sund-forskning februar 2019

Page 1

Find ind til dine følelser

Få styr på B12-vitaminet

P AUSE

Nyhed i Danmark! Støt hjernen med KeenMind

Motionist - passer du på dig selv? Din cyklus er din styrke!

Kører din træningsmaskine? Få råd af førende urtespecialister

Februar/Marts 2019 Pris DKK 59,00

Nej, en kalorie er ikke bare en kalorie!

Rejsen fra autoimmun sygdom til ufanatisk sportskvinde

Tips og tricks til et sundt vægttab

Stress! Hvad siger din krop og hjerne?

Hvornår er et stof farligt?

Stive og smertende led?

Tjek din sundhedsstatus!

Ny forskning om aloe planten!


UDDAN DIG TIL BIOPAT & NATUROPATH ibm En biopat & naturopath ibm uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

Zoneterapeut?

Kom med nu! Næste hold begynder 4. oktober i 2019

Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger - og sammen med kompetente lærere får du unik undervisning i: • Biopatiens grundprincipper og meridianlære • Ernæringsterapi herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner • Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring • Immun- og symbioseterapi • Komplementær strategi og functional medicine • Muskel- og fascielære • Klientpsykologi • Øreakupunktur • Diagnoseterapi • Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

NYT!

Læs anatomi, fysiologi og sygdomslære i Valby og Ry


STUDIESTART FLERE GANGE OM ÅRET! Næste studiestart er: VALBY: d. 25. - 26. april 2019 eller d. 15. - 16. august 2019 Ry: d. 27. - 28. april 2019 Altid kl. 10-17 Se alle datoer på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk.

Følg Institut for Biologisk Medicin på Facebook.

Kom til

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

• Hormonsystemet • Nervesystemet • Immunforsvaret • Luftveje • Fordøjelsen • Urinveje • Muskel- og knoglesystemet • Sanseorganerne • Kredsløbet • Huden

informationsmøde i Valby d. 7. februar 2019 kl. 17-19 og i Ry d. 21. marts kl. 19-21. Tilmelding: info@biologisk-medicin.dk

Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktikdage med klienter og tæt kontakt med underviserne. Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

Mød os på

PRISER

Sund Livsstil messe i Århus d. 8. - 10. marts. Vind en uddannelse!

Prisen for biopat-/naturopath-uddannelsen er: kr. 59.749 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 70.749 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Normalprisen for zoneterapeut-uddannelsen: kr. 52.249 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære). kr. 63.249 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære). Mulighed for gode rabatter! Du kan vælge at afbetale med kr. 1000 pr. måned. Kontakt os og hør nærmere.

ER DU INTERESSERET? Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk.

Følg os på Facebook


INDHOLD

14 8 Psykologi 8 Find ind til dine følelser

22 32

Overvægt 14 Hvorfor en kalorie ikke bare er en kalorie

Behandlernes bedste bud 44 Tips og triks til et sundt vægttab 52 Tænk dig godt om, når du køber kosttilskud 54 God energi i alle aldre

22 Fra autoimmun sygdom og 140 kilo til sprudlende, ufanatisk sportskvinde

Stress

52

44

Viden og videnskab

26 Hvad hjerne og krop mener om stress

58 Konserveringsmidler i hverdagen - tjek varedeklarationen en ekstra gang

31 Ginkgo biloba booster hjernen, men pas på, hvad du køber

60 På sporet at aloeplantens mangfoldighed

32 Er dette verdens mest spændende vitamin?

62 Farlige stoffer - hvad vil det sige?

34 Spændende forskning på gurkemejeekstrakter

64 Det homøopatiske hjørne

36 Støt hjernen i alle aldre gennem en oldgammel urt

Kroppen

66 Styrke til vinter og det tidlige forår 70 De aktive stoffer i gurkemeje i en ny og anderledes indpakning 74 Spørg eksperterne

40 Har du smerter og stivhed i led

62

rskning Få sund-fo om året. kun kr. 90 r o f et er v d på le i klub-sun d in ig d d Mel und.dk. www.klub-s

4 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Sundhed i nyt perspektiv

80 PAUSE 80 Myter og fatcs om B12 84 Om kosttilskud 86 Er cyanid farligt? 88 Serum - guldet til dit ansigt 90 Du kan arbejde som urteterapeut med helsepakkerne

Sundhedshåndbogen! Viden om religion, sundhed, sygdom og lækre opskrifter fra hele verden. Meget mere finder du i Sundhedshåndbogen, som du kan læse fra ende til anden, anvende som opslagsværk og ikke mindst som super smuk ”coffee table book”, der pryder ethvert hjem. Du får viden om sundhed fra en helt ny vinkel.

94 Kører din træningsmaskine? 98 VitaMix er alle pengene værd 100 Kål og kærlighed - ny bog 102 Cremet stuvning 103 Varm vintersalat med quinoa

Specialpris

kr. 250

Hvis du selv henter i Valby. Ellers kr. 304 inkl. porto.

104 Din cyklus er din styrke 106 Kan jeg ikke ligge på sofaen og spise sundt? 108 Giv huden vitalitet med nærende ingredienser 110 Motionist - pas på dig! 114 Lækker brun til vinter

Køb den på www.klubsundbutikken.dk sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 5


LEDER

En februarhilsen til alle sund-forskning mine trofaste læsere - og til min krop ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby LAYOUT Ifocus v. Gitte Hammer FOTO I DETTE MAGASIN Alice Pasqual on Unsplash, Shutterstock, TRYK PrintConnect Aps OPLAG 50.000 ANNONCESALG info@sund-forskning.dk Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind-og udland.

klub-sund forskning - vi tager bladet fra munden

Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund - her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 90,- om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

”Find ind til dine indre følelser” er titlen på en af artiklerne i dette nummer, men det kunne sådan set være overskriften på de fleste. Jeg ved ikke, hvordan du har det, men selv om jeg er på ferie, så oplever jeg ofte, at min hjerne stadig kører hæsblæsende derudaf, den har svært ved at hvile og føle sig tryg i, at alt derhjemme på redaktionen og skolen kører, som det skal. Og det er, selv om jeg har vidunderligt dygtige ansatte, der ikke kigger på klokken og stempler ind og ud til normal arbejdstid, hvis de ved, at der er deadlines på forskellige opgaver. Og hvem i alverden har i øvrigt fundet på det ord … vi øver os i at kalde det smiling lines. Smiling lines skal der også til, når jeg kigger ned over min krop, som absolut - som i absolut - ikke ligner min krop, da jeg var 21 år, og derfor er det så også lidt provokerende at ligge på en solseng i konkurrence med russiske nymfer og mit barnebarns badedyr, som de venlige poolmænd pænt slæber frem til mig hver morgen. Men hov, hvordan er det lige jeg taler til min krop? Det handler mange af artiklerne om. Om hvordan både Sandra og Patricia med sved på panden har skabt en bedre udgave af sig selv. Nu er kroppene - for det meste - uden smerter og fyldt med positiv optimisme. Jeg mangler stadig at stemple sådan helt ind og tage vare på mig selv. Finde ind til kernen derinde i dybet og være 100 % tro mod mig selv. Det er et af mine mål for 2019. Hvad er dine? Vi kan hjælpes ad. Fx at starte hos enten Sandra eller Patracia, huske vores gode madvaner og kosttilskud. Og så tale pænt til os selv. Til vores kroppe. Til andre.

Kærlig hilsen Marianne Palm

Marianne Palm, februar 2019

g Få sund-forsknin året. om . 90 leveret for kun kr d ub-sun på Meld dig ind i kl dk. www.klub-sund.

6 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ANNONCE

Modelfoto

OVERBELASTET LEVER

Lever du livet fuldt ud ?

KIRSTEN HAVDE TEGN PÅ OVERBELASTET LEVER ”Jeg følte mig træt, oppustet og manglede overskud i hverdagen”. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver™.

Ved et lavt indhold af, det essentielle næringsstof, cholin i kroppen ophobes der nemt fedt i leveren og det påvirker dit velbefindende! Leverens funktion er vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen af affaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, og så længe det er mindre end 10 %, er det ikke en sygdom. Det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Træthed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter, som støtter nedbrydningen af fedt i tarmene og fremmer fordøjelsen. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33  % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15  %.

Daglig helsepille til leveren Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfun-

det den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

– Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. – Jeg tager nu én Active Liver™ tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.

Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.

5 udvalgte fordele ved Active Liver ™ 1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning Det gode råd gør forskellen 4.www.matas.dk Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store


PSYKOLOGI

Se artiklen fra december 2018: “Sæt gang i hjernens medicinskab”. Du finder den på www.sund-forskning.dk.

8 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


PSYKOLOGI

FIND IND TIL DINE FØLELSER Når du arbejder kognitivt med dine tanker, har du brug for at kunne genkende og identificere din primære følelse, der opstår i forbindelse med automatiserede - ofte negative udsagn - du har om dig selv, eller ”sandheder” om dig selv, dine egne og andres handlinger, reaktioner og motiver. Det kan være nemmere sagt end gjort, for hvordan fungerer vores følelser, og hvad er en primær følelse? Af Lene Pilegaard

Følelser er information. Følelser er logiske, da vi kan lære at læse informationen i dem og ”knække” logikken bag vores egne og andres følelsesmæssige reaktioner. Vi kan ikke tage gode, såkaldte rationelle beslutninger uden at aflæse informationen, der er gemt i vores følelser. Følelser har en tidsdimension Tyngden i en følelse kan ligge både i fortid, nutid og fremtid. Ligger tyngden i fortiden, handler din følelsesmæssige reaktion om noget, der er sket tidligere i dit liv, og som aktiveres af en oplevelse i nutiden. Ligger tyngden omvendt i fremtiden, kan din følelsesmæssige reaktion springe ud af noget, du bekymrer dig for eller er stresset over skal ske de kommende dage. Begge dele kan medføre en uhensigtsmæssig reaktion. Ligger tyngden i nutiden, stemmer din følelsesmæssige reaktion overens med den konkrete oplevelse. Følelse er hukommelse Vores erfaringer er altid koblet sammen med vores følelser. Det betyder, at vi lagrer vores minder relateret til følelser. Når vi skal fortælle om vores liv, vil den stemning, vi er i, præge fortællingen. Følelser er knyttet til værdier, familie og kultur Værdier formidlet i familien, kulturen samt i tro og livssyn kan påvirke vores følelser. Følelser har specifikke ansigtsudtryk og fysiologi Forskning har vist, at den måde, hvorpå vi udtrykker og reagerer kropsligt på følelser, er universel.

DE 10 GRUNDFØLELSER: Interesse Er en følelse, der fører opmærksomheden mod et objekt, en hændelse eller en proces. Oftest forklares interesse også som nysgerrighed. Glæde Kan opleves som en boblende champagnefølelse og en varme i brystet og fra top til tå. Misundelse/jalousi Vi kan alle blive misundelige. Vi kan eksempelvis blive misundelige, hvis andre får en opmærksomhed, som vi selv længtes efter. Misundelse betragtes ofte som en mildere form for jalousi. Hengivenhed/nærhed/ømhed God, varm følelse, som er vigtig for tilknytning. Den kan hæmmes, hvis vi gentagne gange har dårlige erfaringer med relationer. Nogle associerer sorg med denne følelse, andre glæde. Afsky/foragt Foragt og afsky er nært beslægtede følelser. Foragt er en intens følelse af negativ modvilje og væmmelse. Den kan ligne had og indebærer følelsen af overlegenhed eller nedladenhed.

Følelser kan undertrykkes Når vi oplever smerte, skuffelse, afvisning eller traumatiske hændelser, kan følelser fortrænges som en del af en naturlig smertelindringsstrategi. Vi gør os selv immune. Vi mister kontakten til dem og evnen til at aflæse informationerne i dem. Følelser kan reguleres Er vi bevidste om vores følelser, kan de hjælpe os til at finjustere vores opførsel og reaktioner. Kan vi aflæse informationerne i vores egne og andres følelser, kan vi bedre navigere socialt.

t

Følelser er medfødte Alle mennesker er født med en række universelle grundfølelser.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 9


PSYKOLOGI

SMERTEFULDE GRUNDFØLELSER Sorg/tristhed En tung følelse, der kan fortælle os noget om, hvad der er vigtigt for os, det vi længes efter og savner. Gråd er en vigtig udtryksform, som kan lindre tristheden. Sorg opstår som reaktion på tab, eller når vi er ved at miste noget af betydning for os. Vi oplever sorg, når vi mister en, vi holder af, et forhold til et andet menneske ændrer sig, når vi mister håb, drømme osv. Irritation/vrede Vrede kan udløses af uretfærdighed, fysisk kamp, når man føler sig truet eller oplever konflikt, angst og ydmygelse. Vi føler vrede, når vigtige værdier er truet. Det kan for eksempel være, når vi hindres i at forfølge vores behov, vores personlige grænser overskrides. Vi mister magt, anseelse eller værdighed. Angst og frygt At være bange og ængstelig er naturligt om end ubehageligt. Det kan opleves som alt fra en lettere uro til lammelse og panik. Alt fra hjertebanken til svedige håndflader. Frygtens funktion er at beskytte os mod fare. Derfor bliver vi bange, når vi oplever fare eller forudser fare. Skam Skam udløses, når egne eller andres grænser bliver overskredet. Skammen siger: ”Jeg er forkert”. Den aktiveres, når vi kommer til kort og føler os utilstrækkelige. Man kan beskrive skammen som ”de andres øjne inden i mig”, som vurderer mig udelukkende negativt.” Skam skal sikre, at vi ikke bliver udstødt af sociale sammenhænge, fordi skam hænger sammen med, at vi har forbrudt os imod samfundets eller gruppens værdier. Vi føler typisk skam, når vi gør noget, som vi ved, andre synes er dumt eller forkert. Når vi ikke gør tingene så godt, som vi tror, andre forventer, eller når vi bliver til grin, kritiseret eller skældt ud. Skyld Udløses ved brud på normer eller regler. Den ”siger”, at jeg har gjort, tænkt eller følt noget forkert. Mange andre faktorer end reel skyld kan udløse skyldfølelse. Vi får skyldfølelse, når vi føler os som årsag til andres lidelse eller ulykke. Behovet i skyld er at genoprette skaden, at blive tilgivet og få genoprettet tilliden til den, man føler, at man har skadet.

10 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


PSYKOLOGI Primære og sekundære følelser Inden for psykologien taler man om primære og sekundære følelser. En primær følelse er den umiddelbare følelse, som aktiveres i en konkret situation - altså den følelse, der kommer først, og som passer til den situation, der udløste den. Formålet med den primære følelse er at hjælpe os med at handle på en måde, der er gavnlig for os. Hvis vi for eksempel oplever, at nogen truer med at skade vores børn, så vil vrede hjælpe os til at beskytte dem. Men i andre tilfælde viser vi ikke vores primære følelse og har derfor svært ved at handle hensigtsmæssigt, fordi vi ikke bruger den information, som følelsen giver os. Forestil dig, at du har mistet dit job, fordi firmaet må lukke. Du er ked af det, men det viser du ikke. I stedet brokker du dig igennem lang tid til alle, du møder, fordi du ikke bryder dig om at mærke, at du er ked af det. Vreden er her en sekundær følelse, der ikke direkte har noget at gøre med dit tab. Den er en reaktion på den første følelse og hindrer sorgen i at komme til udtryk. Hvis vi ikke tillader os at sørge over det, vi har mistet, kan det komme til at fylde og i nogle tilfælde udvikle sig til meningsløshed og depression. Når vi giver udtryk for en sekundær følelse i stedet for det, vi umiddelbart føler, kan det desuden opleves meget forvirrende eller frustrerende. Det kan for eksempel være dybt frustrerende, hvis du er vred på et andet menneske, men i stedet begynder at græde og derfor bliver misforstået. Når vi viser sorg ved at græde, opfatter andre det nemlig, som at vi har behov for trøst og nærhed, hvor den primære underliggende vrede i virkeligheden fortæller os, at vi har behov for afstand og grænser i den aktuelle situation. Og så får vi ikke det, som vi har behov for, fordi vi sender forkerte signaler. At bruge følelser til at opnå noget Ofte kommer sekundære følelser til at fylde så meget, fordi vi har svært ved at acceptere vores følelser og derfor ubevidst fortrænger dem. Der er flere årsager til, at vi ikke kun giver udtryk for vores primære følelser, der passer til situationen.

FIND IND TIL DIN PRIMÆRE FØLELSE Der kan være mange grunde til, at vi ikke viser den første følelse, der dukker op i en given situation. Hvilke følelser, vi viser, hænger ikke kun sammen med den kontekst, vi befinder os i, men især med vores tidligere erfaringer med følelser. Her er blot nogle få eksempler på, hvilke følelser der kan dække over hinanden: Vrede kan dække over frygt Hvis du skælder din lille søn ud, fordi han løber over en befærdet vej efter sin bold, kan vreden dække over en frygt for, at han skulle blive kørt ned, så du ville miste ham. Du vil ikke vise ham din frygt, men skælder i stedet ud. Vrede kan dække over tristhed At miste sit job kan være meget smertefyldt, men hvis du for eksempel er mand og har lært, at det at vise tristhed er umaskulint, fordi det er det samme som at være svag, så giver du dig hellere til at fortælle din partner om alle fejlene ved arbejdspladsen i et vredt tonefald. Tristhed kan dække over vrede Giver du dig til at græde, selv om du har lyst til at skælde ud, når din kollega opfører sig dårligt over for dig? Måske har du som barn lært, at du ikke er elskelig, når du viser din vrede. Mange kvinder er opdraget med, at det ikke er klædeligt, når piger udtrykker vrede. Glæde kan dække over tristhed Ler du med, når andre overskrider dine grænser og gør sig muntre på din bekostning? Måske har du tidligere oplevet, at andre drillede dig endnu mere, når du viste, at deres opførsel gjorde dig ked af det.

Det kan eksempelvis være svært i sociale sammenhænge, hvor vi kan være nødt til at justere vores behov efter omverdenens krav, eller hvor der ikke er plads eller tid til, at vi kan give udtryk for det, vi føler nu og her. Det kan for eksempel opleves som flovt at give sig til at græde i et selskab, hvor en kommer med en sårende bemærkning. Så har man det bedre med at lade, som om man er glad og grine.

t

Måden, vi viser vores følelser på, hænger sammen med vores personlighed, og hvordan vi har lært at forholde os til følelser gennem livet. Vores erfaringer har derfor stor betydning. Har vi for eksempel som børn lært, at vi ikke blev accepteret, når vi viste vrede, kan vi også have svært ved det som voksne og for eksempel vise tristhed i stedet.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 11


PSYKOLOGI Vi kan også have lært at bruge vores følelser til at opnå noget. Hvis vi for eksempel som børn har erfaret, at vores forældre viste os overdreven opmærksomhed, når vi græd, kan vi have lært os at bruge gråden til at opnå det, vi ønsker. At bruge følelser som et instrument til at fremkalde en bestemt respons behøver dog ikke at handle om, at vi manipulerer bevidst med vores omgivelser, for ofte er det så indgroet hos os, at vi ikke er bevidste om, at vi gør det. Vov at turde mærke alle dine følelser Hvis vi skal bruge den information, der ligger i vores følelser, til vores eget bedste, er vi nødt til at lytte til os selv. Første skridt er derfor at blive bevidst om, hvad vi føler. Og det kan kræve lidt øvelse, hvis ikke du er vant til det. Da følelser og krop er tæt forbundne, kan det være hjælpsomt at sætte sig ned et uforstyrret sted flere gange om dagen og give kroppen opmærksom-

hed. Læg mærke til, hvordan du har det i kroppen. Spørg også dig selv, hvad du føler lige nu. Måske får du ikke et svar, men vær tålmodig, og bliv ved med at have fokus på din krop flere gange hver dag. At turde mærke dine kropsfornemmelser baner nemlig vejen for at finde ud af, hvad du dybest set føler. Hvis du vil arbejde med at finde ind til din primære følelse, så kan du undersøge, om den følelse, du har udtrykt nu, også handler om situationen lige nu, eller om den handler om noget helt andet. Dukker følelsen op, fordi du nu står i en situation, der minder om en tidligere situation og automatisk udløser samme følelse? Det kræver, at vi giver os tid til at mærke efter. Det kræver også, at vi er indstillet på at øve os i at acceptere alle vores følelser, hvor svært det end måtte være. Kilde: Drengsgaard, Sidsel: Kender du de 10 grundfølelser?, Kristeligt Dagblad, 9.5.15 Aggerbeck, Annette: Bliv klogere på dine følelser – www.aggerbeck-terapi.dk

Lene Pilegaard er til daglig næstformand i patientforeningen Bækkensmerter.dk, hvor hun også er på foreningens telefonrådgivningslinje. Hun har selv lidt af kroniske smerter igennem en længere årrække, der skyldtes fald på trappe, hvor hun kom til skade med sit bækken. Det var nysgerrigheden efter at forstå smertemekanismen og jagten på forklaringer til smertesensitivitet, der bragte hende til at lede efter og forstå sammenhængen mellem krop og sind.

Lene Pilgaard - www.bækkensmerter.dk

Behold dit gode udseende Anti-Ageing Moisturising Cream Q10 er en rig fugtighedscreme med coenzym Q10, som har vist sig at reducere forekomsten af fine linjer. Økologisk aloe vera og økologisk sheasmør plejer og fugter huden i dybden. Behold dit ungesund-forskning udseende med denne unikke kombination. 12 skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

lavera. natural. effective. beautiful.


Få solens vitaminer – også i gråvejr

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin?

Nu o med gså 80 μg

Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• • • • • • •

38 μg D3-vitamin pr. kapsel. Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. Små synkevenlige gelatinekapsler. Gelatinen er halalcertificeret. For sunde knogler og tænder. Støtter immunforsvaret. Findes også med 20 eller 80 μg D-vitamin.

Læs mere om D-Pearls og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 13

DK_D-Pearls_Ad_SundForskning_209x295_0118

D-Pearls giver dig:


KALORIER OG DET FEDE LIV

14 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gĂĽ til lĂŚge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


KALORIER OG DET FEDE LIV

I årevis har vi talt vores kalorier og vejet vores mad. Vi har fulgt alverdens trends og modefænomener for at tabe os og blive sundere. Og jeg er en af dem. Af Patricia Højbo - Det fede liv

Jeg har prøvet alt. Jeg har talt kalorier som en tosset og i perioder været helt nede og spise 800 kcal om dagen. Jeg har prøvet alle slags kure, metoder og diverse træningsmetoder, jeg har endda været på den der idé med at skylle mit kød, da det var på mode. Dog har jeg i mange år været overbevist om, at det at spise fedtfattigt var vejen frem og især idéen om, at hvis jeg spiste mindre, ville jeg forbrænde mere og tabe mig på den måde. Lige lidt hjalp det. Jo, de første par gange tabte jeg mig, men efter en kort periode, hvor jeg havde sultet mig og været ked af det, sur og vrissen, kunne jeg ikke holde slankekuren mere. Jeg tog det hele på - og mere til. Sådan fortsatte det i adskillige år. I en forholdsvis ung alder blev jeg syg. Jeg fik konstateret diabetes, forhøjet kolesterol, fibromyalgi og lavt stofskifte. Mine hormoner var totalt i ubalance, og jeg havde det rigtig skidt. Jeg var også meget overvægtig. Jeg kunne i perioder tabe mig, hvis jeg kæmpede med træning og meget få kalorier, men det efterlod mig også træt og i psykisk ubalance. Alle mine tanker cirkulerede omkring mad - al den mad, jeg ikke måtte spise. En dag besluttede jeg mig for at gøre det modsatte Jeg startede min rejse mod Det fede liv for over 15 år siden. En dag, da jeg var tykkest og allermest trist, gik det op for mig, at i alle de år jeg havde kæmpet, havde jeg gjort det samme, men forventet et anderledes resultat.

Det fede liv Det fede liv, som er en kursusvirksomhed, startede i september 2017. Siden da har vi hjulpet over 4.000 mennesker med alverdens ubalancer. Da jeg selv oplevede disse forandringer på min egen krop, begyndte jeg at hjælpe personer i min omkreds. Det greb hurtigt om sig, og projektet voksede sig snart så stort, at for at kunne følge med var eneste mulighed at starte hold op. Siden da har den ene succes efter den anden fulgt i kølvandet på hinanden. Hvorfor er en kalorie ikke bare en kalorie? Vi har som sagt brugt årevis på at tælle de kalorier, vi spiser. En kalorie er en betegnelse for indholdet af energi i en fødevare. Det siger noget om, hvor meget energi der bliver tilført kroppen, som den kan anvende til at lave energi i cellerne. En kalorie siger dog ikke noget om, hvor den kommer fra, og den siger heller ikke noget om den hormonelle påvirkning af kroppen. Når vi spiser meget få kalorier, så sætter kroppen forbrændingen ned, fordi den prøver at holde på de lagre, den har. Den ved jo ikke,

t

En dag, da jeg var tykkest og allermest trist, gik det op for mig, at i alle de år, jeg havde kæmpet, havde jeg gjort det samme, men forventet et anderledes resultat.

Jeg begyndte at justere på min kost ved at spise fedt og droppe de hurtige kulhydrater. Jeg begav mig ud på rejsen med teorien i baghånden om at fylde min krop med næring, så den kunne komme i balance. Det var her, miraklerne begyndte at ske. Jeg tabte mig hurtigt 30 kilo på forholdsvis kort tid, mine symptomer på diabetes forsvandt, min stofskiftemedicin kunne undværes, både det syntetiske og ”naturlige”, og symptomerne på fibromyalgi forsvandt. Jeg fandt ud af - efter at have studeret og undersøgt alt, jeg overhovedet kunne finde af forskning inden for området, herunder blandt andet hvorfor en kalorie ikke bare er en kalorie - at det handler nemlig ikke om, hvor mange kalorier vi spiser, det handler om den påvirkning kalorien har på vores system og vores hormonbalance. Vi kan tælle alle de kalorier, vi vil, men har vi hormonelle ubalancer, så hjælper det ingenting i længden.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 15


KALORIER OG DET FEDE LIV

Med tiden får vi alle ondt!

GLYC® ORIGINAL Designet til dig der ønsker at blive ved at være rask og rørig og ikke døje med træthed og udmattelse.

FINMOT ORIK

NATURLIGE INGREDIENSER HJÆLPER DIG MED AT OPRETHOLDE ET RIGT OG AKTIVT LIV Hyben hjælper med til at bevare velfungerende led. Boswellia serrata og Gurkemeje hjælper med til at forbedre leddenes bevægelighed. Grønlæbede muslinger med glykosaminoglycaner (GAG), Omega 3 EPA fedtsyre, ETA og DHA og andre Omega-3 fedtsyrer. Gurkemeje hjælper med til at til at forbedre leddenes bevægelighed. Vitamin C forstærker normal kollagendannng er vigtig for elasticitet og genopbygning af brusk og knogler, modvirker dermed træthed og udmattelse

overanstrengelse og ledsmerter

GLYC® BOOST For sunde og bevægelige led. Specielt tilpasset dig der lever en aktiv tilværelse.

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og;

16 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Kundekontakt: Octean Pharma Aps tel. 38 422 133, www.octean.dk


KALORIER OG DET FEDE LIV

hvornår den får nok energi tilført igen. Så i stedet for at kroppen får masser af energi ved at få masser af kalorier, så oplever vi ofte, at vi er tunge, trætte og lave på energi, når vi er på slankekur, og det er også en medvirkende årsag til, at slankekure er noget, vi kun kan gøre i perioder, indtil kroppen er så ødelagt og frarøvet både næringsstoffer og energi, at vi falder i med et brag. Det resulterer i, at vi spiser alt, vi kan komme i nærheden af, så alt det, vi har kæmpet for og har tabt af kilo i perioden, tager vi på igen - og mere til. Hormoner Lad os starte med hormonet insulin. Når vi spiser mad, som har et højt insulinindeks, påvirker det blodsukker og insulinproduktion, det vil sige der udskilles højere mængder insulin. Det er farligt for kroppen at have for højt blodsukker, så derfor har vi denne fantastiske funktion i vores krop - men hvor bliver sukkeret så af? Insulin fungerer som døråbner til cellerne, hvor kroppen lagrer sukker, eller rettere sagt glukose, som fedt. Når vi har uorden i vores insulinproduktion, så ser vi primært fedtdepoterne på ryg og mave. De kulhydrater, vi spiser for mange af, bliver opbevaret som fedt på kroppen. Det er smart, fordi der er langt flere kalorier i fedt end i kulhydrat. Kroppen skulle så bære rundt på meget mere, hvis den gemte energi som kulhydrat i stedet for. Så kroppen er smart. En direkte linje fra den mad, vi spiser, ned på hoften! Vi har i mange år troet, at der var en direkte linje fra det fedt, vi spiser, ned på hoften, men det er der ikke. Kroppen vil nemlig helst lagre kulhydrat som fedt, og den vil helst forbrænde fedt som energi.

En indbrudstyv eller veninderne på besøg En kalorie fra fedt og en kalorie fra kulhydrat er begge energi, som kommer ind i vores krop og anvendes som energi, men det er effekten af denne kalorie, der er afgørende. Spiser vi kalorier fra kulhydrat, så er det, som om vi har haft en indbrudstyv på besøg. Han raserer vores hus, han roder i vores ting, han stjæler det bedste, vi har og efterlader os bange, utrygge og i ubalance. Spiser vi derimod kalorier fra fedt, er det ligesom at have veninderne på besøg. De har måske en værtindegave med, de opfylder os med energi og roser måske endda vores hjem. De bærer af bordet, når vi er færdige med at spise, og de efterlader os glade og tilpasse. Begge er mennesker, vi har haft i vores hus, men det er helt afgørende, hvad de mennesker, vi har i vores hus, gør ved vores hus. Og sådan er det også med kroppen. Vi har aldrig været så overvægtige, og vi har heller aldrig været så syge, som vi er i dag Uanset hvordan vi vender og drejer det, så går det ikke så godt. En ret stor andel af den danske befolkning har en eller anden form for ubalance i kroppen - overvægt, sygdom, autoimmune lidelser etc. Det, som er interessant, er, at vi heller aldrig har spist så fedtfattigt, og vi har heller aldrig spist så meget af de farvestrålende varer, der står på hylderne i supermarkederne. Alt det forarbejdede mad og alle de skjulte kulhydrater, sukker og kunstige e-numre, vi køber i butikkerne, er slet ikke det, vores kroppe er designet til at håndtere. Vores krop er ikke designet til at spise chokolade, slik, chips, færdigretter, kiks, kager og sodavand i de store mængder, vi udsætter den for dagligt.

t

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor den kalorie, vi spiser, kommer fra. Det handler om, hvilken effekt kalorien har på kroppen. Når vi undlader for mange kulhydrater, men i stedet spiser mere fedt, så kommer vi i det, der hedder ketose, som er en mild fedtforbrænding. Når vi spiser mere fedt og færre kulhydrater bliver der dannet ketoner i leveren, som kroppens celler kan anvende

til at lave ATP. Denne energiform er ren i modsætning til glukose, som er en uren energiform. Ved forbrænding af glukose afgives en masse affald fra denne forbrænding, samtidig med at vi får et ustabilt blodsukker, som giver uro, træthed og ubehag i kroppen, og vi lagrer det overskydende kulhydrat som fedt på ryg og mave.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 17


KALORIER OG DET FEDE LIV

Det er som sagt farligt for kroppen at have for højt blodsukker, og når vi tænker på, at et normalt blodsukker på 5,0 mmol/l svarer til en teskefuld sukker i vores blodbane, så kommer kroppen på overarbejde, når vi eksempelvis har drukket en almindelig sodavand, som indeholder 15 teskefulde sukker.

skyld. Jeg tror på, vi er skabt til at spise os mætte og glade. Jeg tror også på, at hele meningen med at spise er at give kroppen de næringsstoffer, den har brug for. Hvis vi derimod tilfører kroppen en masse fedt, så behøver vi ikke være standhaftige, fordi kroppen får alle de næringsstoffer, den har brug for.

Diabetes og livsstilsrelaterede sygdomme Vi ved jo godt, at diabetes type 2 kan forbedres, når vi ændrer vores kost. Problemet er, at vi har fået den opfattelse, at vi bare skal holde os fra sukker i den rene form. Men når vi spiser brød, pasta, ris, havregryn og andre kulhydratrige fødevarer, så bliver det omdannet til glukose i kroppen på nøjagtig samme måde, som spiste vi en Snickers. Der findes nemlig kun fire former for næringsstoffer, som kroppen kan forholde sig til: kulhydrat, fedt, protein og alkohol. Når vi så beslutter os for at fjerne kulhydraterne fra vores kost sammen med fedtet, så har kroppen ikke noget at forbruge som energi, det eneste, der er tilbage, er protein, hvilket er en meget dårlig energiform. Hvis vi derimod sætter vores fedtindtag op, så bliver kroppen glad, og vi får masser af energi til at klare dagens opgaver, samtidig med at vi forbrænder fedt.

Når vi lever i ketose, så kræver det ingen større ryggrad. Vi har nemlig slået Sukkermonsteret ihjel, og derfor bliver slik og kager overflødige og sekundære. Når jeg fortæller det til mine kursister ved kursusstart, så griner de af mig. Ingen tror på, hvad jeg siger. Allerede efter få dage, så giver de mig ret.

Det betyder, at alle de kulhydrater, vi spiser, bliver omdannet til glukose i kroppen, og de bliver, hvis der er for mange af dem, lagret som fedt i vores celler. En mindre del bliver lagret som glykogen, som også er en form for sukker, i vores muskler og lever, men ellers forsvinder resten ned på vores hofter. Slankekur og Sukkermonsteret! Inden i os alle, når vi spiser kulhydrater, så har vi denne her faste følgesvend, der hedder Sukkermonsteret. Det er ham, der kravler rundt inde i skabene efter noget lækkert. Det er også ham, der mener, at når vi lægger os på sofaen om aftenen efter en hård dag, så ”fortjener vi noget”. Det er også Sukkermonsteret, der skriger efter sukker, når vi prøver at tage livet af ham - efter at have været på slankekur et kvarters tid og har undværet slik for en stund. Og det er faktisk også ham, der stjæler ungernes slik - det er ikke dig - det er Sukkermonsteret. Normalt, når vi er på slankekur, så kræver det, at vi har rygrad. Det kræver, at vi er standhaftige. Jeg tror ikke på, vi er skabt til at leve med restriktioner eller være på slankekur for den sags

Når kroppen bliver fyldt med næring, så bliver den glad og tilfreds, og vi stopper med at hige efter de ting, der ikke er gode for os. Kroppen er smart Kender du det, at når du har spist en pizza og lægger dig på sofaen, så føler du, at du er ved at eksplodere, fordi du er så mæt, men du har alligevel lige lyst til noget? Kroppen er så smart, at når den ikke har fået de næringsstoffer, som den har brug for, så beder den om mere. Derfor, når vi ligger der på langs som en strandet hval med oppustet mave, kan vi da godt lige klemme en lille kage ned, så er det kroppen, der fortæller, at den egentligt ikke har fået det, som den har brug for. Men hvis vi i stedet giver kroppen en masse fedt med alle de fantastiske fedtopløselige vitaminer, så bliver den tilfreds, og vi føler os mætte og i balance. Derudover er der også ro i vores blodsukker, fordi vi ikke påvirker vores insulinproduktion på samme måde, som hvis vi spiste en masse kulhydrater. Så det er værd at tænke over, hvor de kalorier, du spiser, kommer fra. Stjæler de din energi og næringsstoffer i kroppen? Efterlader de dig med et ustabilt blodsukker og ubehag i kroppen? Skaber de hormonelle ubalancer og gør dig sur og vrissen? Jeg vil langt hellere være fyldt med energi, have ro og overskud, sove godt om natten, glæde min krop med gode vitaminer og mineraler og spiste alt det, jeg kan - helt uden at tælle kalorier.

18 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


KALORIER OG DET FEDE LIV

Kan du nikke genkendende til nogle af følgende, så har du en hormonel ubalance: Opdag din hormonelle ubalance Det bliver pludseligt ligegyldigt at tælle kalorier. Den mad, vi spiser, kan enten give os en ubalance eller en balance i vores krop. Men vi kan ikke tabe os, hvis vi har hormonelle ubalancer. Når vi har en ubalance i vores insulinproduktion, altså af den mad, vi spiser, som påvirker kroppens hormonelle balance, så er det meget svært at tabe sig, fordi det er effekten af maden, som er afgørende for, om vi forbrænder fedt eller lagrer fedt. Der findes flere ting, du kan kigge efter, hvis du skal finde ud af, om du har en hormonel ubalance, som forhindrer dig i vægttab. Hvis du kan svare ja til tre eller flere udsagn, så er det her skoen trykker, og så nytter det ikke at tælle de kalorier, du spiser, du skal i stedet fikse din hormonelle ubalance. Jeg plejer at dele kroppens ubalancer op i insulin-ubalance, kortisol-ubalance, stofskifte-ubalance og østrogen-ubalance, Jeg kan altid se på en kursists kropsfacon, hvilket hormon der er i størst ubalance, og så er det her, vi sætter ind.

• Fedt på maven, på ryggen og bh-deller • Flad bagdel og tynde ben • Ustabilt blodsukker • Bliver sulten ofte og aldrig rigtig tilfreds • Tisser om aftenen og om natten flere gange • Binder væske i hænder og fødder • Hungrer efter brød, slik og kager • Svært ved at føle dig tilfredsstillet efter måltid og har lige lyst til noget • Bliver sur og irriteret, når du er sulten • Føler dig i perioder kronisk sulten • Ridebukselår • Overtænker alt • Dårlig til at håndtere stress • Diabetes, PCO, kraftig menstruation, migræne • Stofskifteproblemer • Hvis du går for lang tid uden mad - ryster og bliver dårlig

Patricia Højbo - før og efter sit varige vægttab og en sundere livsstil. Patricia er daglig leder af “Det fede liv”- vejen ud af livsstilssygdomme.

Passer nogle af disse ting her på dig, så nytter det ikke at tælle de kalorier, du spiser. Du skal fikse din hormonelle ubalance. Det handler ikke om, hvor mange kalorier du spiser, det handler om, hvilken påvirkning den kalorie, du spiser, har - og derfor er en kalorie ikke en kalorie. Du kan læse mere på patriciahojbo.com

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 19


klub-sund forskning - Vi tager bladet fra munden

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet ”viden om sundhed uden skjulte agendaer” I klubben får du sund-forskning bragt lige til døren for kr. 90,- om året! Oprør, opråb, glæde og en masse meninger på tværs af alle mulige sundhedsfaglige forhold Hos sund-forskning er vi ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: - Børn og for tidlig pubertet - Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? - Bivirkninger ved håndkøbsmedicin - og ved kosttilskud! - Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med.

Medlemmer af klub-sund får rabatter på www.klubsundbutikken.dk Skynd dig at komme med i klubben

Vi glæder os til at give dig nyheder og informationer råt for usødet. Vi stiller os kritiske over for den almindelige samfundsopfattelse på sundhedsområdet og perspektiverer problemstillinger fra ALLE vinkler og træder ind på områder, de andre medier træder udenom. Kom med på www.klub-sund.dk

Altid gode rabatter på klubsundbutikken.dk BamBody BH kr. 89,95

NY NYHED

Sundhedshåndbogen

+ 10 % medlemsrabat

kun kr. 250

+ 10 % medlemsrabat

Armbånd Bali Mala kr. 232

Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

+ 10 % medlemsrabat

Skriv medlem + medlemsnummer i kommentarfeltet og du får 10%.

Tilmeld dig på www.klub-sund.dk

Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk. 20 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


pret din t

NDS Skønhed indefra Nutrient Delivery System

ra

arm f lo

●  Øget fasthed og elasticitet i huden

●  Forbedrer hudkvalitet og fugtbalancen ●   Mindsker udseendet af rynker

og cellulite

Probiotic SkinActive

®

Virker indefra og i de dybere hudlag. Huden ser yngre ud – længere.

PROBIOTIC ® SKINACTIVE

PROBIOTIC SKINACTIVE nærer hudens 3 lag indefra og fylder op med de nærings­ stoffer som huden har behov for.

Total SkinCare tiske bakterier Effektive probio C llagen, vitamin + 2500 mg ko mt zink og vitamin E sa

NYHED

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

aktive bakterier 4 HELT NYE bakteriestammer bl.a. L. rhamnosus

NDS ®PR O

25 % FLERE

KUN NDS® PROBIOTIC I PULVERFORM ER AKTIV FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ AKTIV I TYNDTARMEN.

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 21

E NG H O L M ND S. D K

Geno


FRA SYG TIL SUND

Lupus (SLE) er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber forskellige organer. Det er individuelt, hvor problemerne opstår. Hos Sandra var det huden, leddene, nyrerne og hjertet, der blev angrebet. Sygdommen kommer typisk i anfald, og her kan lægens behandling være kemo i tabletform, prednisolon m.m. og i Sandras tilfælde morfin for at stoppe de mange smerter.

22 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FRA SYG TIL SUND

Fra autoimmun sygdom og 140 kilo til sprudlende ufanatisk sportskvinde Jeg mødte Sandra for flere år siden, altid glad, altid i træningstøj og næsten altid med hendes rynkefjæs af en hund ved sin side. Af Marianne Palm

Men lige i dag har vi sat hinanden stævne på cafe Jurfood, et hyggeligt lille sted med smukt anrettede brunchmuligheder, sådan 25 stk. at vælge imellem. Der er alt lige fra små stegte pølser til den lækreste grape dyppet i en hemmelig creme, og ja, 25 retter blev det dog ikke til, men fem af slagsen gjorde os selskab, mens Sandra løftede sløret for hendes rejse fra 140 kilo overvægt fyldt med medicin til en Sandra, der efter min bedste mening nu er normalvægtig, men nej, fortæller Sandra, jeg er først normalvægtig, når jeg om syv kilo kan få lov til at få fjernet al den overskydende hud. Det er BMI, der bestemmer det, og lige det fænomen kommer vi tilbage til. Da min søster blev dræbt i en trafikulykke … Det var en tragisk trafikulykke for 11 år siden, der fik Sandra til at tage skeen i den anden hånd. Hendes storesøster, Anette, blev dræbt på stedet og efterlod sig en familie, der i forvejen hang i laser. Deres far, som ikke længere var en del af familien, var alkoholiker, da de var børn (nu tørlagt), brormand misbruger (også på rette vej), og Anette, der var sygeplejerske, var sammen med deres mor, Sandras eneste holdepunkt, hendes redningsplanke, som forsøgte at få Sandra ud af de mange hospitalsindlæggelser, som havde været en del af Sandras liv, siden hun var helt ung. Sandra og Anette formåede sammen at bryde ud af den sociale arv med hjælp fra deres mor. Men det blev Sandra selv, der fik løftet åget af sine skuldre. Da Anette døde, blev det starten på en rejse ud af alle symptomerne fra en ødelæggende, autoimmun sygdom, Lupus. Gennem 17 år fik Sandra mange forskellige typer medicin, heriblandt prednisolon og specielle typer af kemo for at forsøge at stoppe immunsystemets bombardement på kroppens eget væv. Smertestillende var også en trofast følgesvend, og kun morfin kunne holde de værste smerter fra kroppen.

Syg af sukker Det var søsterens død, som fik Sandra til at tænke over sin livsstil, der siden barndommen har været fyldt med ekstremt meget sukker. Sukker var en belønning, når Sandra skulle tie stille om, at de lige havde været forbi købmanden og drikke øl. Sukker var også en måde at hygge sig på og et forsøg på at få familien til at se normal ud og gøre noget godt. Men det er bearbejdningen af barndommen og de meget aktive valg senere i livet som voksen, der i dag gør Sandra til en vigtig medspiller for andre med særlige udfordringer. Hun har selv været der, hun ved, hvad der skal til for at holde op med at spise på sine følelser eller bruge det som belønningssystem. Bivirkningerne gav de samme symptomer som selve sygdommen Sandra vidste dengang intet om en sundere livsstil, og de tilbud, hun fik til træning hos fysioterapeuter m.m., var et no-go. - Jeg var bare i starten af tyverne, og de satte mig til at træne med gamle gigtplagede mennesker. Jeg havde ikke gigt, men lupus, og i virkeligheden masser af stærke muskler under mit fedtpanser, fortæller Sandra, mens vi gnasker lidt grøntsager i os. - Og jeg var ikke gammel, men led af fedme, kraftigt styret af medicinen, hvor netop vægtproblemer er en af bivirkningerne. Faktisk var det lige der, det gik op for mig, at jeg fik de samme symptomer af medicinen, som selve sygdommen består af, fortsætter Sandra. - Det fik mig til at trappe ud sådan stille og roligt og samtidig skynde mig ud af mit gamle liv og skifte alt ud. Jeg trappede langsomt ud af kemoen, var allerede trappet ud af prednisolonen, men morfinen havde jeg brug for gennem længere tid, så jeg kunne være sådan nogenlunde smertefri til at dyrke motion. - Morfinen var jeg dybt afhængig af efter 17 år på højdosis, og da ingen ville hjælpe mig, måtte jeg tage en kold tyrker, og det kan ikke anbefales, men var eneste udvej på det tidspunkt, fortsætter Sandra.

t

Normalt møder jeg Sandra på Amager Strand, løbende på en me-mover eller på Lyngbyvej hængende i en TRX-sele, hvis hun altså ikke lige med høj musik får en masse stædige kvinder til at svede, så det svier i øjnene, og kroppen bliver koksrød af de mange step, armbøjninger og vægtløft.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 23


FRA SYG TIL SUND Bliv konge i dit eget liv - Jeg droppede al sukker, alt hvidt brød og begyndte at drikke hørfrøolie i min grøntsagsjuice og spise grøntsager hver dag. Olien hjalp til at stabilisere mit blodsukker og fjernede også min sukkertrang. Jeg begynder min dag med masser af protein fra æg, dem spiser jeg to af hver morgen, jeg spiser grøntsager og hørfrøolie til, og sådan fortsætter min dag. Grøntsager, fisk, kylling, kød og alt sammen uden at være fanatisk, fortæller Sandra, mens vi spiser lystigt af det langsomt hævede brød. - Mit bedste bud er at spise som konge om morgenen, som en dronning til frokost og som lille prins til aftensmad. Og så er der i øvrigt altid 12 timers minus-mad mellem aftensmad og morgenmad. Det er intet problem, hvis du blot har spist sundt hele dagen. Starter jeg derimod med andet end protein og fedt om morgenen, så kører det ad Pommern til resten af dagen. Og man bliver for slap til at træne, det bliver bare til en nedadgående spiral og en stigende vægtkurve. Meget hurtigt endda. Så beslut dig for at være konge i dit eget liv. Og lad den lille prins skabe glæde over alt andet end ædeflip om aftenen. Gå dig en tur med din hund - eller uden hund - drik te og vand. Og leg! En tur på me-moveren i solnedgangen sammen med andre me-movere, blinker Sandra til mig, mens hun nipper af den hjemmelavede nutella skabt af cafeejerne, uden sukker, men alligevel smækkerlækker og sød. Et forløb over flere år men altid på rette vej - I begyndelsen tabte jeg mig rigtig meget, efter stop med kemo og prednisolonen, men kostændringer fra en sukkergris til en grøntsagsbavian tog mig til det næste niveau. 50 kilo stille og roligt over 10 år, dog meget intensivt de sidste fem år. Men det har ikke været sådan en dans på roser. Det har været hårdt arbejde, hvor jeg heldigvis har kunnet træne flere gange om dagen. Nogle gange får jeg trænet alt for meget … så får jeg influenzasymptomer om natten, og så ved jeg, at nu skal jeg stoppe op, så jeg ikke ryger durk tilbage i de gamle symptomer …

Sandra fortsætter eftertænksomt: - For sygdommen er der jo nok derinde et eller andet sted, det er bare år og dage siden, jeg har mærket noget til den, slutter Sandra, mens hun skæver til uret. For hun skal lige nå at træne nogle glade roere udi vægttræning, og jeg ved, at hvis vejret ellers havde været til det, ville hun være strøget af sted på sin me-mover, mens jeg finder hen til min handicapbil. Tilbage til noget om BMI I udlandet og hos de bedst uddannede slanketerapeuter i Danmark har man for længst forladt BMI som det væsentligste parameter for, om du er tyk eller særlig overvægtig. For du kan sagtens have masser af tunge muskler, og dem har du brug for, når du skal tabe dig. Lægerne vil ikke fjerne Sandras løse hud, før hun har tabt syv kilo mere, for så er hun på normal BMI. Siger lægerne. Heri er jeg slet ikke enig, hvad jeg også lige fortæller Sandra på vej ud ad døren, ud til en blæsende vinterdag, hvor Sandra drager hjem til sit elskede væsen, i daglig tale kaldet Rynkefjæset, en fransk bulldog, der i dag er sportkvindens faste ledsager rundt i København til alle hendes træningstimer - dog kan han endnu ikke være med på me-moveren, men det arbejdes der på … hvis hun ikke lige er i gang med en omsorgsfuld indpiskning af andre store og mindre store mennesker, hvor nogle af dem har udfordringer med sygdom eller efter en lang sygdomsperiode. - Der er plads til alle, store, små, glade og mindre glade. Så kom og bliv glad, siger Sandra, mens hun vinker til mig. Og jeg kører hjem til min romaskine, fyldt op af spændende brunch og en beretning, der motiverer mig til endnu en tur med vægtene på stuegulvet. Sandra Rasmussen, 47 år Prisen er meget forskellig, alt efter forløbet. • Træning på hold koster 75 kr. pr. gang og 500 kr. pr. måned for fri træning • Me-mover træning er 100 kr. pr. hold 1 ½ time Du finder meget mere på www.medsandra.dk.

24 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Omnimin®

FRA SYG TIL SUND

Alsidig multivitamin med hele 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer.

OmniINI

OmniVegan

M

Børne-multivitamin af høj kvalitet med 22 vigtige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

100 % vegansk multivitamin med 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer.

KO M P R O M I S LØ S K VA L I T E T

Omni ® Multivitamin uden Jern og Vitamin K.

fageksperter. B I O S Ysund-forskning M A / S skal T anvendes L F . + som 4 5 en9erstatning 7 2 5 2for0 at1 gå 5 til læge I N andre FO@ B I O S YSavner M . DduKkilderI og referencer, W W W skriv . B I tilOredaktionen S Y M . D K25 I ikke I eller


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Hvad hjerne og krop mener om stress

Tag med på en stille rundtur udi forståelsen af, hvordan hjernen sammen med resten af kroppen reagerer på den stress, vi påfører den. Mennesket udvikler sig gennem en lille portion stresspåvirkninger i dagligdagen, men alt for mange påvirkninger kan blive til flere belastninger, end kroppen kan håndtere uden at ty til abnorme foranstaltninger. Den stille tur rundt i hjernens og kroppens univers er også en tur udi de planter, vitaminer og mineraler, der kan hjælpe dig på vejen tilbage til et mere trygt ståsted. Af Torunn Laksafoss, Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm

Ved akut stress frigives der især noradrenalin i hjernen. Noradrenalinet sendes ud i kroppen, så pulsen kan stige, muskelspændingen øges, og øjnene stilles skarpt. Du er klar til at forsvare dig - eller fryse lige på stedet. Noradrenalin øger også frigivelsen af adrenalin og kortisol fra binyrerne, hvilket er med til at holde effekten bare en smule længere. Udvikler du kronisk stress, vil kortisolmængden blive forhøjet, så kroppen kan blive ved med at være klar til kamp. Det vil gå ud over immunforsvaret …

Akut stress medfører en øget puls under søvn, hvilket nedsætter søvnkvaliteten. Er du begyndt at mærke stress, så hold godt øje med din søvn. Mangel på søvn kan give stress, men stress kan også påvirke

søvnkvaliteten. Stress medfører udskillelse af kortisol, et stof, der er med til at få dig ud af sengen om morgenen. Desværre kan stress påvirke den cyklus, hvormed kortisol udskilles, hvilket kan være en årsag til, at du vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen. Har du allerede søvnproblemer, enten fordi du vågner om natten, eller fordi kvaliteten af søvnen er dårlig, kan du måske komme problemet i forkøbet ved at nedbringe stressen og prioritere søvnen. Svære søvnproblemer er nemlig ikke lette at komme af med igen. Tryptonat kan være en mulighed for at skabe en bedre søvnkvalitet. Aminosyren tryptofan hjælper nemlig med dannelsen af hormonet melatonin, der sørger for, at du kan sove og hjælper om dagen neurotransmitteren, serotonin, med at holde dig vågen og i godt humør.

Stresset eller bare fortravlet?

Ved akut stress frigiver det uspecifikke immunforsvar adskillige celler til blodbanen. Samtidig frigives små signalstoffer, kaldet cytokiner, der vil øge inflammationen i hele kroppen. Den er nu i alarmberedskab og klar til kamp - om nødvendigt. Ved kronisk stress sker det samme, men nu virker de samme cytokiner nedbrydende for kroppen. Påvirkningen har stået på i for lang tid, og risikoen for udvikling af fx kroniske sygdomme, åreforkalkning og nedsat modstandskraft stiger. Kilde: Curr Opin Psychol. 2015 Oct 1; 5: 13–17.

Ved kronisk stress, hvor mængden af stresshormoner er vedvarende højt, kan det specifikke immunforsvar blive undertrykt. Der bliver dannet færre antistoffer, og kroppen bliver mere modtagelig over for vira. Noget tyder også på, at gemte vira i kroppen kan bryde ud igen ved kronisk stress. Et studie fra 1998 har vist, at mennesker med kronisk stress i mere end en måned havde langt større risiko for at få en forkølelse end mennesker med akut stress. Kilde: Health Psychol. 1998 May;17(3):214-23

26 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Definition af stress: Tab af kontrol (vesten), tab af indre ro (østen) Akut er af kort varighed - minutter. Kronisk er længerevarende - dage til år? Hvor går grænsen?

Vidste du, at kvinder og mænd reagerer forskelligt på stress? Altså både fysisk og psykisk? Fysisk: Mænd har højere hyppighed af infektioner, højt blodtryk, aggressiv adfærd og stofmisbrug end kvinder. Kvinder har til gengæld højere frekvens af autoimmune sygdomme, kronisk smerte, depression og angst. Forklaringen skyldes formentlig kønshormonet østrogen, da forskellen er mest tydelig for kvinder før overgangsalderen. Psykisk: Flygt/kæmp eller omsorg/fællesskab? Mænd har højere tendens til flygt/kæmp-reaktionen, hvor kvinder langt mere søger/giver omsorg samt skaber relationer, hvor de kan snakke om tingene. Forklaringen findes i, hvordan stresshormoner påvirker vores hjerne-binyreakse. Begge køn oplever en aktivering af deres sympatiske nervesystem, men hos kvinder dæmpes reaktionen ikke af kamp/flugt som hos mænd, men af at drage omsorg samt at dele oplevelsen.

t

Kilde: Ind Psychiatry J. 2011 Jan-Jun; 20(1): 4–10.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 27


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Organsystemer, der især påvirkes af stress, er: immunforsvar, hormonsystem, nervesystem (katokolaminer), tarme, hjerne (hukommelse, indlæring).

Et tidligt tegn på stress kan bl.a. være, at du glemmer ting, at navne bliver svære at huske, og at du bare ikke har overskud til at være selskabelig. Du har brug for plads omkring dig. Årsagen kan være, at den kortisol, som din krop udskiller, forhindrer hjernen i at lagre ny viden, samtidig med at kortisol

faktisk allokerer den glukose, som hjernen skulle have haft, hen til musklerne i stedet. Tilstanden er heldigvis reversibel, hvis du stopper op i tide. Fortsætter du, kan tilstanden påvirke din langtidshukommelse og især din rumlige indlæring (fx at finde vej).

Stress går ud over dit energiniveau

Der er intet som vedvarende stress, der kan dræne dig for energi. Når det sker, kan det være overordentligt svært at finde kræfter til at komme igennem hverdagen. Selv små udfordringer kan føles uoverskuelige, men du kan eventuelt forsøge at tage et tilskud af stoffet coenzym Q10, som alle kroppens celler bruger for at producere energi. Coenzym Q10 findes inden i de små kraftværker (mitokondrier), som findes i cellerne. Her medvirker det til at omdanne fedt, kulhydrat og protein til energi. Vi mennesker danner selv coenzym Q10, men allerede omkring 20-25-årsalderen begynder leverens egenproduktion af stoffet at dale. Visse sygdomme, såsom hjertesygdom, kan sænke niveauet yderligere, og på samme måde øges behovet for coenzym Q10 ved kronisk stress. Et af de mest undersøgte Q10-produkter er Pharma Nords Bio-Quinone, og en god dosis er 100 mg morgen og også gerne senere på dagen, især hvis du har meget travlt, har kredsløbsproblemer eller træner meget.

28 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Lad det naturlige overvinde din krop

KOSTTILSKUD

Urte-penCil

Effektiv optagelse, og helt uden tilsætningsstoffer. 100% vegansk serie med friske frysetørrede urter.

- til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-Pensil og derudover C-vitamin, der bl.a. • bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet • understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at bevare et sundt tandkød og holde din hud i balance

www.terranova-nutrition.dk

Hvile og afslapning til at genoprette din krop til den næste dag Magnesium er et vigtigt mineral til at mindske træthed- og udmattelse, og det bidrager til en normal muskel funktion. Solgar’s Magnesium Citrat er et trimagnesium citrat produkt af høj kvalitet, der understøttet et aktivt liv. Produktet indeholder mere end 40% mere Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter magnesium end almindeligt magnesium citrat.

Urte-Pensil

og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 Solgar har produceret kosttilskud siden 1947, kåret af Helsam som 25 års salgssucces. og har en stor serie til det danske marked. www.solgar.dk

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. Premium Group / Solgar Nordic / Jagtvej 14med / 2680 Solrød KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige Nordic dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale læge eller Strand sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 29


Er kolesterol dit problem? Zerochol med 100% plantesteroler  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Læs mere på zerochol.dk Årets helsekostprodukt i Danmark 2012 Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker, apoteker og udvalgte Matasbutikker.

Tel: 76 26 07 66 • info@biovita.dk • www.biovita.dk

30 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Ginkgo biloba booster hjernen, men pas på, hvad du køber

Indholdet kan snyde Da en gruppe britiske forskere ville sammenligne effekten af 18 forskellige ginkgo biloba-præparater på markedet, blev de meget overraskede over udfaldet. Det viste sig nemlig, at der ikke var

nogen umiddelbar sammenhæng imellem indhold af ginkgoekstrakt og præparaternes virkning, snarere tværtimod. Det præparat, som klarede sig bedst i testen (Bio-Biloba fra virksomheden Pharma Nord), indeholdt væsentligt mindre ekstrakt end flere af de præparater, som klarede sig dårligt. Forklaringen ligger i den måde, råvaren bliver behandlet på, og om den er standardiseret til at begynde med. Standardiseringen sikrer nemlig, at der er nøjagtig samme mængde aktivt stof i hver eneste tablet. Et ginkgo biloba-præparat kan med andre ord sagtens have et højt indhold af ekstrakt, men hvis ikke de aktive stoffer er til stede i ekstrakten, udebliver effekten.

t

Hjernen forbruger ca. 20 % af den ilt, du indånder. Derfor er det vigtigt med et godt blodomløb, så ilten når op til øverste etage. De aktive stoffer i ekstrakt af ginkgo biloba-bladene virker karudvidende og blodfortyndende og øger både blodtilførslen til og blodomløbet igennem hjernen. Undersøgelser har skam også vist, at ginkgo biloba kan hjælpe mod blandt andet svækket hukommelse, forringet koncentration, depression og tilmed øresusen. Men et er, hvad videnskaben dokumenterer i forsøg. Et andet er, hvad der sker, når man køber ginkgo biloba-præparater ude på markedet og anvender dem derhjemme.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 31


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Vigtigt for intelligensen

32 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Er dette verdens mest spændende vitamin?

Af en eller anden mærkelig årsag er det altid C-vitamin og forkølelse, folk taler om, selv om vitaminet har mange andre egenskaber, som er langt mere spændende. Vidste du for eksempel, at C-vitamin er med til at styre normal udvikling af hjernen? Og var du klar over, at det også kan destruere kræftceller indefra? Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm

Binder kroppen sammen Den dødelige mangeltilstand, som i øvrigt hedder skørbug, fører blandt andet til svampet og blødende tandkød samt åbne sår, der ikke heler. Kroppen går bogstaveligt talt op i limningen. Vi mennesker kan ikke producere det protein, som hedder kollagen, hvis ikke der er C-vitamin til stede, og kollagen er hovedbestanddelen i vores bindevæv, som binder cellerne sammen. Man har kendt til skørbug i flere hundrede år, og den skotske læge James Lind påviste allerede i midten af 1700-tallet, hvordan man ved at indtage citrusfrugter kunne kurere skørbug hos søfolk. Rygere har øget behov Skørbug opstår ved ekstrem og meget langvarig mangel på Cvitamin, hvilket er yderst sjældent i dag, da de fleste mennesker har adgang til fødevarer med et højt C-vitaminindhold. Men selv marginal mangel på vitaminet kan give symptomer. I dag ved forskere, at folk, der ryger, har væsentligt lavere indhold af C-vitamin i blodet end ikke-rygere, hvilket formodes at være, fordi kroppen bruger relativt store mængder C-vitamin til at bekæmpe de frie radikaler, som tobaksrygning genererer i kroppen, og som kan ødelægge celler og væv. Vigtigt for intelligensen Hvad man også har opdaget er, at C-vitamin spiller en afgørende rolle for hjernens udvikling. Den danske professor og forsker Jens Lykkesfeldt fra det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har offentliggjort forskning, som viser, at mangel på C-vitamin hos gravide marsvin kan føre til lavere intelligens hos deres afkom. Det kan muligvis også være tilfældet hos mennesker, forklarer han. Mennesker og marsvin har

forresten det tilfælles, at de ikke kan danne C-vitamin ligesom stort set alle andre pattedyr. Det skyldes et mutagen i det enzym, som danner C-vitamin i kroppen. Derfor er mennesker og marsvin nødt til at få C-vitamin fra deres kost. Dræber kræftceller indefra Hvad mange ikke ved er, at C-vitamin er en såkaldt ”selektiv cellegift”, hvilket bevirker, at den kan ødelægge kræftceller uden at ødelægge de raske. Der sker nemlig det, at når C-vitamin nedbrydes inden i (kræft)celler, danner det hydrogenperoxid (brintoverilte). Det er en reaktiv iltform, som kan ødelægge cellen og dens DNA. Kræftceller har i modsætning til raske celler svært ved at fjerne hydrogenperoxid, da de har lavt indhold af enzymet katalase, som cellerne anvender til dette formål. Forbedrer kræftbehandling Et dansk forskerhold fra Rigshospitalet har desuden i samarbejde med forskere fra University of Southern California, Johns Hopkins University og Van Andel Research Institute påvist, at hvis man kombinerer C-vitamin som led i behandlingen mod leukæmi, virker den cancerhæmmende medicin to til tre gange bedre, end hvis man ikke giver C-vitamin sammen med medicinen. Undersøgelsen er offentliggjort i Proceedings of the national Academy of Sciences. Hvor meget behøver vi? Der er forskel på de doser, som forskere har anvendt i forsøg som ovennævnte, og de doser, som mennesker behøver til at opretholde et normalt helbred. Det anbefalede daglige indtag af Cvitamin i Danmark ligger på 80 mg, men der sker ikke noget ved at øge indtaget. Separate C-vitamintilskud indeholder typisk 500 mg, men man kan også få C-vitamin som stærkt vitaminog mineraltilskud i lægemiddelform. Et eksempel er præparatet Bio-C-Vitamin, som indeholder 750 mg C-vitamin i hver tablet. Fordelen med dette præparat er, at den anvendte form af C-vitamin (calciumascorbat) er syreneutral og derfor skånsom mod maveslimhinden. Præparatet, som er til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel, sikrer et højt og ensartet indtag af et vitamin, som efter alt at dømme har væsentligt større betydning for kroppen, end mange forestiller sig.

t

Når C-vitamin - eller ascorbinsyre, som det også kaldes - har så utroligt mange egenskaber, virker det mærkeligt, at det altid er forkølelseseksemplet, der skal op på bordet som det første. Immunforsvaret bruger store mængder af C-vitamin til at bekæmpe infektioner som eksempelvis forkølelse, og forskere som Linus Pauling har i mange år påstået, at store doser af C-vitamin kan lindre forkølelsen og afkorte dens varighed. Det er dog i virkeligheden slet ikke det mest interessante. Det er nemlig sådan, at C-vitamin har en lang række af funktioner i kroppen, og vitaminet er så vigtigt for os, at vi kan dø ved udtalt mangel.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 33


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Spændende forskning på gurkemejeekstrakter Forskere leder med lys og lygte efter nogle løsninger eller mulig støtteterapi til at begrænse symptomerne på Alzheimers og andre demensformer. Vi har fået skabt nogle vestlige samfund, hvor vi heldigvis bliver ældre, men det skaber også store udfordringer for vores kroppe, som gerne skulle kunne følge med udviklingen. Udover at det er en samfundsøkonomisk byrde, er det en forfærdelig oplevelse at se et menneske forsvinde i hjernens tåger og ikke længere kunne genkende nære familiemedlemmer eller være selvhjulpen i hverdagen. sund-forskning forsøger at holde øje med den nyeste forskning fra ind- og udland, og noget tyder på, at man i dag er enige om, at Alzheimers kan betragtes som en inflammatorisk lidelse på linje med andre inflammationer i kroppen, fx ved svær leddegigt eller andre alvorlige kroniske inflammationer. Derfor tegner der sig også et billede af, at nogle af de naturlige stoffer, som virker på inflammationer i fx muskler og led, også kan virke på hjernens opbygning og signalstoffer.

Find de allerbedste gurkemejerødder, bland med økologisk ingefær, tilsæt rødbede, knoldselleri, et par kartofler, og du har en særlig sundhedsfremmende og inflammationshæmmende drik. Gør den endnu mere effektiv mod inflammationer i både kredsløb, hjerne og immunsystem ved efterfølgende at tage en teskefuld Eskimo 3 eller en teskefuld fiskeolie fra Nordic Natural. Tilsæt også 6 urter fra Bidro, især hvis du er 40+ og gerne vil skabe et ekstra sundt kredsløb. Tag et shot hver morgen, og du får iltet kroppen fra morgenstunden. Der er dog én stor forhindring, som naturen heldigvis også har skabt: blod/hjernebarrieren, hvor hjernen ikke tillader alle stoffer at passere fra blodet over i hjernen. Heldigvis, fordi den beskytter sig mod alskens giftstoffer, men altså også mod nogle af de stoffer, hjernen rent faktisk har brug for til at opretholde en sund funktion.

Gurkemeje (Curcuma longa) er et af de krydderier, der har været genstand for allermest forskning, når det gælder inflammationer. Der er indtil videre fundet omkring 32 forskellige curcuminer, som måske alle skal være til stede for at skabe en funktion i kroppen, men forskningen viser samtidig, at de små, men meget aktive stoffer, skal bæres ind af bl.a. fedtstoffer for at komme helt ud til cellerne, og det gælder især hjernecellerne. At få gjort de aktive stoffer mere biotilgængelige for både led, muskler og hjerne er baggrunden for flere af de produkter, vi ser i Danmark, herunder Fortodol og Curcumin Boost. De oprindelige producenter bag produkterne har formået at binde de aktive stoffer til fosfolipider, som alle vores cellemembraner består af, og de aktive stoffer bliver på denne måde pakket ind i noget, der er genkendeligt for kroppens celler, og stofferne ”puffes” ind i cellerne, hvor de skal hjælpe med at hæmme nogle af de sygdomsfremkaldende stoffer, kaldet inflammatoriske cytokiner, som ellers kan bombardere vores cellevægge. Ikke alle cytokiner er af den ”grimme slags” - det handler mere om at blive holdt i skak af de gode cytokiner - altså som så meget andet her i livet: en balance mellem de små immunstoffer.

Ordet ”demens” kommer fra latin og betyder ”væk fra sindet”. Demens rammer oftest personer over 65 år, men kan ses helt ned i 40-50-årsalderen. Har man symptomer på demens, er det vigtigt at blive grundigt undersøgt og få en præcis diagnose, så man kan få den rette behandling, støtte og pleje.

Sygdomme, der giver demens

Der findes mindst 200 forskellige sygdomme, der giver demens eller demenslignende symptomer. Alzheimers er den hyppigste årsag til demens. Knap to tredjedele af alle personer med demens over 65 år har Alzheimers sygdom. Det svarer til ca. tre til fire procent af alle over 65 år. Kilde: aeldresagen.dk.

34 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

B-vitaminers vitale hjælp

Der findes en stribe af B-vitaminer, der ud over at hjælpe på almen nedbrydning af fedtstoffer, proteiner og kulhydrater har en vital betydning for dannelsen af de aminosyrer, der efterfølgende hjælper med at danne de signalstoffer og hormoner, vi skal bruge for at opretholde en god hjernefunktion. Der findes gode artikler på www.sund-forskning.dk, skriv ”Bvitaminer” i søgefeltet, og det pibler frem med viden til dig, der vil grave et spadestik dybere. Mange firmaer i Danmark har ganske glimrende B-vitaminprodukter, tjek dem ud i din helsekostbutik.

Uh, jeg har tit skrevet om adaptogene droger og hvorfor? Simpelthen fordi de giver styrke fra morgen til aften, især hvis du har problemer med at holde dit energiniveau oppe, har problemer med kroniske sygdomme eller gerne vil træne noget ekstra. Ingen af urterne skal bruges til at overtræne eller ikke mærke efter, hvad kroppen egentlig har brug for, men fællesnævneren for alle de styrkende planter er, at de hjælper kroppen med bedre at kunne tåle de belastninger, den bliver udsat for. Det kan være fortravlethed, dårlig søvn om natten, det kan være symptomer, som allerede har manifesteret sig som sygdomme, eller problemstillinger, du ikke helt kan forstå, og som lægen gennem sine undersøgelser ikke har nogen forklaring på: træthed, forvirrethed, smerter hist og pist, svingende humør, forstoppelse den ene dag, løse afføringer den næste, hovedpiner, som kommer og går, eller bare sådan en hel flok symptomer, der vandrer rundt i kroppen. De kalder alle på, at du bliver bedre til at passe på dit nervesystem, immunforsvar og hormonsystem. Og det er netop det, de adaptogene droger kan gøre. Der er rigtig mange, og her får du en hurtig liste over dem, du kan købe i Danmark. Spørg i helsekosten, hvilket et du skal vælge eller måske en cocktail af dem: I alfabetisk rækkefølge, hvor de alle virker på stress og træthed, har følgende nøgleord med sig: Astragel - Astragalus membranaceus - kroniske problemer i immunforsvaret Bacopa - Bacopa monniera - styrker især hjernens koncentrationsevne og kognitive funktioner Ginseng - Panax ginseng - energi til sportsudøveren eller den meget trætte person Gotu Kola - Centella asiatica - er specielt til nervesystemet og hjernen Rosenrod - Rhodiola rosea - i rette dosis viser forskning virkning på lette til moderate depressioner Schisandra - Schisandra chinensis - støtte til lever og luftveje Kilde: Marianne Palm og www.sund-forskning.dk og www.greenmedinfo.com samt pubmed.com.

t

Arctic Root er et naturlægemiddel med rosenrod, som er ekstraheret og standardiseret, så du sikrer dig den mængde af aktive stoffer, der gennem studier har vist en effekt på kronisk træthed og som støtteterapi efter behandling af kroniske sygdomme. sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 35


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Støt hjernen i alle aldre gennem en oldgammel urt De har kendt den i tusindvis af år i Asien, den har været brugt som en af de vigtigste droger til at hjælpe en overanstrengt hjerne, og nu er den endelig i Danmark. Bacopa monnieri, i daglig tale kaldet Bacopa, er med sit smukke navn en lise for et overanstrengt nervesystem. Af Marianne Palm

Kigger vi på den moderne forskning, har man opdaget, hvad man erfaringsmæssigt har vidst i tusinder af år i bl.a. Indien: Bacopa kan støtte dig, hvis du har problemer med hukommelsen, koncentrationsbesvær og problemer med at tage ny viden til dig. Drogen kan, hvis den vel at mærke er i den rette koncentration, hjælpe med mere klarhed og ro i hjernen og kan derfor anvendes i perioder med stress, uro og ængstelse. Plantens egenskaber viser, at den også kan anvendes i de perioder, hvor du har brug for ekstra fokus og koncentration, fx i skift af job, i eksamensperioder eller blot, når hverdagen er blevet sværere at håndtere end ellers. Og så er den et must-have til dig, der i almindelighed er fortravlet, træner meget og gerne vil øge dine præstationsevner, uden at det går ud over dit nervesystem. Kombinerer du med sund levevis, vitaminer, mineraler og ikke mindst fedtsyrer til hjerne og nervesystem, er du godt på vej ind i 2019 med et roligere sind. Al mulig forskning viser i øvrigt, at flere og flere mennesker er bekymrede for deres hjernesundhed, et studie har vist, at det gælder 60 % af alle mennesker, og at det ikke kun handler om de kognitive funktioner hos ældre, men også hvordan børn, unge og voksne klarer det voksende pres i en travl verden. Kilde: Brain Health: An issue for all ages, Cognitive Health CroniclesKline. Dec 2014.

Værre end guldfisk Forskning tyder også på, at vi nu er dårligere end tidligere til at koncentrere os. Faktisk kan en guldfisk koncentrere sig i ni sekunder, i 2000 blev mennesker målt til en koncentrationsevne på 12 sekunder, men nu er vi helt nede på otte sekunder.

Vælg den rette kvalitet Som så meget andet her i livet, og især inden for naturens muligheder, er det ikke ligegyldigt, hvor planten er vokset op, hvilke udfordringer den har haft, og dermed hvilke aktive stoffer der er dannet. For de fleste dannes helt naturligt af planten for at beskytte sig mod omgivelserne i alt lige fra insekter, uvejr, frostvejr eller ringe jordbundsforhold. Forskningen, som nævnes her i artiklen, er baseret på et tørekstrakt, som forskerne kalder CDRI 08, men i Danmark kan du genkende det som KeenMind. Må også bruges til børn – og til forældre samt bedsteforældre Studier gennem 40 år på ekstraktet af Bacopa monniera viser, at også børn og unge har gavn af KeenMind. Drogen hjælper på koncentrationsevnen, evnen til at lære nyt, hjælper mod et uroligt sind og kan med fordel kombineres med eye q, det eneste fedtsyreprodukt, der er testet i metaanalyser på børns indlæringsevner. Sørg selvfølgelig også for sunde måltider uden sukker, rolige stunder i løbet af dagen, motion, frisk luft og rolige forældre. I kan roligt tage samme kur! Og er bedstemor og bedstefar også fulde af urolig energi og hukommelsesbesvær, så hop med på en fin støtteterapi i tre måneder.

40 års studier og seks kliniske forsøg ligger bagom KeenMind, som endelig er kommet til Danmark. Flere kliniske studier er på vej, og sund-forskning følger spændt med udviklingen.

Kilde: National Center for Biotechnology Information, 2014. 36 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Stresset?

Lider du af mild stress, eller skal du kunne multitaske, vil du kunne støtte dit nervesystem med KeenMind: Øger din koncentration og din evne til at modtage kommunikation Hjælper på din hukommelse, så du bliver bedre til at huske og nedsætter risikoen for at glemme. Støtter læringsprocesser, og du får lettere ved at fremkalde informationer, du har lagret i hjernen. Det gælder for børn, unge og voksne i alle aldre.

Kun for urtenørder:

Kært barn har mange navne, her er lidt at træne hukommelsen på: Bacopa monniera Hayata & Matsum. Bramia monnieri (L.) Pennell Gratiola monnieria L. Herpestes monnieria (L.) Kunth Herpestis fauriei H.Lev. Herpestis monniera Herpestris monnieria Lysimachia monnieri L. Moniera cuneifolia Michx

t

Kilde: wikipedia.org.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 37


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND Et af studierne på ældre Et studie i USA på 54 frivillige ældre, alle over 65 år, viste en klar (signifikant) forskel mellem de af forsøgspersonerne, der fik de aktive kapsler med Bacopa monniera, og gruppen, som fik snydekapsler (placebo). Alle deltagere modtog enten de aktive stoffer eller placebo gennem tre måneder, og før, under og efter forsøget målte man med internationalt anerkendte metoder, om der opstod en målbar forskel på: • Evnen til hurtigt at kunne huske på den korte bane, men også at kunne huske ting fra fortiden og anvende denne viden. • Evnen til at kunne koncentrere sig og ignorere irrelevante informationer samt undgå at blive forvirret. • Og hvor hurtigt arbejdshukommelsen kunne arbejde. • Humøret, målt med depressionsskala, og en måling på ængstelse og nervøsitet blev bl.a. målt på en lavere puls, hvor det var interessant at se, at kontrolgruppen fik øget deres puls. Ved alle ovenstående parametre blev der målt en signifikant forskel i forsøget, hvor deltagerne var udvalgt ved lodtrækning, og hvor hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik det aktive stof. Der blev ikke målt højere intelligens, og en måling med en test, som kan fortælle noget om humørsvingninger, viste heller ikke noget resultat. Bonusinfo for test-interesserede For dig, der interesserer dig specielt for testmetoderne, så blev følgende anvendt: AVLT, DAT, WAIS, (CESD) – 10 depressionsskala og ”Profile of Mood States” og Stropp test. Kilde: The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Volume 14, number 6, 2008. Pp 707-713)

Mange andre forsøg er blevet foretaget gennem de sidste årtier, og de aktive saponiner (forskellige bacosider) i planten har endvidere vist en beroligende effekt på hjernen, muligvis gennem en regulering af hjernens stresshormoner. Kombiner med fedtsyrer Hjernen er opbygget af fedtsyrer i en henholdsvis hvid og grå masse, som har to forskellige funktioner. Den hvide hjernemasse sørger for koordinationen af kommunikationen mellem de forskellige hjernecentre. Opbygningen af hjernemassen sker gennem hele barndommen og frem til omkring 20-års-alderen. Den grå hjernemasse tager sig af de forskellige processer og de kognitive evner, altså evnen til at lære og omsætte viden. Selv om hjernens størrelse allerede i 6-års-alderen er helt oppe på 90 % af en voksen hjernes størrelse, er det først senere i livet, at voksenagtige forbindelser i hjernen bliver udviklet, hvilket sker for de fleste midt i 20-års-alderen. Den voksne hjerne indeholder 38 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND mere end 100 billioner neuroner og 60 trillioner synapser, som er de steder, hvor nervecellerne møder hinanden og udveksler informationer. Hjernens vægt fortsætter med at være rimelig stabil fra midt i tyverne indtil sidst i 50-års-alderen, hvorefter der kan ske en gradvis formindskelse med et større tab efter 80-års-alderen. Brug din hjerne, og du danner flere gode forbindelser Studier viser, at jo mere du bruger din hjerne, fuldstændig som var det en muskel, jo bedre fungerende bliver den. Både den grå masse, den hvide masse og de mange nerveceller har brug for at blive brugt, og for at kunne udføre sit arbejde effektivt skal der tilføres næringsstoffer og især fedtstoffer, så den fortsætter med at bygge sig op og være stærk. Det er især vigtigt i hele opbygningsfasen som barn at få fedtsyrer nok til at bevare og styrke de kognitive funktioner og dermed evnen til at tænke i mere komplekse baner. I øvrigt en evne, der først opnås, når man når sidst i teenageårene og først i tyverne. Rundt om alle nerveceller findes en myelinskede, som nervecellen er pakket ind i. Den beskytter nervecellen og er vital for evnen til at kunne reagere hurtigt og få en impuls videre fra den ene nervecelle til den næste. Myelinskederne er også afhængige af fedtstoffer, især EPA, og det interessante er, at de tilsyneladende kan fortsætte med at udvikle sig, også efter 50-års-alderen. Behovet for det store indhold af EPA og ikke DHA, som man ellers mest har fokuseret på i mange studier, er interessant, for det er bl.a. her, at eye q skiller sig positivt ud i forhold til andre produkter.

Hjernen vokser gennem barndommen, men det mest interessante i ungdommen er, at det er her, der sker en særlig vækst i neuronerne, altså de nerveceller, der skal sørge for, at vi kan håndtere mere komplekse problemstillinger. Så her har du både forklaringen og undskyldningen for børns til tider anstrengte forhold til omgivelserne, især hvis vi udsætter dem for uhensigtsmæssigt pres. PUFA er fedtsyrer, som hjernen bl.a. er opbygget af Hjernen forbruger 20 % af vores daglige energi, selv om den kun fylder 2 % af vores kropsmasse. Over halvdelen af hjernens tørvægt består af fedtstoffer og er særlig rig på de langkædede fedtsyrer kaldet PUFA. 20 % af disse fedtsyrer er de såkaldte DHA og AA (arakidonsyrer). Mens den hvide hjernemasse har små mængder af omega-3- og omega-6-fedtsyrer, har den grå hjernemasse mest DHA. Det er disse fedtsyrer, man mener, er

de vigtigste for udviklingen af hjernen, men også i forebyggelsen af hjernens nedadgående funktioner i den sene del af livet. For at hjernen vedblivende kan opretholde et højt indhold af DHA, skal der en anden fedtsyre til, kaldet EPA. Alle celler har en membran, som bl.a. består af fedtsyrer DHA frigøres konstant fra cellemembranen, og for at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt, må de frigjorte fedtsyrer erstattes, og det gøres bedst med EPA. Et højt indhold af EPA i forhold til DHA har betydning, når man vælger sin fiskeolie og ønsker at erstatte DHA i cellemembranen. EPA er med til at regulere omsætningen af fedtsyrer og fornyer dermed de frigjorte fedtsyrer. Derudover viser erfaring, at det ikke kun er den totale mængde omega-3-fedtsyrer, men at det indbyrdes forhold mellem EPA og DHA har stor betydning for produktets egenskab. eye q er fremstillet af sardiner og ansjoser, som er fanget i de sydlige oceaner på bestemte tider af året, efter de har gydt, og hvor de konsumerer store mængder plankton. Fiskene indeholder i den periode store mængder EPA i forhold til DHA. Sammensætningen i eye q ved anbefalet daglig dosis på to kapsler er: 186mg EPA, 58mg DHA og 20mg GLA. Altså hele 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA. Det betyder, at sammensætningen af EPA og DHA i eye q er anderledes og adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet. Det er også derfor, at man ikke kan overføre de studier, der er foretaget på eye q til andre fiskeolier. eye q´s egenskaber er gennem mange år dokumenteret i flere kliniske studier, som er publiceret i anerkendte tidsskrifter. En af fordelene ved forskning er, at et produkt, som har vist dokumenteret virkning i et videnskabeligt studie, kan garantere, at det optages i kroppen, virker efter hensigten og er sikkert at indtage. Et regelmæssigt indtag af eye q bidrager med de vigtige essentielle fedtsyrer EPA og DHA til både børn og voksne. Et makkerpar til en sund hjerne gennem livet Både KeenMind og eye q forhandles i Danmark af Novasel. Hjælp endelig makkerparret på vej: Tag de to kosttilskud i minimum tre måneder - og ved særlige udfordringer, som nævnt her i artiklen, så gerne som støtteterapi hele livet. Følg dosering på æske og dåse. Sørg for en god vitamin- og mineralbalance sammen med sund mad fyldt med proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater, som vel at mærke skal pakkes ud af maden og ikke være i form af sodavand, slik, kager, pasta og hvide ris. Spis masser af grove grøntsager, hvor kroppen får serveret et væld af plantestoffer, som sammen med plantestofferne fra den indiske plante kan gøre en forskel for din hjerne og dit nervesystem.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 39


SLIDGIGT

Har du smerter og stivhed i dine led? Har du smertende, hævede, ømme og stive led, der kan føles, som om de indeholder grus, så har du måske slidgigt. Her bliver ledbrusken gradvist nedbrudt og inflammeret. Ledbrusken indeholder omkring 70 % kollagen. Studier på indtag af specielle kollagen-peptider viser signifikant støtte til vedligeholdelse og genopbygning af ledbrusk. Indtag af bestemte probiotiske bakterier kan nedsætte den inflammation, der er årsagen til nedbrydningen. Af Marianne Fjordgård og Marianne Palm

Hvad er slidgigt? Betegnelsen gigt dækker over 200 forskellige sygdomme. Slidgigt, også kaldet artrose, er den hyppigste form for gigt, der oftest rammer leddene i knæ og hofter, men som også kan ramme andre kugle- og hængselled, fx i skulder, albue, ankler, fod- og fingerled. Slidgigt er en sygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt nedbrydes. Man mener, at op til 900.000 danskere er ramt af slidgigt. 20 % af de kroniske smerter, der rapporteres om på verdensplan, stammer fra slidgigt. Smerterne ved slidgigt kommer fra knoglehinder og sener, hvor det overvejende er ældre mennesker, der har slidgigt, men sygdommen kan også ramme yngre. Normalt sundt knæled Knæled ramt af slidgigt

Bruskvæv Man finder hyalint bruskvæv på slidfladerne på de ægte led med ledhule og ledskål. Bruskvæv indeholder ingen blodkar eller nerver, og vævet skal have sin næring fra den omkringliggende ledvæske og fra blodkarrene fra knogleenderne. Cellerne i bruskvævet hedder kondrocytter, og substansen mellem disse celler er fast, elastisk og består af slim fra kondrocytterne og nogle elastiske kollagentråde. Bruskvævet ligger som en stødpude for at beskytte mod, at det ene led slider mod det andet led. Kollagen til brusk 30 % af proteinerne i kroppen er lejret i kollagen, der findes som bindemiddel i vores bindevæv og støttevæv i huden, brusk, sener, muskler, knogler, blodkar og i fordøjelseskanalen. Ledbrusken indeholder omkring 70 % kollagen. Studier på indtag af specielle type 2 kollagen-peptider, som fx i Ezy Move, viser signifikant støtte til vedligeholdelse og genopbygning af ledbrusk. Kollagen-peptider er nedbrudte stykker af proteinkæder og aminosyrekæder. Denne nedbrydning sker ved en specialudviklet enzymatisk nedbrydning af proteiner. Denne proces kaldes hydrolyse. Kollagen-peptider indeholder kæder fra to aminosyrer og op til 100 aminosyrer i forskellig variation. I kollagen er ca. en tredjedel af aminosyrerne glycinkombineret med andre aminosyrer, fx prolin, hydroxyprolin, arginin og lycin, men det kan også være andre aminosyrer, og kæderne bliver beskrevet som Gly-X-Y. Forskelligt binde- og støttevæv består af en individuel sammensætning af aminosyrer, og brusken består overvejende af type 2 kollagener. Kollagen er lange kæder med poly-peptider bestående af op til 1.050 aminosyrer fra nedbrudte og spaltede proteiner. Flere, oftest tre, af disse lange kæder snor sig rundt om hinanden som flettede tove, og derved skabes struktur og fleksibilitet i vores bindevæv.

40 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SLIDGIGT Studier på dette specielle type 2 kollagen-peptid Der er lavet over 20 studier med omkring 3.000 mennesker med led- og knogleproblematikker, som indtog de specifikke bioaktive kollagen 2-peptider, der er anvendt som råvare til Ezy Move. Disse mange og store studier viser følgende effekter: • Nedsætter det fremadskridende tab af brusk • Øger ledsundheden på en naturlig fysiologisk måde • Stimulerer dannelsen af type 2 kollagen-peptider • Stimulerer syntesen af hyalint bruskvæv • Giver bedre mobilitet og bevægelighed • Opretholder og indbygges i brusken • Nedsætter smerter, også efter sport og motion • Støtter dannelsen af ny bruskmasse • Nedsætter inflammation i ledhulen og ledskålen • Holder mennesker mobile og aktive i længere tid og øger herved livskvaliteten Forbedret mobilitet og færre smerter hos 147 atleter Et studie med 147 atleter med en gennemsnitsalder på 20 år, der havde smerter fra leddene, deltog i forsøget. De blev delt i to grupper, der skulle tage det specifikke bioaktive kollagen type 2 eller placebo i 24 uger. Voldsomheden af smerterne blev både angivet af deltagerne selv og af deres læge. Det var et prospektivt, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie, og det viste statistisk signifikant forskellig opfattelse af smerter mellem behandlingsgruppen og placebogruppen. Den mest optimale effekt blev set i behandlingsgruppen. Slidgigt i knæene Et andet studie med 30 deltagere med slidgigt i knæene, der fik tilskud med 10 gram af dette specifikke bioaktive kollagen 2-peptid eller placebo i 48 uger, viste gavnlige langtidseffekter ved indtag. Der blev taget MRI (magnetic resonance imaging) skanninger i løbet af disse 48 uger. En MRI ved start, en efter 24 uger og en efter 48 uger. Der blev ved uge 24 og 48 påvist mere bruskvæv i knæleddene og mindre inflammation. Dette studie, der var et prospektivt, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie, viste genopbygning af mistet brusk og mindre inflammation i knæene efter tilskud.

t

160 unge sportsfolk med ondt i knæene 160 unge sportsudøvere med sportsudløste smerter i knæene fik tilskud af 5 gram af råvaren til Ezy Move eller placebo. Efter tre, seks og 12 uger blev der rapporteret om smerter, stivhed og fysisk funktion af de ramte led. Også dette studie var et prospeksund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 41


SLIDGIGT tivt, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie og viste allerede efter tre uger klart og statistisk signifikant nedsatte smerter, stivhed, øget mobilitet og forbedret fysisk funktion i de ramte led, og denne effekt blev bibeholdt efter seks og 12 uger. Behovet for massage og fysioterapi blev reduceret. 40 % af deltagerne i behandlingsgruppen fik nedsatte smerter, og 70 % af deltagerne i forsøget fik en positiv effekt. Inflammation Det er inflammatoriske processer, der sætter gang i nedbrydningen af det brusk, der skulle beskytte vores led mod nedbrydning og smerter. Det miljø, vi har i tarmene, med mikrobiotiske mikroorganismer på godt og ondt og forskellige mere eller mindre gode fødevarer, er det, der er den mest sandsynlige faktor, der kan trigge vores immunforsvar til at lave en inflammation. Denne inflammation vil i dette tilfælde nedbryde vores brusk. Inflammation kan sammenlignes med en ildebrand på celle- og molekyleplan. Mange af vores væv er desværre letantændelige. En ildebrand ude af kontrol, der giver svitset eller forkullet væv. Et brændt brev er ulæseligt, og ødelagte signalstoffer virker ikke. Ilden antændes af immunforsvarets leukocytter, der producerer gnister, som antænder vores væv under påvirkning af prostaglandiner eller mikroorganismer m.m. Der findes mange signalstoffer i den inflammatoriske kaskade, der sætter gang i en inflammation. Det kunne fx være Serie 2 prostaglandiner fra vores indtag af mættet fedt med arakidonsyre, frie radikaler O2-, NFkB (Nuklear faktor kapha beta), som er et signalstof inden i cellerne, der producerer og frigør TNF-a (Tumor nekrose faktor alfa), der produceres inden i cellen som resultat af NFkB, IL-1 og IL-6 (cytokiner som er kommunikationsmolekyler mellem immunsystemets celler). Disse signalstoffer cirkulerer i blodet og får organer, væv og celler til at producere CRP (C-reaktivt-protein), der aktiverer leukocytter, som giver inflammationen. Specielle bakterier kan give inflammation Det er en udbredt opfattelse, at nogle uønskede tarmbakterier kan inducere og opretholde en inflammation hos mennesker, der genetisk er modtagelige på grund af defekte immunoregulatoriske mekanismer. Den normale sammensætning af mikroorganismerne i det enteriske tarmsystem er ændret på flere punkter i forbindelse med de inflammatoriske sygdomme og inflammatorisk nedbrydning af væv, fx ledbrusken. Mad og tarmbakterier kan på godt og ondt ændre immunresponset fra velreguleret til en inflammatorisk allergisk eller autoimmun tilstand. En ændret balance med færre gavnlige bakterier i forhold til uønskede dysbiotiske eller sygdomsfremkaldende patogene mikroorganismer kan føre til et proinflammatorisk miljø i tarmhulrummet, hvilket kan fremkalde kronisk tarminflammation, ikke kun i tarmen, men i hele kroppen hos et modtageligt menneske.

42 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SLIDGIGT

NDS EZY Move til sunde led Produktet er specialudviklet til at styrke brusk og derved sunde led i hele kroppen. Det indeholder både specifikke bioaktive kollagen 2-peptider, probiotiske bakterier samt præbiotika, mineraler og enzymet amylase.

Indhold i 3 teskefulde = 8 g: Kollagen-peptider (type 2) 5 g 13 individuelt udvalgte probiotiske bakterier i alt tre gram Bifidobacterium bifidum Bifidobacterium bifidum / Bifidobacterium lactis Bifidobacterium infantis Bifidobacterium lactis Bifidobacterium longum Lactobacillus acidophilus Lactobacillus acidophilus XD/015 Lactobacillus casei Lactobacillus paracasei Lactobacillus plantarum Lactobacillus rhamnosus XD/011 Lactobacillus salivarius Lactococcus lactis Seks milliarder cfu/g og i alt 18 milliarder cfu/dagsdosis ved dosis på tre teskefulde og ni milliarder ved den forebyggende dosis, der er på halvanden teskefuld. Daglig dosis: Til forebyggelse af slidgigt: 1½ teskefuld NDS® Probiotic EZY Move® Ved behandling af slidgigt: 3 teskefulde (8 gram) NDS® Probiotic EZY Move®. Dette erstatter selvfølgeligt ikke lægeordineret behandling. Pulveret opløses i tempereret vand (ikke for koldt eller for varmt) eller anden ikke syrlig drik. Blandingen skal trække mindst 15 minutter, inden det indtages på tom mave, fx om morgenen eller ved sengetid. Pulveret er smagsneutralt og letopløseligt. Blandingen er stabil og tåler udsættelse for det syrlige miljø gennem fordøjelseskanalen og frigøres allerede i den øverste del af tyndtarmen, hvor vi optager cirka 85 % af vores næringsstoffer.

Læs om inflammationer på www.sund-forskning.dk.

Rygsøjle ramt af slidgigt sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 43


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Læs også ”Har du gigt i dine fedtceller” på www.sund-forskning.dk

44 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Tips & tricks til et sundt vægttab Der skrives massevis af bøger, der forskes på livet løs, og gåden om, hvordan man fjerner overvægt eller svær overvægt, er ikke løst af hverken kalorietælling eller rigide kostplaner. Hvad der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden. Vi har samlet en række tips&tricks, som måske kan bringe dig på rette vej. Især hvis du forstår de grundlæggende principper: Din krop higer efter sund mad, men vælger det usunde, hvis den ikke er tanket op med de rette næringsstoffer. Af Torunn Laksafoss, Marianne Palm og Benedikte Mikkelsen

Det er jo noget af en påstand, men har den noget på sig! Ja, påstår jeg, for jeg har endnu ikke mødt en kvinde, der spiser 5000 kcal dagligt, medmindre de er syge overspisere. Til gengæld har jeg mødt hundredvis af kvinder, der spiser for lidt, men tror, de spiser for meget! Tjek dig selv ud på madlog.dk, det kan du gøre for bare 25 kr. i en uge, og du får øje på både, hvor mange kalorier og hvordan fordelingen er mellem kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. (Marianne Palm, redaktør og biopat/naturopath ibm)

Hvordan skal jeg vælge at spise? - Ikke samme tallerkenmodel Har du en smule for meget på sidebenene og gerne vil tabe dig, kan det være, at du med fordel kan følge de officielle kostråd. Du vil føle dig mæt, og sammensætningen af kosten vil opfylde behovet for makronæring som fedt, kulhydrat og protein og for de fleste af mikronæringsstofferne som vitaminer, mineraler og fedtsyrer. Dertil vil der være godt med fibre, hvilket i alt vil give en sammensætning, så størstedelen vil opleve et mere stabilt blodsukker. Kostrådene er fint tilpasset personer, der ikke har de store daglige vanskeligheder. Personer, der generelt har et godt helbred og trives på en kost, der inkluderer hele korn, mælkeprodukter og frugt.

Følger du rådene, vil du tabe dig alene ved at spise en lidt mindre portion end hidtil. Går det for langsomt, kan du skære en smule ned på kulhydraterne, tilsvarende øget indtag af protein samt tilføje alle de grøntsager, som anbefales. Hvad så med alle de mennesker, der ikke trives på de officielle kostråd eller bare ikke taber sig på trods af en ihærdig indsats? Gør de noget forkert, eller findes der måske en anden forklaring? Kulhydrat-ustabil En mulig årsag til en manglende succes kan være, at du ikke er kulhydrat-stabil. Det kan især mærkes ved, at du faktisk bliver mere sulten af at få brød og kornprodukter i de mængder, som anbefales. Du kører ikke særlig langt på literen, og sidebenene bliver efterhånden pakket bedre ind, end da du startede. Oplever du det, skal du starte et helt andet sted. Du skal sørge for at få dit behov for kulhydrater dækket via dine grøntsager og kun bruge stivelse samt frugt som pynt. Spis den normale mængde af protein, og tilføj noget sundt fedt. Du behøver ikke bruge fedt i rigelige mængder, for meningen er, at du skal bruge af dine egne fedtlagre. Brug gerne lidt olivenolie oven på din mad, for det er faktisk den eneste olie, som reelt er dokumenteret som bidrag til vægttab. Ovenstående kostsammensætning vil give dig de kostfibre, du har brug for til mætheden, og proteinerne vil gøre, at du kan køre længere på literen. Udebliver mætheden, kan du tilføje lidt mere animalsk eller vegetabilsk protein i form af fisk, kylling, bønner, grønne ærter osv.

t

Glem alt om studier fra USA, når det gælder kalorier og vægttabsmodeller!

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 45


BEHANDLERNES BEDSTE BUD Jeg er altid sulten For hver gang du overvejer at gå på kur, så kommer du i tanker om, hvor sulten du plejer at blive. Er det dit problem, kan du have god gavn af at skære så langt ned på din stivelse som muligt og i stedet fylde op med grove fiberrige grøntsager over jord, lidt mere protein end hvad de officielle kostråd anbefaler og så supplere med sunde fedtstoffer samt med grøntsager fra under jord. Læg gerne vægt på farver og kvalitet frem for at tælle dine kalorier. Følger du disse simple råd, vil du ændre sammensætningen af bakterier i din tarm, hvilket er en stor fordel, for meget tyder på, at dine tarmbakterier er virkelig gode til at skabe sult i din hjerne efter specifikke fødevarer. Ændring af kost giver ændring af bakterier, så ind med de gode fibre til de gode bakterier. Får du fyldt din mave godt op med sund og velsmagende kost, bliver din hjerne tilfreds, og den vil sende færre sultsignaler. Du kan jo komme langt med din viljestyrke, men når hjernen begynder at råbe virkelig højt på mad, fejer den viljestyrken af bordet, og du spiser det, der er i nærheden - uanset om det er godt for dig eller ej. Ved at spise så hjernen er glad, kommer du meget hurtigere ned i vægt. Lider du af svær overvægt, vil du desuden have inflammation i dine fedtceller, og det kan gøre det endnu mere svært for dig at komme af med overvægten, men du skal jo spise, så vær opmærksom på, at du vælger farverigt, får krydderier og krydderurter med ind i kosten, du kan eventuelt supplere med nogle kosttilskud, som netop er dokumenteret til at dæmpe inflammationer i fedtvæv. Gurkemeje har lige været genstand for et forsøg mod inflammationer i fedtceller.

Hvad med min søde tand? Tager du hånd om at tilfredsstille din hjerne ved at få godt med grove grøntsager, krydderier og anden god smag i dine hovedmåltider, vil din trang til søde sager efterhånden falde til ro af sig selv. Din kropsfornemmelse vil efterhånden ændre sig, og du får ganske enkelt ikke det samme behov. Bliver trangen for stor, så spis nogle bær først. De er ikke lige så søde som en kage eller slik, men de vil give dig den næring, som er nødvendig for at komme videre fra, hvor du er lige nu. Falder du helt for fristelsen, så lad det blive ved det ene måltid, og fortsæt derfra. Du har jo mange måltider foran dig, og det vil ikke være det ene, som afgør din videre skæbne. Det er helheden, som er afgørende. Er overvægt bare overvægt? Var du allerede til den tunge side som teenager, skal du forberede dig på, at der vil komme et par bump undervejs i dit vægttab. En af årsagerne vil være, at du har flere fedtceller, som skal sultes, end en person, som blev overvægtig langt senere i livet. Under den tidlige vægtstigning havde kroppen brug for at danne flere fedtceller end hos en, der er normalvægtig, hvorfor du vil have flere celler, du skal tackle. Dine fedtceller vil protestere mod vægttabet, når det bliver for mærkbart inden i cellen. Det er her, du skal holde ud, for de vil falde til ro igen - men det vil tage tid. I mellemtiden skal du sørge for at få spist dig godt mæt i de grove grøntsager, der fylder, så din hjerne holdes beskæftiget. Kan du få hjernen til at arbejde med dig, er du halvvejs hjemme.

Spidskål og bønner til både frokost og aftensmad kan gøre en stor forskel for mæthed og sænker også lige kolesteroltallet på vejen.

Chrom er ikke et slankeprodukt, men det letter vægttab

Mange omtaler fejlagtigt det livsvigtige stof chrom som et slankemineral, selv om stoffet slet ikke er beregnet til det formål. Alligevel er det ikke skudt helt ved siden af, for det har faktisk vist at kunne hjælpe folk med at komme ned i vægt. Det er ikke chrom i sig selv, der har den slankende virkning. Det er, fordi stoffet har en stabiliserende virkning på blodsukkeret, at det bliver lettere at undgå de mange fristelser. Når ens blodsukker er stabilt, vil man ikke opleve den sukkertrang, som ellers let kan opstå, når blodsukkeret er helt i bund. Det betyder, at man ikke har samme tendens til at gå og spise slik, kage og andre sukkerholdige ting, som feder, og som et resultat af det vil vægten langsomt, men sikkert gå ned.

Forskning bekræfter sammenhæng

Tjekkiske forskere ved Charles-universitetet i Prag lavede et forsøg med chrom for en del år siden for at se, om det eventuelt kunne hjælpe patienter med type-2 diabetes, så deres blodsukker blev mere stabilt. De inddelte 36 patienter tilfældigt i to grupper og gav den ene gruppe snydetabletter, mens den anden fik fire tabletter (400 mikrogram i alt) af præparatet Bio-Chrom. Efter tolv uger så forskerne, hvordan chrombehandlingen havde en stabiliserende effekt på patienterne. Samtidig opnåede patienterne i chromgruppen forbedringer indenfor en række andre markører for type-2 diabetes. Kilde: Biol Trace Elem Res. 2006 Mar;109(3):215-30.

46 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Når du sover, styrkes dine muskler, og din muskelmasse har betydning for din fedtforbrænding.

Søvns betydning for din vægt og dit vægttab

Du ved, at din krop ikke kan fungere optimalt uden søvn, men vidste du også, at søvn har betydning for din vægt? Når du sover, ”reguleres” din sult, og forskning har vist, at din sandsynlighed for at tage på bliver 73 procent større, hvis du sover fem timer i gennemsnit i forhold til mennesker, der sover i syv timer eller mere. Det kan nemlig betyde, at din mæthedsfølelse ødelægges, og at du spiser mere, jo mindre du sover. Du er måske også lidt hurtigere til at gribe efter chokoladen eller andre højenergi madvarer med sukker for at kompensere for trætheden. Kroppen kan nemlig ikke finde ud af at reducere stresshormonet kortisol, hvis du ikke sover nok. Det er lettere sagt end gjort!

t

Du kan dog hjælpe søvnen lidt på vej på naturlig vis. Citronmelisse er en veldokumenteret urt, der i årtusinder har hjulpet folk med søvnproblemer, men faktisk også stress og sorg. At grøn te og kamille også har gavnlig effekt for din søvn, har du nok hørt før. Kamille indeholder æteriske olier, der har en antiinflammatorisk og antibakteriel effekt på din krop og virker beroligende og afslappende. Du finder alle tre ingredienser i Melissa Dream fra New Nordic. Du finder desuden B-vitaminerne thiamin, niacin og B6, men også magnesium, som har meget stor betydning for din søvn. Magnesium er nemlig essentielt for muskelafslapning, hjertets rytme og sundhed, blodkar, luftvejenes evne til at slappe af, hud, nervefunktion, humør, søvn, udrensning af affaldsstoffer, immunfunktioner og meget, meget mere. Hjælp søvnen (og måske et vægttab) på vej med to tabletter af Melissa Dream en time før sengetid.

Overskud i hverdagen - helt naturligt Arctic Root er et naturlægemiddel, som hjælper ved træthed i en travl hverdag eller efter et sygdomsforløb.

Arctic Root er udvundet af den nordiske plante rosenrod, der populært kaldes for nordens mirakelurt

Kan købes i Matas, helsekostbutikker og på apoteket. For yderligere information kontakt: Midsona Danmark A/S - tlf. 98 54 22 88. Arctic Root rosenrod, overtrukne tabletter. Indeholder ekstrakt af rosenrod. Virkning: Naturlægemiddel ved træthed og rekonvalescens. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 18 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Hvis symptomerne forværres eller fortsætter efter to ugers behandling, bør du kontakte lægen. Tabletten indeholder methylparahydroxybenzoat, der kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Indeholder maltodextrin, der er en blanding af glucose, di- og Arctic rosenrod ikke andre anvendesfageksperter. under graviditetenSavner eller under ikke er tilstrækkeligt Dosering:47 Voksne: 1-2 sund-forskning skal ikke anvendes som enpolysaccharider. erstatning for at Root gå til lægebør eller duamning, kilderdaogderreferencer, skrivdokumentation. til redaktionen tabletter ved behov. Pakninger: 40 tabletter, 80 tabletter. Læs indlægssedlen grundigt inden brug. Midsona A/S, Klostermarken 20, 9550 Mariager, Tel. 98542288


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Tang indeholder Fucoxanthin, som har flere gavnlige virkninger, herunder at det kan mindske fedtvæv, stimulere immunforsvaret og hjælpe på fordøjelsen (præbiotisk effekt). Tang til dit vægttab

Tang er sprængfyldt med gode sager, herunder kostfibre og en fiberrig kost, der gør det lettere for dig at holde vægten. Seaweed Diet fra New Nordic indeholder, som navnet antyder, tang. Tang, som er trukket op af det norske farvand og efterfølgende ekstraheret, så det beholder de vigtige naturlige bestanddele, som fx fucoxanthin. Fucoxanthin har flere gavnlige virkninger, herunder at det kan mindske fedtvæv, stimulere immunforsvaret og hjælpe på fordøjelsen (præbiotisk effekt). Tang har desuden et stort indhold af vigtige mineraler (fx jern, calcium, fosfor, magnesium), typisk i mængder, der er ti gange større end hos planter dyrket på landjorden, fx mere jern end i spinat. Tang indeholder en række komplekse polysaccharider, der er opløselige kostfibre, som vores mave og tarm ikke kan nedbryde, og det er faktisk grunden til, at tang kun indeholder få kalorier. Artiskok er et godt indspark til dit vægttab og har da også kælenavnet ”detox-grøntsagen”, som kan øge dit stofskifte og rense din krop - og døjer du med væske i kroppen, så kan artiskokkens vanddrivende egenskaber også hjælpe dig. Du finder artiskok og to slags tang, norsk tang og wakame tang, i Seaweed Diet, og de gavnlige egenskaber får du ved at snuppe en tablet tre gange daglig.

48 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD Det eneste slankemiddel, som indtil videre er godkendt af EU, er konjakroden Roden indeholder fibre, der kan opsuge vand, som svarer til mange hundrede gange dens egen vægt. Du vil føle dig mæt frem for sulten, og du hjælper i øvrigt også dit kolesteroltal ved samme lejlighed, hvis kolesteroltallet vel at mærke er for højt og er blevet forhøjet af forkert mad. Sørg for rigeligt med vand sammen med tabletterne, og føl dig mæt frem for sulten. Der er ikke tale om højere ”atomfysik” , men en simpel konstatering af, at hvis maven er fyldt af noget i forvejen, så er det lettere at spise mindre. Hjælper derfor også på behovet for at skulle ”snacke” hele tiden. Glucomannan fra Natur-Drogeriet. Værsgo, til dig der godt ved, du spiser for meget. Er alle kulhydrater dårlige? Nej, så enkelt er det ikke. Kulhydrater kommer i mange former, hvor de, som du vil finde i grøntsager, både vil give næring til dig og til dine gode tarmbakterier. Dem må du gerne spise mange af, for de giver både tyngde uden for mange kalorier samt fylde, så din tarmbevægelse bliver god.

Den resistente stivelse kan komme fra fx tilberedt, afkølet havregrød eller kartofler, bønner og linser. Du kan også købe melerstatninger som FiberFin og tilsætte HUSK eller Pofiber til din dej. Essensen er, at du får noget brød, som tilfredsstiller hjernen, og maven og giver dig et langt mere stabilt blodsukker. Hvordan kan jeg så være sikker på, at jeg får al den næring, som er nødvendig? Det kan du sandsynligvis ikke. Gennem mange år har jeg analyseret kostsammensætninger efter adskillige tallerkenmodeller, og ingen af dem ser ud til at kunne give dig alt det, du har brug for af mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler og fedtsyrer. Min anbefaling er derfor helt klar: en daglig allround vitaminpille, hvor der er godt med både vitaminer og mineraler, tilskud af D-vitamin, hvis vi er i lavsæson af sol (15. september til 15. maj ifølge DMI) samt en daglig dosis af fiske-/eller algeolie til at holde styr på inflammationen. (Torunn Laksafoss, biokemiker og biopat/naturopath ibm)

De kulhydrater, som vi finder i brød, kager, ris og fx pasta, kan vi sagtens undvære, især når det er forarbejdede fødevarer. I mange af disse fødevarer er fibrene blevet sorteret fra, hvorfor stivelsen bliver meget let nedbrudt i tarmen og kan påvirke dit blodsukker meget, hvilket i sidste ende kan skabe mere sult kort tid efter, at du har spist. Hvis du bare ikke kan undvære smagen af stivelse, så vælg de resistente former, for så slår du to fluer med ét smæk. Du får tilfredsstillet din lyst til stivelse, og du får fodret de gode tarmbakterier, som vil tilbyde dig korte fedtsyrer til gengæld, ligesom de vil gøre, når du spiser mange grøntsager. Dette er så absolut win-win, for de korte fedtsyrer kan bl.a. være med til at regulere dit blodsukker samt ikke mindst din appetit.

Indholdet i Fat Burner er sammensat, så det giver dig gode forudsætninger for et sundt vægttab. Den lille fede fedtbrænder

New Nordic har indhentet ingredienser fra alle verdenshjørner og samlet dem i produktet Fat Burner. Indholdet er sammensat, så det giver dig gode forudsætninger for et sundt vægttab. Du får gavnlige kvaliteter fra yerba mate, sort kommen, grøn te og ingefær. Produktet indeholder desuden marietidsel, som er en lægeplante, der i årevis har været anvendt i traditionel medicin, da den blandt andet har en udrensende effekt. Yerba mate indeholder en skøn kombination af koffein, antioxidanter, aminosyrer, polyphenoler, vitaminer og mineraler. Antioxidanterne giver dig et signifikant immunboost. Ud over at hjælpe din fedtforbrænding på vej så har yerba mate også vist sig at have en gavnlig effekt på at reducere stress og søvnløshed. To tilstande, som ofte fremkalder den søde tand, da kroppen har brug for et ”sugar rush” for at holde sig i gang.

t

Du finder desuden også grøn te, som indeholder koffein og ligesom yerba mate indeholder antioxidanter, herunder EGCG. Et stof, der kan øge stofskiftet og fedtforbrændingen. Fat Burner kommer i tabletform, og du skal blot indtage to styk i forbindelse med et måltid, og du vil få et kærligt, men bestemt skub i retningen mod et lettere liv.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 49


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Brug dine muskler, og du får bygget din krop op af muskelmasse frem for fedtmasse! Tjek to gode bøger ud om at være effektiv gennem sund kost.

Og hvis du så lige om lidt siger, at du ikke har energi til at bevæge dig, så får du lige her de bedste muligheder til mere energi (ud over hvad du kan gøre gennem kosten): Sharp har med sin grønne te, sit indhold af schisandra, rosenrod og grøn te allerede fået mange op af sofaen og ud i luften for enten at gå en tur, løbe eller måske tage bilen ned til fitness. Lav en realistisk plan, tag vennen med, det er så meget nemmere at overholde aftaler, hvis der står en og hiver i dig. Produktet er fra det svenske Octean - spørg efter det i helsekosten. De kan bestille det hjem, hvis du ikke kan få øje på den orange æske på hylden. En mere stille, men meget effektiv energistimulans, er naturlægemidlet Arctic Root. Det indeholder en særlig ekstrakt af rosenrod, som i mange studier har vist sin effektivitet og er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til at kunne gøre en forskel

”Jane Faerber har gjort det igen. Skabt en bog til alle dem, der taber sig af at følge LCHF principperne”

Keto af Jane Faeber, optimer din fedtforbrænding og gå ned i væ gt.

50 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

for mennesker, der har været syge og skal komme ovenpå igen. Arctic Root kommer oprindeligt fra en svensk fabrik med international forskning og sælges her i Danmark af Midsona. Kan du godt lide, eller har du virkelig brug for et spark det rette sted, så tjek Maximum med ginseng ud. Her får du alle vitaminer og mineraler sammen med den droge, der har fået flest kinesere sat på verdenskortet over guldmedaljer. Derfor er der også uendelig meget forskning på rodens virkning, og ja, for nogle giver den så meget energi, at det føles som tre kopper kaffe. Det er det ikke, det er meget sundere: immunregulerende, energigivende og øger din præstationsevne. Den er vel at mærke ikke på dopinglisten. Natur-Drogeriet kan give flere oplysninger. Grøn te alene kan også gøre en forskel. De små topskud fra de bedste teplanter kan sætte fokus på en helt ny hverdag. Actigreen er lige til at røre ud i maks. 80 grader varmt vand, kan hældes i termokanden og drikkes hen over dagen. Det er Bidro, som er forhandleren.

Stoffet, der holder dine muskler unge Det er ikke nogen hemmelighed, at vi mister muskelstyrke, når vi ældes. Vi kan gøre en del for at mindske tabet, for eksempel med modstandstræning eller træning med frie vægte. Hvad man også kan gøre er at tage et tilskud af coenzym Q10, som tilsyneladende påvirker sammensætningen af muskelfibre, så man får færre af de ”langsomme” fibre og flere af de ”hurtige” - akkurat som man ser hos yngre personer. Normalt vil sammensætningen ændres med alderen, så der kommer flere langsomme og færre hurtige fibre. En undersøgelse udført på mænd i alderen 57 år op opefter viste, at dagligt indtag af 300 mg coenzym Q10 stimulerede de gener, som danner de hurtige fibre. Brug dine muskler, og du får bygget din krop op af muskelmasse frem for fedtmasse!

Ud af diabetes 2, alt du skal vide for at blive rask igen af Anette Sams, ph.d. og forsker. I bogen gør sukkereksperten og farmaceuten op med myten om, at diabetes 2 er en kronisk sygdom, du ikke selv kan gøre noget ved.

ANE TTE SAM S, PH. D. OG FOR SKE R

ANE TTE SAM S, PH. D. OG FOR SKE R

I BOGEN FÅR DU: • Et opgør med myten om, at diabete s 2 er en kronisk sygdom. Anette Sams (f. 1971) er farmaceut • En grundig indføring i sukkers samsp I BOGEN FÅR DU: og ph.d. fra Københavns Universitet. il med de • Et opgør med myten om, atvigtigs te celler Efter 20 år som lægemiddelforsker i diabete s 2 er ienkroppen – sukkers ABC. • Overblik over tre metoder til frihed kronisk sygdom. metaboliske sygdomme og kredsløbsAnettes Sams for diabete 2. (f. 1971) er farmac eut • En komplet forståelse af alt det, der og ph.d. • En grundig indføring i sukker sygdomme (Københavns Universitet s samspil med de kan hjælpe dig fra Københavns Univers og itet. at vigtigste celler i kroppen –med Novo Nordisk A/S) skiftede Anette fra sukkerholde s ABC.dit blodsukker stabilt. Efter 20 år som lægemiddelfo rsker • Overblik over tre metode•r Biologi fokus på isygdom til fokus på overset sk for viden og ens praktisk køreplan til metabo til frihed e at liske sygdomme og kredslø diabete 2. bserstatte sundhedsmuli • En komplet forståelse af alt kronisk e sygdomsprocesser medsygdom det, der selvforme kan hjælpe - (Københavns Universitet og gheder. Hun er desuden dig stærke med at holde dit blodsukker r til nde sundhedsprocesser. Novo Nordisk A/S) skiftede forfatte stabilt. Anette fra bestselleren ’Sandheden om sukker’ • En præcis og kompromisløs guide . • Biologisk viden og en praktis fokus på k køreplan til at til den optimalesygdom til fokus på overset e livsstil for dig, der ønsker at blive eks-diasundhedsmuligheder. Hun er erstatte kroniske sygdomsproce desuden sser med selvfor betiker, Thomas Rode eller dig, der gerne vil -forebygge diabeteforfatter til bestselleren ’Sandh stærkende sundhedsprocesser. eden om Andersen (f. 1968) er en s 2. af Danmarks bedste kokke og har fra • 52 guide sukker’. kompromisløse opskrifter på de lækres • En præcis og kompromisløs til den optimale te kød-, 1996 til 2014 været køkkenchef og diæg-eks-dia livsstil for dig, der ønsker fisk-, og grøntsagsretter, der forkæler din at blive krop betiker, rektør restaur Thoma og dine sanser hele vejen ud af diabete s Rode Andersen (f. 1968) for eller dig, der gerne vil forebyg er en ant Kong Hans Kælder i ge diabetes 2. saf2. avn. Danmarks bedste kokke Københ • 52 kompromisløse opskrif• Skema er, lækres så du let kan planlægge dine kompro og har fra Han er desuden forfatter til ter på de te kød-, bestsel til 2014 været køkkenchef oglerne misløs fisk-, æg- og grøntsagsrette uger og følge med i, at du bliver1996 di- ’Stenalderkost’ og ’Palæo’. r, dereforkæle rask. for restaur r din krop rektør ant Kong Hans Kælder i og dine sanser hele vejen ud af diabete s 2. København. Han er desuden forfatte Følger gge • Skemaer, så du let kan planlæ du bogens r til anvisni-nger, vil du slippe for diabete dine kompro bestsellernes ’Stenalderkost’ og ’Palæo’ 2 eller misløse uger og følge med . te sympto i, atnedsæt du bliver rask. merne drastisk og desuden blive fri for ledsmerter, træthed og inflamm ationstilstand Følger du bogens anvisninger, vil du e. slippe for diabetes 2 eller nedsætte symptomerne drastisk og desuden Vejenogud af diabetes 2 skal også være blive fri for ledsmerter, træthed inflammationsen gastronomisk forkælelse uden afsavn. Derfor tilstande. er det tidligere michelinkok Thomas Rode Andersen, der har bidraget Vejen ud af diabetes 2 skalmed bogen.oogsåopskrif være ter en tilgastron misk forkælelse uden afsavn. Derfor er det tidligere michelinkok Thomas Rode Andersen, der har bidraget med opskrifter til bogen. GYLDENDAL

UD AF DIABETES 2

UD AF DIABETES 2

UD AF DIABETES 2 er det 21. århundre des mest ambitiøse bog. Den er skrevet for at knække en eksplosiv vækst i antallet af danskere med type , der hastigt nærmer sig 500.000. Den UD AF DIABETES 2 2-dia er detbetes 21. århu ndredes mest tiøse bog. Den erer skrevet i fascination etente menneskeambi skrevet for at knækafkeden krop og med respe en komp eksplosiv kt for menneskers behov væks t i antal let af danskere med for mening med det, de gør. type 2-diabetes, der hasti gt nærmer sig 500.000. Den er skrev et i fascination af den kompetente menneskekrop og med respekt for menneskers beho v for mening med det, de gør.

UD AF UD AF DIABETES 2 DIABETES 2 Alt, du skal vide for at blive rask

igen

Genskab samarbejdet mellem dine celler og erstat kroniske sygdomsprocesser Alt, du skal vide for at blive rask igen med selvforstærkende sundhedsproc esser. Genskab samarbejdet mellem dine celler og erstat kroniske sygdomsprocesser med selvforstærkende sundhedsproc Opskrifteresser. af Thom as Rode Andersen

Opskrifter af Thomas Rode

Andersen

AN ET TE SA MS , PH .D. OG FO RS KE R AN ET TE SA MS , PH .D. OG FO RS KE R GYLDENDAL

GYLDENDAL GYLDENDAL 2018026_Omslag_A.Sam

026_Omslag_A.Sams_ud

s_udDB2.indd 1

Ud af diabetes 2 af Jane Faeber , alt du skal vide for at blive rask

DB2.indd 1

.

02/07/2018 09.11

02/07/2018 09.11

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 51


Tænk dig godt om når du køber kosttilskud Det er ikke uden risiko at købe kosttilskud på nettet, specielt hvis det drejer sig om præparater udenfor EU, advarer Fødevarestyrelsen. Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm

Hele ideen med at købe og anvende kosttilskud er at gøre noget godt for helbredet ved blandt andet at tilføre kroppen de vitaminer, mineraler, fedtsyrer med videre, som det nogle gange kan være svært at få i tilpas store mænger fra den daglige føde. Derfor ville det være rigtig uheldigt, hvis de kosttilskud, du køber, viser sig at være virkningsløse eller måske endda skadelige for dig.

canadisk stikprøveanalyse af 44 tilfældigt udvalgte kosttilskud, at næsten 60 % af præparaterne indeholdt stoffer, som ikke stod på etiketten. Omtrent hvert tredje præparat indeholdt stoffer, der var blevet tilsat som erstatning for de deklarerede stoffer, og over 20 % - altså hver femte - indeholdt potentielt allergifremkaldende stoffer.

Fødevarestyrelsen advarer På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse i artiklen ”Tænk dig om, når du køber kosttilskud på nettet”, hvor vigtigt det er at holde sig til præparater, som er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol. Køber du eksempelvis direkte fra en udenlandsk hjemmeside, risikerer du at bruge penge på præparater, som du reelt ikke har en chance for at gennemskue kvaliteten af. Det eneste, du har at holde dig til, er, hvad producenten skriver, og det giver dig ingen sikkerhed.

Tilsat medicin Endnu mere skræmmende er de eksempler på tilsyneladende harmløse kosttilskud, som har vist sig at indeholde ikke-deklarerede lægemidler, og der har tilmed været dødsfald som følge af brug af disse præparater. Problemet er, at man i mange lande ikke har nogen kontrol med kosttilskud. Produkter, som sælges fra en hjemmeside i et EU-land, kan være produceret i et tredje land, og der er derfor ingen måde at holde styr på præparaternes indhold og sikkerhed. Derfor kan det være en risikabel affære at købe kosttilskud på net-sider og fra producenter, man ikke rigtig kender. Det bedste råd er at købe produkter, der er fremstillet i Danmark af producenter, som man kender, og som kan kontaktes i tilfælde af spørgsmål.

Indeholder det forkerte Tværtimod. Der har i årenes løb været skræmmende mange eksempler på, at kosttilskud har indeholdt alt andet end det, som stod på etiketten. For et par år siden viste en amerikansk/

52 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Kosttilskud med kvalitet som lægemidler Der findes virksomheder, som for netop at kunne garantere forbrugerne den højeste grad af sikkerhed fremstiller alle deres præparater i Danmark helt fra grunden. En af dem er virksomheden Pharma Nord i Vejle, som endda fremstiller sine kosttilskud ud fra nøjagtig samme retningslinjer, som man normalt kun bruger til fremstilling af lægemidler. Det er ikke et krav fra myndighedernes side, at producenter af kosttilskud underlægger deres produkter så strenge kvalitets- og dokumentationskrav, men det har Pharma Nord alligevel valgt at gøre for netop at kunne garantere præparaternes kvalitet, virkning og sikkerhed.

Egnet til forskning Det er ikke kun forbrugerne, som har glæde af præparater med høj kvalitet. Forskere, som anvender sådanne kosttilskud til videnskabelige undersøgelser, har ligeledes garanti for, at det er virksomme præparater, de anvender til deres forsøg. Det er afgørende for, hvordan forsøgene falder ud. En undersøgelse med et selenpræparat med dårlig eller slet ingen optagelighed vil ikke vise et godt resultat, og det samme gælder forskning med andre aktivstoffer. For dig som forbruger er det afgørende, at du kan sætte din lid til, at det er ordentlige kosttilskud, du anvender. Det drejer sig ikke blot om, at præparaternes indhold skal stemme fuldstændig overens med det, der står på etiketten. Det er i høj grad også et spørgsmål om at være fuldstændig sikker på, at kroppen kan optage de aktive stoffer og udnytte dem ordentligt.

Døjer du med tør hud i vinterkulden?

Der er hjælp på vej med SOS lip balm og SOS hånd cream

lavera. natural. effective. beautiful.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 53


God energi til alle aldre Af Benedikte Mikkelsen

B12 på den lækre måde B12-vitaminet har mange gavnlige effekter, herunder bidrager det til normale psykologiske funktioner som hukommelse, koncentrationsevne og evne til problemløsning. Det behøver ikke være kedeligt at spise B12-vitaminer - en sugetablet med smagen af spearmint, lemon eller bær finder du med Vita B12 fra Vitabalans. 1000 mcg B12 indeholder tabletten og er til dig, mand som kvinde, der er 50+ og gerne vil bevare det mentale helbred hele livet. Sugetabletten er også velegnet til veganere. B12 optages effektivt gennem mundens slimhinder, og derfor er det en fordel at indtage B12 som en sugetablet.

Mangler du energi? Måske er din krop i ubalance Du ved det! 80 % af din krops immunforsvar sidder i fordøjelseskanalen og maven, og hvis der er ubalance, så vil du opleve, at dit energiniveau er lavere. Mælkesyrebakterier er et rigtig godt supplement til at holde kroppen i balance. Ezy Move fra NDS indeholder 13 forskellige bakteriestammer, som er med til at forbedre balancen i mavetarmkanalens bakteriesammensætning (bakterieflora). Bakterierne er gode for kroppen, fordi de blandt andet er med til at stimulere vores immunforsvar, opbygge slimhinden i tarmen og øge vores optag af vigtige vitaminer og mineraler. Ezy Move indeholder desuden også kalium, kollagen, mangan og magnesium, som tilsammen skaber de bedste betingelser for at få din krop i balance.

Rå energi i lækre bidder Du kender dem sikkert allerede fra dit lokale supermarked, helsekostbutik, fitnesscenter - ja, overalt kan du finde Rawbite. Energibaren, som du snupper på vejen, som mellemmåltid eller som god energikilde før eller efter træning. Rawbite er lavet på tørret frugt og nødder og forskellige krydderier, alt efter hvilken variant du snupper fra hylden. Ni forskellige varianter med fristende smage som Cacao, Cashew, Coconut, Protein, Apple Cinnamon, Peanut, Spicy Lime, Vanilla Berries og Apricot, så du finder helt sikkert din yndlingssmag imellem. Alle barerne er økologiske, veganske, glutenfri - og sukkeret, du smager, er naturligt frugtsukker. Med certificeringen EU-Bio får du garantien for, at ingredienserne er 100 % økologiske. Super nem og sund håndmad, som ikke drypper, klistrer eller smelter, så den er lige til at samle op af tasken og spise, uanset hvor du er. Nem mad uden dårlig samvittighed – haps, det kan vi li’!

54 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Mælkesyre til guldklumpen Alt skal i munden, når man er lille, og hele verden er ny. Når børn smager på alt fra legetøj til sofapuder, så ryger der også en masse fremmede bakterier med indenbords. Bakterier, som kan forstyrre den sunde tarmflora. Lacto Seven Kids er tyggetabletter med mælkesyrebakterier til børn, og tabletten kan anvendes til børn helt ned til 1-årsalderen. Vores tarmflora udvikles allerede fra fødslen og fortsætter frem til 2-3-årsalderen. Som vi har skrevet flere gange i sund-forskning, så er en velfungerende tarmflora alfa og omega for immunforsvaret og altså din generelle sundhed. Du finder desuden også D-vitamin i tabletten. Et vitamin, som bidrager til at give dit barn et stærkt og sundt immunforsvar. Sukkerfri, men sødet med xylitol, hjælper til, at din lille guldklump får en lækker oplevelse, når det er mælkesyretid.

Skal batterierne lades op? Regn, rusk, kulde og mørke er nærmest opskriften på manglende energi, og lysten til at blive under dynen er endnu større i vintermånederne. I kurpakken Energi og Mental Ydeevne fra Nani finder du en urteblanding, som kan fremme både din fysiske og mentale sundhed. De 30 dagsdoser indeholder blandt andet rosenrod, som tilhører de adaptogene urter, der er kendetegnet ved, at de støtter kroppen generelt. De normaliserer forskellige biokemiske funktioner og fremmer resistensen over for fysiske, kemiske og biologiske belastninger. Kurens sammensætning inkluderer desuden også schisandra, som blandt andet er antioxidantisk, inflammationshæmmende og har vist sig at fremme udholdenhed og de mentale processer. Russisk rod og citronmelisse er desuden tilsat for at give dig gode betingelser for at komme frisk og energifyldt igennem vinteren.

Sundhedshåndbogen nu kun kr. 250

Er du medlem, får du yderligere 10 % rabat

Køb på

www.klubsundbutikken.dk

g Få sund-forsknin r. 90 om året. leveret for kun k lub-sund på Meld dig ind i k k. www.klub-sund.d

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 55


Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND 1366 København K Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Josephine Larsen, 21221885, mail@josephinelarsen.dk, www.josephinelarsen.dk 2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 24646964, lili@denta.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk 3600 Frederikssund Naturopath/Biopat, Jeannette Clement, 21869317, kontakt@jeanetteclement.dk, www.jeanetteclement.dk

FYN

2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk

5600 Faaborg Biopat/naturopath, Pernille Lund, 24455553, pernillelund1@hotmail.com, www.pernillelund.dk

2100 København Ø Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundhedsklinik.dk

5610 Assens Naturopath/Biopat Tine Uhrup Hassig, 28891048, eb@zonegaarden.dk, www.zonegaarden.dk

2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, 40821037, dorrit@herwagen.dk, www.naturopath-ibm-og-biopat.dk

JYLLAND 6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail.com, www.helseklinikkenmalou.dk 6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Marianne Palm, 50937040, marianne.palm@sund-forskning.dk

6330 Padborg Phytoterapeut, Marianne Schmidt, 40631950, info@mas-sage.dk, www.mas-sage.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk

6400 Sønderborg Phytoterapeut, Rima Gaisyte, 41661428, rgaisyte@yahoo.dk, www.urterima.dk

2500 Valby Naturopath/biopat, Ann-Britt Larsen, 29922363, annbrittlarsen@jubii.dk, www.kropogzone.dk

6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk

2700 Brønshøj Naturopath/Biopat Peter Skjøth, 31401933, peter@bodyrehab.dk, www.bodyrehab.dk

6700 Ribe Phytoterapeut, Gitte Elgaard, 20600880, info@HelNaturlig.dk, www.helnaturlig.dk

2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk

7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk

2730 Herlev Naturopath/Biopat, Laila Edsberg, 26277078, hej@herlevhelsezone.dk, www.Herlevhelsezone.dk

8000 Århus C Naturopath/Biopat, Dinna Trehøje 60176279, dinna.trehoeje@hotmail.com, www.dinnatrehoeje.dk

2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 29839840, KitBreitenstein@gmail.com, www.Kit-Breitenstein.com

8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@gmail.com, www.frededamgaard.dk

2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk

8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk

3450 Allerød Naturopath/Biopat, Gitte Damgaard 40121702, gitte@dengyldnezone.dk, www.dengyldnezone.dk

8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk

3500 Værløse Naturopath/Biopat, Montserrat Farré Hernándze, 40417564, montserrat.naturopathibm@outlook.dk

8250 Egå Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Rikke Goerlich goerlich@urteskolen.com

3600 Frederikssund Naturopath/Biopat, Johanna Gadgaard, 42207979, johannagadgaard@gmail.com

8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk

4100 Ringsted Naturopath/Biopat, Kate Korsgaard, 40304494, kate@katekorsgaard.dk, www.katekorsgaard.dk

8700 Horsens Naturopath/Biopat, Anette Ahrendsen 60880793, vitalkrop@gmail.com, www.vitalkrop.dk

4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk

4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www.clinicnabita.dk

4400 Kalundborg Naturopath/Biopat Katharina Timm 30290668, katharina_t@msn.com

9000 Ålborg Phytoterapeut, Lene Andersen, 30119577, lene@urteliv.dk, www.urteliv.dk

4440 Mørkøv Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk

9240 Nibe Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www.foodjoy.dk

4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

9760 Vrå Phytoterapeut, Inge Kellermann 30111377, info@helsemail.dk, www.helsemail.dk

56 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Læs mere om biopati /naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk


PROBLEMER MED HÅR OG NEGLE FORSVANDT MED NATURLIG LØSNING Bolette led af hårtab og flossede negle. Men heldigvis blev hun inspireret til at afprøve produktet Bidro Hud, Hår og Negle, som indeholder en unik kombination af Gele Royal samt vitaminer og mineraler til skønhedsplejen.

Modelfoto

Jeg er 56 år, og som selvstændig arbejder jeg mange timer om dagen, fortæller Bolette. – Jeg har mine hænder meget i vand, og mine negle var blevet så skøre, at de flossede og

knækkede. Samtidig tabte jeg mere hår, end jeg plejede, og mit hår manglede også den sædvanlige glans, selvom jeg købte en god shampoo hos frisøren. Min veninde anbefalede derfor det nye produkt Bidro Hud, Hår og Negle, som jeg ikke kendte til. Jeg gik derefter ind i Matas, som skaffede produktet, og så gik jeg i gang. Allerede efter to måneder kunne jeg se resultater. Mit hår er blevet mere glansfuldt,

og hårtabet er aftaget igen. Mine negle er endelig holdt op med at flosse. Jeg har også lagt mærke til, at jeg har fået en pænere hud, idet den er blevet mere ensartet og ikke længere virker så tør. Jeg fortsætter derfor med at bruge Bidro Hud, Hår og Negle og har også fået flere af mine veninder til at købe produktet, fordi det har mine bedste anbefalinger – slutter Bolette.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Produkterne sælges gennem helsekostforretninger, danske webshops og bestilles igennem Matas . Ønsker du at vide mere om Bidro Hud, Hår og Negle, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 eller www.bidro.dk

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet Salvie bidrager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthedog udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.

For mere information om Bidro Kvinder kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 57


VIDEN OG VIDENSKAB

Konserveringsmidler

i hverdagen - tjek varedeklarationen en ekstra gang!

Konserveringsmidler forlænger holdbarheden af en fødevare eller en bodylotion ved blandt andet at skabe dårlige vækstbetingelser for mikroorganismer som svampe og bakterier. Men mens nogle konserveringsmidler er helt uskadelige, kan andre give hormonforstyrrelser, allergi eller eksem. Af Gunhild Reumert

Fødevarer uden konserveringsmidler har som regel en kort holdbarhed, da de let kan gå i forrådnelse pga. oxidation eller overvækst af mikroorganismer som bakterier eller svampe. Derfor har husholdninger gennem tiden benyttet konserveringsmidler som sukker, salt og eddike til at forlænge holdbarheden af fødevarer. Med de mange forarbejdede fødevarer, som vi køber i dag, kan det være nødvendigt at tjekke varedeklarationen for konserveringsmidler, der har E-numre fra E200-E299. Konserveringsmidler tilsættes i øvrigt også til kosmetik og personlige plejeprodukter! Igen er formålet her at undgå overvækst af svampe og bakterier i fx cremer, som kan resultere i hud- eller øjeninfektioner. Et surt miljø hæmmer mikroorganismers vækst Mikroorganismer, som ofte stammer fra råvarerne i produktet, trives bedst i miljøer, hvor der er adgang til vand, og hvor pH-værdien ligger på ca. 5-7. Falder pH-værdien til 4,5 eller derunder, hæmmes mikroorganismers vækst. Mange konserveringsmidler er syrer og virker ved at sænke pH-værdien, så holdbarheden forlænges. Oxidation af madvarer kan også mindskes ved at hæmme aktiviteten af enzymer, som bidrager til fx brunfarvning af æbler og avokadoer. Enzymerne har en stærkt nedsat aktivitet ved en pH, der er lavere end 4, hvilket er årsagen til, at citronsaft forhindrer æbler og avokadoer i at oxidere og blive brune. Der findes mange helt naturlige og uskadelige stoffer som fx æblesyre, mælkesyre og eddikesyre, der ofte anvendes som konserveringsmidler med god effekt.

De hormonforstyrrende parabener Der anvendes stadig parabener i fx cremer, men fem af parabenerne blev forbudt i EU i 2013, da man efter længere tids forskning endelig kunne bekræfte, at de er hormonforstyrrende. Der er andre parabener, som stadig er tilladte, men visse af stofferne er stadig under mistanke for at have hormonforstyrrende effekter. Hvis et stof er hormonforstyrrende, kan det forringe fertiliteten i de mennesker, som er udsat for stofferne og for næste generations evne til at formere sig. Konsekvensen af forbuddet i 2013 blev, at de hormonforstyrrende parabener blot blev skiftet ud med andre stoffer, der måske er endnu farligere og endnu ukendte for forbrugeren. I en del tilfælde er parabenerne skiftet ud med stoffet methylisothiazolinone (MI), som er blevet brugt i personlige plejeprodukter som shampoo, cremer og kosmetik siden 2005. Stoffet er stærkt allergifremkaldende og kan give en allergisk reaktion både ved direkte kontakt med et produkt, som indeholder stoffet, og gennem luften, da stoffet også bruges i lim, maling og rengøringsmidler. Parfumestoffer findes også (!) i naturkosmetik I både almindelig kosmetik og naturkosmetik, deodoranter og cremer findes der parfume som fx benzylalkohol, der kan øge risikoen for udvikling af parfumeallergi, hvilket gælder, uanset om parfumestofferne er af naturlig oprindelse eller syntetisk fremstillet. På varedeklarationen står der ofte blot parfum eller fragrance, hvilket kan referere til flere parfumestoffer, så det kan være svært at gennemskue, hvilke stoffer produktet indeholder. Derfor er det letteste at gå efter produkter, som er helt uden parfume, hvis man ønsker at mindske risikoen for parfumeallergi.

E253 E233 E281

58 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


E200 E236 E288 E274 E253 E233 E281 E245

VIDEN OG VIDENSKAB

Konserveringsmidler du skal holde øje med Methylisothiazolinone (MI)

Stoffet er stærkt allergifremkaldende. Det er tilladt i shampoo og håndsæbe samt maling og rengøringsprodukter.

Parabener

Visse af de parabener, som stadig er tilladte i personlige plejeprodukter, er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Propyl- og butylparaben er i Danmark kun forbudt i produkter til børn pga. hormonforstyrrende effekter.

Triclosan

Stoffet findes i tandpasta og deodoranter, men er værd at tjekke for, da det er mistænkt for at være hormonforstyrrende og skabe resistens hos bakterier.

Parfumestoffer

Parfumestoffer, naturlige eller syntetiske, giver risiko for udvikling af parfumeallergi. Brug produkter uden parfume.

Nitrit og nitrat

Stoffer som kalium- og natriumnitrit og -nitrat er hyppigt brugte konserveringsmidler i bacon, skinke og pølser. Stofferne kan omdannes til nitrosaminer, som kan være kræftfremkaldende. Undgås ved at købe dansk økologisk kød.

Sulfitter og svolvdioxid

Sulfitter og svolvdioxid kan give allergi. Fx kan vin indeholde sulfit, og tørret frugt er ofte behandlet med gassen svovldioxid. Stofferne kan undgås ved at købe økologiske fødevarer.

Gunhild Reumert er cand.scient. biokemi fra Københavns Universitet med speciale i cellebiologi, epigenetik og cancer samt uddannet akupunktør og yogainstruktør. Derudover underviser og holder Gunhild foredrag om cellebiologi, kroppens biokemi, ernæring og sund livsstil i hele landet. Læs mere om Gunhild Reumert på www.gunhildreumert.dk.

Gunhild Reumert Cand.scient. biokemi, akupunktør og yogainstruktør

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 59


VIDEN OG VIDENSKAB

På sporet af aloeplantens mangfoldighed Resultater fra ny forskning viser, at polysakkarider varierer i forskellige aloeplanter. Det kan give en indikation om, at aloeplanten i virkeligheden kan opdeles i flere underkategorier. Hver plante har altså forskellige egenskaber. Af Benedikte Mikkelsen

Planten aloe veras popularitet vil ingen ende tage, hvilket heller ikke er så underligt, da vidunderplanten har gavnlige egenskaber på alt fra slimhinder i mave og tarm til behandling af solskader og brandsår. I forskerverdenen er aloe derfor også stadig et ”hot topic”, og ønsket om at opnå den fulde forståelse af de individuelle polymerkomponenter i aloe veras blad mesofyl brænder stadig. Hvordan komponenterne interagerer med hinanden, og hvilken effekt de så har på den menneskelige krop, er også kilde til videre forskning. I skrivende stund undersøger Statens Naturhistoriske Museum og Københavns Universitet, hvordan aloe kan artsbestemmes, ud fra hvilke antistoffer polysacchariderne binder sig til. Kortlægges de gode egenskaber i hver plantesort i undergrupperne, åbner det lovende muligheder for at kombinere planterne og skabe forbedrede aloe vera-præparater. Når aloe artsbestemmes Nu er det muligt at artsbestemme aloe, ud fra hvilke antistoffer polysakkariderne binder sig til. Du plejer at sætte vera efter aloe, men faktisk kan der også sættes ferox efter. Der er tale om to planter i aloefamilien, som har grundlæggende biologiske ligheder, dog er der fundamentale forskelle. Interessant er det, at det kun er xyloglucan fra aloe vera, som binder til antistofferne, hvorimod xyloglucan fra aloe ferox ikke binder til antistofferne. Det påvises altså her, at sammensætningen af polysakkarider varierer fra art til art.

Vores immunforsvar indeholder antistoffer, som aktiveres, når antigener udefra binder sig til antistofferne.

60 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


VIDEN OG VIDENSKAB

P

˚

en

˚˚

˚

˚˚˚

˚˚

v id

e

˚ x ˚˚ ro

ås

et af Aloe F r o p

a o g vi d e nsk

b

Blad mesofyl er det fotosynteseaktive væv i bladet. Det sidder under palisadevævet, som er overfladen på bladet. Det væv rummer 80 % af et blads grønkorn, hvis funktion er at fange solens stråler og give bladet dets grønne farve. Resten af bladet består af svampevæv, der fungerer som udluftning af bladets indre. Vores immunforsvar indeholder antistoffer, som aktiveres, når antigener udefra binder sig til antistofferne. Det kan være en forklaring på, at aloe vera kan styrke vores immunforsvar. Metoden CoMPP anvendes til at studere mængden af, og interaktioner imellem, hundrede tusinder af molekyler samtidig, og metoden anvendes ligeledes til analyse af aloe vera. Aloe vera til din udvendige pleje Aloe vera kan gavne dig både indefra og udefra. Dit største organ, nemlig din hud, udsættes for mange strabadser. Vinterkulde, luftforurening og dårligt indeklima er blandt de største syndere til for tidlig aldring i form af rynker og slap hud. Dit immunforsvar vil forsøge at beskytte dig, men måske tager de mange frie radikaler overhånd og nedbryder collagen og liposomer, som ellers hjælper dig mod trist og rynket hud. Du kan med fordel benytte aloe vera creme som en forebyggende behandling både mod fx solskader, men også mod ældning af huden. Oplever du akutte skader i huden, som forbrænding eller for meget sol, kan du duppe aloe vera gel på det ramte område. Lider du af eksem, tør hud, eller vil du bare gerne have en dagcreme, kan du anvende Avivirs aloe vera creme xtreme, som er intensiv pleje til ekstra tør og belastet hud. De fine linjer omkring øjnene kan bekæmpes med aloe vera eye gel, som plejer og er uparfumeret, så den kan anvendes til den sarteste hud.

Aloe vera kan gavne dig både indefra og udefra.

Aloe vera til din indvendige pleje De berømte polysakkarider, som findes i aloeplanten, kan normalisere den naturlige fordøjelse, og du kan have glæde af dem, hvis du lider af diarre eller træg mave. Mavesækken falder til ro, da gelen virker regulerende på pH-værdien. Selv dine sure opstød eller for meget mavesyre kan afhjælpes, hvis du to til tre gange dagligt drikker 15 ml Avivir drikke aloe vera eller tager to til tre Avivir aloe vera kapsler. Aloe vera kan styrke slimhinderne og mindske inflammationer og irritation. Faktisk tyder meget på, at udover at aloe vera hjælper det lokale immunforsvar, så beskytter gelen også mod virus og bakterier og sætter en stopper for dem, inden der opstår inflammation. Forskerne mener, at aloe veras indhold af gruppen af polysakkarider påvirker bl.a. makrofagerne. Makrofagerne er en del af immunsystemet, som skal sørge for, at der altid er den rette mængde af nogle andre immunstoffer, cytokinerne, til stede. Nogle af dem skaber inflammationer og dermed sygdom, mens andre hindrer sygdom. Ved at give aloe vera gel i kapselform eller i flydende form ses således en regulering af immunsystemet.

Aloe vera kan styrke slimhinderne og mindsker inflammationer og irritation.

Følg os, og følg forskningen i aloeplanten Ja, aloe vera kan bruges til næsten alt, men aloe er altså ikke bare aloe. Avivir kender vi herhjemme som førende inden for aloe vera både til indvortes og udvortes brug. Firmaet følger forskningen tæt, herunder både aloe vera-plantens mangfoldighed, og hvilke gavnlige effekter hver art kan give os mennesker. sund-forskning følger ligeledes sporet, som bringer os dybere ind i aloe vera-plantens forunderlige verden.

Analyse af aloe vera hedder Carbohydrate MicroarrayProfiling, CoMPP og kan groft sagt inddeles i følgende trin: 1. Ekstraktion: i vand, i svag base og i base (det er for at binde de organiske syrer) 2. Duplikering (8x pr. ekstrakt) 3. Blanding med antistoffer (mAbs) og med sekundære antistoffer 4. Visualisering af antistofbinding (bånd i geler) 5. Sammenligning af forskellige arter

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 61


NATURLIG HVERDAG

Farlige stoffer – hvad vil det sige? Du har nok ofte hørt, at et kemisk stof er såkaldt farligt. Det kunne fx være et hormonforstyrrende stof. Men hvad vil det egentlig sige, at et stof er farligt? Og hvad betyder det for dig og mig? Af Rose Maimonide - rosemaimonide.com

Fare eller risiko? Nogle kemiske stoffer er ultra farlige. Forstået på den måde, at blot få gram kan slå mange tusinde mennesker ihjel. Men spørgsmålet er, hvor stor risikoen er for at møde dette stof i sin hverdag. Den er heldigvis ofte meget lille. Hormonforstyrrende stoffer er ikke akut dødelige. Men risikoen for at blive udsat for dem er ret høj. Nogle af dem produceres i mængder på over 1.000 tons om året. Så når vi taler om, hvorvidt et stof er skadeligt, skal man både kigge på faren og risikoen. Hvis man tester et stof i en forsøgsopstilling, der er relevant for mennesker, og stoffer viser sig at have skadelige effekter - så er det skadeligt for mennesker. Forstå hormonforstyrrende stoffer Hormonerne styrer virkelig mange processer i vores krop. Vi hører mest om hormoner i forhold til kønsudvikling og fertilitet. Men hormonerne har også stor betydning for bl.a. hjernen, vækst, organsystemerne, stofskifte, blodtryk, knogler, muskler og immunforvar. Under fosterudviklingen styrer hormonerne organdannelsen, herunder udviklingen af hjernen. Hormonforstyrrende stoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, som gør, at kroppen får de forkerte beskeder de forkerte steder på forkerte tidspunkter. De kan forstyrre kroppens naturlige hormonsystem på mange forskellige måder. Hormonforstyrrende stoffer er fx bisphenoler, dioxin, flammehæmmere, fluorstoffer, ftalater, parabener, PCB, pesticider og visse UV-filtre samt en række naturligt forekommende stoffer. Vi optager dem gennem det, som vi spiser, indånder og kommer på huden. De sarte fostre I fostertilstanden er hormonniveauerne meget lave. Fostre producerer kun kønshormoner i meget små mængder. Kønshormonkontrollen fungerer fra omkring uge 20 i fostertilstanden.

Man kan sige, at 20 fosteruger er tærsklen for, hvornår der er en nogenlunde effektiv kontrol af kroppens hormoner. Men udviklingen af de forskellige reproduktionssystemer i fostret sker allerede i uge 7 – 10. I den periode er kroppens egne kontrolmekanismer således ikke udviklet endnu. Fostrets afgiftningssystem er ikke fuldt udviklet. Hjernen hos et foster er mere sårbar over for kemiske stoffer end en voksen hjerne. Det betyder, at især den første halvdel af fostertilstanden er en yderst sårbar periode, hvor selv ganske små mængder af et eller flere hormonforstyrrende stoffer kan give permanente skadelige effekter. Vi er også ekstra følsomme i andre faser af livet, hvor der er vækst som følge af hormonel påvirkning, dvs. nyfødte, små børn og børn/unge i puberteten. Hvad betyder det for dig og mig? Vi ved reelt ikke, hvordan børn omsætter og udskiller hormonforstyrrende stoffer. Når man beregner, hvor meget børn udsættes for, er det baseret på voksnes indtag, omsætning og udskillelse. Men det giver således stor risiko for fejlvurderinger. Ofte går der flere årtier fra et stof mistænkes for skadelige effekter, til der (måske) bliver lavet lovmæssige indgreb. Som forbruger kan du navigere efter forsigtighedsprincippet. Det betyder, at du af forsigtighedsgrunde så vidt muligt undgår kemikalier, som mistænkes for at have skadelige effekter, indtil det er afklaret, om de er skadelige eller ej. Det sikreste er at minimere sin eksponering for stoffer, som er skadelige eller mistænkes for at være det. Det gælder først og fremmest i den første halvdel af en graviditet.

Kilder: Andersson, Anna-Maria: Hormonforstyrrende effekter – ”Men er det farligt for mennesker?”. CeHos Informationsdag, 01.11.2018 Hass, Ulla: Hormonforstyrrende stoffer: status og fremtid. CeHos Informationsdag, 08.10.2014 Saunders, Norman R. et. al.: Barrier Mechanisms in the Developing Brain. Front Pharmacol, 2012;3:46.

62 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


NATURLIG HVERDAG

Vidste du … at 30.000 – 100.000 stoffer (!) er uden relevante undersøgelser for hormonforstyrrende effekter?

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers Grøn Stue får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Få gratis guides på rosemaimonide.com.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 63


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Homøopatisk behandling af inflammation Inflammation er en ret kompleks proces. Det er kroppens svar på muskel- og ledskader. Den begrænser og beskytter mod yderligere skade. Derudover er det en helt essentiel del af helingsprocessen. Uden et vist niveau af inflammation hæmmes vores heling. Imidlertid kan for meget inflammation skade helingen og danne smerte.

Af Thomas Kjærsgaard

Der er nogle meget vigtige signalproteiner, der udskilles fra vores celler i vores immunsystem. Disse kaldes cytokiner. De kan enten øge inflammationen i form af proinflammatoriske cytokiner eller reducere inflammationen i form af antiinflammatoriske cytokiner. For voldsom inflammation ved traumatiske skader og udbrud af inflammatoriske reumatiske tilstande er forårsaget af en ubalance mellem pro- og antiinflammatoriske cytokiner.

faktisk dokumentation for, at bestanddelene i Traumeel sammen er mere effektive end hver for sig. Dette kaldes en synergieffekt.

Homøopatisk hjælp ved inflammation Det homøopatiske lægemiddel Traumeel er verdens mest solgte naturlige antiinflammatoriske lægemiddel med over 35 millioner enheder om året.

Traumeel salve testet i forhold til smertestillende gel ved akut seneoverbelastningsskade Anvendelsen af smertestillende medicin er i stærkt øget fremgang. Herunder også inden for eliteidrætten, hvor mange sportsfolk ved vedvarende brug bliver nødt til at indstille deres karriere pga. en række uønskede bivirkninger ved de traditionelle smertehæmmere.

Traumeel er beviset på, at broen mellem den såkaldte “alternative” verden og den traditionelle medicin faktisk kan realiseres til gavn for brugere og behandlere. Traumeel virker ved at påvirke primære inflammationsregulatorer, reducere smerte og restituere den normale aktivitet i vævet. Behovet for at kunne behandle inflammationer uden unødige bivirkninger er stærkt stigende. Det er ikke kun elitesportsfolk, der gerne undgår bl.a. blødende mavesår som følge af langvarige doser af traditionelle smertehæmmere, men i høj grad også resten af befolkningen for hvem en blid, effektiv, billig og bivirkningsfri terapi står højt på ønskesedlen. I Traumeel er der derfor mange naturlige planterstoffer, der er målrettet imod inflammation og giver restitution på forskellige komplementære måder. Det er en sammensætning, der kontrollerer inflammation på en naturlig måde uden at blokere eller hæmme kroppens egen helingsproces. Er man lidt biokemisk interesseret, kan man sige, at produktet hæmmer de proinflammatoriske cytokiner IL-1b, IL-8 og TNF-a og samtidig stimulerer de antiinflammatoriske cytokiner fx TGF-b.

Kliniske beviser Traumeel har i de sidste 40 år været genstand for mange kliniske studier, og det er det homøopatiske lægemiddel, der har undergået flest kliniske dobbeltblindforsøg.

Formålet for denne undersøgelse er at belyse effektiviteten af Traumeel over for en kendt smertestillende gel- og placebosalve til behandling af muskelsmerter hos eliteatleter. Resultat Behandlingen blev generelt godt tålt. Fire patienter faldt fra i kontrolgruppen pga. hudreaktioner på den smertestillende gel. Traumeel var overlegen på samtlige parametre - smerter, bevægelsesfunktion, reduktion af hævelse. Patienter, der anvendte Traumeel, kunne genoptage træningen fire dage før dem, der anvendte det smertestillende middel.(1). Akut forvridning af anklen Et nyt, storstilet studie viste, at Traumeel salve er lige så effektivt som gelen til smertereduktion og bevægelsesforbedring ved behandling af akutte ankelskader.

Traumeel genskaber cytokinbalancen ved at målrette en lang række biokemiske processer, reducere de proinflammatoriske og øge de antiinflammatoriske cytokiner.

Sammenlignet med placebo (snydemedicin) var Traumeel salve en meget mere effektiv behandling af aktivitetsrelaterede forstuvninger af anklen ved tydeligt at forbedre ankelmobilitet og reducere smerten.

Den består af planter og mineraler som fx røllike, guldblomme, stormhat, belladonna, tusindfryd, morgenfrue, echinacea/solhat, kamille, perikon, kalksulfat og forskellige mineralske salte. Der er

Traumeel salve var sammenlignet med placebo tydeligt mere effektivt til restitution af muskelfunktionen og reduktion af smerte på grund af skader.

64 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Behandling af smerter pga. osteoarthritis i knæet (betændelse i led og knogle) Et placebokontrolleret studie på den hyppigst forekommende ledbetændelse, nemlig i knæet. Efter 90 dages behandling observeredes en 60 % reduktion af smerter for de 119 patienter, der fik Traumeel, set i forhold til de 113 patienter, der fik snydemedicin.(2). Som det ses, er det homøopatiske lægemiddel Traumeel faktisk dokumenteret og kan sammenlignes med mange konventionelle lægemidler, der bruges til smertebehandling ved inflammation. Effekten af homøopati KAN dokumenteres, og der kommer flere og flere gode studier, i takt med at man teknologisk kan måle effekten af homøopatiske mediciner. Kilder (1) Orizola et al 2007. Randomiseret dobbelt-blind studie af 252 patienter med akut tendinopati (2) Oral Treatment of Traumatic, Inflammatory, and Degenerative Conditions with a Homeopathic Remedy, Zenner et al. 1997.

Derudover kan Traumeel med fordel anvendes ved:

Uren hud, hudafskrabninger, forstrækninger, forvridninger, blodansamlinger, ødemer, væskeudsivning i led, degenerative ledskader, karpaltunnelsyndrom, frossen skulder, seneskedehindebetændele, betændte slimsække, nakkesmerter - for blot at nævne nogle.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 65


SUNDHEDSTATUS

STYRKE TIL VINTER OG DET TIDLIGE FORÅR

Hvornår har du sidst tjekket din sundhedsstatus? Kom du gennem den første del af vinteren uden otte gange forkølelse eller andre gebrækkeligheder? Af Marianne Palm

Vi har 10 organsystemer, og remsen lyder måske lidt banal og kedelig, men hvor god er du til at tage dig af dem alle? Nogen, som trænger til at blive styrket, så de bedre kan arbejde sammen med de øvrige? En lille tjekliste til at skabe ekstra omsorg for din krop Luftvejene med næse, svælg, bronkier og lunger Fordøjelsen med mavesæk, tyndtarm, tyktarm, lever, galdeblære og bugspytkirtel Urinveje med nyrerne og blæren Hormonsystemet Nervesystemet Kredsløbet Immunforsvaret Muskler, led og knogler Sanseorganerne Huden De ti organsystemer skal fungere optimalt, støtte dig gennem livet, og allerhelst skal du slippe for smerter og andre belastninger i sind og krop. Du må godt vælte rundt i glæde og selvforståelse hver dag gennem livet, især så længe at det ikke får dig til at gå i et egoistisk selvtrip, hvor du glemmer omsorg for andre og fokus på livets mange andre facetter end at passe på din fysiske bolig. Men det er lettere at rumme livets mangfoldigheder i en sund krop. Du kan starte nu. 66 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SUNDHEDSTATUS

Har vinteren været en træls omgang med mange infektioner, så kører din krop måske på halvfyldte batterier. De kan hurtigt og effektivt lades op, hvis du sætter ekstra energi ind på at fodre din hverdag med opbyggende egenskaber. Sørg for en god vitamin- og mineralbalance Især hvis du har haft kroniske problemer. Her er lidt nøgleord for nogle af dem. Det er ikke meningen, du skal spise dem enkeltvis, du kan sagtens spise dem i en samlet multivitaminmineral-tablet. A-vitaminer

slimhinder, immunforsvar

B-vitaminer

svækkelse, problemer med hud, hår og negle, et træt nervesystem. Dårlig fordøjelse og optag af næringsstoffer

C – vitaminer immunforsvar, dårlig opheling af sår og alverdens andre problemer D-vitaminer

vi får intet i løbet af vinteren i Danmark, svækket immunsystem og smerter

E-vitaminer

hormonsystem og kredsløb

Zink

immunforsvar, hud, hormonsystem

Chrom blodsukkerstabilisering Calcium

nervesystem, knogler

Magnesium

nervesystem, knogler, uro i benene, dårlig søvnkvalitet

Selen

immunforsvar og hormonsystem

Tag en urtetonic hver morgen. ”6 urter i een” fra Bidro indeholder droger, der gennem hundredvis af år har vist deres gode effekt på alle ovenstående organsystemer, enten direkte eller indirekte: Hvidtjørn - kredsløbet Ginkgo biloba immunsystemet og kredsløbet Hyben

kredsløbet og muskler samt led

Astragel

kredsløbet, immunforsvaret, nervesystemet, almen svækkelse efter kronisk sygdom

Rød solhat

akutte og kroniske infektioner, støtte til immunforsvaret

Ingefær fordøjelsen, muskler, led og knogler, kredsløbet Ved sammen at styrke de helt overordnede organsystemer, kredsløb, immunforsvar og nervesystemet styrker urterne hele vejen fra top til tå, også ned til den ømfindtlige blære eller til et træls hormonsystem, som gennem samarbejdet med de øvrige organsystemer bliver hjulpet på vej. Det sker bl.a. gennem en forbedring af leverens funktioner, som er med i regulering af mængden af østrogen i blodet. Ved at regulere østrogenmængden helt naturligt vil der kunne opstå en bedre balance mellem østrogen og progesteron, de to kvindelige hormoner. Ekstra hjælp finder du i produkter, der specifikt hjælper på binyrernes evne til at regulere stress. Se artiklerne andetsteds i sund-forskning.

Omsorg er også at stoppe op og droppe for meget træning og selvfokusering …

Har du børn, der skal have hjælp til at klare vinterens strabadser og forårets komme, så er Strath et must-have. En gammel urtetonic, der i 33 lande har bevist sin effektivitet, når det gælder at gøre blege børn til glade børn. Du finder et helt hæfte om Straths virkning på www.sund-forskning.dk. Da hæftet blev

t

Q10 er essentielt især for 40+, som har svært ved at danne dette enzym selv. Er af vital betydning for at danne energi inden i cellerne.

Fedtstoffer har du også brug for. Helt simpelt, fordi hver eneste celles membran er bygget op af fedtsyrer og proteiner. De bruges til selve membranen, men også til at transportere fx hormoner ind i cellen. Her er et væld af produkter på helsekosthylderne, du må spørge dem ad, og sig du specifikt skal bruge dem til fx smerter, kredsløb eller noget helt tredje, så guider de dig.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 67


SUNDHEDSTATUS skrevet, hed produktet Bio Strath, men indholdet er det samme. I serien er der i øvrigt udviklet Strath med fx tilsat magnesium til voksne i alle aldre, der samtidig med småskavanker rundt omkring i kroppen døjer med uro i benene, søvnbesvær eller andre symptomer på et overspændt nervesystem. Hjælper også mod muskelspændinger. Det interessante er, at studier viser, at mængden af magnesium, som når blodet, er højere, når mineralet gives sammen med Strath end uden den gamle og velkendte urtetonic. Og når den virkning ses med magnesium, vil det samme være tilfældet med andre mineraler, og ergo får småtspisende, ældre, svage, syge og andre med ringe optagelighed fra fordøjelsen ekstra glæde af at tage Strath hver dag. Det kan måske forklare, hvorfor produktet har haft så stor succes gennem 50 år i mange forskellige lande: Det regulerer ikke kun fordøjelsen og immunforsvaret, men hjælper os også med bedre at optage og udnytte vores næring. Hvis immunsystemet vedbliver at drille hos børn og voksne, og en sejlivet hoste ikke vil fortage sig, så hav altid Elderberry Sirup fra Pukka stående på hylden. Ni urter sammen med manukahonning virker slimløsnende, så en sej slim lettere kan hostes op, desinficerende i hals og svælg, så bakterier og vira ikke så let får lov at blive siddende, slimdrivende, så slimen kan elimineres

effektivt - kort sagt et rigtig godt bud på et økologisk hostemiddel uden en masse dikkedarer. Kombiner gerne med Andrographis, også fra Pukka. Andrographis har gennem studier vist sig rigtig effektiv til at hjælpe på kroniske og akutte udfordringer i immunforsvaret. Det skal selvfølgelig ikke gøres uden lægens kig på tilstanden, for om vi vil det eller ej, så redder penicillin og antibiotika liv ved effektivt at dræbe de bakterier eller vira, som ellers kan skade os for livet. Til gengæld kan du sagtens supplere med Andrographis’ gode virkning. Når vi nu er rundt om Pukkas mange muligheder for gode økologiske valg, så tag også et kig på Clean Greens. Med sit indhold af ikke færre end 11 forskellige grønne, udrensende og opbyggende ingredienser får du et pift til at træde ind i foråret på bedste vis. Den tilsatte friskpressede hvedegræsjuice, chlorellaen og spirulinaen skaber tilsammen et højt indhold af protein på 26 %, og med sit indhold af fx pebermynte, ingefær, persille og brændenælde skabes der en fin synergieffekt for lever og fordøjelsen. Pulveret er let at hælde i din smoothie lige før servering, ellers blot en teskefuld Clean Greens, som omrøres i et glas vand og drikkes med velbehag, især fordi du nu har gjort noget ekstra for dig selv.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

aminoJern optages godt i kroppen. Mængden af jern er lavere, men optagelsen er den samme, og det efterlader ingen spildjern i tarmen. aminoJern gør det derfor muligt at vedligeholde jerndepoterne, holde maven i ro – og bevare energien – på én og samme tid ved blot én tablet om dagen. Læs mere om alle de ekstra fordele og bestil gerne en vareprøve på aminojern.dk optagelse • Velegnet-til-veganere 68 sund-forskning skalGod ikke anvendes som •enAnbefales-til-gravide erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SUNDHEDSTATUS

KOSTTILSKUD

DANSK KOLDPRESSET BÆREDYGTIG MINUTFRISK

Ecolomega

®

– med sunde omega fedtsyrer*

Højeste kvalitet og meget ren Ecolomega® fiskeolie er produceret i Danmark fra minutfriske danske råvarer. Frisk og helt naturlig fiskeolie, hvor man bevarer de mange fedtsyrer (omega-3*, omega-6, omega-7 og omega-9), der findes i fisk. Ecolomega® produceres bæredygtigt og med socialt ansvar med udgangspunkt i en tankegang omkring fuld udnyttelse af vores ressourcer. * Indeholder EPA og DHA der bidrager til normal hjertefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Din Helsekost Specialist

t

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 69 af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


De aktive stoffer fra gurkemeje i en ny og anderledes indpakning

Næste gang du snitter gurkemeje til din mad, så læg mærke til den intense gule farve, der kommer fra stoffet diferuloylmethan. Farven er særdeles svær at vaske af kun med vand, men ikke desto mindre indeholder den gule farve nogle fantastiske egenskaber. Af Torunn Laksafoss

Farven kender du måske bedre som curcumin, et af de aktive stoffer fra gurkemejeroden, og der er ikke længere nogen tvivl om den meget positive effekt på vores kroppe. Curcumin er undersøgt og fundet effektivt til behandling af alt lige fra inflammationer til kræft, regulering af blodsukker samt ikke mindst at kunne være et potentielt stof mod Alzheimers demens. Der er dog to problemer: Gruppen af de aktive stoffer, curcuminerne, som der findes mere end 32 forskellige af, er meget svære at optage og bliver udskilt meget hurtigt. Sammenlagt er det store udfordringer, men heldigvis er der endelig fundet nogle muligheder for at få de aktive stoffer ind i kroppens celler. Industrien har i mange år puslet med, hvordan optageligheden kan øges, og der er blevet tænkt i alt fra nanopartikler, liposomer, miceller til fosfolipidkomplekser, og lige nu ser det ud til at være miceller, der tager teten. Miceller har den fordel, at de optages let, og de fjernes heller ikke hurtigt fra kroppen igen, så curcuminerne kan nå at skabe en gavnlig effekt.

Curcumin i miceller er tusind gange mere opløselige i vand end den ubehandlede curcumin Miceller er meget små nanopartikler, hvor det aktive stof er pakket ind i et materiale, der ligner kroppens cellemembraner. Størrelsen af miceller er kun på ca. 60 nm, svarende til at der kan ligge godt 1.500 ved siden af hinanden på én millimeter. Fordelen ved micellerne er, at de kan genkendes af kroppen, hvilket øger optageligheden både i tarmen samt muligvis også i hjernen og øjet. Micellernes overflade er meget stabil, og den bliver ikke nedbrudt hurtigt inden i kroppen, hvilket forlænger biotilgængeligheden ude ved cellerne. Kan muligvis også virke gunstigt som støtte ved demens Noget tyder på, at en af årsagerne til, at curcumin-micellerne kan blive i kroppen i så lang tid, er, at de binder sig til proteiner i

70 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


blodet. Dermed bliver de ikke omdannet i leveren eller fjernet via nyrerne så hurtigt og kan virke i meget længere tid. Forsøg med curcumin-micellerne har også vist sig at have en gavnlig effekt på kognitionen hos demente. Forklaringen på hvorfor mangler stadig, men er der tale om, at curcumin-micellerne kan passere blod-hjerne-barrieren, vil der måske inden for de nærmeste år foreligge nogle forklaringer på, hvorfor curcumin viser positive resultater på sygdomme i øjnene. Her er blod-øje-barrieren nemlig lige så tæt og uigennemtrængelig som ved hjernen. Skal vi så være nervøse for, at curcumin akkumuleres i kroppen og får en negativ effekt? Nej, hvis du følger doseringen på fx CurcuSym Boost fra Biosym, som anvender miceller, er du på den helt sikre side. Curcuminerne omdannes desuden til en række af andre stoffer i leveren, og resultatet er helt klart til din fordel. Kilde: 1. Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice. DOI 10.4143/ crt.2014.46.1.2 2. Curcumin-loaded Mixed Micelles: Preparation, Characterization, and In Vitro Antitumor Activity. DOI 10.1155/2018/9103120 3. Curcumin, a Compound from Natural Sources, a True Scientific Challenge – A Review. DOI 10.1007/s11130-016-0590-1 4. Hvad er miceller og nanopartikeler? https://www.hindawi.com/journals/ jnt/2018/9103120/ 5. Miceller, cirkulation og holdbarhed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC3918523/ Pukka_immunity_SF2019.pdf

1

09/01/2019

11.19

Veganske & økologiske kosttilskud til dit hjemmeapotek

Natural Vitamin C er en blanding af økologiske frugtekstrakter, bl.a. acerola, amla og hyben. Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion, samt til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Andrographis kaldes også ”Indisk Echinacea” og er et fantastisk kosttilskud, der igennem årtusinder er blevet brugt i den ayurvediske tradition. Mushroom Gold er baseret på økologiske svampe, bl.a. Maitake, Reishi & Shiitake og indeholder naturlig vitamin D. Vitamin D bidrager til immunsystemets normale funktion og spiller en rolle i celledelingsprocessen.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 71

www.pukkaherbs.dk


Valby og Ry - her finder du Institut for Biologisk Medicin.

Mød os på

Sund Livsstil messen i Århus d. 8. - 10. marts 2019.

Vind en uddannelse!

HOLSTEBRO

RY

Studiestart flere gange om året

VEJLE ESBJERG

fx i Ry d. 27. - 28. april 2019. I Valby d. 25. - 26. april 2019 eller d. 15. - 16. august 2019. Altid kl. 10-17.

72 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Følg os fra Institut for Biologisk Medicin på www.biologisk-medicin.dk eller på Facebook, og få informationer om uddannelsen.

Vi findes nu på Sjælland og i Jylland. Så uanset om du kommer fra Århus, København eller Skagen, så skal du ikke rejse langt for at læse til biopat/naturopath ibm.

AALBORG

Vind en uddannelse! Kom til Sund Livsstil messen i Århus d. 8. - 10. marts 2019 og deltag i konkurrencen. AARHUS : 3 timer : 3 timer og 45 min

Valby : 3 timer : 3 timer

ODENSE

Informationsmøde!

Kom og mød os i Valby d. 7. februar 2019 kl. 17-19 eller i Ry d. 21. marts 2019 kl 19-21. Tilmelding: info@biologisk-medicin.dk

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 73


SPØRG EKSPERTERNE Her på siderne vil du møde forskellige eksperter, der gerne bidrager med deres store viden om alt inden for sundhed. Du kan skrive til eksperterne på info@sund-forskning.dk. Husk at skrive, hvilken ekspert du gerne vil høre fra. Vi vil gøre vores bedste for at svare alle.

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Ja tak, YinTang! Det er, som om min hjerne holder op med at tale. Jeg synker ligesom ned i briksen. Jeg bliver helt rolig indeni. Mine arme og ben bliver slappe og tunge. Dette er alle udsagn, jeg har fået, når jeg benytter akupunkturpunktet YinTang. Har du svært ved at finde ro i hovedet, at sove eller slappe af, kan du benytte YinTang. YinTang er placeret mellem den øverste kant af vores øjenbryn. Stedet er også kendt som ”det tredje øjes” placering. I dette område sendes der information om lyset omkring os ind til en lille kirtel, der ligger mit inde i hjernen. Kirtlen hedder penialkirtlen, eller koglekirtlen, og er en hormonkirtel, der er med til bl.a. at regulere vores dagsrytme ud fra, om der kommer lys mod vores øjne eller ej. Så snart det er på vej til at blive mørkt, registreres det på sensorer mellem vores øjne. Informationen sendes til penialkirtlen, og kirtlen frigiver langsomt melatonin, afhængigt af hvor mørkt det er omkring os. Søvnbesvær Hvis du ikke kan sove, vil din læge i første omgang ofte udskrive melatonin til dig for at se, om dine søvnproblemer er relateret til manglende melatoninproduktion. Men inden du siger ja tak til syntetisk medicin, så prøv, om du kan gøre noget selv. Skærmen Lad være med at kigge ind i en skærm en time, inden du skal i seng, og lad mobiltelefonen ligge i stuen - slukket. Få fat i et gammeldags ur, du ikke kommer til at kigge på i løbet af natten. Er det helt umuligt for dig, kan du benytte ”natindstilling”. Den findes efterhånden på mange computere og telefoner. Den gør skærmen rødlig, så du slipper for blåt lys, der nedsætter produktionen af melatonin. YinTang - gør det selv! Du kan stimulere YinTang ved at holde din finger på punktet, lave små bløde, langsomme cirkelbevægelser eller simpelthen holde dit fokus på punktet. Hos din akupunktør sættes der en nål i punktet. Ud over søvn, ro, afslapning og afstresning kan punktet også hjælpe ved hovedpine, næseblødning, forstoppet næse og pandehuler og forhøjet blodtryk.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Den irriterende overvækst af svamp Lider du af tarmproblemer, eksempelvis med megen oppustethed og luftdannelse i tarmsystemet, kan problemet have sin årsag i overvækst af Candida Albicans - eller andre tarmdysbioser, hvilket kan være medvirkende til en række mere eller mindre generende problemer. Candida Albicans er en gærcelle og en hel naturlig del af menneskets mikroflora i tarmen, på huden og i næse, mund og kønsorganer. I denne form er den harmløs; men hvis mikro-/tarmfloraen forstyrres, kan Candida Albicans ændre sig til svampeformen, som kan forårsage omfattende forstyrrelser. Hvis man i en lang periode har baseret sin mad på meget raffinerede kornprodukter, brød og sukkerholdige fødevarer, kan det tænkes, at svampen udvikler sig. Det kan også være, at man har fået antibiotika/penicillin og derefter mærker, at ens immunsystem, tarm og krop fungerer dårligt. Symptomerne kan være: Oppustethed, eksem, sår i ansigtet og på kroppen, svamp i underlivet, blærebetændelse, fodsvamp, neglesvamp, tørre slimhinder og mund, træthed, irritation og løs mave. Derfor bør du, hvis du ønsker at ændre tilstanden, udelukke alle former for sukker, hvidt mel, almindelig mælk og rødt kød i en periode på 6-12 uger. I samme periode kan du spise letkogte grøntsager, suppleret med fisk, fjerkræ og æg. Supplér med 1 liter Ipé Roxo te, 2x1 Dida urtetabletter, 1-2 Garcin – eller Kyolic hvidløgskapsler og 1 tsk. NDS Probiotic Classic til genoprettelse af tarmfloraen. Supplér gerne med et multivitamin-mineralpræparat. skning Få sund-for 0 om året. kun kr. 9 leveret for nd på d i klub-su Meld dig in . k .d d sun www.klub-

74 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SPØRG EKSPERTERNE

Anja Ballegaard Biopat/naturopath ibm info@sund-forskning.dk

Hej Anja, Jeg har følt mig sløj de sidste par måneder. Jeg forstår ikke hvorfor, for jeg spiser sundt og tager både vitaminer og urter til immunforsvaret. Alligevel er det, som om jeg opsamler hver en forkølelse på min vej. Håber du kan give mig et par råd. Hilsen Lene Kære Lene, Ind imellem sker det, at en virus kan slå benene væk under os. Sidste år mødte jeg mange, hvor det tog flere uger at komme oven på influenzaen. Udfordringen er, at immunforsvaret efter sådan en virus kan være lidt slidt, og man derfor nemt kan samle andre infektioner op, som kan forhindre, at man kommer helt ovenpå. I det tilfælde er det bedste, du kan gøre, at aflaste dig selv så meget som muligt, sov godt, spis grønt, undgå sukker, og tag gode kosttilskud. Men der kan også være andre ting, som belaster dig og gør, at du hele tiden føler dig sløj. Som biopat kigger jeg altid på flere områder af et menneskes liv - for mig er kost og vitaminer kun én del. Det, som også er relevant at kigge på, er blandt andet, hvordan vi har det følelsesmæssigt, og om vi er påvirket af fysiske belastninger. En ryg, der driller, en giftig kollega eller skimmel i væggene er blot nogle af de ting, som kan dræne kroppen og øge behovet for vitaminer og mineraler. Og da kan det føles, som om vi ikke kommer helt ovenpå, uanset hvor mange kosttilskud vi fylder på. Man kunne tage alle disse belastninger og putte ind under ét ord, som vi alle kender, nemlig stress. Mange forbinder stress med noget arbejdsrelateret. Det kan det selvfølgelig også være, men jeg betragter mere stress som en hvilken som helst belastning af kroppen. Dårlig kost er for eksempel også en stressbelastning. Og når kroppen belastes ud over sin kapacitet, ja, så bliver vi syge. Er du mon udsat for en stressbelastning? Prøv at tænke alle områder af dit liv igennem. Det kan være svært at gøre alene, så få hjælp fra en god veninde eller gå i stilhed i skoven. Så plejer det ofte at blive klart, om der er nogle ting, man har behov for at finjustere. Og hvis det er tilfældet for dig, så få hjælp til at lave de ændringer, som du har brug for. Så er jeg sikker på, at du snart skal få din energi og vitalitet tilbage. Kærlig hilsen Anja Sund-forskning om Anja Ballegaard Anja Ballegaard er biopat og naturopath ibm med klinik i Bryrup. Hendes store passion er en naturlig livsstil, som er opnåelig for alle. Hun rådgiver om at blive sund indefra og ud med kost, urter og vitaminer og hjælper på vejen til det gode liv i balance. Læs mere på www.anjaballegaard.dk, eller følg hende på Instagram @anjaballegaard.

Sidste nyt fra forskerne

Selen er vigtigt ved leversygdomme

Sporstoffet selen, som vi blandt andet får fra fuldkorn, nødder, fisk og skaldyr, har en vigtig rolle ved forskellige leversygdomme. Flere undersøgelser har vist, at selen kan beskytte levervæv ved at mindske inflammation og hjælpe kræftceller i svulster med at destruere sig selv (apoptose). En række såkaldte selenoproteiner, som er afhængige af selen, har ligeledes en vigtig funktion, idet de hæmmer frie radikaler, som ellers har en vævsødelæggende virkning. Mange forskere ser i dag et stort potentiale i at anvende selenoproteiner som led i behandlingen af leversygdomme. Når man anvender selen til terapeutiske formål, er det nødvendigt med selenpræparater, der tilfører kroppen en høj og ensartet mængde af det livsvigtige stof. Medicinsk selengær har vist at have den bedste optagelighed og egner sig både til forebyggelse, behandling og forskning. Den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord har udviklet og taget patent på en særlig medicinsk selengær, som hedder SelenoPrecise og har dokumenteret biotilgængelighed. Knap 90 % af selenindholdet i denne gær bliver optaget, og på grund af den dokumenterede kvalitet og ensartethed bliver SelenoPrecise ofte anvendt af forskere til videnskabelige forsøg.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 75


SPØRG EKSPERTERNE

Bogen ”Lavt stofskifte – Psykologiske og kognitive aspekter” handler om sygdommen hypothyreose (lavt stofskifte) – især de psykologiske og kognitive følger af sygdommen. Bogen er skrevet af en dansk psykolog og ph.d. med speciale i sundhedspsykologi, som selv har lavt stofskifte. Bogen er på 280 sider og er opdelt i fem kapitler med fokus på henholdsvis det medicinske, psykologiske, kognitive, lindrende strategier og psykosociale følgevirkninger. Citat fra bogen: ”Lavt stofskifte har i mange år været en overset sygdom, og de kognitive, og måske især de psykologiske symptomer, har sjældent været hovedfokus. Men de er lige så reelle. Og ofte er der også store psykosociale følgevirkninger ved så mangeartede symptomer, som lavt stofskifte kan præsentere sig med. Målet med denne bog er således at sætte fokus på de ofte oversete aspekter i den ofte oversete sygdom: det kognitive, psykologiske og sociale.” Selv om bogen har fokus på de psykologiske og kognitive aspekter ved lavt stofskifte, indeholder den også en udførlig gennemgang af de medicinske forhold ved lavt stofskifte. Bogen gennemgår således langt hovedparten af de forhold, der kan være til stede, når man rammes af lavt stofskifte – dog kommes der ikke detaljeret ind på kost og kostråd, men henvises til andre kilder for yderligere information.

til at arbejde med sin livskvalitet, indledes hvert kapitel med en kort introduktion, hvor man får den fornødne viden i forhold til efterfølgende at læse udvalgte dele af bogen. Bogen er en yderst oplysende og nuanceret fagbog. Den er den første bog på dansk specifikt om det psykologiske og kognitive, og den indeholder også en opdateret gennemgang af de medicinske fakta om lavt stofskifte. Fordi bogen er så velunderbygget, vil den også kunne læses af fagpersoner og kan være med til at give et mere nuanceret billede af, hvordan det kan være at leve med lavt stofskifte, som samfundsmæssigt er et relativt overset problem. Som læser mærker man tydeligt, at forfatteren er sundhedspsykolog og derudover selv har lavt stofskifte. Kombinationen af en stærk faglighed og personlig erfaring er med til at gøre det til en autentisk og yderst relevant bog inden for området. Forlag BOD bogshop Forfatteren bag bogen “Lavt stofskifte - Psykologiske og kognitive aspekter”, Sidsel Bekke-Hansen (f. 1977), er autoriseret psykolog og ph.d. i sundhedspsykologi. Sidsel skriver fagartikler, bøger og holder foredrag om samspillet mellem det psykologiske og somatiske, og hun møder regelmæssigt mennesker med lavt stofskifte gennem sin psykologpraksis.

Bogen er forskningsbaseret, og det er tydeligt. Den viden, der formidles, er detaljeret, men skrevet i et let forståeligt sprog. Forfatteren skildrer tydeligt, hvilke områder der forskningsmæssigt er velbelyste, og på hvilke områder der mangler yderligere viden. Der henvises mange steder til uddybende kilder, hvor man som læser kan søge viden om specifikke emner. Bogens temaer personliggøres ved inddragelsen af case-fortællinger, der er med til at levendegøre emnet. Samtidig er især kapitel fire og i nogen udstrækning kapitel fem fyldt med vejledning til, hvordan man selv kan søge at højne sin livskvalitet. Bogen indeholder eksempelvis 20 skemaer til selvudfyldelse inden for emner som stress, søvn, træthed, negative tanker, social støtte og glæde. Hvis man ønsker at få et kort overblik over det medicinske, psykologiske og kognitive og derefter primært bruge bogen som et redskab

Spænder det i nakken, og kramper musklerne? Måske mangler du magnesium … Magnesium er en nødvendighed, for at kroppens stofskifte fungerer, at hjertet fungerer normalt, og at du kan bruge dine muskler optimalt. Du kan derfor lindre blandt andet muskelkramper og uro i benene, øge dit energiniveau og forbedre din søvnkvalitet. Du kan faktisk tilføre kroppen magnesium ved at smøre det direkte på huden, hvor det absorberes. Altiderm magnesium olie og gel er en magnesiumkloridopløsning, som trænger ind i huden efter 15 minutter, så det er en super nem måde, hvis du trænger til magnesium.

76 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


NATURLIG BALANCE NATURLIGVIS! Berthelsen KalkBalance+ er et optimalt kalktilskud med bioaktivt og let optageligt calcium og magnesium, plantebaseret vitamin D3 samt K2. Med Berthelsen KalkBalance+ kan du nu sikre dig, at kalken går rent ind!

NU M

ED P LA D3-V NTEBAS ERET ITAM I N!

Fås i helsekostbutikker, hos Matas og webshops. Læs mere på www.dkpharma.dk

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 77


SPØRG EKSPERTERNE

træt af vinterbleg hud? Opnå en naturlig sund kulør med Green People’s Self Tan, kåret som bedste selvbruner i YOU Magazine, Mail on Sunday. •

Bliv brun indefor 3 timer

Let at påføre og giver ikke striber

Trænger hurtigt ind og fedter ikke

Vegansk og certificeret økologisk

TIP: Selvbruner er farve, som lægger sig oven på din hud, brug derfor altid en skrubbecreme, så din hud er glat og fri for døde hudceller. Eksfolier med Green People’s Fruit Scrub, der indeholder bambus, ananas og bentonit ler.

organic sun 6m6m

GENTLE FOR SENSITIVE SKIN

6m

WWW.GREENPEOPLE.DK

GP_SundForskningTAN_Advert_2019.indd 1

21/01/2019 12:39

Et shot levende bakterier, tak! Drik dine mælkesyrebakterier, og du indtager aktive bakterier. Den flydende form giver desuden bakterierne mulighed for at skabe et optimalt miljø for dem selv. Vita Biosa er en fermenteret drik, som giver dig de gavnlige bakterier på en naturlig måde. Økologisk og naturlig kan du sætte tjek ved, når du indtager et shot af mælkesyrebakterier, organisk syre (dannet af mælkesyrebakterierne) og ekstrakt af urter fra Vita Biosa. Urterne er udvalgt på baggrund af deres antiinflammatoriske egenskaber, og i Vita Biosa udtrækkes de phytoaktive stoffer fra planten i fermenteringen. Af de aktive stoffer kan nævnes bitterstoffer, olier, alkaloider, antioxidanter, mineraler, sporstoffer med mere. Ved at placere mælkesyrebakterierne i et urteekstrakt påvirkes deres stofskifte i en positiv retning. Du kan få Vita Biosa i fire forskellige smagsvarianter: Original, Hyben, Aronia og Ingefær, og du kan nyde dem på tom mave, til måltidet, eller inden du går i seng. Prøv også Vita Biosa, når du har spist fed mad eller efter en tur i byen.

78 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


P

Ta´ en ause

Pust ud, og tag en Pause - tag en pause fra hverdagen, fra studierne, fra kæresten, fra mobilen, fra alt! Nyd din Americano, fald tilbage i sofaen, og læs sidste nye viden om, hvordan du holder dig sund, let og lækker på naturlig vis. Enjoy!


P 80

Myter og facts om B12 Det kan være svært at finde rundt i postulaterne om B12, om hvem der har brug for vitaminet, og er det virkelig alle vegetarer og veganere, der er i mangel? Og hvorfor nu alle de skænderier i branchen om, hvorvidt det er det ene eller det andet, der optages bedst? sund-forskning har brugt et par måneder på at kigge på alle postulaterne, og her er, hvad en biopat og en biokemiker har fundet af argumenter.

Af Torunn Laksafoss og Montse Farre Hernandez

B12-vitamin, som også kaldes cobalamin, er et essentielt næringsstof. Essentielt betyder, at vi skal sørge for at få det tilført via kosten, og selv om det er et af de allermindste næringsstoffer, har det en livsvigtig betydning. Det skal tilføres hver dag, da det ligesom alle andre B-vitaminer er vandopløseligt, og derfor vil et overskud blive ført ud med urinen. Dog kan kroppen godt skabe et lille lager i leveren, så vi sikrer os nok af vitaminet i perioder, hvor vi ikke får nok. Sæt dig godt til rette i stolen, det er ikke let tilgængeligt stof, og slet ikke, når alle eksperter er uenige om det meste. Artiklen er derfor ikke en artikel om, hvad du netop skal gøre, det er en artikel om de muligheder, der findes. Og ja, du skal finde ud af, hvordan du griber det an.

Du er helt afhængig af B12 B12 har nogle meget vigtige funktioner i kroppen som dannelse af de røde blodlegemer, nedbrydning af methylmalonsyre-CoA og homocystein i blodet, DNA-syntesen, beskyttelsen af nervesystemet og vedligeholdelse af hjernen og hos babyer dannelsen af det beskyttende fedtlag, myelinskeder, der omgiver dele af nervecellerne i hjernen.

Mangel på B12 En mangel på B12-vitamin giver ikke symptomer, førend de bliver alvorlige. Der kan gå flere måneder eller år, før du får symptomer, men når du får dem, går det hurtigt ned ad bakke, og de fleste skader er alvorlige og uoprettelige (irreversible) i nervesystemet. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad du spiser, og hvordan du optager din mad. Derfor er det lige pludselig også meget vigtigere, hvordan dyrene lever i vores stalde og på marker og enge. Det vender vi lige tilbage til. Det første tegn på mangel er megaloblastær anæmi eller perniciøs anæmi, som er en alvorlig blodmangel, hvor der er en nedsat mængde af røde blodlegemer, og hvor blodlegemerne er abnorme og større end normalt. Det betyder, at blodet får


VIDEN OG en nedsat iltbærende evne, ADN-syntese bremses, og cellerne vokser uhensigtsmæssigt i stedet for at dele sig. Perniciøs anæmi kan også skyldes mangel på B9 folinsyre, og det kan løses ved at give B9 tilskud. Problemet er, at hvis du også mangler B12, bliver den maskeret af B9-mangel og tilskud, og så får du ikke nogen andre symptomer, indtil de alvorlige neurologiske skader viser sig. I den vegetariske og veganske kost er der et naturligt stort indtag af folinsyre, som også på samme måde kan maskere for B12-vitaminmangel, hvor symptomer viser sig, når de er blevet alvorlige. Så du skal altså til lægen for at finde ud af, om du har B12-mangel, og du skal bede om udvidede blodprøver. Dem vender vi tilbage til senere i artiklen. Andre mangelsymptomer på B12 kan være hævet tunge, uhensigtsmæssigt vægttab, dårlig optagelse af næringsstoffer, kvalme, anoreksi. Hos børn kan det vise sig som udviklings- og neuromuskulære symptomer forårsaget af cerebral atrofi.

81

VIDENSKAB Spiser du vegetarisk eller vegansk? Husker du at tage dit livsvigtige B12-vitamin?

Hvordan kan du vide, om du har mangel på B12? En almindelig blodprøve kan ikke skelne mellem det aktive B12 og B12, som blot befinder sig i blodet. Det B12 kan komme fra vegetabilske kilder, fx alger, og derfor er en simpel blodprøve ikke god nok. Og en opbygget reserve i leveren får blodprøven heller ikke øje på. B12 bliver båret rundt af et protein, som hedder TC2 (transcobalamin). Det skal være fyldt op med B12, når vitaminet skal leveres rundt om i kroppen, og også derfor er en udvidet blodprøve nødvendig.

Hvad skal du så tjekke? Riv ud, og vis det til lægen Du kan ikke selv tjekke nedenstående, men det kan din læge. Tag artiklen med, eller klip afsnittet ud, og få lægen til at reagere, så B12-mangel udelukkes. Det gælder især vegetarer/ veganere/småtspisende/ikke-kødspisende/kronisk syge/kroniske sygdomme i tarmsystemet/meget trætte, uden at årsagen ellers er fundet, og så videre, og så videre. Da vi har set, at B12 medvirker til nedbrydning i blodet af methylmalonsyre-CoA til succinyl- coenzym-A, som går ind i Krebs-cyklus (cellernes respirationssystem), og også til nedbrydning af homocystein til methionin, kan du tjekke i niveauerne af disse to markørstoffer. Hvis det viser sig, at du har et højt niveau af methylmalonsyre-CoA og homocystein i blodet, er der gode grunde til at tro på, at du har mangel på B12. Målingen er også vigtig for folk, der har fået foretaget en gastric bypass.

Hvordan får vi B12 gennem vores mad? Fødevarer, som indeholder det aktive B12-vitamin, og som umiddelbart kan anvendes og optages i kroppen, er animalske fødevarer: kød, fisk, skaldyr, æg og mælkeprodukter. Og så skulle man tro, at alle kød- og mælkespisere var i sikker havn. Men det er desværre ikke altid tilfældet. Det vender vi også lige retur med, når vi har kigget på de vegetabilske muligheder.

s


P 82

Der er nogle vegetabilske kilder, fx alger som spirulina, fermenterede grøntsager, ølgær, som indeholder noget, der kaldes for en analog af B12-vitamin, som ikke er aktiv. En analog indeholder nogle kemiske strukturer, der ligner den aktive B12, og som er forstadier eller forløber for den bakterielle udvikling af B12, men desværre ikke en struktur, som vores organisme kan bruge. Ud over det kan disse analoger af B12 forstyrre optagelsen af den aktive B12 og maskere blodprøver.

Måske chlorella, måske ikke Der er i dag nogle få studier, som peger på, at chlorella indeholder det aktive B12-vitamin, som er tilgængeligt for kroppen. Men indtil videre er det ikke nogle store studier, og de få studier, der er, viser også, at mængden af B12-vitamin i chlorella kan variere rigtig meget og generelt findes i meget små mængder, så det er endnu ikke en sikker kilde, vi kan bruge til at dække vores behov.

Her er forklaringen på, hvordan B12 dannes B12 dannes af nogle mikroorganismer sammen med nogle specifikke bakterier, som findes i jorden, i drøvtyggeres maver, som fx køer, og også i vores tyktarm. Det er derfor, at der findes B12-vitamin i afføring. Årsagen til, at det ikke længere sker, er tilsyneladende, at vi alt for effektivt har en høj hygiejne - at der ikke er nogen garanti for, at vi får lidt af den snavs med, som skaber en god B12-mulighed i vores tarmes optag af det livsvigtige vitamin.

VIDEN OG

VIDENSKAB Drøvtyggere (dyr med flere maver som fx køer), danner selv B12, forudsat at der er nok kobolt i deres foder. Kosttilskud gives kun til dyr med én mave, fx kylling, mink osv.

Er der kobolt i dyrenes foder, kan de selv danne B12, men ellers får de gennem græs, med vennernes kokasser på, en automatisk tilførsel, fordi mikroorganismerne i afføringen vil, når den når koens tarme, selv danne B12. Problemet er de mange dyr, som ikke er på græs, og som ikke har en naturlig tilgang til kokasser, fx dyr, som kun har én mave (kyllinger, mink osv). Går dyrene indendørs og får foder, vil der være tilsat B12, så du får dækket dit behov - hvis du spiser kød. Så egentlig er konklusionen måske, at uanset om du spiser kød eller ej, og du har symptomer, der ikke lige er til at forstå, så gå til lægen og få lavet en grundig undersøgelse af dine B12niveauer, men altså ikke kun i blodet.


Et lager i din lever Det er individuelt, hvor længe lageret af B12 rækker. For nogle mennesker rækker det i fire år, for andre nogle få måneder. Babyer og små børn har ingen reserve, da de endnu ikke har lagret noget i leveren, fordi deres behov for B12 er højere, og de bruger den B12, som de indtager.

EFSAS officielle daglige anbefalinger til raske individer: Ifølge de sidste anbefalinger fra EFSA fra 2015 er det dagligt anbefalede indtag af B12 for raske individer:

Kan du spise dig til disse anbefalinger, og hvor let optager du så din mad? Bliv klogere på https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30134590. Cheddarost giver bedst biotilgængelighed (33 %), hvilket var højere end vitamintilskuddet (17,5 %). Mere info: https://www.b12-vitamin.com/foods/ som også beskriver andet og mere end bare ost …

83

Mængden af B12 i æg og mælkeprodukter: Kogt æg 50 g:

0,6 mcg

EFSAS AI = Adequate intake AI mcg/dag

Sødmælk 100 g:

0,3 mcg

Fra 4 til 6 måneder, hvis babyer begynder at spise mad og ikke er fuld ammet

1,5

Letmælk 100 g:

0,4 mcg

Skummetmælk 100 g:

0,22 mcg

Fra 7 til 11 måneder

1,5

Yoghurt naturel 125 g:

0,37 mcg

Fra 1 til 6 år

1,5

Flødeost 100 g:

0,22 mcg

Fra 7 til 10 år

2,5

Hytteost 100 g:

0,37 mcg

Fra 11 til 14 år

3,5

Fetaost 100 g:

1,13 mcg

Fra 15 til 17 år

4,0

Blå- eller hvidskimmelost 100 g:

1,23 mcg

Fra 18 år og voksne

4,0

Fast ost 100 g:

1,5 mcg

Gravide

4,5

Ammende

5,0

Kilde: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4150

For at opnå det dagligt anbefalede indtag ifølge EFSA skal du spise: 6,7 æg om dagen 1 liter letmælk 267 gram fast ost (en almindelig portion er mellem 30 og 50 gram) Over 1 kilo hytteost 11 yoghurt naturel af 125 gram/stk. Det nytter ikke at gå all-in på fx æg eller et kilo hytteost. Du spiser dig mæt i for få typer af fødevarer, og der bliver ikke plads til anden mad. Og du må især som småtspisende/vegetar/ veganer og så videre anvende kosttilskud, fuldstændig ligesom koen, der ikke får tilført kobolt på græsmarken.

s


Om kosttilskud

P

Dosering af kosttilskud (cyanocobalamin) til raske voksne: Der er flere muligheder, du kan vælge imellem. Nedenstående anbefalinger er doseringer til raske voksne, som starter på en vegetarisk eller vegansk kost, hvor kosttilskud tages fra dag ét. De er ikke indikeret til personer, som allerede har en mangel eller er i underskud:

84

- 4 mcg dagligt ved at spise to til tre portioner af fødevarer, som har tilsat B12-vitamin - 25 – 100 mcg dagligt fra et kosttilskud af cyanocobalamin som suge- eller tyggetablet

Der findes forskellige former for B12 som kosttilskud: - Methylcobalamin:

er den form for B12, der findes i blodet og i nogle fødevarer

- 5-desoxyadenosilcobalamin: er den form for B12, der lagres i leveren - Cyanocobalamin:

er den hyppigste form brugt i kosttilskud

- Hydroxicobalamin:

er den form for B12, der findes i de fleste fødevarer

Selv om methylcobalamin og 5-desoxyadenosilcobalamin har nogle fordele i optagelighed, anbefales det, at kosttilskud er i form af cyanocobalamin, og det er der forskellige grunde til: - Cyanocobalamin er den mest stabile form og den mest re sistente mod temperaturskift, lyspåvirkning og pH-variati oner, en vigtig faktor, når et kosttilskud skal holde i lang tid - Er den billigste at producere og den nemmeste at finde - Er den form, hvor der er mest forskning, som viser, at det er den sikreste form, også i meget høj dosis - Cyanocobalamin er den eneste form for B12, som fylder lageret op i leveren Der er kun én undtagelse for ikke at bruge cyanocobalamin som kosttilskud, og det er, hvis du har nedsat nyrefunktion, så er det bedre at bruge methylcobalamin, men i en sådan situation er det lægen, du skal opsøge.

- 1000 mcg fra et kosttilskud af cyanocobalamin to til tre gange om ugen, som suge- eller tyggetablet. Og hvis det bliver søndag, og du ikke kan huske, om du har taget B12 en eller to gange i løbet af ugen, så tager du en tablet til - 2000 – 2500 mcg fra et kosttilskud af cyanocobalamin en gang om ugen som suge- eller tyggetablet Gravide og ammende skal tage et dagligt kosttilskud, da babyen får B12-vitamin gennem mælken, men kun hvis moren har optimalt løbende indhold af B12 i blodet. Hvis moren mangler B12 uden at have symptomer, får babyen ikke nok B12 gennem mælken. Optagelsesprocenten i kroppen afhænger meget af dosering. Jo højere dosering, jo mindre optagelse. Det er derfor, at der ikke er en lineær matematisk korrelation med de forskellige doseringer. Kigger vi på studier, tyder det på, at vi skal anbefale 1000 mcg to til tre gange om ugen eller 2000 – 2500 mcg en gang om ugen, da det er de billigste og dem, som ikke afhænger af mavesyren eller intrinsikfaktor for optagelsen, da de absorberes direkte i blodbanen via tarmslimhinder. B12 i højere dosering (over 500 mcg) absorberes bedre uden mad. Tabletten skal tygges, da spyt indeholder haptocorrin eller transcobalamin-1 (TC-1), som er et protein, der binder sig til B12 og beskytter det syrefølsomme vitamin hele vejen ned igennem mavetarmkanalen og hjælper på optagelsen, som sker direkte i slimhinderne i tarmen. Derfor skal den også indtages mellem måltider med lidt vand. Elsker du merviden, så kommer den her: Der sker en enzymatisk nedbrydning af TC-1 i duodenum, hvorefter B12 binder sig til intrinsic factor, hvilket medfører, at B12 kan optages. B12-vitamin behøves ikke at tages sammen med de andre B-vitaminer.


Dosering af kosttilskud (cyanocobalamin) til raske babyer og små børn: - Babyer op til seks måneder får B12 gennem modermælken, hvis moren får nok kosttilskud dagligt, og de er fuld ammet. Hvis barnet får modermælkserstatning, er B12 inkluderet i erstatningen - Når babyer begynder at få anden føde end modermælk eller modermælkserstatning, skal de begynde at få kosttilskud, selv om der fortsættes med at amme - Der er ingen risiko for overdosering med cyanocobalamin (se EFSAS artikel: file:///C:/Users/Bruger/Documents/Skole/Veganer%20 og%20vegetar%20ernæring/EFSA_ J ournal_2015%20B12.pdf)

ALDER

DAGLIG DOSIS

UGENTLIG DOSIS

0 til 6 måneder

Ikke nødvendigt, hvis moren tager kosttilskud i de nødvendige mængder, og babyen er fuldt ammet eller får modermælkserstatning

6 til 11 måneder

5-20 mcg

400 mcg

1 til 3 år

10-40 mcg

750 mcg

4 til 8 år

13-50 mcg

1000 mcg

9 til 13 år

20-75 mcg

1500 mcg

Mere end 14 år

25 - 100 mcg

2000 mcg

VIDEN OG 85

VIDENSKAB

Kilde: https://veganhealth.org/daily-needs/

Til dig, der allerede er syg eller er vegetar/veganer

Til babyer findes B12 i dråber, og det kan være svært at finde dem som cyanocobalamin. De findes mest som hydroxicobalamin, som også kan bruges.

Her skal du bygge lageret af B12 i leveren op ved at indtage 2000 mcg dagligt i to til tre uger eller 1000 mcg dagligt i en måned. Bagefter kan du følge de almindelige anbefalinger til vedligeholdelse.

Overdosering og toksicitet B12-vitamin er ikke toksisk og kan ikke overdoseres. Ifølge EFSAs rapport fra 2015 er der ingen sundhedsrisiko eller bivirkninger ved indtag af B12-vitamin cobalamin, selv om det fx er meget høje daglige doser mellem et og fem gram. Cobalamin er heller ikke kræftfremkaldende eller genotoksisk, hverken in vitro eller in vivo. (https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4150)

Tilskud af B12-vitamin cobalamin er nemt, sikkert og billigt … så der er ingen grund til at tage nogen risiko - og husk, at det er de voksnes ansvar at supplere babyerne og børnene!

s


P 86

Er cyanid farligt?

Biokemiker/biopat/naturopath ibm Torunn Laksafoss er bekymret for Facebooks udtalelser om, at cyanid er farligt. Lad os få tingene sat på plads, så vi ikke farer vild i postulaterne. Og se lidt på beregningerne … Af Torunn Laksafoss og Montse Farre Hernandez

Cyanid findes i mange af de fødevarer, som vi spiser dagligt. Fx kan nævnes mandler, bambusskud, tapioca, sorghum, bønner og majs. For disse fødevarer gælder dog, at opvarmning fjerner cyanidet, hvorefter den med sikkerhed kan indtages. Kerner fra stenfrugter som abrikos, fersken eller kirsebær har et natuligt højt indhold af cyanid, hvor kernerne dog godt kan spises, så længe de har fået den nævnte varmebehandling. Vidste du, at den nøddeagtige, lidt bitre smag i æblekerner også skyldes en cyanidforbindelse? Der skal dog spises ret så mange æblekerner, inden du opnår en forgiftning. Vores lever er god til at omdanne cyanidet til thiocyanat, hvorefter vi kan få det ud af kroppen via urinen. Faktisk vil en blodprøve kunne vise et indhold på mellem 0 og 0,2 mcg cyanid/ml blod til enhver tid. Da vi har ca. fem liter blod, svarer det til 1000 mcg.

Hvor meget cyanid kan vi så tåle uden at blive syge? Hvis udgangspunktet er en normalperson på 60 – 70 kilo, skal vedkommende indtage mellem 50 og 200 mg cyanid for at opnå en dødelig dosis. Halveringstiden, dvs. den tid, det tager leveren at omdanne halvdelen af det indtagne stof, er på mellem 20 minutter og en time, hvorfor det ikke er sikkert, at man bliver rigtig syg af 50 mg, der skal nok mere til. Et mildt ubehag kan forekomme, hvis der kun indtages mellem 0,5 og 1 mg/kg legemsvægt.

Er cyano cobalamin så sikkert at indtage? Ja, men lad os lige beregne, hvor mange B-12 i form af cyanocobalamin du skal indtage, før du opnår et mildt ubehag, samt forudsætte, at leveren ikke uskadeliggør noget imens. Vores person vejer 70 kilo, og den lave dosis vil derfor være 0,5 mg/kg legemsvægt x 70 kg. Det giver en dosis på 35 mg cyanid.

VIDEN OG

VIDENSKAB


Hvor mange cyanocobalamin skal personen så bruge? Cyanocobalamin vejer 1355 g/mol, hvoraf cyanodelen vejer 27 g/mol. Dvs. cyano udgør 2 % af B-12-vitaminet. Hvis personen indtager 1000 mcg cyanocobalamin, svarer det til 20 mcg. For at komme op på de 35 mg skal personen dermed indtage 1.750 tabletter a 1000 mcg cyanocobalamin!

87

Skulle personen stadig ønske at forgifte sig selv, vil vedkommende nok vælge et økonomisk produkt, hvor hver tablet indeholder 1000 mcg samt 100 stk. i en pakke. Vedkommende skulle så indtage 17,5 pakker i løbet af MAKS. en time for at opnå et mindre ubehag af cyaniddelen fra B-12 …

Er methylcobalamin så bedre end cyanocobalamin?

Spiser du vegetarisk eller vegansk? Husker du at tage dit livsvigtige B12-vitamin?

Cyanocobalamin er et syntetisk produkt, der er meget stabilt over for lys. Det bliver ligesom methylcobalamin dannet af bakterier, men i stedet for at rense produktet direkte som methylcobalamin tilsættes en kemisk cyanogruppe, så resultatet bliver det stabile produkt. Fra naturens side vil B12 primært findes i animalske produkter og især som methylcobalamin bundet til proteiner. Efter indtag bliver cyanodelen koblet af, og en alternativ gruppe kobles på, alt efter behov. Dvs. cellen vurderer selv, om det skal være en methylgruppe, der skal bruges, eller om det hellere skal være en adenosylgruppe. Bliver det en methylgruppe, vil cellen tage denne fra en aminosyre (S-Adenosylmethionin, SAM), hvilket kan blive en udfordring, hvis leveren ikke får dannet tilstrækkeligt med ny SAM. En mangel på SAM kan medføre en nedsat dannelse af flere hormoner og neurotransmittere som fx adrenalin.

Vil det så ikke være en fordel at indtage methylcobalamin direkte? Umiddelbart så lyder det tiltalende og vil sikkert kunne løse nogle af de problemer, som kommer af B12- mangel, især hvis der samtidig er nogle svære udfordringer med leveren. En ulempe ved methylcobalamin vil dog være, at det ikke er stabilt over for lys, hvilket betyder, at det bliver lettere nedbrudt i forhold til cyanocobalamin. Vælger du en stor pakke, kan du derfor ende med at indtage et B12-vitamin med lavere indhold, når du nærmer dig bunden af bøtten. En kombination af de to B12-former ville måske være en brugbar løsning?

Hvor bruger cellen henholdsvis methylcobalamin og adenosyl cobalamin? -

Methylcobalamin bruges i cytoplasmaen, hvor vitaminet fungerer som en methyldonor og sikrer, at DNA bliver korrekt beskyttet under fx en celledeling. Desuden bruges methylcobalamin bl.a. til dannelse af cellemembraner og neurotransmittere.

- Adenosylcobalamin bruges inden i mitokondrierne, der er cellens kraftværk. Her indgår det bl.a. i dannelsen af hæmoglobin til de røde blodlegemer.


P 88

Serum - guldet til dit ansigt Hvad er serum egentlig, og hvorfor er det en vigtig del af din daglige hudplejerutine? Det opklarer vi her.

Af Benedikte Mikkelsen

Udligne fine linjer, få ekstra fugt eller fornyet glød - uanset hvad du er ude efter, så findes der et serum til netop dit behov. Serum er en koncentreret form af de samme aktive ingredienser, som du finder i creme. Serum er tyndtflydende og er bygget op af meget mindre molekyler end dem, du finder i cremer. Dermed kan de aktive ingredienser nemmere trænge ind i huden, og det er essentielt for, at det kan opfylde sin funktion. Serum kan reparere både synlige og usynlige hudskader. Endda gamle solskader kan serum hjælpe dig med.

Husk først serum, så creme. Ellers blokerer du for serummets virkning, hvis det påføres efter.

Hvordan bruger du serum? 1. Rens din hud. Din serum virker optimalt på afrenset hud. Vask ansigtet med sæbe beregnet til ansigtsbrug, brug eventuelt skin tonic efterfølgende. Nu kan ingredienserne i serummet absorberes og trænge ordentligt ned i hudlagene. 2. Få dråber er det eneste du behøver, når du påfører din serum. Husk serum er ikke creme, så brug det i små mængder. 3. Serum skal ikke vaskes af, men giv det tid til at trænge ind, inden du påfører din ansigtscreme.

Din hudcreme er stadig vigtig for din daglige hudpleje. Hudcreme danner et beskyttende skjold oven på din serum. Dermed holder cremen på de aktive ingredienser, som din serum indeholder.

Serum til enhver hud Kaviar, som er rig på proteiner og vitaminer, citrusstamceller, som stimulerer fornyelsen af hudens egne stamceller og andre lækre ting, finder du i de fem forskellige sera fra Naturfarm. Din daglige ansigtspleje bliver med et slag til en luksuriøs hjemmespabehandling. Det brede udvalg er udviklet til at passe til dit individuelle behov. Så hvad enten du døjer med mørke rander under øjnene, vil mindske pigmentpletter, udligne rynker eller vil forbedre hudens elasticitet, så finder du en serum til formålet. Du finder sera, som alle arbejder i dybden, og som alle har et højt indhold af aktive ingredienser med en evne til at trænge ind og virke i din hud.


SOS til vintertørre læber og hænder Sprukne, tørre og ømme læber og hud på hænderne, som ligner og føles som sandpapir. Selv om den danske vinter ikke har medført hård frost og kulde, så kan din hud godt lide under de temperaturskift, som årstiden byder på. SOS - hjælpen er på vej! Laveras nyeste skud til behandling af læberne hedder faktisk SOS HELP og er en gellignende formulering til læber, som kan hjælpe dig til hurtig lindring. Kamille, der er antiinflammatorisk, beroligende og helende, er blandt de aktive ingredienser, som sammen med rød solhats immunstimulerende egenskaber og melisses antivirale virkning yder førstehjælp til dine vinterramte læber.

89

SOS til knastørre hænder - hjælpen er på vej med den gode formel af macadamianøddeolie og shea butter, der ikke kun gør dine hænder bløde og velfugtede, men som også beskytter mod udtørring og reparerer huden. Huden på hænder og i ansigt eksponeres i højere grad end andre steder på kroppen for kulde, sne og frost. Du skal derfor være ekstra opmærksom på at give pleje på de udsatte steder. Når vinteren for alvor sætter ind, så få hurtig hjælp til silkebløde hænder og fugtede læber med SOS HELP fra Lavera.

Strath® urtegær ekstrakt

Bidrager til optagelsen af næringsstoffer fra kosten

www.bio-strath.com

For nærmere information: Midsona A/S, Klostermarken 20, 9550 Mariager, tel 98 54 22 88


P 90

Du kan arbejde som urteterapeut med helsepakkerne Når terapeuter arbejder med urter, vitaminer og mineraler, kigger de meget ofte på, hvilke organsystemer der er mest belastede. De vil med forskellige metoder forsøge at regulere evnen til fx at give slip på kroppens affaldsstoffer, de vil optimere den enkelte celles mulighed for at skabe sund energi og sunde signalstoffer til resten af kroppen. Det kan gøres ved at udvælge et eller to organsystemer, give dem noget ekstra opmærksomhed. Og vende en eventuel problematisk nedadgående spiral. Her får du en glimrende oversigt, baseret på to urtespecialisters mangeårige arbejde med naturens skatkammer. Af Marianne Palm

En phytoterapeut er en specialist i medicinske urter. I virkeligheden bruger man et gammelt udtryk, droger, for bark fra træer og andre botaniske ingredienser som fx bær kan sagtens indgå som ingrediens i et kosttilskud, der skal støtte kroppen i at finde vejen tilbage til sundhed. En phytoterapeut er som regel også en person, som elsker at gå ud over marker, skov og eng for at indsamle de helt rette planter, tørre dem skånsomt og bruge dem i madlavningen eller hænge op under loftet til en stille vinteraften, hvor der er brug for ekstra styrke til de lange næser. Det lyder romantisk og hyggeligt, og det er det også. Men det er ikke lige det, der altid fungerer i en moderne verden, hvor motorveje har afløst flora og fauna. I stedet begraver man sig i store tykke bøger om forskning, besøger fabrikker for at finde den, eller de, forskere og firmaer, der kan levere smagen af kvalitet, når det handler om at skulle hjælpe en syg krop på ret køl. Kim Charles og Hanne Buchholtz er phytoterapeuter, og de har arbejdet i flere år på at fremstille en stribe urteprodukter, som netop tilgodeser de krav, en terapeut bør stille til de produkter, man anbefaler til sine klienter. Med deres baggrund i medicinske urter, biokemi og biologi har de formået at blande urgammel viden med ny viden om optagelighed og fremstillingsmetoder. Det er der kommet en stribe NANI-produkter ud af til vidt forskellige problemstillinger i kroppen. Dem kan du læse om på de følgende sider, og tag godt imod dem! De er skabt til terapeuter, af terapeuter, og kan alligevel anvendes af alle, som falder forbi en helsekostbutik for at gøre noget ekstra for deres krop.

Almindelig vedligeholdelse og terapeutiske doseringer Netop som terapeut udi biologisk medicin, som fx phytoterapeuter, biopater og naturopather, har man et stærkt behov for, at doseringen af droger/urter er på højde med den forskning eller de erfaringer, der er for det pågældende område. Hvad nytter det med lidt tørret plantemateriale på måske 100 mg, når alle ved, at der måske skal 2000 mg tre gange dagligt til for at stimulere og regulere et organ eller et organsystem korrekt?


Det er nogle af de ting, Kim Charles og Hanne har taget hensyn til. Det er terapeutiske produkter, som man fx bruger i tre måneder for at kunne skabe en forandring. Når problemet er løst, kan man fortsætte med en mindre dosis eller overgå til et andet produkt, hvor man blot vedligeholder den nyopståede sundhedstilstand. Der er selvfølgelig problemstillinger, der tager længere tid end tre måneder, men fælles for produkterne er, at de er sikre at bruge, også i månedsvis eller i flere år.

Standardiseret, hvor det er muligt For at sikre en nøje mængde af de aktive indholdsstoffer er drogerne standardiseret, hvor det er muligt. Det skaber tryghed både for både dig og for de terapeuter, som arbejder med tørekstrakter og droger.

Og selvfølgelig så naturligt som muligt Firmaet lægger særlig vægt på, at alle ingredienser er så naturlige som muligt og gerne vildt indsamlet i naturen, hvor det er muligt. Med basis i de europæiske standarder for gode produktionsmetoder har de udvalgt råvarerne og sammensat dem til en stribe af Helsepakker.

ALLER-FRI

1

Citronmelisse Har lindrende effekt på hals, svælg og stemmebånd. Solhat Regulerer immunsystemet, hjælper med at holde immunsystemet velfungerende. Har lindrende effekt på hals, svælg og stemmebånd. Ingefær Ingefærs vedligeholdende effekt på åndedrætsorganerne bidrager til normalt sekretniveau i bronkierne og en naturlig vejrtrækning. Støtter immunforsvaret og bidrager til, at det fungerer normalt. Acerola-C Naturligt C-vitamin fra acerola. Vitamin C bidrager til et normalt fungerende immunforsvar. Mælkesyrebakterier Medvirker til at vedligeholde en naturlig tarmflora, hvilket er vigtigt for et normalt fungerende immunforsvar. 0,5 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på syv udvalgte stammer.

I Helsepakken finder du en fin lille konvolut med dagens dosis. Det hele er således pakket til dig på forhånd, hvilket gør det nemt for dig.

Vælg din helsepakke, og bliv din egen terapeut Kender du din krop rigtig godt, fordi du er grundigt undersøgt hos lægen, der ikke finder nogen problemer, der kan løses ad medicinsk vej, kan du måske vælge din egen Helsepakke. Du kan også tage kontakt med en behandler, som gerne vil rådgive dig, eller læse mere på www.nani.dk.

11 helsepakker til et sundere liv Fælles for alle helsepakkerne er, at de er sammensat af terapeutiske doseringer af droger og tilsat vitaminer og mineraler, hvor det er nødvendigt. Det er let at bruge helsepakkerne, da din dagsdosis ligger i en lille konvolut, lige til at tage med på job, hvis du ikke får spist dit kosttilskud fra morgenstunden af. For det er vigtigt, at det er sammen med mad, så næringsstofferne blander sig med føden for at sikre en god optagelighed.

91

ENERGI/MENTAL YDEEVNE

2

Rosenrod Fremmer mental og fysisk energi. Har gavnlig effekt på hjertekarsystemet ved at beskytte mod stress og forhøjet blodtryk. Schisandra Besidder adaptogene (regulerende) egenskaber og kan derigennem øge evnen til at modstå stress. Citronmelisse Fremmer mental og fysisk energi, er nervestyrkende. Russisk rod Fremmer modstandskraft og udholdenhed samt nedsætter stresssymptomer. Styrker kroppens fysiske modstandskraft og støtter immunforsvaret. Multi-B B-vitaminerne bidrager til nervesystemets og immunsystemets normale funktion samt mindsker træthed og udmattelse. Kompleks af B-vitaminer i fødevareform. Q10 Q10 medvirker til dannelsen af energi i alle kroppens celler og er en vigtig antioxidant.

s


VÆGT

3

Grøn te Er kendt for sit indhold af flere gavnlige stoffer, hvoraf polyphenolerne er nogle af dem. Ekstraktet i dagsdoserne er standardiseret til 35 % polyphenoler. Artiskok Kan bidrage til at nedsætte niveauet af fedstoffer i blodet og herved fremme vægttab. Bidrager til afgiftning og forbedret fordøjelse ved at støtte lever-/galdefunktionen. Rosenrod Giver øget mental og fysisk energi, udholdenhed og styrke i perioder med træthed og udbrændthed. Blæretang Indeholder jod, der bidrager til normal skjoldbruskkirtelfunktion og normalt stofskifte. Bæredygtigt høstet og produceret.

P 92

FORDØJELSE

4

KNOGLER

6

Olivenblad Specialekstrakt af olivenblade (Bonolive®) fremstillet specifikt til knoglesundhed. Brændenælde Bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium i kroppen. Calcium Nødvendigt for vedligeholdelse af stærke knogler og tænder. Organisk calcium fra den unikke rødalgeart Lithothamnium calcareum, som er naturlig rig på organisk bundne mineraler. Magnesium Bidrager til vedligeholdelse af stærke knogler og tænder. Organisk magnesium fra den unikke rødalgeart Lithothamnium calcareum, som er naturligt rig på organisk bundne mineraler. D3 vitamin Bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium i kroppen. Vegetabilsk D3 i fødevareform.

Rød elm Understøtter fordøjelsen og har en smørende og lindrende effekt på tarmsystemets slimhinder. Kamille Afhjælper ubehag fra mavetarmsystemet, såsom kramper, luft i maven, kvalme og opstød. Artiskok Bidrager til fordøjelsen ved at understøtte levergaldefunktionen. Ingefær Bidrager til en normal fordøjelse ved at være fordøjelsesfremmende.

MUSKLER OG LED

5

Djævleklo Specialekstrakt målrettet muskler og led. Fremstillet af udvalgte rødder fra Kalahari-ørkenen for optimalt indhold af aktivstof (harpagosid). Brændenælde Brændenældens kredsløbsstimulerende egenskaber bidrager til sunde vener samt normalt kredsløb i benene. Bidrager til at opretholde normale knogler og led. Indeholder caffeoyl-æblesyre, som har antiinflammatorisk effekt. Ingefær Bidrager ved at regulere de inflammatoriske reaktioner og har dermed en gavnlig virkning på muskler og led og er kredsløbsstimulerende.

HUD

7

Gotu kola Stimulerer fibroblastudviklingen, hvilket bidrager til heling og vedligeholdelse af huden. Rødkløver Ekstrakt af rødkløver med standardiseret indhold af isoflavoner. Glat burre Bidrager til vedligeholdelse af en sund hud og virker lettere afgiftende. Solbær Tørrede og pulveriserede solbær indeholder vigtige næringsstoffer, såsom vitaminer, mineraler og fytokemikalier. Multivitamin Multivitamin indeholdende dit daglige tilskud af vitaminer og mineraler i fødevareform/organisk planteform. Betacaroten, B2, B3 biotin, C, zink og kobber bidrager til vedligeholdelse af normal hud. Vitamin-C, -E, kobber, mangan og selen beskytter mod oxidativt stress.


IMMUNFORSVAR

8

Astragel Er især god til kroniske infektioner. Giver øget energi og styrke. Solhat Virker både forebyggende og akut på især infektioner i de øvre luftveje. Blæretang Tilfører kroppen et bredt udvalg af næringsstoffer. Bæredygtigt høstet og produceret. Russisk rod Styrker kroppens fysiske modstandskraft og giver øget energi og styrke. Mælkesyrebakterier Mælkesyrebakterierne medvirker til at vedligeholde en naturlig tarmflora, hvilket er vigtigt for et normalfungerende immunforsvar. 0,5 milliard mælkesyrebakterier fordelt på syv udvalgte stammer.

KVINDE +45

10

Salvie Mindsker svedtendens. Støtter remineralisering af knoglestrukturen i forbindelse med tab som følge af overgangsalderen. Rødkløver Mindsker svedtendens og afhjælper rastløshed og irritabilitet. Bidrager til hjertekarsystemet ved at have normaliserende effekt på blodtrykket og styrke blodkarrenes vægge. Majstråde Ekstrakt af majskolbetråd fremmer sunde slimhinder, fx i blæren. Rosenrod Fremmer mental og fysisk energi. Har gavnlig effekt på hjertekarsystemet ved at beskytte mod stress og forhøjet blodtryk. Gotu kola Bidrager til vedligeholdelse af bindevævet, herunder slimhinderne, ved at stimulere fibroblastudviklingen og bidrager til at vedligeholde den mentale ydeevne.

KVINDE +45

11

Tranebær Specialekstrakt af hele tranebær, målrettet sunde urinveje hos mænd.

HJERTE/KAR

9

Citronmelisse Bidrager til et normalt kredsløb, positivt livssyn og en naturlig søvn ved at virke afslappende. Hvidløg Bidrager til opretholdelse af normal cirkulation i de små blodkar og øger kroppens antioxidative forsvar. Tyttebær Indeholder vigtige næringsstoffer, såsom vitaminer, mineraler og fytokemikalier. Ingefær Bidrager til opretholdelse af normale blodkar og herigennem til et sundt hjerte. Selen Beskytter cellerne mod skadelig iltning (antioxidant virkning). Organisk gærselen. Q10 Q10 på den aktive antioxidantform ubiquinol - direkte klar til brug i kroppen. Medvirker til dannelsen af energi i alle kroppens celler (hjertet har et stort Q10-forbrug).

Rosenrod Støtter potensen. Afhjælper træthed i hverdagen og øger udholdenhed ved sportsudøvelse. Bidrager til optimal mental aktivitet. Brændenælderod Afhjælper vandladningsforstyrrelser ved forstørret prostata. Zink Organisk zink i planteform. Medvirker til vedligeholdelse af normalt testosteronniveau. Græskarkerneekstrakt, betasitosterol og lycopen Et godt prostatatrekløver.

93


Kører din træningsmaskine?

P

Tænk på din krop som en maskine, der skal have den rette benzin for at fungere optimalt. Træner du meget, så skal du være endnu mere opmærksom på den rette optankning.

94

Af Benedikte Mikkelsen

Træning og kost hører sammen, så meget ved du. Men hvad sker der egentlig i kroppen, når vi træner intensivt og har brug for ekstra meget energi til at præstere? Intensiv og langvarig fysisk aktivitet kræver en stor energi- og blodtilførsel til de aktive muskler. Næringsstoffer har betydning for stofskiftet og bloddannelsen, og får din krop ikke de rette næringsstoffer, kan det måske især mærkes, når du dyrker sport. Mangel på næringsstoffer kan nedsætte præstationsevnen, øge risikoen for sportsskader og have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

Der findes to kilder til D-vitamin: solen og kosten. Læs meget mere om omdannelsen af B12vitaminet i kroppen på side 80.

Dit fordøjelsessystem kan være en sart størrelse, og der er flere ting, der kan bringe de naturlige processer i ubalance, hvilket så kan influere på omdannelsen af B12-vitamin. Mavetarmsygdomme, forskellig medicin, nedsat mavesyreproduktion og ubalance i fordøjelsessystemets mikroflora er nogle af de faktorer, der kan være med til at hæmme omdannelsen af cyanocobalamin til methylcobalamin. Det er derfor en stor fordel at indtage B12 som methylcobalamin i stedet for cyanocobalamin, netop fordi den form allerede er aktiveret og klar til brug.


B12-vitamin har stor betydning for knoglerne og er med til at modvirke knogleskørhed.

Dyrker du sport? Måske begår du de seks mest almindelige ernæringsfejl … 1) Du glemmer at tilpasse din måltidsrytme til din træ ning. Det er en videnskab at finde ud af, hvordan du skal spise, når du træner. Måske spiser du for meget, for lidt eller det forkerte, når du træner. Er du i tvivl om, hvordan du skal spise, når du træner, så opsøg en biopat/naturopath med speciale i sport og ernæring. 2) Dårlig energifordeling mellem de såkaldte makronæ ringsstoffer protein, kulhydrat og fedt. Hvordan du skal sammensætte din kost kommer an på, hvad du træner. Træner du muskler og styrke, skal du indtage et højere niveau af protein. Træner du udholdenhed, såsom løb, skal du sørge for at spise rigeligt med kulhydrater. Igen: Er du i tvivl, så opsøg en dygtig behandler udi netop dine problemstillinger.

95

3) Husk at spise frugt og grønt, men husk også dine fedtsyrer. 4) Mange tomme kalorier. Fristes du af forskellige fit nessbarer, slik eller andre former for hurtig energi, så hav altid en banan med i tasken, eller lav en nærings holdig smoothie. 5) Drikkevarer er fulde af sukker. Energidrikke i alle farver og former har indtaget landets træningscentre, men husk: Sluk altid tørsten i vand. De mange drikke er fulde af koffein og sukker og giver dig kun et kort varigt energiboost. Vil du vide mere om energidrikke, så læs artiklen ”Energidrikke brænder dig af” på sund-forskning.dk. 6) Spis, inden du skal træne. Husk din træningsmaskine har brug for benzin.

En normal balance i tarmbakteriefloraen er nødvendig for næringsoptagelsen, og balancen kan forstyrres af blandt andet sukker, kaffe, alkohol - og ryger du, øger du også behovet for B12-vitamin.

Vælger du fx B12-vitaminer fra Terra Nova, finder du det som methylcobalamin, som er den biologisk aktive form for vitamin B12. Netop den form kræver ikke omdannelse i kroppen og optages derfor direkte.

B-familien, også til træning Raffineret mad, p-piller, overforbrug af sukker, koffein og andre stimulanser samt fysisk og psykisk overbelastning øger behovet for B-vitaminer. De forskellige B-vitaminer arbejder som én stor familie, og de er nødvendige for en optimal energiomsætning samt muskler, nervesystem, fordøjelse, hud og hår. Otte ud af de 13 vitaminer, som er essentielle for din krop, er B-vitaminer. Da B-vitaminer er vandopløselige og dermed ikke lagres i kroppen, er det vigtigt, at du dagligt får vitaminerne igennem kosten og som kosttilskud. Træner du meget, skal du især være opmærksom på dine B-vitaminer, da vitaminer udskilles gennem sved.

Den veganske fitnessmyte Myterne flokkes om den veganske levevis, ikke mindst hvis du er veganer og dyrker elitesport. Men lad os få den aflivet med det samme - du kan sagtens være elitesportsudøver og samtidig være veganer. B12-vitaminet er som regel det første, der dukker op i den kontekst. Men B12-vitaminmangel er dog ikke kun en bekymring

s


P 96

for veganere, faktisk har mange veganere netop mere styr på deres B12-indtag end ikke veganere. Måske de får tudet ørerne fulde af, hvor meget de er i mangel, når de ikke spiser kød- og mælkeprodukter. Men den hellige gral er altså ikke altid velforvaret, fordi du spiser kød- eller mælkeprodukter.

Symptomer på B12-mangel kan være træthed, muskelsvaghed, følelsesløshed, brændende fornemmelse, synsforstyrrelse, nedstemthed samt forringet korttidshukommelse og koncentrationsevne.

Men B12 er essentielt for dig, og også til dig, som træner meget. Det har nemlig en særlig betydning for bloddannelsen, for proteinsyntesen og genopbygning af muskelvæv og andre væv. Du kan få B12 på mange måder, men vælger du fx B12-vitaminer fra Terra Nova, finder du det som methylcobalamin, som er den biologisk aktive form for vitamin B12. Netop den form kræver ikke omdannelse i kroppen og optages derfor direkte. Som før skrevet er der flere ting, som kan bringe de naturlige processer i ubalance, hvilket så influerer på omdannelsen af B12-vitamin i kroppen. Er der ubalance i fordøjelsessystemets mikroflora, er det nogle af de faktorer, der kan være med til at hæmme omdannelsen af cyanocobalamin til methylcobalamin.

Er vægtstangen blevet tungere? Og har du ikke sat ekstra vægt på …? Måske mangler du D-vitaminer … Muskelsmerter og muskeltræthed kan nemlig være tegn på, at du er i underskud af D-vitaminer. Mangel på D-vitamin kan altså have en direkte indflydelse på din præstationsevne. D-vitamin kaldes også solskinsvitaminet, og det skyldes selvsagt, at den primære kilde er solen. At du føler, at din præstationsevne tager et gevaldigt dyk i vintermånederne, er derfor ikke så underligt. Så selv om din træningsindsats er kontinuerlig, så oplever du måske ikke forbedringer i din præstationsevne. Du oplever måske også det modsatte, at der sker fremskridt i din præstationsevne om foråret. Ændringer i mængden af kroppens D-vitamin kan være en forklaring på det fænomen.

Du kan med fordel tage D-vitamin som et kosttilskud i vintermånederne for at holde dit niveau konstant gennem hele året. Vil du gerne undgå animalske ingredienser, så kan du kigge nærmere på Terra Novas D3-vitamin complex, som har vegan-mærket, da det er et rent planteafledt vitamin. I forhold til muskelfunktion tyder det på, at D-vitamin kan påvirke vævet både direkte og indirekte. Den direkte påvirkning er, når D-vitamin optages i muskelvævet og derigennem igangsætter forskellige processer direkte, hvilket kan skyldes, at der i musklerne findes D-vitaminreceptorer. At et lavt D-vitaminniveau i blodet hæmmer den absolutte muskelkraft, hvorimod den positive effekt sætter ind, når D-vitamin er til stede i større mængder, er der flere forskellige studier, der påviser. Hvilken mængde Dvitamin du skal indtage for at sikre den optimale muskelfunktion, er svært at rådgive omkring. Men i teorien og i praksis ses det, at D-vitamin har en effekt og påvirker muskelfunktionen og dermed også din hverdag, hvad enten du træner eller ej.

Elitesport, udholdenhedssport og træningsafhængighed, især kombineret med lav energitilgængelighed eller usund kost, kan dræne kroppen for vitaminer og mineraler. De værste mangeltilfælde kan medføre knogleskørhed, udebleven menstruation og en lang række skader og sygdomme.

I tvivl, om du mangler vitaminer og mineraler? Gå til lægen, og få taget en blodprøve. Eller opsøg en behandler med speciale i området.


Seriøs og dybdegående eksamineret

biopat & naturopath ibm

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus.

INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS?

Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner !

Hvad er din udfordring?

Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Lad mig hjælpe dig! GRATIS INTRO SAMTALE Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

Poster_caviar_eye serum.pdf 3 11-Dec-18 12:16:59 AM

e_udd_okt16.indd 1

anjaballegaard.dk tlf. 30337240 mail: kontakt@anjaballegaard.dk lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

25/10/16 18.39

Opstrammer og udglatter øjenomgivelserne

En hel unik kombination af naturlige ingredienser gør denne øjenserum helt enestående. Kaviar og hvedekimsspirer sørger for at opstramme og løfte øjenrådet. En blanding af ris og sojaprotein reducerer mørke rande om øjnene og minimerer hævelser og poser under øjnene. Hawaiiansk ingefær styrker og forbedrer blodcirkulationen. Vejl. pris kr. 175,- for 15 ml Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk


sund-forskning tester …

Vitamix er alle pengene værd

P 98

Du kan blende, knuse, skære, snitte, du kan skabe dine helt egne smoothies, krydderiblandinger, dressinger eller lave dig en kop varm suppe. Vel at mærke uden at sønderlemme grøntsagerne først. Og med de sidste nye blenderkopper og skåle til Ascent-serien er der en individuel løsning, hvor alle i familien let kan få deres helt egen favoritdrik.

Af Marianne Palm

Det er smoothiekongen Mads Bo, der står for importen af de luksuriøse blendere, som hakker sig igennem enhver grøntsag, nød eller frugt. Når du køber en mixer, får du samtidig adgang til hele hans univers af opskrifter, hvis du altså ikke lige køber hans bøger med, når du nu er i gang med at hoppe ind i år 2019 med de allerbedste redskaber til et sundere liv. • Du kan lave en smoothievariant til alle i familien • Du kan lave to forskellige eller flere til hele dagen KUN til dig selv • Du kan lave et hav af forskellige smage, purere, krydderiblandinger, dressinger ... • Du kan hakke og lave babymad i små hverdagsportioner • Du kan minimere madspild • Du kan være sund på farten • Du kan bygge din smoothie aftenen før, stille den i køleskabet og blende næste dag • Du kan lave mindre portioner frisk plantemælk • Du kan hælde hele gulerødder og rødbeder i blenderen. - den klarer det hele • Du kan springe opvasken over og putte både kop, skål og knivbase i opvaskemaskinen • Du kan få mere ud af dine ingredienser

Vitamix-blenderen er udstyret med en specialdesignet kniv og kande, som pulveriserer ingredienserne ned i en størrelse, hvor selv grove cellestrukturer, som fx i gulerødder, bliver så små, at de aktive stoffer i planterne bliver meget lettere tilgængelige for kroppen.

Se de skønne maskiner på www.highonlife.dk, hvor du også finder super grønne smoothies skabt af naturens ukrudt!

Fordelen ved en blender frem for en saftmaskine er stor: Intet går til spilde, og du får alle fibrene med. De hældes ikke ud og skal omdannes til veggedeller eller i skraldespanden.


Keld Heick blev anbefalet at prøve ZinCuFlex

Ømme fingre gjorde det svært at spille guitar - For en del år siden var Hilda og jeg i Kina med nogle gode venner. Vi kom bl.a. forbi nogle ingefærmarker, hvor bønderne fortalte om, hvor speciel netop deres ingefær var, og hvor effektivt den virkede mod ledproblemer. Den information er nu kommet mig til gode i en alder af snart 73 år. For da en veninde fortalte mig om et dansk udviklet ingefærprodukt, var jeg ikke i tvivl om, at jeg nu var moden til at prøve, om det også kunne hjælpe mig og mine stive og ømme led. - Efter kun fire uger med kapslerne, kunne jeg mærke en forskel. Jeg mærkede, at det at lade fingrene løbe henover strengene på guitaren var blevet nemmere, ømheden var stort set væk, og sådan er det stadig med kun en kapsel dagligt. Kapslerne, som Keld Heick tager, hedder Zincuflex. De indeholder et helt unikt kompleks bestående af et standardiseret ekstrakt af ingefær og gurkemeje, som hjælper på ømme og stive led. Der er ydermere tilsat C-vitamin, som bidrager til dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler Forhandles hos: Matas og i helsekostbutikker Vejl. udsalgspris: 60 kapsler koster kr. 279,Kontakt: www.medicwiotech.dk Tlf. 4611 6669

8. - 10. MARTS 2019 KL. 10-18 Helse og velvære - Smagsprøver Gratis sundhedsmagasiner - Gratis foredrag Økologiske fødevarer - Inspiration til sund livsstil Økologisk hudpleje - Prøver på behandlinger

Opnå fordele med vores nyhedsbrev og få stor rabat på din entré. Tilmeld dig på

www.sund-livsstil.dk

Entré: Voksne 80 kr. Børn under 14 år gratis ifølge en voksen

Arr. Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS


PKÅL OG KÆRLIGHED Ny bog af Lisbeth Tordendahl ...

100

Vi ved alle, at kål er sundt, sundt og så lige lidt mere sundt ... De fleste af os ved, at kålfamilien er stor og farverig. Mange af os ved ikke helt rigtigt, hvad vi skal gøre med denne sunde grøntsag. Derfor har vi taget en snak med Lisbeth Tordendahl, som er kvinden bag en nyudgivet, meget smuk og praktisk bog om netop kål. Bogen her giver os et fint og indsigtsfuldt indblik i kålens sundhedsværdier og selvfølgelig en masse dejlige og smagfulde opskrifter. BLOMKÅL

Af Marianne Palm

- Lisbeth, du har lige udgivet en kogebog om kål, hvorfor? - Fordi jeg synes, der manglede en bog med lækre plantebaserede opskrifter, der viser, hvor utrolig mange spændende måder man kan bruge kål på, og som samtidig giver dybtgående viden om de mange sundhedsfremmende egenskaber, kål har. - Jeg har været begejstret for kål i årtier, kål smager super godt og er vitterlig helt fantastisk! Og det jeg hører igen og igen blandt mine klienter, og andre jeg taler med, er, at de mangler inspiration. Ønsket om at spise godt med kål er der, men de mangler ny inspiration, så de ikke går kolde i de samme få retter a la rødkåls-/grønkålssalat med appelsin, granatæble og valnødder. - Så jeg satte mig simpelthen for at lave den ultimative guide til succes med de supersunde kål. Om det er lykkedes, er op til andre at vurdere. Jeg er selv ovenud glad og tilfreds med bogen, og den får mange rosende ord og positive omtaler.

SPIDSKÅL PALMEKÅL

RØDKÅL

BROCCOLI

BLÅ GRØNKÅL

- Hvilken type opskrifter er der i bogen?

SAVOYKÅL

ROMANESCO

BLOMKÅL

GRØNKÅL

- Bogen indeholder 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på smukke og indbydende retter med mange forskellige slags kål. Opskrifter, man ikke ser andre steder. I nogle af opskrifterne spiller kålen hovedrollen, i andre en birolle. Der er supper, gryde- og ovnretter, salater, sushi, deller, tærter, pandekager, snacks med dip, chips, fermenteret kål og smoothies. Bogen er spækket med konkrete tips, ideer og inspiration til, hvordan du kan variere opskrifterne, gøre kål uimodståelig, bruge rester og undgå madspild. Læseren vil opdage, at det ikke er nødvendigt at være mesterkok for at lave skøn mad med kål. Alle opskrifterne er veganske eller vegetariske og kan laves uden gluten, så de kan bruges af så mange som muligt og indgå i mange typer måltider.


Hvorfor er det egentlig så sundt at spise kål? - Kål kan øge din sundhed og vitalitet og styrke kroppens selvhelbredende og regenererende egenskaber. Kål hjælper dig til at holde din krop robust og velfungerende, for kål både styrker og forebygger, afgifter og beskytter. Den virker antiinflammatorisk, blodsukkerstabiliserende, hormonbalancerende, immunstyrkende og bredt forebyggende. - Helt konkret indeholder kål vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibre og helt unikke kraftfulde plantestoffer, der udelukkende findes i kål og få andre grøntsager, der, ligesom kål, tilhører korsblomstfamilien. Kål er simpelthen noget af det sundeste, du kan spise. - Og så er det ovenikøbet billig, farverig, klimavenlig og bæredygtig mad, så det er også sundt for vores klode.

- Hvad er det for nogle unikke plantestoffer, der er i kål? - Det er de særlige svovlforbindelser kaldet glukosinolater, der ligger i kålens planteceller. Når kålen findeles, fx når vi tygger og ved hakning, blandes glukosinolaterne med enzymet myrosinase, som også er naturligt til stede i plantecellerne. Det fører til dannelse af aktive stoffer, sulforaphan og indoler, der er stærkt kræfthæmmende og styrker leverens afgiftningsprocesser. - Forskning tyder på, at stofferne både forebygger dannelsen af kræftknuder og bekæmper allerede eksisterende knuder. Glukosinolater kan vi kun få gennem de korsblomstrede grøntsager. - Derudover stimulerer kål kroppens egenproduktion af den kraftfulde antioxidant glutathion, der sandsynligvis er kroppens vigtigste cellulære forsvar mod skaderne fra frie radikaler.

Opskrifter fra Lisbeths nye lækre bog ”KÅL OG KÆRLIGHED”

- Glutathion er nødvendig for immunfunktion, hjernefunktion, vores energiproduktion, kontrol af inflammation og har også kraftig afgiftende virkning, bl.a. på tungmetaller, opløsningsmidler og pesticider. Vores egenproduktion af glutathion falder fra 40-årsalderen og kan falde helt ned til 20 %, når vi er blevet 60 år.

Vi kommer langt med kærlighed og kildevand, men vi kommer helt sikkert meget længere, hvis vi drysser det hele med kål

- Hvad gør man, hvis kål giver maveproblemer? - Man tilbereder sin kål med varme, tygger den virkelig grundigt, spiser små portioner og går langsomt frem, så fordøjelsen gradvist vænnes til kål. Måske er det nødvendigt med hjælp fra fordøjelsesfremmende urter, gavnlige tarmbakterier og andre regulerende tiltag, eventuelt i samråd med en biopat, ernæringsterapeut eller anden professionel behandler.

101


P 102

Cremet stuvning

I den kolde og mørke vintertid er noget af det bedste denne varme og sunde kålret. En ret, der kombinerer den gode gamle stuvning med helt nye tendenser, farver og smagsindtryk. Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Af Lisbeth Tordendahl

Det skal du bruge til 2-3 portioner ½ dl røde splitlinser ½ spsk. kokosolie 5 stk. hele kardemommefrø ½ tsk. hel koriander ½ tsk. hel spidskommen ½ tsk. hele fennikelfrø 3 stk. hele nelliker 3 cm hel kanelstang 1 dl kokosmælk (ikke light) 3 ½ dl vand ½ spsk. gurkemejepulver 1 mellem squash 1-2 sød kartoffel Blomkål 1 ½ dl kogte kikærter (ca. 120 g) Salt 5 rosenkål* 1 stor håndfuld babyspinat Nigellafrø

Opskriften her er fra min nye bog KÅL OG KÆRLIGHED

Variation: *Små buketter broccoli kan bruges i stedet for rosenkål.

Sådan gør du Efterse linserne for sten, og skyl dem i en sigte. Varm olien, og sautér kardemomme, koriander, spidskommen og fennikelfrø 1-2 minutter. Knus kardemommekapslerne, så de åbner sig. Kom nelliker, kanel, linser, kokosmælk, vand og gurkemeje i gryden. Skær squash og sød kartoffel (ca. samme størrelse som squash) igennem på langs, og skær dem i 1 cm skiver på tværs. Kom halvdelen i gryden, og lad det koge under låg i 30 minutter. Skær blomkål i buketter til i alt en stor håndfuld. Kom dem, kikærter og resten af kartoffel og squash i. Lad det koge 15 minutter. Smag til med salt. Skær rosenkål i kvarte, kom dem i gryden, og kog 2 minutter. Sluk og vend babyspinat i. Drys med nigellafrø ved servering.


Varm vintersalat med quinoa Denne salat er et varmende, grønt indslag i de sidste kolde måneder. I virkeligheden kan salaten tilberedes og varieres på et utal af måder. Grundingrediensen er quinoa, og så tilsætter du de grøntsager, du har på lager samt lidt ristede nødder eller kerner. Vupti - og du har en nærende salat til at spise nu, tage med på farten eller gemme til i morgen. I denne variation er grøntsagerne tilberedt.

103 Nanna Ewald Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Af Nanna Stigel

Det skal du bruge til 2-3 portioner 300 g kogt quinoa 400 g sød kartoffel 2 løg 2 fed hvidløg 200 g broccoli 1 stor håndfuld valnødder Frisk koriander Koldpresset olivenolie Urtesalt Peber Citronsaft

Sådan gør du Hvis du ikke har kogt quinoa, skal du koge de små frø først. Kog gerne en hel pose, så du har til flere salater i morgen og overmorgen (se nedenfor). Husk at skylle frøene grundigt i en sigte, inden du koger dem. Quinoa skal koge i cirka 12-15 minutter. Hvis du kun vil koge til denne salat, skal du bruge cirka 150 gram ukogt quinoa for at få 300 gram kogt. Skræl de søde kartofler. Fjern skallerne fra løg og hvidløg. Snit løg og hvidløg i små tern. Skær de søde kartofler i små tern og broccoli i små buketter. Svits løg, hvidløg og sød kartoffel i olivenolie på panden ved jævn varme, til løgene er bløde, og sød kartoffel er gennemstegt. Kom valnødderne på panden undervejs, så de når at blive let ristede. Kom de små broccolibuketter på panden, og steg med de sidste to minutter. Smag til med urtesalt og peber. Hak koriander fint. Kom så kogt quinoa og alle grøntsagerne i en skål. Hæld lidt ekstra olivenolie over og et lille skvæt citronsaft. Smag til med urtesalt, og kom hakket koriander ovenpå. Så er der serveret.

Genveje til grønne tallerkener Jeg elsker nemme løsninger i et køkken. Jeg kan godt lide at lave mad og at spise god, nærende mad. Der er bare så mange andre ting i livet, jeg også godt kan lide at lave. Derfor prøver jeg altid at finde genveje til grønne tallerkener. Her får du en af genvejene. Quinoa-salater er nemlig én af dem. Princippet er at koge en hel pose med quinoa (på fx 350 gram) ad gangen. De kogte, afkølede frø opbevares i køleskabet. Så har du basis til frokostsalater i de kommende dage. Kom ca. 100-150 gram kogt quinoa i en tæt beholder, og fyld på, hvad du har af grøntsager, en håndfuld letristede nødder eller kerner, krydr med urtesalt, og tilsæt et par teskefulde god pesto eller bare god olivenolie. Har du behov for ekstra protein, kan du komme en rest kylling eller kogte bønner i salaten, spise et æg til eller lidt hummus, alt efter præferencer og behov.


P 104

Din cyklus er din styrke

Din menstruationscyklus er en genial guide til større sundhed, indre styrke og et nærende liv. Ved at forstå de iboende, cykliske skift kan du bruge den til din fordel.

Af Nanna Ewald Stigel & Laila Tórsheim

Menstruationscyklussen betragtes i dag som et lægevidenskabeligt sundhedsparameter. Den er ligefrem karakteriseret som det femte vitale sundhedsparameter for kvinder af sammenslutningen af obstetrikere og gynækologer i USA. De såkaldte vitalparametre er de vigtigste objektive tegn på, at vi er i live. De bliver brugt som mål for de grundlæggende livsprocesser hos mennesket. Man taler ofte om fire vitalparametre: kropstemperatur, puls, blodtryk og åndedrætsfrekvens. Dem har vi alle. Som kvinder har vi et femte vitalitetsparameter, nemlig vores menstruationscyklus. Gener op til menstruationen, uregelmæssig cyklus, udeblivende menstruationer, fertilitetsproblemer, manglende sexlyst, uren hud, stor træthed, ømme bryster og smerter er ikke noget, du skal ”lære at leve med”. Det er besked til dig om, at noget skal justeres. Og et forvarsel om øget risiko for mere alvorlige livsstilssygdomme. ”Larmer” din menstruationscyklus, er det en invitation fra din krop til at stoppe op, lytte efter og justere. Det er ikke din cyklus, der er problemet, den afslører bare, at der er et problem.

Cyklusforståelse er mindfulness for kvinder Vi ved, at en kvindes hormonniveauer svinger gennem hendes cyklus. Vi ved også, at størrelsen på og tyngden af livmoderen varierer i løbet af en cyklus, og det kan de fleste også mærke gennem måneden. Det er ikke sådan, at nogle faser af menstruationscyklus er bedre end andre. Vi har bare forskellige talenter og potentielle udfordringer på forskellige tidspunkter af cyklus. Jo bedre vi bliver til at leve i harmoni med denne kvindelige rytme, jo nemmere bliver det at leve et nærende liv. Det indebærer at lytte til de beskeder, vi får fra kroppen i stedet for at dulme dem med smertestillende, koffein, alkohol eller sukker. Når vi ikke lytter, opstår stress og ubalancer. Forestil dig, at din læge sagde, at du skulle ignorere døgnrytmen: ”Bare overhør din trang til at sove om natten, og bliv ved, til du falder om”. Det ville have enorme helbredsmæssige konsekvenser. Men egentlig er det, hvad der sker, når vi


som kvinder ignorerer rytmen i vores menstruationscyklus. Cyklussen minder os om, at der er en tid til hvile og en tid til aktivitet – også i de vågne timer. Der er faser i kvinders cyklus, der inviterer til produktivitet, og der er faser, der kalder på tilbagetrækning og pause.

Dit hemmelige våben – Guide til din kvindelige cyklus Af Nanna Ewald Stigel & Laila Tórsheim

Når du indgår i en bevidst relation med kroppens cykliske svingninger, integrerer du også de kræfter, der ligger i det evige samspil mellem fødsel, spiring, blomstring, forfald og den dybe hvile, hvorfra nyt kan genopstå. Den livscyklus, du kender fra naturen, findes også i din krop og er en unik vejviser til skaberkraft, styrke og indre autoritet.

Gør din cyklus til din styrke I bogen ”Dit hemmelige våben – Guide til din kvindelige cyklus” beskriver vi, hvordan du kan samarbejde med dine cykliske rytmer, og hvad du kan gøre, hvis du har gener. Der er tre ting, du kan starte med allerede i dag:

Vid, hvor du er, og før cykluslog I de næste måneder skriver du ned hver dag, hvor du er i din cyklus, og hvordan det mærkes for dig. Opmærksomhed på din cyklus fra dag til dag er hoveddørsnøglen til at bruge den til din fordel. INDRE FORÅR

Pris kr. 299,-

Kan købes på www.cyklusinstituttet.dk og i alle boghandlere.

Skift dit mindset ud Dit sprog omkring din cyklus forplanter sig i din opfattelse og handling i forhold til den. En måde at forstå de iboende cykliske skift på er ved at beskrive dem som indre årstider, hvor:

INDRE VINTER

• Tiden op til ægløsning er indre forår • Tiden omkring ægløsning er indre sommer • Tiden efter ægløsning og frem til menstruation er indre efterår • Tiden under menstruation er indre vinter

INDRE SOMMER INDRE EFTERÅR

Du anerkender formentlig naturens behov for alle fire årstider. Ved at anerkende dine egne indre årstider begynder styrkerne i alle faser at tone frem. Ligesom du næppe vil iklæde dig en sommerkjole på en kold vinterdag, drikke romtoddy på en hed sommerdag eller så gulerødder på en efterårsdag, er der nemlig forskel på, hvad din krop og psyke er gearet til i de forskellige faser af menstruationscyklussen.

Sørg for, at basis er på plads Hvis du har gener eller ubalancer i forbindelse med cyklus, kan du skyde genvej til en sund cyklus ved at sørge for at sove nok, skrue ned for stress, spise en cyklusvenlig kost og bevæge dig nydelsesfuldt.

105


Kan jeg ikke ligge på sofaen og spise sundt?

P 106

Nej - din krop har brug for bevægelse! Bevægelse er SÅ vigtigt for din krops velbefindende, da det gør både krop og sind stærkere - og tømmer hovedet for to-do-lister.

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Af Caroline Fibæk

Kom i det varme tøj, og gå en tur udenfor, dyrk Qi gong, Tai chi eller yoga. Træn udenfor, når vejret er til det. Eller boost din forbrænding med tabata. Der er mange muligheder for at få god og balancerende bevægelse ind i din hverdag. Motion øger dannelsen af interleukin-6, som hæmmer inflammation, og det øger dine cellers afgiftningsevne. Det gør også dine celler mere sensitive og modtagelige over for insulin, hvilket er fordelagtigt, da celler, som påvirkes af for meget insulin, kan blive insulinresistente. Kronisk forhøjede insulinniveauer øger lagringen af fedt, og fedtceller producerer østrogen. Samtidig øger østrogen cellernes resistens over for insulin. Det skaber en ond cyklus, hvor høje insulinniveauer skaber højere østrogenniveauer, hvilket igen kan føre til højere insulinniveauer og insulinresistens. Det vil gøre dig overvægtig, og de nye fedtceller vil igen producere mere østrogen. Er du overvægtig ved menopausens start, vil du også ofte have flere udfordringer i overgangsalderen på grund af den store forskel mellem østrogen og progesteron. Hvis du døjer med insulinresistens, så dyrk eventuelt tabata og yoga, og undgå ekstremsport og lange løbeture.

Men - du må bevæge dig OG spise denne lækre chokosmoothie fra onlineforløbet HormonKuren: Kulhydrater er ikke forbudt på HormonKuren. Men det kan være en fordel at lære at bruge dem rigtigt. Hurtige kulhydrater er særligt vigtige at få umiddelbart efter en intensiv træning for at undgå, at muskelvæv bruges til at fylde dine sukkerdepoter op igen. Jo slankere og mere veltrænet du er, jo bedre tolererer kroppen kulhydrater. Har du hormonelle ubalancer, vil jeg anbefale, at du holder en pause fra ekstremsport.

Her er en af mine favoritter til efter træning:

Chokosmoothie

Det skal du bruge til en portion 2 modne bananer, gerne frosne 1 scoop Plantforce Proteinpulver 2 spsk. raw kakao Vand

Sådan gør du Et hurtigt og nemt proteinrigt måltid lige efter en intensiv træning - med gode kulhydrater til kroppens restitution. Du blender blot alle ingredienserne og tager smoothien med til din træning. Denne smoothie er ideel umiddelbart efter din træning (1-20 min. post work out)


AVIVIR

Styrker immunforsvaret, normaliserer fordøjelsen og holder huden sund - på én gang!

SE-EKO-03 EU/Icke EU Jordbruk

Vind på facebook.com /AvivirAloeVera d. 1.-28. feb. Styrker immunforsvaret både indvortes og udvortes

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabiliserer løs eller træg mave

Medvirker til at bevare sunde slimhinder i mave-tarmsystemet

Aloe Vera bidrager til at vedligeholde hud og slimhinder (kroppens epitellag)

Aloe Vera bidrager til kroppens naturlige forsvar mod mikroorganismer, og hjælp er til at forbedre kroppens immunforsvar. Aloe Vera har en positiv virkning ved træthed og bidrager til at øge kroppens modstandskraft.

Aloe Vera hjælper til med at normalisere fordøjelsessystemet. Studier viser, at daglig indtagelse af Aloe Vera regulerer den naturlige mave-tarmfunktion, og bidrager til regelmæssig afføring.

Aloe Vera modvirker irritationer, som kan opstå f.eks. efter indtagelse af stærk, krydret eller sur mad, kaffe, eller visse former for medicin. Aloe Vera medvirker til at vedligeholde mave-tarmfunktionen.

Aloe Vera hjælper til at opretholde en sund hud og har anti-age egenskaber. Efter daglig brug i 3 måneder er produktionen af kollagen øget, huden mere elastisk og rynker mindre fremtrædende.

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

Klinik for komplementær behandling Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer På klinikken anvendes:

Forhandles hos Matas, Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop

#aviviraloevera

BOOST DIN SUNDHED OG VITALITET

NY BOG Kål smager skønt Styrker og forebygger Afgifter og beskytter Virker antiinflammatorisk

• Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning • Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand. • Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ… Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com ∙ 86 11 40 42 ∙ frededamgaard.dk

Læs mere på lisbethtordendahl.dk


P

Giv huden vitalitet med nærende ingredienser Af Benedikte Mikkelsen

108 Luksusansigtsbehandling på dit eget badeværelse

Serum er et must-have i din samling af hudplejeprodukter. Serum indeholder en koncentreret form af de samme aktive stoffer, som du har i din dagcreme. Fine linjer, ekstra fugt og/eller fornyet glød kan serum hjælpe til med. Serum er mere tyndtflydende, da det er bygget op af mindre molekyler end creme. Naturfarm har fem forskellige sera, som er udviklet til netop dit behov, og med et trylleslag er din daglige ansigtspleje pludselig en luksuriøs hjemmespabehandling.

Har du phone face? Blå HEV-stråler (high energy visible) kan give dig et såkaldt phone face, som kan oversættes til skærmansigt. Strålerne fra mobilen og computerskærmen går i huden, og du oplever måske, at du får tør hud efter en lang arbejdsdag foran skærmen. Tech Care er en galoperende hudplejetendens, og Octean er allerede med på beatet med deres Skin Repair Spray, som indeholder en kombination af kiselalger og aloe vera. De to gels er med til at beskytte huden mod ydre påvirkninger og samtidig bevare hudens naturlige fugtighed ved at styrke hudens beskyttelsesbarriere. Brug sprayen, når du sidder ved skærmen, men du kan også med fordel anvende den efter en dag i solen eller efter træning. Duft dejligt uden alt muligt øv kemi Slip for rodet med at blande din egen duft, hvis du gerne vil undgå diverse kemiske sammensætninger i dine parfumer. Florame er nu på banen med 100 % naturlige dufte med flere varianter inden for eau de parfume og eau de toilette. Duftene er alle certificeret af Ecocert Greenlife og bærer derfor udmærkelsen Cosmos Organic. Vælg mellem lavendel, citrus, rose og andre lækre dufte, og indhyl dig i en ren og naturlig duft. At flakonerne er super smukke, giver jo også lækkerhed til din badeværelseshylde.

Kuren til dit immunforsvar Februar og marts er traditionen tro højsæson for influenza, forkølelse og andre infektioner, der sætter vores helbred på en hård prøve. Rød solhat er en super populær urt til at regulere immunforsvaret med, så det kan yde sit optimale. Den kan nemlig virke både forebyggende og akut på bakterier og vira. Solhat sammen med russisk rod, hindeagtig astragel, blæretang og mælkesyrebakterier danner produktet, der ganske enkelt kaldes Immunforsvar, som Nani står bag. Det er en kurpakke, der indeholder 30 dagsdoser, og som giver dig et urteboost til at klare vinterens strabadser.


Mænd og kvinder, boost huden med stærke antioxidanter Antioxidanter er et af nøgleordene i Zinobels produkter, da de spiller en essentiel rolle, når huden skal beskyttes mod fx strålingsskader og forurening. Power-ingredienser som hyben, gulerod, macadamianød, jojoba, sesam, vindruekerneekstrakt, beta-glucan samt vitamin C og E finder du i dagcremerne. Hovedolien er dog hybenkerneolie, da den har et meget højt indhold af antioxidanter. Den har desuden et højt indhold af C-vitamin og det mest hudunderstøttende A-vitamin, tretinoin. Sammen med olierne og økologisk glycerin virker cremerne fugtbevarende. Zinobels cremer og serum indeholder desuden hydrolyseret hyaluronsyre, som er vores naturlige fugtbinder i kroppen. Sidst men ikke mindst, og ud over det naturlige vitaminindhold i olierne, er dagcremerne også tilsat ekstra vitamin E og C. Cremerne og serum har en unisex duft, og både mænd og kvinder kan anvende Zinobels hudpleje og styrke hudens eget forsvar.

109


Motionist - pas på dig!

P 110

Løb, fitness, triatlon, boldspil er blandt aktiviteter, som fylder fritiden hos danskerne. Men bevæger du dig meget, er smerter i muskler og led nærmest uundgåelige. Vejrtrækning, næringsrig kost og vand skal som minimum være på dit motionsprogram, hvis du vil bevare en stærk krop uden smerter. Af Benedikte Mikkelsen

Det skal gøre ondt for at gøre godt! Sådan lyder et gammelt ordsprog, meeen der er forskel på smerte. Gode smerter: Når du kan mærke, at kroppen har været på arbejde, og at musklerne er ømme og trætte. Muskler og led skal røres - længere er den ikke! Kroppen kan ikke opbygge brusk og fjerne irriterende elementer fra muskler, ledkapsel og ledvæske, hvis du ikke får rørt hele kroppen dagligt. Dårlig smerte: Dem, som kræver scanning, røntgen og lægehjælp, for det kan være tegn på tilstande, som kræver andet end almindelig pleje af led. I kampens hede kan du have pådraget dig en diskusprolaps, bindevævssygdomme eller en helt tredje ting. Så mærk efter, og lyt til din krops signaler. Og nej, alle smerter kan ikke bare løbes væk!

Vejrtrækning - en vitaminindsprøjtning til kroppen 20.000 gange om dagen trækker du vejret, men måske mestrer du ikke kunsten til fulde. Ved hver eneste vejrtrækning strømmer der liv og energi ud til alle kroppens celler, og dine organer, knogler, led, muskler samt nerveog hormonsystem nyder godt af iltningen. Flowet af ilt hjælper dig fx til at opretholde et stabilt stressniveau, en god søvn og en bedre fordøjelse. Når du dyrker motion, er vejrtrækningen alfa og omega for din præstation. Opskriften på en god vejrtrækning: Træk vejret ind gennem næsen, aktivér mellemgulvet, og træk vejret helt ned i maven, og slip spændingen på udåndingen. Indåndingen er altså aktiv, og udåndingen er passiv. Når du trækker vejret balanceret, tilføres der ilt til lungerne, hvorefter det optages i blodet og sendes videre til cellerne. Når du udånder, transporteres affaldsstofferne


og kuldioxid fra blodet ud gennem luften, der udåndes. Dermed fjerner du en del affaldsstoffer fra kroppen. Stiv i nakken, ondt i ryggen, hyperventilering, stakåndethed - alt det kan være symptomer på, at du ikke trækker vejret korrekt. Trækker du vejret gennem næsen, opvarmes og fugtes luften, inden den rammer lungerne, og partikler fjernes på rejsen gennem næsen, så de ikke når ned til lungerne, hvor de kan gøre skade. Når vejret trækkes gennem munden, er der ikke noget filter, der renser luften, inden den ryger i lungerne.

Ømme muskler eller smerte i musklerne

111

Nytårsforsættet kører derudaf, løbeskoene har allerede lagt flere kilometer bag sig, og fitnesscentret er blevet dit andet hjem. Men måske er kroppen begyndt at blive træt, og det er begyndt at værke i led og muskler. En smertende krop kan få motivationen til træning til at styrtdykke. Hvis du ikke har været opmærksom på din kost, inden du startede din træning, så er det NU, du skal sætte ind! Jern er et essentielt mineral i forhold til din præstationsevne, idet jern indgår i hæmoglobin, myoglobin, cytochromer og andre enzymer i muskelcellen. Alle er involverede i transporten og metabolismen af ilt. Når du træner, vil der være en større jernomsætning i din krop, men træningen påvirker ikke nødvendigvis din jernstatus. Spiser du sundt og varieret, vil du typisk have en normal jernstatus.

Opskriften på en god vejrtrækning: Træk vejret ind gennem næsen, aktivér mellemgulvet, og træk vejret helt ned i maven, og slip spændingen på udåndingen. Indåndingen er altså aktiv, og udåndingen er passiv.

I tvivl, om du mangler jern? Få taget en blodprøve hos lægen. Symptomer på jernmangel kan være træthed, svimmelhed, nedsat fysisk ydeevne, hjertebanken og åndedrætsbesvær.

Drik vand, også når du træner! Gå en stor bue uden om fitnesscentrenes sukkerholdige energidrikke.

s


Er du kvinde og menstruerende, kan du risikere at komme i jernmangel. Er du i tvivl om, hvorvidt du mangler jern, kan du få det konstateret ved en blodprøve hos lægen. Er svaret hos lægen, at du er i jernmangel, kan Amino-Jern fra PharmoVital være svaret til dig. Produktet er vegansk og genopbygger effektivt og skånsomt jerndepoterne. Den langsomme genopbygning af dine jerndepoter minimerer risikoen for forstoppelse.

P 112

Spis dig til jern med tørret frugt; bønner og rødvin indeholder faktisk også jern. Gravide, menstruerende kvinder eller elitesportsfolk er i særlig risiko for jernmangel. Dog kan kosttilskud med jern give forstoppelse. Amino-Jern genopbygger effektivt og skånsomt jerndepoterne, så faren for forstoppelse minimeres.

Jern binder til hæmoglobin, som er farvestoffet i de røde blodlegemer. Hver gang du løber, og du sætter hælen i jorden, ødelægges en lille portion af de røde blodlegemer, og dit behov for jern stiger, så ilten kan bindes til hæmoglobinet i blodet.

Muskelskade og muskelømhed er normale og faktisk hensigtsmæssige reaktioner på træning. Inflammationen og andre ting, der foregår, mens musklen er øm, er nødvendige dele i den proces, hvor kroppen bliver stærkere. Som regel vil det være sådan, at der kun kræves nogle enkelte træningsgange med en uvant belastning, før kroppen har vænnet sig til det, og du oplever herefter kun en smule ømhed (medmindre du straks følger op med en ny uvant belastning). Gurkemeje er naturens svar på smertestillende piller og har i årtusinder været brugt til at bekæmpe betændelse, fremme afgiftning og lindre smerter. Gurkemeje fungerer som et kraftfuldt smertestillende middel til fx kroniske smerter, muskelsmerter og faktisk også tandpine og gigtsmerter.

Du skal ikke forvente en øjeblikkelig præstationsfremmende effekt, men du kan opleve at få en positiv effekt i form af, at du føler dig mere frisk og får større muskelstyrke, men vær tålmodig.

Du øger optageligheden af jern, hvis du samtidig indtager C-vitaminer. Spis frugt og grønt, som er rige på C-vitaminer sammen med jernholdige fødevarer, eller hvis du tager jern som kosttilskud. Unge led kan også gøre ondt Slidgigt og smerte i leddene, når vægtstangen er på nakken, og der skal squattes i fitnesscentet, er ikke kun forbeholdt folk over 50 år. Nej, du kan faktisk få ondt i leddene og udvikle slidgigt i en meget ung alder. Derfor: Ung som gammel, lyt til din krop! Små og store led rundt omkring i kroppen er forskellige, men de fleste har en fællesnævner: De indeholder brusk. Brusk, som med årene bliver nedbrudt, hvis du ikke passer godt på den. Slidgigt opstår, når brusken forsvinder som den støttende kapsel, og knoglerne begynder at gnide mod hinanden. Du kan næsten høre smerten! Næringsstoffer er kodeordet! Der skal næring til din brusk, og det skal selvsagt være den rette næring, og dit lokale kredsløb skal være i orden. Gode næringsstoffer til leddene finder du samlet i Glyc Boost, hvor den gode


virkning fra muslingeolien støttes op af andre stærke og antiinflammatoriske ingredienser som gurkemeje og vitamin C. Den lille grønlæbede musling har en helt særlig sammensætning af de flerumættede fedtsyrer. Som noget helt unikt indeholder muslingen, ud over EPA og DHA, det meget betændelseshæmmende ETA. Kroppen kan selv fremstille glucosamin, der er et lille vandopløseligt molekyle (amino-monosakkarid). Molekylet indgår i opbygning af ledbrusk, og det sker ved, at det hæmmer de enzymer, der er med til at nedbryde brusken. Glucosamin som kosttilskud (i form af glucosamin-hydroklorid) har været meget omdiskuteret. I Glyc Boost finder du glucosamin i sin rene naturlige form som glykosaminoglycaner, der som biologiske polymerer er naturligt indeholdt i muslingerne. Glykosaminoglycanerne er med til at bedre elasticiteten i bindevævet, mindske nedbrydning af brusk og sener efter skader samt øge styrken i brusk og knogler. Alle de gode næringsstoffer, som du indtager, skal kredsløbet så sørge for kommer ind i ledkapslen, ind i ledvæsken og forsyne brusken med de vitale stoffer til leddet. Hvordan forbedrer du så dit kredsløb? Et ord: motion!

Ensidige arbejdsstillinger eller alt for lidt motion kan øge risikoen for overvægt.

113

Giv din brusk næring, og det skal selvsagt være den rette næring, og dit lokale kredsløb skal være i orden. Gode næringsstoffer til leddene finder du samlet i Glyc Boost, hvor den gode virkning fra muslingeolien støttes op af andre stærke ingredienser som zink, gurkemeje og vitamin C. Zink har en lang række vigtige funktioner i vores krop. Mineralet indgår i mere end 100 proteiner og enzymer, herunder enzymer, der spiller nøgleroller i dannelsen af DNA, proteinsyntesen, omsætningen af makronæringsstoffer, herunder især kulhydrat. Zink er altså vigtig for vækst, opbygning og reparation af muskelvæv, energiproduktionen - og så spiller zink også en rolle i immunsystemet.

ORIGINAL SILICEA

OPNÅ STÆRKERE OG TYKKERE HÅR Vil du ha´ fyldigt hår, stærje negle og smuk hud, så er kisel og biotin makkerparret, du vil opsøge. De har hver deres forcer, men tilsammen står de endnu stærkere. Original Silicea er Sveriges bedst sælgende kosttilskud inden for hår, hud og negle flere år i træk. Silicea er et veletableret produkt med mere end 55 års dokumenteret erfaring. Veldokumenteret af flere kliniske undersøgelser på både hår, hud, og negle, viser at 9 ud af 10 brugere var yderst tilfredse. Én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen er nok.

NATURAL BEAUTY WITH SILICEA

Originalet med kiselsyre helt uden tilsætningsstoffer

FOR HAIR SKIN AND NAILS Findes hos udvalgte helsekostbutikker og; Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk


P 114

Lækker brun til vinter

Ligner du et hvidt lagen, når solen forsvinder om vinteren? Skrub huden til live, og få din naturlige farve frem i ansigtet. Du kan også snyde dig til lidt ekstra farve med en økologisk selvbruner. Af Benedikte Mikkelsen

Fanger du en solstråle her i den meget mørke tid, er du heldig. Når solen så endelig skinner, er det så koldt, at vi er pakket ind i hue og halstørklæder. Det er ikke underligt, at vi er blege om vinteren. Du kan dog stimulere blodcirkulationen i dit ansigt, så du får en naturlig og frisk glød.

Kedelig kulør - skrub af! Giver du dit ansigt en særlig skrubbetur to gange om ugen, kan din grå vinterteint forsvinde til fordel for en varm og strålende glød. FruitScrub Exfoliater fra Green People er en naturlig eksfolierende creme til alle hudtyper. Bambus er tilsat for at øge blodcirkulationen og eksfoliere på skånsom vis. Ananas indeholder enzymer, som opløser og frigiver døde hudceller og er derfor også tilsat sammen med bentonit-ler, som giver en dybderens. Sammen med hybenolie, som kan fremme fornyelse af dine celler, tranebærolie, som er rig på antioxidanter og olie fra granatæble, som blandt andet kan reducere inflammation i din hud, har du en god cocktail til din vinterkedelige hud.

Man må godt fake en gang imellem Har du ikke tid eller råd til en rejse sydpå, så kan du snyde dig til lidt sommerglød med en selvbruner. Husk! Inden du bruger selvbruner, skal du skrubbe huden fri for døde hudceller, så du sikrer et ensartet resultat. Den økologiske Self Tan Lotion fra Green People indeholder naturligt DHA, udvundet af sukker. Dihydroxyacetone (DHA) går ind og reagerer med aminosyrerne i din huds overfladeceller, og på bare tre timer vil du opleve, at din hud får en gylden farve. Du slipper samtidig for lugten af selvbruner, da æterisk sandeltræ og rosengeranium er tilsat for at give en frisk duft.


NDS

N N

E NG H O L M ND S. D K E NG H O L M ND S. D K

min meine og e vietavita r ogr m m i ne ine egnegn ra ra ns ns l l re re

Vitaminer Mineraler

Nutrient Delivery System Nutrient Delivery System

er er

Alle råvarer og slutprodukter kommer ®: Alle råvarer og slutprodukter kommer kun fra landjorden, derfor er NDS kun fra landjorden, derfor er NDS® : ● Organisk bundet til en FoodMatriX® ● hvilket giver høj optagelighed og Organisk bundet til en FoodMatriX® hvilket giver høj optagelighed og udnyttelsesgrad udnyttelsesgrad ● Benytter naturens eget leveringssystem ● Benytter naturens eget leveringssystem ● Lav dosering, høj effekt ● Lav dosering, høj effekt ● Virksomme i længere tid ● Virksomme i længere tid ● Skånsomme mod maven ● Skånsomme mod maven ● Giver ingen allergiske reaktioner ● Giver ingen allergiske reaktioner ● Tåles af mennesker, der ellers dårligt ● tåler kosttilskud Tåles af mennesker, der ellers dårligt tåler kosttilskud ● Uden kemiske tilsætningsstoffer ● Uden kemiske tilsætningsstoffer ● NDS® er mælke-, hvede-, gluten-, ® ● NDS er mælke-, hvede-, gluten-, ægge-, farvestof- og sukkerfri. ægge-, farvestof- og sukkerfri. NDS® Kosttilskud er veganske og NDS® Kosttilskud er veganske og vegetariske (bortset fra startmaterialet til D-vitamin) vegetariske (bortset fra startmaterialet til D-vitamin)

Produceret med hjælp af de Produceret gavnlige og effektive med hjælp af de NDS® Probiotic gavnlige og effektive tarmbakterier. ® Probiotic NDS tarmbakterier. Derfor er ® BioGrown ® NDSDerfor er effektive på ® ® BioGrown NDS celleniveau. effektive på celleniveau.

R TIL HE NE I MINER TIL HELLE E M

dste Den be til E e SeTnØbTeTdsgtle r D o n k e in T dTØT E til S ogler dine kn

EN ILILEIN MM FAFA

DS D®SV®V NN ITAITA

ommer du i re k mer d kke n e u ikk at rm kom en u æ ere at rm u æ

ER P U S N E RSGU EBRE OM EENNE IIBBP OMBE ENERG

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 79


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form.

Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_0118

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 1,4 mg riboflavin (vitamin B2)

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

80 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.