Page 1

Stort tema: hjernens mysterier

Behandlernes bedste bud til dit immunforsvar

Hjælp til glutenintolerante

P AUSE

Tal med lægen om kosttilskud

Kisel, hvad er egentlig op og ned? Fitnesscentret kalder - få træningstips

35 år med urter og 10-års-jubilæum med sund-forskning Træn dine hjernefiler Kom med i husapoteket

Irriterede slimhinder? Lad rød elmebark hjælpe dig Kuren mod smerter er en traditionsrig rejse Julehilsen fra din helsekostbutik

Slidgigt? Få styr på dit collagen Spændende julegaveideer December 2018/Januar 2019 Pris DKK 59,00


UDDAN DIG TIL BIOPAT & NATUROPATH ibm En biopat & naturopath ibm uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

Zoneterapeut?

Kom med nu! Sidste hold begynder i 2019.

Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, Facebook konferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger - og sammen med kompetente lærere får du unik undervisning i: • Biopatiens grundprincipper og meridianlære • Ernæringsterapi herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner • Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring • Immun- og symbioseterapi • Komplementær strategi og functional medicine • Muskel- og fascielære • Klientpsykologi • Øreakupunktur • Diagnoseterapi • Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

NYT!

Læs anatomi, fysiologi og sygdomslære med opstart i Valby og Ry


STUDIESTART FLERE GANGE OM ÅRET! Næste studiestart er: VALBY: d. 24. - 25. januar 2019 eller d. 25. - 26. april 2019 Ry: Hold øje med hjemmesiden eller ring til os Altid kl. 10-17 Se alle datoer på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk.

Følg Institut for Biologisk Medicin på Facebook.

Årets julegaveide

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

• Hormonsystemet • Nervesystemet • Immunforsvaret • Luftveje • Fordøjelsen • Urinveje • Muskel- og knoglesystemet • Sanseorganerne • Kredsløbet • Huden

Spar kr. 5000

på biopat-/naturopath-uddannelsen. Køb inden 31. dec. 2018

Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktikdage med klienter og tæt kontakt med underviserne. Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

PRISER

Spar kr. 5000 på zoneterapeut-uddannelsen, hvis du køber inden d. 31. dec. 2018

Prisen for biopat-/naturopath-uddannelsen er: kr. 59.749 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 70.749 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære)

Køber du inden d. 31. december 2018 sparer du kr. 5000

Normalprisen for zoneterapeut-uddannelsen: kr. 52.249 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære). kr. 63.249 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære).

Køber du inden d. 31. december 2018 sparer du kr. 5000

Mulighed for gode rabatter! Du kan vælge at afbetale med kr. 1000 pr. måned. Kontakt os og hør nærmere.

ER DU INTERESSERET? Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk.

Følg os på Facebook


INDHOLD

40 Hjernens 10 mysterier

Viden og videnskab

10 Sæt gang i hjernens eget medicinskab med kognitiv tænkning

42 Ulmus rubra - rød elmebark

11 Kognitiv tænkning

Behandlernes bedste bud

16 Lad signalstofferne blive din styrke

26

92

26 Tips til træning af hjernefiler 29 Hjernen er meget mere end en fedtklump 30 God energi begynder med en god nats søvn 32 Sov om natten, vær glad om dagen, bliv klogere på din hjerne lige her 34 Vask din hjerne om natten

42 Kroppens

47 Naturens næringsstoffer til et bedre immunforsvar 57 Et kig i husapoteket 64 En kur mod smerter er en rejse til alverdens traditioner 70 Få styr på dit collagen 74 Spørg eksperterne 78 Nyt til alle årstider

muskler 36 Ti tips til træning

57

38 Din hjertemuskel er storforbruger af energi 39 Sådan kan du undgå at få muskelsmerter af statiner 40 Fisk hjælper dig til en sund alderdom

64 4 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Årets julegaveidé 107 PAUSE 84 Vidste du det om chokolade? 86 Kulør og kålkraft på julebordet 88 Alternativer til decembers julefælde 89 Nyd julen - uden sygdom og stress 90 Du skal tale med din læge om dit forbrug af kosttilskud 92 Kysseklar til misteltenen? 94 Har din krop en god jul? 96 Kisel hvad er op og ned

Sundhedshåndbogen! Bogen, som helt sikkert vil bringe glæde hos modtageren. Viden om religion, sundhed, sygdom og lækre opskrifter fra hele verden. Meget mere finder du i Sundhedshåndbogen, som du kan læse fra ende til anden, anvende som opslagsværk og ikke mindst som super smuk ”coffee table book”, der pryder ethvert hjem.

Specialpris kr. 250 Hvis du selv henter i Valby. Ellers kr. 304 inkl. porto.

Køb på

www.klubsundbutikken.dk

98 Det homøopatiske hjørne Vinterens komme 100 Januar, nu skal kroppen udrenses 103 Fem nemme tips til sund og smuk hud 104 Lander storken snart? 107 Er du brødflov? - Hjælp til glutenintolerance 108 Så skal vi i gang igen 110 Giv grønne gaver 111 Den perfekte julegave

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 5


LEDER

Ti år med sund forskning sund-forskning - et jubilæum kan jo bruges til forandring ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

10 gode år med magasinet sund-forskning.

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

Tiden løber, og heldigvis er vi blevet meget klogere på redaktionen. Vores layout har godt nok udviklet sig radikalt (mirakuløst?) gennem årene, og nu er det tid til endnu en fornyelse. Den kan du følge på de næste sider, hvor du vil opdage, at vi mere end nogensinde fletter erfaringer og forskning; vi binder også store sløjfer rundt om temaer, hvor vi tager dig med rundt i den tankegang, som ligger bag mange behandleres måder at anskue sundhed og sygdom på. Der er jo sjældent kun én årsag til, at vi bliver syge, og derfor er det også sjældent, at det er et enkelt naturlægemiddel eller kosttilskud, der skal få dig på fode igen.

LAYOUT Ifocus v. Gitte Hammer FOTO I DETTE MAGASIN Jesse Orrico-UnSplash, Shutterstock, TRYK PrintConnect Aps OPLAG 50.000 ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Det gælder i øvrigt også for medicin - at håbe på, at alle symptomer og årsager forsvinder ved kun fx at dæmpe smerter, ved vi jo godt ikke virker.

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Nogle gange er det ydre omstændigheder, der tvinger os til fordybelse og genovervejelse i livet. Det gælder også på redaktionen. Vi har brugt efteråret til bl.a. at blive anmeldt, fordi vi ikke ville skrive, hvad en person ønskede. Det kostede mig en tur ud på en rapport fra fødevarestyrelsen, det kostede mig min ro og mit overblik. Det var også lige ved at koste mig lysten til at fortsætte.

HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk

Men nej, det skal ikke være sorte og mørke kræfter, der afgør, om jeg tager ti år til som chefredaktør. Så ”selvfølgelig vendte du tragedien til noget positivt”, vil mine omgivelser sige.

samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind-og udland.

klub-sund forskning - vi tager bladet fra munden

Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund - her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 90,- om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

Og ja, ingen skal true mig til at stoppe med at skrive nøjagtig det, jeg har lyst til! Så længe jeg kan se mig selv i øjnene, og så længe jeg i al ydmyghed og i begrænsningens lys godt ved, at jeg ikke sidder med den endegyldige sandhed om sundhed. Og at jeg er villig til at lytte, være nysgerrig og åben over for andre løsninger end dem, jeg kender nu. Du, der har fulgt mig og mit magasin i disse spændende ti år, kan nok se forvandlingen. Og er du ny læser, så også velkommen til dig. Lad os hoppe ind i 2019 sammen. Til et nyt år, til glæde, ro - og lad de dystre toner blive bag os. Glædelig jul og et dansende nytår. Alt det bedste til dig og dine.

Marianne Palm, december 2018

6 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


NATURLÆGEMIDDEL

Thea Go’

- mod træg mave

Thea Go’ Sig nej til træg mave og forstoppelse med Thea Go’ – et virksomt naturlægemiddel, der siden 1971 har været solgt i den danske helsebranche! Thea Go’ er et naturlægemiddel til kortvarig brug ved træg mave og forstoppelse. Thea Go’ indeholder Cassia angustifolia fra sennesbælge, som irriterer tyktarmens slimhinde, og derved stimuleres tarmens bevægelse. Thea Go’ kan i øjeblikket kun købes som velsmagende te i 100 g løsvægt eller i tebreve med 20 breve i en pakning.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. Naturlægemiddel: Naturlægemiddel til kortvarig brug ved træg mave og forstoppelse. Indeholder skårede eller pulveriserede sennesbælge. Dosering, voksne: 1-3 tabletter, 1 urtetebrev el. 1 kop urtete daglig efter behov. Teen overhældes med kogende vand, hvorefter den trækker i 5-10 minutter. Må kun anvendes i kortere tid (1 uge) uden lægens anvisning. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Tag ikke Thea Go’ ved overfølsomhed overfor sennesbælge samt ved forsnævringer i mave-tarmkanalen eller andre tilstande, der kan forhindre normal passage gennem mave-tarmkanalen, ved inflammatoriske tilstande i tarm og mavesmerter af ukendt årsag samt ved svære forstyrrelser i væske- og elektrolytbalance. Forsigtighed ved indeklemt afføring og mave-tarm gener, hvor årsagen ikke kendes. Bør ikke indtages dagligt over længere perioder. Thea Go´ bør kun anvendes, hvis tilstrækkelig effekt ikke kan opnås ved at spise fiberrig kost eller ved at tage afføringsmidler, der indeholder fibre. Ved nedsat lever- eller nyrefunktion eller andre særlige sygdomme bør lægen kontaktes før Thea Go´ anvendes. Samtidig indtagelse af store doser sennesglykosider fra Thea Go´ og diuretika, kortikosteroider eller lakridsrod kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen, specielt hypokaliæmi. Hypokaliæmi kan medføre øget følsomhed for digoxin. Graviditet og amning: Bør kun anvendes efter samråd med læge. Bivirkninger: Mavekramper og mavesmerter. Forstyrrelser i vand- og saltbalancen. Pakningsstørrelser: Urtete: 100 g samt 20 breve à 2 g, tabletter: 200 stk. Læs indlægssedlen omhyggeligt.


Julen er tid til eftertænksomhed, tid til eftertanke og tid til de rette kosttilskud, der kan støtte dig på din vej gennem 2019

8 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gĂĽ til lĂŚge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 9


HJERNENS MYSTERIER

Sæt gang i hjernens eget medicinskab med kognitiv tænkning Smerte påvirkes af en lang række forhold, som ikke kun har med den fysiske påvirkning at gøre. Smerte er en fantastisk beskyttelsesmekanisme, og hjernen er så sofistikeret, at den inddrager alt, hvad der kunne være af potentielle trusler – måske også trusler, der ikke er reelle. Af Lene Pilegaard

Smerteoplevelsen påvirkes i den grad også af tanker og følelser, ting, som du tænker, tror og gør, og alt dette er med til at danne og aktivere neurotransmittorer, som igangsætter en masse processer i din krop og hjerne. Neurotransmittorer er for eksempel dopamin, serotonin og gruppen af endorfiner, der er med til at dæmpe smerten. Du kan ved at blive bedre til at styre og kontrollere dine tankeprocesser, følelser og adfærd have en større indflydelse på din ”smertebremse”og din ”smertespeeder”. Inden for den biologiske del er der en kaskade af effekter af smerteoplevelser, som opstår på mange niveauer og involverer mange forskellige områder af nervesystemet. Som et resultat produceres der mange forskellige ”kemikalier” (neuropeptider), som udledes i blodet og igen andre, som opstår og opløses i hjernen. Inden for den psykologiske del har forventningen om et bestemt niveau af smerte indflydelse på, hvordan smerten opleves. I nogle tilfælde, når der forventes et lavere niveau af smerte eller ingen smerte, vil neuroner i hjernen være involveret, så disse ikke er lige så modtagelige for de indkommende signaler, og derved falder smerteintensiteten. Når din hjerne beslutter, at du ikke er i fare, kan den producere disse lykkehormoner, og dit eget medicinskab står nu åbent! Du kan lære at ændre dit tankesæt, din ”selv-italesættelse”, og lære, hvordan du bedre kan styre dine følelser ved hjælp af kognitiv tankegang. Du kan lære at ændre tankesæt i relation til vante situationer, som plejede at forstærke dine smerter eller give dig smerte i det hele taget. Så snart du er overbevist om, at du rent faktisk selv har indflydelse på forventet smerte, går hjernen i gang med at producere og frigive endorfiner og er dermed med til at ”bremse for indkommende alarmsignaler” og enten dæmpe eller fjerne din smerteoplevelse. Der kan både udløses neurotransmittere i selve hjernen, og de kan også sendes nedad gen-

nem rygmarven, så de også der er med til at sænke eller bremse de indkommende nerveimpulser fra det perifere nervesystem. Hver gang du oplever smerte, kan det være en god ide at spørge sig selv: ”Hvad er det egentlig min smerte vil fortælle mig”? Smerte er et signal om, at der er noget galt, og du skal finde ud af, hvad det er. Derfra kan du lære at tackle det. Det kan nogle gange være rigtigt svært lige at sætte fingeren på, hvad der er ”smertegenerator”, men ved at øve sig og blive ved med at prøve at finde ud, hvad der er ens ”smertegenerator”, og hvorfor smerten pludselig intensiveres, sætter man sig selv bedre i stand til at kunne styre smerteoplevelsen. Ved at spørge sig selv: ”Hvad kan jeg gøre lige nu for at mindske smerten ud fra fornuftig tænkning, som både er med til at styrke mig fysisk, emotionelt og på det spirituelle plan. Et vigtigt element i smertetackling er at lære at identificere og ændre dine tanker og overbevisninger omkring din smerte, som så også til gengæld vil være med til at sænke dit stressniveau og din ”lidelse”. Husk Grundlæggende vil din hjerne forårsage, at du føler smerter, når den konkluderer, at du er i fare. Smerten er et signal om at ændre adfærd - at du skal gøre noget - eller at du skal ophøre med at gøre noget. Du vil føle smerte, når din hjerne konkluderer, at der er større sandsynligt bevis for, at din krop er i fare, end der er sandsynligt bevis for, at din krop er i sikkerhed.

10 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER

Kognitiv tænkning Livet går sjældent, som vi forventer, og når vi rammes af krise, sorg, sygdom og/eller smerter, har vi som oftest svært ved at navigere og tackle vores følelser. Vi havner ofte i situationer, hvor vi føler, at vi er uden kontrol med de svære tanker, der fylder og dominerer os, og ofte kører de destruktive og negative tanker som på automatpilot.

Vores tanker har stor betydning.

Ordet kognitiv betyder opfatte, forstå, vide, og de kognitive funktioner vedrører således funktioner med erkendelse, opfattelse og tænkning. Kognitiv terapi handler blandt andet om opgør med de automatiserede negative tanker.

Tanker, følelser, kropslige reaktioner og adfærd Tanker drejer sig om, hvad der går gennem hovedet på en. Følelser handler om, hvilket humør man er i, dvs. hvordan man har det. Kropslige reaktioner og fornemmelser om, hvad der sker i kroppen, fx graden af anspændthed, afslapning, energiniveauet m.m. Adfærd handler om det, man siger og gør. Tanken bagved Principperne bag kognitiv adfærdsterapi går ud fra, at der altid ligger tanker og forestillinger bagved ubehagelige følelser, ubehagelige kropsfornemmelser og uhensigtsmæssig adfærd. Ofte registrerer vi ikke tankerne eller får sat ord på dem. Vi kan bare mærke den ubehagelige følelse, de ubehagelige kropslige fornemmelser og se, at vores adfærd er uhensigtsmæssig.

t

Vi kan kontrollere ved at flytte fokus fra noget ubehageligt, og vi kan også påvirke følelserne direkte med vores tanker. Dette kaldes kognitiv kontrol. Når vi gør os tanker om de følelser, vi har, samtidig med at vi bruger vores ”visdom”, vores livserfaring og logiske og analytiske sans, kan vi forstå og forholde os til vores følelser og dermed påvirke og ændre dem, så de ikke mere bliver automatiseret. Der er som regel flere måder at forstå en situation på, og den måde, man forstår eller tænker om en situation, indvirker på, hvordan man føler og derfor også handler efter.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 11


HJERNENS MYSTERIER

Negative, automatiserede tanker - den endegyldige sandhed?

Meget ofte er mange af de tunge tanker og negative udsagn, man har om sig selv, endt med at blive til fuldstændigt automatiserede tanker og opfattes spontant i nuet og i situationer som ”den endegyldige sandhed” og som fakta. Men er de så også det i virkeligheden? Hjernen har en tendens til at køre i de spor, den kender, og ved at tvinge sig selv til at have en ”kognitiv tankegang” kan man få vendt tendensen til at køre på automatpilot med de negative tanker.

Disse automatiserede negative tanker medfører, at man mister noget af sig selv, og at man handler og reagerer uhensigtsmæssigt. Negative tanker er typisk selvkritiske, opgivende, ængstelige og katastrofeagtige. De afføder dårlige følelser, ubehagelige fornemmelser i kroppen og undertiden uhensigtsmæssig adfærd. Negative tanker kan være tanker som: ”Sådan noget kan jeg ikke finde ud af”, ”Det burde jeg have gjort meget bedre eller bare gjort!”, ”Det går helt galt” eller ”Andre tænker dårligt om mig eller tillægger mig motiver, jeg ikke har”. Umiddelbart kan sådanne tanker virke troværdige og være et spejl af virkeligheden og helt indlysende for en selv. Men ved nærmere eftersyn viser de sig ofte at være både urealistiske og unuancerede. Negative, automatiserede tanker er både med til at frembringe, forværre og fastholde negative følelser, ubehagelige kropsfornemmelser og uhensigtsmæssig adfærd. Leveregler Ofte har negative, automatiserede tanker udspring i det, man kalder for ”leveregler”. Leveregler er et slags regelsæt, som man har bygget op gennem erfaringer og oplevelser i sit liv, og som man forstår og fortolker sig selv og sin omverden med. De består af holdninger, overbevisninger og indre ”love” om, hvordan man selv og andre skal opføre sig. Levereglerne er især knyttet til moral, præstation, accept, anerkendelse og kontrol.

De mest almindelige tankefejl er Alt-eller-intet-tænkning: Situationen ses som et spørgsmål om enten eller. ”Enten er jeg en succes, eller også er jeg en fiasko der er ingen mellemvej”. Tankelæsning: Man tror, at man kan læse andres tanker. ”Han behøver ikke sige det til mig. Jeg ved bare, at han synes, jeg ikke gjorde det godt nok - eller jeg er mærkelig”. Forhastede beslutninger: Man drager konklusioner, der reelt set ikke er tilstrækkeligt grundlag for. ”Min veninde ringede ikke, da hun skulle have ringet, så hun må være godt træt af mig eller sur på mig”. Emotionel tænkning: Man antager, at noget må være rigtigt, fordi man føler det så stærkt. ”Jeg føler mig dum, fordi jeg ikke kunne svare på spørgsmålet, så jeg må være dum”. Katastrofetænkning: Man har negative forventninger om det værst tænkelige. I stedet for at overveje andre mulige og mere realistiske perspektiver. ”Det går slet ikke, det ender med, jeg må slutte på min uddannelse”. Bør-og-skal-udsagn: Man har en snæver og fasttømret opfattelse af, hvordan andre og en selv bør opføre sig. Og samtidig overvurderer man, hvor slemt det er, hvis man selv eller andre ikke lever op til disse forventninger. ”Man skal ikke være til besvær og bede om hjælp. Det er meget forkert, når et voksent menneske ikke kan klare tingene selv”.

At tænke som en detektiv Forestil dig, at du er en detektiv, der skal finde og løse problemet med de automatiserede tanker, du har. Skriv de automatiserede tanker ned på et stykke papir. Gå i gang med at tænke som en detektiv: Vær analytisk, nysgerrig, forhold dig til fakta, beviser, brug logik, tænk konstruktivt, led efter spor, og find frem til de rigtige konklusioner. Spørg eventuelt også troværdige ”øjenvidner”. Find frem til dine ”signaturstyrker” og ressourcer. Hvem er ”jeg” for dig? Disse ting er kendetegn for dig på tværs af situationer.

t

Skriv gerne ned, hvad du kommer frem til om dig selv, som ”modsiger” dine automatiserede negative tanker. 12 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Styr på dit blodsukker?

80 70 60 50 40 30

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed

chromiu ic

EU

m

approved effect

st yea –

Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 13

DK_Chrom_AD_SundForskning_210x297_0518

90

– orga n

100 %

ChromoP r Danmark ecise er organiske s eneste til blodsu chromgær kkerkont rol


Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND

FYN

1366 København K Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Josephine Larsen, 21221885, mail@josephinelarsen.dk, www.josephinelarsen.dk

5610 Assens Naturopath/Biopat Tine Uhrup Hassig, 28891048, eb@zonegaarden.dk, www.zonegaarden.dk

2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 24646964, lili@denta.dk

JYLLAND

2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk

6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail.com, www.helseklinikkenmalou.dk

2100 København Ø Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundhedsklinik.dk 2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, 40821037, dorrit@herwagen.dk, www.naturopath-ibm-og-biopat.dk

6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk 6330 Padborg Phytoterapeut, Marianne Schmidt, 40631950, info@mas-sage.dk, www.mas-sage.dk 6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk 6700 Ribe Phytoterapeut, Gitte Ellegaard, 20600880, gitteelgaard@yahoo.dk, www.helnaturlig.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Marianne Palm, 50937040, marianne.palm@sund-forskning.dk

7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk

8000 Århus C Naturopath/Biopat, Dinna Trehøje 60176279, dinna.trehoeje@hotmail.com, www.dinnatrehoeje.dk

2500 Valby Naturopath/biopat, Ann-Britt Larsen, 29922363, annbrittlarsen@jubii.dk, www.kropogzone.dk

8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@gmail.com, www.frededamgaard.dk

2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk

8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk

2730 Herlev Naturopath/Biopat, Laila Edsberg, 26277078, hej@herlevhelsezone.dk, www.Herlevhelsezone.dk

8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk

2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 29839840, KitBreitenstein@gmail.com, www.Kit-Breitenstein.com

8250 Egå Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Rikke Goerlich goerlich@urteskolen.com

2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Anne Loua Esbjørn, 22957573, anneloua@gmail.com, www.abundantearth.dk

8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk

2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk

8721 Daugaard Naturopath/Biopat, Anette Ahrendsen 60880793, vitalkrop@gmail.com, www.vitalkrop.dk

3450 Allerød Naturopath/Biopat, Gitte Damgaard 40121702, gitte@dengyldnezone.dk, www.dengyldnezone.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk

4100 Ringsted Naturopath/Biopat, Kate Korsgaard, 40304494, kate@katekorsgaard.dk, www.katekorsgaard.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www.clinicnabita.dk

4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk

9000 Ålborg Phytoterapeut, Lene Andersen, 30119577, lene@urteliv.dk, www.urteliv.dk

4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk

9240 Nibe Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www.foodjoy.dk

4400 Kalundborg Naturopath/Biopat Katharina Timm 30290668, katharina_t@msn.com

9760 Vrå Phytoterapeut, Inge Kellermann 30111377, info@helsemail.dk, www.helsemail.dk

4440 Mørkøv Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk

9800 Hjørring Naturopath/Biopat Anne Mette Thrige Sindal, 99248345, romulus@skallerup.dk, www.skallerup.dk

4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net 4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk 3600 Frederikssund Naturopath/Biopat, Jeannette Clement, 21869317, kontakt@jeanetteclement.dk, www.jeanetteclement.dk

Læs mere om biopati /naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk

14 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER Omsætning til praksis • Læg mærke til den situation, du er i. • Find følelsen frem, som du får i situationen: Fx vrede, skam, skyld, glæde, sorg, tristhed, angst, misundelse/jalousi. •

Identificer de negative, dominerende (automatiserede) tanker, og tænk gerne over, hvori de bunder. Er der relationer til noget i din fortid, der ”trigger” disse følelser? Kører du i nogle gamle spor?

• Er der hold i virkeligheden til disse tanker? Har du beviserne? Er der beviser/tegn/spor for det modsatte? • Begynd at samle på ”vidneudsagn” og beviser fra ”pålidelige kilder”, der bekræfter dig i dine signaturegenskaber. Skriv dem ned, så du ikke glemmer dem. • Vis omsorg for dig selv - vær venlig mod dig selv (du ville aldrig tænke disse tanker om et andet menneske). • Find de ”facts” frem, som du nåede frem til ved at lege detektiv. Du skal lede efter beviser, spor, facts, tænke konstruktivt og nøgternt. •

Sammenlign med dine signaturegenskaber - dem, du fandt frem til, du var - de ting, du er god til - dine nøglesignaturstyrker. Hvem du rent faktisk er som menneske med de gode kvaliteter og evner, som du har. Du mestrer jo noget, du er faktisk god til mange ting - der er noget, der giver mening.

• Denne tankerække medfører, at du kan handle og tænke anderledes i situationer. Hårdt arbejde, men mindre hårdt, hvis du bare går i gang At lære at ændre sin tankegang til at være mere kognitiv er ikke noget, der sker med et. Det tager tid at tvinge sig selv til at arbejde med tankegangen og at blive bedre til at føle efter og identificere, hvilke følelser der egentlig er, når man havner i situationer, hvor man rammes, og hvor de ”normale gamle automatiserede tanker” og måske store ”følelser kommer i spil” og plejer at opstå. Det tager tid at få hjernen vænnet af med at opfatte disse automatiserede tanker som ”sandheden”. Arbejde for livet Du bør afsætte tid til arbejdet med dine tanker og din adfærd og forvente, at dette arbejde kan give ubehagelige tanker og følelser. Ideen bag kognitiv tankegang er at få værktøjer til at blive sin egen selvhjælper. Det er ikke et arbejde, der nogensinde ender - du vil altid skulle fortsætte med at bruge disse værktøjer, når situationer opstår i dit liv, hvor du igen havner i de negative, automatiserede tanker. God rejse, og på med arbejdshandskerne.

t

Kilder: Arendt, Mikkel; Rosenberg, K.: Kognitiv adfærdsterapi. Hans Reitzels Forlag, 2012.

Spændinger? Kramper? Uro? Altiderm magnesium - olie eller Gel, lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben Generelt om magnesium:

• Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt NYH • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet Nu ED o • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten som gså GE L • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter - i forbindelse med massage ved muskelspændinger Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Kr. 169,-Savner for 100 ml. kr. og 249,for 200 ml.olie ogtil kr.redaktionen 269,- for 200 ml.Gel sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre Priser: fageksperter. du olie kilder referencer, skriv 15 Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk


HJERNENS MYSTERIER

Lad signalstofferne blive din støtte

Dit nervesystem består af din hjerne og et netværk af nervebaner, der på bedste vis - og bedre end den fineste computer - formår at kommunikere mængder af information via milliarder af nerveceller, også kaldet neuroner. Faktisk er der 100 millioner af dem, som gendannes og repareres hver eneste dag. Af Sally Walker og Marianne Palm

Vi er født med et vist antal neuroner, hvis antal ikke kan øges; til gengæld kan vi gøre alverdens tiltag for at stimulere ekstra dannelse af nervecellernes ender, dendritterne, som i den ene ende af en nervecelle sørger for at modtage beskeder og med axonet i den anden ende får båret og overført beskederne til den næste nervecelle osv. og dermed danner netværker.

”Feel good” signalstoffer • Noradrenalin - agtsom, motiveret, opstemt, glad, lyst til sex

De enkelte neuroner rører ikke ved hinanden, men ligger i lange kæder som aflange perler på en snor, hvor mellemrummet mellem perlerne kaldes synapser. Her ankommer der uophørligt elektrokemiske substanser, som i dagligdagen kaldes signalstoffer. Her ligger dendritterne og axonerne parate til at udføre deres mangeartede jobs. Alle disse specialiserede forbindelser danner netværk og kredsløb med hinanden og kan derigennem påvirke vidt forskellige typer af celler, fx muskelceller, kirtelceller, tarmceller, m.fl.

• Acetylkolin - hukommelse, kreativitet, frigivelse af væksthormon

Dendritterne er altså modtagere af et elektrisk signal, der sørger for, at axonet frigiver et signalstof ind til synapsen. Signalstoffet vil her hæfte sig på en modtager, en receptor, på det næste neurons dendrite og overføre det elektriske signal, vel at mærke en receptor, som kan modtage lige netop den type signalstof, som axonet har afsendt. Hvert signalstof taler altså sit eget sprog, hvor fx signalstoffet serotonin kun kan indlevere sin besked via en serotoninreceptor, dopamin kun via en dopaminreceptor og så fremdeles. Gennemstrømning af disse stoffer er nøglen til fysisk og mentalt velvære, hvor overskud eller mangel på signalstoffer vil være med til at skabe din karakter og din sundhed. Slukkes der for disse elektrokemiske signaler, slukkes der for alt liv.

”Feel calm” signalstof • GABA (Gamma Amino Butyric Acid) - dæmper stress, panik, angst, smerter og skaber ro og kontrol

Stimulerende og hæmmende signalstoffer Nogle signalstoffer er ansvarlige for positive, glade stemninger, andre skaber en rolig og afslappet følelse, andre igen har betydning for motivation, mens der endog er signalstoffer, som bestemmer, hvor intenst og hurtigt du kan tænke og reagere.

• Dopamin - fokuseret, lyksalig, kontrol af appetit og bevægelse

• Serotonin - forøger selvværd, antidepressiv, reducerer de stærke lyster, modvirker overdreven bekymring • Histamin - ophidset, opvakthed

”Feel excited” signalstoffer • Aspartate og Glutamate - øger indlæring via de fem sanser, se, høre, lugte, smage og føle ”No pain” signalstoffer • Endorfiner (opiater) - smertestillende, humøropløftere og euforiske stoffer Mængden af signalstoffer ændrer sig hele tiden for at imødekomme de krav, omgivelserne eller kroppen stiller til nervesystemet. Natten kræver ro og kalder på de dæmpende signalstoffer, om morgenen har vi brug for de stimulerende stoffer osv. Interessant er det at bemærke, at sukkertrang ofte udløses pga. mangel på signalstoffer. Føler du dig fx mere trist end ellers, kan sukker indirekte øge mængden af det humørskabende serotonin og belønningsstoffet dopamin. Stress og travlhed kalder på noradrenalin, som strømmer gen-

16 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER

SEROTONIN SYSTEM

NORADRENALIN SYSTEM

Hovedårsager til ubalance nem dine nerveceller, og GABA bliver tilkaldt for at blokere for noradrenalinets bombardement i et forsøg på at genbringe ro. Alle disse funktioner kræver energi fra sukker, ketoner, ilt og vand, og ustabile madvaner kan påvirke produktionen og overførslen af signalstoffer med et væld af symptomer til følge. Arv - en familiehistorie af misbrug og/eller afhængighed øger risiko for, at du fødtes med en reduceret evne til at producere signalstoffer og deres respektive receptorer.

DOPAMIN SYSTEM ACETYLKOLIN SYSTEM

Dysfunktion i overførelsesmekanismen - neuroner overfører beskeder uden at røre ved hinanden, og det kræver, at transmitterstoffet kan passere ud gennem cellehinden af en neuron, hvorefter den bevæger sig over til den næste neuron, hvor beskeden afleveres. Transmitterstoffer er opbevaret i små beholdere, indtil de skal frigives, hvor hele beholderen bevæger sig mod cellehinden, hvor de to ”bløder” sammen ligesom to sæbebobler. Den funktion kræver, at de to hinder er lavet af den samme type fedtstof, for det meste omega-3-fedtstoffet kaldet DHA. Hvis der pga. dårlig/manglende kost mangles DHA, vil hjernen bruge det fedt, som er tilgængeligt, fx dårlige/harske/ forarbejdede flerumættede fedtsyrer, og det resulterer i dårlig betingelse for sammenblødning og dermed frigivelsen af transmitterstoffer. Derfor er fiskeolie med højt indhold af DHA et essentielt kosttilskud. Stress - alle former for stress øger behovet for ”Feel good” og ”Feel calm” signalstoffer. Depoterne tømmes, og stresshormonet kortisol fra binyrerne nedbryder neuronerne, som er ansvarlige for bl.a. serotoninproduktionen. Også derfor er der en så tæt sammenhæng mellem stress, depression og/eller underliggende følelser som vrede, sorg etc. Kosten - neuroner kan kun gendannes og arbejde effektivt med tilstedeværelse af aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler i rette mængder.

t

Blod-hjerne-barriere - alle neuroner er omgivet af blod, som forsyner dem med næringsstoffer. Barrieren mellem blodet og neuronerne består af specialiserede celler, hvis funktion er at beskytte neuronerne fra det eksterne miljø, der findes i blodet, samt selektere, hvilke molekyler der må passere. Blodkarrenes vægge tillader kun mindre fedtopløselige molekyler, såsom hormoner samt O2 og CO2, at passere - de vandopløselige molekyler får ikke lov. Transmitterstofferne bliver bygget inde i neuronerne af forskellige aminosyrer, vitaminer og mineraler. Disse molekyler er for det meste vandopløselige og får lov at passere via ”aktivtransport” gennem receptorer, bl.a. insulinreceptor sammen med glukose, som er nødvendig for energiproduktion. Færdigbyggede transmitterstoffer kan ikke passere og kan derfor ikke bruges som kosttilskud eller medicin. Hvor mange er opmærksom på det fænomen? sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 17


HJERNENS MYSTERIER

Steroidhormoner - qua et nyere videnskabsområde, som hedder neurosteroider, også kaldet neuroaktive steroider, er det bevist, hvordan steroidhormonstoffer, produceret af kroppen eller som medicin, hurtigere ændrer neuronernes niveau af ophidselse via påvirkning af cellens receptor. På den måde fremmes eller blokeres for overførelsen og virkninger af transmitterstoffer. Progesteron, eller rettere sagt dens metabolit Allopregnanolone sammen med Pregnenolone m.fl., er en GABA-A-receptor agonist, dvs. den fremmer GABA’s virkning og øger ro og søvn m.m. Hvor Pregnenolone Sulfate, DHEA, DHEA-Sulfate blokerer for GABA’s virkning, som resulterer i mere ophidselse. Pregnenolone, Progesteron, Østradiol og Corticosterone er også neurosteroider, dog påvirker de ikke GABA-A-receptorer. Serotonin, acetykolin, dopamin, noradrenalin- og adrenalintransmitterstofsystemer er opreguleret af østrogen, og derfor spiller østrogen en meget stor rolle for humøret og er en mulig forklaring på, hvorfor depression er op til tre gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd, hvor østrogenniveauet fluktuerer i løbet af den 28 dages cyklus for at falde i produktionen efter overgangen. Østrogen har en dyb relation til serotonin, bl.a. er østrogen nødvendig for omdannelsen af tryptofan til 5HTP og for aktivering af serotoninreceptorer m.m.

Din personlighed skabes af signalstofferne Da dopamin er forgænger for familiemedlemmerne noradrenalin og adrenalin, begge stoffer dannet via binyrerne, er dopamin forbundet med frygt-, kamp- og flugtmekanismerne. Dopamin er med til at styre vores blodtryk, stofskifte og fordøjelse og hjælper os til en bedre indlæring og koncentration og er det stof, der gør ting meningsfulde for os. Dopamin styrer hjernens belønningscenter, hvor følelser af fornøjelse skabes. Når dopamin udløses, føler vi os godt tilpas, på toppen, stærke, magtfulde og fokuserede. Disse følelser skaber en stærk (uimodståelig) motivationsfaktor for at gøre de ting, der udløser dopamin, som kan bane vejen for misbrug og afhængighed. 18 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER Dopamin er forbundet med de hurtigste hjernebølger, og går det for hurtigt, kan det være svært at slukke for mental plapren. En hjerne som aldrig står stille. Symptomer på lav dopamin • Følelser af sorg, eller at man ærgrer sig mere end nødvendigt • Depression, nedtrykthed • Ubeslutsomhed, udsætter handlinger • Ufornuftig/irrationel adfærd • Klodset • Rysten • Stivhed • Nedsat lugtesans (måske første tegn på Parkinson) • Smerte • Mindsket evne til at føle nydelse • Flad, endda apatisk • Mangel på entusiasme og motivation • Paranoia • Svært ved at koncentrere sig • Langsommere tankegang og/eller at indlære nye ideer • Misbrug af stimulanser, såsom koffein/nikotin/diet coke og lignende for at fremme det ”gamle dig” • Holder sig isoleret, undgår andres selskab • Lav seksualdrift eller impotens • Ekstremt søvnbehov, svært ved at komme op af sengen • Vægtforøgelse - fedme • Familiehistorik af stofmisbrug, alkoholisme • Ludomani • Balance- og bevægelsesproblemer • Højt blodtryk

Bliv ven med din dopamin – opskrift til balance Dopamin dannes af aminosyrerne fenylalanin og tyrosin, som kan findes i Æble, banan, rødbeder, avokado, mandler, valnødder, sesamkerner, græskarkerner, havregryn, hytteost, æg, ricotta, yoghurt, vildt, and, svinekød, kylling, kalkun, skaldyr, makrel, laks, sardiner. Aminosyrerne fenylalanin og tyrosin findes som kosttilskud og anvendes bedst om morgenen. Dosering: 500-2000 mg Fenylalanin-niveauerne falder, hvis du drikker koffeinholdige drikke. Dog kan grøn te anvendes, det samme kan guaranaprodukter i mindre mængder, da koffeinet i planten tilsyneladende virker anderledes end i kaffe. Ginkgo biloba 60-120 mg 2 x dagligt er også godt for dopamin, fx fra Bio-Biloba. Yderligere hjælp Sørg for et stabilt blodsukker, en god nattesøvn og mange pauser i løbet af dagen. Meditation, fokuseringsøvelser, yoga m.m. kan være nødvendig støtteterapi. Højintens intervaltræning fremmer dopamin. Pas på med overtræning - hvis der er tale om dopaminmangel, kan overtræning dræne de i forvejen mangelfulde dopamindepoter.

• Junkfood ædegilde • Kan påvirke immunreaktion ved at nedsætte T-hjælpeceller, som nedbringer inflammation Symptomer på overdrevet dopamin • Følelser af begærlighed og at hige efter noget hele tiden • Overdreven entusiasme og motivation • Mareridt • Skizofreni • Psykose • Frygt

t

• Aggression

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 19


HJERNENS MYSTERIER Acetylkolin Tænk på acetylkolin som nervesystemets smøremiddel. Den sørger for, at informationer bevæger sig gennem vores hjerne og krop med den korrekte hastighed. Den hjælper os med at huske det, vi siger og gør. Mennesker, der tænker og taler hurtigt, demonstrerer acetylkolins virkning.

Symptomer på overdrevet acetylkolin

Acetylkolin er årsagen til, at vores hjerne og sind er fleksibelt, hurtigt, kreativt og nyskabende. Er vigtig for bevarelse af indlæringen, især sprogdygtigheder, samt intuition. Sammen med dopamin tænder acetylkolin for hjernen - tilsammen tillader de, at nervesystemet arbejder hårdt og hurtigt.

• Lavt blodtryk - svimmelhed

Symptomer på lav acetykolin

• Aggressiv

• Følelser – skyld og bebrejdelse

• Astma pga. overdrevet slim (høj acetylkolin/lav noradrenalin)

• Følelser - hovmod, foragt og hån • Øget antal ”killer cells” • Rigiditet - set ved Parkinson (lav dopamin/høj acetylkolin) • Bradykardia - langsomme hjerteslag • Overdrevet mundvand • Hyppige toiletbesøg - tynd mave • Panikanfald

• Trang til fed mad, såsom pomfritter, is, flødeost m.m. • Ude af stand til at føle sig glad eller lidenskabelig over noget eller nogen • Besat af egne mangler • Foretrækker at gøre tingene selv • Mistet kreativitet og fantasi • Mistet lyst til at træne • Har eksperimenteret med hallucinogener (LSD) • Langsynet • Glaucoma • Takykardia – hurtige hjerteslag • Højt blodtryk • Tør i munden • Tør hud • Forstoppelse • Hæmmet korttidshukommelse - Alzheimers • Myesthenia Gravis - kan fysisk ikke holde fast på noget • Kan påvirke immunreaktion ved at nedsætte ”killer cells”, som nedbryder tumorer • Kan være årsagen til galdeblæreproblemer med fedt- og kolesterolstofskiftet

20 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER

Bliv ven med din acetylkolin – opskrift til balance I modsætning til de andre signalstoffer er acetylkolin ikke opbygget af aminosyrer, men af kolin, et af B-vitaminerne, som fortrinsvis findes i fed mad eller kan dannes af tarmbakterien acidophilus. Madvarer med et højt indhold af kolin Avokado, artiskokker, agurk, broccoli, rosenkål, mandler, hasselnødder, pinjekerner, havre, hvedekim og klid, fløde, is, fede oste, æg, smør, svinekød, lever - kalv, kylling, kalkun, torsk, laks, rejer, makrel, sardiner. Kosttilskud Kolin som kosttilskud findes i forskellige former, hvor L-alpha glycerylphosphorylcholine (GPC) viser sig at have den bedste virkning. Dosering: 250-1000 mg, 30 minutter inden morgenmad, og 30 minutter inden frokost. Produktet i denne form findes kun i handlen på internettet. Phosphatidylserine øger cellemembranernes funktion, så næringsstoffer lettere kan optages. Dosering: 500 mg 3 x dagligt. Kan bl.a. købes på www.vitaviva.com. Acetyl-L. Caritine er med til at bevare acetylkolin. Dosering: 1000 mg 3 x dagligt. Kombiner med Alfaliponsyre 100 mg 3 x dagligt for bedste effekt. Mangan - bevarer acetylkolin. Dosering: 1-5 mg dagligt.

t

Yderligere hjælp 30 minutter hver dag, hvor der lukkes ned for de fem sanser, vil dæmpe dit behov for acetylkolin. Skal du fremme signalstoffet, er pulsfremmende øvelser, gerne 30 minutter hver dag, en stor hjælp.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 21


HJERNENS MYSTERIER GABA GABA (Gamma aminobutyric acid) er kroppens naturlige ”valium”. Det er et af de vigtigste afslappende signalstoffer og er direkte ansvarligt for regulering af muskeltonus og spændinger.

• Anfald (epilepsi)

GABA er signalstoffernes politimand, ansvarlig for at holde de andre signalstoffer i skak og nedsætte de andres evne til at virke. Det kontrollerer vores ophidselse eller spændingsniveau ved at blokere for dopamin/noradrenalin-beskeder, så der opstår ro. Nok GABA betyder, at man ikke er overophidset eller angst og responderer hensigtsmæssigt. For meget GABA gør os for afslappede, næsten bedøvede.

• Manglende behov for søvn

Har vi for lidt GABA, er kommunikationen ude af kontrol, og vi er overstimuleret og ustabile. Vi taler hurtigt, er vågne flere dage ad gangen og udvikler vilde og grandiose ideer. Det kaldes for en manisk tilstand - du er ”høj” på kroppens egne russtoffer, såsom dopamin. For meget GABA kan skabe alt for meget ro, hvor dagens gøremål ikke bliver gjort. GABA er lavet af aminosyren glutamat. Symptomer på for lav GABA • Følelse af apati og fortvivlelse • Maniske tilstande • Ukontrolleret, uforklarlig angst og panik

Bliv ven med din GABA

– opskrift til balance GABA-venlig mad er komplekse kulhydrater, undgå derfor hvidt mel og sukker. Komplekse kulhydrater, som bl.a. findes i fuldkorn og bælgfrugter, øger glutamin og dermed GABA. Glutaminholdige fødevarer Bananer, appelsiner, andre citrusfrugter, broccoli, spinat, linser, mandler, valnødder, brune ris, havre, hvede, kalvelever, helleflynder. Kosttilskud GABA forøger: GABA som kosttilskud kan ikke passere blod-hjerne-barrieren, men kan virke direkte på musklerne. Dosering: 100-1000 mg dagligt. Aminosyren L-theanine som kosttilskud findes også i grøn te, øger GABA i hjernen og virker beroligende på sindet uden at skabe træthed. Dosering: 100-200 mg 1-4 gange dagligt. Drik en liter grøn te dagligt, og nyd samtidig godt af de mange antioxidanter.

• Klaustrofobiske tendenser • Irriteret • Kan ikke slappe af • Nakke- og skuldersmerter, hovedpine • Øget behov for alkohol • Højt blodtryk • Manglende sexlyst • Muskelspændinger • Krampetrækninger • Kan påvirke immunreaktion ved at nedsætte TH 1-produktion, der bekæmper visse infektioner

Symptomer på for meget GABA • Følelser af vrede og had • Øget TH1-celleproduktion • Slap muskulatur • Stammer

Aminosyren glutamin kan købes som kosttilskud. Dosering: 250-1000 mg. Både GABA og glutamin kan købes i helsekostforretninger og hos Matas. Progesteron er en meget effektiv måde at øge Allopregnanolone, som bruges af hjernen til at øge GABA’s virkninger. Progesteron kan fås hos lægen på recept. Progesteroncreme: ¼ - ⅓ tsk. smøres på tynd hud inden sengetid. Hvis du er kvinde, vil din menstruationscyklus spille en rolle for, hvilke dage du bruger progesteron. Hvis du ingen cyklus har, dvs. er mand eller kvinde efter overgangen, kan du brug progesteron dagligt i de perioder, du har brug for mere ro. Livsstil GABA er din mesterligste soldat mod stress - din fredsskaber. Så hold øje med dit stressniveau, identificer årsagerne, og kom i gang med at ændre de vaner, der gør dig stresset. Livet behøver ikke altid at blive så seriøst - GABA-produktionen øges, hver gang du tager en pause fra livets alvor. Gør det til en vane at se de lyse sider, grin og leg dig gennem din dag.

22 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER Serotonin Det stigende forbrug af ”lykkepiller” gør serotonin til det mest kendte signalstof. Det er vores naturlige lykkestof, og overordnet er serotonin ansvarlig for signaler af ”nok”, ”jeg har fået”, ”jeg er tilfreds” og er vores primære forsvar mod depression og angst. Serotonin, også kaldt 5HT, er lavet fra 5HTP, som er dannet af aminosyren tryptofan, hvor omdannelsen af tryptofan til 5HTP er afhængig af østrogen - for meget eller for lidt østrogen er lige dårligt i serotoninproduktionen. Op til 98 % af kroppens serotonin findes i blodplader, mastceller (særlige immunceller) og tarmen; den resterende mindre mængde er produceret i hjernen. Signalstoffet skaber følelser af mæthed, tilfredshed, velvære og optimisme. Vi er kreative, fokuserede, bevidste og kan foretage os fornuftige handlinger, når vi har tilstrækkelig serotonin. Desuden modulerer serotonin kropstemperatur, støj- og lysfølsomhed, søvn og seksualitet - for ikke at glemme tarmbevægelse, blodkarsammentrækningen - og som senere forskning viser, spiller serotonin også en vigtig rolle i knoglesundhed. Stimulerende stoffer som koffein, alkohol og aspartam (light produkter) modvirker og kongruerer med serotoninproduktionen. Serotonin omdannes til melatonin - hormonet, der gør dig klar til at sove. Det betyder, at jo mere serotonin, vi producerer i løbet af dagen, des mere melatonin kan vi producere i løbet af natten, des større er chancen for, at vi vil sove. Symptomer forbundet med for lidt serotonin • Følelser af skam og ydmygelse • Depression, tristhed • Selvmordstanker • Søvnproblemer • Tvangstanker og adfærd, såsom anoreksi nervosa, sukkerjunkie, tvangsindkøb (fx sko), ustandselig vask af hænder m.m. • Manglende lyst til sex • Let til vrede, aggressiv • Manglende tolerance • Trang til sukker og dets familie, særlig stivelse og alkohol, især om eftermiddagen og aftenen • Alkoholisme • Lavt blodtryk • Lav kropstemperatur • Vinterdepression • Fobier - højdeskræk, vandskræk, frygt for slanger m.m. • Hyperacusis - følsomhed over for støj

t

• Fotofobi - følsomhed over for lys sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 23


HJERNENS MYSTERIER • Mindre tolerance over for varme • Kæbespændinger • Kroniske smerter • Fibromyalgi • Kan påvirke immunreaktionen ved at nedsætte B-celleaktivitet.

Symptomer forbundet med for meget serotonin • Følelser af angst og frygt • Depression • Smerte • Migræne • Anoreksi • Skjulte aggressioner • Tvangstanker og adfærd • Generthed • Lavt selvværd • Manglende lyst til sex • Højt blodtryk • Høj kropstemperatur

Bliv ven med din serotonin – opskrift til balance Serotonin er skabt fra aminosyren tryptofan, som findes i proteinrig mad. Tryptofanholdige fødevarer Abrikos, banan, asparges, hvidkål, kikærter/hummus, tang, spirulina, kartofler (bagt med skræl), linser, sojabønner (kogte), mandler, cashewnødder, solsikkekerner, brune ris, varm mælk, cheddarost, hytteost, æg, vildt, svinekød, kylling, kalkun, skaldyr. Insulin sikrer tryptofans adgang til hjernecellerne - derfor er en vis mængde kulhydrat en nødvendig del af kosten. Sammensætning af et måltid med meget tryptofan og komplekse kulhydrater giver de bedste resultater. Kerner og nødder er gode kilder til begge og er dermed ideelle som en del af et hovedmåltid. Din underbevidsthed ved, at kulhydrater, herunder sukker, indirekte skaber et overskud af tryptofan og dermed en mulig forøgelse af serotonin og den ønskede ændring af humør - vel at mærke for en kort tid. Og netop det hvide sukker og det hvide mel kan på sigt skabe meget store serotoninudsving. Så pas på med det. Det er de samme mekanismer, som kan skabe overvægt. Kosttilskud Tryptofan og 5HTP som kosttilskud virker bedst sidst på eftermiddagen, først på aftenen og ved sengetid. 5HTP kan omdannes til serotonin uden østrogen, hvis der er tilstrækkelige mængder af B6. Omdannelsen af tryptofan til 5HTP er det trin, der begrænser hastigheden af serotoninproduktionen og er østrogenkrævende - derfor er der flere, der fortrækker 5HTP som kosttilskud. Dog kan 5HTP skabe tarmubehag som sure opstød, ondt i maven, kvalme, opkast. Dosering: Tryptofan 500-2000 mg - 5HTP 50-200 mg. Hypericum perforatum, prikbladet perikon, kan som ekstrakt hjælpe på serotoninbalancen. Flere produkter findes i Danmark, herunder Calmigen fra Abiogopharma og Hyperiforce fra Bioforce. Læs også om al forskningen på Hypericum perforatum på www.sund-forskning.dk, som bl.a. viser, at planten - vel at mærke fremstillet som ekstrakt - kan have lige så god virkning som lykkepiller til lettere depressioner - uden at skabe bivirkninger.

24 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER

B6-vitamin hjælper til med at omdanne tryptofan til 5HTP og ligeledes 5HTP til serotonin og er derfor vigtig i hele dannelsen af serotonin. Dosering: 50-100 mg. Østrogen som tilskud kan med stor fordel bruges i overgangsalderen og årene efter, hvor østrogens produktion er dalende. Østrogen som creme eller gel er at foretrække for at undgå større mængde af østrogen i leveren på en gang, som sker ved indtagelsen af østrogen i pilleform. Østrogencreme, Ovestin, kan købes i håndkøb på apoteket og indeholder østrogen type E3, Estriol, som er en mildere form for østrogen. Forskning viser, at E3 ikke øger risikoen for kræft som de to andre østrogener E1, Estrone, og E2, Estradiol. Livsstil Kronisk, fysisk, mental og/eller følelsesmæssig stress tapper for serotonin. Selv om den præcise mekanisme ved depression ikke er klarlagt, antyder kliniske undersøgelser, at kroniske, forhøjede kortisolniveauer (stresshormoner) kan forårsage depression ved måske at påvirke serotoninoverførslen i synapserne, muligvis ved at nedbryde de neuroner, der er ansvarlige for serotoninproduktionen. Serotonin er lysafhængig, og i løbet af de mørke vintre kan det være en god ide med lysterapi, fx med Biolys fra Biovita, som kan sættes i din normale stuelampe, eller der, hvor du opholder dig mest. 30 minutter i løbet af formiddagen er bedst. Serotoninproduktion påvirkes af aerobic træning som gang, løb, svømning og cykling - helst udendørs - og du skal lade dine depoter op om sommeren. Også havearbejde siges at være meget effektivt. Fysisk træning hjælper muligvis også, fordi andre aminosyrer lettere bliver optaget i musklerne og dermed gunstigt påvirker vores hjernes optagelse af tryptofan. Du kan også vælge at være bevidst om dit humør. Beslut dig for at være i bedre humør, og du fremmer serotoninbalancen og alle de andre signalstoffer, så dit humør og dit energiniveau bliver endnu bedre.

Fælles hjælp til alle neuroner og alle signalstoffer B6, som P5P - pyridoxal 5-phosphate, er essentiel i omsætning af aminosyrerne til deres pågældende signalstof.Dosering: 50-100 mg. Omega-3, især DHA, øger niveauet og effektiviteten af signalstofferne. De fedtopløselige signalstoffer skal passere den fede neuronhinde for at få adgang til synapsen. Hvis hinderne består af en stor mængde DHA, kan signalstofferne frit passere. Hvis de indeholder meget transfedt, kan de ikke. Dosering: 1000-5000 mg. Calcium spiller en essentiel rolle i frigivelse af signalstofferne fra depoterne ind i neuronerne. Dosering: 500-1000 mg. Magnesium er essentiel for hjernens energiproduktion og kulhydratstofskiftet. Dosering: 200-600 mg. Et multimineral- og vitaminprodukt, som lægger en god ”bund”. Mikroalger indeholder alle essentielle næringsstoffer og er let at optage i kroppen. Adaptogene urter, som styrker binyrer og hjerne i deres arbejde. Arctic Root, Sharp eller OmniVital er nogle gode muligheder. Ginkgo biloba forøger blodgennemstrømningen i hjernen og forbedrer alle funktioner. Bio-Biloba er et godt valg.

Mød Sally Walker, englænder og hormonekspert, som i dag er bosat på Lanzarote efter 30 år i Danmark.

t

www.sally-walker.com

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 25


HJERNENS MYSTERIER

REDAKTØRENS 10 ÅR MED TRÆNING

Til dig, der kender mig i forvejen, og til dig, der ikke gør Har du fulgt mig i mit arbejde med sund-forskning gennem alle årene, så ved du også, at jeg er uddannet biopat/naturopath ibm, phytoterapeut og psykoterapeut. Så ved du endvidere, at jeg mistede mit ben i en trafikulykke, og det var jo ikke kun benet, der led skade. Det har været en voldsom tur tilbage til så normal en tilstand som muligt, og det kræver en masse arbejde. Og det er ikke bare at lære at gå, det er at kunne stå på egne ben igen og få hjerne og nervesystem til at hjælpe mig videre. Her får du nogle af mine bedste hints til en glad hverdag med bevidsthed.

Tips til træning af hjernefiler Hop ind i 2019 sammen med sund-forskning og mig, hvor du simpelthen beslutter, at du vil gøre dit for at få det så godt som muligt med dig selv i det kommende år. Det kræver oprydning og opbygning, og værsgo, du kan gøre en masse selv. Af Marianne Palm

Træt, konfus og forvirret. Hukommelsesproblemer og hudløshed. Sort energi og klapper, der går ned. Mismod og manglende overskud. Ked-af-det-hed eller vrede, der overvælder dig. Nogle vil kalde det stress, og det kan da også være alle mulige ting fra rygsækken, der kæmper om magten over dig og din hjerne.

Gå med på et tankeeksperiment. Drop at kalde det stress, som måske bliver til en skraldespandsdiagnose. Stik hovedet ned i spanden, og måske du får øje på, at der er mange uforløste ting, og at der er mange konstruktive ting, du kan gøre for at få det bedre med dig selv.

Stop op og tænk: Hvad kunne jeg have gjort anderledes? Huskede jeg at passe på mig selv? På alle planer? I mit hjem (lav lister), i min krop (smid sukker og junk ud), i mit forhold (find årsagerne til jeres krise), på mit arbejde (er jeg tilfreds, og hvis ikke, hvad kan ændres?) Er det chefen, der skal ændre sig, eller er det min tilgang til mit job?

26 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


AF HJERNEFILER

HJERNENS MYSTERIER

Find hvad som helst: En kastanje, et smykke, en sten, en glaskugle, en lille figur, som du kan have med i lommen. Når du ryger ud af en tangent i din hjerne, kan et lille symbol, du kan kigge på eller røre ved, få dig tilbage til dig selv.

Det hjælper faktisk også at kigge på et eller andet længst væk fra dig selv. Prøv øvelsen, næste gang du har det dårligt: Find en telefonmast, et hus, et træ, et hav, hvad som helst langt ude i horisonten. Lad blikket blive dér, og koncentrer dig om, hvad du ser. Træk vejret helt ned i maven under hele øvelsen. Når du har det bedre, så find en genstand lidt tættere på. En skorsten, en gren, to mennesker, der går tur, en fugl, der flyver. Vær fokuseret på det, du ser, og når du er landet lige der i din bevidsthed, så find noget tættere på, og du kan slutte øvelsen, når du igen kan holde ud at være i din egen hjerne. Med lidt mere tekniske ord kan man tale om at være reaktiv, når følelser eller hjerne kører af med dig. Du bliver til et produkt af din følelse frem for at mærke følelsen. Det ses ofte med grædende børn eller vrede voksne. De er ikke sig selv, men bliver til en reaktion på deres følelse og har svært ved at stoppe gråden eller vreden. Vis barnet noget ude i horisonten, og barnet holder op med at græde. Prøv det! Det er ikke en øvelse til at undgå at mærke ked-af-det-hed og sorg eller tillade sig selv at være vred. Det er heller ikke en øvelse til at eliminere følelsen af uretfærdighed, en smerte, eller en vrede, som er helt o.k. og passer til situationen. Det er en øvelse i ikke at lade os overvælde, så vi bliver mindre konstruktive i timer, uger, måneder og år. For at det overhovedet kan lade sig gøre at føle, at man har et valg, kræver det gode signalstoffer i hjernen, og signalstofferne er afhængige af bl.a. calcium, magnesium, fedtsyrer og vitaminer. Sørg for mange farverige grøntsager, nødder, fuldkorn og eventuelt lyst kød som fx de fede fisk, eller indfør masser af tang i din hverdag.

Find det, der er godt for dig: Mindfulness og meditation kan også være at sætte musik på, du elsker. Eller strik, mal, fløjt, lav kartoffeltryk eller keramik. Det er også bevægelse: Den stille dans, den gode svømmetur, den smukke gåtur.

t

Alt, hvad der kan få dig i nuet (bortset fra alkohol og ædeflip), virker.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 27


HJERNENS MYSTERIER

REDAKTØRENS 10 ÅR MED TRÆNING Magi over opvasken: De fire magiske til at opløse konflikter. Kør den igen og igen, indtil du får en dyb forståelse af, hvad din egen rolle er i konflikten: A. Hvad har X gjort, der ikke var o.k., mod dig? B. Hvad har X undladt at gøre? C. Hvad har DU gjort mod X, som ikke var helt o.k.? D. Hvad har DU undladt at gøre i forbindelse med X? Tag den sammen med en ven - hen over opvasken - vennen stiller spørgsmålene uden at evaluere, og du griber bare, hvad der kommer op. Kør fra A til D igen og igen, indtil du har fundet ud af, hvad din rolle er i konflikten. Det er magisk at finde sig selv som medansvarlig undtagen i de situationer, hvor du virkelig er ramt af udefrakommende årsager (ulykker, vold, overgreb, pludselig sygdom etc.).

Hvem ved hvad: Kinesiologerne har altid vidst det - fysioterapeuter og andre eksperter i viden om vores nervesystem, hjerne og muskler har også opdaget, at krydsbevægelser hjælper på balance både i krop og hjerne. Man stimulerer de to hjernehalvdele, så de bliver bedre til at arbejde sammen om at hjælpe dig. Alt, hvad der kan få dig til at bevæge højre arm og venstre ben samtidig og skifte over til venstre arm og højre ben, kan virke. Gør det gerne med et smil på læben.

Men du kan måske også fjerne ordet stress og erstatte det med nogle ord, der bedre beskriver, hvordan du har det.

Tjek ud ... ... om din trang til alkohol er, fordi du har svingende blodsukker. Spis nødder, mandler, en sojapølse, et kyllingelår, grovkiks med ost - hvad som helst som mellemmåltider, og drop at tro, at en frokostsalat uden proteiner og fedtstoffer er nok til at holde et ustabilt blodsukker i ave. Det giver som regel trang til mærkværdigheder - eller en øl/drink - når du kommer hjem. Spis groft, grønt, protein- og fedtrigt til frokost.

Jo bedre morgenmad du spiser, jo mindre trang til jeg-spolerer-min-gode-energi senere på dagen. Drop sukker, vi bliver sorte i hovedet af det. Vat i hovedet får du også af gluten, hvis du er intolerant - der kan dannes morfinpeptider, som kan være vældig forstyrrende for koncentration og ro i hjernen. Suppler med eye q til både børn og voksne.

28 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


AF HJERNEFILER

EMDR

- få ro i krop og sind efter traumer og stress, forklaret af en redaktør Tjek ind på www.emdr.dk, hvor du får en ypperlig forklaring på, hvordan psykologer i samarbejde med forskere har opdaget, hvordan vi kan få hjernen og dig til at finde accept efter selv meget voldsomme oplevelser og traumer. Det er en rimelig non-verbal metode, så du slipper for at skulle krænge hele dit inderste ud. Via en helt speciel metode får du med mine ord lagt ny lak ned i rillerne på den plade, hvor pickuppen måske sidder fast. Det kan den meget let komme til efter sorg, skilsmisse, ulykker og alt det andet, vi mennesker måske kommer ud for gennem livet. Hvor vi godt ved, at det tankespind, vi har, ikke fungerer for os, men det bliver bare ved og ved med at køre i en bestemt (negativ/sort/mærkværdig/ trist) rille. Ved at bruge netop EMDR får du pickuppen til at flyde mere frit mellem hjernens mange filer, og du får energi og plads til at få et nyt syn på livet. Som jeg plejer at sige: Når det virker på torturofre (og det gør det), så virker det også på dig.

Tjek ...

HJERNENS MYSTERIER

Hjernen er meget mere end en fedtklump Hjernen er helt afhængig af optimal tilførsel af vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre næringsstoffer. Forskningen på hjerner går rigtig hurtigt i disse år, og hvad der ligner en sandhed i dag kan være både oldnordisk og en myte i morgen. Men forskningen er vigtig, for vi bliver ældre og ældre, og vores hjerner kan ikke altid følge med. Derfor står vores samfund - og det enkelte menneske - over for nogle foruroligende problemstillinger med demens, Alzheimer eller nedtrykte hjerner, der i en tidlig alder kalder på antidepressive midler. En opgørelse har vist et stigende forbrug af indsovningsmidler hos børn og unge, og det har længe været kendt, at mennesker i alle aldre bruger hash, alkohol og andre rusmidler som en form for selvmedicinering.

... Anna Bogdanovas træningsbøger ud. Anna inddrager altid dit nervesystem, så du ikke går i gang med en overtræning, der udmatter hjernen - og får dig til at tage på!

Ikke alle tilstande kan forebygges, der findes fx flere typer af demens, man stadig ikke ved, hvad man skal gøre ved, og håbet er, at forskerne får knækket koden til de værst tænkelige tilstande. I mellemtiden kan det være en god ide at kigge på, hvad hjernen egentlig kan have brug for, og noget af det er såmænd ganske sund fornuft både i forebyggende og behandlende øjemed.

Hjernen er én stor fedtklump.

Har du mistanke til, at du selv eller en pårørende er ramt af demens, skal du kontakte lægen. Der er en god beskrivelse af de forskellige typer på www.alzheimer.dk.

Find...

Selve hjernen er en fedtklump, men også signalstofferne mellem hjernecellerne har brug for de rette fedtsyrer. Og det er her, eye q skiller sig ud fra mange andre kosttilskud: Mængden af DHA

t

... mindst ti ord/sætninger, der beskriver hvordan du gerne vil have det. Her er mine ord til inspiration: Ro, glæde, fred, sundhed i krop og sind, grine hver dag, tilfredshed, god nattesøvn, spontanitet, danse, vægttræne, glæde over at hjælpe andre, tid til fordybelse, være sammen med min familie, svømme og lytte til klassisk musik. De er nogle af mine nøgleord for 2019, hvilke er dine?

Hvis der ikke er tale om demens og andet, der bør udredes af lægen, men du simpelthen trænger til hjælp med koncentration, humør, læsefærdigheder (især børn), humørsvingninger etc., kan det være værd at kaste et blik på fx eye q. De små kapsler, som også fås flydende eller som tyggekapsler, er mest kendte for deres virkning på barnets problemstillinger med indlæring og koncentration, men bruges også af voksne til at fodre hjernen med de bedst mulige fedtsyrer.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 29


HJERNENS MYSTERIER

REDAKTØRENS 10 ÅR MED TRÆNING

og EPA adskiller sig nemlig fra andre produkter ved at indeholde tre gange så meget EPA som DHA. DHA sørger primært for at opbygge og indgå i cellemembranerne i hver hjernecelle, mens EPA sørger for kommunikationen mellem cellerne. Studierne, som ligger til grund for påstandene, er mange og fra hele verden, og studierne er ikke lavet af folkene bag produktet, men på rigtig mange universiteter og andre typer af institutioner, hvor man hjælper børn og unge. Her har man kunnet se, at eye q virker ind på: - Koncentrationsevnen i alle former - Læseevne - Problemer med adfærd, fx uro og aggressioner - Hukommelse - Tegnefærdigheder - Skrivefærdigheder Alle studier viser, at der især var effekt, hvor der var problemer, hvilket måske ikke er så underligt, da man må formode, at mennesker, som ikke har problemer med koncentration etc., også er gode til at optage de rette fedtsyrer fra maden.

Studier har vist en signifikant effekt på børn med opmærksomhedsforstyrrelser som fx ADHD. Forskningen har mest været på børn og deres problemstillinger, men mange voksne tager også eye q for at skabe et stabilt niveau af koncentration i hverdagen. I næste nummer af sund-forskning vil vi se på forskningen og udviklingen af andre produkter specifikt til den voksne hjerne.

God energi begynder med en god nats søvn Det er helt forståeligt, at mennesker bryder sammen fysisk og psykisk, hvis ikke de får søvn nok. Det er her, hjernen får hvile, og i dag har man ovenikøbet opdaget, at den faktisk laver en vigtig udrensning hver nat. Hjernen har så travlt med at bearbejde informationer om dagen, at den ikke samtidig kan vaske affaldsstoffer væk, det gør den til gengæld om natten og er måske en af forklaringerne på, hvorfor vi har brug for at sove en tredjedel af vores liv. Altså fordelt på alle ugens dage og ikke hobet op til en weekendsøvn eller søvn i ferier. Det er Maiken Nedergaard, professor i neurologi ved University of Rochester i New York, som har opdaget den vigtige biologiske årsag til vigtigheden af en god søvn. Og man håber på, at man her også har fundet en af nøglerne til at kunne forebygge sygdomme som fx Alzheimers. Men hvad stiller du op, hvis du bare ikke kan sove? Der er gennem tiderne givet 47 gode råd, og nogle virker for nogen, andre får blot torturen til at fortsætte til den lyse morgen. Der bliver også talt rigtig meget om, hvordan elektroniske medier lige før sengetid kan forstyrre søvnen, og ja, det er sikkert korrekt, men for andre er det den eneste måde at falde i søvn på. Simpelthen at lade hjernen kede sig tilstrækkeligt. Det er sikkert også derfor at tælle får virker så effektivt, men sikkert og vist er det, at du skal undgå alt, hvad der forstyrrer dig. Gode krimier, du ikke kan lægge fra dig, firmaregnskaberne, der gør dig ked af det, tanker der er ustyrlige, fordi dagens hvirvelvinde ikke kan lægge sig. Nu får du nogle af de metoder, jeg kender bedst. Enten fordi jeg har set dem virke for mine omgivelser, mine klienter eller for mine studerende på skolen. Eller fordi jeg selv bruger dem flittigt. En snak om en god nattesøvn skal derfor også begynde et helt andet sted: Hvilke belastende faktorer er du udsat for? Hvilke kan du gøre noget ved, hvilke er sværere at gøre noget ved, og hvor må du simpelthen finde ud af ændre holdning til nogle problemstillinger, så du kan sove igen?

30 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


AF HJERNEFILER

HJERNENS MYSTERIER Det kan være en kunstart, et puslespil eller en pine at finde løsningerne. Og måske er det med søvn som med alle mulige andre sygdomme og problemstillinger: Der er ikke én årsag, men flere, du skal kigge på og få gjort noget ved. Her får du bare lige en liste med de mest oplagte: - For varmt i soveværelset - For lyst - For indelukket - For støvet - For mange ting, der forstyrrer - Kaffe, sukker og alkohol - Sulten - For lidt væske eller for meget før sengetid, så du skal op hele tiden - Urolige tanker, nyligt opstået problem, eller har det altid været sådan? - Børn, der vækker dig - En partner, der snorker - Alt for mange ting, du mener, du skal nå - Alt for mange ting, du bør nå, så det hele ikke ramler - Alt for mange tanker, du ikke vil være ved - Alt for mange gange, du har gjort noget mod andre, der ikke er o.k. - Alt for mange gange, du har gjort noget mod dig selv, der ikke er o.k. - Afhængighed af indsovningspiller, det tager kun en uge. Og måske resten af livet at stoppe med dem igen - Smerter, der vækker dig - En blære, der vækker dig - Mareridt eller bange for mareridt - Du bytter drømme med din partner! Jeres underbevidstheder blander sig :) - Diverse sygdomme, som din læge skal undersøge, fx problemer med hjerte, kredsløb, hjerne, stofskifte, nyrer Du må slå nogle krydser her på listen, gøre den længere om nødvendigt, og så rydde op, hvor det er muligt. Samtidig, eller dernæst, kan du få hjælp fra forskellige naturlige kilder lige fra gode kosttilskud til en søvndyssende afspænding - eller hvad med noget regn på taget? På www.youtube.com findes der en hel stak af søvndyssende muligheder. Du kan fx høre regn på et tag eller på et telt, det virker meget beroligende.

t

Du kan også høre min ”afspænding og fantasirejse med Marianne Palm”, den falder de fleste i søvn af … det hele er gratis.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 31


HJERNENS MYSTERIER

REDAKTØRENS 10 ÅR MED TRÆNING

Sov om natten, vær glad om dagen, bliv klogere på din hjerne lige her Der forskes i søvnproblemer over hele jordkloden, og noget af den bekræfter, hvad vi altid har vidst: Der skal være mørkt i sovekammeret, så dannelsen af melatonin kan foregå uhindret, og næste morgen skal gardinerne fra, så vi kan få gang i serotoninproduktionen, som gør os vågne og klar til dagens dont. Det er aminosyren tryptofan, som sætter gang i en række af de brikker, der skal falde på plads, før der dannes tilpas med neurotransmitteren serotonin, som om natten bliver til melatonin, så vi kan sove.

nelsen af tryptofan til serotonin og melatolin, er B3, folsyre og magnesium og ikke mindst mellemstadiet mellem tryptofan og neurotransmitterne, som kaldes 5-htp. Glem alt om det, hvis det er for svær læsning, eller tag magasinet med i seng, så du kan falde i søvn blandt de mange indviklede betegnelser.

Vidste du, at ved mangler på vitamin B6 (pyridoxin) eller tryptofan kan man ikke optage zink. Og dermed kommer organsystemerne til at hænge sammen med næringsstofferne: For også immunforsvaret er helt afhængigt af zink, det samme er 300 forskellige enzymer. Det er værd at bemærke, at Natur-Drogeriet i produktet Tryptonat har tilsat B6, B3, zink, magnesium og en flok gode beroligende urter, så du lettere kan skabe nu-er-jeg-glad-neurotransmitteren serotonin, der om natten bliver til melatolin. Ved du, at du mangler terapeutiske doseringer af B-vitaminer, så spis Super B-complex om morgenen. Ikke om aftenen, for de styrkende urter, der er tilsat, vil få nogen til at blive alt for vågen. Tag også gerne ekstra magnesium, hvis du har brug for ekstra støtteterapi til urolige ben eller et uroligt sind.

Mangler du tryptofan, kan du meget vel have svært ved at lade sukkerskålen stå. For at hele processen kan køre, skal der som nævnt være tryptofan til stede, og det er ikke en af de aminosyrer, der er lettest at få gennem kosten. Men har du nok tryptofan, er det helt nødvendigt med B6, det gælder i øvrigt for alle aminosyrer, at mangel på B6 gør, at vi ikke kan danne neurotransmitterne. Det kan i øvrigt være i dette forhold med B6, der gør, at vi kan støtte kroppen i dens bestræbelser på at undgå forskellige psykiske problemstillinger som fx angst, aggression, depression og endog mere alvorlige tilstande. Der mangler en del forskning endnu, men sund-forskning holder intenst øje med udviklingen. Af andre næringsstoffer, der er dybt involverede i hele omdan-

Tryptofan ...

Vær mere bevidst om dagen med to-do-lister, der fungerer, så du kan sove bedre om natten: Tjek det gratis system www.trello.com. Her kan du flytte rundt på dine opgaver, få dem ud af hovedet og organisere dig ud af natteroderi. Tjek også www.altomledelse.dk, dér får du en gratis ebog om to-do-lister. Der er en to minutters regel! Du kan stimulere tilfredshedshormonet dopamin ved at have gode lister, der kan sættes flueben i. Tjek!

t

... er den aminosyre, der er sværest at få gennem kosten af alle de essentielle aminosyrer. Skinke, bøfkød, æg, parmesanost, ansjoser og vildt indeholder større mængder tryptofan. Planteføde er gennemgående fattig på tryptofan. De bedste vegetabilske kilder til tryptofan er græskarkerner, solsikkefrø og mandler.

Sov bedre om natten:

32 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


AF HJERNEFILER

HJERNENS MYSTERIER

PROBLEMER MED HÅR OG NEGLE FORSVANDT MED NATURLIG LØSNING Bolette led af hårtab og flossede negle. Men heldigvis blev hun inspireret til at afprøve produktet Bidro Hud, Hår og Negle, som indeholder en unik kombination af Gele Royal samt vitaminer og mineraler til skønhedsplejen.

Modelfoto

Jeg er 56 år, og som selvstændig arbejder jeg mange timer om dagen, fortæller Bolette. – Jeg har mine hænder meget i vand, og mine negle var blevet så skøre, at de flossede og

knækkede. Samtidig tabte jeg mere hår, end jeg plejede, og mit hår manglede også den sædvanlige glans, selvom jeg købte en god shampoo hos frisøren. Min veninde anbefalede derfor det nye produkt Bidro Hud, Hår og Negle, som jeg ikke kendte til. Jeg gik derefter ind i Matas, som skaffede produktet, og så gik jeg i gang. Allerede efter to måneder kunne jeg se resultater. Mit hår er blevet mere glansfuldt,

og hårtabet er aftaget igen. Mine negle er endelig holdt op med at flosse. Jeg har også lagt mærke til, at jeg har fået en pænere hud, idet den er blevet mere ensartet og ikke længere virker så tør. Jeg fortsætter derfor med at bruge Bidro Hud, Hår og Negle og har også fået flere af mine veninder til at købe produktet, fordi det har mine bedste anbefalinger – slutter Bolette.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Produkterne sælges gennem helsekostforretninger, danske webshops og bestilles igennem Matas . Ønsker du at vide mere om Bidro Hud, Hår og Negle, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 eller www.bidro.dk

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet Salvie bidrager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthedog udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.

For mere information om Bidro Kvinder kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk

sund-forskning skalhos ikkeMatas, anvendes som en erstatning apoteker for at gå til eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 33 Forhandles helsekostforretninger, oglæge webshops i Danmark


HJERNENS MYSTERIER

Vask din hjerne om natten De fleste ved godt, at søvn er vigtigt, og allerede i 2012 viste forskningen, at de, der ønsker at sove en tredjedel af deres liv væk, har retten på deres side. For det er om natten, at vi renser vores hjerne. Af Torunn Laksafoss

Den revolutionerende viden fandt den danske neuroforsker professor Maiken Nedergaard ud af sammen med sine kollegaer ved at undersøge hjerner på mus (1). Resultaterne afslørede, at trods den tidligere lærdom om, at hjernen ikke havde et lymfatisk system, så viste resultaterne, at støtteceller i hjernen, også kaldet gliaceller, fungerede som transportører af affaldsstoffer fra neuronerne i hjernen. Hvilket på dansk betyder, at hjernen har en slags lymfesystem, det varetages bare af gliaceller. Forskerne har derfor navngivet systemet det ”glymfatiske system”. I forlængelse af deres fund tænkte de, at det nok var særdeles relevant for en sund hjerne at have et glymfatisk system, der fungerede godt, så hjernecellerne kunne komme af med deres affaldsstoffer.

De forskede videre Allerede i 2013 kom der mere godt nyt (2). Maiken Nedergaard og hendes kollegaer arbejdede videre på sagen og kunne nu vise, at der var stor forskel på, om hjernen gør rent om dagen eller om natten. Ved at undersøge mus dag og nat samt under bedøvelse viste deres resultater helt klart, at vores aktive hjerne benytter natten til at gøre rent. Nogenlunde på samme måde som vores lymfesystem gør hele døgnet – i hjernen sker det bare meget langsomt om dagen i sammenligning med natten. Årsagen til, at der er så stor forskel på dag og nat, skyldes den væske, der ligger uden for hjernecellerne. Om natten øges væsken med 60 %, hvilket bogstaveligt talt minder om regulær hjernevask. Denne nye viden kan vise sig at være særdeles relevant for mennesker med demens eller for dem, der har andre ubalancer i hjernen.

34 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HJERNENS MYSTERIER

Problemer med søvnen? Hvad så, hvis man faktisk har svært ved at sove om natten? Hvordan vil det så være muligt at få vasket hjernen ren hver nat? Svaret kan sikkert findes mange steder, men i mange år har der været stor fokus på, hvordan vores kost kan påvirke vores søvn. Forskningen har lagt vægt på, hvordan vores kostsammensætning har indflydelse på, hvilke næringsstoffer der føres rundt i vores blod, samt hvordan disse kan påvirke vores søvn – positivt eller negativt. Nogle af disse forsøg har faktisk vist, at det er muligt at forbedre den dybe søvn, alene ved at sænke indtaget af kulhydrater. Trods denne viden om makronæringsstofferne har der ikke været lige så meget fokus på indflydelsen fra mikronæringsstofferne, nærmere betegnet vitaminer og mineraler. I en metaanalyse (3), hvor flere af mikronæringsstofferne blev sat under lup, viste resultaterne en positiv association med jern, zink og især magnesium, hvor den bedste effekt, målt på søvnkvalitet, kom fra tilskud med magnesium. Metaanalysen har flere bud på, hvilke neurotransmittere der kan være involveret i den positive effekt, men giver ingen klare bud på en konkret virkning. Mineralerne bærer en del af forklaringen Forklaringen skal nok findes tilbage hos den danske forsker (4), der har arbejdet videre med sit resultat fra 2013 og ved ihærdig forskning fundet ud af, at der sker et stort skift af mange mineraler omkring nerverne, der kan forklare den natlige hjernevask (4). Noget tyder nemlig på, at når væskemængden stiger uden for nervecellerne, så er det fordi mængden af magnesium, calcium og brint øges uden for cellen og sandsynligvis trækker væsken med. Især menes fundet af den høje mængde magnesium uden for cellen at kunne forklare, hvordan magnesiumtilskud kan forbedre både indlæring og hukommelse samt den positive effekt på søvnen.

Det har i mange år været kendt, at neurotransmittere fungerer som modulatorer, der kan ændre på aktiviteten i hjernen. Den nye forskning tyder på, at mineralerne spiller en langt større rolle, end man har vidst hidtil, samt at mineralerne kan skabe en stabiliserende ændring i aktiviteten for både neuroner og gliaceller, sandsynligvis i hele hjernen. Som en forlængelse af ovenstående så viser nyere forskning (5), at mælkesyre er en god markør for hjernens vågen-/søvntilstand. Ved at bruge denne markør ser det ud til, at hjernen bruger andre energikilder end om dagen. Hjernen er langt mere glad for fedtsyrer og ketoner, når vi sover, end når vi er vågne, hvilket stemmer godt overens med kulhydraterne som nævnt tidligere. Om der er en reel sammenhæng, må vi glæde os til at finde ud af.

”Indtil da, vil jeg forsøge mig med mindre kulhydrat og mere magnesium til at forbedre min egen skønhedssøvn.” Torunn Laksafoss, forfatter til artiklen og biokemiker/biopat/naturopath ibm.

Kilde: 1. DOI: 10.1126/scitranslmed.3003748 2. DOI: 10.1126/science.1241224 3. https://doi.org/10.1017/S1368980016002603 4. DOI: 10.1126/science.aad4821 5. DOI: 10.1007/s11910-018-0868-9

Lymfesystemet ...

... er en slags drænrør, vi har i hele kroppen. Vi bruger det til at indsamle og rense den væske, som cellerne får fra blodbanen. Væsken fra blodet indeholder næring, salte, celler fra immunforsvaret m.m. Cellerne tager imod den gode næring og afgiver affald retur. Meget af væsken bliver ført tilbage til blodbanen, men den overskydende del skal opsamles og føres tilbage i blodbanen, så bl.a. affaldsstofferne fra cellerne kan blive fjernet i leveren.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 35


REDAKTØRENS 10

KROPPENS MUSKLER

Ti tips til træning Hver eneste bevægelse tæller! Du behøver ikke at løbe fra lysmast til lysmast, melde dig til tungen-ud-af-halsen-maraton eller skulle ud af døren tre gange om ugen. Du kan faktisk gøre meget selv, siddende, liggende eller stående. På stuegulvet, mens du skræller gulerødder eller børster tænder. Af Marianne Palm

1 ...

... Du tømmer to halvliters colaflasker ud i vasken (de indeholder hver 14 stykker sukker!), hælder vand eller sand i, og du har to håndvægte. Er du effektiv, har du et sæt vægte stående mange steder i dit hus, så kan du lige lave ti - tyve - tredive armbøj/stræk, når du går forbi (du får trænet over-og underarme og skuldre).

2 ...

... Når du børster tænder, kommer du op på tæerne og ned igen. Sådan set i lige så lang tid, som du børster bisser, og det er vel i fem minutter? (du får trænet underbensmuskler og forbedret dit venekredsløb samt hvidere tænder).

4 ...

... Har du en stok eller et kosteskaft, så sæt dig yderst på en stol. Tag stokken om bag skuldre og nakke, spænd dine mavemuskler og lav 100 til 150 sidedrejninger. Tro det eller lad være, du vil i løbet af en uges tid kunne mærke dine skrå mavemuskler - måske for første gang.

5 ...

... Før du står op om morgenen, kan du jo strække dig godt igennem. Husk at spænde i mavemusklerne.

3 ...

... Du ser Barnaby og har taget dine vægte med ind til sofabordet. Du sætter dig yderst på stolen og laver alle de øvelser, du kan komme i tanke om. Nogle må gerne være hurtige, op og ned over hovedet, ned langs kroppens sider, frem foran kroppen, alt hvad du kan komme i tanke om. Gør det i syv minutter, tag tid! Og hvis det bliver for kedeligt, så tag nogle af de andre øvelser med, og skift mellem dem hurtigt og effektivt (du må gerne lave mange gange syv minutter under filmen).

6 ...

... Du kan også lige lave lidt vægttræning i sengen med dine vand-/sandflasker. Man kan købe de fineste farvede vægte, hvis du vil give dig selv en god gave.

36 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ÅR MED TRÆNING

KROPPENS MUSKLER

7 ...

... Sæt dig yderst på stolen uden at falde ned, spænd mavemusklerne, spred lårene, og saml dem igen og igen, gerne minimum 15 gange. Du skal være ret i ryggen, mens du gør det. Du kan gøre det supermere effektivt, hvis du køber nogle træningselastikker.

8 ...

Jo flere farverige grøntsager du spiser om dagen, jo mere sikrer du et velfungerende kredsløb og hjerte. Suppler med Q10.

... Vil du avancere, køber du TRX at træne med. De kan bruges siddende, liggende og stående. Det er din kropsvægt og graden af, hvor meget du vinkler kroppen, der afgør træningen. Der findes et helt univers af øvelser på youtube.com. Skriv blot ”TRX for Beginners”. Du kan også lære det i et træningscenter, og det er nok en meget god ide, så du kommer godt i gang.

Calcium og magnesium spiller en central rolle i overførslen af signalstoffer i nerve-og muskelceller. De to mineraler sørger for, at dine muskler og dine nerver kan fungere optimalt og reagere hurtigt og korrekt. Optagelsen af calcium er bl.a. afhængig af C-og D-vitamin og alt skal være i balance. Mange mennesker i Danmark får rigeligt med calcium i kosten, hvis man drikker mælkeprodukter. Til gengæld er der ofte mangel på magnesium, C- og D vitamin. Tag en snak med helsekosten om, hvilke produkter der kan støtte dig bedst muligt. Får du let muskelkramper i benene om natten eller føler dig urolig, kan det være tegn på kun magnesiummangel. Tag en kur med 600 mg magnesium i et par måneder. Dfi har en tablet med alle 600 mg i, ellers kan du vælge Bio-Magnesium fra Pharma Nord, 3 stk. daglig. Der findes også lækre magnesiumprodukter, du kan smøre på. Doseringen er måske ikke særlig høj, men du vil let kunne mærke, at muskelkramper og spændinger, fx myoser, kan få det bedre.

9 ...

... Har du to ben, kan du gå en tur på en halv time hver dag i al slags vejr. Lav temposkift, så du får pulsen bare lidt op!

10 ...

... Ingen af ovenstående øvelser får pulsen særligt højt op, og al forskning viser, at det skal du helst have tre gange om ugen i 30 minutter. Har du trapper i huset? Sæt musik på, og giv den max gas. Pas på, du kan blive afhængig af at bevæge dig.

t

P.s. al forskning viser, at det bare er så vigtigt, at vi finder på andre bevægelser end dem, vi bruger til at gå og stå med. Brug din fantasi! Dans, mens du laver mad … sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 37


KROPPENS MUSKLER

REDAKTØRENS 10

Din hjertemuskel er storforbruger af energi Det kræver enorme ressourcer for hjertemusklen at kunne trække sig rytmisk sammen døgnet rundt hele livet. Ved hjertesvigt mister musklen en del af sine kræfter, men det er muligt at give det et boost på en helt naturlig måde. Du tænker nok ikke over det, men imens du sidder og læser dette, trækker dit hjerte sig rytmisk sammen for at pumpe blod rundt i hele din krop. Hjertet sover aldrig, men er på arbejde 24 timer i døgnet. Det kræver enorme mængder af energi for et hjerte at kunne udføre disse sammentrækninger, og derfor er det så afgørende at sørge for, at netop denne muskel får, hvad den behøver for at kunne pumpe effektivt. Cellernes små ”kraftværker” Den energi, som hjertet skal bruge, bliver produceret inde i hjertemusklens celler i nogle små kraftværker, der kaldes for mitokondrier. Der er specielt mange af dem i hjertemuskelceller i forhold til andre celletyper, da hjertet næst efter hjernen er kroppens mest energikrævende organ. Energien bliver til, ved at fedt, protein og kulhydrat biokemisk omdannes til et molekyle, der hedder ATP. Det er en forkortelse for adenosin-trifosfat, og ATP lagrer energi i kemisk form klar til brug. Energivitaminet Et af de stoffer, som cellerne behøver for at kunne udføre denne energiproduktion, er det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10. Der findes en lille mængde coenzym Q10 i føden, men kroppen danner selv størsteparten til eget behov. Med alderen daler vores egenproduktion dog, og ved visse sygdomme kan Q10-mængden i kroppen falde yderligere. Det har man blandt andet observeret hos patienter med kronisk hjertesvigt. Hjalp hjertepatienter Eftersom coenzym Q10 er en forudsætning for, at cellerne kan danne energi, er det nærliggende at tro, at stoffet har særlig betydning for hjertesvigtpatienter. Det har forskere kigget nærmere på igennem årene, og flere undersøgelser har vist god effekt af Q10-behandling til personer med nedsat hjertepumpekraft. Den undersøgelse, som har vakt størst opsigt, er Q-Symbio-undersøgelsen, som blev offentliggjort i 2014 i Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure. Undersøgelsen, som er udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt, viste, at når patienterne tog 300 milligram coenzym Q10 dagligt som supplement til deres konventionelle medicinske hjertebehandling, styrkede det hjertet og sænkede dødeligheden. 38 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ÅR MED TRÆNING

KROPPENS MUSKLER Bedre overlevelse, højere livskvalitet Forskerne havde inddelt patienterne i to grupper, hvoraf den ene tog præparatet Bio-Qinon Q10, og den anden tog snydekapsler (placebo). Det skulle patienterne i begge grupper gøre i to år. Herefter kunne forskerne se på tallene, at der i gruppen, som fik Q10-kapslerne, var 43 % færre dødsfald forårsaget af hjertesvigt sammenlignet med placebogruppen. Forskerne kunne ligeledes konstatere, at patienterne i Q10-gruppen generelt følte sig bedre tilpas, havde mindre behov for indlæggelse og havde højere livskvalitet. Kilde: JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9.

Sådan kan du undgå at få muskelsmerter af statiner Statiner er effektive til at sænke forhøjede kolesterolmængder i blodet, men hos nogle giver disse præparater træthed og muskelsmerter. Ny forskning peger på en mulig løsning mod problemet. En del, men langt fra alle, som anvender kolesterolsænkende statiner, oplever bivirkninger såsom trætte og ømme muskler. I nogle tilfælde kan det blive så slemt, at de føler sig nødsaget til at droppe medicinen, reducere deres dosis eller skifte til et andet præparat. Statiner er indtil videre den mest effektive behandling mod forhøjet kolesterol, så indtil lægevidenskaben kommer på banen med et bedre alternativ, er disse bivirkninger noget, man må leve med. Eller er det?

t

Q10-tilskud hjalp patienterne I oktober-udgaven af Journal of the American Heart Association (den amerikanske hjerteforenings officielle tidsskrift) kan man læse om en helt ny meta-analyse, som omfatter 12 undersøgelser med 575 patienter i alt. Forskningen viser, at muskeltræthed og -ømhed forårsaget af statiner kan afhjælpes ved at give patienterne et tilskud af coenzym Q10 ved siden af medicinen. Forskerne opfordrer ligefrem til, at dette burde overvejes som en fremtidig behandlingsmulighed. sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 39


KROPPENS MUSKLER Forhindrer fejl i mitokondrierne De fleste kender coenzym Q10 fra stoffets rolle i kroppens energiomsætning. Mange anvender det da også som et energipræparat, der på en naturlig måde understøtter cellernes energiproduktion. Det er også netop denne egenskab, som er relevant for musklerne. Både hjertemusklen og den almindelige skeletmuskulatur har behov for en effektiv energiforsyning, men statiner har i flere undersøgelser vist at sænke coenzym Q10-indholdet i cellerne, og det har tilsyneladende en række utilsigtede virkninger. Man mener, at der opstår såkaldt mitokondriel dysfunktion - altså fejl i de små kraftværker i cellerne, som står for energiforsyningen, og dette skyldes manglen på coenzym Q10. Det kan man så korrigere ved at give stoffet som tilskud for at kompensere for tabet. Man har observeret lignende mitokondrie-dysfunktioner i musklerne hos kvinder med brystkræft, som får kemoterapi mod deres sygdom. Ifølge en artikel, der netop er offentliggjort i American Journal of Physiology – Cell Physiology kan dette føre til træthed og svaghed hos patienterne

REDAKTØRENS 10 Kilde: Effects of Coenzyme Q10 on Statin-induced Myopathy: An updated meta-analysis of Randomized Clinical Trials, Journal of the American Heart

Fisk hjælper dig til en sund alderdom Det kan næppe overraske, at det er sundt at spise fisk. De sænker blodtrykket, holder hjerterytmen stabil og bekæmper inflammation. Har du for vane at spise en daglig sildemad, eller er laks en fast del af din kost, så fortsæt endelig. Fisk indeholder nemlig de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som tilsyneladende kan holde os raske, selv når vi kommer op i årene. Kan du ikke lide fisk, er fiskeolietilskud en ganske brugbar løsning, og det kan du læse om længere nede i teksten. De supervigtige omega-3-fedtsyrer Først til det nye: Amerikanske forskere fra Friedman School of Nutrition Science and Policy ved Tufts University i Boston, USA, har offentliggjort en undersøgelse i British Medical Journal for nylig, som viser, at ældre personer med mest omega-3 i blodet har en markant større chance for at forblive raske i deres alderdom sammenlignet med folk, der har lavt blodindhold af omega-3-fedtsyrer. 40 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ÅR MED TRÆNING

KROPPENS MUSKLER Holder blodtrykket nede Nogle af årsagerne til, at omega-3-fedtsyrerne er med til at beskytte de ældres helbred, skriver forskerne, er, at disse stoffer er med til at holde blodtrykket nede, stabilisere hjertets rytme og mindske nogle af de inflammatoriske tilstande, som ofte ses hos netop ældre mennesker. De to vigtigste omega-3-fedtsyrer er EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), som især findes i fede fisk som sild, laks og makrel. Kæmpe undersøgelse Forskerne tog afsæt i 2.622 voksne mænd og kvinder, som i forvejen deltog i the Cardiovascular Health Study, som strakte sig over perioden fra 1992 til 2015. Gennemsnitsalderen for deltagerne var 74 år, og 63 % var kvinder. Forskerne målte deltagernes omega-3-indhold i blodet ved undersøgelsens start, efter seks år og efter 13 år, og derefter inddelte de samtlige mænd og kvinder i fem grupper rangordnet efter, hvor meget omega-3 de havde i blodet. Herefter kunne de sammenligne for at finde relationen imellem omega-3-indhold og helbredsstatus. Fiskeoliekapsler kan være nyttige Man skal altid tilstræbe at spise sundt og varieret, eftersom en alsidig kost øger chancerne for at dække kroppens behov for vitaminer, mineraler, livsvigtige fedtsyrer, protein, aminosyrer og alle de andre ting, som vi mennesker behøver. Der er imidlertid nogle, som ganske enkelt ikke kan lide fisk, og for dem kan et fiskeolietilskud være en rigtig god ide. Der findes mange forskellige præparater at vælge imellem, og det vigtige er, at man sørger for, at det er et præparat, som har dokumentation for sin kvalitet. Fordelen ved frie fedtsyrer Det danske fiskeoliepræparat Bio-Marin Plus skiller sig lidt ud fra de øvrige ved, at det indeholder omega-3 i form af frie fedtsyrer. At de er frie, betyder, at de kan optages direkte i fordøjelsen. Omega-3-fedtsyrer fra frisk fisk og de fleste fiskeoliepræparater er i triglyceridform, som kroppen først skal nedbryde og omdanne til frie fedtsyrer ved hjælp af fordøjelsesenzymet lipase. Denne proces har man allerede foretaget med Bio-Marin Plus, da nogle mennesker har svært ved at omdanne omega-3 fedtsyrer i fordøjelsen.

Kilde: “Serial circulating omega 3 polyunsaturated fatty acids and healthy ageing among older adults in the Cardiovascular Health Study: prospective cohort study”, British Medical Journal, 17. oktober 2018

En måde at undgå kviksølv på At fiskeoliekapsler kan være lige så gode som at spise frisk fisk, demonstrerede finske forskere i et forsøg, hvor de sammenlignede virkningen af at tage Bio-Marin eller at spise frisk fisk fem gange om ugen. De fandt samme sundhedsmæssige fordele både hos dem, der spiste kapsler, og hos dem, der spiste fisk. Der er dog forskel på andre områder. Når man spiser frisk fisk, får man foruden de sunde omega-3-fedtsyrer stoffer som jod, selen og Dvitamin, hvilket ikke findes i fiskeoliepræparaterne. Til gengæld kan grundene til, at det er gavnligt at spise omega-3-fedtsyrer i kapsler være, at producenterne renser for tungmetaller som kviksølv samt andre miljøgifte, der findes i fisk (navnlig fisk højt oppe i fødekæden).

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 41


VIDEN OG VIDENSKAB

42 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gĂĽ til lĂŚge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


VIDEN OG VIDENSKAB

Ulmus rubra - rød elmebark

Er god til irriterede slimhinder, fx i fordøjelsen Af Marianne Fjordgård og Marianne Palm

Mennesker med forskellige fordøjelsesproblemer har ofte irriterede slimhinder i fordøjelseskanalen. Det kan give inflammation, cellenedbrydning og uhensigtsmæssig immunaktivering. Mennesker med reflux, spiserørsbrok, irriteret mavesæk, mavesår, irritationstilstande i tolvfingertarm, tyndtarm, tyktarm, diarre, forstoppelse eller for gennemtrængelige tarme (leaky gut) kan få slimhindebeskyttelse ved at indtage en vandopløst blanding med pulver af Ulmus rubra. Ved disse tilstande er denne slimproducerende bark fra rød elm en god hjælp til at styrke fordøjelsens slimhinder.

Du skal selvfølgelig gå til læge, så du får den rette diagnose. Fordøjelse fra mund til bund Vores fordøjelsessystem begynder i munden og slutter ved endetarmen. Fordøjelsesorganerne er mund, spiserør, mavesæk, tolvfingertarm, bugspytkirtel, lever og galdeblære, tyndtarm og tyktarm. Vores fordøjelseskanal kan sammenlignes med et rør, der er krænget ind i kroppen, begyndende ved munden og sluttende ved endetarmen. Vores fordøjelseskanal er et langt og snoet rør fra mund til bund. Fordøjelseskanalen hos en voksen er ca. otte meter lang. Tyndtarmen er ca. 6,5 meter, og tyktarmen er ca. 1,5 meter. I det lange rør kommer vi både sunde og usunde ting: mad, drikke, medicin, kosttilskud og såmænd også forskellige miljøbelastende faktorer som fx pesticider, for meget sukker eller alkohol.

Fordøjelseskanalens overflade er faktisk uden for kroppen. Vores indre overflade har direkte forbindelse med vores ydre overflade. Kun beskyttet af et enkelt lag celler, der ikke er tykkere end øjets hornhinde. Dette cellelag skal beskytte os imod uønsket indtrængen. Det er utroligt at tænke sig, at det, der skiller det, vi har i tarmen, fra at komme ind i os, er en hinde, der er lige så tynd som den hinde, der er på vores øjne. Tarmens barriere består af et enkelt lag tætstillede celler og en slimhinde, hvor nogle immunbeskyttende stoffer befinder sig. Et sammenbrud i denne barriere, specielt i fordøjelseskanalen, er en tilgrundliggende årsag til mange kroniske sygdomme. Det, vi indtager, kommer først ind i selve kroppen, når det har passeret fordøjelseskanalens væg. Ca. 85 % optages i den øverste del af tyndtarmen og når ind i blodet og lymfen. Cellerne fra mavesækken og ned til endetarmen er på så slidsomt arbejde, at deres levetid kun er to til fire dage. Hvis vi har leaky gut, så er tarmens barrierefunktioner mindre godt fungerende. Når tarmcellerne bliver beskadiget, så giver det inflammation og skader på slimhinder og tarmceller, ikke kun lokalt i tarmen, men også systemisk, altså ude i kroppen. Slimhinden i spiserør, mavesæk, tolvfingertarm, tynd- og tyktarm er meget sårbar over for skader forårsaget af saltsyre/mavesyre og fedt-, kulhydrat- og proteinspaltende enzymer. Andre årsager til slimhindeskader kan fx være fysisk eller psykisk stress, kostreaktioner, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer, uønskede mikroorganismer, noget medicin, toxiner, miljøgifte og overdrevet indtagelse af alkohol.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 43


VIDEN OG VIDENSKAB

Remove R1 = Fjern Ulmus rubra - rød elmebark Inderlaget fra barken af træet rød elm kaldes på engelsk slippery elm, og navnet fortæller, at der ud fra barken dannes et klæbrigt slimstof, der ved indtagelse kan virke lokalt, styrke og beskytte vores slimhinder. Barkens slimstoffer består af polysakkarider og en mindre mængde garvestoffer og mineraler. Når den pulveriserede bark blandes med vand eller anden væske, dannes der hurtigt et klæbrigt slimstof, som virker emulerende, antiinflammatorisk og nærende på tarmens slimhinder. Planteslimen smører fra mund til bund, lindrer irritable og betændte slimhinder i mavetarmkanalen ved at lægge en beskyttende hinde over det påvirkede sted. Det virker desuden blodsukkernedsættende, nedsætter blodets indhold af fedtstoffer og hjælper med at transportere urenheder og toxiner væk fra tarmen. Den pulveriserede, tørrede inderbark af Ulmus rubra kan også anvendes ved problemer med luftveje og urinveje, og effekten er her reflektorisk. Den virker ved irritation og betændelse i huden (her anvendes den som omslag udvortes). Anvendes også til behandling af dyr efter aftale med dyrlægen.

Kost: Fjern problemvoldende madvarer, fx for fed kost, kaffe, alkohol og rygning. Uhensigtsmæssige kostreaktioner, fx mælk, gluten og sukker. Tilskud: Fjern tarmirriterende stoffer. Fjern skadelige bakterier, svampe, virus og parasitter, fx med NDS Olivenbladsekstrakt, oreganoolie og hvidløg. Bestemte probiotiske bakterier, fx NDS Probiotic i forskellige udgaver, kan også udkonkurrere uønskede mikroorganismer.

Replace R2 = Erstat Kost:

Erstat manglende fordøjelsesfunktion og enzymer, fibre i kosten, manglende væske og manglende tygning.

Reinoculate R3 = Genskab Kost: Tilskud:

Fibre (fordøjelige og ufordøjelige uopløselige) og præbiotika i maden. Mælkesyregærede grøntsager og safter, fx syrnede (mælke / mælkefrie) produkter. Probiotika, fx NDS Probiotic i individuelle udgaver.

Repair R4 = Reparer

Ulmus rubra – rød elmebark, på engelsk kaldet “slippery elm”

Tilskud:

Probiotika, fx NDS Probiotic Barrier® eller NDS Probiotic Leaky-G®. Antioxidanter, fx zink, bonebroth (langtidskogt bensuppe), kollagen type 2, aloe vera, omega -3, -6, -7 & -9-fedtsyrer og NDS Ulmus rubra-pulver opløst i væske.

Rebalance R 5 = Re-balancer

Livsstil: Stressnedsættelse, god egenomsorg, finde egne værdier i livet og mennesker, der vil en det godt.

44 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


VIDEN OG VIDENSKAB

Behandlingsprogram Inden for funktionel medicin anvendes følgende system udviklet af Dr. Jeffery S. Bland, ph.d. fra Institute for Functional Medicine i Washington USA. Ud fra spørgeskemaer, forskellige tests eller analyser finder man ud af, hvor i fordøjelsessystemet eller hvilke fordøjelsesprocesser der skal genoprettes. Formålet med 5R-programmet er at støtte normaliseringen og forbedringen af de forskellige fordøjelsesfunktioner gennem passende testning, relevant terapi og ernæringsmæssig, enzymatisk og probiotisk støtte. Dette skal tilpasses den enkelte persons enestående kombination af fungerende og ikke-fungerende fordøjelsesfunktioner. Jo mere individuelt og nøjagtigt den enkelte persons funktionelle profil kan fastlægges, jo mere præcist kan programmet skræddersyes til at afhjælpe de påviste problemer eller dysfunktioner. Systemet kaldes 5R-programmet. Det er betegnelsen for de fem forskellige faser, der oftest samtidigt skal inddrages i (be)handlingsplanen. Ulmus rubra indgår i dette behandlingsprogram.

NDS® Ulmus rubra Indeholder et pulveriseret tørekstrakt af Ulmus rubra og maltodextrin som hjælpestof. Pulveret har en meget mere effektiv effekt, sammenlignet med indtagelse af barken i kapsler. Det er mest effektivt at lave en slimet opløsning inden indtagelsen. Dosis er 3 g (1 mål) opløst i væske, der tages tre gange dagligt efter måltiderne og eventuelt ved sengetid sammen med NDS® probiotika. Indtages straks efter blanding, da der hurtigt dannes en tyk masse. Drikkes eller blandes i maden. Pulveret kan opsuge rigtig meget væske og danner en gelagtig slim. Ulmus rubra indeholder præbiotiske stoffer, der yderligere hjælper de probiotiske bakterier i at udføre deres arbejde i tarmsystemet. Ulmus rubra skal for en sikkerheds skyld tages forskudt fra indtagelse af medicin, da det kan nedsætte optagelsen af medicinen. Der er ikke beskrevet bivirkninger.

8. - 10. MARTS 2019 KL. 10-18 Helse og velvære - Smagsprøver Gratis sundhedsmagasiner - Gratis foredrag Økologiske fødevarer - Inspiration til sund livsstil Økologisk hudpleje - Prøver på behandlinger

Opnå fordele med vores nyhedsbrev og få stor rabat på din entré. Tilmeld dig på

www.sund-livsstil.dk

Entré: Voksne 80 kr. Børn under 14 år gratis ifølge en voksen

Arr. Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 45


Silicea Mave-tarm

Dokumenteret effekt ved mave-tarm problemer Silicea Mave-tarm är et medicinsk udstyr der lindrer symptomer ved urolig mave/irriteret tyktarm og hjælper med at genoprette mavens naturlige tilstand. Takket være kiselgelens kraftige bindingssevne absorberes gasser og giftige substanser, så de let føres ud med afføringen. Silicea Mave-Tarm, der i flere kliniske studier har vist en positiv effekt mod halsbrand, luft i maven og mavekatar – som i høj grad er linket med stress. Silicea Mave-Tarm Gel er desuden vegansk og godkendt af den svenske dyreværnsforening.

87%

af brugerne mener, at effekten modsvarer deres forventninger.

 

Unikt kiselprodukt med dokumenteret effekt

 

Lindrer i op til 4 timeré

Silicea Mave-Tarm er et 100% rent naturprodukt, der kun indeholder silicium, oxygen og vand

Kan anvendes af børn og gravide

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og; Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk

46 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Naturens næringsstoffer til et bedre immunforsvar Når behandlere i Danmark arbejder med immunforsvarets problemer, kan de næppe undgå at komme rundt om en støtteterapi, der måske kan skabe en forskel ved akutte infektioner. Ingen af forslagene er et alternativ til et lægebesøg, men når man nu ved, at det bare igen og igen er en træls forkølelse eller influenza, der hærger din krop, er der masser af hjælp at hente i det akutte beredskab eller endnu bedre: at forebygge de akutte infektioner.

t

På de næste mange sider gennemgår vi frejdigt dine luftveje og mulige problemstillinger, fortæller dig, hvornår du bør søge læge, og hvornår du kan bruge af behandlernes bedste bud.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 47


BEHANDLERNES BEDSTE BUD Af Marianne Palm m.fl.

De øvre luftveje består af næsen, bihulerne og svælget, hvor der fra svælget går et lille rør op til ørerne. Det lille rør kan let tilstoppes, eller der opstår undertryk, så bakterier får lov til at skabe en mellemørebetændelse.

næsehulen

næsebor

svælg

strubelåget

strubehoved

luftrør

lunge

Bihulerne finder du fire af, to placeret ved kæberne og to i panden. De skal helst være fri for slim, det samme gælder svælg, hals og bronkier. Sejt slim i luftvejene giver ringere mulighed for immunforsvaret for at fungere optimalt, og bakterier og virus får friere mulighed for at formere sig, hvis der ikke er fri passage. Slimhinder og immunforsvar overalt I svælg og hals er der fin grobund for infektioner, hvis ikke hele området fungerer optimalt og derved hindrer spredning af udefrakommende bakterier og vira. På slimhinderne, og lige indenfor i væv og blodkar, sidder utallige immunkomponenter parate og er dine slimhinder af en god beskaffenhed, vil de kunne afværge en del af de fremmede indtrængere. En sund slimhinde har brug for den rette mængde af vitaminer og mineraler, fx A- og C-vitamin, zink og silicium, mens immunforsvaret er afhængigt af enzymer, der også har brug for næringsstoffer i rigelig, men tilpas mængde. Behovet for de rette næringsstoffer fortsætter nedad i halsen, hvor der sker en forgrening til henholdsvis spiserør, som går til mavesækken, og luftrøret, der fortsætter ned til bronkierne. Bronkierne deler sig i to store hovedbronkier, der ender i mindre og mindre kar, indtil de bliver så små, at de kan få den luft, vi indånder, til at gå direkte over i blodet, og hjertet sørger for at få spredt ilten rundt i kroppen. Bronkierne ender i øvrigt ude i to store lunger, som også opsamler den brugte ilt og smider det op igennem systemet, hver gang vi automatisk skubber luften ud. Det gør vi bl.a. ved hjælp af musklerne rundt om ribbenene samt alle andre muskler i området, fx den store mellemgulvsmuskel, diaphragma.

hovedbronkier

alveoler

diafragma

48 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Mellemørebetændelse gør virkelig ondt

Akut mellemørebetændelse skyldes en virus eller bakterieinfektion, der gennem luftkanalen (det eustakiske rør) mellem svælg og øre trænger op i mellemøret. Mellemøret er et luftfyldt hulrum mellem trommehinden og høreorganet. Mange børn rammes af mellemørebetændelse som komplikation til forkølelse, influenza eller andre luftvejsinfektioner. Gentagne mellemørebetændelser skal derfor ikke kun behandles lokalt i øret, men det er også vigtigt at se på, hvordan immunforsvaret og luftvejene i øvrigt har det. Man kan i øvrigt godt have væske i mellemøret uden infektion, og ofte opdages væsken, fordi barnet hører dårligt. Det er en tilstand, der skal behandles, da det kan gå ud over barnets sproglige evner. (kilde: sund-forskning.dk og netdoktor.dk) Kostråd: Undgå mælkeprodukter, uanset om dit barn er intolerant/allergisk eller ej, for mælkeprodukter er slimdannende. Vitaminer og mineraler: Et godt vitamin- og mineraltilskud til børn, som er let optageligt. Eventuelt ekstra C-vitaminer i perioder med forkølelser. Børn over tre år kan godt spise 100-300 mg C-vitamin, de fås bl.a. som tyggetabletter. Fedtsyrer: Sørg for masser af gode planteolier og fisk i dagligdagen. Urter: Sambucus nigra (hyldebær), Echinacea purpurea-rod (rod af rød solhat), Thymus vulgaris (timian), som er desinficerende, Zingiber officinalis (ingefær) til de lidt større børn. En skive løg i et tyndt viskestykke kan lægges op ved øret. De æteriske olier, som et friskskåret løg indeholder, kan lindre med det samme. Et skivet løg i en skål kan stilles tæt på barnet om natten - uden for rækkevidde - men så tæt på barnets hovedpude som muligt. De æteriske olier kan desinficere luftvejene. En dråbe håndvarm olie kan hældes i øret, hvis trommehinden ikke er sprængt.

Slimhindernes forsvar Slimhinderne er fugtige og kan opfange mikroorganismer, fx via fimrehår i luftrøret, hvor bakterierne bl.a. dræbes af mavesækkens saltsyre, når vi synker spyt og slim. Lige under slimhinderne sidder to immunforsvarssystemer parate. Det medfødte, også kaldet uspecifikke, som vi alle har med os, hvor granulocytter og monocytter angriber alt, hvad der er fremmed for kroppen: mikroorganismer, kemiske forbindelser og andre stoffer. Og det specifikke, som husker den første infektion, hvor T-lymfocytter, B-lymfocytter (med mange undergrupper), antigener og antistoffer husker, hvordan den skal bekæmpe en specifik infektion. Dette immunforsvar er forskelligt fra menneske til menneske, fordi det er afhængigt af, hvad vi har været udsat for og kan genkende fra infektion til infektion. Derfor nytter det heller ikke at tro, at et tegn på sundhed er 100 % fravær af infektioner i barneårene. Immunforsvaret skal motioneres og modnes. Det handler også om den store mellemgulvsmuskel Under lungerne ligger en stor mellemgulvsmuskel, diaphragma, som skal bevæge sig frit, hver gang vi trækker vejret. Musklen kan let blive anspændt, hvis du fx lider af kronisk bronkitis og astma, og selv om det ikke fjerner din astma at få arbejdet med mellemgulvsmusklen, kan du sikkert mærke en lindring i symptomerne og i anfaldene, ligesom folk med fordøjelsesproblemer, især i den tværgående tyktarm, også kan mærke en effekt af nogle gode bevægelige muskler. Det var et lille sidespring, men kan måske give en forståelse for, hvorfor vi som behandlere ikke bare kigger på lunge- og bronkievæv alene, men også er meget optaget af, hvordan dine muskler har det, hvordan din fordøjelse fungerer, og hvordan du har det i det hele taget med at trække vejret. For det er gennem vejrtrækningen, at du bl.a. får løsnet noget af al den slim, der ellers kan hobe sig op i dine luftveje. En god vejrtrækning får fimrehårene til at skubbe skidt og snavs op i svælget, der kan synkes eller spyttes ud (og nej tak, ikke på gaden, det er altså en uskøn vane).

indånding

udånding

t

Andet: Lad barnet sidde op, støttet af puder. Det lindrer smerterne. Til de lidt større børn har en hals-/øre-/næsespecialist udviklet en ballon, som barnet skal puste op med næsen. Den hindrer overtryk og kan både forebygge og lindre gener. Kan købes på apoteket.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 49


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Bronkitis

En almindelig forkølelse kan undertiden brede sig til de nedre luftveje og irritere slimhinderne, så de bliver røde, hævede og irriterede. Vejrtrækningen vil være præget af piben og raslen, hver gang du trækker vejret eller hoster. Der kan opstå feber, og det er vigtigt at kontakte lægen for at udelukke lungebetændelse, som eventuelt skal behandles med penicillin. En lungebetændelse, som ikke bliver behandlet, kan forårsage stor skade. Selvfølgelig skal du blive hjemme med dit syge barn Til alle behandleres skræk, og måske især biopaternes skræk, har vi set hjemmesider, der anbefaler at sende børn i institution med forkølelser og hoste, bare der ikke er feber. Og det er skrækkeligt! For et barn, der ikke er nået at komme sig helt over sin akutte infektion, vil meget vel udvikle langvarig hoste (bronkitis), der i visse tilfælde kan overgå til astma. En ikke godt behandlet infektion kan også skabe slim, som de små eustakiske rør op til mellemøret ikke kan håndtere, og der kan alt for let ske en formering af bakterier og vira i de små bitte rør - og en mellemørebetændelse kan være resultatet. For mange af dem kan gå ud over hørelsen og sproget, der lægges dræn, og der kan opstå arvæv i trommehinden, så den til evig tid ophører med at være elastisk. Og det hele begyndte med en banal forkølelse. Så bliv hjemme, til barnet er rask og feberfrit!

Sådan tænker behandlere om naturens næringsstoffer Når behandlere anvender koncentrerede næringsstoffer som fx vitaminer, mineraler og co-enzymer, er det fordi, de gerne vil booste hele kroppen, herunder immunsystem og slimhinder i en periode på fx tre måneder, så kroppen kan nå at skifte sygdom ud med sundhed. Vi skelner mellem: - almen forebyggelse af mangeltilstande, fx mangel på D-vitamin eller jern - næringsstoffer, der kan lindre en tilstand, fx B-vitaminer, der kan give energi til en træt krop og derigennem skabe et positivt indspark til forandring - og såkaldte terapeutiske doseringer, som man bruger over en kort periode, der kan booste kroppens evne til at regulere forskellige problematikker. Vi er ikke amerikanere I Danmark bruger behandlere og læger sjældent de samme doseringer, som fx USA er kendt for, for det er ikke nødvendigt, hvis man sørger for det, som gode gamle danske ernæringsterapeut Erik Kirchheiner kaldte samvirkende ernæringsterapi. Vi mener med andre ord ikke, at man opnår meget med monoterapi, altså store doser af et enkelt næringsstof, vi mener heller ikke, at man bare kan bruge kosttilskud som aflad for en sund og varieret kost. Selvfølgelig ikke, skulle man næsten tilføje, da vi naturligvis skal have alle typer af næringsstoffer, som er i vores sunde fødevarer som fx grøntsager, frugter, korn, frø og nødder. I vores mad findes tusindvis af såkaldte sekundære næringsstoffer, phytokemikalier, antioxidanter etc., som vi kender som værende sunde, og så er der alle dem, vi ikke kender betydningen af endnu. Men en god, alsidig kost, farverig og afvekslende, kan gøre en forskel for immunforsvaret, og ja, for alle andre organsystemer.

Tyktarms- og lungemeridianer, et makkerpar

Kineserne har sagt gennem 5000 år, at når der er problemer i luftvejene, er der også ofte problemer i tyktarmen. Meridianerne til de to organsystemer arbejder nemlig sammen om at skabe sundhed. Så selv om vi ikke helt forstår det på dansk, kan vi blot kigge på den gamle viden fra Kina og blive lidt klogere på, hvorfor det fx er tydeligt hos børn, at de enten er forkølede eller har ondt i maven.

50 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD Mad og urter som terapi og ikke kun i køleskabet Derfor er langt de fleste kosttilskud også at betragte som et koncentrat af næringsstoffer, hvor man for tørrede urters vedkommende kun har fjernet vandet under skånsom tørring. Disse kan opkoncentreres til de såkaldte tørekstrakter, hvor det stadig er samme fulde spektrum af alle næringsstofferne i planten, men som nu fylder meget mindre og derved er lettere at hælde i kapsler. Der findes også koncentrater, hvor man har optimeret nogle få udvalgte stoffer, som man ved, giver en gavnlig støtte til kroppen. Det kan fx være al den gode viden om hvidløgs aktive stof, allicins, virkning på bakterier. I den anden ende af skalaen findes der gode gamle urteprodukter, som stadig her i år 2018 består af tørrede droger, men sammensat til et produkt, der for længst har bevist sit værd til at skabe en god virkning på slimhinder og immunforsvar bl.a. i luftvejene. Det er Urte-Pensil et godt eksempel på.

Luftvejene består af næse og bihuler, svælg, bronkier og lunger

Der findes mange sygdomme og problemer i luftvejene. Nogle som hører til i den lette afdeling, andre er alvorlige. Generelt skal du søge læge, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler, og tag ikke fejl af en halsbetændelse, den kan udvikle sig alvorligt, hvis den er penicillinkrævende.

Tarmens indflydelse på hele immunsystemet Læs rigtig mange vigtige artikler på www.sund-forskning.dk om, hvordan det lokale immunsystem i fordøjelsen har betydning for resten af kroppens immunforsvar.

Fordelene ved at bruge fx tørekstrakter med urter i perioder i livet er, at man ikke skal spise 15 og 20 kapsler for at opnå en effekt. Meget mindre kan gøre det, når man anvender moderne forskning og laver tørekstrakter og andre former for koncentrerede næringsstoffer. En god udvikling gennem de sidste 50 år Gennem fem årtier har vi lært, hvordan vi kan regulere og afbalancere en hel mængde problemstillinger ved at sørge for en sund kost, motion og et ekstra skud næringsstoffer, når der er behov for det.

Og for den fortravlede, der ikke når at gumle sig gennem 600 gram grønt og frugt pr. dag, er der heldigvis opfundet nogle super løsninger i form af blendere, wokgryder og andre måder at koncentrere sin føde til et optimalt niveau. Tilsæt ekstra støtte fra kostilskud og andre koncentrerede muligheder, og din krop kan være på rette vej.

Er du gravid, over 65 eller fejler alvorlige kroniske sygdomme, skal du tage lægen med på råd, hvis du bliver forkølet eller er i tvivl om, hvad du fejler. I det hele taget er læger uddannet til at diagnosticere, og en uopdaget infektion gennem uger kan udvikle sig til kroniske problemer.

Mulig støtteterapi til et træt immunforsvar Forebyggende og vitaliserende, regulerende og nemt Det er så meget nemmere at forebygge end at behandle. Sådan er det i de fleste af livets forhold, og det gælder også vores immunforsvar i luftvejene. Ved du, at du altid bliver syg i efteråret eller om vinteren, så gør noget ved det hele året! Eller sæt ind i august, så dit beredskab fungerer inden den første kolde vind i september. Eller forebyg lige nu og her, hvad der skal ske resten af vinteren.

t

Fire plus en bliver mere end fem Hvis man ligesom i en god urtesuppe udvælger kendte planter til at skabe en effekt, så vil den samlede effekt af fx fem forskellige droger kunne skabe en bedre effekt, end hvis man tager dem hver for sig. En urtesuppe kun baseret på gulerødder har ikke så mange forskellige helsebringende stoffer som en urtesuppe med rødbeder, pastinak, løg, gulerødder og persille. Logisk nok er der flere forskellige typer af plantestoffer i suppen end kun med én grøntsag. Til gengæld skal der måske nok lidt større mængder til af hver, men ikke nødvendigvis en femdobling, og det sker, fordi der opstår den såkaldte synergieffekt: Summen af fem forskellige planter kan godt blive højere end fem, da de supplerer og støtter hinanden i deres effekt. Et eksempel er piperin, udvundet af peber, som hjælper andre aktive stoffer med at blive optaget i kroppens celler.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 51


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Immunforsvar og nervesystem arbejder sammen om at holde dig ung og rask Bliver du ved med at være syg eller hyppigt får infektioner, kan det sagtens handle om dit nervesystem og dine binyrer. Kroppens binyrer producerer DHEA og kortisol, to hormoner, der har vital betydning for den overordnede sundhed. Kortisol skal vi producere for at holde betændelser og allergier i ave, mens DHEA er et forstadie til kønshormoner og derfor vigtig for vitalitet og for at undgå for tidlig aldring. Et forhøjet kortisolniveau pga. stress og manglen på selvomsorg (fysisk som psykisk) kan belaste immunforsvaret, der bliver udmattet. Det skaber mindre dannelse af DHEA og går altså ud over immunsystemet, men også hukommelse, indlæringsevne og muskelstyrke - nogle af de problemstillinger, vi kan opleve som ældre. Derfor bruger komplementære behandlere ikke kun immunregulerende midler, vi kigger også på de såkaldte adaptogene droger, som hjælper binyrerne i sin regulering af stresshormonerne. Du vil møde flere muligheder på de kommende sider.

På diverse hjemmesider kan man læse, at to til tre forkølelser hver vinter er normalt. Men er det rart eller et sundhedstegn? Nej. Hvorfor ikke være sygdomsfri hele året og tilstræbe masser af sygdomsfrie hverdage. En enkelt forkølelse kan skubbe en masse ødelagte celler og andet snavs ud via snot og snøft, så det kan betragtes som en udrensning af luftvejene. Men flere gange om året er bare en gene. Som nævnt tidligere i artiklen er der altså også nogle fordele bl.a. hos børn ved at få en enkelt eller to infektioner. De modner det lille nye immunforsvar til at genkende de bakterier og vira, der kan komme forbi senere i livet. Men stribevis af sygedage er unødvendige, også selv om barnet skifter institution.

Når en virus nærmer sig vores tud, skal dit beredskab være på plads. Hold styr på din personlige helsehylde. Og vask hænder mange gange om dagen. Det akutte beredskab En forkølelsesvirus skal stoppes, før den når ind i kroppen. En virus eller i flertal vira breder sig med lynets hast gennem slimhinder især i luftvejene, og stoppes de ikke, inden de når at brede sig, er der ikke meget, der kan få bugt med de fjendtlige indtrængere. Derfor er det altid bedre at forebygge, eller som de fleste behandlere gør: have styr på sin hjemlige helsehylde, for af uransagelige grunde bliver vi ofte syge udenfor butikkernes åbningstider. Sådan gør du Her er en række bud på, hvad de fleste eksperter udi vitaminer, mineraler, homøopati og urter har i skuffer og skabe. Du skal selvfølgelig ikke vælge det hele (selv om vi ofte har hele molevitten i krukker, skuffer og skabe), men vælg et til tre produkter til det akutte beredskab, og vælg et grundprogram som forebyggende. Grundprogrammet vender vi tilbage til sidst i artiklen.

Binyrerne og dit nervesystem. Hold øje med fremtidige numre af sund-forskning, hvor vi gennemgår nervesystemets indflydelse på immunforsvaret. Din hverdagsmad skal bestå af en lang række vitaminer og mineraler samt plantestoffer fra grøntsager, frugt og nødder for at danne enzymer til titusindvis af kroppens processer. Man ved i dag, at bl.a. zink er vigtig for dannelsen af enzymer til immunsystemet - dog tilsyneladende ikke lige til MASP-1, men til rigtig mange andre enzymer.

52 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Immunsystemet er fyldt med spejdere Forskellige behandlingsformer kan gøre en forskel Et besøg på tre til fem gange hos en veluddannet behandler kan være en god start på et forbedret immunforsvar. Her kommer i tilfældig rækkefølge nogle mulige medårsager til luftvejsproblemer: - Fejlstillinger i rygsøjlen - Nakkeproblemer - Alment dårligt immunforsvar

Det medfødte immunforsvar virker som et automatisk forsvarssystem, som altid er på vagt. Et af dets spejdermolekyler kaldes mannosebindende lectin (MBL), og det svømmer rundt i blodet, hvor det kan hage sig fast på fremmedlegemer som bakterier, virus og svampe. I det hele taget arbejder immunsystemet med frontløbere, der holder øje for derefter at bede hele flokken af hjælpere om at træde til. Alle disse løbende dominobrikker skaber varme, rødme og hævelser i det inficerede væv, hvilket også kaldes inflammation, og som her, hvor der er noget fremmed at bekrige, er en inflammation altså positiv til forskel for de mere kroniske inflammationer, hvor det er et trægt immunforsvar, der ikke oprindeligt fik lov til at gøre sit arbejde korrekt.

- Dårlig fordøjelse

Sagt med andre ord er der sjældent én årsag til dårligt immunsystem, som regel er der flere, også hos små børn. Behandlere i forskellige øjemed - Osteopater og kraniosakralterapeuter samt kiropraktorer, hvis der er nogle muskulære, nerve-og knoglefunktioner, der skal kigges på. - En biopat, naturopath i biologisk medicin, en phytoterapeut eller heilpraktiker samt en ernæringsterapeut. - Og så selvfølgelig en akupunktør eller en zoneterapeut.

Dansk forskning fra 2014 skaber nye lærebøger om immunforsvaret

Når en bakterie trænger ind i kroppen, bliver den mødt af et enzym, som kaldes MASP-1. Hidtil har man troet, at det var MASP-1’s evne til at genkende bakteriernes overflade, der gjorde, at der så blev tilkaldt et andet enzym, MASP-2. Men det viser sig nu ikke at være tilfældet. I stedet sørger MASP-1 for at tilkalde endnu flere MASP-1-enzymer, som sammen tilkalder MASP- 2, og mængden af MASP-1 sætter, om man så må sige, deres mange fødder på bakteriecellens overflade og hindrer bakterien i at leve videre. MASP-1 er en del af hele det medfødte immunsystem, som er en del af det, der kaldes komplementsystemet. Komplementsystemet er en fællesbetegnelse for cirka 35 forskellige proteiner (plasmaproteiner og celleoverfladeproteiner), som indgår i det medfødte immunsystems funktion. Proteinerne spiller en central rolle i eliminationen af mikroorganismer og infektioner. Hele den spændende forskning kan du læse på videnskab.dk. Forskningen er foregået på Århus Universitet, Institut for Biomedicin.

t

- Problemer med svamp eller andre indeklimaproblemer - fx træk! - kan også forværre immunforsvarets muligheder for at komme ovenpå.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 53


Julen er tid til eftertænksomhed, tid til eftertanke og tid til de rette kosttilskud, der kan støtte dig på din vej gennem 2019

54 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Kosttilskud der medvirker til at beskytte dit syn hele livet Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen?

Vitaminer og mineraler for dit syn

Forsynamin er kosttilskuddet, der dækker øjnenes behov Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv. Forsynamin indeholder den rette kombination af plantestofferne lutein og zeaxanthin, vitaminerne E, C og zink, der medvirker til at bevare et normalt syn længere. Forsynamin forbedrer evnen til at se kontraster og du bliver mindre følsom overfor lys, der blænder. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Du kan få mere at vide på forsynamin.dk om, hvornår du med fordel kan begynde at forberede dit syn på fremtiden.

Naturlig, luksuriøs hudplejeserie AVIVIR Baobabs absolutte hovedingrediens er baobabolien. Olien udvindes fra de afrikanske træers frugtkerner og er med en særlig sammensætning af fedtsyrer og et rigt indhold af phytosteroler, E-vitamin og omega 6 og 9 helt enestående til pleje af hud og hår. I serien anvendes der jomfruolie, som er den fineste, koldpressede olie. Ved netop at anvende jomfruolie i produkterne sikrer man, at oliens gode egenskaber og høje indhold af E-vitamin og phytosteroler også findes i slutproduktet. Med serien kan du få den rene baobabolie, der som små gyldne dråber plejer og regenerer huden, der hvor du har allermest brug for den, eller som vigtig ingrediens i balm, creme eller scrub. Her får olien også selskab af Aloe vera, der lindrer rødme og irritation og virker beroligende på huden.

Prøv Avivir Baobab, fordi baobabolien: - Styrker hudens barrierefunktion - Styrker kollagenet - Kan reducere synligheden af strækmærker - Kan reducere rødmen - Kan hjælpe på ubalancer i huden - Nærer, plejer og blødgør - Har antioxidant effekt -

SERIEN INDEHOLDER NU: Serumolie til ansigtet, Magic balm til læber og tørre områder, Body Scrub med og uden duft, plejende kropsolie med og uden duft og en fortryllende let og luftig Body Creme, som også fås med og uden duft.

sund-forskning skal ikke anvendes som erstatning for at gåAVIVIR til læge andre225 fageksperter. Savner ogwww.AVIVIR.dk referencer, skriv til redaktionen 55 Produkterne kan købes hos Matas og i helsekostforretninger landeten over. Kontaktoplysninger: ApSeller Vangedevej 2870 Dyssegård Tel: +45du 39kilder 69 08 14 og facebook.com/avivirbaobab


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

klub-sund forskning - Vi tager bladet fra munden

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet ”viden om sundhed uden skjulte agendaer” I klubben får du sund-forskning bragt lige til døren for kr. 90,- om året! Medlemmer af klub-sund får rabatter på www.klubsundbutikken.dk Skynd dig at komme med i klubben

Vi glæder os til at give dig nyheder og informationer råt for usødet. Vi stiller os kritiske over for den almindelige samfundsopfattelse på sundhedsområdet og perspektiverer problemstillinger fra ALLE vinkler og træder ind på områder, de andre medier træder udenom. Kom med på www.klub-sund.dk

Rabatter på klubsundbutikken.dk

Oprør, opråb, glæde og en masse meninger på tværs af alle mulige sundhedsfaglige forhold

Vi er ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: - Vaccinationsskader, fup eller fakta? - Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? - Bivirkninger ved håndkøbsmedicin - og ved kosttilskud! - Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

Tilmeld dig på www.klub-sund.dk. Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk. 56 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

En kig i husapoteket

t

Nej, det er ikke Rudolf … De røde næsers nat får en helt ny betydning, når man ligger med snuden i vejret, hovedet er tungt, og lemmerne værker.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 57


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Det samme er Sinux. Begge er godkendt af Lægemiddelstyrelsen som naturlægemidler. Naturlægemidlet Kan Jang er baseret på ekstrakter af urterne Andrographis paniculata og russisk rod, der begge er kendte for deres lindrende og styrkende effekt. De senere år er der publiceret ni dobbeltblindede, placebokontrollerede studier med Kan Jang med i alt 1.600 forsøgspersoner og tre farmakologiske studier. Alle studier viser, at hvis man ellers tager Kan Jang i opløbet til en akut luftvejsinfektion og fortsætter med at tage de små tabletter gennem de næste par dage, kan man reducere, modvirke samt lindre almindelige forkølelsessymptomer. 80 % mindre fravær på arbejdspladsen Et af forsøgene var med 50 deltagere, hvor halvdelen fik snydetabletter og den anden halvdel Kan Jang. Forsøget viste, at dobbelt så mange af de patienter, som fik de aktive tabletter, var helt raske efter fem dage. Og man så, at der hos denne gruppe var 80 % mindre fravær på arbejdspladsen! Kan Jang, Sinux og bihulebetændelse I et andet forsøg med 185 patienter med forkølelser og bihulebetændelser havde gruppen, der blev behandlet med Kan Jang, signifikant mildere symptomer fra hals og næse, hovedpine samt utilpashed. Kan Jang var lige så effektiv hos de 68 patienter, der havde bihulebetændelse. Vil du være rigtig effektiv over for bihulebetændelse, så kombiner Kan Jang med Sinux, et tysk naturlægemiddel. De to vil hånd i hånd kunne gøre en forskel for dine luftveje. Tjek ud hos lægen, at dine tilbagevendende symptomer ikke skyldes fx polypper, der sidder et generende sted og hindrer passagen. I øvrigt kan polypper måske forebygges, da de ofte opstår som følge af gentagne irritationer/forkølelser i luftvejene. Sinux, en makker til Kan Jang Du kan selvfølgelig vælge at forsøge dig med kun det ene produkt, men enhver helsemutter vil have begge liggende parat til den næste infektion. Og faktisk ikke kun lade dem ligge og blomstre, en kur på en til tre måneder kan forebygge, at der opstår flere infektioner. Sådan anvendes Kan Jang Start ved de første symptomer. Dagsdosis til voksne er fire tabletter tre gange dagligt, og det er bedst at fortsætte, indtil alle symptomerne er væk. Suppler med Sinux, hvis du har tendens til bihulebetændelse. Brug også ingefæromslag og luftvejscocktail.

Sinux til dine bihuler

Det starter som regel med en slem forkølelse, der vandrer videre til de små bihuler. Her lægger infektionen sig, hvis du af forskellige årsager ikke får stoppet den i tide, og for nogle mennesker - tusindvis af mennesker - betyder det skranten, smerter, træthed og problemer med at få ordentlig luft, når bihulerne i pande og kæber stopper til. Kig lige på de mange andre husråd her på siderne, kig især på Kan Jang, og tilsæt så en æske fra helsekosten, kaldet Sinux. De fem urter i produktet lever ligesom Kan Jang op til lægemiddelstyrelsens krav til dokumentation om et virksomt middel mod bihulebetændelse. Du kan læse meget mere om Sinux på vores hjemmeside, www.sund-forskning.dk, men lige her og nu skal du vide, at det bare er med at komme i gang, så du kan opnå bedst mulig lindring, inden betændelsen for alvor sætter sig fast. Er du en af de mange, som har gentagne bihulebetændelser, så skal du også give dig selv en kur på tre måneder. Og måske når du aldrig at få den smertefulde tilstand oven i en ellers banal forkølelse. Mange hundrede mennesker har deltaget i forsøgene i Tyskland, og det var vel at mærke kun dem med de værste symptomer, som fik lov til at deltage. Lægemiddelstyrelsen har desuden set dokumentation for, at produktet er sikkert at anvende. Forebyggende kur: Tre måneder. Her og nu-kur: Følg dosering på æsken. De mange virkemekanismer i sammensætningen Sammensætningen skaber et højt indhold af flavonoider, som har specifikke egenskaber, fx ved at opbygge slimhinder, og de mange bitterstoffer kan samtidig trække slimhinden sammen, så sekretet fra bihulerne ikke sætter sig fast. I kombination med de antibakterielle og antivirale egenskaber får man et produkt, der forebygger og lindrer - og skaber meget færre sygedage, end man har set i kontrolgruppen.

677 patienter i Rusland fik henholdsvis snydetabletter (placebo) og Kan Jang. I Kan Jang-gruppen blev alle hurtigere raske, og risikoen for følgekomplikationer oven på influenzaen markant mindsket.

58 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

t

Kan Jangs virkning er dokumenteret gennem god forskning


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

PLEJ DIT YDRE INDEFRA - MED DE LÆKRE BEAUTY BEAR® VITAMIN GUMMIES Beauty Bear® er lækre vitamin gummies specielt designet med de ideelle næringsstoffer, som vedligeholder hud, hår og negle. De er lavet på frugtfiber med smag fra naturlig frugt. Fås på førende apoteker, hos Matas, i helsekostbutikker, på webshops og www.beautybear.dk.

GAN E V % 0 10

S K!

100% NAT URLIG FAR VE OG SMAG F RA FRUGT

FIND OS ONLINE @beautybearvitamins www.beautybear.dk

@beautybearvitamins www.beautybear.dk sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 59


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Echinacea, den røde solhat i forskellige versioner

Glem ikke den røde solhats fantastiske egenskaber! Tag en snak med din helsekost om, hvilke produkter der findes. For nogle af dem er i spray, andre som tørekstrakter i kapsler, mens du også finder ekstrakt af den friske, velregulerende droge i dråbeform. Hvordan vælger du? Tja, gerne en kombination: En lokal behandling til svælget, så du påvirker det lokale immunforsvar med det samme, og samtidig i kapselform, så virkningen kan sprede sig i hele kroppen, nøjagtig som de meget hurtige vira gør. Fælles for alle produkter med rød solhat er, at plantens aktive stoffer stimulerer og regulerer indtil et vist punkt, så virker planten ikke stimulerende længere. Man skal altså ikke være bange for nogen overstimulering af immunsystemet. Og fælles for dem alle er ligesom med de andre produkter, at de virker bedst, hvis man kan stoppe invasionen af vira allerede ude ved slimhinderne.

Og forebyg med selen

Forebyg med C-vitamin

Forskning viser igen og igen, at C-vitamin har en forebyggende og lindrende virkning ved forkølelse. For eksempel påviste forskere i en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients i 2014, at blandt de forsøgspersoner, der fik dagligt tilskud af C-vitamin, var der omtrent halvt så mange forkølelser. Samtidig viste forsøget, at varigheden af forkølelserne i C-vitamingruppen blev reduceret med næsten 60 % sammenlignet med den anden gruppe. En god forebyggende dosering gennem efterår og vinter er 500 mg-1 gram om dagen, en dosis du kan tidoble, når du mærker de første tegn på den irriterende forkølelse.

Vi får sjældent selen nok her i Skandinavien, og det kan meget vel være et problem for dit immunforsvar. For mange forskellige studier tyder på, at selen hæmmer virus i sin evige forandring i kroppen, som gør den svær for immunsystemet at fange ind. Det handler om at have nok selen i kroppen, hverken for lidt eller for meget. Og alle undersøgelser viser, at vi har store problemer i Danmark med alt for lidt selen i vores jord og dermed heller ikke nok af mineralet i vores fødevarer. Selen stimulerer i det hele taget det grundlæggende immunsystem, fordi det lille sporstof fremmer T-dræberceller og makrofagerne, som udrydder bl.a. bakterier og vira. Pharma Nord er et af de firmaer, der har specialiseret sig i selenprodukter med høj optagelighed. Vælg Multivitamin Pharma Nord, 2 stk. om dagen, eller fx Bio-SelenoPrecise med en dokumenteret stabil optagelighed på 89 %. Det er den samme selen, der bliver brugt i de store studier på hjerteproblemer fra bl.a. Sverige. Oplysningerne stammer fra W. Taylor, University of Georgia og G. Schrauzer fra University of California i San Diego samt sund-forskning.dk.

D-vitamin til at styrke immunforsvaret

Der er utallige forskningsprojekter, der viser D-vitamin som værende en af vores vigtigste hjælpere udi bekæmpelse af gentagne infektioner. Ikke så underligt, for her i Norden kan vi slet ikke danne D-vitamin fra medio september til medio maj, da jordens hældning i forhold til solen simpelthen forhindrer muligheden. Der er mange spekulationer om, hvor stor en dosis man skal have, og en blodprøve hos lægen kan måske vise, at du har et særligt behov for at spise D-vitamin hver dag hele vinteren. Vælg et produkt med fx 85 mcg, og tag en kapsel om dagen. Denne dosis kan ud over at få dit D-vitamin op i niveau i blodet også hjælpe på hyppigheden af infektioner gennem vinteren.

60 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Urteguld i kammeret

I dit skatkammer i køkkenet har du selvfølgelig Urte-Pensil. Et af de ældste produkter i Danmark har hjulpet rigtig mange med helt at undgå at lande i en situation med forkølelser og influenza. Du kan tage tre kapsler sådan forebyggende og ellers fordoble dosis, når den skræmmende virus viser sig som de første nys eller den der helt særlige træthed, der opstår, når virus breder sig. Bliv ved med Urte-Pensil gennem hele infektionsperioden, og lad synergien fra de fem droger skabe et forbedret immunsystem.

Både akut og forebyggende

Zink, der tages inden for 24 timer efter, at man mærker de første symptomer på forkølelse, reducerer varigheden og graden af forkølelse hos raske mennesker. Og sørger du for rigeligt med zink året rundt eller i mindst fem måneder, før Danmark bliver overvældet med infektioner, reduceres både hyppighed og varighed af infektionerne. Det samme sker selvfølgelig med følgesygdommene efter en virus, fx penicillinkrævende infektioner som lungebetændelser og mellemørebetændelser. Forskerne har ikke noget entydigt svar på, hvilken dosering du skal tage, men følg doseringen på æsken til fx Bio-Zink eller lignende mineralprodukter. kilde. pubmed.com og sund-forsning.dk

Luftvejscocktail, billig og nem at lave

En skive løg, skiver af ingefær, hvidløg (et til tre fed) skæres over, en kvist timian eller tørret timian overhældes med kogende vand og trækker i nogle minutter. Drikkes så varmt du kan, og så ofte du kan. Den virker absolut ganske lokalt desinficerende, og drikkes den, så snart de første symptomer opstår, kan du måske helt undgå en infektion. Den er ikke en erstatning for antibiotika til en medicinkrævende halsbetændelse, men kan absolut stoppe udviklingen inden for få timer. Prøv det, og er du sart, så tilsæt honning, der også virker på det lokale immunforsvar.

Immiflex og Immuforte hjælper via tarmens immunsystem

Når du spiser et par kapsler med Immiflex, bliver der produceret flere T-lymfocytter i det lokale immunforsvar, som ligger i små øer især i tyndtarmen, også kaldet peyerske plaques. Ved at stimulere lokalt bliver der sendt besked globalt. Med andre ord rundt i hele kroppen, hvor der kan være problemer med at beskytte sig mod akutte infektioner. To kapsler forebyggende, og op mod seks kapsler dagligt, er en særlig god kur, især til dig, der har tilbagevendende problemer.

Andrographis, Østens vise immunregulator

t

Andrographis paniculata, planten har et klingende flot navn (synes jeg), og så er den kendt for sin bitre smag og sin gode virkning på immunsystemet. Bitterstofferne slipper du for i kapslerne fra Pukka, til gengæld kan du så også slippe for vinterens trælse problemstillinger med snot og snue. Drogen virker både sådan lidt all-over på alle dele af immunsystemet, ligesom det europæiske svar på Asien, den røde solhat, gør.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 61


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

Ud med hosten, ind med naturens støtteterapi

Hyldebærsaft, vel at mærke efter bærrene er kogt, smager himmelsk, og så har israelske forskere for længe siden opdaget, at Maren i Kæret har ret: Hyldebærsaften kan skabe et gunstigt miljø på slimhindernes overflade, så du bliver beskyttet, og Pukka er med deres tinktur gået et skridt videre ud på mark og enge efter urter: De har tilsat timian, som virker desinficerende, anisfrø, der giver en god smag, lakridsrod, som også smører slimhinderne og virker virushæmmende, samt fem stærke til at øge varmen i hele kroppen: ingefær, lang peber, sort peber, pebermynte og peberrod. De hjælper de øvrige aktive stoffer ind i kroppen, de jager også sejlivede vira på flugt. Og det hele er garneret med en mulighed for at slippe helt af med en langvarig hoste. Værsgo, en sirupsmikstur med manukahonning (nå ja, den er også bakteriehæmmende), den smager godt for børn og voksne. Pukka Elderberry sirup/mikstur fra Nature Source.

Hvidløgets uransalige veje

Vi kender hvidløg, og det er bare med at komme i gang med at bruge det lille løg i madlavning, som omslag eller i spray og kapselform. Garcin og Garpro står øverst på skamlen, når du skal vælge et produkt med et højt indhold af det aktive stof allicin. Allicin skaber oprydning i bakterier, svampe, parasitter og virus på flere måder: 1. Allicin trænger ind i cellerne og angriber indefra 2. Allicin angriber toksinerne - bakteriernes affaldsprodukter 3. Allicin stopper enzymerne, som ellers får bakterierne til at formere sig 4. Allicin hjælper mod smerter gennem blokering af enzymerne For at allicin kan virke optimalt, skal produktionsforholdene sikre en stabilisering af det ellers flygtige stof i hvidløget. Det er du sikret i Garcin og Garpro

Et opvarmende fodbad af køkkenskabets krydderier og en svedekasse i sengen Tag hvad du kan finde af stærke krydderier og fødevarer: chili, sennep, timian, blandingskrydderier, nelliker, ingefær - kort sagt: hvad som helst, der på alle måder virker opvarmende i kroppen, kan også virke gennem fødderne! Hæld krydderierne i et vandfad, overhæld med kogende vand, temperer med koldt vand, og nyd varmen, som stiger op i hele kroppen. Gå eventuelt i svedekasse - lag på lag af dyner og tæpper - du skal kunne sparke dem af dig, så du ikke bliver overophedet.

Engystol, et homøopatisk middel mod influenza Hovedmidlet til både forebyggelse og behandling af influenzaproduktet Engystol er homøopatisk. Der er meget god dokumentation på produktets effektivitet både som forebyggelse af virussygdomme og efterfølgende hæmning af virale sygdomme.

62 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


BEHANDLERNES BEDSTE BUD

- Vælg et stærkt vitamin- og mineralprodukt. Tal med din helsekost, de kender dem

Vælg mellem de mange muligheder, og sørg for et grundprogram hele året

Som du måske har opdaget gennem det lange tema, så vil behandlere allerhelst forebygge infektioner. Det lykkes ikke altid, for immunsystemet skal også udfordres indimellem. Men kun engang imellem. Hvis du vil beskytte kroppen mod sygdom, så spis vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer hele året. Hold orden i din fordøjelse, få godt med motion, og smil! Og hvis der ikke er noget at smile af, så find bare tre ting hver dag. Træn krop og sind med gode grundsubstanser.

- Vælg ekstra med C- og D-vitaminer fra august/september og frem til maj -

Sørg for gode krydderier, især ingefær og hvidløg, hele året rundt og selvfølgelig masser af grove korn, grøntsager og frugter - helt afhængigt af, hvad du kan lide, og hvad der er sundt for dig

- Suppler med gode fedtstoffer, der hjælper dine celler til at være modtagelige for de rette næringsstoffer og bedre kan sparke affaldsstofferne ud af kroppen

Smil hver dag. Træn krop og sind. Pas på dig selv.

- Pas på dig og alle dine organsystemer. Så er det så meget nemmere at være den bedste udgave af sig selv

MERE VITALITET MERE SPÆNDSTIGHED

LL REGENERATION FORFRISKENDE OG FUGTGIVENDE PLEJE TIL KRÆVENDE HUD OVER 30 ÅR.

O MP L E X

KU

ER

1959

R

EST

WI

MADE BY THE BLACK FOREST

NAT U R

L L- B

I

OK

NG A US D

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning NÆRMESTE FORHANDLER OPLYSES PÅ +45 70for 23 at 66gå 30til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 63


JUBILÆUM MED URTER

En kur mod smerter er en rejse til alverdens traditioner

10 års jubilæum. 35 år med urter.

Ud på det dybe vand, hen over marker og enge, hen til de små træer beskyttet af bark og harpiks. Tager vi en vandretur ud over sletterne, ud over den indiske krydderihylde og hele vejen til New Zealands kyster, så finder vi ikke for hvert eneste skridt, men næsten, et væld af naturlige fødevarer, der kan berige vores kroppe. Af Marianne Palm

Fra officielt hold ser man helst ikke, at vi bruger det gamle udtryk, ”din mad er din medicin”, og jeg tænker tit: hvorfor ikke? Alle hospitalsafdelinger har anerkendt, at svesker virker afførende, så hvorfor skulle andre frugter, nødder, olier, grøntsager, og hvad naturen ellers frembringer, ikke kunne gøre en forskel? Hvad lever vi egentlig af? Mad, der beriger os, giver os næring og energi, holder vores organer i orden? Eller lever vi af at vente på, at forskningen i Danmark og udland finder ud af, hvad vi lever af? Det har gjort mig nysgerrig, siden jeg som 18-årig fik tarmkatar og røg på hospitalet. Ingen spurgte mig om, hvad jeg havde spist. Ingen interesserede sig faktisk overhovedet - som i overhovedet - for mine madvaner, men jeg fik en tanke dér i den hvide hospitalsseng i nittenhundredgrønhvidkål. Jeg tænkte, om det måske var alt det spaghetti, jeg havde spist undervejs, mens jeg skrev 2. års opgave på HF. Hvor jeg var så optaget af kriminelles løbebane i samfundsfaget, at jeg kun spiste lange hvide hvederør og intet andet. Absolut intet andet end salt på? Jeg stod ud af sengen, tog mit gode tøj og skred, mens sygeplejerskerne havde travlt på en anden stue. Jeg gik hjem og tænkte mig om og mente, at det måtte kunne gøres bedre.

”Det har gjort mig nysgerrig, siden jeg som 18-årig fik tarmkatar og røg på hospitalet. Ingen spurgte mig om, hvad jeg havde spist.” Marianne Palm

10-års-jubilæum, 35 år i naturlige midlers tjeneste Derfor har jeg brugt hele mit voksenliv på at forstå, hvorfor svesker gerne må virke afførende, mens resten af naturens skatkammer ikke må virke på fx led, muskler og sener. På hovedpiner, på luftvejsproblemer - ja, på alt det, vi mennesker nu har af skavanker. Og kunne der være en sammenhæng mellem hvidt mel fra spaghetti, salt og mangel på andre næringsstoffer og ondt i maven, når man som 18-årig går all in på at yde retfærdighed til de svageste i vores samfund? Dengang var det de mange ulykkelige unge, jeg tænkte på. Senere i livet er det blevet til mennesker i alle aldre. For det er altså bare lettere at være en god udgave af sig selv, hvis det foregår i en sund og smertefri krop. Jeg satte mig dengang for at undersøge, hvad der kunne hjælpe tarmene. Det kan du læse om på nogle andre sider. Lige her og nu har jeg været over sletterne og ude på det dybe hav for at finde løsninger til mine værkende led, mine ømme muskler. Kort sagt mine inflammationer anno 57 år gammel.

”Derfor har jeg brugt hele mit voksenliv på at forstå, hvorfor svesker anses af alle for at virke afførende, mens resten af naturens skatkammer ikke må virke på fx led, muskler og sener.” Marianne Palm

64 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


JUBILÆUM MED URTER

Et træ med harpiks Det er den indiske naturmedicin, også kaldet ayurveda, der i tusindvis af år har brugt harpiksen fra det lille træ som et inflammationshæmmende middel. Det samme har kloge mennesker i Mellemøsten i den oldgamle Unani-medicin. Det vokser i Asien, i Mellemøsten og videre ud over sletterne i Afrika, hvor rødderne på det lille træ vokser dybt nede i jord og sand for at overleve. Når en plante, og i det her tilfælde et træ, har et stædigt ønske om at overleve, danner det helt naturligt en stribe af stoffer, og mange af dem kan vi som mennesker bruge til selv at overleve eller i det mindste få det bedre i vores hverdag. Tusindvis af år og ikke mindre end 28 kliniske forsøg danner baggrund for den viden, vi har i dag om den såkaldte inflammationshæmmende effekt, og det er netop denne specielle viden, der gør, at man har set fine resultater på så forskellige problemstillinger som kroniske luftvejslidelser og tarmproblemer. Men ekstrakten af harpiksen er først af alt kendt for sin lindrende virkning i led, sener og muskler. Forklaringen er ikke så enkel, for det kræver en dybere forståelse af kroppens og især immunsystemets virkemekanismer. Man kan populært sige, at de aktive stoffer stopper en række dominobrikker, som ellers har det med at vælte direkte ind i fx vores muskelceller for at lave ballade. Det begynder med forskellige stoffer, der belaster vores krop. Nogle af dem kan stimulere et stof, et enzym, fra vores fedtsyrestofskifte, der kaldes 5-LOX (Arakidon 5-lipoxygenase). Stoffet sætter gang i en række reaktioner, blandt andet at ilte omega-6-fedtsyrer.

Sker det, dannes der for mange leutrokiner for egentlig at beskytte cellerne, men i stedet kan der ske en overaktivering af immunsystemet, som skaber inflammationer. Om denne inflammation så sætter sig i muskler, led eller i bindevæv i luftveje og tarme, om det sker det ene eller det andet sted, kan der være arvelige eller aldersmæssige grunde til. Men mekanismen i de forskelige organer er den samme. Boswellinsyrerne stopper denne omvæltning af nogle ellers fredelige og vigtige immunstoffer, som generer vores cellevægge. Den opmærksomme læser har lagt mærke til, at der her nævnes omega-6. De findes hovedsagligt i planteolier, altså i alle vores grøntsager, nødder, frø, korn - kort sagt det, vi spiser mest af. De findes desværre også i nogle meget ødelagte former i alverdens færdigretter lige fra de værste i pomfritter til de måske lidt mindre slemme fra fødevareindustriens indpakkede færdigretter i køledisken. En af måderne at hindre denne overvældende kaskade af inflammationsskabende stoffer i vores hverdag er således at vælge friske grøntsager, undgå junkfood og al mulig andet snask og i stedet spise så naturligt og sundt som muligt. Men er det nok? Ikke altid! For kommer du fx fra en familie, der har svært ved at omdanne maden til de bedst mulige fedtsyrer for cellerne, og måske samtidig sørger for at spise nok omega-3-fedtsyrer (læg mærke til 3-tallet), og du samtidig måske genetisk, måske gennem dine spiseadfærd, får alt for mange omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3, så kan du meget vel blive ramt af gigt og andre plager tidligere end naboen. Også selvom I måske spiser den samme slags mad.

t

Køb Sundhedshåndbogen, som fra alle verdens lande fortæller om, hvilke næringsstoffer du finder i din mad. Og at disse næringsstoffer ikke kun handler om at få dig til at overleve. De får dig også til at blive den bedste udgave af dig selv.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 65


JUBILÆUM MED URTER

10 års jubilæum. 35 år med urter. Tilbage til Boswellia-træet, og lær at finde forsøgene selv Ved at stoppe kaskaden af leutrokiner, der kaster sig ind på vores cellevægge, så undgår du smerter. Det viser tusindvis af års brug af Boswellia-træets harpiks, og det viser de mange moderne forsøg. Boswellia har været væk fra de danske helsehylder i en årrække, nu er muligheden tilbage i et par produkter fra Natur-Drogeriet. Du kan finde flere af forsøgene på www.sund-forskning.dk, og du kan finde dejlige engelske artikler på www.greenmed.info. Hvis du ikke synes, du er god til engelsk, kan du bruge Googleoversættelser. Gå på www.google.dk, skriv ”engelsk-dansk”, et felt åbner sig, og du kopierer teksten ind i det engelske felt. Du får nu en oversættelse, som er langtfra perfekt - som i langt fra - men det giver mening nok til at grave sig dybere ned i emnet. Alle forsøgene, som er nævnt på de to hjemmesider, stammer fra www.pubmed.com og anden international litteratur.

Når naturens skatkammer bugner af muligheder for et smertefrit liv, og forskere ovenikøbet har kortlagt de forskellige planters aktive stoffer, og hvordan de egentlig arter sig i kroppen, så er det helt naturligt, at der udvikles produkter, hvor man kombinerer forskellige muligheder. Kigger man ud på de danske helsehylder, vil det slet ikke være unaturligt at vælge fx Boswellia serrata sammen med Curcuma longa, i daglig tale kaldet gurkemeje, og ovenikøbet kombinere med et omega3-fedtsyreprodukt, der har en høj værdi trods de tre små bitte kapsler.

Boswellia-ekstrakt fra et træ, gurkemeje fra en rod Når du siger Boswellia, siger du også gurkemeje. De to stoffer går ofte hånd i hånd i deres bestræbelser på at hjælpe os videre gennem livet uden uhensigtsmæssige inflammationer. En inflammation giver smerte, får et væv til at være hævet og rødt, og immunforsvaret er i kampuniform. Det skal det være, for at den ikke-bakterielle betændelse bliver holdt i ave. Det skal gøre ondt, hvis kroppen forsøger at få dig til at stoppe op og aflaste. Men en inflammation, der blot kører videre som et bål, hvor der hele tiden kastes lidt mere ved på, skal stoppes. Det kan det gennem sunde kostvaner, sund motion, og det kan ske gennem kosttilskud, der vil støtte dig i processen.

66 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


JUBILÆUM MED URTER

En del af svaret ligger i deres krydderiblandinger, som de bruger morgen, middag og aften i deres curries. Her er iblandet et væld af krydderier, og et af de mest dominerende, men faktisk meget smagsløse, er gurkemejeroden. Den giver alle retterne en stærk orange farve, og jo stærkere farven er, jo flere aktive stoffer, curcuminer, er der i roden. Studie på studie har vist, at hvis man ellers spiser rødderne i større mængder til alle måltider, så kan den gøre en forskel. Nu er vi jo danskere og er mest til omeletter og bøffer samt hjemlige grøntsager, og der kan være alle mulige grunde til at lave om på det, da noget mad belaster, andet aflaster. Men du kan også skyde en genvej, hvad gurkemeje angår.

Bidro har formået at få en meget stærk gurkemeje tilbage i deres Ledflex. For alle studier viser, at enten skal vi spise som asiatere, ellers skal vi sørge for at få de allerbedste kosttilskud som støtteterapi til vores led. Har du mangel på brusk, skal du have fat i Glucosamin fra Pharma Nord, men vil du gerne gøre noget effektivt rundt om dine led og forsøge at stoppe kaskaden af smertefrembringere, er det et produkt som Ledflex, der kan gøre en forskel. Ingefær + gurkemeje + dansk pilebark De fleste har hørt om ingefærs evne til også at stoppe smerter i muskler og led, mens pilebark har været meget underkendt i international litteratur. Hvorfor? Fordi vi i Europa ikke mestrer at lave særlig meget forskning, og resultaterne fra pilebark har måske også været svingende. Hvorfor? Fordi de aktive stoffer tilsyneladende allermest findes i den røde pilebark, og her er det faktisk god jysk sindighed og fornuft, der fandt den bedste pil på dansk jord.

t

Det hele begyndte her i vesten med at kigge mod øst. Hvorfor var der færre inflammationer i Asien, hvorfor var der færre mennesker med gigt og andre smertetilstande?

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 67


JUBILÆUM MED URTER

10 års jubilæum. 35 år med urter. Fra Nordjylland fandt man pil, gumlet af køerne, undersøgt af forskere - og ja, meget højt indhold af aktive stoffer, som virker direkte smertestillende. Og vel at mærke uden at give mavesår.

Døjer du med kroniske smerter, så prøv en kur! Du kan og skal stadig bevæge dig, om det så kun er to arme, der løftes På side 38 finder du mine ti tips til træning

Omega-3-fedtsyrer fra New Zealand Vi har været hele vejen østpå, vi har været ude på de afrikanske sletter, og nu tager vi sammen til smukke, rene og fredfyldte New Zealand. Hånden på hjertet, jeg har ikke været der, det vil jeg rigtig gerne. Sidde på en bjergtop og få ro i sindet, nyde det rene, blå hav, hvor muslinger yngler og hjælper os med et sundere liv (og ja, ja, er du vegetar, så findes der også omega3-algeprodukter, så dont worry). Studierne fra New Zealand taler deres eget sprog, og det gør din krop også, når de tre små kapsler stopper ødelæggelsen af dine cellevægge.

For nu er vi retur til den første del af artiklen: Får du for mange omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3 og du rent genetisk eller fordøjelsesmæssigt ikke er særlig god til at omdanne fedtsyrer korrekt, så kan du meget vel skabe inflammationer. Et koncentrat af omega-3-fedtsyrer kan derfor blive din følgesvend gennem livet, så du måske slipper for inflammationer hist pist og alle vegne. Også selv om du bliver tudsegammel. Den officielle holdning til inflammationer fx i forhold til gigt er, at gigt rammer os alle, hvis vi bare bliver gamle nok. Studier på Original Muslingeolie er i udlandet at finde under navnet “Lyprinol”. Boswellia + Ledflex + Original Muslingeolie er en mulig løsning på dine smertefulde lemmer. Der findes mange andre muligheder, som vi kigger på fremadrettet gennem hele 2019. Men her på kanten af 2018 med et kig tilbage på 10 år som redaktør, så blev det en kur, der er værd at tage med sig ind i 2019. Prøv det! Bonusoplysning for eksperter Boswellinsyrer hæmmer tillige enzymet C3-convetase, som er et af enzymerne i det komplementære enzymsystem (en del af immunreaktionen, der også udløser inflammation).

Mange af ovenstående virkninger kan man også se ved diverse smertestillende medicin, men den helt store forskel er, at Boswellia ikke forårsager blødninger i mavetarmkanalen eller giver andre bivirkninger.

68 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Er du vinterklar?

+

Tilsat Zink der bidrager til immunsystemets normale funktion

www.bio-strath.com

For nĂŚrmere information: Midsona A/S, Klostermarken 20, 9550 Mariager, tel 98 54 22 88

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gĂĽ til lĂŚge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 69


Få styr på dit collagen hvis du har slidgigt Sundt hofteled

Slidgigt er noget, der rammer næsten alle mennesker, der har en dåbsattest, som er ved at gulne i kanterne. Collagen kan heldigvis tilføres. Læs om forskningen lige her. Af Torunn Laksafoss

Selve gigten er kendetegnet ved, at brusken begynder at blive tynd og nogle steder helt fraværende. Den tynde eller manglende brusk vil irritere leddet og med tiden også den ledkapsel, der omgiver leddet. Selve leddet kan som resultat blive fortykket, og der kan blive dannet mere væske inden i ledhulen. Hos nogle giver udviklingen svære gener, hos andre kan det knap nok mærkes. For gruppen, hvor det kan mærkes, vil det ud over leddet også dreje sig om de ledbånd og sener, som er med til at stabilisere leddet. Disse kan ligesom leddet svækkes med alderen, men svækkelsen kan forstærkes af, at slidgigten er smertefuld. Smerter i fx et knæ vil alt andet lige medføre, at man vil beskytte knæet. Beskyttelsen er som regel mere ro, hvilket i sidste ende betyder, at knæet bliver brugt mindre - dette svækker med tiden både muskler og ledbånd, hvorefter irritationen bliver endnu værre. Du kan sænke udviklingen af slitagen For mange er det en konsekvens, som accepteres, fordi man nu er kommet ”op i den alder”, men faktisk er det muligt at gøre noget aktivt for at modvirke selve udviklingen. Brusken, som slides af, sener samt vedhæftninger er nemlig levende væv, hvor det er muligt at supplere med de næringsstoffer, som er nødvendige for at kunne vedligeholde brusken som aktivt væv.

70 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


MAD

Forklaringen på, hvorfor vi ser dette aldersrelaterede henfald, skyldes nedsat dannelse af collagen. Det protein, som vi har mest af i kroppen. Det indgår i vores knogler, brusk, sener, ledbånd, hud og ikke mindst vores bindevæv. Vi har brug for collagenet, da det er en stor del af det mellemrum, som cellerne opbygger, og som giver vævet dets struktur, men allerede fra vi er 25 år gamle, begynder vi at danne mindre, og vores væv bliver ustabilt. Især er det tydeligt, når vi ser os i spejlet og får øje på de første rynker. Rynker, der er et udtryk for, at huden har mistet sin spændstighed, da mængden af collagen er aftagende. Denne negative udvikling kan godt forhindres og til dels også vendes. Fordelen ved at gå aktivt ind i en løsning kunne også være, at mange af de ledsmerter, som kan opleves, vil forsvinde med tiden, og ledmobiliteten øges. Øget ledmobilitet giver mulighed for øgede bevægelser, der igen stimulerer chondrocytterne til at indbygge mere collagen i brusken. Det ser ud til at ved at bruge hydrolyseret collagen, er det muligt at spise sig til råstofferne, samt at disse bliver effektivt optaget inden i kroppen og er med til at genopbygge de lange, solide collagenfibre, der skal bruges i både brusk, ledbånd og sener. Forsøg på mennesker med slidgigt i knæet I en undersøgelse af, om hydrolyseret collagen rent faktisk kan hjælpe i praksis, blev der udført et forsøg med 250 mennesker, der alle havde knæsmerter som følge af slidgigt. Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor de enten fik placebo eller 10 gram hydrolyseret collagen dagligt i seks måneder.

Hofteled ramt af slidgigt

Der blev taget hensyn til, at en kost med meget animalsk protein har indflydelse på det samlede indtag af collagen ved at dele de to grupper op igen efter, hvorvidt de ugentligt indtog mere eller mindre end godt halvanden kilo animalsk protein. Efter inddeling af grupperne blev deltageren bedt om at tage hjem og ikke ændre på andet, end at de nu skulle supplere deres daglige kost med de 10 gram hydrolyseret collagen de næste seks måneder. Ved forsøgets afslutning viste resultaterne en tydelig forskel på grupperne. Placebogruppen havde en god forbedring svarende til, hvad der kunne findes i mange lignende forsøg, men det endnu mere positive var, at den undergruppe, som ikke indtog så meget protein til daglig, havde en signifikant forbedring af smerter i knæet, og at leddet var blevet mere mobilt. Ved nærmere undersøgelse af gruppen var det klart de personer med de mest omfattende gener, som havde haft størst gavn af tilskuddet. Også til den unge sportsudøver I andre undersøgelser har man set nærmere på en tilsvarende dosis hydrolyseret collagen, men denne gang til yngre elitesportsudøvere. Her viste resultaterne ved skanning af bruskvævet i skulderbladene og knæleddene, at brusken var blevet fortykket med 14 % hos gruppen, som fik de 10 gram hydrolyseret collagen i seks måneder sammenlignet med placebogruppen. Dvs. at man ikke behøver at være ældre for at få gavn af hydrolyseret collagen, svære ledbelastninger kan også forebygges hos de yngre.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 71


Hvad er hydrolyseret collagen? Collagen er et forholdsvis stort protein og vil derfor blive nedbrudt af vores fordøjelse, inden vi kan optage det over tarmmembranen. For at hjælpe processen godt på vej, og ikke mindst optimere selve optagelsen, bliver det animalske collagen spaltet af enzymer, hvilket kaldes en hydrolysering. Efter enzymspaltningen er collagenet nedbrudt til små stumper som vores fordøjelse med lethed kan færdignedbryde og optage ind i kroppen. Hydrolysen har desuden den fordel, at efter optag i kroppen kan collagenet indgå i dannelsen af flere typer collagen, alt efter hvilket behov kroppen har på det givne tidspunkt. Faktisk har et studie af liggesår hos ældre vist, at sårhelingen blev næsten fordoblet, når der hen over otte uger blev givet den samme dosis collagen som ved de øvrige forsøg, nemlig 10 gram i seks måneder. Resultatet indikerer således, at hydrolyseret collagen bliver brugt der, hvor der er størst behov.

Krav om optagelighed samt biotilgængelighed For at være helt sikker på, at produktet både kan optages og give den ønskede effekt, blev det undersøgt, om de hydrolyserede aminosyrer kan passere tarmmembranen og derefter genfindes inde i kroppen. Til forsøget blev der fremstillet radioaktivtmærket collagen, som efterfølgende blev hydrolyseret (HC*). Som kontrol blev valgt aminosyren prolin, der kun findes i collagenproteinet. Dvs. det vil ikke være en aminosyre, der findes frit i blodbanen, og et eventuelt fund i blodbanen vil være et udtryk for optagelsen over tarmmembranen. Den frie prolin blev radioaktivt mærket og blandet med HC (prolin*+HC). På den måde er det muligt at måle, om det er HC, der optages og bruges i kroppen, eller om det alene er prolin, som finder vejen helt ind til brusken. De to produkter blev givet hver især til grupper af mus, og efterfølgende blev der undersøgt for mængden i blodet og i brusken. Resultaterne var gode og viste, at både prolin*+HC og HC* havde en høj optagelighed. De to grupper havde ens mængde af collagen i blodet og blev fjernet igen lige hurtigt. Rigtig interessant blev det ved måling af ændringen i brusken. Her viste resultatet fra gruppen fodret med HC* en mere end dobbelt så høj mængde end ved de mus, som havde fået prolin*+HC. For begge grupper viste resultaterne, at indbygningen i brusken var blivende og ikke bare forsvandt efter nogle timer.

Ønsker du at bruge det produkt, som ovenstående forskning er baseret på, vil jeg anbefale Colpropur. Optageligheden er helt oppe på 95 %, hvilket giver et godt grundlag for det forebyggende arbejde. Colpropur forhandles i Danmark af Maxipharma, Højbjerg.

72 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ANNONCE

Ny magnesium kapsel til dine muskler Inge havde en frygtelig uro i sine ben hver aften når hun gik i seng. –Jeg kunne ikke finde ro nogen steder, og det endte tit med, at jeg måtte stå op igen. Det forstyrrede min nattesøvn. Nu tager hun et dagligt tilskud af magnesium™ fra New Nordic. – Det har givet mig ro og endelig kan jeg sove om natten.

Inge blev pensionist for 5 år siden. – Jeg så frem til, at jeg skulle nyde min hverdag. Nu skulle jeg rigtig have tid til at gøre alle de ting, jeg rigtig godt kunne lide ; spille kort, ordne i haven og gå lange ture langs havet, hvor vi bor.

Sov dårligt

– Al den glæde og fornøjelse ved tilværelsen, blev dog overskygget af, at jeg sov så frygteligt om natten. Jeg havde en forfærdelig uro i mine ben om natten og sov meget uroligt. Det betød, at jeg var træt om dagen og i virkelig dårligt humør.

Fik det kun om natten

– Jeg ved, at det lyder skørt, men allerede inden jeg skulle i seng koncentrerede mine tanker sig om, at jeg endnu en nat skulle sove dårligt pga. mine urolige ben. Det var som om, det kun kom om aftenen og om natten.

Modelfoto

Slut med uro i benene

Nu sover jeg om natten

– Jeg er helt forandret. Jeg tager 3 kapsler om dagen, og allerede efter få dage forsvandt uroen i mine ben. Jeg vidste ikke at jeg manglede magnesium til mine musklers normale funktion og nerverne. Jeg har det fantastisk, og jeg sover helt vidunderligt. Jeg anbefaler Magnesium™ fra New Nordic til alle jeg hører fortælle, at de har uro i deres ben – og det er der mange i min alder der har, fortæller Inge.

Vil du også prøve Magnesium™?

Magnesium™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Fik et tip om at prøve magnesium malat

– Jeg fik et tip af min nabo om, at prøve et nyt produkt der hedder Magnesium™ med magnesium-malat. Hun var meget glad for det, og tog det for sine muskler.

MAGNESIUM Magnesium-malat er en frugtsyre – baseret på magnesiumsalt og æblesyre, dvs. en organisk bundet magnesiumkilde. Magnesium reducerer træthed og udmattelse samt bidrager til opretholdelse af normal muskelfunktion. Derudover bidrager magnesium til elektrolytbalancen og til nervesystemets normale funktion og til et normalt energistofskifte.

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

Det gode råd gør forskellen

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 73


SPØRG EKSPERTERNE Her på siderne vil du møde forskellige eksperter, der gerne bidrager med deres store viden om alt inden for sundhed. Du kan skrive til eksperterne på info@sund-forskning.dk. Husk at skrive, hvilken ekspert du gerne vil høre fra. Vi vil gøre vores bedste for at svare alle.

Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterepeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Urolig tarm og luft i maven Kære Marianne Palm Tusind tak for et dejligt blad med mange gode råd. Jeg elsker, at du ikke fordømmer medicin, men gerne kalder kosttilskud for støtteterapi frem for at være fanatisk, og vi som læsere er tvunget til at skulle vælge mellem to verdener. Nu håber jeg, du vil hjælpe mig med mit problem: Jeg har i mange år døjet med vekslende afføringer. Den ene dag er det en træg omgang, dagene derefter er der løse afføringer, og sådan har det været i årevis. Jeg har selvfølgelig været til lægen, fået foretaget forskellige undersøgelser, og alle farlige sygdomme er udelukket. De siger, jeg har en urolig tarm med meget luft. Og ja, det kan jeg godt mærke. Det generer mig, at jeg ikke helt kan finde et mønster i det, og måske kan du? Jeg er ellers sund og rask, men her på mine gamle dage sover jeg heller ikke så godt. Jeg vil ikke tage indsovningspiller, hvad tænker du, at jeg kan gøre? Kærlig hilsen en trofast læser i alle ti år :) Sofie Madsen, 65 år

Kære Sofie Tusind tak for dine roser, de varmer her i en kold tid! Og du har helt ret: Brug det bedste fra begge verdener – nogle gange er der brug for medicin, andre gange ikke, og det er rigtig godt, at du er blevet grundigt undersøgt, så alvorligere årsager er blevet udelukket. Måske har det ikke den helt store betydning, hvad du spiser, så længe du spiser alsidigt og varieret, men det kan handle om sammensætningen. Her er lige nogle tips, du kan afprøve: Undgå frugt og grøntsager i samme måltid, det skaber ofte luft. Undgå kål, porrer og løg i et par uger, og se, om det gør en forskel. Ellers kan du også tjekke ud, om du skal skæve til FODMAP, hvor visse grøntsager og frugter for nogle mennesker kan være svære at nedbryde. Dernæst vil jeg anbefale dig Ulmus rubra (rød elmebark), som hos rigtig mange giver ro i tarmene. Produktet fra fx NDS afgiver nogle slimstoffer, som nærmest lægger en hinde gennem tarmsystemet, så du dels giver tarmens slimhinder ro til at gøre sit arbejde, dels fodrer de sunde mælkesyrebakterier med føde, så de kan formere sig og skubbe eventuelle mindre hyggelige bakterier og svampe bort. For det lyder til, at du konstant har en lille krigstilstand i tarmene. NDS har også en hel stribe af mælkesyrebakterier i pulverform, NDS Classic vil være et godt bud på en støtteterapi. Hvis dine symptomer skyldes for lidt mavesyre, og det kan ofte måles på, om man bliver meget træt lige efter måltiderne eller har trægt tarmsystem, kan du have glæde af fx Bitterstern eller Biodrain. Tjek dem ud hos din helsekost. Du kan også skubbe hele fordøjelsen i den rigtige retning med ingefær og fx lidt citron i et glas vand før hvert måltid. Faktisk er der uendeligt meget, du kan gøre for dit tarmsystem, herunder at drikke ca. to liter vand hver dag og lave mavebøjninger! Når vi bliver ældre, har bindevævet rundt om i kroppen tit brug for hjælp. Bindevævet rundt om dine tarme skal sammen med dine muskler skabe en god påvirkning af peristaltikken i tarmene. Jeg har foreslået nogle forskellige øvelser et andet sted i bladet, find dem, og gør brug af dem hver dag. Du er meget velkommen til at skrive igen på marianne.palm@sundforskning.dk, hvis du har brug for yderligere hjælp.

74 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SPØRG EKSPERTERNE

Anja Ballegaard

Anja Ballegaard er biopat/naturopath med klinik i Bryrup. Hendes store passion er en naturlig livsstil, som er opnåelig for alle. Hun rådgiver om at blive sund indefra og ud med kost, urter og vitaminer og hjælper på vej til det gode liv i balance. Læs mere på www.anjaballegaard.dk.

Biopat/naturopath ibm info@sund-forskning.dk

Hjælp! Jeg fælder meget Jeg forstår ikke, hvorfor jeg pludselig taber så meget hår. Jeg er ved at blive desperat og bange for, at jeg mister det hele. Hvad kan jeg gøre? Hilsen Karina Kære Karina, Først og fremmest vil jeg sige til dig: Du er ikke alene! Jeg vil vurdere, at hårtab på en eller anden måde bliver nævnt i halvdelen af alle de henvendelser, jeg får. Det er et sårbart område, for der ligger så meget personlighed i håret. Og netop derfor har vi tendens til øget opmærksomhed på de tabte hårstrå, som efter min erfaring kan være forstærkende på en i forvejen stresset situation. Der kan være flere årsager til hårtab, og er du urolig, er det bedst at tale med lægen, som kan vurdere din situation. Dernæst kan du få hjælp af en biopat eller anden behandler til at klarlægge, hvordan du får fat i årsagen og sat en stopper for dit hårtab. Stress er en af de belastende faktorer, jeg oftest ser i forbindelse med hårtab. Så mit første råd til dig er at få elimineret det pres, der måtte være i din hverdag og samtidig fuldstændigt fjerne dit fokus fra hårtabet, selv om det er svært. Dernæst kan du stimulere din hårvækst med gode næringsstoffer. Der findes fremragende kosttilskud, for eksempel Hair Nutrients, Silicea, Hair plus og Hair Volume. Fælles for dem er, at de indeholder målrettede vitaminer, mineraler, urter og byggesten til håret. Vær også opmærksom på din hovedbund, føles den irriteret, kan det være en (medvirkende) årsag til dit problem. Brug ekstra tid på at massere hovedbunden, når du vasker hår, det er med til at øge blodcirkulationen. Har du lyst, kan du lave en stimulerende hårolie af ricinusolie og et par dråber æterisk rosmarinolie. Masser det ind i hovedbunden, og lad det virke 10-15 minutter eller natten over. Vask olien ud med en

plejende shampoo, for eksempel E-vitamin shampoo fra Rømer eller Bye Bye dry fra Yaz. Når du har vasket håret, kan du skylle det i en kop afkølet brændenældete. Prøv også i en periode at tage mælkesyrebakterier, da en god tarmflora har betydning for optagelsen af næringsstoffer. Det svære ved hårtab er, at der går forholdsvis lang tid, inden indsatsen giver den store effekt, så du bliver nødt til at have tålmodighed, stole på processen og stoppe med at tælle hvert enkelt hårstrå, som ender i hårbørsten. Kærlig hilsen Anja

Årets julegaveidé Sundhedshåndbogen! Bogen, som helt sikkert vil bringe glæde hos modtageren. Viden om religion, sundhed, sygdom og lækre opskrifter fra hele verden. Meget mere finder du i Sundhedshåndbogen, som du kan læse fra ende til anden, anvende som opslagsværk og ikke mindst som super smuk ”coffee table book”, der pryder ethvert hjem.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 75


SPØRG EKSPERTERNE

Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Helle Due Kiropraktor info@sund-forskning.dk

Julens mange måltider

Låste nakkehvivler

Kære Frede Jeg læser med stor interesse jeres blad og har fulgt rådene undervejs med mange grøntsager, lidt frugt og yderst lidt kornsorter, kød og kartofler - og stort set ingen mælkeprodukter, men til gengæld har jeg så spist mere fisk og fjerkræ. Har yderligere suppleret med multi-vitaminer, ekstra magnesium og fiskeolie. Det har hjulpet rigtig godt på min fordøjelse og vejrtrækning, og jeg har tillige fået det bedre generelt og mere energi og overskud. Nu er jeg så lidt nervøs for, hvad jeg kan gøre her i julemåneden for at undgå problemer, for der kommer jo en del på bordet til de forskellige familiefester, arbejdsmiddage og andre hyggelige stunder. MVH Helge J.

”MIT BARN HAR SVÆRT VED AT FORME LYDENE”. ”MIT BARN ER MEGET HIDSIGT” - ”måske”. Begge problemstillinger kan komme fra de samme låsninger i barn/babys nakke.

Kære Helge Det lyder rigtig dejligt, at du har fået det godt med vores anbefalinger her i bladet. Jeg synes, du bør fortsætte den gode stil så meget som muligt og så nyde lidt af det, du møder til disse arrangementer, men med moderation. Supplér gerne med 1 Cynaflora tablet morgen og aften. Det er en urtetablet med artiskok, marietidsel, løvetandrod og ensianrod, som alle stimulerer til en bedre fordøjelse, også af fed mad. Hvis det er krævende energimæssigt, kan du supplere med 1 OmniVital morgen og aften; den indeholder rosenrod, russisk rod, astragalus og schisandra. Du kan ved sengetid yderligere supplere med 1 tsk. NDS Probiotic Classic, oprørt i lunkent vand. Det hjælper din tarmflora, hvilket kan være nødvendigt ved udskejelser. Ydermere vil det være rigtig godt for dig at gå en frisk tur på fastende mave hver morgen, gerne på en halv time. Mvh Frede

Ja, jeg ser af og til børn med symptombilleder, som man ikke lige ville tro, at en kiropraktor kunne afhjælpe. Børnene har altid været til undersøgelser rundt omkring i behandler-/specialistsystemet, uden at udfordringen er løst. Og når det viser sig, at barnet har låste nakkehvirvler, er det helt klart, at ingen andre end kiropraktorer kan løse dette tilfredsstillende. I begge de nævnte tilfælde er det nogenlunde de samme låsninger i nakken, der giver symptomerne. Disse låsninger kan også give en hel masse andre symptomer, så hvis du sidder med et barn/baby, der er forsøgt udredt for et symptom eller en tilstand, og hvor problemet ikke er fundet, så opsøg en kiropraktor i stedet. At søge kiropraktor handler om at få løst problemet og ikke blot at give medicin for symptomet. Kiropraktoren Helle Due Hansen

76 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SPØRG EKSPERTERNE

Ingefær og gurkemeje uden at skulle bruge blender og saftpresser Når ingefær og gurkemeje skal gøre en forskel for dine smerter, er det værd at kigge på et kosttilskud. For det er jo nok kun asiatere og de mest ihærdige smoothie-elskere, der får lavet deres egen cocktail hver dag året rundt. Zincuflex er en glimrende måde at få masser af de aktive stoffer gennem nogle få kapsler. Og kan du ikke lide at sluge kapsler, kan du blot åbne dem og hælde indholdet på en ske med lidt juice eller mandelmælk eller sågar en skefuld kold grød. Mulighederne er mange, og din krop vil elske at få de inflammationshæmmende stoffer indenbords. Du påbegynder en positiv og opadgående spiral, for færre smerter giver dig lyst til at bevæge dig, og mere bevægelse er smertestillende. Det er også et letoptageligt produkt, og jo ældre vi er, jo sværere har vi det med at optage vores næringsstoffer, og det er lige netop der, vi har allermest brug for dem til at opretholde og vedligeholde alle de vitale organer.

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Væske i kroppen Hej Rikke Jeg synes, min krop føles hævet hele tiden, som om jeg holder på væsken under huden. Er det noget, jeg skal være bekymret for? Mvh Kirsten Hej Kirsten Tak for dit spørgsmål og for at læse med. Når vi ophober væske i kroppen, kaldes det ødemer. Ødemer kan være lokale, fx hvis vi vrider om på et knæ, og det hæver op, eller som hos dig mere generelt. Hvis du hæver op, når du skal til at have din menstruation, er der med stor sandsynlighed ubalance i dit hormonsystem. Dette kan behandles på mange måder. Bl.a. akupunktur er effektivt hertil. Er du konstant hævet, er det vigtigt, at du kontakter din læge, så du er sikker på, der ikke er noget galt med dine nyrer og ligeledes får tjekket dit blodtryk m.m. Dernæst ville jeg få undersøgt, om du går og spiser noget, du ikke kan omsætte. Jeg oplever, at mange, der har en fødevareintolerance, har tendens til at hæve op med væske. Huden kan samtidig se marmoreret, spættet eller plettet ud, lidt ligesom hvis du lige kommer ind fra kulden. Det ses lettest på indersiden af dine underarme og inderlår. Der ses også en tendens til en mælkehvid hudfarve, og at din hud hæver op og forbliver rød, hvis du ridser den let med en negl. Der er flere måder at lave fødevareintolerancetest på. Jeg benytter mig af filtre med friske fødevarer. Jeg lægger dem på kroppen og mærker, om pulsen ændrer sig. Det er AuriculoMedicinere, der kan udføre den type test. Vi tilbyder også en blodprøvetest i klinikken. Du kan også henvende dig til en kinesiolog eller en, der benytter en vegatester. Alle er gode metoder. Via det almindelige sundhedssystem kan du også få lavet nogle allergitests, men de er, ligesom hos komplementære behandlere som mig, ikke altid 100 % korrekte. For det handler bl.a. om, hvornår du sidst har spist noget, du ikke kan tåle. Immunsystemet skal kunne genkende fødevaren som noget ”farligt” og reagere på det. Med venlig hilsen og god jul. Rikke

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 77


Nyt til alle årstider Af Benedikte Mikkelsen

Tid til herpes Vejrskift, stress, influenza og i det hele taget et svækket immunforsvar kan give herpes. Er du blandt den store del af den danske befolkning, som lider af herpes, altså forkølelsessår? Så skal du prøve Silicea mund-herpes gel. Gelen bidrager til at udtørre herpesinfektionen og lindre kløe og svien. Kisel er svaret, som du finder i ren form i gelen, der har evnen til at binde væske og sårsekret, hvorved virus ikke spredes, helingsprocessen fremskyndes, og du reducerer risikoen for at smitte andre.

NYT til børnene! Lacto Seven Kids er tyggetabletter med mælkesyrebakterier til børn, som allerede kan anvendes fra 1-årsalderen. Allerede fra fødslen begynder barnet at udvikle sin tarmflora, og det fortsætter frem til 2-3-årsalderen. Du ved godt, at en stor del af vores immunforsvar sidder i vores mavetarmsystem, og derfor er en sund tarmflora absolut lige så vigtig for børn som for os voksne. Børn putter mange forskellige ting i munden, hvilket også medfører fremmede bakterier, som kan forstyrre den sunde tarmflora. Mælkesyrebakterier og D-vitamin finder du i Lacto Seven Kids, som bidrager til at give dit barn et sundt immunforsvar. Tabletten er sukkerfri, men sødet med xylitol, så den faktisk smager rigtig lækkert.

Hip hip HIPPI Et nyt mærke med det simple navn HIPPI har set dagens lys. E’et i hippie er blevet smidt af, for produkterne indeholder ikke E-numre og tilsætningsstoffer - og så er de veganske. Kosttilskuddet Hippi Økologisk Supermix gør det nemt for dig at få dit daglige indtag af planteproteiner. Du finder en række ingredienser, som giver dig antioxidanter, vitaminer og mineraler. Spirulina, rå kakaopulver, chlorella, maca, baobab, acai, matcha, ærteprotein, mynte, passionsfrugt, solbær og moringa. En lang liste, der giver dig en powerkombination, som du kan smide direkte i din smoothie eller juice.

Til dine ømme muskler Januar betyder fuld fart på træningen. Ofte kan kroppen ikke følge med hjernens ambitioner, og ømme muskler er resultatet. Magnesium Gel fra Nordic Health kan anvendes efter behov eller ved akutte spændinger i muskulaturen. Gelen støtter desuden også ved genoptræning. Magnesiumgelen trænger igennem huden og forhøjer hurtigt magnesiumniveauerne. Magnesium Gel skal påføres direkte, hvor det gør ondt og kan hjælpe dine spændte og stive muskler og give dig øget fleksibilitet.

Årets julegaveidé Sundhedshåndbogen! Bogen, som helt sikkert vil bringe glæde hos modtageren. Viden om religion, sundhed, sygdom og lækre opskrifter fra hele verden. Meget mere finder du i Sundhedshåndbogen, som du kan læse fra ende til anden, anvende som opslagsværk og ikke mindst som super smuk ”coffee table book”, der pryder ethvert hjem.

78 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Nutrient Delivery System Nutrient Delivery System

●  Øget ●  Øget fasthed og og elasticitet i huden fasthed elasticitet i huden

●  Forbedrer ●  Forbedrer hudkvalitet og og fugtbalancen hudkvalitet fugtbalancen ●   M ●indsker udseendet af rynker    Mindsker udseendet af rynker

og og cellulite cellulite

E NG H O L M ND S. D K E NG H O L M ND S. D K

Skønhedindefra indefra NDS NDS Skønhed

ra ra

pretprdet d t GenGoeno in tianrm arm f lo f lo

Probiotic ProbioticSkinActive SkinActive

®®

Virker indefra og og i dei de dybere hudlag. Virker indefra dybere hudlag. Huden serser yngre ud ud – længere. Huden yngre – længere.

TIC TIC BIO PRPORBOIO ® ® E E IV IV T T C C A A IN IN SKSK

PROBIOTIC SKINACTIVE nærer hudens PROBIOTIC SKINACTIVE nærer hudens 3 lag3 indefra og fylder op med de nærings­ lag indefra og fylder op med de nærings­ stoffer somsom huden har har behov for. for. stoffer huden behov

Car nCeare Ski l Snki Tota Tol ta errier akrite sktieskbeakbte iobtiio propbro vetive Effek Efftiek vi,tavimtainmCin C eng,en koglla g lla + 2+502050m0gmko k nk zitnzi sat m Em og ovigtavimtainmEinsa

NYHED NYHED

L EHE ITCICTITLIH T O O LELE BIBI MILIEN FAMILIEN FA

aktive bakterier aktive bakterier 4 HELT NYE 4 HELT NYE bakteriestammer bakteriestammer bl.a. L. rhamnosus bl.a. L. rhamnosus

NDS ®®PR NDS PRO O

25 25 %% FLERE FLERE

® PROBIOTIC ® PROBIOTIC KUN NDSNDS I PULVERFORM ER AKTIV FRAFRA INDTAGELSEN OGOG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. KUN I PULVERFORM ER AKTIV INDTAGELSEN HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. ® ® PROBIOTIC ER OGSÅ AKTIV I TYNDTARMEN. NDSNDS PROBIOTIC ER OGSÅ AKTIV I TYNDTARMEN.

T E RAPE U T E R, HR, ELS FO RFRO ET , E WRE, BW SH OSPHSOO UG D VA L VA GTL EGATP EO K ETR T E RAPE UTE HEEKLO S ESKT O ST RN R IENT G N IENRG EB PG S O UD EOATP EKER

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 79


®

Naturlig fiskeolie Ren fiskeolie Stabil fiskeolie eskimo -3 er tilsat antioxidantkompleks, der beskytter olien mod harskning. ®

eskimo -3 fås som kapsler og i flydende form. ®

C

Certified from sustainable fisheries www.friendofthesea.org

eskimo -3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA, og DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. ®

For nærmere information: Midsona A/S, Klostermarken 20, 9550 Mariager, tel 98 54 22 88

Med tiden får vi alle ondt!

GLYC® ORIGINAL Designet til dig der ønsker at blive ved at være rask og rørig og ikke døje med træthed og udmattelse.

FINMOT ORIK

NATURLIGE INGREDIENSER HJÆLPER DIG MED AT OPRETHOLDE ET RIGT OG AKTIVT LIV Hyben hjælper med til at bevare velfungerende led. Boswellia serrata og Gurkemeje hjælper med til at forbedre leddenes bevægelighed. Grønlæbede muslinger med glykosaminoglycaner (GAG), Omega 3 EPA fedtsyre, ETA og DHA og andre Omega-3 fedtsyrer. Gurkemeje hjælper med til at til at forbedre leddenes bevægelighed. Vitamin C forstærker normal kollagendannng er vigtig for elasticitet og genopbygning af brusk og knogler, modvirker dermed træthed og udmattelse

overanstrengelse og ledsmerter

GLYC® BOOST For sunde og bevægelige led. Specielt tilpasset dig der lever en aktiv tilværelse.

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og;

80 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Kundekontakt: Octean Pharma Aps tel. 38 422 133, www.octean.dk


Ny støtteterapi ved glutenintolerance Har du mistanke til, at du er glutenintolerant, så bør du undgå glutenholdige produkter i nogle uger for at se, om du får det meget bedre med fx din fordøjelse. Opdager du, at det kan være et problem, så fortæller det bl.a., at du danner for lidt af det enzym, der skal nedbryde den del af glutenproteinet, der hedder prolin. Det kan du læse mere om på s. 107, hvor det nye produkt fra Panacea kan hjælpe dig, når du engang imellem bare ikke vil undvære et stykke brød eller har svært ved at sige nej tak i et selskab. Gluteostop er med andre ord ikke som erstatning for en diæt, men en hjælp på vejen. I mellemtiden skal du være helt bevidst om to ting: Der er stor forskel på at være allergisk over for gluten og være intolerant over for proteinet. Men du skal også vide, at mange kan undgå at føle ubehag ved gluten, hvis de fx vælger at spise langtidshævet brød, så gæren har fået lov til at bearbejde gluten. Det gør en stor forskel. Det kan du læse mere om i februarnummeret af sund-forskning.

Et stærkt samarbejde Fordelene ved flydende mælkesyrebakterier er dels, at bakterierne er aktive, når de indtages. Men hvad vigtigere er, så giver den flydende form bakterierne mulighed for aktivt at skabe det optimale miljø for dem selv. De er levende væsener, og som vi selv gør det, arbejder de også for at sørge for, at deres livsbetingelser er så gunstige som muligt. Vita Biosa har skabt en helt speciel kombination af mælkesyrebakterier og urter. Urterne er udvalgt på baggrund af deres antiinflammatoriske egenskaber, og i Vita Biosa udtrækkes de phytoaktive stoffer fra planten i fermenteringen. Af aktive stoffer kan nævnes bitterstoffer, olier, alkaloider, antioxidanter, mineraler, sporstoffer med mere. Ved at placere mælkesyrebakterierne i et urteekstrakt påvirkes deres stofskifte i positiv retning. Vita Biosa fås i fire varianter, som alle har deres unikke sammensætning af naturlige ingredienser, og som alle har et højt indhold af mælkesyrebakterier, organiske syrer og urter. Produkterne indeholder ekstrakt af 19 urter, som er kendte for deres virkning på kroppen, især på mavetarmsystemet. Vita Biosa indeholder organiske syrer, primært mælkesyre og eddikesyre, og har derfor en pH-værdi på under 3,5. Og syrer i denne forbindelse er altså et skub til sundheden!

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 81


Julen er tid til eftertænksomhed, tid til eftertanke og tid til de rette kosttilskud, der kan støtte dig på din vej gennem 2019

82 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


P

Ta´ en ause

Pust ud, og tag en Pause - tag en pause fra hverdagen, fra studierne, fra kæresten, fra mobilen, fra alt! Nyd din Americano, fald tilbage i sofaen, og læs sidste nye viden om, hvordan du holder dig sund, let og lækker på naturlig vis. Enjoy!


Vidste du det om chokolade?

P 84

For mange rimer jul rigtig godt på chokolade. Men vidste du, at mørk chokolade og kakao indeholder tungmetallet cadmium? Her fortæller Rose Maimonide, hvordan du både kan nyde den dejlige chokolade og undgå at få for meget cadmium indenbords. Af Rose Maimonide

Man hører ofte, at mørk chokolade er sundt. Det er da også rigtigt, at sukkerindholdet er lavere end fx i mælkechokolade. Der er desværre et aber dabei, nemlig cadmium. Kakao og chokolade indeholder tungmetallet cadmium, som især ophobes i nyrerne samt i leveren. Cadmium kan i værste fald give nyreskader. Det optages igennem plantens rødder. Derfor varierer indholdet meget alt efter voksestedet og har således ikke noget med økologi at gøre. Cadmium findes i naturen - især i jorden i områder med høj vulkansk aktivitet. Der er derfor ofte højt indhold i kakao fra Ecuador og lavest indhold i kakao fra det afrikanske fastland – typisk fra Ghana. Kakao indeholder i gennemsnit 150 mikrogram cadmium pr. kg. Jo mørkere chokoladen er (dvs. jo højere kakaoprocent), jo mere cadmium indeholder den sandsynligvis. Den tommelfingerregel holder dog ikke altid, da det især er kakaoplantens voksested, som fastlægger cadmiumindholdet. En plade 70 % chokolade på 100 gram indeholder typisk 20 mikrogram cadmium. Det officielt daglige tolerable indtag er 2,5 mikrogram cadmium pr. kilo kropsvægt om ugen. Det betyder fx, at en person på 70 kilo bør indtage maks. 25 mikrogram cadmium om dagen.

Hvilken chokolade skal jeg vælge? Forbrugerrådet Tænk Kemi har for nylig testet cadmiumindholdet i mørk chokolade. Du kan få gratis adgang til testen på kemi.taenk.dk. Jeg anbefaler som udgangspunkt altid økologisk chokolade/kakao. Af de økologiske chokolader, som Tænk Kemi testede, har ”Änglamark økologisk 70 % chokolade” lavest cadmiumindhold. Dog ikke så lavt som de to ikkeøkologiske testvindere.

Vidste du … at der hidtil ikke har været grænseværdier for cadmium i chokolade? De kommer d. 1. januar 2019. Der må fremover være op til 0,8 mg (800 mikrogram) cadmium i et kilo chokolade.


Hvis du spiser meget chokolade hver dag og andre fødevarer med højt cadmiumindhold, ville jeg måske overveje de ikke-økologiske testvindere. Det vil dog være mest optimalt at undgå andre cadmiumholdige fødevarer, skære ned på chokoladeforbruget og så gå med de økologiske chokolader med lavest muligt indhold af cadmium. Jeg har desværre ikke fundet økologisk chokolade fra Afrika.

Her finder du også cadmium Til sammenligning indeholder hørfrø 200-1.300 mikrogram pr. kg og solsikkefrø op til 500 mikrogram pr. kg. Indholdet er generelt lavest i de økologiske frø. Fødevarer som østers, muslinger, brunt krabbekød og rejer (især rejers indvolde) indeholder også relativt meget cadmium. Men også dagligdags fødevarer som brød, kød og kartofler bidrager til det samlede billede. Faktisk kommer halvdelen af en almindelig danskers cadmiumindtag fra kornprodukter. Der er mest cadmium i fuldkorn.

Sådan begrænser du dit optag af cadmium Den gode nyhed er, at du kan begrænse dit optag af cadmium ved at få nok C-vitamin, jern, selen og zink. Det er næsten umuligt at få nok selen og zink fra kosten på en sund måde. Derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på at få nok af disse to mineraler, især hvis du spiser mørk chokolade dagligt. I så fald bør du også undgå hørfrø, solsikkekerner og fuldkorn og prioritere at vælge chokolade og kakao fra Afrika. Pointen er at være opmærksom på dit samlede indtag af cadmium over længere tid.

Vidste du … at paranødder er en god kilde til selen og sunde fedtstoffer.

Vidste du … at også rygning er en kilde til cadmium? Hvis du ryger eller tidligere har røget, er du allerede belastet af cadmium.

85 Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers Grøn Stue får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Få gratis guides på rosemaimonide.com.

Kakaobønnens vej til

chokolade


Kulør og kålkraft på julebordet

P 86

Der er al mulig god grund til at pimpe din dejlige julemad med vinterens råvare nummer 1, kål. Gerne i alle mulige afskygninger. Det er ikke alene skønt for smagsløgene med et friskt pust og godt for øjnene med et kulørt indslag. Det er også en gevaldig støtte til en juleramt fordøjelse og lever.

Nanna Ewald Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Af Nanna Stigel

I denne opskrift er der brugt grønkål, men du kan i princippet lave salaten med de fleste typer af kål.

Frisk grønkålssalat Det skal du bruge 350 g frisk grønkål 100 g pekannødder 1 appelsin 1 granatæble

Dressing af 1 spsk. mørk balsamicoeddike 2 spsk. koldpresset olivenolie 1 toppet tsk. honning 1 tsk. dijonsennep Salt & friskkværnet peber

Sådan gør du Rib bladene af stilken, skyl dem grundigt, og afdryp alt vandet, fx i en salatslynge. Snit nu grønkålen helt, helt fint. Enten med en god kniv eller med kniven i foodprocessoren. Rist pekannødderne let på panden. Undgå at give dem hård varme. Skær skrællen af appelsinen, og sørg for at skære den hvide hinde fra. Skær nu mellem lamellerne, så du får appelsinfileter. Frigør kernerne fra granatæblet. Bland dressingen, og smag den til. Kom det hele i en skål eller på et smukt fad. Og server juleaften, til julefrokosten eller hvilken som helst anden lejlighed, hvor der skal farver på bordet og kål i maven.

Skål for grønkål Grønkål er genialt i julemånederne. Det er her, de grønne krøllede blade er naturligt i sæson. Grønkål holder sig fint på markerne hen over efteråret og i vintermånederne, og faktisk smager det allerbedst, når det har fået lov at stå udenfor i frost. Desuden er indholdet af kostfibre tårnhøjt i grønkål. Det fremmer en god fordøjelse, og dét har de fleste brug for i december. Dertil kommer, at rå kål indeholder bitterstoffer, der giver et fint smagsmæssigt modspil til de søde og fede juleretter, og som stimulerer leverens galdeproduktion, der netop er vigtig for fordøjelsen af fedt. Ren decemberbonus!


Seriøs og dybdegående eksamineret

biopat & naturopath ibm

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus.

INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS?

Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner !

Hvad er din udfordring?

Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Lad mig hjælpe dig! GRATIS INTRO SAMTALE Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

Klinik for komplementær behandling

ce_udd_okt16.indd 1

Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer På klinikken anvendes:

25/10/16 18.39

anjaballegaard.dk tlf. 30337240 mail: kontakt@anjaballegaard.dk lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

BOOST DIN SUNDHED OG VITALITET

NY BOG Kål smager skønt Styrker og forebygger Afgifter og beskytter Virker antiinflammatorisk

• Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning • Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand. • Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ… Fortsættes

Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com ∙ 86 11 40 42 ∙ frededamgaard.dk

Læs mere på lisbethtordendahl.dk


P

Alternativer til decembers sukkerfælde

88

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Vil du gerne undgå at falde i sukkerskålen og blive ramt af bølgegang i dit blodsukker, energiniveau og humør (plus øget inflammation og andre af sukkerets kedelige følgesvende), så er der heldigvis masser af muligheder for at lave lækkert juleguf, som ikke blot er tomme kalorier, men som er lavet af sunde råvarer, der bidrager med god næring til kroppen og smager skønt.

Af Lisbeth Tordendahl

Prøv fx disse julekugler, der er lavet på base af sorte bønner. Bare rolig, de sorte bønner er ikke til at gætte, hvis ikke man ved det. Og de er ikke til at smage, hvis man ikke ved det. Men bønnerne giver en god konsistens og bidrager med gode proteiner og fibre, så blodsukkeret kan holdes nogenlunde stabilt.

Julekugler med krydderier og cognac Det skal du bruge 240 g kogte sorte bønner 160 g bløde dadler 20 g kakaopulver 10 g kokosfibermel 45 g smør (evt. kokosolie) 2 tsk. stødt kanel 1 tsk. stødt kardemomme 1 tsk. stødt ingefær ½ tsk. stødt nellike Salt 4 tsk. cognac ½ tsk. fintrevet skal af klementin 35 g kakaosmør (kan erstattes af 70-85 % chokolade) ca. 50 g pistaciekerner (grønne og usaltede)

Sådan gør du

Få opskrifter på kryddermuffins, konfekt og andet til julen i den gratis e-bog Grøn og Bæredygtig Jul, der kan downloades på lisbethtordendahl.dk.

Hæld vandet fra bønnerne, kom dem i en sigte, og skyl dem under hanen. Dræn dem godt. Kom dem i en foodprocessor, og kør sammen med dadler, smør, kakao, kokosfibermel, krydderier og et nip salt til en helt ensartet masse. Det tager nogle minutter. Giv det hellere lidt ekstra tid end for kort, massen må gerne være helt glat. Smelt kakaosmøret ved lav varme, og bland det i. Kom det hele i en skål, og sæt det i køleskabet en halv times tid. Hak pistaciekernerne fint. Form kugler af massen, og tril dem i pistaciekerner. Sæt kuglerne på køl i mindst en time, inden de nydes (eller i fryseren). Opbevar dem i køleskabet i en lukket beholder, de kan holde sig fem til syv dage. Eller sæt dem i fryseren. Variation: De sorte bønner kan erstattes af hvide bønner eller kidneybønner.


Nyd julen - uden sygdom og stress December er en måned, der er kendetegnet ved glæde og hygge, og som mange ser frem til – nogle endda i flere måneder. Men december er også en tid, hvor mange af os stresser for at nå det hele, hvor energiniveauet kan være lavt, og hvor influenzasæsonen er over os.

89

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Af Caroline Fibæk

Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at mindske stress og sygdom – så du har meget mere tid til nydelse og hygge.

Her er fem gode måder til at booste dit immunforsvar og mindske stress: Væske: Sørg for, at din krop er hydreret. En krop i væskeunderskud er træt. Start fx dagen med et stort glas vand med citronsaft og ½ tsk. Himalayasalt. Vitaminer: Tag et godt og naturligt multivitaminpræparat, så du er sikker på ikke at mangle vitaminer og mineraler i vinterhalvåret. Vær specielt opmærksom på at få nok D-vitamin. Frisk luft og dagslys: Hjernen og alle cellerne i din krop har brug for sollys og ilt. For at opretholde et godt energiniveau er det vigtigt at få frisk luft, dagslys og bevægelse af kroppen hver dag. Søvn: Kroppen har brug for minimum syv til otte timers søvn i et mørkt og stille rum for at kunne fungere optimalt. Sørg for at få ro og hvile nok hver dag. Mindsk stress ved at meditere eller bare være stille 10 minutter om dagen. Grin: At grine er faktisk vanvittigt sundt! Latter øger udskillelsen af endorfiner (kroppens naturlige smertestillere). Når du griner, øges antallet af hvide blodlegemer, og dit immunforsvar styrkes.

Prøv også denne anderledes version af den traditionelle julede gløgg - og boost dit immunforsvar med disse varmende og stimulerende ingredienser:

HavtornsGløgg Det skal du bruge ½ liter æblejuice 3 dl havtornssaft (købes i helsekostbutikker) 1 tsk. hakket ingefær 4 kanelstænger 1 tsk. rosa peberkorn 3 kapsler kardemomme 2 stjerneanis Evt. lidt honning

Sådan gør du Lad æblejuice simre i en tykbundet gryde med ingefær, kanelstænger, rosa peberkorn, kardemommekapsler og stjerneanis i ca. 10 min. Lad drikken køle lidt af, og tilsæt havtornssaft lige inden servering. Smag evt. til med ekstra honning.


Du skal tale med din læge om …

... dit forbrug af kosttilskud

P

Der er rigtig mange danskere, der anvender kosttilskud. En del af dem ønsker ikke at fortælle deres læge om det. Det kan være, fordi de er bange for ikke at få lægens accept af det.

90

Af Marianne Palm

Det kan også være, at de bare er så sikre i deres sag, at de ikke orker at tage en diskussion, i fald lægen ikke ser med samme positive øjne på anvendelsen af for eksempel vitamin- og mineralpræparater. Flere og flere læger er imidlertid begyndt at acceptere kosttilskud som et godt redskab til at støtte helbredet. Dog understreger mange, at der kan være tilfælde, hvor samtidig brug af bestemte lægemidler og kosttilskud ikke går godt i spænd, og i sådanne situationer er det vigtigt for lægen at vide, hvad patienten tager.

Bedre undervisning af læger Hjerteforeningen skrev på et tidspunkt om emnet på sin hjemmeside i artiklen ”Din brug af alternativ medicin er vigtig viden for hjertelægen”. Her fortæller Kim Dalhoff, overlæge og professor ved Klinisk Farmakologisk Afdeling Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, at Københavns Universitet har bedt lægerne om at udvide undervisningen i naturlægemidler i faget Klinisk Farmakologi. Der er to problemer, forklarer professor Dalhoff. Det ene er, når svært syge patienter bruger enorme summer på indkøb af uvirksomme præparater, som i bedste fald er virkningsløse. Det andet er, at mange producenter af disse præparater ikke er interesserede i at indgå i reelle videnskabelige og kontrollerede undersøgelser af deres produkter.

Forskning i kosttilskud Omvendt findes der producenter af naturlægemidler og kosttilskud, som går aktivt ind i denne type forskning. Den danske virksomhed Pharma Nord, som blandt andet fremstiller medicinsk selengær og coenzym Q10, er meget aktivt involveret i forskning i næringsstoffers betydning for helbred. Den medicinske selengær, som hedder SelenoPrecise, og Bio-Qinon Q10, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel, blev anvendt i en stor, svensk undersøgelse (KiSel-10), hvor det lykkedes kardiologer fra blandt andet Universitetet i Linköping at reducere dødeligheden af hjertekarsygdomme med 54 % hos en gruppe raske ældre mænd og kvinder. Ligeledes blev Bio-Qinon Q10 anvendt i en stor undersøgelse, som hedder Q-Symbio, hvor forskere gav præparatet sideløbende med konventionel hjertemedicin til patienter med kronisk hjertesvigt. Undersøgelsen, som løb over to år, dokumenterede, at der hos de patienter, der tog BioQinon Q10, var 43 % færre, som døde af deres sygdom.


Lad det naturlige overvinde din krop

KOSTTILSKUD

Urte-penCil

Effektiv optagelse, og helt uden tilsætningsstoffer. 100% vegansk serie med friske frysetørrede urter.

- til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-Pensil og derudover C-vitamin, der bl.a. • bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet • understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at bevare et sundt tandkød og holde din hud i balance

www.terranova-nutrition.dk

Hvile og afslapning til at genoprette din krop til den næste dag Magnesium er et vigtigt mineral til at mindske træthed- og udmattelse, og det bidrager til en normal muskel funktion. Solgar’s Magnesium Citrat er et trimagnesium citrat produkt af høj kvalitet, der understøttet et aktivt liv. Produktet indeholder mere end 40% mere Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter magnesium end almindeligt magnesium citrat.

Urte-Pensil

og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 Solgar har produceret kosttilskud siden 1947, kåret af Helsam som 25 års salgssucces. og har en stor serie til det danske marked. www.solgar.dk

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. Premium Group / Solgar Nordic / Jagtvej 14med / 2680 Solrød KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige Nordic dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale læge eller Strand sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


P 92

Kysseklar til misteltenen? Julen er hjerternes fest, og derfor skal du da give den ekstra gas sammen med kæresten under misteltenen. Helst uden forkølelsessår på læben og gerne med en lækker farve til at fremhæve dine kysseklare læber. Af Benedikte Mikkelsen

Stiletter, rød kjole, nissehue … og så lige et kæmpe forkølelsessår pladask på læben. Alt spiller, og så kommer irriterende Herpes HSV-1 ind og ødelægger det fuldendte. Forkølelsessår er en meget almindelig, men meget smitsom sygdom forårsaget af herpes. HSV-1 er den hyppigste og er som regel begrænset til mund og læber. Herpesudbrud viser sig som små blærer, der forholdsvist hurtigt brister. Herefter kommer der sårdannelse, og såret forsvinder senere af sig selv.

Jeg kysser dig om en uge Vi håber, at din fyr er tålmodigt anlagt, hvis han skal vente så længe under misteltenen. Men udbrud af HSV-1 varer desværre typisk mellem syv og 10 dage, men herefter ser dine læber normale ud igen. Der kommer heldigvis ikke ardannelse efter infektionen. Som vi skrev ovenfor, så er forkølelsessår en af de mest almindelige infektioner i befolkningen. Faktisk er næsten alle danskere smittet med virus, men det er kun omkring hver femte, som generes af tilbagevendende udbrud. Er du blandt de uheldige, så kender du sikkert alle faresignalerne. Svien, prikken eller brænden på læben er ofte en indikation på, at et nyt udbrud er under optræk: Sæt ind nu! Du kan nemlig stadig nå at behandle, inden infektionen har fået overtaget. Spirulinaalgen har vist sig at have antibakterielle og antivirale egenskaber og kan derfor forebygge et forkølelsessår.

Døjer du med herpes, kan det gavne dig at spise mad med et højt lysinindhold. Vil du helst spise vegetarisk, så velbekomme: Avokado, ananas, banan, canteloupe, grønne bønner, gulerod, linser, ris, rødbede, røde bønner, salat, sojabønner, æble, ærter og ølgær.

Hold læberne godt fugtet året rundt. Husk derfor at fugte indefra, og gør det med vand, så du holder kroppen hydreret.

Er du under et herpesangreb, så hold dig fra madvarer, som indeholder arginin, såsom: Appelsin, blåbær, boghvede, havre, hvede, kikærter, kokos, mandler, nø canteloupe dder, rosiner, sesamfrø. Chokolade og gelatine samt kaffe, kakao, øl og sodavand bør du også holde lidt igen med, hvis du lider af herpes.


Lad algen redde dit lækre jule-dig Spirulinaalgens antibakterielle og antivirale egenskaber kan forebygge forkølelsessår. Forkølelsessår kommer, når celle efter celle invaderes af virus. Polysakkariden fra spirulina kan stoppe virus. Ud over at stoppe herpesvirus’ invasion af cellerne har polysakkariden også en bakteriehæmmende virkning. Bakterier følger jo som ofte efter virus. Læs mere om spirulinas gavnlige virkning på forkølelsessår: Søg ”forkølelsessår” på www.sund-forskning.dk.

Det må godt være pænt …

Lidt ekstra bonus om spirulina Spirulina har uanede gavnlige virkninger og beskytter mod aldring af huden. De føromtalte polysakkarider i spirulina øger dannelsen af kollagen i menneskelige hudceller med op til 36 %. Kollagendannende celler spiller jo en afgørende rolle i hudens aldring. OBS! Det skal være den tyske, specialfremstillede spirulina, du skal bruge, hvis du vil sikre dig et våben mod herpes.

… at forebygge og behandle forkølelsessår. Ocean Kiss indeholder det videnskabeligt dokumenterede spiralin, som er udvundet af mikroalgen spirulina. Men da tørre og revnede læber giver lettere adgang for et nyt udbrud af forkølelsessår, så giver Ocean Kiss også dine læber pleje - samme stift indeholder nemlig mandelog jojobaolie. Som et ekstra plus så er læbeplejen gjort super sexet. Du kan nemlig få Ocean Kiss i fire skønne farver: classic red, coral pink, dark red (perfekt julefarve) og nude.

Ocean Kiss er fri for parabener, silikoner og kemiske konserveringsmidler og lavet på naturlige ingredienser. Fingrene væk fra juleknasen Oplever du hyppige udbrud, så er det måske dit indtag af fødevarer, som indeholder aminosyren arginin, såsom chokolade og nødder, som er synderne. Så måske skal du holde lidt igen med nødder og chokolade, selv om det er surt, især i juletiden!

Trigger du din herpes med de to lækre sager, så kan du måske få glæde af at tage et kosttilskud med lysin, som Natur-Drogeriet har som kosttilskud.

Hvad kan du gøre, hvis du har herpes? Hold dig rask! Forkølelsessår kommer typisk i forbindelse med en fysisk sygdom som forkølelse. Spis sundt, drik vand, og dyrk motion – tre gode ting til immunforsvaret. Sørg for at få de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Kosttilskud med stærke vitaminer og mineraler er med til at støtte op om immunforsvaret. Undgå stærkt sollys Rådet er ikke så relevant her i december, men tænk over det til sommer. Stress Kig på din hverdag - har du måske lidt for mange bolde i luften? Måske har du bare menstruation og er blandt dem, som oplever at få udbrud i den forbindelse.

93


P 94

Har din krop en god jul?

Nu har vi altså jul igen, det lader sig ikke skjule. Din hjerne tænker jubiii, og din krop tænker åååh nej - ikke allerede igen. Fedt, sukker, alkohol og for lidt motion er ofte forbundet med højtiden. Mådeholdenhed krydret med lidt aloe vera kan gøre din krop i godt julehumør.

Af Benedikte Mikkelsen

Mådehold er måske ikke det nemmeste, når julebordet bugner med lækre sager. ”Mindful eating” er en metode, hvor du faktisk ”bare” lytter til kroppens signaler og ikke lader dine sanser overtage din hjerne. Overtager synssansen og duftesansen, risikerer du at overspise, når det smukke julebord lokker. Spis langsomt, og stop, når du er mæt. Læs mere om ”Mindful eating” på mindful.org, og find inspiration til at give kroppen en god jul.

Giv dine tarmbakterier en god julegave … … som de sikkert ikke bytter. Du har to rigtig gode venner nede i tarmene, nemlig bifidobacterium og lactobacillus. Har du en velfungerende tarm, har du rigtig mange fra de to bakteriefamilier. Foruden at forhindre sygdomsfremkaldende bakterier i at indtage tarmen så hjælper de også med at holde tarmens immunforsvar i balance. Giver du din tarm noget aloe vera i julegave, får du samtidig et boost af bifidobacterium. Det er indholdet af polysakkaridet acemannan, som giver aloe vera dens unikke effekt, herunder også stimulering af væksten af tarmbakterier.

Mere rugbrød og grønt, mindre pålæg Julefrokosterne er for de fleste danskere et orgie af kød. Medmindre du er totalt palæofan, så skær rugbrødet lidt tykkere, og lad pålægget være det mindst dominerende på din tallerken. Selvfølgelig skal der være rigtig god plads til det grønne, også selv om det er jul.

Julen kan godt være hyggelig, selv om den er en lille smule sund. Tag mavehjælpen med på juleferien Skal du til sydens sol eller måske over til faster Anna i Jylland og holde jul, så kan du heldigvis nemt tage lidt aloe vera med. Avivirs aloe vera kapsler er super nemme at smide i tasken. Kapslerne er økologiske, men også veganske, så vil du ikke spise dele fra dyr, kan du roligt snuppe to til tre stykker aloe vera kapsler om dagen.

Ud over aloe vera vil din mavesæk og dine enzymer elske dig for et glas vand med lidt friskpresset citron i til maden. Så nedbryder du den til tider tunge mad meget bedre.


bring din hud i balance med Green People PRISBELØNNET OG CERTIFICERET ØKOLOGISK

ER DIN HUD UDE AF BALANCE? Green People tilbyder vegansk og økologiske hudpleje uden udtørrende alkohol, skadelige tilsætningsstoffer og unødige fyldstoffer. Produkter tilsat højt indhold af naturlige antioxidanter, omega olier og klinisk dokumenterede antiaging aktivstoffer. Funktionelle produkter der tilmed er drøje i brug. Green People har vundet mere end 190 priser. Vi tilbyder over 100 certificerede økologiske og veganske produkter til hele familien.

www.greenpeople.dk GP_SundForskningB_Advert_2018.indd 1

19/06/2018 09:22

ORIGINAL SILICEA

OPNÅ STÆRKERE OG TYKKERE HÅR Vil du ha´ fyldigt hår, stærje negle og smuk hud, så er kisel og biotin makkerparret, du vil opsøge. De har hver deres forcer, men tilsammen står de endnu stærkere. Original Silicea er Sveriges bedst sælgende kosttilskud inden for hår, hud og negle flere år i træk. Silicea er et veletableret produkt med mere end 55 års dokumenteret erfaring. Veldokumenteret af flere kliniske undersøgelser på både hår, hud, og negle, viser at 9 ud af 10 brugere var yderst tilfredse. Én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen er nok.

NATURAL BEAUTY WITH SILICEA

Originalet med kiselsyre helt uden tilsætningsstoffer

FOR HAIR SKIN AND NAILS Findes hos udvalgte helsekostbutikker og; Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk


Kisel, hvad er op og ned

P

Silicium, også kaldet kisel, kan gøre noget rigtig godt for din mave, men også for dine negle, hud og hår. Læs med, og find ud af, hvornår og hvordan du skal bruge kisel.

96

Af Benedikte Mikkelsen

Vi har flere gange i sund-forskning bragt artikler om spormineralet kisel, hvor dets gavnlige virkning for mave/tarm, men også hud, hår og negle har været beskrevet. Vi har efterfølgende fået spørgsmålet: Kan jeg bruge det samme kiselprodukt til det hele? Da hår, hud og negle kræver en lidt anden tilgang end slimhinden i tarmen, vil vi forklare, hvornår du med fordel kan tage det ene frem for det andet.

Kort om kisel/silicium Kisel er et af de vigtigste spormineraler og findes hovedsageligt i væv, hvor en særlig stærk struktur er nødvendig som i fx knogler, tænder, brusk, muskler, sener, lunger og negle. Findes desuden i blodet, hjernen, thymuskirtlen og i lymfekirtlerne. Silicium er derfor alfa og omega for normal knoglevækst og udvikling. Mineralet styrker hud, hår, negle og slimhinder og sørger for at holde bindevævet elastisk. Slap og rynket hud kan skyldes mangel på silicium. Silicium fremmer desuden sårheling i såvel hud som slimhinder, eksempelvis ved sårdannelse i tarmsystemet.

Mineralet silicium styrker bindevæv, hud, hår og negle samt slimhinder.

Et dagligt tilskud med makkerparret silicium og biotin giver næring til huden og hårrødderne indefra.

En kødholdig kost med kun få grøntsager øger risikoen for siliciummangel. Lækker hud, smukt hår og stærke negle - ja tak? Vi starter med kisel til de tre ting. Kisel binder vandet i hudens og hårrøddernes bindevæv og er med til at øge blodtilførslen og indvirker positivt på produktionen af elastin og kollagen, der er de fibre, bindevævet udgøres af. Dermed er kisel både med til at fugte og opbygge det vigtige bindevæv, som har så stor betydning for fast hud, stærke negle og kraftigt hår. Hvad kisel er for bindevævet, er B-vitaminet biotin for de celler, der fornyr og udvikler nye hår. Biotin har et højt svovlindhold, som er livsvigtigt for den menneskelige organismes iltningsprocesser og har en positiv effekt på cellevækst og celledeling. Mangel på vitaminet kan medføre skrøbelige negle, tør/fedtet hud samt hårproblemer. Skældannelse er også et symptom på biotinmangel.

Voksne mellem 18 og 60 år har behov for 25-30 mg kisel dagligt, og er du over 60, stiger den anbefalede dosis til 30-40 mg dagligt. Som eksempel indeholder 100 gram brune ris 36 mg kisel, 100 gram havregryn indeholder 13 mg kisel, og 100 gram banan indeholder 8 mg kisel.


Du får både kisel og ikke mindst vidundervitaminet biotin i Original Silicea – hår, hud og negle. Octean er firmaet blandt frontløberne på området, og de er da også blevet kvitteret med ”Swedish Health Awards” i 2017 for bedste hårprodukt. Produktet er desuden tilsat selen, som opretholder hudens elasticitet og forebygger skæl, samt zink, hvilket er vigtigt for, at vi kan producere keratin, som er det altafgørende for et sundt hår. Får du ikke zink nok, bliver dit hår tørt og glansløst.

Biotin finder du i fødevarer som ris, fuldkorn, grønkål, champignon og nødder. Det anslås, at voksne almindeligvis har et behov for 120-200 mikrogram biotin dagligt.

Det var lidt guf til dit hår, hud og negle - lad os gå videre til kislens betydning for din mave og tarm.

97

Fødevarer, som indeholder kisel, er fx brune ris, kornprodukter, nødder, mandler, frugt, bønner, grøntsager, spirer og tang. Glad mave og tarm Julen er ikke bare hjerternes fest, men også mavens. Vi spiser lidt ekstra af det fede og det søde, vi rører os for lidt, og vandindtaget erstattes måske også af andre våde varer. Du kan med fordel snuppe lidt kisel til din hårdtprøvede mave og tarmsystemet. Kiselgelen i Silicea mave-tarm gel virker som en svamp, som simpelthen suger giftstoffer til sig og lægger en beskyttende hinde i maveslimhinden. Gelen virker ved at neutralisere syreoverskuddet og genoprette syre-basebalancen. Det giver derfor også øjeblikkelig virkning ved halsbrand, da din mavesyre stabiliseres frem for at nedsætte produktionen af mavesyre, som mange syrehæmmende produkter gør. Mavesyren er nemlig nødvendig for din fordøjelse og er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maven. Derfor: Husk nu at elske din mavesyre. Har din mave tendens til at gå i stå, kan du med fordel også tage en haps kiselgel.

Kiselmolekylerne er 2000 gange mindre i Original ‘Hår, hud og negle’ end i Silicea mave-tarm. Dermed kan molekylerne optages specifikt til dit hår, din hud og dine negle. Din mave og tarm har mere glæde af den tyktflydende gel, hvor molekylerne er større.

Har du stadig ikke forstået forskellen … … hvorfor du ikke bare kan tage kiselproduktet til maven, hvis du vil pleje dit hår og omvendt? I Silicea hud, hår og negle er der tilsat biotin, selen og zink, så du vil derfor ikke få samme effekt til de områder, hvis du indtager Silicea mave-tarm, hvor de tre komponenter ikke er tilsat. Har du kronisk eller akutte mavetarmproblemer eller har halsbrand og er oppustet, så kan Silicea mave-tarm være din her og nu støtteterapi. Ved mavetarmproblemer skal koncentrationen af kisel være stærkere, og du skal derfor vælge produktet Silicea mave-tarm, som er udviklet til at gavne præcis det område.


P

Vinterens komme

98

Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Temperaturen falder nu drastisk efter den fantastisk varme sommer. Jeg personligt savner hurtigt varmen og leder efter den varme bluse, der har været gemt væk siden sidste vinter. Af Thomas Kjærsgaard

Smerter i bevægeapparatet i den kolde tid I klinikken kan jeg høre, at jeg ikke er alene. Omslaget i vejret giver mange problemer i bevægeapparatet. Ømhed og smerte i knæ, lænd og ryg ses, når det igen bliver fugtigt i luften. ”Barometerknæ” hørte jeg engang en, der kaldte det. Den homøopatiske kur er klar. Hovedmidlet hedder Dulcamara Homaccord. 30 dråber i en halv liter vand, der drikkes slurkvis over dagen. Behandling af mere specifikke rygsmerter i forbindelse med mere koldt og fugtigt vejr er: Skulder/nakke: Gelsemium Homaccord Brysthvirvler/mellem ribbenene: Ranunculus Homaccord Lænd: Colocynthis Homaccord Muskler: Rheumaheel, Traumeel Nerver: Neuralgi dråber/tabletter Men sørg for at holde kroppen varm og i gang. Selv om det bliver koldere udenfor, er vores behov for bevægelse der stadig. Det er ofte den eneste kur mod smerter i bevægeapparatet: at holde den aktiv. Jo stivere vi bliver, desto større er behovet for at aktivere vores bindevæv og fascia mellem musklerne. Ellers stivner det yderligere og starter ofte en meget uheldig, ond smertecirkel. Når vi mærker smerter, hæmmer vi motorikken og vores normale bevægelsesmønstre. Så skal andre led og muskler kompensere på en uheldig måde, der gør, at andre områder bliver belastet og derved også smertefulde. Til sidst bevæger vi os slet ikke, og vi degenererer således yderligere i bevægeapparatet. Det er derfor altid vigtigt at holde sig i gang. Det behøver ikke være den vilde tur i fitnesscenter eller vende traktorhjul. Det kan blot være lidt morgengymnastik som ”De 5 Tibetanere”, der er nogle simple øvelser, som aktiverer hele kroppen for folk i alle aldre.


Uro hos spædbørn Jeg havde i forgårs en kun fire måneder lille pige i klinikken. Hendes forældre fortalte, at hun allerede havde fået tre penicillinkure, fordi moren havde fået brystbetændelse. Senere fik barnet stærk diarré og en luftvejsinfektion samt ondt i ørerne. Nu var så fordøjelsen gået hele i stå, og barnet var på afføringsmidlet Movicol. Det er så trist, når så lille et barn er på vanedannende medicin. Barnet blev kun ammet, så behandlingen involverer selvfølgelig også moderen. Begge blev sat på probiotika for at erstatte den tabte tarmflora på grund af penicillinen. Jeg anbefaler SymbioLact, da dosis ligger i små enkeltbreve til udrøring i vand/mælk/saft. Frysetørrede mælkesyrebakterier er nemlig meget følsomme over for fugt og lys, så her får man max ud af produktet, når posen bliver åbnet og anvendt. Et halvt brev til barnet og et helt til moren. Rent homøopatisk gav jeg barnet Viburcol. Det fås enten som orale pipetter eller stikpiller. De indeholder primært kamille og er gode til at give barnet ro med og uden febertilstande. Det er altid problematisk at læse et spædbarns signaler korrekt, så Viburcol er godt til bredspektret at give ro og lindring af en eventuel infektion. Der foreligger i øvrigt et rigtigt godt studie på Viburcol, hvor man sammenligner med Paracetamol. Til ørepinen kan man anvende Oteel øredråber. Jeg har dog et lille trick, der også er godt. Hvis man smører Traumeel salve bag øret på barnet, der hvor der opstår en lille fordybning, når man åbner munden, så påvirker salven området ind til mellemøret. Det er meget effektivt. Moren kan i øvrigt også anvende Traumeel salve, hvor brystbetændelsen er.

Bihulebetændelse Infektionerne begynder lige så stille i takt med omskiftet i vejret. Jeg ser en del bihulebetændelse for tiden. Slimhinderne i bihulerne kan være belastet af mange ting. Ved tilbagevendende tilstande anbefaler jeg en kur med probiotika og Euphorbium Comp dråber. 30 dråber i en halv liter vand, der indtages slurkvis over dagen. Grunden til at jeg vælger en systemisk dråbekur i stedet for Euphorbium Comp næsesprayen, er, at tilgangsvejene fra næsehulen til bihulerne ofte er stoppede ved kroniske og ofte tilbagevendende betændelser. En næsespray vil simpelthen ikke kunne komme ind i bihulerne og er derfor virkningsløs. Derfor er en seks til otte ugers kur med miksturdråber godt. Derefter kan man følge op med næsesprayen. Gerne gennem længere tid, da den ikke udtørrer slimhinden og derfor er god til kronisk tørre næseslimhinder. Mange andre næsesprays må man kun anvende to til tre uger, idet de udtørrer og på sigt forårsager lugte- og smagsforstyrrelser. Derudover kan man øge immunforsvaret med Engystol, der også hæmmer vira som adeno-, influenza- og herpesvirus samt RSV, der giver lungebetændelse og bronkitis. Studier viser, at det rent teknisk sker ved at øge produktionen af IFN-γ og TH-1 celler samt forøger granulocytosen. Alt sammen vitale dele af vores immunforsvar. Det er fantastisk rart, at niveauet af dokumentation for homøopati er så stærkt stigende i disse år. Især når mange skeptikere gør et stort nummer ud af at gøre det til grin med udokumenterede og usande påstande. Fake news, som det så populært hedder i dag.

God vinter til alle!

99


Januar, nu skal kroppen udrenses!

P 100

Er det stadig december, så læg artiklen her til side, indtil kalenderen viser januar. Til januar skal nytårsforsættet nemlig udleves, og du skal tilbage i dine sunde vaner. Prøv at skyde det hele i gang med en god gang udrensning. Af Benedikte Mikkelsen

Jul skal være fyldt med hygge, god mad og være tiden, hvor vi skal slippe dagligdagens rutiner. Men nu er det januar, og du skal i gang med dine rutiner, som indeholder skønne ting som - motion - sund mad, groft og grønt - masser af vand Faktisk er de tre ting absolut grundlæggende, når du skal udrense kroppen, så måske behøver du ikke en decideret udrensningskur. Mange føler dog, at efter en usund periode kan det være rart at få ophobet væske og affaldsstoffer til at forsvinde lidt hurtigere. I gamle dage brugte de brækmidler til at rense kroppen, men i dag har vi heldigvis lidt blidere metoder. Selv om du lever 100 % sundt (hvilket de færreste kan), så kan du ikke undgå forurening. Luften, vandet og jorden, hvor vi dyrker vores mad, er forurenet med giftstoffer. Når vi drikker vand og spiser bearbejdet mad, ophober vi bly, kviksølv, arsenik og PBC. Når kroppen ikke kan holde trit med at udskille giftstofferne, vi dagligt får ind i kroppen, ophobes de i vores krop. Faktum er, at alt i alt vil de fleste have stor glæde af indimellem at rense ud og give kroppens udskillelsesorganer en hjælpende hånd i form af urter som fx marietidsel, artiskok, rødkløver, cikorierod og loppefrøskaller.

Start parat fordøjelse Din fordøjelse skal være tiptop, hvis kroppen skal udrenses. Selvsagt kan kroppen ikke udrense, hvis den ikke kan komme af med affaldsstofferne gennem blandt andet afføring. De tre stærke råd, motion, sund kost og vand, spiller en afgørende rolle her. Skal du kickstarte din fordøjelse, kan du prøve loppefrøskaller. Loppefrøskaller har mange år på bagen som et tarmregulerende produkt. Skallerne har en ekstraordinær vandbindingsevne og en smørende virkning på hele fordøjelseskanalen, da fibrene evner at bevare deres geldannende effekt hele vejen igennem systemet.


Du skal være meget opmærksom på at drikke rigeligt med vand, så du kan få den optimale effekt af urten.

Urter til din udrensning: -

Marietidsel er måske den mest kendte urt til udrensning. Leveren er din krops store udrensningsorgan, og marietidsel er god til at understøtte leverens funktion. Marietidsel indeholder desuden en gruppe antioxidanter, silymarin, som binder sig til leverceller og forhindrer skadelige kemikalier i at komme ind i cellerne. Silymarin hjælper også cellerne med at regenerere og fremmer glutathion, en antioxidant, der bekæmper de frie radikaler, som opstår, når leverenzymer nedbryder gifte. Føler du dig oppustet og træt, så vil du elske marietidsel.

-

Artiskok er en anden vigtig fordøjelsesurt. Dit galdeflow fremmes, hvilket er essentielt for en god fordøjelse. Tilsammen kan marietidsel og artiskok forbedre din daglige lever- og galdefunktion.

- Rødkløver har en afgiftende virkning. -

Cikorierod indeholder stoffet esculetin, som kan beskytte leveren mod forgiftning. Endvidere indeholder cikorieroden sukkerstoffet inulin, som virker gavnligt på fordøjelsen.

Du finder urterne i BioDrain fra New Nordic, som er en alt-i-en-tablet. Du får altså urtesammensætningen og loppefrøskaller, samtidig med at produktet indeholder magnesium og cholin, som sørger for udrensning gennem fordøjelse, lever, galde, lymfe og nyrer. Tag BioDrain-tabletterne i fire til seks uger to gange om året.

Fakta om cholin: Cholin er en organisk forbindelse, der kan dannes i kroppen ud fra aminosyrerne serin og methionin, når B12, folat, vitamin B6 og magnesium er til stede. Cholin er vigtig for optagelse af fedtstoffer. Når fedt fra tarmen absorberes over i lymfen, videre i blodbanen og ind i cellerne, sker det via transportmolekyler kaldet chylomikroner. Et væsentligt chylo-mikron i denne proces er VLDL (very low density lipoprotein). Cholin er væsentligt for dannelsen af VLDL. Er der ikke tilstrækkelig mængde af cholin i kroppen, dannes mindre VLDL, hvorved fedt og kolesterol ophobes i leveren.

101


P 102

Lille toilettip: Sid rigtigt på toilettet! Menneskets krop er slet ikke egnet til at sidde og trone på et højt toiletsæde. Vi er skabt til at sidde på hug. Vent dog med at fjerne dit toilet og grave et hul i stedet, for du kan meget nemt efterligne hug-stillingen på dit flotte Philip Starck-designede væghængte toilet. - Først: Gå på toilettet, når du trænger - vent ikke, da det kan resultere i forstoppelse - Læn dig fremover på toilettet - Placér en lille skammel under fødderne. Nu er din tarm rettet ud, og der er fri passage. Stillingen, som moderne toiletter foreskriver, blokerer nemlig udgangen og laver så at sige et knæk på din tarm.

Syg eller gravid, så vent med din detox. Det kan også være en god idé at tale med en biopat eller ernæringsterapeut, hvis du overvejer den helt store livsstilsændring.

Vælg et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder. Suppler eventuelt med ekstra stærke B-vitaminer, som giver energi til de enkelte celler og fremmer omsætningen af proteiner, kulhydrater og fedtstoffer.

Fem tegn på at din krop trænger til en udrensning 1. Du er mere træt end normalt. Din krop bruger ekstra energi på at udskille toksiner, og det kan du mærke 2. Forstoppelse og mavebesvær. Kronisk forstoppelse er et tegn på, at noget ikke er rigtigt i dit fordøjelsessystem 3. Du har svært ved at koncentrere dig. Når du udrenser dig selv fra fx tungmetaller, vil du blive overrasket over, hvor meget bedre du er i stand til at fokusere og få tingene gjort 4. Du kan ikke tabe dig. Ved en udrensningskur bringer du kroppen tilbage til et optimalt udgangspunkt i stedet for at starte op ad bakke 5. Du lider af kroniske hovedpiner eller springende smerter i led - eller døjer med hudproblemer eller allergi.

Tag en spadag Sauna er en genial måde at udrense affaldsstoffer på. Faktisk er huden vores største udrensningsorgan, som, hvis den fungerer optimalt, er den vigtigste transportør af uønskede stoffer fra kroppens bindevæv, lymfe og kredsløb. Tørbørstning hver dag med hamphandske eller lignende aktiverer også kredsløb, lymfe og hud. Inden badet masserer du fra fødderne nedefra og opefter i rolige cirkler. Motion er selvfølgelig også godt, da det aktiverer stofskiftet, kredsløbet og den generelle udrensning.


Fem nemme tips til sund og smuk hud

103

Sukkerholdige fødevarer, alkohol, fedt, luftforurening og meget andet angriber huden både udefra og indefra og giver dig rynker, uren, tør og trist hud. Behandler du huden indefra, kan du gøre meget for at holde den strålende og rynkefri. Af Benedikte Mikkelsen

1. Drik vand

2. Zzzzzzz

Halvanden til to liter om dagen. Vand fugter huden indefra og renser affaldsstoffer væk. Drikker du meget alkohol, kaffe eller te, så drik ekstra vand, da alkohol udtørrer huden indefra, fordi det hiver vand og fedtstoffer ud af huden. Kaffe og te er vanddrivende og skyller mineraler ud, så drik lidt ekstra vand, hvis du er glad for andre våde varer.

Søvn er vigtigt, hvis fugemassen skal forblive på badeværelseshylden. Men prøv at aktivere huden, inden du skal sove. Huden regenererer nemlig om natten. Massér huden med en god olie, fx havtornolie, som er spækket med C-vitaminer. Du øger blodcirkulationen, så cellerne bliver iltet. Sov gerne i otte sammenhængende timer.

Måske er det ikke så svært at gøre de 50 år til de nye 40.

4. Find årsagen til din stress Ansigtet er sjælens spejl. Mange rynker kan derfor spores tilbage til dit følelsesliv. 11-tallet imellem dine øjne er typisk stressrelateret, men stress kan jo være mange ting. Ofte taler vi arbejdsrelateret stress, men er du personligt stresset, afspejles det også i dit ansigt. Så mærk efter, er der særlige situationer, hvor du får spændinger i ansigt og nakke/skulder?

3. Husk dine fedtsyrer Cremerne, som du smører på, kan slet ikke nå ned til de dybe lag, som hvis du indtager olie. Du arbejder nemlig på celleniveau, når du spiser olie. Hørfrøolie indeholder mange gode næringsstoffer, som blandt andet hjælper til at genopbygge cellemembraner og virker derfor sundhedsfremmende for både hud og hår. New Nordics nye Skin Care Beauty Oil indeholder blandt andet hørfrøolie, men også arganolie, som i kroppen omdannes til A-vitamin, så du boostes med et stærkt antioxidant. Kæmpenatlysolie og chiaolie har også fundet vej til den nye skønhedsolie, som arbejder på hudens cellestruktur og plejer huden indefra.

5. Spis sundt Generelt skal du spise groft, grønt og varieret, men det ved du jo ... Madvarer, som er rigtig gode for din hud, er: - Nødder har en stabiliserende effekt på dit blodsukker og er rige på omegafedtsyrer, som er super gode for din hud - Chili, ingefær og hvidløg virker opbyggende og er med til at sikre en smuk hud. De tre stærke er antiinflammatoriske og står klar, når grimme ting som sukker og alkohol angriber din krop - Bær har høje koncentrationer af antioxidanter, som sidder i skallen på bærrene, men også i frugt. Antioxidanter er jo gode til at bekæmpe de frie radikaler, som kommer fra fx cigaretrøg, smog og andet stads, som flyver rundt i luften - Gulerødder indeholder betacaroten, som har en beskyttende effekt på huden.


P 104

Lander storken snart?

Kost, motion og i det hele taget en sund levevis er altid vigtigt, men når der gror et nyt liv inden i dig, er det måske en lille smule vigtigere. Husk at graviditet ikke er en sygdom, og lad dig ikke stresse af myterne, som omgiver tilstanden. Find roen og frem for alt, glæd dig! Af Benedikte Mikkelsen

Du må ikke spise det, men du må gerne spise det. Du må ikke tage lange bade, det skader barnet. Du får mere trang til noget sødt, hvis du venter en pige osv. osv. Jordermormyter lever i bedste velgående, og det kan som gravid være komplet umuligt at finde ud af, hvad du må og ikke må.

Slap af, og nyd det Morens følelsesmæssige tilstand i graviditeten påvirker barnet allerede i fostertilstanden. Det sker gennem et øget kortisolniveau, der blandt andet skaber forandringer i blodcirkulationen og i barnets system til stressregulering. Sådan fortalte psykolog, terapeut, forsker og forfatter Margareta Broden ved oplægget ”Det stressede foster” i 2014. Vi ved, at stress kan svække immunforsvaret, men er du stresset under din graviditet, kan det ifølge Broden medføre en risiko for præeklampsi, som er en multiorgansygdom, der kan påvirke leveren, nyrerne, koagulationsmekanismen og andre organer. Stress kan også resultere i for tidlig fødsel. Føler du dig stresset, så prøv at se dig selv fra et helikopterperspektiv - hvad er det egentlig, du skal nå? Når du det ikke, hvor slemt er det så …? Ofte fylder tankerne alt for meget, men går vi nøgternt til dem og finder ud af, hvad vi stresser over … ofte er det absolut ingenting! Slap af, kom ud i naturen, dyrk yoga, træn din krop og dit sind, så du er klar og i balance, når storken lander.

Føler du dig stresset? Se dig selv fra et helikopterperspektiv - hvad er det egentlig, du skal nå? Næringsværdien i fokus Du skal selvfølgelig altid indtænke næringsværdien i dine måltider, gravid eller ej. Som gravid har du jo også ansvaret for det lille liv i maven. Derfor skal du tænke ekstra


over, hvad du spiser. Dit barn stiller nemlig store krav til din ernæring. Mange kvinder oplever i første trimester at have kvalme, nedsat appetit og kun lyst til bestemte fødevarer. Mangel på zink, B6, magnesium og essentielle fedtstoffer kan medvirke til graviditetskvalme. Vil du helst tage magnesiumtilskud, hvor kapslen ikke er lavet af dyreknogler (gelatine), så er Magnesium Citrate fra Solgar svaret til dig. Det er et vegansk produkt, og dosis er kun en tablet dagligt.

105

Ingefær, enten som friskrevet rod eller som tilskud, som fx Curcuma Black fra Natur-Drogeriet, kan have en meget gavnlig effekt på kvalme. Du er måske allerede overvældet af alle de råd. Vi kan gøre det simpelt med tre basistilskud: En kraftig multivitamin som fx Prenatal Multivitamin fra Solgar. Her får du magnesium, calcium og en række essentielle vitaminer. Multivitaminet er uden animalske ingredienser og derfor egnet til vegetarer og veganere. Et blandet mineraltilskud som fx Scanalka og et kraftigt B-kompleks, som du finder i flere varianter, fx hos Biosym og Bioforce.

Få dit jern fra planteverdenen gennem spinat. Husk C-vitaminet, som fremmer optagelsen af jern.

Symptomer på magnesiummangel er lægkramper, plukkeveer, forstoppelse og blodtryksstigning. Oplever du det, så overvej et tilskud af magnesium.

Ildebrand i halsen? Oplever du halsbrand under din graviditet, så er det ganske normalt, men det kan skyldes, at du mangler magnesium. Halsbrand skyldes, at mavesyren løber op i spiserøret, helt op i svælg og mund, når spiserørets lukkemuskel er i udu. Husk nu, at du ikke skal slå din halsbrand/mavesyre ned med syredæmpende præparater, men derimod skabe balance. Så hvordan fjerner du de akutte, irriterende gener ved halsbrand uden at forstyrre kroppens intelligente balance? Du tager til de norske bjerge og finder dolomitkalk, og så blander du det med frugtfibre. Kombinationen af kalken og magnesium sammen med frugtfibre, også kaldet pektin, er effektiv. Det virker med det samme, og det virker længe. Men du har nok ikke ligefrem energien til at rejse til Norge og indsamle kalk og mikse det med frugtfibre ... så er det godt, andre har gjort det for dig. Det har New Nordic gjort med deres produkt Gastro Gel. Gastro Gel, som indeholder 200 mg frugtfibre, 400 mg dolomitkalk og calciummagnesiumkarbonat og ingen aluminium. Det eneste, du skal, er at tygge tabletten pyha, der var du heldig!

Ikke lyst til mad? Prøv en milkshake baseret på sojamælk, hvor du blander frosne bær, mandler og/eller græskarkerner og banan i. Dejlig frisk, næringsrig og kan ofte tåles ved selv den værste kvalme.

Ingefær, enten som friskrevet rod eller som tilskud, kan have en meget gavnlig effekt på kvalme.


P

Et stykke med moderkage? Nej tak! Andre dyr end mennesket spiser normalt moderkagen efter fødslen - det gør vores art dog ikke. Men mennesket er bestemt heller ikke den klogeste art på jorden, selv om vi bilder os det ind. Derfor mangler kvinder en del mineraler, specielt zink, efter fødslen. Zink er essentiel for dannelsen af mælk, og det anbefales derfor, at du tager et ekstra tilskud i ammeperioden.

106

Rygterne siger, at filmstjernen Tom Cruise spiste moderkagen efter sit barns fødsel. Lyder klamt! Men du kan faktisk godt spise din moderkage. Google ”moderkageopskrifter”, så får du ideer til tilberedningen, hvor både pizza, spaghetti og cocktails står på menuen. Pænt grænseoverskridende!

Du kan fortsætte med dine Prenatal Nutrients, efter du har født. De indeholder nemlig 15 mg zink. Du finder også biotin i produktet. Biotin tilhører B-kompleksgruppen af vitaminer, som er nødvendige for, at kroppen kan omdanne fødevarer til energi. Manglen på biotin kan fx medføre udslæt, svage negle og hårtab. Vær opmærksom på vitaminet både før, under og efter din graviditet.

Mange gravide lider af biotinmangel, hvilket kan være sundhedsskadeligt for både mor og foster. Storken er fløjet igen … … Og du står med dit barn i armene. Nu står den på amning, bleer, søvnløse nætter og alt det andet vidunderlige ved at få en baby. I starten står den på amning, men tiden flyver, og pludselig står du med problematikken at få barnet til at spise grøntsager. Produktet med det opfindsomme navn ”Sneaky Greens” fra Terranova siger det hele. Du kan nemlig snige kål, broccoli, gulerødder, spinat, rødbede og mange andre supernærende grøntsager, bær og frugt ind i dit barns måltider, uden at det opdager det. Men mon ikke dit barn bliver glad for grøntsager og med tiden deler dine sunde vaner. Det handler om, at sunde vaner ikke italesættes som sure pligter. Sund mad og motion skal gøres til en leg og være lige så sjovt og hyggeligt som bland selv slik og Disney Sjov.

Slap af, og vær tilstedeværende i dit barns opvækst. Pludselig flyver hun/ han fra reden.


Er du brødflov? Hjælp til glutenintolerance Efter brød og kager? Og ved du, at du bliver oppustet, får rumlende mave og måske endda diarré, så snart du spiser hvede og andre glutenholdige produkter? Eller vat i hovedet og mærkværdige uforklarlige symptomer hist, pist og alle vegne? Så deler du skæbne med rigtig mange danskere, som er intolerante over for gluten uden at være vaskeægte syge med cøliaki. For det er en helt anden snak, hvis du er allergisk. Der skal du have fat i lægen. Som intolerant kan de små nye tabletter hjælpe dig på vej, hvis du ellers samtidig er på en nogenlunde glutenfri diæt.

Af Benedikte Mikkelsen og Marianne Palm

Har du glutenintolerance, kan du ikke bare sætte dig ved morgenbordet og mæske dig i rundstykker sammen med resten af familien. Spiser du brød, kager eller andre fødevarer, som indeholder gluten, kan du nemlig se frem til symptomer som øget tarmluft, mavesmerter og en underlighed, som kan brede sig ud over den ellers hyggelige søndag. Som alle andre sygdomme manifesterer fødevareintolerance sig individuelt, og reaktionerne varierer derfor fra person til person.

Cøliaki og intolerance er vidt forskellige problemer Lider du af cøliaki og spiser gluten, aktiverer du dit immunforsvar og starter en betændelsesreaktion i din tyndtarms slimhinde, hvor tarmens lange fimrehår (tarmvilli) beskadiges. Det resulterer i, at tarmen fungerer dårligere, og alle næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt, ikke optages optimalt. Det er cøliaki, hvor du er nødt til at holde dig helt væk fra glutenholdige fødevarer - og i værste fald også glutenholdige cremer og shampooer! Det behøver glutenintolerante ikke, da det er et lokalt problem, hvor du ikke kan nedbryde glutenproteinet optimalt, og det skaber en kaskade af problemer inde i kroppen, men altså ikke en antigen-antistof reaktion. Derfor er der også mange, der er rendt forgæves til lægen: Blodprøverne viste ingenting, men symptomerne kom uden tvivl på grund af det hvide og især hurtighævede brød.

Skal du så helt holde op med at spise et lækkert rundstykke? Næ, ikke længere ser det ud til! For du kan godt tillade dig at spise gluten i ny og næ ved simpelthen at tilføre det enzym, du mangler for at kunne nedbryde gluten korrekt. Det nye produkt kan også hjælpe dig, der er på glutenfri diæt, men som ikke helt kan undgå prolinholdige fødeemner, for de kan gemme sig hvor som helst.

Enzymet, som kan hjælpe dig, der er glutenintolerant Aminosyren prolin er en del af proteinet gluten, og det er netop den del, som kroppen har svært ved at nedbryde. Gluteostop fra Panacea indeholder 60 mg af enzymet prolyloligopeptidase, som i Danmark er en helt ny støtteterapi ved glutenintolerance.

107


P 108

Så skal vi i gang igen

Julen er overstået, slut med dovnetid og fed mad. De gamle rutiner skal igen pryde hverdagen. Sund mad og motion er heldigvis lige så hyggeligt som slik og sofatid. Det hele handler om en positiv tilgang.

Af Benedikte Mikkelsen

Åååh nej, turen ned til træningscentret er lige lidt længere, end den var før jul. Løbeskoene føles som tyngende vægte, og sofaen trækker ekstra meget. Vi kender det allesammen, men meget af det foregår oppe i dit hoved. Med meget små tricks kan du snyde hjernen, og før du ved af det, er du ude på løbeturen.

Start med at finde et mantra Jeg skal se lækker ud i min kjole nytårsaften. Jeg vil have mere overskud i hverdagen. Find et mantra, som kan drive dig. Det er lige meget, om det er store eller små ting. Prøv at brainstorme over, hvilken følelse træning kan give dig. Lige pludselig rammer du et mantra, som udmunder i, at din viljestyrke kommer tilbage. Du ved, du kan.

Snyd dig selv I dag er det okay, at jeg nøjes med at løbe fem kilometer frem for ti. Når energien bestemt ikke er tilstedeværende, så sig til dig selv, at det er vigtigst bare at komme af sted. Hvem ved, måske ryger tælleren op på de 10 kilometer alligevel.

Husk den rette benzin Uden mad og drikke dur helten ikke. Du tror måske, at træning kræver en kødholdig kost. Men mange andre fødevarer giver dig flere proteiner og mere energi. Faktisk kræver det rigtig meget energi, når kroppen skal nedbryde kød. Snack i stedet nogle græskarkerner, bland hørfrøolie i din smoothie, spis en bønne- eller linsesalat, og du giver din krop den ultimative protein-vitamin-mineral-bombe.

Eksempler på proteinholdige fødevarer (gram protein per 100 gram): Græskarkerner 29 g. Hørfrø: 25 g. Peanutbutter: 23 g. Tørrede linser og bønner: Soya bønner: 36 g. Røde linser: 27 g. Brune linser: 25 g.


Skift dine kød- og mælkeprodukter ud med produkter baseret på eksempelvis sojaprotein. Til gavn for din egen sundhed, men også ud fra et dyreetisk og miljøbevidst perspektiv. Er du stadig tilhænger af en animalsk kost? Så forbered dig på, at sofaen kommer til at trække mere og mere i dig. Spiser du kød- og mælkeprodukter, sænker du nemlig optageligheden af fx magnesium. Et mineral, som er essentielt for dit fysiske og mentale velbefindende. Mangler du magnesium, kan det derfor også have indvirkning på din træning. Symptomer på magnesiummangel er ofte nedsat appetit, muskeltræthed og generel træthed. Lider du af svær magnesiummangel, så oplever du måske muskelkramper og mentale forstyrrelser. Du kan sagtens spise dig til magnesium, men er der dage, hvor det svipser med kosten, så kan du heldigvis få magnesium som tilskud som fx Magnesium fra DFI, 600 mg i en tablet (!), der er vegansk og letoptagelig. Træner du meget, kan du have behov for ekstra magnesium, for jo mere du sveder, jo mere fokus skal du have på dit magnesiumindtag.

Du har brug for omkring 350 mg magnesium om dagen. Træner du meget, bør du måske tage magnesium som tilskud, og du kan nøjes med én tablet om dagen.

109

Spiser du kød og mælkeprodukter, mindsker du optageligheden af magnesium. Så prøv at skrue ned for det! Prioritér din træning Lige så højt som dit arbejde. Skemalæg din træning, og giv det samme vægt som dine arbejdsmøder eller andre aftaler i dit liv.

Prøv noget nyt

Magnesiumholdige fødevarer: (gram magnesium per 100 gram)

Løber du samme rute gang på gang, eller går du på det samme hold i fitnesscentret for andet år i træk? Prøv noget nyt. Selv små afbræk i din træning kan gøre det hele sjovere. Løb en anden rute, eller prøv et andet hold. Variation er altid godt.

Mandler

265 mg

Pinjekerner

251 mg

Havregryn

200 mg

Peanuts

190 mg

Kikærter

160 mg

Brune bønner

131 mg

Nutella (jubiii)

130 mg

Lav aftaler

Brune ris

119 mg

Bulgur

116 mg

Team op med en ven, og træn sammen. Du får lidt sværere ved at snyde omkring træningen, hvis din ven står og venter.

Fuldkornsrugbrød

46 mg

Lav en playliste med din yndlingsmusik, eller lyt til en bog. Pludselig har du glemt, at du har trænet i en time.


P 110

Giv Grønne Gaver

Hudpleje er som regel et hit under juletræet. Men der er mange derude at vælge imellem, og du kan derfor med fordel vælge starter packs. Din glade modtager kan nemt afprøve en hel kropsplejeserie, uden du skal have den store pung op af lommen. Green People har fem starter packs i deres sortiment. Økologiske og veganske er fællesnævneren, og du får en pakke til ethvert behov. Af Benedikte Mikkelsen

Til dagen Start dagen med at rense ansigtet i en blid ansigtsrens. Efterfølg med en frugtskrub med bambus, ananas og bentonit ler. Leret udmærker sig ved at være en meget opsugende lertype, en såkaldt hydrant. Huden efterlades ren og fri for urenheder og klar til en dagcreme. Dagcremen plejer og er rig på antioxidanter og bredspektret UVA/UVB-beskyttelse. Du er klar til at indtage dagen i al slags vejr. Til natten Timerne, hvor din hud regenerer, hvilket en skøn blanding af frugt og urter kan hjælpe den med. Hybenolie er blandt ingredienserne, og olien er kendt for sin rigdom af vitaminer, essentielle fedtsyrer og antioxidanter. Øjenregionen er en penibel sag og skal derfor plejes korrekt. Ekstrakt fra tara busk og havtang giver din øjencreme en rigdom af essentielle fedtsyrer, vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Til badet Quinoa og artiskok er hovedingredienserne i shampoo og balsam i ”Superfood starter pack”. Mange hårprodukter indeholder gluten, hvilket kan give en allergisk reaktion. Derfor baserer Green People deres hårprodukter på quinoa, som er 100 % glutenfrit, men har vist sig at have lige så gode egenskaber som glutenproteinet og indeholder alle de otte essentielle aminosyrer, som dit hår og hud har brug for. Pakken indeholder desuden en showergel, som også er baseret på quinoa.

Til den sensitive Med serien fra Green People bliver du fri for parabener, triclosan og SLS. Lider du af eksem og psoriasis eller andre hudsygdomme, kan du gøre klogt i at prøve ”Sensitive skin starter pack” og på den måde undgå at provokere huden.

Til vinterferiens ”sommer og sol” Måske skal du på vinterferie og derhen, hvor solens stråler er stærke. Medbring ”Holiday starter kit”, hvor du finder en bredspektret solcreme med en høj UVA/ UVB-beskyttelse på SPF30. Når du har smidt skiene og skal slappe af ved after skiing, så køl din solvarme hud af med aloe vera og mint, men også calendula, der er rig på oleanolsyre, som hjælper til at berolige og lindre huden.


Den perfekte julegave og andre julegodter Af Benedikte Mikkelsen

Hudpleje med ravsyre, en anderledes gave En gaveæske med bodyshampoo og lotion, som begge indeholder ravsyre. Det lyder voldsomt med syre i sin hudpleje, men ravsyre er faktisk en stærk antioxidant, som er med til at styrke og beskytte huden. At syren er antiinflammatorisk gør, at den kan beskytte mod vævsnedbrydningen, der gør dine spændstige hudfibre slappe. Syren udemærker sig også ved at kunne genoprette hudens naturlige fugtbalance. Naturfarms Amber-gaveæske har netop, som navnet antyder, ravsyre som fundament. Lækre ting som abrikosolie, der blødgør huden, har fundet vej til deres bodylotion. Gulerod og rosmarin har ry for den antiinflammatoriske virkning og er derfor også tilsat Naturfarms bodylotion.

Årets julegaveidé Sundhedshåndbogen! Bogen, som helt sikkert vil bringe glæde hos modtageren. Viden om religion, sundhed, sygdom og lækre opskrifter fra hele verden. Meget mere finder du i Sundhedshåndbogen, som du kan læse fra ende til anden, anvende som opslagsværk og ikke mindst som super smuk ”coffee table book”, der pryder ethvert hjem.

Maskepakken til hudpleje-feinschmeckeren Hvorfor ikke give en vaskeægte spaoplevelse, som kan udføres derhjemme. Det kan du med Miquras Sheetmasks. Julepakken med fire masker, hvis fællesbetegnelse er, at de er lavet af 100 % naturligt fremstillet kokosjuice. Kokos kender du måske mest fra fødevarer, men i hudpleje har kokos mange gode egenskaber. Kokos kan nemlig beskytte huden, samtidig med at det trænger let ind i huden og renser. Kokos kan også være antibakteriel og fugtgivende, hvilket, sammen med andre ingredienser, gør Miquras Sheetmasks til en helt unik hjemmespaoplevelse.

Din nye yndlingsjuledåse Pukka kender vi måske mest for deres lækre teer og velduftende hudpleje. Men i år udvider de sortimentet med tre smukke kagedåser, som ikke kan undgå at blive dine nye yndlings. Tre varianter med Pukkas genkendelige smukke design. Brug den til din tesamling, julekonfekt eller de nybagte muffins. Lækkert design til praktisk anvendelse. Psst, du kan godt bruge dåsen året rundt.

111


WeCa

- zoneterapiskolen i det grønne tæt ved Christiansfeld • Opstart af nyt zoneterapihold 10. januar 2019 • God tid og hjerterum til den enkelte • Små hold

Se mere på weca.dk

• Professionelle undervisere med stor erfaring

Frørup Landevej 27 · 6070 Christiansfeld · skole@weca.dk · tlf. 21736808 Pukka_December_SundForskning_2018.pdf

1

06/11/2018

13.06

Økologiske kosttilskud til de kolde måneder Mushroom Gold indeholder vitamin D, som bidrager til immunsystemets normale funktion. Daglig dosis giver 248% NRV* af vitamin D. Andrographis kaldes også ”Indisk Echinacea” og er igennem årtusinder blevet brugt i den ayurvediske tradition. Elderberry Syrup er en velsmagende mikstur af bl.a. hyldebær, ingefær og Manuka-honning.

Mushroom Gold og Andrographis er veganske kosttilskud. *NæringsReferenceVærdi

www.pukkaherbs.dk


Solskin og duften af lavendelmarker til kolde vinterdage

Serien Purple Lavender fra Urtekram har duftnoter, som omfavner dine sanser med duften af lavendel. Hverdagen i det kolde Danmark forvandles til en varm sommerdag i det sydfranske, og du får den ultimative velværeoplevelse ude på dit badeværelse. Den unikke sammensætning af ingredienser som probiotika og hyaluronsyre i kombination med lavendelekstrakt gør noget helt særligt for dig. Probiotika hjælper huden med at forblive fugtig og smidig ved at understøtte de regenererende biologiske processer. De aromatiske stoffer i lavendel er kendt for deres terapeutiske og beroligende virkning på sjælen og sanser og hjælper på stress og spændinger. Giv en afslappende og velværende oplevelse til den, du holder af.

Gaven til vandelskeren Rent vand direkte fra hanen er i vores del af verden lige så naturligt som at trække vejret. En luksus, som er truet af mange års nedsivning af giftstoffer, som pesticider og andre gifte fra fx landbruget og andre industrielle foretagender. Aktivt kul til rensning af drikkevandet går helt tilbage til de gamle egypteres tid, som benyttede kullet til at fjerne lugt og dårlig smag fra drikkevandet. Kishu Binchotan går også under navnet Sumi Sticks – små smarte sticks til din vandkande. Sumi Sticks har mikroskopiske huller og det er det finmaskede net af små huller, som har den absorberende effekt, der binder lugt og andre skadelige stoffer. Absorption er kodeordet for den naturlige proces, som giver kullet den rensende effekt, da det betyder en partikels evne til at fastholde et molekyle i den indre eller ydre overflade.Du kan købe Sumi Sticks i helsekostbutikker landet over. Psssst kontakter du Birgitte Jørgensen fra Bijodan på tlf.: 20208864, kan du også få at vide, hvor du kan købe den smukke Sumi karaffel. Perfekt til at smide Sumi Stick i.

Gør din hud klar til januars kulde og frost – 30 plus, det er nu! LL Regeneration fra Annemarie Börlind er en serie til den modne hud, og har du rundet de 30 år, så skal du kigge lidt ekstra med her. Serien giver dig den komplette ansigtspleje, hvor alle ”steps” til en all-round daglig pleje af ansigtet er medtaget. Rens ansigtet for urenheder med den fugtgivende rensemælk, som er ideel til tør/ fugtfattig hud. Den opstrammende øjencreme giver fugt og pleje til det sarte område omkring dine øjne. De fine linjer kan du desuden opleve reduceres. Bio-complex er gennemgående for hele serien, hvilket også gør sig gældende for både dag- og natcremen. Ekstrakter af salvie, kamille, hamamelis, echinacea, calendula, aloe vera, rosmarin, humle, agurk samt johannesurtolie, jojobaolie, sesamolie, vitamin C, vitamin E og rosenvand udgør Bio-complex. Ekstrakterne er udvundet fra kontrollerede økologiske kilder. Det særlige Bio-complex modvirker, at din hud ældes for tidligt, som biologisk- og miljømæssige påvirkninger kan forårsage. LL Regeneration fra Annemarie Börlind er også ideel som makeup-base, da den yder en intensiv beskyttelse hele dagen. Skal serien på din ønskeseddel, så du er klar til januars og vinterens hårde behandling af din hud?

113


P 114

Lidt til den tømmermændsramte hud Rammer julefrokosten dig lidt for hårdt? Din hud kan faktisk også få tømmermænd, men ikke kun fordi du har drukket alkohol. Stress, forurening og for lidt nattesøvn slider godt og grundigt på kroppen og dermed også på huden. Fugt, probiotika, urteekstrakter og kokosvand kan være hudens redning. Kokosvand, vitamin E og aloe vera finder du i Coconut Probiotic Water Rehab fra Pacifica-hudplejeserien. Serien indeholder desuden også rensetonic, dag- og natcreme, renseservietter og meget andet lækkert.

Gaven til den miljøbevidste frankofile 25 års erfaring inden for aromaterapi, hvor både mennesker og miljø respekteres. Produkterne indeholder altid 95 % naturlige råvarer, hvilket også har gjort dem fortjent til certificeringen Cosmebio. Emballagen, både flasker og bokse, er 100 % genanvendelige. The Florame Institute of Essential Oils anvender lokale planter i produktionen, har egne biologiske urtehaver og har i det hele taget en all-round-tænkning i produktudvikling og produktion. Lad fx lækre håndsæber fra Florame finde vej til din julegavemodtagers håndvask. Lad den skønne rene duft af blomster og frugter indtage rummet - og at de er super dekorative, gør jo heller ikke noget. Selv om du ikke er fan af Frankrig, vil du stadig elske franske Florame.

Til den kaffe-te-vand-øl-vin-smoothie-cola-drikkende julegavemodtager Slut med kold kaffe og varmt vand, når du er på farten. Slut med, at smagen af morgensmoothien blander sig med vandet, når du bruger den samme flaske til vandet under din træning. BubbaBrands har termokrus og flasker til ethvert formål, som med den helt specielle stålfrie belægning gør, at smagene ikke sætter sig i materialet. Termoflaskerne har en dobbeltvægget konstruktion, hvis isolerende effekt holder temperaturen på dine drikkevarer intakt i timevis. Faktisk holdes de kolde drikkevarer kølige i 12 timer og varme drikkevarer varme i seks timer. At beholderne har smarte lukninger, så de ikke åbner sig, så hele indholdet ender i trænings- eller skoletasken, er jo også ret praktisk.

Når Mols og Sicilien mødes i en sød symfoni Kombinationen er perfekt til din konfektskål. Mols Organic Rå Marcipan er fremstillet på 60 % økologiske sicilianske mandler. Mandlerne fra Sicilien har en karakteristisk bitterhed, som du vil opleve, giver marcipanen mere mandelsmag. Ingen marcipan uden nougat. Mols Organic Mørk Nougat indeholder kun to ingredienser, nemlig 70 % mørk økologisk chokolade og en hasselnøddepasta, som giver nougaten en dejlig, cremet konsistens.


ommer du ikk

en

at u

N

E NG H O L M ND S. D K

ns re

Vitaminer Mineraler

Nutrient Delivery System

miner og e vita mi n egn e ra l

NDS

æ

r

re k me

er

Alle råvarer og slutprodukter kommer kun fra landjorden, derfor er NDS® : ● Organisk bundet til en FoodMatriX® hvilket giver høj optagelighed og udnyttelsesgrad ● Benytter naturens eget leveringssystem ● Lav dosering, høj effekt ● Virksomme i længere tid ● Skånsomme mod maven

Produceret med hjælp af de gavnlige og effektive NDS® Probiotic tarmbakterier. Derfor er NDS® BioGrown® effektive på celleniveau.

● Giver ingen allergiske reaktioner ● Tåles af mennesker, der ellers dårligt tåler kosttilskud ● Uden kemiske tilsætningsstoffer ● NDS® er mælke-, hvede-, gluten-, ægge-, farvestof- og sukkerfri.

TIL HE R E N LE MI

dste Den be til E T STØT gler o n k dine

MILIEN FA

NDS ®VI TA

NDS® Kosttilskud er veganske og vegetariske (bortset fra startmaterialet til D-vitamin)

ER P U S N E RGIBOMBE ENE

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 83


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form.

Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_0118

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 1,4 mg riboflavin (vitamin B2)

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

84 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning december2018/januar2019  

sund-forskning december2018/januar2019  

Profile for linisha
Advertisement