Page 1

Julestress, ikke her ...

Nyt

Fantastisk ny fransk forskning om blomster og bier

P AUSE

DK: verdens dårligste sæd Spis alger til croissanten Drop facaden men hold masken Elsk din mavesyre

December 2017/Januar 2018 Pris DKK 59,00

e-bøger med radiodoktoren Carsten-Vagn Hansen

Rødkløverekstrakt mod knogleskørhed

Kan forhøjet stofskifte føre til hjertesygdom?

Når musikken breder sig over sygesengen

Vil du have smuk hud så flyt på landet

Farligere at falde end at færdes i trafikken

Godt nyt til demente og deres pårørende

Børn og unge med PTSD

Bliver du ikke stram af træning?


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH ibm eller en helt speciel ZONETERAPEUT Psst

- læs også om vores specialiserede uddannelse på s. 77! Eller om Fyns Zoneterapeutskole på s. 70.

En biopat & naturopath ibm eller en zoneterapeut uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis. Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, Facebook, konferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger - og sammen med meget kompetente lærere får du unik undervisning i: • Biopatiens grundprincipper og meridianlære • Ernæringsterapi, herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner • Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring • Immun- og symbioseterapi • Muskel- og fascielære • Klientpsykologi • Øreakupunktur • Diagnoseterapi • Praktikforløb (særskilte praktikforløb for de to uddannelser)

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

Læs Anatomi, Fysiologi og Sygdomslære direkte i forbindelse med din biopat- eller zoneterapeutuddannelse med start d. 12. januar 2018.

DER ER STUIDESTART FLERE GANGE OM ÅRET! Næste studiestart kunne være: VALBY: D. 19. – 20. APRIL 2018 ODENSE: D. 24. - 25. FEBRUAR 2018 Vi har et informationsmøde i løbet af foråret.

Se specifik dato på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk.


DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

• Hormonsystemet • Nervesystemet • Immunforsvaret • Luftveje • Fordøjelsen • Urinveje • Muskel- og knoglesystemet • Sanseorganerne • Kredsløbet • Huden

Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktikdage med klienter og tæt kontakt med underviserne. Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside. Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder, den klassiske og den moderne zoneterapi giver os. Det helt særlige ved vores zoneterapiuddannelse er, at vi kombinerer zoneterapien med fag fra biopatien og naturopatien, så du får den bedste uddannelse af høj standard inden for zoneterapi. Vi samarbejder med Fyns Zoneterapeutskole. NYT NYT NYT. På vores nye zoneterapiuddannelse bliver du også certificeret massør. Læs mere på side 77. Uddan dig til biopat/naturopath ibm via bruttolønsordningen - læs mere på hjemmesiden.

PRISER Prisen for hver uddannelse er kr. 59.749, og der er mulighed for gode rabatter! Du kan også vælge at betale kr. 1000 pr. måned. (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære). Har du taget én af uddannelserne hos os og ønsker at supplere med enten biopat- eller zoneterapeutuddannelsen, er der også penge at spare. Skriv til os, og hør nærmere!

ER DU INTERESSERET? Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk.

Biopat/naturopath-uddannelsen kommer til Jylland - hold dig opdateret på hjemmesiden.


INDHOLD

22 10 Viden og

36 Krig skader kroppen helt ned på celleplan

videnskab

38 Julestress - det kender jeg ikke til!

10 Flower Power - lad tarmfloraen blomstre

26

42 SPOT PÅ VIDEN OG VIDENSKAB

Træning med omtanke

17 Slidsomme jobs kan ødelægge dine hofter 18 Når musikken breder sig over sygesengen 22 Fermenteret rødkløverekstrakt er effektivt til at nedsætte aldersbetinget knogleskørhed

18

35

46

46 Kan Q10 mindske den skadelige virkning af elitesport? 48 Bliver din krop ikke stram af træning?

26 Mælkesyrebakterier mod forstoppelse

50 Hold jul med god samvittighed

31 Godt nyt til demente og deres pårørende

Mad

32 Farligere at falde end at færdes i trafikken

55 Panforte - sund og lækker julekage

34 35

Kan forhøjet stofskifte føre til hjertesygdom? Sådan halverer du din risiko for astmaanfald?

56 Sund mad på SU 58 Brug løs af de dejlige sunde julekrydderier 60 En hårdnakket god te til den hårdnakkede forstoppelse

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

FOTO I DETTE MAGASIN Cophia Niirvana, Shutterstock

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


INDHOLD

68

84 100

66 Det gode mod det onde

104 Af med stress-job-tøjet, på med løbeskoene og måske et enkelt fitplaster

68 Lecithin til huden - og til resten af kroppen

105 Vil du have smuk hud, så flyt på landet

72 Det homøopatiske hjørne Influenza

108 En (hellig) oliesymfoni

64 Nu tændes tusind julelys ...

109 SPOT PÅ SKØNHED 75 Spørg eksperterne

105

82 Børn og unge med PTSD

110 Mikrobølgestråler -det uundværlige onde

84 Det livsvigtige magnesium

112 Vask nu de hænder

86 SPOT PÅ SKØNHED I ALLE ALDRE 89 Alt-mulig-planten i vindueskarmen

115 Et opråb til dig, der er sund!

91 SPOT PÅ ALDER JEG SKAL KOMME EFTER DIG

118 Når dine hårstrå siger favel og tak

116 Drop facaden, men hold masken

112

121 The julekalender 94 SPOT PÅ JULEGAVER TIL ALLE 122 Elsk din mavesyre! Også til jul

PAUSE 100 Danske mænd laver verdens dårligste sæd

125 SPOT PÅ TRÆNING MED OMTANKE 126 Spis alger til croissanten 128 En PAUSE

102 Har du jern på - eller rygrad som en regnorm?

klub-sund forskning

118

- vi tager bladet fra munden

klub-sund er gået i luften! Meld dig ind på www.klub-sund.dk, og læs mere - vi glæder os til at få dig med i klubben!

Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund - her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 90,- om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 5


GRATIS!

Billetter til Fagmessen 21. og 22. april 2018 Hvad enten du har din gang på et hospital i hvid kittel eller har din egen klinik, er der en gratis billet til vores fagmesse! Vi har skabt en fagmesse for alle, der gerne vil det sunde liv: komplementære behandlere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, kiropraktorer og læger. Måske er du kok udi nordisk mad, måske er du fitnesstræner eller allermest rådgiver udi den mentale habitus.

Tag din kollega med!

Kom, tag din kollega med, det vil vrimle med nye, sunde eller helt anderledes budskaber, når vi åbner dørene for messen på DOCKEN d. 21. og 22. april 2018. Udstillerne vil både tilbyde eksklusive natcremer, kosttilskud fyldt med forskning og helt specielle smertelindrende finurligheder, som måske er svære at forklare naturvidenskabeligt, men til gengæld kan prale af masser af erfaringer.

Vi står bag messen …

Vi er behandlere, skribenter og specialister i mærkværdige krummelurer. Vi elsker at beskæftige os med sindets og kroppens kringelkroge, og vi elsker at dele ud af vores viden.

Og ikke mindst, men allermest at blive meget klogere på alt det, vi ikke ved Derfor har vi længe villet skabe en fagmesse fyldt med foredrag og fagligt funderede udstillere, der vil fortælle dig om deres produkter, hjælpe os med at se bag om deres produkter, hvad enten det er kosttilskud, uddannelser, nyt træningsudstyr eller noget helt fjerde.

To dage i sundhedens tegn, vi har tænkt på det meste …

Cafeen vil være åben med mad til både vikinger, vegetarer, veganere og dem, som vil undgå gluten. Og til dig med strudsemave. Maden kan nydes i cafeen, på stranden eller i vores store loungeområde.

Vi glæder os til at se dig, uanset hvor i det sunde Danmark du opholder dig. Kærlig hilsen fra alle os på

Tilmeld dig på: www.sund-forskning-fagmesse.dk info@sund-forskning.dk 22 79 44 14

Vi har inviteret foredragsholdere, fra ind- og udland, som vi ellers ikke altid når at se og høre.


LEDER

En tid til refleksion Hver gang jeg skal til at skrive min leder, slår det mig, at jeg har så meget på hjerte, at jeg aldrig aner, hvor jeg skal begynde eller ende. For jeg ved også på forhånd, at jeg kun har cirka 1.500 tegn til min rådighed, og det er jo intet, når jeg både vil fortælle om den allersmukkeste forskning i Frankrig, hvor man for alvor har opdaget, hvad bier og blomster har af betydning for menneskeheden. Og også gerne vil fortælle, at vi på redaktionen har skabt en helt ny sektion, PAUSE.

PAUSE er 32 siders ungdommelig og derfor alle aldres tid til tanker Julen er og kan jo på alle måder være tid til eftertanke. Et år er gået, og hvordan har det været? Et nyt år er på vej, og hvordan skal det blive? Har du talt med din indre bi, om den skal summe og være glad eller stikke ud og gøre det sværere for andre eller dig selv?

PAUSE til dig, der bare har et øjebliks stilhed, inden veninderne kommer væltende ind på cafeen. Et øjebliks stilhed til at fordybe dig, bare fem minutter med dig selv. Hver dag, og gerne flere gange om dagen.

Hver dag en PAUSE til refleksion og hver dag en tid til tanker.

Er vi egentlig særligt gode til at skabe det rum, hvor vi har tid med os selv, tid til refleksion, tid til at fordybe sig – at være nysgerrige, åbne eller bare være i nuet uden fortid og fremtid?

Herfra redaktionen skal der lyde en Glædelig Jul og et Herligt Nyt År, hvor vi alle gør vores til at være den bedste udgave af os selv.

Kærlige tanker og nu tid til refleksion. Endnu et nummer af sund-forskning er på gaden.

Marianne Palm

Og meget af det, jeg aldrig får plads til her, kan du læse om i vores nyhedsbrev. Over 12.000 læsere modtager det, når vi udkommer sådan cirka tre til fire gange om måneden. Tilmeld dig på www.sund-forskning.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 7


tsyrer Her er de fed hver dag du skal spise os beskæftiget ge artikler og alger. i rigtig man syrer fra fisk at spise sider har vi omega-3-fedt er ved -forsknings Her på sund en på fedtsyrer, især om inflammation 7 og 9 kunne kan undgå omega 6, med forskning handlet om, hvordan vi em disse og mell har ncen så bala Artiklerne -fedtsyrer, skal undgås? flere omega-3 kernes kost. overlevelse. skurke, der dans yrer? Er det hele kroppens forbedres i de andre fedts livsvigtige for Men hvad med ntielle - med andre ord Nej. De er esse

gigt af de rette meget afhæn cocktail sørge Kredsløbet er skal i en særlig at fedtsyrer. De tykkelse, og har den rette r i de små for, at blodet kolesterolaflejringe skal der ikke skabes de rette fedtstoffer, som opr. Det er også ierne til blodpr og store blodka let danner forstad kan blive til en så ikke du og senere sørge for, at sig i blodkarrene per, som sætter d. livstruende tilstan

VIDEN OG VIDENSKAB

Q10 kan hjælpe folk med metabolisk syndrom Ny forskning har vist, at folk med metabolisk syndrom - også kaldet syndrom X - kan blive hjulpet af stoffet coenzym Q10.

etarmflora En sund mavundere liv

Q10’s bety fedtforbræ dning for sportspræ nding og stationer

Bliv klogere på dine gener og forstå din overvægt

giver et s

ner, for modifikatio sandhed med vi kan optage alle vi spiser. En ert, at selv kan gøre vi bliver, hvad det ikke sikk Det siges, at i mavetarmfloraen er er heldigvis meget, man r en. Der ved ubalance stoffer i mad ings nær e rne. de sund op på ubalance for at rette bakterier

lige une, er pH-værdien otika er også m. Probi balance i tarmen (kilde: Biotech Academy, ikke er i topfor der er en god rdi tika er sundmavetarmsystemetmave er de mest al- Når som er den neutra le pH-væ tydeligt, når iers kamp). Probio der 7, ktehård eller løs Det mærkes i. - de sunde bakter producerer mælkesyreba , mavepine samt ce i tarmfloraens økolog ”Probiotika Luft i maven rdien en smule bakterier, som på ubalan ingen sympnede pH-væ omer man r emme sænke sympt at mindelige den skal, mærke nder, mikroflora hedsfr ier, der ikke ier er med til fungerer som patogene bakter pH-værdi. Disse bakter Når fordøjelsen tion for, at slimhi er der mange dnin- rier. lidt højere er en god indika arbejder optimalt i nedbry en i tarmen, og derved bedst ved en til at sættomer, og det e, da de trives cesser trives og er desuden gode t er forudsætning overlev tika lsespro hvilke r, at kan probio fordøje erne, og sstoff mende sig. Det betyde lsen af næring fra De sundhedsfrem ggen og til at kolonisere gen og optage te kosten. ige bakterier en kan udnyt te sig fast i tarmvæ nogle af de skadel at udvikle sig. for, at kropp at fortrænge e for sygdom de er med til iserer sig og er er det sværer bakterier kolon r næring fra kosten ubalancer i maverne, og derved bakterier optage altså selv være med til Når skadelige e til, at der opstår ier som coli, sal- pladse kan edsfremmende mange grund Vi bakter være ne Sundh bre. kan patoge Der spise de ting, r kan give glade for kostfi Oral smitte med har det ved at og campylobacte ravage i blandt andet tarmfloraen. vores tarmflora n m , stafylokokker voldso hvorda kokker lave at styre, monella, strepto ter kan også oraen trives med. s, kan sommetider ioner. Parasit sker, der smitte meget sejlivede som tarmfl alvorlige infekt de temet, og menne over for ser, igen. Nogle af fordøjelsessys probiotika andsdygtige den rigtige om at blive raske g at redde sig på udenlandsrej kterier er modst dlingsvære flere år her- Vælg mælkesyreba derfor i behan man være uheldi nhygiejne, som vi kender Langt fra alle ocesser og vil kterier, parasitter kan e køkke angreb på rejser llige fordøjelsesprstor værdi. De mælkesyreba lk og er den samm idé at forebygge ora med at stå de forske hvor der ikke have nogen naturel, tykmæ er det en god øjemed ikke kter som A38 hjemme. Derfor som hjælper den sunde tarmfl mavesyrens nedfindes i produ gtige over for . som naturligt med probiotika, aldende angreb l, er modstandsdy sfremk nature a Cultur imod de sygdom

ed Af Rikke Agerst

Er du også irriteret over ikke at se nogen resultater på vægten, når du giver den gas i fitness og fylder dig med broccoli? Årsagerne til overvægt er faktisk langt mere komplicerede og kan ikke kun løses ud fra simpel kaloriematematik.

Læs om sundhed,

Palm ned på det mætAt du får skåret løftet et løfte for 2017. ander og dyrekød og får Giv dig selv plager, brankede stegep så du forebygger alle de er, tede fedt fra op i nye højder, Lidt afhængig af hvem du n. dine madvaner med de kan opstå i kroppen du ellers lever, kan du der ellers let du har, og hvorda gener hvilke forebygge: rette fedtsyrer

Af Marianne

som sammen stor fedtklump, fungerer opHjernen er en sørge for, at vi med sukker skal timalt.

fedtsyrer til for celler. Der skal mProblemer i alle mbranerne. Når en celleme for de at opbygge celleme lt, kan den åbne dørene optima affaldsbran fungerer ind og hjælpe der skal lukkes sker i et tæt samspil on næringsstoffer, e. Denne funkti og mineraler. stoffer ud af cellern proteiner samt vitaminer fra med aminosyrer

stilling til tituhver dag tage , der skal Leveren skal e komponenter sindvis af kemisk næring eller til affald, som enten aner. omdannes til afgiftningsorg er eres af vores fedtstoff let kan elimin e skal de rette udføre sit arbejd kunne at n. For for at løse opgave være til stede

da de er bygget for hormonerne, er. ff Udfordringer rundt af fedtsto op af og bæres

har eller hud, der r, fx tør hud, fugt. Og fugt Hudprobleme en god, stabil stasvært ved at bevareom skønhed, men om en kun mere handler ikke så man bliver omverdenen, etc. bil barriere mod alier, bakterier tig over for kemik modstandsdyg

fedtige af de rette der er afhæng Vores slimhin for derigennem være stærke og de problemer stoffer for at å udefrakommen at kunne imødeg ter og virus. bakterier, parasit fra kemikalier,

Af Bjørn Falck Madsen

Flere og flere mennesker i den vestlige verden får type-2 diabetes, men når forinden at lave en ”mellemlanding” ved at udvikle en tilstand, der kaldes for metabolisk syndrom - eller syndrom X. Det er en kombination af bugfedme, forhøjet kolesterol- og triglyceridniveau, forhøjet blodtryk, nedsat insulinfølsomhed og forstyrrelser i blodsukkeret. Hvis man ikke reagerer på dette, kan syndrom X udvikle sig til type-2 diabetes, men nu har iranske forskere offentliggjort en undersøgelse, som viser, at stoffet coenzym Q10 kan hjælpe.

Forbedret insulinfølsomhed Forskerne, som er tilknyttet Kashan University of Medical Sciences i Iran, inddelte tilfældigt 60 forsøgspersoner (i alderen 40-85 år) i to grupper. En gruppe fik coenzym Q10-tilskud dagligt i otte uger. Den anden gruppe fik snydepiller i samme periode. Det viste sig, at Q10-tilskuddet førte til en række forbedringer, som ikke blev set i kontrolgruppen. For eksempel var der signifikante forbedringer af insulinniveauet, insulinfølsomheden samt betacellefunktionen. Det er betacellerne, der producerer insulin i bugspytkirtlen. Beskytter mod oxidativ stress Derudover kunne forskerne konstatere, at deltagerne i Q10-gruppen havde langt bedre antioxidantforsvar eller TAC (total antioxidant capacity), hvilket skyldes, at coenzym Q10 fungerer som en kraftig antioxidant. Dette er vigtigt for at beskytte mod oxidativ stress, som man typisk ser hos folk med type-2 diabetes. Den forbedrede antioxidantstatus markerede sig ved øgede koncentrationer af glutathion i blodet og reduceret indhold af malondialdehyd, som er en biomarkør for oxidativ stress.

- gør noget i

Stress af og vink farvel til fedtet

Spænder dine gener ben for dig?

Hjælper hjertepatienter Coenzym Q10 er primært kendt for sin dokumenterede effekt på kronisk hjertesvigt. I den banebrydende Q-Symbio-undersøgelse fra 2014 fandt man, at hjertesvigtspatienter, der fik 2 x 100 mg Q10 (Bio-Quinone Q10) dagligt i to år, havde 43 % lavere risiko for at dø af deres sygdom. Vi danner selv stoffet i kroppen, men med alderen aftager denne produktion, og visse sygdomme har ligeledes vist at have en negativ indvirkning på cellernes coenzym-Q10-status.

BMI kan gå i arv

Appetitten sidder i din tarm

Barndommen bestemmer din fedtcellehistorik

Inflammation skaber inflammation

sygdom og alt derimellem dag som dit

vil takke fremtidige jeg

Sluk for dine fedmegener

form Biphilus La-14, Probiotika i kapsel bacillus acido eholder Lacto rhamnosus Lr-32, Symbiofl or+ ind Lactobacillus deres evne til lactis Bl-07 og fi dobacterium ved indtagelse, for sikkerhed – og dermed lsessystemet der alle er testet gennem fordøje er nødvendigt. Symbiodet at overleve vejen (Inulin). probiotisk, hvor der FOS virke at sakkari til evne to-oligo r desuden fruc dagligt. fl or+ indeholde 2 kapsler to gange Man tager 1 til

Kilde: European Journal of Nutrition, december 2016

skning 108 sund-for

Af Katja Jørgensen og Kamilla Terkelsen - Ernærings- og sundhedsstuderende på Ankerhus i Sorø

Er du vred og overvægtig?

dig for

106 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

rskning 58 sund-fo

EMBER 2015 - AUGUST/SEPT

Dine døde tarmbakterier kan være skurken

28

Once in a while, blow

6 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

your own damn mind

”Viden og Videnskab” er serien af e-bøger skabt af radiodoktoren, Carsten Vagn Hansen, og chefredaktør på sund-forskning, Marianne Palm.

Tre e-bøger for kun 50 kr. Du kan nu læse om: Sov godt

Tre bøger ligger allerede klar til dig, men mange flere er på vej!

– alt om søvn og søvnproblemer

Køb e-bøgerne på www.shop-sund.dk (klik på bøger, e-bøger).

Forudbestil allerede nu kommende e-bøger om: - Hovedpine/migræne - Blærebetændelse - Stofskiftet - Muskelsmerter - Diabetes - Slidgigt - Fødevareallergier - Alzheimer og demens - Astma og allergi - PMS, præmenstruelt syndrom - Stress - Undervægt Send en mail til: e-bog@sund-forskning.dk, og skriv, hvilke bøger vi skal sende til dig.

Overvægt

– alt om ”det sunde fedt” til ”forbrænding”

Forstoppelse

– alt fra mild forstoppelse til irritabel tyktarm og gode tarmbakterier

Fordøjelsen forstoppelse & irritabel tyktarm

- en artikelsamling om fordøjelsesproblemer - hvorfor og hvad kan du gøre?

De sunde tarmbakterier - en vigtig del af os Forstoppelse • Irritabel tyktarm (IBS) • Tarmskylning • SIBO Fordøjelsesenzymer • Gør tarmfloraen sund • Styrk tarmbakterierne Fermentering • Kosttilskud til tarmen • Linksamling om irritabel tyktarm

Viden og videnskab Del 1: Artikelsamling af Carsten Vagn-Hansen, Marianne Palm & sund-forskning Del 2: Links til forskning om forstoppelse og irritabel tyktarm sund-forskning - viden og videnskab - e-bogsformat

God læselyst!

8 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 9


10 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Flower Power

- Lad tarmfloraen blomstre! Giv dit indre økosystem de bedste forudsætninger for at skabe og opretholde en god mikrobiodiversitet. Lad dit tarmsystem nyde godt af 100 forskellige typer levende bakteriestammer skabt af bier og pollen fra vilde planter i de franske alper. Af Benedikte Mikkelsen

Luk øjnene, og kom med os på en mental tur til nationalparken Mercantour i de sydfranske maritime alper. Solen står højt på himlen, og du mærker en lun brise i dit ansigt. Bierne summer omkring dig, og duften af lavendel fuldender oplevelsen – du føler dig afslappet og nærmest lykkelig. Økosystemet, som du befinder dig i, fremkalder de dejlige endorfiner og gør dig glad. Men omgivelserne kan mere end det - lige nu er du omgivet af naturens kammer af levende mikroorganismer, som vil gøre dit tarmsystem lige så glad som dit sind. Surrealistisk er det, at mange af de organismer, som findes omkring dig, også findes naturligt i din egen tarmflora. Lokaliseringen og udvælgelsen af kilder med de særlige levende mikroorganismer, som kan holde vores tarmes bakterieflora sund og balanceret, ligger til grund for en revolutionerende produktudvikling. En udvikling, som er udmundet i et kosttilskud med en mangfoldighed af 100 forskellige bakteriearter fundet i vilde planter. Vel at mærke bakterier, som vores tarme skal beklædes med for at skabe optimal sundhed. The power of the plants - Sådan indledte François Gérard, biolog og forsker, sin fortælling, da sund-forskning mødte ham til en snak om mikrobiodiversitet i vilde planter, og hvordan selvsamme mikroorganismer, som beskytter planten, kan beskytte os mennesker mod invasive - og skadelige - bakterier. Gérards interesse og videnskabelige tilgang til mikrobiodiversiteten har bragt ham jorden rundt - fra Indien til Kina til Finland, til enhver blomstermark i hjemlandet Frankrig. En fascinerende personlig fortælling, som fortjener en artikel for sig selv.

Gérards samarbejde med New Nordic opstod i 2003 på baggrund af en fælles interesse for produktudvikling baseret på en omfangsrig knowhow inden for naturlig og vild probiotika fra planter og bier. Anvendelsen af spiselige planter, egen indsamling af råmateriale og en kort forarbejdningsproces for bevarelsen af kraft og intensivitet er kendetegnende for samarbejdet. Produktet Wild Biotic er sidste nye skud på stammen. Din indre mikrobiodiversitet 100 billioner bakterier lever i tarmen, og de er fordelt på omkring 160 forskellige arter. 160 forskellige arter lyder af meget, men der findes faktisk over 400 forskellige bakteriearter, som kan leve i tarmen. Det store antal af konkurrenter gør det vigtigt at hjælpe de gode bakterier til at få en solid plads i tarmfloraen. I 1880’erne opdagede videnskaben for alvor tilstedeværelsen af bakterier og deres betydning for sygdom. Der var kort proces, og tankegangen blev: Alle bakterier skulle elimineres! Vi har vendt de sidste 200 års forståelse på hovedet og ved, at bakterier er nødvendige og ikke altid sygdomsfremkaldende. Vi ved, at vi skal skelne mellem venner og fjender i det komplekse og mangfoldige økosystem, som udgør vores tarmflora.

Husk at dit fordøjelsessystem ikke er kroppens skraldespand - en sund tarmflora er en ressource med stor betydning for både dit fysiske og psykiske helbred. Spis naturens økosystem, og styrk dit eget Kroppen er indrettet til at have en alsidig mikrobiodiversitet i tarmen og er klar til at modtage de rigtige bakteriestammer. Produktet Wild Biotic indeholder 100 levende bakteriestammer, herunder mælkesyrebakterier, som alle findes naturligt i fordøjelsessystemet. Bakteriestammerne er ikke dyrket i et laboratorium, men kommer direkte fra råmaterialerne: honning, gele royale, honningdug-honning og frisk pollen. Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 11


VIDEN OG VIDENSKAB

Naturens guldgrube Honning, honningdug-honning, gele royal og frisk pollen har alle forskellige profiler og er udvalgt til at indgå i Wild Biotic grundet deres indhold af bakteriestammer. Honning er kendt for at være oldtidens mirakelmiddel og for at være desinficerende, antiseptisk og antibakterielt. Honningdug-honning er ikke baseret på blomsternes nektar, men på et sukker- og næringsholdigt sekret, der udskilles fra bladlus, indsamles af bierne og laves til en mørk, kraftig honning. Honningdug-honning indeholder 400-500 forskellige bakteriearter og er gennem tiden blevet brugt som medicin i mange lande. Gele royal er den tykke væske, som produceres af arbejdsbierne og nærer bidronningen. I Kina er gele royal blevet anvendt som sundhedsfremmende og lindrende middel i over 1800 år. Det kan også være et effektivt middel i kampen mod resistente bakterier. Frisk pollen fra blomsterne i de franske alper indeholder 200400 forskellige bakteriearter og har især et højt indhold af laktobakterier, som påvirker tarmfloraen. Det friske pollen frysetørres for at bevare de levende organismer og dermed de aktive stoffer fra den rå pollen.

Bakteriestammerne er ikke dyrket i et laboratorium, men kommer direkte fra råmaterialerne: honning, gele royal, honningdug-honning og frisk pollen. Kunkeei - den gode og stærke bakterie Den kraftfulde bakterie Lactobacillus kunkeei (Lac. kunkeei) er en yderst vigtig medspiller til en god tarmflora. Bakterien undertrykker inflammation i tarmene, stimulerer fordøjelsen og regulerer mængden af immunoglobulinet IgA, der er en vigtig del af immunforsvaret. Lac. kunkeei findes naturligt i diverse

Mikrobiodiversitet i blomsterne beskytter blomsten. Det er derfor vigtigt, at vi forstår vigtigheden af mikroorganismer – de skal beskytte os! Bakterier kan, med den rette næring, hurtigt formere sig og blive kraftfulde og stærke. Derfor skal vi sørge for at have en sund mikrobiodiversitet – så invasive og skadelige mikrober/ bakterier ikke overtager.

12 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

produkter fra bier og har blandt andet en meget positiv effekt på slimhindernes sundhed - derfor er bakterien også en central del af Wild Biotic. Læs meget mere i næste nummer, eller læs artiklen fra biokemiker Torunn Laksafoss på sund-forskning.dk. Søg på Lac.Kunkeei. Lavendelplantens overraskende indre Indholdet af Lac. kunkeei i produktet stammer fra honning, hvor nektaren er indsamlet fra blandt andet lavendel og kastanje. François Gérard fandt over 850 forskellige mikroorganismer i lavendelplantens indre – flere end der findes i det menneskelige tarmsystem.

Lavendelplantens indre indeholder over 850 forskellige mikroorganismer, som er mere, end der findes i det menneskelige tarmsystem. Menneskets helbred afhænger af, hvordan de planter, vi indtager, produceres. Derfor er honningen i Wild Biotic indsamlet på steder specielt udvalgt efter plantefaunaen. Den nøje udvælgelse af indsamlingssted betyder, at de vilde planter, hvorfra bierne indsamler nektar, er planter, som besidder gavnlige egenskaber for det menneskelige økosystem i tarmen. Alfa og omega for produktionsprocessen er, at de anvendte ingredienser er indsamlet på steder, hvor planterne har de bedste vilkår og er naturligt forekommende. Der accepteres udelukkende frisk pollen, gele royal, honning og honningdug-honning fra vilde planter i de franske alper. Planterne befinder sig langt fra industrikvarterer, og planter dyrket i stordrift på gartnerier er et no-go. Fortsættes

Ingen kunstigt dyrkede blomster - og langt væk fra forurenende industrikvarterer. Kun frisk pollen, gele royal, honning og honningdug-honning fra vilde planter, som gror i den rene luft i de franske alper, anvendes. Næringen, som planten optager fra jord og luft, påvirker dens indhold af mikroorganismer. Gror planten i et forurenet miljø, forurenes plantens indre, og kvaliteten af dens mikroorganismer forringes.


sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 13


14 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Beklæder tarmhinden med 100 forskellige bakteriestammer Menneskets tarmsystem er et af de mest komplekse og mangfoldige økosystemer i naturen. En sund tarmflora bestående af den rigtige sammensætning af tarmbakterier er nødvendig for at bekæmpe invasive, dårlige bakterier. Wild Biotic er udviklet med det formål at sørge for en god og naturlig mikrobiodiversitet i tarmen og tarmslimhinden – den bedste måde at beskytte os selv på mod invasive og sygdomsfremkaldende bakterier, svampe og parasitter.

En kapsel = 100 forskellige bakteriestammer. Med kapslerne fra Wild Biotic fodrer du dit eget økosystem i tarmene og tilfører den næring, det har brug for til at formere sig og blive kraftfuldt og stærkt. På den måde skaber du en velbalanceret mikrobiodiversitet. Kapslerne indeholder en sammensætning af mere end 100 forskellige bakteriearter, som beklæder tarmslimhinden og skaber den rette bakterieflora i tarmene. Du indtager dermed et komplet økosystem.

Bakterierne i tarmen udvikler sig alt efter, hvilken næring de får og er dermed afhængige af den kost og de bakterier, vi indtager. God tarmflora begrænser mængden af sygdomsfremkaldende bakterier og holder immunforsvaret i balance.

Mange tarmsygdomme er en udpræget mangel på både antallet af bakterier og antallet af forskellige bakteriestammer i tarmen.

Mangfoldig tarm lig sundt økosystem Tarmsygdomme medfører oftest en meget udfordret tarmslimhinde og giver svære symptomer under udbrud. Flere undersøgelser har vist, at der ved mange tarmsygdomme er en udpræget mangel på både antallet af bakterier og antallet af forskellige bakteriestammer i tarmen. Tarmen er ganske enkelt fattigere på det brede spektrum af levedygtige bakterier. Venner skal der til! Opformér dine egne bakterier i tarmen, så der kan etableres en bred vifte af bakterier, der kan leve som venner frem for fjender. Wild Biotic er et kosttilskud, som kombinerer mange bakterier, så der opbygges et helt økosystem, der giver næring til de gode tarmbakterier og derfor kan være en genvej til en sundere tarm. Ikke kun for personer med svære tarmsygdomme, men også for dem, der ”kun” lider af en irriteret tyktarm eller en alt for aktiv tyndtarm. Vild probiotika fra planter og bier har uanede muligheder … … Var den afsluttende bemærkning fra François Gérard. Det opsigtsvækkende fund af 850 bakteriearter i lavendelblomstens indre danner grundlag for videre forskning i vilde planters mikrobiodiversitet og deres sundhedsfremmende egenskaber.

Wild Biotic er omgivet af syreresistente kapsler – de opløses dermed ikke i mavesækken, men først i tarmen!

Tjek for fingerprints. Ingen slipper fri! Alle droger og ingredienser, som anvendes i produkterne, analyseres af uvildige laboratorier, og tilstedeværelsen eller fraværet af karakteristiske markørstoffer bestemmes. Ikke kun engang imellem, men i hver eneste produktion.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 15


klub-sund forskning - Vi tager bladet fra munden

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet ”viden om sundhed uden skjulte agendaer” I klubben får du sund-forskning bragt lige til døren for kr. 90,- om året!

Medlemsfordele: webinarer med dygtige specialister

Og der er masser af medlemsfordele, bl.a.: - Webinarer med sundhedsfaglige specialister - Rabatter på shop-sund.dk - Gratis billetter til vores fagmesse, selvom du ikke arbejder indenfor sundhedområdet. Læs mere om vores Fagmesse på side 6. klub-sund er en realitet og går officielt i luften d. 1. december 2017 Vi glæder os til at give dig nyheder og informationer råt for usødet. Vi stiller os kritiske over for den almindelige samfundsopfattelse på sundhedsområdet og perspektiverer problemstillinger fra ALLE vinkler og træder ind på områder, de andre medier træder udenom. Kom med i klubben på: www.klub-sund.dk.

Medlemsfordele: rabatter på shop-sund.dk

Oprør, opråb, glæde og en masse meninger på tværs af alle mulige sundhedsfaglige forhold

Vi er ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: - Vaccinationsskader, fup eller fakta? - Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? - Bivirkninger ved håndkøbsmedicin - og ved kosttilskud! - Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

Tilmeld dig på www.klub-sund.dk. Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk.


VIDEN OG VIDENSKAB

Slidsomme jobs kan ødelægge dine hofter Jobs, der kræver, at man løfter tunge ting og går eller står meget, kan øge risikoen for slidgigt i hofterne. Til gengæld kan man gøre meget for ledbrusken ved at gå ned i vægt samt ved at tage kapsler med glucosaminsulfat. Af Bjørn Falck Madsen

Tyske forskere har fundet en sammenhæng imellem fysisk hårdt arbejde og slidgigt i hoften. Det viser sig, at mænd med den slags arbejde, der forudsætter tunge løft igennem mange år, har en væsentligt større risiko for at få slidgigt i deres hofteled end mænd med andre jobs. Der er imidlertid ikke nok data til at drage en lignende parallel til de fysisk belastende jobs, som traditionelt varetages af kvinder, for eksempel sygeplejerske. Dobbelt så stor risiko Forskningen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Deutsches Ärtzeblatt International, viser, at mænds risiko for slidgigt i hoften er dobbelt så stor, hvis de løfter og bærer tunge byrder igennem flere år. Risikoen stiger yderligere, hvis deres arbejde i øvrigt er fysisk hårdt eller kræver, at mændene står stille eller går meget af tiden på jobbet. Overvægt også et problem Slidgigt er en gradvis nedbrydning af ledbrusk, som de fleste mennesker fra 60-årsalderen eller derover har i større eller mindre grad. Det er hovedsageligt knæ og hofter, som angribes, hvilket har noget at gøre med, at det er disse led, som bærer hovedparten af kroppens vægt. Det er bestemt ikke overraskende, at de tyske forskere har fundet en sammenhæng imellem tunge løft og slidgigt, da man i forvejen ved, at overvægtige personer er mere udsatte. Derfor er det en god ide at dyrke motion for at holde sin vægt nede.

Glucosaminsulfat bremser slidgigt Hvad flere og flere også gør som led i forebyggelsen af slidgigt er at tage tilskud af glucosaminsulfat. Det har vist sig at bremse tabet af ledbrusk og dermed standse den videre udvikling. Forsøg med glucosaminsulfat viser, at det virker smertelindrende og symptomforbedrende på linje med NSAID-præparater, men uden de samme bivirkninger. Lægemiddel i Danmark Pharma Nord, som var den første virksomhed til at lancere glucosamin i Danmark, fremstiller præparatet Glucosamin Pharma Nord, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af let til moderat slidgigt i knæet. Med daglig brug af præparatet tilfører man kroppen glucosaminsulfat af farmaceutisk kvalitet, som indgår som en naturlig byggesten i ledbrusk. Kilde: Occupational strain as a risk for hip osteoarthritis - a systematic review of risk assessment. Dtsch Arztebl Int, September 2017 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 17


LAD STUDIERNE TALE FOR SIG SELV

Når musikken breder sig over sygesengen …

Af Marianne Palm

På en stille regnvejrsdag, I ved en af de dage, hvor dråberne lander tæt, men forsigtigt på ruden, drog jeg til Virum til en lille villavej. Med en hyggelig skov som grøn baggrund for den samtale, jeg havde set frem til med musikerparret, komponist Niels Eje og producer Inge Mulvad Eje. Vi fik talt om forskning, om studier, der er overbevisende, men fik også en snak om, hvordan det nogle gange bare kan være svært at bevare tålmodigheden, når det travle hospitalspersonale skal have tid til at indgå i et forskningsprojekt. Jeg har beundret deres virke, siden Niels Eje slog de første toner an, hvor klassiske klange stryger ud af højtalerne og smyger sig om de mange mennesker på hospitaler og klinikker, der mærker musikkens helende takter. Som jeg har brugt i min klinik som baggrundsmusik for at skabe ro, hvile og tid til eftertænksomhed og tid til den gode samtale, der skal til i det professionelle behandlerrum. 18 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


LAD STUDIERNE TALE FOR SIG SELV

De to ildsjæle, Niels og Inge, som begge er uddannet på musikkonservatoriet, har gjort det til deres mission at få skabt videnskabelige beviser for, at musik kan virke på en gang opmuntrende, beroligende og smertestillende både for børn og voksne. Det er i høj grad lykkedes både i Danmark og i resten af verden. Det hele begyndte i 1998, da den karismatiske overlæge, professor og klinikchef Lars Heslet, på Rigshospitalet inviterede Niels Eje indenfor til et pilotprojekt på intensiv afdeling 4131. Her ville de se, hvordan musik kunne påvirke patienter i respiratorer og under opvågningen. Det blev startskuddet til 19 års forskning på mange forskellige typer af hospitalsafdelinger og privatklinikker, i ind- og udland.

Lad studierne tale for sig selv ... Over 30 studier med international bevågenhed taler vel sit eget sprog … Her er blot gengivet ganske få, resten kan du finde på www.musicure.dk. Mindre stress og frygt på hjertelaboratoriet Det kan være meget angstprovokerende at skulle undersøges i hjertet via et kateter gennem huden og ind i hjertet. I et forsøg fra 2010 påviste man, at der var en signifikant reduktion af angst og stress hos de personer, der gennem en lydpude kunne nyde tonerne fra MusiCure. 98 personer blev opdelt i tre grupper. Den ene gruppe, som fungerede som kontrolgruppe, havde kun det sædvanlige lydbillede at forholde sig til, skabt af arbejdet på laboratoriet. Den anden gruppe fik musik via højtalere, og den tredje gruppe fik mulighed for at vælge fra cd’en, og lyden kom direkte til dem via en lydpude. Hvor gruppe 1 var lige så påvirkede af situationen som andre patienter før dem, oplevede både gruppe 2 og 3 klart mindre angst og større velbehag i forbindelse med undersøgelsen. Gruppe 2 hørte kun musik fra højtalere med gode resultater, men gruppen med MusiCure-puden oplevede den mest positive effekt, og personalet blev faktisk distraheret af højtalermusikken …

Musik til skolebørn frem for morfin efter operationer 80 børn i alderen 7-16 år blev delt i to grupper. Den ene gruppe fik tilbudt MusiCure-musik, mens den anden gruppe fik den behandling, man plejer at give børn efter operationer. For at undersøge børn - og voksne - bruger man en lang række spørgeskemaer om smerter, både vurderet af lægen og af barnet selv. Også skemaer om, hvor bange man føler sig, og andre internationalt anerkendte skemaer og undersøgelser blev anvendt. Der var ingen børn, der blev udsat for nogen gener på grund af forsøget. Der blev trukket lod om, hvem der skulle afprøve musikterapien, og resultatet var signifikant: Børnene, som fik musik som supplement til smertestillende medicin etc., fik brug for mindre morfin end i kontrolgruppen, og børnene oplevede musikken som ”beroligende og afslappende”. Kilde: Paediatr Anaesth. 2009 Dec;19(12):1184-90. doi: 10.1111/j.14609592.2009.03180.x. Epub 2009 Oct 23.

Behandling af angste, psykiatriske patienter med MusiCure – et pilotprojekt I perioden 1.11.2003 til 1.3.2004 blev der på de to åbne sengeafdelinger og på den lukkede sengeafdeling på psykiatrisk afdeling, Horsens sygehus, gennemført et pilotprojekt med det formål at undersøge, om brugen af MusiCure ville have en positiv effekt på angste og urolige patienter. 30 patienter fik MusiCure-behandling en eller flere gange, og af disse fik de 26 en positiv effekt af behandlingen: De blev beroliget, faldt til ro eller i søvn. For en patient havde behandlingen ingen effekt, og for tre patienter havde behandlingen en negativ effekt. Interviews med patienter og plejepersonalet viste, at brugen af MusiCure havde en angstdæmpende effekt, enten givet alene eller i kombination med medicin og/eller kugledyne. Det konkluderes, at undersøgelsens samlede resultat tyder på, at MusiCure kan anvendes til såvel psykotiske som ikke-psykotiske patienter, og at MusiCure, anvendt alene eller sammen med kugledyne, kan være et alternativ til brugen af den type medicin, som ellers anvendes ved behov (P.N.). Fortsættes Kilde: Forfatter og projektansvarlig: Torben Egelund Sørensen, kandidat i musikterapi, Psykiatrisk Afdeling, Horsens Sygehus, Supervisor: Jørgen Tybjerg, overlæge. Psykiatrisk Afdeling, Horsens Sygehus

Kilde: European Journal of Cardiovascular Nursing (2010)

Internationalt publicerede forskningsartikler Siden 2003 har uafhængige forskere og professionelle behandlere fra flere lande gennemført medicinske studier med MusiCure. Resultaterne af disse studier og kontrollerede forsøg findes i dag publiceret i flere internationale medicinske tidsskrifter, bl.a.: Heart & Lung – The journal of Acute and Critical Care, European journal of Cardiovascular Nursing, Intensive and Critical Care Nursing, Pediatric Anesthesia m.fl.

The Lancet I august 2015 har det ansete og prestigefulde medicinske tidsskrift The Lancet offentliggjort en oversigtsartikel, hvor 72 internationale forskningsprojekter med musik behandles og analyseres - vel at mærke 72 projekter udvalgt blandt 4.200 projekter. I fem af disse projekter anvendes MusiCure og placerer hermed Danmark og den danskproducerede musik som helt banebrydende på verdensplan.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 19


LAD STUDIERNE TALE FOR SIG SELV

Musik mindsker uro ved dialysebehandling I et forsøg fra 2009 på Aalborg Sygehus så man vigtigheden af, at patienter, der skal igennem den allerførste behandling med dialyse, får bedre gavn af at bruge MusiCure, end hvis man først vælger at anvende musik ved nummer to behandling. Undersøgelsen tyder også på, at jo mere vi vælger at anvende ”musikmedicin” som beroligende mulighed fra allerførste møde med en terapiform, som måske kan virke skræmmende, jo bedre går det ved efterfølgende behandlinger.

Hele forskningsprojektet kan læses på www.musicure.dk. Hjælp til både patienter og pårørende En seks måneders test fra OUH Svendborg Sygehus viser, at 70 % af patienterne og 83 % af de pårørende finder mere ro ved at lytte til musik og se naturfilm, mens de opholder sig i hospitalets ventefaciliteter. I forsøget anvendtes streaming af naturfilm af Inge Mulvad Eje og Niels Ejes musik. Alle, der har opholdt sig i venteværelset på et sygehus, kender sikkert til følelsen af uro og nervøsitet i kroppen. Man venter måske på en ubehagelig behandling eller er angst for diagnosen, lægen stiller. Tiden føles lang, og man bliver rastløs. Gennem et halvt år har 189 patienter og pårørende i Anæstesiologisk afdeling og venteområderne på Svendborg Sygehus delt deres oplevelser med musik og film. Og tilbagemeldingerne er positive. 70 % af patienterne fandt mere ro, mens de opholdt sig i ventefaciliteterne, og 83 % af de pårørende, som opholdt sig på intensivafdelingen, oplevede, at det var behageligt og gav dem en følelse af ro at lytte til musik og se naturfilm. Naturfilmene ledsager al MusiCures musik, hvis du abonnerer på deres musik gennem www.musicure.dk. Du kan se små bidder af oplevelsen på youtube.com, skriv ”musicure”, og du bliver automatisk guidet til musik og naturoplevelsen.

Karakteristisk for MusiCure-musikken er, at der er tale om beroligende og sanse-stimulerende ”universelle” og ”genreløse” lydlandskaber, som taler direkte til alle uanset musiksmag, og at Niels Eje altid benytter klassiske instrumenter som solister, ofte sammen med originale lyde fra naturen.

20 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


LAD STUDIERNE TALE FOR SIG SELV

Kilde: welfare tech.

De publicerede forskningsresultater med anvendelse af MusiCure-musikken viser: • Signifikant reduktion af stress, angst og smerte • Nedsættelse af medicinforbrug (PN medicin, morfin, sovemedicin m.m.) • Sænkning af cortisolniveau (stresshormon) • Stigning i oxytocinniveau (”fredshormon”) • Generelt - forøget følelse af ro, motivation og inspiration Forskning i musikkens virkning er gennemført med kontrolgrupper og omfatter både kvantitative og kvalitative studier, subjektive spørgeskema- og interviewundersøgelser samt rent fysiologiske målinger på patienterne.

I 2007 vandt komponist Niels Eje, sammen med executive producer Inge Mulvad Eje, den prestigefyldte 1st prize professional for skabelsen af MusiCure ved Blair Sadler healing arts competition i Nashville, TN, USA.

Med pude … Du kan også købe en MusiCure-pude, hvor musikken fra din iPod eller iPhone placeres i en lille lomme. Puden er ergonomisk og er skabt af super gode materialer og produceres af musikerne selv. Der har været andre puder skabt til samme formål gennem det sidste årti, men det er først nu, at der har kunnet fremstilles en pude, som giver den helt korrekte gengivelse af lyden – og uden at forstyrre nabosengen. • Lyt til beroligende musik, liggende på MusiCure-puden - eller placer puden i en højrygget stol • Brug puden før- under og efter behandling på sygehus, klinik m.v. • Fald i søvn komfortabelt med afstressende musik og lyde i puden • Se TV med MusiCure-puden som din ”private” lydkilde • Lyt til lydbøger, mens du hviler komfortabelt • Slap af til musik efter fysiske udfoldelser, gymnastik, m.v.

Naturfilmene til musikken er nu blevet tilgængelige for alle på MusiCures egen streamingtjeneste: www.musicurestream.dk. Man kan tegne abonnement både som institution, sygehus eller plejecenter - og som privat bruger. Små bidder af filmene kan ses som trailere på www.streamingmusicure.dk/trailers.

• Medbring puden på rejser og ferier • Tilslut puden til din mobiltelefon (på medhør)

Søvnproblemer, uro i kroppen? Sygdom, smerter eller blot brug for ro? Verdens bedste gaveide med eller uden pude … Du kan købe cd´erne på apoteket. Hvis du gerne vil abonnere på musikken, kan du let få fat i al musik via www.streamingmusicure.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 21


VIDEN OG VIDENSKAB

22 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Fermenteret rødkløverekstrakt er effektivt til at nedsætte aldersbetinget knogleskørhed Isoflavoner med en høj biotilgængelighed kan skabe stærkere knogler og øge østrogens evne til at blive optaget og skabe gode udsigter for kvinder i overgangsalderen med begyndende osteoporose. Studiet er randomiseret og kontrolleret bl.a. fra Århus Universitet. Af Marianne Palm

Faldende østrogenniveauer gennem og efter overgangsalderen kan skabe tab af knoglevæv. I studier har man set, at kvinder i gennemsnit mister 4-6 % af deres oprindelige knogletæthed pr. år. Efter overgangsalderen fortsætter problemet med et tab på 1 til 3 % pr. år, hvilket skaber en øget risiko for knoglebrud. Konventionel hormonterapi har vist en videnskabeligt målbar effekt til at forebygge knoglebrud, men hormonterapien har skullet anvendes med forsigtighed på grund af den stimulation, der ellers kan ske ved østrogenfølsomme cancerformer, som kan opstå i brystet, i æggestokke og i andet hormonelt væv. Fælles for disse typer af hormonvæv er, at de indeholder en østrogenreceptor, kaldet alpha. Det er herpå, østrogener binder sig. Isoflavonerne fra rødkløver kan binde sig specifikt til knoglevæv Rødkløver indeholder isoflavoner, som har en østrogenlignende effekt i kroppen. Men isoflavonerne binder sig til en anden type receptorer end østrogenreceptoren alpha. Denne hedder beta, og disse receptorer finder man hovedsagligt i væv, som har særlig brug for østrogenstimulation for at fungere optimalt, fx knoglevæv. Fordi isoflavonerne binder sig specielt til betareceptorerne, kan de regulere kroppens evne til at udnytte østrogen uden at skabe en overstimulation af de østrogenfølsomme cancerformer. Det gør isoflavonerne til et meget sikkert stof at anvende og kan derigennem blive knoglebeskyttende uden at skabe en cancerrisiko, som man ser med konventionel hormonterapi.

Fermentering fremmer biotilgængeligheden I rødkløver er isoflavonerne normalt til stede som de såkaldte glycosider, altså bundet til et sukkermolekyle. Disse molekyler skal spaltes fra, for at stofferne, som efterfølgende er blevet til aglyconer, kan optages over tarmvæggen og ind i blodbanen. Det er en proces, der normalt tager tid, men en fermentering med mælkesyrebakterier gør, at isoflavonerne ikke bare passerer ud med afføringen, men rent faktisk omdannes og derigennem kan hjælpe på overgangsalderproblemer, herunder at undgå en ringere knoglemasse. Med andre ord kan agluconer anvendes af kroppen modsat glycosiderne. Dertil kommer, at forskning viser, at en god bakterieflora i tarmene styrker omdannelsen af isoflavoner til højt aktive stoffer som fx equol. Equol har vist sig at kunne modarbejde følgerne af for lidt østrogen i kroppen, fx tab af knoglemasse. En styrket fordøjelse Hvis man har en god tarmflora, kan floraen omdanne daidzein og formonetin (to phytoøstrogener i rødkløveren) til equol - et stof, der virker som phytoøstrogenerne, man kender fra andre fødekilder, blot meget stærkere. I patientforsøget var ingen af de kvinder, der fik ekstraktet equol, producerende, da de begyndte på forsøget. Men efter at have fået ekstraktet i seks måneder kunne 55 % danne equol, hvilket tyder på, at daglige indtag af mælkesyrebakterier styrkede kvindernes fordøjelse så meget, at de ikke blot kunne producere equol, men også optage mineraler og vitaminer bedre. Heriblandt calcium til knoglerne. Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 23


VIDEN OG VIDENSKAB

Studiet er skabt på de højest mulige standarder Studiet er gjort på Århus Universitets Hospital over 12 måneder. Det er randomiseret, dobbeltblindet og placebokontrolleret. 78 kvinder over 60 år, som alle havde osteopenia - forstadiet til osteoporose - deltog i studiet. Ved siden af standardbehandling med calcium (1200 mg pr. dag), magnesium (500 mg pr. dag) og D-vitamin (25 mcg pr. dag) fik deltagerne enten 60 mg isoflavoner af et patenteret, fermenteret rødkløverekstrakt fra Herrens Mark eller et placeboprodukt. De 60 mg isoflavoner svarer til et dagligt indtag på ca. 50 ml fordelt morgen og aften. Knoglescanning var anvendt både i begyndelsen og i slutningen af studiet. Samtidig blev der taget blodprøver for at tjekke biomarkører for knogleproduktion og optag af mineraler etc. Derudover studerede forskerne effekten af isoflavonerne på østrogenomsætningen, og om deltagerne havde produceret equol, som kan hindre skaderne fra manglende østrogen. Herrens Marks rødkløver beskytter knoglevævet Resultatet af forsøget var en klar knoglebeskyttende virkning hos de kvinder, som fik Herrens Marks rødkløverekstrakt, set i forhold til kontrolgruppen. Efter 12 måneder blev hofter og knogler i ryggen (lændehvirvel 2-4) skannet igen, og man så et signifikant reduceret tab af knoglemasse. Blodprøver viste desuden, at knoglerne blev bedre til at holde på knoglemassen (se faktaboks nedenfor). Man så desuden, at alle kvinder, der havde fået de aktive stoffer, altså Herrens Marks rødkløverekstrakt, havde udviklet et bedre østrogenniveau både i forhold til i starten af forsøget, men også i forhold til placebogruppen. Konklusion af forsøget Alt i alt så man, at en daglig dosis af den fermenterede drik reducerede tabet af knoglemasse, forårsaget af østrogenmangel, og at der i det hele taget opstod en forbedring af knogleopbygningen. Man så endvidere, at produktet blev tolerereret af alle, og det kunne anvendes over lang tid for at beskytte kroppen mod knogleskørhed. A summary can be found at: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/08/02/ ajcn.117.153353.full.pdf+html Summary of a scientific article published in the American Journal of Clinical Nutrition, first issued in the online edition on 2 August 20171

Normalt raskt knoglevæv udskiftes gennem hele livet. Osteoklaster er celler, som nedbryder gammelt knoglevæv, og osteoblaster er celler, som kommer ind efter osteoklasterne og fylder hullerne op igen med ny knogle. Forsøget viser, at Herrens Marks rødkløverekstrakt hjælper på hele dette knoglestofskifte.

24 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Gedigen dansk forskning anerkendt internationalt.

Det meste handler om fremstillingsmetoder Det er bestemt ikke alle rødkløverprodukter, der virker efter hensigten. Analyser viser, at det er helt afgørende for virkningen på hedeture og de andre gener under overgangsalderen, at isoflavonerne, de aktive stoffer, bliver omdannet til agluconer, og her spiller mælkesyrebakterier en særlig rolle. For det er meget forskelligt, hvor god en mikroflora vi har, og uden de rette bakterier og de rette enzymer i vores tarmsystem kan agluconerne ikke passere gennem tarmvæggen og over i blodbanen. Det har forskerne bag Herrens Marks rødkløverekstrakt for længst opdaget, og derfor kan de også stille sig forrest i rækken af virkningsfulde produkter. Ovenikøbet flere kolængder foran de mere kendte sojaprodukter eller foran alle andre produkter med rødkløver. En plante, som jo indtil for få år siden mest var hovednæringskilde for køer, men i dag kan gøre en stor forskel også i forebyggelsen af knogleskørhed. Det kan forskerne se i metaanalysen På Århus Universitets Hospital har man lavet en metaanalyse. For at skabe en analyse af den art udvælger man først en række studier, der er pålidelige, og som alle møder de højeste kriterier for videnskabelige standarder. Her så man på, hvordan man i studierne har inddraget knoglescanninger, at deltagerne blev tilfældigt udvalgt (randomiseret) og opdelt i to grupper (gruppe, som får det aktive stof, og en kontrolgruppe, som får placebo, altså uvirksomme stoffer) og eventuelt er dobbeltblindet, så hverken læge eller patient ved, hvem der får det aktive stof. De mere objektive fund bliver ledsaget af diverse spørgeskemaundersøgelser. For at kunne komme i betragtning til en vurdering i metaanalysen kiggede man på ikke mindre end 1.544 studier, men kun 26 studier levede op til de fastsatte kriterier. I disse 26 studier indgik 2.652 kvinder, alle i overgangsalderen. I de 26 studier indgik forskellige produkter med enten rødkløver eller soya i forskellige typer af ekstrakter eller som soyamælk, og rent fremstillede isoflavoner. Også forskellige forsøg med fermenteret rødkløver eller soya fra andre firmaer indgik i de sammenlignende undersøgelser. Konklusionen af metaanalysen var tydelig: De fermenterede produkter, som indeholder isoflavoner, der blev omdannet til en aglycon-form, havde den største effekt, både målt via knoglescanninger og i forhold til kontrolgrupperne. Og man så ikke nogen effekt af produkter, der ikke indeholdt aglyconer. Kilde: http://ajcn.nutrition.org/content/106/3/801.full.pdf sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 25


VIDEN OG VIDENSKAB

Mælkesyrebakterier mod forstoppelse Hvis det ufordøjelige tarmindhold opholder sig længere tid i tyktarmen end normalt, opsuges der mere væske, og afføringen bliver tør, hård og knoldet. Af Eva Lydeking

Det normale er at have afføring to gange om dagen, men mange har kun afføring hver 3. eller helt op til hver 10. dag. Skolemedicinsk siges det, at man har forstoppelse, hvis der er tre dage eller mere imellem hver afføring. Forstoppelsen vil medføre en udspiling af tarmen, der er en ubehagelig tilstand, og kan give symptomer som hovedpine, kvalme, appetitløshed og depres-

26 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

sion. Mange oplever smerter eller blødning i forbindelse med afføringen, og risikoen for at få hæmorider øges. Andre oplever fornemmelsen af ikke at være kommet af med alle affaldsstoffer, selv om de lige har været på toilettet, og måske føler de sig forgiftet eller oppustet.


VIDEN OG VIDENSKAB

Sandsynlige årsager til forstoppelse: • Unormalt svage peristaltikbevægelser, fx på grund af neurologiske skader, stigende alder, eller fordi tarm indholdet er for sparsomt til at stimulere peristaltikken indefra – typisk ved en fiberfattig kost • For lav fiber- og væskeindtagelse eller indtagelse af vanddrivende drikke som te, kaffe, visse urteteer, der trækker væsken ud over nyrerne. Hvis fiberindtagelsen er passende, øges afføringens volumen, så tarmen stimuleres • Aldersbetingede ændringer i sammensætningen af tarmflora. Her vil mængden af Bifidobakterier nedsættes til fordel for mindre probiotiske og måske endda dysbiotiske bakterier. Forstoppelse opstår oftest i tyktarmen, og her er Bifidobakterierne den dominerende bakterie • Overfølsomhedsreaktioner (mælkeprodukter og glutenholdige korn er de hyppigste problemvoldere) • For lav produktion af mavesyre, der så disponerer for overvækst af uønskede bakterier og svampe. Ved stigende alder er der større hyppighed af for lav mavesyreproduktion • Brug af smertestillende midler, især af morfintypen eller et overforbrug af afføringsmidler. Forskellig medicin, fx til depression, angst, Parkinsonisme, højt blodtryk eller epilepsi kan også give forstoppelse • Tarmens slimhindebeskyttelse nedsættes med stigende alder

• Mangel på mineralet magnesium. I det tilfælde vil der t ypisk også være andre symptomer, der peger i den retning, fx øget muskeltræthed, anspændthed, irritabilitet, søvnbesvær eller hovedpine. Mangel på magnesium kan skyldes en overdosering af tilskud med kalk • Morfinpeptiddannelse ud fra forkert nedbrudte proteiner fra mælkeprodukter og korn. Ved en irritations- eller betændelsestilstand frigøres ”skraldespandsenzymet” elastase fra lysosomerne i cellerne. Elastaseenzymerne nedbryder mælke produkter og korn til stoffer med samme farmakologiske virkning som morfin • Lavt stofskifte • Spændinger i bækkenbunden og i endetarmens lukkemuskler er også væsentlige faktorer at tænke på, hvis der er forstoppelsesproblemer • Irriteret tyktarm • Rygsmerter • Kronisk nyresvigt • Kræft i tyktarm eller endetarm • Følelser: Tyktarmen har følelsesmæssigt meget at gøre med at holde igen eller give slip, og nogle mennesker med forstoppelse har nogle gamle følelsesmæssige mønstre, som får dem til ubevidst at holde igen, og det kan tag tid at bearbejde Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 27


VIDEN OG VIDENSKAB

Alder og ændret tarmflora Sammensætningen af vores tarmflora ændres gennem livet. Hos ældre findes der i afføringsprøver mindre af de vigtige Bifidobakterier, og nogle gange forefindes de slet ikke mere. Derudover øges antallet af dysbiotiske mikroorganismer, fx Clostridier, specielt Clostridium perfringens, men også streptokokker og enterobakterier.

Over halvdelen af dem, der fik probiotika, fik forbedret deres fordøjelsesfunktion, fik hyppigere afføringer og meget mindre behov for afføringsmidler. De oplevede desuden færre mavesmerter og ubehag. I placebogruppen følte kun en deltager forbedringer. Resultatet var statistisk signifikant. Et andet studie med 50 ældre mennesker med forstoppelse viste efter 30 dages tilskud med Lactobacillus casei, at 76 % fik et positivt resultat.

Tarmslimhindens evne til at fastholde de forskellige undergrupper af fx Bifidobakterie-familien ændres med alderen, og ikke alle familiemedlemmer er derfor lige egnede i tilskud med probiotika. Dette har leverandøren af NDS Probiolax taget højde for.

NDS Probiolax er et produkt specielt udviklet til voksne og ældre, der har problemer med forstoppelse eller har tendens til træg fordøjelsesfunktion. Produktet består af seks forskellige bakteriearter (familier), hvor de enkelte bakterier (familiemedlem) er udvalgt efter deres unikke evne til at normalisere de ubalancer, der hyppigst giver forstoppelse.

Forstoppelse og dysbiose Hyppigheden af uønsket bakteriel overvækst i tyndtarmen stiger med alderen. I et studie med voksne, der led af forstoppelse, fandt man en overvækst af uønskede Clostridier. I et andet studie blev mennesker med irritabelt tarmsystem sammenlignet med en kontrolgruppe. Her fandt man hos dem, der led af forstoppelse, at 30 % havde en overvækst af Clostridium Coccoides og Eubacterium Rectale. Mange ældre mennesker oplever nedsat næringsoptagelse som konsekvens af den dysbiotiske overvækst, og dette giver forøget risiko for næringsmæssige mangler. Denne ændring med flere dysbiotiske og færre probiotiske tarmmikroorganismer giver grobund for fordøjelsessygdomme som: • Forstoppelse • Diarré • Irritabelt tarmsystem • Inflammatoriske tarmsygdomme • Leversygdomme • Tarmcancer Sammensætningen af bakteriefloraen ændres gennem livet og under fx en infektion med Clostridium difficile. Derfor skal et effektivt tilskudsprodukt med probiotika bestå af flere forskellige bakteriearter og de ”familiemedlemmer”, som har god vedhæftningsevne og evner at konkurrere med en eventuel dysbiose. Probiotika til forstoppelse Der er flere måder at definere ordet probiotika på, men der er udbredt enighed om følgende formulering. ”Probiotika er kosttilskud med levedygtige mikroorganismer, der efter indtagelse har en gavnlig virkning, fordi de forbedrer bakteriebalancen i tarmene”. I et dobbeltblindet studie blev effekten af en probiotisk blanding med Lactobaciller og Bifidobakterier afprøvet. Forsøgsdeltagerne var 24 plejehjemsbeboere, der var over 78 år, og de var alle mere eller mindre immobile. De led alle af fordøjelsesproblemer, fx forstoppelse. De 14 deltagere fik den probiotiske blanding i 10 uger, og der var 10 personer i kontrolgruppen. 28 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Bifidobakterierne er udvalgt for at kompensere for nedgangen i antallet af disse, og desuden danner de stofskifteprodukter, der virker fremmende på tarmens bevægelser, og herved forhindrer de forstoppelse. Lactobacillus acidophilus producerer organiske syrer, specielt mælkesyre, der giver et bedre miljø (pH) i tarmsystemet og øger tarmens kontraktioner, og derved nedsætter de transittiden. NDS Probiolax indeholder mindst fem milliarder CFU/g (levedygtige tarmbakterier pr. gram) og indeholder disse seks forskellige bakterier: Bifidobakterie-arterne: Bifidum, Lactis og Longum. Lactobacillus-arterne: Acidophilus, Paracasei og Salivarius. Desuden indeholder den probiotiske blanding prebiotika (mad til de gode tarmbakterier) fra FOS, inulin, majsstivelse, maltodextrin og udvalgte mineraler. Tilskud med FOS alene har over en 14 dages periode vist forøget afføringsvolumen og hermed hyppigere afføringer. Dosering: 1 tsk. opløst i lidt ikke iskoldt vand. Skal stå mindst 15 minutter, inden det drikkes på tom mave, bedst ved sengetid. Ved valg af tilskud af mælkesyrebakteriekulturer er det nødvendigt at være opmærksom på, at bakterierne skal: • Være levedygtige efter transport og tåle opbevaring tørt og ved stuetemperatur • Kunne genoplives ved at suge vand til sig (rehydreres) og fortsætte sin livscyklus i den mest aktive fase • Være humant kompatible (ikke alle ”dyriske” stammer duer til mennesker), biologisk aktive og kunne skabe sundhedsmæssige forbedringer • Konkurrere mod dysbiotiske og patogene (sygdomsfremkaldende) bakterier • Have god tilhæftnings- og overlevelsesevne i tarmen, så de selv formerer sig videre • Være syre- og galdestabile, så de tåler fordøjelsesvæskerne


VIDEN OG VIDENSKAB

Gode råd mod forstoppelse • Spis varieret og fiberrigt med mange grove kornprodukter og grøntsager

• Drik mindst 1 ½-2 liter ikke vanddrivende væske dagligt. Et krus kogt vand til morgenmaden kan gøre underværker • Undgå at overdrive alle de raffinerede madvarer som hvidt brød, sukker og kager • Sørg for dagligt at motionere. Få fx en gåtur på mindst 30 minutter • Indøv regelmæssige toiletvaner, og giv dig tid • Find måder at stresse af på • Tag dagligt 1 tsk. NDS Probiolax • Tag tilskud af mineralet magnesium (ikke magnesium-oxid), hvis du har mangler, fx NDS Mag + 2 stk. om aftenen • Spis mindst 1 spsk. friskkværnet frøblanding (1 del solsikkekerner, 1 del sesamfrø, 1 del græskarkerner) • Spis 3-4 portioner yoghurt – lavet med syrnet NDS® Probiolax® om ugen

Producenten af NDS® Probiolax® kan med studier dokumentere følgende kvalitetskrav: • Bakterierne kan overleve turen gennem mave-tarm-kanalen

• Bakterierne formår at danne mælkesyre. De ændrer pH fra 5,5 i tyktarmen til pH 4 • Bakterierne kan vokse under forskellige betingelser • Bakterierne evner at udkonkurrere dysbiotiske og sygdomsfremkaldende bakterier • Bakterierne evner at hæfte sig til tarmens slimhinde • Bakterierne er sensitive over for antibiotika • Den færdige blanding har stabil holdbarhed i to år ved stuetemperatur

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 29


NATURLIG

ENERGI

NATURLIGVIS SENIORPILLEN 65+ MED D3 VITAMIN BIDRAGER TIL VEDLIGEHOLDELSE AF KROPPENS MANGE FUNKTIONER

MED D3 VITAMIN

HUSK K ALKEN

Seniorpillen 65+ er en unik blanding af vitaminer, mineraler og urter, som er specielt sammensat til den ældre generation med de næringsstoffer, som ældre ofte er i underskud med. Vitamin D3 hjælper til at reducere risikoen for at falde, som er forbundet med balancebesvær og muskelsvaghed.

30 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter #berthelsen_naturprodukter


Godt nyt til demente og deres pårørende VIDEN OG VIDENSKAB

En gruppe forskere har påvist, at behandling med Ginkgo biloba fører til markante forbedringer af symptomer hos demenspatienter. Det har samtidig en positivt afsmittende effekt på familier og pårørende samt plejepersonale. Af Bjørn Falck Madsen

Det er slemt nok at være demenspatient og skulle lide under de mange ubehagelige symptomer, som sygdommen fører med sig. Det kan dog være en mindst lige så stor udfordring for familiemedlemmer, omgangskreds og plejepersonale. Der er imidlertid gode nyheder fra den internationale forskning, hvor en gruppe forskere har fundet ud af, at planteekstrakten Ginkgo biloba har en positiv indvirkning på demenssymptomerne, som kommer ikke alene patienten, men også pårørende og plejepersonale til gode. Undersøgelser af Ginkgo biloba Forskerne kiggede helt specifikt på adfærdsrelaterede og psykologiske problemer hos demenspatienter i fire forskellige undersøgelser, som omfattede 1.628 patienter i alt og strakte sig over mindst 20 uger. I samtlige undersøgelser fik patienterne enten en daglig Ginkgo biloba-dosis på 240 mg som led i deres behandling eller uvirksomme snydetabletter (placebo). Hjalp på næsten alle symptomer Ved hjælp af forskellige bedømmelsesskalaer kunne forskerne se tydelige forbedringer i de Ginkgo biloba-behandlede patienters adfærd og psykologiske tilstand sammenlignet med de placebobehandlede. Det gjaldt så godt som alle symptomer med undtagelse af vrangforestillinger, hallucinationer og eufori. Samtidig viste resultaterne, at der blandt plejepersonalet hos de Ginkgo biloba-behandlede patienter var langt mindre frustration som følge af, at patienterne var mere medgørlige.

Virker blodfortyndende og karudvidende Ginkgo biloba har været kendt i mange år og er et udbredt naturlægemiddel, der forbedrer blodomløbet i hele kroppen. Effekten skyldes nogle biologisk aktive stoffer (ginkgoflavonglykosider og terpenlaktoner), som virker karudvidende og blodfortyndende. Det har stor relevans i forbindelse med demens, som ofte skyldes nedsat blodomløb i hjernen. Ginkgo biloba-ekstrakt har dog også en antioxidanteffekt, som kan spille en rolle ved neurologiske lidelser, da det beskytter hjernecellerne. Bio-Biloba vandt i test Det var netop antioxidanteffekten, som britiske forskere så på, da de sammenlignede 18 Ginkgo biloba-præparater i en større undersøgelse. Det præparat, som klarede sig bedst i testen, var Bio-Biloba fra Pharma Nord. På trods af at mange af de andre, mindre effektive præparater indeholdt væsentligt mere Ginkgo biloba-ekstrakt, kunne de ikke stå distancen, når de blev sat på prøve. Dette skyldes blandt andet, at planteekstrakten er ganske sart, så det kræver uhyre præcise produktionsmetoder at fremstille et præparat uden at komme til at ødelægge råvaren eller reducere dens virkning. Kilde: Int Psychogeriatr. 2017 Sep 21:1-9.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 31


VIDEN OG VIDENSKAB

Farligere at falde end at færdes i trafikken Det lyder som en overskrift i sensationspressen, men nu skal der råbes højt om faldulykker hos ældre - det er et overset, men meget alvorligt problem. Et fald kan ændre livet for evigt – det gælder for personer i alle aldre. Sandsynligheden for et fald bliver dog endnu større efter de 65 år, og det kan få katastrofale følger for den enkelte og de pårørende. Daglig motion ved lav intensitet og samtidig en høj dosis af D-vitamin, som er vigtigt for muskler og knogler, har vist sig at reducere risikoen for fald med over 70 %. Af Benedikte Mikkelsen

Alle har prøvet at hilse på asfalten med et mere eller mindre alvorligt udfald. Frem med plastret eller måske armen i gips i nogle måneder, og så ellers ud over stepperne igen. For ældre personer kan et uheldigt fald dog foranledige mere end komplicerede brud og andre former for frakturer. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 45.000 danskere over 65 år hvert år kommer på skadestuen på grund af faldulykker. Mere end 13.000 indlægges på sygehus, og ca. 1.350 dør hvert år af følgerne efter faldet. Det er tre gange så mange, der dør i trafikken. Tal, vi ikke må sidde overhørig! Frygten for nye fald får desuden mange ældre til at isolere sig og blive indenfor i lænestolens tryghed. En ond cirkel sættes i gang, da inaktivitet kun svækker den ældre yderligere, og risikoen for fald øges.

Cirka 1.350 ældre over 65 år dør hvert år af følgerne efter faldet. Det er tre gange så mange, som dør i trafikken.

Vi bliver ældre og ældre Antallet af sygehusindlæggelser efter fald vil blive næsten fordoblet frem til år 2040, i takt med at stadigt flere danskere opnår en høj alder. I takt med at vi bliver ældre, svækkes synet, muskelstyrken aftager, og reaktionstiden øges - alle sammen forhold, der giver større risiko for at snuble eller falde. Der er desuden en række udefrakommende faktorer, som er kendte for at disponere for fald og bidrage til, at foden ikke er fæstet solidt i jorden som før i tiden. Brug af flere medikamenter samtidigt eller brug af psykofarmaka kan give bivirkninger som svimmelhed, sløvhed og synsforstyrrelse. Nedsat syn eller briller med glidende overgang kan forstyrre afstandsbegningen og forårsage fald. 32 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Nej, nej, jeg falder da aldrig! Nå, - ja, ja, der var lige dengang, da … og den anden gang, men ellers aldrig!! Faldulykker er et tabuemne. Hyppige fald forbindes med alderdom, og alderdom forbindes med svaghed og afhængighed af andre. Det er derfor vigtigt at understrege, at fald ikke blot sker grundet alder, men fordi der er noget galt. Besøget på skadestuen efter et fald ender som oftest med, at den tilskadekomne ældre lappes sammen og sendes ud i verden igen. Årsagen til gentagne faldulykker analyseres sjældent, hvilket er ulykkeligt, da der findes flere tiltag, som kan mindske risikoen for fald markant.

i form. Mangel på folinsyre tredobler risikoen for udvikling af demens blandt ældre. B12 sørger for at bevare folinsyre i cellerne, hvor de to stoffer i samarbejde medvirker til at danne de røde blodlegemer og er med til at aktivere immunforsvaret. B12 og folinsyre spiller ligeledes en rolle for musklernes funktion og styrke ved at sænke kroppens produktion af stoffet homocystein. Dette stof sættes især i forbindelse med udviklingen af blandt andet hjerte-karsygdomme.

Drik rigeligt væske, spis sundt og motionér Det er nemmere sagt end gjort - især når alderen begynder at trykke. Appetitten forsvinder, og når der spises, er det ofte de letfordøjelige kulhydrater, som ryger ned. Vanddrikkeriet er heller ikke så tiltalende længere, og gåturen virker som et maratonløb og er måske ligefrem angstprovokerende. At ældre spiser mindre end yngre, har flere årsager, blandt andet sker der ændringer i hormon- og nervesystemet, som regulerer appetitten i nedadgående retning. Med et mindre madindtag falder også indtaget af vitaminer og mineraler, selvom behovet stiger med alderen. Når appetitten ikke titter frem, kan det være svært at få regnestykket til at gå op. Hvis kroppen ikke får nok af de næringsstoffer, den har brug for, begynder den at tære på eget væv, herunder muskelvævet. Da fordøjelsen så at sige ældes - mangel på mavesyre, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer og ændret tarmflora, giver det tilsammen nedsat evne til at fordøje og optage maden.

Gå nogle gode ture, og husk at styrketræne, så musklerne holdes aktive. Få evt. lagt et træningsprogram i dit træningscenter, som passer til dig og dine behov.

Dyrk lavintensitet motion:

Vær aktiv, og få dine vitaminer - gammel som ung Muskler, led, sener - ja, hele din krop skal holdes i gang! Det gælder, uanset om du er 20 eller 90 år. Forskning, offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Gerontology, har vist, at D-vitamin i kombination med blot lavintensitetsmotion reducerer risikoen for fald med over 70 %. Seniorpillen 65+ fra Berthelsen indeholder et ekstra stort tilskud af D3-vitamin, som har en dokumenteret virkning, når det gælder bevarelse af muskelmassen. Seniorpillen 65+ indeholder desuden folinsyre, der ligesom B12 er med til at holde hjernen sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 33


VIDEN OG VIDENSKAB

Kan forhøjet stofskifte føre til hjertesygdom? Normalt sætter vi stofskiftet i forbindelse med kropsvægt, men ny forskning viser, at folk med en overaktiv skjoldbruskkirtel har større risiko for hjerte-kar-sygdom. Læs videre, og find ud af, hvad du kan gøre for at sikre et normalt stofskifte. Af Bjørn Falck Madsen

Vores stofskifte er den hastighed, hvormed kroppens celler omdanner føden til energi. Hele processen styres af skjoldbruskkirtlen og er afgørende for vores kropsvægt. Et lavt stofskifte kan give vægtstigning, hvorimod et for højt stofskifte forårsaget af en overaktiv skjoldbruskkirtel kan gøre det modsatte. Ny forskning viser imidlertid, at for højt stofskifte også kan øge risikoen for hjertesygdomme. Større forkalkningsrisiko Hollandske forskere har observeret, at folk med forhøjede niveauer af stofskiftehormonet FT4 (frit thyroxin) har dobbelt så høj risiko for forkalkning af hjertets kranspulsårer. De har samtidig en 87 % større risiko for blodprop i hjertet eller slagtilfælde og dobbelt så stor risiko for at dø af det. Ikke et endeligt bevis Den nye viden stammer fra en gennemgang af data fra den store Rotterdam-undersøgelse, som omfatter over 9.400 forsøgsdeltagere. Her har forskerne kigget på sammenhængen imellem stofskiftehormonniveau og risikoen for åreforkalkning samt dødelighed af hjertesygdom, slagtilfælde eller andre former for hjerte-kar-sygdomme. De understreger, at undersøgelsen ikke er et endegyldigt bevis, men at der ser ud til at være en relation. Skjoldbruskkirtlen behøver selen Skjoldbruskkirtlen, som sidder i halsregionen, styrer kroppens stofskifte i cellerne og har afgørende betydning for alle biologiske funktioner i kroppen, herunder energiomsætning, immunfor34 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

svar, vækst, cellefornyelse og meget andet. Et af de stoffer, som har afgørende betydning for skjoldbruskkirtlen og dens funktion, er selen. Selentilskud til stofskiftepatienter Skjoldbruskkirtlen producerer to slags stofskiftehormoner, nemlig T4 (thyroxin) og T3 (triodothyronin). T3 er langt mere aktiv end T4, og i kroppen bliver T4 omdannet til T3. Selen medvirker til denne omdannelse, og det er derfor vigtigt at have tilstrækkeligt høje selenniveauer i kroppen. Mange patienter med stofskiftelidelser får medicinsk behandling med T4, men hvis de mangler selen, vil hormonet ikke kunne omdannes til T3. Her kan tilskud af selen være en vigtig faktor. Kig efter optagelighed Det er altid tilrådeligt at se efter et selenpræparat, som kroppen kan optage og udnytte. SelenoPrecise fra Pharma Nord er en patenteret selengær med over 20 forskellige organiske selenforbindelser. Det kan dokumenteres, at kroppen optager 88,7 % af selenindholdet i SelenoPrecise. Den høje og veldokumenterede optagelighed er årsagen til, at netop dette selenpræparat ofte vælges til videnskabelig forskning. Kilde: Circulation Research, oktober 2017


VIDEN OG VIDENSKAB

Sådan halverer du din risiko for astmaanfald

Et tilskud af D-vitamin sammen med din lægeordinerede astmamedicin gør det langt mindre sandsynligt, at du får et anfald, der kræver en tur til hospitalet. Af Bjørn Falck Madsen

Astma kan for dem, der er værst ramt, være en yderst ubehagelig lidelse, specielt hvis man går rundt med en konstant angst for at få et anfald. Medicinen gør sit for at forebygge disse anfald, men ny britisk forskning viser, at astmapatienter, der tager D-vitamin sammen med deres medicin, kan halvere risikoen for at skulle en tur inden om skadestuen eller tilses af en læge. Undersøgelsen er udført på 955 astmapatienter, som alle tog medicin for deres lidelse. Mindsker behovet for steroider Forskerne med professor Adrian Martineau fra Queen Mary University of London (QMUL) i spidsen fandt ligeledes frem til, at D-vitamintilskud mindskede behovet for steroider enten som indsprøjtninger eller i tabletform ved et eventuelt astmaanfald.

Hele kroppen behøver D-vitamin Der findes ingen kur mod astma, og selvom der er lægemidler, som kan hjælpe astmapatienter med at kontrollere deres sygdom, er det ikke altid nok. Åbenbart kan man forbedre udfaldet af behandlingen ved at supplere med D-vitamin, som i øvrigt er et stof, kroppen behøver af talrige andre årsager. Dansk præparat dokumenteret i forsøg Der findes mange D-vitaminpræparater i handelen, og det kan være svært at vide, hvilket er bedst at tage. Det danske præparat D-Pearls, som indeholder 38 mikrogram D3-vitamin i olivenolie i små gelatinekapsler, er dokumenteret i flere videnskabelige forsøg. Disse forsøg har vist, at præparatet bliver optaget godt i blodet, hvilket er en forudsætning for virkningen. Kilde: The Lancet Respiratory Medicine, oktober 2017 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 35


VIDEN OG VIDENSKAB

Krig skader kroppen helt ned på celleplan Forskere har påvist, at mange krigsveteraner med Golfkrigssyndrom (Gulf War Illness – eller GWI) har defekte mitokondrier. Det kan være en del af forklaringen på de mange symptomer, der kendetegner tilstanden. Spørgsmålet er, om et tilskud af stoffet coenzym Q10 kan hjælpe?

36 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB Af Bjørn Falck Madsen

Krig er traumatiserende. Det skader faktisk kroppen helt ned på celleplan, viser det sig. Amerikanske forskere, ledet af Beatrice A. Golomb fra University of San Diego, La Jolla, har konkret påvist, at over 30 % af amerikanske krigsveteraner hjemvendt fra Golfkrigen i 1990-91 udvikler kroniske helbredsproblemer med en lang række symptomer, som blandt andet omfatter træthed, muskelproblemer, koncentrations- og hukommelsesbesvær og en række andre ting. Den røde tråd igennem disse symptomer er defekte mitokondrier, som er de små energifabrikker, der producerer energi i cellerne. Defekte energifabrikker i cellerne Disse mitokondriedefekter er påvist i en undersøgelse, som er offentliggjort i 2014 i det lægevidenskabelige tidsskrift PLoS One (Public Library of Science) og betragtes som det første klare bevis på en sammenhæng imellem Golfkrigssyndrom og mitokondriedefekter.

cellernes energiproduktion. Den anden funktion er at fungere som antioxidant, der beskytter mitokondriernes DNA (mtDNA). Forskere vil se nærmere på sammenhængen Netop fordi coenzym Q10 har så vital en betydning for både celler og deres mitokondrier, var det næste oplagte skridt for Beatrice Golomb at undersøge, om man ved at give tilskud af stoffet til personer med Golfkrigssyndrom kunne opnå en bedring af nogle af symptomerne. Hun iværksatte en undersøgelse af 46 krigsveteraner med Golfkrigssyndrom, som hun inddelte i to grupper. En gruppe fik tilskud af Q10 (Bio-Quinone Q10 fra Pharma Nord), og den anden gruppe fik snydekapsler. Den anvendte Q10-dosis var 300 mg pr. dag.

Kilde: Neural Computation, november 2014

Bioflavonoide Bioflavonoïdes Bioflavonoids Vitamin C Vitamine C Vitamin C

19,5 mg

(***)

73 mg

91 % (**)

Annonce

(***) kein Referenzwert vorhanden (***) pas de valeur de référence (***) no reference value

OHNE tierische Zutaten SANS ingrédients d´origine animale WITHOUT animal ingredients

uden t e l l sti lie* frem lmeoDE-ÖKO-005 pa Non-EU Agriculture GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrücken www.gse-vertrieb.de

Nahrung Bioflavo

Zutaten: Glycerinh und -scha Antioxida

* aus biolo Das verwe hergestell

CitroPlus 800

(**) Prozentsatz der Referenzmenge nach VO(EG) 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value (**) pourcentage des apports de référence selon le Règlement (UE) N° 1169/2011, VNR = Valeur Nutritionnelle de Référence (**) percentage of reference quantity according to Regulation (EU) N° 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value

100 %

COMPOSITION ORIGINALE AVEC GLYCERINE BIOLOGIQUE

800 MG BIOFLAVONOIDES

Q10-kapsler havde en positiv virkning Det viste sig, at Q10-tilskuddet gav signifikante forbedringer af en række fysiske og psykiske symptomer. Forskerne understreger dog, at der bør foretages flere og større undersøgelser for at Coenzym Q10 spiller en central rolle kunne sige mere nøjagtigt, hvordan stoffet virker på netop denne Nahrungsergänzungsmittel mitmitokon- type sundhedsproblemer. De positive resultater giver dog håb, Et af de stoffer, som har absolut størst betydning for Bioflavonoiden aus der Q10. Grapefruit drier, er det vitaminbeslægtede stof, coenzym Stoffet har da der ikke ligefrem findes nogen behandling mod Golfkrigsto roller i mitokondrierne. Det ene er at regulere omsætningen syndrom, der jo som bekendt består af en lang række forskellige Nährstoff Tagesmenge af fedt, kulhydrat og protein til ATP (adenosintrifosfat), som%erNRV symptomer og derfor er svært at have med at gøre. Nutriment Dose journalière % VNR kemisk lagret energi. Med andre ord er coenzym Q10 vigtigt for Nutrient Daily dose

800 mgmiB Nahrungsergänzungsmittel Bioflavonoiden aus der Grapef

Nährstoff Nutriment Nutrient

®

Verzehrem Tagesmenge journaliè 3Dose x 15 Daily doseTro mit genüg 19,5 mg

Bioflavonoide Bioflavonoïdes Bioflavonoids Vitamin C Vitamine C Vitamin C

Rent økologisk CitroPlus 800 ®

Vor73 Gebra mg Nach Anb verzehren

(**) Prozentsatz der Referenzmenge n VO(EG) 1169/2011, NRV = Nutrien (**) pourcentage des apports de référe le Règlement (UE) N° 1169/2011, VNR = Valeur Nutritionnelle de Ré (**) percentage of reference quantity Regulation (EU) N° 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value

Die angeg Verzehrm Nahrungs Ersatz für (***) kein Referenzwert vorhanden (***) pas de valeur dereiche référenceErn (***) no reference value der Reichw

grapefrugtkerne ekstrakt

Grapefruit-Kern-Extrakt Extrait de Pépins de Pamplemousse Grapefruit Seed Extract

100 %

OHNE tierische Z SANS ingrédients WITHOUT animal

Citr

Grapefru

DE-ÖKO-005 Non-EU Agriculture

Nahrungsergänzungsmittel mit Bioflavonoiden aus der Grapefruit Complément alimentaire avec bioflavonoïdes de pamplemousse

Mindeste A consom Best befo

Los Nr.: N° de Lot Batch No

GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrücken www.gse-vertrieb.de

50 ml

* 800 m

GSE Vertri DE-66130 www.gsewww.biovita.dk - Kontakt Tlf: 76 26 07 66 for nærmeste forhandeler - enwith glad sjæl har brug for en sund krop 37 Food sund-forskning supplement

bioflavonoids from the grapefruit

*


VIDEN OG VIDENSKAB

Julestress

- det kender jeg ikke til! Kom så, nu skal du for alvor geare op! Julegaveræs i overfyldte indkøbscentre, familiebesøg og julefrokoster. For et stigende antal danskere medfører hjerternes fest i stedet hjertebanken, stress og for nogle endda depression - ja, i det hele taget alt det modsatte af velsignet julefred. Men DU er klar på alle årets udfordrende perioder, for du har nemlig opdaget rosenrodens gavnlige effekt på stresshåndtering og regulereringsevne, så kroppen er i balance. Julen kan bare komme an - du klarer travlhed og præstationskrav året rundt. Af Benedikte Mikkelsen

Julen er for manges vedkommende dråben, som får bægeret til at flyde over, men da stress eller depression ikke kun lurer i juletiden, så er det værd at bruge tid på at få opbygget en god balance i din hverdag året rundt. Vær opmærksom på kroppens signaler, så udfordrende perioder ikke sætter dig ud på et sidespor. Spis sundt i form af groft og grønt, drik vand, og styrk kroppen med vitaminer og mineraler - en kombination, som er med til at opbygge kroppens grundernæring. I perioder kan det dog være svært at leve sundt, og nogle gange er det heller ikke altid nok, især ikke hvis din hverdag er krævende, og du konstant oplever, at døgnet ikke har nok timer.

38 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Roden til alt godt Rosenroden indeholder virksomme stoffer, kaldet glykosider, som er dokumenteret til at dæmpe stress, give mere energi og påvirke immunforsvaret. Kort sagt har den en positiv effekt på dit humør, din sindsstemning og dit energiniveau. Stofferne viser sig unikke ved, at de evner at hjælpe og støtte kroppens vigtige funktioner. Rosenrod påvirker dermed ikke et bestemt organ, men alle kroppens celler på samme tid. Adaptogene urter, som rosenrod tilhører, er kendetegnet ved, at de støtter kroppen generelt ved at genoprette ubalancer, som er opstået i kroppen. Det sker ved, at de mindsker eller øger fx et enzym eller et hormon. Der sker en normalisering af forskellige biokemiske funktioner, som er med til at fremme resistensen over for fysiske, kemiske og biologiske belastende faktorer.


VIDEN OG VIDENSKAB

Forvent ikke et espresso-kick! Tager du produkter med rosenrod som Arctic Root, giver det dig ikke det klassiske ”speedende” energispark, som du eksempelvis kender fra en stærk kop kaffe. Dog er den til forskel fra mange andre urter hurtigvirkende, og mange oplever effekt allerede efter 15 minutter i form af mere energi. Har kroppen brug for at øge sin mentale præstationsevne og skærpe evnen til at tænke og huske, har rosenrod en positiv påvirkning, fordi nervecellerne, ”synapserne”, i hjernen bliver påvirket positivt. Roden viser som oftest først sit fulde potentiale efter 8-10 dage, og du vil på den måde få opbygget en god energi stille og roligt.

Arctic Root kan give dig energi efter 15 minutter, men den fulde effekt viser sig først efter 8-10 dage.

Adaptogeners kendetegn: Øger kroppens almene evne til at tilpasse sig og dermed dens modstandskraft. Effekten er almen og altså ikke lokaliseret i et specifikt organ. Den har normaliserende virkning på kroppens funktioner, både direkte og ved længere tids anvendelse. Den skal være uskadelig og ikke give nogen bivirkninger, hverken på kort eller længere sigt.

Kom ovenpå igen Rosenrod har normaliserende virkning på kroppens funktioner, og nye forskningsresultater fastslår produktet Arctic Roots gavnlige effekt i rekonvalescenstiden, når kroppen har brug for ekstra energi til at komme ovenpå efter længerevarende eller kronisk sygdom. Rosenrodens mange evner inkluderer en stabilisering af blodtrykket - det sænker for højt blodtryk og forhøjer for lavt tryk. Da rosenrod ikke giver bivirkninger, kan det med fordel anvendes året rundt som en stabilisator af kroppen sammen med en sund livsstil. Doseringen er to styk om morgenen. Har du stress, eller har du travlt? Stress er blevet et modeord, og alt lige fra hæsblæsende juleindkøb til et stort arbejdspres går under ordet ”stress”. Ordet stress forveksles i høj grad med travlhed og siges så ofte, at vi glemmer, at der ligger en alvorlig fysisk sygdom bag. Hormonerne, som frigives, når du er under pres, er adrenalin og noradrenalin samt langtidsstresshormonet kortisol. Hormonerne produceres af binyrerne og under den akut opståede stress, ”alarmfasen”, hvor binyrerne producerer store mængder adrenalin, der gør os klar til at kæmpe eller flygte. En mekanisme, som vi heldigvis sjældent har brug for i det moderne liv. Fortsættes

Belastende faktorer også kaldet ”stressors” (ikke at forveksle med stress) kan være af fysisk art, som temperaturskift, skader, sygdom, smerte eller af kemisk art som forurening, alkohol og cigaretrøg. Psykiske faktorer kan være negative oplevelser, ubehagelige situationer, travlhed, fx ”julestress” mv. Fælles for belastende faktorer/”stressors” er, at de får kroppen til at producere flere stresshormoner.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 39


VIDEN OG VIDENSKAB

Adrenalinen tilfører sukkerstoffer til hjerne og muskler, der blandt andet sikrer, at organerne fungerer optimalt. Den første reaktion på stress er både positiv og livsvigtig for at kunne yde sit bedste både fysisk og psykisk. Tilstanden er dog meget energikrævende og bør kun foregå over forholdsvis kort tid. Brænd adrenalin af på cyklen - ikke foran computeren Det moderne menneske får ikke altid løbet adrenalinet af sig, og føler vi os bombarderet med nye impulser, nye opgaver og nye krav, kan alarmfasen blive en langstrakt affære. Kroppen reagerer til stadighed på trusler, hvad enten de er reelle eller ej. Den øger produktionen af stresshormoner, og hvis produktionen bliver konstant, skaber det ubalance i din krop og dit sind. Det er her, sygdommen stress opstår. Din krop har brug for hvile, og det er vigtigt, at du sover godt om natten. Din krop har også brug for fysisk aktivitet, så du kan brænde hormonerne af - så hop op på cyklen, og kom ud i naturen. Arctic Root beskytter binyrerne mod belastende faktorer som fx travlhed og ”for mange bolde i luften”. Dermed kan binyrerne bedre regulere adrenalin, noradrenalin og kortisol, hvilket er tre væsentlige ting sammen med det feedback, binyrerne foretager til hjernen. Feedbacken bliver optimeret, så hjernen får mere ro, hvis der er brug for ro - og omvendt, hvis der er mere brug for energi. Alt i alt, så virker produktet regulerende.

”Jeg har altid travlt - så jeg må være stresset”! Mange af os lever med et fastlåst tankemønster, hvor fokus er på, hvor travlt vi har, og hvor meget vi kan presse ud af døgnets 24 timer. Det er ophobningen af de mange hændelser fra hverdagen og manglende fysisk adspredelse, der fører til kronisk stress. Adrenalinen skal derfor ikke brændes af foran computeren, men på cyklen.

40 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Er du mere end bare trist? Manglende energi, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, appetitforstyrrelser, angst, selvbebrejdelse og endog selvmordtanker er blot få eksempler på symptomer på depression. Det ses dog alt for ofte, at diagnosen depression svinges over lægebordet sammen med en recept på antidepressiv medicin. Antidepressiv er langt fra svaret for alle, og konventionel medicin mod depression medfører ofte bivirkninger som kvalme, svimmelhed, nedsat sexlyst og dårlig søvn. For ikke at nævne vægtforøgelse, uro og en følelse af ikke at være hjemme i sin egen krop. Videnskabelige undersøgelser har påvist, hvordan det patenterede ekstrakt af rosenrod, SHR-5, også kaldet Arctic Root, siden 1960’erne har vist en tydelig virkning på depression. Rosenrod kan øge hjernens evne til at producere dopamin og serotonin, hvilket kan hjælpe mod mildere og mellemsvære depressioner. Her vil dosis være to styk om morgenen og to styk ved frokosttid.


VIDEN OG VIDENSKAB

Er appetitten ikke, hvad den har været? Ældre har brug for den samme mængde næring som yngre og unge mennesker, men ældre oplever ofte at miste appetitten, og nogle udvikler decideret madlede. Manglende fødeindtag resulterer i, at kroppen begynder at tære på muskel- og knoglemassen, immunforsvaret svækkes, og sygdomme har nemmere ved at gøre sit indtog. Da rosenroden øger kroppens modstandskraft og hjælper immunforsvaret, kan det med fordel tages som et supplement til en næringsrig kost. Grundernæringen er dog svær at få på plads, når appetitten mangler. Nedenstående råd kan være en hjælp i hverdagen, hvis appetitten ikke er, hvad den har været: - Drik dine måltider. Køb en blender, og lav en lækker smoothie med frugt, grøntsager, mandelmælk, nødder m.m. På den måde får du nemmere masser af vitaminer og mineraler. - Små måltider i løbet af dagen. Hold dit blodsukker stabilt. Små måltider kan også være mere overskuelige end tre store måltider i løbet af dagen.

Årets rod Årets udfordringer, hvad enten det er juleforberedelser, familiesammenkomster, stort arbejdspres, eller at du bare har mistet et sæt nøgler - intet slår dig ud! Uanset alder og køn kan du med fordel supplere med rosenrod - lad derfor Arctic Root gå håndi-hånd med din sunde mad, søvn og motion, og du er klar på alle årets strabadser.

Lad Arctic Root gå hånd-i-hånd med din sunde mad, søvn og motion, og du er klar på alle årets strabadser.

Vi får tudet ørerne fulde hele livet om, at vi skal tabe os og ikke lade fedtet få fast plads på sidebenene. Når 6-tallet sættes foran i din alder, skal du af sundhedsmæssige årsager vende den tankegang, når det kommer til din kropsfylde. Får du ikke næring nok, står du svagere og er mere modtagelig over for sygdom.

- Spis med andre. Der findes mange spisefællesskaber rundt omkring i landet. Er du ikke selv bruger af internettet, så kan du henvende dig til fx Ældresagen og høre, hvor fællesskaberne afholdes. - Fysisk aktivitet giver appetit - kroppen har brug for benzin. 30 minutters aktivitet om dagen gælder også for dig på 65+! En gåtur eller en tur op og ned ad trappen - alt tæller. Er du i tvivl om, hvilke aktivitetsudbud der er på markedet, så henvend dig til din kommune. De kan oplyse dig om, hvilke idrætsfaciliteter, idrætsforeninger og andre tilbud der findes, og som kunne være relevante for dig.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 41


VIDEN OG VIDENSKAB

Viden om gammel og ny forskning Det er både bevægende og beroligende at kende Musicure Bevægende er det at møde to ildsjæle, som internationalt - og på de danske sygehuse - har fået indført musik som terapi. Læs om Niels Ejes og Inge Mulvad Ejes store arbejde og passion, og lær deres musik at kende på s. 18. Her møder du også en genial pude, du kan gemme musikken i, så den altid er parat til et hvil eller en god nats søvn.

Halvering af akutte patienter med astma på skadestuer D-vitamin mindsker behovet for astmamedicin - et nyere forsøg har vist en halvering af behovet for astmamedicin ved simpelthen at spise en øget dosis af D-vitamin. I forsøget indgik 995 astmatikere, og effekten blev bl.a. målt på et reduceret behov for at besøge læge eller skadestue akut. D-Pearls med 38 mcg D-vitamin er et godt bud på en letoptagelig D-vitamin.

Verdens bedste forskning fra Århus Vil du læse om noget af verdens bedste forskning på knogleskørhed og fermenteret rødkløver, så find s. 22. Alt i alt så man, at en daglig dosis af den fermenterede drik reducerede tabet af knoglemasse, forårsaget af østrogenmangel, og at der i det hele taget opstod en forbedring af knogleopbygningen. Man så endvidere, at produktet blev tolerereret af alle, og det kunne anvendes over lang tid for at beskytte kroppen mod knogleskørhed.

Q10 til traumer efter krig Pharma Nords Q10 har været brugt i et forsøg mod de krigsskader, der kan være så traumatiserende ikke kun på sjæl og sind, men også på celleniveau. 100 mg Q10 tre gange dagligt var dosis for at skabe en gunstig effekt på både cellernes DNA og på cellernes energiproduktion. Læs det flotte studie på s. 36. 42 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Selen til stofskiftet - og til hjertet Vores stofskifte er den hastighed, hvormed kroppens celler omdanner føden til energi. Hele processen styres af skjoldbruskkirtlen og er afgørende for vores kropsvægt. Et lavt stofskifte kan give vægtstigning, hvorimod et for højt stofskifte forårsaget af en overaktiv skjoldbruskkirtel kan gøre det modsatte. Ny forskning viser imidlertid, at for højt stofskifte også kan øge risikoen for hjertesygdomme. Læs mere på s. 34.

Det gode mod det onde Giv dine gode bakterier en madpakke probiotika med syv nøje udvalgte mælkesyrebakteriestammer, der skaber forandring i tarmen simpelthen ved at styrke din naturlige mikroflora, så du bedre kan holde sygdomsfremkaldende bakterier, svampe og parasitter i skak. Og det er ikke nogen dårlig ide på udenlandsrejser, eller hvis du lige som en million andre danskere døjer med tarmproblemer. Læs mere på s. 66.

Nu ved vi måske, hvorfor vilde planter er livsvigtige for dyr og mennesker Kom med på en fantastisk rejse til planternes vilde liv, hvor ny forskning viser, at de mikroorganismer, der findes inden i og uden på planterne, nok er den mest direkte årsag til, at ikke blot honning, men også friske grøntsager, frugter og urter er de mest livgivende og sygdomsforebyggende elementer fra naturen, vi kan få til vores tarme og dermed til resten af kroppen. Fantastisk produktudvikling af New Nordic og biologer fra Frankrig. Eventyret finder du på s. 10.

Drop grisen – spis alger Alger er et planteprotein, som sparker de animalske proteinkilder totalt af banen. Så har du ikke lyst til at spise grise, køer, kyllinger eller fisk, så spis alger. Alger anses nemlig for at være et komplet protein, da de indeholder de otte essentielle aminosyrer, som er frit tilgængelige og dermed meget lettere optagelige end aminosyrer fra kød. Spiser du dyr, tager du faktisk en omvej til aminosyrerne. Bliv klogere på naturlig udrensning på s. 126.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 43


VIDEN OG VIDENSKAB

Aminosyreterapi til muskler, hovedpiner, migræne og dårlige tarme Da aminosyreterapi ikke har været tilladt her i Danmark i rigtig mange år, har danske behandlere ikke så stort kendskab til at bruge de enkelte aminosyrer som terapeutisk redskab. Og det er rigtig ærgerligt, for der gemmer sig guld til nervesystem, hjernen, fordøjelsen og leveren i fx L-glutamin. Er du småtspisende, har kroniske inflammationer i tarmen eller problemer med at koncentrere dig, har du måske sværere ved at optage aminosyren, og det kan skabe store problemer på sigt. Boost dit system med den gamle velkendte L-glutamin, som nu forhandles af Natur-Drogeriet. Taurin er en anden aminosyre, som er værd at kende. Den er livsvigtig for vores hjernes udvikling, og babyer, som ikke får modermælk, kan have sværere ved at få nok af denne aminosyre. Den er svær at få, hvis man ikke spiser fisk og kød, og selv der kan det være et problem at få nok. Lider du fx af hovedpine og migræne, kan du med fordel forsøge med ekstra B6, magnesium og Taurin fra Natur-Drogeriet. I det hele taget skaber disse tre næringsstoffer en vital optimering af nervesystemet. Som en herlig sidegevinst hjælper Taurin med muskelopbygning sammen med L-glutamin. Værsgo at spise dig til sundhed gennem kosttilskud.

P.S. Hvis du er interesseret i en samlet e-bog om aminosyreterapi, så skriv dig op hos: helle@sund-forskning.dk.

Vælg dine mælkesyrebakterier til baby med omhu De mælkesyrebakterier, din baby har brug for, er ikke de samme, som vi fx har brug for som voksne. De skal have en sammensætning, der tilgodeser det faktum, at det er den allerførste koloni af bakterier, som gennem det første år skal beklæde slimhinderne og udføre en hel række funktioner, bl.a. at hjælpe til med at nedbryde vores mad, danne visse B-vitaminer og skabe et stærkt immunsystem. De hindrer også, at skadelige bakterier eller svampe får lov til at slå sig ned, og de fungerer sammen med slimhinderne som det allerførste værn, som kroppen har til at beskytte sig mod fremmede indtrængere. Og så skal de også her i den spæde begyndelse hindre, at der opstår luft i tarmene - og kolik. Læs hele artiklen om kolik på www.sund-forskning.dk.

Selen forbedrer insulinfunktionen Tilskud af selen sænker kroppens insulinniveau betragteligt samtidig med at forbedre insulinfølsomheden. Det viser en systematisk gennemgang (metaanalyse) af fem videnskabelige undersøgelser, der så nærmere på selens virkning på patienter med metabolisk syndrom. Selen findes i organisk og uorganisk form. Den højeste optagelighed af stoffet opnår man ved at tage organisk selengær (SelenoPrecise), som kroppen har let ved at absorbere og indarbejde i de mange selenafhængige enzymer. Kilde: Hormone and Metabolic Research, oktober 2017

44 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE


TRÆNING MED OMTANKE

Kan Q10 mindske den skadelige virkning af elitesport? 46 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE Elitesvømmere, som tager tilskud af stoffet coenzym Q10, ser ud til at være bedre beskyttet mod blandt andet vævsskader forårsaget af hård træning.

&

Vitaminer Mineraler

Af Bjørn Falck Madsen

Det er sundt at dyrke motion, men for meget af en god ting kan være skadeligt. Man ved da også, at elitesportsudøvere er mere udsatte for skader forårsaget af den hårde fysiske træning, der ligger til grund for deres præstationer. Et hold iranske forskere har i den forbindelse undersøgt, om det vitaminbeslægtede stof, coenzym Q10, eventuelt kunne styrke kroppens forsvar mod den skadelige virkning af disse hårde belastninger Forskerne rekrutterede 36 mandlige elitesvømmere og inddelte dem i forskellige grupper for at sammenligne de svømmere, der fik tilskud af coenzym Q10, med dem, der ikke gjorde. Den anvendte Q10-dosis var 300 mg dagligt.

Med højere mængder vitaminer og mineraler (Energi, immunsystem)

Vedligeholder normale knogler, tænder og muskler

Normal hjertefunktion leverfunktion, homocystein. Omsætning af fedtstoffer

Forebygger fald i beskyttende antioxidanter Samtlige svømmere blev bedt om at gennemføre forskellige træningsdistancer (50 meter, 200 meter og 800 meter). Forskerne tog blodprøver før og efter træningspassene for at måle blodets indhold af de tre antioxidant-enzymer superoxid dismutase (SOD), katalase (CAT) og glutathionperoxidase (GPx). Alle tre antioxidant-enzymer er med til at beskytte celler og væv imod skader forårsaget af den oxidative stress, der følger i kølvandet på hård fysisk aktivitet. Det viste sig, at Q10-supplementeringen effektivt forhindrede uhensigtsmæssige forandringer i blodets indhold af de beskyttende antioxidant-enzymer og dermed kan bidrage til at beskytte imod den potentielle skadevirkning af hård sportstræning. Færre muskelskader Den iranske undersøgelse falder godt i tråd med andre undersøgelser af Q10 og sport. For eksempel udførte japanske forskere en undersøgelse af 18 elite-udøvere af kampsporten Kendo. Deltagerne fik enten Q10-kapsler eller placebo. I tyve dage skulle de tage kapslerne, og desuden skulle de udøve Kendo i 5,5 timer dagligt i seks ud af de tyve dage, forsøget varede. Forskerne målte blodets indhold af forskellige stoffer, herunder kreatin-kinase, som er et enzym, der frigøres ved nedbrydning af muskelvæv i forbindelse med fysisk aktivitet (eller ved muskelsvindssygdomme). Hos de Q10-behandlede Kendo-udøvere blev der målt væsentligt lavere kreatin-kinase-niveau end hos dem, der fik placebo. Tilsvarende blev der i Q10-gruppen målt væsentligt lavere indhold af lipidperoxid i blodet. Dette er tegn på reduceret forekomst af oxidativ stress. Forbedrer præstationsevnen Q10 har også vist sig at kunne forbedre sportsfolks præstationsevne. Det så man blandt andet i en finsk undersøgelse, hvor man inddelte 25 elite-langrendsskiløbere i to grupper, som enten fik Q10-kapsler (Bio-Quinone Q10) eller snydekapsler (placebo). Det viste sig, at de skiløbere, der havde fået Q10, havde betydelig mere udholdenhed og kortere restitutionstid end de andre. Blandt de Q10-behandlede følte 94 % af skiløberne en klar forbedring sammenlignet med blot 33 % i placebogruppen. Kilde: Journal of Strength and Conditioning Research., maj 2017

God hårpleje starter indefra

Afhjælper træthed. Øger udholdenhed ved sportsudøvelse

Knogler, Muskler, Immunsystem i en base af ekstra jomfru olivenolie

Aminosyrerne Cystein og methionin bidrager til normal hårvækst og glansfyldt hår

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker

Solaray 25 år med kvalitetsprodukter i kapsler

www.naturenergi.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 47


TRÆNING MED OMTANKE

Bliver din krop ikke stram af træning? ”Hvilke knapper skal jeg skrue på for at sikre mig, at jeg træner dét, jeg tror, jeg træner?” I sidste nummer af sund-forskning skrev jeg årsag #1 til, hvorfor dét, du tror, er styrke-/muskeltræning, IKKE er muskeltræning alligevel, og hvorfor resultaterne udebliver. Nu får du årsag #2 til, hvorfor du ikke strammes op af din træning. Af Anna Bogdanova

Årsag #2 Din målsætning for din træning er kortsigtet. Der er ingen strategi. Ingen progression. Så kort kan det siges. Der skal desuden være overensstemmelse mellem din indsats og forventning til resultatet. Du måler måske din træning i, hvor forpustet/øm/ smadret du bliver efter hver træning. Du skyder med spredehagl og satser på, at når du har givet den alt hver gang, så kan du umuligt misse målet. MEN! Det er netop derfor de fleste misser målet, og manglende resultater skyldes ofte tre forskellige scenarier.

Du overhører de 30 forskellige advarselsblink, kroppen giver dig Din psyke er stærkere end din krop, men forcerer du din træning, kan det gå galt. Væskeophobninger, overspisning og autoimmune sygdomme blusser op, og det kan resultere i fedtøgning, især på maven. Hver gang du performer under forventning, skruer du op for indsatsen. Hvis det ikke virker, så tænker du – der skal mere til! Nej, der skal andet til!

Din træning er ensformig Du dukker op til træning hver gang, men intet fremskridt. Du fortsætter, men undres over de udeblevne resultater og begynder måske at skele til en ny diætretning. Her begår du første fejl. Du kan ikke sulte eller udelukke visse fødevarer og dermed opnå en strammere krop. Uden spændstige, aktive muskler vil enhver form for kostrestriktion resultere i en endnu mere blød figur.

Løsningen er enkel – lær princippet ”progressiv overload” Mål ikke din træningssucces ved størrelsen af svedpølen, eller hvor ømme dine lår er. Du sikrer fremgang og progression i din træning på den lange bane.

Du får skader og må holde pause Alt for meget og alt for ivrig træning kan resultere i skader. Du må holde pause, og du falder ud af rutinen og mister motivationen. De sparsomme resultater i form af ”begynder gains” forsvinder relativt hurtigt.

48 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Manglende eller uigennemtænkt progression i din træning står ofte i vejen mellem dig og din træning.


TRÆNING MED OMTANKE

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk.

Anna Bogdanova, ernæringscoach

Princippet ”progressiv overload” er vejen frem. Du skal kontinuerligt øge belastningen på musklerne, så de over tid producerer mere kraft og bliver mere udholdende. Du skal ikke blot tage stilling til nuværende træningsgang, men til de næste mange træningsgange. Tænk over, hvordan du vil variere dem, og hvordan du vil skabe fremgang på den lange bane. Progressiv overload af musklerne kan skabes på flere måder: 1. Arbejd i en større bevægebane, og få højere grad af muskelaktivering og træningseffekt i øvelserne. 2. Øg træningsbelastningen ved, at musklen er under spænding i længere tid pr. gentagelse. Gå fx kontrolleret ned på fem sek. i en squat frem for at falde ned på et til to sek. 3. Accelerér hårdere i hver gentagelse, i takt med at teknikken bliver bedre. 4. Udfør en given øvelse i en sværere variation. Skift fx fra goblet squat til 1-arm front squat. Øg volumen i din træning Sideløbende eller efterfølgende med ovenstående punkter, afhængigt af udgangspunktet, kan du arbejde med at øge volumen i træningen: Vægt x antal gentagelser x antal runder = samlet antal kilo flyttet pr. træningspas. Det gør du på følgende måde: 5. Lav flere runder inden for samme tidsramme, og hold kortere pauser.

En vigtig pointe er, at du skruer på én knap ad gangen – og længe nok (tre til fire uger), så kroppen kan adaptere.

Pavel Tsatsouline (Godfather of kettlebells): ”Ændr på én variabel ad gangen, indtil den bliver konstant.” Gør dig fortjent til mere vægt Øg vægten, du løfter fra gang til gang, men lidt ad gangen. Inden du øger vægten, skal du have styr på en række af de andre parametre + blive neuralt effektiv (bedre og hurtigere rekruttering af flere muskelenheder = bedre kontakt fra hjerne til muskler). Vigtigt! Det er altså ikke den absolutte belastning, der skaber resultater – det er udviklingen af belastningen. Musklerne, nervesystemet og bindevævet lærer dermed at tilpasse sig de stigende krav på den lange bane. Kettlebells er et effektivt læringsredskab til at øge intensiteten i træningen, da de stiger med fire kilo for hver vægtklasse. Du er dermed nødt til at mestre teknikken og din evne til at udvikle kraft, før du gør dig fortjent til en tungere kettlebell. Det giver markant bedre resultater end at løfte tungere vægte – koste, hvad det vil.

Kettlebells er et effektivt læringsredskab til at øge intensiteten i træningen, da de kun stiger med fire kilo for hver vægtklasse.

6. Øg antallet af gentagelser – en ekstra gentagelse om ugen er rigeligt. 7. Lav flere øvelser pr. træningspas. På den måde aktiveres forskellige muskelgrupper, og du kan lave flere runder inden for den samme tidsramme.

”Begynder gains” er de første to til tre måneder af din træning, hvor du hurtigt ser resultater. Lige indtil du rammer muren og ikke længere rykker dig.

8. Øg frekvensen i træningen – træn oftere.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 49


TRÆNING MED OMTANKE

Hold jul med god samvittighed Så er det atter december, og julen - med sine mange godter, glæder og fristelser - står for døren. Det er også et tidspunkt, hvor du har mulighed for at tænke over, om du nåede dine træningsmål for året, der går på hæld, om du fik prioriteret en mere lødig og balanceret kost eller måske forbedret dine søvnvaner. Mulighederne har været mange, og vil sikkert være det igen, når der til januar skal lægges strategier for det nye år. Af Torben Bremann

Men der er nu alligevel et par enkle råd, jeg gerne vil dele med dig. Og det første - og vigtigste - er, undlad at straffe dig selv ved at sulte dig de dage, du ikke skal til julemiddage eller lignende eller fejlagtigt tro, at du skal sulte dig og ”faste” hele dagen før en eventuel middag om aftenen. Du skal gøre det stik modsatte.

Dette tal angiver det antal kalorier, din krop skal bruge hver dag, når du befinder dig i hvile, for ikke at gå til grunde. Hertil skal så yderligere tages højde for aktivitetsniveau. Kvinder har et lavere hvilestofskifte end mænd, hvilket hovedsageligt kan forklares med, at de har en mindre Fedt Fri Masse og større Fedt Masse. Normalt udgør hvilestofskiftet omkring 50-70 % af den totale forbrænding. Omkring 85 % af den individuelle variation i hvilestofskiftet skyldes den fedtfrie masse (FFM). FFM er kropsvægt – fedtmase. (FM). Et kilo muskler forbrænder 13 kalorier pr. dag - 1 kilo fedt forbrænder 4,5 kalorier pr. dag.

Mange kvinder tror stadig, at de taber sig af at spise få kalorier! Hos kvinder, der har været på et utal af diæter og slankekure gennem livet, og som efter en sådan ”kur” har taget det hele på igen, plus et par ekstra kilo, er mønstret ofte det samme: De har været på en kur med for få kalorier, har i første omgang tabt sig og viljet sig igennem - for til sidst at give op. Og det er da klart! Hvis din krop ikke får tilstrækkelig næring til at kunne fungere, så siger den fra! Selv hos den mest stædige, standhaftige og ellers i andre henseender disciplinerede og viljestærke person. Du er hverken svag eller udisciplineret. Din krop reagerer på en sund og naturlig måde, når den bliver udsat for noget unaturligt!

Når du taber dig, taber du først vand, så muskler – og så til sidst fedt! Hvis du tidligere har tabt dig på viljestyrke og en ekstrem lavkaloriediæt, så er det altid blot et spørgsmål om tid, før du giver op. Og når du så igen spiser, som du plejer, og dermed tager på, så kommer den muskelmasse, du har tabt, ikke tilbage! Men det gør vand og fedt. Den mindre muskelmasse er nu skyld i, at du har et lavere stofskifte. Kan du forestille dig, hvad 10-15 forsøg med den slags slankekure fører til? Korrekt: At du blot tager mere og mere på for hver gang. Sultekure og ingen træning dur simpelthen ikke.

Husk - du bør nyde julen. Og med god samvittighed! Har du passet din træning og kost og holdt fokus på en balanceret livsstil de forrige 11 måneder, så kan du roligt tage en slapper i december ...

Hvilestofskiftet - dit udgangspunkt Hvilestofskiftet er lidt populært sagt det antal kalorier, din krop skal bruge for at holde din organisme i gang, når du ligger ned og laver absolut ingenting. Lige så snart du begynder at bevæge dig, så har din krop brug for mere energi - altså kalorier. Du kan benytte denne meget simple metode til fastsættelse af dit hvilestofskifte: Du tager din kropsvægt, ganger den med 2, sætter et nul bagved (for mænds vedkommende lægges 200 til). Hvis du vejer 70 kilo, kommer regnestykket til at se sådan ud: 70 * 2 = 140 + et nul bag = 1400.

50 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Hvad er mit råd til dig? Lad være at sulte dig - hverken om dagen inden en julemiddag om aftenen eller dagen derpå. Spis som du plejer, spring ikke måltider over. Har du haft en god basiskost hen over året, så vil du alligevel ikke tabe det hele på gulvet eller tage meget på. Der skal altså mange dages konstant overspisning til for at tage på! Hvis du derimod ikke har haft en så lødig kost hen over året, hvorfor så ødelægge din jul med det nu? Tag fat på det i det nye år i stedet. Og find gerne lidt tid til træning, for det gør nemlig dine muskler stærkere og større - og øger dit stofskifte.


TRÆNING MED OMTANKE

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnessceter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser.

Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong. Du kan stille spørgsmål til Torben på: torben.bremann@sund-forskning.dk.

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are. - kinesisk ordsprog

Torben Bremann Psykomotorisk terapeut

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 51


NATURLIG

VELVÆRE

NATURLIGVIS MULTISPORT MED OMEGA-3 OG 6 AMINOSYRER, GIVER DIG MENTALT OVERSKUD OG MINDSKER TRÆTHED

MED

BCAA

Letoptageligt magnesiumtilskud med vitamin B6 i vegetabilsk kapsel. Til muskler, elektrolytbalance og energistofskifte

NYHED

Berthelsen MultiSport® er et komplet tilskud designet til sportsudøvere og motionister, men kan med fordel benyttes af alle. De 13 vitaminer og 11 mineraler sørger for, at din krop har de bedste forudsætninger for at fungere optimalt selv i pressede situationer. Berthelsen MultiSport® er desuden tilsat omega-3 fedtsyrer samt 6 aminosyrer.

52 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter #berthelsen_naturprodukter


MAD sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 53


OsteoRemin Forte® - Baseret på valide studier

174 deltagere i alderen

18-85 år.

>2%

………………………

………………………

Knoglestudie 1

Øget knoglemineraltæthed ved et daglig indtag af Calcium, D3vitamin, Magnesium og K2-vitamin.

Knoglestudie 2

40+ år.

Stigning i knogletætheden blandt postmenopausale kvinder ved et daglig indtag af Calcium, D3vitamin og Magnesium.

Knoglestudie 3

30-80 år.

Undersøgelse på osteoblastceller

………………………

………………………

AlgaeCal® vs. calcium carbonate & calcium

54 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

BIOSYM A/S

I

T E L : + 4 5 97 2 52 015

Udover Calcium og Magnesium indeholder OsteoRemin Forte® også K2-vitamin og en høj dosis D3-vitamin. D-vitamin bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og bidrager sammen med Magnesium og K-vitamin til at vedligeholde normale knogler. Magnesium og D-vitamin bidrager også til at vedligeholde normale tænder og muskelfunktion. D-vitamin bidrager desuden til immunsystemets normale funktion.

Den gennemsnitlige årlige stigning i knogledensitet hos kvinder ved et daglig indtag af Calcium, D3-vitamin og Magnesium.

Knoglestudie 4

4 dage

Synergi med K2-vitamin og D3-vitamin

1.04%

………………………

………………………

172 deltagere i alderen

OsteoRemin Forte® indeholder Calcium i form af Algas Calcareas, AlgaeCal®, som er en unik Calcium, der er udvundet fra alger, som er særligt rige på organisk bundet Calcium.

1.3%

………………………

………………………

125 deltagere i alderen

KOMPROMISLØS KVALITET

OsteoRemin Forte® er registreret hos The Vegetarian Society. Produktet kan derfor også indtages af vegetarer. 3 kapsler OsteoRemin Forte® indeholder: 850 mg Calcium (Algas Calcareas). 400 mg Magnesium (Oxid/Algas Calcareas). 100 µg K2-vitamin. 30 µg D3-vitamin.

Resultat • •

Nedsat oxidativt stress. Øget cellevækst og DNA syntese. Øget mineral- og Calcium deponering.

I

INFO@BIOSYM.DK

Forhandles hos Helsam, Matas og Helsekostforretninger.

I

W W W. B I O S Y M . D K


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Panforte - Sund og lækker julekage I juletiden kan vi hurtigt blive fristet af alle de søde sager. Derfor sørger jeg altid for at lave en masse lækkerier i december måned med masser af gode sager i. Jeg laver alt fra sundere vaniljekranse til sundere rødkål og gløgg. Prøv fx denne lækre Panforte julekage, hvor der hverken er gluten, mælk eller sukker i, men den er til gengæld fyldt med næring.

Panforte

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

TIP:

Vil du have mange Det skal du bruge: flere lækre opskrifter • 250 g bløde dadler, fx Medjoul fyldt med næring? Så tjek • Lidt vand www.greengoddess.dk • 50 g rå kakao /opskrifter-2/ • 2 spsk. revet eller smeltet kakaosmør • 2 spsk. kokosolie • 6 spsk. kokospalmesirup • 100 g mandler, groft hakkede • 50 g valnøddekerner og 50 g hasselnøddekerner • 1/2 tsk. stødt allehånde • 1/2 tsk. stødt kanel • 1/2 tsk. stødt ingefær • 3 spsk. ægte pomerans, hakket (kan erstattes med fintrevet appelsinskal) • 25 g korender eller rosiner • En lille håndfuld mandler malet til mel i en kaffekværn – til pynt

Sådan gør du: Ælt de bløde dadler med lidt vand, til du har en blød dadelmasse. Har du en kraftig blender eller foodprocessor, kan de selvfølgelig tages i brug. Smelt kakaosmør og kokosolie i et vandbad, og rør olierne i dadelmassen sammen med kokospalmesirup. Tilsæt rå kakao, mandler, pomerans, korender eller rosiner, og ælt massen grundigt sammen. Hæld massen i et firkantet fad foret med bagepapir, og drys med de hakkede hasselnødder. Stil den på køl et par timer, og skær ud i snitter inden servering. Panforte er en sød og tung italiensk julekage med en intens smag. Panforte er en klassisk toskansk specialitet fra Siena, der efter sigende stammer tilbage fra 1200-tallet, hvor den blev kaldt Panpepato på grund af den store mængde peber og andre krydderier, der kom i dejen. Panforte betragtes som en julespecialitet på nationalt plan i Italien, mens den i Siena nydes året rundt. Skær den i mindre stykker som en slags konfekt. Opbevar i en lufttæt beholder på køl.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 55


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Sund mad på SU

- og andre små budgetter

Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker. Jul smager af varmende krydderier som fx kanel, kardemomme og nelliker. Jeg elsker, når de er tilsat bagværk. Jeg elsker bare ikke, når de ledsages af store mængder hvedemel og sukker, som sender mit blodsukker på himmelflugt. Derfor har jeg opfundet denne skønne æblejulekage uden netop sukker og hvedemel, som jeg ynder at bage i december.

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Æblejulekage uden sukkerchok Brug gerne danske æbler, der smager af noget, og som stadig er gode omkring juletid, fx Cox Orange, Ingrid Marie eller Elstar, frem for udenlandske æbler uden karakter. Det skal du bruge: Variationsfif • 250 g dadler Spis kagen, som den er, • 2 dl vand
 eller server den med flødeskum, sojayoghurt, eller hvad du nu • 100 g kokosolie
 tåler og har præference for • 200 g hasselnødder
 inden for den genre. • 150 g fuldkornsrismel
 • 1 tsk. bagepulver
og 1 tsk. allehånde
 • 1 tsk. kardemommepulver
og 1 tsk. nellikepulver
 • 1 tsk. vaniljepulver og 2 tsk. kanelpulver • 2,5 dl rismælk eller æblesødet sojamælk
 • 3 æg
 • 3-4 æbler Sådan gør du: Kom dadler og vand i en gryde, og kog det op i 5-10 minutter. Kom herefter kokosolie i, og kog dadlerne møre. I ventetiden tændes ovnen på 175 grader. Bland alle de tørre ingredienser: rismel, allehånde, bagepulver, nellikepulver, kardemommepulver, kanelpulver og vaniljepulver. Kom nu daddelmassen og hasselnødderne i foodprocessoren, og blend det til en ensartet masse. Herefter er det tid at blande rismælk og de tørre ingredienser i. Så er det i med æggene. Gerne et ad gangen. Rør sammen igen. Nu er dejen færdig. Kom den op i en kageform. Skær tykke æbleskiver ud, og læg dem i et smukt mønster oven på kagedejen. Pynt evt. med et par hele hasselnøddekerner. Afslut med at give hele kagen et drys kanel. Bag kagen 50-60 minutter ved 175 grader.

56 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Pas på blodsukkeret i den søde juletid Spiser du store mængder af lettilgængelig glukose gennem slik, sukker, hvidt brød, hvide ris eller hvid pasta, giver det en kraftig stigning i blodsukkeret. Kroppen svarer igen med at producere tilsvarende mængder af insulin for at regulere blodsukkeret i en vis fart. Denne overproduktion af insulin får blodsukkeret til at falde alt for hurtigt, hvilket resulterer i lavt blodsukker og øget behov for flere hurtige kulhydrater. Det skaber altså en ond cirkel. Denne kage er også sød, men ved at servere det søde (i denne kage i form af tørrede frugter) sammen med godt fedt fra nødder og kokosolie, passer du bedre på dit blodsukker. I øvrigt stimulerer kanel insulinfølsomheden i cellen, og det er bestemt heller ikke tosset, hvis blodsukkeret er udfordret.


aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme. Og er derfor særligt velegnede til gravide. Læs mere om alle de ekstra fordele og bestil gerne en vareprøve på aminojern.dk Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

Aminojern_MagasinetSundhed_Ann_210x147.indd 1

10/03/16 16:59

Til dig som gerne vil have et sundere liv Algaex indeholder 50 % chlorella og 50 % spirulina og kombinerer dermed disse to ”superfoods” i én samlet pakke. Ved at kombinere chlorella og spirulina får man et højt indhold af protein samt både essentielle og ikke-essentielle aminosyrer i en virkelig god balance. Det høje indhold af vitaminer, mineraler og den store mængde klorofyl giver Algaex en mangfoldighed af næringsstoffer.

Tre gram Algaex dagligt giver dig: • Et højt indhold af D-vitamin, K-vitamin og B12-vitamin • En lang række andre naturlige vitaminer og mineraler • Samtlige essentielle aminosyrer • Et højt indhold af antioxidanter Algaex fås både som pulver og som tabletter. Den anbefalede daglige dosis er kun tre gram. Læs meget mere om produktet på www.algaelife.dk sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 57


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Brug løs af de dejlige og sunde julekrydderier Når ovnen er fuld af julebag, og den forførende duft af kanel, nelliker, kardemomme, allehånde og ingefær breder sig i huset, er vi slet ikke i tvivl, så dufter det af ... ja, JUL. De krydderier er nemlig hos os så tæt forbundet med juletid, men der er mere end gastronomiske gode grunde til at bruge løs af dem også på andre tidspunkter af året. Flere af krydderierne har nemlig sundhedsfremmende egenskaber og en lang historie om værdsatte lægeurter bag sig. De kan så meget mere end at give smag og karakter til julebag og gløgg. For eksempel styrker kardemomme fordøjelsen og vores luftveje. Nellike modvirker bl.a. tarmluft og kvalme. Brug af nellikeolie har i århundreder (måske længere) været udbredt blandt tandlæger som desinficerende og smertestillende olie pga. indholdet af eugenol. Kanel er bl.a. bakterie-, svampe- og virushæmmende. Kan sænke LDL-kolesterol og regulere blodsukkeret. Kanel og nellike i teen og i sammenkogte retter og supper virker varmende i kroppen.

Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

TIP: Kålsalat med julesmag og pigeonæbler Salaten: • Rødkål • 1-2 pigeonæble • Grønkål • Ekstra jomfru olivenolie • Citronsaft

Opskriften er fra e-bogen Kål og Kærlighed

• 3/4 dl smuttede mandler • Salt Dressing: • 1/2 dl appelsinsaft • 2 spsk. mandel- eller avokadoolie • 1/4 tsk. stødt kanel, vaniljepulver og stødt kardemomme • 1/8 tsk. stødt nellike

58 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Lav gerne dobbeltportion af dressingen, og opbevar den ene halvdel i køleskab. Dressingen er nemlig også virkelig god til en gulerodssalat, evt. med rødbede, og til ovnbagte rodfrugter.

Sådan gør du: Start med at blande dressingen. Snit derefter rødkål papirstyndt på et mandolinjern til i alt to store håndfulde. Bland det med dressingen, og lad det gerne stå og trække nogle timer. Skær æblet i tynde både, og bland i rødkålen. Skær mandlerne i halve. Skær de tykke stængler fra grønkålen, og skær bladene i bidder til fem til seks håndfulde. Massér lidt olie og citronsaft godt ind i kålen, et til to minutter. Kålen falder lidt sammen og bliver til ca. fire håndfulde. Bland det sammen med rødkål og æbler. Smag til med salt, og bland mandlerne i umiddelbart inden servering.


NYHED til ømme muskler og led

»En naturlig og unik løsning til mine ømme led«

- Jeg er en ældre mand på 79 år, som har en slidt ryg, mange problemer med mine led, fordi jeg har arbejdet hårdt og glemt at passe på mig selv, fortæller Jens. - Desværre kan jeg ikke gå så langt på grund af ømhed, og jeg har det faktisk bedst ved at sidde eller ligge ned det meste af dagen, og det er jeg rigtig træt af. Når vi er på ferie, kan jeg heller ikke komme med på ture, med mindre jeg tager smertestillende medicin, og det går altid ud over maven, hvilket jeg også er træt af.

MODELFOTO

Ledflex med ingefær, gurkemeje og pileekstrakt er designet til at modvirke ømme led. Jens fra Fyn er særlig glad for produktet, da han nu kan gå længere og sover bedre om natten.

FAKTA OM AKTIVE STOFFER I LEDFLEX Hovedingredienserne er ekstrakter af ingefær, gurkemeje og pilebark. Da ekstrakter indeholder højere doser af aktive stoffer, sikrer det, at den daglige dosis på to kapsler tilfører terapeutiske mængder.

INGEFÆR indeholder gingeroler og zingiberen. GURKEMEJE indeholder curcumin, og lecithin fremmer optagelsen. PILEBARK indeholder salixin VITAMIN C hjælper med at opbygge kollagan i brusk og muskler. BLÅBÆR og druer indeholder polyphenoler, som er kraftige antioxidanter.

Da jeg så hørte om et nyt produkt fra Bidro besluttede jeg mig for at prøve det, for jeg havde tidligere læst om, at ingefær og gurkemeje skulle være godt mod ømhed i kroppen, men jeg vidste ikke noget om pileekstrakt. Jeg har nu prøvet Ledflex i en måned, og mod forventning kan jeg allerede mærke en forandring. For jeg kan nu gå længere, inden jeg får så ondt, at jeg må sætte mig. Jeg sover også bedre om natten, fordi jeg ikke vågner, når jeg vender mig. Jeg har jeg også fået mere energi og et bedre humør. – slutter Jens.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Siden 1988 hare Bidro ApS specialiseret sig i få men stærke kvalitetsprodukter uden miljøbelastende stoffer eller parabener. Produkterne sælges gennem Matas, helsekostforretninger og danske webshops. Ønsker du at vide mere om Ledflex og andre produkter fra Bidro, er du velkommen tilsund-forskning at kontakte -Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 en glad sjæl har brug for en sund krop 59 eller besøge hjemmesiden på www.bidro.dk.


MAD

60 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


MAD

En hårdnakket god te til den hårdnakkede forstoppelse Det diskuteres altid i urtekredse, om en droge (en plantedel) må anvendes gennem mange måneder eller i ganske få dage. Langt de fleste droger må anvendes over flere uger og måneder, men her er en, som kun bør tages i ganske få dage. Til gengæld er den ekstremt effektiv. Af Marianne Palm

Hører du til den ældre generation, har du med garanti hørt om en nabo, en veninde, eller måske er det ovenikøbet dig selv, som gennem 70’erne og 80’erne fik klaret hårdnakkede forstoppelser med sennesblade. Den ikke så ringe smagende te har hjulpet tusindvis af mennesker, hvor tarmene ikke længere kan give slip på affaldsstofferne uden at få hjælp fra nogle afføringsmidler. Dem kan man få ordineret af lægen, men det er også muligt at forsøge at klare problemet selv – når man altså er velundersøgt for, at der ikke kan være alvorlige årsager til problemet. Planten er tudsegammel, men eksisterer i bedste velgående, denne lille indiske sag med sin meget store effekt. I det akutte husapotek til den hårdnakkede forstoppelse Den hører til i det akutte husapotek hos ældre, hvor alle de andre sunde tiltag bare ikke er nok: vand, fibre, letkogte grøntsager, frugt til mellemmåltider, og hvor du aflaster fordøjelsen ved at undgå for store mængder kød, bananer og havregryn, der alle kan give forstoppelse. Der findes to Cassia arter, Cassia angustifolia og Cassia senna. Begge indeholder en pæn portion fibre, men det er de øvrige aktive stoffer fra den lille flerårige busk, som har den meget hurtige virkning på tyktarmen. Her sørger indholdsstofferne for at tilbageholde væsken i tarmen frem for at lade den passere over i blodbanen, og derfor får du en blødere og mere lind afføring. Samtidig irriterer indholdsstofferne tyktarmens slimhinde, så den reagerer ved at lade maden passere bedre igennem, så affaldsstofferne lettere når endetarmen. Det er faktisk ikke så forskelligt fra de mest brugte afføringsmidler, men det er et naturligt virkemiddel. Du bør dog ikke bruge det mere end i 10 dage ad gangen, for ellers kan der godt opstå en afhængighed, ligesom du måske har set med andre afføringsmidler.

Tyg din mad, og hjælp din tarm Fordøjelsen begynder dog et helt andet sted, nemlig i evnen til at tygge sin mad. Når spyttet og tænderne får æltet maden, tilsættes et enzym, ptyalin, som sender besked til mavesækken om at danne mavesyre, for nu kommer maden, der skal spaltes korrekt, så tyndtarmen kan tage imod og fortsætte den videre bearbejdning. Det sker ved, at bugspytkirtlen tilsætter enzymer, leveren producerer galde, og de mange fordøjelsessafter fortsætter nedbrydningen i de små enheder, der skal optages gennem tarmen og danne nye celler og funktioner.

Cassia Senna er en flerårig busk med tynde, parvise, lysegrønne blade, gule blomster, aflang og flad frøbælg. Hårde knolde og slappe tarme Tyndtarmene sender, hvad der ikke er optaget i tyndtarmen – fibre, næringsstoffer og affaldsstoffer - videre i små enheder, der ligesom mellem mavesæk og tyndtarm bliver overdraget til tyktarmen, og så er det her, det går galt, hvis ikke den øvre fordøjelse har virket bedst muligt. Måske er der for få fibre, der skaber hårde knolde, måske er der for lidt væske, måske har dine tarme i årevis været slappe - både på grund af alder, men måske også på grund af lidt for meget af de forkerte fødevarer og lidt for lidt af de gode fibre fra grøntsager, korn og frugt. Måske er årsagen, at du er født med længere tarme end andre! Så vil maden ligge længere i tarmen, og for meget væske trænger over i blodbanen, og en hårdnakket forstoppelse er opstået. Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 61


MAD

Ikke kun for tarmens skyld Uanset årsagerne kan du som regel godt vende billedet og få skabt en god tarmfunktion igen. Og hvorfor er den bare så vigtig? Det er alle med en ekstrem forstoppelse ikke i tvivl om: Du bliver tung og træt og måske gevaldigt oppustet. 70 år og ligne en gravid? Nej tak. 25 år og konstante kommentarer om maveregionen? Nej tak. Oppustethed giver i øvrigt meget ofte kolikagtige problemer, som er smertefulde. Det er ubekvemt ikke at kunne følge naturens gang, men det handler egentlig også om meget andet end selve tarmen. For ligesom vi ikke sætter en klud i udstødningsrøret på vores bil og tror, det går godt, så vil kroppen heller ikke bryde sig om ikke at komme af med affaldsstofferne hver dag året rundt. Det diskuteres meget, hvordan disse affaldsstoffer vil opføre sig, men der er meget, der tyder på, at er man et ungt menneske, så ses det let i form af hudproblemer, træthed og diffuse smerter - er man af en ældre årgang, er det led og muskler, der især mærker, kan man tillade sig at sige, tyngden af affaldsstofferne. For de forsvinder jo ikke af sig selv, kroppen skal finde en måde at få dem væk på. Det gør tarmen ved nogle gange at lave vekslende afføringer: Du har to til tre dage med forstoppelse, og pludselig bliver de afløst af en stor, plumret og løs afføring. Egentlig ganske smart, for du har fået tarmen til at gøre sit arbejde – men ikke særlig sjovt. Slet ikke de dage med forstoppelse …

På s. 27 kan du i øvrigt læse en god, lang liste over årsager til forstoppelse og opdage, at det kan være en rigtig god ide at supplere med mælkesyrebakterier. Hvis du har hæmorider, kan de små udposninger i og ved endetarmen meget vel skyldes en træg tarm. Her kan Thea Go gøre en forskel, da afføringen bliver mere lind og bedre kan passere området og forebygge, at nye hæmorider opstår, hvis årsagen til dem er det meget store pres på de små blodkar i området. Sørg i øvrigt for at holde området rent med kogt, koldt vand på en tot vat efter toiletbesøg, og så kan du smøre med Traumeel salve eller duppe Mucokehl dråber på. Sidstnævnte er især egnede til blødende hæmorider og fås også som stikpiller, hvor en stikpille før sengetid tre gange om ugen måske kan afhjælpe de indvendige hæmorider.

62 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Hvad du også kan gøre • Spis mælkesyrebakterier, der hjælper din naturlige mikro flora til at nedbryde maden korrekt, så det ikke bliver til en træg tarm. •

Suppler med fx urtete af pebermynte og kamille, især hvis du er en vaskeægte luftdanner. De to droger kan hjælpe med at åbne lukkemusklerne mellem mavesæk og tyndtarm, mellem tyndtarm og tyktarm og endda nede mellem tyktarm og endetarm. Så kan maden lettere passere, men prøv om Thea Go ikke kan gøre noget af det samme, hvis pengene er små, og du ikke lige er til urteteer.

• Drik en kop lunken vand hver morgen på fastende hjerte. Tilsæt evt. lidt citronsaft. Citroner og andre sure fødevarer fremmer mavesækkens arbejde og hjælper på enzym dannelsen. • Sørg for rigeligt med vand! To liter skal du måske op på, hvis du bevæger dig meget, hvis du sveder meget eller er af en større størrelse.

Ellers 1,5 liter fordelt over dagen Sæt dig selv på væskeskema, og du kan aktivere dit center for tørst: • ved at sætte kander med vand rundt om i huset. Hver gang du passerer, SKAL du tage en sluk vand, også selvom du ikke er tørstig. • ved at sætte 1,5 liter på køkkenbordet, så det ikke er for koldt, og sørg for, at den er tømt i løbet af dagen. •

ved at drikke mellem måltiderne, så du ikke ”fortynder dine mavesafter”. Om det sker i virkeligheden, eller det bare er en myte, diskuteres i fagkredse, men erfaringerne tæller til gengæld: drikker du vand til maden frem for mellem måltiderne, kan du lettere blive oppustet og få ubehag.

• hvis du har tendens til at spise for meget, så drik et glas vand en halv time før måltidet. Har du tendens til at spise for lidt, så drik først en halv time efter måltidet.


MAD

Thea Go er et naturlægemiddel og dermed godkendt og anerkendt for sin afførende effekt af lægemiddelstyrelsen. 1 gram urtete indeholder skåren sennesbælg, svarende til 22 mg hydroxyanthracenglycosider, beregnet som sennosid B.

Du kan tilberede Thea Go som te eller anvende kapsler ½ teskefuld blade overhældes med en kop kogende vand, trækker i fem minutter og drikkes - 1-2 kopper dagligt. Du kan også blande urten i din foretrukne urtete, men altså kun som en kortvarig kur! Virkningen optræder typisk efter 8-10 timer.

ETS PR ÅR

UKT OD

Teens normaliserende virkning på tarmfunktionen er helt enestående - selv den mest obsternasige cementmave vil ved regelmæssig brug fungere helt naturligt. Teen består af tørrede, findelte frugtbælge og blade fra en speciel vildtvoksende Cassia-art, der gror i Sydindiens Nilgiri bjerge. kilde: helsenyt.com

Rødkløverekstrakt Fermenteret med mælkesyrebakterier Træt af gener i forbindelse med overgangsalderen? Så prøv Herrens Mark Rødkløverekstrakt. • Reducerer hedestigninger og medvirker til bedre balance og øget velvære • Patenteret produkt • Upasteuriseret • Uden Alkohol • Friske urter og mælkesyrebakterier.

Mælkebøtteekstrakt Fermenteret med Mælkesyrebakterier • Kraftig Detox effekt • Styrker fordøjelsen • Kan anvendes dagligt, eller som 3 måneders kur • Upasteuriseret • Uden Alkohol • Friske urter og mælkesyrebakterier.

Herrens Mark Friske Urter direkte fra marken Herrens Mark er et økologisk landbrug beliggende på Fyn. Vi dyrker urter på vore marker som høstes friske og nænsomt forarbejdes i egen produktion.Ekstrakterne fermenteres med mælkesyrebakterier i rustfrie ståltanke. Når de er klar til salg pakkes de i eget pakkeri. Vi har altså hele produktionen fra jord til færdigt produkt.

Fermenteret med mælkesyrebakterier Mælkesyrebakterierne konserverer naturligt ekstraktet. Det betyder, at der ikke er tilsat konserveringsmidler eller alkohol. Ekstraktet er ikke pasteuriseret og indeholder derfor levende mælkesyrebakterier. Det er afgørende for ekstraktets holdbarhed at det ikke udsættes for ilt. Derfor sælges ekstraktet i bag in box poser, som sikre at ekstraktet ikke ilter efter åbning. Derfor mister ekstraktet ikke holdbarhed efter det er åbnet. Købes hos helsekost butikker, Helsam, Helsemin, Matas og udvalgte Apoteker eller herrens-mark.dk sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 63


NATURLIG HVERDAG

Nu taendes tusind julelys ... Stearinlys spreder hygge. Men de spreder også små bitte partikler. Det kan skabe et indeklima i den lune stue, som svarer til luftforureningen i Beijing, Kina. Det betyder, at det kan være bedre for luftvejene at løbe en tur på H.C. Andersens Boulevard (Danmarks mest forurenede vej) end at samles om stearinlysets skær hjemme i julestuen. Sådan behøver det heldigvis ikke at gå. Af Rose Maimonide

Duft- og gelelys er ofte de værste typer stearinlys, da de henholdsvis indeholder allergifremkaldende stoffer og afgiver stærkt forurenende røg. Paraffinlys (altså „billige stearinlys“), særligt dem, som brænder hurtigt, forurener generelt indeklimaet mest. Lys af „ren stearin“ er lidt bedre end paraffinlys, men altså stadig ikke ligefrem godt for luftvejene. Partikelforureningen fra stearinlys afhænger mindst lige så meget af lysets udformning, vægens længde, voksens hårdhed m.m. som af forbrændingsmaterialet. Lys af plantevoks (soja eller palme) forurener som regel mindst. Men med mindre at plantevoksen er bæredygtigt certificeret, har stearinlys af plantevoks sandsynligvis store miljømæssige omkostninger i bagagen. Mit bedste bud på sojalys er de duftneutrale fra by Ransborg. De er formentlig det bedste valg, når det gælder indeklimaet. Sojaen er ikke genmodificeret. Men den er dog hverken økologisk, certificeret eller bæredygtig, og den dyrkes med pesticider. Det er selvfølgelig ekstremt vigtigt at lufte godt ud efter stearinlyshyggen, uanset hvilke stearinlys der har været tændt. Er ren stearin rent? Almindelige stearinlys er fremstillet af restprodukter fra olieindustrien (paraffin), og det er sundhedsskadeligt, idet det kan fremkalde astma og kræft. Og så har de det med at sode noget så grimt. Lys af “ren” stearin og svanemærkede lys behøver kun at indeholde 90 % ren stearin. Resten kan stadig være petrokemikalier (så dét er det nok). Det behøver der ikke stå noget om på den lille etiket på lyset. 
Svanemærket betyder, at lyset er miljøvenligt produceret. Ren stearin er ofte en blanding af animalsk og vegetabilsk voks. Hvor det kommer fra, ved vi som regel ikke noget om. Så - ren stearin er et bedre valg, men det bedste valg er lys af certificeret plantestearin. 64 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Nu palmer skoven … Vidste du, at der på verdensplan bliver ryddet skov svarende til tre gange Danmarks areal? Om året. Især uerstattelig regnskov forsvinder. Det skyldes blandt andet dyrkning af palmeolie. For at bremse denne udvikling kan du som forbruger købe varer med ansvarligt produceret palmeolie. Både fødevarer, rengøringsmidler, stearinlys, hudpleje og makeup kan indeholde palmeolie. Palmevokslysene fra ecoego.dk er fremstillet af 100 % certificeret økologisk palmevoks. De fås både som blok-, fyrfads- og kronelys. I den fysiske Eco Ego-butik ved Nørreport i København finder du bloklysene i smukke plantefarver. Bivokslys er en anden mulighed, hvis du vil undgå miljøbelastning. De er set til bedste pris hos vokshuset.dk, som også har bivoksplader, så familien selv kan rulle lys. Dem finder du desuden hos urtegaarden.dk og Panduro Hobby.


NATURLIG HVERDAG

QUICKGUIDE TIL JULELYS

Hvis du vil være mest miljøvenlig, så vælg certificerede økologiske palmevokslys fra Eco Ego – alternativt bivokslys. Hvis du går efter lavest partikelforurening, så vælg duftfrie sojalys fra by Ransborg. Og husk at lufte godt ud med sus i skørterne efter stearinlyshyggen … Vælg elektriske LED-stearinlys, og slip helt for partikelforurening.

LED-lys styrer maks Et rigtig fint alternativ til levende lys er batteridrevne „stearinlys“ med LED-pærer. Ajjj, tænker du måske, det kan hun da ikke mene?! Men jo, for der er virkelig produktudviklet på designet de sidste par år på den front. Du kan få både blok- og fyrfadslys, som ligner den ægte vare, og hvor ”flammen” er skjult. Hvis du bruger fyrfadslys i dybe lysestager, kan man nærmest ikke se forskel. Bloklys med LED ser vældig godt ud i klynger, samlet på fx en zinkbakke eller et smukt metalfad. Vælg også lyskæder med LED-lys til både inde og ude. De fås efterhånden temmelig mange steder, også i supermarkedet. Hvis din lyskæde ikke har timerfunktion på, så forbind den gerne med et tænd-sluk-ur. Sirius har fine LED-lys i flere farver. Du finder også LED-lys i prisvenlig udgave i fx Ikea, Jysk, Kvickly, Føtex og Bilka.

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com.

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 65


MAD

Det gode mod det onde Kampen, som foregår nede i dit tarmsystem, er en actionfilm værdig. De gode bakte-rier kæmper en konstant kamp for at holde de onde væk. I en sund tarm reagerer de gode og livsvigtige bakterier, men usund kost, medicin, antibiotika eller parasitter fremelsker de onde bakterier, og overtager de herredømmet i tarmen, kan filmen få en trist afslutning. Probiotika stammer fra græsk og betyder ”for livet” og dækker over en række mikroorganismer med sundhedsfremmende egenskaber og kan hjælpe de gode bakterier med at leve lykkeligt til deres dages ende. Af Benedikte Mikkelsen

”Uh, nu er det koldt udenfor, nu bliver jeg syg - det gør jeg hvert år”. Det er en stor fejltagelse, at vinterkulde får skylden for, at vi bliver syge. Det er ikke kulden, som gør dig syg, men fordi dit immunforsvar er svækket grundet ubalance i kroppen. Kulden og det mørke vejr gør os mindre aktive, og ofte ryger der lidt ekstra sukker ned for at holde energien oppe. Inaktivitet, usund mad og måske lidt vintertristesse er tre ting, som fordrer bakteriel ubalance. Har de gode bakterier ikke overtaget i tarmen, har sygdomsfremkaldende bakterier, parasitter og svampe nemmere ved at slå sig ned. Sker det, kan du se frem til infektioner af enhver art - lige fra influenza og lungebetændelse til blærebetændelse. Åh, ikke den gamle plade igen! Jo, her kommer den: Sund mad, motion, vand og søvn er nogle af de bedste råd til at opretholde balancen i din tarmflora og styrke dit immunforsvar. 100.000.000.000.000 bakterier, fordelt på over 400 arter, lever i din fordøjelseskanal. De gavnlige (probiotiske) og de sygdomsfremkaldende (patogene) bakterier lever i en skrøbelig balance, hvor de hele tiden konkurrerer med hinanden om at vedhæfte sig tarmvæggen og om at formere sig. Du skal gennem din kost fodre og hjælpe de gode bakterier, så de altid er i overtal. Småskranter du, er du træt, har koncentrationsbesvær, er oppustet, eller lægger du dig med den ene infektion efter den anden, er det tegn på, at du har en bakteriel ubalance.

Er du lidt skidt tilpas og har mest lyst til at ligge hjemme under dynen, så er det ofte symptomer på en bakteriel ubalance.

66 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Kan en sund livsstil ikke holde dig helt ovenpå? Godt, at der er hjælp at hente udefra. I dag forskes der i stor stil i de velgørende bakteriestammer, og et enstemmigt svar er: Er der ubalancer i menneskets naturlige bakterieforsvar, så vil helbredet få stor gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier (probiotika). Er du uoplagt, kan det være svært at efterkomme en sund livsstil med motion og ernæringsrig kost. Du kan derfor blive hjulpet lidt på vej ved at indtage mælkesyrebakterier.

Få sparket gang i din sunde livsstil med hjælp fra mælkesyrebakterier. Probiotika er ikke bare probiotika Der er seks vigtige egenskaber, som probiotika skal opfylde: • De skal være resistente over for nedbrydning fra mavesyre og galdesafter, så de når frem til tarmen i levedygtig stand • De probiotiske stammer skal besidde en effektiv vedhæft ningsevne til tarmens slimhinder, så de forhindrer vækst af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som ellers vil hæfte sig på tarmslimhinden • De skal effektivt og hurtigt kunne formere sig • De skal effektivt producere antimikrobielle substanser, som bekæmper skadelige (patogene) mikroorganismer i tarmen - en egenskab, som varierer fra stamme til stamme • De skal beviseligt være sikre at indtage og må ikke have erhvervet antibiotikaresistens • Deres virkninger skal være veldokumenterede i form af kliniske forsøg af høj kvalitet


MAD

Giv dine gode bakterier en madpakke Probiotika med syv nøje udvalgte mælkesyrebakteriestammer, hvor hver enkelt stamme er med til at opretholde og genskabe den naturlige balance i tarmfloraen, finder du i produktet Lacto Seven. Kombinationen har vist sig effektiv til at skabe balance i maven og tarmen. Den daglige dosering er en til to tabletter. Hver tablet indeholder en milliard mælkesyrebakterier. Bakterierne er dobbelt-proteincoatede, hvilket sikrer, at bakterierne er i live, når de når tarmen. Lacto Seven er tilsat inulin, et naturligt plantefiber, der fungerer som en ”madpakke” og dermed næring til bakterierne, så mængden af de gavnlige bakterier i tarmen øges hurtigere, og en optimal kolonisering sikres. Derudover er der tilsat D-vitamin, der støtter immunforsvarets normale funktion. Tag madpakken med på tur - produktet skal ikke stå på køl og er velegnet til at have med, både i dagligdagen og på rejser. Hvis du har mavebesvær som diarré eller oppustethed, forårsaget af eksempelsvis kostændringer eller antibiotisk behandling, eller du er på rejse, hvor tarmfloraen er blevet forstyrret, vil du højst sandsynligt mærke en lindring. Produktet indeholder hverken laktose, gluten eller mælkeprotein og er derfor også velegnet til allergikere.

Er du sund og rask, er der intet, der tyder på, at du får gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier.

Bakteriel ubalance kan opstå i vagina, i blæren, i tarmen eller på huden. Eller på alle andre slimhinder. Når de gode bakterier er i undertal, kan infektioner og betændelsestilstande nemmere sætte sig i kroppen.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 67


MAD

Lecithin til huden - og til resten af kroppen At forstå fedtsyrernes opbygning og deres indbyrdes arbejde er svært tilgængeligt stof. Men splitter vi det hele op i delfunktionerne, får man øje på fx lecithins og cholins rolle i kroppen. Af Marianne Palm

Lecithin er medlem af en gruppe af stoffer, man kalder fosfolipider (lipid = fedtstof), og lecithin hører til blandt de vigtigste, da de indgår i hele cellemembranens opbygning hos dyr, mennesker og sågar i planter. Lecithin indeholder en stor mængde fosfatidyl-cholin, og det er vigtigt for at forstå, hvilke funktioner det har i kroppen. Helt fundamentalt er det netop dette fedtstof, der sikrer, at forskellige næringsstoffer, herunder andre typer fedtstoffer, bliver transporteret ind i cellerne, og det er også her i cellemembranen, der skal være en elasticitet, så cellens affaldsstoffer kan bæres ud til cellen. Disse fosfolipider sørger hele tiden for at danne nye cellemembraner, forny de gamle, men er også involveret i kommunikationen mellem cellerne. Med andre ord helt uundværlige for alt liv i kroppen!

De mange funktioner i en kaskade ind og ud af kroppen Fosfolipider, og derfor også lecithin, er vigtige byggesten i cellemembraner, og de har derigennem stor betydning for cellernes funktion i alle kroppens væv og organer. Et af fosfolipiderne er fosfatidylcholin, der indeholder cholin, som har mange funktioner i kroppen: • Medvirker til en normal omsætning af fedtstoffer i kroppen • Reducerer det dårlige kolesterol og kan støtte leverens arbej de, hvis man samtidig sørger for en god balance i kosten med mange proteiner, færre kulhydrater og sundt fedt

Fedtstofferne i vores mad kan inddeles i tre hovedgrupper: Triglycerider, fosfolipider og steroler. Triglycerider udgør hovedparten af fedtet i vores mad og findes i de mest brugte fødevarer, fx smør, margarine og madolier. Det meste af vores fedt i kroppen består også af triglycerider og findes lagret i fedtvæv. Fosfolipider er opbygget næsten ligesom triglycerider. Forskellen er, at en af fedtsyrerne er byttet ud med en fosforgruppe. Fosfolipider hjælper med at transportere de frie triglycerider i blodet. Den mest almindelige fosfolipid er lecithin.

68 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

En tør hud er en livløs hud Ifølge den nu afdøde forsker D.F. Horrobin er eksem kroppens første tegn på mangel af essentielle fedtsyrer. GLA, som stammer fra bl.a. hjulkroneolie, hjælper huden med at holde på væsken, og er den i underskud, kan kløe, udslæt og skællende hud være nogle af de symptomer, der viser sig. Et underskud, der ikke kun opstår under varme himmelstrøg, men også i vinterens tørre klima, når frost og radiatorer kæmper om at udtørre huden.

En sund krop kan selv skabe de forskellige fedtsyrer og tranformere dem til sund cellemad. I et moderne liv, hvor vi er udsat for mange kemikalier og stoffer, der kan udfordre leverens evne til at omsætte til gode fedtsyrer, kan et kosttilskud til den tørre hud absolut være en nødvendighed. Prøv en kur på en til tre måneder, afhængigt af hvor tør hud du har. Kombiner gerne med sunde olier udefra, dem kan du læse om på andre sider af sund-forskning eller på www.sund-forskning.dk.

GLA er en omega-6-fedtsyre, og ved større inflammationer i huden, fx ved voldsom eksem, skal planteolien kombineres med omega-3-fedtsyrer fra enten fiskeolie eller fra alger. Det har bl.a. Biosym gjort ved at skabe EPA-GLA, hvor alle tænkelige fedtsyrer er samlet: omega 3, 6, 7 og 9. Kapslerne egner sig derfor ikke kun til den tørre hud, men kan også anvendes, hvor der er inflammationer. Er der kraftig eksem eller fx store ledsmerter eller andre smerter fra muskler etc., vil det være en god ide kun at fokusere på omega-3, som du kan få i fx Krillolie eller VegOmega-3. For mange studier viser, at ved meget kraftige inflammationer får vi nemlig gennem fastfood, dressinger, stegning i planteolier etc. alt for mange omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3- fedtsyrer. En tør hud kalder dog på alle fedtsyrer, og her er EPA-GLA et fint valg.

P.s. Stort set alle vitaminer og mineraler er involveret i hudens opbygning, så tag et tilskud, fx Omnipure, 2 stk. dagligt i samme periode.

Sammen med sunde farverige grøntsager og frugter, nødder, vand og motion skaber lecithin ikke kun mulighed for at hjælpe næringsstoffer ind over tarmvæggen og ud i alle celler, de skaber også mulighed for at få leveren til at ekspedere giftstoffer og kropsfremmede kemikalier ud af kroppen. EPA-GLA indeholder ud over fiskeolie også koldpresset lægehjulkroneolie samt flydende lecithin. Læge-hjulkroneolie har et naturligt højt indhold af omega-6-fedtsyrer kaldet GLA (gamma-linolensyre) samt omega-9-fedtsyrer. Lecithin indeholder fosfolipider, som er en vigtig bestanddel af alle cellemembraner. I EPA-GLA er lecithinkilden fra raps. Rapslecithin er GMOfri, kommer fra europæiske rapsmarker og indeholder mere fosfatidyl-cholin end lecithin udvundet af soja.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 69


FYNS ZONETERAPEUTSKOLE Odense Zonecollege

- Skolen for alternative behandleruddannelser på Fyn Bliv en fagligt dygtig alternativ behandler, og hjælp dine medmennesker! Næstkommende holdopstart: • Zoneterapeutuddannelsen på skolerne i både Svendborg og Odense i februar 2018. • Uddannelse til biopat/naturopath ibm i Odense og Jylland, skriv til info@biologisk-medicin.dk. • Anatomi/fysiologi og sygdomslære i både Svendborg og Odense. • Kraniosakralterapeutuddannelsen i Odense i april 2018.

Alle vores uddannelser giver mulighed for RAB-godkendelse! FYNS ZONETERAPEUTSKOLE - Odense Zonecollege Rugårdsvej 46D, 5000 Odense C samt Ørkildsgade 21, 5700 Svendborg - Tlf. 25 77 34 35 - www.zcd-odense.dk - info@zcd-odense.dk 70 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


00 0 . 0 1 r

e v o r o ier f

kr

KOSTTILSKUD

Præm

I denne søde juletid – med mange forberedelser og gøremål

Stress-A pakke Stress-A pakken har en værdi af over 1.000 kr. og indeholder følgende:  Rolin*at - 90 kapsler

Pas på jer selv og hinanden

Den søde juletid kan være fyldt med travlhed og julestress. Vi kan helt glemme at nyde de momenter af hygge, som netop julen byder på. Derfor skal vi passe på os selv og hinanden. Vi ønsker alle en glædelig jul med overskud til nærvær og hygge – husk, at det er meget værd.

Vind en stress-A pakke!

I anledning af sund-forsknings 10 års jubilæum udlodder vi 10 stress-A pakker med nogle af vores populære kosttilskud. Du kan være heldig at vinde en pakke ved at finde vores opslag på Facebook og tagge dig selv eller en, du har kær. Vi trækker de 10 heldige vindere fredag den 15. december.

 Super B-Complex - 120 kapsler  Antarktisk Krill - 200 kapsler  Stress-A Complex - 180 kapsler  Stress-A Complex te - 100 g  TryptoN*AT - 120 kapsler  Plus en dejlig, blød sovemaske

KOSTTILSKUD Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas ogsjæl apoteker. sund-forskning - en glad har brug for en sund krop 71


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Influenza Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Influenzasygdomme kan defineres hos voksne som ”akut luftvejssygdom med feber og hoste samt en eller flere af følgende: ondt i halsen, ledsmerter, muskelsmerter eller afkræftelse, hvilket kan skyldes influenzavirus”. De mest udsatte er ældre og børn. De er så mindre tilbøjelige til at få en feberreaktion, men udvikler oftere symptomer fra mavetarmkanalen. Diagnose af influenza er typisk ud fra de nævnte klassiske tegn og symptomer, der optræder indenfor 24 til 48 timer, efter man er smittet.

Af Thomas Kjærsgaard

Forskellen på en virus og en bakterie er, at vira ikke har sit eget stofskifte og ikke kan formere sig af sig selv uden at invadere en værtscelle. Derfor virker behandling med penicillin ikke på virus, da det virker ved at ødelægge stofskiftet i cellen. På overfladen af influenzavirusset er der en fedtholdig kappe, der indeholder en type proteiner, som klistrer sig fast i slimhinderne og klumper sig sammen (type H), samt en anden, der sørger for at sprede virusset (type N).

Der er dog deciderede fugle- (H5N1) og svineinfluenzavira (H1N1), der smitter mennesker. Disse har så sine egne karakteristika som for eksempel, at de kan forårsage mere lungebetændelse, højere feber, længere varighed, mere diarré eller oftere rammer yngre, ældre, gravide etc. Influenzavirus spredes primært ved luftbårne dråber, der rammer slimhinderne i luftvejene, eller ved kontakt med smittede hænder eller andre hudoverflader. Det smitter forholdsvist let, da der ikke skal meget til at inficere slimhindecellerne. Da det er et kappebærende virus, mister det sin evne til at klæbe og sprede sig, hvis fedtkappen bliver brudt ved håndvask med sæbe, desinficerende midler eller tørring. Korrekt vask af hænder etc. er derfor en af de bedste metoder til at reducere overførsel af influenzavira.

Da der er 18 typer H vira og 11 typer N, vil kombinationsmulighederne af disse proteiner gøre, at vira kan forekomme i mange unikke former, der løbende kan mutere og derfor er svære at vaccinere sig ud af. Kombinationerne gør også, at nogle vira kun kan smitte en type dyr, fx en and eller en gris. I værtsdyret kan vira så igen mutere via genetiske forskydninger, så det nu pludselig kan smitte et menneske. En fugl kan sjældent smitte et menneske, men smitter fuglen grisen vil den ofte mutere virusset, så det nu kan smitte et menneske. Der eksisterer teorier, der mener, at svømmefugle er den oprindelige kilde til alle influenzavira hos andre arter, inklusive mennesker.

72 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Som forebyggelse bruger man sædvanligvis inden for den konventionelle medicin influenzavacciner, som normalt indeholder en blanding af proteiner fra kun tre forskellige stammer af influenza A og B virus. Skræmmebilledet er, at der dør over 1.000 danskere årligt pga. influenza, men renser man dette tal for dem, der faktisk dør pga. bakteriel lungebetændelse samtidig med influenzaen, er det reelle tal en del mindre. Influenzavaccinen kan give bivirkninger, og der er dårlig dokumentation på effekten hos ældre og børn under to år. Generelt set virker den kun hos lidt over 60 % af dem, der får den, og mange af vaccinerne kan stadig indeholde kviksølv som konserveringsmiddel.


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Efter smitten forårsager influenzavirus en betydelig mængde oxidativt stress og fremmer dannelsen af proinflammatoriske signalstoffer, der udvikler symptomerne. Derfor er gode antioxidanter fx selen, glutathion, zink og Cvitamin. Der er i øvrigt øget risiko for infektioner i de øvre luftveje ved mangel på D-vitamin. Ved høj feber bruger jeg Belladonna Homaccord, fordi det hæmmer infektionen og derved nedsætter feberen. Men da kroppens første forsvar mod viral infektion er feber, bør man generelt undgå at undertrykke den ved virussygdomme med ikke-livstruende feber. Af andre homøopatiske lægemidler, der også anbefales ved influenza, kan nævnes: Gripp-Heel ved sværere tilfælde af influenza, Tartephedreel ved lungesymptomer, Brocosin ved hoste samt Drosera-Homaccord ved kighostelignende hoste. Ved influenza er det i øvrigt vigtigt at drikke rigeligt med vand, få luftet ud, hvor man ligger, og sørge for, at folk omkring holder et ekstra højt hygiejneniveau for at holde vira væk.

Homøopatisk er hovedmidlet til både forebyggelse og behandling af influenza produktet Engystol. Der er meget god dokumentation på produktets effektivitet både som forebyggelse af virussygdomme og efterfølgende hæmning af virale sygdomme. Er der infektioner i næse og bihuler, følger jeg op med Euphorbium comp. næsespray, der virker antiviralt lokalt og endda kan hæmme forkølelsessår, hvis man sprayer den direkte på såret.

Ved gentagne infektioner og generelt lavt immunforsvar vil jeg overveje at udrense mellem infektionerne med fx Detox Kit for at forbedre immunforsvarets vilkår i bindevævet. En klog franskmand sagde engang, at ”Man bliver ikke syg ved at blive smittet, man er allerede syg, hvis man kan blive smittet.” Dermed menes, at hvis kroppen ikke er belastet i forvejen, kan man sagtens udsættes for smitte uden at reagere negativt med sygdom. Så dyrk motion, mindsk stressen, spis sundere og mere basisk, og vær glad. Det er den bedste forebyggelse.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 73


SPØRG EKSPERTERNE

Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Har du længe ønsket at gå til en behandler, som har specialiseret sig i ernæring, vitaminer, mineraler og urter?

Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND 2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 26646964, lili@denta.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk

2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk

4700 Næstved Naturopath/Biopat, Helle Hoff Kunze, 22870211, helle@kunze.dk, www.hoff-kunze.dk

2100 København Ø Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundhedsklinik.dk

JYLLAND

2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, 40821037, dorrit@herwagen.dk, www.naturopath-ibm-og-biopat.dk

6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail.com, www.helseklinikkenmalou.dk 6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk 6330 Padborg Naturopath/Biopat, Marianne Schmidt, 40631950, info@acu-puncture.dk, www.acu-puncture.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat, Ann Britt Larsen, 29922363, annbrittlarsen@jubii.dk

6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Marianne Palm, 50937040, Marianne har ikke åben for nye klienter

7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk

2500 Valby Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk

8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@gmail.com, www.frededamgaard.dk

2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk

8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk

2730 Herlev Naturopath/Biopat, Mathilda Mortensen, 26808010, hej@mathildam.dk, www.mathildam.dk

8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk

2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 2983 9840, KitBreitenstein@gmail.com, www.Kit-Breitenstein.com

8362 Hørning Naturopath/Biopat, Sofia Kristoffersen, 29603323, sofia@by-sofia.dk, www.by-sofia.dk

2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Anne Loua Esbjørn, 22957573, anne@abundantearth.dk, www.abundantearth.dk

8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk

2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk

4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www.clinicnabita.dk

4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk

9000 Ålborg Phytoterapeut, Lene Andersen, 30119577, lene@urteliv.dk, www.urteliv.dk

4440 Mørkøv Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk

9240 Nibe Naturopath/Biopat, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www.foodjoy.dk

4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

9800 Hjørring Naturopath/Biopat Anne Mette Thrige, 21482964, annemettethrige@gmail.com

Læs mere om biopati /naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk

74 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SPØRG EKSPERTERNE Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit navn forbliver anonymt, hvis dit spørgsmål offentliggøres her i sund-forskning.

Louise Steen Farmaceut info@sund-forskning.dk

Gingko biloba stimulerer blodgennemstrømningen Kære brevkasse Jeg er for nylig begyndt at have en ringende hylen i mit øre, altså hvad jeg tror er tinnitus, som kommer og går. Jeg har nu været hos en akupunktør nogle gange, og det virker, som om det har en god effekt. Samtidig har akupunktøren anbefalet mig at begynde at tage piller med Ginkgo biloba. Jeg tager dog samtidig blodfortyndende medicin, som hedder Warfarin, og jeg er i tvivl om, hvorvidt der kan være problemer med at tage Ginkgo samtidig med min medicin. Kan du hjælpe mig? Med venlig hilsen Sofie Kære Sofie Jeg er glad for at høre, at du har god effekt af akupunktur til din tinnitus. Tinnitus kan skyldes alt fra en overaktivitet eller en decideret ødelæggelse af de små fimrehårsceller i mellemøret til problemer med blodgennemstrømningen eller muskelkramper i mellemøret. Ginkgo biloba har i kliniske studier vist at fortynde blodet og stimulere blodgennemstrømningen ved at udvide blodkar, inklusive de små blodkar i øret. Hvordan fortynder Ginkgo biloba blodet og udvider de små blodårer? Ginkgo blokerer PAF: Ginkgolide B, et af de aktive stoffer i Ginkgo biloba, er en potent hæmmer af det, der hedder Platelet-Aktiverende Faktor (PAF). I normalt størknende blod virker PAF som den lim, der får blodplader til at klumpe sammen, når blodet størkner. Ginkgolide B sætter sig på en receptor og blokerer påvirkningen af PAF; herigennem hæmmer Ginkgo biloba blodets størknende effekt. Vasodilation: Ginkgo biloba øger blodgennemstrømningen i de små blodårer i blandt andet ørerne ved det, der kaldes vasodilation; det får blodårerne til at slappe af og udvide sig, så blodet kan strømme igennem.

Hvordan virker Warfarin? Blod størkner ved hjælp af nogle specifikke proteiner i blodet. Disse proteiner dannes i leveren og er afhængige af, at der findes vitamin K i leveren. Vitamin K skal sidde som ”en lås i en nøgle”, for at leveren kan producere disse proteiner. Warfarin blokerer for, at vitamin K kan sidde som denne nøgle i låsen – og disse blodstørkningsproteiner bliver ikke dannet, når man tager Warfarin. Derfor kalder man også Warfarin for en Vitamin K antagonist. Warfarin har en kraftig blodfortyndende virkning, og hvad der kaldes et smalt terapeutisk vindue, dvs. skal doseres meget nøje for at have en virkning og ikke have bivirkninger. Der er ikke deciderede interaktioner mellem Warfarin og Ginkgo, men de har en additiv effekt, idet begge virker blodfortyndende. Det er muligt at tage dem sammen, men det tilrådes, at der udvises forsigtighed. Jeg vil derfor bestemt anbefale dig at tage en snak med din læge, inden du begynder at tage Ginkgo biloba. Din læge kan bedst vurdere din samlede kliniske situation. Det kan blandt andet være, at der skal tages nogle ekstra blodprøver for at indstille dosen af Warfarin, hvis du begynder at tage Ginkgo biloba for at kompensere for den blodfortyndende effekt af sidstnævnte. Det kan også være, at din læge vurderer, at det i din specifikke situation er for risikofyldt at tage de to stoffer samtidig. Her til sidst vil jeg også lige kommentere på din tinnitus. Jeg kan ikke se fra dine spørgsmål, hvorvidt du har fået en lægelig udredning af din tinnitus, men hvis du ikke har, så vil jeg anbefale dig at blive undersøgt af din læge eller en specialist. Det er vigtigt at udelukke, at din tinnitus ikke skyldes en infektion i mellemøret, hvor rødme, hævelse og væskeansamling bag trommehinden kan være årsag til dine hyletoner.

Warfarin Warfarin er anti-koagulationsbehandling eller blodfortyndende medicin. Det er medicin, som hæmmer blodets evne til at størkne. Warfarin og andre af samme type medicin har hundrede gange stærkere blodfortyndende virkning end Ginkgo biloba.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 75


SPØRG EKSPERTERNE

Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Julemadens udfordringer Kære redaktion Jeg lever normalt meget sundt med mange grøntsager, lidt frugt og bær, begrænsede mælkeprodukter og fuldkornsbrød - og egentlig kun suppleret med fisk og fjerkræ. Men jeg henvender mig til dig, da jeg skal til mange julefrokoster, hvor maden er meget mere tung og fed, end jeg normalt spiser, ofte med vin og måske noget alkohol. Det er meget hyggeligt, men lidt hårdt. Jeg har hørt, at der er nogle urter, der kan hjælpe med at fordøje disse måltider og omsætte alkoholen bedre. Jeg plejer ikke at føle mig meget oppustet og træt, men gennem julemåneden gør jeg det, hvilket jo er trist, op mod juleaften. Hvad gør jeg? Mvh Petter Jensen, 49 år Kære Petter Jensen Det lyder hyggeligt, men er en udfordring for din organisme. Håber, du indimellem husker de gode kostråd, du normalt følger. Men jeg kan supplere med, at du dagligt i denne måned kan tage 2 x 1 Cynaflora, som indeholder ensianrod, mælkebøtterod, artiskok og marietidsel, som kan hjælpe din krop til bedre at omsætte mere fed mad og alkohol. Yderligere kan du tage 2 x 1 OmniVital, som indeholder ginseng, russisk rod, rosenrod og schisandra, der yderligere vil støtte din fordøjelse, hjælpe dig til et bedre energiniveau samt mindske stressniveauet. Yderligere hjælp til tarmfloraen er fx 1 Maxi Flor. Husk at drikke rigeligt med små slurke vand i løbet af dagen, eventuelt som ingefærte. Så optimerer du hele din fordøjelse og dit velbefindende, trods udfordringerne.

76 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Seriøs og dybdegående eksamineret

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus. Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner ! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

RG_annonce_udd_okt16.indd 1

25/10/16

Unikt kursussted på Kreta udlejes Trevizan består af 10 dobbeltværelser, pool og en skøn have egnet til yoga, meditation, Tai Chi, Pilates m.m. Stedet har man helt for sig selv, og personalet har stor erfaring med danske kursister. Der serveres sund basisk mad som kan varieres efter ønske. Trevizan ligger langt væk fra turisme, 200 m fra Middelhavet og omkranset af olivenlunde og bjerge, som er velegnede til gå- og løbeture. Man får de bedste rammer for et vellykket kursus. Se og hør mere på www.alkalineliving.dk


NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NY

FÅ EN UNIK OG EKSKLUSIV zoneterapeutuddannelse med fokus på ZONER, MUSKLER og BIOPATI

På Institut for Biologisk Medicin har vi fokus på det hele menneske, og derfor får du ikke en traditionel zoneterapeutuddannelse hos os. ZONE

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder, den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

Stå stærkt i din jobsøgning!

Kombinationen af læring om zoner, muskler og biopati giver dig en unik faglig profil.

MUSKLER

Som en del af uddannelsen bliver du certificeret massør, så hermed får du de bedste forudsætninger for at diagnosticere, behandle og rådgive dine klienter. Med en uddannelse som både zoneterapeut og massør forbedres dine jobmuligheder, da kombinationen efterspørges i højere og højere grad i forbindelse med firmaordninger. Det kan skabe fast indtægt fra første dag som behandler.

Certificeret massør og zoneterapeut

BIOPATI

Biopatuddannelsen er den mest grundlæggende uddannelse inden for indvortes medicin. I vores specialsammensatte zoneterapeutuddannelse får du udvalgte fag fra biopatien. Du får decideret undervisning i ernæringsterapi, herunder viden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner. Og undervisning i phytoterapi, herunder medicinske urter.

Få undervisning

- ikke blot information - i ernæringsterapi. Opnå grundlæggende viden om indvortes naturlige metoder. PRISER

Prisen for hver uddannelse er kr. 59.749, men der er mulighed for gode rabatter! Du kan også vælge at betale kr. 1000 pr. måned. Har du taget én af uddannelserne hos os og ønsker at supplere med enten biopat- eller zoneterapeutuddannelsen, er der også penge at spare. Skriv til os, og hør nærmere!

– i én og samme uddannelse.

Eksklusiv uddannelse

– den findes ikke andre steder.

Med en zoneterapeutuddannelse fra Institut for Biologisk Medicin adskiller du dig fra andre zoneterapeuter. Du vil stå fagligt stærkt med et bredt fundament og en alsidig vidensbase, som sikrer dine klienter en grundig og helhedsorienteret behandling. Vi samarbejder med Fyns Zoneterapeutskole.

Diagnosticering, behandling og rådgivning. Bliv helhedsorienteret i din behandling.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 77


SPØRG EKSPERTERNE

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Mit barnebarn går på tæer Kære Rikke Jeg har et barnebarn på 2 år, der kun går på tå. Hun kravler fint. Kan fint stå på hele foden, men når hun går, er det altid på tå. Kære Karen Det er nok de færreste, der er bekendt med ordet tågænger eller tågang, for det er ikke noget, mange tænker over. Men de fleste har sikkert set en person, der går tågang. Gangen bliver fjedrende, og når man ser på dem, er det som om deres balancepunkt ligger oppe i brystkassen i stedet for i hoftezonen. Gangen er ofte let fremoveroverbøjet, som om de har vind i ryggen - og ja, så går de selvfølgelig fortrinstvist på tå. De tågængere, jeg har mødt og hørt om, lever meget i hovedet. De er dygtige til at fordybe sig i deres interesse, som oftest ikke indebærer fysisk udfoldelse. Eksempelvis vil de blive dygtige musikere, skakspillere, computerspillere eller andet, der kræver fordybelse i teknik og mange gentagelser, uden for meget fysisk aktivitet. De kan blive verdensfjerne og drømmende. Kan have svært ved at forholde sig til de opgaver, samfundet kræver af dem, som at læse lektier og deltage i dagligdags gøremål. De vil hellere forbedre deres teknik eller forsvinde i det, de faktisk interesserer sig for. Hvis man vil diskutere

78 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

med dem, kaster de sig helt ind i diskussionen eller melder sig ud med det samme og forsvinder ind i deres eget univers. Fordi tågængere ikke bruger deres hæl overhovedet eller kun minimalt til at gå med, forkortes deres akilles- og senebånd under foden. Det kan give smerter og inflammationer omkring ankel, hæl og fod. En læge vil ofte kalde det en hælspore, men er det ikke. Jeg behandler tågang med posturologiske indlæg og øreakupunktur. Man kan på børn bruge behandling med laser eller lys på øreakupunkturpunkterne i stedet for nåle. Det er både en fysisk og en mental tilgang. Begge dele er nødvendige for at bedre eller afhjælpe. De posturologiske såler er næsten flade såler med 3 mm høje indlæg samt en microchip, som er med til at få foden til at afvikle over gulvet. Øreakupunkturen indvirker både på det fysiske, men også på det mentale og hjælper til at samle tankerne og finde nærvær. I voldsomme tilfælde af tågang skal man søge læge, da man mistænker en dysfunktion i nervesystemet eller muskler, der sætter ud. I svære tilfælde vil man operere eller lægge foden i gips og tvinge den ind i en ønsket stilling. Hilsen Rikke


SPØRG EKSPERTERNE

Bettinna Delfs Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Frossen skulder Kære Bettinna Håber, at du kan hjælpe mig. Jeg har nu lidt af en frossen skulder i mere end et år, hvor jeg har gået til akupunktur og fysioterapeut, men uden den store virkning. Jeg oplever, at du altid har flere vinkler på, hvordan smerter og ubalancer kan tackles og vil derfor meget gerne høre din mening. Hilsen Monica

Mød os på facebookgruppen sundforskning og på nstv.dk/sund-forskning

NATURLIG SUNDHED

Kære Monica Ja, vi er jo ikke kun en fysisk krop, kemien i kroppen og sindet spiller en stor rolle for, om vi er i balance. I META-medicinsk forstand ville jeg spørge dig, om du tager for meget ansvar på dig eller bærer på en byrde, du ikke kan slippe? Måske er der noget elle nogen, du ikke kan ryste af dig? Hvis dette giver mening, skal du se at få handlet på det, så du kan blive fri af det. Det vil forbedre healingsprocessen i din skulder. På min hjemmeside www.alkalineliving.dk kan du ved at melde dig til mit nyhedsbrev få en måneds gratis adgang til 50 træningsvideoer, hvor en af dem hedder Body Breezers. Disse øvelser vil være fantastiske for din skulder; du skal bruge dem, der er for overkroppen. Samtidig skal du finde et godt omega-3-produkt. Gode hilsener - Bettinna

Do It Yourself

DIY SUNDHED

INTERVIEW OM SUND LEVEVIS sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 79


SPØRG EKSPERTERNE

Helle Due Kiropraktor info@sund-forskning.dk

Suk - min baby sover ikke igennem! Min baby vågner mange gange hver nat og falder typisk først til ro igen efter en rum tid. Det hjælper af og til, at han har får mad. Han er blevet tjekket for mellemørebetændelse, men fejler ikke noget. Hvad kan vi gøre? Sofie Problemet ser jeg tit med mine små babypatienter. I perioden, hvor baby begynder at ligge på maven for at træne nakke og rygmuskler, kan der meget ofte ske en fastlåsning af de midterste ryghvirvler på grund af anstrengelsen ved at ligge på maven. Når leddene sætter sig fast, sker der en hævelse omkring leddet, som giver et let tryk på den nerve, der kommer ud mellem hvirvlerne i det område. Trykket er ikke nødvendigvis nok til, at der i løbet af dagtimerne er en smerteoplevelse, men når baby bliver puttet under dynen og varmes op, vil varmen medvirke til, at hævelsen bliver større, hvilket øger trykket på nerven, og det gør ondt. Den smerte, som det medfører, er nok til at vække baby.

80 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Her er det så normalt, at forældrene tager baby op for at trøste, berolige, made, hvilket får hævelsen til at falde omkring de hvirvler, der er lidt låste, så smerten aftager. Derfor kan baby lægges igen efter et stykke tid, falde i søvn og så vågne igen, når varmen begynder at påvirke hævelsen på ny. Det vil typisk være det samme tidsinterval, at baby sover, når denne problematik er årsagen. Det vil også være normalt for denne slags rygproblemer, at baby ikke vil ligge på maven særligt længe ad gangen, at baby har problemer med at rulle rundt, og i kravleprocessen, at baby ikke så gerne vil op at støtte på armene, fordi det øger trykket på de låste hvirvler. Det kan være en rigtig god ide at kontakte en kiropraktor og høre, om de behandler babyer, og om de kan hjælpe jeres baby.


IBS, HALSBRAND ELLER OPPUSTETHED? Bare tag det roligt

SILICEA MAVE-TARM GEL Dokumenteret effekt ved mave-tarm problemer og IBS.

SILICEA Mave-Ta rm hjælper ved de fleste maveprobleme r. Oppustethed, k valme, halsbrand, diarr é, oppustethed og IBS!

Silicea Mave-tarm er effektiv både ved akutte og kroniske mave-tarmproblemer. Den beskytter mave- og tarm slemhinde og hjælper med at opretholde mavens naturlige balance. Takket være kiselgelens kraftige bindingssevne absorberes gasser og giftige substanser, så de let føres ud med afføringen. Silicea Mave-Tarm er et medicinsk udstyr effektiv ved symptomatisk behandling af IBS symptomer såsom luft i maven, oppustethed og diarré, men lindrer også effektivt og hurtigt ved halsbrand (inden for få minutter).

SILICEA MAVE-TARM GEL

Silicea Mave-Tarm findes også som fleksible doseringsposer, nemt og tilængeligt når mave-tarmproblemer opstår f.ek.s halsbrand, oppustethed, diarre, IBS-symtomer eller ondt i maven. Hjemme, på arbejdet eller på rejsen.

STUDIER VISER AFTAGENDE MAVE-TARM PROBLEMER MED KISELGEL** Smerte i øvre del af maven

80,9 %

Diarre

Hård mave

75,6 %

Madlede

Vandladningsproblemer

57,3 %

Ildebefindende

Kraftig udvikling af tarmgasser

61,1 %

Opkastninger Sure opstød, bøvser

Urolig mave

66,5 %

Unikt kiselprodukt med dokumenteret effekt

Silicea Mave-Tarm er et 100% rent naturprodukt, der kun indeholder silicium, oxygen og vand

Giver øjeblikkelig lindring og hjælp ved halsbrand og sure opstød

 

Lindrer i op til 4 timer

Kan anvendes af børn og gravide

Behandler og hjælper også komplekse mave-tarmproblemer som f.eks. kvalme, IBS, tarmgasser, opkastninger og diarré

Silicea mave-tarm er uden tilsætningsstoffer

Effekt af kolloid/kiselsyre ved forskellige typer af fordøjelseskanalproblemer (Messerich, J) Studie med 71 deltagere.

Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og;

87%

af brugerne mener, at effekten modsvarer deres forventninger.


SPØRG EKSPERTERNE

Børn og unge med PTSD

Find mere om EMDR-behandling på www.emdr.dk, hvor du også kan finde en behandler. Artiklens forfatter arbejder med EMDR for børn og voksne og er ligeledes supervisor i EMDR for børn og for voksne. Find en kognitiv terapeut på www.SAKT.dk.

82 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SPØRG EKSPERTERNE

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

Studier viser, at børn let kan få Post-Traumatisk Stress Disorder (PTSD), hvis de har været udsat for traumer som terror, ulykke, seksuelt eller fysisk overgreb. Heldigvis er der også studier, som viser, at der kan sættes aktivt ind med EMDR samt CBWT. To forkortelser for effektive metoder til at hjælpe traumatiserede børn. Af Hanne Hæsum

På Amsterdams Universitet har man i samarbejde med Traumecenter for Børn og Unge set, hvordan man hurtigt kan hjælpe børn, der har været udsat for et traume, hvis man kombinerer to kendte behandlingsstrategier. PTSD (posttraumatisk stress) er en psykisk lidelse, som personen kan udvikle efter at have været udsat for en voldsom begivenhed som fx terror, ulykke, seksuelle eller fysiske overgreb. Tidligere undersøgelser har vist, at PTSD hos voksne kan behandles effektivt med EMDR eller traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi. (WHO 2013). Nu har et forskerhold sammenlignet effekten af behandling med henholdsvis EMDR og med Cognitive Behavioral Writing Therapy (WRITEjunior), også kaldet Skriveterapi, hos i alt 103 børn og unge i alderen otte til 18 år. Alle børn og unge i undersøgelsen havde oplevet en enkeltstående traumatisk begivenhed som trafikulykke, voldtægt, fysisk overfald eller tab. I begge former for behandling arbejdede man direkte med erindringen om den voldsomme hændelse uden nogen forberedende sessioner. I EMDR-terapien aktiveres den traumatiske erindring, samtidig med at barnets arbejdshukommelse er beskæftiget med en ekstern opgave - det betyder i praksis, at barnet skal huske på den traumatiske hændelse, samtidig med at barnet følger terapeutens finger, der bevæger sig frem og tilbage med øjnene. Ved Skriveterapi skriver barnet sammen med terapeuten en historie om begivenheden og om konsekvenserne af den, herunder alle de forfærdelige aspekter af erindringen. I den sidste session deler barnet historien om, hvad der skete med en eller flere vigtige personer, fx forældrene. I gennemsnit var fire sessioner tilstrækkeligt for en vellykket behandling. EMDR og Skriveterapi var lige effektive med hensyn til at mindske posttraumatiske stressreaktioner som angst, depression og adfærdsproblemer.

Forskningsleder psykolog De Roos påpeger, at begge metoder også viste sig at tage kort tid og dermed at være omkostningseffektive. Forskerne brugte bogstaveligt talt et stopur til at måle, hvor lang tid de to traumebehandlinger tog. Målingen viste, at EMDR hurtigst opnåede positive resultater (2 timer og 20 minutter i gennemsnit) sammenlignet med Skriveterapien (3 timer og 47 minutter i gennemsnit). Allervigtigst var det dog, at effekten havde holdt sig i en opfølgning et år senere. Ca. 16 % af børnene, der udsættes for traumer, udvikler PTSD. Ifølge De Roos lider børn, der ikke får den rette behandling, unødigt og risikerer at udvikle yderligere lidelser og at blive retraumatiseret. ”Udfordringen for sundhedspersonale er at identificere symptomer på PTSD så hurtigt som muligt og straks henvise til traumebehandling”, fortæller De Roos og fortsætter: ”Metoderne bør være standard i forbindelse med behandling af børn. Ved PTSD kan en kort traumefokuseret behandling mindske symptomerne og dermed mindske lidelse og føre til besparelser på sundhedsområdet”. Undersøgelsen gik på enkeltstående traumer for børn mellem otte og 18 år. Forskeren formoder, at behandlingsmetoderne også kan anvendes til yngre børn og for børn med flere traumer. Det må forskning i fremtiden vise.

Allervigtigst var det dog, at effekten havde holdt sig, målt i en opfølgning et år senere. Kilde: Academic Center for Denstrity Amsterdam (ACTA), og Professor i klinisk psykologi Paul Emmelkamp m.fl.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 83


SPØRG EKSPERTERNE

ne s

˚

en

˚˚

˚

˚˚˚ D e

˚˚

v id

ige mag

˚˚˚ ium

vigt s v i tl

a k s n o g vi d e

b

Gunhild Reumert er cand.scient. biokemi fra Københavns Universitet med speciale i cellebiologi, epigenetik og cancer. Gunhild er uddannet akupunktør og har klinik i hjertet af Vesterbro i København, hvor hun tilbyder akupunkturbehandlinger, der kan afhjælpe smerter, fordøjelsesproblemer, stress, søvnløshed og meget andet. Gunhild er desuden uddannet yogainstruktør og giver individuelle yoga-sessions i sin klinik. Derudover afholder Gunhild foredrag og workshops om sund livsstil i hele landet. Læs mere om Gunhild Reumert på hjemmesiden www.gunhildreumert.dk.

Gunhild Reumert, cand.scient. biokemi Akupunktør og yogainstruktør

84 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SPØRG EKSPERTERNE

Det livsvigtige magnesium Magnesium er vigtigt for normal funktion af muskler og mitokondrier, stærke knogler, celledeling samt dannelsen af antioxidanten glutathion og stoffet ATP i cellerne. Mineralet er et af kroppens mest betydningsfulde mikronæringsstoffer. Det skyldes, at der er hundredvis af biokemiske reaktioner i kroppen, som kræver magnesium for at fungere optimalt. Af Gunhild Reumert

Magnesium er indblandet i mange forskellige fysiologiske processer i kroppen. Det kan virke overraskende, at effekten af et enkelt mineral er så alsidig. Forklaringen ligger blandt andet i, at magnesium aktiverer og regulerer enzymer, som udfører vigtige opgaver for os. Magnesium fungerer i mange biokemiske reaktioner i kroppen som en såkaldt cofaktor. En cofaktor er et stof, der indgår som en uundværlig del af en biokemisk reaktion. Magnesium er på den måde livsvigtig i en bred vifte af processer i kroppen. Som en konsekvens af dette kan mangel på magnesium føre til ubehagelige symptomer flere forskellige steder i vores system. Magnesium er for eksempel vigtigt for en god energiomsætning og er samtidig med til at sørge for, at musklerne kan slappe tilstrækkeligt af. Derfor kan magnesiummangel ofte resultere i muskelkramper, træthed og uro i benene. Magnesium styrker knoglerne Størstedelen af kroppens magnesium findes i knoglerne, hvor det indgår som en styrkende komponent. Knoglerne fungerer som et vigtigt reservoir, der kan bruges i tilfælde af et lavt niveau af magnesium andre steder i kroppen. Det er derfor vigtigt at få rigeligt af mineralet, så kroppen ikke begynder at bruge af reserverne. Magnesium har stor betydning for optag af calcium gennem tarmen, hvilket sker ved hjælp af D-vitamin. Inden D-vitamin kan assistere i optagelse af calcium, skal vitaminet aktiveres af magnesium, så det opnår en aktiv biologisk funktion. Når calcium er optaget i kroppen, medvirker magnesium også til at indbygge calcium i knoglerne. Optimal funktion af mitokondrier Hver eneste af kroppens celler er udstyret med én eller flere mitokondrier. Mitokondrier er energiapparater, som producerer energi i form af stoffet ATP. Energien i ATP er lagret i de kemiske bindinger i stoffet og kan bruges til at sparke kroppens biokemiske processer i gang. Mitokondrierne skal have tilstrækkeligt med magnesium samt andre næringsstoffer, for at energistofskiftet fungerer optimalt. Både dannelsen af flere mitokondrier i muskelcellerne og optimering af mitokondriernes funktion kræver magnesium som cofaktor. Selve enzymet

i mitokondrierne, som danner ATP, har brug for mineralet for at kunne fungere. Desuden binder magnesium selv til ATP og gør derved molekylet stabilt og biologisk aktivt. Dannelsen af essentielle byggesten og antioxidanter Hver gang kroppen danner nye celler, skal der opbygges nyt DNA, som er en kopi af modercellens DNA. Og når cellerne skal udtrykke proteiner, dannes der først RNA, som indeholder koden for den specifikke opbygning af proteinerne. Magnesium er nødvendig for, at cellerne kan danne de såkaldte nukleinsyrer, som både DNA og RNA består af. Magnesium er i tillæg involveret i selve dannelsen af proteiner, som nye celler også er opbygget af. Dannelsen af den kraftige antioxidant glutathion, der produceres naturligt i cellerne, er ligeledes afhængig af magnesium. Antioxidanten har en foryngende effekt i kroppen, da den modvirker aldring og degenerering ved at neutralisere frie radikaler og på den måde reducerer oxidativ stress. Glutathion er specielt effektivt til at afgifte tungmetaller som for eksempel kviksølv. Mange fødevarer indeholder magnesium Det er en fordel at sikre sig, at man får nok magnesium. Heldigvis findes mineralet naturligt i mange fødevarer. Grønne grøntsager som spinat er en af de fødevarer, som har et højt indhold af magnesium. Årsagen til, at grønne grøntsager indeholder magnesium, er, at farvestoffet klorofyl, der giver grøntsagerne den grønne farve, binder kemisk til magnesium på samme måde, som jern binder hæmoglobin. Der er også mange andre gode kilder til magnesium i fødevarer som græskarkerner, mandler, avokado, fuldkorn, bananer, bønner, linser og fisk. Det kan være nødvendigt at tage ekstra tilskud af magnesium i form af magnesiumcitrat eller magnesium som spray, der smøres på huden om aftenen og optages gennem huden. Man skal være opmærksom på, at nogle stoffer øger udskillelsen af magnesium fra kroppen. Det gælder især alkohol, p-piller, kaffe, forhøjet indtagelse af calcium, raffineret salt samt stort indtag af sukker og junkfood.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 85


SKØNHED I ALLE ALDRE

Skønhed i alle aldre

Skønhed handler om alt lige fra en velplejet hud til et velplejet indre. Flot test fra Forbrugerrådet! Fenucure med sit indhold af bukkehornsekstrakt har gennem studier vist sig effektivt mod tandkødsbetændelse og begyndende paradentose. Og nu har Fenucure også fået et fint analysecertifikat fra Forbrugerrådet, som viser, at de er i allerbedste kategori for kemikalier. Nemlig helt fri for alle kendte giftstoffer. Den er således fri for parabener, ftalater, triclosan, chlorhexidin, palmeolie og microplast. Tillykke siger vi her fra redaktionen!

Vask nu de hænder! Tag et ansvar for din sundhed, det tager 15 sekunder ved håndvasken, og så får du også lige taget et ansvar for ikke at sprede uhumskheder til os andre. Så kort kan det siges, så kort kan det gøres, og især hvis du får hjælp fra Australiens mest undersøgte olie: Teatree olie kan dræbe mere end 90 forskellige bakterier og endnu flere svampe. Læs mere på s. 112.

86 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SKØNHED I ALLE ALDRE

Webinar d. 12/12 med to eksperter - gratis Du kan måske lige nå at være med, når to psykoterapeuter taler om alt det mas og besvær, gamle traumer og forventninger, der kan opstå i julen. Mange bliver skuffede over gaverne, endnu flere over hvordan man egentlig har det i de ellers så familievigtige dage. Få tips og ideer til en anderledes fredelig jul. Fred her og der og især i dit sind. Tilmeld dig hos helle@ sund-forskning.dk.

En tør hud er en livløs hud Ifølge den nu afdøde forsker D.F. Horrobin er eksem kroppens første tegn på mangel af essentielle fedtsyrer. GLA, som stammer fra bl.a. hjulkroneolie, hjælper huden med at holde på væsken, og er den i underskud, kan kløe, udslæt og skællende hud være nogle af de symptomer, der viser sig. Et underskud, der ikke kun opstår under varme himmelstrøg, men også i vinterens tørre klima, når frost og radiatorer kæmper om at udtørre huden. Læs meget mere på s. 68.

Det er indefra, det meste sker … Du har med garanti hørt det før: Vitaminer og mineraler til huden skal tilføres indefra sammen med et væld af antioxidanter, der beskytter hver eneste hudcelle mod de skadelige frie iltradikaler, som kroppen ikke kun bliver påvirket af fra det omgivende miljø, men i særlig grad fra kroppens egne celler. Det er som et godt gammeldags budget: Bruges der flere penge, end der står på kontoen, kommer kroppen i minus. Hvad næringsstoffer angår, handler det altså om at tilføre flere antioxidanter, vitaminer og mineraler, end man umiddelbart tror, man har brug for. Kroppen bliver boostet og gennemvædet med de rette elementer, og der bliver plads og energi til ikke kun at overleve, men at leve livet. Det gælder nede på celleplan, som det gør i livet i øvrigt. Hver eneste celle fungerer som et selvstændigt miljø i samarbejde med omgivelserne, og det er unægtelig lettere at bevare sundheden i cellerne, når de har de rette komponenter i eget hus. Ganske logisk, ikk´? Er du egentlig ikke til kosttilskud, så prøv alligevel med lidt flydende vitaminer og mineraler. Dem finder du i Mivitotal fra Anjo, de smager af stort set intet, og du får tilført en stille og rolig mængde, som du kan drikke som et shot eller hælde i din smoothie hver morgen. Gør det ekstra godt for dig selv, og tilsæt Bio-Strath, som styrker både de enkelte celler og hele organsystemer, som fx immunforsvaret.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 87


ANNONCE

Modelfoto

FEDT I LEVEREN

Lever du livet fuldt ud ?

Modelfoto

KIRSTEN HAVDE DE TYPISKE TEGN

Fedt lagret i din lever påvirker dit velbefindende ! Leverfunktionen er meget vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen af affaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, og så længe det er mindre end 10 %, er det ikke en sygdom. Det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Træthed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter, som støtter nedbrydningen af fedt i tarmene og fremmer fordøjelsen. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33  % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15  %.

Daglig helsepille til leveren Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige

urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

Overvægt, oppustethed, langsom fordøjelse, træthed og “svampet” rød hud. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. –Jeg tager nu én Active Liver tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.

Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fåes også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk . Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

5 udvalgte fordele ved Active Liver ™ 1. Marietidsel understøtter din leverog galde-funktion 2. Artiskok støtter nedbrydningen af fedt i tarmene 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion Det gode råd gør forskellen 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen www.matas.dk 5. Produceret i Sverige Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

88 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

www.newnordic.dk

Online Store


NATURLIG SKØNHED

Alt-mulig-planten i vindueskarmen Selvfølgelig tænker vi på aloe vera planten – hvad ellers … Planten, der kan alt, lige fra behandling af brandsår til at udgøre et effektivt afføringsmiddel. Men den er kompleks, og anvendes dens egenskaber forkert, kan du få den modsatte virkning. Af Benedikte Mikkelsen

Kommer du til Leipzig, så slå et smut forbi universitetet, og læs det 3000 år gamle ægyptiske skrift, som første gang beskriver aloe vera plantens alsidige egenskaber. Mange skriverier om plantens mangfoldige anvendelsesmuligheder er sidenhen kommet til, og dens gang igennem historien er fascinerende.

Aloe vera planten skal dissekeres korrekt for at opnå den ønskede behandling til en specifik lidelse.

Tid til at grave dybt i den botaniske litteratur 500 forskellige arter findes der i aloefamilien, men bedst kendt er aloe vera. Den kaktuslignende plante er ud over at være ret så dekorativ også uhyre kompleks. Vil du bruge den til behandling, må du hellere kaste dig over den botaniske litteratur. Det klare guld Taler vi hudlidelser, som eksempelvis eksem, skal guldet findes dybt inde i planten, nemlig den klare bladgel, som både virker reparerende og genopbyggende. Gelen er desuden bakterie-

hæmmende og antiinflammatorisk, og påfører du den direkte på det irriterede område, så vil du umiddelbart efter påsmøring mærke en lindring. Go clean Har du ikke tid til at dykke dybt ned i botanikken, kan du få glæde af plantens egenskaber uden at konsultere litteraturen. Lider du af eksem, så påsmør 98 % ren økologisk aloe vera, som du finder i Avivirs Aloe Vera Gel med jævne mellemrum, indtil irritationen er forsvundet. Den indeholder desuden ingen parabener eller parfumer og kan derfor anvendes af alle fra barn til voksen. Og har du brug for hjælp til den virkelige tørre hud og/eller eksem, er Avivir Creme Extreme et vidunderligt blødgørende bekendtskab.

Forurenes den klare gel med den gule saft, som sidder lige under bladhuden, så nedsættes den gavnlige effekt, og du kan opleve hudirritation frem for lindring.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 89


AVIVIR KOS T TIL SKUD

De dokumenterede, gavnlige egenskaber: Styrker immunforsvaret.V

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabilisererløs eller træg mave. V Medvirker til at bevare slimhinderne i mavetarmsystemet sunde og modvirke irritation. V

Den originale med højt indhold af acemannan

Bidrager til at opretholde sund hud og slimhinder.

=

15 ml

V

Købes hos Matas og Helsekost

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

90 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Jesper Hummeluhr bragte Aloe Vera planten til Danmark og er stadig din garanti for de bedste Aloe Vera produkter:

Købes i udvalgte helsekostbutikker og se mere på www.safehealth.dk


TIL ALLE ALDRE

Alder - jeg skal komme efter dig Hvornår er man ældre, blev jeg spurgt om forleden. Tja, et godt spørgsmål. Læs med her, hvis du er træt, også selvom du egentlig bare er 60 år. Af Marianne Palm

Det er farligt at falde Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at ca. 45.000 ældre over 65 år lander på skadestuen hvert år pga. faldulykker. Det kan koste mange smerter og mange sygedage, og derfor er der gode grunde til at undgå svimmelhed og andre årsager til faldulykker. Læs om D-vitamin forskningen, der kan gøre en forskel på s. 32. P.S. Og tjek lige ud, om du ikke bringer dig i farezonen, fordi du har briller med glidende overgang. Sidder de ikke korrekt, kan det være dem, der gør dig svimmel eller usikker på, hvad du egentlig ser foran dig.

Slidsomme jobs kan ødelægge dine hofter Ny tysk forskning har vist, at mænd med hårde jobs, hvor der løftes tungt hver eneste dag, har større risiko for slidgigt i hofterne end hidtil antaget. Undersøgelsen blev lavet på mænd, men det er meget sandsynligt, at det samme gælder for kvinder, der har tungt arbejde. Glucosamin kan være en god støtteterapi, og forskningen finder du på s. 17.

En hårdnakket god te til forstoppelse Thea Go er godkendt som naturlægemiddel til den hårdnakkede forstoppelse og er et urtemiddel, som mange ældre kan nikke genkendende til, da det var et af de første kendte urteprodukter på de danske helsehylder. Og det virker! Men det bør kun bruges i en kort periode, og mens det får sin synlige og mærkbare virkning, kan du blive klogere på, hvad du også kan gøre på s. 60.

Godt nyt til demente og ældre En stor undersøgelse med mere end 1.600 demente og ældre viste en klar forbedring af de fleste demenssymptomer hos gruppen, der fik Ginkgo biloba. Der er dog stor forskel på kvaliteten af produkterne, og Pharma Nords Bio-Biloba lagde sig på førstepladsen. Ekstrakten fra det fantastiske træ virker i øvrigt også på kredsløbet i benene. Alt i alt en nødvendighed, når vi kommer op i årene. Læs mere på s. 31.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 91


TIL ALLE ALDRE

Har Pycnogenol en virkning mod slidgigt? Den velkendte barkekstrakt, Pycnogenol, har i en undersøgelse fra 2008 vist at kunne lindre smerterne ved slidgigt i knæet. Ny tysk forskning understøtter dette ved at påvise, at aktive stoffer (taxifolen, ferulinsyre og catechiner) fra pycnogenol-ekstrakten finder vej ind i synovialvæsken. Det er åbenbart her, de har en biologisk aktiv virkning. Bio-Pycnogenol er et præparat med 40 mg standardiseret pycnogenol-ekstrakt i hver tablet, som kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. Kilde: Nutrients, 2017.

Højt indtag af C-vitamin forebygger hjerte-kar-sygdom Et højt indtag af C-vitamin kan mindske din risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom med op til 70 %. Det viser en spansk undersøgelse af 13.241 personer. Forskerne kiggede på deltagernes kostvaner og vurderede, at de personer med højest indtag af vitaminet, havde lavest risiko. Et præparat som Bio-C-Vitamin indeholder 750 mg syreneutralt C-vitamin (calciumascorbat). Netop fordi den er syreneutral, er denne C-vitamin-form skånsom mod maveslimhinden. Kilde: www.nutraingredients.com, august 2017.

Drik dine mælkesyrebakterier Vil du gerne have dit daglige tilskud af mælkesyrebakterier i flydende form, kan du vælge Vita Biosa. Vita Biosa er en fermenteret drik, så det er en meget naturlig måde at få et tilskud af de gavnlige bakterier på. Ud over mælkesyrebakterierne får du et udtræk af urter, der også er med i fermenteringen samt de gavnlige stoffer, bakterierne danner under fremstillingen af Vita Biosa, herunder blandt andet mælkesyrer og eddikesyrer. Det lyder måske mærkeligt, men disse syrer er gavnlige for tarmen. Med et lille shot Vita Biosa får du altså en ”instant” cocktail af både urter og mælkesyrebakterier til din fordøjelse. Nyd Vita Biosa på tom mave, til måltidet, eller inden du går i seng. Prøv også Vita Biosa, når du har spist lidt rigelig fed mad eller efter en tur i byen.

92 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Naturlig hjælp mod akut, NYHED ukompliceret bihulebetændelse SINUX er et naturlægemiddel til lindring af akut, ukompliceret bihulebetændelse hos voksne. • Løsner slim i næsen • Giver luft i næsen • Mindsker trykken i hoved • Hurtig virkning

Kan købes på apoteket, i Matas og helsekostforretninger. Læs indlægssedlen i pakken.

Dokumenteret virkning

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 93 For nærmere information: kontakt Anjo A/S • Poppelgårdvej 17 • 2860 Søborg • tlf.: 38191889 • www.boostfamilien.dk


JULEGAVER TIL ALLE

Det er jul, det er snart et nyt år Julegaveideer, der varer hele livet, gaver, der strutter af sundhed … Mulighederne er mange. Af Marianne Palm

Hjertebrand i min hals Halsbrand, også kaldet for refluks, opstår, når mavesyren løber tilbage til spiserøret og eventuelt helt op i svælg og mund. Det føles som en sviende eller brændende fornemmelse i mellemgulvet og bag brystbenet. På engelsk hedder halsbrand netop heartburn. Men ubehaget kan stråle helt op mod halsen, og din hals føles, som om den er ved at brænde op. Læs om løsninger og muligheder på s. 122.

Den søde jul og Gammelnok til urtete The julekalender handler ikke om kartoffelavleren fra Jylland og ”Oluuuf A står inde under æ mistelten”. Det er såmænd en sød, sød julekalender med duften og smagen af de allerbedste urteteer. Nyd smagen af noget sundt hver dag i julemåneden. Juleduften breder sig på s. 121.

En uddannelse i julegave? Kan man godt give en treårig uddannelse i julegave? Ja, hvorfor ikke? Du betaler 1150 kr. om måneden i ca. 60 måneder - hvis du vælger den dyreste betalingsform ...

D

J

i e jl

ge

ga ule

ve r

P.S. Du kan læse til biopat og naturopath ibm hvor som helst i indog udland. Fremmøde på udvalgte datoer sker i Valby eller i Jylland. – Og du kan også bare give et enkelt modul i gave, fx alverdens viden om mad og ernæringsterapi?

Slut fred med julen, og få energi hele året Du får ikke et spark af energi, som kan vælte dig omkuld, men alligevel kan de fleste mærke mere stabilitet og øget energi efter blot 15 minutter, når de aktive stoffer opløses i mavesækken og fortsætter deres tur ud i kroppen for gennem nervesystem og binyrer at hjælpe mod (jule) stress, dårlig vinterenergi eller træthed efter sygdom. Arctic Root lægger sig på alle måder på førstepladsen, hvad forskning angår, og så er det bare nogle ganske små tabletter med en meget livgivende virkning. Læs mere på s. 38. 94 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


shop-sund forskning Tatiana yogatøj ... ... er vores lækre tekstiler, som er lavet af økologisk bambus med blødhed og komfort! Bambustekstilerne er allergivenlige, perfekte til sensitiv hud og antibakterielle, hvilket eliminerer lugte.

Unikke halskæder og armbånd ... ... Mala Spirit forfører os med smukke, unikke halskæder (malaer) og armbånd lavet med Rudraksha-frø og særligt udvalgte sten. Frøene dyrkes og høstes på bæredygtige jordbrug i Bali, og inden smykkerne laves, velsignes Rudraksha-frøene. Snoren, der bruges til malaerne, er bomuld. Rudraksha-frø siges at tilbyde fred, klarsyn og målsætning til dén, som bærer dem, og giver plads til positive tanker og energi.

Bøger som glæder ... ... til alle, som vil vide mere om sund og god mad lavet fra bunden af. Eller vide mere om urternes forunderlige verden.

Besøg os på www.shopsund.dk, Facebook og Instagram 95 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


JULEGAVER TIL ALLE

Kort og godt:

I det Homøopatiske Hjørne er der vise ord fra Thomas Kjærsgaard om influenza og andre ubehageligheder i luftveje og krop. Læs bl.a. om Engystol på s. 72.

Mød radiodoktoren og redaktøren i de første 15 e-bøger – print dem ud, eller læs dem på skærmen Vælg mellem 15 forskellige e-bøger af radiodoktor Carsten Vagn-Hansen og Marianne Palm.

Fordøjelsen forstoppelse & irritabel tyktarm

- en artikelsamling om fordøjelsesproblemer - hvorfor og hvad kan du gøre?

Læs hvilke emner du kan vælge imellem på s. 8, og her vil du også opdage, at du kan vælge tre styk for bare 50 kr. De kan læses på computeren, eller du kan printe dem ud.

96 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

De sunde tarmbakterier - en vigtig del af os Forstoppelse • Irritabel tyktarm (IBS) • Tarmskylning • SIBO Fordøjelsesenzymer • Gør tarmfloraen sund • Styrk tarmbakterierne Fermentering • Kosttilskud til tarmen • Linksamling om irritabel tyktarm

Viden og videnskab Del 1: Artikelsamling af Carsten Vagn-Hansen, Marianne Palm & sund-forskning Del 2: Links til forskning om forstoppelse og irritabel tyktarm sund-forskning - viden og videnskab - e-bogsformat


JULEGAVER TIL ALLE

Få sund-forskning lige i postkassen klub-sund i julegave, sund-forskning lige i postkassen, når det udkommer hver anden måned. Gratis webinarer med eksperter, rabatter på e-bøger, indgangsbilletter til fagmessen og meget andet. For kun 90 kr. om året er du med i klub-sund. Læs mere, og tilmeld dig på www.klub-sund.dk.

Beskyt dig mod mobile stråler Mikrøbølgestråler, som handler om al den usynlige stråling, vi omgiver os med, er blevet en del af det moderne samfund. Det er uomtvisteligt og uundgåeligt. Om vi kan beskytte os mod dem - og om det er nødvendigt - det hersker der tvivl om, men du kan muligvis skabe en beskyttelse gennem de små Energy-dots, lige til at tage på håndledet. En moderne chip med frekvenser skaber tilsyneladende et modspil til alle de andre. Bliv klogere på s. 110.

Rens din hud, mens du sover De dufter af sundhed og forkæler din hud, mens de virker i dybden. Ekstrakter af hibiscus, ananas og hindbær opløser de døde hudceller, mens du sover, og resultatet er ikke kun en mere glat hud. Den blide eksfoliering øger optagelsen af vitaminer og aktive stoffer fra de botaniske ingredienser, du finder i Vita Min Fix Cremen. Har din hud brug for ekstra hjælp, fordi du måske har problemer med uren hud eller akne, kan du med fordel rense dagens snavs af huden med Gentle Cleanse og duppe tør, før du lader Fruitful Nights gøre resten af arbejdet, mens du får din skønhedssøvn. P.S. Vil du gøre noget ekstra lækkert for din hud, så lok kæresten til at købe hele serien til dig. Det er jo kun jul en gang om året. Læs mere på www.greenpeople.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 97


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form.

Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_0617

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 25 mg vitamin C.

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

98 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


P

Ta´ en ause

Pust ud, og tag en Pause - tag en pause fra hverdagen, fra studierne, fra kæresten, fra mobilen, fra alt! Nyd din Americano, fald tilbage i sofaen, og læs sidste nye viden om, hvordan du holder dig sund, let og lækker på naturlig vis. Enjoy!


D P 100

anske mænd laver verdens dårligste sæd Undersøgelser viser, at sædkvaliteten hos mænd i hele verden er dalet kraftigt, og det ser især slemt ud hos danske mænd. Hvis du er bekymret for din sæd, skal du måske overveje, om du får nok af det vigtige sporstof selen.

Af Bjørn Falck Madsen

Det står sløjt til med sædkvaliteten. På baggrund af undersøgelser af godt 42.000 europæiske og nordamerikanske mænd kan forskere konstatere, at den er faldet med cirka 50-60 procent i de seneste 50 år. Tilsyneladende ser det især slemt ud for danske, tyske og norske mænd, hvis sædkvalitet er ringere, end den er hos mænd i andre europæiske lande.

Levedygtigheden er afgørende Forskerne har defineret sædkvaliteten som antal sædceller per milliliter sædvæske, men i virkeligheden er det ikke en specielt anvendelig målestok. Det er nemlig ikke blot et spørgsmål om, hvor mange sædceller man danner, men i høj grad også hvor levedygtige de er, og hvor effektivt de kan svømme.

Selen har vigtig rolle Et af de stoffer, som har betydning for dannelsen af normale sædceller, er sporstoffet selen. Det er et næringsstof, som danskerne ikke får ret meget af, da det kun findes i begrænset mængde i landbrugsjorden. Vi får selen fra de afgrøder, der vokser på markerne samt fra kød og mælk fra dyr, der spiser afgrøderne. Derudover findes selen i fisk og skaldyr og nødder m.v.

N ot m e,

m aby h im ...


Selentilskud øgede frugtbarheden Der findes ligefrem forsøg, der viser, hvordan selentilskud kan hjælpe mænd, der lider af nedsat fertilitet. Det så man blandt andet i en undersøgelse, som den skotske forsker Alan MacPherson offentliggjorde i 1998 i British Journal of Urology. Her påviste han, at tilskud af organisk selen (han anvendte præparatet Bio-Selen + Zink) øgede antallet af levende sædceller og samtidig forbedrede sædcellebevægeligheden. Som resultat blev 11 procent af forsøgsdeltagerne efterfølgende fædre.

wit h a l ittle selen iu m ... Hvorfor gør vi ikke som landmændene? Man ved med andre ord, at mangel på selen kan påvirke sædcelleproduktionen hos såvel mennesker som dyr. Af samme årsag giver man ekstra selen til grise, køer og får for at sikre normal forplantningsevne. Det store, ubesvarede spørgsmål er, hvorfor man ikke rutinemæssigt gør det samme med mennesker. Det er jo en kendsgerning, at flere og flere vælger kunstig befrugtning, men man kunne jo med fordel begynde et mere logisk sted, nemlig med at sørge for at manden får nok selen hver dag.

101


I R ON = S t r o n g n e s s ??

H P 102

ar du jern på? - Eller ryggrad som en regnorm?

Hey teenager - fik vi dig til at kigge op fra skærmen? Føler du dig træt, irritabel, svimmel, er din hud bleg, får du nemt åndenød, er du ofte syg og generelt bare energiforladt? Får du at vide, at det er typiske symptomer på ”at være teenager”, så skal du ikke lytte efter. Du skal tage det alvorligt - gå til læge og få målt, om du lider af jernmangel.

Af Benedikte Mikkelsen

Snacker du lidt for meget, når du ser din yndlingsserie på Netflix, er turen i træningscentret udskudt til i morgen … eller i overmorgen … eller … i næste uge. Og vi skal slet ikke nævne ordet lektier!

Træthed, irritabilitet, svimmelhed, bleghed, nemt til åndenød, ofte syg og generelt bare energiforladt = symptomer på jernmangel.

Væn dig til det først som sidst: Spis groft og grønt, drik vand, dyrk motion, og sov, når du går i seng - du skal ikke ligge og se ”Skam” hele natten.

Zzzzzzzz … Træt, uoplagt og manglende koncentrationsevne er typiske tegn på jernmangel. Består din kost ofte af usunde snacks eller måske en dürumrulle, som skylles ned med en Redbull, så giver du ikke din krop noget godt at arbejde med. Du får ikke de vitaminer og mineraler, herunder jern, som du har brug for.

Tøser, vi er ude efter jer! Teenagepige – vi ved, at du gennemgår en rivende fysisk og mental udvikling, og træthed og hovedpine kan skyldes mange ting. Måske er du stresset over skolen eller andre ting i dit liv - du sover ikke godt om natten, og koffein og sukker er blevet dine bedste venner - I tre klarer dagen sammen.

P


Men det er meget sandsynligt, at du lider af jernmangel, og det er du ikke alene om. Cirka hver sjette teenagepige har jernmangel, og en endnu større gruppe har små jerndepoter. Indtil puberteten er der ikke forskel på forekomsten af jernmangel blandt drenge og piger. Når puberteten starter med regelmæssige menstruationer, øges behovet for jern, og mange piger oplever faldende blodprocent og jerndepoter. Lider du af overvægt, eller dyrker du meget sport, så har du dobbelt så høj risiko for jernmangel.

SKAL jeg spise dyr for at få jern? Det skal du absolut ikke! Er du blandt det stigende antal unge, som tænker på miljøet, dyrene og ikke mindst din egen sundhed? Så lyt ikke til den pjattede myte ”du skal spise dyr, ellers kommer du i jernmangel”. Der er ikke mangel på jern i vegetabilske fødevarer. Bælgfrugter (ærter, bønner og linser) og sojabønneprodukter (fx sojamælk og tofu), fuldkornsprodukter (fx brune ris, fuldkornsbrød og fuldkornspasta), mørkegrønne bladgrøntsager (fx spinat, grønkål, broccoli, pak choy og brøndkarse) og tørrede frugter (fx rosiner, svesker, abrikoser og figner samt tørrede tomater).

I R ON = S t r o n g n e s s ?? Lidt fakta om jern

P 103

Plantejern er vejen frem!

Det er pænt vigtigt, at du får jern, så oplever du nogle af symptomerne på jernmangel, så smut til lægen og få taget en blodprøve. Simpelt!

Jern er først og fremmest en essentiel bestanddel af pigmentet hæmoglobin, der findes i røde blodlegemer. Det hjælper med at transportere ilt fra lungerne ud til alle dele af kroppen og er afgørende for alt liv på Jorden. Hvis jernindtaget er for lavt, kan mængden af hæmoglobin i de røde blodlegemer falde, hvilket kan føre til jernmangel (anæmi). Jern indgår også i vores muskler og i en række enzymprocesser i kroppen. Jern bidrager til en normal kognitiv funktion, og en god jernbalance betyder derfor, at du lærer, forstår og husker bedre.

Jeg lider af jernmangel - hvad gør jeg? Spis sundt og varieret! Er det ikke nok, så kan det skyldes, at der er stor forskel på, hvordan vi optager de forskellige jernforbindelser i kroppen. Du sikrer en så god behandling eller forebyggelse som muligt ved at vælge et effektivt og skånsomt (veldokumenteret) jerntilskud. AminoJern Ferrochel optages to til fire gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. AminoJern er en helt ny generation inden for jerntilskud, og det sikrer, at du får styr på din jernbalance uden gener - og med bare en enkelt tablet om dagen. AminoJern indeholder ikke blod eller andre animalske ingredienser, så er det med at spise rester fra dyr ikke lige dig, så kan du roligt tage tilskuddet.


A

f med job-stress-tøjet, på med løbeskoene og måske et enkelt fitplaster

P 104

De bliver brugt af fysioterapeuter, hardcore løbere og nu af alle andre, der lige skal have noget support til ryggen, skuldrene eller måske de ømme lægmuskler.

Af Marianne Palm

Ikke mange har forstået, hvordan de egentlig virker, men ikke desto mindre bliver de brugt alle steder: Kinesiotape ser man i alskens farver på håndboldbanen, på låret af en sprinter eller på naboen, som bare faldt ned af en kantsten, da han luftede sin hund. Nu er fysioterapeuterne og andre med forstand på træning og genoptræning, på restitution og opheling gået et skridt videre. Indbygget i en tape findes mineraler, der kaster kroppens egne infrarøde bølger tilbage i kroppen og får vævet til at regenerere hurtigere. Det giver færre dage med smerter - og færre dage, hvor du er tvunget til at forholde dig i ro.

Egentlig er det helt enkelt …

T a k e c ar e of y ou se l f

Det lyder som en historie fra det ydre rum, men faktisk er det velkendt af videnskaben, at alle celler har en række frekvenser, de udsender, og nogle af dem er i det spektrum, der er infrarødt. Når et væv er beskadiget eller overbelastet, har det brug for at restituere ved fx at eliminere affaldsstoffer i området ved at fremme blodcirkulationen, så immunforsvar og lymfe kan starte reparationen. Og det gøres altså hurtigere med et dertil indrettet plaster, der kan virke i op til syv centimeter ind i kroppen.

Hjælper også mod mælkesyre før din træning Alt for ofte er det mælkesyre, der stopper os i vores intentioner om at nå vores mål. Det kræver træning at undgå syren, men du kan også forebygge med et plaster. Sæt det der, hvor du normalt syrer til, fx i dine lægmuskler eller på nederste del af ryggen. Sæt det gerne på et par dage før dit løb.

Sådan gør du Dejligt nemt: Sæt det på, og kom hurtigere ovenpå igen. Plasteret er let at få på, opvarm det lidt med din håndflade, og det bliver siddende i flere dage, også selvom du går flittigt i bad. Det skal ikke som kinesiotape strækkes af professionelle hænder, der ved, hvorfra musklerne kommer, og hvor de hæfter - det skal blot sættes på, hvor det gør ondt.


V

il du have smuk hud, så flyt på landet Forlad din lejlighed i byen, og flygt ud på landet, hvis du vil undgå rynker, trist hud og tidlige aldringstegn. Den partikelbårne luftforurening er slem i byen - det ved vi! Vi ved også, at de frie radikaler, som dannes i store mængder af forurenet luft, beskadiger hudens bindevæv og danner rynker i huden. Men der er gode nyheder - du behøver ikke pakke kufferten og flytte ud, hvor der er MEGET langt til din næste kop Americano for at bevare en smuk hud. ”Anti-pollution complex” er det nye sorte inden for hudpleje, og kombinationen tager kampen op mod hudens største fjender.

Af Benedikte Mikkelsen

”Smog alert in big cities”. Hold vejret, når du tager cyklen ned ad H.C. Andersens Boulevard i København, da den massive luftforurening kan have sundhedsskadelige effekter på dine luftveje. Så længe kan du nok ikke holde vejret, og det skal da også nævnes, at selvom du inhalerer meget forurenet luft, når du motionerer, så er den motionsrelaterede sundhedsgevinst større end den negative effekt, når du inhalerer luftforurening.

Forvirret? Hvorfor skriver I nu om luftveje, når artiklen skal handle om, hvordan jeg kombinerer bylivet og samtidig bevarer en smuk hud? Ganske enkelt for at give stof til eftertanke, så vi alle hver dag tænker over, hvordan vi kan bidrage til at gøre byerne mindre forurenede, og det gør vi jo blandt andet ved at blive ved med at cykle frem for at tage bilen. Og nu tilbage til hudpleje! Fortsættes

I j u s t l ov e t h e c it y

Din hud udsættes konstant for udefrakommende påvirkninger som frie radikaler og temperaturskift. Det er derfor essentielt, at du påfører fugt både indefra og udefra.

105


P 106

Luftforurening speeder hudens aldringsproces op Huden er vores største organ og er konstant udsat for negative og ødelæggende miljømæssige påvirkninger, ofte uden beskyttelse. Mikroskopiske partikler fra bilos, skorstene og anden form for luftforurening - vi ser dem ikke, men partiklerne sætter sig i huden, hvor tøjet ikke dækker - som oftest i ansigtet. Hudens reaktion på de miljømæssige påvirkninger kan være rødme, urenheder, tørhed, og mange oplever en generel øget sensitivitet i ansigtet. Luftforurening og UV-stråler danner de omtalte frie radikaler. Frie radikaler kan forårsage megen ballade for din hud - tidlig aldring, tør hud, pigmentpletter og andre triste ting for dit udseende.

Alger – et hav af antioxidanter! Otte styk maki og en tangsalat, tak! Vent lige med at løbe ned til din lokale sushi-pusher, indtil du har læst færdigt om, hvad alger kan ud over at smage fantastisk, være sprængfyldte med næringsstoffer, - ja, faktisk så overvældende mange, at du som vegetar og veganer får rigeligt med aminosyrer og omega-3-fedtsyrer, når du indtager alger.

t h e c ou ntr ysi d e i s f or v i s i t

Alger er de nye darlings inden for hudpleje. Spis dem, og smør dem på huden.

Alger er nemlig også de nye darlings inden for hudpleje. Du gør din hud en stor tjeneste, både når du spiser dem og smører dem på huden. Der findes mange forskellige former for alger. Spirulina er en blåalge, som gør underværker for din hud, da de tilfører fugt og virker opstrammende. De indeholder flere forskellige antioxidanter som blandt andet betacaroten, E-vitamin og C-vitamin og desuden mineraler som zink og kobber og fedtsyren gammalinolensyre. Især antioxidanterne betyder meget for, at hudens celler fornyer sig og ikke ældes for tidligt. Gammalinolensyren giver huden et stærkt immunforsvar. Alger er tilmed antibakterielle, de har en immunregulerende virkning og er samtidig afgiftende og afbalancerende på cellestofskiftet.


Fugt huden, og bliv boende i byen Huden skal tilføres fugt både indefra og udefra. Drik vand! Vand transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne i kroppen og skyller affald væk fra cellerne. Hudceller, som er velforsynede med vand, er med til at holde din hud blød og fugtig. Men når din hud konstant udsættes for udefrakommende påvirkninger som frie radikaler og temperaturskift, så er det essentielt, at du også påfører fugt! Det er ikke nok bare at smække noget ansigtscreme på, især når vinterkulden river i ansigtet, og huden danner en sandpapirslignende barriere. Serum kan være noget af det mest effektive, du kan pleje din hud med – den rigtige serum vel at mærke. Hydro Effect Serum fra Lavera er baseret på en så let formular, at den trænger igennem hudens barriere og plejer i dybden. Den indeholder ”Anti-pollution Complex”, som er en unik sammensætning af blandt andet naturlig hyaluronsyre og økologisk aloe vera og den skønne økologiske spirulinaekstrakt. Det er en koncentreret serum, som beskytter hudcellerne mod negative miljømæssige påvirkninger og beskytter mod frie radikaler. Good news – du behøver ikke flygte ud på landet! Drik vand, plej din hud, tag en cykeltur gennem din by, og smil til verden.

I j u s t l ov e my cafe

107

De frie radikaler er molekyler, som er kemisk ustabile. For at opnå stabilitet kobler de sig på et stof og oxiderer, altså ødelægger det. Kroppen forsvarer sig mod de frie radikaler ved hjælp af antioxidanter, som er en række vitaminer, mineraler og aktive plantestoffer. Antioxidanterne fanger den frie elektron eller hele radikalet, så den ikke kan skade kroppens væv.


E P

n (hellig) oliesymfoni

108

Tip! Ansigtsog kropsolien er uparfumeret – tilsæt æterisk olie, og du slipper for at bruge parfume.

Hellige olier anvendes i mange religioner ved indvielsesceremonier af personer, fx en konge eller en præst. Ceremonien kaldes en salving. En decideret guddommelig salving kan det nok ikke betegnes som, når du står hjemme på badeværelset en råkold december morgen og smører ansigtet og kroppen ind i olie … eller kan det? … syv naturlige olier forenet i én skøn symfoni nærmer sig det guddommelige.

Af Benedikte Mikkelsen

Olier i forskellige afskygninger har været anvendt som et helbredende middel i tusinder af år. Oliers historier er da også fascinerede, og har du tid til at studere de forskellige olietyper, kommer du på en rejse gennem historien, religioner og verdensdele. Presning af olier er en yderst kompliceret sag, og hvorvidt olie kan anvendes kosmetisk eller som spiseolie, er et kapitel for sig. De fleste vegetabilske olier indeholder både vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer, og det er grunden til, at olierne er yderst populære til kosmetisk brug.

Olierne har hver deres forcer og individuelle kvaliteter, og sammen har de nærende, genopbyggende og beskyttende egenskaber.

H o l y m o s e s, h ol y oi l

Symfonien af essentielle fedtsyrer Det er ren symfoni, når olierne fra morgenfrue, argan, jojoba, borago, granatæble og abrikos forenes i én ren ansigts- og kropsolie fra Mellisa. Den populære arganolie er rig på E-vitamin og har, ligesom granatæbleolie, et højt indhold af antioxidanter, som, ud over at have en beskyttende effekt, også stimulerer hudens naturlige cellefornyelsesproces og giver en intensiv plejende effekt. A-vitamin, som findes i abrikosolien, er væsentlig for væksten og vedligeholdelsen af overhuden og har effekt på fx akne, solskadet hud, rynker og pigmentskjolder.

Fra strækmærker til forkælelse af kæresten Brug olien til alt - intet mindre! Brug den til at forebygge strækmærker og arvæv, som kur til håret eller til behandling af tør, rød, sart og irriteret hud. Du kan også bruge olien til at forkæle kæresten med en lækker luksusmassage. Hvem ved, måske det betaler sig …


T

i minutters PAUSE til din hud - eller et hvil hele dagen … Kroppens største organ bliver konstant udfordret inde- og udefra. Rene olier til din hud Det er ren symfoni, når olierne fra morgenfrue, argan, jojoba, borago, granatæble og abrikos forenes i én ren ansigts- og kropsolie fra Melisa. Den kan bruges af alle, den er uparfumeret og hører til, hvor englene synger - eller lige efter et varmt bad, hvor huden åbner sig og tager mod de liflige toner af natur. Læs mere på s. 108.

Smuk hud, så flyt på landet Skab fugt i huden, eller flyt på landet! Alger er de nye darlings inden for hudpleje, og dem finder du i Hydro Effect Serum fra Lavera, som beskytter dig, også selvom du bor midt inde i byen med bilos og andre usynlige luftbårne partikler. Der er flere end du tror, desværre. Bliv klogere på både forurening og hud på s. 105.

Drop facaden, men hold masken Uanset vejret - så på med masken, og smil til verden. Vel at mærke en maske, du beholder hele dagen, også under din make-up ... Ingen grund til at krakelere undervejs ... bladr om på s. 116, og find en løsning.

Når dine hårstrå siger farvel og tak Når kroppen halter efter chok, sygdom eller noget så naturligt som en graviditet, vil kroppen altid forsøge at beskytte de vitale organer først. Er der ikke nok hjælp at hente fra næringsstoffer i din krop og i dit daglige indtag af sunde fødevarer samt et roligt nerve- og hormonsystem, er det meget vel din hårmanke, det først kan ses på. Bliv klogere på hår og muligheder på s. 118.

Easy Sun, nu som Body Lotion Solbrændt på (næsten) naturlig vis. Mild bodylotion med olie fra macademianødder, A- og E-vitamin og sheabutter giver dig en naturlig gyldenbrun farve, samtidig med at du dufter dejligt og får en gennemfugtet hud. Få en frisk kulør, hvor flere påsmøringer gør dig meget solbrun, og en enkelt eller to gør dig gylden og lækker. Og sig goddag til den mørke vintertid med et skønt sommerlook.

109


P 110

M

ikrobølgestråler

- det uundværlige onde

Trådløst internet, mobiltelefoner, tablets, laptops, babyalarmer, playstations - alle afgiver de mikrobølger. Alt i hjemmet, lige fra køleskab og vaskemaskine til varmeregulering og vanding af potteplanten, kan styres fra din mobil. Fastnet og kabler bliver i stigende grad erstattet af trådløst netværk. Konsekvens: Mikrobølgestrålingen intensiveres.

h e l l o, d o y o u

k n ow wh at t o d o? Af Benedikte Mikkelsen

Mikrobølgestråling går igennem mure og vinduer, og vi rammes af stråler, der udsendes fra trådløse sendere i nærheden og fra mobilmasterne længere væk. Efter 2003 er eksponeringen steget voldsomt, fordi mobilnettet blev udbygget kraftigt. Det ved vi! Men er strålingen uskadelig eller er ”Mikrobølgebestrålingen verdenshistoriens største eksperiment på menneskeheden?”

Hvad skal vi tro? Dagligt er der divergerende målinger og meninger på området, og det kan være svært både at tage forholdsregler og leve i et moderne samfund. Flere omfattende forskningsresultater har dog påvist, at den tiltagende trådløse stråling kan medføre en lang række helbredsgener og livstruende sygdomme: nedsat koncentrationsevne, svimmelhed, hovedpine, søvnproblemer, øgede stresshormoner og hjernekræft.

Stråling fra mobiltelefoner og andre trådløse teknologier, såkaldt ”mobilstråling”, ligger i mikrobølgeområdet og kaldes derfor mere korrekt for mikrobølgestråling.


Stemmegaflen på mikrobølgestrålingerne Vi kan ikke undgå strålerne, for vi vil jo nødigt undvære mobilen og alt det andet skønne elektronik, som forsøder vores tilværelse. EnergyDOTS er udviklet til at beskytte dig mod elektromagnetiske stråler. Antistrålingsproduktet er en lille chip, som er tilført frekvenser - du kender teknologien fra mobil- og dankortchip. EnergyDOT er i sig selv en ”low power” magnet, der virker som en lagringsenhed af alle de impulser, som vi konstant modtager gennem strålingerne.

Spændinger? Kramper? Uro? Den kraftfulde resonansteknologi, som chippen indeholder, ”synkroniserer” impulserne og gør dem nemmere fordøjelige for kroppen. Impulserne mister deres negative styrke, og der skabes balance. EnergyDOTs kan siges at være en stemmegaffel på alle impulserne, så kroppen ikke reagerer defensivt og bliver stresset af strålerne. Der findes forskellige EnergiDOTS, herunder bioDOT, som er en lille, tynd chip, der tåler vand og kan sættes fast på bagsiden af et ur, smykke eller lignende på samme måde som et klistermærke. Flere kvantitative studier viser, at personer som konstant bærer chippen, oplever mindre hovedpine, mere energi, sover bedre og generelt har mere ro i kroppen.

Altiderm magnesiumolie lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben Generelt om magnesium: • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter – i forbindelse med massage ved muskelspændinger Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

111

Priser: Kr. 159,- for 100 ml. (spray) og kr. 229,- for 200 ml. Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk


V

ask nu de hænder!

P 112

– en pause ved håndvasken …

Altså helt ærligt, hvor svært kan det være … Nej, vi vil ikke spille hellige eller løfte pegefingre. Det er dog uforståeligt, at så lille en ting som at vaske sine hænder, fx efter toiletbesøg og i forbindelse med madlavning, stadig er så svært for mange. Af Benedikte Mikkelsen

Tænk på din næste - husk at vaske hænder. God håndhygiejne er en essentiel del af videnskaben såvel som i religiøse sammenhænge, da håndvask indgår i adskillige rituelle handlinger. I medicinhistorien er håndvask et spændende kapitel for sig, og det har gennem tiden givet anledning til store diskussioner. Håndvask er ikke en ligegyldighed og kan ikke fejes af med ”hvad så, hvis jeg lige glemmer det, når jeg har været på toilettet eller rørt ved kød i madlavningen - det er der vel ingen, der dør af ...”

Tag et ansvar, og brug tid ved håndvasken Tiden ved håndvasken er godt givet ud. Jo grundigere du vasker hænder, jo større sandsynlighed er der for, at hverken du, dine børn eller dine omgivelser skal bruge tid i sygesengen. Rene hænder handler altså ikke kun om pæne manerer – det handler om at tage et ansvar for dig selv og dine omgivelser ved ikke at sprede bakterier og vira. Faktum er, at antallet af dødsfald på vores sygehuse kan nedbringes, hvis vi bliver bedre til god hygiejne. Antallet af sygedage kunne nedbringes betydeligt, ligesom det ville være en stor økonomisk gevinst for samfundet, hvis vi kunne blive bedre til at vaske hænder. Problemet med bakterier er, at vi ikke kan se dem! Derfor tænker vi ikke, ”hov, jeg kan faktisk være med til at sprede sygdom, fordi jeg ikke vasker hænder.” Mange af os reagerer på det visuelle, og ser vi, at vores hænder er beskidte, så vasker vi dem og tænker, at ellers går det nok.

H ol d on,

d o n´t l e t g o

Hyppig håndvask kan udtørre dine hænder. Tea Tree Oil har den unikke egenskab, at den medvirker til at genoprette hudens normale bakterieflora og heler huden uden at skade den normale cellevækst.

Det bedste tea tree gror i Australien.


Vi ved det, men gør vi det? Vores viden om bakterier, resistente bakterier, rengøring og hygiejne er stor. Vi ved også, hvornår vi skal vaske hænder - problemet er bare, at vi ikke gør det. Mange smitsomme bakterier overføres fra vores hænder til andres, når vi giver håndtryk, tager fat i et dørhåndtag, trykker på elevatorknappen - eller gennem den mad, vi rører ved i forbindelse med madlavning. Det kan ikke understreges nok, men god håndhygiejne er den vigtigste måde at bryde smittevejen i hjemmet, daginstitutioner og generelt i det offentlige rum. Det er ikke raketvidenskab at vaske hænder, men det kræver dog mere end blot at plaske lidt vand på hænderne. Korrekt håndvask skal tage omkring 15 sekunder.

Korrekt håndvask skal tage omkring 15 sekunder. Bruger du samtidig baktiedræbende midler, er du godt på vej : )

H ol d on,

d o n´t l e t g o

Tjek lige vaskeguiden på side 114.

113

Tag håndvask alvorligt, og lær dine børn at vaske hænder! Brug tiden, og brug midler med antiseptisk effekt. Til glæde for dig selv og dine omgivelser.

Naturlig blødgørende olie som bakterieog virusdræber Dit produktvalg til håndvask er også vigtigt for at bevare en god hygiejne. Mange produkter har ringe antiseptisk effekt og udtørrer hænderne ved hyppig anvendelse. Nova TTO-serien er en antiseptisk serie baseret på Tea Tree Oil, vitaminer og plejende æteriske olier. Den Tea Tree Oil (Melaleuca alternifolia), som bruges i produkterne, er dyrket i Australien efter økologiske principper. Der findes i alt ca. 150 forskellige arter af Melaleuca. Det er imidlertid kun olien fra Melaleuca alternifoliatræet, der har den rigtige kombination af indholdsstoffer (nemlig et højt indhold af terpinen 4-ol og et lavt indhold af cineol), som gør den antiseptisk og hudvenlig. Nova TTO sæbefri vask er en mild bakteriedræbende vask, som fjerner overskydende fedt og snavs samt overførte bakterier. Vasken er sæbefri, så den indeholder ikke sulfater, og det gør den velegnet til hyppig håndvask.

75 ÅR PÅ BAGEN SOM BAKTERIEDRÆBER Til trods for at Tea Tree Oil har været anvendt i over 75 år, er der tilsyneladende ingen bakterier, der har udviklet resistens over for oliens virkemåde. Mange antiseptiske midler skaber ubalance i hudens bakterieflora, fordi de generer hudens sunde vævsvækst og sinker heling. Tea Tree Oil har den unikke egenskab, at den medvirker til at genoprette hudens normale bakterieflora og heler huden uden at skade den normale cellevækst. Fortsættes


P 114

Korrekt håndvask skal tage omkring 15 sekunder. Husk, at du skal holde de 15 sekunder op mod en eller flere sygedage for dig, dine kollegaer eller dit barn. Time well spent!

Vask dine hænder ofte, grundigt og korrekt: 1. Skyl hænder og håndled i lunkent vand 2. Fordel sæben godt på både hænder og håndled 3. Gnid hænderne mod hinanden, og vask håndfladerne grundigt ind i furerne 4. Vask håndflade mod håndflade med let flettede fingre 5. Vask håndflade mod håndryg på begge hænder 6. Vask begge tommelfingre 7. Slut af med at vaske fingrespidser og negle 8. Skyl omhyggeligt sæben af hænderne, og tør dem, så de er HELT tørre. Det er vigtigt, da bakterier formerer sig i et vådt miljø, og du spreder derfor flere bakterier og vira med fugtige hænder end tørre 9. Brug samme papir til at slukke for vandet og evt. åbne døren (især, hvis du befinder dig på et offentligt toilet)

Pukka-December-VitC.pdf

1

07/11/2017

14.27

Økologisk & Naturlig C-vitamin Natural Vitamin C Økologisk

Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion. Få hele 266 mg. koncentreret og naturlig vitamin C i én daglig dosis bestående af 2 kapsler. Indholdet af vitamin C er 100% naturligt og består af økologiske frugtekstrakter fra bl.a. acerola, amla og hyben, og naturlige bioflavonoider, som fremmer optagelsen af vitamin C i blodbanerne.

Fra naturens økologiske spisekammer til dig www.pukkaherbs.dk


P

E

Y ou n g a n d c on sc i ou s 115

t opråb til dig, der er sund!

Du spiser sundt og er alligevel træt. Du får tilpas med motion, hverken for lidt eller for meget, du har sunde organer og føler egentlig, at alt er, som det skal være, bortset fra denne vinterlige – helårlige? – træthed. Du er ikke til vitaminer og mineraler, for dem får du vel nok af gennem din alsidige kost? Men træt er du. Værsgo! Her er både nogle forklaringer og nogle nemme løsninger. Af Marianne Palm

Du hører til en af de sunde, fornuftige - ung eller midt i livet - du har været skånet for små og store sygdomme, fordi du netop altid har passet godt på dit helbred og faktisk også kommer fra en familie, som har givet dig den allerbedste arvemasse. Men du er træt! Og det er ikke jernmangel, det er ikke, fordi du er træt af skole eller job. Og kæresten er der heller ikke problemer med. Hvad kan der så være galt? Måske er der intet galt - bortset fra, at alle mennesker i perioder i deres liv har brug for at booste kroppen med flere næringsstoffer end ellers. Faktisk kan du for 25 kr. få en uges øjenåbner på www.madlog.dk. Her taster du ind, hvad du har spist, og så kan du ellers sammenligne med fødevarestyrelsens anbefalinger om, hvad en sund person har brug for af vitaminer og mineraler i dagligdagen. Hvis du ikke har tid (!) til det, så læn dig op ad andres erfaringer: Du skal være ekstremt stålsat om ikke kun at spise seks stykker grønt/frugt om dagen, hvis du skal få nok vitaminer og mineraler. Du skal spise meget mere end det, og samtidig skal du undgå alt det, som kan stjæle næringsstoffer fra dig: sukker, fortravlethed, mangel på søvn, for meget motion, for lidt motion - og så videre, og så videre.

Y ou ng

and healthy

Så derfor: Spis en vitamin-mineral-kapsel, og vil du gerne mærke en virkning i løbet af en uges tid, så kombiner med Bidro Plus Ekstra, der med sin blanding af nogle alment styrkende planter og gele royal kan skabe energi tilbage til dit system. De afbalancerer kroppen ved at skabe en regulering af bl.a. dine binyrer og dit nervesystem (herunder hjernens udfoldelser!), så du lettere kan undgå træthed og ovenikøbet får noget mere at stå imod med. Et boost med rosenrod, schisandra og gele royal skaber en rolig energi, hvor nervesystemet får hjælp til at danne den mængde adrenalin, noradrenalin og kortisol, der er nødvendig for at få styr på dette overordnede organsystem, som arbejder tæt sammen med hormonsystem og immunforsvar. Tre af naturens hjælpere sammen med madlog og en daglig vitaminpille, og du er på rette vej igen.


D P

rop facaden, men hold masken

116

Vinteren er kommet - og tiden, hvor ethvert smil fremkalder de fine linjer, som ironisk nok hedder noget så sødt som smilerynker. Du gør ALT det rigtige for at holde de små irriterende linjer væk fra ansigtet - du spiser sundt, drikker vand og holder gang i blodomløbet. Du bruger en formue på cremer, behandlinger og ansigtsmasker, men linjerne er vedholdende. Smil, uden at ansigtet krakelerer - tag den nye fugtmaske med aktiv TENS’UP på om morgenen, og smid den ikke før dit skønhedsritual inden sengetid … eller behold den på om natten.

K e e p y our sk i n b e a ut yf u l Af Benedikte Mikkelsen

Morgenbadet er overstået, og du smører ansigtet med plejende cremer, som efterlader din hud blød og dejlig. Ud på cyklen, og den iskolde blæst rammer dit ansigt. Ind i varmen på arbejdet, og du mærker, hvordan din ansigtshud pludselig føles tør og ru som sandpapir. Vinterens lave fugtighed og de bratte temperaturskift mellem inde og ude er hård kost for din hud. En optimal fugtbalance er svær at opnå, da mange ansigtscremer ikke trænger ned gennem den tørre hud og fugter i dybden.

Wait for it – 20 minutters intensivt boost Vær dig selv, men tag masken på, inden du går ud i vintervejret. Fugtmasken fra Mellisa er anderledes end andre masker, du kender. Du skal ikke skylle den af, men derimod lade huden optage masken, og på 20 minutter booster du din hud med fugt og vitaminer. Masken indeholder et nyt og veldokumenteret aktiv kaldet TENS’UP. TENS’UP er en speciel sammensætning af blandt andet cikorie, en urt med en sammentrækkende effekt og frø fra basiltræet. Fugtmasken giver dig et øjeblikkeligt resultat, samtidig med at den fugter og opstrammer på den lange bane. Kollagenproduktionen stimuleres, og hudens elasticitet og fasthed forbedres. Så den er værd at vente på.


Uanset vejret - så på med masken, og smil til verden. Uhmm, bær, smør og olie Lyder lækkert, og din hud vil give dig ret. Fugtmasken indeholder økologiske gojibær, som er spækket med antioxidanter, fx antocyaniner, der beskytter og reparerer cellerne. At sheasmør har fået tilnavnet ”hudens bedste ven”, er ikke uden grund, da det tilfører fugtighed og er fyldt med både A-vitamin og E-vitamin. Maskens indhold af økologisk arganolie har en nærmest helbredende effekt på tør og sprækket hud, fordi olien har et naturligt højt indhold af vitamin E og F og essentielle fedtsyrer.

Bær, smør, olie - hudens livretter.

117

Læg masken to til tre gange om ugen, morgen og/eller aften, og du kan se frem til en gennemfugtet hud uden tørre pletter. Du skal ikke blive overrasket, hvis makeuppen også lægger sig pænere, da din hud vil blive mere ensartet og jævn.

Masken, du kan beholde på hele dagen, også under din makeup.

K e e p y our sk i n b e a ut yf u l


PN 118

år dine hårstrå siger farvel og tak Kaster du flere hundrede bolde op i luften hver dag, men har problemer med at gribe dem igen, eller har du oplevet store forandringer i dit liv? To årsager, som kan give flere hår i afløbet end på hovedet! Skab optimale betingelser for din hårvækst - få de rette vitaminer og mineraler, så bliver håret hos dig.

H a ir l i k e S a m s on Af Benedikte Mikkelsen

Telogen effluvium - a hvaffor no’et? Den latinske betegnelse dækker over en af de mest almindelige typer af hårtab og er som regel midlertidigt. En diffus udtynding af håret på hele hovedbunden, oftest mere i toppen end i siderne. Telogen effluvium er resultatet af en ændring i hårets normale cyklus og kan udløses af begivenheder som graviditet, fødsel og amning, fyring fra jobbet, dødsfald i familien eller andet, som giver anledning til, at kroppen stresses fysisk eller psykisk. Medicin, sygdom, vægttab eller dårlig ernæring kan også fremprovokere telogen effluvium. Hårtabet kan for alvor begynde op til tre måneder efter, at begivenheden er indtruffet. Fortsætter hårtabet, så analyser dig selv og din levevis - hvad gør du anderledes, som kan give anledning til, at din krop er stresset. Finder du frem til årsagen og afhjælper den, vil din hårsituation korrigere sig selv igen.

Lyt efter kroppens signaler - måske siger din krop, at nu har du ikke bare travlt, nu er du på vej til at blive stresset.

P


Grib boldene, før du kaster nye op! Har du alt for mange bolde i luften i længere tid, så kan hårtab være kroppens måde at fortælle dig, at du skal begynde at gribe nogle af dem igen. Kroppen er så smart indrettet, at den udsender advarselssignaler ved næsten alle sygdomme. Problemet er bare, at vi alt for ofte ikke lytter efter! Har du så travlt, at du begynder at tabe håret, så skal der geares lidt ned, da psykisk og fysisk stress kan være nogle af årsagerne til, at du oplever et midlertidigt hårtab. Men lad os slå fast, at bare fordi du har travlt, så behøver du ikke at være stresset. Fakta er dog, at vi stiller alt for høje forventninger til os selv, og flere og flere danskere går ned med stress. Start med at gribe de bolde, du kaster op, og hjælp herefter dit hår tilbage på hovedet med den rette ernæring.

Din krop går gennem en enorm hormonel forandring, og det store hårtab efter fødslen skyldes primært, at kroppen under graviditeten har udskudt en del af den naturlige udskiftning af hår, som så i stedet stødes af inden for få måneder efter fødslen.

Så skaldet som min baby Sætter faktummet, at der er flere hår på hårbørsten end på hovedet, et lille bitte skår i glæden over at være blevet mor? Du må godt indrømme det, for du deler din ærgrelse med mange andre gravide eller nybagte mødre. Det er normalt, at kvinder fælder mere end normalt i månederne efter fødslen, og hårtab kan også forekomme under graviditeten.

P 119

B for boost til smukt og sundt hår Biotin er vejen frem til et smukt og stærkt hår. Biotin er et B-vitamin, der styrker håret og er med til at nedbryde proteiner til aminosyrer. Håret har behov for en række aminosyrer, og her er biotin især gavnligt, så du kan øge hårets produktion og mindske dit hårtab. Biotin findes i et utal af fødevarer, fx havregryn, champignoner og bønner. Biotin tilhører familien af B-vitaminer, hvoraf flere fungerer som hårtabsvitaminer. B-vitamin-familien består af 17, men de mest kendte er: thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoxin (B6) og folat. Spiser du sundt og varieret, får du dækket dit behov for hårtabsvitaminerne. Fortsættes


B for B-vitaminer til bedårende smukt hår!

M for mineraler til en smuk manke Mineralerne selen, jern, kobber og zink er essentielle til at vedligeholde et stærkt og smukt hår. Ammer du, bruger kroppen flere mineraler end normalt, specielt zink, hvilket kan give en markant forandring i håret. Zink er nemlig en kraftig antioxidant, som beskytter cellerne (herunder hårcellerne) imod ødelæggelse forårsaget af frie iltradikaler, hvilket særligt sker i samarbejde med kobber. Zink får du gennem fx hvedekim, sesamfrø og andre frø, nødder og brune ris. Kobber (Cu) har betydning for pigmentering af hud og hår og fås også fra fx nødder og frø. Jern gavner håret ved at styrke det og fremme en sund hårvækst. Uden jern bliver dit hår kedeligt, tyndt og tørt. Mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli og grøntkål er gode kilder til jern. Sidst, men ikke mindst, så skal der også selen til, da det er en kroppens vigtigste byggesten, og derfor er mineralet også et vigtigt bidrag til at vedligeholde et normalt hår. Få din selen gennem fx frø og nødder.

M for mineraler til mageløst smukt hår.

H a ir l i k e S a m s on Med bolde i luften og baby på armen

P 120

Kan det være svært altid at få spist sundt og varieret? Når tiden er knap, eller kroppen skal klare mere end det sædvandlige, så kan et tilskud være nødvendigt. Hair Nutrients indeholder 18 aktive stoffer med B-vitaminer, mineraler, aminosyrer samt urter, herunder padderokke. Padderokke er rig på mineraler, især silicium, som er byggesten for vores organisme på en lang række områder, også håret. Så nu kan du jonglere med bolde og baby og samtidig beholde håret.


c h r i s t m a s t e a f or t w o

T

he Julekalender

Altså the, som i det, du drikker og ikke som i De Nattergales ”The Julekalender”. Nej, vi mener den lækre julekalender fyldt med 24 forskellige theer fra Pukka. Nu kan du få en ”PAUSE” i den fortravlede juletid og slappe af med forskellige varianter af the – alt fra Relax til Love. Af Benedikte Mikkelsen

Hvad gemmer sig bag lågen - en ny slags the hver dag! Lad julefreden sænke sig over dig med en dejlig varm kop the, et tæppe og et sund-forskning magasin - så kan det vist ikke blive mere mig-hygge-tid.

Ingen jul uden kanel Iiiih, hvor er det spændende, men mon ikke den unikke ”Three Cinnamon”-blanding dukker frem bag en af lågerne. Vietnamesisk, indonesisk og indisk kanel er alt, hvad vi skal bruge til en dansk jul.

Julen er hjerternes tid Måske sniger theen ”Love” sig ind i kalenderen - kamille, limeblomst, morgenfrue, lakridsrod, lavendelblomst og ikke mindst rosenblade. En buket af smukke farverige blomster dukker op for vores indre blik, og følelsen gør godt helt nede i maven. En kombination, som kun kan fylde hjertet med kærlighed.

Jul er oppustede mavers tid Så vi håber virkelig, at theen ”Peppermint og Licorice” gemmer sig bag lågen lige præcis den dag, hvor vi har spist ALT for meget julemad!

t e a f or t w o, t e a f or m e a n d y o u

Pebermynte er særdeles effektiv mod oppustet mave og fordøjelsesgener. Pebermynte har faktisk også vist sig at mindske appetitten - ganske praktisk, når vi (åbenbart) ikke kan kontrollere os selv, og hjerne og mave ikke kommunikerer.

Relax - og glem nu ikke hyggen Hov, hvor blev julen af - huskede du at hygge dig, eller havde du for travlt. Når/hvis theen ”Relax” dukker op bag en af lågerne, så lyt efter og relaaaaaaax med en beroligende blanding af kamille, fennikel og blomsten lægestokrose. Kamilleblomsten, som indeholder æteriske olier, har en beroligende effekt på kroppen. Blomsten er en klassiker til at fremme søvn og gør dig dejlig afspændt.

Gør fravær til nærvær, og nyd en times afslappende the-tid hver dag i julemåneden Giv dig selv den første julegave i form af the-julekalenderen fra Pukka. 24 dage, hvor du kan gå på opdagelse i theens verden og smage dig frem til din favorit. Måske finder du den helt rigtige the til juleaften, når julekagerne kommer på bordet.

121


E

lsk din mavesyre! Også til jul Juletid er masser af usund mad-alkohol-slappe af-tid. Vi dropper derfor svadaen om sund mad, vand og motion - det gider vi ikke høre om nu! Men prøv at snige en frisk grønkålssalat med æble og granatæble ind på julebordet. Din mave og tarme bliver så glade! Du kan også supplere med kisel, så spoleres din hedonistiske adfærd i julen ikke af sure opstød og en brændende hals.

m err y c hr i st m a s a n d h a ppy m e a l Af Benedikte Mikkelsen

Ja, den søde juletid er for manges vedkommende også av-min-mave-tid og min-hals-står-i-flammer-tid. Men vi hygger os, gør vi! Halsbrand eller sur mave efter indtagelsen af måltider med fedt, sukker eller lidt for meget alkohol er ikke alvorligt, men det er irriterende.

P 122

Hjertebrand i min hals Halsbrand, også kaldet for refluks, opstår, når mavesyren løber tilbage til spiserøret og eventuelt helt op i svælg og mund. Det føles som en sviende eller brændende fornemmelse i mellemgulvet og bag brystbenet. På engelsk hedder halsbrand netop heartburn. Men ubehaget kan stråle helt op mod halsen, og din hals føles, som om den er ved at brænde op. Føler du, at du går glip af julehyggen, fordi du konstant generes af ondt i maven og sviende hals, så kan du gøre mange, men små ting, for at lindre det.

Du hygger dig ikke, hvis du er utilpas, har ondt i maven og halsen brænder! Prøv at begrænse dit indtag af den fede, sukkerholdige mad, overspis ikke, og få rørt dig.


m err y c hr i st m a s a n d h a ppy m e a l

Tips til hvad du kan gøre for at forebygge halsbrand og sur mave:

123

- Spis langsomt, og tyg maden grundigt - Reducer mængden af store og fedtrige måltider - Spis ikke tre timer før sengetid (juleaften - ja, den er svær) - Undgå alkohol (også en af de svære i juletiden) - Hold dig fra smertestillende medicin, især med acetylsalicylsyre eller ibuprofen - Hæv sengens hovedgærde 15-20 centimeter - Undgå stramt tøj - Undgå tobak. Tobak hæmmer lukkemusklens funktion, så mavesyren får frit løb - Vi er kede af det, men chokolade har samme virkning som tobak - Vær opmærksom på, om du har fået forstoppelse. Forstoppelse giver øget tendens til mavesyrerefluks - Snupper du en ”morfar” efter maden, så tag den siddende i en lænestol Fortsættes

Midler til at bekæmpe mavesyren er misforstået. Mavesyren er din ven og hjælper med at holde dig fri for blandt andet bakterier i maven. Du skal hverken have for meget eller for lidt mavesyre.


Din mavesyre vil dig kun det bedste Syrehæmmende medicin, som nedsætter produktionen af mavesyre, vælter den naturlige balance. Mavesyre er nødvendigt for din fordøjelse og er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden. Mangel på mavesyre øger dermed risikoen for parasitter og infektion med bakterier. Bremser du den naturlige mavesyreproduktion, vil kroppen reagere ved at øge produktionen. Desuden indeholder syreneutraliserende midler aluminium, og tager du det i længere tid, kan det være skadeligt for blandt andet hjernen.

Få en god jul på naturlig vis Kisel er på mange måder med til at holde kroppen sund. Også ved problemer med fordøjelsen kan kisel have en god virkning. Silicea mave-tarm Direkt, der er baseret på kiselsyre, bringer orden i sarte og problematiske maver, men det giver også øjeblikkelig lindring ved halsbrand. Det er kisels evne til at binde giftstoffer og transportere dem ud, der får maven til at fungere normalt igen. En mave med tendens til at gå i stå eller danne for meget mavesyre kan stabiliseres med tilskud af kisel.

Små ting i juledagene kan gøre den store forskel. Prøv en frisk rødkålssalat på julebordet i stedet for den sukkerholdige rødkål, du køber på glas.

P 124

Kiselgel er svampen, som suger alle uvelkomne gæster op fra din mave-tarm genopretter syre-base-balancen og som derfor vil lægge en beskyttende hinde på din maveslimhinde.

m err y c hr i st m a s a n d h a ppy m e a l Silicea Gel indeholder ren, naturlig kiselsyre (siliciumdioxid), der har vist sig at være meget virksomt inden for flere kliniske områder, bl.a. halsbrand, sure opstød, mavekatar, oppustethed og luft i maven. Silicea Gel er det foretrukne middel mod det hurtigtvoksende antal tilfælde af mavekatar, der skyldes fx stress, forkert levevis, tobak, spiritus. Kiselgelen virker som en svamp, som ganske enkelt suger giftstoffer til sig og lægger en beskyttende hinde i maveslimhinden. Gelen virker ved at neutralisere syreoverskuddet og genoprette syrebase-balancen. Silicea mave-tarm Direkt er 100 % naturlig og ikke nok med det, den er også egnet til veganere og godkendt af den svenske dyreværnsforening, Djurens rätt. God samvittighed giver rolig mave.

Behold dine gode vaner, også i juletiden

Husk dine gode vaner – også i julen! Spis et æble i ny og næ, og gå en lang tur sammen med familien.

Du har brugt hele året på at opbygge gode vaner. Hvorfor smide den daglige motion, at spise grønt til alle måltider og ikke at overspise, væk, bare fordi det er jul. Tænk kreativt, og få din motion ved at gå en lang tur sammen med familien, skift den sukkerholdige rødkålssalat ud med frisk rødkål. Der er rigtig mange små ting, du kan gøre for at få en smertefri jul.


P

T

125

ræning med omtanke Elitesport og Q10

Dyrker du sport på eliteplan, kan du meget vel få skader og udtrætning af musklerne. Du kan også meget vel skynde dig om på s. 46 og se den fine forskning på Q10.

Har du jern på? Irriterende overskrift, men du fik da øje på den, ikk´? Det er også nødvendigt, for alt for mange unge - begge køn, men især piger og kvinder - går rundt med jernmangel. Og det skaber mere end irritation ... Læs mere på s. 102.

Et opråb til dig, der er sund! Alle har i perioder brug for et boost og noget at stå imod med, også selvom du føler dig sund og rask. Et boost af næringsstoffer og hjælp til din stresstærskel, binyrer og nervesystem finder du i Bidro Plus Extra. Flere tips finder du på s. 115.

Slip mælkesyren ud af kroppen, før den stopper dig i dit løb Mælkesyrer i musklerne kan man ikke løbe fra. Tværtimod er det netop den hyppigste årsag til, at vi bliver stoppet i vores bestræbelser på at træne maksimalt. Leveren skal kunne udskille den lige så hurtigt, som vi danner den, og inden da skal mælkesyren helst jages på porten. Det kan udstrækning og sund kost hjælpe til med, og det kan et fitplaster sat på fx lægmusklerne også. Læs mere på s. 104.

Verdens dårligste sæd hos danske mænd Forskere har set, hvordan tilskud af organisk selen øgede antallet af levende sædceller og samtidig forbedrede bevægeligheden. Læs mere på s. 100.

Mælkesyrebakterier mod forstoppelse Elsker du at præstere maks., når du dyrker sport, men bliver forhindret af oppustethed, forstoppelse og træge tarme, så drikker du måske for lidt vand i forhold til, hvor meget du sveder. Men det kan også være, fordi du skal have styr på din mikroflora. Læs om mælkesyrebakterier på s. 122, og bliv klogere på det irriterende fænomen.


S

pis alger til croissanten

P 126

Ej føj da - så, så - få nu ikke din Americano galt i halsen. Spis du endelig din croissant, men lad et kosttilskud med alger komme og rydde op i maven bagefter. Alger har nemlig en effektiv afgiftende effekt og giver din fordøjelse et spark bagi. Så er kosten ikke sund, så find hjælp fra havets bund.

h e alt h y all y e ar Af Benedikte Mikkelsen

Algerne chlorella og spirulina er på kort tid blevet faste ord i det danske sprog. Vi har for alvor fået øjnene op for algernes gavnlige effekt! Chlorella og spirulina tilhører arten mikroalger og indeholder hver især 18 af de 22 kendte aminosyrer og er begge gode kilder til omega-3-fedtsyren. Der er flere ligheder end forskelle mellem de to alger, men sammen er de et powerpar. Spirulina indeholder flere lettilgængelige aminosyrer, vitaminer og mineraler end chlorella. Til gengæld har chlorella den fordel, at den binder flere tungmetaller og giftstoffer til sig. Den har desuden en exceptionel god evne til at fodre vores celler med stoffer, der har en unik effekt på cellernes sundhed (cellernes DNA). Selvom du spiser sundt - så gør din krop ekstra glad med et skud alger.

Drop grisen – spis alger Alger er et planteprotein, som sparker de animalske proteinkilder totalt af banen. Så har du ikke lyst til at spise grise, køer, kyllinger eller fisk, så spis alger. Alger anses nemlig for at være et komplet protein, da de indeholder de otte essentielle aminosyrer, som er frit tilgængelige og dermed meget lettere optagelige end aminosyrer fra kød. Spiser du dyr, tager du faktisk en omvej til aminosyrerne. Proteinet skal først nedbrydes til aminosyrer af fordøjelsen, hvorefter de skal bygges op som nye proteinkæder i kroppen. Skyd genvej, og indtag aminosyrerne direkte i form af alger.

”Superfoods” - en kategori, som algerne i den grad tilhører! De er fyldt med klorofyl, som evner at binde giftstoffer, toxiner, tungmetaller og meget andet, så de ikke hober sig op i kroppen. Alger har det højeste indhold af klorofyl, der er fundet i planter!


Pumper du jern, eller kræver dine studier ekstra energi? Har du brug for ekstra energi til tunge løft i træningscenteret eller anden form for sport? Specialeskrivning eller anden studieaktivitet, som kræver lidt ekstra af dig? Så kan du med fordel tage alger på daglig basis. Alger styrker vores præstationsevne ved sport, og hvis du skal præstere ekstra i forbindelse med studiet eller på arbejdet. De styrker desuden også vores kognitive funktioner, som er de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan opfatte verden, tænke og problemløse.

Put Algeax i en smoothie, og tag dine alger med på farten.

h e alt h y all y e ar Er du på slankekur eller udrensningskur, kan tungmetaller, ophobet i fedt- og bindevæv, blive frigivet til blodet og videre ud til tarmene via leveren. Undgå en recirkulering i kroppen brug chlorella. Algen omslutter tungmetaller som fx kviksølv, cadmium og bly - giftige stoffer hjælpes dermed ud af kroppen uden at blive optaget.

Ikke værre end et tequilashot Ja, alger smager ikke fantastisk, men det gør tequila og andre shots jo heller ikke - så der skal bare bundes! Og modsat tequila, er algerne jo ekstremt gode for dig. Algaex, som indeholder 50 % chlorella og 50 % spirulina, gør det super nemt, for du behøver kun en halv skefuld, tre gram. Put det i lidt juice, og tag det som et shot – vupti, overstået, værre er det ikke. Algaex får du også som tabletter, du kan derfor vælge at tage 15 bittesmå tabletter i stedet for et shot.

Alger er fyldt med aminosyrer, så veganere og vegetarer får dækket deres behov. Kødspiser? Du får også et energiboost fra alger.

127


E P

n PAUSE!

128

De fem forhindringer & De fem nøgler

Tvivl/ mistillid

Utålmodighed

De fem forhindringer: Begær/ tiltrækning

Dvaskhed/ kollaps Modstand/ aversion Accept/ tilladelse

Åbenhed/ nysgerrighed

De fem nøgler Tålmodighed/ give slip

Tillid Vågenhed/ nærvær

Af Heinrich Johansen

I meditation er det meget normalt, at vi oplever forskellige former for sinds- og kropstilstande. I denne sammenhæng anskues en sindstilstand som tanker og følelser, der så at sige skaber en stemning i dig. Fx ro, taknemmelighed, eufori, utryghed etc. En kropstilstand er en følt fysisk fornemmelse, fx varme, spænding, smerte, lethed etc. Umiddelbart oplever vi forskellige sinds- og kropstilstandene som enten behagelige, neutrale eller ubehagelige. Altså tre forskellige kategoriseringer. Nogle af disse tilstande er således ønskelige for os, da de jo opleves som behagelige. Det kan fx være en oplevelse af dyb ro og fred, af glæde eller tryghed. Vi sidder måske i meditationen med en tålmodighed og tillid til, at dette nu, dette øjeblik i livet, er meningsfyldt og er det, som meditation handler om. Vi er vågne, nærværende, tilstede i nuet. Intet behøver at være anderledes i dette nu. Der er fuld accept.


Ingen stræben efter at opnå mere af noget eller at undgå/ komme af med noget. Vi har givet slip ind i nuet. Nuet opleves som behageligt. Men sådan er det langt fra altid i meditation. Den enkle forklaring på dette kan være den, at det ikke altid er sådan i meditation, fordi det heller ikke altid er sådan i livet. Og selve meditationen, de måske 20 minutter, vi har sat af til den formelle meditation den dag, er i bund og grund et skærpet spejlbillede af livet, som det er. Og i livet er der forskellige sinds- og kropstilstande, der skifter fra tid til anden, nogle gange rigtig mange gange i løbet af dagen. Derfor vil vi møde disse tilstande i meditationen, her kan det bare være tydeligere, at det er sådan, fordi nu er vi virkelig tilstede og har ikke gang i flere ting på samme tid. En 20 minutters meditation kan sagtens skifte mange gange mellem tilstande i nuet, vi oplever som behagelige, neutrale eller ubehagelige. Det interessante er, at det er ikke den ubehagelige oplevelse eller oplevelsen af ubehag, der forhindrer os i at være tilstede i nuet med tilstanden. Det, der forhindrer os indimellem, er måden, vi er med tilstanden på. Måden, vi møder tilstanden - eller relaterer til den, så at sige.

A br e a k n e a r b y

Så ”De fem forhindringer” er det, som på mange måder afholder os fra at være mindful og roligt nærværende tilstede i nuet, som nuet og tilstanden er. Tag fx en meditation på 20 minutter, hvor vi efter fx fem minutter måske oplever kedsomhed. I det øjeblik, vi fanges ind i begær efter mindre kedsomhed, begær efter mere ro og færre tanker, i det øjeblik fanges vi også ind i modstand mod kedsomheden. Vi vil have noget andet, vi vil ikke have det, vi har - altså kedsomhed. SÅ træder ”De fem forhindringer” frem på rad og række :) Fortsættes

129


En efter en, og ofte alle fem på samme tid med vekslende styrke, tager de over i nuet. For med modstanden kommer utålmodigheden, hvor utålmodig handler om, at man ikke får det, man vil have, at man ikke har det, som man ønsker etc. ”Modet til at tåle”/tålmodighed med nuet, som det er, er for en stund forsvundet. Så kommer mistilliden, tvivlen. ”Kan jeg finde ud af det her meditation. Får jeg nu overhovedet noget ud af det, spilder jeg ikke bare min tid etc.”. Og med den tvivl og mistillid er vi på grænsen til, måske allerede på vej ind i eller allerede opslugt af, en tilstand af dvaskhed, et mentalt (og måske kropsligt) kollaps. ”De fem forhindringer” forstærker således hinanden i en særdeles interessant vekselvirkning. Den ene tilstand efter den anden skiftes til at fylde mere og mere, og gensidigt bekræfter og forstærker de hinanden. Vejen ud af dette er først og fremmest at være mindful omkring, at det sker. Altså at være opmærksomt tilstede i nuet og være bevidst om, at nu oplever jeg fx begær efter noget andet eller mere af det samme etc. At der måske lige nu er modstand imod noget i nuet. Og så simpelthen være tålmodigt imødekommende med accept af disse tilstande. Ikke dømme dem, men møde tilstandene med en åben nysgerrighed, tillade, at det er sådan. Ganske enkelt give slip på, at lige NU behøver intet at være anderledes, end det er. Vi kommer således tilstede i nuet med en indstilling af tillid til, at dette nu kan vi være åbne og nærværende i. Vi vælger at være i nuet og møde tilstandene med vågenhed, ser og mærker tilstandene, præcis som de er og uden omsvøb.

P 130

A br e a k n e a r b y Så ”De fem nøgler” transformerer de fem tilstande, hvilket fører til fred i nuet med det, som er. Det er et meditativt arbejde, der vil have effekt videre ud i livet ”udenfor” meditationen. Fordi som nævnt, at disse tilstande også opstår, kommer og går, i løbet af en helt almindelig dag. Og ”De fem nøgler” bekræfter og forstærker også gensidigt hinanden og skaber en positiv og livsfyldt stilstand i nuet - en meditativ væren i et flow af afspændt, uanstrengt vågent nærvær. At lade ”De fem forhindringer” og ”De fem nøgler” være præcis lige meget velkomne i nuet :)


E NG H O L M ND S. D K

NDS Nutrient Delivery System

Probiotic SkinActive

®

Fine linjer, cellulitis, bedre hudkvalitet PROBIOTIC ® SKINACTIVE

Total SkinCare ske bakterier ti io b ro p e v ti k Effe C llagen, vitamin o k g m 0 50 2 + amt zink og vitamin E s PROBIOTIC SKINACTIVE nærer hudens 3 lag indefra og fylder op med de nærings­ stoffer som huden har behov for.

Genopret din tarmflora

NDS ®PR O

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende

PROBIOLAX®, PROBIOTIC PANDA®-1, PROBIOTIC PANDA®-2, PROBIOTIC I.L.D.®, PROBIOTIC PERFORMANCE®, PROBIOTIC W8-CONTROL®, PROBIOTIC S-60-NRG®, PROBIOTIC BARRIER®, PROBIOTIC CLASSIC ®. T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S


Styr på dit blodsukker?

80 70 60 50 40 30

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

EU approved effect

st yea –

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

chromiu ic

m

Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

DK_Chrom_AD_SundForskning_210x297_0516

90

ChromoP r Danmark ecise er organiske s eneste til blodsu chromgær kkerkont rol

– orga n

100 %

sund-forskning december2017/januar 2018  
sund-forskning december2017/januar 2018  
Advertisement