Page 1

Smerter i nervesystemet

Stort tema

Smil og vær glad i mundhulen

Mit barn har ondt i maven Svie og kløe er ikke altid svamp - Lichen Sclerosus Skånsom vortebehandling

Nyeste forskning om selen Kviksølv i fisk er ikke så farligt, som du frygter Av, mit urinrør flænses af glasskår

Du danske efterår, du danske vinter

Når vinteren kommer ... Lægen: Nyt håb ved tidlig demens Deltag i konkurrencen

Oktober/November 2017 Pris DKK 59,00

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 1


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH ibm eller en helt speciel ZONETERAPEUT Psst

- læs også om vores specialiserede uddannelse på s. 61! Eller om Fyns Zoneterapeutskole på s. 108.

En biopat & naturopath ibm eller en zoneterapeut uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis. Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, Facebook, konferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger - og sammen med meget kompetente lærere får du unik undervisning i: • Biopatiens grundprincipper og meridianlære • Ernæringsterapi, herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner • Phytoterapi (urteterapi)i, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring • Immun- og symbioseterapi • Muskel- og fascielære • Klientpsykologi • Øreakupunktur • Praktikforløb (særskilte praktikforløb for de to uddannelser)

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

DER ER STUIDESTART FLERE GANGE OM ÅRET! Næste studiestart kunne være: VALBY: D. 23. – 24. NOVEMBER 2017 ODENSE: D. 7. - 8. OKTOBER 2017 eller 24. – 25. FEBRUAR 2018 Vi har et informationsmøde i løbet af efteråret, som foregår via et webinar. Så kan du være med uanset om du bor i Skagen eller i Gedser!

Se specifik dato på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk


Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktikdage med klienter og tæt kontakt med underviserne. Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

• Hormonsystemet • Nervesystemet • Immunforsvaret • Luftveje • Fordøjelsen • Urinveje • Muskel- og knoglesystemet • Sanseorganerne • Kredsløbet • Huden

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder, den klassiske og den moderne zoneterapi giver os. Det helt særlige ved vores zoneterapiuddannelse er, at vi kombinerer zoneterapien med fag fra biopatien og naturopatien, så du får den bedste uddannelse af høj standard inden for zoneterapi.Vi samarbejder med Fyns Zoneterapeutskole.

PRISER Prisen for hver uddannelse er kr. 59.749, men der er mulighed for gode rabatter! Du kan også vælge at betale kr. 1000 pr. måned. Har du taget én af uddannelserne hos os og ønsker at supplere med enten biopat- eller zoneterapeutuddannelsen, er der også penge at spare. Skriv til os, og hør nærmere!

ER DU INTERESSERET? Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk.


INDHOLD

66 15 Viden og

50 Nyt håb ved tidlig demens - nyt håb ved Alzheimer

videnskab

52 Drop anti-age-tankegangen

10 Svie og kløe er ikke altid svamp 15 Nyeste forskning om selen Europæere får ikke nok selen

26

34

38

22 Probiotika til brug ved gennemgribende stress

72

54 Så let kan du beskytte dig mod hjertesvigt 56 SPOT PÅ VIDEN OG VIDENSKAB

Mad

26 Smerter i kroppen, smerter fra nervesystemet

64 Sund mad på SU

30 Det homøopatiske hjørne

65 Stresset? Sådan kan du nære dig selv

32 Spis din hjerne glad

66 Det er ikke en karakterbrist

34 Smil og vær glad (i mundhulen)

68 En biodynamisk olivenolie med særlige egenskaber

36 God mundhygiejne eller miljøbevidsthed? 38 Er du på flourholdet?

70 Alger - en sund modedille eller en sund livsstil?

40 Skånsom vortebehandling

75 SPOT PÅ MAD

42 Spørg eksperterne

76 Støtte gennem vinterens trælse træthed og infektioner

72 Magnesium - cellernes dørmand

48 Tarmens univers - og de livsvigtige bakterier

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

FOTO I DETTE MAGASIN Tia Borgsmidt, Shutterstock

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


INDHOLD

94 96

88 80 Året rundt med seks sunde urter 83 Støtteterapi i rusk og regn 85 De vinterlige urter efter en våd og kold sommer

Mig og min mor 88 Silicium - på guidet tur i kroppens univers 90 Duften af sommer på en vinterdag 92 God kemi i lejetøj 94 Skolebørn med læse og skriveproblemer 96 Mit barn har ondt i maven - mit barn har kolik 98 Få hår som Trump 100 Av, mit urinrør flænses af glasskår

Træning med omtanke 109 Smerter i lænd og nakke 110 Gentest kan hjælpe dig på vej til at forebygge sygdom og skader 113 Når vinteren kommer 115 D-vitamin skabt af den mystiske lav

113

116 Fitness for hjernen 118 Retræte

118

120 Ligner du ikke en som træner? 122 Identificer din indre sabotør 126 Konkurrence 128 SPOT PÅ TRÆNING MED OMTANKE 130 SPOT PÅ VINTERLIGE TANKER

104 SPOT PÅ MIG OG MIN MOR

122

klub-sund forskning - vi tager bladet fra munden

klub-sund er gået i luften! Meld dig ind på www.klub-sund.dk, og læs mere - vi glæder os til at få dig med i klubben!

Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund - her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 90,- om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 5


GRATIS!

Billetter til Fagmessen 21. og 22. april 2018 Hvad enten du har din gang på et hospital i hvid kittel eller har din egen klinik, er der en gratis billet til vores fagmesse! Vi har skabt en fagmesse for alle, der gerne vil det sunde liv: komplementære behandlere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, kiropraktorer og læger. Måske er du kok udi nordisk mad, måske er du fitnesstræner eller allermest rådgiver udi den mentale habitus.

Tag din kollega med!

Kom, tag din kollega med, det vil vrimle med nye, sunde eller helt anderledes budskaber, når vi åbner dørene for messen på DOCKEN d. 21. og 22. april 2018. Udstillerne vil både tilbyde eksklusive natcremer, kosttilskud fyldt med forskning og helt specielle smertelindrende finurligheder, som måske er svære at forklare naturvidenskabeligt, men til gengæld kan prale af masser af erfaringer.

Vi står bag messen …

Vi er behandlere, skribenter og specialister i mærkværdige krummelurer. Vi elsker at beskæftige os med sindets og kroppens kringelkroge, og vi elsker at dele ud af vores viden.

Og ikke mindst, men allermest at blive meget klogere på alt det, vi ikke ved Derfor har vi længe villet skabe en fagmesse fyldt med foredrag og fagligt funderede udstillere, der vil fortælle dig om deres produkter, hjælpe os med at se bag om deres produkter, hvad enten det er kosttilskud, uddannelser, nyt træningsudstyr eller noget helt fjerde.

To dage i sundhedens tegn, vi har tænkt på det meste …

Cafeen vil være åben med mad til både vikinger, vegetarer, veganere og dem, som vil undgå gluten. Og til dig med strudsemave. Maden kan nydes i cafeen, på stranden eller i vores store loungeområde.

Vi glæder os til at se dig, uanset hvor i det sunde Danmark du opholder dig. Kærlig hilsen fra alle os på

Automatisk tilmelding med printbare billetter på: www.sund-forskning-fagmesse.dk info@sund-forskning.dk 22 79 44 14

Vi har inviteret foredragsholdere, fra ind- og udland, som vi ellers ikke altid når at se og høre.


LEDER

Inspiration til krop og sind anno oktober 2017 Det er efterår, det er snart vinter og gad vide, hvad vejrguderne finder på? Der kan ikke være solgt mange myggesprays denne sommer, eller i hvert fald ikke i nærheden af Svogerslev, hvor jeg har min dagligdag. Her rykker redaktionen engang imellem hjem, når der bliver lidt for hektisk i Valby, hvor det vrimler med travle mennesker.

Bliv også klogere på en overset sygdom i underlivet s. 10 og ikke mindst, hvad du kan gøre for dine bisser. Med andre ord: sundhed til hele kroppen, inspiration til et sundere liv.

Jeg rykker også hjem, når den indre sabotør overtager min hjerne, eller når benene, altså det ene ben, jeg har tilbage, ikke rigtig vil, som jeg synes, det skal. Smerter, mangel på motion pga. travlhed (kender du det?) og så en portion dårlige undskyldninger krydrer indimellem min hverdag.

Kærlig hilsen

Til gengæld bliver jeg også hver dag fodret med inspiration fra de virkelig mange mennesker, som gerne vil bidrage til at gøre sund-forskning endnu bedre. Tak skal I alle have og undskyld, at der ikke er plads til alle. Det er der til gengæld på Facebook, hvor det vrimler med mennesker og meninger. Jeg håber, at også du bliver inspireret til en sundere hverdag. Læs fx om nervesmerter s. 26, læs om, hvordan fisk har en indbygget antikviksølvfunktion (s. 17), og bor dig dybt ned i vores ideer om en vaskeægte antivirusvinter.

Værsgo :)

Marianne Palm

P.s. Jeg har 10-årsjubilæum til december med sund-forskning som magasin. Hvad synes du, jeg skal finde på?

Mød din indre sabotør på s. 122.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 7


klub-sund forskning - vi tager bladet fra munden

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet ”viden om sundhed uden skjulte agendaer” I klubben kan du få sund-forskning bragt lige til døren for kr. 90,- om året!

Medlemsfordele: Webinarer med dygtige specialister

Og der er masser af medlemsfordele, bl.a.: - Webinarer med dygtige specialister - Rabatter på shop-sund.dk - Adgang til vores lukkede facebookgruppe og meget mere klub-sund kan kun lykkes med din hjælp! Vi skal nå 1.500 medlemmer inden d. 15. oktober, før klubben kan blive en realitet. Vi har indgået en super aftale med et postfirma, men det er kun super, hvis vi bliver 1.500 medlemmer, så kom og vær med. Vi giver dig nyheder og informationer råt for usødet og stiller os kritiske over for den almindelige samfundsopfattelse på sundhedsområdet. Vi perspektiverer problemstillinger fra ALLE vinkler og træder ind på områder, de andre medier træder udenom.

Medlemsfordele: Rabatter på shop-sund.dk

Oprør, opråb, glæde og en masse meninger på tværs af alle mulige sundhedsfaglige forhold

Vi er ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: - Vaccinationsskader, fup eller fakta? - Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? - Bivirkninger ved håndkøbsmedicin - og ved kosttilskud! - Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

Tilmelding: www.klub-sund.dk, hvor vi først trækker kr. 90, når vi leverer det første blad i december. info@sund-forskning.dk, tlf. 22 79 44 14


VIDEN OG VIDENSKAB

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 9


VIDEN OG VIDENSKAB

Svie og kløe er ikke altid svamp Mange kvinder oplever kløe, svien, irritation og rødme - og det gør ondt, når de dyrker sex. Når de henvender sig hos lægen, får de ofte besked om, at det er svamp og bliver sat i behandling med mange forskellige svampemidler. Behandlinger, der kan stå på i årevis, uden der sker en bedring. Men det behøver ikke være svamp. De skal, næste gang de går til lægen, spørge, om det ikke kan være Lichen Sclerosus. Af Jette Straagaard

De vil hos lægen nok blive mødt med lidt skepsis, da ikke mange praktiserende læger kender til sygdommen. Det manglende kendskab gør, at kvinderne ofte bliver fejldiagnosticeret med svamp, eksem eller infektion. Lichen Sclerosus er en sygdom, som hovedsageligt kan ramme kvinder, når de når overgangsalderen. Men også små piger og piger i puberteten kan rammes af sygdommen. Den kan optræde overalt på huden og i slimhinderne. Den viser sig som plettede og hvidlige ændringer i huden, særligt ved kønsdele og endetarmsåbning. Den optræder hovedsageligt på de indre og ydre kønslæber og opdages på den kløe og ømhed, som opstår som nogle af symptomerne. Huden i området bliver med tiden hvidlig, tynd og rynket. Den sprækker let og arvæv giver fortykning i området. Sygdommen kan i svære tilfælde resultere i sammenvoksning eller tab af de indre kønslæber, forsnævring af skedeindgangen og/eller sammenvoksninger af forhuden ved klitoris. Klitoris forsvinder ikke, men huden kan lukke så meget til, at operation kan være nødvendigt. Det sker heldigvis sjældent. Da sygdommen er meget tabubelagt og ikke særlig kendt hos de praktiserende læger, går mange kvinder med sygdommen i mange år, inden den bliver opdaget. Det manglende kendskab til sygdommen gør, at mange kvinder oplever en betydelig forringelse af livskvaliteten og begrænsninger både seksuelt, fysisk, psykisk, aktivitetsmæssigt og socialt. Kort sagt giver den en dårlig livskvalitet, specielt hvis den ikke opdages og behandles.

10 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Lichen Sclerosus er en inflammation uden meget forskning Det er muligvis en autoimmun sygdom, hvor kroppen danner antistoffer mod sit eget væv. Sygdommen opfører sig, som er det en autoimmun sygdom, hvor kroppen danner antistoffer mod sit eget væv, men man ved ikke endnu, hvad årsagerne er. Inflammationen kan som regel tydeligt ses, fordi slimhindernes elastiske bindevæv ødelægges og bliver erstattet af uelastisk arvæv. Slimhinderne svinder ind (artrofiske), bliver tynde og næsten gennemsigtige - eller de bliver hvide og fortykket. Det er en sygdom, som ikke smitter, den er inflammatorisk og kronisk, og der er ikke fundet helbredelse for den. Der findes fra lægernes side kun lindring i form af steroidcreme samt Protopic og Elidel. Sygdommens årsager kendes ikke Så man ved ikke, om sygdommen er arveligt betinget, men der ses ophobninger af sygdommen i visse familier. Der er i midlertid ikke evidensbaseret forskning, som dokumenterer arveligheden (eller det modsatte). Sygdommen ses ofte sammen med andre autoimmune sygdomme som fx stofskiftesygdomme og diabetes. Sygdommen kan ikke måles i blodet, så hvem der får og har sygdommen, kendes ikke, før de kommer til en læge, der har forstand på sygdommen. For at lægen kan stille diagnosen med sikkerhed tages en lille vævsprøve, der sendes til mikroskopisk undersøgelse. Denne vævsprøve tages for at udelukke, at der er celleforandringer eller ondartede celler.


VIDEN OG VIDENSKAB

Mange har sygdommen uden at vide det Der er ikke meget viden om sygdommen og derfor heller ikke mange oplysninger om, hvor mange i Danmark der er ramt. Statistikker viser, at en ud af 300 til en ud af 1.000 kvinder/ piger i alle aldre har sygdommen. Men det præcise tal kendes ikke, da mange ikke søger læge for deres gener, eller fordi de er blevet fejldiagnosticeret gennem mange år, inden den rigtige diagnose stilles. Af de diagnosticerede er ca. 10 % børn eller unge i Danmark. Årsager bag sygdommen Der er mange samvirkende årsager til, at sygdommen bryder ud. Sygdommen starter oftest i teenageårene, når menstruationen begynder, eller når kvinder kommer i overgangsalderen. Holder som hovedregel en pause under graviditeter og kommer så tilbage igen, enten lige efter, eller når overgangsalderen indtræder. Stress og livsbelastende oplevelser, der belaster nervesystem, hormonsystem, immunsystem kan få Lichen Sclerosus til at bryde ud. Ikke at glemme kan dårlig fordøjelse, usund og mangelfuld kost også have en indflydelse på optagelse af vitaminer og mineraler, og mangel her kan gøre det sværere at bevare en god sundhedstilstand. Det gælder fx også fedtsyrer, som er med til at opretholde en god og sund slimhindefunktion. Meget følger med Ikke nok med generne, så følger meget andet med sygdommen, både psykisk og fysisk. Mange kvinder oplever at være alene med deres følelser og har svært ved at tale om det, da emnet er meget intimt. Mange kvinder oplever også at miste kvindeligheden og det at være sexet, efter diagnosen er stillet.

Selv i hverdagen er der mange udfordringer. Ganske almindelige ting som at tisse kan være en stor udfordring, det at sidde på en stol i længere tid, at cykle kan være besværligt - ligesom det at bade i klorvand kan gøre det værre. Stramtsiddende tøj, valg af toiletpapir, brug af bind og tamponer hører med til mange af udfordringerne, kvinderne møder, når de rammes af Lichen Sclerosus. Hvad kan der gøres for at få det bedre Fra lægeverdenens side tilbydes steroidcreme, som skal bruges ofte. Derudover tilbydes der få steder i landet laserbehandling til opheling af sår og tynd hud. I særlige tilfælde, hvor der er mange sammenvoksninger, tilbydes operation. Det er meget vigtigt, at der følges op med undersøgelse årligt, da sygdommen kan udvikle cancer. Der kan være hjælp at hente hos en biopat ved hjælp af vitaminer, mineraler og urter. Kosten har en betydning, og der kan være nogle fødevarer, som skal udelukkes af kosten, men det er meget individuelt, hvad der kan tåles og ikke tåles. Heller ikke her er der en rød tråd og en færdigsyet løsning, der passer på alle, for sygdommen har forskellig indvirkning på kroppen. Derudover er det vigtigt at kigge på tøjet, som bør være løstsiddende. Det kan være, de lange bukser skal skiftes ud med kjole og nederdel. Der skal bruges gode olier til at smøre området med for at holde huden fugtig og smidig, fordi kirtlerne i området har sværere ved at danne sekret og måske er gået til grunde. Fortsættes

Sex er ikke mere en naturlig del af livet, og meget skal planlægges for at kunne gennemføre et samleje. Mange kvinder er slet ikke i stand til at gennemføre et samleje på grund af sammenvoksninger.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 11


VIDEN OG VIDENSKAB

Ikke kun kvinder Mænd kan også rammes af sygdommen. Så hedder sygdommen Balanitis Xeroctica Obliterans. Også hos mændene optræder sygdommen på hud og slimhinder. Hos mændene kommer udslættet hyppigst på penis. Forhuden føles stram og forsnævret, så den ikke kan trækkes tilbage. Huden vil også have en hvidlig misfarvning af slimhinder på penishoved og forhuden. Sygdommen kan hos mænd i værste tilfælde resultere i sammenvoksning af forhuden.

Heller ikke hos mænd smitter sygdommen, hvorfor der ikke skal tages særlige forholdsregler over for en partner.

Der findes en patientforening www.lichensclerosus.dk som lægger meget arbejde i at få oplyst om sygdommen.

Jette Straagaard er uddannet biopat og naturopath i biologisk medicin, www.JetteS.dk. Jette kan kontaktes på tlf. 40 88 62 59 eller mail jette@straa.dk.

12 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Købes i udvalgte helsekostbutikker og se mere på www.safehealth.dk


Naturlig hjælp mod akut, NYHED ukompliceret bihulebetændelse Sinux lindrer symptomer ved bihulebetændelse – helt naturligt • Løsner slim i tilstoppet næser og giver bedre adgang til vejrtrækning gennem næsen • Mindsker hovedpine, trykken i hoved og smerte i ansigtet • Tryk over øjnene og omkring næsen lindres • Sinux virker indenfor 30 min.

Dokumenteret virkning

Læs indlægsseddel i pakningen.

For nærmere info og dokumentation kontakt: Anjo A/S • Poppelgardvej 17 • 2860 Søborg- en • tlf.: sund-forskning glad38191889 sjæl har brug •forwww.anjo.dk en sund krop 13


Udo’s ChoiCe

®

En god start på dagen

Udo’s ChoiCe® Ultimate oil Blend Klasikkeren siden 1997. olien består af certificeret økologisk hørfrøolie, solsikkeolie, sesamolie, kokosolie og kæmpenatlysolie, der er mekanisk koldpresset uden at være udsat for ilt eller lys. olieblandingen indeholder også økologisk risklidolie, lecithin og havreklidolie samt antioxidant af tocopherolrig ekstrakt.

Bifidobakterier og mælkesyrebakterier til voksne Super Adult fra 16-65 år. Udo´S ChoiCe® Super Adult består af 15,3 miliarder lactobacillus og 1,7 miliarder bifidobakterier.

Udo’s ChoiCe® Beyond Greens Fermenterede ingredienser: byggræs*, havregræs*, hvedegræs*, lucernegræs*, Lactobacillus plantarum. Ikke-fermenterede ingredienser: lucernegræs*, byggræs*, affedtede hørfrø*, havregræs*, ruggræs*, broccoli*, ingefærrod*, chlorella-alge*, søl-tang* lakridsrod*, spirulina-alge*, grønkål*, convar. acephala*, affedtede solsikkefrø*, kanel*, affedtede sesamfrø* og naturlig aroma. Cellulase (Trichoderma longibrachiatum) – hjælper med at nedbryde cellulose til glukose. (*Økologisk) Mere information og opskrifter med Beyond Greens® på: panacea.dk Fås i Helsekost og Matasbutikker.

14 sund-forskning - en glad sjæl har brug forDansk en sund krop af UDO’S CHOICE® siden 1997 · www.panacea.dk importør


VIDEN OG VIDENSKAB

Nyeste forskning om selen

På den internationale selenkonference Se2017 i Stockholm i august 2017 deltog forskere fra hele verden. Her fik man endnu engang bekræftet den livsvigtige betydning af selen - et mineral, som virker forebyggende på kræft, gør en forskel ved PTSD og endda - til stor glæde for dem, som kan lide fisk - ser ud til at uskadeliggøre kviksølv i kroppen. Læs om den banebrydende forskning på de næste sider af sund-forskning, hvor videnskabsjournalist Bjørn Falck Madsen holdt øjne og ører åbne på forskerdagene i Sverige. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 15


VIDEN OG VIDENSKAB

Se2017 - Karolinska I

Europæere får ikke nok selen Selenforskere fra hele verden mødtes i Stockholm til den internationale Se2017-konference i august for at præsentere den nyeste viden om det livsvigtige stof. sund-forskning har stillet skarpt på nogle af højdepunkterne. Af Bjørn Falck Madsen

Selvom det er 200 år siden, at den svenske kemiker Jöns Jacob Berzelius opdagede selen, er det først inden for nyere tid, at udforskningen af dette livsvigtige mineral og sporstof for alvor har taget fart. Midt i august i år stimlede forskere fra hele verden sammen og fremlagde den nyeste videnskabelige viden om selen. En af de ting, der generelt lader til at være enighed om, er, at vi europæere ikke får nok selen fra føden. Fordobling nødvendig Ud fra kostanalyser og blodprøver har forskere fundet frem til, at gennemsnitlig europæisk kost tilfører rundt regnet 40-50 mikrogram selen dagligt. Det er tæt på den mængde, man blandt andet her i Danmark anbefaler som dagligt indtag. Problemet er dog, at anbefalingerne ikke er justeret til de faktiske beregninger af, hvor meget en voksen mand eller kvinde behøver. Kræftforebyggelse Flere undersøgelser, herunder en dansk undersøgelse fra 2015 udført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, afslører nemlig, at man skal indtage omtrent 100-125 mikrogram selen dagligt for at kunne mætte selenoprotein P, som er et af i alt 25-30 forskellige selenafhængige proteiner med betydning for helbredet. Selenoprotein P har blandt andet visse funktioner, som er relevante for kræftforebyggelse. Selentilskud kan være en ide Blandt forskerne, der talte ved konferencen i Stockholm, var der bred enighed om, at 100-125 mikrogram selen dagligt var en fornuftig anbefaling, som lænede sig op ad den selenforskning, der er offentliggjort inden for de senere år. Det vil med andre ord sige, at en dansker med nogenlunde varieret kost med fordel kan tage et selentilskud som supplement for at være på den sikre side. Her er det vigtigt at understrege, at det skal være en form for selen, som kroppen har let ved at optage. Den danske selengær, SelenoPrecise, som indeholder en bred vifte af forskellige organiske selenkilder (flere end 20), kan dokumentere, at knap 90 procent af selenindholdet bliver optaget i kroppen.

16 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Instituttet, Stockholm

VIDEN OG VIDENSKAB

Kviksølv i fisk er nok ikke så farligt, som du frygter Når du spiser fisk, får du en vis mængde kviksølv ind i kroppen. Du behøver dog ikke at frygte skadevirkninger - og det kan du takke en bestemt kemisk reaktion for. Står du og tvivler, når du har lyst til at købe laks eller tun med hjem fra supermarkedet? Det skal du ikke gøre. Det er korrekt, at disse to og mange andre fiskearter indeholder en vis mængde kviksølv, som er et yderst farligt tungmetal, der kan skade hjerne og nervesystem. Men der er en lille detalje, som man ikke gør særligt meget ud af at fortælle os, nemlig at fisk også indeholder store mængder selen, som uskadeliggør kviksølvet. Selen binder kviksølv Det er sådan, at kviksølv og selen går kemisk hånd i hånd forstået på den måde, at de hæfter sig til hinanden og danner en harmløs forbindelse kaldet kviksølvselenid. Så længe indholdet af selen i fisken er højere end indholdet af kviksølv, er der ingen fare på færde, da stofferne kobles sammen i et 1:1-forhold. Ifølge Dr. Nicholas Ralston, en biokemiker og biolog tilknyttet University of North Dakota i USA, går kviksølv målrettet efter de selenholdige enzymer (selenoproteiner) i kroppen og hæfter sig på dem. Reducerer mængden af frit selen Dog skal man være opmærksom på, at det selen, som bliver bundet til kviksølv, ikke længere er frit tilgængeligt til vigtige biologiske funktioner i kroppen. Derfor er det nødvendigt, at der til enhver tid er overskud af selen i forhold til kviksølv, så der er nok frit (ukoblet) selen til at mætte de cirka 25-30 selenafhængige proteiner i kroppen. Disse såkaldte selenoproteiner er blandt andet ansvarlige for immunforsvar, stofskifte (skjoldbruskkirtelfunktion), forplantning, celleforsvar og mange andre ting.

Finnerne kunne ikke få nok selen fra kosten: For 30 år siden fandt de en genial løsning Som det eneste land i hele Europa har Finland formået at bringe befolkningens indtag af selen op på et tilstrækkeligt højt niveau. Løsningen var at sprede selen ud på markerne. I 1970’erne var indtaget af selen hos finnerne helt nede på omkring 30 mikrogram dagligt, hvilket er alarmerende lavt. Det var et wakeup call til sundhedsmyndighederne om, at der skulle handles her og nu. I 1984 indførte regeringen derfor en lov om tvungen selenberigelse af al kunstgødning, og med et sværdslag var problemet løst. Efter ganske få år kunne man ved hjælp af blodprøvemålinger konstatere, at finnernes selenindtag havde nået det niveau, som man anser for at være nødvendigt for at vedligeholde et godt helbred.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 17


VIDEN OG VIDENSKAB

Se2017 - Karolinska I

Det virker stadig Merja Eurola, en finsk forsker, som har været involveret i et overvågningsprogram for selenberigelsen af jorden i Finland, fortalte på Se2017-konferencen i Stockholm, at i dag - mere end 30 år efter, regeringen indførte den nye lov - har finnerne fortsat et højt og tilstrækkeligt selenindtag. Tilbage står det endnu ubesvarede spørgsmål: Hvorfor har de øvrige nordiske lande, for ikke at nævne resten af Europa, ikke taget ved lære af det finske eksempel? Økologi er ikke altid en fordel Et område, som Merja Eurola igennem sin forskning har fået kendskab til, er økologisk landbrug. Hun forklarer, at man inden for denne landbrugstype ikke tilsætter selen til jorden. Af samme grund er indholdet af selen i økologiske landbrugsprodukter lavt. Dette problem bliver fremhævet i de nyeste finske næringsstofanbefalinger, og folk skal være opmærksomme på, at hvis de kun køber økologiske varer, kan de risikere at få for lidt selen. • anvendelsen af beriget kunstgødning har øget selenindtaget med 60 % hos finnerne • selenindholdet i hvedemel er i dag 14 gange højere end tidligere, og selenindholdet i oksekød og svinekød er henholdsvis tre og halvanden gange højere

Kan dette stof hjælpe traumatiserede soldater? Hjemvendte soldater har ofte mentale udfordringer. Posttraumatiske lidelser kan være psykisk invaliderende, men ny forskning viser, at selentilskud kan hjælpe. Krig har sin pris. Ikke kun på slagmarken, men i høj grad også for de hjemsendte soldater, der må leve med efterbyrden af deres traumatiserende oplevelser. PTSD - eller post-traumatic stress disorder - er et velkendt problem blandt militærfolk, der vender tilbage fra krigszoner. Det efterlader ar på sjælen og kan forvandle de berørte til mentale zombier. Forskere har længe været klar over, at stoffet selen har en overordentlig vigtig rolle i hjernen. Det var derfor nærliggende at undersøge, om man kunne anvende dette stof forebyggende på PTSD, og det kom der noget overraskende ud af. Udførte forsøg Lettiske forskere udvalgte 143 forsøgspersoner og inddelte dem i en behandlingsgruppe og en kontrolgruppe. Forsøgsdeltagerne omfattede soldater og militærpersonel, som skulle deltage i en fredsbevarende mission i Afghanistan. Alle deltagere blev bedt om at udfylde et spørgeskema før og efter missionen, så forskerne lettere kunne vurdere graden af PTSD. Tilskud af organisk selengær Deltagerne i behandlingsgruppen fik 200 mikrogram organisk selengær (to tabletter SelenoPrecise) dagligt under hele missionsforløbet, hvor kontrolgruppen fik et tilsvarende antal snydetabletter. Det viste sig, at der hos dem, der havde fået aktive selentabletter, var 46 % lavere forekomst af PTSD-symptomer ved hjemkomst sammenlignet med kontrolgruppen. Forhindrer skader på hjernecellerne Man ved ikke med sikkerhed, hvad der forårsager PTSD-symptomerne, men det menes at være en øget dannelse af skadelige frie radikaler, som er skyld i det. De frie radikaler laver oxidative skader på fosfolipider i nervecellernes membraner, som i forvejen er særligt sårbare over for denne type skader. Dette kan have en hæmmende indvirkning på hjerne- og nervecellernes udveksling og behandling af information. Fordi selen er en kraftigt virkende antioxidant, kan stoffet forhindre disse skader.

18 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Instituttet, Stockholm

Naturlig ”hjerte-power” Det er hævet over enhver diskussion, at selen er vigtigt for hjertet. Nu har forskere fået langt større indblik i, hvordan stoffet virker.

Allerede i 1960’erne og 1970’erne havde videnskaben set tydelige eksempler på, hvordan mangel på selen kan ødelægge hjertet. I den kinesiske Keshan-provins, som i forvejen er et af de mest selenfattige områder i verden, udviklede især kvinder og børn en dødelig hjertesygdom, fordi de fik kritisk lidt selen fra den kost, de spiste. Sygdommen blev kaldt Keshan-syge, og selvom den endnu ikke er helt udryddet, har den øgede bevidsthed om selens vigtighed ført til en markant reduktion i forekomsten af denne potentielt livstruende lidelse. Færre døde af hjerte-kar-sygdom Forskere har i mellemtiden kigget nærmere på sammenhængen imellem selen og hjertesundhed. I 2013 offentliggjorde en gruppe svenske forskere en undersøgelse (KiSel-10) i International Journal of Cardiology, hvor det lykkedes dem at påvise, at ældre mænd og kvinder, som hver dag i fire år fik 200 mikrogram organisk selengær (SelenoPrecise) i kombination med 200 mg coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10), havde 54 % lavere risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom. Samtidig viste de to stoffer at have en styrkende indvirkning på hjertemusklen, hvilket man kunne måle ved hjælp af blodprøver og EKG (ekkokardiografi).

VIDEN OG VIDENSKAB

gjort de svenske forskere i stand til at analysere sig frem til en lang række interessante sammenhænge imellem selen og sundhed. Hvad de blandt andet har observeret er, at der selv i dag, 12 år efter KiSel-10-undersøgelsen blev påbegyndt, fortsat er en beskyttende virkning af de to præparater, som forsøgsdeltagerne har taget. Det har nemlig vist sig, at der hos dem, der oprindeligt tog selen og Q10, er en 40 % lavere dødelighed af hjerte-kar-sygdomme, selvom det er mange år siden, de ophørte med at anvende præparaterne. Nye anvendelsesmuligheder En af de nye ting, som er kommet frem ved at analysere blodprøverne, er, at selen og Q10 tilsyneladende kan modvirke den bindevævsdannelse i hjertemuskulaturen, man blandt andet ser i forbindelse med ”panserhjerte”. Det er en tilstand, hvor hjertesækken bliver stiv og ubevægelig, så hjertemusklen ikke kan arbejde frit og uhindret. Det fører til symptomer som for eksempel åndenød og nedsat pumpeeffekt. Om Urban Alehagen og hans team har ramt rigtigt med den selendosering, de har anvendt, er ikke til at sige. 200 mikrogram er forholdsvis højt i forhold til de 100-125 mikrogram, som forskere generelt anser som fornuftigt til den brede befolkning. Omvendt kan det tænkes, at man med den lidt højere dosis kan opnå nogle marginale effekter, som især kommer ældre til gode. Det vil kræve yderligere forskning at få afklaret dette.

Troede, at det var en regnefejl Det er den svenske kardiolog, professor Urban Alehagen, fra Universitet i Linköping, som står i spidsen for forskningen. Han er selv yderst overrasket over de resultater, han har opnået i samarbejde med sine kolleger fra blandt andet Karolinska Institutet i Stockholm. Da han første gang så resultaterne af deres KiSel-10-undersøgelse, troede han, at der var tale om en regnefejl, har han tidligere fortalt. Ingen anden medicinsk behandling har nogensinde været i stand til at yde en så høj grad af beskyttelse mod hjerte-karsygdomme, så hvorfor skulle det være muligt med to naturligt forekommende stoffer? Efter at have gennemgået tallene på ny - og nået til nøjagtig samme resultat - var der dog ikke længere tvivl hos det svenske forskerhold. Alehagen er ganske vist stadig forundret, men nu ved han i det mindste, at tallene stemmer. Årelang beskyttelse På baggrund af de tusinder af blodprøver, som er blevet taget i forbindelse med den originale KiSel-10-undersøgelse, har Alehagen og hans kolleger offentliggjort ikke mindre end 12 videnskabelige undersøgelser. De omfattende datamængder har

”Jeg mindes ikke at have hørt ordet ”selen” omtalt en eneste gang, da jeg læste medicin,” fortalte Urban Alehagen for nylig. Netop derfor kommer det bag på ham, hvor stor betydning dette stof har for hjertets sundhed.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 19


VIDEN OG VIDENSKAB

Se2017 - Karolinska I

Lægevidenskabens blinde vinkel: Selenmangel og barnløshed Sædtallet hos mænd i Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand er kraftigt dalende ifølge en ny undersøgelse. I virkeligheden er det dog ikke sædtallet, men antallet af sunde og raske sædceller, det er vigtigt at se på. Her kommer selen ind i billedet som en nyttig brik. Ifølge en ny undersøgelse, som er offentliggjort i Human Reproduction Update, er der sket et fald i sædtallet på knap 60 % hos vestlige mænd i løbet af de sidste 40 år. Det harmonerer ganske fint med det stigende barnløshedsproblem, man ser rundt omkring i verden. Den store metaanalyse er udført af forskere fra Hebrew University of Jerusalem og er baseret på en grundig gennemgang af 185 studier med i alt 42.935 mænd. Man bør se på sædcellers sundhed Det interessante spørgsmål er, hvorfor man ser på sædtallet altså antallet af sædceller - når det intet siger om, hvorvidt sædcellerne er i stand til at befrugte ægget eller ej. Der kan nemlig være DNA-fejl, som forårsager deformiteter, der bevirker, at ellers levedygtige sædceller ikke er i stand til at svømme. I virkeligheden er det langt mere relevant at se på antallet af normale, sunde og raske sædceller med fuld funktionsduelighed, da det giver et langt mere brugbart billede af chancerne for befrugtning. Sædceller behøver selen Her kommer selen ind i billedet. Stoffet har en afgørende rolle i forbindelse med dannelsen af normale sædceller, hvilket blandt andet har noget at gøre med selens betydning for særlige selenoproteiner, der beskytter mod DNA-fragmentering. Det er disse DNA-fejl, som kan føre til fejlkonstruerede sædceller, der ikke kan udføre deres eneste og absolut vigtigste opgave - nemlig at svømme frem til ægget og befrugte det.

20 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Forsøg har bevist effekten Inden for landbrug og veterinærmedicin er man udmærket klar over, hvor vigtigt selen er for dyrs reproduktionsevne, og stoffet tilsættes af samme grund til foderblandinger. Der findes faktisk også humanforsøg, der viser, hvordan selen hjælper mænd med nedsat fertilitet. Det fremgik blandt andet af en undersøgelse, som den skotske forsker Alan MacPherson offentliggjorde i 1998 i British Journal of Urology. Her påviste han, at tilskud af organisk selen (præparatet hed Bio-Selen + Zink) øgede antallet af levende sædceller og samtidig forbedrede sædcellebevægeligheden. Som resultat blev 11 procent af forsøgsdeltagerne efterfølgende fædre.


I

NATURLIG

VELVÆRE

NATURLIGVIS MULTISPORT MED OMEGA-3 OG 6 AMINOSYRER, GIVER DIG MENTALT OVERSKUD OG MINDSKER TRÆTHED

MED

BCAA

NYHED

Berthelsen MultiSport® er et komplet tilskud designet til sportsudøvere og motionister, men kan med fordel benyttes af alle. De 13 vitaminer og 11 mineraler sørger for, at din krop har de bedste forudsætninger for at fungere optimalt selv i pressede situationer. Berthelsen MultiSport® er desuden tilsat omega-3 fedtsyrer samt 6 aminosyrer.

dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter #berthelsen_naturprodukter sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 21


VIDEN OG VIDENSKAB

Probiotika til brug ved gennemgribende stress - herunder udviklingsforstyrrelser, fx autisme, ADHD, men også ved andre typer stress, som depression, udbrændthed og ustabilt humør. Af Eva Lydeking

De senere års forskning har vist, at tarmens miljø og mikroflora er af meget større betydning for funktionerne i andre dele af kroppen end bare tarmens egen-funktion. Det er egentlig logisk nok, når man ved, at vi har mange flere celler i form af tarmbakterier, end vi har celler i hele resten af kroppen: Alle disse celler er stofskiftemæssigt (metabolisk) aktive, og mikrofloraen udgør altså en temmelig stor del af den samlede stofomsætning i ”den samlede krop”: Arvemassen/genomet, DNA’et for en lang række arter, mennesker og dyr, er ligeledes kortlagt i de sidste 10-15 år, og man arbejder nu med begreber som ”genomet” og meta-genomet, hvor metagenomet repræsenterer tarmfloraens DNA-profil. Figur 1

• Der er 100 billioner mikroorganismer (100 x 10 12), 10 gange så mange som de øvrige celler i kroppen • Genmængden er > 150 gange større end det menneskelige DNA • Ca. 70 % af bakterierne kan ikke dyrkes i laboratoriet, så der er et stort ”ukendt land” i tarmfloraen, og derfor har kortlægning af genomet fået stor betydning for vores viden om tarmfloraens sammensætning og betydning for helbredet • Afgørende for fødevare-tarmflora-værtsperson-samspil og hermed kommunikationen fra tarmen gennem immun-, nerve- og hormonsystemerne

ARV & SÅRBARHED

• Tarmfloraen må anses for at være et regulært organ på lige fod med leveren eller hjernen og derfor påvirkelig i forhold til sundhed og velvære, forebyggelse og terapi

TARM & LEVER Toxiner Tungmetaller Neuropeptider Neurotransmittere

HJERNE

• Dysbiose • Slimhinde inflammation • Øget gennemtrængelighed • Svækket lever – afgiftningsevne • Oxidativt stress • Auto-antistoffer • Perceptions forstyrrelser

• Forstyrret udvikling • Sansemæssig overbelastning

Inflammatoriske cytokiner

IMMUNSYSTEM • Auto-immunitet • Immun forstyrelser • Inflammation

2

22 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

• Tarmfloraen er involveret i den grundlæggende programmering og regulering af hjernen og stress respons-systemet, det vil sige hypofyse-binyre-aksen • Tarmfloraen påvirker hjernens biokemi og derigennem adfærd, fx er det vist i både dyr og mennesker, at tilskud af probiotika medfører et mere robust stress-respons ved direkte påvirkning af hjerneområder, der håndterer følelsesmæssig bearbejdning i forbindelse med stress


VIDEN OG VIDENSKAB

Dysfunktion i hjernen kan derfor stamme fra mavetarmkanalen På flere forskellige måder, herunder: •

Dannelse af fx morfinpeptider fra mælke- og glutenholdige fødevarer. Denne dannelse stammer fra en ubalance mellem enzymerne i fordøjelsessystemet med for meget elastase-aktivitet (danner morfinpeptider) i forhold til protease-aktivitet (nedbryder morfinpeptider). Morfinpeptiderne virker derefter nedsættende på en række fordøjelsesfunktioner: Mavetømning forsinkes, nedsættelse af både den motoriske og sekretoriske aktivitet med spænding, kramper og smerter eller forstoppelse til følge

• Probiotika kan medvirke til øget protease-aktivitet

Probiotika kan derfor bidrage som en nøglekomponent i alle tilstande med komplicerede helbredproblemer som autisme, ADHD, fibromyalgi, CFS/ME, miljøsygdomme og autoimmune problemer. Probiotika i forhold til autismeområdet Autisme udtrykker sig meget individuelt, og behandlingen kræver en individualiseret tilgang for at virke optimalt - noget, som næsten kun kan tilbydes ud fra en integreret medicinskterapeutisk-pædagogisk vinkel. Behandling i form af et omfattende, integreret og helhedsorienteret program bestående af diæt, kosttilskud, afgiftning, genopretning af forstyrret fordøjelsesfunktion og immunterapi, kombineret med mere konventionelle terapier og træningsprincipper hjælper en meget stor del af børnene til bedre udvikling og funktion i hverdagen. Fortsættes

• Utæt tarm med forstyrret barrierefunktion kan direkte medvirke til, at stoffer, der er ugunstige for nervesyste mets udvikling og funktion, optages • Kviksølv og en lang række andre miljøgifte er neuro toxiske, og nogle mennesker har genetisk bestemte vanskeligheder i deres evne til at håndtere (neuro) toksiner: En god og stabil tarmflora kan bidrage til en bedre fungerende afgiftning

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 23


VIDEN OG VIDENSKAB

Tarmfunktion, immunitet og tarmflora i autisme Autistbørn har hyppigt diarre, forstoppelse, mavesmerter, oppustethed og reflux. Desuden er der rapporteret om udtalt fordøjelsesmæssig dysfunktion, enzymmangler, dysbiose, øget gennemtrængelighed af tarmslimhinden og slimhindeinflammation. Der er bl.a.: • hyppig overvækst af opportunistiske gærsvampe og Clostridium Difficile, som kan dominere tarmfloraen • flere forskellige clostridium-arter end hos kontrolbørn - begge disse er associeret med antibiotikabehandling og kan producere irritanter, som DHPPA (di hydroxy propi- onsyre) og vinsyre • tilstedeværelse af ikke-sporedannende anaerobe bakterier • tilstedeværelse af mikroaerophile bakterier - som ikke ses hos raske børn • hæmolytiske E. Coli, overvækst af Klebsiella Pneumoniae og Yersinia Enterocolitica

• mangel på beskyttende Peptostreptococcer

Tarmslimhindeinflammation Omtrent alle børn med sent indsættende autisme, hvor der samtidig med de adfærdsmæssige ændringer også tilkommer fordøjelsessymptomer, har hævede lymfeknuder omkring tarmen (lymphoid nodulær hyperplasi ses hos 54/58 = 93 %) eller egentlige sår-/blæredannelser i tyndtarmen. Mange, 88 %, har også en uspecifik inflammation i tyktarmen - det er en type inflammation, som falder uden for diagnosekriterierne for Mb. Chron eller Colitis Ulcerosa. • Utæt tarm: Knap halvdelen af 21 undersøgte autistbørn (43 %) havde øget tarmgennemtrængelighed, målt med lactulose-/mannitoltest sammenlignet med ingen af 40 kontrolbørn. I en anden undersøgelse var det 76 % af autistbørnene, der havde dette problem. Derfor kan både fødebestanddele og irritanter/toksiner fra en for styrret tarmflora optages i større grad end normalt og påvirke både leveren, immunsystemet og specifikt hjernen • defekt svovlomsætning ses ofte i autisme, således at både tarmen og leveren afgifter mindre effektivt, og der frem provokeres slimhindeskader – hvilket probiotika kan mindske • Autister producerer signifikant flere proinflammatoriske cytokiner i deres hvide blodlegemer end raske børn og ikke-autistiske søskende, herunder TNF-α. Dette kan være associeret med intolerance over for komælk og medvirke til unormale reaktioner på andre immuno logiske begivenheder som vaccinationer Nyere undersøgelser viser, at autister har en mere begrænset tarmflora med et mere snævert spektrum af bakterier, hvor der især mangler de bakterier, som er med til at nedbryde kulhydrater. Tilskud af probiotika kan mindske autismerelaterede symptomer, således at der forekommer forbedringer i koncentrationsevne, evne til at forholde sig til andre, sprog og øjenkontakt. Indikationer NDS Probiotic S-60 NrG er et specialfremstillet produkt til langtidsbrug ved udviklingsforstyrrelser hos børn og voksne og kan også med fordel anvendes til mennesker med dårlig tolerance over for andre probiotika, fx ved kronisk træthedssyndrom eller andre immunologiske forstyrrelser, autoimmune lidelser samt ved ophobning af toksiner - og i afgiftningsfaser, hvor lignende komplicerede helbredsproblemer skal håndteres.

24 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Produktinformation Probiotika spiller en rolle, ikke bare i tarmen, men for helbredet som helhed og bør indgå i en helhedsorienteret, integreret behandlingsmodel til alle komplicerede helbredsproblemer, som involverer samspillet mellem tarm og nervesystem. NDS Probiotic S-60 NrG er sammensat af følgende stammer, som i særlig grad har følgende egenskaber, tabel 1. Tabel 1

Candidahæmning

Barrierefunktion

Bifidobacterium Bifidum 23

+

Bifidobacterium Breve 25

+

Bifidobacterium Lactis W51

+

IL-10 dannelse, antiinflammatorisk effekt

+

+

Bifidobacterium Lactis 52

Dosering 1/2 - 1 teskefuld NDS Probiotic S-60 NrG røres ud i lidt tempereret vand. Blandingen skal stå mindst fem minutter, gerne 10-15 minutter, og drikkes på tom mave, gerne om morgenen eller lige inden sengetid. Probiotika overlever også fint i mælk, sojamælk eller saftevand, men må ikke udrøres i juice eller sure drikke.

Sikkerhedsprofil

I Europa regnes stammer af probiotiske bakterier for sikre, hvis de har QPS-status. Dette står for Qualified Presumption of Safety 5. Alle probiotiske stammer i NDS Probiotika har QPS-status, og produktet er produceret under regulativ for fødevareproduktion, HACCP-standard.

+

Lactobacillus Brevis 63

+

Lactobacillus Casei 56

+

+

Lactobacillus Paracasei 20

+

+

Lactococcus Lactis 58

+

+

+

Alle stammerne er overlevelsesdygtige under produktion og lagring i stuetemperatur op til 2 år. De tåler mavesyre- og galdepåvirkning, samt er ufarlige. Kilder:

Ud over de egenskaber, som NDS probiotic S-60 NrG har, er stammerne også udvalgt ud fra ønsket om at undgå eventuel produktion af det uønskede D-lactat.

Finegold SM, et al. (2002) Gastrointestinal Microflora Studies in Late-Onset Autism. Clinical Infectious Diseases, 35 (suppl.1); S6-S-16. Gupta S (2003) Autism: A multifactorial disorder with immune-brain-gut connection. Spring DAN! 2003 conference, 18th May, Philadelphia, Pensylvania. Hand-out.

Mange Lactobacillus-arter kan producere både det ønskede Llactat, som blandt andet stimulerer tarmbevægelserne, og det ikke-ønskede D-lactat, som i sjældne tilfælde kan have en toksisk effekt for nervesystemet hos babyer og småbørn (hos større børn og voksne er det ufarligt). I NDS Probiotic S-60 NrG er anvendt stammer, som kun producerer L-Lactat, og derfor er L. acidophilus og L. plantarum udeladt.

Jyonouchi H, Sun S, Le H (2001) Proinflammatory and regulatory cytokine production associated with innate and adaptive immune responses in children with autism spectrum disorders and developmental regression. Journal of Neuroimunology, 120; 170-179. Kidd PM (2002) Autism, an extreme challenge to integrative medicine. Part II: medical management. Alternative Medicine Review, 7 (6); 472-499. Reid G, Sanders ME, Gaskins HR, Gibson GR, Mercenier A, Rastall R, Roberfroid M, Rowland I, Cherbut C, Klaenhammer TR. New scientific paradigms for pro biotics and prebiotics (2003) J Clin Gastroenterol. 37:105-18.

NDS Probiotic S-60 NrG hæmmer desuden vækst af specifikke uønskede bakterier som E. Coli, Salmonella, Shigella, Pantoea Agglomerans (tidl. Enterobacter A), Stafylococcus Aureus, Clostridium Difficile & Clostridium toksindannelse.

Wakefield AJ, et al. (1998) Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. The Lancet, 351; 637-641. Wakefield AJ, et al. (2000) Enterocolitis in children with developmental disorders. The American Journal of Gastroenterology, 95 (9); 2285-2295. White JF (2003) Intestinal pathophysiology in autism. Experimental Biology and Medicine, 228; 639-649.

NDS Probiotic S-60 NrG indeholder otte forskellige specielt udvalgte probiotiske bakterier:

Forsythe, P., W.A. Kunze, and J. Bienenstock, On communication between gut microbes and the brain. Curr Opin Gastroenterol, 2012. 28(6): p. 557-62. Kang, D.W., et al., Reduced incidence of prevotella and other fermenters in intestinal

4 bifidobakterier: B. bifidum, B. breve, B. infantis og B. lactis, 3 lactobaciller: L. casei, L. paracasei and L. brevis samt Lactococcus lactis.

microflora of autistic children. PLoS One, 2013. 8(7): p. e68322 West R, Roberts E, Sichel LS, Sichel J (2013) Improvements in Gastrointestinal Symptoms among Children with Autism Spectrum Disorder. Receiving the Delpro® Probiotic and Immunomodulator Formulation. J Prob Health 1: 102.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 25


VIDEN OG VIDENSKAB

Smerter i kroppen, smerter fra nervesystemet Har du kroniske smerter, har du måske både muskel- og nervesmerter. De to ting hænger næsten uløseligt sammen, selvom forskerne helst vil skille det ad, så man lettere kan finde medicin, der virker meget specifikt. Men du skal hele vejen rundt om din krop - og hvordan du ellers har det - for at få brikkerne i det store smertepuslespil til at falde på plads. En af brikkerne hedder alfaliponsyre. Af Marianne Palm

Smerter er måske noget af det, der er sværest at beskrive for den enkelte klient eller patient. Har man haft smerter i mere end seks måneder, har man fra officielt hold valgt at betragte det som kroniske smerter, og i dag vil man forsøge at behandle smerter ikke kun med medicin, men også med mere tværfaglige discipliner, hvor man tager udgangspunkt i den enkeltes situation. Ser man på de medicinske muligheder, er der egentlig ikke så meget nyt at berette op gennem de sidste tyve–tredive år, og derfor er det vigtigt, at du som kronisk smertepatient finder overskud til måske at finde nogle supplerende eller alternative løsninger til det, som konventionelle smertelæger kan tilbyde dig. Hos smertelægerne begynder behandlingen selvfølgelig med at klarlægge, hvilken type smerter der er tale om, og hvad årsagerne eventuelt kan være. Dernæst starter ofte nogle forsøg med at begynde smertedæmpningen med en medicin med færrest mulige bivirkninger stigende til medicin, som alle godt ved har en hel række ulemper, og som umiddelbart blot ikke fremstår som nogen god løsning, men kan være nødvendig for at skabe et tåleligt liv.

26 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Kroniske smerter Artiklen her henvender sig hverken til den akutte situation, hvor man fx i forbindelse med en operation har brug for smertelindring, eller lindring til de smerter, der kan opstå i forbindelse med kræft. Men har du kroniske smerter, kan du roligt læse videre, for der er både kosttilskud og muligheder gennem træning til at få et helt anderledes stærkt liv, hvor smerter minimeres, omend de måske aldrig helt forsvinder. Fra officielt hold opdeler man typisk smerter i tre områder, uanset om de er akutte eller kroniske: Smerter, som udgår fra knogler, led, muskler, hud og slimhinder. Man kan typisk mærke, hvorfra smerterne stammer, og der vil være en akut eller kronisk inflammation, som ofte forværres ved bevægelse. Smerter, som udgår fra mere diffuse områder, fx smerter ud i armen, som skyldes hjertesmerter, eller smerter fra fx nyresten, der kan skabe problemer i hele maveregionen eller ryggen. Neuropatiske smerter er smerter, der opstår og udgår fra centralnervesystemet og fra de nerver, som er påvirket som følge af skade eller sygdom. Smerterne vil ofte beskrives som sviende, stikkende, brændende eller jagende, og mange beskriver elektriske stød, især i forbindelse med fantomsmerter. Beskrivelserne af smerterne kan ikke alene sige noget om, hvorvidt det er neuropatiske smerter, eller om problemerne hører til i ovenstående grupper, så du skal selvfølgelig tage eksperterne med på råd.


VIDEN OG VIDENSKAB

Oftest kan der være tale om en blanding af alle tre grupper af smerteproblematikker Man har således ikke ”bare” smerter, styret af nervesystemet, men måske også muskulære problemer i samme område. Man har måske problemer med forstoppelse med luft i tarmene, som ikke skyldes de neuropatiske smerter, og både i den mere komplementære tankegang og hos fx neurologen eller ortopædkirurgen bør der laves en grundig journal, der nøje beskriver, hvilke andre problemer du har. Du skal derfor ikke lade dig nøje med en specialist fx kun i nerver eller i muskler, men en specialist, der kan vurdere alle dine symptomer som et samlet hele. Det kan bl.a. osteopater, kiropraktorer, Body SDS terapeuter eller akupunktører samt biopater og naturopater, men du skal selvfølgelig være grundig udredt fra fx neurologer og ortopædkirurger, så man behandler ud fra det korrekte billede af kroppens funktioner og ikke står med manglende brikker til det store puslespil, der kan opstå, når mangeartede symptomer optræder på en gang.

Her kan du selv hjælpe til ved fx helt nøgternt at nedskrive alle dine symptomer og fx føre både spise-, motions- og smertedagbog. Der er ofte nogle meget klare sammenhænge mellem for meget og for lidt motion, for dårlig ernæringsstatus med alt for meget sukker, alkohol og andre næringstyve indblandet samt manglende erkendelse af, hvordan vi ellers passer vores kroppe. De mange faktorer, der spiller ind, er ikke skrevet her for at påføre dig en følelse af, at du selv er skyld i, at du er blevet syg. Men du kan gøre meget selv for at få det bedre, og her er fx medicin og kosttilskud kun en meget lille del af den værktøjskasse, du skal tage i brug. Til gengæld kan en fyldt og ordentlig værktøjskasse være guld værd for krop, sind og ånd.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 27


VIDEN OG VIDENSKAB

Klædt på til smertefrihed kan du også blive af bl.a. alfaliponsyre Alfaliponsyre har i årevis i udlandet været kendt som en vigtig smertedæmpende støtteterapi. Herhjemme har brugen haft lidt trange kår grundet vores ministerielle opdeling i kosttilskud hos fødevarestyrelsen og naturlægemidler/ lægemidler hos Lægemiddelstyrelsen, men det er nu lykkedes Natur-Drogeriet at få lov til at sælge en kapsel med 40 mg alfaliponsyre, hvor der også er tilsat C- og E-vitamin. De tre ingredienser afhjælper den kaskade af belastninger på cellerne, som ellers kan føre til de stærke smerter i og fra nervesystemet.

Neuropatisk smerte ses typisk i forbindelse med nedenstående sygdomme/tilstande: • Efter amputation (fantomsmerter) • Efter operation eller skade, hvor nerver bliver skåret over • Helvedesild • Ansigtssmerter (trigeminus neuralgi) • Diabetisk nervebetændelse • Skader efter stråleterapi eller kemoterapi i forbindelse med cancer • Nervebetændelse efter alkoholmisbrug • Diskusprolaps • Blodprop eller blødning i hjernen • Sclerose • Rygmarvsskader (fx trafik- eller faldskærmsulykke) kilde: minsmerte.dk.

Fra forskningen i sclerose har man også set en gunstig effekt, sandsynligvis fordi alfaliponsyren hindrer myelinskederne, som omgiver alle nerveceller, i at blive nedbrudt.

Mange forskellige sygdommes udvikling kan være afhængig af at blive beskyttet mod de frie iltradikaler, som ellers bombarderer cellevæggene. Det gælder ved diabetisk neuropati, det gælder også ved forskellige kredsløbssygdomme, og fx ser forskningen også interessant ud, når man kigger på sygdomme som migræne eller Alzheimers.

28 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Natur-Drogeriet A/S har som det første firma i Danmark alfaliponsyretabletter til ernæringsmæssig behandling af mangel på alfaliponsyre ved diabetisk neuropati og til andre medicinske formål. Kapslen er på 40 mg, og du skal tage 4 stk. morgen og 4 stk. aften for at nå op på den dosis, der er blevet brugt i de fleste studier. Der er tilsat C- og E-vitamin, som hjælper alfaliponsyren til at virke bedre. Fortsæt med kuren i minimum tre måneder. Derefter kan du holde en pause for at mærke, om de gør en forskel for især nervesmerter og ellers starte op igen.

Hjælp til selvhjælp - fra en lårbensamputeret redaktør

Neuropatiske smerter er en gåde for mange. Er det hjernen, som sender for kraftige smertesignaler til kroppen, eller er det nerverne ude i kroppen, som er oversensitive og derfor sender signaler til hjernen, der reagerer med nye og måske kraftigere smerteimpulser? Det ved man faktisk ikke så meget om, men hvis du ser dit nervesystem som en del af resten af kroppen, fx nervernes forbindelse til dine muskler - og musklerne som den del af kroppen, der skal sende sunde impulser til dit nervesystem, så er du allerede godt klædt på.

• jeg får mere ondt, hvis jeg sidder for meget ned eller er tvunget til at stå op i længere tid.

Hvor god du er til at håndtere smerter, handler selvfølgelig om din smertetærskel, men også om, hvordan du kan hjælpe dig selv i hverdagen til at få et andet syn på dine smerter. - Forsøger smerterne at fortælle dig noget? Jeg er fx amputeret og har altid fantomfornemmelser eller smerter, og de fungerer på mange måder for mig:

jeg får mere ondt, hvis jeg ikke får trænet lidt hver dag. Overkrop (”fra navlen og op”) tre dage om ugen og underkrop andre tre dage. Helt optimalt træner jeg hele kroppen lidt hver eneste dag året rundt, men veksler, så jeg ikke får for mange smerter.

• jeg får også mere ondt, når jeg er træt, så jeg går tidligere i seng end før min amputation. • jeg får mere ondt, når jeg har ”ondt i livet”, altså har problemer eller bekymringer, jeg ikke gør noget ved. • spiser jeg usundt, fx uregelmæssigt og får lyst til ”junk”, så har jeg helt klart en dårligere dag end en god dag. - Mine fantomsmerter fungerer som min forlængede mavefornemmelse. Hvis jeg ikke lytter til min intuition, får jeg også mere ondt, med andre ord, så sladrer fantomerne om, at jeg ikke passer på mig selv, og hvad jeg egentlig gerne vil og ikke vil i livet.

Erfaringer viser både fra osteopatien, kiropraktikken, akupunkturen og sågar ernæringslæren og brugen af medicinske urter, at smerter, der fx opstår i benene, sagtens kan handle om nakkeproblemer. Eller smerter i hovedet skyldes forkert ernæring, kropsholdning, skæv fodstilling og så videre. Med andre ord skal du finde en behandler, der er interesseret og nysgerrig nok til at finde hele vejen rundt og ikke kun være fokuseret på det område, hvor smerten mærkes.

Hvordan er det med dig? Kan du genkende noget af det og bruge det i dit liv til at få det bedre med smerter? Eller ovenikøbet blive smertefri? Blot nogle tanker fra mig … Marianne Palm, redaktør på sund-forskning

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 29


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Stressrelateret Herpes simplex I klinikken ser jeg flere og flere klienter med stress. Jeg ser også mange flere med herpesudbrud. Det fik mig til at studere lidt om, hvorvidt der kunne være en sammenhæng.

Af Thomas Kjærsgaard

Herpes er et udbredt udbrud i huden forårsaget af en herpes virus. Der dannes i starten små grupper af væskefyldte blærer, der bryder ud og giver sig til udtryk som ubehagelige sår, oftest forkølelsessår omkring munden. Herpes simplex vira (HSVs) er store dobbeltstrengede DNA vira, der almindeligvis ses i hud og slimhinder i og omkring munden, på kønsorganer og i øjenslimhinden. De to stammer af HSV, der er mest almindelige, betegnes type 1 (HSV-1), der sædvanligvis giver infektioner i ansigtsområdet og i øjets slimhinde, samt type 2 (HSV-2), som oftest forårsager sygdom i og omkring kønsorganerne. Mere end en tredjedel af verdens befolkning har tilbagevendende HSV infektioner. Både type 1 og type 2 virus spredes via direkte kontakt med smittet sekret, hud og/eller slimhinder. HSV forlader aldrig kroppen efter en infektion, hvilket resulterer i tilbagevendende tilstande som hornhindebetændelse, forkølelsessår og feberblister, genital herpes samt forskellige udbrud af skægpest og neglebetændelse. Selve infektionen sker ved, at HSV trænger gennem huden og begynder at formere sig. Virus transporteres derefter via nerverne til nervecellerne i de sensoriske nervebundter (ganglier) i det autonome nervesystem, der er det nervesystem, som viljen ikke har styr over. Det er det nervesystem, der sørger for bl.a. åndedrættet, hjerteslaget, tarmbevægelsen etc. Alt sammen aktiviteter, som vi heldigvis ikke skal tænke over bliver udført. Det autonome nervesystem er samtidig også nerver, der ved for stor påvirkning af stresshormoner som binyrebarkhormon, kortisol og adrenalin kan give hjertebanken, svedeture, dårlig mave, stakåndethed og hovedpine.

30 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Når herpesvirusset når hertil, kan det ligge latent i lang tid og vente på at blive reaktiveret, i takt med at kroppens immunforsvar nedjusteres på et tidspunkt. Nye studier påviser, at ved for meget stress udskilles et protein (JNK), der gør, at herpesvirus igen reaktiveres. Det vandrer så uhindret via nervebanerne tilbage til de sensoriske nerver i huden og slimhindeoverfladen og forårsager sår og inflammation. Der er faktisk ingen, der helt ved, hvorfor virusset har evnen til at undvige det almindelige immunforsvar og derved ikke blive slået ned en gang for alle, men derimod styrkes i områder med nedsat immunforsvar. Det er derfor, at det oprindeligt blev kaldt ”forkølelsessår”, fordi udbruddet kommer, når immunforsvaret er nede. Men det er ikke kun ved stress og infektioner, at reaktiveringen startes. Det kan også være ved forskellige stimuli såsom traumer, UVstråling fra solen, ekstreme temperaturændringer, allergi eller intolerance mod hvede samt hormonelle svingninger som fx graviditet og menstruation. Når herpesvirusset er vågnet igen, er udbruddene ikke begrænset til stedet med den oprindelige infektion, fordi virus kan rejse gennem nerveenderne og videre derfra til resten af kroppen. Reaktiveringen kan derfor optræde nye steder på kroppen fra gang til gang. Dog er udbrud ved hud og slimhinder omkring munden mest hyppige for type 1 og ved kønsorganerne ved type 2. Reaktiveringen kan variere meget og afhænger af værtens sundhedsstatus. I vores del af verden sker der for store udladninger af stresshormoner i dag oftere end forkølelser, så man burde overveje at omdøbe udbruddene til ”stress-sår”.


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Kostmæssigt kan behandlingen bestå i en kombination af diæt med højt indhold af aminosyren lysin og samtidig udelade kost med højt indhold af aminosyren arginin. God kost med højt lysin-indhold: - Kød - Kartofler - Mælk - Gær - Fisk - Kylling - Bønner - Æg Mindre god kost med højt arginin-indhold: - Chokolade - Jordnødder og andre nødder - Spirer - Cornflakes - Gelatine - Rosiner Derudover kan det være meget vigtigt at udelukke gluten fra kosten.

Den normale behandling af herpesudbrud er primært at styrke kroppens eget immunforsvar. Det kan være ved udrensning og genopbygning med Detox Kit, vitamin B, C og D, Longo Vital etc. Til forebyggelse af selve virusangrebet anvender jeg det homøopatiske lægemiddel Engystol-tabletter. 1 tabl. 3 x dagligt. Akut i udbrud op til 2-3 tabl. 3 x dagligt. Når herpesudbruddene skyldes for meget stress, er tabletpræparatet Nervoheel meget vigtigt, idet det stimulerer det vegetative nervesystem til at slappe af og nedjustere produktionen af stresshormoner, der sætter udbruddet i gang igen. Derudover er det vigtigt at meditere, slappe af og udføre ting, der ”giver liv” til kroppen og sindet. Se evt. Det Homøopatiske Hjørne i sidste sund-forskning, hvor jeg skrev om stress. I den akutte fase kan man også tage 30 dråber af hhv. Ranunculus-Homaccord og Mezereum-Homaccord i en halv liter vand og drikke det slurkvis over dagen. I hvilefaserne kan man aktivt gøre noget for at nedtone og forlænge tiden imellem udbruddene. Her giver jeg en 10-ugers kur med det homøopatiske ampulmiddel Herpes simplex nosode injeel - to ampuller om ugen. Rent lokalt på huden bruger mange læger i Tyskland næsesprayen Euphorbium Comp direkte på herpesudbruddet. Det er, fordi planten Euphorbia (vortemælk) er meget virushæmmende, og studier viser, at det har en effekt næsten lige så god som hormonet Aciclovir, som man normalt anvender inden for den etablerede medicin. Aciclovir er effektiv mod viruskulturer, men forandrer ikke sygdommens forløb eller forhindrer gentagelse. Endvidere giver den en potentiel risiko for reduceret modstandsdygtighed ved længere tids brug.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 31


VIDEN OG VIDENSKAB

Spis din hjerne glad Kost med et lavt indhold af kulhydrater og et højt indhold af fibre og gode fedtsyrer kan være med til at stabilisere blodsukkeret og tabe de overflødige kilo. Det er bestemt ikke ny viden, men nu tager Dr. David Perlmutter skridtet videre i sin nyeste bog, Hjernens nye liv, og argumenterer for, at kosten ikke blot har betydning for vores krop, men i lige så høj grad for vores hjerne. Af Benedikte Mikkelsen

Sygdom, urent og ulækkert er manges første tanke, når de hører ordet ”bakterier”, men faktum er, at mennesket ikke kan overleve uden de små encellede mikroorganismer. I vores krop har vi ca. ti gange så mange bakterier, som vi har celler, og samles alle bakterierne, ville de fylde omkring to liter. Bakterierne i kroppen lever af den mad, vi spiser, og en usund kost med et højt indhold af kulhydrater, gluten og sukker kan medføre en ubalance i bakteriesammensætningen, som kan have konsekvenser for hele vores helbred - også vores nervesystem. Dr. Perlmutter er neurolog og hjerneforsker og er gennem forskning kommet frem til, at bakterierne i vores mave-/tarmsystem har betydning for udviklingen af hjernesygdomme som depression, ADHD, autisme og demens. Han mener, at vi ved at ændre vores kost kan sikre en overvægt af de gode, livsnødvendige bakterier i tarmene og dermed give hjernen bedre vilkår for at undgå sygdomme, og han har seks vigtige anbefalinger, du kan følge for at styrke din hjerne gennem din tarm.

Sunde fedtstoffer reducerer risikoen for sygdomme i krop og hjerne Ja, den er god nok - nyd vin, te, kaffe og chokolade Vin, kaffe og chokolade i moderate mængder er godt for tarmen og dermed også for hjernen. Det skyldes antioxidanterne, som findes i frugt, grøntsager, chokolade og plantebaserede drikke som te, kaffe og vin. Især te har gavnlig effekt på tarmfloraen, og både grøn og sort te har antiinflammatoriske egenskaber og giver næring til de gavnlige bakterier i tarmen. Rødvin er, ud over at være gavnligt for tarmbakterierne, med til at udsætte ældningsprocessen, gavnligt for hjertet, stimulerer blodtilførslen til hjernen og hæmmer fedtcellers udvikling. Alt skal, som bekendt, være med måde, og det anbefales, at kvinder ikke drikker mere end et glas vin om dagen og mænd højst to glas.

32 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

David Perlmutter, MD, kommer til København d. 27. og 28. oktober 2017. Du kan møde lægen, forskeren og forfatteren, der er i gang med at revolutionere alt, hvad vi ved om sygdom og DIN fremtids sundhed - gennem maven. Læs mere og køb billet på: www.alun.dk/shop/drdavid.html

Glad tarm, glad hjerne Præbiotika er de stoffer, som tarmbakterierne lever af og har brug for til at vokse og være aktive. De er ufordøjelige og kommer ned i tarmen uden at være blevet nedbrudt af mavesyre eller enzymer. I tarmen nedbryder bakterierne præbiotikaet og danner stoffer, der beskytter tarmslimhinden. Samtidig er præbiotika med til at forbedre kroppens optagelse af mineraler, det reducerer inflammation i tarmen, giver større mæthedsfornemmelse og hjælper til vægttab. Det anbefales at indtage 12 gram præbiotika dagligt enten gennem kosten, som kosttilskud eller en kombination. En god kilde til præbiotika er rå jordskok, rå mælkebøtteblade, rå hvidløg, rå porre, løg (rå og tilberedte) og rå asparges - alle ingredienser, der smager dejligt i en blandet salat.

Gode bakterier i tarmen giver hjernen bedre vilkår Mælkesyrebakterierne er på banen igen Probiotika indeholder levende mikroorganismer og bruges til at ændre tarmfloraen, så der kommer en større koncentration af gavnlige bakterier. De gode bakterier fra probiotika er med til at holde slimhinden i tarmen sund og stabilisere pH-værdien, samtidig med at de producerer stoffer, som dræber skadelige bakterier, virus og svampe. Det mest kendte probiotika er nok mælkesyrebakterier, som blandt andet findes i gærede mejeriprodukter som surmælk og yoghurt. Men også fermenterede fødevarer som kefir, kombutcha-te, kimchi (asiatisk surkål), syltede grøntsager (pickles) og sauerkraut er gode kilder til indtag af probiotika. Det er også muligt at tage probiotika som kosttilskud, der kan købes som håndkøb i helsekostforretninger. Mindre kulhydrat, mere af det gode fedt Et stort indtag af kulhydrat kan være problematisk, fordi kulhydrat i for store mængder forhøjer blodsukkeret. Når det handler om at bevare en sund tarmflora, og dermed også at bevare en god hjernefunktion, har blodsukkerregulering første prioritet. Nyeste forskning viser, at en kulhydratfattig diæt med stort indtag af de sunde fedtstoffer fra eksempelvis avokado, nødder, mandelmælk og olivenolie og uden indtag af gluten reducerer risikoen for sygdomme både i krop og hjerne.

Mindsk kemien i din dagligdag Undgå de tarmskadelige stoffer, der kan være i drikkevandet, og filtrér vandet i en filterkande eller gennem et filter, som placeres direkte på vandhanen. Filtrering reducerer de kemiske påvirkninger, som kan forstyrre bakteriebalancen i kroppen. Mindsk desuden brugen af dåsemad (dåserne er ofte beklædt med BPA, der indeholder hormonforstyrrende stoffer) og forarbejdede fødevarer og færdigretter, der indeholder kunstige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Derudover kan man undgå at bruge plastik i mikrobølgeovnen, ligesom man bør undgå at opbevare madvarer i plastbeholdere af PVC. Sult engang imellem Faste, og dermed kalorierestriktion, øger insulinfølsomheden og sætter din krop i en fedtforbrændingstilstand, som øger tarmbakteriernes sundhed. Ved faste opnås en voldsom stigning i antioxidanternes funktion med at afgifte, beskytte mod og reducere inflammation. Et andet vigtigt resultat af faste er, at det forhindrer celledød, som kan have store konsekvenser og medføre sygdom i hele kroppen - også i hjernen. Faste, hvor der helt undgås mad i 24-72 timer, bør udføres med regelmæssige intervaller mindst fire gange om året. Personer med diabetes skal konsultere læge forinden, og det anbefales alle at starte med at faste i 24 timer og øge varigheden efter nogle gange. Under fasten drikkes masser af vand, og vanlig medicin skal stadig indtages.

Undlad at spise i 24-72 timer mindst fire gange årligt, så du afgifter din krop og beskytter mod og reducerer inflammation.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 33


VIDEN OG VIDENSKAB

Smil og vær glad (i mundhulen) Smilet er den korteste vej imellem to mennesker og en del af vores selvrepræsentation, når vi skal fungere i sociale sammenhænge. Det at smile kan dog for mange være problematisk. Parodontose (i daglig tale paradentose, de løse tænders sygdom) er en lidelse, overraskende mange danskere lider af. Det er estimeret, at hver anden dansker over 45 år, i mere eller mindre grad, lider af paradentose. 34 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB Af Benedikte Mikkelsen

Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet, der kan blive kronisk og med tiden medføre lange og løse tænder. Tandkødet bliver slapt, og der opstår lommer, hvor betændelsen kan ”gemme sig”, især hvis man ikke børster tænder grundigt. Betændelsen får tandkødet til at trække sig tilbage, så tænderne blottes mere og mere, og tænderne kan endda falde ud. Årsagen til, at tandkødet trækker sig tilbage, er, at kæbeknoglen, som holder tandkødet oppe, svinder, og der derfor ikke er noget til at holde tandkødet på plads. Det sker blandt andet på grund af tandkødsbakteriernes affaldsstoffer. Dårlig ånde og manglende evne til at tygge maden opstår ligeledes som følge af sygdommen. Det er i det hele taget en socialt belastende og ret trist sygdom, som udfordrer ordsproget smil til verden, og verden smiler til dig. Husk lige tandbørsten … og tandtråden Ja, det er ikke ny viden, at en god tandhygiejne er vigtig, da det virker præventivt på huller i tænderne og diverse betændelsestilstande i tænder og tandkød. Paradentose kan ligeledes i nogle tilfælde sættes på standby, hvis tandbørstningen er meget grundig, og tandlægebesøgene er ofte, men det er stadig en kronisk sygdom.

Det er essentielt, at du præventivt bekæmper paradentose blandt andet ved at have en god mundhygiejne.

Kun folk over 100 år taber tænderne! Nej, sådan forholder det sig faktisk ikke. Nogle mennesker er i større risiko for paradentose end andre. Generelt forholder det sig sådan, at jo tidligere i livet paradentose udvikler sig, desto mere alvorlig og aggressiv er den. Med alderen bliver modstandskraften mod sygdommen også svagere. Paradentose optræder typisk hos personer i alderen 30 til 40 år, og efter 40-års-alderen er paradentose den mest almindelige årsag til tab af tænder.

Din risiko for at udvikle paradentose er særlig stor, hvis du: - er ryger

- har dårlig mundhygiejne - har nedsat immunforsvar - lider af stress - er arveligt disponeret - har systemiske sygdomme som eksempelvis diabetes

Aktivér dit immunsystem Netop en aktivering eller genoprettelse af immunsystemet til bekæmpelse af paradentose lå til grund for et pilotprojekt udført af en praktiserende tandlæge, hvor produktet SensiStop blev anvendt. SensiStop er et immunkorrigerende homøopatisk lægemiddel, som indtages i dråbeform. 14 paradentosepatienter deltog i forsøget, og de skulle tage 10 dråber tre gange om dagen i fire måneder. Forsøget viste, at produktet SensiStop havde en gavnlig virkning på sygdommen. Blødninger fra tandkødet forsvandt, tandkødslommer blev mindre dybe, løse tænder satte sig bedre fast, og der viste sig en generel bedre sundhed i mundhulen. Paradentoseproblemet er sammensat af forskellige faktorer, men der er to hovedårsager, som medvirker til udviklingen af sygdommen: dårlig mundhygiejne og svækket immunforsvar. Vi har alle mange bakterier i munden, og normalt er det immunforsvaret, der holder tandkødet rent. Ved paradentose får bakterier, grundet svækkelse af immunforsvaret, uhindret adgang til at angribe tandkødet. Konklusionen på projektet lød, at produktets positive effekt skyldes, at forsøgspersonernes immunsystem blev genoprettet. Patienterne kurerede så at sige sig selv, da deres modstandskraft mod de kraftigt betændelsesfremkaldende bakterier, som findes ved paradentose, blev styrket. Flere af patienterne døjede endvidere med allergier, og også her var der en forbedring.

Bakterierne, som ses i sygdomsbilledet hos en paradentosepatient, ses også ved andre sygdomme. I faglige kredse diskuteres det, hvorvidt paradentose har en påvirkning på mennesker, som lider af eksempelvis hjertesygdomme, gigt og diabetes. Bukkehorn til bisserne Bukkehorn har i årtusinder været brugt som et særdeles lokalt betændelseshæmmende middel, eksempelvis i tarmen eller på huden mod bylder, men en særlig formular/ekstraktionsmetode er nu blevet patenteret og anvendes i tandpastaen Fenucure. Bukkehornsekstraktet, som findes i tandpastaen, er udviklet specielt til tandkødsbetændelse og begyndende paradentose. I et mindre studie fra USA så man en helbredelsesprocent, man sjældent ser. Tyve deltagere brugte tandpastaen i fire uger, og der var en helbredelse af tandkødets beskaffenhed hos 19 ud af 20 deltagere. Færre smerter, en radikal nedsættelse af blødende tandkød, nedsættelse af dannelsen af tandsten og generelt nedsættelse af tandkødsbetændelse var også blandt resultaterne. Deltagerne var mellem 20 og 88 år, og alle havde moderat til svær tandkødsbetændelse. Ikke nok med det, så er tandpastaen også fri for parabener, phtatalater, triclosan, chlorhexidin, palmeolie og microplast. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 35


VIDEN OG VIDENSKAB

God mundhygiejne eller miljøbevidst? Gyser du, når du ser billeder fra verdenshavene, hvor plastikøer så store som hele kontinenter skvulper rundt. Du tænker: ”Jeg vil gøre alt for at mindske mit personlige plastikforbrug”, men om aftenen står du og børster tænder med din tandbørste … lavet af plastik. Men nu behøver du ikke tænke enten eller, nu kan du tænke: ”Jeg kan både holde en god mundhygiejne og tænke på miljøet”. En bionedbrydelig tandbørste med blødt børstehoved er sidste nyt for dig, der gerne vil have en sund mund, uden at det belaster krop og miljø. Af Benedikte Mikkelsen

Børst tænder, hver gang du vasker hænder. Det er nok de færreste af os, som følger det råd, men en grundig tandbørstning morgen og aften skal der til for at holde tænder, tandmellemrum og tandkød rent og sundt. Det frarådes faktisk også at børste mere end tre gange dagligt, da det kan skade tænder og tandkød. Men sammen med tandtråd er tandbørsten det bedste forsvar mod plak, som fremmer bakterievæksten, som i værste fald kan give paradentose. Tandbørsten skal skiftes hyppigt, og det kan være en god ting at have to, så de kan nå at tørre helt imellem børstningerne især hvis du er blandt de flittige, som børster efter hvert måltid. Brugte tandbørster er en miljøbelastning Antallet af brugte tandbørster på verdensplan er svær at estimere, men det er selvsagt ikke et fåtal, hvis en stor del af verdens befolkning skifter tandbørsten efter fx 10-12 uger. Tandbør-

36 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

sterne, som regel fremstillet af plastik, ender i skraldespanden sammen med andet affald, som sendes til forbrænding, hvilket er belastende for miljøet. Den nye bionedbrydelige tandbørste er fremstillet af majsstivelse, og efter endt brug brækker du blot hovedet af og smider selve håndtaget til kompostering. Er din hjemmekompost aktiv, tager det højst seks måneder, før tandbørsten er godt i gang med at blive nedbrudt. Majsstivelse til fremstilling af tandbørster er skridtet videre fra den kendte bambustandbørste, da majsstivelse er nemmere og hurtigere for naturen at nedbryde. Selve hovedet har nylonbørster og er garanteret fri for det hormonforstyrrende bisphenol A. Samtidig er den venlig mod dine tænder og tandkød og behagelig at have i munden. En tandbørste, som skøjter rundt i hånden på dig, bliver du også fri for, da designet er enkelt og ergonomisk, hvilket gør tandbørsten behagelig at holde på og nem at arbejde med.


VIDEN OG VIDENSKAB

700 årlige besøg fra tandbørsten Plastik afgiver mikrostykker ved anvendelse, og det er ikke en rar tanke, når man flere hundrede gange årligt putter en plastiktandbørste i munden. En tandbørste lavet af plastik kan derfor være potentielt skadelig for dig og din krop. Efter tandbørstning skyller du munden, og mikroplasten ender i afløbet - for derefter at ende i naturen og verdenshavene.

En dråbe i havet har også ret Måske tænker du, at udskiftningen af din plastiktandbørste ikke betyder meget i det store billede. Men i Danmark er det estimeret, at vi smider 600 tons plastik ud i form af tandbørster om året. Hvis du og din omgangskreds går i front og skifter plastiktandbørsten ud med en bionedbrydelig, så sparer du din egen krop og naturen for meget af den skadelige plastik.

Alt materiale afgiver mikrofragmenter ved brug, men da majsstivelse kan nedbrydes i dit system og i naturen, er den ikke skadelig for hverken krop eller miljø. Et lille, men bestemt ikke ubetydeligt ekstra plus er, at emballagen også er fremstillet af majsstivelse og derfor bionedbrydelig.

Biotandbørster fremstillet af majsstivelse er fra firmaet Jack n’ Jill, og de fås både til børn og voksne. De kan købes i helsekostbutikker og på www.safehealth.dk.

Sådan børster du dine tænder korrekt:

Vælg en blød tandbørste med et lille børstehoved, hvor hårene er afrundede, så får du rene og glatte tænder uden at skrubbe for hårdt til tandkødet. Samtidig slider en blød børste mindst muligt på tænderne. Put en smule tandpasta på din tandbørste, og hold børsten på overgangen til tandkødet og i en 45 graders vinkel mod tandfladen. Hold et jævnt tryk, og bevæg børsten i små bevægelser, mens du trækker børsten hen over tandrækken. Læg ud med ydersiden i overmunden, derefter indersiden og til sidst tyggefladen. Det samme i undermunden. Husk at børste din tunge, så fjerner du endnu flere bakterier fra mundhulen.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 37


VIDEN OG VIDENSKAB

Er du på flourholdet? Alt det man skal tage stilling til hele tiden! Din tandpasta er endnu en kilde til bekymring, for hvad skal du tro på? Flourindholdet i din tandpasta – er det den rene gift, reducerer det din IQ, og er det hormonforstyrrende? Eller skal du tro tandlægerne, når de siger, at mængden af flour(id) er så lille, at du skal indtage store mængder tandpasta, før det anses som sundhedsskadeligt Af Benedikte Mikkelsen

Kend dit periodiske system, før du køber tandpasta. Lyttede du efter i fysiktimen? For så ville du vide, at det er forkert at sige, at der er flour i tandpasta. Teknisk hedder det flourid, da det er i en kemisk forbindelse med metal. Flour og klor er eksempler på grundstoffer og giftige gasarter, som kan slå folk ihjel. Når klor går i forbindelse med metal, bliver det til natriumklorid, som du kender som køkkensalt. Så klor er livsfarligt, men køkkensalt er ufarligt. Selvfølgelig, spiser du store mængder køkkensalt, så er det forbundet med en risiko. Samme historie gælder for flour i tandpasta - det er den kemiske forbindelse mellem flour og et metal.

Det er altså ikke den farlige flourgasart, der tilsættes tandpastaen, men natriumfluorid. Spiser du en hel tube tandpasta på én gang, kan du få fluoridforgiftning. Så lad være med det! Ifølge tandeksperter er det netop fluorid i tandpasta, der er effektivt til beskyttelse mod huller i tænderne. Bruger du tandpasta uden flourid, er det en god ide at begrænse dit sukkerindtag. Sukker nærer de bakterier, som giver huller i tænderne. Slip for kemien i din tandpasta Som med alt andet er der flere sider af samme sag. At flouridindholdet i din tandpasta er det rene gift og kan give alvorlige bivirkninger, er blandt nej-til-flour-argumenterne. Grundet flourids dårlige ry er flere og flere gået over til tandpasta uden flourid, og produkter med fx et højt indhold af aloe vera er kommet på banen. Avivir Aloe Vera tandpasta indeholder 60 % aloe vera og virker blandt andet reparerende på rødt tandkød. Tandpastaen indeholder desuden baking soda, som modvirker dannelsen af tandsten og gør tænderne hvide og glatte. Du kan blive fri for kemi som triclosan og andre mistænkte hormonforstyrrende stoffer, som findes i ”almindelige” tandpastaer. Gurgler du med drikke Aloe Vera efter tandbørstningen, kan du øge den slimbeskyttende virkning, og synker du herefter, så styrker du samtidig dit immunforsvar.

Optagelsen af flourid fra tandpasta kan mindskes ved at lade være med at synke tandpastaen, når du børster tænder. Skyl munden grundigt med vand, og spyt al tandpastaen ud igen. 38 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Økologiske kosttilskud til de kolde måneder Natural Vitamin C giver dig hele 266 mg vitamin C i dagsdosis. Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion. Andrographis kaldes også ”Indisk Echinacea” og er igennem årtusinder blevet brugt i den ayurvediske tradition. Elderberry Syrup er en velsmagende mikstur af bl.a. hyldebær, ingefær og Manuka-honning.

Urter, planter, frugt og grønt - Fra naturens økologiske spisekammer til dig www.pukkaherbs.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 39


VIDEN OG VIDENSKAB

Skånsom vortebehandling Vorter udgør ikke kun et irriterende fænomen for voksne og legende børn i svømmehallen. Det er i høj grad et problem, hvis man får vorter på fødder, der absolut ikke må udsættes for sår. Det gælder fx ved diabetes, hvor et ellers lille sår kan udvikle sig radikalt. Derfor skal en eventuel vortebehandling ske med varsomhed, så der ikke går hul på huden. Tyske forskere har fundet et effektivt middel gennem nogle små mikroalger. Med meget stor virkning uden overhovedet at skulle ætse eller skære i den sårbare hud. Af Marianne Palm

Vorter er en virus, som ud over at være ganske smitsom også kan være et ret så generende kosmetisk fænomen, der er svært at komme af med. Nogle mennesker bliver meget let smittet, andre bliver det aldrig, og fra officielt hold har man ikke fundet årsagen til, at vi reagerer så forskelligt på de op til 60 forskellige vortevirusser, som kan smitte på hænder og fødder hos mennesker. Biopater, naturopather og ernæringsterapeuter er ret sikre på, at det er personer, der af andre årsager har et lettere belastet immunforsvar, som lettere bliver smittet, men uanset, så har tyske forskere gennem studier af den lille mikroalge, spirulina, opdaget, at den er særlig virksom mod vortevirus, ligesom den også virker på herpes virus og endda på neglesvamp. Når produktet Spirularin® VS smøres på, kan nogle helt specielle aktive stoffer, kaldet polysaccarider, beskytte de raske celler mod virus, og det gælder også den raske hud under vorten. Det betyder, at kroppens celler bliver beskyttet mod virus, og vorten forsvinder, når den ikke længere kan invadere de hudceller, der dagligt dannes. De gode erfaringer fra brugen af produktet i Tyskland er opnået uden brug af skalpel, frysning, syre, laser e.l. Du kan dog få et hurtigere resultat, hvis du samtidig med Spirularin® VS bruger fryseterapi eller skalpel.

40 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Ikke bare spirulina En af jordklodens ældste mikroalger, spirulinaen, findes i mange variationer, og det er langtfra alle, der indeholder netop de aktive stoffer, som har denne meget specifikke virushæmmende effekt. De er fremdyrket under særlige forhold, og derefter er den særlige kombination blevet ekstraheret, som senere kan smøres på huden. Professor Reich fra Tyskland fortæller, at effekten ikke kan måles, når man spiser spirulinaprodukter, men skal påføres direkte på området med vorter.


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvordan ser fodvorter og vorter på hænderne ud? På hænder: • Vorter på hænderne er især placeret omkring neglene og på fingrene. • De ligner miniudgaver af blomkål. • Ofte kan børnene ikke lade være med at pille og bide i vorterne, som så bløder og smitter. På fødder: • Fodvorter sidder især, hvor fodballen er udsat for tryk. • De er ofte ømme, når man trykker samt står eller går på dem. • Fodvorter viser sig som flade, fortykkede hudområder med en hårdere kant omkring et lidt blødere midterparti. • Ved nærmere undersøgelse ses små sorte punkter i vorten. Der er ikke, som nogle ellers tror, rødder i vorterne. De sorte punkter skyldes blødninger i vorten som følge af trykket, når man går og står.

Før behandling med Spirularin® VS

3 mdr. efter behandling med Spirularin® VS

Anvendelse: Spirularin® VS smøres på huden to gange om dagen. Massér grundigt, indtil der ikke er overskydende creme tilbage. Tildæk ikke med fedtende produkter. Vorter kan være sejlivede, men erfaringerne fra Tyskland viser, at du kan have en effekt allerede efter seks ugers påsmøring.

Kilde: netdoktor.dk

Seriøs og dybdegående eksamineret

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus.

Meditation Mindfulness Lederskab Livsvej

"Meditation & mindfulness handler om at bevare et åbent sind & hjerte med fokus på at berige fællesskabet".

Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner ! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Heinrich Birk Johansen 20 års erfaring med meditation, mindfulness & yoga praksis. 4 års uddannelser til mindfulnesslærer, meditationsformidler og MBSR instruktør efter international standard. Uddannet Qi-gong / Tai Chi instruktør. Forskningsunderviser i mindfulness siden 2010 på Rigshospitalet og Skejby Universitetshospital.

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Tilbyder: Træning i bevidst nærvær - indre stilhed - empatisk kontakt, som personlig & faglig udvikling for private & professionelle. Workshops - foredrag - MBSR 8 ugers kurser - stilhedsretreats - uddannelser. Mindfulness Mentor - Mindfulness Baseret Lederskab - Mindfulness Master  Mindfulness Stress Coach - Mindfulness instruktør.

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

www.heinrichjohansen.dk


SPØRG EKSPERTERNE Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Louise Steen Farmaceut info@sund-forskning.dk

Tilskud og vandrivende medicin Kære Redaktion, Jeg er lige begyndt at tage vanddrivende medicin på grund af for højt blodtryk. Er der noget, jeg skal være opmærksom på i forbindelse med min medicin, altså når det kommer til at tage vitaminer og naturmedicin? Hilsen Bente Kære Bente, Tak for dit spørgsmål. Der findes flere forskellige typer af vanddrivende medicin, men normalt er det medicin af typen Thiazider, der ordineres, når det drejer sig om mildt til moderat forhøjet blodtryk, hvis funktionen af dine nyrer er normal. Der findes også vanddrivende medicin af typerne Slyngediuretika og Kaliumbesparende diuretika, men disse gives mere sjældent mod forhøjet blodtryk. Thiazider har sin virkning i nyrerne. Nyrerne filtrerer og renser konstant vores kropsvæske og er blandt andet med til at sørge for, at der er en balance i koncentrationen af de mineraler, der findes i vores kropsvæske. Thiazider virker, på kort sigt, ved at drive mineraler ud af kroppen og derved trække væske ud af kroppen, ved at danne mere urin. Via nogle tryksensorer og signalstoffer får hjertet besked om, at det ikke skal pumpe helt så kraftigt på grund af den mindre volumen af kropsvæske – med et blodtryksfald til følge. På længere sigt virker vanddrivende medicin ved at blødgøre karvæggene og derved nedsætte blodtrykket. Når man tager vanddrivende medicin, skal man være opmærksom på tabet af mineraler via urinen. Specielt skal man fokusere på, at der tabes en del kalium, magnesium og zink. Derfor vil jeg anbefale dig at spise en mineralrig kost og potentielt supplere med disse mineraler, samtidig med at du tager Thiazider. Kalium findes naturligt i størst mængder i kartofler, grøntsager og frugt, samtidig med at en del også fås ved at spise mælkeprodukter, groft brød og kornprodukter. Magnesium får du også ved at spise grove kornprodukter, som havregryn og fuldkornsrugbrød, mørkegrønne klorofylholdige grøntsager som broccoli og spinat, mandler og nødder.

42 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

For både kalium og magnesium gælder det, at jo mindre forarbejdet kosten er, des flere mineraler indeholder det. Zink får du blandt andet fra bælgfrugter, grove kornprodukter, magert kød og mælkeprodukter. Indtag af animalske produkter vil øge mængden af den zink, du optager fra grove vegetabilske fødevarer. Ud over Thiaziders påvirkning på de nævnte mineraler så kan udskillelsen af calcium (kalk) mindskes, når man tager Thiazider. Derfor kan det være mindre relevant at supplere med calcium, når man er på Thiazider, men det er svært at udtale sig om generelt, men kommer an på din helt specifikke kliniske situation. Når det drejer sig om urter, skal du være opmærksom på, at der er interaktioner mellem Ginkgo biloba og Thiazider. I sig selv har Ginkgo biloba en afslappende effekt på blodårerne og derfor en blodtryksnedsættende virkning, men det er blevet rapporteret, at samtidig indtag kan give en stigning i blodtrykket. Mekanismen bag interaktionen er ikke kendt. Det frarådes, at disse stoffer tages samtidigt. Glycyrrhiza glabra (lakrids) fremmer udskillelsen af kalium og skal derfor undgås samtidig med, at du tager dine Thiazider. Du skal overordnet være opmærksom på, at rigtig mange urter har en vanddrivende effekt af varierende styrke. Generelt er urter ikke nær så kraftigt vanddrivende som vanddrivende medicin, men har heller ikke den negative påvirkning på mineralbalancen. En kombination af vanddrivende medicin og vanddrivende urter kan give et for stort og ukontrolleret fald i dit blodtryk og potentielt også medvirke til dehydrering, og skal helst undgås. Nogle af de urter, der har størst vanddrivende effekt, er Apium graveolens (vild selleri), Astragalus membranaceus (hindeastragel), Solidago virgaurea (gyldenris) og Taraxacum officinale (mælkebøtte). Derudover skal du også undgå at tage afførende urter, såsom Cassia senna (på dansk sennes). Generelt vil jeg anbefale dig at konsultere din læge, en phytoterapeut, biopat eller naturopath eller en anden person med speciale i urter og medicin, inden du kombinerer din vanddrivende medicinske behandling med urter.


SPØRG EKSPERTERNE

Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Farvel til efterårsforkølelsen Kære Frede Jeg henvender mig til dig, da jeg ofte her i efteråret plejer at blive frygtelig forkølet og ofte med astmatiske tilstande, samtidig med at mine bihuler lukker. Lægen siger, det måske vil være en idé med astmamedicin. Men resten af året er det ikke et problem, så jeg ville høre, om der er noget jeg kan gøre for at komme af med mine luftvejsproblemer? Tina Bach, 37 år Kære Tina Først og fremmest er min anbefaling at undgå mælke- og osteprodukter, sukker og hvidt mel. Spis en sund kost, der hovedsageligt består af farverige grøntsager, fisk, olivenolie samt nødder og frø. Fisk er især nyttigt. De bedste krydderier er hvidløg, løg, ingefær, gurkemeje, cayennepeber og chili, som hver især er inflammationshæmmende og kan støtte dine luftveje. Kød bør begrænses og skal helst være fra vilde eller græsfodrede dyr, da det giver bedre fedtsyrebalance. Spar på frugt (pga. frugtsukkeret), men frugt er alligevel så nærende, at vi skal spise lidt af det hver dag. Spis gerne lidt mørke bær. Og mælk er slimdannende, så mælkeprodukter bør udelades, så længe der er en risiko for infektioner. Hvis du ønsker yderligere hjælp, kan du supplere med et bredt dækkende multivitamin-mineraltilskud (uden jern), fx Multivitamin Pharma Nord, 2 x 1 omega-3-fiskeolie, 1 x ImmiFlex, som er betaglucaner og D-vitamin, 3 x 1 tablet Sinux, som er en kombination af fem urter, 3 x 1 kapsel Astragalus Forte. Denne kombination bidrager til et normalt immunsystem og vil sikkert kunne gøre en forskel for dig.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 43


SPØRG EKSPERTERNE

Torunn Laksafoss Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Dine bakterier har brug for savl Vi har masser af bakterier i vores mund. Faktisk er der nok i nærheden af 100.000 bakterier pr. tand – om du altså børster dem grundigt hver dag. De fleste af dem er gode for os, men som med alle andre af kroppens bakterier, der danner biofilm på overflader, så er der et par skurke imellem. Får skurkene lov til at vokse sig stærke, kan bakteriesammensætningen begynde at virke mere skadelig. Hvad der især er afgørende for den gode bakteriesammensætning, er det savl, som vi hele tiden danner. Savl indeholder nemlig flere forskellige stoffer, der både kan dræbe skadelige mikroorganismer samt sørge for, at vores tænder bliver ved med at være sunde og stærke. For lidt savl er en af hovedårsagerne til, at vi kan få det dårlige skift i bakterier. Samme skift kan medføre, at du lettere får huller i tænderne, får sår inde i munden, der har svært ved at hele, eller i det hele taget bare har lettere ved at få infektioner i munden - såsom svamp. Meget medicin virker hæmmende på dannelsen af mundvand. I flæng kan jeg nævne ”lykkepiller”, antihistaminer og nogle blodtrykssænkende midler. Tager du nogen af disse, er det ikke sikkert, at du selv kan mærke, om du danner mindre mundvand. For mængden skal nemlig halveres, inden munden føles lidt tør. Spørg evt. din tandlæge, næste gang du skal til kontrol.

44 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Hvad kan du selv gøre for at have en sund bakteriesammensætning? Først og fremmest skal der jo savl til, så mad, der indeholder bitterstoffer, er godt. Det kan være de lidt mere stærke salater, de mest almindelige krydderurter eller fermenteret mælkebøtteekstrakt. For andre måske sukkerfrit tyggegummi, men bitterstoffer fra maden og urter har den fordel, at de samtidig stimulerer resten af fordøjelsen modsat tyggegummi. Har du allerede problemer med mundhulen i form af svamp eller sår, så vil jeg anbefale, at du skyller munden i Valleforce tilsat en smule vand. Valleforce indeholder en masse gode stoffer, som vil virke stimulerende på de gode bakterier og få dem til at vokse bedre og dermed kunne holde de dårlige bakterier i skak. Oplever du også, at trods tandbørstning + tandtråd HVER dag, så har du stadig lidt dårlig ånde, så vælg Valleforcen, og synk blandingen, efter at du har skyllet. Så får du nemlig et langt bedre resultat og får hjulpet den dårlige ånde på vej.

Tjek også Avivir Aloe vera tandpasta ud samt Fenucure, som kan gøre en forskel.


SPØRG EKSPERTERNE

Bettinna Delfs

Rikke Godthjælp

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Livskvalitet med slidgigt

Stress og akupunktur

Kære Bettinna Min fod forringer min livskvalitet. Lægen siger, det er slidgigt, og at der ikke er noget at gøre. Håber at du har en anden mening? Hilsen Lotte

Hej Rikke Jeg har hørt, at akupunktur kan hjælpe ved stres, men er det ikke psykisk, og hvordan hænger det sammen med nåle? Venlig hilsen Hildur

Kære Lotte Mit motto er, at man altid kan få det bedre :) Slidgigt kommer af forkert eller for lidt bevægelse. Spiser og drikker du overvejende syredannende mad, vil kroppen tære på knogler og brusk for at afbalancere blodets pH værdi. Så køb eller lån min bog ALKALINE LIVING – Anti-inflammatorisk kost, Gyldendal, her bliver du klogere på en basisk livsstil. Samtidig skal du lave små øvelser med dine fødder, gå på tå, vrik lidt fra side til side, og saml tændstikker op med tæerne. Gå gerne på sten på stranden. Øvelserne styrker de mange små muskler i fødderne. Træd også fødderne godt igennem på en lille blød bold. Efterhånden som du får det bedre, kan du bruge en lidt hårdere bold. META-Sundhed oversætter kroppens signaler til de følelsesmæssige konflikter, som kunne ligge bag ubalancen. Når det handler om foden, vil jeg spørge dig, om du føler i retning af ”jeg kan ikke komme frem” ”jeg kan ikke nå mit mål” eller ”jeg kan ikke komme væk”? Hvis du genkender et af disse udsagn, har du måske allerede handlet. Hvis ikke, er det vigtigt, at du gør det for ikke at blive hængende i konflikten. Gør det, du brænder for, gå efter dit mål eller kom væk fra det/den, som ikke er befordrende for dig længere. Du kan læse mere på www. alkalineliving.dk - held og lykke med din sundhed. Hilsen Bettinna

Hej Hildur Det er et rigtig godt spørgsmål. Stress er jo et enormt vidt begreb, lige fra positiv stress, hvor det hele går hurtigt, men er spændende og udfordrer en på den gode måde, som i starten af et projekt eller en ny udfordring i livet. Over til stress, hvor vi konstant løber for hurtigt og ikke får hvilet krop og hjerne eller bekymrer os hele tiden. Til det helt voldsomme, hvor kroppen siger fra, og vi ikke kan fungere på arbejde eller socialt i kortere eller længere tid. Når vi er stressede, kommer vi i en tilstand, hvor vores nervesystem gør os klar til kamp og overlevelse. Det vil sige, at kroppen lukker ned for det, der ikke skal bruges lige nu og her for at kunne fungere. Så muskler og evnen til at tage hurtige beslutninger skærpes, og fordøjelsen og behovet for søvn sænkes. Dette er dog kun i starten; med tiden vil kroppen blive udkørt som et fladt batteri. Herefter vil det blive sværere at koncentrere sig, musklerne vil være trætte, og det vil være svært at finde hvile. Akupunktur kan hjælpe med at sætte gang i fordøjelsen, fremme eller sænke vores appetit, afhjælpe kroppen med smerter, sørge for, at vores hjerne arbejder balanceret, så vi kan koncentrere os om dagens opgaver og styrke melatoninproduktionen til natten, så vi kan sove. I mange tilfælde vil det være nok til, at man kommer på rette spor igen og finder tilbage til en sund livsrytme. Akupunktur kan ikke hjælpe, når man er kommet ud på et sidespor og kører sig selv så hårdt, at det er ødelæggende for krop og sjæl på længere sigt. Her er der brug for, at man samtidig konsulterer en coach, psykoterapeut eller anden terapeut, der arbejder med tanke, levemønster, livsstil og livsfilosofi, så det ikke sker igen. Hilsen Rikke

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 45


SPØRG EKSPERTERNE

Helle Due

Marianne Palm

Kiropraktor info@sund-forskning.dk

Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Oktoberbørn

Bøger til den mørke tid

Efteråret er den tid, hvor forkølelser og mellemørebetændelser oftest sætter ind. Hvis immunforsvaret ikke er velfungerende, vil kroppen være meget mere modtagelig over for virus og bakterier i luften end almindeligvis. Immunforsvaret er et komplekst system i kroppen, som kræver optimering af både nerveforsyning, vitaminer , mineraler m.m. for at fungere korrekt. I de tilfælde, hvor især nakkehvirvlerne sidder låst, vil immunforsvaret ikke få den tilstrækkelige nerveforsyning, og det vil derfor virke, som om det nærmest kører på halv kraft. Når disse nakkelåsninger og tryk på nervesystemet bliver lettet med kiropraktisk behandling, vil man i løbet af få behandlinger kunne mærke, at immunforsvaret kommer til at fungere for fuld kraft igen, og man er derefter meget mindre modtagelig for virus og bakterier i luften. De samme låsninger i nakken kan i mange tilfælde også give anledning til allergier, astma, bronkitis, eksem, børneeksem og mollusker (vandvorter).

Anni Dahms “Vitalitet og livsglæde”

Oktoberhilsen fra kiropraktor Helle Due Hansen Facebook: Børnekiropraktor Helle Due

Låste nakkeled er ikke altid eneårsag til symptomer. Både kost, manglende vitaminer og mineraler, indeklima, røg eller forurening i luften kan også have indflydelse på immunforsvarets aktivitet. 46 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

”Optager du hvad du spiser” og ”Tarmsystemet” er eksempler på titler, som du finder i bogen, som nærmest er en komplet guide til alt, hvad man kan lindre og afhjælpe med naturmedicin. Anni Dahms er uddannet syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder. Siden 1990 har Anni Dahms drevet selvstændig helsekostvirksomhed på Costa del Sol i Sydspanien. Hendes bog er information til os alle om, hvad vi kan gøre for at få kroppen til at arbejde sammen med os frem for imod os. Anni Dahms deler i bogen ud af sine erfaringer, viden og råd om hjælp til selvhjælp gennem kost, kosttilskud og ændringer i livsstilen.

Dion Knudsen “En forstuvning i psyken”

Hverdagen blev ændret, angsten bed sig fast. Venner forsvandt, andre kom til. Livet var enten sort eller hvidt. Sådan står der bag på bogen ”En forstuvning i psyken”, hvor Dion Knudsen personligt beretter, hvordan det er at have angsten tæt på. Dion Knudsen er steward, foredragsholder og skribent. Året 2007 ændrede hans liv sig markant, da han blev ramt af angst. Angsten slog benene væk under ham, men gjorde ham samtidig stærkere, og selvom angsten stadig lurer under overfladen, lever Dion Knudsen i dag efter mottoet: ”Du lever kun en gang – men lever du rigtigt, er en gang nok”. Det er en hudløst ærlig fortælling om at leve med angst og være pårørende til en person med angstlidelse. Bogen er derfor for alle med eller uden angst.


shop-sund forskning Tatiana yogatøj ... ... er vores lækre tekstiler, som er lavet af økologisk bambus med blødhed og komfort! Bambustekstilerne er allergivenlige, perfekte til sensitiv hud og antibakterielle, hvilket eliminerer lugte.

Unikke halskæder og armbånd ... ... Mala Spirit forfører os med smukke, unikke halskæder (malaer) og armbånd lavet med Rudraksha-frø og særligt udvalgte sten. Frøene dyrkes og høstes på bæredygtige jordbrug i Bali og inden smykkerne laves, velsignes Rudraksha-frøene. Snoren der bruges til malaerne er bomuld. Rudraksha-frø siges, at tilbyde fred, klarsyn og målsætning til dén som bærer dem, og giver plads til positive tanker og energi.

Bøger som glæder ... ... alle der, vil vide mere om sund og god mad lavet fra bunden af. Eller vide mere om urternes forunderlige verden.

Besøg os på www.shopsund.dk, Facebook og Instagram


VIDEN OG VIDENSKAB

Tarmens univers - og de livsvigtige bakterier Milliarder af bakterier i tarmen udfører livsvigtige opgaver for os døgnet rundt. De bidrager til kroppens energistofskifte, styrker immunforsvaret og beskytter os mod infektioner. Ved at spise en kost med mange grøntsager og fibre kan du fremelske en sund og mangfoldig mikrobiota i tarmen Af Gunhild Reumert

På huden, i næsen, i munden, i vagina og i tarmen - mikroorganismerne er alle vegne på og i kroppen, og langt de fleste er til gavn for os. De seneste år har forskningen i tarmens mikrobiotiske liv vist, at den spiller en stor rolle for vores fysiske såvel som psykiske velbefindende. Vi lever i et symbiotisk forhold med mikroorganismerne, hvilket betyder, at der er en gensidig fordel i samlivet for både dem og os. Vi er værten, som byder på kost, logi og et lunt miljø, mens de til gengæld bidrager positivt til vores sundhed - hvis vi vel at mærke behandler dem godt.

indgår i produktionen af vitaminer og flere vigtige neurotransmitterstoffer. Tarmbakterierne er også med til at modne og udvikle vores immunforsvar, beskytte os mod infektioner og overvækst af dårlige bakterier i tarmen. Der forskes i øjeblikket intensivt i, hvilken indflydelse ubalancer i tarmens mikrobiotiske liv har på udviklingen af forskellige sygdomme. Ubalance kan opstå som konsekvens af en uhensigtsmæssig kost og livsstil eller ved brug af antibiotika, som slår både de gode og de dårlige bakterier ihjel. Det anbefales derfor at bruge antibiotika med omtanke.

En tarm fuld af liv og mangfoldighed Det komplekse mikrobiotiske liv i tarmen består af bakterier, vira og svampe - men langt størstedelen af vores viden vedrører bakterierne. Bakterier er encellede organismer kaldet prokaryoter, som kan formere sig hurtigt og er i stand til at producere et væld af stoffer. Det enkelte menneskes fordeling af forskellige tarmbakterier er helt unik og udgør ca. et til to kilo af vores kropsvægt. Der findes mere end 1.000 forskellige tarmbakteriearter, og den seneste forskning viser, at jo flere forskellige arter af bakterier en tarm indeholder, desto sundere er tarmen. En lav diversitet af tarmbakterier er i flere studier blevet kædet sammen med øget risiko for fedme og inflammation i kroppen.

Styrk din mikrobiota nemt og hurtigt En af de vigtigste måder, vi selv kan optimere tarmens mikrobiota på, er gennem kosten. Sammensætningen af dine tarmbakterier kan hurtigt ændre sig, alt efter hvad du spiser. Et studie publiceret i tidskriftet Nature viser, at man ved hjælp af kosten kan ændre fordelingen af tarmbakterierne i løbet af kun 48 timer, samt at der er en klar fordel ved at spise plantebaseret kost. Det skyldes, at dine madvaner har indvirkning på livsbetingelserne i tarmens miljø, og en kost med mange grøntsager og fibre øger mængden af gode bakterier. Det er desuden gavnligt at spise eller drikke probiotisk mad, som indeholder gode mikroorganismer som for eksempel sauerkraut, surmælksprodukter, kefir eller kombucha. Der findes også specifikke stoffer i fødevarer kaldet præbiotika, som stimulerer væksten af de gavnlige tarmbakterier. Et af de mest kendte præbiotika er inulin, som er et kulhydrat, der findes i jordskokker, asparges, løg og hvidløg.

Mikrobiotaen holder kroppen sund Tarmbakterierne bidrager til vores fordøjelse og energistofskifte ved at nedbryde kostfibre og madrester til stoffer, som kroppen kan optage. Derudover regulerer de en række hormoner samt

Gunhild Reumert er cand.scient. biokemi fra Københavns Universitet med speciale i cellebiologi, epigenetik og cancer. Gunhild er uddannet akupunktør og har klinik i hjertet af Vesterbro i København, hvor hun tilbyder akupunkturbehandlinger, der kan afhjælpe smerter, fordøjelsesproblemer, stress, søvnløshed og meget andet. Gunhild er desuden uddannet yogainstruktør og giver individuelle yoga-sessions i sin klinik. Derudover afholder Gunhild foredrag og workshops om sund livsstil i hele landet. Læs mere om Gunhild Reumert på hjemmesiden www.gunhildreumert.dk.

Gunhild Reumert, cand.scient. biokemi Akupunktør og yogainstruktør

48 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

rs

˚

˚˚

r˚ r ie

˚˚

g -o ˚˚˚

de

ns unive

˚˚

˚

e m r Ta

livsvigtige bak

te

Lav din egen probiotiske Kombucha-te Det skal du bruge: - 1 scoby (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast) - Startervæske (den væske, scoby ligger i) - 100 g økologisk rørsukker pr. liter vand - Sort, grøn eller hvid te - Et patentglas til ca. 2-3 liter - En tætvævet klud Sådan gør du: Få fat i en Kombucha-scoby, enten gratis fra facebookgruppen ”Kefir og Kombucha DK”, eller køb den på nettet. Lav en omgang frisk te direkte i dit rene patentglas. Sørg for at holde alt så rent som muligt. Opløs rørsukkeret i teen, og lad den køle af til stuetemperatur. Læg forsigtigt scoby og startervæsken i teen, og dæk beholderen med en tætvævet klud og elastik rundt om. Lad teen fermentere i 8-10 dage ved stuetemperatur væk fra direkte sollys. Smag på den undervejs med en helt ren træske. Når teen er færdig, kan der tilføjes en håndfuld bær, frisk ingefær eller gurkemeje, og den kan opbevares i køleskab i en flaske med låg. Kilder David et al. 2014 Nature: Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Lynch et al. 2016 N Engl J Med: The Human Intestinal Microbiome in Health and Disease.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 49


VIDEN OG VIDENSKAB

Nyt håb ved tidlig demens - nyt håb ved Alzheimer I skrivende stund - 10. september 2017 - er jeg lige kommet hjem fra en DSOM-tur til Oslo. 14 danske læger, tandlæger, biokemikere, biologer mv. har været på efteruddannelsestur til Oslo. Med os havde vi to svenske læger, to malaysiske læger, en schweizisk læge - og i Oslo mødtes vi med tre norske læger og en økonom. Det giver en fantastisk inspiration og nye perspektiver, når man diskuterer sundhed og behandlingsmetoder i en gruppe som denne. Så det er med et stort smil, jeg skriver disse ord.

Katrine Flindt

Af Katrine Flindt

Der sker revolutioner inden for den funktionelle og orthomolekylære medicin i disse år. Og vi jubler som orthomolekylære læger over, at flere og flere af de tankegange, vi arbejder efter, tages ind i universitetsmiljøet flere steder i verden. Behandlinger med kombination af flere tiltag på en gang - ”multifaktoriel behandling” - viser gode resultater og giver håb om udbredelse af tankegangen. Konventionel medicinsk tankegang I konventionel medicinsk tankegang arbejder man ofte på at finde ”the magic bullet”. Den ene medicin, der kan helbrede en sygdom. Det lykkes sjældent. Penicillin for penumokok-lungebetændelse er et eksempel på, at det kan lade sig gøre - men ellers er der langt mellem succeshistorierne. De fleste former for medicin kan reducere symptomer og nedsætte udviklingen af nye symptomer, men sjældent bedre den underliggende sygdomsproces.

ORTHOMOLEKYLÆR FUNKTIONEL MEDICIN

Orthomolekylære læger arbejder med at tilføre stoffer, som kroppen kender (vitaminer, mineraler, fedtstoffer, aminosyrer) og fjerne eller begrænse stoffer, der er fremmede og skadelige for kroppen (tungmetaller, raffinerede madvarer, pesticider, unødvendig medicin). Se videoen på www.iom.dk/dokumentation, hvor læge Katrine Flindt forklarer betydningen af ordene ”orthomolekylær medicin” og ”funktionel medicin”. Fra Katrine Flindts klinik arbejder flere læger, der alle har den komplementære tankegang tilfælles.

50 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Orthomolekylær og funktionel medicinsk tankegang Orthomolekylær medicin forsøger at gå en anden vej. Hos en orthomolekylær læge ser man på sygdomsårsager - ubalancer i kost og ernæring, fordøjelsesproblemer, manglende optagelse, kroniske infektioner, ubalance i tarmfloraen, manglende dannelse eller nedsat aktivering af hormoner, toksiske påvirkninger udefra og muligheder for skånsom støtte til kroppens detoxsystemer. Bredesens protokol for behandling ved tidlig Alzheimers demens og kognitive problemer Dr. Dale Bredesen er en amerikansk neurolog, der arbejder aktivt med at finde nye metoder til forebyggelse og behandling af demens. Problemet med demens er, at det har ikke én årsag. Det er mange forskellige dysfunktioner i kroppen, der til sammen fører til det symptombillede, vi kender som ”Alzheimers”. Det er derfor nødvendigt at rette op på ikke blot ét problem, men mange, for at patienten får det bedre. Hans team har udviklet en protokol, der gør det muligt at evaluere over 30 forskellige parametre og ud fra dette komme frem til en plan, der er tilpasset den enkelte patient. Gruppen arbejder på at afprøve behandlingen på større grupper af patienter for at undersøge metoden bedre.

DSOM

– et videnskabeligt selskab for akademikere med interesse for orthomolekylær medicin.


VIDEN OG VIDENSKAB

b ved t idli

˚

t hå y N

g

˚˚

˚˚

˚

˚

me

m h ei

e

r

˚

˚˚

˚˚

de

n s o g A lz

Man arbejder blandt andet med • Udelukkelse af infektion og kronisk inflammation, CRP < 1 • Antiinflammatorisk kost, ofte plantebaseret, med mange farver, gode fedtstoffer, fed fisk • Mange gange motion i løbet af ugen • At undgå sukkersyge - måling af langtidsblodsukker (HbA1c) og fasteinsulin • Faste 12 timer pr. døgn – sidste måltid kl. 19 • Tilskud af B-vitaminer og måling af homocystein, der skal holdes under 7 • Tilskud af B12, der skal være mindst 500 • Tilskud af antiinflammatoriske stoffer som gurkemeje og fiskeolie • Måling af mineraler og balancering af zink-/kobberforholdet • Optimering af mitochondriefunktion med fx Q10, alfa liponsyre, vitamin C og flere andre • At sikre god søvn, evt. tilskud af melatonin eller L-trytofan • At sikre god forsyning af ilt om natten - undersøge for apnø og evt. brug af CPAP-maske • At måle og optimere hormoner: T3, T4, testosteron, østradiol, progesteron, prenenolon, kortisol • At sikre antioxidanter: komplet E-vitaminprodukt med blandede tocoferoler og tocotrienoler, vitamin C, selen, blåbær, alfa liponsyre og N-acetyl cystein • Evaluering af tungmetaller (kviksølv, bly, cadmium) og at afgifte for disse, hvis nødvendigt • Evaluering af tarmfunktion i forhold til leaky gut, fødevareintolerance og tarmflora. Tilskud og kostændring efter behov. • Stressreduktionsteknikker • Vitamin D og K2

Med en så omfattende tilgang hos patienter, der har hukommelsesproblemer, er det naturligvis nødvendigt at gå frem i et tempo, hvor patienten kan følge med. Og ofte er der brug for hjælp fra familie eller andre personer. Dr. Bredesen og hans team på alzheimercenteret på University of California har publiceret to artikler med resultater på behandlingen af 10 patienter med Alzheimer eller andre hukommelsesproblemer. Alle patienter viste fremgang på et eller flere parametre - men dog ikke, så alle symptomer forsvandt. Læs evt. originalartiklerne, som kan findes via PubMed med nummeret PMC4221920 og PMC4931830. Det er vigtigt at bemærke, at ingen af de 10 patienter, Bredesen redegør for, fulgte hele programmet. Man må vælge de områder, der giver mest mening for at gøre programmet overskueligt. Stress er en af de store faktorer i forhold til hukommelsesproblemer - og det er ikke meningen, at behandlingen skal bidrage til denne stress. Hvem kan behandle efter Bredesens protokol? I princippet kan enhver neurolog eller praktiserende læge hjælpe sin patient med at følge Bredesens protokol. Anden medicinsk behandling forhindrer ikke, at man også følger protokollen. Det, det kræver, er åbenhed for at gøre noget, man ikke plejer og en vis fleksibilitet i tankegang. Mange af tingene kender danske læger fint til i forvejen – andre dele er nyt område for de fleste. Den praktiserende læge kan fx starte med at tage de relevante blodprøver og udrede søvnproblemer, hormonelle problemer mv. Har man først sin praktiserende læge med på banen, kan det give mening også at inddrage en komplementært uddannet behandler til at hjælpe med overblik, planlægning og at finde kosttilskud mv. Stressreduktion kan man lære via en yogalærer, mindfulness lærer, biofeedback-træner (fx EEG-træning eller HRV-træning) eller lignende – alt afhængigt af ens temperament. Forebyggelse af demens? Gad vide om Bredesens protokol også kan forebygge Alzheimer og andre former for demens? Måske lyder svaret foreløbig – men man skal da have lov at lade sig inspirere. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 51


Drop

VIDEN OG VIDENSKAB

anti-age-tankegangen

Anti-age har i årevis været et buzzword inden for hudpleje, hvilket jo egentlig er trist. For hvorfor være anti sin alder i stedet for at acceptere den - alderen står jo ikke til at ændre. Drop dit fokus på tallet, og lad være med at få bekymringsrynker, hver gang din fødselsdag nærmer sig. Af Benedikte Mikkelsen

Du tænker måske: Ja, ja - det er fint, men jeg har svært ved at acceptere min alder, når rynkerne har formeret sig, hver gang jeg kigger i spejlet. Men en accept af alder betyder ikke nødvendigvis en accept af forfald. Fornyelsen af hudcellerne daler allerede fra tyveårsalderen. Så hvis du vil reducere smilerynkerne og de fine linjer, samtidig med at du bremser den hudnedbrydende udvikling, kan du booste din kollagenproduktion ved hjælp af hyaluron, havtorn og C-vitaminer. Svadaen om, at sund kost, motion, søvn og vand giver dig øget velvære, sundere hud, hår og en generelt sundere krop, kender vi. Men det holder! Og vi må lytte til den resten af livet, selvom det kan være hårdt og til tider kedeligt.

At alderen spiller en rolle, når det kommer til rynker, ved vi også. Vores kollagenniveau i kroppen er lig med fasthed og elasticitet i huden. Dermis, som er hudens tykkere og dybere lag, består hovedsagelig af kollagen og elastiske fibre, og kollagen produceres af vores hudceller, fibroblasterne. Sammen med elastin er kollagen ansvarlig for et velfungerende bindevæv, som betyder en fast hud med et højt fugtindhold, hvor fornyelsen af hudceller er konstant.

52 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Antioxidanter og frie radikaler – hvad betyder de egentlig? To ting, der ofte nævnes i forbindelse med hudpleje, er antioxidanter og frie radikaler, men hvad betyder det egentlig …? Kort fortalt, så er frie radikaler molekyler, som er kemisk ustabile. For at opnå stabilitet kobler de sig på et stof og oxiderer, altså ødelægger det. Frie radikaler dannes i store mængder i cigaretrøg, forurenet luft, radioaktiv bestråling og påvirkes desuden af usund, fed kost og stress. De frie radikaler forårsager celleforandringer i kroppen, men antioxidanterne kan, som navnet hentyder til, forhindre de frie radikaler i at oxidere.

Ved oxidativ stress svækkes huden og får et trist og træt udseende og ældes hurtigere. Så beskyt din hud mod frie radikaler - en kost, som er rig på antioxidanterne C-vitamin og E-vitamin, er godt for hele din krop og ikke mindst din hud.

Oxidativt stress gør huden træt og trist – så husk antioxidanterne.


VIDEN OG VIDENSKAB

Hyaluronsyre kan tage år af din huds alder Hyaluronsyre er et polysaccharid i vævet, der binder fugten, og som findes naturligt i huden. I hudens bindevæv findes der betydelige mængder af hyaluronsyre, og det har blandt andet betydning for helingsprocesser og gendannelse af væv. Mængden af den naturlige mængde hyaluronsyre i huden aftager med alderen. Bindevævet mister fugt, volumen forsvinder, og der opstår rynker - trist men sandt. Men du kan indtage hyaluronsyre og dermed aktivere hudens egen produktion af hyaluronsyre i de dybere liggende hudlag og på den måde reducere rynkerne. Hyaluronsyre finder du blandt andet i rodfrugter og sojaprodukter.

Hyaluronsyre i ampullerne aktiverer kroppens egen produktion af stoffet.

Havtorn – et hav af gode ting Havtorn har været anvendt i tusinder af år i den traditionelle kinesiske farmaceutiske verden. Havtorn bekæmper de frie radikaler, er med til at forhindre tidlig ældning af huden og bidrager desuden til en blød, glat hud og beskytter mod solskoldning. Vi kan da også putte det lille bær over i kategorien superfoods, da det ud over at indeholde lige så meget C-vitamin som en appelsin også er fyldt med A-vitaminer, B-vitaminer, E-vitaminer og ikke mindst omega-3, -6 og -9.

Havtorn – et lille bær med supermagt.

C-vitamin sammen med jern bidrager til dannelsen af kollagen, men kombinationen og samarbejdet mellem C-vitamin og Evitamin er uvurderlig, når hudcellerne skal beskyttes mod de frie radikaler.

- C-vitaminet er på banen igen igen igen Efter C-vitaminet har gjort sit arbejde som antioxidant og tilintetgjort et frit radikal, mister det sin antioxidante effekt og bliver faktisk selv til et frit radikal. E-vitamin har dog evnen til at rette C-vitamin op igen, og det samme sker for E-vitaminet, når det har brug for et løft.

Et lille shot til flot hud Kosttilskud kan aldrig erstatte en sund og varieret kost, men det kan være svært at få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler i dagligdagen. Skin Care Hyaluron Shot er en målrettet indsats til at sikre hudens fylde og dermed reducere linjer og rynker. Den lille ampul indeholder hyaluronsyre, C-vitamin og havtorn og er nem at indtage som en naturlig del af din skønhedsrutine, der meget vel kan skifte navn til sundhedsrutine. For de vitale stoffer er ikke kun synlige for hudens velvære, de gavner også alle andre celler i kroppen.

Skin Care Hyaluron Shots er små nemme ampuller i hverdagen.

C- og E-vitamin - et powerpar C-vitaminet har gavnlig virkning på utallige af kroppens processer, såsom vedligeholdelse og styrkelse af immunforsvaret.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 53


VIDEN OG VIDENSKAB

Så let kan du

beskytte dig mod hjertesvigt Risikoen for hjertesvigt er 12 gange større hos ældre folk med mangel på D-vitamin sammenlignet med personer, som har nok af stoffet i blodet. Det fremgår af en helt ny undersøgelse. Af Bjørn Falck Madsen

Listen over argumenter for at øge sit indtag af D-vitamin og i det hele taget opholde sig mere i solen vokser og vokser. Nu kan man også skrive ”mindre risiko for hjertesvigt” på som argument for at sikre sig nok af dette livsvigtige næringsstof. Det er forskere fra Federal University of Pernambuco i Brasilien, som på baggrund af en ny undersøgelse konkluderer, at ældre med for lidt D-vitamin i blodet har 12 gange større risiko for hjertesvigt end folk, som har rigeligt med D-vitamin i kroppen.

Flere anvender tilskud Det er blevet temmelig almindeligt at tage ekstra D-vitamin. Mange begynder på det efter at have fået kontrolleret deres D-vitaminstatus hos lægen, hvilket blot kræver en blodprøve. D-vitamin er et fedtopløseligt stof, som især findes i fede fisk, margarine og æg. Når man tager det som tilskud, er det en rigtig god ide at vælge et præparat med D-vitamin opløst i en form for olie. Dette har vist at lette optageligheden betydeligt.

Forskningen er udført på 137 ældre ambulante hjertepatienter. Den viser, at over halvdelen af de medvirkende havde risiko for hjertesvigt, og der var en klar sammenhæng med deres Dvitaminstatus. Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ESC Heart Failure.

Forskere har testet dansk præparat Det danske præparat D-Pearls, som indeholder D3-vitamin i koldpresset olivenolie, har i et par undersøgelser dokumenteret sin gode optagelighed. En af undersøgelserne udførte forskere fra Oslo Universitet på en gruppe norske elitesportsudøvere. Den viste, at D-Pearls let og hurtigt blev optaget i blodet. En anden undersøgelse med D-Pearls blev lavet på unge mennesker og skulle vise forholdet imellem mental præstationsevne og D-vitaminstatus. Også her så man, hvordan præparatet let blev optaget i blodet og havde en god effekt. Forskningen er offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology.

Undertrykker inflammation Forskerne understreger, at det vil kræve flere undersøgelser på området, før man kan drage endelige konklusioner. Dog anbefaler de på baggrund af den aktuelle undersøgelse at fokusere mere på ældres D-vitaminstatus med henblik på forebyggelse. Det er ikke muligt at sige nøjagtigt, hvordan D-vitamin indvirker på hjertesvigt, men man gætter på, at det kan hænge sammen med vitaminets evne til at undertrykke inflammationsprocesser, som er kendt for at bidrage til hjertesvigt og andre hjertesygdomme.

Sund hjerterytme

Iskæmisk hjerterytme

Infarktisk hjerterytme

54 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 55


VIDEN OG VIDENSKAB

Vi syder af stolthed - og mangel på selen … Vi har mange grunde til at være stolte af vores danske firmaer. De bidrager til international forskning, de bruger millioner af kroner på det, og de fortæller gerne os andre om resultaterne. Forskningen foregår over hele verden, og du kan på s. 15 få en letforståelig gennemgang af det helt nye fra selenkonferencen i Stockholm i august 2017. Pharma Nord står i spidsen, når det gælder.

Herpes og homøopati I det homøopatiske hjørne gennemgår Thomas Kjærsgaard den irriterende virus Herpes simplex, som rent faktisk kan bankes ned i dvaletilstand med de rette fødevarer og en god støtteterapi fra homøopatien. Læs mere på s. 30.

Sensistop mod allergi virker måske også på paradentose Et homøopatisk hjælpemiddel mod allergi er testet af en tandlæge, og her så man, hvordan Sensistop også kunne virke mod de inflammationer, som er årsag til paradentose. Læs meget mere om forsøget på s. 34.

Q10 og selen til det svækkede hjerte I en stor undersøgelse, hvor man analyserede blodet fra tusindvis af deltagere, så man, at selen og Q10 tilsyneladende kan modvirke den bindevævsdannelse i hjertemuskulaturen, man blandt andet ser ved ”panserhjerte”. Her ser man nedsat pumpeeffekt og åndenød, fordi hjertesækken bliver stiv og ubevægelig. Læs om de fine resultater på s. 19 i ”Naturlig hjertepower”.

Svie og kløe er ikke altid svamp Mange kvinder oplever kløe, svien, irritation og rødme - og det gør ondt, når de dyrker sex. Når de henvender sig hos lægen, får de ofte besked om, at det er svamp og bliver sat i behandling med mange forskellige svampemidler. Behandlinger, der kan stå på i årevis, uden der sker en bedring. Men det behøver ikke være svamp. De skal, næste gang de går til lægen, spørge, om det ikke kan være Lichen Sclerosus.

56 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Padma Plus mod vindueskiggersyge og åreforkalkning Produktet, som er baseret på en gammel tibetansk recept, har for længst vist sin effektivitet ved åreforkalkning i benene, som ofte opdages, fordi man får mere og mere ondt, når man går. Derfor skal der typisk holdes mange pauser på indkøbsturen, og deraf opstår navnet vindueskiggersyge. Padma Plus har været gennem mange forskellige landes forskningsmølle, og det er der kommet en såkaldt metaanalyse ud af. Den viser rigtig mange gode egenskaber, men vigtigst af alt: blodgennemstrømningen i de forkalkede årer bliver stærkt forbedret, hvilket bl.a. måles på gangdistancen. Læs meget mere på www. sund-forskning.dk. Se under ”Padma 28”, som er produktets gamle navn.

Bukkehorn mod tandkødsbetændelse I et mindre studie fra USA så man en helbredelsesprocent, man sjældent ser. Tyve deltagere brugte tandpastaen i fire uger, og der var en helbredelse af tandkødets beskaffenhed hos 19 ud af 20 deltagere. Se, hvordan deltagerne fik det efter brug af Fenucure tandpasta på s. 34.

For dig med kroniske smerter Forskerne vil helst kunne skille de forskellige typer af smerter ad, for så er det meget lettere både at forske og ordinere meget specifik medicin. Men alle, der har kroniske smerter, ved godt, at det ikke særlig ofte handler om et enten eller, men et både-og. Er der neuropatiske smerter, altså fra selve nervesystemet, er der også meget ofte smerter i musklerne. Og omvendt. Læs den store artikel s. 26.

D-vitamin og hjertesvigt Ældre med for lidt D-vitamin i blodet kan meget vel være i højere risiko for at udvikle hjertesvigt end andre ældre. Det er konklusionen på en brasiliansk undersøgelse. Faktisk er risikoen 12 gange større, hvis der er for lidt D-vitamin i blodet i forhold til dem, der har rigeligt af solvitaminet. Læs mere på s. 54.

Et shot om dagen til fugtighed i huden Når vinter, alder, stress og kroniske sygdomme gør os knastørre i huden, skal den ikke kun plejes udefra, men også indefra. Det kan den bl.a. blive af det effektive stof hyaluronsyre, og selvom du skal slå knuder på tungen for at udtale navnet, så går det nemt at anvende de små shots med de ekstremt aktive, fugtgivende ingredienser. De er super potente og dermed også meget lette at ødelægge under dårlige produktionsforhold. De bliver ustabile af lys og luft, og derfor har New Nordic udviklet små shots i egne flasker, hvor du tager et shot om dagen i en måneds tid. Læs mere på s. 52.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 57


! d e

h

g i l e

g n æ

g l i t

o

i b j

KOMPROMISLØS K VA L I T E T

Maximer kraften i gurkemeje!

185 C+D gange højere optagelighed

Vitamin

Aktivt i

24 timer

B58I Osund-forskning S Y M A -/enS glad Isjæl har T Ebrug L : for9en7sund 2 5krop2 0 1 5

1

kapsel om dagen

I flydende form

I INFO@BIOSYM.DK

I W W W. B I O S Y M . D K


VIDEN OG VIDENSKAB

Vortebehandling Den meget irriterende virus, som bare er super smitsom, kan du lære at kende på s. 40. Her kan du også læse om det nyeste produkt på det danske marked, Spirularin VS, som forskere har skabt ud fra en af jordklodens ældste mikroalger. Du kan læse om den skånsomme vortebehandling med Spirularin VS på s. 40.

Forskning i hjerner og tarme Det handler ikke kun om autisme. Men forskningen i, hvordan hjernen og tarmfunktionen hænger sammen, er nok begyndt hos forældre, der har søgt løsninger: Hvorfor forandrer børnene sig pludselig, og er der noget, man kan stille op via det, vi spiser? Eller det vi arver? Læs med, når forskerne kigger på stress, autisme, mælkesyrer og hjerner. Læs mere på s. 22 om NDS mælkesyrebakterier.

PTSD og selen I Letland har man lavet et særligt interessant forsøg på 143 soldater og militærpersonale, som skulle af sted til Afghanistan. Der var en tydelig forskel på graden af PTSD hos deltagerne, afhængigt af om de fik snydetabletter (placebo) eller selengær, som findes i SelenoPrecise. Se det spændende forsøg på s. 18.

Flour eller ej Slip for kemien i din tandpasta, og bliv klogere på, om du skal bruge flourtandpasta eller ej. Redaktionen på sund-forskning er delt i to lejre, for - og imod. Uanset mening skal du passe på dine tænder og dit tandkød, og en mulighed er Avivirs tandpasta. Læs mere på s. 38.

En tandbørste af majs skåner vores have Måske tænker du, at det er helt lige meget, hvilken tandbørste du bruger. Og måske tænker du, at det bare er en dråbe i havet at undgå lidt plastic. Men både miljø og mundhule vil elske dig for at skifte til en tandbørste skabt af majsstivelse frem for plastic. Havet bliver fri for plastik, og du bliver fri for hormonforstyrrende stoffer. Tjek side 36 og www.safehealth.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 59


N

VIDEN OG VIDENSKAB

Ginkgo biloba er godt for hjerne og udholdenhed En undersøgelse af 18 unge (20-24 år), raske, ikke-rygende og aktive universitetsstuderende mænd har vist, at daglig anvendelse af et standardiseret ginkgo biloba-præparat sammenlignet med snydepiller forbedrer deres maksimale iltoptagelse samtidig med at øge deres antioxidant-kapacitet i blodet. Sidstnævnte kan være med til at beskytte hjernen. Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients. I Danmark findes blandt andet BioBiloba, som er et naturlægemiddel med standardiseret ginkgo biloba-ekstrakt og med en høj og pålidelig virkning og kvalitet. Dette blev blandt andet dokumenteret i en sammenlignende undersøgelse af 18 forskellige Ginkgo biloba-præparater, hvor Bio-Biloba scorede flest point. Kilde: (J Altern Complement Med. 2003 Oct;9(5):625-9.)

Vigtigt, når du skal købe Q10-præparat Kroppen har svært ved at optage coenzym Q10 i præparatform, men der findes produkter, hvor optageligheden er høj på grund af en særlig produktionsmetode. Coenzym Q10 i føden optræder i en form, som kroppen umiddelbart kan anvende. Stoffet er allerede indlejret i celler (planteceller eller kødceller) og kan uden videre optages i fordøjelsen. I præparatform forholder det sig dog anderledes. Her er selve Q10-råvaren et pulver, som typisk er indkapslet i hård gelatine eller opløst i olie i bløde gelatinekapsler. Det sidste har umiddelbart vist at give den bedste optagelighed, men selv når coenzym Q10 er opløst i olie, er der udfordringer. Q10-molekylerne klumper sig nemlig sammen og danner nogle uopløselige krystaller, som ikke umiddelbart kan trænge igennem tarmvæggen. Dokumenteret metode Man kan ved hjælp af en særlig teknik, der ændrer den molekylære struktur, gøre disse krystaller opløselige ved normal kropstemperatur (normalt kan de først opløses ved temperaturer på 49 grader). Dette bevirker, at krystallerne opløses efter indtagelse af kapslerne og kan passere uhindret igennem tarmvæggen. Foreløbig er det lykkedes for en dansk producent at dokumentere, at denne teknik virker og sikrer effektiv og pålidelig optagelighed af stoffet Q10.

60 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NYT • NY

FÅ EN UNIK OG EKSLUSIV zoneterapeutuddannelse med fokus på

ZONE, MUSKLER og BIOPATI

På Institut for Biologisk Medicin har vi fokus på det hele menneske, og derfor får du ikke en traditionel zoneterapeutuddannelse hos os. ZONE

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder, den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

Stå stærkt i din jobsøgning!

Kombinationen af læring om zoner, muskler og biopati giver dig en unik faglig profil.

MUSKLER

Som en del af uddannelsen bliver du certificeret massør, så hermed får du de bedste forudsætninger for at diagnosticere, behandle og rådgive dine klienter. Med en uddannelse som både zoneterapeut og massør forbedres dine jobmuligheder, da kombinationen efterspørges i højere og højere grad i forbindelse med firmaordninger. Det kan skabe fast indtægt fra første dag som behandler.

Certificeret massør og zoneterapeut

BIOPATI

Biopatuddannelsen er den mest grundlæggende uddannelse inden for indvortes medicin. I vores specialsammensatte zoneterapeutuddannelse får du udvalgte fag fra biopatien. Du får decideret undervisning i ernæringsterapi herunder viden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner, medicinske urter, homøopati m. m.

Få undervisning

- ikke blot information - i ernæringsterapi. Opnå grundlæggende viden om indvortes naturlige metoder. PRISER

Prisen for hver uddannelse er kr. 59.749, men der er mulighed for gode rabatter! Du kan også vælge at betale kr. 1000 pr. måned. Har du taget én af uddannelserne hos os og ønsker at supplere med enten biopat- eller zoneterapeutuddannelsen, er der også penge at spare. Skriv til os og hør nærmere!

– i én og samme uddannelse.

Eksklusiv uddannelse

– den findes ikke andre steder.

Med en zoneterapeutuddannelse fra Institut for Biologisk Medicin adskiller du dig fra andre zoneterapeuter. Du vil stå fagligt stærkt med et bredt fundament og en alsidig vidensbase, som sikrer dine klienter en grundig og helhedsorienteret behandling. Vi samarbejder med Fyns Zoneterapeutskole.

Diagnosticering, behandling og rådgivning. Bliv helhedsorienteret i din behandling.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 61


ANNONCE ANNONCE

Oppustet mave? Hvad alle der spiser brød, pasta og sukker bør vide om gæring i tarmen. Når du spiser kulhydrater og gær påbegyndes en gæringsproces i din tarm. Sukker er den mest almindelige kilde til gæring. Hvis en høj gæring finder sted, kan du opleve perioder med oppustethed, ændret afføring, kløe i skeden, slim fra endetarmsåbningen, luft i maven og dårlig fordøjelse.

Dida kan hjælpe dig med at forebygge oppustethed, gas og andre fordøjelsesproblemer efter at have spist kulhydratrige fødevarer som brød, pasta, slik og kager. Da mange af disse “gærende” fødevarer er en del af din daglige kost, kan Dida være din partner i hverdagen.

Reducer gæringen nu

Dida tabletten er baseret på naturlige krydderiekstrakter og olier, og anvendes af tusindvis af folk i mere end 20 lande hver eneste dag. Dette har gjort Dida til Skandinaviens førende kaneltilskud

Tag to Dida™ tabletter hver dag. Dida er baseret på naturlige krydderier herunder kanel. I gamle dage var kanel så udbredt i Europa til konservering af kød, at verdens første aktiemarkedet blev etableret i Amsterdam til at finansiere fremstillingen af skibe, der kunne sejle til øen Ceylon og bringe dette dyrebare krydderi med tilbage. I dag har videnskaben bekræftet, at kanel er et Det gode råd gør forskellen naturligt konserveringsmiddel, der bremwww.matas.dk ser gær og gæringsaktiviteten.

Hvor kan Dida købes

Dida kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Dida kan også købes online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

62 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

www.newnordic.dk

Online Store

Følte, min mave var ved at eksplodere! Kirsten arbejdede som nattevagt og de skæve arbejdstider gav hende problemer med maven. Derfor besluttede hun sig for at prøve Dida™. – Jeg har arbejdet som nattevagt i 20 år. Skiftende arbejdstider og dårlige madvaner er gået ud over min mave. Derfor besluttede jeg mig for at prøve Dida. Tabletterne med de naturlige ekstrakter fra kanel og andre krydderurter hjalp efter ganske kort tid. – De sidste par år har jeg overhovedet ikke mærket noget til min oppustede mave. Efter jeg har fået min oppustethed under kontrol, har jeg fået meget mere energi, og jeg føler mig glad og ovenpå. OVERRASKENDE RESULTAT Svamp er en del af din naturlige tarmflora i mave- og tarmkanalen. Når svampen kommer ud af kontrol kan det bl.a. give anledning til bl.a. oppustethed og træthed. Det var netop det, der skete for Kirsten. Dida tabletten indeholder naturlige ekstrakter af kanel og blandt andet hvidløg og pebermynte, der kan hjælpe mod oppustethed.


MAD

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 63


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Sund mad på SU - og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker. Den her salat er en forsimplet variation af en salat, jeg engang har fået hos en god veninde. Jeg elsker den og laver den ofte. Fordi den smager fantastisk. Fordi den er nem at lave. Fordi den er billig. Og fordi jeg (næsten) altid har ingredienserne til den i mit køkken.

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Sprød og sød broccolisalat Det skal du bruge: • 1 broccoli, ca. 500 g • 65 g solsikkekerner • 65 g rosiner • ½ rødløg • 2 spsk. god økologisk mayonnaise • Lidt salt Sådan gør du: Hak den rå broccoli i småstykker. Du kan også fint bruge stokken, hvis du skræller den yderste lidt seje ’skræl’ af og hakker den i mindre stykker. Kom broccolien i en salatskål. Snit rødløget helt fint. Rist solsikkekernerne let gyldne på panden. Kom nu rødløg, solsikkekerner, rosiner og mayonnaise i skålen med broccoli. Vend det hele rundt, og smag til med en lille smule salt.

En halv tallerken grønt til alle måltider Måske har du været vant til, at grøntsager er det triste tilbehør. Lidt udkogte gulerødder eller ærter på sidelinjen, der nærmest bliver spist af pligt. Jeg anbefaler altid, at lade grøntsagerne være hovedingrediensen. Til alle måltider. Herfra får du nemlig bunkevis af vitale vitaminer og mineraler samt fibre og nyttige sporstoffer. Så i stedet for at tænke ”brød med noget på” eller ”kød med tilbehør”, så tænk ”grønt med noget til”, når du sammensætter dine måltider. Og så burde ”Seks om dagen” måske snarere være ”ni om dagen.” Det lyder måske ikke nær så ophidsende, men kæler du lidt for tilberedningen, sammensætningen og smagsgiverne, bliver det ikke alene et sundt valg, det bliver også et skønt valg.

64 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Variationsfif Hvis du synes, smagen bliver for fed med mayonnaise, kan du erstatte halvdelen af det med sojayoghurt eller almindelig yoghurt naturel.


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Stresset?

Sådan kan du nære dig selv

Det er ingen hemmelighed, at jeg er tosset med N’ice Cream, som er super sunde og saftige is fri for mælk, sukker og tilsætningsstoffer - og som kan spises med god samvittighed. Det vigtigste for dig, der er stresset, er at få ro og sove så meget som muligt. Din krop kommer ikke til at ”makke ret”, før du har fået ro på dit nervesystem. Det kan tage tid. Og det skal det.

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Avokadosalat med pocheret kylling

Hvis du føler, du har en smule mere overskud, kan du nære dig selv gennem kosten med disse anbefalinger.

• Spis proteinrigt Spis proteinrigt svarende til 1 håndflade protein til hvert måltid. Det er specielt vigtigt at få nok af aminosyren tyrosin, som hjælper stresstolerancen. Spis fx æg, tofu, jordnøddemel, fisk, fjerkræ, sesamfrø og hampefrø.

• Undgå kaffe Prøv i stedet matcha og mate.

• Drik beroligende urteteer Brug lavendel, baldrian, citronmelisse og kamille.

Til en person • 1 kyllingebrystfilet • 2 blødkogte æg • 3 dl feldsalat • 1 avokado • Urtesalt og friskkværnet peber • Evt. lidt balsamicoeddike Sådan gør du: Bring en gryde med vand i kog, og kom kyllingebrystet i vandet. Når vandet koger op igen, så sluk for varmen, læg låg på, og lad kyllingebrystet trække i 30 minutter, til det er helt mørt. Tag kyllingebrysterne op af vandet, og lad dem dampe af. Imens koger du to æg i to til tre minutter (afhængigt af størrelsen). Skær kyllingebrysterne i skriver, og anret på en bund af feldsalat, avokado og blødkogte æg. Drys med urtesalt og friskværnet peber. Dryp evt. en teskefuld balsamicoeddike over.

• Spis mørk chokolade Det har i nogle studier vist sig at kunne normalisere forhøjede kortisolniveauer. Kan også spises som rå kakaonibs, pulver eller hele kakaobønner.

• Få kulhydrater nok Særligt hvis du ikke sover (godt) nok, har svært ved at finde ro, føler dig urolig eller døjer med PMS, er kulhydrater vigtige. Gode kilder er: boghvede(brød), naturris, spaghetti lavet på ris eller majs, rodfrugter, kartofler m.m. Prøv denne opskrift, der er særligt god til dig, der er stresset.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 65


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Det er ikke en karakterbrist Der er en helt naturlig forklaring på, hvorfor det søde har en magnetisk tiltrækning på mange af os. Menneskehjernen er programmeret efter forhold i urtiden, hvor der ofte ikke var mad nok til at sikre overlevelse. Vi er derfor programmeret til at fylde på med kalorierige sager, så snart de er inden for rækkevidde. Hjernen er ganske enkelt ikke designet til at forholde sig sundt til den ekstreme overflod af sukker og fastfood, vi i dag er omgivet af. Det gode er, at hjernen kan trænes til, at nye vaner og kropskemien (blodsukker, insulin, dopamin, serotonin, beta-endorfin) kan ændres, så trangen bliver mindre. Spiser du sunde søde sager jævnligt, mindsker du ikke kun lysten til usunde sukkersager, du mindsker også tendens til overspisning.

Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Kager med sveskecreme og blåbær Bunden:

Pynten:

• Mandler 100 g

• Blåbær

• Havregryn 40 g

• Pistaciekerner (usaltede)

• Fuldkornsrismel eller sigtet speltmel 50 g

• Evt. frisk mynte

• Stødt kanel 1 tsk. • Vand ¾ dl • Smør eller kokosolie 35 g Cremen: • Svesker 100 g • Æblejuice/most 1 ½ dl • Mandler 45 g

Variation: I stedet for sveskecreme kan du bruge flødeskum eller vegansk skum, rørt med friske eller optøede frosne bær. Kagerne kan pyntes med andre bær eller med skiver af kiwi og nektarin.

66 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Sådan gør du: Mal mandler og havregryn til mel i en elektrisk kværn. Kom det i en skål sammen med rismel/speltmel, og bland kanel i og en knivspids salt, hvis du bruger kokosolie. Lun vand og smør/olie, så det kan blandes. Vend det i melet, og saml dejen. Lad den hvile tildækket en time. Form med hænderne seks cirkler, ca. ni cm i diameter. Prik lidt huller med en gaffel. Bag dem ca. 25 minutter ved 180 graders varme. Lad sveskerne stå i blød i juicen mindst to timer. Blend svesker og juice med mandlerne til en glat creme (mal evt. mandlerne til mel først, hvis ikke din blender er så kraftig). Fordel cremen på de afkølede sprøde bunde, og dæk med et tæt lag blåbær. Pynt med hakkede pistaciekerner og evt. mynteblade. Opskrift er fra ”Det søde – sundhed & nydelse”.


Urte-pensil til immunsystemet Urte-pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter og rødder

Urte-penCil med C-vitamin

Urte-pensil har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-pensil blev i 2010 kåret af Helsam som 25 års salgssucces med ordene: Virksomt – enkelt og genialt – vanskeligt at undvære for store som for små. Urte-pensil er en enestående urtekombination, der fås i 180 stk. tabletter, 90 og 360 stk. kapsler og 85 g te. KOSTTILSKUD

Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-pensil og derudover C-vitamin, der bl.a. • bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet • understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at - bevare et sundt tandkød - holde din hud i balance

Throat Coat INDEHOLDER TIMIAN OG OREGANO

Er god ved halsen

• En hals-te, når efterår og vinter sætter ind. • Urterne er nøje udvalgt med henblik på effekt, og både timian og oregano er velegnet i forbindelse med irritation i halsen. • Drikkes varm – tilsæt evt. lidt honning for hyggens skyld.

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 67


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

En biodynamisk olivenolie med særlige egenskaber Det hører vel stadig til sjældenhederne at finde en biodynamisk dyrket olivenolie, men den fandt vi i Spanien hos nogle vaskeægte ildsjæle. De kender betydningen af rene råvarer og høj kvalitet, der blandt andet handler om, hvor længe olivenfrugterne hænger modne på de smukke støvgrønne træer. Af Marianne Palm

376 hektarer fyldt med oliventræer og en flok spanske ildsjæle, der brænder for deres sag, møder danske Helle og Peter fra Hippie House, når de besøger Finca la Torre i Antequera tæt på Malaga i Spanien. Her fremstilles nogle af de bedste olivenolier og vineddiker, og det er ikke kun bestemt af de biodynamiske smagsløg, men også anerkendt gennem guldpriser vundet i Spanien. Og ikke bare sådan et enkelt års guldmedalje, men præmier fire år i træk. Et oldgammelt område Området er kendt for sin olivenproduktion, faktisk har der været dyrket oliventræer i 2200 år, men det er kun hos de biodynamiske landmænd, at Rudolf Steiners tanker om planeternes betydning for jordbrug har vundet indpas. Her dyrkes de små grønne oliven i overensstemmelse med livets cyklus og al høst foregår inden for 21 dage, hvilket giver olien sin meget høje kvalitet. For hænger Hænger olivenfrugterne for længe på træerne, bliver de mørke og oxiderer, hvilket giver mere olie, men af en dårligere kvalitet. Her høstes de inden for 21 dage frem for over flere måneder.

68 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

de små frugter for længe på træerne, bliver de iltet og mørkere, hvilket giver mere olie, men af en dårligere kvalitet. For god til at stege i Olien bliver lige efter høsten presset ud af frugterne og hældt direkte på de mørke flasker, der skal beskytte olien mod iltning og harskning. Den smager frisk med en let grønlig smag og er fantastisk i selskab med lidt havsalt. Dyp dine grønsagsstænger eller en humpel langtidshævet brød i lidt olie og salt, og du har et måltid fyldt med gode sunde fedtstoffer, E- og C- vitaminer, der sammen er særligt gunstige for både hud, slimhinder og kredsløb. Det er olivenolie, der ligesom smør kan tåle en hård opvarmning på en pande. Men hånden på hjertet. Olien fra de spanske bjerge smager for godt til at blive brugt til at stege mad i. Den skal nydes, som den er, frisk og grønlig, med sin helt egen smag af natur og ren kvalitet. Olien fra Spanien sælges gennem danske Hippie House, der sætter økologi og kvalitet i højsædet. Læs mere på www.hippiehouse.dk.


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Sådan vælger og opbevarer du din olie • Køb altid olivenolie i en mørk glasflaske, ellers oxiderer olien og bliver harsk. • Økologisk ekstra jomfruolivenolie er altid at foretrække - og endnu bedre, hvis den er biodynamisk. • Olien skal gerne have en grønlig farve og smage frisk. • Tjek om olien er blevet produceret og hældt på flaske i samme land - hvis ikke kan oliens kvalitet være svær at spå om. • Opbevar olien et køligt og mørkt sted - aldrig på køl, da det ødelægger strukturen og de gode egenskaber.

Finca la Torres biodynamiske olivenolier er kategoriseret under Demeter kvalitetsmærket og findes i flere varianter, afhængigt af olivensorten den er blevet presset af.

Biodynamisk jordbrug er oprindeligt udviklet af Rudolf Steiner i 1924. Det biodynamiske jordbrugs principper er baseret på de antroposofiske tanker om interaktionen mellem jordbrugets organismer, mennesker og de overnaturlige kræfter fra kosmos (himmellegemerne) med det formål at styrke jordbrugets og husdyrenes sundhed og dermed produkternes kvalitet. Det betyder blandt andet en bandlysning af anvendelse af kunstgødning og kemiske sprøjtemidler. Medicin til landbrugets husdyr er heller ikke tilladt. Såning og høst foregår under hensyntagen til planeternes stilling i dyrekredsen og månefaserne. kilde Wikipedia

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme. Og er derfor særligt velegnede til gravide. Læs mere om alle de ekstra fordele og bestil gerne en vareprøve på aminojern.dk sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 69 Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Alger

En lille guide ud i algernes verden

– en modedille eller sund livsstil?

70 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE Tilbage i efteråret 2016 tog vi en snak med Palle Hansen om blandt andet alger, sushi og sundhed. Vi møder ham igen her året efter for lige at følge op. Af Tina Elisabeth Houmøller

Vi mødes på Palles sushirestaurant i Aalborg, som han med stor succes har drevet de sidste fem år. Restauranten er ikke åben endnu, hvilket giver os masser af tid til at snakke om bl.a. alger - grønne planter, der gror i rent havvand eller i store søer. For ca. otte år siden prøvede Palle algernes effekt på egen krop, og med stor entusiasme gik han gik i gang med at undersøge, hvordan produktet bliver til. Da sund-forskning satte Palle i stævne sidste år, havde han brugt flere år på at finde den bedste producent. Det blev til en rejse helt til Taiwan, og grunden er meget simpel: Palle er nemlig en mand, der sætter kvalitet højest på ingredienshylden. ”Jeg går ikke på kompromis med kvalitet, og det er uanset hvad jeg laver. Restauranten står som et vidnesbyrd i sig selv, og jeg bliver da utrolig stolt, når jeg hører, at det mad, jeg serverer, bliver betegnet som gourmet-sushi.” siger Palle Hansen Dernæst tog det fart, og inden længe så en helt ny kombination af alger dagens lys. To alger i ét og samme produkt - Algaex. Et produkt, der er stor begejstring omkring. Eftersom Palle er en ganske ydmyg nordjyde, er han også ganske tilbageholdende omkring sin forretning, men det lykkedes mig at hive ud af ham,

at der til stadighed vindes markedsandele, samt at Algeax den dag i dag findes i langt de fleste helsebutikker over hele landet. ”Jeg kan helt klart mærke, at efterspørgslen stiger, og at det er noget, som folk har taget til sig. Folk er glade for, at både Spirulina og Chlorella er samlet i ét produkt.” siger Palle Hansen.

Alger … Er det ikke det grønne stads, der gror ude på terrassen? Der findes mange former for alger, faktisk over 70.000 arter, og mens nogle af dem ganske vist er belastende for vores træværk og kræver en overhaling med både algefjerner og knofedt, er andre rigtig gode for os mennesker - eksempelvis arterne Spirulina og Chlorella, der begge går under betegnelsen superfoods. De er stærke hver for sig, men udgør også sammen et stærkt par - man kan næsten høre det på navnene: Spirulina og Chlorella, det lyder lidt som to slyngveninder, der sjipper sammen i skolegården, og præcis ligesom skolebørn, der jo som bekendt er fulde af energi, gør det samme sig gældende for de to alger.

Spirulina: En blågrøn alge, der lever i ferskvand og er kendt for sit høje indhold af protein – faktisk indeholder den over dobbelt så meget protein, som du finder i kød. Grunden til, at Spirulina også går under betegnelsen superfood, er på grund af dens meget høje indhold af både jern, betakaroten, E-vitamin og klorofyl, og fordi den indeholder en sammensætning af næringsstoffer, der er uundværlige for vores sundhed.

Chlorella: En grøn, enkeltcellet alge, der dyrkes i ferskvandssøer og har en græslignende lugt grundet dens store mængder af klorofyl – faktisk er det den plante i verden, der har den højeste koncentration af klorofyl, hvilket også er med til at gøre Chlorella til en af de sundeste og stærkeste fødevarer. Chlorella indeholder endvidere alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for, og derudover er den meget rig på både vitaminer og mineraler.

Virkning: Brugere af Spirulina rapporterer om forbedret præstation både inden for sport, erhverv og uddannelse. Dernæst er Spirulina kendt for at styrke immunforsvaret, afhjælpe fordøjelsesbesvær samt at balancere blodsukkeret. Som en ekstra bonus er det ikke kun kroppen, der nyder godt af denne lille grønne spirrevip, også det mentale får et boost; Spirulina øger nemlig hjernens ydeevne, hvilket bevirker, at man bliver mere afbalanceret samt får en bedre koncentrationsevne.

Virkning: Chlorella har en helt særlig evne til at afgifte kroppen og hjælper med at udskille alle de sundhedsskadelige stoffer, som vi på daglig basis indtager både gennem luften, vandet eller via vores kost. Det være sig eksempelvis tungmetaller og pesticider, som Chlorella samler til sig for dernæst at følge dem ud af kroppen. Denne proces sker ikke kun i tarmene, men også i blodbanerne samt i alle kroppens depoter, såsom fedtvævet. Ud over at agere som en form for ”støvsuger” besidder Chlorella også en stor portion af B-vitaminer og er med til at fremme sårheling, støtte leverens funktion og oprette en sund tarmfunktion.

Info: Algaex er dyrket i helt rent, miljømæssigt beskyttet, bjergmineralvand. Det flyder fra Mount Dawu, som er det højeste bjerg i det sydlige Taiwan, beliggende i den stærkt beskyttede Kenting National Park.

Kvalitetsstempler: Algeax er både GMP-certificeret og ISO22000/ HACCP-registreret. Derudover har produktet Naturland Organic Certification i Tyskland og USDA-NOP Organic Certification i USA.

Tid til en smoothie, eller hurtigt ud af døren? Uanset om du er typen, der vælter ud af sengen og putter en tandbørste i hovedet for dernæst at skynde dig på arbejde, eller du tager dig god tid med morgenmaden, er der en algeform, der passer til dig. Algeax fås nemlig både i pulver- og tabletform, hvilket giver dig rig mulighed for at putte det i morgenmaden eller tage dem i en fart, i selskab med et glas vand.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 71


Magnesium - cellernes dørmand Magnesium skal styre festen i cellerne, så calcium ikke dominerer. Det gælder både i knoglecellerne såvel som i bløddelsceller, muskelceller, hudceller, bindevæv osv. Magnesiums autoritet i cellerne gavner ikke blot muskler, hjerte, hjerne og knogler, men også en lang række processer i kroppen, som er afhængige af de mere end 300 enzymer, som magnesium er nødvendig for. Derfor: DU MÅ ALDRIG TAGE CALCIUM UDEN MAGNESIUM. Bum, så er det sagt! Af Benedikte Mikkelsen

Får du en ensidig kost bestående hovedsageligt af kød og animalske produkter, får du ofte for meget fosfor og for lidt magnesium. Resultatet er kalkmangel.

Rolig nu, så vigtigt kan det da heller ikke være. Jo det er faktisk ret vigtigt, for tager du kalk alene uden et supplement af magnesium, øger du risikoen for blodprop i hjerte og hjerne. Britisk Medical Journal bragte allerede det dystre budskab i 2008 på baggrund af et omfattende femårigt forsøg på 1.471 kvinder. Resultatet holder stadig stik her i 2017, og budskabet om, at indtagelse af kalk som monoterapi kombineret med en magnesiumfattig kost forbindes med stor sundhedsrisiko, er stadig relevant. Hvordan styrer magnesium festen? Det er faktisk ret simpelt. Forestil dig dørmanden på en eksklusiv natklubs funktion, så har vi næsten beskrevet processen i cellemembranen. Magnesium sidder som en stopklods i calciumkanalen i cellemembranen. Når calcium vil ind i en celle, byder magnesium velkommen og åbner døren, og når calcium vil ud, så lukker magnesium døren op. Magnesium gør sit arbejde og opretholder den eksklusive adgang til cellen, og der er derfor ca. 10.000 gange så stor calciumkoncentration uden for cellen som inde i cellen. Står magnesium ikke i døren, ødelægges festen på rigtig mange måder. Er kanalen pivåben, strømmer calcium ind i cellerne, hvilket får cellen til at gå i krampe, og inden for få timer destrueres mitochondrierne, cellernes iltsystem.

Calcium er en velkommen gæst, men skal ikke overtage festen. Cal-mag 1:1 Citrat fra Solaray indeholder vitamin D og K2, som sikrer, at blandingen optages optimalt som en god støtte til dine knogler.

72 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Herfra kan det gå gruelig galt, da cellernes krampetilstand medfører en øjeblikkelig sammentrækning af karrene på grund af de glatte muskelceller omkring de små arterier, hvilket medfører blodtryksstigning og risiko for hjerneblødning og ødelæggelse af forkalkningsplak og dermed blodprop i hjertet.


Uden kontrol fra magnesium fortsætter calcium sin hærgen og destruerer cellemembranen og de omgivende celler indefra. Calcium vil herefter fordele sig mere eller mindre jævnt over hele cellefasen - i knogleceller og bløddelsceller, som muskelceller, hudceller, bindevæv. Kalk gør dig sund og stærk, men kun sammen med magnesium Fokus har i årevis været på et tilstrækkeligt kalkindtag, og kalk er da også essentielt for de fleste af kroppens funktioner og indgår i en lang række enzymprocesser. En gennemsnitsvoksen indeholder cirka 1,2 kilo kalk, som hovedsagelig findes i knogler og tænder. Vi har brug for kalk gennem hele livet, og særligt i opvæksten lægges grunden til stærke knogler. Knoglernes primære opbygning sker i de unge år, fra man er 0 til man er 30 år gammel, derfor er det særligt vigtigt at få tilstrækkeligt med kalk. D-vitamin og magnesium skal følge kalkindtaget. Efter man er fyldt 30, er det især vigtigt at vedligeholde sine knogler, da det ellers stille og roligt vil gå ned ad bakke.

En krop, der bruges aktivt, bevarer i langt højere grad kalk i knoglerne end en passiv krop. Når kvinder kommer i overgangsalderen, kommer de i hormonmangel, hvilket forringer knoglernes tilstand. Kvinder efter overgangsalderen er i særlig grad truet af knogleafkalkning, og 25-50 % af alle kvinder udvikler knogleskørhed i en eller anden grad. Såvel den aldersbetingede som den østrogenbetingede knogleafkalkning spiller ind. Men, men, men. Vi skal lære, at hver gang vi tænker kalk, skal vi også tænke magnesium.

Tænk magnesium, hver gang du tænker calcium. Symptomer på magnesiummangel En meget væsentlig funktion for os er magnesiums betydning for energiproduktionen – dvs. når fødens fedt, kulhydrat og protein skal omdannes til de særlige stoffer, som kroppen bruger til sin energiomsætning. Magnesiummangel kan give sig udslag i træthed og muskelsvækkelse, da magnesium er nødvendig for energimetabolismen. Samtidig spiller magnesium en rolle for nervefunktionen, og lav magnesiumstatus ledsages af humørproblemer, irritabilitet eller forvirring. I mange tilfælde kan et magnesiumtilskud måske overvejes som førstevalg ved manglende mentalt eller fysisk overskud, inden man ruller tungere skyts i stilling. Find din magnesium i planteriget, og drik vand til Magnesium findes i græskarkerner, solsikke- og sesamfrø samt i andre frø, nødder og mandler, i fuldkornshvede, havre og brune ris, i sojabønner og andre bønner. Endvidere i raffineret salt, i alle grøntsager, avokado og i frugt samt en smule i mælkeprodukter, fisk og kød. Magnesium findes faktisk også i helt almindeligt vand fra hanen.

Magnesium findes i helt almindeligt postevand. Vil du vide mere om magnesium, og hvorfor det er så vigtigt for vores krops funktion? Så gå ind på sund-forskning.dk, og skriv magnesium i søgefeltet.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 73


ANNONCE

Hjælp til dit hår Annette (47) har altid været ked af sit fine hår. Hun plejede at have hårekstensions, for at få det til at se mere fyldigt ud. Da håret begyndte at knække, og der var løse hår overalt, blev hun desperat. –Jeg søgte hjælp både hos frisøren og i helsekostbutikken. Her blev jeg anbefalet Hair Volume™ og nu tør jeg slet ikke stoppe igen.

Jeg har altid drømt om et flot og fyldigt hår Jeg har i mange år været i en konstant søgen efter hjælp. Jeg var ked at mit tynde hår og drømte om et mere fyldigt og glansfuldt hår. Jeg har prøvet alt, og jeg har tidligere søgt hjælp hos min frisør. Men da håret begyndte at knække, blev jeg virkelig desperat.

Blev anbefalet Hair Volume tabletten

–Hos min lokale helsekostbutik blev jeg

Din hårtablet med ingredienser for normal hårvækst Hair Volume™ er en hårtablet og den eneste tablet på markedet, der indeholder æble ekstrakt med procyanidin B2. Tabletten forsyner også hårsækken med biotin og zink, der bidrager til opretholdelse af normalt hår.

anbefalet Hair Volume™, som blandt andet indeholder æbleekstrakt. Jeg blev anbefalet at bruge tabletterne i minimum 3 måneder. Jeg gik hjem fuld af forventning.

le Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk . Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Slut med løse hår

–Huden var det første jeg bemærkede det på. Det er jo en dejlig gevinst, at få ved tabletterne. Jeg synes, min hud fik en flot glød. Min mand var den første som kommenterede mit hår. Han kan tydeligt se, at jeg har fået en masse nye hår i hårgrænsen. Mit hår er meget mere glansfyldt og jeg tør slet ikke stoppe med at tage mine Hair Volume tabletter, fortæller Annette glad.

Her køber du Hair Volume

Det gode råd gør forskellen

Hair Volume kan købes i Matas, www.matas.dk Helsam, Helsemin og Din LokaDin lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store


MAD

Biodynamisk olivenolie Det er ikke så tit - aldrig? - at vi hører om olivenolie dyrket efter økologiske principper. Men det er den. Renere og mere velduftende end andre olivenolier, lige til at spise sammen med lidt havsalt og din yndlingssnack. Eller til at skabe en super lækker dressing af. Du må også gerne stege i den, for det kan den godt tåle. Selvom det er synd og skam for et så veldyrket produkt. Læs mere på s. 68.

Algalife mod smerter og gigt Bladr om på s. 70, og læs om algernes forunderlige verden. Forunderligt, fordi det er en af de ældste planter på jorden, forunderlig, fordi de små alger ikke kun kan afgifte kroppen og regulere en masse funktioner, der er også en overordentlig fin effekt på gigt og gigtsmerter. Det skyldes det gode indhold af omega-3-fedtsyrer og den fine sammensætning af vitaminer, mineraler og aminosyrer, som afgifter og opbygger led, bindevæv, muskler og styrker, ja, hele kroppen. Især når vi bliver ældre, har vi sværere ved at optage vores næring, og her kan Algalife gøre en stor forskel. Vælg mellem små grønne tabletter eller pulver til din smoothie.

Kviksølv inaktiveres af fisken selv … På selenkonferencen i Stockholm kunne forskere afsløre, at vi ikke længere behøver at være så bange for den kviksølv, der kan være ophobet i fisk. For fisken bærer også rundt på mineralet selen, som gør kviksølvet inaktivt. Værsgo, så er der serveret sprit ny forskning, som kan berolige alle fiskeelskere. Læs mere på s. 17.

Værsgo, her er en forklaring, der er til at forstå Hvis det før har været svært at forstå, hvorfor man skal spise magnesium sammen med kalktabletter, så er det hermed skåret ud i pap. Eller skal vi sige dørmand ... Benedikte Mikkelsen, ny journalist på sund-forskning med sine helt egne forklaringer på dette og hint, beskriver det så fint på s. 72. Husk det. Bum.

An English Cup of Tea - bæredygtig te fra Bidro Den bæredygtige te fra English Tea Shop er økologisk produceret af lokale farmere på små plantager, hvor der er fokus på bæredygtighed og respekt for omgivelserne, dvs.: - At der ikke bliver anvendt kunstgødning - At der er fokus på optimal dyrkning af jorden for at undgå erosion - At der er fokus på affaldshåndtering - At farmerne får en ordentlig betaling for deres te (fairtrade) - At der er fokus på CO2-udledning gennem hele processen. Derfor foregår pakningen af teen fx 100 % manuelt for at afgive mindst muligt CO2.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 75


Støtte gennem vinterens trælse træthed og infektioner

Andrographis paniculata

Russisk rod

76 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Når kulden går gennem marv og ben, når bakterier og andet skrammel trænger ind over kroppens land, hvor feberen raser, og vinteren byder os velkommen med træthed og akutte infektioner, så er det lige der, man finder sit husapotek frem, og hvis ikke man selv har kræfter til at skrue låget af flasken og hælde de livgivende dråber i et lille glas, skal du sende bud efter hvem som helst, der kan få dig på højkant igen. Eller huske husapoteket, inden feber, kulde og infektioner sætter en stopper for dine gøremål … Af Marianne Palm

Der er vel ingen, der hilser en infektion velkommen. Det gør som regel ondt, det hele værker, og man er bare ikke sig selv. Og ikke nok med det, så kan man (heldigvis) ikke længere bare få ordineret en gang antibiotika; det er nu om dage reserveret til de mere akutte og alvorlige problemstillinger. Og selvfølgelig skal du opsøge din læge, hvis du overhovedet er i tvivl om, hvorvidt dine symptomer råber efter den nødvendige penicillin. Når det er gjort, så skynder du dig under dynerne og kalder på dit husapotek.

Kronisk bihulebetændelse En kronisk bihulebetændelse kan give voldsomme smerter, træthed og utilpashed og skyldes som regel en infektion, der har svært ved at blive bortelimineret af immunforsvaret, eller fordi passagen fra bihulerne er for smal og trang, især hvis der er en sej slim eller polypper, som hindrer et godt afløb. Det skal en øre-næse-hals-læge selvfølgelig ind over, men ellers er det bare med at komme i gang med Sinux, så du ikke skal generes i uger og måneder af træthed, smerter og utilpashed.

Et eksotisk navn bag noget af den allerbedste forskning til forkølelse Kan Jang kan bruges både forebyggende og akut, men er mest af alt kendt for sin akutte virkning, som indtræder få timer efter, du har slugt seks af de små tabletter. Vil du forebygge infektioner, bruger du Bio-Strath sammen med et godt vitamin-mineralprodukt og tre tabletter Kan Jang. Akut kan du faktisk uden problemer gå op på 12 tabletter om dagen, og det kan du fortsætte med, til infektionen er væk. Kan Jang indeholder Andrographis paniculata samt russisk rod og er af Lægemiddelstyrelsen anerkendt for sin virkning. Plantens aktive stoffer virker immunregulerende og virker især, hvis der er brug for hjælp til de hvide blodlegemer, så de bedre kan bekæmpe de akutte problemer i fx øvre og nedre luftveje, blærebetændelse og andre infektioner.

Der er fin gennemgang af produktet på www.sund-forskning.dk, hvor du også kan finde opskriften på en luftvejscocktail og et ingefæromslag, som begge er et must-have sammen med Sinux, hvis først infektionen har sat sig.

Ikke mindre end ni studier med i alt 1.600 personer er gjort forskellige steder i verden. Alle var forkølede, halvdelen af dem fik snydekapsler, og der var ikke noget at tage fejl af: Forkølelsen i den aktive gruppe var mindre generende og stoppede dage før kontrolgruppens. Andre forsøg har vist, at der er 80 % færre sygedage hos Kan Jang-tabletspisere end hos andre! Bihulebetændelse - Kan Jang og Sinux i en cocktail Lider du af tilbagevendende bihulebetændelser, så begynd din kur nu. Hvor Kan Jangs hovedopgave er at holde bakterier og virus i en armslængde fra kroppen, vil Sinux hindre spredningen til bihulerne. Hånd i hånd - men husk at vaske hænder, og hold dig for munden, når du nyser.

Virksom også ved influenza og især vigtig, hvis du i forvejen er svækket For de fleste mennesker er influenza en banal, men irriterende infektion. For andre kan den være et stort problem, især hvis man i forvejen er svækket af alder, kroniske infektioner eller andre fortrædeligheder. Her kan en influenza blive til en lungebetændelse eller en langvarig bronkitis, der yderligere svækker kroppen. To store forsøg med i alt 677 patienter så en meget hurtig evne til at blive frisk, og der var meget mindre risiko for at få følgekomplikationer. Fortsættes

Læs om de mange studier på www.sund-forskning.dk. Søg på ”Forkølelse og Kan Jang”. Sådan anvendes Kan Jang • •

Start ved de første symptomer Så snart forkølelsen melder sig med snue eller kradsen i halsen, skal behandlingen med Kan Jang påbegyndes. Ved at starte tidligt mindskes risikoen for, at forkølelsen får rigtig fat og skaber yderligere komplikationer såsom hals- og bihulebetændelse

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 77


Den vinterlige træthed Psykiske problemer, stress, en sur chef. Vrælende børn, en Facebookoptaget mand. For hård motion, for lidt motion, for meget sukker, for lidt vand. Træthed har mange navne, og du skal selvfølgelig finde årsagerne, og der er som regel flere end en enkelt. Sæt dig godt til rette, og se, om du kan regne ud, hvor mange årsager, der kan være til din slunkne tilstand, og kig på, hvad du kan gøre ved dem. Nogle kan med garanti elimineres eller reduceres, andre skal måske lige en tur rundt om lægen eller veninden med det omsorgsfulde spark. Også Arctic Root kan sparke energien i gang og endog lige så venligt som den bedst tænkelige veninde. De små tabletter får binyrerne til at arte sig, så du får en mere fornuftig og velafbalanceret energi i løbet af dagen. Det har vi brug for i livets udfordringer og især om vinteren, hvor vi ellers let kan blive ofre for årets irriterende invasion af baktusser og vira. Tag to tabletter til morgenmad, og evt. to mere til frokost, hvis du ovenikøbet er landet i noget, der ligner en modløs tilstand snigende hen mod en vinterlig depression.

støtte gennem den dominoeffekt, som begynder i tyktarmen og spreder sig til resten af kroppen. Hånd i hånd, og den flittige læser har nok opdaget, at der er ved at opstå et femkløver, som med lidt lykke og lidt held danner grobund for et nødvendigt husapotek i de kolde vintermåneder.

Femkløver:

At undgå infektioner er ikke kun bygget op af lykke og lidt held, de kan bæres udenfor af det rette husapotek.

Spis i øvrigt fx 85 mcg D-vitamin hele vinteren igennem som erstatning for de D-vitaminer, vi ikke får fra solen. Urtegammelt produkt Bio-Strath er en urtegammel eliksir, der stadig går sin sejrsgang over hele verden. De europæiske lægeplanter er blevet gjort særligt aktive af en gær, som ikke længere er i produktet, når produktionen af urteudtrækket er klar til at hælde på de brune flasker. Det er et produkt, vi herhjemme allermest kender til børn, men det drikkes faktisk verden over af alle aldre, og lige fra meget sportsaktive orienteringsløbere i Finland til små bitte brune børn i Indien, som firmaet i øvrigt donerer masser af flasker til, så næringsstatus hos selv de fattigste kan blive bedre. Drikkes hele vinteren som en god forebyggende tonic. Bare spørg de mange mødre og fædre, der med smil på læben har givet deres poder det. Ikke fordi det smager særlig godt, men fordi der ganske simpelt bliver færre sygedage med pjevsede børn og stramsindede kolleger, der er trætte af at passe mors og fars job. Garpro, hvidløg i sin allerbedste form i takt med mælkesyrebakterier Hvidløgscocktails, der smager jammerligt, er i dag afløst af moderne kapsler, hvor man ovenikøbet har sikret sig den rette mængde af de aktive stoffer. Det er et helt bevidst valg at hælde det på kapsler, for du skaber en bedre mikroflora i tarmene og dermed et forbedret immunsystem og mindre risiko for at løbe ind i trælse infektioner. Vælger du Garpro, får du i øvrigt en flok mælkesyrebakterier med i købet, og de har intet med mælk at gøre. Milliarder af den slags tarmvenlige bakterier er nødvendige for ikke kun at imødegå lokale problemer med diarre, de sørger såmænd også for, at resten af kroppens immunforsvar får

78 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Det er altså nemmere at forebygge, og det kan du gøre med vitaminer, mineraler, aminosyrer, sekundære plantestoffer og fedtsyrer fra planteriget, hvor nødder, frugter og grønt bugner af de næringsstoffer, der skal hjælpe kroppen fri for irriterende vira og bakterier. Slimhinderne er dit første værn mod uønskede bakterier og vira, så hold dem tætte og intakte med sund mad, positive tanker, motion og hverken for lidt eller for meget af noget som helst. Du behøver ikke at blive fanatisk og meget strømlinet, du skal blot bruge seks af ugens syv dage på at passe på din krop og dig.

Alle tilskud nævnt her og andre steder i sund-forskning kan i øvrigt sagtens anvendes sammen med lægens medicin med mindre andet er nævnt.


Sinux indeholder pr. tablet 160 mg tørekstrakt af Gentiana lutea L radix roden.

Tørret Rosenrod indgår som en vigtigt ingrediens i Arctic Root.

Tørrede urter bruges til udtræk i Bio-Straths urteeliksir.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 79


Året rundt med seks sunde urter Det er oktober, og du tænker uf, ingen snue i år. Det er november, og du fryser. December måned kan være hyggelig, men også et bøvl af kransekager, uventet stress og træthed efter alt for mange julegæster. Og sådan kan året gå. Vinteren dukker op, heldigvis også foråret, og pludselig er det sommer fulgt af et efterår pakket ind i de gyldne farver. Seks urter fra Bidro er klædt på til alle årets måneder. En lille urtesnaps hver morgen, og du kan finde balance til dit immunforsvar, til dine luftveje, til kredsløbet og sågar til de værkende led. Af Marianne Palm

Du kender sikkert allerede ingefær, der med sine aktive stoffer kan hjælpe både luftveje, skabe sundhed i dine led og ro i dine tarme. At ingefær virker så mange steder i kroppen på én gang, er ikke fordi den er særlig mirakuløs. Det er blot et faktum, at på celleplan ligner de fleste celler hinanden, selvom nogle celler er at finde i bronkierne, andre helt nede i storetåen. Til fælles har de et immunforsvar, der cirkulerer rundt via lymfesystem og kredsløb for at hindre infektioner og inflammationer. Og det er netop det, ingefær kan: Den hindrer, at immunkomponenter ikke får lov til at skabe ravage på cellernes overflade. Eller med andre ord: Ravagen kan være et nødvendigt onde, så vi stopper op og giver os tid til at blive raske, hvor ingefær hjælper os til, at processen bliver så kortvarig som muligt. Ingen skal tvinge et knæ til at virke, hvor det ikke virke skal. Og symptomerne fra bronkierne må gerne være så tydelige i et stykke tid, at vi reagerer på dem, går til lægen og går hjem igen og passer på os selv.

En inflammation kan faktisk godt være nødvendig. Et væv hæver, bliver rødt og gør ondt, vi får at vide, at vi skal passe på os selv. - En langvarig inflammation kan være helt unødvendig, og naturens skatkammer står med vidtåbne døre.

80 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

”Seks urter i een” er fra Bidro.


Ginkgo og hvidtjørn skaber et optimalt kredsløb Måske kender du også Ginkgo biloba og hvidtjørn. De udgør en vigtig hjørnesten i et velfungerende kredsløb og er kendte for sammen og hver for sig at kunne gøre kål på kolde fingre og tæer, skabe ro i bentøjet og få blodet til at rulle hurtigere i de små bitte blodkar og helt ud i de store blodårer. De kan sammen med ingefær og astragalus gøre noget helt specielt for dine blodkar ved at fjerne plak i årerne og kan sagtens kombineres fx med kolesterolsænkende medicin. Den eneste bivirkning, du kan møde, er et større velbehag og måske mindre brug for statiner, eller hvad du ellers er blevet ordineret. Du skal selvfølgelig ikke jonglere med din hjertemedicin, tag derfor lægen med på råd, hvis du fx får medicin mod hjerterytmeforstyrrelser eller hjertesvækkelse. Hvis du er stabil i din medicin, vil du næppe mærke nogen problemer andet end et større velvære, der breder sig i hele kroppen, når de liflige urter får lov til at gøre deres job. Seks sunde urter er i sin sammensætning netop valgt, så du kan føle dig tryg og sikker – men det er ikke en erstatning for et nødvendigt lægebesøg.

Kobler du den velkendte solhat sammen med den kinesiske droge til immunforsvaret, får du mulighed for også at afhjælpe de akutte infektioner, og en forebyggende cocktail til dit immunforsvar er opstået fra den sorte muld under kontrollerede forhold, hvor du er sikret en bred vifte af de livgivende, aktive indholdsstoffer.

Ingen skal tvinge et knæ til at virke, hvor det ikke virke skal. Og symptomerne fra bronkierne må gerne være så tydelige i et stykke tid, at vi reagerer på dem, går til lægen og går hjem igen og passer på os selv.

Europæisk hyben, kinesisk astragel og den velkendte solhat Vi er for længst trådt ind i den fagre nye verden, og med den følger jo rigtig meget viden om urter fra hele verden. Hvis du har mod på det og godt kan læse engelsk, så tag et kig på www.greenmedinfo.com, eller på pæredansk kan du finde masser af artikler på www.sund-forskning.dk .

Astragel styrker, hvad kineserne kalder ”Livets energi” og er især egnet til dig, der måske i en årrække har sloges med sygdom eller har svært ved at komme over på den anden side af en hårdnakket influenza. Begge steder kan du læse om hyben, der med sit indhold af aktive stoffer kan gøre en forskel for dine led. Det er også her, du kan læse store forskningsartikler om Astragalus membranaceus, på dansk kaldet hindeagtig astragel, der har nogle vidunderlige funktioner: Den virker både på kroniske infektioner, den styrker hjertemusklen og afhjælper stress. Den styrker, hvad kineserne kalder ”Livets energi” og er især egnet til dig, der måske i en årrække har sloges med sygdom eller har svært ved at komme over på den anden side af en hårdnakket influenza. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 81


73 mg

91 % (**)

(***) kein Referenzwert vorhanden (***) pas de valeur de référence (***) no reference value

OHNE tierische Zutaten SANS ingrédients d´origine animale WITHOUT animal ingredients

den u t e still lie* m e r f eoDE-ÖKO-005 palm Non-EU Agriculture GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrücken www.gse-vertrieb.de

50 ml

Das verwe hergestell

CitroPlus 800

(**) Prozentsatz der Referenzmenge nach VO(EG) 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value (**) pourcentage des apports de référence selon le Règlement (UE) N° 1169/2011, VNR = Valeur Nutritionnelle de Référence (**) percentage of reference quantity according to Regulation (EU) N° 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value

100 %

COMPOSITION ORIGINALE AVEC GLYCERINE BIOLOGIQUE

00 MG BIOFLAVONOIDES

Bioflavonoïdes Bioflavonoids Vitamin C Vitamine C Vitamin C

800 mgmit Bi Nahrungsergänzungsmittel Bioflavonoiden aus der Grapefr

Nährstoff Nutriment Nutrient

®

Verzehrem Tagesmenge journaliè 3Dose x 15 Daily doseTro mit genüg 19,5 mg

Bioflavonoide Bioflavonoïdes Bioflavonoids Vitamin C Vitamine C Vitamin C

Rent økologisk CitroPlus 800 ®

Vor73 Gebra mg Nach Anb verzehren

(**) Prozentsatz der Referenzmenge na VO(EG) 1169/2011, NRV = Nutrient (**) pourcentage des apports de référe le Règlement (UE) N° 1169/2011, VNR = Valeur Nutritionnelle de Ré (**) percentage of reference quantity a Regulation (EU) N° 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value

Die angeg Verzehrme Nahrungs Ersatz für (***) kein Referenzwert vorhanden (***) pas de valeur dereiche référenceErn (***) no reference value der Reichw

grapefrugtkerne ekstrakt

Grapefruit-Kern-Extrakt Extrait de Pépins de Pamplemousse Grapefruit Seed Extract

100 %

OHNE tierische Zu SANS ingrédients WITHOUT animal

Citro

Grapefru

DE-ÖKO-005 Non-EU Agriculture

Nahrungsergänzungsmittel mit Bioflavonoiden aus der Grapefruit Complément alimentaire avec bioflavonoïdes de pamplemousse

Mindeste A consom Best befo

Los Nr.: N° de Lot Batch No

GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrücken www.gse-vertrieb.de

50 ml

* 800 m

GSE Vertrie DE-66130 www.biovita.dk - Kontakt Tlf: 76 26 07 66 for nærmeste forhandelerwww.gse-v

82 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Food supplement with bioflavonoids from the grapefruit

*

50 m


Støtteterapi i rusk og regn Snotnæser, træthed. For meget slim eller for tør hoste. Alt for ofte en tur under dynerne med feber og ondt i leddene. Det er ikke en naturlov, at vi skal være syge gennem efteråret og vinteren. Det kan godt være, at Moder Jord har skabt nogle dumme bakterier og vira, men Moder Jord har faktisk også i samme moment skabt støtteterapien, der kan stoppe de væsner, vi ikke vil have tæt på os. Af Marianne Palm

Astragalus membranaceus

Vores allerførste værn mod bakterier og vira er et naturligt værn. Du vasker hænder, du holder dig for næse og mund, når du nyser, og du sørger for, at der altid er nok af vitaminer og mineraler i kroppen, så dit naturlige slimhindeværn fungerer optimalt, fri for uønskede bakterier og virus. Og så sørger du lige for en støtteterapi, hvor de to planter Astragel og Rød Solhat meget vel kan være blandt de vigtigste. Hvis de vel at mærke indeholder nok aktive stoffer til at hjælpe dit immunforsvar med at skabe et naturligt værn mod flere problemstillinger, end kroppen kan klare i en håndevending. De to urter går hånd i hånd, når de skal skabe en naturlig immunregulerende effekt Astragalus membranaceus har en virkning på vidt forskellige immunologiske problemer som herpes, tendens til halsbetændelser hos børn, kroniske problemer med hoste og andre slimhindeproblemer fra bronkierne. Og alle andre steder, hvor der er slimhinder. Og så har den jo denne helt specielle effekt på binyrerne, en såkaldt adaptogen, så man bedre kan tåle, hvad man end udsætter sig for af belastende faktorer. En vis portion af de på engelsk kaldte ”stressors” er vigtige for menneskets udvikling af bl.a. et sundt immunforsvar. For mange stressors er - ja, stress - for kroppen, og det gælder også kulde, regn og rusk i de kolde måneder. Astragalus membranaceus er Astragels botaniske navn, men hedder hos Biosym Astragel Forte som et udtryk for, at det er en super stærk ekstraktion af hele planten, men med fuld fokus på de aktive stoffer, så den følger de internationale studier. Det samme gælder EchinaGold: Rød solhat eller Echinacea purpurea kender de fleste danskere nu. De hulens mange studier på plantens effekt på immunforsvaret, hvad enten det er akutte eller kroniske infektioner, fortæller alle om, hvordan den allerbedst virker på de akutte infektioner, altså når du lige mærker de første tegn på, at rusk, regn, bakterier og vira angriber dig og dine slimhinder. Du kan også bruge EchinaGold fra Biosym til kroniske problemer, hvor immunforsvaret skal bruge støtteterapi. Og gør det gerne sammen med Astragel, så du skaber en optimal støtte gennem vinterens plager.

Echinacea purpurea

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 83


UDRENS KROPPEN MED CLEANSE FRA RENEW LIFE

Mød os på facebookgruppen sundforskning og på nstv.dk/sund-forskning

NATURLIG SUNDHED

www.renewlife.dk

Hedeture? Træthed?

Do It Yourself

DIY SUNDHED

Melbrozan er specielt udviklet til kvinder i overgangsalderen Melbrozan indeholder naturligt pollenekstrakt, gelée royale og Acerola. Melbrozan Plus indeholder ydermere Rødkløver, som er specielt effektivt mod hedeture.

Melbrozan og Melbrozan Plus indeholder også:

* Vitamin B6 og vitamin B12, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse samt til at regulere hormonaktiviteten.

* Vitamin B2 og biotin der bidrager til at vedligeholde normale slimhinder og en normal hud

* D-vitamin, der bidrager til at vedligeholde normale knogler Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 329,- for 120 kapsler Melbrozan Classic eller 60 kapsler Melbrozan Plus 84 sund-forskning gladGreve sjæl har en sund krop Information: MedicWiotech- en - 2670 - tlf.brug 4611for 6669 - www.medicwiotech.dk

INTERVIEW OM SUND LEVEVIS


De vinterlige urter efter en kedelig våd sommer Gik du også glip af en varm sommer ligesom de fleste af os på redaktionen? Og tænker du nu, at du er nødt til at tanke op med D-vitaminer, solvitaminet, og andre gode sager for at forebygge infektioner i løbet af efteråret og vinteren? Så er du med på holdet. Vi gumler vitaminer, vi drikker urteteer som aldrig før, alle lugter af hvidløg, og så er vi i gang med at fylde helsehylden op med de urter, der skal ruste os så godt som muligt til baktussernes indtog i vinterens kulde. Af Marianne Palm

Der kan være rigtig meget i vores lille husapotek, og det er også rigtig nødvendigt. At skulle modstå et angreb fra virus og bakterier kræver hjælp på mange fronter: - bygge slimhinder op, så de er tætte - bygge immunforsvaret op, så det er parat til kampen - bygge de øvrige organsystemer op, så hvis de møder en bakterie, står de klar på stregen Nogle af de urter, der stikker næsen frem over for bakterier og virus, er fundet gennem erfaringer over hundredvis af år. Andre har forskere fundet, og i blandt er der droger, som urter hedder i fagsprog, der både erfaringsmæssigt og ved hjælp af forsøg har vist sin effektivitet. Tal ikke med den, men ha’ den klar Du finder fx Andrographis paniculata. Du skal heldigvis ikke tale med den, hvis du ikke lige er venner med udtalen, men gør den alligevel til en ven i hverdagen. Den står parat i første række, når immunsystemet skal have hjælp. Du finder også en mere velkendt droge, nemlig hyldebærret, der med sin mørkerøde farve strutter af antioxidanter og af virushæmmende stoffer. Det er dog ikke lige meget, hvor den høje busk er plantet. Forskerne har opdaget, at der kan være stor forskel på indholdet af de antivirale stoffer, så også derfor kan det være nødvendigt med et kosttilskud som supplement til den varme hyldebærsuppe. Hos Pukka har de ledsaget det fine hyldebær med en stribe af droger, som hjælper slimhinder med at fjerne slim og i det hele taget skabe en sundere tilstand både med og uden infektion. Der er tilsat den slimdrivende lakridsrod, den inflammationshæmmende ingefær og sort samt lang peber, der binder det hele sammen og øger optagelsen af alle de økologiske urter. Andrographis findes som selvstændigt kosttilskud. Hyldebærret i kombi med de øvrige urter finder du i Elderberry Sirup. Begge produkter fra serien Pukka, som du finder i alle helsekostbutikker. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 85


AVIVIR TOOTH PASTE styrker tandkødet og giver ekstra pleje

60%ive

Tandpasta med økologisk Aloe Vera, Q10, Baking Soda og Allantoin styrker tandkødet og modvirker rødme og irritation.

B io ac t ra e Aloe V

Med rigtig tandpleje mindsker denne tandpasta dannelse af tandsten, modvirker rødt og irriteret tandkød og giver hvidere tænder. Indeholder 60% førsteklasses bladgel fra økologisk dyrkede Aloe Vera planter. Købes hos Matas, Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop

. AVIVIR.DK

86 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

In g e n f luo r


MIG OG MIN MOR

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 87


På guidet tur i kroppens univers

– Silicium

Mineralernes verden er forunderlig. At få lov til at følge de små størrelser ud til hver eneste celle i kroppen og se dem arbejde og indimellem udvirke mirakler, det er et smukt syn. Kom med på en tur rundt i det mikroskopiske, men så uendeligt vigtige univers, kom med på en guidet tur, hvor vi følger silicium på sin rejse til den dybeste afkrog og helt ud på den store hudoverflade. Af Marianne Palm

Vi har brug for en stribe mineraler, for at vores celler kan fungere optimalt. Uden disse stoffer, der findes i vores jordbund, som planterne suger op og bruger til at bygge stærke cellevægge, skabe kommunikation i planten og bygge værn mod fjender; uden disse mineraler, hvor især silicium spiller en vigtig rolle, vil menneskeheden være ilde stedt på Moder Jord. Vi ville faktisk være ikke-eksisterende, for det er mineralerne, som opbygger vores celler, lige fra den mindste knogle til kroppens største organ, huden.

Altid lidt forvirrende … Silicium hedder kisel på svensk, men er på dansk ikke det korrekte navn for det rene mineral. Silicium styrker bindevæv overalt i kroppen. Bindevævet er alt det, der ligger mellem vores organer og holder sammen på dem. Slapt bindevæv, udposninger på tarmen, hængebug, træt hud i ansigtet, eller slappe organer – der mangler måske silicium til at stoppe den nedadgående proces! Et voksent menneske har et gram silicium i kroppen, og det lyder jo ikke af meget, men er der mindre, går det hårdt ud over en lang række funktioner.

88 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Mineralets tur gennem kroppen, ung som ældre Mundens forsvar Vores naturlige værn mod fremmede indtrængere begynder med sunde slimhinder allerede i mundhulen, som hindrer bakterier og giftstoffer i at trænge fra mundhulen og ind i blodet. Det er især mere flygtige stoffer, som optages her, og det naturlige værn skal sammen med immunforsvaret have mulighed for at sortere i venner og fjender. Sundhed i halsen I hals og svælg skal slimhinder især hindre bakterier i at trænge over i blodbanen, og en halskatar kan sagtens være udtryk for, at du mangler silicium. Hvis du ofte har tendens til problemer med halsen, og det vel at mærke ikke er penicillinkrævende halsinfektioner, kan en kur med kisel et par måneder om året være en rigtig god støtteterapi. Sundhed i mavesæk og tarme Fordøjelsen begynder i mundhulen, men det er især mavesækken, der kan have brug for hjælp. Her skal maden æltes og delvist spaltes af mavesyren, men det er den selvsamme syre, som kan være meget generende for mavesækkens vægge. Her kan Origina Silicea eller Silicea Mag-tarm gøre en stor forskel ved at beskytte din mavesæk, mens du fordøjer. Resultatet kan du sikkert mærke med det samme: ro, ingen smerter, og du slipper måske også for den generende luftdannelse, der kan opstå i tyktarmen, når maden, som på grund af dårlig funktion i mavesækken, ikke er fordøjet så godt, som den burde. I tyndtarmen tilsættes der godt nok enzymer og galde til den videre nedbrydning, men det nytter kun lidt, hvis ikke mavesækken har fået gjort sit arbejde. Derfor har man også set, at netop Silicea Mag-Tarm har kunnet gøre en forskel for sygdomme som tarmkatar. I dag taler man om tarmkatar på flere niveauer: Der er den katar, der kun giver smerter, når føden passerer, men du kan også på sigt svække dine slimhinder så radikalt i tarmene, at selve tarmvæggens celler bliver påvirket. Der er i disse tider stort fokus på mælkesyrebakterier, som hjælper den naturlige mikroflora i at blive genopbygget, men glem ikke slimhindens opbygning af silicium!


Huden Silicium forbedrer hudens elasticitet og opretholder hudens fugtighed

Mundhule Silicium hjælper mundens slimhinder, tandkød og lindrer mundsår

Negle Styrker negle til bedre vækst, og færre riller m.m. i neglene

Bindevævet Silicium styrker bindevævet, som bl.a. findes mellem alle organer. Det giver også en stærkere og mere spændstig hud

Håret Silicium styrker håret og fremmer hårvæksten

Celler Silicium styrker cellerne indefra og hjælper på cellernes stofskifte

Led og brusk Ledvæske og brusk styrkes af silicium Blodkarrene Silicium gør blodårerne elastiske og styrker karvæggene

Maven Silicium styrker slimhinder i mavesækken og er især virksom ved halsbrand og for meget mavesyre

Tarmene Silicium lægger en beskyttende hinde henover tarmvæggene

Mange års erfaringer har udviklet flere produkter med silicium: Original Silicea - hud, hår, negle, bindevæv, mavesæk, celler Silicea Mag-Tarm - Irritabel tarmkatar (IBD), mavens slimhinder, halsbrand, andre tarmproblemer Silicea Beauty Shots - hud, hår og negle

Skelettet

Knoglerne har brug for silicium, og er der underskud af mineralet, stjæles kalken fra knoglerne

Silicium et vigtigt sporstof!

Sener Silicium styrker sener og ledbånd pga. mineralets virkning på bindevæv

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 89


Duften af sommer på en vinterdag Aah, den liflige, nærmest euforiserende duft af lavendel rammer din næse, og du drømmer dig væk til en varm sommerdag i haven med nyvasket sengetøj svajende i vinden. Du står egentlig bare ved håndvasken hjemme på badeværelset en vinteraften, men duften fra din håndsæbe sender dig på drømmerejse. Den rene friske følelse, samtidig med at din hud- og hårpleje er økologisk, vegansk og ikke testet på dyr, er kvaliteter, som du selvfølgelig ikke takker nej til. Af Benedikte Mikkelsen

Propylen glycol, tetrasodium, CI 17200, CI 15510, benzonic acid, diazolidinyl urea, parabener, phtalater, syntetisk farve - listen er lang over kemiske stoffer, som tilsættes kropsplejeprodukter. Listen over divergerende holdninger om stoffernes farlighed, hvorvidt de er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller allergifremkaldende, er lige så lang. Udgangspunktet for de fleste er dog nok, at jo færre kemikalier vi bruger på kroppen, jo bedre. Det er næsten umuligt at gennemskue, hvilke produkter som rent faktisk er fremstillet uden unødige kemikalier. Rigtig mange producenter markedsfører deres produkter som værende naturlige. Planteekstrakt, urteekstrakt og blomsternektar er eksempler på navne på produkternes forside, men bagsidens indholdsfortegnelse indeholder ikke meget andet end betegnelser, som lyder alt andet end naturlige. Ligger latinundervisningen mange år tilbage, kan de latinske betegnelser, som ofte sniger sig ind, også være svære at gennemskue.

90 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Tip! The Ecologist har udarbejdet en let anvendelig guide til shampooingredienser. Her kan du få et overblik over de mest almindelige betegnelser, som står bag på shampooflasken. Lækker hud og hår uden dyrefedt Du behøver ikke at være hardcore veganer, bare fordi du gerne vil undgå rester af dyr i dine plejeprodukter. Du vil måske bare gerne føle dig ren og lækker - en følelse, som kan være svær at opnå efter at have smurt sig ind i produkter, som indeholder eksempelvis fedt fra køer, grise eller får.

Som forbruger skal du være på vagt og gå efter veldokumenterede certificeringer. Hvis du ikke vil støtte dyreforsøg, skal du kigge efter ”leaping bunny”-certificeringen. Certificeringen har eksisteret i over 20 år og er en koalition af dyreværnsforeninger, som arbejder for at gøre det nemmere at handle dyrevenligt.


Vil du gerne undgå unødig kemi, så gå efter produkter, hvis indholdsfortegnelse er transparent, overskuelig og til at forstå. Ren hud og rent hår behøver nemlig ikke at kræve mange mærkværdige kemikalier.

Det etiske perspektiv, hvor der tages afstand fra udnyttelsen af dyr til mad, tøj, makeup og kropsplejeprodukter, udbredes mere og mere, hvilket mange producenter har taget til sig. Adskillige produkter på markedet er nu uden animalske ingredienser og ordet ”Vegan” optræder da også på adskillige produkter på markedet. Det gør det jo dejligt nemt for os forbrugere at undgå at skulle vaske og smøre os ind i produkter, som indeholder rester fra dyr.

Plastik – tænk et cirkulært produkt frem for slutprodukt Du synes måske, at det er en dråbe i plastikhavet, hvorvidt dine produkter er fremstillet af genbrugsplast eller ej. Men fremstillingen af plastikprodukter fra olieudvindingen og hele vejen op til det færdige produkt kræver enormt mange ressourcer, og mængden af CO2, som udledes for hvert produkt, er bestemt heller ikke for sarte klimasjæle.

Skønhed uden smerte Forsøg på dyr er desuden et aspekt af kosmetikindustrien, som de fleste af os helst vil undlade at støtte. Billeder af horrible kemiforsøg, hvor dyr udsættes for ufattelige lidelser er mange af os stødt på – billeder, som er svære at fjerne fra nethinden. At dyr skal udsættes for lidelse grundet vores forfængelighed, er da heller ikke fair. Især når mulighederne for at udvikle sikre produkter, hvor hverken ingredienser eller det færdige produkt behøver tests på dyr, er til stede, så virker det endnu mere omsonst.

Plastik har i årevis været betragtet som et slutprodukt, som vi har smidt i den almindelige skraldespand efter endt brug, hvilket jo er ikke mindre end katastrofalt. Plastikprodukter kan genvendes adskillige gange og skal indgå i et kredsløb frem for at anses som et slutprodukt.

Samtidig med at den etiske forbruger er i fremmarch, byder industrien på flere og flere opfindsomme certificeringer, hvilket er frustrerende og misledende for den forbruger, som ikke vil bruge penge på produkter, som er testet på dyr. Eksempelvis anføres ”Against animal testning” (imod dyreforsøg) på rigtig mange produkter, men firmaerne, som anvender formuleringen, kan godt være imod dyreforsøg, men samtidig anvende dyreforsøg i flere led af deres produktudvikling.

Rent hår, ren hud og ingen kemi Tilbage til lavendelduften, som får dine tanker hen på en varm sommerdag i haven. På en base af aloe vera og æteriske olier, uden kemi og parfume, kan Avalons hud- og hårplejeprodukter bringe dine tanker hen på en dejlig sommerdag, selvom det er januar. Produkterne rummer de kvaliteter, som den etiske forbruger efterspørger, den indeholder hverken animalske ingredienser, er ikke testet på dyr, beholderne er af genbrugsplast - og ikke nok med det, så har den plantebaserede glycerin en plejende effekt på både hud og hår. Fik vi nævnt duftene, citron, lavendel og rosmarin - You will love it!

Vil du helst undgå animalske ingredienser i dine plejeprodukter, så læs altid indholdsfortegnelsen grundigt!! Står der ”Vegan” på produktet, er det din sikkerhed for, at det ikke indeholder ingredienser fra dyr. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 91


NATURLIG HVERDAG

God kemi i legeto/j Det ville være skønt, hvis du bare kunne gå ind i en hvilken som helst legetøjsbutik eller -webshop og så være sikker på, at det stykke legetøj, som du valgte, var garanteret fri for kedelig kemi. Sådan er det bare ikke. Her får du de vigtigste grønne guidelines til legetøjsjunglen. Af Rose Maimonide

Selvom vi i Danmark har strenge regler for kemi i legetøj, så finder analyseinstitutter alligevel altid masser af skadelig kemi, når de tester legetøj. Det kan være kræftfremkaldende stoffer som PAH, allergifremkaldende parfume, hormonforstyrrende flammehæmmere og andre stoffer, som kan skade dit barns sundhed på lang sigt. Træ eller plast? Laboratorietests viser, at der generelt er mere skadelig kemi i trælegetøj end i plastiklegetøj. Det gælder især lak, maling, lim (fra limtræ) og formaldehyd m.m. i krydsfiner (tyndt, billigt træ). Legetøj af hård plast er sjældent problematisk. Det er blød plast, skumgummi, neopren og lignende til gengæld ofte. Polyester i legetøj er som regel okay. Undgå dog polyester, som er smudsafvisende. Det kan tyde på, at materialet indeholder fluorstoffer, som er voldsomt sundhedsskadelige. Økologisk legetøj? Alle kan kalde deres legetøj for ”sunde”, ”naturlige” og ”økologiske”. Alligevel kan ”økologisk legetøj” indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer, så det er ikke i sig selv en garanti. Det er muligt at få plastik- og trælegetøj med miljømærket Svanen, men udvalget er ret begrænset.

92 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Oeko-tex-certificering har ikke noget med økologi at gøre. Det er et sundhedsmærke, som fortæller, at produktet har reduceret indhold af visse sundhedsskadelige stoffer. Værd at vide om CE-mærket CE-mærket på legetøj er desværre heller ikke nogen garanti. Det er hverken et sundheds- eller miljømærke. Det betyder bare, at producenten lover at have overholdt EU’s regler for produktet. Producenterne sætter selv mærket på deres legetøj, og der er ikke nogen, som kontrollerer dem ... der kan stadig være masser af problemkemi i produktet. Så CE-mærket på legetøj betyder egentlig bare ”Dette er legetøj”! Genbrug er ikke altid guld Det funker ikke engang at holde sig til genbrug. Genbrug er jo guld, men ikke altid, hvad angår legetøj. Før i tiden var reglerne for indhold af kemi i legetøj nemlig ikke så skrappe. Så, adios til din barndoms barbiedukker og farfars tinsoldater. Legoklodserne kan derimod trygt gå i arv. Heldigvis behøver sundt legetøj ikke at lave flodbølger i gavebudgettet eller kræve besøg i eksotiske specialbutikker.


NATURLIG HVERDAG

QUICKGUIDE TIL LEGETØJ

Hvis du ikke orker at gå op i detaljer omkring legetøjet, så kommer du nemt langt ved at bruge disse fem enkle principper:

* Fokusér på at støvsuge og lufte ud i børneværelset, og vask legetøjet regelmæssigt. * Kassér gamle barbiedukker og plastlegetøj fra før 2007 (det kan indeholde store mængder ftalater) samt ældre legetøj i træ eller metal, da det kan indeholde tungmetaller i malingen. * Køb ”med næsen”, og undgå legetøj, der lugter af kemi eller parfume. Slap af omkring resten. * Undgå konsekvent legetøj i form af blødt plast, skumgummi, neopren og lign. – det gælder også emballage, shampoo flasker, svømmeudstyr, fodbolde, viskelæder m.m.

Vask nyt legetøj Når dit barn får nyindkøbt legetøj, kan det være en god sundhedsmæssig investering lige at vaske det af inden brug, om muligt i (op)vaskemaskinen, ellers i varmt vand. Så fjernes en god del af eventuel ”overfladekemi”. Plan B er at vaske med en fugtig klud. Lad desuden alt nyt legetøj, børneudstyr og møbler m.m. dampe af – helst udenfor – til det ikke lugter mere. Luft ud! Børn udsættes primært for problematiske kemiske stoffer fra indeklimaet. Støvet og luften indeholder nemlig skadelige stoffer fra printere, el-apparater, badeforhæng, byggematerialer, maling, gulve, møbler, billige plastiksko, pilatesbolde m.m. Særligt udsatte er børnene, hvis der ikke luftes grundigt ud dagligt, rengøres for lidt og evt. toppes med passiv rygning. Heldigvis kan du reducere dit barns eksponering for problemkemi rigtig meget ved blot at lufte grundigt ud derhjemme mindst to gange om dagen med fem minutters gennemtræk. Det hjælper også meget at støvsuge og støve af mindst en gang om ugen, gerne oftere. Det er faktisk meget vigtigere, end om dukken er økologisk!

* Vask legetøjet inden brug.

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses nyeste bog ”Dit sunde barn – sådan!” får du alle genvejene til de gode valg af mad, kosttilskud, tøj, legetøj, udstyr m.m. til dit barn 1-12 år. Se mere på rosemaimonide.com.

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 93


MIG OG MIN MOR

Skolebørn med læseog skriveproblemer Skolen er godt i gang, og det vrimler med glade børn, som elsker at læse, lære og skrive. Eller gør det? Sidder der i virkeligheden en række børn, som faktisk har det lidt svært? De kan ikke holde koncentrationen, de har svært ved at få den spidsede blyant til at ramme papiret, så det kommer til at ligne et bogstav, og måske bliver de usikre, urolige og endda kede af det eller aggressive. Af Marianne Palm

Løsningen er selvfølgelig de dygtigste lærere og opbakning hjemmefra. En opbakning, som meget vel kan være verdens bedst undersøgte fedtsyrekapsel til hjernen. Den lille eye q, som er undersøgt i så mange lande og i så mange studier, at der har kunnet laves meta-analyser på resultaterne. En meta-analyse undersøger alle studier, fx om børns koncentration, de kigger på fejl og mangler i studierne og får derefter publiceret deres samlede resultat i internationalt anerkendte tidsskrifter.

Forskerne bag eye q kan prale af at have gjort deres hjemmearbejde.

94 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Der skal fagfolk, sund mad og fedtsyrer til Indlæring fra dygtige pædagoger og lærere skal der til. Der skal også ordentlig morgenmad eller i det mindste formiddagsmad, hvis dit barn ikke er sulten kl.7 før skolegang. Der skal mange små måltider ind i løbet af dagen, så blodsukkeret ikke raserer nervesystem og hjerne. For et faktum er det, at hjernen består af fedt og sukker (komplekse kulhydrater, helst ikke hvidt sukker). De to næringsstoffer sørger for, at hjernen vokser, som den skal, den sørger også for sammen med aminosyrer at danne de signalstoffer, der skal bruges til at sende et signal fra en nervecelle til den næste. Så uden de rette byggesten, og uden stoffer til at danne disse signalstoffer, vil der opstå uro, hukommelses-og koncentrationsproblemer, og man har i studier set, at det også


MIG OG MIN MOR

Børnenes læsefærdigheder øgedes i gennemsnit svarende til et års skolegang, hos enkelte svarende til fire års skolegang.

går ud over motorikken, både grovmotorikken, der skal få os til at gå på benene og have en god balance, og finmotorikken, der gør, at de bogstaver, læreren skriver på tavlen, kan opfattes af barnehjernen og omdannes til en tydelig og letlæselig skrift. eye q er til alle børn Studiet i England omfattede 120 børn i alderen 6-12 år og varede i tre måneder. Halvdelen af børnene fik to kapsler tre gange dagligt af den unikke fiskeolie eye q, mens den anden gruppe fik placebokapsler. Blandt børnene, som fik tilskud af eye q, registrerede forskerne en dramatisk øgning i læsefærdigheder, adfærd, IQ og motoriske færdigheder. Børnenes læsefærdigheder øgedes i gennemsnit svarende til et års skolegang, hos enkelte svarende til fire års skolegang. ADHD-symptomer reduceret Hos de af børnene som havde symptomer på ADHD, så man ved brug af eye q samme effekt, som det man tidligere kun har set ved brug af lægemidlet Ritalin.

Fedtsyreparadokset: EPA har stor betydning for det funktionelle i hjernen (fx overførsel af information og isolering af myelinskederne) og er en yderst vigtig fedtsyre for hjerne og nethinde. Og det er på trods af, at DHA er den mest forekommende flerumættede fedtsyre i hjerne og øjne! Forskere mener, at årsagen til, at EPA ikke kan måles i så høje mængder i hjernen, skyldes, at EPA hurtigt optages i myelinskederne og ikke i cellerne som DHA. Sagt på almindelig dansk er det derfor, eye q virker så godt på vores hjerner frem for kun at anvende høje doser af ren fiskeolie.

Læs meget mere om ”indlæring og eye q” på sund-forskning.dk.

- Studiet viser signifikant forbedring i 12 af 13 parametre på ADHD. Det betyder, at eye q er et reelt alternativ til lægemidlet Ritalin. Det er derfor på høje tid, at forældre, lærere og andre fagpersoner benytter denne mulighed for at give børnene et naturligt og ufarligt produkt, før man eventuelt vurderer medicinsk behandling, siger dr. Madeleine Portwood, ansvarlig for den del af undersøgelsen, som omfatter ADHD.

Eye q indeholder en unik fiskeolie tilsat kæmpenatlysolie, der har en særlig kombination af EPA og DHA. Lige netop denne sammensætning har vist sig særdeles vigtig for børn og voksne, der har brug for hjælp til koncentration og indlæring.

- Resultaterne er opnået med en unik blanding af omega-3-fedtsyrer i en sammensætning, man ikke finder i nogen andre produkter. Man kan derfor ikke forvente samme resultater med andre fiskeolieprodukter, siger Portwood.

Kilder: *Portwood M.M. The role of dietary fatty acids in children’s behavior and learning. Nutrition and Health, 2006,18,233-247 **Schachter H.M., Pham B, King J, Langford S, Moher D. How efficacious and safe is short acting methylphenidate for the treatment of attention deficit- disorder in children and adolescents? A meta-analysis. CMAJ. 2001;165(11):1475-88. Scores on the CTRS-L

For mere information om de engelske studier: www.durhamtrial.org

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 95


MIG OG MIN MOR

Mit barn har ondt i- mitmaven barn har kolik Du skal selvfølgelig opsøge læge, hvis du er i tvivl om årsagen til dit barns gråd, for årsagerne kan være mange.

Har dit barn ildelugtende afføringer, luft i tarmene eller måske ovenikøbet kolik, kan det meget vel skyldes en ikke særligt velbevandret mikroflora. De mange mælkesyrebakterier bliver nemlig først til en stor koloni i løbet af det første leveår, og det går ikke altid så nemt for alle babyer. Af Marianne Palm

Man siger fra officielt hold, at et barn har kolik, hvis det græder mere end tre timer i døgnet. Men hvorfor skal babyen overhovedet græde så meget? Det er jo i bund og grund et tegn på dårlig trivsel, og det kan meget vel skyldes de små tarme, der skal forholde sig til alverdens fødevarer, mens tarmene desperat forsøger at få styr på den naturlige mikroflora, som skal dannes, så man resten af livet kan nedbryde sin mad korrekt. Det giver store smerter at danne luft, der ikke kan gives slip på, for de små lukkemuskler er overanspændte, eller tarmene bugner af luft. De smerter kan du måske genkende fra dine egne kolikagtige smerter, som også kan opstå hos voksne. De kommer i bølger ind over hele maveregionen med få minutters mellemrum, og ja, selvfølgelig græder det lille barn.

Det er ikke noget, barnet skal vokse sig fra, det skal simpelthen behandles.

Luft i maven og dermed store smerter kan også opstå, hvis der fx er nogle små forskydninger i nakkehvirvlerne efter fødslen – forskydninger, som en osteopat eller kiropraktor kan afhjælpe. 96 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Ro i tarmene En både hurtig og varig hjælp finder du i kapsler, som støtter kroppens egen sunde dannelse af mælkesyrebakterier i tyndtarmene og i tyktarmen. Inden da vil egenproduktionen skabes gennem fødselskanalen under fødslen og i den efterfølgende amning. Kan du af forskellige årsager ikke amme, er det endnu vigtigere med et kosttilskud, ligesom børn født ved kejsersnit kan have


MIG OG MIN MOR

brug for ekstra hjælp. En god mikroflora har ikke kun betydning for barnets trivsel her og nu, den handler i høj grad om, hvordan barnets fremtidige immunsystem og fordøjelse vil fungere. Undgå luftdannere, og vælg dine mælkesyrebakterier med omhu De mælkesyrebakterier, din baby har brug for, er ikke de samme, som vi fx har brug for som voksne. De skal have en sammensætning, der tilgodeser det faktum, at det er den allerførste koloni af bakterier, som gennem det første år skal beklæde slimhinderne og udføre en hel række funktioner, bl.a. at hjælpe til med at nedbryde vores mad, danne visse B-vitaminer og skabe et stærkt immunsystem. De hindrer også, at skadelige bakterier eller svampe får lov til at slå sig ned, og de fungerer sammen med slimhinderne som det allerførste værn, som kroppen har til at beskytte sig mod fremmede indtrængere. Og så skal de også her i den spæde begyndelse hindre, at der opstår luft i tarmene - og kolik. Der er flere fødevarer, som kan være særlige luftdannere, og dem bør du undgå eller kun bruge få af, så længe du ammer: kål, porrer og løg samt frugter, du ikke har introduceret under graviditeten. Undgå også stærke krydderier. De kan give dit barn diarre og dermed skabe ekstra uro. Sukker og sukkerholdige madvarer bør begrænses, for sukker fremmer væksten af uønskede bakterier og svampe og skaber dermed større uro i de små tarme end nødvendigt. ”Alt med måde” er i øvrigt med til at gøre dig til en ikke-fanatisk, men bevidst sund mor, så du skal ikke forsage alle livets facetter, men måske gøre dit barn den tjeneste ikke at blande det hele i en stor suppe, så hverken du eller sundhedsplejersken kan få øje på, hvad der kan trigge problemet hos dit barn.

Du skal vælge et mælkesyrebakterietilskud uden inulin, også kaldet FOS (kig på deklarationen). Pure Biotic Baby fra Renew Life, som sælges i Danmark af Acupharma, har valgt et produkt uden disse prebiotika. Prebiotika kan i øvrigt være en god ide, fordi det er mad til de gode bakterier i tarmene, men kolikbørn og andre luftdannere (voksne!) kan få endnu mere luft i tarmene, og kolikken forværres. Kapslerne er lette at anvende, da de kan åbnes, blandes sammen med lidt modermælk og gives med en teske. Eller drysses på brystet, så barnet automatisk sutter mælkesyrerne i sig. Hvis du anvender modermælkserstatning, kan de også hældes på en ske. Det er bedre end at hælde dem ned i erstatningen, hvor de måske ikke kan passere gennem sutten.

Andre gode råd om smerter og kolik Lav cykelbevægelser med babybenene hver gang, hun er på puslebordet. Det masserer tarmene.

Du kan også massere blidt og roligt fra punktet, hvor blindtarmen sidder og med uret op over navlen og ned.

Tempererede bade før sengetid kan få tarmene til at blive mindre ømfindtlige.

Lidt pebermyntete eller kamillete kan skabe ro i tarmene, fordi de er ”carminative”. Det betyder, at de åbner lukkemusklerne mellem spiserør og mavesæk, mellem mavesæk og tyndtarme, mellem tyndtarme og tyktarm og mellem tyktarme og endetarm. Derfor skal urterne heller ikke anvendes, hvis du har et barn, der gylper meget, da det påvirker åbning mellem mavemund og spiserør. Det skal blot være en tynd kop te: En spiseskefuld tørrede urter overhældes med nogle kopper kogende vand. Nedkøles og kan drikkes hen over dagen i en sutteflaske eller hældes på en ske.

Pure Biotic Baby kan også anvendes under antibiotikabehandling, dog to til tre timer efter. Mælkesyrebakterierne er velkendte for tarmfloraen i en baby­ eller børnemave. Produktet kan derfor bruges som et dagligt tilskud året rundt. Bifidobacterium breve 600 millioner CFU* Lactobacillus rhamnosus 500 millioner CFU* Bifidobacterium bifidum 400 millioner CFU* Bifidobacterium longum 300 millioner CFU* * CFU er antal levende mælkesyrebakterier

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 97


Få hår som

Trump Aaah nej tak, er sikkert dit svar! Men uanset hvem dit hårforbillede end måtte være, så vil vi alle gerne have godt fyldigt hår. Desværre er det ikke altid en medfødt kvalitet. Faktisk døjer rigtig mange med tyndt og fint hår, og mange lider decideret af hårtab. Naturen kan endnu engang konsulteres, og biotin, hirse og padderokke kan hjælpe dig med at reducere dine ”dårlige hårdage” og styrke dine hårrødder. Af Benedikte Mikkelsen

Samsons styrke sad i hans hår - det gælder heldigvis ikke hos os almindelige mennesker ... ikke vores fysiske styrke i hvert fald. Dog kan et midlertidigt eller langvarigt hårtab være forbundet med psykiske frustrationer, når hårstråene på hovedpuden bliver lidt for mange. Det er normalt at tabe omkring 50 til 100 hårstrå om dagen, men adskillige oplever et større hårtab end det normale. Årsagerne til hårtab er mange. Stress, dårlig kost, hormonelle svingninger: graviditet, amning, overgangsalder samt beskadiget eller stresset hår og hovedbund grundet hårfarve eller permanenter. Genetik, medicin og alder spiller også ind på hårvæksten, ligesom det gør med alle andre forandringer i kroppen.

Kombiner bestemte vitaminer og mineraler med en sund levevis samt en reduktion af stress i din hverdag, og du vil se en positiv indvirkning på dit hår fra rod til spids. Et æble om dagen giver godt garn Æbler er gode for mange ting, også til at stimulere væksten af hår. Desværre kan et æble om dagen ikke resultere i en flot hårpragt. Derfor er det en god ide at tage et tilskud af koncentreret æbleekstrakt, da studier har vist, at det virker fremmende på hårsækkenes epitelceller og dermed hårvæksten. Det er Procyanidin B-2, som findes i umodne æbler, som er den naturlige løsning mod hårtab. 98 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Hirse – en superfood til håret Hirse har usædvanligt mange gavnlige egenskaber, herunder på hår, hud og negle. Af samme grund anbefales indtagelsen af hirse til mennesker, som lider af hårtab. Hårstrå er opbygget af proteinet keratin, og hirse er netop kendt for sit høje indhold af protein – tilstrækkelig indtagelse kan derfor være med til at styrke håret. Hirsens andre hemmeligheder er, at den er rig på B-vitaminer, kobber, silicium, jern, kalium, fosfor og calcium. Silicium, også kaldet kisel, virker styrkende på hår, hud og negle. Stress forårsager en øget kortisolproduktion i kroppen, hvilket kan resultere i hårtab. Hirses indhold af magnesium er med til at reducere kroppens kortisolniveau og dermed afhjælpe stressrelateret hårtab.

Stress forårsager en øget kortisolproduktion i kroppen, hvilket kan resultere i hårtab. Biotin-boost til dit hår Biotin er et B-vitamin og kaldes ikke uden grund for skønhedsvitaminet. Vitaminet giver glat hud, fyldigt hår og stærke negle, blandt andet på grund af sit svovlindhold. Mangel på biotin giver skældannelse, håraffald, skøre negle og tør/fedtet hud. Hvis du lider af hårtab, er det sandsynligt, at du er i underskud af biotin. Du kan få biotin fra de fleste fødevarer. Gode kilder til vitaminet er lever, æg, bønner, havregryn og champignon. For meget af vitaminet er uskadeligt, da det er vandopløseligt og derfor udskilles gennem urinen.

En lille kapsel til stort hår Hair Gro er kapsler med æbleekstrakt i kombination med hirse, padderokke, aminosyrer, biotin, zink og kobber. Kapslen tilfører næringsstoffer til hovedbunden og hårsækken, hvor håret dannes. Desuden bidrager indholdet af biotin og zink til den normale hårvækst og til at styrke hud og negle. Kobber bidrager til hårsækkens produktion af pigment, der giver håret sin naturlige farve. Kapslerne er derfor et rigtig godt skønhedstilskud, der hjælper på de områder, som rigtig mange har udfordringer med. Og nej, du kommer ikke til at ligne Trump, ej heller Samson, men bliver måske den allerbedste udgave af dig selv på en god hårdag.

Pro-cyanidin B-2 findes i umodne æbler, og studier viser, at det er en naturlig løsning mod hårtab. Stress, dårlig kost, hormonelle svingninger: graviditet, amning, overgangsalder samt beskadiget eller stresset hår og hovedbund grundet hårfarve eller permanenter. Genetik, medicin og alder spiller også ind på hårvæksten, ligesom det gør med alle andre forandringer i kroppen.

Bliv den allerbedste udgave af dig selv på en god hårdag.

Padderokke-power til håret Padderokke er ligesom hirse rig på mineraler, især silicium. Ifølge forskere, som har studeret padderokkens virkning, fremskynder urten ligefrem hårvæksten grundet det høje indhold af siliciumdioxid. Silicium er byggesten for vores organisme på en lang række områder. Det er ikke kun godt for hår og negle, men styrker også bindevævet, slimhinderne og knoglerne, er godt for fordøjelsen og forudsætning for en smuk hud.

Oplever du et hårtab ud over det normale, kan det skyldes mangel på biotin. Silicium, som findes i padderokke, er et vidundermineral for vores organisme, ikke mindst for vores hår og negle. Tegn på siliciummangel er ofte skrøbelige negle og porøst hår.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 99


V A AV

AV AV, mit urinrør flænses af glasskår

AAVV

Og jeg skal tisse hele tiden. Kender du følelsen? Så er du næsten helt sikkert den heldige indehaver af en blærebetændelse. Rigtig mange, især kvinder, har mærket den brændende smerte, når en flok colibakterier, som ellers hører hjemme i tarmen, har slået sig ned i blæren, hvor de formerer sig i det ellers sterile miljø. En god cocktail af tranebærekstrakt og mælkesyrebakterier, som skylles ned med rigelige mængder vand, er gode våben mod den nærmest invaliderende sygdom. Af Benedikte Mikkelsen

Du er som oftest ikke i i tvivl, når du har blærebetændelse, men symptomerne kan variere og være meget forskellige. Typisk er fornemmelsen af at tisse pigtråd til stede, men der kan også være ømhed og trykken oven over blæren, mave- og lændesmerter, kvalme, træthed og irritabilitet. Hvis du har blod i urinen, kan det stamme fra blæren, men også højere oppe fra nyrerne ved fx nyrebækkenbetændelse. Følelsen af at skulle på toilettet konstant er også et genkendeligt symptom. Væn dig ikke til smerten! Alt for mange går rundt med kronisk blærebetændelse, og det kan være farligt for dit generelle helbred. Ved kronisk blærebetændelse er det vigtigt at blive undersøgt grundigt hos lægen, da bakterierne kan vandre videre til nyrerne, hvor de kan forårsage betændelse, som er langt sværere at behandle end en blærebetændelse.

Selvom blærebetændelse ofte karakteriseres som en kvindesygdom, kan den ligeledes ramme mænd. Symptomerne er ens, og er smerterne vedvarende, skal du som mand ligeledes konsultere lægen, som sandsynligvis vil undersøge, om din prostata er for stor, eller om der er noget andet i urinvejene, der gør, at du ikke tømmer blæren helt.

Hallo mænd – I kan også få blærebetændelse, så vær opmærksom på svien ved vandladning og øget trang til toiletbesøg.

Skår i glæden Honeymoon-syndrom, ja det lyder næsten romantisk, men der er absolut intet romantisk ved, at sex udløser en følelse af at tisse glasskår. Betændelsestilstanden opstår desværre ofte ved samleje, men det er ikke en sexsygdom. Den dejlige handling kan resultere i, at slim med bakterier yderst i urinrøret hos kvinden bliver masseret op i blæren - derfor er det klogt at gå på toilettet, efter du har dyrket sex, så bakterierne skylles ud, og risikoen for infektion nedsættes. Hvis det ikke afbryder den gode stemning, så drik et stort glas vand, inden legen begynder. Dermed er urinen i blæren ikke alt for koncentreret, når du besøger toilettet efter. Det kan nemlig godt give en illusion af blærebetændelse i form af svien ved urinåbningen.

100 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


V

AV AV

AV

AV

AV AV A A V A V AAVV V

Når alderen trykker … på blæren Smerterne kan også opstå, uden at der er bakterier til stede i blæren, en tilstand, som fx ses hos kvinder i overgangsalderen, hvor slimhinderne bliver for tynde, eller ved særlige inflammationstilstande i blæren, hvor slimhinderne og blærevæggen af for lægerne ukendte årsager bliver særligt irriterede. Uanset alder, og om du er mand eller kvinde, så skal du gøre dig ekstra umage for at tømme blæren helt, så der ikke står en lille portion urin tilbage i blæren. Den danner nemlig let grobund for vækst af colibakterier eller kan irritere blærevæggen, så der opstår inflammation – en ikke-bakteriel tilstand, som er ret så hyppig hos begge køn, men mest hos kvinder.

AV

AV

AV

Hvis du er i tvivl, om hvorvidt blæren er tømt helt, så rejs dig op, og sæt dig igen, og tis færdig. Ældre kvinder med slap bækkenbund kan især have gavnlig effekt af denne øvelse.

Kort og godt – tis af! Tag tiden til at få tømt blæren helt, hver gang du er på toilettet. Det gælder alle uanset alder og køn!

Tænk på tarmen Utallige sygdomme opstår grundet ubalance i tarmfloraen, og blærebetændelse er ingen undtagelse. Hvis du lider af forstoppelse, kan det påvirke urinvejene, give nyre- og blæresten og kan øge tendensen til betændelse. Sammensætningen af bakteriefloraen i afføringen har også betydning, da de fleste tilfælde af blærebetændelse skyldes, at man smitter sig selv fra endetarmsåbningen til urinrøret. Mælkesyrebakterier hører til den normale mikrobe flora i tarmen, det kan derfor være gavnligt at indtage mælkesyrebakterier, så tarmens naturlige flora genoprettes.

Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 101


AV

V A

AV V AV

AV...AV Du ved sikkert, at du skal sørge for en god hygiejne ved at tørre dig forfra og bagud, så du undgår colibakterier i blæren. Du ved sikkert også, at kulde fra våde bikinier og badedragter kun gør ondt værre, da bakterier trives i et vådt miljø …

Lider du af forstoppelse, kan det påvirke urinvejene, give nyre- og blæresten og øge tendensen til betændelse.

Vand, vand, vand og atter vand Det kan ikke siges nok gange – husk at drikke rigeligt med vand! Vand har en gavnlig virkning på utallige sygdomme og ikke mindst på blærebetændelse. Med vand får du skyllet blæren grundigt igennem, så bakterierne har sværere ved at holde skansen og formere sig på slimhinden. Rigelig væske ses ofte som en definitionssag. At få nok (af det rigtige) væske kan være en udfordring for mange, enten fordi de glemmer det, eller fordi sodavand, saftevand, kaffe mv. smager bedre, men desværre er sukkerholdige og/eller koffeinholdige væsker også vanddrivende og kan derfor ikke tælle 100 % med i dit væskeregnskab. Faktisk skal du drikke endnu mere vand, hvis du drikker koffeinholdige drikkevarer.

102 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

AV

A

Er du af ”normal” størrelse, hvor din vægt svarer til din højde, og ikke dyrker motion eller ligger midt i solen, er to liter en passende mængde. Men afhængigt af hvor meget vand du sveder ud gennem huden, skal du måske op på 2,5 til tre liter om dagen!

Tip: Utallige apps til telefonen er udviklet til at påminde dig om, hvornår det er tid til at drikke et glas vand. Tranebær – et anderledes antibiotikum Tranebær er en af de vigtigste droger, du kan anvende mod blærebetændelse. Oprindeligt gik forklaringen på, at bærrets evne til at hæmme væksten af bakterier i urinrør og blære skyldtes, at bærrene gjorde urinen sur og dermed gjorde det vanskeligere for bakterierne at formere sig, men det er faktisk ikke den primære årsag til, at tranebær er så effektive. De er kendt for deres høje indhold af specielle typer flavonoider kaldet antocyanin og proanthocyanid, men i modsætning til andre frugter og bær, der indeholder flavonoider, har phytokemikalierne i tranebær bakterieafvisende egenskaber. Bakterierne kan ikke få fodfæste – de glider simpelthen af slimhinden, uanset om de er resistente over for et lægemiddel eller ej.

A


AV AV

AV AV AV

AV

Vælg en ekstraktion af tranebær – alt for mange tranebærsafter på helsehylden indeholder sukker, og bakterier lever af sukker!

Unikt kursussted på Kreta udlejes Trevizan består af 10 dobbeltværelser, pool og en skøn have egnet til yoga, meditation, Tai Chi, Pilates m.m. Stedet har man helt for sig selv, og personalet har stor erfaring med danske kursister. Der serveres sund basisk mad som kan varieres efter ønske. Trevizan ligger langt væk fra turisme, 200 m fra Middelhavet og omkranset af olivenlunde og bjerge, som er velegnede til gå- og løbeture. Man får de bedste rammer for et vellykket kursus. Se og hør mere på www.alkalineliving.dk

Indtagelse af tranebær i form af juice, tabletter eller pulver kan bruges både som forebyggende ved tendens til hyppige blærebetændelser, fordi det styrker slimhinden, og også som behandling (i større dosis) ved aktiv blærebetændelse. Det røde bær indeholder desuden D-mannose, et glykostof, der ikke påvirker blodsukkeret, men som er effektivt mod blærebetændelse, da det jager E. coli-bakterien, som normalt findes i tarmen, væk fra urinvejene. Det er dog ikke lige meget, hvilken tranebærekstrakt du vælger. For de mange safter, der findes på ”helsehylden”, er smækfyldt med sukker for at tage den lidt sure smag fra tranebærret. Og bakterier lever af sukker! Vælg i stedet en ekstraktion. Ved at lade tranebærret gennemgå en vand- og alkoholekstraktion for derefter at fjerne vand og alkohol igen får man et super stærkt produkt. Bakterier til bekæmpelse af bakterier Alle bakterier er ikke onde – bare de bliver der, hvor de hører til! Når E-coli sniger sig fra tarmen og op i urinrøret, så sæt de fire mælkesyrebakteriestammer, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus og Bifidobacterium longum, ind i kampen. Mælkesyrebakterier hører til den normale mikrobe flora i tarmen, men også på slimhinderne i vagina og urinvejene. De hæmmer betændelser og skaber balance i floraen, både i tarm og urinveje. Vitabalans har med sit produkt Lacto Lady kombineret mælkesyrebakteriernes gavnlige virkning med en ekstraktion af det virksomme tranebær. Tabletterne skal sluges med vand, og cocktailen kan være en stor hjælp til at vise de vildfarne bakterier, at de ikke er velkomne!

Meditation Mindfulness Lederskab Livsvej

"Meditation & mindfulness handler om at bevare et åbent sind & hjerte med fokus på at berige fællesskabet".

Heinrich Birk Johansen 20 års erfaring med meditation, mindfulness & yoga praksis. 4 års uddannelser til mindfulnesslærer, meditationsformidler og MBSR instruktør efter international standard. Uddannet Qi-gong / Tai Chi instruktør. Forskningsunderviser i mindfulness siden 2010 på Rigshospitalet og Skejby Universitetshospital. Tilbyder: Træning i bevidst nærvær - indre stilhed - empatisk kontakt, som personlig & faglig udvikling for private & professionelle. Workshops - foredrag - MBSR 8 ugers kurser - stilhedsretreats - uddannelser. Mindfulness Mentor - Mindfulness Baseret Lederskab - Mindfulness Master  Mindfulness Stress Coach - Mindfulness instruktør.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 103 www.heinrichjohansen.dk


MIG OG MIN MOR

Palmefrugtstoffer til håret Måske det er lidt for langhåret at forstå de aktive stoffer i palmefrugten, men ikke desto mindre er det her, du får hjælp af aktive stoffer til at gøre håret stærkere og sundere ved at skabe de bedste betingelser i hovedbunden. Stofferne hedder noget så besværligt som tocotrienoler, de er en del af E-vitaminfamilien og slet ikke så kendte, som de andre folk i familien, tocopherolerne. Men det gør dem ikke mindre vigtige, tværtimod. Det ser ud til, at netop denne del af E-vitaminfamilien kan gøre den største forskel for hud og hår. Læs mere på s. 98 om New Nordics nye produkt Hair Gro.

Psst ...

Tjek lige de økologiske hår-og hudplejeprodukter på s. 90, de er ikke kun til mor og baby, de er til hele familien.

Blærebetændelse hos mor Alt for mange går rundt med kronisk blærebetændelse uden symptomer og ved derfor ikke, at der er en infektion, der generer urinvejen. Og alt for mange ved ikke, at det sagtens kan hænge sammen med tarmens mikroflora. Heldigvis ved man med Lacto Lady, at de sunde mælkesyrebakterier når hele vejen til blæren. Og det kan forebygge, at du får den næste infektion. Læs mere på s. 100.

Siliciums mange virkninger Kom med på en guidet tur i selskab med siliciums eventyrlige støtte. Mineralet er en af byggestenene i vores krop, og derfor er der så mange grunde til at holde siliciumindholdet højt overalt - i hud, hår og negle, men så sandelig også i tarmsystem og alle andre steder, hvor der er slimhinder. Turen begynder på s. 88 lige midt i munden.

Brug for ekstra støtte til at lære Skolen er godt i gang, og der kan være brug for støtteterapi! Ikke kun fra de dygtige lærere og pædagoger, ikke kun fra de bedste lærerbøger, men fra små bitte kapsler, der styrker børnenes evne til at lære og koncentrere sig. Bliv klog på s. 94.

Børn skal ikke vokse sig fra kolik Det skal behandles. Og behandles kan det med de fine mælkesyrebakterier, specielt udviklet til babyer. Find s. 96, og få andre fine tips mod kolik fra Marianne Palm, som har arbejdet med babyer og deres behov i over 30 år.

104 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


NYHED til ømme muskler og led

»En naturlig og unik løsning til mine ømme led«

- Jeg er en ældre mand på 79 år, som har en slidt ryg, mange problemer med mine led, fordi jeg har arbejdet hårdt og glemt at passe på mig selv, fortæller Jens. - Desværre kan jeg ikke gå så langt på grund af ømhed, og jeg har det faktisk bedst ved at sidde eller ligge ned det meste af dagen, og det er jeg rigtig træt af. Når vi er på ferie, kan jeg heller ikke komme med på ture, med mindre jeg tager smertestillende medicin, og det går altid ud over maven, hvilket jeg også er træt af.

MODELFOTO

Ledflex med ingefær, gurkemeje og pileekstrakt er designet til at modvirke ømme led. Jens fra Fyn er særlig glad for produktet, da han nu kan gå længere og sover bedre om natten.

FAKTA OM AKTIVE STOFFER I LEDFLEX Hovedingredienserne er ekstrakter af ingefær, gurkemeje og pilebark. Da ekstrakter indeholder højere doser af aktive stoffer, sikrer det, at den daglige dosis på to kapsler tilfører terapeutiske mængder.

INGEFÆR indeholder gingeroler og zingiberen. GURKEMEJE indeholder curcumin, og lecithin fremmer optagelsen. PILEBARK indeholder salixin VITAMIN C hjælper med at opbygge kollagan i brusk og muskler. BLÅBÆR og druer indeholder polyphenoler, som er kraftige antioxidanter.

Da jeg så hørte om et nyt produkt fra Bidro besluttede jeg mig for at prøve det, for jeg havde tidligere læst om, at ingefær og gurkemeje skulle være godt mod ømhed i kroppen, men jeg vidste ikke noget om pileekstrakt. Jeg har nu prøvet Ledflex i en måned, og mod forventning kan jeg allerede mærke en forandring. For jeg kan nu gå længere, inden jeg får så ondt, at jeg må sætte mig. Jeg sover også bedre om natten, fordi jeg ikke vågner, når jeg vender mig. Jeg har jeg også fået mere energi og et bedre humør. – slutter Jens.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Siden 1988 hare Bidro ApS specialiseret sig i få men stærke kvalitetsprodukter uden miljøbelastende stoffer eller parabener. Produkterne sælges gennem Matas, helsekostforretninger og danske webshops. Ønsker du at vide mere om Ledflex og andre produkter fra Bidro, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 105 eller besøge hjemmesiden på www.bidro.dk.


E NG H O L M ND S. D K

NDS Nutrient Delivery System

Probiotic SkinActive

®

Fine linjer, cellulitis, bedre hudkvalitet PROBIOTIC ® SKINACTIVE

Total SkinCare tiske bakterier io b ro p e v ti k e ff E C llagen, vitamin + 2500 mg ko amt zink og vitamin E s PROBIOTIC SKINACTIVE nærer hudens 3 lag indefra og fylder op med de nærings­ stoffer som huden har behov for.

Genopret din tarmflora

NDS ®PR O

TIL HE C I T LE BIO

MILIEN FA

og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende

PROBIOLAX®, PROBIOTIC PANDA®-1, PROBIOTIC PANDA®-2, PROBIOTIC I.L.D.®, PROBIOTIC PERFORMANCE®, PROBIOTIC W8-CONTROL®, PROBIOTIC S-60-NRG®, PROBIOTIC BARRIER®, PROBIOTIC CLASSIC ®. T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S

106 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÃ&#x2020;NING MED OMTANKE


FYNS ZONETERAPEUTSKOLE Odense Zonecollege

- Skolen for alternative behandleruddannelser på Fyn Bliv en fagligt dygtig alternativ behandler, og hjælp dine medmennesker! Næstkommende holdopstart: • Zoneterapeutuddannelsen på skolerne i både Svendborg og Odense i februar 2018. • Uddannelse til biopat/naturopat ibm i oktober 2017 og februar 2018 i Odense (under Institut for Biologisk Medicin). • Anatomi/fysiologi og sygdomslære i både Svendborg og Odense i november 2017. • Kraniosakralterapeutuddannelsen i Odense i april 2018.

Alle vores uddannelser giver mulighed for RAB-godkendelse! FYNS ZONETERAPEUTSKOLE - Odense Zonecollege Rugårdsvej 46D, 5000 Odense C samt Ørkildsgade 21, 5700 Svendborg - Tlf. 25 77 34 35 - www.zcd-odense.dk - info@zcd-odense.dk 108 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE

Smerter i lænd og nakke Sidder du ned både på job og i din fritid, tredobler du din risiko for at få ondt i nakke og lænd. Det viser nogle undersøgelser fra Sverige, og rigtig interessant er det, at man umiddelbart troede, at det var på kontorjob, at det var værst. Men næh, vi sidder åbenbart også alt for meget ned i fritiden. Af Marianne Palm

Smerter i lænd og nakke hører uvilkårligt sammen. De lange muskler langs rygsøjlen er forbindelsesledet mellem de to punkter, og har du fx ikke styr på dine mavemuskler (!), eller bliver der ikke strukket ud i hoftebøjere, psoasmusklerne, der forbinder ryg, bækken og lårbensknogler, så bliver det meget værre. Sidder du derfor meget ned, er der for lidt udstrækning. Bare spørg kørestolsbrugere om det. Smerterne kan blive ganske uudholdelige, men kan også være den der murrende, dunkende, ømme smerte, der sætter sig i nakken og hen over lænderyggen. En infrarød opskrift Opskriften er selvfølgelig at få et mere aktivt liv og være mere omhyggelig med at få rejst sig og strukket muskler og sener på jobbet. Men smerter kan nogle gange hindre os i at få gjort det tilstrækkeligt, og en ond nedadgående spiral er igangsat. Kun du kan bryde mønstret, og derfor skal du op at stå, gå, måske tage dig en løbetur, strække ud med TRX eller noget helt femte.

Kobler du plastre på med infrarøde bølger, kan du endog hurtigere komme i gang. Plastrene opfanger kroppens egen produktion af infrarød stråling og sender den retur. Det skaber en naturlig forbedring af det lokale kredsløb, og smerterne bliver færre. Det nærmest geniale ved det koncept er, at du ikke bedøver området med smertestillende midler, hvor du så ikke længere kan mærke, hvor meget bevægelse, der er godt for dig. Fit-plastrene hjælper dig stille og roligt med at få skabt en opadgående spiral, måske kunne man netop her kalde den en opadrejsende spiral. Få kvalitet ind i din træning af hele kroppen, fx ved nogle af de ovenstående metoder. Men alt kan bruges, dog især træning, som ikke kun fokuserer på nakke og lænd, men får resten af dit muskelkorpus i en god spænding, så de to områder aflastes og bliver smertefrie.

Fit-plastrene kan købes i helsekostbutikkerne og sættes nemt på de smertende områder. Sæt et plaster i lænden, og bliv frisk i nakken! Antal siddende timer

Pleje-medarbejdere: 2,7 timer på jobbet; 5,1 timer i fritiden Samlebåndsarbejdere: 3,7 timer på jobbet; 4,8 timer i fritiden Rengøringsassistenter: 2,9 timer på jobbet; 4,4 timer i fritiden Bygningsarbejdere: 3,5 timer på jobbet; 5,2 timer i fritiden Industrimedarbejdere: 2,3 timer på jobbet; 3,7 timer i fritiden Renovationsarbejdere: 2,0 timer på jobbet; 6,0 timer i fritiden Vejarbejdere: 4,5 timer på jobbet; 6,9 timer i fritiden Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Universitetet i Gävle, Sverige.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 109


Gentests kan hjælpe dig på vej til at forebygge sygdom og skader Du kan teste dine gener og bl.a. få at vide, om du er en sprinter eller blot skal dyrke rolig motion. Du kan også få at vide, om du overhovedet har en god optagelighed af A-, C- og D-vitamin - og hvorfor ikke kunne forebygge muskel- og seneskader? Gentesten kigger på over 240.000 gen-placeringer (gener) og giver dig en lang række målrettede anbefalinger til, hvordan du kan forbedre din ernæring, kondition og din generelle sundhed. Af Benedikte Mikkelsen, Tina Elisabeth Houmøller m.fl.

Gentests er i dag blevet meget mere sikre at anvende, fordi forskningen hjælper laboratorierne på vej. Nogle gener er meget præcist vurderet, hvor tusindvis af sammenligninger med diverse forskningsartikler ligger til grund for testene. De bedst funderede svar ligger i kategori A, mens gentest med mindre sikre grundlag kategoriseres måske helt ned i kategori D og E. AthGenes har sat sig som mål at være blandt de mest troværdige, hvad det forhold angår. Og det er spændende - skræmmende - men nyttig viden, så du kan forebygge og sætte ind over for alskens problemstillinger. Om du lettere får skader end andre pga. dit genetiske ophav, kan du få at vide gennem testen, som oprindeligt var udviklet til sportsatleter, deraf navnet AthGene. Men alle kan få glæde af at se på det genetiske grundlag. For det er her, du måske får øje på, at du skal give dine kosttilskud ekstra opmærksomhed, fordi du måske ikke optager næringsstoffer som de fleste. Det er også her, du får øje på, om du har tendens til irritabel tyktarm, eller at der faktisk kan være en forklaring på, hvorfor du har en sød tand og har svært ved at lade kagerne stå. Super viden for super motionister Du kan få svar på, om du har større tendens til at få fx bindevævsskader, muskelskader eller fx har let ved at øge din muskelmasse. Du får også svar på, hvor god du er til de lange seje træk eller til at få dine muskelfibre til at trække sig hurtigt sammen. Begge dele har betydning for, hvilken sportsgren du måske får mest succes i, da du, fx i en romaskine, skal kunne eksplodere i dit tempo, hvis du gerne vil vinde, mens en langrendsløber har brug for udholdenhed hen over tid. Og hvor meget succes, du kan opnå i din sportsgren, afhænger derfor bl.a. af, hvordan dine muskelfibre er opbygget.

110 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

For atleter kan det også være vigtigt at kende til sin svedproduktion, sin maksimal iltoptagelse og hindringer på det felt, ligesom fx bodybuilding kræver en øgning af muskelvolumen, som ikke alle kan opnå, ganske simpelt pga. generne. Risikoen for skader kan måles - og forebygges At kende sit genetiske potentiale skal ikke opfattes som en hindring, men en støtte til dine valg. Har du fx en større genetisk disposition for ledskader, skal der varmes mere op, end vennerne måske skal på vej op til pisten. Der skal måske laves flere udstrækninger før og efter din motion, og du skal i det hele taget passe bedre på dig selv. Det er, hvad viden om dine gener kan hjælpe dig med, så du ikke sætter dig selv under unødigt pres med risiko for skader. Hurtig muskelvækst uden den rette teknik … Andre genetiske faktorer kan også påvirke din risiko for at få skader. Styrke- og udholdenhedstræning eller træning, som kræver et højt iltoptag, kan føre til overtræning. Hurtig muskelvækst kan desuden resultere i overanstrengelse og skader, da musklerne udvikler sig hurtigere end de bærende sener. Du kan opleve en bedring i både præstation og styrke, uden at den rette teknik er på plads. Løsningen er, at du planlægger din træning og skiferie ordentligt og ikke tager chancer. Vær proaktiv og bevidst om, at du har behov for at sænke farten, holde pauser og fokusere på din teknik.


Til dig, der bare gerne vil blive klogere på din krop Gentestene kan, ud over alt hvad sportsfolk gerne vil vide, også fortælle dig rigtig mange andre ting. Du kan bl.a. få resultater, som viser din disposition for at optage jern, A-, B- og D-vitaminer. Du kan se på din knoglestyrke, dit blodsukker, og om du har gener, der fortæller, hvorfor du måske har større problemer med din fordøjelse end andre.

Læs meget mere, når du åbner for dine gener på den danske hjemmeside. Gentesten er blot en spyttest, du sender ind. Kig på listen nedenfor, og få inspiration til, hvad du specifikt har med dig af gener, som du ikke skal lade dig slå ud af, men som måske kan forklare, hvorfor du har problemer med migræne, overvægt, søvn etc.

Du kan teste, hvordan din krop har det med: D-vitamin

Knoglestyrke

En sød tand

Fordøjelse og irritabel tyktarm

(for nogle mennesker er symptomerne værre eller anderledes om vinteren)

Koffein

Migræne

Jern

Sovekvalitet

Blodsukker og kulhydrater

Fedtgenet

Fedt

Appetit

B-vitamin

Selvom du ikke kan ændre din genetik, kan du opnå en større forståelse af dig selv og dine vaner. Du kan foretage specifikke og velovervejede beslutninger omkring dit helbred i stedet for at overlade det til tilfældighederne. Læs mere på www.athgenes.com.

Er det genetiske resultat for D-vitamin lavt, betyder det, at du risikerer at lide af vitaminmangel. Tjek også din knoglestyrke – er den lav, skal du reagere nu, så du bevarer din knoglesundhed i fremtiden. De to problemstillinger kan hænge sammen, da D-vitamin skal sikre, at kalken bliver i knoglerne.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 111


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4 Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selen-præparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk 112 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_210x297_1016

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


Når vinteren kommer … … mærker du sikkert kuldens påvirkning på din hud. Når vinteren for alvor kommer over os, og frosten sætter ind, mærkes din hud måske ligefrem som sandpapir i ansigtet, på benene – ja, faktisk over det hele. Men her kommer den evigt nyttige aloe vera plante dig til undsætning. Af Benedikte Mikkelsen

Aloe vera plantens egenskaber har været kendt i tusindvis af år, og den har været genstand for alverdens forskning for at afdække alle dens egenskaber. Det er nu en kendt sag, at de fine aktive indholdsstoffer kan anvendes til meget andet end at lindre en skoldet finger. Den nærmest magiske plante, som heler, plejer, fugter og beskytter huden, indeholder de aktive stoffer glucomannan og acemannan, der reparerer og hæmmer ældning af huden. Den kølende og beroligende effekt, den eksempelvis har på solskoldet hud, er vi sikkert mange, som har haft stor glæde af på ferien, når solens stråler har givet os en lidt for kærlig behandling. Men nu er det snart vinter, og Kong Frost er hudens fjende. Aloe vera er blandt de bedste hudplejemidler Sådan lyder aloe veras ry, og grundet de helende egenskaber og gavnlige virkninger for hudens elasticitet så anvendes det også utroligt meget i kosmetikindustrien i alskens produkter. Men du skal som forbruger stille krav til dit aloe vera produkt, da forskningen viser, at det ikke er lige meget, hvor planten er dyrket, eller hvordan man efterfølgende behandler den. Så der er gode grunde til at vælge det rette produkt. Processen fra plante til produkt skal foregå korrekt, så de ønskede egenskaber i bladgelen bevares. Væk med kemikalierne Et så rent aloe vera produkt som muligt er at foretrække til din vintertørre hud, og derfor skal der være et højt indhold af den flydende rene aloe vera gel fra plantens sunde blade, som ud over at virke plejende også er med til at genopbygge hudens celler, øge blodgennemstrømningen og bevare hudens elasticitet. En masse kemikalier som parfume og parabener, der kan virke udtørrende, er heller ikke interessant at tilføre en allerede vintertør hud.

Kong Frost er hudens fjende Hudpleje til hele familiens vintertørre hud Små babykinder kan også lide under vinterens hårde behandling, når eftermiddagsluren foregår udenfor i barnevognen. Avivirs Aloe Vera Creme Xstreme er specielt fremstillet til ekstra tør vinterhud og er så mild, at den kan bruges i alle aldre. Cremen indeholder 70 % økologisk aloe vera og er fri for både parabener og parfumer.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 113


Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Har du længe ønsket at gå til en behandler, som har specialiseret sig i ernæring, vitaminer, mineraler og urter?

Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND 2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 26646964, lili@denta.dk 2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk 2100 København Ø Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundhedsklinik.dk 2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, 40821037, dorrit@herwagen.dk, www.naturopath-ibm-og-biopat.dk 2500 Valby Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Marianne Palm, 50937040, Marianne har ikke åben for nye klienter 2500 Valby Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk 2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk 2730 Herlev Naturopath/Biopat, Mathilda Mortensen, 26808010, hej@mathildam.dk, www.mathildam.dk 2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 2983 9840, KitBreitenstein@gmail.com, www.Kit-Breitenstein.com 2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Anne Loua Esbjørn, 22957573, anne@abundantearth.dk, www.abundantearth.dk 2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk 4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk 4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk 4440 Mørkøv Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk 4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, 20614610, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk 4700 Næstved Naturopath/Biopat, Helle Hoff Kunze, 22870211, helle@kunze.dk, www.hoff-kunze.dk

JYLLAND 6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail.com, www.helseklinikkenmalou.dk 6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk 6330 Padborg Naturopath/Biopat, Marianne Schmidt, 40631950, info@acu-puncture.dk, www.acu-puncture.dk 6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk 7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk 8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@gmail.com, www.frededamgaard.dk 8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk 8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk 8362 Hørning Naturopath/Biopat, Sofia Kristoffersen, 29603323, sofia@by-sofia.dk, www.by-sofia.dk 8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk 9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk 9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www.clinicnabita.dk 9000 Ålborg Phytoterapeut, Lene Andersen, 30119577, lene@urteliv.dk, www.urteliv.dk 9870 Sindal Naturopath/Biopat, Anne-Mette Thrige, 21482964, annemettethrige@gmail.com

Læs mere om biopati /naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk

114 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


D-vitaminer skabt af den mystiske lav Sol, sommer og depoterne fyldt op af D-vitamin? Regnvejr, blæst, kulde og indendørs hygge foran pejsen i Danmarks sommermåneder? Det har ikke været nemt at fylde kroppen op med det livgivende, smertestillende og immunregulerende D-vitamin. Og uanset solskinstimer vil depoterne sjældent holde vinteren over. Den mystiske lav kan være vores støtte mod det danske vejr. Af Marianne Palm

De fleste tror, at lav er en plante, men i virkeligheden er det resultatet af et samarbejde mellem to planter - en såkaldt symbiose, hvor de har fundet sammen i deres kamp for at overleve bedst muligt. Lavens væv består af svampetråde, der har fundet sammen med encellede alger, og de kan være helt forskellige lige fra lange tråde hængende fra store træer i regnskovene til de små øer af lav i det kolde Grønland.

Listen over symptomer på D-vitaminmangel er alenlang, og der forskes ivrigt i de mange virkemekanismer og ikke mindst muligheder for at opnå en bedre sundhedsstatus med D-vitamin. Frem for at fokusere på enkeltsygdomme og meget specifikke sygdomme er det interessant at tage med en helikopter op over skyerne og kigge ned på de overordnede organsystemer, hvor man med 100 % sikkerhed ved, at D-vitamin kan gøre en forskel.

Algerne sørger for at producere sukker til gavn for dem begge, mens svampen yder beskyttelse mod udtørring, og derfor lever de så fint sammen. Hver for sig ville de ikke være meget værd, sammen har de været en vigtig kilde gennem Europas fattige forhold, hvor de har været en vigtig føde for nordboere. Og så kan de opbevare D-vitamin.

Dine knogler har brug for D-vitamin for at holde på mineralerne, så du forebygger knogleskørhed

Dit immunforsvar er helt afhængigt af, at du altid har nok D-vitamin i kroppen

Musklerne skal bruge D-vitamin for at undgå smerter - og for at forebygge, at man fx begynder at vralte, når man får for lidt

D-vitaminer til hele kroppen Alle har brug for D-vitamin, og især hvis man bor her i Danmark, hvor solens stråler ikke kan nå os fra september til maj. Det gælder også vegetarer og veganere, for det er desværre ikke nok at have 100 % fokus på madvanerne - D-vitamin er næsten umuligt at danne uden solens hjælp.

Til veganere og alle os andre Indtil for få år siden mente Fødevarestyrelsen, at det var farligt at spise mere end fx 20 mcg D-vitamin. Det er der heldigvis lavet om på i dag. Du kan med fordel booste dit system med fx Veg D-3, som indeholder 75 mcg D3 tilsat solsikkelecitin, så de er lettere at optage for kroppen. Godkendt af The Vegan Society som tegn på, at ingen dyreprodukter har indgået i produktionen.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 115


TRÆNING MED OMTANKE

Fitness for hjernen Den ligger inde i et knogleområde, der er på størrelse med en bowlingkugle og udgør blot to procent af din samlede kropsvægt. Alligevel er den det vigtigste organ og styrer alle dine kropsfunktioner, dine tanker, dine beslutninger og dine handlinger – ja, dit liv. Din hjerne. Af Torben Bremann

Et voksent menneske har 100 milliarder hjerneceller. Den venstre hjernehalvdel fungerer som den verbale, sproglige og analytiske - mens den højre går for at være den kreative hjernehalvdel, der er visuel, opfatter rumlige relationer og håndterer følelser. De motoriske nervebaner krydser, sådan at venstre hjernehalvdel styrer højre side af kroppen, og den højre hjernehalvdel styrer venstre side. I disse år undersøges og kortlægges hjernens mange funktioner som aldrig før. Og alt tyder på, at de fleste af hjernens funktioner

116 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

kan trænes og udvikles hele livet igennem. Når du beslutter dig for fx at skabe forandringer i dit liv - det kunne være optimering af livsstil, skift af job, bolig e.l. - så bruger du naturligvis din hjerne til det. Du træffer en bevidst beslutning om at tage handling og har formentlig en strategi, du følger, og tager de skridt, der er nødvendige. Og det er alt sammen godt! Men ... De fleste af os tror, vi har styr på vores hjerne. Desværre er det sådan, at vores liv i store træk formes af de 5 %, der udgør vores bevidste tanker - de resterende 95 % styres af vores under-


TRÆNING MED OMTANKE

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnessceter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser.

Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong. Du kan stille spørgsmål til Torben på: torben.bremann@sund-forskning.dk

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are. - kinesisk ordsprog

bevidsthed! Kort om hjernen • Hjernen vejer ca. 1,4 kg • Hjernen udgør ca. 2 % af den samlede kropsvægt • Hjernen bruger 20 % af al organismens ilttilførsel • Nervecellernes kommunikation sker via kemiske ”budbringere” – neurotransmittere

Torben Bremann Psykomotorisk terapeut

Hjernen, søvn og dyb hvile Alle organer i kroppen har to opgaver, de skal løse for at holde sig i live. Den ene er at skaffe næring til dens celler. Den anden er at komme af med affaldsstofferne igen. De fleste organer løser denne opgave ved hjælp af det lymfatiske system. Det lymfatiske system er et netværk af blodårer, der sender affaldsstofferne fra organerne og ud i blodårerne, så de kan komme ud af kroppen.

• Et voksent menneske har ca. 100 milliarder hjerneceller

Men det lymfatiske system er ikke forbundet med vores hjerner.

• Mænd har lidt større hjerner end kvinder - det siger dog ikke noget om evner eller funktion

Hjernen ligger gemt i et hårdt kranie Hjernen ligger nemlig gemt væk i et hårdt kranie, hvor der ikke er plads nok til et ekstra sæt blodårer, hvilket det lymfatiske system er.

Meditation - din adgang til det ubevidste Jeg har i mange tidligere artikler gennem årene slået et slag for at integrere en eller anden form for meditativ praksis i din hverdag, og denne gang er ingen undtagelse. I særlig grad vil jeg fremhæve en meditativ praksis, hvor du ikke har noget specielt fokus - blot være til stede med det, der er - observerende og accepterende. Du kan vælge at foretage meditationen stående, siddende eller liggende (en del falder i søvn, når de ligger ned, fordi de er i søvnunderskud. Hvis det er tilfældet for dig, så fokuser på at rette op på dit søvnunderskud, og vælg en siddende eller stående praksis). Ved at integrere en ikke-fokuseret meditationspraksis i din hverdag, får du adgang til din underbevidsthed, som gradvist vil hjælpe dig til at træffe beslutninger i dit liv, som harmonerer med det, du dybt og inderst inde virkelig gerne vil. Der skabes derved mulighed for, at følelser, handlinger og beslutninger foregår som en symbiose, hvilket naturligvis har sine klare fordele. Din evne til at arbejde kreativt får ligeledes et boost, da en meditativ praksis styrker din højre hjernehalvdel.

Søvn og dyb hvile fjerner skadelige affaldsstoffer fra hjernen I stedet er hjernen pakket ind i en væske - også kaldet cerebrospinalvæske - som kan glide ind i hjernen langs vores blodårer og suge affaldsstofferne ud af hjernecellerne for derefter at transportere dem ud i vores blodbaner. Ligesom det lymfatiske system. Men der er én meget væsentlig forskel. Det sker kun, når vi sover og/eller befinder os i en meditativ tilstand uden fokus! Vores hjerneceller skrumper en lille smule, når vi sover/er i dyb hvile, og derfor bliver der plads til, at væsken kan trænge ind langs blodårerne. På den måde opbygger hjernen affaldsstoffer i løbet af dagen og fjerner dem om natten eller ved hvile. Så endnu en gang er det tydeligt, at en meditativ praksis har en afgørende positiv betydning for dig og dit helbred!

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 117


TRÆNING MED OMTANKE

Retræte

Traditionelt har man gennem årtusinder brugt retræter (retreats/tilbagetrækning) som mulighed for yderligere fordybelse af meditative tilstande, stilne sindet ind mod bevidsthedens essens og ikke mindst som en proces til at lade hjertet åbne sig gennem bøn og meditation, således at man i sårbarhed når ind til de dybeste kvaliteter i hjertet. Af Heinrich B. Johansen

I dag er retræter igen blevet moderne, og noget man ”gør”. Måske handler det mere i dag først og fremmest om at ”komme ned i gear og få stresset systemet dybere af”, men grundtanken kan være det samme, som det altid har været: at møde fuldt op i sit liv og se dybere ind i dets strukturer, sindets vanetænkning og sine vanehandlinger som menneske. For herfra igen og igen at slappe af og ”slippe” ind bag jegets konstruktioner, dets gøren og laden … og finde ”hjem” til sin essens i væren, som væren. Så et retræte handler om (med mindre man naturligvis beslutter sig for, at det skal handle om noget andet) at tillade en tilbagetrækning fra ”hverdags-jegets vaner” til sin dybere essens som menneske og de kvaliteter, der er vores Autentiske Selvs ubetingede og naturlige kvaliteter. Kvaliteter, vi alle rummer og ikke mindst er; glæde, fred, kærlighed, stilhed, væren etc. Disse os iboende naturlige kvaliteter, vores essens, kan være særdeles svære at opdage på et dybere plan og ikke mindst hvile ind i, i løbet af vores almindelige hverdagsliv, hvor der er så meget praktisk, vi skal tage stilling til og handle på. I denne mentale

118 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

refleksion og kritiske tænkning, der har fokus rettet på, at det, man gør, skal give resultat, forsvinder vi ganske enkelt ind i denne gøren. I stedet for at hvile i vores dybere væren, i essensen af det at være et helt menneske. Retræter, hvor man er ”stille med sig selv”, kan afholdes alene, men kan også med stor fordel foregå som en del af en større gruppe, hvor man af undervisere guides, og der er taget vare på alt det praktiske. Arrangerer man sit eget retræte, kan man vælge at afholde det på alt lige fra at være i sommerhus, ligge i telt i naturen eller måske indlogere sig på et kloster/refugium for at få den ”rette stemning” omkring sig. Mange vælger de arrangerede retræter af typisk 5-10 dages varighed. I Danmark tilbydes efterhånden en del årlige retræter, hvor stilhed og at udelade øjenkontakt kursisterne imellem, er gennemgående.


TRÆNING MED OMTANKE

Heinrich Birk Johansen har 20 års erfaring med meditation & mindfulness. Fire års uddannelse til mindfulness lærer, meditationsformidler & MBSR instruktør. Uddannet Qi Gong-/Tai Chi-instruktør. Siden 2010 forskningsinstruktør i mindfulness på Rigshospitalet & Skejby Universitetshospital. Underviser på stilhedsretreats, lederuddannelser, virksomheder, skoler og institutioner er samt forløb til elitesportsfolk m.fl. Udbyder uddannelserne Mindfulness Mentor, Mindfulness Lederskab, Mindfulness Master, Mindfulness Stress Coach og Mindfulness Instruktør. Du kan stille spørgsmål til Heinrich på heinrich.johansen@sund-forskning.dk Heinrich B. Johansen MBSR og Qi Gong-/ Tai Chi-instruktør

Forslag til et selvarrangeret retreat Vigtigt! Beslut dig på forhånd, om du fx en gang dagligt vil tjekke mobilen, eller om den helt skal gemmes væk. Hav tydelige aftaler med pårørende om, hvordan de får fat i dig, hvis det er meget vigtigt. Lav på forhånd et varieret retræteprogram, der består af mindfulness og meditationsøvelser, kombineret med fx yoga eller qi-gong etc. Sørg for at komme ud i naturen på gå- eller rolige løbeture, og lav gerne noget kreativt som at tegne eller male etc. Det er vigtigt at huske at holde sindet friskt - med frisk luft og bevægelse til kroppen. Hvis du vil læse undervejs, så undlad at læse bøger, der ikke direkte har noget at gøre med meditation og mindfulness etc. Beslut dig for at lade computer, iPad og tv stå uberørt gennem alle dagene. Køb al mad ind i forvejen, så du ikke skal ud at handle undervejs. Nedenfor er forslag til et eget-retreat af to til fire dages varighed. Det anbefales at have erfaring med retreatproces eller en del erfaring med meditation & mindfulness, inden man afholder alene-retreats, der er længere end af en dags varighed.

Dagsprogram – forslag: 6:30-7:00

Vågne blidt, morgentoilette, evt. tage bad

7:00-8:00

Blid yoga og liggende meditation/kropsscanning

8:00-9:00

Morgenmad, bad etc.

9:00-9:30

Siddende meditation

9:30-11:00 Meditativt ophold i naturen. Stille sansning, evt. kombineret med walking meditation 11:00-12:00 Hvile, evt. læse, snack 12:00-12:30 Siddende meditation 12:30-16:30 Frokost, hvile/sove, motion i naturen, læse, kreativitet 16:30-18:00 Yoga, qi-gong, liggende meditation/kropsscanning 18:00-20:00 Spise, hvile, læse etc. 20:00-21:00 Siddende meditation, fokus på at kultivere hjertets iboende kvaliteter 21:00-22:30 Læse, forberede at gå i seng 22:30-06:30 Sove

Med ønsket om et berigende retreat :) Heinrich

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 119


TRÆNING MED OMTANKE

Ligner du ikke en som træner? ”Jeg træner styrke- og muskeltræning, men det ses ikke på mig”. Det er trættende at bruge tid på noget, som burde stramme dig op, men ikke kan ses. Du giver dig 100 %, kan stå i planken i over tre minutter og lave et utal af squats, men ikke en eneste muskelaftegning, ikke fastere baller eller mindre mavefedt. Der er flere årsager til, hvorfor du ikke mærker fremgang, selvom du styrketræner, som jo burde give højere forbrænding og ikke mindst efterforbrænding. Af Anna Bogdanova

Årsag #1 – du træner ikke styrketræning eller muskeltræning, selvom du laver squats og mavebøjninger. Fordi du udfører en øvelse, som bruges i crossfit og styrketræningsprogrammer og dine muskler syrer til, så betyder det ikke, at du træner styrke, og dine muskler former sig derefter. Det afhænger af, hvordan du programmerer øvelsen og det enkelte træningspas på den lange bane. Du skal planlægge, hvilken vægt du vil løfte, hvor mange gange, hvilket tempo, hvor mange runder og hvilke pauser. Musklerne stimuleres til at vokse sig stærkere og større ved at aktivere nok af de rigtige muskelfibre. Nøglen til en stærkere, fastere og mere velformet krop er at få det maksimale ud af hver gentagelse, hver runde og hver eneste træning.

Nøglen til en stærkere, fastere og velformet krop er at få det maksimale ud af hver gentagelse, hver runde og hver eneste træning. Råb højt til dine muskler Du skal ikke jagte forpustethed, sved på panden og ømme tilsyrede muskler i træningen. Gå efter at aktivere så mange motorenheder som muligt. Motorenhed er en gruppe af muskelfibre, som styres af én nerve. Den enkelte nerve skaber sammentrækninger af hundredvis af små muskelfibre (fx øjenmuskler) – eller tusindvis af store muskelfibre (fx baglår). Det er hjernen, via nerverne, der styrer musklernes sammentrækninger. Er kommandoen fra den enkelte nerve højlydt nok, så kommer de rette muskler på arbejde.

Vil du gerne have styrke og høj forbrænding før/efter træning?

Træn de store muskelfibre – træn tungt med få gentagelser, og træn eksplosivt med fokus på hver eneste gentagelse – ingen sjusk eller hastværk.

120 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Du råber til dine muskler ved at løfte tungt med lange pauser imellem og ved at løfte eksplosivt med fokus på hver eneste bevægelse. 100 squats med lav belastning og lav acceleration giver ikke en rundere bagdel Masser af gentagelser med lav belastning giver ikke synlige resultater. De små muskelfibre kan blive ved og ved, men de har et minimalt vækst- og styrkepotentiale. De store muskelfibre udtrættes markant hurtigere – men det er dem, der har maksimalt vækst- og styrkepotentiale. Træner du med vægte, som du kan løfte 12-20 gange, kaldet sub-maksimal vægt, kan du træne med markant højere acceleration i hver eneste gentagelse. Du får rekrutteret væsentligt flere motorenheder og får hurtigere og bedre træningsresultater.

Træner du med lav belastning og for lav acceleration, er du gået galt i byen. Kombinationen af de langsomme løft med høj muskelspænding i hele bevægebanen (fx press) + de hurtige løft med høj acceleration (fx swings) har en høj “metabolisk” pris. Du forbrænder hermed mere (både fedt og kulhydrater) under og op til 48 timer efter din træning. Men som begynder/letøvet skal du ikke starte ud med at træne med vægte, som du maks. kan løfte en til fem gange, da du øger din risiko for at få skader.

I næste nummer af sund-forskning kommer årsag #2 til, at dine træningsresultater lader vente på sig.

Er du begynder eller letøvet, så er træning med sub-maksimal vægt løftet med høj acceleration optimalt. Signaler fra hjerne til muskler kan hæmmes, hvis du starter ud med en for tung vægt, og du risikerer skader. Det kan også minimere træningsudbyttet.


TRÆNING MED OMTANKE

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk. Anna Bogdanova, ernæringscoach

Overskrider du som begynder eller letøvet den fine grænse og træner for tæt på dit maks., kræver det lang restitutionstid. Du risikerer desuden overbelastning.

Variér din træning! Er du vant til at løfte tungt, kan du med fordel skifte med lettere løft med høj acceleration med fx kettlebells i perioder.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 121


TRÆNING MED OMTANKE

Identificer din indre sabotør Vi er hver især udstyret med vores helt egen indre sabotør i form af den indre stemme, der altid taler højt og har en meget god grund til, at vi ikke skal følge vores hjerte. Den tager bo i vores indre, og derfra styrer den med myndig og påtrængende stemme vores fornuft og samvittighed. Den kan mange sprog, alt efter hvad der virker. Dens manual er fyldt med gode tricks, og den er ikke sådan at få bugt med. Af Lene Pilegaard

122 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE

Negative og automatiserede tankemønstre hæmmer os på mange måder. Du mister energi. Du mister drive. Og måske ender du med at skabe utryghed hos både dig selv og andre? Du spænder ben for dig selv og glemmer at nyde alt det gode. Og det værste af det hele er, at du både mister selvværd og selvtillid, når du tænker negativt om dig selv, det du kan, det du gør – og den du er! Men heldigvis kan du gøre noget ved det. Du kan faktisk skrue ned for de negative tanker og ikke mindst din indre kritiker.

Fortsættes

Destruktive følelser

De destruktive følelser hænger ofte sammen med selvhad og mangel på selvaccept, men handler også om færdigheder. Det kræver tankemæssige og følelsesmæssige færdigheder at være medfølende og forstående og være i stand til at opleve svære følelser som: • •

Skyld (når du har brudt dine egne regler) Skam (når du har gjort noget forkert, som regel i forhold til nogen, du netop ikke ønsker at såre, eller du har svigtet eller tilsidesat vigtige livsprincipper)

• Ærgrelse (når du har handlet tankeløst eller mindre hensigtsmæssigt, end du kunne eller burde) • Foragt (en særlig form for afsky eller had, der ofte er forbundet med at opleve afstandtagen og misbilligelse)

Accept betyder, at du ikke overreagerer på disse svære følelser.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 123


TRÆNING MED OMTANKE

Indre dommer - djævlen på din skulder Der er mange forskellige måder at omtale den del af os selv på, som både er med til at beskytte os, men som også kan være med til at sabotere os – nogle gange samtidigt. Mange kalder det en form for psykologisk forsvarssystem og andre for ”den indre sabotør”. Uanset om vi er bevidste om det eller ej, styrer underliggende mønstre meget af vores liv, og denne dynamiske konstruktion af tanker, meninger, overbevisninger og konklusioner er noget, vi har udviklet gennem livet, og det bunder i ”en form for leveregler”. Det er med til at beskytte os, hjælpe os og at få vores behov opfyldt, som er den positive del. Desværre kan disse ”leveregler” og tankekonstruktioner også være med til at skade os mere, end de hjælper. Vær opmærksom på din indre sabotør For mange får den indre sabotør alt for meget råderum. Det er den, der repræsenterer bl.a. vores frygt og mange andre elementer, som er udviklet sammen med vores personlighed. Elementer, som hæmmer os i at leve vores fulde potentiale. Det er den, der får os til at tro, at vi IKKE kan, og det er den, der håner, når noget, vi forsøgte, mislykkes. Det er også den indre sabotør, der er på spil, når du har negative tanker, der er selvkritiske, opgivende, ængstelige og katastrofeagtige. De afføder dårlige følelser, ubehagelige fornemmelser i kroppen og undertiden uhensigtsmæssig adfærd. Negative tanker kan være tanker som: ”Sådan noget kan jeg ikke finde ud af”, ”Det burde jeg have gjort meget bedre eller bare gjort!”, ”Det går helt galt”, eller ”Andre tænker dårligt om mig eller tillægger mig motiver, jeg ikke har”. Vores mentale immunsystem På samme måde som immunsystemet forsvarer os mod skadelige fysiske organismer, har sindet et ”mentalt immunsystem”, et mentalt skjold, som beskytter vores sind og personlighed. Benægtelse er en del af vores psykologiske forsvarssystem. Det aktiveres, så snart vi bliver konfronteret med et smertefuldt eller overvældende problem. Det er der for så vidt intet sygt eller forkert ved. Benægtelse er et helt normalt og naturligt menneskeligt svar på, og reaktion på, alvorlig smerte og problemer. Når hjernen udsættes for voldsom stress, kan den overbelastes, og dette vil aktivere den automatiske forsvarsmekanisme. Når man udsættes for stress i form af alvorlige problemer, aktiveres hjernens forsvar ved at tænde for frygt eller vrede for at få os til at handle og agere for at få løst problemet. Dette forsvarssystem begynder at mobilisere automatiserede tanker og en trang til at igangsætte en opførsel for at beskytte dig. Husk at denne mekanisme er udviklet for at beskytte dig, når virkeligheden bliver alt for overvældende, og at den foregår helt automatisk og ubevidst. Så døm ikke dig selv for hårdt, hvis du måske har en tendens til at køre med for mange negative automatiserede tanker. Der findes heldigvis ”modgift”:

Accept og anerkendelse

Hvis du ærligt og åbent anerkender problemet med denne mekanisme og er opmærksom på, når det sker, så er du godt på vej til at få løst problemet.

Problemløsning

En effektiv måde at løse problemer på er: • Identifikation og klarhed over dine problemer

• At identificere og overveje de logiske konsekvenser af eventuelle alternativer

• Beslutte sig for, hvilken løsning man vil benytte sig af • At udføre beslutningen/at handle • At evaluere resultatet

For at blive bedre i stand til at genkende, når de automatiserede tanker opstår, er det nødvendigt at lære at stoppe de automatiske ubevidste reaktioner, tage en tænkepause og omsætte denne tankerække til ny bevidst tankerække og handling.

Ubevidste reaktioner

Er automatiske vaner, reaktioner og tanker, der opstår, når noget sker for os. Der er fire ting, som vi automatisk gør: • Vi tænker over det

• Vi har nogle følelser omkring det

• Vi får en trang til at gøre noget/handle • Eller vi gør rent faktisk noget/handler

Vi er stort set aldrig bevidst om denne proces, men når et eller andet trigger os, reagerer vi, og når vi så handler, så opstår der en ny række af samme proces. For at blive bedre til at kontrollere og styre denne proces, når det drejer sig om de automatiserede tanker, og hvordan vi reagerer, når de er i spil, skal der finde en læringsproces sted. Vores reaktion kan brydes ned i fire dele: • Automatiserede tanker

• Automatiserede følelser

• Automatisk trang/behov

• Automatiserede handlingsmønstre

Du kan lære, hvordan du effektivt kan styre de automatiserede tanker, så du kan ændre de automatiske reaktioner til bevidste valg. 124 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE

Når du havner i en situation, hvor der kommer automatiserede tanker i spil, så prøv at genkende og finde dine primære følelser frem. Hav gerne fokus på, om det er en af de 10 grundfølelser. Hvis du ikke når det i situationen og kommer til at handle for hurtigt uden at holde pause og dermed kunne træffe et bevidst valg ud fra denne viden, så reflekter gerne over episoden efterfølgende, når du har tiden og roen til det. Ved at køre tankeprocessen mange gange, bliver du bedre til det fremadrettet. Bevidste valg Er forskellige fra ubevidste reaktioner. En ubevidst reaktion er automatisk, og vi gør det uden at tænke over det. Et bevidst valg er noget, vi har taget en beslutning om at gøre. Det gælder om at blive bedre til at træffe gode valg til, hvordan vi bevidst handler som svar på vores automatiserede tanker, når de opstår. Med andre ord skal vi helt bevidst vælge, hvad vi vil tænke, og hvordan vi vil administrere og udtrykke de følelser, der kommer i en bestemt situation, hvordan vores trang til at handle udtrykker sig, og hvordan vi vælger, vores handling rent faktisk skal foregå. Omsætning til praksis Vi skal lære at forstå, hvordan tanker, følelser, behov/trang, handlinger og hvordan interaktion mellem disse finder sted i sociale sammenhænge, og hvordan de relaterer til hinanden. Her er nogle grundlæggende principper Tanker medfører følelser: Hver gang vi tænker på noget, får vi automatisk nogle følelser omkring disse tanker. Den måde, vi tænker på, får os til at føle noget. Disse følelser forstærker den måde, vi tænker på. Tanker og følelser er således tæt forbundet. Tanker og følelser hænger sammen og er med til at skabe en trang/et behov. Når vi føler en trang eller har et behov, kan vi tage en pause og overveje beslutningen om at gøre noget. Denne tilstand mellem at være bevidst om sin trang/sit behov er vigtig, da det er en ”alt eller intet” situation mellem at gøre noget eller ikke gøre noget, som har indflydelse på, hvad der kommer til at ske efterfølgende. Behov/trang og beslutning/valg medfører handling/adfærd. En beslutning er et valg, og tilstanden mellem trangen/behovet og handling/adfærd involverer altid en beslutning (valg). Beslutningen kan både være et automatisk og et ubevidst valg, som vi har tillært os, som vi udfører uden at tænke over det. Eller beslutningen kan være baseret på et bevidst valg og være resultat af en nøje overvejet refleksion over situationen og de valgmuligheder, der er mulige i situationen. Handlinger/adfærd medfører reaktioner fra andre mennesker Vores adfærd har indflydelse på andre mennesker og forårsager, at de reagerer på dette. Vi indbyder via vores adfærd til, at andre skal reagere på bestemte måder mod os.

Lær at genkende de automatiserede tanker, når de opstår Du kan øve dig i at blive bedre til at • Skelne mellem tanker og følelser

• Skelne mellem følelser og trang/behov

• Skelne mellem trang/behov og handlinger/adfærd • Skelne mellem handlinger/adfærd og den sociale reaktion fra andre

Lær at kontrollere dine impulsive tanker/handlinger

En del af læringsprocessen i at blive bedre til at styre og kontrollere sine automatiserede tanker er at blive bedre til at kontrollere sine impulsive handlinger/adfærd og reaktioner og i stedet begynde at tage konstruktive og bevidste valg. • Hold pause, og læg mærke til behovet/trangen uden at gøre noget ved det • Slap af, og tag en dyb indånding, pust ud og visualiser, at din stress forsvinder ud af kroppen

• Reflekter over, hvad du oplever ved at spørge dig selv: - Hvilket behov har jeg lige nu? - Hvad skete der sidste gang, jeg ”udlevede” mit behov i en lignende situation? - Hvad er sandsynligheden for, at det sker igen nu her i denne situation? •

Beslut, hvad du vil gøre med din trang/behov. Tag et bevidst valg i stedet for at handle automatisk og ubevidst. Gør dig selv bevidst om, at du er ansvarlig for både din adfærd og konsekvenserne heraf.

Du kan lære at reparere de destruktive følelser enten ved at udskifte dem med konstruktive følelser eller ved at gøre dem neutrale, så de mister deres negative betydning. Pas på med at tro, at de er ligegyldige. Det er følelser aldrig, og de skal helst konverteres til virkeligt helende følelser og skabe medfølelse og respekt. Medfølelse kommer af forståelse og indsigt, og forståelse kommer af at søge information på et faktuelt niveau og sætte sig grundigt ind i tingene set fra et andet end dit eget snævre perspektiv. Kilder: Grinstead, Stephen, www.freedomfromsufferingnow.com/

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 125


Deltag i konkurrencen, og vind lækre præmier til din aktive hverdag Kosttilskud til optimering af din fysiske ydeevne

Berthelsen Multisport tabletter er et komplet tilskud designet til sportsudøveren og motionisten, men kan med fordel benyttes af alle. De 13 vitaminer og 11 mineraler sørger for, at din krop har de bedste forudsætninger for at fungere optimalt selv i pressede situationer. Berthelsen Multisport er desuden tilsat omega-3-fedtsyrer samt seks aminosyrer. Mange træningsguides foreskriver indtag af aminosyrer i forbindelse med træning. Multisport giver det ekstra boost, som de fleste sportsudøvere kan drage stor fordel af. Du kan blive den heldige vinder af 180 Multisport tabletter, hvis sammensætning giver dig mentalt overskud og mindsker træthed.

Smart i en fart træningstøj

Det rigtige træningstøj giver fri bevægelighed og øget komfort. Derfor kan du vinde en farvestrålende Multisport T-shirt, som er svedtransporterende og yderst behagelig at have på. Du kan derudover vinde praktiske Multisport svedarmbånd i elastisk design med blød frottéoverflade lige til at tørre panden med, så du kan fortsætte din træning uden sved i øjnene.

Hvad kan jeg vinde?

Kettlebelltræning – tidens hotte træningsform

Ingen træning uden det helt rigtige udstyr. En ekstremt populær træningsform er træning med kettlebells, og det skal du da prøve! Det er en træningsform, der giver dig mulighed for en alsidig træning af hele kroppen. Du kan nu vinde en Multisport kettlebell og komme i gang med en effektiv træningsform, hvor du på relativ kort tid kan forøge din fysiske form, forbrænde fedt og opbygge muskelmasse.

126 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Magnesium for bedre engergiproduktion

En nyhed fra Berthelsen er magnesiumcitrat. Magnesium har en meget væsentlig funktion for vores energiproduktion - dvs. når fødens fedt, kulhydrat og protein skal omdannes til de særlige stoffer, som kroppen bruger til sin energiomsætning. Magnesium er desuden vigtig for nervesystemets samspil med muskulaturen, knogleopbygning og sikrer stabil funktion af hjerte og kredsløb.


Hvordan deltager jeg? Vi trækker lod blandt alle klub-sunds medlemmer. Hvis du ikke allerede er medlem, så skynd dig at blive det her: www.klub-sund.dk/tilmeldning Men så nemt skal det ikke være at få fingrene i den lækre træningspakke bestående af: Kosttilskud, T-shirt, svedarmbånd og kettlebell. Du må også svare rigtigt på følgende spørgsmål:

Hvor mange forskellige aminosyrer er der i Berthelsen Multisport? Send dit svar på mailen: multisport@klub-sund.dk Konkurrencen løber til og med d. 15. oktober. Den heldige vinder får direkte besked på mail.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 127


TRÆNING MED OMTANKE Vinterløb: frost i kinderne Stil krav til din aloe vera producent! Der er marker og forskning til forskel, og det ved Jesper Hummeluhr, der energisk gennem rigtig mange år har undersøgt den fine plantes virkning på hud og slimhinder. Tjek din hud ind til en kold vinter på s. 113.

D-vitaminer for veganere Biosym har gjort det til en tradition at skabe produkter for veganere, når det overhovedet er muligt. Sidste skud på stammen er D-vitamin produceret af den mystiske lav. 75 mikrogram er det blevet til og altså helt uden brug af animalske ingredienser. Læs meget mere på s. 115 om Veg D-3.

Gentest for alle, der vil være klogere på egne muligheder Du kan teste dine gener og bl.a. få at vide, om du er en sprinter eller blot skal dyrke rolig motion. Du kan også få at vide, om du overhovedet har en god optagelighed af A-, C- og D-vitamin - og hvorfor ikke kunne forebygge muskel- og seneskader? Gentesten kigger på over 240.000 gen-placeringer (gener) og giver dig en lang række målrettede anbefalinger til, hvordan du kan forbedre din ernæring, kondition og din generelle sundhed.

Læs mere på s. 110.

Tre stærke til sport og immunforsvar Urtepencil og C-vitaminer, et mix af vitaminer, mineraler og ginseng. Er du rigtig glad for naturens skatkammer samlet i et overskueligt hele, skabt af NaturDrogeriets mange årige erfaringer, så kan du gå i helsekosten og blive rigtig meget klogere. Urtepencil er et af de helt store produkter fra Natur-Drogeriet, som på grund af sin sammensætning åbenlyst har hjulpet rigtig mange, når man mærker en infektion er på vej. Acerola C-vitamin kan både tygges og sluges, og så smager de godt, så både lidt større børn og voksne kaster sig ud i dem. Maximum indeholder en god blanding af vitaminer og mineraler blandet med ginseng, en kinesisk rod med særligt styrkende egenskaber, som især sportsfolk sætter pris på.

Vind, vind og vind! Ja, der er bare win-win-oplevelser på s. 126, for kombinerer du træning med de rette næringsstoffer, vil din krop synes meget bedre om dig. Og du vil synes meget bedre om kroppen. Svar på spørgsmålet, og vind!

Hjælp til smerter skaber energi til bevægelse Vi sidder for meget ned, men det viser sig faktisk også, at hvis vi går meget rundt på job, fx som håndværker, ja, så kan det faktisk også stå skidt til med det samlede motionsniveau! For en træt håndværker sætter sig åbenbart mere til rette i sofaen end dem, der arbejder på kontor. Læs om de interessante opdagelser og de spændende fitplastre på s. 109. 128 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


ORIGINAL SILICEA

HEMMELIGHEDEN BAG ET SMUKT OG SUNDT HÅR NYHED!

OTS ea BEAUTY SH Original Silic negle! og d hu r, hå for Skønhedsshot nok er n SHOT om dage Én BEAUTY

Sveriges bedst sælgende kosttilskud inden for hår, hud og negle flere år i træk Kort, langt, farvet eller krøllet. Dit hår har stor betydning ved det første indtryk. Det første indtryk du giver er meget vigtigt hvis du skal på en date, skal på jobinterview eller skal møde din kærestes forældre for første gang. Vi spurgte 600 kvinder og mænd i ”SVERIGES STØRSTE HÅRTEST* - hvor vigtigt er håret ved det første indtryk man får af en person. Og hele 98% syntes at det havde stor betydning. Original Silicea er et kosttilskud som giver næring indefra – det holder dit hår smukt, det giver dig sund hud og stærke negle. Rigtigt valg af vitaminer og mineraler forstærker din naturlige skønhed. Én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen er nok.

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og; Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk

skinnende og Et hår som er sundt, ring inifra! stærkt behöver rätt næ

Lær mere om Silicea

på silicea.dk


VINTERLIGE TANKER

Sunde urter hele året Seks urter fra Bidro er ikke bare en vinterting, det er faktisk en lille mundfuld helse hele året. Den lille urtesnaps er sprængfyldt med gode sager til alle aldre og især for dig, der vil gøre noget godt for både kredsløb, immunforsvar, fordøjelsen og nervesystem. Læs mere på s. 80.

Hånd i hånd til den akutte og kroniske infektion Astragalus membranaceus er bare en af de bedste planter overhovedet. Ikke kun fordi der er forsket så meget i den, men fordi den trods sin kinesiske hjemstavn er så vigtig for os nordboere. Den afhjælper kroniske infektioner, bygger os op efter lang tids sygdom, men kan også bruges ved akutte infektioner. Den styrker os nede fra storetåen med dens virkning på vores grundlæggende energisystem. Derfor går den også så fint hånd i hånd med Echinacea purpurea, og tager man dem i kombination, når man mærker den første snert af virus nærme sig, så er der hjælp på vej fra de to gode droger. Læs mere på s. 83 om Astragalus Forte.

Vintertid, hostetid, irriterede slimhinder Et immunsystem sat på prøve. Snot, hoste, både den tørre og den med meget slim i. Træthed hele vinteren, fordi luftvejene ikke får nogen støtte af den tørre vinter. Vink farvel til de mørke måneders udfordringer med Pukkas økologiske serie. Læs mere på s. 85.

Et femkløver på helsehylden Man er ikke i tvivl om, at Anjo, et af Danmarks ældste firmaer udi naturlig sundhed, har sine rødder i det vinterlige skandinaviske landskab. At de så formår at bygge det sammen med et væld af forskning og erfaringer, ja, det skaber et stærkt fundament, som de godt kan være stolte af. De har skabt naturlægemidler med højt niveau af forskning, de har formået ikke kun at holde liv i gamle urtetraditioner, men også at få moderne forskere med i sundhedsarbejdet. En helsehylde med immunregulerende Kan Jang, energiskabende BioStrath og Arctic Root og hvidløg i kapsler, der får jaget de fleste bakterier på porten. Mød dem alle på s. 76. Nå ja, og så lige lidt hjælp fra Tyskland, Sinux mod bihulebetændelse. ECOTRAMA ECOTRAMA DE ORO FLT SELECCIÓN ARBEQUINA

PREMIO DIPU PRIMER PREM FLT SELECCIÓN ACCÉSIT FINCA LA TOR ARBEQUINA

LOS ANGELES

BEST OF SHOW FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA BEST OF CLASS FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA ORO FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA Y FLT SELECCIÓN ARBEQUINA

PLATA FLT SELECCIÓN PUCUDO Y FLT SELECCIÓN CORNICABRA ZURICH MEDALLA DE ORO ONE ORGANIC

OVIBEJA ECOT MENÇÃOECOT HON FLT S FLT SELECCIÓ ARBE

LOS A

GUIA IBEROLEUM MÁXIMA PUNTUACIÓN FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

BEST HOJIB

BEST HOJIB

ORO HOJIB ARBE

PLATA Y FLT

ZURI MED ONE

GUIA MÁXI FLT SE HOJIB

130 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


&

Vitaminer Mineraler

Vitaminer og mineraler, i unik kombination med urter

Vedligeholder normale knogler, tænder og muskler

Olie fra fisk, hørfrø og kæmpenatlys Rig på omega 3 fedtsyrer Epa/Dha

Nye produkter fra Solaray

SPANIEN S B E D ST E

BIODYNAMISKE OLIVENOLIE OG ØKOLOGISKE PEDRO XIMÉNEZ VINEDDIKE LAGERET 10 ÅR PÅ FAD PREMIO DIPUTACIÓN DE MÁLAGA PRIMER PREMIO FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA ACCÉSIT FINCA LA TORRE SELECCIÓN ARBEQUINA

ECOTRAMA ECOTRAMA DE ORO FLT SELECCIÓN ARBEQUINA

OLIVE JAPAN MEDALLA DE ORO ONE ORGANIC

LOS ANGELES

UTACIÓN DE MÁLAGA MIO N HOJIBLANCA

BEST OF SHOW FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA BEST OF CLASS FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

RRE SELECCIÓN

OLIVE JAPAN MEDALLA DE ORO ONE ORGANIC

NEW YORK MEDALLA DE ORO FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA, ARBEQUINA, PICUDO Y CORNICABRA.

ORO FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA Y FLT SELECCIÓN ARBEQUINA PLATA FLT SELECCIÓN PUCUDO Y FLT SELECCIÓN CORNICABRA ZURICH MEDALLA DE ORO ONE ORGANIC PREMIO DIPUTACIÓN DE MÁLAGA

GUIA IBEROLEUM PREMIO ALIMENTOS DEPRIMER ESPAÑA MÁXIMAHOJIBLANCA PUNTUACIÓN FLT SELECCIÓN FINALISTA ACCÉSIT FLT SELECCIÓN FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA FINCAHOJIBLANCA LA TORRE SELECCIÓN

TRAMA

TRAMA NROSADE ORO SELECCIÓN ÓN HOJIBLANCA EQUINA

ARBEQUINA

ANGELES

NEW YORK MEDALLA DE ORO FLT SELECCIÓN OVIBEJA HOJIBLANCA, ARBEQUINA, PICUDO MENÇÃO HONROSA FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA Y CORNICABRA .

GUIA FLOS OLEI MÁXIMA PUNTUACIÓN FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

ALIMENTOS DE ESPAÑA FINALISTA FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

SOL D’ORO GRAN MENZIONI OLIVE JAPAN FLT SELECCIÓNMEDALLA ARBEQUINA DE ORO ONE ORGANIC ONE ORGANIC

BIOL TERCER PUESTO ONE ORGANIC MEJOR AOVE ECOLÓGICO DE ESPAÑA

BIOL TERCER PUESTO

T OF SHOW FLT SELECCIÓN BLANCA SOL D’ORO

ONE ORGANIC Hippie House introducerer to nye unika produkter: En biodynamisk NEW YORK ekstra jomfru MEJOR AOVE MEDALLA DE ORO FLT SELECCIÓN DE ESPAÑA ONE ORGANIC ARBEQUINA, PICUDO olivenolie lavet på Hojiblanca sorten.ECOLÓGICO Og en økologiskHOJIBLANCA, vineddike lavet på søde FLT SELECCIÓN Y CORNICABRA. BLANCA Y FLT SELECCIÓN EQUINA Pedro Ximénez druer. Begge produkter kommer fra Finca la Torre ved Antequera. A FLT SELECCIÓN PUCUDO GRAN MENZIONI

T OF CLASS FLT SELECCIÓN BLANCA FLT SELECCIÓN ARBEQUINA

T SELECCIÓN CORNICABRA

OVIBEJA MENÇÃO HONROSA FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

ALIMENTOS DE ESPAÑA FINALISTA FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

GUIA FLOS OLEI MÁXIMA PUNTUACIÓN FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

OM DEN BIODYNAMISKE OLIVENOLIE - Altid udvundet ved lave temperaturer og kun ved mekaniske processer. BIOL TERCER PUESTO D’ORO - Al høsten kommer i hus SOL i løbet ONE ORGANIC sæson. GRAN MENZIONI af kun 21 dage og høstes før normal MEJOR AOVE FLT SELECCIÓN ARBEQUINA ECOLÓGICO DE ESPAÑA ONE ORGANIC af antioxidanter og vitaminer. - Stor kvalitet og et højt indhold - Har vundet priser i Spanien, New York, Japan, Canada, Helsinki m.m.

ICH DALLA DE ORO ORGANIC

GUIA FLOS OLEI MÁXIMA PUNTUACIÓN FLT SELECCIÓN HOJIBLANCA

A IBEROLEUM IMA PUNTUACIÓN ELECCIÓN BLANCA

OM PEDRO XIMÉNEZ VINEDDIKEN - Lagret på fade i 10 år. - En fyldig sødme og afrundet smag. - Så smagfuld, at de ældre i Finland drikker den som en sødlig vin.

Kan købes hos Helsam, Hippie House Aps samt specialvarehandlen. Kontakt Hippie House på tlf.: +4570201039 eller mail: info@hippiehouse.dk Du kan læse mere om alle vores produkter på www.hippiehuse.dk

Afspændende, afstressende. Leddenes bevægelighed. Afhjælper morgenstive led

Mælkefrit & frysetørret. 24 udvalgte stammer af mælkesyrebakterier 30 milliarder enheder

Vedligeholder et normalt hår. Pigmentering af håret. Cystein bidrager til normal hår vækst

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker

Solaray 25 år med kvaliwww.naturenergi.dk tetsprodukter i kapsler sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 131


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form.

Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_0617

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 25 mg vitamin C.

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

132 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

sund-forskning oktober 2017  
Advertisement