Page 1

En flok læger i de sunde cellers tjeneste

Knæk nødden og lev sundere

Seniorer bliver mindre stressede og mere glade med alderen

Postbiotika - hvad er nu det? Naturlig hjælp til dine luftveje

Færre sygedage med stærk urtekombination Oktober/november 2016 Pris DKK 59,00

Smertestillende urter fra tre verdenshjørner

Tillæg 16 sider ekstra om kvindetid


Vi starter hold op i Odense fra foråret 2017

UDDAN DIG TIL

(gælder kun for biopat & naturopath uddannelsen)

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath ibm. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur og homøopati.

UDDANNELSEN TIL BIOPAT

En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som mulig. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Reguleringsterapi med phytoterapi og homøopati Immun-og symbioseterapi Muskel-og fascielære Klientpsykologi Øreakupunktur Praktikkurser

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER Gælder for både biopater og zoneterapeuter: • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

KONTAKT OS

info@biologisk-medicin.dk 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk


EN HELT SPECIEL

ZONETERAPISKOLE Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopathien, så du får den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om bl.a. ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder den klassiske og den moderne zoneterapi giver os. PRIS

Prisen for hhv. zoneterapiuddannelsen og biopat/naturopathuddannelsen er 44.749 kr. Vælger du fx at blive biopat/naturopath, før du vælger zoneterapi, koster de fag, du mangler for at kunne kalde dig zoneterapeut kun 22.000 kr. Vælger du at blive zoneterapeut, koster resten af biopatuddannelsen kun 22.000 kr. Med andre ord koster begge uddannelser tilsammen 66.749 kr. Du kan betale med 1.000 kr. om måneden over PBS. Der er mulighed for rabat, hvis du betaler hele uddannelsen på én gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder - du kan se næste dato på øverst på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk. Ellers kan du altid skrive til os på mail for at høre mere.


INDHOLD Side

6

En flok læger i de sunde cellers tjeneste

Side

8

Hvis du har brug for hjælp til din åreforkalkning

Side 10

For lidt mavesyre: Når fordøjelsen er tung og træg

Side 12

Selen og Q10 går lige i hjertet

Side 14

Smertestillende urter fra tre verdenshjørner

Side 16

En kinesisk rod mod kroniske infektioner

Side 18

Sådan kan du holde sygdom fra livet

Side 19

En leverkur hele året rundt

Side 20

Naturlig hjælp til dine luftveje

Side 22

TIPS OG IDEER TIL DEN MØRKE TID OG ET IMMUNFREDELIGT HALVÅR

Side 24

To alger i et nyt produkt

Side 26

Færre sygedage fra arbejdet med stærk urtekombination

Side 28

Postbiotika - hvad er nu det?

Side 31

Spørg eksperterne

Side 36

En hjælpende hånd til hjerte og kar

Side 38

FART PÅ FORDØJELSESN

Side 40

Bæredygtig fiskeolie er det nye sort

Side 42

Kokken og biopaten: Knæk nødden og lev sundere

Side 44

Kokken og biopaten anbefaler: Kultur- og madoplevelser i ét

Side 46

HELSEHYLDEN

Side 48

Afrikansk vidunderurt med holdbar virkning

Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden ændringer, indtil dit abonnement automatisk udløber. Rigtig god læselyst!

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock m. fl.

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016


LEDER

At kigge på celleplan og samtidig se det hele menneske … Velkommen til efterårets magasin om den sunde forskning. Og om alt det, der rører sig i //mig//. Velkommen til tre helt forskellige nye eksperter, og dog alligevel så ens. For fælles for dem er deres store viden, virkelyst og trang til at gøre det allerbedste for sundheden. Vinklen er måske umiddelbart helt forskellig. Frede Damgaard med sit afsæt i naturmedicinen og den brede ernæringsforståelse, Katrine Flindt som læge og modig kvinde udi komplementære behandlingsformer, og Heinrich Johansen, der har specialiseret sig i mindfulness og meditation. Tre stærke mennesker, som hver især og sammen med os andre skal bringe familien Danmark ind i en ny sfære af samarbejde på tværs af alle faggrene. For vi ved det alle sammen: Vi er nødt til at kigge på celleplan for at forstå, hvad der sker i vores kroppe, men glemmer vi at se det hele menneske, som det har det lige nu og her, så ser vi ingenting. Der er brug for en særlig evne og en masse erfaringer for at kunne hjælpe et menneske fra A til B, hvad enten det er i forhold til sygdom, et nyt mindset eller at kunne føre en flok glade elitesportsudøvere hele vejen til målet. Vi synes, vi her på redaktionen igen har fået sat en milepæl i et af vores formål: at bygge bro mellem flere sunde verdener. Så vi får øje på alt det, der foregår på celleplan, uden at miste vejen til at se det hele menneske. Velkommen til Frede Damgaard, Katrine Flindt og Heinrich Johansen.

Kærlig hilsen Marianne Palm

Du finder Frede Damgaard i ”Spørg Eksperterne” s. 30, Katrine Flindt i ”En flok læger i de sunde cellers tjeneste” på s. 6 og Heinrich Johansen i ”Træning med Omtanke” i //mig// s. 5.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 5


Læger og sundhed

En flok læger i de sunde cellers tjeneste Flere og flere læger har fået øje på mere komplementære metoder til behandling af en lang række sygdomme og endog af de mere alvorlige som kræft og kredsløbssygdomme. Jeg mødte Katrine Flindt i Det Hvide Palæ i Lyngby til en snak om behandlingsmetoder, om at finde frem til årsagerne, og om glæden ved at kunne gøre en forskel helt ned på celleplan. Af Marianne Palm

- Kernen er at finde vejen til sundhed gennem maden. Der kan være brug for kosttilskud, men fundamentet er og bør være gennem det, vi spiser. Vi må sørge for at få mad, der giver os energi og byggesten, og som ikke dræner vores kroppe. Så kort kan det egentlig siges, fortæller Katrine, som har været læge siden 2002. Hun havde arbejdet i Det Hvide Palæ i et par år, før hun for snart to år siden overtog den store lægepraksis fra Claus Hancke. Claus var den første læge, der anvendte den kontroversielle C-vitamin-behandling, som gives gennem et drop i armen. Den metode vender vi tilbage til lige om lidt. Katrine fortsætter ... - Sammen med den rette mad, handler det jo også om, hvilken tilgang vi har til livet. Hvordan gode og dårlige gener kan udfordre, men også hvordan vi kan gøre en masse selv for at give molekylerne helt nede på celleplan mulighed for at gøre deres arbejde, så vi kan forebygge og endog behandle sygdomme. Katrine smiler og fortsætter … - Når kroppen bliver tilført de byggesten, den har brug for, er der ikke plads til, at fx tungmetaller som bly og kviksølv eller andre gifte får lov til at sætte sig på de pladser, hvor der skulle have været de molekyler, vores kroppe er opbygget af. Og for at få opbygget de rette molekyler, skal de rette proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler være til stede, og det kan kun ske, hvis vi spiser dem. Hverken for lidt eller for

6 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Katrine Flindt

meget, fortæller Katrine Flindt, der har sat sig som mål at hjælpe danskere med at få et mere nuanceret billede af, hvad man selv kan gøre for at skabe et godt liv – mere end det, man traditionelt gør hos hendes kolleger. – Vi forsøger at gøre så meget som muligt for, at de patienter, som kommer hos os, træffer et kvalificeret valg, hvad behandlingsmuligheder angår. Og det er meget ofte et valg, hvor man vælger - om nødvendigt - både strålebehandling, kemoterapi og kirurgi. Vores behandlinger kan sagtens køre side om side med de mere kendte metoder. Faktisk kan vi se, at mange opnår større livskvalitet, når man vælger at få de store doser C-vitamin til at hjælpe kroppens immunforsvar gennem de øvrige behandlinger.

Vi kan ikke helbrede kræft med intravenøst C-vitamin. Men vi kan hjælpe kroppen med at optimere cellerne og immunforsvaret og derigennem at bekæmpe kræftcellerne.


˚˚ At kigge på celleplan og samtidig se det hele menneske Katrine vil meget gerne dele ud af sin viden, og det gør hun bl.a. på strålende vis på onair.dk, hvor hele interviewet ligger. Et interview om at arbejde komplementært, altså at se det hele menneske. Det er også der, du kan høre de forklaringer, der skal til, når man skal forstå, hvordan de såkaldte REDOX-behandlinger kan hjælpe på fx kræft og EDTA på åreforkalkning. - Det er fundamentet i det, vi fra USA kalder orthomolekylær medicin, forklarer Katrine. Det lidt indviklede ord dækker såmænd blot over, hvordan vi kan hjælpe vores patienter med, helt nede på celleplan, at få molekyler til at fungere optimalt, så kroppen hele tiden skaber den bedst mulige sundhed. Livet har masser af stressfaktorer, der konstant belaster os, men vi kan se, hvordan en sund krop bedre kan imødegå sygdomme, hvis den slipper for unødige belastninger og på forhånd er fyldt op med de biokemiske substanser, som cellerne er skabt af, og som får dem til at spille sammen. Sunde celler bygger sunde organer, og hele det samspil er vi stærkt optaget af i den disciplin, som også kaldes funktionel medicin (Functional Medicine i USA). Funktionel medicin handler meget lidt om medicin, og det er godt nok få recepter, vi skriver her i Det Hvide Palæ. Systemet, som kommer fra USA, er mere en behandlingsform med kostændringer,

˚˚

˚

˚

˚˚

˚ Læ ge

d e h r og sund

livsstilsændringer og de rette kosttilskud, end det er medicin, som vi forstår ordet her i Danmark, forklarer Katrine, inden hun – altid smilende – løber videre ind i klinikken, hvor der er gode lænestole overalt. Her sidder patienterne med hvert deres drop. Nogle er her, fordi de har fået konstateret kræft og ønsker at supplere det almindelige sundhedssystems kemo-, stråle- og kirurgiske behandling. Andre er først kommet, når hospitalslægerne har måttet give op.

”Vi kan ikke helbrede kræft. Men vi kan hjælpe kroppen til bedre at håndtere kræften, så den måske ikke får lov til at brede sig. – Og det er selvfølgelig lettere at bremse udviklingen tidligere i forløbet end sent”. Katrine Flindt vil fremover have sine faste sider her i sundforskning. Du kan læse meget mere om de orthomolekylære læger i Lyngby på www.iom.dk. Eller de orthomolekylære læger rundt omkring i landet på www.dsom.dk, som også tilbyder den samme behandling.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 7

Læger og sundhed

˚˚

˚

sunde cell e er D


Læger og sundhed

Hvis du har brug for hjælp til din åreforkalkning Da en flok arbejdere på en batterifabrik i USA blev blyforgiftet, fik de alle EDTA-behandling for at trække blyet ud af kroppen. Som en positiv sidegevinst opdagede de, der inden ulykken havde lidt af forskellige kredsløbslidelser, at de fik det meget bedre. Symptomer som brystsmerter, smerter i benene ved gang, dårlig hukommelse, nedsat syn og hørelse, nedsat virilitet m.m. forsvandt helt eller blev reduceret i en sådan grad, at læger omkring fabriksarbejderne var nødt til at undersøge fænomenet nærmere. Teoretisk er man stadig i tvivl, men over 30 års erfaringer taler sit tydelige sprog. Den teoretiske baggrund for, hvorfor åreforkalkede patienter får det bedre ved EDTA-behandling, er endnu ufuldstændigt belyst, men man mener at have fundet forklaringen i teorien om de frie radikaler som årsag til mange degenerative sygdomme, bl.a. åreforkalkning. Her forestiller man sig, at EDTA-molekylet binder visse skadelige metal-ioner, som bly og cadmium, som herefter udskilles med urinen. Desuden udskilles ved EDTA-behandling calcium, og måske det også har en direkte effekt på åreforkalkningen. Der er igennem de sidste 30 år givet millioner af EDTA-behandlinger, og erfaringen er, at i kyndige lægers hænder er det en behandling med stort potentiale for specielt patienter med sukkersyge og åreforkalkning.

8 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Grundige undersøgelser fra allerførste dag Først skal man gennemgå en lægeundersøgelse for at klarlægge, om behandlingen eventuelt kan hjælpe. Denne vil omfatte en klinisk undersøgelse, en blodstatus til belysning af nyrefunktion, kolesterolbalance, hæmoglobin, blodsukker m.m. Blodprøvetagning og alle undersøgelser foregår i klinikken og foretages af samme læger, som forestår EDTA-behandlingen, så alle spørgsmål vedrørende behandlingen kan drøftes med lægen.

Se og hør alle interviews på sundforskningonair.dk. Behandling i en lænestol Medicinen, som tilpasses individuelt, indeholder blandt andet EDTA og gives som et drop. Du får lagt en lille nål i armen, og herigennem løber medicinen direkte ind i kredsløbet og gør sin virkning. Hver behandling tager ca. tre timer, hvor du sidder afslappet hos lægen under opsyn, mens væsken stille og roligt løber ind. Bortset fra det indledende lille stik, er der ingen gener under behandlingen. Du sidder i en behagelig lænestol, hvor man kan lægge benene op og få tid til at læse en god bog. Der gives en til to behandlinger om ugen, og man må regne med ca. 30-


Læger og sundhed

50 behandlinger. Nogle vil kunne mærke begyndende effekt allerede efter 8.-10. behandling. Alt efter sygdommens art og sværhedsgrad vil der i behandlingsforløbet indgå forskellige lægeundersøgelser og blodanalyser for at følge udviklingen i helbredstilstanden. Ud over den medicinske behandling instrueres i omlægning af kosten, at drikke vand og motionere samt et tilskud af vitaminer og mineraler. Efter den indledende serie på ca. 30 behandlinger vil den opnåede virkning kunne vedligeholdes med en enkelt behandling om måneden, hver anden måned eller i kvartalet - alt efter sygdommens sværhedsgrad. En anderledes kræftbehandling REDOX-behandling er en skånsom og bivirkningsfri metode til behandling af kræftsygdomme. Mange kender behandlingen fra fjernsyn og artikler, hvor Claus Hancke, der som en af de første læger bragte den til Danmark, har fortalt om, hvordan intravenøse C-vitaminbehandlinger kan gøre en forskel for kræftpatienter. Princippet i REDOX-behandling er at målrette den skadelige og giftige del af behandlingen til kun at ramme kræftcellerne, samtidig med at man stimulerer den normale aktivitet i kroppens sunde celler. Man skaber herved en mild kemoterapi, som ikke har nogen bivirkninger. Dette gøres ved en kombination af intravenøs behandling, kostændring og forslag til en række tilskud. Herved skabes en biokemisk forandring i kroppens normale celler, samtidig med at kræftcellerne ud-

Fem læger på videreuddannelse hvert år Udviklingen af Redox-behandlingen er en kontinuerlig proces. Klinikkens læger er på videreuddannelse hvert år i USA, og behandlingen er derfor i konstant udvikling og forbedres løbende, efterhånden som de videnskabelige data underbygger nye justeringer.

sættes for en oxidation (skadelig forharskning), som får dem til at dø. Med andre ord, så vil C-vitaminet i de meget høje doseringer, som man kun kan få gennem et drop i armen, genere cancercellerne, så de ikke kan trives, mens alle de andre sunde kropsceller får hjælp til at gøre deres arbejde optimalt. Det sker bl.a. gennem stimulering af immunforsvaret. Erfaringerne viser, at behandlingen bremser kræftvæksten og i betydelig grad øger livskvaliteten hos patienterne, så bivirkninger m.m. fra øvrig behandling, fx strålebehandling og kemoterapi, kan minimeres. Desværre er C-vitamin billigt og kan ikke patenteres – derfor har kun få medicinalfirmaer lavet studier over behandlingens effekt. En enkelt konsultation eller en stribe af behandlinger Efter den indledende konsultation, hvor lægen sammen med patienten har gennemgået justeringer af kost, livsstil og behandling, kan de intravenøse REDOX-behandlinger begynde. Men du kan også vælge kun at få en konsultation, som handler om alt det, du selv kan gøre derhjemme. Læs en god bog imens… REDOX-medicinen, som tilpasses individuelt, indeholder blandt andet vitamin-C i høj dosis, og gives som et drop. Hver behandling tager ca. to timer, og der gives i begyndelsen to til tre behandlinger om ugen. Dette kan justeres efter udviklingen i sygdommen.

Når maven driller Vi har også patienter, der kommer med helt andre problemer. Specielt er vi stolte af vores resultater for patienter med inflammatoriske tarmsygdomme, som gennem omlægning af kost og brug af kosttilskud måske kan undgå en truende stomi.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 9


For lidt mavesyre

- når fordøjelsen er tung og træg Kvalme, appetitløshed, oppustethed, koliksmerter i tarmene. Vekslende afføringer, træthed og madlede. Eller lyst til alt for meget mad. Det kan alt sammen skyldes stress og et overbelastet nervesystem. Men det kan altså også være af helt fysiske årsager. Her får du nogle af mulighederne for et kig i din fordøjelse. Af Marianne Palm

Selvom vi næppe kan tro det, er der mange flere danskere, der har for lidt mavesyre fremfor for meget. Resultatet er kort og godt, at føden bliver for længe i mavesækken, og hele den dominoeffekt, der skal ske fra mavesækken (ja, faktisk fra du tygger maden), bliver nedsat. Brikkerne flytter sig ikke i det tempo, der er sundest for dig. For lidt mavesyre giver for få enzymer fra bugspytkirtlen og for lidt galde fra lever og galdeblære. Både enzymer og galde bliver tilsat i tyndtarmen, og hvis maden står for længe her, fordi den ikke kan nedbrydes af de tilsatte stoffer, så giver det ubehag. Ja, faktisk kan det give dårlig ånde, en enorm træthed efter måltiderne, og alverdens andre symptomer, når der i stedet for en ordentlig bearbejdning af maden skabes et stop-over i for lang tid.

Se, hvordan du kan lave en mavesyretest på www.sundonair.dk. Her kan du også få kigget på, om du har for meget mavesyre, og så skal der helt andre midler til. Tjek www.sund-forskning.dk, og skriv ”for meget mavesyre”. Brug Bitterstern ved for lidt mavesyre.

Otte specifikke bakteriestammer for optimal tarmsundhed med en høj koncentration af L. acidophilus. Når maden endelig når til den tykkere tyktarm, og er den inden da ikke særlig godt bearbejdet, vil føden blive stående for længe og udvikle gasser, som kendes ved oppustethed, og måske endog kolikagtige smerter. Hvis føden fortsætter med at koge og boble for længe, generer det ikke kun tarmens slimhinder og vægge, der vil også bliver trukket for meget væske ud af disse madbolde, og du får måske træg tarm eller forstoppelse. Eller vekslende afføringer, når kroppen alligevel forsøger at gøre sit bedste for at slippe for den ekstra tyngde, det er at have mad liggende for længe. Det lyder rædselsfuldt, og sådan føles det da også, hvis man både skal generes af madlede, kvalme, oppustethed og træthed. Går 10 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

du til lægen, vil du sandsynligvis få at vide, at du skal drikke mere vand og spise flere fibre, og ja! Det er netop, hvad du skal. Ondalium er et must-have hele vejen igennem. Hjælper på mavesækken, på enzymerne og bekæmper skadelige bakterier og svampe i tarmene. Læs artikelen på www.sund-forskning.dk, skriv ”Ondalium” i søgefeldtet.

Du skal også: • Undgå kål, porrer og løg, som kan give oppustethed. • Smide hvidt brød og ost ud, som kan give forstoppelse. • Skær ned på kaffen, som kan give kvalme og alt det ikke-mad, du måske spiser og drikker som fx slik, kager, sukker, alkohol, sodavand. Ja, listen er lang, men til gengæld får du det meget hurtigt bedre. Du skal spise fibre og sætte dig selv på væskeskema. Et voksent menneske skal have to til tre liter vand, afhængig af størrelse, hvor meget du sveder pga. hedeture og/eller motion. Drik gerne pebermyntete, hvis du føler dig oppustet.

Støtteterapi fra naturens skatkammer kan være helt enkel, hvis den bliver målrettet: • Har du for lidt mavesyre, så spis masser af bitterstoffer, fx rucolasalat og syltede agurker. Men suppler i en måned med fx Bitterstern fra Panacea – navnet fortæller det hele. • Tag også et tilskud af enzymer, indtil dit system har lært at danne dem selv igen. Det kan du gøre med Udos Choice En ymer • Mælkesyrebakterier vil hjælpe din naturlige mikroflora. Der findes en hel stribe at vælge imellem, men du kan jo kigge på Super 8 plus, som er fra Udos Choice-serien.


Lever

Mavesæk

Galdeblære Bugspytkirtel

Tolvfingertarm

Du kan hjælpe din bugspytkirtel ved at booste med enzymer. Udo s Choice en ymer finder du protease, alpha-amylase, lactase, alpha-galactosidase, stem bromelain, lipase og cellulase. Enzymerne vil hjælpe dig til at nedbryde al mad, herunder kød og mælkeprodukter.

Tyndtarm

Blindtarm

Tyktarm

Endetarm

Der skal fibre og vand til. For mange fibre uden vand kan give yderligere forstoppelse. Drik gerne lunken vand i små slurke. Få gang i dine to kilo tunge flora af mælkesyrebakterier og ikke mindst, få dem i den korrekte sammensætning. Du kan optimere med Udos Choice Super Plus.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 11


Selen og Q10 går lige i hjertet Forskere har observeret, at sporstoffet selen tilsyneladende har en beskyttende virkning på hjertet. Det er især godt at kombinere selen og Q10. Af Bjørn Falck Madsen

Dit hjerte er ubetinget kroppens vigtigste organ, og derfor skal du gøre, hvad du kan for at passe godt på det. Et af de stoffer, som har vist sig at være rigtig godt for hjertet, er selen. Det har en række forskellige funktioner både i selve hjertet og karsystemet, så hvis du vil holde dit hjerte sundt, er det vigtigt at få nok af dette livsvigtige stof igennem din kost og eventuelt supplere med tilskud. I situationer, hvor hjerteproblemer allerede har meldt sig på banen, kan selen spille en stor og vigtig rolle, hvilket man har set i forbindelse med kranspulsåreforkalkning. Når hjertets kranspulsårer kalker til, opstår der forsnævringer, der lukker af for blodgennemstrømningen, akkurat ligesom når trafikken danner propper i myldretiden. Den manglende blod- og iltforsyning giver hjertekramper (angina pectoris).

12 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Atrieflimmer For at afhjælpe dette problem foretager hjertekirurger en såkaldt koronar bypass (CABG), hvor man laver ”forbikørsler” og omdirigerer blodet. Disse forbikørsler er nye årer, som bliver syet på hjertemusklen. Imens de nye blodkar fæstnes, sættes kranspulsårerne ud af drift, og hjertet holdes i gang ved hjælp af en hjertemaskine. Indgrebet kan efterfølgende give komplikationer i form af atrieflimren (forkammerflimren), som er en rytmeforstyrrelse i hjertets elektriske system. Kan skyldes mangel på selen Forskere har fundet ud af, at oxidativ stress og forringet antioxidantforsvar i kroppen kan spille en afgørende rolle. Her har selen vist sig at have en særlig betydning. En ny undersøgelse har nemlig vist, at lavt selenindhold i blodet hos hjertepatienter, der skal gennemgå koronar bypass, øger risikoen for at få atrieflimren


efter indgrebet. 50 patienter indgik i undersøgelsen. De blev delt i henholdsvis en lavrisikogruppe og en mellemrisikogruppe, og alle fik målt blodindhold af selen, glutathionperoxidase (GPx) og malondialdehyd (en markør for oxidationsskader) før, under og efter operationen. Overvejer tilskud før operation I alt 17 af de 50 patienter fik postoperativ atrieflimren, herunder var 14 i mellemrisikogruppen og tre i lavrisikogruppen. Det viste sig, at hos dem, der udviklede atrieflimren, havde selenindholdet i blodet været lavere hos de patienter, som havde atrieflimren, end hos dem, der havde normal hjerterytme. På baggrund af disse observationer konkluderede forskerne, at patienter fra mellemrisikogruppen, som havde lavest selenindhold i blodet inden operationen, havde højest risiko for at få atrieflimren og

foreslår, at man måske bør overveje selentilskud inden det operative indgreb for at forebygge problemet. Godt at kombinere med Q10 Selen har faktisk vist sig at være et overordentligt vigtigt stof i andre sammenhænge. En svensk undersøgelse (KiSel-10), som er offentliggjort i International Journal of Cardiology i 2013, viser, at den danskproducerede selengær SelenoPrecise, kombineret med Q10-præparatet Bio-Quinone Q10, reducerer risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom med 54 %. Undersøgelsen har vakt stor opsigt blandt hjertelæger verden over, ikke mindst fordi den er udført på almindelige raske mennesker – ikke hjertepatienter. Kilder: European Journal of Clinical Nutrition, juli 2016

Membrasin med havtornbær

Omega-7

indeholder fedtsyrer fra hele den biologiske familie, omega 3,6,7 og 9 udvundet af havtornbær i en unik komposition og i et 100% naturligt produkt.

Membrasin®

Ved sarte og ømfindtlige slimhinder i hele kroppen! Membrasin® indeholder A-vitamin, der bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. ABIGO Pharma A/S - 4649 8676 - www.abigo.dk

Membrasin fås hos Matas og i helsekostforretninger i hele landet.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 13


Smertestillende urter fra tre verdenshjørner Indianerne gjorde det, kineserne gør det også. Det samme gør inderne, og nu er danskerne heldigvis også godt i gang. I gang med at forstå, hvor vigtigt det er for livskvaliteten at slippe for smerter fra sener, led og muskler. Det gør du gennem passende motion, og det gør du ved hjælp af de rette fødevarer. Måske er du ikke til stærke og farverige grøntsager i din mad, og måske har du heller ikke lyst til at tygge pilebark. Eller spise fisk hver eneste dag året rundt. Så er et par gode kosttilskud vejen frem som støtteterapi til et smertefrit liv. Af Marianne Palm

Tallet er uhørt højt Ikke mindre end 700.000 danskere lider af en eller anden form for gigt, hvor slidgigt er den hyppigste årsag til væsentlige smerter i bevægeapparatet. Men smerter kan også være sådan mere udefinerbare, fx når de springer rundt i kroppen. Den ene dag ondt i ryggen, den næste dag i lårmusklerne, og så springer problemerne måske videre til armene. Det gør ikke kun ondt, det trætter også både krop og sind at skulle forholde sig til de mange signaler fra kroppen.

At have smerter, og ovenikøbet blive træt overalt af at skulle forholde sig til dem, er bare ikke særligt livsbefordrende. Om du har slidgigt, en anden gigtform eller som her beskrevet springende smerter i kroppen, så har de et tilfælles: Du har en inflammation i dit bevægeapparat. Vævet er irriteret, hævet, rødt og varmt og afgiver smerter. Måske er det meget specifikt i et enkelt led eller to, måske er det rundt omkring i mange store og små led. Netop fordi smerterne kan være så diffuse, og ikke bare lige er til at få has på med motion, må man ty til andre midler. Problemet er blot, at det meste medicin har en stribe af bivirkninger, og derfor er det klogt at finde nogle andre løsninger og gemme den smertedæmpende medicin til de virkelig dårlige dage. For at kunne blive så velfungerende som muligt igen efter skader, eller måske en gigt, der allerede har sat sig som en mere eller mindre kronisk situation, skal der masser af inflammationshæmmende hverdag til. Det får du bl.a. ved at skære ned på kød og sukkerholdige fødevarer, og spiser du rigtig mange mælkeprodukter eller drikker alkohol og vin mange af ugens 14 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Bidro har kombineret viden fra hele verden gennem sit sammensatte produkt. De tre stærke urter er ingefær, gurkemeje og pilebark. Fælles for dem alle er, at de afhjælper fx • Smerter i muskler i ryg, nakke, lårmuskler, underben og arme • Smerter fra de store og små led: knæ, hofter, skuldre, albuer og fingre samt fødder • Smerter fra kroniske sportsskader, som også kan stamme fra senetilhæftninger • Menstruationssmerter En herlig sidegevinst er, at alle urterne faktisk også hjælper på inflammationer i kredsløbet, fx ved dårligt kredsløb i benene. De tre urter er bundet sammen med solsikkelecitin, som sikrer en højere optagelse af de aktive stoffer helt ind i cellerne. Desuden er der tilsat aktive stoffer (polyphenoler) fra blåbær og druer, som hjælper kroppen til at bortskaffe de mange frie iltradikaler, som også kan forstyrre kroppens evne til at blive godt gående igen. dage, så bør du også skrue ned her. Til gengæld skal der skrues op for motionen. Muskler, der ikke bliver brugt, henfalder, bliver mindre og kan ikke længere holde sammen på vores led. Det er sener og muskler rundt om leddene, der som regel laver de største problemer, hvad smerter angår, ikke leddene selv. Ingefær med den skarpe friske smag har i hundredvis af år været en af hovedingredienserne i det asiatiske køkken sammen med den næsten smagsløse, men meget orange gurkemeje.


LOVE COMPASSION FORGIVENESS

Netop fordi asiaterne har meget færre problemer med smerter, gigt etc., har deres madkultur været genstand for endog meget grundig forskning. Og alle er enige, både forskere her og der: Det asiatiske køkken, og herunder gurkemeje og ingefær, har evnen til at holde inflammationer væk fra kroppen. Derfor virker begge så godt på de ovenstående problematikker.

For meget motion kan skabe nye inflammationer, for lidt kan gøre det samme, det er kun dig, der kan finde ud af, hvem du er som motionist! Pilebarken indtager en særposition, for den er ikke kun brugt i Asien, men også af indianerne, og er faktisk kendt fra den europæiske plantemedicin. Indianerne og europæerne tyggede barken, som indeholder en stor mængde aspirinlignende stoffer (salicin). Fordelen ved at anvende denne forløber for salicin er, at den ikke skaber bivirkninger som den rent fremstillede aspirintablet, der indeholder salicylsyre, fordi mavesyren formår at holde stofferne i skak uden at skabe mavesår. Til gengæld skal man heller ikke forvente en lige så hurtig virkning af et pilebarkekstrakt, og derfor er Ledflex meget bedre til de kroniske smerter end til pludselige akutte smerter (som i øvrigt bør behandles af lægerne). Bidros produkt, Ledflex, som er nyt på de danske helsehylder, kan med fordel kombineres med fiskeolie fra Nordic Natural. Her får du en fin og ren fiskeolie, som med sit høje indhold af omega-3-fedtsyrer hjælper på dine sener, muskler og led. Både forebyggende, så du undgår problemer, men især hvis du er blandt de 700.000 danskere, som lider af kroniske smerter i kroppen. sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 15


En kinesisk rod mod kroniske infektioner Når kineserne anvender den fine astragelrod, er det altid til personer, der er kørt flade på batterierne. Faktisk så flade, at der ofte hos klienterne har været lange perioder med kroniske sygdomme. Hvor fx den røde solhat virker styrkende på de akutte infektioner, så er astragel et virkelig værdifuldt bekendtskab, når det hele bare er blevet en træls affære. Af Marianne Palm

Det var rigtig let for Biosyms produktudviklere at vende blikket mod Kina for at lede efter de allerbedste droger til kroniske problemer med immunforsvaret, kronisk træthed og endda hjerteproblemer. For forskere, der har specialiseret sig i urtemedicinske muligheder, kender den hindeagtige astragel fra skovområder og buskadser i det kinesiske landskab, og den har været brugt af asiaterne i flere tusinde år. I dag ved man, at den kan gøres ekstra effektiv ved først at lave en ekstraktion af dens rødder, som senere i produktionen blandes med fosfolipider, så den lettere end nogensinde kan trænge ind, hvor der er brug for den. Nemlig i de celler, der har med de mange forskellige funktioner i kroppen at gøre.

Astragalus Forte er en standardiseret tørekstrakt, hvor du er garanteret et indhold af mere end 0,1 % astragalosider og 40 % polysaccharider.

Når man vælger at lave en ekstraktion, kan man samtidig sikre sig, at der er et standardiseret indhold af de aktive stoffer, man har lokaliseret gennem forskningen. Ikke alle gør sig den ulejlighed at forsøge at optimere og sikre et nøje niveau af aktive stoffer, men det har produktudviklerne bag Astragalus Forte gjort sig. Det gør, at du som forbruger ved, at du får de aktive stoffer, der er nødvendige for at hjælpe dig.

16 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016


I traditionel kinesisk medicin er astragel blevet anvendt til at ”puste nyt liv i den vitale energi (qi eller ch’i) og styrke kroppens modstandskraft.” Astragalus er optaget i den kinesiske Farmakopé.

Inden for den vestlige naturmedicin er astragalus hypigst anvendt som en energigivende tonic og er i dag anerkendt og udbredt som en immunstyrkende droge.

Astragalus membranaceus (Fisch.) Bge. Dansk navn: Hindeagtig astragel Engelsk navn: Milk-vetch Root Kinesisk Navn: Huang Qi Familie: Leguminosa Droge: Rod

Undersøgelser har bl.a. vist, at astragalus kan have en positiv indvirkning på blodtrykket samt virke normaliserende på kredsløbet.

Alment styrkende – en adaptogen At få en droge klassificeret som værende adaptogen er rigtig vigtigt, fordi det fortæller, at drogen kan virke alment styrkende ved at regulere flere af de belastende faktorer, et menneske kan blive udsat for. Stress, mangel på søvn, et svækket immunsystem og derfor kroniske infektioner, trætte binyrer, autoimmune sygdomme. Listen er lang, fordi de adaptogene droger har evnen til at regulere binyrernes arbejde, en regulering der, netop som ordet antyder, kan højne de funktioner, der er nedsat, og sænke andre funktioner, hvor der foregår en overreaktion. Astragalus membranaceus hører til blandt de ypperste, fordi den ikke kun virker på binyrerne, men også hjælper på energiniveauet i hele kroppen - vel at mærke uden at give for meget energi, som godt kan opstå ved fx brug af ginseng hos særligt følsomme personer.

En af årsagerne til den udbredte brug af rodekstrakten er dens mangfoldige evne til at påvirke mange komponenter af immunsystemet. Kinas vigtigste nyretonic virker også på lever og hjerte I flere tusinde år har man i Kina anvendt astragel til meget andet end trætte binyrer og infektioner. Man har bl.a. set, hvordan rodekstraktet kan fremme leverens funktioner, så det vitale organ sammen med nyrerne får hjælp til at udføre deres arbejde.

Astragalus Forte virker dermed på både lever- og nyresygdomme, men også på kredsløbet, hvor rodekstraktet kan nedsætte blodtrykket og hindre skader på hjertemusklen, fx ved kronisk hjertesvigt. De kroniske infektioner Af sygdomme, der er nævnt i forskellige forskningsrapporter, kan også nævnes hjælp til forskellige virussygdomme, som måske har sat sig som en evig følgesvend. Det kan man se ved fx Epstein Barr virus, som i sit første stadie kaldes mononukleose (kyssesyge), men som hos nogle mennesker kan udvikle sig i forskellige stadier af herpesvirus, der kan påvirke en lang række fysiologiske funktioner, herunder nervesystem, immunforsvar og muskler. Det ses heldigvis sjældent, men netop astragels evne til at hjælpe på langvarige problemer efter en Epstein Barr virus er undersøgt og kan regnes som en værdifuld støtteterapi. At den virker på denne virus antyder, at Astragalus Forte også kunne være brugbar til andre kroniske problemer under eller efter en virusinfektion.

Læs også om EchinaGold, en god makker til Astragalus Forte, på s. 30 i //mig// Tjek www.pubmed.com, og få øje på 853 studier på Astragalus membranaceus.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 17


Sådan kan du holde sygdom fra livet Det er ikke til at komme udenom, at sporstoffet selen er en af de vigtigste kilder til forebyggelse af hjerte-kar-sygdom, allergi, tungmetalforgiftning og tilmed kræft. Danskere får ikke nok af stoffet til at være ordentligt beskyttet, så tilskud kan være værd at overveje. Af Bjørn Falck Madsen

En af de bedste måder, du kan mindske din risiko for at pådrage dig alvorlige sygdomme på – ud over at leve og spise sundt – er at sørge for at få nok selen. Helt konkret siger forskerne, at man med et dagligt selenindtag på omkring 50 mikrogram kan mætte selenoproteinet glutathionperoxidase, som er et af cirka 25-30 selenproteiner, der støtter helbredet. Til gengæld skal man indtage over 100 mikrogram selen dagligt for at mætte et andet selenoprotein, nemlig selenoprotein P. For en dansker, der spiser en normal varieret kost, er det vanskeligt bare at nå op på de 50 mikrogram. Der findes selenpræparater specifikt til forebyggelse og behandling af selenmangel. Et af dem hedder SelenoPrecise og indeholder en variation af organiske selentyper (30 i alt), som svarer til den selenvariation, man får fra en blandet kost. Øget risiko for leverkræft Netop når det gælder kræft, er det vigtigt at have rigeligt med selen i kroppen. Forskere har blandt andet fundet ud af, at der er højere risiko for at udvikle en type leverkræft, som hedder hepatocellulært carcinom (HCC), hvis man har lave selenværdier. Observationen stammer fra en stor undersøgelse af 520.000 mænd og kvinder i alderen 25-70 år. Deltagerne, som blev fulgt i perioden 1992-2000, stammer fra Danmark, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Holland, Norge, Spanien, Sverige og Storbritannien. Undersøgelsen er udført i et samarbejde med International Agency for Research on Cancer (IARC) og offentliggjort i tidsskriftet American Society of Nutrition.

18 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Højere selenniveau, lavere kræftforekomst Deltagerne skulle udfylde et skema med spørgsmål om fysisk aktivitet, uddannelsesniveau, rygevaner og sundhedsstatus. Der blev ligeledes taget blodprøver for at måle selen samt det selenafhængige protein, selenoprotein P, som menes at have kræftforebyggende egenskaber. Forskerne kunne se, at højere blodindhold af selen medførte en signifikant lavere risiko for den specifikke type leverkræft. Tilsvarende blev højere blodindhold af selenoprotein P også kædet sammen med en signifikant lavere forekomst af denne leverkræfttype. Selentilskud som forebyggelse Leverkræft er nummer 14 på listen over de mest hyppigt forekommende kræftformer i Europa. Sygdommen opdages ofte ret sent, og der er kun begrænsede behandlingsmuligheder. Netop derfor synes forebyggelse at være den bedste strategi, og med den observerede sammenhæng imellem selenniveau og kræftforekomst kunne man overveje selentilskud til folk, som har svært ved at få nok fra kosten.


En leverkur hele året rundt Mere end nogensinde er der brug for en velfungerende lever. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har beregnet, at et moderne menneske er udsat for måske 100.000 forskellige typer af kemikalier og stoffer – om dagen! Det kræver et stort arbejde at regulere så mange substanser - ud over også at skulle håndtere fx hormoner. Af Marianne Palm

Leveren indgår i nedbrydning og omdannelse af mikroorganismer, stofskifteprodukter, gift- og affaldsstoffer. Leveren nedbryder fx via enzymsystemer alkohol, omdanner giftstoffer, medicin og kunstige tilsætningsstoffer. Leveren skal også filtrere blodet for bakterier, vira og andre mikroorganismer, der derefter nedbrydes kemisk via specielle leverceller. Udskillelsen af affaldsstoffer foregår både i vand- og fedtfaser og er kendt som fase 1- og fase 2-systemet i det store organ. En lang række fedtopløselige stoffer omdannes i leveren og udskilles, som oftest, med galden, enten direkte eller efter videre omdannelse (fx ved at de bindes til andre stoffer). Derudover omdannes en del andre stoffer til en vandopløselig form og udskilles over nyrerne. Det er i den første fase af afgiftningssystemet, at marietidsel (Silybum marianum) især har sin funktion, hvad udskillelse angår, og kombinerer du med Schisandra får du en funktionel urtecocktail til din lever. Marietidsel er en vaskeægte leverurt Frøene fra marietidsel har været kendt for deres gunstige leverpåvirkning i rigtig mange år. Man mener endog, at et ekstrakt af frøene er i stand til at regenerere leverceller, hvilket urter sjældent kan. Hvordan mekanismen er, vides ikke med sikkerhed, men vi ved, at marietidsel blandt andet er en kraftig antioxidant og beskytter leveren mod giftstoffer, og det må i sig selv skabe mulighed for, at leveren kan nå at håndtere sine interne

problemer og dermed nå at forny levercellerne hurtigere end en belastning kan gøre skade. Der er mange andre nøgleord for marietidsel … • Flere end 100 kliniske og farmakologiske forsøg af frøene • Virker afgiftende, især hvis man samtidig sørger for at tilføre masser af grønne grønsager • Virker galdestimulerende og hjælper derfor med at nedbryde vores mad • Virker gunstigt på kolesteroltallet • Beskytter leveren mod giftstoffer og kan måske regenerere leverceller • En kraftig antioxidant i leveren Forskning i kombination med de leveropbyggende frø I Marietidsel Phytosome fra Natur Energi er frøene blevet gjort mere biotilgængelige for levercellerne ved at kombinere frøekstraktet med nogle fedtstoffer, der gør produktet op til ti gange mere virksomt inden i cellerne, end hvis man bare brugte marietidsel frøekstraktet alene. Hele processen handler om at gøre det aktive stof silymarin tilgængeligt for alle cellerne, så stoffet kan virke optimalt. Det kræver, at det får hjælp, med andre ord, at skabe en større biotilgængelighed. Tegningen viser hvordan ….

Sådan øger Marietidsel optageligheden af Silymarin Cellemembran

Phosphatidylcholin

Transport over cellemembran

En cellemembran består af et dobbelt lag af phospatidylcholin. I dette lag sidder nogen receptorproteiner og kanalproteiner. I membranen sidder også kolesterol.

Den kemiske struktur for phosphatidylcholin. Det runde hoved er hydrofile (dvs. vandopløselige) og de lange kæder er hydrofobe (fedtopløselige)

Molekyler, der er vandopløselige, kan ikke komme direkte over cellemembranen. Små molekyler, der er fedtopløselige kan diffundere i gennem cellemembranen. Store fedtopløselige molekyler, samt de vandopløselige skal transporteres.

Liposom og micelle

Liposomer og miceller er små ”kugler” af phosphatidylcholin. Liposomer består af et dobbeltlag og miceller af et enkeltlag.

Optagelse over cellemembran

Liposomer kan transportere hydrofile (vandopløselige) stoffer i deres centrum og miceller transporterer hydrofobe (fedtopløselige) stoffer.

Optagelse over cellemembran og kernemembran

Marietidsel Phytosome er et liposom, hvor silymarin er bundet til phosphatidylcholin som et kompleks. Komplekset kan fortsætte ind i cellekernen, hvor silymarin ativerer RNA polymerase. Derfor øger sund-forskning OKTOBER/NOVEMBER 2016 Marietidsel Phytosome- virkningen af silymarin.

19


Naturlig hjælp til dine luftveje Det tyder på, ifølge påbegyndt forskning, at du kan gøre noget naturligt og godt for dine lunger med sort peber, vitaminer samt magnesium. Tag bare en dejlig dyb indånding, og hør om, hvordan du kan holde luftvejene mere åbne og trække vejret bedre – og eventuelt mildne efterårets og vinterens forkølelser og influenzaer. Af Kristine Bindslev

Det første du gør, når du kommer til verden, er at trække vejret, og det er det sidste, du gør, inden du skal herfra. Og du gør det faktisk hele 20.000 gange i døgnet. Når du trækker vejret, sker der en udveksling mellem oxygen og kuldioxid i lungerne helt automatisk, men lungefunktionen falder, i takt med at du bliver ældre. Og er du så uheldig at pådrage dig en dum forkølelse eller influenza her i årets mørkeste måneder, kan det være rart med lidt hjælp fra kosttilskudshylderne. Det kan måske gavne dine lunger, dit åndedrætssystem og dit immunforsvar med sort peber, vitaminer samt magnesium. Det er der i hvert fald et par nye studier, der peger på.

Vidste du at, den indvendige overflade i lungerne er lige så stor som en halv tennisbane. Og normalt trækker du ca. ½ liter luft ved hver indånding, hvilket bliver til ca. seks liter pr. minut. Lidt lungeanatomi og funktion Under lungerne sidder mellemgulvet, som er en kraftig muskel. Musklen trækker sig sammen og slapper af, ligesom de mindre muskler mellem ribbenene. Det er musklernes bevægelser, der gør, at vi trækker vejret. Luften kommer ned gennem luftrøret, hvor det deler sig i to rør, som kaldes hovedbronkier. Bronkierne

20 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

deler sig igen og igen i mindre og mindre rør for til sidst at ende i alveolar – dem har du faktisk 300 millioner af – i hver lunge. Rundt om luftrørene snor muskelceller sig som elastiske bånd. I de store grene af luftrørene sidder kollagenrigt bindevæv kaldet brusk, som hjælper med at holde dem åbne. På den måde kan dine lunger slippe af med “gammel luft”, hvor ilten er opbrugt, og få plads til ny frisk luft med masser af ilt. Vi ved, at vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk. Så et dagligt indtag af vitamin C kan styrke dine lungers brusk og således hjælpe en smule på en besværet vejrtrækning. Slimhinder i lungernes luftveje Luftrør og de fleste bronkier er indvendigt beklædt med en slimhinde. Den består af flere slags celler, som ligger tæt sammen. Én slags har små fimrehår på overfladen, andre laver slim, og andre celler tilhører immunsystemet. Der er også fine nervetråde i slimhinden. Slimet hjælper os med at fjerne uønskede mikroorganismer i lungerne og er således en del af vores uspecifikke forsvar.

BEMÆRK: Hoster du mere end fire uger, bør du gå til lægen. Det er dog ikke altid, at langvarig hoste er tegn på en lungesygdom. Det kan også skyldes allergi.


Sort peber virker både slimdrivende og styrker immunsystemet Forskere er begyndt på at studere virkningen af de aktive stoffer i sort peber. Og det tyder på, at piperin, som det hedder, kan hjælpe med at holde luftvejene åbne. Forsøg viser, at piperin stimulerer en god lungefunktion ved at rense luftvejene for slim, idet det virker antiinflammatorisk og antibakterielt og samtidig hjælper bronkierne med at slappe af og derved bekæmper hoste. Så har en af sæsonens klassikere – forkølelse og influenza – sat sig i kroppen med hoste og slim, er det en god ide at drikke ekstra meget med vand. Det opløser slimen – og du kan eventuelt prøve med et tilskud af sort peber, vitaminer samt magnesium.

Vitamin A, B12, C og D bidrager til normal funktion af immunsystemet. Kilder: www.lunge.dk European Journal of Pharmacology: Piperine inhibits TNF-α induced adhesion of neutrophils to endothelial monolayer through suppression of NF-κB and IκB kinase activation. Vol 575 issue 1-3, December 2007, siderne 177–186.

Deep Breathe fra New Nordic indeholder sort kommenfrø, sort kommenfrøolie, japanmispelekstrakt, myrteekstrakt, myrteolie, sort peber, magnesium, pomeloekstrakt og vitamin A, B12, C og D. Produktet er skabt med henblik på at give mere luft til mennesker med vejrtrækningsproblemer.

Med alderen kan det knibe med at få vejret En rask 85-årig har en lungefunktion, der er halvt så stor som en 20-årigs. Mange oplever, at lungerne ikke altid helt kan følge med, når de anstrenger sig. Ældre hiver naturligt mere efter vejret. Rygere og folk i storbyer eller andre forurenende miljøer vil særligt mærke nedgangen. Det er altid en god ide at få tjekket sin lungefunktion hos lægen, hvis du har svært ved at trække vejret eller let får åndenød, når du anstrenger dig. At have problemer med luftvejene kan skyldes mange ting lige fra bronkitis, astma, slim i bronkierne, KOL, lungebetændelse mv. Lungebetændelser kan skyldes bakterier eller virus. Førstnævnte behandles med antibiotika.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 21


Tips og ideer til den mørke tid NYHED

Af Marianne Palm

Safran dæmper let til moderat depression Så kom verdens dyreste krydderi i kapsler! Hver kapsel af Safraprim indeholder 30 mg safran (Crocus sativus), som styrker nervesystemet og kan virke på let til moderat depression. I et dobbeltblindet, placebokontrolleret og randomiseret studie, hvor forsøgspersonerne fik safrankapsler med en daglig dosis på 30 mg i seks uger, kunne man se en rigtig god effekt hos de personer, som fik det aktive stof frem for snydekapsler (placebo). Hverken klient eller læge vidste, hvem der fik det aktive stof (dobbeltblindet), og deltagerne blev udvalgt ved lodtrækning (randomiseret).

Super sund suppe til de mørke tider Supperne her er ikke bare gode til at få varmen af, de er også sprængfyldt med godhed. De er nemlig lavet af økologiske grøntsager og urter på en fabrik, der bruger energi fra sol, vind og vand. Kvalitet er nøgleordet, og de stræber efter så lidt forarbejdning som muligt, så flest mulige næringsstoffer og smagen bliver bevaret. Og dyrkning af råvarer skal bevare frugtbarheden af jorden og ikke skade den. Du kan få suppen fra Rømer i tre varianter - græskar/linse suppe, ærtesuppe og tomatsuppe. Suppen opvarmes i en gryde og er herefter klar til at spise.

Tips og ideer til et immunfredeligt halvår Dit immunforsvar kan meget vel have brug for hjælp til at komme gennem vinterens infektioner. En enkelt banal forkølelse kan være irriterende, værre er det, hvis den sætter sig fast til en bihulebetændelse – eller at du skal døje med mange infektioner og sygedage, indtil solens stråler igen kan varme vores kroppe. Kan Jang Små bitte tabletter med særlig god effekt på den akutte infektion. Men den virker faktisk også på de længerevarende udfordringer for immunforsvaret. Bliv klog på Kan Jang på s. 26.

Astragalus Forte Kapslerne indeholder Kinas vigtigste immundroge. Den er kendt for sin effekt på de kroniske problemer i immunsystemet og er særlig god, hvis du har haft gener efter langvarig sygdom. Hvilke sygdomme drogen er bedst til, kan du læse om på s. 16.

Aminojern Tjek lige om dit blege ansigt, de mørke rande under øjnene og de mange forkølelser er opstået på grund af jernmangel! Aminojern giver ikke forstoppelse …

Mushroom Gold Svampes evne til at hjælpe på kroniske immunologiske problemer er velbeskrevet i tusindvis af forskningsrapporter. Her er de hældt i kapsler, så vi i Vesten bedre kan inddrage dem i vores hverdag. Læs mere på s. 36 i //mig//.

22 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016


Når øjet bliver træt Det er ikke kun ældre, der kan mærke, at øjnene bliver trætte. For meget tid foran computeren og måske for få næringsstoffer kan give besvær med øjnene. Kombinationen af fedtsyrer, lutein og A-vitamin bidrager til et bedre syn, også når det er AMD, Aldersrelateret Macula Degeneration, som ellers kan være svær at behandle. Tag et kig på eye-total fra Anjo. Du kan læse mere om sygdommen på fx www.netdoktor.dk.

Supersunde olier med smag af hvidløg, chili eller basilikum Du kan bruge de helt rene olivenolier til alt i din madlavning. Stege, bage, braisere, koge eller bruge olien som en meget smuk smagsforstærker af din wokret. Bio Planète har skabt tre smagsvariationer, alle baseret på den reneste af den reneste olivenolie fra små økologiske landbrug i Syditalien. Vend bladet på hoved og læs mere på s. 42 i //mig//.

Knastør hud om vinteren eller eksem hele året Det er ofte om vinteren, at nordboere mærker de største problemer med huden. Frosten og det tørre klima gør sit indtog, og det kræver gode cremer. Green People har udviklet en række produkter, der netop er til den sarte, tørre, eksem- og psoriasisramte hud. Der er et højt indhold af squalene i produkterne, der giver en optimal fedtsyreprofil sammen med sheasmør, kæmpenatlysolie, jojoba-, avokadoolie og en række velkendte urter. Læs mere på s. 22 i //mig//.

Bio-Pycnogenol En undersøgelse viser, at Bio Pycnogenol kan reducere symptomerne på en forkølelse, og det gav meget færre sygedage.

Bio-Strath Ja, vi kender det så godt, det gamle produkt fra Schweiz. Sammensætningen hjælper til at forebygge kuldens og vinterens strabadser og bringer os gennem den mørke tid.

Du kan læse om alle produkterne på www.sund-forskning.dk. Udvælg et eller to af produkterne til dit husapotek. EchinaGold Den røde solhat i en særlig stærk ekstraktion. Så kort kan det siges, men du kan dog læse meget mere på s. 30 i //mig//, hvor du får øje på, at den især er god, når du mærker de første tegn på en infektion.

Immiflex Vil du gerne gennem vinteren uden infektioner, er Immiflex også et bud. Kapslerne kan fås til både børn og voksne. De kan let åbnes og smager af ingenting.

Urte-Pensil Seks urter i kapsler, hvor du let kan åbne dem og hælde indholdet ud i lidt af din mad eller din smoothie. Seks urter, der er kendt for sin virkning på akutte problemstillinger. De har været på helsehylden i rigtig mange år.

D-Pearls I Danmark får vi intet ud af solens stråler fra september til maj. Derfor har vi nordboere større problemer med infektioner end alle andre. Du kan roligt gå i gang med tre D-Pearls på hver 38 mcg, også selvom lægen har sagt, at dit D-vitamin niveau i blodet er i orden. sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 23


To alger i et nyt produkt En særlig fin kombination af spirulina og chlorella har fundet vej til de danske helsehylder. Denne nye kombination af alger er fyldt med næringsstoffer, ja faktisk så overvældende mange, at du som vegetar og veganer får rigeligt med aminosyrer og omega-3-fedtsyrer, hvis du bruger Algaex i din hverdag. De to næringsrige planter er i øvrigt også kendt for deres gode afgiftende virkning, så alle – også kødspisere – får mulighed for at afgifte et moderne liv anno 2016. Jeg mødte Palle Hansen til en snak om sushi, fødevarer og optimering af vores sundhed. Af Marianne Palm

Det lå ligesom til højrebenet for Palle at kaste sig over sin gamle passion – de bedste råvarer. For i mange år har Palle drevet en velkendt sushirestaurant i Ålborg, og den slags råvarer skal behandles med en særlig omhu, da varerne er skrøbelige - og meget rå.

Jeg har valgt at lade en af mine unge medarbejdere videreføre sushirestauranten, så jeg har kunnet fortsætte min passion med at finde verdens bedste fødevarer, som vi kan bruge til at optimere vores dagligdag med. Og det var ikke svært at vælge, for jeg havde allerede stiftet bekendtskab med både spirulina og chlorella, to typer alger, der bugner af aminosyrer og andre næringsstoffer, som kan skabe en optimal afgiftning og opbygning af den moderne krop.

Palle har været verden rundt og har brugt syv år på at kigge på kilder til de bedste alger, hvor han endte med at vælge en producent i Taiwan. Palle fortsætter:

Algerne bliver fremstillet gennem en helt unik proces, som giver et højkvalitetsprodukt uden konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer. Algerne bliver dyrket i helt rent, miljømæssigt beskyttet bjergmineralvand. Det flyder fra Mt Dawu, det højeste bjerg i det sydlige Taiwan, som ligger i den stærkt beskyttede Kenting National Park. Det er et miljømæssigt uforurenet område og badet i konstant sollys, hvilket er vigtigt for en optimal produktion af de klorofylholdige alger.

24 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Den årlige gennemsnitlige temperatur er omkring 25 grader, som er den mest ideelle for dyrkning af spirulina og chlorella, og sammen med de meget specifikke analysecertifikater, som følger med hver eneste sending af produkter til Danmark, sikrer jeg mig lige så høj en kvalitet, som jeg altid har lagt vægt på i min sushirestaurant i Ålborg,

slutter Palle, inden han lige skal vise mig, hvor små bitte tabletterne er – og ja, det er de. Jeg er nu mest til pulveret, som jeg let kan hælde i min smoothie hver morgen, men det er skønt at se rene produkter svømme ind over det danske land. Og skønt at se, at der virkelig er styr på kvalitetskontrollen gennem så fornemme certifikater som her.


Når du taber dig, eller er på udrensning, vil tungmetaller, ophobet i fedt- og bindevæv, kunne blive frigivet til blodet og dermed blive ført ud til tarmene via leveren. Vil du undgå en recirkulering tilbage i kroppen, så brug chlorella. Algen omslutter tungmetaller som fx kviksølv, cadmium og bly, så de giftige stoffer bliver hjulpet ud af kroppen uden at blive optaget.

Den anbefalede daglige dosis er kun tre gram. Algaex fåes både som pulver og som tabletter. Du skal derfor enten have ½ teskefuld blandet i juice, vand eller andet, eller 15 små tabletter. Læs mere på www.algaelife.dk

Producenten er ISO-22000, HACCP og Food-GMP certificeret. De har derforuden Naturland Organic Certification i Tyskland og USDA-NOP Organic Certification i USA for både chlorella og spirulina.

Det siger forskerne om spirulina og chlorella Der er flere ligheder end forskelle mellem de to alger, men sammen bliver de helt unikke. Hvor spirulina indeholder flere lettilgængelige aminosyrer, vitaminer og mineraler end chlorella, så har chlorella til gengæld den fordel, at den måske kan binde flere tungmetaller og giftstoffer til sig, og har en overordentlig god evne til at fodre vores celler med stoffer, der har en unik effekt på cellernes sundhed (cellernes DNA). Her er de vigtigste nøgleord for begge alger, som du finder i Algaex. • Fyldt med aminosyrer, så veganere og vegetarer kan få dækket deres behov. Booster energi, også til kødspisere. • Aminosyrerne er frit tilgængelige og dermed meget lettere optagelige end aminosyrer fra kød. For her skal proteinet først nedbrydes til aminosyrer af fordøjelsen, hvorefter de skal bygges op som nye proteinkæder i kroppen. • Flere omega-3-fedtsyrer end i saltvandsfisk. • Fyldt med klorofyl, som bl.a. har evnen til at binde giftstoffer, toxiner, tungmetaller etc., så de ikke hobes op i vores kroppe. De to alger er kendt som superfoods og har det højeste indhold af klorofyl, man kan finde. • Styrker immunforsvar generelt, men især i tarmene, og kan evt. virke mod ”utæt tarm” også kaldet ”leaky gut syndrome”. • Afbalancerer fordøjelsen ved at hjælpe den naturlige mikroflora. Spirulina er set som en vigtig agent mod candida-overvækst i tarmene. Hjælper mod forstoppelse. • Hjælper vores blodsukker. • Styrker vores præstationsevne ved sport og uddannelse. • Styrker de kognitive funktioner, altså vores hjerner – i alle aldre. • Nedsætter forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk. Modvirker dannelsen af blodpropper. • Studier viser, at spirulina har en overordentlig god effekt på alle gener i bihuler og næsen. Der er mere end 1200 kontrollerede videnskabelige artikler om algernes sundhedsværdi.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 25


Andrographis paniculata

Færre sygedage fra arbejdet med stærk urtekombination Vi kender det alle: Når efterårets kolde vinde fejer ind over landet, begynder en periode med flere infektioner, mens kroppen omstiller sig til vinteren. Heldigvis findes der råd, når de første symptomer melder sig. Af Rikke Agersted

Det er en god idé at have de helt basale ting klar i hjemmet til småinfektioner, rifter, sår og lignende småting, som helt naturligt skal behandles engang imellem. En god måde at slå akutte infektioner ned på er med en kombination af urterne Andrographis paniculata (intet dansk navn) og russisk rod (Eleutherococcus sentiosus). Produktet Kan Jang indeholder disse urter i små tabletter og er dermed et af de præparater, man med fordel kan have i medicinskabet, når efteråret melder sin ankomst. Det er nemlig altid lettest at slå en infektion ned, inden den virkelig får fat, og det gøres, så snart de første symptomer melder sig. Urt med stort potentiale Andrographis er en meget spændende urt, som burde stå skarpere i vores bevidsthed, end den gør nu. For ligesom en af urternes darling, rød solhat, har Andrographis et bredt virkefelt, og der er rigtig spændende forskning på urten, som understreger dens

Eleutherococcus sentiosus

26 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

alsidighed. Af samme grund har den været brugt i ayurvedisk medicin i hundredvis af år på grund af sin antiinflammatoriske, antibakterielle og antivirale effekt. I 1918 var der en stor, verdensomspændende influenza epidemi, som slog 50 millioner mennesker ihjel. Alle lande var mere eller mindre berørt af epidemien, men i Indien fik man stoppet spredningen af den dødelige virus og giver brugen af Andrographis æren for det. Urten er også meget brugt til leversygdomme på grund af dens evne til at beskytte leveren mod toksiner. I Kina har man endda erfaring for at bruge planten til slangebid og spedalskhed. Kendt favorit med ukendte sider Russisk rod er en af urter, mange har skattet i årevis på grund af dens adaptogene evner. Den er kendt i behandling af stress, udmattelse og milde depressioner, men hvad mange ikke er


Tre gange om dagen Kan Jang er et godt middel til isÌr voksne, som ønsker at forkorte akutte infektioner med nogle af de muligheder, naturen tilbyder. Voksendosis er fire tabletter tre gange dagligt. Kuren pübegyndes, sü snart de første symptomer mÌrkes og fortsÌttes nogle dage, efter symptomerne er vÌk, for at vÌre sikker pü, at infektionen virkelig er slüet ned. Hvis man ofte für infektioner og virusangreb i vinterhalvüret, kan det vÌre en id at tage en forebyggende kur med Kan Jang gennem nogle müneder for at give immunsystemet et boost, sü det er bedre rustet til de kolde müneder.

klar over, er, at russisk rod ogsü stimulerer immunforsvaret og dermed evnen til at bekÌmpe infektioner. Den er derfor yderst velegnet sammen med Andrographis, fordi den hjÌlper med at bekÌmpe infektionen, samtidig med at den giver kroppen det ekstra overskud, den har brug for til at bekÌmpe sygdommen. Hvem genkender ikke følelsen af trÌthed og manglende overskud, nür forkølelsen har sat sig fast i de øvre luftveje? Forskellige kvaliteter Almindelige forkølelser, influenza, halsbetÌndelse og lignende sygdomme kan helt ukompliceret behandles med Kan Jang. Andrographis stimulerer Natural killer cells samt produktionen af lymfocytter, og her er det sÌrligt T-lymfocytterne, som püvirkes, idet deres aktivitet fremmes af urten. Russisk rod stimulerer fagocytose samt antigen specifikke og ikkespecifikke immunreaktioner.

I et syvürigt studie med russisk rod i USSR (Brekhman, 1980; Shchezin et al., 1977) fik en gruppe lastbilchauffører ekstrakt af Eleuterococcus dagligt i perioden og reducerede influenzatilfÌldene med 90 % mod tidligere. Det mü siges at vÌre en forskel, der kan mÌrkes! Dødelige sygdomme Ud over sin effekt pü infektionssygdommene sü er der spÌndende forskning af Andrographis i behandlingen af büde HIV og cancer. Urten hindrer HIV i at overtage et kontrolenzym i bestemte T-celler, som ellers ville udløse en vÌkst af virus. Ekstrakt af urten har vist sig at vÌre cytotoxisk. Den slür altsü cancerceller ihjel, og der har vÌret positive resultater i behandlingen af mave-, hud-, prostata- og brystcancer. Andrographis har en evne til at hÌmme spredningen af cancercellerne i kroppen, og russisk rod har samme evne til at hÌmme cancerens vÌkst.

Spektro til hele familien Multi-Vita-Miner

Velsmagende tyggetablet t .FEWJUBNJOFSPHNJOFSBMFS t 7JUBNJO$PH%UJMJNNVOTZTUFNFU t '04UJMFOWFMGVOHFSFOEFUBSNGMPSB

Spektro det optimale kosttilskud med alle vigtige vitaminer og mineraler i en unik kombination med urter t .FEBOUJPYJEBOUFS   VSUFSPHTQPSTUPGGFS t WBSJBOUFSNFEFMMFS  VEFOWJU,PHKFSO t *LBQTFMGPSIVSUJH  PQUBHFMTF

Uden animalske stoffer t 7FMFHOFUUJMWFHFUBSFSPHWFHBOFSF t .FECMBWJUBNJO# % TFMFO [JOLPHVSUFS t -FUPQUBHFMJH MBHUJWFHFUBCJMTLLBQTFM

Spektro 2 indeholder høje mÌngder af vitaminer og mineraler t &LTUSB#WJUBNJOFS WJU# # # # # # UJMFOFSHJ t 5JMQSFTTFEFPHTUSFTTFEFQFSJPEFS t )“KFEPTFSBOUJPYJEBOUFSWJUBNJO" $ &PHTFMFO

sund-forskning 2016 27 www.naturenergi.dk – købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker - OKTOBER/NOVEMBER


postbiotika probiotika Prebiotika

Postbiotika – hvad er nu det?

Over de seneste 10 år er interessen for tarmfloraen steget massivt som følge af, at nye molekylærbiologiske teknikker har overskredet grænserne for, hvad der tidligere var muligt. Det har gjort, at der er kommet meget mere fokus på den ellers glemte fermentering. En fermenteringsproces, der gør, at vi kan udnytte næringsstoffer meget bedre end ellers.

Af Marianne Palm

Tarmfloraen lever i tæt kontakt med vores tarmsystem og danner sammen med fordøjelsessystemet et økosystem, som har en lang række cellulære og molekylære komponenter, der arbejder for at vedligeholde en passende, hurtig og effektiv fordøjelsesfunktion. Både prebiotika og probiotika er relativt velkendte og velbeskrevne dele af dette økosystem, men det bliver mere og mere åbenlyst, at også postbiotika bør indtage en mere signifikant position i forhold til fordøjelsessystemets funktion. Prebiotika er ufordøjelige fødevarekomponenter, som primært er kostfibre, såsom inulin, frukto-oligosakkarider, transgalaktooligosakkarider og galaktooligosakkarider. Prebiotika bliver som regel beskrevet som mad for probiotika, som er de gavnlige mælkesyrebakterier, der er altafgørende for vores fordøjelse. Probiotika – 160 forskellige arter i en voksen tarm Indtil nu er mellem 1000 og 1150 bakteriearter blevet identificeret, hvoraf et voksent menneske huser omkring 160 forskellige arter, og koncentrationen og den bakterielle biodiversitet afhænger af en række faktorer. Nogle af disse faktorer er iboende i værten, såsom syresekretion og immunreaktion, mens andre er udefrakommende faktorer, såsom kost, antibiotikaindtag mv.

28 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Tarmfloraen ændrer sig i løbet af livet. Ved fødslen er tarmen steril, og den bliver koloniseret af moderens mikroflora fra vagina og tarm eller af mikroorganismer på huden og fra de umiddelbare omgivelser for de børn, der fødes ved kejsersnit. Barnets mikroflora ændrer sig ved amning og finder i voksenalderen et stadie, hvor den forbliver stabil, men under konstant påvirkning fra de udefrakommende faktorer, som fx hvad vi spiser. Endeligt ændrer den sig igen, når værten når en høj alder. Tarmfloraen, og i den forbindelse især de probiotiske bakterier, er essentielle for fordøjelsen, hvilket blandt andet skyldes, at de danner gavnlige syrer og andre stoffer, når de omsætter den mad, som vi har spist. Det er disse gavnlige stoffer, som defineres som postbiotika. Postbiotika er kodeordet til en sundere krop Mekanismerne bag postbiotika har længe været kendte, men det er først i de senere år, at der er kommet fokus på disse stoffers effekt på fordøjelsessystemet og immunforsvaret. Postbiotika dækker over en lang række forskellige probiotiskdrevne metaboliske produkter, som er afgørende i syntesen af essentielle aminosyrer og vitaminer (K, B2, B1, folinsyre, biotin, og pantothensyre) og udvinding af energi fra ufordøjelige komponenter i kosten som eksempelvis polysac-


p os me

postbiotika

For

d

˚˚˚

˚˚˚

Vita Biosa er en økologisk og fermenteret drik, som har et højt indhold af aktive mælkesyrebakterier, organiske syrer og ekstrakt af 19 forskellige urter. Vita Biosa fås i 4 varianter; Urt, Hyben, Aronia og Sweet, som alle er fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler. Vita Biosa kan købes i din lokale helsekostforretning, Matas og via Matas.dk og Helsam.dk.

b

eh e n and r lere, læs ge

charider af vegetabilsk oprindelse. Derudover er postbiotika essentiel i modningen af immunsystemet og bidrager til at vedligeholde tarmvæggens tæthed og sundhed samt at hindre sygdomsfremkaldende bakterier i at formere sig i tarmene. Forskellige forsøg på bakterier Forsøg med postbiotika fra kulturer af Faecalibacterium prausnitzii har desuden vist en antiinflammatorisk virkning fx ved tyktarmsbetændelse, colitis ulcerosa, og lignende effekter blev observeret med postbiotika fra Lactobacillus paracasei, som derudover viste antiinflammatoriske egenskaber ved infektioner med Salmonella Typhimurium. Endelig har også forsøg med postbiotika fra Lactobacillus rhamnosus vist sig at kunne modvirke muskulære ændringer i endetarmen som følge af infektion med den patogene bakteriestamme Escherichia coli. Når bakterierne omdanner fødevarer, sker det via en fermenteringsproces, og i selve processen opstår der et væld af sundhedsfremmende komponenter, som kroppen kan udnytte som næring.

probiotika

tika tbio

Prebio tik a

Prebiotika

probiotika

Kilder til postbiotika I tidligere tider var fermenterede produkter den mest almindelige kilde til både probiotika og postbiotika, og de var en naturlig del af kosten, men en moderne livsstil har resulteret i, at mange traditionelle fødevarer og produktionsmetoder er blevet skiftet ud og derfor har det ført til, at fermenterede produkter er forsvundet fra vores hverdag. Fermentering er en proces, hvor mikroorganismer omdanner en substans til en anden. Det kendes fra, når gær konverterer sukker til alkohol. Eller fra eddikesvampe, som omdanner alkohol til eddike, og fra mælkesyrebakterier, som omdanner kulhydrater til mælkesyre. Desuden kendes det fra penicillin, som produceres naturligt af mugsvampe på appelsiner. Tarmfloraen er hos et moderne menneske under konstant pres. Dårligere fødevarer, færre fermenterede produkter og for stort et forbrug af sukker, antibiotika og andre moderne stoffer skaber et miljø, hvor der er god brug for at få hjælp til både at fodre de rette bakterier (prebiotika), til at fremme de naturlige bakterier (probiotika) og dermed få bakterierne til at danne en sund og tilpas mængde af postbiotika.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 29


”En ordentlig oplader” på Kreta v/Bettinna Laxholm Delfs

En uge med fokus kun på dig. Himlen er ikke et sted, men en tilstand. Alle deltagere er på en individuel rejse. Vi træner uforstyrret og har ro til fordybelse. Du vil rejse hjem fredfyldt og fuld af overskud. Der undervises bl.a. i Body Balance Pilates, Yin-yoga og meditation. EFT, emotionel-stress-frigørelse og META-sundhed vil indgå i undervisningen. Kosten består af dejlige basiske græske retter.

Seriøs og dybdegående eksamineret

AuriculoTerapi & ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus. Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaTorsdage med specifikke emner! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Se video fra kurset, og afrejsedatoer på www.livingacademy.com/living-travel

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

S


Spørg eks Spørg eksperterne Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Frede Damgaard DET Ernæringsterapeut, Biopat/Naturopath samt phytoterapeut/urteterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Forhøjet kolesterol Velkommen

på redaktionen til Frede Damgaard, som siden 1974 har beskæftiget sig med alternativ behandling og har haft særlig fokus på kostens og urternes betydning for menneskets velbefindende. Frede er uddannet DET Ernæringsterapeut, Biopat/Naturopath samt phytoterapeut/urteterapeut og øser gerne ud af sine mange erfaringer inden for komplementær sundhed. Du kan skrive til Frede på: frede.damgaard@sund-forskning.dk

Kære Frede Min læge siger, at jeg skal have kolesterolsænkende medicin, men en alternativ læge, jeg har mødt, siger, at jeg blot skal se at komme i gang med at spise super sundt og eventuelt tage nogle kosttilskud. Hvem har ret? Mit kolesteroltal er på 7,2, hvor HDL er 2,9, LDL er på 3,1 mens triglycerider er på 1,1. Venlig hilsen Karen Svendsen, 66 år Kære Karen Forstår godt, du er forvirret. Og der er forskellige opfattelser af, hvornår og hvordan man behandler kolesterolet. Ifølge læge Uffe Ravnskov er dit totale kolesterolniveau ikke nødvendigvis indikator for, at du har risiko for hjerte-karsygdomme. Hvis du ellers er sund og rask og ikke har inflammationer, problemer med blodtryk, er ryger eller er specielt arveligt disponeret, kan du godt undvære medicin. Spis sundt, få tilpas med motion, en god søvn - og du er ikke i risikogruppen som andre. Som grundkur kan du have glæde af et bredt dækkende multivitamin-/mineraltilskud uden jern samt fiskeolie, som hindrer inflammation i dine blodkar. Du kan forsøge at regulere dit kolesteroltal med et eller flere af følgende midler: Kyolic - bidrager til at opretholde et normalt niveau af kolesterol i blodet og et sundt kredsløb. Plantesteroler, ZeroChol – sænker kolesterol i blodet. Olivenekstrakt, Kolesterol Protect – som beskytter kolesterol mod oxidering. Rød fermenteret ris bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet. Sørg samtidig for at få Q10, fx 100 mg Bio Quinone fra Pharma Nord, et stk. hver dag, så du undgår, at kolesterolet bliver iltet og dermed bliver mere skadeligt. Med venlig hilsen Frede Damgaard

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 31


Spørg eks Spørg eksperterne Seniorer bliver mindre stressede og mere glade med alderen I vores samfund sættes det meste af det, der værdsættes, højt i forbindelse med ungdom. Så hvordan trives de ældre i samfundet, der af gode grunde ikke kan konkurrere på det, der hører ungdommen til? Ud fra en ny amerikansk undersøgelse er det slet ikke så galt endda for de ældre. Undersøgelsen viser, at de ældre bliver lykkeligere og gladere med årene. Der er tale om en tendens og om gruppen set som gennemsnit. Der vil altid være enkelte mennesker, som har det værre end tidligere og dårligere end gennemsnittet. 1500 voksne i alderen 21-99 år deltog i en undersøgelse. Forskerne fandt, at de ældre voksne havde det bedre med sig selv og var gladere end de unge. Dette på trods af, at de ældre samtidig ofte led af diverse skavanker og sygdomme samt havde problemer med hukommelsen. Noget af forklaringen er, at ældre mennesker bliver ”klogere” med tiden. Denne visdom hjælper de ældre til ikke at blive slået ud af og til - og at kunne klare nedgangstider. Modsat kan de yngre mere opleve livet som en rutsjebane. Generelt fandt man flest fysiske og hukommelsesmæssige problemer hos de ældre. De 20-30-årige synes at have det største niveau af stress, depression og angst. Generelt var tendensen, at man med alderen støt blev mere tilfreds. Forskerne siger, at de meget unge oplever alt som vigtigt og

32 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

reagerer derefter. Efterhånden som man bliver ældre, bliver man bedre til at skelne mellem, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er det. Forskerne fremhæver, at folk med tiden bliver bedre til at regulere følelser. På baggrund af sine livserfaringer får personen et bedre udsyn til verden og kan bedre overskue, at ting tager tid, og at ting går over igen. Det der sker med os, som det at ældes og blive syg, har kun mindre betydning for vores evne til at være glade. Det er snarere personens baggrund – og måske gener – der påvirker, om den enkelte person udvikler sig til at være tilfreds. Forskeren Maddux mener, at nogle menneskers hjerner er ”spundet op til lykke”, mens andre menneskers hjerne ikke er det. Man KAN dog påvirke det, bl.a. ved de holdninger man udvikler. Han mener, at unge skulle prøve at udvikle færdigheder til at håndtere deres følelser i stedet for at vente på, at livserfaringer vil lære dem det (fx ved meditation). Kilde: HealthDay SOURCES: Dilip Jeste, M.D., director, Center for Healthy Aging, professor, psychiatry, University of California, San Diego; James Maddux, ph.d., senior scholar, Center for the Advancement of Well-Being,


sperterne Torunn Laksafoss

Laktoseintolerance i voksenlivet Kære Torunn Jeg har gennem de sidste par år fået flere og flere symptomer på, at jeg ikke kan tåle mælk. Som regel får jeg lidt tynd mave og danner en masse luft, der trykker og gør ondt. Lægen har testet mig for allergi og siger, at jeg ikke fejler noget, men bare har laktoseintolerance. Betyder det så, at jeg skal holde mig fra mælk resten af mit liv? Venlig hilsen Anders Kære Anders Årsagen til laktoseintolerance lader til at være mangel på enzymet laktase, der nedbryder mælkesukkeret laktose. Der kan være flere grunde til manglen, men på vores breddegrader, hvor vi kontinuerligt indtager mælk, er det ofte en irriteret slimhinde i tyndtarmen, der kan være årsagen, især hvis det først kommer i voksenlivet. Dvs. sygdom, tarminfektion, stress eller lignende kan nedsætte mængden af laktase fra tyndtarmen, da tarmslimhinden har lidt overlast og ikke har genoprettet sig selv bagefter. Intolerancen er på ingen måde farlig, da mælkesukkeret ”bare” irriterer tarmen samt er til stor glæde for mange bakterier, hvilket betyder masser af tarmluft samt eventuelt diarré. Til gengæld er det særdeles ubehageligt. Mit forslag er, at du vælger at tilføre enzymet som pulver eller tablet, når du ønsker at indtage mælkeprodukter. Dette kan du for så vidt fortsætte med, men din intolerance er samtidig et udtryk for, at slimhinden i din tyndtarm er udfordret og bør få lidt hjælp på vejen.

Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Opsøg gerne en behandler, der kan vejlede dig, men indtil da kan du starte med at spise flere bitre salater som rucola, hjertesalat eller rød krølsalat. Få gerne noget eddike på salaten og lidt friske krydderurter som fx mynte. Lidt citron i dit drikkevand en gang imellem vil også give en god virkning. Til dine rugbrødsmadder kan du også tilføje lidt surt som syltede agurker/asier/rødbeder eller lignende. Det vil stimulere dannelsen af mavesyre samt enzymer og muligvis få gang i laktasen igen. Dernæst vil jeg foreslå rød elmebark, hvor dosis er 1 tsk. tre gange daglig i en måneds tid. Har du nogen mælkesyrebakterier stående, så indtag dem gerne i dobbeltdosis af, hvad der står på pakken. Dette er kun til en start, men kan dog få dig langt på vej. Når du så vælger at spise mælkeprodukter, vil jeg foreslå, at du holder dig til de syrnede eller de laktosefri produkter - og at du om nødvendigt indtager en kapsel af enzymet laktase. Der findes forskellige produkter på markedet, og jeg kan nævne LactoSolv fra Panacea eller LactaNON fra Vitabalans. Begge sælges af de fleste helsekostbutikker. Tilførslen af enzymet vil hjælpe dig i situationen, så du ikke får gener, men vil dog ikke hjælpe til med at genoprette din egen dannelse af enzymet. Er dit problem et af de ovenstående, som jeg har nævnt, er der en stor sandsynlighed for, at problemet er forbipasserende, især hvis du gør noget aktivt for at rette op på tarmen.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 33


Spørg eks Spørg eksperterne Rikke Godthjælp

Bettinna Delfs

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Blærebetændelse Hører du også til en af de mange, som meget let får blærebetændelse, er der hjælp at hente fra akupunkturens verden sammen med urter og probiotika. Hvis du kender symptomerne på blærebetændelse og i øvrigt holder øje med, at du hurtigt får det bedre, kan du måske undgå sulfa denne gang. For dig, der aldrig har haft det før, eller er i tvivl om symptomerne – gå til læge! • Vigtigste øvelse. Lig ned, og kip dit bækken lidt. Du skal trykke og massere på bagkanten af dit kønsben. Start fra midten, og arbejd dig ud til først den ene side og så den anden side. Gør det nogle gange. Der hvor det gør mest ondt er, hvor trykket har mest effekt. • Øvelse, som styrker immunforsvaret. To til tre fingerbredder under dit kraveben finder du en øm zone. Tryk i højre og venstre side på én gang ved at trykke med tommel- og langefinger samtidig. Tryk og arbejd dig ind mod brystbenet. Gør det nogle gange. • Øvelse, der også stimulerer immunforsvaret. Bank med små rytmiske bevægelser midt på dit brystben. Man bruger denne øvelse til små børn med lungeproblemer, men det virker også super godt til at stimulere immunforsvaret generelt. Lav øvelserne seks gange dagligt, til symptomerne er forsvundet, og til du ikke længere er øm på bagkanten af dit kønsben.

Tranebær! Drik rigeligt med vand, køb tranebærkapsler og probiotika.

34 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Kan jeg bruge kaffe Hej Bettinna Jeg har ladet mig fortælle, at kaffe booster konditionen, når du skal ud at løbe. Er det en god ide at bruge kaffe som en energidrik? Hilsen Lotte Kære Lotte Det er som at tisse i bukserne, du bliver hurtig kold igen. Koffein har en stimulerende virkning i lighed med amfetamin (speed). Tanninerne i kaffen binder især C-vitamin, jern og andre mineraler samt ødelægger kaliumbalance og B-vitamin. Derudover indeholder kaffe tjærestoffer, som fremkommer ved ristning, disse er kræftfremkaldende. Så nej, det er ikke en god ide. Lav hellere en smoothie med 80 % grønt og 20 % frugt/bær, 1 råt æg eller chiafrø som proteinkilde. Chiafrø har samtidig en god fedtsammensætning, hvor omega-3 og -6 er i det rette forhold. Du kan også tilsætte 2 til 3 spsk. Beauty-olie fra Din Sundhed. De sunde fedtstoffer er som benzin til dine muskler, de giver energi og er byggeklodser til dine cellemembraner, så du bliver i stand til at optage ilt og næringsstoffer og udskille affaldsstoffer. Hvis cellemembranerne ikke fungerer optimalt - kan du ikke fungere optimalt. Ønsker du at forbedre din kondition, er det meget udbytterigt at leve en basisk livsstil og intervaltræne. Du kan læse mere om en basisk livsstil og intervaltræning i min bog, Alkaline Living - en enkel guide til en sund livsstil. Sæt pris på kaffen som et nydelsesmiddel, og hold dig til en kop om dagen. Held og lykke med træningen Hilsen Bettinna Delfs


sperterne Få solens vitaminer – også i gråvejr

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin? Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• 38 μg D3-vitamin pr. kapsel. • Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • Gelatinen er halalcertificeret. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Findes også med 20 μg D-vitamin. Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_D-Pearls_Ad_4VOE'PSTLOJOH_209x295_

D-Pearls giver dig:


En hjælpende hånd til hjerte og kar Når en phytoterapeut arbejder med urter og bær, rødder og bark, og vel at mærke gør det anno 2016, kan der komme nogle meget interessante sammensætninger på bordet. Phytoterapeut Hanne Buchholtz og Kim Charles har bl.a. kreeret en blanding af velkendte fødevarer, gjort dem stærke og brugbare for kroppen gennem moderne metoder, og til sidst lagt dem i en lille kuvert med kapsler, så du nemt kan få din dagsration af gode grundstoffer til dit kredsløb. Af Marianne Palm

Hvis man i gamle dage i Sverige skulle sylte, var det meget ofte med tyttebær, nå ja, det er det stadig, hvor svenskernes berømte Lingon, lavet på enten tyttebær eller tranebær, er tilbehør til kødretter, eller bruges som syltetøj. Hvad de fleste elskere af ”Lingonsylt” ikke ved, er, at tyttebær, ligesom mange andre meget røde bær, indeholder nogle helt specielle gode antioxidanter til kredsløbet. Netop disse antioxidanter kan hindre frie iltradikaler i at ødelægge blodkarvæggene og er derfor særligt nyttige for hjerte og blodkar. Kombineres de som her i Hjerte-Kar fra Nani med hvidløg, ingefær og citronmelisse, skabes der ekstra hjælp til at modvirke inflammationer i blodkarrene, og dermed hindrer man forhøjet kolesterol. Og hvidløgs blodfortyndende evne skal virkelig fremhæves her, for det gør vores blod så meget mere levende og bæredygtigt for næringsstoffer.

Et afspændt nervesystem skaber rolige blodkar Citronmelisse kan med sin beroligende virkning på hjerne og nervesystem også få overopspændte blodkar til at slappe af. Og det er ikke kun vigtigt for dit almene velbefindende, men også for at undgå forhøjet blodtryk på grund af stress. Du kan finde et væld af interessante studier på www.pubmed.com.

Venekredsløbet får også hjælp I forskningen fokuseres der ofte på selve hjertemusklen, og på arterierne, altså de blodkar, der får blodet til at strømme fra hjertet og ud i kroppen, mens der tales mindre om de blodkar, venekredsløbet, som sørger for at få blodet retur fra fx benene. Netop venekredsløbet kan med alderen blive et problem med smerter i benene, udvikling af forstadier til blodpropper eller væskeophobninger til følge, og her rækker Hjerte Karproduktet en hjælpende hånd ud til alle små og store blodkar. For ingefær og hvidløg skaber et bedre gennemløb og kan sammen med Q10 og selen skabe et generelt sundere kredsløb med færre frie iltradikaler på spil. Den anvendte Q10 er på den aktive form ubiquinol.

En blanding af svensk skovbund, Italiens hvidløg, den danske citronmelisse og den kinesiske ingefær. Nå ja, og så en organisk selen og Q10 som ubiquinol. 36 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016


Fart på fordøjelsen

Husk at tjekke om dine problemer har brug for sundhedsfaglig behandling.

Der skal hverken være for meget eller for lidt fart på fordøjelsen. Faktisk skal det bare køre sådan uden de store problemer. Find din støtteterapeut lige her. Det skal være lettere at nedbryde din mad Skal det være nemmere både at fordøje din måske lidt for tunge mad og komme nemt på toilettet, kan du kigge på Easy Digest. Den kyndige urtelæge vil glæde sig over, at katost er at finde i produktet sammen med ingefær, artiskok, basilikumolie og piperin. Sammen udgør de en urtecocktail, der virker på hele fordøjelsen, en cocktail, der undervejs sørger for at nedbryde fedt og protein, hindrer skadelige bakterier og candidasvampen i at gøre skade. Og så hjælper Easy Digest også mod for meget luft i tarmene. Når naturen bliver tilsat moderne tankegang og produktionsmetoder Marietidsel Phytosome er et af de nyeste produkter på de danske helsehylder, hvor man har skabt en forbedret mulighed for afgiftning ved at lade frøene fra marietidsel blive bundet til fedtstoffer, så de meget lettere kan slippe ind i cellerne, hvor de skal gøre deres arbejde. Faktisk virker teknikken så godt, at den forbedrer optageligheden med en faktor 10. Altså ti gange bedre, end hvis man blot brugte en almindelig marietidselekstrakt. Læs meget mere på s. 19 Tåler du mælk? Er mælkesukkeret i mælkeprodukter blevet din fødefjende nummer et, så prøv med LactaNON fra Vitabalans. Enzymet, som er at finde i en lille tablet, kan hjælpe dig gennem et måltid med mælkeprodukter. Du kan ovenikøbet vælge to tabletter, hvis du vil kaste dig over det helt store ostebord. Hvis du har symptomer, du ikke helt forstår, fx med løse maver, luft og ubehag, kan du også bruge produktet til at diagnosticere med. Forsvinder hovedparten af dine symptomer, kan det meget vel være mælkesukkeret, der generer dine tarme. Bliv klogere på laktoseintolerance på s. 48 i //mig// Detox med homøopati Der er mange måder at afgifte på. I gamle dage brugte man brækmidler, i dag kan man anvende tre små flasker homøopatisk medicin, som sammen skaber en gunstig, men rolig afgiftning af kroppen. Læs mere i Det Homøopatiske Hjørne på s. 50 i //mig//

Har du problemer med blodsukkeret? Mange folk har problemer med deres blodsukker, og i mange tilfælde er det fordi, de er diabetikere. Vidste du, at et tilskud af organisk chromgær kan hjælpe dig med at stabilisere dit blodsukker? Der er lavet forskning med præparatet Bio-Chrom, som viser, at det sænker blodsukkeret og tilmed kan hjælpe type-2 diabetikere med at mindske deres forbrug af medicin.

Det kan se forskel på venner og fjender Det er ret forunderligt, det lille hvide hvidløg. For spiser du løgene i store mængder, så kan det gøre kål på de bakterier og svampe, vi ikke ønsker os i vores tarmsystem. Hvordan de aktive stoffer kan se forskel på venner og fjender, kan du læse om i hæftet Allicin, som du kan finde på www.sund-forskning.dk.

38 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016


TARME I TOPFOR M

Tarme i topform En kogebog, der tager udgangspunkt i forskning omkring tarmbakterier. Du får både madplan, opskrifter og en række forklaringer på, hvorfor kostanbefalingerne, du finder i bogen, er sammensat, som de er. Formålet med kostomlægningen i bogen er at få en sundere bakterieflora, mere energi og generelt bedre veltilpashed. Af Irene Brøndum, Majbritt L. Engel og Oluf Borbye Pedersen

IRENE BRØNDUM, MAJBRITT L. ENGELL & PROF. OLUF BORBYE PEDERSEN

TAR ME I TO PFO RM Spis dig til sundhed,

energi og velvære

Kostplan baseret på

den nyeste forskning 60 lækre madopskrifter 4 kvinders forvandling – på kun 14 dage

POLITIKENS FORLAG & I FORM

Tyndslidte tyndtarme Glutenallergikere kan have problemer med næringsoptagelsen, og det kan blive en ondsindet spiral. For mangel på næringsstoffer, fx selen og zink, kan gøre, at man netop ikke danner de enzymer, der skal til for at stoppe problemet med de tyndslidte tyndtarme. Læs mere på side 32 i //mig//

POSTbiotika, hvad er nu det? Tarmfloraen er hos et moderne menneske under konstant pres. Dårligere fødevarer, færre fermenterede produkter og for stort et forbrug af sukker, antibiotika og andre moderne stoffer, skaber et miljø, hvor der er god brug for at få hjælp til både at fodre de rette bakterier (prebiotika), til at fremme de naturlige bakterier (probiotika) og dermed få bakterierne til at danne en sund og tilpas mængde af postbiotika. Øg din viden om det spændende emne på s.28. Man ved, at Silicol Gel • Behandler mave-/tarmproblemer som halsbrand, sure opstød, oppustethed/luft i maven og IBS – irritabel tyktarm • Reducerer ophobet syre • Reducerer refluks, hvor syre trænger op i spiserøret • Binder toksiner, bakterier og anden irritation, som derefter fjernes sikkert og naturligt fra kroppen • Lægger en beskyttende hinde på maveslimhinden og beskytter tarmvæggen Forhandles i Danmark af www.abigopharma.dk Ægte venustorn til tarmen og alle de andre afgiftende organer Venustorn er kendt for sin virkning på så mange tilstande i kroppen, at det vil være umuligt at opremse dem alle. Og kan det virkelig passe, at en enkelt droge, plukket i Afrika, kaldet djævleklo, har så mange egenskaber? Ja, siger behandlere verden over, og forklaringen er egentlig ikke så underlig endda. Fordi den både virker på lever, nyrer, hud og tarm, kan den med sine udrensende effekter netop skabe grobund for, at kroppens egne selvhelbredende kræfter går i gang. Det kan du læse mere om på s. 48 i sund-forskning, og hvis du vil se, hvad der ellers er blevet skrevet om den, kan du finde mere på www.helsenyt.com.

Bliv klogere på din mavesyre For lidt mavesyre kan skabe en kaskade af problemer i resten af fordøjelsen. Det kan du læse meget mere om på s. 10 i sund-forskning. Her vil du møde tre produkter, der sammen kan gøre en forskel, hvis du vel at mærke også lige får kigget på kosten eller tjekket, om du overhovedet har problemer med mavesyren. Tjek hvordan på www.sundonair.dk, skriv ”mavesyretest”, og biokemiker Torunn Laksafoss forklarer dig, hvor let det er at blive klogere på sin fordøjelse. Og det er klogt at blive klogere, for problemer i fordøjelsen handler om meget andet end oppustethed, forstoppelse, madlede og underlige symptomer fra maveregionen. Det handler også om, hvordan resten af kroppen får det af den manglende mavesyre … Kig på s. 10, og læs mere om Bitterstern, Udo´s Choice Enzymer og Super 8 Plus.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 39


Bæredygtig fiskeolie er det nye sort Vi kommer ikke uden om, at forbrugernes bevidsthed hele tiden øges omkring de produkter, som forhandles i butikkerne. Og her er det særlig udtalt omkring fødevarer og kosttilskud, fordi vores livskvalitet står på spil, når vi indtager noget, der ikke fordrer sundheden. Kvaliteten af fedtsyrerne er ingen undtagelse. Af Rikke Agersted

Markedet bugner af fiskeolier, og det kan være sin sag at navigere i de mange informationer, der er på området. Man skal tage stilling til sammensætningen af fedtsyrer, totoxværdier, harskningsgrad og meget mere. Bæredygtighed er også et vigtigt område at skele til, da vores forbrug af fiskeolier i høj grad kan skabe overfiskeri og svære forhold for nogle af de havdyr, som lever af de oliegivende fisk og krebsedyr, vi skatter så højt i jagten på sundheden.

Er opdrættede fisk sunde? Konventionelle dambrug har ikke altid haft en høj stjerne hos de bevidste forbrugere, fordi fiskene ofte får billigt foder, der ikke stiller de næringsstoffer til rådighed, som de har brug for. Konsekvensen har været meget synlig, for dambrugsfiskene har slet ikke kunnet tåle en sammenligning af indholdsstoffer og dermed fiskeoliens kvalitet.

Samtidig er vi interesseret i at finde en fiskeolie, som indeholder så få tungmetaller og andre giftstoffer som muligt. Derfor er det blevet naturligt at se på muligheden for at opdrætte sunde fisk med naturligt indhold af fedtsyrer i moderne dambrug. Man undgår overfiskeri i verdenshavene og skaber dermed grundlag for at producere en bærdygtig fiskeolie. Samtidig kan man sikre, at fiskene ikke optager ukontrollerede mængder af tungmetaller og andre skadelige stoffer, som bagefter skal fjernes kemisk.

En øget bevidsthed om konsekvenserne ved opdræt har heldigvis resulteret i, at der i dag eksisterer dambrug, som både er økologiske og bæredygtige. Nogle af dem findes her i Danmark, og det gør det lettere for forbrugerne at vælge bæredygtigheden til uden at gå på kompromis med det, der indtages. Flere og flere forbrugere har nemlig stærke holdninger til, hvordan vi forvalter jordens ressourcer og stiller spørgsmålstegn ved mange ting omkring produkternes vej fra råvare til færdigt produkt.

Økologisk dansk fiskeolie Ecolomega fiskeolie fra Natur-Drogeriet er en 100 % naturlig fiskeolie produceret under lav temperatur, hvorved fiskeolien separeres fra fiskenes biprodukter. Olien er udtrukket fra 100 % sporbare, bæredygtige og økologiske regnbueørreder fra danske ferskvandsopdræt. Olien fyldes på ikkeøkologiske kapsler, hvilket er årsag til, at produktet ikke kan mærkes med det røde Ø-mærke. Du kan dog også vælge den flydende, så er fisken økologisk hele vejen rundt.

40 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Ecolomegas fedtsyresammensætning NÆRINGSINDHOLD 2 kapsler Ecolomega fiskeolie 1500 mg Omega-3, hvoraf: 250 mg - EPA 40 mg - DHA 110 mg - øvrig omega-3 100 mg Omega-6 200 mg Omega-7 100 mg Omega-9 450 mg

4 kapsler 3000 mg 500 mg 80 mg 220 mg 200 mg 400 mg 200 mg 900 mg


aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok · Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

Rødkløverekstrakt aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

K^YZch`VWZa^\i[dgh³\^'%&'k^hi (%^gZYj`i^dcV[]ZYZhi^\c^c\Zg#

Mælkebøtteekstrakt

7ZYgZWVaVcXZd\³\ZikZak²gZ#

@gV[i^\9ZidmZ[[Z`i#

G³Y`a³kZggZYjXZgZg]ZYZijgZ! hkZYiZcYZchd\bZciVajWVaVcXZ#

Hing`Zg[dgY³_ZahZc#

EViZciZgZiegdYj`i^dchbZidYZ#

@VcVckZcYZhYV\a^\i!ZaaZghdb (b€cZYZgh`jg#

EgdYj`iZgcZ^cYZ]daYZgjgiZZ`higV`id\cVijga^\Zb²a`ZhngZWV`iZg^Zg# :`higV`iZgcZZgb²a`ZhngZ\²gZYZ!h²a\ZhjeVhiZjg^hZgZi! ^``Zi^ahVi`dchZgkZg^c\hb^YaZgd\Va`d]da#

aminojern.dk

;dg]VcYaZh^]ZahZ`dhi"d\jYkVa\iZBViVhWji^``ZgZaaZg e€lll#]ZggZch"bVg`#Y`#

Aktiv syre-base balance

Oversyring er en af vores moderne livsstils største negative gevinster. For meget eller for dårlig mad, for lidt bevægelse og stress er blot nogle af de mange faktorer, der kan give ubehag, træthed og smerter. Basica er et naturligt mineraltilskud med basedannende mineralcitrater for et bedre velvære og mærkbart mere energi.

Basica fås i Helsekostbutikker, på udvalgte apoteker og Matas. Info kontakt BioVita A/S: info@biovita.dk

www.biovita.dk


Kokken og Biopaten:

Knæk nødden og lev sundere Ja, det er måske så meget sagt, men fælles for nødder er, at de indeholder sunde fedtstoffer fyldt med omega-3-fedtsyrer, som bl.a. virker ekstra godt på inflammatoriske sygdomme. Hver især har nøddesorterne unikke egenskaber, der kan bidrage til din sundhed – og smagsnuancer til lækre retter på middagsbordet, mellemmåltider og meget mere. Af Ansofi Amalieh Larsen

Nødder kan sagtens blive en større del af vores kost, ikke kun som snack, men på middagsbordet. Måske gør det sig ikke gældende for den grønne is, men rå pistacienødder er rige på kalium, proteiner og kostfibre – og så er de perfekte i en tabbouleh af couscous eller i en frisk salat. Det er både nemt og lækkert at lave sin egen pesto med sine favoritnødder og krydderurter, og så fungerer langt de fleste nøddesorter perfekt som topping på alt fra asiatiske retter til salater og risotto. Er fredagsslik blevet til hverdagsslik? Skift det ud med et nøddefad, det fremmer både immunforsvar, nattesøvn og virker kolesterolsænkende. Valnødder er en antioxidantbombe, der er spækket med omega3-fedtsyrer og melatonin. Pekannødderne stabiliserer dit blodsukker, og indholdet af monoumættede fedtsyrer virker desuden kolesterolsænkende – det samme gør sig gældende for mandler. Mandler er også rige på kostfibre og E-vitamin. E-vitamin finder du også i hasselnødder, der i kombination med folinsyre og magnesium kan hjælpe på både søvn og immunforsvar. Trænger din hud og hårpragt også til et boost, er både cashewnødder og pekannødder rige på zink, og cashewnøddernes dertil høje indhold af jern og kalium kan bidrage til en højere blodprocent og kan stabilisere blodtrykket og væskebalancen.

42 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Vidste du, at Danmark er det eneste land i verden, som har en importafgift på nødder? Hjælp med at samle underskrifter til at knække afgiften på www.knæk.dk! Det er bl.a. folkene hos Nøddebazaren, som ihærdigt i presse og i tv har forsøgt at råbe os alle op, hvad angår helt urimelige afgifter. Økologi spiller også en rolle for kvaliteten af de nødder, du køber. Ø-mærket sikrer, at nødderne er fri for sprøjtegifte, og at de ikke er blevet behandlet med konserveringsmiddel. Hos Nøddebazaren er 78 % af de nødder, tørrede frugter og kerner, der ryger over disken, økologiske. Ud over økologiske nødder, tørret frugt, kerner og frø finder du på www.nøddebazaren.dk inspiration til opskrifter - og så planter de et træ, hver gang du handler hos dem. What’s not to like? - Go nuts!


Grøn pesto med macadamianødder Du kan sagtens bruge fx hasselnødder, valnødder eller mandler, hvis ikke du har macadamia i køkkenskuffen. Ingredienser: En god håndfuld macadamianødder En god håndfuld persille En god håndfuld basilikum En lille håndfuld mynte 1 dl solsikkekerner 2 fed hvidløg Olivenolie Salt & peber Fremgangsmåde: Blend nødder sammen med de resterende ingredienser. Massen må gerne være lidt ”grov” i det. Virker pestoen tør, kan du tilsætte mere olivenolie.

Saltristede mandler, 300 gram Ingredienser: 300 g mandler 215 g groft salt 7,5 dl vand Fremgangsmåde: Kog vandet op, og tilsæt det grove salt i en gryde. Rør i det, til al salt er opløst. Tag gryden af kogepladen, og tilsæt mandlerne. Lad stå i 20 minutter. Hæld vandet fra, og spred mandlerne ud på en bageplade. Bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 15 minutter – vend evt. mandlerne en gang eller to. Brug dem som snack eller på toppen af salaten – men husk, at mandlerne ikke er lige så sunde, når de er badet i salt. Drys evt. med friske krydderurter som rosmarin.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 43


Kokken og Biopaten anbefaler:

Kultur- og madoplevelser i ét Det er blevet efterår – og tid til at trække inden døre. Men vent med at smide dig på sofaen – der er masser af kulturelle oplevelser, som kan parres med et godt måltid i det danske land. Museumscaféen/Kvindemuseet i Århus

Kombiner besøget på kvindemuseet i Århus med Museumscaféen, der har det økologiske guldmærke. Her tænker de bæredygtighed ind i alt, hvad de gør. Spisekortet rummer alle aldre, vegetarer og både den store og lille sult. Museet tager dig med rundt i kvinders kulturhistorie i form af udstillinger, samlinger og forskning. Læs mere på www.kvindemuseet.dk/museumscafeen

Under Lindetræet/H.C. Andersens hus

Restaurant Under Lindetræet ligger lige ved H.C. Andersens hus, og her kan du nyde både brunch, frokost eller middag. Temaet for menuen er skandinavisk, og de lækre retter nydes i stemningsfulde omgivelser i den mest eventyrlige del af Odense by. Prøv eksempelvis en rygeostmad til frokost eller en eventyrmenu til aften, hvis museumsbesøget trækker ud. Læs mere på www.underlindetraet.dk.

Spisestedet Øst/Den Blå Planet

Efter at hele familien har forelsket sig i havoddere, blæksprutter og farvestrålende fisk i alle afskygninger, hvad er da mere på sin plads end en rejemad, koldrøget laks eller fiskefrikadeller? Menuen består også af andet end fiskeretter, og det hele kan nydes med udsigt til det blå resund fra restauranten med de store glaspartier, der er en del af Meyers Køkken. Læs mere på www.denblaaplanet.dk/besog-os/spisestedet-ost

Dragsholm Slot/Slotskøkkenet eller Bistro

Hvad enten du har lyst til at se det 800 år gamle slot ved en rundvisning, hvor du bliver fortalt slottets dramatiske historier, eller urtevandring, kan du nyde frokost eller middag med gourmet hos Slotskøkkenet eller det mere uformelle Dragsholm Bistro. Maden tager udgangspunkt i det skandinaviske køkken og sæsonens lokale råvarer, hvorfor de også dyrker og tilbereder krydderurter m.m. fra deres egne køkkenhaver. Læs mere på www.dragsholm-slot.dk/gastronomi.

NEDBRYDER

LAKTOSE

Kan du ikke tåle mælk? LactaNON nedbryder laktose, så du kan sige ”ja tak” til mejeriprodukter Spørg på Apoteket, i udvalgte helsekostbutikker og i Matas

LactaNON indeholder laktaseenzym, der nedbryder laktose Én enkelt tablet nedbryder ca. 15 g laktose (ca. 2,5 dl. mælk) Helt fri for: Gluten, laktose, mælkeprotein og gær. Velegnet til vegetarer Fås i pakninger med 10, 30 eller 90 tabletter Dosering: 1-2 tabletter med vand før et laktoseholdigt måltid

1 tablet indeholder: 80 mg Aspergillus oryzae, svarende til 4500 FCCU-enheder laktaseenzym Balancen i dit liv

44 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske indtages af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængelig for børn.

www.vitabalans.com


ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet

Bæredygtig produktion Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk, stabil fiskeolie Lugter og smager ikke af fisk. Smag på Eskimo-3, som også fås i flydende form. Undersøgelser viser at Eskimo-3 ikke harskner kroppens celler.

• Naturlig fiskeolie Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret.

Dokumenteret virkning Omfattende kliniske undersøgelser. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrene DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg

Fås hos Matas, på apoteket, i helsekostforretninger og web-shops Yderligere information fås hos - tlf.: 3819 1889 - www.anjo.dk


Helsehylden Af Marianne Palm

Detox og afgiftning med to alger i et nyt produkt Kombinerer du spirulina og chlorella med en sushispecialist, får du ikke kun de bedste råvarer. Du får også muligheden for at slå flere fluer med et smæk. De to meget næringsrige alger tilfører ikke kun et væld af aminosyrer til din krop, de hjælper dig også af med de mange giftstoffer, der måske har hobet sig op gennem livet. Du kan skabe en afgiftning hver eneste dag året rundt ved enten at benytte dig af pulveret, som er let at udrøre i vand, eller tilsætte det til din smoothie. Du kan også vælge tre små tabletter, og ja, de er små, men fyldt med gavnlige stoffer. Læs meget mere om Algaex på s. 24.

Mål dit blodtryk derhjemme Det er velkendt, at blot synet af en hvid kittel kan få blodtrykket til at stige. Derfor kan det være en god ide at måle det selv. Så får du et billede af, hvordan blodtrykket arter sig på forskellige tidspunkter af døgnet, og måske får du øje på, hvad dit nervesystem mener om forskellige hændelser, der får dig op i det røde felt? Wiotech forhandler flere modeller, som er meget lette at bruge, og ovenikøbet til håndledet, så du ikke skal have den store manchet på overarmen. Alle modeller til en fornuftig pris og klassificeret som medicinsk udstyr, så du kan stole på dit blodtryksapparat. Se mere på www.medicwiotech.dk.

Magiske urter og bær til dit kredsløb Tager man en håndfuld tyttebær om dagen og kombinerer dem med fem kopper citronmelisse te, en håndfuld ingefær og et ordentligt bundt hvidløg, så får man en ypperlig cocktail til kredsløbet. Men hånden på hjertet, det får vi jo ikke gjort. Derfor har urtespecialisterne Kim Charles og Hanne Buchholtz skabt et nyt og anderledes produkt, Hjerte-Kar, som bidrager til at vedligeholde dit kredsløbssystem, og som med sit store indhold af antioxidanter kan hjælpe dine blodkarvægge til at holde sig fine og velfungerende og hjælpe mod overanspændte blodårer. Læs meget mere på s. 36.

Økologisk fiskeolie fra Danmark! Der er bare rigtig mange grunde til at vælge en økologisk fiskeolie fra Danmark: Olien bliver presset på stedet, man undgår transport af olien over store afstande, og så er det måske bare også lidt dejligt, at Danmark som en gammel fiskerination også kan være med i kampen om at producere de bedste fiskeolieprodukter. Indholdet af omega-3 er højt, og det er det allervigtigste for alle, der har problemer med inflammationer. Her skal vi nemlig have flere omega-3-fedtsyrer end omega-6. Hvor end du har smerter, hudproblemer eller andet, hvor vævet er rødt, hævet, irriteret og smertefuldt, er der en inflammation. Læs meget mere i det medfølgende hæfte om Ecolomega i ”Kvindeliv” eller i artiklen på s. 40.

46 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016


Hjertehjælp og Pharma Nord hænger uløseligt sammen Du kan ikke sige hjerteproblemer uden at nævne Pharma Nord. De er en af verdens førende specialister inden for forskning af selen og Q10 til hjertet, og deres studier er særdeles overbevisende. Faktisk så gode, at deres produkter i udlandet er klassificeret blandt lægemidler. Herhjemme sælges de som kosttilskud, dog med enkelte undtagelser. Seleno Precise er klassificeret som det første lægemiddel, der kan forebygge og behandle selenmangel, læs meget mere på www.pharmanord.dk. Læs om deres forskning og resultater på s. 12 og 18 her i sundforskning eller vend bladet på hovedet og læs på s. 20 og 32 i //mig//.

Træk vejret! Det kunne være overskriften på en meditationsøvelse, og mellemgulvsmusklen er da også hos mange – unge som voksne – alt for stram, og derfor kan der opstå for lidt plads til at trække vejret. Men det kan også være slimhinderne i luftvejene og brusken i bronkierne, der har brug for hjælp. Tjek s. 20, hvor du kan blive klogere på piperin i Deep Breath, et af de aktive stoffer, som kan gøre en forskel ved vejrtrækningsbesvær. Eller bladr hen til s. 5 i //mig//, og mød Heinrich Johansen, der har specialiseret sig i mindfulness og meditation. Så du lettere kan trække vejret gennem hele livet.

En fed natcreme med de rette ingredienser Måske er du allerede en glad bruger af Face Creme fra Avivir Aloe Vera? Så kan du nu blive glad også om natten. Svanemærket er fyldt med grønne positive kolber på appen kemiluppen og er netop blevet registreret hos Vegan Society-mærket.Vælger du et produkt med en kvalitetssikret Aloe vera, vil den beskytte din hud mod skader udefra: frosten, solen, kemikalierne fra omgivelserne - og nå ja, så får du ovenikøbet også skubbet hudens ældningstegn foran dig. Alt det sker, fordi der er et højt indhold af de aktive stoffer, som bl.a. virker som en antioxidant i huden. Og er du ikke på jagt efter aldersrelaterede problemer, men faktisk gerne vil have hjælp til din tørre hud og eksem, så er en natcreme virkelig en booster.

Rødkløver fra Herrens Mark mod knogleskørhed Alle går stadig og venter på den endelige offentliggørelse af forskningen fra Århus Universitetshospital, men hvorfor vente på et resultat, vi godt kender? Rødkløver fra Herrens Mark har sin fine effekt og dokumentationen på plads, fordi alle dele af processen er undersøgt med lup og laboratorier. Man ved i dag, at den fermenterede rødkløver virker på hedeture og de gener, der følger med overgangsalderen, og den nyeste forskning viser også en flot effekt på forebyggelsen af knogleskørhed. Forsøgene viste med overlegen sikkerhed, at hvor kvinder, der fik Rødkløver fra Herrens Mark, ikke mistede nogen knoglemasse, så var der et fald i knoglemassen hos kontrolgruppen. Måske skal vi lige tilføje, at alle 95 kvinder i forsøget havde fået konstateret forstadiet til knogleskørhed, også kaldet osteopeni. sund-forskning håber på at kunne gengive det fulde studie i næste nummer, som udkommer i starten af december måned 2016.

sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016 47


Afrikansk vidunderurt med holdbar virkning

Kært barn har mange navne og virker i øvrigt også på rygsmerter Venustorns botaniske navn er Harpagophytum procumbens, og den lille djævleklo kan du læse meget mere om på www.sund-forskning.dk. Her er også nævnt et studie, som viser de gavnlige effekter af denne venustorns evne til at hjælpe på dårlige rygge.

En lang liste over sygdomme, som de afrikanske medicinmænd har behandlet med ægte venustorn eller djævleklo, som urten også hedder, har af videnskaben fået forskningens opbakning gennem de spændende resultater. Af Rikke Agersted

I Kalahariørkenen og på Namibias stepper vokser en urt med helt specielle helbredende egenskaber. Venustorn trives under de barske forhold og strutter af virksomme stoffer, som i århundreder har været skattet af den lokale befolkning. I en barsk natur uden mildere klimaers frodige variation, har naturen alligevel sikret, at befolkningen havde den medicin ved hånden, som de skulle bruge til mange af de sygdomme, som florerer i et normalt samfund. Ørkenen leverede det hele i en enkelt plante i modsætning til regnskovsområdernes store diversitet. Det gør djævleklo til noget helt særligt Djævleklo har været brugt til hverdagens onder som forstoppelse og ophobning af affaldsstoffer, men også mere alvorlige lidelser som gigt, cancer samt nyre- og galdesten. Urten skal indtages dagligt over en periode for at have den gode virkning. Dæmper gigtsmerter og inflammation Det er videnskabeligt påvist, at ægte venustorn kan øge bevægeligheden og smidigheden i led og muskler ved reumatiske lidelser. Derudover lindrer den smerter og inflammation ved disse sygdomme. Det skyldes især indholdet af iridoide glykosider, som har en kraftig inflammatorisk virkning, der også har en positiv effekt på rygsmerter, ledbetændelse, lumbago, muskelsmerter og sågar mave- og leverproblemer. Sikker urt med langtidsvirkning Der er så stor erfaring med brug af djævleklo, at man ved, den er sikker at bruge. Der er ingen giftvirkninger eller fare ved at tage den gennem en periode. Tværtimod kommer de mærkbare virkninger normalt efter kort tids brug af urten, og effekten holder også, når kuren stopper. 48 sund-forskning - OKTOBER/NOVEMBER 2016

Roden af en Afrikansk djævleklo Sådan tages venustorn Ægte Venustorn fra Natur-Drogeriet findes både som te og kapsler. Teen: 1 tsk. Ægte Venustorn kommes i ½ liter kogende vand, som tages af varmen. Lad teen trække navtten over, si den, og drik 1/3 af den 10 minutter inden hvert måltid. Kold eller varm. Teen indeholder mange bitterstoffer og kan være svær for nogle at indtage. Kapslerne: Du kan i stedet tage to kapsler Ægte Venustorn tre gange dagligt.


Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen

Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen. Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie drager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler. Yderligere information om produkterne: kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk. Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark

sund-forskning oktober/november 2016  

En flok læger i de sunde cellers tjeneste - Færre sygedage med stærk urtekombination. Knæk nødden og lev sundere - Postbiotika, hvad er nu d...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you