Page 1

Lindrende liniment med æggeekstrakt

TEMA

De livsvigtige vitaminer og mineraler

Juni/Juli pris kr. 59,00

SOMMER NYHEDER Aloe vera, din bedste ven i solen Dansk bæredygtig fiskeolie Er du bange for at flyve?

Psoriasis i hovedbunden

Fri for feriemave

Gurkemeje er et smertestillende middel af den naturlige slags

Bliv klogere på: Angst, ængstelse, nervøsitet og frygt


INDHOLD Side 6 Din bedste ven i solen Side 9 STORT TEMA De livsvigtige vitaminer og mineraler

14 Diagnoser

16 Bliv klog på din celle

18 Vitamin og mineral oversigt

20 Sådan åbner chrom for cellernes sukkersluser

22 Din krop elsker B-vitaminer

24 Sådan virker de enkelte B-vitaminer

Side 28 SPOT på vitaminer og mineraler: Skal - skal ikke Side 32 Lindrende liniment med æggeekstrakt Side 34 Psoriasis i hovedbunden Side 36 SPOT Naturlige produkter til sommeren

36 Til huden

38 Til maven

Side 40 Når mavesyren bobler over Side 43 Spørg eksperterne Side 48 Antioxidantkontroversen Side 50 Ny bæredygtig fiskeolie – og så er den dansk Side 52 Det sorte guld fra det gamle Egypten Side 55 Feriemave! Side 56 Et smertestillende middel af den naturlige slags Side 58 Finsk kirurg: “Det nytter med vitaminer i sprayform” Side 60 SPOT Naturlige produkter

60 Viden og erfaringer

Side 62 Angst, ængstelse, nervøsitet og frygt

65 Hjælp og behandling er en af vejene

Side 68 Natur-Drogeriet fejrer 70 års jubilæum Hvis du gerne vil være abonnent, sker det via den nye abonnementsordning. Du skal købe magasinet via www.shop-sund.dk, hvor du kan købe ét eller 40 magasiner ad gangen og få det sendt direkte til din hoveddør. Vi skal nok minde dig om, når der er et nyt magasin på gaden. Du kan også købe tidligere numre af magasinet - eller læse det online lige her: www.sund-forskning.dk/magasinet

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk

TRYK PrintConnect Aps

ANNONCESALG mads.tjaerby@sund-forskning.dk

FOTO Villy J. Larsen, Birger Storm, Shutterstock

OPLAG 55.000

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

2 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


LEDER

Hånden på hjertet, lever du supersundt? Udsætter du dig aldrig for diverse belastende faktorer, såsom branket mad, dårligt indeklima, psykisk pres, underlige spegepølser eller en pose matadormix? Spiser du altid et væld af grøntsager, frugter og nødder, og holder du dig til at være vegetar, eller spiser du kun lidt fugl og fisk, mens resten af tallerkenen bugner af farvestrålende økologiske madvarer? Stop her, og drop alt om vitamin- og mineraltilskud, for så er du sikkert typen, der hopper glad og fro ud af sengen, aldrig har en sygedag - og dine forældre og bedsteforældre, dine søskende, dine børn og dine onkler er fri af sygdomme, vitale at se på og være sammen med. De fleste af os lever ikke det 100 % optimale liv. Vi får for lidt, vi får for meget, vi gør for lidt, vi gør for meget, og vi lever ikke i overensstemmelse med menneskets sande natur. Og hvordan kan vi også det i et samfund, der er bygget op af skidt og ragelse, mærkværdigheder og ofte bekymrende måder at leve med hinanden på? Hvis du ikke er supervital, hvis du kan nikke genkendende til lidt af det, jeg skriver ovenfor, så kig lige på det store tema om vitaminer og mineraler. For et moderne samfund kræver ekstra vitaminer og mineraler. Hvad enten du kan lide det (dem) eller ej. Du forbruger mere, hvis du lever et moderne, hæsblæsende liv, og derfor skal du også have tilført mere, end du måske kan nå at få dækket af dit ellers sunde økoliv. Jeg blev klogere på de essentielle vitaminer og mineraler, da jeg skred igennem hundredvis af sider med forskning og erfaringer på ernæringsområdet. Jeg håber, jeg hermed har givet en del af min viden videre, om end i kort form og uden de store forskningsmæssige fiksfakserier. God fornøjelse!

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 3


Bzzzzz Bzzzz Honningbier har produceret honning, ligesom de gør i dag, de sidste 150 millioner år. Derudover bestøver bierne et stort antal plantearter og er afgørende for bevarelse af biodiversiteten i Danmark.

Én stor familie Bierne findes i hele 25.000 forskellige arter, som bor i familier på op til 60.000 bier i en stade midt på sæsonen. Alle bierne har samme moder – bidronningen, som kan blive op til fem til seks år gammel. De resterende 60.000 består af arbejdsbier, som producerer honning, og få hundrede hanbier, som kaldes droner, og udelukkende har til opgave at befrugte en dronning.

Hårdt arbejde Bidronningen vejer ca. 0,23 gram og lægger ca. 2.300 æg dagligt. Og arbejdsbierne vejer hver 0,1 gram og basker med vingerne ca. 11.400 gange pr. minut. En bifamilie bruger otte kilo honning og besøger fire millioner blomster for at producere et kilo honning til menneskelig spise. En enkelt bi kan samle op til 25 gram pollen på én flyvetur, og en bifamilie samler på et år omkring 20 til 25 kilo pollen. Det er hårdt arbejde for bierne at give menneskene honning på brødet. www.biavl.dk/biavl/bestovning.html 4 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


sund-forskning - JUNI/JULI 2015 5


Din bedste ven i solen 25 år er gået, siden Aloe Vera gjorde sit indtog i Dammark, og nu ved de fleste, at det er det bedste til at lindre en solskoldning . . . men Aloe kan mere end det. Af Marianne Palm

Det vrimler med gode råd, om hvor meget – eller hvor lidt – vi må opholde os i solen. For lidt sol giver mangel på det livgivende D-vitamin, og for meget sol kan give solskader. Forskningen fortæller måske allermest, at du skal bruge din sunde fornuft og rette dig efter, hvad din hud fortæller dig. Nogle solskader er lette at få øje på – og ikke mindst mærke – andre skader kan opstå, selvom du ikke lige kan se dem. Aloe Vera har ikke en solfiltervirkning, men ved at styrke hudens immunforsvar undgår man inflammationer i huden, også kaldet solskader.

soleksem solrynker solskoldning og andre solskader

Solskoldning Solskoldning er en inflammation forårsaget af solens UV-stråler. En inflammation forværres i løbet af flere timer, efter den er startet og forårsager rødmen, hævelse, smerte og hudafskalning og dannelsen af frie radikaler. Frie radikaler nedbryder elasticiteten i huden og kan skade DNA’et, altså cellernes arveanlæg. Det unikke ved en høj-kvalitet Aloe er, at plantens aktive stoffer hæmmer udviklingen af solskaderne. Det er netop derfor, du får så god hjælp, hvis du fx brænder dig på komfuret og smører Aloe på med det samme. Du opnår som regel lindring med det samme, og du forebygger, at der opstår længerevarende skade på vævet. Du får nedbrudt din elasticitet i huden Selvom du ikke bliver synligt - eller meget - solskoldet, kan inflammationen alligevel give skader, da de frie radikaler er med til at nedbryde elasticiteten i huden over tid. Aloe Vera er altså ikke bare rar at få på til at lindre her og nu, men mindsker også din huds ældning.

6 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Immunsystemet i huden Vi har et naturligt immunsystem i huden, der er ansvarligt for flere kendte reaktioner: beskyttelse mod infektioner med bakterier, vira og svampe, beskyttelse mod hudkræft og de allergiske reaktioner, som kan ses, når huden kommer i kontakt med visse kemiske forbindelser. Det er vigtigt at bevare dette forsvar så stærkt som muligt. Vi ved endnu ikke præcist, hvordan eller hvorfor ultraviolet stråling svækker hudens immunforsvar, men vi ved, at der bliver frigivet en række kemiske stoffer fra flere af hudcellernes immunsystem, når huden udsættes for ultraviolet stråling. En større undersøgelse har forsøgt at bevise, at et standardiseret Aloe Vera udtræk kunne hindre en svækkelse af hudens immunforsvar, efter huden blev udsat for ultraviolet stråling. Over fire dage udsatte man huden periodevis for ultraviolet (UV) lys, hvorefter man påførte et kendt allergifremmende stof. Det viste sig, at hudens immunreaktion var reduceret med omkring 60 %, mens hudens immunreaktion var næsten uændret ved daglig brug af Aloe Vera umiddelbart efter hver bestråling. Immuncellerne får hjælp af Aloe Vera Forsøget viste desuden, at de immunceller, som skal sørge for sundheden i huden, blev hjulpet af Aloe Vera. Uden Aloe Vera gik 80 til 90 % af immuncellerne til grunde, når de blev udsat for UV-lyset i forsøget, mens kun 60 til 70 % af immunceller, som fik hjælp fra Aloe Vera, blev påvirket. Det lyder voldsomt, uanset om man bruger Aloe Vera eller ej, men plantens aktive stoffer kunne dog sørge for, at der var mange flere immunceller, der overlevede og ikke forandrede sig i form og virke. Immuncellerne var med andre ord ikke belastet af den samme grad af stress, som de ikke-beskyttede immunkomponenter i huden. Soleksem Selvom Aloe Vera ikke har nogen solfaktorvirkning, har det alligevel en virkning, hvis det bliver smurt på inden solbadning. Gennem tiden har Aloe Vera Group fået henvendelser om, at deres Aloe Vera lindrede og fik soleksem til at falde til ro, og at nogen med AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion helt kunne holde soleksemen væk. Det fik firmaet til at lave endnu en undersøgelse i 2013, hvor 20 personer deltog. Mere end 85 % af deltagerne fik en positiv effekt på deres soleksem.

Læs meget mere om forskningen på www.sund-forskning.dk.


Tre måneders kur mod rynker og slap hud Aloe Vera kan modvirke og ovenikøbet reparere ældning af huden pga. solens stråler (cutaneous photo-aging). Et klinisk studie med raske kvindelige forsøgspersoner, som undersøgte Aloe Veras antiage egenskaber, viste, at Aloe Vera mindsker antallet af rynker og gør huden mere elastisk efter tre måneders brug af enten Avivir Aloe Vera kapsler eller Avivir Aloe drik (neutral eller med æblesmag). Studiet viser en signifikant reducering i både antallet af rynker og forøget hudelasticitet, og at Aloe Vera øger produktionen af kollagen.

Rigtig forarbejdning og højt indhold giver den bedste virkning af Aloe Vera planten. Flere undersøgelser dokumenterer, at det er lange kæder af mannose (polysaccharider Acemannan) i Aloe, som har den fine effekt på immunforsvaret i huden. Du skal derfor sikre dig, at dit Aloe produkt indeholder mere end 10 % Acemannan polysakkarider. Spørg producenten, og bed eventuelt om dokumentation.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 7


Har du prøvet danmarksnyheden

Pure Omega-3G® Ny generation af fiskeolie Danmarks første fiskeolie med Omega-3 i fosfolipidform. We extract the Gold from the Silver of the Sea

• 3. Generation fiskeolie med Omega-3 fosfolipider. Fiskeolie i triglyceridform betegnes som 1. Generation, krill-olie kaldes for 2. Generation. • Effektiv optagelse i kroppen. Indikationer på, at Omega-3 i fosfolipidform er 2-3 gange mere biotilgængelig end Omega-3 i triglyceridform. • Særlig rig på DHA fedtsyren, 3:1 ratio til EPA – og i fosfolipidformen frem for triglyceridformen. • Naturligt indhold af det essentielle næringsstof cholin. • Små synkevenlige kapsler af fiskegelatine. Ingen fiskeopstød. • Flotte renhedsværdier. • Fra bæredygtigt fiskeri, hvor man anvender kaviarolie fra sild – en marin superføde.

60 kapsler Vejl. udsalg kr. 229,-

Find os på Facebook!

Fås i helsekostbutikker

8 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

BIOSYM A/S

I

TEL. +45 9725 2015

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K


De livsvigtige vitaminer og mineraler Indhold 10

Det er kun de essentielle stoffer, din krop behøver

12

Ved du, om dine vitaminpiller bliver optaget?

14

Diagnoser

14 15 14 - 15

Til dig med en diagnose Til dig uden en diagnose Behandlere arbejder med tre forskellige doseringer for vitaminer og mineraler: ADT, ODT og terapeutisk dosering

16 16

Sådan virker cellernes forbrændingsmotor Bliv klog på din celle

17

Hvilke olier er nødvendige til en god cellemembran?

18 - 19 Vitamin- og mineraloversigt 18 18 18 19

Vandopløselige vitaminer Fedtopløselige vitaminer Mineraler Spormineraler

20

Sådan åbner chrom for cellernes sukkersluser

22

Din krop elsker B-vitaminer

24

Sådan virker de enkelte B-vitaminer

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 9


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor

Det er kun de ESSENTIELLE stoffer din krop behøver Kosttilskud er en bred betegnelse for en lang række præparater lige fra vitaminpiller og Q10 til ginseng og urtekapsler. De bliver alle markedsført som fremmende for helbredet, men vidste du, at der helt nøjagtig kun er 46 næringsstoffer, som din krop vitterlig ikke kan undvære? Af Bjørn Falck Madsen

Ordet ”kosttilskud” dækker over mere, end man lige forestiller sig. I kosttilskudskategorien finder man vitaminpiller, mineraltilskud, urtepræparater og en masse andre ting, men det er i virkeligheden langt fra alle disse stoffer, som er livsvigtige for kroppen. De ting, som du på ingen måde kan undvære, er helt nøjagtigt: • 13 forskellige vitaminer • 20 forskellige mineraler • 9 forskellige aminosyrer (som opbygges til proteinkæder) • Et par fedtsyrer • Kulhydrater • Ilt • Vand Det vil med andre ord sige, at der i alt er ca. 46 næringsstoffer, som har livsvigtig betydning for dig, din krop og dit helbred. Mangler et af stofferne, vil det føre til sygdom, og det er kun ved at tilføre kroppen det essentielle stof, at man kan undgå at blive syg. Eftersom alle de essentielle stoffer forbruges eller udskilles, er vi nødt til løbende at tilføre dem enten med føden eller ved at tage tilskud. For at sige det enkelt: Du kan ikke dø af mangel på ginseng, hvidtjørn eller gurkemeje, da ingen af disse er på listen med de 46 essentielle stoffer. Derimod kan du blive alvorligt syg og dø, hvis du ikke får C-vitamin, selen eller magnesium bare for at tage tre eksempler. Hvad hvis vi får for lidt? Dit liv afhænger altså af denne ”basispakke” af livsvigtige stoffer. Spørgsmålet er så, hvor store mængder af de enkelte ting vi mennesker behøver? Hvis vi får for lidt af et eller flere essentielle næringsstoffer, opstår der mangelsymptomer, som dog normalt forsvinder, hvis vi øger indtaget af det eller de pågældende stoffer. Det har man i tidens løb set talrige eksempler på, og de er alle grundigt beskrevet i den videnskabelige litteratur. Det så man blandt andet med de britiske sømænd, som den skotske flådelæge James Lind i 1747 i et forsøg fik til at udvikle skørbug ved at fjerne C-vitamin fra deres kost. Kun de søfolk, som fik citrus, klarede sig uden at blive ramt af denne potentielt dødelige 10 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom

mangelsygdom, hvor kroppens bindevæv vitterlig går i opløsning. Kroppen behøver nemlig C-vitamin for at danne kollagen, som er hovedbestanddelen i det bindevæv, som ”limer” os sammen.

snydepiller. I forsøget blev der anvendt en dosis på 200 mikrogram organisk selengær dagligt, hvilket er mere end fire gange så meget, som normal skandinavisk kost tilfører.

Selenmangel og Keshans syge Et andet godt eksempel er sporstoffet selen. Det findes i varierende mængde i landbrugsjorden, i afgrøder, der vokser i jorden, og i kød fra kvæg, der spiser afgrøderne. Vi mennesker får selen både fra planter og fra dyr, eftersom vi spiser både animalske og vegetabilske fødevarer, men det er ikke nødvendigvis en garanti for, at vi får nok. I Danmark og en række andre skandinaviske samt nordeuropæiske lande er selenindholdet i jorden nemlig ret lavt. Det samme gælder visse dele af Kina, herunder Keshan-provinsen, som ligefrem har lagt navn til mangelsygdommen Keshans syge, som blandt andet giver hjertemuskelsvækkelse og ledbesvær. Her i denne region har indholdet af selen i jorden været så faretruende lavt, at tusinder af mennesker hvert år er døde af selenmangel. Sygdommen toppede i 1960-70’erne og er nu under kontrol, fordi man har fokus på fødevarer med højt selenindhold og desuden anvender kosttilskud.

Mangel kan være mange ting Hvis vi mennesker har mangel på et essentielt næringsstof, bliver vi alvorligt syge og dør. Det har vi blandt andet set med Keshans syge. Men hvad sker der egentlig, når kroppen over længere tid er udsat for en konstant – men dog ikke akut livstruende – selenmangel? For at forstå dette er vi nødt til at tage et kik på selens rolle i kroppen. Selen er nødvendigt for rundt regnet 25-30 forskellige selenafhængige proteiner (selenoproteiner) i kroppen, som hver især har en række forskellige opgaver. Nogle selenoproteiner regulerer immunforsvaret, andre medvirker til dannelse af normale sædceller hos mænd, og andre igen modvirker inflammatoriske processer i kroppens væv. Der er ligeledes selenoproteiner, som er ansvarlige for at beskytte mod skader på arvemateriale (DNA) og dermed har en kræftforebyggende virkning, ligesom der er selenoproteiner med regulerende virkning på skjoldbruskkirtlen og stofskiftet. Hvis ikke disse selenoproteiner modtager nok selen fra vores kost til at sikre, at de kan udføre deres opgaver, kan tingene let køre af sporet.

Finland løste problemet Det var da også for at undgå sundhedsproblemer, at Finland i midten af 1980’erne tog affære, da man opdagede, at jorden manglede selen. De finske myndigheder var bekymret over det notorisk lave selenindhold i den finske landbrugsjord og indførte derfor tvungen berigelse af al kunstgødning for på den måde at tilføre jorden, hvad den tilsyneladende ikke indeholdt nok af fra naturens side. Som følge af dette lovindgreb steg finnernes selenindhold i blodet, og interessant nok blev forekomsten af hjertesygdomme kraftigt reduceret i samme periode. Selen styrker hjertet Selens betydning for netop hjertet har vi efterfølgende set flere beviser på. En gruppe svenske forskere offentliggjorde for nogle år siden en undersøgelse (KiSel-10), som viste, at sunde, ældre svenske mænd og kvinder, der indtog tilskud af selen (SelenoPrecise), fik betydeligt stærkere hjertemuskler og lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom i forhold til jævnaldrende, der fik identiske

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 11


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor Elitesport og udeblivende menstruation Men det sker ikke alt sammen på én gang. Kroppen er nemlig så smart indrettet, at den selv distribuerer de vigtige stoffer til netop de væv, som har mest brug for dem her og nu. Der kan opstå problemer, hvis man indtager færre næringsstoffer, end man reelt forbruger. Så bliver nogle kropsfunktioner forfordelt, hvilket kan give ubalancer. Den danske forsker Anna Melin fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har påvist, hvordan kvindelige elitesportsudøvere, der presser kroppen maksimalt, men ikke indretter deres næringsstofindtag efter det hårde fysiske arbejde, får hormonforstyrrelser, der fører til udeblivende menstruation. De er ligeledes mere tilbøjelige til at have ustabilt blodsukker og har desuden øget risiko for at udvikle knogleskørhed. Svage knogler Netop svage knogler er et problem, som er blevet observeret hos blandt andet danske elitesvømmere, som tilbringer alt for mange timer med indendørs træning og derfor plages af træthedsbrud i knoglerne. Disse frakturer opstår ganske enkelt, fordi svømmerne ikke får nok sollys til at danne det nødvendige D-vitamin til at vedligeholde stærke knogler. To kvindelige forskere iværksatte en undersøgelse af unge nordsjællandske talentsvømmere i 2007 og fandt, at 45 % havde for lidt D-vitamin i blodet. Dette tal svarer nogenlunde til det, man har observeret hos den øvrige del af befolkningen, så umiddelbart er svømmere ikke som sådan ringere stillet end gennemsnittet. Det bliver de dog al den stund, at D-vitamin er afgørende for knoglestyrke og muskelfunktion, og da elitesportsfolk udsætter sig selv for langt større

belastninger end andre, kan det give komplikationer, hvis man ikke får nok D-vitamin. Vigtigt at tilpasse sit indtag For ligesom at få samlet trådene i alt dette handler det om, at kroppen skal have tilført næringsstoffer i en mængde, der svarer til dens aktuelle behov. En elitesportsudøver, hvis krop konstant bliver presset fysisk, har naturligvis behov for væsentligt højere mængder af de forskellige essentielle næringsstoffer, end det er tilfældet med en kontoransat. På samme måde har en cancerpatient, hvis immunforsvar er komprommiteret, behov for betydeligt højere doser af de forskellige essentielle næringsstoffer end en rask person, som ikke skal forsvare sig mod sygdom. Specielt når det gælder sygdom er netop de essentielle næringsstoffer afgørende, fordi kroppen behøver dem til immunforsvar, energiomsætning og alle de andre vitale funktioner. I modsætning til visse stoffer, som kan have mere medicinagtig karakter, arbejder essentielle stoffer med kroppens biologi og understøtter den.

Ved du, om dine vitaminpiller bliver optaget? Hvad går du efter, når du køber kosttilskud? Pris? Emballage og design? Mærkevarer? Der er mange ting, vi forbrugere kan blive lokket af, men gør dig selv den tjeneste at se dit kosttilskudspræparat efter i sømmene, inden du svinger betalingskortet. For eksempel bør du vide at: • Et kosttilskud er intet værd, hvis det eller de aktive stoffer ikke bliver optaget effektivt i kroppen. Så er dine penge spildt – uanset hvor billigt produktet ellers har været. •

Selv en førsteklasses råvare kan blive fuldstændig ødelagt og miste sin virkning, hvis den ikke bliver behandlet korrekt. Noget så banalt som et for stort tryk på tabletten ved tabletfremstilling udvikler varme, der nedsætter aktivstoffets styrke. Derfor er det ikke nok, at producenter skriver, at de anvender de bedste råvarer – de skal også vide, hvordan de behandler dem korrekt.

• Hvis en producent ikke kan dokumentere sit præparat, bør du straks være på vagt. Omvendt kan du føle dig mere tryg ved veldokumenterede præparater. • Nogle producenter fremstiller deres kosttilskud ud fra nøjagtig samme kriterier, som man anvender til fremstilling af lægemidler. Hold dig til disse, hvis du vil have sikkerhed for kvalitet, sikkerhed og virkning. • En Google-søgning kan ofte hjælpe dig på vej. Søg på produktnavn sammen med navnet på producenten. Bliver du linket til sider med oplysninger om publicerede undersøgelser, er du på nogenlunde sikker grund. Kan du derimod intet finde om præparat andet end producentens egne lovord, er der ikke meget at komme efter. • Lad ikke floskler som ”alle vores produkter er fremstillet af førsteklasses råvarer” eller ”vi er på forkant med den videnskabelige forskning” imponere dig. Det er for det meste blot tom snak og lamperøg. Gå efter konkrete oplysninger om undersøgelser, hvor præparaterne er blevet anvendt. Der er en grund til, at forskerne har anvendt disse præparater. 12 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom

Roden til alt godt, hvis du er træt og stresset

“Arctic Root hjalp mig gennem en lang og mørk vinter”

“Jeg er mere fris k efter jeg er begyndt at tage Arctic Root”

Træt, uoplagt, mangel på koncentration efter en tid med stress og jag, efter sygdom eller som følge af årstiden? Arctic Root påvirker din mentale og fysiske præstationsevne og giver dig energi. Er du træt, stresset, har brug for ekstra koncentration på arbejdet eller i skolen, træt som følge af årstiden eller har brug for kræfter til at komme over en sygdom? Arctic Root kan hjælpe dig.

ig op lp mig hurt ja h t o o R c ” “Arcti in influenza igen efter m

Arctic Root

er et registreret naturlægemiddel

Arctic Root virker hurtigt (oftest efter 1 - 2 timer) og kan tages efter behov. Arctic Root har været genstand for en række kliniske undersøgelser, så virkningen er veldokumenteret. Den stress dæmpende virkning bliver dog bedst, når Arctic Root tages over en længere periode. Læs indlægssedlen i pakningen.

Fås i Matas, helsekostbutikker og på apoteket Hvis du ønsker yderligere information eller vejledning. Poppelgårdvej 17, 2860 Søborg, Tlf.: 38191889 - anjo@anjo.dk

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 13


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor

Med eller uden diagnose Til dig med en diagnose… At få en medicinsk diagnose kan være en lettelse. Man får en forklaring, og man får måske en virkelig gavnlig behandling, der får problemerne til at forsvinde. Eller måske kun tilsyneladende forsvinde. For hvad med årsagerne til, at vi overhovedet er blevet syge? Kan det være bl.a. mangler på vitaminer og mineraler, som oprindelig har skabt sygdommen? Af Marianne Palm

Ja, siger alle os, der har arbejdet med vitamin- og mineralterapi i årtier. Nej, siger de fleste danske læger, det er der intet belæg for. Og fødevarestyrelsen følger trop med lægerne. Der er sjældent mangelsygdomme i Danmark, og det vil kun være særligt udsatte grupper som fx gravide, babyer, ældre og kvinder med tørklæde, der lider overlast. Er det korrekt? Døm eller bedøm selv, når du ser, hvad især udenlandske forskere har kigget på gennem de sidste fem årtier.

Vi har samlet alle nøgleordene for de enkelte vitaminer og mineraler, og hvis du slet ikke kan genkende hverken dine symptomer, tilstande (fx for lidt energi i hverdagen) eller en evt. sygdom, er der absolut ikke nogen grund til at tage tilskud af vitaminer og mineraler. Kan du derimod godt se pointen, så er det værd at få kigget på indholdet i indkøbskurv og køleskab og måske supplere med et kosttilskud.

Behandlere arbejder med tre forskellige doseringer for vitaminer og mineraler: 1. ADT (Anbefalet Dagligt Tilskud)

2. ODA (Optimal Daglig Anbefaling)

Som er den dosis, fødevarestyrelsen anbefaler. Ofte er det alt for lidt – en overlevelsesdosis, så vi ikke får store mangler, men typisk alt for lidt til de fleste mennesker, hvis de ikke lever super sundt og optimalt uden alt for mange belastende faktorer i deres liv.

Anvendes som forebyggelse og vedligeholdelsesdosis. Begrebet stammer fra USA, og her er doser højere end fødevarestyrelsens anbefalinger, men dog ikke så høje som terapeutiske doseringer. Her vil behandleren tage hensyn til den enkeltes livsstil og måske anbefale højere doser af fx B- og C-vitamin i en periode med stress eller fx ekstra A-vitamin til en person, der hyppigt har problemer med slimhinderne. Det er ikke nødvendigvis en særlig høj dosis, men dog en dosis, hvor man i to til tre måneder sætter ekstra fokus på vitaminet, både hvad forslag til mad angår og supplerende tilskud. En vedligeholdelsesdosis kan således også være behandlende/ terapeutisk: Man giver en højere dosis for at loade/booste systemet, og den positive virkning kan både være forebyggende og behandlende.

14 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom

Til dig uden en diagnose… Og hvad med dig, som måske ikke har kunnet få en medicinsk diagnose? Du har rendt fra Herodes til Pilatus, du har følt dig magtesløs, vred, frustreret, fordi ingen har kunnet give dig en forklaring på de symptomer, du har? Du har endog måske fået at vide, at det er psykosomatisk, at du bare har ondt i livet, fordi børnene er flyttet hjemmefra, eller du byder dig selv for meget i hverdagen?

Vi har som behandlere udi biologiske metoder med garanti mødt dig. Dig, der ligger i en gråzone, uden en egentlig diagnose, som bare gerne vil have hjælp til at blive helt frisk igen. Svaret bag de mange ubalancer, uanset om du har en diagnose eller ej, kan meget vel ligge i noget så – i virkeligheden – simpelt som mangler på essentielle næringsstoffer.

Se oversigten over vitaminer og mineraler på side 18 og 19. Læs om de nye nordiske anbefalinger i tabellen på www.sund-forskning.dk. Her finder du også EFSAs vurderinger af de toksiske grænser for de enkelte vitaminer og mineraler. Du vil opdage, at har du været hos en dygtig behandler udi vitamin- og mineralterapi, vil du aldrig nogensinde have været i nærheden af de toksiske grænser, også selvom du har fået ordineret terapeutiske doseringer.

3. Terapeutisk dosering Her bruger man så høje doseringer af alle eller enkelte vitaminer og mineraler for fx at optimere en afgiftning eller for at mætte vævet, at vitaminerne og mineralerne kan fungere som behandling eller medicin. Her skal behandleren være specialist i terapiformen, især i monoterapi, hvor man højdoserer et enkelt næringsstof. I udgangspunktet bruges monoterapi kun til meget specifikke sygdomme for at undgå, at man får skabt andre ubalancer mellem de mange næringsstoffer. Når skeptikere kritiserer brugen af vitaminer og mineraler som behandling, er det ofte denne monoterapi, de langer ud efter. Derved bliver debatten meget ensidig, da de fleste behandlere arbejder mest med terapeutiske doseringer, som

godt nok er højere end fødevarestyrelsens anbefalinger, men det er ikke monoterapi, og det er altid i en kortere periode. Der er heldigvis på EU plan hele tiden et arbejde i gang for at højne brugen af vitaminer og mineraler som terapi. Det ser man bl.a. nu, hvor det er tilladt for firmaerne at komme med de såkaldte anprisninger på vitaminer og mineraler, hvis der er tilstrækkelig mængde i kosttilskuddet. Kommissionen under EU, der hedder EFSA, udstikker langsomt, men sikkert, nye retningslinjer, som også den danske fødevarestyrelse må bøje sig for.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 15


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor Sådan virker cellernes forbrændingsmotor Alle celler er forsynet med et antal mitokondrier. Det er nogle bittesmå, bønneformede kraftværker, hvor cellens energi bliver produceret. Denne energi er nødvendig for, at cellen kan udføre sine vitale funktioner. Inde i mitokondrierne omdannes fedt, kulhydrat og protein til stoffet ATP (adenosin-trifosfat), som er energi lagret i kemisk form. Det vitaminbelægtede stof coenzym Q10 er et vigtigt stof for mitokondrierne, eftersom det er med til at regulere omsætningen af fedt, kulhydrat og protein til ATP. Når cellen skal bruge energi, spalter den ATP-molekylerne, så den lagrede energi frigives. Q10 medvirker også til denne del af processen.

celletyper fortæller noget om energibehovet. Hjertemuskelceller hører til de celler, som indeholder flest mitokondrier, netop fordi de skal kunne danne så store mængder energi. Dette er med til at forklare den gode effekt af stoffet Q10 i de to undersøgelser, QSymbio og KiSel-10. Q10 indgår i mitokondriernes energiomsætning, og man så tydeligt, hvordan forsøgsdeltagerne fik styrket deres hjertemuskelfunktion med tilskud af det danskproducerede præparat, Bio-Qinon Q10.

Mitokondrier er ud over deres produktion af energi involveret i en række andre processer som blandt andet: • cellesignalering • celledeling • apoptose (”programmeret celledød”) • cellevækst og –cyklus

Forskere kigger på mitokondriesygdomme En af de ting, videnskaben er meget interesseret i netop i disse år, er de såkaldte mitokondriesygdomme. Det er sygdomme, som kan relateres til forringet energiomsætning i mitokondrierne. Kronisk hjertesvigt er et godt eksempel. En sygdom, der kan relateres til forringet mitokondriefunktion. Her er der dog ikke tale om defekte mitokondrier, men derimod mangel på et stof, som mitokondrier er yderst afhængig af for at kunne danne energi – nemlig stoffet coenzym Q10.

Hjertemuskelceller kræver mange mitokondrier Nogle celler indeholder kun ét mitokondrie, hvorimod de fleste andre indeholder flere tusinde. Antallet af mitokondrier i de forskellige

Vil du vide mere om, hvordan Q10 virker, kan du købe bogen ”Q10 - fra helsekost til epokegørende medicin” her: www.healthandscience.eu

Bliv klog på din celle Cellemembran

Cellemembranen består af to lag fosfolipider (phospolipider) samt bl.a. membranproteiner. For at membranen kan fungere optimalt, skal den være ”elastisk”, også kaldet en flydende membran. Det kræver den rette balance af fedtsyrer. Læs artiklen s. 17.

Mitochondriet skaber vores energi i cellerne. Q10 og B-vitaminer er vigtige for dannelsen af energi. For at fodre Q10, skal der være nok B-vitaminer til stede. Læs mere om B-vitaminer på s. 22. 16 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Kernelegeme, hvor DNA (med vores arveanlæg) ligger. Proteindannelsen begynder med aflæsningen af DNA, som sørger for korrekt proteindannelse.

Proteiner er bl.a. med til at opbygge cellemembranen, så næringsstoffer og affaldsstoffer m.m. kan passere ind og ud ad cellen.


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom

Hvilke olier er nødvendige til en god cellemembran? Af Torunn Laksafoss

Alle vores celler er omgivet af en cellemembran, der består af et dobbelt lag fosfolipider samt en masse proteiner. Funktionen af membranen er dels at holde sammen på cellen samt sørge for, at proteinerne i membranen kan fungere optimalt. Proteinerne skal kunne bevæge sig og danne klynger efter behov, hvilket forudsætter, at membranen er letflydende. Samme krav stiller mange af de små partikler, som bare kan gå frit gennem membranen, ind og ud af en celle. Ser man nærmere på opbygningen af cellemembranen, så består den af 30 % fedt, hvoraf fosfolipiderne udgør størstedelen. Disse fosfolipider, sammen med resten af alt det andet fedt i membranen, kommer fra din kost. Det er faktisk dig selv, der bestemmer, hvor godt dine celler skal fungere! Du kan optimere funktionen ved at sammensætte dit fedtindtag som en ligelig blanding af mættet fedt, monoumættet samt flerumættet. En god blanding, uden for meget mættet fedt, vil nemlig give en flydende membran, der ikke er tæt pakket, fordi umættet fedt har ”stænger”, der knækker og dermed fylder mere, hvilket giver plads til både flytning af proteiner samt diffusion af partikler. Er indtaget af mættet fedt højt, bliver membranen pakket tæt, da ”stængerne” nu er helt lige og fylder meget mindre. Ulempen er, at nu skal der skabes plads for at få flyttet proteinerne.

Det er lidt som at se på et hav med isflager. Ligger flagerne tæt, er det svært for et skib at sejle. Er der god plads mellem isflagerne, går det meget lettere. En del af fosfolipiderne fra membranen bliver brugt inde i cellen til at danne nye stoffer. Nogle af de rigtig interessante produkter er eikosanoiderne, der bliver dannet ud fra de flerumættede fedtsyrer: omega-3 og omega-6. Begge fedtsyrer er essentielle, og produkterne er hhv. antiinflammatoriske og proinflammatoriske. Igen er det afgørende, hvad du spiser. Højt indtag af omega6-gruppen vil medføre en høj produktion af inflammatoriske signaler, hvorimod et balanceret indtag med en del omega-3 til maks. fire dele omega-6 vil være langt mere optimalt. Ideelt vil det være, om mange af omega-3 lipiderne var EPA og DHA, hvilket findes i fisk eller alger. EPA vil nemlig dæmpe inflammationen og skabe en gavnlig effekt i kroppen. Når du ændrer på dit fedtindtag, så vælg især koldpressede olier med højt indhold af omega-3 og mindre omega-6, og suppler med et indtag af EPA fra fiskeolie. Så får du optimeret dine cellemembraner i hele kroppen på én gang.

Fosfolipider er to fedtsyrer, bundet op på et glycerol sammen med en fosfatgruppe. Fedtsyredelen skyer vand, mens glycerol og fosfatgruppen tiltrækkes af vand. Da størstedelen af cellens ydre og indre består af vand, vil fedtsyrerne lægge sig ind mod hinanden og danne et dobbeltlag, hvilket giver en stabil struktur.

Mættede fedtsyrer har lige “stænger”. Er der alt for mange af disse i cellemembranen, bliver den pakket meget tæt og er derfor mindre fleksibel.

Umættede samt flerumættede fedtsyrer har knækkede “stænger”. Mange af disse vil give en langt mere flydende og fleksibel cellemembran. sund-forskning - JUNI/JULI 2015 17


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor

Vitamin- og mineraloversigt Er køleskabet fyldt med vitaminer og mineraler eller fyldt med ”ikke-mad” uden næringsstoffer, der i værste fald stjæler næring fra din krop?

Vandopløselige vitaminer

Mineraler

B vitaminer – SE DEN STORE SELVSTÆNDIGE ARTIKEL PÅ S. 22 Kilde: Ubehandlet fuldkorn, friske frugter, grøntsager, nødder, bælgfrugter, fisk og skaldyr og indmad.

Kalk (calcium) Knoglerne og tændernes vækst og styrke. Nedsætter forhøjet blodtryk sammen med magnesium og D-vitamin. Muskelfunktion.
 Kilder: Mælkeprodukter, kornprodukter, frø, mandler, brændenælde, bønner, kål, grønne grøntsager, frugt, fisk og hårdt vand.

C-vitamin (Ascorbinsyre) Holder bindevævet sammen i hele kroppen. Stærk antioxidant virkning, sygdomsforebyggende og livsforlængende. Kilder: Alverdens grønsager og frugter især citrusfrugter, gojibær, havtornebær, og alle røde, gule og orange frugter og grønsager.

Fedtopløselige vitaminer A (Retinol) Beskytter slimhinderne og styrker immunforsvaret. Vækst hos fostre og børn. Vigtig for øjnenes og hudens funktion. Antioxidant virkning, forebygger grå stær.
 Kilder: Fiskelever og leveren hos mange pattedyr, æggeblomme og fede mælkeprodukter. Betacaroten Betacaroten er et forstadie til A-vitamin. Kilder: Farvede grøntsager og frugt samt i mælkebøtte. D (Cholecalciferol-D3) Beskytter imod virus og bakterier. Forebygger kræft, leddegigt og sclerose. Optagelse af kalk og magnesium i knoglerne. Dannes i huden ved solpåvirkning.
 Kilder: Laks, torskelever, æg og sødmælk. E (Tokoferoler) Hjerte og kredsløb. Forebygger blodpropper. Kvindens vitamin nummer et pga. kønshormondannelse. Kræftforebyggende effekt. Antioxidant virkning.
 Kilder: Hvedekimsolie, mandler, havregryn, avokado og fede mælkeprodukter. K (Menakinon-K2) Sørger for, at blodet kan koagulere. Dannes i en sund tarmflora.
 Kilder: Alle kålsorter, bønner, tomat, olivenolie, æg og gulerod.

18 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Fosfor Vækst af knogler og tænder. Energiproduktionen i cellerne. Regulerer syrebasebalancen.
 Kilder: Findes stort set i de samme fødeemner som kalk og magnesium, endvidere som tilsætningsstof i sodavand o.a. Kalium Er en elektrolyt ligesom natrium og klor. Væskebalance og funktion af muskler (herunder hjertet) og nerver. Nedbringer syreoverskud.
 Kilder: Tang, bønner, grøntsager, frugt, bær, mælkeprodukter, æg og havsalt. Natrium Indgår i elektrolytbalancen og regulerer væskebalancen. Fremmer mavesyreproduktionen og regulerer syrebasebalancen.
 Kilder: Havsalt er kilden til alt salt. Magnesium Knogleopbygning. Stabiliserer funktion af hjerte, kredsløb og regulerer blodtrykket. ADHD-børn mangler magnesium.
 Kilder: Frø, kerner, nødder og mandler, fuldkornsprodukter og brune ris, havregryn, grøntsager og frugt samt fisk og kød. Klor Indgår i elektrolytbalancen og i mavesyren. Nødvendig for transport af kultveilte i blodet. Virker bakteriedræbende.
 Kilder: Alle steder, hvor havsalt forekommer, endvidere i havalger, grøntsager, frugt og korn. Svovl Afgørende for iltning af kroppen. Binder tungmetaller. Sikrer god nervefunktion. Styrker hår, hud og negle.
 Kilder: Bønner, løg, hvidløg, kålsorter, fisk, kød, mælk og ost. Endvidere i havsalt, frugt og grønt.


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom Døm eller bedøm selv, når du ser, hvad især udenlandske forskere har kigget på gennem de sidste fem årtier. Se artikel om diagnoser på side 14 og 15.

Spormineraler Jern Indgår i hæmoglobin, afgørende for ilttransport i kroppen. Forbedrer modstandskraften og sikrer vitale livsfunktioner, indlæring og vækst. Kilder: Frø og kerner, lever, indmad, kød og fisk, bønner, fuldkornsprodukter, rosiner, grønne grøntsager og urter.

Silicium Styrker bindevæv, hår, hud og negle. Sårheling. Fysisk og psykisk velvære. Kilder: Brune ris og fuldkorn, nødder, mandler og frø, bønner, frugt, grøntsager og tang samt i krydderurter som agerpadderok, brændenælde og mælkebøtte.

Zink Medvirker i over 180 enzymprocesser i organismen. Immunstyrkende. Styrker knogler, hud, hår og negle. Vigtig ved graviditet og amning. Kilder: Frø, nødder, kød, indmad, fisk, fuldkorn, brune ris, bønner, ost, mælk, grøntsager, frugt og bær.

Jod Indgår i stofskiftehormonet Thyroxin og har afgørende betydning for stofskiftet. Jod beskytter skjoldbruskkirtlen imod radioaktivitet. Kilder: Havsalt, tang, skaldyr og fisk, æggeblomme, mælkeprodukter, kød, brune ris, frugt og grønt.

Mangan Regulerer blodsukkeret. Betydning for knoglevækst. Er med til at sikre frugtbarhed. Antioxidant virkning. Kilder: Fuldkornsprodukter, brune ris, nødder, frø, bønner, linser, te, krydderurter og frugt. Kobber Dannelse af pigment i hud og hår. Indgår i immunforsvaret og i hormondannelsen. Kilder: Findes i stor udstrækning, hvor jern findes. Krom Krom er blodsukkerregulerende og aktiverer insulin. Nødvendig for fostervækst. Forebygger åreforkalkning og beskytter øjnene. Kilder: Ølgær, melasse, rørsukker, kakao, mandler, frø, fisk, kød, havsalt, fuldkornsprodukter, te, sort peber, grøntsager og frugt. Selen Stærk antioxidant. Beskytter imod degenerative sygdomme, herunder kræft og hjertekarsygdomme. Medvirker ved afgiftning af tungmetaller. Kilder: Paranødder, fisk, skaldyr, ølgær, bønner, mandler og frø, fuldkorn og brune ris og hvidløg.

Flour Styrker tænder, knogler, hud, hår og bindevæv. Kalciumflourid er den sikre form, som findes organisk i fødevarer. Kilder: Fisk, skaldyr og tang, havsalt, te, hyben, ost, fuldkorn, kød, æg, paranødder, grønt og frugt. Litium Er med til at vedligeholde den mentale balance. Betydning for kalium/natrium-balancen. Kilder: Havsalt, havalger, tang og timian. Bor Har betydning for opbygning og vedligeholdelse af knogler. Kilder: Bønner, nødder, mandler, frugt, bær og grønt samt vin.

Kilde: Lev sundt med vitaminer og mineraler af Henrik Dilling.

Læs mere om krom på s. 20

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 19


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor Sådan åbner chrom for cellernes sukkersluser Videnskaben har anerkendt chroms store betydning for cellernes optagelse af sukker og dermed et stabilt blodsukkerniveau. Læs her, hvordan stoffet virker... Hver eneste celle i kroppen anvender et internt kommunikationssystem, der regulerer cellens optagelse og udnyttelse af sukker fra blodet. Det er afgørende, at denne intracellulære signaludveksling virker, så cellen ved, hvornår den skal åbne for sluserne og lukke sukker (glucose) ind. Ellers bliver sukkeret i blodet og skaber blodsukkerproblemer. En del af forklaringen ligger i chroms indvirkning på det intracellulære molekyle, chromodulin: • Ligesom røde blodlegemers hæmoglobin binder sig til jern, binder chromodulin sig til chromioner inde i cellen. • Når chromodulin og insulin mødes, skifter chromodulin form og placering i cellen. Dette aktiverer en afgørende glucosetransportør, som hedder GLUT4 og primært findes i muskel og fedtvæv. Det er netop disse væv, som omdan ner mest glucose, da de er energikrævende. • Når GLUT4 er blevet aktiveret af chrom, flytter molekylet sig fra cellens indre og ud til cellemembranen, hvor GLUT4 nu tillader glucose at flyde ind i cellen. Her kan glucosen så omdannes til energi.

Normal chrom

Cr Cr

Cr Cr

1. Chrom optages fra vores kost og vandrer via blodbanen ud til vores celler, hvor det føres ind i cellens cytoplasma og kan binde til et protein, hvilket danner komplekset chromodulin. 2. Chromodulin vil binde til indersiden af insulinreceptoren og stimulere denne til øget effekt ved binding af insulin. 3. Binding af insulin til sin receptor vil sende et signal til en GLUT4-vesikel inde i cellen. 4. Når signalet er ankommet, vil vesiklen blive ført til cellemembranen og få indbygget GLUT4-kanalerne. 5. Glukose kan komme ind i cellen gennem GLUT4-kanalerne. 20 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Forskere har identificeret et af de tidligste stadier af type-2 diabetes til at være en blokering af GLUT4. Netop derfor er videnskaben interesseret i at finde nye strategier til at genaktivere GLUT4’s evne til effektivt at transportere glucose ind i cellen. Chrom (som organisk chromgær) er et rigtig godt bud på en sådan strategi. Det skyldes, at chrom foruden sit samarbejde med insulin har en direkte indvirkning på kroppens produktion af GLUT4 transportør-molekyler og derved har en virkningsmekanisme, som arbejder helt uafhængigt af insulin. Dette har især stor værdi, hvis man skal stimulere glucoseomsætningen i insulinresistente væv. Helt nye undersøgelser peger tilmed på, at chrom påvirker et helt andet signalsystem, som hedder p38 MAPK (p38 mitogen-aktiveret protein kinase), som kan øge cellernes optagelse af glucose uafhængigt af GLUT4-systemet.

Lavt chrom

Cr Cr

1. Der er ikke nok chrom i blodbanen til, at chromodulin bliver ”mættet”, og bindingen til insulinreceptoren virker ikke særlig stimulerende. 2. Insulinreceptoren kan godt binde insulinen, men kan ikke få sin besked ordentlig igennem til vesiklen med GLUT4. 3. Beskeden fra insulinreceptoren til GLUT4 er utilstrækkelig. 4. Kun få vesikler vil ”vågne” og flytte sig til cellemembranen. 5. Der vil være for få GLUT4-kanaler i membranen, og alt for lidt glukose kommer ind i cellen, hvorefter denne vil reagere med at sende et sultsignal ud i kroppen. MERE MAD!


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom ANNONCE

INGEN TROEDE, AT DET VAR MULIGT AT LAVE EN KAPSEL MED ØKOLOGISK FISKEOLIE FREMSTILLET UDEN KEMISK OPKONCENTRATION

Ny dans k økologis k fiskeo

I

dag kræver flere og flere mennesker økologiske fødevarer, men hidtil har ingen formået at producere en økologisk fiskeoliekapsel. Hos New Nordic har vi ledt med lys og lygte, for at finde en producent af en kontrolleret økologisk fiskeolie. Altid blev vi mødt med samme svar: ”Det ikke er muligt, da en økologisk fiskeolie skal være fremstillet af fisk, der kommer fra et miljø, der er kontrolleret, og fisken må kun selv spise økologisk”. Endvidere skal olien fremstilles uden anvendelse af kemisk opkoncentration og dette kan kun ske, hvis den friske fisk er koldpres-

set til olie umiddelbart lige efter, at den er slaget – altså mens den stadig er helt frisk. Men vi gav ikke op, og endelig fandt vi en dansk regnbueørredproducent, der var parat til at investere i de anlæg, der er nødvendige for at koldpresse den friske økologiske fisk til økologisk fiskeolie. Olien kommer i en økologisk kapsel og er dermed verdens første økologiske fiskeoliekapsel her i Danmark. Dansk Ørred™ er navnet på kapslen, og den er nu tilgængelig i Matas og helsekostforretninger over hele Danmark.

Hvor kan du købe Dansk Ørred™? Dansk Ørred™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostwww.matas.dk Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. butikker.

Det gode råd gør forskellen

Det gode råd gør forskellen

lie

DERFOR ER DANSK ØRRED™ SÅ GOD

1: SOM AT SPISE NYFANGET FISK Økologisk kontrolleret dansk fiskeolie som uden kemisk oprensning koldpresses direkte til den gode olie, lige efter, at den er fisket op af vandet. Så ren og frisk, at olien er næsten helt farveløs. 2: MANGFOLDIGHEDEN AF FEDTSYRER I PRÆCIS SAMME BALANCE SOM I DEN NYFANGEDE FRISKE FISK Kombinationen af fedtsyrer er helt unik i den fede nordiske ferskvandsørred. Dansk Ørred er koldpresset økologisk olie, hvor hele mangfoldigheden af fedtsyrer er bevaret, præcis som hos fisken i naturen. Det vil sige fuld spektrum omega. Modsat eksisterende fiskeolier på markedet er den altså ikke kemisk opkoncentreret på særlige fedtsyrer. 3: MED OMTANKE FOR NATUREN, FISKEN OG MENNESKET Bæredygtig og 100 % sporbar dansk produceret fiskeolie med lavt CO2-udslip. Dansk Ørred er et unikt gennembrud indenfor fiskeolie, da vi i hele fremstillingen drager omsorg for naturen, fisk og mennesker. sund-forskning - JUNI/JULI 2015 21


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor

Din krop elsker B-vitaminer Hud, øjne, lever og hår holdes sunde med B-vitaminer, ligesom de bruges til at opretholde et velfungerende nervesystem. B-vitaminer hjælper også kroppen med at omdanne kostens kulhydrater til den glucose, som bruges til energibrændstof. Af Rikke Agersted

Samarbejde virker bedst Uanset hvor meget godt der er at sige om de enkelte B-vitaminer, så kan de ikke stå alene, da de alle samarbejder med hinanden og andre stoffer i kroppen for at yde deres ypperste. De fleste ved nok, hvad der skal til for at bygge et hus. Der skal graves ud til et fundament, støbes, bygges, mures, lægges strøm og vand ind, tilsluttes det ene og det andet - og til sidst males og møbleres huset, lamper sættes op og vinduerne åbnes for at få lidt frisk luft. De færreste ville kunne bygge huset alene. Der er brug for en entreprenør, en murer, en tømrer, en elektriker, en VVS’er, en maler og mange andre. Alle er de specialiseret i en særlig del af byggeprocessen, og de er med til at sikre et brugbart, sikkert og robust hus, som er funktionsdygtigt. Præcis på samme måde virker B-vitaminerne og de andre vitalstoffer i kroppen gennem deres særlige egenskaber. Og lige så svært det er for maleren at male en væg, der ikke er bygget endnu, lige så svært er det for et enkelt B-vitamin at udføre sit arbejde, uden at de andre også er til stede i kroppen og gør deres del af arbejdet. Vegetarer og veganere i farezonen Nogle af B-vitaminerne findes primært i kød, og derfor bør vegetarer og veganere være særligt opmærksomme på at spise de vegetabilske fødevarer, de findes i. Det drejer sig om B2-vitamin, som primært findes i mælkeprodukter, æg, fisk, lever og nyrer samt B12-vitamin, som primært findes i kød, fisk, rogn, lever, æggeblomme, ost og mælkeprodukter. Både B2 og B12 findes også i små mængder i grøntsager, men det kan være svært at få nok ad den vej. B12 (cobalamin) er et af de mest komplekse mindre molekyler i naturen, og det produceres af bakterier; hovedsageligt dem, der trives i jord. Når planteædende dyr indtager disse bakterier med planteføden, lagres B12 i deres kød, hvorfra vi mennesker optager det. Vitaminet kan ikke produceres i det menneskelige fordøjelsessystem, da vi mangler de bakterier, der producerer det. B12-vitamin findes også i bakteriefermenterede sojaprodukter samt nogle tang- og algeprodukter, der har en bakterieholdig overflade. B12-vitamin optages i planterne gennem komposteret gødning og findes kun i meget små mængder i økologisk dyrkede bælgfrugter og andre grøntsager. Kødspisere skal også være opmærksomme B-vitaminerne findes i ubehandlet fuldkorn, kød, frisk frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, fisk og skaldyr. Kødspisere, der hælder til raffinerede fødevarer som hvidt brød, polerede ris, pasta 22 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom

og sparsomt med grøntsager, kan sagtens komme i underskud af de B-vitaminer, som netop findes i rigt mål i disse. Lever man af ensidig kost og fast food, er man i samme risikogruppe. B-vitaminer gode for hjernen Et forskningsforsøg fra 2010 viser, at B-vitaminer kan have en gunstig indflydelse på kognitiv svækkelse, som man bl.a. ser ved let Alzheimer. Her så man, at B-vitaminerne måske kan mindske skrumpningen af hjernen. Man har nemlig fundet ud af, at der tilsyneladende er en sammenhæng mellem udviklingen af Alzheimers sygdom og et højt homocysteinniveau i blodet. Behandling med B-vitaminer regulerer homocystein og kan måske være en del af en samlet behandlingsløsning. Der deltog 168 personer i forsøget, som blev delt i en B-vitamingruppe og en placebogruppe. I forsøget anvendte man B6, B9 og B12 i store mængder. Hjernen skrumper naturligt med årene Deltagerne fik en hjerneskanning før og efter forsøget, der forløb over to år, for at fastslå graden af hjerneskrumpning pr. år. Det viste sig faktisk, at placebogruppens hjerner svandt med gennemsnitligt 1,08 % årligt, hvorimod B-vitamingruppen kun havde en indskrumpning på 0,76 % årligt. Altså en mindskelse af skrumpningen på 30 %. For at fastslå, om forsøget holder på den lange bane, er man dog nødt til at lave flere undersøgelser. Det kan ikke anbefales, at man eksperimenterer med meget høje doser B-vitaminer på egen hånd. Men det kan være en god idé at forebygge sygdom ved at sikre sit daglige indtag af alle B-vitaminerne. (Kilde: Forskerne Smith AD, Smith SM, de Jager CA, Whitbread P, Johnston C, et al. (2010) har i rapporten: ”Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial. PLoS ONE 5(9))

Stærke B-vitaminer - også til vegetarer Har du brug for et tilskud af B-vitaminer, er Multi-B fra Biosym et af de stærke præparater på markedet. Det sikrer dig et velafbalanceret tilskud af alle B-vitaminerne og bør tages sammen med en multivitaminpille som Omnimin Pure, OmniVegan eller OmniX, så B-vitaminernes biokemiske medspillere også sikres. Multi-B er også registreret hos The Vegan Society.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 23


magnesium k jern b mangan d silicium d vitaminer De livsvigtige og mineraler a bor kalk e jod natrium zink forsfor

Sådan virker de enkelte B-vitaminer B1 (tiamin): Det optages i tyndtarmen og har betydning for omsætningen af kulhydrater og protein i kroppen og fungerer desuden som en antioxidant. Vitaminet har betydning for kroppens evne til at modstå stress og er formentlig med til at styrke immunforsvaret. B1 har en vigtig rolle i stofskifteprocesserne, da det bruges til at danne ATP, som alle kroppens celler bruger som energi. B2 (riboflavin): Er en antioxidant, der bekæmper frie radikaler i kroppen, ligesom det regulerer omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Riboflavin sørger desuden for at omdanne ilt til energi og har betydning ved produktionen af de livsvigtige fedtsyrer niacin, noradrenalin, seretonin, histamin og acetylkolin. Vitaminet hindrer også dannelsen af de skadelige prostaglandiner og leukotriner, som kan skabe betændelsestilstande og sammentrækninger i luftvejene. For at kroppen kan optage B6- og B9-vitaminerne skal de omdannes til en optagelig form, og B2-vitamin hjælper med i denne omdannelsesproces. Riboflavin er desuden vigtig for væksten og produktionen af røde blodlegemer. B3 (niacin): Indgår i en lang række processer af betydning for fødeomsætningen, herunder i nedbrydelsen af sukker i kroppen, fedtsyreomsætningen og energiproduktionen. Vitaminet forbedrer cirkulationen i kroppen og hjælper i dannelsen af sex- og stressrelaterede hormoner. B5 (pantotensyre): Vitaminet er med i dannelsen og væksten af nye celler, herunder sex- og stressrelaterede hormoner, som produceres i binyrerne, samt i nydannelsen af livsvigtige fedtsyrer. Vitaminet indgår desuden i co-enzymet A, som har en meget vigtig funktion ved omsætningen af kulhydrater, fedtsyrer og proteiner. Vitaminet er også en antioxidant med betydning for funktionen af B-cellerne, som har ansvaret for antistofproduktionen i immunsystemet. B5-vitamin er vigtig for at opretholde et sundt fordøjelsessystem, og det hjælper kroppen med at bruge andre vitaminer, særligt B2-vitamin.

24 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


svovl k betacaroten a flour e selen c d kalium klor c litium kobber krom

B6 (pyridoxin): Dannelsen af røde blodlegemer og udnyttelsen af selen kræver B6vitamin. Det indgår også i dannelsen af adskillige neurotransmittere, som er kemiske stoffer, nervecellerne bruger til at kommunikere med. B6 bruges til normal udvikling af hjernen samt hjernefunktionen og hjælper kroppen med at danne hormonerne serotonin, noradrenalin og melatonin. Hud, nervesystem, forebyggelsen af blodpladesammenklumpning og forbedring af immunforsvarets B- og T-lymfocytter er alt sammen afhængig af pyridoxin. B6-vitamin er en antioxidant og er som sådan nødvendig for optagelsen af B12-vitamin. Det er desuden med til at sikre produktionen af B3-vitamin samt hæmoglobin. B6 samarbejder desuden med B12 og B9 om at kontrollere blodets homocysteinniveau. Et højt homocysteinniveau relateres til hjertesygdom. B8 (biotin): Effektiviserer B-cellernes antistofproduktion og indgår i omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Biotin produceres naturligt i tarmen, ud over at det findes i en del fødevarer, og af denne grund kender man kun til eksperimentiel biotinmangel. B9 (folinsyre): Indgår i genopbyggelsen af nye celler; fx i dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven og milten. B9 er nødvendig for DNA syntesen, som styrer vores arv og bruges som skabelon for cellerne i deres daglige arbejde. B9 samarbejder med B12 og C-vitamin i fordøjelsen og udnyttelsen af proteiner. Folinsyre har også betydning for fostervæksten samt en normal udvikling. B9 samarbejder desuden med B6 og B12 om at kontrollere blodets homocysteinniveau. Et højt homocysteinniveau relateres til hjertesygdom. B12 (cobalamin): Betydning for produktionen af røde blodlegemer og en normal vækst. Vitaminet øger modstandskraften ved at påvirke B- og T-cellerne i immunforsvaret. B12 er et særlig vigtigt vitamin for opretholdelsen af sunde nerveceller og er desuden en vigtig faktor i produktionen af DNA og RNA, som er kroppens genetiske materiale. B12 samarbejder desuden med B6 og B9 om at kontrollere blodets homocysteinniveau. Et højt homocysteinniveau relateres til hjertesygdom.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 25


26 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


ANNONCE

Din tablet for normal hørelse Lillema syntes nogle gange, hun hørte brummende lyde og følte det blev sværere at høre folk omkring hende. Det gik ud over hendes gode humør og irritationen over det, voksede dag for dag.

Hørelsen drillede L

illema Paulson, 66 år, og hendes datter rejste for nogle år siden til Budapest på en forlænget weekendtur. Efter en sightseeing bustur med meget rumlen og larm begyndte Lillema at høre lyde i ørerne. Da hun kom hjem til Sverige kom det igen fra tid til anden – det tærede på humøret, og hun begyndte at føle en snært af ensomhed. Lillema er telefonsælger, og under en samtale med en af hendes gode kunder hører hun om kosttilskuddet Tone™. Kunne en tablet hjælpe med at bevare høreeven? Men ønsket om at bevare gode ører og leve et aktivt liv var større end tvivlen.

Mine veninder og mine kunder siger, de har fået den glade Lillema igen.

Derfor er Tone tabletten så god Tone kombinerer naturlige ekstrakter af ginkgo biloba og fyrrebark med magnesium. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god cirkulation og hørelse. Magnesium er særdeles vigtig for hørelsen, da magnesium har betydning for nerveledningen og nervesystemets funktion.

Hvor kan du købe Tone? Tone kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Overskud og livsglæde

Naturekstrakter og magnesium for ørerne

–Jeg er lykkelig over, at jeg tog Tone. I dag tænker jeg aldrig på problemer med ørerne. Med Tone nyder jeg at kunne følge med i hvad der sker omkring mig.

Føler du også, at du hører støj og lyde og har du svært ved at høre folk omkring dig? Det er typiske tegn på aldersrelateret høretab. Vi udsættes alle for støj i hverdagen.

Vidste du det?

Det kan være en impulslyd fra en eksplosion eller en konstant larm fra høj musik, trafiklarm, skrigende børn, maskiner osv. Med Tone tabletten kan du gøre noget for at modvirke alders- og kostrelaterede problemer med hørenerven.

Det gode råd gør forskellen

Det indre øre

Dit indre øre er en væskefyldt knoglestruktur, der er formet som en snegl. I sneglen findes ca. 30.000 hårceller (sanseceller), der bliver aktiveret af væskens bølgebevægelser. Hårcellernes bevægelser kan beskrives som siv i vandet – en let brise (et svagt lydtryk) giver bløde svaj i sivene, mens en storm (et kraftigt lydtryk) rusker og flår i sivene. Bevægelserne i hårcellerne omdannes til sidst til elektriske impulser, der via hørenerven sendes til hjernen. Magnesium bidrager til normal funktion af calciumkanalen i de fine hårceller, der registrerer lydfrekvenser i din øresnegl. Mangel på magnesium ødelægger funktionen af hårcellerne og hørenerven. Det kan resultere i, at du hører lyde, at din hørelse nedsættes, og at du nemmere får høretab på grund af impulsstøj. Jo ældre du bliver, jo mindre magnesium har du typisk i kroppen. Med alderen reduceres kroppens evne til at optage magnesium fra maden samtidig med, at udskillelsen af magnesium øges. Alkohol forringer også kroppens optagelse af magnesium. sund-forskning - JUNI/JULI 2015 27


SPOT PÅ VITAMINER OG MINERALER

Der diskuteres vidt og bredt og ofte med højrøstede stemmer, når talen kommer på brugen af kosttilskud. Danskerne er nærmest delt op i to lejre, fortalerne, som spiser deres vitaminer og mineraler året rundt, og modstanderne, som mener, at det er spild af penge. Hvad er egentlig op og ned på postulaterne? Af Marianne Palm

Har vi brug for vitaminer og mineraler som kosttilskud? Ja, siger vi, der behandler mange af de klienter, som lægerne ikke helt ved, hvad de skal stille op med. Ja, siger tusindvis af brugere af vitaminer og mineraler. Simpelthen, fordi vi som behandlere kan se, at tabletter og kapsler, hvis det vel at mærke er i en ordentlig kvalitet og dosis, virker på en hel stribe af problemstillinger. Og brugerne tager heller ikke fejl. Rapporterne tilbage til de holistisk tænkende læger og til andre behandlere viser, at hvis man er i tvivl om virkningen, så er man det ikke, hvis man stopper for en periode. For der dukker trætheden, det lave blodsukker, ubehaget fra musklerne eller smerterne måske op igen. Støtteterapi Fælles for de gode kosttilskud er, at de ikke kun hjælper til at dække eventuelle mangler, der er opstået, fordi man ikke altid lige får spist så sundt. De kan også bruges som terapi, altså hjælpe til i perioder af livet, hvor vi af alle mulige årsager har brug for noget ekstra. Enten fordi vi forbruger dem (fx ved øget travlhed fysisk og mentalt), eller fordi diverse sygdomme kræver ekstra støtteterapi for at komme ovenpå igen. Man ved, at børn, gravide og ældre har et større behov. Fordi der er brug for at vokse, eller fordi vi får sværere ved at optage vores mad.

28 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Men hvornår er man egentlig gammel? Er det altid dåbsattesten, der afgør det? Nej, siger vi som behandlere, vi kan jo se, at der sagtens kan være blege, skrøbelige, syge tyveårige, der har behov, og hvor tarmene måske pga. for meget IKKE-MAD skriger på ordentlige fødevarer og på kosttilskud i fx tre måneder, indtil den unge med den gamle krop får fyldt depoterne op. Vi ser også folk i alle mulige andre aldersgrupper, som måske ikke har været så heldige med de genetiske dispositioner. Hvor der er alt for meget sygdom i familien, og hvor man gerne vil bryde det uheldige mønster. Kan man gøre det ved at ligge sine kostvaner om? Ja. Og vil det hjælpe at tilføre en ekstra portion vitaminer og mineraler, indtil den måske lidt svage fordøjelse har fået et skud ekstra støtteterapi til at nedbryde maden bedst muligt? Ja. Og spæne uden om de arveanlæg, man gerne vil være foruden? Ja, det hjælper, og vi kan her på redaktionen slet ikke få øje på, hvorfor nejsigerne i medierne får så meget plads, når det dagligt vælter ind med den gode forskning på de essentielle vitaminer og mineraler.


SPOT PÅ VITAMINER OG MINERALER

Er du nejsiger, så læs videre… Måske er du så meget nejsiger, at du end ikke får læst en eneste linje i sund-forskning. Fordi vi siger så meget ja hele tiden. Det gør vi af mange gode grunde. En af dem er, at de fleste andre medier enten er nejsigere eller ignoranter. De gider/orker/har ikke lyst til at beskæftige sig med noget så kedeligt og besværligt, som hvad der sker på celleplan. Hvorfor mineraler fungerer som postbude, så alverdens processer i kroppen kan foregå. Eller hvordan der skal være krom til stede for at undgå diabetes.

Tør jasigerne tale med nejsigerne? Næ, også her på jasiden er der masser af ignoranter. Som helst ser verden et sted, hvor kosttilskud altid virker, og hvor vi blot skal spise x, y og z, så forbliver vi sunde og raske.

Det gider vi godt. Vi gider også godt at fremhæve den gode forskning og de sunde erfaringer, og så i øvrigt tie resten ihjel, altså de dårlige tilskud, som ja, medgivet, også findes på helsehylderne rundt omkring og især på det til tider vildfarne internet.

Men det er altså et forsøg værd. At spise et godt tilskud i en måned eller tre, for at se om det kan gøre en forskel for de mange dagligdagsskavanker, et moderne menneske futter rundt med. Uanset alder. Uanset arv. Og uanset om man er jasiger eller nejsiger.

Vi har valgt at beskæftige os med den gode, sunde forskning, vi gider godt at grave os helt ned på celleplan for at forstå, hvorfor nogle mennesker kan gå gennem hele livet storrygende og burgerspisende uden at fejle en pind, mens andre skal skæve til kalorietabeller og næringsindhold pr. milligram hver eneste dag for at undgå at blive for store, for blege eller for syge.

Ganske simpelt, prøv det! Men vælg dine produkter med omhu. Tal med en erfaren behandler eller med din helsekostbutik. Og vid, at det er støtteterapi, ikke mirakelmedicin. Selvom miraklernes tid ikke er forbi.

Det er desværre heller ikke tilfældet. Der findes masser af sygdomme og problemstillinger, der stort set er ligeglade med, om du har husket din daglige vitaminpille. Hvor det er meget mere alvorligt, end hvad en lille pille kan klare.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 29


Jordbær Fragaria x ananassa

Jordbær betyder sommer Mange af os forbinder friske jordbær med sommer, sol og varme. De søde, røde bær på de lave stauder prydet af små hvide blomster bliver dyrket i det meste verden. De danske jordbær er typisk af sorterne Honeoye, Sonata og Florence, der har en dyb mørkerød farve, og som i år kan høstes - eller selvplukkes fra starten af juni til udgangen af juli. En kort sæson, som vi skal huske at nyde.

Jordbærs egenskaber Ud over jordbærs sødmefulde smag har bærret et højt indhold af kalcium og C- og E-vitamin. Jordbær virker også vanddrivende, og derfor skal man blandt andet som gravid være opmærksom på ikke at spise for mange, selvom det er fristende. Nyd de sunde dejlige jordbær… også selvom det er med fløde. www.seges.dk/Nyheder/jordbaersaesonen.htm

30 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


sund-forskning - JUNI/JULI 2015 31


Lindrende liniment med æggeekstrakt En 145 år gammel recept mod ømme muskler og led er atter på hylderne i butikkerne. Der findes ingen studier på salven, men lutter gode erfaringer i hobetal. Tag på tur med ud på de syv have, gennem helsebrevkasser og ind under huden, hvor smerterne synes at blive lindret. Af Kristine Bindslev

Et af de ældste husråd mod ømme muskler og led er et ”æggeomslag”. I Naturlægebrevkassen skriver en læser ind og beder om et naturligt råd mod seneskedehindebetændelse. Svaret er, ”prøv en gammel og velafprøvet opskrift, som har hjulpet på mange forskellige former for inflammation”. Herefter følger en opskrift, hvori æg, terpentin og eddike indgår. Blandingen skal stå et par døgn, men hvis man ikke kan vente så længe, kunne læseren have købt den århundrede gamle opskrift færdigblandet og klar til at smøre på det ømme led i form af Arvids Universal Liniment. Universal betyder altomfattende, og hvis man ser et andet indlæg i Naturlægebrevkassen den 10. juni 1991, kan man da også netop læse følgende om Arvids Universal Liniment: ”Linimentet anvendes mod ømme muskler og led, infiltrationer i musklerne, stive led, forstuvninger og gigt. Det virker også mod soleksem, myggestik, fodsvamp, uro i benene og psoriasis. Smøres det i tindingerne, kan det desuden bedre migræne og hovedpine”. Kinesisk naturmiddel mod gigtsymptomer Arvids Universal Liniment er kendt så langt tilbage som til 1870, hvor den danske skibskaptajn Arvid af Nysted bragte opskriften hjem efter en af sine mange rejser til Østen. Sørejserne dengang var lange, besværlige og fysisk meget krævende, og besætningsmedlemmerne på fragtskibene måtte ofte i lange perioder bl.a. leve med smerter i muskler og led. Et af besætningsmedlemmerne klagede over store smerter i albuer og håndled, så ved anløbet til Kina lod Kaptajn Arvid ham tilse af en

32 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


kinesisk naturlæge. Besætningsmedlemmet blev behandlet med et kinesisk naturprodukt og fik gnedet de ømme håndled og muskler ind tre gange dagligt. Efter få dages behandling havde ledsmerterne fortaget sig så meget, at besætningsmedlemmet kunne genoptage sit arbejde på fragtskibet. Begejstret for den effektive behandling opsøgte Kaptajn Arvid lægen for at købe recepten af ham. Den kinesiske opskrift er siden gået i arv fra generation til generation i Arvid-familien. Æg, terpentin og eddike Kigger man ingredienslisten i linimentet efter, finder man tre velkendte komponenter. Æg, terpentin og eddike. Proceduren for salven er enkel, men tidskrævende. Æggeekstraktet udvindes ved, at man langsomt opløser ægget i sine bestandsdele med eddike og terpentinolie, hvorefter man udvinder og opsamler den masse, der forædles til den endelige råmasse. Det er en proces, der tager mellem seks til syv uger. Terpentin kender de fleste som et opløsningsmiddel, men terpentinolien har siden oldtiden været anvendt medicinsk mod gigtlidelser ved oral indtagelse i ikke-giftige mængder. Vegetabilsk terpentin fås især fra forskellige arter af fyrretræer. Ved indsnit i stammen bringer man træet til at afsondre en harpiksholdig olie, som opsamles, renses og destilleres. Det rensede produkt indeholder ca. 70 % harpikssyre og 30 % æteriske olier, hvor monoterpenerne alfaog betapinen udgør ca. 60 til 90 %. De er også til stede i olier af rosmarin og eukalyptus.

Clean living

Alt hvad du behøver, for at gøre livet lidt lettere - fra Digestif serien www.pukka.dk

Eddikesyre bruges som bekendt til konservering. Konservering betyder ”at bevare”. Men eddikesyre har også vist sig at hæmme dannelsen af de smertefremkaldende stoffer. Således bliver der ikke sendt smertesignaler til hjernen, og eddiken virker som en ”straks lindring” ved tør, kløende hud, solskoldning, insektbid eller eksem. Det er ligeledes en udbredt filosofi i alternative kredse, at en ubalance i kroppens pH-værdi forårsager gigtsymptomer. I 1961 opfandt Margaret Hills en kur mod slidgigt, der bestod af en kombination af cidereddike og honning, motion og epsomsaltbade. Æg har gennem århundreder været kendt som et naturmiddel mod smerter og stivhed i led - vel og mærke, når man fik det indvortes. Æggeskalmembraner indeholder stoffer med kendte fordele for slidgigtlidelser, herunder glucosamin, hyaluronsyre, chondroitin og kollagen. Nedbrydningen og beskadiget brusk frigiver syrer, der resulterer i smerte og stivhed. Glucosamin menes at nedsætte betændelse og hjælper med at gendanne ledbrusk. Hyaluronsyre hjælper med at fremme elasticitet. Chondroitin fremmer brusks elasticitet og bekæmper enzymer, der skader leddene. Kollagen er et protein, der findes i bindevæv. Arvids Universal Liniment er et 100 % rent naturprodukt, der fremstilles i Danmark. Det er godkendt som naturmiddel og består af natrium, calcium, kalium, magnesium, selen, jern og æteriske olier samt vitaminerne A, D, B2, E og essentielle fedtsyrer. Konsistensen er som en fugtighedslotion. Arvids Universal Liniment har ingen kendte bivirkninger, men kan du ikke tåle æteriske olier, skal du vælge noget andet.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 33


Psoriasis i hovedbunden Omkring 170.000 danskere er ramt af psoriasis, og cirka halvdelen lider af psoriasis i hovedbunden. Psoriasis er en kronisk, immunologisk hudsygdom. Sygdommen er kendetegnet ved rødme, kløen, hævelse og skældannelse, der skyldes en kraftigt øget celledeling i huden. Sygdommen er kronisk, og den kommer i periodiske udbrud. Af Cecilie Hartvig Klindt og Marianne Palm

Den mest udbredte forklaring er, at psoriasis er en arvelig eller miljøpåvirket hudsygdom. Men hvad der helt konkret får sygdommen til at opstå, hvordan den arves, er stadig uklart. Selvom der ikke er nogen videnskabelige beviser for, at kosten påvirker psoriasis, har undersøgelser vist, at det for nogle psoriasispatienter har en positiv effekt, hvis de skærer ned på omega-6-fedtsyrer eller mættede fedtsyrer, der findes i færdigretter, mælk, kød og ost, og i stedet spiser flere omega-3-fedtsyrer, der kan findes i fede fisk, i fiskeolier og i algeprodukter. Fedtsyrerne er væsentlige byggesten i opbygningen af celler og dannelse af signalstoffer og prostaglandiner. Når signalstofferne og prostaglandinerne er dannet ud fra omega-6-fedtsyrer, har de en tendens til at blive overaktive. Det påvirker psoriasis negativt. Det er ikke tilfældet ved omega-3-fedtsyrer. Det samme ses ved andre inflammationstilstande som fx eksem, gigt, overvægt etc.

Hvis du anvender spiseolie, salve eller creme, skal disse smøres på de angrebne områder ved at lave skilninger i håret, så olien, salven og cremen kommer i hovedbunden og mindst muligt i håret. Da det skal sidde i hovedbunden i mange timer for optimal virkning, er det en fordel at gøre det om aftenen, før man skal sove. Du kan eventuelt sove med en badehætte om håret. Du kan også anvende Bidro Gel, uden at den nødvendigvis skal virke hele natten. Smør et tykt lag på i et par timer fx før sengetid, og vask håret i Bidro shampoo, så gelen bliver skyllet ud.

Selve psoriasisudbruddet kan betragtes som en form for betændelsesreaktion uden bakterier. For at hæmme udbruddet sender kroppen ekstra mange hvide blodlegemer til det ramte område. De hvide blodlegemer gør, at psoriasispletten ”rødmer”, og der skal ikke skrabes meget i huden, før blodet pibler ud. Psoriasis forværres ofte i perioder med stor psykisk belastning og stress. Mange får deres første psoriasisudbrud efter en svær periode med følelsesmæssig stress – fx i forbindelse med dødsfald, skilsmisse og arbejdsløshed.

Psoriasis kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men lindres gennem forskellige behandlinger.

Tre nye produkter er Bidro Shampoo, Bidro Balsam og Bidro Gel. Hvor de to førstnævnte kan bruges af alle til daglig hårvask, er Bidro Gel især målrettet til psoriasis i hovedbunden. Smør gelen på, masser den grundigt ned i hovedbunden, lad den virke i tyve minutter. Anvendes to gange om ugen.

Vidste du, Gele royale, bidronningefoderet, kan virke blødgørende på hudenBidro Gel er også velegnet til eksem i hovedbunden. FÅ TILSENDT EN GRATIS PRØVE på shampoo og gel. Send adresse til sd@bidro.dk, eller læs mere på www. bidro.dk. Kilder: www.psoriasis.dk, www.videnskab.dk, www.hovedbund.dk

34 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


Tre pilesorters aktive stoffer er sammen med gele royal forklaringen på den gode virkning til psoriasis. De tre slags rødpile gror i Nordjylland, og det er Centret for Jordbrugsforskning på Fyn, som har hjulpet med at standardisere de aktive stoffer, så du er sikret et minimum af hjælpende stoffer til din hud og hovedbund.

Bidros cremeserie, også hårprodukterne, er fri for parabener, farvestoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, mineralske olier, paraffin, paraffinolier, silikoneolier, vaseline.

For at skællene skal fjernes, skal de først opløses og blødgøres. Det gøres nemmest ved at gnide et skælløsende middel eller en almindelig olie ind i hovedbunden. Salicylsyre som salve er et skælløsende middel. Salicylsyre findes i Bidro hårvask og Bidro gel, et dansk produkt med et højt indhold af de aktive stoffer fra pilebark.

Hvor hudceller normalt afstødes og udskiftes efter ca. 28 dage, tager det kun fire til otte dage for hudceller i de tykke psoriasispletter at nå fra hudens inderste lag til hudoverfladen.

For at få et godt resultat ved lokalbehandling af hovedbundspsoriasis må behandlingen oftest foregå i to trin – fjernelse af skæl og den egentlige aktive behandling.

Symptomerne på psoriasis i hovedbunden kan være alt fra tynde skæl og skællignede hudaflejringer til tykke skælflager. Det er ofte huden bag ørerne og hårgrænsen, der rammes.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 35


SPOT NATURLIGE PRODUKTER TIL SOMMEREN

TIL HUDEN Det er sommer og tid til solbriller, sand mellem tæerne, svømmeturene i havet og duften af grill. Sommeren byder på mange glæder, og det kan være rart både at være forberedt og have hjælpen lige ved hånden, hvad enten ferien bliver holdt i Danmark, eller turen går længere sydpå. Af Julie-Charlotte Plovst

Bekæmp appelsinhud indvortes og udvortes Anti-cellulitis lotion fra Anjo stimulerer blodcirkulationen, deponering af fedt og væskeansamlinger i underhuden. Indeholder urteekstrakter og bl.a. Capsicum (spansk peber), som øger mikrocirkulationen. Du kan koble lotionen sammen med Gotu Kola fra Pukka, et produkt, du tager i kapselform til at forbedre kollagen og blodgennemstrømning i huden. Gotu Kola er en urt, der har været brugt længe i Asien - både som urtemedicin og som en grøntsag ved middagsbordet. Tag en kur med begge produkter i et par måneder. På s. 19 i //mig// kan du lære de to produkter endnu bedre at kende

(vend magasinet på hovedet).

Aloe Vera - også mens du solbader Det er ikke altid, at vi lige er opmærksomme på solens skarpe stråler. Sørg derfor for at smøre dig ind i en god sollotion, der beskytter mod både UVA og UVB stråler. Det gør Avivirs aloe vera sollotion, der har en kombination af højt indhold af økologisk aloe vera (70 % Activ Aloe®), plejende vegetabilske olier og beskyttende E-vitamin. Sollotionen modvirker soleksem, styrker hudens eget forsvar og genopbygning. Du kan bruge den til både børn og voksne. Den er vandafvisende, svanemærket, biologisk let nedbrydelig og i en miljøvenlig emballage. Læs mere om den gode effekt af aloe vera før, under og efter, at huden har været udsat for solens stråler på s. 6.

Hvidløg til lidt af hvert Har du fået myggestik, er du blevet bidt af en flåt, har du svamp mellem fødderne eller halsbetændelse? Så er Garcin Rescue Spray fra Anjo en god hjælp at have ved hånden. Den indeholder allicin fra hvidløg, der har bakteriehæmmende egenskaber. Spray direkte på det udsatte sted morgen og aften. Søg på ”allicin” på www.sund-forskning.dk for at finde mere information.

Homøopati mod eksem Fidesan fra Heel er et homøopatisk salvepræparat, du kan bruge til alle former for eksem. Den virker fantastisk godt og er homøopatiens svar på binyrebarkhormon. Fidesan indeholder planten Cardiospermum halicacabum, der har betændelseshæmmende og kløestillende egenskaber. Læs artiklen “Det klør!!! Er der et alternativ til salve med binyrebark?” af heilpraktiker Thomas Kjærsgaard på side 32 i //mig// (vend magasinet på hovedet).

36 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


Konkurrence

Læs meget mere om Zenbevs virkninger på s. 22 og på s. 61.

Du har mulighed for at vinde en bøtte med Zenbev kakao. Du kan bruge den til eksamensangst, til nervøsitet eller til at fremme en god nattesøvn. Udsalgsprisen er kr. 219 pr. stk. Rækker til cirka en måneds forbrug.

Spørgsmål: Indeholder Zenbev græskarkerner?

Konkurrenceregler Er du blandt en af de fire heldige vindere af Biosentials produkter, får du direkte besked. Svar på spørgsmålet, og send dit svar til konkurrence@sund-forskning.dk. Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver svaret på bagsiden sammen med navn og adresse. Send konvolutten til DOThouse mediagroup, Carl Jacobsens Vej 20, opgang 20, 2.sal, 2500 Valby. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. august 2015 (gælder kun i Danmark). sund-forskning - JUNI/JULI 2015 37


SPOT NATURLIGE PRODUKTER TIL SOMMEREN

TIL MAVEN Få en glad feriemave Forestil dig at dine tarme er som et blomsterbed. Hvis de er fulde af sunde, fine blomster, er der ikke meget plads og lys til, at ukrudt kan få fodfæste. På samme måde er tarmens overflade beskyttet af gode bakterier, der holder de sygdomsfremkaldende i skak - der er simpelthen ikke mad og plads nok til begge. Fyld derfor tarmene med de gode bakterier, så du undgår dårlig mave på ferien. Maxiflor fra Natur-Drogeriet har 11 forskellige mælkesyrebakterier, kapslerne er mavesyrebeskyttet, og en kapsel dagligt indeholder fire milliarder frysetørrede, levende mælkesyrebakterier. Er din mave på ferie eller afveje? Tag mælkesyrebakterier til både den hårde og tynde mave, se videoen på www.sund-forskningonair.dk/#!probiotika/c55c.

Undgå svamp i tarmen, underlivet og på fødderne Det er let at få svamp, hvis sommeren byder på alkohol, sukker, vådt badetøj og fugtige tæer. I mørke, varme og fugtige miljøer, specielt vores slimhinder, trives Candida-svampen godt. Garpro 3 i 1 fra Anjo indeholder en kombination af fem forskellige nyttige probiotika, prebiotika og allicin. Allicin er det aktive stof i hvidløg, som hæmmer svampe- og bakterievækst. Du støtter den naturlige mikroflora samtidig med at bekæmpe svampen. Se sund-forsknings videoer om mælkesyrebakterier på www.sund-forskningonair.dk/#!probiotika/c55c. Søg på ”allicin” på www.sund-forskning.dk.

Grill og alkohol? Hjælp din lever på vej, og undgå sure opstød Sommeren er normalt forbundet med sundhed, men det kan nu også være en ekstra udfordring for leveren, som skal klare ekstra mange grillaftener og måske lidt mere alkohol. Her er Active Liver en god hjælp, da det indeholder nogle af de bedste leverurter. Det indeholder marietidsel, artiskok og mælkebøtte, som hjælper kroppen med at nedbryde fedtstoffer og er med til at skylle vandopløselige affaldsstoffer ud af kroppen. Mens leveren afgifter, kan Gastro Gel afhjælpe sure opstød, som kan være resultatet af fed mad og alkohol på de sene sommeraftener. Bio Drain er ligeledes en urtebaseret afgifter, der hjælper med at udskille fedtstoffer og bedrer fordøjelsen - og afhjælper desuden væskeophobninger i fødder og ankler. Alle tre produkter er fra New Nordic.

Får du vitaminer og mineraler nok gennem sommermaden? Måske spiser du let og friskt her i sommermånederne, eller måske ryger der lidt for mange grillpølser ned. Er du i tvivl om, hvorvidt din sommerkost er næringsrig nok, så suppler med vitaminer og mineraler. Omni Pure fra Biosym er en optimal multivitamin, der indeholder 27 vitaminer, mineraler og sporstoffer. Omni Pure er fri for animalske ingredienser og er vegetarisk certificeret. Indtag 1-2 tabletter om dagen, og kom næringsfyldt gennem sommeren. Læs også temaet på s. 9 om de livsvigtige vitaminer og mineraler, der har betydning.

38 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


AVIVIR Aloe Vera - hjælper hele familien! AVIVIR Aloe Vera Gel og Gel Spray Sprukne brystvorter

Småskrammer

Insektbid

Røde numser Sprukne læber

Køler, giver lindring og virker reparerende på huden ved solskoldet hud, soleksem, insektbid, små skrammer og andre hudirritationer. Anvendes af børn og voksne. Til pusletasken, strandtasken, sportstasken, handskerummet i bilen, i køkkenet eller bare i lommen. AVIVIR Aloe Vera Gel og Gel Spray er førstehjælp til hele familien.

Solskoldning

Rødme og knopper efter barbering

Soleksem 590

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

028

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteket eller på internettet.

Kunne du tænke dig at hjælpe mennesker med sund kost og livsstil? Lene Hansson tilbyder kostvejleder uddannelse til dem, der brænder for kost og sundhed samt formidling af dette. Danmarks eneste uddannelse som kostvejleder, der også tilbyder praktik og hvor du lærer at håndtere klienter i vejledningsforløb! Emner du undervises i er bl.a. syre/base balancen, kostkombinering, energimad, blodsukker balancen, humanernæring, livsstilssygdomme, næringsberegninger, næringsbehov, opbygning af kostplaner og beregninger af næringsstoffer i forhold til individuelle behov, samt en klient til et praktikforløb, hvor du er vejlederen og Lene Hansson er supervisor.

Start Der er uddannelsesstart i både Januar og August. Infoaften Der afholdes gratis informationsaften både i København og Silkeborg. Find datoer på www.lenehansson.dk

Kontakt info@lenehansson.dk eller læs mere på www.lenehansson.dk om undervisningsprogram, datoer og tidspunkter m.m.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 39


Når mavesyren bobler over De fleste har prøvet at have halsbrand eller sur mave efter indtagelse af måltider med fedt, krydderier eller alkohol. Selvom det ikke er alvorligt, er symptomerne ret så generende, så lyt med, for du kan selv gøre en masse for at forebygge og lindre. Af Kristine Bindslev

Halsbrand, også kaldet for refluks, opstår, når mavesyren løber tilbage til spiserøret og eventuelt helt op i svælg og mund. Det føles som en sviende eller brændende fornemmelse i mellemgulvet og bag brystbenet. På engelsk hedder halsbrand netop heartburn. Men ubehaget kan stråle helt op mod halsen. En anden lidelse ved for megen mavesyre er sur mave, også kaldet dyspepsi. Sur mave viser sig ved smerter og ubehag i den øverste del af maven. Ved sur mave kan man samtidig have en øget tendens til halsbrand og sure opstød. Præparater ved lidelser, der er relateret til mavesyren, er syreneutraliserende midler, antirefluksmidler, sekretionshæmmende midler og slimhindebeskyttende midler. Men medicinen kan have en række uheldige bivirkninger ved langvarig brug.

40 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


Når envejsventilen er i stykker Mavesyren løber op i spiserøret, og evt. helt op i svælg og mund, når spiserørets lukkemuskel er i udu. Musklen har til opgave at lade maden passere ned i mavesækken og samtidig sikre, at det sure maveindhold ikke løber tilbage i spiserøret. Systemet fungerer som en slags envejsventil. Hvis envejsventilen ikke fungerer ordentligt, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret. Tendensen øges, hvis mavesækken indeholder megen mavesaft eller mad, eller hvis der samtidig er noget, der klemmer på mavesækken.

Syrehæmmende medicin tilter den naturlige balance Midler, der nedsætter produktionen af mavesyre, kan virke uhensigtsmæssige af flere grunde. For det første er mavesyren nødvendig for en ordentlig fordøjelse. For det andet er mavesyren kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden. Mangel på mavesyre øger altså risikoen for parasitter og infektion med bakterier, fx Helicobacter pylori, der normalt har svært ved at vokse i maven, når syreproduktionen er høj nok. For det tredje forskubber man en naturlig balance. Når man bremser mavesyreproduktionen, vil kroppen reagere ved yderligere at øge produktionen. For det fjerde indeholder syreneutraliserende midler aluminium og bør derfor ikke tages i længere perioder, da aluminium i store vedvarende mængder er skadeligt for blandt andet hjernen. Sluk branden naturligt Hvordan fjerner man de irriterende gener ved halsbrand og sur mave uden at forstyrre kroppens intelligente balance? Man tager til de norske bjerge og finder dolomitkalk, og så blander man det med frugtfibre. Kombinationen af kalken og magnesium sammen med frugtfibre, også kaldet pektin, er effektiv. Det virker med det samme, og det virker længe. Det er netop, hvad man har gjort i produktet Gastro Gel. Gastro Gel indeholder 200 mg frugtfibre, 400 mg dolomitkalk og calciummagnesium karbonat og ingen aluminium. Læg låg på syren Når pektinen kommer i kontakt med mavesyren i mavesækken, skummer det op og danner et lag pH-neutralt skum. pH-værdien sænkes ved hjælp af kalken og magnesiummet. Skummet lægger sig i den øverste del af mavesækken og danner en barriere. Her virker det som et naturligt låg mod mavesyren. Presses mavesækkens indhold opad, er det det neutrale skum, som løber op, og det virker blot beskyttende. Kalken og pektinen virker præcis der, hvor det gør ondt og forrykker ikke kroppens naturlige mavesyreproduktion. På den måde kan fordøjelsen og immunforsvaret i maven forløbe uforstyrret. Studier har vist, at 50 % af det pH-neutrale skum stadig virker i mavesækken efter tre timer. Det tager i alt fem timer, før skummet er fordøjet og har forladt mavesækken, forudsat at forsøgspersonerne ikke spiste yderligere i de fem timer.

Gravide har ofte halsbrand, fordi den ændrede hormonbalance gør spiserørets lukkemuskel slappere. Samtidig presser barnet mavesækkens indhold op i spiserøret. Gastro Gel er en naturlig måde at komme halsbranden til livs. Tag lægen med på råd Problemer med mavesyre kan føre til mere alvorlige sygdomme som mavesår (ulcus) og spiserørskatar. Hvis man har halsbrand over en længere periode, kan spiserøret blive irriteret og betændt og give spiserørskatar, som er en slimhindebetændelse, der undertiden opstår nederst i spiserøret som følge af gentagne tilfælde af mavesyrerefluks. Det bedste, du kan gøre mod halsbrand og sur mave, er at forebygge Hvad kan du selv gøre? • Spis langsomt, og tyg maden grundigt • Undgå store, specielt fedtrige måltider • Spis ikke de sidste tre timer før sengetid • Undgå alkohol og tobak • Undgå fødemidler, der erfaringsmæssigt forværrer • Undlad at bruge smertestillende medicin med acetylsalicylsyre eller ibuprofen • Hæv sengens hovedgærde 15-20 centimeter • Undgå stramt tøj • Undgå tobak. Tobak hæmmer lukkemusklens funktion • Undgå chokolade, kaffe og alkohol, da de hæmmer lukkemusklens funktion • Vær opmærksom på forstoppelse. Ved forstoppelse er der øget tendens til mavesyrerefluks • Tab nogle kilo, hvis du er svært overvægtig • Hvis du skal have en lur lige efter maden, så snup den siddende i en lænestol

Gastro Gel fra New Nordic neutraliserer for meget mavesyre, og samtidig lægger det sig som et slimet skumlag oven på maveindholdet, og det er så det pH-neutrale skumlag, der løber op i spiserøret, hvor det også beskytter.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 41


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_1114

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk

S


Spørg eks Spørg eksperterne

Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og vi vil tilstræbe, at alle får direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Smerter hver dag efter trafikulykke Kære Marianne Jeg er 45 år og har for fire år siden været ude for en voldsom trafikulykke. Her fik jeg knust mit bækken, ødelagt nogle ledbånd hist og pist, og smerter er stadig en del af min dagligdag, selvom det heldigvis går fremad. Jeg vil allerhelst undgå smertestillende midler, for jeg får løs mave af dem og vil ikke tage mavesårsmedicin. Jeg træner en del, går bl.a. til pilates, så det er ikke fordi, jeg sidder derhjemme og lader smerterne bestemme over mig. Jeg vil gerne have min krop tilbage og en hverdag uden smerter. Kan du hjælpe mig? Susanne

Marianne Palm Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Kære Susanne Det er dejligt at høre, at du gør så meget som muligt for at undgå smertestillende medicin. For ja, der kan være en del bivirkninger forbundet med det, og derfor kan det være en fordel at prøve noget andet. Du kan måske ikke få din gamle krop tilbage, men en ny, som fungerer bedre, end du oplever lige nu. Smerter plejer jeg at dele op i de gode og de dårlige. De gode opstår efter træning, hvor man er træt og øm på ”den herlige måde”. De dårlige er alle dem, som måske stammer fra dine skader, hvor smerterne sikkert indimellem opstår ud af det blå, eller hvis du ikke hele tiden er opmærksom på, hvordan du sidder, går og står. Det giver jo træthed i sig selv, og her er mit forslag til en kur, som mest af alt handler om at få fjernet de inflammationer i muskler, sener og led, som du tilsyneladende mere eller mindre uophørligt har. En inflammation er kendetegnet ved, at vævet er hævet, ømt, rødt og varmt. Det er ikke bare uhensigtsmæssigt, det er kroppens forsøg på at fjerne det lokale problem, og smerterne får dig samtidig til at skåne det pågældende område. Men på sigt, så vil man gerne sige farvel og tak til en del af smerterne, og du kan prøve følgende kur. Der findes mange andre løsninger, men prøv følgende, der alle hører til i den inflammationshæmmende og dermed smertestillende afdeling: Bio Marin, som er inflammationshæmmende. Fortodol S, som med sit indhold af bl.a. gurkemeje er smertestillende. Den nye variation på helsehylderne er lettere optagelig end den gamle version, læs mere på side 56. Avosol, som virker mest i leddene, men også rundt om små og store led. Arvids salve, en gammel kending fra husapoteket, som smøres på de ømme områder. Magnesium spray bruges til de muskler, der måske kramper op, eller hvor der konstant er myoser i, mens Magnesium Diasporal fra Biovita kan gøre en forskel indefra. Tag det hele som en kur i minimum en måned, men gerne i tre måneder.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 43


Spørg eks Spørg eksperterne Er du bange for at flyve? Det er normalt at være bange eller nervøs for at flyve. Det er, naturligvis, fordi det er unaturligt for os, og derfor skal vores alarmberedskab virke, ved at vi bliver bange i en eller anden grad. Mennesker er meget ens og dog meget forskellige på en gang, nogle er nærmest frygtløse og udviser total dødsforagt, andre er rigtig gode til at skjule, at de er bange, og så er der dem, som er så bange, at de aldrig kunne drømme om at sætte sig ind i en flyver. De, som har størst risikoadfærd, og som typisk er mest cool, er mænd med højt testosteronindhold i blodet. Årsagerne til flyskræk er mangfoldige. Min erfaring er, at de som er mest bange for at flyve, er dem, som er mest traumatiserede i deres liv, typisk i deres opvækst, og naturligvis dem, som har været ude for diverse ulykker. Men der er også mennesker, som har haft en traumatisk oplevelse med flyvning, fx ved flyveture med stærk turbulens, hvor de måske troede, at flyet ville styrte, eller hvis man har fulgt dækningen af et flystyrt i medierne eller på film. Langvarig stress kan udløse såkaldt stressangst, det ses ofte i forbindelse med dårlig søvn forårsaget af stress og bekymring, fordi man er kommet i for højt et gear og ikke er i stand til at geare ned igen. I kølvandet på det kan angst optræde i forskellige former.

44 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Henrik Dilling Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat henrik.dilling@sund-forskning.dk

Vigtigt er det dog at understrege, at det altid er individuelt, hvad vi er bange for og hvorfor. I behandlingen med TFT af flyskræk, vil det hurtigt vise sig, hvad der ligger til grund for skrækken. Når årsagerne er fjernet, er der en stor sandsynlighed for, at det bliver let og ligefrem behageligt at flyve. Eller det bliver dæmpet så meget, at det er nemt at holde ud. Vi kan tænke os ind i angst, og vi kan tænke os ud af angst. Men det kræver naturligvis bevidsthed og metode, fx selvbehandling med Tankefelt Terapi, at kunne tænke sig ud af angst og ind i fred og lethed. I forbindelse med TFT behandlinger for flyskræk lærer man også selv, let og enkelt, at anvende metoden. TFT er en let anvendelig metode udviklet af Roger Callahan for mere end 30 år siden. Callahan, som var psykolog, sammensatte elementer fra kinesiologien med en psykologisk/coachende tilgang. Ved at banke (eller tappe) på specifikke akupunkturpunkter, og foretage hjerneafbalancering, fandt Callahan ud af, at fobier og angsttilstande meget hurtigt, og i de fleste tilfælde, blev opløst i løbet af en til fem sessioner. Metoden har bevist sin effektivitet via erfaringer samlet ind fra terapeuter verden over.


sperterne Kig bagud, hvis du er stresset og udbrændt

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

Stress, udbrændthed og langtidssygemeldinger er blevet almindeligt i dagens Danmark. Stress er årsag til tabt produktivitet, nedsat funktionsevne og alvorlige somatiske og psykiske helbredsproblemer. Den tyske psykiater og psykoterapeut Michael Hase har forsket i at finde effektive behandlinger af stress og udbrændthed. Ud over en række fysiske, livsstilsmæssige og medicinske tilgange har Hase fundet, at EMDR terapi er et ideelt værktøj i behandlingen af stress og udbrændthed. Alle kan blive ramt af stress og udbrændthed Ofte har stress relation til stressende, modsætningsfyldt eller forandret arbejdssituation, men det må også ses i samspil med den enkelte persons særlige historie, reaktioner og handlinger. Det kan være kritiske hændelser sammen med stressende livsomstændigheder, der udløser stress. Hase nævner, at man kan se fællestræk mellem traumatisk stress og stressende livsbegivenheder, der kan udvikle sig i en proces, der kan ende med udbrændthed. Den måde, som stress viser sig på, hænger sammen med den stressedes personlighed, de krav, der stilles til ham i vigtige situationer samt hans sociale sammenhæng og forhold. Hovedsymptomer: vrede, tab af indføling over for andre, kognitive forstyrrelser, social tilbagetrækning, utilfredshed med sig selv. Andre symptomer er: angst og panikangst, søvnforstyrrelser, udmattelse, kroniske rygsmerter, tab af sexlyst, tinnitus og anspændthed. Vejen til at forhindre udbrændthed er iflg. Hase: 1) Begrænsning af arbejdsstress - lære at distancere sig fra arbejdssituationen. 2) Social balance - skabe god balance mellem familieliv, fritidsliv og arbejdsliv. 3) Gode og hjælpende ritualer. I EMDR terapi ved stress og udbrændthed arbejdes der med de stressende erindringer, som klienten har i forbindelse med det aktuelle problem fx på arbejdet. Hvis Karls’ stress hænger sammen med, at hans leder har talt sårende til ham, er det vigtigt, at der arbejdes konkret med denne hændelse. Stress på arbejdet kan ligeledes aktivere erindringer om gammel stress eller andre traumatiske erindringer. Hos Karl kan lederens ord erindre ham om, at han blev mobbet i skolen. Ubehagelige oplevelser, som han aldrig havde fået bearbejdet. Så stress skal ikke altid behandles som en her-og-nu-terapi, der skal også kigges baglæns til andre hændelser, som man ikke, da de skete, ville kalde for stressrelaterede, men alligevel senere i livet kan være med til at udløse sygemelding på jobbet. Læs om EMDR på www.EMDR.dk

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 45


Spørg eks Spørg eksperterne Rikke Godthjælp

Bettinna Delfs

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Drømme og mareridt Hvorfor drømmer jeg så meget? Og kan akupunktur hjælpe, for jeg bliver så træt i de perioder, hvor jeg drømmer. Når vi drømmer, er det fordi, vores sjæl ikke kan finde hvile - på kinesisk Shen. Vores Shen skal forankres, så vi får en drømmeløs og rolig nat og vågner op friske og udhvilede. En god søvn afhænger af en sund og rolig Shen. Vores kost og fordøjelse kan have en stor indflydelse på, hvordan vi sover. Om natten skal hele vores system regenerere, så vi kan fungere igen næste dag. Hvile er altså vigtigt for kroppen og også for fordøjelsen. Hvis vi spiser for sent, vil maven og tarmene ikke kunne arbejde med maden. Det samme gælder, hvis vi spiser i uro og ikke får tygget maden ordentlig. Man skal give sig tid til at ”slå mave”, så fordøjelsen kan nedbryde den mad, man lige har indtaget. I Kina siger man, at man er mest yang - varm og aktiv om dagen - og mest yin – kølig og rolig om natten. Hvis vi spiser mad, der varmer, altså stærk mad, fx indisk eller thailandsk mad om aftenen, kan det gøre kroppen for varm og urolig, til at Shen kan finde hvile. Anden mad, der varmer, er fx frituremad, såsom pomfritter og chips etc. Følelser som vrede, frustration, stress, angst og bekymring kan på forskellig vis gøre, at Shen ikke finder hvile. Det samme gælder indtag af alkohol og forskellig medicin. Denne form for hede i kroppen kan gøre det svært at falde i søvn og give nattesved. Man vil sove uroligt og bevæge sig meget i sengen. Vores blod og væsker er med til at køle og regenerere vores krop. Hvis vi mangler blod, resulterer det ofte i drømme, vi ikke hus-ker, men vi er stadig udmattede, når vi vågner. Blodmangel kan skyldes mangel på ernæring, der styrker blodet, kraftige menstruationer, operationer eller andet, hvor man har mistet meget blod som fx bloddonor. Uro og drømme, man ikke husker, kan også komme af overdreven brug af computer. Sluk derfor din skærm en times tid, inden du skal sove. Der er altså mange grunde til, at vi drømmer. Akupunktur kan hjælpe med at balancere din Shen, din fordøjelse og også din stress, men intet hjælper i længden, hvis du ikke også ændrer din livsstil samtidig. 46 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Kære Bettinna Jeg er en 45-årig hårdtarbejdende, enlig mor til tre børn. Jeg mistede min mand for nogle år siden, hvilket har gjort, at jeg ikke får motioneret. Samtidig har jeg trøstespist og taget ti kilo. på. Jeg kan ikke overkomme de store livsstilsændringer, men vil gerne lidt i gang med at gøre noget godt for mig selv. Har du nogle meget simple råd? Hilsen Anne Kære Anne Hvor godt du nu har lyst til at gøre noget for dig selv. Her lidt råd til både træning, der former din krop, lidt til det mentale og til kosten. Kilden til overskud - Gå i seng kl. 22.00 Mellem klokken 22.00 og 02.00 er blodets indhold af stresshormonet cortisol lavest. Det er her, kroppen kan få den bedste dybe kvalitetssøvn. Samtidig er indholdet af væksthormon og andre „reparations-hormoner” højest. Dvs. at både kroppen og det mentale regenererer på sit højeste i dette tidsrum. Sov gerne otte timer hver nat. To hurtige opstrammere Flyvende - styrk kroppens forside og arme/skuldre Stå på alle fire med tæerne bøjet ind under dig. Forberedelse: Knib bækkenbunden sammen på en indånding, pres navlen lidt ind mod rygsøjlen på en udånding, samtidig med at du løfter knæene fem centimeter fra gulvet. Hold spændingen let under øvelsen. På en udånding: Skyd ryggen, pres navlen helt ind, samtidig med at du strækker armene. På en indånding: Slip i ryggen, samtidig med at du bøjer i armene. Svævende – styrk kroppens bagside og din holdning Lig på maven med armene 90 grader ud fra kroppen. Forberedelse: Knib bækkenbunden sammen på en indånding, læg kønsbenet mod gulvet på en udånding, og hold spændingen under øvelsen. På en udånding: Løft begge arme og højre ben, og kig mod venstre. Indånding: Sænk langsomt højre ben, uden at kønsbenet slipper kontakten til gulvet. Spis som en ko – GRØNT Når vi får for meget syredannende mad via bl.a. sukker, kød, mælkeprodukter, juice og alkohol og brød af dårlig kvalitet, holder kroppen både på fedt og væske for at beskytte vævet mod syren. Der er ikke absolut noget galt med et stykke brød eller lidt skyr, men det er mængden af syredannende mad, vi får i forhold til basedannende, som hovedsageligt er grøntsager. Vand er basisk, og det får de fleste mennesker for lidt af. Drik mindst to liter om dagen. Du kan læse mere om en basedannende mad og hente opskrifter på www.livingacademy.com under Living Alkaline.


sperterne Sov i mørke

Søde drømme

Marianne Palm Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Sov godt Drop krimien på diverse elektroniske skærme

Kære Marianne Jeg har haft stor glæde af at bruge eye q til mit barnebarn, som var meget urolig i det første skoleår, men bare i løbet af få uger fik det meget bedre med at blive siddende på rumpetten. Nu er det så mig, det gælder. Jeg sover uroligt om natten, vågner alt for ofte og føler efterhånden, at det gør min hverdag sværere. Har du ikke lige lidt gode råd? Mormor Kære Mormor Dejligt at høre, at dit barnebarn har fået det bedre, og mon ikke det også kan lade sig gøre for dig? Tre gode råd: eye q mind, ja, du læste rigtigt, du kan nu få eye q, som er afstemt til den modne og voksnes hjernes behov. Læs mere på s. 31 i //mig//. (vend bladet på hoved). Zenbev fra Panacea til at sove på sammen med InRest fra Bidro, begge før sengetid, og ja, det virker for de fleste – husk at sove i mørke, og drop krimien på diverse elektroniske skærme. Du kan læse meget mere på hjemmesiden, www.sund-forskning.dk.

HAR DU MAVEPROBLEMER? SÅ PRØV MED

GASTROFORM

TM

MOD MUSKEL-OG LEDSMERTER

ANVENDES VED FORVRIDNINGER OG FORSTUVNINGER MUSESKADER

Indeholder testet Propolis,Bukkehornsfrø der medvirker til at stabilisere mavens PH. Højt fiberindhold (9g kostfibre pr. 100g). Lakridsekstrakt.

OVERBELASTNING AF MUSKLER OG VÆV MYOSER SENESKEDEHINDEBETÆNDELSE BID FRA MYG, BIER OG INSEKTER FIBERSPRÆNGNINGER SMERTER EFTER FALD OG SLAG

UNIVERSAL LINIMENT Arvids Liniment er let at bruge udvortes.

Gastroform er et dansk produkt der produceres i Danmark i lægemiddelcertificeret virksomhed Yderligere oplysninger kan fås på telefon 47 10 01 64 og på www.danasan.dk Forhandles af Matas, helsebutikker og på apoteker.

Påsmør linimentet direkte på det inflammeret område. De aktive stoffer trænger hurtigt ind og lindrer. Behandles efter behov og op til 3 gange dagligt i perioder op til 14 dage. ARVIDS LINIMENT DANSKERNES FORETRUKNE GENNEM 40 ÅR Forhandles hos HELSAM og udvalgte butikker

ARVIDS LINIMENT I MERE END 40 ÅR

Arvids ApS, Merkurvej 2, 4200 Slagelse

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 47


Antioxidantkontroversen

Tobias Schmidt Hansen Læge med speciale i urter, vegetar- og veganerkost. tobias.hansen@sund-forskning.dk

Der går sjældent lang tid imellem, at der dukker en ny artikel op i medierne om antioxidanter, og oftest er de ret modstridende. Enten har man fundet, at de på forunderligvis kan afhjælpe alvorlige lidelser, andre gange, at de er direkte sundhedsskadelige. Forvirringen er forståelig, da forskningsresultaterne på området også har været modstridende. Det har længe været kendt, at en diæt rig på frugt, grønt, bønner og fuldkornsprodukter beskytter imod en lang række af sygdomme, og da antioxidanterne, der stort set kun findes i planter, blev opdaget, var der en udbredt opfattelse af, at man nu vidste hvorfor. Teorien, der blev udformet i 1950’erne, er, at celler primært ældes og går til grunde på grund af skader på deres DNA fra frie radikaler, som er en gruppe skadelige stoffer, der bliver dannet, når celler producerer energi. Antioxidanter er stoffer, der kan modvirke problemet. De livsforlængende frugter og grønsager versus kosttilskud Først blev antioxidant-vitaminerne A, C og E identificeret, og der gik ikke længe, inden at salget af disse på verdensplan blev til en milliardindustri. Håbet var, at indtaget af antioxidanterne i kostilskudsform kunne give den samme effekt som at spise plantekost. I 2006 slog en stor analyse dog fast, at et dagligt indtag af antioxidant-vitaminer i kosttilskudsform ikke havde nogen målbar gavnlig effekt. E-vitamin tilskud syntes endda at kunne give utilsigtede bivirkninger. Vitaminerne kan stadig have en vigtig plads i behandlingen af en række sygdomme, men man ved i dag, at de er ikke årsagen til frugt og grønts livsforlængende egenskaber. Isolerede stoffer kan ikke hamle op med den ægte vare Forskningen i antioxidanter blev herefter rettet imod karotinoiderne og flavoniderne, som er de plantestoffer, der giver frugt og grønt deres unikke farver. De er ofte langt kraftigere antioxidanter end vitaminerne og kan fremme helbredet via en lang række andre mekanismer. Flere af de stærkeste af disse stoffer, såsom tomaters lycopen, druers reservatrol og æblers quercetin, forsøges igen at sælges i kosttilskudsform. Heller ikke disse kosttilskud findes i de efterfølgende studier at have nogen særlig effekt. Stofferne synes at miste størstedelen af deres sundhedsfremmende effekt, når de isoleres fra resten af planten. Plantestofferne arbejder sammen Årsagen skal formentlig til dels findes i, at plantestoffer interagerer på kompleks vis for at udøve deres biologiske effekt. Et godt eksempel er, hvordan piperin fra peber øger optaget af den potente antioxidant curcumin fra gurkemeje med hele 2000 %. En anden årsag kan ligeledes være, at flere af disse stoffer kræver tilstedeværelsen af fibre for at blive optaget. 48 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Den manglende effekt af antioxidanttilskud fik naturligvis mange forskere til at stille spørgsmålstegn ved, om det overhovedet var antioxidanterne, som gjorde plantekost sund. Hvilket i 2010 fik den amerikanske sundhedsstyrelse til at fjerne listen over fødevarers antioxidantindhold på deres hjemmeside. De henviste til, at der ikke var tilstrækkelige beviser for, at fødevarer med et højt antioxidantindhold var sundere end andre, og listen blev misbrugt af firmaer til at promovere visse produkter. Antioxidanter påvirker også vores gener Siden da er der kommet en lang række studier, der har fastslået, at en antioxidantrig diæt sænker risikoen for en lang række kræftformer, hjertekarsygdomme og endda rygerlunger. Der er ikke længere nogen tvivl om, at disse planters egenskaber til at hæmme de frie radikaler er en af årsagerne til, at de er sundhedsfremmende. Mindst lige så interessant er det, at ny forskning har vist, at antioxidantrige planter kan påvirke vores genetik ved at aktivere en lang række gener, der er vitale for at beskytte imod kræft. Otte års arbejde om antioxidanter er nu på en liste Her snart 60 år efter at antioxidantteorien blev udformet, står det klart, at det en forsimpling udelukkende at bedømme fødevarers sundhedsværdi ud fra deres antioxidantindhold, men det er stadig en af de bedste metoder, vi har til at vurdere, hvordan vi via kosten bedst kan fremme et godt helbred. Det er derfor glædeligt, at norske forskere har offentliggjort otte års arbejde med at kortlægge over 3000 fødevarers antioxidantindhold. Alt fra 30 forskellige ølmærker til alle tænkelige bær er blevet testet. Interessant nok fandt de, at blåbær må se sig overhalet som den mest antioxidantrige plante af indiske stikkelsbær, en hyppig brugt ingrediens i ayurvedisk medicin, som er hele 200 gange stærkere! (Find den fulde liste på sund-forsknings hjemmeside). Du skal stadig undgå tyvene… Vores kost er dog ikke det eneste, der påvirker vores cellers forsvar imod de frie radikaler. Stress, sukker og rygning kan udtømme vores naturlige antioxidantforsvar på kort tid, og da mange antioxidanter desværre kun virker kort tid efter, de er indtaget, er det for det bedst tænkelige antioxidantforsvar nødvendigt at få rigeligt med antioxidantrig plantekost i alle dagens måltider.


10 råd til det optimale antioxidant forsvar • Spis mindre animalsk og mere vegetabilsk • Spis økologisk Økologisk frugt og grønt, har i gennemsnit 60 til 70 % flere flavonoider end konventionelle • Tag daglig 1 teske tørret acai-pulver eller amla • Undgå sukker og raffinerede kulhydrater, såsom hvidt brød • Når der skal snackes, så spis nødder Særligt valnødder og pecannødder Eventuelt ellers mørk chokolade eller tørrede bær • Drik dagligt hibiscus- eller matchate, der er grøn te pulver, der er 10 til 100 gange mere potent end almindelig grøn te • Vær generøs med krydderier og urter i madlavningen. Særligt nelliker, kanel samt tørret mynte, oregano og citronmelisse •

Vælg grøntsager med stærke farver. For eksempel har lilla blomkål ti gange så mange antioxidanter som almindeligt hvidt blomkål. Spis rigeligt af rødkål, spinat, artiskokker og søde kartofler

• Af frugt er kiwi, granatæbler, dadler og bær de bedste kilder • Bønner og bælgfrugter er gode kilder, gå efter sorte bønner, kidney bønner og grønne linser

sund-forskning.dk - VINTER 2015 49


Ny bæredygtig fiskeolie – og så er den dansk Vi vil gerne have fiskeolier, som er friske. Vi vil gerne have fiskeolier, som er rene. Men hvad nu, hvis vi også gerne vil have en fiskeolie, som er økologisk, bæredygtig og dansk? Ikke noget problem, siger dansk forskning, som har udtænkt en måde til at lave kvalitetsolie af dansk ørred. Og det både med omtanke for miljøet, mennesker og jordens knappe ressourcer. Af Kristine Bindslev

Vi skal spise fisk. Det ved vi godt. Kniber det med fisk som mad, er det smart at tage et tilskud af fiskeolie. Men hvor kommer din fiskeolie fra, og hvordan er den lavet? Heldigvis har vi en stribe af kvalitets fiskeolier i Danmark, som både er bæredygtige og garanteret friske. Et nyt medlem i kvalitetsklubben af fiskeolier produceres i Danmark. Dansk forskning har udviklet en skånsom måde, hvor al den fisk, der bliver til overs fra produktionen af dansk ørredfilet, kan udnyttes. Det hele finder sted i Grindsted i Jylland. Friskpresset uden kemi En ny, dansk fiskeolie er udvundet fra økologisk dansk ørred. Navnet er Dansk Ørred. Dansk Ørred produceres direkte på fiskefabrikken, hvor de friske fisk slagtes. Presningen af olien foregår altså på samme fabrik, som slagter og sælger ørred til danske og europæiske detailkæder og catering. På den måde bevares de sunde fedtsyrer og næringsstoffer, der er i fisken. Processen sikrer en frisk fiskeolie uden harsk smag eller lugt, og endnu vigtigere så er den fremstillet uden kemi, alkohol eller syntetiske antioxidanter. Når den rå olie fra ansjoser og sardiner fra Sydamerika udvindes, anvendes ofte kemi. Og olien er ofte mange måneder under vejs, før den når raffinaderier i Europa, som renser og opkoncentrerer den. Så går der fisk i den grønne tankegang. Vi elsker økologi og miljøet I Danmark har vi en stærk tradition for økologi. Efterspørgslen stiger støt, og det gælder også fisken, der skal på middagsbordet. For det meste er det dog kun fileten fra fisken, vi spiser. Resten smides ud. Men det er et enormt ressourcesplid. Det tager Dansk Ørred højde for ved at udnytte hele resten af fisken. Fiskeresterne presses til olie og sikrer på den måde mindre spild og maksimal udnyttelse af ressourcerne. Dansk Ørreds bæredygtighed og grønne profil skyldes også, at den økologiske fisk opdrættes i danske økologikontrollerede opdræt inden for en radius af 75 kilometer fra fabrikken. Opdræt, transport og slagtning foregår i så kort en afstand, at CO2-udslippet er minimalt. Det kan man kalde fiskeolie til gavn for både mennesker og miljø.

Ny, dansk fiskeolie - oprindelse og kvalitet kan dokumenteres fra fangst til færdigvare. 50 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Vær med til at forbedre verdens fiskestand Det er sundt og godt at tænke i omega-3-fedtsyrer, men det er også vigtigt at tænke på moder jord samtidig. Som forbruger har du en indflydelse. Verdenshavene er stadig mere truede på overfiskeri, og den seneste rapport fra FAO (Food and Agricultural Organisation) konkluderede, at 87 % af verdens fiskebestande enten er overfisket eller fuldt udnyttet. WWF har en liste over truede fiskearter. Kun otte spisefisk er i listens grønne kategori, som betyder, at arten har det godt og bliver fanget på en bæredygtig måde. Blandt dem er regnbueørred, sild, makrel og østers, som man sagtens kan spise uden skyldfølelse. Når Dansk Ørred fiskeolie presses af restprodukter af ørred, produceret efter bæredygtige principper, er du med til at forbedre fremtidens have.

En glad fisk Hvad er en økologisk fisk? Det er en fisk, som har haft god plads, har været ude under åben himmel og i det hele taget har levet så naturligt et liv som muligt. En økofisk spiser økologisk fiskefoder, som er dokumenteret fra bæredygtig oprindelse og fri for GMO og kunstige farvestoffer. I den økologiske fisks levetid tilses den jævnligt af en dyrlæge, og under ingen omstændighed får den hormoner eller anden syntetisk behandling. Når den skal aflives, sker det, uden at fisken lider nød.

Dansk Ørred er: • Frisk fiskeolie, udvundet i forbindelse med slagtning af fisken • Produceret i Danmark fra ”rene” råvarer fri for miljøgifte og tungmetaller • Maksimal udnyttelse af ressourcer (restprodukter anvendes) • Ikke opkoncentreret eller kemisk behandlet • 100 % bæredygtigt og miljøvenligt • Økologisk • Fra New Nordic


FAKTA OM FISK • 85 % af verdens fiskebestand er enten fisket til det yderste, overfisket eller på grænsen til at uddø. • Siden 1950 er 90 % af de store arter som haj, tun og torsk forsvundet. • 800.000 tons fisk og andre havdyr bliver hvert år smidt døde tilbage i Nordsøen. • Det globale forbrug af fisk steg fra 20 millioner tons til 145 millioner tons fra 1950 til 2009. Se oversigten over de truede fisk på WWF’s hjemmeside. Kilde: WWF Verdensnaturfonden.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 51


Det sorte guld fra det gamle Egypten De gamle egyptere begravede farao Tutankhamon i 1323 f.Kr. med en overdådig guldmaske – og en flaske sortkommenolie til brug i efterlivet. Hvad skulle han dog med den? Måske styrke immunforsvaret, mildne allergiske reaktioner samt hudlidelser. Det er i hvert fald, hvad forskningen 3338 år senere peger på som mulige egenskaber ved de små sorte frø. Af Kristine Bindslev

Duften af sorte kommenfrø, måske bedre kendt som nigellafrø, hensætter dig garanteret straks til det tyrkiske fladbrød naan og Mellemøsten, hvor frøene også kaldes ”det sorte guld”. Nigellafrø er hårde, sorte og smager let bittert som karse, men har også en let sødme. Både for sine kulinariske og sundhedsmæssige egenskaber er sortkommenfrø en af de tidligst dyrkede planter i menneskets historie. Fordi arkæologerne fandt flasken i faraoens grav, kan man præcist datere brugen og med nutidens forskningsmetoder undersøge virkningerne af sortkommenolie. ”Kurerer alt - undtagen døden” Det er ikke kun en egyptisk farao, der havde glæde af sortkommenolie på den lange rejse hinsides.
Kleopatra og den smukke egyptiske dronning Nefertite plejede deres hud, hår og negle med den kostbare olie. Den græske læge Hippokrates fra 460 til 351 f.Kr. brugte de sorte frø til fordøjelsen og stofskiftelidelser. Og for halvandet årtusind siden skrev profeten Muhammed i sin bog Hadith om den egyptiske sortkommen: “Egyptisk sortkommen kan helbrede alle sygdomme – undtagen døden”. Sortkommenolie til alskens problemer Det er en gavmild vurdering af et naturpræparat, men siger nok mere om datidens behandlingsmuligheder end om sortkommenoliens egenskaber. Et studie foretaget af iranske forskere har dog vist i et dobbeltblindet randomiseret forsøg med 20 overvægtige kvinder, at et tilskud af sortkommenfrø i otte uger virkede sænkende på totalkolesterolet og gavnede kvindernes hjertekredsløbssystem.

Virkninger af sortkommen undersøges i undersøgelser verden over. Her ser forskere, hvordan frøenes olie afhjælper akne, kløe, skæl, allergi og gigt. Amerikanske forskere har desuden i reagensforsøg påvist immunregulerende og krampeløsende effekter af sortkommenfrøene. Der findes desuden enkelte studier, der indikerer, at sortkommenolie muligvis kan have en effekt på blodtrykket hos rotter. Effekt på leddegigt Et studie fra 2012 har vist, at sortkommenolie muligvis har en effekt på leddegigt. Studiet bestod af 40 kvindelige patienter med leddegigt. Ved at tage udgangspunkt i patienternes sygdomsaktivitet, morgenstivhed samt antal hævede led kunne man måle effekten af sortkommenolie. Resultatet var, at dem, der anvendte sortkommenolie oplevede en positiv effekt på alle tre faktorer. Sortkommenolie kan derfor muligvis anvendes som en naturlig og økonomisk overkommelig behandlingsmulighed. Forskere har endvidere lokaliseret sortkommenolies antiinflammatoriske egenskaber. Et af stofferne i sortkommenolie, thymoquinon, virker antiinflammatorisk. Netop antioxidanten thymoquinons antibakterielle egenskaber er godt dokumenteret. Stoffet har bl.a. en hæmmende effekt på bakterien S. Aureus, også kaldet stafylokokker i daglig tale. Slår man op i et krydderurteleksikon vil man se, at de sorte frø fremmer fordøjelsen, virker vanddrivende og afførende. Og vi ved, at hovedbestanddelen i frøene er 21 % protein samt 35 % olie. Olien er gyldengul og stærkt aromatisk. Den indeholder ca. 85 % af de sundhedsfremmende umættede fedtsyrer, heraf ca. 25 % enkeltumættede fedtsyrer og ca. 60 % dobbeltumættet linolsyre (omega-6-fedtsyrer). De sorte Nigellafrø indeholder over 100 kemiske forbindelser, og langt fra alle er kortlagt, så der er et stykke vej endnu, mens videnskaben forsker videre, og faraoen vender sig i sin grav.

Nigella sativa Sortkommenolie stammer fra Nigella sativa planten, der tilhører ranunkelfamilien. Sortkommen har intet tilfælles med kommen eller spidskommen. De to sidstnævnte er derimod nært beslægtede og tilhører skærmplantefamilien. Den blåtblomstrende plante har været dyrket først og fremmest i Egypten, men nu også i Tyrkiet og Syrien. De sorte, trekantede frø sidder i en kapsel, der ligner valmuens. Den let bitre og samtidig skarpe peberagtige smag skyldes indholdet af æterisk olie (0,5-1 %) samt bitterstoffet nigellin. 52 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


Oliens naturlige indhold Sortkommenolien indeholder nigellin, beta-sitosterol, thymoquinon, myristinsyre, palmitinsyre, stearinsyre, palmitoleic syre, oliesyre, linolsyre, arachidonsyre, proteiner og vitaminer B1, B2 og B3 samt calcium, folsyre, jern, kobber, zink og fosfor.

Forholdsregler Sortkommenolie kan medføre allergiske udslæt i huden, når den påsmøres (især ufortyndet). Gravide og ammende kvinder: Sortkommen i kapselform og sortkommenolie bør kun indtages i moderate mængder.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 53


Referencer: 1) Ahmad A1, Husain A, Mujeeb M, Khan SA, Najmi AK, Siddique NA, Damanhouri ZA, Anwar F, Kishore K.; “A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb,” Asian Pac J Trop Biomed., 2013 May, PMID: 23646296. 2) IBID. 3) Salem ML.; “Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed,” Int Immunopharmacol. 2005 Dec, PMID: 16275613. 4) IBID. 5) Entok E1, Ustuner MC, Ozbayer C, Tekin N, Akyuz F, Yangi B, Kurt H, Degirmenci I, Gunes HV.; “Anti-inflammatuar and anti-oxidative effects of Nigella sativa L.: 18FDG-PET imaging of inflammation,” Mol Biol Rep. 2014 May, PMID: 24474661. 6) Vanamala J1, Kester AC, Heuberger AL, Reddivari L.; “Mitigation of obesity-promoted diseases by Nigella sativa and thymoquinone,” Plant Foods Hum Nutr. 2012 Jun, PMID: 22477645. 7) Hasani-Ranjbar S1, Jouyandeh Z, Abdollahi M.; “A systematic review of anti-obesity medicinal plants – an update,” J Diabetes Metab Disord., 2013 June 19, PMID: 23777875. 8) Farzaneh E1, Nia FR2, Mehrtash M2, Mirmoeini FS3, Jalil vand M1.; “The Effects of 8-week Nigella sativa Supplementa tion and Aerobic Training on Lipid Profile and VO2 max in Sedentary Overweight Females,” Int J Prev Med., 2014 Febru ary, PMID: 24627749. 9) Oysu C1, Tosun A1, Yilmaz HB2, Sahin-Yilmaz A3, Korkmaz D1, Karaaslan A1.; “Topical Nigella Sativa for nasal symptoms in elderly,” Auris Nasus Larynx. 2014 Jun, PMID: 24398317

Natur-Drogeriet producerer sortkommenolie og -kapsler udvundet af naturlige råstoffer med højeste krav til renhed og kvalitet.

Nigella i flere varianter Nigella som olie bruges udvortes mod svamp, til tørre fødder eller til af hjælpe huden i solen. Olien fås også i kapsler til at forbedre kredsløbet. Frøene fås i kapsler til mavesæk og tarme, til blodsukkeret og hvis der er infektioner eller svampeproblemer. Sort kommen fås tillige i løs vægt til madlavningen.

Body Balance Pilates Instruktør Calcium Ultra Forte + EXTRA D3 vitamin

Effektiv styrkelse af dine knogler Calcium-Citrat-Malat styrker effektivt dine knogler, og har op til 35%* bedre biotilgængelighed end Calcium-Carbonat. Ikke betinget af tilstedeværelse af mavesyre

*Kilde: Smith KT,Heaney RP, Flora L, Hinders SM. Calcium absorption from calcium citrate-malate. CalcifTiss Int. 1987; 41-3512

®

Danmarks eneste holistiske uddannelse! Varighed 10 mdr. eller accelereret over 3 weekender, hvis du har merit.

Kan du lide at bevæge og bevare dig og samtidig gøre noget godt for andre, er denne uddannelse måske noget for dig. • Du bliver “klædt på” til det at være instruktør. • Du lærer Træningssystemet Body Balance® Pilates. • Du lærer herudover om afspænding, stræk, meditation, musik, programlægning og kost. • Uddannelsen fremmer din selvudvikling. Mere info og referencer på www.livingacademy.com

Ingen kendte bivirkninger Ingen stive fingre og led Nedbryder ikke jern fra fødekæden Underviser Bettinna Laxholm Delfs

Anbefales af førende specialister.

Fås på førende apoteker samt helsekostforretninger eller via www.camette.dk

Markedsføres af: Camette A/S, Lillebæltsvej 47, 6715 54 sund-forskning - JUNI/JULI 2015 Esbjerg N, Telefon: 75 47 05 55 E-mail: camette@camette

Kongevejs Centret 6. 1

2970 Hørsholm


Feriemave! Øv, få ugers ferie sydpå og det hele ødelagt af en lillebitte colibakterie, der i løbet af få timer udvikler sig til en kaskade af toiletbesøg. Det vil alle vel gerne være foruden, og hvorfor så ikke forebygge hjemmefra. Af Marianne Palm

Bananer, kartoffelmos og cola. Mange tricks er prøvet, når først en tarminfektion har meldt sin ankomst på feriedestinationen sydpå. Nogle gange virker cola, andre gange vil man bare være alting foruden, for colibakterierne fra det fremmede køkken giver kvalme og mavekneb med kolikagtige smerter. Det skærper bestemt ikke appetitten, og kroppen beder da også om aflastning, så den koncentrerer sig om afgiftning af de lange tarme frem for mere mad fra oven.

Mælkesyrebakterier kan du ikke sådan bare spise dig til Der findes selvfølgelig grøntsager, der fodrer bakterierne, så man i løbet af nogle uger og måneder kan få etableret en god mikroflora. Men er du ikke for længst gået i gang med det, er det alt for sent lige før sommerferien. Derfor skal der de aktive mælkesyrebakterier til.

Tag Garpro med i tasken Hvidløg og mælkesyrebakterier har efterhånden været kendt i årevis for at have en gunstig effekt på tarmene, og i kombination giver de en helt særlig effekt: Hvor hvidløgets indhold af allicin dræber de fremmede indtrængere, vil mælkesyrebakterierne beklæde den sarte tarm, så den lettere kan komme ovenpå igen efter et bakterielt angreb. Det er en to-i-en løsning, som ikke kun kan bruges, når først uheldet er ude, men også kan hjælpe med at forebygge, at du overhovedet kommer i den pinagtige situation. Brug den stabile allicin Det aktive stof i hvidløg er allicin, og laboratorieforsøg og kliniske studier viser, at det netop er af vital betydning, at man får det i en koncentreret og stabil form, så allicinen kan nå at gøre sin virkning gennem de lange tarme og ikke blive omdannet og nedbrudt til ikke-virksomme stoffer allerede i mavesæk og tyndtarm. Fremmede himmelstrøg, fremmede bakterier Det behøver ikke altid at være et spørgsmål om hygiejne på de restauranter, du besøger. Buffeter er et sandt mekka for bakterier, men også de fremmede bakterier, som findes i de eksotiske egne, kan være en udfordring for de danske tarme. Hvis uheldet er ude Søg læge, hvis du er i tvivl om symptomerne, og især hvis det er børn. Drik rigeligt med væske, to til tre liter er nødvendigt pga. varmen og de vandige diareer. Cola, bananer, rå havregryn og kartoffelmos kan lindre.

Garpro dosering Tag to kapsler Garpro fra Anjo forebyggende hver dag på ferien - og gå helt op til seks kapsler om dagen, hvis uheldet er ude.

• • • • •

Hold en god håndhygiejne, vask hænder hyppigt, og slik ikke på fingre, eller put dem op i næsen. Drik kildevand frem for vand fra hanen. Er du en sart sjæl (altså har let til løs mave/diarre), så undgå salater, der er skyllet i lokalt vand. Undgå buffeter, eller vær den første, som spiser af maden. Tag dine Garpro i god tid før ferien, eller begynd allerede i lufthavnen. sund-forskning - JUNI/JULI 2015 55


Et smertestillende middel af den naturlige slags Forskerne er enige. Det er de mange forbrugere verden over også. Det aktive stof curcumin i det indiske gulorange krydderi er stærkt inflammationshæmmende og virker derfor på rigtig mange typer af problemer i kroppen. Det er der mange droger og andre stoffer fra maden, der gør, men gurkemeje adskiller sig på to store områder. For der er mere end 5600 forsøg med krydderiet, og det virker mere smertestillende end så meget andet. Af Marianne Palm

Det er især ved de kroniske smerter, at Fortodol S kan gøre en forskel, både fordi gurkemejen virker inflammationshæmmende, og fordi den samtidig er smertestillende. Gurkemejen virker dog ikke som en her og nu smertestillende tablet, men er et vigtigt tilskud til dig, der døjer med hyppige smerter fx efter sportspræstationer eller endog med kroniske smerter. Langvarige eller hyppige smerter Tag en kur over et par måneder, begynd med fire kapsler daglig i et par måneder, hvis du har mange smerter, og trap derefter ned til to kapsler. Kommer der nye perioder med smerter, kan du roligt trappe op igen, men ellers er det selvfølgelig som med så meget andet vigtigt at finde årsagerne til problemerne. Ved lettere smerter kan du måske mærke en virkning inden for 48 timer. Verden over rapporterer brugere om hjælp til smerter i: - Muskler - Sener - Led - Uspecifikke smerter, som springer rundt i kroppen - Hovedpine - Menstruationssmerter - Smerter efter sportsskader eller sportspræstationer - Kroniske myoser og spændinger Andre anvendelser Gurkemeje er også undersøgt for sin effekt på for højt kolesterol og på diabetes samt cancer. Gurkemeje kan således bruges som støtteterapi for en lang række sygdomme, og det helt nye er effekten på fx Alzheimer, en sygdom, som ellers er svær at behandle, da vi har en ret så kraftig barriere for, hvad blodet kan overføre til hjernen, så den bliver beskyttet bedst muligt. 56 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Færre smerter, mindre stivhed og bedring af fysiske funktioner I et af de mange forsøg med den nye Fortodol S, hvor der er tilsat fosfatidylcholin til bedre optagelighed i cellerne, så man, at der skete en signifikant, altså målbar, reduktion af smerter og stivhed i muskler og led, og derfor også en klar forbedring af de fysiske funktioner. Målingen blev foretaget over otte måneder, og der indgik i alt 100 forsøgspersoner i forsøget, hvor halvdelen af deltagerne fik snydekapsler. Ud over deltagernes egne udsagn om effekten målte man effekten på blodprøver, hvor man så en reduktion af de intreleukiner, som ellers angriber muskler, ledvæske og celler. Hjælper også mod stivhed hos sportsfolk Fortodol S er ikke kun velegnet til mennesker med kroniske sygdomme og smerter. I flere forsøg kan man se, hvordan sportsfolk hurtigere kommer af med deres fysiske muskel- og senesmerter efter en sportspræstation. Deltagerne havde 48 timer efter præstationen lettere ved fx at gå på trapper, og de havde mindre ondt i lænden end normalt. Tag fire kapsler dagene før og i ugen derpå. Øg din gangdistance med Fortodol S I et forsøg med 50 deltagere, der alle havde problemer med muskler og knogler, kunne man i den gruppe, der fik de aktive stoffer, øge gangdistancen med 201 % over en tomåneders kur, og endog øge yderligere med 44 % i den efterfølgende måned. Det var en forbedring på 49 % i Fortodol-gruppen sammenlignet med placebogruppen, hvor der kun var en forbedring på 3 %. Doseringen var fire kapsler daglig for dem, der havde størst problemer.

Læs om Alzheimer og curcumin på sund-forskning.dk Man ved i dag med den nye forskning, at et vandopløseligt curcumin, som du fx finder i Fortodol S fra Anjo, kan mindske kaskaden af demensfremmende stoffer i hjernen.


Optagelighed af curcumin er et nøgleord for effekten Den nye Fortodol S er sammensat af to forskellige gurkemeje ekstrakter. Fordelene ved at blande to ekstrakter er tydelige. Dels sikrer man en bedre optagelse i selve fordøjelsen, dels sikrer man en større biotilgængelighed helt ude i de enkelte celler. I den helt nye ekstraktion, hvor man har tilsat soya lecithin, får man tilført fosfatidylcholin, en fedtsyre, som gør cellemembranen fleksibel og gennemtrængelig, så man sikrer en hurtig tilførsel af de aktive stoffer ind i cellerne. Det har bl.a. betydning for, hvor hurtigt du kan regne med en effekt på dine mere akutte smerter. Tre vigtige mekanismer for optagelighed i fordøjelsen 1. Optagelighed fra tyndtarmen. Ved at pakke curcumin ind i et fedtmolekyle, bliver det lettere nedbrudt af galde og optaget ind i blodstrømmen. 2. Gennemtrængelighed. Ud over hjælp fra galdestrømmen skal curcuminen også hjælpes hen over tyndtarmens barriere ved at være ioniseret. 3. Stabilitet. Ved at stabilisere produktet undgår man, at for meget mavesyre eller for mange basiske stoffer i tyndtarmen ødelægger effekten af de aktive stoffer. Den stabile form af curcumin vil endvidere blive frigivet og halveret langsommere end andre produkter med det fine gulorange krydderi.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 57


FINSK KIRURG:

“Det nytter med vitaminer i sprayform” Af Marianne Palm

Det er blevet helt almindeligt for den finske kirurg Taija Somppi at ordinere vitaminer på spray. For hun er bekymret for finnernes ernæringsstatus og især de lave D-vitaminniveauer, man kan måle i blodet hos mange i Skandinavien. ”Der er alt for lave D-vitaminniveauer hos mange i Skandinavien, og det er bekymrende. For der skal være nok af vitaminet til en lang række udfordringer i kroppen. Ellers kan der opstå problemer med alt lige fra knogleskørhed til smerter i muskler”, fortæller Taija Somppi, som til daglig arbejder som læge og karkirurg. Taila Somppi fortsætter: ”Visse grupper er særlig udsat, især hos ældre med nedsat appetit, som måske i forvejen får rigtig mange lægeordinerede tabletter, er der ikke altid overskud til også at tage kosttilskud. Men også patienter med diverse tarmsygdomme, eller vegetarer, som ikke får nok B12 gennem kosten, har brug for tilskud”, fortæller Taila. ”Jeg har derfor undersøgt muligheden for brug af de forholdsvis nye sprays, som blot skal sprøjtes ind i mundhulen. De blodprøver, jeg har foretaget før og efter brugen af fx D-vitaminspray, viser en fin optagelighed, og hermed er der en løsning, som er nem for alle, unge som gamle - og ikke mindst de mange, som ikke lige får slugt deres tabletter sammen med et hovedmåltid”. D-vitaminniveauerne er alt for lave Taila Somppi er også bekymret for det lave D-vitaminniveau, man som finsk (og dansk ) Sundhedsstyrelse og alment praktiserende læge antager er nok. Her hævder de, at blot der er 50 nanomol pr. liter, så er alting godt, og den nedre grænse er sat til 25 nanomol pr.liter. ”Jeg er overbevist om, at det er sat alt for lavt, der bør være minimum 115 nmol/l og helst 120 til 130 nmol/l. Hvad der så skal

58 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

til for at få det så højt, det ved man måske ikke nok om i dag, men det vil absolut hjælpe, hvis man får sol nok hele sommeren og ikke smører sig med solblokkere, og man i øvrigt sørger for en god appetit og et velfungerende tarmsystem. Tag også D-vitamin hele året rundt, og især en høj dosis om vinteren”. ”Her kan sprays gøre det lettere at huske, de er lige til at tage med i tasken og behøver ikke nødvendigvis at spises sammen med et fedtrigt måltid, som man bør gøre med de fleste tabletter eller kapsler”. B-12 og magnesium på spray ”Jeg har også patienter, der har valgt af alle mulige årsager at være vegetarer og veganere. Her kan det være meget svært at få nok B-12, og spray er en god og nem løsning for de unge, som tit er på farten. Hurtigt ned i tasken, og hurtig at spraye ind i munden. Men også patienter med tarmsygdomme har brug for ekstra B-12, som ellers i en sund tarm og hos en kødspiser kan dannes af kroppen”, slutter Taila, inden hun fortsætter hen ad gangen til møde med sin mand, osteopat Jani Somppi, som hun deler klinik med. ”Vi har et tæt samarbejde og ser altid vores klienter med meget holistiske øjne. Hvad nytter det at behandle et menneske for alverdens skavanker, hvis ikke byggestenene, fx vitaminerne og mineralerne, er til stede i den rette mængde. Det vil kun blive til symptombehandling, og det er hverken samfund, patient eller læge tjent med”.


Kan du finsk?

Mød lægen og osteopaten i interviews på www.amplia.fi Taija Somppi har sammen med sin mand Jani Somppi, osteopat, et privat lægecenter, hvor de bl.a. arbejder med sportsskader, klienter med forskellige medicinske problemer, bl.a. problemer med skjoldbruskkirtlen, binyretræthed og mange andre problemstillinger. Vi tager en masse specifikke blodprøver, og det er tydeligt at se, at der er alt for mange, der har mangel på forskellige vitaminer og mineraler, herunder magnesium, B-12 og D-vitamin.

D-vitamin bliver dannet i huden under solstråling (UVB-stråling) og optages desuden i tarmen fra D-vitaminholdig ernæring eller fra kosttilskud. Mangel på D-vitamin kan hos børn medføre rakit (engelsk syge) og hos voksne en tilstand, som betegnes osteomalaci, og som er karakteriseret ved muskelsmerter og muskelsvaghed, særligt i bækkenpartiet. Vi skelner mellem D-vitamin-insufficiens (let mangel), D-vitaminmangel (moderat mangel) og svær D-vitaminmangel.

I de senere år er forskerne blevet opmærksomme på, at let mangel på D-vitamin er hyppigt, specielt blandt ældre, plejehjemsbeboere og hos patienter med lårbens- eller håndledsbrud. Let mangel af D-vitamin medfører en større risiko for knogleskørhed og knoglebrud. Svær D-vitaminmangel er sjælden i vores del af verden og skyldes som regel en tarmsygdom med mangelfuld optagelse af næringsstoffer (malabsorption) eller meget ensidig kost. (kilde: sundhed.dk)

Er kolesterol dit problem? Zerochol med 100% plantesteroler  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Læs mere på zerochol.dk Årets helsekostprodukt i Danmark 2012 Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker, apoteker og udvalgte Matasbutikker.

Tel: 76 26 07 66 -• JUNI/JULI info@biovita.dk • www.biovita.dk sund-forskning 2015 59


SPOT NATURLIGE PRODUKTER

Viden og erfaringer Der findes rigtig mange gode kosttilskud, der kan hjælpe dig i hverdagen. Her er en lille håndfuld, og selvom ingen af dem kan helbrede større skavanker, kan de sagtens gøre en forskel. Der er lidt til at sove på, der er også de gode B-vitaminer til at vågne af. Eller hvad med lidt til at lindre smerter? Både de tilskud, du skal spise, og dem du kan smøre på. Af Julie-Charlotte Plovst

Byggesten til stærke knogler Det er sommer, og det er tid til havearbejde og gåture. Mange mennesker bruger deres krop mere i sommermånederne, hvor de belaster deres knogler og muskler. Med en øget aktivitet har du mulighed for at bygge dine muskler og knogler op - det kræver dog, at der er de rette byggesten til stede. OsteoRemin Forte fra Biosym har både calcium, magnesium og D-vitamin, som bidrager til sunde knogler og kan modvirke knogleskørhed og give stærkere knogler. OsteoRemin Forte indeholder algen Algas Calcareas, der fra naturens side er rig på organisk bundet og letoptagelig, plantebaseret calcium, magnesium og spormineraler. Algen bliver indsamlet og skånsomt pulveriseret, så alle næringsstofferne bliver bevaret. Indtag OsteoRemin Forte lige før et måltid for at opnå den bedste optagelse.

Gurkemeje mod inflammation Selvom gurkemeje med sin flotte gule farve minder om sommer og sol, er den meget mere end blot et krydderi. Gurkemejes aktive stof hedder curcumin og har været genstand for intet mindre end 5600 forsøg. Curcurmin har vist sig at være effektiv mod en lang række sygdomme og er yderst inflammationshæmmende. Så hvis du lider af gigt, smertefuld menstruation, astma, infektioner, eksem eller psoriasis, kan det være værd at prøve et tilskud af kosttilskuddet Fortodol S fra Anjo, da det både virker inflammationsdæmpende og smertestillende. Læs mere i artiklen “Et smertestillende middel af den naturlige slags” på side 56. Søg på ”gurkemeje” på www.sund-forskning.dk.

Det plejer at virke mod ledproblemer – nu også mod rynker! Lito-Hyben er undersøgt af forskere, ikke kun for sin virkning på ledproblemer, men nu også på rynker. I et forsøg med 38 personer, hvor den ene gruppe fik et anerkendt rynkemiddel, og den anden gruppe fik Lito-Hyben, så man efter otte uger et lige så godt resultat af hybenproduktet som af rynkemidlet. Professor Kaj Winther fra forskergruppen mener, at det skyldes forbedring af cellemembranerne og af kollagenet i huden. Kontakt wwww.hyben-vital.com for mere information.

60 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Smør de ømme muskler og led Arvids Universal Liniment er baseret på en 145 år gammel recept. Det er et 100 % rent naturprodukt mod ømme muskler og led. Det består bl.a. af æggeskalmembraner, som indeholder stoffer med kendte fordele for slidgigtlidelser - herunder glucosamin, hyaluronsyre, chondroitin og kollagen. Så lad ikke ømme led forhindre dig i at tage ud at nyde sommervejret. Produktet bliver fremstillet i Danmark og er tilbage igen efter at have været væk fra helsehylderne i mange år. Smør på de ømme områder flere gange dagligt. Læs artiklen om Arvids Universal Liniment på side 32.


SPOT NATURLIGE PRODUKTER TIL SOMMEREN

B-vitaminer til næsten alt og alle B-vitaminer medvirker til stofskiftet i alle celler, og de har derfor en - næsten - altoverskyggende funktion. B-vitaminer er vandopløselige og hober sig derfor ikke op i kroppen, men bliver bl.a. udskilt via urinen. Riboflavin (B2-vitamin) kan farve urinen mørkegul, hvilket er helt normalt. Som noget nyt indeholder Multi-B fra Biosym nu også cholin og inositol, som også er essentielle næringsstoffer og beslægtet med B-vitaminerne. Og når myggene kommer frem, har mange en god effekt med at tage B-vitaminer for at holde stikkene væk. Læs om de vigtige B-vitaminer på side 22. Søg på ”b vitamin” på www.sund-forskning.dk.

Sorte frø til sommerens udfordringer De sorte Nigella frø fremmer fordøjelsen, virker vanddrivende og afførende. Og vi ved, at hovedbestanddelen i frøene er 21 % protein samt 35 % olie. Og så er de faktisk også inflammationshæmmende, og det kan føre til alskens forbedringer af sundheden. Læs mere på side 52.

Sov igennem på lyse nætter Det er vigtigt at sove i mørke, da det er med til at sætte melatoninproduktionen i gang. Blot en svag sengelampe en meter fra din seng undertrykker din melatoninproduktion. Serotonin danner melatonin, og tryptopfan virker som byggesten for serotonin. Så for at din melatoninproduktion fungerer optimalt, og du dermed får en god nats søvn, skal du sørge for at få tilført tryptofan, da vi ikke selv kan danne det. ZenBev fra Biosential indeholder naturligt tryptofan fra græskarkerner. ZenBev er et pulver, som du opløser i væske morgen og aften. Du kan læse meget mere om produktet på side 47. Se temaet om søvn på www.sund-forskningonair.dk/#!svn/c660.

Får dig med lys og sart hud nok D-vitamin? Der er mange mennesker, der af forskellige årsager ikke får sol nok, på trods af at der er masser af den om sommeren. Det kan være dig med en hud, der let bliver skoldet eller får soleksem, dig der bedst kan lide lange ærmer eller dig, som bruger meget tid indenfor. Det er derfor vigtigt, at du får nok D-vitamin - enten gennem kosten eller med et D-vitamin kosttilskud. Er du ikke så meget for piller, eller måske tager du nok i forvejen, kan du i stedet få dit D-vitamintilskud gennem sprayen fra Nordic Health Better You. Spray direkte ind i munden, en gang dagligt. D-vitaminet bliver optaget direkte gennem mundens slimhinder. Læs om sprayen på side 58.

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 61


Veje, du kan gå…

Angst, ængstelse, nervøsitet og frygt Der er mange følelser i et menneskes liv, og nogle af dem er hensigtsmæssige og fortæller dig, at du skal skynde dig væk eller kæmpe for at overleve. Men langt de fleste følelser er af den uhensigtsmæssige slags, som kan hæmme dig, hvad enten det er eksamensangst, nervøsitet, generthed over for andre mennesker eller fx fobier over for edderkopper eller lukkede rum. Af Marianne Palm

Der er heldigvis også løsninger. Løsninger, som bl.a. er afhængige af, at du finder ud af, hvad årsagerne kan være, og at du vælger helt bevidst at ville af med følelserne eller lære at håndtere dem, så de ikke overvælder dig og hindrer dig i at have det godt i hverdagen eller nå dine mål i livet. Jo mere du er parat til at tage fat på at kigge på årsagerne, jo lettere vil du kunne give slip på følelser, som du måske har båret rundt på i årevis.

Arv Man ved, at angst i et vist omfang kan nedarves. Spørgsmålet er, om man nedarver nogle signalstoffer, der er svære at holde på plads, så man lettere bliver nervøs, eller om det på anden måde er genetisk. Det er forskerne ikke helt enige om. Nyere forskning tyder dog på, at det faktisk kan ligge i generne.

Selvom du eventuelt har arvet tendensen til at blive angst, kan du godt arbejde med den. En af måderne at arbejde med den på er at erkende, at det er din og din families måde at reagere på, når I føler jer utrygge, fx når I kommer for langt ud af den tryghedszone, I normalt befinder jer i. Du kan således lære at finde strategier, der fungerer for dig. Her er fx kognitiv terapi et særligt brugbart redskab. Lær måske også noget om at være særlig sensitiv. Se de forskellige interviews på www.sundonair.dk.

Er angst nedarvet? Læs mere her: www.infolink2003.elbo.dk/PsyNyt/Dokumenter/doc/15586.pdf 62 sund-forskning - JUNI/JULI 2015

Veje du kan gå for at forstå At blive fri for følelser, man ikke ønsker, handler først og fremmest om bevidsthed. Hvad er det, jeg mærker, og hvor kommer de fra? Først derefter vil du kunne gøre noget ved dem. Her er nogle bud på mulige årsager.

Miljø Er du vokset op i et miljø med ængstelige forældre, kan du meget vel reagere på samme måde. Det kan du arbejde med i terapi. Det gælder også, hvis du er vokset op i et decideret utrygt miljø med fx alkoholiserede forældre, eller hvis du ikke fik hjælp til en mørkerædhed, hvor forældre eller søskende latterliggjorde dig eller ikke forstod dit problem.

Vejen til bevidsthed om årsagerne går via erkendelse. Hvilken barndom havde du? Var du tryg i opvæksten? Var der situationer, der skulle have været helt anderledes, og mangler du redskaber i din værktøjskasse til at komme videre, uden at frygt, nervøsitet, generthed eller angst vælter dig? Er det traumer og kriser fra barndommen, der skal bearbejdes, vil EMDR eller tankefeltterapi hos særligt uddannede psykoterapeuter kunne være et redskab. Se også i kassen om Adfærd.

En ud af fire danskere føler sig angst, nervøs eller har uro i kroppen. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Ud af 157.885 adspurgte føler 26,4 % sig ængstelige, nervøse, urolige og angste.


Hjernen Hjernen er en finurlig størrelse, fyldt med signalstoffer, som uophørligt skal fungere for at holde dig glad og sorgløs. Er der koks i signalstofferne, kan der opstå unødig ængstelse, uro og nervøsitet, den berømte klap går ned, og i stedet for at være herre over sine følelser og over situationen, man er i, ryger man ud i følelser, der er svære at beherske.

Stress, angst, depression. Modløshed, utryghed, en følelse af at gå rundt i en tåge. Hjernen kan, ligesom den kan give dig følelser af lykke og begejstring, også skabe alle de mere tunge følelser. En del af følelserne er styret af signalstofferne, og her kan fx Zenbev gøre en forskel. De afskallede græskarkerner indeholder naturlig tryptofan, som via et uskyldigt sukkerstof bærer tryptofanen ind over blod/hjernebarrieren og påvirker dine signalstoffer positivt. Netop tryptofan er kilden til den rette mængde af serotonin, som kan få dig til at give slip på nervøsitet, uro, og angst.

Den mest kendte opdeling af forskellige typer angst finder du på psykiaternet.dk.

Adfærd Måske har du været ude for nogle hændelser, der har kickstartet din angst. Det kan være hændelser, du kan huske, men også hændelser, der ligger i din underbevidsthed. Hver gang du er sammen med personer eller opholder dig et sted, der minder dig – bevidst eller ubevidst – om den oprindelige hændelse, reagerer du med en følelse.

Især EMDR hos en psykolog kan være nødvendig. At få kigget på traumerne og kriserne bag den tilstand, du er i nu, kan give ro i sindet. Det vil ikke kun være en gave til dig selv her og nu, men også til al fremtid, og det gode ved fx EMDR, visse hypnoseformer og tankefeltterapi er, at erindringerne om hændelserne bliver udvisket meget hurtigere, end hvad hændelser over tid normalt gør. Kriser kan også gøre os klogere på livet og især kriser, vi får bearbejdet konstruktivt og positivt.

Artikel fortsættes

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 63


Personlig udvikling, frihed og bevidsthed

Mobilstråling og wifi. Hvad kan du gøre?

Tankefelt Terapi, TFT/EFT, SQ coaching og biopati. Kongekurser og kurser for alle. Tilmeld dig mit nyhedsbrev her: www.houseofawareness.dk Tidsbestilling, København og Holbæk, henrik@dilling.info og tlf: 28260398

Forældre finder antistrålings produkter til hele familien hos Safe Health, Danmarks førende på området. Mavebælte til den gravide, energyDOTs, strålefri headsets og strålereducerende cover til tablet og iPhone. Køb og hør mere i helsekostbutikkerne og på www.safehealth.dk

• 28 26 03 98 • www.houseofawareness.dk

Safe Health • 22 10 23 94 • www.safehealth.dk

Tid til refleksion Træk et bevidsthedskort hvor der står et ord eller tekst til refleksion. Brug kortene til at skabe fokus i din hverdag og til at lytte til dig selv. 100 smukke kort på dansk, der er udviklet af Marianne Palm (chefredaktør på magasinet du sidder med). Pris: 450 kr. Køb dem og mange andre sager på www.shop-sund.dk.

• 50 93 70 40 • www.shopsund.dk

Manuel Helhedsterapi Kombination af massage, triggerpunktakupunktur og zoneterapi. RAB registreret, se bl.a. hvordan jeg arbejder på www.sund-forskningONAIR.dk og www.manuelhelhedsterapi.dk.

Manuel Helhedsterapi • 29 92 23 63 • www.manuelhelhedsterapi.dk

Studer anatomi, fysiologi og sygdomslære

Drømmer du om en inderlig og tryg fødsel?

Skal du være alternativ behandler? Så kan du med fordel starte hos mig. Klasseundervisning med små hold. Pris kun kr. 14.000,- inkl. eksamen. Studer online, pris kr. 8.000,-. Mere om uddannelsen på www.likam.dk.

Jeg har som doula fokus på at arbejde med kroppens naturlige resurser og forebygge komplikationer under fødslen. Kontinuerlig doulastøtte igennem jeres graviditet, fødsel og barsel, gør en kæmpe forskel for måden I bliver forældre på. Ring til mig for en uforpligtigende snak.

Likam • 22 53 27 88 • www.likam.dk.

Anne-Sophie Morgenlykke • 27 57 56 56 • www.morgaia.dk.

Bliv komplementær behandler, uddan dig til biopat og naturopath ibm Der er mange forskellige opfattelser af, hvad det vil sige at være sund og rask, dårlig tilpas, sløj eller syg. I biopatien og naturopatien anskues menneskets helbredstilstand som en naturlig konsekvens af arv, livsførelse og miljø. Hvad der fungerer for den ene, fungerer ikke nødvendigvis for den anden, selvom de måske har den samme sygdom. Alt det lærer du om på uddannelsen til biopat og naturopath på Institut for Biologisk Medicin. Du lærer om: urter, vitaminer, mineraler, fedtsyrer, homøopati, øreakupunktur, irisanalyse, kost mm. Hjælp dig selv og hjælp andre.

Institut for biologisk medicin • 22 79 44 14• www.biologisk-medicin.dk

Ny type annoncer for fx oler. behandlere og sk lm, på Pa e nn Kontakt Maria g.dk. in kn info@sund-fors


Veje, du kan gå…

Hjælp og behandling er en af vejene Der er sjældent kun én årsag til problemerne. Ofte skal der sættes ind med flere terapiformer og behandlingsmuligheder samtidig, og derfor er der da også psykologer og andre terapeuter, der behersker og anvender flere metoder på én gang:

Kognitiv terapi I kognitiv terapi antager man, at vores følelser og adfærd i høj grad bestemmes af, hvordan vi strukturerer verden ved hjælp af tænkning, antagelser og evalueringer. Hvis man derfor kan identificere destruktive tanke- og handlingsmønstre, kan man søge at erstatte mønstrene med mere realistiske eller mindre destruktive tanker om sig selv eller om omverdenen. Man tager udgangspunkt i her og nu situationen og vil med forskellige spørgsmål give klienten indsigt i, hvordan tankerne er med til at styre vores adfærd, hvordan vi gennem forskellige situationer i vores liv får dannet nogle selvopfattelser og ideer om, hvordan livet er, og vi efterfølgende gør alt for at efterleve disse påstande. (Kilde: wikipedia)

EMDR EMDR er en forkortelse af “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Det er en terapi, som hjælper til at mindske det ubehag, som kan forstyrre dig i dagligdagen, hvis du har ubehagelige oplevelser, der følger med fra fortiden. Almindeligvis drejer disse tidligere oplevelser sig om traumer af forskellig slags, fx overfald, overgreb eller ulykker. Selv om traumet fandt sted for uger eller endda for mange år siden, kan du stadig være plaget af oplevelser i dagligdagen i form af såkaldte posttraumatiske symptomer (PTSD i forskellige grader). EMDR anvendes kun af særligt uddannede psykologer og bruges til at håndtere angst og panikfølelser, sorg, reaktioner på fysiske sygdomme og mange andre tilstande, som kan være forbundet med stærke følelser. (Kilde: www.EMDR.dk)

Tankefeltterapi eller afbalancering med kinesiologi Af de mere alternative behandlingsformer findes tankefeltterapi og kinesiologi. Begge systemer bygger på, at vi via bestemte teknikker, hvor vi bearbejder meridianerne, kan opløse uhensigtsmæssige tanker og følelser. I tankefelt terapi anvender man samtaleterapi, mens man ”banker” følelserne væk. Man danner sig et overblik over, hvor meget den negative følelse forstyrrer på en skala fra 1-10 og påvirker samtidig visse meridianpunkter, indtil klienten kan mærke, at tilstanden opløser sig. Systemet virker ligesom EMDR forbløffende hurtigt. I kinesiologi bruger man en stribe af metoder til at få krop og sind i balance igen via samtale og afbalancering via muskler og nervesystem.

Medicin og naturlige metoder Brug af medicin, fx de såkaldte lykkepiller, eller angstdæmpende medicin kan måske være nødvendig i en kortere eller længere periode, og her må du tale med din læge. Ved mildere tilstande findes der naturlige midler til at fremme reguleringen af signalstoffer, og her skal nævnes produkter med Hypericum perforatum (vælg et naturlægemiddel) og den nyeste forskning på Zenbev. Zenbev kan være med til at skabe mere ro og overblik, og med sit naturlige indhold af tryptophan har det en særlig gunstig virkning på de signalstoffer, der trænger til hjælp, når uro, angst, ængstelse og nervøsitet har taget overhånd.

Artikel fortsættes

sund-forskning - JUNI/JULI 2015 65


Veje, du kan gå…

Angst kan også være en del af andre psykiske sygdomme, fx depression eller skizofreni Tidligere kaldte man angstsygdomme for neuroser, men det begreb er taget ud af det nyeste diagnosesystem, ICD-10, hvor der i dag skelnes mellem følgende former for angst: Agorafobi: Angst for at være på steder med mange mennesker, hvor man ikke kan komme væk, fx i en bus, i toget eller en kø i supermarkedet. Socialfobi: Angst for at føle sig observeret eller kritiseret, hvis man spiser sammen med andre, siger noget, når man er flere sammen eller går ud med en ny kæreste. Enkelfobi: Angst i specielle situationer, fx i mørke, tordenvejr eller i lukkede rum eller ved synet af blod, edderkopper eller slanger. Panikangst: Anfald af angst, som er så uudholdelige, at man forsøger at undgå situationer, hvor man tidligere har haft panikanfald. Generaliseret angst: Konstant angst, hvor man er nervøs, får hjertebanken, bliver svimmel, sveder, ryster og spænder i musklerne. Blandet angst – depressionstilstand: Blanding af angst og depression i så høj en grad, at der er tale om en sygdom, men ikke så udtalt, at man har en angsttilstand eller en depression. Når man bliver angst, bliver man anspændt, får uro i kroppen og hjertebanken. Der er en glidende overgang mellem frygt, nervøsitet og angst. Angst er en ubehagelig følelse af, at der er fare på færde, uden at der behøver at være det, og ofte uden at man ved, hvorfor man er angst. Frygt er derimod en følelse, man får, når man kender grunden til den og vurderer, at der reelt kan ske noget farligt. Nervøsitet er en følelse af usikkerhed, mindreværd og angst eller frygt for, at man ikke kan leve op til sine egne eller andres forventninger. Udtalt angst eller nervøsitet er sygdomme, mens frygt er en hensigtsmæssig reaktion, som skal forhindre, at man kommer til skade. (Kilde: Netpsykiater.dk)

66 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


TIL DIN TRAVLE HVERDAG I dagligdagen er der meget, der belaster vores nervesystem og det kan være svært at give slip... Super B-Complex indeholder B-vitaminer, der beskytter og normaliserer nervesystemet. Derfor er Super B-Complex et godt supplement til din travle hverdag. Unik blanding af B-vitaminer og adaptogene urter.

Super B-Complex er en unik blanding af B-vitaminer og urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod, der alle er adaptogene. Adaptogene urter indeholder plantestoffer, der er i stand til både at stimulere og hæmme de samme funktioner i kroppen, alt afhængigt af det aktuelle behov.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER www.natur-drogeriet.dk

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien.2015 67 sund-forskning - JUNI/JULI Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker.


68 sund-forskning - JUNI/JULI 2015


Natur-Drogeriet fejrer 70 års jubilæum Med landets største sortiment af naturlægemidler og kosttilskud, urter, krydderier, æteriske olier, proteiner og sunde økologiske fødevarer fejrer Natur-Drogeriet et stolt og beundringsværdigt 70 års jubilæum. Af Kristine Bindslev

Under mottoet, Landskendt for naturmidler der virker, har Natur-Drogeriet solgt helsekostprodukter med urter og planter til danskerne i 70 år. Men Natur-Drogeriet har gjort meget mere for danskernes sundhed og velvære. De har også formidlet århundreder gammel viden om alternative veje til et mere harmonisk liv, altid med naturen som hjælper. De 70 år er historien om banebrydende viden, frontkæmpere, udfordringer med myndigheder, generationsskifte og trofaste kunder.

helsekostprodukter for at hjælpe på folkesundheden. Med Peer i front har Natur-Drogeriet kæmpet for at hjælpe mennesker til selvhjælp. Bag enhver succesrig mand står en stærk kvinde. Partneren og hustruen, Jonna Christiansen, har med sit store overblik styret firmaets administration. Særligt for Natur-Drogeriet, udover at det er danskproduceret, er, at man både kan få blandede og enkelte urter. Kunderne kan altså nøjes med at købe præcis den urt, de ønsker.

Urte-Pensil, Maximum EXTRA, Thea Go, Brottrunk og MaxiFlor. Når nye som gamle kunder beder om et produkt fra Natur-Drogeriets store, brede sortiment, kan de være sikre på, at de får et produkt af en høj kvalitet til en fornuftig pris. Uanset hvem, der har siddet ved roret, har Natur-Drogeriet sat en ære i at samle viden og erfaring om naturens helbredende kræfter i enestående blandinger. Den første blanding hed 103, skabt af firmaets grundlægger, dr. A. O. Hansen. Resultaterne med blandingen var så opsigtsvækkende, at de blev omtalt i Tidskrift for Læger i 1949. Blandingen 103 sælges den dag i dag.

Ny generation klar til fremtiden Natur-Drogeriet er et familieforetagende, og Peer og Jonnas to yngste døtre, Annette og Charlotte, er klar til at føre succesen videre. Det er de sammen med deres ægtefæller Jan Ratcke og Mikkel Harcken. Jan bliver firmaets nye direktør, og Mikkel bliver eksportchef. Annette og Charlotte er vokset op med filosofien om sunde produkter til alle aldre. Generationsskiftet betyder også et ønske om at udvikle nye produkter. Så fremtiden byder på både gamle værdier og nye friske ideer.

Det hele begyndte i Åbyhøj i 1945 Dr. A. O. Hansen, der var en dygtig naturopath, skrev i 1930’erne et banebrydende tobindsværk, Helbredelse om naturens helbredende urter og planter. Bøgerne gennemgik effektive urteblandinger, som fremmede sundhed, og i dag glæder de stadig mange. Efter A.O. Hansens død i 1971 drev hans førstemand firmaet, som den gang hed Drogeriet, videre. I 1976 overtog Jonna og Peer Christiansen, og herfra er virksomheden vokset under det nye navn Natur-Drogeriet. I dag beskæftiger virksomheden omkring 40 medarbejdere. Det er kombinationen af Jonnas og Peers forskellige egenskaber, der gør, at virksomheden kan holde et flot 70 års jubilæum.

Stort tillykke fra sund-forskning.

Dansk produceret og danske arbejdspladser Meget er sket siden Drogeriet A.O. Hansen startede firmaet i 1945. Nye produkter er skabt af Peer Christiansen, og de sælges stadig efter næsten 40 år. Meget kan siges om de to ildsjæle, men en ting er markant: De er ikke i helsekostbranchen for at tjene penge på syge mennesker. De gør sig i danskproducerede sund-forskning - JUNI/JULI 2015 69

sund-forskning juni/juli 2015  

Lindrende liniment med æggeekstrakt. De livsvigtige vitaminer og mineraler. Aloe vera, din bedste ven i solen. Er du bange for at flyve? Fri...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you