__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRIS KR. 39,00

VINTER 2013

TEMovAerordnet

t Fokus på e tem organsys rsvar o f n u m m i - dit

Spot på - Fakta og Forskning

Spiseforstyrrelser

Tarmskylning og velvære!

Når nervesystemet skal have hjælp NYT! Spørg eksperterne! Vidste du – om knogleskørhed? ANGST – TÆT PÅ! Køb bogen og andre bøger om sundhed!


Leder

Nye funklende sider i en istid – med forår på vej Er du en flittig læser af sundforskning.dk, kan du nok få øje på lidt ændringer. Alle de faste skribenter er samlet på nye funklende sider, hvor de med deres faglige øjne giver nye perspektiver til krop, sind og ånd. Vi har gjort plads til FAKTA og FORSKNING, hvor dig, der godt kan lide klinisk forskning, kan finde kolde facts om vitaminer, mineraler, ur ter, fedtsyrer og homøopatiske midler. Koldt er det også her, hvor jeg sidder lige nu. Det er sidst i januar, og det er pludselig blevet sådan lidt isvinteragtigt i et par dage, og måske er vi så heldige, at det kan få bugt med de vira, der har lagt det halve af Danmark ned i de forgangne måneder. For selv den mest ihærdige virus må slippe sit tag, hvis det bliver koldt nok. Havde du husket at fylde hylderne op med friske grøntsager og frugter, gode

Tag med BOOST! og sund-forskning.dk

til Sund Livsstilsmesse i Århus d. 1.-3. marts fra kl. 10-18 i Scandinavian Center, Margrethepladsen i Århus. Og kom forbi vores stand efter en pose med lidt af hvert! Du finder os ved indgangen og på vores stand nr. 5 Rabat på billetter! Betal blot 20 kr. ved indgangen TIL MESSE I ÅRHUS, klip denne kupon ud og medbring til messen.

RABATBILLET 2 0 KR. ENTR

É KU

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 80 kr.)

SPAR

N

75%

1. til 3. marts 2013 kl. 10-18 Scandinavian Center, Margrethepladsen, Århus

Kun gyldig med stempel:

varmende urtesupper og de kosttilskud, der vitterligt kan hjælpe dig hurtigt gennem en infektion, så er du måske sluppet nådigt gennem kulden. Og har du husket de vitaminer, mineraler, fedtsyrer og urter, som kan gøre dig så stærk, at et virusbefængt samfund ikke kan slå dig ud? Det er vel lidt for tidligt at tale om forår, men det er ikke for sent at få fat i de remedier, som hører til i dit husapotek. Du finder masser af tips i sund-forskning.dk til en sundere hverdag, hvor man konstant fylder kroppen med de bedste fødevarer og kosttilskud. Din krop skal holde længe, og en sund krop er ikke bare en krop, der er fri for sygdom. Det er en krop, som bærer dig gennem livet, sprællevende med gåpåmod og lyst til nye oplevelser. Det er en krop, der bogstavelig talt skal hoppe glad ud af sengen hver morgen. Sammen med dig. Hvad enten du mener, du er en krop eller har en krop, så er det bare med at komme i gang. Så du er klar til forhåbentlig et snarligt forår som erstatning for en iskold vinter.

Bliv biopat og naturopath ibm i Jylland

Vi starter hold i Aarhus – mød os på messen og få et messetilbud. Drømmer du om at gøre en forskel?

Bliv biopath/naturopath i biologisk medicin (ibm) og få de bedste værktøjer til at hjælpe andre mennesker til et bedre og sundere liv.

På Institut for Biologisk Medicin uddanner vi biopater/naturopather ibm og giver dig en af de bedste uddannelser til et liv som komplementær behandler. Begge titler er beskyttede titler. I uddannelsen indgår m.m. Alternativ sygdomslære Ernæring –herunder brug af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier Reguleringsterapi – herunder brugen af urter, enkel homøopati mm Immun og symbioseterapi Klientpsykologi Praktikkurser

Spar 5000 kr.!

Messetilbud! Gælder kun ved Livsstilsmessen i Aarhus Rabatbilletten må ikke sælges.

Tre dage med sundhed og velvære Se udstillere og eventprogram på

www.Sund Livsstil.dk

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Messetilbud kun 25.000,- normalpris 30.000 (gælder kun ved messen i Aarhus 1.-3.marts 2013) Du kan vælge at betale 1.000 kr. pr. måned over PBS eller betale det hele på en gang. Kig forbi stand nr. 5 og få en snak med os. Læs mere på www.biologisk–medicin.dk


Indhold TEMA: Fokus på et overordnet organsystem – dit immunforsvar Side 4 Når immunsystemet skal aktiveres Side 6 Allicin – den naturlige bekæmper af farlige bakterier Side 10 Hvad kan vi give børnene i disse forkølelsestider? Side 13 Nyhed til tilstoppede næser Side 14 sund-forskning.dk går bag om tre droger til tarmsystemet Side 17 Velvære med tarmskylning Side 18 Rundt om bordet:

Lisbeth Tordendahl: Den gode, men lidt glemte rod fyldt med C-vitamin

Caroline Fibæk: Raw Pop Cakes

Side 20 Nannas økologiske hverdagskøkken

A DH docosahexaensyre

PLA2

fosforlipase 2

Side 23 Hjernefedt

omega-3-fedtsyre omega-6-fedtsyre

Side 26 Fakta og Forskning

eikosapentaens

EPA

yre

AA

arachidonsyre

gamma-linolensyre

GLA

Side 33 Spiseforstyrrelser: Når maden er omdrejningspunktet Side 36 Når nervesystemet skal have hjælp Side 39 Angst – tæt på Side 40 Spørg eksperterne Side 47 Vidste du – om knogleskørhed? Side 50 Det at blive ældre er en del af livet Side 55 Raske hjerter. Dansk undersøgelse: Derfor giver statiner smerter i musklerne Side 56 Nu kan man sende hjertesvigt-patienter til ”genopladning” Side 58 SPOT ON: Stadig vinter …. snart forår Side 62 De fleste får for lidt D-vitamin Side 64 Daglig multivitamin beskytter mod kræft Side 65 Uventet håndsrækning i kampen mod prostatakræft Side 66 Bogsalg – køb masser af spændende bøger gennem sund-forskning.dk! Side 67 Konkurrence Abonnementsaftaler: (bladet udkommer hveranden måned) A-abonnement: 1 stk. af hvert nummer gældende for et år: 250 kr. B-abonnement: 40 stk. af hvert nummer til videregivelse til klienter som en del af behandlerens service og support til et sundere liv: 250 kr. halvårligt. Send en mail til abonnement@sund-forskning.dk med navn og adresse, og oplys hvilken abonnementsaftale du ønsker (A eller B). Herefter vil du modtage en opkrævning fra nets.dk, hvor du kan tilmelde dig PBS-ordningen, hvis du ønsker det. Har du spørgsmål til dit abonnement? Du er velkommen til at sende en mail til abonnement@sund-forskning.dk. Betaler du lige efter, vi har udsendt et magasin, skal du påregne lidt ventetid. Udsendelsen sker som regel den første uge i alle lige måneder.

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK Print Connetc Aps

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK MILJØMÆ R

N OR D I

SK

ING

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

KN

sund-forskning.dk

Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc.

e-mail: info@sund-forskning.dk

FOTO Lars Rogert, Shutterstock m.fl.

541-004 TRYKSAG

Illustator Kurt Westergaard

OPLAG 60.000

Informationerne fra sund-forskning.dk må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

sund-forskning.dk – VINTER 2013 3


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

Når immunsystemet skal aktiveres

Mandler Thymus

af Marianne Palm

Tag med på rejsen gennem kroppen. Fra den første betaglukan bliver opdaget i tarmene, til du har skabt et effektivt immunsystem. Det moderne menneske omgiver sig med en stribe af trusler mod vores sundhed. Vi har brugt al for meget antibiotika, vi lever i for sterile miljøer, så vi ikke udvikler et tydeligt forsvar mod bakterier, svampe og vira, og samtidig skal kroppen tage stilling til tusindvis af kropsfremmede stoffer. Det kræver med andre ord et overordentlig stærkt immunforsvar, et immunforsvar, som allerede begynder i tarmen, hvor vores kroppe skal opdage, at der er trusler på vej. Et dygtigt immunforsvar opdager de fremmede indtrængere og vil efterfølgende kunne huske, at lige netop denne grimmert har været der før, og derfor skal jages på porten igen. Men ikke alle har længere et særligt dygtigt immunforsvar. Bakterier kan overleve vores antibiotika, vi pådutter immunsystemet en masse fremmede stoffer, og derfor sættes nu alle sejl til for at finde effektive – og ikke mindst naturlige – midler, der kan stoppe invasionen af vores kroppe. Et Biotech firma i USA, Biothera, har ikke opfundet betaglukanerne. Men de har sat 250 millioner dollars ind på forskningskontoen for at udvikle det aktive stof i ImmiFlex, i daglig tale kaldet 1-3/1-6 betaglukan, som i al sin enkelthed er udvundet af ganske almindelig bagegær.

Lymfekirtler Milten Peyerske plaques Blindtarm Lymfekirtler Lymfekar Knoglemarv

I ImmiFlex finder du betaglukaner med fornavnet 1-3/1-6, så de kan genkendes fra andre betaglukaner. Der er ingen gær tilbage i produktet, kun de immunaktiverende stoffer. Da ImmiFlex sørger for at få immunsystemet til at reagere på alle kropsfjendske substanser, kan ImmiFlex anvendes på alle tænkelige immunbelastninger. Forskningen har vist gunstige resultater på svampe, bakterier og virus samt cancerceller.


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

Sådan virker betaglucaner 1.

Hele betaglukaner passerer gennem mavesækken og ind i tyndtarmen, hvor de opdages og optages i små immunøer kaldet Peyerske plaques.

2.

I Peyerske plaques bliver betaglukanerne opdaget af makrofager, som altid er på vagt og på jagt efter bakterier, svampe og vira. Makrofagerne sluger og fordøjer de fremmede indtrængere. Makrofagerne har receptorer, som genkender 1-3/1-6 betaglukaner, fordi de findes i mange bakterier og svampe. Det betyder, at dit medfødte immunforsvar genkender dette ekstrakt fra gær og tror, det er en fjende, og hele immunsystemet bliver aktiveret. Det vigtige forsvar her i første linje er nu aktiveret, og flere studier viser, at det kraftigt forbedrer modstanden mod infektioner. Specielle celler, kaldet M-celler, transporterer hele glukanpartikler til makrofagerne, som igen fragter dem videre til forskellige dele af immunsystemet, som fx lymfeknuder, knoglemarv og thymus.

3.

Makrofagerne nedbryder betaglukanerne i mindre partikler og slipper dem ud over en periode på 24-36 timer. Disse aktive fragmenter binder sig eller låser sig til nogle andre komponenter i immunsystemet, de neutrofile granulocytter, som der er allerflest af i kroppen. De låser sig til receptorer kaldet CR3 – Complement Receptor 3. Neutrofilen er nu aktiveret og parat til at reagere på fremmede indtrængere eller sygdomsfremkaldende stoffer, som kroppen selv producerer. For at en neutrofil granulocyt skal kunne dræbe en bakterie eller fx en cancercelle, må CR3 have to komponenter til rådighed: et blod protein og 1-3/1-6 betaglukan. CR3 receptoren er normalt optaget af betaglukan fra cellevæggene i svampe, mug og gær. Men der er andre trusler i vores oversterile miljø, som fx bakterier, vira og kræft, hvor 1-3/1-6 betaglukaner ikke findes i tilstrækkelig mængde. Ved at spise et kosttilskud med 1-3/1-6 betaglukaner vil man forsyne neutrofilerne med elementer, så de kan reagere korrekt på fremmede indtrængere. En fuldt ud stimuleret neutrofil vil nu bevæge sig hen til de steder, hvor de fremmede indtrængere ankommer. Denne proces kaldes kemotaksi.

4.

Neutrofilen hæfter sig til overfladen af den sygdomsfremkaldende indtrænger eller til en kræftcelle og opdager, at den ikke er en af kroppens egne sunde celler. Den er nu i stand til at dræbe indtrængeren ved at udskille en række kemikalier. Samtidig vil andre dele af immunsystemet holde på fragmenter af sygdomsfremkaldende celler, som nu er ødelagt, og binde dem på overfladen. Disse fragmenter, som kaldes antigener, sender signaler til andre dele af immunsystemet, der fungerer som hukommelsesceller. Næste gang sygdomsfremkalderen træffes, vil de nyligt programmerede hukommelsesceller genkende den og producere antistoffer. Disse antistoffer sætter sig fast på skadevolderen og kan ødelægge den eller hindre den i at sprede sig til raske celler. Størrelsen på 1-3/1-6 betaglukanet kan være vigtig. Noget tyder på, at partikler med en størrelse på 2-6 mikron er de mest effektive. (kilde: Teknisk ugeblad, Norge og Biothera)


Allicin

– den naturlige bekæmper af farlige bakterier

Methicillin resistente Staphylococcus aureus Synonymer: MRSA

Årsag: I forkortelsen MRSA står M for Methicillin, navnet på det første penicillin antibiotikum rettet direkte mod stafylokokker, R for resistent og SA for Staphylococcus aureus (S. aureus).- gule stafylokokker

6 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Af Marianne Palm

TEMA DIT IMMUNFORSVAR


TEMA DIT IMMUNFORSVAR Uhyggelige tilstande breder sig med ilter hast hen over den vestlige verden. I alt for mange år har vi brugt alt for meget penicillin og antibiotika, og forskere fra hele verden kan fortælle, at vi nu står over for nogle uhyrlige tilstande. Vi har nemlig fået store problemer med at bekæmpe en hel stribe af bakterier, herunder superbakterien MRSA, som har gjort sig resistent over for penicillin og antibiotika. Det var ordene i 2009, da sund-forskning.dk sidst forsøgte at grave sig et spadestik dybere i problemerne. Og noget tyder på, at den steppebrand, som vi frygtede dengang, stadig er højaktuel. Nu sker der oven i købet en spredning hen over landet, hvor det ikke blot er mennesker, som har været i direkte kontakt med smitsomme dyr, som risikerer at sprede smitten. Der findes nemlig flere og flere raske bærere af MRSA, som ikke aner, at de kan give en smitte videre, som udgør en trussel for i forvejen syge mennesker. Stigning af raske smittebærere At der i dag findes flere raske smittebærere, som uden at ane det, bringer smitte videre, skyldes ændringer i selve stafylokokbakterierne, der gør, at disse MRSA bæres i væsentlig længere tid - også uden for hospitaler - og desuden er i stand til at sprede sig mere effektivt end tidligere. Siden 2004 er der fundet en ny type MRSA, som især lever hos husdyr, men som kan smitte mennesker, der er i kontakt med MRSA-positive dyr (særligt svin). Denne bakterie kaldes i daglig tale CC398 (eller CC398/ ST398 (sekvenstype 398) /LA-MRSA = ”Livestock associated MRSA”). I 2011 er der yderligere fundet en type, der synes associeret til kontakt med dyr. Denne type indeholder en variant af resistensgenet - det såkaldte ”mecC” gen, som gør det endog endnu sværere at bekæmpe med penicillin og antibiotika. (Kilde: Statens seruminstitut) Det siger Sundhedsstyrelsen om stafylokokker Stafylokokker (Staphylococcus aureus) er bakterier, som naturligt findes (bæres) hos omkring halvdelen af alle mennesker enten hele tiden eller i perioder. Oftest mærker man det ikke. Bakterierne sidder i næsen, på huden eller i slimhinderne. Stafylokokkerne kan også leve på dyr samt overleve i miljøet (stofstole, telefoner, dørhåndtag osv.) i flere måneder. Hvis man har en infektion, der kan skyldes stafylokokker, eller har risiko for at være blevet smittet, kan man blive undersøgt hos lægen. Dette gøres ved, at lægen med en vatpind tager en prøve fra næse, sår eller andre steder og sender prøven til et mikrobiologisk laboratorium. Den bedste måde at undgå at sprede smitte på er ved hyppigt at vaske hænder eller bruge hånddesinfektionsmiddel (håndsprit med plejemiddel).

Det siger Sundhedsstyrelsen om MRSA MRSA er forkortelsen for Methicillin-resistent Staphylococcus aureus. MRSA er ikke i sig selv mere alvorlig end andre stafylokokker. En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af stafylokokker, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, kan få alvorlige infektioner, eller en rask person kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syg, for eksempel i forbindelse med en operation. Problemet med MRSA er, at infektionerne er vanskeligere at behandle og blandt andet kræver behandling med meget specielle antibiotika. Hvis for mange kommer til at bære MRSA i stedet for almindelige stafylokokker, risikerer vi ikke længere at kunne behandle patienter med alvorlige stafylokokinfektioner. Derfor vil Sundhedsstyrelsen gerne holde andelen af MRSAstafylokokker nede. I 2006 blev MRSA gjort anmeldelsespligtig, og Sundhedsstyrelsen udsendte den 1. udgave af ”Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA”. Den 15. november 2012 trådte en ny udgave af vejledningen i kraft. Da den 1. udgave af Sundhedsstyrelsens vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA udkom i 2006 var hovedproblemet, at MRSA blev spredt på hospitaler. Spredning på hospitaler i større omfang er nu ophørt. Den nuværende stigning skyldes især øget spredning i samfundet, rejseaktivitet samt at der konstateres flere tilfælde af en særlig svinetype, MRSA 398, en situation, som opstod kort efter den første vejledning i 2006. Nu er der oprettet en koordinationsgruppe med deltagere fra sundhedssektoren, den veterinære sektor og Arbejdstilsynet, som på tværs af alle fag skal sikre, at der ikke sker yderligere spredning. (Kilde: Sundhedsstyrelsens hjemmeside d.25.12.2012)

sund-forskning.dk - VINTER 2013 7


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

Allicin fra det lille hvidløg Forskning + naturlige midler = nye muligheder i en svær kamp

Truslen om multiresistente bakterier herunder MRSA har heldigvis ført til ny forskning, og en af de mest lovende naturlige ingredienser er allicin fra det velkendte hvidløg. Forskere i England har formået bl.a. via en vandekstraktion at stabilisere det aktive stof, og hidtil har allicin været anvendt til akne, småsår, eksem og andre hudproblemer. Nu tyder alle undersøgelser på, at allicin kan bekæmpe selv de mest resistente superbakterier herunder MRSA og andre bakterier beslægtet med MRSA. Hvordan virker allicin? Man ved i dag, at allicin angriber bakterierne på flere fronter på én gang. Selve allicin molekylet er meget småt og kan derfor let trænge gennem cellevæggene. Allicin kan derigennem angribe bakterien indefra, men faktisk også de toxiner, som bakterierne udskiller, og det er en vigtig detalje. For det er ofte bakteriernes affaldsstoffer, som laver så stor ravage i det omkringliggende væv, at hele tilstanden forværres i området. Man ved, at bakterier danner og bruger enzymer for at formere sig og overleve. Enzymaktiviteten er betinget af, at enzymerne er ”foldet korrekt”. Foldningen sker bl.a. ved, at der dannes svovlbroer forskellige steder på enzymet. I praksis kan det ske ved, at et svovlholdigt hjælpeprotein bærer enzymdelene de rigtige steder hen, skaber kontakten, bryder den gamle svovlforbindelse og lader enzymet danne sin egen forbindelse, hvorefter enzymet bliver aktivt. Virkningen af allicin er lidt i stil med hjælpeproteinet. Allicin opløser sin egen svovlbro og binder sig til enzymdelen. Men allicin bærer ikke enzymdelene de rigtige steder hen og blokerer dermed for dannelsen af et aktivt enzym. Og det er nok denne stabile særligt aktive og hurtige effekt, der gør, at patienterne med de store betændte sår kan fortælle, at de meget hurtigt slipper for smerterne endog meget før, end den egentlige betændelse er forsvundet. Det interessante er tillige, at allicin ikke angriber de for kroppen positive bakterier, som beklæder alle vores slimhinder og huden, og derfor er der ikke rapporteret nogen bivirkninger overhovedet, også selvom patienter med store åbne sår har brugt allicin i mange måneder. 8 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Sund-forskning.dk har ikke kun skrevet rigtig mange artikler om det standardiserede aktive indholdsstof allicin, som du finder i produkterne Garcin og Garpro. Vi har udgivet et helt hæfte, som du kan downloade gratis fra www.sund-forskning.dk eller du kan skrive til marianne.palm@sund-forskning.dk og få det tilsendt pr. mail

Forsøg har vist en stor effekt af allicin, også hos patienter, hvor al anden behandling har svigtet i kampen mod en lang stribe af bakterier.

I Danmark findes den standardiserede allicin kun i Garcin spray og i kapslerne Garcin og Garpro. Det sidstnævnte produkt indeholder desuden en stribe af de sunde mælkesyrebakterier, som både forebyggende og behandlende også kan gøre en forskel mod superbæsterne.


TEMA DIT IMMUNFORSVAR Kombination med antibiotika giver en flot synergi effekt Indimellem, eller ofte, anbefaler vi at lade lægeordineret medicin virke, før man bruger andre terapeutiske redskaber for ikke at skabe rod i kroppen, hvor der eventuelt kan opstå problemer med, at behandlingerne kolliderer med hinanden. Men lige netop her er der al mulig grund til at kombinere penicillin og antibiotika med Garcin eller Garpro, da studier viser, at allicinen faktisk forbedrer den antibiotiske effekt. Garcin er testet som værende en særdeles fin hjælper til penicillin eller antibiotika. Her er de mest kendte typer af antibiotika, som Garcin eller Garpro skaber en fin synergi med:

• Streptomycin • Tetracycline • Vancomycin • Tobramycin • Gentamicin • Amikacin • Erythromycin • Fusidic Acid • Rifampicin • Novobiocin • Ciprofloxacin • Cefuroxime • Piperacillin • Moxolactam • Ampicillin • Carbenicillin Allicin mod meget andet end superbakterier Listen over det aktive stofs virkninger er lang, simpelthen fordi så mange sygdomme er relateret til vores forhold til bakteriernes verden. De gode hjælper os med at fordrive fremmede indtrængere, de er en vigtig del af vores immunsystem, de har indflydelse på vores dannelse af B-vitaminer og K-vitamin. Og så er der alle de onde, som først bliver onde den dag, de er til stede i for stor en mængde, så de uprovokeret kan skabe alverdens problemer for os. Allicins effekt er undersøgt på en stribe af bakterier. Her er de vigtigste: E. coli, Staphylococcus Aureus, Streptococcus pyogenes, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Acetobacter baumanii, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium, Mycobacterium tuberculosis, Helicobacter. pylori, Salmonella, Clostridium og Shigella.

Også virksom mod svampe Undersøgelser foretaget i England viser, at allicin også er virksom mod flere typer svampe, bl.a. Candida svampe, som typisk kan genere slimhinderne i tarmene. sund-forskning.dk - VINTER 2013 9


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

Hvad kan vi give børnene i

Af Claus Hancke Speciallæge i Almen Medicin www.iom.dk

I disse måneder slæber børnene smitsomme mikroorganismer i hobetal hjem fra vuggestuer, børnehaver og skoler til blandet fornøjelse for de familier, som så skal bruge de kommende uger på selv at være forkølede, have influenza osv.

Derfor kan man ikke bare blæse på sådanne restriktioner. Men da det også vil være rart at kunne give de små noget lindrende, så skal jeg her søge at graduere tingene, så læseren kan få nogle muligheder, der er uskadelige, selv om de ligger på kanten af de advarsler, der måtte stå på bøtten.

Det er typisk sæson her i begyndelsen af det nye år, hvor de i forvejen sparsomme D-vitaminreserver fra sommerens sol er ved at være brugt op. Derved har vi et svækket immunsystem allerede ved starten af juleferien. Herefter følger en uges sukker-orgie, som effektivt kan lukke immunsystemet ned, og så er vi mere end modtagelige for disse virussygdomme. Ja, vi er nærmest forsvarsløse over for dem.

Forebyggelse: Det vigtigste, man kan gøre, er at forebygge, at børnene overhovedet bliver syge. Et vigtigt tiltag er en god hygiejne, så man lærer sine børn at vaske hænder, vende sig væk fra en, der hoster eller nyser, ikke pille næse, bruge vanter i bussen, så de ikke rører håndtag og stænger, der er tykt belagt med bakterier og virus. Desuden kan man gøre meget for at give dem de byggesten, der skal til for at opbygge og vedligeholde et solidt immunforsvar. Som det vil være den kloge læser bekendt, så sidder 70-80 % af immunforsvaret i tarmsystemet, så lad os starte her.

Mange restriktioner: Når børnene så kommer snottede hjem fra institutionerne, vil det jo være rart med det samme at kunne give dem noget lindrende og samtidig selv tage noget, der nedsætter ens egen risiko for at blive smittet af dem. Der findes mange udmærkede produkter på markedet, som kan gøre disse ting, men hvad nu hvis barnet er under 2 år, 12 år eller en af de andre grænser, hvor det står på glasset, at man ikke må anvende dem? Disse grænser er ofte lavet som standard-grænser ud fra generelle betragtninger, og for de flestes vedkommende ganske overflødige. Men forbrugeren kan jo ikke vide, hvornår de er vigtige, og hvornår de er ligegyldige. For de er ikke gradueret. Det er let nok at forstå advarslerne på potent, kemisk medicin, hvor en enkelt voksendosis kan være dødelig for et barn, men når advarslerne bruges til ufarlig naturmedicin, så er det lidt misbrug. Lægemiddelstyrelsen er her ude i at råbe ”ulven kommer” lidt for mange gange. Forbrugeren mister derved respekten for de advarsler, der står på bøtterne, og lige pludselig en dag så står man med et produkt, som reelt er farligt for børn, og så er det alvor. 10 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Kost: Det er aldrig utidigt at gentage en 4.500 år gammel sætning, selvom den endnu ikke er sivet ind i sundhedsvæsenet: ”Lad din kost være din medicin, og lad din medicin være din kost”, sagde den kloge læge Hippokrates. Kosten kan rumme kimen til sundhed, ligesom den kan ruinere et godt helbred. Når vi taler immunforsvar, så skal kosten naturligvis indeholde de næringsstoffer, som er nødvendige for opbygning og vedligeholdelse af et godt immunforsvar, således at knoglemarvens celler kan opbygge de specialceller i blodet, som skal hjælpe os med at bekæmpe en infektion. Det drejer sig her om grøntsager fulde af bioflavoner, vitaminer og mineraler, det er gode proteiner fra fisk, fjerkræ og kød, og det er hele pakken af næringsstoffer og sunde fedtstoffer fra æg. I den anden grøft ligger alt sukkeret, som effektivt kan hæmme


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

disse forkølelsestider?

sund-forskning.dk - VINTER 2013 11


TEMA DIT IMMUNFORSVAR immunforsvaret. En enkelt sodavand kan således nedlægge immunforsvaret i 4 timer. Så det sukkerorgie, børnene typisk udsættes for, sker oftest samtidig med en massiv smitte-eksponering, nemlig ved børnefødselsdage og større familiefester, som fx juledagene har været det for de fleste. Højt sukkerindtag, massiv smitte-eksponering kombineret med den mørke årstid med lavt D-vitamin, er en oplagt glidebane mod en infektionssygdom. Mælkesyrebakterier: Som ovenfor nævnt sidder 70-80 % af vores immunforsvar i tarmen, så den pleje er af største vigtighed, når vi taler infektionsprofylakse. Tarmen skal have en flora af vitale mælkesyrebakterier. Det kan man opnå med forskellige surmælksprodukter som yoghurt, cultura, acido osv., eller man kan bruge mælkesyrekapsler. Når man bruger sidstnævnte, er det vigtigt at sikre sig, at det er et produkt med bakterier, som er levende og livskraftige gennem hele tarmsystemet. Ja, faktisk må der gerne være levende mælkesyrebakterier i afføringen. Så er de i hvert fald også levende længere oppe og her med til at sikre, at vores immunforsvar er i topform. Mælkesyrekapsler og mælkesyreprodukter er vanskelige at overdosere. Jeg har svært ved at forestille mig, at det overhovedet kan lade sig gøre, uanset hvad der står af alderskriterier på æsken. Multivitamin: Vores kost er som bekendt ikke optimal. Vi er slemme til at købe de forkerte ting (industrimad). Det, vi køber, indeholder ikke det, vi tror (forarmet). Til gengæld indeholder det ting, vi ikke tror, det gør (forurening). Og når vi så kommer hjem, så tilbereder vi det forkert (steger i flerumættet olie osv.). Med andre ord har vi et problem med at få optimal ernæring gennem kosten. For at komplettere denne findes de såkaldte ”kosttilskud”. Det er tilskud til den normale kost, som skal sørge for, at vi trods dens ringe kvalitet får et minimum af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, så kroppen kan fungere optimalt. Der findes mange fortrinlige børnevitaminer, og børnene bør dagligt have en sådan. Mange tror, at dette kun er nødvendigt om vinteren, men så kan man være i underskud, når vi er halvvejs. Hvis man giver vitaminer og mineraler hele året, så er depoterne fulde til vinteren, når de skal bruges. D-vitamin: Det eneste, der skal doseres ekstra om vinteren, det er D-vitamin, som skal gives i gode doser fra september til april inklusive. Vitamin-D nedsætter bl.a. risikoen for at få influenza. Her kan man komme til at overdosere, så derfor følgende råd. Hvor voksne roligt kan tage 100 µg (mikrogram) dagligt (4.000 IE), skal man give lidt mindre til børnene. Ifølge eksperterne i Vitamin-D Counsil er de tilrådelige doser om vinteren følgende: Raske børn under 1 år: Højst 25 µg (1.000 IE). Raske børn over 1 år: Højst 25µg for hver 15 kilos kropsvægt. Syge børn kan behøve det dobbelte i et par dage. Behandling: Når de små først har fået deres infektionssygdom, så gælder det om at forkorte forløbet, lindre deres symptomer og forebygge alvorligere følgeinfektioner. For eksempel efterfølges en influenza let af en lungeinfektion, hvis immunforsvaret er svækket. Jo 12 sund-forskning.dk - VINTER 2013

bedre man er i stand til at mildne og forkorte et sygdomsforløb, des mindre er risikoen for alvorlige følgesygdomme. Forkorte forløbet: Den mest effektive måde at forkorte forløbet på er at give echinacea, D- og C-vitamin. Echinacea tåles godt, og voksne som børn kan tåle det i alle aldre. Eneste problem er, at det er opløst i alkohol, hvor man har visse restriktioner for børn. Imidlertid kan man roligt give de helt små børn 5-10 dråber, i 5-års alderen 20 dråber og fra 12-års alderen 30 dråber echinacea flere gange dagligt. Det er veldokumenteret, at dette forkorter en forkølelse. D-vitamin kan som nævnt fordobles under en virussygdom, C-vitamin kan ikke overdoseres. Vi har en udmærket sikkerhedsventil, der hedder diarré. Man kan roligt give et gram C-vitamin hver 2. time til selv små børn. Hvis de ikke fejler noget, vil de fleste få tynd mave på denne dosis, men hvis de er ved at få en infektionssygdom, vil de ofte have brug for endnu mere, før maven reagerer. Forebygge følgesygdomme: Allerede ved at forkorte forløbet vil man forhindre en total udmattelse af immunforsvaret, og dette er det vigtigste for at forebygge en videre udvikling. Børn er utålmodige og vil gerne hurtigt i gang igen. Men hvis de har ligget med høj feber og influenza, så er det vigtigt, at de ikke står for hurtigt op igen, når de er feberfri. Det gamle råd med ”en dag feberfri i sengen” er ikke så tosset, når det gælder influenza hos børn. Hvis de står for hurtigt op, så kan de lettere risikere, at der kommer en ny omgang en uge efter, og denne gang ofte med efterfølgende lungeinfektion. Mildne forløbet: Der er ikke meget at gøre ved en forkølelse. Den kan lægge selv Tarzan på langs. Vi voksne kan mildne med en god, stærk toddy, men det går jo ikke til børnene, som vi i stedet må forkæle lidt med varm hyldebærdrik, te med honning, hostedæmpende, velsmagende tilskud og et Anders And blad eller en tegnefilm. Det er svært at overdosere.

Pas på de små. :-) God kamp.


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

Nyhed til tilstoppede næser Af Marianne Palm

Blæs den tilstoppede næse et stykke med ny naturlig næsespray fra A.Vogel. Sinuforce er ikke vanedannede og derfor sikker i langtidsbrug. På den måde adskiller den sig markant fra konventionelle næsesprays. Forkølelse er en folkesygdom, og vi bliver i gennemsnit forkølede 2-4 gange om året. En trofast og generende følgesvend til forkølelse er tilstoppet og/eller løbende næse, da den forstyrrer nattesøvnen og i det hele taget gør det svært at trække vejret normalt. Tilstoppet næse hedder også rhinitis (næsekatar) og skyldes inflammation i næseslimhinden. Slimhinden producerer normalvis en lille mængde væske og slim, men ved inflammation bliver væsken tyktflydende, og produktionen øges. Som et resultat af dette kan næsen blive tilstoppet. Uden behandling forsvinder symptomerne som regel inden for 3 uger, men en god næsespray kan hjælpe med udskylning af det tyktflydende og tilstoppende sekret og dermed nedsætte symptomperioden betragteligt. Sinuforce næsespray + mentol Sinuforce næsespray + mentol fra A.Vogel er fremstillet af 100 % naturlige aktive ingredienser i en naturlig saltopløsning. Ingredienserne er milde og skånsomme på næseslimhinden og gør det sikkert at bruge næsesprayen gennem en længere periode på op til 30 dage, hvilket er unikt for næsesprays på markedet. Konventionelle næsesprays må kun bruges kortvarigt, da de kan give afhængighed. Sinuforce kan i øvrigt bruges af børn fra 2 år. Sådan virker Sinuforce Sinuforce næsespray + mentol skaber hurtigt passage i en stoppet næse, da den reducerer den opsvulmede slimhinde i næsen, uden at det går ud over slimhindens naturlige beskyttende funktion. De aktive ingredienser har alle en specifik virkning på forkølelsessymptomer som næsekatar, tilstoppet næse og løbende næse: • Pebermynte og eukalyptus, der begge har en mentollignende duft og holder næsen godt åben • Kamille, som har en blødgørende og beskyttende virkning på næsen og luftvejene Sinuforce indeholder desuden ikke konserveringsmidler på grund af et patenteret og unikt spraysystem.

Derfor er det vigtigt at trække vejret gennem næsen

En af næsens nøglefunktioner er at rense luften, der inhaleres. Næsen har en fugtig næseslimhinde med fine fimrehår kaldet cilier. De renser 10.000 liter inhaleret luft pr. dag og reducerer antallet af bakterier, der kommer ind i kroppen. Dette er grunden til, at det er vigtigt at trække vejret gennem næsen frem for munden.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 13


TEMA DIT IMMUNFORSVAR

sund-forskning.dk

går bag om tre droger til tarmsystemet Af Marianne Palm

Danasan har sat tre droger sammen til for meget mavesyre, sure opstød og luft i tarmene. Hvad siger forskningen og erfaringerne om lakrids, propolis og bukkehorn?

sund-forskning.dk har gravet et spadestik dybere…. Lakridsrødder har i Kina været brugt i hundredvis af år til en hel stribe af problemstillinger og har især været kendt for sin fine milde, men effektive, virkning på mave-tarmkanalen. Traditionelt har de velsmagende og meget naturligt sødende rødder været anvendt til at afhjælpe mavesår, også selvom lakridsekstrakt ikke kan fjerne helicobacter pylori, som er den bakterielle årsag til mavesår. Men ved at hæmme irritation i mavesækken og fremme produktionen af slim beskytter ekstrakten slimhinderne mod den mad, du spiser, og giver mavesækken ro til at restituere sig. Denne beskyttende effekt, som af phytoterapeuter kaldes emollierende, fortsætter i øvrigt i det meste af tarmkanalen og kan derfor også virke på tyktarmskatar. Lakrids til den naturlige mikroflora

Lakrids er lettere afførende og får derfor en træg tarm til hurtigere at give slip på affaldsstofferne. Men på den helt rolige måde. Den smørende effekt giver i øvrigt også den naturlige mikroflora mulighed for at formere sig, så den bedre kan holde fremmede bakterier og svampe i skak.

Spis lakrids med måde

I Gastroform finder du en passende mængde lakrids, men pas i øvrigt på med for meget lakrids, hvis du lider af forhøjet blodtryk eller af visse nervesygdomme som fx epilepsi eller nyresygdomme.

De flittige biers propolis Hvor forskningen i lakrids mest er foregået i Kina, har vi til gengæld en del viden om propolis i Danmark. Propolis har været kendt i Europa som en glimrende bakteriehæmmende substans skabt af bierne, og netop en dansk entusiast, Jens Vagn Nielsen, har udviklet en vandekstraktion af propolis, som gør den helt sikker at anvende, også selvom enkelte kan være allergiske over for propolis. Kigger man på propolis´ egenskaber, er begrundelsen for at have det i Gastroform især den nævnte anti-bakterielle egenskab, hvor et studie har vist en effekt på mavesår, men også en lang række bakterier og svampe, herunder Candida albincans, som let kan forstyrre tyktarmen.

14 sund-forskning.dk - VINTER 2013


TEMA DIT IMMUNFORSVAR Bukkehorn og betændelse Bukkehorn har ikke som navnet antyder en pind at gøre med bukke eller horn, men er navnet på en lille plante, som formentlig oprindeligt stammer fra Afrika og Mellemøsten. Den bliver flittigt brugt på grund af dens karryagtige aroma i asiatiske retter, og traditionelt har man brugt den som en vigtig betændelseshæmmende ingrediens i omslag mod betændelse og bylder. I fordøjelsen har den en lignende betændelseshæmmende effekt og indeholder tillige en del fibre og en stribe af aktive stoffer, som fremmer fordøjelsen og måske også virker fint på irriterede tarme, især hvis bakterier og svampe er medårsag til problemerne. Konklusion på et sammensat produkt Ved netop at kombinere lakridsrødder med bukkehornsfrø og propolis, får man et produkt, som virker allerede fra begyndelsen af fordøjelsen: Mavesækken bliver beskyttet mod bakterier og mad, der ellers kan skabe sure opstød og for meget mavesyre. Tyndtarme og tyktarmen får også hjælp til at restituere sig. Svampe og bakterier får sværere ved at formere sig, og den naturlige mikroflora bliver styrket, hvilket skaber færre luftgener. Hele fordøjelsen får et skub fremad, og du vil lettere kunne udnytte og optage den mad, du spiser.

Bukkehorns mange virkninger

Bukkehornsfrø – Trigonella foenum-graecum – indeholder en række naturlige stoffer i form af alkaloider, proteiner, aminosyrer, flavonoider, saponiner, kumarin, fedtstoffer, fibre og vitaminer samt mineraler, blandt andet betakaroten. Bukkehornsfrø er en fast bestanddel af karry, der findes i mange forskellige afskygninger, især i Indien.

Propolis, et effektivt forsvar af byen

Propolis er et harpiksholdigt materiale indsamlet af bier og brugt til at reparere og styrke indersiden af deres bikube. Ordet propolis stammer fra to græske ord, pro og polis, som betyder i forsvar af byen. Propolis bruges også til at balsamere indtrængende insekter og hæmme mikroorganismer i kuben. Propolis betragtes delvist som et planteprodukt, da det indeholder stoffer, der generelt ligner dem, som findes i planter. Propolis er en gulbrun til mørkebrun harpiks, som føles klistret, når den er varm, men størkner ved afkøling. Bierne henter generelt stofferne fra birke-, elme-, og grantræer.

Bukkehornsfrø virker let nedsættende på LDL-kolesterol, formentlig på grund af fiberindholdet, og virker ligeledes stabiliserende på blodsukkeret på grund af forbedring af insulinens virkning hos type 2 diabetikere, hvor der også i en undersøgelse fandtes en klar nedsættelse af LDL-kolesterol samtidig med en øgning af det gode og hjertebeskyttende HDLkolesterol. Der skal dog lidt mere til, end hvad der er i Gastroform. Brug den flittigt i asiatiske retter. Bukkehornsfrø virker også slimløsnende, modvirker forstoppelse, beskytter tarmslimhinden og bedrer appetitten.

Gastroform forhandles af Danasan.

Flere oplysninger på www.danasan.dk

sund-forskning.dk - VINTER 2013 15


O

V ER

NATURLIG HJÆLP

TIL SUNDE URINVEJE Rigtig mange kvinder har prøvet tranebær for at holde urinvejene sunde. Enten som saft eller i form af kapsler eller tabletter. Roseberry er et nyt innovativt produkt med understøttende ingredienser, der hver især bidrager til den positive effekt: Tranebær, hibiscus og C-vitamin.

Innovativ nyhed

For at få gavn af tranebær, bør man indtage mindst 36 mg af det biologisk aktive plantestof proanthocyanidin – eller PAC. Roseberry indeholder denne mængde i kun to tabletter.

Roseberry indeholder desuden C-vitamin, der kan gøre urinen sur og derved hjælpe med at holde urinvejene sunde. De fleste bakterier lever nemlig dårligt i et surt miljø. Den tredje ingrediens er hibiscus. I Roseberry anvendes et standardiseret ekstrakt, som i nye undersøgelser har vist, at det bidrager effektivt til at bibeholde sunde urinveje. Dermed understøttes effekten af de andre ingredienser.

VÆG T

Vægtskala

Naturens hjælp mod overflødige kilo EFFEKT GODKE NDT AF EU

Roseberry kan du købe hos Matas og i helsekostforretninger over hele landet. Et glas indeholder 90 tabletter.

HURTIG EFFEKT KONJAK er et helt nyt slankeprodukt til overvægtige voksne. KONJAK indeholder et naturligt kostfiber (glucomannan), der udvindes fra konjakplanten. Glucomannan har som det første naturprodukt fået EU’s godkendelse for, at det virker som hjælp til vægttab. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage sin egen vægt 2-300 gange. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelémasse, der fylder mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. Læs mere om KONJAK på www.mezina.dk.

KONJAK kan købes i helsekostforretninger og hos Matas Læs mere om Rosebery på www.mezina.dk


Velvære med tarmskylning Af Marianne Palm

Udskylning af tarmen har været kendt i årtusinder i form af indhældning eller lavement. Og hvorfor har man gjort det? Man får det ganske enkelt bedre! Tarmskylning virker ikke kun i tarmen, for reflekspunkter på tyktarmen repræsenterer de forskellige væv og organer i kroppen, hvilket er en af forklaringerne på, at tarmskylning har betydning for hele dit velbefindende. Kineserne har vidst det i tusindvis af år, men også efter tarmskylninger har man set, at der er en tæt relation mellem tyktarm, hud og lunger. Derfor ser man ofte gode resultater ikke kun ved træg tarm og forstoppelse, men også ved forskellige hudproblemer eller infektionssygdomme, når lunger og tarmsystem får det bedre. Bliver behandlingen ledsaget af kostomlægninger og eventuelle kosttilskud, behøves oftest kun to til tre behandlinger. Hvordan foregår en tarmskylning? Selve skylningen varer ca. 35-45 minutter og er uden lugtgener og ubehag for dig. Du ligger behageligt på ryggen på en briks og skal kun kortvarigt ligge på siden ved behandlingens opstart. Vandet løber ind og ud af tarmen via et specielt designet rør i et lukket system, der gør det helt lugtfrit. Vandet skyller affaldsstoffer ud, og den proces hjælpes på vej med massage af maven. Behandlingen kan efter skylningen suppleres med indhældning af mælkesyrebakterier. Det vil gavne en tarmflora, der kan være udpint efter gentagne antibiotikabehandlinger, diarre eller tarminfektion. Mød de to behandlere ud i tarmskylning og kostomlægning Ulla Stavnsbjerg på klinik Colon, www.klinikcolon.dk, Frederiksberg eller i Fredensborg, Tlf. 28 91 27 87 Gitte Johansen på Tarmskyl Nord v/Gitte Johansen, Ålborg/ Nørresundby. Tlf. 98 10 33 28. www.tarmskylnord.dk, Behandlingen er uegnet ved • Betændelse i tarmene • Graviditet • Hjertelidelser • Nylig tarmoperation (indenfor 6 måneder) Behandlingen kan have gavnlig effekt ved • Candida (svamp) • Diarre • Forstoppelse, skjult forstoppelse, en følelse af ikke at blive tømt • Hudproblemer • Intolerance over for fødevarer • Irriteret tyktarm • Ondt i maven • Oppustethed • Luftdannelse • Reaktioner (fx diarre) efter penicillin – og antibiotikabehandling • Udrensning før en kikkertundersøgelse af tyktarmen
• Udposninger på tyktarmen • Udrensning i forbindelse med faste • Udrensning i forbindelse med leverskylning • Ved kostomlægning for at opnå vægttab (nulstille tarmen) Gratis e-bog om tarmskylning Du kan downloade en gratis e-bog om tarmskylning på www.sund-forskning.dk eller på www.klinikcolon.dk, skrevet af Ulla Stavnsbjerg

sund-forskning.dk - VINTER 2013 17


Rundt om bordet

Den gode, men lidt glemte rod fyldt med C-vitamin Peberrod Armoracia rusticana er en plante, der har været dyrket i Danmark i århundreder. Den stammer formentlig fra Asien, men blev bragt til Europa for ca. 1000 år siden. Peberrod er første gang omtalt i dansk litteratur omkring år 1300. Planten har utrolig vitalitet – havefolk ved, at den breder sig voldsomt.

af

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent Skriv til lisbeth.tordendahl@sund-forskning.dk

Peberrod har skarp både smag og lugt. Den er stærk på en måde som ingen andre af de stærke urter. Dens skarphed skyldes svovlholdig sennepsglykosid, der i selv små mængder kan sætte gang i tårevæskerne hos de fleste. Peberrod har indtaget en vigtig plads i den traditionelle folkemedicin, hvor den har været brugt for sine gode bakteriedræbende, rensende og desinficerende egenskaber. Man brugte den bl.a. mod skørbug, den indeholder nemlig tre gange så meget C-vitamin som citroner. Også effektiv til at tage forkølelser. Peberrod er så bakteriedræbende, at man kan bruge den som konserveringsmiddel til fx chutnyer, relisher og rødbeder. Læg en frisk skive peberrod øverst i glassene, før de lukkes. Peberrod har i en årrække levet i skyggen af to andre skarpe, ingefær og chili, der i de fleste danske køkkener er mere brugt end den gode gamle rod fra den danske muld. I køkkenet gælder det med peberrod: lidt men godt. Brug den som krydderi til at sætte fut i dine måltider. Peberrod er ikke altid stærk, skarpheden er proportional med friskheden. Hvis den er lidt for gammel, er den ikke længere rigtig interessant. Peberrod skal være friskrevet. Glem alt om færdigrevet peberrod. Og hak den ikke i foodprocessor, så bliver den bitter. Hel peberrod kan holde sig i op til en måned i en plastpose i køleskabet. Kog ikke peberrod – så forsvinder smagen. Peberrod passer godt til rødbeder, der på denne tid af året er lækrest kogt eller bagt. Så her får du min salat med både rødbede og peberrod fra bogen ”Grønne proteiner”. Salaten er god både til frokost og aftensmåltidet. Den holder sig fint nogle dage i køleskab, men tag den gerne ud i god tid inden servering, så smagen ikke er lukket inde i kulden. Tilføj gerne lidt ekstra frisk persille og peberrod inden servering. Sætternisse i brunkagerne: synes du brunkagerne fra december nummeret var lige lovlig fuldkornsagtige, skyldes det fejl i forholdet mellem de to typer mel. Det rigtige er 65 g fuldkornsspelt og 95 g sigtet spelt. Vi beklager.

18 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Rødbede-kikærte-salat med peberrod (5 portioner)

rødbeder 3 store (ca. 275 g) kogte kikærter (hjemmekogt eller dåse) 6 dl bredbladet persille 1 dl, tæt pakket

Dressing frisk peberrod ca. 3 spsk. fintrevet ekstra jomfruolivenolie 1 spsk. hørfrøolie 1 spsk. (kan erstattes af olivenolie) æblecidereddike 3 spsk. Kog de hele rødbeder 1 time med lidt salt i vandet. Hæld vandet fra, og dæk dem med koldt vand. Når de er afkølet, kan skrællen nemt gnides af. Dette kan fint gøres dagen før. Skær rødbederne i små tern, og kom dem i en skål sammen med kikærterne. Lav en dressing af peberrod, olier og eddike. Kan du lide, at det river lidt i næsen, så brug mindst 3 spsk. peberrod, ellers brug mindre. Bland dressingen i. Smag til med salt. Fjern de grove stilke, hak persillen groft, og bland den i før servering.


Raw Pop Cakes Rundt om bordet

af

Caroline Fibæk

Naturopath ibm og madskribent Skriv til caroline.fiebaek@sund-forskning.dk

Pop Cakes er de helt nye trendy kager – efterfølgeren til cup cakes, så at sige. Og det bedste er, at de bare er pokkers nemme at lave og kan opbevares længe på køl. I hvert fald så længe, som I kan holde fingrene fra dem ;-) Pop Cakes er festlige kager, og de er helt perfekte til super sunde børn. De er lette at håndtere, og så minder de jo om store slikkepinde ;-)

Chokolade Pop Cakes Ca. 10 stk. Udstyr: pinde (købes i hobbyforretninger, fx. Panduro Hobby), blender, kaffekværn eller food processor. Dej • 7 bløde Medjoul dadler • 1 tsk. kokosolie, blødt eller smeltet (sæt evt. flasken på radiatoren) • 3 spsk. rå kakaopulver • 1 dl paranødder, malet til mel i en blender, kaffekværn eller food processor • 1 knsp. salt Fjern sten fra dadlerne, og ælt grundigt til en klæbrig dadelmasse. Tilsæt en tsk. kokosolie, 3 spsk. rå kakaopulver og lidt salt. Ælt grundigt igen til en blød chokolademasse. Mal 1 dl paranødder til mel, og ælt nøddemelet grundigt ind i din chokoladedej. Tril til mundrette kugler (ca. 2 cm i diameter), og put en træpind i hver kugle. Stil dine pop cakes til afkøling i fryseren i 10 min, mens du laver overtrækschokolade og krymmel. Mørk chokolade overtræk • 4 spsk. revet eller hakket kakaosmør • 2 spsk. rå kakaopulver • 1-2 spsk. agavesirup eller 2-3 dråber flydende stevia Smelt kakaosmør forsigtigt over et vandbad. Når kakaosmøret er helt flydende, tilsættes rå kakaopulver. Rør grundigt i chokoladen. Tilsæt til sidst agavesirup eller flydende stevia og rør igen. Hvid chokolade overtræk • 4 spsk. revet eller hakket kakaosmør • 2 spsk. kokossmør (ikke olie, men kokossmør) • 1-2 spsk. agavesirup eller 2-3 dråber flydende stevia Smelt kakaosmør og kokossmør forsigtigt over et vandbad. Rør grundigt i den hvide chokolade. Tilsæt til sidst agavesirup eller flydende stevia og rør igen.

Rødbedekrystaller fra Panacea er små smukke krystaller af vacuum-tørret rødbedesaft - fulde af vigtige næringsstoffer og meget velsmagende. Bland rødbedekrystaller med 5 dråber vand, og rør godt. Du kan også bruge friskpresset rødbedejuice. Bland rødbedefarve og kokosmel grundigt, til du har en flot pink krymmel.

Krymmel • 1 dl kokosmel • 1 tsk. rødbedekrystaller eller 1 spsk. friskpresset rødbedejuice. Samling Tag dine pop cakes ud af fryseren, og dyp i chokoladeovertræk. Drej pindene rundt, så chokoladen fordeler sig jævnt på kuglen, mens den størkner. Drys med krymmel, inden chokoladen er helt størknet. Opbevar på køl, og del med børn og barnlige sjæle.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 19


af

Nanna Stigel Enæringsterapeut (DET) www.nannastigel.dk Skriv til nanna.stigel@sund-forskning.dk

Nannas økolo hverdag

I Nannas økologiske hverdagskøkken får du opskrifter og inspiration til sund hverdagsmad uden dikkedarer. Eller næsten da… For i denne måned går vi den efterhånden temmelig trendy stenaldervej og serverer boller uden korn. Og så får du en opskrift på et knap så oldnordisk knækbrød. Begge dele bages med rige mængder af græskarkerner. Dem kan du også læse mere om her på siden.

’Wannabee’ Paleoboller Stenalderen er over os. I hvert fald på sundhedsfronten. Det er überhipt at svinge med tunge ting i træningscenteret, forsage kulhydraterne og spise kød. Her i hverdagskøkkenet er vi ikke udpræget fan af modediller, men kaster os alligevel over et bagværk, der formentlig ville blive godkendt i dette nye (eller skal vi sige gamle?) køkken. Godt smager bollerne i hvert fald. Og så er de glutenfri, insulinvenlige und alles. Enjoy! Det skal du bruge: 200 g græskarkerner 200 g mandler 150 g hørfrø 200 g gulerødder 8 svesker 2 tsk. kanel 2 tsk. kardemomme 2 tsk. salt 2 tsk. bagepulver 5 æg Sådan gør du: Tænd ovnen på 160 grader. Kværn hørfrø, græskarkerner og mandler til mel i en blender, kaffekværn eller foodprocessor. OBS: Hørfrø skal oftest en tur i blenderen eller kaffekværnen for at blive kværnet i stykker. I foodprocessoren suser de bare rundt. Riv gulerødderne. Kom de malede græskarkerner, hørfrø og mandler samt gulerødder, krydderier, svesker, bagepulver og salt i en foodprocessor (med kniv). Kør en omgang. Gulerødderne må gerne blive blendet helt i stykker. Sveskerne ligeså. Kom så æggene i, og kør videre til lind og samlet masse. Form så små boller af dejen. Cirka 20-22 styk. Bag bollerne i ca. 30 minutter ved 160 grader.

20 sund-forskning.dk - VINTER 2013


logiske gskøkken

Ultrahurtig græskarkernesnack

5 minutter i at ungerne (eller de voksne) går sukkerkolde inden aftensmaden, kan du lynhurtigt trylle denne super enkle snack frem. All you need is: græskarkerner, soja og en stegepande. Smid græskarkernerne på panden ved svag varme. Lad dem lige puffe. Hæld en sjat soja over. Og vend dem, indtil sojaen tørrer ind.

Kerneknækbrød Disse knækbrød bliver næppe godkendt af stenalderfolket, men de er super sprøde, fyldt med gode sunde kerner, blodsukkervenlige og glutenfri. Og så er de nemme at lave og kræver ikke en fancy køkkenmaskinpark. Det skal du bruge: 100 g hirseflager 80 g risflager 60 g græskarkerner (hakkes groft) 60 g sesamfrø 50 g hørfrø 40 g kokosmel 3 spsk. olie (oliven eller sesam) 1 tsk. salt Evt. 2 ½ tsk. kanel Vand (3,5 dl + 1 dl) Sådan gør du: Vej alle de tørre ingredienser af, og bland dem sammen i en skål. Kom så de 3,5 dl. vand i, og rør videre. Lad ’dejen’ stå i køleskab i 2 timer – og gerne mere. Tænd ovnen på 200 grader, og tag dejen ud af køleskabet. Kom 1 dl vand i dejen, og rør den godt igennem. Bred nu massen ud på en bageplade. Helt tyndt og jævnt. Brug eventuelt en kniv eller en paletkniv, og dyp den i vand ind imellem. Bag først knækbrødet i 30 minutter ved 200 grader på den ene side. Vend så knækbrødet, og marker stykkerne med en kniv. Bag videre i ca. 10 minutter. Tag det ud af ovnen, og bræk det i stykker. Lad det køle af og server!

Mand for en kerne!

Græskarkerner er ikke bare fugleføde. Det er også gudeføde. Især til mænd. For ud over at være fyldt til randen med gode fedtstoffer, E-vitamin, magnesium og zink indeholder græskarkerner solide mængder af fytosteroler, der ser ud til at have gavnlig indvirkning på prostata.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 21


Kosttilskud med plantesteroler

Er dit kolesteroltal et problem?  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker samt udvalgte apoteker og Matas. Ring til BioVita A/S: 76 26 07 66

Magnesium – det nye supermineral

Magnesium er et livsvigtigt mineral Magnesium har betydning for en lang række af kroppens funktioner. Det anvendes ved træthed og udmattelse og er effektivt for koncentrationsevnen og hukommelsen. Men også musklerne har brug for magnesium og mange har erfaret, at uro i benene, nattekramper i læggene eller kramper i forbindelse med sport afhjælpes hurtigt, når man tager et letoptageligt magnesiumtilskud. Salus Magnesium - naturligt og letoptageligt Salus Magnesium er et naturligt, velsmagende magnesiumtilskud baseret på ekstrakter fra blomster, frugter og bær. Salus Magnesium er flydende, og alene af den grund optages det bedre end tabletter, der først skal opløses nede i maven. Desuden indeholder produktet en kombination af to organisk bundne og letoptagelige magnesium typer. Sidst men ikke mindst indeholder produktet syrlige frugtsafter, der også medvirker til at fremme optagelsen. Salus Magnesium forhandles i helsekostforretninger, i Matas og på apoteket. Spørg din forhandler om en smagsprøve 22 sund-forskning.dk VINTERom 2013 Læs -mere Magnesium på www.mezina.dk

Mod træthed og udmattelse

Vigtigt fo

r muske

else hukomm ation og tr n e c n Ko

lfunktion

en


af

Rikke Agersted Biopat og phytoterapeut

rikke.agersted@sund-forskning.dk

Hjerne fedt

Hjernen består af ca. 60 % fedt, og for at holde den vital og velfungerende livet igennem skal vi sørge for, at kosten blandt andet er fuld af de gode fedtstoffer, som holder hjernen i gang.

Signalstoffer Fedtstofferne i hjernen er afgørende for, hvor godt den kan sende og modtage signalstoffer, også kaldet neurotransmittere. Disse stoffer har stor betydning for, hvor godt vores hukommelse virker og for, om koncentrationsevnen og hjernefunktionen generelt fungerer optimalt. Signalstoffernes funktion Neurotransmitterne vil i samspil med vitaminer, mineraler og mange andre faktorer være med til at forebygge eller standse svækkelser af hjernen og med til at give en lysere sindsstemning. De naturlige neurokemiske stoffer kan, foruden at forbedre vores mentale evner, også øge koncentrationen og motivationen, justere de sansemotoriske færdigheder, forbedre hukommelsen, forkorte reaktionstiden, tage toppen af stress og forhindre nedbrydningen af hjerneceller - og dermed være med til at forhindre hjernens aldring. Fedtstoffernes funktion i hjernen DHA (docosahexaensyre), som findes i fede fisk, udgør en væsentlig del af hjernens fedtstof og er meget vigtig for nervecellernes funktion. EPA (eikosapentaensyre) findes også i fede fisk, og den er vigtig for kommunikationen mellem cellerne. Den har betydning for hukommelsen og er med til at beskytte DHA i cellemembranen. Både EPA og DHA er omega-3-fedtsyrer. Lecithin indeholder fosfolipiderne fosfatidylcholin, fosfatidylinositol og den essentielle fedtsyre linolsyre. Cholin (fra fosfolipiderne) er grundsubstansen for dannelsen af neurotransmitteren acetylcholin, som er vigtig for muskelfunktion såvel som kognitive funktioner som indlæring og hukommelse.

Omega-6-fedtsyren GLA (gamma-linolensyre) er en essentiel fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne. Den findes blandt andet i lægehjulkrone og er med til at hæmme udviklingen af aldersbetingede lidelser som Alzheimers sygdom, åreforkalkning og dårlig hukommelse. AA (arachidonsyre) dannes både ud fra GLA og linolsyre. AA udgør sammen med DHA den største mængde af flerumættede fedtstoffer i hjernen. AA er vigtig for indlæring, koordinationen samt læse- og skrivefærdigheder. Fedtsyren kan desuden omdannes til eicosanoider som prostaglandiner, tromboxaner og leukotriner, som blandt andet har betydning for proinflammatoriske og protrombotiske processer. sund-forskning.dk - VINTER 2013 23


P fosforlipase 2LA2

A DH docosahexaensyre

omega-3-fedtsyre omega-6-fedtsyre syre eikosapentaen

EPA

AA

arachidonsyre

gamma-linolensyre

GLA

Psykiatriske lidelser Moderne forskning har gjort en interessant opdagelse omkring fedtsyreindholdet hos mennesker, der lider af psykiatriske lidelser sammenlignet med raske mennesker. Der er tilsyneladende en forstyrrelse af fedtsyre- og fosfolipidomsætningen, som kommer til udtryk i et lavere indhold af DHA og AA hos de syge. Samtidig ses en overaktivitet af enzymet PLA2 (fosforlipase 2), som er ansvarlig for nedbrydningen af DHA og AA. Selvom der ikke er store mængder af EPA i hjernen, er fedtsyren dog af uhyre stor vigtighed, da den tilsyneladende hæmmer virkningen af PLA2, hvorved de vigtige fedtsyrer DHA og AA kan udnyttes optimalt. Mængden af de vigtige fedtsyrer i kosten behøver derfor ikke være for lav for disse personer, men hvis omsætningen af dem forstyrres, kan det få fatale konsekvenser for sindet.

Alle fedtsyrer i én kapsel De mange gode fedtsyrer, som hjernen har brug for, kan tages som supplement til en sund kost med masser af vitale stoffer som vitaminer og mineraler for at støtte hjernen og dens funktioner. EPA-GLA+ fra Biosym indeholder både EPA, DHA, GLA, lecithin samt omega-7 og omega-9-fedtsyrer og vil derfor være et godt valg. EPA-GLA+ er et af de reneste produkter på markedet med et peroxidtal på under 0,5 og et totoxtal på 3,6.

24 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Skizofreni Ifølge den norske læge Håvard Bentsen er forståelsen for sygdommen skizofreni stadig ikke helt tydelig, da der er modsatrettede konklusioner på forskellige studier, der er lavet. Dog ser det ud til, at personer med denne lidelse skal have både vitaminer og mineraler sammen med fiskeolien for at få de positive resultater. Uden vitaminer og mineraler har man oplevet en forværring af sygdommen. Man kan se, at skizofrene personer lider af oxidativt stress som følge af lave glutation niveauer. Glutation er en vigtig antioxidant, som er med til at hindre, at det umættede fedt i kroppens celler ilter. Da hjernen udpræget er fedtholdig, har lave niveauer stor betydning for dens sundhed. Ved skizofreni ses også lave niveauer af de flerumættede fedtsyrer, herunder i særlig grad DHA og AA. Tilskud af EPA er derfor særlig vigtig i behandlingen af sygdommen. Depression Omega-3 viser sig, ifølge Håvard Bentsen, næsten at komme kraftigst til udtryk i behandling af almindelig depression og depression som led i bipolare lidelser. 1–2 gram EPA dagligt har i kombination med antidepressiva mere end fordoblet sandsynligheden for en markant bedring af sygdommen i løbet af bare 1 – 3 måneder. Omega-3 er nødvendig for signaloverføringen af seretonin, som hjælper med reguleringen af humøret, aggressioner , frygt og impulser.


VIDEN

– indsamlet gennem generationer og klargjort til dig

Artiskokekstrakt Artiskok er en tidselagtig urt med blålilla kurve, der oprindeligt stammer fra Middelhavsområdet. Artiskok har været dyrket siden romertiden for sine spiselige blomsterknopper.

Boldoblade Boldo er et træ, der kan blive op til seks meter. Det vokser i Chile på solrige og tørre skråninger. Bladene fra Boldotræet indeholder rige mængder af æteriske olier.

Frangulabark Frangula (tørstetræ) er en busk eller lille træ, der vokser i størstedelen af Europa og i Middelhavsområdet, gerne i fugtige kratskove. Det er barken, der bruges i Mavens Ven nr. 2.

Rabarberrod Rabarberrod er en tørret jordstængel af forskellige Rheum-arter hjemmehørende i Tibet og det vestlige Kina. I Danmark er rabarber en yndet spise som grød, kompot og i desserter.

Loppefrøskaller Loppefrøskaller er rene kostfibre. Loppefrøskaller kommer fra planten Plantago ovata og indgår i urtepræparater. Loppefrøskaller ligner til forveksling havre og hvede.

Sennesbælge Sennes (Cassia angustifolia) er en lille busk, der kan blive op til en meter i højden. Busken har delte blade med gule blomster, der bliver til ca. syv cm lange bælge.

Mavens Ven nr. 2 Mavens Ven nr. 2 indeholder en række urter til lettere mave- og fordøjelsesbesvær. Mavens Ven nr. 2 er sammensat af de seks urter artiskokekstrakt, boldoblade, loppefrøskaller, rabarberrod, frangulabark og sennesbælge.

Det naturlige, moderne menneske Et moderne liv fuld af aktiviteter giver sjældent tid til at opsøge naturen for at plukke urter og planter. Ofte ved vi som moderne mennesker ikke, hvilke urter og planter vi kan og må plukke. Derfor har vi gjort det nemt for dig. Hos Natur-Drogeriet samler vi gammel viden og nye opdagelser om naturen i enestående blandinger. Mærk naturen gennem produkter fra Natur-Drogeriet! Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker.

Natur-Drogeriet A/S, Tlf., 86 92 33 33, www.natur-drogeriet.dk


FAKTA oG FORSKNING

FAKTA OG

Fedtstoffernes funktion i hjernen funktion i hjernen es rn fe of st dt Fe DHA (docosahexaensyre), som findes i fede fisk, udgør en væsentlig del af hjernens fedtstof og er meget vigtig for nervecellernes funktion. EPA (eikosapentaensyre) findes også i fede fisk, og den er vigtig for kommunikationen mellem cellerne. Den har betydning for hukommelsen og er med til at beskytte DHA i cellemembranen. Både EPA og DHA er omega-3-fedtsyrer. Lecithin indeholder fosfolipiderne fosfatidylcholin, fosfatidylinositol og den essentielle fedtsyre linolsyre. Cholin (fra fosfolipiderne) er grundsubstansen for dannelsen af neurotransmitteren acetylcholin, som er vigtig for muskelfunktion såvel som kognitive funktioner som indlæring og hukommelse. Omega-6-fedtsyren GLA (gamma-linolensyre) er en essentiel fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne. Den findes blandt andet i lægehjulkrone og er med til at hæmme udviklingen af aldersbetingede lidelser som Alzheimers sygdom, åreforkalkning og dårlig hukommelse. Du finder alle komponenterne i Epa-Gla + fra Biosym.

OsteoBlaster Bygger op. OsteoClaste

OsteoBlaster Bygger op. OsteoClaster Klasker ned Osteoblaster er knogleopbyggende celler, som genopbygger knoglens bindevæv, for at mineralerne kan sætte sig fast. Osteoclaster er knoglenedbrydende celler, som nedbryder collagen i knoglecellen og opløser knoglens mineralske matrix. Disse to typer knogleceller samarbejder konstant for at vedligeholde knoglemassen og holde den modstandsdygtig over for frakturer. Opstår der en ubalance i kommunikationsvejen mellem cellerne, kan resultatet blive en større nedbrydning og dermed afkalkning end genopbygning. Læs mere om knogleskørhed s. 47.

r Klasker ned.

Forafstenædiæt Forstærker den slankende effekt rker den s Bestemte fibre kan ifølge EU forstærke din slankekur med 60la%.nken de effekt KONJAK (glucomannan) er det eneste enkeltstof, der hidtil har fået af en diæ t godkendt en slankende effekt af de europæiske myndigheder. Der er ikke tale om noget mirakelmiddel, men vægttabet er betinget af, at man følger en kostplan med en begrænset mængde kalorier. Til gengæld har undersøgelser vist, at glucomannan forstærker den slankende effekt af en diæt med helt op til 60 %. En forskningsrapport* har tilsvarende vist, at glucomannan forstærker virkningen af motion, så man taber sig mere, hvis man tager glucomannan sammen med motion end uden. Selv om både diæt og motion er anerkendte midler til at tabe sig, er den gode nyhed altså, at glucomannan forstærker begge dele! * Metabolism 2007;56: 1149-58

26 sund-forskning.dk - VINTER 2013


FAKTA oG FORSKNING

FORSKNING

ing mod overspisning pisnPerikon s r e v o d o m n Selv om perikon er bedst kendt som et middel mod depressioner, Periko

tegner der sig også en bredere anvendelsesmulighed på tilgrænsende indikationsområder. Spiseforstyrrelser – især overspisning ”binge eating” – udgør ofte en uhellig treenighed sammen med fedme og depression. Nu har et nyt dyreforsøg1 vist, at tilskud af perikon kan dæmpe tendensen til at overspise, når man er stresset - hos rotter i hvert fald. Dyrene blev vænnet til at spise en særlig lækker føde, og når de så blev stresset ved både at være sultne og kunne se og lugte maden i et stykke tid, førte det til, at de nærmest forspiste sig efter at have fået adgang til føden. Perikontilskud kunne nedsætte tendensen til at overspise. Det er første gang, man har undersøgt effekten på dette forhold, så det er spændende perspektiver for behandlingen af spiseforstyrrelser hos mennesker. Overspisning er typisk ledsaget af en følelse af tab af selvkontrollen og efterfølgende skyldfølelse og depression. Overspisning er en central del af spiseforstyrrelsen bulimi. Hvis perikon kan dæmpe overspisning, kan både personer med spiseforstyrrelser og mange overvægtige få en meget velkommen og nødvendig hjælp. 1) J Obes. 2012;2012:956137. Epub 2012 Sep 10

e eller vaccine? Urte eller vaccin Urter 232 personer fra Zurich i Schweiz deltog i et forsøg, hvor man sam-

menlignede fire gruppers sygefravær og generelle sundhedstilstand. Den første gruppe skulle blot gøre, som de plejede, altså ingen form for medicin eller naturmedicin gennem forsøgsperioden. Gruppe 2 fik influenzavaccine, gruppe 3 fik en teskefuld Bio-Strath to gange daglig, og gruppe 4 fik Bio-Strath som tabletter. Forsøget foregik over, hvad der svarer til 22.600 arbejdsdage gennem vinteren, hvor deltagerne undervejs skulle svare på flere spørgeskemaer, i alt blev 2256 spørgeskemaer evalueret. De to Bio-Strath grupper kunne rapportere, at ud over meget færre sygedage, så følte de sig mere koncentrerede på jobs, var friskere og følte sig mere vitale end deltagerne i de to kontrolgrupper. (Peter W. Joller i Schweiz. Zschr. GanzheitzMedizin, 1995)

pssst... Vidste du, at forsøg viser, at Bio-Strath både er sikker at anvende gennem graviditeten og kan øge optageligheden af bl.a. jern fra din mad?

sund-forskning.dk - VINTER 2013 27


FAKTA oG FORSKNING

FAKTA OG

Hvidløg til blodtr yk Hvidløg til blodtryk Hvidløg har i mange år været anvendt til patienter med risiko for kredsløbsproblemer, og produktet Kwai 300 er registreret som naturlægemiddel med effekt på bl.a. blodets indhold af kolesterol. Nu viser en ny meta-analyse, at hvidløg også har effekt på blodtrykket1. Det kan dokumenteres, at hvidløg har en effekt på det systoliske og diastoliske blodtryk på henholdsvis 12 mmHg og 9 mmHg – en effekt som kan adderes til den nedsættende virkning på kolesterol og andre fedtstoffer i blodet. Det er tidligere blevet vist, at hvidløg også ”efterligner” den effekt, det gode kolesterol – HDL – har på risikoen for åreforkalkning. Denne effekt er omtalt som omvendt kolesterol transport, dvs. væk fra de steder i kredsløbet, hvor åreforkalkningen findes. Hvidløg er altså kendetegnet af en række effekter – måske mindre taget hver for sig – som til sammen giver en ikke uinteressant nedsættelse af risikoen2 for åreforkalkning og de deraf følgende dårligdomme: hjerte-karproblemer, der stadig er en af de mest udbredte sygdomme og dødsårsager i Danmark – desværre også hos yngre. 1) Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD007653 2) Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):217-24. Man ved, at bakterier danner og bruger enzymer for at formere sig og overleve. Og man ved, at allicin fra hvidløg virker, fordi det aktive stof blokerer netop dette enzym. Læs meget mere på s. 6. Mens Garcin er kendt for sin særlige virkning på bakterier, svampe og vira, så er Kwai til gengæld kendt for sin effekt på kredsløbet.

n sove? a k e k ik u d Træt af, at

Træt af, at du ikke kan sove? Du kender det godt. Du ligger og prøver at falde i søvn og har talt diverse fåreflokke både frem og tilbage Søvnløshed eller insomnia giver forstyrrelser, der rækker langt ud over sengekanten og griber forstyrrende ind i hverdagen. Med Neurexan har du et effektivt alternativ til at tælle får, og det giver dig mulighed for at bryde den søvnløse cirkel. I et åbent kohort studie, der omfattede 89 tyske klinikker, hvor der både blev tilbudt konventionel og komplementær terapi af søvnforstyrrelser, testede man 409 patienter. De fik alle det homøopatiske lægemiddel Neurexan eller et andet produkt i 28 dage. Allerede på dag 14 rapporteredes det, at indsovningsperioden var reduceret med 37,3 minutter i gennemsnit, og varighed af søvnen øget med gennemsnitligt 2,2 timer. Og i testgruppen var der også signifikant flere tilbagemeldinger om mindre træthed i løbet af dagen. Med det homøopatiske lægemiddel Neurexan slipper du for at føle dig groggy og søvndrukken dagen efter, da det er en nænsom og dog effektiv hjælp, når du skal behandle mild eller moderat søvnforstyrrelse 28 sund-forskning.dk - VINTER 2013


FAKTA oG FORSKNING

FORSKNING Immunsystemet skal lære dem at kende For at få et stærkt skal det have noget at arbejde med. de nimmunsystem atsetkei nyere m e d Det er især videnskabelige publikationer, hvor forskere e r l læ har opdaget, at et alt for rent miljø faktisk a k s t e svækker vores evne til at m yste imødegå bakterier, virus og svampe. Vi får simpelthen udviklet et Immuns immunsystem, som ikke er trænet til at være parat og klar, når det møder en udfordring. Det ser ud til, at visse typer beta-glukaner kan kompensere for det problem ved simpelthen at aktivere immunsystemet i vores tarmsystem, som så sender besked til resten af kroppen om at være aktivt. ImmiFlex er et forholdsvis nyt produkt på det danske marked, men er i udlandet kendt som et vigtigt bidrag til et stærkt immunsystem. Væn dig allerede nu til at sige betaglucan 1-3/1-6, hvis du vil hjælpe dit immunsystem mod akutte og kroniske problemer. Læs mere om ImmiFlex på s. 4.

Godt nyt til dem med leddegigt Selengær er måske fremtidens våben mod ømme og hævede led. Alt for mange danskere må hver dag slå øjnene op og forberede sig på en dag med ledsmerter. En del anvender smertestillende lægemidler, nogle benytter anti-inflammatorisk medicin, andre kombinerer begge slags, og så er der dem, der bare bider smerten i sig. Der findes imidlertid andre muligheder, og kigger man på udfaldet af et spændende forsøg, som en gruppe forskere har udført, kan selenberiget gær blive fremtidens våben mod hævede og ømme led. Hæmmer inflammation Den nye forskning viser, at selengær mindsker antallet af inflammatoriske celler i det angrebne væv, især ved at hæmme de såkaldte neutrofiler. Ligeledes hæmmer selengær antallet af pro-inflammatoriske cytokiner (herunder TNF og interleukin m.fl.) og har således en inflammationshæmmende virkning. Ud over det ser selengæren samtidig ud til at kunne reducere den hævelse, som ofte følger i kølvandet på leddegigt og ofte nedsætter leddets funktionsduelighed. Kilde: British Journal of Nutrition 108(10):1829-38 (2012)

enhelst blive i kroppen roppskal kSelen i e v i l b t Med selen er det ikke kun vigtigt, at stoffet optages i kroppen, men al hels Selen sk at det indarbejdes i de forskellige selen-afhængige proteiner (selenoproteiner). Her har specielt den danske selengær, SelenoPrecise, vist sit værd, idet den både dokumenterer en særdeles høj optagelighed (næsten 90 %) og en tilsvarende høj grad retention på over 80 %. Retentionen er vigtig, eftersom den viser, hvor meget selen kroppen beholder og udnytter. SelenoPrecsie er en EU-godkendt selenråvare, som i Danmark blandt andet indgår i produkterne Multivitamin Pharma Nord, Bio-Selen + Zink samt mono-præparatet SelenoPrecise.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 29


FAKTA oG FORSKNING

FAKTA OG

CLA og grøn te er

en nyttig kombinat CLA og grøn te er en nyttig kombination ion Det er ikke kun en øget fedtforbrænding, et vægttab og en fastere krop, du kan opnå med kombinationen af CLA og grøn te (som i præparatet C.L.A. + T). Ny forskning1 har vist, at CLA kan hjælpe personer med den kroniske tarmlidelse Crohns syge. 13 Crohnspatienter fik seks gram CLA dagligt i 12 uger, og det hæmmede graden af inflammation og forbedrede livskvaliteten. Det er netop opblusning af de inflammatoriske processer i tarmsystemet, der fører til de til tider alvorlige symptomer. Grøn te, som især er kendt for sine fedtforbrændende egenskaber, har samtidig vist at booste hjernefunktionen2, rapporterer kinesiske forskere. Stoffet EGCG (epigallocatechin gallate) i grøn te øger hjernens produktion af såkaldte neurale progenitor-celler, der akkurat lige som stamceller kan omdannes til særlige celler med specifikke egenskaber. Helt konkret fører øget dannelse af disse celler til forbedret hukommelse og orienteringssans. Kilde: 1) Clinical Nutrition (31), side 721-727 2) Molecular Nutrition & Food Research, 56 (8), side 1292-1303 Ni ak

tivhåret e intilgatregro Ni aktive ingredienser får dienser år hårNoret til at gro Der er veldokumenterede aktive stoffer i Hair Volumeffra New dic. Ud over to aminosyrer samt hirse, padderokkeekstrakt, to B-vitaminer, zink og kobber er det vigtigt at fremhæve æbleekstraktet, hvor det aktive stof procyanidin B-2 findes i særligt høje mængder. Æblerne plukkes, tørres og ekstraheres, så de ønskværdige stoffer bevares. Mange studier viser, at netop procyanidin B-2 stimulerer ikke kun væksten af det enkelte hårstrå, men fremmer hele hårsækken, hvorfra håret gror og fremmer således hårstråets evne til at blive stærkt og overleve de to andre faser, som ellers får håret til at gå i hvilepause for til sidst at falde af i en naturlig fældning. Den unikke kombination i Hair Volume skaber dermed tykkere hår og er desuden en naturlig hjælp til hud og negle.

30 sund-forskning.dk - VINTER 2013


FAKTA oG FORSKNING

FORSKNING Beskyt dig mod tyktarmskræft Der er flere danskere end nogensinde, der udvikler tyktarmskræft, viser statistikkerne. En af de måder, vi muligvis kan beskytte os mod denne lidelse på, er ved at tage tilskud af blandt andet selen og zink. Italienske forskere har lavet en undersøgelse af personer med polypper i tyktarmen (som kan være forstadie til tyktarmskræft) og t f æ r k fandt, at de personer, som i fem år fik dagligt tilskud af selen, zink og s m r a t fire vitaminer, havde 50 % lavere risiko for at udvikle nye polypper. od tyk m g i d t Deres forskning er offentliggjort i Journal of Gastroenterology. Det y k Bes var det danske præparat Bio-Selen + Zink, der blev anvendt i undersøgelsen.

Elitesvømm ere

mangle

r zzink ink Elitesvømmere mangler En undersøgelse af mandlige konkurrence-svømmere i alderen 18-25 år har vist, at de lider af zinkmangel. Samtlige svømmere i undersøgelsen havde svømmet på konkurrenceniveau i mindst fem år, og både blod-, spyt-, og urinprøver afslørede mangel, hvilket skyldes, at svømmerne mister ekstraordinært meget zink via sved og urin. Zink er især vigtigt for et velfungerende immunforsvar samt for kroppens evne til at forsvare sig imod oxidativ stress. Prøv fx Bio-Selen +Zink fra Pharma Nord. Undersøgelsen er offentliggjort i Nutrition.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 31


STÆRK D-VITAMIN STÆRK PRIS • 38 µg D3-vitamin pr. kapsel • Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed • Små synkevenlige gelatinekapsler • Gelatinen er halalcertificeret • For sunde knogler og tænder • Støtter immunforsvaret • Findes også med 20 µg D-vitamin

DK_D_Pearls_Ad_SundForskning_0113_210x297

Kapslen her er vist 1:1

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

Vejl. udsalgspris: 40 stk. 39,95 kr. 240 stk. 199,00 kr.


SÆT NU!

Vi holder traditionen tro KONFERENCE!

Den 6. & 7. april 2013 åbner dørene på Havarthigården i Holte. Tilmeld dig allerede nu, så du har sikret dig en plads, der plejer at være udsolgt med det samme…

Spiseforstyrrelser: Når maden er omdrejningspunktet Af Nanna Ewald Stigel og Tine Grandjean

Ernæringsmæssig genopbygning er afgørende for en succesfuld behandling af spiseforstyrrelser. Derfor bør kostvejledning gå hånd i hånd med den psykoterapeutiske behandling af en spiseforstyrrelse. Ernæringsterapi til mennesker med en spiseforstyrrelse har fokus på at sammensætte en mere balanceret kost for klienten, men også på at genoprette de ubalancer, der er opstået som følge af spiseforstyrrelsen – eller som måske ligefrem har udløst spiseforstyrrelsen.

GENER, MAD & MOTION Vi går helt tæt på de genetiske faktorer, som er med til at bestemme, hvem du er, hvordan du ser ud – og hvad du bedst kan gøre for at ride uden om dem, du helst vil undvære! Kom og bliv klogere på den nyeste genetik! Få også den mest udsøgte viden om motion – hvilke motionsformer fremmer bedst vores hormonsystem, hvordan taber din klient sig hurtigt og let, og skal der altid sved på panden? Vi kommer også rundt om den helt væsentlige grund til, at en slankekur ikke virker på alle – vi skal spise forskelligt afhængig af vores gener! Konferencen lægger samtidig op til en helt ny rådgiver uddannelse for komplementære behandlere og fitnessinstruktører. Men alle er velkomne! Program kan rekvireres på nedenstående mail-adresse. Tilmelding skal ske til: info@sund-forskning.dk

sund-forskning.dk - VINTER 2013 33


Hver 4. unge kvinde udviser risikoadfærd En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fastslår, at hver fjerde unge kvinde udviser risikoadfærd i forhold til udvikling af en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser er den 3. hyppigste dødsårsag blandt europæiske teenagere (efter ulykker og cancer). Hertil kommer, at sygdommen ofte er invaliderende – både for personen med en spiseforstyrrelse, men også for de pårørende. Bekymringer og ikke mindst et ekstremt følelsesmæssigt pres hviler på begge parter. Ofte er indkøb, madlavning og spisning spundet ind i et net af kvælende regler og ritualer. Ligesom mén efter sygdommen kan have vidtrækkende og varige konsekvenser, hvis ikke der etableres et behandlingsforløb, der tager højde for de mange følgevirkninger. Helhedsorienteret behandling er nødvendig Der er sjældent bare én årsag til, at et menneske udvikler en spiseforstyrrelse. Ofte udspringer spiseforstyrrelser af et dårligt selvværd og følelsesmæssige belastninger. Sult eller overdreven spisning bliver en umiddelbar løsning, der ”bedøver” følelserne. Men man ser også spiseforstyrrelser, der opstår af biokemiske ubalancer, som i sig selv skaber trang til overspisning eller fremkalder spisevægring. Endelig er spiseforstyrrelser ofte et produkt af tidens skønhedsidealer, som igangsætter slanke- eller træningskure, der så eskalerer og tager magten. Netop de næringsstofmangler, der opstår som følge af skrappe kure, kan fremkalde selvdestruktiv adfærd og fordrejet virkelighedsopfattelse. En spiseforstyrrelse kan fx udvikles eller forstærkes under kraftig indflydelse fra et blodsukker i kaos, en svækket fordøjelse eller et højaktivt immunsystem, som skaber panik og angst i krop og hjerne. Ligesom den kan udvikles, forstærkes eller fastholdes af mangel på vitaminer, mineraler, fedtstoffer og aminosyrer. Det er derfor afgørende, at alle disse fysiske ubalancer opdages og behandles. Ligesom der ofte ligger flere årsager til grund for en spiseforstyrrelse, bør behandlingen spille på flere strenge og netop tage afsæt i det samlede felt af årsager og ubalancer. Behandling med respekt for mennesket I behandlingen af spiseforstyrrelsen er det vigtigt at møde mennesket bag den dominerende spiseforstyrrelse. Det er fristende at møde spiseforstyrrelsen med krav og kamp. Men bagved sygdommen er et menneske, som skal vokse sig stort og stærkt og lære at tage plads, så spiseforstyrrelsen ikke får overtaget. Det er dét menneske, vi skal møde. Det gør vi i ernæringsterapien bl.a. ved at anerkende nogle af de oplevelser, vedkommende har. Fx at få ondt i maven af bestemte fødevarer eller at acceptere, hvis personen gerne vil være vegetar. Det er det dog væsentligt at gøre det klart, at udelukkelse af nogle fødevarer nødvendiggør inkludering af andre. Desuden er det vigtigt ikke at tilføre yderligere skyld og skam over mad, der er blevet spist, ikke er blevet spist eller kastet op igen (afhængigt af spiseforstyrrelsen). Mennesker med en spiseforstyrrelse har i forvejen ofte et indre negativt bekræftende tankemønster kørende – og det er overordentligt vigtigt ikke at fodre dette. I stedet skal vi skabe små succesoplevelser, der skubber klienten i den rigtige retning. I det konkrete arbejde med klienten er det derfor væsentligt i et 34 sund-forskning.dk - VINTER 2013

vist omfang at give klienten medindflydelse, dels på tempoet i behandlingen, dels på den kostplan, der skal udvikles. Endelig er tålmodighed en dyd. Fra hjerneforskningen ved vi at sult, spisning og træning kan påvirke et område i hjerne, som udløser dopamin. Det er det samme område, som er ansvarlig for afhængighed af alkohol, nikotin og stoffer. Det kan være rart at vide, så både behandler og klient ved, at der skal kæmpes mod en afhængighed, og at denne ofte først slipper efter en abstinensperiode. Vedholdende samt opfølgende arbejde er derfor væsentligt i vejen ud af en spiseforstyrrelse. Fra gordisk knude til positiv sløjfe Det er ingen nyhed, at maden har stor indflydelse på vores sindstilstand. Det nye ligger måske snarere i at afdække og behandle grundlæggende fysiske og biokemiske ubalancer i kroppen. Og vel at mærke at behandle ubalancerne ved hjælp af en skræddersyet ernæringsplan til den enkelte. En sådan er nemlig afgørende for klientens evne til at respondere på psykoterapeutisk behandling og blive rask af en spiseforstyrrelse. Nanna Ewald Stigel og Tine Grandjean er ernæringsterapeuter ved Center for Ernæring og Terapi www.cetcenter.dk samt Abegg & Bro www.abeggbro.dk

Typiske mangelsymptomer ved en spiseforstyrrelse:B-vitamin: Kvalme, træthed, tristhed, uro, angst, depression, tvangstanker, fordøjelsesproblemer D-vitamin: Uro, depression, nervøsitet, træthed, inflammation Zink: Fordrejet virkelighedsopfattelse, tvangstanker, depression, nedsat smags-/lugtesans Magnesium: Uro, svært ved at sove, træthed, forstoppelse, depression, nervøsitet, forvirring Aminosyremangler: uro, hjertebanken, kvalme, nedsat mavesyreproduktion EFA: depression, uro, angst, inflammation Diagnoser Anoreksi er karakteriseret ved ekstremt kontrolleret spisning. Det indbefatter små kaloriefattige måltider, måltider som helt springes over, udelukkelse af en del fødevarer og/eller angst for maden. Ofte er der knyttet en del træning til spisevægringen. Anorektikeren er ofte (men ikke altid) meget tynd, men opfatter stadig sig selv som stor og fed. Bulimikeren spiser ofte sparsomt og kaster efterfølgende maden op. Ofte er der overspisninger, som typisk kommer om eftermiddagen eller aftenen og til tider fortsætter ind i nattetimerne. Overspisningerne ledsages af provokerede opkastninger, afføringsmidler eller tvangsmotion. Bulimikeren er ofte normalvægtig og derved helt usynlig i gadebilledet. Overspisning – BED har et ukontrolleret forhold til mad. Det falder svært at spise normale portioner mad. Der er et behov for at blive ved med at fylde på. Ofte i mad som kage, brød, smør, chokolade, kiks, is m.m. Overspiseren er ofte moderat til svært overvægtig. Overvægten giver vanskeligheder med fysisk aktivitet, hvilket forstærker vægtproblemer og en skæv hormonbalance. Orthoreksi er en nyere diagnose, som dækker dem, der har en forestilling om, at de lever sundt. De har dog et fanatisk og skævt billede af det sunde. Der er ofte en stor angst for fedtstoffer og/eller kulhydrater, der er ofte restriktive regler om mængder og variationen af fødevare. Overtræning er tit koblet til denne spiseforstyrrelse. Orthoretikeren er typisk normal- til under-vægtig. Fælles for de forskellige typer af spiseforstyrrelser er en trang til at trække sig tilbage, eller direkte isolation. Ofte er der tristhed, humørsvingninger, uro, angst og depression som følge af det negative tankemønster og næringsmangler, som giver ubalance i neurohormonerne.


Knivskarpe vitaminer og mineraler Styrker immunforsvaret.

Forbedrer energiomsætning og blodsukkerbalance.

26 vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Antioxidanter i tilstrækkelige mængder.

Modvirker stress.

Eneste multipræparat med organisk Bor, Silicium, Vanadium og aminosyrechelater.*

Mindsker skadevirkninger i forbindelse med f.eks. rygning.

Det stærkeste og mest alsidige vitamin- og mineralpræparat.*

Fås i Matas og Helsekostbutikker Kompromisløs kvalitet fra Biosym! Læs mere på www.biosym.dk * I sammenligning med alle andre registrerede stærke vitamin- og mineralpræparater i Danmark. Omnimin. Virkning: Forebyggelse og behandling af vitamin- og mineralmangel. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter daglig. Bivirkninger: Ikke almindelige: Kvalme, forværring af eksisterende mavesår, føleforstyrrelser pga. nervebetændelse. Interaktioner: Læs indlægssedlen omhyggeligt før samtidig indtagelse af Omnimin og andre lægemidler. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed overfor indholdsstofferne, alvorlig nedsat nyrefunktion, leversygdom, aktivt mavesår, blodmangel pga. mangel på B12-vitamin, arvelig fructoseintolerans, glucose/galactose malabsorption og sucrase-isomaltasemangel eller sideløbende med andre vitamin A-holdige produkter. Vær forsigtig ved: Jernophobningssygdom, tendens til nyresten, nedsat nyrefunktion, mangel på enzymet glucose-6-phosphatdehydrogenase, urinsyregigt, sukkersyge, galdevejslidelser, for højt indhold af Calcium og Magnesium i blodet, el. hvis du har haft gulsot, leversygdom, mavesår. Bør ikke tages 2 uger før og 2 uger efter en operation. Graviditet og amning: Tal med din læge før brug. Læs indlægssedlen omhyggeligt. Pakningsstørrelser og vejl. priser af 1. sep. 2009: 60 tabletter kr. 85,- 180 tabletter kr. 210,- 360 tabletter kr. 379,-.


Når nervesystemet

Drik te med citrongræs

Gerne tre kopper dagligt. En lækker frisk smag, som virker ganske glimrende på lettere modløshed og nedtrykthed. Hvis du vil være sikker på nok af det aktive stof, citral, kan du med fordel supplere med Citral Lemongræs, 1,5 % fra Natur Drogeriet.

36 sund-forskning.dk - VINTER 2013


skal have hjælp

Af Marianne Palm passionsblomster

Stresset. Nervøs. Ængstelig. Forvirret. Urolig.Terapi kan være nødvendigt, men støt op med sunde urter Urter har i hundredevis af år været brugt til at berolige grædende børn, ængstelige unge og nervøse voksne. Der har gennem tiderne sikkert været mange, som også skulle have haft hjælp hos en psykolog eller anden type terapeut, men nyere forskning viser, at når Maren i Kæret sagde, at en urt kunne virke beroligende eller nervestyrkende, var det ikke kun en ammestuehistorie. Stress gavner os – i små mængder Vores kroppe har brug for at være i alarmberedskab, når en fare nærmer sig. Vi skal kunne flygte fra en voldsom episode, som ikke er værd at kæmpe for – eller vi skal være i stand til at få armene op og kæmpe mod det, der truer os. Det kan vi gøre engang imellem, men ikke hver dag og slet ikke fra morgen til aften, dag ud og dag ind. Tilstanden tærer på vores binyrer, som bliver trætte af alt det adrenalin og cortisol, den skal forholde sig til, og vores nervesystem bliver mere og mere anspændt, indtil det når en udmattelse, hvor vi bogstavelig talt falder sammen. Undervejs kan man mærke forskellige typer af symptomer, og indimellem kan stress være forklædt som nervøsitet, vrede, angst, ked-af-det-hed eller andre følelser, som måske styrer hverdagen i højere grad, end man har godt af. Det kan kræve hjælp fra professionelle behandlere og lidt støtteterapi undervejs. Når nervesystemet skal have ro Er vi alt for nervøse, urolige og ængstelige, går det ud over vores hverdagsliv. Hjernen bruger en stor mængde energi til hele tiden at skulle forholde sig til de mange urolige impulser, og den vil blive udbrændt, og resten af kroppen – og vi vil blive stressede. Der er uanede muligheder for hjælp, og her er blot nogle få nyttige tips. • Indlæg helt faste dage i løbet af ugen, hvor du ikke har nogen aftaler. • Det er o.k. at slå huller i luften! – Altså gøre absolut ingenting. Det er i øvrigt det, man gør under meditation, som kan være en lise for sjælen. • Tag nattøj eller en ”hjemmedragt” på, når du kommer hjem. Så fortæller du hjernen, at du har lagt arbejdstøjet.

• Få hjælp fra nervestyrkende droger. Prøv fx Natur Drogeriets Optimal Kapsler, der bl.a. indeholder passionsblomster, baldrian, pebermyn te, kamille, perikon og hjertensfryd, der alle fra urgammel tid har vist sig at være et nyttigt bekendtskab. De virker beroligende og styrker nervesystemet uden at give ekstra uro, som du let kan opleve med fx koffein, sukker og alkohol.

kamille

hjertensfryd/ citronmellisse

perikon

baldrian

pebermynte

Hovedet under armen eller alvorlig stress? Stress er i dag blevet et lidt trendy ord. Og det er ærgerligt, for det kan blive svært at skelne mellem at have travlt, være forpustet over for mange arbejdsopgaver og så den tilstand, hvor man rent faktisk er syg af stress. For i sidstnævnte kategori er der som regel sket biokemiske og fysiske forandringer i hjerne og nervesystem – en helt anden og langt alvorligere tilstand end den, vi er i, når vi blot jager rundt med hovedet under armen og ikke mærker, hvad vores krop forsøger at fortælle. Kroppen gennemløber en række mekanismer, fra alarmfasen, hvor alle klokker ringer som advarsel, til kroppen går over i nogle udmattelsesfaser, hvor der ofte er en nedsat evne til at reagere sundt på belastende faktorer. Nervesystemet er sammen med de vigtige binyrer overbelastet, og der kan opstå alle mulige symptomer lige fra træthed til alvorlige kroniske sygdomme. Når nervesystemet bliver svækket, går det ud over de to andre overordnede styresystemer, immunforsvaret og hormonsystemet. De tre organsystemer arbejder tæt sammen og påvirker hinanden i en sådan grad, at en fejlfunktion i det system uvægerligt på sigt vil skabe problemer i de to andre styresystemer. At vi så trods alt gennem flere år kan tåle alverdens strabadser uden at blive alvorligt syge skyldes vores formidable evne til at beskytte os, så vi tilpasser os en given situation. Men har en kronisk stress-situation først sat sig, skal der ændres på mange af livets forhold, og det skal være øjeblikkeligt. Og uden stress.

• Gå ture, arbejd i haven, lav åndedrætsøvelser, gå om nødvendigt i terapi. Det er ikke en skam at gøre det, det er en skam ikke at gøre det.

Måske mærker du et eller flere symptomer ved stress

• Spis mange små måltider, sørg for en god daglig vitamin-mineral tablet, og spis dine fedtsyrer, som både hjerne og nerver i kroppen har brug for.

Psykiske: Ulyst, træthed, hukommelses- og koncentrationsbesvær, rastløshed, nedsat humoristisk sans og måske depression.

• Magnesium, 400-600 mg om dagen, og gerne før sengetid, kan gøre en forskel for anspændte muskler.

Fysiske: Hjertebanken, hovedpine, svedeture, indre uro, mavesmerter, appetitløshed, eventuelt vægttab og hyppige infektioner.

Adfærdsmæssige: Søvnløshed, ligegyldighed, vrede, nedsat præstationsevne, ubeslutsomhed, øget brug af stimulanser, eventuelt øget sygefravær.Du skal selvfølgelig søge professionel hjælp, hvis du har symptomer, du ikke kan forstå.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 37


ESKIMO-3

Godt for hjertet, hjernen og synet • Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Testvinder

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk fiskeolie

Testvinder

Lugter og smager ikke af fisk. Smag på eskimo-3, som også fås i flydende form.

• Naturlig fiskeolie

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 indeholder fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Også til gravide og ammende

Morens indtag af DHA bidrager til at øjne og hjerne udvikles normalt hos foster og spædbørn som ammes. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede daglige indtag for voksne på 250 mg DHA og EPA. Fås hos Matas, apoteket og i helsekostforretninger. Info: ANJO - tlf.: 38191889 - www.anjo.dk

AVIVIR ALOE VERA - fordi det virker!

Øger optageligheden af vitamin C, E og B12. Dette ses ved, at der er en større mængde af vitaminerne i blodet i 24 timer efter indtagelsen, i forhold til hvis vitaminerne var taget sammen med vand.

AV IV IR NYHED!

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteker

Bidrager til en bedre udnyttelse af proteinerne i føden. Ved at normalisere forholdet mellem bakterier og svampe.

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabiliserer løs eller træg mave Når maven ikke fungerer helt, som den plejer, f.eks. ved at man oplever hyppigere eller uregelmæssige afføringer, kan Aloe Vera hjælpe til med at normalisere fordøjelsessystemet.

ALOE VERA GROUP APS · WWW.AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814


ANGST - TÆT PÅ En hudløs ærlig bog om angst

Er du allerede flittig læser af sund-forskning.dk, har du måske lagt mærke til vores faste skribent udi fitness og sundhed i motionens tegn. Men Dion er ikke kun fitnessinstruktør, han har også været rundt i det danske land for at fortælle om, hvordan han for år tilbage blev ramt af angst. Det er blevet til en bog, ANGST tæt på, hvor Dion hudløst ærligt fortæller om, hvordan det er lige pludselig at vågne op en dag og lide af en psykisk sygdom. Og ikke mindst vejen tilbage til livet. I mere end et år dominerede angsten og gjorde ham mere sårbar end nogensinde før. Men kampen for at vende tilbage til livet har også gjort ham stærkere. At blive ramt af psykisk sygdom Bogen giver et fantastisk indblik i, hvordan det er at blive ramt af en psykisk lidelse. Og hvordan man kan vende svaghed til styrke. Der er masser af inspiration både for mennesker, der selv har været berørt af - eller stadig er ramt af - angst. Og for alle andre. Vi har nemlig alle brug for at blive mindet om det, der er Dions motto: Du lever kun en gang, men lever du rigtigt, er en gang nok.

Af Marianne Palm

Tips til at komme videre Sidst i bogen finder du et afsnit med nogle af de mange tips, som Dion har brugt for at komme tilbage til et normalt liv. Som biopat og fitnessinstruktør har Dion brugt af naturens skatkammer af vitaminer, mineraler, urter og fedtsyrer. Og så er han ikke bange for at fortælle, hvor du kan finde de bedste foreninger, som du med angst, fobier eller depression kan få brug for som støtteterapi. Du kan købe bogen gennem sund-forskning.dk Den koster 249 kr. plus forsendelse 30 kr. Bogen kan bestilles ved at indbetale 279 kr. på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

At fjerne tabu om angst og depressioner Han har oplevet, hvor udmattende og ødelæggende angst kan være og har sat sig for at fjerne det tabu, der stadig omgiver angst og depressioner. Det er en meget personlig fortælling, som er fin at læse, hvad enten du selv lider af angst, er pårørende eller måske arbejder med mennesker, som også oplever angst.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 39


Spørg eks Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@

Er du flittig læser af sund-forskning.dk, har du mødt alle eksperterne før. Nu har vi blot givet dig mulighed for at stille alverdens spørgsmål, og vi vil tilstræbe, at alle får et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.dk Kære Rikke Jeg har hørt en smule om posturologi før, men forstår ikke helt, hvordan det kan være, at spændinger i kæben kan skyldes, at jeg ikke går lige på mine fødder. Det har jeg nemlig problemer med, som er forsøgt rettet op med diverse indlæg i skoene uden nogen særlig succes. Kan du ikke forklare det nærmere? Carina Hej Carina Om dine problemer kommer fra fødderne og derved påvirker kæbeleddet, eller om du har kæbeledsproblemer, der har indflydelse på din fodstilling, er ikke til at sige uden en konsultation hos en posturolog. Fodstillingen kan ifølge den franske ortopædkirurg og posturolog, Michel Marignan, påvirkes af, hvordan dine tænder, tandrødder og kæbe har det. Når en fodterapeut eller ortopæd laver et mekanisk indlæg, altså indlæg, der løfter foden til den ønskede stilling, er det ikke en genoptræning af foden. Nærmest tværtimod, da foden kan blive mere doven. De posturologiske indlægssåler er meget anderledes. De er næsten flade og løfter derfor ikke foden. Deres funktion er at genoptræne foden, så sålen bliver overflødig efter nogen tid. De støtter foden i at arbejde aktivt ved at påvirke trykfølerne i fodsålen. Derved stimuleres og øges informationen mellem fod og hjerne, der optimerer og aktiverer korrekt muskelbrug. Der mangler stadig en del forskning, men behandlere i mange lande anvender teknikkerne. Du kan læse om flere sammenhænge mellem kæbens kendte eller oversete problemer i artiklen ”Kæben – nøglen til bedre behandlingsresultater” på www.sund-forskning.dk Rikke

40 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Hej Marianne Jeg er 55 år og har problemer med mit nervesystem. Lægerne vil ikke give mig noget beroligende og har henvist mig til psykolog, som jeg selv skal betale for, da det er mange år siden, at jeg var ude for de kriser, som jeg selv tror har udløst min nervøsitet og uro. Kan I hjælpe mig? Lone Kære Lone Det er en rigtig god ide at få hjælp af en terapeut til at få kigget på de gamle traumer og få ro i dit nervesystem. Kig nærmere på www.EMDR. dk, eller kig på tankefeltterapi som en mulighed. Her på redaktionen har vi både psykolog Hanne Hæsum og psykoterapeut Henrik Dilling, som kan henvise til den nærmeste behandler. Samtidig kan du få hjælp fra Optimal kapsler fra Natur-Drogeriet, der med sin sammensætning af droger kan virke beroligende og regulerende på et overanspændt nervesystem - vel at mærke uden bivirkninger. Læs også artiklerne her i bladet, der er masser af tips til en afbalanceret hverdag. Men tag din læges råd med på vejen og opsøg en terapeut. Marianne


sperterne Marianne palm

Torunn Laksafoss

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

Cand. scient. biokemi,

Psykoterapeut, SQ-coach

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

@sund-forskning.dk

biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

biopat og naturopath ibm

tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

Kære Bettinna Jeg har ikke bestilt andet end at løbe til fysioterapeut og massage de sidste tre år. Det er dyrt og tager en masse tid. De siger, at det bare er muskelspændinger. Dine anbefalinger virker enkle og brugbare. Har du et godt råd til mig? Louise, 26 år Hej Louise Verdens bedste selvmassage er at lægge to tennisbolde i en strømpe, slå en knude, så de bliver liggende tæt sammen. Læg dig på sengen, hvis du er meget øm omkring din ryg. Når du får løst lidt op, kan du lægge dig på en Pilates-måtte på gulvet, hvor boldene ikke kan synke så dybt ned. Bøj benene, og sæt fødderne i madrassen. Læg de to bolde på tværs under dit korsben. Du kan vælge bare at ligge stille og gi´ efter for trykket elle vippe forsigtigt fra side til side. Når du føler, at ømheden måske mindskes, fortsætter du i små bidder hele vejen op langs rygsøjlen med boldene placeret på hver sin side. Når du kommer op til skuldrene, så sørg for at have en pude under hovedet for ikke at ligge og knække i nakken. Bettinna Enkelt redskab til selvmassage

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Kære Henrik Jeg lider af eksem, hvilket jeg har gjort siden jeg var helt lille. Jeg har lagt mærke til, at eksemen blusser op, når jeg er sammen med min familie i længere tid ad gangen. Jeg oplever ofte, at jeg havner i magtesløshed og tristhed, når jeg er sammen med dem. I hverdagen har jeg det godt, jeg er kvinde og sidst i tyverne. Har du nogen gode råd? Karin, 25 år Kære Karin Der er altid flere mulige årsager til eksem. Det er bemærkelsesværdigt, at eksemen blusser op efter samvær med din familie. Du fortæller også om magtesløshed og tristhed. Det kunne tyde på, at du holder dine følelser tilbage, og at der er noget, som stresser dig i samvær med familien? Føler du dig accepteret og godt tilpas i familien? De følelser, som ikke udtrykkes, fx vrede og irritation, kan ”stagnere” i kroppen, og de bliver så til magtesløshed og tristhed. De to følelser er depressive følelser, og begrebet depression kan forstås sådan, at følelserne er ”de-pressed” hvilket vil sige, at de er ”presset” ned under overfladen. Følgen er, at der skabes fysiske og psykiske ubalancer, som kan resultere i alskens symptomer som muskelspændinger og sygdomme. Læg mærke til, at det ikke er en depression, jeg omtaler her, men interessant er det, hvordan undertrykte følelser kan blive til fysiske symptomer, nøjagtig som man ser ved fx stress og depression. Det er også sandsynligt, at der er nogle fysiske årsager, som kan handle om ophobninger af forskellige stoffer – eller mangler. Der skal jeg vide mere om dig for at kunne bedømme det, men hvis du for eksempel ryger, drikker for meget kaffe og spiser for meget sukker, kan det skabe ubalancer, som kroppen har svært ved at regulere sig ud af. Hvis din kost er mangelfuld, og hvis du har mangeltilstande i kroppen, på fx fedtsyrer (typisk Omega 3), zink, magnesium, D-vitamin og enzymer, så kan det også være medårsag til eksem. En biopat/naturopath i biologisk medicin i kombination med fx tankefelt terapi vil måske kunne hjælpe dig. Henrik

sund-forskning.dk - VINTER 2013 41


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

M pa

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Bio na ph

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

Dion Knudsen, biopat, zoneterapeut og fitnessinstruktør har skrevet bogen ANGST – TÆT PÅ!. Om angst og depression, om hvordan de to tilstande ofte går hånd i hånd. Dions bog koster 249 kr. – læs mere om bogen på side 39. Dion Knudsen, biopat, zoneterapeut og fitnessinstruktør har skrevet bogen ANGST – TÆT PÅ!.

Du kan også vinde Dions bog, ANGST – TÆT PÅ!.

Ti bøger er sat på højkant, og du kan indsende dit svar bag på en konvolut til DOThouse media group, Platanvej 31, 1810 Frb. C eller via den meget nemme løsning på www.sund-forskning.dk Svar på spørgsmålet: Er angst og depression en sygdom?

1. Angst og depression er sygdomme på samme

måde som sukkersyge eller hjerteproblemer

og ikke kun sindet.

kureret i mindst 75 % af tilfældene.

2. Angst og depression kan påvirke hele kroppen 3. Angst og depression er en sygdom, som bliver

Træt af svamp eller tørhed i skeden?

Du skal fodre dine slimhinder overalt i kroppen med de rette mælkesyrebakterier, så de holder sig fugtige og kan holde svampe og bakterier væk. Et nyt produkt har fundet vej til helsehylden, Gynolact. Du slipper for det lidt fedtende symptom, som almindelige stikpiller kan have, for her er det en tablet, som let opløser sig. Tre forskellige mælkesyrebakterier skaber den rette mikroflora: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei og Lactobacillus rhamnosus. Produktet er fra Vitabalans.

42 sund-forskning.dk - VINTER 2013

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@su

Hej Marianne Jeg er 35 år og rigtig træt af mit svingende blodsukker. Jeg får mange træthedsanfald i løbet af dagen, og jeg kan da godt få øje på, at jeg har alt for meget at lave. Jeg får også lidt mavesyre, der syder og bobler. Kan det være rigtigt, at jeg, der bare lige er midt i trediverne, skal føle mig gammel og slidt som en 80-årig? Mia Kære Mia Næ, du må i gang med at passe på dig selv. Få kigget på, om du stiller alt for store krav til dig selv, og alt for store krav til, hvad man kan nå på et almindeligt døgn? Skær ned, få trukket vejret, dyrk let og glad motion. Dit blodsukker kan du afbalancere ved at spise mange små måltider. Ha´ altid noget med på farten. Prøv fx Rømers nye serie af nødder og mandler. De har et praktisk skruelåg, så de er lette at have med i tasken, i bilen og på arbejdet. Spis en lille håndfuld formiddag eller eftermiddag, fx ti mandler om dagen. Sørg for en god vitamin- og mineralbalance, hvor du bl.a. skal sørge for godt med zink og chrom. Suppler med Valleforce, en teskefuld tre gange daglig i et glas vand. Hjælper både på mavesæk, blodsukker, og hvis du skulle have luft i tarmene. Gel fra aloe vera planten kan nu fås i kapslerne Avivir Aloe Vera. De aktive substanser hjælper hele vejen gennem fordøjelsen, beskytter dine slimhinder og bidrager til, at du lettere kan optage vitaminer og mineraler. Har du lidt svingende afføringer, kan de også gøre en forskel. Træthed kan jo skyldes dit svingende blodsukker, så pas på med junkfood og søde sager. Læs Torunn Laksafoss indlæg her på siderne og sørg for adaptogene urter fx Enaxin, OmniVital eller Arctic Root. I øvrigt kender jeg rigtig mange 80-årige, som er raske og rørige. Opskriften? Sund mad, sund latter, sund motion og sunde venner. Marianne


Marianne alm

opat og aturopath ibm og hytoterapeut

und-forskning.dk

Torunn Laksafoss

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Cand. scient. biokemi,

Psykoterapeut, SQ-coach

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

biopat og naturopath ibm

tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Få dig en ven

Af Hanne Hæsum

og bliv mindre dement En ny undersøgelse viser, at ældre mennesker, der føler sig ensomme – men ikke nødvendigvis bor alene - har forhøjet risiko for at blive demente. Man undersøgte ca. 2.000 ældre mennesker i Holland, som ikke havde tegn på demens. Næsten 50 % boede alene, ca. 75 % sagde, at de ikke havde nogen social støtte, og ca. 20 % følte sig ensomme. Ved opfølgning 3 år efter havde nogle af de ældre udviklet demens: 9 % af dem, der boede alene og ca. 6 % af dem, der levede med andre. Ved en analyse af resultaterne fandt forskerne, at folk, der levede alene, eller ikke længere var gift, var 70 - 80 % mere tilbøjelige til at udvikle demens end dem, der boede sammen med andre eller var gift. De, der var ensomme, havde mere end 2,5 gange større sandsynlighed for at udvikle demens end dem, der ikke var ensomme. Når forskerne tog hensyn til andre faktorer, fandt de, at mennesker, der var ensomme stadig var 64 % mere tilbøjelige til at udvikle demens, mens andre aspekter af social isolation ikke havde nogen betydning. Ensomhed i sig selv synes at være en væsentlig risikofaktor ved udvikling af demens, både for mænd og kvinder!

Social omgang virker lige så godt som regelmæssig motion! Ligesom ensomhed kan ødelægge et menneskes liv, kan det at omgås med andre hjælpe med at holde helbredet friskt. I en 13 år gammel undersøgelse af 3.000 ældre fandt Harvard forskere, at sociale aktiviteter såsom at spille bingo, gå i kirke, eller til koncerter kan være lige så vigtig for overlevelse som regelmæssig motion! Ældre mennesker får mere ud af sociale kontakter end blot et par ekstra leveår. Venskaber og aktiviteter giver mindre stress, hjælper folk til at føle sig værdige og betydningsfulde, og hjernen stimuleres. Ifølge en rapport i Annals of Internal Medicine giver stærke sociale kontakter effektiv beskyttelse mod det mentale forfald, der ofte ses ved aldring. Stærke venskaber kan ligefrem føje år til ens liv. En spansk undersøgelse (i BMC Geriatri i 2007) fandt, at ældre personer, der havde en fortrolig ven, havde 25 % mindre risiko for at dø for tidligt end en ældre uden et stærkt venskab. Så der er alle grunde til at kombinere det sjove med det sunde: Jo mere du hygger dig, griner, og deltager i positivt samvær med andre, jo mere hjælper du sig selv til at holde dig sund og frisk! Fra HealthDay 21. marts 2012

SOURCE: Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, news release, Dec. 10, 2012 Last Updated: Dec. 11, 2012 Set i HealthDay sund-forskning.dk - VINTER 2013 43


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@

Hej Bettinna Min datter driller mig med min holdning. Jeg kan godt se på billeder, at jeg er lidt skrudtrygget og med en pæn tanteknude. Jeg har været ved lægen. Han anbefaler mig at gå i et fitness center. Jeg bryder mig bare ikke om at sidde der og trække i jern. Kan du anbefale nogle få øvelser jeg kan lave hjemme? Sofie, 38 år

Den lækre citronagtige duft med sine mange virkninger

Lemongræs er en velduftende plante, som oprindelig kommer fra Indien, hvor den er et meget anvendt krydderi. I dag er den udbredt til subtropiske og tropiske egne jorden over.
 Medicinsk har lemongræs hidtil mest været kendt og værdsat for sin mildt beroligende virkning og velgørende indflydelse på fordøjelsen. Den æteriske olie, citral, som udvindes af lemongræs, har en kendt virkning mod bakterier og svampe, og det er måske netop den inflammationshæmmende egenskab, som gør, at den også anvendes til hovedpine, reumatisme, muskelkramper og forhøjet blodtryk. Du kan læse meget mere om lemongræs på side 36 og om, hvordan netop Citral Lemongræs i kapselform har en særlig nerveberoligende virkning.

44 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Hej Sofie Det kan du tro. Tanteknuder kommer pga. en uafbalanceret holdning i både stående og siddende stilling. 1. Kom frem og stå på forfoden og tænk, at du har en stor kurv på hovedet. Tænk længde fra forfoden og op til kurven, altså rette ryggen ud. Lav gerne nogle små vip i knæ og ankel, mens du står fremme på forfoden. Gør det så tit du kommer i tanke om det. 2. Køb en lille Ballstick bold. Stil dig med ryggen til væggen, læg bolden på ”tanteknuden,” læn dig ind i bolden og masser på den måde området ved at bøje og strække lidt i knæene. Det øger blod- og energi gennemstrømning til området. 3. Lig på maven på gulvet med armene strakt over hovedet, pres kønsbenet i gulvet, hold det der, under hele øvelsen. På udåndingen løfter du højre arm og venstre ben, på indånding kommer du tilbage til udgangsstilling. Gentag med modsatte diagonal. Gentag i alt seks sæt. 4. Bliv på maven, hold panden i gulvet, læg armene op i et ”V” med tommelen op, løft armene seks gange på udåndingen, sænk armene på ind. Før armene ud til siden, løft dem op, så du mærker, at du samler skulderbladene på udånding, og sænk på indånding. Gentag 6 gange. På min DVD ”Det Rene Liv” finder du flere gode øvelser, hvis du en dag gerne vil have lidt flere at vælge imellem. Bettinna


Marianne palm

Torunn Laksafoss

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Biopat og

Cand. scient. biokemi,

Psykoterapeut, SQ-coach

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

naturopath ibm og phytoterapeut

@sund-forskning.dk

biopat og naturopath ibm

biopat og naturopath ibm

tlf: 2826 0398

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

henrik.dilling@sund-forskning.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Er sukker virkelig usundt? Af Torunn Laksafoss

Hvis du spiser en gennemsnitlig sund dansk kost, vil dit indtag af sukker være rimelig højt. Fødevarestyrelsen anbefaler et dagligt indtag på højst 55 gram sukker for kvinder og 70 gram for mænd. Svarende til maks. 10 % af kalorieindtaget for en hel dag. Når du så vælger noget sødt, er der lige et par ting, du bør vide om, hvordan sukre kan påvirke vores krop: Fruktose vil modsat glukose ikke påvirke blodsukkeret særlig meget på kort sigt, men kan over længere tid medføre en stigning af triglycerider i blodet, især hos overvægtige. Triglyceriderne vil blive lagret i leveren eller i fedtvævet omkring de indre organer (viceralt fedtvæv), der så igen er blevet koblet til udvikling af metabolisk syndrom. Et vedvarende højt indtag af glukose vil medføre udvikling af insulinresistens og ad den vej give sit bidrag til lagring af fedt, dog mere fordelt mellem fedtet i underhuden, kaldet det subkutane og det vicerale, som anses for det farligste, da det lagrer sig mellem organerne. I forhold til sult og mæthed har fruktose og glukose også en effekt. Det sultstimulerende hormon ghrelin bliver nedreguleret ved indtag af glukose, men er uden påvirkning af fruktose. Derimod vil indtag af glukose virke stimulerende på mæthedshormonet leptin, hvor fruktose har den modsatte effekt. Et indtag af fruktose vil således kun bidrage med kalorier og ikke til at føle sig mæt. Som en anden negativ effekt øger fruktoseindtag over længere tid mængden af VLDL i blodet, hvilket er stærkt knyttet til udvikling af åreforkalkning. Så ja, rent lettilgængeligt sukker er usundt. Dette uanset kilde, lige bortset fra frugt og grønt, hvor vi får sukkeret ”pakket” ind i fibre samt masser af næringsstoffer. Skal maden sødes, er tørret frugt, honning og almindeligt bordsukker nok de mest fornuftige valg. Alternativt kan du vælge at søde med stevia eller sukrin. Primær kilde: K.L. Stanhope et al. (2008) Am J Clin Nutr 87: 1194-203. Kilder til fruktose og glukose Fruktose: i lettilgængelig form: agave sirup, honning, almindeligt sukker. Komplekse former: frugt og grønt. Glukose: i lettilgængelig form: honning, agave sirup samt mælk og almindeligt sukker. Komplekse former: frugt, grønt og kornprodukter. Almindeligt bordsukker: 50 % fruktose + 50 % glukose. Honning: 38 % fruktose + 31 % glukose + 7 % maltose m.m., bl.a. vand. Agavesirup: 55 % – 97 % fruktose + 45 % - 3 % glukose. Ghrelin: sultstimulerende hormon. Frigives fra mavesæk og bugspytkirtlen. Leptin: mæthedsstimulerende hormon. Frigives fra fedtvævet.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 45


ER LIVET GÅET I SORT?

GYNOLACT

Vedligeholder og genopretter balancen i skeden

Højt indhold af mælkesyrebakterier

Har du øget mælkeagtig, gråligt udflåd med en ubehagelig lugt? Det kan give ubehagelige symptomer, som kan behandles nemt med Gynolact. Gynolact har et højt indhold af mælkesyrebakterier som genopretter balancen i skeden.

Dosering: 1 vaginaltablet indføres dybt i skeden ved sengetid i 7 dage. Tabletterne er letopløselige, derfor ingen udsivning.

Balancen i dit liv Kan købes på Apoteket, Matas og Helsekostbutikker

Velzina hjælper mod nedtrykthed Velzina er et naturlægemiddel baseret på standardiseret ekstrakt fra lægeplanten prikbladet perikum. Standardiseret betyder, at du får den samme mængde aktivt stof dagligt, og dermed også den samme virkning. Med Velzina er det lettere, at blive mere glad og tilfreds med hverdagen. Du behøver kun at indtage 1 kapsel om

OPPUSTET OG UDSPILET MAVE?

101x145_Gynolact_sund_forskning.indd 1

dagen, og du kan i løbet af få uger vende tilbage til en lysere hverdag. Når du får det bedre, kan det være svært at huske, hvor grå hverdagen var for få uger siden. Derfor har vi lavet en dagbog, hvor du kan følge din egen vej mod en gladere hverdag. Dagbogen finder du i alle Velzina pakninger.

Velzina kan købes uden recept på apoteket, hos Matas og i helsekostforretninger

09-01-2013 16:1

• Stresset Livsstil • Krydret mad • Stillesiddende arbejde Kan give gener med oppustet mave. Fibrene i GASTROFORM afhjælper disse gener! Gastroform beroliger maven og fremmer fordøjelsen. Indeholder ikke sukker eller laktose.

Indikationer: Naturlægemiddel mod nedtrykthed, modløshed og tristhed. Bivirkninger: Lysoverfølsomhedsreaktioner i form af hudkløe og rødme af huden kan forekomme, fortrinsvis hos personer med lys hud. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis der ikke opnås effekt indenfor 4-6 uger, bør behandlingen ikke fortsætte. Dosis (voksne): 1 kapsel daglig. Ved særligt behov: 2 kapsler daglig. Læs vejledningen på indlægssedlen omhyggeligt. MT nr.: 6164598

Yderligere oplysninger på 47 10 01 64 og

www.danasan.dk Forhandles af Matas, helsekostbutikker og apoteker.


19:05

Vidste du – om

knogle skørhed? af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

at kosten er afgørende? Man kan forebygge udviklingen af osteoporose gennem en sund kost livet igennem. Ligesom mange andre sygdomme grundlægges kimen til knogleskørhed i barndommen, og det er derfor vigtigt, at børn til dagligt har en sund livsstil med masser af vitale fødevarer, bevægelse samt begrænset indtag af slik, kager, chips, saft og sodavand og fast food. Generelt for alle indeholder den knoglevenlige kost masser af grøntsager, frugt, hele korn, kerner, frø, nødder og lignende sunde fødevarer. Kosten skal helst være så ubearbejdet som muligt, og man bør derfor lægge vægten på de grove fuldkornsprodukter og friske grøntsager. Fisk og sunde fedtstoffer er ligeledes vigtige, ligesom vand bør være hovedkilden til at slukke tørsten i. Langvarig te drikning på ca. 1/2 l pr. dag ser dog ud til at beskytte knoglerne mod afkalkning. En meget syredannende kost med meget kød og mange mælkeprodukter forbruger mere kalk på vej gennem fordøjelsesprocessen end en mere balanceret kost. Der findes mange bøger om kostens indholdsstoffer, som er gode til inspiration, hvis man vil vide, hvilke fødevarer der indeholder mange af de knogleopbyggende stoffer. at sukker og kaffe nedbryder knoglerne? Kaffe, sodavand, sukker og alkohol bør holdes på et minimum. Kaffe forbruger både kalk og magnesium på vej gennem fordøjelsessystemet. Sukker kan optage pladsen for vitaminer og mineraler i kroppen og dermed være med til at skabe en ubalance. For eksempel kan et stort sukkerindtag mindske optagelsen af D-vitamin og calcium. En halv liter cola indeholder, hvad der svarer til 25 sukkerknalder og er maksimum grænsen for, hvor meget sukker et barn op til 15 år må indtage dagligt ifølge Fødevarestyrelsen. Kulsyre, som findes i sodavand og mineralvand, har en afkalkende effekt, og fosforsyren i cola menes at forstyrre calciumstofskiftet og er dermed en ekstra faktor til afkalkning af knoglerne.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 47


at kroppen selv regulerer knogleopbygningen? Osteoblaster er knogleopbyggende celler, som genopbygger knoglens bindevæv, for at mineralerne kan sætte sig fast. Osteoclaster er knoglenedbrydende celler, som nedbryder collagen i knoglecellen og opløser knoglens mineralske matrix. Disse to typer knogleceller samarbejder konstant for at vedligeholde knoglemassen og holde den modstandsdygtig over for frakturer. Opstår der en ubalance i kommunikationsvejen mellem cellerne, kan resultatet blive en større nedbrydning og dermed afkalkning end genopbygning. Det er desuden vigtigt, at der er nok af de knogleopbyggende vitaminer og mineraler til stede i kroppen for at osteoblasterne har de rette byggesten til genopbygningsarbejdet. at kvinder er i farezonen? Osteoporose er en af de sygdomme, som særligt kvinder lider under, da hormonerne har en rolle i udviklingen af den. Fra omkring 25 - 30 års alderen begynder knoglerne at nedbryde calcium. Mænd mister ca. 1/5 % knoglemasse årligt mod ca. 1 % for kvindernes vedkommende. I overgangsalderen stopper æggestokkene med at producere østrogen, som har en betydning for knoglernes tilstand, og denne hormonelle forandring kan resultere i et øget knogletab på helt op til 6 % årligt. Østrogen dannes også i fedtvævet, og undervægtige kvinder vil derfor være i farezonen for at udvikle sygdommen, selvom de ikke har nået overgangsalderen.

:-)

:-( at fordøjelsen ikke altid kan optage de gode stoffer? Mennesker med fordøjelsesproblemer kan ikke altid optage og udnytte de gode stoffer i maden. Derfor bør man aldrig negligere sygdomme eller ubalancer i mavetarmsystemet, men søge hjælp hos for eksempel en biopat eller naturopath for at genskabe balancen, hvis der opstår problemer. Tager man naturlægemidler eller kosttilskud for at forebygge osteoporose, kan en dårlig fordøjelse hindre en effektiv optagelse, så man ikke udnytter de gode tilskud. Både over- og undervægt kan være medvirkende årsager til udviklingen af knogleskørhed.

at osteoporose kan være arveligt? Selvom der er gener, som disponerer for knogleskørhed, kan man stadig forebygge gennem kost, motion og en sund livsstil. Et godt tilskud som Osteoremin Forte, der fordrer alle de vigtige knogleopbyggende stoffer i den rigtige kvalitet, kan her også have sin berettigelse. at calcium ikke er nok? Calcium er vigtigt for knogleopbygningen, men kan ikke optages, uden at der også er magnesium, K-vitamin og D-vitamin til stede i kroppen. Almindeligt calciumtilskud kan ikke hindre afkalkningen i forbindelse med sygdommen knogleskørhed, men tilskud kan hæmme afkalkningsprocessen. Algeacal er den eneste type calcium, som rent faktisk kan øge knoglemassen ved indtagelse. Denne type calcium findes udelukkende i produktet Osteoremin Forte på det danske marked, og det er videnskabeligt dokumenteret, at produktet kan øge knoglemassen med ca. 3,5 % årligt, hvilket er en stor hjælp for dem, der lider af osteoporose. at knogleopbyggende celler skal bruge D-vitamin? D-vitamin er en forudsætning for, at kalk og fosfor kan optages fra kosten gennem tyndtarmen, og det har desuden en aktiverende effekt på proteinet osteocalcin, som har betydning for knoglevævets struktur. Da det kun er i sommerhalvåret, vi får nok D-vitamin fra solen, er mange nødt til at tage et ekstra Dvitamintilskud i vinterhalvåret. D3-vitamin er den mest effektive form for D-vitamin til at højne D-vitaminindholdet i blodet. at motion giver stærke knogler? Det er helt afgørende for knoglesundheden, at man motionerer regelmæssigt hele livet igennem. Faktisk kan meget motion øge knogletætheden med 4 % årligt, og det kan være en vigtig forskel for dem, der er i farezonen for at udvikle osteoporose, eller som allerede lider af sygdommen. Al motion er godt, men det er formentlig den vægtbærende motion, der giver mest i forhold til knoglerne. Elite-idræt kan sænke østrogenproduktionen i kroppen hos kvinder med menstruationsophør til følge. I så tilfælde stiger risikoen for knogleskørhed på lige fod med kvinder efter overgangsalderen. at forskellige sygdomme kan udvikle knogleskørhed? Forskellige kroniske sygdomme kan medføre et øget knogletab og kan derfor berettige til at tage et kosttilskud som Osteoremin Forte for at forebygge knogleskørhed. Det er sygdomme som forhøjet stofskifte, Cushings syndrom, Morbus Crohn og andre tarmsygdomme med kronisk betændelse, leddegigt, Morbus Bechterew, nyresygdomme, KOL, anoreksi, dårlig fødeoptagelse (malabsorbtion) og nerve- eller muskelsygdomme med lammelser eller nedsat muskelkraft. Længerevarende prednisolonbehandling (binyrebarkhormon) kan nedsætte knoglemængden og dermed medføre knogleskørhed.

48 sund-forskning.dk - VINTER 2013


Naturlig balance

Godthjælp kurser The art of balancing the body

unik kombination

Rikke Godthjælp

LactoLady

Kursus i posturologisk behandling

Indeholder tranebær og mælkesyrebakterier. Proanthocyanidiner som findes i tranebær kan være medvirkende til beskyttelse af de nedre urinveje.

Posturologisk behandling foregår ved hjælp af øreakupunktur, indlægs­ såler samt afspænding af og genoptræning af øje – og kæbemusku­ latur. Kurset giver dig et helt særligt indblik i hvordan, hjerne og krop samarbejder. Behandling med posturologiske redskaber genskaber kroppens naturlige balance.

- til beskyttelse af de nedre urinveje

Målgruppe: Arbejder du med smerter i led og muskulatur, diskus­ prolaps og lignende, psykisk ustabilitet som stress, depression, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser, så er dette kursus og denne behandlingsform lige noget for dig. Kurset er et grundlæggende kursus i posturologi, som henvender sig både til behandlere der ikke har arbejdet med posturologi tidligere, og til dig der ikke har fået omsat din viden til praksis endnu. Kursusdage:

6. og 7. oktober samt 2. december 2013 Kurset afholdes i Århus, i samarbejde med AkupunkturAkadamiet.

Tranebær

Mælkesyrebakterier

Sted:

Dagsdosis (2 tabletter): Tranebærekstrakt 800 mg - svarende til 20 gr. tranebær heraf 36 mg proanthocyanidiner

Lactobacillus acidophilus Lactobacillus casei Lactobacillus rhamnosus Bifidobacterium longum

Se mere på godthjaelp.dk eller ring 25 11 45 41

Balancen i dit liv

Rikke Godthjælp er Akupunktør, Auriculoterapeut & Auriculomediciner, Posturolog & Zoneterapeut

Kan købes på Apoteket, Matas og Helsekostbutikker

01x145_LactoLady_Sund_forskning.indd 1

Kursus_annonce_sundForsning_april13.indd 1

10-01-2013 15:38:49

01/03/13 09.34


Det at blive ĂŚldre er en del af livet Af Marianne Palm

50 sund-forskning.dk - VINTER 2013


På den anden side vil vi gerne leve længe og helst uden alt for mange skavanker - ældes med ynde – så at sige. Men til det formål har vi brug for en bedre forståelse for, hvilke mekanismer der spiller ind, og hvad de betyder for os. Man kan - lidt groft - dele folk op i tre grupper: • Normal aldring hos mennesker med sunde gener, som er aktive, nyder deres liv og anvender mad og alkohol i moderate mængder. • Accelereret aldring hos mennesker, der har alvorlige genetiske ubalancer, en meget stressende livsstil eller som er tilbøjelige til en masse udskejelser. • Forsinket aldring hos mennesker, der er sig bevidst om alderens mekanismer og forstår behovet for at støtte deres krop med viden, dømmekraft og den rigtige pleje. Der er to mekanismer i stofskiftet, som også er involveret i aldring, der konstant er i funktion i vores krop: anabolisme og katabolisme. Anabolisme er en opbyggende, genoprettende, helende afbalancerende proces, mens katabolisme er nedbrydende, degenererende og stressende. Nøglen til en god alderdom ligger i at fremme de opbyggende, vedligeholdende processer mere effektivt og modvirke ødelæggelse og nedbrydning af vævet. Kroppen har en naturlig evne til at afbalancere intern og ekstern stress – den såkaldte homøostase eller ligevægt. Når kroppen er ude af balance, eller i hvad der kaldes negativ homøostase, kan de anabole og katabole systemer ikke fungere ordentligt, hvilket fører til træthed, depression, søvnløshed, angst, vægtubalance og manglende sexlyst. Visse urter med fællesbetegnelsen adaptogener er særligt nyttige til at genskabe og opretholde en positiv homøostase. Dette skyldes deres evne til at hjælpe os med at tilpasse sig forandringer, blandt andet de udfordringer, der er forbundet med aldring. Mange mennesker, der følger de traditionelle healing systemer (for eksempel kinesiske, tibetanske eller ayurvediske), har indarbejdet disse urter i deres livsstil og måske endda i deres madlavning. Lad os først undersøge, hvad der øger katabolismen og så se på den enestående rolle, som adaptogener kan spille i at bremse aldringsprocessen. Hvilke faktorer øger katabolisme? Livsstilsfaktorer: Kronisk stress, tab af søvn, dårlig ernæring, manglende motion, usunde relationer, overdrevent belastende arbejdsmiljø Misbrug: Overdreven brug af sukker, koffein, alkohol, stoffer, rygning, perfektionisme, hævngerrighed, følelse af at være et offer, overdreven udholdenhed, motion og fysiske eller psykiske traumer Lægelig behandling: Visse typer medicin, kirurgi, strålebehandling og kemoterapi

Øget katabolisme som følge af disse faktorer kan føre til mange sundhedsproblemer, herunder hjerte-karsygdomme, diabetes, kroniske lungesygdomme, gigt, autoimmune sygdomme, neurodegenerative og neuromuskulære sygdomme, kræft og meget mere. Men adaptogener kan hjælpe! Disse urter, der virkelig kan ”multi-taske”, kan bane vejen til at genoprette sundhed og vitalitet naturligt. De er ugiftige og har ingen bivirkninger, selv ved langvarigt brug. Mere specifikt kan de: • Hæmme stress og aldring • Forbedre kroppens modstandskraft over for stressfaktorer • Virke som kraftige antioxidanter • Mediere det inflammatoriske respons • Virke som tovholder i den endokrine balance Der findes mange forskellige adaptogener, men nogle af de mest kendte urter, der anvendes til at beskytte kroppen mod degeneration og aldring, falder i følgende tre kategorier: • Overordnet regulering af kroppens kontrolsystemer: Disse urter er kendt for at have en generel effekt på kroppen og forhindre aldring: Panax ginseng, sibirisk ginseng (eleuthero), Rhodiola (rosenrod), ashwagandha og Hellig basilikum. (bemærk at nogle af disse urter ikke lovligt kan forhandles i Danmark) • Regulering af cellerne og immunsystemet: Disse urter anvendes specielt til at støtte immunsystemet og forhindre degenerative sygdomme. De omfatter gurkemeje, grøn te, rosmarin, vindruekerne (proanthocyanidin), drueskind (resveratrol) og ingefær. • Specifikke regulatorer: Disse urter er rettet mod specifikke emner og omfatter lakrids og Schizandra (for energi og søvn), Gøtu Kola (for bindevæv), ginkgo biloba (for cirkulation) og gelée royale (for mental årvågenhed).

sund-forskning.dk - VINTER 2013 51


Hvordan vælger jeg, hvilke urter jeg har størst gavn af? Der er et par måder at få hjælp til at vælge, hvilke adaptogener der er bedst for dig. En måde er at få en omfattende sundhedsmæssig vurdering af en læge, der er velbevandret i integreret medicin og ernæring. Da de ikke ligefrem hænger på træerne herhjemme, kan en bredt uddannet alternativ behandler anbefales i stedet. En anden måde er at identificere dine genetiske tendenser ved at se på, hvordan dine forældre, bedsteforældre, tanter, onkler eller søskende har oplevet det at blive ældre. Fokuser på de mest oplagte risikofaktorer. Det er altid en god idé at fremme sundheden ud fra det dobbelte synspunkt at 1) bygge et solidt fundament ved hjælp af nogle af de generelt virkende adaptogener og derefter 2) forsøge at forebygge specifikke helsegener med de mere specifikke urter. Et godt råd: Det er aldrig en god idé at kombinere naturlægemidler og traditionelle lægemidler uden at undersøge de potentielle risici ved interaktion mellem visse lægemidler og urter. En dygtig behandler kan hjælpe dig med at finde disse oplysninger.

Hvad er adaptogener?

Hvis du spekulerer på, hvad adaptogener er, er svaret enkelt: De kan hjælpe dig med at håndtere stress, angst, depression og træthed, der for mange er en uadskillelig del af livet. Dr. Israel Brekhman, en russisk forsker og videnskabsmand, var overbevist om, at en høj grad af stress, angst og træthed kan blive så uoverskuelig, at det nærmest helt overtager et menneskes liv. Han ønskede derfor at finde en naturlig løsning, som kunne bringe balancen tilbage livet.

I 1950’erne rejste Dr. Israel Brekhman til fjerne vildmarker og bjergrige områder i det østlige Rusland, hvor han fandt et sortiment af vilde, næsten ukendte planter - adaptogener. Og der findes en bred vifte af adaptogener, og de kan findes mange andre steder: Japan, Kina, Alperne og de nordiske vildmarker, Rocky Mountains og tilsvarende, uberørte steder. Her er en liste over de adaptogener, der bruges mest i Danmark: Schizandra Rosenrod Glycyrrhiza (lakrids) Grøn te Ginseng Du spørger måske: ”Hvad kan adaptogener gøre for mig?” Disse urter regulerer grundlæggende vores stofskifte og hjælper kroppen i balance igen. Det kan have betydning for sygdomme som diabetes, sårdannelser samt immunsystemet, hjerte-karsygdomme, lunger, nyrer, stofskifte og andre kroniske helbredsproblemer. Adaptogener har været anvendt til at forbedre folks sundhed i århundreder. De er ugiftige for mennesker og bidrager til at øge en persons modstandskraft og bringer balancen tilbage til krop og sind.

Adaptogener giver øget energi

Den grundlæggende effekt af planter som Schizandra og Rosenrod er, at de hjælper den enkelte celle i vores krop med at producere energi, så den kan udføre sin opgave bedst muligt. Det forklarer, at adaptogener kan have så mange forskellige effekter uden af den grund at blive kaldt ”mirakelmidler”. Det skal forstås på den måde, at hvis øjets celler fungerer bedre, så forbedres synet, og tilsvarende bliver muskulaturen bedre, hvis de enkelte muskelceller fungerer bedre. Denne effekt kaldes også ”uspecifik” anti-stress effekt, fordi den ikke er begrænset til særlige organer eller sygdomstilstande.

Stress blokerer energien, og når adaptogenerne modvirker de forskellige stressende faktorer i vores hverdag, bliver resultatet også en følelse af mere energi og overskud.

Glycyrrhiza (lakrids)

52 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Brugen af adaptogener har derfor i mange år været det oplagte, første skridt til at dæmpe stress og give den ekstra energi, der skal til for at få taget fat på de forandringer, der ofte skal til for på længere sigt at hindre stressfaktorer i at styre tilværelsen.


Schizandra Rosenrod

Ginseng

Adaptogener – flydende og tabletter

En af de bedst kendte produktserier i Danmark med adaptogener er Ènaxin, der netop er relanceret i ny form og nyt design. Standardiserede ekstrakter af schizandra og rosenrod sammen med lakrids, grøn te og damianablade giver en unik cocktail, som hurtigt bringer energiniveauet tilbage på det normale.

Grøn te

Det er ikke kun det daglige stressniveau, der kan bringes under kontrol med adaptogener, et andet oplagt anvendelsesområde er de situationer, hvor der forventes noget ekstra af dig. Til eksamen, en jobsamtale eller et særligt højdepunkt i privatlivet, hvor du bare skal være på toppen, er Ènaxin et oplagt valg, som bringer dig helskindet gennem det ekstra pres og den tumult, der kan følge med. Adaptogener er i modsætning til mange andre stimulanser som fx alkohol og koffein fri for negative følgevirkninger som tilvænning eller tømmermænd af den ene eller anden slags. Virkningen kommer hurtigt, og når den klinger af, er der ingen eftervirkninger at trækkes med. Ènaxin fås både i flydende form og tabletter samt en udgave med fuld dagsdosis af vitaminer og mineraler.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 53


p m æ k e B

forkølelsen

NU

sning: For yderligere oply ww.avogel.dk Tlf. 8770 8750 • w as, Forhandles af Mat og apoteker helsekostbutikker

Echinaforce®

• DET ORIGINALE forkølelsesmiddel • over 50 ÅRS SUCCES med bekæmpelse af forkølelse Echinaforce® Orale dråber (udtræk af purpursolhat). Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af lettere forkølelsessymptomer. Styrker kroppens immunforsvar og øger derved modstandskraften overfor forkølelse. Dosering: Voksne: 30 dråber i et glas vand 3-5 gange dagligt i højst 8 uger. Må kun efter aftale med læge anvendes til gravide, ammende eller børn under 12 år. Særlige advarsler: Bør ikke bruges sammenhængende i mere end 8 uger. Kontakt læge ved forværring af symptomer eller høj feber. Allergiske patienter skal kontakte lægen inden brug. Præparatet indeholder ethanol (65 % Vol.) og må derfor ikke anvendes hvis du er i behandling med Antabus eller metronidazol (medicin mod svampeinfektion). Der er ingen kendskab til, om forsigtighed bør udvises ved nedsat lever- eller nyrefunktion eller anden særlig sygdom. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for planter af kurvblomstfamilien (f.eks. krysantemum eller bynke). Tuberkulose, leukæmi, bindevævssygdomme og andre autoimmune sygdomme. Dissemineret sklerose. HIV-infektion, anden nedsat funktion eller undertrykkelse af knoglemarven. Sygdomme relateret til hvide blodlegemer. Bivirkninger: Sjælden – meget sjælden: Overfølsomhedsreaktioner i form af udslæt, kløe, hævelser i ansigtet, vejrtrækningsbesvær, astma og anafylaktisk shock, svimmelhed og lavt blodtryk. Hyppighed ukendt: Mangel på hvide blodlegemer kan forekomme ved brug over mere end 8 uger. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 16. november 2009, som kan rekvireres hos Bioforce Danmark AS på tlf. 87708750.


Af Bjørn Falck Madsen

Raske hjerter

Dansk undersøgelse: Derfor giver statiner smerter i musklerne. 40 % af patienterne i statin-behandling fik muskelsmerter, viser en ny dansk undersøgelse, der samtidig pegede på andre symptomer som glukoseintolerance Det skal gøre ondt, før det gør godt, siger man, og det må siges at være sandt, når det er kolesterolsænkende statiner, der er tale om. I en ny dansk undersøgelse af patienter i statin-behandling fik 40 % muskelsmerter som følge af deres medicin. Ikke nok med det, forskerne observerede også en tendens til forringet glucosetolerance og reduceret insulinfølsomhed, hvilket de også kædede sammen med brugen af statiner. Et kendt problem Statiner er hyppigt anvendte lægemidler, som har bevist deres uovertrufne evne til at sænke kolesterolniveauet i kroppen. Hvad de imidlertid også sænker, er leverens produktion af det vigtige stof coenzym Q10, og det er tilsyneladende årsagen til de problemer, som flere og flere patienter og læger er ved at få øjnene op for. Er det prisen værd? På baggrund af den nye danske statin-undersøgelse, som er offentliggjort i et af verdens førende kardiologiske tidsskrifter Journal of the American College of Cardiology, har nogle af lægerne sat spørgsmålstegn ved, om det potentielle udbytte af statin-behandlingen kan retfærdiggøre risikoen for bivirkninger. Tilskud af coenzym Q10 En anden mulighed, som har vist sig at være forbavsende effektiv, er at give patienter tilskud af coenzym Q10 sammen med deres statin-behandling. En amerikansk undersøgelse har vist, at 100 mg coenzym Q10 dagligt kan mindske muskelsmerter med omtrent 40 % hos patienter, der er plaget af disse symptomer. Kilde: Journal of the American College of Cardiology, Vol. 61, No. 1, 2013

sund-forskning.dk - VINTER 2013 55


Nu kan man sende hjertesvigt-patienter til ”genopladning” Kronisk hjertesvigt er, når hjertemusklen ikke har kræfter til at pumpe blodet rundt i kroppen. Det sænker livskvaliteten, men forskere har fundet en måde at give hjertet nye kræfter på – uden operation og uden medicin. Det kan godt være, at stramme mavemuskler og store overarme af nogle opfattes som det vigtigste her i livet, men den muskel, som har den absolut største betydning for os mennesker, er hjertemusklen. Den skal pumpe døgnets 24 timer, hele livet, for at forsyne hele kroppen med blod, men hos nogle er det ikke helt så enkelt. Deres hjerte har mistet sin pumpekraft, og de lider af det, som kaldes for kronisk hjertesvigt. Normalt indebærer dette et liv på lavt blus eller i det mindste med noget lavere omdrejninger, og det kan være meget frustrerende, hvis man har været vant til at være meget aktiv. Det kan man nu gøre noget ved, uden at det nødvendigvis skal involvere kirurgiske indgreb eller medicin. Energi i naturlig form Hjælpen kan findes i stoffet coenzym Q10, som i lang tid har været anvendt som energitilskud. Forskere har nemlig fundet ud af, at det også styrker hjertet og giver det nye kræfter. Det har man to relativt nye eksempler på: KiSel10-undersøgelsen Svenske kardiologer offentliggjorde sidste år en undersøgelse, der viste, at ældre mennesker fik stærkere hjerter, når de tog tilskud af coenzym Q10. Forsøgspersonerne fik også selen-tabletter. En anden ting, som forskerne observerede var, at der var 54 % færre hjerte-kar-relaterede dødsfald blandt de ældre, der tog coenzym Q10 og selen. Q-Symbio-undersøgelsen En endnu ikke offentliggjort dansk undersøgelse, udført under ledelse af den danske hjertespecialist Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalet, viser en halvering af dødsfald blandt hjertesvigtpatienter, som får tilskud af coenzym Q10. Også i denne undersøgelse har stoffet vist sig at have en hjertestyrkende virkning. I både KiSel10-undersøgelsen samt Q-Symbio har man anvendt det danske Q10-præparat, Bio-Qinon Q10, fordi det er et såkaldt ”reference-præparat” (gold standard) inden for international Q10-forskning. Det er den solide dokumentation for præparatets optagelighed, sikkerhed og kvalitet, som ligger til grund for denne status.

56 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Forskere foreslår øget C-vitaminindtag Daglig anvendelse af C-vitamintilskud kan sænke blodtrykket, forbedre blodkarrenes funktion samt hæmme kronisk inflammation og infektion, som alle er risikofaktorer ved hjerte-karsygdom og visse kræftformer, pointerer en række ledende forskere, herunder den danske professor Jens Lykkesfeldt. Han er blandt andet kendt for sin forskning i C-vitamins betydning for normal hjerneudvikling hos dyr og mennesker. Efter en grundig gennemgang af forskningen i C-vitamin vurderer forskergruppen, at det anbefalede daglige indtag for C-vitamin bør øges. Man kan sikre et tilpas højt C-vitamin-indtag med Bio-C-Vitamin, som er et lægemiddel til behandling af C-vitaminmangel. Hver tablet indeholder 750 mg syre-neutral C-vitamin (calciumascorbat), der er særlig skånsom mod maven. Kilde: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(9), 2012


ANNONCE

HJÆLP TIL DIT HÅR

HAIR VOLUME

tabletterne virker ! Kirsten havde længe villet gøre noget ekstra for sit hår. Allerede efter få uger med Hair Volume™ oplevede hun mindre hårtab og at håret var blevet mere glansfyldt.

K

irsten oplevede at håret faldt af, hvilket var meget frustrerende. – Jeg har tidligere prøvet andre hårtabletter, men uden resultat, og jeg synes altid, at jeg har anvendt gode hårprodukter og vasket håret nænsomt, men desværre ikke med det bedste resultat.

Hvor kan man købe Hair Volume ?

Hair Volume fås i to pakkestørrelser med henholdsvis 30 eller 90 tabletter. Du køber dem i Matas, Helsam og andre helsekostbutikker. Se også www.newnordic.dk hvor produktet også kan købes. Kundeservice Det gode råd gør forskellen sidder klar ved telefonen på 46 33 76 00, www.matas.dk Læste om Hair Volume hvis du har spørgsmål. Prøv Hair Volume Kirsten er nu pensioneret. Hun har arbejdet med det samme og se, hvordan det gavner som apoteker-assistent det meste af sit liv og dit hår. har en eksamen i kemi. – Derfor var jeg også meget skeptisk, da jeg første gang læste om Hair Volume. Jeg læser altid en varedeklaration grundigt, men der var noget ved dette produkt, der fik mig til at tro, at det var noget Det gode råd gør forskellen særligt.

Meget positiv oplevelse Jeg har i dag taget Hair Volume tabletterne i 38 dage og kan sige med sikkerhed, at de virker. Jeg oplever helt tydeligt en forbedring i hårets kvalitet og meget mindre hårtab. Mine negle er også blevet meget stærkere og mindre rillede. Alt i alt en meget positiv oplevelse. Jeg fortsætter helt sikkert med at tage én tablet om dagen – om så det skal være resten af mit liv, fortæller en glad Kirsten.

UNIK TABLET

Hår strå Ydre rodkappe De epidermale celler De ydre epidermale celler

cortex

Dermis Svedkirtel Follikler og hårrod

Hair Volume er den eneste tablet, der indeholder den særlige B2 vækst faktor fra æble – et naturligt stof, der kan stimulere hårsækkens celler. Tabletten forsyner også hårsækken med biotin, som er nødvendig for en normal sund hårvækst samt kobber, som bidrager til at opretholde en normal pigmentering – dvs hjælper med at undgå grå hår. Indeholder desuden også ekstrakter af hirse, silica og B-vitaminer, der øger hårvækst og volumen.


Spot on

STADIG VINTER.... Når du læser disse sider er det måske stadig rigtig koldt i Danmark. Men vi går mod lysere tider, det er både sikkert og vist. Foråret vil snart titte frem, og vi kan hjælpe det lidt på vej med sunde madvaner og de rette kosttilskud, hvad enten du er en frossenpind eller trænger til mere energi.

Når lignaner fra hørfrø gavner mænd

Den hormonelle omsætning hos mænd ændres med alderen – nærmere betegnet testosteronniveauet – og det vil for de flestes vedkommende medføre at blærehalskirtelen (prostata) vokser. Det betyder som regel at vandladningen besværliggøres og at man skal op om natten – måske flere gange. Det kan ødelægge ens egen søvn, men også en evt. partner bliver forstyrret. Et af de naturligt forekommende stoffer, der kan hjælpe med at regulere hormonbalancen hos mænd, kaldes ”lignaner” og findes blandt andet i hørfrø. Et specialfremstillet ekstrakt af hørfrø findes i Pro·staminus, der er nyt på det danske marked. Pro·staminus er en kombination af græskarkerneekstrakt, hørfrø og granatæble sammen med udvalgte næringsstoffer. Mænd med normal prostata har et højere niveau af lignaner i blodet end mænd med prostatabesvær1 og tilskud af hørfrøekstrkat kan forbedre symptomerne hos mænd med godartet forstørret prostata 2. Det ser endda ud til at lignaner kan sænke niveauet af prostataspecifikt antigen og dermed nedsætte risikoen for prostatacancer3. 1) Cancer Letters 1997; 114: 145-151 • 2) J Med Food. 2008 Jun;11(2):207-14 • 3) Urology 2004; 63:900-4

Quinoaflager i din hverdagskost

Få styr på de grundlæggende kostvaner, læg en ordentlig bund af gode gedigne kornsorter, rug, byg, hvede eller havre, eller prøv nogle anderledes frø fra fremmede himmelstrøg. Fordelen er, at flere af dem er mere proteinrige, indeholder sunde fedtsyrer, og så undgår du gluten, som kan være et problem for nogle mennesker, især hvis man spiser alt for meget brød. Quinoa er en fin proteinkilde, kan bruges i salater, som grød, eller bages til brød. Den har været brugt af indianerne i højlandet i Peru og Bolivia de sidste 6.000 år. Quinoa er ikke en kornsort, men planten tilhører amaranth-familien. Inkaerne betragtede den som en hellig afgrøde, men her i Danmark kan du blot betragte den som et væsentligt bidrag til din daglige sundhed med et indhold af op til 22 % protein. Du finder masser af opskrifter på internettet. Rømer har skaffet den hjem til danskerne som økologisk afgrøde og i flager lige til at bruge til musli, grød m.m.

58 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Vinterdepression

Sammen med de store årstidsvariationer man oplever på nordlige breddegrader oplever mange mennesker et udsving i humøret der ofte betegnes ”vinterdepression”. På engelsk: seasonal affective disorder – meget passende forkortet SAD! Syptomerne er – foruden depression – også spiseforstyrrelser, nedsat libido, træthed og overdreven søvntrang. Heldigvis findes der naturlige og uskadelige metoder til at bekæmpe dette fænomen. En hovedregel, når man skal behandle eller forebygge problemer med humøret, er at gribe ind så tidligt som muligt og her egner perikon/ Velzina sig i høj grad da det er et produkt med en rigtig god sikkerhedsprofil. De personer, der efterhånden har erfaret problemet gentage sig år efter år kan med fordel have Velzina liggende klar og starte forebyggende behandling så snart de første symptomer viser sig – eller endda så snart man har passeret efterårsjævndøgn. 1) Altern Med Rev. 2005 Mar;10(1):5-13.


Spot on

... SNART FORÅR! Kolde fingre og tæer

De første af årets måneder, ja indimellem helt frem til maj, kan det være en kold fornøjelse at være dansker. Tæer og hænder fryser, og det kan være så grelt, at det gør ondt. Motion er en god varmeregulator, men indimellem kan urter også gøre en forskel. Kig på Phytomin 7 og tag en kur med de flydende urteekstrakter. I blandingen finder du urter til både hjerte og kredsløb, hvor der især er sat fokus på at få venekredsløbet til at fungere. Alle fem urter hjælper på blodgennemstrømingen, og skaber sundere blodkar.

Dårlig cocktail: en kontorstol + oppustethed og sur mave

Pyh en stresset stillesiddende hverdag kan godt skabe både sur mave, oppustede tarme og ubehag. Sørg for at bevæge dig, det skaber massage af tarmen, drik små slurke af ikke for koldt vand udenfor måltiderne, undgå især kål, porrer og løg – og lad vær med at sluge din mad! Du kan også få hjælp fra Gastroform, der med sit indhold af bukkehornsfrø, lakridsekstrakt og propolis kan gøre en forskel. Læs også artiklen på side 14.

Vinterferien - tid til bevægelse Dobbelt beskyttelse af urinvejene med LactoLady

Nu kan du med blot to tabletter om dagen skabe en dobbelt beskyttelse af din blære, så du både kan forebygge og behandle en blærebetændelse. Du finder ikke mindre end fire forskellige typer af levende mælkesyrebakterier, i alt 1 milliard blandet med 800 mg tranebærekstrakt, som indeholder 36 mg proanthocyanidiner. En glimrende kombination til at opbygge en sund mikroflora, der sammen med de aktive stoffer fra tranebær hindrer sygdomsfremkaldende bakterier i at hæfte sig fast på blærens slimhinde.

Så er det tid til børnenes vinterferie. Hvad enten I skal på skiferie eller bare ud og bevæge jer, er det altid godt at have en tube Traumeel ved hånden. Traumeel har reddet mange skiferier fra at gå helt i vasken og den giver en lindrende effekt på alle former for slag og blå mærker. Cremen er også elsket blandt fysisk aktive og sportsfolk til ømme muskler. Traumeel er en kombination af 12 naturlige aktive ingredienser, der arbejder sammen og supplerer kroppens naturlige processer til at mindske og reducere muskelsmerter, rygsmerter eller ømhed og hjælper til heling af blå mærker efter slag og fald. Og til forskel for almindelig smertestillende medicin, kan man trygt anvende Traumeel gennem længere tid. God ferie!

sund-forskning.dk - VINTER 2013 59


Spot on Hjælp mod smerter

Selvom du ikke er til asiatisk mad, skal du ikke snydes for gurkemejes fine virkning. I Fortodol S får du et ekstrakt af det mest brugte krydderi i Asien, som derfor har været genstand for rigtig meget forskning. I krydderiet med det botaniske navn, Curcuma longa, findes aktive stoffer, som fremmer fordøjelsen, har en positiv virkning på leveren og hjælper på udskillelsen af affaldsstoffer. Gennem sin inflammationshæmmende effekt kan gurkemeje virke smertestillende både i led og ved menstruationssmerter og kan gøre en forskel ved eksem, psoriasis og astma. Prøv især Fortodol S ved forskellige typer af smerter, hvor virkningen gerne skulle indtræde i løbet af et par uger.

Hurtig hjælp til dine følelser

Det er stadig en gåde, hvordan læge Edward Bach opdagede, at 38 forskellige blomster og planter havde effekt på de mere psykiske problemstillinger, som vi kan blive mødt med gennem livet. Men uanset at der mangler sådan gedigen forskning, så har fx Dr. Bachs Nødhjælpsdråber eksisteret siden 20’erne, så noget må fungere, selvom vi ikke kan spotte hvordan. Du kan købe Nødhjælpsdråberne som en spray, nem at have med i tasken, du kan få en anden til natten, og så kan man altså godt blive afhængig af deres pastiller i en travl hverdag. Prøv dem! Og hav dem med dig i alle tænkelige situationer, hvor du ved, at følelser måske kan overvælde dig i en sådan grad, at det er uhensigtsmæssigt. Det kan fx være sorg, ked af det hed, vrede eller stress. Du skal selvfølgelig om nødvendigt søge professionel hjælp. Læs mere om uddannelsen og hele systemet på www.casu.dk

Fiskeolie med miljø og socialt ansvar i højsæde

Ud over at Eskimo-3 olien er helt ren i smagen, er Eskimo 3 også certificeret af den uafhængige miljøorganisation Friend of the Sea (læs mere på www.friendofthesea.org). Alt fiskeri er nøje reguleret af myndighederne, og fisken fanges af såkaldte ”day-catchers” – dvs. både, der går i havn hver dag, og at fisken er friskfanget, når den forarbejdes. Alle bådene har kølesystem og satellitovervågning. Besætningen på bådene er lokale fiskere, der arbejder under gode vilkår og opretholder en indkomst, der ligger et godt stykke over gennemsnittet. Desuden er der etableret et meget stærkt socialt program for fiskerne og deres familier.

60 sund-forskning.dk - VINTER 2013

Uden jern og uden K

Det har været velkendt i et par år nu, at mænd kan have sværere ved at nedbryde jern i leveren, da de ikke ligesom kvinder har en mulighed for at slippe af med overskydende jernreserver en gang om måneden. OmniX tager hensyn til det fænomen og er derfor en rigtig god vitamin- og mineraltablet til mænd, eller til kvinder efter menopausen. At undgå for meget vitamin K kan være vigtig, hvis du indtager blodfortyndende medicin, som netop har til hensigt at hindre vitaminet i at virke som koagulator, en faktor, der er vigtig, hvis du er i risiko for at danne blodpropper eller fx har kunstig hjerteklap.


Spot on Et spark af energi - på den venlige måde

Er du kronisk træt, eller i det hele taget døjer med kroniske problemer, er det værd at kigge på de såkaldte adaptogene urter, som alle deler den egenskab, at de kan hæve kroppens stresstærskel, så du bedre kan komme igennem den livssituation, du er i lige nu. Enaxin er et bud på en blanding af adaptogene urter og andre droger, som skaber energi her og nu, men også hjælper kroppen til hurtigere at komme ovenpå igen efter måske langvarig sygdom. Læs mere om de livgivende droger på s. 50.

Udrensning med kendte urter

Du kan skabe en lettere udrensning med Toxiform. Syv forskellige urter sørger for at få lever, nyrer, luftveje, lymfe og hud til bedre at kunne afgive eventuelle ophobede affaldsstoffer. Cynara scolymus - Artiskok Echinacea purpurea - Rød solhat Solidago virgaurea - Gyldenris Smilax medica - Snerle Arctium lappa - Glat burre Guaiacum officinalis - Pokkenholt Zingiber officinale – Ingefær

Når hormonsystemet skal reguleres på plads

Kender du kinesiske planter og rødder, og interesserer du dig for, hvordan dit hormonsystem har det, er du med garanti stødt på Angelica sinensis, den kinesiske kvan. Det er en af de fineste kvindeurter, som kan anvendes af kvinder i alle aldre til at regulere hormonsystemet på plads. Sammen med de mere europæiske droger som røllike, mælkebøtte, kamille og rødkløver får du i Chello en blanding af urter, som regulerer dit hormonsystem vel at mærke uden at indeholde hormoner! Produktet er særlig velegnet til dig, der er i overgangsalderen, og har svingende humør, væskeophobninger, irritation i slimhinder og nervesystem og lider af hede-og svedeture.

Detox-kit

Februar er et godt tidspunkt til at fjerne de sidste slagger, inden foråret titter frem med sine friske, grønne spirer i marts. Detox-kit har gjort det let for dig at komme i gang – og der er tænkt på det hele. Din krop vil være dig taknemmelig, når du går i gang med denne pakke, der virker på flere områder. Du stimulerer din krops afgiftningsmekanismer, så lymfestrømmen bruser af sted som vinterens sidste smeltevand. Lever og nyrer får hjælp til at udskille affaldsstofferne, og mave-tarmsystemet får en hånd med på vejen.

Detox-kit indeholder tre homøopatiske lægemidler

1) Nux Vomica Homaccord, der stimulerer din lever/galde funktion, fremmer din fordøjelse – specielt efter fed mad, nikotin og alkohol 2) Berberis Homaccord stimulerer nyrer og urinveje 3) Lymphomyosot stimulerer lymfestrømmen De tre præparater i Detox-Kit er klinisk dokumenterede for deres virkninger i dobbelt-blind eller multicentriske studier med op til 3.500 klienter. De tre præparater i Detox-Kit bør første gang tages på samme tid i omkring seks uger. En Detox-Kit pakke strækker til cirka tre uger. Herefter anbefales en tre ugers kur hvert forår og eventuelt efterår. Det centrale for al afgiftning er drænage af kroppen – husk derfor at hjælpe det hele på vej ved at drikke rigeligt med vand. sund-forskning.dk - VINTER 2013 61


Britisk ekspert slår alarm:

De fleste får for lidt

D-vitamin

Mulig årsag til lav fødselsvægt

Gravide, som har for lidt D-vitamin i blodet, har dobbelt så høj risiko for at føde undervægtige børn, afslører en ny undersøgelse foretaget af et forskerteam fra University of Pittsburgh i USA. Ved hjælp af velbevarede blodprøver, som oprindeligt blev taget fra 2.146 gravide kvinder i årene 1959 til 1965, har forskerne kunnet analysere sig frem til, at lavt D-vitamin hos de vordende mødre gav en voldsomt forhøjet risiko for at føde undervægtige børn. Lav fødselsvægt sættes i forbindelse med en øget forekomst af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og type-2 diabetes senere i livet. Den nye forskning er offentliggjort i Journal of Clinical Endocronology & Metabolism. Ikke D-vitamin fra solarier

Solarier nævnes somme tider som en kilde til D-vitamin. Problemet er, at mange solarier ikke udsender den type stråling, som er nødvendig for, at huden kan producere D-vitamin.Vi får to typer af stråling fra solen og solarier: UVA og UVB. De fleste solcentre bruger solarier, der giver 95 % UVA-stråling, fordi den trænger dybere ind i huden og giver en længerevarende, gylden, brun hud. Solcentre har en tendens til at undgå rør med UVB-stråling, fordi denne stråling kun påvirker hudens ydre lag, hvorfor man lettere bliver solskoldet, og fordi hudens brune farve ikke holder så længe. Hudens D-vitaminproduktion kommer imidlertid kun fra UVB-stråling og ikke fra solarierørenes UVA-stråling.

62 sund-forskning.dk - VINTER 2013


af

Bjørn Falck Madsen Videnskabsjournalist bjørn.madsen@sund-forskning.dk

De hårde facts er lagt på bordet, og de viser tydeligt, hvor grelt det står til med D-vitaminniveauet hos den brede befolkning. sund-forskning.dk har kigget med over skulderen. Vi hører ofte eksperter tale om, at kosten har mangler, og at folk er for dårlige til at leve sundt, men der er virkelig grund til at høre efter, når den britiske ekspert professor Mitch Blair fra The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCP) tager bladet fra munden og fortæller BBC Health News, hvor alvorlig situationen er med hensyn til Dvitaminniveauet hos briterne. Han skriver blandt andet at:

Op imod 25 % af alle britiske børn mang- ler D-vitamin og har øget risiko for knogle deformiteter (også kendt som engelsk syge)

• Antallet af personer med engelsk syge var 183 i 1996, men i 2011 var tallet steget til 762 •

Halvdelen af den hvide befolkning i Stor- britannien menes at mangle D-vitamin, og for de mørklødede og asiatiske folk i samme geografiske område ligger tallet på 90 %

Mangel på D-vitamin øger risikoen for diabetes, tuberkulose, multipel sclerose og en række andre alvorlige komplika- tioner

• Kun omtrent 10 % af en voksen persons dagsbehov for D-vitamin findes naturligt i føden •

En relativ ny undersøgelse har afsløret, at en tredjedel af australiere under 25 år mangler D-vitamin (hvilket i høj grad kan undre, da det ikke ligefrem er solskin, de mangler)

Det er jo bare englændere Og hvad så, vil mange nok tænke. Vi er jo danskere, og dette handler om englændere. Javist, men så forskellige er vi nu ikke. Den britiske befolkning såvel som skandinavere har nemlig det til fælles, at de får relativt lidt solskin, og det er netop kombinationen af det relativt lave D-vitaminindhold i føden og de få solskinstimer, der er årsagen til, at vi ganske enkelt ikke kan få nok D-vitamin. Videnskaben har ændret sig Går man blot 10 år tilbage, var det helt andre vinde, der blæste. Dengang yndede myndighederne at referere til Dvitamin som et af de næringsstoffer, ”man let kunne overdosere”. Man var af den klare overbevisning, at alle fik rigeligt med D-vitamin, og det hænger jo fint sammen med, at den anbefalede dagsdosis på det tidspunkt lå på sølle 5 mikrogram for voksne (en anelse højere for børn). Man blev dog klogere, efterhånden som forskerne kom frem med nye undersøgelser, der tydeligt viste, dels hvor vigtigt D-vitamin er for vores helbred i almindelighed, dels afslørede, at der skulle meget højere mængder til end hidtil antaget. Stor konservatisme På trods af at mange internationale eksperter anbefaler et betydeligt højere indtag af D-vitamin, end hvad folk i vor del af verden har – måske en tre- eller fire-dobling – er der fortsat udbredt konservatisme hos myndighederne. I Danmark er den anbefalede dagsdosis for D-vitamin fordoblet og ligger på 10 mikrogram for voksne. En fordobling kan for mange lyde radikalt, men i betragtning af, at 10 mikrogram stadig er forsvindende lidt i forhold til de mængder, videnskaben mener er nødvendige, har vi stadig et stykke vej igen. Imens vi venter, er vi mere eller mindre overladt til selv at afgøre, om vi vil følge de officielle anbefalinger, eller om vi vil tage sagen i egen hånd og tage et D-vitamin-tilskud. Solskin på piller

D-vitamin er fedtopløseligt og optages bedre i kroppen, hvis man indtager det med et fedtholdigt måltid. Man kan alternativt tage det dansk fremstillede D-vitaminpræparat D-Pearls, som indeholder D-vitamin opløst i vegetabilsk olie (olivenolie). Vitamin-olieblandingen er indkapslet i små gelatine-kapsler (”pearls”), som er lette at sluge. Hver kapsel forsyner kroppen med 38 mikrogram biologisk aktivt D3-vitamin, så en kapsel dagligt er rigeligt til at dække det umiddelbare behov.

sund-forskning.dk - VINTER 2013 63


Daglig multivitamin beskytter mod kræft Af Bjørn Falck Madsen

Mænd, der tager et dagligt tilskud af vitaminer og mineraler, kan sænke deres risiko for kræft med otte procent. Ganske vist lyder det ikke af meget, men hvis hver eneste danske mand fulgte rådet, ville det indebære, at adskillige tusinde kunne undgå en kræftdiagnose – og i øvrigt er der tale om en ganske harmløs intervention, som desuden har en række andre fordele. Otte procent reduktion Det er forskere fra Harvard Medical School, som har analyseret data fra en 11-årig undersøgelse af over 14.000 mandlige læger og deres vitaminpilleforbrug. Blandt dem, der tog vitamin- og mineraltilskud, var den samlede kræftreduktion otte procent, men forskerne fandt ingen specifik reduktion i typiske ”mandekræftsygdomme” som eksempelvis prostata-kræft. Pas på med jern En ting, som mænd skal være forsigtige med, når de tager multivitaminer, er jern. Et øget jernindtag kan være direkte skadeligt, hvis man i forvejen har rigeligt med det mineral i blodet, og det er tilfældet for majoriteten af mænd. Præparatet Multivitamin Pharma Nord tager højde for dette og indeholder derfor ikke jern. Det indeholder til gengæld det vigtige sporstof selen i form af den veldokumenterede og letoptagelige organiske selengær, SelenoPrecise. Kilde: The Nutrition Reporter, Januar 2013

64 sund-forskning.dk - VINTER 2013


Uventet håndsrækning i kampen mod prostatakræft Normalt kender vi coenzym Q10 som et stof, vi kan anvende for at få mere energi og endda også forbedre hjertets pumpekraft, ligesom omega-3-fedtsyrer mest af alt bruges til at beskytte kredsløbet og sænke kredsløbet. Iranske forskere har imidlertid demonstreret, at begge stoffer kan noget helt tredje, som især mænd kan få gavn af: de sænker blodets indhold af PSA (Prostata-Specifikt Antigen), som er en markør for mulig udvikling af prostatakræft. I en undersøgelse af over 500 mænd var omega-3 i stand til at reducere PSA-tallet med 30 %, hvor coenzym Q10 mindskede tallet med ikke mindre end 33 %. Omvendt observerede forskerteamet, at tilskud af omega-6 (en fedtsyre som de fleste af os i øvrigt får for meget af i kosten) øgede PSA-tallet med 15 %. Det skal dog retfærdigvis nævnes, at det var en unormalt høj omega-6 dosis, der blev anvendt i undersøgelsen. Kilde: British Journal of Nutrition, November 2012, vol. 30, side 1-8

Q10 giver dig bedre sædkvalitet Mænd med nedsat sædkvalitet kan blive hjulpet med et tilskud af stoffet Q10. Det viser resultaterne af en iransk undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Andrologia. Undersøgelsen, som var dobbelt-blind og placebo-kontrolleret, strakte sig over tre måneder og viste, at de mænd, som havde fået 200 mg Q10 dagligt, havde reduceret oxidativ stress, som er en tilstand med ødelæggende indvirkning på sædcellers kvalitet og funktionsduelighed. Forskerne observerede ligeledes, at mændene i Q10gruppen producerede betydeligt færre misdannede sædceller og desuden havde forhøjet aktivitet af de to vigtige antioxidantenzymer, katalase og SOD (superoxid dismutase). Begge har betydning for beskyttelsen af blandt andet sædceller. I det danske præparat B-Daddy er Q10 kombineret med selen, et andet stof med en stimulerende indvirkning på de beskyttende enzymer. Præparatet henvender sig specielt til mænd med nedsat fertilitet.

Statiner giver muskelsmerter

Hvis du har ondt i musklerne, er det ikke nødvendigvis, fordi du er gået for hårdt til værks nede i fitness-centret. Mange mænd anvender nemlig kolesterolsænkende statiner, som hos visse kan forårsage muskelsmerter. Statiner blokerer effektivt for leverens dannelse af kolesterol, men samtidig hæmmer medicinen kroppens produktion af stoffet coenzym Q10, som ligeledes dannes i leveren og desuden er nødvendigt for energiomsætningen i blandt andet muskelceller. Man kan forebygge problemet ved at kombinere statinbehandlingen med Q10-tilskud.

Kilde: Andrologia, januar 2013 (udgivet elektronisk) sund-forskning.dk - VINTER 2013 65


nd, motion og myter Mæ En bog til mænd – skrevet af en mand!

Bogmarkedet bugner af fitness-, kost- og coachingbøger, som dog alle har et til fælles: De er skrevet af kvinder til kvinder. Mænd, motion og myter er skrevet til mænd – af en mand, så her får du Torben Bremanns bud på, hvad der skal til for at få mænd i gang. Torben Bremann har fået sat gang i hundredvis af mænd, som han har vejledt gennem årene, og bogen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer. Bogen indeholder masser af forslag og tips til livsstilsomlæggelse, mad og motion, og hvordan du overhovedet kommer i gang. Torben Bremann (f. 1960) driver egen klinik med speciale i idrætsskader og problemer i bevægeapparatet. Han er samtidig leder af et trænings- og genoptræningscenter, hvor han træner, coacher og vejleder klienter i forskellige forløb. Han er afspændingspædagog, specialist i anatomi og bevægelsesanalyse og har studeret medicin, idræt og ernæring. Han er også uddannet i traditionel kinesisk medicin og forfatter til en række andre bøger, herunder Tai Chi Chuan (2003), Qi Gong – en tilstand af vågen opmærksomhed (2008), Hans og Bjerget (2009), Overfladeanatomi – et funktionelt billedatlas (2011). Han har endvidere oversat og fungeret som faglig konsulent på flere bøger om fysisk træning og kinesisk medicin samt ernæring. Bogen er på 183 sider og koster 249 kr. plus forsendelse 40 kr., i alt 289 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Sundhedshåndbogen

Sundhedshåndbogen af Marianne Palm og Pernille Lund.

Sundhedshåndbogen er din nøgle til et godt helbred, mere energi og vitalitet. Test dig selv og find frem til dine helt personlige behov. Det får du med: Skemaer til test af kost-, levevaner og stofskifte. Udførlige oversigter over kostterapier og – tilskud, fedtstoffer, kulhydrater, proteiner, mineraler og lægeurter. Behandlingsnøgle over de mest udbredte lidelser, som du selv kan afhjælpe. Bogen indeholder en guldgrube af information for det sundhedsbevidste menneske, der ønsker selv at gøre en forskel. Marianne Palm og Pernille Lund er begge bl.a. biopater og naturopather. De deler ud af deres enorme viden og de erfaringer, de har oparbejdet gennem 30 år i naturmedicinens tjeneste. Bogen er på 328 sider og koster 249 kr. plus forsendelse 40 kr., i alt 289 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Lev sundt med vitaminer og mineraler NU er Henrik Dillings bog om vitaminer og mineraler udkommet i en ny og opdateret udgave til alle, der gerne vil vide, hvilke vitaminer og mineraler kroppen har brug for – og sikre sig, at de får dem i høje nok doser. Bogen indeholder bl.a.: • Grundig gennemgang af alle vitaminer, mineraler, fedtstoffer og antioxidanter • Tests, hvor du kan tjekke din egen krops tilstand • Råd om, hvad du skal spise, og hvordan du skal tilberede det for at få de vitaminer og mineraler, du har brug for • Anvisninger på, hvordan du forebygger dagligdags sygdomme og de store livsstilssygdomme. Henrik Dilling kender du måske allerede fra hans faste spalter i sund-forskning.dk eller som biopat, psykoterapeut og coach. Bogen er på 272 sider og koster 249 kr. plus forsendelse på 48 kr., i alt 297 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Ny Effektiv Naturhelbredelse Erik Kirchheiner skrev mange fremragende bøger. Ny Effektiv Naturhelbredelse i to bind var hans mesterværk med alle relevante oplysninger om vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer samt grundig gennemgang af de mest almindelige sygdomme. Emnerne er mange, og ud over en særdeles grundig gennemgang af de mest kendte vitaminer og mineraler kan du komme helt tæt på en stribe af urter og krydderier, brugen af aminosyrer, og hvordan Erik Kirchheiner med sin skarpe pen anskuer sygdomme og problemer som hyperaktivitet hos børn, hjerte- og karlidelser, gigt, akne, fibromyalgi, alkoholisme eller PMS. For blot at nævne ganske få aktuelle emner. Ny Effektiv Naturhelbredelse, bind 1 og 2, kan nu købes for kr. 250 (paperback, førpris kr. 675) plus forsendelse kr. 85, i alt kr. 335. Beløbet indbetales på reg.nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedr. betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk.

En ærlig bog om angst

ANGST - TÆT PÅ!

Bogen giver et fantastisk indblik i, hvordan det er at blive ramt af en psykisk lidelse. Og hvordan man kan vende svaghed til styrke. Der er masser af inspiration både for mennesker, der selv har været berørt af – eller stadig er ramt af angst. Og for alle andre. Vi har nemlig alle brug for at blive mindet om det, der er Dions motto: Du lever kun en gang, men lever du rigtigt, er en gang nok. Dion Knudsen er biopat, zoneterapeut, fitnessinstruktør og nu også forfatter. Bogen koster 249 kr. plus forsendelse 30 kr. Bogen kan bestilles ved at indbetale kr. 279 på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

66 sund-forskning.dk - VINTER 2013


Konkurrence

Spring ind i foråret med styrke fra vitaminer, mineraler og urter Du kan denne gang vinde hele fem produkter til at skabe balance i de overordnede organsystemer: Nervesystem, immunforsvar og hormonsystem. Ved at fodre alle styresystemerne med de rette næringsstoffer skaber du vitalitet til krop og sind. Alle fem produkter er fra Natur-Drogeriet til en samlet værdi af 606 kr. Er du blandt en af de ti heldige vindere, får du direkte besked. Svar på spørgsmålet, og send dit svar til konkurrence@sund-forskning.dk Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver svaret på bagsiden sammen med navn og adresse. Send kuverten til DOThouse media group, Platanvej 31, 1810 Frederiksberg C. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. april 2013 (gælder kun i Danmark). Vinderen vil blive annonceret i vores nyhedsbrev – er du ikke tilmeldt, kan du gøre det på sundforskning.dk.

Svar på spørgsmålet: Kan citrongræs virke på nedtrykthed? (svaret finder du i artiklen ”Når nervesystemet skal have hjælp”)

kurser

Skolen for Psykoterapi og SQ coaching House of Awareness Ny uddannelse - modulopbygget, bestem dit eget tempo - betal kun kr. 2000 pr. kursus - kurserne kan også tages som supplement til anden uddannelse Tilbud: Ved tilmelding før 1. marts 2013 er prisen kun kr. 39.500,- (Normalpris kr. 47.400) Se indhold og betingelser på hjemmesiden. Øvrige lærere på skolen er naturopath, psykoterapeut og daglig leder af sund-forskning.dk, Marianne Palm og coach Annika Dilling samt gæstelærere. På uddannelsen lærer du bl.a. psykoterapi, SQ coaching, tankefeltterapi, rebirthing og kreativ terapi. Diplom som psykoterapeut og coach forudsætter deltagelse på alle kurser samt selvstudie og deleksamener, men det hele kan foregå i dit tempo. Læs meget mere på hjemmesiden og download folder. www.houseofawareness.dk og www. biologisk-medicin.dk Kontakt Henrik på tlf. 28 26 03 98 eller skriv til henrik.dilling@sund-forskning.dk.

Skolens grundlægger Henrik Dilling arbejder på 30. år med biopati, helhedsforståelse, psykoterapi og SQ coaching

Uddannelse til biopat & naturopath ibm? For næsten ingen penge – så længe der er finanskrise.

før min. 65.000,NU kr. 30.000,Betal over PBS med kr. 1000,- pr. måned Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, regulering med bl.a. planteterapi og enkel homøopati, immun- og symbioseterapi, klientpsykologi, praktikkurser. Individuel undervisning over mail mellem kurserne. (Anatomi, fysiologi og sygdomslære studeres og betales særskilt). RAB-godkendt. Læs om det store samarbejde med Urteskolen og Skolen for Psykoterapi! Sammensæt et kursusforløb på kryds og på tværs af alle de fag, du har lyst til!

Gå i gang, når du har lyst og tid. Uddannelsen er normeret til to til tre år, men du bestemmer selv dit tempo. Se mere på www.biologisk-medicin.dk. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk eller ring på 22 79 44 14. (faglig leder og redaktør af sund-forskning.dk) sund-forskning.dk - VINTER 2013 67


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv resultatet af mere end 20 års forskning og produktudvikling og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_produkt_SundForskning_0113_210x297

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning.dk vinter 2013  

- Spot på fakta og forskning. - Tema - fokus på et overordnet organsystem, dit immunforsvar. - Når nervesystemet skal have hjælp. - Tarmsk...

sund-forskning.dk vinter 2013  

- Spot på fakta og forskning. - Tema - fokus på et overordnet organsystem, dit immunforsvar. - Når nervesystemet skal have hjælp. - Tarmsk...

Profile for linisha
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded