Page 1

Nedsæt risikoen for medfødt eksem

Økologisk bomuldsgarn

Nyt! Forskning om knogleskørhed

PMS kan drive dig til vanvid Bioidentiske hormoner

Træning med omtanke:

Mere energi til musklerne

Februar/marts 2017 Pris DKK 59,00

PCOS – hvad kan du gøre?

Stort tema kvinder!


EN HELT SPECIEL

ZONETERAPISKOLE Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopathien, så du får den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

OBS! Næste holdopstart i København: foråret 2017 UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om bl.a. ernæring, fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder, den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

PRIS

Prisen for hhv. zoneterapiuddannelsen og biopat/naturopathuddannelsen er 44.749 kr. Vælger du fx at blive biopat/naturopath, før du vælger zoneterapi, koster de fag, du mangler for at kunne kalde dig zoneterapeut, kun 22.000 kr. Vælger du at blive zoneterapeut, koster resten af biopatuddannelsen kun 22.000 kr. Med andre ord koster begge uddannelser tilsammen 66.749 kr. Du kan betale med 1.000 kr. om måneden over PBS. Der er mulighed for rabat, hvis du betaler hele uddannelsen på én gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder. Næste møde foregår onsdag d. 8. marts 2017 kl. 17-19 på Institut for Biologisk Medicin, Carl Jacobsensvej 20, 2. sal, 2500 Valby. Du kan læse mere på www.biologisk-medicin.dk. Ellers er du altid velkommen til skrive til os på info@biologisk-medicin.dk for at høre mere.


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath ibm. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur og homøopati.

OBS! Næste holdopstart i Odense: 4.-5. februar* UDDANNELSEN TIL BIOPAT

En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Reguleringsterapi med phytoterapi og homøopati KOM TIL Immun-og symbioseterapi INFOMØDE I VALBY Muskel-og fascielære Klientpsykologi ONSDAG D. Øreakupunktur 8. MARTS KL. 17-19 Praktikkurser

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER Gælder for både biopater og zoneterapeuter: • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

KONTAKT OS

info@biologisk-medicin.dk 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk

*der er løbende holdopstart i København. København


INDHOLD

10 Tema - kvinder 98 Artikler

10 Få styr på hormonbalancen - med bioidentiske hormoner

14 Polycystisk Ovariesyndrom og insulinresistens - Hvad ved vi anno 2017?

14

18 Fem stærke droger til overgangsramte kvinder

37

20 Nyttigt kosttilskud til kvinder med PCOS

108 Her er de fedtsyrer, du skal spise hver dag

100 Spørg eksperterne

25 Når den naturlige flora ikke dufter af violer …

112 DET HOMØOPATISKE HJØRNE Styrke i det daglige

26 PMS kan drive dig til vanvid

46

106 En lille lilla plante med stor virkning på trætte tarme

Det faste

22 En kartoffel mod menstruationssmerter?

22

98 Grønne læber i fodboldstøvler

123 Konkurrence og Klumme

30 Elsk dine bryster 33 MIG OG MIN MOR

45 VIDEN OG VIDENSKAB 34 Når vi mistrives i gråvejret med tungsind og røde næser

46 Nedsæt risikoen for medfødt eksem

37 Kære speltmor, slap af! 38 SPOT PÅ MIG OG MIN MOR - og lidt til far og bedstemor

50 Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark mod knogleskørhed 54 Aktive ben i alle aldre

40 En samlet løsning til den sunde familie

60

56 Er indholdet af selen i vores kost højt nok? 60 Hvidløg virker stadig - men nutidens vampyrer er resistente bakterier

50

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Camilla Hay, Shutterstock m. fl.

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


INDHOLD

88 87 MAD

62 Dårlig blodsukkerkontrol skader din livskvalitet 64 SPOT PÅ VIDEN OG VIDENSKAB

88 Forsvinder dine næringsstoffer ud i den blå luft? 90 SPOT PÅ MAD

67 Bliver du let svimmel, når du rejser dig? 68 Stå op for din knoglesundhed - og snak med lægen om din blodfortyndende medicin

92 Clean Greens - den ultimative foryngelseskur 94 Der var engang ...

71 TRÆNING MED OMTANKE

96 Start dagen med sund og nærende morgenmad – som dine hormoner til og med vil elske dig for

72 Når du skal motionere fedt og snavs ud af cellerne ...

97 Sund mad på SU og andre små budgetter

74 Derfor er sportsfolk mere udholdende

62

94

115 ALWAYS CONCSIOUS, ALWAYS BEAUTIFUL

76 Kettelbells skaber hurtigere resultater på mindre tid

92

116 Økologisk bomuldsgarn er spundet af kvinder i Uganda

78 Mindfulness i din hverdag

118 SPOT PÅ SUNDHED OG SKØNHED

80 SPOT PÅ TRÆNING

120 Den lille kemiker for grønne forbrugere

82 Kost og protein til ældre 84 Sidder du fast i et hamsterhjul?

116

82 Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden ændringer, indtil dit abonnement automatisk udløber. Rigtig god læselyst!

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 5


BLØD ØKOLOGISK INDPAKNING Brrr, vi har stadig et par kolde måneder foran os. Hos Shop Sund har vi samlet nogle lækre varme klæder til at indpakke det bedste i dit liv.

www.shopsund.dk I vores lille univers af fairtrade, bæredygtighed, velvære & viden finder du alt fra lækkert økologisk børne- og babytøj til bløde økologiske håndklæder.


LEDER

Kvinde kend din krop Kvinde kend din krop blev ikke kun til en succesrig bog i 70’erne, det blev i høj grad også en manifestation af, at vi som mennesker, mødre og kvinder ville være herre i eget hus gennem viden om vores kroppe. Jeg tror stadig på, at viden er vejen til succes i livet, hvad enten det er kendskab til matematik, syltede agurker, hvordan man samler en cykel, eller hvordan kroppen fungerer. For det er altså meget lettere at tage stilling til, hvad man skal gøre i en given situation, hvis man tager udfordringen op og gør sig klogere på, hvad der egentlig foregår. Det gælder især viden om vores hormonsystem, som i den grad kan lave alverdens ravage, og nogle vil spørge om, hvorfor i alverden det kan fylde så meget i vores liv. Måske er det, fordi det hænger så (grueligt) meget sammen med vores nervesystem og immunforsvar. Måske er det, fordi hormonsystemet hos den moderne kvinde i høj grad bliver sat på prøve af tidens (og egne) krav, forurening og andre belastende faktorer. Her på redaktionen er vi i hvert fald blevet rigtig meget klogere, da vi gav os selv lov til at begynde 2017 med et stort tema om kvinder. Det voksede og voksede - og ja, det blev til et meget større magasin på 124 sider. Vi håber, du kan lide det nye look, delt op i sektioner efter interesseområder. Vi håber, du kan lide de store, smukke billeder og ikke mindst vil fortælle os, hvis der er noget, du gerne vil have anderledes. sund-forskning er i øvrigt blevet meget aktiv på Facebook. Find os på sund-forskning og på For Sytten Søndag. Her går vi i luften hver søndag kl. 17 med et opstød, et opråb eller bare en hyggelig snak om sundhed. sund-forskning som magasin er stadig den pæne pige. På Facebook ser du en helt anden side af os bag blad, bøger og barske kendsgerninger. Velkommen i det nye år. Sammen med sund-forskning og Facebookgrupperne sund-forskning og For Sytten Søndag.

Kærlig hilsen Marianne Palm

Koks i Kønshormonerne Med ”Koks i Kønshormonerne” får du en fantastisk, bred og faglig indsigt i de mange almindelige kvindesygdomme, som kan opstå, når vores kønshormoner er kommet ud af balance. Du får håndgribelige og kompetente forslag til, hvordan vi via kost, vitaminer, mineraler og fedtsyrer, samt med hjælp fra homøopatiens og urternes verden, kan hjælpe og understøtte kroppen i at finde balancen igen. Koks i Kønshormonerne kan købes på shopsund.dk.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 7


Næste generation af kosttilskud! Unikke FOOD-GROWN® kosttilskud fremstillet af Wild Nutritions eksperter. Mere end 50 uafhængige studier viser, at Food-Grown® vitaminer og mineraler har en højere optagelighed og bliver længere i kroppen. Studierne viser, at den højere optagelighed skyldes, at kroppen bedre kan genkende de naturlige råvarer frem for de syntetiske, som findes i andre mærker på markedet. Unik

Kraftfulde

Bevist

Vi tilsætter essentielle næringsstoffer til friske og naturlige råvarer, og lader det arbejde i mere end 72 timer. Gennem denne unikke proces optages næringsstofferne i fødevaren. Vigtigt: Food-Grown® kan IKKE sammenlignes med de Food-Mixed produkter, der findes på markedet i dag.

Selv i små doser er Food-Grown® kosttilskud langt mere effektive end almindelige kosttilskud, da kroppen lettere optager de vigtige næringsstoffer, når de findes i fødevaren. Vores unikke FoodGrown® proces øger effekten og optagelsen i kroppen dramatisk sammenlignet med andre Food-Mixed produkter på markedet.

Mere end 50 uafhængige studier understøtter vores udsagn. Desuden anerkender indflydelsesrige eksperter, butikker og terapeuter vores Food-Grown® kosttilskud som de absolut bedste på markedet.

wildnutrition.dk Wild Nutrition køber du i Danmarks førende helsekostbutikker. Markedsføres af Pure Supply og distribueres af BioForce Danmark A/S


TEMA - KVINDER

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 9


TEMA - KVINDER

Få styr på hormonbalancen - med bioidentiske hormoner Mange hormonelle behandlinger virker ikke, eller også er de forbundet med alvorlige bivirkninger. Derfor er det guld værd at kende noget mere til bioidentiske hormoner, som giver naturen en befriende og hjælpende hånd. Af Pernille Lund

Mange kvinder lider stadig af tørre slimhinder, smerter ved sex, træthed, hedeture, blærebetændelse, Candida albicans, humørsvingninger, ledsmerter og et hav af andre gener, fordi der er så meget fejlbehandling og manglende viden om vores kønshormoner. Det er selvfølgelig bedst at rette op på hormonelle ubalancer gennem en fornuftig levevis, og mange har da også glæde af planteøstrogener i rødkløver samt hørfrø og andre fødeemner. Men hvis effekten udebliver, kan de bioidentiske hormoner heldigvis træde til, da de kompenserer direkte for kroppens mangel på en naturlig måde. De bioidentiske hormoner kan også rette op på andre gener, fordi hormonsystemet, nervesystemet og immunsystemet er så tæt forbundet. Det følsomme hormonsystem Vores hormoner virker som kemiske budbringere, der fremmer eller hæmmer forskellige processer, og der skal altid være en form for balance.

Hypofysen fungerer som en overordnet dirigent, der via hormoner påvirker skjoldbruskkirtel, binyrer og æggestokke til at producere andre hormoner. De færreste, også i lægekredse, er dog klar over, at der findes forskellige østrogener med vidt forskellige effekter, som er afgørende for den rette behandling. Steroidhormonernes opbygning og nedbrydning Kolesterol er grundkomponenten i de såkaldte steroidhormoner, hvor især skal nævnes de tre østrogener samt progesteron, testosteron og stresshormonet kortisol. De forskellige steroidhormoner har mindre variationer, og de omdannes i den såkaldte steroidkæde til andre steroidhormoner, nærmest som legoklodser, der sættes nøje sammen, skilles ad, opbygges og nedbrydes - alt efter kroppens behov.

Forenklet oversigt over steroidhormonerne Kolesterol (grundkomponent) Progesteron

Kortisol

Androstenidion

Østron

Testosteron

Østradiol

Østriol

Østriol

Østriol

Kolesterol er grundkomponenten, og det ene hormon er en forudsætning for det andet. Bemærk, at stresshormonet kortisol lægger beslag på progesteron og dermed alle andre kønshormoner.

10 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TEMA - KVINDER

Vær endelig opmærksom på de tre forskellige østrogener Egentlig er der slet ikke noget hormon, der hedder østrogen, da det blot er en fællesbetegnelse, som ofte bruges i flæng. I praksis er det uhyre vigtigt at skelne mellem de tre former: østradiol, østron og østriol, som har vidt forskellige funktioner, og som fremgår af modellen nedenfor.

Vidste du at østradiol skal afbalanceres af progesteron og østriol? Ellers øges risikoen for inflammationer, kræft og mange hormonelle ubalancer.

Østrogen Funktion Østradiol ”Det farlige”

Eneste ”kvindeøstrogen”. Dannes primært i æggestokke. Giver kvindelige former og muliggør graviditet. Får kroppen til at lagre fedt. Øger cellevækst. For store mængder øger risiko for overvægt, inflammationer og kræft.

Østron ”Det dovne”

Lagerhormon i fedtvæv, der kan omdannes til østradiol og østriol.

Østriol ”Det flittige”

Holder alle slimhinder fugtige og modstandskraftige. Vigtigt for hud, knogler, humør og sexlyst. Modvirker østradiols inflammationsfremmende og kræftfremkaldende virkning. Dannes af alle i lever og binyrer.

Vidste du at østriol, der ofte kaldes for et svagt østrogen, har den stærkeste effekt på slimhinderne, og at alle danner det?

Omdannelse af østrogener kræver tilpas med fedtvæv Omdannelsen af østrogener fra andre steroidhormoner foregår ved hjælp af enzymer. Processen forekommer mange steder i kroppen, som huden, knoglerne og hjernen, men mest i binyrerne, leveren og fedtvævet. Kvinder i overgangsalderen samt alle andre, der ikke er fødedygtige, danner næsten al deres østrogen på denne måde, og derfor er det nødvendigt at have nok, eller rettere tilpas, med fedtvæv.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 11


TEMA - KVINDER

Progesteron er vigtigere, end du aner Progesteron produceres primært i æggestokkene fra ægløsning til menstruation, og det er med til at opretholde en eventuel graviditet. Delvis mangel på progesteron er en udbredt årsag til PMS, PCOS og nedsat fertilitet efter 35-årsalderen. Også selvom menstruationerne forløber regelmæssigt. Progesteronmangel kan også medføre humørsvingninger, søvnløshed, hårtab, inflammationer, stofskifteproblemer, vægtstigning, hovedpine, knogleskørhed og mange andre symptomer. Især fordi progesteron er forløber for de andre hormoner i steroidkæden. Produktionen af progesteron falder meget efter overgangsalderen, men vi danner stadig progesteron i binyrerne med videre. Hormonet har fortsat en stor og ofte overset betydning, og det er ikke forbundet med kønskarakteristika. Hormonerne efter overgangsalderen Efter overgangsalderen ophører æggestokkene med at producere østradiol, testosteron og progesteron, da der ikke længere er æg, der skal modnes og befrugtes. Men der produceres stadig østron, østriol, progesteron og testosteron i binyrerne, østriol i leveren samt østron og lidt østradiol i fedtcellerne. Det er også naturligt at tage et par kilo på inden for normalvægten, så der kan kompenseres for østrogenfaldet. Østriolniveauet bør være højt nok, så slimhinderne i skeden, blæren, tarmen og andre steder forbliver fugtige og sunde, ligesom østriol også gavner sexlysten, huden, knoglerne og humøret. Binyrerne bør fortsætte med at producere nok progesteron, da en mangel som allerede nævnt kan medføre adskillige fysiske og psykiske symptomer. For meget testosteron kan medføre maskulin hårvækst, tyndt hovedhår og aggressioner, og for lidt testosteron kan medføre svage muskler og knogler samt manglende selvtillid og energi. Jo ældre vi bliver, og jo mere stressede vi er, jo lettere kommer der ubalancer i hormonerne.

Vidste du at tynde kvinder oftere får gener i overgangsalderen? Det skyldes, at de har vanskeligere ved at kompensere for østrogenfaldet, da mængden af lagerhormonet østron er begrænset i det sparsomme fedtvæv. Hormonbehandling De fleste læger kender ikke til forskellen på de tre østrogener, og man får som regel ordineret receptpligtigt Vagifem med bioidentisk østradiol. Men for meget østradiol er forbundet med alvorlige bivirkninger som inflammationer og brystkræft, og ofte udebliver den ønskede effekt. Hvis man lider af tørre slimhinder, blærebetændelse, Candida albicans eller andre gener forårsaget af østriolmangel, har man især brug for et produkt som Ovestin, der indeholder bioidentisk østriol. Ovestin kan tilmed købes i håndkøb på apoteket. 12 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Ovestin med østriol er heller ikke forbundet med de samme bivirkninger som Vagifem, der indeholder østradiol. Tværtimod. Men desværre fremgår forskellen på de to østrogenpræparater samt forskellen på bivirkninger og overdoseringer ikke af indlægssedlerne. Det anbefales som regel at kombinere østrogenbehandling med progesteronbehandling, så der er en form for balance. Bioidentisk progesteron er receptpligtigt i Danmark, og det er lovligt at købe hjem til eget forbrug fra andre EU-lande, hvor det kan købes i håndkøb, som for eksempel Frankrig. For nærmere information anbefales bogen Naturlig Hormonterapi, skrevet af Anette og Jens-Ole Paulin. Det er også muligt at opsøge en uddannet vejleder i naturlig hormonterapi, en NHT-vejleder, som tilbyder en objektiv laboratorietest af hormonniveauerne, så man præcist ved, hvad det betyder for hormonbalancen. Resultatet følges derefter op af en vejledning i, hvad man selv kan gøre. Hvad er bioidentiske hormoner? Bioidentiske hormoner er hormoner, der molekylært er helt identiske med kroppens egne hormoner. Både bioidentiske hormoner og syntetiske hormoner kan fremstilles i et laboratorium. Det afgørende er altså, om man fremstiller et hormon, der er helt magen til kroppens eget, eller om man fremstiller et hormonlignende stof, der er fremmed for kroppen og til eksempel ikke kan indgå i steroidkæden eller nedbrydes som kroppens egne hormoner. De bioidentiske hormoner er grundigt undersøgt gennem de sidste 70 år på en lang række sygdomme. Men selvom forskningen er i rivende udvikling, er forskellen og fordelene ved de bioidentiske hormoner gået i glemmebogen i vores sundhedssektor, og sådan går det desværre med mange naturlige stoffer, der ikke kan patenteres. Bioidentiske hormoner og plantehormoner er ikke det samme Bioidentiske hormoner er helt identiske med kroppens egne. Det er planteøstrogener fra rødkløver, hørfrø, soja og andre planter ikke. Der er også forvirring omkring mexicansk yams (Dioscorea villosa), der hverken indeholder eller kan omdannes til progesteron. Mexicansk yams indeholder dog et steroidsaponin, diosgenin, med progesteronlignende egenskaber, men det er ikke alle, der kan udnytte det. Kilder: Anette Paulin, Jens-Ole Paulin. Naturlig Hormonterapi – du har et valg. Vingholm 2014 Pernille Lund: Sund og smuk hele livet. Ny Videnskab 2016 www.naturlighormonterapi.dk www.johnleemd.com/getting-started-natural-hormones.html


TEMA - KVINDER

Tegn på hormonelle ubalancer: 1) Generel mangel på østrogen: • Nedsat fertilitet • Problemer med hukommelsen og koncentrationen • Træthed og tendens til depression • Hedeture • Led- eller muskelsmerter 2) Mangel på østriol: • Tørre, sarte slimhinder i skeden, blæren, luftveje, øjne, tarm m.v. • Tør hud og utidige rynker • ”Nervøs blære” og hyppig vandladning • Tendens til blærebetændelse og andre gener grundet sarte slimhinder • Mave-tarmproblemer 3) Mangel på progesteron (især i forhold til østrogen) • Nedsat fertilitet • Ømme eller knudrede bryster, især op til menstruation • Søvnproblemer og træthed • Hud- og hårproblemer • Hovedpine og migræne • Humørsvingninger • Stofskifte- og vægtproblemer • Ustabilt blodsukker • Tab af knoglemasse 4) For meget østradiol (især i forhold til progesteron) • Hævede fødder og hænder • Ømme eller knudrede bryster, især op til menstruation • Humørsvingninger • Stofskifte- og vægtproblemer • Ustabilt blodsukker • Fibromer • Tendens til inflammationer og øget risiko for kræft

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 13


TEMA - KVINDER

14 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TEMA - KVINDER

Polycystisk Ovariesyndrom og insulinresistens - hvad ved vi anno 2017? Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har været kendt i århundreder, men det er først inden for de sidste 40 års tid, at lægevidenskaben rigtig er begyndt at forstå, hvordan syndromet hænger sammen. I dag ved man så meget, at man har defineret PCOS som en hormon- og stofskiftesygdom, som påvirker mellem 5 og 10 %, og måske endda helt op til 20 %, af kvinder i den fødedygtige alder i en eller anden grad. Af Silke Due Petersen

PCOS defineres normalt ud fra et system, man kalder Rotterdamkriterierne, som blev opstillet i 2003, og som beskriver PCOS ud fra følgende symptomer: 1. Få og/eller udeblevne ægløsninger 2. Klinisk og/eller biokemisk tegn på hyperandrogenisme 3. Polycystiske ovarier (æggestokke) Foruden disse symptomer kan PCOS også medføre nogle andre gener som akne, hårvækst i ansigtet og på brystet, overvægt, hjerte-kar-sygdomme, tab af hovedhår og barnløshed. For at blive diagnosticeret med PCOS skal to af de tre kriterier være til stede i patienten, hvilket man undersøger med blandt andet blodprøver og ultralydsscanninger af æggestokkene. Ud over Rotterdam-kriterierne findes der også to andre systemer, som kan bruges til at diagnosticere PCOS. Det ene er fra National Institute of Health USA og er fra 1990, det andet kaldes AE-PCOS og er fra 2006. Fælles for alle tre systemer er, at de bruger de samme symptomer til at diagnosticere PCOS, men formuleringen er forskellig, hvilket kan føre til, at nogle patienter ville blive diagnosticeret med PCOS med det ene system, men ikke med de andre.

Insulinresistens Når vi spiser noget sødt, så skal sukkeret på en eller anden måde transporteres ind i cellerne, hvor det kan blive omsat til energi. Her kommer insulin ind i billedet. Insulin er nemlig nøglen, der låser døren til cellen op, så sukkeret kan blive lukket ind. Og det er primært i fedtcellerne og hjerte- og skeletmuskulaturen, at sukkeret bruges og lagres. Som følge heraf nedsættes blodets indhold af fedt, fordi kroppen foretrækker at forbrænde sukker, når det er til stede, og slukker derfor for fedtforbrændingen i mellemtiden. For personer med insulinresistens har cellerne mistet evnen til at reagere på insulin; de har mistet deres følsomhed over for insulin. Derfor bliver døren ikke låst op lige så tit, og sukkeret bliver ikke omsat til energi. Kroppen reagerer på den nedsatte insulinfølsomhed ved at producere meget mere insulin, fordi den tror, at en øget mængde vil give cellerne flere muligheder for at reagere og lukke sukkeret ind. Insulinresistens og øget insulinniveau er, ud over at være et symptom på PCOS, normale symptomer for personer med diabetes (sukkersyge), og i mange tilfælde udvikler insulinresistensen sig da også netop til type-2 diabetes hos PCOS-ramte.

Det er selvfølgelig problematisk og grundlag for mange diskussioner omkring PCOS, hvad PCOS grundlæggende er for et syndrom.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 15


TEMA - KVINDER

PCOS og insulinresistens, hvordan hænger de sammen? Rent fysiologisk i kroppen sker der en kædereaktion fra insulinresistens til PCOS eller fra PCOS til insulinresistens, som kan forklares på følgende måde: Når kroppen mister sin følsomhed overfor insulin, bliver den insulinresistent, og for at kompensere for den manglende insulinfølsomhed producerer kroppen en masse ekstra insulin. Den nedsatte insulinfølsomhed og øgede insulinmængde i blodet medfører en række forandringer i hormonbalancen og stofskiftet: Der sker forandringer i kolesterolsammensætningen og fedtstofskiftet. Leverens produktion af et hormon (SHBG) nedsættes, så mængden af testosteron øges. Transporten af sukker nedsættes. Hjernens hormonelle kontrolcenter bliver forvirret over den øgede mængde insulin og testosteron, hvilket forskyder mængden og frigivelsen af andre hormoner, som blandt andet har betydning for kvindens menstruationscyklus. På grund af den ændrede mængde kvindelige kønshormoner øges aktiviteten af et enzym (P450c-17α), som får mængden af mandlige kønshormoner til at stige, hvorved de symptomer for PCOS, som vi nu kender til, opstår. Hele reaktionen kan også ske i omvendt rækkefølge. Kilde: Polycystic ovary syndrome: insight into pathogenesis and a common association with insulin resistance, Thomas M Barber et al, Clinical Medicine 2016 Vol 16, No 3: 262–6. (Se grafen side 39)

Herudover er der en række risikofaktorer, som kan spille ind. For eksempel kan genetik, fedtfordeling, medicin og livsstil have en indflydelse på, om man udvikler symptomer tidligt eller sent og i mild eller svær grad, og der er også belæg for, at en familiehistorik med type-2 diabetes eller insulinresistens øger risikoen markant for at udvikle PCOS. Kilde: Influence of a positive family history of both type 2 diabetes and PCOS on metabolic and endocrine parameters in a large cohort of PCOS women, Elisabeth Lerchbaum et al., European Journal of Endocrinology 2014

Kroppens omsætning af insulin En af de ting, som er lidt særlig ved insulinresistensen hos PCOSramte, er, hvordan insulinet bliver omsat, når det ikke kan omsættes ad almindelige veje. Normalt vil insulin have to muligheder at vælge imellem, når det skal omsættes. Den første mulighed er den, som, tidligere beskrevet, tillader sukker at blive lukket ind i cellen. Det er altså den ene mulighed, insulinet kan omsættes på, og det er 16 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

den foretrukne omsætning, så længe der er for meget sukker til stede i blodbanen. Den anden mulighed, som insulinet har, er at indgå i forbindelser med andre stoffer, som tilsammen indgår i for eksempel cellevækst og dannelse af hormoner. Denne omsætning har altså intet at gøre med forbrændingen af sukker. Hos almindelige mennesker afløser de to omsætningsmuligheder hinanden. Når der er sukker, der skal pakkes ind i cellerne, så slår den mulighed til, og den anden ligger i baggrunden og omvendt, hvis der ikke er så meget sukker til stede i blodbanen. Hos PCOS-ramte med insulinresistens fungerer den første omsætningsmulighed dårligt, men insulinet skal omsættes, så der kommer muligvis en overaktivitet på den anden omsætningsmulighed, hvilket medfører endnu flere hormonelle problemer. Fertilitetsproblemer Et af de mest velkendte problemer for kvinder med PCOS er, at de har svært ved at blive gravide. Grunden til det er, at æggestokkene producerer for meget mandligt kønshormon, som har nogle negative effekter på modningen af ægget. Hos en kvinde uden PCOS ville æggestokken typisk have én dominerende follikel pr. menstruationscyklus. Folliklen er det lille legeme, hvori ægget ligger og modner, inden det føres til livmoderslimhinden. Folliklen producerer hormoner, der stimulerer ægget til at modne, hvorefter det kan befrugtes. Hos en kvinde med PCOS vil der typisk være mange ikkedominerende follikler pr. menstruationscyklus, som forsøger at modne æg ved at afgive hormoner. Den øgede mængde hormoner, som afgives af alle folliklerne, har en negativ effekt på andre kvindelige kønshormoner, som bliver stoppet i deres naturlige cyklus, hvorved folliklerne og æggene ikke når at modnes, og de går i stedet til grunde. Den forskydning, der er i hormonbalancen hos kvinder med PCOS, forværrer altså hormonerne, der skal styre ægløsningen, hvilket i mange tilfælde resulterer i få eller helt udeblevne ægløsninger. Og uden ægløsning kan man ikke blive gravid. Hvis man så alligevel lykkes med at blive gravid, for eksempel ved hjælp af kunstig befrugtning, så er det stadig ikke en garanti for, at alt forløber, som det ville hos en kvinde uden PCOS. Kvinder med PCOS har nemlig en to til fire gange større risiko for at udvikle eller opleve graviditetsrelateret sukkersyge, svangerskabsforgiftning, abort, for tidlig fødsel og dødfødsler. Den øgede risiko er en direkte konsekvens af insulinresistens og ubalancen i hormonerne. Hvad kan man gøre ved PCOS? Traditionelt set behandles PCOS medicinsk med en række forskellige lægemidler, blandt andet det insulinsensitiverende stof Metformin og p-piller. Man behandler de enkelte symptomer, som de opstår, eller giver gener og nedsat livskvalitet. Derfor er PCOS-behandlinger også meget individuelle og forskellige med alt fra behandlinger for barnløshed til laserhårfjerning. Flere af de studier, som der refereres til i artiklen her, anslår, at


TEMA - KVINDER

der også kan være mange positive effekter at hente ved et vægttab på kun 5 % af kropsvægten hos overvægtige kvinder med PCOS. Et så relativt lille vægttab som 5 % af kropsvægten kan forbedre hormonbalancen og ægløsningsfunktionen uafhængigt af insulinresistens, men kan selvfølgelig også have en positiv effekt på insulinresistens. Alternativt kan man kigge ind i urternes verden, hvor en række urter er blevet undersøgt i forbindelse med behandling af PCOS: Cimicifuga racemosa (sort sølvlys) Cinnemomum cassia (kanel) Glycyrrhiza uralensis (kinesisk lakrids) Paeonia lactiflora (silkepæon) Tribulus terrestris (malteserkors) Vitex agnus-castus (kyskhedstræ) Kilde: Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings, Susan Arentz et al, BMC Complementary and Alternative MedicineThe official journal of the International Society for Complementary Medicine Research (ISCMR)201414:511, © Arentz et al.; licensee BioMed Central. 2014

Og tilskud som D-vitamin, calcium, magnesium, chrom og omega-3 kan også have en forbedrende effekt. Hvis man vil prøve sig udi alternativ behandling, er det vigtigt at konsultere både en læge og en biopat eller tilsvarende alternativ behandler: både for at sikre sig, at diagnosen er korrekt, og at man får de rigtige urter i de rigtige doser.

Sammenhæng mellem PCOS og insulinresistens

Kilde: Se side 38: Polycystic ovary syndrome: insight ...

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 17


TEMA - KVINDER

Fem stærke droger til overgangsramte kvinder Hører du til en af de kvinder, der intet mærker til din overgangsalder, så spring videre til en anden artikel. Så har du slet ikke brug for de nervestyrkende, hormonregulerende, humørskabende, slimhindestyrkende og hedetursminimerende egenskaber, som Nanis urteprodukt indeholder. Af Marianne Palm

Hånden på hjertet. Jeg gik i overgangsalder allerede omkring de 43 år. Faktisk troede jeg bare, at det var sådan en nedarvet hysterisk tilstand, for ved min salighed, jeg kunne godt huske min mors - og min søsters! - umådelige humørsvingninger og en blafren rundt med dameblade, så en overophedet hjerne og krop kunne køles ned til en tålelig temperatur. Jeg kan også stadig huske, at jeg faktisk måtte ty til en mild østrogenkur fra min læge, fordi symptomerne bare blev markant forværret af mit stressede liv. Hvorfor jeg ikke bare greb ud efter urterne, som jeg jo havde ordineret så tit til andre kvinder, er mig stadig en gåde, og måske er det fordi, jeg så skulle tage stilling til, om det virkelig, virkelig var overgangsalderen, der var skyld i alle mine fortrædeligheder. Det var det, og derfor medsøster: Kig lige med her, når jeg nu gennemgår to phytoterapeuters sammensatte kvindeprodukt til alle, der gerne vil have en let, legende og temperaturkontrolleret overgangsalder.

Salvie – den temperaturregulerende frelser Oh, du glade salvie. Ved ikke, om der på et eller andet sprog et sted i verden, hvor salvien gror, er skrevet en sang om den lille plantes mange virkninger. Den kan fjerne de modbydelige svedeog hedeture, der kan ødelægge søvnen om natten og makeuppen om dagen. Uden at indeholde et eneste østrogen formår den at hjælpe vores overophedede hjerne med at køle kroppen ned til normal temperatur. Nå ja, og så er den også et væsentligt bidrag til at desinficere vores slimhinder, så vi kan undgå, at bakterier og vira så let slipper gennem slimhinder i mund, svælg og hals. Hvis du vil bruge salvie til det formål, så lav dig en kande salviete om morgenen, og drik den slurkvis i løbet af dagen. For det giver salviens indhold af det aktive stof thymol mulighed for at arbejde lokalt. Hvis det derimod kun er hedeturene, du vil være kvit, så er Nanis produkt et super godt valg.

Mentalt overskud fra den indiske krybende plante Kvinder oplever overgangsalderen vidt forskelligt, og ingen ved egentlig hvorfor. Vi kan have nogle formodninger om, at feedbacksystemet, fx fra trætte binyrer og alt for meget arbejdspres, er medårsag, og vi kan have en ide om, at vi alt for sjældent tillader os at leve det uperfekte liv og dermed er på tæerne for at nå det hele i alt for lange perioder i vores liv. Men uanset årsag, så kan Centella asiatica være en lise for sjælen og en overanstrengt hjerne. Faktisk bruger man drogen i Indien til afgiftning af narkomaner - og virker den på så ødelagte hjerner, er der da en chance for, at vi andre også kan få noget støtteterapi. Centella asiatica har i øvrigt også en anden særlig evne: Den støtter vores bindevæv og er derfor uendelig vigtig for hele kroppen, så den kan fortsætte med at bære os gennem livet, uden at det hele falder sammen. Og det gælder både bindevævet mellem organerne og faktisk også vores slimhinder. 18 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Rødkløver gør os yngre Rødkløver er beskrevet så vældig godt i andre artikler gennem tiderne her i sund-forskning, og der er da også ypperlig fin dansk forskning på et søsterprodukt til Nani, så her i denne artikel skal det bare konstateres, at hvor vi nogle gange løber til Indien,


TEMA - KVINDER

Kina og Sydamerika efter løsninger til hormonsystemet, kan vi stort set gå ud foran vores egen dør og dele denne for hormonsystemet vigtige næringskilde med køerne. Rødkløver er altså ikke kun en lise for hormonsystemet; i dag ved man også, at den normaliserer og stabiliserer vores blodkar, og måske bliver vi ikke yngre af at tage rødkløver, men vi giver kroppen et foryngelsesboost, så vi måske undgår at blive slappe, rynkede og trætte for hurtigt.

Rosenrod til dig, der er trængt op i en krog af din krop Træthed og udmattelse kan være en følgesvend i mange perioder af livet og kan skyldes et stort forventningspres, sygdom, stress og alverdens andre årsager. Men et er sikkert – naturen har også her udvalgt en stribe af muligheder, en god støtteterapi, så vi bedre kan håndtere det liv, vi lever. Rosenrod er blevet kaldt Nordens ginseng, og på mange måder ligner de da også hinanden. De er immunregulerende, styrkende for vores binyrer og dermed også for vores hjerner, de kan udvise en antidepressiv effekt, men kan for alle, der føler sig trængt op i en krog, skabe overskud, så man igen får energi til at leve et afbalanceret liv. Rosenrod er så potent, at du helst skal tage dit Nani-tilskud om morgenen eller senest til frokost, så du ikke ødelægger din nattesøvn og får lyst til at strikke karklude frem for at sove. De lange bløde tråde fra majskolben Sluttelig skal da lige nævnes indholdet af Zea mays. Bag det eksotiske navn gemmer sig de lange bløde tråde fra majskolben. Som ekstrakt styrker de slimhinder og kan afhjælpe mange af de irritationer, der fx kan opstå i underliv og blære, og de er især velegnede til at styrke slimhinden, så den ikke bliver så let modtagelig over for infektioner. Doseringen af Kvinde 45+ fra Nani De første to til tre måneder er dagsdosis otte kapsler i en færdigpakket lille sachet. Derefter kan dosis for de fleste lande på to til fire kapsler dagligt. sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 19


TEMA - KVINDER

Nyttigt kosttilskud til kvinder med PCOS Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en af de mest almindelige årsager til barnløshed hos kvinder. Forskning har overraskende vist, at chromtilskud kan hjælpe mod nogle af symptomerne, herunder insulinresistens. Af Bjørn Falck Madsen

Knap hver femte danske kvinde lider af polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som dermed er den mest almindeligt forekommende endokrine lidelse blandt kvinder i den frugtbare alder. Over halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige, og problemet bliver ikke mindre af, at dem med PCOS har sværere ved at tabe sig end andre. Videnskaben har endnu ikke helt forstået, om PCOS er et resultat af overvægt, eller om det er PCOS i sig selv, som er skyld i vægtstigningen. Til gengæld ved man, at mange med PCOS har problemer med insulinresistens, og der er en påviselig sammenhæng imellem dårlig udnyttelse af insulin og det at være overvægtig. Her kommer chrom ind i billedet som en nyttig brik. Øget insulinfølsomhed Flere undersøgelser har nemlig vist, at chromtilskud har en god virkning. En undersøgelse fra 2003, som er sponseret af National Institutes of Health i USA, viste, at insulinresistensen blev forbedret med cirka 35 procent hos kvinder, der fik chromtilskud i to måneder. Samtidig reducerede behandlingen deres insulinniveau med 22 procent. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Fertility & Sterility, omfattede seks kvinder med PCOS og insulinresistens.

Sådan vælger du det rigtige chrompræparat

Det er en rigtig dårlig ide at gå efter det billigste chrompræparat, når du kigger efter produkter i butikkerne eller på nettet. Besparelsen kan nemlig vise sig at blive en udgift i stedet. Det er nemlig sådan med chrom, at hvis ikke det kan optages i kroppen, spilder du blot dine penge – uanset hvor billigt produktet er. Ifølge det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA (European Food Safety Authority) har organisk chromgær op til 10 gange højere optagelighed end andre chromtyper som eksempelvis chrom-klorid og chrom picolinat.

20 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Lavere indhold af triglycerider i blodet Andre undersøgelser har ført til lignende resultater. For eksempel viste en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse af 64 PCOS-ramte kvinder, at dagligt tilskud med 200 mikrogram chrom havde en særdeles god indvirkning på kvindernes insulinudnyttelse. Undersøgelsen viste blandt andet, at de chrombehandlede kvinder opnåede en signifikant reduktion i insulinniveauet, hvilket er tegn på en væsentlig bedre udnyttelse af insulin i kroppen. Desuden fandt forskerne en reduktion i triglycerider i blodet samt lavere kolesterol. Undersøgelsen er offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism i 2015. Modvirker maskulin hårvækst Det er ikke kun insulin, blodsukker og blodfedt, som chrom har en positiv indvirkning på. En undersøgelse fra 2016, hvor 60 kvinder med PCOS fik enten 200 mikrogram chrom eller snydepiller (placebo) i to måneder, viste en markant mindskning af hirsutisme (øget hårvækst med mandligt præg). Samtidig førte chrombehandlingen til lavere blodindhold af C-reaktivt protein (en inflammationsmarkør) samt malondialdehyd (MDA), som er et potentielt farligt (men i kroppen naturligt forekommende) stof, som forårsager oxidativ stress i cellerne.

Den eneste af sin slags i EU

Chrom har i forvejen ikke særlig høj optagelighed i kroppen, ikke engang fra føden. Men organisk chromgær er den chromkilde, som kroppen har lettest ved at optage. Der findes kun en organisk chromgær i EU, og det er ChromoPrecise. Det var denne chromgær, som blev anvendt i et diabetes-forsøg, som blev offentliggjort for en del år siden. Her viste det sig, at type-2 diabetikere, som tog 400 mikrogram chromgær dagligt, havde væsentligt mere stabilt blodsukker og færre symptomer.


VIDEN OG VIDENSKAB TEMA - KVINDER

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 21


TEMA - KVINDER

En kartoffel mod menstruationssmerter? Kramper. Smerter. Flere dage hver måned gennem mange kvindeår. Det kan jo ikke helt være meningen, selvom nogle siger, at vi skal føde med smerte, at vi også skal lide hver måned. Hvem der har skabt naturen, vil jeg overlade til læserne at diskutere, men lige her finder du den vilde kartoffel fra Mexico, som har hjulpet rigtig mange kvinder med det månedlige besvær og senere hedestigninger i overgangsalderen. Af Marianne Palm

Den vilde Yams, slyngplanten med de kartoffellignende rødder og hjerteformede blade, vokser i de fugtige skovegne i Guatemala, men er kendt over flere kontinenter, bl.a. Afrika. Her har den traditionelt været brugt til krampetilstande i almindelighed og bruges da også til fx kolikagtige smerter hos voksne, og i det hele taget til krampetilstande i både muskler og nervesystem. Men udbredelsen af den skyldes især dens virkning på de krampetilstande, som mange kvinder lider under i en sådan grad, at man er nødt til at blive hjemme fra job og tage smertestillende medicin. Du skal selvfølgelig finde årsagen til dine problemer, for det kan skyldes fx endometriose, men som regel finder lægerne ikke nogen årsager, og måske kan du i stedet få hjælp fra naturens finurlige skatkammer. At rodknoldene virker, skyldes nok især deres aktive stoffer, der virker krampeløsnende ved at virke på den såkaldte prostaglandinsyntese. Den hører vi mest om, når vi fortæller om, hvordan omega-3-fedtsyrer sammen med sund mad kan hindre inflammationerne i underlivet. Men vild Yams kan være en ekstra støtteterapi til den sunde kost med masser af grønt, grove korn og evt. fisk eller algeprodukter med omega-3-fedtsyrer.

22 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TEMA - KVINDER

En ydmyg kartoffel med mange facetter Vild Yams er anvendt af kvinder i alle aldre, også i overgangsalderen, da den bl.a. har en svag østrogenlignende effekt og virker let sveddrivende. Det er rodens indhold af diosgenin, et planteøstrogen og lettilgængeligt steroid, der har denne progesteronlignende effekt. Den kemiske struktur i det naturlige diosgenin ligner steroidhormoner og danner da også basis for udviklingen af flere steroidhormoner, som benyttes af lægemiddelindustrien i dag. Det var også den lille kartoffel, der i sin tid var med til, at forskerne opdagede og udviklede det kunstige progesteron, som i dag bruges i p-piller. Det naturlige progesteron er kendt for at berolige nervesystemet og for at være en naturlig humørløfter, så måske er dette årsagen til, at roden hjælper nogle mod de psykiske gener ved overgangsalderen.

Aktive stoffer Det er bl.a. de steroide saponiner i roden, der virker krampestillende i underlivet.

Ud over at have været brugt ved krampetilstande generelt har roden også været brugt mod kvalme og til at stimulere strømmen af galde og dermed forebygge galdesten. Så har du indimellem kolikagtige smerter i fordøjelsen, kan vilde Yams også være en mulighed. Men husk lige et besøg hos lægen, hvis der opstår symptomer, du ikke kender. Generelt ved vi faktisk ikke særligt meget om, hvorfor vilde Yams virker, for studierne er få og ikke helt entydige. Men det er til gengæld erfaringerne, der taler om færre mavesmerter, både i fordøjelse og under den månedlige menstruationscyklus. Om glade kvinder, der jubler over deres vilde Yams, som har hjulet dem af med de grumme natlige svedeture, som er forbundet med overgangsalderen. I Danmark finder du Wild Yams i Natur Energis produktserie.

Roden virker også på nervesystemets uro Få meget mere information om Dioscora villosa på www.sund-forskning.dk, hvor du kan læse mere om plantens virkning på nervesystemet, at den er mildt sveddrivende og hjælper på smerter i muskler og led.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 23


Sportsnyhed fra

MultiSport

®

NYHED

• Med 13 vitaminer, 11 mineraler, omega-3 og 6 aminosyrer. • Herunder forgrenede aminosyrer – BCAA, som er vigtige ved træning og motion. • Berthelsen MultiSport ® er et komplet tilskud, som er designet til sportsudøvere og motionister.

BCAA

dansk Fås i farmaceutisk helsekostbutikker, industri a-s hos Matas og Tlf.noget 4486 0550 webshops. 24 sund-forskning - gør i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Læs mere på www.dkpharma.dk


TEMA - KVINDER

Når den naturlige flora ikke dufter af violer … Ildelugtende udflåd, kløe og svie … Alle er de tabubelagte symptomer, hvis de foregår i kvindens allerhelligste. Men ikke desto mindre har den kedelige oplevelse fået en plads i de fleste kvinders dagbog på et eller andet tidspunkt i deres liv. Af Pernille Borg

Livredderen til alle kvinder

Gynolact er en livredder til de kvinder, der oplever gener og dårlig lugt fra skeden. Det er en nem og effektiv hjælp, som ikke kræver recept, og kan fås på både apoteket og i helsekostbutikker.

Et tilskud af mælkesyrebakterier glæder ikke kun mave og tarm. De gode bakterier kan med lige så stor fordel bruges både forebyggende og som behandling mod ubalancer i skedens mikroflora. En mere alvorlig ubalance som fx bakteriel vaginose opstår, når der er mangel på sunde mælkesyrebakterier i kvindens skede, og slemme anaerobe bakterier flytter ind. Samleje kan være en medspiller i udviklingen af bakteriel vaginose, men det er ikke en seksuelt overført lidelse, og den smitter ikke, men kan absolut være til stor gene ved seksuelt samvær, lige så vel som en mere ufarlig ubalance i skedens bakterieflora kan være det. Antibiotika, stress og sukker ødelægger ”jordbunden” på alle slimhinder Gener fra underlivet udvikler sig dog ikke altid til bakteriel vaginose. Men er du blevet behandlet med fx antibiotika, så har du en øget risiko for ubalancer i skedens mikroflora, og det åbner døren for ubudne gæster. Kvinder med vaginale ubalancer har stor gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier, som fx kan være de to milliarder mælkesyrebakterier, der findes i en lille vaginaltablet fra Gynolact, der både vedligeholder og genopretter den bakterielle balance i skeden. Er du gravid, kan du anvende mælkesyrebakterier forebyggende. Gravide, der lider af bakteriel vaginose, har nemlig en øget risiko for at føde for tidligt. Når blomsten bliver til en svamp Er udflåddet tykt, hvidt og grynet, kan årsagen være en svampeinfektion med fx candida albicans, og så er man ofte nødsaget til at bruge et svampemiddel. Her kan mælkesyrebakterier hjælpe med at genetablere den rette balance i skedens mikroflora under og efter svampebehandlingen. Er det svamp, så vær opmærksom på også at sørge for at nedbringe overvæksten af candida i mave og tarm, der højst sandsynligt også residerer der, når svampen er i vagina. Fx kan du forsøge at udsulte den sukkerglade candida svamp. Undgå så vidt muligt alle hvide kostemner som sukker, hvidt mel og stivelse. Skær kraftigt ned på mælk, alkohol og gærprodukter. Tag et urtetilskud med fx oregano eller ipe roxo, der har stærke svampedræbende evner og spis godt med hvidløg og kanel. sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 25


TEMA - KVINDER

PMS kan drive dig til vanvid … Let til tårer, rasende, har lyst til at vælte en bolsjebutik eller give chefen en på skrinet. Hunden bliver sendt til tælling i skammekrogen, og et selvhad over den manglende kontrol finder vej helt nede fra bunden af dit underliv. Du lider af PMS! Og så kan du simpelthen bare lære at bruge Vitex agnus castus. Af Marianne Palm

Det blev til en hamrende kort artikel, hvis det ikke lige er fordi, der findes forskellige PMS-typer, og hvor nogle kvinder ikke aner, hvad det er, så er der rigtig mange, som gør. Som i rigtig mange. Nogle kalder det tidlig overgangsalder, men i så fald begynder det for nogle allerede i teenageårene, så mon ikke vi bare skal kalde det, hvad det er: koks i kønshormonerne. Det er i øvrigt titlen på en e-bog, sund-forskning lige har udgivet. Skabt af en tandlæge, en ernæringsterapeut og en bioanalytiker. Tre kvinder, der godt ved, hvad det vil sige, når hormonsystemet løber af med en, måske allerede fra teenageårene eller måske bare resten af voksenlivet …

- og derfor kan du ikke bare tage hormoner … Netop fordi det handler om balance mellem de to kønshormoner, mere end om du danner nok af dem begge, er du nødt til at se dine månedlige besværligheder som en del af et hele. Du skal sørge for, at din lever kan nedbryde overskydende østrogen, og du skal sørge for, at dine binyrer og øvrige hormonkirtler hjælper dig med at danne nok af begge kønshormoner og at regulere dem. Du er også nødt til at støtte dig til andre kvinders erfaringer, for hvis vi skulle måle, om man er præmenstruel – eller på vej i overgangsalderen – skal der blodprøver til hver dag i en måned. Det har de færreste – ej heller samfundet – lyst til. Erfaringerne tæller Egentlig er det ikke særlig mange år siden, at PMS fik sit navn. For 30 år siden var det et ukendt begreb her i Danmark. Der blev kvinder kaldt hysteriske og ude af kontrol, og det hele handlede 26 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Det handler om balance mellem to kvindelige kønshormoner Hold dine hænder vandret, sådan den ene over den anden, så har du et meget godt billede af, hvordan det hænger sammen. Er der for lang afstand mellem hænderne, danner du enten for meget østrogen eller for lidt progesteron. Resultatet er præmenstruelle symptomer, man deler op i fem grupper.

om indbildning, set fra lægens bord. Op gennem 80’erne, hvor der blev udvekslet erfaringer via internettet om et ellers tabubelagt emne som menstruationen, fandt kvinder ud af, at de hverken var hysteriske eller selv skyld i humørsvingningerne. – At der rent faktisk er og var nogle fysiologiske årsager. Få hjælp fra Agnus castus Der findes en hovedurt til PMS: Vitex agnus castus. Det lille kyskhedstræ blev brugt af munke til at skabe seksuel afholdenhed, men i dag ved biopater/naturopather og phytoterapeuter verden over, at det er den allervigtigste urt til det præmenstruelle syndrom.


5 x pms Fem typer PMS

Vi er alle forskellige, men der er alligevel nogle grupper, vi godt kan holde fokus på.

Her er for meget østrogen i forhold til progesteron. Symptomerne kan være angst, irritabilitet, nervøsitet, uro og psykisk ustabilitet. Her er Vitex agnus castus den allervigtigste urt. Sørg for mange små måltider, hold dig væk fra sukker i tiden op til menstruation, og spis nogle gode fedtsyrer. Tag et kig på Baldrian- og Humlekapsler, de kan hjælpe dig, hvis du er særlig urolig og psykisk ustabil. Til om natten kan du og dine signalstoffer finde fred gennem Tryptonat, også fra Natur-Drogeriet.

PMS-D –”Depression”

Her er det især blodsukkeret, der dikterer de store humørsvingninger sammen med et lavt magnesiumindhold. Også her er Agnus castus en af de bedste droger, men kombiner med et chromtilskud, et magnesiumtilskud, og sørg for mange små måltider, så du bliver mere stabil i din energi. Spis ekstra med B-vitaminer, Super B-complex, som også indeholder urter, der stabiliserer dine binyrer. En god læge eller en god komplementær behandler vil kunne fortælle dig meget mere om binyrernes rolle i hele det præmenstruelle kompleks, og hvorfor det ikke kun drejer sig om at få de særlige dage før menses til at rette sig ud. På sigt vil det være vigtigt for hele dit hormonsystem.

PMS-H – ”Hyper-Hydration”

PMS-A - ”Anxiety” for angst

5xpms PMS-C - ”Cravings”

TEMA - KVINDER

Her er der lavt østrogenniveau, og det er ikke sjældent, at PMS-ramte får problemerne: stor modløshed, dårlig hukommelse, en forvirret adfærd, tendens til grådanfald og søvnforstyrrelser. Denne type PMS ses oftest i årene lige før overgangsalderen, hvor der er dalende østrogen. Her kommer en anden hovedurt på banen - nemlig den kinesiske kvan, Angelica sinensis – den regulerer hele hormonsystemet og er især værdifuld til blandede hormonproblemer og til tiden før og under overgangsalderen. (Se også de næste sider om Dong Queen). Suppler endelig med Super B-complex, som med sit indhold af adaptogene urter kan gøre en stor forskel. Og trætheden kan forsvinde med Maximum, som med sit indhold af vitaminer, mineraler og ginseng virker energiskabende næsten fra dag et.

Aldosteron-niveauet er højt og medfører tilbageholdelse af natrium, som giver vægtøgning og hævelser i arme, ben og omkring øjnene. Der er ofte brystspændinger og oppustethed. Problemet behandles som PMS-A samt et tilskud af E-vitamin. Væskeophobninger kan afhjælpes med gyldenriste eller te af mælkebøtteblade. Vær opmærksom på, at te, kaffe, rygning, chokolade og for meget salt kan forværre PMS-H. Sørg derfor også her for Super B-complex, der kan stabilisere dit energiniveau.

5xpms PMS-P ”Pain”

Her finder du kvinden, som har mange flere smerter og kramper i forbindelse med PMS og hyppigt også en lavere smertetærskel. Magnesiumtilskud (200-600 mg dagligt) sammen med gode fedtsyrer, B6 og zink gavner prostaglandinsyntesen og nedsætter dermed inflammationerne i underlivet. Og det er faktisk også her, at du ikke skal bruge Vitex agnus castus, for den er kontraindikeret ved netop hovedpine-PMS. Sørg i stedet hele måneden for gode fedtsyrer fra fx Antarktisk Krill, der med sit høje indhold af omega-3-fedtsyrer måske kan lægge en dæmper på smerterne i underlivet.

5 x pms Bare 30 dråber dagligt Agnus Castus til PMS er nok. Men gør det i tre måneder.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 27


TEMA - KVINDER

28 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TEMA - KVINDER

En berømt droge i Dong Queen

Angelica sinensis, eller på dansk Kinesisk Kvan, er en af de mest berømte droger på grund af sin evne til at regulere et ubalanceret hormonsystem. Uden at indeholde østrogener kan den lille plante afhjælpe mange af de symptomer, som kvinder oplever, ikke kun i overgangsalderen, men helt fra teenageårene af. Planten, hvis den vel at mærke er sået, høstet og forarbejdet korrekt, kan hjælpe på menstruationssmerter, uregelmæssig eller manglende menstruation, PMS, ufrugtbarhed, klimakteriet - og den har også indgået i behandlingsprotokoller mod endometriose. Du skal selvfølgelig konsultere egen læge, hvis du oplever pludselige eller langvarige problemer med dit hormonsystem. Læs mere på www.sund-forskning.dk om alle de muligheder, Angelica sinensis har for at afhjælpe forskellige problemstillinger, især i kombination med andre urter. Natur-Drogeriet har udviklet Dong Queen, som har et fint indhold af Angelica sinensis blandet med salvie (Salvie officinalis), og rødkløver (Trifolium pratense). Produktet vil hjælpe især i overgangsalderen mod hedeture, men kan også bruges til regulering af hele hormonsystemet undervejs gennem vores voksne kvindeliv.

B-vitaminer til alle typer PMS

Super B-complex fra Natur-Drogeriet indeholder en stor og passende mængde B-vitaminer sammen med fire droger, der virker alment styrkende på hele kroppen ved bl.a. at hjælpe binyrerne med at regulere stress. B-vitaminer hjælper til at nedbryde din mad bedre, de virker ind på nervesystemet og har dermed en vigtig funktion for hormonsystemet. De fire urter er Schisandra, Rosenrod, Russisk Rod og Astragel.

5xpms

Tre måneder til regulering af PMS Som regel skal man regne med en tremånederskur, før man er sikker på en varig effekt. Og hånden på hjertet. Der er rigtig mange kvinder, som helt frem til overgangsalderen skal være aktive i at undgå den irriterende PMS.

5xpms

Hønen eller ægget - hvad kom først? Lær at meditere, fokusere, blive mindful. Lær at slippe kontrollen. Øv dig i at få en overenergisk hjerne til at falde til ro. Tag ansvar for dine handlinger, dine tankemønstre og din krop. Eller tag ansvar for din krop, så du slipper for overkontrol, uro, tankekaos, psykisk uro og en mærkværdig adfærd, du har svært ved at styre.

sund-forskning har udgivet et hæfte i efteråret 2016, Kvindetid. Du kan læse hele hæftet på www.sund-forskning.dk.

Maximum med vitaminer, mineraler og ginseng

Trænger du til et vaskeægte energitilskud, så kombiner Maximum og Super B-complex, begge fra Natur-Drogeriet. En passende mængde vitaminer og mineraler suppleret op med ginseng, som er verdenskendt for sin energigivende virkning. Brugt af sportsfolk, især i Kina, og sammen med de øvrige styrkende urter fra Super B-complex vil de fleste blive sparket ud af en træt krop. Faktisk kan de virke så effektivt, at du ikke skal spise dem til aftensmaden, så vil du måske have svært ved at falde i søvn. Har du problemer med overgangsalderen, som vel at mærke kan begynde i 33-årsalderen med præmenstruelle symptomer, så er det bare med at komme i gang med Agnus Castus og anden støtteterapi nævnt her på siderne. Så vil du måske være så heldig at slippe for alt for mange hedeture, psykisk ubehag, tørhed i skeden og alle de andre gener, der kan opstå. Suppler med Dong Queen undervejs i forløbet.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 29


LÆGER OG SUNDHED

Elsk dine bryster! En kvindes forhold til sine bryster kan fortælle meget om hendes forhold til hendes krop: Har hun et glad, afslappet forhold til dem, eller er hun kritisk eller bekymret?

Katrine Flindt

Af Katrine Flindt

Som læge tager jeg det som et godt tegn, hvis hun åbent fortæller, hvordan hun i løbet af måneden mærker, at brysterne ændrer sig: Under menstruationen kan de være følsomme. Omkring ægløsningen kan de være mere faste, og op til den næste menstruation kan de måske blive mere spændte og ømme. Hvis de er ømme og knudrede, kan det genere, så hun knap kan sove. Brysterne fortæller meget om balancen i kroppen, og det kan som kvinde være en god ide at lære dem godt at kende. Det er naturligt, at de ændrer sig i løbet af menstruationscyklus, og det er en god ide som kvinde at kende disse ændringer, da de fortæller meget om, hvad der sker i kroppen. Samtidig er kvinders bryster dog forskellige, og to veninder kan have vidt forskellige oplevelser af, hvordan deres bryster ændrer sig i løbet af måneden.

I samtalen ved konsultationen vil det tit vise sig, at kvinden selv ved, hvor skoen trykker. Hun ved godt, om hun kommer for sent i seng – om der ryger for mange marsbarer ned eller for mange pizzaer. Og tit har hun bare brug for støtte og inspiration til at ændre på det.

Tag ømheden alvorligt! Ved de fleste konsultationer med kvinder vil jeg spørge til deres bryster. Et emne, der de fleste andre steder ville være tabu, er i konsultationen hos lægen en vigtig kilde til information: Jeg kan som læge komme på sporet af dårlig afgiftning, hvis brysterne generer for meget. Hvis brysterne er meget ømme op til menstruation, kan det være tegn på ”østrogendominans”. Dvs. at det kraftigt virkende kvindelige kønshormon østrogen har for kraftig virkning på cellerne i brystet. Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinden danner for meget østrogen – men det kan være tegn på, at hun er stresset og danner for lidt af det beskyttende kvindelige kønshormon progesteron, eller at hendes lever og tarm ikke fungerer optimalt.

Genbrug af giftstoffer?? Leveren gør hver dag et kæmpe arbejde for at afgifte kroppen. Giftstofferne udskilles herefter via nyrerne eller med galden til tarmen. Når galden kommer ud i tarmen, skal der helst være en masse gode plantefibre, som giftstofferne kan sætte sig på og blive båret ud i toilettet SENEST NÆSTE DAG. Hvis maven går i stå – hvis man ikke kommer på toilettet – bliver afføringen stående i tyktarmen en dag eller to eller tre eller mere. Og det er noget skidt. For så genoptages nogle af affaldsstofferne igen. Nogle af giftstofferne (fx østrogenrester) bliver i tyktarmen optaget igen – ind i blodet og ryger direkte tilbage til leveren, der så kan starte forfra. Entero-hepatisk-recirkulation hedder det i lægesprog …

Ud med skidtet! ”Østrogendominans” kan optræde, hvis kvinden tager p-piller, og hendes lever har svært ved at nedbryde det kunstige østrogen i pillerne. Eller hvis hendes lever er overbelastet, og hun har svært ved at nedbryde sin egen østrogen. Man kan så forsøge at støtte leveren med en kost med mere grønt, gerne kornblomstrede grøntsager som fx broccoli og evt. et tilskud af marietidsel og mælkebøtterod. ”Østrogendominans” kan også optræde, hvis kvindens krop er stresset, hvis hun spiser forkert, og hvis hendes tarm ikke fungerer optimalt. Aftenarbejde kan stresse. Det forkerte arbejde kan stresse. Manglende søvn kan stresse. Manglende motion kan stresse. For meget motion kan stresse.

Test dig selv Er din afføring blød og kommer en til to gange pr. dag? Test din transittid: Spis en dåse majs eller to kogte rødbeder – og hold øje med toilettet de næste gange, du har afføring. Hvis der kommer majs eller rødbeder i toilettet inden for 12 til 24 timer er det fint. Hvis det varer længere tid, har du ”forlænget transittid” - hvilket er tegn på problemer.

30 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Den vigtige afføring! Et andet tabu, jeg som læge spørger til, er afføringen: Fungerer den? En til to gange pr. dag med blød, formet afføring? Er der diarre? Eller går den i stå? Kun to til tre toiletbesøg pr. uge? Hård afføring? Smerter? Hæmorroider? Den SKAL fungere! Det er kroppens vigtigste måde at komme af med affald, skidt og giftstoffer.

Glad tarm – glade bryster Ofte vil alene det at få gang i maven gøre, at ømheden i brysterne forsvinder. Andre gange skal der lidt mere til som mindre stress, bedre søvn, bedre kost og specifikke kosttilskud til leveren.


sunde cell e er D

˚

˚˚

˚˚

LÆGER OG SUNDHED

˚

Hav tillid til naturens rytmer

br y

v in

e

de r

d sun ˚˚˚

˚˚˚

De danske mangler:

st e r - s u

k e nd

IOM-klinikken

– en helhedsorienteret lægeklinik i Lyngby med fokus på sund livsstil

for lidt vand for lidt mørke for lidt lys for lidt stilhed for lidt ro for lidt motion for lidt fibre for få kilder til gode bakterier for få forskellige grøntsager for lidt fisk for lidt variation i kosten magnesiummangel

På IOM-klinikken forsøger vi at arbejde helhedsorienteret. Vi bruger ikke meget receptmedicin, men arbejder hellere på at genoprette kroppens funktioner med kost, livsstilsændringer og kosttilskud. Hos os ser vi altid på patientens samlede helbredssituation, før vi lægger en plan for, hvilke ændringer vi vil foreslå. Konsultation ved sygdom Hvis man har udviklet en kronisk sygdom – som sukkersyge, gigt, hjerte-kar-sygdom, inflammatorisk tarmsygdom, astma, KOL eller måske kræft – træder vi gerne til med vores viden om kost, krop og genoprettelse af kroppens funktioner. Mange gange kan symptomer bedres, og gener lindres ved livsstilsændringer – og vigtigst – ofte kan sygdommens udvikling bremses. Et forløb hos os kræver, at man selv vil arbejde med – tage ansvar og ofte ændre sin kost og livsstil. Det er ofte relativt simple ting, der kan gøre en stor forskel – og vi kan hjælpe med overblikket. Forebyggende konsultation Enkelte patienter kommer også hos os i forebyggende øjemed – specielt måske, hvis de ved, at der er sygdom i familien i tidligere generationer, og de ønsker at forebygge. Det er ikke altid, vi har kapacitet til at lave så mange forebyggende konsultationer, men vi synes også, at dette arbejde er vigtigt.

selenmangel jodmangel D-vitaminmangel B-vitaminmangler for lidt latter og for få kærlighedserklæringer De danske forgiftninger: for meget sukker for meget smartphone og tv for meget blåt lys om aftenen og generelt for meget kunstigt lys for mange toksiske metaller raffineret kost insulin overproduktion for meget brok og bekymring og følelse af at være bagefter

Hav tillid til din krop, og hav tillid til naturens rytmer.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 31


FOKUS PÅ LEDHELSE FOKUS PÅLEDHELSE LEDHELSE FOKUS PÅ

MÅLRETTET TRÆNING MÅLRETTET TRÆNING MÅLRETTET TRÆNING & &KICKSTARTE BEDSTE & ET KICKSTARTE BEDSTE AKTIVT DIN OGDIN HELSE-VINTER HELSE-VINTER MOBILT LIV Ud over at leve etleve aktivt liv med regelmæssig motion Udover over aktivt livmed medregelmæssig regelmæssig motion Ud atatleve etetaktivt liv motion findes der mange andre ting du selv kan gøre for at holde ndesder dermange mangeandre andreting tingdu duselv selvkan kangøre gørefor for holde fifindes atatholde dine dine led og bevægelige. dinesunde led sunde og bevægelige. led sunde og bevægelige. Hele Glyc® serien er et svensk fremstillet kosttilskud, udviklet i samarbejde HeleGlyc® Glyc®serien serien eretet etsvensk svensk fremstillet kosttilskud, udviklet i samarbejde samarbejde Hele Glyc® serien svensk fremstillet kosttilskud, udviklet Hele erer fremstillet kosttilskud, udviklet i isamarbejde med ernæringseksperter, diætister og farmaceuter. Hver enkelt Glyc® promedernæringseksperter, ernæringseksperter, diætister ogfarmaceuter. farmaceuter. Hverenkelt enkeltGlyc® Glyc®propromed ernæringseksperter, diætister og farmaceuter. Hver enkelt Glyc® promed diætister og Hver dukt er særligt tilpasset din krops behov for at være og smidig, for for dukt ersærligt særligt tilpasset dinkrops kropsbehov behov foratat atbevægelig værebevægelig bevægelig ogsmidig, smidig, for dukt særligt tilpasset din krops behov for være bevægelig og smidig, for dukt erer tilpasset din for være og at have energi og sunde led. at haveenergi energi ogsunde sundeled. led. have energi og sunde led. atat have og

SKÅNSOM AKTIVITET SKÅNSOM AKTIVITET BELASTANDE AKTIVITET BELASTANDE AKTIVITET SKÅNSOM AKTIVITET SKÅNSOM AKTIVITET BELASTANDE AKTIVITET BELASTANDE AKTIVITET GLYC® ORIGINAL GLYC®ORIGINAL ORIGINAL GLYC® ORIGINAL GLYC®

GLYC® BOOST GLYC®BOOST BOOST GLYC® BOOST GLYC®

Bodypump, styrketræBodypump, styrketræHavearbejde, løb, pilates, Havearbejde, løb,pilates, pilates, Bodypump, styrketræBodypump, styrketræHavearbejde, løb, pilates, Havearbejde, løb, SkulderSkulder Skulder Skulder ning, tennis ning,tennis tennis golf, yoga golf,yoga yoga ning, tennis ning, golf, yoga golf, Bodypump, Havearbejde, golf, løb, Havearbejde, golf,løb, løb, Bodypump, Bodypump, Havearbejde, golf, løb, Havearbejde, golf, Albue Albue Albue styrketræning, tennis tennis styrketræning, tennis pilates,pilates, yoga pilates,yoga yoga styrketræning, tennis styrketræning, pilates, yoga ® ® ®® GLYCGLYC ORIGINAL GLYC ORIGINAL ORIGINAL

TIL DIG TILDER DIGVIL DERVIL VIL TIL DIG DER BEVARE DIN BEVBEVARE DINBEVBEVBEVARE DIN ÆGELIGHED ÆGELIGHED ÆGELIGHED

Roning,Roning, powerwalk Roning, powerwalk roning,roning, yoga, Svømning, roning,yoga, yoga, Roning, powerwalk powerwalk Svømning, roning, yoga, Svømning, Hofte Hofte HofteSvømning, Hofte pilates,pilates, gang pilates,gang gang Cykling, svømning, inCykling, svømning, insvømning, gang, gang, Cykling, svømning, inCykling, svømning, gang, Cykling, svømning, inKnæ KKnæ næ Cykling, Knæ Cykling, svømning, dendørs hockey,hockey, fodbold dendørs hockey, fodbold ridningridning dendørs hockey, fodbold ridning dendørs fodbold

® ® ®® GLYCGLYC BOOST GLYC BOOST BOOST

TIL DIG DER TILDIG DIGDER DER TIL HARHAR EN AKTIV HAR ENAKTIV AKTIV EN HVERDAG HVERDAG HVERDAG

Cykling, svømning, inCykling, svømning, gang gang Cykling, svømning, gang Cykling, svømning, inCykling, svømning, inCykling, svømning, gang Cykling, svømning, dendørs hockey,hockey, fodbold FodledFodled Fodled dendørs hockey, fodbold dendørs fodbold Fodled

NATURLIGE INGREDIENSER HJÆLPER DIG NATURLIGE INGREDIENSER HJÆLPER DIG MED NATURLIGE INGREDIENSER HJÆLPER DIGMED MED AT ET OG AT OPRETHOLDE ET RIGT OG LIV LIV ATOPRETHOLDE OPRETHOLDE ETRIGT RIGTAKTIVT OGAKTIVT AKTIVT LIV

40+40+ 40+

55+55+ 55+

overanstrengelse og overanstrengelse og overanstrengelse overanstrengelse ogog ledsmerter ledsmerter ledsmerter ledsmerter

NäringstillskottNäringstillskott Näringstillskott Näringstillskott för leder förleder leder för för leder

GLYC®GLYC® ORIGINAL GLYC® ORIGINAL GLYC® ORIGINAL ORIGINAL

GLYC®GLYC® BOOST GLYC® BOOST GLYC® BOOST BOOST

Indhold: Ekstrakt af hele afaf Indhold: Ekstrakt afhele hele Indhold: Ekstrakt hele Indhold: Ekstrakt grønlæbede muslinger med med grønlæbede muslinger med grønlæbede muslinger med grønlæbede muslinger glycosaminoglykaner, Omega-3, glycosaminoglykaner, Omega-3, glycosaminoglykaner, Omega-3, glycosaminoglykaner, Omega-3, kollagen, zink ogzink vitamin C. kollagen, zinkog ogvitamin vitaminC.C. C. kollagen, zink og vitamin kollagen,

Indhold;Indhold; Hyben, gurkemeje, ekstraktekstrakt Indhold;Hyben, Hyben,gurkemeje, gurkemeje, ekstrakt Indhold; Hyben, gurkemeje, ekstrakt fra helefra grønlæbede muslinger med med frahele helegrønlæbede grønlæbede muslinger med fra hele grønlæbede muslinger med muslinger glycosaminoglykaner, Omega-3, zink zink glycosaminoglykaner, Omega-3, zink glycosaminoglykaner, Omega-3, zink glycosaminoglykaner, Omega-3, og vitamin C. ogvitamin vitaminC.C. C. og vitamin og

Kosttilskud har til hensigt at supplere kosten og bør ikke Kosttilskud har at kosten og Kosttilskud har til hensigt at supplere kosten og bør bør ikke Kosttilskud hartil tilhensigt hensigt atsupplere supplere kosten børikke ikke træde i stedet for en varieret kost og sundog livsstil. træde træde stedet for en varieret kost og sund livsstil. trædeiiistedet stedetfor foren envarieret varieretkost kostog ogsund sundlivsstil. livsstil.

Designet til dig der ønsker at bliveatat Designet tildig digder derønsker ønsker atblive blive Designet dig der ønsker blive Designet tiltil ved at være rask ogrask rørig ogrørig ikkeog vedatat være raskog og rørig ogikke ikke ved være døje med træthed og udmattelse. døje medtræthed træthed ogudmattelse. udmattelse. døje med og

For sunde bevægelige led. led. Forog sunde ogbevægelige bevægelige led. For sunde og bevægelige led. For sunde og Specielt tilpasset dig derdig lever en Specielt tilpasset digder der leveren en Specielt tilpasset lever aktiv tilværelse. aktivtilværelse. tilværelse. aktiv

Hyben hjælper med tiltil velfungerende Hyben hjælper med til at bevare velfungerende led. led. Hyben hjælper med tilatat atbevare bevare velfungerende led. Hyben hjælper med bevare velfungerende led. Boswellia serrata og hjælper med Boswellia serrata og Gurkemeje hjælper med til at tiltil Boswellia serrata ogGurkemeje Gurkemeje hjælper med tilatat at Boswellia serrata og Gurkemeje hjælper med forbedre leddenes bevægelighed. forbedre leddenes bevægelighed. forbedre leddenes bevægelighed. forbedre leddenes bevægelighed. K2-vitamin hjælper med tiltilatatbevare stærke K2-vitamin hjælper med til at bevare stærke K2-vitamin hjælper med bevare stærke knogler. knogler. knogler. knogler. Grønlæbede muslinger med Grønlæbede muslinger med glykosaminoglycaner Grønlæbede muslinger medglykosaminoglycaner glykosaminoglycaner Grønlæbede muslinger med glykosaminoglycaner Omega og DHA og (GAG),(GAG), Omega 3 EPA3fedtsyre, ETA ogETA DHA og andre (GAG), Omega EPAfedtsyre, fedtsyre, ETA og DHA ogandre andre (GAG), Omega 33EPA EPA fedtsyre, ETA og DHA og andre Omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer. Gurkemeje hjælper med tiltil atat tiltil Gurkemeje hjælper med til at til Gurkemeje hjælper med tilat atforbedre tilatat atforbedre forbedre Gurkemeje hjælper med forbedre leddenes bevægelighed. leddenes bevægelighed. leddenes bevægelighed. leddenes bevægelighed. Vitamin CCCforstærker normal kollagendannelse, Vitamin C forstærker normal kollagendannelse, Vitamin forstærker normal kollagendannelse, Vitamin forstærker normal kollagendannelse, for og afaf vigtigvigtig for elasticitet og genopbygning af brusk og vigtig forelasticitet elasticitet oggenopbygning genopbygning afbrusk bruskog og vigtig for elasticitet og genopbygning brusk og knogler, modvirker dermed træthed og knogler, modvirker dermed træthed og udmattelse. knogler, modvirker dermed træthed ogudmattelse. udmattelse. knogler, modvirker dermed træthed og udmattelse. Zink hjælper med tiltil en sund krop Zink hjælper med til at bevare en sund et og Zink hjælper med tilatat atbevare bevare enkrop sundog krop ogetet et Zink hjælper med bevare en sund krop og godt godt helbred. godthelbred. helbred. godt helbred.

GLYC® MEME UP!UP! GLYC® ME UP! GLYC®

konsumentkontakt OcteanOctean +46 (0)10-703 68 00 68 00 konsumentkontakt +46 (0)10-703

Et aktivt og mobilt liv er Et aktivt aktivt og mobilt mobilt livlivskvalitet er livskvalitet livskvalitet Et og liv er

I TIMEVIS Jeg har dehar senere år dyrket motion og GÅ I TIMEVIS Jeg har de senere senere år dyrket dyrket motion og KAN GÅKAN Jeg de år motion og Da jeg elsker væreat aktiv, kan jeg kan være ude i skoven Da jeg jegatelsker elsker at være aktiv, kan jeg jeg være ude ii skoven skoven Da være aktiv, være ude spist sundt for at bevare min mobilitet og spist sundt for at bevare min mobilitet og spist sundt for at bevare min mobilitet og og markerne og gå der timevis. En ven anbefalede og markerne ogi gå der i timevis. En ven anbefalede smidighed smidighed GLYC® som skulle ensikre aktiven ogaktiv mobil GLYC® somsikre skulle sikre en aktiv ogtilværelse. mobil tilværelse. tilværelse. GLYC® som skulle og mobil

ALDRIGALDRIG UDEN MIN GLYC® ALDRIG UDEN MIN GLYC® GLYC® UDEN MIN Jeg lever enlever aktiven hverdag med mange Jeg lever en aktiv hverdag hverdag med timers mangehårdt timers hårdt hårdt Jeg aktiv med mange timers GLYC® erGLYC® sidener dasiden en fast af min Nukost. skal Nu minskal GLYC® er siden dadel en fast fast delkost. af min min kost. Nu skal min min da en del af arbejde,arbejde, men også sjove timer på gården. Jeg er rigarbejde, men også sjove timer på gården. Jeg er rigmen også sjove timer på gården. Jeg er righund, der er 10 årer gammel, også have grønlæbede hund, der er 10 år år gammel, gammel, også have grønlæbede grønlæbede hund, der 10 også have tig gladtig forglad at cykle ogcykle gå ture, ogture, nyder tilbringe tig glad for at at cykle og gå gå ture, ogatnyder nyder at tilbringe tilbringe for og og at for mig ater “Bevægelighed forer mig erat at muslinger (Aktiv Hund), den kan følge med i mit muslinger (Aktivså Hund), så den den kan følge med ii mit mit“Bevægelighed “Bevægelighed for mig er at “Bevægelighed for mig muslinger (Aktiv Hund), så kan følge med tid medtid min familie mineog venner. tid med minog familie og mine venner. venner. med min familie mine tempo, tempo, siger ensiger smilende Marie-Ann. kunne cykle det er livskvalitet.” en smilende Marie-Ann. kunne cykle det er livskvalitet.” kunne cykle - det er livskvalitet.”

MarieM-MAanarnirei-eA-Annn

32 Du sund-forskning -GLYC gør hos; noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for finder hos; DuGLYC finder Du finder GLYC hos;

GLYC.SE GLYC.SE


MIG OG MIN MOR

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 33


MIG OG MIN MOR

Når vi mistrives i gråvejret med tungsind og røde næser Januar og februar er nogle grå og lange måneder for de fleste af os. Mørke tanker trænger sig lettere på, og de røde næser og ømme halse er blevet dagligdag. Vi længes efter solens varme og forårets grønne farver. Og mange gange er ”an apple a day” bare ikke nok ... Af Pernille Borg

Nogle gange skal der mere kraftfulde ting i spil. Ud over en god dosis D-vitamin kan man kaste et blik i retning af de fantastiske adaptogene urter, der tilpasser sig kroppens behov. De styrker både fysik og psyke samt fremmer vores modstandskraft. Adaptogene urter er stressreducerende urter, der skaber balance i vores energier og hormoner – giver os mere energi om dagen og en bedre søvn om natten. En rod med mange facetter Rosenrod, på latin Rhodiola rosea, er en adaptogen urt fra stenurtfamilien. Den stammer fra bjergrige områder, særligt i Asien. Plantens rod kan regulere og balancere binyrebarkhormonerne, særligt ved stress. I Asien har rosenrod i århundreder været et afholdt og ofte benyttet middel mod træthed, uro og koncentrationsbesvær. Videnskabelige undersøgelser påviser, at rosenrod kan øge hjernens evne til at producere dopamin og serotin og på denne måde hjælpe mod depression. Samtidig med, at roden kan booste humøret, kan den booste energiniveauet, og hvis indtaget på daglig basis kan den bedre både hukommelse og indlæringsevne.

Faktorer der negativt påvirker immunforsvaret • Ubalancer i kroppens mikroorganismer • Mave/tarm dysbioser • Mangel på søvn

Ifølge rosenrodsforsker Richard Brown, M.D, kommer rosenrods energigivende virkning, fordi den øger forbrændingen. Der kan derfor også øjnes en mulighed for et let vægttab, blot man indtager 150-200 mg dagligt. Radiodoktoren Carsten Vagn Hansen mener dog, at et eventuelt vægttab med rosenrod mere sandsynligt skyldes, at man undgår lave niveauer af serotonin og endorfiner og dermed får mindre trang til søde sager.

• Stress

Naturens viagra? Nogle kalder rosenrod for naturens viagra. Men det er hovedsageligt baseret på empiri, og der er ikke umiddelbart nogen videnskabelige undersøgelser, der understøtter dette. Det kan måske også skyldes, at når først trætheden letter fra sindet, så kommer sexlysten mere naturligt? Hvad årsagen end er, så kan påstanden ikke afvises, da mange mænd har rapporteret, at et tilskud med rosenrod har øget deres potens.

• Fødevareintolerancer

Rosenrod indeholder også de potente fenoler, som beskytter mod hjerte-kar-sygdomme - ligesom chokolade, jordbær og rødvin. Derudover har roden en god effekt mod oxidativt stress, kredsløbsproblemer og inflammationer generelt. Rosenrod af særlig god kvalitet finder du fx i det veldokumenterede Arctic Root fra Anjo.

• Rygning ...

34 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

• For lidt bevægelse/frisk luft • Mangel på næringsstoffer • Mangel på vitaminer, mineraler, sunde fedtsyrer • For meget sukker, forarbejdede og hvide fødevarer • Voldsomme traumatiske oplevelser og uforløste følelser • Inflammatoriske fødeemner som rødt kød, alkohol, gluten, mælk • Miljøgifte: tungmetaller, kemiske stoffer, pesticider, medicin og tilsætningsstoffer • Antibiotika • Toksiner: endotoksiner, eksotoksiner og autotoksiner Meget af ovenstående kan resultere i problemer med binyrer, immunforsvar, nervesystem og hormonsystem.


MIG OG MIN MOR

Når man fodrer en lille svamp med 50 forskellige urter Så får man Bio-Strath, et gammelkendt og veldokumenteret kosttilskud, der opbygger immunforsvaret og tilmed bedrer optagelsen af næringsstofferne fra vores mad. Baseret på en gærsvamp kaldet Saccharomyces cerevisiae, produceres Bio-Strath ved, at svampen næres med udvalgte planteekstrakter. Gæren sørger for, at de aktive stoffer fra urterne bliver gjort tilgængelige for kroppen, vel at mærke uden at vores organisme bliver udsat for gærens måske kedelige virkning med oppustethed etc. Af de 50 urter, der udgør måltidet for denne lille svamp, kan fx nævnes basilikum, kamille, kanel, fennikel, kommen, lavendel, salvie, peberrod, lakrids, timian, pebermynte, persille, hyldeblomst og englerod. Hele heksekedlen af gærsvampe og urter, der er kendt for at styrke immunforsvaret og balancere hormonsystemet, ender ud i en kaskade af naturlige og meget letoptagelige næringsstoffer (vitaminer, mineraler, aminosyrer, nukleinsyrer, enzymer).

Bio-Strath er nok mest kendt for sin immunregulerende virkning, og det er egentlig en skam. For netop de mange næringsstoffer, der udvikles fra urterne, skaber en god basis for, at mange forskellige typer af skavanker enten holdes helt væk eller endog kan lindres gennem stabil brug af Bio-Strath vinter og sommer. Bio-Strath som grundsten i det daglige kosttilskud Modsat de adaptogene urter, så kan Bio-Strath med sindsro anvendes af både spædbørn og ældre - og på daglig basis. Mest kendt er den for evnen til at hjælpe mod mellemørebetændelser, men de gyldne dråbers effekt spænder vidt. De styrker de helsebringende bakterier i tarmene og har vist positive resultater på både ADHD, alderdomssymptomer, indlæringsevne og knogleskørhed. Ligesom Arctic Root styrker Bio-Strath kroppen generelt ved ikke blot at indvirke på immunforsvaret, men også på nerve- og hormonsystemet. Bio-Strath og de mange videnskabelige studier kan du læse meget mere om på sund-forskning.dk.

Du står stærkere mod de faktorer, der svækker immunforsvaret i vinterhalvåret, hvis du indtager Bio-Strath på daglig basis, suppleret med en sund kost, et D-vitamin tilskud og Arctic Root.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 35


Hedeture? Træthed?

Melbrozan er specielt udviklet til kvinder i overgangsalderen

Rødkløverekstrakt K^YZch`VWZa^\i[dgh³\^'%&'k^hi (%^gZYj`i^dcV[]ZYZhi^\c^c\Zg#

Mælkebøtteekstrakt

7ZYgZWVaVcXZd\³\ZikZak²gZ#

@gV[i^\9ZidmZ[[Z`i#

G³Y`a³kZggZYjXZgZg]ZYZijgZ! hkZYiZcYZchd\bZciVajWVaVcXZ#

Hing`Zg[dgY³_ZahZc#

EViZciZgZiegdYj`i^dchbZidYZ#

og udmattelse samt til at regulere hormonaktiviteten.

* Vitamin B2 og biotin der bidrager til at vedligeholde normale

EgdYj`iZgcZ^cYZ]daYZgjgiZZ`higV`id\cVijga^\Zb²a`ZhngZWV`iZg^Zg#

;dg]VcYaZh^]ZahZ`dhi"d\jYkVa\iZBViVhWji^``ZgZaaZg e€lll#]ZggZch"bVg`#Y`#

Melbrozan og Melbrozan Plus indeholder også:

* Vitamin B6 og vitamin B12, der bidrager til at mindske træthed

@VcVckZcYZhYV\a^\i!ZaaZghdb (b€cZYZgh`jg#

:`higV`iZgcZZgb²a`ZhngZ\²gZYZ!h²a\ZhjeVhiZjg^hZgZi! ^``Zi^ahVi`dchZgkZg^c\hb^YaZgd\Va`d]da#

Melbrozan indeholder naturligt pollenekstrakt, gelée royale og Acerola. Melbrozan Plus indeholder ydermere Rødkløver, som er specielt effektivt mod hedeture.

slimhinder og en normal hud

* D-vitamin, der bidrager til at vedligeholde normale knogler Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 329,- for 120 kapsler Melbrozan Classic eller 60 kapsler Melbrozan Plus Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

AVIVIR TOOTH PASTE styrker tandkødet og giver ekstra pleje

60%ive

Tandpasta med økologisk Aloe Vera, Q10, Baking Soda og Allantoin styrker tandkødet og modvirker rødme og irritation.

B io ac t ra e Aloe V

Med rigtig tandpleje mindsker denne tandpasta dannelse af tandsten, modvirker rødt og irriteret tandkød og giver hvidere tænder. Indeholder 60% førsteklasses bladgel fra økologisk dyrkede Aloe Vera planter. Købes i din Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop

. AVIVIR.DK

In g e n f luo r


MIG OG MIN MOR

Kære speltmor, slap af! Jeg er for nylig blevet førstegangsmor, og en ny verden har på mange måder åbnet sig for mig. Jeg bor i et kvarter i Aarhus, hvor det vælter med økologiske vuggestuer, slyngebørn, langtidsammere og deslige, og det er der som udgangspunkt ikke noget i vejen med. Problemet opstår først, når den hjemmelavede surdej og de andre høje standarder bliver en måde, hvorpå nogle kvinder måler og vejer egne og andres evner til at være en god mor. Af Trine Røn

Når moderskab bliver en konkurrence kvinder imellem, om hvem der kan bage de rigtige koldhævede svedjerugsboller eller fermentere sine hjemmedyrkede grøntsager, så risikerer de gode intentioner altså at spænde ben for forældreoverskuddet og nærværet på bekostning af børnene. Så derfor, kære overpræsterende speltmor Dit barn tager altså ikke skade af en kanelgiffel og en tår cola i ny og næ – det gør du i øvrigt heller ikke. Med mindre dit barn har en lægediagnosticeret allergi eller intolerance, så hold igen med madpedanteriet, og drop de ligegyldige teknikaliteter omkring sukker, mælk, hvede og andre i tiden udskældte fødevarer. Dit barn får ikke en instant-adfærdsforstyrrelse, så snart det drikker et glas kakao eller spiser lidt slik (hvor sukkerindholdet, i parentes bemærket, er det samme som i hjemmelavede figenstænger

og dadelkugler – og kroppen kan i øvrigt ikke skelne mellem frugtsukker og sliksukker). Derimod kan dit barn risikere at få et forstyrret og akavet forhold til noget så basalt som at spise, hvis du ikke får et meget mere afslappet forhold til mad. Sådan sat på spidsen af et kålhoved … Spidsformuleret er kage og is lige så vigtige bestanddele i barnets kost som kål og broccoli – så længe der er styr på hyppighed og mængde. Hvis resultatet ikke skal blive spisevægrende børn eller tvangsneurotiske voksne, fordrer det snusfornuftige forældre, at få madregnskabet til at gå op. Kære velmenende speltmor: Sænk skuldrene og ambitionsniveauet, glem nul-sukker-politikken, bestil en pizza til dig og ungerne engang imellem, og slap med god samvittighed lidt mere af.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 37


MIG OG MIN MOR

– og lidt til far og bedstemor Mens du venter på storken Så husk et dagligt tilskud af de vigtige omega-3-fedtsyrer. De essentielle fedtsyrer er fx med til at sikre en normal udvikling af både hjerne og øjne hos dit ufødte barn og hos de spædbørn, der ammes. Som noget helt særligt er fedtsyreindholdet i Mumomega balanceret med udgangspunkt i det faktum, at gravide og ammende behøver mere DHA end EPA. Godt nyt for mødre med diabetes 2! Et randomiseret dobbeltblindet studie viste, at både mødre med type 2 diabetes og deres nyfødte børn havde et normaliseret DHA-niveau i membranerne i de røde blodlegemer efter indtag af en daglig dosis på 600 mg DHA (2 kapsler Mumomega) fra starten af deres graviditet. Et sundt niveau af DHA hjælper barnet til ikke at udvikle diabetes senere i livet. Det er producenten bag det veldokumenterede eye q, der har udviklet Mumomega.

Få overskud til at være mor og far Er du som mor og far kørt helt flad på manchetterne af alt for mange gøremål, så stik snuden ned i en enkelt Maximum. Tabletten indeholder, ud over vitaminer og mineraler i en passende mængde, den velkendte ginseng, som er så mandhaftig energigivende, at du næppe skal tage den til aftensmaden - medmindre du er på vej i træningscentret. Med andre ord: energi til en hektisk hverdag.

Skægpest kan behandles med fx Teatree olie eller med Traumeel. Læs om Teatree olie på sund-forskning.dk og om Traumeel på side 112 i DET HOMØOPATISKE HJØRNE. Fjern skyld og skam: Overvægtige børn mangler jern Undersøgelser af overvægtige børn viser, at de har en generel mangel på jern. Man har ikke kunnet klarlægge årsagerne til, at børn med meget højt BMI mangler mere jern end normalvægtige jævnaldrende. Det er dog virkelig værd at få undersøgt, for mangel på jern skaber som bekendt træthed, som måske bliver forvekslet med dovenskab og alt for stor trang til at blive siddende på sin mås? Aminojern har med sit indhold af letoptagelig jern også en anden særlig egenskab: Tabletterne er ganske små og kan derfor sluges af de fleste. (kilde: pubmed.com). Se mere om jernmangel på www.sund-forskning.dk.

Immunforsvar: små tabletter til store børn og voksne Bag det eksotiske navn Kan Jang gemmer der sig to dygtige droger, der sammen sørger for et ualmindeligt forbedret immunforsvar hos dig, der ellers har det med at skrante, både hele vinteren og langt ind i det kølige forår. De små bitte tabletter styrker dit immunforsvar, både det akutte og kroniske. Læs mere om dem på www.sund-forskning.dk.

38 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


MIG OG MIN MOR

Børn og dyr bider ikke på placebo De fleste kender Bio-Strath som et universalmiddel til at undgå infektioner hele vinteren. Men med sit fine indhold af vitaminer, mineraler, enzymer og aminosyrer kan det så meget andet. Det ses bl.a. på dyr, som jo ikke sådan er at påvirke med snydekapsler. Finere pels, færre smerter i muskler, bedre fordøjelse er nogle af rapporterne fra dyrlæger, som ordinerer Bio-Strath, der blot i dyrenes verden hedder Anima-Strath. Måske både du og din hund skal på smertelindrende, oprejsende kur? Læs mere på s. 35.

Kvinde, her er Dong Queen med en af verdens bedste kvindeurter i Tjek den ud på s. 29, og bliv en blid, rolig mor og mormor. For selvom urten Angelica sinensis ikke indeholder planteøstrogener, formår den alligevel at regulere mange kvindeproblemer. I Natur-Drogeriets version er den tilsat flere andre gode kvindeurter. Læs mere om PMS og om overgangsalderen på s. 26.

Læs i sektionen Viden og Videnskab om den helt nye danske forskning om knogleskørhed. Et trick til mændenes sædkvalitet Dette trick bør næsten alle barnløse prøve. Næsten hvert femte par, som forsøger at få børn, har ikke heldet med sig. I mange tilfælde er det mandens sædkvalitet, som er problemet. Inden man kaster sig ud i kunstig befrugtning (IVF-behandling), kan manden forsøge at tage et tilskud af stoffet selen, som netop er afgørende for, at han kan danne normale sædceller. Danskere får ikke særligt meget selen fra kosten, og hvis man mangler dette livsvigtige mineral, kan det føre til misdannede sædceller med stærkt reduceret svømmeevne (motilitet). Inden for landbruget kender man udmærket til dette fænomen og giver af samme grund selentilskud til dyrene for at sikre normal forplantning. Et præparat som Bio-Selen + Zink indeholder 100 mikrogram letoptagelig organisk selengær (SelenoPrecise) samt zink og vitaminerne A, B6, C og E. Klinisk undersøgelse omkring eksem og børn Panda-1, et tilskud til mikrofloraen i tarmen, er blevet undersøgt i en klinisk undersøgelse, hvor der deltog 102 gravide kvinder med høj risiko for at få et barn med allergisk sygdom pga. arvelige forhold. Kvinderne fik enten Panda-1 fra Engholmgruppen eller placebo fra seks til otte uger før forventet fødsel. Efter fødslen blev tilskuddet givet til barnet de første 12 måneder. Resultatet viste, at børn som ikke udviklede eksem, havde en større mangfoldighed (flere bakteriearter) i deres mikroflora i tarmen end de øvrige børn i undersøgelsen. Læs meget mere på s. 46.

Agnus castus mod PMS Vitex agnus castus er plantens smukke navn, og ja, det er faktisk lettere at holde sig smuk og overskudsagtig, når du har stiftet bekendtskab med den gode tinktur fra Natur-Drogeriet ved navn Agnus Castus. 30 dråber i lidt vand om dagen, og du får et helt anderledes syn på tilværelsen. Læs mere s. 26.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 39


MIG OG MIN MOR

En samlet løsning til den sunde familie Til familien, der gerne vil være så tæt på det naturlige som overhovedet muligt, men som også godt ved, at det ikke altid kan lade sig gøre i dagens Danmark at få nok næringsstoffer gennem kun frugt, grøntsager, korn og lyst kød.

Af Marianne Palm

Lever du og din familie et sundt og afbalanceret liv, og vil I gerne blive ved med at optimere kroppens muligheder for at forebygge sygdomme uden at tage reelle kosttilskud, så skal du måske overveje Bespokes produkter. For alt tyder på, at det faktisk er rigtig svært at få nok vitaminer og mineraler uden at gøre noget ekstraordinært. Du kan vælge at gå på apoteket og købe et glas helt almindelige vitaminpiller. Men du kan også vælge at spise et par kapsler, der er så tæt på naturen som muligt. Flere firmaer i udlandet har specialiseret sig i metoden, men det er første gang i Danmark, at vi har mulighed for at købe en hel serie af vitaminer og mineraler baseret på denne teknologi, som ved første øjekast virker lidt svær at forstå, men egentlig giver ret god mening, når man studerer metoden nærmere. Henrietta, som sammen med sin mand, står for hele produktionen, har tidligere været ansat i medicinalindustrien. Her så hun, hvordan billige syntetiske vitaminpiller indtog apotekerne i England, og hun ønskede for sig selv og sin familie, at man kunne lave kosttilskud meget mere naturlige, hvilket på mange måder kan sikre en bedre optagelighed, da fordøjelsen opfatter tilskuddet som mad og ikke som en kapsel med kropsfremmede stoffer i.

Henrietta og Charlie Norton er sammen om at udvikle produkterne og styre hele produktionsanlægget fra indkøb og høst af grøntsager og frugter til de færdige produkter.

40 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


Hvordan fremstiller vi vores kosttilskud?

MIG OG MIN MOR

Svaret er, at vi ikke fremstiller dem. Vi dyrker dem. Essensielle næringsstoffer (vitvaminer, mineraler og urter) gror sammen med mat (frukt og grønt) i en prosess som tranformerer dem til en høyt biotilgjengelig “paste” . Dette er hemmeligheten i FOOD-GROWN® kosttilskudd. 1. Vi begynder med hel “mad”.

4. “Pasten” hældes i særlige tanker sammen med næringsstoffer af bedste tilgængelige kvalitet.

Når en grøntsag eller en frugt får lov til at bearbejde ekstra vitaminer og mineraler, bliver de omdannet til aktive stoffer, som kroppen let kan genkende som mig. En appelsin kan fx optage syv gange flere C-vitaminer, end den naturligt indeholder.

2. Vi bruger alle dele af “maden”.

3. Vi reducerer derefter dette til en fin “paste”.

5. Hvert enkelt næringsstof har en meget høj næringsværdi.

6. Og i processen de på intelligent vis blevet bundet til et glykoprotein.

=

7. Det betyr at “pasten av mad” genkender og tillader næringsstoffene at komme ind i dens matrix.

8. Blandingen af næringsstofferne bindes, gror og omdannes så de indgår i selve “pasten”.

9. Resultatet er en “supernæringsrig paste” der er svært biologisk tilgængelig (din krop vil genkende dette “super-blend” og udnytte den maksimale.

10. Den “super næringsrige pasten” vaskes derefter og blåse tørret uden varme til pulver.

52

11. Det næringsrige pulver fyldes derefter i vegetabilske kapsler og bliver pakket ind i særlig emballage og forseglet klare til dig!

Wild Nutrition produktguide – Kun til anvendelse af fagprofessionelle

Plantens egne stoffer gør jobbet Gennem 72 timer bliver der stille og roligt lukket den mængde vitaminer ind, som frugten formår. Her bliver vitaminet eller mineralet bundet til de komponenter, en frugt indeholder, fx fedtstoffer, proteiner og antioxidanternes SOD-system, en binding, der fuldstændig efterligner det, frugten allerede har gjort, før den blev til en pasta. Ingen kemikalier indgår, kun rent vand, og temperaturen er maks. 32,5 grad, fuldstændig som hang frugten på et træ ved Middelhavet. Henrietta fortæller om processen: En økologisk frugt eller grøntsag bliver fyldt med ekstra vitaminer og mineraler Processen begynder med udvælgelsen af 100 % økologiske frugter og grøntsager. Er det en appelsin, indgår hele appelsinen i processen. Den friske frugt bliver omdannet til en pasta uden brug af særligt meget varme. Når vi anvender citrusfrugter, er det indholdet af C-vitamin, vi gerne vil forstærke. Er det betacaroten, anvender vi gulerødder, og derigennem lader vi frugtpastaen optage så meget ekstra C-vitamin, som det er muligt, uden at skulle bruge kunstige metoder. Det er sådan set frugten, der gør arbejdet. Det sker gennem frugtens indhold af glucoprotein, som sørger for at tillade den ekstra C-vitamin at blive en del af frugtens matrix.

Processen er kendt som Food-Grown process. Fordi der ikke indgår varme over 42 grader i processen, har pastaen også status som raw food. Inden vi som forbrugere kan få et ekstra pift til vores sunde livsstil, bliver pastaen tilsat et planteenzym, som deaktiverer citrusfrugtens cellemembraner, der består af proteiner, som nogle kan være allergiske overfor. Det gør produktet både allergivenligt og lettere optageligt i kroppen, da fordøjelsen så ikke længere skal nedbryde cellevæggene, og der bliver fri adgang til de mange vitaminer og mineraler. Faktisk kan man loade fx en appelsin med syv gange flere vitaminer, end den selv skaber i naturen. Sluttelig bliver pastaen lufttørret, så den i pulverform er let at hælde i cellulosekapsler. Ingen kemikalier, ingen tilsætningsstoffer, kun den rene natur.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 41


MIG OG MIN MOR

En serie så tæt på naturen som muligt Serien er ikke ment som et terapeutisk redskab, men skal anvendes til den sunde familie, som gerne vil gøre endnu mere for sin sundhed uden egentlig at ville tage kosttilskud. Serien er også velegnet til dem, som vælger at gå ”all-in” på så naturlige ingredienser som muligt. Og som egentlig helst vil spise sig til en forebyggende sundhed frem for at skulle indtage kapsler overhovedet. Men kan vi det i år 2017? Svaret er nej, der er faktisk, trods de danske myndigheders modsatte synspunkt, masser af rapporter, som viser, at vi over de sidste 60 år ser færre og færre næringsstoffer i vores daglige grøntsager, frugter og korn.

Læs om den uheldige kartoffel på næste side. På alle stadier af livet har vi brug for meningsfyldt næring, der støtter kroppens evne til at bevare sundheden. Produkterne er ikke ment som terapi for at hjælpe på mangeltilstande, men til at optimere vores behov, når grøntsager og frugter ikke længere indeholder de vitale stoffer, vi har brug for.

Serien til familien indeholder vitaminer, mineraler og styrkende droger, som kroppen har brug for i et moderne liv. Mængden, der er anvendt, er ikke ment som terapi, men som en daglig tilførsel af aktive stoffer og næringsstoffer så tæt på naturen som muligt. Bespoke Woman – Daily Multi Nutrient Produktet er udviklet til kvinder mellem 18 og 45 år, som især har brug for næringsstoffer, der regulerer nerve- og hormonsystem, de to overordnede organsystemer, som skal sørge for, at resten af kroppen fungerer optimalt. Derfor er der sammen med vitaminer og mineraler tilsat rødbeder, som bl.a. hjælper leveren med at bevare et sundt hormonsystem. Holy basilikum er en velkendt ayurvedisk droge, der ligesom andre adaptogene droger styrker nervesystemet, så man lettere kan håndtere den travlhed, der er i det moderne liv. Bespoke Child - Daily Multi Nutrient I produktet til børn 3-12 år er der især lagt vægt på fx jod, som ifølge food-grown-folket er en mangelvare i vores daglige kost. Det er vigtigt for en normal vækst og en god funktion af skjoldbruskkirtlen. Der er desuden tilsat et standardiseret ekstrakt af hyldebær for at sikre et højt niveau af aktive stoffer, som støtter immunsystemets arbejde. Dosering - 3-5 år: en kapsel, 6-12 år: to kapsler, som let kan åbnes og hældes i lidt kold mad. Bespoke Man – Daily Multi Nutrient Cordyceps Sinensis har i over 5.000 år været anvendt som en tonic til at styrke kroppen generelt, men i nyere forskning har man også set, at den fremmer energiomsætning og iltoptagelse og derfor egner sig til at styrke kroppen ved fysisk træning. Reishi-svampen har været kendt lige så længe og er i den kinesiske medicin kendt som ”udødelighedssvampen”. Den fremmer kredsløbet, immunforsvaret og styrker leverens funktioner. Bespoke Teengirl - Daily Multi Nutrient Til teenagepigen er der tilsat pulver af artiskokblade, som fremmer leverens funktioner, bl.a. ved at hjælpe med nedbrydning af fedtstoffer, som kroppen skal bruge til at danne hormoner med. En velfungerende fordøjelse skaber samtidig et godt immunforsvar - og ikke mindst en fordøjelse, der fungerer hver dag. Man ved, at de fleste teenagepiger mangler jern i Danmark. Andre får for meget, og det bør undersøges af lægen. Bespoke Teenboy – Daily Multi Nutrient Pulver fra økologiske artiskokblade stimulerer sund fordøjelse, især fordøjelsen af fedtstoffer, som hormonsystemet har brug for gennem teenageårene. Drengene får også glæde af pulver fra Reishi-svampen, som med sit indhold af betaglucaner kan styrke hele immunsystemet. Reishi-svampen er i øvrigt kendt for sin alment regulerende virkning på nervesystemet, en effekt, en kvik knægt kan have brug for.

42 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


MIG OG MIN MOR

Den uheldige kartoffel og andre grøntsagers fald Lokale myndigheder i fx Danmark er slet ikke enige i, at vores grøntsagers og frugters indhold af vitaminer og mineraler er faldet over de sidste 60 år, og derfor er holdningen generelt, at det kun er gravide, ammende, småbørn og ældre, der har brug for udvalgte vitaminer og mineraler. Og så lige noget B12 til vegetarer og veganere. Hvem der har ret, vil sund-forskning gerne grave dybere i, men det er svært at komme uden om de mange internationale tidsskrifter, der i årtier har råbt højt: Faldet af næringsstoffer, selv i økologiske grøntsager og frugter, er alarmerende, fastslår internationale forskere, hvis udsagn har vakt genlyd hos mange sundhedsmyndigheder, men ikke hos alle.

Der er mange forskellige rapporter, der understøtter påstanden om, at faldet af næringsstoffer i vores grøntsager og frugter er meget større, end man kunne frygte. En rapport fra England viser, at der i dag er 72 % færre næringsstoffer i fødevarerne, end der var for 60 år siden. Selv økologiske frugter og grøntsager kan indeholde ti gange færre næringsstoffer, end de havde engang. En kartoffel er ikke længere en kartoffel British Food Journal har bl.a. undersøgt udviklingen i kartofler, og de siger, at over de sidste 50 år er mængden af A-vitamin faldet med 100 %, C-vitamin er faldet med 57 %, for calcium gælder det 28 %, og 50 % af riboflavin er forsvundet.

Vigtigt for vegetarer og veganere Studier bl.a. i USA viser, at food-grown B12 har en højere optagelighed i kroppen end syntetiske B12-produkter. (Nutrient Availability: Chemical and Biological Aspects. Professor Joe A. Vinson et al. Royal Society of Chemistry, Scranton, USA. 1989)

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 43


Få solens vitaminer – også i gråvejr

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin? Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• 38 μg D3-vitamin pr. kapsel. • Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • Gelatinen er halalcertificeret. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Findes også med 20 μg D-vitamin. Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_D-Pearls_Ad_SundForskning_209x295_0916

D-Pearls giver dig:


VIDEN OG VIDENSKAB

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 45


VIDEN OG VIDENSKAB - EKSEM

Nedsæt risikoen for medfødt eksem I de vestlige lande fødes et ud af fem børn med eksem eller forstadier hertil.1 Forskning publiceret i Nature viser, at dette tal er stigende og forventes at stige yderligere (figur 1). Af Eva Lydeking m.fl.

Den mest almindelige form for medfødt eksem er atopisk eksem, som typisk fremstår med kløe og inflammation i huden, fortrinsvis lokaliseret i bøjefurer som fx albuebøjningen eller knæhaserne. Atopisk eksem har en forekomst hos børn og unge på mellem 15 og 20 %, og omkring 70 % af disse debuterer hos børn under fem år. Desuden ses der typisk en sammenhæng mellem eksem og allergisk astma eller allergisk rhinitis. Man ved p.t. ikke nøjagtigt, hvorfor atopisk eksem opstår, men den nuværende forskning fokuserer meget på diæt, prænatale faktorer som fx infektioner og hudens barrierefunktion. Desuden har cirka 50 % patienter med moderat til svær atopisk eksem en mutation på filaggringenet (FLG). Kilde: sundhed.dk

Eksem er en allergisk sygdom. Ifølge hygiejnehypotesen skyldes stigningen i allergiske sygdomme, at miljøet er ”blevet for rent”, sådan at vi ikke møder så mange mikroorganismer tidligt i livet som førhen.2 Denne hypotese er grundlagt på det generelt accepterede faktum, at etablering af en sund mikroflora i tarmen tidligt i livet bidrager til en sund udvikling af tarmen og tilsvarende modning af immunsystemet.3

Et modnet og afbalanceret immunforsvar har både kompetence og tolerance Immunkompetence: Dvs. reagerer hurtigt og effektivt, når fx en infektion melder sin ankomst, og det kan afblæse alarmtilstanden og danne en hukommelse til næste gang, når truslen er overstået.

Figur 1: De seneste 20 år har medført en voldsom forøget stigning i forekomsten af allergiske sygdomme i hele den vestlige verden.

46 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Immuntolerance: Dvs. immunforsvarets celler har lært, at almindeligt forekommende stoffer som fx dyrehår, pollen og madvarer ikke er farligt. Man kan leve i fredelig sameksistens med sit almindelige miljø.


VIDEN OG VIDENSKAB - EKSEM

Kontakt med for få eller forkerte mikroorganismer kan dermed blive et problem for barnets immunsystem, som mangler mikrobiologisk stimulation for at udvikle sig i sund og tolerant retning. Mangel på mikroflora kan derfor tænkes at være ansvarlig for den stigende forekomst af allergiske sygdomme. Forskning har vist, at tarmfloraen hos babyer med eksem er mindre mangfoldig end tarmfloraen hos raske babyer uden eksem.4 Det er derfor logisk, at et tilskud af specifikt udvalgte probiotiske bakterier kan medvirke til at udvikle en normal, sund mikroflora, dirigere immunsystemets udvikling i en mere tolerant retning, og samlet set kan denne indsats forebygge eksem hos babyer og småbørn. NDS® Probiotic Panda-1® er et multi-stamme probiotikum, designet til at forebygge udviklingen af eksem hos nyfødte og småbørn. NDS® Probiotic Panda-1® er udviklet i tæt samarbejde med Wilhelmina Børnehospital ved Universitetshospitalet i Utrecht, Holland. De bakteriestammer, der indgår i NDS® Probiotic Panda-1®, er udvalgt, fordi de kan modificere tarmfloraen, så immunsystemet reagerer mildere på (fremmed) stoffer/allergener, som ellers kan provokere immunforsvaret i allergisk retning.5,6 (Figur 2).

Figur 2: NDS® Probiotic Panda-1® er et tilskud af venlige tarmbakterier, specielt udvalgt til at påvirke tarmfloraen, så immunsystemet reagerer mere tolerant på udefrakommende stoffer, og dermed forebygges udvikling af eksem (niveau 3).

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 47


VIDEN OG VIDENSKAB - EKSEM

Forskning Der er lavet en del velgennemførte undersøgelser med probiotika i forhold til at forebygge udviklingen af allergi hos risikobørn. De fleste undersøgelser, ca. 66 %, har tydeligt og systematisk mindsket allergirisikoen, enkelte har ikke vist effekt, men det kan fx skyldes, at de anvendte bakterier ikke var dokumenteret levedygtige i tarmen, dosis var for lav, eller at man brugte stammer, der virker på andre måder. Det er desuden vist, at højrisikobørn med færre typer bakterier i tarmen efter første leveuge har større risiko for eksem ved etårsalderen (Ismail 2012).

Panda 1 I slutningen af graviditeten og barnets første leveår Bifidobacterium Bifido Bifidobacterium Lactis Bifidobacterium Longum Bifidobacterium Breve M/116V Lactococcus Lactis

Klinisk undersøgelse NDS® Probiotic Panda-1® er blevet afprøvet i en klinisk dobbeltblind-placebo-kontrolleret undersøgelse, hvor der deltog 102 gravide kvinder med høj risiko for at få et barn med allergisk sygdom pga. arvelige forhold. Kvinderne fik enten NDS® Probiotic Panda-1® eller placebo som et kosttilskud fra seks til otte uger før forventet fødsel til moderen, og efter fødslen blev tilskuddet givet til barnet de første 12 måneder. Resultatet viste, at børn, som IKKE udviklede eksem, havde en større mangfoldighed (flere bakteriearter) i deres mikroflora i tarmen (figur 3). Det kliniske resultat viste, at mor-barn-par, som fik NDS® Probiotic Panda-1®, havde en signifikant nedsat risiko for at udvikle eksem hos barnet. Dette resultat var tydeligt efter tre måneder og holdt sig frem til toårsalderen7 (figur 4). Resultaterne fra denne undersøgelse er blevet publiceret som en ph.d.-afhandling.8

Stammerne i Panda 1® er udvalgt til at virke forebyggende i forhold til allergisk sygdomsudvikling på tre områder: • Hæmme vedhæftningen og overlevelsen af problematiske bakterier på tarmslimhinden. •

Selv kunne vedhæfte sig til tarmslimhinden, stimulere denne til at danne beskyttende sekreter, styrke barrierefunktionerne (så problematiske molekyler ikke optages så let), dæmpe inflammation og irritation og fremme tarmbevægelserne, så tarmen tømmes regelmæssigt.

• Stimulere det lokale slimhindeforsvar, sekretorisk IgA, samt signalmolekyler, der virker allergidæm pende i resten af kroppen.

48 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Figur 3: NDS® Probiotic Panda-1® øger mangfoldigheden i tarmens bakterieflora.


VIDEN OG VIDENSKAB - EKSEM

Allergi og eksem i alle livets stadier Den allergiske march Den allergiske march er et begreb, der beskriver, at meget allergi skifter udtryk i løbet af livet, således starter reaktionerne ofte som eksem og fødevareallergi, som ”går over med alderen” (derfor har betydningen af disse ofte været undervurderet i den samlede helbredssituation), men desværre ganske ofte overgår til de mere kroniske reaktioner som høfeber, astma og krydsreaktioner i forhold til fødevarer. Figur 4: NDS® Probiotic Panda-1® viser en signifikant reduktion i udviklingen af eksem over to år.

Indikationer: Forebyggelse af eksem hos babyer Produktkvalitet: Bakteriestammer kombineret med BioActive™ teknologi, der sikrer biologisk aktivitet, overlevelse i mave-tarmkanalen og stabilitet af bakterierne. Ingredienser: En blanding af bakteriestammerne B. bifidum, B. lactis, B. breve M/116V, Lc. lactis; i en bærematrix af risstivelse og maltodextrin. Antal levende bakterier (Colony Forming Units), CFU: 5 x 109 CFU/gram. Dosering: 3 gram daglig. Behandlingsperiode: Gravide kvinder: Start seks til otte uger før forventet fødsel. Nyfødte babyer: første leveår Form: Pulver Stabilitet: Stabilt ved stuetemperatur

Kilder: 1 Williams H., Robertson et al. Worldwide variations in the prevalence of symptoms of atopic eczema in the International Study of Asthma and Allergies in Childhood. Allergy and Clin Immunol. 1999 ;103 :125-138. 2 Holgate S.T., Lack G., Improving the management of atopic disease. Arch Dis Child. 2005;90:826-831. 3 Palmer C., Bik E.M. et al. Development of the human infant intestinal microbiota. PLoS Biol. 2007;5(7):e117. 4 Bjorksten B et al. Allergy development and the intestinal microflora during the first year of life. J. Allergy Clin. Immunol. 2001;108(4):516-520. NDS® Probiotic Panda-1® publikationer 5 Niers L.E. et al.. Identification of strong interleukin-10 inducing lactic acid bacteria which down-regulate T helper type 2 cytokines. Clin Exp Allergy. 2005;35(11):1481-1489. 6 Niers L.E. et al. Selection of probiotic bacteria for prevention of allergic diseases: immunomodulation of neonatal dendritic cells. Clin Exp Immunol. 2007;149(2):344-352. 7 Niers L.E. et al. The effects of selected probiotic strains on the development of eczema (the PandA study). Allergy. 2009;64(9):1349-1358. 8 Niers L.E.. Probiotic bacteria for prevention of atopic disease. Design and application. PhD thesis. November 2009. 9 The EFSA Journal. 2007; 587:1-16.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 49


VIDEN OG VIDENSKAB - RØDKLØVER

50 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


VIDEN OG VIDENSKAB - RØDKLØVER

Dansk forskning:

Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark mod knogleskørhed

Endelig. Endelig fik sund-forskning fingrene i de nyeste studier på knogleskørhed. Baseret på pæredansk rødkløver. Samtidig fik vi nærmest som en positiv bivirkning en forklaring på, hvordan den selvsamme ekstrakt også kan hjælpe på et dårligt fungerende tarmsystem. Af Marianne Palm

Om kort tid kan Michael og Henrik Mohr endelig se flere års arbejde på tryk i et internationalt anerkendt tidsskrift. Her vil American Journal of Clinical Nutrition forhåbentlig offentliggøre hele forskningsrapporten. Om hvordan rødkløver ikke kun har betydning for hedeture og andre ubehageligheder i overgangsalderen, men også helt konkret kan hindre udviklingen af knogleskørhed. En porøs tilstand, som ikke kun har betydning for de store bærende knogler, men også for fx en udvikling af kæbens knogler, som du kan læse om længere nede i artiklen. Her er de hårde tydelige facts fra forskningen på Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark. Præcise facts om forsøgene må vi gerne bringe nu; grafer og andre detaljer bliver først røbet i det amerikanske tidsskrift. Det første patientforsøg • Tre måneder med 60 kvinder i menopausen. • Ekstrakt svarende til 60 ml daglig. • Fokus var på menopausen, og her blev intensiteten på hede stigningerne nedsat med 32 % og frekvensen med 28 %. Med andre ord blev den enkelte hedestigning betydeligt mindre generende, og der opstod 28 % færre hedestigninger målt over forsøgsperioden. DXA scanningerne (scanning for knogleskørhed) viste, at den behandlede gruppe ingen afkalkning havde i rygsøjlen. Det er et særligt fint resultat, da kvinder normalt har et fald i knoglemassen på 4-6 % årligt. Desuden en mindre afkalkning hos den behandlede gruppe i hofteskålen - dog ikke så markant som i rygsøjlen, da det tager længere tid at få den store hofteskål i bedring.

De signifikante resultater på bevarelse af knogledensiteten gav blod på tanden til et nyt forskningsforsøg. Andet patientforsøg • Fokus på knogleskørhed/osteoporose. • Denne gang med en varighed på 12 måneder. • Ekstrakt svarende til 100 ml daglig. 80 deltagere alle med osteoponi (forstadiet til osteoporose). Resultatet er overbevisende Kvinderne i den behandlede gruppe mister kun 1/3 knoglemasse i forhold til den ubehandlede gruppe. Både i rygsøjle og hofteskål. Årsagen til, at vi her ser flotte resultater også i hofteskålen, er den lange behandlingstid. Det er en stor og tung knogle med en langsommere omsætning end rygsøjlen. Michael Mohr, som har leveret det mælkesyregærede rødkløveresktrakt til forskerne, fortæller, ”Det mest optimale ville have været at køre patientforsøget i to år, men det havde vi desværre ikke midler til. Men der er et par af deltagerne, der har fået DXA scanning efter at have brugt rødkløverekstraktet i mere end et år, og deres scanninger viser en tilvækst af knoglemasse. Ret fantastisk! Selvfølgelig ikke noget, vi endnu kan regne statistik på, men det varmer med sådanne oplevelser og erfaringer”.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 51


VIDEN OG VIDENSKAB - RØDKLØVER

Virker også i kæbens knogler Michael Mohr fortsætter: ”Vi fik også kontakt med en kvinde, der i flere omgange har fået indopereret knoglevæv i kæben for at kunne få indsat implantater. Det var ikke lykkedes. Hun havde taget vores rødkløverekstrakt i et år. Da Rigshospitalet åbnede og så til det knoglevæv, de havde indopereret sidst, kunne de konstatere, at det var smuldret væk, men samtidig, og til deres store overraskelse, var hendes egen knogle vokset med 11 mm og var nu så stærk, at de kunne indoperere implantater”,

En ”lille” sideeffekt af de mange mælkesyrebakterier i ekstraktet Hvis man har en god tarmflora, kan bakterierne omdanne nogle af isoflavonerne i rødkløveren til Equol. Et isoflavon, der er meget kraftigere virkende end andre isoflavoner. Normalt er det ca. 1/3 af kvinder, der har så god mikroflora, at de kan danne det. Helt tilfældigt var der kun en ud af de 80 kvinder i forsøget, som havde evnen til at danne Equol, men da forskerne undersøgte gruppen efter bare et halvt år, kunne mere end 50 % af gruppen danne det aktive stof! Der er undersøgelser, der viser, at en god tarmflora kan skabe en 20 % bedre optagelighed af vitaminer og mineraler, og det er mikrofloraen, der hjælper med dannelsen af flere B-vitaminer, herunder B12.

slutter Michael, inden han farer videre i sit meget travle liv, hvor frisk rødkløver eller mælkebøttesaft skal fermenteres i de store tanke på Fyn.

Der er en patentansøgning på vej.

Lidt generelt om tab af knoglemasse Fra sidst i tyverne begynder kvinder langsomt at tabe knoglemasse. Men omkring overgangsalderen går det hurtigere pga. det faldende østrogenniveau. I gennemsnit mister kvinder 4-6 % af knoglemassen om året. Når der er faldet ro på hormonerne, er det 2-3 %. Derfor kan det, hvis man er i risikogruppen for osteoporose, være godt at begynde med rødkløverekstraktet specielt i overgangsalderen for at stoppe den uheldige udvikling i knoglerne. Brug derfor Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark, og sørg samtidig for at spise sundt, få masser af motion til de store knogler gennem dans og løb samt gåture i rask trav. Kort sagt alt, hvor du skal bruge dine store knogler. Spis mindre sukker, mere grønt, og sørg i det hele taget for en god vitamin- og mineralbalance.

Ved et tilfælde opdagede forskerne en helt anden positiv sidegevinst.

52 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Og her er forklaringen på, hvorfor du skal vælge det rette produkt Mælkesyrebakterierne fraspalter glukosemolekylerne fra isoflavonerne, så de optræder i den letoptagelige aglukone form, der gør, at de kan trænge direkte over i blodbanen fra tarmen. Det er normalt en proces, der foregår i fordøjelsen, men vores hurtige fordøjelse er ikke ret effektiv i den henseende, så de fleste isoflavoner vil passere uden at blive optaget. De har på Århus Universitets Hospital lavet en stor metaanalyse om isoflavoners virkning på osteoporose. De flere tusinde forsøg, der blev gennemgået, viste klart, at isoflavoner kan hjælpe på osteoporose, men det er kun, hvor isoflavonerne optræder i aglyconform, at de har en effekt. Derfor er der søgt patent på produktionsmetoden, da det er kombinationen af mælkesyrebakteriernes arbejde med isoflavonerne, som gør Herrens Mark Rødkløverekstrakt så unik.


Naturlig balance

Gør klar til et grønt forår Clean Greens pulver

Hvedegræs-juicepulver

112 gram

110 gram

En økologisk blanding af 11 grønne ingredienser, inkl. brændenælde, grønkålsspirer, Seagreens® og ekstrakt af frisk koldpresset hvedegræsjuice. Har et højt indhold af protein på 26%.

Økologisk, koldpresset frisk hvedegræsjuice. Vitamin A bidrager til at vedligeholde en normal hud, syn og immunsystemets normale funktion. Dagsdosis giver 15% NRV* af vitamin A (fra beta-karoten).

www.pukkaherbs.dk sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 53 *NRV=Næringsstof Referenceværdi.


VIDEN OG VIDENSKAB - STRANDFYR

Aktive ben i alle aldre Smerter, hævelser og uro i benene skyldes ofte et dårligt venekredsløb, og det er ikke kun den ældre generation, der kan få problemer. Det kan ske i alle aldre - og for både den meget aktive sportsudøver og den mere stillesiddende. Fælles for problemerne, ung som gammel, er et kredsløb i benene, som trænger til hjælp. Af Marianne Palm

To stærke hjælpere til kredsløbet sammen med lidt ekstra støtteterapi i form af peber og C-vitamin har fundet vej til New Nordics produkt Active Legs. De har hver især en flot forskning bag sig, og sammen har de en hel stribe af fordele: - eliminerer frie iltradikaler, som ellers kan bom bardere blodkarrene og forårsage inflammation og efterfølgende smerter. -

hjælper på blodets viskositet, så det har den rette tykkelse, og dermed bliver det lettere for venerne at transportere det tilbage til de store blodkar i lysken og videre op til hjertet, hvor det bliver renset og sendt retur igen.

- forebygger, at veneklapperne bliver ødelagt af de frie iltradikaler. - fjerner væskeophobninger fra benene, både dem der kan opstå på grund af dårligt kredsløb og fx af ødemer om sommeren. Uden mad og drikke – og den rette motion … Hvis du er en meget aktiv sportsudøver, motionerer let, eller har et meget stillesiddende – eller stillestående job, kan det være nødvendigt at gøre noget ekstra for kredsløbet i benene. For næsten uanset bevægelse, eller mangel på samme, danner kroppen konstant de såkaldte frie iltradikaler. De dannes af cellerne som en ganske almindelig del af cellens arbejde, og det eneste, der kan eliminere dem, er antioxidanter. Dem findes der til gengæld rigtig mange af, hvis du spiser masser af farverige grøntsager og frugter, nødder og grove korn. En særlig hjælp til kredsløbet får du fra fransk strandfyr og ekstrakt af bladene fra druer.

Det er ikke kun ældre med ødelagte vener, der har brug for Active Legs. Det er i høj grad et produkt til alle aldre, til dig der står op hele dagen, går en masse eller dyrker sport.

54 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Det handler om OPC’er fra fransk strandfyr Fransk strandfyr indeholder en lang række antioxidanter og andre aktive stoffer, som har en fin virk-ning på mange forskellige problemstillinger i kroppen. Ekstraktet – hvis det vel at mærke er af en ordentlig kvalitet – kan modvirke uønskede bakterier, afhjælpe allergier og ser også ud til at have en virkning på forskellige typer af virus. Men det er særligt kredsløbsproblemer, de lange fyrretræsnåle er kendte for at virke på. Fedtstoffer i blodet, der kan oxidere, altså ilte, kan være et særligt problem ved kredsløbsproblemer, og denne iltning må helst ikke ske, da det får ellers fredelige fedtstoffer omdannet til skadelige fedtstoffer, der på sigt kan skabe åreforkalkning og andre skader på blodkarrene. Noget tyder på, at OPC’erne også kan forebygge adrenalin og noradrenalins bombardement på kredsløbet. De to stoffer, skabt af binyrerne når vi er stressede, vil være et usundt bekendtskab på længere sigt. Nøgleegenskaber for den maritime strandfyr - Antioxidant især i kredsløbet, inflammations hæmmende, blodkarudvidende og antiallergisk. - Kolesterolsænkende, blodsukkerregulerende, antiviral og bakteriehæmmende. Indikationer Pinus pinaster anvendes i situationer, der kræver antioxidant terapi, fx hjertekarsygdomme. Anvendes også i behandlingen af astma, forhøjet kolesterol, kronisk venøs insufficiens, diabetes, forhøjet blodtryk, ødem, gingervitis, retinopati, solforbrænding og skinnebenssår. kilde: Kompendium i Phytoterapi, Michael Thomsen, Institut for Biologisk Medicin.


VIDEN OG VIDENSKAB - STRANDFYR

OPC’er fra druekerner og nåletræsbark har en stærkere antioxidant virkning end flavonoider i citrusfrugter. Du kan ikke drikke dig til virkningen af vinbladsekstrakten og slet ikke i de gode lagrede vine. For jo længere vinen har ligget på fad, jo færre af de kredsløbsstyrkende aktive stoffer! Da både fransk strandfyr og vindrueekstrakt indeholder OPC’er, så gælder mange af de samme egenskaber for begge planteekstrakter. Kigger man på studier, og dem er der rigtig mange af, er der steder, hvor ekstrakt fra vinblade stikker af. Det gælder bl.a. forskningen på det bindevæv, vores blodkar er opbygget af, og det ser også ud til, at der er mere forskning på væskeophobninger (ødemer fx efter kirurgi), end der er på de franske fyrretræsnåle. Men det kan blot være et spørgsmål om, hvorvidt det er lettere at udføre forskning på druer, der dyrkes med stor flid over det meste af kloden. OPC’er fra druekerneekstrakt optages hurtigt fra mavetarmkanalen OPC’er er biologisk let tilgængelige og spredes hurtigt til alt væv. 70 % elimineres efter de første 24 timer, 45 % bliver udskilt gennem afføringen, 19 % gennem urinen og 6 % bliver udåndet. OPC’er bliver hovedsagligt optaget af bindevævet. Nøgleegenskaber for vinbladsekstrakt Antioxidant, stabiliserer bindevæv, styrker venekredsløbet, kolesterolnedsættende, antiallergisk. Indikationer - Antioxidant: Antioxidant og neutralisator af frie radikaler (fremmer resistensen efter strålebehandling). Fremmer effekten af C vitamin. - Kredsløbet: Ødemer. Dårligt blodomløb (periferie og vene kredsløb). Menstruationsforstyrrelser. Præsenil dementi. Diabetisk retinopati. Forebyggelse mod hjertekredsløbssygdomme og forhøjet kolesterol. - Cancer: Forebyggelse mod visse kræftformer (brystkræft). - Bindevæv: Stabiliserer bindevæv, heler knoglebrud. Sårheling, behandling af solskoldning. - Allergi: Antiallergisk, specielt allergisk næsekatar. sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 55


VIDEN OG VIDENSKAB - SELEN

56 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


VIDEN OG VIDENSKAB - SELEN

Danske forskere har undersøgt vigtigt stof i føden:

Er indholdet af selen i vores kost højt nok? Et spændende dansk forskningsprojekt har set nærmere på, om man ved at spise selenholdige fisk og skaldyr kan mindske sin risiko for kræft. Af Bjørn Falck Madsen

Allerede i 1996 så man for første gang i en stor undersøgelse, at stoffet selen havde en markant beskyttende virkning mod blandt andet prostatakræft. Det var skam også med denne undersøgelse i baghovedet, at forskere fra Kræftens Bekæmpelse, DTU Fødevareinstituttet, Aalborg Sygehus og Aarhus Universitetshospital i 2010 iværksatte et forskningsprojekt, som skulle undersøge, om man ved at spise selenholdige fisk og skaldyr kunne mindske sin risiko for kræft. Det 26 uger lange forsøg blev udført på 102 raske mænd og kvinder i alderen 48-76 år, som blev tilfældigt inddelt i to grupper. Den ene gruppe skulle spise et kilo fisk og skaldyr ugentligt (svarende til et selenindtag på 50 mikrogram om dagen). Den anden gruppe (kontrolgruppen) skulle blot spise, som de plejede (dog måtte de ikke spise mere end 300 gram fisk/skaldyr om ugen). Ikke helt nok Forsøget, som blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients i 2015, gik ikke helt som forventet. Ganske vist steg selenindholdet i blodet hos deltagerne i fisk- og skaldyrgruppen en hel del i forhold til deltagerne i kontrolgruppen, men ikke nok til at give den forventede kræftbeskyttende virkning. Danskernes gennemsnitlige selenindhold i blodet ligger på 90100 ng/ml, hvilket forudsætter, at man indtager 40-50 mikrogram selen dagligt – altså omtrent den mængde, de fik ved at spise et kilo fisk og skaldyr ugentligt. Men for at nå op på et niveau, hvor selen beskytter mod kræft, skal indholdet af selen i blodet ligge på 120-160 ng/ml. Det fordrer, at man indtager væsentligt mere selen.

Ny dansk forskning offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients

Et kilo havføde om ugen skaber ikke selenmætning nok En af de ting, som forskerne bag forsøget kiggede på, var det selenafhængige enzym, selenoprotein P, som først fungerer optimalt, når det er mættet af selen. Det lykkedes ikke at opnå den selenmætning med det ene kilo havføde ugentligt. Egentlig er det tankevækkende, da fisk er en af de bedste kilder til selen. Selenoprotein P er imidlertid blot et af knap 30 forskellige selenoproteiner, som vi har i kroppen, og som er med til at beskytte mod blandt andet DNA-mutationer, celleødelæggelser m.v. Det er derfor vigtigt, at alle selenoproteiner får nok selen til at fungere optimalt. Problemet med havføde – kviksølv binder mineralet Selvom både fisk og skaldyr er sundt, eftersom de indeholder en række vigtige næringsstoffer, påpeger de danske forskere dog selv visse svagheder. For eksempel viser det sig, at kroppen ikke optager selen nær så godt som forventet fra fisk, hvilket forskerne forklarer med indholdet af kviksølv i fisk. Da kviksølv binder sig til selenet i fisken og gør det utilgængeligt, vil det mindske fiskens indhold af frit tilgængeligt selen. I det hele taget er kviksølvbelastningen fra havføde et alvorligt problem, og forskerne påpeger skam også selv, at et højt indtag af fisk og skaldyr kan give anledning til bekymring på grund af indholdet af sundhedsskadelige miljøgifte. Foreslår selengær Der findes andre måder at øge sit selenindtag på. Forskerne beskriver blandt andet, hvordan man i Finland har valgt at tilsætte selen til kunstgødningen og dermed har fået befolkningens selenindhold i blodet til at stige fra 70 til 110 ng/ml. En anden ting, som forskerne omtaler, er et dansk forsøg, hvor man ved at give folk tilskud af organisk selengær fik blodets selenindhold helt op på 165 ng/ml, hvilket er det niveau, hvor selen menes at have en kræftbeskyttende virkning. Det omtalte forsøg var en del af en stor international kræftforebyggelsesundersøgelse (PRECISEundersøgelsen), hvor man anvendte det danske selenpræparat

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 57


VIDEN OG VIDENSKAB - SELEN

SelenoPrecise. Man valgte netop denne patenterede, organiske selengær, da den kan dokumentere, at 88,7 % af selenindholdet bliver optaget i kroppen. Hvad er så konklusionen? Betyder dette så, at det ikke nytter at spise fisk? Langt fra. Fisk og skaldyr tilfører kroppen en række livsvigtige stoffer, som kroppen behøver. Når det gælder selen og stoffets kræftbeskyttende virkning, ser det dog blot ud til, at vi danskere med vores kost ikke umiddelbart er i stand til at nå op på de cirka 100 mikrogram dagligt, som det kræver for at give en komplet mætning af selenoprotein P.

Til sammenligning får mange amerikanere mere end dobbelt så meget selen fra deres kost (især fra hvede), da en stor del af den amerikanske landbrugsjord er meget selenholdig. I Danmark og store dele af Europa, hvor jorden er relativt selenfattig, er vi nødt til at overveje alternativer som for eksempel selentilskud i tabletform, hvor altså organisk selengær har vist at have den bedste optagelighed og virkning.

Derfor er selen så vigtigt for dig Det handler om mere end kræftbeskyttelse. Vi mennesker behøver selen, fordi stoffet har en lang række vigtige funktioner i kroppen ud over at forebygge kræft. Vi har et sted imellem 25 og 30 forskellige selenafhængige enzymer (selenoproteiner), som alle behøver selen for at fungere optimalt. Selenoproteinerne udfører forskellige opgaver, men har alle det tilfælles, at de er med til at opretholde et godt helbred. Selenoproteinerne omfatter blandt andet: • Glutathionperoxidaserne (Gpx1, Gpx2, Gpx3 og Gpx4) – beskytter cellemembraner og forhindrer skader på lipider, DNA m.v.

• Mitokondrie-kapsel-selenoprotein (sperm) – sikrer dannelse af normalt fungerende sædceller

• Selenoprotein P – modvirker tungmetaller og beskytter mod peroxynitrit, som kan skade celler og DNA • Jod thyronindeiodinaser (tre slags) – producerer og regulerer aktivt skjoldbruskkirtelhormon (omdannelse af thyroxin til trijodthyronin)

• Selenoprotein T – hjælper med celledifferentiering m.v.

• Selenoprotein R – beskytter mod oxidativ stress

• Selenoprotein N,1 – nødvendig for dannelse af muskelvæv, beskytter mod oxidativ stress

• Selenoprotein W – indgår i skeletmuskulaturens og hjertemusklens stofskifte

Velfungerende selenoproteiner er blandt andet vigtige for:

• immunforsvar

• forplantning

• kræftbeskyttelse

• stofskifte

• forsvar mod inflammation

• hjerte og kredsløb

• stærke negle og sundt hår

58 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet

Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk, stabil fiskeolie

Lugter og smager ikke af fisk. Smag på Eskimo-3, som også fås i flydende form. Undersøgelser viser at Eskimo-3 ikke harskner kroppens celler.

• Naturlig fiskeolie •

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret.

Dokumenteret virkning

Omfattende kliniske undersøgelser. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrene DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg

Fås hos Matas, på apoteket, i helsekostforretninger og noget web-shops sund-forskning - gør i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 59 Yderligere information fås hos - tlf.: 3819 1889 - www.anjo.dk


VIDEN OG VIDENSKAB - HVIDLØG

Hvidløg virker stadig

- men nutidens vampyrer er resistente bakterier Hvidløg skattes over det meste af kloden og har været brugt i folkemedicinen i århundreder. De moderne kosttilskud giver helt nye muligheder for at udnytte det fantastiske løg i bekæmpelsen af uønskede bakterier, vira, svampe og parasitter. Af Rikke Agersted

De fleste ved, at det er det rå hvidløg, der indeholder mest af de aktive stoffer, som gør gavn ud fra et naturmedicinsk synspunkt. Hvidløg, som i timevis har boblet i en sammenkogt ret og løftet dens smagsindtryk til nye højder, har mistet meget af sin helbredende kraft, selvom det smager vidunderligt. Og da mange vægrer sig ved at skulle knase de små friske fed mellem tænderne på daglig basis på grund af den efterfølgende hvidløgsånde, kan det være svært at udnytte hvidløgets gode egenskaber optimalt. Det er der heldigvis en løsning på. Standardiseret stof Allisure er et patenteret og standardiseret produkt, som består af allicin, som er det mest aktive stof i hvidløget. Allisure er resultatet af en proces, hvor allicin trækkes ud af de friske hvidløg og efterfølgende på flydende form spraytørres, så der dannes allicinpulver, der kan puttes i kapsler. I frisk tilstand er allicin ret flygtigt og nedbrydes hurtigt, efter at hvidløget kvases eller skæres. Derfor skal man spise hvidløget med det samme, lige efter det er snittet, eller alternativt få hjælp gennem kosttilskud for at udnytte allicinens fantastiske egenskaber bedst muligt. Ved at vælge produkter med allisure, er man sikret en ensartethed i effekten, hvilket kan være en stor fordel, hvis man helt målrettet vil behandle en af de mange lidelser, som allicin er virksomt imod. Personlig erfaring Er du en af dem, der ofte lider af betændelsestilstande i de øvre luftveje om vinteren, kan det betale sig at forebygge vintersygdommene med et dagligt tilskud af hvidløg. Enten friske fed eller et tilskud. Personligt er jeg en af dem, der i årevis havde tendens til flere forkølelser og ondt i halsen hver vinter. Trods alskens vitaminer, urtedråber m.v. kunne jeg bare ikke holde det fra livet. Kun dæmpe sygdommen og forkorte dens levetid. Vi mennesker har forskellig konstitution, og jeg har erfaret gennem årene, at det også er meget forskelligt, hvad der virker på den enkelte. Efter et dagligt tilskud af hvidløg fra omkring 1. oktober og fem til seks måneder frem hvert år får jeg faktisk aldrig infektionssygdomme længere.

60 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Virker også mod bakterier og parasitter under fremmede himmelstrøg – tag Garpro med i kufferten. Modstandsdygtige bakterier Adjunkt på KU Tim Holm Jakobsen har forsket i hvidløg og skrevet en ph.d.-afhandling om dets effekt på resistente bakterier og særligt på bakterien Pseudomonas aeruginosa, som er synderen bag kroniske sår på benene og i lungerne hos personer med cystisk fibrose. Bakterierne bliver resistente, når de klumper sig sammen og danner en sej film af organisk materiale omkring sig. Filmen beskytter bakterierne mod antibiotika og gør det rigtig svært at komme bakterierne til livs. Stoffet ajoene fra hvidløget kan i samspil med antibiotika få has på mere end 90 % af de resistente bakterier. Ingen af tingene har nævneværdig effekt alene ifølge Tim Holm Jakobsen, men magien opstår i kombinationen af de to. Ajoene er et af de aktive stoffer, som allicin kan omdannes til. Ved skinnebenssår kan man kombinere hvidløgskapsler med Garcin Rescue Spray, så man bekæmper infektionen ved at spraye allicin direkte på såret, men også indvortes via blodbanen med kapslerne. Ajoene lammer Pseudomonas aeruginosa bakteriens kommunikationssystem, så det ikke længere er i stand til at udskille et giftstof, der hedder rhamnolipod, som angriber de hvide blodlegemer i kroppen og ødelægger dem. Da de hvide blodlegemer er en vigtig del af kroppens immunforsvar, kan resistente bakterier virkelig gøre skade, hvis infektionen får lov at være ubehandlet i lang tid. Men med de rette midler er det heldigvis ikke en situation, der behøver at opstå.


VIDEN OG VIDENSKAB - HVIDLØG

Tre stærke produkter Anjo har tre forskellige hvidløgsprodukter med Allisure© allicin pulver i stabil form. Garcin indeholder 90 mg ren Allisure© allicin med 5 mcg D3-vitamin i kapselform. Daglig dosis er 1 kapsel. Garcin Rescue Spray indeholder ren Allisure© allicin samt pebermynte i fødevarekvalitet. Sprayen bruges på huden eller i mund og hals for at lindre betændelsestilstande, virus, sår og svampelidelser. Anvendes ved behov. Garpro 3 i 1 er et produkt målrettet fordøjelsessystemet. En enkelt kapsel dagligt tilfører hele 270 mg Allisure© allicin, fem forskellige mælkesyrebakterier i afmålt mængde samt kostfibre, der tjener som føde for mælkesyrebakterierne, så deres vækst stimuleres. Daglig dosis er 1 kapsel, der også er velegnet til veganere grundet dens vegetabilske oprindelse. Alle doseringer nævnt ovenfor er i forebyggende øjemed og understøttende til anden behandling. Der er masser af forskning i laboratorier i England, som har påvist en virkning på en lang række bakterier, svampe og parasitter. Se alle virkninger samt dosisvejledning på www.sund-forskning.dk.

50 fed hvidløg om dagen Hvis man vil bekæmpe et skinnebenssår med frisk hvidløg alene, skal man spise 50 fed dagligt for at få den rette mængde ajoene til behandlingen. Spis derfor Garcin eller Garpro i stedet.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 61


VIDEN OG VIDENSKAB - BLODSUKKER

62 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


VIDEN OG VIDENSKAB - BLODSUKKER

Dårlig blodsukkerkontrol skader din livskvalitet Højt blodsukker lige efter et måltid er kendetegnet ved diabetes, og ifølge en helt ny undersøgelse skader det livskvaliteten. Motion og sund kost hjælper, og det gør tilskud af organisk chromgær også, har man set. Af Bjørn Falck Madsen

Det skader livskvaliteten på flere forskellige områder, hvis man ikke har god kontrol med sit blodsukker efter måltider. Det viser en ny undersøgelse, som blev præsenteret på en kongres i Østrig i november sidste år. Undersøgelsen, som er udført på såvel normale raske personer og folk med diabetes (type-1 og type-2), viser, at når blodsukkeret skød i vejret efter et måltid, havde det signifikante negative indvirkninger på den helbredsrelaterede livskvalitet hos mennesker med diabetes. I undersøgelsen, som er sponseret af Novo Nordisk A/S, indgik både personer fra Sverige og Storbritanien.

Vælg organisk chrom til dit svingende blodsukker. Fører til helbredsproblemer Man kiggede på det, der hedder postprandial hyperglykæmi og betyder for højt blodsukker efter måltider. Dette fænomen, som netop er et af kendetegnene ved diabetes, sættes i forbindelse med en øget risiko for hjerte-kar-sygdom, øjenskader, oxidativ stress og andre diabetesrelaterede komplikationer. Jo længere tid man døjer med dette problem, desto værre påvirker det både helbred og livskvalitet. Chromtilskud kan gavne For diabetikere – og også for folk med prædiabetes (metabolisk syndrom) – er det vigtigt at spise sundt og varieret, motionere regelmæssigt og tabe sig, hvis man er overvægtig. Videnskaben har også set, at tilskud af mineralet chrom kan have en gavnlig virkning. Tjekkiske forskere, ledet af professor Jaroslav Racek fra Charles University i Plzen, viste i et forsøg med type-2 diabetikere, at tabletter med organisk chromgær (Bio-Chrom fra Pharma Nord) forbedrede adskillige såkaldte diabetesmarkører.

Fald i blodsukker I gruppen, der fik 400 mikrogram chromgær dagligt, så man et signifikant fald i fastende blodsukker (FPG) samt glykeret hæmoglobin (HbA1c) – eller langtidsblodsukker i sammenligning med den gruppe af diabetikere, der fik placebo. Efter deltagerne stoppede med chrombehandlingen, vendte både det fastende blodsukker og langtidsblodsukkeret tilbage til det niveau, værdierne lå på, inden behandlingen begyndte. Man skal derfor tage chromtilskuddet dagligt, hvis man ønsker at opnå en vedvarende effekt. Mindre oxidativ stress I forsøget så forskerne også andre forbedringer af diabetessymptomerne hos dem, der tog organisk chromgær. De så, at der var væsentligt færre tegn på oxidativ stress, som ellers opstår i kølvandet på diabetes. Oxidativ stress, som forårsages af frie, vævsnedbrydende radikaler, kan føre til en række diabeteskomplikationer, som kan være meget skadelige på længere sigt.

Chrom gavner også mod trang til søde ting. Støtter insulin Chrom samarbejder med insulin ved at hjælpe insulinet med at føre sukker fra blodet ind i cellerne, hvor det bliver omdannet til energi. Sammen med forskellige aminosyrer danner chrom et molekyle, som kaldes for chromodulin. Dette molekyle virker i princippet som en nøgle, der låser cellen op indefra, så insulin let og ubesværet kan transportere sukker ind i cellen.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 63


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvidløg hjælper dig mod bakterier, svampe og parasitter Et væld af bakterier, svampe og parasitter må give op, når de kommer i nærheden af det standardiserede indhold af allicin i Garpro og Garcin. Det aktive stof i hvidløg ødelægger ganske simpelt de skadelige bakteriers kommunikationssystemer. Det kan du læse meget mere om på s. 60 eller i det lille hæfte om Garcin, som du finder på www.sund-forskning.dk.

Mental balance på en naturlig måde Uro i hjernen, uro i kroppen, mangel på struktur og kaos i signalstofferne. Arctic Root indeholder et særligt ekstrakt af rosenrod, som kan gøre en forskel for dig, der slæber rundt på en umådelig træthed, måske en mindre depression og i det hele taget mangler energi til at leve livet. Så kort kan det siges: Gå i gang med de små tabletter fra Anjo. Læs mere på s. 34.

Breaking News Ny forskning med banebrydende resultater Det er ingen hemmelighed, at sund-forskning elsker forskning, og især når den er både god og dansk. Med Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark kan du ikke kun nedsætte hedestigninger og mindske andre problemer under overgangsalderen, du kan også hindre knogleskørhed! Se den flotte forskning på s. 50.

Letoptagelige tilskud Slug en kamel eller to, når du læser om produktionen af de nye food-grown-tilskud. sund-forskning har kigget på studierne fra udlandet, og især fra USA og England, hvor man i årtier har kendt til ideen om, at kan man loade en naturlig frugt, fx en appelsin med flere C-vitaminer, så vil det være frugten, der omdanner C-vitaminet til nogle biokemiske komponenter, som let kan genkendes af kroppen som mad. Det engelske firma bag den nye produktserie sammenligner deres produkter med andre kosttilskud og mener, at deres er letoptagelige frem for syntetiske kosttilskud. Er du også af den overbevisning, at kroppen bedst kan genkende mad - og derfor helst vil have mad - men også har indset, at det kan være svært i dagens Danmark med en ringere fødevarekvalitet målt gennem de sidste 60 år, så er serien noget for dig. Læs om produktionsmetoderne på s. 40. sund-forskning har slugt to kameler og afventer spændt mere forskning på området.

64 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


VIDEN OG VIDENSKAB

Når der går fisk i at spise føde fra havet Om du så får spist et halvt kilo føde fra havet, får du ikke selen nok. Det er de sørgelige kendsgerninger. Sørgeligt fordi fisk og andre havdyr burde være vores bedste mulighed for at få mineralet gennem kosten. Og sørgeligt, fordi vi både skal bruge selen til at aktivere skjoldbruskkirtlen, undgå infektioner og forebygge cancer. Læs om forskningen s. 56, og husk din SelenoPrecise.

Slidgigt kan ikke kun behandles med medicin og kirurgi I dag har vi et alternativ, nemlig stoffet glucosaminsulfat, som udvindes af skaldyr. Glucosaminsulfat er en naturlig ”byggeklods” og indgår i opbygningen og vedligeholdelsen af ledbrusk. Stoffet bremser den videre ødelæggelse af brusken og kan tilmed gendanne en del af den brusk, som allerede er gået tabt. Undersøgelser har vist forskelligt udfald af behandling med glucosaminsulfat, hvilket har undret videnskaben, men forskere har fundet frem til, at en del af de undersøgelser, som er lavet med glucosaminsulfat og slidgigt, er udført med præparater, som ikke var af lægemiddelkvalitet. Det indebærer, at man ikke har sikkerhed for kvaliteten af det aktive stof. I Danmark fås præparatet Glucosamin Pharma Nord, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af let til moderat slidgigt i knæet.

C-vitamin mod betændelsestilstande og infektioner Den højeste koncentration af C-vitamin findes i hvide blodlegemer og blodplader samt især i binyrer og hypofyse, testikler og æggestokke. Bio-C-Vitamin Syreneutral fra Pharma Nord er registreret som stærkt vitaminpræparat, fordi det virker ved alvorlige betændelsestilstande, som kan opstå i forbindelse med infektioner eller læsioner, fx ved store betændte sår - og brandsår. C-vitamin virker bl.a. ved at fremme de hvide blodlegemers arbejde og ved at styrke dannelsen af kollagen, begge vigtige faktorer ved læsioner af fx huden eller efter operationer. Bio-C-Vitamin Pharma Nord Syreneutral er, som navnet antyder, syreneutral og tåles af alle.

K-vitamin er med til skabe stærke knogler Knoglesundhed handler i høj grad om - også - at tjekke, hvilken medicin din læge har ordineret til dit kredsløb! Får du nemlig visse typer af blodfortyndende medicin, kan det gå ud over din K-vitamin, og den skal bruges til at skabe stærke knogler. Forskningen kan du læse mere om på s. 68.

Er du overgangsramt? Så kig nogle phytoterapeuter over skulderen, når de arbejder med kvinder i alle aldre. Det har bl.a. ført til en blanding af fem stærke ekstrakter, der ud over at styrke slimhinder også lige giver balance til hormonsystemet og ikke mindst til din mentale habitus ... Læs mere s. 18.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 65


Praktiserende

Biopater, Naturopather ibm og Phytoterapeuter

Zn Ω3

Propolis

Fe

Mg Solhat

B1

A

Pil

Se

C

Find en biopat, naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Har du længe ønsket at gå til en behandler, som har specialiseret sig i ernæring, vitaminer, mineraler og urter?

Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: 2000 Frederiksberg, Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, tlf: 26114303, mail: carina@bodywise.dk, web: www.bodywise.dk 2100 København Ø, Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, tlf: 40543128, mail: kontaktmanja@gmail.com, web: www.manjas-sundhedsklinik.dk 2200 København N, Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, tlf: 30103010, mail: lisbeth@tordendahl.dk, web: www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S, Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, tlf: 40821037, mail: dorrit@herwagen.dk, web: www.naturopath-ibm-og-biopat.dk 2500 Valby, Naturopath/Biopat , Torunn Laksafoss, tlf: 22532788. mail: torunn@likam.dk, web: www.likam.dk 2970 Hørsholm, Naturopath/Biopat, Anne Loua Esbjørn, tlf: 22957573, mail: anne@abundantearth.dk, web: www.abundantearth.dk 2970 Hørsholm, Naturopath/Biopat, Tina Klint, tlf: 20333794, mail: tina@releaseterapi.dk, web: www.releaseterapi.dk 4291 Ruds-Vedby, Naturopath/Biopat, Jette Strandgaard, tlf: 40886259, mail: jette@straa.dk, web: www.jettes.dk 4300 Holbæk, Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, tlf: 28966796, mail: hej@rikkepetersen.dk, web: www.rikkepetersen.dk 4440 Mørkøv, Naturopath/Biopat, Lone Holmen, tlf: 50474641, mail: fjaellebro@mail.dk, web: www.fjaellebrobiopati.dk 4700 Næstved, Naturopath/Biopat, Helle Hoff Kunze, tlf: 22870211, mail: helle@kunze.dk, web: www.hoff-kunze.dk 6000 Kolding, Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, tlf: 60139209, mail: helseklinikkenmalou@gmail.com, web: www.helseklinikkenmalou.dk 6091 Bjert, Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, tlf: 42601507, mail: dorte@ulrikke.dk, web: www.ulrikke.dk 6330 Padborg, Naturopath/Biopat, Marianne Schmidt, tlf: 40631950. mail: info@acu-puncture.dk, web: www.acu-puncture.dk 6560 Sommersted, Naturopath/Biopat, Helena Carstens, tlf: 25667561, mail: hella.carstens@live.dk, web: www.hellacarstens.dk 7100 Vejle, Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, tlf: 20126203 mail: Sundfokus@gmail.com, web: www.sundfokus.dk 8000 Århus C, Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, tlf: 86114042, mail: frede.damgaard@gmail.com, web: www.frededamgaard.dk 8200 Århus N, Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, tlf: 20668614, mail: naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, web: www.tkquality.dk 8240 Risskov, Naturopath/Biopat, Kranio sakral terapeut, Gitte Dahm, tlf: 42431945, mail: mail@gida.dk, web: www.gida.dk 8362 Hørning, Naturopath/Biopat, Sofia Kristoffersen, tlf: 29603323, mail: sofia@by-sofia.dk, web: www.by-sofia.dk 8654 Bryrup, Naturpath/Biopat, Anja Ballegaard, tlf: 30337240, mail: anja@naturazin.dk, web: www.naturazin.dk 9000 Ålborg, Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, tlf: 27626425, mail: mail@clinicnabita.dk, web: www.clinicnabita.dk 9000 Ålborg, Phytoterapeut, Lene Andersen, tlf: 30119577, mail: lene@urteliv.dk, web: www.urteliv.dk 9000 Ålborg, Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, tlf: 26624859, mail: durup.bech@mail.dk, web: www.nordjyskbiopat.dk

Læs mere om biopati/naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk

66 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


VIDEN OG VIDENSKAB - GINKO

Bliver du let svimmel når du rejser dig? Hollandske forskere har påvist, at svimmelhed kan øge risikoen for at udvikle hukommelses- og koncentrationsbesvær. Vidste du, at der findes en naturlig planteekstrakt, som kan øge blodtilførslen til hjernen og forebygge problemet? Af Bjørn Falck Madsen

Vi kan alle fra tid til anden opleve, at vi bliver svimle, når vi rejser os for hurtigt. Hos nogle ældre er problemet imidlertid mere permanent og skyldes ifølge hollandske forskere en tilstand, der hedder ortostatisk hypotention. Der sker ganske enkelt det, at når man rejser sig hurtigt, udløser det et hurtigt fald i blodtrykket, som reducerer blodtilførslen til hovedet og fører til svimmelhed. Ifølge en ny undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PloS Medicine, kan der hos folk med svimmelhedsproblemer af denne art være en øget risiko for at udvikle hukommelses- og koncentrationsbesvær. Blod og ilt skal nå hjernen De hollandske forskere fremhæver af samme grund, at blodgennemstrømningen til hjernen har afgørende betydning for hjernens normale funktion. Derfor er det vigtigt at sikre, at så meget blod, og dermed ilt og næringsstoffer, kan nå frem til hjernen. Blodgennemstrømningen sker via de to halspulsårer, de såkaldte karotide arterier, som sidder på hver sin side af halsen og fører

op til hjernen. Med alderen kan der opstå åreforkalkning i disse arterier, så blodtilførslen ikke længere er så god. Dette kan man eventuelt afhjælpe med en naturlig planteekstrakt, som hedder Ginkgo biloba. Ekstrakten indeholder nogle aktive stoffer, som virker blodfortyndende og karudvidende på samme tid. Naturlægemiddel mod svimmelhed Præparatet Bio-Biloba er et naturlægemiddel, som netop er godkendt til længerevarende symptomer som svimmelhed, hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed, øresusen og hovedpine, hvor lægen kan udelukke, at anden sygdom ligger til grund. Disse symptomer kan opstå i kølvandet på dårlig blodforsyning til hovedet. Præparatet kan også anvendes ved andre problemer, som skyldes nedsat blodforsyning. Det gælder blandt andet kolde hænder og fødder og smerter i benene, som opstår under gang. Kilde: PloS Medicine, 11. oktober 2016

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 67


VIDEN OG VIDENSKAB - KNOGLER

Stå op for din knoglesundhed

- og snak med lægen om din blodfortyndende medicin Ingen tvivl om, at det er vigtigt at lytte til lægens anbefalinger. Samtidig skal vi dog være med til at tage ansvar for, hvilken medicin vi spiser. Der er nemlig så mange valgmuligheder i dag, at det betaler sig at sætte sig lidt ind i, hvilke bivirkninger de har og dermed være med til at påvirke valget af for eksempel den blodfortyndende medicin, som mere end 50.000 mennesker får i Danmark. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan vores knogler trives. Af Rikke Agersted

Antikoagulationsbehandling (AK-behandling) er behandlingen med blodfortyndende medicin. Egentlig fortyndes blodet ikke, men medicinen hæmmer blodets evne til at størkne, hvis der skulle opstå en blødning. Kroppen er så smart indrettet, at den selv lukker rifter og sår ved at sætte gang i størkning af blodet på stedet for skaden. Det er en måde at lukke hullet på, så der ikke mistes for meget blod eller for at hindre, at det ender de forkerte steder inde i selve kroppen. AK-behandling bruges primært til at forebygge blodpropper i hjerte, hjerne, lunger og ben, idet behandlingen modvirker, at blodet kan koagulere. Når en blodprop opstår, klistrer blodpladerne sig sammen og får yderligere hjælp af fibrin, der er en form for klæbestof, som i samspil med de sammenklæbede blodplader kan danne en blodprop. Der er forskellige årsager til, at denne medicin udskrives, og ud over en række sygdomme vil sengeliggende, syge og andre, der ikke bevæger sig meget og derfor ikke får motioneret kredsløbet, have en øget risiko for blodpropper. Kirurgi giver også en større risiko. Traditionel medicin modvirkes af K-vitamin Erfaringer fra de seneste 20 år viser en tydelig sammenhæng mellem AK-behandling over længere tid med medicinerne Warfarin (Marevan) og Coumarin og en nedsat knoglekvalitet som følge af en nedsat mængde aktivt osteocalcin. Da disse mediciner hæmmes af K-vitamin, som har en rolle i koagulationen af blodet, frarådes det patienter at spise meget K-vitaminholdige fødevarer og undgå K-vitamin i kosttilskud. Det er kritisk for knoglesundheden, da K-vitamin også har en vigtig rolle i opbygningen af en stærk knoglemasse. Det er K2-vitaminet menakinon-7, der er vigtigt i denne sammenhæng.

68 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


VIDEN OG VIDENSKAB - KNOGLER

100 % vegetabilsk K2-vitamin Et godt K2-vitaminprodukt er K2 fra Dansk Farmaceutisk Industri med et indhold på 45 mcg. I en enkelt vegetabilsk kapsel. Produktet er udvundet af et japanske gæret soyaprodukt kaldet natto. Under gæringsprocessen dannes der K2-vitamin og flere andre vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Et godt tilskud ved siden af behandling med Eliquis, Pradaxa og Xarelto, hvis man har behov for at styrke knoglerne. I så fald bør man også huske tilskud af magnesium, D-vitamin og calcium.

Farlige bivirkninger med traditionel medicin Uagtet de gode intentioner bag brugen af den kendte AK-behandling med Warfarin (Marevan) og Coumarin er der også nogle ikke uvæsentlige bivirkninger, som man bør hæfte sig ved. Det drejer sig om en øget aortastivhed, forkalkning af hjerteklapperne, hjertesvigt og blodpropper. Der er kommet ny medicin på markedet, som ikke interagerer med K-vitamin, og som derfor ikke har de samme kedelige påvirkninger af knoglerne. Medicinen kan spises sammen med K-vitamin i kosten og kosttilskud. Det kan derfor betale sig at tage en snak med sin læge om mulighederne for at undgå de uønskede bivirkninger. Vores knogler skal holde hele livet, og da de helt naturligt afkalker en smule fra omkring 30-års alderen, er det uhyre vigtigt, at vi ikke skubber på denne proces, som øger risikoen for knoglebrud og udviklingen af knogleskørhed hos de personer, som er disponeret herfor. Ny medicin med endnu en slagside Nogle af de nye blodfortyndende midler, som ikke interagerer med K-vitamin, er mærker som Eliquis, Pradaxa og Xarelto. Det er godt nyt for dem, der er i farezonen for at udvikle knogleskørhed. Til gengæld har de nye midler en anden og ikke mindre alvorlig bivirkning i form af en øget blødningstendens. Det kan være indre blødninger i for eksempel tarmsystemet eller maven. Desværre hjælper den K-vitamin, som man gerne må indtage med disse midler, ikke på årsagerne til den alvorlige bivirkning. Hvis lægen har vurderet, at man har brug for blodpropforebyggende medicin, er det oplagt at gennemgå bivirkningerne sammen og finde ud af, hvilken medicin man er bedst rustet til at tage. Derudover kan man nå langt med kyndig vejledning fra en biopat eller naturopath ibm for med en gennemgang af kost og levevis at sætte ind på andre måder end blot den medicinske.

K-vitaminholdige fødevarer Persille • Spinat • Purløg • Friske koriander • Kål • Tørrede kikærter og bønner • Æg • Salat • Rå okselever • Rå sellerirod Kilde: DTU Fødevareinstituttet

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 69


En STÆRK duo OmniVegan®

VegOmega-3®

Vegansk multivitamin. Indeholder 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer. Med vegansk D3-vitamin, B12-vitamin i form af methylcobalamin og organiskbundne mineraler.

Omega-3 af bedste kvalitet med højt indhold af EPA og DHA. Olien er 100 % plantebaseret, idet den er udvundet af havalger, en god og direkte kilde til Omega-3. Kun en enkelt kapsel pr. dag.

NYHED

Fås i Matas og helsekostbutikker

K O M P R O M I S LØ S K VA L I T E T

BIOSYM A/S

I

F I N D O S PÅ FA C E B O O K

TEL. +45 9725 2015

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K


TRÆNING MED OMTANKE

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 71


TRÆNING MED OMTANKE

o

Na r du skal motionere fedt og snavs ud af cellerne ... Vi er godt i gang med det nye år, og når lyset sådan hjælper os lidt på vej, får vi lettere øje på vinterens nullermænd, der har samlet sig i hjørnerne af vores hjem. Sådan er det egentlig også med vores krop. Den har måske manglet de livgivende solstråler, det har været jul med måske alt for meget alkohol og fedt, og ja, lidt forårsrengøring er vist ikke af vejen. Det kan du skabe med to grønne mirakler, der hver især og sammen kan gøre en finurlig forskel for vores vintertrætte kroppe. Af Marianne Palm

Du kender måske dem begge i forvejen. Chlorella, med sin helt store evne til at binde tungmetaller, og Spirulina, som indeholder de meget lettilgængelige næringsstoffer. De er derfor ikke kun et sprudlende makkerpar udi livgivende føde til hver en celle, de kan også hjælpe dig på vej, hvis der lige er et par tunge julekilo, der skal smides før bikinisæsonen.

Når du taber dig eller er på udrensning, vil tungmetaller, ophobet i fedt- og bindevæv, kunne blive frigivet til blodet og dermed blive ført ud til tarmene via leveren. Vil du undgå en recirkulering tilbage i kroppen, så brug chlorella. Algen omslutter tungmetaller som fx kviksølv, cadmium og bly, så de giftige stoffer bliver hjulpet ud af kroppen uden at blive optaget. Både til udrensning og opbygning Aminosyrerne er frit tilgængelige og dermed meget lettere optagelige end aminosyrer fra kød. For her skal proteinet først nedbrydes til aminosyrer af fordøjelsen, hvorefter de skal bygges op som nye proteinkæder i kroppen. Det stykke arbejde kræver faktisk mere af lever og fordøjelse, end man umiddelbart skulle tro. Ved at få aminosyrerne sådan serveret lige fra fad uden begrænsende omveje, kan du lettere bygge fx muskler og nervesystem op, når du vil træne eller blot motionere. Aminosyrerne vil give dig energi frem for at tage energi fra dig … Du ved, den der tunge fornemmelse efter at have spist en stor bøf.

Algaex fra Algaelife indeholder både spirulina og chlorella. Dermed slipper du for at skulle ud og købe algerne hver for sig. Den anbefalede daglige dosis er kun tre gram. Algaex fås både som pulver og som tabletter. Du skal derfor enten have ½ teskefuld blandet i juice, vand eller andet, eller 15 små tabletter.

72 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Superfoods som slankemiddel Det smarte ved at lave en smoothie med Algaex er, at hvis du har behov for at tabe dig, kan du smide et par ekstra kilo. Har du kun behov for opbygning af muskler, nerver, fordøjelse og alle andre organsystemer, så vil du ikke tabe dig. Med andre ord virker Algaex, som du også kan få som tabletter, regulerende på vægten. Spis selvfølgelig regelmæssigt, og sørg dermed for et godt afbalanceret blodsukker, så du ikke får lyst til junkfood på vej hjem fra træningslokalet. Suppler evt. med chrom, hvis du har en sød tand. Chlorella har i øvrigt også fremvist en positiv effekt på mikrofloraen i fordøjelsen og derigennem på bl.a. overvækst af candidasvampen, som ude af kontrol kan forlange sukker af dig.

Er du veganer eller vegetar, får du ikke kun en masse aminosyrer, vitaminer og mineraler gennem de sunde alger. Du får også en pæn portion omega-3-fedtsyrer.

Chlorella og spirulina er vigtige, når du motionerer fedt ud af blod og celler Alverdens giftstoffer, som fx tungmetaller, ophober sig typisk i fedtvæv. Det er en smart opbevaringsmetode, for de giftige substanser og mineraler bliver dermed holdt væk fra de vitale organer. Til gengæld vil de jo blive frigjort til blodbane, lever, lymfe, nyrer, hud og luftveje, når du går i gang med et vægttab. Og her skal der helst være chlorella og spirulina til stede for at indkapsle stofferne, så de ikke laver ravage på vejen. Studier har vist, at begge alger har en fin effekt på både fedt i blodet, på metabolsk syndrom og på fedtlever. Især er de to alger i forebyggelsens tjeneste, så en ”kur” tre til fire gange om året er ganske givtigt til at forebygge alderdommens problemer eller bare alle de trakasserier, der let kan opstå i et moderne liv.


TRÆNING MED OMTANKE

Når spirulina kan trække arsenik ud af kroppen, kan det sikkert så meget andet Et forsøg med 24 arsenikforgiftede patienter i Bangladesh viste, at 250 mg spirulinaekstrakt sammen med 2 mg zink, to gange daglig, kunne nedbringe mængden af arsenik i kroppen med 47 %! Kontrolgruppen med 17 deltagere, som fik snydekapsler, måtte leve videre med deres forgiftningssymptomer.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 73


TRÆNING MED OMTANKE

Derfor er sportsfolk mere udholdende Forskerne har muligvis et bud på, hvorfor eksempelvis fodboldspillere og langrendsskiløbere kan holde dampen oppe i så lang tid. De små ”energifabrikker” (mitokondrierne) i deres muskler er konstrueret anderledes end hos inaktive personer og kan danne op til 25 % mere energi, viser en ny undersøgelse.

Ny viden om energi til musklerne

Af Bjørn Falck Madsen

Hård træning i sig selv gør naturligvis, at man kommer i bedre form. Det træner musklerne og øger antallet af mitokondrier, som er cellernes små ”energifabrikker”. Man har da også vidst i over 40 år, at sportsfolk har op til dobbelt så mange af de bittesmå mitokondrier i deres muskelceller som folk, der ikke dyrker sport. Alene det gør, at de kan danne mere energi. Men nu viser en helt ny dansk-svensk undersøgelse, at mitokondrierne hos elitesportsfolk også har en anden struktur, som tilsyneladende bevirker, at de er i stand til at danne op til 25 % mere energi. Derfor kan toptunede sportsfolk klare mere Forskningen, som er udført på Syddansk Universitet og offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Physiology, giver en mulig forklaring på, hvorfor det er fysisk muligt for toptrænede sportsfolk at holde til flere timers fysisk anstrengelse, hvor vi andre ville bukke under efter relativt kort tid. Forskerne gætter på, at strukturforandringerne i mitokondrierne er sket igennem træningen, og at der ikke er tale om en fysiologisk forskel, som er medfødt. Coenzym Q10 er vigtigt Mitokondrier producerer energi ved hjælp af en biokemisk omdannelse af fedt, kulhydrat og protein til molekylet ATP (adenosintrifosfat), som er energien lagret i kemisk form. Det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 indgår i denne omdannelsesproces og er derfor ikke alene et vigtigt, men ligefrem et uundværligt stof i energiomsætningen. Vi danner rigeligt med coenzym Q10 i kroppen indtil omkring 20-årsalderen. Herefter går kroppens egenproduktion af stoffet ned ad bakke som en naturlig del af ældningsprocessen. Mange ældre og sportsfolk tager derfor tilskud af coenzym Q10 for at kompensere for dette tab og for at øge energiomsætningen i cellerne.

Forbedret præstationsevne hos langrendsløbere Man har set i flere undersøgelser, hvordan sportsfolk ved at tage Q10-tilskud kan forbedre deres præstationsevne. Det så man blandt andet i en finsk undersøgelse, hvor man inddelte 25 elite-langrendsskiløbere i to grupper, som enten fik Q10-kapsler (Bio-Quinone Q10) eller snydekapsler (placebo). Halvvejs inde i undersøgelsen byttede de to grupper behandling og fortsatte til undersøgelsens afslutning. Denne form for undersøgelse hedder et placebokontrolleret overkrydsningsforsøg, og da hverken forskere eller sportsudøvere vidste, hvem der fik hvad under forløbet, var forsøget ligeledes dobbeltblindt. Det viste sig, at de skiløbere, der havde fået Q10, havde betydelig mere udholdenhed og kortere restitutionstid end de andre. Blandt de Q10-behandlede følte 94 % af skiløberne en klar forbedring sammenlignet med blot 33 % i placebogruppen. Færre muskelskader I en anden undersøgelse, som er udført på 18 japanske eliteudøvere af kampsporten Kendo, fik deltagerne enten Q10-kapsler eller placebo, akkurat ligesom med skiløberne. I tyve dage skulle de tage kapslerne, og desuden skulle de udøve Kendo i 5,5 timer dagligt i seks ud af de 20 dage. Forskerne målte blodets indhold af forskellige stoffer, herunder kreatin-kinase som er et enzym, der frigøres ved nedbrydning af muskelvæv i forbindelse med fysisk aktivitet (eller ved muskelsvindsygdomme). Hos de Q10-behandlede Kendo-udøvere blev der målt væsentligt lavere kreatin-kinase-niveau end hos dem, der fik placebo. Tilsvarende blev der i Q10-gruppen målt væsentligt lavere indhold af lipidperoxid i blodet. Dette er tegn på reduceret forekomst af oxidativ stress, en tilstand hvor skadelige frie radikaler angriber og ødelægger raske celler. Kilder: Journal of Physiology, oktober 2016 Molecular Aspects of Medicine 1997 British Journal of Nutrition. 2008

74 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TRÆNING MED OMTANKE

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 75


TRÆNING MED OMTANKE

Kettlebels skaber hurtigere o resultater pa mindre tid Med kettlebelltræning får du komprimeret styrke- og hæsblæsende konditionstræning i én pakke, og de 10 til 20 minutter, hvor du svinger den lille, tilsyneladende uskyldige kugle, efterlader dig med flammende stofskifte de efterfølgende 24 timer og en fedtforbrænding, du aldrig troede var mulig. Af Anna Bogdanova

Med én enkelt øvelse kan du nu smelte de genstridige kilo uden at skulle ud i regnvejret eller hen i træningscentret. Lad mig introducere kettlebell swing! Du har sikkert set øvelsen udført før – fx i crossfit. Men det er ikke lige meget, hvordan du svinger din kugle, hvis formålet er mere fedttab, bedre kondition og mere definerede muskler. Kettlebellen er jo bare et redskab – effektiviteten afhænger af, hvordan du bruger den. Bruger du den korrekt, kan du forbrænde 1200 kalorier i timen! JA, du læste rigtigt.

Udgangsstilling • Stil dig med en hoftebreddes afstand mellem fødderne og den letteste af dine kettlebells på gulvet foran dig. • Hold brystkassen løftet, mens du bøjer let i knæene og stritter bagud med hofterne. Tag fat i vægten med den ene arm med tommelfingeren mod dig selv.

Udgangsstilling

76 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Swing er kongeøvelsen, som gjorde kettlebells berømte. Den styrker hele kroppen og lærer dine balder og hofter at arbejde dynamisk og eksplosivt. Bevægelsen aktiverer desuden effektivt resten af kroppen og sætter skub i din forbrænding. Denne udgave er med én arm, hvilket gør øvelsen sværere. Du kan også lave den lettere tohåndsudgave, men den bør laves i intervaller med højere intensitet.

Action


TRÆNING MED OMTANKE

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk. Anna Bogdanova, ernæringscoach og bevægelsesspecialist o

Laes mere om kettlebells og o/velser pa annabogdanova.dk. o

Se o/velsen pa YouTube: Anna Bogdanova, swings, 1-arm (VELDREJET - Fase 3) Den rette vægt og den rette intensitet Man skal prøve sig lidt frem, når man leder efter den rette vægt på sin kettlebell. Målet er, at du føler dig udfordret, men ikke så udfordret, så bevægelserne er svære at styre, eller at du ikke kan gennemføre uden udmattelse. Det er som udgangspunkt også en god idé at have to kettlebells, én til træning af overkroppen og en lidt tungere version til træning af underkroppen. Når du træner, så hav det altid som mål at træne med overskud, intensitet og god teknik. Føles træningen så let, at du kan lave den uden pauser, kan du gøre den sværere ved at bruge en tungere kettlebell. Du kan også klemme ekstra til, når du løfter, du kan løfte mere eksplosivt, og ved nogle øvelser kan du udvide bevægebanen.

7 vægtige grunde til at træne med kettlebells!

1.

Kettelbells tvinger nervesystemet til at aktivere flere muskelfibre pr. gentagelse end i almindelige langsomt udførte øvelser - og har mindre skadesriiko end fx hop og sprint.

2.

Action

Kettelbells stiller større krav til kroppen end håndvægte - igen, flere muskler aktiveret pr. gentagelse.

• Træk vægten tilbage mellem benene, så underarmen kommer i kontant med inderlåret lige ved skridtet.

3.

• Rejs dig kraftfuldt op, og lad vægten svinge frem til skulderhøjde, mens du ser lige frem. Håndryggen skal pege op mod loftet. • Husk, at det er dig, der styrer kuglen, og ikke omvendt. Lad ikke armen ”skille” sig fra resten af kroppen i topposition. Tæm kuglen ved at bremse den aktivt fra skulderbladet og armhulen. • Spænd samtidig i maven, som hvis du skulle modtage et karatespark, og lad ikke underkrop og hofter dreje. Hold hovedet i naturlig forlængelse af r ygraden og hagen trukket let ind. • Lad vægten svinge tilbage mellem benene, mens du vender tommelfingeren bagud og igen bøjer benene og skyder hoften tilbage. • Hold underarmen så tæt på skridtet som muligt i bundposition.

Kettelbells fjerner effektivt de bremser, som særligt nybegyndere har på musklerne - hvilket betyder, at du får større effekt af træning, når du kan fordoble den mængde muskelfibre, som du bruger pr. gentagelse.

4.

Kettelbels gør dine sener og ledbånd stærkere.

5.

Kettelbells hjælper med at forebygge knogleskørhed, særligt i hofterne - som er typisk for kvinder.

6.

Kettelbells forebygger knæ-/korsbåndsskader.

7.

Du bruger hele kroppen ved bare én bevægelse.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 77


TRÆNING MED OMTANKE

Mindfulness i din hverdag Overalt forskes der i mindfulness, og blandt mange forskningsprojekter har man på Harvard University kigget på, hvad små korte øvelser, gentaget i løbet af dagen, har af effekt. Af Henrich B. Johansen

Her er 12 forslag til at indføre mindfulness i hverdagen på arbejde/studiet og i hjemmet etc., og på den måde være ”forsker” i dit eget mindfulness program. Oplægget er at lave mindst en øvelse hver dag i 21 dage i træk, så du får skabt en ny vane, hvor mindfulness bliver en del af dit daglige liv. Lad din nysgerrighed og tålmodighed udvikle sig i takt med træningen, og udvikl eventuelt dine egne øvelser, der passer præcis til dig og din hverdag. Rigtig god oplevelse med træningen og som ”forsker”. Heinrich Birk Johansen Udgangspunktet er at gøre brug af disse tre mindfulness øvelser til de 15 nedenstående forslag:

A

Mærk åndedrættet ved næsebor, i brystet eller maveregionen. Vær nærværende med ind- og udånding. Tillad, at der kommer tanker, og at du mister fokus med åndedrættet. Blot vend tilbage igen og igen.

B

Vær nærværende med hjertet/hjerteområdet. Hav fornemmelsen af at ånde ind i hjertet og ånde ud fra hjertet. Mærk både åndedræt og hjertet hele tiden.

C

Fornem hele kroppen fra top til tå. Udvælg forskellige kropsdele en efter en, og mærk dem enkeltvis. Blot observer, du skal ikke mærke noget bestemt. 78 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TRÆNING MED OMTANKE

Heinrich Birk Johansen har 20 års erfaring med meditation & mindfulness. Fire års uddannelse til mindfulness lærer, meditationsformidler & MBSR instruktør. Uddannet Qi Gong-/Tai Chi-instruktør. Siden 2010 forskningsinstruktør i mindfulness på Rigshospitalet & Skejby Universitetshospital. Underviser på stilhedsretreats, lederuddannelser, virksomheder, skoler og institutioner er samt forløb til elitesportsfolk m.fl. Udbyder uddannelserne Mindfulness Mentor, Mindfulness Lederskab, Mindfulness Master, Mindfulness Stress Coach og Mindfulness Instruktør. Du kan stille spørgsmål til Heinrich på heinrich.johansen@sund-forskning.dk Heinrich B. Johansen MBSR og Qi Gong-/ Tai Chi-instruktør

1.

8.

2.

9.

3.

10.

Træn nærvær og tålmodighed, når du kører bil, det har alle i trafikken glæde af.

I bilen, toget eller bussen etc., på vej fra arbejde, undlad at høre radio, tale i tlf. etc. Vær mindful til stede med trafikken, imens du kører, eller er du passager, udfør en af øvelserne A, B eller C.

4.

11.

Brug 3-10 min. om morgenen til at være stille og meditere dig ”ind i dagen”. Bliv liggende i sengen, når du vågner – eller vend tilbage efter et kort toiletbesøg – og udfør øvelse A, B eller C.

I bilen, toget eller bussen etc., på vej til arbejde, undlad at høre radio, tale i tlf. etc. Vær mindful til stede med trafikken, imens du kører. Er du passager, kan du udføre en af øvelserne A, B eller C.

Lav øvelse A, B eller C, når du holder for rødt, i kø etc.

5.

Brug et øjeblik på at indstille dig på arbejdsdagen etc., når du parkerer bilen. Bliv siddende i bilen et til to minutter, og lav en af øvelserne.

6.

Når du spiser frokost, er det en god idé at skifte miljø – væk fra din arbejdsstation.

Brug hverdagsbegivenheder til at huske dig på at centrere dig selv. Fx når telefonen ringer – mærk en ind- og udånding, inden du tager telefonen.

Inden du forlader din arbejdsstation – lav en øvelse som en overgang mellem arbejde og på vej ind i fritiden.

Når du kommer hjem, og inden du forlader bilen: Orienter dig selv mod at skulle være sammen med dine familiemedlemmer eller at træde ind i dit hjem nærværende med åbent sind og hjerte.

12.

Vær bevidst om at hilse på hvert familiemedlem eller de mennesker, du lever sammen med. Tag øjenkontakt. Hvis det er muligt, tag dig 5-10 min. til at være stille og i ro. Hvis du lever alene, så føl, hvordan det er at træde ind i stilheden i dit hjem, følelsen af at træde ind i dit eget rum, og vær nærværende i dette med dig selv.

7.

Beslut at STOPPE i et til tre minutter hver time gennem arbejdsdagen, og lav en øvelse.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 79


TRÆNING MED OMTANKE

Arsenik og andre stoffer kan trækkes ud af kroppen med Algaex Når spirulina kan trække arsenik ud af kroppen, kan det sikkert så meget andet. Et forsøg med 24 arsenikforgiftede patienter i Bangladesh viste, at 250 mg spirulina ekstrakt sammen med 2 mg zink, to gange daglig, kunne nedbringe mængden af arsenik i kroppen med 47 %! Kontrolgruppen med 17 deltagere, som fik snydekapsler, måtte leve videre med deres forgiftningssymptomer. Læs mere på side 72.

Den grønlæbede musling ligger i superligaen inden for omega-3-fedtsyrer. En stærk antiinflammatorisk forsvarsspiller i spændende samspil med gurkemeje og glykosamin. Læs mere på side 98.

Elektrolytter mod hovedpine og kramper under træning Brug GU hydration drink tabs, når du vil booste din træning og bedre din restitution. De kaloriefattige GU hydration drink tabs hjælper kroppen med at vedligeholde og genopbygge elektrolytniveauerne og dermed opretholde væskebalancen og en normal muskelfunktion, så hovedpiner og kramper kan undgås. GU hydration drink tabs kan købes i Helsam i flere smagsvarianter.

No Stress i en stresset tidsalder Det ligger ligesom i tiden, at vi fløjter rundt og bare har umådeligt travlt med at være i god form både mentalt og fysisk. Det er som regel en rigtig god ide at yde optimalt, men det kræver også meget af vores organisme. Hjælp kan du finde fra en stribe af naturlige stoffer, som gavner vores overordnede organsystemer, immunforsvaret, nerve-og hormonsystem. Kig forbi No Stress fra New Nordic, som du kan læse mere om på www.sund-forskning.dk. Hjælp til de superømme ben efter sport Er du super aktiv med sport, har du måske også mærket, at det ikke altid er nok med udstrækninger af de store muskler. Du får måske syre, kramper eller uro. Det kan meget vel være, fordi du gennem den hårde træning udvikler de såkaldte frie iltradikaler, som bombarderer dine muskler og karvægge. Active Legs, som i øvrigt også er velegnet for ikke-aktive mennesker mod bensmerter, kan du læse mere om på side 54.

Chili Burn hjælper på den lange bane og ikke kun under slankekur Chili Burn hjælper forbrændingen, også efter en slankekur. I studiet blev voksne overvægtige kvinder og mænd efter et forudgående vægttab delt i to grupper, hvor den ene fik capsaicin (chili) og den anden fik et placebomiddel. Efter tre måneder viste forsøget, at såvel fedtforbrændingen som den overordnede forbrænding var højere i gruppen, som fik capsaicin, end i gruppen, der fik placebo. Det kan bl.a. betyde, at du kan have gavn af Chili Burn fra New Nordic, uanset om du er på diæt eller ej.

80 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


TRÆNING MED OMTANKE

Nyt produkt fra Pharma Nord - D-vitamin på dejlige 80 mcg Listen over D-vitaminets gode virkninger i kroppen bliver længere og længere, og der er masser af gode grunde til at bruge D-vitamin som et terapeutisk redskab til at hjælpe især immunforsvar og kroppen mod smerter, knogleskørhed og de mange andre plager, vi ser her i det kolde nord, hvor der bare ikke er nok af solens stråler. D-vitamin bliver dog først til et terapeutisk redskab, når man vælger en høj dosis, og du kan roligt spise 80 mcg dagligt for at se, hvor stor en forskel det kan gøre. Terapeuter har set klienter blive smertefri i muskler ved at bruge endog 160 mcg, altså to kapsler af de nye D-pearls, 80 mcg fra Pharma Nord. Du skal dog ikke spise mere end det, uden at du gør det under en behandlers opsyn.

Chrom er nøglen, der kan hjælpe insulinet med at åbne døren, når sukkeret skal fra blod til celler for at omdannes til energi. Læs mere om højt blodsukker og chrom på side 62. 25 % mere energi til musklerne Q10-forskerne har muligvis et bud på, hvorfor fodboldspillere, langrendsskiløbere og andre sportsfolk kan holde dampen oppe i så lang tid. De små ”energifabrikker” (mitokondrierne) i deres muskler er konstrueret anderledes end hos inaktive personer og kan danne op til 25 % mere energi. Det viser ny forskning, vel at mærke en viden, alle motionister sådan på hyggeplan også kan få glæde af. Læs om forskningen s. 74.

Træning med mental omtanke Bevidsthedskort. Det er ikke hver dag året rundt, jeg bruger mine Bevidsthedskort eller de nye Inspirationskort, skabt af Anna Ryom. Men næsten hver dag trækker jeg et kort, især hvis jeg er sådan lidt urolig for en ny opgave, en ny dag eller et særligt møde med en anden person. Hvad skal jeg være opmærksom på, er der nogen budskaber om at huske, hvad der er vigtigt i livet? På mine Bevidsthedskort er der et enkelt ord eller en enkelt sætning. På Anne Ryoms er der en helt lille øvelse til fx at huske at trække vejret gennem den oplevelse, du står foran. Begge typer af kort kan købes på shop-sund.dk og er en herlig gave til det nye år, som jo bare lige er begyndt.

B-Complex med urter til alt, hvad der rører på sig B-vitaminer med fire styrkende urter er en særlig god kombination til dig, der er træt, har problemer med fordøjelsen, huden, hormonsystemet, nervesystemet og immunforsvaret. Nå ja, også til problemer med slimhinder, muskler og knogler. Med andre ord virker B-vitaminerne ind på alle celler i hele kroppen, hvor de hjælper med at udnytte næringsstofferne optimalt, så de kan bruges af cellerne. De fire driftige urter sørger for, at du bedre kan tåle det liv, du lever anno 2017, hvor der måske stadig er alt for mange gøremål.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 81


TRÆNING MED OMTANKE

Kost og protein til aeldre Aldring er en fremadskridende og uundgåelig proces, som vi i høj grad selv kan påvirke i gunstig retning ved at motionere og spise sundt. Forskerne ved endnu ikke, om forskellen i måden, vi ældes på, fortrinsvis skyldes arv eller miljø. Man ved dog, at påvirkning af sollys, forurening, fødevarer samt kosmetik kan trænge ind i vores celler og beskadige vores arvemateriale. Af Torben Bremann

Aldring er til dels genetisk betinget Studier af tvillinger har vist, at ca. 25 procent af aldringsprocessen er genetisk betinget. Den del af aldringsprocessen, der kan relateres til gener, afhænger ikke blot af et enkelt gen, men af flere gener. Sund og næringsrig mad – især når du er ældre Det er aldrig for sent at begynde at spise sundt – uanset alder. Det er livsvigtigt for vores krop, at den får tilført både makronæringsstofferne kulhydrat, fedt og protein samt mikronæringsstofferne vitaminer og mineraler. Da energibehovet falder med alderen, betyder det, at ældre skal nå det anbefalede indtag af næringsstoffer ved hjælp af en mindre mængde mad og drikke end yngre. Det er derfor vigtigt, at ældre får mad og drikke med høj næringsstoftæthed - altså med et højt indhold af næringsstoffer pr. kalorie. Desuden er det vigtigt at spise lidt mere protein end yngre aldersgrupper for at forebygge det tab af muskelmasse, der sker, jo ældre man bliver.

82 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

”Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt”. - Ingrid Bergman Hvilken indflydelse har proteiner på alderdom og muskler? Tabet af muskelmasse kan reduceres, hvis du sørger for at holde dig i gang med regelmæssig motion og samtidig får tilstrækkeligt med proteiner i kosten. Vores appetit mindskes med alderen, og det betyder, at vi får mindre mængder protein. En del forskning peger desuden på, at den aldrende muskel er mindre påvirkelig for proteinindtag end den yngre. Derfor skal ældre spise lidt mere protein end de yngre aldersgrupper. Deres mad skal altså indeholde relativt mere protein, end mad og drikke til yngre behøver.


TRÆNING MED OMTANKE

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnessceter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser. Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong. Du kan stille spørgsmål til Torben på: torben.bremann@sund-forskning.dk

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are - kinesisk ordsprog

Torben Bremann Psykomotorisk terapeut

Hvis du spiser en proteinrig kost og samtidig træner dine muskler, kan du forebygge det tab af muskelmasse- og styrke, som sætter ind allerede i 50-årsalderen. Ældre bør indtage 1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt – hver dag! Ældre kan begrænse tabet af muskelmasse, hvis de øger deres proteinindtag til 1,5 gram pr. kilo kropsvægt. For at du kan få en ide om, hvor meget 1,5 gram pr. kilo kropsvægt svarer til, er her et lille regneeksempel: En person, der vejer 70 kilo, skal have 70 x 1,5 gram = 105 gram protein pr. dag for at forebygge muskeltab (sarkopeni). Proteinbalance og måltider pr. dag Det er vigtigt, at du fordeler dine måltider jævnt gennem hele dagen, og i særdeleshed at du får protein af høj kvalitet i hvert måltid. Når du spiser et proteinrigt måltid, vil opbygningen af muskelprotein stige mere end nedbrydningen, men efter ca. tre timer uden protein vil opbygningsfasen igen falde, og derved vil nedbrydningen af muskelvæv blive større end opbygningen. For at holde din krop i proteinbalance og undgå tab af muskelmasse anbefales det eksempelvis at spise morgenmad klokken 8-9, frokost klokken 12, et proteinrigt mellemmåltid ved 15-16-tiden, aftensmad klokken 18-19 og igen før sengetid et proteinrigt mellemmåltid. Med andre ord: Det er mest optimalt at spise proteinrig kost hver tredje-fjerde time i døgnets vågne timer.

Leucin – en essentiel aminosyre og dens betydning for ældre Leucin er én af de essentielle aminosyrer (protein) – og måske den vigtigste for ældre at have fokus på at få nok af i kosten. Når man indtager protein, stimuleres kroppens evne til selv at danne nyt protein, men det særlige ved leucin er, at denne effekt i særdeleshed kan opnås ved at indtage leucin. Dette skyldes, at ud over at leucin er en vigtig aminosyre, så sender den et signalstof til cellen, hvor den fortæller, at proteinsyntesen skal startes op. Man har undersøgt, om et mindre proteintilskud på 5-10 gram, der specifikt indeholder 2,5 gram leucin, kan øge den muskelopbyggende effekt. Resultaterne har vist, at det er muligt at øge den muskelopbyggende effekt ved at sørge for, at kosten indeholder 2,5 gram leucin pr. måltid tre gange dagligt. Ældre anbefales derfor, at de i hvert hovedmåltid får ca. 2,5 gram leucin for at forebygge det aldersbetingede muskeltab. Gode kilder til leucin er fx oksekød, kikærter, kylling, svinekotelet, tun, rødspættefilet og æggehvider. De indeholder alle mellem 1,0 og 1,9 gram leucin pr. 100 gram af fødevaren.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 83


TRÆNING MED OMTANKE

Sidder du fast i et hamsterhjul? Hjernen på rutsjetur, kroppen der siger nej. Summende fornemmelser i mellemgulvet, der indimellem bliver til en sviende uro. Tanker, der kører uophørligt rundt, og en krop der altid gør ondt, lidt eller meget ondt, fordi den sidder for meget eller spæner rundt i manegen. Eller rundt i et hamsterhjul. Af Marianne Palm

Sådan havde jeg det den dag, Tina Klint kom forbi med sin briks, hendes specielle madras og hendes blide hænder og trak mig ud af hverdagens hæsblæsende hamstermølle. - Læg dig godt til rette, du behøver ikke at tage tøjet af, det hele foregår uden på tøjet. Jeg mærker Tinas hænder bevæge sig hen over mit ansigt, mit hoved, min ryg og min krop. Små bitte berøringer, og jeg mærker pulsen komme ned, min hjerne gå i stå, befriet for tankemylder og sorte huller. Stille glider jeg ned i en tilstand af absolut velvære. Tina Klint er uddannet biopat og naturopath i biologisk medicin, men er gået et skridt videre. Ind i en verden af ro gennem en uddannelse som release terapeut. Ved at skabe balance gennem berøringen, skabes der ikke kun ro i hud, åndedræt og hjerne. Det er en forsigtig berøring af hele nervesystemet, der nu kan sende positive budskaber ud til resten af kroppen. Hormonsystemet og immunforsvaret får hjælp - og ja, faktisk kan du også lige der på briksen opnå en forbedring af alle de indre organer, fordi bevægelserne vækker meridianer, fascier og lymfesystem. Alt sammen til glæde og gavn for både hamster og mig.

Tina elsker kombinationen af sin biopat/naturopathuddannelse og stressreleaseuddannelse. Og nå ja, sit job som stewardesse.

Prøv det. Så kort kan det siges.

Spinal release Tina har været stewardesse siden 1990 og kender alt til stress og efterfølgende lændesmerter. Det førte Tina til uddannelsen i stress- og spinalrelease, der afspænder bindevævet.

84 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Metoden er også god til kæbespændinger, dårlige rygge, hovedpiner og alverdens andre problemstillinger. Du kan læse meget mere om Tina Klints behandlinger på www.releaseterapi.dk.


Livsvigtige fedtsyrer

Udo’s Choice Omega 3 og 6 ®

Udo’s ChoiCe® Ultimate oil Blend Klasikkeren siden 1997. Olien består af certificeret økologisk hørfrøolie, solsikkeolie, sesamolie, kokosolie og kæmpenatlysolie, der er mekanisk koldpresset uden at være udsat for ilt eller lys. Olieblandingen indeholder også økologisk risklidolie, lecithin og havreklidolie samt antioxidant af tocopherolrig ekstrakt. Udo’s ChoiCe® dhA oil Blend Klasikkeren med ekstra kæmpenatlysolie (GLA) samt EPA og DHA fra mikroalgen Schizochytrium sp. Udo’s ChoiCe® o-KRiLL 3 – Krill-olien stammer fra MSC-certificeret fiskeri. – Højt indhold af omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA). – Fremstillet med minimal forarbejdning. – Et langsigtet bæredygtigt produkt. Fås i Helsekost og Matasbutikker.

Dansk importør af UDO’S CHOICE® siden 1997 · www.panacea.dk


Er kolesterol dit problem? Zerochol med 100% plantesteroler  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Læs mere på zerochol.dk Årets helsekostprodukt i Danmark 2012 86 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker, apoteker og udvalgte Matasbutikker.

Tel: 76 26 07 66 • info@biovita.dk • www.biovita.dk


MAD

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 87


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Forsvinder dine næringsstoffer ud i den blå luft?

Så er det måske fordi du behandler frugt og grønt forkert under opbevaring og ved tilberedning. Af Rikke Agersted

Uanset hvor godt vi opbevarer grøntsager og frugt til vinteren, så mister de alligevel en del af deres næringsstoffer. Et februaræble er ikke lige så sprængfyldt med vitaminer, som når det plukkes fra træet om efteråret. Derfor får vi af gode grunde heller ikke det samme næringsudbytte af at spise maden lang tid efter, den er høstet. Veganere, som udelukkende lever af vegetabilske fødevarer, skal være særligt opmærksomme på at få de næringsstoffer, de behøver, fordi deres primære fødevarekilder i høj grad er dem, der på visse årstider har mistet noget af kraften. To dage på køkkenbordet: Spinat mister 80 % C-vitamin Det er svært som forbruger at vide, hvad den enkelte grøntsag eller frugt indeholder af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Der findes tabeller over indholdet af næringsstoffer i de enkelte levnedsmidler, men disse er kun vejledende, da det i høj grad afhænger af dyrkningsmetoder, høsttidspunkt og opbevaring, hvad der i sidste ende lander i maven på os. Ernæringsforsker og professor dr. Karin Schulz fra Tyskland har nogle skræmmende fakta om tabet af vitaminer under opbevaring. Spinat mister 80 % af C-vitaminindholdet på bare to dage ved 20 grader. Tabet er ”kun” på 33 % i samme tidsrum, hvis opbevaringen sker i køleskab ved otte grader. Vitaminer er generelt meget påvirkelige af lys, varme og ilt. Derfor kræver det lidt opmærksomhed at holde på dem i så lang tid, at vi også får glæde af dem ernæringsmæssigt. Salaten der er skåret på forhånd … Kostmæssigt er vores samfund blevet mere og mere gearet på, at tingene skal være nemme og effektive. Vi skatter vores fritid højt og springer gerne over, hvor gærdet er lavest, når det gælder maden. Der er nemlig efterhånden mange alternativer til grillmaden og pizzaen, og supermarkedernes kølediske bugner af færdigskåret frugt og grønt. Det er nemt og sundt, bilder vi os selv ind, så hvorfor bruge tid på selv at forberede råkosten eller frugtsalaten? Svaret er enkelt - fordi den snittede salat i køledisken er gastronomiens ”Kejserens nye Klæder”. Det ligner en lækker salat proppet med saft og kraft til kroppen, men i virkeligheden er en stor del af næringsstofferne forsvundet på grund af iltningen, der startede i det øjeblik, ingredienserne kom gennem snittemaskinen. Efter en del dage på køl er det desværre 88 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Veganer og vegetar – så let mister du dine vitaminer!


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Spækket med næringsstoffer OmniVegan er en multivitaminpille fra Biosym, som indeholder 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer. Anbefalet daglig dosis er 1-2 kapsler til voksne og børn fra 11 år. Produktet er registreret hos The Vegan Society og er derfor velegnet til veganere.

ikke den samme næringsstofkilde, som hvis du selv havde afsat 10 minutter til at snitte råkosten inden måltidet. Vegetarer og veganere bør være opmærksomme på disse ting, da køberåkosten godt nok som udgangspunkt er sundere end burgeren, men næringsstofmæssigt halter væsentligt bagefter den hjemmelavede mad. Snit din hvidkål lige før brug Det betyder virkelig noget, hvordan vi tilbereder vores mad. Fra naturens hånd er afgrøderne beskyttet af en skræl, skal eller anden ydre struktur, som holder på næringsstofferne og hindrer iltning. De fleste ved, at smør harsker, hvis det ilter for længe, og at andre fedtstoffer har samme risiko for at ændre sig fra sundt til usundt. Det samme er faktisk tilfældet, hvis man kværner eller blender frø, kerner, nødder og mandler. Iltning af de naturlige fedtstoffer vil straks gå i gang, så det anbefales at gøre det lige inden, de skal spises, så iltningstiden begrænses. Der sker en tilsvarende forandring med vitaminer og mikronæringsstoffer i frugt og grønt, fra det øjeblik de høstes, og i højere grad når vi bryder den beskyttende struktur, der skal holde næringsstofferne friske. Så snart vi snitter salathovedet, begynder iltningen. Faktisk går der kun to timer, fra man har snittet en hvidkål, til halvdelen af C-vitaminindholdet er forsvundet, hvis det opbevares ved stuetemperatur, ifølge Dr. Antal Bognar. Vi skal tilbage til gryderne Opbevares fødevarerne generelt ved stuetemperatur, går det også stærkt med forandringerne, da varme er skidt for dem. Her er det vigtigt at nævne stegning, kogning, friturestegning og ovnbagning, som selvfølgelig også vil påvirke indholdet af næringsstoffer. Konklusionen er, at vi bør behandle vores mad så skånsomt som muligt og helst lige inden, den skal spises. Da de færreste trods alt kan sige sig fri for ikke engang imellem at hoppe over, hvor gærdet er lavest i forhold til de gastronomiske udfoldelser, kan det være en god idé at supplere vintermånederne med en multivitaminpille for at sikre, at vi får hele viften af de vigtige stoffer, vi har brug for. Generelt set bør vi dog sikre, at vores kost tilvejebringer næringsstofferne på naturlig vis ved at finde fornyet glæde frem ved madlavning i de danske køkkener.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 89


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Vigtig viden om næringsstofferne i vores mad Vær meget opmærksom på, om du får dækket dine behov for alle vitaminer og mineraler, også selvom du vælger at blive vegetar eller veganer, for det er alt for let at få for lidt! Forskerne og myndighederne er slet ikke enige på dette punkt, og redaktionen bag sund-forskning graver videre i mysteriet om de måske forsvundne næringsstoffer i vores fødevarer. I mellemtiden kan du blive klogere - og sundere på s. 88 Vegansk EPA og DHA Med kun en enkelt kapsel om dagen kan veganere og vegetarer nu få dækket det daglige behov for omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Det nye produkt VegOmega-3 fra Biosym er lavet på alger og er dermed udelukkende fra vegetabilsk kilde. Kombineret med OmniVegan multivitamin sikrer man kroppens grundlæggende behov for næringsstoffer, og man sikrer et godt fundament til dagligdagens mange fysiske og mentalt krævende opgaver.

Den ultimative foryngelseskur Hvedegræs, spirulina og chlorella er tre kraftfulde superfoods, der med et naturligt tårnhøjt indhold af vitaminer, mineraler og ikke mindst sunde proteiner renser, opbygger og forskønner både inventar og facade i vores allervigtigste bolig, nemlig kroppen. Vil du rense din indre bolig med en sundhedsbooster af format, så dyk ned i Clean Greens fra skønne økologiske PUKKA.

2-3 spsk. er nok af den sunde olie Udo’s Choice var den første sammensatte olieblanding i Danmark. Olien sætter fokus på omega-3 og omega-6 i kombinationen af syv forskellige vegetabilske olier: sesamolie, hørfrøolie, solsikkeolie, kokosolie, kæmpenatlysolie, risklidolie og havreklidolie. Olien indeholder også de fedtopløselige vitaminer og antioxidanter A, D, E og K. De syv olier vil sammen kunne gøre en stor forskel for alle de organer, vi har nævnt i artiklen s. 108.

Får du det mystisk, efter du har spist? Kan det meget vel være et tegn på et forhøjet blodsukker, og ikke som mange tror, en ubalance i tarmsystemet. Det kan desværre være tegn på et ustabilt blodsukker som forløbet til sukkersyge. Eller måske har du allerede diabetes 2? Få det undersøgt, og hjælp kroppen med Bio-Chrom, hvor international forskning viser en tydelig støtteterapi til problemet. Læs meget mere på s. 62.

90 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

HVEDE

ER

VEGANERMAD Inspiration

SUKK

Go’ og nem

&

Vind kogebogen ”Go’ og nem veganermad”! Giv os et like på facebook.com/forsyttensoendag, vores nye Facebookside, hvor førende eksperter inden for ernæring og sundhed hver søndag kl. 17 kommer med deres perspektiv på et højaktuelt emne. Så er du automatisk med i lodtrækningen om kogebogen og andre lækre gaver i februar måned.

UDEN

Ekstra hjælp til teenagealderen Mængden af vitaminer og mineraler i vores fødevarer - også de økologiske - er stærkt faldende gennem de sidste seks årtier. Det slår bl.a. British Food Journal fast med deres test af en hel række udvalgte grøntsager og frugter. Og kigger vi på teenageres madvaner – eller mangel på samme – kan der godt være brug ekstra hjælp. Synes du som mor og far egentlig ikke om tilskud, der fraviger måden, hvorpå kroppen opfatter mad, så er tilskuddene her en ideel løsning – frem for ingen løsning. For ja, der er brug for hjælp til ikke kun kropsvækst, men også udviklingen af hjernens funktioner i de udfordrende teenageår. Derfor er der brug for tilskud, som ikke nødvendigvis er særligt stærke, men tilskud, der efterligner naturens måde at skabe næringsstoffer på. Det kan du læse mere om på s. 40, hvor du også kan se mere om de grøntsager og urter, der indgår i de forskellige kosttilskud udviklet af FOOD-GROWN i England.

til kødfrie dage

Mangler du også inspiration til kødfrie dage? I denne nye og inspirerende veganerkogebog finder du alt fra traditionelle retter som pizza og lasagne, tilpasset til glutenallergikere, desserter uden hvede og hvidt sukker og en proteinrig kost uden kød. Bogen er forfatteren Signe Lykkes 4. kogebog. Signe har en baggrund som ernæringsrådgiver og lægemiddelkonsulent og holder i dag foredrag i hele landet om sammenhængen mellem kost og helbred. Læs mere på www.signelykke.dk.

Signe Lykke

Ny drik til tarmbakterierne Når vi koger og steger al vores mad og samtidig får alt for få friske grøntsager, får vores tarme tilført for få sunde bakterier til at opretholde et sundt immunforsvar. Vita Biosa er en økologisk og fermenteret urtedrik fyldt med otte forskellige aktive stammer af mælkesyrebakterier og ekstrakter fra 19 økologiske urter, alle kendt for deres gode indflydelse på balancen i mave og tarmsystem. Nu introduceres en ny variant med ingefær, den kraftfulde rod kendt for at hjælpe på både fordøjelse, immunforsvar og inflammationer. Du finder Vita Biosa Ingefær i helsekostbutikkerne fra marts. Haveplanten mod træghed og forstoppelse Du kender måske katost fra din have, men faktisk er den en af de helt gamle europæiske og mellemøstlige lægeplanter. Den gør en forskel for tarme, der i for lang tid har døjet med træghed og forstoppelse. Det er ikke en sådan her-og-nu-plante, men tager du den hver dag året rundt, så vil du hurtigt mærke en markant forskel. I Easy Digest får den fornemt følgeskab af andre gode lever- og tarmurter. Læs mere på s. 106.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 91


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Clean Greens - den ultimative foryngelseskur Vi kender alle effekten af manglende pleje og udluftning i boligen. Der gror mug i krogene, bakterier stortrives, facaden sprækker, og der kommer grimme fedtede pletter på de ellers bonede gulve. Af Pernille Borg

Det samme sker med menneskets indre såvel som ydre, når vi ikke plejer og nærer kroppen jævnligt. Så lad os lægge hånden på hjertet og starte år 2017 med et løfte om at booste vores sundhed og hjælpe vores hårdt prøvede kroppe med at modstå stress, vira og kemiske belastninger fra hverdagens miljø. Hvedegræs, spirulina og chlorella er de ”nye” grønne superfoods, der med et naturligt tårnhøjt indhold af vitaminer, mineraler og ikke mindst sunde proteiner renser, opbygger og forskønner både inventar og facade i vores allervigtigste bolig; nemlig kroppen. Klorofyl, den helt store rengøringsmoppe! Et af de mest kendte og meget fascinerende stoffer, som findes i alle tre superfoods, er klorofyl - det stof, der transporterer ilt rundt i planter. På samme vis styrker klorofyl iltoptagelsen og ilttransporten i vores blodbaner. På den måde er det med til at udrense kroppen og beskytte fedtstofferne i blodet mod oxidation; en tilstand, der øger risikoen for hjertekarsygdomme. Klorofyl afgifter leveren for tungmetaller og miljøgifte, stabiliserer både blodtryk og blodsukker - og med sit høje indhold af magnesium kan klorofyl endog booste fertiliteten. Alle tre superfoods medvirker til at holde et basisk miljø i kroppen, noget der i sig selv er fordrende for en sund krop uden inflammationer. Det samme gælder for den basiske blodrensende brændenælde, der med sit høje indhold af flavonoider bekæmper betændelsestilstande i kroppen. Hvedegræs, en sundhedsbooster mod ridser i lakken og slam i rørene Ud over klorofyl kan hvedegræs blære sig med et indhold af alle vitaminer (dog ikke D), næsten hele mineralriget og ikke mindre end 21 aminosyrer, der hurtigt giver dig mere energi og vitalitet, et stærkere immunforsvar, en bedre fordøjelse samt flottere hud, hår og negle. Særligt højt er niveauet af de leverbeskyttende B-vitaminer samt de stærke antioxidanter; E-vitaminerne, der bekæmper alle de frie radikaler, vi dagligt udsættes for. Sammen med andre guldkorn som grønkålsspirer, fennikelfrø, pebermynte, brændenælde, grøn te og ingefær udgør de tre superfoods ingredienslisten i PUKKA’s Clean Greens; et effektivt rengøringsmiddel til kroppen.

92 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Som med alle PUKKAs særligt udvalgte ingredienser indeholder Clean Greens bæredygtigt producerede urter af den højeste økologiske kvalitet.


ØKOLOGISK FISKEOLIE DANSKPRODUCERET ØKOLOGISK KOLDPRESSET

REN FRISK MILJØVENLIG

DET BLIVER IKKE FRISKERE

Ecolomega® fiskeolie er produceret i Danmark fra minutfriske danske økologiske råvarer.

BÆREDYGTIG OG SOCIALT ANSVARLIG

Med udgangspunkt i en tankegang omkring fuld udnyttelse af vores ressourcer.

HØJ KVALITET OG MEGET REN

Ecolomega® fiskeolie analyseres og kontrolleres i henhold til det højeste standarder for olier og fedtstoffer.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker.


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Der var engang … en lille fætter, som ved at være autentisk, nem at have med at gøre, givende og god til samarbejde endte med at blive en af de mest populære kæledægger i store dele af verden. Den lille fætter var nemlig ikke bleg for at sætte sine mange kvaliteter i spil og har gjort en forskel for milliarder af mennesker. Den mætter maver, giver god næring og gavnlige stoffer (bl.a. fiberrig protein og antiinflammatorisk K-vitamin), virker blodsukkerstabiliserende og er langtidsholdbar. Og så smager den forrygende. Kikært er dens navn, den er en af de ældste dyrkede afgrøder i vores historie, spist i mere end 10.000 år og er i dag verdens næstmest dyrkede bælgfrugt, kun overgået af sojabønner. En af de mest kendte kikærteretter er den mellemøstlige klassiker hummus, der traditionelt består af kikærter, tahin, olivenolie, citronsaft og salt. Hummus kan bruges som puré, dip og pålæg og kan varieres på utallige måder. Det er oplagt at blende grøntsager i hummus som i opskrifterne her. Du kan nemt lave hummus med en stavblender.

Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Persillehummus

Rødebedehummus

• 2 dl tæt pakket bredbladet persille

• 1 mellem-stor ca. 175 g kogt rødbede* • 240 g kogte kikærter • 1 spsk. tahin uden salt • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie • 2 tsk. citronsaft • 1 fed hvidløg • ½ tsk. knust spidskommen • Kikærtekogevand eller vand • Salt

• 240 g kogte kikærter • 1 fed hvidløg • ½ tsk. knust spidskommen • 1 spsk citronsaft • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie • Kikærtekogevand eller vand • Salt

Sådan gør du: Hak persillen, og blend med øvrige ingredienser. Justér tykkelsen med kikærtevand/vand, og smag til med salt. TIP: Hvis du koger dine hjemmekogte kikærter med kombu tang, kan tangen blendes med i din hummus. Tangen er spækket med værdifulde mineraler og sporstoffer, bidrager med umamismag og har desuden en stærk afgiftende evne.

94 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Sådan gør du: Blend alle ingredienser. Justér tykkelsen med kikærtevand/vand, og smag til med salt. *Kog rødbeder hele og uskrællede i 25 minutter i letsaltet vand. Kog gerne flere ad gangen, så du har til salater og andet. Hæld vandet fra, og hæld koldt vand på. Skallen kan nemt gnides af, når rødbederne er kølet af.


NDS

D o kum e N tat i o N v i Se r at

Nutrient Delivery System

NDS Probiotika i pulverform kan være op til 20 gange mere effektiv end i kapselform ®

Genopret din tarmflora

TIL HE C I T LE BIO

MILIEN FA

NDS ®PR O

og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

laSSic Probiotic c

®

nteret og Veldokume ffektiVitet, teStet for e Sikkerhed indhold og

Probiolax®, Probiotic Panda®-1, Probiotic Panda®-2, Probiotic i.l.d.®, Probiotic Performance®, Probiotic W8-control®, Probiotic S-60-nrg®, Probiotic barrier®, Probiotic claSSic ®.

W W W. E N G H O Lsund-forskning M N D S.- D K gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

95


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Start dagen med sund og nærende morgenmad

– som dine hormoner til og med vil elske dig for Med den rette morgenmad får du en god start på dagen. Mange går død i morgenmaden, da det skal gå hurtigt, men samtidig være lækkert.

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Derfor har jeg fundet to eksempler på lækker og sund morgenmad, som er fyldt med næring og højt proteinindhold, så de mætter længe. Her får du opskrifterne på hampegrød og peanutpandekager, som er nogle af mine egne favoritter. Begge opskrifter er fra min bog Hormonel Harmoni. Vil du have flere hormonvenlige opskrifter og lære mere om hormonel harmoni, så tilmeld dig mit treugers gratis minikursus om hormoner her: www.hormonelharmoni.nu

Hampegrød med blåbær Hampe- og chiagrød med masser af næring og protein. En virkelig god start på dagen.

Peanutpandekager Lækre, sprøde crepes fyldt med protein. Kan spises med masser af forskellige lækre slags topping, alt efter hvad du har lyst til. Giver cirka tre store pandekager Det skal du bruge: • 2 æg • 1 dl fedtreduceret peanutmel fra producenten ”FunktionelMad” (eller deres mandelmel, hvis ikke du tåler peanuts) • 1 dl vand • 1 nip salt • 1 tsk. BirkeSød eller kokospalmesukker (kan udelades) • 1 tsk. vaniljepulver (kan udelades) • Kokosolie til stegning Sådan gør du: Pisk æg, peanutmel, vand, salt, BirkeSød og vaniljepulver sammen. Steg pandekagerne på en pande i kokosolie, og server dem varme.

96 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Til 1 person • 2 tsk. chiafrø • 1/2 dl hampefrø • 1/2 tsk. vaniljepulver • 3 spsk. økologisk kokosmælk (brug gerne udelukkende den fede del af mælken) • 3 spsk. vand • 2 tsk. ægte blåbær, evt. fra frost Sådan gør du: Rør chiafrø, hampefrø, kokosmælk, vaniljepulver, vand og blåbær godt sammen. Tilsæt mere vand, hvis grøden er for tyk. Lad den gerne trække i 15 minutter eller natten over på køl (så kan du lave din morgenmad klar om aftenen, hvis du skal ud ad døren i en fart næste morgen). Drys eventuelt med gojibær inden servering. Både chiafrø og hampefrø har et højt proteinindhold. Derudover indeholder hampefrø også alle de essentielle aminosyrer, har et højt E-vitaminindhold, er en god kilde til D-vitamin og indeholder 2-4 % af omega-fedtsyren GLA. Endelig er hampefrø rige på mineraler som magnesium og jern. Chiafrø er til gengæld en af de fødevarer, der er rigest på omega-3-fedtsyrer og fibre.


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Sund mad på SU – og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker. Hvis du er til årstidens grøntsager, kan du råvaremæssigt blive lidt udfordret i februar og marts. Denne suppe løser problemet. Her trylles budgetvenlige porrer, løg og linser om til en suppe, der sender dig direkte til de varme lande. Og det kan være nok så tiltrængt på denne tid af året. Krydderilisten er lidt lang, men spar endelig ikke for meget på smagsgiverne.

Varm suppe til kolde dage Den her suppe er, trods den umiddelbart lidt lange ingrediensliste, ufattelig nem at lave. Alt i en gryde. Kog. Blend. Smag til. Og nyd. Det skal du bruge: • 3 løg og 3 fed hvidløg • 3 porrer og 1 madæble • 3 stængler bladselleri • 200 g røde splitlinser • 1 flaske mosede tomater • 1 dåse kokosmælk/eller en karton kokosfløde • 1,6 l god bouillon • 1 spsk. kokosolie Krydderier: • 2 tsk. god karry og 2 tsk. spidskommen • 1 tsk. gurkemeje • 1 laurbærblad

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET)

• 1 tsk. kardemomme eller 4 knuste kardemommefrø • 1 stang kanel, 1 laurbærblad og 2 hele nelliker • 1 spsk. garam masala krydderi • Lidt honning til at afrunde smagen med • Salt, peber og chili efter smag og behov • Hakket frisk koriander til serveringen Sådan gør du: Hak løg, porrer, madæble og bladselleri i grove stykker. Snit hvidløget i mindre stykker. Svits karry, spidskommen, gurkemeje og evt. chili i kokosolien. Kom grøntsagerne og æblet i. Kom nu de røde linser i. Hæld bouillon, mosede tomater og kokosmælk over. Tilsæt laurbærblade, kanelstang, kardemomme og nelliker. Lad det hele koge godt igennem, indtil både grøntsager og linser er helt møre. Hvis du har tid til det, så lad suppen køle lidt ned, inden du blender den godt og grundigt igennem. Varm op igen, og tilsæt garam masala-krydderiet. Smag til med salt, peber og eventuelt 1 tsk. honning. Server med et drys af friskhakket koriander.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 97


Grønne læber i fodboldstøvler Fordelene ved at spise omega-3-fedtsyrer er efterhånden allemandsviden. Forskning har flere gange konkluderet, at det sunde fedt i fisk og hørfrø hæmmer nogle af de biokemiske processer, der skaber inflammation. Men der gemmer sig endnu en værdifuld medspiller i fedtsyreligaen. Af Pernille Borg

Den interessante medspiller er dog ikke ny på banen. Den har blot siddet på bænken og ikke gjort det store væsen af sig. I mellemtiden er der pågået mange års forskning i den lille grønlæbede musling og dens helt særlige sammensætning af de flerumættede fedtsyrer. Som noget helt unikt indeholder muslingen, ud over EPA og DHA, det meget betændelseshæmmende ETA (eicosatetraensyre). Olien der forynger cellerne Sammensætningen og indholdet af ETA i muslingeolien får den til at spille på lidt andre tangenter end den almindelige fiskeolie. Dette faktum skal ikke nødvendigvis få os til at foretrække den frem for fiskeolie, da de hver især hæmmer forskellige inflammatoriske mekanismer i vores krop. Som på fodboldbanen er et samspil af forskellige profiler altid bedre end en enkelt angrebsspiller, særligt når vi skal bekæmpe sejlivede livsstilssygdomme som gigt, astma og andre smertefulde inflammatoriske lidelser. I Glyc Boost og Glyc Original bliver den gode virkning fra muslingeolien derfor støttet op af andre stærke antiinflammatoriske profiler som gurkemeje og vitamin C. Glucosamin, kroppens eget lægemiddel Kroppen kan selv fremstille glucosamin, der er et lille vandopløseligt molekyle (amino-monosakkarid). Molekylet indgår i opbygning af ledbrusk, sandsynligvis ved at hæmme de enzymer, der er med til at nedbryde brusken. Glucosamin som kosttilskud (i form af glucosamin-hydroklorid) har været meget omdiskuteret. I Glyc Boost og Glyc Classic forekommer glucosamin i sin rene naturlige form som glykosaminoglycaner, der som biologiske polymerer er naturligt indeholdt i muslingerne. Glykosaminoglycanerne er med til at bedre elasticiteten i bindevævet, mindske nedbrydning af brusk og sener efter skader samt øge styrken i brusk og knogler.

Maoriernes guld

I mange generationer var den grønlæbede musling en vigtig del af den daglige kost hos Maori-folket i New Zealand. Den gav maorierne en ekstremt nærende basiskost af både proteiner, vitaminer, mineraler, men også omega-3-fedtsyrer. Maorierne forstod, at muslingen var nyttig og hjalp dem med at forblive sunde og smertefri.

98 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Der stilles strenge sikkerhedskrav til de ugentlige kontrolprøver, der foretages på New Zealand for at sikre, at de eksporterede grønlæbede muslinger er fri for miljøgifte og pesticider.


sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 99


SPØRG EKSPERTERNE Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Bettinna Delfs

Sund og slank på den fede måde Mange danskere er stadig fedtforskrækkede. Det er hverken godt for helbred eller humør. Hvis du lever efter den gamle kostpyramide, får du alt for mange kulhydrater, for lidt af det sunde fedt og generelt for stort et syreindtag. Historisk epidemi Hjertekirurg gennem 25 år, dr. D. Lundell, skriver således: ”De gamle kostråd har skabt en epidemi af fedme og sukkersyge og er samtidig skyld i, at diverse livsstilssygdomme stadig er stigende i dag. Konsekvenserne overstiger enhver anden historisk epidemi, hvad angår dødelighed, menneskelig lidelse og har samtidig alvorlige økonomiske konsekvenser”. Din kost, din medicin Dr. Linus Pauling (1901 – 1994) sagde, ”Nutrition is the medicine of tomorrow”. Han havde 48 ph.d.er og to hele Nobel-priser bag sig. ”Let your food be your medicine and the medicine be your food”, sagde Hippocrates allerede 370 f.Kr. Charlotte Gerson, grundlægger af Gerson Instituttet, USA, udtaler: “En normal sund krop vil ikke og kan ikke udvikle cancer”. Er proteinkuren sund? Mange, som ønsker vægttab, vælger proteinkuren, hvor der skal indtages en masse kød. Professor, overlæge, dr. med. Bente Jespersen fra Århus Universitetshospital, gør opmærksom på, at et overforbrug af proteinindtag på længere sigt kan give nyresvigt, og at vi derfor må indstille os på at åbne flere dialyseafdelinger, hvis folk fortsætter med det store proteinindtag. Designet til at spise grønt Vi er designet til at have en indre pH-værdi på 7,32. Der fungerer vores celler som små sunde fisk i vores indre akvarium, og vores immunforsvar er i top. Spis masser af grønt til alle måltiderne. 75 % af vores kost skal være grønt, de resterende 25 % protein, gerne fra nødder, kerner og vilde fisk. En genvej til mere grønt er saft og grøntsagssupper. Med saften får du en masse rå grøntsager og dermed også vigtige enzymer, som ellers ville gå tabt ved opvarmning. Bland med 20 % frugt, så saften også

100 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

smager godt. Du optager bedst vitaminer og mineraler ved at putte essentielle olier i, eller inden du drikker saften eller spiser suppen. Det er fedtet, der mætter, og samtidig stabiliserer det blodsukkeret. Jeg anbefaler en ren omega-3-olie, da vi alle får for meget omega-6. Sidegevinsten ved 80/20 + sundt fedtreglen er en slank, sund, energifyldt krop og et immunforsvar og humør i topform. Vil du læse mere om basisk kost, kan du kigge ind på alkalineliving.dk, hvor du også finder min bog ALKALINE LIVING - En enkel guide til et sundt liv.


SPØRG EKSPERTERNE

Når undertrykt vrede bliver til angst Kroppen husker, og nogle gange oplever vi en følelse af fx angst eller utryghed, hvor der viser sig at ligge en erindring, der har gjort dig vred nedenunder. Det skete for vores redaktør, Marianne Palm, som først i dag, fem år efter, er blevet næsten fri af sin angst for store gulve … Først da Marianne tillod sig at mærke, hvor vred hun var på nogle hospitalspersonaler, kunne hun slippe vreden - og angsten forsvandt. I kampen mod angst handler det blandt andet om at erkende, at der er følelser på spil, og forstå, hvilke følelser det drejer sig om, og om hvordan disse fornemmes i lige præcis din krop. Marianne mistede for fem år siden sit ene ben ved en trafikulykke. Indtil for nylig fik hun angstanfald, hvis hun skulle gå ustøttet hen over et gulv eller en vej. Efter ulykken var hun ellers forbilledligt hurtig til at gå med protese, men fik angstanfald efter en særlig hændelse. Midt ude på et stort linoleumsgulv bøjede knæet sig pludseligt, fordi en mekanisme i det mekaniske proteseben udløste, at knæet bøjede sig, hvilket automatisk fik hende til at falde. Faldet var uden forvarsel, benene forsvandt bare væk under hende i løbet af et splitsekund. Vi har tidligere bearbejdet denne hændelse mht. panik og skræk omkring selve faldet med EMDR-terapi. Angsten for pladser forsvandt dog ikke helt. Marianne har tidligere fortalt mig om nogle ubehagelige oplevelser med enkelte sundhedspersonaler i forbindelse med, at hun skulle lære at gå med sin protese. Hun havde oplevet dem som uvenlige og nedladende. Hun blev meget vred på personalet, men på baggrund af den generelle stress i situationen fik hun ikke reageret. At gå hen over gulvet udløste et kropsligt ubehag, og hun var efterfølgende angst for at gå alene hen over gulve. Ved vores nylige terapi opdager hun, at når hun skulle gå hen over gulvet, mærkede hun den samme uro i kroppen, som hun havde mærket, da hun oplevede, at personalet nedgjorde hende. Det er her selve kropsfornemmelserne, der minder hende om hændelsen med personalet, og følelserne omkring dette. Det giver hende igen følelsen af ikke at have kontrol - og dermed af at være i fare for at falde som før. Da vi adresserer dette med EMDR-terapi, bliver hun i stand til at slippe vreden til personalet og se på hændelsen som noget, der var irriterende, men noget hun ikke vil beskæftige sig med længere.

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

Hver gang der er en følelse, er der også en kropsfornemmelse Hvis vi af den ene eller anden grund er bange for - eller forhindres i at reagere eller erkende følelsen, kan det stadig mærkes i kroppen. Det er ofte følelser som vrede, der ikke bliver erkendt. Problemet er, at den kropslige reaktion kan sidde tilbage. Når du sidenhen møder noget, der giver samme følelse, kan det igen give ubehagelige kropsreaktioner, som i sig selv kan gøre dig bange, hvis du ikke forstår dem. Når der er følelser, er der kropsfornemmelser. Du kan med andre ord bilde dig selv ind, at du ikke har en bestemt følelse, men det er kroppen ligeglad med. Kropsfornemmelsen fra følelsen er der. Og den mærker du. Forstår eller erkender du den ikke, gør den dig måske bange. Eller du opdager ikke, at der bag angsten kan ligge en vrede Man kan kun gisne om, at hændelsen, hvor Marianne faldt, var blevet til angstanfald, hvis ikke der var en vrede mod sundhedspersonalet i tiden før faldet? Eller hvis hun havde fået fortalt dem, at deres opførsel ikke var o.k? Det ved vi ikke her. Men interessant er det at se, hvordan der ofte ligger nogle helt andre følelser bundet i kroppen, end dem man tror. Hos Marianne blev vrede blandet grundigt med følelsen af at miste kontrollen, som gav angstanfald. Det er heldigvis næsten bearbejdet og væk. Man kan fundere over, om Mariannes angst for gulve havde været mindre – eller ikke havde været der, hvis det kun drejede sig om chokket over faldet og ikke som her også drejede sig om, at hun var låst fast i vreden til personalet. Læs mere om metoderne på www.EMDR.dk

Marianne Palm

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 101


SPØRG EKSPERTERNE

At spise kål – eller ikke at spise kål I disse spæde forårsmåneder vil nogle af os begynde at overveje, hvordan vi skal se ud til badesæsonen. Erfaringen viser måske, at det går ret så trægt med at få kiloene af, og muligvis er der en mistanke om, at stofskiftet er lidt lavt. Så begynder vi at læse om, hvilken mad der fremmer stofskiftet, og hvilken der sænker det, og her er det så, at tingene bliver forvirrende. Et vægttab, hvor der spises mange grøntsager som erstatning for de søde kager, det fine brød og måske den smule slik, som var en rest fra jul, er en sikker vinder. Det er først, når vi læser om kålen, at forvirringen bliver til alvor. På mange netsider kan vi nemlig læse, at stort set alle slags kål nedsætter vores stofskifte med risiko for at udvikle struma. Dette er ikke helt fair over for kålen. Det er nemlig aldrig blevet bevist, at de svovlholdige forbindelser i kålen kan påvirke stofskiftet hos en person med normalt niveau af jod og selen i kroppen. Begge mineraler er nemlig vigtige for et normalt stofskifte. Har du struma, må du gerne være opmærksom på, om du indtager over et kilo kål i rå tilstand, dvs. som salat eller i din juice hver dag, og om du evt. mangler de to mineraler. Så kunne der eventuelt være noget at arbejde med, men langt vigtigere er det, at du tager fat om de manglende mineraler og bygger kroppen op samt puster ud og nyder din mad. Kål er nemlig meget sundt. Dels indeholder det mange fibre, der virker godt på fordøjelsen og kan hjælpe med at sænke kolesterolniveauet (LDL-kolesterol) i kroppen ved at binde det inden i tarmen, men der er også mange andre nyttige stoffer. Et højt indhold af

Kåltyper Kåltyper kan bl.a. være: broccoli, blomkål, hvidkål, rødkål, grønkål, spidskål, rosenkål, bok choy samt flere.

102 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Torunn Laksafoss Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

K-vitamin, godt med flere B-vitaminer, masser af C-vitamin (mere end i appelsiner), lidt jern samt andre mineraler og især kalium til at regulere hjerte og blodtryk samt ikke mindst de aktive svovlforbindelser fra før, som er nogle meget potente antioxidanter i kroppen, og som faktisk kan være med til at øge dannelsen af T4 (det inaktive stofskiftehormon). I det hele taget er kål bare en god og sund spise. Hvordan skal det så spises, hvis det hele ikke må være råt? Medmindre vi taler om det hele kilo fra før, så lad noget blive i salaten, og tilbered resten. Det kan være en fordel kun at varmebehandle det let, så alle næringsstofferne bliver i kålen og kan optages ind i kroppen. Damp det let, eller brug kålen i noget wok. Evt. kan du fermentere den og få gavn af alle næringsstofferne og de mælkesyrebakterier, der dannes som del af fermenteringen samt ikke mindst de syrer, som bakterierne vil danne undervejs. Din fordøjelse vil elske dig for det. Men jeg prutter sådan af kål … Mja, det er rigtigt, at mange af os prutter mere af kål end mange andre grøntsager, der indeholder mindre svovl. Du behøver ikke undgå kålen helt, men nærmere tilføje nogle krydderier, der virker beroligende på mavetarmsystemet. Det kan være krydderier som mynte, timian, nelliker, frø af dild eller koriander eller fx ingefær. I øvrigt alle krydderier, der smager fantastisk i en fermenteret kålblanding.


SPØRG EKSPERTERNE

Frede Damgaard

Seriøs og dybdegående eksamineret

DET Ernæringsterapeut, Biopat/Naturopath samt phytoterapeut/urteterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus.

Hedeture og smerter i mine led

Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner ! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Kære Frede Jeg har reumatiske problemer i muskler og led, samtidig med at jeg har fået svedeture; så jeg tror, jeg er kommet i overgangsalderen. Derfor har min læge foreslået mig at tage hormoner i en femårsperiode, men det har jeg ikke lyst til, da de vist ikke er uden bivirkninger - og kan det klares naturligt, vil jeg gerne det. Sonja Henriksen, 45 år

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

"En ordentlig oplader på Kreta"

_annonce_udd_okt16.indd 1

25/10/16 18.39

En uge med fokus kun på dig. Himlen er ikke et sted, men en tilstand. Alle deltagere er på en individuel rejse. Vi træner uforstyrret og har ro til fordybelse. Du vil rejse hjem fredfyldt og fuld af overskud. Der undervises i Body Balance, Yin-yoga og meditation. EFT (emotionel-stress-frigørelse) og META-sundhed vil indgå i undervisningen. Kosten består af dejlige basiske græske retter. Der er kurser både forår og efterår. Se videoen med alle kursusaktiviteterne på:

alkalineliving.dk

Kære Sonja Muskel- og led problemer i forbindelse med de hormonelle ændringer i overgangsalderen er ikke unormalt. Men der er gode muligheder for at gå den naturlige vej. Jeg anbefaler en sund livsstil med en afbalanceret, varieret kost, godt med grøntsager samt lidt frugt og ikke for meget kød, mælk og ost - men gerne mere fisk og evt. fjerkræ. Spis gerne meget bladselleri, som hjælper kroppens mineralbalance, så du bedre kan udskille affaldsstoffer. Ligeledes er granatæble godt for dit hormonsystem. Dyrk jævnligt motion, gerne med daglige gåture i frisk luft, og få nok søvn, mindst syv timer. Supplér med et bredt dækkende multivitamin-/mineraltilskud (uden jern) for en normal energi- og hormonproduktion og fiskeolie for et sundt hormonsystem. Yderligere kan du supplere med én eller flere af nedenstående: - 1-3 kopper salviete (gavner hormonsystemet) - 1-3 mål rødkløverekstrakt fra Herrens mark (til gener i overgangsalderen) - 1-2 kapsler gurkemejeekstrakt, fx Fortodol S (for mere smidige led og muskler) samt ekstra B6-vitamin (bidrager til bedre energistofskifte og regulerer hormonaktiviteten) Venlig hilsen Frede Damgaard

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 103


SPØRG EKSPERTERNE

Marianne Palm

Rikke Godthjælp

Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Smerter ved menstruation Kære Marianne Palm Jeg har altid haft mange menstruationssmerter. Lægerne kan ikke finde årsagen, og jeg er rigtig træt af problemet. Har du nogen brugbare løsninger? Johanne, 35 år Kære Johanne Det er godt, du er undersøgt af lægerne, så endometriose m.m. er udelukket som årsag. Du kan i en periode på tre måneder prøve VegOmega-3 og Wild Yam fra Natur Energi samt Agnus Castus-dråber fra NaturDrogeriet. Kuren kan måske fjerne de krampetilstande, der er i underlivet, og samtidig rette op på balancen mellem omega-3og omega-6-fedtsyrer. Er der ubalance her, kan det meget vel give menstruationssmerter. Rundt omkring i netop dette magasin beskriver vi rigtig mange muligheder for at komme af med mensessmerter, og snart kommer vi med en e-bog om samme emne. Du kan allerede købe en e-bog på shop-sund.dk, der gennemgår hele hormonsystemet, så alle kan forstå det. Kærlig hilsen Marianne

Fertilitet Der er mange ting, du selv kan gøre for at øge dine muligheder for at blive gravid. De fleste af dem er velkendte, stop med at drikke alkohol, tab dig, hvis du er overvægtig, og tag på, hvis du er tynd (ikke slank). Spis sundt og varieret, og hold dig fra alt, hvad der ligner lightprodukter, der findes et utal af bøger om kost, der balancerer dig og din hormonbalance. Motioner, men ikke overdrevent. Hvad kan akupunktur gøre for dig med fertilitetsproblemer? Mange af de kvinder, der kommer til mig med fertilitetsproblemer, har spist p-piller, siden de var meget unge. De begyndte, fordi de havde mange menstruationssmerter, havde uren hud eller selvfølgelig, fordi de blev seksuelt aktive. De ubalancer, man quickfixer med p-piller, vil for det meste stadig være i kroppen, når man stopper, og dem skal der arbejdes med, inden man kan komme videre. En af de problemstillinger, jeg næsten altid støder ind i, er kæbespændinger. Det kan lyde harmløst, men kan være en meget stor forhindring. Kæbespændinger kommer, når vi skal holde kontrollen – hvis vi er angste, grådlabile, vrede, jaloux, frustrerede, under pres og stressede. Når vi bider hårdt sammen i kæben, kan vi starte forskellige processer i kroppen. Det kan påvirke vores kropsholdning, hormonelle balance, åndedræt, fordøjelse. Det har alt sammen indflydelse på, hvordan vores krop fungerer og især ikke fungerer. Kæbespændinger kan være så kraftige, at muskulaturen omkring nakke og skulder påvirkes. Langs rygraden sidder mange nerveknuder, og hvis de klemmes for meget, påvirker det vores fordøjelse og åndedræt, faktisk også vores hjerterytme og syn. Trigeminus-nerven kan også påvirkes ved hårdt tryk i kæben, den har indirekte indflydelse på hypothalamus, en kerne i hjernen, der er med til at regulere hormonbalancen. Problemer efter første fødsel eller operationer i eller tæt på underlivet Hud, muskler og sener er med til at give hjernen informationer om, hvordan kroppen har det. Herfra sendes information til hjernen – kaptajnen, der skal styre skuden – dig. Hvis vi er blevet opereret, kan der komme misinformationer eller mangle informationer fra områder af kroppen. Det kan være et lille klip fra første fødsel, kejsersnit, keglesnit eller et blindtarmsar, der laver ballade. Her hjælper en kombination af øreakupunktur, posturologi og kropsakupunktur fantastisk.

104 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


ANNONCE

Hjælp til dit hår Annette (47) har altid været ked af sit fine hår. Hun plejede at have hårekstensions, for at få det til at se mere fyldigt ud. Da håret begyndte at knække, og der var løse hår overalt, blev hun desperat. –Jeg søgte hjælp både hos frisøren og i helsekostbutikken. Her blev jeg anbefalet Hair Volume™ og nu tør jeg slet ikke stoppe igen.

Jeg har altid drømt om et flot og fyldigt hår Jeg har i mange år været i en konstant søgen efter hjælp. Jeg var ked at mit tynde hår og drømte om et mere fyldigt og glansfuldt hår. Jeg har prøvet alt, og jeg har tidligere søgt hjælp hos min frisør. Men da håret begyndte at knække, blev jeg virkelig desperat.

Din hårtablet med ingredienser for normal hårvækst Hair Volume™ er en hårtablet og den eneste tablet på markedet, der indeholder æble ekstrakt med procyanidin B2. Tabletten forsyner også hårsækken med biotin og zink, der bidrager til opretholdelse af normalt hår.

Blev anbefalet Hair Volume tabletten

–Hos min lokale helsekostbutik blev jeg anbefalet Hair Volume™, som blandt andet indeholder æbleekstrakt. Jeg blev anbefalet at bruge tabletterne i minimum 3 måneder. Jeg gik hjem fuld af forventning.

Slut med løse hår

–Huden var det første jeg bemærkede det på. Det er jo en dejlig gevinst, at få ved tabletterne. Jeg synes, min hud fik en flot glød. Min mand var den første som kommenterede mit hår. Han kan tydeligt se, at jeg har fået en masse nye hår i hårgrænsen. Mit hår er meget mere glansfyldt og jeg tør slet ikke stoppe med at tage mine Hair Volume tabletter, fortæller Annette glad.

Her køber du Hair Volume

Hair Volume kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre

helsekostbutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www. newnordic.dk . Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

www.newnordic.dk

Online Store Det gode råd gør forskellen


stor

En lille lilla plante med virkning på trætte tarme

Da jeg fik øje på studierne af de små lilla blomster fra katostplanten, gik tankerne tilbage til mit eget urteapotek, da jeg bare var 20 år gammel. Her stod mine glaskrukker på rad og række, og netop katosten var let at få øje på, for er den tørret korrekt, bevarer den nemlig sin fine lilla farve. I dag ved jeg, at der skal rigtig mange katostblomster til for at opnå så god en effekt som i det moderne produkt Easy Digest. Blomsterne er blevet omdannet til en tørekstrakt sammen med de andre velkendte droger. Så vores trængende tarme får en kærlig hjælp fra naturens vidunderlige skatkammer i et særligt sammensat produkt fra New Nordic.

106 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


Af Marianne Palm

Katost har været kendt i tusindvis af år for sin virkning på fordøjelsen. Den er kendt her fra Europa, men især anvendt i Mellemøsten for sin effekt på ikke kun tarmsystemet, men også brugt mod brandsår, inflammation i huden, bronkitis og i øvrigt alle steder i kroppen, hvor der er brug for det aktive stof kaldet planteslim. Planteslimen, som ikke kun beskytter slimhinder, men også sørger for at afføringen ikke bliver så tør, at den ikke kan passere gennem tarmene med lethed. Katost er især god ved kronisk forstoppelse Der er flere studier på katosts virkning. 53 personer deltog i forsøget. 33 led af kronisk forstoppelse, mens 20 deltagere også fik produktet for at se, om det havde nogen uheldige virkninger hos raske, fx i form af diarre. Forsøget viste meget tydeligt (statistisk sandsynligt), at et gram ekstrakt af katost havde en virkning, sådan stille og roligt, med mindre og mindre forstoppelse hen over de fire uger, hvor effekten især indtrådte efter to uger. Katostekstraktet virkede på alle de mange forskellige symptomer, der typisk ledsager en forstoppelse: smerter ved afføring pga. de hårde knolde, der har svært ved at passere, oppustethed og i det hele taget ubehag gennem hele dagen og eventuelle smerter om aftenen i hele maveregionen. (Kilde: Research Institute for Islamic and Complementary Medicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran)

Hen hvor peberet gror …

Katost får hjælp af ingefær, basilikumolie, artiskok og sort peber Der findes mange gamle urterecepter, som beskriver blandingen af flere droger. Easy Digest er dog et meget moderne sammensat produkt, hvor udviklerne hos New Nordic har kigget på alverdens studier og valgt at blande katost med ekstra støtteterapi til leveren. Hvor katost virker direkte i tarmene med sit indhold af slimstoffer, virker artiskokken på leverens evne til at nedbryde føden. Det skaber en lethed allerede fra det øverste af tyndtarmene, hvor galden blandes med enzymer, der sammen skal nedbryde vores mad. Det hele bliver hjulpet af sted af basilikumolie og ingefærekstrakt, der, ud over at hjælpe på irriterede tarme (inflammationer) ligesom katost kan, også hjælper på oppustede tarme. Oppustet gennem dagen? Ligner du en gravid i løbet af dagen, kan det meget vel være, fordi dine lukkemuskler ned gennem fordøjelsen ikke åbner og lukker sig, som de skal, når føden passerer. Det kan i værste fald skabe kolikagtige smerter og stort ubehag, som hos nogle fører til appetitløshed, andre får lyst til at spise endnu mere for instinktivt at forsøge at gøre noget ved den store luftdannelse, der opstår. Basilikumolien og ingefærekstraktet hjælper dine lukkemuskler, så de åbner sig, når føden passerer, og lukker igen, når arbejdet er gjort. Vi har lukkemuskler mellem spiserør og mavesæk, mellem mavesæk og tyndtarme, mellem tyndtarm og tyktarm og mellem tyktarm og endetarm.

Sort peber har mange funktioner, men den mest kendte er jo, at den skaber smag til maden. Studier viser, at hvis der ellers er masser af pipirin i din peber, kan du hjælpe på optagelsen af næringsstofferne fra din mad, og du hjælper dermed også med at skubbe urternes virkning hen, hvor der er mest brug for den. At ønske noget hen, hvor peberet gror, har hermed fået en hel ny betydning. kal. swa s u m t æ n n æ h c blæ ma n rt takær wa dughær hun o pilæ ly a s a lu s Ma r ma n h. oc dæn qwit ær dryk. Stampæ ær blotn u b n u h t t tha løsær ghær hun oc for e a helær thæt skø mpæth u h d t sta . a n æ hræ Sw lath iafn stær. worthær hu . oc thæt b æ t r ly lø f. oc sa n mæth dyræ pla ær thæt for knus pæth. gh .æ ta m hughtsar lt istær . tha du ith tanwærk[1] s rt vll. æ w wa m t mæth ga r. latærman en ro hænnæ innæn s spinæ æ an for thær brut r. Swepær[2]m at thæt hiælpær nu m æ . lp m tingæ ha p s e h thæt hiæ . tha sighær su t t a swa u sik ræ bir. oc bær a oc gømær forand n locio. oc lagth t thær . ar næ Fibre, vand og mavebøjninger skal der til. wærk[3] r salyrt wæld in r illæ boldæ. oc k r thæn æ fo fo h Og er det kvinders slappe mavemuskler, æi. wort tha hialpær thæt aghlæ howæth. g a oc n . læ h æ t c z o a h o w æ æ t h wo x æ r æ n som gør, at flere kvinder end mænd lider with oli. nt ær af t la c o w . innæn ho th salyrtæ blath for thæt thærbræ thæn. af problemet? siu r næ hær illæ eld. thæt dug r] oc bakær sik fo mykæt . c O . h t bakæ mæ r kunæ salyrt [17 oc foræ storlikæ m hæ Henrik Harpestreng (død 1244), læge bl.a. for Kong Erik, eld. Siut thæt bothæ baku r æ h har også beskrevet katosts virkninger. tha d u g Toiletbesøg hver eneste dag skal være muligt 20 procent af alle voksne i Europa lider af forstoppelse, og personligt tror jeg, at tallet er meget større. For læser man i lægebøger, er det helt almindeligt, at man kun kommer på toilettet tre gange om ugen, men er det sundt? Og skal problemet først tages alvorligt, når der kommer større gener og ubehag? Nej, siger biopater/naturopather, ernæringsterapeuter og heilpraktikere. Du skal kunne komme af med dine affaldsstoffer hver dag. Punktum.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 107


Her er de fedtsyrer du skal spise hver dag Her på sund-forsknings sider har vi i rigtig mange artikler beskæftiget os med forskningen på fedtsyrer, især om omega-3-fedtsyrer fra fisk og alger. Artiklerne har handlet om, hvordan vi kan undgå inflammationer ved at spise flere omega-3-fedtsyrer, så balancen mellem disse og omega 6, 7 og 9 kunne forbedres i danskernes kost. Men hvad med de andre fedtsyrer? Er det skurke, der skal undgås? Nej. De er essentielle - med andre ord livsvigtige for hele kroppens overlevelse. Af Marianne Palm

Giv dig selv et løfte for 2017. At du får skåret ned på det mættede fedt fra brankede stegepander og dyrekød og får løftet dine madvaner op i nye højder, så du forebygger alle de plager, der ellers let kan opstå i kroppen. Lidt afhængig af hvem du er, hvilke gener du har, og hvordan du ellers lever, kan du med de rette fedtsyrer forebygge:

Problemer i alle celler. Der skal fedtsyrer til for at opbygge cellemembranerne. Når en cellemembran fungerer optimalt, kan den åbne dørene for de næringsstoffer, der skal lukkes ind og hjælpe affaldsstoffer ud af cellerne. Denne funktion sker i et tæt samspil med aminosyrer fra proteiner samt vitaminer og mineraler.

Udfordringer for hormonerne, da de er bygget op af og bæres rundt af fedtstoffer.

Hudproblemer, fx tør hud, eller hud, der har svært ved at bevare en god, stabil fugt. Og fugt handler ikke kun om skønhed, men om en stabil barriere mod omverdenen, så man bliver mere modstandsdygtig over for kemikalier, bakterier etc.

108 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Kredsløbet er meget afhængigt af de rette fedtsyrer. De skal i en særlig cocktail sørge for, at blodet har den rette tykkelse, og at der ikke skabes kolesterolaflejringer i de små og store blodkar. Det er også de rette fedtstoffer, som skal sørge for, at du ikke så let danner forstadierne til blodpropper, som sætter sig i blodkarrene og senere kan blive til en livstruende tilstand.

Hjernen er en stor fedtklump, som sammen med sukker skal sørge for, at vi fungerer optimalt.

Leveren skal hver dag tage stilling til titusindvis af kemiske komponenter, der skal omdannes til enten næring eller til affald, som let kan elimineres af vores afgiftningsorganer. For at kunne udføre sit arbejde skal de rette fedtstoffer være til stede for at løse opgaven.

Vores slimhinder er afhængige af de rette fedtstoffer for at være stærke og for derigennem at kunne imødegå udefrakommende problemer fra kemikalier, bakterier, parasitter og virus.


Eicosanoidsyntesen Omsætning af omega-3 olier ALA Kilder: hørfrø, raps Kort omega-3-fedtsyre God for kredsløbet LANGSOM

Vigtige vitaminer og mineraler: B-vitaminer E-vitamin Co-enzym Q-10 Magnesium Selen Zink

Omsætning af omega-6 olier Linolsyre Kilder: sesamfrø, solsikkeolie, risklidolie, havreklidolie Kort omega-6 God for huden LANGSOM

EPA Kilder: fisk, skaldyr og alger Lang omega-3 God mod bl.a. smerte

Hormoner Gode for kroppen. Dæmper smerter og andre inflammationer.

GLA Kilder: kæmpenatlys Kort omega-6 God for huden HURTIG

HURTIG

DGLA Lang omega-6 God mod bl.a. smerte

DHA Kilder: fisk, skaldyr og alger Rigtig lang omega-3 God mod bl.a. smerte

LANGSOM

Hormoner Ved høj mængde, er de med til at danne smerte.

Arachidonsyre (AA) Kilde: animalsk kød Længere omega-6 Kan omdannes til smertestoffer

Essentielle fedtsyrer er vigtige for din krop Alle fedtsyrerne indgår som dele af dine cellemembraner og sørger for at holde dem smidige. Nogle har en god effekt på dit kredsløb, andre indgår i opbygningen af din hud. De rigtig lange fedtsyrer udgør en stor del af din hjerne. De lange, samt de rigtig lange, fedtsyrer bruges også til dannelsen af lokale hormoner, som kan virke smertedæmpende. Har du ondt i dine muskler, led eller fx har astma, kan du have brug for et olietilskud. Især hvis du ikke får nok nødder, kerner eller fiskeprodukter til daglig. artikel fortsættes sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 109


Spændende bog om fedtsyrer Ph.d. Udo Erasmus har skrevet bogen ”Sundt fedt & dræberfedt”, som er rigtig god at blive klog af, når det gælder de mange fedtsyrer. Udo’s Choice er en serie af fedtsyreprodukter, og Udo Erasmus var en af de første forskere, der beskrev brugen af forskellige fedtsyrer i vores dagligdag for at forebygge og som støtteterapi i behandlingen af sygdomme. To forskellige økologiske fedtsyretilskud som også er til veganere Udo’s Choice har mange gode fedtsyretilskud, som kan anbefales. Her har vi fremhævet to, som er vigtige i dit køkken til brug i madlavningen. Udo’s Choice Var den første sammensatte olieblanding i Danmark. Olien sætter fokus på omega-3 og omega-6 i kombinationen af syv forskellige vegetabilske olier: sesamolie, hørfrøolie, solsikkeolie, kokosolie, kæmpenatlysolie, risklidolie og havreklidolie. Olien indeholder også de fedtopløselige vitaminer og antioxidanter A, D, E og K. De syv olier vil sammen kunne gøre en stor forskel for alle de organer, vi har nævnt her i artiklen. 2-3 spsk. er nok.

110 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Udo’s Choice DHA Oil Blend Er en forholdsvis ny vegetabilsk olieblanding baseret på omega-3 og omega-6. Udgangspunktet er den originale Udo’s Choice olie, men med nogle interessante ændringer. Olien indeholder mere GLA (en omega-6-fedtsyre) end den originale Udo’s Choice, nemlig hele 26,7 mg i to teskefulde. Her er der tilsat fedtsyrer fra en alge, som giver et højere indhold af DHA, som gør den velegnet til gravide og ammende - DHA er en af de vigtige fedtsyrer til udviklingen af barnets hjerne og øjne. Voksne mennesker har selvfølgelig også gavn af blandingen, og studier viser, at ældre menneskers hjerne indeholder mere DHA end yngre menneskers hjerne. Daglig dosis: 2-3 spsk. Udo’s Choice olie. Virkelig velegnet til alle kolde retter, fx som dressing på salater, på din morgengrød, i din smoothie eller til brug i bagværk. De er ikke egnet til at stege i, da de ikke tåler hård opvarmning.

Fedtsyrerne er essentielle. Med andre ord livsvigtige at få tilført, da vi ikke selv kan danne dem.


Når man som pårørende ser kræften tage sit indtog i hverdagen Hvert år får 35.000 danskere stillet en kræftdiagnose. Ved siden af dem står en hel hær af folk, der støtter, hepper og hjælper. Denne bog er til jer. KRÆFT PÅ NÆRT HOLD handler om at være ramt af sygdom uden selv at være syg. Om at agere støttepæl og bolværk for et andet menneske og samtidig håndtere ens egen uvished, bekymringer, stress og sorg over alt det, der sker. ”Tusindvis af gange har jeg forsøgt at forberede mig mentalt på alt det, der kan ske og gå galt. For at være forberedt. For at beskytte mig selv. Det har undertiden hjulpet, men ofte er jeg alligevel blevet overrasket over udviklingen og forløbene. Altid klar. Aldrig klar.” - Ola Ringdahl, forfatter til bogen Kræft på nært hold.

KRÆFT ER LUMSK Ingen ved præcis, hvordan sygdommen udvikler sig for det enkelte individ. Lægerne

ræssonerer, forklarer og taler om statistikker og sandsynlighed. Men de kan sjældent love 100 procent, at patienten bliver rask. Eller hvordan eller hvornår sygdommen udvikler sig. ”Vi, der står på sidelinjen, lytter til lægerne og prøver at forstå fakta i et forsøg på at få styr på følelserne. Vi vil gerne støtte – og vil ikke vise, at vi også er hundeangste. Og stressede. Og kede af det. Hvordan er man der for den kræftsyge og fører sit eget ”normale” liv ved siden af?” - Ola Ringdahl, forfatter til bogen Kræft på nært hold.

Udover Kræftens Bekæmpelses netværksgrupper og telefonrådgivning ”Kræftlinjen” kan du som pårørende også søge råd og finde støtte på Center for Kræft og Sundhed i København. Børnecancerfonden afholder også en række arrangementer for kræftramte børn og unge og deres familier. Læs mere om dette på deres hjemmeside.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok · Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 111

aminojern.dk


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Styrke i det daglige Nu går vinteren forhåbentlig snart på hæld. Dagene bliver længere, hvilket altid giver mere mental styrke og livskraft. Jeg har denne gang samlet et lille udpluk fra klinikken af forskellige daglige skavanker, der egner sig godt til en homøopatisk behandling.

Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Hjertearytmi

Søvnforstyrrelser

Er uregelmæssig hjertebanken, der ofte giver en fornemmelse af, at hjertet banker hårdere, hopper over eller tager et ekstra slag.

Alt for mange mennesker sover generelt for dårligt. De vågner trætte og magter ikke den kommende dags udfordringer. Det kan føre til stress og humørsvingninger med endnu dårligere søvn til følge. På det sidste er jeg blevet meget glad for kombinationen af 400 mg Magnesium Diasporal og det homøopatiske lægemiddel Neurexan i enten tablet eller dråbeform før sengetid.

Når der er hjerteproblemer, sender jeg altid klienterne til lægen for nærmere undersøgelser. Der kan være mange og alvorlige grunde til hjertearytmi, så man bør altid få klarlagt og udelukket årsager. Kan lægen ikke finde mislyde eller uregelmæssigheder i et EKG, plejer jeg at teste for mangel af specielt magnesium, da kosttilskud med magnesium er naturligt muskelafslappende.

Neurexan er nu det mest solgte sovemiddel i Tyskland af alle lægemidler. Det er ikke et klassisk sovemiddel, men er egentlig et middel mod mental stress og tankemylder. Studier har vist, at man fokuserer bedre ved brug af Neurexan, så man koncentrerer sig om at sove i stedet for at tælle får og brædder i loftet. Så falder man hurtigere i søvn og sover dybere.

Da hjertet er en stor muskel, kan det ved en for lav pHværdi i bindevævet, for meget stress etc., begynde at krampe en smule, som alle andre muskler kan. Man vil blot ved hjertet opleve det som uregelmæssig eller for hård eller hurtig hjertebanken. Naturen har her velsignet os med planten hvidtjørn (Crataegus arter). I homøopatisk form er den et fantastisk lægemiddel ved hjertearytmi.

Mange tyske praktiserende læger anbefaler det uden at vide, at det faktisk er homøopatisk, men fordi det har en god og ikke vanedannende effekt. Flere studier har vist, at Neurexan er mere effektivt end baldrianprodukter. Det indeholder homøopatiseret kaffe, passionsblomst, havre og zinksalt.

Jeg plejer at anvende 30 dråber Cralonin i en halv liter vand, der drikkes slurkvis over dagen. Ofte vil en seks til otte ugers kur være effektiv. Den kan gentages, hvis tilstanden kommer igen efter en periode med fx stress, diarré, brug af afføringsmidler, hård fysisk sport eller en periode med dårlig kost og generel lav mineraltilførsel.

112 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Skægpest

Når vandladningen bliver et problem

Når nu vi er i gang med mændene, kan skægpest også være et generende problem med røde knopper, svie og kløe efter barbering. Det er en betændelsestilstand i hårsækkene og kommer oftest ved irritation med slidt og/ eller beskidt barbergrej. Det skal retfærdigvis siges, at samme tilstand kan kvinder også opleve, hvor de eventuelt barberer sig.

For ca. hver tredje mand over 65 bliver vandladningen et problem. Der kommer med alderen en forøgelse af størrelsen på prostatakirtlen, da antallet af kirtelceller forøges fra ca. 50-årsalderen. Prostata, også kaldet blærehalskirtlen, består af mange små kirtler, der sammen producerer hovedparten af den klare sædvæske.

Kuren er simpel og effektiv. Sørg for godt og rent barbergrej, og brug i en periode den homøopatiske salve Traumeel som aftershave. Har man tendens til akne og uren hud, vil Traumeel ligeledes have en positiv effekt, da den forøger hudens kredsløb og hæmmer inflammation.

Den ligger lige under blæren og omkranser urinrøret. Når den med alderen bliver større, presser den derfor urinrøret sammen med vandladningsbesvær til følge. Symptomerne er ofte forstørret urintrang og hyppighed (ofte om natten) samt ufuldstændig tømning af blæren.

Hæmorider og analrifter

Risikofaktorer, der øger forekomsten, kan være genetiske dispositioner, fedme, diabetes type 2, forhøjet blodtryk og vedvarende udsættelse for et forhøjet østrogenniveau. Bl.a. xenoøstrogener fra sprøjtemidler, plastik, oliebaseret hudpleje, sojaprodukter som tofu, klorforbindelser og elektromagnetisk bestråling. Kostvaner, herunder et højt indtag af rødt kød og højt fedtindhold, alkohol, mejeriprodukter og lavt indtag af grøntsager er også blevet forbundet med en øget forekomst af forstørret prostata. Umiddelbart er forløbet oftest godartet, men med alderen øges antallet af cancerceller i prostata, så man bør periodevis screenes for at undersøge, om PSA-tallet er for højt (PSA = prostataspecifikke antigen). Som behandling giver jeg, afhængigt af graden af lidelsen, en kombination af bl.a. zink, lycopen, gyldenris, grapefrugtkerneekstrakt og ikke mindst savpalme (Sabal). Rent homøopatisk anbefaler jeg altid 30 dråber Sabal Homaccord i en halv liter vand, der drikkes slurkvis over dagen. Det virker afslappende på prostata med bedre vandladning til følge. For ikke unødigt at presse prostata anbefales mænd at sidde ned og tisse efter det fyldte 50. år for ikke unødigt at træne prostata ved et stående pres.

Ikke mange ønsker at fortælle højt, at de lider af disse problemer. Det er dog et stort problem for mange, fx efter fødsler, ved forstoppelse, meget stillesiddende arbejde, hårdt stående arbejde etc. Årsagen er, at tarmslimhinden med blodårer på grund af et eventuelt pres bliver løsere og derved kan pose ud gennem endetarmsåbningen og briste. Symptomerne kan være frisk blod på toiletpapiret og i toiletkummen, smerte, kløe, svien og irriterende udposninger ved endetarmsåbningen. Blødning fra tarmen kan i sjældnere tilfælde også være et tegn på cancer i den sidste del af tarmsystemet. Derfor bør man altid få lægen til at tjekke, om der er en alvorlig tilstand til stede. Inden for homøopatien anvender jeg ofte planten bonderose (Paeonia) til at ophele blodkar og kredsløb i slimhinden i den sidste del af tyktarm og endetarm. Man kan få homøopatisk paeoniasalve til påføring ved endetarmsåbningen samt stikpiller i form af Hæmorrhoidal-stikpiller fra firmaet Heel. Derudover kan du selv sørge for mere regelmæssig motion, mindre stillesiddende arbejde og tunge løft. Få rigeligt med vand og fibre, så afføringen bliver mere løs, og få generelt bedre afføringsvaner uden unødigt pres og generelt lange ophold på toilettet.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 113


KAN D

VIT AM

U SPI

INE

SE DE

PRES

KOSTTILSKUD, SNYD

LLE

EN VÆ

RE

K!? OG HUMBUG!?

J!?

”?.. E SORT ?! ED! H D SUN R FO

ET NY NCE ”D

RA

INTOLE

GLUTEN

SION

RE

REM

NF SVI

For Sytten Søndag er en ny Facebookside, hvor vi hver søndag kl. 17 tager os kærligt af et aktuelt emne indenfor sundhed. Det kan være noget fra dagspressen, der provokerer os, eller andre relevante emner der ligger mange sundhedsbevidste danskere på sinde. Foran kameraet står førende danske eksperter i ernæring og sundhed, der via korte videoklip formidler deres viden og meninger i den gode sags tjeneste, nemlig at passe på danskernes sundhed. Formålet: At hjælpe den almene dansker med at finde rundt i den efterhånden ret store jungle af (velmenende) gode råd, sundhedsdebatten i medierne og de seneste indslag i damebladene med ”det bedste for vores helbred”.

FØLG MED HVER SØNDAG KL. 17 PÅ FACEBOOK.COM/FORSYTTENSOENDAG

Urteprodukter

hjælper ved tørre slimhinder

støtter ved stress

– også kaldet ’kvindeligt ginseng’

hjælper til at lindre præmenstruelle symptomer

bidrager til en lettere overgangsalder

støtter tarmens slimhinder

støtter immunforsvaret

bidrager til en normal fordøjelse

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

114 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

www.naturenergi.dk


ALWAYS CONSCIOUS - ALWAYS BEAUTIFUL

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 115


ALWAYS CONSCIOUS

Økologisk bomuldsgarn er spundet af kvinder i Uganda - Egentlig tog jeg til Uganda som sygeplejerske for at arbejde for at bedre de daglige sociale og pædagogiske forhold for forældreløse børn på et børnehjem. Men i stedet måtte jeg flikke en klinik sammen i et gammelt lagerrum, for åh, behovet var så stort. De 250 børnehjemsbørn, de fattige kvinder og børn i landsbyen havde brug for hjælp og behandling for alt, lige fra orm, tyfus, malaria, vitaminmangel og til lindring af ar på sjælen. Af Marianne Palm

Birgit fortæller om sine år i Uganda, som hun kalder verdens smukkeste land, et land med nationalparker, vilde dyr og ideelle muligheder for at dyrke bomuld. ”Og det var lige der, jeg fik ideen til at skabe en indkomst for egnens fattige befolkning. Hvor de kunne leve af at dyrke økologisk bomuld, plukke den og selv spinde den til de lækreste garner”.

Birgit ler. ”Det er, og var, et spændende projekt, men bestemt ikke lige ud ad landevejen. Der er meget korruption, også blandt nogle af de mennesker man mindst ventede det fra. Men nu har min søn Mikkel og jeg omsider fundet to lokale ugandere, Scovia og Edwin, der oplærer andre lokale mænd og kvinder, så flere i den nordvestlige del af Uganda måske i løbet af nogle år kan brødføde sig selv og deres familier”. Fri i weekenderne ”Vi betaler familierne en god dagsløn og forlanger, at de kun arbejder i hverdagene, så de kan være sammen med deres børn i weekenderne. Det er en helt ny tankegang for de fleste i Uganda”, tilføjer Birgit, mens hun henter årets høst af håndspundet garn på hylderne. 116 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Vi sidder der, i det hvide anneks i haven i Fredensborg, med ild i brændeovnen og varm urtete meget langt fra Uganda. Omgivet af hylder med de lækreste farver af bomuldsgarn i flere tykkelser. En lille udstilling med tøj pryder et par vægge, som ellers vises frem på de mange markeder i Danmark, hvor Birgit sælger sit garn. Vi er taget på besøg for både at skrive den gode historie om kvinderne i Uganda, men også for at sælge økologisk dyrket garn fra vores lille shopsund.dk. For at støtte kvinderne i Uganda og White Nile Cotton.


ALWAYS CONSCIOUS

”I det hele taget er det spændende, om jeg så må sige, at spinde en tråd mellem den danske effektivitet og det store smukke landskab, som har så meget rigdom, der kan høstes til fordel for lokalsamfundet. Vi når et lille skridt hver dag, slutter Birgit, inden hun viser os vejen fra det lille hvide anneks gennem den gamle have, som lige i dag er indhyllet af en fortryllende stemning af stille regn. Et anneks i Danmark, meget langt fra de frodige marker i Uganda.

I december starter høsten, hvor blomsten åbner sig, når solen står højest på himlen.

Du kan købe garnet på www.shopsund.dk.

Meget mere økologisk end andre steder … ”Der er masser af jord i Uganda, og fordelen ved at dyrke økologisk lige her er mange”, smiler Birgit, mens vi nyder synet af de mange farvede garner. ”Normalt går der rigtig meget vand til i produktionen af bomuld, men Ugandas klima gør det hele meget nemt. Der er lige nøjagtig den temperatur og den mængde regn, der er brug for til at dyrke de fine, men også finurlige planter. Finurlige, for en af udfordringerne er at få fjernet alle de meget stærke, hårde og lidt skærende frøkapsler. Det skal der gode maskiner til, og vi har da også købt en lille maskine fra Indien. Inden da havde vi så udfordringen med at få strømmen til at virke, når den ellers er der, til rensemaskinen. Nu har vi fået strøm lagt ind, hvor maskinen står, men det næste projekt er at få købt nogle større og bedre, så vi let kan skille de hårde kerner fra den bløde bomuld”.

”De maskiner har vi ikke råd til at købe endnu, for projektet er stadig i sin spæde begyndelse. Det koster penge at rejse til Uganda, og det koster tid at oplære flere kvinder og mænd i at dyrke jorden og spinde derudaf. Men det er alt besværet værd, når man ser de smilende, dygtige kvinder tage fat i de gamle smukke spinderokke, som i øvrigt er doneret og købt brugt i Danmark”.

På marken i Uganda kan der produceres to tons bomuldsfibre svarende til 800 kilo færdigspundet bomuldsgarn.

Det tager fem måneder for en bomuldsplante at udvikle sig, så vi kan høste blomsterne. Edwin samler den håndplukkede bomuld ind og kører den til lageret i landsbyen hos Scovia, der nu sammen med tre andre kvinder spinder garnet hjemme i deres hytter. sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 117


ALWAYS BEAUTIFUL

Naturlig skønhed Når skønheden skal komme indefra, er det nødvendigt med vitaminer og mineraler. Og hvis man samtidig kan støtte hormoner, nerver og immunforsvar gennem de nye FOOD-GROWNtilskud, så er man på rette vej. Serien er udviklet af en engelsk naturopath, og tanken er, at hele produktserien ligger så tæt op ad naturen som muligt. Ja, faktisk er det naturlige ingredienser, der danner basis for kosttilskuddet. Læs mere på s. 40.

Læs meget mere om de hormonregulerende Agnus Castus og Dong Queen i mig og min mor på side 39 og i TEMA - KVINDER på side 26.

Sundt og smukt hår på tre måneder Hair volume har været på hylderne som et af de mest solgte produkter til kvinder og mænd, der ønsker et sundt og stærkt hår. Med kun en tablet om dagen har mange mærket en vild effekt, men gør dig selv den tjeneste at have tålmodighed i en til tre måneder, for det tager tid for hår at gro. Læs mere på www.sund-forskning.dk.

Hedeture, søvnproblemer, uren hud, humørsvingninger og vægtøgning? Med e-bogen ”Koks i Kønshormonerne” får du en fantastisk bred og faglig indsigt i de mange almindelige kvindesygdomme, som kan opstå, når vores kønshormoner er kommet ud af balance. Du får håndgribelige og kompetente forslag til, hvordan vi via kost, vitaminer, mineraler og fedtsyrer samt med hjælp fra homøopatiens og urternes verden kan hjælpe og understøtte kroppen i at finde balancen igen. Find den på shopsund.dk.

Wild Yam! Læs om den lille kartoffels effekt på både menstruationssmerter og gener i forbindelse med overgangsalderen på side 22.

Balance i kvindens allerhelligste Ikke mere ildelugtende udflåd, kløe eller svien. Et tilskud af mælkesyrebakterier glæder ikke kun mave og tarm. De gode bakterier kan med lige så stor fordel bruges både forebyggende og som behandling mod ubalancer i skedens mikroflora. Der er derfor hjælp at hente i den lille vaginaltablet fra Gynolact, der med sit indhold af 2 milliarder gode mælkesyrebakterier både vedligeholder og genopretter den bakterielle balance i skeden.

118 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for


ALWAYS BEAUTIFUL

Når du vil ned i gear Safraprim fra Medic Wiotec indeholder safran og B6, der virker beroligende og stabiliserende på nervesystemet. Safran er en gammelkendt lægeurt, kendt for sin positive effekt på depressive tilstande, søvnløshed, fordøjelse og mod infektioner. Det røde krydderi indeholder naturligt mange af de humørregulerende B-vitaminer samt en bred vifte af mineraler. Og som en lille sidegevinst er safran også blevet hyldet som et afrodisiakum!

Rens storbyens bilos af huden med økologisk skum Vi byder varmt velkommen til to nye lækre produkter i AVIVIRs svanemærkede kollektion med velgørende økologisk og bioaktiv aloe vera som hovedingrediens. AVIVIR Aloe Vera Cleansing Foam er lækkert blødt skum, som skånsomt renser din hud, fjerner makeuprester og snavs. Det velgørende skum er som alle AVIVIRs produkter baseret på økologisk aloe vera, men her også tilsat andre milde, plantebaserede, dybderensende og fugtighedsgivende ingredienser, der i effektivt samspil modvirker udtørring af ansigtet. Det tynde og sarte område omkring vores øjne kræver en særlig sensitiv pleje. I den nye fugtighedsgivende øjengel får aloe veraen følgeskab af højpotente stoffer fra alger og svampe, der medvirker til at give en opstrammende og genopbyggende virkning. Anvendt morgen og aften kan AVIVIR Aloe Vera Eye Gel mindske mørke rande og forebygge aldersforandringer. Begge produkter er velegnede til alle hudtyper, uparfumerede og registreret hos The Vegan Society.

Glat hud i ny indpakning Tea tree oil er kendt for at virke bakterie- og svampehæmmende, forebyggende og helende på både rød, tør, uren og irriteret hud. Den velkendte triologi fra Australian Bodycare renser og plejer nænsomt ansigtet og er udviklet særligt til dig, der kæmper med en uren eller irriteret hud. Produkterne modvirker også de irritationer, der kan opstå i forbindelse med barbering og hårfjerning.

Ny deo uden aluminium Et succeskriterie for en deodorant er at hindre dårlig lugt, men det er lige så vigtigt, at den ikke hindrer affaldsstofferne i at komme ud af systemet. Aluminium hindrer lugt, men får desværre også affaldsstofferne til at blive i din krop … Derfor har Australian Bodycare nu lanceret en ny deodorant, helt uden aluminium, som en naturlig del af deres populære Tea Tree Oilkollektion.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 119


ALWAYS CONSCIOUS

Den lille kemiker for gro/nne forbrugere

Af Rose Maimonide

Det myldrer med problemkemi, som kan skade sundhed og miljø. Her får du en oversigt over nogle af de mest udbredte skadelige stoffer, som du kan støde på i almindelige produkter. Du lærer, hvorfor de er så farlige, og får tips til, hvordan du kan undgå dem.

Dioxiner Dioxiner er en familie af onde miljøgifte, som dannes ved forbrænding af affald og ophobes i fedtvæv hos dyr og mennesker. De er giftige, hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Du får dem især indenbords fra fisk og mejeriprodukter, og de er svære at komme udenom, også i økologiske fødevarer.

Bisphenoler Bisphenoler, fx BPA, er en kemikaliefamilie, som bl.a. indgår i hård polycarbonatplast. Bishpenoler findes bl.a. på indersiden af dåser og på kasseboner. Bisphenoler er under kraftig mistanke for at være hormonforstyrrende, selv i ganske små doser, og skadelige for små hjerner i vækst. Undgå dåsemad – dog er Coops økologiske dåsemad fri for alle bisphenoler. Lad ikke dit barn lege med kasseboner, og vask hænder efter indkøbsturen.

Parabener Parabener er konserveringsmidler, som du kan møde i kosmetik, plejeprodukter, medicin og ikkeøkologisk mad. De mistænkes for at være hormonforstyrrende og bør derfor helt undgås. Svanemærkede produkter og økologisk mad indeholder ikke parabener.

120 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Nanosølv Nanosølv/kolloidt sølv findes i bakteriedræbende produkter, som påskrives ”antibakterielt”, ”bakteriehæmmende” eller lign. Det kan også findes i tøj, køleskabe og vaskemaskiner. Nanosølv skaber antibiotikaresistens, skader forplantningen og cellerne og er en stor miljøbelastning. Undgå alt med nanosølv og antibakterielle produkter.


ALWAYS CONSCIOUS

Triclosan Triclosan anvendes for at øge holdbarheden af et produkt og som antibakterielt middel i kosmetikprodukter, hovedsageligt tandpasta, sæbe og deodoranter, men også i plastprodukter, tekstiler, rengøringsmidler og maling. Triclosan mistænkes for at påvirke immunsystemet og give risiko for allergi hos børn. Produkter med miljømærkerne Svanen eller Blomsten indeholder ikke triclosan.

Flammehæmmere Flammehæmmere kan være både bromerede og fluorerede. De tilsættes især møbler, madrasser, maling på legetøj, elektronik og den slags, så det ikke bryder i brand med det vons. Flammehæmmere afdamper stille og roligt, indåndes og lægger sig til rette i fedtvæv, blod og modermælk. I dyreforsøg kan flammehæmmere skade fostre, nedsætte fertiliteten, give kræft og påvirke hormonerne. Foretræk produkter uden flammehæmmere.

Ftalater Ftalater blødgør plast, og man ved, at de kan være potentielt hormonforstyrrende og belaste immunsystemet. Du finder dem især i PVC. Ftalater skal ikke deklareres. I Danmark er de værste ftalater forbudt i legetøj til børn under tre år, men kun hvis legetøjet kan kommes i munden. Du kan altså stadig finde dem i legetøj, der ikke er købt i Danmark, og i produkter som sko, penalhuse, badeforhæng, tasker og i visse depottabletter. Vi udsættes for ftalater via vores indeklima, så det er meget vigtigt at lufte grundigt ud hver dag.

Fluorerede stoffer Fluorerede stoffer, også kaldet PFC’er, er lumske kemikalier, som nær sagt findes overalt, men i så små mængder, at de ikke nødvendigvis skal deklareres. Fluorerede stoffer er imprægneringsstoffer og smarte til at sky fedt, vand og snavs. De bruges desværre især til mademballage (ofte pap og papir), slip-let-pander, gulvvaskemidler, vandtæt overtøj og imprægneringsmidler. De er farligst i sprayform. Fluorerede stoffer ophobes i kroppen, er stærkt hormonforstyrrende og kædes sammen med øget risiko for kræft, ADHD hos børn og kroniske nyresygdomme. Støvsug ofte, da fluorerede stoffer ophobes i støv.

Rose Maimonide inspirerer børnefamilier til at gøre det nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. Få en gratis e-bog på www.rosemaimonide.com.

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed.

sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for 121


Præmier til vores dejlige flok af ”followers” på For Sytten Søndag I vores spæde opstart og med vores store ønske om at nå ud til så mange sundhedsinteresserede danskere som muligt vil vi gerne trække lod om nogle fantastiske produkter blandt vores mange følgere på facebooksiden: For Sytten Søndag. Så hop ind, og giv et ”synes godt om”, eller følg os på facebook.com/forsyttensoendag, så er du automatisk med, når vi sidste dag i februar udtrækker hele 10 heldige vindere af fine præmier som fx lækre økologiske PUKKA-produkter, økologisk ansigtspleje og veldokumenterede kosttilskud.

Marianne Palm, rebel, biopat/naturopath ibm og phytoterapeut

k. Følg os på Faceboo Du finder os på ”sund-forskning” og på ”forsyttensø ndag”.

Vi larmer på Facebook! Af Marianne Palm

Måske er du ikke den helt store facebookfan? Måske du bare skulle se at blive det? Om ikke andet for at høre os, når vi lufter vores uforbeholdne mening om vores mediekollegers dårlige dækning af dette og hint. Vi har givet Sundhedsmagasinet en på tv-kassen, vi har langet ud efter såkaldte ernæringseksperter, når de siger, det er ligegyldigt, om vi spiser sundt eller ej. Og vi gav en kollega en ordentlig en på sinkadusen, da han offentliggjorde, at ikke mindre end 268 slags medicin var et problem, hvis man drak ingefærshots. Og lige med det indslag slog vi alle rekorder: Intet mindre end 400.400 så vores indlæg gennem 3.000 delinger. Så højt et læsertal opnår vi nok ikke sådan lige igen på Facebook, og vi kan da også bare være stolte af de 150.000 læsere her i bladet. Som læser sund-forskning år efter år eller går i detaljer på vores hjemmeside. Men det er faktisk sjovt, når bølgerne går højt, så længe man kan stå inde for sine postulater. Og det kan vi her på redaktionen, også selvom vi bevæger os ud ad en måske lidt grænseoverskridende landevej på de sociale medier. Vi er helt klart i startboksene til at tage diskussionerne – og vi vil gerne blive klogere!

Vi takker Pharma Nord, NatureSource, Anjo og Avivir for de flotte gaver til konkurrencen.

122 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Det er vores plan for 2017, at vi kan nå ud i de store højder uden at miste vores fodfæste. Vores fødder (nå nej, min ene fod) er solidt plantet i den gode forskning og de hulens mange erfaringer, der strømmer ind alle steder fra, og som danner grobund for vores mange aktiviteter, søde som sure opstød her og på Facebook.


EN HELT SPECIEL

ZONETERAPISKOLE Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopathien, så du får den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

OBS! Næste holdopstart i København: foråret 2017 UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om bl.a. ernæring, fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder, den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

PRIS

Prisen for hhv. zoneterapiuddannelsen og biopat/naturopathuddannelsen er 44.749 kr. Vælger du fx at blive biopat/naturopath, før du vælger zoneterapi, koster de fag, du mangler for at kunne kalde dig zoneterapeut, kun 22.000 kr. Vælger du at blive zoneterapeut, koster resten af biopatuddannelsen kun 22.000 kr. Med andre ord koster begge uddannelser tilsammen 66.749 kr. Du kan betale med 1.000 kr. om måneden over PBS. Der er mulighed for rabat, hvis du betaler hele uddannelsen på én gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder. Næste møde foregår onsdag d. 8. marts 2017 kl. 17-19 på Institut for Biologisk Medicin, Carl Jacobsensvej 20, 2. sal, 2500 Valby. Du kan læse mere på www.biologisk-medicin.dk. Ellers er du altid velkommen til skrive til os på info@biologisk-medicin.dk for at høre mere.


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x297_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk 124 sund-forskning - gør noget i dag som dit fremtidige jeg vil takke dig for

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2017  

STORT TEMA: KVINDER Nedsæt risikoen for medfødt eksem Mere energi til musklerne

sund-forskning februar 2017  

STORT TEMA: KVINDER Nedsæt risikoen for medfødt eksem Mere energi til musklerne

Profile for linisha
Advertisement