Page 1

Så let kan ældre booste deres sundhed

Skub forbrændingen i gang med chili

Hvidløg mod høfeber Bevar din brusk

Det er sommer, det er ferietid Chrom til diabetikere Behandling af synlige og usynlige ar

Gourmet is mod underernæring Juni/juli 2016 Pris DKK 59,00

EMDR–terapi til alvorlige traumer og til livets kriser


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath ibm. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur, homøopati og irisanalyse.

UDDANNELSEN TIL BIOPAT

En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper Ernæringsterapi Reguleringsterapi med urteterapi og homøopati Immun-og symbioseterapi Meridianlære Klientpsykologi Øreakupunktur Irisanalyse Praktikkurser

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER Gælder for både biopater og zoneterapeuter: • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

Vi starter hold op i Odense fra foråret 2017 (gælder kun for biopat & naturopath uddannelsen)


EN HELT SPECIEL

Kom til infomøde

ZONETERAPISKOLE Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopatien, så du får derfor den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder den klassiske og den moderne zoneterapi giver os. PRIS OG TILMELDING

Uddannelsen er normeret til tre år. Uddannelsen koster 44.749 kr., hvis du betaler med 1.000 kr. om måneden over PBS eller 39.500 kr., hvis du betaler det hele på en gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder i Valby du kan se næste dato på øverst på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk. Ellers kan du altid skrive til os på mail for at høre mere.

KONTAKT OS

info@biologisk-medicin.dk 22 53 27 88 - 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk


INDHOLD Side 6 En plante med saft og kraft Side 8 Hvidløg mod høfeber Side 10 Regulatpro. Balance til hele kroppen Side 12 EMDR–terapi til alvorlige traumer og til livets kriser Side 15 Sådan arbejder terapeuten rent praktisk Side 18 Spørg eksperterne Side 24 Rens din krop for affaldsstoffer Side 26 DET ER SOMMER, DET ER FERIETID Side 30 BØGER TIL SOMMERFERIEN, DU KUN KAN BLIVE SUNDERE AF Side 32 Vores føde er fattig på livsvigtigt stof Side 34 Selen som lægemiddel Side 36 Gourmet is mod underernæring og til glade ismaver Side 39 Diabetikere har gavn af chrom Side 40 SMERTER OG HJERTER, UDRENSNING OG SLANKEKURE Side 44 Bevar din brusk Side 46 Så let kan ældre booste deres mentale helbred Side 48 Behandling af synlige og usynlige ar Side 50 Skub forbrændingen i gang med chili Side 52 Konkurrence

Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden ændringer før dit abonnement automatisk udløber. Rigtig god læselyst!

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock med flere

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


LEDER

Hvordan kan du overkomme alt det du gør – og så med et ben? Næsten dagligt bliver jeg stoppet af venner, bekendte og tilfældigt forbipasserende på dansegulv eller rulleskøjter, som spørger til, hvordan jeg kan overkomme at være så aktiv med så ødelagt en krop. Mangler et ben, skæv og overvægtig, arvævsdannelser i hele maveregionen, en skinne i stedet for et bækken og så videre. Jeg har ikke kun overkommet det, jeg føler mig mere i live end nogensinde. Men det er ikke gjort uden hjælp. Her vil jeg gerne hylde vores sundhedssystem for at operere mig akut. Var ulykken sket i andre lande, var jeg død og borte. - At flaget røg på kvart for den hjælp jeg efterfølgende fik fra ”det etablerede”, nævner vi ikke et ord om her. Her vil jeg især hylde de super dygtige terapeuter, som hjalp mig i tiden efter ulykken. Hanne Hæsum, psykolog med speciale i EMDR, har derfor fået ekstra meget spalteplads denne gang. Så Hanne sådan helt ind til benet kan fortælle, hvad EMDR kan bruges til. Metoden hjælper torturofre, som Hanne har arbejdet med, og det har hjulpet mig gennem de mange og lange uger og måneder, hvor jeg var rigtig, rigtig syg af mine mange skader. sund-forskning er denne gang også en hyldest til alle mine kolleger, som bare er kloge ud i skader, arvæv, vitaminer, mineraler og urter. Ja alt, hvad hjertet begærer af muligheder for et sundere liv, hvad enten det er småskavanker eller store kroniske problemer. Og ikke mindst en hyldest til mine innovative medarbejdere, hvor vi sammen så modigt springer ud i en helt andet papirkvalitet til vores magasin. Vi håber, I kan lide det!

Marianne Palm

Mineraler

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

www.naturenergi.dk

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 5


En plante med saft og kraft

Vi kender den så godt, og her i sommermånederne kan den stadig have sin helt specielle gule finurlige blomst, fyldt med saft og kraft i stængel og rod. Fra gammel tid har den heddet Fandens Mælkebøtte, måske fordi den har det med at brede sig, hvor den ikke hører hjemme. Det har de gjort til en dyd på Fyn, hvor hele marker er tilsået med den smukke blomst. Kært barn har som bekendt mange navne, og kær er den. Ikke kun på grund af sit udseende, men også for dens saft og kraft til dyr og mennesker. Af Marianne Palm

Mælkebøtten hører til en af de ældste lægeplanter her i Europa, og den har overlevet krige, hungersnød, rodalon og andre menneskeskabte plager. Den kan gro stort set overalt og er derfor også af mange betragtet som ukrudt, fordi den er så dygtig til at brede sig i både sol og skygge. En så levedygtig plante bliver naturligvis genstand for nysgerrighed hos både de gamle munke og hos alle andre, der interesser sig for sunde alternativer til fx vanddrivende medicin. Eller som gerne vil hjælpe leveren til at klare sig gennem sommerens mange grillaftener med måske lidt for meget alkohol.

Mælkebøttens saft kan smøres på før eller efter berøring af brændenælder, og den fungerer som et let smertestillende middel. Tunge og hævede fødder hver sommer Måske skal du forsøge dig med mælkebøttesaft frem for vanddrivende medicin. Fordelen er, at plantens naturlige indhold af mineraler opretholder en god balance mellem mineralerne, selvom andre aktive stoffer er vanddrivende. Den har fx et naturligt højt indhold af kalium, som ellers alt for let bliver trukket ud med urinen.

6 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

God mod muskelsmerter og gigt – og nå ja, også huden Bitterstofferne i mælkebøtten hjælper ikke kun nyrerne med at udskille overskydende væske. Den påvirker også hele kroppen til bedre at kunne give slip på affaldsstoffer. Den virkning har man set have en gunstig effekt på fx gigtsmerter og smerter i musklerne, uden at man helt har kunnet forklare årsagen ud over den gode effekt på både fordøjelse og nyrer. Huden får også hjælp, når kroppens udrensningsorganer får støtte til at udlede ophobninger i muskler, bindevæv og hud. God til fordøjelsen, til galdeblæren og til vægtproblemer Når bitterstofferne lander i mavesækken, sætter de en kædereaktion i gang. Der dannes lidt ekstra mavesyre, som sender besked til bl.a. lever om at danne mere galde, og til galdeblæren om at trække sig sammen. Den funktion sørger for, at der kommer mere galde ud i tyndtarmen, så du bedre kan nedbryde maden, men også bedre kan komme af med affaldsstoffer via de lange tarme. Og så er mælkebøtten i øvrigt kendt for sin virkning mod dårlig nedbrydning og optagelse af fedtstoffer, som både kan hjælpe ved ovenstående sygdomme og ved fx overvægt. Leverhjælp i sommermånederne Grillaftener og måske lidt for meget alkohol? Det interessante er, at vi jo har en forestilling om, at sommer er lig med meget sundere kostvaner, men måske er det en sandhed med modifikationer? Hvis du ikke vil gå glip af nydelsen ved sommerens grillparties og andre gode fester, kan mælkebøttesaft være en rigtig god gæst i dagligdagen. Alle plantedele i en dunk I Mælkebøttesaft fra Herrens Mark finder du både rødder og overjordiske dele, så du får den gode effekt fra både rødder og planter i et dagligt shot. Saften er let optagelig, fordi den er udviklet i tanke fyldt med mælkesyrebakterier. Det skaber i øvrigt en lang holdbarhed på produktet, og man undgår derfor pasteurisering.


Indikationer

Radix (roden): Lever- og galdeblæresygdomme, bl.a. galdesten og gulsot, manglende appetit og dårlig fordøjelse. Især skal det fremhæves, at mælkebøtten, hvis den er korrekt fremstillet, er særlig virksom mod reumatiske lidelser. Taraxacum officinalis radix anses for at være et kosttilskud for leveren. Folium (blade): Det høje indhold af kalium betyder, at Taraxacum officinalis folium er et ideelt vanddrivende middel, da risikoen for kaliummangel og følger deraf formindskes. Drogen anvendes også i behandlingen af galdeblærebetændelse og galdesten. Fremmer fordøjelsen. Kilder: Institut for Biologisk Medicin, monografier

Aktive indholdsstoffer

Radix (roden): Sesquiterpen lactoner bl.a. taraxacin (bitre glykosider), taraxcosid, triterpener (bl.a. pentacykliske steroler taraxasterol og taraxarol), fenolsyrer, kulhydrater (bl.a. 2-40 % inulin), A-, B-, C og D-vitaminer, mineraler især kalium og calcium (1). Folium (blade): Sesquiterpen lactoner (bl.a. taraxacin), triterpener, hydroxyphenyl-eddikesyre, coumariner, karotiner, A-vitamin (14,000iu/100 g friske plante), B-, C- og D-vitaminer, mineraler specielt kalium (3-5 % kalium i de tørrede blade) (2).

Kært barn har mange navne

“Løvetand” kommer fra gammelfransk dent-de-lion, der bogstaveligt oversat betyder “tand-af-løve». På engelsk hedder mælkebøtte dandelion, en anglifisering af dent-de-lion. Det moderne franske navn på mælkebøtte er pissenlit (= pis-i-seng), fordi planten virker vanddrivende. Linné understregede bivirkningerne af at spise mælkebøttesalat, “hvorfor Hollenderne ey gierne giver sine Børn den om Aftenen, paa det de ey maae pisse i sengen”. Det latinske navn Taraxacum skal stamme fra et arabisk ord for cikorie.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 7


Hvidløg mod høfeber Høfeber er et udtalt problem, og selvom ordet refererer til den tid på året, hvor høet står på markerne klar til høst, er der tale om en tilstand, der for mange begynder i det tidlige forår, hvor alting springer ud. Det er en tilstand, som for mange fortsætter til hen efter sensommeren, hvor kulden trænger ind over det danske land. Det er rigtig lang tid at være tæt i næsen, have kløende øjne og måske problemer med vejrtrækningen. Af Marianne Palm

Symptomer på allergi opstår, når ellers harmløs pollen og græs udløser histamin fra mastceller. Det er immunceller, som findes overalt i kroppen, som holder sig parate, hvis et udefrakommende angreb på kroppen er på vej. Mastcellerne frigiver histamin, og forskellige symptomer opstår, afhængigt af hvilke organer der bliver påvirket af histaminen:

• Rindende og kløende øjne • Røde rande om øjnene • Kløende og tæt næse • Kløe bagerst i ganen • Problemer med vejrtrækningen • Tør hoste • Ringere smags- og lugtesans • Hovedpine

Det mest brugte lægemiddel mod allergi er antihistaminer, og her opleves bivirkningerne meget forskelligt, men de fleste kan fortælle om en meget dominerende træthed, der bare ikke er sjov at have som ledsager gennem mange måneder. Heldigivis er der også alternativer, som er værd at afprøve. Det gjorde nogle forskere fra College of Phytotherapy, et universitet hvor man studerer forskellige urter og planters virkning på sygdomme. I udlandet bliver der forsket en hel del mere på allergi end her i Danmark, og der er især fokus på at finde alternativer til den for mange søvndyssende antihistamin. Bare i England har 12 millioner allergi, og herhjemme mener man, at der er omkring en million danskere, der har lidt eller lider af høfeber.

To grupper af antihistaminer

Der findes overordnet to grupper af antihistaminer: De sløvende og de ikkesløvende. Den sløvende gruppe har en opbygning, som gør det nemmere for dem at gå fra blodet og ind i hjernen, hvor de virker døsende. Der er dog stor individuel forskel på, hvor sløvende de opleves - nogle mennesker oplever endda også, at de ikkesløvende lægemidler gør dem trætte. Kilder: Netdoktor.dk

8 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Forsøgsmetoden Der indgik 29 frivillige deltagere i forsøget. Alle skulle udfylde et skema hver dag gennem 35 dage midt i allergisæsonen. De tog to Garcin om dagen, en kapsel morgen og en kapsel aften, og skulle på en fempunktsskala hver dag notere sig, hvordan de havde det med deres allergisymptomer. Gennem forsøget og efter forsøget kunne både deltagere og forsøgspersoner notere sig at: • over 80 % af deltagerne kunne rapportere en signifikant reduktion af antallet af allergiske reaktioner gennem forsøget. • kun to af deltagerne var nødt til en enkelt dag at supplere med antihistaminer. • ingen mærkede nogen bivirkninger, hverken lugt eller smag af hvidløg, og de slap for de bivirkninger, de ellers plejede at have af antihistaminer. •

inden forsøget havde deltagerne skrevet om deres forventninger til Garcin-behandlingen, og alle kunne efter forsøget berette, at de var meget positivt overraskede over, hvor mange af deres symptomer, der forsvandt med Garcin.

Garcin indeholder en stærk allicin Producenten bag Garcin har gennem forskning og studier formået at skabe et produkt med et højt indhold af standardiseret allicin. Det betyder, at du sikrer dig, at der er det forventelige indhold af aktive stoffer i hver af de små kapsler, hvilket du ikke kan være sikker på med hvidløg fra naturen eller fra andre produkter. Garcin og Garpro, to muligheder Mange med høfeber og allergier har samtidig problemer med fordøjelsen. Måske har du luft i tarmene, uro i maven, vekslende afføringer eller diarre og forstoppelse, og her kan du med fordel anvende Garpro, som ud over allicin indeholder mælkesyrebakterier. For begge produkter gælder det, at indholdet af allicin er det samme, og skal du følge doseringen fra studiet i England, skal du spise en kapsel morgen og en kapsel aften, selvom der på æsken står en anden dosering. Fortsæt med samme dosering under hele allergisæsonen.


Hvornår bruger man antihistaminer?

Antihistaminer bruges ved tilstande og sygdomme, hvor histamin frigives og spiller en rolle, deriblandt:

• allergiske symptomer, fx høfeber og visse typer af fødevareallergier • nældefeber • insektstik • hudkløe • transportsyge

Hvilke bivirkninger har antihistaminer?

De to mest almindelige bivirkninger er træthed og mundtørhed. Der findes dog mange forskellige antihistaminer med forskellige bivirkninger. Det er derfor altid en god ide at læse indlægssedlen for at få mere viden om det specifikke lægemiddel.

Husk din medicin, hvis du lider af astma

Garcin er ikke en erstatning for astmamedicin eller anden medicin, som er nødvendig for dig. Du kan dog roligt bruge Garcin samtidig med din medicin, og måske du kan opleve, at du kan nedsætte dosis af astmasprays m.m. Tal med din læge om det.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 9


Regulatpro

NYT

Balance til hele kroppen

Har du problemer med fordøjelsen, immunforsvaret, træthed, ja alverdens plager, så kunne det være din grundlæggende evne til at optage din ellers sunde mad. Problemet er velkendt, og det gør forskere inden for næringsstoffer nysgerrige. Fermentering af grøntsager og frugter er måske løsningen, for her vælter det frem med enzymer. Og de skal bruges overalt i kroppen… Af Marianne Palm

Vores fordøjelse, ja hele kroppen bliver dagligt udfordret på mængden af kemikalier og andre mærkværdigheder, den skal tage stilling til. Forkert kost med for få vitaminer og mineraler, en stresset hverdag, forurening, kilderne til øget belastning af kroppen er næsten uendelige. Det hjælper selvfølgelig at spise sundere, dyrke mere motion, give kroppen de optimale betingelser, men er den først tiltet, skal der nogle gange lidt mere til. Det er her de fermenterede produkter træder ind i arenaen som en vigtig medspiller i kampen mod træthed, hudproblemer, fordøjelsesproblemer, hovedpiner og alverdens andre symptomer. Fermenterede frugter, nødder og grøntsager skaber lettere optagelighed Når et produkt bliver fermenteret, åbner det for cellevæggene, og de aktive stoffer bliver mere tilgængelige for organismen. Det kan måles helt nede på celleniveau, hvor man kan se en øget aktivitet i cellernes energicentraler, mitochondrierne, og det kan fx måles på de biomarkører, der har med kroppens immunsystem at gøre. Her kan man bl.a. se, om der er inflammation i kroppen, og hvordan det fermenterede produkt skaber en nedgang i de inflammationsskabende stoffer. Og ja, derfor virker Regulatpro på så mange problemstillinger. For i dag ved man, at der stort set ikke findes sygdomme, uden at der er en inflammation til stede. At fermentering i Regulatpro er så effektiv, skyldes formodentlig det væld af enzymer, der dannes under fermenteringen. Enzymer fungerer i kroppen som postbude (katalysatorer), der skal sørge for, at alle kroppens processer kan forløbe korrekt. Otte ugers forarbejdning skaber den fine effekt De overvejende økologiske ingredienser tilsættes mælkesyrebakterier, så fermenteringen kan starte op. I næste fase tilsættes flere mælkesyrebakterier, så fermenteringen kan fortsætte. Mælkesyrebakterierne bearbejder næringsstofferne, og derigennem bliver de mere optagelige for kroppen. Her kan man se en fin udvikling af biotilgængelige aminosyrer, en frigivelse af en stor mængde antioxidanter, højredrejet mælkesyre, som er kendt for sin effektivitet, hvad mange kroniske problemstillinger angår, og prebiotics, altså stoffer, som vores naturlige mikroflora i tarmen har brug for til at formere sig. Produktet er uden alkohol, sukker, gluten, konserveringsmidler, lactose og gær. Produktet importeres af Gaia Trade Nordic.

10 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Den lette syrlige smag af sundhed ligger godt i maven.


sund-forskning - JUNI/JULI 2016 11


EMDR-terapi tilDesensitz alvorlige Eye Movement

EMDR–terapi til alvorlige traumer og til livets kriser EMDR er rundt omkring i verden blevet en vigtig terapiform til alle typer af angst, fobier og til behandling af traumatiserede mennesker efter vold, ulykker og naturkatastrofer. Men det er også en terapiform, hvor du kan få styr på din vrede, din sorg, din nervøsitet eller de psykiske problemer eller stresssymptomer, der kan opstå hos børn og voksne. Af Hanne Hæsum

EMDR-terapi er først og fremmest blevet kendt som terapi til behandling af traumer og chok efter voldsomme hændelser som krig, terror, røveri, overfald, vold, voldtægt, tab, ulykker og naturkatastrofer. I dag bruges terapiformen ved en lang række psykiske problemer. Ikke mindst angst og panikangst, selvværdsproblemer og vredesproblematikker. EMDR er effektiv ved • fobier, som skræk for fly, broer, elevatorer, edderkopper og lignende • ved andre belastende hændelser, såsom fyring, skilsmisse, eksamen, konkurs, fysisk og psykisk sygdom og selvmordsforsøg • i forbindelse med stress og udbrændthed • ved præstationsforbedringer i sport og uddannelse • ønsket vægttab og rygestop • smertelindring

EMDR er også effektiv til forskellige psykiske problemer hos børn, der oftest reagerer meget positivt på metoden.

12 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

EMDR står for ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. EMDR er effektiv i behandling af traumer, belastningsreaktioner efter voldsomme hændelser, som PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom). Terapien kan hjælpe dig med at komme over symptomer og følelsesmæssige problemer, der er opstået som følge af belastende oplevelser. EMDR er evidensbaseret, og effekten er dokumenteret i omfattende forskningsmateriale. EMDR-terapi udføres af uddannede psykologer og psykiatere med speciale i EMDR. EMDR er godkendt og anbefalet af WHO som effektiv behandling af posttraumatisk stress hos voksne og børn. I EMDR anvender terapeuten ”bilateral stimulation”, der er tosidig højre-venstre påvirkning af klientens hjerne igennem øjenbevægelser, tapping, lyde m.m.


traumerand og livets kriser zation Reprocessing

Traumatisering Et menneske kan blive følelsesmæssigt oprevet eller traumatiseret i forbindelse med en voldsom hændelse. Når det sker, sættes hjernens almindelige måde at bearbejde information på ud af spil. Når vi er i affekt, er der nogle mere primitive strukturer i hjernen, der tager over, og vores autonome nervesystem træder i alarmberedskab.

Tænker personen efterfølgende på den ubehagelige hændelse frivilligt eller ufrivilligt - kan det føles lige så ubehageligt, som da han oplevede det første gang, fordi billeder, lyde, lugte og følelser ikke har forandret sig, men er fastlåst i hukommelsessystemet. Den slags ubehagelige erindringer kan have en vedvarende negativ effekt, der forstyrrer måden, personen oplever verden på - og måden, han eller hun forholder sig til andre mennesker på.

Det har blandt andet den virkning, at vi ikke kan tage imod information som for eksempel information om, at det farlige eller ubehagelige er overstået.

Hvordan virker EMDR? Der har været meget diskussion om, hvordan og ikke mindst hvorfor EMDR virker så godt. EMDR-terapi synes at sætte bearbejdningen af en oplevelse i gang, på samme måde som det det sker under REM (Rapid Eye Movement) søvnen, hvor øjnene bevæger fra side til side.

Når stresspåvirkningen er tilpas høj, slår tænkningen fra, og det kan vi opleve som huller i hukommelsen. Selv om den traumatiske hændelse er overstået, finder systemet ikke tilbage til normaltilstanden, fordi der er sket en frakobling mellem de forskellige systemer i hjernen. Kroppen forstår således ikke altid, at det ubehagelige er overstået. Til tider husker man noget, som man ikke rigtig kan sætte ord på og har en historie om. Man fornemmer snarere nogle kropsfornemmelser. Kroppen husker Kroppen har sin egen erindring og bevarer de negative følelser og fysiske oplevelser forbundet med den traumatiske oplevelse. En hændelse kan på den måde ”fryse i tid”. Måske husker man ikke det, der er sket på en måde, så man kan sætte ord på det, men kroppen har sin egen erindring og bevarer de negative følelser og fysiske oplevelser forbundet med den ubehagelige oplevelse.

Den rytmiske stimulation af kroppen kombineret med, at man ser og tænker på det, som man hidtil har forsøgt at undgå, har en beroligende effekt på det autonome nervesystem. EMDR-terapi betragtes som en fysiologisk baseret terapi, der hjælper personen med at se på forstyrrende oplevelser på en ny og mindre ubehagelig måde. Når en traumatisk oplevelse bearbejdes med EMDR-terapi, kan de fysiske erindringer og følelser kobles til et narrativ. Det betyder, at man bliver i stand til at sætte den traumatiske oplevelse ind i en sproglig forståelse, hvor der opstår en begyndelse og en slutning på historien. Herefter aftager de kropslige reaktioner. Man holder op med at genopleve de billeder og lyde og følelser (flashbacks), som tidligere blev aktiveret, når man blev mindet om den traumatiske oplevelse. Efter behandlingen kan man stadig huske, hvad der er sket, men det er mindre ubehageligt at tænke på. sund-forskning - JUNI/JULI 2016 13


EMDR-terapi tilDesensitz alvorlige Eye Movement

EMDR behandlingen EMDR-terapi omfatter en kombination af samtale og brug af standardiserede metoder. Herudover anvendes bilateral stimulation, som er en tosidig påvirkning af hjernen. For eksempel føres terapeutens finger skiftevis til højre og venstre foran klientens øjne for at skabe en gunstig påvirkning af begge hjernehalvdele, der ellers tidligere pga. traumer og hændelser har haft svært ved at ”arbejde sammen”. En EMDR-session varer mellem 60 og 90 minutter. Intervallet mellem behandlingssessionerne varierer, men er ofte en til tre uger. Behandlingsforløbets varighed afhænger af problemets art og af klientens psykiske tilstand i øvrigt. Baggrundshistorie og målsætning for behandlingen I de en til to første sessioner hører terapeuten din historie og baggrunden for din henvendelse. Derefter lægger terapeuten en behandlingsplan, så man finder de fokuspunkter, der skal indgå i EMDR-behandlingen. Fokuspunkterne omfatter problematiske oplevelser fra fortiden, nutidige situationer, der giver ubehag og de strategier, som du har brug for at lære for at være i stand til at kunne fungere sundt fremover.

14 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Udvælgelse af det, der skal arbejdes med i terapien, kan også foregå undervejs i arbejdet, hvis nye problemstillinger opstår. Forberedelse Ofte er den traumatiserende hændelse foregået for adskillige år siden, men kan stadig forstyrre personen i visse situationer, som på en eller anden måde minder ham om det, der skete. I forberedelsen får terapeuten indblik i, hvor meget den ubehagelige hændelse stadig forstyrrer personen, og hvilke områder der især påvirker ham. For at lette klientens arbejde med det, der er svært, vil terapeuten afdække, hvilke ressourcer klienten har med sig. Ved at blive mindet om sine ressourcer kan klienten få styrke til at se på det, der er ubehageligt og få redskaber til hurtigt at nedbringe ubehag, hvis det skulle opstå i eller imellem sessionerne. Det drejer sig især om: at kende sine ”sikre steder”, men også om grounding, hvor afslapnings- og visualiseringsteknikker kan indgå. Et ”sikkert sted” kan fx være en dagligstue, hvor klienten sidder i yndlingsstolen og ser tv eller læser. Andre vælger en situation, hvor de var rigtig glade, havde det sjovt, eller hvor noget godt skete.


traumerand og livets kriser zation Reprocessing Sådan arbejder terapeuten rent praktisk Forstyrrende hændelse og negative tanker om dig selv Du bliver bedt om at tænke på en hændelse, der forstyrrer dig. Du bliver spurgt, hvad det værste er ved hændelsen, og hvilket indre billede du har af hændelsen. Når du ser på billedet nu, hvilke ord vil du så bruge til at beskrive de negative tanker, du lige nu har om dig selv?

”Ubehagelige erindringer kan have en vedvarende negativ effekt, der forstyrrer måden, hvorpå personen oplever verden - og måden han forholder sig til andre mennesker på.”

Klienten kan her svare mange forskellige ting som for eksempel: Jeg er i fare, jeg er magtesløs, jeg er et dårligt menneske, det er min skyld. Sætningen henviser til en irrationel tanke, som klienten har om sig selv. Når man har sådanne negative tanker om sig selv, kommer de ofte til at bestemme, hvordan man ser verden. Klienten bliver herefter spurgt om en positiv sætning om sig selv - en sætning, der henviser til, hvad han hellere vil tænke om sig selv, som er det modsatte af den negative sætning. For eksempel: Jeg er i sikkerhed, jeg kan handle, jeg er et o.k. menneske, og det er ikke min skyld.

Terapeuten vil gå tilbage til den oprindelse adskillige gange og undervejs spørge til, hvor meget hændelsen forstyrrer på det givne tidspunkt. Tendensen er, at klientens følsomhed over for det ubehagelige efterhånden aftager – desensibiliseres. Klienten kan i processen få nye informationer om det, der er sket. Hun kan for eksempel komme i tanke om, at det, der forstyrrer, jo er sket for 30 år siden, eller at det, hun som barn så som et svigt, måske handlede om noget helt andet.

Positive tanker om dig selv Terapeuten kan nu bede klienten tænke på billedet og den positive tanke og spørge, hvor sandt denne sætning føles på en bestemt skala. Det meget sædvanlige er, at den positive sætning i begyndelsen slet ikke føles sand.

Efter at ubehaget er helt neutraliseret - og det bliver det næsten altid - vil terapeuten bede klienten fokusere på den positive tanke, han hellere ville tænke om sig selv, når han tænker på hændelsen. Terapeuten beder klienten bemærke, hvordan det føles i kroppen, når tanken har forandret sig til noget positivt.

Følelser Klienten skal derefter tænke på billedet og den negative sætning om sig selv. Han bliver spurgt om, hvilken følelse han får. (Er ked af det, vred, bange skamfuld eller noget andet). Klienten går igen tilbage og ser på billedet, hører den negative sætning og mærker følelserne og bliver bedt om at vurdere, hvor meget disse ting samtidig forstyrrer klienten lige nu. Der spørges til en skala fra 0-10. Klientens svar er meget ofte 10 eller et andet tal i den høje ende. Igen skal klienten fokusere på billedet, den negative sætning og følelse, og klienten bliver bedt om at mærke efter, hvad der sker i kroppen.

En EMDR-session er bragt til ende, når klienten kan gå tilbage til at tænke på hændelsen uden at føle fysisk ubehag eller spænding i dele af kroppen.

Selve stimuleringen af hjernen og bearbejdning Du bliver bedt om på samme tid at fokusere på erindringsbilledet, de negative tanker om dig selv, følelserne og kropsfornemmelserne, som er forbundet hertil. Herefter begynder den bilaterale stimulation af kroppen (øjenbevægelser, tapping etc.). Hjernen stimuleres bilateralt, indtil klienten giver udtryk for, at hans oplevelse af det, der skete, har forandret sig - blandt andet hvor klienten kan mærke, hvor det fysiske og psykiske ubehag ved at tænke på hændelsen er aftaget i intensitet.

Det væsentligste er, at du mærker den positive følelse på et dybere kropsligt plan og ikke kun på et rent intellektuelt plan. De kropslige reaktioner er en vigtig indikator for, hvor langt man er i sin behandlingsproces. Afslutning For at sikre, at klienten har det o.k., når han forlader sessionen, afsluttes hver EMDR-behandling med nedlukning af arbejdsprocessen. Klienten støttes med forskellige afslapningsøvelser og selvberoligelsesteknikker, så han kan gå fra sessionen med en fornemmelse af at være mere i kontrol. Reaktioner Der kan forekomme reaktioner på behandlingen i form af træthed, svimmelhed, eller ved at nye erindringer dukker op mellem sessionerne. Det er helt naturligt, og psykologen giver dig nogle teknikker med hjem, så symptomerne kan forsvinde eller mildnes.

Du vil blive bedt om at holde pauser undervejs, og her vil terapeuten spørge til, hvad der sker. Du instrueres i at give et ”stop signal”, hvis du har brug for en pause undervejs. sund-forskning - JUNI/JULI 2016 15


EMDR-terapi tilDesensitz alvorlige Eye Movement EMDR indeholder elementer af en række terapier som fx kognitiv terapi, frie associationer, eksponerings- og kropsterapi. Hanne Hæsum er autoriseret cand. psych og har i de sidste 15 år arbejdet med EMDR. Hun har desuden uddannelse inden for blandt andet kognitiv traumefokuseret terapi. Har herudover været ansat i Røde Kors Asylafdeling siden 2000, hvor hun blandt andet arbejder med voksne og børn, der er traumatiserede flygtninge. Arbejder med chok, traumer, angst og stress og ”udbrændthed”. Behandling af børn. Hanne har klinik på Christianshavn i København, og du kan skrive til Hanne på hanne.haesum@sund-forskning.dk eller ringe på 31 16 36 80.

WHO anerkendte i 2013 behandlingen “Eye Movement Desensibilisation and Reprocessesing” (EMDR) som en af de foretrukne og bedste psykoterapeutiske behandlinger til belastninger, voldsomme og traumatiske hændelser samt posttraumatisk stress (PTSD). EMDR anvendes i mange lande og vinder større og større udbredelse. I 2014 har metoden eksisteret og været praktiseret i 25 år. Metaanalyser dokumenterer effekten af terapien. En metaanalyse indsamler videnskabelige forsøg fra hele verden for at sammenligne og skabe en konklusion om, hvorvidt det er videnskabeligt bevist, at metoden virker på de problemstillinger, der bliver undersøgt. EMDR tager udgangspunkt i hjernens måde at bearbejde information og lagring af traumatiske oplevelser. Metaanalyser dokumenterer effekten af EMDR, og det ser ud til, at EMDR har direkte effekt på måden, hvorpå hjernen bearbejder. Terapien har i videnskabelige undersøgelser også forrang over kognitiv adfærdsterapi. Med EMDR opnås der ofte hurtige resultater, hvilket peger på, at det er en effektiv terapiform, der kan bringe hurtige samt vedvarende ændringer hos klienten. Der er ikke noget hjemmearbejde som ved visse andre terapiformer. Der er lovende resultater for andre psykiske lidelser, såsom stress, angst og lignende. EMDR kan også bruges af sportsudøvere til forbedring af resultater. På www.emdr.dk findes lister over de psykologer i Danmark, der er trænet i og bruger EMDR.

EMDR-foreningens hjemmeside: www.emdr.dk Her finder du den nærmeste psykolog med speciale i EMDR.

16 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


traumerand og livets kriser zation Reprocessing Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt

Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x297_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk sund-forskning - JUNI/JULI 2016 17


Spørg eks Spørg eksperterne

Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Fortidens sygdomsbillede Kære Bettinna I min familie er der meget sygdom, især i generationen før mig. Jeg har ikke mod på at få kortlagt mine gener, vil hellere forebygge, så godt jeg kan på alle planer. Derfor tænkte jeg, at det kunne være spændende at spørge dig til råds om den bedste forebyggelse? Hilsen Sonja Kære Sonja Det er jo lige det, jeg brænder allermest for. Alt for mange mennesker lider unødigt af diverse livsstilssygdomme, deriblandt kræft. Den bedste forebyggelse er at holde miljøet i kroppen let basisk gennem kost, motion og have ro i sindet. Den mentale balance, de oplevelser/traumer du har været igennem, og som ligger gemt i cellehukommelsen, har sammen med pH-værdien i kroppen stor betydning for, om dine gener vækkes eller forbliver sovende. Kun ca. 10 % af dine gener er aktive, resten sover, til en dag miljøet i kroppen vækker dem. Epigenetik er betegnelsen for en gren inden for genforskningen, som handler om, hvordan dine celler kommunikerer med deres omverden, dit indre miljø. Forskerne har opdaget, at det ikke – som man hidtil har troet – er vores DNA inden i cellerne, der alene bestyrer vores helbred, men også „skallen” udenom. Cellemembranen udgør cellens „hjerne”, som modtager biokemiske signaler fra omgivelserne og sender dem videre ind til generne i cellekernen. Gener er forsynet med en slags „kontakter”, som gør, at signaler fra cellemembranen kan henholdsvis tænde, slukke og skrue ned for deres virkning. Og cellemembraner bliver ikke kun påvirket af kosten, men også i høj grad af din sindstilstand. Gener ”tænder” og ”slukker” ikke af sig selv, de bliver påvirket af miljøet i kroppen og af dine overbevisninger, og det kan du gøre noget ved. Det er her, dit ansvar kommer ind.

18 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Bettinna Delfs Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Du kan godt være arveligt disponeret for en sygdom uden nogensinde at udvikle den. Det gælder om holde dine gener i skak og ikke bilde dig selv ind, at du er magtesløs. Du kan måske være herre over dine gener, ikke slave. Mindre end 10 % af alle sygdomme skyldes ifølge professor Bruce Lipton udelukkende arv, mens 90 procent skyldes livsstil og miljø. For mens et surt miljø nedbryder cellemembranerne, virker et basisk miljø i kroppen beskyttende. Ved at leve en basisk livsstil og rydde op i din mentale rygsæk, spiller du dine genetiske kort godt. Du kan læse mere i min bog Alkaline Living, En enkel vej til en sund livsstil, Gyldendal. Hilsen Bettinna


sperterne Rikke Godthjælp

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Hedeture? Træthed?

Cupping og bindevævsmassage I min dagligdag bruger jeg sugekopper, og jeg bliver ofte spurgt om deres effekt. At bruge cupping er helt normalt for de fleste akupunktører, det er et dejligt effektivt redskab. Da jeg for et års tid siden var på et ayovedisk kurophold i Indien, havde lægen på hospitalet fundet ud af, at jeg var akupunktør. Han bad mig om hjælp til en af sine patienter, der havde voldsom cellulitis. Først studsede jeg lidt, tænkte, det kan vel ikke være så slemt med cellulitis, men da jeg så patienten, forstod jeg. Cellulitissen var blevet så kraftig, at underhuden var rød og hævet på underben og op over knæet. Fra da af så jeg helt anderledes på behandling af appelsinhud og forstod, hvordan affaldsstoffer bliver til inflammation og skal tages alvorligt, hvis vi vil holde os sunde og raske.

Melbrozan er specielt udviklet til kvinder i overgangsalderen Melbrozan indeholder naturligt pollenekstrakt, gelée royale og Acerola. Melbrozan Plus indeholder ydermere Rødkløver, som er specielt effektivt mod hedeture.

Melbrozan og Melbrozan Plus indeholder også:

* Vitamin B6 og vitamin B12, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse samt til at regulere hormonaktiviteten.

* Vitamin B2 og biotin der bidrager til at vedligeholde normale slimhinder og en normal hud

* D-vitamin, der bidrager til at vedligeholde normale knogler Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 329,- for 120 kapsler Melbrozan Classic eller 60 kapsler Melbrozan Plus Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

Ophobning af affaldsstoffer og væske rundt om cellerne i bindevævet, og som ikke bliver ført bort fra området som de skal, bliver over tid til inflammation. De små blodkar, der omgiver cellerne i bindevæv og omkring sener og muskler, skal transportere nærringsstoffer til og transportere affaldsstoffer fra området. Sker det ikke, kan det give mange forskellige problemstillinger – smerter i ben, ryg og skulderled, stive muskler og led, vindueskikkerben, eksem og andre hudlidelser. Når bindevæv er ophobet af affaldsstoffer og væske, kan det også være svært at tabe sig. Huden bliver hård og ufleksibel eller slap og uelastisk. Når det bliver slemt, kommer der buler eller klumper i underhuden.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok · Skånsom mod maven

Cellulitis er altså ikke bare, om man vil se lækker ud, men viser også, om der er et sundt flow i kroppen, og om man kan komme af med sine affaldsstoffer, eller om man ophober dem. Cupping er en behandling med en sugekop eller en glaskop. Huden smøres ind i olie, og når koppen sættes på kroppen, danner den et vakuum og løfter og masserer huden, så blod og lymfe frit kan løbe til og fra området. Det skaber bevægelse i de små blodkar, og næring kan komme til cellerne og affaldsstoffer kan transporteres væk. Optimalt kombineres behandlingen med en akupunkturbehandling, så der ikke kun gives symptombehandling, men tillige genoprettes balance i kroppen, og et længerevarende resultat skabes.

· Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

aminojern.dk


Spørg eks Spørg eksperterne Marianne Palm

Fra min konsultation i Valby Kære Marianne Vi har en søn, som lige er begyndt i vuggestue. Han er to år og en dejlig knægt, men pædagogerne nævner, at han har svært ved at sidde stille i længere tid ad gangen. Han kører rundt på stolen, kan sagtens sætte gang i lege, men løber også væk fra dem meget hurtigt. Han elsker at cykle på sin gåcykel, hvor han stormer afsted, også i vores lille lejlighed. Nu flytter vi heldigvis snart til hus med (indhegnet) have, hvor han også kan bevæge sig udenfor. Pædagogerne er meget optaget af hans uro, men når han får lov til at sidde med sin iPad herhjemme og slappe af med en film, er der ingen problemer. Vi er selvfølgelig kede af, at man ser hans uro som et problem. Jeg (mor) var sådan set på samme måde som barn, men det var før ”bogstavsdiagnoserne”. Mads spiser godt, men aldrig store måltider, han er mere en fyr, der gerne vil have lidt hele tiden. Han kan heldigvis godt lide grøntsager, og vi laver en grønsagssaft til ham hver morgen. Han kan også finde på at spise en hel peberfrugt og ikke andet før en time efter, hvor han så spiser lidt igen. Så tre store hovedmåltider bliver det aldrig til. Han er en lille rødhåret, robust fyr og har ikke problemer med fysiske sygdomme. Vi troede en overgang, at han havde problemer med ørerne, men det var kun forbigående mellemørebetændelser. Det blev undersøgt, fordi hans sprogudvikling ikke er alderssvarende, og han kan være lidt svær at forstå for fremmede. Hvad synes du, vi skal gøre? Tom og Maria Kære Tom og Maria Jeg ved ikke, hvem der har besluttet, at alle børn skal kunne sidde stille på en stol, når de når en bestemt alder. Jeg ved ej heller, hvem der har besluttet, at der er noget, der hedder hovedmåltider, hvis man føler for at spise lidt gennem dagen i stedet. Og at jeres søn godt kan sidde stille, hvis ”underholdningen”, der bliver budt ham, er god nok, vidner om et sundt barn, som måske bare er understimuleret? Han skal ud at lege vilde lege, løbe over stok og sten, han skal i svømmehallen, og i det hele taget have lov til at være den ”viking”, han er. Han vælger jo de sunde madvarer, dog er der lige et tip til forbedring af eventuelle blodsukkerudsving, der kan gøre ham urolig: Sørg for, at når I eller institutionen giver ham grøntsager (hos jer i form af bl.a en grøntsagsdrik) og hos dem som frugt om eftermiddagen, at det altid er ledsaget af noget protein- og fedtholdigt. I kan fx bl.a. give flydende eye q i shottet og stikke ham et stykke grovbrød sammen med frugten og forlange, at institutionen gør det samme. Så ryger kulhydraterne fra frugt og grøntsager ikke

20 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

så hurtigt over i blodbanen og skaber ustabil energi. I skal vælge eye q, fordi det er det produkt, der er mest forskning på, når det gælder børns behov for, at hjernen kan fodres med de fedtsyrer, der stabiliserer evnen til at koncentrere sig og at lære. Jeg har set mange børn i min konsultation, hvor det handler om at stabilisere blodsukkeret, få fjernet ulvetimen hos børn og deres forældre, få institutionerne til at servere mad på en anden måde og så få løbet al den overenergi af, som jeres søde lille Mads helt tydeligt har. Jeg har, som I ved, valgt at give ham Spectro Kids, fordi det er en tyggetablet, og fordi jeg gerne ser, at han i en periode på tre måneder får lidt ekstra af bl.a. chrom til immunforsvar og blodsukker. At han har problemer med sin sprogudvikling, kan jo også gøre ham urolig. Han vil gerne forstås i første sætning, hvilket han sikkert sjældent bliver, og det stresser ham. Derfor er det rigtig godt, at I er i gang hos en osteopat, som allerede har genoprettet meget af funktionen ved at arbejde med ryg, skuldre og gane. Tillykke til Mads, fordi han har så ansvarsfulde forældre. Og tilllykke med jeres nye hus med have, så han kan komme af sted over stok og sten og få fjernet noget af den energi, der kan gøre, at han har svært ved at falde til ro. Kærlig hilsen Marianne Palm www.mariannepalm.dk


sperterne UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur, homøopati og irisanalyse.

Rødkløverekstrakt

EN HELT SPECIEL

K^YZch`VWZa^\i[dgh³\^'%&'k^hi (%^gZYj`i^dcV[]ZYZhi^\c^c\Zg#

Mælkebøtteekstrakt

7ZYgZWVaVcXZd\³\ZikZak²gZ#

@gV[i^\9ZidmZ[[Z`i#

G³Y`a³kZggZYjXZgZg]ZYZijgZ! hkZYiZcYZchd\bZciVajWVaVcXZ#

Hing`Zg[dgY³_ZahZc#

EViZciZgZiegdYj`i^dchbZidYZ#

ZONETERAPISKOLE

@VcVckZcYZhYV\a^\i!ZaaZghdb (b€cZYZgh`jg#

EgdYj`iZgcZ^cYZ]daYZgjgiZZ`higV`id\cVijga^\Zb²a`ZhngZWV`iZg^Zg#

Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopatien, så du får derfor den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

:`higV`iZgcZZgb²a`ZhngZ\²gZYZ!h²a\ZhjeVhiZjg^hZgZi! ^``Zi^ahVi`dchZgkZg^c\hb^YaZgd\Va`d]da# ;dg]VcYaZh^]ZahZ`dhi"d\jYkVa\iZBViVhWji^``ZgZaaZg e€lll#]ZggZch"bVg`#Y`#

Læs mere på www.biologisk-medicin.dk

GREEN PEOPLE ØKOLOGISK SOLPLEJE

SIG FARVEL TIL VARMEKNOPPER OG HUDKLØE

Vandfaste solcremer indeholder petrokemikalier og silikone, der hindrer huden i at ånde - virker som at pakke din hud ind i plastik! Green People’s solcremer er naturligt vandafvisende og blokerer ikke hudens porer. Økologisk solpleje egnet til sart hud.

Made with certified organically grown ingredients

www.greenpeople.dk GENTLE FOR SENSITIVE SKIN

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 21


Spørg eks Spørg eksperterne Torunn Laksafoss

Sundt fedt eller ej Kære Torunn Jeg læser så meget om sundt fedt, men hvordan kan jeg vurdere, om det fedt, jeg spiser, er sundt? Venlig hilsen Terese Kære Terese Godt spørgsmål, for det kommer faktisk an på, hvad du skal bruge fedtet til. Den bedste fordeling af fedt er omtrent 1/3 mættet, 1/3 monoumættet og 1/3 flerumættet. Skal du stege eller benytte anden form for høj temperatur, er det en fordel at vælge olier med et højt indhold af mættet fedt og/eller monoumættet fedt samt så lavt et indhold af flerumættet fedt som muligt. Sammensætningen gør, at fedtsyrerne forbliver stabile under opvarmning og ikke danner fx transfedt under opvarmningen. Den samme fedtsammensætning vil også kunne tåle at blive opvarmet et par gange, om du vælger at friturestege. Jeg har valgt tre forskellige olier, der alle er gode til stegning og tåler høje temperaturer. Skal du bruge olier til en salat, marinade eller lignende, uden efterfølgende opvarmning, er du mere fri til at vælge, hvilke olier du kan bruge, men der er samtidig nogle helt andre ting, du bør tage hensyn til. Ofte er det en specifik smag, vi vælger efter, og bliver det en nøddeolie, vil andelen af flerumættede fedtsyrer ofte stige betragteligt. De flerumættede indeholder bl.a. de essentielle omega-3- og omega6-fedtsyrer. At de er essentielle betyder, at de bør indgå i vores kost, da vi ikke kan danne dem selv. Mange billige olier har et højt indhold af omega-6, og dette bidrager til en uhensigtsmæssig fordeling af omega-3 i forhold til omega-6. Højt indtag af omega-6 kan nemlig øge dannelsen af inflammatoriske stoffer i kroppen, hvilket bl.a. kan give led- og muskelsmerter. Ved at begrænse indtag af olier med højt omega-6, kan du stadig vælge en sund olie, der samtidig mindsker din inflammation. Fordelingen omega-6 til omega-3 vurderes til at være 20:1 i almindelig dansk kost, hvor et fornuftigt niveau bør være helt nede på 5:1. Dette forholdstal svinger meget i forskellige studier, men har du problemer med inflammationer eller har mange fx gigt, muskelproblemer eller svære hudsygdomme i familien, skal du stræbe efter flere omega3-fedtsyrer frem for omega-6, som du nemt får rigeligt af gennem grøntsager, brød etc. Hvis du bruger nogle af de tre olier nævnt nedenfor, har du en god mulighed for at sænke mængden af omega-6 i forhold til omega-3.

22 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Hvad skal du så bruge? Til stegning vil jeg anbefale fx kokosolie, olivenolie eller økologisk smør. Olierne indeholder alle mindre end 10 % flerumættet fedt, hvilket gør dem meget varmestabile. Til salaten/marinaden vil jeg foreslå hørfrøolie, rapsolie eller valnøddeolie. Disse tre er blandt de olier, der har mindst indhold af omega-6. Ønsker du en god olie med en mild smag, der kan bruges til det hele, vil macadamiaolie være god. Den indeholder kun ca. 6 % flerumættede fedtsyrer og er velegnet til alle formål, lige fra salaten til stegning og popcorn. Som kosttilskud Har du inflammationer, vil det være en fordel at supplere med lange omega-3-fedtsyrer, der kaldes EPA og dannes af fisk, krebsdyr og alger. De korte vegetabilske omega-3’er bliver stort set ikke omdannet til de gode lange, og derfor kan du vælge mellem at spise dig til dem eller, hvis du allerede har smerter, indtage dem som kosttilskud. Hvis du allerede har smerter, bør du vælge et kosttilskud med højere indhold af EPA end DHA. Denne fordeling findes primært i fiskeolier fra små fisk eller krebsdyr. Dosis kan variere, men kontakt gerne en biopat, hvis du er i tvivl. Ved valg af olie bør du altid prioritere jomfruolier, der er mekanisk koldpresset - uden brug af kemikalier. Kilde: www.frida.fooddata.dk


sperterne ANNONCE

Øget energi og kalorieforbrænding

Chloe var begyndt at tvivle på, om hun nogensinde ville få sin figur tilbage. Chili Burn blev vendepunktet i hendes liv.

Chili Burn overgik alle mine forventninger Hele mit liv har jeg været slank, og jeg har altid kunne spise alt det, jeg godt kunne lide – uden at tage på. Da jeg blev ældre, og fordi jeg var nødt til at tage medicin i en periode af mit liv, begyndte jeg at tage på i vægt. Jeg tog 20 kg på.

Prøvede alt nyt

–Jeg har forsøgt mig med mange forskellige diæter. Jeg gik også til diætist, og på grund af kostomlægning tabte jeg 10 kg. Derefter begyndte jeg i et fitnesscenter, men uanset hvor meget jeg trænede, mistede jeg ikke et gram. Jeg var begyndt at miste troen på, om jeg nogensinde ville få min figur tilbage.

Hvorfor Chili Burn er så god

Chili Burn tabletten er baseret på chili og grøn te ekstrakt med naturlige polyfenoler. Videnskabelige forsøg har vist, at disse ingredienser kan understøtte kroppens stofskifte til at hjælpe med at forbrænde flere kalorier før, under og efter træning. Chili Burn kan også anvendes dage, hvor du ikke træner. Brug Chili Burn sammen med en kostplan til vægttab. Chili Burn indeholder også næringsstoffet krom og B-vitaminer, der

hjælper med at opretholde en normal forbrænding af fedt, kulhydrater og proteiner og omdanne disse ”brændstoffer” til energi.

Hvor kan man købe Chili Burn?

Chili Burn kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

www.newnordic.dk

Online Store Det gode råd gør forskellen

Chili Burn hjalp mig

–Min mor gav mig en pakke Chili Burn™ tabletter. Det ændrede virkelig mit liv. Jeg forbrænder kalorier, og har fået masser af energi. Jeg føler mig ikke træt, og jeg behøver ikke at tage en lur i løbet af dagen længere. Jeg spiser sundere, og jeg sover godt om natten. Endelig fandt jeg en løsning, der virker for mig. Jeg er blevet en mere glad og positiv pige. Chili Burn overgik virkelig alle mine forventninger. Det er fantastisk, at jeg har fundet noget, der virker for mig. Jeg føler mig meget heldig, at min mor gav mig en æske Chili Burn. sund-forskning - JUNI/JULI 2016 23


Rens din krop for affaldsstoffer

Der findes mange rygter om udrensningskure. Hvad skal du tro? Hvad er sandt eller falsk? Hvad er toksiner? Og hvordan udrenser du bedst muligt din krop? Førstegangsudrensere kan starte her. Garvede detoxere kan også roligt lytte med. Af Kristine Bindslev

Når skraldeposen er fyldt, går du ud med den (forhåbentlig). Når kaffemaskine kalker til, afrenser du den (eller overvejer at gøre det i morgen). Men hvad gør du ved al det affald, der produceres i din krop? Har du aldrig prøvet en udrensning, kan du starte her. Ligesom vi har skraldemænd, som fjerner vores ophobede skrald, har vi heldigvis lunger, nyrer, tarme, lymfesystem og hud, der kan transportere kroppens affaldsstoffer, også kaldet toksiner, væk.

marietidsel - Silibum marianum

Mange toksiner opstår, når næringsstofferne bliver omsat til energi, og toksiner er et naturligt biprodukt af cellernes arbejde. Nogle af toksinerne er ikke giftstoffer, som ordet antyder, men bare ganske almindelig skrald. Andre er mere aktive, aggressive og absolut ikke særligt hensigtsmæssige at have cirkulerende i sin krop. Rens ud - engang imellem Lever du 100 % sundt, og her mener vi, at du kun spiser grøntsager, lyst kød, kun drikker vand og urtete samt dyrker masser af motion, så kan kroppens ”skraldemænd” sagtens følge med. Men selv sunde mennesker kan ikke undgå forurening. Luften, vandet og jorden, hvor vi dyrker vores mad, er forurenet med giftstoffer. Når vi drikker vand og spiser bearbejdet mad, ophober vi bly, kviksølv, arsenik og PBC. Når kroppen ikke kan holde trit med at udskille giftstofferne, vi dagligt får ind i kroppen, ophobes de i vores krop. Faktum er, at alt i alt vil de fleste have stor glæde af indimellem at rense ud og give kroppens udskillelsesorganer en hjælpende hånd i form af urter som fx marietidsel, artiskok, gurkemeje, bukkehorn, gyldenris og mælkebøtteblade.

24 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Hvilke urter skal du så have fat i? Urter, der kan støtte din udrensning, er fx marietidsel - Silibum marianum L. Gaertn. Nok den mest kendte urt, når det gælder udrensning. Din lever er din krops store afgifter, og marietidsel er god til at understøtte leverens funktion. Marietidsel indeholder bl.a. en gruppe antioxidanter, silymarin, som binder sig til leverceller og forhindrer skadelige kemikalier i at komme ind i cellerne. Silymarin hjælper også cellerne med at regenerere og fremmer glutathion, en antioxidant, der bekæmper de frie radikaler, som opstår, når leverenzymer nedbryder gifte. Du vil elske marietidsel, hvis du er oppustet, doven eller træt. Artiskok - Cynara scolymus L. - er en anden vigtig fordøjelsesurt. Den fremmer vores fordøjelse ved at fremme galdeflowet, og der skal bevægelse i tingene for at udrense. Tilsammen forbedrer marietidsel og artiskok din daglige lever- og galdefunktion. Hvad kan du gøre for at hjælpe urternes udrensningseffekt Ud over urteudrensere skal du skære ned på dit indtag af rødt kød, alkohol, slik, sukker og fede madvarer. Og øge dit indtag af gode fuldkornsprodukter, frisk frugt og grøntsager, der lader din mave arbejde. Sørg for at motionere moderat hver dag, og husk at aktivere dit største udrensningsorgan: huden. NB: Gå ikke i gang med den store detox, hvis du er syg eller gravid. Det kan også være en god idé at tale med en biopat eller ernæringsterapeut, hvis du overvejer den helt store livsstilsændring.

Artiskok - Cynara scolymus


Timian - Thymus vulgaris

Rødkløver - Trifolium pratense

Fem tegn på at din krop trænger til en udrensning

Andre vigtige urter til at understøtte kroppens udrensning:

1. Du er mere træt end normalt. Din krop bruger ekstra energi på at udskille toksiner, og det kan du mærke.

Rødkløver - Trifolium pratense L. - har en afgiftende virkning.

2. Forstoppelse og mavebesvær. Kronisk forstoppelse er et tegn på, at noget ikke er rigtigt i dit fordøjelsessystem. 3. Du har svært ved at koncentrere dig. Når du udrenser dig selv fra fx tungmetaller, vil du blive overrasket over, hvor meget bedre du er i stand til at fokusere og få tingene gjort. 4. Du kan ikke tabe dig. Ved en udrensningskur bringer du kroppen tilbage til et optimalt udgangspunkt i stedet for at starte op ad bakke. 5. Du lider af kroniske hovedpiner eller springende smerter i led – eller døjer med hudproblemer eller allergi. Hvordan bærer jeg mig ad? Tag BioDrain-tabletter i fire til seks uger to gange om året. BioDrain fra New Nordic er en dansk urtetablet med alt-i-en. Urtesammensætningen, mineralet magnesium og cholin sørger for udrensning gennem fordøjelse, lever, galde, lymfe og nyrer. Løvetand - Taraxacum officinalis

Løvetand - Taraxacum officinalis Web. - bruges ved dårlig leverfunktion, forstoppelse, for højt kolesterol og virker nyrerensende. Loppefrøskaller - Semen isphagula L. - hjælper til med en normal fordøjelse og øger peristaltikken samt har en beskyttende virkning på tarmslimhinder. Spirulina - Arthrospira platensis L. - kan medvirke til at afgifte tungmetaller fra kroppen. Cikorierod - Cichorium intybus L. - indeholder stoffet esculetin, som kan beskytte leveren mod forgiftning. Endvidere indeholder cikorieroden sukkerstoffet inulin, som virker gavnligt på fordøjelsen. Gyldenris - Solidago virgaurea L. - har længe været anvendt for sin vanddrivende effekt til at udrense urinvejene og nyrerne. Timian - Thymus vulgaris L. - er blandt andet slimløsende og bakteriedræbende. Loppefrøskaller - Semen isphagula Gyldenris - Solidago virgaurea

Har du for mange affaldsstoffer i kroppen, og kan kroppen ikke ”følge med”, kan du opleve fordøjelsesbesvær, energiforladthed, hudproblemer mv. sund-forskning - JUNI/JULI 2016 25 Cikorierod - Cichorium intybus


Det er sommer

Sommer og sol, ferie og strand, hyggelige stunder – og så bliver man bare lige indhentet af kroppens luner. Tag på et ferietjek her, og kom godt af sted til hjemlige eller sydlige himmelstrøg. Af Marianne Palm

Spis is med proteiner, og suppler med tabletter til under tungen Er du småtspisende, har du måske opdaget vores artikel om proteinrige is, der smager virkelig godt, og hvor is pludselig har fået en sundhedsværdi. Læs artiklen på side 36. Mangler du appetit, kan du med fordel få dine vitaminer gennem de nye sugetabletter, som kommer fra Natur Energi. Her kan du bl.a. få B6, B12 og folinsyre, som er så vigtige for de mentale problemstillinger, der kan opstå som ældre. Vi fortæller meget mere om sugetabletterne i næste nummer af sund-forskning, men skynd dig i gang nu, så hjerne, hjerte og fordøjelse får støtteterapi gennem sommeren. Og når vi nu er ved hjerner og hjerter: Sørg for rigeligt med væske! Dehydrering er stadig den hyppigste årsag til indlæggelser af ældre borgere i lille Danmark.

409 børn tager ikke fejl. Eye q virker på hjernens færdigheder Ikke mindre end 409 børn indgik i et forsøg med eye q. Børnene blev i første fase delt op i to grupper, hvor den ene gruppe fik placebo, den anden kapsler med de aktive stoffer. Børnene blev udvalgt tilfældigt og gruppen, som fik placebo, kom efter 20 uger over på de aktive eye q kapsler. Forsøget bekræftede tidligere forsøg med eye q: Når hjernen bliver fodret med de rette fedtsyrer, kan børn fx tegne bedre med flere detaljer, end hvis de ikke får eye q. At tegne er at se. At tegne er at kunne bruge begge hjernehalvdele og konstruere detaljer, der også vil hjælpe på skrift og tale. Brug ferietiden på at stimulere dit barn før skolestart, og spis lige en omgang eye q i tre måneder eller mere.

Grillaftener og lidt rigeligt under vesten Vi ved det godt. Vi tror, vi spiser så meget sundere om sommeren, fordi den dufter af jordbær og melon. Men der ryger godt nok også en del grillede grøntsager og bøffer ned, og ofte bliver tørsten slukket med et glas kølig vin. Lidt er godt, for meget er for meget, og derfor kan du alliere dig med de urter, du finder i Easy Digest fra New Nordic. Kombinationen af artiskok, katost, ingefær og calcium skaber en mere gunstig mavesyreproduktion og et bedre galdeflow, som aktivt hjælper kroppen med at nedbryde sommerens udskejelser.

Mindsker luft i maven Da jeg var barn, spiste min far nogle store, sorte tabletter. Kønne var de ikke, men de virkede (mærkbart for os andre!) på luft i tarmene. Måske var det i virkeligheden min vej ind i naturens skatkammer, hvor jeg har været biopat i 32 år. Indimellem er det bare meget simpelt: For hvorfor ikke bruge en super sund og let måde til at slippe for opspilede tarme efter et måltid? Og heldigvis findes dette produkt fra Natur-Drogeriet.

26 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


det er ferietid... Er du stadig træt, selvom det er sommer? Energi hænger uvægerligt sammen med en sund krop, og en sund krop får du af de rette næringsstoffer. Måske du ikke helt har fået tanket op gennem vinteren og et meget koldt og vådt forår? I så fald kan du måske hente noget energi fra vitamin- og mineralriget. Er du ikke til tabletter og kapsler, kan du drikke Mivitotal. Hæld en hættefuld i din morgenjuice, eller tag det rent, men drik det sammen med et hovedmåltid, så du bedst muligt optager de vitale stoffer.

Har du badeører? Eller blot tørre øregange… Svømmeture i hav og pool. Mums for krop og sjæl og mums for ørevoksen! Sidstnævnte kan blive til en rigtig irriterende plage, og find gerne apotek eller helsekostbutik for en æske med Vaxol. Et lille pust fra sprayflasken, som ud over at fjerne ørevoks skånsomt, også virker forebyggende, inden du hopper i havnebassinet. Vaxol lægger en fin hinde i dine øregange, hindrer udtørring og lindrer kløe. Forhandles af Abigo Pharma.

Zinc, som smeltetablet! Er du bare ikke en ørn til at sluge piller og alligevel gerne vil have den gode effekt af det immunregulerende og fordøjelsesregulerende mineral, kan smeltetabletterne med citrussmag være et hit. Bliv ikke forskrækket over den gode smag, og husk, at maks.-dosis er fire om dagen, hvis du spørger en terapeut. Ellers er en om dagen nok.

Nyhed!

Hvidløg i al sin herlighed Hvidløg mod høfeber Garcin indeholder en særlig stærk og standardiseret allicin, som sikrer dig et stabilt indhold af det aktive stof. Rigtig mange mennesker har glæde af de små kapsler, hvor en kapsel morgen og aften kan være nok til at holde høfeberen for døren. Eller man fristes til at skrive uden for døren… Læs mere på side 8 om Garcin.

Selvsamme allicin finder du i Garcin spray, som du sprøjter på svamp mellem tæerne, på neglesvamp, på hudsvamp, og hvor du ellers kan få svamp…

- og Garpro til din ferie… Allicin fra hvidløg virker i øvrigt ikke kun på høfeber. Det er også et væsentligt bidrag til at slå bakterier og svampe ned, vel at mærke de uønskede, som meget let kan blive en følgesvend på ferien. Sammen med de tilsatte mælkesyrebakterier får du en tre i en kombi af en tarmredning i syden: mælkesyrebakterierne forebygger, at du ikke så let bliver angrebet af udefrakommende bakterier, hjælper samtidig med at nedbryde den eksotiske mad lidt bedre, og allicin hindrer, at bakterierne formerer sig.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 27


Væk med den irriterende sommerforkølelse En af de mest undersøgte droger i Europa og USA er Echinacea-planten. Den kan have forskellige efternavne, hvor Rød solhat (Echinaca purpurea) er mest kendt af danskerne. Nu har Biosym lanceret et Echinacea-produkt, hvor man også har medtaget broderen til Rød solhat, nemlig Echinacea angustifolia. Hvis det lyder lidt indviklet med to forskellige droger med næsten samme navn, så lær bare at sige EchinaGold. Så får du dem begge i en – for første gang nogensinde – standardiseret version. Det er rigtig vigtigt, for det sikrer den korrekte - og høje - mængde af de aktive stoffer i hver eneste af de gyldne kapsler. Og ja, det er set fra en terapeutisk vinkel en total høj dosering af ekstrakternes aktive stoffer. Doseringen for børn over 15 år og voksne er 2-4 kapsler, afhængig af hvor hurtigt du vil af med din forkølelse. Begynd når du mærker de første tegn, og fortsæt indtil forkølelsen er ovre. Skal du bruge det fine søskendepar til mere kroniske problemer, er to kapsler nok. Det taler du med din behandler om, som allerede har fået den gode nyhed. PS: Der er tilsat lecithin fra solsikker, som sikrer en bedre optagelighed. C-vitamin er et must-have på dag 1 Når der er optræk til forkølelser og influenzaer, er C-vitamin i lidt større doser et hit. Gamle og nye undersøgelser viser, at C-vitamin kan hindre virus i at brede sig, og derfor skal du have dine Omni-C klar til kamp, når du mærker de allerførste tegn. Tag gerne 6-10 tabletter af de syreneutrale vitaminer de første par dage. Ellers er dagsdoseringen 1-2 stk daglig.

Nigellafrøolie hæmmer allergiske reaktioner Der er heldigvis flere muligheder for at slippe for allergiske reaktioner bl.a. på huden. Prøv med de små frø med den stærke olie, som du kan læse mere om på s. 8 i //mig//. De små sortkommenfrø virker antiallergiske, når du smører dem på huden som olie, eller du kan bruge frøene i madlavning eller få dem i kapsler fra Natur-Drogeriet.

Forøg din sportspræstation med naturligt stof Du har måske hørt om Q10 til 40 plus folket, som måske ovenikøbet døjer med forhøjet kolesterol. Men Q10 er en livsvigtig substans, du har brug for, allerede fra 20 årsalderen, og især hvis du dyrker meget sport. Se det spændende forsøg, som forbedrede sportsfolkenes præstationer med 11 %. Det lyder måske ikke af så meget, men enhver procentforbedring gælder, når det foregår på topplan. Læs mere på s. 28 i //mig// om forsøget, og hvad Q10 også bruges til.

Sommer summer af sex? Kniber det med sexlysten, kan det meget vel være noget så banalt som mangel på en aminosyre! Så let kan det faktisk være, for aminosyrer er kroppens byggesten, de indgår i et hav af kemiske processer, og mangel på lyst til sex kan sagtens være et af problemerne. Om L-citrullin ved man, at aminosyren stimulerer dannelsen af L-arginin, så de to går hånd i hånd med at hæmme aldring, øge sportslig formåen, stimulere blodtilførslen til kønsorganerne og hjælpe i stressede perioder.

28 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Nyhed! EchinaGold i en helt ny og spændende formular.


Slut med friktion fra svedige lår, balder og bryster Om du dyrker sport eller ej, har du måske mærket den særlige smertefulde tilstand, der opstår, når varme og friktion generer mellem lårene, under brysterne eller andre steder, hvor hud rammer hud. Det har Australian Body Care gjort noget ved. Læs om deres kølende og helende løsning med Active Derm på s. 20 i //mig//.

Blærebetændelse igen, og igen og igen! Svien ved vandladning, tyngde i underlivet, følsomme slimhinder. Det er bare nogle af følgesvendene ved akut eller kronisk blærebetændelse. Gå til læge, hvis du er i tvivl, og suppler hvilken som helst sulfakur med Tranemax, et af de allerstærkeste produkter i Europa mod blærebetændelse. Læs meget mere på side 22 i //mig//.

Kalk til knogler og tænder Kalk er ikke bare kalk, hvis man spørger Natur Energi, og det har vi gjort her på redaktionen. Deres kalk fra koralsand er indsamlet helt i tråd med at passe på verdens koralrev, for det er fossilerede rester i havet og på land, som ikke generer de levende koraller. Kalk med magnesium, Cog D-vitamin bidrager til en sundere knoglestruktur og har stor betydning, også for vores tænder.

Øjenbetændelse eller øjne der løber i vand? Det er ikke kun børn, der kan få øjenbetændelse, og ja, rindende øjne er jo nok mest en gene, den ældre generation må døje med. Og så er der alle os, der måske mærker problemet i solens skarpe lys. Hvad enten du er ung eller gammel, mor eller mormor, så bladr om på s. 24 i Det Homøopatiske Hjørne i //mig//, hvor Thomas Kjærsgaard deler ud af sin store viden.

Chrom med kanel og sort peber Det nye produkt fra Natur Energi kombinerer viden om mineralriget med viden om urter. Alt i alt en sammensætning, der skaber en god hjælp til blodsukkeret, både hvis man har trang til søde sager eller måske er landet i problemer med diabetes-2.

Nyhed!

Spormineralet chrom har betydning for kroppens blodsukkerbalance, da chrom aktiverer hormonet insulin, som er med til at transportere sukker fra blodet ind i cellerne. For optimal optagelse i kroppen har chrom brug for vitamin B3, som derfor er tilsat. Virkningen forstærkes af urterne kanel, sort peber og gurkemeje. • Kanel regulerer blodsukkeret • Sort peber øger omsætningen og forbrændingen • Gurkemeje er god til fordøjelsen og en vigtig antioxidant

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 29


Bøger til sommerferien du kun kan blive sundere af!

Jeg har fundet tre bøger frem, som bare er et must-have, hvis du lige som jeg bare let kan begejstres over kroppens finurligheder og ikke mindst, hvilken mad der klæder den bedst! Af Marianne Palm

Ny salatbog for alle, også de kræsne ganer! Mette Løvbom kalder sin nye bog for SalatTøsen – salater hele året rundt. Og ja tak, der er så sandelig salater til alle årstider, til alle ganer og ja til selv de mest kræsne, jeg kender! Du kan svælge dig i nye kartoffelsalater, i vidunderlige finurlige smukke salater med æbler, og der er masser af børnemad og sågar en stribe af mandefavoritter. Store tunge salater, små og lette af slagsen, det er bare at gå til bords. Pludselig er det helt fint, at kød blot bliver tilbehør og ikke omvendt. Vidste du fx, at du kan friturestege små kapers og drysse på din salat? Det lyder skørt, men smager skønt. Det gør de mange pestoer også. Mette Løvbom kalder sig for SalatTøsen. Jeg kalder Mette for en SalatDronning. Politikens forlag, vi giver sommerrabat på www.shopsund.dk.

Kinastudiet, verdens mest omfattende undersøgelse af ernæring Endelig Interesserer du dig rigtig meget for sundhed, har du nok hørt om The China på dansk! Study, som bl.a. kan fortælle, hvordan vi kan tænde og slukke for gener ved simpelthen at ændre på vores kost. Og det er ikke en dag for sent, hvis man fx lider af kræft. The China Study har været solgt i over en million eksemplarer i alverdens lande, og altså nu på dansk med forord af den danske overlæge ved Rigshospitalet Michael Bitsch og ernæringsrådgiver Søren Lange. De videnskabelige resultater er overbevisende. Spis frisklavet plantekost, og sænk på dramatisk vis din risiko for at blive ramt af kræft, hjertesygdom, diabetes og fedme. Se mere om bogen på kinastudiet.dk. Forlag: Direction Books. Bogen kan bl.a. købes med sommerrabat på www.shopsund.dk.

Har du lyst til at studere biopati og naturopati, ser du her et lille udvalg af de mange bøger, som indgår på studiet. Du kan se meget mere om uddannelsen på www.biologisk-medicin.dk. Overfladeanatomi, et funktionelt billedatlas ”Som redaktør og leder af Institut for Biologisk Medicin, som uddanner biopater og naturopather, troede jeg egentlig, jeg havde set det meste litteratur og de bedste fotos med kroppe. Men denne her overgår dem alle. Hver eneste muskel er nøje beskrevet i billeder, som du slet ikke kan undvære i din klinik, i dit fitnesscenter eller bare sådan som det allerlækreste opslagsværk derhjemme”. - Marianne Palm Sælges p.t. kun gennem www.shop-sund.dk.

30 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet

Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk, stabil fiskeolie

Lugter og smager ikke af fisk. Smag på Eskimo-3, som også fås i flydende form. Undersøgelser viser at Eskimo-3 ikke harskner kroppens celler.

• Naturlig fiskeolie •

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret.

Dokumenteret virkning

Omfattende kliniske undersøgelser. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrene DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg

Fås hos Matas, på apoteket, i helsekostforretninger og web-shops sund-forskning - JUNI/JULI 2016 31 Yderligere information fås hos - tlf.: 3819 1889 - www.anjo.dk


FOKUS Fokus PÅ påSELEN selen Skandinavernes dilemma:

Vores føde er fattig på livsvigtigt stof

En ny svensk undersøgelse har afsløret alarmerende lavt indhold af stoffet selen i blodet hos ældre. Det er ikke godt, eftersom selen er vigtigt, for at immunforsvaret og stofskiftet fungerer normalt. Der findes forskellige måder at løse problemet på. Af Bjørn Falck Madsen

Bliver du ofte syg? Har du problemer med vægten? Lider du af hårtab eller flossede negle? Så kan forklaringen ligge i, at du er skandinav. Her i Norden mangler vi nemlig et stof i føden, som netop er vigtigt for vores immunforsvar og stofskifte. Stoffet hedder selen og findes i jorden. Afgrøderne absorberer det, og når vi spiser disse afgrøder eller kødet fra dyr, som har indtaget dem, bliver selen overført til os mennesker. I de nordiske lande er indholdet af selen i kosten dog stærkt begrænset sammenlignet med andre dele af verden, eksempelvis USA og Venezuela. Svensk undersøgelse afslører mangel En helt ny undersøgelse, som blev offentliggjort tidligere på året i European Journal of Clinical Nutrition, viser, at der hos ældre svenskere er udtalt mangel på selen. Forskerne bag undersøgelsen tog blodprøver fra i alt 668 mennesker og fandt, at det gennemsnitlige selenindhold i blodet lå på 67,1 mikrogram pr. liter. Til sammenligning svarer den måling nogenlunde til det niveau, man observerede hos finner i begyndelsen af 1980’erne.

32 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

De finske sundhedsmyndigheder var så alarmerede over det lave selenniveau, at de i 1985 indførte en lov om tvungen selenberigelse af al kunstgødning. Dette indgreb gjorde en hel del ved den finske befolkningssundhed. For eksempel så man et markant fald i forekomsten af hjerte-kar-sygdomme i de efterfølgende årtier. Selen og hjertet Kroppen behøver selen, da stoffet indgår i ca. 30 forskellige proteiner (selenoproteiner), som blandt andet sørger for, at immunforsvar, forplantningsevne, stofskifte og cellebeskyttelse fungerer normalt. Men selen har tilsyneladende også betydning for hjertet. I 2013 viste en undersøgelse af 443 mænd og kvinder, hvordan tilskud af selen (SelenoPrecise) og coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) sænkede risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom med hele 54 %. Undersøgelsen var dobbelt-blind og placebo-kontrolleret, hvilket vil sige, at halvdelen af deltagerne fik den aktive behandling, hvorimod den anden halvdel fik snydetabletter.


Fokus på selen Hvor meget skal vi have?

Selv eksperter kan ikke blive enige om, hvor meget selen kroppen behøver. Noget kunne dog tyde på, at 100 mikrogram er et godt bud. Den britiske forsker dr. Rachel Hurst fra University of East Anglia undersøgte for en del år siden, hvor højt et selenindtag der skulle til for effektivt at mætte selenoprotein P, som er et af de vigtigste selenoproteiner. Et dagligt indtag på 100 mikrogram løste opgaven. Det er over det dobbelte af, hvad en normal dansk kost er i stand til at tilføre.

Bedre livskvalitet En opfølgning på netop denne undersøgelse har vist, at fordelen ved et forhøjet selenindtag ikke begrænser sig til mindre dødelighed af hjerte-kar-sygdomme samt en forbedret hjertefunktion. Man har ligeledes observeret, at det forhøjede selenindtag har øget livskvaliteten hos de ældre. De har haft langt lettere ved at klare sig på egen hånd sammenlignet med dem, der fik snydepillerne, og de har ligeledes haft væsentligt mindre behov for hospitalsindlæggelse. Det interessante er, at man inden for landbruget er ganske bevidst om selens betydning for dyrenes sundhed. Derfor giver landmænd tilskud af stoffet til kvæget for at forebygge blandt andet ledbetændelse, dårlig forplantningsevne og muskelsygdomme, som alle er eksempler på helbredsproblemer, der kan forårsages af selenmangel.

Beskytter mod kræft I såkaldte interventionsundersøgelser, hvor man giver et selenpræparat for at måle en given virkning, er det typisk doser på 100 til 200 mikrogram, der bliver anvendt. For eksempel fandt man en markant mindre forekomst af tre kræfttyper hos folk, der dagligt fik 200 mikrogram selengær i NPC-undersøgelsen (Nutritional Prevention of Cancer), som er offentliggjort i Journal of the American Medical Assocation.

Hvornår tager de problemet alvorligt? Hvor meget skal der til, før sundhedsmyndighederne i de skandinaviske lande tager selentruslen alvorligt – ligesom man gjorde i Finland for over 30 år siden? Det er ikke, fordi der mangler beviser. Lad os lige tage et kig på, hvad man ved om selen på nuværende tidspunkt: • Den danske befolknings gennemsnitlige selenindtag (ifølge rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-2013”, DTU Føde vareinstituttet) ligger på 48 til 55 mikrogram dagligt. • Et af kroppens vigtigste selenoproteiner (selenoprotein P) mættes først ved et dagligt selenindtag på 100 mikrogram ifølge britisk forskning. • Adskillige publicerede undersøgelser har dokumenteret kræftforebyggende egenskaber ved selen, når det indtages i doser på omkring 200 mikrogram pr. dag. • Ny skandinavisk forskning viser mindsket hjerte-kar-døde lighed og øget livskvalitet ved dagligt indtag (SelenoPrecise) på 200 mikrogram.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 33


FOKUS Fokus PÅ påSELEN selen Selen som lægemiddel

Som dansker får du alt for lidt af det livsvigtige mineral selen, som blandt andet kan forebygge kræft. Den oplagte løsning er at tage det i tabletform, men det er langt fra ligegyldigt, hvilken form for selen du vælger – og de billige selenpræparater ender faktisk med at blive dyrest. Af Bjørn Falck Madsen

Selvom alle folk ved, at der er noget, der hedder mineraler, er der overraskende få, som ved, hvad selen er. Ikke desto mindre er det udråbt som et af de stoffer, som har absolut størst betydning for kroppen. Immunforsvaret, stofskiftet og forplantningsevnen - for blot at nævne tre funktioner - kan ikke fungere uden selen. Vi mennesker kan med andre ord ikke leve uden dette stof, som vi foruden at få fra visse fødeemner også kan tage i tabletform. Det er i øvrigt en ting, flere og flere gør, specielt efter undersøgelser har vist, at det kan reducere risikoen for blandt andet kræft og hjertekarsygdom. Jungle af produkter Selen findes i talrige produkter, og for forbrugeren kan det være meget forvirrende at finde rundt i den jungle af selenpiller, som både findes på hylderne i butikkerne og i forskellige netbutikker. For mange år siden udtalte en ledende medarbejder fra Levnedsmiddelstyrelsen (som Fødevarestyrelsen hed dengang) følgende: ”Hvis man endelig synes, at man har brug for et selentilskud, kan man lige så godt tage det billigste. Det er akkurat lige så godt som alle de andre”.

34 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

Bekymrende udtalelse Den bekymrende udtalelse, som mange forbrugere i øvrigt tog til sig og handlede efter, er både forkert og misvisende. Det kan vi i særdeleshed se i dag, hvor selenundersøgelser i stigende omfang bliver udført med organisk selengær, som er den selentype, der har vist at have bedst optagelighed og virkning i kroppen. Det skal i den forbindelse nævnes, at organisk selengær er væsentligt dyrere at fremstille end de billige uorganiske selentyper, som føromtalte medarbejder ved Levnedsmiddelstyrelsen mente var lige så gode som alt andet. Til gengæld er det også en markant bedre kilde til selen. Stor svensk undersøgelse En af de nyeste og mest kendte undersøgelser, hvor organisk selengær er blevet anvendt, og har vist positivt resultat, er det svenske studie. Undersøgelsen er udført af læger og forskere fra blandt andet Linköping Universitet samt Karolinska Institutet i Stockholm. Her fik en stor gruppe ældre mænd og kvinder dagligt tilskud af det danske præparat SelenoPrecise. De fik ligeledes Bio-Quinone Q10, som er et Q10-præparat i kapselform. Der blev anvendt en dosis på 200 mikrogram selen, og personerne i behandlingsgruppen viste sig at have 54 % færre dødsfald som følge af hjertekarsygdom end kontrolgruppen, som fik snydepiller.


Fokus på selen Selen som lægemiddel I Danmark må kosttilskud ikke indeholde mere end 100 mikrogram selen, men SelenoPrecise er heller ikke et kosttilskud. Det er et lægemiddel med dosering på 100-200 µg om dagen og faktisk det eneste selenlægemiddel herhjemme. Det er dog ikke kun den højere dosering, som gør præparatet anderledes. Den selengær, som SelenoPrecise indeholder, har mere end 40 offentliggjorte undersøgelser i ryggen, som tilsammen dokumenterer, at 88,7 % af selenindholdet i præparatet bliver optaget i kroppen. Ingen anden selenråvare har til dato kunnet dokumentere en så god optagelighed, og det er noget, som forskere i stigende grad ser på, når de skal vælge selenpræparater til videnskabelige undersøgelser. Optageligheden er afgørende Netop optageligheden af selen er afgørende for, om det virker. Kroppen kan også optage uorganisk selen, men optageligheden er betydeligt ringere. Samtidig har organisk selen lettere ved at blive indsluset i kroppens 25-30 forskellige proteiner (selenoproteiner), som alle behøver selen for at fungere normalt. Det er disse selenoproteiner, som blandt andet er med til at regulere funktioner som:

Når billigst bliver dyrest Hvis vi lige vender tilbage til den føromtalte udtalelse om, at man lige så godt kan vælge det billigste selenpræparat, da det er akkurat lige så godt som alle andre selenpræparater, vil det være lige relevant at knytte en kommentar eller to dertil. Først og fremmest er det en meget uspecifik og generaliserende kommentar, som med en tankevækkende arrogance fejer alle seriøse selenprodukter til side og baner vejen for produkter, som ikke kan dokumentere deres optagelighed og virkning. Udtalelsen viser sig også at være direkte forkert, da det netop kan påvises, at der er forskel på selentyper, samt at organisk selengær optages bedre end andre selenformer. Mest interessant er det dog, at de billigste selenpræparater faktisk ender med at blive de dyreste. For hvis præparaternes selenindhold slet ikke optages, får man absolut intet for sine penge – og så kan det gå hen og blive særdeles dyrt i længden.

• stofskifte • sædcelleproduktion • immunforsvar • DNA-beskyttelse • negle- og hårvækst • regulering af inflammatoriske processer

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 35


Gourmet is mod underernæring og til glade ismaver Det er istid. Og bare rolig, du vågner ikke op til en mammut i baghaven, men den sæson, der byder på sol, varme og trang til en velsmagende nedkøling. Kort sagt: Sommer rimer på is. Af Ansofi Amalieh Larsen

Skee Ismejeri har en lang tradition for at producere gourmet is. Råvarerne, de bruger, er få, og isene er tilmed økologiske og helt uden tilsætningsstoffer. I 2008 blev Skee Ismejeri det første is-mejeri i verden, som havde en fuldt omlagt Fairtradeproduktion. Alt det gør kun smilet bredere hos alle os iselskere. Grundlæggerne af Skee Ismejeri, Jørgen og Jeanette, er både uddannet i og har passion for økologisk landbrug og ernæring – et perfekt makkerpar. På gården i Store Merløse på Vestsjælland startede produktionen af økologisk is i 1999, hvor 35 jerseykøer gav fløden til den lækre dessert. Køerne står der ikke længere, men passionen og engagementet lever videre den dag i dag, hvor de får deres mejeriprodukter fra det økologiske Thise Mejeri.

Hvis du er undervægtig, kan du gennem din læge få isen på en grøn recept og dermed et tilskud på 60 %, når du bestiller på apoteket.

produkt. Patienterne har været vant til proteindrikke, som mildest talt ikke er appetitvækkende – men det er den proteinrige is.

Du kan finde flødeis fra Skee Ismejeri hos Meny og Irma. I Meny hedder isen Butler’s Choice, og Skee Ismejeri fremstiller Irmas økologike jerseyflødeis. Appetitten får vi, når vi spiser. Fra det øjeblik, vi går i gang med at tygge på maden, dannes et enzym, ptyalin, som fortæller fordøjelsen, at der er mad på vej. Derfor er det afgørende, at vi kan lide det, vi spiser, at der er noget at tygge på, så vi får appetit til at leve livet. Værsgo at spise.

Skee is... skal spises med ske De nyeste skud på stammen er de proteinrige is, der kan hjælpe, hvor appetitten fejler. De hele økologiske vaniljestænger smager igennem, og det gælder for samtlige af Skees isprodukter, at ingredienserne er få og af høj kvalitet. Isen indeholder 9 gram protein og 24 gram fedt pr. 100 gram og er udviklet i samarbejde med Videncenter for Fødevarer og Sundhed, hospitaler og plejehjem. Formålet med isen er at give småtspisende og mennesker, som lider af sygdomsrelateret underernæring, appetitten tilbage med et naturligt og velsmagende

sund-forskning tager landet rundt sammen med kokken og biopaten Vi kigger kroerne, cafeerne og restauranterne over skulderen, når de braser, koger og sylter i de danske køkkener. På vejen falder vi nok over både en stenaldermenu, et par raw food-cafeer og de gode klassiske retter. Med andre ord vil vi finde køkkenbordet med de mest velsmagende og sunde retter.

36 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


Lav din egen chokolade-/kirsebæris Ingredienser 150 g friske danske kirsebær ½ liter piskefløde 2½ dl sødmælk 2 pasteuriserede æg 100 g sukker 50-75 g mørk chokolade

Sådan gør du Rens kirsebær for sten, og del hvert kirsebær i to til fire dele, alt efter hvor store stykker der ønskes. Stil 100 gram af de rensede bær i fryseren. Riv chokoladen på et rivejern til chokoladeflager, og sæt chokoladen i fryseren. Pres saften ud af de sidste 50 gram kirsebær, evt. igennem en sigte. Gem saften, den skal give isen farve. Pisk æggene til en æggesnaps. Tilsæt sukker til æggesnapsen, mens der piskes, til æggesnapsen er luftig. Tilsæt fløde, mælk og kirsebærsaft til æggesnapsen, og pisk ingredienserne sammen. Tilsæt blandingen i en ismaskine, og følg dens anvisninger. Ca. fem minutter inden isen er færdig, tilsættes kirsebær og chokoladeflagerne. Hvis du ikke har en ismaskine Kom isen i fryseren. Hver halve time tages isen ud af fryseren, og der piskes grundigt og hurtigt. Gentag piskningen hvert 30. minut, indtil isen har sat sig. Husk at tilføje nødder, chokoladestykker, bær eller andet, lige inden isen har sat sig, der skal stadig kunne røres rundt, så fyldet kan fordeles jævnt. Frys altid fyldet, så der ikke er varme-forskel på ingredienserne. sund-forskning - JUNI/JULI 2016 37


Kødbyens Mad & Marked i København

Hver lørdag og søndag fra april til oktober holder Kødbyens Mad & Marked åbent, og her kan du finde en lang række kulinariske oplevelser. Blandt andet varianter af koldskål fra Bar’ Koldskål, sydamerikansk kogekunst hos Tapioca eller burgers og grillpaletter fra Banana Joe – de og mange flere madoplevelser venter på dig i hjertet af Vesterbro. Læs mere på www.koedbyensmadogmarked.dk

Aarhus Central Foodmarket

Denne sommer er der rig mulighed for at få gastronomiske oplevelser, når Århus Central Foodmarket åbner på Skt. Knuds Plads. Indendørs vil du finde faste madsteder, og udendørs kan du opleve en variation af madboder og food trucks, som serverer mad og drikke for enhver smag. Madmarkedets koncept byder også på kulturelle tiltag for både århusianerne og byens gæster. Læs mere på www.aarhus-central-foodmarket.dk

Kalles Kaffe

Nyd eftermiddagskaffen på en gåtur langs havnen, kanalen eller i parken. Kalles Kaffe har siden 2009 serveret kvalitetskaffe, og det er netop det, du får i koppen, når du besøger deres mobile kaffebarer, som du finder i hele landet til forskellige begivenheder, og du kan på deres Facebookside følge med i, hvor den næste kaffeknallert stopper op – måske er det nær dig. Læs mere på www.kalles-kaffe.dk

Picnic i Odense

Den klassiske picnickurv med sammenklappede leverpostejsmadder kan være en lunken fornøjelse. Hent i stedet din picnickurv hos Druen og Bønnen i Odense, som på bestilling pakker toskansk pølse, sprød salat, tapenade til det friskbagte brød og lidt til den søde tand. Som de selv siger, har de tænkt på det hele for dig, så du bare kan nyde det gode selskab og de omgivelser, hvor I slår jer ned. Læs mere på www.druenogboennen.dk

Ry Outdoor Festival

I den midtjyske by Ry har man taget initiativ til en ny festival, der skal få danske familier op i træerne og også i bevægelse på jorden med over 80 udendørs events til den aktive side. I år er det anden gang, man blænder op for masser af oplevelser til de naturglade og aktive mennesker, der har lyst til at få én på opleveren i smukke omgivelser. Der er både plads til den aktive entusiast, der vil deltage i adventure race, og til dem som har behov for at komme ned i tempo, med yoga og mindfulness. Der er også rig mulighed for at deltage i hyggelige arrangementer med bålstemning, foredrag og ikke mindst konkurrencer i fx fiskning og rundbold. Så tag din familie eller dine gode venner med under armen, og sæt kurs mod den midtjyske hede d. 3. - 5. juni i år, eller sæt et stort kryds i kalenderen, så du husker det til næste år. Læs mere på www.ry-outdoor.dk

Teamet bag sund-forskning kommer! 38 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


Diabetikere har gavn af chrom En ny undersøgelse af type-2 diabetikere afslører, at de har væsentligt mindre chrom i blodet end ikke-diabetikere. Det forringer deres blodsukkerkontrol, hvilket hænger sammen med, at chrom arbejder sammen med insulin om at transportere sukker (glucose fra blodet ind i cellerne). Af Bjørn Falck Madsen

I alt 42 personer med nyligt diagnosticeret type-2 diabetes medvirkede i undersøgelsen1. Deltagerne blev delt i to hold, hvor det ene hold bestod af diabetikere med god kontrol over deres sygdom, og det andet hold bestod af diabetikere, som ikke havde så godt styr på deres tilstand. Godt for langtidsblodsukkeret Forskerne målte sig frem til, at indholdet af chrom hos dem med ukontrolleret type-2 diabetes var markant lavere end hos dem, som havde styr på deres symptomer. Jo lavere chromindholdet var desto dårligere var HbA1c-tallet, hvilket er et mål for blodsukkerniveauet over en længere periode (også kaldet langtidsblodsukker). Undersøgelsen fandt desuden, at chromniveauet faldt med stigende alder i begge grupper, og det tog især fart efter 40-års-alderen. Disse observationer harmonerer fint med en undersøgelse2, som blev offentliggjort i 2006, hvor tjekkiske forskere afprøvede virkningen af chromtilskud på 36 type-2 diabetikere. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i to grupper. En gruppe fik fire tabletter af det organiske chromgærpræparat Bio-Chrom (4 x 100 mikrogram dagligt), hvorimod den anden gruppe fik snydepiller. Forsøget varede i 12 uger. Beskytter mod oxidativ stress Efter forsøgets afslutning kunne forskerne se, hvordan de type-2 diabetikere, som havde taget Bio-Chrom, naturligvis havde betydeligt højere chromindhold i blodet, hvilket blot viser, at præparatet blev optaget godt i kroppen. Derudover observerede forskerne et signifikant fald i fastende blodsukker hos de chrombehandlede sammenlignet med placebogruppen. Hvad de også så var en beskyttende virkning mod oxidativ stress, ligesom langtidsblodsukkeret hos de chrombehandlede var uforandret, hvorimod det steg hos diabetikerne i placebogruppen. Forskerne kunne ud fra de opnåede resultater konkludere, at det er en god ide for type-2 diabetikere at tage organisk chromgær, da det forbedrer blodsukkerbalancen og beskytter mod oxidativ stress. Kilder: 1 Journal of Clinical and Diagnostic Research, 2015 nov;9(11):OC05-8 2 Biological Trace Element Research 2006, marts;109(3):215-30.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 39


Smerter og hjerter udrensning og slankekure Find inspiration til et sundere liv. Uden smerter, med et sundt hjerte og måske lidt færre kilo på sidebenene? Kroniske problemer med kroppen kan der ofte gøres noget ved, også selvom vi måske tænker, at det blot er arveligt, det er ikke min skyld, min læge siger, det ikke kan være anderledes. Af Marianne Palm

Magnesium holder blodtrykket nede Folk med højt indhold af magnesium i blodet kan reducere deres risiko for forhøjet blodtryk med næsten 50 %, viser en undersøgelse af 1.276 personer, som er offentliggjort i Nutrition Journal. Samtidig afslører den, at der hos dem med de højeste magnesiumniveauer er 42 % lavere risiko for forkalkning af hjertets kranspulsårer. Man kan med et præparat som BioMagnesium tilføre kroppen 200 mg magnesium pr. tablet. Fordelen ved dette præparat er, at det indeholder tre forskellige magnesiumkilder, som til sammen giver en særdeles god optagelighed, hvilket er afgørende for virkningen.

At kunne få luft… Astma skal behandles af astmalæger, men der er altså intet i vejen for at søge lidt støtteterapi til den brusk, der i luftvejene skal holdes smidig og åben, så ilt kan komme ned i lungerne og kuldioxid kan komme ud. Deep Breath med sit indhold af forskellige droger har i nogle studier vist sig at være en kærkommen hjælp til betrængte luftveje, især når de er ramt af mere kroniske problemer som langvarige forkølelser og bronkitis. Skift ikke din astmamedicin ud, men skift gerne dit syn på, hvad der måske kan gavne dig fra naturens skatkammer.

Zink regulerer din hjerterytme Normalt forbinder man zink med immunforsvar og sårheling, men forskere fra University of Leicester har påvist, at zink også spiller en vigtig rolle for hjerterytmen. Tilsyneladende styrer zink den måde, calcium bevæger sig i hjertemusklens celler og sikrer derved, at der frigives den helt rette mængde calcium til korrekt styring af muskelcellerne. Tidligere forskning har da også vist, at folk med hjertesvigt mangler zink i kroppen. Mineralet styrer omtrent 300 forskellige enzymprocesser i kroppen. Et præparat som Bio-Selen + Zink er fordelagtigt, da det foruden zink tilfører selen samt vitaminerne A, B6, C og E. Bio-Selen + Zink har været anvendt i forskellige videnskabelige undersøgelser, herunder et italiensk forsøg, hvor det viste at kunne beskytte mod forstadier til tyktarmskræft.

40 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


Til dig med slidgigt Av, får man lyst til at sige, når man hører navnet, men det er nu egentlig blot et navn, der fortæller om sit indhold af AVokado og SOya. Studie på studie viser den gavnlige effekt ved slidgigt, som kan forekomme overalt i kroppen. Avosol har vist sig at være lige så effektiv som mange af de typer af smertestillende medicin, der ellers kunne blive ordineret, men er altså virksom uden bivirkninger. Se et par af forsøgene på s. 44 Glucosol Creme kunne i øvrigt være en mulighed til at smøre direkte på dine led, så du opnår en virkning både inde- og udefra. Prøv det.

Når immunforsvar og stofskifte ikke fungerer normalt Kan det virkelig passe, at blot fordi man bor her i Skandinavien, kan man komme til at lide af hårtab, flossede negle, vægtproblemer og dårligt immunforsvar? Det tyder alle undersøgelser på, og forskerne er ikke mere i tvivl. Vi har for lidt selen i den nordiske muld, og derfor har vi problemer. Læs mere om selen og SelenoPrecise på s. 32 og s. 34. Det er en lille tablet med meget stor virkning. Samme sted kan du læse om Q10 og selen i et forsøg med ikke mindre end 443 mænd og kvinder.

Kombiner Bio Quinone og SelonoPrecise, og du har en ny kickstarter til dit hjerte.

Menstruationssmerter Du har sikkert allerede hørt om den indiske rod gurkemeje, der med sit indhold af aktive stoffer virker på muskelsmerter i almindelighed. Men de færreste tænker på den i forhold til menstruationssmerter, og det er synd. For den hæmmer de dele af den såkaldte prostaglandinsyntese, som ellers kan skabe alt for mange månedlige smerter. Læs mere på side 12 om Pukkas Wholistic Turmeric. Her vil du også kunne læse om dens gode virkning på huden.

B-vitaminer kan hjælpe på både depressioner og demens Mange ældre oplever en forringelse af åndsevnerne, som kan være stærkt ødelæggende for livskvaliteten. Måske opstår der depressioner, måske er der begyndende demens. Mange studier både her i Europa og i Asien viser, at mangel på bl.a. B6, B12 og folinsyre kan være medårsag til problemerne. Læs mere på s. 46

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 41


Nyt studie til diabetikere Du kan skabe meget bedre kontrol af din diabetes type-2, hvis du sørger for et chromtilskud hver dag. Det viser et nyt studie af 42 personer, som var delt op i to grupper; en gruppe som havde godt styr på sit blodsukker, og et andet hold som havde det langt sværere med at overholde en diæt. På s. 39 kan du læse om hele forsøget, hvori Bio-Chrom blev anvendt.

Spiser du for meget, eller er du altid sulten? Er du en overspiser, eller føler du dig hele tiden sulten, så kom i gang med Glucomannan fra Natur-Drogeriet. Det er det eneste EU-godkendte slankemiddel, og det virker ved at skabe en mæthedsfornemmelse i mavesækken, så du føler mindre trang til mad. Såre simpelt. Måske vejer du ikke for meget, men føler en kronisk sult. Det kan være tegn på stress, men får du samtidig lyst til lidt for meget mad, kan du også få hjælp af kapslerne med den effektive, fiberrige rod.

Udrensning og vægttab kan spæne hånd i hånd Vægttab. Dette uhyre, der hænger over manges hoveder, for vi ved jo godt, når vi trænger. Her taler vi ikke om et par kilo for meget på sidebenene, vi taler om den overvægt, der kan være så svær at få has på. Måske har du generne imod dig, måske har du skader, der ikke lige gør, at du sådan bare kan piske rundt i manegen og lade kiloene rasle af dig. Måske trænger du blot til et kærligt spark bagi. Det kan både Biodrain og Chili Burn give dig. Førstnævnte kan du læse om på side 24, hvor du stifter bekendtskab med en lille håndfuld urter, der sammen med gode fibre kan sætte gang i lever og tarmsystem, i nyrer og lymfesystem. Sammen gør det det noget lettere at få sat turbo på kroppen. Turbo sætter du på cellerne med Chiliburn. Kapslerne med den stærke chili møder du på side 50, og hvor Biodrain ligesom sætter gang i de store udrensningsorganer, sætter Chili Burn gang i forbrændingen på celleplan.

Biodrain - bliv udrenset Chili Burn - sæt gang i forbrændingen Active Liver - til den travle lever Når leveren skal have ekstra hjælp De to ovenstående produkter er ligesom Active Liver fra New Nordic. De har specialiseret sig i droger, og især som tørekstrakter, hvor man sikrer et højt indhold af de aktive stoffer uden at isolere stofferne fra plantedelen. Det betyder færre bivirkninger, end man kan opleve med isolerede stoffer. Det kan også betyde mindre besvær for leveren, og det er netop, hvad Active Liver kan: Den støtter leveren i sit arbejde med at fjerne giftstoffer og toxiner - og med i det hele taget at nedbryde den mad, du spiser.

42 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


AVIVIR

Passer på dig og din familie hele sommeren AVIVIR med det høje indhold af bioaktivt økologisk Aloe Vera med minimum 10% Acemanan, styrker huden både før og efter ophold i solen! e ÷ par fum r e n ÷ parabe m/ u t ÷ petrola lier o n fi a r pa

Aloe Vera Gel Spray - Akuthjælp Reparerer, køler og giver lindring. Aloe Vera Womans Shave Mousse Mildt skum til barbering. Forebygger røde knopper og irritation.

Aloe Vera Shampoo Mild shampoo til alle hårtyper. Skånsom hårvask uden udtørring.

Aloe Vera Anti-Age Sun Face til ansigt og bryst Kan modvirke soleksem.

Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 Til børn og voksne. Kan modvirke soleksem.

Aloe Vera After Sun - Tan optimizer Øger din naturlige sommerglød. Køler og reparerer.

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

Aloe Vera Sun Lotion SPF 15 Til børn og voksne Kan modvirke soleksem.

Aloe Vera Gel - Akuthjælp Reparerer, lindrer og blødgør huden. Aloe Vera Kosttilskud, Kapsler Styrker immunforsvaret, medvirker til at normalisere fordøjelsen og vedligeholde hud og slimhinder.

Købes hos Matas, Helsekost, Apoteker og på www.AVIVIR.dk/shop

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 43


Bevar din brusk Motion, sund levevis og stærke muskler vil uden tvivl kunne forebygge en del af den slidgigt, vi ellers bliver ramt af, jo ældre vi bliver. Dyrk motion, der gør glad, spis masser af fede fisk, fiskeolie, nødder og farverige grøntsager. Med andre ord er der en kurv fuld af muligheder for at undgå gigt og smertestillende medicin. Læg også Avosol i kurven. Avosol hitter stadig som et af de bedste naturlige midler mod den fremadskridende sygdom. Af Marianne Palm

Millioner af mennesker verden over har problemer med slidgigt. Det opstår ikke kun på grund af ensidigt arbejde, overvægt og for lidt motion, men også på grund af det ellers positive faktum, at vi alle bliver ældre og derfor har sværere ved at vedligeholde og opretholde stærke muskler, et velfungerende bindevæv og sunde led. Millioner af mennesker føler sig derfor også tvunget til at tage smertestillende midler, hvor konsekvensen kan være bivirkninger, bl.a. mavesår, der efterfølgende skal behandles med mavesårsmedicin. Det er en udvikling, der skaber problemer, både for det enkelte menneske, men også har store samfundsøkonomiske konsekvenser. Derfor leder forskerne med lys og lygte efter nogle mere gangbare metoder, og ud over de mange positive meldinger, der er fra motionens verden, er det værd at kigge efter naturlige bivirkningsfrie metoder. Avosol er en af mulighederne og ovenikøbet med en god portion forskning bag sig.

Det kan du også gøre… Skab et liv med sjov motion. Gå gerne lange gåture, men sørg også for at bevæge dine led i alle mulige andre stillinger: løb, cykling, dans, svømning, hulahopring, rulleskøjter, kun din fantasi sætter grænserne. Det er fint at bevæge sig 30 minutter om dagen, som Fødevarestyrelsen lægger op til. Men du må altså gerne meget mere. Flyt fx møderne ud i naturen på en ”walk-and talk”. Gå på youtube og se en ”smovey”. Uanset om du er kørestolsbruger eller fitnesshaj, kan de kinesisk inspirerede ringe med kugler i skabe nyt i din krop. Se også Torben Bremanns og Anna Bogdanovas artikler om motion i //mig//.

44 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


I studierne har man set, at man ikke kun kan reducere eller eliminere smerterne, men også kunne forebygge, at der opstod nyt slid på leddene, hvilket i sig selv er et overraskende resultat. To forsøg som taler deres eget sprog Der er lavet mange kliniske forsøg med Avosol. Fælles for forsøgene er, at der altid har indgået en kontrolgruppe, som har fået placebokapsler, og ingen af grupperne har vidst, om de fik disse snydekapsler eller det aktive stof. På den korte bane… Avosol indeholder ekstrakt af avokado og soja, som er et vegetabilsk og naturligt alternativ til gængse gigtmidler. Det er videnskabeligt dokumenteret, at en speciel sammensætning af avokado og soja nedsætter betændelsen, smerterne og hævelsen i de angrebne led, men også har en bruskbevarende effekt. Fordi der er så mange bivirkninger forbundet med de smertestillende gigtmidler (NSAID), undersøgte forskerne i et forsøg med 163 patienter med gigt i knæ og hofter, om man kunne gøre en forskel. I forsøget brugte man røntgen til at kontrollere deltagerne før, under og efter forsøget, og både forskere og deltagere så den mærkbare effekt. Og det var på trods af, at alle forsøgsdeltagere i tre måneder op til forsøget var afhængige af almindelig smertestillende medicin.

På den lange bane... Et andet forsøg blev skabt for bl.a. at måle, om effekten af Avosol også kunne måles, efter at man var holdt op med produktet. 114 patienter med gigt i knæene og 50 med gigt i hofteleddene indgik i det seks måneder lange forsøg, hvor hverken patienter eller læger vidste, hvem der fik Avosol, og hvem der fik snydekapsler (placebo). Forsøget fortsatte i to måneder ud over perioden med Avosol for at se, hvilken langtidseffekt man eventuelt ville kunne måle. Man ville måle effekten på tre områder: Hvordan funktionerne af leddene var, om smerterne blev mindre, og om det almene handicap af slidgigten var forandret. 85 patienter fik Avosol, og 79 fik placebo. 144 patienter var stadig i forsøget seks måneder efter, og der var en tydelig signifikant forbedring i Avosol-gruppen frem for placebogruppen. Der var tillige signifikant mindskelse af smerterne (færre patienter behøvede smertestillende), ligesom generne ved slidgigten var mindsket. Det mest interessante ved forsøget var dog, at effekten af Avosol holdt, også to måneder efter at klienterne var stoppet med produktet. Flere virkninger i samme produkt Det interessante er, at Avosol altså ikke kun er smertestillende ved at fjerne de inflammationer, der uophørligt foregår i leddene. Produktet sørger samtidig for en bedre funktion af leddet ved at være bruskbevarende og dermed hindre, at det bliver værre. I studierne har man samtidig set, at Avosol ud over den beskyttende virkning på leddene også kan virke beskyttende over for musklerne rundt om leddene, så de forbliver stærke gennem hele livet.

Du kan med fordel anvende Glucosol Creme sammen med Avosol Glucosol Creme indeholder bl.a. capsicum (spansk peber), der har en varmende effekt, som medvirker til at øge blodgennemstrømningen lokalt i de ømme led og muskler. Velegnet til længerevarende led- og muskelproblemer. Smør Glucosol direkte på de ømme led eller muskler både ved slidgigt og muskelspændinger. Trænger ind i huden og giver en hurtig virkning. Anvendes en til tre gange daglig.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 45


Så let kan ældre booste deres mentale helbred Ny forskning afslører, hvor let ældre personer kan forbedre deres kognitive funktion og samtidig gøre noget ved deres depression – uden brug af medicin. Af Bjørn Falck Madsen

Mange ældre oplever en forringelse af åndsevnerne, som kan være stærkt ødelæggende for livskvaliteten. Ofte følger depression med i kølvandet, og det gør bestemt ikke situationen lettere. Koreanske forskere har imidlertid gjort en interessant observation med tre B-vitaminer, som tilsyneladende har en positiv indvirkning på ældres mentale befindende. I en undersøgelse udført på i alt 48 ældre i alderen 65 år og opefter lykkedes det forskerne at påvise, hvordan 12 ugers tilskud med vitaminerne B6, B12 og folinsyre forbedrede åndsevnerne, hjalp på depression og sænkede blodindholdet af den skadelige aminosyre, homocystein. Undersøgelsen, som er dobbelt-blind og placebo-kontrolleret, er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Nursing Scholarship. Homocystein og demens Forhøjet blodindhold af homocystein er primært kendt for at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og da netop B-vitaminerne B6, B12 og folinsyre er med til at nedbryde homocystein, anbefaler mange læger tilskud for at øge beskyttelsen netop mod sygdomme i kredsløbet.

Den koreanske undersøgelse bakker imidlertid op omkring en teori om, at forhøjet homocystein-indhold i blodet endvidere kan få hjernen til at svinde og på den måde føre til en forringelse af de mentale evner - også kendt som Mild Cognitive Impairment (MCI). Forhøjet homocystein kædes ligeledes sammen med demens. For eksempel viste The Framingham Study (1999), at ældre med et homocystein-niveau i blodet på over 14 mikromol/L havde dobbelt så høj risiko for (kredsløbsbetinget) demens. Når ældre ikke spiser nok B-vitaminer findes i mange forskellige fødeemner. Dog kan det være svært for mange ældre at få dækket deres behov for især B12-vitamin, og mangel på netop dette vitamin forekommer også relativt hyppigt hos ældre. Et præparat som Bio-B-Kompleks er et godt supplement til dem, der har brug for et dagligt tilskud af samtlige otte B-vitaminer, herunder B6, B12 og folinsyre. Hver tablet indeholder alle Bvitaminerne i et samlet kompleks, hvor doserne er betydeligt højere end de normale ADT-værdier. B-vitaminer er sikre at indtage, selv i høje doser, eftersom de er vandopløselige og ikke ophobes i kroppen, som det er tilfældet med fedtopløselige vitaminer. Kilder: Journal of Nursing Scholarship, februar 2016

46 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


43

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 47

Once in a while, blow your own damn mind


Behandling af synlige og usynlige ar

I min praksis som massageterapeut møder jeg tit klienter, som er blevet behandlet for spændinger og bevægelsesindskrænkninger, desværre uden tilfredsstillende resultat. I en del af tilfældene viser det sig, at de har et eller flere ar, som skaber problemerne, og som ingen har givet særlig opmærksomhed.

Af Gunna Højgaard

Det har vist sig, at de færreste får instruktion i, hvordan de skal strække deres ar efter en operation. Når kirurgen er færdig, overtager plejepersonalet ansvaret for, at såret heler, som det skal. En skønne dag er stingene taget, sårskorpen er faldet af, og alt er godt. Arret modnes langsomt, men sikkert. Til sidst er der blot en stribe af lidt lysere arvæv at se, og alt burde være i den skønneste orden. Så længe arret er ømt, holder de fleste mennesker fingrene fra det. Her er det massørens opgave at begynde behandlingen med forsigtige greb, som klienten selv kan fortsætte med. Mennesker udvikler arvæv på forskellige måder, og nogle af os behøver behandling af arrene hele livet igennem, så de ikke skaber sammenvoksninger, hævelser og stivhed. Arrene negligeres Hvorfor glemmer vores klienter deres ar, når de skal svare på vores spørgsmål? Og hvorfor ”glemmer” vi selv at give arrene opmærksomhed, når vi giver massage? Viger begge parter tilbage fra det, fordi arret giver minder om smerter, skader, livstruende sygdomme og situationer og om vores angst i forbindelse med det? Arrene sidder ikke blot i kroppen. Massagebehandlingens trygge atmosfære frembyder en god anledning til at lægge øre til klientens beretning om operationen og de følelser, der knytter sig til den. Hvis der ikke er nogen, der tager sig af de emotionelle ”ar”, kan de forfølge personen i mange år, måske resten af livet. Forklaringen skal findes hos fascierne Fascierne er det netværk af bindevævsposer, flager og bånd, som strukturerer kroppen og formidler træk, væske og impulser imellem kroppens dele. I den intakte krop er det fascierne med deres forsyning af nerver, der gør det muligt for os at mærke vores krops bevægelser og tillader os at styre dem. Således opstår arvæv Når man ødelægger celler, opstår der inflammation (betændelse). Bindevævsceller er programmeret til at reparere skader ved at producere flere kollagenfibre, og disse fibre hager sig

48 sund-forskning - JUNI/JULI 2016

fast i nabocellerne, hvorefter de begynder at trække, langsomt men sikkert, for at stabilisere vævet efter skaden. Det ærgerlige er, at de ikke altid holder op i tide, men fortsætter med at brede sig, hæfte vævet sammen og stramme til. På den måde kan der opstå arvævsbånd langt fra det sted, hvor skaden oprindeligt skete. De dybtliggende ar kommer ikke blot der, hvor der har været skade på celler, men også i det væv udenom, hvor der har været inflammation. Inflammationen har en følgesvend, som ikke altid er velkommen: Den stimulerer fibroblasternes produktion af kollagenfibre, som danner disse broer og sammenbindinger. Arvævsbehandling Det var først i ”nullerne”, at jeg selv blev opmærksom på arrenes huseren. Det skete i forbindelse med, at jeg lærte om fascie-strukturen og om, hvordan den reagerer på traumer. Der skulle dog mødet med en international kapacitet til, før jeg for alvor kastede mig ud i specifik arvævsbehandling. I begyndelsen af 2015 kom jeg på kursus hos Marjorie Brook fra USA. Hun tilføjede endnu en dimension til min viden om arrene, nemlig at man med systematisk behandling af arvæv ikke alene kan smidiggøre vævet, men også skabe afløb fra hævelser, som måske har befundet sig på stedet i mange måneder eller år siden operationen eller skaden. For eksempel griber hun fat i navlens sider og strækker linea alba i begge retninger ved at rotere navlen langsomt og sejt. Det ser voldsomt ud, men føles ganske befriende, siger de, der har prøvet det.

Hvem tager over, når kirurgen er færdig?


Usynlige ar Arrene efter en kikkertoperation er gerne ganske små og forsvinder hurtigt blandt andre små rynker i huden. De åbninger, som redskaberne har lavet i dybereliggende fascier, vil også lukke sig, men processen stopper ikke med det. Arvævet har en tilbøjelighed til at blive ved med at danne små og store broer og sammenvoksninger til nabovæv og organer, og så snart en forbindelse er dannet, begynder den at trække sig sammen. Det vil ske, lige indtil der kommer stræk på vævet.

Arvæv efter overbelastning og overanstrengelse Den almindeligste arvævsdannelse sker, når muskler og sener er slidte og ikke når at reparere sig, indimellem de bliver belastet, og så vil der opstå inflammation. Hvis skaden bliver ignoreret, forstærkes inflammationen, og der kommer flere sammenbindinger og sammenklæbninger mellem væv, der ellers skulle glide fint i forhold til hinanden. Disse stramninger og sammenklæbninger kan massøren i princippet behandle, som om det var arvæv – hvilket det på en måde også er. Behandlingen er lykkedes, når personen selv har dannet et helt normalt bevægemønster ved at udnytte den bevægelsesfrihed, som massøren har bidraget til.

Gunna Højgaard, skoleleder (Massageskolen), underviser, massageterapeut og foredragsholder, www.massageskolen.dk. Gunna Højgaard afholder kursus i arvævsbehandling i København søndag den 21. august. Fokus på den praktiske udførelse. Kurset er åbent for alle kropsbehandlere. Information og tilmelding til: gunna@massageskolen.dk.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 49


Skub forbrændingen i gang med chili Er du en af dem, der vejer for meget, så er du med i en klub, hvor hver femte dansker har et medlemskab. Capsaicin og epigallocatechin gallate kan måske hjælpe dig et skridt på vejen mod at melde dig ud af klubben.

50 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


Af Kristine Bindslev

Fedme har mange årsager, og mirakelkuren til overvægt og fedme er endnu ikke fundet. Overvægt og fedme er svært at komme til livs, fordi årsagerne er mangfoldige og komplekse. At hver femte dansker lider af overvægt kan skyldes et kompliceret samspil mellem sociale, kulturelle, psykologiske, metaboliske og genetiske faktorer. De seneste år har man endda set, hvordan tarmfloraens sammensætning har betydning for overvægt. Dertil kommer, at den primære årsag til forekomsten og udviklingen af overvægt er meget forskellig, alt afhængigt af om man taler med diætisten, psykologen, forskeren, politikeren eller den overvægtige selv. Overvægt er ikke et simpelt regnestykke med kalorier Mange tror fejlagtigt, at fedme er resultatet af en vedvarende positiv energibalance over en længere periode. De, der sværger til den overbevisning, mener altså, at når energiindtaget overstiger energiforbruget, lagres overskuddet, og det sker i sidste instans i fedtvævet. Med andre ord, så tager du på, når du indtager flere kalorier, end du kan forbrænde. Men med det regnestykke glemmer man helt en afgørende faktor, nemlig at fedtvævet i kroppen er et af menneskets største endokrine organer, og som sådan producerer det talrige aktive signalstoffer, der fx ændrer på appetit, sult- og mæthedsfornemmelser. Seneste forskning viser endda, at bestemte selektive kognitive områder i hjernen ændrer sig hos overvægtige, herunder stofskiftemekanismen. På den måde tyder det på, at overvægt er en ond cirkel, som kan lave subtile ændringer i din hjernes opbygning samt skabe dysfunktion i din forbrænding. Overvægtsregnestykket er altså alligevel ikke så simpelt endda. Tværtimod. Årsager til at overvægt er et kompliceret samspil mellem følgende faktorer: • Genetiske • Epigenetiske • Metaboliske • Psykologiske • Kulturelle • Sociale

Op mod 30 % af os er genetisk prædisponeret for overvægt Stofskifte, appetitkontrol, præferencer i forbindelse med valg af mad, en persons fysiske styrke, hurtighed og udholdenhed er genetisk bestemt. I dag har forskerne identificeret mere end 3.000 forskellige gener, som er sat i forbindelse med fedmeudviklingen, og den arvelige disposition synes at være fordelt på mange varianter i mange gener. Epigenetikken – geners påvirkning i fostertilstanden – viser, at én generations opvækstmiljø kan påvirke genernes funktion. Og den funktionelle ændring kan herefter nedarves til den næste generation og dermed gøre den mere sårbar i forhold til at udvikle fedme. Miljøet har ligeledes stor betydning for genetikken, fx igennem forurening og kemiske eksponeringer via mad, kosmetik m.m.

Stop stigmatisering Overvægt og fedme. 67 % af os ser det, når vi kigger os i spejlet. Ud over sygdomsrisici, sundhedsøkonomiske konsekvenser, forringelse af livskvalitet og forkortelse af levetid har de psykologiske aspekter ved overvægt alvorlige konsekvenser. Overvægtige har en øget tendens til depression, stress, lavt selvværd, identitetsproblemer og andre emotionelle dilemmaer. At vores kulturelle kropsforståelse samtidig fører til fascistisk hetz og hælder til offentlig forhånelse skaber store sociale og personlige problemer for de pågældende. Hvad kan den enkelte stille op mod kollektiv diskrimination? Rigtig meget heldigvis, men bekæmpelsen af fedme skal ske fra flere sider. Sæt fut i forbrændingen, og tab dig hurtigere Har du en lav forbrænding, kan du forvente, at et vægttab vil gå lidt langsommere. Har du en høj forbrænding, er din krop god til at omsætte energi, og du skal ikke kæmpe så meget i forhold til at stabilisere vægten. New Nordic har udviklet en tablet, der øger forbrændingen, Chili Burn. Chili Burn er en tablet med mikroplantestoffer, der indeholder capsaicin og epigallocatechin gallate. Mikroplantestofferne er særlig gode til at kickstarte forbrændingen. Når du spiser stærk mad, har du måske oplevet, at du får varmen. Det er din forbrænding, som stiger. Og forbrænding brænder kalorier af. Videnskabelige undersøgelser bekræfter de to plantesubstansers evne til at øge stofskiftet og kalorieforbruget. Et dagligt indtag af 583 mg epigallocatechin gallate, svarende til 1.944 mg Cameliae sinensis 30 % ekstrakt, resulterede i vægttab, fald i Body Mass Index og reduktion af kropsfedt hos 240 overvægtige kvinder. Kilder: Publiceret i Obesity A Research Journal 2007;15:1473-1483: ISOGO studiet – et humant dobbeltblindt parallelt multi-center studie med 240 overvægtige kvinder. Echwald SM et al. Fedmens genetik. Ugeskrift for Læger 2006;168(2):150. Richelsen B et al. Den danske fedmeepidemi - oplæg til en forebyggelsesindsats. København: Ernæringsrådet, 2002. Heitmann BL, Garby L. Patterns of long-term weight changes in overweight developing Danish men and women aged between 30 and 60 years. Int J Obes Relat Metab Disord 1999; Oct; 23(10):1074-8. Heitmann BL. Forekomst og udvikling af overvægt og fedme blandt voksne danskere i alderen 30-60 år i: Ugeskrift for Læger: 1999:161/31:4380-4284.

Chili Burn-tabletten fra New Nordic indeholder aktive plantesubstanser fra chilifrugter, grønne teblade, ingefærrod og dildfrø. Få timer efter din første tablet vil du sikkert føle en dejlig varm fornemmelse.

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 51


KONKURRENCE Af Julie-Charlotte Plovst

Til hjerne og hud Hjælp dit intellekt, din abstraktionsevne og logik med eye q mind fra Novasel. Produktet indeholder essentielle fedtsyrer, omega-3 og omega-6 og udvalgte mineraler og vitaminer. Sammen hjælper de din hjerne med at (for)blive skarp. Står sommeren på solbadning, hårfjerning og ekstra pleje af dig selv? Så er Nova TTO-serien god at have i baghånden. Den indeholder desinficerende Tea Tree olie, der virker bakteriedræbende uden at forstyrre hudens normale bakterieflora. Den fugter uden at fedte, den virker kølende og kløestillende. Læs mere om Nova TTO på www.sund-forskning.dk/artikler/nova-tea-tree-oil

Vi udlover 10 sæt bestående af: 3 x Eye q mind 1 x Nova TTO lotion 1 x Nova TTO sæbefri vask 1 x Nova TTO 4,99 % Værdi: 550 kr. i vejl. udsalgspris

Svar på spørgsmålet: Indeholder eye q mind essentielle fedtsyrer?

Til sommerhuden Huden er et af vores største organer, så pas ekstra godt på den her i sommeren. Aloe Vera-produkterne fra Avivir er af sublim kvalitet og essentielle her i den varme tid. Kapslerne styrker hudens elasticitet indefra og virker på immunforsvaret generelt. Undgå soleksem ved at bruge solcremen og aftersun’en med aloe vera i. Og hav sprayen med på farten, den er nemlig god at have akut, hvis du skulle møde en myg eller en brandmand. Læs mere om Aloe Vera serien på www.sund-forskning.dk/artikler/den-evigt-nyttige-aloe-vera-plante

Vi udlover 10 sæt bestående af: 1 x æske Aloe Vera-kapsler 1 x Aloe Vera Solcreme med faktor 15 1 x Aloe Vera Aftersun 1 x Aloe Vera Spray Værdi: 549 kr. i vejl. udsalgspris

Svar på spørgsmålet: Indeholder produkterne Aloe Vera?

Vær med i konkurrencen

Svar på et eller flere spørgsmål, og send dit svar til os. Husk at skrive, hvilken konkurrence det drejer sig om (du må gerne deltage i dem alle), og din adresse, så vi ved, hvor præmien skal sendes hen, hvis du er en af de heldige vindere. Er du blandt de heldige vindere, får du direkte besked. Deltag via mail: konkurrence@sund-forskning.dk.

Deltag via post: Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver dit svar bag på en konvolut med navn, adresse og telefonnummer (så vi kan informere dig om, at du har vundet). Send til Carl Jacobsensvej 20, opgang 20, 2. sal – 2500 Valby. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. august 2016. Konkurrencen gælder kun i Danmark.

52 sund-forskning - JUNI/JULI 2016


Beskytter maven Kolloid kiselsyre til maveproblemer Hurtig og effektiv behandling af:

IBS symptomer: Halsbrand og opstød Diarré Mavepine Luft i maven/oppustethed Kvalme ”Hurra – endelig en behandling der faktisk virker!” er en tyktflydende væske, der virker ved at lægge en beskyttende hinde på maveslimhinden og tarmene. Denne hinde binder toksiner, bakterier og anden irritation til sig, og fjerner det sikkert og naturligt væk fra kroppen.

forhandles hos Matas og helsekostforretninger ABIGO Pharma A/S - 4649 8676 - www.abigo.dk

En spiseskefuld 3 gange dagligt kan normalisere mavens og tarmens funktion hurtigt og uden bivirkninger1.

Se også: www.silicol.dk

1 Thom, E: En randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblind undersøgelse af silicol gel i behandlingen af non-ulcer dyspepsia (NUD) / irritabel tyktarm (IBS)

GURKEMEJE REVOLUTIONEN

Vi introducerer en smagfuld gurkemeje-te En delikat blanding af Indiens fineste gurkemeje, aromatisk kardemomme, opløftende citron og grøn te. www.pukkaherbs.dk

sund-forskning - JUNI/JULI 2016 53

sund-forskning - juni/juli 2016  

Så let kan ældre booste deres sundhed. Gourmet is mod underernæring. Skub forbrændingen i gang med chili. Det er sommer, det er ferietid. Be...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you