Page 1

Blærebetændelse – den akutte og den kroniske

Julen har mange farver: Nogle er sorte og sviende … December 2016/januar 2017 Pris DKK 59,00

Pas på dit hjerte – især til jul

Krillolie og Verdensnaturfonden

Lær at fermentere grøntsager og salt!

Lægen: Sportsmanden der manglede fedt til hjernen

Betændt tandkød går i hjertet

Elsk dit kolesterol

Naturens hjælp til god søvn


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath ibm. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur og homøopati.

OBS! Næste holdopstart i Odense: februar 2017* UDDANNELSEN TIL BIOPAT

En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som mulig. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Reguleringsterapi med phytoterapi og homøopati Immun-og symbioseterapi Muskel-og fascielære Klientpsykologi Øreakupunktur Praktikkurser

SPAR 5000 KR VED TILMELDING FØR 1. JANUAR 2017

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER Gælder for både biopater og zoneterapeuter: • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

KONTAKT OS

info@biologisk-medicin.dk 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk

*der er løbende holdopstart i København


EN HELT SPECIEL

ZONETERAPISKOLE Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopathien, så du får den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

OBS! Næste holdopstart i København: foråret 2017 UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om bl.a. ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

SPAR 5000 KR VED TILMELDING FØR 1. JANUAR 2017

PRIS

Prisen for hhv. zoneterapiuddannelsen og biopat/naturopathuddannelsen er 44.749 kr. Vælger du fx at blive biopat/naturopath, før du vælger zoneterapi, koster de fag, du mangler for at kunne kalde dig zoneterapeut kun 22.000 kr. Vælger du at blive zoneterapeut, koster resten af biopatuddannelsen kun 22.000 kr. Med andre ord koster begge uddannelser tilsammen 66.749 kr. Du kan betale med 1.000 kr. om måneden over PBS. Der er mulighed for rabat, hvis du betaler hele uddannelsen på én gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder - du kan se næste dato på øverst på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk. Ellers kan du altid skrive til os på mail for at høre mere.


INDHOLD Side 6 Blærebetændelse, den akutte, den kroniske og den virkelig alvorlige Side 8 Kolde fatcs om blærebetændelse Side 11 Når mavesækken brokker sig Side 12 To læger går køkken-retro Side 16 VIDEN OG VIDENSKAB Side 18 Bedst og værst - hvad skal jeg spise? Side 21 Betændt tandkød går lige i hjertet Side 22 Så let bevarer ældre deres muskelstyrke Side 23 Fiskeolie hjælper hjertet med at hele Side 24 Elsk dit kolesterol Side 28 Pas på dit hjerte - især til jul Side 30 JULEN ER HJERTERNES - OG TARMENES FEST Side 33 Sådan forebygger du type-2 diabetes Side 34 Krillolie - økologisk og bæredygtig Side 36 Naturens hjælp til god søvn Side 38 Spørg eksperterne Side 46 Derfor er selen så vigtigt for helbredet

Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden ændringer, indtil dit abonnement automatisk udløber. Rigtig god læselyst!

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock m. fl.

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


LEDER

Det er jul, og det er tid til forandringer Fiskeolie. Krillolie. Fermenterede grøntsager og fermenteret salt (!) på køkkenbordet. Flæsk og sure opstød. Eller bare sure opstød, fordi vi spiser alt for meget i julen. Blærebetændelse. Den akutte og den kroniske. Eksperter i juletid, nytårsforsætter og eksperter i hjerter og slappe tarme. Vi har det hele her i sund-forskning. Og så lige en masse nyttige tips i //mig//. Det er i øvrigt sidste gang, at verden vender på hovedet! For jeg har besluttet, næsten helt egenrådigt, at i 2017 er //mig// vokset til en smuk ung kvinde, som skal være med i sund-forskning-magasinet. Vi byder op med 116 siders funklende nyt layout – og nå ja, vi tager selvfølgelig det bedste med fra 2016. Vi får plads til endnu mere Viden og Videnskab, vi får endnu mere plads til Mig og min mor og ikke mindst, der bliver masser af tid til Træning med Omtanke. Hvilke beslutninger har du taget for dig om 2017? Om din sundhed, din familie, om din krop og dit arbejdsliv? Om dine børn eller måske naboens børn? Har du ligesom jeg lagt en plan, der er positiv, konstruktiv, fyldt med lækkerier - og måske en pose med realitetssans? Hop med mig ind i 2017. På et ben, på to ben, på hænder. Eller gå adstadigt den stille tur, hvor du har hele sjælen med. Glædelig Jul og et Herligt Nytår til dig og dine!

Kærlig hilsen Marianne Palm

Gør huden sund og smidig mens du sover NYHED

AVIVIR ALOE VERA Rich Night Creme Nu kan du hjælpe skønhedssøvnen ekstra på vej med en beroligende natcreme, der plejer, styrker og genopbygger huden efter dagens påvirkninger fra vind, vejr og forurening. En creme med et usædvanligt højt indhold af økologiske råvarer (85%), og hele 98,9% er af vegetabilsk oprindelse. AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme, er en nærende og regenererende natcreme, der gør huden sund og smidig, så den føles yngre. Virksomme stoffer fra økologisk Aloe Vera suppleres i cremen bl.a. af et højt indhold af omega 6 og 9 samt E-vitamin. AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme aktive, økologiske indhold består af 70% Bio Activ Aloe Vera, der reparerer huden og styrker dens forsvar.

Cremen indeholder desuden 14% solsikkeolie, som er rigt på omegafedtsyrer, og 1,5% Glycerin, som giver optimal fugt til huden ved både at tilføre og binde fugten.

I AVIVIR Serien kan du også vælge ansigts-cremer med og uden solfaktor og også med Anti Wrinkle effekt.

AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme er Svanemærket og fremstillet med respekt for både mennesker og natur, er biologisk let nedbrydelig og omsluttes af en miljøvenlig emballage, hvorfor det er et sikkert valg til de kvalitets- og miljøbevidste.

Forhandles hos Matas, Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

#aviviraloevera

590

028

5090 0028

allergyapp.dk

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 5


Blærebetændelse den akutte, den kroniske og

den virkelig alvorlige Kigger vi ud over det danske land, og især det danske vinterlandskab, får vi ikke blot øje på rødmossede kinder og stivfrosne kroppe. Vi ser også kvinder i alle aldre valfarte til apotekerne med en recept på sulfapræparater mod blærebetændelse. Af Marianne Palm

Det samme ser vi desværre også om sommeren. For det er egentlig ikke kulde, som driver os ud i de sviende smerter, det er colibakterier, som alt for let får frit spil i blæren og på slimhinderne, der både kan være alt for følsomme og slidte efter måske gentagne problemer med urinvejsinfektioner. Der skal radikale ændringer til i en kvindes slimhinder og blære for at stoppe måske tilbagevendende blærebetændelser. De ændringer kan bl.a. skabes af et mix af nordiske og amerikanske bær, der har været genstand for rigtig meget forskning. Tranebærekstrakt med 30 % PAC – og så lidt om husholdningsfilm PAC handler om blærebetændelse. Så kort kan det siges, men kræver måske nok en forklaring for de fleste. Det er en forkortelse for pro-antho-cyanidiner, der især hjælper ved den akutte eller tilbagevendende blærebetændelse, som så mange kvinder får. Der findes rigtig meget PAC i et ordenligt tranebærekstrakt, så se dig godt for, når du vælger de lidt sure bær. Studier viser, at ud over at være direkte betændelseshæmmende ved at ødelægge bakteriernes enzymaktivitet, så virker tranebærekstraktets indhold af PAC også på selve slimhinden i blæren. Her kan der, især ved kroniske blærebetændelser, sprede sig en biofilm, som bakterierne kan sætte sig i og kommunikere gennem. Med andre ord kan en gruppe af ens bakterier danne sin egen lille husholdningsfilm, som lægger sig ud over blærens slimhinde. Her kan de uforstyrret formere sig og sørge for at overleve bedst muligt som gruppe.

6 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Akutte symptomer mærkes ikke altid Den akutte blærebetændelse mærkes ofte som en stærk svien ved vandladning, så de fleste kvinder er ikke i tvivl. Andre mærker desværre ikke særligt mange symptomer. Desværre, fordi en kronisk blærebetændelse ikke kun svækker de lokale slimhinder og gør kvinderne trætte, men bakterierne kan også i værste fald trænge op i nyrerne og skabe nyrebækkenbetændelse. Sulfa eller ej Har du en akut blærebetændelse, kan det være svært at komme uden om lægens ordination af sulfanialmid (”sulfa”). Det kemiske stof, der kan have mange handelsnavne, ligner til forveksling para-aminobenzoesyre, som af bakterierne bruges til at danne folinsyre, som de skal bruge for at vokse. ”Sulfa” går ind og overtager para-aminobenzoesyrens plads, derved hæmmes bakterierne, og blærebetændelsen ophører. Om du kan undvære sulfa og i stedet anvende Cran Berry fra New Nordic, må komme an på en prøve. Om ikke andet bør du tage en kur med tabletterne sammen med og efter en sulfakur, så du hjælper blærens slimhinder med at forebygge, at endnu et angreb kan opstå. De aktive stoffer og lidt om PAC Det er PAC (pro-antho-cyanidiner), som anses for at være det aktive stof i tranebær. PAC hjælper på den akutte og især den tilbagevendende blærebetændelse. Her har de franske myndigheder forlangt et minimumsindhold på 36 mg pr. dagsdosis, for at producenterne må fortælle, at produktet virker mod urinvejsinfektioner.


Og det er der mange gode grunde til: - - -

man ved i dag, at det er indholdet af PAC, der er afgørende for effekt. tranebærjuicer er derfor ikke stærke nok og ofte fyldt med sukker. Mange bakterier lever af sukker! der skal sigtes mod en høj optagelighed af alle de aktive komponenter i fx tranebær, og der skal uendelig meget saft eller tørrede droger (som te) til for at skabe en effekt.

Vælg derfor et produkt, hvor du er sikret et minimum af de aktive stoffer, som fx Cran Berry fra New Nordic. Tranebær med og uden PAC beviser forskellen Kliniske studier, hvor man har givet en gruppe kvinder PACholdige urteekstrakter (tranebær), og en gruppe ekstrakter uden PAC, viser tydeligt, at det er indholdet af PAC, der er afgørende for den gode effekt af tranebær. Tyttebær som vores svenske venner kender dem … Det var helt almindeligt at anvende tyttebær til alskens retter i Sverige, men faktisk også her i Danmark. Tyttebær kan med sit indhold af benzoesyre virke ganske konserverende, så maden lettere kan holde sig uden at forgå, hvilket jo især var vigtigt før køleskabets (og konserveringsmidlernes) indtog. Men i dag ved man også, at benzoesyre omdannes af kroppen til hippursyre, som nedsætter pH i urinen og derfor er hæmmende for vækst af bakterier.

Aktivt stof i blæren virker også, efter du stopper med tabletterne Hvis man ellers tør lave en sammenligning mellem forskellige studier med forskellige tyttebær kunne man formode, at virkning af et godt tyttebærekstrakt ikke kun virker, mens man tager Cran Berry, men også har en effekt flere uger efter, at man har spist produktet. Med andre ord en mulighed for en forebyggende effekt, som især er vigtig, hvis der er tendens til hyppige blærebetændelser eller en kronisk tilstand i blæren.

Derfor virker tyttebær: Benzoesyre omdannes af kroppen til hippursyre, som nedsætter pH i urinen og derfor er hæmmende for vækst af bakterier. Immunsystemet får hjælp Forskningen på det aktive stof piperin i sort peber går hurtigt i disse år. Indtil videre ved man, at det aktive stof sandsynligvis hjælper på optageligheden af andre fødevarer og urter. Med andre ord skaber peber en højere biotilgængelighed, så de aktive stoffer, fx fra trane- og tyttebær, lettere lander ved de celler, der har brug for dem. Man har også set, hvordan piperin kan øge spredningen af de såkaldte splenocytter og dermed hjælpe immunforsvaret med at bekæmpe fx bakterier. Endelig har man set i forsøg, hvorledes piperin stimulerer frigivelsen af nitrogenoxid. Nitrogenoxid har bl.a. betydning for immunsystemet som signalstof til at øge antallet af makrofager (ædeceller) og derved medvirke ved bekæmpelse af mikroorganismer.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 7


Mange kvinder lider af kronisk blærebetændelse uden at vide det, og de har mere eller mindre konstant svien ved vandladning, tyngdefornemmelse i underlivet, følsomme slimhinder og er bare aldrig helt på toppen. Symptomer på blærebetændelse: - Blod i urin - Bakterier i urin - Svien ved vandladning - Urinen kan være uklar og lugte grimt - Smerter i området omkring blære Blærebetændelse, som ikke bliver behandlet i tide, kan i fem procent af tilfældene udvikle sig til nyrebækkenbetændelse, som er en meget alvorlig tilstand. Godt 10 % af nyrebækkenbetændelser kan udvikle sig til blodforgiftning, hvor bakterierne bryder igennem til blodet, og akut indlæggelse på sygehus er nødvendig. Kilder: www.netdoktor.dk, nyrer og urinveje, urinvejsinfektioner (blærebetændelse).

8 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

- Træthed - Følsomme slimhinder - Smerter ved samleje - Trang til at tisse meget hyppigt - Ømhed over lænden - Tyngdefornemmelse i underliv - Feber


Kolde facts om blærebetændelse

Blærebetændelse skyldes, som regel, en infektion med bakterier og ses langt hyppigere hos kvinder end hos mænd på grund af deres korte urinrør, og den lille afstand mellem urinrør og endetarm. Slimhinden i skedeindgangen kan være koloniseret med colibakterier fra tarmen, hvilket kan give blærebetændelse uden mærkbare symptomer. Af Marianne Palm m.fl.

Blærebetændelse kan også opstå i forbindelse med sex, det såkaldte Honeymoon-syndrom. Samleje kan sommetider medføre, at bakterierne lettere kommer op i blæren, og en ny partner kan med fremmed bakterieflora forstyrre skedens og de ydre kønsorganers normale mikroflora. Kvinder i og efter overgangsalderen er mere udsatte for blærebetændelse. Dette skyldes det faldende østrogenniveau, som medfører, at slimhinden bliver tyndere, mere tør og sårbar. Den er derfor mere modtagelig over for bakterie- og svampeinfektioner. Derudover ses blærebetændelse hyppigt hos gravide samt hos mænd med forstørret blærehalskirtel (prostata). Blærebetændelse ses også ved nogle sjældne medfødte lidelser i blæren samt ved skader på rygmarven, hvor det er svært at kontrollere vandladningen. Ved sten i blære eller nyrebækken eller ved urinvejskateter (for at lette vandladning) ses blærebetændelse meget hyppigt.

Kuldepåvirkning af underlivet kan fremme tilbøjeligheden til blærebetændelse, samt mangel på vitaminer og mineraler. Diagnosticering og lægelig behandling For at stille diagnosen skal man aflevere en urinprøve hos lægen, som undersøger, om der er bakterier og hvide blodlegemer i urinen. Hvis der er bakterier, undersøges det, hvilken type antibiotika bakterierne er følsomme overfor, så lægen kan udskrive det præparat, der bedst slår infektionen ned. Urinen skal opsamles i et særligt glas på en bestemt måde (midtstråleurin, som er den midterste portion, når man tisser, ikke den første eller sidste). Dette instruerer lægen i. Kilder: Pubmed.com, Irene Hage: Kvinde, krop og sundhed – en moderne læges guide til selvhelbredelse, Gads Forlag 2007, 1. udgave, 3. oplag. Netdoktor.dk, nyrer og urinveje, urinvejsinfektioner (blærebetændelse). Pernille Lund, Det er hormonerne, Forlag Klitrose 2001, 2. oplag.

Hvad du også kan gøre - Spis Cran Berry fra New Nordic, både ved den akutte blærebetændelse og ved den kroniske

- Tør dig forfra og bagud, så du ikke overfører colibakterier til blæren

- Drik rigeligt med vand. To liter vand, drukket slurkvis over hele dagen, og tre liter, hvis du sveder meget pga. sport eller hedeture

- Før sex kan du drikke et stort glas vand og tisse even tuelle ”fremmede bakterier” ud af dit system

- Få styr på dit hormonsystem, hvis du har problemer i overgangsalderen - Drik gerne urtete med timian. Mange kopper dagligt - Du kan også prøve med en måske gammeldags, men effektiv metode: siddebade, tjek ud på nettet! - Sørg for en god vitamin- og mineralbalance, der styrker dit immunsystem og dine slimhinder

- Få akupunktur og zoneterapi -

Hvis du ved, at du sådan er alment belastet i fordøjelsen, luftvejene eller andre udskillelsesorganer, så prøv en kur med Bio Drain sammen med Cran Berry. Så får du hjulpet kroppen på vej med en god afgiftning

- Spis masser af farverige grøntsager og frugter. De har et højt indhold af aktive stoffer, der hjælper kroppen generelt. Også din ømfindtlige blære

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 9


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4 Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selen-præparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk 10 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_210x297_1016

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


Når mavesækken brokker sig Julen har mange farver. - Nogle af dem er sorte og sviende, fordi mavesækken siger stop for al den ellers gode julemad …. Af Marianne Palm

... og måske du byder den alt for meget fedt, alt for store portioner mad, og måske af den værste slags? – Selvom du synes, at store fede flæskestege, masser af sovs, brunede kartofler og langtidsstegt and er en del af julen, kan det være rigtig svært at håndtere for vores fordøjelse. Mavesækken skal danne rigtig meget syre for at nedbryde maden og for at kunne råbe tyndtarmene, leveren og bugspytkirtlen op, så de står klar med enzymer, safter og galde til at klare den overvældende mængde. - Og det kan give problemer. Skal du så holde op med at spise den gode julemad? Det er op til dig, men du kan jo forsøge at lindre hele processen. Det kan du gøre med nogle små enkle tricks: • Drik vand før måltidet og ikke under. Det gør det sværere for fordøjelsen at arbejde. Drik gerne vand før og efter med citron i. Hug en skive fra fadet med den stegte fiskefilet. •

Tyg maden grundigt. Du sidder sikkert ved et bord med rigelig mad, så du når at få en portion mere. Når du tygger, kan du ovenikøbet smage nuancerne i maden - og du bliver hurtigere mæt …

Svier det, og er det et fænomen, du også kender resten af året, så få hjælp fra Silicol. Det lægger en hinde ud over mavesækken, så den bliver beskyttet mod din julemad, det hjælper, hvis du lider af for meget mavesyre, og hvis syren har tendens til at stige op i spiserøret.

Nogle vil sige, så lad dog være med at spise bedstemors julemad. Drop at gå til julefrokosten, bliv hjemme eller nøjes med en sildemad. Det er jo en mulighed. En anden er at tage Silicol og lidt sund fornuft med til bords, så både bedstemor og mavesæk smiler til dig.

Silicol Gel har klinisk dokumentation på, at den vandige opløsning af kiselsyre kan lindre og behandle mave-/tarmproblemer ved at lægge sig som en beskyttende hinde i hele fordøjelseskanalen og derved også binde toksiner, bakterier og anden irritation til sig.

Klinisk studie viser, at en enkelt spiseskefuld Silicol Gel tre gange daglig kan normalisere mavens og tarmenes funktion. (Medstadt Research, Lillestrøm, Norge)

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 11


To læger går køkken-retro At fermentere sine frugter og grøntsager er en oldgammel metode, som nu har fået sin renæssance. Og det er der rigtig mange gode grunde til, især når vi kigger ned i vores lange tarme og konstaterer, at de kunne have det bedre. Meget bedre ….

12 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


Af Marianne Palm

Jo, det vil jeg gerne. Lige tage et smut til Provence for at se, hvordan de to læger, Jimmie og Lisbeth, har indrettet deres have i overensstemmelse med naturen. De har valgt at sætte de rigtige grøntsager og blomster sammen, så de holder skadedyrene væk, og samtidig tiltrækker de dyr, som hjælper afgrøderne bedst muligt. Med andre ord har de skabt en symbiose i haven. Ved at skabe en tilstand, hvor to arter fremmer hinandens bedste sider, er det meget lettere at holde sin have sund og rask, og det bliver unødvendigt at skulle sprøjte med skadedyrsbekæmpende midler.

Jo, jeg smutter gerne til Provence på en højsommerdag for at besøge deres have og se, hvordan især Jimmie elsker at eksperimentere med fermenterede frugter og grøntsager i deres franske landkøkken. Det er nøjagtig det samme med os mennesker og den symbiose og synergi, vi har – eller kunne have – med vores bakterieflora på alle slimhinder. Hvis vi fodrer den naturlige mikroflora med den rette mad, vil bakterierne hjælpe os med at holde skadelige bakterier og svampe i skak, fx i vores tarmsystem. I dag ved man, at det er her, kimen til en sund krop bliver lagt. Eller mangel på samme. Den rette mad til bakterier gennem fermentering Metoden er tudsegammel, for vores forfædre kunne – ud over at tørre frugter, bær og grøntsager – kun opbevare frisk mad gennem en naturlig konserveringsmetode, som også kaldes fermentering. Metoden udvikler en naturlig bakteriekultur, der skabes i opbevaringskrukkerne, hvilket medfører, at fødevarerne kan holde i flere måneder frem for få dage. I dag undgår vi mug ved at nedfryse vores mad – men vi får til gengæld heller ikke de mange gavnlige bakterier, som udvikles via fermenteringen – og vi svækker vores kroppe … Faktisk mener mange forskere i dag, at det er her, problemet med stigende sygdomsproblemer skabes. For en svækket mikroflora i tarmen hindrer, at der skabes kaskader af sunde immunkomponenter ud i alle kroge af kroppen.

Jimmie Kert og Lisbeth Rose

Jimmie og Lisbeth forklarer: - Vi har set, hvordan læger gennem tiderne har fokuseret meget på at dræbe bakterier, enten som forebyggende indsats ved hygiejnekontrol eller med antibiotika. Det har også været en meget vigtig indsats og reddet mange menneskeliv. Nu ved vi imidlertid, at der lever 10 gange så mange bakterier i vores krop, som vi selv har celler. Det er alment anerkendt, at der er tale om en positiv symbiose. Vi har brug for dem, og de har brug for os. Vi bliver derfor nødsaget til at forholde os til det faktum som læger og behandlere, men også som enkeltindivider.

- Og den viden begynder i vores køkkener, slutter de, inden vi går hver til sit efter en god frokost på Hotel Guldsmeden, en økologisk restaurant lige ved den grønne vold på Østerbro. Langt fra Provence, som jeg mægtig gerne vil besøge. Ikke kun lægernes have, men også det franske landkøkken, hvor især Jimmie elsker at fermentere årstidens høst.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 13


Fermenter dine egne grøntsager og frugter Du kan finde masser af inspiration i lægernes bog ”Sund med de gode bakterier”, men her er et udpluk af opskrifter, så du kan komme i gang med det samme. Prøv fx med tomater, squash, citroner eller hvidløg Det er meget nemt: Fyld den valgte grøntsag på et glas med låg. Der kan købes særlige fermenteringskrukker, men du kan ligesom forfatterne også anvende et helt almindeligt patentglas. Tilsæt en stor spiseskefuld salt i et 1-liters patentglas, og fyld op med vand, så det dækker. For at grøntsagen forbliver under vand, så der ikke opstår mug, kan du lægge et helt eller halvt kålblad i toppen af glasset, som du kan folde og bruge som ”låg” for grøntsagerne/frugterne. Kålbladet indeholder en masse mælkesyrebakterier, der fungerer som en starter. Læg derefter en tung genstand i toppen, fx en espressokop der ligger i spænd mellem kålbladet og låget og holder kålbladet under væskeoverfladen. Det er vigtigt, at alt er under vandoverfladen, ellers dannes der mug. Du kan også anvende rengjorte sten. Alt kan anvendes, dog ikke metal, som kan gå i kemisk forbindelse med det flydende indhold.

Citroner og tomater halveres eller skæres i både, hvidløgene skal blot deles i fede, og squash rives groft med skræl. Her er Jimmies bedste tips om den allerførste fermentering. Den første fermentering starter langsommere end næste gang, fordi du ikke bruger en “starter”. Du er afhængig af de mælkesyrebakterier, der er til stede på overfladen af grøntsagerne og frugterne eller alternativt i luften. Du kan derfor med fordel lade krukken eller glasset stå åben et døgns tid. Du kan godt lægge et rent viskestykke eller et stykke linned hen over åbningen for at holde fluer væk. Den nemmeste måde at starte den første fermentering på er at tilsætte et kålblad. Det kan være hvidkål, rødkål eller anden kåltype. Jeg tager et blad og folder to gange. Så får jeg et låg til glasset som nemt kan holdes nede med en rengjort sten eller en lille espressokop, dvs. en genstand til at holde indholdet under vandoverfladen. Kålblade indeholder mange mælkesyrebakterier, så de kan anvendes som starter, uden at du i øvrigt vil spise dem. Der findes andre måder at lave sin starter på; de er beskrevet i bogen.

Fermenterede squash Riv dem groft med skræl, og fyld dem i et glas eller i en krukke med en spiseskefuld salt pr. liter vand. Fyld op med vand, så det dækker, og læg noget tungt henover, så alle squashstrimler er under vandoverfladen. De kan ikke spises direkte, men er perfekte som starter for andre grøntsager eller meget velegnede i fars eller dej. 14 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Hvornår er min fermentering klar til brug? Først og fremmest skal der være en karakteristisk fermenteringslugt. Når du først har oplevet den, er du ikke i tvivl. Et andet tip er, at når det først er fermenteret, så kan man fjerne kålblad og sten/kop, der holder grøntsagerne nede. Der vil nu ikke længere kunne dannes svampevækst i glasset, fordi pH er for sur. Hvis man lader det stå, bliver vandet mere og mere uklart, når grøntsagerne går i opløsning. Det er tegn på, at de er ved at være for gamle, konsistensen bliver for smattet. Det betyder ikke, at de ikke er gode med hensyn til bakterier, men er ikke så interessante at spise i sin rene form, men man kan stadig tilsætte dem til maden. Både hvidløg og rødbeder får en karakteristisk ”struktur”, når de bliver fermenteret to til fire uger (rødbeder kortere tid end hvidløg). Det er lidt, som om de er blevet dampet, dvs. de er spiseklar/blødere i strukturen, men smagen er mere dyb/raffineret, end når de er rå. Du kan se i skemaet her på siderne, hvor lang tid de forskellige fødevarer skal fermentere. Når fermenteringen er færdig, kan du bruge din nye støtteterapi til mikrofloraen som chutney, dip, tilbehør til din salat eller til en kødret, ja, til alle typer af mad. Et par spiseskefulde af et fermenteret produkt om dagen er guf for de lange tarmes indhold af bakterier. De vil formere sig, du vil få et stærkere immunforsvar, og du vil kunne forebygge alskens plager. I dag ved vi jo, at det ikke er ammestuesnak, når man i fordums tid har sagt, at al sundhed begynder i tarmen. God fordøjelse!

Oversigt over vejledende fermenteringstider med starter (kålblad) stuetemp Min Max Min Max Squash

3-4 dage

2 uger

1 uge

3-4 uger

Citroner

4 uger

20-30 uger

8 uger

1 år

Hvidløg

3-4 uger

10-16 uger

6 uger

1 år

Appelsinskræller

3-4 uger

10-16 uger

6 uger

1 år

Rødbeder

1 uge

6 uger

2-3 uger 20 uger


Opskrifter der strutter af bakterier og sundhed Vælger du at gå all-in på mælkesyrebakterier i din mad, kan du få rigtig meget glæde af bogen ”Sund med dine gode bakterier”. Her får du et lille udpluk, du kan begynde dit nye liv med. Fermenteret salt Salt bruger man jo i forbindelse med stort set alle måltider, så at tilføre bakterier med saltet er en rigtig god ide. Jeg fylder et patentglas med krydderurter. Jeg anvender fx sar, citrontimian, oregano, bladselleriskærme, persilleskærme samt en halv citron. Der hældes et par spiseskefulde salt i, og der fyldes op med vand, og der afsluttes som sædvanlig med et kålblad. Efter to ugers fermentering hældes væsken fra i et stort, fladt fad. Der tilsættes groft salt af god kvalitet (4 kilo salt til et 1-liters patentglas). Saltet får lov at tørre i solen, det tager ca. to dage. Alternativt i en dehydrator.

Opskrift på glutenfri minimuffins med fermenteret squash De fermenterede squashstrimler er fulde af de gavnlige bakterier og holder tilmed de færdige muffins fugtige.

3 æg – skilles 50 g sukker 100 g smeltet smør 100 g rismel 2 spsk. fermenterede squashstrimler, drænet for det meste af væden 100 g mandelmel (blendede smuttede mandler, hvis du ikke kan købe mandelmel) 1 tsk. bagepulver

Så kører jeg et kilo af saltblandingen igennem foodprocessoren sammen med en håndfuld tørrede blomster, som er gavnlige for helbredet. Du kan fx anvende tagetes, mælkebøttehoveder og alle andre blomster, der er spiselige. Du får det smukkeste gule salt med tre lækre ingredienser: 1. Stoffer frigivet fra de fermenterede urter 2. Levende bakterier 3. Antiinflammatoriske fytokemikalier fra de tørrede blomster Mere inspiration Læs også i bogen om fermenterede krydderiblandinger, og hvad med at lave fermenteret salt? Det smager herligt, og da vi alle bruger salt i hverdagen, får du automatisk et pift til din mikroflora. Du lærer også at lave dine egne krydderiblandinger med fx tomat/chili og peber eller anvende fermenterede tomater i din madlavning. Bogen kan bl.a. købes på www.shopsund.dk.

Pesto med fermenteret hvidløg 1 kop friske basilikumblade 1 kop pinjekerner 1 kop friskrevet parmesan 2-3 fermenterede hvidløgsfed lidt olivenolie

Kør basilikum, pinjekerner, parmesan og hvidløgsfed i foodprocessor. Tilsæt lidt olivenolie efter behov for at opnå den rette konsistens. Smag til med salt.

Sådan gør du: 1. Pisk de 3 æggehvider stive i en skål. 2. I en anden skål pisker du så de 3 æggeblommer med sukker, indtil det er lysegult. 3. Tilsæt smør, rismel, squash og bagepulver, og bland det sammen. 4. Vend til sidst de stiftpiskede æggehvider i, og fordel i muffinsforme. Hvis du laver dem i minimuffinsforme, skal de bages 10-12 min ved 170 grader, hvis det er normalstørrelse muffinsforme i 1518 min. sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 15


Viden og videnskab Pluk af den fine viden og de gode videnskabelige studier Af Marianne Palm

Find s. 6, og bliv meget klogere på din blærebetændelse Så kort kan det siges! Find den nyeste viden om de aktive stoffers hjælp til blærens slimhinde og immunforsvar. Og bliv også klog på, hvad du kan gøre for at undgå den næste. Og den næste. Og …

Hjertesvigt eller KOL? Husk at tjekke dine jerndepoter Det er ikke kun teenagere, der kan være i mangel af jern og derfor være blege og trætte. Det er faktisk også et udbredt problem oppe i årene, hvor du måske har fået hjertesvækkelse eller KOL. Du er nødt til at danne nok ATP, så der kommer energi til hjerte og lunger, og den skal produceres bl.a. af musklerne, og det kræver gode jerndepoter at producere nok. Læs hele artiklen på www.sund-forskning.dk. Den er livsvigtig …

Betændt tandkød går lige i hjertet Der er en sammenhæng imellem tandkødsbetændelse og hjerteproblemer. 60.174 tandlægepatienter i alderen 35 år og opefter medvirkede i den store hollandske undersøgelse, hvor forskerne fandt, at personer med betændelse i tandkødet havde dobbelt så stor risiko for at blive ramt af hjerteanfald (blodprop i hjertet), slagtilfælde eller alvorlige brystsmerter. Læs meget mere på s. 21.

Q10 kan også fås på tube Zymbion er en speciel medicinsk tandpasta, som indeholder coenzym Q10. Forskere ved King’s College i London har påvist, at folk, som børster tænderne med tandpastaen, øger Q10-indholdet i tandkødslommerne til det niveau, man finder i sundt tandkød. Zymbion kan kombineres med Bio-Quinone Q10.

16 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


Elsk dit kolesterol, og bliv klogere på s. 24 i sund-forskning For vi har faktisk brug for kolesterol – til at bære vores hormoner rundt i kroppen, til vores nerveceller. Til vores lever, ja til alle organer, da fedt er et livsvigtigt næringsstof til alle celler. Eskimo-3 er et af de mest veldokumenterede produkter på helsehylden til at skabe sund balance.

Trypton*at Når hjernen bruger energi i løbet af de vågne timer, danner den et biprodukt, som hedder amyloid-beta. Stoffet ophobes i hjernen, indtil vi sover, hvor en helt særlig afgiftningsproces sættes i gang. Og det kræver faktisk, at vores hjerneceller krymper en lille smule hver nat! Nysgerrig ? Læs meget mere på s. 36 .

Hvad har en ko med vores stofskifte at gøre? Såmænd ikke andet, end at det på mange måder ser ud til, at landmænd er bedre til at passe deres køer med de rette næringsstoffer, end vi er til at passe på folkesundheden. Det lyder som både en hård dom og en spøjs sammenligning, men lige hvad selen angår, kan der være noget om snakken. Læs mere på s. 46.

Superba Boost Krill – miljøvenlig olie fra Natur Energi Verdensnaturfonden synes rigtig godt om det arbejde, Aker Biomarine gør for det lokale miljø, når de skaber friske omega-3-fedtsyrer ud af de små lyskrebs. Og de er i øvrigt også miljøcertificeret af MSC. Læs mere om metoder og om at skåne verdenshavene på s. 34.

Fleksible led med tre stærke urter Gurkemeje og ingefær som smertestillende droger til gigt kender du sikkert i forvejen. Men i kombination med pilebark udgør det en særlig dansk cocktail, hvor forskere fra Nordjylland har været involveret. Pilebarken har en særlig smertestillende effekt, og det har nok ikke været på særligt videnskabeligt fundament, når europæere og indianere tyggede på pilebarken for at slippe for akutte og kroniske smerter. Men virkede gjorde den, og det er i dag velundersøgt. Især den røde pilebark indtager en særlig plads i forskernes bevidsthed, da den tilsyneladende har flere aktive stoffer end andre piletræers bark. Læs mere om Ledflex på www.sund-forskning.dk.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 17


Læger og sundhed

Bedst og værst – hvad skal jeg spise? Vi har i mange år været alt, alt for bange for fedtstoffer. Især dem der bliver faste ved stuetemperatur. Og i stedet har vi troet, at det var ok at spise brød, pasta og kartofler i store mængder.

Katrine Flindt

Af Katrine Flindt

Billedet er langsomt, men sikkert ved at vende. Der kommer mere og mere fokus på de gode fedtstoffer og de naturlige kilder til et fedt liv. Der tegner sig et mere og mere tydeligt billede af, at vi skal have masser af de fedtstoffer, der kan forbrændes rent i kroppen og være med til at forny vores cellemembraner. De fleste af os har en stillesiddende livsstil – og så er det altså begrænset, hvor mange kulhydrater man har brug for. Og mange livsstilssygdomme hænger sammen med stillesiddende arbejde, tv, manglende motion – og for mange simple kulhydrater. Samtidig har vi været bange for at spise fedtstoffer i den tro, at ”det feder”. Stadig mere forskning tyder dog på, at man lettere taber sig på en fed kost end på en mager kost. Og at - den rette - fede kost faktisk kan bruges forebyggende og i behandling af livsstilssygdomme. Mit bud på gode kostråd • Drik et glas vand FØR maden • Spis varieret – lad være at blive fanatisk eller bange for din mad •

Spis når du er sulten – du kan godt tåle at blive sulten. Hvis du ikke kan tåle at blive sulten, har du et alvorligt problem – dit blodsukker er ustabilt – flere fedtstoffer i kosten vil ofte hjælpe.

Fedtstoffer

De gode fedtstoffer (altid økologiske og koldpressede) Olivenolie - smør - kokosolie - hampefrøolie -rapsolie - hørfrøolie De unødvendige fedtstoffer Begræns: Majsolie - solsikkeolie - pesto og mayonnaise på solsikkeolie De rigtig slemme fedtstoffer Transfedtsyrer - margarine - friturefedt af planteolie - blandingsprodukter

Hvad med fedt på kød?

Hvis kødet er af god kvalitet, kan også fedtet være supersundt! Men der er langt mellem de sunde dyr at spise, så kig dig for, og vær klar til at betale for det.

Grunde til at undgå/begrænse kød: • det kan være svært at fordøje pga. mangel på mavesyre og enzymer • det kan belaste kroppen med urinsyre • det kan være fyldt med antibiotika, vækstfaktorer og dårlige fødekilder

• Tag dig tid til dine måltider.

• det er en massiv belastning for miljøet

• Spis mad, du nyder.

Hvis du dropper kødet ...

• Sæt pris på din mad – sig tak for, at den nærer dig. • Flere grøntsager. Masser af grøntsager. • Prøv noget, du ikke plejer – spirer – fermentering – tang – insekter – skaldyr. • Korn, kerner og nødder fordøjes bedre, hvis de udblødes først. • Kun lidt brød, kartofler, brune ris – med mindre du dyrker meget sport. • Kød – lidt, men godt, hvis du trives med det.

18 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

• det kan være svært at få B12 nok uden kød

• det kan være svært at få jern nok uden kød

• sæt dig ind i, hvordan du kan sammensætte dit indtag af protein fra plantemad • nogle oplever, at de trives bedst med kød


˚ Læ ge

r og sundh

˚

er

˚˚

˚˚

sunde cell

˚

˚ ˚˚

˚˚

ed

Sportsmanden der manglede fedt til hjernen Kød af god kvalitet:

• økologisk, fritgående, opvokset på græs – gerne vildt

• gerne fra en lokal landmand, evt. er lokalt vigtigere end økologisk • ikke fodret med GMO-foder

Vær opmærksom på fisk:

• Vildtfanget fisk kan IKKE være økologisk

• Økologisk fisk kan IKKE være vildtfanget Dvs. – økologisk fisk er opdrættet • Undgå de store rovfisk pga. giftige metalrester, ophobet igennem fødekæden

• Gå efter små fede fisk fanget i koldt vand

Hvis du dropper mælken:

• Husk at få din kalk fx fra bladgrønt, mandler, udblødte gryn • Husk, at mælk er en vigtig kilde til jod – så suppler med lidt tang i maden.

Grøntsager:

• Over og under jorden og fra havet – færre rodfrugter, hvis du har blodsukkerproblemer • grønne og i alle regnbuens farver • rå

• dampede • kogte

• fermenterede • spirede

Frugt:

• af god kvalitet, og hvis dit blodsukker tåler det, gerne mørke bær • gerne grapefrugt – men OBS, hvis du tager medicin • gerne danske æbler og pærer med naturlig skurv

I foråret 2015 havde jeg en patient. En slank mand et sted i tresserne, pensioneret fra et job, hvor man skulle kunne tænke hurtigt – maraton og cykling som seriøs fritidsinteresse. Ekskonen førte an: ”Vi er så bekymrede. Han er ved at blive undersøgt for demens. Er der noget, vi kan gøre?” Patienten selv sagde ikke meget, men ekskonen fortalte, at han altid havde dyrket meget sport med mange timers træning hver uge og altid spist meget sundt. Det vil sige meget magert. • Havregryn med skummetmælk og rosiner. • Rugbrødsmadder uden smør og med magert pålæg. • Frugt og grønt et par gange om dagen. • Noget kød. • Og så ellers pasta, ris og kartofler. Og nu var det gået helt galt. Han kunne ikke regne længere. Han havde svært ved at finde rundt. Kørekortet ville nok snart ryge. ALARM ALARM – en kost uden fedtstoffer! Det går jo slet ikke! Ved demens ville jeg ofte tænke på toksiske metaller, hormonel status og kronisk inflammation eller infektion – men her var jeg slet ikke i tvivl om, hvor vi skulle starte. • Naturlige fedtstoffer ind i kosten! • Skifte skummetmælken ud med sødmælk og supplere rosinerne med en håndfuld nødder. • Et æg om dagen med blød blomme. • En dåse makrel eller to sildemadder. • En avokado. • En rundtenom med leverpostej. • Smør på brødet. • Kokosolie 1 tsk. 3 gange pr. dag. • Og masser af grøntsager! Og så lige lidt kosttilskud ... Efter ca. en måned havde vi første opfølgning. Allerede nu gik det langt bedre. Og efter et halvt år kunne både patienten selv og hans søn fortælle, at han nu lignede sig selv igen – med bedre humør, bedre stedsans og bedre styr på tallene. sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 19

Læger og sundhed

De


Urteprodukter

hjælper ved tørre slimhinder

støtter ved stress

– også kaldet ’kvindeligt ginseng’

hjælper til at lindre præmenstruelle symptomer

bidrager til en lettere overgangsalder

støtter tarmens slimhinder

støtter immunforsvaret

bidrager til en normal fordøjelse

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

www.naturenergi.dk


Betændt tandkød går lige i hjertet En undersøgelse af over 60.000 tandlægepatienter har vist, at personer med tandkødsbetændelse har dobbelt så høj risiko for hjerteanfald, slagtilfælde eller alvorlige smerter i brystet.

Af Bjørn Falck Madsen

Der er god grund til at passe på dine tænder. En gruppe forskere fra Academic Centre for Dentistry Amsterdam, som er Hollands største tandlægehøjskole, har nemlig vist, at der er en sammenhæng imellem tandkødsbetændelse og hjerteproblemer. 60.174 tandlægepatienter i alderen 35 år og opefter medvirkede i den store undersøgelse, hvor forskerne fandt, at personer med betændelse i tandkødet havde dobbelt så stor risiko for at blive ramt af hjerteanfald (blodprop i hjertet), slagtilfælde eller alvorlige brystsmerter. Det er ikke første gang, man har set denne sammenhæng. Tidligere undersøgelser har påvist en sammenhæng imellem tandkødsbetændelse og åreforkalkning, men den hollandske undersøgelse er den første, der undersøger sammenhængen blandt så mange mennesker på en gang. Inflammationen flytter sydpå Problemet skyldes ifølge forskerne den inflammation, som opstår i tandkødet i forbindelse med tandkødsbetændelse. Den vandrer med blodet sydpå til hjerteregionen, hvor inflammationen ligeledes kan skabe grobund for problemer. Derfor er der god grund til at sørge for en så god mundhygiejne som overhovedet muligt, både for tændernes og tandkødets skyld – men så sandelig også for hjertets og kredsløbets. Cellerne mangler Q10 En interessant ting ved både betændt tandkød og hjertesygdom er, at cellerne i såvel det angrebne tandkød som det svækkede hjerte har lavere indhold af stoffet coenzym Q10, end man finder i raske celler. Foruden at styre cellernes energiomsætning, hvilket er en vigtig faktor for blandt andet heling af væv, er coenzym Q10 en effektiv antioxidant, som beskytter cellerne mod angreb af frie radikaler. Det er skadelige iltforbindelser, der udvikles som følge af tandkødsbetændelsen, og de kan ødelægge raske celler og væv.

Gode resultater med behandling Man har i flere undersøgelser observeret, hvordan tilskud af coenzym Q10 både kan mindske symptomerne ved betændt tandkød (blødning m.v.) samt styrke hjertemuskelfunktionen hos folk med svækket hjerte og trykken for brystet (angina pectoris). Dokumentation er vigtig Det er imidlertid vigtigt, at man altid sørger for at vælge et Q10-præparat, der kan dokumentere, at det rent faktisk bliver optaget i blodet. Det danske præparat Bio-Quinone Q10 blev netop anvendt i den store hjertesvigtsundersøgelse Q-Symbio på grund af sin dokumenterede kvalitet og biotilgængelighed. Her så man, hvordan patienter med kronisk hjertesvigt kunne mindske deres risiko for at dø af sygdommen med 43 %.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 21


Så let kan ældre bevare deres muskelstyrke Et dagligt tilskud af Pycnogenol (ekstrakt af fransk strandfyr) kan reducere tabet af muskelmasse og øge styrke og udholdenhed hos ældre mennesker, viser et nyt italiensk forsøg. Af Bjørn Falck Madsen

Italiens forskere har vist, at ældre mennesker kan forebygge tab af muskelmasse samt øge deres styrke og udholdenhed ved at tage dagligt tilskud af Pycnogenol, som er en ekstrakt af fransk strandfyr (pinus maritima). Undersøgelsen er udført på 64 raske ældre personer i alderen 70-78 år. Deres muskelfunktion, styrke og udholdenhed blev forbedret i forbindelse med en række daglige aktiviteter som for eksempel at bære ting, spadsere og anvende trapper. Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Minerva Ortopedica e Traumatologica. Mindre oxidativ skade Forskerne observerede også, at de forsøgsdeltagere, som tog Pycnogenol, havde omtrent 14 % mindre oxidativ stress, som er en form for celleskade, der typisk anvendes til at måle omfanget af tabt muskelmasse. Oxidativ stress er ligeledes kendt for at blokere mekanismer, som kroppen anvender til afgiftning og reparation af væv.

Naturlig del af ældningsprocessen Tab af muskelvæv er en helt naturlig del af ældningsprocessen. Et menneske mister rundt regnet 1-2 procent af sin muskelmasse årligt efter 50-årsalderen. Derudover mister vi cirka 1,5 procent af vores styrke fra dette tidspunkt i livet. Når vi er 60 år, stiger tallet til tre procent. Øget styrke og udholdenhed De italienske forskere inddelte tilfældigt forsøgsdeltagerne i to grupper. Begge grupper skulle sørge for at motionere samt lave visse livsstilsændringer. Den ene gruppe fik desuden Pycnogenoltabletter, imens den anden ikke gjorde. Efter otte uger kunne forskerne tydeligt se, hvordan de forsøgspersoner, som havde taget tabletterne, havde mere styrke og udholdenhed sammenlignet med dem, der ikke havde taget tilskuddet. De fandt også, at Pycnogenol reducerede indholdet af protein i urinen. Forhøjet proteinindhold i urinen ses normalt ved nedbrydning af muskelvæv, og man anvender proteinindholdet til at bedømme tabet af muskelmasse.

Kilde: “Preservation of muscular mass and strength in aged subjects with Sarcopenia” Minerva Ortopedica e Traumatologica, Sept. 2016, Vol. 67, Number 3, Pages 124-130 22 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


Fiskeolie hjælper hjertet med at hele Mindre dannelse af arvæv og større pumpekraft er nogle af de fordele, patienter kan opnå ved at tage høje doser af fiskeolie efter et hjerteanfald. Især fiskeoliepræparater med frie fedtsyrer er lette for kroppen at optage. Af Bjørn Falck Madsen

Fordelene ved et højt indtag af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer er efterhånden ganske godt dokumenteret, og nu har amerikanske forskere tilmed påvist, at patienter, som har haft hjerteanfald, med fordel kan tage høje omega-3-doser for at få hjertet på højkant igen. Det er Dr. Raymond Y. Kwong fra Cardiac Magnetic Resonance Imaging (Brigham and Women’s Hospital) i Boston, USA, som står bag en undersøgelse, der er offentliggjort i det ansete tidsskrift Circulation.

360 deltagere i forsøg Forskningen er udført på i alt 360 mænd og kvinder, som havde overlevet et hjerteanfald. Deltagerne blev tilfældigt delt i to hold, som foruden deres konventionelle hjertemedicin enten fik en høj dosis (4.000 mg) omega-3-fedtsyrer eller snydekapsler i seks måneder. Denne dosis af omega-3-fedtsyrer er med forskernes egne ord langt højere, end man nogensinde ville kunne opnå ved blot at spise fisk. Det er også værd at nævne, at fiskeoliepræparater, som eksempelvis Bio-Marin Plus, som indeholder frie fedtsyrer, er særligt lette for kroppen at optage.

nelse af arvæv i den del af hjertemusklen, som ikke var berørt af hjerteanfaldet, sammenlignet med den gruppe, der havde fået snydekapsler. Hvad man også observerede var, at der hos dem i fiskeoliegruppen var væsentligt mindre blod i hjertemusklens venstre ventrikel efter hver sammentrækning, hvilket er udtryk for, at hjertemusklen trækker sig sammen med større kraft og på den måde mere effektivt pumper blodet ud i kroppen.

Frie fedtsyrer for bedre optagelighed En ting, der er værd at hæfte sig ved, er, at nogle mennesker optager og udnytter fiskeolie bedre end andre. Forskerne i den aktuelle undersøgelse fandt da også, at hos de personer, hvis indhold af omega-3-fedtsyrer i de røde blodceller steg mest, var der en 13 procent reduktion af overskydende blod i den venstre ventrikel. For fiskeoliegruppen som helhed var der tale om en reduktion på seks procent – altså mindre end det halve.

Samtlige patienter fik desuden vejledning i sund kost og livsstil, og forskerne udførte en MRI-scanning ved undersøgelsens start, samt efter de seks måneder var gået. Mindre arvæv og bedre pumpekraft Forskellene imellem de to grupper var tydelige, fortæller forskerne. Hos dem, der havde taget fiskeolie, var der mindre dansund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 23


Elsk dit kolesterol Der er ingen tvivl om, at fiskeolie er super sundt og indeholder vigtige omega-3-fedtsyrer, som vi har brug for. Ved at vælge et produkt med meget forskning i ryggen samt gode resultater i diverse tests, kan man trygt spise tilskud uden at være bange for harske olier, som er fulde af tungmetaller. Som en ekstra bonus jubler hjertekredsløbet over de sunde fedtsyrer. Af Rikke Agersted

En af de mest veldokumenterede effekter af fiskeolie ved indtagelse er dens hjertekar-beskyttende effekt. Et utal af undersøgelser og forskningsrapporter understreger omega-3-fedtsyrernes unikke evne til at skabe balance, hvor der er ubalance, og mindske mange af de symptomer, der opstår i kølvandet på hjertekarsygdommene. Der er skrevet mange bøger om disse resultater, så der er slet ingen tvivl om, at fiskeolie har en positiv effekt på vores helbred.

idet de trænger ind i selve cellerne, hvor de klumper sig sammen og med tiden kan resultere i en forsnævring af blodkarret. HDL-kolesterol (high density lipoprotein) anses for at være den ”gode” type kolesterol, fordi det har evnen til at transportere overskydende kolesterol ud af cellerne, hvor det ikke skal være, og tilbage til leveren, som har en vigtig rolle i kroppens fedtomsætning.

Kolesterols påvirkning af blodkarrene Kolesteroltallet er et sammensat tal af forskellige værdier. LDLkolesterol (low density lipoprotein) kaldes også det lede kolesterol, fordi det er denne type, som kan give aflejringer i blodårerne. De små LDL-partikler kan aflejres i blodkarrenes cellevægge,

Når LDL-kolesterol aflejres i arterierne, øges risikoen for hjerteanfald, forhøjet blodtryk og hjerteanfald.

24 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


Triglycerider er fedtstoffer, som primært fås fra kosten. Er der et forhøjet triglyceridtal i kroppen, øges antallet af blodplader og dermed risikoen for at få en blodprop. Et højt triglyceridtal kan også give en forstørret lever og milt, betændelse i bugspytkirtlen samt fedtaflejringer i huden. VLDL-kolesterol (very low density lipoprotein) består af triglycerider og kolesterol. Hvis VLDL er meget højt, kan det medvirke til åreforkalkning. VLDL-værdien er ikke let at måle, så det totale kolesteroltal består af en samlet måling af LDL, HDL og triglyceridtallene.

Læge Olle Haglund og professor Torben Saldeen: ”Det er ikke ligegyldigt, hvilken olie der testes på”. Omega-3 forebygger blodpropper En særlig evne, som omega-3-fedtsyrerne har, er evnen til at ændre LDL-partiklernes størrelse. Omega-3 påvirker LDL-kolesterolet,

så partiklerne bliver større og mindre tætte i opbygningen. En stor partikel har sværere ved at trænge ind i blodkarrenes cellevægge, og dermed mindskes risikoen for åreforkalkning. Ud over at sikre indtag af de sunde fedtsyrer for at påvirke effekten af LDL-kolesterol kan vi også selv hjælpe processen på vej ved at motionere, mindske de ekstra kilo på sidebenene og spise færre lette kulhydrater. Hvordan skal kolesteroltallet forstås? Det er ikke muligt at fastslå mængden af LDL-kolesterol i kroppen ved almindeligt lægetjek, men man kan indirekte se effekten af omega-3-indtag ved at sammenligne forholdet af triglycerider og HDL-kolesterol, da disse begge er målbare. Tidligere lavede man en fælles kolesterolmåling på LDL og HDL, men man har senere fundet ud af vigtigheden af, at tallene skilles ad. Et højt LDL-niveau indikerer nemlig, at der er en belastning af kolesterol fra maden, eller at det omsættes og/ eller bortskaffes for langsomt. På samme vis er et højt triglyceridtal en indikator for, at vi indtager for meget fedt eller sukker i forhold til det, kroppen kan håndtere. Et højt HDL-niveau indikerer derimod, at HDL’s evne til at fjerne overskydende kolesterol fra systemet er velfungerende, og dermed hindres en ophobning i blodårerne.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 25


Vi skal elske det hele Ligesom med meget andet i disse informationstider er mange blevet kolesterolforskrækkede og søger helt at undgå for meget kolesterol i maden, og her er det især LDL-kolesterol og triglycerider, det gælder. Det er dog en helt forkert indgangsvinkel, hvis vi vil opretholde en sund balance i kroppen, da vi har brug for alle typer kolesterol. Vi skal langt fra fjerne visse typer kolesterol fra maden, men vi skal i høj grad tænke over forholdet mellem de enkelte typer, da det er balancen, der er afgørende for, om der kan udvikles hjertekarsygdomme. Triglyceriderne transporteres rundt i kroppen med blodet og aflejres som fedtdepoter. Hvis vi spiser store mængder fedt eller sukker (omdannes til triglycerider), vil niveauet af triglycerider i blodbanen blive forhøjet, og det er usundt. Vi kan derfor meget let selv regulere de forskellige niveauer ved at spise fornuftigt og læne os op ad de gængse kostråd.

naturlige, stabile fiskeolier rent faktisk kan skabe de gode ændringer i kroppen, hvorimod effekten kan udeblive med andre typer olier. Med videnskaben i ryggen er det en god indikation for, at vi skal sikre vores omega-3-indtag fra en pålidelig kilde eller frisk fisk og skaldyr. Man ved, at mennesker, der dør af blodprop i hjertet, ofte har høje koncentrationer af triglycerider i blodet. Det er også en generelt medvirkende årsag til hjertekarsygdom. Kvinder ligger desværre særligt højt i denne statistik. Stabil fiskeolie kan sænke blodets indhold af triglycerider ganske kraftigt. Jo længere man indtager fiskeolien, jo bedre er resultaterne. Fx er reduceringen af det totale kolesterol, triglycerider, fibrinogen og blodtryk større efter seks måneder end efter blot et par stykker.

Ikke hvilken som helst omega-3 Ifølge læge Olle Haglund og professor Tom Saldeen er det ikke ligegyldigt, hvilken fiskeolie der testes på. Der er en tydelig forskel på naturlig stabil fiskeolie som Eskimo-3 og ustabile og opkoncentrerede fiskeolier i mange undersøgelser, som viser, at

Kolesterolfakta HDL-kolesterol har til opgave at transportere fedtstoffer og kolesterol ud af cellerne og tilbage til leveren, som omsætter dem. LDL-kolesterol har til opgave at få kolesterol, fedtstoffer og fedtopløselige vitaminer fra leveren og ud i cellerne. VLDL-kolesterol består af triglycerider og kolesterol. Stoffets opgave er at transportere kolesterol og triglycerider til muskler og fedtvæv. Triglycerider findes som en stor del af fedtstoffet i dyr og planter. Størstedelen af vores kropsfedt består ligeledes af triglycerider. Dets opgave er at lagre energi til senere brug samt sikre et depot af de essentielle fedtsyrer LA og LNA.

26 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Den reneste fiskeolie i tests Eskimo-3 er en fiskeolie lavet på sardiner. Olien er miljøcertificeret af Friend of the Sea, og selve produktionen af olien sker på bæredygtig vis, hvor hele fisken udnyttes. Fiskeriet sker fra fiskerbåde i Peru med lokale fiskere, og skibene har både kølesystem og satellitovervågning for at sikre, at fiskene behandles korrekt hele vejen fra havet til fabrikken, hvor fangsten afleveres hver eneste dag. I diverse tests har Eskimo-3 vist sig at være den reneste fiskeolie i forhold til tungmetaller og pesticider. Produktet findes både til børn og voksne i kapselform eller som flydende fiskeolie. Se dosering på pakken.


Dine gener bestemmer udnyttelsen af omega-3 Et glykoprotein, apoE (apoliopoprotein), som sidder på kromosom 19 i vores DNA, findes i tre udgaver, nemlig apoE 2, apoE 3 og apoE4. Ifølge professor Tom Saldeen lader det til, at mennesker med apoE 2- og apoE 4-gener har en større effekt af omega-3’s påvirkning af LDL-kolesterolet end personer med apoE 3. Ifølge sundhed.dk har kun 8,2 % af befolkningen med nordeuropæisk oprindelse apoE 2-gener, 17 % har apoE4-gener og hele 74,8 % har apoE 3-gener. Den sidstnævnte gruppe er langt den største, men altså også den, som må yde en ekstra indsats i forebyggelsen af LDL-kolesterols skadevirkninger i kroppen.

Hvad er omega-3 En særlig gruppe af flerumættede fedtsyrer kaldes omega-3. Det drejer sig om alfalinolensyre (ALA), eicosapentaensyre (EPA), omega-3-docosapentaensyre og docosahexaensyre (DHA). ALA kan lave de andre omega-3-fedtsyrer under de rette forhold. EPA og DHA fås fra fisk, skaldyr og alger. Ved fordøjelsesproblemer, nedsat appetit, sygdom og andre forhold, der hæmmer mængde og omsætning af ALA, kan et fiskeolietilskud være afgørende for, at vi får nok af disse vigtige fedtsyrer.

Aktiv syre-base balance

Oversyring er en af vores moderne livsstils største negative gevinster. For meget eller for dårlig mad, for lidt bevægelse og stress er blot nogle af de mange faktorer, der kan give ubehag, træthed og smerter. Basica er et naturligt mineraltilskud med basedannende mineralcitrater for et bedre velvære og mærkbart mere energi.

Basica fås i Helsekostbutikker, på udvalgte apoteker og Matas. Info kontakt BioVita A/S: info@biovita.dk

www.biovita.dk

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 27


Pas på dit hjerte - især til jul Julen er hjerternes tid. Men det er så sandelig også en tid, der kan være hård ved hjertet, da mange er udsat for stress, drikker for meget og spiser fed mad, som belaster kredsløbet. Vidste du, at du kan styrke dit hjerte med et stof, som får det til at danne mere energi? Af Bjørn Falck Madsen

Hvis du har et svagt hjerte, lider af forhøjet blodtryk, har for højt kolesteroltal og er overvægtig, kan julen være en hård belastning for både dit hjerte og dit kredsløb med både stress, alkohol og fed mad. Men vidste du, at du kan styrke dit hjerte på naturlig måde ved at danne mere energi? Som du måske allerede ved, er dit hjerte den mest energikrævende kropsdel. Hjertemusklen bruger enorme kræfter på at trække sig rytmisk sammen for at sende blodet rundt i hele kroppen. For at kunne lave energi behøver cellerne et stof, som hedder coenzym Q10. Dette stof, som minder om et vitamin, kan vi mennesker selv danne. Vores egenproduktion daler dog med alderen, så jo ældre du er, desto mindre coenzym Q10 har du i dine celler. Du får også en smule af stoffet fra den føde, du indtager, men det du kan gøre, er at tage et tilskud af coenzym Q10 i kapsler.

28 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Reddet fra døden Nytter det? I høj grad. Det er ikke mere end et par år siden, at en stor undersøgelse udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt viste, hvordan man ved at give dem kapsler med coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) som supplement til deres konventionelle hjertemedicin opnåede en markant forbedring af deres symptomer. Forskerne var forbløffede, da de observerede, at der blandt de Q10-behandlede patienter var 43 % færre, som døde af deres hjertesygdom, end der var blandt dem, der havde fået snydekapsler med et uvirksomt stof. Denne undersøgelse, som hedder Q-Symbio, blev offentliggjort i det førende amerikanske tidsskrift Journal of the American College of Cardiology (JACC) og har fået stor omtale i medier over hele verden.


Styrker ældre personer Coenzym Q10 arbejder ikke alene. For at kunne yde sit bedste er det afhængigt af et andet stof, nemlig mineralet selen. Det demonstrerede svenske forskere i en undersøgelse, som kom frem for tre år siden. Man havde tilfældigt udvalgt 443 raske, ældre svenske mænd og kvinder, som enten fik en kombination af BioQuinone Q10 og selenpræparatet SelenoPrecise eller snydepiller. De deltagere, som havde fået de virksomme præparater, havde en 54 % reduceret hjerte-kar-dødelighed, og deres hjertemuskelfunktion var forbedret markant. Denne undersøgelse, som kaldes for KiSel-10, blev offentliggjort i International Journal of Cardiology i 2013.

Fremtidens ”hjertemedicin”? Ligesom coenzym Q10 er selen et stof, som kroppen behøver for at kunne fungere normalt. Vi får selen fra føden, men Danmark er et område, hvor selenindholdet i landbrugsjorden er lavt, så afgrøderne indeholder ikke særlig meget af dette vigtige stof. Tilsyneladende får svenskerne heller ikke så meget selen. Forskerne observerede, at selenindholdet i blodet hos de ældre mænd især var en del lavere end den mængde, videnskaben anser som optimal med hensyn til beskyttelse af kroppen. Det store spørgsmål er så, om tilskud af coenzym Q10 og selen kan blive en del af den fremtidige forebyggelse og behandling af hjertesygdom? Mange forskere er positive, især efter at have set udfaldet af de to undersøgelser, men der skal flere og større undersøgelser til, før man kan drage endelige konklusioner.

Gå trygt vinteren i møde Vitamin C 60 kapsler

Trikatu 30 kapsler

En økologisk blanding med frugtekstrakter fra bl.a. acerola, amla, sort peber og hyben. Dagsdosis indeholder 266 mg vitamin C. Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion.

En økologisk blanding med koncentreret ingefærekstrakt i samspil med varmende lang- & sort peber. Dagsdosis indeholder 8700 mg frisk ingefær. Perfekt til de kolde vintermåneder.

www.pukkaherbs.dk sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 29


Julen er hjerternes – og tarmenes fest Det kan være en heftig tid for vores fordøjelse. I gamle dage var det tiden før faste, men den undskyldning kan vi ikke længere bruge. Til gengæld kan erfaringer og forskning komme os til gode, når julen er over os med alt, hvad det indebærer af festligheder. Af Marianne Palm

Reddet fra døden Nytter det? I høj grad. Det er ikke mere end et par år siden, at en stor undersøgelse udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt viste, hvordan man ved at give dem kapsler med coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) som supplement til deres konventionelle hjertemedicin opnåede en markant forbedring af deres symptomer. Forskerne var forbløffede, da de observerede, at der blandt de Q10-behandlede patienter var 43 % færre, som døde af deres hjertesygdom, end der var blandt dem, der havde fået snydekapsler med et uvirksomt stof. Denne undersøgelse, som hedder QSymbio, blev offentliggjort i det førende amerikanske tidsskrift Journal of the American College of Cardiology (JACC) og har fået stor omtale i medier over hele verden. Se hele artiklen s. 28.

Det vigtigste hjertevitamin E-vitamin er stadig det vigtigste vitamin for hjerte og kredsløb. Forskningen, som både er ny og gammel, fortæller så fint om vitaminets evne til at beskytte hjerte og blodkar mod alt for meget stress. Og her er det stress i den brede betydning. For det er ikke kun travlhed, der belaster, det gør også de mange mærkværdigheder som fx fedt og sukker, som vi byder vores kroppe. E-vitamin er i øvrigt også et vaskeægte hormonvitamin. Så brug lystigt af de flydende E-vitamindråber fra Anjo. De er lette at hælde på en ske, i din smoothie eller bare i lidt vand. 12 dråber er nok, og selvom flasken er lille, er der til en hel måned.

Forstoppelse? Der er mange produkter til forstoppelse. De mest kendte er selvfølgelig fibre, som sammen med vand er nøgleordene for at få føden til at passere gennem de lange tarme. Har det ikke været nok, så prøv med Easy Digest fra New Nordic. Her finder du bl.a. den interessante katostblomst, hvor den fine plante sammen med i øvrigt meget velkendte droger kan sætte gang i hele fordøjelsen fra start til slut.

Stop mavesyren lige nu og her Syrepumpehæmmere har du måske fået ordineret, da det ifølge en hollandsk undersøgelse er det tredje mest ordinerede produkt i verden. Ganske simpelt fordi så mange mennesker døjer med svien og ubehag i mavesækken. Problemet er bare, at syrehæmmerne bl.a. ødelægger vores evne til at optage mineraler, så find en anden løsning, der er meget mere sund for dig. Læs mere om Silicol på s. 11.

30 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


Bliv klog på dine lukkemuskler Ned gennem hele fordøjelsen har vi en stribe lukkemuskler. De skal åbne sig, når der kommer føde, og lukke sig igen, når maden er passeret. Problemet er, når det ikke lykkes særlig godt, så vil lukkemusklerne være lettere forkrampede og ikke lade mad - og luft! - passere. Det skaber føde, der står for længe i tarmen, og det skaber gasser ud over det sædvanlige. Ligner du en gravid i løbet af dagen, kan det meget vel være disse lukkemuskler, der ikke hjælper dig. Har du den slags problemer, så tjek lige kamillen ud, som indgår i den fine sammensætning, skabt af phytoterapeuter. Læs mere på s. 26 i //mig//

Detox og afgiftning hele året rundt Værsgo. En dunk med fermenterede mælkebøtter til din lever og dit tarmsystem. Nå ja, og til dine nyrer og hud. Og dine led. Med andre ord er mælkebøtten en af de droger, der virker alment afgiftende, og det kan der være brug for lige nu, mens du læser, eller hele året. Bliv klogere på fandens mælkebøtte og Michael Mohr på s. 28 i //mig//

Enzymer til de lange tarme Når din mad når til tyndtarmen, skal enzymer nedbryde de mange makronæringsstoffer til mindre elementer. Det kræver enzymer, og mangel på dem kan skabe en utilsigtet overflod af forstoppelse og luft i tarmene. Du kan gøre en særlig forskel med Udo´s Choice Enzymer Supreme, som uden at genere din egenproduktion af enzymer kan nedbryde maden, så du lettere kan optage den. Og i øvrigt kan du bruge enzymerne som akut middel, hvis du spiser lidt for meget af den gode mad her ved juletid. Læs mere på side 24 i //mig//.

Hjertepatienter kan danne mindre arvæv Mindre dannelse af arvæv og større pumpekraft er nogle af de fordele, patienter kan opnå ved at tage høje doser af fiskeolie efter et hjerteanfald. Især fiskeoliepræparater med frie fedtsyrer er lette for kroppen at optage. Se forskningen på 360 hjertepatienter på s. 23.

Helt naturlig hjælp til mavesæk og tarme Fermenteret brød lyder måske ikke lige så lækkert, men er det skabt i Tyskland og anvendt i hamrende mange år som en vigtig måde at skabe en forbedret fordøjelse og dermed et bedre immunforsvar på, så går det måske lige an. Drik Brottrunk, og kombiner gerne med Maxiflor, begge er fra Natur-Drogeriet. Maxiflor er mælkesyrebakterier, og kombien af de to skal nok få has på mangt og meget i de lange tarme. Som en herlig sidegevinst er der også chance for, at din hud og dine led får det bedre.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 31


98%

SYNTES AT HÅRET ER VIGTIGT VED FØRSTE INDTRYK* 9 UD AV 10 ER TILFREDSE MED resultatet AF original silicea NYHED!

OTS a BEAUTY SH Original Silice d og negle! hu r, hå for Skønhedsshot n er nok SHOT om dage Én BEAUTY

Hvordan dit hår giver dig større selvtillid Kort, langt, farvet eller krøllet. Dit hår har stor betydning ved det første indtryk. Det første indtryk du giver er meget vigtigt hvis du skal på en date, skal på jobinterview eller skal møde din kærestes forældre for første gang. Vi spurgte 600 kvinder og mænd i ”SVERIGES STØRSTE HÅRTEST* - hvor vigtigt er håret ved det første indtryk man får af en person. Og hele 98% syntes at det havde stor betydning.

Et hår som er sundt, skinnende og sstærkt behöver rätt næring inifra. Pas på dit hår om vintern!

Lær mere om Silicea på silicea.dk Du finder Silicea hos;

32 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Original Silicea er et kosttilskud som giver næring indefra – det holder dit hår smukt, det giver dig sund hud og stærke negle. Rigtigt valg af vitaminer og mineraler forstærker din naturlige skønhed. Én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen er nok.

konsumentkontakt Octean +46 (0)10-703 68 00 SILICEA.DK

Indeholder Biotin og Zink som hjælper med til at bevare sundt hår og sund hud. Indeholder Selen som hjælper med til at bevare stærke negle. Kosttilskud erstatter ikke en sund og varieret kost. Det er vigtigt med en varieret kost og en sund livsstil.


Sådan forebygger du type-2 diabetes Forskere har gode erfaringer med anvendelsen af organisk chromgær til forebyggelse af type-2 diabetes. Af Bjørn Falck Madsen

Cirka hvert 17. sekund får en amerikaner stillet diagnosen diabetes. Tallene er også høje i Europa, hvor især type-2 diabetes (ikke insulinkrævende) er i hastig vækst. Kost og livsstil er afgørende faktorer. Man ved, at sunde spisevaner og regelmæssig motion er med til at mindske risikoen for type-2 diabetes, ikke mindst fordi det forebygger overvægt, som i sig selv er en risikofaktor. Forskere har ligeledes gode erfaringer med anvendelsen af organisk chromgær. Det viser blandt andet en ny undersøgelse, som er offentliggjort i oktoberudgaven af tidsskriftet European Journal of Nutrition. I undersøgelsen, som er udført på 32 patienter med type-2 diabetes, fik halvdelen brød beriget med organisk chromgær, og den anden halvdel fik normalt hvedebrød. Bedre værdier I gruppen, der fik organisk chromgær, var blodsukkertallet lavere, og det samme gjaldt insulinniveauet. Der var mindre tendens til insulinresistens, hvilket indikerer, at kroppen reagerer bedre på den insulin, bugspytkirtlen producerer. Forskerne observerede ligeledes vægttab hos dem, der havde fået chrom.

Rask person Så snart optag af glukose fra tarmen får blodsukkeret til at stige, vil bugspytkirtlen frigive insulin. Insulinet vil binde til sin receptor på cellernes overflade (rød) og give besked videre til glukosereceptor (grøn) om at lukke glukosen ind. Hvor hurtigt beskeden vandrer fra insulinreceptoren til glukosereceptoren, er afhængigt af, om der er nok chrom til stede inde i cellen. Jo mere chrom, jo bedre signal, og derfor behøves der ikke så meget insulin til at starte beskeden.

Chrom er essentielt Man ved, at chrom hjælper insulin med at sluse sukker (glucose) ind i cellerne, og det er årsagen til, at tilskud af mineralet både mindsker indholdet af sukker i blodet og samtidig mindsker behovet for insulin. Andre undersøgelser har vist lignende effekt af organisk chromgær til type-2 diabetikere. Chromgær-tabletter Man kan også få organisk chromgær som mineraltilskud i tabletform. ChromoPrecise, som er den eneste organiske chromgær i EU, kan dokumentere, at chromindholdet optages op til 10 gange bedre end chromtyper som chrom picolinat og chromklorid, der findes i mange chrompræparater.

Person med type-2 diabetes Der dannes insulin i store mængder ved optag af glukose fra tarmen, men effekten er ikke tilstrækkelig. Cellen har masser af insulin rundt om sig, men receptoren virker ikke rigtig, og den lille mængde insulin, der kan binde sig, vil ikke have den store effekt, hvis der samtidig mangler chrom til at give beskeden videre. Cellen vil sulte og ”bede” om mere mad. Ved dagligt indtag af chrom kan den manglende virkning af insulin afhjælpes, og det bliver muligt at få glukose ind i cellen. Cellen bliver ”mæt”, og personen føler sig mindre sulten.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 33


Krillolie

- økologisk og bæredygtig Økologisk høstet krillolie er banebrydende for bæredygtighed og hensynsfuld udnyttelse af naturens råvarer

Af Rikke Agersted

Den lille lyskrebs krill rejser en lang vej, fra den fanges i det Antarktiske hav, til den ender i vores maver via kosttilskud. Derfor er det også vigtigt, at vi har tillid til produkternes kvalitet og respekt for det naturlige havmiljø, som skal trives, selvom vi er med til at spise noget af føden. Hele den højteknologiske proces begynder allerede på havet. De fleste havdyr, som fiskes til omega-3-olieproduktionen, behandles først, når de ankommer til fabrikken. Men hos den norske producent Aker Biomarine høstes krillen af en båd, som kaldes en flydende Life Science-fabrik. Krillen behandles, så snart den kommer om bord for allerede der at beskytte og bevare de fine olier på bedst mulig vis. På den måde bliver slutresultatet en krillolie af bedste kvalitet, som er 100 % sporbar. Produktet kan her i Danmark købes som Superba Boost Krill. MSC-certificering og støtte fra Verdensnaturfonden I 2012 modtog Aker Biomarine en pris for sin rolle i opbygningen af krillfiskeriets infrastruktur. Firmaet har investeret store summer i at skabe en nøje overvåget fangst af krill i det

Antarktiske hav med fokus på langsigtet, bæredygtig høst. Af samme grund har Aker Biomarine som det eneste krillfiskeri opnået en certificering af Marine Stewardship Counsil (MSC), som er en nonprofit-organisation, der overvåger havenes fiskebestande og vurderer effekten af fiskeri på hele økosystemet af marinepattedyr, fugle og fisk. Certificeringen giver ret til, at Aker Biomarines produkter kan bære MSC’s økomærke. Det er ikke overraskende, at det norske firma har et samarbejde med Verdensnaturfonden, da den fælles interesse for miljøet bygger nye broer for en bevidst beskyttelse af den verden, vi lever i, og gerne vil bruge ressourcer fra. Letoptagelige fedtsyrer Krillolieproduktionen handler i sidste ende om, at vi forbrugere gerne vil have et lødigt omega-3-tilskud, fordi vores krop har brug for EPA- og DHA-fedtsyrerne. Krilloliens fosfolipidbundne omega-3-fedtsyrer gør dem både vand- og fedtopløselige. Hvis en olie kun er bundet til triglycerider, er den fedtopløselig. Fosfolipiderne gør krillolien lettere tilgængelig for kroppen, hvilket giver en god udnyttelse.

Verdensnaturfonden er med ombord ... Den næste generation krillolie Superba Boost Krill fra Natur Energi er en ny og opkoncentreret krillolie, som indeholder 590 mg af den fineste krillolie i en enkelt kapsel. Aker Biomarine lancerer det første krilloliekoncentrat med forbedrede specifikationer samt lugt og smag. Daglig dosis er to perler, som både er velegnede til børn og voksne.

34 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


Vigtig antioxidant Krill indeholder ud over de gode omega-3-fedtsyrer også cholin og astaxanthin (en antioxidant). Astaxanthin beskytter cellemembranerne mod frie radikaler og styrker effekten af andre antioxidanter som C- og E-vitamin. Astaxanthin styrker hjertekarsundheden samt øjne og hud mod skader fra solens stråling. I det hele taget beskytter denne antioxidant cellerne mod ødelæggelse og virker desuden antiinflammatorisk og smertelindrende i større doser (sidste to effekter kun i større doser). Astaxanthin findes primært i havdyrenes muskler, og man mener, det skyldes den effekt, stoffet har på udholdenheden. Havdyrene skal bruge store kræfter på at svømme mod strømmen, og på samme vis har man opdaget, at astaxanthin øger udholdenheden, energiniveauet og hjælper musklerne til hurtigere at komme sig efter anstrengelse hos mennesket. Cholin forebygger åreforkalkning og blodprop Krillolie indeholder cholin, som også er en del af fedtsyren lecithin. Cholin er med til at holde kolesterol flydende og har derigennem en forebyggende effekt på blodpropper og åreforkalkning.

Cholin fungerer desuden som transmitterstof i hjernen, og mangel på stoffet kan resultere i glemsomhed, dårlig koncentration og lignende symptomer. Ved cholinmangel tvinges hjernecellerne til at hente cholin fra reserverne. 10 % af cellemembranerne består nemlig af cholin, og i mangelsituationer vil cellerne frigive cholin til de mange andre vigtige funktioner. Det har konsekvenser for cellernes funktion, og i sidste ende dør cellerne.

Små havdyr indeholder færre tungmetaller end større dyr! Krilloliens helbredende virkning Krillolie styrker hjertesundheden, har en positiv indvirkning på hudsygdomme, fremmer mental klarhed og har dermed en positiv indvirkning på sygdomme som demens, Alzheimers, depression og ADHD. Mindskelse af gigtsmerter og medvirken til et sundt kolesteroltal er også kendte effekter af omega-3-olierne.

Krillolie med fine anprisninger Superba Boost Krill har fire EFSA-godkendte sundhedsanprisninger: • EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion

• Cholin bidrager til at vedligeholde en normal leverfunktion • Cholin bidrager til at vedligeholde en normal omsætning af fedtstoffer • Cholin bidrager til at vedligeholde en normal omsætning af homocystein

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 35


Naturens hjælp til god søvn Er du en af de mange danskere, der har svært ved at falde i søvn, eller som sover dårligt i løbet af natten? Så kan aminosyren tryptofan måske hjælpe dig. Af Rikke Agersted

Det er virkelig vigtigt for kroppen, at vi sover godt og længe om natten, så den har mulighed for at restituere sig selv. Seks til otte timers søvn er den tid, kroppen skal bruge for at blive klar til en ny dag. Og selvom vores bevidsthed er sendt på drømmerejse om natten, så arbejder kroppens celler på at afgifte og restituere sig for at blive klar til nye udfordringer. Dette arbejde er uhyre vigtigt for vores sundhed og for hjernens velbefindende. Den har nemlig sin helt egen måde at afgifte på, og processen går særligt hurtigt, mens vi sover. Hjernen afgifter i løbet af natten Når hjernen bruger energi i løbet af de vågne timer, danner den et biprodukt, som hedder amyloid-beta. Stoffet ophobes i hjernen, indtil vi sover, hvor en helt særlig afgiftningsproces sættes i gang. Vores lymfesystem rækker ikke op i hjernen for at fjerne affaldsstoffer, ligesom det gør i resten af kroppen. Hjernen bruger i stedet cerebrospinalvæsken, som den er omsluttet af. For at cerebrospinalvæsken kan flyde ind mellem cellerne om nat-

Mulige årsager til dårlig søvn og indsovningsvanskeligheder • kaffe efter kl. 17 kan gøre det svært at sove • stress udløser adrenalin i kroppen ligesom kaffe, og det har en opkvikkende effekt, som kan gøre det svært for kroppen at finde hvile og slappe af • hvis du spiser aftensmad sent eller snacker i større stil om aftenen, sætter fordøjelsessystemet i gang, og så kan det være svært for kroppen at falde til ro • cola og sort te indeholder koffein, som har en opkvikkende effekt og bør heller ikke drikkes efter kl. 17 • alkohol indtaget inden sengetid kan påvirke søvnrytmen, så man ikke opnår den dybe søvn • motion inden sengetid sætter stofskiftet i vejret og udløser hormoner, som hjælper til at holde os vågne.

36 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

ten, krymper de en lille smule for at skabe plads til processen. Væsken suger affaldsstofferne ud af cellerne og transporterer dem væk gennem blodbanerne. Søvnmangel og Alzheimers skaber ophobning af amyloid-beta Hvis hjernen ikke får tid nok til at afgifte, kan nogle af symptomerne være dårligere hukommelse og nedsat koncentration. Personer, der lider af søvnmangel generelt, lider også ofte af hyppigere infektioner. Søvn styrker altså også immunforsvaret og hjælper med at holde os raske. Undersøgelser viser, at amyloid-beta ophobes mellem cellerne, når ikke vi får søvn nok. Det samme sker hos Alzheimers-patienter, hvor niveauet af stoffet er langt højere end hos dem, der ikke er ramt af sygdommen. Nogle af symptomerne ved søvnmangel og Alzheimers minder altså om hinanden og skyldes formentlig ophobningen af amyloid-beta i begge tilfælde. Man kan ikke sige noget om, hvorvidt stoffet kan være medvirkende til udviklingen af Alzheimers, men det


er tydeligt, at søvnmangel hos personer, som allerede har udvist symptomer på sygdommen, forværrer tilstanden. Der er altså langt mere på spil ved at sikre den gode nattesøvn end blot at undgå lidt klatøjethed næste dag. Aminosyre hjælper døgnrytmen Tryptofan er en spændende aminosyre, som danner serotonin om dagen og melatonin om natten. Begge stoffer indgår i den normale søvnrytme, og derfor er det vigtigt, at vi sikrer en god balance i kroppen. Tryptofan optager vi blandt andet fra kød, mælkeprodukter, æg, sesamfrø, græskarkerner, hørfrø og jordnøddesmør. Tages tryptofan lige inden sengetid, bliver det lettere at falde i søvn, og søvnkvaliteten øges. Tryptofan hjælper dermed indirekte på følelsen af at vågne langt friskere og mere veludhvilet om morgenen. I produktet Trypton*at udnyttes denne viden sammen med urter, vitaminer og mineraler, som får kroppen til at slappe af og støtter op omkring de gode søvnrytmer, så selve søvnen forbedres, bliver dybere, søvnperioderne længere og giver

Årets produkt 2016 Trypton*at fra Natur-Drogeriet er af Helsam blevet kåret til årets produkt 2016 grundet de mange positive tilbagemeldinger på dets virkning. Trypton*at indeholder tryptofan, B-vitaminer, magnesium, baldrian, passionsblomst og kamille. Sammensætningen af vitaminer og mineraler får musklerne til at slappe af, så det er lettere at falde i søvn. Tryptofan og urter øger søvnens kvalitet. Dosering: 3 kapsler lige inden sengetid. Ved stresstilstande af enten fysisk eller psykisk karakter kan man med fordel supplere op med ekstra B-vitaminer. Super B-complex indeholder ud over de vigtige B-vitaminer også urterne schisandra, russisk rod, rosenrod og astragalus som alle har en adaptogen effekt. Sammensætningen giver mere overskud og hjælper med at normalisere kroppens nervesystem. Dagsdosis: 1 - 3 kapsler fordelt på 1 - 3 gange.

kortere vågne perioder i løbet af natten. Oplever man en periode med stress, kan det være svært for kroppen at slappe ordentligt af og lægge tankemylderet væk for natten. I så tilfælde kan et ekstra tilskud af et B-complex give den ekstra ro, der skal til, for at man overgiver sig til drømmeland og nattens restitution. Og modsat sovemedicin er disse tilskud hverken vanedannende eller efterlader en med følelsen af at være lidt ved siden af sig selv næste morgen. En helt naturlig måde at hjælpe kroppen på, som også på lang sigt har en masse gode sideeffekter.

Meditation Mindfulness Lederskab Livsformål

"Formålet med meditation & mindfulness er at bevare et åbent sind & hjerte med fokus på at berige fællesskabet".

Heinrich Birk Johansen 20 års erfaring med meditation, mindfulness & yoga praksis. 4 års uddannelser til mindfulnesslærer, meditationsformidler og MBSR instruktør efter international standard. Uddannet Qi-gong / Tai Chi instruktør. Forskningsunderviser i mindfulness siden 2010 på Rigshospitalet og Skejby Universitetshospital. Tilbyder: Træning i bevidst nærvær - indre stilhed - empatisk kontakt, som personlig & faglig udvikling for private & professionelle. Workshops - foredrag - MBSR 8 ugers kurser - stilhedsretreats - uddannelser. Mindfulness Mentor - Mindfulness Baseret Lederskab - Mindfulness Master  Mindfulness Stress Coach - Mindfulness instruktør.

www.heinrichjohansen.dk sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

37


Spørg eks Spørg eksperterne Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Bettinna Delfs

Skab dit eget juleeventyr … Traditioner skaber forventning, og har vi forventninger, kan vi blive skuffet. Forventningen om nærværende, kærlige relationer og samvær er det, som mange forbinder med julen. Ofte tror vi, at alle Danmarks husstande er samlet i familiens skød i tryghed og harmoni. Men sådan forholder det sig ikke hos størstedelen. Der er så meget stress, så meget præstationsangst, så meget for meget - at nu skal vi hygge os. Vi ved, at eksempelvis skilsmisseprocenten stiger efter jul. Hvor mange kompromiser før du mister dig selv? Måske vi selv kunne have lyst til at ændre lidt på dem, men ofte undlader vi at gøre det, fordi vi ikke vil gøre andre kede af det. Rent faktisk kan det være en gave, at vi giver udtryk for, hvad vi har lyst til; det tvinger nemlig familien til også at “flytte” sig. Måske morfar konstant retter på børnene og har gjort det længe, så er det fint at sige fra en jul. Til tider må vi gå lidt på kompromis, blot det ikke er hele julen, så vi helt glemmer os selv og egne behov. Men vær på forkant, vær med til at skabe din egen jul! Tips til at passe på dig selv i julen For at passe godt på dig selv i julen, så kom ud i naturen, leg med børnene, cykl eller gå en rask tur. Naturen afbalancer vores energier, kroppen bliver iltet, og du får drænet kroppen for væske og affaldsstoffer. I juledagene har vi bedre adgang til vores hjerters sprog, derfor brug lidt tid på at vende sindet indefter, blot 10 minutter om dagen. Du behøver ikke at lære en meditationsteknik, blot lukke øjnene og følge din vejrtrækning gennem næsen og helt ned i bunden af kroppen. Start dagene på en grøn smoothie eller grøn saft, det lægger et godt fundament inden julemaden. Og husk så at

38 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

nyde julemaden, glem overbevisninger om, om det ene eller andet er sundt eller usundt. Hjertelig hilsen Bettinna Delfs Du finder basiske opskrifter i min bog, Alkaline Living - en enkel guide til et sundt liv. Læs mere på alkalineliving.dk.


sperterne Forældre overser PTSD hos små børn En ny britisk undersøgelse fra Norwich Medical School ved University of East Anglia peger på, at forældre ofte overser PTSD - belastningsreaktioner efter traumatisk stress - hos små børn.

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

WHO anbefaler EMDR til både børn og voksne med bl.a. PTSD.

Forskerne bag har observeret, at folk mest forbinder PTSD med soldater hjemvendt fra krig. Børn, der oplever traumatiske begivenheder som bilulykker, overfald og naturkatastrofer, har imidlertid også risiko for at udvikle posttraumatisk stress disorder. Symptomerne kan - ligesom hos voksne - omfatte invaderende erindringer, mareridt, undgåelsesadfærd og forhøjet angstberedskab og følelsen af at være i fare. Man fulgte over 100 børn i alderen 2 til 10 år, som havde været i et bilsammenstød, var ramt som gående eller cyklende. Alle var blevet indlagt med skader, såsom blå mærker, brud eller tab af bevidsthed. De blev undersøgt for PTSD to til fire uger efter hændelsen og igen hhv. seks måneder og tre år efter. Forskerne fandt, at de børn, der viste tegn på stress kort tid efter hændelsen, ikke nødvendigvis havde PTSD efter tre år. Kun nogle få udviklede PTSD, der varede i årevis, da de fleste spontant fik det bedre. Sværhedsgraden af skaden var forbundet med PTSD forekomst op til seks måneder efter en hændelse, men ikke tre år efter. Det interessante i undersøgelsen var tillige, at forældrene - også selvom de selv led af PTSD - godt kunne overse deres børns symptomer, også selvom de selv havde de samme. Desværre kunne man også se, at børn af PTSDramte forældre hyppigere fik PTSD end andre børn, hvis forældre ikke led af PTSD. Flere informationer: The U.S. National Center for PTSD has more on PTSD in children and teens. Kilder: University of East Anglia, news release, Nov. 8, 2016 -Robert Preidt

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 39


Spørg eks Spørg eksperterne Torunn Laksafoss

Fermentering af gluten? Er du begyndt at reagere på det brød, du ellers altid har kunnet spise? Og har du mistanke til, at det måske kan skyldes en reaktion på gluten? Så er der måske hjælp at hente. Gluten består af proteinerne glutenin og gliadin. Proteinerne findes i hvede, rug og byg i varierende mængde, dog størst mængde i hvedesorter. For de fleste mennesker, som reagerer allergisk på gluten, vil det både være glutenin og gliadin, der optræder som antigener for immunforsvaret. Resultatet er, at kroppen danner specifikke antistoffer, og personen får konstateret cøliaki. Begge proteiner kan dog virke irriterende på kroppen, uden at der er tale om allergi. Årsagen vil være, at proteinerne ikke nedbrydes ordentligt til små aminosyrer. Den manglende nedbrydning vil ofte skyldes, at vi ikke danner nok enzymer til proteinnedbrydning i vores mavetarmsystem. I forskningen har der været lagt mange kræfter i at finde ud af helt præcist, hvilke peptider der generer mest. Samme forskning kan bruges til at finde ud af, om det er muligt at nedbryde de peptider, der irriterer, inden brødet bliver bagt

40 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

og på den måde give flere mennesker mulighed for at nyde et godt brød i ny og næ. Korn indeholder nemlig masser af disse glutennedbrydende enzymer, så udfordringen er mest at give dem så optimale betingelser som muligt for at arbejde. Resultater fra flere forsøg viser, at surheden af dejen er afgørende, samt at dejen skal hæve i mindst 24 timer, inden proteinerne er nedbrudt. Desuden skal der være godt med mælkesyrebakterier. Selve surdejen skal, som alle andre af samme slags, stå og arbejde i to døgn, inden den kan bruges til bagning. Resultatet giver et brød, der fjedrer mindre, men som også kan irritere langt mindre. Fermenteringen er dog ikke en holdbar løsning for glutenallergikere, da enzymerne ikke formår at nedbryde alle peptiderne 100 %. Kilder: C. Thiele et al. Gluten hydrolysis and Depolymerization during Sourdough Fermentation. J Agric Food Chem (2004) 52, 1307-1314 N. Engström et al. Sourdough Fermentation of Wheat Flour does not Prevent the Interaction of Transglutaminase 2 with α2-Gliadin or Gluten. Nutrients (2015) 7 (4), 2134-2144


sperterne Prøv det originale Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Q10 produkt

Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x297_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk


Spørg eks Spørg eksperterne Frede Damgaard DET Ernæringsterapeut, Biopat/Naturopath samt phytoterapeut/urteterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Infektioner og influenza når jeg rejser

Læsevanskeligheder og øreakupunktur

Kære Frede Jeg har gentagne influenza- og forkølelseslignende symptomer og en følelse af et dårligt immunforsvar, specielt når jeg rejser. Min læge siger, at jeg burde overveje at blive vaccineret, men siger samtidig, at jeg skal være rask, når jeg skal vaccineres; og jeg har egentlig ikke lyst til vacciner, så det er jo ikke nemt. Samtidig føler jeg mig meget træt indimellem. Findes der nogen gode, enkle forslag til at komme bedre igennem vinteren? Mona Poulsen, 62 år

Hej Rikke Jeg har hørt, at man kan afhjælpe læsevanskeligheder med akupunktur. Er det sandt?

Kære Mona Det er helt klart store udfordringer for din krop, at du rejser meget og måske også har varierende døgnrytmer. Derfor har du brug for et godt vitamin- og mineralniveau gennem dine spisevaner og tilskud. Spis godt med grøntsager og krydderurter samt lidt frugt og ikke for meget kød, mælk og ost – men gerne mere fisk og evt. fjerkræ. Dyrk jævnligt motion, gerne med daglige gåture i frisk luft, og få nok søvn, mindst syv timer. Supplér med et bredt dækkende multivitamin-/mineraltilskud (uden jern), som giver energi og hjælper dit immunforsvar med Immiflex fra Acupharma og Garpro fra Anjo. Er der en forkølelse på vej, så suppler med EchinaGold fra Biosym. Med venlig hilsen Frede Damgaard

En spændt Lone Hej Lone Når jeg arbejder med dysleksi, ordblindhed, og med dyskalkuli, vanskelighed ved at forstå tal, benytter jeg den franske form for øreakupunktur, auriculoterapi. I auriculoterapien arbejder vi med lys og frekvensbehandling, hvilket giver et stærkt resultat og gør det muligt at behandle uden nåle, hvis nødvendigt. Samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel, også kaldet lateralitet, er en stor del af evnen til at læse og forstå, men også til at kunne holde koncentrationen. Du har sikkert hørt om den kreative højre hjernehalvdel og den logiske venstre hjernehalvdel. Populært sagt ser den højre siden formen af et 3-tal, og venstre side forstår, at 3-tallet er et nummer. Når vi ser med vores to øjne, løber informationen gennem synsnerven. Synsnerven krydser inde i hovedet og ender i bagerste del af hjernen, hvor den vendes på hovedet. Noget af en snørklet vej, der kræver en del af systemet. For at læse er samarbejde mellem de to hjernehalvdele alfa og omega. Ikke kun for den snørklede vej, synsinformationen skal, men også for at forstå formen på et bogstav, sammensætningen af de bogstaver, der står skrevet, og den lyd, de vil give. Det er altså en kompleks opgave at læse og forstå. Ud over auriculoterapi taler vi om motorik, kost og kosttilskud, og hvordan barnet trives med venner og i familien. Der skal sommetider flere typer behandlere indover, men auriculoterapi er en stor hjælp til at optimere samarbejdet mellem de to hjernehalvdele. Hilsen Rikke

42 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


sperterne Udo’s Choice En god mavefornemmelse til hele familien ®

mælkesyrebakterier og enzymer

Mælkesyrebakterier til hele familien Panacea introducerede mælkesyrebakterier som kostilskud til danskerne for snart et årti siden. I dag kan du ikke åbne en avis eller et ugeblad uden at læse om tarmfloraens betydning for din sundhed. Siden 2007, hvor vi lancerede de første tilskud med

mælkesyrerbakterier, har produktet udviklet sig til en hel serie. Serien henvender sig til alle aldersgrupper og indholder helt op til 102 mia. levende bakterier pr. tablet. Se hele serien på: panacea.dk

Udo’s Choice® Enzymer Supreme indeholder Protease (Aspergillus oryzae) – hjælper med at nedbryde proteiner. Alpha-amylase (Aspergillus oryzae) – hjælper med at nedbryde stivelse. Lactase – hjælper med at nedbryde laktose. Alpha-galactosidase – hjælper med at nedbryde stivelse. Stem bromelain (Ananas Comosus). Pineapple stem. Lipase (Rhizopus oryzae) – hjælper med at nedbryde lipider (fedtstoffer). Cellulase (Trichoderma longibrachiatum) – hjælper med at nedbryde cellulose til glukose. Fås i Helsekost og Matasbutikker.

Dansk importør af UDO’S CHOICE® siden 1997 · www.panacea.dk


Spørg eks Spørg eksperterne

Seriøs og dybdegående eksamineret

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse

Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

fås nu i København og Århus. Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner ! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Rynker efter vægttab Kære Marianne Palm Jeg er lige rundet de 50, og tænker, hold nu op, det går hurtigt med at få rynker! Kan man egentlig gøre noget ved dem? Jeg kan godt se, at det faktisk er blevet værre af et vægttab, som jeg ellers er meget glad for. Gitte, 55 år Kære Gitte Ja, et vægttab kan være skønt, men det kan også, især i vores alder, betyde, at der forsvinder en mængde gode fedtstoffer til huden, og at der opstår et problem med collagenet, som ellers skal hjælpe til med at bevare spændstigheden i huden, så den bliver mindre rynket. Og ja, overgangsalderen gør også sit til, at huden hurtigere ser ældre ud. På et hav af sider her i magasinet finder du tips til den sunde mad, der er afgørende for hud og organers velbefindende, og især alle de farverige og dermed antioxidantrige frugter og grøntsager hjælper til at skabe en særlig glød og færre rynker. Samtidig kan du booste din hud med Skin Care Collagen Filler fra New Nordic. Det er et interessant produkt, fordi det er sammensat af urtespecialister, og et forsøg med franske kvinder viste et overordentligt positivt resultat. Forsøget kan du se på www.sund-forskning.dk , søg på produktets navn … Glædelig jul Marianne Palm

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

RG_annonce_udd_okt16.indd 1

25/10/16 18.39

”En ordentlig oplader” på Kreta v/Bettinna Laxholm Delfs

En uge med fokus kun på dig. Himlen er ikke et sted, men en tilstand. Alle deltagere er på en individuel rejse. Vi træner uforstyrret og har ro til fordybelse. Du vil rejse hjem fredfyldt og fuld af overskud. Der undervises bl.a. i Body Balance Pilates, Yin-yoga og meditation. EFT, emotionel-stress-frigørelse og META-sundhed vil indgå i undervisningen. Kosten består af dejlige basiske græske retter.

Se video fra kurset, og afrejsedatoer på www.livingacademy.com/living-travel

44 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017


sperterne ZONETERAPISKOLE EN HELT SPECIEL

Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopathien, så du får den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

OBS! Næste holdopstart i København: foråret 2017 UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om bl.a. ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

SPAR 5000 KR VED TILMELDING FØR 1. JANUAR 2017

PRIS

Prisen for hhv. zoneterapiuddannelsen og biopat/naturopathuddannelsen er 44.749 kr. Vælger du fx at blive biopat/naturopath, før du vælger zoneterapi, koster de fag, du mangler for at kunne kalde dig zoneterapeut kun 22.000 kr. Vælger du at blive zoneterapeut, koster resten af biopatuddannelsen kun 22.000 kr. Med andre ord koster begge uddannelser tilsammen 66.749 kr. Du kan betale med 1.000 kr. om måneden over PBS. Der er mulighed for rabat, hvis du betaler hele uddannelsen på én gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder - du kan se næste dato på øverst på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk. Ellers kan du altid skrive til os på mail for at høre mere.

sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017 45


Derfor er selen så vigtigt for helbredet Vi mennesker indeholder omtrent 25 forskellige proteiner, som alle behøver selen for at fungere. Selenoproteinerne, som de kaldes, styrer blandt andet vores immunforsvar, forplantning og stofskifte. I Danmark er det svært at få nok selen fra kosten, og det kan have helbredsmæssige konsekvenser. Af Bjørn Falck Madsen

Man hører og læser ofte, at hvis man spiser sundt og varieret, får man nok vitaminer og mineraler. Desværre er det ikke altid korrekt, når det gælder stoffet selen, og det er et stort problem, for selen har afgørende betydning for vores sundhed. I kroppen findes omtrent 25 forskellige proteiner (selenoproteiner), som alle behøver selen for at kunne udføre deres opgaver. De regulerer vores stofskifte, støtter vores immunforvar, beskytter celler og cellernes DNA mod ødelæggelse, sikrer at mænd danner normale, funktionsduelige sædceller og har i det hele taget en lang række vigtige opgaver, som til sammen er med til at holde os sunde og raske. Hvor meget behøver man? Mange af de sygdomme, vi mennesker døjer med, ser man også hos dyr. Eller rettere, de bliver taget i opløbet, fordi kvægavlere, svineavlere, fodermestre, dyrlæger og andre, som kender til dyrs sundhed, har indset, hvor vigtigt det er at sikre et tilpas højt indtag af selen. Derfor tilsætter de stoffet til dyrenes foderblandinger. Desværre har lægevidenskaben ikke taget dette til efterretning. Videnskabelig forskning viser, at for at mætte et af de vigtigste selenoproteiners (selenoprotein P) behov for selen skal man have godt 100 mikrogram selen dagligt. Sammenhængen med sygdom Interessant nok har flere undersøgelser vist, at der er en sammenhæng imellem lavt selenindhold i blodet hos mennesker og en øget forekomst af visse kræfttyper. For eksempel viste en dansk undersøgelse, som blev offentliggjort for nogle år siden, at mænd med lavt selenniveau havde en langt større risiko for at udvikle prostatakræft. Omvendt så man i en amerikansk undersøgelse helt tilbage fra 1996, at mænd, som fik 200 mikrogram selengær dagligt igennem flere år, havde en 63 % lavere risiko for netop

46 sund-forskning - DECEMBER 2016/JANUAR 2017

prostatakræft. I samme undersøgelse, som i øvrigt omfattede både mænd og kvinder, observerede forskerne også, at der var 46 % færre tilfælde af lungekræft og 58 % færre tilfælde af tykog endetarmskræft blandt dem, der havde taget selen. 54 % lavere hjertedødelighed Grunden til, at man valgte selengær i denne undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of the American Medical Association (JAMA), er, at selengær har en bedre optagelighed. Det kan man blandt andet se med det danske selenpræparat Seleno Precise, som er en patenteret selengær med over 30 forskellige organiske selentyper. Den kan dokumentere, at 88,7 % af selenindholdet bliver optaget i kroppen. Det var i øvrigt den afgørende årsag til, at netop dette præparat blev anvendt i KiSel-10 undersøgelsen, hvor forskere fandt en 54 % lavere dødelighed af hjerte-kar-sygdomme hos ældre svenske mænd og kvinder, som havde fået præparatet. Forebygger hjerte-kar-sygdom Selen er nemlig også med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. En amerikansk metaanalyse (videnskabelig gennemgang af mange forskellige undersøgelser) viser, at hvis man øger selenindtaget med 50 %, fører det til en 24 % reduktion i risikoen for hjertekar-sygdomme. Der findes mange andre undersøgelser, som dokumenterer, at selen har en forebyggende rolle i forbindelse med hjerte-kar-lidelser. Selenoproteinernes mange roller Det er forskellige selenoproteiner, som indvirker på forskellige dele af vores sundhed. Nogle har en rolle i forbindelse med cellebeskyttelse, andre støtter immunforsvaret, og på samme måde er der selenoproteiner, som indvirker på skjoldbruskkirtlen og


dermed stofskiftet. Det er afgørende at have et tilpas højt selenindtag til at sikre, at alle selenoproteiner får, hvad de behøver for at kunne udføre deres opgaver. Når man betragter den danske befolkning og ser på, hvilke sygdomme vi er plaget af, er det i høj grad hjerte-kar-sygdomme, kræft og stofskiftelidelser. Vi får angiveligt omtrent halvt så meget selen, som kroppen reelt behøver, men hvad nu hvis vi øgede vores indtag? Ville vi se en reduktion af disse sygdomme?

Landmænd er ikke i tvivl om, at det kan betale sig at give ekstra selen til dyrene. Det er ren forretning. Hvis dyrene mangler selen, daler deres forplantningsevne, de får problemer med deres muskler og led, de udvikler hjertesygdomme og giver derfor tab på bundlinjen. Mennesker er ikke kvæg, og man skal ikke gøre menneskeliv op i penge. Men det kan ikke andet end undre, at man ikke i højere grad tager ved lære af de fordele, som dyr har af at få suppleret deres kost med dette vigtige stof.

Membrasin med havtornbær

Omega-7

indeholder fedtsyrer fra hele den biologiske familie, omega 3,6,7 og 9 udvundet af havtornbær i en unik komposition og i et 100% naturligt produkt.

Membrasin®

Ved sarte og ømfindtlige slimhinder i hele kroppen! Membrasin® indeholder A-vitamin, der bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. ABIGO Pharma A/S - 4649 8676 - www.abigo.dk

Membrasin sund-forskning fås hos Matas og-i DECEMBER helsekostforretninger i hele 2017 landet. 47 2016/JANUAR

sund-forskning december 2016  
sund-forskning december 2016  
Advertisement