Page 1

Undgå vinterdepression med ny lysterapi

Slip for fødevareintolerance

December 2015/januar 2016 Pris DKK 59,00

Modermælkserstatning og allergiforebyggelse

Hjælp til din hørelse

Spændende danske forsøg med selen til stofskiftet

Forkølelsessår eller blister i munden?

Økologi – får vi mere sundhed for pengene?

B-vitaminer og cholin for en sund hjerne

Hvad er osteopati?


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath!

UDDANNELSEN En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på så naturlig vis som muligt.

FAG • • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper Ernæringsterapi Reguleringsterapi med urteterapi og homøopati Immun-og symbioseterapi Meridianlære Klientpsykologi Øreakupunktur Irisanalyse Praktikkurser

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret, og vil du gerne høre mere – eller måske møde skolen “live”? Så kom til et af vores fyraftensmøder i Valby. Næste gang 9. december 2015. Ellers skriv til os på mail for at høre om den næste dato.

PRIS OG TILMELDING

Uddannelsen er normeret til mellem to og tre år, koster 44.749 kr. Betal det hele på en gang eller over PBS med 1.000 kr. pr. mdr. RAB godkendt.

LÆS MERE

På www.biologisk-medicin.dk kan du finde meget mere information om den nye zoneterapiuddannelse og biopat/ naturopathuddannelsen.


EN HELT SPECIEL

Ny uddannelse Kom til infomøde

ZONETERAPISKOLE

Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopatien, så du får derfor den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

UDDANNELSENS MODULER Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi. • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vælger du zoneterapiuddannelsen hos os, er du kun få skridt fra også at kunne blive biopat/naturopath ibm.

PRIS OG TILMELDING

Uddannelsen koster 44.749 kr., som du kan betale 1.000 kr. pr. måned over PBS. Ingen renter. Uddannelsen er RAB godkendt.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder i Valby - næste gang er d. 9. december 2015. Du er velkommen til at skrive til os for næste dato.

Få 5.000 kr. i rabat ved tilmelding inden 1. januar 2016. KONTAKT OS

administration@biologisk-medicin.dk 22 53 27 88 - 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk


INDHOLD Side 6 Osteopati – hvad er det? Side 12 Slip for fødevareintolerance Side 14 Magnesium giver kroppen livskraft, men må kæmpe hårdt for at overleve Side 18 Undgå vinterdepression med en ny generation af lysterapi Side 22 Vær god mod dit immunsystem Side 28 B-vitaminer og cholin for en sund hjerne Side 30 Spændende danske forsøg med selen til stofskiftet Side 34 Arh, hvad sagde du? Side 36 Alle infektioner dræner kroppen for C-vitamin Modermælkserstatning og allergiforebyggelse

Side 38 Spørg eksperterne Side 46 Økologi – får vi mere sundhed for pengene? Side 48 Rosenrodsekstrakt – et muligt alternativ til lykkepiller Side 52 Skønhed i kulden Side 54 Kun en slags Q10 kan dokumentere en virkning Side 57 Dansk kræftforsøg med stort potentiale Side 58 Sådan styrker du din fordøjelse i julen Side 60 Lutein kan nedsætte din risiko for AMD

Forkølelsessår eller blister i munden?

Side 62 Hjælp til at lindre dine smerter Side 64 Forkort din forkølelse

NYT

Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden nogle ændringer. Rigtig god læselyst!

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk, Carl Jacobsens Vej 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock

OPLAG 55.000

ANNONCESALG mads.tjaerby@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


LEDER

Nu tager jeg grødskeen i den anden hånd Når jeg sådan bladrer gennem dette nummer af sund-forskning, så minder det egentlig meget godt om det år, der næsten er ved at være slut. Der er B-vitaminer og rosenrod til min til tider anstrengte hjerne, der er magnesium til mine ømme dansemuskler, der er forklaringer på, hvorfor jeg bare har det svært med fjernsyn, iPads og iPhones før sengetid. De mange elektroniske lysglimt, der forstyrrer mit nervesystem – og hvad den livgivende sol gør ved mig om dagen. Om sommeren… Der er også hjælp til mine mærkværdige tarme, der helt bestemt reagerer på mine indimellem lige så mærkværdige madvaner, og når jeg sådan skuer ud over 108 siders god gedigen viden og sund fornuft, vil jeg da også bare lige bruge julen til at tage grødskeen i den anden hånd. Jeg vil finde nøglen til mig selv i 2016, jeg vil i det mindste få knækket koden på mit af og til alt for stressende liv, og jeg vil sætte mig selv på en god og gedigen sundhedskur. Min krop trænger, det gør mit sind gør også, og vil du med på en god sund rejse, så kom. Ind i 2016 på lette fjed med de helt rette intentioner. Jeg ønsker for dig og dine en Glædelig Jul og et Herligt Nytår. p.s. Måske vi bare skal Slentre sammen ind i 2016. Det har jeg nemlig glemt i 2015. Få tips til turen på Spørg Eksperterne side 39. Marianne Palm

Naturlig balance


6 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Osteopati - hvad er det? En osteopat? Er det noget med ost? Eller har det noget med knogleskørhed at gøre? Næh...! Ingen af delene! Af Hanna Tómasdóttir, Jette Bach og Marianne Palm

En osteopat er en kropsmekaniker. En fejlfinder i dysfunktioner. Det er en behandler, som korrigerer de funktionelle fejl i kroppen. Osteopati er med andre ord en måde at undersøge og behandle kroppen på, hvor man ved hjælp af grundig kendskab til anatomi kan finde funktionelle diagnoser og behandle disse. Behandlingen er manuel, hvilket vil sige, at osteopaten bruger sine hænder som behandlingsredskab. Osteopaten betragter kroppen som et sammenhængende organ. Ved hjælp af kendskabet til anatomi, neurologi og biomekanik undersøges og analyseres årsag og sammenhænge med henblik på at løse gåden, nemlig at finde ud af hvor symptomet egentlig stammer fra. Nogle gange findes årsagen lige der, hvor det gør ondt. Andre gange ligger årsagen fjernt fra smerteområdet. Et eksempel på dette kan være et løberknæ, hvor smerten sidder på ydersiden af knæet, der hvor en lang sene fra bækkenet hæfter på ydersiden af knæet. Årsagen til denne tilstand findes ofte i bækkenet og ses ved den viste test, hvor patienten bøjer sig fremover, og osteopaten tester, om bækkenleddene bevæger sig ens i de to sider. Gør de ikke det, så fjedrer bækkenet skævt, og noget af trækket overføres til senen på ydersiden af knæet, hvor der opstår en irritation med smerte. Jo mere man løber, jo værre bliver smerten. Når bækkenets normale bevægelse er genetableret ved hjælp af osteopatiske, manuelle teknikker, går der få dage, før tilstanden i knæet bedres - helt uden at have behandlet selve knæet!

Kroppen er ligesom et opslået telt; stængerne skal stå lige opret, og bardunerne skal være spændt ens. Hvis en bardun er spændt for hårdt, vil stængerne i teltet stå skævt. Vi kan prøve at rette dem, men først når vi får slækket den stramme bardun, lykkes det at få teltet til at stå i balance. En osteopat er den, som finder den stramme bardun i kroppen og slækker den, så kroppen kommer i funktionel balance. Historien bag osteopati Historien bag osteopati går tilbage til året 1874, hvor den amerikanske læge, Dr. Andrew Taylor Still, udviklede faget. Dr.

Still praktiserede datidens traditionelle medicin som læge frem til året 1879, hvorefter han gik helt væk fra den medicinske gerning og begyndte at anvende manuelle teknikker alene, både som diagnostikmetode og behandlingsform. I disse år oplevede Dr. Still en stor tragedie, da tre af hans børn blev syge og døde af hjernehindebetændelse. Netop denne tragedie menes at være én af årsagerne til Dr. Stills store interesse for et alternativ til datidens klassiske medicinske behandlingsform. Selve behandlingsmetoden, osteopatien, udviklede Dr. Still over flere år. Dr. Still blev mere og mere overbevist om, at hvis kroppen blev korrigeret mekanisk, ville kroppens egne selvhelingsmekanismer træde i kraft som en naturlig følge heraf. Disse mekaniske korrektioner bestod af forskellige manuelle teknikker som for eksempel manipulationer af kroppens led samt mobilisering af det bindevæv, som forbinder alt i kroppen. Dette bindevæv går under fællesbetegnelsen fascia. I kender fascia som den hinde, der for eksempel ligger uden på en mørbrad fra køledisken. En af Dr. Stills teorier var, at en normalisering af kroppens strukturer resulterer i en bedre funktion af hele kroppen, da alle strukturer i kroppen påvirker og er afhængige af hinandens funktion. Dr. Andrew Taylor Still fik ofte stillet spørgsmålet: ”Hvad er osteopati?” Hvortil han én af gangene svarede: ”For det første, anatomi, for det andet, anatomi og for det tredje, anatomi”. Den teoretiske baggrund for osteopati er derfor i høj grad baseret på de traditionelle medicinske fag, som vi kender fra de andre sundhedsfaglige uddannelser herhjemme, som eksempelvis fysioterapi, kiropraktik og lægestudiet. Er problemet funktionelt eller strukturelt? Kender du det, at du går til lægen med et problem, eksempelvis ondt i ryggen. Måske vil du få tilbudt et røntgenbillede eller en MR scanning og ofte vil svaret være enten: 1. at der ikke er noget i vejen 2. at der er slid på ryggen, og at det nok er derfor, du har ondt Det er bare det, at alle, som er kommet lidt op i alderen, har slid på ryggen. Hvis man tog 10 tilfældige midaldrende mennesker ind fra gaden og tog røntgen eller MR af deres ryg, så ville alle have slid, men kun nogle af dem ville have ondt. Et billede kan have sin berettigelse, for eksempel hvis man mistænker brud på en knogle eller en diskusprolaps. Relevante undersøgelser, sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 7


eksempelvis røntgenbilleder eller en skanning, bør derfor altid vurderes på en ”need to know” basis og ikke ”nice to know” basis. Et billede står stille. Derfor finder man ikke de funktionelle fejl her. Disse må afsløres i en test i bevægelse. En funktionel lidelse kan med tiden måske udvikle sig til sygdom. For eksempel kan et dysfunktionelt bækken, hvor man belaster hoften unaturligt over flere år, med tiden udvikle sig til slidgigt i hoften. Eller en lungebetændelse kan opstå på grund af et smertefuldt fikseret ribben, som hindrer patienten i at trække vejret normalt.

Eksempel på et funktionelt problem: Iskias er som regel en funktionel lidelse. Det stammer meget ofte fra et dysfunktionelt bækkenled - også kaldet sacro-iliacaled. En strukturel lidelse er en, som kan måles eller vejes, det vil sige, som kan påvises ved billeddiagnostik eller en blodprøve eller lignende. Hvis man har mistanke om, at man er syg eller har et strukturelt problem, skal man gå til lægen!

Eksempel på et strukturelt problem: En diskusprolaps er en udposet diskus, som trykker og klemmer på en nerve. En diskusprolaps i lænden vil eksempelvis give smerter ned i benet svarende til nervens forløb.

8 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Hvis kroppen var en havelåge med skæve hængsler, så ville lågen blive mere og mere skæv, hvis man svingede med den. Sådan er det også i kroppen. Først skal hængslerne rettes, og så skal man ud og motionere og svinge med sin låge og stramme hængslerne op. Altså først skal man korrigere ledbevægeligheden, og derefter skal man lave øvelser. Hvis man får det værre af at lave øvelser, så er det ikke nødvendigvis udtryk for, at det er dårlige øvelser, men at man skal overveje, om hængslerne (leddene) har fri og normal bevægelighed. Hvornår har man brug for en osteopat? Det har man, når man har en funktionel lidelse, altså når et led for eksempel sidder fast eller bevæger sig forkert. Følgende er eksempler på funktionelle lidelser; Hold i ryg eller nakke, iskias, bækkensmerter, løberknæ, springerknæ, slatterknæ, smerter bag knæskallen, skinnebensbetændelse, achillessenebetændelse, fodledssmerter, skuldersmerter som fx indeklemningssyndrom, tennisalbuer, golfalbuer, musearm, håndledssmerter, stress-inkontinens, reflux, hovedpine, migræne, spædbørn med kolik eller sutteproblem, eller som kun vil vende hovedet i en bestemt retning. Listen er lang og meget længere end eksemplerne her.


Hvis man går til lægen, kigger de efter sygdom, og behandlingen består i at bekæmpe sygdommen, fx ved operation eller ved at give en medicin med henblik på at kurere eller lindre. Osteopaten kigger efter måder at genfinde helbredet på. Behandlingen består i at frigøre det, som sidder fast, eller som bevæger sig forkert.

Det kan nogle gange være svært at vide, om noget gør ondt, fordi man er syg, eller om man har en dysfunktion. Netop derfor er det så vigtigt at vælge en registreret osteopat, som vil være opmærksom på, om et lægebesøg vil være at foretrække.

Eksempel: Vi får en patient med smerter i et håndled. Vi undersøger håndleddet og finder ud af, om vi kan provokere smerten og lokalisere den til en bestemt lille håndrodsknogle. Hvis vi kan det, og vi kan mærke, at knoglen er fikseret i forhold til naboknoglerne, så kan vi med et let, lille ryk frigøre den fikserede knogle, og lindringen vil føles straks.

Hvis patienten derimod kommer med et håndled, som gør ondt lidt over det hele, hele håndleddet virker hævet og varmt, så må man mistænke, at det kunne være noget uden for vores rækkevidde. Dette kunne eksempelvis være de første tegn på en gigtsygdom, og derfor vil vi råde denne patient til at gå til lægen. En del patienter har allerede været forbi lægen, når de kommer hos os. Nogle gange frustrerede over, at de ikke fejler noget, for de har så ondt, så noget må der jo være i vejen... men det er jo, fordi lægen ikke giver funktionelle diagnoser, de har blot konstateret, at der ikke er tale om en sygdom. De fleste læger vil her henvise til en fysioterapeut, og det kan i mange tilfælde også være løsningen på problemet. Vi vil som tommelfingerregel sige, at hvis man har gået til en behandling to eller tre gange uden effekt, så skal man prøve noget andet. Det gælder i øvrigt også, hvis man kommer hos en osteopat! Osteopati er et relativt nyt erhverv i Danmark. Overalt er der spirende samarbejde med andre faggrupper, hvilket, vi mener, er vigtigt. Der er intet hokuspokus i osteopati ... men rigtig meget anatomi! Forskning i osteopati Der bliver efterhånden forsket mere og mere i effekten af osteopatibehandlinger, og der skal selvfølgelig forskes endnu mere inden for faget i fremtiden. Herunder er korte konklusioner fra nogle af de forsøg, der allerede er blevet gennemført og publiceret: •

Døjer du med migræne? Et randomiseret forsøg har vist, at blot otte osteopatibehandlinger over en periode på seks måneder kan reducere smerter forbundet med migræne. Behandlingerne øgede derudover patienternes livskvalitet og

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 9


reducerede deres medicinforbrug. www.journalofosteopathicmedicine.com/article/S1746 0689(13)00002-3/abstract. • Døjer du med kroniske lændesmerter? En randomiseret, dobbeltblindet og shamkontrolleret undersøgelse viser, at otte osteopatibehandlinger over en periode på seks uger kan reducere kroniske lændesmerter væsentligt og desuden resultere i et generelt bedre funktionsniveau. www.multibriefs.com/briefs/aaoorg/licciardoneetalmanualthera py062513.pdf. • Døjer du med rygsmerter efter en fødsel? Et tysk studie konkluderer, at behandling med osteopatiske teknikker mindskede lændesmerter med op til hele 70 % hos kvinder, der havde født! www.osteopathic.org/inside-aoa/news-and-publications/media center/2015-news-releases/Pages/6-30-osteopathic-manipula tive-therapy-significantly-improves-low-back-pain-in-postpar tum-women.aspx. Osteopatens uddannelse En osteopat har en fire- til seksårig videregående uddannelse bag sig. De fleste osteopater herhjemme har en DO grad i osteopati, hvilket betyder, at de har afsluttet en femårig deltidsuddannelse, da de i forvejen er færdiguddannede og autoriserede fysioterapeuter.

De osteopater, der har afsluttet fuldtidsuddannelsen, enten på bachelor - BSc. Ost. eller masterniveau - M.Ost., har færdiggjort deres fuldtidsuddannelse ved anerkendte skoler i Europa. Uddannelsen tager udgangspunkt i en omfattende teoretisk undervisning i de klassiske medicinske fag og samtidig superviseret, praktisk undervisning i specifikke undersøgelses- og behandlingsteknikker. Autorisation på vej? Osteopati er endnu ikke en autoriseret behandlingsform i Danmark, men det arbejder foreningen, Danske Osteopater, målrettet på. Ud over en national udbredelse samt anerkendelse af faget arbejder Danske Osteopater sammen med de øvrige europæiske lande, bl.a. i et netværk kaldet FORE, som står for: The Forum for Osteopathic Regulation in Europe. Dette samarbejde har resulteret i en fælles europæisk standard for osteopati som behandlingsform, den såkaldte CEN standard. CEN standarden blev vedtaget i juli i år og gælder nu i samtlige europæiske lande. Standarden betyder, kort fortalt, at der skal stilles de samme grundkrav til selve osteopatiuddannelsen samt faget i helhed, i hele Europa. Osteopati er efterhånden anerkendt og autoriseret i mange lande omkring os, eksempelvis i lande som Island, Finland, Frankrig, England, Schweiz, Italien, Malta og Portugal. Vi håber selvfølgelig, at det snart bliver vores tur til at blive anerkendt og autoriseret af Sundhedsstyrelsen, så vi kan hjælpe endnu flere! k

Derfor skal du vælge en osteopat med titlen: M.R.O.DK! Alle medlemmer af foreningen Danske Osteopater bruger den beskyttede titel M.R.O.DK, som står for ”medlem af registrerede osteopater i Danmark”. Titlen er din garanti for en høj faglig standard og samtidig, at osteopaten er færdiguddannet fra en anerkendt skole. Du finder en osteopat i dit nærområde på foreningens hjemmeside: www.danskeosteopater.dk - under menuen: ”FIND OS”.

Osteopatens behandlingsteknikker: En osteopat råder over mange forskellige manuelle teknikker. Hvilke teknikker, der bruges til netop din behandling, er afhængig af, hvilken problemstilling du døjer med. Behandlingsteknikkerne kan være manipulation eller mobilisering af kroppens led, behandling af fascievævet, behandling af kraniet samt forskellige strækteknikker.

Bliver osteopatibehandlinger dækket af forsikringsselskaber? Har du en forsikring hos Danica Forsikring, If Skadeforsikring, Alm. Brand eller Bupa, skal du kontakte dem for at høre, hvor mange behandlinger og hvor stor en del af behandlingsudgiften de dækker.

Har du en sundheds- eller en ulykkesforsikring i et andet selskab, kan du downloade et pdf dokument, www.danskeosteopater.dk, under menuen: ”HVEM DÆKKER OS”, udfylde det og sende til dit forsikringsselskab.

Det kan du gøre, inden du møder op: Det er en rigtig god idé, at du har tænkt over, hvad der er relevant for din osteopat at vide. Det kan fx være, hvilke symptomer du har, og hvor længe du har haft dem, om du døjer med en sygdom, som kræver medicinering, eller om du har været ude for en ulykke tidligere. Hvis du har et journaluddrag fra lægen, skadestue eller hospitalet, kan disse informationer være nyttige. Resultater fra røntgenundersøgelse, røntgenbilleder og/eller resultater fra skanning er også gode at fremskaffe og medbringe, hvis muligt.

Vil du vide noget mere? Hvis du vil vide mere omkring osteopati og eventuelt se korte videoklips, hvor nogle af vores patienter fortæller om deres oplevelser, så klik på vores hjemmeside, www.danskeosteopater.dk, eller følg ”Danske Osteopater” på deres Facebookside.

10 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Osteopatisk filosofi “Life is movement – movement is life”. “Anyone can find disease - find health”. Citater: Dr. Andrew Taylor Still

To stærke kvinder, to stærke osteopater Hanna Tómasdóttir – fysioterapeut og osteopat DO M.R.O.DK Jeg blev uddannet fysioterapeut tilbage i 1997 ved Fysioterapeutskolen i København, osteopat DO i 2006 fra IAO i Belgien og er nu i gang med masteruddannelsen i positiv psykologi ved Århus Universitet. Som fysioterapeut har jeg bl.a. arbejdet ved Dronning Ingrids Hospital i Grønland, ved forskellige klinikker herhjemme samt ved projekt Krop og Kræft på Rigshospitalet. Siden 2006 har jeg arbejdet som osteopat, først ved osteopatklinikken.dk hos min kære veninde Jette Bach, og nu ved egen klinik, klinikwestend. I april 2016 åbner jeg, i samarbejde med min ældste veninde, www.qklinik.dk, hvor vi specialiserer os i behandling af funktionelle lidelser hos kvinder og børn. Speciale – kvinder og børn Der bliver nemlig, efter min mening, ikke fokuseret nok på de mekaniske udfordringer, som gravide kvinder samt kvinder, der har født, bliver udsat for, og som kan resultere i bl.a. langvarige bækken- og ryggener, hvis ikke de får optimal behandling og vejledning. Som fysioterapeut arbejdede jeg passioneret med fokus på træning, og efter jeg blev færdiguddannet osteopat, arbejder jeg ligeledes med den manuelle behandling. Min igangværende masteruddannelse i positiv psykologi giver mig desuden et bedre kendskab til, hvordan vi kan optimere vores mentale trivsel i hverdagen, et rigtig godt supplement til mine faglige kvalifikationer som fysioterapeut og osteopat. Ud over mit daglige virke som osteopat er jeg mor til to efterhånden granvoksne mænd, er medlem af bestyrelsen i Danske Osteopater, sundhedsskribent ved SØNDAG’s sundhedssider - og så skriver jeg desuden sundhedsfaglige artikler på freelancebasis.

Jette Bach - fysioterapeut og osteopat DO M.R.O.DK Mine uddannelser er: Fysioterapeut siden 1992 fra fysioterapiskolen i København og osteopat siden 2002 fra IAO i Belgien. Som fysioterapeut arbejdede jeg først som selvstændig praktiserende fysioterapeut på en klinik i København og havde samtidig et bijob på Rigshospitalets Rygcenter. Derefter var jeg fysioterapeut på Club La Santa, Lanzarote, og åbnede der en Klinik for Fysioterapi. Efter hjemkomsten til Danmark arbejdede jeg først på ortopædkirurgisk afdeling, Gentofte Amtssygehus, og derefter på Skodsborg Fysioterapi. Fokus på sport Under mit ophold på Club La Santa fik jeg øjnene op for osteopatien, idet jeg traf både engelske og hollandske osteopater. Og efter at have set et par behandlinger vidste jeg, at jeg måtte videre med dette nye fag og tog kontakt med IAO i Belgien. Nogle år senere var jeg så selv blevet osteopat og åbnede den klinik, jeg fortsat har i Charlottenlund, www.osteopatklinikken.dk. Her havde jeg fornøjelsen af at arbejde sammen med Hanna i nogle år. Jeg havde også fornøjelsen af at være tilknyttet det danske sejlerlandshold gennem Team Danmark i seks år og var med til OL i Sydney i år 2000. Som osteopatiske bibeskæftigelser har jeg i en årrække arbejdet for IHI, International Health Insurance (som nu hedder BUPA), hvor jeg stoppede, i forbindelse med at jeg blev eneadoptant til en skøn datter fra Etiopien, som nu er 10 år. Jeg har fortsat et samarbejde med Kaiser Sport i Brønshøj. Jeg er netop vendt rask tilbage til jobbet efter et par turbulente år med brystkræft.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 11


Slipfødevareintolerance for Har du allergi eller allergilignende symptomer, eller føler du dig bare ualmindelig utilpas i løbet af dagen, kan det meget vel være fødevareintolerance. Og det kan især stamme fra en histaminintolerance, hvor mange forskellige fødevarer er involveret. Heldigvis er det let at diagnosticere, for hjælper et par kapsler af DAOsin inden for et par timer, er det sandsynligt, at du ikke kan nedbryde aminer korrekt. Af Marianne Palm

Tung i hovedet, snue, der kommer pludseligt, ondt i maven eller ja, faktisk i hele kroppen, men sådan lidt diffust. Diarre, hudkløe, et irritabelt nervesystem. Eksem, underlige hævelser hist og pist. Menstruationsproblemer og migræne. Symptomerne kan være mangfoldige, og de kan alle sammen være udløst fra tyndtarmen, hvor du enten ikke har nok af et specielt enzym eller simpelthen ikke bruger det korrekt. Heldigvis har du sjældent alle symptomerne, men blot et eller to på den alenlange liste kan såmænd også være nok til at ødelægge dagligdagen. Enzymet hedder diaminoxidase (di-amin-oxidase), heldigvis forkortet til DAO, og med for lidt DAO i kroppen kan du have svært ved at nedbryde de såkaldte biogene aminer i fødevarer, og den liste er lang i et moderne samfund. De biogene aminer bliver til histamin, og de mest histaminholdige fødevarer er: • Spinat • Surkål • Ost • Røget kød

• Tilberedt fisk, især lagret fisk, fx sild i lage • Spegepølse • Rødvin

• Champagne • Chokolade • Gær • Bagepulver

Dertil kommer en liste over fødevarer, som kan frigøre histamin i kroppen og dermed også skabe histaminintolerance: • Alle bær

• Spinat

• Græskarkerner

• Citrusfrugter

• Bønnespirer

• Valnødder

• Ananas

• Sojabønner

• Cashewnødder

• Papaya

• Aubergine

• Linser

• Kiwi

• Æg

• Peanuts

• Mango

• Kylling

• Hvidvin

• Avokado

• Boghvede

• Te, sort og grøn

• Banan

• Hasselnødder

• Kakao

• Tomat

• Solsikkefrø

• Eddike

• Græskar

• Kikærter

• Sennep

12 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Den lange liste af fødevarer kan være næsten umulig at overskue, og derfor er der heldigvis hjælp at hente i DAOsin, udviklet i Østrig.

Aminer! De findes overalt, men allermest i spegede, lagrede og røgede varer. Du kan før et histaminholdigt måltid spise to små kapsler, så du får tilført enzymet, der kan nedbryde histaminet korrekt. Indholdet af kapslerne optages ikke i kroppen, men arbejder i tyndtarmen, indtil histaminerne er korrekt nedbrudt, så de ikke skaber problemer i tyndtarmen eller passerer over i blodbanen og skaber ravage i resten af kroppen. Du kan læse meget mere om histamin, aminer og fødevarer samt ikke mindst finde en komplet liste over symptomer på www. sund-forskning.dk. DAOsin forhandles i Danmark af Panacea ApS. Liste over mulige symptomer på histaminintolerance Det kan skyldes alt muligt andet, og du skal selvfølgelig tage lægen og andre specialister fx biopat og ernæringsterapeuter med på råd, men det er altså interessant at se, hvordan histaminintolerance kan forårsage et hav af forskellige symptomer. Listen er fra en forening, du kan finde på www.histaminintolerance.dk. Brug DAOsin som diagnoseredskab Det interessante ved DAOsin er, at du faktisk kan bruge kapslerne som diagnoseredskab. Prøv i en måneds tid at spise to kapsler DAOsin før måltiderne, eller fx før et glas rødvin. Slipper du for de sædvanlige problemer, er det meget sandsynligt, fordi kapslerne tilfører nok af enzymet DAO, så du slipper for en histaminreaktion i tyndtarmen med irritation lokalt og måske samtidig slipper for reaktioner i resten af kroppen. k Flere kilder: www.histaminintolerance.dk og www.eat-all.co.uk


ci Spe ˚˚˚ elt

for b

˚˚ ehandlere

˚

˚˚

˚

˚˚ ce ˚ an

evareinto l er Fød

Hold din fordøjelse så sund som muligt ved ikke konstant at irritere den med mad og ikke-mad, som vi godt ved kan belaste: sukker, kager, slik, alkohol og brankede fedtstoffer.

”Har du vat i hovedet, kan det være aminerne, der driller”. En del medicin kan hæmme frigørelsen af DAO eller frigive aminer. Listen er desværre ret så lang og vidner om, at vi hver især må gøre vores bedste for at holde os sunde, så medicin ikke er påkrævet i mere end korte perioder af livet. Du kan se listen på www.sund-forskning.dk.

Sund-forskning redaktionen vil gerne have dine reaktioner. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk, og gør os klogere på dine erfaringer!

Symptomerne ved histaminintolerance er ofte en kombination af følgende: Mave-tarm kanalen Diarre Diarre skiftende med normal tarmfunktion (irritabel tyktarm) Kronisk forstoppelse Luft i maven, oppustethed Mavekramper Mavepine Kvalme Opkastninger Symptomer ved hoved og ansigt Hovedpine, ofte migrænelignende Løbende næse og øjne, selvom der ikke er tegn på allergi Periodisk svimmelhed Ekstrem træthed, en følelse af knockout Quinkes Ødem (hævelser omkring øjne og læber, nogle gange omkring halsen) Rødmen i ansigtet og/eller på brystkassen

Hudproblemer Rødmen i huden, kløe Eksem Nældefeber (Urticaria) Akne (bumser) Brystkassen Astma Hjertearytmi, såsom hurtige hjerteslag eller uregelmæssige hjerteslag Kvinder Kraftige menstruationssmerter Histaminintolerance-symptomer forsvinder under graviditet og vender tilbage, efter at barnet er født Andre symptomer Kuldegysninger og rysteture Lavt blodtryk Kredsløbskollaps Pludselige psykiske ændringer (aggressivitet, uopmærksomhed, manglende koncentration) Søvnproblemer

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 13


Magnesium giver kroppen livskraft

men må kæmpe hårdt for at overleve Ud over at være det fjerde mest almindelige mineral i kroppen fungerer magnesium også som en elektrolyt. Magnesiummangel er meget udbredt i den vestlige verden og er blandt andet kædet sammen med en ophobning af tungmetaller i hjernen, som kan medvirke til udviklingen af Alzheimers, Parkinsons sygdom og Multipel Sclerose. Af Rikke Agersted

Magnesiummangel kan trigge alvorlig sygdom Vi lever i en verden fuld af kemikalier og stoffer, som reagerer med hinanden. Det er uhyre svært at gennemskue, hvordan de biokemiske reaktioner er i kroppen, fordi det er umuligt at få et billede af, hvad vi præcis udsættes for i det daglige fra luften, vi indånder, til maden, drikkevarerne og mademballagen vi køber. En ren analyse af kostens indhold af næringsstoffer kan derfor ikke stå alene som indikator for, om vi får nok magnesium eller andre næringsstoffer. Vi er nødt til også at forholde os til de kemikalier, der kan spænde ben i optagelsen og udnyttelsen af de enkelte stoffer, når først de er kommet ind i vores krop. Magnesiummangel kan derfor have flere årsager.

Magnesium indgår i over 325 enzymprocesser i kroppen. Livsvigtig elektrolyt Magnesium findes blandt andet i kroppen som elektrolytter, der er positivt eller negativt ladede ioner, som rejser gennem kroppen for altid at være klar til brug, hvor der er et behov. Elektrolytterne er samlet set en hel lille vifte af forskellige mineraler, hvis opgave er at lede den elektriske strøm i kroppen, som er altafgørende for, at cellerne altid har den energi til rådighed, som de skal bruge til at udføre deres arbejde. Væskebalancen, syrebasebalancen og fordøjelsen er alle afhængige af en god elektrolytbalance. Mineralerne virker desuden som byggesten for blandt andet hormoner og enzymer, ligesom de fungerer som katalysatorer for andre næringsstoffer. Magnesium har en vigtig rolle i alle disse funktioner og fungerer som en slags ren livskraft qua sine processer.

14 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Fluor inaktiverer magnesium Samspillet mellem de stoffer, der er til stede i den kost, vi indtager, og den væske vi drikker, er uhyre vigtigt for, hvorledes vi optager og forarbejder de næringsstoffer, den indeholder. Et mineral som fluor findes naturligt overalt på kloden. Det er et stof, vi ikke skal have ret meget af, men som alligevel har betydning for balancen i kroppen. I dag tilsættes meget drikkevand på kloden kunstig fluor, og det findes i mange produkter som tandpasta og mademballage (dog ikke den svanemærkede). Fluorholdig emballage som mellemlægspapir, papirsposer, fastfood papir m.v. kan alle overføre de fluorholdige stoffer til den mad, der er indeni. Man kan altså godt købe et fint, økologisk produkt dyrket uden pesticider, men alligevel få fluor med som en ekstra bonus på grund af indpakningen. Kilde: ”Fluorstoffer i mademballage” fra Medicinsk Viden 2014. Det er rigtig uheldigt, da fluor har den kedelige effekt, at det ”napper” magnesium i kroppen og gør det inaktivt. Ironisk nok beskytter magnesium kroppen mod fluorforgiftning, men selvfølgelig kun hvis der er nok til stede i systemet til at udradere fluors effekt. Aluminium og Alzheimers Vi bliver tilsyneladende ikke klogere, for aluminium er stadig meget udbredt, og vi får det både direkte og indirekte i dagligdagen. Aluminium findes i stanniol, kogegrej, porcelæn, bagepulver, kosmetik, deodoranter, konservesdåser, bordsalt indeholdende antiklumpningsmidler (kan være aluminiumspulver) samt en lang række andre ting. Aluminium ophobes i hjernen, nervesystemet, knoglerne, leveren, hjertet, milten og musklerne, hvis indtaget overstiger det, kroppen kan klare. Og det gør det


ofte i vores tid ifølge professor Christopher Exley fra Keele University. Man ved, at aluminium er med til at hæmme nervesynapserne i hjernen og dermed kan være en medvirkende årsag til udviklingen af neurodegenerative sygdomme som Alzheimers. Magnesium kan derimod være med til at opretholde en balanceret enzymfunktion i cellerne, herunder også neuronerne, og der er indikationer for, at magnesiumbehandling kan afhjælpe udviklingen af Alzheimers eller i det mindste være med til at hæmme udviklingen af sygdommen. Kilde: “Magnesium Supplement to Treat Alzheimer’s Disease” fra Knowing Neurons. Magnesium i kosten Ifølge artiklen ”Elektriske Spormineraler og deres betydning” i Helsenyt er elektrolytmangel af større betydning for udviklingen af for højt blodtryk end forkerte spisevaner. Her på sundforskning.dk mener vi nu, at disse to ting hænger meget sammen, uagtet at elektrolytbalancen kan påvirkes af en række faktorer. For eksempel fjernes det meste magnesium i raffinerede fødevarer. En enkelt spiseske sukkerrørsmelasse indeholder 25 % af den anbefalede daglige mængde magnesium, mens slutproduktet, sukker, indeholder 0 %. Lige så skidt står det til med raffinerede kornprodukter, hvor hvidt mel som eksempel har fået fjernet 80 til 97 % af det naturlige magnesium. Kilde: ”The Bad News about Magnesium Food Sources” fra Ancient Minerals. Økologi gør en forskel Newcastle University offentliggjorde i 2014 et metastudie, ”Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses”, på 343 videnskabelige artikler i The British Journal of Nutrition, hvor økologisk frugt og grønt blev sammenlignet med ikke-økologisk.

Resultatet af rapporten viser, at det er fire gange så sandsynligt at finde pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt som i den økologiske, der sommetider kan være forurenet fra omkringliggende ikke-økologiske landbrug. De økologiske afgrøder har desuden et 69 % højere indhold af vigtige antioxidanter og et lavere indhold af giftige tungmetaller. Eksempelvis er cadmiumindholdet ca. 50 % lavere i økologisk grønt, og da cadmium kan være med til at udvikle forskellige kræftformer, er det en vigtig forskel. Ud over de åbenlyse helbredsmæssige risici, der er ved indtagelse af ikke-økologiske fødevarer, så er der endnu en ulempe ved landbrug, som benytter sig af kunstgødning. Magnesium og kalium optages nemlig af de samme mekanismer i planterne. Meget kunstgødning indeholder kalium, og da jordens indhold af magnesium er mindre end kaliumindholdet, kan der hurtigt komme underskud af magnesium i afgrøderne. Cryolit er et almindeligt pesticid i mange lande. I USA bruges det fx til dyrkning af citrusfrugter, vindruer, tomater, kål, meloner og meget andet. Cryolit er egentlig en natrium-aluminiumfluorid forbindelse, som syntetisk fremstilles af fluor. Det kan ikke undgås, at der er væsentlige pesticidrester på afgrøderne, som igen ender i vores og landbrugsdyrenes maver (kilde: fluoridedetective.com). Økologisk landbrug må ikke bruge kunstgødning. Der kan dog stadig være stor forskel på landbrugsjord og dens indhold af næringsstoffer generelt.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 15


Multipel Sclerose (MS) og magnesium En gruppe forskere undersøgte tilbage i 1994 på State University of New York en gruppe patienter med koronar hjertesygdom, endetarmskræft og dissemineret sclerose (også kaldet Multipel Sclerose) i forhold til deres niveau af ioniseret magnesium. Gruppen blev holdt op mod en kontrolgruppe, og resultatet viste tydeligt, at alle i sygdomsgruppen havde underskud af frit ioniseret magnesium i kroppen.

nesium. Symptomerne på Multipel Sclerose ligner nemlig dem, man får ved sværere magnesiummangel, og Dr. Dean stiller derfor spørgsmålstegn ved, hvor mange mennesker der mon er blevet fejldiagnosticeret og dermed ikke får den rette behandling med magnesium. Det er et tankevækkende spørgsmål, som bestemt fortjener mere opmærksomhed forskningsmæssigt.

Japanske forskere har i en anden undersøgelse fra 1990 undersøgt fire MS patienter mod en kontrolgruppe på fem personer. En ekstrem lille, men alligevel meget sigende undersøgelse, der indikerede, at MS patienterne havde langt lavere niveauer af ioniseret magnesium i både centralnervesystemet og de indre organer på nær milten sammenlignet med kontrolgruppen.

Epileptiske anfald afhjælpes Helt tilbage i 1950’erne undersøgte Dr. Lewis B. Barnett 30 børn med epileptiske anfald. Alle børnene blev behandlet for magnesiummangel. Dr. Barnett opdagede, hvordan børnenes anfald mindskedes, da magnesiumbalancen blev genoprettet. Som et resultat af sin forskning konkluderede Dr. Barnett, at hovedårsagen til de mange millioner kliniske og subkliniske sager om epilepsi, som kendtes fra USA, alle udsprang af magnesiummangel.

Dr. Carol Dean, som er forfatter til bogen ”The Magnesium Miracle”, har flere beretninger om patienter, som er blevet diagnosticeret med MS, men som blev kureret på få uger med mag-

(kilde: PubMed.gov ” Magnesium concentration in brains from multiple sclerosis patients”).

Magnesiummangel er involveret i mange sygdomme Ifølge Dr. Carol Dean, som er forfatter til bogen ”The Magnesium Miracle”, er magnesium vigtig i behandlingen og forebyggelsen af følgende sygdomme: • Astma • Diabetes • Nyresygdomme • Osteoporosis • Migræne • Tarmsygdomme • Angst og panikanfald • Hjertesygdom • • Søvnløshed • Dårlige tænder • Forhøjet blodtryk • Blærebetændelse • Muskelsygdomme som fibromyalgi og rygsmerter • • Træthed • Depression • Blodpropper • Leversygdomme • Nervesygdomme • Raynaud’s syndrom •

16 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Hjerteanfald kan forebygges Magnesium er antagonist til calcium. Det betyder, at hvis der ikke er tilstrækkeligt med magnesium, vil calcium tage over. Magnesium virker afslappende på musklerne, og calcium virker sammentrækkende på dem, hvilket kan give en konstant spænding eller krampe i kroppens muskler. Dette kan være fatalt for kroppens største muskel, hjertet, da hjertekramper kan medføre et hjerteanfald. Mange kvinder med osteoporose har i årenes løb fået anbefalet calciumtilskud, men hvis ikke der samtidig tages magnesium, ophobes calciumtilskuddet i hele kroppen. Erfaringen viser derfor kedeligt nok, at gruppen af osteoporoseramte kvinder har en langt større risiko for hjerteanfald end andre kvinder. Heldigvis har forskningen inden for de senere år påvist vigtigheden af, at osteoporose behandles med en langt bredere vifte af næringsstoffer end ren calcium, som for eksempel er tilgodeset i produktet Osteoremin Forte, så forhåbentlig vil den kedelige statistik for denne sygdomsgruppe udlignes inden for de næste år. k

Magnesiumrige fødevarer • Grøntsager - og især bladgrønt

• Avokado, citroner, grapefrugt, majs, solbær

• Mandler, nødder, jordnødder, pekan, cashews • Kornprodukter - særligt fuldkornsprodukter • Mælk og mælkeprodukter

• Sojabønner, tørrede linser, bønner og ærter • Brune ris

• Rejer, østers og andre havdyr • Dadler og anden tørret frugt

Letoptagelig magnesium Lider du af magnesiummangel? Så tag et tilskud. Magnesium +300 fra Biosym indeholder magnesiumpidolat og magnesiumoxid, som let kan udnyttes i kroppen. Produktet er registreret hos The Vegan Society, som gør det velegnet til vegetarer og veganere.

Øget behov for magnesium •

Et stort forbrug af sukker, kaffe, sodavand, alkohol, fastfood, underlødige og udpinte fødevarer samt salt er med til at hæmme kroppens optagelse og udnyttelse af magnesium.

• Hjertemedicin, tetracykliner (bruges til infektioner og acne), vanddrivende medicin samt p-piller har samme uhensigtsmæssige effekt. • Kronisk diarré forhindrer eller nedsætter optagelsen af magnesium fra mavetarmkanalen. • Hedebølge giver øget svedproduktion og dermed et øget behov for elektrolytter. • Flourholdigt drikkevand og flourholdige produkter som tandpasta.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 17


Undgå vinterdepression med en

ny generation af lysterapi

Næste generation af lysterapi mod vinterdepression har set lyset, og forsøg bekræfter, at lysterapi kan bruges som en metode til at forebygge og behandle sæsonbetinget depression.

18 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Af Kristine Bindslev

Mange danskere lider hver vinter af vinterdepression. Op til 2/3 af danskerne oplever, at deres humør i en eller anden grad bliver påvirket af de mørke vintermåneder. Der er til gengæld mange ting, man selv kan gøre for at få bugt med det dårlige humør om vinteren. Lysterapi er en af dem. Læger ved, at der er en klar sammenhæng mellem depressioner og lys. Og læger anbefaler lysterapi både som behandling og forebyggelse af vinterdepression. Men det kan være temmelig besværligt at sidde helt op til 90 minutter foran en skærm, og heldigvis er en ny generation af lysterapi trådt frem i rampelyset. Sådan foretog man studiet Den canadiske psykiater og læge Craig Hudson fra Toronto University, som i årevis har studeret tryptofan og søvnrytmer, har i et forsøg med lysterapi med apparatet YumaLite og vinterdepression set opløftende resultater. Tredive forsøgspersoner med diagnosticeret vinterdepression blev rekrutteret og randomiseret til to behandlingsgrupper. Gruppe A modtog en times lysbehandling hver morgen i fire uger. Gruppe B modtog fem minutters lysterapi i de to første uger og en time om dagen de resterende to uger. YumaLite lysbehandlingen er særligt fremstillet til at behandle vinterdepression. Måling af depressive symptomer Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D) blev brugt som vurderingsredskab i forhold til graden af depression. Det er den skala, læger bruger verden over for at give en standardiseret, pålidelig og gyldig måling af mængden og styrken af depressive symptomer. Og ved vinterdepression anvendes ligeledes HAM-D. I lysterapiforsøget vurderede man patienter hver uge ud fra skalaen. Patienterne var randomiseret på både køn, alder og indledende HAM-D score. Resultaterne af HAM-D viste en tydelig reduktion i depressionssymptomer allerede ved første uges behandling og med fortsat effekt resten af forsøgsperioden. Forskellen i eksponering af lysterapien, fem minutter versus en time, viste ingen stor forskel. Begge doseringer var virksomme. I et andet forsøg kiggede man på intensiteten af lysbehandlingen. Forskere sammenlignede 60 lux, 600 lux og 3500 lux i et tougers randomiseret parallelt studie. De fandt ingen signifikant forskel i den antidepressive virkning af de tre intensiteter af lys. Sagt med andre ord: Alle lysintensiteter virkede lige godt.

Se vores filmklip om tryptofan med Craig Hudson på sund-forskning.dk.

Vinterdepression versus depression En vinterdepression adskiller sig fra en almindelig depression på flere punkter. For eksempel spiser og sover depressive mindre, end de gør normalt, i modsætning til vinterdepressive, som spiser og sover meget, og behandlingsformerne er også tilsvarende forskellige. Træthed, mangel på energi, øget appetit og dårligt humør kendetegner den årstidsbestemte depression, også kaldet vinterdepressioner eller SAD (Seasonal Affective Disorder). Især på de nordlige breddegrader er lidelsen udbredt pga. af vores mørke vintermåneder. November, november og november Vinterdepressioner begynder typisk i november, hvor den daglige lysmængde bliver mindre. Lysforhold er helt afgørende faktorer for udviklingen af vinterdepression: Om vinteren er der jo mindre lys, og det er netop lysmængden, som i undersøgelser har vist sig at have indflydelse på udviklingen af vinterdepression. Derfor er det vigtigste, man kan gøre, når man lider af vinterdepression, selv at sørge for at genskabe det lys, man er omgivet af om sommeren. Men hvad sker der i kroppen, når mørket falder på og varer ved en hel vinter? Her skal vi have fat i hormonerne for at forstå mekanismen og behandlingen.

NB!

Det er vigtigt at gå til lægen først, hvis du føler dig træt og depressiv om vinteren. Lægen kan undersøge, om der eventuelt er noget andet galt, som fx en stofskiftesygdom eller en reel dyb depression, inden du kaster sig over lysterapien. Signalstoffet serotonin er indblandet Det er ikke fuldstændigt fastlagt, hvad der forårsager vinterdepression, men videnskaben mener, at signalstoffet serotonin spiller en rolle sammen med generne. Lys påvirker niveauet af stoffet serotonin i hjernen, og det er manglen på det stof, der ofte spiller en afgørende rolle, når man bliver deprimeret. Serotonin regulerer nemlig dit humør, dine følelser og din appetit. Det er også hormonet serotonin, der danner melatonin, og melatonin spiller en afgørende rolle i reguleringen af døgnrytmen, som igen har kontrol over søvnmønstret. Det vil sige, at mangler du serotonin, påvirker det produktionen af melatonin, og så påvirkes din døgnrytme.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 19


SSRI-præparater og lysterapi øger serotonin-niveauet Vi ved, at serotonin hjælper nervecellerne i hjernen med at kommunikere med hinanden. At mængden af serotonin i hjernen har stor indflydelse på humøret, ser vi ved den effekt, antidepressiv medicin, som SSRI-præperater (Specific Serotonin Reoptake Inhibitors) netop har. Vi ser nemlig, at SSRI-præparater, det man kalder lykkepiller, øger mængden af serotonin i hjernen og bedrer fx den vinterdepressive tilstand. Selv om videnskaben endnu ikke ved med sikkerhed, hvad der forårsager en vinterdepression, kan forskningen observere, at selv små mængder af lys kan påvirke melatoninproduktionen i din hjerne. Lysterapi giver dig på meget kort tid evnen til at holde de mørke måneder ud. Om man vil behandle sin vinterdepression med antidepressiv medicin eller lysterapi er op til lægen og den enkelte, men sidstnævnte behandling er 100 % bivirkningsfri. Og da lysterapien som regel er meget virksom, er det som regel det, de fleste i første omgang forsøger sig med.

Lysterapi:

• stabiliserer døgnrytmen • giver mere energi • får niveauet af serotonin i hjernen til at stige Lavt tryptofan-niveau forværrer vinterdepression Når man nu taler om serotonin, er det klogt at træde skridtet tilbage, lige før serotonin dannes til aminosyren tryptofan. Tryptofan virker nemlig som byggesten for serotonin, og har du ikke tryptofan i kroppen, kan du ikke producere serotonin. Da vi ikke selv kan danne tryptofan, skal vi have den tilført fra kosten eller som tilskud. Fra forskning ved man ligeledes, at hvis man fjerner aminosyren tryptofan fra kosten, så bliver den vinterdepressive tilstand forværret. Det kan altså være en god idé for den vinterdepressive at prøve et tilskud tryptofan. Og helst i naturlig form.

Er du SAD om vinteren, så er du langt fra alene Vinterdepression, også kendt som Seasonal Affectiv Disorder (SAD), er meget normalt. Hele 9 % i Skandinavien lider af denne tilbagevendende og sæsonbetonede depression. Derudover mener man, at op mod 25% af os lider af vintertræthed, som giver sig udtryk i, at vi er mere trætte, har svært ved at komme op om morgenen og i gang i vinterhalvåret.

Zenbev fra Biosential er en naturlig kilde af tryptofan. Tryptofanen er skånsomt afledt af olien fra de økologiske græskarkerner.

20 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

I et studie så forskerne, hvorledes tryptofan fra økologiske græskarkerner blev nedbrudt og optaget gradvist i kroppen modsat her-og-nu-virkningen fra den syntetiske udgave. Resultatet er en mere stabil tilførsel af tryptofan og dermed en mere stabil døgnrytme. Befolkningsstudier har også vist, at tryptofan-indtagelse virker positivt over for følelsesmæssige forstyrrelser som angst og aggression – klassiske vinterdepressionssymptomer. I et randomiseret klinisk forsøg med personer, der led af angst, oplevede deltagerne 16 procent mindre grad af angst og nervøsitet.

Se lyset i din vinterdepression: Prøv lysterapi – det er effektivt og har ingen bivirkninger. Tag også et tilskud tryptofan via Zen Bev. Lysterapi er ikke almindeligt lys Lamperne til lysbehandlingen er særligt fremstillet til at behandle vinterdepression, og det er derfor ikke ligegyldigt, hvilken lampe man sætter sig foran. Traditionel lysterapi har indtil for nylig betydet, at du skulle sidde foran det kunstige lys og kigge direkte ind i lysapparatet i op til 90 minutter hver dag. Nok ikke noget, der passer ind i de fleste menneskers morgenrutiner. Dertil kommer, at især apparater med blåt lys kan være skyld i øjendegeneration. Den næste generation af lysapparat fungerer anderledes og mere praktisk. YumaLite er et batteridrevet, letvægts, ergonomisk apparat uden ledninger, som sidder på hovedet. Mens du får det vigtige lys for at undgå vinterdepressionen, kan du altså gøre andre ting imens. Lysbehandlingen foregår, samtidig med at du spiser morgenmad, læser avisen, gør rent eller motionerer. YumaLite er ligeledes det første lysterapiapparat, som giver både et hvidt og rødt lys. Lyset afgiver lux 300. k


Vinter Blues – hvad kan du selv gøre? Når du nu en gang bor på de nordlige breddegrader, gælder det om at: 1 Opholde dig udenfor så meget som muligt 2 Opholde dig i nærheden af vinduer - hav eventuelt dit skrivebord på dit arbejde stående tæt ved et vindue 3 Placere dit soveværelse, så vinduerne i rummet vender mod øst - eller brug en lyssimulator til at give dig morgenlys 4 Brug et lysbehandlingsapparat på et fast tidspunkt om morgenen 5 Rejs om muligt til et solrigt rejsemål i januar/februar

YumaLite fra Biosential er fremtidens lysterapi. YumaLite er udviklet af den nyeste teknologi samt seneste forskning inden for lysterapi. Apparatet har en lavere intensitet end traditionelle lysapparaturer, og lyset skinner indirekte takket være et visir. For dem, der er følsomme over for hvidt lys, er der mulighed for at skifte til kun rødt lys. I et nyt, klinisk forsøg med YumaLite så man, hvorledes apparatet reducerede symptomer på vinterdepression med 50 % i løbet af en uge.

www.pukkaherbs.dk Fås i helsekostbutikker

Kend din depression Det er karakteristisk for mennesker med vinter blues, at så snart det bliver mørkere, typisk fra oktober til marts, forekommer symptomerne, og de forsvinder igen, når lyset vender tilbage i foråret modsat en reel depression, som ikke forsvinder sammen med solen og lysets genkomst. Symptomerne er: • Nedtrykthed, tristhed og dårligt humør • Nedsat energi • Øget træthed • Øget søvnbehov • Øget appetit • Specielt behov for kulhydrater

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 21


Vaer god mod dit immunsystem Af Ansofi Amalieh Larsen, Marianne Palm og Julie-Charlotte Plovst

12 gode syreresistente venner Mælkesyrebakterier holder din tarmflora sund og rask og giver ikke plads til de sygdomsfremkaldende bakterier. Brottrunk fra Natur-Drogeriet indeholder 12 gode, syreresistente mælkebakterier og er lavet på økologisk brød og vand. Når de er syreresistente, betyder det, at de kan modstå mavesyre og galde og derfor nå frem til tyktarmen, hvor de skal have deres virkning. Mælkesyrebakterierne medvirker til at opretholde en naturlig tarmflora, hvilket har indflydelse på vores immunsystem. Læs mere i artiklen på side 58.

Et humørgivende løft Hvis du har ligget syg eller blot er i energimangel i de mørke vintermåneder, kan Arctic Root give dig et boost, så du kommer ovenpå igen. Rosenrod fra Anjo stimulerer produktionen af neurotransmitterne serotonin og dopamin, som giver hjernen et humørgivende løft. Desuden er rosenrod immunstyrkende, vitaliserende, adaptogen og stresshæmmende. Planten modvirker desuden træthed og øger kroppens modstandskraft. Læs mere i artiklen på side 48.

Studier i søvnrytmer og depression Den canadiske psykiater og læge Craig Hudson fra Toronto University, som i årevis har studeret tryptofan og søvnrytmer, har i et forsøg med lysterapi med apparatet YumaLite og vinterdepression set opløftende resultater. Tredive forsøgspersoner med diagnosticeret vinterdepression blev rekrutteret og randomiseret til to behandlingsgrupper. Gruppe A modtog en times lysbehandling hver morgen i fire uger. Gruppe B modtog fem minutters lysterapi i de to første uger og en time om dagen de resterende to uger. YumaLite lysbehandlingen er særligt fremstillet til at behandle vinterdepression. Kombiner med Zen Bev til natten, og du påvirker dine signalstoffer bedst muligt både dag og nat. Læs mere i artiklen på side 18.

Energi med nyt B-vitaminprodukt, Omni B-active Biosym har netop lanceret et nyt B-vitaminprodukt, som ikke kun aktiverer og normaliserer fordøjelsen, men også kan sørge for meget mere stabil energi hele året rundt, men især om vinteren, hvor vi måske ikke helt får så meget frugt og grøntsager som om sommeren. Biosym har valgt de såkaldte aktiverede former for B-vitaminer, der skulle sikre en bedre optagelighed og bedre hjælp til at nedbryde fedtstoffer, proteiner og kulhydrater korrekt. Sammen med fosforlipiderne, som der også er blevet plads til, vil der alt i alt være en større chance for, at du får den allerbedste hjælp fra de små komplekse B-vitaminer.

22 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Et immunsystem i bund Er dit immunforsvar af en eller flere årsager skudt i bund, og har du lidt kradsen i hals og løbenæse, er det måske symptomer på den virus, der florerer på arbejdspladsen eller i dit barns institution. Immiflex fra AcuPharma kan anvendes til alle immunbelastninger, fordi indholdet af Betaglukan 1-3/1-6 stimulerer immunsystemet til at reagere på både bakterier, virus og svampe. De fleste tænker på Immiflex til vinterens plager, men Immiflex er lige så vigtigt resten af året, hvis man døjer med akutte eller kroniske infektioner. Læs mere i artiklen på side 37 i //mig// (vend bladet på hovedet).

Du kan præstere mere på D-vitamin En skotsk undersøgelse har vist, at tilskud af D-vitamin forbedrer den fysiske udholdenhed, samtidig med at vitaminet sænker blodtrykket og også sænker indholdet af stresshormonet kortisol i urinen. Forskningen er netop præsenteret ved den årlige kongres for Society for Endocrinology. Flere og flere indtager D-vitamin, da de senere års forskning har vist, hvor vigtigt stoffet er for stort set alle kropsfunktioner lige fra immunforsvar til muskelfunktion. D-vitamin er fedtopløseligt, og det er årsagen til, at præparatet D-Pearls fra Pharma Nord indeholder D-vitamin i en vegetabilsk olieblanding. D-Pearls er testet af forskere fra Universitetet i Oslo og har vist sig at have særdeles god optagelighed.

Brug Bio-Strath i stedet for vaccination Er Bio-Strath bedre end en influenzavaccine? I en undersøgelse med 232 testpersoner, som blev opdelt i fire grupper, så man, at Bio-Strath-grupperne (en gruppe på flydende Bio-Strath, en gruppe på tabletter) kom lettere og hurtigere igennem en influenza end både gruppen, der havde fået influenzavaccine og kontrolgruppen, som ingen hjælp fik. Bio-Strath forhandles af Anjo.

Aloe Vera er vigtigt til dit immunforsvar og den sviende mavesæk De fleste kender Aloe Vera som rigtig god hjælp til huden, men de færreste ved, at Aloe Vera også bidrager til kroppens immunforsvar, da det styrker vores slimhinder og holder vores mave-tarmsystem normaltfungerende, hvis vi fx har for meget mavesyre. I vintermånederne, og især i julen, har nogle af os tendens til at hyggespise en smule konfekt, et par pebernødder, og måske ryger der også lidt af farmors julesmåkager ned i løbet af eftermiddagen eller aftenen, og det kan skyldes et ustabilt blodsukker. Men der er råd for den slags julesymptomer, da kosttilskuddet Aloe Vera fra Avivir bidrager til insulinomsætningen i kroppen og dermed regulerer blodsukkerniveauet. Det er især indholdet af det aktive stof Acemannan, der kan afhjælpe generne, og det er bestemt ikke alle produkter, der kan fremvise et højt indhold af disse aktive stoffer.

Infektioners fjende, C-vitamin C-vitamin kaldes også for ascorbinsyre og L-ascorbinsyre, og de største mængder C-vitamin findes i immunforsvarets hvide blodlegemer, bugspytkirtlen, testiklerne og æggestokkene. I infektionernes tid kan du hjælpe dit immunforsvar ved at spise tre gram C-vitamin om dagen i nogle måneder. Ellers vil en almindelig god, men lidt højere end normalt anbefalet dosering være et gram om dagen. C-vitamin er vandopløseligt, og da det ikke kan lagres i kroppen, er vi nødt til at indtage vitaminet regelmæssigt. Hvis du ønsker et kraftigt C-vitaminprodukt, er OmniC fra Biosym et godt valg. En enkelt tablet indeholder 500 mg C-vitamin (ascorbinsyre), 120 mg calcium (calciumcarbonat) og 70 mg magnesium (magnesiumhydroxi).

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 23


Er du træt, fordi du mangler jern? Vi er gået ind i en mørk og grå tid, og det er for mange lig med træthed, bleghed og for nogle irritabilitet. Hvis du kan genkende disse træk, er du muligvis i mangel på jern. Jern er en del af de røde blodlegemers hæmoglobin, som forsyner kroppens celler og væv med ilt, hvilket gør stoffet vigtigt for energiomsætningen i kroppen - og ja, for indlæring! En varieret kost indeholder jern, men hvis du ikke får nok, kan et jerntilskud bidrage til et friskere, gladere dig. Vælg Amino Jern fra Pharmo Vital som er letoptageligt og virker uden at give forstoppelse og andre gener, som kan opstå ved et ikke særligt letoptageligt mineraltilskud. Læs mere i artiklen på side 16 i //mig// (Vend bladet på hovedet).

Tag Kan Jang, hvis du ikke bare hører til de heldige Du hører nok til en af de absolut heldige, hvis ikke du får tilsnuset dig en forkølelse i løbet af vinteren og starten på foråret. Men det er ikke helt umuligt at gardere sig. Naturlægemidlet Kan Jang er baseret på ekstrakter af urterne Andrographis paniculata og russisk rod, der begge er kendte for deres immunregulerende og styrkende effekt. Kan Jang er dokumenteret sikker og effektiv ved forkølelse og andre infektioner i de øvre luftveje og kan også anvendes mod bihulebetændelse og influenza. Midlet bør tages, så snart symptomerne viser sig. Kan Jang forhandles af Anjo. Læs mere i artiklen på side 64.

Selentilskud øger ikke risikoen for diabetes For nogle år siden var der påstande fremme om, at selentilskud øgede risikoen for diabetes. Det har imidlertid ikke noget på sig, viser dugfriske forskningsresultater fra England. Her har en gruppe forskere målt indholdet af proteinet adiponektin hos gravide, der fik selentilskud. Adiponektin er markør for insulinresistens og derfor relevant i forbindelse med diabetes. Der blev ikke observeret nogen ændring hos de selenbehandlede kvinder sammenlignet med dem, der fik placebo. I forsøget blev brugt SelenoPrecise fra Pharma Nord. Kilde: British Journal of Nutrition, 2015 Okt. 20:1-7 Læs mere i artiklen på side 30.

Husk dine vitaminer og mineraler Det er ideelt at indtage et multivitamin- og mineralkosttilskud, hvorfra du kan supplere med specifikke kosttilskud alt efter dine mangeltilstande. Biosym har netop optimeret deres Omnimin Pure, idet produktet nu indeholder fosfolipider, biologisk aktiverede former af folsyre og B12-vitamin, som sikrer en effektiv udnyttelse. Der er foretaget en mindre justering af A-vitamin, der nu indeholder 800 μg vitamin A (før 1.000 μg) – det er gode nyheder til gravide. Derudover er der nu 50 mg vitamin E i (før 100 mg) pr. 2 tabletter, som skyldes en optimeret biotilgængelighed og indholdet af fosfolipider forbedrer optageligheden af de fedtopløselige vitaminer, som fx vitamin E. Kilden til calcium er ændret, da det organiskbundet og algebaserede calcium nu indgår sammen med calcium fra dolomit. Optimal sammensætning med i alt 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre næringsstoffer. Sådan.

24 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_1114

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 25


26 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Hyben

Rosa rugosa Hybenbusken er en del af rosefamilien. Det er en stor familie, og både blomsterne og rosenfrugterne findes i mange afskygninger - lyse, mørke tykke og aflange. Hyben vokser vildt i naturens spisekammer, og har en hårdførhed der står imod det danske klima. Hybenfrugterne kan du bruge i dit eget køkken, og mon ikke du selv og dine nærmeste ville nyde en hjemmelavet marmelade, the eller kage, hvis du serverede det for dem..

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 27


B.vitaminer og cholin for en sund hjerne

28 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Fordelene ved et tilskud af B-vitaminer og cholin bakkes op af forskningsdata. Kliniske undersøgelser har længe fastslået, at de, der får nok B-vitaminer og cholin, har nemmere ved at huske, koncentrere sig og lære nyt. Af Kristine Bindslev

Den menneskelige krop har brug for 13 forskellige vitaminer for at overleve og for at trives, og B-vitaminerne tegner sig for otte af de 13 vitaminer. Overordnet set er B-vitaminer ekstremt vigtige, idet de har en direkte indvirkning på alt fra dit hjerte, stofskifte, humør, vægt og fordøjelse. Men B-vitaminerne er i den grad også hjernevitaminer. De hjælper dig med at fokusere, huske og lære nyt. Da B-vitaminer er en gruppe af vandopløselige vitaminer, som optages i tyndtarmen, betyder det, at de ikke kan oplagres i kroppen. Derfor skal du dagligt have tilført B-vitaminer via kosten eller som kosttilskud. B-vitamin hjælper mod mentale lidelser B-vitaminer er som sagt vigtige hele vejen rundt i kroppens funktioner. Hvis du har stress, angst eller nervøsitet samt kognitive udfordringer, er B-vitaminerne noget af det første, du skal tænke på som en eventuel mangeltilstand. Udbrændthed og træthed kan ligeledes være kroppens melding til dig om, at et ekstra tilskud B-vitamin er på sin plads. B-vitaminer har nemlig en afgørende betydning for din energiproduktion og dannelsen af og funktionen hos sunde røde blodlegemer. B-vitaminer giver dig som sådan ikke direkte energi, men i stedet hjælper de din krop med at bruge protein, fedt og kulhydrater som effektiv brændsel under fordøjelse og absorption.

Cholin er bl.a. et vigtigt næringsstof for hjernens sundhed, intelligens og synaptiske plasticitet. Cholin holder hjernen skarp B1, B2, B3, B5, B6, B12 er nok ikke så fremmede for dig, men hvad ved du om cholin? Cholin, også kaldet 2-hydroxy-N,N,Ntrimethylethanaminium blandt fagfolk, er et vandopløseligt næringsstof, der er nært beslægtet med B-vitaminerne. Kroppen danner selv en smule cholin, men skal have stoffet tilført for at opfylde det daglige behov. Cholin bliver i kroppen dannet ud fra serin og methionin, men det kræves, at der også er magnesium, folat, B6- og B12- vitamin til stede.

Super B-Complex fra Natur-Drogeriet er en unik blanding af B-vitaminer og urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod, der alle er adaptogene. I naturen finder du ikke hvert enkelt B-vitamin isoleret, men i form af et helt kompleks. Ved tilskud tager du derfor ikke de enkelte B-vitaminer alene, men som et samlet kompleks. Hvis du vil være sikker på, at du får tilstrækkeligt med cholin, kan du tage to kapsler Mega Cholin fra Natur-Drogeriet.

Forskning viser, at cholin kan forbedre hukommelsen og indlæring og kan hjælpe med at forhindre demens, Alzheimers sygdom og aldersrelateret hukommelsestab. Vi får cholin fra visse fødevarer i vores kost, men man anslår, at 90 % af befolkningen ikke får den anbefalede mængde per dag. Cholin-mangel kan i høj grad forringe din hukommelse og dine kognitive funktioner og endda påvirke dit humør. Det er tilfældet, fordi cholin bruges i din hjerne både som en forløber for acetylcholin - en neurotransmitter, som hovedsagelig er vigtig for hukommelsen - og som en komponent i opretholdelsen af sunde cellemembraner.

Fostre danner ca. 50.000 neuroner per sekund. Et studie har vist, at gravide mødre, der fik større mængder af cholin, fødte børn med højere IQ end kvinder med et lavere indtag. Hvordan virker cholin? Cholin er vigtig ved syntesen af acetylcholin. I hjernen er der 86.000.000.000 neuroner, og de kommunikerer alle overvejende ved transmission af forskellige kemiske signalstoffer kaldet neurotransmittere. Acetylcholin er en af de neurotransmittere, der er involveret i dannelse af hukommelse, fastholdelse af informationer, matematisk og sproglig ræsonnement samt planlægning og fokus. Alt det finder sted i din hjerne, når en acetylmolekyle kombineres med en cholinmolekyle. Man ved, at mennesker med et højt niveau af acetylcholin tænker klarere og hurtigere, mens lavere niveauer kan være forbundet med uopmærksomhed, hukommelsesvanskeligheder og problemer med indlæring. Det man i daglig tale kalder en ”omtåget hjerne”. Det er især markant hos ældre personer med Alzheimers, at acetylcholinniveauet er ekstremt lavt. k

Et tilskud af B-vitaminer og cholin kan:

Hjælpe på hukommelsen Forbedre indlæringen Reducere træthed Forbedre kreativ tænkning og problemløsning Hæve fokusering og koncentration Øge humøret Forbedre REM-søvn Forhindre hovedpine Reducere ADHD & ADD-symptomer

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 29


Spændende

danske forsøg med selen til stofskiftet

30 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Det antages, at over en halv million danskere lider af en stofskiftesygdom. Ofte uden at de ved det. Mange i medicinsk behandling får det stadig dårligere. Derfor skal to danske forsøg nu undersøge, om tilskud med selen kan være afgørende i behandlingen af stofskiftesygdomme. Men får vi andre overhovedet nok selen til selve forebyggelsen? Af Pernille Lund

Stigningen af stofskiftesygdomme er eksplosiv, og behandling med stofskiftehormoner er ikke optimal, da op til 20 procent får det dårligere. Derfor vil man i to store forsøg nu undersøge, om selen kan være et afgørende tilskud i behandlingen. Det ene forsøg, CATALYST, omhandler Hashimotos, der medfører for lavt stofskifte. Det andet forsøg, GRASS, omhandler Graves, der medfører for højt stofskifte. Begge stofskiftesygdomme er autoimmune lidelser, hvor immunforsvaret angriber skjoldbruskkirtlen forskellige steder. Men hvilken effekt har selen egentlig på stofskiftet samt de inflammationer, som alle autoimmune lidelser er karakteriseret af? Selen regulerer stofskiftehormonerne Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen, og den producerer hormoner, der medfører en direkte påvirkning af cellernes energiomsætning, også kaldet stofskiftet. Skjoldbruskkirtlen producerer to forskellige stofskiftehormoner – henholdsvis T4, som er det passive hormon med fire jodatomer, og T3, som er det aktive hormon med tre jodatomer. Når stofskiftet skal aktiveres, fjerner selenholdige enzymer (deiodinase) et jodatom fra T4, så det omdannes til det aktive T3 - alt efter cellernes behov. Det er altså ikke tilfældigt, at skjoldbruskkirtlen er det organ, der indeholder mest selen i forhold til størrelsen. Hvorfor virker hormonbehandling ikke? Lavt stofskifte behandles normalt med Eltroxin og Euthyrox, der indeholder syntetisk T4 hormon. Mangel på selen kan muligvis forklare præparaternes begrænsede effekt, hvis det passive T4 hormon ikke omdannes til det aktive T3 hormon ved hjælp af de selenholdige enzymer. Selen er en kraftig antioxidant, der modvirker inflammationer Skjoldbruskkirtlen gennemstrømmes af meget blod, og det betyder, at den udsættes for en del frie radikaler. Infektioner, tobaksrøg, alkohol, medicin og kviksølv er andre kilder til frie radikaler, der i for store mængder kan forårsage celleskader og inflammationer. I denne forbindelse fungerer selenholdige proteiner kaldet GPX´er som kraftige antioxidanter, der beskytter skjoldbruskkirtlen mod frie radikaler og inflammationer. Hvis vi vel at mærke er velforsynet med selen.

De danske forsøg med selen Begge forsøg foregår på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital i København, Odense Universitets Hospital og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Forsøgene har samme design, hvor deltagerne daglig får 200 mikrogram selen eller placebo (identisk snydemedicin) sammen med deres øvrige medicin i 12 måneder. Ved start og undervejs i forsøget bliver der taget blodprøver og målt for stofskiftehormonerne T3 og T4 samt antistoffer. Patienternes livskvalitet bliver målt ved hjælp af særlige spørgeskemaer.

Vidste du,

at de, der flere gange ugenligt spiser sushi, har mere kviksølv i blodet?

Det fremgår

af en større amerikansk undersøgelse, hvor især tun sashini indeholder store mængder kviksølv.

Bliver selen ny standardbehandling? Adskillige internationale forsøg har vist, at tilskud med selen kan have en positiv effekt på stofskiftesygdomme som Hashimotos og Graves. Hvis resultaterne i de to danske forsøg med selen til stofskiftepatienter viser sig at være positive, vil man fremover indføre tilskud med selen i standardbehandlingen af de to sygdomme. Man vil også holde øje med, om behovet for medicin falder. Lavt selenindtag i Europa og kompensation med tilskud Jorden i Europa er generelt fattig på selen. Manglende indtag af fisk og indmad bidrager til et dalende indtag. Det antages, at omkring 20 % af den danske befolkning indtager mindre selen end ADT, anbefalet daglig tilførsel, som er sat til 55 mikrogram. I mange andre lande som USA og Japan ligger det naturlige indtag gennem kosten flere hundrede procent højere og tæt på de 200 mikrogram, som deltagerne får i forsøget.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 31


Selengær er effektivt og giver naturlig selenvariation I kosttilskud kan selen både være uorganisk og organisk. Organiske forbindelser som selengær optages lettere, så de kan indsluses i kroppens selenafhængige enzymer. Den danske selengærråvare, SelenoPrecise, indeholder over 30 organiske selenforbindelser, hvilket svarer til den naturlige selenvariation i selenrig kost. Denne selengærråvare er EU-godkendt og sælges både som kosttilskud og lægemiddel. SelenoPrecise kan dokumentere en optagelighed på næsten 90 %. Jo mere kviksølv, jo mere selen for at undgå forgiftning og stofskiftesygdomme Selen binder kviksølv ved at danne den ufarlige forbindelse kviksølvselenid. Men derefter kan selen ikke indgå i de mange enzymer, der regulerer stofskiftet, immunforsvaret og andre livsvigtige funktioner. Med andre ord øger kviksølv behovet for selen.

Kviksølv findes især i rovfisk som tun samt amalgamplomber og visse vacciner (thimerosal). Kviksølv spredes desuden i miljøet via forbrændingsanlæg, udvinding af guld, batterier, elpærer, termometre og andet udstyr. Fostre er særlig udsatte, og vi har alle fået en større eller mindre påvirkning. k Referencer: 1) The chronic autoimmune thyroiditis quantity of life serum trial (CATALYST): Study protocol for a randomized controlled trial www.biomedcentral.com/content/pdf/1745-6215-15-115.pdf. 2) Selenium supplementation for patients with Graves’ hyperthyroidism (the GRASS trial): study protocol for a randomized controlled trial www.biomedcentral.com/content/pdf/1745-6215-14-119.pdf. 4) Drutel, A et al: Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clinical Endocrinologi 2013. 5) Njord, V Svendsen: Næringsstoffer i fisk neutraliserer miljøgifte. Videnskab.dk 2012. 6) http://klogkost.dk/nyheder/fodevarer/kodprodukter/32-fisk/662-sushi spisere-har-mere-kviksolv-i-blodet.html.

For mere information om stofskiftet: ”Har du problemer med dit stofskifte?” Af Pernille Lund, Forlaget Ny videnskab 2015

Symptomer på lavt stofskifte

Træthed og koncentrationsbesvær

Symptomer på højt stofskifte (Går ofte forud for lavt stofskifte)

Træthed og koncentrationsbesvær

Langsom puls og kuldskærhed

Hurtig puls, hjertebanken og svedtendens

Vægtstigning trods nedsat appetit

Vægttab trods ulvehunger

Tør hud og opsvulmet hals/hoved

Fremtrædende øjenæbler

Forstoppelse

Hyppig og løs afføring

Struma (forstørret skjoldbruskkirtel)

(forstørret skjoldbruskkirtel)

Struma

Det er sjældent med alle symptomer på én gang. Lad lægen måle dit stofskifte, hvis du har mistanke om, at det er for højt eller for lavt.

32 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Mod tørre, røde øjne og for et normalt syn Eye Total er et nyt produkt, der er specielt udviklet til dine øjne. Det indeholder bl.a. den anerkendte havtornolie SBA 24. Havtornoliens indhold af vitamin A bidrager til at opretholde et normalt syn og normale slimhinder i øjnene. Øjnenes slimhinder har en smørende og fugtgivende funktion, som har stor betydning for både livskvalitet og velbefindende. – for dine øjnes funktion og velbefindende på både kort og lang sigt!

Et øjeblik

Forhandles hos Matas, helsekostbutikker og på nettet. Hvis du ønsker yderligere information eller vejledning:

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 33

Poppelgårdvej 17, 2860 Søborg, Tlf.: 38191889 – anjo@anjo.dk


Arh,

hvad sagde du?

Selvom en nedsat hørelse umiddelbart ikke opleves lige så graverende som en øjenskade, er det en markant forringelse af dit liv. Lyt med, når vi gennemgår naturlige måder at behandle og bremse høretab på med magnesium, fyrretræsbark og Ginkgo biloba. Af Kristine Bindslev

Langt de fleste høretab starter omkring de 50, hvor op til 40 % har en form for høretab, og i det britiske Royal Institute for døve vurderer man, at mere end 70 % af de 70-årige har nedsat hørelse. Men et enkelt brag nytårsaften kan være nok til, at hørelsen står af. Ligesom medicin, hovedtraumer eller infektioner kan nedsætte din hørelse. Nedsat hørelse er en stor belastning. Når du ikke kan høre, og dermed forstå, hvad andre siger, nedsættes din livskvalitet og evne til at klare dig lige så godt i tilværelsen. Det kan blive svært at begå sig, selv blandt gode venner, og socialt samvær kan blive en belastning, som man undgår. Lider du af tinnitus, står du hver dag op til en konstant ringen eller brummen for ørerne? Det er stærkt generende for den, der rammes. Søvn, karriere og samvær med familie og venner bliver påvirket. Nogle bliver invalideret af deres tinnitus. Almindelige årsager til, at verden bliver sat på lydløs Ud over alder er otitis media, eller sagt på dansk, mellemørebetændelse, den mest almindelige infektiøse årsag til midlertidigt eller varigt høretab. Gentagne eller ubehandlede infektioner hos børn kan føre til permanent svækkelse i voksenalderen. En anden årsag til høretab er langvarig udsættelse for kraftig støj. Vedvarende støj kan ødelægge de 4000 følsomme hårceller i det indre øre, som igen fører til sensorineuralt høretab. Højrisikogruppen er mennesker, der hver dag står på støjende arbejdspladser, men sandelig også unge mennesker, der dagligt hører (for) høj musik gennem høretelefoner. Senest har man forsket i brugen af mobiltelefoner, og nu er også de blevet føjet til listen over almindelige årsager til højfrekvente høretab. Folk, der bruger deres telefoner i 60 minutter eller mere om dagen, har en højere risiko for høretab end dem med mindre brug. Med Ginkgo biloba bliver dine bønner hørt Når du begynder at lide af høretab, er den eneste ”behandling” som regel de høreapparater, lægen tilbyder dig. En løsning, mange hørehæmmede afskriver som både ubehagelig og ineffektiv. Heldigvis viser forskningen, at der er en række mere naturlige tilgange, som er værd at forsøge. Fx har Ginkgo biloba hjulpet mennesker med forskellige hørelidelser, herunder tinnitus. Li34 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


geledes har man i forsøg med dyr set, hvordan Ginkgo biloba havde en beskyttende virkning mod skader i det indre øre samt forbedrede ørets neurologiske funktion. Det, som Ginkgo biloba gør, er, at det øger blodgennemstrømningen til hjernen og øret. Magnesium støtter en sund nervefunktion i det auditive system Andre undersøgelser har vist, at et tilskud af magnesium både kan mindske høretabet og sværhedsgraden af tinnitus. Vi ved, at magnesium er nødvendig generelt for at opretholde nerve- og muskelcellers normale funktion, og niveauet af magnesium spiller en rolle i opretholdelsen af en normal gennemtrængelighed i cellemembranerne. Der findes ca. 4000 indre hårceller i én række og ca. 12000 ydre hårceller i tre rækker. Det er hovedsagelig de indre hårceller, der sørger for lydinformation til hørenerven. Når de ydre hårceller påvirkes af vibrationer i væsken, udviser de en ”muskelagtig” sammentrækning, der bevirker, at den mekaniske påvirkning af de indre hårceller bliver betydeligt større, end hvis de ydre hårceller ikke havde været til stede. Mennesker med tinnitus har, mener man, ”overaktive” hårceller, som ikke formår at slappe af, ligesom spændte muskler skal kunne gå i hvile. Hårcellerne, der udfører en slags mekanisk hjælpefunktion, så signalet fra det indre øre når hjernestammen, slapper så at sige aldrig af hos mennesker med tinnitus. Mineralet magnesium virker netop som ”slap nu af”-midlet, mener forskerne, der så opløftende resultater med magnesium mod tinnitus. Magnesiummet bragte så at sige hårcellerne tilbage til deres naturlige hviletilstand. Giv fyresedlen til lyde, der ikke vil stoppe med fyrretræsbark Det virksomme stof i fyrretræsbark hedder Pycnogenol (PYC). Forskere fik ideen, at PYC kunne formildne tinnitus, idet PYC er kendt for at udvide kapillærernes gennemtrængelighed. Mon så også PYC kan forbedre hastighed af blodgennemstrømningen i det indre øres arterier? Forsøget tydede på, at indtag af PYC i en kort periode var med til at forbedre blodgennemstrømning i det indre øre, og deltagerne oplevede en lindring af tinnitus symptomer. k

Nedsat hørelse, støjfølsomhed eller tinnitus minder hver dag mange danskere om en nytårsfest, hvor knaldet fra fyrværkeriet blev for meget for ørerne. Husk nu at bruge ørepropper eller andre høreværn, når du skal ud og fyre fyrværkeri af nytårsaften. Det koster kun 10 kr. for beskyttelsen, men hørelsen resten af livet, hvis uheldet er ude.

Det menneskelige øre Mellemøre Indre øre

Ydre øre Pinna Scapha

Tidsmæssig muskel Fedt

Stapes Ambolt

Halvrunde Vestibulære kanaler Øresnegl nerve

Høreknogle

Tringular grøft Antihelix Øreskjold

Øreflip

Øresnegl nerve

Brusk

Trommehinden Ørekanal Trommehulen

Tidsmæssige knogle

Vita Ear fra New Nordic indeholder Ginkgo biloba, fyrretræsbark og magnesium.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 35


Alle infektioner dræner kroppen for C-vitamin Vi mennesker er afhængige af at få tilført C-vitamin, eftersom vi i modsætning til de fleste dyrearter ikke selv er i stand til at danne vitaminet i kroppen. Af Bjørn Falck Madsen

Det er vigtigt at have nok C-vitamin i organismen, ikke bare fordi det blandt mange andre ting støtter immunforsvaret og desuden hjælper kroppen med at danne bindevæv (kollagen), men også fordi det efter alt at dømme spiller en afgørende rolle for udviklingen af vores intelligens i fosterstadiet. Det har Jens Lykkesfeldt, som er professor ved Københavns Universitet, forsket en del i og skrevet artikler om. Hans forskningsresultater har ligefrem ført til, at man i USA anbefaler et 30 % forhøjet indtag af C-vitamin til gravide og rygere (rygning dræner kroppens C-vitaminbeholdning). Virker ved forkølelser Kroppen har endvidere et stort forbrug af C-vitamin i forbindelse med infektioner. En infektion kan være mange ting lige fra en urinvejsinfektion til en betændt finger eller infektion i luftvejene. Forkølelse er også en infektion, og forskning viser faktisk (i modsætning til hvad man læser i medierne), at C-vitamin har en forebyggende og lindrende virkning ved forkølelse. For eksempel påviste forskere i en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients i 2014, at blandt de forsøgspersoner, der fik dagligt tilskud af C-vitamin, var der omtrent halvt så mange forkølelser. Samtidig viste forsøget, at varigheden af forkølelserne i C-vitamingruppen blev reduceret med næsten 60 % sammenlignet med den anden gruppe. Hæmmer inflammationsmarkører Ved infektion går kroppens immunforsvar til modangreb, og der opstår inflammation. Det kan blandt andet ses ved, at tallet for forskellige inflammationsmarkører stiger, hvilket blandt andet gælder for CRP (C-reaktivt protein) og IL-6 (interleukin-6). En relativt ny undersøgelse, hvor 64 overvægtige personer fik tilskud af C-vitamin dagligt i otte uger, viste, hvordan behandlingen reducerede CRP med 52 procent og IL-6 med 36 procent. Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Drug Design, Development and Therapy (september).

36 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Dagligt tilskud Gode kilder til C-vitamin er hyben, peberfrugt, chili, citrusfrugter og anden frugt samt kartofler. Det kan dog være svært at vide, hvor meget man får fra hver enkelt fødevaregruppe. For at være på den sikre side kan man ud over en balanceret kost, der indeholder sådanne fødevarer, tage et dagligt tilskud af C-vitamin. Syreneutral C-vitamin C-vitamin kan ikke overdoseres, da det bliver udskilt i urinen i stedet for at lagres i kroppen. For dem, der har sarte maver eller maveslimhinder, kan en god løsning være et præparat som Bio-C-Vitamin, der indeholder calciumascorbat. Denne syreneutrale form for C-vitamin er skånsom mod fordøjelsen og giver derfor ingen gener. k


Mavens venner - også i den søde juletid!

Fiberrig

Resultat Plus er et fiberrigt præparat, der tilfører fordøjelsessystemet vigtige fiberstoffer. Resultat Plus indeholder frøskaller med Skallin, æblefibre/ æblepektin og appelsinfibre.

Mælkesyrebakterier

Til lettere mavebesvær

Maxi flor er mavesyrebeskyt- Mavens Ven indeholder tede kapsler, der indeholder en blanding af 6 forskel11 forskellige mælkesyre- lige urter til lettere mavebakterier til vedligeholdelse og fordøjelsesbesvær. af en normal tarmflora.

Godartede mælkesyrebakterier og enzymer

Fermentkorn er en kapsel med 450 mg pulveriseret, langtidsgæret økologisk fuldkornsbrød. Brottrunk er en specieldrik med 12 sunde, syreresistente mælkesyrebakterier. Brottrunk indeholder 5 mill. godartede, kolonidannende mælkesyrebakterier pr. ml., samt enzymer.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 37 LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER

Natur-Drogeriets produkter findes hos autoriserede forhandlere: helsekostforretninger, Matas og apoteker.


Spørg eks Spørg eksperterne Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og vi vil tilstræbe, at alle får direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Hovedpine Kære Rikke Jeg har lidt af hovedpine siden begyndelsen af teenagealderen. Det er en del af min hverdag, ligesom hovedpinepiller, aflyste aftaler og hjemmearbejdsdage. Da jeg var ung, havde jeg typisk hovedpine omkring min menstruation, men nu minder det mere om migræne. Jeg prøvede p-piller, men det kan jeg ikke tåle. Hovedpinen har jeg flere gange om ugen, det kan svinge fra underlæggende til voldsomt ubehag. Nogle gange får jeg kvalme og bliver svimmel, andre gange er det kun den trykkende smerte, der mærkes. Piller virker ikke rigtig længere, så jeg bider tænderne sammen og bliver på arbejdet så længe som muligt, men det er et handikap, der bare er blevet værre og værre. Hvad skal jeg gøre? Karina, 38 år Hej Karina Det lyder, som om det er startet omkring, da du fik din menstruation, og det er jo også derfor, lægen anbefalede dig p-piller. På sigt er det dog ikke en god ide med p-piller for hormonelle ubalancer, for det er en alarmklokke fra kroppen om, at noget ikke er, som det skal være. Jeg har en oplevelse af, at for tidlig brug af hormonel regulering til unge kvinder kan give problemer med fertiliteten senere i livet, det ser jeg ofte i klinikken. En ubalance, som vi af forskellige årsager ikke får gjort noget ved, kan skabe problemer langt senere i livet. Og forskellige ubalancer kan hænge sammen, selvom det er vidt forskellige specialister, man har opsøgt. Hvis man tager hovedpinepiller over lang tid, kan det faktisk forværre hovedpinen, og vores mave og tarmslimhinde påvirkes og bliver dårligt fungerende. Bekymringen, der ligger i, om man kan færdiggøre sin uddannelse eller holde på sit job, kan også give kæbe- og nakkespændinger, muskelspændinger, som kan være selvforstærkende. I sidste ende giver det også en grundlæggende træthed og udmattelse, der gør, at vi fungerer og regenererer dårligt. Både akupunktur og zoneterapi kan hjælpe dig med at rette op på sådanne ubalancer, både når du er helt ung og senere i livet. Det kan kræve kostændringer, og måske du også mangler mineraler og vitaminer. Magnesium er et godt sted at starte. Det er bare med at kommer i gang :) Held og lykke til. Kærlig hilsen Rikke

38 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


sperterne Hjælp din hørelse

Marianne Palm Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

En lille klumme om hverdagen og en fin kalender Se den fine kalender, der en sen aften i november fandt vej til min inbox. Det smukke design og de gode ord kom lige på rette sted og tid.

Nedsat hørelse, støjfølsomhed eller tinnitus minder hver dag mange danskere om en nytårsfest, hvor knaldet fra fyrværkeriet blev for meget for ørerne. Husk nu at bruge ørepropper eller andre høreværn, når du skal ud og fyre fyrværkeri af nytårsaften. Det koster kun 10 kr. for beskyttelsen, men hørelsen resten af livet, hvis uheldet er ude. Og resten af året er der god hjælp at hente i Vita Ear fra New Nordic, der bl.a. indeholder ginkgo biloba, fransk maritim fyrrebark og magnesium. Hvad har de ingredienser med hørelsen at gøre? Læs mere i artiklen på s. 34

Hanne Nyborg har skabt Slentre – Familiens Kalender for 2016. Sammen med kalenderen fandt jeg disse vise ord: Kalenderen er også en lille opslagstavle, som hver måned byder på små solide råd, der virker, hvis vi altså husker dem! Kalenderen er fyldt med små, årstidsbestemte ideer, familien kan hygge sig med, og ikke mindst en personlig huskeseddel til månedens vigtigste ting. Nogle gang mister vi kontakten til os selv og hinanden. Nogle gange er vi heldige at blive mindet om det. Det gør kalenderen!

”kunsten at skabe en hverdag, der ikke strammer”

Øreakupunktur, posturologi og ny viden:

s er vore Nissen gud, lille hus hjem vores kytter , han bes sørger for - og er rart at alt

Hold pauser - fra alt... præstation, telefon, computer, arbejde, lektier, fritidsinteresser, venner osv.

l le en skå k at stil ngrød Så hus med rise smør frem stor klathusnisse og en lille til den

- det er vigtigere end nogensinde

ALTID

Sluk, vær nærværende - og lav noget helt jordnært sammen... - det er lige nu, vi har hinanden - det giver god energi, ro og glæde at prioritere dette

ham godt på - pas

N Navnavn 1 Tor 2 2 Freor 3 Lør 4 Søn 5 Man 6 Tir 77 Ons 88 Torns 9 Fre 10 Lør e 11 Søn 12 Man 13 Tir n 14 Ons 15 Tor 16 Fre 1 17 Lør e 18 Søn 19 Man 20 Tiran T21 Onsir 22 Tor 23 Fre 24 Lør 25 Søn 26 Man 27 Tir 28 Ons 29 Tors 30 Fre 31 Lør 3

Undervisning Foredrag Temadage Fyraftenskurser seriøse, veluddanned e behandlere og undervisere

2. søndag i advent 49

3. søndag i advent 50

Sankta Lucia

4. søndag i advent 51

Juleaften Juledag 2. Juledag

52

Nytårsaften

Tak for alt i det gamle år - tak for alt - tak for dig...

Slentre 2016 softworld HN.indd 13

Slentre - Familiens Kalender 2016 er at finde i Arnold Busck boghandlere samt udvalgte Bog&Ide butikker. www.slentre.dk.

Den største gave du kan give dine børn og din familie.. - er tid

15/10/15 08.53

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 39


Spørg eks Spørg eksperterne Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

Bedsteforældrenes smerter ved børnenes brud! Det er næsten forbudt at snakke om det. For det er ikke forældrene, der har det hårdest, når deres voksne børn bryder med deres partner og er blevet svigtet, har svigtet eller bare vil noget andet. Men for de skiltes forældre - med eller uden børnebørn - er det ofte meget smerteligt, også selvom man måske kunne se, at det ikke gik, og at partnerne gjorde hinanden mere skade end gavn. Og også, selvom der er kommet en ny kær svigersøn til. Når en datter eller søn med børn bliver skilt eller bryder sit parforhold, får det ofte en dramatisk indflydelse på bedsteforældrenes liv: Den svigerdatter eller –søn, man ved det arrangerede familieskab havde fået et godt forhold til, og som var blevet en naturlig, og ofte meget kær, del af sociale begivenheder, ser man pludselig slet ikke mere. Hvor der er strid mellem det tidligere par, bliver bedsteforældrene ofte drevet ind i konflikten. Tid med børnebørnene fordeles ved skilsmisse mellem forældrene. Helt konkret betyder det, at ”børnetid” i højere grad skal deles i ”retfærdige” og reglementerede ”bidder”. Det kan betyde, at det kan være meget sværere at ”komme til” som bedsteforælder. Planlægning og organisering er i højere grad nødvendig. Psykiske reaktioner hos bedsteforældrene En irsk forsker interviewede 24 forældrepar med børn, der var blevet skilt. Mange af de adspurgte havde - især i begyndelsen - psykiske reaktioner, der kan ligne traumereaktioner. Mange følte sig magtesløse, samtidig med at de var meget bekymrede over børnebørnene og over, hvordan det hele skulle gå. Mange havde skyldfølelser og spurgte sig selv, om de kunne have gjort noget andet eller bedre for, at familien havde fungeret. Værst for far-forældre Nogle bedsteforældre mister helt kontakten til børnebørnene. Måske fordi den forælder, der har forældremyndigheden, ikke tillader kontakten eller simpelthen flytter så langt væk, at det i praksis bliver umuligt at opretholde et nært forhold. Ofte er far-forældre mest bekymrede for ikke at kunne opretholde kontakten til børnene, da børnene oftest er mest

40 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

hos moderen. Mor-forældrene har derfor større chancer for at blive brugt til støtte i det daglige. At se på uden at måtte blande sig Bedsteforældrenes rolle i familierne er oftest at se på uden at blande sig. Denne rolle har de også i forbindelse med skilsmissen. Ens position som bedsteforældre er allerede givet: Man holder med sit barn – stort set lige meget om man er enig i dispositionen eller ej. Men det kan være svært at bevæge sig i det sprængfyldte farvand og ikke tage parti. Magtesløshed Der kan indvendes, at sådan er spillereglerne, og at alle er i samme båd. Men der ER hårdt, og det ER sørgeligt og bekymrende at se de små kæmpe for at holde sammen på stumperne. Man mærker og ser børnenes smerte, uden rigtig at kunne gøre noget: Noget, der kan give fornemmelsen af magtesløshed. Tal om det med andre bedsteforældre Som ved så mange andre problemer er det vigtigt at tale med andre om problemerne. Der er mange derude, der kender til problematikken: Alle sviger- og bedsteforældre, som har været vidne til en skilsmisse hos deres børn og måske også mistet kontakten med deres børnebørn.


sperterne Body Balance Pilates Instruktør ®

Kan du lide at bevæge og bevare dig og samtidig gøre noget godt for andre, er denne uddannelse måske noget for dig.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

• Du bliver “klædt på” til det at være instruktør.

· Skånsom mod maven

• Du lærer Træningssystemet Body Balance Pilates.

· Anbefales til gravide

• Du lærer herudover om afspænding, stræk, meditation, musik, programlægning og kost.

· Velegnet til veganere

Danmarks eneste holistiske uddannelse! Varighed 6 mdr. eller accelereret over 3 weekender, hvis du har merit.

®

• Uddannelsen fremmer din selvudvikling. Mere info og referencer på www.livingacademy.com aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

Underviser Bettinna Laxholm Delfs

aminojern.dk

2970 Hørsholm

Spændinger? Kramper? Uro?

Aminojern_Sundforskning_Ann_101x145.indd 1

Altiderm magnesiumolie lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben Generelt om magnesium: • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter – i forbindelse med massage ved muskelspændinger Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 159,- for 100 ml. (spray) og kr. 229,- for 200 ml. Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.wiotechnordic.dk

02/06/15 *Kilde: Smith KT,Heaney RP, Flora L, Hinders SM. Calcium absorption from calcium citrate-malate. CalcifTiss Int. 1987; 41-3512

Kongevejs Centret 6. 1

Calcium Ultra Forte + EXTRA D3 vitamin

Effektiv styrkelse af dine knogler Calcium-Citrat-Malat styrker effektivt dine knogler, og har op til 35%* bedre biotilgængelighed end Calcium-Carbonat. Ikke betinget af tilstedeværelse af mavesyre Ingen kendte bivirkninger Ingen stive fingre og led Nedbryder ikke jern fra fødekæden Anbefales af førende specialister.

Fås på førende apoteker samt helsekostforretninger eller via www.camette.dk

Markedsføres af: Camette A/S, Lillebæltsvej 47, 6715 Esbjerg N, Telefon: 75 47 05 55 E-mail: camette@camette sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

41


Spørg eks Spørg eksperterne Torunn Laksafoss Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath imb torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Socialt jetlag Vi mennesker har et døgnrytme-gen, der giver os meget forskellige præferencer for, hvordan vores døgnrytme gerne må være. A-mennesker står tidligt op og går tidligt i seng, mens B-mennesker gør det modsatte. Størstedelen af os ligger dog midt imellem de to grupper. Hvad sker der så, når vi bliver tvunget til at indrette os efter omgivelserne og er nødt til at afvige fra vores normale døgnrytme? Resultatet er meget ofte, at vi kommer i søvnunderskud for at kunne leve op til den sociale døgnrytme. Når vi så får fri, skal den manglende søvn indhentes, hvilket kan betyde, at nattesøvnen bliver forlænget med flere timer. Forskellen mellem den sociale døgnrytme og kroppens egen rytme kaldes for socialt jetlag og kan have større konsekvenser, end vi umiddelbart tror. Den aldersgruppe, der er mest udsat, er teenagere og personer op til ca. 25 år, men alle aldre er påvirkede, helt op til pensionsalderen. Hos de mest udsatte er forbruget af stimulanser som sukker, kaffe, cigaretter særlig højt og stærkt associeret til B-mennesker. I de ældre grupper ses dog samme mønster, men primært for cigaretterne. Da vores egen døgnrytme også regulerer kroppens forbrænding, vil et større socialt jetlag sandsynligvis kunne ses på vægten. Faktisk viser undersøgelser, at for personer, der har en BMI over 25, vil øget socialt jetlag være lig med øget BMI. For normalvægtige er der ingen forskel. Noget tyder altså på, at kroppen ikke er særlig god til at regulere for den gruppe, der i forvejen er overvægtig. Årsagen kan være det øgede forbrug af stimulanser, men undersøgelser tyder også på, at noget af forklaringen skal findes i selve tarmen. Studier på mus viser nemlig, at alene 12 ugers øget socialt jetlag medfører en øget gennemtrængelighed af tarmen, især hvis musene samtidig får en diæt med højt indhold af fedt og sukker, svarende til stimulanserne set ovenover hos B-menneskerne. Hvad der var endnu mere interessant er, at sammensætningen af tarmbakterierne ændrede sig signifikant. Den gode nyhed er dog måske, at for at få både gennemtrængeligheden af tarmen samt den dysbiotiske sammensætning af bakterierne skal musen både have socialt jetlag samt spise en kost med højt indhold af fedt og sukker.

42 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Dette virker i hvert fald opmuntrende på mig, for nu ved jeg, at jeg kan gøre en forskel for mig selv ved at spise sundt, på trods af at jeg ikke får sovet nok til daglig, dog med den finte, at manglende søvn øger frigivelsen af insulin, hvilket øger trangen til sukker. Løsningen må være både at passe søvnen til daglig og så den sunde kost. Kilder: Social jetlag: misalignment of biological and social time. Wittmann. M. et al (2006) Chronobiol Int.: 23(1-2): 497-506. Social Jetlag and Obesity. Roennenberg T. Et al (2012) Cur. Biol.: 22; 939-943 Circadian Disorganization Alters Intestinal Microbiota. Voigt R. M. et al (2014) Plos One: 9 (5)e97500


sperterne Bettinna Delfs Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændings-pædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Øvelser til ømme fødder

Kære Bettinna Jeg har så utroligt ondt i mine fødder, især den højre. Jeg er platfodet, og min forfod er også faldet ned. Selvom jeg har fået indlæg, får jeg stadig ondt, når jeg går, især sidst på dagen. For mig ser fremtiden lidt sort ud, hvis mine fødder ikke kan bære mig. Har du nogle øvelser, der kan træne mine fødder op igen? Hilsen Lea Kære Lea Du har ret – der skal øvelser til. Jeg arbejder også med META-sundhed, som handler om at finde frem til følelsen bag et fysisk symptom, så du får begge dele. Fodbuer Foden er bygget op over tre fodbuer, den indre, den ydre og den tværgående, hvilket giver foden smidighed og affjedring. Fodbuernes højde og styrke er bestemt af muskulaturen under foden, samt af hvor man lægger vægten i foden. Bliver muskulaturen i foden svag, falder buerne ned (platfod), og affjedring samt afsæt forringes. Det samme sker, hvis vægten lægges på indersiden af foden. Derfor er det vigtigt, at du får trænet musklerne i foden op. 1. Krum tæerne, og gå på ydre fodrand, et til tre minutter. 2. Løft på tå, mere i retning op over storetåen end lilletåen 10-20 gange. Først med strakte knæ og derefter med let bøjede. 3. Kast en lille æske tændstikker ud over gulvet, og saml dem op med tæerne en gang dagligt.

KAST LYS OVER

de mørke måneder Kombiner de økologiske specielt fremstillede græskarkerner, ZenBev, med moderne lysterapi, så du lettere kommer gennem vinteren. Den smarte lampe kan anvendes hver dag, mens du klarer dine øvrige gøremål. Forhandles i helsekostbutikker landet over.

Øvelserne kan du lave to til tre gange i løbet af dagen, når du alligevel går rundt i dit hjem. Start med få ad gangen, og byg så antal gange op. Du kan finde flere øvelser på www.clubalkalineliving.com. Følelserne Det følelsesmæssige aspekt i fødderne kunne være, at du på et tidspunkt har følt dig lidt ”fanget”, at du ikke har kunnet komme væk fra nogen eller noget, at du ikke har kunnet nå dit mål eller ikke har kunnet komme frem, som du gerne ville. At det er mest i højre, kan jeg først sige noget om, når jeg ved, hvilken side der er din dominerende. Plej dine fødder med epsomsaltbade, smør dem ind i dejlig creme, så du giver dem kærlig opmærksomhed, det vil fremme healingen. Med en god indsats skal du nok få nogle sunde fødder, der kan bringe dig rundt i verden. God fornøjelse med træningen. Hilsen Bettinna

www.zenbev.dk

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 43


Spørg eks Spørg eksperterne Trine Røn Statsautoriseret klinisk diætist trine.ron@sund-forskning.dk

Modermælkserstatning og allergiforebyggelse Den seneste tid har jeg fået mange spørgsmål omkring spædbørnsernæring (givetvis fordi jeg selv er højgravid, og det derfor nu er ekstra nærliggende at spørge diætisten om netop dette emne). Et hyppigt spørgsmål angår modermælkserstatning, og hvilken type der er bedst for det raske spædbarn (dvs. et barn uden diagnosticeret sygdom), når førstevalget fuld amning ikke er en mulighed. I Danmark har vi desværre ringe tradition for at forebygge allergier, selvom ca. 40 % af alle spædbørn har en markant øget risiko for at udvikle sygdomme som astma, eksem og høfeber pga. enkelt- eller dobbeltdisposition fra forældre og/ eller søskende. Kun ved lægediagnosticeret allergi yder den offentlige sygesikring 60 % tilskud via den grønne ernæringsrecept til de såkaldte højt-hydrolyserede modermælkserstatninger (HHMME). HHMME er, ligesom de konventionelle erstatninger, baseret på komælk, men de store mælkeproteiner er spaltet, hvorved de bliver lettere fordøjelige og dermed mere skånsomme for et allergidisponeret tarmsystem og immunforsvar.

44 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Selvom interventionsstudier har vist en markant allergiforebyggende effekt ved brug af HHMME frem for konventionel erstatning i de første 4-6 måneder (forudsat, at overgangskost i samme periode ikke introduceres), må forældre til allergidisponerede spædbørn selv betale den anseelige merudgift til specialprodukterne, der beløber sig til ca. 1.500-2.000 kr. pr. måned. Iht. Lov om Social Service §41 er det muligt at søge tilskud til merudgiften, hvis mindst en forælder eller søskende har, eller har haft, flerårig, behandlingskrævende, allergisk sygdom – men i praksis kan det være svært at få tilskuddet bevilliget af kommunen. For mange nybagte forældre bliver det derfor en bekostelig affære at give deres barn den ernæringsmæssige bedste start på livet, men ikke desto mindre anbefaler Sundhedsstyrelsen, at allergidisponerede børn udelukkende ernæres af HHMME de første fire måneder, når amning ikke er muligt. Referencer: Astma-Allergi Danmark (2014). Merudgifter til modermælkserstatning. 5. udg. Høst A. et al. Dietary prevention of allergic diseases in infants and small children. Pediatric Allergy and Immunology; 2008 Feb; 19(1):1-4. Sundhedsstyrelsen (2013). Amning - en håndbog for sundhedspersonale. 3. udg. Sundhedsstyrelsen (2015). Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale.


sperterne Irene Hage Læge irene.hage@sund-forskning.dk

Fødevareintolerance og eksem Kære Irene Efter to år med en meget hidsig eksem, er jeg blevet diagnostiseret med Dermatitis herpetiformis, som er relateret til glutenallergi. Jeg er nu i behandling hos en hudlæge. Nu har jeg hørt om histaminintolerance og kan se, at der også er en sammenhæng her i forhold til mit hudproblem. Nu hvor jeg har undgået gluten og mange fødevarer, der indeholder høj mængde histamin, kan jeg se, at det også hjælper mig på andre måder. Når jeg spiser fødevarer med højt histaminindhold, bliver jeg utrolig træt, og min fordøjelse fungerer ikke, og min eksem bliver værre. Nu hvor jeg undgår histaminholdige fødevarer, er jeg ikke nær så træt, min hud er mere i ro, og min mave fungerer regelmæssigt. Kan du sige noget mere om dette fænomen, og hvorfor lægerne ikke har fortalt mig noget i alle de år? FP Kære F P Histamin findes naturligt i mange fødevarer. Hos dem, der ikke kan nedbryde det, kommer histaminet ud i blodbanen og videre ud i kroppen. Her kan histaminet forårsage rødme af huden, nældefeber, hovedpine (nærmest migrænelignende) og diverse maveproblemer. I tarmslimhinden er der et enzym, diamonoxidase, som nedbryder histaminet. Derfor optages histaminet hos de fleste mennesker ikke i kroppen.

Læs artiklen om histamintolerance på side 12.

Mangler man derimod, eller har man for lidt af, dette enzym – ja, så er det, at histaminet løber frit ud i blodbanen og kan give diverse reaktioner. Jeg ville ønske, at man her i landet kunne få taget en blodprøve for at se, om man mangler enzymet diaminoxidase. Sådan en blodprøve findes i udlandet. Det vil nok gøre, at mange læger tænkte mere i den retning. Ved uforklarlige fordøjelsesproblemer, hovedpiner og hudproblemer vil man kunne få afklaret, om det skyldes histaminintolerance. Har man mistanke om, at man har histaminintolerance, skal man bl.a. undgå stærke oste, vin, skalddyr, røget og marineret fisk og kød. (Der findes lister på internettet, hvor man kan se, hvad diverse fødevarer indeholder af histamin. For eksempel på www.histaminintolerance.dk ) Spis frisklavet mad så meget som muligt. En måde at komme det nærmere på er at tage et kosttilskud med enzymet diaminoxidase (DAO) og se, om det letter for diverse symptomer, når man får histaminholdig mad. Produktet kan nu igen fås i Danmark og sælges af Panacea, og produktet hedder Daosin. Mange mennesker beretter, at de efter en god middag ikke fik den sædvanlig hovedpine og maveproblemer dagen efter, når de fik et tilskud med enzymet, så det er værd at prøve. God vind med det hele. Irene Hage

Er du gravid eller planlægger at blive det? Så er det en rigtig god idé at indtage et tilskud af fiskeolie. Det er nemlig vigtigt ikke bare for dig, men også for udviklingen af dit barns hjerne, øjne og kognitive funktioner. Og hvis du har diabetes, er det også et sted, du skal være opmærksom på at sætte ind. Mumomega indeholder de fedtsyrer, du har brug for at tage som tilskud under graviditeten. Læs artiklen om betydning af fedtsyrer under graviditeten på side 20 i //mig//, (vend bladet på hovedet). Måske kender du allerede Eye q? Nu skal du kende familiens mor, mumomega, til alle kommende mødre.

Niveauet af DHA er generelt lavere hos nyfødte, der er nummer to eller tre i søskendeflokken, end hos den førstefødte. Så selvom det gik meget godt første gang, er det måske værd at være opmærksom på indtaget af DHA ved efterfølgende graviditeter.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 45


Økologi – får vi mere sundhed for pengene?

Tobias Schmidt Hansen Læge med speciale i urter, vegetar- og veganerkost. tobias.hansen@sund-forskning.dk

Danskerne bruger flere og flere penge på økologi. Adspurgt om årsagen til dette, er svaret oftest ønsket om sundere mad fri for pesticider og andre giftstoffer. Økologi er blevet en essentiel del af jagten på den sunde krop. Det er derfor meget opløftende, at der de senere år er kommet mere og mere forskning, der undersøger, hvor meget sundhed vi egentlig får for de ekstra penge, samt hvor vi skal sætte ind, hvis pengene ikke rækker til at leve helt økologisk. Det undgår vi med økologi I Danmark er lovgivningen om pesticider relativ streng, og de fleste af de pesticider, som vi ved er problematiske, er taget af markedet. Det inkluderer størstedelen af den gruppe af pesticider, der hedder organofosfater, som både øger risikoen for visse kræftformer og hjernesygdomme som Parkinson og Alzheimers. Mest problematisk er det, at de kan have en kraftig påvirkning på børns udvikling og intelligens. Der ses en klar forbindelse mellem pesticidkoncentrationer hos børn og deres risiko for at udvikle ADHD. Desværre får vi mange af vores fødevarer fra udlandet, hvor disse stoffer stadig bruges i stor stil, og derfor kan disse stoffer findes i urinen hos de fleste. Heldigvis ved vi fra målinger, at det er muligt helt at eliminere disse problematiske stoffer ved at spise økologisk. Det er også værd at bemærke, at økologiske afgrøder i gennemsnit har halvt så meget af det toksiske og kræftfremkaldende tungmetal cadmium som konventionelt dyrkede afgrøder.

Sådan renser du frugt og grønt for pesticidrester De fleste slags pesticider er svære at skylle væk med almindeligt vand - oftest kan man kun komme af med ca. 10 %. Det findes der dog råd for. Hvis frugt og grøntsager skyldes i saltvand, kan helt op til 70-100 % fjernes. Der skal en del salt til ti dele vand for at få den fulde virkning. Husk at skylle saltvandet af efterfølgende.

46 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Det får vi ekstra af med økologi Økologiske afgrøder har ikke flere vitaminer eller mineraler end konventionelt dyrkede afgrøder, men økologisk frugt og grønt har betragteligt flere af de gavnlige polyfenoler. Det er en gruppe af kemiske stoffer, der blandt andet indeholder nogle af naturens stærkeste antioxidanter. Teorien bag denne forskel er, at planterne oftest bruger polyfenoler til at bekæmpe insekter og anden sygdom, hvilket de mister incitamentet til, når der bruges pesticider. Afhængigt af hvilke madvarer det drejer sig om, er der mellem 20-70 % flere af disse gavnlige stoffer i økologiske afgrøder. Forskellen er generelt større for frugt end for grønt. Det er en betragtelig forskel, der med al sandsynlig gør en forskel for vores sundhed. Det understøttes af, at når økologisk frugt sammenlignes med konventionelt dyrket frugt i laboratoriet, er de bedre til at dræbe kræftceller, hvilket netop tilskrives deres højere indhold af polyfenoler. Hvad med de økologiske kød og mejeriprodukter Størstedelen af den forskning, der er lavet på økologi, er lavet på frugt og grønt. Der er derfor ikke meget viden, når det kommer til, om der er noget at vinde ved at spise økologisk, når det handler om kød, æg og mejeriprodukter. Der er dog lidt, der tyder på, at økologisk kød kan have færre multiresistente bakterier, og at økologiske mejeriprodukter kan have et højere indhold af det sunde fedtstof Omega-3. Det er dog kun om sommeren og skyldes, at køerne her får mulighed for at græsse. Det er værd at huske, at pesticider ikke kun er et problem for frugt og grønt, men i høj grad også er et problem i animalske produkter, og her kan de desværre ikke skylles væk.


Når der skal prioriteres På baggrund af det vi ved nu, så tyder meget på, at der kan være en sundhedsgevinst ved at spise økologisk, særligt økologisk frugt. Der er dog desværre endnu ikke udført større studier, der ser på, om det at leve økologisk fører til et længere og sundere liv, så et definitivt svar må vi vente lidt på endnu. I mellemtiden bør økologi stadig være en prioritet - velvidende, at der, hvor vi virkelig kan gøre noget for vores helbred, og for den sags skyld miljøet, det er ved at spise mere frugt, grønt og fuldkornskost – også selvom det måske ikke er økologisk. k Kilder: Zohair A. Behaviour of some organophosphorus and organochlorine pesticides in potatoes during soaking in different solutions. Food Chem Toxicol. 2001 Jul;39(7):751-5. Olsson ME, Andersson CS, Oredsson S, Berglund RH, Gustavsson KE. Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberries. J Agric Food Chem. 2006 Feb 22;54(4):1248-55. Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N, Seal C, Sanderson R, Stewart GB, Benbrook C, Biavati B, Markellou E, Giotis C, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Tahvonen R, Janovská D, Niggli U, Nicot P, Leifert C. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811 Oates L, Cohen M, Braun L, Schembri A, Taskova R. Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet. Environ Res. 2014 Jul;132:105-11. doi: Muñoz-Quezada MT, Lucero BA, Barr DB, Steenland K, Levy K, Ryan PB, Iglesias V, Alvarado S, Concha C, Rojas E, Vega C. Neurodevelopmental effects in children associated with exposure to organophosphate pesticides: a systematic review. Neurotoxicology. 2013 Dec;39:158-68 Bouchard MF, Chevrier J, Harley KG, Kogut K, Vedar M, Calderon N, Trujillo C, Johnson C, Bradman A, Barr DB, Eskenazi B. Prenatal exposure to organophosphate pesticides and IQ in 7-year-old children. Environ Health Perspect. 2011 Aug;119(8):1189-95. Lu C, Toepel K, Irish R, Fenske RA, Barr DB, Bravo R. Organic diets significantly lower children’s dietary exposure to organophosphorus pesticides. Environ Health Perspect. 2006 Feb;114(2):260-3. Bouchard MF, Bellinger DC, Wright RO, Weisskopf MG. Attention-deficit/hyperactivity disorder and urinary metabolites of organophosphate pesticides. Pediatrics. 2010 Jun;125(6):e1270-7. Cohen Stuart J, van den Munckhof T, Voets G, Scharringa J, Fluit A, Hall ML. Comparison of ESBL contamination in organic and conventional retail chicken meat. Int J Food Microbiol. 2012 Mar 15;154(3):212-4.

Pesticidfri på budget • Prioriter økologisk frugt, dernæst grøntsager. • Skær ned på kødet. • Hvis der ikke er råd til økologi, så køb dansk. • Prioriter økologi under graviditeten og i børns første leveår. • Spis varieret, herved mindskes chancerne for at få for meget af et givent pesticid eller tungmetal. • Mængden af frugt og grønt er stadig vigtigere, end om det er økologisk.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 47


48 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Rosenrodsekstrakt

– et muligt alternativ til lykkepiller Medicin har en positiv effekt ved depression. Men hvad skal man stille op, hvis ikke man ønsker at blive sat i behandling med kemisk fremstillet medicin og eventuelt opleve en stribe bivirkninger? Er der et alternativ, hvis man vil undgå konventionel medicins mange bivirkninger? Vi har talt med den svenske læge og stressforsker Clas Malmström om folkesygdommen depression, fejlbehandling, overbehandling og alternativ behandling. Af Kristine Bindslev

Kvalme, svimmelhed, nedsat sexlyst og dårlig søvn. For ikke at nævne vægtforøgelse, uro og en følelse af ikke at være hjemme i sin egen krop. Det er nogle af de bivirkninger, der kan opstå, hvis man tager konventionel medicin mod depression. Det gør mere end otte procent af den danske befolkning i dag. Godt 500.000 danskere har på et tidspunkt prøvet at have en depression, og til enhver tid er omkring 135.000 danskere ramt af depression, vurderer Sundhedsstyrelsen. ”Depression er langt fra nogen ”ny” folkesygdom. To til fire procent af verdens befolkning lider af denne frygtelige sygdom. Vi ser ikke en signifikant ændring i forekomsten af tilfælde, men derimod ser vi en ændring i brugen af diagnosen. Du kan sige, at der er gået inflation i diagnosen depression. Hermed mener jeg, at mange patienter får diagnosen deprimeret uden egentlig at være det i en lægelig forstand. Vi er tilbøjelige til at kalde kedsomhed, eksistentiel angst, mindreværdsfølelser og ulykkelighed for depression og behandle folk herefter”, siger læge og stressforsker Clas Malmström. Han forsker i psykosomatik, performance psykologi og positiv stress og arbejder til daglig som selvstændig freelance læge og foredragsholder om mening og glæde og balance i hverdagen. Vi medicinerer os ud af almen menneskelige problemstillinger Clas Malmström mener, at når vi fejlagtigt kommer sygdomsprædikatet depression på eksistentielle og åndelige problemer, risikerer vi at gøre disse ulykkelige mennesker passive med medicin. Med en diagnose og tilhørende medicinsk behandling fratager vi dem muligheden for at skabe mening i deres eget liv og tage ansvar for deres egen lykke. ”Ingen vinder ved, at vi medicinerer os ud af almen menneskelige problemstillinger. Det er svært at være menneske, men i stedet for at modtage behandling skal folk lære at håndtere de svære situationer”, siger læge og stressforsker Clas Malmström. Ikke nok med at vi overbehandler, vi underbehandler også, forklarer Clas Malmström. Han mener, at en del læger stadig fejlbedømmer og derved overser mange patienter med depression. Det er en paradoksal situation med både under- og overdiagnostik af depression på en og samme tid, forklarer Clas Malmström.

Ondt i sjælen, ondt i legemet Underbehandling af depressioner sker ifølge Clas Malmström, fordi lægerne undersøger og behandler patienterne for de fysiske symptomer, de kommer med, fremfor at finde frem til den virkelige årsag, som altså kan være depression. Næsten alle deprimerede mennesker udvikler fysiske symptomer, såsom hovedpine, mave-tarmbesvær, hjertebanken, brystsmerter, muskelsmerter og træthed. Tyr lægerne udelukkende til symptomdæmpende medicin mod det kropslige ubehag, risikerer vi ubehandlede depressioner. En meget uheldig situation ifølge erfaringerne. ”Hvis du er blevet ramt af en svær depression, har du brug for behandling. Ellers risikerer du aldrig at blive rask og i værste fald, at det ender med selvmord”, siger Clas Malmström. Han er positiv over for moderne antidepressiver. ”De har faktisk ikke så mange alvorlige bivirkninger som deres rygte”, siger han. Han understreger dog samtidig, at medicinen aldrig bør stå alene. Medicinsk behandling skal akkompagneres med psykoterapi, motion, social aktivering og mental stimulering i et kompleks behandlingsprogram. Ved spørgsmålet, om patienter med svær depression bør sige nej til antidepressiver pga. bivirkninger, siger Clas Malmström, at korrekt ordineret psykofarmaka altid vil opveje fordelene i forhold til risici og bivirkninger. Men hvis du lider af en mild eller moderat depression, er det værd at overveje andre behandlingsmetoder, understreger Clas Malmström. Et muligt alternativ uden bivirkninger Findes der en anden måde, hvorpå mennesker med mild eller moderat depression kan få deres liv tilbage uden at skulle ende i medicinsk behandling? Netop det spurgte en række forskere i USA sig selv om sidste år og offentliggjorde resultaterne i Journal of Clinical Trials 2014 volume 4. Og resultatet var i høj grad noget, der kan få et smil frem på læben, selv hos dem der kæmper med et kronisk og sygeligt dårligt humør. Forskerne ved Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania gennemførte et dobbeltblændet, randomiseret, placebokontrolleret studie, hvor de sammenlignede Arctic Root med det antidepressive middel Sertralin og placebo. Undersøgelsen er sponsoreret og ledet af National Institutes of Health (NIH) i USA.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 49


Studiet i USA De 57 personer, der deltog i undersøgelsen havde to eller flere depressive symptomer, såsom manglende livsglæde, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, vægtøgning eller tilbagevendende tanker om død – alle sammen symptomer på depression. Det var ligeledes symptomer, som varede i mere end to uger. Deltagerne bedømte deres humør før og efter de 12 uger af undersøgelsen. Der anvendtes bl.a. Hamiltons depressionsskala og interview. Førstnævnte kan hjælpe med graden af depressionen. Når den antidepressive effekt blev sammenlignet mellem Arctic Root og Sertralin, blev Arctic Root-resultaterne næsten lige så gode, men med få eller ingen bivirkninger. Både dem, der fik Arctic Root og dem, der fik Sertralin, fik det markant bedre. Patienterne, der fik Sertralin havde modsat Arctic Root-gruppen bivirkninger, såsom seksuel dysfunktion og kvalme. Doserne var 340-1,360 mg daglig rosenrodsekstrakt og 50-200 mg daglig Sertraline eller placebo.

Det patenterede ekstrakt af rosenrod, SHR-5, også kaldet Arctic Root, har siden 1960’erne vist en tydelig virkning på let til middelsvær depression. Nu har amerikanske forskere vist, at de positive effekter også gælder ved svær depression. Læge og stressforsker Claes Malmström siger om forsøget ”Resultaterne af den aktuelle undersøgelse fra USA er i tråd med tidligere kliniske studier fra andre lande. Min kliniske erfaring med Arctic Root, både som enkelt behandling og i kombination med andre lægemidler og psykoterapi, er, at i mild til moderat depression og ved visse angstlidelser har det en god effekt, især for patienter der ikke kan tåle bivirkninger af SSRI-præparater”.

Læge og stressforsker Clas Malmström.

Rosenrod er en adaptogen urt. Det betyder, at urten hjælper kroppen med at tilpasse sig. Den støtter og normaliserer kroppens forskellige biokemiske funktioner. Arctic Root kan desuden anvendes, selvom man tager andre lægemidler ved siden af. Fremtidens psykofarmaka Med hensyn til fremtidens psykofarmaka siger Clas Malmström, at den farmaceutiske industri konstant forsker i nye molekyler, der virker bedre og give færre bivirkninger. Vortioxetin (Brintellix®) er et eksempel på et nyt middel, som for nylig ramte markedet, og det synes at fungere godt for de patienter, der ikke kan tåle de traditionelle lykkepiller. Vi har endnu ikke haft tid til at vurdere, hvordan kombinationen af Rosenrod med vortioxetin virker. NB! Spring aldrig lægebesøget over, hvis du i mere end to uger føler dig deprimeret. Du må aldrig behandle dig selv for en depression med naturmedicin uden at rådføre dig med din læge. k

Han ser gerne forsøg med rosenrodsekstrakt og længere behandlingsperioder. ”Jeg tror, at den aktive behandlingsperiode bør udvides betydeligt. Arctic Root har en hurtigt indsættende mild effekt, men den vigtigste effekt vises først efter flere måneders behandling. Effekten af rosenrodsekstraktet på længere sigt er mig bekendt, at det letter reaktivering og reducerer følsomhed over for stress, som for mange patienter er afgørende for genopretning. Den store forskel er, at patienterne bliver mere aktive og mere fokuserede, samtidig med at energi og lysten til at tage initiativer stiger, når de får Arctic Root”.

Rosenrod, Rhodiola rosea, i bearbejdede form. 50 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Unikt plantebaseret Calcium med god optagelighed

OsteoRemin Forte® • Indeholder Algas Calcareas (AlgaeCal®), en unik alge, der er rig på organisk bundet Calcium. • Med Magnesium, K2-vitamin samt en høj dosis D3-vitamin. • For knogler, tænder og muskler. D-vitamin fremmer optagelsen og udnyttelsen af Calcium og bidrager sammen med Magnesium og K-vitamin til at vedligeholde normale knogler. Magnesium og D-vitamin bidrager også til at vedligeholde normale tænder og muskelfunktion. D-vitamin bidrager desuden til immunsystemets normale funktion.

Fås i helsekostbutikker, Matas og i udvalgte apoteker.

K O M P R O M I S L Ø S K VA L I T E T

BIOSYM A/S

I

Find os på Facebook!

T L F. + 4 5 9 7 2 5 2 0 1 5

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 51


Skøn i kulden Af Ansofi Amalieh Larsen

Til dine øjne − forsøg med lutein hos kinesiske langturschauffører Kan et dagligt tilskud på 20 mg lutein gøre en forskel og forbedre synsevnen? Det spurgte en række forskere i Shanghai sig selv om. Utallige studier har allerede vist, at lutein virker positivt på synet, men for to år siden testede man kinesiske langturschauffører, hvor især nattesynet var afgørende for sikkerheden. Og selvom man ikke kører lastbil 10 timer hver dag, kan resultatet være interessant for dem, der har nedsat syn. I et helt år gav man 120 personer med normalt syn placebo eller 20 mg lutein. 99 gennemførte forsøget. Forskerne målte forsøgspersonernes synsstyrke, koncentrationer af lutein i øjet samt tætheden i makula pigment. Læs artiklen s. 60 her i sund-forskning.

Smilelinjer… Nogle ville kalde det rynker Måske bruger du allerede et ansigtsserum, måske ikke. Men lyder ”12 år yngre hud på 56 dage” fristende? Det er, hvad virksomheden bag Fruit Stem Cell Serum lover dig, hvis du lader serummet blive en del af dine daglige plejerutiner. Frugtstamcellerne trænger dybt ned i huden, gør den fast og i stand til at udglatte alverdens dybe smilelinjer. Stamcellerne stimulerer hudens evne til at regenerere og fremskynde cellefornyelsen, hvorfor huden også bliver yngre at se på. Naturfarm benytter udelukkende ikke-genmodificerede stamceller, som kommer fra et bæredygtigt og økologisk materiale.

Ekstrem god hjælp til din hud Når vi er pakket ind i tøj fra top til tå, noget mere tætsiddende end andet, får huden ikke altid lov til at ånde. Og i vindermånederne, hvor luftfugtigheden tilmed er tør som sand, kan det resultere i knastør hud og pletter, der bare ikke vil bløde op, uanset hvor mange gange du dagligt fedter dig ind. Creme Xtreme kommer dig her til undsætning, da den med sin ekstreme fedme formår at holde på fugten. Brug den morgen og aften eller så ofte, det er nødvendigt, og især på særligt udsatte steder. Hudens evne til at bevare fugt og hudens immunforsvar vil elske dig for det.

Vejen til bløde læber Bløde læber giver lange kys… og hvem vil ikke have det? Vinteren er hård ved den tynde hud, vi har på læberne, og det kan virke helt forstyrrende, hvis de er så ru, at man må fugte dem med mundvand i tide og utide. Det er bare ikke holdbart, og en læbepomade kan være en livredder på sådanne dage. De fine læbepomader fra NakedLips fås i syv forskellige friske smage/dufte og indeholder ingen parbener, paraffiner, lanolin, palmeolie eller sulfater. Så kan du igen smile uden ubehag og kysse med god samvittighed.

52 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Ren velvære i badet Et velduftende karbad, måske lidt levende lys og så ovenikøbet efter en lang dag på arbejde, efterfulgt af en iskold tur hjem på cykel. Det lyder som det rene velvære? Og det er det også. Badeteen fra Calena lader dig fylde dit bad med plejende ingredienser for både din hud og dit sind til den fuldstændige afkobling. Badeurterne og arganolien klarer plejen helt af sig selv, og din hud forlanger ikke yderligere pleje den dag. Du kan også bruge bomuldsposen med badete i dit brusebad.

Ja, du vil gerne have ananas i håret Hovedbundsproblemer får man hurtigt nok af, og det er ikke let at finde produkter, som er plejende og skånsomme på én og samme tid. Juhldal har med ananasenzymet Bromelin haft stor succes med at behandle hovedbundsproblemer som kløe, skæl, tørhed. Samtidig er shampooen healende og fugtgivende, så huden i hovedbunden ikke kun bliver renset, men også får den nødvendige pleje for at blive sund igen.

Smukt hår gror indefra Hair Volume er en tablet af æbleekstrakt i kombination med hirse, padderokke, aminosyrer, biotin, zink og kobber. Tabletten tilfører næringsstoffer til hovedbunden og hårsækken, hvor håret dannes. Desuden bidrager indholdet af biotin og zink til den normale hårvækst og til hud og negles styrke. Kobber bidrager til hårsækkens produktion af pigment, der giver håret sin naturlige farve. Tabletterne er derfor et rigtig godt skønhedstilskud, der hjælper på de områder, som rigtig mange har udfordringer med.

Plej hud, negle og håret med silica Tør hud, flossede negle og spaltede hårtotter? Så har du måske mangel på mineralet silicium, der er kendt for sin virkning på hår, hud og negle. Tag en kur over tre måneder, og hvis du er heldig, vil du allerede efter et par uger kunne se begyndelsen på et nyt liv til dine celler. Silicium skal i øvrigt også sørge for tætte og sunde slimhinder i luftveje, tarmsystem og fx i blære og underliv, så kuren kan meget vel virke overalt. I produktet Camettes Silica er mineralet skabt fra et ekstrakt af agerpadderok, og klogt nok er der tilsat ølgær, som også kan skabe en smukkere krop.

Pleje, der gør huden blød og glat Anne Marie Börlinds Anti-Age serie, LL regeneration, indeholder LL bio-complex, ekstrakter af salvie, kamille, hamamelis, echinacea, calendula, aloe vera, rosmarin, humle, agurk samt johannesurtolie, jojobaolie, sesamolie, vitamin C, vitamin E og rosenvand – selvfølgelig fra kontrollerede økologiske kilder. Hudplejeprodukterne i serien forbedrer hudens elasticitet og aktiverer hudens naturlige regenerering, som fører til en blødere, opstrammet hud, der sprudler af fugt og energi. Anbefales til personer over 30 år.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 53


54 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Kun en slags Q10 kan dokumentere en virkning Stoffet coenzym Q10 findes i to former i kroppen: ubiquinon og ubiquinol. Foreløbig er det dog kun ubiquinon, som kan dokumentere sin virkning. Stort set al offentliggjort Q10-forskning, herunder to store hjerteundersøgelser fra de senere år, er lavet med ubiquinon. Denne kendsgerning blev understreget tydeligt ved en international konference i Italien i oktober måned. Af Bjørn Falck Madsen

Forskere fra hele verden mødtes i begyndelsen af oktober i Bologna til det 8. Internationale Q10-Symposium for at fremlægge den nyeste viden om stoffet coenzym Q10. Som sædvanlig var der stor interesse blandt de fremmødte forskere og det øvrige publikum, og der blev især spidset ører ved en af præsentationerne. Det var da den amerikanske forsker fra Indianapolis, William Judy, PhD, gik på podiet for at mane rygtet om en ny og bedre slags Q10 i jorden.

Omdannes til ubiquinon i tarmen Dr. William Judy, også kendt som Q10-forskningens grand old man, har udført talrige undersøgelser af ubiquinon i tidens løb og er ikke i tvivl om, at denne form af stoffet er virksomt. Han følte imidlertid, at det var nødvendigt at kigge på, hvordan henholdsvis ubiquinon og ubiquinol opfører sig, når de to former af Q10 indtages af forsøgspersoner. Hans undersøgelse, som han præsenterede ved symposiet i Italien, viste i hovedtræk følgende:

Foreløbig ingen dokumentation Q10 findes i to former i kroppen – ubiquinon og ubiquinol. Der har i den senere tid været hvisken i krogene om, at ubiquinol optages lettere i kroppen og derfor skulle virke bedre. Det er dog påstande, som ikke kan dokumenteres, argumenterede Judy og fremlagde resultaterne af sin undersøgelse, som viste, at der umiddelbart ikke er nogen gevinst ved at tage ubiquinol-formen. Det forholder sig nemlig sådan, at ubiquinol omdannes til ubiquinon, så snart det kommer i kontakt med mavesyren, og så er man lige vidt. Det skal lige nævnes, at ubiquinol, foruden at være en væsentlig dyrere råvare end ubiquinon, er betragteligt mere ustabil og sværere at håndtere.

• • • •

Ubiquinol omdannes til ubiquinon, når det udsættes for luftens ilt eller mavesyre/tarmvæsker Ubiquinol bliver således optaget som ubiquinon i maven og tyndtarmen Om man tager den ene eller anden form gør ingen synderlig forskel. Optageligheden fra såvel ubiquinol som ubiquinon er stort set ens Da kroppen alligevel omdanner ubiquinol til ubiquinon i fordøjelsen, er det spørgsmålet, om det overhovedet kan svare sig at tage andet end ubiquinon

Ubiquinol & ubiquinon - hvad er forskellen? Stoffet coenzym Q10 findes i en oxideret form (ubiquinon) og en reduceret form (ubiquinol). Vi får Q10 fra føden (i begge former), ligesom begge former af Q10 findes i kroppen, der i øvrigt konstant vekselvirker imellem dem, afhængigt af hvad den skal bruge Q10 til. Ubiquinol fungerer primært som antioxidant og beskytter LDL (transportmolekyle der transporterer kolesterol rundt i kroppen) samt mitokondrie-DNA, hvorimod ubiquinon er den form af Q10, som indgår i energistofskiftet inde i cellerne. Dr. William Judy har skrevet en interessant oversigt (Coenzyme Q10 Facts or Fabrications), hvor han redegør for de to Q10-former og deres respektive funktioner i kroppen. Den findes her: www.zmc-usa.com/docs/CoQ10_Facts_or_Fabrications.pdf

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 55


Hvad siger forskerne? Hvis vi ser på den foreløbige relativt sparsomme dokumentation for ubiquinol, er det indtil videre mere spekulation end noget andet, at denne form af stoffet skulle være mere effektiv. Som Doktor Judy forklarede, da sund-forskning fik et par minutter med ham lige inden hans præsentation: ”Ingen læge, som kender til de dokumenterede resultater med ubiquinon, ville rokke båden ved pludselig at eksperimentere og give ubiquinol til en hjertepatient, som ellers er i stabil tilstand”. Doktor Judy uddybede mere konkret: ”Vi har mindst 30 års videnskabelig erfaring med ubiquinon sammenlignet med ubiquinol, hvilket giver ubiquinon en hel del mere vægt”. Professor Gian Paulo Littaru, som indtil for nylig var præsident for ICQA (International Coenzyme Q10 Association), organisationen, der koordinerer al Q10-forkning på verdensplan og er arrangør for de internationale Q10-symposier, mener, at ubiquinol-formen kan have en fordel for en lille gruppe af personer, som har problemer med at optage biologisk aktive stoffer igennem tarmvæggen. Han henviser til studier, som peger i den retning. Der er dog tale om yderst sparsom forskning. Til sammenligning er et præparat som Bio-Quinone Q10, der af mange forskere anses for at være det bedste præparat at arbejde med i forskningsøjemed, dokumenteret i over 100 videnskabelige undersøgelser. Både Littarru og Judy er enige om, at der bør foretages flere og større undersøgelser af ubiquinol, hvis forskningen ønsker at satse på denne form af stoffet. Indtil videre er det dog ubiquinon, som er den bedst dokumenterede Q10-form og derfor den form, som giver mest mening at anvende til videnskabelige studier. k

Q10s optagelighed: Her er den virkelig store udfordring Det, som er den rigtige udfordring, når det gælder Q10 og optagelighed af stoffet, er, at Q10-molekylerne klumper sig sammen og danner krystaller ved temperaturer under 49 grader celsius (cirka). Hvis man opvarmer en olieblanding med Q10 til mere end 49 grader, opløses krystallerne. De bliver dog gendannet, når temperaturen kommer under 49 grader. Problemet er naturligvis, at det ikke er muligt at opretholde den høje temperatur, når man putter Q10 i en olieblanding ind i gelatinekapsler. En af de virksomheder, som har løst denne tekniske udfordring, er Pharma Nord. Ved at anvende en speciel slags olie og udsætte Q10-olieblandingen for en særlig varmebehandling er det lykkedes at ændre molekylestrukturen, så Q10-molekylerne ikke danner disse store krystaller. Det bevirker, at Q10-molekylerne er frie og kan optages i fordøjelsen ved normal kropstemperatur. Pharma Nords Q10-præparat, som er et ubiquinon-præparat, blev anvendt i både KiSel-10 og Q-Symbio og er sammenlagt anvendt i over 100 undersøgelser, som alle er offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter.

56 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016

Store hjerteundersøgelser er lavet med ubiquinon Stort set al forskning, som er lavet på Q10 i tidens løb, både optagelighedsstudier og undersøgelser af stoffets effekt på sygdomme og symptomer, er lavet med ubiquinon-formen. Det gælder i særdeleshed også de to store undersøgelser, KiSel-10 og Q-Symbio, som er offentliggjort inden for de senere år i to af de mest anerkendte lægetidsskrifter, nemlig International Journal of Cardiology og Journal of the American College of Cardiology. I det hele taget er det undersøgelser som disse, der er værd at hæfte sig ved, eftersom optagelighedsstudier udelukkende har til formål at vise, om Q10 kommer ind i blodet. At det kommer ind i blodet, siger intet om, hvordan det virker i kroppen. I både KiSel-10 og Q-Symbio-undersøgelserne viste forskerne derimod, hvordan tilskud af Q10 både mindskede risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom og samtidig styrkede hjertemuskelfunktionen, så hjertet pumpede mere effektivt. Humane forsøg som disse er den eneste måde at vise effektivt, om et stof virker. I Q-Symbio blev præparatet Bio-Quinone Q10 anvendt, og i KiSel-10 forsøget fik deltagerne ligeledes dette Q10-præparat samt SelenoPrecise, som også har fået fodfæste inden for videnskaben på grund af den høje optagelighed på næsten 90 procent (dokumenteret). Læs mere om Q-Symbio og KiSel-10 her: www.healthandscience.eu


o

Pa www.sundonair.dk kan du se 18 videoer, der handler om Q10

Dansk kraeftforsog med stort potentiale Det såkaldte ANICA-forsøg, som blev udført i begyndelsen af 1990’erne, bør følges op, mener den norske forsker Geir Bjørklund. I de tidligere 1990’er gennemførte en nu afdød dansk læge og kræftforsker fra Rigshospitalet, Knud Lockwood, en undersøgelse af 32 kvindelige brystkræftpatienter, som fik forskellige antioxidanter, herunder C-vitamin, E-vitamin, selen og coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10). Kvinderne var i højrisikogruppen, fordi deres sygdom havde spredt sig til lymfekirtlerne. Pioner inden for området Lockwood var en pioner inden for anvendelsen af antioxidanter mod kræft og opnåede stor anerkendelse for sit arbejde. Målet med ANICA-undersøgelsen (ANICA står for Advanced Nutritional Intervention in Cancer) var at undersøge, om det kunne øge kvindernes overlevelse, hvis de fik tilskud af disse vigtige stoffer som supplement til deres konventionelle kræftbehandling. Forbedret overlevelse ANICA-forsøget demonstrerede en betydelig forbedring af overlevelsen blandt kvindelige kræftpatienter, der havde fået tilskud af næringsstofferne. Desværre døde Knud Lockwood, inden han fik færdiggjort sin videnskabelige rapport, som af samme grund aldrig er blevet offentliggjort. De foreløbige resultater af ANICA-undersøgelsen er imidlertid så lovende, at arbejdet bør følges helt til dørs, skriver den uafhængige norske forsker Geir Bjørklund i tidsskriftet Nutrition and Cancer. Kilde: Nutrition and Cancer, 2015 Okt. 16: 1-4

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 57


Brottrunk fra Natur-Drogeriet indeholder fem millioner godartede, kolonidannende mælkesyrebakterier pr. ml samt enzymer. Enzymerne i drikken kontrollerer mange biokemiske reaktioner i vores krop, mens bakterierne er positive og gavnlige for fordøjelsessystemet.

Kanne Brottrunk fremstilles af specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, havre), som er smuldret og tilsat kildevand i store gærkar. Ud over vitaminer, mineraler og sporstoffer indeholder Brottrunk bioaktivt gær og levende laktobaciller. Brottrunk betyder brøddrik. Drik en halv kop efter hvert måltid.

58 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Sådan styrker du din fordøjelse i julen

Se Nannas superlækre opskrifter, so m får grønt og fi bre med i maden . side 10 i //mig// .

Vi går en sød tid i møde. Og vi går en hård tid i møde, hvis vi spørger vores mave og tarm. Julen med alt dens inaktivitet og overflod af flæsk og sukker lurer lige om hjørnet, men vi har et godt forslag til, hvordan du undgår ”julesygen”. Af Kristine Bindslev

December måned bugner af flæskesteg, brune kartofler, konfekt og risalamande. Og julen betyder ikke kun mere mad, men ofte også mindre motion. Selv de sundeste mennesker spiser nok lidt anderledes i julen end normalt. Resultatet er, at vi pludselig sidder med kvalme, halsbrand, ondt i maven eller forstoppelse. Men du kan gøre rigtig meget for at styrke din fordøjelse helt naturligt, så du kommer gennem december uden mavepine og oppustethed.

Brottrunk fodrer de gavnlige tarmbakterier og hjælper med at opretholde en god tarmflora. Skål og glædelig jul med Brottrunk Skænk en gave til din fordøjelse, skænk et halvt glas Brottrunk efter hvert måltid. Til daglig fungerer fordøjelsen forhåbentlig, og derfor bruger du ikke ret meget tid på at tænke over pre- eller probiotika. Men Brottrunk er et prebiotika, som fodrer de gavnlige tarmbakterier og hjælper med at opretholde en god tarmflora. Stoffer, der stimulerer væksten af fordelagtige bakterier i tarmene, kaldes prebiotika. Der er tale om fiberstoffer, der ikke optages i kroppen. Det er nødvendigt at have en god mængde af sunde tarmbakterier, der deltager i fordøjelsen og holder tarmen sund, så den kan optage næringsstofferne. Fodrer du bakterier rigtigt, klarer de deres opgave langt bedre. Der er noget i luften og luft i maven Marcipanen, vaniljekransene og det hvide brød under rejerne eller laksen bidrager til gæringsprocesser i tarmsystemet, som giver luft i maven og oppustethed. De simple kulhydrater danner god grobund for en overvækst af gærsvampe i tarmsystemet. Med en pH-værdi på 2,9 og i gennemsnit fem millioner kolonidannende mælke¬syrebakterier per milliliter er Brottrunk hurtig til at få ryddet op i en gæ¬rende, oppustet tarm.

Er prebiotika ikke nok til at opnå en sund sammensætning af tarmbakterierne, kan du tage tilskud af fx MaxiFlor, et probiotika med mælkesyrebakterier.

Når der sættes prop i fordøjelsen I Danmark er julemåneden lig med frokoster, der tager fem til syv timer hver. Derfor er det ikke så mærkeligt, at vores fordøjelse står af, og vi får forstoppelse. Men hvad sker der, når motion og sund kost bliver byttet ud med ænder og marcipangrise? Når maden skal fra mavesækken ned i tarmen, bliver maden automatisk findelt for at beskytte tarmen mod, at for store ting falder derned. Og jo mere mad, der er i maven, jo længere tid tager det at findele. Desuden gælder det for den 12 meter lange tarm, at det tager lang tid for maden at komme hele vejen igennem. Og med alt det, der fyldes i maven i julen, får man heller aldrig tømt tarmene helt. De er konstant fyldte. Dertil gælder, at fed mad er længere tid om at blive fordøjet i mavesækken, og fedtet hæmmer tømningen fra mavesækken. Det tager altså længere tid at få maden ned i tarmen, når der er meget fedt. Så kan der hurtigt opstå forstoppelse.

NB! Hold igen med alkoholen. Alkohol nedsætter fedtforbrændingen, og det kan være med til at udløse en anden udbredt eftervirkning af overspisning - forstoppelse. Juleudskejelserne varer næsten lige til påske Det bedste råd er selvfølgelig at lade være med at overspise. Men traditionen tro fylder vi os med alskens gode sager i de mørke måneder. Men det ender hurtigt ligesom i sangen ”Nu er det jul igen, og nu er det jul igen”, hvor julen varer lige til påske. Du skal træne omkring 14 dage for at rette op på 14 dages synd. Træner du to gange om ugen, betyder det altså, at konditionen først er vendt tilbage til en normaltilstand i slutningen af februar. Næstbedste råd er at nyde maden - men husk at motionere. Tag eksempelvis cyklen i 20 minutter om dagen. En lille smule motion hjælper rigtig meget på forstoppelse. Man skal samtidig huske at drikke rigeligt med væske. Når man indtager en masse fed mad, er det vigtigt, at kroppen kan få renset ud, det gøres bedst ved hjælp af rent vand. Endelig kan det være en god ide at sørge for at fortynde det tunge og fede med noget, der er lidt lettere og godt for maven. Sæt fx nogle grove grøntsager på bordet sammen med kødet, så er der større sandsynlighed for, at du slipper for de uheldige bivirkninger ved den søde juletid. k

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 59


Lutein kan nedsætte din risiko for AMD Vidste du, at vores øjne har indbyggede solbriller? Også kendt som makula lutea. ”Solbrillen”, eller den gule plet i daglig tale, sidder centralt i dit øje og får dig til at se skarpt. Mange oplever forandringer i den gule plet, hvilket kan give en række udfordringer med synet. Lutein nedsætter risikoen.

Blue Berry øjenvitamin fra New Nordic er rig på lutein og består af højkoncentreret blåbærekstrakt forstærket med luteinrig morgenfrue.

60 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Af Kristine Bindslev

Den gule plet består af to carotenoider, zeaxanthin og lutein, i forholdet 2:1. Mængden, eller snarere tætheden, af makula lutea pigment spiller en kritisk rolle i at beskytte den gule plet mod skadeligt blåt lys og oxidativ stress og i at hjælpe til at opretholde funktionen af den gule plet. En lav mængde makulapigment øger risikoen for AMD – aldersrelateret degeneration af makula. Og det gør dig mere følsom over for lys, forringer din sensitivitet over for kontraster og nedsætter dit nattesyn. Når du ser træer og frugter i naturen, har de også et højt indhold af carotenoider, som beskytter dem mod solen. I naturen er der over 600 carotenoider. Her har de to centrale roller: De absorberer lysenergi til brug i fotosyntesen, og de beskytter mod solskader.

”Vidste du, at lutein er et naturligt gult farvestof, som du ikke selv kan danne. Spinat er kilden med højst indhold af lutein, men også blåbær og morgenfrue har et højt naturligt indhold af lutein. Tætheden af makulapigment er vigtig for synsevnen Tætheden eller massefylden af makulapigment varierer fra person til person. Tætheden kan også ændre sig over tid, afhængig af flere faktorer såsom aldring, livsstil og kostvalg. Der har været flere kliniske forsøg og undersøgelser, der har fokuseret på at måle makulatæthed og synsevne, og man har forsket i, hvordan tætheden af pigmentet korrelerer til ens risiko for at udvikle den aldersbetingede makuladegeneration. Forskningen har vist, at en lav makulær pigment tæthed er en vigtig risikofaktor for AMD, mens en høj makulær pigmenttæthed ikke kun reducerer ens risiko for AMD, men også bidrager til at forbedre ens synsevne generelt, såsom kontrastsensitivitet, skarphed og nattesyn. Fordelene ved høj tæthed i makulapigmentet er altså til at få øje på. Men hvad kan man gøre for at øge tætheden? Forsøg med lutein hos kinesiske langturschauffører Kan et dagligt tilskud på 20 mg lutein gøre en forskel og forbedre synsevnen? Det spurgte en række forskere i Shanghai sig selv om. Utallige studier har allerede vist, at lutein virker positivt på synet, men for to år siden testede man kinesiske langturschauffører, hvor især nattesynet var afgørende for sikkerheden. Og selvom man ikke kører lastbil 10 timer hver dag, kan resultatet være interessant for dem, der har nedsat syn. I et helt år gav man 120 personer med normalt syn placebo eller 20 mg lutein. 99 gennemførte forsøget. Forskerne målte forsøgspersonernes synsstyrke, koncentrationer af lutein i øjet samt tætheden i makulapigment.

Resultater, der er til at få øje på Allerede efter 30 dage havde testpersonerne ca. seks gange større mængde lutein i den gule plet, og niveauet holdt året og forsøget ud. Resultatet var slående. Luteinniveauet og pigmenttæthed var markant steget hos luteingruppen, mens de, der fik placebo, ingen ændring oplevede. Dertil kom, at luteingruppen oplevede forbedring af kontrastsensitivitet, skarphed og nattesyn. Et dagligt tilskud med 20 mg lutein er værd at overveje, hvis man føler synsbesvær ved lav belysning, nattekørsel eller generelt. Symptomer på makuladegeneration • Nedsat syn, som briller ikke hjælper på. Opleves mest på kortere afstand – fx ved læsning, håndarbejde eller køkkenarbejde. • Sløret centralt syn – bogstaver ”falder ud”, når man læser. • Forvrænget syn – flagstænger og dørkarme synes buede og skæve. • Kontraster bliver mindre tydelige – man har svært ved at se forskel på lys og skygge. • Farvefornemmelsen nedsættes – det bliver svært at se forskel på fx vejskilte. k

Hvorfor ser vi dårligere med alderen? Der er to former for aldersbetinget makuladegeneration, våd og tør AMD. Begge former for AMD giver synstab på grund af forskellige aldersrelaterede påvirkninger fra blodforsyningslaget, der ligger under nethindens makula. Makuladegeneration påvirker vævet i den del af din nethinde, der er ansvarlig for det centrale syn. Det giver et sløret syn eller en blind plet i midten af dit synsfelt og kan forstyrre læsning, kørsel og andre daglige aktiviteter. Våd AMD udvikler sig hurtigt over uger til måneder. Våd AMD opstår, fordi nye, unormale blodkar vokser frem fra blodforsyningslaget bag nethinden. De nye blodkar har tynde og gennemtrængelige vægge og lækker derfor væske bag nethinden. Hvis blodkarrene og væsken (lækagen) sidder bag makula, vil det påvirke det centrale syn, og man får hurtigt svære symptomer på våd AMD. Tør AMD udvikler sig langsomt over flere år. Tør AMD opstår på grund af aflejringer bag makula. Denne form for AMD giver typisk ikke voldsomme synsforringelser. Der vil være blanke pletter i det centrale syn, hvor aflejringerne sidder, men store dele af synet bevares.

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 61


Hjælp til at lindre dine smerter Af Ansofi Amalieh Larsen

Eye-Total til alle aldre I de grå tider, hvor luftfugtigheden er noget mere tør end ellers, så kommer læse- eller skærmbrillen på noget tidligere i løbet af arbejdsdagen. Ligesom kontaktlinserne kan drille ualmindeligt meget på skiferien. De tørre eller sviende øjne, der også kan skyldes øjensygdom, er, uanset hvad det skyldes, til stor irritation. Prøv Eye Total, der indeholder havtornolie, naturlig betakaroten, som i kroppen kan blive omdannet til A-vitamin. Lutein beskytter mod oxidative processer i øjet, og lutein og zeaxanthin filtrerer sammen UV-lys fra. Det beskytter øjnene mod tørhed og svie. Eye Total forhandles af Anjo.

Hold øje med candidasvampens trang til julesmåkager! Spiser du sukker, hvede eller gær, kan det fremprovokere et skift i bakteriebalancen i munden, svælget og mavetarmkanalen. Og det er jo et par af hovedingredienserne i de bedste julesmåkager! Kanel-, fennikel- og pebermynteolie hjælper med at bevare en normal fordøjelsesfunktion og modvirker akut oppustethed og luft. Og sammen med niacin kan du måske stoppe den irriterende, sukkerkrævende candidasvamp i at brede sig i tarmen. Prøv Dida fra New Nordic.

Alfa Lipon til diabetikere Alfa Lipon bruges til at forebygge og mindske smerterne, der opstår i forbindelse med nervebetændelse på grund af sukkersyge. Her opstår typisk smerter og følelsesløshed i fødderne. Alfa-liponsyre fremmer bl.a. insulinfølsomheden og glukoseoptagelsen. Diabetikere har en øget risiko for kredsløbsproblemer, herunder ophobning af cellegifte. Ved at beskytte mod skader i blodkarnettet kan Alfa-liponsyre fra Natur-Drogeriet reducerer risikoen for, at der opstår kar- og nyrekomplikationer.

Forkølelsessår eller blister i munden? Det er surt ikke at kunne kysse sin udkårne under misteltenen eller sine børn godnat. Oraflogo Gel er en mundgel, der anvendes mod sår og betændelsestilstande i og omkring munden. Den påføres som et lag gel over det område, der skal beskyttes, og medvirker til naturlig heling, fordi der kan åndes gennem gellaget. På den måde føles såret ikke irriteret, når du drikker og spiser. Virker også mod blister og andre sårdannelser i munden. Oraflogo Gel forhandles af MedicWiotech.

62 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


Uldunderbukser eller tranebær? Tre par uldunderbukser, der dækker hele numsen, er altså ikke flatterende i et par jeans. Og anden hjælp findes. Tranebær indeholder stoffer, der forhindrer bakterierne i at sætte sig fast på slimhinderne i blæren. Tranebær kan bruges både forebyggende ved tendens til hyppige blærebetændelser og som behandling ved aktiv blærebetændelse. Cran Berry fra New Nordic er tabletbaseret på et særligt tranebærekstrakt med et koncentreret og standardiseret indhold af pro-antho-cyanidiner (pac) i kombination med tyttebær, sort peber og vitaminer. Vitamin C og B6 bidrager til den normale funktion af immunsystemet og niacin til opretholdelse af normale slimhinder.

Salt til luftvejene Luftveje med problemer kan gøre ondt. Prøv DSI-saltinhalator, der indeholder 5 gram stensaltkrystaller i naturlig form. Saltterapien kan måske hindre luftvejsinfektioner og kan lette diverse luftvejsproblemer. Med en DSI-saltinhalator kan du have din inhalation af salt med dig overalt. Der er ikke almindeligt bordsalt i en saltinhalator, men rent, naturligt bjergsalt, kaldet halit, fyldt med mineraler og udvundet fra saltminen Praid i Rumænien. Det virker antiinflammatorisk ved inhalation og kan på den måde hjælpe dine luftveje. Måske kender du allerede de populære saltkammerterapier rundt om i Europa – det er samme princip, der går igen med saltinhalatoren. Forhandles af Natur-Drogeriet.

Løb endelig videre Rigtig mange ønsker at være aktive hele livet, og det skal helst være en fornøjelse. Men hvis man har smerter, forhindres løbeturen i skoven, havearbejdet eller gymnastiktimen desværre. Avosol fra Anjo er et produkt, som har vist sig at kunne lindre ledproblemer, som er forårsaget af slidgigt. Ekstrakterne af avokado og soja, som Avosol indeholder, virker ved at afbalancere de nedbrydende og opbyggende processer i ledbrusken, så man kan bruge Avosol til både at forebygge og behandle.

Stabile naturlige fedtsyrer til leddegigt og SLE Den moderne vestlige kost har ofte et forhold mellem omega-6 og omega-3 på 20:1 og nogle steder op til 30:1, hvilket fremmer inflammationer. Det antages, at det optimale forhold er 4:1 eller endnu lavere. Tilskud med omega-3-fedtsyrer har vist sundhedsgavnlig virkning ved leddegigt og systemisk lupus erythematosus (SLE). Hver kapsel Bio-Marin Naturel fra Pharma Nord indeholder 1000 mg fiskeolie på stabil, naturlig triglyceridform med et højt indhold af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer EPA og DHA.

Du kan klikke dine smerter væk Har du kroniske smerter, eller døjer du med akut opståede smerter? PainXit fra Natur-Drogeriet er en pen, som med lavfrekvente elektriske impulser på huden aktiverer endorfiner, der er kroppens egen forsvarsmekanisme mod smerter. Pennen kan fx anvendes mod smerter, der kan opstå på grund af blandt andet gigt, osteoporose og muskelsmerter. Der er ingen bivirkninger ved at anvende PainXit, og den er derfor et godt alternativ til smertestillende piller. Du kan bruge den flere gange om dagen, du kan let have den med i tasken, og den er især egnet til smerter, der er lette at lokalisere som særligt ømme punkter. Brug den netop dér!

sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 63


Forkort din forkølelse Kan Jang reducerer symptomerne ved forkølelser og forkorter tiden, du er sløj.

Røde nisser og røde næser. Årstidens faste indslag som jul (jubi) og forkølelser (øv) banker på døren. Men med hensyn til forkølelsen kan du som en ægte kravlenisse hurtigt kravle ud af sengen igen med ekstrakt af Andrographis paniculata herba og ekstrakt af russisk rod. Af Kristine Bindslev

Har du ondt i halsen, tilstoppet næse, løbende næse, hæshed, hoste, hovedpine - og føler du almen utilpashed. Øv, så har du nok pådraget dig en omgang forkølelse. Ingen bryder sig om at blive sendt under dynen med en pakke Kleenex i nærheden. Men det sker ca. to til fire gange hvert år, og dit barn kan komme helt op på otte af slagsen. En normal forkølelse varer i syv dage. Men hvad hvis nu julen kommer tidligt i år, og du kan ønske dig at forkorte dagene på langs? Mange studier viser, at ekstrakt af Andrographis paniculata herba og ekstrakt af russisk rod kan medvirke til at reducere og afkorte varigheden af en forkølelse eller influenza. Kan Yang kan forkorte forkølelsen I et placebokontrolleret, dobbeltblindet forsøg testede forskere den terapeutiske virkning af Kan Jang tabletter, der netop er fremstillet fra Andrographis paniculata og russisk rod. 240 forsøgspersoner blev rekrutteret. 179 patienter gennemførte. Det drejede sig om mænd og kvinder i alderen 18 til 65 år, der udviste de første tegn og symptomer på en ukompliceret øvre luftvejsinfektion også kaldet forkølelse. Design af forsøget Patienterne blev delt i to grupper, hvor gruppe 1 fik 1200 mg Andrographis paniculata svarende til to kapsler Kan Jang tre gange om dagen i fem dage, mens gruppe 2 fik placebo. Efter tre til fire dage evaluerede man virkningerne. Det forskerne målte på var følgende: antal dage hjemme, reduktion af syv forskellige symptomer som ondt i halsen, tilstoppet næse, løbende næse, hoste, nysen, hovedpine, muskelsmerter og kuldskærhed. Symptomerne blev evalueret i skemaer af deltagerne selv. Derudover tog man blodprøver, hvor man bl.a. målte på immunforsvarsceller. Uden tvivl pegede både kliniske fund og subjektive oplevelser på, at Kan Jang gruppen forkortede mængden af sygedage samt mængden af forkølelsessymptomer. På tredjedagen var 59 af 95 patienter, der fik Kan Yang, fuldstændig raske eller oplevede en væsentlig forbedring sammenlignet med 37 af 85 patienter i placebogruppen. k Kilde: A randomized, placebo-controlled, parallel-group, double-blind study of the proprietary Kan Jang fixed combination capsules at an early intervention on the mitigation of the symptoms of acute upper respiratory tract infections (URI: J00-J06).

64 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


ANNONCE

Modelfoto

DIN ORIGINALE ØJENTABLET

Kathy fik hjælp til at bevare et normalt syn med øjentabletten Blue Berry. –Jeg er virkelig imponeret, fortæller hun.

Blue Berry virker! J

eg er i 60’erne, men har brugt briller siden jeg var 10 år. I december for 3 år siden, fik jeg lavet en synsprøve, som desværre ikke var så god. Jeg har tidligere læst om Blue Berry™ tabletterne for øjne og syn. Omkring en måned efter synsprøven begyndte jeg at tage tabletterne.

Jeg stopper aldrig med at tage Blue Berry

–Efter ca. 5 måneder kunne jeg virkelig mærke, at der skete noget. Tabletten indeholder blåbær og lutein samt andre vigtige næringsstoffer for øjne og syn. Jeg var slet ikke klar over, at jeg manglede næringsstoffer til øjet. Jeg er virkelig overrasket over forandringen. Jeg har brugt briller siden jeg var 10 år, nu er jeg over 60 år og har

et normalt syn. Jeg stopper aldrig med at tage Blue Berry tabletterne. Jeg har fortalt alle, jeg kender om min oplevelse med Blue Berry og de er virkelig imponeret, fortæller Kathy.

Sådan tager du Blue Berry

De fleste begynder at tage Blue Berry, når de føler, at deres syn ændrer sig, men der er ikke noget i vejen for at starte tidligere. Den originale svenske Blue Berry tablet erstatter ikke behovet for en sund og varieret kost, men er et godt tilskud af blåbær, øjentrøst og lutein samt øjenvitamin A og zink. Vitamin A hjælper med at bevare et normalt syn. Tag to tabletter hver morgen sammen med din morgenmad.

Hvor kan du købe Blue Berry ? Blue Berry kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb den online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic Det gode råd gør forskellen på 46 33 76 00. www.matas.dk

Det gode råd gør forskellen

Et godt syn er livskvalitet Dine øjne har travlt hver dag. Du læser, kører bil, arbejder foran computeren eller ser fjernsyn. Du er afhængig af dine øjne og dit syn, så det er ikke underligt, at synet har stor betydning. Mange får forringet syn med alderen. Årsagen til dette er en forringelse af øjets evne til at fokusere. Når vi bliver ældre, kan der ske en hærdning af linsen, og ofte svækkes øjets muskler.Vores øjne har brug for særlige næringsstoffer for at kunne fungere. Vitamin A og zink bidrager til opretholdelse af et normalt syn. Vitamin A og zink er afgørende for at lys omdannes til elektriske impulser i synsnerven inklusive omstil-ling fra lys til mørke. Vitamin A har også en anden funktion i øjet. Vitamin A bidrager til normal funktion af slimhinderne. Det betyder, at vitamin A medvirker til at opretholde en normal fugtighed i slimhinderne, som modvirker tørre øjne og tørre hornhinder. sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 65


Leg i naturen

66 sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016


sund-forskning - DECEMBER 2015/JANUAR 2016 67


Til alle os der elsker dyr! Køb det helt nye magasin for bare 59 kr.

(prisen er inklusiv 33 kr. til portoen - så faktisk får du magasinet til kun 26 kr.) Få det sendt direkte til din hoveddør. Klik ind på www.dyrenesmagasin.dk

Stort

SPIL

DYRESPORET

Her skal du placere Kloge Åges spørgsmål og svarkort

Inden spillet kan starte

Smutvejene kan bruges, hvis du er så heldig at lande på et felt med slangens hale.

e kkern

r bri Her e

til

s!

spil lø

Sjov med

frække Frede

Hund

Hund g Kyllin

Kanin Kanin

lip d

pil - k

sles dit pu

Lander du på en skildpadde, skal du rykke to felter tilbage, men lander du på en gepard, må du rykke to ekstra felter frem.

Lander du på en sommerfugl, skal du svare på et ugle eller et abe quiz-spørgsmål. Du må selv bestemme, hvilken bunke kortet skal trækkes fra. En af de andre spillere læser spørgsmålet op. Oplæseren gemmer kortet til næste runde, indtil alle spørgsmål er blevet stillet. Svarer du rigtigt på spørgsmålet, må du rykke 3 felter frem. Svarer du forkert, må du blive stående og vente på din næste tur.

kloge Åge

d og em u

Læg kortene med spørgsmål, og svar nedad mod kloden, så de ikke kan læses, når de ligger her i feltet.

START

Quiz, sjov Sjov med og krydsord til alle aldre

Læg kortene med spørgsmål, og svar nedad mod kloden, så de ikke kan læses, når de ligger her i feltet.

Alle spillerne, op til 6 personer, placerer deres brik ved start. Den yngste spiller starter.

Her skal du placere Frække Fredes spørgsmål og svarkort

MÅL

til hele familien

Skal I bruge en terning, og hver spiller skal klippe en spillebrik ud, som I finder på side 19 inden i bladet, hvor du også finder spørgsmålene, som ligeledes klippes ud.

flot plakat

Sæl

g Kyllin

Sæl

24 Dyrenes Magasin oktober-november2015

Dyrenes Magasin oktober-november2015

n Tuka

rn

ge Jorde

gern

Jorde

be be

busa

olum Rød C

Hvidk

indet

Hvidk

indet

GRATIS VENDESPIL TIL DE FØRSTE

o Turak

100!

o Turak

Hane

ugl merf

l Som

erfug

Somm

22 Dyrenes Magasin oktober-november2015

usa lumb

o Rød C

n Tuka

25

Hane

Køb det på www.dyrenes-magasin.dk


Til alle os der elsker dyr

Dyrenes Magasin oktober & november 2015 - Pris DKK 59,00

Kæl og kærlighed gi´r glade kaniner!

Trynekys og krøller på halen

Spørg eksperterne:

Vil du se min undulat?

Helt nyt magasin Stort gratis

Hvordan får vi styr på føllets mave?

brætspil til hele familien + flot plakat + krydsord + quiz og sjov

Mød vildtdyrsfotograferne

Hund • Kat • Kanin • Høns • Hest • Vilde dyr og mange flere

sund-forskning december 2015/ januar 2016  

Undgå vinterdepression med ny lysterapi. Slip for fødevareintolerance. Modermælkserstatning og allergiforebyggelse. Spændende danske forsøg...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you