Page 1

Tillæg 16 sider ekstra om gurkemeje

Nyt om grå stær

August/september 2016 Pris DKK 59,00

Echinacea når den er bedst

Urtegær vitaliserer cellerne

Når et hvidløg går i sort

Giv dit hjerte nye kræfter

Helsepakker fra danske eksperter

Spot på livets udfordringer

TEMA Forstå din overvægt


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath ibm. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur, homøopati og irisanalyse.

UDDANNELSEN TIL BIOPAT

En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Reguleringsterapi med urteterapi og homøopati Immun-og symbioseterapi Muskel-og fascielære Klientpsykologi Øreakupunktur Irisanalyse Praktikkurser

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER Gælder for både biopater og zoneterapeuter: • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

KONTAKT OS

info@biologisk-medicin.dk 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk


Vi starter hold op i Odense fra foråret 2017

EN HELT SPECIEL

(gælder kun for biopat & naturopath uddannelsen)

ZONETERAPISKOLE

Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopatien, så du får den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder den klassiske og den moderne zoneterapi giver os. PRIS

Prisen for hhv. zoneterapi uddannelsen og biopat/naturopath uddannelsen er 44.749 kr. Vælger du fx at blive biopat/naturopath, før du vælger zoneterapi, koster de fag, du mangler for at kunne kalde dig zoneterapeut kun 22.000 kr. Vælger du at blive zoneterapeut, koster resten af biopatuddannelsen kun 22.000 kr. Med andre ord koster begge uddannelser tilsammen 66.000 kr. Du betaler med 1.000 kr. om måneden over PBS eller 39.500 kr. pr. uddannelse, hvis du betaler det hele på en gang.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder i Valby - du kan se næste dato på øverst på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk. Ellers kan du altid skrive til os på mail for at høre mere.


INDHOLD Side 6 Bliv klogere på dine gener og forstå din overvægt Side 10 Der er også andre årsager til overvægt Side 13 Stress af og vink farvel til fedtet Side 14 Overvægtige lider af jernmangel Side 16 NY OG GAMMEL VIDEN OM VÆGTTAB Side 18 Effektiv behandling mod væskeophobning i benene Side 20 Echinacea når den er bedst Side 24 SPOT PÅ LIVETS UDFORDRINGER - EFTERÅR OG VINTER Side 30 C-vitamin - fantastisk antioxidant som stadig deler vandene Side 32 Urtegær vitaliserer cellerne Side 34 Sådan bekæmper du inflammation Side 35 Vigtigt mineral beskytter mod tarmkræft Side 36 E-vitamin trekløver gør en forskel Side 38 Når et hvidløg går i sort Side 40 Spørg eksperterne

Helsepakker fra danske eksperter

Side 46 Danske eksperter har skabt nye produkter Side 51 Forskere finder ny kilde til beskyttelse mod grå stær Side 52 Sov godt med urter Side 54 Så let styrker ældre deres immunforsvar Side 56 Giv dit hjerte nye kræfter Side 58 En gammel recept til nyre- og galdesten Side 60 Kokken og Biopaten: Madpakker til verdens bedste børn Side 61 Kokken og Biopatens madanbefalinger Side 62 NYE BØGER OG NY VIDEN Side 65 KONKURRENCE Side 65 Behandlingnøglen

Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden ændringer før dit abonnement automatisk udløber. Rigtig god læselyst!

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Claus Peuckert, Shutterstock m. fl.

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


LEDER

Alt det, du ikke ser… Velkommen til et nyt nummer af sund-forskning. Det rummer så gevaldigt mange informationer, og hvad de færreste måske lægger mærke til – eller ved – så ligger der massevis af research bag hver eneste artikel. Forskerne har været i gang, medarbejderne har været i gang, og indimellem får vi hjælp udefra, så vi får lejlighed til at komme helt ind under huden på en problemstilling. Vi har bl.a. fået hjælp til det store tema om vægttab. Kamilla og Katja, begge fra Sundhed og Ernæring på Ankerhus, har været i gang med den helt store lup for at finde rundt i de mange informationer, der huserer om vægt, vægtforøgelse og især vores evne til at tabe os eller mangel på samme. Timer og dage, uger og måneder er brugt til at samle informationerne sammen for at give dig nogle helt anderledes input end dem, du normalt får serveret i medierne. Det gælder faktisk også alle de andre artikler, og især får jeg lyst til at fremhæve vores tillæg om gurkemeje. 16 sider ekstra, hvor ca. 50 forskningsartikler er oversat til et helt almindeligt dansk. Alt det arbejde ser du ikke, og det er jo heller ikke meningen. For sund-forskning skal være et fornøjeligt magasin at læse, hvor man ved, at andre har været i gang med at sortere i forskning og erfaringer, i nye og gamle informationer. Vi elsker det her på redaktionen! Tænk at få lov til at boltre sig i så meget viden! Vi håber, du tænker det samme. Kærlig hilsen Marianne Palm

PS Og vend så lige bladet på hovedet, og find vores artikler om skolestart og børn!

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 5


Bliv klogere på dine gener og forstå din overvægt Er du også irriteret over ikke at se nogen resultater på vægten, når du giver den gas i fitness og fylder dig med broccoli? Årsagerne til overvægt er faktisk langt mere komplicerede og kan ikke kun løses ud fra simpel kaloriematematik. Af Katja Jørgensen og Kamilla Terkelsen - Ernærings- og sundhedsstuderende på Ankerhus i Sorø

Er du vred og overvægtig?

Stress af og vink farvel til fedtet Spænder dine gener ben for dig?

BMI kan gå i arv

Appetitten sidder i din tarm

Barndommen bestemmer din fedtcellehistorik

Sluk for dine fedmegener

Inflammation skaber inflammation

Dine døde tarmbakterier kan være skurken 6 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Hvilken overspiser er du? Den umættelige

Oplever du tit, at du stadig er sulten, selvom du lige har spist? Hvis ja, så kan det være, at du hører til den gruppe af overspisere, der har konstant fokus på næste måltid, og som i mere eller mindre grad er disponeret for overvægt på grund af særlige genkombinationer. Læs mere herunder.

Ædedolken

Trøstespiseren

Sidder du tit alene og spiser, når resten af selskabet for længst har lagt bestikket? Har du ingen stopklods? Ædedolken er kendetegnet ved at spise store mængder mad ved hvert måltid. Årsagen kan være en for lav produktion af de tarmhormoner, der signalerer mæthed. Læs mere på side 9.

Er du trøstespiser, har du tendens til at overspise som reaktion på negative følelser. Traumatiske oplevelser og stressede situationer udløser hos trøstespiseren et behov for at genvinde kontrol. Når man er trist eller vred, kræver belønningscentret i hjernen tilfredsstillelse, og hos langt størstedelen kommer det til udtryk ved overspisning af fedt- og sukkerholdige fødevarer. Læs mere på side 8.

Den umættelige Udfordringen for de umættelige er, at de har særlige genkombinationer, som gør, at de har svært ved at føle mæthed, og derfor kommer til at spise for meget. Generne forstyrrer blandt andet leptinsignalet til hjernen, der signalerer mæthed. Derfor føler den umættelige type sig konstant sulten og har stor fokus på næste måltid. Der er tale om fedmegenerne PCSK1 og FTO. Alle mennesker har i mere eller mindre grad disse fedmegener, men de umættelige har altså særlige genkombinationer, der modarbejder en hensigtsmæssig appetitregulering. Sluk for dine fedmegener Den stigende overvægt er ikke kun af genetisk oprindelse, men er også opstået grundet ugunstige ændringer i livsstil og miljø, som bevirker, at gener enten ”tændes eller slukkes”. Faktorer, som kan tænde eller slukke bestemte gener, kan påvirkes af blandt andet forurening, stress, kemikalier, medicin, alder og diæt. USF1 er netop et andet velkendt fedmegen, som man forsker i, at slukke for. Nye forskningsresultater i en række forsøg med mus har vist en sammenhæng mellem USF1-genet og udvikling af overvægt. Ved at fjerne genet hos mus så man forbedringer som faldende triglyceridniveauer, stigning af HDL-kolesterolet, mindskning af fedtophobning i leveren, større insulinfølsomhed og bedre aktivitet af det brune fedtvæv. Det brune fedtvæv forbrænder triglycerider og glukose langt mere effektivt end det hvide fedtvæv. Der forskes nu i, hvordan det er muligt at hæmme eller slukke USF1-genet hos mennesker, så man kan opnå de samme positive resultater.

Forskerne ved endnu ikke, hvilket væv man skal sætte ind overfor i forbindelse med udvikling af præparater til behandling af overvægt. Kilder: -Science Translational Medicine (2016)USF1 deficiency activates brown adipose tissue and improves cardiometabolic health vol. 8. -http://stm.sciencemag.org/content/8/323/323ra13. -Maturitas(2011) Genetics and epigenetics of obesity. May; 69(1): 41–49. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213306/.

Hvidt fedtvæv: • Er primært centreret på mave, hofter og lår • Overskydende energi deponeres i form af triglycerider

Brunt fedtvæv: • Findes primært ved nakkeregionen, kravebenet, bughulen og mellem skulderbladene • Forbrænder energi •

Har måske en beskyttende effekt mod overvægt, da brunt fedtvæv indeholder flere mitokondrier og blodkar end hvidt fedtvæv, som fremmer energiforbrænding (termogenese), når hjernen registrerer kolde temperaturer

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 7


Trøstespiseren

Er du trøstespiser, har du tendens til at overspise som reaktion på negative følelser. Traumatiske oplevelser og stressede situationer udløser hos trøstespiseren et behov for at genvinde kontrol. Når man er trist eller vred, kræver belønningscentret i hjernen tilfredsstillelse, og hos langt størstedelen kommer det til udtryk ved overspisning af fedt- og sukkerholdige fødevarer.

Trøstespiseren Trøstespiseren vælger ofte kalorietætte fødevarer for at håndtere udfordringer i hverdagen. Hvis indtaget af disse fødevarer er for højt, sker der en fejlernæring, som kan resultere i en række livsstilssygdomme. Det er derfor vigtigt at finde frem til, hvorfor denne trang opstår, så den kan håndteres og handles på.

Palatable Eating Motives Scale (PEMS) er en metode, med hvilken man forsøger at måle, hvilke motiver der ligger til grund for overspisning gennem flere forskellige spørgeskemaer.

Motiver for overspisning Et forsøg på universitetet i Alabama, USA, har undersøgt, hvilken indflydelse velsmagende mad havde på kontrollen af overspisning hos studerende. I undersøgelsen brugte forskerne PEMS-skalaen, hvor de studerende svarede på spørgeskemaer, som havde til hensigt at måle, hvor ofte de i de forløbne år havde indtaget velsmagende fødevarer eller drikkevarer af forskellige årsager. Velsmagende mad og drikke kunne fx være fastfood, hjemmelavet, stegt mad, slik, salte snacks og alkoholfri sukkerholdige drikkevarer. Deltagerne kunne svare ud fra fire forskellige motiver: • Coping: De spiser primært for at glemme alt om bekymringer og problemer og for at føle sig bedre tilpas i pressede situationer.

8 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

• Selvforkælelse: Her spises der primært for at opnå glæde og forkælelse gennem velsmagende mad. Maden er i sig selv en oplevelse. • Social nydelse: Spiser for at forstærke oplevelsen af hygge i sociale sammenhænge. • Overensstemmelsesbeslutninger: Spiser for at blive accepteret og passe ind i sociale fællesskaber.

Skræddersyede behandlingsformer Studiet viser blandt andet, at kvinderne især anvendte “coping” som redskab til håndtering af følelsesmæssige udfordringer. Trods dette følte de ofte vrede og frustration, efter de havde overspist. Kvinderne oplevede også større belastning på arbejdet og konflikter i sociale sammenhænge, end mændene gjorde. Noget tyder altså på, at kvinderne brugte velsmagende mad som trøstespisning til at overkomme hverdagen. Forskerne fandt, at mændene derimod overspiste, når de var vrede, frustrerede og angste. Forsøget viser, at mennesker har forskellige psykologiske motiver til overspisning. I fremtiden vil det muligvis blive nemmere med denne viden at skræddersy specifikke behandlingsformer til den enkelte. Kilder: -J Health Psychol(2015) Aug 26. Eating tasty foods to cope, enhance reward, socialize or conform: What other psychological characteristics describe each of these motives www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26311817.


Ædedolken

Sidder du tit alene og spiser, når resten af selskabet for længst har lagt bestikket? Har du ingen stopklods? Ædedolken er kendetegnet ved at spise store mængder mad ved hvert måltid. Årsagen kan være en for lav produktion af de tarmhormoner, der signalerer mæthed.

Ædedolken Er du en af dem, der spiser store portioner mad, og ikke kan mærke en naturlig mæthed? Så kan det være fordelagtigt for dig at opnå en større mæthedsfornemmelse, så sulten holdes væk. Den manglende mæthedsfornemmelse kan blandt andet skyldes forstyrrelser af mæthedssignalet til hjernen. Leptin styrer din mæthed Under normale omstændigheder er leptin et hormon, der frigives fra fedtcellerne og har den funktion at måle mængden af fedt i kroppen. Jo højere fedtniveau i kroppen, des mere leptin produceres der. Og jo stærkere er signalet til hypothalamus i hjernen om, at vi er mætte. Men er der forstyrrelser i leptinsignalet, så får hjernen ikke i samme grad besked om mæthed. Når man taber sig, falder leptinniveauet, hvilket signaleres til hjernen, som gør alt for at holde på vægten og fedtdepoterne. Det sker for alle mennesker, når de taber sig. Problemet opstår, når hjernen tror, at der er mindre leptin og dermed mindre fedt til stede, end hvad der er tilfældet. Det kan resultere i, at man føler sig mere sulten, end før man påbegyndte vægttabet. Jo mere leptinniveauerne falder, jo mere sulten bliver man. Det bliver en ond cirkel, og det kan derfor blive rigtig svært at skulle opretholde en høj forbrænding og motivation.

Appetit i din tarm Ligesom leptin er oxyntomodulin og tyrosin-tyrosin (PYY) begge hormoner, som frigives fra tarmens celler som reaktion på et måltid. Disse tarmhormoner reagerer på normal vis med appetitcentre i hypothalamus og hjernestammen for at skabe mæthed, men er signalerne forstyrret, kan det ligeledes resultere i manglende mæthedsfornemmelse. Det er muligt at efterligne denne mæthed ved indsprøjtninger af tarmhormoner. Personer, der har gennemgået en gastrisk bypassoperation, har forhøjede niveauer af oxyntomodulin og PYY. Undersøgelser har vist, at opregulering af oxyntomodulin eller PYY kan bidrage til en reduktion i appetit og energiindtag hos overvægtige. Indsprøjtninger af tarmhormoner kan derfor vise sig at være en effektiv, langsigtet behandlingsmulighed som supplement til gastriske bypassoperationer. Kilder: - Wynne K et al. (2005) Subcutaneous oxyntomodulin reduces body weight in overweight and obese subjects: a double-blind, randomized, controlled trial. Diabetes 54: 2390–2395. -April D strader, Stephen C. Wood. (2005) Gastrointestinal hormones and food intake. Gastroenterology 128: 175–191 .

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 9


Der er også andre årsager til overvægt Oplever du ikke, at overspisning er årsag til din overvægt? Har du styr på din kost og motion, men ser ingen resultater på vægten? Stagnering af vægttab og vægtstigning kan forekomme, selvom man spiser færre kalorier, end man forbrænder. Årsagen kan blandt mange være døde tarmbakterier, nedsat stofskifte, forhøjede kortisolniveauer og inflammation i fedtcellerne. Døde tarmbakterier kan være skurken Nye undersøgelser tyder på, at der måske kan være en sammenhæng mellem tarmbakteriers indvirkning på lagringen af fedt. Hypotesen er, at lipopolysakkarider (molekyler) kan være årsag til fedtlagring. Molekylerne består af fedtsyrer (lipider) og sammensatte kulhydrater (polysakkarider), som stammer fra bakterier i tarmen. Når tarmbakterierne dør, så frigives molekylerne i tarmen. Hos overvægtige har man fundet en større frigivelse af lipopolysakkarider end hos normalvægtige. Lipopolysakkariderne binder sig til fedtmolekylerne og danner tilsammen små partikler, der transporteres rundt i kroppen. Fedtpartikler, der indeholder lipopolysakkarider, bliver i særlig grad optaget, da de binder sig til receptorer i fedtvævet. Forskerne har derfor en teori om, at tilstedeværelsen af lipopolysakkarider fremmer optagelsen af fedt i fedtvævet.

Vidste du at..

Et lavt stofskifte hyppigst opstår hos ældre kvinder. To procent af ældre kvinder lider af sygdommen, og i Danmark diagnosticeres 1600 til 1800 nye tilfælde årligt. Risikoen for at få for lavt stofskifte udgør fire til fem procent.

Jods funktion: 1. Primært er jod med til at sikre dannelsen af hormonerne thyroideahormonerne thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3). 2. Hormonerne dannes i skjoldbruskkirtlen, hvor jod oxideres og indbygges i T4 og T3. 3. Hormonerne lagres dernæst i thyroglobinproteinet. 4. Optagelsen fremmes af en membranreceptor, som frigør hormonerne fra plasmaproteinerne.

Kilder: - Obesityreview (2016) Gut microbiota-derived lipopolysaccharide uptake and trafficking to adipose tissue: implications for inflammation and obesity Vol. 17, Issue 4, 297–312 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26712364

5. Det jod, som fraspaltes thyroxin i vævene, optages igen i skjoldbruskkirtlen og anvendes igen til hormonsyntese.

Overvægt og nedsat stofskifte Hvis stofskiftet (kroppens energiomsætning) er i hormonel ubalance, kan det ligeledes besværliggøre et vægttab. Nedsat stofskifte kan skyldes, at skjoldbruskkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt med skjoldbruskhormonerne T3 og T4. Produktionen af disse hormoner er afhængig af tilstedeværelsen af jod. Frigivelsen af hormonerne reguleres af hormonet TSH, som kommer fra hypofysen i hjernen. Det vides endnu ikke i detaljer, hvad der forårsager for lavt stofskifte, men det er sikkert, at både arvelige og miljømæssige forhold spiller ind. Hypotesen omkring utilstrækkelig produktion af T3- og T4hormoner antages at være en inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen, som betyder, at kroppen reagerer mod sit eget væv. Mange kan derfor ligefrem opleve en vægtstigning på trods af et mindsket energiindtag, hvis stofskiftet er nedsat.

6. Normalt udskiller kroppen 50 til 100 µg pr. dag gennem nyrerne.

Kortisol kan lagre bugfedt Forhøjede kortisolniveauer forbindes ofte med langvarige stresstilstande i kroppen. Men forhøjet produktion af kortisol kan blandt andet også skyldes svulster eller tumorer i binyrer eller hypofyse. Cushings syndrom er en binyresygdom, hvor en genetisk fejl gør, at binyrerne udskiller forhøjede mængder af binyrebarkhormonet kortisol. Konsekvenserne heraf resulterer blandt andet i øget spiselyst og vægtøgning, hvor fedtet især deponeres som bugfedme.

• Øger glykogenolysen (kulhydratnedbrydning)

10 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

T3- og T4-hormonernes væsentligste funktioner: • Regulerer den basale energiomsætning i kroppen (BMR) • Regulerer aflæsningen af gener i hjernen, hjertet, leveren og nyrerne og har derfor stor betydning for væksten • Øger lipolysen (fedtforbrændingen) • Øger optagelse af glukose fra tarm til blodbane • Forstærker virkningen af adrenalin Kilder: - Foreningen for stofskiftepatienter www.thyreoidea.dk/fakta/for- lavt-stofskifte.html 25-05-2016


Antallet af fedtceller udvikles i barndommen En undersøgelse fra Karolinska Instituttet i Sverige viser, at antallet af fedtceller hos både normalvægtige og svært overvægtige mennesker mere eller mindre er blevet bestemt i barn- og ungdommen. I voksenalderen dør omkring otte procent af fedtcellerne hvert år, kun for at blive erstattet af nye. Hidtil har man troet, at alle voksne havde et konstant antal fedtceller, selv når man tabte mange kilo. Man er gået ud fra, at det var ændringer i mængden af fedt inden i fedtcellerne, der fik kropsvægten til at stige, og ikke dannelsen af nye fedtceller. Efterfølgende har man fundet ud af, at fornyelseshastigheden af fedtceller er dobbelt så høj hos overvægtige som hos normalvægtige, og det ændres ikke, selvom man taber sig. Det kan i nogen grad forklare, hvorfor det kan være svært at holde vægten efter et stort vægttab.

Fedtvævet har den funktion, at det skal bruges til oplagring af energi og til at producere varme. I takt med at vores fedtceller stiger i størrelse, begynder fedtvævet at udskille inflammatoriske stoffer. Det vil sige, at jo mere vi overspiser, desto mere inflammation skabes der i fedtcellerne. Denne inflammation kan fx føre til insulinresistens.

Hyperplastisk overvægt • En stigning i fedtcelleantal • Bidrager til pubertetsovervægt

Hypertrofisk overvægt • En stigning i fedtcellestørrelse • Bidrager til voksenovervægt • Fedtcellestørrelsen øges, når fedtlagring overstiger fedtfrigivelsen Ved hypertrofisk overvægt er det lettere at gennemgå et vægttab, fordi det er nemmere at reducere fedtcellernes størrelse end at reducere antallet af fedtcellerne.

• Kritiske tidspunkter for øgning af fedtcelleantal: - Sidste trimester af mors graviditet - Første leveår - Pubertet 80 % af dem med hyperplastisk overvægt har svært ved at reducere overskydende kropsfedt, fordi fedtcellerne er steget i antal i stedet for i størrelse. Antallet af fedtceller kan aldrig reduceres.

Spændinger? Kramper? Uro? Altiderm magnesiumolie lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben

Rødkløverekstrakt

Generelt om magnesium:

K^YZch`VWZa^\i[dgh³\^'%&'k^hi (%^gZYj`i^dcV[]ZYZhi^\c^c\Zg#

Mælkebøtteekstrakt

7ZYgZWVaVcXZd\³\ZikZak²gZ#

@gV[i^\9ZidmZ[[Z`i#

G³Y`a³kZggZYjXZgZg]ZYZijgZ! hkZYiZcYZchd\bZciVajWVaVcXZ#

Hing`Zg[dgY³_ZahZc#

EViZciZgZiegdYj`i^dchbZidYZ#

@VcVckZcYZhYV\a^\i!ZaaZghdb (b€cZYZgh`jg#

EgdYj`iZgcZ^cYZ]daYZgjgiZZ`higV`id\cVijga^\Zb²a`ZhngZWV`iZg^Zg# :`higV`iZgcZZgb²a`ZhngZ\²gZYZ!h²a\ZhjeVhiZjg^hZgZi! ^``Zi^ahVi`dchZgkZg^c\hb^YaZgd\Va`d]da# ;dg]VcYaZh^]ZahZ`dhi"d\jYkVa\iZBViVhWji^``ZgZaaZg e€lll#]ZggZch"bVg`#Y`#

• Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter – i forbindelse med massage ved muskelspændinger Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER Priser: Kr. 159,for 100 ml. (spray) og kr. 229,- for 200 ml. 2016 11

Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.wiotechnordic.dk


M1 makrofager er synderen Forskere på Columbia Universitet i USA lavede forsøg på mus, som viste, at aktiviteten af makrofagrelaterede gener steg gradvist, i takt med at musene blev fedet op. Antallet af makrofager i musenes fedtvæv steg også gradvist. Hos de mest overvægtige dyr i undersøgelsen var makrofagernes størrelse i fedtvævets celler steget med helt op til 50 %. Forskerne fandt i et sideløbende forsøg også, at antallet af makrofager hos svært overvægtige mennesker var markant højere end hos de normalvægtige.

Denne teori bliver bekræftet i et andet studie lavet af forskere på Millennium Pharmaceuticals i Cambridge. Da forskerne undersøgte mus, som havde en genetisk prædisponering for diabetes, observerede de en gradvis stigning i makrofaggenernes aktivitet, i takt med at deres overvægt steg. Musene blev overfodret, hvilket fremprovokerede deres prædiabetiske symptomer efter 16 uger. Musene havde nået en grænse, hvor deres celler pludselig mistede deres følsomhed over for insulin, og deres inflammation var ude af kontrol.

Flere studier har vist, at makrofagerne spiller en afgørende rolle for inflammation i fedtcellerne. Makrofagen er en betydningsfuld celletype med mange funktioner, da den blandt andet styrer kemiske signalstoffer ved aktivering af immunsystemet og styrer inflammationsprocessen. På trods af dette har flere studier vist, at langt størstedelen af de inflammationsfremmende stoffer kommer fra makrofagerne.

Cytokiner er signalproteiner, som har mange funktioner, blandt andet • Reproduktion • Vækst • Opheling • Regulator af immunsystemet

Inflammation skaber inflammation Teorien er, at hvis der indtages mere fedt, end fedtcellerne kan håndtere, knækker eller lækker de. Fagocytterne er makrofagernes oprydningsteam, som identificerer og optager den lækkende væske. Fagocytterne angriber fedtcellerne og sender kemiske signaler ud i kroppen. Det resulterer i inflammation. Inflammationen reagerer som en nedadgående spiral, hvor inflammatoriske cytokiner trigger andre immunceller. Immuncellerne afgiver løbende flere inflammatoriske stoffer, hvilket fremprovokerer dannelsen af M1-makrofager. Makrofagdannelsen forværrer inflammationstilstanden og skaber en skræmmende selvforstærkende effekt.

Kilder: -From Science News(2004) Vol. 165, No. 9, p. 139. www.phschool.com/science/science_news/articles/inflammatory_fat. html. -Nature.com (2008) 453, 783-787 www.nature.com/nature/journal/v453/n7196/full/nature06902. html. -JCEM( 2013) Adipose Inflammation in Obesity: Relationship With Circulating Levels of Inflammatory Markers and Association With surgery-induced weight loss. http://press.endocrine.org/doi/10.1210/jc.2013-2673?url_ ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_ dat=cr_pub%3Dpubmed&.

12 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Cytokinerne kan have forskellige funktioner, grundet deres evne til at binde sig til specifikke receptorer på de forskellige cellers overflader. Når cytokinet binder sig, fremkalder det et signal i cellen. Signalet aktiverer en gruppe gener, som ændrer cellens aktivitetsmønster.

Aspirin til inflammatorisk behandling Et studie foretaget på Harvard Universitet i USA viser, at forskerne formåede at omvende fedmerelateret insulinresistens i mus ved hjælp af høje doser af aspirin. Det antiinflammatoriske lægemiddel arbejdede ved at neutralisere inflammatorisk udskillelse forbundet med svær overvægt. Denne fremgangsmåde blev afprøvet på Yale University School of Medicine ved behandling af ni overvægtige diabetikere med en høj dosis aspirin i to uger. Denne dosering forbedrede deres insulinrespons, hvilket førte til bedre kontrol af deres blodsukker. Undersøgelsen indikerer, at blodsukkerforbedringer kan sammenlignes med dem, der opnås med behandling med metformin, som er et lægemiddel til diabetes. Behandling med aspirin sænkede også fedtkoncentrationerne i blodet. Der er dog ikke enighed omkring brugen af aspirin som lægemiddel ved inflammation i fedtcellerne, da de har for mange bivirkninger. Der lægges derimod vægt på, at en sådan indsats målrettes de inflammatoriske molekyler, der opstår i fedtvævet. Makrofager har infektionsbekæmpende funktioner andre steder i kroppen, så det vil ikke være hensigtsmæssigt helt at lukke for deres funktion. Vil du vide mere om naturlige inflammationshæmmende muligheder, så klik ind på sund-forskning.dk.


Stress af og vink farvel til fedtet Alene i Europa sidder flere end 100 forskellige forskergrupper og undersøger, hvordan der i fremtiden kan sættes ind for at bremse den stigende fedmeepidemi, og hvordan de nuværende behandlingsformer bedst muligt optimeres for den enkelte. Problematikken består i at finde metoder til at favne den utroligt brede gruppe af overvægtige, som har en gensammensætning eller hormonelle ubalancer, der gør, at deres kamp mod kiloene kræver andre behandlingsmuligheder end de etablerede. Ifølge Berit Heitmann, førende fedmeforsker og professor i ernæringsepidemiologi ved Københavns Universitets hospital, så er udfordringen dog ikke at opnå succesfulde vægttab, men snarere hvordan det er muligt at holde ved et varigt vægttab. ”En tommelfingerregel siger, at 95 % af alle dem, som er svært overvægtige eller overvægtige har forsøgt sig med et vægttab og på et tidspunkt har oplevet, at de faktisk kunne tabe sig. Det er det, som vi ser gentagne gange. Vi kan sagtens få folk til at tabe sig, men kun fem procent holder vægten. Udfordringen ligger derfor i at få dem til at holde vægttabet på lang sigt.” - Berit Heitmann Den måde, vi lever på i dag, bevirker, at vi på mange områder er udsat for stresspåvirkninger. Ifølge Berit Heitmann kan usikkerheder og følelsesmæssige udsving, som man bliver udsat for i dagligdagen, give anledning til en stressrespons, der formentlig ikke er væsentlig anderledes end den stressrespons, urmennesket oplevede. ”I forhistorisk tid var det, der måske særligt udløste, at man blev stresset, udsigten til, at der ikke var mad i morgen. Nu kan vi blive stressede og følelsesmæssigt usikre over så mange andre ting, men kroppens fysiologiske respons på stress er den samme.” - Berit Heitmann Er man genetisk disponeret for fedme, er det at bevare et succesfuldt vægttab ofte op ad bakke og i modvind. Den psykologiske dimension er måske derfor særlig vigtig, og det er netop et område, som optager Berit Heitmann. ”Vi forsker i at se, om vi kan bruge stresshåndtering, følelsesregulering og motivation til at hjælpe mennesker, som har tabt sig, uden at tage på igen, så de kan vedholde deres vægttab.” - Berit Heitmann Hun er derfor i samarbejde med forskere fra hele Europa i gang med at udvikle en værktøjskasse, der indeholder redskaber til stresshåndtering og følelsesregulering som de centrale metoder, der skal til, for at vedligeholde et vægttab. Her undersøger man bl.a. anvendelsen af mindfulness som led i fedmehåndteringen.

Vil du vide mere, så klik ind på sund-forskning.dk foto Claus Peuckert

Berit Heitmann står i spidsen for et større EU-projekt, der skal hjælpe personer, som for nylig har haft et succesfuldt vægttab, med at holde vægttabet på lang sigt. Projektet starter til efteråret, og interesserede kan henvende sig på: bfh-nohow@regionh.dk.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 13


Overvægtige

lider af jernmangel Alle taler om den fedmeepidemi, som synes at ramme flere og flere mennesker. Men hvorfor bliver vi så tykke, hvad er konsekvenserne for din sundhed, og hvad sker der med kroppen, når du ofte starter en hård slankekur? Og måske er det slet ikke så usundt endda at have sul på kroppen? Af Marianne Palm

Vi lever i en tid, hvor viden om sundhed aldrig har været større. Dagligt produceres nye forskningsresultater, der opgør konsekvenserne af fedme i tabte leveår eller ekstra sygedage. Ingen kan altså længere være i tvivl om, at det er sundere at være slank og dyrke motion, end at være tyk og bruge en stor del af tiden foran flimmerkassen. Medierne er klar over, at det er de negative overskrifter, der sælger aviser. Måske er vores ensidige fokus på konsekvenserne helt forkert. Måske skulle vi rette et kritisk blik på vores kost i stedet, for det er her, der virkelig er noget at hente på den lange bane. Stor risiko for jernmangel hos overvægtige børn og voksne på kur Forskningen peger på en tydelig sammenhæng mellem overvægt og risikoen for jernmangel og jernmangelanæmi. I en artikel fra 2013 i Journal of Human Nutrition undersøgte man 2492 børn mellem 9 og 13 år. Overvægt mere end fordoblede risikoen for jernmangel og jernmangelanæmi hos både piger og drenge, samtidig med at serum ferritin-resultatet var let forhøjet. Det forhøjede serum ferritin skyldes her, at de overvægtige har en konstant inflammation i kroppen. Hvis du hyppigt starter en hård slankekur, har du yderligere en risiko for at udvikle jernmangel, da du fratager kroppen en væsentlig del af de næringsstoffer, som du faktisk har brug for. Det er altså ikke blevet nemmere at være godt i stand …

14 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Hvor overvægtige kan vi blive, før vi også er usunde? Den danske ”Østerbro-Herlev undersøgelse” udgav i starten af maj 2016 en artikel i det ansete JAMA (Journal of American Medicine). Formålet med undersøgelsen var at afdække, om BMI-værdien, som er associeret med den laveste dødelighed, er øget igennem de seneste 30 år. I 1973 var BMI-værdi 23,7 den optimale i forhold til dødelighed, men i 2013 var den steget til 26,7, som svarer til let overvægtig. De danske forskere vurderer, at der skal mere forskning til for at forstå, hvorfor denne udvikling er sket, men objektivt set er det blevet sundere at være lidt tyk. Færdigretter med alt for meget salt og fedt er et no-go Undersøgelserne viser helt overordnet, at den type overvægt, der er associeret med jernmangel, i høj grad skyldes forkert tilberedt mad – med andre ord fast food og junk. Hvis du er overvægtig og spiser mange forarbejdede fødevarer, bør du derfor overveje at ændre dine indkøbsvaner, og lave maden selv – fra grunden. Du bør også overveje at supplere med et letoptageligt kosttilskud som aminoJern, fordi din risiko for jernmangel og anæmi er kraftigt forhøjet.


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x297_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk


Ny og gammel viden om vægttab Der forskes på livet løs for at løse gåderne bag vægttab. Svær overvægt og fedme er tegn på kroppe, der ikke fungerer, og vi håber, du har fundet det store tema om overvægt, vi har med i sund-forskning denne gang. Her på siderne finder du støtteterapi med meget overraskende nyheder blandet med gammelkendt, men brugbar viden. Af Marianne Palm

Gode fibre fra landet der elsker pasta Italien er kendt for dets hjemmelavede pasta. Her får du en sundere variant fra Castagno, hvor pastaen er lavet på økologisk italiensk fuldkornsrug, der er fyldt med fibre. Pastaen bliver produceret ved en langsom tørreproces ved lav temperatur, hvilket sikrer, at næringsstofferne bliver bibeholdt. Pastaen er mørkebrun, dufter af den velkendte rug og er af god kvalitet - den lever virkelig op til den italienske pastastandard. Pastaen bliver importeret af Rømer Produkt.

Vægttab og energi fra to produkter Start dit vægttab i dag! Coffee Diet er en tablet, baseret på grønne kaffebønner og glucomannan. Glucomannan bidrager til vægttab, hvis du har tendens til overspisning, fordi fibrene svulmer op i mavesækken, så du føler dig mæt. De grønne kaffebønner indeholder klorogensyre, og ja, studierne er meget overbevisende. Dem kan du læse meget mere om på www.sund-forskning.dk, hvor du blot skriver ”kaffebønner” i søgefeltet. Og når du nu er i gang: Prøv også Raspberry Kick, der med sit indhold af hindbærekstrakt, kelp og andre ingredienser får stofskiftet vækket til live. Begge produkter er fra New Nordic.

Så Stress-A menneske…. En af de vigtigste årsager til især alt for meget bugfedt er produktionen af for meget kortisol. For når binyrerne konstant er på overarbejde med stress, jag og alt for meget arbejde, mentalt som fysisk, så vil hormonet irritere dine fedtceller, og der dannes mere fedt end nødvendigt. Det kan du læse om i vores store tema om vægttab, hvor en professor i fedmeforskning er ved at undersøge, om mindfulness kan gøre en forskel. Fra naturens skatkammer er der en stribe af urter, der kan hjælpe på at afbalancere et overanstrengt nervesystem. Seks forskellige urter med meget ens egenskaber skaber ro i kroppen. De er kendt for at lægge en dæmper på uro og angst, de hjælper mod søvnbesvær og forsøger på hver deres måde at bidrage med en sundere – og om nødvendigt – slankere krop. Produktet fra Natur-Drogeriet hedder meget passende Stress A og fås både i kapsler og som te.

Sukkertrangen kan være tegn på chrommangel De fleste kender trangen til sødt, som især har det med at overmande en om eftermiddagen, når man føler sig træt og udkørt. Hvad mange ikke ved er, at det kan være et tegn på, at kroppen får for lidt chrom. Dette mineral er nemlig med til at holde blodsukkeret stabilt, og det forebygger sukkertrangen. Diabetikere har også gavn af chromtilskud. Det viste blandt andet et tjekkisk forsøg, hvor man gav Bio-Chrom (100 mg dagligt) til type-2 diabetikere og observerede, at det forbedrede deres blodsukkertal samt andre såkaldte diabetesmarkører, som er relevante at holde øje med.

16 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Den gode gamle opskrift – nyt design


Tjek lige nogle ekstra produkter ud på www.sund-forskning.dk, hvis du vil have mere hjælp til vægttab. Kig fx på Spidskommen, CLA+T og Konjak Stor risiko for jernmangel hos overvægtige Forskningen peger på en tydelig sammenhæng mellem overvægt og risikoen for jernmangelanæmi. Man har undersøgt 2.492 børn, og risikoen for jernmangel blev mere end fordoblet for de 9 til 13 årige, som indgik i forsøget. Det gør dit barn træt, og det skaber absolut ikke energi til fysisk udfoldelse. Så stop med at hundse med dit barn, før du har set, om der er mangler! – Og når der er mangel på jern, er der måske også mangel på alle de andre næringsstoffer? Læs mere på s. 14 i sund-forskning.

Breaking News - slankevitamin? Italienske forskere fra Universitetet i Milano står bag en noget tankevækkende opdagelse: D-vitamin kan have en slankende effekt. I en undersøgelse af 400 overvægtige personer med D-vitaminmangel viste det sig nemlig, at de personer, som fik tilskud af vitaminet, havde lettere ved at tabe sig. Forsøgspersonerne blev inddelt i tre grupper. Alle grupper fik lavkaloriekost, men derudover fik to af grupperne et tilskud af D-vitamin (en højdosisgruppe og en lavdosisgruppe). Efter seks måneder var personerne i begge vitamingrupper gået ned i vægt og taljemål i forhold til den gruppe, som ikke fik tilskud af vitaminet. I højdosisgruppen fik deltagerne 85 mgc om dagen, i lavdosisgruppen fik deltagerne 20 mcg om dagen. I højdosisgruppen havde de i gennemsnit tabt sig 5,5 kilo, i lavdosis 4,2 kilo, og begge grupper var blevet en del smallere om livet. Det havde kontrolgruppen uden brug af D-vitamin også, for det gjaldt for alle tre grupper, at de var på diæt. D-pearls er på 38 mcg pr.stk. Tag derfor tre kapsler, mens du er på kur. Hver dag i seks måneder, og se, hvad der sker. Det er en lidt højere dosis end i studiet, men det er helt o.k.

Når hormonerne og vægttabet driller Der kan være rigtig mange årsager til, at kiloene sætter sig på sidebenene, og at de også har uendeligt svært ved at forsvinde igen. Når vi kommer til overgangsalderen, tager vi 10 % på, stort set om vi vil det eller ej, og det er naturens måde at beskytte os på, så vi har lidt fedt at tære på til de magre dage, når vi bliver ældre. Så jagten på den helt slanke linje som 50+ kan både være usund og svær. Men generne under overgangsalderen gør det i hvert fald ikke lettere. Prøv med Dong Queen fra Natur-Drogeriet, som kan gøre en forskel for alle de dersens irriterende symptomer. Læs meget mere i artiklen i //mig//, for du kan faktisk have glæde af produktet, også når du måske allerede fra 30-års alderen begynder at gå i overgangsalderen (ja, du læste rigtigt). Kombiner med agnus castus dråber, hvis du kan genkende dig selv på s. 20 i //mig//.

Folinsyre beskytter børn mod at blive overvægtige Man ved, at gravide, som indtager 400 mikrogram folinsyre dagligt før og under graviditeten, har mindre risiko for at føde børn med rygmarvsbrok. Hvad forskere nu også har fundet ud af er, at vitaminet også beskytter mod overvægt. Børn født af kvinder (specielt overvægtige kvinder), som har rigeligt med folinsyre i blodet, har mindre risiko for selv at blive overvægtige senere i livet. Den nye undersøgelse er offentliggjort i JAMA Pediatrics. 400 mikrogram folinsyre svarer til indholdet i en tablet Bio-Folinsyre.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 17


Effektiv behandling mod væskeophobning i benene Normalt anvender man kompressionsstrømper mod smertefuld væskeophobning i benene, men forskning viser, at det kan klares langt bedre med nogle tabletter. Af Bjørn Falck Madsen

Der er godt nyt til dem, der lider af smertefulde og ubehagelige væskeophobninger i benene (kronisk veneinsufficiens), og finder det besværligt og upraktisk at anvende såkaldte kompressionsstrømper. Italiensk forskning har nemlig vist, at man kan opnå en langt bedre effekt med Pycnogenol-ekstrakt i tabletform. Løb af med sejren I et otte uger langt forsøg, hvor man sammenlignede virkningen af Pycnogenol-tabletter med henholdsvis kompressionsstrømper og såkaldt grape leaf ekstrakt (druebladsekstrakt), var det Pycnogenol, der løb af med sejren. De i alt 183 patienter (dog var det kun 166, som gennemførte undersøgelsen) blev inddelt i tre grupper, som fik hver sin behandling.

40 procent mindre væskeophobning I Pycnogenol-gruppen blev væskeophobningen mindsket med hele 40 procent, hvilket var langt mere end i nogle af de to andre grupper. Ligeledes var det Pycnogenol-behandlingen, som første til den største reduktion af ankel-omkredsen. Med hensyn til den smertelindrende og ødemreducerende effekt så man også det bedste resultat med Pycnogenol. Endelig er det værd at nævne, at Pycnogenol-behandlingen var billigere end nogen af de to andre terapiformer. Styrker blodkarrene Pycnogenol er en naturlig ekstrakt, som bliver fremstillet af barken fra træsorten Pinus Maritima (fransk strandfyr). De aktive stoffer har en antiinflammatorisk effekt. Samtidig styrker de blodkarrene og forbedrer mikrocirkulationen. Kilde: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26648668 International Journal of Angiology. 2015 Dec;24(4):268-74

18 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Fe N rm YH en ED te re t

Ondalium Superfood

Ekstrakt af økologisk sort-fermenteret hvidløg t (“SLSPQQFONFSFBGCBMBODFSFUJTUSFTTFOEFTJUVBUJPOFS t 6OEFSTU“UUFS-&7&3'6/,5*0/&3

fĂĽs i helsekost- og matasbutikker

t #JESBHFSUJMWBTLVMÂ?S46/%)&% FMBTUJTLF#-0%,"3PH"35&3*&3 t (PEUJM#-0%$*3,6-"5*0/&/PH.*,30$*3,6-"5*0/&/ t 6OEFSTU“UUFSWFEMJHFIPMEFMTFBGFU/03."-5#-0%53:, t .*-%PH4Â?%TNBHVEFOIWJEM“HTĂŒOEF t 6OEFSTU“UUFS'&%5450'4,*'5&5PH t 0QSFUIPMEFMTFBG/03."-,0-&45&30-OJWFBV t 4UJNVMFSFS*..6/'0347"3&5Â?HFSNPETUBOEFONPEVHVOTUJHF t #",5&3*&3PH47".1&#FSPMJHFOEFJOEnZEFMTFQĂŒ-6'57&+& t (PEUJMÂŻ/%&%3Š5403("/&3/&4'6/,5*0/

Ondalium lancerer, pü verdensplan, den første økologiske sort-fermenteret hvidløg i form af ekstrakt / tinktur. Sort-fermenteret hvidløg produceres af friske hvidløg af højeste kvalitet fra økologisk certificeret landbrug. Sort-fermenteret hvidløg (Allium sativum) kommer fra Ìldede, rü hvidløg, ved en kontrolleret proces, hvor temperatur og fugtighed forbedrer büde nÌringsstofsammensÌtning og egenskaber.

LĂŚs mere pĂĽ: panacea.dk


Echinacea nĂĽr den er bedst

20 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


I disse år arbejdes der rigtig meget med biotilgængelighed. Om hvordan man sikrer, at de aktive stoffer, der skal virke ude i cellerne, rent faktisk ankommer til rette sted og i rette mængde, så de kan få lov til at udføre deres arbejde. Når man kombinerer den nyeste teknologi med en terapeutisk dosis, kan der ske underværker. Echinacea purpurea, også kaldet Rød Solhat, er et godt eksempel på en plante, der har undergået denne forvandling. Blandes den med en anden Solhat, nemlig smalbladet Solhat, får man skabt et unikt terapeutisk produkt. Af Marianne Palm

Når de aktive stoffer fra en lægeplante skal gøres tilgængelige for kroppen, kræver det tilbundsgående analyser af, hvilke stoffer der virker hvorhenne i kroppen. Det gælder også for den røde solhat, som jo er verdenskendt for sin gode regulerende virkning på immunforsvaret og derfor en af de vigtigste planter til alle med akutte eller kroniske infektioner. Men den kommer aldrig til at virke særlig effektivt, hvis man blot tænker, at man kan tage nogle blomster og blade, overhælde dem med kogende vand og drikke som te. For aktive stoffer er forskellige og skal behandles derefter. Nogle er vandopløselige, andre er fedtopløselige, og sidstnævnte kræver fx alkohol, for at de aktive stoffer kan blive aktiveret uden for de seje cellevægge i planten.

somt og under meget kontrollerede temperaturer bliver de aktive stoffer ført gennem tromlen, og ud i den anden ende får man et fint pulver, fyldt med Rød Solhat og Smalbladet Solhat og deres aktive stoffer. Herfra bliver de lavet til kapsler.

Den rette plante og den rette produktionsmetode Produktionen af et godt Echinaceaprodukt – eller hvilket som helst andet urteprodukt – kræver omhyggeligt forarbejde.

Nu kan man få de aktive stoffer standardiseret Som biopat, phytoterapeut og naturopath, eller for hvilken som helst anden behandler, der arbejder med plantemedicin, er det en drøm at få standardiseret de aktive stoffer. Det kan ikke altid lade sig gøre, for det kræver, at man ved, hvad man vil standardisere efter. For Biosym, som netop har lanceret EchinaGold, er det lykkedes at standardisere efter både cikoriesyre, echinacosider og alkylamider, hvilket gør det unikt og meget nemmere at arbejde med. De har også valgt at gå ”all-in” på mængden af plantemateriale i hver kapsel, så de er fuldt på højde med den litteratur og forskning, der findes på området.

Planten eller dens rødder skal indsamles. De skal i karantæne, indtil farmaceuterne med deres analyse sikrer, at det er den rette plante, og at det er en plante i en god kvalitet, som rent faktisk indeholder nok af aktive stoffer.

Der er desuden tilsat fosfolipider, som er den fedtsyre, der skal hjælpe de aktive stoffer ind i cellerne, og dermed er der skabt basis for, at vi kan nøjes med at skulle synke færre kapsler i dagligdagen.

Dernæst lægges planten som regel i store kar blandet med alkohol og vand. Der røres stille og roligt i karret, indtil cellevæggene er blevet mere opløst.

Derfor er to til fire kapsler nok. Om du skal vælge to eller fire kapsler, handler om, hvilke problemer du står overfor, og det kan du læse mere om på de følgende sider.

Den nu brunsortegrønne masse hældes i en perkolator, hvor der igen tilsættes en vis mængde alkohol. Nogle stoffer udvindes let ved 25 %, andre kræver 60 % eller endog 90 % alkohol, og det er faktisk her, at firmaerne kan hemmeligholde lidt af deres produktionsmetoder. Hvem er bedst til at udvinde de korrekte og den største mængde af stofferne?

The Vegan Society EchinaGold® indeholder også fosfolipider, der er vigtige komponenter i kroppens cellemembraner. De bidrager til en god udnyttelse af EchinaGold®.

Perkolatoren er som at sammenligne med et kæmpe reagensglas med en dryphane i bunden. Her ligger også et filter, så plantemassen, der nu tømmes for de aktive stoffer, forbliver i apparatet, mens de liflige dråber fyldt med for Rød Solhats vedkommende cikoriesyre og alkalymider lander i en ny beholder. Når den er fyldt, køres den hen til en maskine, der med vacuum fjerner al vand og alkohol.

Produktet er registreret hos organisationen The Vegan Society, og registreringen i dette regi er garanti for et 100 % vegansk produkt. EchinaGold har tidligere været flydende, men er nu i kapselform. Ønsker man at indtage produktet flydende, kan man nemt åbne kapslen og blande indholdet op i fx væske eller yoghurt.

Og derefter i tørretumbleren Tilbage er der en ny, meget tæt og kraftig masse af sortgrønne aktive stoffer, der køres videre til en kæmpe tørremaskine, der mest af alt ligner en tørretumbler i kæmpeformat. Den kan være 10 meter lang, og i den ene ende hælder man den våde masse ind sammen med lidt maltodextrin. Langsomt, uendeligt langsund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 21


Nøgleord for brugen af Solhatprodukter Man kan groft sagt dele produktets virkeområde op i to dele. Du kan anvende EchinaGold til alle typer akutte infektioner, hvor der er en begyndende infektion. Det er vigtigt at understrege, at du selvfølgelig skal gå til læge, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler, eller om det er en sygdom, der bør behandles medicinsk. Det andet virkeområde er over for kroniske problemstillinger, hvor immunforsvaret er involveret. Immunsystemet er stort set en del af problemstillingen i alle sygdomme, også selvom du sjældent har akutte infektioner. Faktisk siger biopater og naturopather, at rigtig mange mennesker med kroniske problemstillinger sjældent har akutte infektioner, fordi immunforsvaret er ophørt med at reagere fornuftigt på udefrakommende påvirkninger. Det er en tilstand, mange fx med gigt kan nikke genkendende til: Når familien Danmark har influenzaepidemi, gør det mere ondt i de gigtramte led.

Selvom et produkt er blevet til et standardiseret tørekstrakt, er det som regel stadig et ”fuldspektrumekstrakt”. Der er således ikke tale om at isolere nogle bestemte aktive stoffer, - hele plantens ”væsen” er til stede. Man sørger blot for, at planten som udgangspunkt indeholder de helt rette aktive stoffer og dernæst at trylle en større biotilgængelighed frem gennem produktionsmetoderne.

Vil du grave et spadestik dybere og blive klogere på Echinaceas virkeområder, kan du læse mere på www.pubmed.com.

Anbefalet dagsdosis til voksne samt børn fra 15 år og derover: 2-4 kapsler. Indeholder ekstrakter svarende til: 2 kapsler Rød solhat (Echinacea purpurea L.) 4500 mg - Heraf cikoriesyre 9 mg Smalbladet solhat (Echinacea angustifolia cc) 60 mg - Heraf echinacosider 0,8 mg Solsikkelecithin (fosfolipidblend) 418 mg

22 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

4 kapsler 9000 mg 18 mg 120 mg 1,6 mg 836 mg


Fordøjelsen

Al sundhed begynder i tarmene, og det er endda ikke bare en ammestuehistorie. Hvis det lokale immunsystem virker upåklageligt, vil immunforsvaret også i resten af kroppen meget bedre kunne håndtere diverse problemstillinger. Så en tæt tarm med de rette bakterier er en forudsætning for en sund krop. Har du problemer med fordøjelsen, skal du huske at tage din læge med på råd, og så er det en god ide at supplere med mælkesyrebakterier, så EchinaGold også får hjælp fra den naturlige mikroflora i sit job med at skabe sunde slimhinder i hele fordøjelsen. • Mavesår

• Tarmkatar • Diarre

• Infektioner i tarmene

Urinvejene og underliv

Slimhinderne i blæren er særligt udsatte for bakterier. Våde badedragter, colibakterier der vandrer om i blæren og måske nogle uhensigtsmæssige drikkevaner (for lidt vand! Drik to liter om dagen!) kan skabe grobund for vækst af bakterier, og akutte eller kroniske infektioner kan opstå. EchinaGold kan sammen med andre stærke urteprodukter virkelig gøre en forskel. Også underlivet hos kvinder er særlig udsat. Sørg for, som med alle andre slimhinder, at der er vitaminer og mineraler nok til at opbygge sunde forhold, og for alle sygdommene gælder det, at lægen skal med på råd. Især nyrerne og livmoderen er organer, der skal have den helt korrekte behandling og det medfører ind imellem en antibiotikakur. Men EchinaGold kan sagtens gøre en forskel på, hvor ofte du får problemerne. • Nyrebækkenbetændelse • Nyrebetændelse

• Blærebetændelse, akut eller kronisk

Luftvejene

Vi er særligt udsatte for infektioner via vores luftveje. Slimhinder i næse, hals og bronkier skal beskytte os mod udefrakommende bakterier og vira, og det kan være et vanskeligt job, hvis vi konstant er tæt på andre mennesker. Om vi bliver syge, handler dog også om så meget andet. Hvor sunde er dine slimhinder, er du udsat for alt for meget travlhed og stress, eller er der andre faktorer, der belaster dig i din dagligdag? Halsbetændelse og lungebetændelse kræver ofte en antibiotikabehandling, men du kan bruge EchinaGold som støtteterapi. I akutte situationer, to kapsler morgen og aften, ved kroniske problemer kan du med fordel anvende kapslerne, to stk. daglig, i en måneds tid eller mere. • Forkølelse

• Bihulebetændelse • Bronkitis

• Halsbetændelse • Halskatar

• Lungebetændelse

Huden

De færreste tænker på, at huden afspejler kroppens øvrige tilstand. Men er der problemer her, er der som regel problemer alle vegne. Echinaceaplanterne ejer en helt særlig evne, for ud over at være immunregulerende kan de også stimulere den del af immunsystemet, makrofagerne, som ”æder sig gennem snavs og urenheder”. Derfor vil der ofte indgå EchinaGold i en behandlers tankegang, når der er hudproblemer. • Betændelse i huden • Bumser • Akne

• Eksem, især hvis der er infektion i sårene

Autoimmune sygdomme

En autoimmun sygdom er kendetegnet ved, at immunforsvaret af ikke særlig kendte årsager angriber kroppens eget væv. Det ser man fx ved leddegigt og en del andre bindevævssygdomme, som fx tarmsygdommen Morbus Chron og visse hudsygdomme. I Danmark har vi et særligt problem, som blev skabt engang i 80’erne, hvor nogle påstod, at planten ikke må bruges til autoimmune sygdomme. Påstanden var, at når nu plantens aktive stoffer er immunstimulerende, så kunne man risikere, at den også stimulerede den del af immunsystemet, som angriber kroppens eget væv. Det ved man i dag ikke er sandt. Echinacea purpurea er undersøgt på alle planer, og planten regulerer immunforsvaret. Med andre ord, så brænder virkningen af Echinacea ud, når den først har fået lov til at virke på de immunkomponenter, der hjælper på akutte og kroniske sygdomme. Den fortsætter ikke sit togt gennem kroppen og går efter den del af immunforsvaret, der angriber eget væv. Faktisk tværtimod, for det ser ud til, at Echinaceaarter netop kan ændre på de oprindelige årsager til, at immunforsvaret er løbet løbsk! Med andre ord, du kan sagtens anvende EchinaGold, også selvom du har en autoimmun sygdom.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 23


Livets udfordringer, hen mod vinteren – og resten af üret

EfterĂĽr og vinter Uf, det er heldigvis ikke endnu. Her har vi samlet lidt, du kan styrke dig pĂĽ til hele ĂĽret.

R ABATBILL ET

Af Marianne Palm

&3"/&2!#6) #,/ć+-"/0,+!101+!!$+$1&) ć1"0Ĺ‘ #,/Ç—Ç•(/ǽț ,/*)-/&0Ç–Ç• $ Ç•(/Ç˝Čœ20KR. Y

 Ç?Ǖʢ

Messetid! Klip billetten pü side 29 ud, og spar 80,- kroner pü alletiders sundhedsmesse. Igen i ür gür dørene op for Sund Livsstils messe. Sund-forskning og //mig// samt Institut for Biologisk Medicin, som uddanner biopater og naturopather, finder du lige inden for dørene. Og ja, ogsü i ür byder vi pü overraskelser, store prÌmier – (du kan vinde en biopat/ zoneterapiuddannelse, som hver isÌr har en vÌrdi af mere end 44.000,- kroner), og du kan i det hele taget fü en pü opleveren. Ikke kun hos os, men pü de mange, mange stande, der stür klar til dit besøg.

Ç˜Ç•Ç˝Ç˝Č’Ç— Ç˝ Çž  ǽǗǕǖǛǽǖ Ç–Ç–Çž Ç•Č’Ç–Ç?

  

ǖǜǕǕ 

&))"11"+*Ă­&(

//Ç˝&(("

("0Ăź)$"0

)0"+,$6/1,

 "2!01&))"/"Ćž"00"/-

,$"3"+1-

/,$/*-Ă­

Find os pĂĽ

www.sund

Facebook-livsstil.dk

En ond cirkel der skal brydes Vidste du, at nür du mangler søvn, kan din trang til sukker og andre stimulanser stige? Og bukker du under for trangen, vil stimulanser som kaffe, sukker og alkohol gøre din søvn dürligere? Et studie viser desuden, at to kendte urter i kombination kan hjÌlpe pü angst og søvnforstyrrelser. LÌs mere pü s. 52 i sund-forskning.

Nür du skal bekÌmpe bakterier og svampe‌ Det kan vÌre svÌrt at udrydde uønskede bakterier, men forskerne har opdaget, at i stedet for at forsøge at bekÌmpe selve bakterien, kan man bekÌmpe det kommunikationssystem, de er udstyret med. Bakterierne kan nemlig lÌgge en sükaldt biofilm ud over alle vores slimhinder. Den bruger de til at formere sig med og ikke mindst til at kommunikere med hinanden. Det lyder müske lidt skørt, klamt og som noget, der bør stoppes. Og ja, for det er müske her, vi ser, at antibiotikaen ikke rÌkker langt, og det er her, vi müske ser, at bakterierne er sü stÌrke, at de kan leve deres eget liv og blive multiresistente. Det gør, at forskerne har meget øje pü biofilmens beskaffenhed, og hvordan man kan bryde denne kommunikationsforbindelse, sü bakterierne ikke bliver for stÌrke. Et af de midler, der kan ødelÌgge biofilmen og dermed bakteriernes spredning fra slimhinde til slimhinde, er allicin, som du finder i produkterne Garcin og Garpro. Garpro har yderligere den fordel, at der er tilsat mÌlkesyrebakterier, altsü de gode bakterier fx i tarmkanalen, som kan holde de skadelige i skak. Det lyder müske indviklet, men er det ikke. Du kan lÌse meget mere om allicin i hÌftet om Garcin og Garpro. Du kan købe hÌftet pü www. shopsund.dk for bare kr. 10 plus porto.

24 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

To produkter i skøn forening til kamp mod biofilm i tarmen, og dermed sikring af et bedre immunforsvar gennem en sundere tarm.
>ŝĚĞƌĚƵĂĨǀĞũƌƚƌčŬŶŝŶŐƐƉƌŽďůĞŵĞƌ͍ sĞũƌƚƌčŬŶŝŶŐƐƉƌŽďůĞŵĞƌŬĂŶƐŬLJůĚĞƐŵĂŶŐĞƟŶŐƐĊͲ ƐŽŵĂůůĞƌŐŝ͕ďŝŚƵůĞďĞƚčŶĚĞůƐĞĞůůĞƌĂƐƚŵĂ͘>ŝĚĞƌĚƵĂĨ ǀĞũƌƚƌčŬŶŝŶŐƐƉƌŽďůĞŵĞƌ͍^ĊŬĂŶƐĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶǀčƌĞ ůƆƐŶŝŶŐĞŶĨŽƌĚŝŐ͘ ^ĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶŬĂŶŚũčůƉĞĚŝŐ͕ĚĞƌŚĂƌĂƐƚŵĂ͕ŚŽƐƚĞ͕ ůƵŌǀĞũƐĂůůĞƌŐŝ͕<K>͕ďƌŽŶŬŝƟƐ͕ďŝŚƵůĞďĞƚčŶĚĞůƐĞ͕ Ɛůŝŵ͕ƉŽůLJƉƉĞƌ͕ƟůƐƚŽƉƉĞƚŶčƐĞŽŐĂŶĚƌĞǀĞũƌƚƌčŬͲ ŶŝŶŐƐƉƌŽďůĞŵĞƌ͘ƌŽŐƐĊŐŽĚĨŽƌĚŝŐ͕ĚĞƌƐŶŽƌŬĞƌ͘ ŶĨŽƌďĞĚƌĞƚǀĞũƌƚƌčŬŶŝŶŐŐŝǀĞƌĚŝŐŵĞƌĞĞŶĞƌŐŝ͕ƐƚčƌͲ ŬĞƌĞŚũĞƌƚĞ͕ƌŽůŝŐŚũĞƌŶĞ͕ďĞĚƌĞƐƆǀŶ͕ŵŝŶĚƌĞƐƚƌĞƐƐŽŐ ďĞĚƌĞůƵŶŐĞĨƵŶŬƟŽŶ͘

ĞŶŶĂƐĂůĞŝŶĚƚĂŐĞůƐĞĞƌŵĞĚƟůĂƚƌĞŶƐĞŚĞůĞůƵŌǀĞͲ ũĞŶʹďĊĚĞŶčƐĞ͕ƉĂŶĚĞͲŽŐďŝŚƵůĞƌƐĂŵƚŵĞůůĞŵƆƌĞƚ ŽŐĚĞŶĞĚƌĞůƵŌǀĞũĞ͘^ĂŵƟĚŝŐƐƆƌŐĞƌĞŶǀĞũƐͲǀĞŶƟůĞŶ ĨŽƌ͕ĂƚůƵŌĞŶŝŬŬĞŬŽŵŵĞƌƌĞƚƵƌŽŐĨƵŐƚĞƌƐĂůƚĞƚ͕ƐĊ ƐĂůƚĞƚŝŬŬĞŬůƵŵƉĞƌƐĂŵŵĞŶ͘ DĞĚƐĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶĨƆůŐĞƌĚĞƌĞŶůŝůůĞĚƵŌĨŽƌƐƚčƌŬĞƌ͕ ĚĞƌŬĂŶŵŽŶƚĞƌĞƐƉĊƐĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶ͘ƵŌĨŽƌƐƚčƌͲ ŬĞƌĞŶĞƌŬƵŶƟůŶĂƐĂůƚďƌƵŐŽŐǀŝƌŬĞƌďĞƌŽůŝŐĞŶĚĞŽŐ ĂĬũčůƉĞƌƵďĞŚĂŐŝŶčƐĞŶ͘

ĞŶůŝůůĞƐĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞƌůĞƚĂƚďƌƵŐĞŽŐŝůŽŵŵĞĨŽƌͲ ŵĂƚ͘ĞŶŝŶĚĞŚŽůĚĞƌŶĂƚƵƌůŝŐƚƐĂůƚ͕ƐŽŵĞƌĂŶƟƐĞƉƟƐŬ ŽŐĂŶƟďĂŬƚĞƌŝĞůƚ͘WůĂƐƚďĞŚŽůĚĞƌĞŶĞƌŶĂƚƵƌůŝŐǀŝƐĨƌĞŵͲ ^ĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶŝŶĚĞŚŽůĚĞƌϱŐƌĂŵϭϬϬйƌĞŶďũĞƌŐƐĂůƚ ƐƟůůĞƚ͕ƐĊĚĞŶĞƌďŝŽůŽŐŝƐŬŶĞĚďƌLJĚĞůŝŐ͘^ĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶ ĞƌƌĞŐŝƐƚƌĞƌĞƚŚŽƐ^ƵŶĚŚĞĚƐƐƚLJƌĞůƐĞŶŽŐĞƌŬůĂƐƐŝĮĐĞͲ ƵĚĞŶƟůƐčƚŶŝŶŐƐƐƚŽīĞƌŽŐĞƌĨƌŝĨŽƌůĂŬƚŽƐĞ͘^ĂůƚĞƚĞƌ ƵƌĂĸŶĞƌĞƚŽŐƵĨŽƌĂƌďĞũĚĞƚ͘ ƌĞƚƐŽŵŵĞĚŝĐŝŶƐŬƵĚƐƚLJƌ͘^ĂůƟŶŚĂůĂƚŽƌĞŶŬĂŶďƌƵŐĞƐ ĂĨďƆƌŶĨƌĂϱĊƌ͘ /ĂŶŵĂƌŬůŝĚĞƌ ŽŵŬƌŝŶŐϮϱϬ͘ϬϬϬƉĞƌƐŽŶĞƌĂĨ ŬƌŽŶŝƐŬďƌŽŶŬŝƟƐ͕ŽŐĚĞƌĞƌŽŵŬƌŝŶŐ ϰϯϬ͘ϬϬϬ͕ĚĞƌŚĂƌ<K>͘ĞƌĞƌϯϬϬ͘ϬϬϬ ƉĞƌƐŽŶĞƌŵĞĚĂƐƚŵĂͲŽŐƐĊĞƌĚĞƌĂůůĞ ĚĞĚĂŶƐŬĞƌĞ͕ĚĞƌŚĂƌĂůŵŝŶĚĞůŝŐĞ ůƵŌǀĞũƐŝŶĨĞŬƟŽŶĞƌƐĊĚĂŶůƆďĞŶĚĞ ŚĞŶŽǀĞƌŚĞůĞĊƌĞƚ͘

&ŽƌĚĞůĞǀĞĚƐĂůƩĞƌĂƉŝ͗

• • • • • • • • • • • • •

ϭϬϬйŶĂƚƵƌůŝŐ͕ŵĞĚŝĐŝŶĨƌŝ͕ ĞĨĨĞŬƚŝǀ &ŽƌŚŝŶĚƌĞƌůƵĨƚǀĞũƐŝŶĨĞŬƚŝŽŶĞƌ &ƌĞŵŵĞƌďƌŽŶŬŝĂůĚƌčŶŝŶŐ >ĞƚƚĞƌŚƵƌƚŝŐƚůƵĨƚǀĞũƐƉƌŽďůĞŵĞƌ ,ũčůƉĞƌŽŐƌĞĚƵĐĞƌĞƌ ĂƐƚŵĂĂŶĨĂůĚ ĞĚƌĞůŝǀƐŬǀĂůŝƚĞƚ͕ŶĞŵĂƚďƌƵŐĞ >ŽŬĂůƚǀŝƌŬĞŶĚĞ Fremragende tolerance /ŶŐĞŶŵŽĚƌĞĂŬƚŝŽŶ /ŶŐĞŶďŝǀŝƌŬŶŝŶŐĞƌ Reducerer medicinforbrug ZĞĐĞƉƚĨƌŝ &ƌŝĨŽƌĚƌŝǀŵŝĚůĞƌ 

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriseredeforhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 25


Q10 og selen er livsvigtige for hjertet I en undersøgelse, som svenske forskere udførte på en stor gruppe ældre raske mænd og kvinder, viste det sig, at af de forsøgspersoner, som igennem en årrække tog 200 mg coenzym Q10 kombineret med 200 mikrogram selengær, var der 54 % færre, som døde af hjerte-kar-relaterede sygdomme, og ligeledes observerede forskerne en markant forbedret hjertemuskelfunktion. Det er altså ikke en tilfældig observation, men derimod en dokumenteret effekt. I en anden undersøgelse indgik patienter med kronisk hjertesvigt. De fik 300 mg af Q10 sammen med deres hjertemedicin. Det var overraskende for forskerne, at mange flere overlevede deres sygdom end i kontrolgruppen. I begge forsøg var det Pharma Nords Bio-Quinone Q10 og SelonoPrecise, som blev anvendt. Læs om forskningen på s. 56 i sund-forskning.

Hjertestyrkende stof hjælper soldater med golfkrigssyndrom Amerikanske forskere har opdaget, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10, som danner energi i kroppen, kan lindre en række af de fysiske og sundhedsrelaterede problemer, som hjemsendte soldater med krigstraumer lider af. Det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10, som især har skabt overskrifter inden for hjerteforskning, viser sig også at kunne gavne hjemsendte soldater med såkaldt golfkrigssyndrom. En undersøgelse, udført af Beatrice Golomb fra Department of Medicine, University of California i San Diego, har vist, at daglig indtagelse af 100 mg coenzyme Q10 (Bio-Quinone Q10 fra Pharma Nord) igennem cirka tre måneder førte til en forbedring af i alt 19 ud af 20 selvrapporterede fysiske og sundhedsmæssige symptomer hos 85 % af forsøgsdeltagerne. Forbedringerne var statistisk signifikante, skriver forskerholdet i det videnskabelige tidsskrift Neural Computation, hvor undersøgelsen er offentliggjort. Det eneste, som Q10-behandlingen ikke virkede på, var søvnproblemer. Det giver dog umiddelbart ganske god mening, da stoffet netop er kendt for sin energifremmende effekt, hvilket i øvrigt er årsagen til, at det styrker hjertets pumpefunktion. Kilde: Neural Computation, 26(11), 2594-2651

Et sundt fundament for at bygge et hus Hvis energien er i bund, og helbredet skranter, er 6 urter i en fra Bidro en god mulighed for sammen med vitaminer og mineraler at skabe et fundament, så kroppen bedre kan håndtere situationen. Der er gode urter i til kredsløbet, til immunforsvaret, der er hjælp til en træt hjerne, og faktisk kommer de 6 sunde urter rundt i hele systemet for sammen med sund mad at gøre en forskel for dit helbred. Der er især sat fokus på kredsløbet med tre droger, hvor hvidtjørn er kendt for sin virkning på selve hjertemusklen, mens ginkgo biloba og astragel sørger for nogle sunde blodkar. Også nervesystemet får et puf i den rigtige retning, så bl.a. hukommelse og andre mentale funktioner kan forbedres. Produktet er især brugt af 50+, men kan sagtens anvendes i alle aldre.

Efterårets infektioner Du har brug for dem. Dit barn har brug for dem. Vi har brug for dem hele året rundt, men især om efteråret og vinteren, hvor kulden trækker ind over land, og vores immunsystem bliver sat på en særlig test. Immiflex hører til i dit husapotek, og du kan få en variation til børn og en variation til voksne. Du kan tage dem forebyggende, og du kan tage dobbelt dosis, hvis du mærker det mindste til en infektion, der sniger sig ind på dig eller resten af familien. Læs mere om Immiflex på s. 6 i //mig//.

26 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Æbler i håret på en helt ny måde – og lidt padderokkeviden Et japansk forskerhold har kigget nærmere på umodne æbler, der har et højt indhold af procyanidin. Æbleekstraktet fremmer hårsækkenes celler og fremmer dermed hårvæksten. I kombination med hirse og biotin får du Hair Volume fra New Nordic, et produkt, vi har kendt en årrække, men nu med ny viden om æbleekstrakt. Du kan også læse om, hvordan padderokkeekstrakt indeholder silicium og fremskynder hårvækst. Læs meget mere på s. 24 i //mig//.

Bio-Strath til alle aldre Hvad er det, der gør Bio-Strath til et af de mest brugte urteprodukter i Europa? Det har forskerne interesseret sig for i årevis. Det gammelkendte produkt fra de schweiziske alper fremviser virkelig gode resultater på alle de udfordringer, et moderne menneske bliver udsat for. Og det er lige fra indlæringsvanskeligheder i skolen til problemer med immunforsvaret for mennesker (og dyr!) i alle aldre, udfordringer i elitesport samt problemer i alderdommen. Bliv klogere på gær, planter og virkninger på side 32 i sund-forskning.

Echinacea når den er bedst I disse år kommer der heldigvis bedre og bedre produkter i helsekostbutikkerne. Det betyder rigtig meget som terapeut, at vi ved, at når vi ordinerer et kosttilskud, så lever det op til den forskning, der er på området. Det gør EchinaGold i allerbedste stil. Den nye sammensætning afspejler fuldstændig den forskning, der er på de forskellige solhatarter, og det giver en sikkerhed og tryghed for virkning, som vi har brug for. Produktet er ydermere gjort lettere tilgængeligt for cellerne, så man ud over en terapeutisk sammensætning i kapslerne også sikrer sig, at det rent faktisk virker, hvor det skal. Hurra for det, og læs mere på s. 20 i sund-forskning.

Væskeophobninger Hvis dit væv er fyldt med for meget væske, handler det ikke kun om, hvorvidt det er pænt eller ikke pænt med hævede ankler og fødder. Det handler også om at få fjernet væsken, da den ellers helt unødigt generer alle dine celler. Har du kun væskeophobninger i benene, kan du måske klare dig med at lave venepumpeøvelser. Dem kan du finde på YouTube. Men vil du gerne være rigtig effektiv, og har du væskeophobninger fx i ansigtet eller i hænderne, så tag en kur med Mælkebøttesaft fra Herrens Mark. De friske mælkebøtteblade og rødder er skånsomt forarbejdet i en tank med mælkesyrer; mælkesyren sørger for en god tilgængelighed for de aktive stoffer ud i hele kroppen. Resultatet kan du hurtigt få øje på, og som en herlig sidegevinst giver du også lige din lever et skub i den rigtige retning, nemlig mod evnen til at nedbryde din mad lidt bedre.

Homøopati og vacciner Skal du til udlandet og til områder, hvor der kan være brug for vacciner fx mod leverbetændelse, så kan du ikke bare erstatte vaccinerne med homøopati. Så kontant er udmeldingen fra Thomas Kjærsgaard, som er fast skribent i det Homøopatiske Hjørne. Synes du, at det er skræmmende, at du sammen med vaccinen får nogle forskellige konserveringsmidler m.m., så kan du måske udrense dem efterfølgende med de rette naturlige midler. Det kan du læse meget mere om på s. 22 i //mig//, hvor du også kan læse om Detox Kit, som hjælper lever, lymfe, nyrer m.m. med bedre at kunne afgifte, hvad der måtte være nødvendigt efter en tur til fremmede himmelstrøg.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 27


Fermenterede frugter, nødder og grøntsager skaber lettere optagelighed Når et produkt bliver fermenteret, åbner det for cellevæggene, og de aktive stoffer bliver mere tilgængelige for organismen. Det kan måles helt nede på celleniveau, hvor man kan se en øget aktivitet i cellernes energicentraler, mitokondrierne, og det kan fx måles på de biomarkører, der har med kroppens immunsystem at gøre. Her kan man bl.a. se, om der er inflammation i kroppen, og hvordan det fermenterede produkt skaber en nedgang i de inflammationsskabende stoffer. Og derfor virker Regulatpro på så mange problemstillinger. For i dag ved man, at der stort set ikke findes sygdomme, uden at der er en inflammation til stede. Regulatpro indeholder bl.a. en stor mængde enzymer, som dannes under fermenteringen, og du får et herligt produkt til en krop, der gerne vil være herlig sund igen. Læs mere på www.sund-forskning.dk.

Folk med cøliaki har brug for kosttilskud Cøaliaki – eller glutenintolerance – er, når man har overfølsomhed over for nogle proteiner, som findes i korn (specielt kornsorter som hvede, byg og rug). Hvis man alligevel spiser gluten, starter en betændelsesreaktion i tyndtarmens slimhinde. Man kan undgå dette ved at undlade disse kornsorter, men da de samtidig er en god kilde til vigtige stoffer som sporstoffet selen, kan man komme i mangel. Et tilskud som SelenoPrecise, som indeholder over 30 organiske selentyper, kan forsyne kroppen med en rig og naturlig variation af selenvarianter svarende til det, man får fra en varieret kost.

Gammel viden på gamle flasker. Få has på dine nyre- og galdesten Resium er velkendt i hele Europa, det har eksisteret i herrens mange år, og det lever ligesom sit stille liv. Det går til gengæld ikke stille for sig, når man har galde- og nyresten, det er en overordentlig smertefuld sygdom, og operation eller knusning af stenene med ultralyd etc. er ofte nødvendigt. Mens du venter på hjælp fra lægerne, kan det være en rigtig god ide at forsøge med Resium. De fleste tager et glas Resium hver morgen som forebyggende middel mod de smertefuldenyre- og galdestensdannelser. Andre tager en kur, når stenene har givet derespinefulde praj om deres tilstedeværelse: Midlet opløser stenene og reducerer smerterne. Læs om produktet og om doseringerne på s. 58 i sund-forskning.

Træt og deprimeret? Syg hele tiden? Det deler du med rigtig mange mennesker, der opsøger en biopat, naturopath, en ernæringsterapeut, en phytoterapeut eller en heilpraktiker. Fælles for dem alle er, at de er specialiserede i, hvordan kroppens organer arbejder sammen om at skabe sundhed. Deres uddannelser og tanker om sundhed er lidt forskellige, men gå på nettet, og bliv klogere. Imens kan du med fordel tanke op med gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer, gå i gang med en sundere livsstil, hvad mad og belastninger angår, og få energi til det hele ved at styrke dit nervesystem og dit immunforsvar. Det kan du bl.a. gøre med duoen Arctic Root og Kan jang; begge er naturlægemidler og skabt af nogle af de ypperste forskere i Europa. Det er Anjo, der importerer dem fra Svensk Ört Medicin. Prøv dem, tabletterne er små, lette at sluge og virker meget hurtigt!

28 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


â&#x20AC;?En ordentlig opladerâ&#x20AC;? pĂĽ Kreta v/Bettinna Laxholm Delfs

En uge med fokus kun pĂĽ dig. Himlen er ikke et sted, men en tilstand.

Seriøs og dybdegüende eksamineret

AuriculoTerapi & Ă&#x2DC;reAkupunkturuddannelse

Alle deltagere er pü en individuel rejse. Vi trÌner uforstyrret og har ro til fordybelse. Du vil rejse hjem fredfyldt og fuld af overskud. Der undervises bl.a. i Body Balance Pilates, Yin-yoga og meditation. EFT, emotionel-stress-frigørelse og META-sundhed vil indgü i undervisningen. Kosten bestür af dejlige basiske grÌske retter.

fĂĽs nu i København og Ă&#x2026;rhus. Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaTorsdage med specifikke emner! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Se video fra kurset, og afrejsedatoer pĂĽ www.livingacademy.com/living-travel

Se mere pĂĽ godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

GodthjĂŚlp kurser

_annonce_udd_april16.indd 1

The art of balancing the body

17/04/16 22.05

RABATBILLET

&3"/&2!#6)!101+!!$+$1&)Ä&#x2021;1"0Ĺ&#x2018;$ #,/Ä&#x2021;+-"/0,+#,/Ç&#x2014;Ç&#x2022;(/Ç˝Č&#x203A;,/*)-/&0Ç&#x2013;Ç&#x2022;Ç&#x2022;(/Ç˝Č&#x153;

Y

20KR. 

Ç?Ç&#x2022;ʢ

Ç&#x2DC;Ç&#x2022;ǽǽČ&#x2019;Ç&#x2014;ǽǽÇ&#x2014;Ç&#x2022;Ç&#x2013;Ç&#x203A;Ç˝Ç&#x2013;Ç&#x2022;Č&#x2019;Ç&#x2013;Ç?   Çž Ç&#x2013;Ç&#x2013;ÇžÇ&#x2013;Ç&#x153;Ç&#x2022;Ç&#x2022;  

&))"11"+*Ă­&(("0Ăź)$"0

//Ç˝&((")0"+,$6/1,Ć&#x17E;"00"/-

Find os pĂĽ Facebook 

 "2!01&))"/",$"3"+1-/,$/*-Ă­www.sund-livsstil.dk


C-vitamin

o

Bade antioxidant og en celledraeber

– fantastisk antioxidant som stadig deler vandene Trods talrige forskningsresultater, en nobelpristagers livsværk og masser af evidens hos brugerne er det stadig svært at få et offentligt jubelråb over C-vitamins fantastiske egenskaber. Af Rikke Agersted

Et 15 år langt projekt, RECNAC (cancer stavet bagfra), viste, at C-vitamin er selektivt celletoksisk i forhold til cancerceller. Det er ikke, fordi vitaminet bevidst udvælger cancercellerne og starter et angreb. Det lader til, at det faktisk er cancercellerne, der optager C-vitaminet helt af sig selv. Formentlig sker optagelsen, fordi cancercellerne forveksler C-vitamin med glukose, hvis molekylære form minder meget om C-vitamins. Kræftceller bruger glukose som deres primære metaboliske brændstof. Hvis kroppen får meget høje doser C-vitamin intravenøst som i RECNAC-projektet, vil cancercellerne optage en stor del af C-vitaminet, som ophobes i cellerne. Når så usædvanligt store mængder C-vitamin er til stede inde i cellerne, vil det reagere med intracellulært kobber og jern. Den kemiske reaktion danner en lille smule hydrogenperoxid inden i cellen, som langsomt vil opløse den. På den måde kommer C-vitaminet til at virke som en proantioxidant, der rent faktisk slår kræftcellerne ihjel.

Mange tusinde liv kunne reddes Ifølge Dr. Andrew Saul, redaktør på ”The Orthomolecular Medicine News”, kan 500 mg C-vitamin dagligt redde 216.000 liv om året. Det er noget af en påstand, men heldigvis er den ikke uden belæg. Et 10-årigt studie af Dr. James Engstrom fra UCLA konkluderede, at mænd, som tager 800 mg C-vitamin dagligt, havde mindre hjertesygdom, og levede op til seks år længere end dem, der tog den anbefalede daglige dosis, ADT, på 80 mg pr. dag, Studiet understøttes af et andet forsøg fra 1996 i the American Journal of Clinical Nutrition, hvor 11.178 ældre mennesker tog højpotent (letoptageligt) C- og E-vitamin. Studiet viste, at vitaminerne sænkede dødeligheden med 42 %, hvilket må siges at være et tankevækkende tal. Det interessante var, at det kun var de personer, der tog en højere dosis end ADT, som havde et positivt, synligt udbytte af C-vitamin. En multivitaminpille med ADT C-vitamindosis havde ikke samme effekt. C-vitamin afgifter De færreste kan sige sig fri for at blive påvirket af forurening, rygning, miljøgifte, tungmetaller og lignende stoffer, som findes i miljøet omkring os. C-vitamin virker afgiftende og beskytter derigennem kroppen mod de skadelige stoffer, som kan ødelægge cellerne. Ud over den antioxidante effekt gør C-vitamin et stort stykke arbejde for at passe på vores celler og holde dem sunde og stærke. Den antioxidante virkning hindrer harskning af fedtstofferne i cellerne og dermed en ødelæggelse af dem. C-vitamins vigtigste funktion er at bekæmpe frie radikaler, og de opstår netop under kemoterapi og stråling i behandlingen af cancer. Vitaminet får derfor en dobbeltrolle i forhold til cancer og behandlingen af sygdommen. C- og E-vitamin samarbejder Når C-vitamin har gjort sit arbejde som antioxidant og tilintetgjort et frit radikal, mister det sin antioxidante effekt og bliver faktisk selv til et frit radikal. E-vitamin har dog evnen til at rette C-vitamin op igen, og det samme sker for E-vitaminet, når det har brug for et løft. Det er derfor væsentligt, at vi sikrer begge vitaminer i det daglige, og uagtet kosttilskuddenes relevans skal vi som udgangspunkt sikre så mange af de vitale stoffer gennem kosten som muligt, da der er langt flere samarbejder på kryds og tværs i junglen af vitaminer og mineraler end denne.

30 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Har du brug for tilskud?

Er du ryger, stresset, småtspisende eller meget kræsen, kan det være nødvendigt med et C-vitamintilskud i det daglige. C-500+ med hyben og citron fra Solaray frigiver C-vitaminet langsomt i løbet af døgnet. Produktet indeholder 500 mg ascorbinsyre samt 50 mg hyben og 25 mg citronekstrakt. Denne tablet er god til sarte maver. C-vitamin 500 mg fra Solaray er en depottablet, der frigives i to trin. Halvdelen af vitaminet frigives med det samme, og resten frigives lidt ad gangen over 12 timer. Kapslen opløses i løbet af 20 minutter og er derfor særlig god ved akutte tilfælde, hvor kroppen skal bruge et hurtigt tilskud af C-vitamin som ved en begyndende infektion eller forkølelse.

C-vitamins hovedfunktioner • Immunstimulerende • Antioxidant • Antiallergisk • Sårhelende • Opretholder øjnenes sundhed • God for tænder og tandkød • Hjælper jernoptagelsen • Styrker bindevæv

Fødevarekilder til C-vitamin

Frugt og grøntsager er de bedste kilder af C-vitamin. Her er nogle af de mest C-vitaminrige: • Rød og grøn peberfrugt • Citrusfrugter • Kiwi • Broccoli • Jordbær • Bønnespirer • Tomater • Cantaloupe- og vandmelon • Blomkål og anden kål • Spinat • Grønne ærter • Papaya • Mango • Squash • Hindbær • Blåbær • Ananas • Tranebær Frugt og grønt skal være friskt eller skånsomt tilberedt for at bevare indholdet af C-vitamin, som er følsomt over for varme, lys og luft.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 31


Urtegær vitaliserer cellerne Gærceller, svampe, bakterier og vira har alle eksisteret fra før, der var dyr og mennesker. Gær kombineret med urter har vist sig at have særligt gode egenskaber i forhold til opretholdelse af vitalitet og livskraft. Af Rikke Agersted

Et af naturens små vidundere er den lille encellede organisme gær. Dens virke er stort og årsag til, at vindruejuice bliver til vin, at brød hæver, og vi er i stand til at brygge øl. Gærceller findes desuden i den menneskelige mikroflora. I Schweiz har man siden 1961 fermenteret gær af arten Saccharomyces cerevisiae sammen med forskellige urter. I processen optager gærcellerne nærings- og vitalstoffer fra urterne, og senere i processen nedbrydes cellevæggene, så stofferne frigives og bliver til produktet Bio-Strath. Gennem årene er der lavet meget forskning på den fermenterede urtegær, der viser sig at have mange helsebringende effekter, som rangerer fra immunstimulerende til mentale og indirekte knoglestyrkende. Studier viser, at urtegæren er i stand til at øge mængden og vitaliteten af osteoblasterne, som er de knogleopbyggende celler. Det tyder på, at en kombination af knogleopbyggende behandling suppleret med urtegær kunne give en større effekt ved behandling af knogleskørhed.

Styrker immunforsvaret Nogle af de stoffer, der frigives under fermenteringsprocessen, er immunstyrkende på forskellig vis. Nogle stimulerer makrofagerne, virker proinflammatoriske, bakteriehæmmende og er med til at stimulere T-lymfocytterne. Urtegæren har af samme grund været brugt meget til børn herhjemme, da produktet øger modstandskraften over for de mange infektionssygdomme, som 32 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

florerer i institutionerne. Ørebørn samt børn, som er kræsne eller af andre grunde ikke får en særlig varieret kost, har ligeledes stor glæde af urtegæren, som forsyner dem med vigtige vitalstoffer. Det er dog langt fra bare et børneprodukt. Voksne har også brug for at styrke immunsystemet og kan forebygge influenza og andre af vinterens onder med urtegær.

Urtegær til alderssvækkelse Også de mere alvorlige sygdomme eller tilstande i kroppen kan have gavn af et tilskud med vitale næringsstoffer. To dobbeltblindstudier på henholdsvis 184 og 75 patienter med aldersbetingede sygdomme viste, at der efter tre måneder var forbedringer i forhold til symptomer vedrørende korttidshukommelsen, træthed, svimmelhed, mental årvågenhed, apati, følelsesmæssig stabilitet samt i ergonomiske tests. Kilder: Pelka R. B., Pre-geriatric study, results of a double-blind study with BioStrath® in patients with pre-geriatric problems, NOTABENE MEDICI, No. 3 and 4, 1990 Pelka R. B., Leuchtgens H., Pre-Alzheimer study, results of a double-blind study with Bio-Strath® in pre-Alzheimer patients, ARS MEDICI, No. 1, 1995


Gær og mennesker har gener til fælles Gær indeholder mere end 6000 forskellige gener, som er fordelt på 16 kromosomer. En tredjedel af disse gener er identiske med menneskelige gener.

Bedring hos børn med ADD og ADHD Den almindelige behandling af ADD og ADHD er Ritalin og lignende præparater. Et lille studie på 18 børn med disse sygdomme konkluderede, efter at forsøget havde løbet over otte måneder, at urtegær kunne hjælpe børnene yderligere og dermed støtte op om den behandling, de allerede modtog. Det var især omkring opmærksomhed og impulsivitet, at børnene oplevede forbedringer. Der bør laves flere studier i forhold til ADD og ADHD, men indtil videre er resultaterne positive og giver håb om, at flere børn med disse diagnoser kan få et ekstra skub i en positiv udvikling med Bio-Strath. Hjælper ved rekonvalescens Et andet studie på 40 cancerpatienter, som blev behandlet med kemoterapi, viste, at Bio-Strath kunne give patienterne øget livskvalitet under behandlingen ved at mindske nogle af bivirkningerne. Patienterne i forsøget blev holdt op imod kontrolpatienter, hvis alder, sygdom og behandling var meget lig deres egne. De, som fik urtegær, oplevede bedring ved seks ud af ni symptomer, som havde relevans for undersøgelsen. Blandt andet omkring utilpashed, træthed, søvn og appetitløshed. Kilde 1: Huber U., Joller P., Supportive treatment with an herbal yeast product during oncological systemic therapy; field trial in an oncology group practice regarding quality of life, Schweizer Krebsbulletin, No. 4, 2011 Kilde 2: Schwarzenbach F. H., Brunner K. W., Natural food supplement during convalescence. Double-blind study with an herbal yeast product (Bio-Strath®) of 177 cancer patients receiving radiation therapy, Schweizerische Zschr. GanzheitsMedizin 1996; 8 (6): 266–273

Små gærceller med stor kraft Bio-Strath til alle aldre • Bio-Strath indeholder 11 vitaminer, 19 mineraler / sporstoffer, 20 aminosyrer og 11 vigtige byggesten til kroppen. Produktet fås som dråber, eliksir og tabletter. • Bio-Strath indeholder ingen farvestoffer, konserveringsmidler, aromastoffer, gluten eller laktose. • Dosering dråber: • Dosering eliksir:

voksne samt børn over 12 år: 30 dråber 3 gange dagligt før måltidet. Børn under 12 år: 15 dråber 3 gange dagligt før måltidet. voksne samt børn over 12 år: 1 stor tsk. (5 ml) 3 gange dagligt før måltidet. Børn under 12 år: ½ tsk. (2½ ml) 3 gange dagligt før måltidet.

• Dosering tabletter: voksne samt børn over 12 år: 2 tabletter 3 gange dagligt før måltidet. Børn under 12 år: 1 tablet 3 gange daglig før måltidet.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 33


Sådan bekæmper du Kræft, hudallergi, smerter og mange andre symptomer har relation til inflammatoriske processer, der foregår i kroppen hos os alle i større eller mindre grad. Vidste du, at mangel på stoffet selen kan svække dit forsvar mod inflammation? Af Bjørn Falck Madsen

Din krop er en kampplads for drabelige slag, hvor raske celler skal forsvare sig mod inflammation. Der kan være mange ting, der forårsager disse inflammatoriske processer. Det kan være noget, du spiser. Det kan være stoffer fra miljøet. Det kan være medicin, du anvender. Hvis inflammationen raser og får overtaget, kan der opstå sygdom som eksempelvis kræft, smerter i muskler og led, allergier og mange andre ting. Derfor er det vigtigt, at din krop har et så stærkt forsvar mod inflammation som overhovedet muligt. Selen er vigtigt Et af de stoffer, som især har vist at have en effektiv antiinflammatorisk effekt, er mineralet selen. Dette stof støtter omtrent 30 forskellige selenafhængige proteiner (selenoproteiner), som har en række vigtige funktioner i kroppen, herunder at modvirke inflammation. Man måler graden af inflammation ved at iagttage nogle specielle inflammationsmarkører. En af disse markører hedder C-reaktivt protein (CRP). Godt mod graviditetsdiabetes I et forsøg udført på kvinder med såkaldt graviditetsdiabetes observerede forskere, at selentilskud førte til en signifikant reduktion af CRP i blodet hos de gravide. Derudover sænkede selentilskuddet blodsukkeret, insulinniveauet og forbedrede kvindernes insulinrespons. Med andre ord: Deres diabetes gik i den rigtige retning.

34 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Chrohns syge og selenmangel Forskere har ligeledes observeret, at der er lavt selenindhold i blodet hos folk med Chrohns syge, som er en kronisk inflammation af tyktarmen, der kan føre en række ubehagelige symptomer med sig. Det er derfor afgørende, at folk med sygdomme, hvor inflammation spiller en central rolle, sørger for at få tilpas høje mængder af selen. Lavt selenindhold i kosten Det kan give udfordringer i et land som Danmark, hvor kosten indeholder markant mindre selen end i andre dele af verden. Det samme gælder andre nordiske lande som eksempelvis Sverige. Faktisk viste et forsøg udført på en gruppe ældre svenske mænd og kvinder, at deres selenindhold i blodet var tankevækkende lavt. Forsøgspersonerne fik over en fireårig periode 200 mikrogram organisk selengær (SelenoPrecise) samt et tilskud af Q10. Hos dem, der fik de virksomme kosttilskud, var der 54 % færre dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdomme.


Højre bøjning

Venstre bøjning Tværgående tyktarm

Vigtigt mineral beskytter mod tarmkræft

Opadgående tyktarm

Nedadgående tyktarm

Forskere har fundet lavere indhold af stoffet selen i blodet hos folk med tyk- og endetarmskræft. Sigmaformede tyktarm Start på tyktarm Endetarm

Blindtarm Af Bjørn Falck Madsen

Folk med kræft i tyk- og endetarm (colorectal cancer) 58 % lavere kræftrisiko har tilsyneladende et lavere indhold af stoffet selen Man har tidligere set, at et dagligt tilskud af selengær Analkanal i blodet. Det viser en undersøgelse, som er offentligpå 200 mikrogram reducerede forekomsten af tyk- og gjort i International Journal of Cancer og er udført endetarmskræft med hele 58 % i en stor undersøgelse af over 1.300 mænd og kvinder. I samme undersøgelse i et samarbejde imellem britiske, irske og franske forvar der ligeledes en reduceret forekomst af lungekræft og skere. Forskerne kiggede specifikt på forsøgsdeltagernes indhold af selen i blodet og indholdet af selenoprotein P, som prostatakræft hos dem, der havde taget tilskud af selen. I Daner et selenafhængigt enzym, der indgår i kroppens forsvarsme- mark findes lægemidlet SelenoPrecise, som indeholder 200 mikanisme mod blandt andet kræft. Deres observationer viste krogram selen i en letoptagelig form. Præparatet kan dokumenmed al tydelighed, at et højere selenindhold i blodet og et højt tere en optagelighed på næsten 90 procent og er derfor velegnet selenindhold bundet i selenoprotein P gav en lavere risiko for til klinisk forskning, hvor optagelighed er en afgørende faktor. kræft i tyk- og endetarm. Lav selenstatus hos europæere I betragtning af at netop denne kræftform er den andenstørste dødsårsag i Europa, stiller forskerne meget forståeligt spørgsmålet, om det er en god ide at anbefale et øget selenindtag. Det er nemlig sådan, at gennemsnitsbefolkningen i vesteuropæiske lande har omtrent 80 mikrogram selen pr. liter blod, hvor tallet hos nordamerikanere til sammenligning ligger på 110-170 mikrogram pr. liter blod. I Finland besluttede man allerede i 1985 at tilsætte selen til kunstgødningen for at kompensere for det lave selenindhold i finske afgrøder, og det lykkedes på den måde at øge finnernes selenstatus. Selentilskud kunne også være en løsning.

Mange funktioner i kroppen Selen styrer omkring 25 til 30 forskellige selenoproteiner, herunder selenoprotein P. Disse selenoproteiner har en række funktioner i kroppen som for eksempel:

• • • •

at understøtte cellernes apoptose (programmeret celledød) forebygge DNA-skader på celler styrke immunforsvaret hæmme inflammation

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 35


E-vitamin trekløver gør en forskel Forskning viser, at der er stor forskel på, hvordan de enkelte typer E-vitamin virker i kroppen. En vifte af tre af de otte naturlige E-vitaminer virker mere effektivt end ren Alfa-tokoferol, som er den mest anvendte i E-vitamintilskud. Af Rikke Agersted

Hjertekarsygdomme behandles traditionelt med medicin som aspirin, statiner og betablokkere. I de senere år er man begyndt også at finde interesse for både C- og E-vitaminer, fordi de tilsyneladende har både en forebyggende og beskyttende rolle for hjertekarsystemet. Så hvorfor ikke forebygge i stedet for at behandle denne type sygdomme i den udstrækning, man selv kan gøre noget? E-vitamin findes naturligt i form af otte forskellige tokoferoler, som i naturen altid findes i samspil med hinanden. Ikke nødvendigvis hele viften af tokoferoler på én gang, men de samarbejder altid flere sammen. I rapporten ”Efficacy of Tocopherol Mixtures Compared with Alpha-Tocopherol in Cardioprotection” konkluderer forskerne, at de mange in vitro undersøgelser, der har været omkring brugen af E-vitamin i forhold til hjertekarsygdomme, tydeligt fortæller om vitaminets vigtighed i forebyggelsen og behandlingen af disse sygdomme. Tokoferoler er, ud over deres antioxidante virkning, også vigtige for cellernes signalering, genudtryk (bestemmer om en celle skal blive en muskel-, nervecelle eller noget helt andet) samt proteinudtryk (proces, hvor oplysninger kodet i generne er oversat til et protein). Rapporten påpeger, at gamma-tokoferoler er mere potente end alfa-tokoferoler i blodpropforebyggende og antioxidant sammenhæng. I den forbindelse har man observeret lave værdier af gamma-tokoferoler i blodplasmaet hos patienter med hjertekarsygdomme, mens alfa-tokoferolerne har ligget på normalen. Lave gamma-tokoferolværdier i blodplasmaet kan altså være medvirkende til udviklingen af hjertekarsygdomme, hvilket giver E-vitamins rolle en helt ny drejning for vores sundhed. Gamma-tokoferol beskytter mod prostatacancer Hvor man tidligere har troet, at alfa-tokoferol var kilden til alt godt, som E-vitamin kunne tilbyde, så har forskningen vist, at gamma-tokoferol ser ud til at være en af de virkelig store stjerner i E-vitaminfamilien. Et studie lavet på flere end 20.000 mænd, som havde udviklet prostatacancer, viste, at de havde signifikant lavere gamma-tokoferol-værdier end mænd, der ikke udviklede denne type cancer. Gamma-tokoferol hæmmer væksten af kræftceller i højere grad end alfa-tokoferol. Tyktarmskræft er en anden cancerform, som forskningen kan se, at gamma-tokoferol har en forebyggende effekt på.

36 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Grotesk nok har man fundet ud af, at høje doser alfa-tokoferol mindsker gamma-tokoferol i blodet, og det er derfor på høje tid, at vores E-vitamin kosttilskud tilpasses den nye forskning. Kosten er selvfølgelig en grundlæggende og nødvendig kilde, men sommetider er et tilskud på sin plads. Man har tidligere troet, at alfa-tokoferol var det vigtigste E-vitamin, fordi det er det, der procentvis er mest af i de naturlige kilder. Nu ved man heldigvis mere om disse livsvigtige vitaminer, og det kommer forbrugerne til gode i et produkt som Cardi-E, der har rigtig meget forskning i ryggen, og derfor er sammensat, så det optages og udnyttes bedst muligt. De rigtige E-vitaminer hindrer harskning E-vitamin har ifølge undersøgelserne ikke altid den ønskede effekt, når dens antioxidanteffekt bruges som beskyttelse af fedtsyrer som kosttilskud. Det handler om, at man industrielt har en tendens til at bruge et enkelt E-vitamin, alfa-tokoferol, i stedet for som i naturen at bruge flere sammen. Delta- og gamma-tokoferol har en langt stærkere antioxidant effekt end alfa-tokoferol, og den højnes endnu mere, når gamma-, delta- og alfa-tokoferolerne får lov at virke sammen. Forskningen viser, at cellerne optager en større mængde E-vitamin, når de indgives i en blanding, end når alfa-tokoferol gives alene. Oxidativt stress og Alzheimers Oxidativt stress i hjernen har tilsyneladende en stor rolle i udviklingen af Alzheimers. Igen kommer gamma-tokoferol på banen som det E-vitamin, der kan nedsætte oxidationsprocessen, hvorimod alfa-tokoferol ikke ser ud til at have nogen rolle i den henseende. Der er altså rigtig god grund til at efterligne naturen, når vi skal have tilskud med E-vitamin, så vi sikrer en vifte af de forskellige tokoferoler. Kilder: Importance of tocopherols beyond a-tocopherol: evidence from animal and human studies. Katarina Saldeena, Tom Saldeenb,TNår du har brug for tilskud Det er ikke altid, vi får nok E-vitamin gennem kosten, og er man ryger, småtspisende eller allerede i farezonen for at udvikle nogle af de sygdomme, som E-vitamin har en støttende virkning på, kan et tilskud være vigtigt. Cardi-E fra Anjo indeholder trekløveret af virksomme tokoferoler, som højner optageligheden og antioxidanteffekten.

Indhold i 12 dråber Cardi-E: Naturligt gamma-tokoferol Naturligt alfa-tokoferol Naturligt delta-tokoferol Rapsolie (oleinsyre, linolsyre, alfa-linolensyre)

100 mg 20 mg 40 mg 0,8 g

Helse og velvære - Smagsprøver Gratis sundhedsmagasiner - Gratis foredrag Økologiske fødevarer - Inspiration til sund livsstil Økologisk hudpleje - Prøver på behandlinger

VIND og opnå fordele med vores nyhedsbrev. Tilmeld dig på

www.sund-livsstil.dk

Entré: Voksne 100 kr. Børn under 14 år gratis ifølge en voksen

//ǽ&((")0"+,$6/1,ƞ"00"/ApS

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 37


Når et hvidløg går i sort… Det er vældig populært i udlandet, og nu er det endelig kommet til Danmark. Ved at fermentere det hvide løg slipper du ikke kun for lugten, du fremmer også de aktive stoffer sådan ”gange 100”. Og så bliver det lige pludselig velegnet til alle, også dem der har lidt sarte maver.

38 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Af Marianne Palm

Det er et helt almindeligt hvidløg, der gennem en forvandlingsproces bliver sort. Det sker gennem 30 dage med kontrolleret varme og luftfugtighed og efterfølgende tørring i 45 dage. Teknikken er udviklet i Korea, og der anvendes ingen kemiske stoffer eller konserveringsmidler i fremstillingen, kun varme, fugtighed og tid. Undervejs skifter hvidløgene farve, de får en blødere konsistens, og smagen bliver rund og sød. Den skarpe smag og lugt forsvinder helt og kan derfor tåles af alle. Fordelene ved processen er bl.a., at de ellers meget ustabile svovlforbindelser bliver meget stabile, og det er en af årsagerne til, at de sorte løg kan have større effekt, end da de blev høstet som hvidløg. Derudover indeholder hvidløget vigtige komponenter til hele kroppen, fx polyphenoler, der fungerer som en antioxidant, en hel del zink, mangan, kobber og selen samt flere andre aktive indholdsstoffer, der også hjælper på bl.a. immunforsvar og kredsløb. Det virker det sorte hvidløg på…. • Virker mod bakterier, vira og svampe ved bl.a. at være lokalt desinficerende i tarmene og i det hele taget at skabe et bedre immunforsvar • Fremmer leverens funktioner og enzymsystemer og beskytter og afgifter derfor alskens stoffer i det moderne liv • Fremmer stofskiftet ved at hjælpe med nedbrydningen af fedt og sukker • Appetitregulerende • Hindrer frie iltradikaler i at skade vores celler • Virker gunstigt på vores kredsløb ved at fremme kredsløbet og være kolesterolsænkende • Hjælper på luftvejsproblemer Også til sportsfolk Både motionister og elitesportsfolk kan have glæde af de sorte hvidløg. Ved at fremme kroppens tolerance over for stress, vil der være færre problemer med immunforsvaret, og også kredsløbet får hjælp til hurtigere at regenerere. Lungekapaciteten kan øges, og der sker en bedre iltning af blodet, som skaber bedre resultater rent sportsmæssigt, men også hjælper muskler og hud med bedre at kunne tolerere strabadserne på langdistancesportsgrene og ved sportsgrene, der involverer sprint og hurtighed. Nogle af studierne antyder, at hvidløg kan være et vigtigt supplement til hormonsystemet, der jo også er under pres ved elitesport.

At skabe en god udrensning i dagligdagen Det moderne menneske bliver konstant udsat for et væld af toxiner og kemikalier, som kroppen skal tage stilling til. Når de at trænge ind over det naturlige værn, slimhinderne, vil det først og fremmest være leveren, der skal tage stilling til, hvordan stofferne hurtigst muligt kan fjernes fra kroppen igen. Nogle af stofferne gøres vandopløselige, så de kan udskilles over nyrerne, andre forbliver fedtopløselige og udskilles med galde til tarmsystemet. Hvidløg har været kendt for sin evne til at være særlig effektiv i dette arbejde, og en naturlig positiv konsekvens er en krop, der ikke ophober affaldsstofferne i fx muskler, hud og bindevæv. Derfor har man gennem alle tider kunnet se, at hvidløg ikke kun virker på enkelte problemstillinger i kroppen, men har en særlig god effekt overalt. Kilder: 1-Allicinfacts (2010). “Garlic History”. www.allicinfacts.com/garlic-history/ 2-İnce, Deniz İnal, Gül Tiryaki Sönmez, and Mustafa Levent İnce. “Effects of garlic on aerobic performance.” Turkish Journal of Medical Sciences 30.6 (2000): 557-561 3-Morihara N, Ushijima M, Kashimoto N, Sumioka I, Nishihama T, Hayama M, Takeda H. Aged garlic extract ameliorates physical fatigue. Biol Pharm Bull. 2006.May;29(5):962-6. PubMed PMID: 16651727 4-Morris DM, Beloni RK, Wheeler HE. Effects of garlic consumption on physiological variables and performance during exercise in hypoxia. Appl Physiol Nutr Metab. 2013 Apr;38(4):363-7. doi: 10.1139/apnm-2012-0210. Epub 2013 Mar 20. PubMed PMID: 23713527 5-Oi, Yuriko, et al. “Garlic supplementation increases testicular testosterone and decreases plasma corticosterone in rats fed a high protein diet.” The Journal of nutrition 131.8 (2001): 2150-2156 6-Ahmadi N, Nabavi V, Hajsadeghi F, Zeb I, Flores F, Ebrahimi R, Budoff M. Aged garlic extract with supplement is associated with increase in brown adipose,decrease in white adipose tissue and predict lack of progression in coronaryatherosclerosis. Int J Cardiol. 2013 Oct 3;168(3):2310-4. doi:10.1016/j. ijcard.2013.01.182. Epub 2013 Mar 1. PubMed PMID: 23453866 7-NTSHealth. “Germanium-The Multi-Funtion Marvel”. www.ntshealth. com.au/wellness/blog/germanium.html 8-Nutrition & Metabolism 20074:24 DOI: 10.1186/1743-7075-4-24© Nimni et al; licensee BioMed Central Ltd. 2007 Received: 08 May 2007Accepted: 06 November 2007Published: 06 November 2007 9-Seo, Dae Yun, et al. “Aged garlic extract enhances exercise-mediated improvement of metabolic parameters in high fat diet-induced obese rats.” Nutrition research and practice 6.6 (2012): 513-519 10-Dae Yun, et al. “Effects of aged garlic extract and endurance exercise on skeletal muscle FNDC-5 and circulating irisin in high-fat-diet rat models.” Nutrition research and practice 8.2 (2014): 177-182 11-Toledano-Medina MA, Pérez-Aparicio J, Moreno-Rojas R, Merinas-Amo T. Evolution of some physicochemical and antioxidant properties of black garlic whole bulbs and peeled cloves. Food Chem. 2016 May 15;199:135-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.11.128. Epub 2015 Nov 30. PubMed PMID: 26775954

Fedtforbrænding Hvis du dyrker motion, ser det ud til, at de små aktive stoffer fra hvidløget let kan komme ind i fedtcellerne og trække næringsstoffer med sig, så man skaber et hurtigere stofskifte i cellerne. Kredsløbsfremmende og kolesterolsænkende Uanset om du har forhøjet kolesterol eller ej, vil hvidløg kunne gøre en forskel for dit kredsløb. De mange aktive stoffer sørger tilsammen for, at blodet kan rulle raskere i årerne, fjerner plak, som er forløber for åreforkalkning, og kan også afhjælpe de inflammationer, der kan opstå i blodkarvæggene.

Ondalium fra Panacea I Danmark hedder produktet Ondalium. Det er en ekstrakt af økologisk sort-fermenteret hvidløg, og 15 dråber om dagen i lidt vand er nok.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 39


Spørg eks Spørg eksperterne Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Motion sætter gang i kroppens egne lykkehormoner, og de har ikke bivirkninger som dem på recept.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok · Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

aminojern.dk

40 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Kære Bettinna Jeg er 42 år og har nu løbet i et år og hader det stadig. Kan jeg komme til at holde af det, og hvad er det optimale tempo, nu når jeg løber for at øge min fedtforbrænding? - Anna Kære Anna, Uha, det må ikke være rart at gøre noget jævnligt, du ikke holder af? Du fortæller mig ikke, hvordan du har det, når du har løbet :) Motion sætter gang i kroppens egne lykkehormoner, og de har ikke bivirkninger, som dem på recept. Så kunne det være, fordi du føler velvære efter løbeturen og samtidig ved, at du har forbrændt kalorier, at du stadig gider hoppe i løbeskoene? Næste gang du skal af sted, så bliv opmærksom på, hvad du tænker, inden du tager dig sammen. Hvad føler du - ser du et billede af, hvor tungt det er i starten af løbeturen? De indre billeder og forestillinger har vi alle, de kan enten være motiverende eller demotiverende. I det øjeblik vi bliver bevidste om vores billeder, det vi nu engang skal i gang med, kan vi bevidst lave nogle mere positive forestillinger. Fx kunne du i stedet forestille dig et billede af, og føle følelsen af, hvordan du har det efter løbeturen. Se dig selv glad, frisk, sund og fuld af energi, ville det kunne motivere? Når du løber, må du kun lige kunne synge strofen ”Lille Peter edderkop kravlede langsomt op”. Kan du synge hele sangen, løber du for langsomt. Indimellem kan du teste dig selv, om du kan synge mere. Hvis ja, så sæt tempoet op. Er du til pulsur, så få testet din makspuls. Løb derefter med en puls på mellem 65 til 80 % af din makspuls, det skal nok sætte gang i fedtforbrændingen. Små intervaller, hvor du sætter tempoet op ca. et til to minutter og derefter går tilbage til samme ”grundfart” hjælper dig til at kunne løbe hurtigere på sigt. Kærlig hilsen Bettinna Delfs

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

Aminojern_Sundforskning_Ann_101x145.indd 1

Bettinna Delfs

02/06/15 10:57


sperterne Min hovedbund klør og er meget tør

Produc helt ud eret en brug af sprø jtemidle og kun r stg Ef ter ø ødning. kologis ke pr incip per

Modelfoto

Jeg er 44 år, er rødhåret og har sart og tør hud. Jeg spiser smør, fiskeolie og kokosolie, og masser af olivenolie - og jeg smører mig dagligt med diverse ”super-cremer”. På trods af at jeg har prøvet alle mulige specielle produkter, også dyre, til hovedbunden, har INTET haft en virkning. Jeg prøvede endda en dag at smøre hele håret og hovedbunden ind i mandelolie... det var en fedtet oplevelse, og håret havde godt af det. Men hovedbunden var stadig tør. Og så faldt jeg over Bidro på nettet. Nu har jeg prøvet Bidro Gel i hovedbunden 3 gange, – og min hovedbund har det bedre. Så jeg fortsætter, siger Eva. Det er fantastisk, at den ikke fedter mit hår, for jeg bruger den dagligt, og imellem mine hårvaske. Bidro shampoo og Bidro balsam er VIRKELIG lækre, de virker også beroligende på hovedbunden, og – ovenikøbet gør de også mit hår smukt og velduftende. Det havde jeg ikke forventet, – for det er jo tit, at specielle produkter ikke har en lækker duft eller giver en ”luksus-oplevelse” siger Eva.

Bidro shampooog ogbalsam balsam forhandles forBidro shampoo handles hos Matas, helsekost udvalgte hos Matas, helsekostforretninger, forretninger, udvalgte apoteker og danskeApoteker webshop.

Min hovedbund er i øvrigt i fortsat bedring og min yngste datter synes mit hår dufter dejligt, når hun krammer mig.

og danske webshop.

Bidro ApS | Midskovvej 58 | DK-5370 Mesinge | Danmark | Mob +45 40 18 18 64 | Fax +45 70 25 08 06 | www.bidro

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen. Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie bidrager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.

For mere information om Bidro Kvinder kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk. Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 41


Spørg eks Spørg eksperterne Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Kære Rikke Tak for et godt blad og nogle fine svar her hos spørg eksperterne :) Mit ansigt, og især min pande, har lagt sig i folder, og smilerynkerne er ikke længere kun charmerende. Ser flere og flere annoncer med kosmetisk ansigtsakupunktur og kan også se, at det er noget, du har i din klinik. Jeg synes, det virker lidt hokuspokus, og vil høre, om du kan fortælle, om det virker, og hvordan det virker? Kære Anne-Sofie Dejligt, at du er glad for vores blad :) og tak for dit spørgsmål. Kosmetisk Ansigtsakupunktur er en smertefri og behagelig oplevelse. Det ser voldsomt ud, når der er sat mange nåle i ansigtet, men det føles mindre ubehageligt, end det ser ud. Det simple svar på, hvordan det virker, er, at nålene stimulerer blodcirkulationen, og dermed øges nærringstilførslen til cellerne i de ønskede områder. Den øgede blodtilførsel til områderne gør det også muligt for cellerne at komme af med deres affaldsprodukter lettere og hurtigere, hvilket er vigtigt, for at huden kan få glød og spændstighed tilbage.

Desuden afslappes musklerne i ansigtet, hvilket naturligvis også har en positiv indflydelse, da muskelspændinger er med til at danne fuger og rynker, men også til at blokere frit flow i huden. Men der hører mere til en god kosmetisk ansigtsakupunktur. Du er det, du spiser, du er det, du føler, du er det, du lever. Så for at behandlingen skal virke godt, dybt og vedvarende, anbefaler jeg altid, at du finder en behandler med en akupunkturbaggrund, for hvis du skal ind og behandle de bagvedlæggende grunde, skal behandleren kunne stille en kinesisk diagnose og behandle den samtidig. Er din krop i stress, har du et dårligt søvnmønster, er din nærringsoptagelse ikke god, har du smerter eller andre blokeringer i kroppen, der skaber ubalance i dit liv, ja, så påvirker det dig og er det, du udstråler. Det vil sige, at hvis din hud er grå og gusten, eller du har poser under øjnene, skal behandlerne vide, hvor den ubalance ligger i din krop, behandle og rådgive dig derefter. For ja, rådgivning om kost, søvn, væske, kosttilskud og motion er en vigtig del af, at resultatet holder i længden. Du kan sagtens få flotte resultater uden, men det vil ikke være holdbart på sigt. De bedste sommerhilsner Rikke Godthjælp

42 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


sperterne At bekæmpe bakterier handler om at bekæmpe biofilm … Inden for behandlerkredse taler vi rigtig meget om fænomenet biofilm. Om hvordan forskerne har opdaget, at bakterier danner en film, de nærmest lægger ud over alle vores slimhinder. Teorien er, at de bruger biofilmen som en slags beskyttelse og forsvar over for andre bakterier. Gennem biofilmen ændrer de fremtoning og bliver langt mere resistente over for udefrakommende påvirkninger på alle tænkelige måder. De bruger biofilmen til at kommunikere med, fra familie til familie, så alle, der taler samme sprog, kan tale sammen. De andre er uvidende. En anden teori er, at bakterierne danner stoffer, der skal gøre deres miljø bedre, det vil sige de sygdomsfremkaldende bakterier vil øge surhedsgraden i tarmen, mens de sundhedsfremmende (biotiske) vil forsøge at blive på deres foretrukne surhedsgrad.

Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

af alle akutte infektioner og 80 % af alle kroniske i forbindelse med biofilm. Et af de midler, der kan ødelægge biofilmen fra sygdomsfremkaldende bakterier, og dermed bakteriernes spredning fra slimhinde til slimhinde, er allicin, som du finder i produkterne Garcin og Garpro. Garpro har yderligere den fordel, at der er tilsat mælkesyrebakterier, der hjælper de gode bakterier fx i tarmkanalen, som kan holde de skadelige i skak. Det lyder måske indviklet, men er det ikke. Du kan læse meget mere om allicin i hæftet om Garcin og Garpro; du kan købe på hæftet på www.shopsund.dk for bare kr. 10, - plus porto.

Desuden er der mistanke om, at bakterierne med deres biofilm påvirker værtens immunforsvar til at forholde sig passivt. Det lyder måske lidt skørt, klamt og som noget, der bør stoppes. Og ja, for det er måske her, vi ser, at antibiotikaen ikke rækker langt, og det er her, vi måske ser, at bakterierne er så stærke, at de kan leve deres eget liv og bliver multiresistente, hvis de hører til i gruppen af sygdomsfremkaldende bakterier. Det gør, at forskerne har meget øje på biofilmens beskaffenhed, og hvordan man kan bryde denne kommunikationsforbindelse, så bakterierne ikke bliver for stærke. I følge NIH (National Institute of Health, USA) sættes 65 %

Dansk/svensk forskning har udviklet gigtprodukt, som dæmper smerter fra slidgigt ZinCuFlex er en sammensætning af standardiserede ekstrakter fra ingefær og gurkemeje, som igennem flere år har været kendt for sine inflammationshæmmende og smertelindrende effekt. Udfordringen har altid været, at man skal sikre, at de aktive stoffer rent faktisk lander der, hvor der er brug for dem – og gerne så hurtigt som muligt, når man har smerter. Det er lykkedes i et svensk/dansk samarbejde, og resultatet hedder ZinCuFlex, hvor du kan nøjes med én kapsel for at opnå effekten på dine led, både hvad smerter og stivhed angår.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 43


Spørg eks Spørg eksperterne Fra min konsultation i Valby

En brækket albue har medført nedsat bevægelighed samt smerter ved brug af armen Forleden fik jeg en interessant kvindelig klient til en kombineret IR scanning + biopatisk konsultation. Klienten var for nogle måneder siden faldet og havde brækket sin albue. Bruddet var blevet sat sammen igen med skruer og søm og var helet uden komplikationer. Ved den afsluttende lægekontrol, et par dage forinden konsultation, konkluderede lægen, at alt var i orden, men at hun ikke skulle regne med, at armen blev 100 % god igen. For at optimere helingen af albuen havde klienten under hele forløbet spist sundt, primært vegetarisk, drukket et ingefær-/ gurkemejeshot hver dag samt indtaget nogle få kosttilskud. Noget, hun stadig holdt fast i, for at holde inflammationen så lav som muligt. Klienten blev dog ved med at have smerter i hele armen og havde svært ved fx at tage jakken på eller bare at strække armen helt ud. Vi gennemgik sygehistorien og talte om, hvor smerten var placeret. Om der var andre steder på kroppen, hvor det kunne gøre lige så ondt, samt hvad hun selv havde gjort derhjemme, når hun ikke var til genoptræning. Hendes egen frygt var, at hele armen skulle være svært inflammeret, og hvor hun virkelig skulle lære at tage den med ro for at kunne få det bedre. En sådan situation ville begrænse hende i at udføre sit arbejde. Undervejs i scanningen var det tydeligt at se, hvordan den raske side af kroppen havde taget den større del af slæbet de sidste par måneder. Begge kropshalvdele havde et nogenlunde ens mønster, men den raske side viste langt mere varme end den dårlige som udtryk for en højere blodgennemstrømning. Fx var vedhæftningerne omkring begge skulderblade irriterede, men den raske side var mere varm end den dårlige. Samme mønster viste sig også ved halsmusklerne, brystmusklerne samt omkring skulderleddet. Varmemønstret indikerede spændinger i begge sider af kroppen, men den manglende bevægelighed af den dårlige arm skyldes højst sandsynligt, at hendes fascier, dvs. muskelhinder, havde låst sig som følge af faldet og den efterfølgende inaktivitet. At hinderne låser sig, kan skabe tryk på nervepunkter, samt nedsætte blodgennemstrømningen. Det skaber meget ømhed og begrænser muskelbevægelse grundet stærke smerter, når musklen kommer i brug.

44 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Torunn Laksafoss Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Jeg foreslog derfor klienten at opsøge en manuel terapeut, der kunne hjælpe hende med fx Triggerpunktmassage. Det er en teknik, hvor terapeuten trykker direkte på musklens ømme punkter for at bedøve den og få den til at slappe af. På den måde sættes der gang i kroppens egen regeneration af det skadede område, samtidig med at klienten kan fortsætte sin genoptræning. Til den biopatiske del anbefalede jeg klienten at fortsætte med fiskeolier, en stærk multivitamin med B-vitamin, lidt D-vitamin samt Fortodol S. Alt for at sikre, at inflammationen blev sænket i hele kroppen, samtidig med at de valgte produkter har en gavnlig effekt på regenerationen sammen med hendes nuværende kost. Vi aftalte, at klienten skulle følge op på mine anbefalinger, og at vi talte sammen igen efter en måneds tid for evt. at finjustere den biopatiske del af konsultationen.


sperterne Skal du læse en alternativ uddannelse, hvor du ønsker at blive RAB-godkendt? Studer hjemmefra, når du har tid og ro, eller vælg klasseundervisning med forelæsning og kreativt arbejde. Vælg klasseundervisning med små hold, hvor der er plads til alt fra forelæsning, kreativt arbejde samt opgaveløsning der gør, at pensum sætter sig fast. Hvert hold er på ca. 24 deltagere og næste start er tirsdag den 13. september, kl. 17. Sted: Carl Jacobsens Vej 20, 2. sal, 2500 Valby. Pris: kr. 14.000,- inkl. 4 deleksamener.

Vælg onlinestudie om du hellere vil studere hjemmefra. Pris kr. 8.000,- inkl. 4 deleksamener. Afdrage? Ja, det kan du sagtens. Vælg mellem kr. 800,eller kr. 1.000,- om måneden.

Tilmelding: På www.likam.dk eller skriv til afs@likam.dk Du kan også ringe til Torunn på mobil: 22 53 27 88

GURKEMEJE REVOLUTIONEN

Vi introducerer en smagfuld gurkemeje-te En delikat blanding af Indiens fineste gurkemeje, aromatisk kardemomme, opløftende citron og grøn te. www.pukkaherbs.dk

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 45


Danske eksperter har skabt nye produkter Det er ikke så tit, vi får nye danske produkter i Danmark, men her er en helt ny serie, skabt af behandlere med deres store viden inden for urteverdenen. Mød en stribe af produkter udviklet af phytoterapeuterne Kim Charles og Hanne Buchholtz. Af Marianne Palm

En phytoterapeut er en specialist i medicinske urter. Eller droger, som det rettelig hedder, for bark fra træer og andre botaniske ingredienser som fx bær kan sagtens indgå som ingrediens i et kosttilskud, der skal støtte kroppen i at finde vejen tilbage til sundhed. En phytoterapeut er som regel også en person, som elsker at gå ud over marker, skov og eng for at indsamle de helt rette planter, tørre dem skånsomt og bruge dem i madlavningen eller hænge op under loftet til en stille vinteraften, hvor der er brug for ekstra styrke til de lange næser. Det lyder romantisk og hyggeligt, og det er det også. Men det er ikke lige det, der altid fungerer i en moderne verden, hvor motorveje har afløst flora og fauna. I stedet begraver man sig i store tykke bøger om forskning, besøger fabrikker for at finde den eller de forskere og firmaer, der kan levere smagen af kvalitet, når det handler om at skulle hjælpe en syg krop på ret køl. Kim Charles og Hanne Buchholtz er phytoterapeuter, og de har arbejdet de sidste to år på at fremstille en stribe urteprodukter, som netop tilgodeser de krav, en terapeut bør sætte til de produkter, man anbefaler til sine klienter. Med deres baggrund i medicinske urter, biokemi og biologi har de formået at blande urgammel viden med ny viden om optagelighed og fremstillingsmetoder. Det er der kommet en stribe NANI-produkter ud af, til vidt forskellige problemstillinger i kroppen. Dem kan du læse om på de følgende sider, og tag godt imod dem! De er skabt til terapeuter, af terapeuter, og kan alligevel anvendes af alle, som falder forbi en helsekostbutik, for at gøre noget ekstra for sin krop. Almindelig vedligeholdelse og terapeutiske doseringer Netop som terapeut udi biologisk medicin, som fx phytoterapeuter, biopater og naturopather, har man et stærkt behov for, at doseringen af droger/urter er på højde med den forskning eller de erfaringer, der er for det pågældende område. Hvad nytter det med lidt tørret plantemateriale på måske 100 mg, når alle ved, at der måske skal 2000 mg tre gange dagligt til, for at stimulere og regulere et organ eller et organsystem korrekt? 46 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Det er nogle af de ting, Kim Charles og Hanne har taget hensyn til. Det er terapeutiske produkter, som man fx bruger i tre måneder for at kunne skabe en forandring. Når problemet er løst, kan man fortsætte med en mindre dosis eller overgå til et andet produkt, hvor man blot vedligeholder den nyopståede sundhedstilstand. Der er selvfølgelig problemstillinger, der tager længere tid end tre måneder, men fælles for produkterne er, at de er sikre at bruge, også i månedsvis eller i flere år. Standardiseret hvor det er muligt For at sikre en nøje mængde af de aktive indholdsstoffer er drogerne standardiseret, hvor det er muligt. Det skaber tryghed både for klienten, for forbrugeren og terapeuten. Og selvfølgelig så naturligt som muligt Firmaet lægger særlig vægt på, at alle ingredienser er så naturlige som muligt og gerne vildt indsamlet i naturen, hvor det er muligt. Med basis i de europæiske standarder for gode produktionsmetoder har de udvalgt råvarerne og sammensat dem til en stribe af helsepakker. I helsepakken finder du en fin lille konvolut med dagens dosis. Det hele er således pakket til dig på forhånd, hvilket gør det nemt for forbrugeren. Vælg din helsepakke, og bliv din egen terapeut Kender du din krop rigtig godt, fordi du er grundigt undersøgt hos lægen, der ikke finder nogen problemer, der kan løses ad medicinsk vej, kan du måske vælge din egen helsepakke. Du kan også tage kontakt med en behandler, som gerne vil rådgive dig, eller læse mere på www.nani.dk.

NANI "Nutrients As Nature Intended".


11 helsepakker til et sundere liv Fælles for alle helsepakkerne er, at de er sammensat af terapeutiske doseringer af droger og tilsat vitaminer og mineraler, hvor det er nødvendigt. Det er let at bruge helsepakkerne, da din dagsdosis ligger i en lille konvolut, lige til at tage med på job, hvis du ikke får spist dit kosttilskud fra morgenstunden af. For det er vigtigt, at det er sammen med mad, så næringsstofferne blander sig med føden, for at sikre en god optagelighed.

Aller-fri

Knogler

Vaegt

Citronmelisse Har lindrende effekt på hals, svælg og stemmebånd. Et naturligt antihistamin.

Olivenblad Specialekstrakt af olivenblade (Bonolive®) fremstillet specifikt til knoglesundhed.

Grøn te Er kendt for sit indhold af flere gavnlige stoffer, hvoraf polyphenolerne er nogle af dem. Ekstraktet i dagsdoserne er standardiseret til 35 % polyphenoler.

Solhat Regulerer immunsystemet, hjælper med at holde immunsystemet velfungerende. Ingefær Ingefærs vedligeholdende effekt på åndedrætsorganerne bidrager til normalt sekretniveau i bronkierne og en naturlig vejrtrækning. Støtter immunforsvaret og bidrager til, at det fungerer normalt. Virker slimløsnende og desinficerende i luftvejene. Afhjælper inflammationer i bronkier og hals. Acerola-C Naturligt C-vitamin fra acerola. Vitamin C bidrager til et normalt fungerende immunforsvar. Mælkesyrebakterier Medvirker til at vedligeholde en naturlig tarmflora, hvilket er vigtigt for et normalt fungerende immunforsvar. 3,5 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på ni udvalgte stammer.

Brændenælde Bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium i kroppen. Calcium Nødvendigt for vedligeholdelse af stærke knogler og tænder. Organisk calcium fra den unikke rødalgeart Lithothamnium calcareum, som er naturligt rig på organisk bundne mineraler. Magnesium Bidrager til vedligeholdelse af stærke knogler og tænder. Organisk magnesium fra den unikke rødalgeart Lithothamnium calcareum, som er naturligt rig på organisk bundne mineraler. D3 vitamin Bidrager til normal optagelse og udnyttelse af calcium i kroppen. Vitamin D3 i fødevareform.

Artiskok Kan bidrage til at nedsætte niveauet af fedstoffer i blodet og herved fremme vægttab. Bidrager til afgiftning og forbedret fordøjelse ved at støtte lever-/galdefunktionen. Rosenrod Giver øget mental og fysisk energi, udholdenhed og styrke i perioder med træthed og udbrændthed. Blæretang Indeholder jod, der bidrager til normal skjoldbruskkirtelfunktion og normalt stofskifte. Dansk blæretang fra Endelave – bæredygtigt høstet og produceret.

Ud over helsepakkerne har NANI også fremstillet en række enkeltprodukter. Spørg i den nærmeste helsekostbutik.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 47


Energi/mental ydeevne Rosenrod Fremmer mental og fysisk energi. Har gavnlig effekt på hjerte-/karsystemet ved at beskytte mod stress og forhøjet blodtryk. Schisandra Besidder adaptogene (regulerende) egenskaber og kan derigennem øge evnen til at modstå stress. Citronmelisse Fremmer mental og fysisk energi, er nervestyrkende. Russisk rod Fremmer modstandskraft og udholdenhed samt nedsætter stresssymptomer. Styrker kroppens fysiske modstandskraft og støtter immunforsvaret. Multi-B B-vitaminerne bidrager til nervesystemets og immunsystemets normale funktion samt mindsker træthed og udmattelse. Kompleks af B-vitaminer i fødevareform. Q10 Q10 på den aktive antioxidantform ubiquinol – direkte klar til brug i kroppen. Medvirker til dannelsen af energi i alle kroppens celler og er en vigtig antioxidant.

Immunforsvar

Hjerte/kar

Astragel Er især god til kroniske infektioner. Giver øget energi og styrke.

Citronmelisse Bidrager til et normalt kredsløb, virker nervestyrkende og fremmer naturlig søvn.

Solhat Virker både forebyggende og akut på især infektioner i de øvre luftveje. Blæretang Tilfører kroppen et bredt udvalg af næringsstoffer. Dansk blæretang fra Endelave – bæredygtigt høstet og produceret. Russisk rod Styrker kroppens fysiske modstandskraft og giver øget energi og styrke. Mælkesyrebakterier Mælkesyrebakterierne medvirker til at vedligeholde en naturlig tarmflora, hvilket er vigtigt for et normalt fungerende immunforsvar. Fire milliarder mælkesyrebakterier fordelt på seks udvalgte stammer.

Fordojelse / Rød elm Understøtter fordøjelsen og har en smørende og lindrende effekt på tarmsystemets slimhinder. Kamille Afhjælper ubehag fra mave/tarmsystemet, såsom kramper, luft i maven, kvalme og opstød. Artiskok Bidrager til fordøjelsen ved at understøtte lever-/galdefunktionen. Ingefær Bidrager til en normal fordøjelse ved at være fordøjelsesfremmende.

48 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Hvidløg Bidrager til opretholdelse af normal cirkulation i de små blodkar samt øger kroppens antioxidative forsvar. Tyttebær Indeholder vigtige næringsstoffer, såsom vitaminer, mineraler og fytokemikalier. Ingefær Bidrager til opretholdelse af normale blodkar og herigennem til et sundt hjerte. Selen Beskytter cellerne mod skadelig iltning (antioxidant virkning). Organisk gærselen. Q10 Q10 på den aktive antioxidantform ubiquinol – direkte klar til brug i kroppen. Medvirker til dannelsen af energi i alle kroppens celler (hjertet har et stort Q10 forbrug).


Hud

Kvinde 45+

Mand 45+

Gotu kola Stimulerer fibroblastudviklingen, hvilket bidrager til heling og vedligeholdelse af huden.

Salvie Mindsker svedtendens. Støtter remineralisering af knoglestrukturen i forbindelse med tab som følge af overgangsalderen.

Tranebær Specialekstrakt af hele tranebær, målrettet sunde urinveje hos mænd.

Rødkløver Ekstrakt af rødkløver med standardiseret indhold af isoflavoner. Glat burre Bidrager til vedligeholdelse af en sund hud og virker lettere afgiftende. Solbær Tørrede og pulveriserede solbær indeholdende vigtige næringsstoffer, såsom vitaminer, mineraler og fytokemikalier. Multivitamin Multivitamin indeholdende dit daglige tilskud af vitaminer og mineraler i fødevareform/organisk planteform. Betacaroten, B2, B3, biotin, C, zink og kobber bidrager til vedligeholdelse af normal hud. Vitamin-C, -E, kobber, mangan og selen beskytter cellerne mod oxidativ stress.

Rødkløver Mindsker svedtendens og afhjælper rastløshed og irritabilitet. Bidrager til hjerte-/karsystemet ved at have normaliserende effekt på blodtrykket og styrke blodkarrenes vægge. Majstråde Ekstrakt af majskolbetråde fremmer sunde slimhinder, fx i blæren. Rosenrod Fremmer mental og fysisk energi. Har gavnlig effekt på hjerte-/karsystemet ved at beskytte mod stress og forhøjet blodtryk. Gotu kola Bidrager til vedligeholdelse af bindevævet, herunder slimhinderne, ved at stimulere fibroblastudviklingen og bidrager til at vedligeholde den mentale ydeevne.

Rosenrod Støtter potensen. Afhjælper træthed i hverdagen og øger udholdenhed ved sportsudøvelse. Bidrager til optimal mental aktivitet. Brændenælderod Afhjælper vandladningsforstyrrelser ved forstørret prostata. Zink Organisk zink i planteform. Medvirker til vedligeholdelse af normalt testosteronniveau. Græskarkerneekstrakt, betasitosterol og lycopen Et godt prostatatrekløver.

Muskler og led Djævleklo Specialekstrakt målrettet muskler og led. Fremstillet af udvalgte rødder fra Kalahari-ørkenen for optimalt indhold af aktivstof (harpagosid). Brændenælde Brændenældens kredsløbsstimulerende egenskaber bidrager til sunde vener samt normalt kredsløb i benene. Bidrager til at opretholde normale knogler og led. Indeholder caffeoyl-æblesyre, som har antiinflammatorisk effekt. Ingefær Bidrager ved at regulere de inflammatoriske reaktioner og har dermed en gavnlig virkning på muskler og led og er kredsløbsstimulerende.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 49


Forskere finder ny kilde til beskyttelse mod grå stær

Folk med et højt indtag af C-vitamin har op til 33 procent lavere risiko for at udvikle grå stær. Af Bjørn Falck Madsen

Næsten 20 procent af den voksne befolkning i Europa havde ifølge 2007-statistikken grå stær. Forekomsten stiger med fem procent for folk i aldersgruppen 52-62 år, 30 procent for de 60-69-årige og hele 64 procent for dem over 70 år. Grå stær er derfor et problem, der er til at få øje på – bogstaveligt talt – men det er det opsigtsvækkende resultat af en ny britisk undersøgelse også. Forskere fra King’s College i London har nemlig fundet, at et højt indtag af C-vitamin kan reducere risikoen for grå stær med op til 33 procent. 33 procent lavere risiko Undersøgelsen, som er udført på 324 kvindelige tvillingepar, strakte sig over 10 år. Forskerne analyserede fotos af forsøgsdeltagernes øjenlinser for at bedømme linsernes gennemsigtighed. Deltagernes indtag af Cvitamin blev ligeledes bedømt ved hjælp af spørgeskemaer med spørgsmål om kostvaner. Hos dem med de højeste C-vitaminniveauer i kroppen var der 33 procent lavere risiko for at udvikle grå stær efter de 10 år. Ligeledes var linserne betydeligt mere klare sammenlignet med linserne hos dem, der havde lavere C-vitaminstatus. Syreneutralt tilskud Forskerne vurderer, at selve den øjenvæske, som linserne er badet i fra naturens side, indeholder C-vitamin. Ved et øget indtag af vitaminet stiger vitaminindholdet tilsvarende i væsken, og det beskytter linserne. C-vitamin findes især i hyben, peberfrugt, grønkål, broccoli og kiwi, men mange tager et tilskud ved siden af kosten. Der findes særlige Cvitaminpræparater, som kan være fordelagtige at anvende. Det gælder blandt andet det højtdoserede lægemiddel Bio-C-vitamin, som indeholder 750 mg syreneutralt calciumascorbat, der er yderst skånsomt mod den sarte maveslimhinde. Kilde: Ophthalmology, 24 marts 2016

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 51


Få urteopskriften på en god nattesøvn:

Sov godt med urter Sover du dårligt? Har du fx besvær med at falde i søvn, svært ved at sove igennem, eller vågner du for tidligt om morgenen? Så lider du ligesom hver femte dansker af søvnløshed, men prøv at sige godnat og sove godt - med urter. Af Kristine Bindslev

Mon ikke de fleste af os har prøvet at kæmpe med både får og Ole Lukøje, uden at søvnen blev god af den grund. En halv million danskere har lige nu søvnproblemer, og 10 % lider af kronisk søvnbesvær. Utilstrækkelig søvn er ofte forbundet med symptomer som træthed om dagen, koncentrations- og hukommelsesbesvær, tristhed og depression, muskelømhed og hovedpine. De mange vågne nattetimer stresser mange, og stress er den primære årsag til søvnbesvær. Så det er ikke bare ualmindeligt træls, det er tilmed en ond cirkel, som vel at mærke kan brydes. Hjælper gængse råd ikke – såsom at sove i et køligt rum og ikke se på skærme, ikke spise eller motionere tæt på sengetid – så prøv at kigge i moder naturs apotek. Søvn, stress og angst går hånd i hånd Citronmelisse (Melissa officinalis) er naturens nerveurt. Adskillelige undersøgelser viser, hvordan citronmelisse og kombinationen citronmelisse og baldrian virker effektivt som behandling af stress, angst og søvnløshed. Undersøgelserne viser, at urterne forbedrer søvnmønstre samt reducerer stress og angst. I 2011 blev det offentliggjort i Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, at citronmelisse kan bruges til at behandle mild til moderat angst og søvnforstyrrelser.

Citronmelissens positive resultater sås også i en anden undersøgelse på et tysk universitet, hvor man gav 160 mg baldrian og 80 mg citronmelisseekstrakt til én gruppe og sovemedicin (Halcion) til en anden gruppe. Undersøgelsen viste, at kombinationen af urterne baldrian og citronmelisse var lige så effektiv som den receptpligtige medicin Halcion. Men endnu mere opløftende var det, at urtegruppen ikke følte sig påvirket eller ukoncentreret næste dag modsat medicingruppen. Citronmelisse giver altså både mental klarhed, øger koncentrationen og bidrager til en afslappet sindstilstand. Den mentale forbedring ved indtagelse af citronmelisse så man ligeledes på Northumbria University i England, hvor en gruppe elever blev testet i en uge. De fik enten citronmelisse eller placebo. De elever, som tog citronmelisse, klarede diverse test bedre end placebogruppen. I spørgeskemaer kunne forskerne se, at de unge, der tog citronmelisse, følte sig roligere og mindre stressede end dem, der tog placebo.

Vidste du, at når du mangler søvn, stiger din trang til sukker og andre stimulanser? Og bukker du under for trangen, er stimulanserne kaffe, alkohol og sukker med til at gøre din søvn endnu dårligere. Det er en ond cirkel at havne i.

Melissa Dream-tabletten fra New Nordic er baseret på et kombinationsekstrakt af citronmelisse, kamille og grøn te plus Bvitaminer og magnesium.

52 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Grøn te reducerer stress Det aktive stof i grøn te, L-theanin, har i forsøg vist at regulere overaktivitet af betabølger. Betabølger slår alarm i nervesystemet og kan således give følelsen af frygt. Forskningen har ved rotteforsøg set, hvordan L-theanin når hjernen via blod-hjernebarrieren og øger både serotonin- og dopaminniveauerne. To vigtige neurotransmittere, hvis opgave det bl.a. er at regulere ”kæmp eller flygt”-reaktioner i det sympatiske nervesystem og give et større velbefindende. Derfor konkluderer man i undersøgelsen, at grøn te kan anvendes som en naturlig løsning på ikkemedicinkrævende angst. Grøn te forbedrer humøret, øger fokus og hukommelse samt hjælper med at reducere angst og stress. Alt sammen gode egenskaber i forhold til at få en god nats søvn.

Kamille er mild uden bivirkninger, men mægtig virksom Kamille er en af de ældste, mest udbredte og veldokumenterede lægeplanter i verden og anbefales mod en lang række helbredsproblemer, blandt andet til behandling af søvnforstyrrelser og lindring af forkølelse. Forskerne har for længst konstateret, at kamille har en afslappende og beroligende effekt. En japansk undersøgelse af rotter viste, at kamilleekstrakt hjalp rotterne til at falde i søvn lige så hurtigt som rotter, der fik en dosis benzodiazepin (en beroligende medicin).

Grøn te drikkes for at slappe af. Vær dog opmærksom på, at grøn te kan indeholde mere koffein end kaffe. Men modsat kaffe har L-theanin i grøn te en opkvikkende effekt uden at gøre dig rastløs og urolig.

Magnesium og B-vitaminer til søvnen Det er ikke kun urter, der kan lulle dig i søvn. Magnesium er også essentielt for en god nats søvn. Muskelsvaghed, kramper, uro i benene, spændinger, træthed, nervøsitet eller depression kan være tegn på magnesiummangel. Og B-vitaminer er vigtige for en mental ligevægt. B-vitaminmangel kan give hukommelsesproblemer, angst, uro og nervøsitet, depression, søvnløshed, appetitløshed. Derfor kan mennesker med søvnbesvær med fordel tage et kompleks af B-vitamin.

OBS! Find årsagen til din dårlige eller mangelfulde søvn. Det handler først og fremmest om at behandle de tilgrundliggende årsager, uanset om det skyldes psykiatriske årsager, smerter, natlig vandladning eller andre sygdomme. Sovemedicin er en løsning, mange vælger. Omkring 240.000 danskere tog sovepiller på et eller andet tidspunkt i 2013, viser tal fra Danmarks Apotekerforening. Sovepiller hjælper ikke mod stress, sorg eller bekymringer, og samtidig er sovepiller stærkt vanedannende.

Vidste du, at den primære årsag til søvnbesvær er stress?

Kilder: L-theanine. Gennemgang af naturlige produkter. Facts & Sammenligninger Online. April 2010. * Effects of L-Theanine, an Amino Acid Derived From Camellia sinensis (Green Tea), on Stress Response Parameters * The Effects of L-theanine on Alpha-Band Oscillatory Brain Activity During a Visuo-Spatial Attention Task * The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 53


Så let styrker ældre deres immunforsvar En tredjedel af plejehjemsbeboere mangler stoffet zink, rapporterer forskere. Nu har de påvist, at zinktilskud styrker de ældres immunforsvar, så de har mere at stå imod med. Af Bjørn Falck Madsen

Det er almindeligt kendt, at vores immunforsvar bliver gradvist dårligere, når vi ældes, men det kan vi gøre noget ved, viser forskning udført på ældre amerikanske plejehjemsbeboere. Forskere har påvist, at man ved at give de ældre zinktilskud kan øge antallet af såkaldte T-celler og gøre dem betydeligt mere kampdygtige, hvilket medfører, at de ældre personer har mindre risiko for at blive ramt af og ligefrem dø af infektionssygdomme. Netop infektioner kan være et stort problem blandt ældre, hvis immunforsvar er svækket. Mangler zink Undersøgelsen er offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition. Den omfatter en gruppe ældre mænd og kvinder bosiddende på plejehjem i Boston-området. Deltagernes zinkniveau var fra moderat til mangelfuldt. Halvdelen fik et dagligt zinktilskud på 30 mg i tre måneder, og den anden halvdel fik snydepiller. Styrker T-cellerne Forskerne observerede ikke overraskende, at zinkniveauet steg hos dem, der fik tilskud af stoffet. Derudover kunne de se, hvordan de infektionsbekæmpende T-celler langt hurtigere og mere effektivt reagerede på forskellige stimuli. Det var især, fordi T-cellerne formerede sig betydeligt hurtigere, når der var rigeligt med zink i kroppen. Vigtigt for immunforsvaret Det er ikke blot zink, som er vigtigt for et stærkt immunforsvar. Stoffer som selen, C-vitamin og E-vitamin har også betydning, og derfor kan det være en fordel at tage et præparat som Bio-Selen + Zink . Begge præparater indeholder den patenterede selengær, SelenoPrecise, som kan dokumentere, at hele 88,7 procent af selenindholdet bliver optaget i kroppen.

54 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 55


Giv dit hjerte NYE KRÆFTER Tager du dit hjerte for givet? Det skal du ikke. Med alderen mister det gradvist sin kraft, men du kan vende udviklingen ved at tage stoffet coenzym Q10, som øger hjertets pumpekraft markant. Af Bjørn Falck Madsen

En af de vigtigste forudsætninger for et godt helbred er et stærkt og velfungerende hjerte. Dit hjerte er den muskel i kroppen, der arbejder hårdest og mest vedvarende, og der skal enorme mængder energi til for at give hjertet den fornødne styrke til at trække sig rytmisk sammen døgnet rundt - hele livet. Når vi bliver ældre, eller hvis vi bliver syge, mister hjertet en del af sin pumpekraft, og nu har forskerne fundet frem til, at det skyldes mangel på et stof, som netop har betydning for hjertet. Det vitaminbeslægtede stof, coenzym Q10, som vi mennesker selv danner i kroppen, er nemlig afgørende for, at cellerne kan producere den energi, de behøver, for at fungere optimalt. Det har især vist at have betydning for hjertemuskelceller. Aldringsprocessen og kronisk sygdom kan hæmme kroppens egen produktion af Q10. Hjertesvigtspatienter fik nyt liv Inden for de senere år har to store undersøgelser tydeligt vist, hvor vigtig en rolle coenzym Q10 spiller for hjertet. Den ene undersøgelse, som er udført på patienter med kronisk hjertesvigt, viste, at 300 mg af stoffet givet som dagligt tilskud sammen med den ordinerede hjertemedicin førte til en markant forbedret hjertefunktion hos patienterne. Hvad der virkelig overraskede var, hvor mange flere der overlevede deres sygdom. Normalt dør 50 % af folk, der bliver diagnosticeret med hjertesygdom inden for de første fem år, hvis de ikke får nogen behandling. Sådan var det ikke med dem, der tog coenzym Q10.

hjertepræparat, så selv kardiologerne har været yderst overraskede over disse resultater. Undersøgelsen, som hedder Q-Symbio og er offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, har været forsidestof internationalt, men det er ikke den eneste gang, at coenzym Q10 har vist at have en afgørende betydning for hjertesundheden. Svensk undersøgelse I en undersøgelse, som svenske forskere udførte på en stor gruppe ældre raske mænd og kvinder, viste det sig, at af de forsøgspersoner, som igennem en årrække tog 200 mg coenzym Q10 kombineret med 200 mikrogram selengær, var der 54 % færre, som døde af hjerte-kar-relaterede sygdomme, og ligeledes observerede forskerne en markant forbedret hjertemuskelfunktion. Det er altså ikke en tilfældig observation, men derimod en dokumenteret effekt.

Coenzym Q10

43 % færre dødsfald Sammenlignet med kontrolgruppen, der fik snydekapsler, var der 43 % færre dødsfald blandt hjertesvigtspatienter, der fik coenzym Q10. Tilsvarende tal har man ikke set med noget

Stoffet der redder liv Inden for forskning anvender man et begreb, der hedder NNT. Det står for Number Needed to Treat og er en betegnelse for det antal patienter, man skal behandle med et givent medikament for at redde ét liv. Med Bio-Quinone Q10, som er det danske præparat, der blev anvendt i Q-Symbio, var NNT = 10. Det vil sige, at man skal behandle 10 patienter med præparatet for at redde en patients liv. For en del farmaceutiske lægemidler (eksempelvis kolesterolsænkende statiner), kan NNT-tallet være 10-15 gange højere. Det vil sige, at man skal behandle 100 til 150 patienter med det pågældende lægemiddel i typisk tre til fem år for at redde et enkelt liv. I praksis betyder dette, at man har væsentligt større udbytte af Q10-behandlingen. Det er dog langt fra den eneste fordel. Stoffet har vist sig ikke at have bivirkninger af betydning, hvilket gør det til en sikker behandling, som patienterne kan tåle godt.

Coenzym Q10 56 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Coenzym Q10

Q10

Coenzym Q1 Coenzym Q10 Coenzym Q10

Coenzym Q10 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 57


En gammel recept til nyre- og galdesten Har man nogensinde haft et anfald af nyresten eller galdesten, så skal alt afprøves, for det er særdeles smertefuldt. I dag findes der ultra moderne metoder til at knuse stenene, så en operation måske kan undgås. Men sådan var det ikke i 1927, da Resium blev opfundet. Opskriften er den samme, og midlet virker faktisk stadig både forebyggende og behandlende. Af Marianne Palm

Af grunde man ikke helt ved, er der nogle mennesker, der danner ekstra med nyre- og galdesten. Man kan sagtens være stendanner uden at vide det, for det er først, når de når en vis størrelse, eller sætter sig i galdegange eller i nyrernes små kar, at de volder problemer. Her kan de til gengæld medføre helt ulidelige smerter. Brugt over hele Europa I dag er det fjerde generation af den spanske familie Miquel, som fører fabrikken videre. Recepten er tudsegammel fra en apoteker i Spanien, som overdrog recepten til familien, og den 14. april 1928 blev den første flaske Resium sat i produktion. Sidenhen er det blevet den mest brugte naturmedicinske urtedrik i Europa til nyre- og galdesten. Også selvom man ikke helt med moderne metoder kan gennemskue, hvorfor de ti vilde planter, der indgår i drikken, kan være så effektfulde. De ti planter, som indgår i recepten, bliver destilleret. Det hele begyndte med en smed, der i den lokale landsby skabte et aggregat til Miquel, så de værdifulde urter kunne blive til klare dråber. I dag foregår produktionen under 100 % moderne metoder under farmaceutisk kontrol. Akut eller kronisk De fleste tager et glas Resium hver morgen som forebyggende middel mod de smertefulde nyre- og galdestensdannelser. Andre tager en kur, når stenene har givet deres pinefulde praj om deres tilstedeværelse: Midlet opløser stenene og reducerer smerterne. Og atter andre anvender Resium som det sunde, udrensende middel, den effektive folkemedicin i virkeligheden er. For der er rigtig mange beretninger om en mere livgivende hverdag baseret på den gamle recept.

Hvad er nyresten? Sten i urinvejene er meget almindeligt. Op til 10 procent af alle mænd og halvt så mange kvinder får på et tidspunkt i livet symptomer fra nyresten. Årsagen er, at urin indeholder store mængder affaldsstoffer, som er svære at holde i opløsning i urinen. Hvis affaldsstofferne ikke holdes i opløsning, samles de og udfældes som sten. Kilder: netdoktor.dk

58 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016

Hvad er galdesten? Galdesten er sten, der hovedsageligt dannes i galdeblæren eller galdevejene. De er hyppigt forekommende, idet cirka hver femte kvinde og hver tiende mand har galdesten. Kvinder har tre gange højere forekomst af galdesten, og forekomsten stiger med alderen. Galdesten er millimeter til få centimeter store, og selvom mange mennesker har galdesten, giver det i de fleste tilfælde ikke symptomer. Hvis en galdesten derimod sætter sig fast i udløbsgangen fra galdeblæren, opstår der mavesmerter. Disse smerter kaldes galdestensanfald. Man mener, at den store hyppighed af galdesten i den vestlige verden skyldes kostvaner og levestil. Kilder: netdoktor.dk


ANNONCE

HjĂŚlp til dit hĂĽr

Det hele startede, da jeg fik mit første barn for nu 31 ĂĽr siden. Mit hĂĽr ĂŚndrede sig, og jeg blev mere og mere fortvivlet over, at mit hĂĽr var sĂĽ tyndt, at man kunne se min hovedbund. Jeg troede, at det skulle vĂŚre sĂĽdan resten af mit liv, men nu har jeg endelig fundet Hair Volumeâ&#x201E;˘ med biotin, der hjĂŚlper mit hĂĽr.

Fortvivlet over mit hĂĽr Tina er 55 ĂĽr og arbejder som børnehaveklasseleder. â&#x20AC;&#x201C; Jeg har i mange ĂĽr vĂŚret virkelig fortvivlet over den forandring der VNHWHPHGPLWKnUGDMHJĂ&#x20AC;NEÂĄUQ'HWYDU EnGHW\QGWRJPHJHWĂ&#x20AC;QWRJMHJKDYGHPDV VHU DI KnUDÍżDOG 7LO VLGVW NXQQH PDQ Q U PHVWVHPLQKRYHGEXQG'HWJÂĄUQRJHWYHG ens selvvĂŚrd, sĂĽ jeg var virkelig ked af det.

Din hĂĽrtablet med ingredienser for normal hĂĽrvĂŚkst +DLU 9ROXPHâ&#x201E;˘ er en hĂĽrtablet og den eneste WDEOHW Sn PDUNHGHW der indeholder ĂŚble HNVWUDNWPHGSURF\D nidin B2. Tabletten forsyner ogsĂĽ hĂĽrsĂŚkken med biotin og zink, der bidrager WLO RSUHWKROGHOVH DI normalt hĂĽr.

Min søster anbefalede Hair Volume

²)RUnUWLOEDJHĂ&#x20AC;NMHJDWYLGHDWPLQHKnU V NNHYDUOXNNHGHSJDDIVW\OLQJSURGXN WHU-HJKDUVLGHQGDSUÂĄYHWDOYHUGHQVWLQJ Alt fra stĂŚrkt B-vitamin til diverse shamSRRHURJGUnEHU0HQGHUVNHWHLQWHW ²0LQ VÂĄVWHU DUEHMGHU L 0DWDV RJ IRU FD  PnQHGHU VLGHQ DQEHIDOHGH KXQ PLJ DW SUÂĄYH NRVWWLOVNXGGHW +DLU 9ROXPHâ&#x201E;˘. Som KXQVDJGHĐšNXQGHUQHNRPPHULJHQRJLJHQ for at købe disse tabletter og de siger, at de LNNHÂľNDQOHYHXGHQÂľVnKXQV\QHVGHYDU Y UGDWSUÂĄYH

Flot hĂĽrvĂŚkst

â&#x20AC;&#x201C;Tyndt hĂĽr ligger til vores familie, sĂĽ det HUKHOWIDQWDVWLVNDWMHJQXVNDOWLOIULVÂĄUHQ KYHU PnQHG RJ VLGVW MHJ YDU WLO IULVÂĄU XG EUÂĄGKXQК¾6LJPLJOLJHKYDGKDUGXJMRUW YHG GLW KnUÂľ 'HW HU EOHYHW NUDIWLJHUH RJ Ă RWWHUH+nUHWHUHQVWRUGHODIHQVVHOY UG sĂĽ jeg har virkelig fĂĽet min selvtillid tilbaJHHIWHUMHJHUEHJ\QGWPHG+DLU9ROXPH

FĂ&#x2DC;R

Her køber du Hair Volume

+DLU 9ROXPH NDQ NÂĄEHV L 0DWDV +HOVDP +HOVHPLQ RJ DQGUH KHOVHNRVWEXWLNNHU )nV RJVn Sn XGYDOJWH DSRWHNHU HOOHU NÂĄE GHW RQOLQH Sn ZZZQHZQRUGLFGNĐš +DU GX VSÂĄUJVPnOVnULQJWLO1HZ1RUGLFSnWHOH IRQ

Det gode rüd gør forskellen www.matas.dk

www.newnordic.dk

Online Store Det gode rüd gør forskellen


Kokken og Biopaten:

Madpakker til verdens bedste børn Kan du huske den halvvarme leverslasker med slatten agurk og, adskilt af mellemlægspapir, spegedrengen, der i løbet af formiddagen var blevet tilpas lunken? Får du flashback til din spæde folkeskoletid, før du fik lov til at smutte til bageren i det store frikvarter? Hvorfor give den oplevelse videre? Lad os i stedet tænke madpakken på ny og give poderne en sund og varieret frokost - og snackpakke - med på skolebænken. Af Ansofi Amalieh Larsen

Det er slet ikke nødvendigt at bruge 100 år (og en madpakke) på børnenes eller din egen frokost-to-go; faktisk skal det helst være ligetil. En sund madpakke indeholder både grøntsager, frugt, protein, fuldkorn, sundt fedt, naturlig sødme og selvfølgelig noget at drikke. De forskellige elementer sikrer, at dit barn har energi til dagens små og store udfordringer, både for krop og sind.

Fuldkorn tager sig typisk ud i form af rugbrød, men prøv også perlebyg eller fuldkornspasta i madpakken. Det sunde fedt finder du i avokado, nødder og oliven, og det kan typisk bruges som snack – lige til det stabile blodsukker. Den naturlige sødme, vi alle har brug for, kan bestå af tørret frugt eller et enkelt stykke mørk chokolade.

Til en start kan du bruge resterne fra middagsbordet i går, eksempelvis frikadeller eller grøntsagsmuffins, hvilket også er et middel i kampen mod madspild. Et stegt kyllingelår eller madpandekager kan let fryses og tages op aftenen før - eller om morgenen - så det er optøet til frokosten. I køkkenskabene kan du have nødder, brændenældekiks m.m. I køleskabet er smørepålæg og rester, hvad enten det er kartofler eller salat, gode komponenter i en madpakke.

Tips til en madpakke, der er lidt sjovere at sætte tænderne i

Husk ligeledes, at der også er forskel på sundheden af emballeringen både af mad og drikkevarer. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, når du står overfor valget af madkasse og drikkedunk på www.sund-forskning.dk.

Den sunde sammensætning Grøntsagerne kan både være rå eller tilberedte, en del af en sandwich, en råkost eller salat med mundrette stykker grønt. Frugten er god at have med som enten frugtsalat eller et helt stykke frugt til hånden – der kan være med på fodboldbanen eller gyngen. Frugten kan også være den naturlige sødme i dagens madpakke. Proteinerne findes i kød som kødpålæg, fisk, måske en stegt rødspættefilet, eller i den vegetariske version, fx i en omelet.

• Opdel madpakken, så de forskellige dele er pakket for sig. Komponenterne holder sig bedre og kommer ikke til at flyde sammen. • Spice rugbrødssandwichen op med solskinssmør eller andet vegetarisk smørepålæg. • Gør det samme ved at komme tørret frugt, kokosflager eller lign. ved mandlerne. • Kold te kan være en læskende afveksling fra vand og skolemælk. Hæld den i drikkedunken med et par klumper is, så den holder sig kold. • Opbyg et madpakkelager i dit køkken, og handl stort ind – det gør det lettere at opbygge en lækker og varieret madpakke hver dag. • Lad børnene være med til at vælge indholdet, måske vil de endda være med til at skrælle gulerødder.

sund-forskning tager landet rundt sammen med kokken og biopaten Vi kigger kroerne, cafeerne og restauranterne over skulderen, når de braser, koger og sylter i de danske køkkener. På vejen falder vi nok over både en stenaldermenu, et par raw food-cafeer og de gode klassiske retter. Med andre ord vil vi finde køkkenbordet med de mest velsmagende og sunde retter.

60 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Artiklen er inspireret af Rose Maimonides e-bog ”DEN SUNDE MADPAKKE”. Find opskrifter på grøntsagsmuffins, solskinssmør og brændenældekiks med banan fra bogen på www.sund-forskning.dk.

Kokken og Biopatens anbefalinger Fra bondegård til storby

Hver lørdag året rundt fra kl. 10-15 finder du på Sankt Jakobs Plads, Østerbro i København, Bondens Marked, hvor bønderne står klar med salg af friske råvarer. På det hyggelige marked kan du få en snak med de lokale bønder om deres mange kvalitetsprodukter. Læs mere om de kommende begivenheder på deres Facebookside, www.facebook.com/bondensmarked.

Food Festival i Østjylland

Her kan du opleve nordisk gastronomi i alle afskygninger med fokus på at udbrede kendskabet til de nordiske råvarer. Du får lov at prøve kræfter med alt fra at pochere et æg til sylteværksted og bagværk. Derudover er der mulighed for at lytte til foredrag, gå på gastronomisk naturvandring og at hoppe i et par vaders for at lede efter - og lære om - tang. Der er oplevelser for enhver madnørd. Se hele programmet, og læs mere om eventen, der finder sted fra 2.- 4. september på Tangkrogen ved Århus - www.foodfestival.dk.

Fresh farm – et overblik over gårdbutikker

Uanset hvor i landet du bor, kan du ved hjælp af www.freshfarm. dk lokalisere dine lokale gårdbutikker og læse mere om, hvad de enkelte sælger. Hvem ved, måske er der salg af ny-opgravede kartofler, økologiske æg eller kød fra fritgående dyr lige rundt om hjørnet, hvor du bor. Læs mere på www.freshfarm.dk, eller hent den tilhørende app, FreshFarmDK, så du let kan finde friske gårdvarer, når du er på farten.

Landmad.dk

Hos Landmad kan du købe lokalt producerede fødevarer direkte fra dit lokalområdes stalde, frugthaver, marker og hønsehuse. Butikkerne og de tilhørende små caféer er en del af en franchisekæde og findes fire forskellige steder i landet. Det er en del af konceptet, at købmanden kender producenten, og at varerne, der sælges, er bæredygtige, og at de små specialproducenter er i fokus til glæde for alle os, der gerne vil have kvalitetsfødevarer. Læs mere, og find din nærmeste butik og café på www.landmad.dk.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 61


Nye bøger og ny viden

Her er lidt til gavn og til gane. Bøger, du bliver klog – og mæt – af, og kosttilskud med helt ny viden bag. Af Marianne Palm

Fra muld til mave Jens-Otto Andersen, grøn landmand, agronom, ph.d. og forskningskoordinator i Biodynamisk Forskningsforening, tager samfundsmæssige problemstillinger og kompliceret stof og sætter det i øjenhøjde. Med stor nysgerrighed undersøger han naturen og landbruget som en organisme, vi skal værne om. Det skal ske ved at gå i en retning, hvor vi globalt begynder at samarbejde omkring naturens ressourcer, landbrug og industri. Bliv klogere på vores planet, helt fra modningen af en gulerod til forholdet mellem fødevareindustrien og vores madkultur i bogen ”Fra muld til mave”.

Uimodståeligt asiatisk ..og det er det! Uanset om du i forvejen er vild med det asiatiske køkken, eller om du aldrig har begivet dig ud i orientalske madoplevelser, er det svært at lade være efter at have åbnet denne bog. Den emmer af klassiske asiatiske retter med opskrifter, der er lette at gå til, uden at du nødvendigvis skal tømme hele det asiatiske supermarked. Måske finder du og din familie en ny yndlingsret eller fem her i bogen, der præsenterer alle retterne på smukke fotos, som får enhver madglad mund til at løbe i vand. Velbekomme, eller som man siger på indonesisk: selamat makan!

Kvinder i overgang Forfatteren bag ”Bachs Blomsterremedier” og ”Bach dit barn op” er igen at finde med en ny titel i de danske boghandlere. Susanne Løfgren guider dig i bogen gennem metoder til at behandle overgangsproblemer, kost og hormoner, psykiske ubalancer og at bruge Bachs Blomsterremedier til overgangsalderens gener. Bogen er skrevet med baggrund i mange kvinders erfaringer, til alle kvinder, når de møder overgangsalderen, og de gener, der følger med. Det er gennemgående en bog med fokus på det positive, du får ud af overgangen, styrken og den feminine kraft.

Boganbefaling: Mad der gør glad Ved køb af bogen Mad der gør glad støtter du de danske Julemærkehjem. Kogebogen er skrevet af seks passionerede kvinder, som alle brænder for sundhed og det grønne køkken. I bogen er gluten, mælkeprodukter og sukker udeladt fra ingredienslisterne, men det gør ikke opskrifterne kedelige – tværtimod. Kapitlerne er delt op i måltider, og du finder opskrifter på alt fra morgenmadssalat, glutenfrie vafler under frokost, til hokkaidosuppe som aftensmåltid. Fælles for alle retterne i bogen er, at de er velsmagende, lette at gå til og sunde.

Læs det samme som din biopat, naturopath og zoneterapeut Har du lyst til at få endnu mere viden og måske lure lidt på, hvilke bøger der er med i pensum på Institut for Biologisk Medicin, hvad ernæring angår, kan du smugkigge på www.biologisk-medicin.dk/#!studieteknik--metode/c1orm. Bøgerne, der er nævnt, er blot en lille del af pensum. Men til gengæld meget lækre og lærerige!

62 sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016


Ny viden om grå stær! Forskerne vurderer, at selve den øjenvæske, som linserne er badet i fra naturens side, indeholder C-vitamin. Ved et øget indtag af vitaminet stiger vitaminindholdet tilsvarende i væsken, og det beskytter linserne. C-vitamin findes især i hyben, peberfrugt, grønkål, broccoli og kiwi, men mange tager et tilskud ved siden af kosten. Der findes særlige C-vitaminpræparater, som kan være fordelagtige at anvende. Det gælder blandt andet det højtdoserede lægemiddel Bio-C-vitamin, som indeholder 750 mg syreneutralt calciumascorbat, der er yderst skånsomt mod den sarte maveslimhinde. Læs om forskningen på s. 51 i sund-forskning.

Når et hvidløg går i sort … Det er overskriften på en artikel i sund-forskning s. 38, og ja, ved at fermentere det hvide, og for nogen velsmagende løg, så får vi ikke kun de gode virkninger, vi får også optimeret disse aktive stoffer, som hører til de mest velgennemforskede i naturens skatkammer. Ondalium fra Panacea er i dråbeform med økologisk sort-fermenteret hvidløg. Du slipper for den skarpe smag, og 15 dråber i lidt vand om dagen er nok.

Ny lækker viden om E-vitaminer Anjo, som i årevis har været kendt for sine gode E-vitaminprodukter, har nu lanceret en ny i dråbeform. Bare 12 dråber i lidt vand, i din smoothie eller på en ske giver en terapeutisk dosis af tre forskellige kilder til E-vitamin, som jo ikke bare er en af de allerbedste antioxidanter. Det er E-vitamin, som hjælper vores kredsløb mod hjerte-kar-sygdomme, det er sammensætningen af disse E-vitaminkilder, der kan beskytte mod prostatacancer. Og så beskytter E-vitamin måske også mod Alzheimer. Bliv klogere på s. 36 i sund-forskning.

Hurra for de nye helsepakker Et rungende tak skal det også lyde til Kim Charles og Hanne Buchholtz, begge phytoterapeuter, og som nu gennem to år har udviklet nogle helt nye helsepakker. Du finder i hver æske en lille konvolut med netop de vitaminer, mineraler og urter, din krop har brug for, hvis den fejler dette eller hint – eller du gerne vil forebygge, at du får gener i det pågældende organ eller organsystem. Vi er glade her på redaktionen, for livet for alle vores læsere er blevet så meget nemmere med den nye helseserie.

Bedst i test: Væskeophobninger i benene kan klares med strandfyr Der er godt nyt til dem, der lider af smertefulde og ubehagelige væskeophobninger i benene og finder det besværligt og upraktisk at anvende kompressionsstrømper. Italiensk forskning har nemlig vist, at man kan opnå en langt bedre effekt med Pycnogenol-ekstrakt i tabletform. Forsøgsdeltagerne i Pycnogenol-gruppen fik mindsket væskeophobningen med hele 40 %, hvilket var langt mere end i nogle af de to andre grupper. Også omkreds af ankler og smerter blev reduceret mest med de små tabletter. Læs meget mere på s. 18 i sund-forskning.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 63


Membrasin med havtornbær

Omega-7

indeholder fedtsyrer fra hele den biologiske familie, omega 3,6,7 og 9 udvundet af havtornbær i en unik komposition og i et 100% naturligt produkt.

Membrasin®

Ved sarte og ømfindtlige slimhinder i hele kroppen! Membrasin® indeholder A-vitamin, der bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. ABIGO Pharma A/S - 4649 8676 - www.abigo.dk

Membrasin fås hos Matas og i helsekostforretninger i hele landet.

Vitaminer

Oxidativt stress. Normal fedtomsætning

Vedligeholde normale knogler

Nervesystemets normale funktion Normalt energistofskifte

Vedligeholder normale knogler, tænder og immunsystemet

Energi, hud og hår

Oxidativt stress immunsystemets normale funktion

Oxidativt stress immunsystemets normale funktion

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

www.naturenergi.dk


Konkurrence Skolestart og et godt immunforsvar Med Omnimin Pure får du en højdoseret og meget alsidig multivitamin, der indeholder 28 vitaminer, mineraler og sporstoffer i optimale doser. Med en tablet om dagen sørger du for at dække din krops behov for vitaminer og mineraler. Når immunsystemet har brug for en kærlig hånd, kan du hente hjælp fra den fine røde solhat. De fleste kender den nok som et middel mod forkølelse, men den kan meget mere end det. Læs mere om Echinacea på side 22. Både Omnimin Pure og Echina Gold er 100 % veganske, og de indeholder begge fosfolipider. Fosfolipider er en fedtsyre, der hjælper med, at de fedtopløselige næringsstoffer kan blive udnyttet, og at de aktive stoffer kommer ind i cellerne.

Vi udlover 10 sæt bestående af: 1 x Echina Gold 120 kapsler 1 x Omnimin Pure 175 tabletter Værdi: kr. 409 i vejl. udsalgspris.

Svar på spørgsmålet: Er Omnimin Pure og Echina Gold velegnede til at styrke immunforsvaret?

Vær med i konkurrencen

Svar på spørgsmålet, og send dit svar til os. Husk at skrive din adresse, så vi ved, hvor præmien skal sendes hen, hvis du er en af de heldige vindere. Er du blandt de heldige vindere, får du direkte besked. Deltag via mail: konkurrence@sund-forskning.dk. (husk at skrive dit navn og din adresse).

Deltag via post: Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver dit svar bag på en konvolut med navn, adresse og telefonnummer (så vi kan informere dig om, at du har vundet). Send til Carl Jacobsensvej 20, opgang 20, 2. sal – 2500 Valby. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. oktober 2016. Konkurrencen gælder kun i Danmark.

Behandlingsnøglen Et helt unikt, kæmpestort og uundværligt opslagsværk. Af Cecilie Hartvig Klindt

Behandlingsnøglen er et kæmpe opslagsværk fyldt med hundredvis af informationer om nogle af Danmarks allerbedste kosttilskud og naturlægemidler fra nogle af Danmarks største virksomheder inden for helse. Få svar på hvad som helst På Behandlingsnøglen kan du få svar på hvad som helst: en sygdom, et vitamin, en urt og få inspiration fra de hundredvis af artikler og helt igennem meget præcise informationer om tilskud, der virker. Informationer, der er vigtige og uundværlige for dig, som arbejder aktivt med sundhed og sygdom.

Tilmeld dig nu!

Gå ind på behandlingsnøglen.dk, og udfyld tilmeldingsformularen for at få et login

– det er helt gratis.

sund-forskning - AUGUST/SEPTEMBER 2016 65

sund-forskning - august/september, 2016  

Tillæg: 16 sider ekstra om gurkemeje. Nyt om grå stær. Echinacea når den er bedst. Når et hvidløg går i sort. Helsepakker fra danske ekspert...

sund-forskning - august/september, 2016  

Tillæg: 16 sider ekstra om gurkemeje. Nyt om grå stær. Echinacea når den er bedst. Når et hvidløg går i sort. Helsepakker fra danske ekspert...

Advertisement