sund-forskning april 2017

Page 1

Stort tema om akutte og kroniske smerter!

Lasse Spang Olsen – alternativ behandling, virker det?

Nyeste viden om vægttab

Forårsallergi

C-vitamin til hjertet

Mindfulness’ grundholdninger

Astma hos børn – fiskeolie

Rynker gå væk

sund-forskning på WEB-TV!

Forskning Borrelia

Piskesmæld

Nyt produkt til bihulebetændelse

Kender du SIBO? Så smid ham ud!

April/maj 2017 Pris DKK 59,00


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH Vil du gerne vide mere om kosttilskud, naturlægemidler og naturlige måder at behandle på? Så uddan dig til biopat og naturopath ibm. Skab balance med vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, kost, øreakupunktur og homøopati.

OBS! Næste holdopstart i Odense: 9.-10. september* UDDANNELSEN

TIL BIOPAT OG NATUROPATH IBM En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Phytoterapi, homøopati, lægemiddel-lære, og kvalitetssikring Immun-og symbioseterapi KOM TIL Muskel-og fascielære INFOMØDE I ODENSE Klientpsykologi Øreakupunktur TIRSDAG D. Praktikkurser 23. MAJ KL. 19-21

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

Prisen for biopatuddannelsen er 49.749 kr. Er du uddannet zoneterapeut hos os, koster det kun 25.250 kr. også at blive biopat/naturopath ibm.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os pr mail: info@biologisk-medicin.dk eller på telefon: 22 79 44 14.

*der er løbende holdopstart i Valby. Valby


EN HELT SPECIEL

ZONETERAPISKOLE Det helt særlige ved denne uddannelse er, at vi kombinerer zoneterapien med fag fra biopatien og naturopatien, så du får den bedste uddannelse af høj standard indenfor zoneterapi.

UDDANNELSEN TIL ZONETERAPEUT

Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om bl.a. ernæring og terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien/naturopatien med zoneterapien.

FAG • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi Muskel-og fascielære Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring KOM Klientpsykologi INFOMØDE I Øreakupunktur

Vi går helt tæt på fødderne, fascierne og de fantastiske muligheder den klassiske og den moderne zoneterapi giver os.

TIL VALBY OM BIOPAT/NATUROPATH SAMT ZONETERAPIUDDANNELSEN D. 14. JUNI KL. 17

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER • • • • • • • • •

Hormonsystemet Nervesystemet Immunforsvaret Luftveje Fordøjelsen Urinveje Muskel- og knoglesystemet Sanseorganerne Kredsløbet

Prisen for zoneterapiuddannelsen er 49.749 kr. Er du allerede biopat/naturopath ibm, koster zoneterapeutuddannelsen kun 25.250 kr.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os pr mail: info@biologisk-medicin.dk eller på telefon: 22 79 44 14.

* Zoneterapiuddannelsen foregår i Valby.


Tema - smerter

INDHOLD

8 Kroniske smerter 14 Piskesmæld, åh nej! Hvordan kommer jeg videre? 18 Tre planter til alskens smerter 20 Man har jo heller aldrig hørt om en fisk med gigt ...

8

22 Er du træt af smertestillende medicin? 24 Smerter: Når 1+2 bliver til 10, hvis man selv gør en indsats … 29 Så let kan ældre undgå faldulykker

30

76

Træning med omtanke 54 Kig på hele dig, når du vil kigge på dine smerter 56 Mindfulness’ grundholdninger 58 Akutte og kroniske smerter

30 Moderne forskning booster optagelsen af gurkemeje

62 SPOT PÅ TRÆNING

32 Gammelt tysk naturlægemiddel til den smertende bihulebetændelse

Mig og min mor

34 Probiotika kan lindre migræne

67 Dansk fiskeoliestudie med store perspektiver og forebyggende potentiale

38 Ørkenplante effektiv til gigt og andre sygdomme med ophobning af affaldsstoffer

32

56

68 Mor, jeg har fået bumser ...

40 Ildebrand i leddene? Så er der hjælp at hente i inflammationshæmmende kost

70 Mavekatar og mellemørebetændelse

42 One Apple a Day keeps the Doctor away?

Skøn i foråret

45 Musik som smertelindrende og helbredende værktøj

74 Rynker gå væk ...

46 Et hovedmineral til hele kroppen

76 Forårsallergi - eller allergi hele året ...

48 Smerteterapi styres af din krop

78 Vidste du det om UV-filtre?

50 SPOT PÅ SMERTER

80 SPOT PÅ SKØN I FORÅRET

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier LAYOUT Gitte Hammer

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Camilla Hay, Shutterstock m. fl.

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


INDHOLD

68 Mad 85 Naturlig farverig mad gør en forskel for dig og din krop

85

86 Få det bedre med kost, der er inflammationshæmmende

108 Alternativ behandling, virker det?

87 Sund mad på SU - og andre små budgetter

110 Mineralet som beskytter mod hjertesygdom og diabetes

88 EPA og DHA uden omveje til veganere

111 C-vitaminer til hjertet, også selvom du står foran en operation

90 Kender du SIBO, så smid ham ud

112 Når ny videnskab møder gode gamle urter

92 Baktussernes kamp for livet 95 Når huller i tarmen gør dig syg 96 SPOT PÅ MAD

Viden og videnskab 100 Forskerne hjælper os mod overvægt og fedme 106 Q10 kan hjælpe folk med metabolisk syndrom 107 Meta-analyse bekræfter: Chrom hjælper folk med type-2 diabetes

115

113 Kanel er meget andet end duften af risengrød 114 Oregano til svampen i de lange tarme - og andre uhyrligheder 115 Marietidsel - en af de vigtigste leverurter

108

116 Steviaplanten effektiv i bekæmpelsen af Borrelia 118 Vindueskiggersyndrom - når det gør ondt at gå en tur 120 Spørg eksperterne 125 Fiskeolie forebygger astma hos børn 126 SPOT PÅ VIDEN OG VIDENSKAB

120

Vil du have sendt magasinet direkte til din hoveddør? Nu kan du købe magasinet på www.helsam.dk. Både til privatpersoner og behandlere. Det er derfor ikke længere muligt at tegne et abonnement på www.sund-forskning.dk. Er du allerede abonnent, så fortsætter din aftale uden ændringer, indtil dit abonnement automatisk udløber. Rigtig god læselyst!

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 5LEDER

Smerter Da jeg blev biopat som 21-årig, mente jeg nok, at jeg vidste noget om smerter. Jeg havde jo både prøvet at blive opereret for dit og for dat, jeg havde haft øredøvende mellemørebetændelse og alt muligt andet.

Findes der nogen løsninger, så jeg og andre kan slippe for daglig brug af smertestillende medicin, som jo for det meste har en stribe af bivirkninger, så de kun bør anvendes indimellem?

Da jeg fortsatte som biopat op igennem de næste tre årtier, mente jeg jo også, at jeg i den grad var klædt på til at forstå, hvad kroniske smerter er. Masser af kronisk syge klienter, lige fra fibromyalgi over dårlige rygge til leddegigt.

Ja, der findes et væld af metoder, og vi er slet ikke på de næste 100 sider nået hele vejen rundt. For smerter er et mangehovedet uhyre, som rummer rigtig mange forskellige problemstillinger - men heldigvis også en palet af løsninger!

Set i bakspejlet vidste jeg da også, hvad smerter var. Men det er først efter benamputationen, og et brækket bækken m.m., at det virkelig er gået op for mig, at der er - om jeg så må sige - hamrende stor forskel på, om man har nogle forbigående smerter pga. måske en seks ugers tur med et brækket ben, og så det at skulle forstå, at hvis jeg ikke passer særlig godt på mig selv, så vil jeg i al fremtid skulle tolerere daglige smerter fra stump, bækken, ryg og så videre.

Velkommen til et forhåbentlig smertefrit liv. Gør hvad du kan for at forebygge gennem sund kost, tilpas motion og masser af smil, også selvom det indimellem kan virke svært. Der er hjælp at hente gennem den sunde forskning og de fornuftige erfaringer.

Kærlig hilsen Marianne Palm

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok · Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

aminojern.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 7


TEMA - SMERTER

Kroniske

8 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

smerter 850.000 voksne danskere er påvirket af kroniske smerter i mere eller mindre grad. 50 % af alle konsultationer hos den praktiserende læge omhandler smerter. Hvilke tanker gør det almindelige sundhedssystem sig om store problemer for den enkelte og for samfundet? Hvad kan de gøre? Findes der andre løsninger, og hvad kan du mon selv gøre? Af Chenette Byriel

Artiklen tager dig med rundt i nogle af de spørgsmål, der rejser sig både i forhold til behandlingsmuligheder, men også det store problem, at en meget stor procentdel af dem, der har kroniske smerter, ikke kan få en egentlig diagnose, men lander i gruppen for ”funktionelle lidelser”.

smertecentre for komplekse kroniske non-maligne smerter, som varetages af speciallæge, sygeplejerske, fysioterapeut, psykolog og socialrådgiver, som bl.a. Herlev hospital har. Desuden tilbydes smertebehandling på private klinikker, som specialiserer sig inden for fx medicinsk og kirurgisk behandling.

Andre artikler her i sund-forskning vil pege på flere årsagssammenhænge end de mest almindelige, og også pege på mulige løsninger.

Den ikke-medicinske behandling er mangeartet og spænder fra fysioterapi, afspænding og akupunktur til samtaler og terapi med psykologer.

Kroniske smerter i mere end seks måneder Forekomsten af smerter blandt befolkningen er stor, hvor hver femte voksen får konstateret kroniske smerter. Ifølge sundhed. dk defineres de som smerter, der har en varighed på over seks måneder og er vedvarende. Der er hverken akut vævsbeskadigelse til stede eller et livstruende aspekt i smerterne, men ganske simpelt - og uudholdeligt - smerter store dele af døgnets timer.

Det er anerkendt inden for det etablerede system, at en tværfaglig indsats over for smerte er det mest optimale og opleves af patienten som at have en signifikant positiv effekt på patienternes livskvalitet. Og det er i anerkendelsen af dette, at man har oprettet smerteskoler for at lære patienterne at leve med de kroniske non-maligne smerter.

Årsagen til, at smerterne er opstået, kan skyldes mange forskellige ting, hvoraf nogle bl.a. kan være pga. ulykker eller traumer eller smerter som en følgevirkning af sygdom og/eller operationer. Dernæst ses også en del sygdomme i selve nerven eller i nervesystemet.

sund-forskning vil gerne pege på løsninger og muligheder, der kan anvendes som støtteterapi hen mod et så smertefrit liv som muligt.

En mismodig statistik for helbredelse Center for evaluering og Medicinsk Teknologi anslår, at der er en helbredsrate på 5-7 % pr. år for patienter med kroniske smerter. Det betyder, at der er rigtig mange mennesker, som dagligt har smerter og ikke umiddelbart har udsigt til at leve et liv uden mere eller mindre invaliderende smerter. Hvilken smertebehandling tilbydes patienterne? Den medicinske behandling består af lægemidler både til stærke og svage smerter, derfor behandles der med alt fra paracetamol til morfin, og ofte benyttes kombinationsbehandling. Inden for det offentlige regi henvises patienten primært til enten de monofaglige smerteklinikker, hvor det er en speciallæge og sygeplejerske, der tager sig af patienter med simple kroniske non-maligne smerter (andet end smerter pga. kræft). Eller til de tværfaglige

Begrebet funktionelle lidelser bliver patientens største udfordring Har lægerne ikke kunnet finde en fysisk årsag til problemerne, kan du som patient lande i en gruppe med mærkaten ”funktionelle lidelser”. Ud over at det føles som ikke at blive forstået og hørt, for smerterne er der jo, udgør det også et stort problem i forhold til erstatninger, sygedagpenge, økonomiske forhold i hverdagen, fordi det er sværere at få hjælp fra kommunen til fx hjælpemidler. For ikke at tale om den stigmatisering man kan føle, fordi omgivelserne ikke kan forstå, at man har smerter, uden at nogen kan finde årsagen.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 9


TEMA - SMERTER

Patienten får at vide, at der ikke er fundet noget unormalt i organernes struktur, men at deres funktion alligevel er unormal. Dermed dækker ordet funktionelle lidelser over lidelser, som er medicinsk uforklarede, og patienter havner ofte i en krise, når deres symptomer ikke kan dokumenteres. Mange patienter savner, at der bliver kigget mere helhedsorienteret på problematikken, så man får en forståelse af, at der kan være sammenhænge, som måske ikke altid kan forklares med de nuværende medicinske diagnosemuligheder og behandlingsstrategier. Det betyder, at for denne type patienter, såfremt der ikke findes en forklaring, der kan spores i den fysiske krop, kan patienten få at vide, at det er psykologisk, og man sendes videre til anden speciallæge uden en samlet vurdering.

Måske er det netop en øget kropsbevidsthed, som skal hjælpe patienterne til en bedre livskvalitet, og derfor kan det være en hjælp, hvis det etablerede system både underviser patienter i at mærke deres krop og anerkender, at denne information er valid og kan bruges til at nedsætte smerteoplevelsen. Og imens jeg skriver dette om sygehusvæsenet, husker jeg på formuleringen af lægeløftet fra 1815, hermed et lille uddrag af det: ”….som praktiserende læge stedse skal lade det være mig magtpåliggende, efter bedste skønnende at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn, at jeg stedse vil bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige uden persons anseelse …..” Kilde: laeger.dk

Læs også artiklen på side 14 om piskesmæld, som handler om andet end dårlig nakke.

Det fine lægeløfte betyder jo, at lægerne først og fremmest vil hjælpe patienterne, og derfor antager jeg også, at der må være en vis afmagt i lægestanden i forhold til ikke at kunne forstå og hjælpe patienter med kroniske smerter. Måske er tiden inde til at anskue kroniske smerter på en anden måde, end man hidtidig har gjort inden for den lægevidenskabelige verden?

En psykologisk forklaring på smerterne gør, at patienterne kan føle sig mistænkeliggjort, at de ikke føler sig taget seriøst. Når det for nogle patienter gør sig gældende, at de har smerter døgnet rundt, er det selvfølgelig frustrerende at blive mødt af tvivl om, hvorvidt de reelt har smerter. Dette skaber også nogle udfordringer i forhold til omgivelserne, både privat og på arbejdspladsen. Det ville jo være væsentlig lettere at komme med en enkel god forklaring på, hvorfor vedkommende påvirkes i sådan en grad af smerter, at man ikke længere kan klare hverdagen som før, også for de smertepatienter, som må søge om en førtidspension.

Hvem er eksperten på patientens smerter? Kan vi se en fremtid, hvor patientens subjektive oplevelser er mindst lige så valide som de objektive fund, lægen redegør for?

Måske er det bare indbildning, at du har smerter! Det ville være en støtte, hvis sundhedsvæsenet fik en forståelse af sammenhængen imellem det subjektive og objektive. Det handler om at støtte, det handler om at blive mødt, hørt og troet på, både af respekt for individet og for at udvikle kropsbevidstheden.

Lad os gøre noget helt andet i mødet med den kroniske smertepatient Man siger, at hvis man vil have et andet resultat, skal man gøre noget andet. Hvis det, man har gjort i lang tid, ikke virker, skal der findes en anden metode og vej. Så lad os præsentere en ny vinkel.

En smerteoplevelse afhænger fuldstændig af personen selv, som et samlet resultat af psykiske og sociale faktorer, personens tidligere erfaringer og generelt, hvor personen er i sit liv. Dette gør, at smerteoplevelsen er meget sammensat. Det vides, at kroppens egne hæmningsmekanismer, som bruges til at dæmpe smerteimpulser, påvirkes på baggrund af disse forskellige faktorer.

Biopaten, naturopathen og phytoterapeuten: Det er godt, man anerkender, at mennesker med funktionelle lidelser reelt har smerter og ikke er psykiatriske tilfælde, som man mente før i tiden. Men derefter ophører sympatien også for denne ”skraldespandsdiagnose”. Det er utroligt, at vi i 2017 stadig ikke kan få etableret et meget mere tværfagligt syn på smerter, og hvad man kan gøre ved dem. Marianne Palm, chefredaktør, og leder af Institut for Biologisk Medicin, uddannelse af biopater og naturopather ibm.

10 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

Jeg forestiller mig, at de fleste mennesker med kroniske smerter ville ønske sig en hverdag uden ulidelige smerter, som påvirker alt i deres tilværelse. Kunne en del af løsningen være, at man arbejdede på en øget kropsbevidsthed hos den enkelte - i stedet for at have fokus på at lukke ned for kroppen? I forsøget på at dæmpe smerter kunne vejen så i stedet være at åbne op for kroppen og lytte til, hvad den har at sige?

Når det er bedre at åbne op for kroppens kommunikation end at ignorere den og lukke den ned For smertepatienten betyder det, at når lægen ikke kan finde noget i kroppen, som skulle aktivere en stimulus og efterfølgende den respons, som patienten selv oplever, ja, så eksisterer det ikke. Eller patientens oplevelse er af psykisk karakter, og vedkommende sendes videre til udredning i dette felt. Hvordan ville det være, hvis den enkelte patient i stedet for en masse smertestillende medicin får lejlighed til at mærke sin krop og dermed bliver bevidst om, hvad kroppen kan og ikke kan - og på den måde får øje på, hvor man kan gøre noget ekstra? Og måske nedsætte smertemedicin, hvor man ikke kan mærke kroppen? Giver det mening at have en overbevisning om, at patienten ikke er eksperten i sit eget liv, kender sin krop og kender dens respons og reaktioner? Man kunne forestille sig, at det sidste, man ville, når man har stærke vedvarende smerter i sin krop, bestemt ikke var at mærke kroppen tydeligere. Men hvad, hvis nu det netop var en del af vejen til en bedre livskvalitet i en hverdag, hvor smerterne i høj grad dikterer, hvad dagen skal indeholde? Det næste logiske spørgsmål vil da være, hvordan måles en patients kropsbevidsthed, og hvordan bruges disse informationer efterfølgende. Øget kropsbevidsthed hos patienterne - hvordan og hvorfor Et andet begreb for kropsbevidsthed kaldes også interoception, som betyder at have en perception af kroppens indre tilstand. Ønsker man at arbejde med patientens interoception, kan dette gøres med spørgeskemaet fra MAIA-metoden (Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness). sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 11


TEMA - SMERTER

Skemaet består af 32 spørgsmål og måler på otte forskellige dimensioner, som handler om, hvordan patienten oplever at være i sin krop. Nogle eksempler på spørgsmål kan være som nedenstående, og man svarer på en skala fra 0 - 5: 1. Når jeg er anspændt, bemærker jeg, hvor i kroppen spændingen sidder (spørgsmål 1) 2. Jeg kan være opmærksom på min vejrtrækning uden at blive distraheret af, hvad der sker omkring mig (spørgsmål 11) 3. Jeg kan bevare opmærksomheden på hele min krop, selv hvis en del af mig oplever smerte eller ubehag. (spørgsmål 16) Hele spørgeskemaet finder du her: https://ucc.dk/sites/default/files/dansk_vaerktoej_til_maaling_ af_kropsbevidsthed.pdf Dette kunne være et værktøj i den lægevidenskabelige verden og i den mere alternative verden, som kunne bruges til at støtte patienten til en øget kropsbevidsthed, skabe et fælles sprog for patientens subjektive opfattelse af egne smerter. Resultatet kunne være, at patienterne følte sig hørt og måske være med til at reducere oplevelsen af skyld og skam, følelsen af at have gjort noget galt, fordi der ikke umiddelbart findes en lægevidenskabelig forklaring på deres symptomer. Enhver konsultation bør optimalt set tage udgangspunkt i, at patienten taler sandt om de smerter, vedkommende oplever, og de bør kunne fortsætte behandling hos lægen frem for at blive henvist til psykolog. Forhåbentlig ville lægerne ikke længere føle afmagt i forhold til at hjælpe patienterne til at få det bedre, og alle ville få glæde af et bedre samarbejde. Kilder og hjemmesider: www.min.medicin.dk: besøgt 05.12.2016 www.herlevhospital.dk/afdelinger-og-klinikker/Tvaerfagligt-Smertecenter/Forhenvisende-laeger/Sider/Saadan-henviser-du-kroniske-smertepatienter.aspx: besøgt 06.12.2016 www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/undersoegelser/kirurgi/bedoevelseog-smerter/smerte-hvad-er-det/: besøgt 06.12.2016 www.osher.ucsf.edu/maia/: besøgt 06.01.2016 https://ucc.dk/sites/default/files/dansk_vaerktoej_til_maaling_af_kropsbevidsthed.pdf: besøgt 09.01.2016 Artikler og rapporter: www.sst.dk/da/udgivelser/2006/smerteskole-en-medicinsk-teknologivurdering: besøgt 19.12.2016 (Rapporten: Smerteskole - en medicinsk teknologivurdering) Bøger: ”Skjulte lidelser”, Schluter og Søndergaard, Psykologisk forlag, 1.oplag 2009 ”Krop og fænomenologi - en introduktion til Maurice Merleau-Pontys filosofi”, Thøgersen, U., Narayana Press, 1.oplag, 2004

12 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆTTE LED? — Curcuma kapsler med gurkemeje Curcuma kapsler indeholder hele gurkemejeroden og er tørret og pulveriseret. Den gule curcumarod har været kendt og værdsat i Indien og Kina i århundreder.

Medvirker til sunde led og knogler

• Vedligeholder leddenes bevægelighed • Bidrager til at beskytte led • Medvirker til sunde led og knogler • Bidrager til at vedligeholde effekten af immunsystemet • Medvirker til sundhed i lunger og øvre luftveje • Bidrager til at vedligeholde en sund lever • Medvirker til at holde huden sund • Understøtter nervesystemets funktion • Anvendes til at stimulere appetit og fremme fordøjelsen.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 13


TEMA - SMERTER

Piskesmæld, åh nej!

Hvordan kommer jeg videre? Hvordan tre forskellige komplementære behandlere tackler piskesmældsskader Af Silke Due Petersen

Øv! Så skete det også for dig, eller måske en af dine nærmeste. Et frontalt sammenstød med en anden bil, eller måske et sammenstød på bilens side, måske var det meget langsomt, kun 25 km/t, men alligevel laver man det forbistrede smæld med nakken. Måske var det ikke engang et trafikuheld, måske var det bare et fald, et uheldigt vrid. Og det gør ondt. Måske ikke med det samme, hvor adrenalinen pumper, og man bare skal have styr på situationen, men dagen efter, ugen efter, måneden efter kommer symptomerne snigende et efter et og gør din hverdag meget mere besværlig. Ømhed, stivhed og nedsat bevægelighed i nakke og skuldre, hovedpine, træthed, snurren i arme, smerter i lænden, søvnforstyrrelser og dårlig hukommelse. Det er blot nogle af de symptomer, der kan opstå som følge af en piskesmældsskade.1

HVERT ÅR FÅR MELLEM 8.000 & 10.000 DANSKERE EN PISKESMÆLDSSKADE2 Hvad sker der med nakken? Den reelle skade ved et piskesmæld består i en forstuvning eller forstrækning af de bløde led, muskler, sener og bindevæv omkring halshvirvlerne og skuldrene. De opstår som regel ved en voldsom eller hurtig kraftpåvirkning forfra, bagfra eller fra siden, som ved biluheld. Hvis det er en påkørsel bagfra, bliver hovedet først kastet fremefter, hvorved nakken overbøjes (hyperflekseres) og bagefter kastes tilbage, hvorved nakken overstrækkes (hyperekstenderes). Hyperfleksionen og hyperekstentionen forstrækker de strukturer, der er i nakken, mere end de er beregnet til, så musklerne omkring det påvirkede sted vil forsøge at holde fast på sener, led og bindevæv ved at spænde enormt meget op. Samme scenarie opstår ved en kraftpåvirkning fra siden.3 Hele affæren sker i løbet af få millisekunder, så reaktionerne sker ved refleks og er altså ikke noget, man som sådan kan forebygge, selvom der blandt andet forskes i konstruktionen af nakkestøtter til formindskning af skaderne ved piskesmæld.4 Ved svære piskesmældsskader kan der også forekomme et tab af nakkehvirvelsøjlens naturlige bagoverbøjende kurve (lordose), hvilket vil sige, at nakkehvirvlerne, når de holdes i en neutral position, vil vinkle hovedet en smule frem eller nedad (kyfose).5

14 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

Dette kan medføre en fornemmelse af, at hovedet hele tiden falder fremover, eller at man ikke selv er i stand til at holde sit hoved, foruden en masse gener og smerte. Og hvad gør man så, når man nu står der, med alle sine talenter, og det bare ikke vil gå væk? Vi har spurgt en kiropraktor, en zoneterapeut og en kraniosakral-terapeut til råds for at give jer en idé om, hvad der findes af alternativer til lægens anbefalinger, når der skal tages hånd om en piskesmældsskade. Først og fremmest Det allerførste udgangspunkt er selvfølgelig at blive vurderet af lægen så hurtigt som muligt, især hvis man mærker snurren eller følelsesløshed i armene, hvis man har kvalme eller har kastet op. Lægen diagnosticerer et piskesmæld ud fra den historie og de klager, som man kommer med, fordi selve skaden ikke umiddelbart er synlig på en scanning.6 Derfor kan det også være svært at diagnosticere en piskesmældsskade korrekt. Når man er blevet undersøgt af lægen og har fået en diagnose, der hedder piskesmældsskade eller whiplash-syndrom, så bliver man typisk vist nogle øvelser, som man skal gå hjem og gøre hver dag for at genoptræne den skade, der er opstået. Det kan også ske i samarbejde med en fysioterapeut, som lægerne ofte henviser til ved whiplash-syndrom og lignende skader. Og man genoptræner efter ens egen formåen, så ofte man kan, men hvad nu hvis det efter tre måneder ikke har hjulpet? For de fleste piskesmældsramte vil smerterne og spændingerne fortage sig efter et par uger, måske en måned, men der er en gruppe mennesker, som ikke oplever en bedring, som i stedet får et kronisk whiplash-syndrom og en kronisk smerte i nakke og skuldre. Hvad stiller man op, når behandlingen ikke virker, som man havde håbet på?

NÆSTEN DOBBELT SÅ MANGE KVINDER SOM MÆND RAMMES AF PISKESMÆLDSSKADER7

Kiropraktoren Kiropraktor Helle Due Hansen med egen klinik i Rødby har et bud på, hvordan det kan gøres. Ved første behandling vurderer kiropraktoren omfanget af selve skadesområdet. Hvor slem er hævelsen, hvor meget smerte, hvor nedsat er bevægeligheden og så videre. Der tages måske et røntgenbillede, afhængigt af den historie og det symptombillede man kommer med. Herefter opstilles en behandlingsplan: Hvad er der behov for, at man behandler med det samme, hvad må man vente med, og hvor meget kan man i fællesskab nå hver gang. Hvis skaden er meget ny, vil der højst sandsynligt være en del hævelse omkring de nakkehvirvler, som er påvirket, og derfor er man nødt til at begynde med en ispose, som hjælper med at lægge hævelsen igen. Når hævelsen har lagt sig en smule, kan kiropraktoren, ved hjælp af manipulationsgreb, triggerpunkter og massage, afhjælpe den skævvridning, opspænding og irritation, som er opstået i nakkehvirvlerne. Ved hjælp af en speciel teknik, der kaldes drop, og som giver en lille nænsom impuls til facetleddet, kan kiropraktoren også genetablere den normale funktion i facetleddene for at genoprette den naturlige kurve i nakken, som er gået tabt på grund af piskesmældet. Desuden medvirker behandlingen på triggerpunkter til, at blodcirkulationen øges til de muskler, man behandler, så eventuelle karskader udbedres, og muskelfibrene kan begynde at reagere normalt igen. I mange tilfælde handler det om at få de nerver, der er i området, til at forstå, at de skal arbejde anderledes, så de kan tage over for de nerver, som er blevet beskadiget i uheldet. Behandlingsforløbet vil være nogenlunde ens, uanset om man kommer med det samme eller først flere måneder senere med undtagelse af den akutte behandling af hævelse med ispose, som enten kan være kortvarig eller af længerevarende karakter. Behandlingsforløbene vil, selvom de umiddelbart ligner hinanden, blive skræddersyet, så de passer til den enkelte patients behov. Nogle gør hurtige fremskridt eller har ikke så mange smerter, så behandlingen kan være mere dybdegående, mens andre har flere smerter, og derfor er behandlingen nødt til at være mere nænsom. Ud over traditionel kiropraktisk behandling kan man også kombinere med andre metoder, som har gavnlig effekt. For eksempel bruger Helle Due K-laser-behandling på fokusområder

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 15


TEMA - SMERTER

rundt omkring på kroppen for at fremme helingsprocessen og øge blodtilførslen til muskler og væv. På Helles egen klinik kombinerer de også de kiropraktiske behandlinger med massage, fysioterapi, akupunktur og øreakupunktur, alt efter hvad der fungerer for den enkelte patient, og hun påpeger også, at klinikken den seneste tid har forsøgt og har haft gode resultater med øreakupunktur, fordi det kan hjælpe de patienter med whiplash-syndrom, der sidder fast i det chok, som kroppen har fået i forbindelse med trafikuheldet, videre. Kranio-sakral-terapeuten En anden måde at bearbejde en piskesmældsskade på kunne være med kranio-sakral-terapi (KST). Det ved Niklas Patursson en hel del om, fordi han blandt andet specialiserer sig i en bestemt type KST, som kaldes Biodynamics.8 Det er en særlig gren inden for KST, som arbejder ud fra principperne i embryologi, som handler om, at kroppen heles og vedligeholdes af mekanismer, som bliver skabt allerede i fosterstadiet. Kranio-sakral-terapien har en helt anden tilgang til behandling end kiropraktikken, selvom de stiler efter det samme resultat, nemlig at patienten genvinder så meget funktion og bliver så smertefri, at vedkommende kan have en problemfri hverdag. En kranio-sakral-terapeut vil typisk behandle med lette tryk og greb forskellige steder på kroppen, og med disse greb vil han forsøge at igangsætte kroppens egne selvhelbredende helingsprocesser. Det handler selvfølgelig om at hjælpe kroppen med at regulere den skade, som er kommet, men for en KST handler det mindst lige så meget om at møde og behandle kroppen dér, hvor den er klar til at modtage behandling. Det betyder også, at selvom skaden kan være sket på nakken, så kan behandlingen godt begynde på lænden eller albuen, hvis kroppen signalerer, at den ikke er klar til at blive taget fat i direkte på skadesområdet. Niklas forklarer også, hvordan han som behandler er nødt til at tage hele patientens sygdomshistorie i betragtning, når der kommer en i behandling hos ham. For at kunne aktivere kroppens selvhelbredende evner, må KST’eren udrede, om der er andre belastninger, for eksempel gamle skader og traumer, som ligger i kroppen og blokerer enten mentalt, fysisk, psykisk, underbevidst eller på anden måde, for at kroppens selvhelbredende evner kan aktiveres.

Zoneterapeuten Zoneterapeut Ulla Malling fra klinikken KropUmulig fortæller, hvordan hun behandler de patienter, som kommer til hende med en piskesmældsskade. For Ulla er det vigtigt at komme i gang med at arbejde med det traume, der kan være i kroppen efter en piskesmældsskade. Det er jo uden lige et meget sårbart sted at komme til skade, så det kan efterlade traumer i nervesystemet, som skal slippes, for at patienten kan få det bedre. Som med kranio-sakral-terapien handler det derfor heller ikke kun om at behandle selve nakken. Det handler i stedet om at hjælpe patienten dér, hvor vedkommende er klar til at modtage hjælp. Det særlige ved zoneterapi er, at man kan behandle kroppens muskler og organer indirekte, hvilket vil sige, at man ikke har direkte kontakt med dem gennem huden. I stedet fokuserer zoneterapeuten sin behandling på undersiden af patientens fødder. Under fødderne er der forskellige reflekszoner, som har kontakt gennem nerver og energibaner til kroppens muskler, organer og deslige. Ved at trykke og massere på disse punkter kan man så aktivere forskellige udrensnings- og selvhelbredende effekter de steder, som punkterne referer tilbage til.

I 2013 SØGTE 1.230.000 MENNESKER ALTERNATIV BEHANDLING9 Derfor er det også muligt for en zoneterapeut at lave en behandling, som er målrettet nakken, men hvor den egentlige behandling primært foregår på storetåen. Dette kan være en god løsning for piskesmældsskadede, som er blevet bange for eller har for ondt til at blive rørt direkte på nakken. Ulla forklarer mig også, hvordan hun ville ønske, at alternativ behandling ikke var tredje eller fjerde løsning, fordi hun kan se, hvor god effekt mange af hendes patienter har af behandlingen, men samtidig også hvor lang tid det tager, fordi når de når hen til zoneterapeuten, er det typisk blevet et kronisk problem.

Kilder: 1 www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/whiplash.htm 2 Elklit, Ask:2000 3 www.physio-pedia.com/Whiplash_ Associated_Disorders 4 www.patient.info/doctor/whiplash-and-cervical-spine-injury 5 www.simple-remedies.com/muscle-joints-bone-disorders/loss-of-cervical-lordosis-treatment.html 6 www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/whiplash.htm 7 Arbejdsskadestyrelsen:2011 8 www.kranio-sakral-terapi.dk/biodynamics/kranio-sakral-biodynamics/ 9 Elkholm, Ola et al: “Alternativ behandling - Resultater fra Sundeds- og sygelighedsundersøgelsen 2013”, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

16 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

I stedet ser Ulla en klar fordel i at kunne lave behandlinger i samarbejde med blandt andet lægen eller en fysioterapeut, sådan at problemet bliver angrebet fra mange sider på en gang. Desværre er sundhedssystemet ikke kommet så langt endnu, at det er muligt. En generel opfordring Og det er et tilbagevendende emne i mine interviews med Nicklas, Helle og Ulla. De nævner alle tre, at de ville ønske, at patienter ikke bare affinder sig med en “skraldespandsdiagnose”, altså at der ikke er mere at gøre, og at de bare må leve med problemet. I stedet skal alle, som oplever de her uløselige problematikker, opsøge al mulig alternativ behandling, indtil de finder den slags, som kan afhjælpe deres problemer. Og alle tre behandlere påpeger også, at det ikke behøver at være deres type behandling, man skal opsøge, men at man bare skal afprøve de typer behandling, som intuitivt taler til en, eller som måske et familiemedlem eller en ven har anbefalet. Så længe man nægter at overgive sig til piskesmældsskaden, eller hvad end problemet er, så vil der være hjælp at hente, hvis ikke med at fjerne problemet direkte, så med forskellige andre håndteringsteknikker og afhjælpning af sekundære problemer. Der er også en generel enighed om, at en kombination af forskellige behandlingstyper kan gavne, fordi de hver især specialiserer sig i forskellige områder og metoder, og der kan derfor være gode resultater at hente, hvis man prøver et par stykker samtidig i samråd med behandlerne.

Information om de tre behandlere finder du her: Kiropraktor Helle Due Hansen: www.kiropraktor-roedby.dk Zoneterapeut Ulla Malling: www.kropumulig.com Kranio-sakral-terapeut Niklas Patursson: www.kranio-sakral-terapi.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 17


TEMA - SMERTER

Tre planter til alskens smerter Pilebark fra nordjyderne, ingefær fra kineserne og gurkemejerod fra inderne. En trepunktscocktail, der kan stoppe smerter hist, pist og alle vegne. Af Marianne Palm

Det interessante ved sammensætningen er, at netop pilebarkekstraktet, udvundet fra en særlig rødpil i Nordjylland, kan virke ikke kun på led og muskler, men også på de nervesmerter, der næsten uundgåeligt hører sammen med belastninger af kroppen. Det er nervesystemet, som bliver irriteret og sender signaler til hjernen om at reagere, og en total bedøvelse af dette samspil er selvfølgelig hensigtsmæssigt under en operation. Men ellers har smerter rent faktisk en funktion: De fortæller hjernen, at noget er galt, og vil derigennem beskytte området mod overbelastning.

og slidte steder, der får det meget bedre af at blive rørt. Så færre smerter, uden dog helt at fjerne dem, giver energi til at få rørt sig, og evnen til at komme sig efter et anfald af smerter bliver i langt de fleste tilfælde forbedret.

For meget motion kan skabe nye inflammationer, for lidt kan gøre det samme, det er kun dig, der kan finde ud af, hvem du er som motionist!

De to asiatiske hjælpere Ingefær med den skarpe friske smag har i hundredvis af år været en af hovedingredienserne i det asiatiske køkken sammen med den næsten smagsløse, men meget orange gurkemeje. Netop fordi asiaterne har meget færre problemer med smerter, gigt etc., har deres madkultur været genstand for endog meget grundig forskning. Og alle er enige, både forskere her og der: Det asiatiske køkken, og herunder gurkemeje og ingefær, har evnen til at holde inflammationer væk fra kroppen. Derfor virker begge så godt på alle de tilstande, hvor der er inflammationer.

Lyt til kroppen med pilebarkekstrakt Derfor er der også så mange gode grunde til at bruge pilebark frem for syntetisk medicin, hvis det vel at mærke er milde til moderate smerter. For så kan man stadig høre, hvad kroppen siger og tage behørigt hensyn. Så mens gurkemeje og ingefær gør sit arbejde ude i led og muskler, sørger pilebarken for, at smertesignalerne til hjernen bliver reduceret, og det kan gøre en stor forskel for hastigheden, hvormed du bliver rask. For alt for mange smerter skaber træthed, og måske bliver overskuddet til at gøre noget godt for sig selv alt for lille. Det meste handler om blodgennemstrømning De fleste smerter handler om nedsat blodgennemstrømning til det syge område, og her kan de tre droger sammen gøre en forskel. Ved at stimulere det lokale væv rundt om det ramte område, kan immunstoffer bedre komme til at udføre deres arbejde. Og de affaldsstoffer, der opstår i kølvandet af processen, kan bedre elimineres og føres bort. Derfor er der også rigtig mange skader

At have smerter, og ovenikøbet blive træt af at skulle forholde sig til dem, er bare ikke særligt livsbefordrende.

Pilebark fra det nordjyske Pilebarken indtager en særposition, for den er ikke kun brugt i Asien, men også af indianerne, og er faktisk kendt fra den europæiske plantemedicin. Indianerne og europæerne tyggede barken, som indeholder en stor mængde aspirinlignende stoffer (salicin). Fordelen ved at anvende salicin er, at den ikke skaber bivirkninger som den rent fremstillede aspirintablet, der indeholder salicylsyre. Det skyldes, at mavesyren formår at holde stofferne i skak uden at skabe mavesår. Til gengæld skal man heller ikke forvente en lige så hurtig virkning af et pilebarkekstrakt som fra et lægemiddel, og derfor er Ledflex et godt valg til de mere kroniske smerter, der skal behandles over tid, frem for de hurtige akutte smerter, der kræver en her-og-nu-effekt.

Om du har slidgigt, en anden gigtform eller springende smerter i kroppen, så har de et tilfælles: Du har en inflammation i dit bevægeapparat. Vævet er irriteret, hævet, rødt og varmt og afgiver smerter. Måske er det meget specifikt i et enkelt led eller to, måske er det rundt omkring i mange store og små led. Netop fordi smerterne kan være så diffuse, og ikke bare lige er til at få has på med motion, må man ty til andre midler. Problemet er blot, at den meste medicin har en stribe af bivirkninger, og derfor er det klogt at finde nogle andre løsninger og gemme den smertedæmpende medicin til de virkelig dårlige dage.

18 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

Bidro har kombineret viden fra hele verden i Ledflex. De tre stærke urter er ingefær, gurkemeje og pilebark, og fælles for dem alle er, at de fx afhjælper • Smerter i muskler i ryg, nakke, lårmuskler, underben og arme • Smerter fra de store og små led: knæ, hofter, skuldre, albuer og fingre samt fødder • Smerter fra kroniske sportsskader, som også kan stamme fra senetilhæftninger • Menstruationssmerter

De tre urter er bundet sammen med solsikkelecitin, som sikrer en højere optagelse af de aktive stoffer helt ind i cellerne. Der er også tilsat aktive stoffer (polyphenoler) fra blåbær og druer, som hjælper kroppen til at bortskaffe de mange frie iltradikaler, som også kan forstyrre kroppens evne til at blive godt gående igen.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 19


TEMA - SMERTER

Man har jo heller aldrig hørt om en fisk med gigt … De fleste af os ved ikke, at vi kan få omega-3-fedtsyrer fra andet end fisk. Men hvor får fiskene disse livsvigtige fedtsyrer fra? Fra algerne i deres egen dagligstue! Disse alger kan vi også indtage og lade fisken sejle i egen sø. De mest velkendte og gennemtestede alger er Spirulina og Chlorella, men der findes et utal af arter, der går under fællesbetegnelsen tang. Af Pernille Borg

Disse, havets næringsfyldte fødevarer, er ikke til at komme udenom, når vi taler om at lindre inflammatoriske tilstande som fx gigt, fibromyalgi og ledbetændelser. Spirulina og Chlorella har i flere laboratorieforsøg med rotter og mus påvist gode resultater mod gigt og ledbetændelser. Ud over de antiinflammatoriske omega-3-fedtsyrer så er algerne gode kilder til et bredt spekter af proteiner og mineraler. Både Spirulina og Chlorella indeholder alle essentielle aminosyrer og flere til - og endda i en langt mere fordøjelig version end fx proteinerne fra oksekød. Samtidig indeholder de fleste alger det særlige B12, som veganere så ofte mangler.

Tang er en effektiv afgifter og leverer et solidt dagligt tilskud af essentielle aminosyrer, mineraler og vitaminer. Algaex indeholder såvel chlorella som spirulina og fås både som pulver og tabletter. Spækket med mineraler og vitaminer Prostaglandin E3 (PEG3) er et hormon og signalstof, der hæmmer inflammatoriske tilstande som gigt, allergi og astma. Samtidig balancerer PEG3 kolesterol og blodtryk. Det dannes ud fra omega-3-fedtsyrer, og til denne proces behøves særligt C-vitamin, mangan, magnesium og zink. Tang indeholder hele pakken og endda i store doser og er derfor en solid leverandør af det antiinflammatoriske PEG3. Derudover er tang rigt på sporstoffet selen. Selen er i flere videnskabelige undersøgelser påvist som særligt inflammationshæmmende og har derfor en positiv indvirkning på gigt og lignende lidelser i bevægeapparatet. Der findes også betydelige doser calcium og magnesium i tang, som i et balanceret samspil styrker vores knoglesundhed. De fleste tangarter indeholder desuden meget mere A- og C-vitamin end den ellers så potente grønne spinat. A-vitamin er fx særligt vigtigt for et sundt bindevæv og sunde slimhinder, og C-vitamin kender vi alle som livsnødvendigt for et velfungerende immunforsvar.

Vil du støtte din krop i kampen mod inflammationer, kan du glæde den med professor Oluf Horbyes ”grønne grød”, hvor tang også indgår som en vigtig ingrediens. Find den immunboostende grød på s. 20. 20 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


NATURLIG

SKØNHED NATURLIGVIS SILKY BEAUTY® PLEJER HUDEN INDEFRA MED SINE 6 VELDOKUMENTEREDE URTER, SOM FORBEDRER HUDKVALITETEN OG OPTIMERER FUGTBALANCEN.

Berthelsen Silky Beauty® inderholder bl.a. vindruekerneekstrakt der beskytter huden mod frie radikaler, Agerpadderokke der holder huden blød og smidig, Grøn Te der indeholder stærke antioxidanter som holder hudcellernes DNA intakt og beskytter huden med UVstråler samt Schisandra som beskytter huden mod oxidativt stress.

Fås i helsekostbutikker, Matas og webshops. dansk farmaceutisk industri a-s • tlf. 44 86 05 50 • dkpharma.dk

Prøv også de andre hudplejeprodukter fra Berthelsen Beauty Products.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 21


TEMA - SMERTER

Af Marianne Palm

Selvom produktet ZinCuFlex indeholder både ingefær og gurkemeje, er man ikke i tvivl om, at hjertet banker for den lille og for nogle smagfulde ingefærrod hos direktøren bag Medic Wiotech Danmark, Rene Dominic. Og det er ikke så underligt, for da Rene Dominic i 1996 introducerede det første tørekstrakt med den asiatiske rod, var han en af pionererne udi den nogle gange svære kunst at få overbevist en dansk befolkning om, at der faktisk findes alternativer til smertestillende medicin.

22 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

Det er da også 21 år siden, jeg første gang mødte Rene Dominic og forskerne bag ingefær til en snak om smerter og om den megen forskning, der er bagved et par kapsler i en blisterpakke. Dengang hed produktet noget helt andet end i dag, og recepten på drogerne er da også forandret til en mere moderne udgave. For alt imens rigtig mange har haft gavn af ingefærekstrakten anno 1996, så er produktet i dag spækket med forskning på både gurkemejerod og ingefær og kan derfor hjælpe endnu flere. Indholdet afhjælper en stribe af de problemstillinger, der kan opstå ude i leddene, især når vi bliver ældre. Slid kan opstå, og mange må ty til smertestillende midler, som måske nok virker på den korte bane, men på længere sigt har en stribe af bivirkninger, bl.a. på mavesæk, lever og blodkar, lidt afhængigt af hvilke midler der er tale om.

Du kan sagtens anvende den smertestillende medicin sammen med ZinCuFlex. Fine studier på 229 patienter fra Belgien 43 læger i Belgien har samarbejdet om at se, hvordan deres patienter med gigt reagerede på ZinCuFlex. Alle skulle fra begyndelsen bruge en international målemetode på smerter, en såkaldt VAS-skala. Her skulle deltagerne på en skala fra 1-100 bedømme, hvordan de havde det undervejs. Doseringen var to kapsler, og alle kunne fortsætte på deres lægeordinerede smertestillende medicin. De lavede en vurdering igen efter to uger og til slut i forsøget efter seks uger.

Så det var alt i alt nogle tilfredse deltagere, der gennemførte studiet. 229 patienter var med fra begyndelsen, 200 deltagere var med fra start til slut, og selvom der (som der altid er i studier) var et frafald af 29 patienter pga. andre problemer end gigt, så var det 200 glade mennesker, der gennemførte de otte ugers studie.

Alle gigtproblemer rummer en høj grad af inflammation. Kig på kostplanerne s. 42, hvor du måske kan få hjælp til en sundere hverdag. En kapsel kan være nok efter de første to uger Ofte er man lige nødt til at booste kroppen med de aktive stoffer. Derfor begyndte forsøget med to kapsler. Efter to uger fortsatte alle med en kapsel, og det var nok! Det gør ZinCuFlex til et produkt, som er en del billigere end andre produkter og meget let at anvende, når det kun er en gang om dagen, man skal tage produktet.

Har du fx leddegigt, som er en autoimmun sygdom, så spørg din læge, om du kan anvende ZinCuFlex. Eller opsøg en biopat og naturopath ibm, og få hjælp til støtteterapi.

Jo lavere tal, jo bedre gik det med smerterne. Da forsøget begyndte, var der et gennemsnitligt niveau på 66 mm på skalaen. Efter to uger var tallet på 48 mm, og efter otte uger på 34 mm. Det var alt i alt en 52 % forbedring, og der var tilmed sket en halvering af den lægeordinerede smertestillende medicin! Allerede efter to uger var scoren 48 mm, så det var hurtigt, man så en forbedring på 27 %. Ikke kun smerterne forsvandt … Ovenstående måling var udelukkende på smerter, men man testede samtidig på det almene velbefindende. Her så man deltagerne få en forbedring på alle niveauer på 38 %.

Husk at smerter i led også skal behandles med motion Det var ikke en del af forsøget, men der er jo ingen tvivl om, at led skal bevæges. Muskler og sener rundt om leddene skal være i bevægelse for ikke at stivne op og få det værre. Desuden skal den øgede cirkulation pga. bevægelse også transportere de gavnlige stoffer ind til leddet og affaldsstoffer væk fra området. Du skal finde netop den mængde motion, der passer til dig, og måske skal du have hjælp i et fitnesscenter eller hos en fysioterapeut for at finde dit niveau. For meget motion af et enkelt led kan nemlig også provokere smerter frem, så - som med alt andet her i livet - find en god balance.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 23


TEMA - SMERTER

Smerter:

Når 1+2 bliver til 10, hvis man selv gør en indsats De færreste har 100 % lige ondt hele døgnet rundt. Læg mærke til, hvad der gør dig mindre smertefuld, og dyrk det noget mere (glad samvær, et godt glas rødvin, en tur i skoven, shoppe, træne, en god film).

Alle sygdomme, om det så er smerter i knæet, hovedpine eller ondt i albuerne, har ikke kun én årsag. Der er altid flere belastende faktorer, der er gået forud for problemet, og en løsning er derfor ikke bare at sluge et par smertestillende piller. Heller ikke af den naturlige slags! Du skal i gang med at tjekke ud, hvad der egentlig er sket i dit liv, i tiden før de kroniske smerter påbegynder sit liv, der ikke kun gør ondt, men også tapper dig for energi og måske endog livsglæde og livslyst. Af Marianne Palm

Du kan gøre meget for at minimere smerter, men du er nødt til at tage sagen i egen hånd. Langt de fleste smerteklinikker arbejder stadig med ideen om, at man med medicinske medikamenter skal finde den kombination af smertestillende medicin, der bedst lægger en dæmper på symptomerne. Det er meget forståeligt, at trangen til at blive smertefri er stor, og det er meget forståeligt, at lægerne gerne vil give deres patienter en håndsrækning med det. Men det er bare ikke nok, bl.a. fordi man er nødt til at ændre adfærd, altså få nye måder at bruge sig selv på, når livet er fyldt med smerter. Det har de mere tværfaglige smerteklinikker opdaget. Her forsøger de ikke kun at medicinere sig ud af problemet, men arbejder på tværs af faggrupper med fysioterapeut, psykolog og måske en socialrådgiver ansat. Er du så heldig at få lov til at komme på en af de smerteklinikker, er du måske nået et stykke ad vejen. Men i langt de fleste tilfælde nytter det faktisk ikke at overgive ekspertisen til en klinik. Du er nødt til at blive eksperten i dit eget liv Begynd med at stille dig selv en række spørgsmål. Skriv dem gerne ned; der opstår ofte en ahaoplevelse - eller to - undervejs. Hvornår blev du syg? Og skete der nogen ændringer i året op mod de første smerter? Måske var du fortravlet, stresset, måske var du ked af det, måske fik du ikke motioneret nok og hånden på hjertet, passede du rigtig godt på dig selv? Og er der noget af det i dag, du så kan ændre på, fx ved at begynde at meditere, gå til psykolog, tale med en god ven eller se en vaskeægte tudefilm, så sorgen kan lette? Og vidste du i øvrigt, at der bag ved vrede, måske vrede over smerterne, ligger der ofte en sorg? Hvordan bruger du dig selv i hverdagen? Ligger du i din seng om morgenen og synes, livet er træls? Så øv dig i positiv 24 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

Nedsæt dit forbrug af medicin, eventuelt i samarbejde med din læge. Tag en kold tyrker, og brug kun de smertedæmpende tabletter, når det er højst nødvendigt. Så skåner du din mavesæk og din lever for en masse bivirkninger.

Tjek sund-forskning ud for ideer til inflammationshæmmende kost. Din krop vil elske, at du rydder dine køkkenskabe for junk: kager, slik, sukker, pomfritter og anden branket mad, sodavand og alkohol.

tænkning! Ved godt, det lyder som Leif Lalleglad på skovtur, men det virker rent faktisk. Hvis du siger til dig selv: ”Jeg vil ikke være syg” eller ”livet er noget skidt”, så hører hjernen to ord ”syg” og ”skidt”. Find i stedet blot TRE ting, der er positivt for i dag: ”Min datter kommer på besøg”, ”solen skinner”, ”jeg må ud og hilse på min søde nabo”. Har du smerter, har du en inflammation Uanset hvilken type smerte du har (med mindre du ligger meget alvorligt syg på hospitalet), så indebærer det, at du har en inflammation, som ikke skal have lov til at rase afsted, uden at du forsøger at gøre noget ved den. Og ja! Det kan man! En inflammation er som en blå bule et sted i kroppen: Vævet er ømt, hævet, rødt og irriteret, og det gør ondt. De fleste inflammationer opstår, fordi kroppen forsøger at passe på dig. De giver smerter, for at du skal undgå at overforbruge stedet og gøre det hele værre. Men inflammationerne er ikke sådan et lukket system. Knæet er forbundet med muskler, sener, bindevæv og blodkar, som forsyner dit knæ og din ledvæske med næringsstoffer og med de dele af dit immunforsvar, der forsøger at bekæmpe inflammationen. Alle disse organer og systemer rundt om dit knæ kan påvirkes! Du kan strække musklerne, du kan gøre dine blodkar mere smidige, du kan sørge for så god en ledvæske som muligt. Selvom der måske er opstået noget slitage gennem årerne, er det ikke ”nu skal jeg opereres, og intet andet hjælper”. Du kan i den grad gøre noget ved smerterne og ved bevægeligheden, og der er masser af eksempler på, at ved den rette træning af kroppen (og ikke kun knæet, for det hele er jo forbundet!), kan du måske endog undgå operation. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 25


TEMA - SMERTER

Hvordan styrer man en inflammation, så den ikke får lov til at rase? Det gør du ved at sætte ind på alle områder på én gang, og det kræver en indsats. Bevægelighed Grib fat i de rette muskelterapeuter, som kan give dig de øvelser, der virker netop på dig. Selvom du ikke tænker, at knæet har med lænd og nakke at gøre, så hænger det rigtig meget sammen. Og hvor tit tænker du på, at dine mavemuskler og de muskler, der skaber forbindelse mellem din rygsøjle og lår, har med dit knæ at gøre? Der findes faktisk et utal af øvelser, der kan hjælpe dine muskler og sener rundt om knæet ved at arbejde med hele kroppen, så du får færre smerter og blodkar, som med deres indhold af immunstoffer kan komme til at gøre deres arbejde inde i knæet. Det er meget sværere, hvis du blot er stillesiddende. Så bevægelse hver dag er absolut nødvendigt, men uden at overdrive, så vil inflammationen blot blive værre. Men du kan få lavet en plan, hvor du fx hver anden dag træner selve kroppen uden at bruge musklerne direkte til knæet, og hver anden dag træner dine benmuskler. Her er der nævnt et knæ som eksempel, det kunne lige så godt have været nakke, fingre, hofter, ryg eller ude i bløddelene, fx ved fibromyalgi og andre bindevævssygdomme. For at få energi til bevægelighed kan du få hjælp fra forskere, der har kigget på naturens skatkammer I kammeret for gode droger finder du bl.a. Arctic Root. Det er et naturlægemiddel, og derfor er alle studier i en form, som lægemiddelstyrelsen synes om. Ekstraktionsmetoderne er i orden, og to små tabletter hver morgen er nok. Er du meget sportsaktiv, kan du supplere med et ginsengprodukt, men hold øje med, at du ikke byder din krop mere, end den kan holde til! I kisten finder du også fiskeolierne, som tit er beskrevet her i sundforskning. Du kan fx tage den flydende Eskimo-3, så du slipper for alt for mange kapsler. Hvis du vil tage en effektiv kur, så spis gerne 1 spsk. morgen og aften (i alt 20 ml daglig) i tre måneder. En spiseske indeholder 1580 mg EPA og 920 mg DHA. Skyldes dine smerter brusklidelser i tæer, knæ, hofter, ryg, skuldre, nakke, albuer eller fingre, er det værd at koble Avosol på kuren, også i tre måneder. Der er fine studier på den smertedæmpende effekt, som skyldes, at produktet går ind og hjælper med årsagerne til slitagen. Brusken kan ikke umiddelbart gendannes, men Avosol kan hjælpe med at stoppe nedbrydningen af brusken og lige så vigtigt at stoppe inflammationerne i ledvæske, ledkapsel og rundt om knæet. Skyldes dine smerter lidelser i bløddelene i kroppen, fx i dine muskler, skal du sørge for lige nøjagtig den motion, der passer til dig.

26 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Når vi hver dag oplever smerter, skal binyrerne have hjælp fra styrkende urter. Det kan de bl.a. få fra Arctic Root. To små tabletter om morgenen er nok. Forskning viser, at har du ovenikøbet fået lette til middelsvære depressioner, kan du supplere med to stk. til frokost.

Eskimo-3 fås både i flydende form og i kapsler. De hører til blandt de fiskeolieprodukter, der er bedst undersøgt af forskere for deres virkning på inflammationer. Og har du samtidig lidt problemer med kredsløbet, er det også et naturligt valg.


TEMA - SMERTER

Du skal med andre ord blive ekspert i dit eget liv. Du må meget gerne lade dig inspirere og motivere til at gå et skridt videre med de forslag, du får fra andre eksperter eller andre med samme problem som dig. Men du ved, når du er gået over kanten med alt for mange smerter til følge. Og hånden på hjertet, så ved du også, når du har glemt at træne din krop, så den også gør ondt? Du kan ud over Arctic Root, Eskimo-3 og Avosol få glæde af Glucosamin, hvis der er slidgigt, men ellers Q10, 100 mg tre gange daglig. Q10 hjælper de energistationer inde i cellen, der skal skabe energi til hele kroppen. Altså hver eneste celle. Hvor Arctic Root afbalancerer de små binyrer, så du lettere kan træne uden at stresse din hjerne og din krop, virker Q10 på celleplan.

En muskelterapeut kan være en fysioterapeut, en Body-SDS terapeut, en Body-restart terapeut, en fitnesstræner med speciale i smerter, en manuel terapeut, en osteopat eller en kiropraktor.

Dit humør er afgørende for din smertetærskel. Er du sur, så stil dig foran spejlet, ræk tunge ad dig selv, og prøv at vende mundvigene opad. Og bliv ekspert i dit eget liv: Hvad er glæde for dig? Det er sikkert bl.a. at være smertefri, og brug din ekspertise til at gøre det bedste for dig. Hver dag. Året rundt. Med hjælp fra naturlige midler.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 27


28 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


Så let kan ældre undgå faldulykker

TEMA - SMERTER

En kombination af lavintensiv motion og D-vitamin kan ifølge japanske forskere reducere ældres risiko for at falde med over 70 %. Det er en nem, billig og sikker måde at beskytte sig selv på. Af Bjørn Falck Madsen

Alle kan komme ud for faldulykker, men for ældre, svækkede personer kan et uheldigt fald få katastrofale følger, hvis de efterfølgende skal tilbringe måneder i sengeleje på grund af komplicerede lårbensbrud eller andre former for fraktur. Derfor er det positivt, at japanske forskere har påvist en metode, som kan mindske risikoen for faldulykker markant. Ved at de ældre motionerer dagligt ved lav intensitet og samtidig tager en høj dosis af D-vitamin, som netop er vigtigt for muskler og knogler, kan de reducere risikoen for at falde med over 70 %. Vigtigt med kombinationen Forskningen, som er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Gerontology, er udført på i alt 91 ældre, svagelige plejehjemsbeboere, som blev tilfældigt inddelt i grupper. • • • •

En gruppe skulle dyrke motion ved lav intensitet to gange ugentligt En gruppe fik 900 IE (22,5 mikrogram) D-vitamin dagligt En gruppe kombinerede motion og D-vitamin En gruppe fungerede som kontrolgruppe

I den gruppe, der blot dyrkede motion ved lav intensitet, blev risikoen for at falde reduceret med 52,5 %. Hos dem, der blot tog D-vitamin, dalede risikoen for at falde med 42,5 %. Men når de ældre kombinerede motion og D-vitamin, nåede de op på en 72,4 % reduktion af risikoen for at falde. Danskere mangler D-vitamin I Danmark er der for tiden debat om den udtalte mangel på D-vitamin, som visse eksperter mener udgør et sundhedsproblem. På www.videnskab.dk kunne man den 6. februar læse i artiklen ”Forskere: Put nu D-vitamin i vores mad”, at nogle eksperter mener, at helt op imod 40 % af danskerne har utilstrækkeligt med D-vitamin i blodet. Fødevareberigelse er en måde at tackle det problem på, når man i de mørke og kolde måneder ikke har adgang til sollys, som ellers er den bedste kilde til vitaminet. Testet af norske forskere En anden anvendelig metode er at tage et tilskud af D-vitamin. Præparatet D-Pearls, som indeholder 38 mikrogram biologisk aktivt D3vitamin (og nu også findes i kapsler med 80 mikrogram), er blevet testet på en gruppe norske sportsfolk for at dokumentere optageligheden af præparatet. Det var forskere fra Universitetet i Oslo, som stod bag forsøget, og de fandt, at både en høj og en lav dosis af D-Pearls effektivt øgede blodets indhold af D-vitamin, hvilket altså er tegn på, at det aktive stof bliver optaget i blodet. Kilde: International Journal of Gerontology, december 2016 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 29


TEMA - SMERTER

4 2

5 1

30 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop

3


TEMA - SMERTER

Gammelt tysk naturlægemiddel til den smertende bihulebetændelse Et af Tysklands mest effektive midler mod bihulebetændelser er nu kommet til de danske helsehylder. De fem droger, der er anvendt i produktet Sinux, har gennem studier og et hav af tyske brugere vist sin effektivitet mod den meget generende bihulebetændelse, der hvert år rammer tusindvis af danskere. Af Marianne Palm

Det er meget ofte en forkølelse, der sætter sig som en kronisk infektion i bihulerne, og ud over at det skaber en masse ubehagelige sygedage, giver det ofte kronisk træthed i ugerne efter den akutte infektion. Når det bliver af mere kronisk karakter, kan der opstå langvarige hovedpiner, problemer med lugtesansen og nedsat livskvalitet. Så der er alle mulige grunde til at gøre noget, så snart de første symptomer melder sig. Mange hundrede mennesker har været gennem de to store forsøg, som ligger til grund for naturlægemidlet. Et naturlægemiddel er godkendt af lægemiddelstyrelsen, som har gennemgået studierne og også gennemgået dokumentation for, at produktet er sikkert at anvende som håndkøbsmiddel og kan sælges fra en helsekostbutik. I forsøget så man, at de mange forskellige symptomer forsvandt hurtigere end i kontrolgruppen. Det er værd at tilføje, at det kun var patienter, som havde de værste symptomer på bihulebetændelse, som fik lov til at deltage i forsøget. Alle i forsøgene fik enten Sinux eller snydekapsler i 15 dage. Man kunne i forsøget også påvise, at der i forhold til kontrolgruppen var en 46 % reduktion af hovedpinen, 39 % færre smerter i ansigtet, og alle de andre symptomer, lige fra tørhed i slimhinderne til dryppende næse, blev også reduceret med op til 33 % i forhold til kontrolgruppen (Jund et al. 2012 og 2015). Hurtigere raske Man så desuden i forsøgene, at de, der fik det aktive stof, blev 3,8 dage hurtigere symptomfri end de patienter, der fik snydekapsler. Alle forsøgene er lavet efter internationale standarder for studier på problemer i de øvre luftveje, (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps (EPOS)) og tilhørende spørgeskemaer.

1 Gentiana lutea (gul ensian), 2 Primulae flos cum calycibus (en primula art), 3 Rumex crispus (Skræppekruse) 4 Sambucus nigra (hyldebær) og 5 Verbena officinalis (jernurt) er sammen en stærk

Et sammensat naturlægemiddel med velkendte urter I produktet indgår ekstraktioner fra fem forskellige planter, og det er ud fra en phytoterapeuts betragtninger en interessant sammensætning af droger, for flere af dem er mere kendte for deres virkninger på fx fordøjelsen eller generelt på immunforsvaret. Men i Tyskland har naturlægemidlet været kendt i årevis, og de fem urter, som er brugt i produktet, er alle tørekstrakter, så man sikrer et højest muligt indhold af aktive indholdsstoffer. Man må derfor i høj grad konkludere, at det er sammensætningen af produktet mere end de enkelte droger, der giver den fine virkning. Med andre ord en synergieffekt, som vi netop altid tilstræber i vores klinikker. De mange virkemekanismer i sammensætningen Sammensætningen skaber et højt indhold af flavonoider, som har specifikke egenskaber, fx ved at opbygge slimhinder, og de mange bitterstoffer kan samtidig trække slimhinden sammen, så sekretet fra bihulerne ikke sætter sig fast. I kombination med de antibakterielle og antivirale egenskaber får man et produkt, der kan sætte et punktum for infektionen meget hurtigere, end hvis man bare hårdnakket fortsætter med at håbe på, at man blot kan pudse næse og slippe for den smertefulde tilstand. Et produkt, der virker på mange symptomer - og på årsagerne Sinux giver hurtig lindring af næsen og bihuler ved forkølelse, så der er mindre risiko for, at en forkølelse får lov til at sætte sig til bihulebetændelse. Ofte sker det, fordi der er meget lidt passage i de små bihuler og ved bl.a. at gøre sekretet mere tyndtflydende, kan det lettere passere, og man undgår, at det sætter sig fast. I studier har man kunnet se, hvordan Sinux også skaber en sundere slimhinde i næsesvælg og bihuler, så slimhinderne bedre kan undgå at blive irriteret af forkølelsen og dermed også forebygge, at problemet bliver kronisk. Sammensætningen hjælper også på, at slimhinderne ikke udtørrer. En fugtig slimhinde er mindre modtagelig over for virus, og man er mindre generet af infektionen. Og så bliver man smertefri. Der var en 46 % reduktion af hovedpinen i forsøgene og næsten 40 % færre smerter i ansigtet.

kombination til de små bihuler. Vel at mærke, når de er skabt i en ekstraktion som i det tyske naturlægemiddel.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 31


TEMA - SMERTER

Moderne forskning booster optagelsen af gurkemeje Den smukke, orangegule rod, gurkemeje, har været brugt i naturmedicinens verden langt tilbage i tiden. Nu har moderne forskning fundet en måde, hvorved optageligheden af roden øges, og virkningen derfor udnyttes bedre i det enkelte gram. Det er både en fordel for forbrugeren, miljøet og pengepungen.

32 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER Af Rikke Agersted

Vi er efterhånden rigtig mange, som ønsker naturlig medicin frem for syntetisk fremstillet, hvis det er muligt. Udfordringen med visse af de naturlige midler kan være, at man skal indtage ret store mængder for at opnå den ønskede effekt i forhold til bekæmpelse af sygdommen. Gurkemeje er et af de midler, der i sin rene form kan være svær at tygge sig igennem mængden af på daglig basis. Derfor har man forsket i muligheden for at hjælpe biooptageligheden på vej med naturens egne midler. Inflammationshæmmende rod Mange sygdomme er kendetegnet ved inflammation, og netop gurkemeje hæmmer prostaglandiner og neutrofile leukocytter (en vigtig del af immunforsvaret mod bakterielle angreb), som er en del af inflammationsbilledet. Gigt, astma, psoriasis, eksem, dissemineret sklerose, smertefuld menstruation og infektioner kendes på hævelse, rødmen, smerte, varme samt nedsat funktion. Ikke nødvendigvis alle symptomer på een gang, men det ændrer ikke på, at det er yderst generende eller hæmmende at opleve tilstanden. Bedre udnyttelse Gurkemejes mest aktive gruppe af indholdsstoffer hedder curcumin, og de omdannes primært i leveren. Gurkemeje optages hurtigt gennem tarmvæggen og sendes straks til leveren, hvor det indenfor kort tid nedbrydes og omdannes til andre stoffer. Derfor er blodkoncentrationen af curcumin generelt lav og dermed bliver udbuddet til kroppens væv ligeledes begrænset. Rodens indholdsstoffer er kun omkring et par timer om at blive nedbrudt, og det kan være en udfordring i medicinsk øjemed, da man så konstant skal have tilført doser af drogen for at opnå en kraftig virkning. Forskere har derfor set sig om efter en måde at øge biooptageligheden på, og løsningen fandt man i vores eget tarmsystem.

Studier på vej på gurkemejeekstrakter, hvor miceller indgår CurcuSym BOOST er lavet på samme ekstrakt, som forskerne brugte til beskrivelse af micellernes effektivitet i forhold til øgning af biotilgængeligheden i forskningsartiklen ” The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Christina Schiborr, Alexa Kocher, Dariush Behnam, Josef Jandasek, Simone Toelstede and Jan Frank.” Studiet var finansieret af det tyske føderale ministerium for uddannelse og forskning. De tyske sundhedsmyndigheder har udvalgt den højoptagelige gurkemejekilde til flere seriøse kliniske studier, hvor den afprøves i behandlingen af Alzheimers og flere forskellige inflammatoriske tilstande.

Biokemien bag den store optagelighed Forskningen har åbnet en ny dør for at lette optageligheden af gurkemeje ved at lade gurkemejeekstrakten gennemgå en proces, hvor curcuminerne omgives af små fedtpartikler, som kaldes miceller. I det menneskelige tarmcystem danner vi også miceller. Når kostens fedtstoffer fordøjes, bliver de først emulgeret af galdesaltene til mindre dråber for derefter at blive nedbrudt af enzymerne i tarmene. I denne proces blandes galdesalte og fedtstoffer sammen til små partikler, miceller, som let kan optages af tarmvæggene og sendes ud i kroppen. Det er denne viden om, hvordan vi optager fedtstoffer, som er brugt til at gøre gurkemejen lettere optagelig i CurcuSym BOOST.

Gurkemejes opløselighed øget Et stofs optagelighed afhænger blandt andet af hvor godt det opløses i den vandige fase af fordøjelsessafterne. Og her har gurkemeje en ringe opløsningsevne. Sammenlagt med den hurtige optagelighed er udbyttet af gurkemejen ikke særlig højt i forhold til mængden af aktive indholdsstoffer. Ved at lade curcumin pulver gennemgå en særlig proces, som lægger et lag af miceller omkring curcuminen, har man øget optageligheden ganske betragteligt. Den micellerede curcumin virker aktivt i 24 timer og optages syv gange hurtigere end den oprindelige ekstrakt, der er brugt som udgangspunkt for produktet. Derved udnyttes de inflammatoriske stoffer til fulde i gurkemejen, hvilket også har den fordel, at man ikke behøver indtage de samme store mængder for at få den ønskede antiinflammatoriske virkning. Hverken lever eller nyrer påvirkes af den micellerede curcumin.

Nyt spændende produkt med et skarpt blik på forskningen CurcuSym BOOST fra Biosym er et helt nyt, vegansk produkt som er certificeret ved The Vagan Society i England. 1 kapsel indeholder 500 mg gurkemejeekstrakt, hvoraf 30 mg er ren curcumin. Kapslen indeholder desuden 40 mg C-vitamin og 5 mcg D3-vitamin, som understøtter gurkemejens virkning. Daglig dosis for børn fra 11 år samt voksne er 1 - 2 kapsler dagligt.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 33


TEMA - SMERTER

Probiotika kan lindre migræne Migræne er karakteriseret ved tilbagevendende episoder af hovedpine, som er voldsom, intens og ofte ledsaget af kvalme, opkastning, synsforstyrrelser og stærkt ubehag ved høje lyde og stærkt lys. Smerten er tit dunkende, og fysisk aktivitet gør den værre, så det mest behagelige er at ligge stille i et mørkt rum, indtil migræneanfaldet er klinget af. Figur 1:

Mange faktorer kan forstyrre tarmens barrierefunktion, hvilket fører til unormalt store ”huller” mellem tarmcellerne, fordi de forbindelser der holder cellerne sammen, ”tight junctions”, nedbrydes. Herigennem kan bakterier, svampe, parasitter eller deres stofskifteprodukter, samt utilstrækkeligt fordøjede fødepartikler, passere ind i kroppen og medvirke til dysfunktionelle tilstande i flere organsystemer 22.

Af Eva Lydeking

Migræne er en af de utallige multifaktorielle lidelser, hvori der indgår både arvelige og miljømæssige faktorer, herunder kostvaner, hormonbalance, inflammationsaktivitet omkring hjernen og dens blodkar samt stress. Det anslås at ca. 12 % af verdens befolkning lider af migræne, svarende til 720 mio. mennesker 1, 2, 3. Behandling af migræne Lægemidler, som er effektive mod migræne, påvirker inflammationsprocesserne, signalstofbalancen og blodkarsammentrækningen omkring hjernen, men det er ikke alle, hvor medicinen er tilstrækkelig effektiv, og den kan have bivirkninger. Relation til tarmfloraen? Der er ofte en forbindelse mellem migræne og milde, men kroniske, inflammationstilstande, relateret til en forstyrret/øget tarmgennemtrængelighed, såsom allergier, irritabel tyktarm, inflammatoriske tarmsygdomme og metabolisk syndrom. Hvis tarmcellernes sundhed kan genoprettes i form af ”større robusthed”/mindre gennemtrængelighed, så kan migræne påvirkes i gunstig retning via genopretning af tarmens barrierefunktion.

34 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Antibiotika Normal barrierefunktion

Tarmslimhindeceller

Normal tight Junction

Blodbanen

Brud på blod-hjerne-barrieren

Infektioner

Stress

Toxiner

Ødelagt barrierefunktion

Ødelagt, hullet og inflammeret

Cirkulerende immunkomplekser

Inflammation

Autoimmunitet

Dårlig næringsoptagelse og mangeltilstande

Mange faktorer kan forstyrre tarmens barrierefunktion, hvilket fører til unormalt store ”huller” mellem tarmcellerne, fordi de forbindelser, der holder cellerne sammen, ”tight junctions”, nedbrydes. Herigennem kan bakterier, svampe, parasitter eller deres stofskifteprodukter samt utilstrækkeligt fordøjede fødepartikler passere ind i kroppen og medvirke til dysfunktionelle tilstande i flere organsystemer 2.


TEMA - SMERTER

Udvikling af NDS Probiotic Barrier Inflammation skyldes produktion af proinflammatoriske cytokiner som TNF-alfa og IL-12. NDS Probiotic Barrier er et multistamme-probiotikum, designet til at styrke tarmens barrierefunktion samt afbalancere immunforsvaret i tarmen ved at påvirke tarmfloraens sammensætning, så dannelsen af inflammatoriske cytokiner nedsættes. Også hos raske mennesker kan tarmens barrierefunktion styrkes vha. probiotika, fordi dannelsen af de proteiner, der holder cellerne sammen, styrkes 5.

Niveau 1:Tarmens mikroflora (udenfor kroppen, i tarmens hulrum) Niveau 2: Tarmslimhinde-funktion Niveau 3: Immun-modifikation (inde i kroppen)

Mindre migræne? To åbne studier har påvist gunstig effekt af probiotika ved migræne. Første studie undersøgte* effekten af et multistamme-probiotikum, bestående af L. acido- philus, L. bulgaricus, E. faecium og B. bifidum, sammen med vitaminer, mineraler, sporstoffer og urter hos 40 migrænepatienter6. Ved starten havde deltagerne en migrænerelateret livskvalitetsscore på 38, og denne var efter tre måneder steget til 76. Mere end halvdelen rapporterede at være fri - eller næsten fri - af migræneanfald og havde en livskvalitetsscore på mellem 80 og 100. Forskning i samarbejde med Wageningen Universitet og Geldersee Vallei Hospital viser, at både antallet af migræneanfald og intensiteten af disse nedsættes signifikant ved indtagelse af NDS Probiotic Barrier. Andet studie undersøgte* 27 meget påvirkede migrænepatienter, som indtog et multistamme-probiotikum, bestående af L. acidophilus, L. brevis, L. casei, L. salivarius, B. bifidum, B. lactis og Lc. lactis i 12 uger7. Dette medførte, at hyppigheden af migræneanfald faldt fra 6,7 til 5,2 anfald pr. måned, en reduktion på 23 %, og intensiteten faldt 13 % fra 6.3 til 5,5 på en 0-10-skala.

NDS Probiotic Barrier er en multistammet probiotikum designet til at styrke tarmens barrierefunktion.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 35


TEMA - SMERTER

Der er stadig behov for mere forskning, men disse resultater viser, at migræne kan lindres med probiotika, som bedrer tarmslimhindens barrierefunktion og dermed mindsker inflammation.

Dosis af NDS Probiotic Barrier var 5 mia. cfu (kolonidannende enheder, levende bakterier) i 12 uger. Deltagerne førte hovedpinedagbog og udfyldte to validerede spørgeskemaer ved start og slut. Effekten i forhold til migrænehyppighed indtrådte efter fem til otte uger og holdt sig i behandlingsperioden. *

Indikationer

Styrkelse af tarmens barrierefunktion.

Produkt kvalitet

Bakteriestammer kombineret med BioActive™ teknologi, der sikrer biologisk aktivitet, overlevelse i mave-tarmkanalen og stabilitet af bakterierne.

Ingredienser

En blanding af bakteriestammerne B. lactis/B. bifidum, B. lactis, B. longum, B. bifidum, L. acidophilus, L. brevis, Lc. lactis, L. casei, L. salivarius; i en bærematrix af risstivelse, maltodextrin, mineralblanding og enzymer.

Antal levende bakterier/ Colony Forming Units, CFU 5 x 109 CFU/gram Dosering

2 gram, 2 gange dagligt

Behandlingsperiode

Så længe der er behov

Form

Pulver

Stabilitet

Stabilt ved stuetemperatur i minimum 2 år

36 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TEMA - SMERTER

8

- SMERTER BodyRestart TEMA terapeut Figur 4: Effekt afNDS ® Probiotic Barrier® på sværhedsgraden af migræne-anfald pr måned. Efter 12 uger er effekten signifikant (p<0.05) ift nedsættelse af migræneanfaldenes sværhedsgrad.

BodyRestart terapeutuddannelse er en ny efteruddannelse for fx fysioterapeuter, massører, kranio sakralterapeuter, zoneterapeuter, sygeplejersker eller læger, der ønsker at supplere deres uddannelse med en bredere viden. Uddannelsen tager udgangspunkt i det holistiske menneske, samspillet mellem det mentale, psykologiske og fysiske område, for at forbedre behandlerens evne til stille * klienter. en mere nøjagtig diagnose til gavn for deres 10 9

7

*

6

*

5 4 3 2 1

Migræne intensitet (skala 1-10)

Gennemsnitligt antal dage med migræne/4 uger

Figur 3:Effekt afNDS ® Probiotic Barrier® på antal af migræne-dage pr måned. Efter 5-8 ugers er effekten signifikant (p<0.05) ift nedsættelse af antal migræne-dage.

8 7 6 5 4 3 2 1

0

0

Start

uge 1-4

uge 5-8

uge 9-12

Start

uge 12

Effekt af NDS Probiotic Barrier på antal af migrænedage pr. måned. Figur 4: Effekt NDSotte Probiotic Barrier sværhedsgraden af Efter femaftil uger er påeffekten signifikant (p<0.05) i forhold til migræne-anfald pr måned. Efter 12 uger er effekten signifikant nedsættelse af afantal migrænedage. (p<0.05) ift nedsættelse migræneanfaldenes sværhedsgrad. ®

®

10

Migræne intensitet (skala 1-10)

9 8 7

*

6 5 4 3 2 1 0

Start

uge 12

Effekt af NDS Probiotic Barrier på sværhedsgraden af migræneanfald pr. måned. Efter 12 uger er effekten signifikant (p<0.05) i forhold til. nedsættelse af migræneanfaldenes sværhedsgrad.

Kilder: 1 Launer LJ, Terwindt GM, Ferrari MD: The prevalence and characteristics of migraine in a population-based cohort: the GEM study; Neurology 53:537-542, 1999. 2 WaeberC,MoskowitzMA:Migraineasaninflammatory disorder; Neurology 64:S9-S15, 2005. 3 Samsam M et al: Neuropeptides and Other Chemical Mediators, and the Role of Anti-inflammatory Drugs in Primary Headaches; Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry (Formerly Cu.) 9:170-188, 2010. 4 www.ktcolgan.com. 5 Karczewski J et al. Regulation of human epithelial tight junction proteins by Lactobacillus plantarum in vivo and protective effects on the epithelial barrier. American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology 298:G851-G859, 2010. 6 Sensenig J ,Johnson M, Staverosky T: Treatment of migraine with target ed nutrition focused on improved assimilation and elimination; Altern Med Rev 6:488-494, 2001. 7 Giezenaar C et al: The effects of probiotics in migrainepatients - a pilot study; 2013 submitted

Uddannelsen indeholder - Diagnose ud fra vævstyper, arketyper, arvæv, pigmentforandringer, meridianlæren - Behandling af de mest typiske motoriske konflikter - Mentale og fysisk indlærte adfærdsmønstre - Grundig gennemgang af almen samtaleterapi - Den kognitive hjerne - Hjernens indre skabeloner

Kom til infoaften d. 2. 6. 2017

- Udrensning af kroppen - Kropslig indføling - Indblik i forskellige massage teknikker - Led frigørelse

Udannelsesstart 21. 8. 2017.

- Visuel kropsdiagnose - At være aktivt lyttende og i respektfuld kommunikation med klienten - Hvad vil det sige, at have en spænding i muskler, sener, nerver, bindevæv, organer

Læs mere om uddannelsen, priser og datoer på bodyrestart.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 37


TEMA - SMERTER

Ørkenplante effektiv til gigt og andre sygdomme med ophobning af affaldsstoffer Der kan være mange årsager til, at affaldsstofferne ikke udskilles ordentligt. Fælles for alle er dog, at det giver problemer i kroppen, fordi stofferne recirkuleres med blodbanen og føres rundt i kroppen igen i stedet for at blive udskilt med udrensningsorganerne. Når det sker, kan det være benzin på bålet i forhold til udvikling eller forværring af sygdomme som gigt, smerter i led og muskler, blære- og galdesten samt åreforkalkning, et ringere immunforsvar og udmattelse.

Af Rikke Agersted

Vi indtager mange fødevarer, som er påvirket af forskellige tilsætningsstoffer i form af konservering, smagsforstærkere, farvestoffer og alt muligt andet i den boldgade. Dertil kommer pesticidrester, medicinrester og forurening, der optages af dyr og planter for til sidst at ende i vores maver. Oven i dette kan den enkelte indtage medicin, herunder hormoner, som skal nedbrydes og udskilles ud over de naturlige processer, som kroppen udfører hver eneste dag for at opretholde vores eksistens. Overstiger belastningerne det udbytte, kroppen får fra kosten, er det ikke alle stoffer, som bliver udskilt, og de vil ophobes i systemet. Det bliver særlig slemt, hvis en person lider af forstoppelse. Når afføringen ligger længe i tarmen, bliver en del af stofferne optaget igen gennem tarmvæggen og sendt ud i blodbanen. Det belaster systemet.

38 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Modstand på udrensning Interessant nok er mange læger og andre fagfolk uenige i, om udrensning af affaldsstoffer er nødvendig. De påstår, at kroppen selv klarer disse ting, og at detoxkure derfor er unødvendige. Fakta er dog, at vi lever i en verden, hvor vi bliver udsat for store mængder af belastninger gennem kosten og den luft, vi indånder. Fakta er også, at rigtig mange mennesker bliver fri for deres skavanker eller mærker tydelige bedringer på forskellige problemstillinger, når de lægger kosten om og giver kroppen en velfortjent udrensning. I den naturmedicinske verden ser vi hele tiden de gode resultater og vil derfor aldrig holde op med at vejlede omkring emnet.


TEMA - SMERTER

Djævleklos virkeområder set fra den traditionelle brug Den skattede urt virker blodrensende, fjerner affaldsstoffer, fremmer fordøjelsen, virker smertestillende, er inflammationshæmmende og virker på en lang række sygdomme gennem disse egenskaber.

Djævleklo som te eller kapsler Ægte Venustorn fra Natur-Drogeriet findes både som te og kapsler. Teen: 1 tsk. Ægte Venustorn kommes i ½ liter kogende vand, som tages af varmen. Lad teen trække natten over, si den, og drik 1/3 af den 10 minutter inden hvert måltid. Kold eller varm. Teen indeholder mange bitterstoffer og kan være svær for nogle at indtage. De kan i stedet tage to kapsler Ægte Venustorn tre gange dagligt. Ægte Venustorn skal tages i mindst fire uger, før virkningen begynder at vise sig.

Ved ophobning af affaldsstoffer handler den naturmedicinske behandling om at fjerne toksinerne og hjælpe kroppen til selv at regulere udrensningen af dem på sigt, hvis det er muligt. Nogle har dog brug for ekstra hjælp resten af livet ... Motion, kostvejledning og en målrettet indsats ved hjælp fra kosttilskud og andre ting, der kan fordre udskillelsen af affaldsstofferne, kan være løsningen. Djævleklo virker på smerter i muskler og led I et forsøg fra 1982 behandlede man 630 patienter med forskellige gigtsygdomme med venustorn. 42 % - 85 % af deltagerne fik det markant bedre efter seks måneder. Det var især dem med gigt i rygsøjlen eller de vægtbærende led, som mærkede en stor forskel. En anden undersøgelse af djævleklos virkning på dårlig ryg viste, at 9 ud af 51 personer i forsøgsgruppen blev smertefrie efter blot fire ugers behandling, hvorimod det blot var en person fra kontrolgruppen.

Hvad sker der biokemisk og fysiologisk?

Djævleklo virker inflammationshæmmende Roden fra den spændende plante venustorn eller djævleklo (navnet kommer fra små klolignende vækster på plantens frugt, som beskytter den mod sultne ørkenbeboere) indeholder nogle irioide glykosider, harpagosid og harpagid, som har stærke inflammationshæmmende virkninger. De har indflydelse på de biokemiske processer, som styrer calciums indstrømning i cellerne. Indstrømningen af calcium påvirker også tilstrømningen af enzymet phosphorlipase A2, der virker som en katalysator for de processer, der producerer inflammatoriske eicosanoider (prostaglandiner). Når calciumindstrømningen reguleres, følger de inflammatoriske processer med.

Støtte til tarmenes udrensningsevne Venustorn indeholder mange flere stoffer end de nævnte glykosider, og planten kendes for sin generelle udrensende effekt. Mange mavetarmsygdomme kan behandles med planten, herunder diarré, forstoppelse, dårlig fordøjelse og manglende appetit. Djævleklo indeholder en del bitterstoffer, som er med til at aktivere de naturlige fordøjelsesprocesser og højner derigennem udskillelsen af affaldsstoffer. Og lidt til kredsløbet Mængden af calcium i cellerne regulerer musklernes sammentrækning, hvilket også har indflydelse på hjerterytmen og blodtrykket. Er der svingende ind- og udstrømning i hjertecellerne, kan det føre til arytmi og forhøjet blodtryk, som altså kan afhjælpes med venustorn, der regulerer calciumindstrømningen.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 39


TEMA - SMERTER

ILDEBRAND I LEDDENE? Så er der hjælp at hente i en inflammationshæmmende kost

Spis grøntsager, grøntsager, grøntsager … vi kan ikke sige det ofte nok. Spis en plantebaseret kost, og læg gerne særlig vægt på de glutathionsfremmende fødevarer som fx fisk, valnødder, asparges, søde kartofler, vandmelon, spinat, avokado, broccoli og anden kål - og ikke mindst de svovlholdige fødevarer som løg, hvidløg og æg. Af Pernille Borg

Glutathion er et tri-peptid, en aminosyre og meget kraftig antioxidant, der findes i alle kroppens celler. Kroppen producerer selv dette stof, og vi kan stimulere produktionen via den kost, vi spiser. Glutathion støtter kroppens afgiftning, beskytter vores celler mod oxidation og virker foryngende. Lave glutathionniveauer linkes med en øget risiko for inflammationer og dermed også hjerte-karsygdomme og autoimmune lidelser.

Det nemme ingefærshot! Blend ”2 fingre” skrællet ingefær med 2 dl vand. Si kødet fra i en trådsi. Giver et stærkt og frisk ingefærshot. Gør drikken mere potent med ”1 finger” gurkemejerod og lidt sort peber. Opbevar den færdige væske i en flaske med låg i køleskabet.

40 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Glutathionsfremmende opskrifter Caroline Fibæks orange omelet Omelet er en hurtig, proteinrig morgenmad, som de fleste kan nå, selv på en travl morgen. Husk økologiske eller biodynamiske æg.

Det skal du bruge til 1 person • 3 æg og 1 tsk. gurkemejepulver • Spinat, basilikum eller persille • Tomat, avokado og agurk eller andet grønt • Himalayasalt eller urtesalt • Kokosolie til stegning Sådan gør du Pisk æggene med lidt salt og gurkemeje, og steg dem på panden i kokosolie. Top med spinat, tomatskiver, avokado og agurk, eller hvad du har lyst til.


TEMA - SMERTER

Lisbeth Tordendahls quinoa måltidssalat

Det skal helst ikke blive surt at leve sundt

Det skal du bruge til 3-4 personer • 2 dl hel quinoa, 2 mellem løg og ekstra jomfruolivenolie • 1 tsk. karry, ½ tsk. gurkemeje og 1 tsk. hel spidskommen • Vand og salt • 1 stor gulerod og ca. 400 g broccoli • 1 dl tæt pakket bredbladet persille og 1 avokado • Ca. 3½ dl/240 g kogte kikærter, citron og urtesalt

Lidt sødt gør os alle godt, hvis det blot er den rette slags og i de rette mængder. Hvis du er træt af frugtsalater i alle afskygninger, så er her et alternativ til lidt sundt sødt.

Sådan gør du Vask quinoa grundigt i koldt vand, og lad den dryppe af i en sigte. Skær løg i tern. Varm 1 spsk. olie i en gryde, og sautér løg 2-3 minutter - kom karry, gurkemeje og spidskommen ved, når løgene er klare. Kom 4 dl (kogende) vand og en knivspids salt i. Kom quinoa i, og lad det småkoge under låg i 15 minutter. Sluk, og lad det trække 10 minutter. Hak broccoli fint, og kom det i en skål. Skær guleroden i tændstikker, og kom dem i skålen med broccoli. Hæld kogende vand over, så det dækker, og lad det trække et minut. Dræn. Hak persillen groft. Skær avokado i tern. Tag quinoaen op i en skål, og bland broccoli, gulerod, persille, avokado og kikærter i. Smag salaten til med olivenolie, fintrevet citronskal, citronsaft og urtesalt. Salaten kan spises både lun og afkølet. Find andre opskrifter med glutathionsfremmende mad i Lisbeths bog ”Kål og Kærlighed”.

Pernille Borgs blå is Det skal du bruge til 3-4 portioner • 1 pose frosne blåbær (evt. jordbær eller hindbær) • 1-2 frosne bananer i tynde skiver • 1 spsk. honning eller Birkesød og ½ tsk. vaniljepulver • 1-2 dl økologisk kokosmælk eller hasselnøddemælk • Evt. 1 spsk. koldpresset hørfrøolie (Olien kommes først i under de sidste par svingture i blenderen, så de skrøbelige fedtstoffer ikke harskner). Kom det hele i en blender, og lad den køre, indtil det får konsistens af blød softice. Er du mere til den salte snack? Så kan vi anbefale grønkålschips eller sojamandler. Find opskrifterne på sund-forskning.dk.

Det er ikke kun kosten, der slukker brande, så husk også disse gyldne råd: Børst tænderne godt 2 x dagligt, brug tandtråd, få en god nats søvn, få daglig motion, og husk at stresse af. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 41


TEMA - SMERTER

Brillante måltider der vil fryde dit immunforsvar Morgen Professor Oluf Borbye Pedersens grønne energigrød • ½ avokado, 1 æble og 10 røde vindruer eller ½ kiwi • 1 cm frisk ingefær og evt. lidt frisk gurkemeje • 5 valnødder og ½ - 1 ark sushitang (Nori) • 3 håndfulde spinat og 1 håndfuld persille • 1 håndfuld broccoli eller grønkål • 1 lille håndfuld bønnespirer • 2 dl urtete, saften fra ½ citron

? Et herligt ordsprog, men dog en sandhed med modifikationer. Ét æble kan nok ikke gøre det, men i æbler findes det potente aktive plantestof quercetin. Quercetin fra æbler, sulforaphan fra broccoli og resveratrol fra røde druer er bare nogle af de kendte aktive superbomber. Af Pernille Borg

Hvis antioxidanter er guld, så må de aktive stoffer, også kaldet de sekundære plantestoffer, være brillanter. De oversete, men kraftigt sundhedsfremmende sekundære plantestoffer, findes i alle planter. De seneste 10 år har man forsket mere og mere i disse fascinerende stoffer, og hver gang overraskes forskerne af deres store potentiale for menneskets sundhed. Plantestofferne er fx det, som giver grøntsager, frugter og bær deres særlige farve eller bitre smag. De er også planternes naturlige immunforsvar, og det vil derfor være helt naturligt at formode, at økologiske grøntsager har et større indhold af disse stoffer end de konventionelt dyrkede.

Thumbs up til de grønne superfoods! Chlorella, spirulina, hvedegræs samt byggræs virker både afgiftende, basedannende og befordrende på antallet af røde blodlegemer, der øger kroppens evne til at optage ilt.

42 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Klargør grøntsagerne og frugterne, og put dem alle i blenderen sammen med urtete. Blend, indtil det får karakter af en kraftig smoothie eller meget finkornet grød.

Frokost • Avokado i tern og æble i tern • Røde druer, skåret i halve, alternativt granatæblekerner • Rucola og babyspinat, alternativt finthakket grønkål • Ristede valnødder/mandler (hakkes når de er afkølet) Dressing: • 2 spsk. olivenolie, 2 spsk. citronsaft eller æbleeddike • 1 tsk. ahornsirup Bland alle ingredienser, afslut med de let ristede nødder og dressingen.

Aften Chris MacDonalds ”Superstjerne” (fra bogen Go Green) • 3 dl hel quinoa og 5 dl vand • Ca. 500 g broccoli • 60 g mandler og 1 spsk. kokosolie • 2 fed hvidløg og 1 spsk. karry • 1 dl grøntsagsbouillon - gerne Herbamare • ½ citron, salt og peber Skyl quinoaen i koldt vand, dryp af, og kog under låg ved svag varme i ca. 10 minutter. Lad den trække 10 minutter. Hak mandlerne groft, og rist dem gyldne på en tør pande ved middelvarme. Hæld kokosfedt på en anden pande, svits deri det pressede hvidløg og karry. Rør, mens karryen syder og bliver brændt af. Skær broccolistok og blomst i mindre stykker. Kom broccolien på panden sammen med bouillonen. Rør, mens den steger, kun ca. 2-3 minutter. Ibland quinoa og ristede mandler, smag til med citronsaft, salt og peber.


TEMA - SMERTER

Dæmper ildebranden:

Fodrer ildebranden:

• Omega-3 fra fx fisk, hørfrø og tang • Enkeltumættet fedt fra fx olivenolie og avokado • Grøntsager, frugter, bær (600-1000 gram dagligt) • Krydderurter - friske som tørrede • Vitamin C, D og E • Kostfibre • Mandler, valnødder • Grøn te • Motion • God nattesøvn • Dybe vejrtrækninger • (Basedannende kostemner)

• Stress • Sukker, slik • Alkohol, kaffe • Mælkeprodukter • Hvidt brød, pasta og hvide ris • Kød, værst er kødet fra de firbenede, røget kød • Omega-6 fra fx vindruekerneolie og majsolie • Animalsk fedt • Margarine, chips, smørblandingsprodukter • Rygning … • (Syredannende kostemner)

Særligt potente mod inflammationer: Hvidløg, løg, gurkemeje, ingefær, hyben, brændenælde, artiskok, kålfamilien, rødbede, chlorella, spirulina, hvedegræs, persille, kanel, djævleklo, lakridsrod, ulmus rubra (rød elm), magnesium

Inflammationshæmmende ”kosttips” • Benyt dagligt friske eller tørrede krydderurter i madlavningen, gerne timian, oregano, rosmarin, salvie og koriander • Få en god portion sunde fedtstoffer fra fisk, nødder, kerner, kokosolie og olivenolie • Begræns alkohol og kaffe • Begræns mælkeprodukter, undgå dem gerne helt i en periode og se, om det hjælper dig • Undgå ”de hårde hvidevarer” som sukker, hvidt brød, hvide ris og pasta • Spis hovedsagligt lyst kød og planteproteiner fra fx bønner og linser • Drik ingefærshots, meget gerne med gurkemeje og sort peber • Benyt sure/bitre fødeemner ved måltiderne (fx rucola, artiskok eller citron i drikkevandet) • Spis altid lidt fedt og protein sammen med dine kulhydrater (det kan fx være nødder) • Undgå margarine og blandingsprodukter samt opvarmede planteolier

Inflammationshæmmende drikke Vand med citronsaft, grøn te, mælkebøttete, lakridsrodste, usødet rød druesaft. Ingefærshot (gerne med gurkemeje og sort peber). Friskpressede juicer af fx rødbede, spinat eller broccoli, fennikel, ingefær + grape eller æble til at afrunde smagen. Kogt vand med ingefærstykker, gurkemeje, lidt sort peber, citron, kokosolie og evt. tilsat lidt honning, når drikken er maks. 40 grader varm.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 43


ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet

Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk, stabil fiskeolie

Lugter og smager ikke af fisk. Smag på Eskimo-3, som også fås i flydende form. Undersøgelser viser at Eskimo-3 ikke harskner kroppens celler.

• Naturlig fiskeolie •

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret.

Dokumenteret virkning

Omfattende kliniske undersøgelser. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrene DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg

Fåsforhos Matas, 44 sund-forskning - en glad sjæl har brug en sund kroppå apoteket, i helsekostforretninger og web-shops Yderligere information fås hos - tlf.: 3819 1889 - www.anjo.dk


TEMA - SMERTER

Musik som et smertelindrende og helbredende værktøj Lige syd for grænsen i vores naboland Tyskland har man opdaget, hvor stærk terapeutisk effekt sang og musik har på en syg og udfordret krop. Lyd- og sangterapeut Anne Ryom har besøgt syngesygehuset i Køln, hvor de bruger sang terapeutisk, men også til at hjælpe patienten til at genskabe eller fastholde kontakt til kroppen. Det sker i en erkendelse af, at en helingsproces bedst sker, når der er balance i krop og sind. Af Pernille Borg

”Kl. er 14 på en helt almindelig tirsdag eftermiddag. På en hvid, destilleret hospitalsgang følges jeg med musik- og sangterapeut Norbert Hermanns. I døråbningen til stuen møder vi lægen. Han forklarer, at hr. Schwartz netop har fået en blodtransfusion. Den 66-årige mand ligger bleg og afkræftet i sengen, tydeligvis plaget af smerter. Norbert flytter guitaren fra ryggen og over på skødet. Blide, vibrerende omsorgsfulde sange i roligt tempo smyger sig nu ud i rummet og lægger sig beroligende om patienten, der giver slip og lader tårerne strømme. Efter 15 minutter forlader vi stuen, hvor patienten nu ligger roligt og afslappet i den store seng.” Fortællingen kommer fra Anne Ryom, som fortsætter: ”Når du synger, så skaber du automatisk kontakt til dit dybe åndedræt, som har en groundende effekt. Vi ved, at sang får blodtrykket til at falde, ligesom stresshormoner som adrenalin, nor-adrenalin og kortisol falder ved brug af sang. Samtidig stiger indholdet af lykke- og kærlighedshormonerne oxytocin og endorfin, og jeg er overbevist om, at det er denne kombination, der virker smertelindrende og kan hjælpe til at genskabe balance i krop og sind og dermed være medvirkende til en hurtigere helingsproces.”

Syngende danske ambulancer Danmark har også opdaget de positive effekter, som sang og musik har på alvorligt syge patienter. Aalborg Universitetshospital står fx bag et forskningsprojekt, der har påvist, at de fleste patienter får stor gavn af beroligende musik under ambulanceturen. Ambulanceturen er ofte forbundet med meget stress og larm og er derfor, særligt for hjertepatienter, et kritisk led i en indlæggelse.

I Region Nord og Region Hovedstaden har man med stor succes indført musik i ambulancerne. I dag er der 62 syngesundhedscentre i Tyskland, hvoraf de 28 er syngesygehuse. Det sidste kom til i 2016. ”De fortsætter nok ikke med at udvide for sjovs skyld”, smiler Anne. ”De gør det, fordi de har opdaget, hvor stærk en effekt sang rent faktisk har”. Vil du vide mere om, hvad sangterapi kan gøre for kroppen og få et par fif til nogle gode øvelser, så læs den udvidede artikel på sund-forskning.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 45


MAGNESIUM SOM TEMA - SMERTER

Et hovedmineral til hele kroppen

Er du særligt interesseret i sundhed, har du sikkert ikke kunnet undgå at høre om magnesium. Hvor vi før i tiden - stadig i lægekredse - fokuserer mest på brodermineralet calcium, så ved man i dag, at mange af os faktisk mangler en hel del magnesium. Det har skabt nogle produkter, som man kan spraye eller smøre på sine muskler. Men virker det? Af Marianne Palm

Det kan faktisk være svært at finde forskning på magnesiums evne til at blive optaget gennem huden. Ingen er i tvivl om, at det virker indefra, og får man for meget, eller har særligt følsomme tarme, kan lige netop dette makromineral skabe løse afføringer, og man må sætte dosis ned. Det har skabt nogle produkter til udvortes brug, som efterhånden har nogle år på bagen, men hvor forskningen måske halter lidt. Eller gør den? For erfaringerne taler vel sit eget sprog: Er du i underskud af magnesium i dine muskler, og du sprayer eller smører magnesiumolie på, kan du meget ofte mærke en effekt allerede efter en times tid. Dine muskler slapper af, du bliver afspændt fx i benene, og uro, utilpashed, muskelspændinger og myoser kan minimeres eller forsvinde. Gå til læge, hvis du har bivirkninger af medicin, som skaber dine problemer Du skal selvfølgelig gå til læge, hvis du er i tvivl om, hvorfor du har symptomerne, for de kan opstå som bivirkning af fx kolesterolsænkende medicin. Her er det vigtigt måske at få justeret medicinen og gennem motion og ændrede kostvaner at kunne minimere medicinforbruget. Men det skal du gøre sammen med din læge. Hvis ikke du tager medicin, og der ellers ikke er andre medicinske årsager til dine kramper, uro, dårlig nattesøvn og smertende muskler, er magnesiumolie udvortes faktisk et meget godt alternativ til smertestillende midler. Prøv det frem for blodprøver … I øvrigt er det ret nytteløst at få målt sit magnesiumindhold via en blodprøve. Det kan fremstå som værende normalt, fordi kroppen har trukket magnesium væk fra knogler og muskelvæv. Den bedste måde at finde ud af, om man har mangel, er ganske simpelt at mærke virkningen. Der er eksempler på - mange - at antallet af migræneanfald bliver mindsket, hvis man altid har magnesium nok i kroppen.

Mineralet magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen. Kroppen indeholder omkring 24 gram magnesium, heraf den ene halvdel i knoglerne og den anden halvdel fordelt på muskler og andet blødt væv.

Der er rigtig gode mængder af magnesium i fx sesamfrø, nødder af enhver art og alle grønne bladgrøntsager. Men det kan være svært at få nok gennem kosten, så suppler eventuelt med magnesiumolie, der smøres på huden, eller et kosttilskud.

46 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


M HOVEDMINERAL TEMA - SMERTER

Udvortes behandling virker først og fremmest lokalt Diskussionen er selvfølgelig, om hvor godt det bliver optaget, og virker det fx på hjertemusklen eller på tarmene, som man ser med magnesium, der spises som tabletter? Bølgerne går sikkert højt mellem producenterne af de forskellige fortalere for den ene og den anden metode. Tilbage står nogle erfaringer, hvor tusindvis af mennesker har brugt udvortes magnesiumolie, og det er nogle overordentlig positive erfaringer, der her bliver nævnt.

Magnesium Olie fra Wiotech Danmark er klassificeret som medicinsk udstyr.

b Uro i benene, også ”restless legs” b Kramper i benene b Smerter i lårmusklerne b Smerter i fødderne, fx efter brug af høje sko, eller hvis du står og går meget b Tilsyring, hvis du har glemt at lave ordentlig udstrækning efter motion b Spændinger i muskler, fx myoser mellem skulderbladene og i nakken b Smerter i under- og overarme pga. overanstrengelse b Smerter hen over lænden, som skyldes muskulære spændinger b Et uroligt sind! Ved at afspænde musklerne i kroppen, bliver der mere ro på, fx når du skal sove Japansk studie viser optagelighed i kroppen Forskere fra Tokyo har opdaget, hvordan magnesium kan optages gennem svedkirtlerne i kroppen. Derfor kan man også booste optaget af mineralet ved at spraye det på efter et varmt bad eller efter motion, hvor man stadig er varm. Her vil magnesium trænge gennem huden og i hvert fald skabe en bedring af forholdet mellem calcium og magnesium i de muskler, der er tættest på indsmøringen. Læs mere på s. 51. Calcium og magnesium Er du mælkedrikker eller ostespiser, får du en pæn portion calcium, men noget mindre magnesium, så du kan komme i underskud. Underskud af magnesium kan også ske ved fx langvarige diareer eller ved brug af vanddrivende medicin. Derfor kan det også være svært at overdosere magnesium, da overskuddet bliver skyllet ud gennem nyrer og blære. De to mineraler sørger sammen for, at der sker den rette impulsledning fra en nervecelle til den næste. De skal være til stede begge to, for at nervecellerne kan fungere optimalt. Magnesium skal også sørge for en god tonus i muskelcellerne, og spiser du magnesiumtabletter, får du også sat skub i over 300 forskellige enzymer, som sørger for en lang stribe funktioner i kroppen. Men for nervesystemet og musklerne lokalt i fx benene kan magnesiumolie være en rigtig god ide. Indtil dato har behandlerne nemlig ikke set en eneste, der får løse afføringer af udvortes brug af magnesium, hvilket kan indikere to ting: Magnesiumolie er bedre at bruge til muskelspændinger, og olien bliver ikke optaget så dybt i kroppen, at det påvirker andre steder end der, hvor du gerne vil have virkningen. Spray magnesiumolien på i et tyndt lag på steder, hvor du har muskelspændinger og -smerter. Undgå kropsåbninger, og hvor huden er meget tynd.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 47


TEMA - SMERTER

Smerteterapi styret af din krop Når varme og frekvenser fra din egen krop møder de medicinsk godkendte plastre, skaber du en helt ny og smertefri tilstand i kroppen. Teknikken har længe været kendt fra infrarøde saunaer og fra tøj med indbyggede frekvenser, men nu er der skabt en række store plastre, du kan bruge på knæ, lænd, albuer, ankel og nakke - ja, alle steder, hvor din krop trænger til en ekstra - og bemærkelsesværdig og bivirkningsfri - støtte. Af Marianne Palm

Vi ved det fra mobile master og fjernsyn. Vores verden består af frekvenser og nogle hører til et sted, hvor de kan gøre skade, fx en mobiltelefon tæt på et barns hjerne. Andre er i et frekvensområde, hvor de rent faktisk kan skabe en bedre blodgennemstrømning, en bedre blodcirkulation, en let varme, der breder sig, og det skaber faktisk større mulighed for at blive fri for smerter. Plastrene er udviklet af en italiener, som brænder for innovation og nye løsninger. Men viden om infrarøde frekvenser er langt fra ny, det er til gengæld plastrene, som er skåret til, så de passer til bestemte kropsområder. De er lette at anvende, du skal blot sætte dem på, lade varmen fra din hånd og kropsvarme få limen til at fæstne sig i to minutter, og så vil de kunne have en virkning efter en times tid og fem dage frem. Faktisk er der flere, der mærker virkningen med det samme.

til lænd

til knæ

til skulder

til ankel/akillessene

Man ved i dag, at de infrarøde frekvenser har en stribe af virkninger på kroppen - og vel at mærke ikke kun på huden, men syv centimeter ind i kroppens bindevæv, muskler og sener. Æ De forbedrer iltoptagelsen

til øvre ryg/nakke

Æ De opvarmer og eliminerer affaldsstoffer Æ Hjælper også på syreophobning, fx i forbindelse med sport Æ Der opstår en bedre udveksling af næringsstoffer, salte og væske, hvilket har betydning for måden du sveder, når du dyrker sport og motion

til albue

Æ De forbedrer muskelfunktionen lokalt Æ De holder på kropsvarmen og forbedrer søvnkvaliteten, vel at mærke uden at du bliver for varm - og de virker derfor på smerter. Alle aldersgrupper kan anvende dem, og der er ingen bivirkninger. De bliver brugt af kiropraktorer, osteopater og fysioterapeuter, men du kan sagtens anvende dem uden professionel hjælp. Husk at gå til læge eller andre fagpersoner, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler.

48 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Vil du gerne se mere om forskningen, så læs på www.fit-plaster.dk, som også kan henvise til nærmeste forhandler.


NDS

D o kum e N tat i o N v i Se r at

Nutrient Delivery System

NDS Probiotika i pulverform kan være op til 20 gange mere effektiv end i kapselform ®

E NG H O L M ND S. D K

Genopret din tarmflora

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

® laSSic c ic t io b o r P

nteret og Veldokume ffektiVitet, teStet for e Sikkerhed indhold og

Probiolax®, Probiotic Panda®-1, Probiotic Panda®-2, Probiotic i.l.d.®, Probiotic Performance®, Probiotic W8-control®, Probiotic S-60-nrg®, Probiotic barrier®, Probiotic claSSic ®. t e raPe u t e r, h e l S e k o S t f o r r e t N i N G e r o G w e b S h o P S

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 49


SMERTER Djævleklo mod rygsmerter Djævleklo er hverken en køn plante eller et pænt navn. Men virkningen er til gengæld velkendt gennem hundredvis af år. Her har den traditionelt været brugt til at skabe bedre tilstande i fordøjelsen, hjulpet på at forbedre kredsløbet, men er især i dag kendt for sin gode virkning på musklerne. Det gælder fx smerter i ryggen. Se studiet og de mange andre muligheder med Djævleklo på s. 38. Heldigvis hedder den også Ægte Venustorn ...

Stort studie fra Belgien mod smerter Når man tager to stærke droger og kombinerer dem med års erfaringer og studier, får man ZinCuFlex, der med sit indhold af ingefær og gurkemeje er undersøgt af 43 belgiske læger på 229 patienter. De havde alle slidgigt i væsentlig grad, og alle, der gennemførte, stod tilbage med færre smerter. En anden fordel er, at efter et par uger med dobbelt dosis, er en enkelt kapsel nok. Læs mere på s. 22.

Din migræne kan måske mindskes ved at spise mælkesyrebakterier til tarmen! At mælkesyrebakterier kan gøre en forskel for migrænepatienter, er vist ukendt for de fleste. Læs om forskningen på s. 34, om produktet NDS Probiotic Barrier og to spændende studier.

Plastre uden kemi kan skabe færre smerter Der er gode og dårlige frekvenser, og nogle af dem, der kan gøre noget godt for din krop, finder du i fit-plastrene. De er godkendt som medicinsk udstyr, og de kan ved hjælp af kroppens egne frekvenser forbedre blodgennemstrømningen i det smertende område. Læs mere om plastrene på s. 48.

Verdens bedste allrounder Det må siges at være gurkemejeroden. Curcuminen i gurkemeje er velkendt som kraftigt inflammationshæmmende ved alt lige fra små eksemer til kedelige leverinflammationer. Men den kan meget mere end det. Gurkemeje indeholder utallige flavonoider, der fx styrker hukommelsen, kredsløbet og hjertet samt stimulerer galdesekretionen og dermed bedrer fordøjelsen.

Du bliver mere træt, når du har smerter Man får ekstra smerter af at have smerter. Og man bliver træt. Derfor er smerter ikke altid hensigtsmæssige, nogle gange skal der lægges en dæmper på, så man får energi til let motion eller træning, fx af sine led. Det er derfor, der er tilsat nordjysk rød pilebarkekstrakt til Ledflex, et produkt fra Bidro. Sammen med ingefær og gurkemeje kan kapslerne gøre en forskel på kroniske problemstillinger. Læs mere på s. 18.

50 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SMERTER Gurkemejes opløselighed øget i nyt produkt Et stofs optagelighed afhænger blandt andet af, hvor godt det opløses i den vandige fase af fordøjelsessafterne. Og her har gurkemeje en ringe opløsningsevne. Sammenlagt med den hurtige optagelighed er udbyttet af gurkemejen ikke særligt højt i forhold til mængden af aktive indholdsstoffer. Ved at lade curcuminpulver gennemgå en særlig proces, som lægger et lag af miceller omkring curcuminen, har man øget optageligheden ganske betragteligt. Den micellerede curcumin virker aktivt i 24 timer og optages syv gange hurtigere end de mere gammeldags ekstrakter, hvor man ikke har gjort noget særligt for optageligheden.

Japansk studie viser optagelighed af magnesium gennem huden Forskere fra Tokyo har opdaget, hvordan magnesium kan optages gennem svedkirtlerne i kroppen. Derfor kan man booste optaget af mineralet ved at spraye det på efter et varmt bad eller efter motion, hvor man stadig er varm. Her vil magnesium trænge gennem huden og i hvert fald skabe en bedring af forholdet mellem calcium og magnesium i de muskler, der er tættest på indsmøringen. Læs mere på s. 46.

Tryk dig smertefri - og et stort tillykke Først hed den Paingone, sidenhen blev pennen solgt til et engelsk firma, og den flittige opfinder bag pennen, Preben Nødskov, fortsatte sit virke og udviklede PainXit. Via trykpennen, som sættes på de smerteramte områder, sendes der signaler til hjernen om at danne flere af kroppens naturlige smertelindrende stoffer, de såkaldte endorfiner. Produktet kan du læse meget mere om på www.painxit. com, og her fra redaktionen skal der lyde et hjerteligt tillykke, og tak fordi du har hjulpet så mange til at blive smertefri.

Slidt i leddene, smerter og sportsskader? Dæmp smerterne fra de slidte led med Avosol. Så kort kan det egentlig siges, men der er dog en forklaring. For smertelindringen sker gennem hæmning af de komponenter i leddet, der ellers fortsætter med at lave ravagen. Du kan blive meget klogere på smerter på s. 24, hvor du også møder Arctic Root, der kan give dig energi til for alvor at komme i gang med den også smertedæmpende motion. Du skal ligeledes sætte fokus på at få den helt rigtige gurkemejedosis til dine led, for gurkemejeekstrakt, som i Fortodol S, er både gjort mere tilgængeligt for kroppen, har fine studier bag sig og kan vise sig at være et must-have, også hvis smerterne stammer fra trætte muskler efter en skade. I øvrigt skal du lige huske din Eskimo-3, der med sit høje indhold af omega-3-fedtsyrer kan ”smøre” dine led. Med andre ord, det er sjældent nok at angribe en problemstilling fra én vinkel, der skal mere til, især hvis det er kroniske skader eller en slidt krop.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 51


NYHED til ømme muskler og led

»En naturlig og unik løsning til mine ømme led«

- Jeg er en ældre mand på 79 år, som har en slidt ryg, mange problemer med mine led, fordi jeg har arbejdet hårdt og glemt at passe på mig selv, fortæller Jens. - Desværre kan jeg ikke gå så langt på grund af ømhed, og jeg har det faktisk bedst ved at sidde eller ligge ned det meste af dagen, og det er jeg rigtig træt af. Når vi er på ferie, kan jeg heller ikke komme med på ture, med mindre jeg tager smertestillende medicin, og det går altid ud over maven, hvilket jeg også er træt af.

MODELFOTO

Ledflex med ingefær, gurkemeje og pileekstrakt er designet til at modvirke ømme led. Jens fra Fyn er særlig glad for produktet, da han nu kan gå længere og sover bedre om natten.

FAKTA OM AKTIVE STOFFER I LEDFLEX Hovedingredienserne er ekstrakter af ingefær, gurkemeje og pilebark. Da ekstrakter indeholder højere doser af aktive stoffer, sikrer det, at den daglige dosis på to kapsler tilfører terapeutiske mængder.

INGEFÆR indeholder gingeroler og zingiberen. GURKEMEJE indeholder curcumin, og lecithin fremmer optagelsen. PILEBARK indeholder salixin VITAMIN C hjælper med at opbygge kollagan i brusk og muskler. BLÅBÆR og druer indeholder polyphenoler, som er kraftige antioxidanter.

Da jeg så hørte om et nyt produkt fra Bidro besluttede jeg mig for at prøve det, for jeg havde tidligere læst om, at ingefær og gurkemeje skulle være godt mod ømhed i kroppen, men jeg vidste ikke noget om pileekstrakt. Jeg har nu prøvet Ledflex i en måned, og mod forventning kan jeg allerede mærke en forandring. For jeg kan nu gå længere, inden jeg får så ondt, at jeg må sætte mig. Jeg sover også bedre om natten, fordi jeg ikke vågner, når jeg vender mig. Jeg har jeg også fået mere energi og et bedre humør. – slutter Jens.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Siden 1988 hare Bidro ApS specialiseret sig i få men stærke kvalitetsprodukter uden miljøbelastende stoffer eller parabener. Produkterne sælges gennem Matas, helsekostforretninger og danske webshops. Ønsker du at vide mere om Ledflex og andre produkter fra Bidro, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 52 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop eller besøge hjemmesiden på www.bidro.dk.


TRÆNING MED OMTANKE


TRÆNING MED OMTANKE

Kig på hele dig, når du vil kigge på dine smerter Har du prøvet at begynde på noget træning for at komme i form - og blot blive stoppet af den samme gamle skavank, når du lige er kommet så godt i gang? “Det er mit dårlige knæ, der driller” eller “åh, min tennisalbue er tilbage”. Af Anna Bogdanova

Smerter er reelle - men du behøver ikke leve med dem! Smerter, skader og tilbagevendende skavanker behøver ikke at være vilkår, som du er underlagt for evigt og altid. Den moderne smertevidenskab med anerkendte forskere med Dr. Lorimer Moseley og Dr. David Butler i spidsen er kommet så langt, at vi ved, at:

Helt konkret betyder det, at hjernen (hele tiden) forholder sig til input som fx:

1) smerte er et resultat af den vurderingsproces, som din hjerne (hele tiden) foretager, når den screener din krop og vender tomlen op eller ned på, om du er i en farlig situation (eller måske til fare for dig selv) lige nu og her; og at ... 2) man kan skrue op og ned for intensiteten af smerteoplevelsen ved at arbejde helhedsorienteret ud fra en såkaldt bio-psykosocial model, netop for at sikre, at hjernen får de rette input fra alle sansesystemer og lærer at fortolke signalerne, den modtager (inde- og udefra, mentalt, følelsesmæssigt og fysisk) - og altså ikke blot biomekanisk med fokus på muskler og led. Med andre ord: Smerter kan behandles, og smertepatienter kan selv ændre den oplevede smerteintensitet ved at uddanne sig i, hvad smerter er, og hvilke faktorer der har en væsentlig medindflydelse. Smerter er ikke altid lig skade Smerten - og intensiteten af smerteoplevelsen - er et resultat af, at dit samlede bæger flyder over. Når din hjerne modtager tilpas mange signaler fra din krop om, at der er fare på færde, så reagerer den med et stort “AV!”.

Ressourcer: Har du lyst til at sætte dig mere ind i, hvad smerter er, og hvad du kan gøre ved dem - så er bogen “Explain Pain” af D. Butler og L. Moseley en rigtig god ressource. For helt konkrete øvelser, du systematisk kan forsøge dig frem med, find gratis videoer bl.a. på youtube.com
Du kan også møde Anna og hendes team på www.annabogdanova.dk. Se også artiklen ”Smerter” af Chenette Byriel.

54 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

• Har du sovet godt i nat? Er du veludhvilet?

• Har du drukket nok vand?

• Har du spist regelmæssigt og nok?

• Har du spist noget, du ikke kan tåle?

• Har du bevæget dig i dag - hvordan og hvor meget?

• Er du bekymret? Lidt/meget/hvor ofte?

• Har du lige haft en konflikt med din partner/kollega/chef?

• Føler du en usikkerhed ift. din økonomi/arbejdssituation/ vigtige relationer?

• Er dit blodsukker stabilt og inden for normalområdet?

• Er der akut eller kronisk inflammation i din krop - led, muskler, tarme Og mange andre ... Med andre ord sender din hjerne hele tiden en forespørgsel ud: “Hvordan har du det?” og ”Kan du finde ud af at passe på dig selv?” OG så samler og fortolker den så svarene fra alle de styresystemer, din krop er i besiddelse af: • De fem klassiske sanser: syn, hørelse, lugt, smag, følesans - som alle er rettet mod dine omgivelser. • Og de to lidt mindre kendte - nemlig balance (vestibulær) og kropssans (proprioception, signaler fra muskler og led) - som fortæller, hvor du er i forhold til dine omgivelser, hvilken vej er op og ned, og hvor er dine arme og ben. • Og faktisk én til, som der er stigende forskningsmæssig interesse for - nemlig kropsbevidsthed (interoception) - som dækker over din samlede fornemmelse for, hvordan det egentlig står til inde i din krop.

Du kan læse mere på www.sund-forskning.dk


TRÆNING MED OMTANKE

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk. Anna Bogdanova, ernæringscoach og bevægelsesspecialist

Er det trygt at være dig? Din hjerne opvejer alle input mod hinanden og vurderer, om du er i en overvejende tilstand af fare eller tryghed. Ofte vil denne vurdering være i overensstemmelse med, hvordan det reelt står til med dig. De signaler, du får tilbage, vil være fuldt berettigede. Har du fx brækket en arm, vredet om på din ankel eller fået en fibersprængning i baglåret, vil et stort ”Av! Avav!” være på sin plads. En reminder til dig om at holde dig i ro, indtil dine knogler, muskler, sener og ledbånd er helet. Men nogle gange, så kan hjernen komme til at overfortolke nogle af signalerne - tillægge dem større betydning, end det er tilfældet. Og så vil den agere som en pylremor eller -far, der for en sikkerheds skyld giver sit barn for meget tøj på, når man skal udenfor i de tidlige forårsuger - ud fra overbevisningen om, at det er bedre at svede end fryse. Dvs. at selvom din skade reelt set er helet (normal helingstid er maks. tre måneder - det er her, skillelinjen mellem akut og vedvarende smerte går), så vil din hjerne sende dig overbeskyttende smertesignaler for at undgå, at du udsætter dig selv for selv den mindste risiko for at komme til skade igen. Er din hjerne pylret over tidligere lignende hændelser? Der er forskel på akutte smerter (når du fx brækker en arm) og smerter, der har varet ved i længere end de ca. tre måneder. Akutte smerter vil du altså gerne have, at din hjerne reagerer på. Men helst ikke overreagerer, og slet ikke på den lange bane (som når du fx flere år senere belaster dit tidligere skadede knæ lidt mere, end du plejer, og det reagerer med samme smerte, som dengang der var en reel skade). Og her kan du altså skrue på en del af de ovennævnte knapper for at gøre din smerteoplevelse mindre intens og mere udholdelig - og måske fjerne den helt, hvis den blot er et resultat af en overpylret hjerne, der husker tilbage på en tidligere skade. Men både akutte og vedvarende smerter er altså ikke nødvendigvis et tegn på reel skade, blot en individuel respons på fare og overbelastning - reel eller oplevet. Og ikke blot fysisk - men i høj grad også psykisk og social, mental og følelsesmæssig. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 55


TRÆNING MED OMTANKE

Mindfulness’ grundholdninger Grundholdningerne er en støtte til vejen ind i mindfulness. Både som en metode/ teknik og som en måde at være i livet på. De optræder i flere sammenhænge med mindfulness, men stammer oprindeligt fra MBSR 8-ugers stress reduceringsprogrammet fra Center for mindfulness, USA. Af Henrich B. Johansen

Ikke-dømmen

At opleve tingene, som de er lige nu, uden at dømme og vurdere/værdilade. Blot opleve fx følelsen, tanken eller kropsfornemmelsen, præcist som den er uden historier herom. Sindet har for vane at konstruere historier, at vurdere og bedømme det, vi oplever; ofte som god/dårlig, rigtig/forkert osv.

Tålmodighed

Kalder på ”modet til at tåle uden at kontrollere”. Invitere til væren med frem for handlen på. At være tålmodig over for os selv, også når vi oplever vores egen utålmodighed, kan være udfordrende. Særligt når det handler om det ubehagelige, er der en tendens til at ville forsvinde væk og blive utålmodig, når det ikke fjerner sig eller ændrer sig med det tempo, man ønsker. At være tålmodig med at opnå gode effekter af mindfulness er også vigtigt. Der kan gå tid - både i den enkelte øvelse og helt generelt - inden man måske synes, at man får udbytte. Vær tålmodig.

56 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Åbenhed - begynderens (barnets) sind

Fra åbenheden giver vi mulighed for nye oplevelser af det kendte og bevæger os med tillid ind på ukendte områder. Vi slipper viden og forståelse for i stedet at undersøge nye muligheder. Man åbner også op for, at hvert øjeblik er nyt og ukendt - hvilket det jo rent faktisk er - og man kan give sig selv lov til at udforske med nysgerrighed og barnets legende tilgang. Som det barn, der oplever verden for første gang, kan vi som voksne give slip på vores fastlåste forestillinger og ideer. Man får lov til at opdage verden på ny, igen og igen - at opleve og leve.

Tillid

At udvikle en grundlæggende tillid til os selv er at finde ind til de svar og den iboende visdom, der ligger i os selv. Dette arbejde går gennem anerkendelse af tanker og sanser og følelser. Det er at lytte til sine grænser og ikke presse sig selv mere, end man kan klare i det aktuelle øjeblik. Tillid til sig selv og sin medfødte visdom og evne til at være i nuet, præcis som nuet er; behageligt, ubehageligt eller neutralt. Tillid handler også om tillid til, at indsatsen i mindfulness-træningen bærer frugt, selv når det virker svært og nyttesløst.


TRÆNING MED OMTANKE

Heinrich Birk Johansen har 20 års erfaring med meditation & mindfulness. Fire års uddannelse til mindfulness lærer, meditationsformidler & MBSR instruktør. Uddannet Qi Gong-/Tai Chi-instruktør. Siden 2010 forskningsinstruktør i mindfulness på Rigshospitalet & Skejby Universitetshospital. Underviser på stilhedsretreats, lederuddannelser, virksomheder, skoler og institutioner er samt forløb til elitesportsfolk m.fl. Udbyder uddannelserne Mindfulness Mentor, Mindfulness Lederskab, Mindfulness Master, Mindfulness Stress Coach og Mindfulness Instruktør. Du kan stille spørgsmål til Heinrich på heinrich.johansen@sund-forskning.dk Heinrich B. Johansen MBSR og Qi Gong-/ Tai Chi-instruktør

Ikke-stræben

Ikke at stræbe er at tillade sig selv at være. Ved at slippe stræben efter at komme et sted hen eller opnå noget andet, end det der er, åbner man op for nuet, og lader nuets kraft arbejde. Stræben kan avle en følelse af fiasko, når man ikke får det ønskede - det, man stræbte efter. Ved at stræbe for meget mister man måske muligheden og evnen til at opleve det, som allerede udfolder sig. Når man tillader det, der er, kan man opleve, at det, man ønskede skulle ske, kan komme helt af sig selv.

Accept

At acceptere giver muligheden for med alle sanser og åben væren at opfatte øjeblikket præcist, som det er, i dette øjeblik uden at vurdere eller bedømme det. Ved at vende sig bort fra det ubehagelige eller smertefulde, måske prøve at undertrykke det, kan man skabe yderligere spændinger i krop og sind. At vende sig bort får ikke smerten eller ubehaget til at forsvinde - den er der stadig og kan kontrollere en i det ubevidste. At acceptere kan give os muligheden for at respondere fra det sted, vi er, hvor der er ro, tryghed og stabilitet. Man har set, hvad der er, har ople-

vet det i nuet - været mindful til stede med det - og det giver gradvist en større kontrol til at håndtere og rumme det svære. Accept betyder ikke, at man skal undgå at handle, men man handler med en bevidst respons eller ageren frem for at være kontrolleret af det ubehagelige.

At give slip

Måske forsøger man at forlænge eller fortrænge bestemte følelser i sit liv. At give slip betyder ikke, at man skal glemme eller forkaste følelser og oplevelser. Man tillader blot, at øjeblikket ændrer sig, og at der er nye muligheder i hvert øjeblik, der ankommer i livet. Ved at kigge på de ting, man holder fast i, gode som dårlige, bevidste som ubevidste, kan man gradvist slippe de ting, der ikke er hensigtsmæssige mere i ens liv. Det kan være svært at give slip - selv på det ubehagelige og uhensigtsmæssige - da det kan være blevet en vane at have det på en bestemt måde. Hvis man overhovedet er bevidst om sine vaner. Ved at slippe giver man plads til, at nye oplevelser kan fylde øjeblikket. Det er vigtigt at arbejde med stor venlighed til sig selv, når man arbejder med det at give slip på noget uhensigtsmæssigt i sin adfærd og sin måde at opleve på.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 57


TRÆNING MED OMTANKE

Akutte og kroniske smerter Mere end 850.000. danskere lider af kroniske smerter, og hertil kan lægges alle de akutte smerter. Af Torben Bremann

Hvad er smerte? Ok - lad os først se lidt på, hvad smerte er for en størrelse, defineret ud fra et mere officielt/medicinsk synspunkt og så efterfølgende komme med bud på, hvad du selv kan gøre for at reducere eller fjerne dine smerter. Hvordan fungerer smerte? I kroppen er der særlige nerver, der opsporer potentielt farlige forandringer i vores temperatur, kemiske balance eller tryk. De kaldes nociceptorer eller smertereceptorer og er nerveender, der registrerer vævsbeskadigelse og udløser en impuls i den tilhørende nervetråd, som leder til centralnervesystemet, hvor impulsen opfattes som smerte. De sender ikke smerte til hjernen, fordi al smerte er skabt af hjernen.

58 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnessceter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser. Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong. Du kan stille spørgsmål til Torben på: torben.bremann@sund-forskning.dk

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are - kinesisk ordsprog

Smerten kommer altså ikke fra det håndled, du brækkede, eller den ankel, du forstuvede. Smerte er et resultat af, at hjernen evaluerer information. Akut smerte Akut smerte har et formål. Den fortæller dig oftest, at kroppen er beskadiget. Du må gøre et eller andet, så kroppen ikke bliver yderligere ødelagt og skaden får tid til at hele. Hvor lang tid skal smerten vare, før den bliver kaldt kronisk? Tidligere sagde man, at hvis smerten varede mere end seks måneder, var der tale om kronisk smerte, men den opdeling er man gået bort fra. I stedet siger man nu, at akut smerte varer, så længe som den erfaringsmæssigt ”bør” vare. Erfaringsmæssigt varer fx smerte i ryggen ikke længere end 12 uger. Derfor vil smerte i ryggen - ud over de 12 uger - blive betegnet som kronisk smerte. På samme måde ved man erfaringsmæssigt, at migræne varer i få dage, og at hovedpine i flere uger derfor vil være kronisk. En akut smerte består under reparationen af en skade, men når kroppen er helet, skal smerten forsvinde, ellers er der tale om kronisk smerte. Kroniske smerter kan have samme funktion som de akutte smerter, for eksempel at sørge for at vi begrænser belastningen på et nedslidt knæ eller en hofte. Da skaden ikke bedres, vil smerterne også fortsætte. Kronisk smerte er en af de hyppigste årsager til nedsat livskvalitet.

Torben Bremann Psykomotorisk terapeut

Smertens fysiologi - kort fortalt Når smertefølerne opdager en skadelig påvirkning, sender de besked gennem vores nervetråde (elkablerne) til rygmarven og herefter til hjernen - på samme måde som strøm løber fra kontakten gennem ledningen til pæren i en lampe. Nervetråde varierer i størrelse fra helt fine tråde til den store iskiasnerve i låret, der har en tykkelse som en lillefinger. I hjernen bliver signalet omkodet til en oplevelse af smerte. Smerter kan groft sagt deles op i forskellige typer: • Nociceptive somatiske smerter udgår fra knogler, led, muskler, hud og slimhinder. Smerter fra disse områder er ofte vellokaliseret. Ved vævsskader medfører en inflammation ofte en bevægelsesrelateret smerte. • Viscerale (organiske) smerter har typisk en mere diffus udbredelse. Smerterne kan være mere diffuse og er ofte meddelte (referred pain) smerter til andre og mere fjerne regioner af kroppen, fx hjertesmerter til venstre arm eller galdesmerter til højre skulderblad. • Neuropatiske smerter der opstår og udgår centralt og i det somatosensoriske system, som følge af skade eller sygdom, og vil ofte beskrives som sviende, stikkende, brændende, evt. jagende eller som elektriske stød. Mest velkendte for mange mennesker er smerter i den første kategori (nociceptive), hvilket i almindelig tale er synonymt med ”smerter”. Hvor ondt har du? Smerter kan variere meget i intensitet. Sædvanligvis vil smerterne hos en person være stærkere, jo større og mere alvorlig en skade er. Dette er dog ikke altid tilfældet. Smerteopfattelse og vurderingen af smertens intensitet afhænger også meget af personlige egenskaber, fx tidligere erfaringer, køn, alder, kultur og psykisk tilstand. Hvor mange smerter, man føler, afhænger også af, hvor på kroppen man er skadet. For eksempel er fingre og ansigt mere følsomt end ryggen, da ansigt og fingre er tættere dækket af smertesensorer, der registrerer smertepåvirkninger.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 59


TRÆNING MED OMTANKE

Hvordan kan smerter ét sted i kroppen påvirke andre steder i kroppen? Smerter ét sted i kroppen kan i nogle tilfælde skyldes en skade et helt andet sted i kroppen. Nervetrådenes forbindelser gør, at hjernen kan blive snydt med hensyn til, hvor et smertesignal kommer fra. Et eksempel på dette er smerte i venstre arm i forbindelse med en blodprop i hjertet.

Psyken har indflydelse på smerten Smerter består som beskrevet af et smertesignal fra kroppen og en smerteopfattelse i hjernen. Både signal og opfattelse har betydning for, hvor store smerter man oplever. Psyken har altså indflydelse på smerter. Angst og depression kan forværre smerter, mens glæde og overskud kan formindske smerter, eller gøre det lettere at udholde et vist smerteniveau.

Hvordan behandles kroniske smerter i muskler og sener? Når en muskelsmerte er kronisk, er ikke kun musklen ændret, men hele funktionen omkring den, dvs., også nervesystemets måde at opfatte bevægelsen på. Derfor løses problemet bedst ved egen bevægelse/øvelser. Al anden behandling, fx massage, manipulation, akupunktur, blokader etc., kan hjælpe umiddelbart, men har ikke samme langtidseffekt. Du kan med andre ord ikke regne med, at andre får dine muskelsmerter til at forsvinde. Bevægelse og øvelser bør være dit førstevalg - naturligvis gerne under vejledning af en fagperson.

Kan smerter være noget, vi bare bilder os ind? Vi reagerer fysisk og psykisk som en helhed. Det er altid en person, der oplever smerten eller smerterne. Smerter er en ubehagelig sansemæssig og følelsesmæssig oplevelse, som altid er betinget af nogle fysiske processer i kroppen.

Træning - kolera eller pest? Træning er altså en god idé, og her skal man være opmærksom på, at smerter ofte fører til dårlig fysisk form, fordi den smerteplagede vælger at bevæge sig mindre end normalt. Det betyder, at de smertende muskler efterhånden bliver svækket og har mindre udholdenhed og styrke.

Smerter udspiller sig på det fysiske plan. Det er kroppen, der reagerer, selvom det er en eller anden psykisk påvirkning, som har sat reaktionen i gang. Og smerter er altid reelle! Smerter - hvad kan du selv gøre? Som du har kunnet læse, er smerter et meget komplekst emne og oplevelsen af smerte forskellig fra person til person. Derfor vil det, der hjælper på den ene, ikke nødvendigvis hjælpe på en anden. Men en ting er helt sikkert - det hjælper oftest at holde sig i gang med en tilpasset træningsform - måske suppleret med en behandlingsform, som, du selv skønner, gavner dig. Og her tænker jeg ikke nødvendigvis på sveddryppende hård træning i fitnessmaskiner eller med håndvægte eller hård holdtræning på et aerobichold! For nogle kan det hjælpe, men er du meget smerteplaget, vil det ofte blot forværre smerterne, særligt i timerne efter træningen. Hvilken form for træning er bedst? Jeg er netop hjemkommen efter en af mine mange træningsog studieture til Østen. Det er altid slående at se de mange mennesker der dagligt træner og motionerer i parkerne. Og ikke mindst den ældre generation. Fokus er på øvelser, der er ledmobiliserende, bedrer balancen, styrker sener og bindevæv, øger kropsbevidstheden og forbedrer åndedrættet samt skaber forbindelse mellem krop og sind. Frem for at ”skubbe” og ”presse” blodet frem, som det gøres i mange af de traditionelle vestlige motionsformer, så løsnes og åbnes kroppen op via blide, gentagne bevægelser, som fremmer cirkulationen af blod og lymfevæske og skaber en bedre nerveforsyning samt i de kinesiske termer - et frit flow af Qi (energi). Det er livsbekræftende at være vidne til de mange mennesker på tværs af generationer, som vælger at prioritere daglige øvelser, der fremmer og skaber en forbedret livskvalitet - med færre eller ingen smerter til følge. I Vesten vil der de kommende år komme et større fokus på netop den type af bevægelsesformer (Tai Chi og Qi Gong) - vi ser allerede tendensen nu - til forebyggelse, reducering og behandling af smerter. Og som en sidegevinst påvirker øvelserne samtidig dit immunsystem i en gunstig retning.

60 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x297_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk


TRÆNING MED OMTANKE

Man har jo heller aldrig hørt om en fisk med gigt … Tang er rigt på sporstoffet selen, som i flere videnskabelige undersøgelser er påvist som særligt inflammationshæmmende og derfor har en positiv indvirkning på gigt og lignende lidelser i bevægeapparatet. Algaex indeholder både chlorella og spirulina, som er spækket med fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Algaex fås både som pulver og tabletter.

Syrer i musklerne under træning Syrer du til i din træning, kan du måske få hjælp fra Kreatin fra Natur-Drogeriet. Aminosyren kan øge din præstationsevne med helt op til 30 %, hvis du ikke selv er typen, der bare har kreatin nok i kroppen. Kreatin kan være med til at skubbe til, hvornår syren sætter ind i kroppen og dermed hjælpe med til at yde mere. Samtidig hjælper kreatin muskelcellerne med at vokse ved at binde mere vand til sig og fungere som et lille, men meget hurtigt tilgængeligt energilager. Kreatin fra Natur-Drogeriet fås i både kapsler og pulver.

Kombiner D-vitamin med let motion, og undgå at falde For tallene er ikke til at komme udenom: I den gruppe, der blot dyrkede motion ved lav intensitet, blev risikoen for at falde reduceret med 52,5 %. Hos dem, der blot tog D-vitamin, dalede risikoen for at falde med 42,5 %. Men når de ældre kombinerede motion og D-vitamin, nåede de op på en 72,4 % reduktion af risikoen for at falde. Læs det meget overbevisende studie på 29.

Mavefedt kan forsvinde med ekstra arginin Danske forskere har lavet forsøg med aminosyren arginin. To grupper mus blev gennem ti uger fodret med den samme mad, men der var én forskel. Den ene gruppe fik en diæt, som indeholdt store mængder arginin. Musene, der fik arginin, havde omdannet bugfedt til muskler, hvilket ikke var tilfældet hos kontrolmusene. Arginin får du bl.a. fra Natur-Drogeriet.

62 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE

Træning og mad - et makkerpar til dit blodsukker Træning uden omtanke for mad kan give blodsukkerproblemer. Det samme kan mad uden træning … I begge tilfælde kan det handle om at undgå et svingende blodsukker, og det er nemmere sagt end gjort for en hel del mennesker, der slæber rundt med gener, som ikke lige forstår ideen om at få cellerne til at modtage en passende mængde insulin. Den skal du i øvrigt styre gennem kosten ved at spise mange små måltider. Men du kan få hjælp fra kanelbarken, som du finder i Gaia Herbs dejlige serie af gode tørekstrakter. Læs mere på s. 112 om produktionsmetoder og om virkninger.

Skal du løbe forårsmaraton? Ginseng er fantastisk til at skærpe både vores mentale og fysiske ydeevne samt vores sanser. Den kraftfulde gamle kinesiske rod fremmer heling efter akut eller kronisk belastning og kan generelt styrke vores immunforsvar. Ginseng er en stor støtte til sportsfolk, der skal yde deres bedste uden at brænde ud. Så på med løbeskoene og ud i det gode forårsvejr! Obs! Den er så potent, at du ikke skal bruge den, hvis du er stresset eller har stor indre uro …

Økologisk yogaluksus fra danske Zen Wear Et nyt dansk brand har kreeret nogle super lækre økologiske og bæredygtige produkter med den populære og svedtransporterende bambus. Men ikke nok med det, Zen Wear går hele vejen og sikrer, at deres leverandører er godt lønnet og arbejder under gode forhold. Vi har testet tøjet og giver det et UG med sløjfe. Det er yderst behageligt, smidigt og rart at dyrke yoga eller anden motion i. Og så ser man ovenikøbet godt ud samtidig! Køb Zen Wear på shopsund.dk. For andre varianter se www.zen-wear.com.

Luksus i hverdagen DILLING Underwear fører et eksklusivt sortiment af smarte hipsters med tilhørende toppe og herretights i lækkert økologisk uld og økologisk bomuld. Danske DILLING tager deres etiske ansvar som producent meget alvorligt, lige fra at holde en miljøvenlig produktion til at sikre dyrevelfærden hos de får, der leverer det GOTS-certificerede merinould. Find hele det smukke og ansvarsfulde sortiment på dilling-underwear.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 63


uden duft til sart hud

PARFUMEFRI ØKOLOGISK SOLPLEJE Sart hud? SIG FARVEL TIL VARMEKNOPPER OG HUDKLØE

Vandfaste solcremer indeholder petrokemikalier og silikone, der hindrer din hud i at ånde - det virker som at pakke din hud ind i plastik! Green People’s solcremer er naturligt vandafvisende og blokerer ikke hudens porer. Økologisk solpleje med Aloe Vera, Grøn te, Edelweiss og Myrra velegnet til sart hud. www.greenpeople.dk Made with 78% certified organically grown ingredients

GENTLE FOR SENSITIVE SKIN

Aktiv syre-base balance

Oversyring er en af vores moderne livsstils største negative gevinster. For meget eller for dårlig mad, for lidt bevægelse og stress er blot nogle af de mange faktorer, der kan give ubehag, træthed og smerter. Basica er et naturligt mineraltilskud med basedannende mineralcitrater for et bedre velvære og mærkbart mere energi.

Basica fås i Helsekostbutikker, på udvalgte apoteker og Matas. Info kontakt BioVita A/S: info@biovita.dk 64 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

www.biovita.dk


MIG OG MIN MOR

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 65


ANNONCE

MIG OG MIN MOR

Det er skønt når kroppen NYHED: den gule urtetablet der tilfører vitaminer og plantestoffer fungerer direkte til dine muskler og led

– vigtigt for at du kan holde dig i bevægelse uden besvær. Har du svært ved at komme ud af lænestolen ? Føler du dig slidt efter et langt arbejdsliv ? Har du besvær med knæ og skuldre ? Når vi bliver ældre, bliver led og muskler slidt og besværede. Men der er ikke længere grund til at udsætte sig selv for dette, og lade besværet udvikle sig mere end højst nødvendigt.

Nyt gennembrud

New Nordic har udviklet en ny tablet med planteekstrakter og næringsstoffer til ledbrusk, muskler og inflammatoriske processer i immunforsvaret. Tabletten, der hedder Free To Move™ kan tages dagligt af både unge og ældre.

med storm. Gurkemeje er i familie med ingefær, men har et højt naturligt indhold af plantestoffet curcumin, der hjælper med at administrere kroppens såkaldte inflammatoriske respons, som er en del af vores immunforsvar.

Derfor er Free To Move så god

Sundt ledbrusk og velfungerende muskler er alfa og omega for at have det godt, have ro i kroppen og leve et aktivt og problemfrit liv. Free To Move er baseret på ekstrakt fra gurkemeje. Tablettens indhold af mangan bidrager til normal dannelse af bindevæv og C-vitamin bidrager til en normal dannelse af kollagen. Det har betydning for normalt fungerende brusk – et fleksibelt bindevæv der findes i leddene mellem knoglerne. Derudover indeholder tabletten D-vitamin og magnesium, som bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion.

Begynd med Free To Move i dag

”Gurkemeje feberen”

Du kender måske ingefær – men kender du også gurkemeje ? Forskere over hele verden er grebet af ”gurkemeje feberen” www.matas.dk og gurkemeje har taget helsebranchen

Det gode råd gør forskellen

Free To Move kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb online på www.newnordic.dk . Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

66 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

www.newnordic.dk

Online Store

Aage har haft egen frisørsalon i 32 år. Det er blevet til mange klipninger og mange timer stående. Det var hårdt for krop og led. I dag er Aage 79 år, men en aktiv pensionist.

Aage er 79 år og en aktiv pensionist. –Jeg har været frisør i 65 år. Det har været hårdt både for mine fingre, knæ og ryg. I efteråret måtte jeg desværre stoppe til gymnastik, da kroppen føltes stiv og ufleksibel.

Blev anbefalet at prøve Free To Move

–For nogle måneder siden blev jeg anbefalet at prøve Free To Move™ tabletterne. Jeg ved godt, at der med alderen sker nogle forandringer i kroppen, og særligt efter et langt og hårdt arbejdsliv.

Free To Move er det bedste for mig

–Free To Move tabletterne er helt bestemt det bedste for mig. Jeg er begyndt til gymnastik igen, og jeg cykler hver dag. Min krop fungerer, og det er jeg meget taknemlig for.


MIG OG MIN MOR

Dansk fiskeoliestudie med store perspektiver og forebyggende potentiale Ny og meget solid undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at mødre, der indtager høje doser maritime omega-3-fedtsyrer i tredje trimester af graviditeten, reducerer deres børns risiko for astma markant. Af Trine Røn

Et dansk, dobbeltblindet, randomiseret, placebokontrolleret studie, der for nylig blev publiceret i tidsskriftet New England Journal of Medicine, har ikke uden grund opnået international ros og anerkendelse. Studiet har fulgt 736 gravide og deres børn i fem år. Fra 24. graviditetsuge fik kvinderne i forsøgsgruppen 2400 mg fiskeolie (EPA og DHA), og kontrolgruppen fik tilsvarende mængde olivenolie. Resultaterne taler for sig selv: Blandt mødrene i forsøgsgruppen ses en relativ reduktion i astmaforekomst hos børnene på 31 % samt en reduktion på hele 54 % hos børn af mødre med en særlig genvariant, der gør det sværere for kroppen at udnytte fedtsyrerne. Studiet, der er en del af kohorten COPSAC2016, skal følge børnene over flere år for at undersøge de mulige langtidseffekter af høje doser EPA og DHA i fosterlivet. De første delresultater viser bl.a., at drengebørns IQ øges, og at graviditeten forlænges en smule. Antiinflammatorisk virkning I forskerkredse spekuleres meget i, hvilke mulige mekanismer der giver fiskeolie så stor en forebyggende effekt på astmatiske sygdomme. Svaret skal sandsynligvis findes i de langkædede fedtsyrer, som har en immunmodulerende, antiinflammatorisk effekt i kroppens cellemembraner. Fedtsyrerne er derfor også interessante i behandlingen af andre inflammatoriske sygdomme, som fx diabetes, gigt og tarmsygdomme. Tilskud af fiskeolie i mere end blot sidste del af graviditeten kan muligvis give en større forebyggende effekt på inflammatoriske sygdomme, hvorfor nye studier også er i støbeskeen. Sundhedsstyrelsen mener ikke, at der aktuelt foreligger nok evidens omkring fiskeolie til at revidere de nuværende danske anbefalinger. Gravide, der tager fiskeolie, anbefales at pausere tilskuddet mindst en uge før fødsel eller kejsersnit pga. øget blødningsrisiko. Kilder: Bisgaard H. et al. (29. december, 2016) Fish Oil-Derivated Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine, 375: 2530-2539. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 67


MID OG MIN MOR

Mor, jeg har fået bumser … Uren hud kan skyldes mange ting. Det er ikke bare et tegn på, at man er kommet i teenagealderen, og hormonerne får bægret til at flyde over. Du kan lide af uren hud hele livet, og det kan komme af mangel på essentielle fedtsyrer eller mangel på zink. Det kan være tegn på en dårlig afgiftning, som så igen kan skyldes en ubalance i tarmene. Eller det kan være en reaktion på gluten … Af Pernille Borg

Årsagerne er mange. Og vi har kun nævnt nogle af de mest nærliggende. Huden er kroppens største organ og en vigtig del af vores naturlige afgiftningssystem. Det er derfor også ofte dér, at vi først spotter vores kropslige ubalancer. Talgknopper og fedtet overflade Det kan synes mærkeligt, at bumser og fedtet hud kan skyldes en mangel på fedtsyrer. Men ikke desto mindre er en balance i kroppens fedtsyrer essentiel for både et godt helbred og en glat hud. Ofte får vi for meget animalsk fedt og billige planteolier i den daglige madlavning. Hvis vi skærer ned på disse dårlige fedtkilder og supplerer med sundere fedtstoffer fra nødder, kerner og omega-3-fedtsyrer fra fisk eller alger, så er der en god chance for, at huden vil bedre sig.

Bumser er lokale inflammationer, så forsøg dig med en antiinflammatorisk livsstil - og tryk ikke løs, det vil blot øge inflammationen. Samtidig bør vi altid se på vores fordøjelse, hvis huden viser ubalancer. Er fordøjelsen træg, kommer den ikke dagligt, eller er vi oppustede, så kan den urene hud skyldes en ophobning af afføring i tarmene, som vil medføre toksiner i blodbanerne og en belastning af leveren, som derefter tager huden til hjælp. Pletter og revner i facaden … er en del af et naturligt levet liv. Som huse, så ældes vi, udsættes for frost, for luftforurening og for solens stråler. Men vi kan støtte hudens barriere med en sund kost fyldt med sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler - og huske vores 1,5-2 liter vand om dagen. God motion ilter kroppen og støtter afgiftningen, så hop op på cyklen, og lad bilen stå. Giv slip på dagens strabadser, før du lægger dig i din seng, træk vejret dybt, og fokuser på de gode ting i dit liv, så vil revner og buler i facaden begynde at synes mindre - og betyde mindre. 68 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Har du behov for et hudplejeprodukt, der dagligt kan kontrollere en tendens til overvækst af bakterier på huden, kan du fx forsøge dig med Nova TTO. Nova TTO er kosmetikprodukter baseret på naturlige råvarer med 100 % naturlig og standardiseret Tea Tree Oil fra Australien.


Næste generation af kosttilskud! Unikke FOOD-GROWN® kosttilskud fremstillet af Wild Nutritions eksperter. Mere end 50 uafhængige studier viser, at Food-Grown® vitaminer og mineraler har en højere optagelighed og bliver længere i kroppen. Studierne viser, at den højere optagelighed skyldes, at kroppen bedre kan genkende de naturlige råvarer frem for de syntetiske, som findes i andre mærker på markedet. Unik

Kraftfulde

Bevist

Vi tilsætter essentielle næringsstoffer til friske og naturlige råvarer, og lader det arbejde i mere end 72 timer. Gennem denne unikke proces optages næringsstofferne i fødevaren. Vigtigt: Food-Grown® kan IKKE sammenlignes med de Food-Mixed produkter, der findes på markedet i dag.

Selv i små doser er Food-Grown® kosttilskud langt mere effektive end almindelige kosttilskud, da kroppen lettere optager de vigtige næringsstoffer, når de findes i fødevaren. Vores unikke FoodGrown® proces øger effekten og optagelsen i kroppen dramatisk sammenlignet med andre Food-Mixed produkter på markedet.

Mere end 50 uafhængige studier understøtter vores udsagn. Desuden anerkender indflydelsesrige eksperter, butikker og terapeuter vores Food-Grown® kosttilskud som de absolut bedste på markedet.

wildnutrition.dk Wild Nutrition køber du i Danmarks førende helsekostbutikker. Markedsføres af Pure Supply og distribueres af BioForce Danmark A/S sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 69


MIG OG MIN MOR

Mavekatar og mellemørebetændelse Begge er inflammatoriske tilstande, også kaldet betændelsestilstande. For de fleste kan begge tilstande være meget smertefulde, men mulige at lindre og gøre noget ved på både kort og lang sigt.

Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Mavekatar Mavekatar er defineret som betændelse i mavens slimhinde og kan enten være en akut eller kronisk sygdom. Den mest almindelige årsag til mavekatar er infektion af bakterier, der betegnes Helicobacter pylori. Det er en af flere arter af bakterier, der lever i maven, men denne bakterietype synes at have udviklet specielle evner. Den erhverves normalt i barndommen via forældres kys. Efter den er trængt igennem slimlaget i maven, udvikler den intens inflammatorisk reaktion i det underliggende væv. En infektion forårsaget af H. pylori er anderledes end de andre klassiske bakterielle angreb, fordi den ikke blot danner toksiner, men fordi der er et komplekst samspil mellem bakterien selv, patienten og dens miljø i mavesækken. Når immunsystemet hos værten bliver udfordret af andre infektioner og specielt stress, giver det dårlige immunsystem basis for en yderligere betændelsesreaktion ud over den, der allerede er indledt af H. pylori i slimhinden.

Andre årsager til mavekatar end bakterier Der kan dog være andre årsager til mavekatar, såsom fødevareallergi, typisk over for komælk eller soja, forekomst af parasitter, brug af kemoterapi, alkohol og overdreven brug af smertehæmmere (NSAID’s) som Ibuprofen, diclofenac samt acetylsalicylsyre. En anden årsag kan være refluks af galde og for meget fordøjelsessaft fra bugspytkirtlen. Det kunne være overdreven brug af tyggegummi, idet man danner både spyt i munden og bugspyt, når man tygger med kæberne. Så fordøjelsen bliver snydt, når der ikke kommer noget mad, og derved kommer der for meget saft ind i mavesækken, som derfor kan blive irriteret. Mange oplever også en sultfornemmelse eller sugen i maven, når de bruger tyggegummi. Så tyg højst to til tre minutter, og spyt ud. Behandling af mavekatar foregår hovedsageligt med antibiotika for at slå Helicobacter pylori ned. Inden for homøopatien findes der en cocktail, der er dobbeltblindtestet med godt resultat. Den består af Nux Vomica Homaccord og Lymphomyosot dråber - 30 dråber dagligt samt sugetabletten Gastricumeel 1 x 3 dagligt. Tabletten er faktisk hovedmidlet ved alle ubalancer i mavesækken og tolvfingertarmen samt mavemunden, så derfor også ved sure opstød/refluks. Er der samtidige kramper i maven, giver jeg også Spascupreel-tabletter. De er fantastiske ved alle kramper i mave-/tarm-/underlivsregionen, inkl. menstruationssmerter.

70 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MIG OG MIN MOR

Ørepine og eksem i øregangen Mellemørebetændelse er en inflammation, hvor der opstår et undertryk i mellemøret pga. sammenklemning af det eustakiske rør, hvorved der trænger væske ind i mellemøret. Det kan være en akut og oftest bakteriel proces. Den højeste risiko for at udvikle akut mellemørebetændelse ses hos børn fra seks måneder til tre år, fordi deres eustakiske rør er mere horisontalt, smallere og kortere og derfor mindre tilbøjeligt til at dræne og bekæmpe bakterier, samt fordi børn i denne aldersgruppe har et mindre udviklet immunforsvar end ældre børn. Det ses også tit hos personer med sæsonbetonet allergi, tilstedeværelse af polypper, jernmangel, rygere og børn af rygere, forurening, overvægtige børn, ved virale infektioner og genetisk disposition. Kun overgået af almindelig forkølelse er mellemørebetændelse den mest almindelige sygdom hos børn. Forekomsten af mellemørebetændelse er stigende i hele verden på trods af forbedringer i den offentlige sundhed og den udbredte brug af antibiotika. Mange studier påpeger dog, at penicillins virkning på lidelser i hovedet over kæbeniveau ikke er specielt virksom. Mange børn får indsat dræn i trommehinden ved gentagne mellemørebetændelser. Det er en kortsigtet symptombehandling, der kan give skader på hørelsen, og studier viser, at de langsigtede fordele ved at indsætte dræn er begrænsede. Dog kan kroniske mellemørebetændelser give svækket hørelse, forårsage taleforsinkelse og forstyrre indlæringsevnen hos børn, så derfor bør dræn betragtes som den sidste mulighed, hvis andet ikke virker.

Eksem i ørerne forværres Når vi er ved ørerne, oplever jeg ofte eksem i øregangen hos klienter. Her spiller overdreven brug af billige vatpinde en stor rolle. Gå i helsekosten, og køb nogle økopinde uden blegnings- og andre kemiske komponenter, der udtørrer øret og giver kløe/skæl etc. Terapien er Fidesan-salve på en naturlig vatpind, der stille indføres i øregangen og masserer de kløende steder. Fidesan indeholder planten hjerteært, der virker fantastisk ved alle tørre eksemer.

I klinikken bruger jeg tit et lille trick med at smøre den antiinflammatoriske Traumeel salve bag øret, specielt lige hvor der opstår en fordybning bag øreflippen, når man åbner munden. Det er faktisk den direkte vej til mellemøret, og derfor har det god virkning ved påsmøring af Traumeelsalve på dette sted. Derudover følger jeg op med de homøopatiske øredråber Oteel i tilfælde, hvor der ikke er dræn eller sprængt trommehinde samt et bredspektret vitamin- og mineraltilskud til immunforsvaret. Derudover kostvejledning, hvor mælk ofte er en synder i forhold til irriterede slimhinder hos både børn og voksne … og nej, voksne skal ikke drikke mælk for at få kalk…

Med de ord ønsker jeg jer alle et godt og spirende forår samt et godt helbred.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 71


Nu kan vi snart tage bøgerne med ud på terassen, i haven eller på stranden! Shop Sund har bøger om alt lige fra fermentering og madlavning til TaiChi. Find din næste sunde bog på shopsund.dk

Vi kan ikke tilbyde dig hele pakken... Men vi kan tilbyde dig indpakningen! Og den er også helt fantastisk. Du vil elske at mærke det lækre bæredygtige og økologiske BOODY bambus undertøj på din krop!

72 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SKØN I FORÅRET

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 73


SKØN I FORÅRET

Rynker gå væk … Nogle af de udfordringer, vi møder i det daglige, sætter sine tydelige præg på huden, der bliver tør og mindre elastisk og endda kan få et gråligt og lidt kedeligt skær. Forurening, rygning, tilsætningsstoffer og pesticider i maden, alkohol og stress er blot nogle af de faktorer, der spiller ind på hudens tilstand. Flere af dem kan vi selv begrænse, og andre er vi ikke i samme grad herre over.

Veganercertificeret Silky Beauty fra Dansk Farmaceutisk Industri, DFI, er veganercertificeret og kan derfor indtages af alle. Faktisk har et meget stort udvalg af DFI’s sortiment dette mærkat.

74 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SKØN I FORÅRET

Af Rikke Agersted

Det er ikke helt ligegyldigt, om vores hud bliver lidt kedelig at se på med alderen, for det kedelige udseende kan afspejle dens tilstand, og i modsætning til kroppens andre organer har vi mulighed for med det blotte øje at se, om huden har det optimalt. Det giver os et godt indblik i, hvordan huden har det frem for leveren, skjoldbruskkirtlen eller andre organer, som er godt skjult inde i kroppen. Huden regulerer kulde og varmepåvirkninger i dagligdagen. Den beskytter os mod fremmede mikroorganismer, stråling og lignende faktorer og er med til at regulere væskebalancen. Huden vejer omkring 15 % af legemsvægten og er dermed en temmelig stor del af vores forsvarsværk. Vi bør derfor passe rigtigt godt på den og sikre, at dens funktioner vedligeholdes så godt, det overhovedet er muligt trods alder og påvirkninger. Planter som nærer Ud over den indlysende pleje af huden gennem en sund, varieret kost, væskeindtag og motion kan vi tilføre huden nogle af de næringsstoffer, den har brug for, gennem kosttilskud. Hudens celler får tilført vitale stoffer fra blodbanerne, som fører dem med sig rundt i kroppen. Fedtsyrer, vitaminer, mineraler og andre livsvigtige stoffer fås fra kosten, og er der brug for lidt ekstra støtte til huden, kan et produkt som Silky Beauty gøre en forskel. Det indeholder fem vigtige urter for huden samt udtræk fra den eksotiske frugt amla (eller myrobalan), der er en naturlig kilde til C-vitamin. Hvorfor planter? Naturen har altid været en kilde til overflod af mange forskellige slags, og det overvældende udbud, der er af medicinske planter, har man kendt og brugt mange tusinde år tilbage i tiden. Den medicinske viden bliver aldrig forældet, og derfor mødes moderne forskning med naturens ældgamle urtehave i Silky Beauty, som optimerer hudens fugtbalance og forbedrer hudkvaliteten. For eksempel er rosmarin ikke kun et skattet krydderi, men en meget virksom urt, der virker kredsløbsstimulerende og dermed er med til ikke kun at bortskaffe uønskede stoffer, men også at bringe vitalstofferne frem til alle celler.

Dine cellemembraner tager skade Vindrueekstrakt har en antioxidanteffekt og beskytter huden mod frie radikaler, som er med til at fremme ældning, fordi cellemembranernes fedtsyrer iltes af dem. Iltede celler er med til at påvirke huden, som bliver tør, kedelig og rynket. Vindruekerneekstrakt påvirker desuden bindevævet gunstigt i hele kroppen. Blodårenes bindevæv stabiliseres med ekstrakten, og det er med til at mindske åresprængninger i huden og hjælper selvfølgelig også blodårene med at udføre deres arbejde generelt i kroppen. Mere hjælp til rynker og furer Grøn te er ligesom schisandra en stærk antioxidant og bidrager som vindruekerneekstrakt med at beskytte huden. Schisandra har en særlig gunstig effekt på leveren, og som det organ, der nedbryder giftstoffer, hormoner og andre overskydende stoffer, hjælper det huden, ved at stofferne ikke cirkulerer unødigt rundt i systemet og derigennem er med til at skade hudcellerne. Grøn te har evnen til at binde de skadelige, frie radikaler, som oxiderer cellerne. Amla-frugten har et større indhold af C-vitamin end citrusfrugter og er en anden god antioxidant, som beskytter cellemembranerne og stimulerer dannelsen af proteinet kollagen, der udgør omkring 70 % af hudens vægt. Kollagen produceres i bindevævet, og fra omkring midt i trediverne begynder dannelsen at falde, hvilket kan resultere i, at huden falder lidt sammen med rynker og furer til følge. Hjælper også på hår og negle Det høje indhold af kiselsyre har i mange år gjort agerpadderokken til et foretrukket middel mod negle og skørt hår, der knækker. Planten kan dog også afhjælpe eksem og virker afgiftende. Den største koncentration af kisel findes i bindevævet. Hvis det mister kisel, hvad det naturligt gør, jo ældre vi bliver, mister huden sin elasticitet og bliver mere slap. For tidlige aldringstegn i huden kan hænge sammen med et lavt kiselindhold, men det kan afhjælpes ved at tilføre antioxidanter, C-vitamin og andre stoffer, som hæmmer degenerationen.

Ret op på din hud Trænger din hud til lidt kærlig pleje og hjælp med at genvinde sin fulde funktion, kan du med fordel sørge for rigeligt væskeindtag dagligt (vand og urteteer) samt sund og nærende kost fuld af grøntsager, krydderurter, fuldkornsprodukter og sunde fedtsyrer. Dertil kan tages et dagligt supplement af Silky Beauty. En enkelt dåse indeholder 90 tabletter og rækker til 45 dage. Tilskuddet indeholder vindruekerneekstrakt, agerpadderokke, grøn te, schisandra, rosmarin og amla.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 75


SKØN I FORÅRET

Forårsallergi – eller allergi hele året … Foråret er ankommet til lille Dannevang, og de fleste af os nyder solen i vores ansigter, bøgen som springer ud og de smukke birketræer med deres ranke stammer. Men for nogle - ja, faktisk for tusindvis af danskere - er foråret ikke en køn oplevelse … Af Marianne Palm

Atju, kløende øjne, kriller i halsen, en mærkværdig hoste. Har du pollenallergi, kender du sikkert symptomerne alt for godt. Tæt i næsen, måske ovenikøbet reaktioner fra din hud. Den umiddelbare reaktion kan stoppes med antihistaminer, og de kan være nødvendige at have på sig døgnet rundt i forårets første måneder - og måske hele sommeren - eller hele året, afhængigt af hvad du er allergisk overfor. Men du kan altså også gøre noget for dit immunforsvar og dine slimhinder, så du måske slipper for de fleste anfald. Det kræver en kur på en til tre måneder med urteekstrakter, C-vitaminer og mælkesyrebakterier, og det er netop, hvad du finder i fx et produkt som Aller-Fri fra Nani. Det er phytoterapeuter, der står bag produktet sammen med den ret, EU har givet danskerne: at kunne fortælle, at man rent faktisk HAR opdaget, at der er flere forskellige naturlige stoffer, der kan nedbringe din allergi.

76 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

C-vitamin styrker immunsystemet C-vitamin virker som en naturlig støtte til immunsystemet og kan fx forebygge en forkølelse. Ved samtidig at beskytte cellerne mod de frie iltradikaler, der ellers kan genere fx dine luftveje, er C-vitamin, især i form af acerolabær, en vigtig ingrediens til forårets allergier. For alt i alt handler det om at se bagom allergierne og forsøge at finde årsagerne. Umiddelbart vil man jo mene, at det er allergenet, der er årsagen, altså fx den birkepollen, der kommer forbi dine luftveje, men så burde alle jo lide af birkepollenallergi. I stedet må man selvfølgelig kigge på, hvad man har nedarvet fra familien, men også tage et kig på hele immunforsvaret, som ikke kun handler om luftbårne partikler til luftvejene, men også om, hvordan fx tarmsystemet virker!


SKØN I FORÅRET

Det gør mælkesyrebakterier også … For i dag ved man, at den allerbedste måde at styrke immunsystemet på er at få orden i sin mikroflora i tarmen. Det er her, mælkesyrebakterierne er med i dannelsen af immunkomponenter, som skal hjælpe dig med at forebygge allergier eller i det hele taget styrke dig mod infektioner. Sammen med mælkesyrebakterier og C-vitamin finder du tre velkendte droger, der hver især har en specifik evne til at hjælpe på allergier. Rød solhat som allergihjælper Den røde solhat kender du måske i forvejen, da den er velkendt som alment immunregulerende. Ved at modulere immunkomponenterne, så svækkelser bliver til styrke, og overreaktioner bliver mildnet, vil den røde solhat gøre noget godt for det grundlæggende immunforsvar. Det skaber en større mulighed for, at slimhinder, fx i luftvejene, inklusive næsens slimhinder, bliver mindre sårbare og derfor lukker forstyrrende og potentielle allergener ind i kroppen, så de klassiske allergisymptomer opstår.

Citronmelisse som antihistamin Hvad de færreste ved er, at citronmelisse faktisk kan fungere som et naturligt antihistamin. Der er ikke mange studier på påstanden, til gengæld ved man, at den har en god effekt på vira, fx herpesvirus. Det betyder, at den bagom allergianfaldene sammen med de øvrige ingredienser i Aller-Fri kan skabe en god effekt på immunsystemet og på de irriterede slimhinder i luftvejene. Ingefær fjerner unødig slim Har du allergiske tilstande i luftvejene, har du måske både slim, der irriterer og er svær at hoste op. Ingefær er kendt for sin effekt på de sårbare slimhinder, som bare skal have styrke og ro for at imødegå forårets - eller hele årets - strabadser. Dagsdosis er pakket i små konvolutter Kosttilskud med udvalgte urteekstrakter, mælkesyrebakterier og naturlig C-vitamin i praktiske dagsposer (30 stk./æske). Urterne er særligt udvalgt med henblik på effektivt at støtte og normalisere immunforsvaret (dæmper et overaktivt immunforsvar), herunder mod overreaktion ved pollenpåvirkning. Endvidere indeholder produktet urter, der har vedligeholdende og lindrende effekt på åndedrætsorganerne (hals, svælg og bronkier) samt urter for optimal afslapning og mentalt/fysisk velvære. Kilde: www.nani.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 77


SKØN I FORÅRET

Vidste du det om UV-filtre? Det er blevet april og tid til at smøre sit barn ind i solcreme hver dag. Eller er det? Bliv klogere på UV-filtre, og hvorfor de kan måles i danske børn - også om vinteren! Af Rose Maimonide

Hvad er UV-filtre? Du tænker nok, at UV-filtre er noget med solcreme. Men faktisk bliver vi eksponeret for UV-filtre mange andre steder fra. Så meget, at det kan måles i danske børnehavebørn året rundt. UV-filtre er en gruppe af kemiske stoffer, som beskytter mod UVlys. De er først og fremmest kendt fra solcremer. De bruges også ofte i badetøj og makeup. UV-filtre kan desuden beskytte farve mod at falme i solen og beskytte plastik mod at blive nedbrudt af solen. Derfor findes de hyppigt i tøj, møbler, vaskepulver, legetøj, trykfarver til mademballage, maling m.m. Vi udsættes dog mest for UV-filtre via huden, hvorfra det optages i blodbanen. Kan UV-filtre lave koks i hormonerne? Vi ved ikke så meget om, hvordan UV-filtre optages og påvirker kroppen. UV-filtre er et relativt nyt forskningsområde inden for hormonforstyrrende stoffer. En del forsøg viser, at seks forskellige UV-filtre har vist hormonforstyrrende effekter. Især stofskifte, reproduktion og sædkvalitet har været påvirket i dyreforsøg. Man har også påvist, at UV-filtre kan have negativ effekt på sædkvaliteten hos mænd.

UV-filtre i danske børn I et nyt dansk forsøg i 2016 målte man UV-filtre på børnehavebørn. De er den danske befolkningsgruppe, som nok er mest eksponeret for UV-filtre. Det skyldes, at den officielle anbefaling er, at børnehavebørn smøres med solcreme to gange dagligt fra april til september. Man målte ni forskellige UV-filtre hos børnene både om sommeren og vinteren. Der var selvfølgelig betydeligt højere indhold af UV-filtre i børnene om sommeren end om vinteren pga. brugen af solcreme om sommeren. Men børnene udskilte også UV-filtre om vinteren! Nogle børn var faktisk eksponeret i næsten lige høj grad om sommeren som om vinteren. Der er også stor forskel på, hvilke UV-filtre børnene udsættes for. I nogle af børnene målte man UV-filtre, som er forbudt i solcremer og andre plejeprodukter. Livsstil og miljø for det enkelte barn spiller således en betydelig rolle for den samlede eksponering for UV-filtre. Og børnene udsættes for UV-filtre fra mange kilder, ikke kun fra solcreme.

Rose Maimonide inspirerer børnefamilier til at gøre det nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. Få en gratis e-bog på www.rosemaimonide.com.

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed.

78 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SKØN I FORÅRET

Er det bekymrende? Vi ved ikke, om det er sundhedsskadeligt, at børnene udsættes for UV-filtre i de målte mængder. For der mangler viden om, hvordan UV-filtre omsættes i kroppen. Man skal også huske på, at vi udsættes for en lang række hormonforstyrrende stoffer hver dag. Vi ved ikke, hvordan disse stoffer påvirker hinandens effekt, også selv om de forekommer i ganske små doser. Hvad gør man så? Løsningen er ikke at forsage solcreme for enhver pris! For der er stor risiko for, at prisen kan blive hudkræft senere i livet. Løsningen er derimod at beskytte sig i solen ved at bruge sund fornuft og disse gode råd: • Brug solbeskyttelse tilpasset omstændigheder og behov. • Sørg for at få nok vitaminer og mineraler, især D-vitamin, samt sunde fedtstoffer. • Væn langsomt huden til solen i løbet af foråret og forsommeren.

Følg disse råd i stærk sol: • Hold dig så vidt muligt i skyggen, især i den stærke middagssol (ca. kl. 12-15). • Brug hat med nakkeskygge. • Hav tyndt hvidt tøj på. • Brug badedragt med UV-beskyttelse via stoffets vævning. • Anvend solcreme med lavest muligt indhold af problemkemi. En faktor 30 solcreme med svane- og allergimærket er ofte et godt valg. Pointen er også, at man med fordel kunne nedsætte mængden af UV-filtre i alle mulige andre produkter end solcremer. Kilder: Marianna Krause et al. Exposure to UV-filters during summer and winter in Danish Kindergarten children. 10.1016/j.envint.2016.11.011

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 79


SKØN I FORÅRET

Fri af allergi Allergisæsonen er for længst skudt i gang til stor gene for rigtig mange danskere. Antihistaminer tager måske nok toppen af problemet og kan være ganske nødvendige sammen med den rette astmaspray, hvis ikke kun det er dine øjne og din tud, der lider under fænomenet. Men du kan faktisk også gøre noget godt for dig selv med den natur, du ellers er godt og grundig træt af lige nu. Læs mere på s. 76, og kig phytoterapeuterne over skulderen, når de har sammensat et produkt med naturens gode sager. Og nej, der er ikke pollen i.

Vagtelæg mod allergi De små vagtelæg fra en særlig krydsning mellem to vagteltyper har vist en rigtig god effekt på allergi. Det gælder både de luftbårne allergener og fx ved eksem. At de virker så bredt, skyldes reguleringen af en specifik del af immunforsvaret, Immunglobulin E. Natur-Drogeriet forhandler Amizan.

En glat og fin hud Rynker er tegn på visdom, men kan også være tegn på en måske for tidlig ældning af huden. Silky Beauty kan hjælpe hudens celler med bedre at kunne holde på fugten, skabe naturligt liv i cellerne og dermed mindske træthed i kroppens yderste - og synlige - lag. Læs mere på s. 74.

Undgå kedelige røde knopper i bikinilinjen Bliv klar til bikinisæsonen med Australian Bodycare body balm after shaving. Den smøres på kroppen efter endt hårfjerning, så du undgår indgroede hår, røde knopper og samtidig holder huden sund. Tasmansk peber mindsker irritation, mens den naturlige tea tree oil virker som værn mod uønskede bakterier.

Spirituelle halskæder Foråret titter frem, og det er tid til at åbne jakkerne og lufte de nye smukke Mala Spirit halskæder lavet af de magiske rudrakshafrø. Rudrakshafrø siges at tilbyde fred, klarsyn og målsætning til den, som bærer dem, og give plads til positive tanker og energi. Find din personlige favorit på shopsund.dk.

80 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SKØN I FORÅRET

AVIVIR mod soleksem og røde næser Selvom solen endnu ikke har fået sommerens styrke, kan den sagtens give os soleksem. Sidder du og nyder solen på altanen, i haven, en hyggelig café, eller er du blot på din daglige cykeltur, så kan du sagtens få ømme røde kinder og næse. Et par pift med AVIVIR Aloe Vera Gel Spray kan få irritation og rødme i huden til at falde til ro. Du kan også med fordel forebygge solskader og de efterfølgende rynker med AVIVIR Aloe Vera Anti-Age Sun Face. AVIVIR Aloe Vera Anti-Age Sun Face indeholder Bio Active Aloe Vera, Hyaluron og Tosolin, der modvirker solens udtørring, solrynker, soleksem og ældning af huden, samtidig med at den giver din hud en mere ensartet gylden farve hurtigere.

Uren hud kan skyldes mange ting … og hører ikke bare teenagealderen til. Bumser er lokale inflammationer, så vil du af med dem, kan du forsøge dig med en antiinflammatorisk livsstil. Du kan også kontrollere en tendens til overvækst af bakterier på huden med Nova TTO, som er kosmetikprodukter baseret på naturlige råvarer med 100 % naturlig og standardiseret Tea Tree Oil fra Australien.

20 år med økologisk hudpleje For lidt over 20 år siden fik manglen på milde, naturlige og økologiske produkter på markedet danske Charlotte Vøhtz til at lægge al sin energi i at skabe økologiske cremer og salver, nøje skræddersyet til sin lille datters allergiplagede hud. Charlotte grundlagde Green People, som gennem de sidste 20 år har skabt certificerede økologiske produkter til hele familien. Produkter, som med mere end 90 % aktive naturlige og økologiske ingredienser, beskytter, nærer og skaber en hud i balance - og allervigtigst, respekterer din krop. Green People lovede fra start af aldrig at anvende skrappe, syntetiske ingredienser som sodium lauryl sulphate (SLS), parabener, phtalater, petrokemikalier, ethanol eller syntetiske parfumestoffer og farvestoffer i deres produkter, og det løfte har de holdt til fulde. Glæd dig til Green Peoples nye lækre jubilæumsprodukter!

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 81


Forårsfrisk Rød Ginseng - øko

Vitalise - øko

Baseret på Panax Ginseng, som er kendt for sit indhold af ginsenoider. Ginseng er et anerkendt adaptogen, som virker harmoniserende og stimulerende.

Baseret på Ginseng og 29 andre ingredienser. Riboflavin og Vitamin C bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Dagsdosis giver dig 28%* Riboflavin (B2) og 31%* Vitamin C.

Kapsler & pulver

Kapsler

www.pukkaherbs.dk

82 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

*I henhold til NæringstofReferenceVærdi


MAD

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 83


ZEN WEAR

Spændinger? Kramper? Uro?

Yogatøj af økologisk dyrket bambus

Altiderm magnesiumolie lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben Generelt om magnesium: • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter – i forbindelse med massage ved muskelspændinger Se vores skønne kollektion på

Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

www.zen-wear.com

Priser: Kr. 159,- for 100 ml. (spray) og kr. 229,- for 200 ml. Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

Afslut din dag med AVIVIR NYHED

Aftenpleje med AVIVIR sikrer, at din hud repareres, genopbygges og styrkes, så den er klar til en ny dag.

NYHED

Rens og plej din hud med økologisk Aloe Vera. Afslut din dag med den lækre Cleansing Foam, som fjerner make-up rester, og Anti Wrinkle eller Rich Night Creme, der reparerer huden. Prøv også Eye Gel med hav-alge udtræk og Beta Glucan med effektiv opstrammende effekt.

#aviviraloevera

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

84 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

590

028

5090 0028

allergyapp.dk

Købes hos Matas, Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Naturlig farverig mad gør en forskel for dig og din krop Udtrykket ”kulør på tilværelsen” bruger vi om det, der er interessant, indholdsrigt og livgivende. Og det er lige netop, hvad farvestrålende mad er: Interessant for sanserne, rigt på en lang stribe gavnlige indholdsstoffer og fyldt med vitalitet.

Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

De fleste af mine klienter har brug for enkle, håndgribelige rettesnore, der kan opgradere deres måltider. Uden nødvendigvis at have styr på faglige termer og lange ord, der er svære at udtale. Når dine måltider indeholder forskellige farver - regnbuemad - ser maden ikke alene smuk og indbydende ud, hvilket i sig selv stimulerer og styrker din fordøjelse - farverige måltider giver dig også en bred vifte af vitaminer og mineraler og unikke sundhedsfremmende stoffer fra planternes farvepigmenter. Jo stærkere farve grøntsager, bær og frugter har, des bedre, for kraftig farve betyder højere indhold af gavnlige stoffer, der bl.a. virker som kraftige antioxidanter og stærkt antiinflammatorisk.

fra gruppen gult/orange/rødt/violet (rigt på farvepigmentstofferne carotener og antocyaniner) og noget grønt (rigt på klorofyl - især mørkegrønt).

De forskellige farvestoffer forstærker hinandens virkning, så spis fra hele farvepaletten. Sørg for hver dag at spise noget

At lave farverig mad er en af de mest enkle og virkningsfulde rettesnore til at få mest mulig gavn af den mad, du spiser.

Spis en god blanding af både rå og tilberedte grøntsager for at få glæde af så mange som muligt af pigmenterne. Flere af de nyttige pigmenter frigives under opvarmning. Fx indeholder en tomatsovs over 10 gange så meget lycopen som en tilsvarende rå tomat. Husk også samtidig sundt fedt fra nødder, kerner, avokado eller olie, da flere af farvepigmenterne er fedtopløselige. Her får du en nem og smuk ret med rødbeder, hvis farve kommer fra betacyanin, og søde kartofler, der er rige på carotener.

BAGT RODFRUGTSPIRAL • Rødbeder • Søde kartofler • Ekstra jomfruolivenolie • Salt • Citron • Appelsin • Frisk timian

Sådan gør du: Vælg aflange rødbeder og søde kartofler i nogenlunde samme tykkelse. Skær dem i tynde skiver, og læg dem tæt i et ildfast fad. Pensl med olie, og drys med salt. Bag i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter. Pres godt med citron- og appelsinsaft over, og drys med timian. Variation: Bag rodfrugterne på en bund af en god tomatgrøntsagssovs, eventuelt med bælgfrugter.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 85


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Få det bedre med kost der er inflammationshæmmende Antiinflammatorisk kost bliver mere og mere populært - og det er med god grund! Det kan nemlig – som navnet indikerer - lindre inflammation i kroppen og styrke immunforsvaret. Antiinflammatorisk kost består bl.a. af masser af grøntsager og fødevarer som ingefær, hvidløg, gurkemeje og kål samt fødevarer med omega-3-fedtsyrer som fx hampefrø, fede fisk og hørfrø. Det er alle fødevarer, der hæmmer kroniske inflammationstilstande i kroppen - modsat eksempelvis rygning, sukker og stress, der øger kronisk inflammationen i kroppen.

Green smoothie bowl En skål med smoothie mætter på en eller anden måde mere, end når du drikker din smoothie af glas. Måske simpelthen fordi det tager lidt længere tid at spise den. Så giv dig selv tid til at nyde denne smoothie i din yndlingsskål. Til 1 person skal du bruge: • 4 dl babyspinat • 5 buketter frossen broccoli • 1 avokado • 1 dl vand • 2 spsk. chiafrø (eller hørfrø) • 1 tsk. revet citronskal • 2-3 steviablade (eller 1-2 dråber steviaekstrakt) • 1-2 tsk. lakridsrodspulver • 5 spsk. hampefrø • Drys med bipollen og friske bær (hvis du har) Sådan gør du: Blend spinat, is, chiafrø, avokado, citronskal, vand, stevia og lakridsrodspulver. Rør smoothien med hampefrø, hæld den i en skål, og server eventuelt med friske bær og bipollen.

86 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Inflammation bliver ofte omtalt som lidt af en skurk, men faktisk er inflammationsprocessen starten på kroppens egen helingsproces. Men hos nogle mennesker stopper denne process ikke korrekt igen, og så opstår der kroniske inflammationstilstande i kroppen med de klassiske tegn smerte, rødme, varme og hævelse. Ved kroniske inflammationstilstande kan du dog ofte kun mærke smerten.

Hvis du vil i gang med antiinflammatorisk kost, så prøv fx disse to skønne opskrifter. God fornøjelse!

Antiinflammatorisk fusion En antiinflammatorisk og helende infusion - som tilmed smager godt. Har du inflammation i kroppen, kan du med fordel drikke den hver dag. Det skal du bruge: • 2 cm frisk ingefær • 3 sorte peberkorn • 3-5 cm frisk gurkemejerod • 0,5 lakridsrod • 2 blade stevia (kan erstattes med en dråbe flydende steviaekstrakt) • 1 l kogende vand Sådan gør du: Hak alle rødder og urter fint, og overhæld med kogende vand. Lad drikken trække i to timer eller natten over. Drikkes kold og kan nydes dagligt.


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Sund mad på SU – og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Det er sin sag at finde økologisk kød til SU-venlige priser. Derfor er opskrifterne på disse sider også ofte med vegetabilske proteinkilder. Denne måned er en undtagelse, for jeg har registreret, at nogle supermarkeder er begyndt at sælge frossent økologisk hønsebryst til ok rimelige penge. Her trylles det om til en skøn hønsesalat, der egner sig fortrinligt til en påskefrokost eller en anden af forårets sammenkomster.

Bladselleri, behøver jeg virkelig …

Hønsesalat

Prøv endelig at række ud efter de grønne stængler, næste gang du handler ind. De smager faktisk skønt og friskt. De hører til i den billigere grøntsagsafdeling. Og så er der masser af sundhed at hente fra dem. Bladselleri bidrager fx med gode mængder K-vitamin, elektrolytter og fibre.

Den her hønsesalat er nem at lave og er way beyond de salater, du kan finde i kølediskene. Du ved, dem, hvor du skal lede rigtig længe i mayonnaisen for at finde et stykke kød. Det skal du bruge: • 250 g brune champignon • 200 g bladselleri • 260-280 g hønse- eller kyllingekød Dressing af: • 1,5 spsk. usødet soyayoghurt • 1,5 spsk. god mayonnaise • 1,5 tsk. god karry • Salt • Peber

Bladselleri for børn og barnlige sjæle Denne ”Myrer på stribe” er et hit hjemme hos os. Selv min temmeligt grøntsagsfornægtende yngste datter spiser den med stort velbehag. Helt enkelt: Skær bladselleri i mindre stykker (ca. 10 cm i længden). Kom lidt peanutbutter ned i revnen, og pynt med rosiner på stribe.

Sådan gør du: Du kan enten koge hønsekødet i bouillon eller stege det på panden med lidt salt og peber. Det er også fint at bruge en rest tilberedt kyllinge- eller hønsekød. Fjern bunden af champignonerne, og skær dem i kvarte. Svits dem på panden i salt og peber. Lad begge dele køle helt af. Skær bladselleri i små stykker. Rør dressingen sammen, og smag den til med salt og peber. Bland nu det hele sammen i en stor skål, og server.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 87


MAD

EPA og DHA uden omveje til veganere Der hersker ingen tvivl om, at vi har brug for de vigtige omega-3-fedtsyrer EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). Disse fås kun fra havlevende dyr og organismer. Forstadiet til disse fedtsyrer hedder ALA (alfa-linolen-syre) og kommer fra planteriget. ALA kan danne EPA og DHA under de rette forhold, og derfor har veganere og fiskeolie-elskere i årevis diskuteret, om vi reelt har brug for fiskeoliens tilskud af EPA og DHA. Et helt nyt tilskud af alger gør diskussionen overflødig. Af Rikke Agersted

Det er helt rigtigt, at kroppen selv kan danne EPA og DHA fra ALA. Kosten og vores næringsmæssige behov ligger rigtig mange på sinde, og derfor har veganere og vegetarer i mange år afvist påstande om, at vi har brug for at spise fisk eller fiskeolietilskud for at få de vigtige fedtsyrer. Det er dog en påstand, som kritikere ikke bare lige har taget for gode varer. Det er nemlig ikke en stor mængde EPA og DHA, vi selv kan danne ud fra ALA-fedtsyren. Omdannelsen sker ved hjælp af nogle enzymer, og er der underskud af dem, kan det være svært for processen at fungere optimalt. Derfor mener mange fortalere for fiskeolietilskud, at man let kommer i underskud af de vigtige fedtsyrer, hvis ikke man indtager dem i den rene form frem for at stole på, at omdannelsen sker optimalt i kroppen. Nyt produkt går direkte til kilden Grunden til, at fisk og skaldyr er spækket med så mange omega-3-fedtsyrer, er, at de lever af alger i havene eller af smådyr, som har spist dem. Algerne er spækket med EPA og DHA, og da alger kommer fra planteriget, er det også en fantastisk omega-3-kilde for veganere og vegetarer. Uanset hvilken slags kost man lever af, kan man få behov for at tilføre ekstra EPA og DHA, fordi det ikke længere er nok med den mængde, kroppen selv kan fremstille fra ALA i maden.

en lille vifte af fedtsyrer. Man er derfor ikke i tryg havn ved at sikre omega-3 i kosten - man skal være opmærksom på, at alle omega-3-fedtsyrerne er til stede og i en mængde, der kan gøre en forskel helbredsmæssigt. Dette har lige præcis været et af hovedpunkterne i diskussionen mellem kødspisere og veganere, som hidtil har måttet stole på, at kroppen sørgede for at frembringe nok EPA og DHA. Nu kan der lægges låg på uenigheden, for VegOmega-3 indeholder omega-3-fedtsyrer i form af DHA og EPA, udvundet fra alger. Produktet er derfor også særligt velegnet til veganere og vegetarer. Ekstra vigtigt til gravide veganere En gravid kvinde har brug for langt større mængder EPA og DHA i sin graviditet end ellers. Fosteret bruger nemlig store mængder af disse fedtsyrer. DHA bruges blandt andet til normal udvikling af hjernen og synet hos det ufødte barn, og derfor anbefaler man gravide at tage et tilskud omega-3 med meget DHA frem for EPA. VegOmega-3 indeholder dobbelt så meget DHA som EPA, og derfor er produktet også velegnet til gravide kvinder, som ikke ønsker et tilskud fra dyreriget. Det anbefales at fortsætte med omega-3-tilskuddet under amningen, da barnets syn faktisk udvikles helt frem til, det er 12 måneder gammelt. Den gavnlige effekt opnås med kun 100 mg DHA dagligt.

Sygdom, forkert kost og lignende omstændigheder kan hæmme omdannelsen af ALA, og derfor bør veganere og vegetarer være ekstra opmærksomme på ikke at komme til at lide af EPA- og DHA- mangel. Omega-3-fedtsyrerne dækker over

Alge mikroorganisme set igennem et microskop

88 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

Disse ting hæmmer omdannelsen af ALA Hvis du er i tvivl om, hvor godt din krop omdanner ALA til EPA og DHA, kan følgende give en pejling på de faktorer, der kan spænde ben for omdannelsen. Hæmmende faktorer - Stort indtag af omega-6-fedtsyrer forskubber balancen med omega-3-fedtsyrerne - Ensidig eller mangelfuld kost (herunder mangel på ALA-rige fødevarer) - Jævnligt forbrug af hærdede fedtstoffer som margarine - Jævnligt forbrug af stegte eller friturestegte fødevarer - Planteolier, knækkede frø m.v., som har været udsat for iltning og lys (harskner olierne) - Sygdomme i fordøjelsessystemet, som hæmmer omdannelsen af ALA - Mangel på de enzymer, som omdanner ALA - Nedsat appetit afføder mangel på nok af de vigtige næringsstoffer

Vegansk EPA og DHA Med kun en enkelt kapsel om dagen kan veganere og vegetarer nu få dækket det daglige behov for omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Det nye produkt VegOmega-3 fra Biosym er lavet på alger og er dermed udelukkende fra vegetabilsk kilde. En kapsel indeholder 250 mg DHA og 125 mg EPA. Produktet er registreret ved både det engelske The Vegan Society samt den Danske Vegetar Forening. EFSA anprisninger En enkelt kapsel indeholder nok omega-3 til at opnå de godkendte EFSA (European Food Safety Authority) anprisninger: Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA medvirker til at vedligeholde en normal hjertefunktion. DHA bidrager også til at vedligeholde en normal funktion af hjernen og et normalt syn. Disse gavnlige effekter opnås ved et dagsindtag på hhv. 250 mg EPA og DHA (i alt) og 250 mg DHA . En stærk duo Ved siden af et dagligt tilskud af VegOmega-3 kan man med fordel tage en multivitaminpille som OmniVegan, der også er velegnet til veganere og vegetarer. Ved at kombinere de to tilskud dækkes kroppens behov for næringsstoffer, og man sikrer et godt fundament til dagligdagens mange fysiske og mentalt krævende opgaver.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 89


MAD

Kender du så smid ham ud

Har du tendens til luft i maven, ubehag lige efter du har spist, vekslende afføringer og måske en masse velkendte eller diffuse symptomer fra hele kroppen, skal du lære SIBO at kende. Ordet dækker over en tilstand i tyndtarmen, der heldigvis kan ændres. Af Marianne Palm

I udlandet har der været en del undersøgelser på de fordøjelsesproblemer, som meget vel kan skyldes en overvækst af bakterier i tyndtarmen. Mange herhjemme har troet, at de fleste symptomer stammer fra en forstyrrelse af mikrofloraen i tyktarmen, da det ofte er den, der buler ud med luft og irritationer. Men det kan så sandelig også være de meget lange tyndtarme. Kan opstå for hvem som helst og især i forbindelse med sygdom Man ser overvæksten ved en lang række sygdomme som fx ved diabetes og efter brug af en stribe af lægemidler, fx mavesyrenedsættende medicin, glutenallergi eller såmænd bare det faktum, at vores tarme arbejder langsommere, når vi bliver ældre. Desværre ses problemet også efter behandling af parasitter eller større mængder af antibiotika. Med andre ord er der mange veje til en overvækst, men til gengæld er der også en del, du selv kan gøre for at komme problemet til livs.

SIBO ødelægger en del af optagelsen af næringsstoffer Det største problem ud over luft og irritationer, symptomer, som opstår kort tid efter, du har spist, hvis det er tyndtarmen, der skaber tilstanden, er den manglende optagelse af dine næringsstoffer. Når der opstår en overvækst, vil det gå ud over optagelsen af bl.a. jern, B12, calcium og mangler i de fedtopløselige vitaminer - A-D-E og K. Disse mangler vil i sig selv føre til svækkelser og er forbundet med en lang række sygdomme. Især skal du være opmærksom på B-12 mangel, der kan føre til en lang række permanente nerveskader. Men også mangel af alle de andre vitaminer og mineraler kan udvikle større risiko for kroniske sygdomme. Brug de gode kostråd og kosttilskud, ikke antibiotika alene Tidligere har man forsøgt at behandle SIBO med antibiotika, men med ikke særlig godt resultat, for antibiotika fjerner nemlig ikke kun overvæksten, men laver også problemer for den naturlige mikroflora. Urter, enzymer og mælkesyrebakterier som støtteterapi I stedet for antibiotika har man set en stribe af urter gøre en forskel. Det er især urter, der hver især og sammen kan skabe mere mavesyre, som kan få has på overvæksten, fordi der opstår en bedre passage af maden i tyndtarmene og en bedre optagelighed af næringsstoffer. Bitterstern fra Panacea er en god mulighed, det samme vil Udos Choice Enzymer Supreme fra samme firma være, da de alt i alt får skabt en bedre tilstand i hele fordøjelseskanalen. Sammen med de to produkter kan du få glæde af Super Adult, der med sit høje indhold af specifikke mælkesyrer henvender sig direkte til tyndtarmen frem for tyktarmen, som vi ellers altid hører om. Du skal tage en kur på et par måneder, men tager du hensyn til kosten og dropper en masse IKKE-MAD fyldt med sukker, vil du måske mærke en effekt efter allerede en uge.

90 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

Af IKKE-MAD er sukker i alle afskygninger det værste, fordi de mange bakterier og eventuelle svampevækster lever af sukker. Måden at slippe for trang til søde ting er at gå på www.madlog.dk, betale 25 kroner for en uge, hvor du skriver op, hvad du egentlig spiser. Så får du måske øje på nogle triste vaner, fx et for stort forbrug af alkohol, kager, sukker, sodavand og alt det andet, som kun bør spises engang imellem. Du skal spise mange små måltider, som ikke kun skaber en bedre blodsukkerbalance. De sørger også for, at tarmene bedre kan lade maden passere, mens den optager de næringsstoffer, den har brug for. Det skaber mindre luft og irritationer. Og du kan undgå, at tarmene bliver utætte med flere problemer til følge.

Læs om FODMAP på www.sund-forskning.dk, for der kan sagtens være en sammenhæng.

Skru ned for visse fødevarer i en periode på tre måneder Netop fordi luftgener er forbundet med SIBO, som er en overvækst af bakterier i tyndtarmen, skal du også skrue ned for de fødevarer, som bakterierne typisk lever af. De kaldes prebiotika, altså nogle stoffer, som skal være til stede for at danne flere mælkesyrebakterier. Desværre er mange probiotika tilsat prebiotika i form af FOS (fx inulin), og det kan give dig ekstra meget luft! Så vælg dit probiotika, altså dine mælkesyrebakterier med omhu, hvis det er tyndtarmen, der skal have hjælp. Du skal også tjekke FODMAP-diæten ud, som du kan læse om på www.sund-forskning.dk.

cessen kan lettes, hvis du ovnbager dine grøntsager, hvilket er muligt for alle grøntsager undtagen salater. Det kan faktisk være indviklet at finde rundt i kosten, og et besøg hos en biopat, naturopath ibm eller en ernæringsterapeut kunne være en god mulighed for at finde den rette støtteterapi.

Har du glutenallergi (cøliaki), kan du meget vel have SIBO som følgesvend. Et studie viser, at ikke mindre end 66 % af glutenallergikere har en overvækst.

Indikationerne for SIBO minder meget om symptomerne på andre fordøjelsesproblemer, fx IBS (Irritable Bowel Syndrome). Tag artiklen med til lægen eller behandleren. Kilde: World Journal of Gastroenterology.

Har du hudsygdommen Rosacea, er der hjælp at hente, for et studie har vist en næsten komplet regression af deres hudlæsioner med et overordentligt positivt resultat - også efter stop med behandlingen mod SIBO. Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456568.

Har du meget overspændte tarme, kan du supplere med 200-400 mg magnesium før sengetid. Ikke magnesia, men magnesium …

Af fødevarer, som kan forværre tilstanden, er især fiberholdige fødevarer, mælkeprodukter og rodfrugter. Det kan være en svær opgave, da et helt fiberløst samfund kan skabe fx forstoppelse i tyktarmene, og så flytter man jo blot problemerne. Men prosund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 91


MAD

Baktussernes kamp for livet I en sund tarm, på de sunde slimhinder, i en sund mundhule, der lever livsvigtige baktusser i mangfoldig fred og fordragelighed med hinanden. De skal gerne leve lige så tæt som indbyggerne i Bangladesh. Brydes freden af ubalancer grundet underlødig kost, stress i værten, ubudne gæster som antibiotika, medicin eller parasitter, så tyndes der ud i befolkningen, og ”banditterne” tager over. I værste fald får vi en Gotham City med kamp i gaderne, sygdoms-udbrud og et udmattet immunforsvar. Af Pernille Borg

Ikke så få mennesker lever med en ubalance i kroppens bakterieforsvar. Småskranter, lider af træthed, koncentrationsbesvær, oppustethed eller lægger sig med den ene infektion efter den anden. Infektionerne kan være alt lige fra lungebetændelse til blærebetændelse. Begge stammer de fra en bakteriel ubalance. Nogle streptokokarter lever naturligt i lungernes væv, hvor de udfører vigtigt arbejde for kroppens immunforsvar. Andre er sygdomsfremkaldende. Er gaderne tæt befolket af sunde bakterier, vil sygdomsfremkaldende bakterier, parasitter og svampe få sværere ved at finde et sted at bo.

Probiotika, en betegnelse for mælkesyrekulturer, der betyder ”for livet”.

I dag forskes der i stor stil i de velgørende bakteriestammer. Og fra alle laboratorier lyder det: Er der ubalancer i menneskets naturlige bakterieforsvar, så vil helbredet få stor gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier. Det være sig en bakteriel ubalance i vagina, i blæren, i tarmen eller endog på huden. Er man allerede sund og rask, så er forskningens resultater mere brogede. Men uden kamp i gaderne, er der jo heller ingen umiddelbar grund til at sætte stormtropperne ind! Få sundheden ud i gaderne Det er ingen kliche, når man siger, at sundheden sidder i tarmen. Den seneste forskning viser, at alt lige fra autoimmune sygdomme til migræne, gigt, psykologiske lidelser og sågar overvægt kan have deres udspring i en dysfunktionel tarmflora.

Fibre, omega-3-fedtsyrer, kisel, bakterietilskud og grove grøntsager støtter alt sammen op om baktussernes liv i fred og fordragelighed. Du kan fremme en sund tarm ved at spise syrnede produkter, mange grøntsager, drikke godt med vand, få de sunde omega3-fedtsyrer og spise fiberrigt (medmindre du lider af SIBO). Derudover kan du med fordel tage et supplerende tilskud af probiotika som fx Lacto Seven eller Lacto Lady, sidstnævnte er særligt udviklet til bakteriebalancen i urinblæren, så der bliver trange kår for ubudne gæster. Det er også vigtigt at understøtte leverens naturlige afgiftning med fx marietidsel, chlorella eller artiskok. Og husk den daglige motion, få frisk luft, og træk vejret dybt, stress af. Aooommm …

92 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 93


En god mavefornemmelse til hele familien

Udo’s Choice mælkesyrebakterier og enzymer ®

Mælkesyrebakterier til hele familien Panacea introducerede mælkesyrebakterier som kostilskud til danskerne for snart et årti siden. I dag kan du ikke åbne en avis eller et ugeblad uden at læse om tarmfloraens betydning for din sundhed. Siden 2007, hvor vi lancerede de første tilskud med

mælkesyrerbakterier, har produktet udviklet sig til en hel serie. Serien henvender sig til alle aldersgrupper og indholder helt op til 102 mia. levende bakterier pr. tablet. Se hele serien på: panacea.dk

Udo’s Choice® Enzymer Supreme indeholder Protease (Aspergillus oryzae) – hjælper med at nedbryde proteiner. Alpha-amylase (Aspergillus oryzae) – hjælper med at nedbryde stivelse. Lactase – hjælper med at nedbryde laktose. Alpha-galactosidase – hjælper med at nedbryde stivelse. Stem bromelain (Ananas Comosus). Pineapple stem. Lipase (Rhizopus oryzae) – hjælper med at nedbryde lipider (fedtstoffer). Cellulase (Trichoderma longibrachiatum) – hjælper med at nedbryde cellulose til glukose. Fås i Helsekost og Matasbutikker.

94 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop af UDO’S CHOICE® siden 1997 · www.panacea.dk Dansk importør


MAD

Når huller i tarmen gør dig syg Lider du af oppustethed, fordøjelsesbesvær, eller føler du at mave og tarm bliver irriteret, når du indtager for meget hvidt brød og pasta? Det kan skyldes en grad af glutenintolerance, som giver sig udslag i fx irritabel tyktarm. Har du irritabel tyktarm, så er slimhinderne i tarmene inflammerede, og det er problematisk for dit helbred. Af Pernille Borg

Vi har brug for sunde slimhinder, så den rette mængde, og ikke mindst de rette næringsstoffer, optages fra tarm til blodbane. Er slimhinderne belastede, så er der ikke langt til en utæt tarm, også kaldet leaky gut. Denne lidelse opstår, når de naturlige ”huller” i tarmens slimhinde ødelægges af inflammation eller fødevareintolerancer forårsaget af fx fiberfattig kost, sukker og forarbejdede fødevarer. Men længerevarende stress, dårlig søvn eller toksiske belastninger som hormonforstyrrende stoffer eller amalgamfyldninger er mindst lige så store syndere, når det kommer til at ødelægge miljøet i tarmen.

Hvede og gluten kan godt give dig irritabel tarm, selvom du ikke lider af cøliaki. Lap hullerne Utæt tarm er ikke noget at spøge med. Og desværre lider mange mennesker uvidende af dette. Utæt tarm er ofte på banen, når man lider af autoimmune sygdomme, gigt eller migræne. De affaldsstoffer, der naturligt produceres, når vi fordøjer vores mad eller blot skal af med brugte hormoner, føres almindeligvis ud med afføringen. Men denne proces virker ikke ordentligt ved

utæt tarm. Affaldsstoffer siver ud gennem den ødelagte tarmslimhinde, går i recirkulation i vores blodbaner og tilbage til leveren, der kommer på overarbejde. Det er belastende for både lever og immunforsvar og starter inflammationer.

Lever du glutenfrit, så sørg for at få gode sundhedsfremmende fibre gennem grøntsager, kerner, nødder og glutenfri fuldkornsprodukter, fx havregryn eller quinoamel. Med antiinflammatorisk kost, ro og god søvn kan man komme langt. Derudover vil en irriteret tarmslimhinde have gavn af aloe vera, chiaslim og kiselgel (silicium), som kan beskytte og genopbygge. Chia eller hørfrøslim laves ved at tage en spsk. frø og sætte dem i ½ dl vand natten over. Frøenes sunde fibre og de frembragte slimstoffer er guf for tarmslimhinderne. Du kan også indtage naturligt silicium, fx via det veldokumenterede produkt Silicea Mave-Tarm, eller drikke aloe vera juice. Silicium virker bl.a. ved at stimulere de processer, der opbygger en sund slimhinde og binde giftstoffer, så kroppen lettere kan slippe af med dem.

Tværsnit af tarmvæggen i tyndtarmen (duodenum) viser villi og Brunners kirtler i submucosa.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 95


MAD

Gødning til tarmenes økosystem Vita Biosa er en økologisk og fermenteret urtedrik med hele otte forskellige aktive stammer af mælkesyrebakterier og ekstrakter fra 19 økologiske urter. Under fermenteringen udvikles desuden gode organiske syrer, som spiller en væsentlig rolle i bekæmpelsen af patogene mikroorganismer og er med til at styrke tarmslimhinden og stimulere immunresponsen. Fås i fire varianter: Original, Aronia, Hyben og Ingefær.

Homøopati kan hjælpe din mavekatar - og øregangseksem … Mave-og tarmkatar er udbredt blandt et utal af danskere, og måske er det bakterien Helicobacter pylori, der er på spil. Læs Thomas Kjærsgaards kloge ord om emnet på s. 70, hvor du også kan læse mere om, hvordan eksem i øregangene kan være forårsaget af kemikalier på vatpinde!

Marietidselfrø som en vigtig leverstøtte Marietidsel, planten med det smukke botaniske navn, Silybum marianum, er kendt for sin gode virkning på leverens evne til at nedbryde giftstoffer, toksiner og mad. De små frø fra planten er særligt potente, hvad angår leverens enzymsystemer, og det er netop disse indbyggede leverfunktioner, der gør, at medicin ikke bare hober sig op, eller at giftstoffer får frit spil. Du kan hjælpe din lever på vej med de gode stærke droger fra Gaia Herbs. Og når du har købt dit første produkt, finder du en kode, hvor du ovenikøbet kan spore, hvorfra dine frø fra den smukke tidsel kommer. Læs mere om Silybum marianum og om ”Meet Your Herbs” på s. 112.

Du tror, det er tyktarmens problemer, men kan være de lange tyndtarmes vranten. De fleste fokuserer på mavesæk eller tyktarmen, når det bøvler i fordøjelsen, men det kan faktisk være de lange tyndtarme, der er belastet af en overvækst af bakterier, hvor de ikke skal opholde sig eller i hvert fald holdes i skak. Tilstanden hedder SIBO, og ham kan du lære at kende på s. 90.

Irritabel tyktarm? Lider du af oppustethed, fordøjelsesbesvær, eller føler du at mave og tarm bliver irriteret, når du indtager for meget hvidt brød og pasta? Så kan du finde støtte i naturligt silicium fra Silicea Mave-Tarm, et veldokumenteret produkt, der virker bl.a. ved at stimulere de processer, der opbygger en sund slimhinde og binde giftstoffer, så kroppen lettere kan slippe af med dem. Produktet er fra Octean. Læs mere på s. 95.

96 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

Glutenfri - brød med omtanke Anja Isabell, kostvejleder og ernæringsassistent, har haft cøliaki tæt inde på livet. Hun har skrevet en meget varieret og lækker opskriftsbog til glutenallergikere, som ikke går på kompromis med den gode smag. Der er bagværk og inspiration til både den sunde og den søde tand, som ikke tåler gluten. Bogen kan købes online eller bestilles direkte hos Anja-Isabell.dk.

Livets bakterier Går du og småskranter, kan der være ubalancer i tarmenes naturlige bakterieforsvar, og helbredet vil have stor glæde af et tilskud med mælkesyrebakterier. Lacto Seven indeholder syv forskellige bakteriestammer samt D-vitamin. Lacto Lady er særligt udviklet til bakteriebalancen i urinblæren, så der skabes trange kår for ubudne gæster. Læs om baktussernes kamp for livet på side 92.

Vegansk EPA og DHA Med kun en enkelt kapsel om dagen kan veganere og vegetarer nu få dækket det daglige behov for omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Det nye produkt VegOmega-3 fra Biosym er lavet på alger og er dermed udelukkende fra vegetabilsk kilde. En kapsel indeholder 250 mg DHA og 125 mg EPA. Produktet er registreret ved både det engelske The Vegan Society samt den Danske Vegetar Forening.

Myrsens pandekage-kage - for børn og barnlige sjæle Opskrift og foto af kostvejleder Pernille Borg. Denne pandekage-kage passer til 8-10 personer. Dette er en forholdsvis nem og lækker kage, der giver vores celler en masse vitaminer, mineraler, proteiner og fibre, samtidig med at den smager fantastisk! 6 æg • 1-2 spsk. kokossukker • 1 tsk. vanilje (disse tre ting piskes til luftigt skum) 1 dl havremel • 1,5 - 2 dl kokosfibermel • 1 spsk. HUSK fiberpulver • 2 modne, moste bananer Sojamælk til at fortynde med, kokosolie eller kærnet smør til stegning. Det hele køres sammen til en god tyk pandekagedej. Lav 3-5 tykke pandekager - de skal være ca. 1 cm tykke. OBS! Pandekagerne er tunge og knækker let, så overvej at tage en tallerken til hjælp, når de skal vendes, medmindre du er en haj til pandekagevending! Bananer skåret i skiver - læg et godt lag oven på den nederste pandekage. Frosne hindbær - kort opkogt til en sauce, men der kan bruges hvad som helst, også friske bær, lægges oven på den næste pandekage Alpro flødeskum (pisket) og friske bær lægges på øverste pandekage. Kan varieres i det uendelige. Evt. med hakkede nødder, peanutbutter, kiwi, ananasmos, lakridspulver i flødeskum osv.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 97


IBS IRRITABEL TYKTARM eller

ØDELÆGGER MAVEPROBLEMER DIN HVERDAG? Silicol gel kan hjælpe dig!

Når din mave er afslappet og glad, er der gode chancer for, at du også er det. Men for mange af os er det desværre ikke tilfældet. Maveproblemer, der skyldes IBS eller på dansk irritabel tyktarm, forpester livet for 1,1 million danskere – og 75% af disse er kvinder. Problemer som mavepine, diarré, forstoppelse, oppustethed og kvalme gør dagligdagen til noget af en udfordring. Da IBS kan være meget uforudsigelig, får det endda nogle mennesker til ikke at turde gå uden for deres egen dør af frygt for ikke at kunne komme på toilet, når det er nødvendigt. Når sygdommen er værst, kan den være fuldstændig invaliderende. ”IBS har påvirket hele mit liv”, siger Johanne Rasmussen, 48, fra Aarhus.

”Jeg mistede mit arbejde som en direkte følge af IBS, da jeg havde for meget fravær. Det påvirkede mit ægteskab, og jeg udviklede en depression. Lange bilture var umulige, og jeg stoppende med at gå til svømning med min søn og gå ture med hunden af frygt for et anfald.”

Naturligt middel Der er dog heldigvis hjælp at hente. Silicol gel er en naturlig behandling, der indeholder kiselsyre. Kiselsyre er en forbindelse af silicium og ilt, der behandler IBS symptomer. Silicol gel har i kliniske studier vist at kunne normalisere mave-tarm-funktionen hurtigt og uden bivirkninger. Midlet lægger sig som en beskyttende og beroligende hinde i mave og tarm, hvorved risikoen for betændelsestilstande mindskes. Så hvorfor ikke prøve Silicol gel, hvis IBS og dårlig fordøjelse har fået overtaget? Silicol gel er velegnet for vegetarer, veganere og glutenintolerante; og der er ingen kendte bivirkninger. Tag bare en enkelt spiseskefuld 3 gange dagligt. Silicol gel fås i Matas og i helsekostforretninger. For yderligere information: silicol.dk

RESULTAT Johanne’s dagligdag blev forvandlet af Silicol gel. Brugere af Silicol gel fortæller om lindring af symptomer som oppustethed, diarré og luft i maven. For Johanne Rasmussen gjorde det hele forskellen. ”En ven anbefalede mig Silicol gel, og det har virkelig ændret mit liv at blive lettet for smerter, kramper, diarré, forstoppelse og oppustethed. Nu skal jeg ikke længere blive hjemme, fordi jeg frygter at få et IBS-anfald. Nu kan jeg rejse uden uheld eller drama”.


VIDEN OG VIDENSKAB

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 99


VIDEN OG VIDENSKAB

Ascophyllum nodusum med sit ikke særligt kønne navn, Grisetang. 100 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Forskerne hjælper os mod overvægt og fedme Når en fransk produktudvikler møder en skandinavisk entusiast, skal der nok opstå nogle helt unikke produkter. Her er den allernyeste støtteterapi til et effektivt vægttab. Af Marianne Palm

Med fødderne solidt plantet i forskning og nyskabelser har François fra Frankrig og Karl Kristian fra Roskilde og omegn brugt de sidste år til at kigge alle studier igennem for at finde nogle af de mest optimale ingredienser til det nye kosttilskud Seaweed Diet. Man får en særlig støtte til vægttab, når man kombinerer norsk og japansk tang, morbær fra Asien, den tyske artiskok og den europæiske mælkebøtte. Det hele er garneret med viden fra de aktive stoffer i grapefrugten og et mineral som krom til svingende blodsukker. Det handler om meget andet end kalorietælling Overvægt er tidens svøbe, og det handler altså ikke bare om kalorietælling. Kroppen er hos mange særligt følsom over for de hurtige kulhydrater, og i dag ved man, at der ud over de helt åbenlyse problemer med for meget sukker, der bliver omdannet til fedt, også kan opstå problemer med en stribe af madvarer, hvis man lider af den såkaldte insulinresistens.

Læs også om stress, kortisol og trætte binyrer på www.sund-forskning.dk. Der er mange artikler, fx ”Har du gigt i dine fedtceller?”.

Når du gerne vil tabe dig, skal leveren og bugspytkirtlen have hjælp til at danne en tilpas mængde galde og enzymer. Det får du hjælp til i Seaweed Diet, bl.a. gennem indholdet af ekstrakter fra artiskok og mælkebøtte. Sidstnævnte er også lettere vanddrivende, hvilket aflaster dit væv, mens du taber dig.

Læs også biokemiker Torunn Laksafoss indlæg under Spørg eksperterne s. 122.

1

Insulinresistens lider du måske af, hvis: 1. Du trods motion og sunde slankekure ikke kan tabe dig om maven. Ved insulinresistens er der større tendens til bugfedt mellem de vitale organer end ved alment for mange kalorier i forhold til energiforbrug, hvilket viser sig som overvægt fordelt over hele kroppen. Det er vigtigt at kunne skelne mellem det sunde brune fedt og det mindre smarte hvide. Og faktisk kan Seaweed Diet godt finde ud af at skelne, så vi bevarer det brune fedt, som beskytter de indre organer. Hvis du derudover har problemer med mere end et af nedenstående problemer, så ligger du måske på kanten af et problem, der kaldes metabolisk syndrom. Og det kan senere i livet være årsag til diabetes 2.

2

2. Hvis du enten allerede har forhøjet kolesterol eller måske godt ved, at det svinger en del. Kolesteroltallet kan i øvrigt blive forhøjet af stress, ligesom mængden af fedtceller kan blive større, fordi du måske ikke får skabt ro i et overgearet nervesystem, som bl.a. styres af binyrerne. Læs mere om det på www.sundforskning.dk.

3 4

3. Hvis du har opdaget, at du har let forhøjet blodtryk, som også kan skabes af de samme årsager som nævnt under punkt 2. 4. Forhøjede blodsukkerværdier. Eller måske har du lige nu svingende blodsukker med trang til søde ting, træthedsanfald, føler dig underlig, efter du har spist stivelse fra fx pasta og hvidt brød, eller når du drikker vin og alkohol. Hvis du har tendens til flere end to af ovenstående symptomer og især bugfedtet, kan du have den såkaldte insulinresistens, og det kan være svært at tabe sig. Seaweed Diet henvender sig netop til dig, der har svært ved at tabe sig trods motion og sunde kostvaner. Du skal selvfølgelig gå til læge, hvis du i øvrigt kan genkende dig selv i ovenstående beskrivelse. Vær ikke bange for svaret, tag svarene som en mulighed for at stoppe op og gøre noget godt for dig selv, som ikke kun virker på den korte bane, men også i mange år fremover.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 101


VIDEN OG VIDENSKAB

Glykæmisk indeks, brug listen til at hjælpe dig i dit vægttab Glykæmisk indeks (GI) er en betegnelse for, hvor hurtigt kulhydraterne optages i blodbanen. Det har stor betydning for energiomsætning og vægtregulering. I oversigten er det hvide brøds påvirkning af blodsukkeret sat til 100. Fødevarer med en værdi over 100 har en kraftigere påvirkning, og værdier under 100 har en lavere påvirkning. Generelt stiger en fødevares GI, jo mere den tørres, raffineres, tilberedes og opvarmes. Du skal derfor helst spise mest fra gruppen af fødevarer under 100, så holder du dit blodsukker mere stabilt og danner mindre bugfedt. Og det er bl.a. her, at Seaweed Diet rækker dig en hjælpende hånd: Du vil mærke færre blodsukkerudsving, fordi bl.a. morbær og krom hjælper dig med at stabilisere kroppen. Det gør den ved bl.a. at gøre dine fedtceller mere modtagelige for en gunstig påvirkning frem for blot at modtage mere fedt, som stammer fra det sukker, du ikke har kunnet omdanne. Ja, det lyder indviklet, men det hele handler om den dominoeffekt, du skaber, fra du spiser en hvedebolle eller drikker et glas sodavand. Eller de andre ellers sundere ting på listen.

Fødevarer indeholdende: Lavt GI

Middel GI

Højt GI

Grøn salat, tomat, kål 21

Appelsin 63, -juice 74

Pomfritter 107

Vindruer 66

Cornflakes 119

Rugbrød med kerner 66

Kartoffel: bagt 121, kogt 80

Grove cornflakes 70

Ris, hvide, lynkogte 128

Asparges 28 Frugtsukker, fruktose 32 Nødder, generelt 35 Grapefrugt 36 Mælk: skummet- 42, sød- 39 Abrikoser, tørrede 44 Pasta, frisk 46 Mysli med A 38 50 Pære 53 Bønner, tørrede 49, grønne 54 Æble 54, -juice 58, blomme 55

Chokolade 70 Gulerødder, kogte 70 Marmelade 70 Banan 77, kiwi 75 Spaghetti, durumhvede 78 Popcorn 79 Ris, brune 79, basmati 83 Kager, gennemsnitligt 84

Druesukker, glukose 137 Dadler 146 Pizza 86 Rosiner 91 Majs, rødbede 91 Sukker, sukrose 92 Sodavand, saft 97 Hvedebrød 100, grovbrød 95, knækbrød 95

Ved at spise kosttilskuddet Seaweed Diet sammen med en fornuftig kostplan, hvor du holder øje med glykæmisk indeks, vil der dannes mindre usundt fedt i kroppen, og de eksisterende fedtceller påvirkes lettere gunstigt. Faktisk vil alle cellers insulinfølsomhed blive forbedret.

102 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Nordisk og japansk tang sætter skub i forbrændingen Den norske tang Ascophyllum nodusum med sit ikke særligt kønne navn, Grisetang, kan med sin sammensætning af mineraler, herunder jod, hjælpe på stofskiftet. Fordelen ved at anvende tang frem for kun jod er, at tangens samlede indhold af mineraler og aktive stoffer regulerer skjoldbruskkirtlens dannelse af T3 og T4 uden at forskubbe hormonbalancen. Den hjælper samtidig med at forebygge unødvendig fedtlagring og hjælper bugspytkirtlen med at danne enzymer til bedre at nedbryde vores mad. Den japanske wakame tang har med sit høje indhold af fucoxanthin mulighed for at stoppe fedt i at blive optaget i fedtcellerne. Det er vist i flere studier, men det er vigtigt, at man vælger et produkt, hvor der er garanteret en vis mængde af det aktive stof for at have en gunstig effekt. Du får dog stadig bedst resultat, hvis du samtidig spiser en fornuftig afbalanceret kost med maks. 30 % fedt i. Stofskiftet ude i cellerne er lige så vigtigt som stofskiftet i skjoldbruskkirtlen Når man taler om stofskiftet, handler det om meget andet end skjoldbruskkirtlen. Det handler om, hvordan hver eneste celle i kroppen fungerer, så de bliver gode til at modtage næringsstoffer og dermed kan udføre deres arbejde. Det kræver fx krom på cellemembranens overflade, så insulin kan komme ind i cellerne. Det samme gælder for de forskellige aktive stoffer, tang og morbær. De indeholder stoffer, som påvirker fx cellernes overflade eller cellekernernes overflade til kun at lukke gode sunde stoffer ind og lade resten blive ude i blodet, så leveren og nyrerne kan udskille det. Leveren sørger for, at alle stoffer gøres enten vandopløselige eller fedtopløselige, så de kan udskilles via nyrerne som urin eller via tarmen som afføring. Morbær og tang kan desuden hjælpe til med ikke kun at lukke næringsstoffer ind. De kan også populært sagt lukke munden på de fedtstoffer, der ellers havde tænkt sig at tage ophold i vores fedtceller - eller, hvis kroppen er i gang med at danne flere fedtceller end nødvendigt, at stoppe den proces. Heldigvis er det nogle regulerende stoffer, så man kan ikke spise Seaweed Diet og skabe ubalancer. Virkningen ophører, når der ikke er mere fedt, der på en sund måde skal brændes af.

Som en trøst til alle os, der er overvægtige, har man også fundet de gener, som gør, at nogle af os bare ikke taber os så let som andre, også selvom vi både motionerer og spiser sundt, fornuftigt og kalorielet. Produktet indeholder jod fra tang og udgør som regel intet problem, men tag en snak med din læge eller en anden kvalificeret behandler, hvis du er i tvivl. Du bør ikke få mere end 150 mgc jod pr. dag. Faktisk er der en del danskere, der i de senere år har fået struma pga. for lidt jod i den danske kost. Og det kan mærkes på vægten, trætheden og give øgede kuldefornemmelser. Det kan Seaweed Diet måske også rette op på.


VIDEN OG VIDENSKAB Morus alba, bedre kendt på dansk som hvide morbær.

Stofferne i morbærblade sørger for en langsom nedbrydning af sukker i tarmen, så sukkeret optages langsommere i blodet. Det hjælper kroppen til at minimere blodsukkerstigninger.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 103


VIDEN OG VIDENSKAB

Tab ni kilo i stedet for tre kilo - et overbevisende studie fra Italien I et studie fra Italien, som er offentliggjort i et internationalt anerkendt tidsskrift, blev 46 overvægtige mennesker delt op i to grupper. Begge grupper skulle følge en sund kostplan med kun 1300 kcal. En sådan diæt vil de fleste tabe sig på (undtagen dem, som tager på af for få kalorier!) men interessant var det at se forskellen på dem, der fik ekstrakt af hvid morbær, 2400 mg, og gruppen, som fik snydekapsler. De to grupper blev fulgt gennem tre måneder med analyser af resultatet efter 30 dage, efter 60 dage og sidst i forsøget. Der blev målt på både vægt, livvidde og ikke mindst på blodsukkeret, så man kunne se, om der skete en forbedring i blodsukkerværdierne som et udtryk for, at kroppen kunne stoppe med at være alt for følsom over for sukker og insulin. Det betyder bl.a., at fedtcellerne blev tømt for fedt, og der skete også en opbremsning af fedtoptagelsen i tarmen. I kontrolgruppen var vægttabet i gennemsnit kun 3,2 kilo, mens vægttabet i gruppen med de aktive stoffer fra hvid morbær var på ni kilo. Altså tre gange større succes med den hvide morbærekstrakt end uden. Virkningen på den såkaldte insulinfølsomhed betyder bl.a., at fedtcellerne bliver tømt for fedt, og at der også sker en opbremsning i omdannelsen af de hurtige kulhydrater i tarmen, så blodsukkeret ikke så let kommer på rutsjetur med efterfølgende sukkertrang og sukker, der omdanner sig til fedt.

104 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Forstå din krop, så du fjerner skyld og skam og i stedet samarbejder med den Fucoxanthin, et af de aktive stoffer i tang, gør mere end en ting. Stoffet sætter forbrændingen op i cellerne, samtidig med at det kan hindre triglycerider, altså en bestemt gruppe fedtstoffer, i at forblive fedtstoffer. De bliver i stedet omdannet til vandopløselige stoffer, der kan udskilles af kroppen. Det er en temmelig forenklet forklaring, men i fagsprog kaldes det lipolyse. Resultatet er, at der bliver akkumuleret færre fedtstoffer i fedtcellerne. Noget tyder på, at de selvsamme stoffer kan hindre unødige fedtceller i at blive dannet, så man kan stoppe en overvægt, før den bliver til et problem. Hele produktet med sine mange virkninger på både fordøjelse og den enkelte fedtcelle bliver understøttet af linonerne fra grapefrugt. Frugtens olie hjælper bl.a. fucoxanthin til at kunne fungere bedre, så fedtceller holder mund eller bliver mindre, mens fedtet slet ikke bliver til fedt, men til vand. Kilder: Journal of Clinical BioChemistry and Nutrition • Diabetes Care - American Diabetes Association • International Journal of Diabetes • National Institute of Health • Nutra Ingredients • Journal of Functional Foods • American Journal of Clinical Nutrition • Sundhedshåndbogen. Journal of Biological Regulators & Homeostatic agents, Vol 28, no 1, 141145 2014.


VIDEN OG VIDENSKAB

Citrus x paradisi som den almindelige grapefrugt ogsĂĽ hedder. sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 105


VIDEN OG VIDENSKAB

Q10 kan hjælpe folk med metabolisk syndrom Ny forskning har vist, at folk med metabolisk syndrom - også kaldet syndrom X - kan blive hjulpet af stoffet coenzym Q10.

Af Bjørn Falck Madsen

Flere og flere mennesker i den vestlige verden får type-2 diabetes, men når forinden at lave en ”mellemlanding” ved at udvikle en tilstand, der kaldes for metabolisk syndrom - eller syndrom X. Det er en kombination af bugfedme, forhøjet kolesterol- og triglyceridniveau, forhøjet blodtryk, nedsat insulinfølsomhed og forstyrrelser i blodsukkeret. Hvis man ikke reagerer på dette, kan syndrom X udvikle sig til type-2 diabetes, men nu har iranske forskere offentliggjort en undersøgelse, som viser, at stoffet coenzym Q10 kan hjælpe. Forbedret insulinfølsomhed Forskerne, som er tilknyttet Kashan University of Medical Sciences i Iran, inddelte tilfældigt 60 forsøgspersoner (i alderen 40-85 år) i to grupper. En gruppe fik coenzym Q10-tilskud dagligt i otte uger. Den anden gruppe fik snydepiller i samme periode. Det viste sig, at Q10-tilskuddet førte til en række forbedringer, som ikke blev set i kontrolgruppen. For eksempel var der signifikante forbedringer af insulinniveauet, insulinfølsomheden samt betacellefunktionen. Det er betacellerne, der producerer insulin i bugspytkirtlen. Beskytter mod oxidativ stress Derudover kunne forskerne konstatere, at deltagerne i Q10-gruppen havde langt bedre antioxidantforsvar eller TAC (total antioxidant capacity), hvilket skyldes, at coenzym Q10 fungerer som en kraftig antioxidant. Dette er vigtigt for at beskytte mod oxidativ stress, som man typisk ser hos folk med type-2 diabetes. Den forbedrede antioxidantstatus markerede sig ved øgede koncentrationer af glutathion i blodet og reduceret indhold af malondialdehyd, som er en biomarkør for oxidativ stress. Hjælper hjertepatienter Coenzym Q10 er primært kendt for sin dokumenterede effekt på kronisk hjertesvigt. I den banebrydende Q-Symbio-undersøgelse fra 2014 fandt man, at hjertesvigtspatienter, der fik 2 x 100 mg Q10 (Bio-Quinone Q10) dagligt i to år, havde 43 % lavere risiko for at dø af deres sygdom. Vi danner selv stoffet i kroppen, men med alderen aftager denne produktion, og visse sygdomme har ligeledes vist at have en negativ indvirkning på cellernes coenzym-Q10-status. Kilde: European Journal of Nutrition, december 2016

106 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Meta-analyse bekræfter:

Chrom hjælper folk med type-2 diabetes Bedre blodsukkerkontrol er en af de målbare fordele, som type-2 diabetikere kan opnå ved at tage tilskud af organisk chromgær, viser en ny meta-analyse udført af spanske forskere. Af Bjørn Falck Madsen

Type-2 diabetes spreder sig som en steppebrand i den vestlige verden, og det skyldes hovedsageligt vores kost og livsstil med for meget fedt og sukker og for lidt fysisk aktivitet. Man kan i sagens natur gøre meget for at forbedre sin situation ved at spise og leve sundere, men nu har en gruppe spanske forskere påvist, at tilskud af chrom også har en positiv effekt på blodsukkerreguleringen hos type-2 diabetikere. Organisk chromgær Forskerne udvalgte omhyggeligt 13 kvalificerede videnskabelige undersøgelser og analyserede dem systematisk. Den mængde organisk chromgær, som blev anvendt i disse undersøgelser, lå på imellem 42 og 1.000 mikrogram dagligt, og varigheden af chromsupplementeringen var en til fire måneder. Sænker blodsukker Efter gennemgang af datamaterialet kunne forskerne konstatere, at chromtilskud havde en signifikant (positiv) indvirkning på både blodsukkertal og totalkolesterolniveau. Deres forskning er offentliggjort i det spanske lægetidsskrift Nutrición Hospitalaria i 2016. Dansk chrompræparat Det er ikke første gang, at forskere har påvist en positiv effekt af chromgær hos diabetikere. I 2006 udførte tjekkiske forskere et randomiseret, dobbelt-blindt, placebo-kontrolleret forsøg, hvor de gav type-2 diabetikere 400 mikrogram organisk chromgær dagligt (det danske præparat Bio-Chrom) eller tilsvarende placebo. Her fandt de, at chromtilskuddet forbedrede insulinfølsomheden og blodsukkertallet samtidig med at have en positiv indvirkning på oxidativ stress, som opstår i forbindelse med diabetes. Forsøget blev publiceret i Biological Trace Element Research. Et lignende forsøg med Bio-Chrom og type-2 diabetikere blev offentliggjort i samme tidsskrift i 2013. Her fandt forskerne ligeledes en positiv indvirkning af organisk chromgær på blandt andet insulinfølsomhed og blodsukkertal.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 107


VIDEN OG VIDENSKAB

108 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB De fleste af os kender den karismatiske Lasse Spang Olsen, enten for hans instruktørrolle i nogle fantastiske danske film, fx ”I Kina spiser de hunde”, eller senest for hans horisontudvidende DR2-udsendelser ”Alternativ behandling, virker det?” Af Pernille Borg

Til dagligt færdes Lasse Spang Olsen i sin fars hyggelige galleri og butik i Badstuestræde. Det var da også der, at jeg fik en passioneret, indsigtsrig fortælling om hans oplevelser under udviklingen af programmerne ”Alternativ behandling, virker det?”. Lasse har, så længe han kan huske, været åben for det alternative. Det fæstnede sig særligt, da han oplevede effekten af Body SDS under sin stunt æra, hvor det konventionelle system kun kunne tilbyde ham smertestillende medicin. Det alternative sniger sig ind Det karakteristiske ved alle de læger, Lasse mødte i de fire år, han arbejdede med i programmerne, var, at ingen af dem vidste noget om alternativ behandling. De ved oftest meget mindre end ”du og jeg”, da de aldrig har beskæftiget sig med det alternative - de har ligefrem bevidst undgået det i deres hverv. Hvilket gør det endnu mere interessant, at de alligevel gerne udtaler sig med store armbevægelser om emnet. Lasse tror dog på, at alternativ behandling i nær fremtid vil snige sig mere og mere ind i vores traditionelle behandlingssystem som et supplerende tilbud til konventionel behandling. Han oplever nu, at lægerne bliver mere åbne; noget, der højst sandsynligt skyldes den større efterspørgsel fra patienternes side af. På større hospitaler i Danmark findes der da også allerede et mindre udbud af alternative behandlinger, eller der afspilles beroligende musik på fx opvågningsstuer, da man har erfaret, at det virker positivt på patienternes rekonvalescens. Lasse fandt det tidligere meget provokerende, når lægerne sagde - og stadig siger - ”det er bare placebo”, når noget alternativt virker. For som han siger, ”så ryger det jo ned i den store ”placebokasse” og undersøges aldrig nærmere”. Men efter udsendelserne reflekterer han alligevel anderledes over mærkaten ”placebo”. Måske er det alligevel lidt ”hokus pokus”, hvis det er en udefinerbar og magisk evne til selvhelbredelse? Forbøn, regenerering og intelligente celler Alle dem, der undergik forskellige alternative behandlinger i programmerne, fik en god effekt af disse. Lasse mener, at det

ofte skyldes en selvhelbredende iboende kraft, vi alle har i os. Dette gamle regenereringssystem, også kaldet intelligente celler, forskes der da også rigtig meget i, både i Danmark og udland. Vi kender alle firbenets evne til at gendanne sin egen hale. Gendannelse af lemmer er dog vidt udbredt i dyreverdenen, og her er salamanderen klart overlegen. Derfor er det også lige netop salamanderen, at forskere på Institute of Clinical Medicine, Aarhus University, Skejby Sygehus, har kastet sig over, da arten har et fuldstændigt regenereringssystem. Ligegyldigt om det så er lungen, der fjernes, eller rygmarven, der klippes over, så regenererer salamanderen fuldkommen sig selv (stakkels forsøgsdyr: red). Vi, homo sapiens, nedstammer oprindeligt fra padderne og har til en vis grad også bevaret noget af denne evne til selvhelbredelse. Fx kan vi regenerere fingerspidser og dele af leveren. Men måske kan vi meget mere end det? I en af udsendelserne udvalgte man en kvindelig patient, der skulle have sat armen af. Den store vene i armen virkede ikke længere, og det var blot et spørgsmål om tid, før armen ville visne. Kvinden skulle nu deltage i et forsøg med forbøn. Efter lidt tid begyndte blodet atter at løbe i armen; de små blodårer regenererede simpelthen sig selv! Det anses ellers for en sygdom, hvor man ikke kan vende udviklingen, og af samme årsag havde lægerne anbefalet hende at få armen amputeret. Forskerne i Aarhus-projektet mener, at forbøn kan tænde et iboende regenereringssystem, og at det var dette system af intelligente celler, som helbredte armen - armen virker i dag, og kvinden tror forståeligt nok på højere magter efter den store oplevelse. Herhjemme forskes der i at gøre det muligt for os mennesker at regenerere et hjerte, fx hvis vi lider af alvorlige hjertesygdomme. Men som det ser ud lige nu, så overhales denne forskning dog af forskningen i udviklingen af kunstige organer. Men hvem ved, hvor det ender i fremtiden. Og hvem ved, hvad vi selv er i stand til … Læs om flere af Lasses oplevelser på sund-forskning.dk.

30 personer deltog i forsøget med kinesiologi mod birkepollenallergi. Udsendelsens to læger opsatte selv forsøget, så det blev lavet så korrekt og klinisk som muligt. Personerne blev delt op i to grupper. Den ene gruppe blev udsat for en skuespiller og den anden for en ”ægte” kinesiolog. Den gruppe, der fik den rigtige behandling, smed medicinen, og de er den dag i dag stadig medicin- og symptomfrie. Den gruppe, som blev udsat for skuespilleren, har fortsat deres allergi. Forsøget var så overraskende for sundhedsvæsnet, at man straks gik i gang med et forskningsprojekt på kinesiologi og allergi på Aalborg Universitetshospital.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 109


VIDEN OG VIDENSKAB

Mineralet som beskytter mod hjertesygdom og diabetes Kinesiske forskere har påvist, at magnesium har en beskyttende indvirkning mod hjertesygdomme, slagtilfælde og type-2 diabetes. Effekten ses allerede, når man øger sit daglige indtag med så lidt som 100 mg. Af Bjørn Falck Madsen

Kan du lide nødder, bønner, fuldkorn og bladgrønt? Godt. Så skal du bare spise løs af det, for det indeholder nemlig en hel del magnesium, et mineral som effektivt forebygger en række sygdomme. Forskere fra Zhejiang University og Zhengzhou University har lavet en sammenlignende analyse (meta-analyse) af 40 videnskabelige undersøgelser udført på mere end en million mennesker i ni forskellige lande. På baggrund af dette materiale konkluderer de, at folk med det højeste magnesiumindtag har 10 % lavere risiko for at udvikle hjertesygdom, 12 % lavere risiko for slagtilfælde og hele 26 % lavere risiko for type-2 diabetes sammenlignet med dem, der har det laveste indtag af mineralet. Deres meta-analyse er offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine. Regulerer over 300 enzymer Magnesium indgår som styrende element i over 300 forskellige enzymer i kroppen. En del af disse enzymprocesser har betydning for muskelfunktion, hvilket også gælder hjertemusklen. Det er bestemt heller ikke tilfældigt, at man anvender intravenøs magnesium som behandling mod hjerterytmeforstyrrelser på hospitaler rundt om i verden. De kinesiske forskere fandt, at folk ved at øge deres magnesiumindtag med 100 mg dagligt kunne sænke risikoen for slagtilfælde med 7 % og type-2 diabetes med 19 %.

Vi fik mere magnesium før i tiden I juli 2015 fastsatte det europæiske fødevaresikkerhedsråd, EFSA (European Food Safety Authority), en øvre sikker grænse for magnesiumindtag, som hedder 350 mg dagligt for mænd og 300 mg for kvinder. For børn ligger tallet på 170-300 mg. Før industrialiseringen var det ikke unormalt, at folk fik 500 mg magnesium dagligt eller mere fra kosten, så de nye værdier synes bestemt at være sat lavt. Tilskud i tabletform Som sagt er nødder, bønner og bladgrønt m.v. nogle af de gode kilder til magnesium, men man kan også tage et tilskud i tabletform, hvis man er usikker på, om man får nok. Et præparat som Bio-Magnesium, der indeholder 200 mg magnesium i hver tablet, er et fornuftigt valg ud fra den simple kendsgerning, at præparatet optages effektivt i kroppen. Dels er der anvendt tre forskellige magnesiumkilder for at sikre den bedste optagelighed. Dels er tabletterne fremstillet på en måde, som gør, at de opløses hurtigt og fuldstændigt (man kan teste det ved at putte en tablet i et glas vand og tage tid). Beskytter leveren I 2008 udførte finske forskere et forsøg, hvor de gav Bio-Magnesium til en gruppe mennesker med for højt alkoholindtag. Normalt ser man i forbindelse med leverskader en stor udskillelse af enzymet AST (aspartat aminotransferase) i blodet. Hos forsøgsdeltagere, der fik magnesiumpræparatet, var der markant lavere AST-udskillelse end hos dem, der fik identiske snydepiller. Forsøget er offentliggjort i 2008 i tidsskriftet Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy. Kilde: BMC Medicine, december 2016

110 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

C-vitaminer til hjertet også selvom du står foran en operation For ny forskning viser, at C-vitamin er overordentligt nyttigt i forbindelse med hjerteoperationer. Det forebygger atrieflimren, som er en af de hyppigste former for hjerterytmeforstyrrelse. Af Bjørn Falck Madsen

Omtrent 30 % af patienter, som bliver hjerteopereret, får efterfølgende atrieflimren, som er en potentielt farlig hjerterytmeforstyrrelse. Det kan man effektivt forebygge ved at give dem C-vitamin, rapporterer finske forskere i tidsskriftet BMC Cardiovascular Disorders. Forskerne har gennemgået i alt 15 randomiserede undersøgelser fra forskellige lande med i alt 2.000 forsøgsdeltagere og på baggrund af det indsamlede materiale fundet frem til, at C-vitamin yder en særdeles effektiv beskyttelse, ikke alene ved at forebygge post-operativ atrieflimren, men også ved at reducere antallet af dage, som patienterne skal tilbringe på hospitalet efter selve operationen. 73 % færre tilfælde Forskerholdet, som blev anført af Harri Hemilä fra universitetet i Helsinki, fandt, at C-vitamin givet som kosttilskud reducerede forekomsten af post-operativ atrieflimren med 73 %, hvor intravenøs C-vitamin kun reducerede tallet med 36 %. Til gengæld var intravenøs C-vitamin mere effektivt, når det gjaldt reduktion af hospitalsopholdets varighed. Her fandt forskerne en 16 % kortere indlæggelsestid hos dem, der fik intravenøs C-vitamin, hvor reduktionen opnået med C-vitamin som kosttilskud lå på 7 %. Syreneutral for mavens skyld C-vitamin findes i en lang række fødevarer som blandt andet citrusfrugter, kartofler og hyben. Det er vandopløseligt og udskilles derfor relativt hurtigt fra kroppen. Hvis man vil være sikker på at tilføre kroppen en jævn og tilpas høj dosis af vitaminet, kan man anvende et præparat som Bio-C-Vitamin, der indeholder 750 mg C-vitamin i hver tablet. Den anvendte C-vitaminkilde er calciumascorbat, som netop egner sig til at indtage i højere doser, da den er syreneutral og derfor skånsom mod maveslimhinden. Kilde: BMC Cardiovascular Disorders, 1. februar 2017

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 111


VIDEN OG VIDENSKAB

Når ny videnskab møder gode gamle urter Som phytoterapeut, biopat og naturopath i biologisk medicin er det altid spændende at møde nye ekstraktionsmetoder til gammelkendte droger. Hvordan kan man uden at ødelægge de fine urters virkning skabe et produkt, som er sikkert at anvende, og som virker på de tilstande, vi ønsker? Af Marianne Palm

Den gode gamle kanel, den velkendte oregano og ikke mindst nogle frø fra marietidslen. Tre stærke droger, der er blevet toptunet af moderne teknologi. Det giver stabile droger, hvor man kan være sikker på en god virkning til de helt specifikke problemstillinger, de hver især er kendt for. Gaia Herbs, en fabrik med økologi i højsædet, er også interessant, fordi vi som forbrugere nøjagtig kan få at vide, hvor drogen har groet, og hvordan den er fremstillet. Det skaber tillid og ja, så bliver det altså meget lettere at føle, at man er på rette vej. Alkoholekstraktion og CO2-ekstraktioner De fleste planter indeholder aktive stoffer, som er delt op i henholdsvis fedtopløselige- og vandopløselige stoffer. Nogle aktive stoffer er meget flygtige og skal helst igennem en produktion, hvor de forarbejdes i et helt lukket system. Det gælder fx de æteriske olier. Her bruges der ofte vanddamp under højt tryk. Andre fedtopløselige stoffer skal gennem en alkoholekstraktion, hvor alkoholen gør de aktive stoffer tilgængelige, så vi bedre kan optage dem. Siden først i 90’erne har man også kunnet lave en såkaldt CO2-ekstraktion, som skaber en unik mulighed for at finjustere teknologien for at fange endnu flere af de aktive stoffer ind, så de kan optimere vores sundhed. Hvordan virker CO2-ekstraktion? Der er flere gode grunde til, at industrien har udviklet nye ekstraktionsmetoder. De søger selvfølgelig efter effektive metoder, også af økonomiske grunde, så man skal anvende færrest mulige planter for at få flest mulige aktive stoffer i det færdige produkt, men det handler også om renhed. Ved at anvende en blanding af vand-og/eller alkoholekstraktion og CO2-ekstraktioner - lidt afhængigt af hvad man er på jagt efter - får man et højere indhold af de potente stoffer uden brug af kemikalier. Ved en CO2-ekstraktion anvendes flere separatorer. Den første separator anvender det højest mulige tryk for at udvinde stofferne fra fx harpiks og tunge olier. Ved anden separation udvindes de stoffer, som har en lettere molekylevægt end i den første separation og så fremdeles, indtil alle aktive stoffer er udvundet under de forskellige tryk. Det hele foregår temperaturkontrolleret og i et lukket kredsløb, hvor computere holder øje med hele produktionen.

112 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Det kan du bl.a. læse om på www.gaiaherbs.com ”Viden skaber styrke, og med styrke kan der opstå en større bevidsthed. Og med bevidstheden opstår evnen og muligheden for de sunde valg”. Hovedfabrikken ligger på de smukke marker ved Blue Ridge Mountains i den vestlige del af North Carolina. Men partnerskabet er gennem årene udvidet til økologiske gårde både i Italien og Costa Rica. Mød din urt allerede på marken Firmaet er et af de første, hvor du kan indtaste en batchkode på dit produkt og så nøje kan se, hvor urterne i dit produkt har groet, hvornår de er høstet og se det specifikke analysecertifikat, der følger den produktion, dit urteprodukt har været igennem. Du kan også på deres hjemmeside få en guidet tur rundt i markerne. Læs meget mere på www.gaiaherbs.com, hvor du også kan læse om ”Meet your Herbs”.

Læs på de næste sider om kanel, oregano og marietidsel.


VIDEN OG VIDENSKAB

Kanel er meget andet end duften af risengrød Det er et højt skattet krydderi fra Asien, brugt over hele verden, og det er ikke kun som en helt særlig smagsgiver. Den tørrede inderbark kan så meget andet, og den allervigtigste virkning er evnen til at regulere vores blodsukker. Det er ikke kun vigtigt til at forebygge diabetes 2, men til her og nu at få et svingende blodsukker stabilt. Et ustabilt blodsukker kan give meget forskellige symptomer fra person til person. Her er nævnt en stribe af muligheder i tilfældig rækkefølge: træthedsanfald i løbet af dagen, sulten før sengetid, grådlabil, ”hysteriske anfald”, uforklarlige vredesudbrud, snurren i mellemgulvet, hovedpiner, overvægt, dannelse af mere bugfedt end fedt på resten af kroppen, flimren for øjnene, svimmelhed, uro i kroppen, dårlig søvnkvalitet, manglende overskud i hverdagen. Hvis du synes, symptomerne ligner nogle, du egentlig har fået diagnosticeret som værende øresusen, stress, migræner eller ”du er bare ikke særligt velfungerende”, kan det være tegn på blodsukkerproblemer som grundlæggende årsag til både diagnoser og det almene ubehag.

Kanel til den irriterende trang til søde ting. Det kan også lyde sådan her: ”Sådan har vi det i min familie”, eller ”jeg har altid trang til søde ting”, eller ”hm, skal jeg lige drikke mig et glas vin, når jeg kommer hjem”. Du behøver langt fra at have alle symptomer, for at det kan være for store udsving i dit blodsukker, som mange behandlere altid har kaldt ”lavt blodsukker”, men som retteligt bør hedde svingende, da det svinger op og ned hele dagen. Det vil det altid gøre i forhold til, hvad du lige har spist, men bliver det som en rutsjetur, kan det blive ganske ubehageligt. Det er en stribe af aktive stoffer, der hjælper på blodsukkeret, og du skal vælge en god kvalitet. Hos Gaia Herbs har de valgt at standardisere til 1 % coumarin og derigennem også fortælle specialister, at de udmærket er klar over, at visse kaneltyper kan indeholde for meget af dette stof, som i alt for store mængder kan påvirke leveren. Det styrer de på bedste vis hos Gaia Herbs, dels ved at være deres egen indkøber, dels ved at dyrke den selv og derefter styre det hele med den meget moderne CO2-ekstraktion.

Commission E I Tyskland blev der i 1978 dannet den såkaldte Commission E, som gennemgik sikkerhed og virkning af 380 urter til terapeutisk brug. Commission E anerkender kanels anvendelse mod milde mavesmerter, som appetitstimulerende middel og til at lindre fordøjelsesbesvær. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 113


VIDEN OG VIDENSKAB

Oregano til svampen i de lange tarme – og andre uhyrligheder De fleste har vel mødt den velduftende oregano, når de ved køkkenbordet bliver inspireret til at lave mad fra Italien, hvad enten det er en velkrydret pizza eller en friskdampet svamperet. Duftene fra den friske oregano kan være helt overvældende, og det er netop disse aromatiske stoffer, der gør planten interessant, ikke kun for insekter, men også for de tobenede. For det er her, de mange aktive stoffer opholder sig: thymol, rosmarinsyre som de mest kendte og så et hav af andre, der sammen skaber retten til at blive kaldt en lægeplante. Udvinder man på nænsom vis de meget flygtige - også kaldet æteriske - olier, får man et produkt, der kan virke ret så desinficerende, fx i halsen, men som nu til dags også er kendt for sin virkning på fx uønskede svampe i tarmene. Der mangler studier på dens virkning specifikt på candidasvampen, men behandlere, især ernæringsterapeuter fra mange forskellige lande, har gode erfaringer med et koncentrat af de æteriske stoffer. Og egentlig er det ikke så underligt, hvis de virker. Thymol, som også kendes fra timian og salvie, har desinficerende egenskaber, når de kommer i kontakt med vores slimhinder. Du skal dog samtidig gøre rigtig mange andre ting end at tage et tilskud med oregano, fx udsulte svampen ved at undgå sukker og tage et godt mælkesyretilskud til at holde svampen i skak. Der er mange henvisninger til svampeproblematikker og løsninger på internettet. Det ser ud til, at en af årsagerne til, at oregano virker i tarmsystemet, ikke kun er evnen til at eliminere skadelige svampe, men også evnen til - via antioxidanter - at hjælpe tarmvæggens celler i sin opbygning og beskyttelse mod netop fremmede indtrængere. Kilde: pubmed.com.

Produkterne fra Gaia Herbs importeres i Danmark under følgende navne: Cinnamon Bark Oil of Oregano Milk Thistle Seed

114 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Marietidsel - en af de vigtigste leverurter Vores lever har i den grad brug for at kunne udføre sit arbejde på naturligvis vis hvert eneste sekund, døgnet rundt. Den skal beskytte os mod alle slags affaldsstoffer, de såkaldte toksiner, den skal kunne nedbryde virus, frie radikaler, diverse tungmetaller, ja, kort sagt skal alle stoffer forbi leveren. Det er også det store organs arbejde at være med til at regulere mængden af fx østrogen i blodet og i det hele taget sørge for sammen med nyrerne at opretholde en stabil udrensning af stoffer, så kroppens celler ikke bliver overvældet med for meget skrald. En af leverens stjerneurter er marietidsel, der med sine frø kan gøre en stor forskel for leverens evne til at afgifte. En god ekstraktion af frøene kan ovenikøbet beskytte leveren mod netop de giftstoffer, som den også skal udrense. Interessant er det dog, at der skal en stor mængde frø til. Det nytter derfor hverken at drysse dem oven på sin morgenmad eller drikke dem som te. Der skal fx 70 kilo tørrede frø til at fremstille et kilo tørekstrakt! Hos Gaia Herbs har de under nøje temperaturkontrollerede forhold skabt en ekstrakt, hvor der i den daglige dosis på tre kapsler er brugt ikke mindre end 24.300 mg tørrede frø for at kunne få en dosis på 360 mg silymarin, det aktive stof, som virker så godt på leverens afgiftningsevne. Der er rigtig god forskning på de små frøs evne til at være den allervigtigste støtteterapi, også ved mere alvorlige sygdomme som skrumpelever og galdeblæresygdomme og i det hele taget ved dårlig fordøjelse. Derfor er marietidsel så vigtig til afgiftning Når kroppen skal skille sig af med affaldsstoffer, skal leveren sørge for at nedbryde alle stoffer, så de enten gøres vandopløselige eller fedtopløselige. Det er to såkaldte enzymfasesystemer, fase 1 og fase 2, som sørger for at få adskilt alt, så det enten kan bringes ud af kroppen via nyrerne eller via tarmen. Der findes mange leverurter, men det er faktisk kun ganske få, der kan gøre arbejdet i både fase 1 og fase 2. Det gør Silybum marianum til et særligt vigtigt bekendtskab.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 115


VIDEN OG VIDENSKAB

Steviaplanten effektiv i bekæmpelsen af Borrelia - en sygdom, der ellers er meget svær at behandle

Omkring 24 timer har man, fra en tæge har bidt sig fast, til den kan begynde at overføre den frygtede bakterie Borrelia. Tægen er kun et knappenålshoved stor, inden den fylder sig med blod, og derfor kan den være nem at overse, hvilket årligt fører til omkring 150 nye tilfælde af sygdommen Borrelia i Danmark.

Ny lovende forskning

Af Rikke Agersted

Det er heldigvis kun 0,5 – 3 % af det årlige antal flåtbid, som får værre følger end ubehaget ved den lille blodsuger. Til gengæld er behandlingen svær, hvis det sker, og indtil de nye, lovende resultater med steviaplanten har der ikke været en effektiv kur mod sygdommen ud over antibiotika, som bedst virker lige efter flåtens hærgen på huden. Bakterie i forklædning Tægebid er i sig selv ikke farlige, men den lille blodsuger kan være bærer af en farlig bakterie, Borrelia, som giver den frygtede sygdom Borrelia eller Borreliose, som den også kaldes. Der er mange Borrelia-arter, og i Danmark er B. afzellii, B. garinii og B. burgdorferi sensu stricto de mest almindelige. Der er ikke den store succes med behandling af sygdommen, selvom antibiotika er yndet i det etablerede system. Den får sjældent bugt med infektionen, og det kan skyldes Borrelia burgdorferis komplicerede livscyklus. Den har nemlig flere ”forklædninger”, og hver eneste form har sit eget forsvar og dermed evne til at modstå de kendte behandlingsformer. Den kan optræde som spirokæt (lang, spiralsnoet bakterie med flageller, som bevæger sig hurtigt), sfæroplast (rund celle omgivet af en membran og kun rester af cellevæggen tilbage), runde eller cysteformede celler (som er svære at spore og kan ligge i dvale) samt antibiotikahøjresistente biofilm (en tynd hinde af mikroorganismer, her bakterier, som bliver ekstra stærk og unedbrydelig og dermed kan skabe kroniske tilstande i kroppen).

Stevia i pulverform Natur-Drogeriet har Sød Stevia i en 100 % ren og naturlig udgave. Det grønne pulver har sin farve, fordi det er lavet på alle bladdelene. Det grønne pulver er godkendt til kosmetisk brug i Danmark, hvorimod det i udlandet er godkendt til indtagelse.

116 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Ikke kun sød Steviaplanten har i årevis vakt glæde over store dele af verden, fordi den er et sundt alternativ til sukker og kan tåles af diabetikere. Der er mange gode ting at sige om stevia, og ny forskning føjer en ekstra ting til listen over fordele. Det viser sig nemlig, at ekstrakt lavet på bladdelene er effektivt mod alle former for Borrelia burgdorferi uden medfølgende bivirkninger. Antibiotika er den normale behandling af sygdommen, men medicinen tager kun toppen af symptomerne og kritiseres for at efterlade antibiotika resistente Borrelia bakterier i kroppen. De vil fortsat gøre skade og kan medvirke til kroniske tilstande, der i værste tilfælde sætter sig i nervesystemet og blandt andet kan medføre ansigtslammelser.

Det hvide sødemiddel, som sælges mange steder af steviaplanten, har ikke samme effekt på Borrelia. Plantens eget forsvarsværk hjælper mennesker Steviaplanten indeholder en del forskellige plantekemikalier, som beskytter den mod mikrobiotiske angreb og ugunstige miljømæssige forhold. Det er nogle af alle disse stoffer, som forskerne mener gør en forskel i bekæmpelsen af Borrelia. I et studie fra

Stevia i vindueskarmen Man kan selv dyrke steviaplanten, som trives rigtig godt i drivhus eller på lune, solrige steder. Det er nemt at nippe blade af og komme dem med i sin morgensmoothie, bruge dem i desserter eller blot tygge bladene.


VIDEN OG VIDENSKAB

&

Vitaminer Mineraler

Energi giver overskud m. 4 velkendte adaptogene urter, L-Carnitin og vitaminer & mineraler

Muskelfunktion, mindsker træthed og udmattelse

Ny forbedret Krill. Normal hjertefunktion leverfunktion, homocystein. Omsætning af fedtstoffer

European Journal of Microbiology & Immonology sammenligner forskerne stevias evne til at bekæmpe B. burgdorferi i forhold til de tre mest anvendte former for antibiotika, der bruges mod sygdommen. Stevia bladekstrakt reducerede B. burgdorferi og dens forskellige former i markant grad i forsøgene i forhold til antibiotika og bør derfor betragtes som et godt valg i behandlingen af Borrelia. Antibiotika øger mængden af biofilm Studiet viste også, at den stærkt resistente form af B. burgdorferi, biofilmen, rent faktisk voksede sig større, når man behandlede med antibiotika, hvorimod stevia reducerede biofilmens masse. Det er her vigtigt at notere sig, at effekten af stevia kun opstår, når det er ekstrakt fra alle bladdelene, som bruges. Dette produkt er grønt på grund af plantedelene. Det hvide sødemiddel, som sælges mange steder af steviaplanten, har ikke samme effekt på Borrelia. Inden for urtekundskaben ved man, at det er samspillet mellem alle plantestofferne, som giver den medicinske effekt. Uanset, hvor små mængder af et stof der måtte være til stede i mængden af plantestoffer, så har de alle en rolle i måden, planten optages og udnyttes på ved indtagelse. Kilder: 1) Destruction of spirochete Borrelia burgdorferi round-body propagules (RBs) by the antibiotic Tigecycline Øystein Brorson,a Sverre-Henning Brorson,b John Scythes,c James MacAllister,d Andrew Wier,e,1 and Lynn Margulisd,2 2) European Journal of Microbiology & Immunology, ”Effectiveness of Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological Forms of Borrelia Burgdorferi in Vitro,”

Led & bevægelighed

Ren aktivt Curcumin hjælper med at holde dine led smidige. CurcuminGold er en høj biologisk tilgængelig form af curcumin

Afspændende, afstressende. Leddenes bevægelighed. Afhjælper morgenstivhed

Djævleklo øger leddenes bevægelighed & flexibilitet

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker

Solaray 25 år med kvalitetsprodukter i kapsler

www.naturenergi.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 117


VIDEN OG VIDENSKAB

Vindueskiggersyndrom - når det gør ondt at gå en tur

Katrine Flindt ”Jeg kan knap gå 50 meter før det gør ondt”. ”Jeg har måttet opgive at gå ud og købe ind, jeg må køre alle steder hen”. ”Jeg kan da heldigvis stadig danse - ellers ved jeg ikke, hvad jeg skulle gøre”. ”Nu gør det også ondt om natten, jeg må sove siddende i en stol - og vågner og skal op at gå flere gange”. Af Katrine Flindt

Der kan være mange årsager til smerter i benene, når man går. Én af dem er åreforkalkning i pulsårerne (arterierne) i kroppen. Ved åreforkalkning forsnævres både de store arterier og de små arterioler, og resultatet er, at blodet har sværere ved at komme ud til musklerne og kroppens organer. Det kan være fuldstændig uden symptomer - og er så udbredt, at man nærmest anser det for at være en normal aldersforandring i kroppen. Generne fra det kommer først, når blodkarrene er lukket så meget til, at musklen eller organet lider, og man får iltmangel og dermed nedsat funktion. Ved åreforkalkning i hjertet kan man få hjertekrampe (angina pectoris) ved belastning som en cykeltur eller at gå på trapper. Et andet symptom er åndenød, når man går i hurtigt tempo. Ved åreforkalkning i bækkenet og benene kan man få smerter i benene, når man går, typisk i starten når man har gået et længere stræk eller går op ad bakke - men ved forværring kan smerterne komme efter måske 100-200 meters gang, og er det rigtig slemt, kan der være smerter om natten eller i hvile. Risikofaktorer for åreforkalkning Rygning Når man ryger, dannes der kulilte, CO, der bindes til hæmoglobinen i blodet og ”skubber” ilten, O2, væk. Det betyder, at der er mere ”fri ilt” i kroppen, der kan reagere og være med til at danne frie radikaler, som kan starte en skadelig kædereaktion. Denne kædereaktion kan igangsættes, hvis der er frit jern eller kobber til stede og bremses først, når den enten møder en antioxidant som fx vitamin C eller vitamin E eller et enzym som ubiquinon eller glutathion, der kan standse reaktionen. Sukkersyge Når blodsukkeret er for højt, og der skal tilføres meget insulin, virker det inflammatorisk i kroppen. Det betyder, at der dannes frie radikaler, som igen skal bremses af antioxidanter. Ved for højt blodsukker sker der samtidig en kedelig reaktion, hvor kroppens proteiner ”karamelliseres” af det frie sukker - sukkeret sætter sig på proteinet, og der dannes ”AGES” (advanced glycation end-products), som ikke kan fjernes igen. Tungmetaller Tungmetaller som bly og cadmium øger risikoen for åreforkalkning betydeligt. 118 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Jern Vi er vant til at tænke på jern som noget godt. Et stof, vi skal bruge i vores muskler og til at danne hæmoglobin i vores blod. Men for meget jern laver problemer. Frit jern i kroppen kan igangsætte (katalysere) iltningsreaktioner, der for eksempel kan medvirke til åreforkalkning. Hos både kvinder og mænd stiger jerndepotet (ferritin) ofte med alderen - bliver det for højt, kalder man det hæmokromatose, som for eksempel kan behandles med åreladning. Disse jernlagre er grunden til, at nogle multivitaminer er uden jern - man ønsker ikke at tilføre noget, der ikke mangler. Man mener, det er en af grundene til, at kvinder før overgangsalderen sjældent får blodpropper i hjertet - når kvinden menstruerer får hun en ”naturlig åreladning”, mister blod og nedsætter dermed sit jerndepot. Stress Ved stress går kroppen i panik. Den bliver sur. Der smides magnesium ud - både i tarmen og gennem huden, og det kommer til at mangle i musklerne. Både i hjertets muskler, hvor risikoen for uregelmæssig hjerterytme øges, og i blodkarrene, hvor magnesium normalt skal hjælpe blodkarrene til at slappe af og blodtrykket til at falde. Stress får hjertet til at pumpe hurtigere og blodkarrene til at trække sig sammen. Kronisk stress gør, at kroppen ikke får tid til afslapning og fordøjelse og oprydning og genopbygning - og alt dette øger risikoen for åreforkalkning. Afslapning til gengæld giver ro til fordøjelse, optagelse af næringsstoffer, reparation og genopbygning. Kost uden grøntsager Traditionel dansk kost kunne i mange år bestå af havregryn med mælk, rugbrød med pålæg og frikadeller med sovs og kartofler. Det giver ikke mange antioxidanter. Var man heldig, var der rosiner på havregrynene, persille på kartoflerne og sild på brødet. Heldigvis husker vi oftere at spise grøntsager nu - og det betyder noget. Vi har brug for plantenæringsstofferne til at ”provokere” vores cellers mitokondrier til at danne energi, vitaminerne som antioxidanter og mineralerne som byggesten og co-enzymer i cellerne.


En behandling for åreforkalkning, der kan synes mirakuløs Patienten kom ind i klinikken december 2016.

• Ca. 60-årig mand.

• Blodprop i hjertet for 25 år siden.

• Opereret for udtalt åreforkalkning i den ene halspulsåre. Den anden halspulsåre er næsten tillukket. • Tiltagende smerter i begge lægge ved gang - gangdistance maks. 50 meter, før han måtte stoppe.

• Ingen sukkersyge.

• Ophørt med at ryge for ca. 10 år siden.

• Påvirket nyrefunktion med forhøjet creatinin.

• Højt blodtryk, under behandling.

Patienten valgte efter konsultation og undersøgelse at starte behandling med EDTA-chelationsbehandling. Vi måtte dog følge hans nyrefunktion tæt og tilpasse EDTA-dosis til den lavere funktion af nyren. Han har på nuværende tidspunkt (marts 2017) fået ca. 10 behandlinger - og har det mærkbart bedre. Han har fået varmen i fødderne tilbage. Han kan nu gå mindst 500 meter uden smerter i benene. Hans blodtryk er blevet mindre forhøjet. Og meget, meget vigtigt: Hans nyretal er forbedret, så vi nu ikke længere behøver at tage nye tal for hver behandling. Vi er fortsat tidligt i dette forløb - men jeg håber, man kan forstå, at denne behandling virker meget overbevisende på os, der har den i hænderne til daglig.

˚

˚˚

˚h ˚ os su n d e læ ger

˚˚

Se studiet på åreforkalkning på s. 128.

˚˚

Sunde ben ˚

˚

˚

VIDEN OG VIDENSKAB

Den kombinerede behandling af åreforkalkning Når vi giver EDTA-behandling mod åreforkalkning, står EDTA på ingen måde alene. EDTA trækker tungmetaller som bly og cadmium ud af kroppen - men også mineraler som calcium og magnesium, selen og zink. Det er derfor vigtigt før og efter hver behandling at sørge for, at kroppens depoter med de gavnlige mineraler fyldes op. EDTA trækker også metaller som jern og kobber ud af kroppen - metaller, der i rette mængde er nødvendige og gavnlige for kroppen, men som i for store mængder laver problemer. EDTA-behandling skal derfor kombineres med kosttilskud af gavnlige mineraler - ofte uden kobber og jern samt et godt vitamintilskud med antioxidanter, så yderligere dannelse af frie radikaler hæmmes. De fleste skal desuden have fiskeolie med EPA og DHA. Samtidig er det vigtigt at hæmme yderligere dannelse af åreforkalkning. Vi opfordrer derfor altid til: 1) rygeophør - 2) mere plantebaseret kost, ernæringsbehandling af overvægt og sukkersyge - 3) daglig motion - helst en hel times rolig gang - 4) stressreduktion Smerter på grund af åreforkalkning, et studie fra USA, et nyt er på vej TACT-studiet: I 2012 og 2013 blev resultaterne fra et stort amerikansk studie offentliggjort. Over 1.700 patienter blev i et lodtrækningsstudie behandlet med EDTA eller placebo. TACTstudiet viste, at EDTA-behandling sammenlignet med placebo giver nedsat risiko for gentagne blodpropper eller død hos patienter med tidligere blodprop i hjertet. Denne virkning holder op til fem år efter, at man har fået behandlingen. Desuden viste studiet, at diabetespatienter får meget nedsat risiko (ca. 40 %) for gentagne blodpropper og død, ligeledes i op til fem år efter, at de havde fået 40 behandlinger med EDTA. For alle patienter gjaldt det, at EDTA-behandling alene havde en vis effekt - men den fulde effekt så man først, når der samtidig blev givet et kraftigt vitamin-mineraltilskud. Man er nu i gang med at lave et TACT 2-studie for at underbygge resultaterne fra det første studie. Læs mere om EDTA på s. 128.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 119


SPØRG EKSPERTERNE Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.

Frede Damgaard DET Ernæringsterapeut, Biopat/Naturopath samt phytoterapeut/urteterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Smerter i led Kære redaktion Jeg henvender mig til jer, da jeg har smerter og irritationer i mine muskler og led. Det er værst om morgenen og altid værre her efter vinteren og om foråret. Bliver lidt bedre om sommeren. Synes jeg lever sundt med en del grøntsager, dog ikke nødvendigvis hver dag. Findes der nogen gode, enkle forslag til at komme af med mine gener? Stine Hansen, 49 år Kære Stine Hansen Det vil være en rigtig god idé at spise en mere antiinflammatorisk kost: Sund kost, der hovedsageligt består af farverige grøntsager, fisk, olivenolie samt nødder og frø. Fisk er især nyttigt. De bedste krydderier er hvidløg, løg, ingefær, gurkemeje, cayennepeber og chili, som hver især er stærkt antiinflammatoriske. Det er vigtigt, at du får grøntsager hver dag. Kød bør begrænses og skal helst være fra vilde eller græsfodrede dyr, da det giver bedre fedtsyrebalance. Spar på frugt, da det er let provokerende (pga. sødmen), men alligevel så nærende, at vi skal spise lidt af det hver dag. Supplér gerne med lidt mørke bær. Supplér med: Et bredt dækkende multivitamin-mineraltilskud (uden jern): Bidrager til normal energiproduktion. Supplér yderligere med fiskeolie: Bidrager til opretholdelse af sunde led og muskler. Yderligere kan du supplere med 80 mcg D-vitamin: Bidrager til at opretholde et normalt immunforsvar. Start med Mobiled fra Bioforce og 80 mcg D-vitamin fra DFI, og hvis ikke du mærker bedring inden for seks til otte uger, synes jeg, du skal gå til en behandler, fx en heilpraktiker, biopat/ naturopath ibm eller en ernæringsterapeut. Kærlig hilsen Frede Damgaard

120 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Økologiske tangtabletter til dit vægttab Der er rigtig mange gode grunde til at spise tang. Her er lidt argumenter, og så gør det jo ikke noget, at det er en pæredansk tang fra Ebeltoft. Høstet og nænsomt bearbejdet, så også rawfoodere kan være med i opløbet om at få kroppen i rette gear. · Immunforsvar - indeholder 13 % fucoidan (antioxidant) · Tang virker indirekte kolesterolsænkende · Udrensende - transporterer tungmetaller ud af kroppen · Støtteterapi ved smerter i led, og ved fordøjelsesproblemer · Stofskifte, centralnervesystem og kognitiv funktion (naturlig jod - jod er mange ting - jod i tang er sundt og sværere at få for meget af end rent jod alene) og derfor støtteterapi til et naturligt vægttab. Lær folkene bag det nye produkt at kende på www.organicseaweed.dk


SPØRG EKSPERTERNE

Bettinna Delfs

AV, min lænd Kære Bettinna Efter 12 år med tilbagevendende lændesmerter er jeg godt træt af at rende til diverse behandlinger. Smerterne i lænden kommer og går, som vinden blæser. Jeg er en kvinde på 48, er lidt overvægtig. Jeg har før i tiden trænet Pilates og løbet jævnligt. Nu bliver det kun til gåture, fordi jeg ofte måtte melde fra til træningen. Har du nogen gode øvelser eller tips til at blive fri af smerten. Hilsen Dorthea Kære Dorthea Der er altid en årsag til smerte og ubalance, og den skal findes og elimineres, for at du får en vedvarende forbedring. For at afbalancere din ryg skal du kigge på både din kost, din holdning og måden, du bevæger dig på, samt på dine følelser. Det lyder af meget, men du bliver vejledt :-)

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Kosten Ophobede syre- og affaldsstoffer irriterer nervesystemet og gør muskler og led stive. Syren sætter sig især omkring leddene, det fører til inflammation og smerter, også i rygleddene. Derfor skal du gå i gang med at afgifte din krop, så godt du kan. Første skridt er at drikke to liter vand fra hanen om dagen, blot det kan gøre en forskel. Mindske sukker, kød- og mejeriprodukter og indtage et minimum af brød. I stedet går du amok i grøntsager, gerne smoothies og safter, som består af 80 % grønt og 20 % frugt. Grøntsagssupper er også fortrinlige til at få kroppen fra sur til sund. Du kan købe min bog ALKALINE LIVING (alkalineliving.dk/shop) eller låne den på biblioteket, den handler om en basisk livsstil i forhold til både kost, motion og tanker. Motion Gang i rask tempo er godt for ryggen, men du skal gå til og tjekke, at dit brystben er længere fremme end dit kønsben, ved at du vipper lidt frem fra hoften. Sving med armene, og gå gerne og sig nogle positive informationer til dig selv. Fx: Jeg føler mig fri til at være mig. Når du træner Pilates, er det vigtigt, at du kan holde det, jeg kalder powerlåsen. Det vil sige, at du har en let spænding i bækkenbunden, og at navlen er “knappet” ind mod rygsøjlen. Ved at spænde i mavemusklerne holder du lændehvirvlerne på plads i forhold til hinanden, og det skal du i alle øvelser for at træne uden smerte. Melder du dig til mit nyhedsbrev på alkalineliving.dk, får du en måneds gratis træning i min onlineklub, og her vil du finde forklaring og øvelser til ovenstående. Sind I min praksis arbejder jeg med META-Sundhed. Det er en analysemodel til at forstå kroppens sprog. Lige præcis i lænden handler det om et lavt selvværd. I dag føler du dig sikkert o.k., for smerterne kommer, når sindet er i gang med at heale op. Ofte skal vi kigge lidt tilbage for at finde årsagen til det lave selvværd. Det kunne fx være, at du på et tidspunkt som barn blev irettesat på en skamfuld måde, blev til grin eller følte dig dum. Underbevidstheden husker som en elefant, og vores underbevidsthed styrer os 95 % af døgnets 24 timer. Måden, du slipper dårligt selvværd på, kan du også læse om i min bog. Du ønskes god energi til at nå dit mål Hilsen Bettinna

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 121


SPØRG EKSPERTERNE

Vidste du, at ud over dine hvide fedtceller har du også nogle brune? De hvide fedtceller bruges til lagring af fedt og er ret inaktive, mens de brune er meget aktive og forbrænder bl.a. fedt, hvilket hjælper især nyfødte børn til at holde varmen. Den brune farve kommer af det utroligt høje antal af mitokondrier, der er indstillet til dannelse af varme frem for energi til andre processer. Når vi vokser, omdannes meget af det brune fedt til hvidt, men en del bliver dog bevaret omkring rygsøjlen samt omkring de faste indre organer som lever, nyrer, milt og bugspytkirtel samt i det væv, som omgiver flere af vores blodkar. Dvs. at de brune fedtceller faktisk er en del af det fedt, som ligger omkring vores indre organer. Vi har også noget beige fedt blandet ind i vores hvide fedt, og noget tyder på, at det har samme gode forbrænding som det brune. Aktiviteten i disse celler vil være høj, så længe fedtmængden i de hvide fedtceller er normal, men desværre vil en overlagring af fedt medføre, at de hvide fedtceller bliver spændt til bristepunktet, lider skade og vælger at tilkalde kroppens immunforsvar til hjælp. Som kommunikationsmiddel bruges små proteinstoffer, kaldet cytokiner (fx TNF-a og IL-6), der samtidig virker som proinflammatoriske stoffer. Nogle af de første immunceller der træder til, er makrofager, og de reagerer en kende hysterisk og begynder selv at udskille TNF-a. Under vores normale aktivitet vil de hvide fedtceller begynde at frigive fedtsyrer til forbrænding som energi; desværre stimulerer de frie fedtsyrer makrofagerne til at danne endnu flere cytokiner. Fortsætter udviklingen, kan den gå skævt og skabe en kronisk inflammation i vores fedtvæv. Inflammation med alle dens cytokiner har desværre endnu en

122 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Torunn Laksafoss Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

bagside - den lukker ned for aktiviteten i de beige fedtceller. Resultatet er således BÅDE en kronisk inflammation OG en nedsat forbrænding i det beige fedtvæv, hvilket giver en lavere basalforbrænding og endnu mere lagring af det hvide fedt … At få gang i de beige celler igen, er derfor vigtigt. Ikke alene for overvægten, men også i forhold til fx nedsat insulinsensitivitet og metabolisk syndrom. Undersøgelser på mennesker har vist, at udsættes de for kulde i fem til otte timer, er det muligt at reaktivere de beige fedtceller og opnå en forbrænding af glukose, der er 12 gange højere end i det omgivende væv. Hvad så med inflammationen? For at afhjælpe den er det ikke nok med kulde. Der skal en kostændring til, motion og ikke mindst tålmodighed. Er der mangel på den sidste, så kan der være hjælp at hente fra mange forskellige grøntsager og frugter med antioxidanter, der bl.a. hedder piceatannol. Den gruppe af antioxidanter kommer vi til at høre meget mere om i fremtiden. Læs også om vægttab i Seaweed Diet-artiklen side 100 og studier fx om grøn te. Kilder: • •

Brown adipose tissue improves whole-body glucose homeostasis and insulin sensitivity in humans. (2014) doi: 10.2337/db14-0746 Piceatannol exhibits antiainflammatory effects on macrophages interacting with adipocytes (2017) doi: 10.1002/fsn3.366


SPØRG EKSPERTERNE

Hanne Hæsum

Seriøs og dybdegående eksamineret

Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus.

Mobning

Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

Mobning blandt skolebørn har altid fundet sted mere eller mindre udbredt, og mere eller mindre alvorligt. En ny langtidsundersøgelse peger på, at mobning hos børn kan aflæses direkte i deres skolemæssige præstationer. Børn, der har været udsat for kronisk (24 % af 383 børn) eller voldsom mobning, opnår dårligere resultater i skolen. Undersøgelsen peger også på, at de børn, der får hjælp til at mobningen bliver standset, hurtigt forbedrer deres resultater i skolen. Med andre ord vil de efter nogen tid ikke skille sig ud fra børn, der ikke er blevet mobbet.

TemaDage med forskellige emner ! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

"En ordentlig oplader på Kreta"

annonce_udd_okt16.indd 1

25/10/16 18.39

En uge med fokus kun på dig. Himlen er ikke et sted, men en tilstand. Alle deltagere er på en individuel rejse. Vi træner uforstyrret og har ro til fordybelse. Du vil rejse hjem fredfyldt og fuld af overskud. Der undervises i Body Balance, Yin-yoga og meditation. EFT (emotionel-stress-frigørelse) og META-sundhed vil indgå i undervisningen. Kosten består af dejlige basiske græske retter. Der er kurser både forår og efterår. Se videoen med alle kursusaktiviteterne på:

alkalineliving.dk

En nylig undersøgelse fra USA viste, at forældre ofte overser deres børns symptomer på posttraumatiske belastningsreaktioner i forbindelse med ulykker. Jeg tror, at det samme gælder for børn, som blevet traumatiseret efter mobning. Dette kan bero på, at barnet ikke fortæller forældrene om mobningen måske pga. skamfølelse eller frygt for, at mobningen skal blive værre, hvis forældrene reagerer. I min klinik kommer klienter med problemer som angst og stress, hvor det viser sig at have sammenhæng med mobning mange år tidligere. Hos mange klienter fremgår det, at de ikke fortalte nogen om mobningen. Ofte fortæller de heller ikke psykologen om mobningen i første omgang ud fra tanker som: ”det er jo latterligt at nævne efter så mange år”, ”det er jo småting, som jeg selv burde klare”. Hvis hændelsen er ubearbejdet, kan den imidlertid stadig forstyrre, og de følelser, man oplevede omkring mobningen, kan stadig sidde i kroppen. Det viser det sig ofte, at klienten på baggrund af mobningen har dannet sig en negativ og irrationel opfattelse af sig selv: ”Der er ingen der kan lide mig”, ”jeg er grim”, eller ”jeg er dum” osv. Disse selvopfattelser kan danne grundlag for den måde, vedkommende ser på sig selv. Når klienten begynder at arbejde med sine konkrete erindringer om mobning, viser det sig ofte, at der faktisk er tale om en traumatisk oplevelse for ham. Gennem terapeutisk bearbejdning kan personen komme frem til en ny fortælling om hændelsen: Klienten kan eksempelvis komme frem til, at mobberne ikke var onde børn, men 7-årige uvidende børn - eller klienten indser, at han måske var magtesløs dengang i skolen, men at han nu ville reagere helt anderledes, eftersom han nu er stærkere og klogere. Den nye fortælling hjælper ham til endelig at arkivere hændelsen som ’Fortid’. Oplever du, at erindringer om mobning dukker op igen og igen, kan der være god grund til at få hjælp til at få disse bearbejdet.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 123


SPØRG EKSPERTERNE

Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Bevidsthed fra morgenstunden Kære Marinane Jeg er rigtig god til at spise sundt, jeg dyrker motion hver dag efter alle forskrifter, jeg fejler faktisk ikke en pind, men jeg synes alligevel, at jeg er træt. Måske er det fordi, der hver morgen sniger sig lidt negative tanker ind, og det er altså supersvært, når jeg ellers plejer at definere mig selv som et yderst positivt menneske fuld af spræl. Har I et par hurtige tips, som ikke handler om kosttilskud? Sofie 35 år Kære Sofie Det ligger jo lige til højrebenet at foreslå dig Anne Ryoms inspirationskort eller mine bevidsthedskort. Det er en tanke, et ord, en reminder eller en lille øvelse, du kan tage med dig i løbet af dagen, som måske giver dig nogle hints om, hvorfor der sniger sig mørkere tanker ind, end der plejer. Og hvis der er tale om et mønster, skal du måske få kigget mere på årsagerne. Men ellers bliver man bare en tand mere bevidst og lidt mere glad af at bruge den ene eller anden type kort. Læs mere på www.shopsund.dk, og læs i øvrigt også den dejlige historie om de syngende hospitaler her i magasinet. Kærllig hilsen Marinne Palm

124 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Eksamensangst Kære Rikke Min datter er 18 år og går i 2.g. Hun har aldrig været glad for at gå til eksamen, men efter hun startede på gymnasium er det blevet værre. Jeg har hørt, at akupunktur kan hjælpe på eksamensangst, er det sandt? Hej Helle Tak fordi du skriver og for dit spørgsmål. Ja, det er helt rigtigt, at et af de redskaber, man kan benytte til at mindske eksamensangst, er akupunktur. Med akupunktur beroliger vi nervesystemet, så fx hendes fordøjelse fungerer, hvad enten det er løs mave eller forstoppelse, der opstår. Ofte vil blodsukkeret også svinge enormt i eksamensperioden, på ”kinesisk” siger man, at det er milt/bugspytkirtlen, der kommer i ubalance, når vi bekymrer os for meget og bruger hovedet for intensivt. Så får vi lyst til at spise sødt, det får blodsukkeret til at stige, men også til at flade hurtigt ud igen, hvis vi ikke samtidig får noget ordentlig mad. Dermed er en negativ spiral sat i gang, og man får lyst til mere og mere sødt og bliver mere og mere træt. Når man tænker meget og skal tage mange beslutninger, som ved eksamenstid, så bruger man hovedet en del. Det får energierne og blodet til at løbe til hovedet, og kineserne siger, at der kommer overophedning i den øverste del af kroppen. Man ser også ofte, at øjne, kinder og sommetider hele ansigtet blusser rødt, og at man sveder og bliver nervøs. Det er hede i kroppen. Når vi så ”lukker varmen ud”, kommer der ro i hovedet, så din datter igen kan tænke klart og sove om natten. Kærlig hilsen Rikke Godthjælp


VIDEN OG VIDENSKAB

Fiskeolie forebygger astma hos børn Kvinder, som tager et tilskud af fiskeolie under graviditeten, har langt bedre chancer for at føde sunde børn, viser både svensk og dansk forskning. Læger er generelt positive over for denne viden. Af Bjørn Falck Madsen

Det giver god mening for gravide at supplere deres kost med et dagligt tilskud af fiskeolie. Det rapporterede svenske forskere allerede i 2009. Deres undersøgelse havde vist, at kvinder, som havde taget omega-3-fedtsyrer (Bio-Marin Plus fra Pharma Nord) fra den 25. uge efter ægløsningen og frem til tredje eller fjerde måned efter at have født, fik børn med langt bedre helbred. Kun 2 % af de nyfødte kom til verden med fødevareallergi, og 8 % havde eksem. Helt anderledes så det ud hos børn af mødre, der ikke tog fiskeolietilskud, men fik snydepiller. Her havde 15 procent af de nyfødte fødevareallergi, og 24 % udviklede eksem. De opsigtsvækkende resultater er offentliggjort i tidsskriftet Acta Paediatrica.

Tungmetaller fjernes Den eneste bekymring med fede fisk (især rovfisk) er deres relativt store indhold af tungmetaller, som ophobes i fiskenes fedtvæv. Med et præparat som Bio-Marin Plus, der blev anvendt i det svenske forsøg, har man dog den fordel, at fiskeolien bliver nøje kontrolleret for indhold af tungmetaller og miljøgifte, som elimineres ved hjælp af en grundig raffineringsproces. De forsvindende små mængder af tungmetaller og andre miljøgifte, som eventuelt måtte findes i det færdige produkt, er betydeligt lavere, end hvad de danske myndigheder og EU tillader i frisk fisk og fiskeoliepræparater.

Halvering af astma Den svenske undersøgelse står ikke alene. I 2016 blev en stor dansk undersøgelse offentliggjort i New England Journal of Medicine. Her havde forskere påvist, at fiskeolie givet til gravide kunne halvere forekomsten af astma hos de nyfødte. Undersøgelsen, der bliver betegnet som veldesignet og seriøs, omfatter 700 gravide kvinder og har fået international opmærksomhed. Alene i Danmark lider 150.000 børn af astma, som er en tilstand præget af kronisk inflammation i luftvejene med åndenød, hoste eller hvæsende vejrtrækning. Stor opbakning fra læger Blandt læger herhjemme synes der at være stor interesse for og opbakning til anvendelsen af fiskeolie under graviditeten, da man i forvejen kender til omega-3-fedtsyrernes inflammationshæmmende virkning og andre sundhedsfremmende egenskaber. I dag anbefaler Fødevarestyrelsen da også gravide at spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram gerne må være fede fisk, som indeholder mest omega-3.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 125


VIDEN OG VIDENSKAB

Nyt produkt mod bihulebetændelse! Bihulebetændelse kan måske lindres og aldrig opstå igen, hvis man har Sinux, et tysk naturlægemiddel, i sit husapotek. Studierne og erfaringerne er ikke til at komme udenom, og blandingen af de fem droger, som er garanteret et højt indhold af aktive stoffer gennem produktionen, hjælper ikke kun kroppen af med infektionen, men bygger også slimhinderne op, så man lettere bliver skånet for den næste smertefulde bihulebetændelse. Læs mere s. 31.

Brug Q10 mod bugfedme Mange kender Q10 som et vigtigt enzym, hvis der er mangel på energi i alle cellerne, især til fx hjertemusklen, men nu har forskerne også opdaget, hvordan Q10 ikke kun hjælper bugspytkirtlen med at danne insulin, men også med at gøre alle celler i kroppen mere modtagelige for insulinet, så det ikke bare forbliver i blodet og forårsager forhøjede blodsukkerværdier med diabetes 2 til følge. Brug derfor Q10, hvis du allerede har fået konstateret metabolisk syndrom, fx med bugfedme. Eller hvis du er i risikogruppen. Læs mere på s. 106.

Ny bog om brystkræft Inge Kellermann er ophavskvinde til det digre værk, ”Når diagnosen er kræft”. Den har været at købe i boghandelen i nogle år, og nu har Inge skabt bogen ”Når diagnosen er brystkræft”. Brug den, hvis du lige har fået diagnosen, og brug den til at afhjælpe nogle af bivirkningerne ved kræftbehandling. Forlag Hovedland.

Der er altid håb Læs kostvejleder Anne Grete Rose Horneman-Thielckes bog med 48 gribende beretninger fra det virkelige liv. Mød bl.a. moren, hvis 16-årige søn får konstateret en sjælden sygdom, og som følge heraf havner i en kørestol, må droppe gymnasiet og se frem til et liv på invalidepension. Men da han omlægger sin kost, ændrer alt sig, og mange år efter er han i dag helbredt og lever et almindeligt liv.

126 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Spis din Bio-Magnesium og dine grøntsager Forskere fra Zhejiang University og Zhengzhou University har lavet en sammenlignende analyse (meta-analyse) af 40 videnskabelige undersøgelser udført på mere end en million mennesker i ni forskellige lande. På baggrund af dette materiale konkluderer de, at folk med det højeste magnesiumindtag har 10 % lavere risiko for at udvikle hjertesygdom, 12 % lavere risiko for slagtilfælde og hele 26 % lavere risiko for type-2 diabetes sammenlignet med dem, der har det laveste indtag af mineralet. Deres metaanalyse er offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine.

Det handler om meget andet end kalorietælling Overvægt er tidens svøbe, og det handler altså ikke bare om kalorietælling. Kroppen er hos mange særligt følsom over for de hurtige kulhydrater, og i dag ved man, at der ud over de helt åbenlyse problemer med for meget sukker, der bliver omdannet til fedt, også kan opstå problemer med en stribe af madvarer, hvis man lider af den såkaldte insulinresistens. Det kræver lidt mere forklaring, og den finder du på s. 100 sammen med måske det allerbedste og helt nye produkt inden for slankeprodukter. Her er samlet en stribe af ingredienser, som kan gøre en forskel, især hvis det er bugfedtet, du har svært ved at give slip på. Fjern skyld og skam, bliv klogere på dine fedtceller, og læg kosten om, så du hjælper kroppen mod udvikling af insulinresistens.

Mindre astma hos børn, hvis du som gravid spiser din fiskeolie Fiskeolie til gravide mindsker risikoen for astma hos barnet. Det samme ser ud til at gælde for andre allergiske problemstillinger som fx eksem og fødevareallergier. Læs om både den svenske forskning, som er foretaget på Bio-Marin fra Pharma Nord, og den danske forskning på s. 125.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 127


VIDEN OG VIDENSKAB

Chrom med dokumentation Du skal fylde din krop med chrom og ingen tvivl om, at Pharma Nord ligger oppe blandt de bedste, da de gør meget ud af at dokumentere, at deres chrom rent faktisk lander ude i cellerne, hvor de skal gøre dit blodsukker stabilt, så du får mindre trang til søde ting og kan forebygge både overvægt og diabetes 2. Selvfølgelig mens du samtidig vælger at omlægge eventuelle dårlige vaner. Læs mere på s. 107.

Steviaplanten kan hjælpe antibiotika i behandlingen af Borrelia Antibiotika er den normale behandling af sygdommen, men medicinen tager kun toppen af symptomerne og kritiseres for at efterlade antibiotikaresistente Borrelia-bakterier i kroppen. De vil fortsat gøre skade og kan medvirke til kroniske tilstande, der i værste fald sætter sig i nervesystemet og blandt andet kan medføre ansigtslammelser. Læs mere på s. 116.

Alkoholekstraktion og CO2-ekstraktioner De fleste planter indeholder aktive stoffer, som er delt op i henholdsvis fedtopløselige- og vandopløselige stoffer. Nogle aktive stoffer er meget flygtige og skal helst igennem en produktion, hvor de forarbejdes i et helt lukket system. Det gælder fx de æteriske olier. Her bruges der ofte vanddamp under højt tryk. Andre fedtopløselige stoffer skal gennem en alkoholekstraktion, hvor alkoholen gør de aktive stoffer tilgængelige, så vi bedre kan optage dem. Siden først i 90’erne har man også kunnet lave en såkaldt CO2-ekstraktion, som skaber en unik mulighed for at finjustere teknologien for at fange endnu flere af de aktive stoffer ind, så de kan optimere vores sundhed. Processen bliver bl.a. brugt til at styre indholdet af de aktive stoffer i kanelbarken. Læs mere om processen på s. 112.

Åreforkalkning og smerter I 2012 og 2013 blev resultaterne fra et stort amerikansk studie offentliggjort. Over 1.700 patienter blev i et lodtrækningsstudie behandlet med EDTA eller placebo. TACT 1-studiet viste, at EDTA-behandling sammenlignet med placebo giver nedsat risiko for gentagne blodpropper eller død hos patienter med tidligere blodprop i hjertet. Denne virkning holder op til fem år efter, at man har fået behandlingen. Desuden viste studiet, at diabetespatienter får meget nedsat risiko (ca. 40 %) for gentagne blodpropper og død, ligeledes i op til fem år efter, at de havde fået 40 behandlinger med EDTA. Men det skal gøres sammen med uddannede læger, der også kan give vitamin- og mineralterapi. Man er nu i gang med at lave et TACT 2-studie for at underbygge resultaterne fra det første studie. Læs mere om EDTA på s. 118.

128 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


IBS, HALSBRAND ELLER OPPUSTETHED? Bare tag det roligt

SILICEA MAVE-TARM GEL Dokumenteret effekt ved mave-tarm problemer og IBS.

SILICEA Mave-Ta rm hjælper ved de fleste maveprobleme r. Oppustethed, k valme, halsbrand, diarr é, oppustethed og IBS!

Silicea Mave-tarm er effektiv både ved akutte og kroniske mave-tarmproblemer. Den beskytter mave- og tarm slemhinde og hjælper med at opretholde mavens naturlige balance. Takket være kiselgelens kraftige bindingssevne absorberes gasser og giftige substanser, så de let føres ud med afføringen. Silicea Mave-Tarm er et medicinsk udstyr effektiv ved symptomatisk behandling af IBS symptomer såsom luft i maven, oppustethed og diarré, men lindrer også effektivt og hurtigt ved halsbrand (inden for få minutter).

SILICEA MAVE-TARM GEL

Silicea Mave-Tarm findes også som fleksible doseringsposer, nemt og tilængeligt når mave-tarmproblemer opstår f.ek.s halsbrand, oppustethed, diarre, IBS-symtomer eller ondt i maven. Hjemme, på arbejdet eller på rejsen.

STUDIER VISER AFTAGENDE MAVE-TARM PROBLEMER MED KISELGEL** Smerte i øvre del af maven

80,9 %

Diarre

Hård mave

75,6 %

Madlede

Vandladningsproblemer

57,3 %

Ildebefindende

Kraftig udvikling af tarmgasser

61,1 %

Opkastninger Sure opstød, bøvser

Urolig mave

66,5 %

Unikt kiselprodukt med dokumenteret effekt

Silicea Mave-Tarm er et 100% rent naturprodukt, der kun indeholder silicium, oxygen og vand

Giver øjeblikkelig lindring og hjælp ved halsbrand og sure opstød

 

Lindrer i op til 4 timer

Kan anvendes af børn og gravide

Behandler og hjælper også komplekse mave-tarmproblemer som f.eks. kvalme, IBS, tarmgasser, opkastninger og diarré

Silicea mave-tarm er uden tilsætningsstoffer

Effekt af kolloid/kiselsyre ved forskellige typer af fordøjelseskanalproblemer (Messerich, J) Studie med 71 deltagere.

Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og;

87%

af brugerne mener, at effekten modsvarer deres forventninger.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 129


Praktiserende

Biopater, Naturopather ibm og Phytoterapeuter

Zn Ω3

Propolis

Fe

Mg Solhat

B1

A

Pil

Se

C

Find en biopat, naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Har du længe ønsket at gå til en behandler, som har specialiseret sig i ernæring, vitaminer, mineraler og urter? Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: 2000 Frederiksberg, Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, tlf: 26114303, mail: carina@bodywise.dk, web: www.bodywise.dk 2100 København Ø, Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, tlf: 40543128, mail: kontaktmanja@gmail.com, web: www.manjas-sundhedsklinik.dk 2200 København N, Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, tlf: 30103010, mail: lisbeth@tordendahl.dk, web: www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S, Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, tlf: 40821037, mail: dorrit@herwagen.dk, web: www.naturopath-ibm-og-biopat.dk 2500 Valby, Naturopath/Biopat , Torunn Laksafoss, tlf: 22532788. mail: torunn@likam.dk, web: www.likam.dk 2970 Hørsholm, Naturopath/Biopat, Anne Loua Esbjørn, tlf: 22957573, mail: anne@abundantearth.dk, web: www.abundantearth.dk 2970 Hørsholm, Naturopath/Biopat, Tina Klint, tlf: 20333794, mail: tina@releaseterapi.dk, web: www.releaseterapi.dk 4291 Ruds-Vedby, Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, tlf: 40886259, mail: jette@straa.dk, web: www.jettes.dk 4300 Holbæk, Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, tlf: 28966796, mail: hej@rikkepetersen.dk, web: www.rikkepetersen.dk 4440 Mørkøv, Naturopath/Biopat, Lone Holmen, tlf: 50474641, mail: fjaellebro@mail.dk, web: www.fjaellebrobiopati.dk 4500 Nykøbing Sj., Naturopath/Biopat, Anje Fryd Eggertsen, tlf: 20614610, mail: anja.biopat@outlook.dk, web: www.vejenfrem.net 4700 Næstved, Naturopath/Biopat, Helle Hoff Kunze, tlf: 22870211, mail: helle@kunze.dk, web: www.hoff-kunze.dk 6000 Kolding, Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, tlf: 60139209, mail: helseklinikkenmalou@gmail.com, web: www.helseklinikkenmalou.dk 6091 Bjert, Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, tlf: 42601507, mail: dorte@ulrikke.dk, web: www.ulrikke.dk 6330 Padborg, Naturopath/Biopat, Marianne Schmidt, tlf: 40631950. mail: info@acu-puncture.dk, web: www.acu-puncture.dk 6560 Sommersted, Naturopath/Biopat, Helena Carstens, tlf: 25667561, mail: hella.carstens@live.dk, web: www.hellacarstens.dk 7100 Vejle, Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, tlf: 20126203 mail: Sundfokus@gmail.com, web: www.sundfokus.dk 8000 Århus C, Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, tlf: 86114042, mail: frede.damgaard@gmail.com, web: www.frededamgaard.dk 8200 Århus N, Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, tlf: 20668614, mail: naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, web: www.tkquality.dk 8240 Risskov, Naturopath/Biopat, Kranio sakral terapeut, Gitte Dahm, tlf: 42431945, mail: mail@gida.dk, web: www.gida.dk 8362 Hørning, Naturopath/Biopat, Sofia Kristoffersen, tlf: 29603323, mail: sofia@by-sofia.dk, web: www.by-sofia.dk 8654 Bryrup, Naturpath/Biopat, Anja Ballegaard, tlf: 30337240, mail: mail@anjaballegaard.dk, web: www.anjaballegaard.dk 9000 Ålborg, Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, tlf: 27626425, mail: mail@clinicnabita.dk, web: www.clinicnabita.dk 9000 Ålborg, Phytoterapeut, Lene Andersen, tlf: 30119577, mail: lene@urteliv.dk, web: www.urteliv.dk

Læs mere om biopati/naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk

130 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


FOR SYTTEN SØNDAG fusionerer med NSTV Interview med

NSTV er en web TV-kanal til dig, der gerne vil inspireres til en hverdag med mere energi og en naturlig sundere livsstil. En nichekanal med fokus på sammenhæng mellem krop og sind og det at leve et liv i balance. Her får du interviews og indslag i “talking heads”-form, hvor personen, der bliver interviewet, ikke bliver klippet og redigeret ned. Du kan finde flere forskellige typer indslag, alt lige fra madopskrifter til anmeldelser og interviews med eksperter inden for naturlig sundhed.

Carsten Vagn-Hansen

Men hvad så med FOR SYTTEN SØNDAG?

Bare rolig, vores mission er stadig at hjælpe den almene dansker med at finde rundt i junglen af (velmenende) gode råd, nyheder i medierne og seneste indslag i damebladene med ”det bedste for vores helbred”. Med NSTV styrker vi blot indsatsen og arbejder sammen på at skabe endnu mere fokus på den komplementære behandlerverden og alt det, du kan gøre selv. Her kan du fx møde stuntmanden Lasse Spang Olsen, du kan møde radiodoktor Carsten VagnHansen eller lære, hvordan du selv kan tjekke, om du har for lidt eller for meget mavesyre!

Hvad er sundhed for dig? Lasse spang olsen

Mavesyretest med Torunn Laksefoss

Mød os på facebookgruppen sund-forskning og på nstv.dk/sund-forskning


Styr på dit blodsukker?

80 70 60 50 40 30

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

EU approved effect

st yea –

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

chromiu ic

m

Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

DK_Chrom_AD_SundForskning_210x297_0516

90

– orga n

100 %

ChromoP r Danmark ecise er organiske s eneste til blodsu chromgær kkerkont rol