__MAIN_TEXT__

Page 1

P

Ta´ en ause

Pust ud, og tag en Pause – tag en pause fra hverdagen, fra studierne, fra kæresten, fra mobilen, fra alt! Nyd din Americano, fald tilbage i sofaen, og læs sidste nye viden om, hvordan du holder dig sund, let og lækker på naturlig vis. Enjoy!


Baby uden kemi

P

Det ville selvfølgelig være herligt, hvis du bare kunne shoppe tøj og udstyr til dit barn i en hvilken som helst butik eller webshop uden at skulle være på vagt over for uønsket kemi. Så nemt er det desværre ikke. Få ekspertens tips til at vælge grønt, og undgå de værste kemiske faldgruber.

84

Af Rose Maimonide

Spørgsmålene er utallige, når reden til din økobaby skal bygges: • Hvilke sutter er de bedste? • Findes der en økologisk barnevogn? • Må vi arve en babydyne? • Hvordan får vi råd til en økologisk babygarderobe? Og det er ikke lige meget, hvad din baby får stukket i hånden eller bliver puttet i. Det lille barns hud er kun en tiendedel så tyk som huden hos en voksen, og det yderste hornlag på huden er ikke fuldt udviklet. Derfor trænger de skadelige stoffer nemmere igennem huden på baby, hvis evne til at nedbryde giftstoffer ikke er helt oppe i omdrejninger. Både børn og voksne optager desuden overraskende meget via luften.

Genbrug er guld Med genbrug skåner du miljøet og sparer penge. Samtidig slipper du for den afgasning af kemikalier, som følger med nyindkøbte ting. Der er ingen grund til at købe for meget af babys udstyr og tøj – slet ikke på forhånd. Du kan komme ret langt med relativt lidt babytøj. Nogle bodystockinger, bukser, bluser og sokker samt en varm heldragt – så har du styr på det basale. Derfra kan du altid supplere. Det mest bæredygtige er naturligvis at anskaffe så lidt som muligt og arve eller låne. Spørg din søster, kusine, svigerinde, veninde og andre -inder. Lur mig, om de ikke bliver glade, hvis du kan lette deres depot med babygear. Køb ”med næsen”, og brug øjnene godt. Køb ikke, hvis produktet lugter gammel/jordslået som af hengemt sommerhus, eller der er spor af skimmel, mug eller svamp. Tjek også forinden, om det er fra et rygerhjem. Undgå at købe barnevogne, fodtøj og lignende, som den forrige ejer har imprægneret.


Spot den skjulte babykemi Mange forhandlere markedsfører babyprodukter som værende ”sunde”, ”naturlige” eller ”økologiske”, uden at de reelt er det. Det er fx en udbredt misforståelse, at certificeringen Oeko-tex (som ofte, men misvisende, skrives ”Øko-tex”) har noget med økologi at gøre. Det har den ikke. Oeko-tex har heller ikke nultolerance over for en lang række skadelige kemikalier, fx fluorstoffer. Mange barne- og klapvogne er imprægnerede med fluorkemi. Fluorstoffer er selv i ganske små mængder yderst skadelige for både sundhed og miljø. Mange produkter markedsføres som ”Uden BPA”. BPA står for Bispenol A, et hormonforstyrrende kemikalie. Problemet er bare, at der findes masser af andre bisphenoler, som er mindst lige så skadelige.

God kemi på børneværelset Babys største indtag af uønskede kemikalier som ftalater og flammehæmmere kommer fra støv og nullermænd i huset. Følg derfor disse råd som det vigtigste: • Luft ud mindst to gange dagligt i mindst fem minutter med gennemtræk • Støvsug mindst en gang om ugen • Foretag nyindkøb til babys værelse i god tid, så det kan nå at dampe af, helst udenfor. Møbler og byggemate rialer kan nemlig afgasse store mængder grimme kemikalier • Undgå for mange tekstiler, også gulvtæpper – de sam ler støv og dermed skadelige stoffer • Mal overhovedet ikke, når du er gravid (nej, heller ikke ”bare lige vuggen”). Al form for maling afgiver kemi kaliedampe og kan være flere uger om at gasse af. Få malet børneværelset flere måneder før termin.

Genbrugstip Du kan finde tonsvis af brugt babytøj og -udstyr på dba. dk, trendsales.dk og genbrugsgrupper på Facebook samt via appen Reshopper og i Børneloppens og Mødrehjælpens butikker. Varen er ofte så god som ny, og priserne i bund.

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Få gratis guides på rosemaimonide.com.

85


P

Holistisk skønhed

Skønhed kommer som sagt indefra, men det skader ikke, at du hjælper til udefra. Kombineres ansigtsbehandlingen med kosten, zoneterapi, akupunktur og massage, tilgår du din hudpleje på en holistisk måde. Sund-forskning var på besøg hos GreenZone i Næstved, hvor netop den tilgang er i højsædet.

86

Af Benedikte Mikkelsen

Når du hører ordet hudpleje, tænker du sikkert diverse ansigtsbehandlinger, som findes på menuen hos din kosmetolog. Når du træder ind hos Mette My Opperman, indehaver af GreenZone, kommer du ind i en verden af metoder som gua sha, cupping, diamant peeling, japansk lifting, akupunktur, massage og kostråd – ja, du går ikke derfra med en simpel frugtsyrebehandling.

Lyt for første gang til sladder Huden er din krops største sladrehank, og hudproblemer er en multifaktorel sygdom. Oplever du tør, uren, fedtet hud, eller har du eksem, er det som oftest en ubalance i kroppen. Det nytter derfor ikke kun at behandle huden udefra med diverse skrappe salver og ansigtsbehandlinger. Din krop er en helhed, og vær opmærksom på, at du får de nødvendige fedtstoffer, vitaminer, mineraler og aflaster dine ekskretionsorganer: luftveje, fordøjelsen, især leveren og urinveje. Vær opmærksom på, at nyrer og binyre styrer dine hormoner, fedtstofbalance, allergier og dit stressniveau. Sørg derfor for, at alle dine organer fungerer perfekt – først der oplever du balance i kroppen. Hold derfor øje med din hud! Små knopper i panden kan fx relatere sig til stress eller fugtmangel, men langt mere alvorlige sygdomme kan din hud også sladre om.

Hvad er Gua sha? Gua betyder ”at skrabe” og Sha betyder ”røde pletter/rødmen”. Det er en gammel kinesisk metode, hvor huden skrabes med fx rosakvarts eller jadesten. Metoden virker afspændende, huden iltes og væskeophobninger fjernes. Anvender du jævnligt gua sha terapi kan du opleve, at dine ansigtsmuskler virker mere afslappede, og du opnår et friskere udseende. Søg på ’gua sha’ på sund-forskning.dk, og læs mere om metoden.


Seks gode råd til en sundere og smukkere hud 1. Vand! Kroppen bruger rigtig meget væske til de indre organer, herunder fx tyktarmen og nyrerne. Din hud sladrer, hvis du er dehydreret, og det ses oftest som en runken og glansløs hud. Drik vand med citron, agurk, urter og fx mynte, brændenælde (lav det som Infusion) eller grape. Dit vand bliver friskt og vitalt. 2. Spis koldpressede planteolier, hvor især EPA og GLA er super gode til din hud. 3. Regelmæssige ansigtsbehandlinger. Du kan gøre meget selv derhjemme med fx dermaroller, gua sha terapi, daglig rens, masker og olier. Men dygtige kosmetologer kan lige hjælpe dig med det ekstra, som du ikke selv kan gøre hjemmefra.

87

4. Få opbyggende og hudstyrkende naturlige ingredienser. Kosttilskud med collagen som Skin Care Collagen Filler og hyaluron syre finder du i Skin Care Hyaluron Shot, begge fra New Nordic. Din hud bliver også glad for C-vitamin og zink, begge dele finder du i Skin, Nails and Hair fra Solgar. 5. Søvn! Helst syv-otte timer. Huden regenereres, og hormoner udskilles. 6. Glem ikke kosten. Få masser af antioxidanter. Begræns indtaget af animalske fedtstoffer, chips og junkfood. Spis phytoøstrogener som græskar- og solsikkekerner, sesam og mandler.

Vores hud er genial! Vi kan aflæse en masse ved at kigge på hudens tilstand, poser/rander, tørhed, bumser.

Hvad er cupping? Cupping går også under navnet sugekopterapi, bindevævsmassage og detox sugekopsbehandling. Behandling udføres ved, at en sugekop sættes på huden for at skabe undertryk. Blodcirkulationen øges dermed, opløser spændinger og renser bindevævet for affaldsstoffer.

Se på din hudpleje fra et holistisk synspunkt, og lad ro, næring, væske, glæde i livet, søvn og individualiserede ansigtsbehandlinger gå op i en højere enhed.

Akupunktur til frisk og glat hud Nålene påvirker dine indre organer via medianbaner. Ved akupunktur arbejdes der derfor både med anti ages behandling, men også dysfunktioner i kroppen som stress, hormonelle problemer eller ubalance i fordøjelsen. En velfungerende fordøjelse spiller en essentiel rolle i en smuk hud. Nålene kan også hjælpe dig med hovedpine, spændt kæbemuskulatur, ”hængemule”, poser/rander under øjnene og 11-taller mellem brynene.

s


I huden findes et hav af nerveceller og et netværk af lymfeåbninger. Massage kan derfor have gavnlig effekt på hele din krops velvære og medvirker ikke mindst til smuk hud.

P

Sørg for, at alle dine organer fungerer perfekt – først der oplever du balance i kroppen. Hold derfor øje med din hud! Små knopper i panden kan fx relatere sig til stress eller fugtmangel, men langt mere alvorlige sygdomme kan din hud også sladre om.

88

Gå ind i zonen Iltning er i højsædet hos GreenZone, da en iltning af huden blødgør musklerne, forbedrer optageligheden af næringsstoffer og udskillelsen af affaldsstoffer. Den holistiske tilgang til hudpleje har Mette My Oppermann oparbejdet igennem sin uddannelse i Ernæring og Sundhed, zoneterapeut, materialist og diverse kurser, fx i cupping og japansk lifting. Du får altså ikke ’bare’ en almindelig kosmetologbehandling, men din hudpleje anskues ud fra et holistisk synspunkt, hvor ro, næring, væske, glæde i livet, søvn og individualiserede ansigtsbehandlinger går op i en højere enhed.

Iltning af huden blødgør musklerne, forbedrer optageligheden af næringsstoffer og udskillelsen af affaldsstoffer.

Naturens svar på filler Oxygenlift aktiverer hyaluronsyren, som findes naturligt i huden, samtidig med at den iltes. Oxygenlift booster læderhuden (Dermis), som indeholder en masse bindevævsfibre. Fibre, som sikrer stabilitet og fylde. Alder og uhensigtsmæssig levevis som rygning, stress og overdreven solbadning, skader hudens elasticitet, men tilføjer du huden aktive stoffer, kan du genvinde noget af stabiliteten.

Mette Oppermann er sund-forsknings nye fagekspert indenfor skønhed, mere specifikt holistisk skønhed. Hun ser nemlig kropsbehandlinger i et holistisk perspektiv og hun behandler både indefra og udefra. Mette har uddannelser indenfor skønhed/helse/beauty/sundhed og ernæring. Du kan glæde dig til næste nummer af sundforskning, hvor Mette debuterer som ny skribent.


mer opstår. le b o r p m r ta avenår akutte m er på rejsen. d e m e v a h Nemt at arbejdet ell Hjemme, på

83

REDDE DIN FERIE UNDGÅ MAVEPROBLEMER SILICEA MAVE-TARM GEL

Dokumenteret effekt ved mave-tarmproblemer Silicea Mave-tarm er effektiv både ved akutte og kroniske mave-tarmproblemer. Den beskytter mave- og tarm slimhinden og hjælper med at opretholde mavens naturlige balance. Takket være kiselgelens kraftige bindingssevne absorberes gasser og giftige substanser, så de let føres ud med afføringen. Silicea Mave-Tarm er et medicinsk udstyr effektiv ved symptomatisk behandling af IBS symptomer såsom luft i maven, oppustethed og diarré, men lindrer også effektivt og hurtigt ved halsbrand (inden for få minutter).

Mindts 50% reduktion af akutte og kronisk mave-tarm problemer

TIL BEHANDLING AF

» » » »

Halsbrand Opkastning Kramper Ballonmave

OG SYMTOMER AF IBS

» Kvalme » Oppustethed » Ondt i maven » Ubehag » Diarre

Ta direkt

eller blandas

Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk

s

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og;


P 90

Sund sommermad med bælgfrugter og friske krydderurter

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Det smager fantastisk, er nemt, kan laves i god tid og endda holde sig fint i flere dage. Kogte bælgfrugter med lækker dressing og en god mængde af smagfulde krydderurter er fantastisk sommermad. Af Lisbeth Tordendahl

Grønne proteiner – 10-års jubilæum – og en gave til dig!

De kan bruges til frokost, til aftensmåltid og indgår perfekt i buffeter. De kan spises, som de er, eller bruges som del af en salat med grøntsager, korn eller pasta. Mulighederne er mange.

Opskriften er fra prisvinderbogen Grønne proteiner – sundhed & nydelse, der er blevet en klassiker og grundlagde begrebet grønne proteiner. Bogen er helt udsolgt - derfor giver jeg dig kvit og frit e-bogs udgaven, så du kan blive inspireret til at lave skøn mad med planteproteiner. Du kan hente bogen på www.lisbethtordendahl.dk

Allerbedst bliver det, når du selv koger bønnerne og marinaden kommes på, mens bønnerne endnu er varme, så suger de nemlig mest smag. Men det kan selvfølgelig også laves med købte færdigkogte bønner. Opbevar de marinerede bønner i køleskab, men tag dem gerne ud i god tid inden servering, så de ikke er så kolde, når de spises – så smager de meget bedre. Vær gavmild, og brug godt med krydderurter som bredbladet persille, basilikum, dild, koriander, purløg mynte, kørvel, osv.

Linser i sød dijonderssing 3 dl puylinser (evt. beluga linser) 2 laurbærblade Frisk løvstikke (eller dild, mynte…) Salt Dressing: 1,5 spsk. dijonsennep 3 spsk. ekstra jomfruolivenolie ½ dl æblejuice

Sådan gør du Efterse linserne for småsten, skyl dem, og kom dem i en gryde dækket med vand. Bring i kog, hæld alt i en sigte, så vandet løber fra. Kom linserne tilbage i gryden, dæk med nyt vand, og kog med laurbærblade ca. 20 minutter. Lav imens dressingen: Rør olie i senneppen lidt ad gangen, så det ikke skiller. Bland juice i til sidst. Når linserne har kogt 20 minutter, kommes salt ved, og de koger videre 5-10 minutter, til de er møre, men ikke udkogte. Herefter hældes vandet fra, og linserne afdryppes. Kom dem i en skål, hæld dressingen ved straks, og smag til med salt og fintsnittet løvstikke efter smag.


Sommerlig kartoffelsalat Nanna Ewald Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Snyd ikke dig selv for sæsonens nyopgravede kartofler. Kartofler har gennem det meste af et årti været i skammekrogen indenfor visse kostretninger, men du behøver ikke at styre nervøst uden om de små danske knolde. Tværtimod. De smager nemlig ganske fantastisk og bare rolig: Sundheden er også i top. Især når du køler dine kartofler ned, inden du spiser dem, er der nyttige sager at hente i de små knolde.

Af Nanna Stigel

Det skal du bruge til ca. 4 portioner 650 g nye små kartofler 200 g friske ærter (uden bælg) Et bundt frisk dild Et bundt frisk purløg Dressing: 2 spsk. citronsaft 4 spsk. koldpresset olivenolie 1 tsk. dijonsennep evt. 1 tsk. honning (kan udelades) Salt & peber

Sådan gør du Skrub kartoflerne fri for eventuel jord. Kog kartoflerne møre med skræl på i letsaltet vand. Afkøl kartoflerne helt. Når de er helt kolde, skal skrællen pilles af, og kartoflerne skæres i små stykker. Hvis du ikke allerede har gjort det, så tag ærterne ud af bælgen. Du skal bruge cirka 200 g friske ærter uden bælg. Alternativt kan du bruge frosne ærter. Bland dressingen og smag den til. Bland nu kartofler og ærter med dressingen. Hak dild, og klip purløg over salaten. Server for eksempel salaten som tilbehør til sommerens grillaftener. Bag i ovnen i ca. 25 minutter ved 170 grader.

Nyd nu den lille knold, gerne kold Når kogte kartofler afkøles, omdannes en betragtelig del af stivelsen i kartoflen til såkaldt resistent stivelse. Det er gode nyheder både for dit blodsukker og for dine tarme. Den resistente stivelse fungerer nemlig i kroppen som fibre. Det betyder, at dit blodsukker kommer mindre på (over)arbejde, OG at dine tarme bliver fodret med nyttige fibre, der nærer dine tarmbakterier.

91


P 92

Gør linser til en del af livet Linser er sprængfyldte af ernæringsmæssige kvaliteter. Har du svært ved at implementere dem i din madlavning? Så har vi svaret til dig. Linser for Livet er et nyt produkt, hvor linser er kværnet til mel, hvilket gør det super nemt at smide i veggie-dellerne, pandekagerne eller i brødet, både det med gluten og det uden. Velbekomme! Af Benedikte Mikkelsen

To jyske handlekraftige kvinder, Ditte Tranberg og Mette Jørgensen, står bag ’Linser for Livet’. Begge har en sundhedsmæssig baggrund, og efter en samtale en sommeraften i kolonihaven, hvor emnerne mad, bæredygtighed, økologi og madspild summede hen over kaffen, kom det lille linsefrø pludselig på banen. Missionen om udbredelse af de næringsrige linser var plantet. At male linserne til mel kom fra Dittes tyrkiske kollega, som fortalte, at mel lavet på linser har været anvendt i lande som Nepal, Indien, Sri Lanka og Tyrkiet i årevis. Heldigvis stod der en melkværn til rådighed på Dittes arbejde, og herefter tog tingene fart. I maj 2018 slog Danmarks første linsemels-mageri dørene op. Ditte og Mette laver alt selv - lige fra at kværne melet, til at pakke det og påsætte labels.

Linser er en guldgrube af vitaminer, mineraler, proteiner, aminosyrer og fibre. De har et lavt kalorieindhold og giver en god mæthedsfornemmelse. Linser har vist gavnlige effekter på alt fra forstoppelse, sundt hud og hår - og i et vægttab kan du også med fordel implementere linser i din kost.

Lyserødt mel på Danmarks turné Fra Hvide Sande til København, fra Århus til Filsø på store og små messer og diverse madfestivaler har det proteinrige lyserøde linsemel gået sin sejrsgang. Smagsprøverne på lækre veggiedeller har lokket folkemængder til Linser for Livets stand, hvor den lille stegepande har været på overarbejde. Tildeling af årets grønne iværksætterpris satte da også en solid prik over i’et, da Ditte og Mette modtog den fine anerkendelse på Vegetarisk Festival 2018.

Følg Linser for Livet på Instagram, Facebook - og glem ikke at tjekke YouTube, hvor du finder deres spændende madlavningsvideoer.


s


sol, sommer og sundhed

Det haster! Gode sommerråd til huden

P 94

Det er i 11. time, at vi kommer med gode råd til, hvordan du solbeskytter din hud indefra og får en smuk kulør. Sommeren startede jo tidligt … også i år.

Af Benedikte Mikkelsen

Måske skulle vi have rykket vores gode sommerråd til aprilnummeret, så vi kunne have været lidt på forkant. Sommerens tidlige kommen og de høje temperaturer i kølvandet kommer nok bag på de fleste. Men det er ikke for sent at spise dig til hudbeskyttelse, men også til en flot og naturlig sommerkulør. Lige nu bugner supermarkedets grøntafdeling med friske og farverige frugter og grøntsager, som er lige til at nyde ude på terrassen og ikke mindst fantastiske for din hud.

Spis dig til en sommerkulør Frugt og grøntsagers smukke farver stammer fra nogle helt bestemte indholdsstoffer. Stoffer, som din krop kan omdanne og blandt andre bruge til at holde din hud sund og give den en flot farve. Betakaroten giver fx gulerødder og peberfrugter deres farver. Når du spiser grøntsager, som indeholder betakaroten, omdanner kroppen det til A-vitamin. Det smarte her er, at når kroppen ikke har brug for mere A-vitamin, så lagrer den det i dit fedtvæv, og det er det, som hjælper dig til en smuk sommerkulør. A-vitamin kan faktisk ikke overdoseres, så selvom du indtager en masse frugt og grøntsager med betakaroten, så regulerer kroppen selv dannelsen af A-vitaminet. Så spis bare løs!

Spis dig til solbeskyttelse Melanin hedder det brune farvestof, som giver din hud den flotte eftertragtede solbrune farve, men som samtidig er kroppens eget solfilter. Skal din hud danne melanin, skal du spise de rigtige næringsstoffer. Skin Care Perfect Tan fra New Nordic har et indhold af plantestoffer og mineraler, som sammen forsyner de farveproducerende celler i huden, så du bliver hurtigere solbrun. De selvsamme stoffer kan desuden hindre de skader, som solens stærke UV-stråler kan skabe. Det er kombinationen af de mange antioxidanter fra mandarin, pomelo, kapers og kobber, som skaber en beskyttelse, men altså også hjælper din


Vil du have kilder til betakaroten, så skal du finde blandt andet gulerødder, spinat, peberfrugt (gul, rød), broccoli, grønkål, græskar, tomater, avokado og søde kartofler, i grøntsagsskuffen. Frugt med højt indhold af betakaroten, så er det især i retningen af mango, abrikoser, grapefrugt og vandmelon, du skal kigge. Grønne, gule, røde og orange bær og grøntsager indeholder såkaldte ”karotenoider”, som beskytter mod solskader og hjælper din hud til at danne en jævn pigment.

evne til at blive brun. Du får den optimale virkning, hvis du begynder et par uger, før solbadningssæsonen sætter ind. Selvom du sikkert allerede har solbadet i mange timer nu, kan du sagtens nå at drage fordel af de gode vitaminer og mineraler.

Kom sol, kom rynker Både UVA- og UVB-stråler fra solen medfører forandring i underhuden, og når huden udsættes for UV-lys, kan det resultere i fine linjer og rynker. To ting, der ofte nævnes i forbindelse med hudpleje, er antioxidanter og frie radikaler, men hvad betyder det egentlig … Kort fortalt, så er frie radikaler molekyler, som er kemisk ustabile. For at opnå stabilitet kobler de sig på et stof og oxiderer, altså ødelægger det. Frie radikaler dannes i store mængder i cigaretrøg, forurenet luft, radioaktiv bestråling og påvirkes desuden af usund, fed kost og stress. De frie radikaler forårsager celleforandringer i kroppen, men antioxidanterne kan, som navnet hentyder til, forhindre de frie radikaler i at oxidere.

Ved oxidativ stress svækkes huden og får et trist og træt udseende og ældes hurtigere. Så beskyt din hud mod frie radikaler med en kost, som er rig på antioxidanterne C-vitamin og E-vitamin. Vitaminerne er gode for hele din krop og ikke mindst din hud. Har du til tider svært ved at spise sundt og varieret, så kan du med fordel tage et kosttilskud. Skin Care Hyaluron Shot er en målrettet indsats til at sikre hudens fylde og dermed reducere linjer og rynker. Den lille ampul indeholder hyaluronsyre, C-vitamin og havtorn og er super nem at indtage. Hyaluronsyre er et polysaccharid i vævet, der binder fugten, og som findes naturligt i huden. I hudens bindevæv findes der betydelige mængder af hyaluronsyre, og det har blandt andet betydning for helingsprocesser og gendannelse af væv.

95

Mængden af den naturlige hyaluronsyre i huden aftager med alderen. Bindevævet mister fugt, volumen forsvinder, og der opstår rynker – trist men sandt. Men indtager du hyaluronsyre, kan du aktivere hudens egen produktion af hyaluronsyre i de dybereliggende hudlag og på den måde reducere rynkerne.

Spis dig fra rynkerne. Hyaluronsyre finder du blandt andet i rodfrugter og sojaprodukter.

s


sol, sommer og sundhed

Dårlig mave, dårlig ferie!

Sådan er det! Der er (næsten) ikke noget som dårlig mave, der fuldstændigt kan smadre ferien! Men du kan gøre meget for, at maven ikke slår knuder og ødelægger alle dine skønne planer.

Af Benedikte Mikkelsen

P 96

Vi er vanemennesker, og når vanerne brydes, og dagsrytmen slår i en anden takt, så kan kroppen reagere negativt. Vanerne skifter, når du er på ferie, hvilket jo også er hele ideen med at tage på ferie. Ferie er noget godt, vi gør for os selv, så det er derfor paradoksalt, at kroppen vil reagere imod og være besværlig. Rigtig mange oplever diarré og forstoppelse, når de forlader vante rammer. Det har også et navn nemlig ”feriemave”. Vi har som altid nogle tips på hånden, som måske kan hjælpe dig igennem ferien uden at du behøver at frygte toilettet.

Glad mave på ferien og resten af året Fungerer fordøjelsen som den skal, mærker du ingen symptomer. Det er en god indikation for, at slimhinder, mikroflora og fordøjelsesprocesser trives og arbejder optimalt i nedbrydningen og optagelsen af næringsstofferne, hvilket er forudsætningen for, at kroppen kan udnytte kosten. Hele året rundt skal du selvfølgelig passe på dit mavetarm-system. Har du allerede et stærkt system, når du sætter dig i flyveren, så står du bedre, når kroppen udsættes for fremmede himmelstrøgs spændende udfordringer.

Lad svampen kiselgel suge alle de uvelkomne gæster ud af dit tarmsystem.

SOS til din feriemave Kisel er på mange måder med til at holde kroppen sund. Også ved problemer med fordøjelsen kan kisel have en god virkning. Silicea mave-tarm Direkt, der er baseret på kiselsyre, bringer orden i sarte og problematiske maver, men det giver også øjeblikkelig lindring ved halsbrand. Det er kisels evne til at binde giftstoffer og transportere dem ud, der får maven til at fungere normalt igen. En mave med tendens til at gå i stå eller danne for meget mavesyre kan stabiliseres med tilskud af kisel. Silicea Gel indeholder ren, naturlig kiselsyre (siliciumdioxid), der har vist sig at være meget virksomt inden for flere kliniske områder, bl.a. halsbrand, sure opstød, mavekatar, oppustethed og luft i maven. Silicea Gel er det foretrukne middel mod det hurtigt voksende antal tilfælde af mavekatar, der skyldes fx stress, forkert levevis, tobak eller spiritus. Kiselgelen virker som en svamp, som ganske enkelt suger giftstoffer til sig og lægger en beskyttende hinde i maveslimhinden. Gelen virker ved at neutralisere syreoverskuddet og genoprette syre-base-balancen.


Tips til en sund tarmflora hjemme og på ferien 1. Spis fiberrigt 2. Spis masser af frugt og grøntsager. Undlad dog frugt og grønt, hvor du ikke kan tage skal/skrællen af 3. Skær ned på kødet 4. Hold igen med kaffe, søde drikke og alkohol. Vand er det bedste for maven og kroppen 5. Drik rigeligt med vand omkring 2-2,5 liter om dagen eller mere, hvis det er meget varmt eller du dyrker motion

Få tips til motion på ferien på side 98.

6. Undlad at drikke vand fra hanen på din ferie. Medmindre det er godkendt drikkevand 7. Spis mælkesyreprodukter med gode probiotika, der styrker tarmfloraen 8.

Motionér dagligt. Gåture, cykelture eller mere organiserede motionsformer hjælper alt sammen fordøjelsen med at fungere optimalt. Få tips til motion på ferien på side 98

9. Undlad store fedtholdige måltider. Spis små måltider fordelt over hele dagen 10. Er uheldet ude, så sæt hurtigt ind med fx Silicea mave-tarm Direkt. Kiselsyre bringer nemlig orden i sarte og problematiske maver 11. Døjer du med luft i maven, så undlad at tygge tyggegummi, bruge sugerør eller tale med mad i munden. Dog stammer det meste af luften i tarmen fra din kost. Bakterier i tyktarmen, som er i en gæringsproces, udvikler ofte ildelugtende luftarter 12. Gå på toilettet, når trangen melder sig - også på ferien! Undertrykker du mavens naturlige trang, nedsætter du aktiviteten i tarmen. Uhygiejniske toiletter og i det hele taget fremmede toiletter kan afskrække mange fra at bruge det. Tag sæbe, papirservietter og et middel til desinfektion af overflader med i tasken

97 Tag vanebrydningen som en kulinarisk udfordring En udfordring, som ikke behøver at være stor, men tænk dig lidt ekstra om, når du gebærder dig på ferien. Meget af det gælder også, når du er hjemme i vante rammer: 1. Vask hænder med vand og sæbe ofte! Sluk vandet og åben døren med et stykke papir 2. Hold hænderne fra din mund og din mad 3. Lille huskeregel: Kog det, steg det, pil det, skræl det eller drop det 4. Drik kun fra flasker, du selv åbner 5. Hold dig fra isterninger og salater 6. Brug vand fra flaske, når du børster tænder Det er slet ikke så svært – det bliver hurtigt en vane!


sol, sommer og sundhed

Hold formen på ferien

Du har trænet hele året, og formen er tip top. BUM, så er det ferietid. Tid til afslapning og måske liiiidt for usunde mad- og drikkevaner. Nyd livet, men prop lidt træning ind på ferien, så er det ikke alt for øv at starte op igen. Så kan du også smide dig i solsengen med god samvittighed. Af Benedikte Mikkelsen

P 98

Træning på ferien behøver ikke at være en sur tjans, og det er vigtigt, at du ikke føler dig tvunget af dig selv til at træne på din ferie. Ferien skal bruges til at slappe godt og grundigt af, og træning må absolut ikke styre din ferie! Når det er sagt, så udelukker ferie og træning på ingen måde hinanden. Vil du helst undgå et fitnesscenter på din ferie, så er der oceaner af andre fede træningsmuligheder, som gør, at du kan holde bikini/badeshorts-formen.

En kort ferie betyder sjældent noget for din grundform, men holder du inaktiv ferie i flere uger, kan det sætte sine spor. Træn effektivt og få masser af tid til afslapning Imellem afslapning, solbadning og så lidt mere afslapning kan det være meget rart at få rørt kroppen lidt. Det er faktisk også relativt lidt, der skal til, for at holde formen ved lige, så længe du træner effektivt. Så der er masser af tid til at nyde din ferie, hvilket jo er det vigtigste. Selvfølgelig har vi alle individuelle udgangspunkter, så måske kan det være svært at holde din nuværende form fuldstændigt, men du kan minimere nedgangen. Læs videre, og vi giver dig bud på, hvordan du kan træne effektivt og dermed få mere slappertid på ferien.

Ikke løb, men sprint! Sprint! Effektivt, kort og hårdt. 20 minutter er nok! Fx sprint i 20 sek., gå i 60 sek. Gentag det 10-12 gange. Du kan også finde et punkt, fx et træ, og så sprinte 100 meter fra træet. Gentag 10 gange. Find en stejl bakke, og løb op og ned ad den seks-otte gange.

Sommerhus, sydens sol eller din egen terrasse Ligegyldigt hvilken ferieform du vælger, så kan det være rart at holde sig lidt i gang, selvom kalenderen viser ferietid. De fleste af os starter super ambitiøse ud og tænker, at det træningshalløj skal vi da nok klare. Men som


dagene går, jo mere afslappede bliver vi og synes, at det er træning nok at flytte os fra sengekanten til liggestolen. Brug lidt naturlig doping i form af de to energiboostere kakao og rødbede. Begge dele finder du i Pre-Workout fra Nordiq Nutri-Sport, sammen med matcha og ris- og hampeprotein. Rødbede indeholder nitrat, som kroppen omdanner til nitrit. Blodårernes yderste forgreninger påvirkes af stoffet, så der strømmer mere ilt til musklerne. På den måde øger du din præstationsevne under din træning. Kakaos høje indhold af magnesium giver både din krop energi, samtidig med at det reducerer stress. Du er forhåbentlig ikke stresset på din ferie, men det kan godt være stressende for kroppen, at den bliver hevet ud af liggestolen og ud på en løbetur. Kakao giver dig også en dosis dopamin, så humøret kan bevares højt, og motivationen forbedres. Matcha er antiinflammatorisk og hjælper dine muskler med at restituere, så det mindsker ømheden i kroppen.

Dedikerer du lidt mere tid til træning på din ferie og dyrker udholdenhedstræning fx svømning, løb eller roning, så lad planteproteiner fra Endurance hjælpe dig til at yde 100 %. Pulveret indeholder solbær, chlorella, men også rødbede, kakao og andre botaniske indholdsstoffer, som hjælper din krop under fysisk pres. Solbær øger blodcirkulationen og kan minimere risikoen for muskelskader og betændelse. Chlorella har et højt indhold af næringsstoffer og er rig på aminosyrer, kulhydrater, vitaminer og mineraler, så den lille alge er en kæmpe energibombe. Hydration hjælper til med at hydrere og erstatte mistede elektrolytter, da det indeholder kokosvand i pulverform. Træner du over en time, kan få særlig gavn af det, da elektrolytter som kalium er nødvendige for at opretholde en god væskebalance. Så snup en lille shake under din træning.

Serien Nordiq Nutri-Sport inkluderer produktet Magnesium, som indeholder magnesium malat. Magnesium er essentielt for din krops sundhed og hjælper dig til at restituere og støtter reparationen af bindevævet. Kalder centret på dig, trods ferie Vælger du at bevæge dig ind i et fitnesscenter og træne med vægte, så minimer tiden ved udelukkende at træne basisøvelser, også kaldet flerledsøvelser, altså de øvelser, hvor flere led indgår i bevægelsen. Dødløft, både konventionel og sumo, squat med vægtstang, lunges, bænkpres og clean and press er alle øvelser, hvor mange muskler trænes samtidig. Husk, træn så tungt som muligt! Dig, som er vant til at gå i træningscenter, kender sikkert alle øvelserne. Til dig, som ikke gør, så er det nok ikke lige på din ferie, at du skal kaste dig over dem. Prøv dem, når du kommer hjem og kan få vejledning fra en fitnessinstruktør.

Er havet lige ved døren? Havsvømning. Yes! Find det nærmeste vand, og så bare derudaf. Du forener en effektiv træning af kredsløb, muskler og udholdenhed med en dejlig naturoplevelse. Start dagen med en tur i bølgen blå. Vi garanterer – du får det skønt bagefter! Er du ikke til hav, så er nogle baner i swimmingpoolen heller ikke at kimse af.

99


sol, sommer og sundhed Ridning – nej tak!

P

Heste, æsler eller kameler udlejes rigtig ofte til turister på feriedestinationer, inklusiv i Danmark. Sig nej tak! Ofte er der store dyrevelfærdsproblemer på udlejningssteder, hvor dyrene slæber rundt på turister i mange timer uden pause og i stegende hede. Du kan som oftest ikke se problemerne med det blotte øje, så sig for en sikkerheds skyld nej tak. Brug din egen krop frem for et dyrs – så får du også alle sundhedsfordelene ved at bevæge dig.

100

Sig altid nej tak til alle turistattraktioner eller underholdning, som involverer dyr! Oftest ligger der en dyster realitet bag det polerede ydre.

Lej en cykel. Se seværdighederne samtidig med, at du får pulsen op.

Op ad bakke, ned ad bakke, op ad bakke, ned… Vandring! Går turen til Italien, Frankrig eller andre lande, hvor bjergene er en del højere end vores eget lille Himmelbjerg, så på med vandreskoene, og kom afsted. Pulsen stiger, og det samme gør mængden af fuldstændig fantastiske naturoplevelser. Efter en dag med op og nedture af den positive slags, står den på afslapning på altanen med god samvittighed.

Solstolen kalder Og du har fortjent at kaste dig på den med en kold drink i hånden. Restitution er absolut lige så vigtigt som selve træningssessionen. Støt kroppen med gurkemeje, som har en antiinflammatorisk effekt, så dine muskler ikke føles helt så ømme dagen efter. Krydr det med lidt cordyceps, de medicinske svampe, som for alvor fik opmærksomhed i 1993, da kvindelige kinesiske atleter brød alle verdensrekorder og nævnte cordyceps som et essentielt bidrag til successen. Flere kliniske forsøg har da også vist, at cordyceps øger iltoptagelsen i de røde blodlegemer og forbedrer dermed den fysiske præstation, reducerer træthed og oxidativt stress. Du får gurkemeje, cordyceps, hampe- og risprotein, chlorella og andet lækkert, når du slapper af efter din træning med 1-3 teskefulde Post-Workout i vand eller juice - eller prøv den i drinken med den lille paraply.

Spot en trappe! Tag nogle hurtige ture op og ned. Fx er ’Den Spanske Trappe’ i Rom en perfekt work out, hvis du altså kan komme til for mængden af turister.


Hotelværelset er fyldt med træningsmuligheder Du skal bare tænke lidt kreativt.

Gå eller sid med to halvliters flasker, en i hver hånd, og lav mini styrketræning.

Prøv fx: - 10 push-ups - 10 dips (brug sengekanten) - 30 sekunders planke - 30 sekunders sideplanke - 10 squat evt. mens du holder en halvanden liters vandflaske - 10 lunges (10 til hver side) evt. mens du holder en halvanden liters vandflaske - 30 sekunders høje knæløft - 10 step op og ned fra sengen Fire runder af alle øvelserne. Hold et par minutters pause mellem hvert træningspas. Obs: Du kan jo sagtens lave alle øvelserne udendørs.

101 TRX – et Kinderæg af træningsmuligheder, også til din ferie! Er du den heldige indehaver af en TRX, så skal den da klart have en plads i kufferten. Med det supereffektive redskab kan du træne hele tre ting på samme tid, nemlig puls, styrke og balance. Træner du TRX i dit fitnesscenter, så ved du jo alt om, hvordan man sammensætter et ferietræningsprogram, men ellers prøv fx - Mountain climbers: Stå med begge fødder i stropperne, og hænderne på gulvet. Træk skiftevis højre og venstre ben op mod brystet. -

Row: Hold TRX i hænderne, stå tilbagelænet, og træk dig op. Spænd op i core, og hold spændingen. Row kan også laves, hvor du står på et ben. Sværhedsgraden øges, jo mere vandret du lægger dig.

- Pistol squats: Stå på et ben, stræk det andet foran dig. Hold fast i TRX, og sænk dig ned i en et-benet squat.

I serien Nordiq Nutri-Sport er alle produkter 100 % veganske, fri for fyldstoffer, bindemidler og kunstig farve.

- Google TRX training, og få inspiration til en masse fede øvelser.

Sidste øvelse. Slap aaaaaf s


sol, sommer og sundhed

P 102

Hot i sommeren og gerne uden herpes

Drik vand, og fugt huden indefra!

Træningstips, massagetips, sunde opskrifter og mange andre gode råd til, hvordan du får den bedste sommer, finder du rundt omkring i magasinet. Nu mangler vi bare, hvordan du får de smukkeste læber og helst uden forkølelsessår. Af Benedikte Mikkelsen

Sol, sommer og så liiiiige et forkølelsessår. Lider du af forkølelsessår, så ved du nok allerede, at solen og dens ultraviolette lys ikke er din bedste ven, da den kan fremprovokere et udbrud. Vi taler om Herpes simplex virus 1, som er forkølelsessår, der typisk opstår ved munden og mundslimhinden. Virus 2 er herpes på kønsdelene. Faktisk er UV-stråling blandt de fire mest forekommende måder at fremprovokere forkølelsessår på, de andre er stress, svækket immunforsvar og dårlig kost. Du skal passe på dine læber året rundt, men især når solens stråler banker ned. Beskyt dine læber ved at holde dem fugtede, så huden ikke bliver tør og sprækket. Huden skal fugtes både indefra og udefra. Husk derfor at drikke vand, og find en god læbepomade med indbygget solfaktor.

Skab et stærkt værn Herpes er ikke kun et kosmetisk problem, men også en belastning af det lokale immunforsvar, især hvis herpesvirus får lov til at brede sig. Har du ikke hørt om det endnu, så er det på tide. Du kan nemlig få hjælp fra en af verdens ældste planter, spirulinaen. For få år siden lykkedes det at intensivere og ekstrahere en polysakkarid, som har en særlig egenskab til at stoppe en virus’ evne til at invadere celle efter celle. I det her tilfælde er plantens egenskaber blevet udnyttet til at skabe helt nye herpesprodukter, som fuldt ud – og endog bedre – lever op til de kemiske produkter, der ellers findes i handlen. Spirulinaalgens antibakterielle og antivirale egenskaber kan forebygge forkølelsessår. Forkølelsessår kommer, når celle efter celle invaderes af virus. Polysakkariden fra spirulina kan stoppe virus. Ud over at stoppe herpesvirus’ invasion af cellerne har polysakkariden også en bakteriehæmmende virkning. Bakterier følger jo som ofte efter virus.

Forkølelsessår er en af de mest almindelige infektioner i befolkningen. Faktisk er næsten alle danskere smittet med virus, men det er kun omkring hver femte, som generes af tilbagevendende udbrud. Er du blandt de uheldige, så kender du sikkert alle faresignalerne. Svien, prikken eller brænden på læben er ofte en indikation på, at et nyt udbrud er under optræk: Sæt ind nu! Du kan nemlig stadig nå at behandle, inden infektionen har fået overtaget. Spirulinaalgen har vist sig at have antibakterielle og antivirale egenskaber og kan derfor forbygge et forkølelsessår.


Læbepleje på den lækre måde Tørre, sprukne og ucharmerende læber hører ikke kun vintertiden til. Du husker sikkert altid solcremen til ansigtet om sommeren – ja, mange bruger det året rundt. Men husker du, at læberne faktisk er lige så udsatte for solens UV-stråler som resten af ansigtet? Læberne skal ligeledes plejes og tilføres fugt året rundt, selvom du ikke føler den samme tørre fornemmelse, som du gjorde i vinter. Mandel- og jojobaolie kender vi, og vi ved, hvor skøn kombinationen er for vores hud og faktisk også til at holde læberne nærede, fugtede og bløde. Spirulina har uanede gavnlige virkninger og beskytter mod aldring af huden. De føromtalte polysakkarider i spirulina øger dannelsen af kollagen i menneskelige hudceller med op til 36 %. Kollagendannende celler, ved du nok, spiller en afgørende rolle i hudens aldring.

103 Kostråd, når du lider af herpes Undgå især korn, chokolade, nødder og sojabønner, som indeholder større mængder af aminosyren arginine, der aktiverer denne virus. Spis rigeligt med grapefrugt, kartofler, æbler, persille og spinat, der indeholder aminosyren lysine, som hæmmer virus.

Oplev et kys fra havet Læbepleje og beskyttelse i ét! Ocean Kiss er svaret til dig, som gerne vil have begge dele - og bare navnet rimer på sommer. Fri for parabener, silikone og kemiske konserveringsmidler og lavet på naturlige ingredienser. Ocean Kiss indeholder det videnskabeligt dokumenterede Spiralin, som er udvundet af mikroalgen spirulina. Ikke nok med, at du får beskyttelse, så får du også pleje – samme stift indeholder nemlig også mandel- og jojobaolie. Du finder Ocean Kiss i fire sommerlækre farver: classic red, coral pink, dark red og nude.


sol, sommer og sundhed

Massage - Try this at home! Og gerne sammen med kæresten eller ham/hende, du kan lide at have rigtig, rigtig tæt på. Et ord: Massage! Godt for krop og sind - og så er det bare super dejligt. Den helt rigtige olie fuldender oplevelsen, så vejen til den syvende himmel bliver banet.

P 104

Af Benedikte Mikkelsen

Feromoner lokker fra alle sider, luften er varm, og det er sommer. Overskuddet er fordoblet, og varmen i kroppen skyldes ikke kun solens stråler! Sommeren er bare fuld af dufte, forventninger, og vi glemmer alt om klimaforandringer og forhøjede temperaturer. Lige nu er livet bare skønt. Hvorfor ikke tage dig tiden til at give ham eller hende, du holder af, en timelang massage?

Massage - ikke kun til pjat Inden tonen bliver alt for lummer, så må vi hellere slå fast, at massage kan være både terapeutisk og erotisk. Selvom det sidste er det sjoveste, så igangsætter terapeutisk massage uvurderlige fysiologiske processer, som gavner dit velbefindende. Den øgede blodcirkulation, der sker omkring muskelfibrene, når musklerne æltes og løsnes, er med til at nære fibrene med ilt og næringsstoffer. Samtidig fjernes ophobede affaldsstoffer fra blodet. Behandlingsformen forbedrer lymfecirkulationen, da de affaldsstoffer, som ledes ud i blodbanerne, vil sætte gang i lymfesystemet. Lymfesystemet renser og filtrerer blodet. Forskellige hormoner udskilles, og det kommer vi tilbage til! Du vil finde ro, din puls falder, og massagen kan hjælpe til at dit blodtryk sænkes, så du opnår en afslappet tilstand og faktisk kan stoppe udskillelsen af stresshormonet kortisol. Kører din hverdag i overhalingsbanen og i fuldt tempo, så kan regelmæssig massage være en kærkommen fysisk og psykisk bremser. Restitution! Træner du meget, så er massage essentielt. Når du træner hårdt, opstår der en mindre inflammationstilstand i musklerne, som hjælper til at opbygge dine muskler endnu stærkere. Massage kan forkorte den tilstand, så din ømme krop hurtigere kommer ovenpå igen og er klar til dine aktiviteter.

Dufte registreres i den del af hjernen, der kaldes det limbiske system. Et system, som er gådefuldt, ældgammelt og et dybt påvirkeligt afsnit af hjernen, hvor vi føler og begærer.

Massage kan nedsætte dit stressniveau!


Duft og berøring I en skøn forening. Som alle andre dyr, så reagerer vi mennesker instinktivt på dufte og berøring. Massage bliver lidt sjovere, når olien er helt rigtig. Vi har før nævnt produkter fra Florame, og nu gør vi det igen. Florames massageolier er nemlig svaret, når du vil fuldende massageoplevelsen. Essentielle og vegetabilske olier af den 100 % økologiske slags og med dufte, som får jer til at hengive jer til momentet. Dufte registreres i den del af hjernen, der kaldes det limbiske system. Et system, som er gådefuldt, ældgammelt og et dybt påvirkeligt afsnit af hjernen, hvor vi føler og begærer. Den helt rette påvirkning af sansen udløser kraftfulde og fuldstændig ucensurerede følelser af sult, fare, tryghed og ikke mindst seksuel appetit.

Massage udløser hormonerne Oxytocin, Serotonin og Dopamin, som giver dig en følelse af velvære.

Nu begynder det at blive sjovt, for massage udløser hormonerne: Oxytocin, Serotonin og Dopamin. Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet, da det giver en følelse af velvære og lykke. Når du krammer, kysser eller har sex, så producerer din krop hormonet. Kvinder er heldige, da de har højere koncentrationer af oxytocin end mænd. Serotonin og dopamin er begge ’lykke-hormoner’. De påvirker begge blandt andet humøret, og dopamin er det hormon, som din hjerne belønner dig med, når du fx spiser lækkert mad, er forelsket eller lykkes med et projekt. Kombinerer du velduftende og naturlige olier med massage, så bliver livet ikke meget bedre. At huden efterlades blød og velplejet bidrager også til helhedsoplevelsen.

Florames serie med massageolie fås til enhver lejlighed. Så hvad enten du giver eller modtager terapeutisk eller erotisk massage, så lad olierne indhylle dig i naturlige ingredienser. Duftene varierer fra pebermynte til lavendel, til mandel og til den eksotiske ylang-ylang - og meget der imellem.

105


sol, sommer og sundhed En perlende sundhedsdrik

P

I 2013 hørte jeg første gang om kombucha, og umiddelbart syntes jeg, det lød top ulækkert og kiggede meget skeptisk på glasset med scoby og starter, som jeg fik af en veninde. Men prøves skulle det, især fordi jeg havde hørt det skulle være godt for fordøjelsen og huden. Kombucha – velsmagende og som champagne!

106

Af Susanne Rikke Demuth

Jeg fandt undervejs Facebook-gruppen ”Kefir og Kombucha DK (Alt Om Fermentering)”. Det er en rigtig god gruppe, hvis du gerne vil i gang med at fermentere og lave din egen kombucha. Her kan man også få sig en gratis ven, scoby, og en starter. Nu har jeg brygget kombucha i flere år, og her kommer min opskrift, som er inspireret af Facebook-gruppens grundlægger Michelle Moth.

Opskrift på en perlende sommerdrik 4 liter (3 liter færdig kombucha, da cirka en liter går til scobyhotel og til at ryste flasker i)

Det skal du bruge 400 gram økologisk sukker 4 dl starter (færdig kombucha) 1 god stor scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Scoby er en slags gærkultur, der spiser sukkeret og danner naturlig kulsyre og gode bakterier 2 liter vand, som har kogt og er afkølet til 80 grader 2 liter koldt vand fra hanen 8 tebreve grøn øko te fra clipper 3 stk. Clippers Lemon and ginger infusion tebreve til efterfermentering

Udstyr 1 stor skål på 5 liter med hældetud eller glaskande eller gryde 5 liter kilner glas med tappehane 3 stk. 1 liters glasflasker med patentprop 1 stykke viskestykke/stof Stor bred elastik Plastiktragt

Susanne Rikke Demuth


Sådan gør du Kog to liter vand, og køl det ned til 80 grader. Hæl det op i den store skål, og tilsæt sukkeret. Rør godt rundt, til det er opløst. Læg de seks tebreve med grøn te i, og lad det trække i 15-20 minutter. Tag tebrevene op, og hæld 2 liter koldt vand i. Mærk med en ren lillefinger, om væsken er kold, da scobyen dør, hvis det er for varmt. Hæld teblandingen i kilneren, og tilsæt scoby samt starter. Fjern patentlåg på kilneren, og put stof/viskestykke over hullet, og sæt elastikken på, så det slutter tæt. Bananfluer elsker kombucha, så det er vigtigt. Lad din blanding stå et mørkt sted, hvor der er omkring 21 grader og max 30 grader. Efter syv dage, tap lidt af, og smag på det. Det skal være syrligt i smagen. Jo mere syrligt, jo mindre sukker vil der være tilbage. Når du synes din kombucha er klar, hælder du den på patentflasker ved hjælp af tragten. Vigtigt, at flaskerne er rene. Du kan tage lidt af den færdige kombucha ned i flaskerne, det renser. Ryst og hæld ud. Fyld kombucha på, og put 1 stk. ”Clipper lemon and ginger” tebrev ned i flasken (fold tebrevet først, så er det nemmere at få ned i flasken). Lad noget færdig kombucha blive i kilneren sammen med scoby, så har du dit eget scobyhotel. Der vil efterhånden danne sig nye scobyer. Dem kan du dele ud til familie og venner. Det er vigtigt, at scobyerne i kilnerglasset er dækket med kombucha, da de ellers kan risikere at mugne. Lad flaskerne med kombucha og tebrev stå en dag på køkkenbordet og efterfermentere. Dette kaldes 2. fermentering, hvor kombucha tilføjes ekstra smag ved fx at tilsætte et ekstra tebrev eller at efterfermentere med frugt og bær. Efter en dag på køkkenbordet stiller du flaskerne i køleskabet. Husk at lette trykket fra flaskerne en gang imellem, så de ikke springer! I den færdige kombucha kan der sagtens danne sig en ny scoby i flasken samt noget brunligt ”noget”, der flyder rundt. Det er helt naturligt, og kan sies fra eller drikkes med. Brug kombucha Facebookgruppen, hvis du er i tvivl, når du går i gang med at lave din egen kombucha. Skål og god fordøjelse.

HUSK TIDENS VIGTIGSTE VITAMINER SOLSKINSVITAMINET D3 ER VIGTIGERE END NOGENSINDE Rigtig mange danskere kommer i underskud, da kroppen kun kan producere D3-vitamin, når solen skinner på huden. Forskerne er derfor ikke længere i tvivl, et ekstra tilskud er nødvendigt, for at sikre kroppen tilstrækkeligt med D3-vitamin. Bidrager til at vedligeholde: • muskler • tænder og knogler • normalt kalkniveau i blodet • optagelsen af kalk og fosfor • immunsystem og celledeling

Nu også vegansk! ÆLDREVITAMINET B12 Med alderen svækkes optagelsen af næringsstoffer gennem tarmen, så det er vigtigt at indtage den rette dosis vitamin B12. Fås i to veganske styrker på 500 mcg og 125 mcg pr. tablet. Bidrager til at vedligeholde: • dannelsen af røde blødlegemer • et normalt energistofskifte • omsætning af homocystein • normal psykisk funktion • normal celledelingsproces • normalt fungerende nervesystem og immunsystem

Nu vegansk! STÆRKE KNOGLER Vitamin K2 aktiverer proteinet osteocalcin, som sørger for at aflejre calcium i knoglerne. Derudover aktiverer det også proteinet Matrix GLA (MGP), som forhindrer, at kalken aflejres i blodårerne. Således bidrager Vitamin K2 til at vedligeholde en normal knoglestruktur. Vegansk Vitamin K2 indeholder bioaktivt menakinon-7, som er fremstillet på basis af bakteriekulturen Bacillus Subtilis, og indeholder således ikke soya-proteiner. Vælg mellem Vegansk Vitamin K2 90 mcg eller Naturlig Vitamin K2 45 mcg på basis af fermenterede sojabønner.

Fås hos Matas, på apoteket, i helsekostbutikker og webshops. Scoby

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter


sol, sommer og sundhed

Vegansk sommermad Nemt, lækkert og helt vegansk. Så bliver det ikke meget bedre, når du skal have noget sundt til grillen eller den søde tand.

P 108

Montserrat Farré Hernández Naturopath ibm.

Af Montserrat Farré Hernández

Grilltiden er over os og grill behøver ikke at rime på bøffer og pølser. Tofuen er super lækker at grille, mætter meget samtidig med, at du får en let følelse bagefter.

Grillet tofu med mango og rucola salat Det skal du bruge 200 g hård tofu 30 ml sojasauce 30 ml frisk juice fra ananas 30 ml sojafløde 1 spsk ekstra jomfru olivenolie 5 ml frisk lime juice 1 spsk æblecidereddike ½ knvispids hvidløgspulver ½ tsk. sød paprika ½ tsk. cayenne peber Salt og friskkværnet peber ¼ knivspids rørsukker eller kokossukker Salat med jordnødder dressing: 75 g rucola 75 g babyspinat 1 mango 1 avocado 60 ml sojayogurt natural uden tilsat sukker 15 ml jordnøddesmør 5 ml æblecidereddike 1 cm frisk revet ingefær 5 ml lime juice Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du Tør tofuen godt med køkkenpapir. Skær den i et par stykker. Hæld sojasaucen, ananasjuice, sojafløde, olivenolie og limejuice i en skål, og blend det godt. Tilsæt hvidløgspulver, æblecidereddike, sød paprika, cayenne peber, salt og friskkværnet peber, og blend igen. Smag til og juster smagen med lidt sukker, hvis du vil have en lille søde tvist i smagen. Stil tofuen i en skål, og lad den marinere i et par timer. Læg tofuen på grillen, og steg den i 4-6 minutter på hver side, indtil den får de gyldne streger. Pensl tofuen undervejs med resten af marinaden. Læg rucola og spinat i en salatskål. Skræl mango og avocado, skær dem i terninger og put dem også i skålen. Blend resten af ingredienser til dressingen rigtig godt sammen, og hæld den over salaten. Server den grillede tofu med salat.


Cremet vegansk chokolade mousse Det skal du bruge

109

1 stor avocado 2 spsk. kakaopulver uden sukker 1 dl havremælk, mandelmælk eller kokosmælk ½ frossen moden banan i små stykker 1 tsk. vanilje (ikke vaniljesukker) Hakkede mandler og friske jordbær til pynt - eller andre nødder og bær

Sådan gør du Blend avocadoen til en ensartet fin creme i en blender. Tilsæt kakaopulver, plantemælken, den frosne banan og vaniljepulver, og blend rigtig godt sammen, så du får en fin creme uden klumper. Justér sødme eller chokolade efter din smag. Hak nogle mandler, og brug dem til pynt sammen med nogle jordbær. Hæld moussen i to glas, og stil dem på køl indtil servering. Serverer dem dejlige køligt.

Tip! Du kan også lave kokosflødeskum som pynt, hvis du bruger en dåse kokosmælk (ikke light). Lad dåsen stå i køleskabet i nogle timer, bagefter åbner du dåsen og tager med en spiseske kun den fede del af mælken - dvs. den faste del, der er på toppen. Pisk den med en elpisker, til du får en dejlig cremet ”flødeskum”, og server på toppen af chokolademoussen.

Hjemmelavede sodavandsis, uden sodavand Grønne, læskende og friske. Lav dine egne ”sodavands-is”. Lige til at tage op af fryseren. Is, som hele familien vil elske.

Det skal du bruge 1 lille honningmelon, skrællet og skåret i stykker Frisk presset saft af 2 lime ½ knivspids salt 3-4 blade mynte 1 tsk. ahornsirup 100 g mørk chokolade 70 %

Sådan gør du Blend alle ingredienser rigtig godt i en blender, så den bliver til en cremet smoothie. Smag til og juster efter din smag. Hæld smoothien i ispindeforme, og stil dem i fryseren. Dagen efter smelter du chokoladen over varmt vand. Tag ispindene ud af fryseren og ud af formen. Hæld den smeltede chokolade i et højt glas, og dyp toppen af ispindene i chokoladen. Hold dem op i nogle sekunder, så chokoladen får lov til at blive hård igen, inden du lægger dem ned i en plastikbeholder. Stil beholderen i fryseren igen, indtil de skal spises.


P

Sunde noter

110

Dufter din afføring af blomster? Aaah - den friske duft af skovbund om foråret - husker du den? Sådan skal din afføring faktisk dufte! Du bliver sikkert overrasket over at høre det, og det gør de fleste. For vi tror, at afføring skal lugte dårligt fra naturens side, men det er faktisk ikke tilfældet. Lugter din afføring, er det tegn på ubalance, men du kan afhjælpe lugten ved af sikre en bedre balance i tarmen. Vi er alle forskellige, så foretag et eksperiment i en periode, hvor du spiser anderledes, og læg mærke til, hvilken forskel du oplever. Prøv fx at spise flere grøntsager, mindre sukker og spis/drik fx mælkesyrebakterier. Snup et shot fermentering i form af Vita Biosa. 20-30 ml hver dag – det er nok. Prøv det i en-to måneder. Mærk, og ikke mindst lugt, forskellen.

Sommertid behøver ikke betyde skyggetid At solen er hård ved hud og hår er ikke en overraskelse, men vi vil jo også gerne nyde sommeren i fulde drag. Med produkter fra Juhldahl kan du måske blive lidt længere tid i solen. Med den urtebaserede Sun Lotion SPF 10 solcreme, hvis solfilter er udvundet af galanga, så du bedre kan tåle UV-strålerne. Bagefter kan du køle huden med AfterSun, som plejer huden med abrikosolie samtidig med, at din smukke sommerkulør bevares. Glem ikke pleje til håret. Solen og en tur i havet eller poolen kan gøre håret tørt og trist. Bromelin og timian går igen i Shampoo og Kurshampoo No4 og Conditioner No18, som hjælper til en detox af hår og hovedbund, da bromelin virker antiinflammatorisk og let peelende, og timian desinficerer. Mange andre lækre sager har fundet vej til hårplejen fra Juhldahl, som hjælper til, at dit hår ikke lider alt for meget under solens stråler. Dejligt, at du ikke behøver at opholde dig i skyggen hele sommeren, men husk – nyd solen med måde!


Dion Knudsen ”En forstuvning i psyken” Hverdagen blev ændret, angsten bed sig fast. Venner forsvandt, andre kom til. Livet var enten sort eller hvidt. Sådan står der bag på bogen ”En forstuvning i psyken”, hvor Dion Knudsen personligt beretter, hvordan det er at have angsten tæt på. Dion Knudsen er steward, foredragsholder og skribent. Året 2007 ændrede hans liv markant, da han blev ramt af angst. Angsten slog benene væk under ham, men gjorde ham samtidig stærkere, og selvom angsten stadig lurer under overfladen, lever Dion Knudsen i dag efter mottoet: ”Du lever kun en gang – men lever du rigtigt, er en gang nok”. Det er en hudløst ærlig fortælling om at leve med angst og være pårørende til en person med angstlidelse. Bogen er derfor for alle med eller uden angst.

Pryd dine vægge med Plakater for Livet Plakater for Livet fører et bredt udvalg af plakater, hvor høj faglighed krydres med et udsøgt design, giver dig relevant viden om sundhed og kroppens funktioner. Plakaterne giver et smukt og personligt præg til væggen både i klinikken, på skolen, i fitnesscentre og i hjemmet. Du finder plakaterne med emner inden for meridianlæren, øre-akupunktur, næringsstoffer og regulering. Der kommer løbende nye til. Besøg www.plakaterforlivet.dk og find en plakat, der passer til din væg.

Uro i kroppen? Kramper, spændinger og uro i kroppen kan være symptomer på, at du er i underskud af magnesium i dine muskler, og hvis du sprayer eller smører magnesiumolie på, kan du meget ofte mærke en effekt allerede efter en times tid. Dine muskler slapper af, du bliver afspændt fx i benene, og uro, utilpashed, muskelspændinger og myoser kan minimeres eller forsvinde. Magnesiumolie er godt at bruge til muskelspændinger, da olien ikke bliver optaget så dybt i kroppen, at det påvirker andre steder end der, hvor du gerne vil have virkningen. Spray magnesiumolien på i et tyndt lag på steder, hvor du har muskelspændinger og -smerter. Undgå kropsåbninger, og hvor huden er meget tynd. Altiderm er et effektivt produkt til at genvinde og opretholde et normalt magnesiumniveau i cellerne på. Magnesiumolien absorberes hurtigt i huden og det underliggende væv via receptorer i svedkirtlerne.

111


Klinik for komplementær behandling

biopat & naturopath ibm

Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer

INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS?

På klinikken anvendes: • Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning

Hvad er din udfordring?

• Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand.

Lad mig hjælpe dig!

• Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

GRATIS INTRO SAMTALE Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ… anjaballegaard.dk tlf. 30337240 mail: kontakt@anjaballegaard.dk lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com ∙ 86 11 40 42 ∙ frededamgaard.dk

ANNONCE

®

Naturlig fiskeolie Ren fiskeolie Stabil fiskeolie eskimo®-3 er tilsat antioxidantkompleks, der beskytter olien mod harskning.

C

Certified from sustainable fisheries www.friendofthesea.org

eskimo®-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA, og DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. eskimo®-3 fås som kapsler og i flydende form. For nærmere information: Midsona A/S, Klostermarken 20, 9550 Mariager, tel 98 54 22 88


Bud på Top 10 til veganeren - men også til kødspiseren

Kosttilskud, og hvilke som er gode for dig, kan være en jungle i sig selv. Vil du oveni også gerne undgå at indtage animalske ingredienser, kan det blive endnu sværere. Vi giver dig 10 bud og er dykket ned i spændende produkter fra dansk farmaceutisk industri. Velbekomme!

Af Benedikte Mikkelsen

1 Du kan sige nej til fisk, men ja til alger: Du kan sagtens få dit omega-3 på den vegetabilske måde. Fisk indeholder nemlig omega-3, fordi de spiser havalger. Så hvorfor ikke springe fisken over og spise algen direkte? Omega-3-fedtsyrer kan hæmme inflammationer og er godt for alt fra hjerte, kredsløb, til hjernens funktion og til bevarelse af synet. Lad fiskene svømme videre, og snup en Vegetabilsk omega-3.

2 Mus i benene? Muskelkramper og uro i benene er typiske symptomer på magnesiummangel. Men hvad er det, der sker i kroppen? En af magnesiums meget vigtige roller er at sikre, at calcium ikke trænger ind i muskelcellerne. Sker det alligevel, opstår der spasmer i musklerne, og det er forklaringen på, at mange ligger søvnløse med urolige ben, kramper og lægge, der gør ondt og er hårde som sten. For lidt magnesium kan også give andre mere alvorlige muskelsymptomer som ustabil hjerterytme eller noget så uskyldigt som de små, harmløse trækninger/tics i øjenlåget. Med Magnesium 600 fra Berthelsen kan du jage mus, tics og andet ubehag på flugt.

3 Skab balance med kalium Kalium regulerer væskebalancen i samarbejde med natrium, og det sikrer normal muskel- og nervefunktion. Er der syreoverskud i din krop, kan kalium nedbringe det, og det hjælper til at regulere hjerterytmen. Det er altså essentielt for dit velbefindende, at du ikke er i underskud af kalium. Har du et overforbrug af kaffe, sukker og alkohol eller indtager vanddrivende medicin eller afføringsmidler, så øger du kaliumudskillelsen. Kalium findes fx i tang, sojabønner, andre bønner og linser, i grøntsager, frugt og bær og i nødder og kerner. Du kan også finde kalium hos Berthelsen.

4 Træt og koncentrationsbesvær? Hørepine, øresusen, svimmelhed, bleghed, tørre slimhinder osv. osv. Alle er symptomer på jernmangel. Jern er nemlig et af kroppens vigtigste sporstoffer, fordi det indgår i de røde blodlegemers hæmoglobin, som forsyner kroppens celler og væv med ilt. Så mangler du energi, har et svagt immunforsvar eller mangler en sund kulør, så skal du måske kigge i retningen af Jern fra dfi, hvor der også er tilført C-vitamin, som øger kroppens mulighed for at optage jern.

113


5 Styrk dit immunforsvar indirekte

P 114

Krom er afgørende for insulins virkning og effektivitet, og derfor styrker krom immunforsvaret indirekte. Omsætningen af proteiner er desuden afhængig af krom. Dine øjne lider også under manglen på krom, da øjenlinsens og hornhindens tilstand afhænger af krom, og grå stær er muligvis en følge af krommangel. Krom forebygger åreforkalkning og er med til at regulere kolesterolindholdet i blodet. Det er altså et mineral, du ikke vil undvære. Svinger dit blodsukker, og ryger du tit i slikskålen, kan det også skyldes mangel på krom. Måske skal du kigge i retningen af Berthelsen Chrom.

6 B12, B12 og atter B12 Er du veganer, så ved du også, hvor vigtigt det er med B12. Men faktisk er den hellige gral ikke velforvaret, bare fordi du spiser dyr. B12 har en særlig betydning for bloddannelsen, for proteinsyntesen og genopbygning af muskelvæv og andre væv. Du finder methylcobalaminbaserede B12 vitaminer hos dfi, hvor du også finder to forskellige styrker af vitaminet.

7 Byg stærke knogler

8 Kom sol, kom D-vitamin

Knoglemassen dannes i de unge år, og studier har påvist, hvordan selv børns indtag af vitaminet K2 kan give stærkere knogler i form af en tættere knoglemasse. Vitaminet aktiverer nemlig proteinet osteocalcin, hvilket er nødvendigt for at binde calcium til knoglemassen. Calcium, som du tilfører kroppen gennem kost og kosttilskud, skal aflejres på det rette sted i kroppen, og det sørger vitaminet K2 for. Du kan finde to styrker af grønne K2-vitaminer hos dfi.

Vi danner selv D3-vitamin i huden via solens UV-stråler. Derfor vil du om vinteren have et særligt behov for tilskud. Men du kan også have behov for D-vitamintilskud i de andre ti måneder af året. Fx hvis du ikke opholder dig i solen eller bærer tørklæde. Vitaminet regulerer blodets størkningsevne og styrker hjerte, kredsløb og immunsystem, så det er altså ret vigtigt, at du sørger for at få D3-vitaminet.

9 Haps – alt i en! B-vitaminer findes næsten i alle fødevarer, men får du nok? Alle biologiske processer i kroppen er afhængige af B-vitaminer, så vær sikker på, at du er godt dækket ind. Ikke mindst din hjerne og mentale sundhed er afhængig af, at du dagligt får dine B-vitaminer. En stærk kombination af B-vitaminer finder du i den Grønne dfi serie. Otte B-vitaminer, som udløses i kroppen over otte timer, så du får et fuldt udbytte af alle vitaminerne. Dit nervesystem, psyke og dit mentale helbred støttes igennem dagen, og du kan opleve, at du føler dig mindre træt og udmattet.

10 Sidst men absolut ikke mindst En af kroppens vigtigste antioxidanter, sådan kender vi C-vitaminet. Dannelsen af bindevæv (kollagen), det øger jernoptagelsen, styrker knogler, tænder og karvægge og har betydning for kredsløbet og immunsystemet. Meget andet godt kan der også siges om vitaminet. Hos dfi finder du C-vitamin i depotform, så vitaminet gradvist og langsomt afgives i mavesækken og tarmen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning pause Juni 2019  

sund-forskning pause Juni 2019  

Profile for linisha
Advertisement