Page 1

Magasinet //mig// er til dig, som interesserer sig for økologi, bæredygtige produkter og en sund livsstil

Stort tema om sport

Træning med omtanke

Det stærke immunforsvar

Gluten og laktose

Ny undersøgelse: Sportsfolk mangler D-vitamin

Ny ekspert: Mindfulness og meditation som en vej i livet

Få immunsystemet op i gear med β-glukaner

Glutenallergikere kan let mangle næringsstoffer

Miniguide: Tre trin til sport før, under og efter

Det kan styrketræning gøre for dig

Rusk og regn, sne og slud Bio-Strath til den røde tud

Det lille men slet ikke uskyldige sukkerstof i mælk

Oktober/november 2016


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x297_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk 2


FACEBOOK // www.facebook.com/frimig HJEMMESIDE // www.frimig.dk LEDER //

Vi går efteråret i møde, hvor træernes blade let og elegant slipper årets udfordringer og daler mod jorden, så nye friske kan komme til i foråret. Lad naturen gå sin gang, lad forandringerne ske, og nyd nuet. Det er for os mennesker også tid til at give slip, ligesom træerne.

Efteråret er også tiden, hvor immunsystemet kan have brug for en hjælpende hånd. Få gode råd og viden på side 30, 36 og 46. Trætheden kan også melde sin ankomst, og du kan læse om, hvordan du med homøopatiens midler kan tage hånd om din træthed på side 50, og hvorfor du ikke skal ty til energidrikke i udmattelsens tegn på side 20.

Med det blotte øje kan vi se, om vores krop er veltrænet og stærk. Det vi ikke kan se er, om vores krops behov for den rette næring med vitaminer, mineraler og fedtsyrer er opfyldt. Læs mere på de næste 15 sider i vores tema om sport og træning med omtanke. Vær stærk i det indre og det ydre.

Sundhed handler ikke kun om at spise næringsrig mad og dyrke motion. Det handler for //mig// om at leve positivt, tage bevidste valg og være kærlig over for sig selv og andre. Derfor er det en fornøjelse at byde velkommen til Heinrich Johansen, som fremadrettet vil være en fast del af magasinet. Her vil han dele ud af sin store viden om og erfaring med meditation og mindfulness.

ØKO MIG // REDAKTØR

Julie-Charlotte Plovst julie@frimig.dk

Jeg kan simpelthen ikke holde fingrene fra ingredienslisten, når det kommer til de ting, jeg påvirker min krop med. Jeg må bare mærke, føle, røre, dufte og undersøge det helt ned i detaljen. Mit hjerte brænder for kommunikation omkring økologi, miljø, bæredygtighed, sundhed og alternative tilgange. Mens jeg læste kommunikation, arbejdede jeg i en helsekostforretning i seks skønne år, og magien skete, da jeg begyndte at kombinere de to ting. En magi, jeg håber, I kan mærke i magasinet her. Skriv endelig til mig, hvis I har spørgsmål, forslag eller bare lige vil sende en hilsen. INDHOLD //

4 // TRÆNING MED OMTANKE 4 // Mindfulness! 6 // Mindfulness og meditation som metode og en vej i livet 8 // Det kan styrketræning gøre for dig 10 // Træningstips til alle aldre 14 // Ny overraskende undersøgelse: Sportsfolk mangler D-vitamin 17 // Miniguide til dig der dyrker sport: Tre trin til sport, før, under og efter 18 // Stærke sportstips 20 // Energi til hjertet - sådan vælger du den rigtige kilde 22 // SKØN & SMUK 22 // Din hud er dit hus 24 // Seks tegn på at du mangler selen 26 // ALWAYS BEAUTIFUL // ALWAYS HANDSOME 26 // Sundhed er også bæredygtigt tøj KOLOFON // FOTO // Lisbeth Tordendahl, Janine Funke, Shutterstock m. flere. LAYOUT // Gitte Hammer OPLAG // 50.000 TRYK // PrintConnect Aps

28 // SÅDAN UNDGÅR DU MIKROPLAST 30 // Rød solhat til den akutte infektion 32 // Glutenallergikere kan let mangle næringsstoffer 33 // MIG OG MIN MOR 34 // SCEINCE 35 // Når dit allerhelligste er i ubalance 36 // Kom op i gear med β-glukaner 38 // SUNDE OPSKRIFTER 38 // Sund mad på SU 40 // Den gode hverdagsdetox 42 // Kvalitetsolivenolie med et pift 43 // Holistisk tandpleje: Plej dine tænder helt naturligt 44 // BÆREDYGTIG BOLIG 46 // Rusk og regn, sne og slud. Bio-Strath til den røde tud 48 // Det lille men slet ikke uskyldige sukkerstof i mælk 50 // DET HOMØOPATISKE HJØRNE 50 // Tag hånd om din træthed Denne tryksag er klima-kompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

In a World where You can be Anything, Be Kind

3


4

In a World where You can be Anything, Be Kind


Vi er rigtig glade for at kunne præsentere den kendte mindfulness instruktør, Heinrich Birk Johansen, som hellere end gerne vil være en del af vores store team her på redaktionen. Mød Heinrich her til et lille interview om at passe på sig selv, om at lære at være i nuet og om vigtigheden af ikke kun at tænke med hjernen, men også med hjertet. // Marianne Palm

Vi sidder her i køkkenet på redaktionen. Solen skinner ind ad de store fabriksvinduer, og så er der også sådan et særligt skær, et særligt blik, som kommer os i møde. Ingen kan være i tvivl om, at når man ser Heinrich, så står man over for en person, der har valgt en vej.

"Man bliver ikke buddhist af at traene mindfulness, ligesom man heller ikke bliver svensker af at ga i Ikea". Heinrich Birk Johansen.

o

- At bevæge sig i livets op- og nedture med et åbent sind og et åbent hjerte og hengive sig til “også denne bølge i livet”, fortæller Heinrich, når vi spørger, hvad mindfulness egentlig er. Med andre ord at slippe kontrol og lade livet strømme igennem mig, som livet nu en gang folder sig ud, og tillade hjertets dybeste kvaliteter at åbne sig. Det er essensen og intentionen, og det er jo nok noget anderledes, end hvad andre tænker, mindfulness er, smiler Heinrich, som fortsætter med at fortælle, hvordan det var en identitetskrise, da han var i tyverne, som blev afløst af ”uforklarlige” smerter i kroppen.

Fra syg-dom til vis-dom - Det er smerter, der har været en tro følgesvend i små 25 år nu. Smerter, der har vist sig at være veje ind til større selvomsorg, indsigt i og tillid til livet, medfølelse, kærlighed og humor. Smerterne blev således katalysatoren til at lytte indad mod det jeg ved og det, der er. Ydmygt og taknemmelig ser jeg nogle gange mit forløb som rejsen “fra syg-dom” til “vis-dom”. Jeg er stadig på den rejse, fortsætter Heinrich. Vi er flere på redaktionen, som i det mindste indimellem får husket at meditere, og vi er selvfølgelig nysgerrige efter at vide, hvilke meditationsøvelser Heinrich gør brug af. - Det er meget forskelligt, men som udgangspunkt har jeg et varieret dagligt program på minimum 60-90 minutters “intervaltræning”. Det består af fx liggende kropsscanning, siddende åndedrætsobservation og hjertemeditation, zen walk (gående meditation) samt Qi Gong og Tai Chi. En meget stor del af min træning foregår ude i naturen. Heinrich fortsætter, - Men bare rolig, vi har alle været nybegyndere – og man vil altid være nybegynder. Uanset hvad man står i, uanset hvad man oplever. Og at lade sit udbytte med mindfulness have til hensigt at berige andre og gøre en positiv forskel for fællesskabet, slutter Heinrich, mens han vist har besluttet, at uanset i hvilket tempo han går ud ad døren, så skal han nok nå sit tog tilbage til de smukke bakker i Ry.

Tre misforståelser om mindfulness - At mindfulness er en metode eller formel, og følger man den, skal man nok “komme i mål”; opnå det man vil, det man har sat sig for. Fx at få “styr på livet”. - At mindfulness handler om at være fri for tanker eller følelser. Det handler om at tillade tanker og følelser. Uanset mængde, styrke og indhold. - At mindfulness er buddhistisk træning. Mindfulness handler bl.a. om at træne vores medfødte evne til empatisk nærvær og at være i livet med et åbent sind og hjerte. Det har ingen spirituelle eller religiøse retninger patent på. Det er mellemmenneskelige kvaliteter, vi alle kan kultivere. Lige nu og her. Igen og igen. In a World where You can be Anything, Be Kind

5

TRÆNING MED OMTANKE

Mindfulness!


TRÆNING MED OMTANKE

Mindfulness & meditation som metode & en vej i livet Det er efterhånden velkendt for de fleste, at mindfulness & meditation er en metode eller teknik, der er egnet i forhold til bl.a. stressreducering og forbedring af koncentration m.m. // Heinrich Birk Johansen

Mindfulness er væltet ind over Danmark som store bølger i kombinationen af bl.a. østerlandsk filosofi og amerikansk forskning og er nu i den grad legalt at interessere sig for og fordybe sig i.

"Lad hjertet vaere din vej & dit praksisrum".

Har man valgt denne meditative “nærværsvej”, giver det nok ikke mening at kalde mindfulness for en teknik eller metode, da mindfulness som sådan ikke er noget, man gør eller benytter sig af. Det er en “værens-måde” i livet, hvor motivation kan udspringe af en indre kontakt til sandhed og ægthed, og hvor formålet ikke er at opnå et bestemt resultat (fx stressreducering,) eller at blive “den bedste udgave af sig selv”.

Heinrich Birk Johansen.

Så småt er mindfulness & meditation blevet som en vej at gå i livet, en måde at være sig selv på i samspil med andre og med livet som det folder sig ud, også ved at vinde indpas hos danskere. Om end kun som små krusninger på vandoverfladen. Men noget rører på sig. Noget dybere er vækket.

"Relax - nothing is under control". ZEN ordsprog.

Mindfulness & meditation som en livsvej at gå kan være ret så radikal og næppe stedet at starte for de fleste. Start med

Begrebsafklaring: Meditation En tilstand af indre ro, klarhed og stilhed, fri for tankekaos, kropslig og følelsesmæssig uro etc.

Begrebsafklaring: Mindfulness At være bevidst nærværende i nuet med fuld opmærksomhed på en bestemt måde; uden at dømme, tolke eller vurdere indholdet i sindet, eller det der sker i og omkring sig, men blot tillade det at være, som det er. Uanset om det er roligt og trygt, eller kaotisk og utrygt etc.

6

In a World where You can be Anything, Be Kind


TRÆNING MED OMTANKE

Heinrich Birk Johansen har 20 års erfaring med meditation & mindfulness. Fire års uddannelse til mindfulness lærer, meditationsformidler & MBSR instruktør. Uddannet Qi Gong-/Tai Chi-instruktør. Siden 2010 forskningsinstruktør i mindfulness på Rigshospitalet & Skejby Universitetshospital. Underviser på stilhedsretreats, lederuddannelser, virksomheder, skoler og institutioner er samt forløb til elitesportsfolk m.fl. Udbyder uddannelserne Mindfulness Mentor, Mindfulness Lederskab, Mindfulness Master, Mindfulness Stress Coach og Mindfulness Instruktør.

//Du kan stille spørgsmål til Heinrich på heinrich.johansen@sund-forskning.dk//

det første skridt, stå solidt, og tag derefter det næste. Og det næste. Et ad gangen. I mindfulness, både som metode og som livsvej, er selve det at slippe kontrol og stå åben i sårbarhed og nysgerrighed, uden plan om at noget skal være på en bestemt måde, et gennemgående tema. På livsvejen bliver dette tema bare skaleret op til at gælde alle døgnets vågne timer og ikke kun de fx 10-30 minutters daglig træning, man måske udøver mindfulness i. På vejen er intentionen i alt man gør at lade sindet og hjertet åbne sig mere og mere. Indadtil mod sit autentiske Selv. Udadtil mod andre mennesker, i det såkaldte almindeligt levede liv. Og netop dette med det almindelige liv (hvad det end må være for den enkelte) er essentielt på mindfulness vejen. Det

// Heinrich B. Johansen, MBSR og Qi Gong-/ Tai Chi-instruktør

handler netop om at bringe mindfulness & meditation ind i livet, som livet og man selv allerede ER, og ikke bringe sig selv “ud af livet”, som man gerne vil være. Let er det også at fanges i forestillinger om, at det at leve mindful kun kan lade sig gøre i fjerne klostre, i smukke bjerge, stille skove eller på øde strande.

"Alt stort udspringer af noget smat". Lao Tse.

Mindfulness som livsvej er lige her. Lige nu. Med det der er, som det er. Hvor man er.

Organi c, pa s s i o n a n d f i n e s t o i l s .

10 ÅRS JUBILÆUM FOR BIO PLANÈTE KOKOSOLIE.

For mere end 30 år siden startede vi vores forretning i Sydfrankrig som den første oliemølle, der udelukkende anvendes til økologiske produkter. Vores erfaring og lidenskab men også vores mangeårige personlige kontakt med vores landmænd, streng kvalitetskontrol og en nænsom håndtering af råvarer gør hele forskellen i vores olier: Høj kvalitet, naturlig, autentisk smag. Denne filosofi er også inkluderet i vores kokosolie.

Ny!

En kort film og en detaljeret baggrundshistorie finder du med QR koden på www.bioplanete.com/Coconut-oil l Distribueret af: www.biogan.dk In a World where You can be Anything, Be Kind

7


TRÆNING MED OMTANKE

Det kan styrketraening gore for dig / De fleste kvinder svarer, at for at få en flot silhuet skal de af med fedtet. Det gælder både kvinder med mange kilos overvægt og dem med bare to eller fem genstridige kilo. // Anna Bogdanova

Men konstant fokus på fedtforbrænding og vægttab er ikke løsningen, men faktisk en del af årsagen til, at du trods stor indsats ikke åbenbarer en veldrejet krop med naturlige timeglaskurver. De traditionelle strategier for fedtforbrænding er nemlig at skrue ned for kalorier, særligt kulhydrater, og op for motion. Og alt imens du pruster, stønner og spiser skyr og salat, fjerner du dig fra målet. Selvom du taber dig, ser kroppen ikke strammere ud. Den bliver mindre, men er stadig blød. Og der er stadig genstridige fedtdeporter. Overdreven træning og kur ændrer stofskiftet og stresser kroppen til at nedbryde den dyrebare muskelmasse og lagre fedt. For lidt fysisk udfordring og for mange tomme kalorier gør det samme. Store udsving mellem de to modeller resulterer i en endnu mere stresset krop, som ikke magter forandring. Var det, hvad du ville? Hvis ikke, må du lægge en anden strategi. Sådan får du feminine kurver Løsningen er at træne kort tid ad gangen med passende høj belastning og stigende sværhedsgrad. Træn altid med respekt for din krops grænser, dine ressourcer og færdigheder. Aldrig til komplet udmattelse. Altid med noget tilbage i tanken. Den slags træning skaber resultater forbavsende hurtigt og let. Og det er heldigt, for de fleste af os har en krævende hverdag, hvor vi er nødt til at prioritere.

8

In a World where You can be Anything, Be Kind

Når du er stærkere, bliver din hverdag, dit arbejde og din fritid lettere. Træningen gør dig til en hurtigere løber, en adræt cyklist, en boldspiller med hurtigere reflekser og et familiemenneske med overskud til leg. Din hjerne mærker de stærke og ekstremt aktiverbare muskler som et solidt sikkerhedsnet. Fokus på ommølering Inden du går i gang, må du slippe tanken om et bestemt antal kilo, som du skal tabe dig for at føle dig smuk. Dit fokus skal flyttes til ommøblering. Med effektiv styrketræning bygger og former du dine muskler, mens fedtet som sidegevinst smelter – uden sult, kamp og afsavn. Du taber ikke nødvendigvis mange kilo, medmindre du virkelig har brug for det. Men din kropsform, din silhuet og dine kurver bliver strammet markant op og er væsentligt mere spændstige, når du har styrketrænet i en periode. Årsagen er, at du vækker og styrker dine muskler. Musklerne former din krop til et veldrejet timeglas og fungerer samtidig som små forbrændingsfabrikker, der med træningen vokser og bliver endnu bedre til at forbrænde energi. Både under træning og i hvile.


TRÆNING MED OMTANKE

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til bestselleren “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse.

//Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk// // Anna Bogdanova, Ernæringscoach og bevægelsesspecialist

Når musklerne bliver større og stærkere, bygger de din facon op indefra og ud. Nu får huden noget at stramme sig smukt ud over, og du ender med i billedlig forstand at hænge den pæne kjole på en smuk mannequin med fine synlige muskler – i stedet for at lade den hænge slapt på en bøjle. Appelsinhuden smelter, fordi du ikke længere satser på at få den væk ved at tabe dig, men i stedet stimulerer den indefra via musklerne, der vokser og former sig med begrænset effektiv træning og god næring. Du skal ikke være bange for at svulme op af den muskelopbyggende træning. Med en nøje afstemt træningsmængde bliver du spændstig og fast. Ikke stor. Og du stopper det muskeltab, som ellers uundgåeligt sker med alderen. Vi er ude efter fuld kontakt og aktivitet i en muskulær helhed, der får dig til at se rigtig godt ud i undertøj. Når der er liv og styrke i alle muskler, gør de dig ikke kun smuk, de holder også sammen på dig og din kropskerne.

Du får bedre kontrol over dine led og lærer at styre kroppen sikkert. Smerter i knæ, bækken og ryg bliver færre, og du kommer ind i en sund cirkel, der opbygger styrke, skønhed og smidighed. Mentalt gør styrketræningen dig gladere for din krop, så du retter fokus mod dine fortrin i stedet for de områder, som plejer at ærgre dig. Du vil føle dig mere lækker og veltilpas i din egen hud.

Anna Bogdanovas bog ”Veldrejet” guider dig gennem et ni ugers forløb med træning og kostændringer, hvormed du kan opnå en flot silhuet med feminine kurver.

In a World where You can be Anything, Be Kind

9


TRÆNING MED OMTANKE

Trae ningstips til alle aldre Indtil slutningen af forrige århundrede betragtede man stadig i store træk aldring som en uforanderlig proces, men via forskning bliver det mere og mere tydeligt, at aldring er en påvirkelig proces. // Torben Bremann

Efter 50-årsalderen mister vi ca. 1-1,5 % af vores muskelmasse- og styrke årligt. Jo mere muskelmasse man taber, jo skrøbeligere vil man blive, og det kan gå ud over livskvaliteten. Hvad der måske er nyt for nogen er, at vi kan (gen)opbygge musklerne ved at træne dem og spise proteinrig kost.

"Det eneste, der kraeves, for at man bliver gammel, er, at man lever laenge nok." Groucho Marx

For at kunne udføre dagligdags funktioner kræver det, at vi kan aktivere vores muskler. Det gælder blandt andet, når du rejser dig fra en stol, løfter en taske, eller når du skal gå op ad trapper.Når kroppens store muskler omkring lår og hofter bliver svagere, vil disse dagligdagsaktiviteter opleves som vanskelige. Ligesom for yngre er det bedst også for ældre at kombinere styrketræning og kredsløbstræning. Men specielt styrketræningen er væsentlig. Styrketræning - 90-årige plejehjemsbeboere øgede deres muskelstyrke med 170 %! Vores muskler bliver svagere og mindre, hvis vi ikke træner dem. Det fantastiske er, at selv hvis du ikke tidligere har trænet styrketræning – og hvis du skulle være kommet

10

In a World where You can be Anything, Be Kind

lidt op i årene – så er det aldrig for sent, da dine muskler reagerer på træning – uanset alder! I et fire ugers forsøg med 90-årige plejehjemsbeboere, der blev sat til at træne styrketræning tilpasset deres formåen, øgede de deres muskelstyrke med 170 %!

"My grandmother started walking five miles a day when she was sixty. She's ninety-seven now, and we don't know where the heck she is." Ellen DeGeneres

Styrketræning – maskiner eller frie vægte? Træningsmaskiner er et godt redskab for den utrænede, fordi du kan udføre øvelserne siddende, og der på den måde ikke bliver stillet nævneværdige krav til balance og koordination. Med andre ord kan du i maskinen udelukkende koncentrere dig om at løfte så tungt som muligt og dermed effektivt øge musklernes styrke. Med mere øvelse vil det klart være en fordel at inddrage øvelser med frie vægte eller egen kropsvægt og dermed lave mere virkelighedsnære bevægelser og få trænet flere muskelgrupper på samme tid, som ved øvelser som squat, bænkpres og lign.


TRÆNING MED OMTANKE

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnessceter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser. Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong.

// Du kan stille spørgsmål til Torben på torben.bremann@sund-forskning.dk // Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are - kinesisk ordsprog

Træningen må meget gerne sigte mod at træne de store muskelgrupper – særligt benenes – og i takt med at du kommer i bedre træningsform, gerne med så tung belastning som muligt, så musklerne kan udvikle sig. Hvor ofte skal du så styrketræne? Du skal træne mindst to gange ugentligt for at opnå en fremgang i muskelmasse og styrke, og det giver en større effekt, hvis du træner tre gange pr. uge. Styrketræning er ikke nødvendigvis sjovt! Det er ikke alt i livet, der er lige sjovt – men det er med garanti sjovere at være selvhjulpen og kunne komme omkring på egen hånd end det modsatte. Og i den sammenhæng er styrketræning eminent!

"Aging is not lost youth, but a new stage of opportunity and strength." Betty Friedon

Træn dig yngre – med styrketræning! Ifølge de nyeste undersøgelser øger inaktivitet aldringsprocessen, mens aktivitet nedsætter hastigheden af aldring. Og i den sammenhæng scorer styrketræningen topkarakter! Når du træner dine muskler, styrker du samtidig dine knogler, sener og led. Og mere muskelmasse giver et højere stofskifte og forbrænding – og dermed bliver det lettere for dig at holde vægten eller slippe af med nogle overflødige kilo.

// Torben Bremann. Psykomotorisk terapeut

o

Gode rad til din traening • Vær vedholdende: Sørg for at få trænet! Hellere lidt end ingenting. • Sørg for at udføre øvelserne korrekt. Få lagt et program af en kompetent træner. • Træn i begyndelsen med lettere belastninger, indtil du har lært øvelserne korrekt. Justér belastningen gradvist, i takt med at du bliver stærkere. • Lav så mange gentagelser efter hinanden, at din muskel bliver træt. Det kaldes et set. Et sted mellem 12 og 20 gentagelser i begyndelsen. Træn to-tre set med en lille pause imellem. • Når du bliver mere øvet, kan du træne tre-fire set, hvor du begynder med et højere gentagelsesantal og en lettere vægt – eksempelvis 20 gentagelser – og så øger belastningen og reducerer gentagelsesantallet. Fx fire sæt med 20-15-10-8 gentagelser. • Træn mindst to og gerne tre gange om ugen. • Inddrag gerne frisk gang eller jogging i det fri tre gange om ugen a 30-45 minutters varighed.

Artiklen slutter ikke her. Læs forsættelsen på www.sund-forskning.dk

Mellem år 2000-2050 forventes antallet af mennesker over 60 år globalt at stige fra 605 millioner til 2 milliarder! Kilde: WHO In a World where You can be Anything, Be Kind

11


12

In a World where You can be Anything, Be Kind


Odense UDDANNELSEN TIL BIOPAT

En biopat & naturopath er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten forsøger at danne sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som mulig. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

FAG • • • • • • • •

Biopatiens grundprincipper og meridianlære Ernæringsterapi Reguleringsterapi med phytoterapi og homøopati Immun-og symbioseterapi Muskel-og fascielære Klientpsykologi Øreakupunktur Praktikkurser

In a World where You can be Anything, Be Kind

13


TRÆNING MED OMTANKE

Ny overraskende undersøgelse:

Sportsfolk mangler D-vitamin Langt over halvdelen af en stor gruppe hollandske sportsfolk havde alt for lidt D-vitamin i blodet, viser ny forskning. Vitaminet er blandt andet vigtigt for muskler og knogler. // Bjørn Falck Madsen

Veltrænede sportsfolk skal være opmærksomme på at få nok D-vitamin. Ifølge en ny hollandsk undersøgelse, udført af forskere fra Wageningen Universitet og Maastricht Universitet, havde omtrent 70 % af en stor gruppe sportsfolk større eller mindre mangel på D-vitamin. Dette vitamin er blandt andet vigtigt for muskelstyrke og proteindannelsen i muskelvæv og derfor særdeles relevant for idrætsudøveres præstationsevne. D-vitamin er ligeledes afgørende for vedligeholdelsen af stærkt knoglevæv. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition, understøtter tidligere forskning fra blandt England og USA, hvor man fandt, at kun 40-60 % af de undersøgte sportsfolk havde tilstrækkeligt med D-vitamin i blodet. Dansk D-vitaminpræparat testet Det danske D-vitaminpræparat D-Pearls er af forskere ved Oslo Universitet blevet testet på en gruppe norske sportsfolk, og undersøgelsen viste, at det blev optaget effektivt i kroppen. Det er vigtigt med sådanne optagelighedsstudier, som dokumenterer, at præparaterne ikke blot passerer igennem fordøjelsen, men ender i blodet, så de kan gøre nytte. Og det er i høj grad vigtigt, at man som aktiv sportsudøver har nok D-vitamin i kroppen. Det påviste danske forskere ved at påpege problemer med

Problemer med sexlivet?

D-vitaminmangel hos elitesvømmere, der tilbringer mange timer med indendørs træning og derfor ikke får nok sollys til at danne vitaminet i tilstrækkelig høj grad. 45 % havde mangel En undersøgelse af danske talentsvømmere fra 2007 fandt helt konkret, at 45 % havde for lidt af vitaminet i blodet. Manglen på D-vitamin hos netop svømmere øger risikoen for knoglebrud ved belastning (såkaldte træthedsbrud). De danske forskere påpegede, at det lave D-vitaminindhold i blodet hos svømmere ikke var væsentligt anderledes, end hvad man så hos den øvrige del af befolkningen, men da svømmere belaster både knogler og muskler betydeligt mere end gennemsnittet, kan vitaminmanglen umiddelbart have større konsekvenser for dem. Flere tager tilskud I den hollandske undersøgelse indgik 128 veltrænede sportsfolk, som alle skulle aflevere en blodprøve. Forskerne observerede, at kun 30 % af deltagerne havde tilstrækkeligt med D-vitamin i blodet. Hos 34 % af deltagerne var der tale om decideret mangel, da deres blodindhold af 25(OH)D var under 50 nmol/l.

Mange mænd har problemer med deres sexliv, fordi de ikke kan få erektion eller har svært ved at bevare den, når først den har meldt sin ankomst. Amerikanske forskere kæder dette sammen med mangel på D-vitamin. En undersøgelse af 3.390 mænd i alderen 20 år og opefter har vist, at erektil dysfunktion var langt mere udbredt blandt mænd, som havde lavt indhold af D-vitamin i blodet, end blandt dem, som ikke manglede vitaminet. Forskningen er offentliggjort i juli-nummeret af tidsskriftet Atherosclerosis.

14

In a World where You can be Anything, Be Kind


TRÆNING MED OMTANKE

Derudover var der 30 % af deltagerne, hvis blodindhold af 25(OH)D lå på mellem 50 og 75 nmol/l og således var utilstrækkeligt. Det er blevet mere og mere almindeligt at anvende tilskud af D-vitamin, specielt i kølvandet på de talrige undersøgelser, som viser, at D-vitaminmangel er overraskende udbredt i den almene befolkning, selv i områder af verden hvor der er betydeligt mere solskin end i Skandinavien. Vælg præparat med omhu Når man skal vælge et D-vitaminpræparat, kan det være en god ide at holde sig til præparater, som kan dokumentere deres kvalitet og sikkerhed. En dansk producent af vitamin-

dråber til børn kom ved en fejl til at anvende en dosis, som var 75 gange højere end tilsigtet. Dette førte til flere forgiftningstilfælde og hospitalsindlæggelser. Med præparatet D-Pearls fra Pharma Nord har man på den anden side garderet sig mod dette problem, eftersom præparatet er fremstillet efter nøjagtig samme retningslinjer og sikkerhedsprocedurer som lægemidler - netop for at undgå, at sådanne situationer opstår. De strenge krav til kvalitetskontrol og dokumentation sikrer, at indholdet af biologisk aktivt D-vitamin i hver eneste D-Pearls-kapsel svarer nøjagtigt til varedeklarationen. Kilde: European Journal of Clinical Nutrition, august 2016

Vinterens Værn Andrographis

Mushroom Gold Kapsler

Kapsler

En unik blanding af økologiske Reishi, Maitake og Shiitake-svampe, samt NutrigestTM (tang, spirulina og ingefær).

Økologisk, helbladet andrographis. En kraftfuld urt, der igennem årtusinder er blevet brugt i den ayurvediske tradition.

www.pukkaherbs.dk

In a World where You can be Anything, Be Kind

15


TRÆNING MED OMTANKE Sports Nutrition udviklet af New Nordic er en sportsserie baseret på naturlige og rene urteekstrakter, vitaminer og mineraler, som er beregnet til at booste muskler og give kroppen mere styrke, bedre udholdenhed og hurtigere restitution. Serien består af tabletter og kapsler med indholdsstoffer, der på kort tid når ud til kroppens præstationsskabende celler i muskler, kar, led, organer og nervebaner. Produkterne kan indgå individuelt eller samlet som en del af din daglige kost- og træningsrutine.

16

In a World where You can be Anything, Be Kind

Metabolic Action: Er sammensat af fyrretræsbark, solbærekstrakt, magnesium, rosenrod og løvstikke. Det er især løvstikke, der fortjener ekstra opmærksomhed, for med sit høje indhold af det aktive stof quercetin kan det gøre en stor forskel for den meget aktive sportsudøver. For alle former for aktivitet på motionsplan eller eliteplan udvikler et væld af frie radikaler, der fx kan bombardere dit muskelvæv, dine blodkar og ja, alle dine organer, og her ved man, at quercetin kan gøre en stor forskel. Du finder stoffet i stort set alle frugter og grøntsager, men et særligt højt indhold i løvstikke, som udgør en vigtig del af Metabolic Action.


Tre trin til sport før, under og efter Uanset om du er bidt af en gal løbesko, elsker at padle løs i kano, lystigt danser rumba eller løfter jern i fitnesscentret, så vil du have glæde af målrettede tilskud for at optimere din udholdenhed, performance og restitution. I kapløbet om at yde sit bedste vinder tre nye produkter frem. // Kristine Bindslev

Som sportsudøver eller motionist spiller kosten en afgørende rolle for præstationsevnen. Det har man taget hensyn til i tre nye kosttilskud. Et som øger udholdenhed, et som hjælper kroppen med at restituere og et der bidrager til at forebygge skader. Metabolic Action, Workout Recovery og Athlete Omega er specielt udviklet til at supplere behovet for optimal ernæring før, under og efter træning. Med trekløveret skaber både elitesportsudøveren og hverdagsmotionisten de bedste betingelser for en målrettet forbedring af deres indsats og forebygger eventuelle skader.

Det er fedt at dyrke motion Og fedt skal der til. Uanset om du dyrker udholdenhed eller styrketræning, er det en god idé at huske at få et tilskud med et højt niveau af omega-3-fedtsyrer. Men mange atleter og folk, der går op i træning, glemmer ofte at få nok omega-3-fedt. Folk, der træner meget, har ofte deres fokus på kulhydrater og proteiner og glemmer i processen at spise nok fedt, så de får de nødvendige mængder essentielle omega-3-fedtsyrer. Mangel på fedt belaster dit hormonsystem, så kort kan det siges.

Forøg din energi med rosenrod, fyrrebarkekstrakt og solbær En god udholdenhed kræver flere ting. Først og fremmest er en høj maksimal iltoptagelse og et godt kondital en forudsætning for god udholdenhed, men hvad kræves der mere? Måske et tilskud med rosenrod, fyrretræsbark, solbærekstrakt og magnesium står øverst på sejrsskamlen, når det gælder om at få mere energi og overskud. Vi ved, at rosenrod har god effekt ved fysisk ydeevne og udholdenhed. Men to undersøgelser peger endvidere på, at solbærekstrakt og pycnogenol fra fyrretræsbark mindsker træthed og øger sportsresultaterne. Ni trænede cyklister fik i et forsøg enten placebo eller pycnogenol fire timer før et løb. Pycnogenolgruppen cyklede i snit 80 sekunder hurtigere end placebogruppen.

Efter sport skal kroppen sunde sig Restitution er helt afgørende, hvis du forsøger at forbedre din form. Restitution handler om at give kroppen en hvileperiode, hvor den kan sunde sig og samle kræfter til næste træningspas. Først under restitutionen bliver kroppen stærkere. Under træningen nedbryder du nemlig kroppen og udsætter den for oxidativ stress. For at komme ovenpå igen skal din krop have tid og næring til genopbygningen. Når den får det, er den nemlig så smart indrettet, at den superkompenserer og bliver endnu stærkere, end den var før træningen. Det betyder, at den kan klare en lidt større udfordring næste gang.

Athlete Omega: Er et supplement til Metabolic Action og Workout Recovery og indeholder omega-3, vitamin E og D. Sammensætningen er tænkt som hjælp til den generelle restituering og forebyggelse af skader. Omega-3 er vigtig for rigtig mange processer i kroppen som b.la. vores hormoner, kredsløb og beskyttelse af vores celler. EPA og DHA bidrager til normal hjertefunktion. Vitamin D bidrager til vedligeholdelse af normal muskelfunktion. Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidagtigt stress.

Kilder: Exp Eye Res. 2005 Mar;80(3):313-22. Delphinidin-3-rutinoside relaxes the bovine ciliary smooth muscle through activation of ETB receptor and NO/cGMP pathway. Res Sports Med. 2012 Jan;20(1):1-12. doi: 10.1080/15438627.2011.608050. Acute antioxidant supplementation improves endurance performance in trained athletes.

Workout Recovery: Er sammensat af gurkemeje, vitamin C, vitamin D og magnesium. En sammensætning som genskaber kroppens balance efter træning og belastning af musklerne. Ingredienserne nedsætter stresspåvirkninger som oxidativ stress, modvirker kramper og syreophobninger og beskytter mod varige skader. Gurkemeje hæmmer inflammationer i især musklerne og mindsker dermed smerten.

In a World where You can be Anything, Be Kind

17

TRÆNING MED OMTANKE

Miniguide til dig der dyrker sport:


TRÆNING MED OMTANKE

Stærke sportstips Om du er en glad motionist eller en lige så glad eliteudøver, kan du have brug for ikke kun vitaminer og mineraler til at optimere din indsats, men også urter. Kig lige med her og se, hvad urter kan gøre for dig. // Marianne Palm

Pilebarkekstrakt fra Danmark i en smertestillende kombination Indianere og europæere har tygget barken fra pilen, som stort set gror overalt. Pilebarken brugt i Bidros produkt, Ledflex, er dog fra Nordjylland, hvor forskere i samarbejde med nogle landmænd har holdt nøje øje med både pilens voksesteder og dens evne til at virke smertestillende. Det er det aktive stof salicin, der ligesom aspirin virker på muskler og led, fordelen er dog, at du ikke får nogen bivirkninger af det oprindelige naturstof, som senere er forsøgt efterlignet i laboratorier. Læs om kombinationen af gurkemeje, ingefær og pileekstrakt på s. 14 i sund-forskning.

Når vi sveder i vores hudfolder Hvis sveden driver af dig, eller rettere sætter sig i revner og hudfolder for at genere dig, kan du med fordel forsøge Active Derm Cream fra Australian Bodycare. Cremen er specielt udviklet til at hjælpe den ømfindtlige sarte hud med at imødegå problemer fra den salte sved.

Kuren til tennisarmen Overbelastningsskader som tennisarm eller golfalbue kan være meget smertefulde og vare i uger og måneder ad gangen. Forskning viser, at hvis man tilfører den kombination af livsvigtige fedtsyrer og antioxidanter, som findes i præparatet Bio-Sport, aftager symptomer som smerte og hævelse. Man kan træne, imens man anvender kuren, så det er kun i meget slemme tilfælde, at det er nødvendigt at holde pause.

Virker ved hård løbetræning Når du skal gøre en ekstra indsats, og kroppen ikke er helt enig, kan du forsøge at pushe den lidt med Fortodol S. Et studie viser nemlig, at det stærke og letoptagelige gurkemejeekstrakt kan øge din ydeevne. I et forsøg med 20 sportsfolk kunne man måle en signifikant reduktion af problemerne, hvis løberne tog fire kapsler, to morgen, to aften, hvor de begynder 24 timer før løbet, tager kapslerne på selve dagen og fortsætter to dage efter, i alt fire dages behandling før, under og efter et løb.

Dansk D-vitaminpræparat testet Det danske D-vitaminpræparat D-Pearls er af forskere ved Oslo Universitet blevet testet på en gruppe norske sportsfolk, og undersøgelsen viste, at det blev optaget effektivt i kroppen. Det er vigtigt med sådanne optagelighedsstudier, som dokumenterer, at præparaterne ikke blot passerer igennem fordøjelsen, men ender i blodet, så de kan gøre nytte. Og det er i høj grad vigtigt, at man som aktiv sportsudøver har nok D-vitamin i kroppen. Læs på s. 14, hvilke studier der er lavet på D-vitamin for sportsfolk.

18

In a World where You can be Anything, Be Kind


TRÆNING MED OMTANKE

Stress a i stedet for at styrte af sted Er du sådan hele tiden lidt i alarmberedskab og føler, du må ud og jogge/løbe/ svømme din overenergi ud af kroppen? Spæner du lidt for meget rundt, og spænder du om natten i muskler og i nervesystem, så tag da lige stress a. Ja, det hedder produktet fra Natur-Drogeriet, der med sit indhold af seks afbalancerende droger kan gøre en forskel. Sammen virker de regulerende på bl.a. nervesystemet, så du bedre kan slappe af, når det er nødvendigt. Og dermed kan hjælpe dig til at blive bedre til at spæne af sted, vel at mærke på den sunde vej.

Ny sportsserie fra New Nordic At dyrke motion på højt plan, eller måske endog som eliteidrætsudøver, kræver ikke kun sin mand eller kvinde. Det kræver i høj grad støtteterapi til alle organer, selvom det mest er muskler og sener, de fleste fokuserer på. De gør dig til en bedre performer uden at ødelægge kroppen, de forebygger de mange frie iltradikaler, du danner under motionen, og du kan lettere bygge muskelmasse, sener og nye blodkar ud af de mange næringsstoffer, du får i koncentreret form. Spis og dyrk sport med omtanke, spis dine kosttilskud. Tag et kig på s. 16, hvor tre produkter har set dagens lys.

Muskeltræning kræver mere magnesium Hvis du sætter dine muskler på hårdt arbejde, hver gang du træner, skal du være sikker på, at du får nok magnesium. Dette er nemlig et mineral, som har uhyre stor betydning for både dine muskler og nerver. Mange, som døjer med muskelkramper, har faktisk mangel på magnesium, og de kan let få kramperne til at gå væk ved at tage et præparat som Bio-Magnesium, der indeholder 200 mg magnesium i en form, der er let for kroppen at optage.

Letoptagelige fedtsyrer til din sport Har du været sportsglad i mange år og måske engang for længe siden begyndt din motionskarriere fordi, du var fedtforskrækket, har du måske gjort alt for at undgå fedtstoffer i din mad. Hold op med det, for der skal fedtsyrer til både muskler, nerver, blodkar, hormoner, lever, nyrer - ja, listen er uendelig, hvad organer angår, simpelthen fordi alle cellers membraner, altså cellevæggen, er opbygget af fedt. Får du ikke tilført fedt, så vil dine sportspræstationer blive forringet, du vil meget lettere få skader, og det vil tage længere tid at restituere efter træning. Omnikrill fra Biosym er med helt oppe ved målstregen, når det gælder indholdet af omega-3-fedtsyrer og ikke mindst deres evne til at lande, hvor de skal, nemlig ved indgangsdøren til alle celler. Det sikrer man gennem den binding, der er lavet med fosforlipider frem for triglycerider. Indviklet? Ja, og forskere er da heller ikke altid enige om, hvad der er bedst til forskellige sygdomstilstande. De er dog alle enige om, at det er omega-3 fra fisk, alger eller som her de små krillkrebs, der hindrer inflammationer - eller med andre ord kan hjælpe dig med at imødegå de skader, der kan opstå ved træning. Du kan læse meget mere på www.biosym.dk.

In a World where You can be Anything, Be Kind

19


TRÆNING MED OMTANKE

Energi til hjertet

- sådan vælger du den rigtige kilde Hjertet er kroppens mest energikrævende organ, så det kan være fristende at snuppe en energidrik, når man føler sig udmattet. Men det er ikke ufarligt, siger forskerne. // Bjørn Falck Madsen

I de senere år er energidrikke med koffein, taurin og guarana blevet mere populære end nogensinde, og det er der ikke noget at sige til. De giver et ”kick”, som virkelig kan mærkes, og det kan være tiltrængt, når man føler sig udmattet eller skal præstere lidt ekstra. Hjertet er kroppens mest energikrævende organ, og derfor kan det være særligt fristende at booste hjertet med en energidrik eller to, men faktisk kan det have den stik modsatte virkning. Det fandt blandt andet en 28-årig amerikansk mand ud af på den hårde måde. Han fik blandt andet hjerterytmeforstyrrelser som følge af at have drukket to energidrikke dagligt igennem et stykke tid og endte på skadestuen. Forstyrrer hjerterytmen Efterfølgende skrev de læger, som behandlede ham, en artikel i tidsskriftet Journal of Addiction Medicine, hvor de fortalte, at patienten på indlæggelsestidspunktet havde en puls på 130 samt atrieflimren (hjerterytmeforstyrrelser), og at det tog 48 timers medicinsk behandling at normalisere hjerterytmen. Indeholder stimulanser En af de ting, lægerne pointerer i artiklen, er, at det ikke nødvendigvis kun er det høje koffeinindhold i energidrikke, der er problemet. Disse drikkevarer indeholder ligeledes ofte stoffer som taurin og guarana, som har vist sig at kunne have en forstyrrende indvirkning på hjertet. De bliver ganske vist markedsført som ”naturlige stoffer”, hvilket de for så vidt også er. Taurin er en organisk syre, som mennesker og dyr danner i galden, og guarana er en energiplante, som vokser i Brasilien. Ikke desto mindre er de såkaldte stimulanser, som kan give bivirkninger, hvis de indtages i for høje koncentrationer, specielt hvis man gør det over en længere periode. Coenzym Q10 er ufarligt En anden meget populær energikilde er det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10, som vi mennesker til dels danner i kroppen og desuden får igennem kosten. Allerede fra 20-årsalderen begynder kroppens egenproduktion af stoffet at blive mindre, og det er en af årsagerne til, at mange anvender Q10-kapsler for at få mere energi. I modsætning til koffein, guarana, taurin og ginseng har coenzym Q10 ingen bivirkninger – og da slet ikke på hjertet. Vigtigt stof for hjertet Tværtimod har undersøgelser vist, at daglig indtagelse af coenzym Q10 kan have en hjertestyrkende virkning, og det har faktisk vist sig at have en livreddende effekt på patienter med hjertesvigt. I en stor undersøgelse, som danske hjerteforskere stod i spidsen for, påviste man, at hjertesvigtspatienter, som fik 300 mg coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) dagligt, havde 43 % lavere dødelighed og desuden opnåede en betydelig forbedring af hjertemusklens pumpekraft.

20

In a World where You can be Anything, Be Kind


En god mavefornemmelse til hele familien

Udo’s Choice mælkesyrebakterier og enzymer ®

Mælkesyrebakterier til hele familien Panacea introducerede mælkesyrebakterier som kostilskud til danskerne for snart et årti siden. I dag kan du ikke åbne en avis eller et ugeblad uden at læse om tarmfloraens betydning for din sundhed. Siden 2007, hvor vi lancerede de første tilskud med

mælkesyrerbakterier, har produktet udviklet sig til en hel serie. Serien henvender sig til alle aldersgrupper og indholder helt op til 102 mia. levende bakterier pr. tablet. Se hele serien på: panacea.dk

Udo’s Choice® Enzymer Supreme indeholder Protease (Aspergillus oryzae) – hjælper med at nedbryde proteiner. Alpha-amylase (Aspergillus oryzae) – hjælper med at nedbryde stivelse. Lactase – hjælper med at nedbryde laktose. Alpha-galactosidase – hjælper med at nedbryde stivelse. Stem bromelain (Ananas Comosus). Pineapple stem. Lipase (Rhizopus oryzae) – hjælper med at nedbryde lipider (fedtstoffer). Cellulase (Trichoderma longibrachiatum) – hjælper med at nedbryde cellulose til glukose. Fås i Helsekost og Matasbutikker.

Dansk importør af UDO’S CHOICE® siden 1997 In ·awww.panacea.dk World where You can be Anything, Be Kind

21


SKØN & SMUK

Din hud er dit hus Huden har to funktioner, den er et sanseorgan og en barriere. For at huden kan fungere som en optimal barriere, skal den være blød, smidig og elastisk. På den måde kan huden give efter uden at sprække, være vandafvisende og samtidig modstandsdygtig over for infektioner. // Julie-Charlotte Plovst

Forestil dig, at din hud er som en mur, der bliver holdt sammen af en speciel mørtel. Mørtlen er ikke hård og fast som beton, men mere eftergivelig som harpiks. Murstene svarer til de yderste hudceller, der er fulde af hornstof (et protein, som hedder keratin, der også opbygger hår og negle), som giver huden styrke og beskyttelse. Den specielle mørtel gør, at muren er eftergivelig og virker mere som et medgørligt net end som en stenhård mur. Skadet hud, som fx hud med eksem eller psoriasis, mangler den elastiske mørtel, og der kommer derfor nemt ”huller i muren”, som tillader invasion af bakterier og svampe. Derfor er det vigtigt at få gjort muren intakt igen og gjort den mere modstandsdygtig. Hvis din hud er tynd, tør og skællende, som det ses ved eksem og andre hudproblematikker, er der altså en øget tendens til infektioner. Du kan sagtens behandle infektionen i huden, men så kommer du ikke af med den tørre hud. Hvis du derimod fugter og behandler den tørre hud, kan du undgå, at infektionen opstår. Squalene fra olivenolie smører huden Fra talgkirtlerne i huden kommer der naturligt fedt til huden. Man har fundet ud af, at ca. 12 % af det naturlige fedtstof indeholder squalene, et flerumættet fedtstof. Indholdet af squalene i fedtstoffet i huden falder efter 40-års alderen. Forskellige olier indeholder squalene, heriblandt olivenolie, solsikkeolie, majsolie, peanutolie og frøene fra amarantplanten.

Holistisk hud Vi skal selvfølgelig anskue huden holistisk. Du skal ud over at pleje din hud udefra også sørge for, at den bliver næret indefra med vand, essentielle fedtsyrer og muligvis andre kosttilskud. Det er individuelt, hvad vi har brug for, derfor kan du søge råd og vejledning hos en kvalificeret behandler.

22

In a World where You can be Anything, Be Kind

Squalene kan ikke påføres direkte på huden, da squalene ikke er et stabilt stof, der kan opbevares som kosmetisk produkt i længere tid. Den kemiske sammensætning gør nemlig, at det kan oxidere andre stoffer (det indeholder dobbeltbindinger), og det vil på den måde lave ravage i en creme. For at komme uden om det problem bruger man et andet stof, der hedder squalane, som ikke har dobbeltbindingerne. Problemet er dog, at det så ikke har den beskyttende effekt som den naturlige squalene i huden. Heldigvis indeholder vores egen hud en familie af enzymer (dehydrogenaser), der selv kan lave de dobbeltbindinger og dermed omdanne squalane til squalene. På den måde kan vi have et inaktivt stof i en creme, som bliver gjort aktivt i huden. Den rette og milde hudpleje For at pleje din hud skal du sørge for, at mørtlen har den rette sammensætning af blandt andet fedtstoffer. Samtidig er det også vigtigt, at man drikker rigeligt vand, så huden bliver fugtet og elastisk indefra. Green People har udviklet en række produkter, der netop er udviklet til den sarte, tørre, eksem- og psoriasisramte hud. Der er et højt indhold af squalene i produkterne, der giver en optimal fedtsyreprofil sammen med sheasmør, kæmpenatlysolie, jojoba- og avokadoolie. Derudover er der økologisk aloe vera, perillaolie, lægestokrose og kamille i den duftfrie serie, der virker antiinflammatorisk og helende samtidig med at forebygge rødme og lindre irritation. Green Peoples neutrale og duftfrie serie dækker over økologisk pleje til både ansigtet, kroppen og håret - og endda også solcremer.

Lidt om Green People Green People blev grundlagt af danskeren Charlotte Vøhtz i 1997. ”Det hele begyndte med min datter på to år. Sandra var en af mange millioner børn, som led af eksem og hudallergi. Jeg indså hurtigt, at vi alle er børn af den kemiske tidsalder, og at de mange menneskeskabte kemiske stoffer belaster såvel os som miljøet.” Sandras allergier, en baggrund som sygeplejerske, mange års studier inden for naturmedicin og mere end 11 års erfaring fra den farmaceutiske industri var startskuddet til de produkter, der nu med stor succes sælges verden over.


SKØN & SMUK

In a World where You can be Anything, Be Kind

23


SEKS TEGN PÅ AT DU MANGLER SELEN Mineralet selen er enormt vigtigt for dit immunforsvar og stofskifte, men det er langt fra sikkert, at du får nok af dette stof fra din kost. Her er nogle ting, der kan afsløre mangler.

ek

// Bjørn Falck Madsen

Har du lavt stofskifte?

Pludseligt opstået og jævnt fordelt hårtab kan være tegn på, at du ikke får nok selen. I meget akutte tilfælde kan du tilmed miste hår under armene eller andre steder fra kroppen. Du skal dog være opmærksom på, at lignende symptomer kan opstå ved indtagelse af for meget selen (det er dog ret usandsynligt, da danskere i forvejen ikke får ret høje mængder af selen fra kosten).

Langvarig selenmangel kan føre til lavt stofskifte med mange forskellige symptomer som vægtstigning, kuldefølsomhed, forstoppelse, tør hud, træthed m.v. Man har gode erfaringer med selentilskud til folk, der lider af lavt stofskifte.

s tegn på

Er du ofte syg?

Har du hjernetåge og koncentrationsbesvær

m a ng

l e e r s

Er du en af dem, der altid rammes af forkølelser og influenza eller andre infektionssygdomme Så kan det sagtens være, fordi du ikke får nok selen. roppen behøver nemlig selen til at sikre, at det selenafhængige enzym glutathionperoxidase fungerer optimalt. Dette stof er blandt andet med til at gøre immunforsvaret effektivt. Mange undersøgelser viser, at selentilskud kan få et svækket immunforsvar på ret køl.

at

På samme måde kan misfarvninger af huden og i særdeleshed neglene (typisk en markant hvidfarvning af neglerødderne) være tegn på langvarig selenmangel.

du

S

Taber du hår, eller har du misfarvninger af hud og negle?

Hvis du føler, at du har problemer med at samle tankerne og i det hele taget tænke klart, kan det skyldes for lidt selen i kroppen. Forskere har påvist, at tilskud af selen ligeledes kan hjælpe ved angst og nervøsitet, irritabilitet, mental træthed og tilmed visse tilfælde af depression.

Er du konstant træt og udmattet? Træthed og udmattelse sættes ofte i forbindelse med mangel på B-vitaminer og jern, men selenmangel kan også være forklaringen. Hvis du har registreret, at du føler dig unormalt træt og mat i længere perioder, kan et tilskud af selen være en ganske glimrende måde at komme det til livs på.

le n

Lider du af barnløshed?

Lavt selenniveau i kroppen kan være med til at forklare gentagne tilfælde af spontan abort, viser resultaterne af flere undersøgelser. Mangel på dette vigtige stof kan ligeledes føre til forandringer i menstruationscyklussen hos visse kvinder. Hos mænd kan selenmangel mindske sædcellernes bevægelighed og dermed forringe deres chance for at blive fædre. Adskillige undersøgelser har vist, at tilskud af selen kan hjælpe ved dårlig sædkvalitet.

24

In a World where You can be Anything, Be Kind

Derfor skal du vælge selengær Det letteste du kan gøre, hvis du har mangel på selen, er at tage et tilskud. Det kan dog være svært at vide, hvad man skal vælge, for der findes et utal af forskellige selenprodukter på markedet. Forskellen i pris kan være ret stor, men det kan forskellen i optagelighed også. Generelt optages de billige uorganiske selenprodukter ikke godt. Den selenform, som har bedst optagelighed, er organisk selengær. Den selengær, som kan dokumentere den højeste grad af biotilgængelighed, hedder SelenoPrecise. Hele 88,7 % af selenindholdet i dette præparat optages i kroppen. Selengæren indeholder over 30 forskellige organiske selenforbindelser, hvilket svarer til den naturlige selenvariation, man får ved at spise en alsidig og sund kost.


In a World where You can be Anything, Be Kind

25


ALWAYS BEAUTIFUL // ALWAYS NATURAL

SUNDHED

ER OGSÅ BÆREDYGTIGT TØJ

Sundhed handler ikke kun om at spise næringsrig mad og dyrke motion. Det handler for //mig// også om at leve positivt, tage bevidste valg og være kærlig over for sig selv og andre. // Julie-Charlotte Plovst

Tekstilindustrien er svær at gennemskue. Hvilke arbejdsforhold har de ansatte, hvilke kemikalier bliver der brugt? Og de bekymringer gør sig gældende lige fra afgrøden, landmanden, produktionen, transporten, til det færdige produkt lander i butikken. Flere sætter fokus på problemstillingen. Green Peace - Detox Catwalk Med Detox Catwalken opfordrer Green Peace virksomheder til at vælge og implementere en individuel detoxløsning, hvor de forpligter sig til at stoppe med at anvende og udlede sundhedsfarlige kemikalier fra deres globale forsyningskæde og produkter inden 2020. Green Peace har lavet en liste med en række brands, herunder Nike, Burberry, Mango og Diesel. Her bliver de kategoriseret som værende enten Detox-ledere, Grønvaskere eller Detox-tabere. Læs mere på www.greenpeace.org/denmark/da/hvad-du-kan-gore/detoxcatwalk/. Miljøstyrelsen Miljøstyrelsen står bag kampagnen “Kemikalier i tøjet”, hvor de kommer med en masse råd og forholdsregler, man kan tage, når man køber tøj. De skriver bl.a., at der bruges et halvt til et helt kilo kemikalier til at producere en T-shirt, hvor der sagtens kan sidde rester tilbage, når det lander i butikken. Læs mere på www.mst.dk/borger/kemikalier-i-hverdagen/kampagnekemikalier-i-toejet. The True Cost Movie En video, der handler om det tøj, vi har på, de folk, der producerer det, og måden, tøjindustrien påvirker vores verden. Prisen på tøj er i årtier faldet, mens de menneskelige og miljømæssige omkostninger er vokset dramatisk. Hvem er det, der i virkeligheden betaler for dit tøj? Se videoen på Netflix, og læs mere på www.thetruecostmovie.com.

26

In a World where You can be Anything, Be Kind


ALWAYS HANDSOME // ALWAYS CONSCIOUS

Vælg tøj med omtanke I artiklen ”Sådan vælger du tøj med omtanke” af Rose Maimonide (fra april-maj-udgivelsen 2016 i magasinet //mig//) får du råd til, hvad du skal prøve at undgå, og hvad du skal gå efter, når du køber konventionelt tøj. Der er også nævnt flere gode grønne tøjmærker fra danske producenter. Læs artiklen online her: www.sund-forskning.dk/artikler/sadan-vaelger-dutoj-med-omtanke. Hvad kan vi selv gøre? Det vi selv lige nu og her kan gøre, er at passe godt på vores ting, få det repareret og købe genbrugstøj i god kvalitet. Der er mange genbrugsbutikker landet over, find en tæt på dig, her: www.rodekors.dk/det-goer-vi/genbrug eller på www.kirkenskorshaer.dk/ sider/butikker-0. Og så ... skal jeg selvfølgelig også nævne sund-forsknings webshop, Shop Sund. Det er et univers fyldt med fairtrade, velvære og viden. I webshoppen kan du finde bæredygtige produkter, bøger, smykker og en masse små finurlige ting, der kan skabe lidt eftertanke i hverdagen. Besøg www.shopsund.dk. In a World where You can be Anything, Be Kind

27


Sadan undgar du mikroplast Mikroplast er en stor belastning for både miljø og sundhed. Som forbruger kan du gøre en del for at nedsætte din udledning af mikroplast til verdenshavene. Få de gode grønne tips her. // Rose Maimonide

Mikroplast er småbitte stykker plastik. De er for små til at blive snuppet i filtrene i rensningsanlægget og havner derfor i verdenshavene og i vores fødevarer, fx i fisk og honning. Sammenlagt udgør mængden af plastikaffald i verdenshavene et område på størrelse med Afrika. Nogle produkter tilsættes mikroplast direkte. Men 99 % af mikroplasten kommer fra plastprodukter som fleecetrøjer, skosåler og bildæk, når de bruges, slides og vaskes. Mikroplast dannes også fra plastaffald, som langsomt nedbrydes. Karklude/alt-mulig-klude Vælg karklude i bomuld, helst økologisk bomuld, frem for de populære kulørte “alt-mulig-klude”, som indeholder ca. 20 % plastik. Når du skyller eller vasker en alt-mulig-klud af syntetiske materialer, vil små bitte stykker plast gradvist afgives fra kluden. Du kan også vælge vaskbare karklude i en blanding af cellulose og bomuld – eller selv hækle en karklud i bomuld! Der findes ikke svanemærkede karklude. Jeg anbefaler, at du vasker dine karklude før brug, samt at du vasker og genbruger dem – det er mest bæredygtigt. Karkluden er en bakteriebombe! Den skal skiftes hver dag og vaskes ved mindst 70 grader.

Vidste du ...

Mikrofiberklude Mikrofiberklude er nogle ret smarte klude til effektiv rengøring uden rengøringsmidler. De kan bruges til både tør og våd rengøring, og de fås i svanemærket version. Mikrofibre har ikke noget med mikroplast at gøre! For at mikrofiberkludene ikke skal afgive mikroplast, anbefaler jeg, at du kasserer dem, inden de bliver for slidte. Mikrofiberklude kan ikke bruges som karklude. Gulvklude Vælg en almindelig vævet gulvklud af 100 % bomuld. For øvrigt er en dampmoppe en ret effektiv og grøn måde at rengøre gulve, fliser, badeværelser m.m. på, helt uden rengøringsmidler. Skuresvampe og opvaskebørster Opvaskebørster og især skuresvampe kan også afgive mikroplast. Gå derfor efter produkter i naturmaterialer. Vælg gerne skuresvampe fra Sonett. Dem kan du få i din lokale helsekostbutik. Når det gælder opvaskebørsten, så snup én i træ og naturhår.

at den største synder i forhold til mikroplast er bildæk? De afgiver mikroplast under kørslen. Det anslås, at afgivelsen af mikroplast fra bildæk er 20 gange større end fra tøjvask. Skosåler og maling er også en stor kilde til udledning af mikroplast.

28

In a World where You can be Anything, Be Kind


Plast i tøj Syntetiske fibre som nylon (også kaldet polyamid), elastan, akryl og polyester afgiver mikroplast, som havner i vandmiljøet, når tøjet produceres og vaskes. Vælg derfor tøj i naturlige materialer som økologisk bomuld, uld, silke, hør m.m. Nyere undersøgelser viser, at udledelsen af mikroplast fra tekstiler som for eksempel fleecetrøjer er langt større end hidtil antaget. Det gælder selvfølgelig også andre tekstiler til hjemmet, fx fleecetæpper. Plast i dine plejeprodukter Hud- og hårpleje (særligt skrubbecremer), tandpasta og makeup kan indeholde mikroplast. I indholdsdeklarationen hedder mikroplast typisk ”polyethylen” (PE), PMMA og PET. Plejeprodukter med miljømærkerne Svanen eller Blomsten indeholder ikke mikroplast, så det er et nemt og grønt valg, både for din sundhed og miljøet. Der findes desværre endnu ikke miljømærket makeup. Miljøstyrelsen lavede en undersøgelse i 2015 om mikroplast. Den viser, at kun 0,1 % af det samlede udslip af mikroplast stammer fra plejeprodukter.

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed. www.rosemaimonide.com

Rose Maimonide inspirerer børnefamilier til at gøre det nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. Få en gratis e-bog på rosemaimonide.com.

In a World where You can be Anything, Be Kind

29


Rød solhat til den akutte infektion Hvis du skal gå all-in ved en akut infektion, skal du gøre det med det vums. Så kort kan det siges! // Marianne Palm

Det allerførste værn mod udefrakommende bakterier og vira er dine slimhinder. Kan du nå at stoppe en akut infektion allerede i næse, svælg og hals, kan det være, den aldrig får lov til at udvikle sig til andet end et snøft. Det lyder enkelt, og det er det også. Men det kræver, at du er opmærksom på din krop. Lad den ikke blive træt af unødig kulde, tolerer ikke træk, der af uransagelige årsager øger risikoen for infektioner, og pas i det hele taget på dig. Hold dig væk, eller hold dig for munden Vask hænder, hold dig for munden, og hold dig væk fra smittebærere. Det lyder jo ret enkelt, og især at vaske hænder kan reducere risikoen for en akut infektion meget mere, end man tror. Får du først båret en virus fra hænderne op i ansigtet, ind i næse eller mund, så formerer de sig med lynets hast, og den irriterende forkølelse eller influenza er en realitet nogle få dage derefter. I Japan går de all-in med masker for at undgå smittespredning, og det er måske lige en tand for dramatisk, når det bare er de for de fleste mennesker ufarlige vira og bakterier. Men du kan faktisk undgå sygdom, hvis du ikke lader dig stuve ind i små trange rum, som fx en bus eller en togvogn kan være i myldretiden. Tag cyklen i stedet for!

30

In a World where You can be Anything, Be Kind

Få hjælp fra den røde solhat fra dag 1 Ekstrakter af den røde solhat er kendt for sin virkning på immunsystemet, men skal den hjælpe på de hidsige vira, så skal de stoppes allerede i døråbningen. Hav derfor altid EchinaGold stående som dit første beredskab sammen med flydende sæbe og måske en håndsprit. De gammeldaws lommetørklæder er et no-go, men fyld gerne tasken med papirlommetørklæder, så du skåner dine omgivelser for nys og prust. Eller hold en arm op foran ansigtet. Det virker! Et makkerpar med stor optagelighed EchinaGold er en tørekstrakt af to af de mest kendte solhattyper. De styrker immunsystemet generelt, og virker faktisk også på de mere kroniske infektioner. Her må den meget gerne følges ad med Astragalus Forte, som du kan læse meget mere om på s. 16 og s. 22 i sund-forskning. Fordelen ved begge produkter er, at de er gjort mere biotilgængelige for kroppen end andre produkter, og så er der ikke gået på kompromis med styrken. De fås faktisk ikke stærkere og følger stringent den forskning, der er på området.


Modelfoto

ANNONCE

Én ud af tre har svært ved at falde i søvn

Er manglende søvn ved at drive dig til vanvid ? Her er tabletten, der hjælper dig, til at føle dig afslappet, sove roligt og vågne op frisk og udhvilet. En unik formulering – kun med naturlige ekstrakter og vitaminer. En urolig søvn gør at du føler dig udkørt. Urolig og afbrudt søvn bliver mere og mere almindelig i vores hektiske og forjagede liv. Får du ikke nok søvn, vil du ofte opleve sorte rander under øjnene, din hud er bleg og du vil måske tage på i vægt, da din produktion af hormoner øges, så du føler dig mere sulten.

Hårdt for din krop Manglende søvn gør, at kroppen restituerer dårligere ; faktisk kan mangel på søvn være så hårdt for kroppen, at dine venner og kolleger vil bemærke det. Søvnmangel er så hårdt for mennesker, at den er kendt for at være den hårdeste og værste form for tortur.

Sov roligt og vågn op frisk Hjælp dig selv til at bekæmpe de uudholdelige nætter. Melissa Dream™ er en citronmelisse tablet, som hjælper dig med at opretholde en rolig nattesøvn.

Melissa Dream

I århundreder har citronmelisse, Melissa officinalis, været blandt urteeksperternes foretrukne urter, derfor navnet

Melissa. Den unikke formulering er udviklet til at hjælpe med at opretholde en rolig og afslappet søvn, så du vågner frisk og udhvilet. Alle urteekstrakterne er Citronmelisse naturlige og virker ikke sløvende. Citronmelisse tabletten indeholder grøn te, samt et vitamin B komplex, der hjælper til normale nervefunktioner. Ydermere indeholder tabletten magnesium, som bidrager til normale muskelfunktioner.

Hvor kan du købe Melissa Dream ? Melissa Dream kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsebutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. www.newnordic.dk

Online Store

Jeg sover roligt hele natten uden at vågne ! Mange af os kender irritationen over ikke at kunne sove igennem om natten. Du vender og drejer dig; tanker og bekymringer kører rundt i dit hoved. Elin, 62, kendte det kun alt for godt og prøvede Melissa Dream. Elin har i de seneste par år sovet uroligt og ofte været vågen flere gange i løbet af natten. –Det er frustrerende at ligge i sin seng og vende og dreje sig. Om dagen havde jeg svært ved at koncentrere mig, fordi jeg var træt. Jeg gik hele tiden rundt om mig selv, uden at få noget fra hånden – simpelthen fordi jeg fik for dårlig søvn.

Dejligt at vågne frisk og udhvilet –Det er en skøn følelse ! Når jeg vågner, er jeg fuld af overskud. Jeg tager to tabletter, ca. 1 time før jeg går i seng. Jeg var slet ikke klar over, hvilken indflydelse søvnen havde på min livsglæde. Nu føler jeg mig virkelig frisk og glad, siger Elin.

In a World where You can be Anything, Be Kind

31


Glutenallergikere kan let mangle næringsstoffer Har du cøliaki eller glutenallergi, skal du være opmærksom på, at du kan komme i underskud med bestemte næringsstoffer. // Bjørn Falck Madsen

Mange danskere har cøliaki (fødevareintolerance) eller tåler ikke gluten, hvilket indebærer, at de ikke må spise hvede samt mel og korn. Det kan medføre, at de kommer til at mangle stoffer som D-vitamin, B-vitamin, calcium, jern, zink og fiber. Et andet næringsstof, som man let kan komme til at mangle, er selen. Selen indvirker på flere vigtige funktioner Det er uhyre vigtigt at få nok selen, da dette sporstof understøtter omtrent 30 forskellige selenoproteiner, som er selenafhængige enzymer med en lang række funktioner i kroppen. Man ved blandt andet, at selenoproteiner er med til at regulere kropsfunktioner som: • • • •

immunforsvar stofskifte forplantning celleforsvar

Mangelfuld optagelse i tarmen Der er ydermere det forhold, at folk med cøliaki kan have skader i tyndtarmen på grund af deres sygdom. Disse bevirker, at de ikke optager næringsstoffer så effektivt som raske mennesker, og af samme grund bliver problemet med næringsstofmangel endnu mere udtalt. Øget risiko for cancer Man har helt konkret fundet, at folk med cøliaki har øget risiko for en række forskellige cancerformer. Netop her spiller selen en vigtig rolle, da stoffet er med til at hæmme cancer, blandt andet ved at forebygge DNA-skader og fremme kroppens egen anticancer mekanisme, som hedder apoptose (programmeret celledød). Det er den, som får syge celler til at destruere sig selv. Tilskud kan være nyttige Hvis du er på en glutenfri diæt eller har cøliaki, bør du overveje at tage selentilskud for at være sikker på, at kroppen får nok af det vigtige mineral. Et præparat som Bio-Selen + Zink indeholder den organiske selengær SelenoPrecise, som mange vælger på grund af denne selengærs høje optagelighed.

32

In a World where You can be Anything, Be Kind


BØRN

// Julie-Charlotte Plovst

// Jack’n’Jill // Tandkrus // Bambus og risfiber // kr. 59 // De søde og lækre tandkrus er lavet af 100 % bionedbrydelige materialer: Det betyder, at du kan komme kruset i komposten, når det er tid til et nyt. Du kan få de flotte, miljøvenlige krus med fire forskellige søde motiver. De er naturligt PBA- og PVC-fri – og så kan de gå i opvaskemaskinen. Perfekt til dit barn – perfekt for naturen. Kan købes på shopsund.dk.

// Bimbamboo // Spisesæt // Bambus og majsstivelse // kr. 179 // Det hyggelige spisesæt til børnene, der består af tallerken, kop og skål. Sættet er fremstillet af økologisk bambusfiber og majsstivelse uden GMO – det betyder, at det er fuldstændig bionedbrydeligt, miljøvenligt og bæredygtigt. Sættet kommer med flere forskellige sjove motiver, så du kan vælge det bedste til dit barn. Sættet kan gå i opvaskemaskinen – nemt for dig, sjovt for dit barn og venligt for naturen. Kan købes på shopsund.dk.

Tag vare på dit underliv Tre ud af fire kvinder oplever ubalancer i underlivet. Det kan være som teenager, op igennem voksenårene og ofte efter en graviditet. I dag kan du med en hjemmetest let teste dig selv for klamydia, gonorre, og om du har en bakteriel mikrofloraforstyrrelse. Er det tilfældet, må du i gang med de rette mælkesyrebakterier, og det skal vel at mærke være dem, der lander i underlivet – også selvom det er kapsler, du sluger. Bliv klogere på side 35.

Funklende ny forskning på børn og koncentrationsbesvær Hvis dit barn er urolig i skolen og har svært ved at koncentrere sig, så er det nu, du skal læse det funklende nye engelske studie på eye q! Du kan læse forskningen på www.sund-forskning.dk. Vi har oversat det og gjort det læsevenligt for alle. eye q er det produkt i verden, hvor der er allerflest studier, hvad angår indlæring, koncentrationsbesvær og problemer med temperamentet.

C-vitamin for gravide Det er uhyre vigtigt at spise rigeligt med C-vitamin under graviditeten, da det blandt andet mindsker risikoen for, at fosterhinden brister. Med Bio-C-Vitamin får du 750 mg syreneutral C-vitamin (calciumascorbat) pr. tablet, som er ekstra skånsom mod maven.

In a World where You can be Anything, Be Kind

33


//////////// //SCIENCE// // Julie-Charlotte Plovst og Marianne Palm

Fire hudurter i en kapsel

HELLO MR. INCI

Stedmoderblomst, burrerod, sarsaperillerod og bærkarse – en smagskombination, der kan være svær at holde af. Derfor fås de fire droger i praktiske kapsler med 270 mg urteblanding pr. kapsel. Det er Natur-Drogeriets egne ord om deres urteprodukt, der åbenbart ikke smager godt, men pyt: Det virker på mildere eksem og andre hudproblemer, urterne renser huden og sørger for en god næring til de små blodkar. 3 kapsler til hvert hovedmåltid er doseringen. Studier viser, at urterne hver især har en inflammationshæmmende virkning på huden. Læs om de enkelte droger på www.pubmed.com

Neutral hudpleje er ikke ensbetydende med, at det slet ikke indeholder noget som helst. Det kan fx godt indeholde kæmpenatlysolie, avokado, havtang, jojobaolie og grøn te. Men det er ikke altid lige til at se på et produkts deklarationsliste. LATIN Oenothera biennis seed oil Persea gratissima oil Fucus vesiculosus extract Simmondsia chinenses oil Camillia sinensis leaf extract

DANSK Kæmpenatlyslolie Avokadoolie Havtang Jojobakerneolie Grøn te ekstrakt

Du kan læse meget mere om nærende og neutrale hudplejeprodukter på side 22 i artiklen ”Din hud er dit hus”.

INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients

INCI-listen er den indholdsdeklaration, som du finder bag på kosmetiske produkter, og som fortæller, hvilke ingredienser der er i et givent produkt. Producenten skal ifølge lovgivningen skrive ingrediensens latinske navn eller INCI-navn.

34

In a World where You can be Anything, Be Kind

Probiotika mod dårlig ånde og alle de andre plager i munden I din mundhule findes ikke mindre end 700 forskellige bakterier. Bakterierne bliver påvirket af det, vi spiser, og en ubalance kan føre til alt lige fra dårlig ånde, tandkødsbetændelse, parodontose eller svampeinfektioner. ProlacSan er et probiotikum, der indeholder to forskellige mælkesyrebakterier, Lactobacillus Brevis og Lactobacillus Plantarum. Hver sugetablet indeholder 1,2 milliarder bakterier – vel at mærke de gode bakterier – som bliver frigivet langsomt i munden, så de får lejlighed til at beklæde alle slimhinder. En herlig sidegevinst er en gunstig mulighed for at slippe for huller og faktisk også en masse gavnlige bakterier til resten af fordøjelsen. Kan kun købes på apoteket.


Når din allerhelligste er i ubalance Døjer du med underlivsgener, men føler dig pinlig over at få foretaget en gynækologisk undersøgelse hos din egen læge eller hos en gynækolog? Forebyggelse og hjemmetest kan hjælpe dig af med vaginale ubalancer, gener og sygdomme, du normalt har skullet se en læge for at få diagnosticeret og behandlet. // Ansofi Amalieh Larsen

Tre ud af fire kvinder oplever ubalancer i underlivet. Det kan være i form af kløe, svie eller øget mængde udflåd. Oftest er det harmløse infektioner, hvis de behandles korrekt og tidsnok til at undgå følger. Det siger måske sig selv. Men rigtig mange kvinder tyr til håndkøbsmedicin uden at konsultere en læge først, og derfor får de ikke bugt med årsagen til generne. Typisk får kvinder lavet - eller tager selv - en kombinationstest for klamydia og gonoré, men der kan være flere årsager, der skaber underlivsgener. Med DNA-tests kan du også få klarlagt, om du lider af en bakteriel mikrofloraforstyrrelse, der kan skabe bakteriel vaginos, om du har en svampeinfektion eller lider af mykoplasma, som er en forholdsvis ukendt kønssygdom.

Dynamic Code DNA test og Pure Biotic Kvinde forhandles i Matas, på apoteket og i udvalgte helsekostbutikker. Resultatet er 99,5 % sikkert, og du får lynhurtigt svar på, om du skal i behandling.

Hele vejen forbi mavesækken … I slimhinderne er der helt naturligt en mikroflora af sunde bakterier, der skal holde usunde bakterier og infektioner væk. Hvis din mikroflora svækkes, kan du hjælpe den sunde vagina på vej med den rigtige kombination af mælkesyrebakterier. Pure Biotic Kvinde består af 50 milliarder bakterier, som i kapselform når hele vejen forbi mavesæk og endetarm for at ende i skede og urinrør. Her beskytter bakterierne dig mod ubalancer, der kan være til gene i lang tid ad gangen, og som ofte kommer igen, hvis ikke årsagen behandles. Utilsigtet sterilitet er et no-go Ubalancer opstår typisk ved candidavækst, menstruation, stress, overgangsalder, hormonelle ubalancer og ved skift af seksuel partner. Det er selvfølgelig vigtigt, at du beskytter dig med kondom, hvis du skifter partner, men hvis det glipper, er det lige så vigtigt, at du bliver testet for kønssygdomme, så du og din partner kan blive behandlet. Det kan have mindre sjove konsekvenser at bære på fx klamydia, der ubehandlet kan gøre kvinder sterile. … og så er det meget sjovere at have sex med sin partner med visheden om, at begge parter er raske, så man kan føle sig tryg.

OBS:

Døjer du med smerter eller har du fortsat gener efter behandling eller lignende, anbefaler vi, at du konsulterer en læge eller gynækolog.

In a World where You can be Anything, Be Kind

35


β

Kom op i gear med β-glukaner Hvis dit immunsystem her i de kolde måneder er udfordret, eller du har kroniske inflammationer og infektioner, er det værd at stifte bekendtskab med betaglukaner. De kan nemlig give din trætte krop et tiltrængt boost. // Julie-Charlotte Plovst

Svampe indeholder et naturligt højt stof af betaglukaner, særligt i Maitake, Shiitake og Reishi, som er tre asiatiske svampe. Svampe som mad og svampe som medicin har eksisteret i verden i over tusindvis af år. Kom med på en tur ind i dit immunforsvar, og find ud af, hvordan betaglukaner kan få dig op i gear. Dit immunsystem i forklædning som brandvæsen Forstil dig, at dit immunforsvar virker på samme måde som et brandvæsen. Der er brandstationer med flere slags brandmænd tilknyttet, der kan klare forskellige typer brande. Brandvæsnet får besked om ildebrande via brandsensorer, og afhængig af brandens type bliver der sendt de rigtige brandmænd til opgaven, fx bruger man røgdykkere til brande i tunneler og helikoptere til skovbrande. På samme måde registrerer makrofager i din krop bakterier og virus og sender signal til lymfesystemet og knoglemarven, som sender de rette typer hvide blodlegemer ud i kroppen for at bekæmpe infektionen. De såkaldte neutrofile granulocytter bruges ved bakterielle infektioner, mens NK-celler (natural killer cells) bekæmper virusinfektioner. Hvis der er dårlige og udslidte brandalarmer i en bygning, er det måske kun en enkelt brandalarm, der virker og sender signal om brand - selvom det er en stor brand. Brandstationen sender derfor kun få brandmænd og en enkelt brandbil. De dukker op og har svært ved at få bugt med branden, da de ikke har nok mandskab. Det samme vil gøre sig gældende

i vores krop, hvor et udslidt og træt immunsystem vil have svært ved at sende det rette respons. Hvis du derimod indtager betaglukaner, kan du hjælpe dit immunrespons på vej. Man kunne måske sammenligne betaglukaner med nye batterier i brandalarmen, der vil gøre signalet om brand til brandalarmen tydeligere. I kroppen virker betaglukanerne ved at gøre makrofagerne særligt opmærksomme på infektionens omfang og dermed sende et tilstrækkelig respons af sted, så infektionen kan blive bekæmpet effektivt. Betaglukaner er på den måde en faktor, der får immunsystemet op i gear og giver det et boost. Betaglukaner er lange sukkerstoffer, der binder sig til makrofagernes receptorer og bliver nedbrudt af makrofagerne, der sender et signal af sted til lymfeknuderne og knoglemarven. Derfra kommer resten af immunsystemet i spil og kan bekæmpe infektioner. Økologiske svampe fra Asien I Danmark finder du et kosttilskud med navnet ”Mushroom Gold” fra Pukka. Mushroom Gold indeholder de økologiske svampe Maitake, Reishi og Shiitake fra Japan kombineret med tang, ingefær og spirulina. Tang, ingefær og spirulina fremmer den gode udrensning og opbygning af kroppen. Ved at kombinere de tre svampe skaber de en større virkning end de kan gøre hver især, altså en synergetisk virkning, der styrker dit immunforsvar. Der er i alt 300 mg betaglukaner i den daglige dosering på to kapsler to gange dagligt.

Læs mere her

Få de tre svampes egenskaber beskrevet i dybden: www.sund-forskning.dk/artikler/de-mystiske-svampe-med-deres-enestående-egenskaber Hyldebær til forkølelse og snue: www.sund-forskning.dk/artikler/lad-dig-fortrylle-af-hyldebaerret

36

In a World where You can be Anything, Be Kind


TRÆTTE LED? — Curcuma kapsler med gurkemeje

Curcuma indeholder hele gurkemejeroden og er tørret og pulveriseret. Den gule curcuma-rod har været kendt og værdsat i Indien og Kina i århundreder. Dette er ikke uden grund. • Vedligeholder leddenes bevægelighed • Bidrager til at beskytte led • Medvirker til sunde led og knogler • Bidrager til at vedligeholde effekten af immunsystemet • Medvirker til sundhed i lunger og øvre luftveje • Bidrager til at vedligeholde en sund lever • Medvirker til at holde huden sund • Understøtter nervesystemets funktion • Anvendes til at stimulere appetit og fremme fordøjelsen Curcuma kapsler fås i 2 størrelser, 90 stk. og Økonomikøb med 360 stk. Curcumas gavnlige virkninger opnås ved en daglig dosis på 3 kapsler. Kapslen kan indtages som et dagligt kosttilskud eller skilles ad og anvendes som krydderi i mad og supper, som lige mangler en spids.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker. In a World where You can be Anything, Be Kind

37


Sund mad på SU

– og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

// Nanna Stigel. Ernæringsterapeut (DET)

Så blev det efterår og tid til simremad og varme supper. Men hvad gør man, når det skal gå ultrahurtigt, budgettet er lille, og køleskabet kun byder på et par løg i grøntsagsskuffen? Det får du et bud på i dag.

Enkel, varm og mættende tomatsuppe Så bliver det ikke meget nemmere at lave sund og SU-venlig mad på få minutter. Varm velsmag til en kold efterårsdag. Det skal du bruge: 680 g mosede tomater (på glasflaske) 2 løg 2 fed hvidløg 1 liter god grøntsagsboullion 1,5 dl sojafløde 100 g røde linser 1 drys chili Salt & peber 1 tsk. honning eller sukker Lidt smør eller kokosolie

Sukker som krydderi! Sukker i et sundt køkken? Kan man det? Ja. I hvert fald i min optik. Mad skal smage godt, og tomatsuppe og -sauce smager bare bedst, hvis det lige bliver afrundet med lidt sødt. Om du bruger sukker, honning, agavesirup eller kokossukker er til gengæld op til dig. Det er alt sammen en form for sukker (også selvom nogle varianter bliver markedsført som sundere).

Sådan gør du: Hak løg og hvidløg. Svits begge dele sammen med lidt chili i kokosolie eller smør. Svits de røde linser med i et par minutter. Tilsæt nu grøntsagsbouillon og mosede tomater, og lad det hele koge ved svag varme, til de røde linser er kogt helt møre. Cirka 20-30 minutter. Blend suppen fløjlsblød med en stavblender. Tilsæt sojafløde, og smag til med salt, peber og lidt sødt, fx honning eller lidt sukker. TIP: Server med sojaristet tofu.

38

In a World where You can be Anything, Be Kind


En tomat så rød som … Normalt er røde farvestoffer ikke noget, vi forbinder med sundhed. Men det er der god grund til at gøre, når den kommer fra tomater. Den røde farve hedder også lycopen og er er et carotenoid. Pigmentstoffet beskytter planten mod solens lys, men det ser også ud til at have beskyttende effekt på menneskers helbred med sin antioxidante virkning. I modsætning til mange andre stoffer øges mængden af lycopen, når tomaten forarbejdes, så du kan med sundheds- og sindsro koge suppe på dine tomater.

Sojaristet tofu Enkelt og nemt vegetarisk protein til at komme oven på tomatsuppen. Fungerer også glimrende som tilbehør til andre supper eller til salater. Det skal du bruge: 200 g økologisk (!) tofu 2 fed hvidløg En lille knold frisk ingefær 2 spsk. glutenfri tamari eller soja Lidt kokosolie til stegning Sådan gør du: Skær tofu i små tern. Hak hvidløg og ingefær i små tern. Svits hvidløg og ingefær i lidt kokosolie. Kom tofu på panden, og steg med. Hæld lidt soja/ tamari over, og lad det trænge ind i tofuen.

In a World where You can be Anything, Be Kind

39


Den gode hverdagsdetox Der er mange grunde til, at kål er noget af det sundeste, du kan spise. At det er særlig effektiv detoxmad, er en af dem. // Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Kål fremmer dels fordøjelsen, og de gavnlige tarmbakterier sikrer en hurtigere passage og binder affaldsstoffer og brugte hormoner til sig og fører dem ud af kroppen via afføringen. Din lever får også hjælp af kål og andre korsblomstrede grøntsager som radiser, artiskok, julesalat og rucola. Denne gruppe grøntsager er nemlig eneste kilde til de særlige svovlforbindelser, kaldet glukosinolater, der styrker leverens afgiftningsprocesser. Vores evne til at afgifte er individuel. Nogle er født med en hurtig og effektiv afgiftningskapacitet, andre med en træg. Undersøgelser peger på, at op mod 50 % af befolkningen har en genetisk betinget mangelfuld dannelse af et vigtigt enzym, der bruges i leverens fase 2 afgiftning, hvilket giver et kraftigt forøget behov for indtagelse af glukosinolater. Jeg har altid foretrukket og anbefalet at vælge hverdagsdetox frem for en eller to årlige detoxkure. Det er virkelig effektivt, nænsomt og bliver hurtigt ukompliceret og en kilde til glæde at have daglige vaner, der stimulerer og understøtter kroppens afgiftningsprocesser hele året rundt. I bogen Kål og Kærlighed får du mere end 100 opskrifter, ideer og inspiration til indbydende mad med kål.

GRØNKÅLSSALAT MED RISTEDE KIKÆRTER Det skal du bruge: Letkogt grønkål* Kokosolie Kogte kikærter Røget paprika Evt. cayennepeber Salt Peber Avokado (Hass) Rødløg Citronsaft Dild

3 store håndfulde 1 ½ spsk. 3 ½ dl (240 g) 1 tsk.

1 stor

Sådan gør du til to portioner: Varm olien på en pande, der er stor nok til, at kikærterne kan være i et lag. Kom kikærterne ved, og steg dem i 5 minutter. Vend rundt et par gange undervejs. Drys paprika over og evt. lidt cayennepeber, vend rundt i kikærterne, mens de steger endnu nogle minutter. Smag til med salt og peber. Skær avokado i skiver og løg i tynde skiver. Bland grønkål, kikærter, avokado og løg med citronsaft og dild efter smag. Kom skåret grønkål i kogende vand, der dækker. Kog på kraftig varme uden låg 1 ½ - 2 minutter til kålen er mør, men stadig har bid og flot farve (kogetiden varierer – smag dig frem, den skal være let sprød uden at være sej). Hæld kålen i en sigte, og dræn den. *

40

In a World where You can be Anything, Be Kind


Spændinger? Kramper? Uro?

GREEN PEOPLE NEUTRAL/SENSITIV BRING DIN HUD I BALANCE

Certificeret økologisk hud- og hårpleje uden parfume og uden æteriske olier. En neutral serie med plante aktivstoffer der styrker, beskytter og lindrer og samtidig genopretter din huds naturlige balance.

Altiderm magnesiumolie lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben

for Sensitive Skin

Generelt om magnesium: • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter – i forbindelse med massage ved muskelspændinger

Certificeret Økologisk

www.greenpeople.dk

Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 159,- for 100 ml. (spray) og kr. 229,- for 200 ml. Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.wiotechnordic.dk

FOR ULTRA SENSITIVE SKIN

Sensitive_SundForskning_Advert_V2.indd 1

Det naturlige valg NYT DESIGN

26/08/2016 1

ØKOLOGISKE HYGGE VINE FRA HIPPIE HOUSE

Et glas vin om dagen er for de fleste en hyggestund, men tåles ikke af alle. Sulfitterne kan give hovedpine, kløe i munden, tilstoppet næse og anden ubehag for dem der ikke tåler det.

Vita Biosa er en fermenteret drik med aktive mælkesyrebakterier og udtræk af økologiske urter Fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler.

De økologiske vine fra det spanske vinhus Cuatro Rayas er kendte for deres 80 år gamle vinstokke og deres høje kvalitet, hvor jorden er rig på mineraler og ikke mindst et minimum af sulfitter. Det skaber en vin i topklasse. Den økologiske hvidvin Navesur er lavet på 100 % Verdejo drue og er let perlende og frugtfyldig. Den økologiske rødvin er lavet på Tempranillo druer. Vinen har en dyb mørklilla farve og indeholder aromaer fra røde og sorte bær som brombær og hindbær. Navesur kan købes hos Helsam og i udvalgte butikker.

Købes i helsekostbutikker, Matas, og på www.matas.dk og www.helsam.dk. Læs mere på www.biosa.dk

Du kan læse mere på www.hippiehouse.dk og Helle Grundahl kan du træffe på telefon: 70201039, som henviser til nærmeste forhandler. In a World where You can be Anything, Be Kind

41


Kvalitetsolivenolie med et pift Det er med olivenolie som med vin. Der er mange sorter, og det kan være lidt forvirrende at danne sig et overblik over de mange smagsoplevelser. Ét er sikkert, sortens oprindelse og fremstillingsmetode er afgørende for, hvordan vinen eller i dette tilfælde olien smager. // Julie-Charlotte Plovst

En olivenolie med en meget frugtig karakter er af en sammensætning af oliventyper fra friske modne eller umodne oliven. Er olien skarp i smagen, er olivenerne høstet i begyndelsen af en høstsæson og hovedsagligt fra grønne oliven. Hvis smagen derimod er bitter, er olivenerne sandsynligvis høstet, mens de stadig er grønne eller under modningen. Det er nemlig sådan, at grønne oliven modnes, og i den proces ændrer de farve til den dybe lilla eller sorte farve, vi kender.

Opskrift på rødgrød med basilikum Til 2 personer Ingredienser: 200 g røde frugter + 50 g til at garnere med 2 pærer, saft fra 1 citron 1 spsk. honning 2 spsk. Bio Planète olivenolie & basilikum 2 hakkede basilikumblade Sådan gør du: Skræl pærerne, og skær dem i stykker. Læg dem på en pande, og overhæld dem med 2 spsk. vand og citronsaft. Opvarm panden, og lad det simre i 5–8 minutter. Tilsæt honning og de røde frugter. Lad blandingen simre i yderligere 5–6 minutter, indtil frugterne er bløde. Tilsæt Bio Planète olivenolie & basilikum, og rør rundt. Fordel det i små frugtskåle, og lad det afkøle natten over. Skålen med de resterende røde frugter og hakket basilikum bruges som garnering.

42

In a World where You can be Anything, Be Kind

Hvilken smag er du til? Smagen er i højsædet hos Bio Planète. Og de har netop udviklet tre nye olivenolier, som de har tilsat enten basilikum, hvidløg eller chili. Så her får du en helt ny smagsoplevelse. Du kan selvfølgelig stadig få deres koldpressede olivenolier og deres olivenolier med citron eller appelsin. Hos Bio Planète forener de den sidste nye teknologi med traditionelle produktionsmetoder, hvor de vælger den mest skånsomme forarbejdningsmetode. Det er en forudsætning, at råvarerne udelukkende stammer fra økologisk landbrug. Og det kan smages.


Holistisk tandpleje

- plej dine taender helt naturligt Vi passer vores tænder udefra med tandbørste og tandtråd, men imidlertid nærer vi vores tænder indefra gennem den mad, vi spiser, og det vand, vi drikker. // Caroline Fibæk, Naturopath ibm og madskribent

Nedbrydning af tændernes emalje handler ikke om den mad, der sidder fast i tænderne, men om den næring, der suges ind tænderne. Tændernes nedbrydning sker både internt og eksternt i tanden. Eksterne faktorer kan være maden, surhedsgraden (syreindholdet) i munden, tandkødets styrke, slid og bakterier. Der kan dog også være stærke genetiske forhold, som er med til at skabe huller, ligesom stress kan være en af de vigtigste årsager til fx paradentose. Men for langt de fleste mennesker kan du gøre meget selv – indefra og udefra. Tænderne er levende, og det meste af det, de er bygget op af, kan regenerere igen, og derfor er de interne faktorer så vigtige. Rigtig mad, hormonbalancen, mineraler og væskeudveksling via tænderne er nøglen til en god tandsundhed. Når tænderne er sunde, er de som træer, der suger næring fra rødderne. Blodet og fordøjelsessystemet er jordbunden. Nærende væsker fra pulpaen (hulrummet) bevæger sig gennem dentinen og ud til emaljen.

UDSTYR Foodprocessor

Stress, forarbejdet mad og utilstrækkelig næring vil stoppe dette vigtige flow gennem tanden, og bakterier og syre fra munden vil blive draget ind i tanden. Raffineret sukker, forarbejdet mad, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, stress (høje kortisolniveauer), kviksølv og fluor ændrer på det vigtige renseflow gennem tænderne og giver dårligere tænder. Studier har vist, at en kost rig på D-vitamin, fosfor, silica og magnesium danner et solidt grundlag for sekundær dentin. I dag ved man også, at D3-vitamin og K2-vitamin er komplette synergister og mere vigtige for opbygning af knogler end calcium. Fytinsyre findes særligt i korn, bønner, nødder og kerner. Fytinsyre binder fosfor og blokerer for biooptageligheden og vigtige mineraler som zink, calcium og jern, og kan hæmme de vigtige fordøjelsesenzymer. Prøv fx disse gurkemejekugler, rige på calcium.

Læs også ”8 simple trin til naturlige tandrutiner”: www.greengoddess.dk/8-simpletrin-naturlige-tandrutiner/

Det skal du bruge: 20 mandler 10 cashewnødder 2 spsk. chiafrø 1-2 spsk. sesamfrø 1-2 spsk. gojibær 1-2 spsk. kokosolie 4 spsk. kakaopulver 1 lille spsk. friskrevet gurkemeje 1 lille spsk. friskrevet ingefær 1 lille spsk. vaniljepulver 1 tsk. lakridspulver 8 abrikoser eller dadler Trilles evt. i hampefrøskaller

Sådan gør du: Læg alle ingredienserne i en foodprocessor, tril kuglerne, og vend dem i hampefrøskaller

In a World where You can be Anything, Be Kind

43


// Julie-Charlotte Plovst

// Grønt Grundkøkken // Mikkel Maarbjerg & Nikolaj Kirk // kr. 350 // Fra første side bliver øjet forkælet. Med dybe farver og æstetiske fotografier. Og så går det ellers derudaf med at bladre bogens 400 sider igennem. Her er beskrivelser af bladgrønt, ukrudt og spiselige blomsters historie og gastronomi, her er opskrifter i lange baner med alt, hvad smagsløgene kunne drømme om. Nordiske ruller med peberrodscreme, kastanjesuppe med syrlige bagte løg, græskargnocci og mange andre grøntsagslækkerier.

Bøgerne kan købes i sund-forsknings webshop, Shop Sund. Det er et univers fyldt med fairtrade, velvære og viden. På webshoppen kan du også finde bæredygtige produkter, bøger, smykker og en masse små finurlige ting, der kan skabe lidt eftertanke i hverdagen. Besøg www.shopsund.dk.

// Vegetar // Ditte Ingemann // kr. 279 // Bogen er et inspirerende eksempel på, at det ikke behøver at være hverken svært eller kedeligt at spise vegetarisk – hvad enten det er på fuld tid eller en gang imellem. Opskrifterne er indbydende med tilhørende billeder, er lige til at gå til og sørger for gode proteinkilder. Her finder du alt fra morgenmad og snacks til mættende hovedretter, salater og søde sager. Prøv en morgen-greenie med spinat og ingefær, urtesalat med solmodne tomater og granatæbler eller rabarbermuffins med ingefær og vegansk lakridsmarengs.

// Sund med dine gode bakterier // Jimmie Kert & Lisbeth Rose // kr. 279 // Du har nok hørt om fermenterede grøntsager, kombucha og probiotika som kosttilskud. Hvad er det med de gode bakterier? Det giver lægerne Lisbeth og Jimmie dig forklaringen på. Vi er nemlig som moderne mennesker ikke i kontakt med en særlig stor diversitet af bakteriestammer, hvilket vi optimalt set burde være. Heldigvis kan vi selv påvirke vores bakteriebalance. Det guider bogen dig til gennem en ufanatisk probiotisk livsstil – der inkluderer de faktorer, der er med til, at vi kan opnå og opretholde en positiv bakteriebalance og dermed et sundt helbred.

44

In a World where You can be Anything, Be Kind


Ny EchinaGold® i kapselform Indgår i Biosyms optimerede urteserie, Phytomins – the Power of Herbs

Echinacea er en af de mest anvendte urter på verdensplan, pga. plantens effektive og meget veldokumenterede indvirkning på især vores immunsystem. EchinaGold® indeholder en kombination af to echinacea arter: • Echinacea purpurea (Rød solhat) • Echinacea angustifolia (Smalbladet solhat) Både Rød solhat og Smalbladet solhat bidrager til en normal funktion af de øvre luftveje. Smalbladet solhat bidrager også til en normal funktion af immunsystemet og urinvejene samt til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Højkoncentreret Det er echinacea plantens akt ive stoffer – primært cikoriesyre, echinacosider og alkylamide r – som er hovedansvarlig for plantens effekt. Indholdet af disse aktive sto ffer er mange gange højere i Echina Gold® end i noget andet produkt på ma rkedet – hvilket gør EchinaGold® til et af de mest effektive produkter af sin art . EchinaGold® indeholder også fosfolipider, der er vigtige kompone nter i kroppens cellemembraner. De bid rager til en god udnyttelse af EchinaGold® .

DANMARKS SKANDINAVIENS NEJ... EUROPAS STÆRKESTE ECHINACEA PRODUKT

Kort om Echinacea lia er oprindeligt hjemmeBåde Echinacea purpurea og Echinacea angustifo amerikanske indianere hørende i Nordamerika. Her blev de af indfødte , samt imod brandsår, traditionelt anvendt som et middel til sårheling perslanger. insektbid og sågar som en modgift til bid fra klap

Fås i Matas og helsekostbutikker.

Find os på Facebook! BIOSYM A/S

K O M P R O M I S L Ø S K VA L I T E T

I

T L F. + 4 5 9 7 2 5 2 0 1 5

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K

In a World where You can be Anything, Be Kind

45


Rusk og regn, sne og slud Bio-Strath til den røde tud 35 studier og en hel bunke erfaringer fra 53 lande taler vel deres eget sprog. Bio-Strath er et af de produkter, vi som forbrugere kan stole på, rent faktisk virker, når vi skal gennem familien Danmarks yndlingsemne: vejrets strabadser. // Marianne Palm

Når efterårets infektioner indtager familien Danmark, tænker de fleste, at det vel er uundgåeligt med al den rusk og regn. En enkelt infektion er da måske også helt i orden, vi får renset ud i systemet, optimeret vores immunforsvar og bliver rustet til sne, slud og stormvejr. Men hvad med dig, der har infektioner hele vinteren? Eller barnet med sine 11-taller under næsen? Eller den skingrende smertefulde mellemørebetændelse?

Bedre end influenzavaccine I en undersøgelse med 232 testpersoner, som blev opdelt i fire grupper, så man, at Bio-Strathgrupperne (en gruppe på flydende Bio-Strath, en gruppe på tabletter) kom lettere og hurtigere gennem en influenza end både gruppen, der havde fået influenzavaccine og kontrolgruppen, som ingen hjælp fik.

Vi kan forebygge, at det hele går så galt. Og at vi fortsat kan blive boende i Danmark uden efterårets og vinterens fortrædeligheder. En af mulighederne for et sundere immunforsvar er BioStrath. Produktet, som består af en masse urter, der har været udsat for en såkaldt fermentering, har hjulpet især europæiske børn og voksne til at undgå, imødegå eller hurtigere at komme til hægterne igen efter en infektion.

83 skolebørn fik færre infektioner og klarede sig bedre i skolen De fik alle Bio-Strath i seks måneder og blev sammenlignet med, hvordan influenzasituationen var i resten af Schweiz. Man så en klar mindskning af forkølelse, influenza og feber hos børnene, som samtidig fik forbedret deres mentale habitus, hvad adfærd angik. Det blev målt på evnen til at koncentrere sig, lyst til at følge med og være interesseret i skolen. Både skoletræthed og aggressioner blev mindre.

Sportspræstationer - elitesport Er du ivrig sportsudøver, og ovenikøbet dyrker sport på eliteplan, har du måske opdaget, at det kan gå ud over dit immunsystem, så du lettere bliver offer for infektioner. Et studie offentliggjort i British Journal of Sports Medicine konkluderer, at immunforsvaret blev mindre belastet hos maratonløbere end normalt, og at det er sikkert at bruge før, under og efter konkurrencen. Bio-Strath er testet af antidoping-institutionerne.

Erfaringerne fra mange lande 35 videnskabelige studier og en masse erfaringer til hele Familien Europa • Til spædbørn og børn, gravide og ammende • Til ældre, hvor der typisk er nedsat evne til at optage næringsstoffer, eller appetitten måske er lille • Til at regulere kroppens organer ved kroniske sygdomme, også samtidig med medicin! • Under og efter akut sygdom • Før operationer og efterfølgende til at afkorte rekonvalescens • Ved fysisk og psykisk stress samt ved sportspræstationer • Mange typer af mental stress, fx ved eksamener, stress og for meget arbejde • Regulering af nervesystemet, herunder hjælp til ADHD, ADD samt ved almene problemer med hukommelse, indlæring og koncentration.

46

In a World where You can be Anything, Be Kind


Fremstilling med fermentering Bio-Strath består af en stribe europæiske lægeplanter, som siden produktet blev skabt for første gang i 50’erne har bibeholdt sin (hemmelige) urteopskrift. Kun den nærmeste familie i bjergene fra Schweiz kender den nøjagtige sammensætning. Og det er der alle mulige gode grunde til, bl.a. fordi produktet i dag eksporteres til 53 lande, og er meget sårbar over for efterligninger. Til gengæld har denne unikke situation gjort, at firmaet har lavet rigtig mange studier på deres postulater. Ikke mindre end 35 videnskabelige studier er skabt, hvoraf vi kun har plads til at nævne nogle få her.

sund-forskning har tidligere lavet et hæfte med hele historien om Bio-Strath. Hvis du ønsker hæftet tilsendt, kan du skrive til info@sund-forskning.dk. Gæren sprænger Gærcellerne optager de aktive stoffer fra urterne gennem cellemembranen. Gærcellerne bliver til sidst i processen ”sprængt”, så indholdet kan optages af kroppen, og gæren automatisk bliver inaktiv.

De mange droger gror i bjergene i Schweiz eller kommer fra kvalitetslandbrug rundt omkring i Europa. Inden drogerne får lov til at komme ind i produktionen, skal de først godkendes af farmaceuten, der sikrer, at det er de rette planter, og at de er helt fri for snavs og plantegifte. Dernæst hældes de i store tanke, hvor droger og gær blandes sammen. Gæren åbner sig, som når du bager brød, og suger alle de aktive stoffer til sig. Undervejs bobler og gærer det, men når fermenteringen er slut, holder gæren op med at være aktiv. Den er helt inaktiv og skaber ingen problemer i kroppen. Tværtimod. Den naturlige gæringsproces gør, at der ikke behøves alkohol, sukker eller konserveringsmidler. Urternes virkning ”speedes op” af gæren. Bio-Strath indeholder mere end 50 forskellige urter, hvor langt de fleste virker desinficerende og slimdrivende, mens andre fremmer de overordnede organsystemer som fx nervesystemet og kredsløbet. Det gør Bio-Strath til et generelt styrkende tonikum. Bio-Strath fås som eliksir, dråber eller tabletter I eliksiren er der tilsat lidt honning, maltekstrakt og orangejuice af hensyn til smagen, men ellers er mængden af næringsstoffer og aktive stoffer ens, hvad enten du vælger de flydende muligheder eller tabletter.

In a World where You can be Anything, Be Kind

47


Det lille men slet ikke uskyldige sukkerstof i mælk Måske ved du allerede, at du ikke kan tåle laktose – mælkesukker – og holder dig derfor langt fra mælkeholdige fødevarer. Måske ved du ikke, at det rent faktisk kan være det lille, men slet ikke uskyldige sukkerstof fra din mælk, der giver dig oppustethed, diarre, irritationer i næsen, hovedpiner eller nogle helt andre symptomer? // Marianne Palm

I dag behøver det ikke at være et problem at være laktoseintolerant. Et lille, men effektivt enzym kan stoppe alle symptomerne, og du kan spise videre, som om intet var hændt … De fleste børn lærer at danne enzymet laktase i de første leveår. Enzymet skal hjælpe med at nedbryde laktose fra mælken, så det kan passere videre i en uskyldig form i tarmsystemet og videre ind i kroppen. Der er dog tusindvis af mennesker, der af alle mulige årsager aldrig får dannet enzymet, og de går en træls tid i møde. Måske kan du godt undgå mælkeprodukter i dit eget køkken, men det kan være rigtig svært, hvis man skal på cafe, restaurant, besøge familie og venner. Det er møgirriterende, at man føler sig lidt til besvær, fordi værterne skal lave mælkefri mad lige netop til dig. Laktase kan hjælpe dig på vej Ved du, at det er mælkesukkeret fra mælken, du ikke kan tåle, kan du bruge LactaNON fra Vitabalans. Den lille tablet er let at sluge, og er du på vej til et større ostebord, kan du sagtens anvende to tabletter, dog maks. otte stk. om dagen. Du kan også bruge LactaNON til at diagnosticere dig selv! Er du i tvivl, om det er mælkesukkeret eller ej, der generer din krop, kan du også forsøge dig med LactaNON. Forsvinder hovedparten af dine symptomer, er du på rette vej. Du kan dog også være intolerant over for mælkeproteinet eller fedtet i mælken, her vil LactaNON ikke virke. Så vær opmærksom på dine symptomer, og suppler eventuelt med LactoSeven fra samme firma, der med syv forskellige stammer af mælkesyrebakterier kan hjælpe din sarte tarm. Og nej, de indeholder intet, der har med mælk at gøre, selvom navnet på de venlige tarmbakterier kunne antyde det.

”Du kan jo også bare medbringe din egen mad!”. Suk. Symptomer på mælkeintolerance kan være mange Oppustethed, flatulens (ekstra meget luftafgang), mavesmerter og diarré. Andre reagerer med forstoppelse, og er det særlig slemt, er der set symptomer på hyppige luftvejsproblemer, fx forkølelser og bihulebetændelser, problemer i huden med eksem eller et generelt svækket immunforsvar. Det hyppigste problem er dog diarre, da den forringede nedspaltning af sukkeret gør, at der bliver tilbageholdt væske i tarmen.

48

In a World where You can be Anything, Be Kind


Gør huden sund og smidig mens du sover NYHED

AVIVIR ALOE VERA Rich Night Creme Nu kan du hjælpe skønhedssøvnen ekstra på vej med en beroligende natcreme, der plejer, styrker og genopbygger huden efter dagens påvirkninger fra vind, vejr og forurening. En creme med et usædvanligt højt indhold af økologiske råvarer (85%), og hele 98,9% er af vegetabilsk oprindelse. AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme, er en nærende og regenererende natcreme, der gør huden sund og smidig, så den føles yngre. Virksomme stoffer fra økologisk Aloe Vera suppleres i cremen bl.a. af et højt indhold af omega 6 og 9 samt E-vitamin. AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme aktive, økologiske indhold består af 70% Bio Activ Aloe Vera, der reparerer huden og styrker dens forsvar.

Cremen indeholder desuden 14% solsikkeolie, som er rigt på omegafedtsyrer, og 1,5% Glycerin, som giver optimal fugt til huden ved både at tilføre og binde fugten.

I AVIVIR Serien kan du også vælge ansigts-cremer med og uden solfaktor og også med Anti Wrinkle effekt.

AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme er Svanemærket og fremstillet med respekt for både mennesker og natur, er biologisk let nedbrydelig og omsluttes af en miljøvenlig emballage, hvorfor det er et sikkert valg til de kvalitets- og miljøbevidste.

Forhandles hos Matas, Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

#aviviraloevera

590

028

5090 0028

allergyapp.dk

In a World where You can be Anything, Be Kind

49


///////////// // DET HOMØOPATISKE Tag hånd om din træthed Træthed er blevet en af de største belastninger, vi oplever i det moderne samfund. Vi kan simpelthen ikke nå at restituere og give kroppen nok ro til at kunne præstere, som vores vilje meget gerne vil. Mere end hver fjerde af os vil opleve længere perioder med søvnproblemer. // Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Syrebasebalancen Vi vil i dag gerne nå mere og mere, men undlader at give os ro til lade op og reflektere over det, vi har oplevet. Resultatet er, at vores krop udskiller for mange stresshormoner i kombination med træthed, fremmer oversyring og dermed diverse organbelastninger på lever, nyrer, tarm og bindevæv. Skal træthed effektivt til livs, skal der derfor sættes ind på en lang række punkter. I det Homøopatiske Hjørne vil vi kigge på tre af de dominerende problemstillinger og løsningsmuligheder for at få kroppen på banen igen, sådan som jeg opfatter udfordringerne. En oversyret krop vil altid være i en stresstilstand med immunsvækkelse og træthed til følge. For at opretholde en normal syrebasebalance tilbageholder kroppen væske, som fylder i bindevævet og belaster/udmatter vores organer. Når organer er belastede, vil kroppen blive nødt til at iværksætte en række kompenserende processer for at opretholde bl.a. livsvigtige stofskiftefunktioner. En god tommelfingerregel er: Af kroppens samlede energiproduktion anvender vi ca. 80 % fra halsen og nedefter, hvilket giver os ca. 20 % til hjernen og derved vores subjektive opfattelse af energi. Skønt hjernen kun udgør 2,5 % af vores kropsvægt, bruger den ca. 10 gange så meget energi. Problemet er, at når de vitale organer som lever, nyrer, lunger, tarm etc. bliver belastet, kræver de mere energi for at kunne fungere. Der er kun få steder at hente den ekstra energi, og det er bl.a. i de 20 % som anvendes til energiopfattelse i vores hjerne. Er tarmen fx forstoppet og irriteret, lungerne, bugspytkirtlen, nyrer eller lever belastet, så kræver de mere energi. Hvis disse ekstra kompenserende processer tager blot fx 10 % mere energi, ja så er halvdelen af vores egen opfattelse af energi borte, og det betyder: • Træthed, manglende koncentration, humørsvingninger, søvnbesvær etc.

50

In a World where You can be Anything, Be Kind

Dette er også et godt billede af, hvorfor det er nødvendigt at have et holistisk (helheds) syn på kroppen. Træthed er ikke kun et fænomen i hovedet, men omhandler hele kroppen.

Smerter – oversyring og træthed Smerter er naturligvis ligeledes en af de store årsager til udmattelse og træthed. Oversyring fra dårlig kostoptagelse, inflammationer etc. vil automatisk også give en højere smerteopfattelse i kroppen, da receptorer på nerveenderne ved en pH på syv og derunder vil åbne og tillade salt at komme ind i nervebanerne, og der starter en smertekaskade via centralnervesystemet og direkte til hjernen. Vores pH-værdi svinger i løbet af døgnet og har sin laveste værdi i de tidlige morgentimer. Det skyldes, at ved en lav pH vil hjertet banke hårdere og sende mere blod med ilt til hjernen, fordi det er på tide, vi skal vågne. Hvis vi spiser syredannende mad for sent om aftenen, vil vi så starte ud med en lavere pH-værdi til natten. Det resulterer i, at vi vågner for tidligt, fordi kroppen når den pH-værdi, der giver mere ilt til hjernen før end normalt. Så spis grøntsagssnacks om aftenen i stedet for kaffe med ostemad. Det er derfor helt essentielt at sørge for at holde en sund syrebasebalance ved at reducere inflammationer med fx Traumeel og spise mere basisk i form af grøntsager og frugt. Kan man ikke spise nok af disse fødeemner, anbefales det i perioder at tage et basedannende kosttilskud som Basica. I dag ved vi desuden, at oversyring fremmer udskillelse af stresshormonet kortisol. Så en dårlig syrebasebalance og stress går hånd i hånd.


///////////// HJØRNE // med Thomas Kjærsgaard

Nervøse søvnproblemer Stress og tankemylder stopper ikke, blot fordi vi slukker lyset og putter os under dynen. Tværtimod accelererer mørket og stilheden vores tankeaktivitet. Det forårsager øget adrenalinudledning og derved mere ilt til hjernen, hvilket er absolut det, der ikke skal ske, når vi skal sove. Nervøse søvnproblemer kan forekomme hele natten, fra vi går i seng, til vi vågner om natten og tænker videre. Generelt er søvnniveauet for lavt, da tilstedeværelsen af stresshormoner gør, at vi ikke kommer i en dyb nok remsøvn. Stress bør deles op i den mentale del, der giver tankemylder, søvnforstyrrelser etc., og den kropslige, der giver hjertebanken, svedeture, dårlig mave og angst. Til behandling af den mentale del anvender jeg ofte Neurexan, der giver ro i hovedet og bedre søvn. Er problemet mere i kroppen, bruger jeg Nervoheel, der giver ro og mere overskud til at bearbejde den mentale del.

Udrensning/stimulation af primære udledningsorganer: nyrer, lever og bindevæv Vores organer er fantastiske til at kompensere for eventuelle ubalancer. Men skal fx leveren arbejde mere for at nedbryde medicin, dårlig kost og stresspåvirkning, kræver det naturligvis mere energi. Det koster, som før beskrevet, på vores samlede energiopfattelse og udmatter os altid. Kroppens egne udskillelsesveje vil i nogen tid selv kunne kompensere for disse negative påvirkninger. Ved vedvarende overbelastning vil kroppen ikke kunne følge med i afgiftningen og begynder at danne giftdepoter og blokeringer rundt om i organismen med vidtstrakte konsekvenser. Afgiftning og udrensning spiller derfor en central rolle, også for terapeuter, der støder på disse blokeringer, hvor deres terapi ikke når videre ind i klientens helbredstilstand. Jeg anbefaler en seks ugers terapi med Detox Kit for at aktivere kroppens egne udrensningsevner. Detox Kit er homøopatisk og stimulerer lever-/galdefunktionen og forbedring af fordøjelsen, forbedrer nyrefunktionen og stimulerer lymfestrømmen, der sørger for, at affaldsstofferne kommer ud af kroppen og ikke bare forbliver et andet sted. Kombiner det evt. med effektiv probiotika for en bedre tarmflora. Et renere bindevæv er derfor alfa og omega for en bedring af cellulære funktionsforstyrrelser og derfor nødvendigt for en bedre energiopfattelse. Det centrale for enhver afgiftning er samtidig drænage af kroppen. Det vil sige, at der bør drikkes mindst tre liter vand hver dag.

Hav et smukt og veludhvilet efterår.

In a World where You can be Anything, Be Kind

51

//mig// - oktober/november, 2016  

Stort tema om sport - Ny undersøgelse: Sportsfolk mangler D-vitamin - Miniguide: tre trin til sport før, under og efter. Træning med omtanke...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you