Page 1

Magasinet //mig// er til dig, som interesserer sig for økologi, bæredygtige produkter og en sund livsstil

Når naturen taler til din hud

Forårets friske pust

Sport på højt plan

Naturens naturligheder

Skæl? Få hjælp fra Australien

Er du plaget af høfeber?

Mindfulness – godt eller skidt?

Svimmelhed og transportsyge

Undgå gluten: Quinoa shampoo

Sådan vælger du tøj med omtanke

Ny test og ny ekspert: Hvilken forbrændingstype er du?

Hvidløg som fremtidens bakteriebekæmpelse

April/maj 2016


ANNONCE

Modelfoto

Irriteret over min bekymringsrynke Lone er 58 år. Alderen havde sat sine spor i Lones hud. Jeg drømte om at gøre noget ved min bekymringsrynke i panden.

Mere end et ansigtsløft

–Allerede i 30 års alderen, begyndte jeg at få små karsprængninger, og blev mere rynket. Specielt bekymringsrynken mellem øjnene fik mig til at se vred og gammel ud. Den var jeg virkelig ked af.

Skandinavisk gennembrud giver huden et løft uden kniv eller nogen form for indsprøjtning. Den nye særlige virkemåde kaldes hudcelleaktivering. En metode alle kan anvende dagligt – blot med hjælp fra en lille tablet. Hudplejetabletten Skin Care™ Collagen Filler

Skin Care™ Collagen Filler virker virkelig

Skin Care™ Collagen Filler er unik i flere aspekter

Hvor kan du købe Skin Care?

www.newnordic.dk

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

2

Det gode råd gør forskellen

46 33 76 00.

–Jeg havde hørt om Skin Care™ fra en veninde, og jeg ved, at kollagen har betydning for hudens elasticitet. Jeg synes, det var interessant at Skin Care både tilfører kollagen til huden samtidig med, at den hjælper huden til selv at danne kollagen. Jeg købte en æske og tog tabletterne hver morgen. JEG ER MEGET TILFREDS –Jeg har nu taget Skin Care i ca. 3 måneder, og jeg kan både se og mærke på min hud, at den er blevet mere glat og har fået masser af glød. Jeg synes også, at min bekymringsrynke er blevet pænere. Jeg er virkelig tilfreds, og jeg skal helt sikkert blive ved med at spise mine Skin Care tabletter hver dag, fortæller Lone.


FACEBOOK // www.facebook.com/frimig NYHEDSBREV & HJEMMESIDE // www.frimig.dk LEDER //

Foråret er over os med friske farver og forventningsfyldt energi. Nyd de små smukke skud, der pibler op fra jorden, og træk vejret dybt, mens forårssolen rammer dine kinder. Vi bliver nemlig på samme måde som naturen næret af, at det bliver lysere og lunere.

Vi har ligesom som foråret fokus på naturens ingredienser. Læs om hvidløg som fremtidens intelligente bakteriebekæmpelse på side 48, om Tea tree olie til hovedbundsproblemer, om quinoashampoo uden gluten på side 6, og hvad du med homøopati kan gøre for at undgå svimmelhed og transportsyge på side 30.

Der er også sport på tapetet, og vi har fået en ny ekspert med om bord. Anna Bogdanova er kendt for at skabe træningsformer, der er tilpasset, hvor vi hver især er i livet. Vi stræber nemlig ligesom Anna efter at rumme de indivi-

Selvom vi omfavner nuancerne, er vi klar over, at ikke alle nuancer altid kommer med i magasinet. Nogle gange

forbrændingstype du er – og dermed hvilken træningsform der passer bedst til dig.

fænomen, derfor skal vi hver især være gode til at mærke og vælge med omhu. Det gælder her i magasinet som i alle andre dele af livet. Så mærk foråret, mærk dig selv, og nyd det.

ØKO MIG // REDAKTØR

Julie-Charlotte Plovst julie@frimig.dk

min krop med. Jeg må bare mærke, føle, røre, dufte og undersøge det helt ned i detaljen. Mit hjerte brænder for kommunikation omkring økologi, miljø, bæredygtighed, sundhed og alternative tilgange. Mens jeg læste kommunikation, arbejdede jeg i en helsekostforretning i seks skønne år, og magien skete, da jeg begyndte at kombinere de to ting. En magi, jeg håber, I kan mærke i magasinet her. Skriv endelig til mig, hvis I har spørgsmål, forslag eller bare lige vil sende en hilsen. INDHOLD // Skæl?

Få hjælp fra Australien 4 // SKØN & SMUK 4 // Tre stærke fra Australien og omegn 6 // Lad tvivlen komme din sundhed til gode Undgå gluten: 8 // 30 år med hjemmerørte cremer Quinoashampoo 11 // SPOT 12 // Ren kærlighed til kokosolie 14 // Når videnskaben møder en holistisk tankegang Mindfulness 20 // TRÆNING MED OMTANKE – godt eller skidt? 20 // Meditation og mindfulness Ny test og ny ekspert: 22 // Test din forbrænding Hvilken forbrændingstype er du? 26 // Grøn te for godt humør og mindre stress 28 // Sport på højt niveau kan skabe luftvejsinfektioner

30 // DET HOMØOPATISKE HJØRNE Svimmelhed og transportsyge

32 // SUNDE OPSKRIFTER 32 // Sund mad på SU 34 // Juice dig sund 35 // 36 // Er du en sukkergris? 38 // SÅDAN VÆLGER DU TØJ MED OMTANKE 40 // ALWAYS BEAUTIFUL 41 // ALWAYS HANDSOME 42 // BÆREDYGTIG BOLIG 42 // SCEINCE 44 // MIG OG MIN MOR 46 // Er du plaget af høfeber? 48 // Hvidløg som fremtidens intelligente bakteriebekæmpelse

KOLOFON // FOTO // LAYOUT // Gitte Hammer OPLAG // 50.000 TRYK // PrintConnect Aps

r ks g r ko ns r n o C C c. Ko ns on r k b os: So o C rbon www.c c c. C r . no. CC / K k

nn

Bloom where you are planted

3


SKØN & SMUK

TRE STÆRKE FRA AUSTRALIEN OG OMEGN

Skæl er et umådeligt generende problem, som kan være rigtig svært at blive fri for, når først hovedbunden lader den lille svamp vokse. Og med den nye og hotte mode, hvor mange mænd lader skægget gro og dropper brug af shampoo, kan der være brug for tiltrængt hjælp til den kløende og skællende hårbund eller huden med skægpest.

4

Bloom where you are planted


// Marianne Palm

svampe- og bakteriehæmmende effekt, hører til en af de bedst undersøgte i verden, bl.a. fordi den australske regering er meget opmærksom på, at alt, hvad der eksporteres, har den allerhøjeste kvalitet. Det er dog også så stærk en olie for sart hud eller olier, der kommer tæt på ansigtet, at det kan være værd at kigge efter alternativer til hovedbund og skæg. Peber fra Tasmanien Derfor har eksperter fra Australien blandet Tea treeolien med den bedst mulige partner fra Tasmanien. Mange genkender sikkert navnet på den lille ø, der ligger syd for Australien, hvor Kronprinsesse Mary kommer fra. I den vilde for sin søde smag med en lille note af peber, men også for sin hudberoligende effekt. Den lille busk indeholder desuden polygodial, som er svampehæmmende. I et studie, hvor man smurte stærk chili på huden med efterfølgende påsmøring af den tasmanske peber, så man en tydelig beroligende effekt allerede efter få minutter hos 58 % af deltagerne.

Skægpest eller kløe i skægget? Kløe i skægget er ikke nødvendigvis skægpest, som kan opstå pga. en stafylokok-infektion fra fx lånt barbergrej, eller fordi man irriterer huden unødigt. Eller fordi der ikke kommer luft og lys til et meget tæt skæg? Uanset årsag kan hårkuren anvendes, da de bakterie- og svampehæmmende egenskaber fra Tea tree-olien og den tasmanske peber virker på en bred vifte af bakterier og svampe. Man har i studier på Tea treeolie set en påvirkning af ikke mindre end 90 forskellige bakterier og svampe. Brug Scalp Treatment Mask som en hårmaske Undersøgelser har vist, at du får den bedste virkning, hvis du bruger produktet som en hårmaske (eller til skægget). Smør produktet godt ned i hårbunden, læg et håndklæde på hovedpuden, og lad det sidde hele natten. Gentag om nødvendigt, og forebyg ny skældannelse ved at ”Gentle Cleansing Shampoo” som balsam i et par hårvaske om ugen. Hører du til en af dem, der er ophørt med at vaske hår, så gør det alligevel, så der bliver skabt nyt liv i hårbunden. Uden overvækst af svampe og bakterier.

råder om hinanden. De indeholder begge Beta-Carophyllene, som har en kraftig antibakteriel effekt og derfor kan eliminere bakterier ved sår i hovedbunden eller andre steder på kroppen.

Scalp Treatment Mask sælges af Australian Bodycare, som nu kommer godt igen efter et par år i dvale. Hvor de tidligere kun solgte Tea tree-olieprodukter, har de nu været verden stillinger i hud og hår.

Macadamian-olien fra Nordøst Australien Olien har gået sin sejrsgang over hele verden for sit 80 % store indhold af gode fedtsyrer. Den er kendt for sin evne til at give glans til håret og hjælpe hovedbunden til et sundere liv.

Firmaets produktion ligger på det smukke Fyn i Vissenbjerg, hvor også produktudvikler og kemiingeniør Lars Bo Andersen holder øje med forskning fra hele verden, men især fra Australien og omegn.

Olien udvindes af nødderne, der vokser på træet, c n gr fo . Det er stedsegrønt og på størrelse med et æbletræ, og nødderne vokser i klaser. Nødden består yderst af grønt frugtkød, og selve kernen er omgivet af en ekstremt hård brun skal, som er næsten umulig at knække uden specielt værktøj. Olien beskytter hovedbunden og hjælper den sarte og tørre hud, som let kan blive en konsekvens af skæl eller eksem i hovedbunden.

Macadamian-nødderne blev i 1800-tallet opkaldt efter videnskabsmanden dr. John MacAdam som en æresgestus fra hans kollega Ferdinand von Mueller.

Læs mere i næste nummer om ødelagt hud i sommervarmen Australian Bodycare har også udviklet en særlig lotion, som kan bruges til at hindre den varmeudvikling, der opstår, når hud støder mod hud fx i sommervarmen. En træls affære under brystet, i hudfolder og når lår ikke kun om sommeren gnider mod hinanden. Læs mere i næste nummer af sund-forskning.

Bloom where you are planted

SKØN & SMUK

Skæl har vi alle, nogle har meget Vi har alle sammen skæl, som er de små døde hudceller, der afstødes, da vores hud er under konstant fornyelse. Nogle mennesker har så mange skæl, at det bliver et problem i hverdagen, og dannelsen af skæl har intet med udtørring af hovedbunden at gøre. Faktisk ved man ikke særligt meget om, hvorfor nogle mennesker danner mere skæl end andre, men det kan være svampen, Pityrosporum ovale, som forværrer problemet.

Måske er tasmansk peber bedre end Tea tree-olie? Set fra en mikrobiologisk synsvinkel er indholdet af polygodial omtrent ti gange højere end i Tea treeolie, hvilket er vigtigt i forhold til at dræbe svampe og bakterier. Den beroligende effekt understøttes af allantoin.

5


SKØN & SMUK

Lad tvivlen komme din sundhed til gode Forskning tyder på, at selv ekstremt små mængder af gluten i hår- og hudplejeprodukter kan udgøre en risiko for at udvikle nældefeber. Tvivlen skal komme forbrugeren til gode, er Green Peoples motto, som netop har ændret på indholdet af deres produkter. De bruger nu proteinerne fra quinoa i stedet for hvede for at undgå gluten. // Marianne Palm

Det har bl.a. en speciel vandopløselig formular med gluten hjulpet til med i alverdens hår- og hudprodukter gennem rigtig mange år. Nu har man fundet, at en stor gruppe brugere af det ellers meget ofte brugte protein fra hvede kan give nældefeber, og det er endda, uden at man nødvendigvis er glutenintolerant eller allergisk over for glutenholdige fødevarer, man spiser. Årsagen til den ekstra følsomhed over for de udvortes produkter skyldes den specielle formular, man bruger i hårprodukter. For at kunne bruge gluten i hår-og hudprodukter, kræves det, at man ødelægger proteinet, så det kan gøres vandopløseligt og dermed blive til en del af en god, vandig konsistens, som vi har lyst til at bruge i vores daglige pleje af hud og hår. Når glutenproteinet bliver hakket i småstykker i processen, kan det lettere trænge gennem hud og slimhinder, og der kan opstå en allergisk reaktion med nældefeber.

”If in doubt – take it out”

Hvorfor quinoa ingrediensen, som kunne erstatte gluten. Valget faldt på quinoaproteinet, fordi: • det er 100 % glutenfrit • det indeholder alle de otte essentielle aminosyrer, hvilket er sjældent for planteproteiner • der ingen kendte allergiske reaktioner er • det er 100 % naturligt og dyrket specielt til brug i kosmetiske produkter • peptiderne i quinoa ikke er større, end at de kan optages af hårstrået og virke beskyttende på håret • quinoaproteinet beskytter hud og hår mod de mange stressfaktorer, det bliver udsat for, fx luftforurening • hårfarven holder bedre og gør håret mere skinnende og glat

! "# $%%&"'%#( )%*"% #))#

Proteinet fra quinoa på ellers tilsyneladende naturlige produkter, og Green People var nogle af de første til at reagere. ”If in doubt – take fra Andesbjergene, som har lige så gode egenskaber som glutenproteinet fra hvede.

6

Bloom where you are planted

Sund-forskning har kigget Green Peoples forsker over skulderen. Læs, hvad de har fundet ud af om quinoa og gluten på www.sund-forskning.dk.


Har du også lyst til at researche i hår- og hudplejeprodukter? Når sund-forsknings medarbejdere går i gang med en artikel om kemiske substanser, fx om hvorvidt naturlige ingredienser egentlig også er naturlige, kontakter vi først kemiker, som i 30 år har arbejdet i den kosmetiske industri, særligt i den del af branchen som har beskæftiget sig med de mere naturlige ingredienser. Det er Ian Taylors arbejde, der har ført til skiftet fra det hydrolyserede glutenprotein til brugen af quinoa i stedet. går vores research et skridt videre, og vi begynder at kigge på den forskning, der er offentliggjort på forskellige internationale databaser. Her får vi be- eller afkræftet, at der er hold i påstandene. Vi har lagt en række links op til dig på sund-forskning.dk, som kan hjælpe dig til at blive din egen researcher i kosmetiske produkter.

SKØN & SMUK

Er der HWP i dit produkt? På INCI-lister, udarbejdet internationalt som arbejdsredskab for industrien og myndighederne, vil det problematiske glutenprotein i sin hydrolyserede form være kaldt enten Hydrolyzed Wheat Protein eller Hydrolyzed Wheat Gluten. Hvis glutenproteinet ikke har være udsat for hydrolyse, vil det typisk være benævnt ved det latinske navn, Triticum vulgare Protein eller Triticum vulgare Gluten.

Bloom where you are planted

7


SKØN & SMUK

Cremen er hjemmerørt, etiketternes blomster hjemmetegnet og indholdet nøje udvalgt. Dansk og dejligt.

Margit Mellisa (tv) har selv tegnet alle blomsterne, der er på produkternes etiketter – og de bliver ikke skiftet ud, forsikrer Louise (th).

Dengang, de første Mellisa-produkter kom på markedet, var det ikke moderne med økologiske produkter, der indeholdt naturens ingredienser. De blev dog hurtigt populære pga. den gode effekt.

8

Bloom where you are planted


30 år med hjemmerørte cremer Lad os spole tiden tilbage til 1986. Her hældte Margit Mellisa sin første salve i bøtter, der stod på rad og række på køkkenbordet. Salven var en Arnicasalve, en universalsalve, der stadig den dag i dag bliver produceret efter nøjagtig samme opskrift og fremstillingsmetode. // Julie-Charlotte Plovst

Margit Mellisa boede i sin barndom på et gartneri og elskede at være omgivet af de smukke og velduftende blomster og urter. Sammen med sin mor begyndte hun at presse og ekstrahere urterne og blomsterne. Til at begynde med var tyske værker om lægeplanter, begyndte hun at studere de forskellige blomster og urter. Kærlighed til at hjælpe andre Margit Mellisa var uddannet kinesiolog, akupunktør, zoneterapeut og massør. Hun havde klinik i sin kælder derhjemme, og hendes iver for at hjælpe andre førte til, at hun med sine hjemmeblandede salver hjalp adskillige med at lindre deres psoriasis og eksem. Hun var overbevist om, at naturens fortræffeligheder måtte være vejen frem. Det var starten på de Mellisa-produkter, der i dag er velkendte og efterspurgte i landets helsekostbutikker.

Navnet Mellisa betyder honningbi på latin. Samme navn, ny generation

Minder fra barndommen ”Jeg husker tydeligt, at min mor sad på gulvet i vores køkken på vores kokospalmegulvtæppe, hvor hun rørte og rørte cremer. Hun sad der aften efter aften - og ofte blev hun ved til langt ud på natten”, fortæller Louise, der tilføjer, at hendes mor var en rigtig ildsjæl, virkelig idérig og stædig. Louise mindes også den gode duft, der altid var i huset. ”Min mor havde hele tiden gang i afkog af urter og blomster. Faktisk er køkkenet brændt ned to gange”, fortæller Louise med et lille smil. Louise kan fra sit hjem se direkte over på fabrikken, der også er hendes barndomshjem, hvor hendes far Bent stadig bor. Margit Mellisa døde i marts 2015, men hendes entusiasme for naturlige cremer lever videre på landstedet i Hørsholm.

Arnicasalven virker rensende,

SKØN & SMUK

Mellisa ejer i dag virksomheden sammen med sin storebror ket. ”Vi laver stadig det hele selv. Lige fra indkøb af råva-

rer, til at fylde vand på maskinerne, til at vælge emballage, lave etiketter og sende produkterne”, fortæller Louise. Hun understreger vigtigheden af, at det er hende selv, der står for produktionen fra start til slut. ”Det er kun mig, der står for skud, hvis der er noget, som går galt. Og det har jeg det godt med. Jeg ved, at det er i orden, det der kommer fra os af. Jeg kan stå 100 % inde for hvert produkt”.

Stort tillykke med Fra alle os på redaktionen bag sund-forskning og //mig//

Bloom where you are planted

9


SKØN & SMUK

Alle produkterne er lavet identiske med den oprindelige opskrift. Louise har dog gjort baby-serien uparfumeret, da den tidligere indeholdt viol. Hun har også skiftet fra salvie til engsalvie, da virkningen på den er dokumenteret. På den måde forsøger hun at optimere produkterne, hvor det er nødvendigt, uden at ændre på den originale idé eller opskrift.

Lige nu er Mellisa med i et forsøg på Teknologisk Institut. De undersøger, hvordan man kan dyrke brunalger i Kattegat. Brunalger er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og er bl.a. gode til at holde på fugten i huden og er bare en af de typer alger, der er i flere af produkterne fra Mellisa. ”Mens landbrugsjorden er ved at være fyldt, er der gode muligheder for at dyrke flere afgrøder i havene. Mange arter tang er meget næringsholdige, og flere af algernes bioaktive stoffer kan med fordel benyttes i forbindelse med fremstilling af fødevarer og kosmetik”. Citat fra www.innovationsfonden.dk/en/node/749.

Da Nissebanden skulle optages på Grønland, brugte skuespillerne og holdet bag Arnicasalve fra Mellisa. Salven var nemlig god til deres sarte hud og beskyttede huden mod frost og kulde, da salven lægger sig som en lille hinde på huden, og på den måde kunne de undgå karsprængninger.

Lige fra Mellisas begyndelse i 1986 har det handlet om at lave rene produkter af høj kvalitet, som alle skal have råd til at købe. Ifølge filosofien hos Mellisa skal alle have muligheden for at bruge det, der er sundest for huden. For huden er vores største organ, og det, vi smører på huden, bliver optaget i kroppen.

10

Bloom where you are planted


SKØNHED // Marianne Palm

Skoldede skuldre kalder på rene solfaktorprodukter Forår og sommer kalder på masser af opbyggende D-vitamin til hele kroppen, men kalder også på skoldede skuldre , der har brug for en god solfaktor. Vælg en kemikaliefri solcreme, for ja, alverdens kemikalier kan ligesom solens stråler også trænge ind, og i dag ved man, at mange er hormonforstyrrende. Og når de kan forstyrre hormonerne, hvad kan de så ikke også lave ravage i? Det får vi nok først svar på i de kommende år, hvor der mere end nogensinde er fokus på, hvor let stoffer trænger gennem huden. Tag et sikkert valg, og kig på Avivir Solcremer, der har muligheder for hele familien.

Tea tree olie til bakterier og svampe på huden Havearbejde, jord under neglene, små rifter der alt for let går betændelse i. Eller snotnæsen der lige bliver tørret af i ærmet og videre til de andre i familien. Hud der udtørrer af al for meget sæbevask. Man ved, at Tea tree olie mere end så mange andre naturlige olier er bakteriedræbende. Ud over at virke på bakterier virker den også på svamp, fx mellem tæerne. Brug TTO sæbefri håndvask eller den rene olie, hvis du har hud, der er særligt belastet af svamp. Det er også Nova TTO, der kan anvendes til den urene hud. Dup et par dråber på bumsen, og du giver bakterierne kamp til stregen. Og påfør ikke nye baktier ved at pille, rode og rage i den.

Brug Quinoa & Artichoke Shampoo frem for glutenholdige produkter løselig formular med gluten hjulpet til med i alverdens hår og hudprodukter gennem rigtig mange år. Nu har man fundet, at en stor gruppe brugere af det ellers meget ofte brugte protein fra hvede kan give nældefeber, og det er endda, uden at man nødvendigvis er glutenintolerant eller allergisk over for glutenholdige fødevarer, man spiser. Green People lader tvivlen komme forbrugerne til gode og har erstattet glutenholdige ingredienser med quinoa. æs

g

r

s. 6

En grøn olie til kolesteroltallet – og til huden! Green Oil er et tilskud af økologiske koldpressede olier fra hørfrø, kæmpenatlysblomst og rapsfrø, som indeholder vegetabilsk omega 3, 6 og 9. Green Oil indeholder naturlige essentielle fedtsyrer ALA (a-linolensyre), som bidrager til vedligeholdelse af normale blodkolesterolniveauer gennem et dagligt indtag på to gram. Det er det samme indhold af fedtsyrer, som også kan gøre en forskel for den knastørre hud. Er der udbrud af eksem, er det bedre med omega-3-fedtsyrer alene, men den tørre hud eller huden, der er lidt uren, vil ligesom blodkarrenes ophobning af kolesterol blive rigtig glade, for de rette fedtsyrer.

Slip for poser og sorte rande under øjnene Huden omkring dine øjne vil elske at blive beskyttet mod vejr, vind og alder. Og det er, hvad Caviar Eye Gel Flash Serum kan gøre. Der er superaktive stoffer i produktet, fra NaturFarm, som bare aldrig går på kompromis med indholdet af deres produkter. Og man kan faktisk godt mærke effekten inden for få dage. De små dråber mindsker poser, mørke rande og har læber og på halsområdet.

Bloom where you are planted

11


Ren kærlighed til kokosolie Generation ”Vi elsker kokosolie” er i gang. Vi bruger den i madlavning og som skønhedspleje, og mange af os kan efterhånden ikke undvære den fyldige og nærende olie. // Julie-Charlotte Plovst

Den eksotiske nød vokser på kokospalmetræer og er udbredt i store Luzon og Mindanao dyrker 600 småbønder økologiske kokospalmer i henhold til Ecocert-standarden i samarbejde med BIO PLANÈTE. (40.000m2) jord i sin baghave med 400 palmer. Han bruger ikke kunstgødning eller pesticider, men passer og plejer sine palmer helt naturligt. Der kommer nemlig kokosnødder på de 400 palmer, og kokosnødderne er med til at skabe en stabil indtægt til hans familie. Familien dyrker også selv deres egne grøntsager – og deres måltider indeholder selvfølgelig altid kokos.

“J g sk r ko og sk for ng n k k r r go

rs n . for n r n

Geronimo Sabornido.

Fra palmetræ til kokosolie i dit køkken Produktionen af kokosolie, hvor der ikke er tilsætningsstoffer i, sker to til tre dage efter, at kokosnødderne er høstet. BIO PLANÈTE, en producent af kokosolie, ved nemlig, at kokosolien smager bedst og mest naturligt, hvis produktionen sker få dage efter høstningen. - Med en lang bambuspind med en kniv for enden bliver kokosnødderne skåret af palmetræerne - Herefter bliver skallen skåret af, før de bliver afhentet og læsset på lastbiler. Skallerne bliver brugt til at lave måtter eller reb med, så intet går til spilde - Kokosnødderne bliver revet og konserveret helt naturligt og mildt ved en form for lufttørring, der også medvirker til, at bakterier ikke kan overleve

- Hele produktionen sker uden brug af tilsætningsstoffer, og olien Se videoen med Geronimo Sabornido og produktion af kokosolie på www.bioplanete.com/Coconut-oil

Scan QR koden og se videoen om BIO PLANÈTES kokosolieproduktion.

12

Bloom where you are planted

Fordelagtigt hele vejen rundt BIO PLANÈTE sørger for at have tæt kontakt til deres samarbejdspartnere verden over, skabe gode rammer og forhold for dem og etablere langsigtede aftaler med dem. Det er ikke bare kokosolien, som BIO PLANÈTE kredser om, de inspicerer alle deres olier før, under og efter for både smag, vandindhold, surhedsgrad og peroxid indhold.


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4 Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen. Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk Bloom where you are planted

13

DK_SelenZinc_AD_4VOE'PSTLOJOH_210x297_

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.


Ud over at være forfatter til en række bøger om sundhed er Stephen Terrass anerkendt som en af Storbritanniens førende eksperter i naturmedicin og ernæring. De sidste 20 år har han forsket i virkningerne af kost, kosttilskud og naturlægemidler og som foredragsholder videreformidlet sin viden. Stephen er bl.a. forfatter til en bogserie med emner som gigt, allergier, hormoner, irriteret tyktarm mv.

14

Bloom where you are planted


Når videnskaben møder en holistisk tankegang Terranovas kosttilskud udvikles og produceres efter den nyeste videnskabelige viden om ernæring, biotilgængelighed, synergi og biokemi. Her går videnskab hånd i hånd med en holistisk tilgang til kosttilskud. // Kristine Bindslev og Marianne Palm

i kosttilskud, er Terranova. Firmaet anvender ikke fyldstoffer, bindemidler eller andre tilsætningsstoffer i deres produkter, og de er en af de virksomheder, der producerer produkter, der er 100 % egnet til veganere. Terranova Nutrition blev grundlagt i 2008 af Stephen Terrass, som er en af Europas førende eksperter i naturmedicin, botanik og ernæringslære. afsæt i en videnskabelig tilgang og forskning. Ligeledes vidner produktionen om en unik implementering af teknologi, innovation og det, man kan kalde holistisk synergi.

Synergi: Når 2+2 ikke længere bliver 4, men måske 5,5 Synergi øger optagelighed og effekt En af Stephen Terrass’ kæpheste er den synergistiske effekt i kosttilskud og i mennesker. Hos Terranova er kosttilskud ikke kun næringsstoffer. Interaktionen mellem sammensætninger af planteingredienser kan øge optagelse, videreformidling, aktivitet, stofskifte og anvendelse af næringsstoffer i kroppen ved en synergistisk aktivitet. Synergi opstår, når interaktionsummen af deres virkning alene. Forestil dig blot, at med synkan være urter, der stimulerer fordøjelsen og således er med

Altid økologisk dyrkede urter eller indsamlet som vilde planter i naturen.

til at øge optagelse af et vitamin. Eller vitaminer, der virker fremmende på hinanden. Evnen til at optage den fulde effekt af kosttilskud optimeres ved at tænke synergi i sammensætningen af ingredienserne i kosttilskuddene og ved at tænke i at skabe det bedst mulige miljø i kroppen, som skal optage næringsstofferne. Eller som Stephen Terrass selv udtrykker det: ”Den synergistiske sammensætning er nøglen til at få det bedste resultat af et kosttilskud”.

Risklid indeholder mere end 100 kendte antioxidanter. Listen omfatter tocotrienoler, tocopheroler og alpha lipionsyre. Biokemisk modtagelighed - hver eneste ingrediens tæller MagniFood-serien fra Terranova er et glimrende eksempel på den synergistiske tankegang. Serien er baseret på komplekse sammensætninger af økologiske, frisktørrede planter, urter, rødder og bær designet til at forbedre stabilitet, optagelighed, biotilgængelighed og udnyttelse. Tanken bag serien er at få kroppen til at skabe et mere synergistisk miljø, som således er mest mulig klar til at tage imod næringsstofferne i produkterne. Det vil sige, at de samlede ingredienser i MagniFood forbedrer kroppens biokemiske modtagelighed over for produkternes vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Forskning viser, at ved at anvende frysetørrede friske råvarer bevarer man plantens enzymer i modsætning til mange andre tørringsmetoder.

Frysetørrede droger, som sikrer et højt indhold af vitaminer, mineraler og aktive plantestoffer. Ingen bindemidler, fyldstoffer eller andre tilsætningsstoffer.

Kan anvendes af veganere.

Bloom where you are planted

15


Produktudvikling med blik for synergi og biokemi Terranovas produktserie spænder vidt. Fælles for dem er, at de alle tager højde for synergien og biokemien mellem kroppen og næringsstofferne. Calcium og magnesium i en skøn blanding med frysetørrede urter

der hjælper med optageligheden af calcium og magnesium i tarmsystemet.

2:1 blanding, som ud over at indeholde kalk og magnesium også indeholder frysetørrede droger med et højt indhold af naturligt forekommende mineraler samt planteaktive stoffer,

ter op om calciums og magnesiums vej gennem kroppen:

Stabiliseret risklid

ning tyder på, at stabiliseret risklid kan nedsætte urinudskillelsen af calcium.

Nældeblad Nældeblad er en fremragende kilde til både magnæringsstoffer, der er kendt for at styrke skelettet samt øge biotilgængeligheden af begge mineraler i kroppen, dvs. bor, vitaminerne K og D, silicium, zink og vitamin C.

Ingefærrod Utilstrækkelig aktivitet i fordøjelsessystemet er forbundet med dårlig optagelse af magnesium og calcium. gængeligheden af begge mineraler.

Lucerne blad og -blomst Ud over at være en kilde til vitamin K, magnesium, understøtte knoglesundheden), indeholder lucerne også vitamin B6, som er nødvendig for den ideelle udnyttelse af magnesium.

16

Bloom where you are planted

-


Økologisk risklid binder det hele sammen

Risklid er brugt i de fleste af Terranovas produkter. Når de brune ris bliver til hvide, er det bl.a., fordi man sorterer den næringsrige klid fra. Den brunlige klid indeholder et væld af næringsstoffer, fx en stribe af vitaminer og mineraler, masser af fibre, sunde fedtstoffer, og den er et helt rent produkt, hvis man vel at mærke vælger økologisk dyrket ris. Fordelen ved risklid er ikke kun den næringsmæssige værdi, men også risklidets evne til at fungere som en helt naturlig metode til at binde de øvrige ingredienser i produktet sammen, så man undgår unødige og kunstige fyldstoffer.

Terranova kosttilskud distribueres af Nordic Premium Group, som også har Solgar-produkterne i Danmark.

Padderok Lige som nælde indeholder padderok calcium og mange calciumstyrkende næringsstoffer, herunder silicium, magnesium, vitamin D, vitamin C og svovl. Specielt bemærkelsesværdigt er indholdet af silicium, som er nødvendigt for at danne en slags “lim” til at opretholde integriteten af knoglevævet.

Græskarkerner Græskarkerner har et højt indhold af zink og er også en god kilde til kobber - det vigtigste næringsstof, der samarbejder med zink. Kernerne indeholder også en høj koncentration af visse fedtsyrer, som supplerer zinks rolle i sundt prostatavæv.

C-vitaminer sammen med superfrugter Vitamin C 250 mg Complex er et andet godt eksempel på synergister blandet i et produkt. Her er 250 mg C-vitamin sat sammen med C-vitaminholdige bær og frugter, som ud over C-vitamin indeholder en stribe af antioxidanter og planteaktive stoffer, som understøtter vitaminets vej gennem fordøjelsen og ind til cellerne i hele kroppen. naturlig kilde til C-vitamin. Det samme gælder hyben og havtorn samt Acaibær, som i dag er erklæret superfood pga. det høje indhold af mange forskellige antioxidanter.

Bloom where you are planted

17


18

Bloom where you are planted


Bloom where you are planted

19


///////////// //TRÆNING MED OMTANKE//

Meditation og mindfulness

Meditation - og ikke mindst mindfulness - er in som aldrig før, og mindfulness tilbydes på mange arbejdspladser som en metode til at få styr på negativ stress. Lad os først se lidt på, hvad meditation (som mindfulness udspringer fra) egentlig er for en størrelse. // Torben Bremann

Meditation har været brugt i forbindelse med alle de store verdensreligioner: kristendom, islam, jødedom, hinduisme og buddhisme. I meditation øver du dig i at lære at fokusere på et bestemt punkt eller objekt for at få kontrol over dine tanker og derved skabe ro i sind og krop. Du arbejder hen imod at blive bedre til at være til stede i nuet. Hvis jeg nu siger æn r, så er du – i det mindste for en kort stund – opmærksom på dine hænder. Og når du er opmærksom på noget, der foregår eller er lige nu og her, kan du ikke være opmærksom på fortiden eller fremtiden – du er til stede i dette øjeblik. Hvad er mindfulness Mindfulness stammer oprindeligt fra buddhismen og har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress. Et centralt punkt i mindfulness – ligesom i alle andre meditationsformer – er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det, der er lige nu. Følelser og tanker opleves, som de er, men vurderes ikke, de observeres blot, hvilket giver indblik i, hvorledes man selv er. Ved at se på egne tankemønstre får man et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres. Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig til, hvad der end måtte opstå i nuet, og derved opøver man en evne til at agere i stedet for at reagere.

20

Bloom where you are planted

Hjernen og meditation Gennem meditation studerer vi hjernen n fr , hvor den vestlige videnskab, ved hjælp af blandt andet scanning, studerer hjernen fr . Hjernens opbygning og funktion Din hjerne vejer ca. 1,4 kilo og udgør ca. to procent af den samlede kropsvægt. Hjernen bruger 20 procent af al organismens ilttilførsel, og dens ernæring er sukker (kulhydrat). Et voksent menneske har 100 milliarder hjerneceller.


///////////// Den venstre hjernehalvdel fungerer som den verbale, sproglige og analytiske del, mens den højre går for at være den kreative hjernehalvdel, der er visuel, opfatter rumlige relationer og håndterer følelser. Hos rigtig mange mennesker er der en stor ubalance mellem de to halvdele, hvor den venstre hjernehalvdel er stærkt dominerende i forhold til den højre. Det kan man måle, når man måler hjernebølger. Groft sagt er det den højre hjernehalvdel, der gør os til mennesker. Det er her, vi får kontakt til glæde, kreativitet, ro og spiritualitet. Glæde får vores hjerne til at yde bedre, og uanset hvilken aktivitet vi står overfor, vil vi være bedre til at udføre den, hvis vi er glade og ikke bruger vores energi på fx utilsigtede bekymringer. Man kan træne sin hjerne til at blive en glad, tilfreds og rolig hjerne ved eksempelvis at meditere. Er mindfulness udelukkende positivt? Meditation og mindfulness kan ikke løse alle problemer og har dybere, bagvedliggende følelsesmæssige problemer eller traumer, skal der samtidig løses op for dem på anden vis, eksempelvis via samtale.

Der er foretaget en del undersøgelser, hvor det faktisk har vist sig, at særligt praksis af mindfulness har udløst tidligere traumer, den enkelte selv havde glemt, samt depressioner og psykoser. Det er derfor ikke nok at have lært lidt om meditation og mindfulness på et weekendkursus og efterfølgende påtage sig ansvaret at være instruktør. Det kræver indsigt, viden og mange års egen træning at påtage sig at formidle det til andre. Mindfulness - godt eller skidt? Selvom der k n være faldgrupper, opvejer fordelene som helhed eventuelle ulemper. Vi ved, at hvis vi motionerer, så lever vi længere, vi er mindre tilbøjelige til at blive overvægtige, vi er ofte gladere og mindre bekymrede. Ikke desto mindre er der også her risiko for ulemper i form af fx skader. For hver gang 100 mennesker vælger at begynde at træne har lært at træne ordentligt fra starten eller ikke har lyttet til kroppens signaler. andre metoder end mindfulness til at komme i bedre indre harmoni, såsom at læse, afsætte mere tid til at være sammen med venner - eller sagt på en anden måde: øve sig i at vide, hvornår det er vigtigt at tage en pause fra det til tider hektiske liv.

alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser. Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong.

// Du kan stille spørgsmål til Torben på torben.bremann@sund-forskning.dk // Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are k n s sk or s rog

// Torben Bremann. Psykomotorisk terapeut

Bloom where you are planted

21


///////////// //TRÆNING MED OMTANKE//

Test din forbraending Forbrænding er det virvar af fysiologiske og kemiske processer, hvis formål det er at forsyne dig med energi. Din hjerne regulerer det hele ud fra informationer fra nervesystem, hormonsystem og immunsystem og beslutter, om processerne i kroppen skal køre i højt eller lavt gear. Alt sammen med det formål at holde hele dit system i en dynamisk balance. // Anna Bogdanova

Når din forbrænding fungerer optimalt, reagerer den præcist og hurtigt på den mindste afvigelse og bringer dig næsten af

fedt. Den bruger kulhydrater til hurtig energi under træning og fedt til langsommere forbrænding ved ingen eller let bevægelse. Dette er, hvad den er designet til. Resultatet er, at du føler dig frisk og overskudsagtig og let mærker mæthed og sult. Du mærker også, om kroppen har trang til belastning eller hvile.

Hvordan er din forbrænding? Denne test er designet til at afklare, hvordan det står til med din forbrænding lige nu. Start oppefra, og lad dig føre igennem ved at svare på spørgsmål og følge pilene. Testen er enkel og retvisende. Når du har gennemført, kan du læse om din egen forbrændingstype. Læs også gerne om de andre typer i mit system. Det kan være, at du genkender dele fra dig selv fra andre perioder af dit liv i andre typer end den, du er lige nu. Vi er nemlig ikke samme type hele tiden.

Stiller du for høje krav til din krop? Har du over en længere periode stillet højere krav til din krop, end den har været i stand til at håndtere, vil din forbrænding blive låst – for at du ikke bruger af de ressourcer, som du faktisk ikke har. Organismen er helt eller delvist på standby, og det føles som en kamp at holde vægten og formen, for uanset hvilke ændringer du sætter ind med, stresser de kroppen, og trætheden vokser. Den gode nyhed er, at du kan reparere din forbrænding og dit nervesystem og få din krop til at samarbejde igen – stærk, stressfri, veldrejet. Hvad du skal sætte ind med afhænger af, hvilken type forbrænding du har lige nu og her.

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til bestselleren “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet gelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse.

//Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk//

22

Bloom where you are planted

// Anna Bogdanova, Ernæringscoach og bevægelsesspecialist


///////////// Hvordan er din forbraendingstype?

De 5

forbraendingstyper JA

JA

JA

Nej

Nej

JA

Nej

Type 2

Type 5

Type 1

Nej

Type 4

JA

Nej

Type 3

Type 4

Bloom where you are planted

23


///////////// //TRÆNING MED OMTANKE//

24

Bloom where you are planted


/////////////

Tjek din forbrĂŚndingstype online. Se mere pĂĽ www.sundonair.dk.

Bloom where you are planted

25


Grøn te for godt humør og mindre stress Øg dit dopamin- og serotoninniveau naturligt med L-theanin, det aktive stof i grøn te.

26

Bloom where you are planted


// Kristine Bindslev

i grønne teblade. Videnskabelige og kliniske forsøg har undersøgt de fysiologiske, farmakologiske og psykologiske effekter af L-theanin og har bekræftet, at stoffet virker afslappende, søvn- og humørforbedrende samt stressnedsættende. L-theanin blev opdaget i grøn te af japanske forskere i 1949. Grøn te har været drukket i tusinder af år. Nu har forskere verden over kigget i tebladene og kan sige noget klogt om, hvorfor grøn te virker, som det gør. L-theanin virker fordelagtigt på humøret og kognitive funktioner Først og fremmest giver stoffet L-theanin en følelse af velvære og mental skarphed. I USA i 2009 påviste en række forskere L-theanins positive virkning på hjernens opmærksomhedsgrad ved kineæstiske og visuelle øvelser. Forskerholdet satte sig for at sammenligne alfahjernebølgeaktivitet, når L-theanin versus placebo blev indtaget. Alfahjernebølger bidrager til at skabe en følelse af ro og afslappet årvågenhed. opmærksomhedsgraden ved længerevarende, vanskelige og fokuskrævende opgaver.

Grøn te er ofte brugt som en drik til at slappe af på - også selvom grøn te kan indeholde mere koffein end kaffe. Men modsat kaffe har L-theanin i grøn te en opkvikkende effekt uden at gøre dig rastløs og urolig. I Storbritannien kiggede forskere på virkningerne af L-theanin, koffein og deres kombination på kognition og humør i 2008. alene eller placebo i et randomiseret, dobbeltblindet forsøg. mental træthed, hovedpine og stress. L-theanin indeholder også koffein, men giver kun øget opmærksomhed og energi. Studiet viste, at L-theanin hjælper med at dæmpe de uheldige bivirkninger ved kaffe som rastløshed og nervøsitet. Det aktive stof i grøn te holder betabølgerne i skak Det er påvist i en forskningsundersøgelse i 2014 på Philiadelphia University, at L-theanin virker på stress og angst. Alfahjernebølger, de elektriske impulser i sindet, som tilvejebringer tilstande af dyb afslapning og mental fokus, kan regulere overaktivitet af betabølger. Betabølger skaber følelser af hyperaktivitet og slår alarm i nervesystemet. En overfrygt og angst. Forskning peger på, at det aktive stof i grøn te holder betabølgerne i skak. Ved rotteforsøg har man fx set, at når L-theanin når hjernen via blod-hjerne-barrieren, øges både serotonin- og dopaminniveauerne. Disse neurotranssympatiske nervesystem og har en beroligende effekt på sindet. Stigningen af lykke- og velværehormonerne er altså mulige forklaringer på, at grøn te-drikning giver et større vel-

Hvad kan L-theanin bruges til? • • •

g r o n og s ro on n s forb r r g r fok s og ko s jæ r r c r ngs og s r ss

r

Hvad er den anbefalede dosis? For god virkning anvendes 200 til 250 mg L-theanin. Kun få bivirkninger er blevet rapporteret. Bivirkninger omfatter hovedpine og svimmelhed.

L-theanin kan hjælpe med at lindre stress ved at give en afslappende effekt uden sløvhed.

L-theanin forklaret biokemisk L-theanin har videnskabelige navne som: Gamma-ethylamino-L-glutaminsyre; afledt af Boletus badius og Camellia sinensis. L-theanin er en vandopløselig forbindelse, og når det indtages oralt, absorberes det i tyndtarmen. L-theanin krydser blod-hjerne-barrieren via det store neutrale aminosyretransportsystem. Hos rotter fandt man høj koncentration af L-theanin i blodplasmaet allerede 30 minutter efter indtagelse. L-theanin hydrolyseres i nyrerne til glutaminsyre og ethylamin af enzymet glutaminase. L-glutaminsyren er i stand til at bidrage til at øge og modulere alfahjernebølger. Ud over naturligt forekommende i Camellia sinensis findes L-theanin i visse typer af svampe. Den kemiske struktur i stoffet svarer til L-tryptofan, som vi før har skrevet om. L-tryptofan er forløberen for neurotransmitteren serotonin, som blandt andet hjælper med at påvirke døgnrytmer, og herunder søvnmønstre, samt medvirker til, at man føler sig afslappet og tilpas.

New Nordic har lanceret produktet No Stress med L-theanin. Desuden er produkterne Clear Brain og Melissa Dream rige på L-theanin. ! " lde# env" $ n" nge% & n n . G nn g ng f n r g ro k r. F cs&S n gn ng r On n . r 2 . * ff c s of nn n no c r v Fro C s n ns s Gr n on S r ss R s ons . r rs * ff c s of n n on B n Osc or Br n c v r ng Vs o S n on sk. * ff c s of n n c ff n n r co b n on on cogn on n oo .

anvendes bredt og dækker også stress, rastløshed, søvnbesvær og umotiveret irritabilitet. L-theanin betragtes som en naturlig løsning på ikke-medicinkrævende angst. Bloom where you are planted

27


Sport på højt niveau kan skabe luftvejsinfektioner eller Elsker du at dyrke sport, og får du ofte luftvejsinfektioner eller flere smerter, end der måske kan forklares af manglende udstrækning efter træning, er det måske dit immunforsvar, der skal have lidt støtteterapi.

Luftvejsinfektioner, som hyppigt kan forekomme hos atleter, er forkølelse, bronkitis, ondt i halsen, halsbetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse og de

// Marianne Palm

Dyrker du sport på højt niveau, er det ikke nok med vitaminer, mineraler og proteiner til at opbygge muskler og væv. Du har i høj grad også brug for hjælp til dit immunforsvar. For det er ikke kun problemer målt direkte på antallet af forkølelser, det er i høj grad også dit immunforsvar, der kan give dig alle de efterfølgende smerter efter ekstra sportslige præstationer. Smerter i musklerne Kliniske forsøg har vist, at sportsfolk i dagene efter en toppræstation, men også i deres helt almindelige dage med masser af sport, kan have problemer med immunforsvaret. Det er ikke sikkert, det mærkes som ekstra problemer med en forskel.

28

Bloom where you are planted

En bivirkningsfri løsning Betaglucanerne, som er udvundet af gær, er genstand for ekstra meget opmærksomhed, da de er uden bivirkninger, og man kan justere mængden af de små kapsler efter, hvordan man har det, og hvilket niveau af træning man p.t. er i gang med. Er man fx ved at træne op til et maraton, kan dosis uden problemer fordobles fra den hverdagsdosis, man ellers vil anbefale på bare en kapsel daglig. Immiflex reducerer de velkendte luftvejsinfektioner hos atleter I et klinisk studie på 182 maratonløbere, hvor deltagerne


Nordic Naturals fiskeolier

vere Forpligtet til at le og verdens sikreste mest effektive omega olier

Om Nordic Naturals

Nordic Naturals Fordele -

RENHED: FRISKHED: SMAG: TRIGLYCERIDFORM: TREDJEPARTSKONTROL: BÆREDYGTIGHED: DOSERING:

Distributør: Bidro ApS Midskovvej 58 Mesinge · www.bidro.dk

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder til kvinder i overgangsalderen Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver Rødkløver -

Salvie B6 vitamin magnesium

Bloom where you are planted

29


///////////// // DET HOMØOPATISKE Svimmelhed og transportsyge

// Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Køre-, søog luftsyge

Det sker ofte, at jeg får klienter, der lider af svimmelhed. Vertigo, som det hedder på latin, oplever næsten alle mennesker på et tidspunkt. Overordnet er der fire typer af svimmelhed: Almindelig svimmelhed (vertigo), der er kendetegnet ved en roterende, synkende eller svajende fornemmelse, dernæst ørhed, besvimelsesfornemmelse og manglende balance. Det er tre til fire gange oftere, at kvinder bliver ramt af svimmelhed.

Der er mange årsager til svimmelhed Almindelig svimmelhed skyldes oftest en ubalance i det indre øre. En ofte hørt årsag er virus på balancenerven. Der er dog oftest ikke tale om en virus, men mere om en ophobning af affaldsstoffer, partikler eller stendannelser i det indre øre. Derudover kan kredsløbsforstyrrelser give tegn på svimmelhed. Alvorligere sygdomme som Ménières, skader på lillehjernen, tumorer, sklerose, traumer og infektion er alle også

ter med god effekt til lige fra akut svimmelhed til kroniske forløb som Ménières.

så alvorligt.

midler oftere i behandlingen af svimmelhed.

! o"#æld$e pga. sammenfald med andre faktorer som forhøjet blodtryk, åreforkalkning og sukkersyge. Andre kan blive svimle af medicin, alkohol og stoffer.

Overbevisende studie Det bedst dokumenterede produkt mod svimmelhed er Vertigoheel. Det fås som tabletter, dråber og drikkeampulMod#"vimmel)ed# og#til#fo$+ ed$ing#' f#mi&$o.i$&ul' tionen

% o$$e&t# g' ng' $t,# &$o( ")oldning# og# vi"uel# fo&u"# unde$# + evæ-# gel"e#' f#)ovedet balance. Et eventuelt tab af denne information kan give en og balancecentret ikke får blod nok, er det højst sandsynligt, at man også vil opleve svimmelhed. følelse af ubalance og svimmelhed.1 , &ut#mellem-$e+ etændel"e,#"t$e"",#"ult,#&v' lme#elle$#o( &' "tning# Der er blevet lavet mange studier på Vertigoheel. Bl.a. er e$#mind$e#' lvo$lige#å$"' ge$#til#"vimmel)ed. Omkring 21 til 35 % det testet i forhold til Ginkgo med bedre resultater, samt et 2 ning og overfølsomhed over for lys og lyde lider af vertigo. taterne var enestående. Efter 12 ugers behandling sås tydeligt Hvordan skal du tackle din svimmelhed? Behandlingen er oftest af den underliggende årsag. Det kan en forbedring af blodgennemstrømningen. melhed (fx radiatorvarme, rødvin, chokolade og ost). Behandling af forhøjet blodtryk, hormoner, manuelle teknikker,

Studiets udførelse Undersøgelsen blev udført på to grupper af patienter med

en periode på 12 uger.

30

Bloom where you are planted


///////////// HJØRNE // med Thomas Kjærsgaard

Resultatet var, at der blev målt en markant øget gennemstrømning af blodceller for Vertigoheel-gruppen. Det gjaldt både for de røde og de hvide blodlegemer samt den samlede mængde blod og ilt, samtidig med ingen eller forværring i placebogruppen. Alle i Vertigoheel-gruppen kunne også tåle kuren uden bivirkninger.

FØR

Det vil sige, at Vertigoheel forøgede tilførslen af ilt og næringsstoffer til cellerne og medvirkede til at ændre stofskiftet, så svimmelhed blev reduceret og kredsløbet til hjernen blev bedre. Så er du svimmel? Det kræver naturligvis en god udredning med hensyn til, hvad årsagen til svimmelheden er. Men når det er på plads, anvender jeg næsten altid Vertigoheel. Gerne i de 12 uger som studiet foreslår. Det giver også andre positive virkninger ud over mindre svimmelhed. Det kan være en bedre koncentrationsevne, hukommelse og humør. Specielt hos ældre, men yngre har også god effekt af mere ”luft” til hjernen.

Kredsløbsnetværket før begyndelsen af studiet. Der ses blokerede blodårer (kapillærer) og små nye, ukontrollerede forgreninger, der forsøger at presse blod igennem.

EFTER

• Derudover bruger jeg også Vomitusheel, hvis man også oplever kvalme i forbindelse med svimmelheden • Hvis svimmelheden har relation til skulder/nakkeproblemer, bruger jeg ofte Discus compositum • Lymphomyosot kan også bruges som langtidsterapi specielt ved Ménières sygdom • Derudover bør man se på kosten/nydelsesmidler, spisehyppighed, arbejdsstillinger, sygdomshistorie, på svimmelhed. Afslutningsvis kan jeg nævne, at der også er lavet studier på Vertigoheels positive indvirkning på ”transportsyge”. Dvs. køre-, luft- og søsyge. Min egen søn led som lille af køresyge, og efter to ganges behandling med Vertigoheel forsvandt det helt og er stadig væk, nu som 24-årig.

Efter 12 ugers behandling med Vertigoheel viser der sig tydelige forbedringer af kredsløbet. Øget gennemstrømning og diameteren af blodårerne er blevet større. Ikke mere vilde forgreninger af små blodkar.

Bloom where you are planted

31


Sund mad på SU

– og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker. Når du køber broccoli, får du uforholdsmæssigt meget grøntsag for pengene. Med sit indhold af nyttige vitaminer, masser af fibre og sundhedsfremmende phytokemikalier er denne superråvare langt bedre end sit ry. Også smagsmæssigt.

Måltidssalat Jeg er fan af ”alt-i-en- retter”. Den slags retter, hvor du kommer alt i en gryde eller alt i en skål – og vupti, så er der et komplet måltid. Det er nemt og bekvemt, når maden skal laves i en ruf. Her får du en helt enkel en af slagsen med broccoli og æg som hovedingredienser. gemmes og tages med som mættende frokostsalat på arbejdet, studiet eller i skolen. Det skal du bruge: 400 g frisk broccoli 2 æg 1 stor tomat (eller to mindre) 1 avokado 1 spsk. kapers, gerne i olielage Dressing af 3 spsk. koldpresset olivenolie 1 spsk. hvid balsamicoeddike (eller andet syrligt, fx citronsaft) 1 stor tsk. dijonsennep 1 stor tsk. honning Salt Peber En håndfuld frisk estragon Sådan gør du: Skær broccoli i små buketter. Og blancher dem i kogende vand tilsat salt i præcis to minutter. Lad dem dryppe helt af for vand i et dørslag, mens de køler af. Kog æg i cirka syv minutter. Skær tomater og avokado i mindre stykker. Hak estragon, og bland det med de øvrige ingredienser til dressingen. Smag til med salt og peber. Bland nu forsigtigt broccoli, tomater og avokado med dressingen og kapers i en skål af passende størrelse. Halver de kogte æg, og læg dem ovenpå. Server og spis gerne med det samme.

32

Bloom where you are planted

// Nanna Stigel. Ernæringsterapeut (DET)


Ingen brok over broccoli … hvis bare den er kogt ordentligt. Tricket med broccoli er, at det hverken må koge for kort eller lang tid. Koger det for længe, ødelægges både smag og konsistens. Koger det for kort tid, kan det være en bitter affære at tygge sig igennem. Prøv at komme det i kogende vand, og kog det i præcis to minutter (fra vandet er kogt op igen), og skyl det evt. med koldt vand bagefter, så det ikke står og damper videre i gryden.

Sundhedsbonus i små buketter Der er virkelig meget pænt at sige om broccoli. Ud over at mætte på den gode – og sunde – måde, indeholder broccoli nogle rigtig smarte phytokemikalier, der bl.a. ser ud til at være cancerhæmmende og understøtte kroppens naturlige afgiftning af brugte kønshormoner.når den bliver kogt eller svitset.

Fattigmandspesto Med broccoli som grundingrediens bliver denne pesto lidt mere økonomisk i længden end pesto, der udelukkende er baseret på fx basilikumblade. Til gengæld er pestoen ikke fattig på smag, så giv den en chance, også selvom du ikke umiddelbart tænder på tanken om blendet broccoli. Du vil blive overrasket over, hvor forbløffende lækkert den smager. Det skal du bruge: 230 g rå broccoli 3/4 dl god olivenolie Et skvæt soja 1 stor håndfuld frisk basilikum 1 stor håndfuld frisk salvie 50 gram cashewnødder 4 spsk. citronsaft Salt og peber Sådan gør du: Hvis du gerne vil fremhæve nøddernes smag, kan du lige kaste dem på panden, så de bliver let gyldne. Ellers er det bare op i en blender med hele balladen. Blende. Blende. Smag til. Vigtigt. Og server!

Bloom where you are planted

33


Juice dig sund Juicing er en fantastisk måde at starte dagen på. Du tilfører store mængder næring - vitaminer, mineraler, antioxidanter, essentielle fedtstoffer, proteiner, enzymer, fibre osv. Derfor kan juicing hjælpe kroppen med at forebygge sygdom, inflammation, hjerte-kar-problemer, gigt, hudproblemer, tarmproblemer. Mange har svært ved at nå op på Sundhedsstyrelsens anbefaling på 600 gram frugt og grønt hver dag. Jeg anbefaler faktisk, at du kravler op på et kilo frugt, grønt og bær om dagen. Derfor kan du med fordel juice dine grøntsager og superfoods. Der er også fibre i juicer

-

og planteslim), som altså ikke fjernes fra saften, absorberer vand og hjælper med at de sænker faktisk blodsukkeret og kan balancere det dagen igennem. De opløselige

Hent gratis www.greengoddess.dk

Boost din tarmflora juice

Inulin fra jordskokkerne kan sætte gang i tarmsystemet til at starte med. Klorofyl i persillen hindrer dannelse af luft i maven. Oplever du luft i maven, kan du tilsætte 1/2 tsk. TIP nigellafrø og 1 kardemommekapsel i juiceren, inden Boost ekstra du kører grøntsamed Valleforce, gerne igennem. Brottrunk eller mælkesyrebakterier.

Denne juice er fyldt med næring til de gode bakterier i dit tarmsystem Det skal du bruge: 5 jordskokker 1/2 broccoli 1 bundt persille 1 pære 1 agurk 1 spsk. aloe vera juice

Sådan gør du: Juice jordskokker, broccoli, persille, pære og agurk. Tilsæt 1 spsk. aloe vera juice, og nyd med det samme.

34

BONUS

Bloom where you are planted

// Caroline Fibæk, Naturopath ibm og madskribent


Husker du at pleje din mikroflora? // Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Sammensætningen af de milliarder af levende mikroorganismer, du har i din krop – der er mellem et til to kilo alene i din tarm – er helt afgørende for din sundhedstilstand. En sund balance, med overvægt af de sundhedsfremmende bakterier, har ikke alene betydning for din fordøjelse, det øger din modstandsudvikling af autoimmune sygdomme, overvægt, psykiske lidelser, astma, diabetes og åreforkalkning. Maden, du spiser, kan fremme enten de gavnlige eller de skadelige bakterier. Du plejer din tarmog andre grove grøntsager, løg, porre, fuldkorn og bælgfrugter. Og gerne fermenterede madvarer med gavnlige mælkesyrebakterier som miso, surkål etc. Minimér

Prøv miso Upasteuriseret økologisk miso er et nemt og rigtig helsekosten, og har de det ikke fast i sortimentet, kan det nemt bestilles hjem. Miso kan røres op i varmt vand og drikkes, men smager bedst i en suppe med grøntsager. Kan bruges i alle mulige supper – og i dressinger og dips. Kog suppen færdig, sluk og smag så til med mælkesyrebakterier og enzymer.

Misosuppe – helt enkelt Det skal du bruge: ½ spsk. instant wakame flager* (kan udelades eller erstattes af almindelig wakame) 2 mellemstore eller 1 stor løg eller porre Ekstra jomfruolivenolie ½ liter vand Upasteuriseret byg- eller rismiso Persille eller forårsløg * Wakame giver ekstra umamismag og gode mineraler.

Sådan gør du til to portioner: Lad wakame stå i blød i koldt vand et par minutter. Skær løg eller porre i skiver, og sautér dem et par minutter i en gryde med lidt olie. Kom vand ved, læg låg på, og bring i kog. Tag wakame op, skær den i små stykker, og kom i gryden. Lad det småkoge ca. 12 minutter under låg. Sluk, og lad suppen stå i fem minutter, og rør miso op med lidt af suppevandet – smag suppen til. Server med drys af persille eller forårsløg.

Variation:

Kog græskar, gulerod, majs, persillerod, brændenælder, broccoli eller andet med i suppen. Tilføj evt. tern af tofu de sidste par minutter.

Bloom where you are planted

35


Er du en sukkergris? Mange folk har en ukontrollerbar trang til søde sager og kan ikke forstå hvorfor. Samtidig har de svært ved at holde vægten, hvilket gør dem dybt frustrerede. Løsningen kan være at få blodsukkeret i balance med organisk chromgær. // Bjørn Falck Madsen

har spist? Føler du dig dvask og udkørt sidst på dagen, og er noget sødt det eneste, som synes at hjælpe? Så skal du først og fremmest holde op med at bebrejde dig selv og tro, at det har noget med svag karakterstyrke at gøre. Det kan nemlig sagtens være en ubalance i kroppen, som tilmed er forholdsvis let at genoprette. Det handler om blodsukker Hvis dit blodsukker ikke er stabilt, men svinger, kan det medføre, at du ikke får nok sukker til hjernen. Det er årsagen til, at du mangler energi og får en ustyrlig trang til noget sødt. Forskning har vist, at en af de ting, som er med til at holde bloder med til at støtte insulinfunktionen. Hvis du mangler chrom, kan det resultere i et ustabilt blodsukker. Organisk chromgær er bedst skaldyr, rosiner, kød og bønner, men du kan også tage chrom i tabletform. Den chromform, som har vist sig at have den absolut bedste optagelighed, er organisk chromgær. Ifølge det Europæiske Fødevaresikkerhedsråd (EFSA) optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end andre almindeligt anvendte chromformer som chrom picolinat og chrom klorid.

Sluk trangen, og tab dig

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men den er altså god nok: Et chromtilskud kan dæmme op for din trang til søde sager, og så er det slet ikke svært at gå ned i vægt. Mange, som prøver at tage chrom for første gang, beskriver effekten som ”at slukke for en kontakt”. Deres sukkertrang forsvinder ganske enkelt. Hvis man tidligere har haft for vane at spise slik, chokolade, kage og andre sukkerholdige fødevarer hver dag og lige pludselig holder op, er det ikke svært at forestille sig, hvordan det vil påvirke vægten. Men det er vigtigt at understrege, at chrom ikke er et slankepræparat eller en kur. Det er en naturlig måde at genoprette blodsukkerbalancen på. Det er også vigtigt at pointere, at chrom kun virker, hvis dit ustabile blodsukker skyldes mangel på stoffet. Det vil altså ikke hjælpe på dig, hvis din overvægt er hormonelt betinget eller forårsaget af andet.

36

Bloom where you are planted


AVIVIR

Hjælper dig til en bedre sommer KT

KT

ÅRETS KROP VIND 2011 RODU EREP LEJ ÅRETS KROPSPVINDER 2011 POPULÆR SPLEJEPRODU

sem Modvirker solek

Høj solbeskyttelse

Til børn og voksne Modvirker soleksem

Mellem solbeskyttelse

Til børn og voksne Modvirker soleksem

Mellem solbeskyttelse

Anti-age til ansigt og bryst Modvirker soleksem

After Sun

Øger din naturlige sommerglød Køler og reparerer

Reparerer, Hjælp til sommerens lindrer og småskader Reparerer, køler blødgør huden Nem og praktisk

og giver lindring

Let at tage med på ferie

AVIVIR Aloe Vera serien med det høje indhold af Acemannan. . AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

Naturlig balance

Styrker immunforsvaret, medvirket til at normalisere fordøjelsen og vedligeholde hud og slimhinder

Uden parabener, parfume og farve!

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteker

Bloom where you are planted

37


Sadan vaelger du Økologisk tøj – skulle det nu være nødvendigt? Man skal jo ikke ligefrem spise sit tøj … Men jo, det er vigtigt! Når du vælger bæredygtigt tøj, gør du både noget godt for din sundhed og for miljøet. I dag er udvalget af økomode så stort, at lækkerhed, kvalitet og bæredygtighed sagtens kan gå hånd i hånd. // Rose Maimonide

Er dit tøj en kemibombe? Bomuld er en af de afgrøder, som sprøjtes allermest, endda med ret skrappe pesticider. Omkring 25 % af verdens forbrug af sprøjtegifte går til produktion af bomuld. Sammen med et heftigt forbrug af kunstgødning kan pesticiderne ødelægge jorden og drikkevandet. Tekstilarbejdernes levealder forkortes mærkbart, og deres børn har stor risiko for at blive født med misdannelser. Der går op mod 900 gram kemikalier til et kilo færdigt konvenbelastende. I konventionelt tøj er der meget ofte rester af kemikalier. Nogle af dem kan helt eller delvis vaskes ud, og andre frigøres gradvist, når tøjet kommer på. Altså havner de kedelige kemirester i den, der bærer tøjet. Alt det er du med til at bremse ved at vælge økologiske tekstiler.

Sådan prioriterer du dine tøjkøb Det mest bæredygtige er selvfølgelig at slide sit tøj op og nøjes med lidt, men godt… og købe genbrug, når der skal fornyelse til. Når du køber helt nyt tøj, så vælg økologi. Som det, hvor der bare står fx “100 % økologisk bomuld”. For produktionsproces, farvning, fair trade osv. En rigtig god prioritering er at vælge økologi til det tøj, som du har inderst mod huden og/eller har på i mange timer eller bruger meget hyppigt Kend de grønne mærker Aiayu, Dilling Underwear, Ecouture by Lund, the Baand, Tricotage og Underprotection. H&M har et voksende udvalg af bæredygtigt tøj og boligtekstiler. Tjek også udvalget af bæredygtig mode hos webshoppen riverandraven.com.

Vask først Vask altid nyt tøj et par gange før brug. Tøj af ren uld og økologisk tøj behøver kun en enkelt vask før brug.

Certificeret økologisk GOTS IVN blå KbA Soil Association

38

Bloom where you are planted


toj/ med omtanke På verdensplan går der 25 % af produktionen af kemikalier til tekstilindustrien.

Hvis du kober / konventionelt toj, / sa prov / at vaelge... • ufarvet tøj eller tøj i lyse farver (ikke skrig-hvidt, da det vil være bleget med kemi) • • • •

kvalitetstøj, så det holder længere klassisk tøj, du kan bruge sæson efter sæson tøj, der kan kombineres og bruges på mange måder tøj, som ikke lugter

Hvis du kober / konventionelt produceret toj, / sa prov / at undga... • tøj, som du har på inderst mod huden og/eller i mange timer • tøj, som du bruger rigtig meget • • • • • • •

konventionel bomuld mørkfarvet tøj (der er mere kemi i mørke farver, især sort) tøj med tryk/print, især “tykt” plastikagtigt tryk fejlkøb, som du ikke får brugt modetøj, som kun holder en halv sæson og derefter bliver so last year tøj, som er mærket “antibakterielt”, “nano”, “smudsafvisende”, “vandtæt” og lign. tøj, som lugter af kemi og/eller parfume

,

Prioriter isaer okologi, nar du kober... / / • undertøj • evt. uldundertøj • nattøj • strømpebukser • yndlingstøj, arbejds”uniformer” osv. • sort tøj og tøj i mørke farver

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed. www.rosemaimonide.com

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. Få gratis e-bog på rosemaimonide.com.

Bloom where you are planted

39


ALWAYS BEAUTIFUL // ALWAYS NATURAL

// Julie-Charlotte Plovst

// Serendipity // Løs bluse // 100 % babyalpakauld // ' % .( * .+ ) ) //

// Boody // tank top // 80 % økologisk bambus, 13 % nylon, 7 % elastan // ' % .( - - ,- 5 // Boody er et australsk tøjmærke, der kombinerer mode og kvalitet med bæredygtighed og økologi. Alt tøjet er fremstillet af økologisk bambus, der er groet, produceret og fremstillet fuldstændigt bæredygtigt. Mærket er både

Læs mere, og køb tøjet på shopsund.dk.

// Avivir // Aloe Vera Woman’s Shaving Mousse // 150 ml // ' % .( 7) // // Avivir // Aloe Vera Woman’s After Shave // 150 ml // ' % .( * * 5 // Bløde ben i foråret Shaving-moussen fra Avivir indeholder 70 % Bio Active Aloe Vera og modvirker røde knopper og irritation ved barbering med skraber. Reparerer og beroliger huden allerede under barberingen og sikrer et glat og tæt resultat. Velegnet til sart hud. Du kan efter barberingen bruge After Shave lotionen fra Avivir, der køler og reparer huden. Det høje indhold af Activ Aloe® (90 %) intensiverer fugttilførslen, genopbygger og modvirker udtørring og irritation. Den er specielt udviklet til at mindske ubehag efter barbering og anden hårfjerning. Indeholder ikke parfume eller sprit.

40

Bloom where you are planted

// Underprotection // karma bralette og briefs // 95 % bambus og 5 % lycra // ' o$ te% ( # # v.( ( ' % .( , ) ) ( og( ' % .( 4) ) ( //


ALWAYS HANDSOME // ALWAYS CONSCIOUS

// Farmers Market // Eystri-skogar denim skjorte // 100 % lyocell // ' % .( . - - //

// Knowledge Cotton Apparel // Big Check skjorte // 70 % økologisk bomuld og 30 % hør // ' % .( 7- - //

Kan købes hos my-fair-styles.com

// PAYAMBA // Savanna Night Shorts // Bomuld med voksprint // ' % .( 45) // Kan købes hos my-fair-styles.com

Danske drenge PAYMBA blev grundlagt af to danske drenge. Der bruges udelukkende bæredygtige materialer hos PAYAMBA: restprodukter, materialer, som hurtigt reproduceres eller som de lokale selv kan lave.

// Weleda // Arnica Sports Shower Gel // 200 ml // ' % .( . - // // Weleda // Arnica Massage Oil // 100 ml // ' % .( * + 5 // Arnica, perfekt før og efter sport Arnica er kendt for sin urtemedicinske virkning til bl.a. blå mærker, forstuvelser, muskel- og ledsmerter. Brug olien fra Weleda før fysisk aktivitet for at øge blodgennemstrømningen og på den måde beskytte musklerne mod skader. Du kan også bruge den til at massere musklerne efterfølgende, den har en beroligende og opfriskende effekt. Shower-gelen nærer huden, så den bevarer sin fugt. Dejlig at vaske sig med efter at have dyrket sport. // Juhldal // Skælshampoo no. 3 // 200 ml // ' % .( - - // Sund hovedbund Med enzymet bromelin fra ananas er shampooen med til at pleje hovedbunden samtidig med at fjerne døde hudceller og skæl. Virksom og samtidig skånsom. Bloom where you are planted

41


// Julie-Charlotte Plovst

// Message Earth // Plakat 44 cm x 30 cm // træramme i // pr. stk. kr. 299,95 //

// Sustainagraphics // ”Året rundt – dansk frilandsgrønt” // Plakat 60 x 80 cm // // kr. 175 // Pynt din væg, og få samtidig en oversigt over årstidens grøntsager.

// Message Earth //

// // pr. stk. kr. 29,95 // -

Læs mere på messageearth.com

// Sustainagraphics // ”Lidt vildere – gør din have lidt vildere” // Plakat 60 x 80 cm // // ' % .( * 75 // Ud over at tiltrække bier hvad kan man som privat haveejer yderligere gøre for at give naturen en mere fremtrædende plads, samtidig med at man sparer arbejde og penge? Med plakaten får du inspiration og viden. Læs mere på sustainagraphics.org

42

Bloom where you are planted


//////////// //SCIENCE// Kamille er ikke bare kamille Kamille er en dansk betegnelse for to slægter af kurvblomster, r c r med syv arter og r ros r med 38 arter. Begge er udbredte i tempererede og subtropiske områder på den nordlige halvkugle. Det er bestemt ikke alle arter, der har været brugt som lægeplante, og derfor skal man se sig godt for, hvis man vil bruge dem til kosmetik eller som fx beroligende droge til tarmen. " ng% ed" en$ en$ ( l/ t" n$ ' e( n/ vn( elle% ( - N0 - -n/ vn.

INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients

HELLO MR. INCI

// Julie-Charlotte Plovst

Hvorfor er det ikke bare på dansk? Producenter af kosmetiske produkter skal ifølge lovgivningen skrive ingrediensens latinske navn eller INCI-navn. Deklarationslistens rækkefølge er ikke tilfældig – det, der står først, er det, der er mest af i produktet. Du kan være heldig Hos nogle danske mærker skriver de den danske betegnelse. Se fx ingredienslisten på Arnikasalve med kamille fra Mellisa: r n s r n c K rn Oil (Abrikoskerneolie), C r b (Gul Bivoks), Lanolin, rn c on n Flower Ex-

tract ( rn c ), Flower Extract (Morgenfrue), C o R c Flower Extract (Kamille), S n, obro Cacao Seed Butter (Kakaosmør), oco r c (vitamin E), n s nn s Seed Oil (Solsikkeolie), Ascorbyl Palmitate (C vitamin) sa, der har 30 års jubilæum i år på side 8.

Botaniske navne – danske navne r c r r c og C o r c - tysk kamille, som også hedder ægte kamille. C nob – romersk kamille. Der er store forskelle arter, vælger de bl.a. ud fra den virkning, man gerne vil have. Den æteriske olie af tysk kamille har en stærk blå farve, mens den romerske er farveløs. Det er det blå farvestof, azulen, som har en kraftig antiseptisk og antibakteriel virkning.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

Q U I N OA H Å R P L E J E

*

-

glutenfri

· Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere

Beskytter og reparerer håret Øget hårets volumen Gi’r håret glans

Certificeret Økologisk*

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

Bloom where you are planted

aminojern.dk

43


// Cecilie Hartvig Klindt

Din intuition – din guide gennem livet Intuition handler om kærlighed, om sorg, misundelse, vrede og om frygt. Intuition er alle vores følelser, vores kompas, der guider os gennem livet. Og giver vi os selv lov til virkelig at mærke vores følelser, kan intuitionen hjælpe os med at træffe de små og de store beslutninger i hverdagen. Luise Thye-Østergaard har skrevet bøgerne ”Intuitivt Moderskab” og ”Intuitivt Barn”, der gennem hendes egne erfaringer med graviditet og moderskab giver dig redskaber til at mærke og forstå din intuition og bruge den i din graviditet, moderskab og i opdragelsen af dine børn. For hvad der er rigtigt for den ene er ikke rigtigt for den anden – der er aldrig kun én rigtig måde at gøre tingene på. Alle er forskellige. Derfor er vores intuition så vigtig.

Sov sødt barnlille Selvom dagen har været lang, dejlig og fyldt med gode indtryk, kan det nogle gange være svært for børn at give slip, byde natten velkommen og give sig hen til søvnen. Drømmeæsken fra ”Leg Med Mig” kan hjælpe dit barn med at slippe de dårlige og dumme tanker, der kan afholde dem samlet i den danske natur. Udgangspunktet er naturen, jordvand-luft og ildelementerne – æsken er fortrolig og kun dit barns.

Gennem principperne ”stop op”, ”ryd op”, ”se op” og ”fyld op” lærer du at lytte til din intuition og mærke efter og vide, at du er god nok, som du er. Du har selv svarene via din egen visdom.

Dit barn kan røre ved og se på de forskellige elementer i æsken – det kan være alt fra en natursten, glaskugle, minibog til et lille natterim – gennem disse ting og barnets fantasi kan I sammen skabe grundlaget for tryghed og gode drømme. Barnet kan tegne sine yndlingsdyr, mønstre eller tanker i den lille bog – det der skaber magi og får smilet frem. I kan sammen tilføje noget af jeres eget for at give æsken endnu mere personlighed og drømmemagi.

Kan købes på shopsund.dk og i landets boghandlere.

I drømme kan alting ske – sov trygt og drøm sødt. Kan købes på www.legmedmig.dk eller i Fredbogård Butikken Vesterbrogade 26, 3250 Gilleleje.

44

Bloom where you are planted


// Marianne Palm

Børn har brug for vitaminer og mineraler. Kan det skrives tydeligere? De skal bruges til at opbygge celler i alle organer, de skal bruges, når man vokser, og de skal især bruges til de børn, der måske ikke er de mest ihærdige grøntsagsspisere. Bamse Bomstærk er en velsmagende en af slagsen.

Lær dine teenagere at spise urtesalt, så vil de senere i livet få mindre lyst til at spise alt for meget af det kredsløbsbelastende mineral. Urterne, der er tilsat, skaber en god smag, og man får automatisk lyst til mindre af det hvide pulver. Det lyder måske lidt over-kill at være opmærksom på sit saltniveau allerede fra barndommen. Men det er faktisk her, at alle gode vaner – og alle uvaner – begynder.

nødder, fuldkorn - og hvis der bare er den mindste tendens til tør hud, eksem, luftvejsproblemer eller anden skranten fra slimhinder, hud og tarme, så vil Eskimo-3 Kids være en mulighed. – eller under amningen? Så er det meget vel, fordi dit østrogenniveau har været på rutsjetur, eller du ikke har spist nok mad, så dit blodsukker er kommet på gyngende grund. Er det blevet til adskillige ture med svamp i underlivet, oppustede tarme og måske svamp i munden, er Dida en mulighed for at komme tilbage på det sunde spor igen.

Bloom where you are planted

45


Er du plaget af HØFEBER? Hvert år gør pollen livet surt for de mange danskere, som lider af høfeber. Måske er du en af dem. Der findes naturlige måder at komme problemet til livs på, som ikke kræver medicin. // Bjørn Falck Madsen

Tilstoppet næse, vejrtrækningsbesvær og øjne der løber i vand. Der er mange ubehagelige symptomer, som pollen fra blomster, buske og træer fører med sig, og som giver voldsomme gener hos dem med høfeber og nældefeber. Mange tyr til antihistaminpræparater for at kunne holde hverdagen ud, og det giver mening, eftersom det netop er histamin fra pollen, der giver de allergiske reaktioner. Men antihistaminer kan virke sløvende, og det er ikke alle, der bryder sig om det. Pycnogenol-ekstrakt virker den populære Pycnogenol-ekstrakt (Bio-Pycnogenol), som er udvundet af bark fra fransk strandfyr ( n s r ), en unik træsort fra det sydvestlige Frankrig. Pycnogenol indeholder nogle biologisk aktive stoffer (procyanidiner), som hæmmer histaminfrigivelsen i kroppen. Histaminet frigives af såkaldte mastceller i kroppen. På den måde forebygger man den allergireaktion, som histamin er skyld i.

Der er andre fordele ved at anvende Pycnogenol-ekstrakt. For eksempel kan det nævnes, at Pycnogenol • har en antiinflammatorisk effekt i huden og hjælper med at beskytte huden mod uv-stråling fra solen. Det kan på ingen måde modsvare virkningen af solfaktorcreme, men bidrager dog til den beskyttende virkning • har en stabiliserende effekt på de to proteiner collagen og elastin, som har betydning for hudens elasticitet og styrke. Pycnogenol anvendes af mange kvinder til at holde huden glat og stram • er med til at forebygge dyb venetrombose (DVT), som er blodpropper i de dybtliggende vener i benene. Risikoen for DVT er især øget i forbindelse med langdistanceflyvning, hvor man sidder ned mange timer ad gangen, så cirkulationen i benene er nedsat

46

Bloom where you are planted


ACTIVE BY NATURE Turmeric Active

Vores unikke og økologiske Wholistic™ Turmeric formel for frihed i hverdagens aktiviteter og ved sport

Unikke økologiske teer & kosttilskud Bloom where you are planted

47


Hvidløg som fremtidens intelligente bakteriebekæmpelse Hvad har vampyrer og bakterier til fælles? De viger bort ved synet af hvidløg. Det lille løg er ikke bare stinkende sundt, det er også intelligent bakteriebekæmpelse i en tilsyneladende håbløs kamp mod resistente bakterier. // Kristine Bindslev

48

Bloom where you are planted


Aggressive multiresistente bakterieinfektioner udgør et stigende sundhedsproblem verden over. Hvis vi mennesker var lige så intelligente som naturen, vendte vi os mod hvidløget. Det har dansk forskning også gjort. I 2014 forsvarede Tim Holm Jakobsen sin ph.d-afhandling på Københavns UniverHolm Jakobsen har i særlig grad haft kig på bakterien Pseudomonas aeruginosa, som blandt andet giver infektioner i patienter med kroniske bensår og i lungerne hos patienter som afvæbner resistente bakterier ved at lamme deres kommunikationssystem. Hans ph.d.-afhandling viser, at hvidløgsrhamnolipid, som ødelægger de hvide blodlegemer i kroppen. Og dem vil vi helst ikke undvære. Vores hvide blodlegemer både forebygger infektioner og dræber bakterier. Den opløftende forskning giver håb og peger på, at det lille stærke løg kan blive en del af kampen mod de livsfarlige bakterier. Hvorfor bliver bakterier resistente? Antibiotikaresistens kan opstå i en bakterie af to forskellige årsager. For det første ved at bakterien får mutationer i et af de gener, hvor antibiotikummet binder sig til og sætter sit angreb ind. Derved bliver bakterien resistent. Og for det andet ved import af resistensgener fra andre bakterier, der tidligere har udviklet resistens. Vi ved, at når bakterisig med en sej hinde af organiske materialer, bliver de modstandsdygtige over for antibiotika. Undersøgelsen på Københavns Universitet viste, at antibiotika havde en ringe effekt særligt interessante er, at undersøgelsen viste, at de aktive stoffer i hvidløget gik ind og ramte ikke bare kommunikationen mellem bakterier, men også komponenter i bakteriernes syntese af cellevæggen. Cellevægssyntesen er årsag til, at bakterierne blev resistente til at starte med. Det vil sige, at hvidløg forhindrer bakterier i at blive resistente. Værd at have in mente, når tal fra Statens Serum Institut viser en stor stigning i antallet af patienter, som får infektioner med multiresistente bakterier. Resistente bakterier dræber Stafylokokker, herunder MRSA, slår hvert år cirka 350 danskere ihjel. Antallet er forholdsvist lavt. Det bekymrende er stigningstallet. I Danmark har der fra 2007 til 2014 været en stigning i antallet af tilfælde af smitte med MRSA. I 2007 var tallet ifølge Statens Serum Institut 662. Det tal var i 2014 steget til 2.964. Især er svine-MRSA værd at bekymre sig om, fordi den er i stor vækst. I løbet af få år er den vokset fra næsten ingenting til at udgøre 43 procent af de næsten 3.000

MRSA-tilfælde, der blev konstateret i Danmark. Men MRSA CC398 er blot en enkelt af de farlige bakterier, der i stigende Bogstavsbakterierne du helst ikke vil lære at stave til Det er især på hospitaler, at der kæmpes med mange forskellige multiresistente bakterier. Bakterierne går under hovedgrupper: MRSA, VRE, ESBL og CPE. Det gælder for alle bogstavsbakterierne, at de i yderste konsekvens kan føre til en dødelig blodforgiftning, som ikke kan behandles. Brems resistenstoget med allicin Toget med bogstavsbakterierne kører stærkere og stærkere. En måde at sagtne farten på er at begrænse brugen af antibiotika hos både mennesker og dyr. Antibiotika, som betyder ingen liv, skal kun gives, når det virkelig er nødvendigt, og ikke for en sikkerheds skyld. Fortsætter toget for fuld fart, risikerer vi slet ikke at kunne behandle såkaldte ”almindelige infektioner” længere. Blærebetændelse, lungebetændelser og andre simple sygdomme kan pludselig blive noget, vi dør af. Derfor forskes der i alternativer. Et opløfbehandling med allicinkapsler og allicinspray og gel – allicin er det aktive stof i hvidløg. Og i et andet forsøg på London allicinspray. MRSA-sårene blev hurtigt mindre og forsvandt efter otte til tolv uger. Testpersonerne indtog under forsøget ligeledes 1350 mg stabiliseret allicinpulver i kapsel-form. I et andet forsøg på London University påviste forskere, at en gruppe B-streptokokker kunne bekæmpes af allicin. Allerede inden for tre timer så man i undersøgelsen, at bakterievæksten blev reduceret, og inden for otte til 24 timer så man ligeledes, at ingen yderligere vækst fandt sted. Kildehenvisning: Journal Antimicrobial Chemotherapy May 2012. Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials April 27, 2012. Journal Nutrition Science Vitaminology Aug 2003. American Journal Medicine May 1984. World Journal Microbiology Biotechnology May 1993. BRITISH JOURNAL OF BIOMEDICAL SCIENCE 2004 19 March 2004: artikel: Antibacterial activity of a new, stable, aqueous extract of allicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus.

Anjos Garcin-kapsler og Garcin-spray er hvidløgsprodukter med højt og stabilt indhold af det aktive stof allicin.

Bloom where you are planted

49

Profile for sund-forskning og //mig//

//mig// april/maj 2016  

Når naturen taler til din hud. Skæl? Få hjælp fra Australien. Undgår gluten: Quinoa shampoo. Forårets friske pust. Er du plaget af høfeber?...

//mig// april/maj 2016  

Når naturen taler til din hud. Skæl? Få hjælp fra Australien. Undgår gluten: Quinoa shampoo. Forårets friske pust. Er du plaget af høfeber?...

Profile for linisha
Advertisement