Page 1

Magasinet //mig// er til dig, som interesserer sig for økologi, bæredygtige produkter og en sund livsstil

Støt dig selv og andre

Balance i krop, sind og sjæl

Konkrete råd til dit sunde liv

Opskrifter til årstiden

Udsatte børn i Cambodja støttes af ny dansk snackbar

Lev i nuet - prøv Tai Chi, Qi Gong eller meditation

Fem do’s and dont’s til god kemi i dit køkken

Nyd brune kartofler uden sukkerchok

Betaglukaner - når dit immunsystem skal aktiveres

Hold kroppen elastisk og ikke bare stærk

Interessant studie om krillolie og PMS-symptomer

Guf løs af raw pebernødder og vaniliekranse

December 2015/januar 2016


Dårlig blodcirkulation og kolde hænder og fødder? 35°C 30°C 25°C 20°C 15°C

Uden brug af Bio-Biloba: På 10 minutter stiger hudtemperaturen fra ca. 12,6° til ca. 20° C

10°C 5°C

35°C 30°C 25°C 20°C 15°C

Efter brug af Bio-Biloba: På 10 minutter stiger hudtemperaturen fra ca. 13,8° til ca. 30,9° C

10°C 5°C Termofotografierne viser blodgennemstrømningen i hænderne på en person før og efter brug af Bio-Biloba. Hænderne har været nedsænket i 7°C koldt vand i 2 minutter, og er blevet termofotograferet umiddelbart herefter, samt efter 10 minutter.

Mange mennesker har gode erfaringer med at bruge Bio-Biloba mod f.eks. kolde hænder og fødder. Når blodforsyningen til celler og væv nedsættes, kan det give tendens til kolde hænder og fødder samt smerter i benene efter kort tids gang. Bio-Biloba er et naturlægemiddel, som kan hjælpe ved disse tilstande.

DK_Biloba_Ad_4VOE'PSTLOJOH_115_210x297

Bio-Biloba – højt indhold af virksomme stoffer: 1 tablet indeholder 100 mg Ginkgo Biloba ekstrakt PN246. Det høje indhold gør det muligt at opnå den ønskede effekt på ca. 4 uger med kun 1-2 tabletter om dagen.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk Naturlægemiddel ved længerevarende symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær, samt træthed, længerevarende svimmelhed, øresusen og hovedpine hos ældre mennesker, hvor anden tilgrundliggende sygdom er udelukket af lægen. Naturlægemiddel ved tendens til kolde hænder og fødder og gangudløste smerter i benene som følge af dårlig blodforsyning. 1 tablet indeholder ekstrakt af Ginkgo Biloba blade svarende til 24 mg ginkgo-flavonglycosider og 6 mg terpenlaktoner. Dosering: Voksne 1-2 tabletter dagligt. Bør ikke anvendes af børn under 12 år uden lægens anvisning. Kan ikke anbefales til gravide og ammende. Bør ikke anvendes i ugerne op til en planlagt operation. Kan muligvis forstærke virkningen af blodfortyndende medicin. Personer, der får spontan blødning under behandling med Ginkgo Biloba, bør afbryde behandlingen og kontakte læge. Personer der tager medicin mod anfald, fx epilepsi, bør ikke anvende Ginkgo Biloba uden lægens anvisning. Kan muligvis nedsætte medicinens virkning eller øge hjernens sårbarhed mod anfald. Bivirkninger: blødninger er set i enkelte tilfælde efter langtidsbehandling med Ginkgo Biloba. I sjældne tilfælde er rapporteret kvalme, let mave/tarmbesvær, hovedpine og allergiske hudreaktioner. Læs indlægssedlen omhyggeligt. 90 tabl. eller 180 tabl.

2


FACEBOOK // www.facebook.com/frimig NYHEDSBREV & HJEMMESIDE // www.frimig.dk LEDER //

Nogle gange bliver jeg helt forundret over, hvor stor en forskel det kan gøre at trække vejret dybt og smile. Det er en direkte melding til min krop og min hjerne om at være glad og ikke mindst vise, at jeg er det. Og når jeg viser det, sender andre glæde i min retning. En synergieffekt, der bliver ved.

Grønkål er smukt, fyldt med næring og gør dine celler glade. Og så gror det ude på de danske marker - i økologisk kvalitet. Læs artiklen “Grønkål er superfood” på side 32, og få skønne opskrifter med vidunderet fra side 10.

En ting er at vide og være opmærksom på, at noget er godt for sig selv. En anden er at handle på det og praktisere det i hverdagen. Så skab glæde i dit liv ved at gennemføre det, du sætter dig for. Måske du gerne vil holde den sunde livsstil her i ‘hyggetiden’? Få inspiration på side 14 og 15.

Jeg vil byde velkommen til vores nye ekspert inden for naturlig sundhed. Hun hedder Rose Maimonide og deler ud af sin viden om kemifri og sund livsstil. Ikke bare i den her udgivelse, men også fremadrettet. Læs fx hendes brugbare og konkrete råd til god kemi i dit køkken på side otte og ni.

ØKO MIG // REDAKTØR

Julie-Charlotte Plovst julie@frimig.dk

Jeg kan simpelthen ikke holde fingrene fra ingredienslisten, når det kommer til de ting, jeg påvirker min krop med. Jeg må bare mærke, føle, røre, dufte og undersøge det helt ned i detaljen. Mit hjerte brænder for kommunikation, omkring økologi, miljø, bæredygtighed, sundhed og alternative tilgange. Mens jeg læste kommunikation, arbejdede jeg i en helsekostforretning i seks skønne år, og magien skete, da jeg begyndte at kombinere de to ting. En magi, jeg håber, I kan mærke i magasinet her. Skriv endelig til mig, hvis I har spørgsmål, forslag eller bare lige vil sende en hilsen. INDHOLD //

4 // Danske økobarer til udsatte børn 8 // GOD KEMI I DIT KØKKEN 10 // SUNDE OPSKRIFTER

10 // Sund mad på SU

12 // Ingen vinter uden grønkål

13 // Den søde juletid

14 // Lidt sundere i den søde juletid 16 // Teenagere har ofte jernmangel 20 // MIG OG MIN MOR 22 // ALWAYS BEAUTIFUL 23 // ALWAYS HANDSOME

Nyd brune kartofler uden sukkerchok

24 // TRÆNING MED OMTANKE 24 // Tai Chi, Qi Gong og standing meditation. Balance i sind, krop og sjæl

Guf løs af raw pebernødder og vaniliekranse

28 // DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Hold kroppen elastisk og Zerochol sænker dit kolesterol! ikke bare stærk 30 // SCIENCE Interessant 31 // Fra forskningens verden studie om krillolie og PMS-symptomer 32 // Grønkål er superfood

37 // Et venligt spark til immunsystemet 38 // BÆREDYGTIG BOLIG

KOLOFON // FOTO // Cophia Niirvana Shavii, Jessica Becker, Orn Ourn, Shutterstock m. flere. LAYOUT // Gitte Hammer OPLAG // 55.000 TRYK // PrintConnect Aps

26 // Dit bindevæv viser vejen til en krop i topform

Betaglukaner - når dit immunsystem skal aktiveres Denne tryksag er klima-kompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

3


4

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Danske økobarer til udsatte børn

Børnene i Cambodja er vilde med den nye sundhedsbar, der er sprængfyldt med vitaminer og økologiske råvarer – og så smager den som slik. Det kan børn i Cambodja også godt lide … // Finn Edvard

For 45 år siden var tilværelsen et mareridt i Cambodja. Det rædselsvækkende og ondskabsfulde Pol Pot-regime myrdede på blodigste og bestialske vis millioner af landets egen befolkning, og forholdene var ubeskrivelige. I dag – 45 år efter – er der et spirende oprør mod landets leder gennem 30 år, Hun Sen, der via sit parti, Cambodjan People Party, prioriterer sin familie og venner over landets 15 millioner store befolkning. Fattigdommen er stadig meget stor – og Cambodja er gået fuldstændigt i stå i forhold til nabolandene Thailand og Vietnam. Hun Sen slår ned med hård hånd mod enhver seriøs opposition – og Cambodja er således nummer 128 på listen over lande med pressefrihed. Ikke særligt betryggende for befolkningen… Hun Sen har ikke leveret varen – og den store fattigdom slår igennem alle vegne i Cambodja – fra hovedstaden Phnom Penh til den mindste landsby. Eksempelvis er der ingen tog, der kører i Cambodja, hvor der heller ikke er nogen form for sygesikring. Patienter skal betale ved kasse et – ellers er der ingen behandling. Især det sidste er et problem for den jævne befolkning. Hvis et ældre familiemedlem rammes af alvorlig sygdom, vil familien – som i Danmark – gøre alt for at hjælpe. Men pengene er små – og at sende en ung pige i familien til prostitution i et af de rige nabolande er en nærliggende mulighed. Endnu værre er måske det misbrug, der finder sted af børn – især i de allerfattigste områder, hvor en dollar om dagen kan betyde liv eller død.

Piger lever i frygt Piger er som mange andre steder i Østen opdraget på en anden måde end drenge. Eller som den daglige leder af Children Future International børnecentret i Battambang, Giuila Ciucci, forklarer: - Mens de små drenge gerne løber helt nøgne rundt, skal pigerne altid være iført tøj. De seksualiseres ofte i en meget, meget tidlig alder. Mange er af den opfattelse, at en lille pige i et lille skørt er et sexobjekt. - Jeg tror ikke, at det er fædrene, der misbruger deres døtre. I alt fald ikke mere end i andre lande. Men i Cambodja kommer folk hele tiden ind og ud af hinandens huse, og små og store piger er ofte ude for misbrug, når en god ”ven” eller nabo kommer på besøg. Håbløsheden fører mange ud i alkoholisme, og så er der ikke langt til, at et seksuelt misbrug af et barn finder sted. - Mange af de ca. 225 børn, som vi har daglig kontakt til, især pigerne, er utrygge ved at overnatte hjemme – af frygt for at blive voldtaget. - Et nyt problem er de mange mobiltelefoner, der også er udbredt herude. De helt billige modeller kan anskaffes af de fleste, og der er kommet en meget ubehagelig sport blandt teenagedrenge, der via små gaver lokker telefonnumrene ud af pigerne. Herefter indleder de tilsyneladende en stormkur, men kun for at arrangere et stævnemøde, hvor pigen er i meget stor risiko for at blive voldtaget. Voldtægten tør hun ikke anmelde, politiet er korrupt, forældrene vil blive skamfulde – og så vælger hun som regel at gå ud af skolen og blive gift med sin voldtægtsmand, siger schweiziske Giulia Ciucci, der med sin søster og nogle amerikanske bekendte har grundlagt CFI-børnecentret i Battambang i 2008. Forældrene vælger sommetider at sælge deres børn, ofte for 500 danske kroner. Forældrene er i den tro, at barnet bortadopteres til gode mennesker, der vil sikre barnet en uddannelse og god opvækst. Men de ender i stedet i misbrug, måske på et af de skjulte bordeller, eller de får en anden forfærdelig skæbne.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

5


Passer på over 200 børn CFI-børnecenter har nu ca. 12 piger boende fast på centret. Piger i alderen fra 10 til 16 år. De har ingen forældre og var gået en grum skæbne i møde, hvis ikke de havde fundet et hjem i børnecentret. CFI har seks elever i alderen fra 16 til 20 år boende i et kompleks lidt uden for Battambang, hvor de alle har en etværelses lejlighed ved siden af hinanden. De er enten i lære eller studerende på universitetet, og de er under opsyn af en socialarbejder på centret. Det er tillige lykkedes at skaffe seks plejefamilier for seks andre børn, der går i skole i centret, hvor der herudover er 160 dagelever, der går i skole og får et dagligt måltid på skolen. Endelig er 30 elever ”integreret” på en privatskole, hvor CFI betaler for undervisningsmaterialer, skoleuniformer m.m. Et effektivt projekt, i sin tid startet af to unge, amerikanske skolelærere, Andrew Wolff og Jenny Ciucci, der bare ikke kunne holde ud at se på tilstandene i Cambodja. Så lejede de en villa lidt uden for Battambang (Cambodjas næststørste by), tog de helt små tiggere med hjem og grundlagde dermed et børnecenter. Foreningen kidzhelp.dk er er en dansk hjælpeforening, der er oprettet primært for at støtte det fantastiske arbejde, der udføres af de unge mennesker i Battambang.

- Et nyt samarbejde mellem alun.dk og kidzhelp.dk skal gøre livet lidt sjovere og lidt sundere for misbrugte og truede børn i Cambodja.

Ny lækker sundhedsbar Nu har sundhedssitet alun.dk valgt at indgå i et nyt og spændende samarbejde med kidzhelp.dk. Sundhedssitet alun.dk er grundlagt af Alun Biggart, der med rødder i det skotske højland nu er lokaliseret i Farum, hvor han og hans entusiastiske medarbejdere sælger et væld af sundhedsprodukter – lige fra kosttilskud til de populære ”Five Finger Shoes”. På den store sundhedsmesse ”Sund Livsstil”, der blev holdt i Øksnehallen i København i september, var der Danmarks-premiere på en ny, lækker sundhedsbar, ”me2we”. En 50 grams “me2we” koster 25 kr. Alle barer er fremstillet af koldpressede økologiske råvarer, der har beholdt det naturlige indhold af aktive enzymer, vitaminer og antioxidanter. En sand sundhedsbombe at sætte til livs. Baren havde stor succes på sundhedsmessen: “Det er den bedste sundhedsbar, jeg har smagt, og når et køb samtidig er med til at gøre verden til et bedre sted, så glider den ned med både stor nydelse og god samvittighed. Jeg kan varmt anbefale Me2we-baren”, siger Charlotte Heje Haase, redaktør på magasinet Psykologi. Baren indeholder dadler, kokos, ananas, chiafrø, paranødder og macadamianødder. En særlig indpakning sikrer lang holdbarhed – det perfekte mellemmåltid på jobbet, på rejsen eller i sportshallen. - Vi er naturligvis meget glade for støtten fra alun.dk og “me2we” og håber, at mange vil vælge denne bar, når de får lyst til noget sundt og lækkert, siger Carsten Clausen, formand for kidzhelp.dk.

CFI er en non-profit organisation med et minimum af administrationsomkostninger. Her er absolut ikke dyre lokaler og højtlønnede medarbejdere, kun en gruppe lærere, socialarbejdere og køkkenpersonale, der modtager en beskeden gage for deres arbejde i børnecentret i Battambang. Kidzhelp.dk har udvalgt dette projekt som mål for økonomisk støtte, bl.a. via events, annoncer og sponsorprogrammer. Det koster 300 kr. årligt at være medlem af kidzhelp.dk og dermed støtte børnene i Cambodja.

Læs mere om “me2we” på www.alun.dk/me2we Læs mere om CFI på www.childrensfutureinternational.org Læs mere om kidzhelp på www.kidzhelp.dk

foto Jessica Becker og Orn Ourn - 1 Udsatte børn i Cambodja støttes af ny dansk snackbar. Her er den. 2 Cambodja er et af Asiens fattigste lande, og mange børn havner i prostitution eller som tiggere. 3 En dreng, der har fået et nyt hjem i CFI-centret i Battambang. 4 Finn har besøgt CFI-børnecentret i Battambang flere gange, her spiller han guitar med børnene. 5 På børnecentret i Cambodja er der husly og skolegang for børn uden forældre. 6 Jenny Ciucci – her sammen med børn fra CFI-centret – var en af de to stiftere af børnecentret i Battambang.

6

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


1

2

3

5

4

6 Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

7


GOD KEMI I

Vidste du, at der i Danmark ikke er regler for, hvor meget af de yderst sundhedsskadelige fluorstoffer der må være i mademballage? Og at plastemballage slet ikke behøver at være så slemt, bare du bruger det på den korrekte måde. // Rose Maimonide

KAN VI IKKE BARE LUKKE ØRERNE? Får du af og til lyst til at lukke ørerne, når snakken falder på skadelig kemi? Det kan virke umuligt at gardere sig imod. Mange giver op, fordi det opleves enormt tidskrævende at skulle undersøge, hvilke produkter der er sikre. Men sundheds- og miljøbelastende stoffer er nu engang et livsvilkår for os alle, og de forsvinder jo ikke, bare fordi vi ikke forholder os til dem. Det er ikke en bæredygtig vej at være ligeglad. Så lad os begynde i dit køkken!

FEM DO’S & DON’TS TIL GOD KOKKENKEMI

Hvis du følger disse fem do’s og don’ts, er du virkelig langt i forhold til god kemi i dit køkken. Resten er (næsten) detaljer.

DE FEM DO’S

1. Foretræk glas, porcelæn (ikke antikt/gammelt) og rustfri stål til opbevaring af mad. 2. Prioritér de steder, hvor maden er længst i kontakt med materialet. Madbeholdere er fx vigtigere end skærebrætter. 3. Foretræk stegepander af støbe- eller pladejern (evt. med emalje) eller i rustfri stål. 4. Vælg en drikkedunk af glas eller rustfri stål. 5. Vælg madvarer i glas, plastposer eller på karton.

DE FEM DON’TS

1. Undgå varm/fed mad og drikke i pap- og papiremballage. 2. Undgå at lade syrlige og varme madvarer være i kontakt med plast eller aluminium. 3. Undgå gammel og/eller slidt plast. 4. Undgå teflonpander – og hvis du har en alligevel, så undgå at overophede den. 5. Undgå dåsemad og termobakker.

8

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


DIT KOKKEN VÆRD AT VIDE OM MADEMBALLAGE Den største sundhedsmæssige risiko i forhold til mademballage kommer klart fra fødevarer i pap- og papiremballage, som kan være imprægneret med de meget sundhedsskadelige fluorstoffer. Der er ingen lovgivning på området. Det gælder fx pommes frites- og pizzabakker, fedtpapir og caffe latte-krus. Tørvarer i papirsposer, fx mel og gryn, bør omhældes. Vælg gerne patentglas og stabelbare glasskåle med låg. Put bagerbrødet i en plastpose eller en økologisk stofpose. Kom hellere frugt og grønt i madposer af plast end i papirsposer. PLAST ER BEDRE END SIT RYGTE Tørvarer i plastemballage behøver strengt taget ikke at blive omhældt. Plast til fødevarer er ofte udskældt, men det er faktisk ret godt reguleret. Madvarer på karton er helt okay, da de er uden fluorstoffer. Undgå til gengæld termobakker, da de er meget dårligt regulerede, samt dåsemad.

Fa inspiration til gode drikkedunke i glas eller stal pa www.rosemaimonide.com/2015/01/drikkedunk-med-god-kemi.

Rose Maimonide Ekspert i naturlig sundhed. www.rosemaimonide.com

Rose Maimonide brænder for bæredygtig sundhed og hjælper familier med at vælge sundt og grønt med god kemi i en travl hverdag. Dengang forfatteren hed Rebecca Persson, skrev hun ”BABY – 100% naturlig uden tilsætning” (Politikens Forlag). Rose er aktuel med sin nye bog ”Dit sunde barn – sådan!” Bogen er det første opslagsværk, der giver alle genvejene til et børneliv uden kemi. Travle forældre behøver ikke længere at læse 1001 artikler for at give deres barn på 1-12 år en sund hverdag. Bogen giver helt konkrete bud på naturligt sunde valg med god kemi, uanset om det handler om mad, kosttilskud, hudpleje, tøj, udstyr eller naturlig lindring af sygdom. ”Dit sunde barn – sådan!” er en meget smuk og komplet håndbog, som forældre nemt og hurtigt kan slå op i. Rose deler gratis tips og nyttig viden på sin blog rosemaimonide.com. Der kan du bl.a. downloade den gratis e-bog ”MUMS – Søde Sunde Sager. Børnefødselsdag uden sukkerchok”. Hendes online univers, ”Grøn Stue”, er med sine ca. 500 medlemmer landets største virtuelle samlingssted og inspirationsportal for sunde og grønne familier. Læs mere på grønstue.dk.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

9


Sund mad på SU

– og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

// Nanna Stigel. Ernæringsterapeut (DET)

Jul behøver hverken rime på sul eller sukkerorgie. Hvis du bare elsker at give den gas i gris og søde sager, så hop endelig ud i det, og nyd det. Personligt bliver jeg bare lidt træt og tung af de mange søde og sulede sager, december byder på, og derfor får jeg altid lyst til at hoppe i den anden grøft, når december står for døren (lidt Rasmus Modsat er man vel) og bidrage med det grønne tilbehør.

Brune kartofler uden sukkerchok Igen: Hvis du bare elsker dine brunede kartofler, så nyd dem endelig den ene gang om året. Altså det mener jeg virkelig. Hvis du synes, de er en klistret omgang, så prøv med disse brune – eller måske snarere orange – kartofler. Det skal du bruge: 800 g søde kartofler 2 spsk. økologisk smør Lidt salt Sådan gør du: Skræl de søde kartofler. Skær dem i skiver. Fordel dem på en bageplade, og bag ved cirka 175 grader (varmluft) i cirka 35-45 minutter. De skal være lidt brune i kanten (men ikke brankede). Tag dem ud af ovnen, og læg smør ind mellem de varme kartofler, så det smelter, og smag til med lidt god havsalt. Tip: De smager også fortrinligt med koldpresset olivenolie over, hvis du ikke er til smør.

10

Søde kartofler … er faktisk slet ikke kartofler, men en rodgrøntsag, der tilhører snerlefamilien. Den er ikke vildt SU-venlig, men ligesom de brune kartofler er de også blot tænkt som et tilbehør til julebordet, så du behøver ikke at købe dig fattig i disse orange herligheder. De søde kartofler har – som navnet antyder – en dejlig sød smag. Dette til trods har de en mindre påvirkning af blodsukkeret (som ellers nok kan komme på overarbejde i en julemåned) end almindelige kartofler.

SU-venligt fif Hvis økonomien ikke er til søde kartofler, kan du bruge hokkaido græskar i stedet. Det smager lige så skønt. Husk at fjerne skræl og kerner inden tilberedning.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Grøn”kort”kål Denne friske grønkålssalat er perfekt tilbehør til den lidt tungere julemad. Tricket med frisk grønkål er at skære det ud så småt – eller ”kort” – som muligt. Det kræver lidt tålmodighed og en god kniv. Alternativt kan du hakke grønkålen med kniven i din foodprocessor. Det går pænt stærkt. Det skal du bruge: 350 g frisk grønkål 75 g valnødder 5 dadler Dressing af: 1,5 spsk. balsamico eddike 3 spsk. koldpresset olivenolie 1 toppet tsk. honning 1 toppet tsk. dijonsennep 1 fed hvidløg Salt Peber

Fordøjelsesfremmende bitterstoffer

Både valnødder og rå kål har en let bitter smag. Det skal du endelig ikke kimse ad. Smagsmæssigt giver det nemlig et skønt modspil til mange af de søde og fede juleretter. Og så er bittert den smagskomponent, der stimulerer galdeproduktionen (og dermed fordøjelsen af fedt). Ren bonus for en decemberramt fordøjelse!

Sådan gør du: Snit grønkålen helt, helt fint. Enten med en god kniv eller med kniven på en foodprocessor. Bland dressingen, og smag den til. Rist valnødderne let på panden, så de bliver lidt gyldne i kanten. Skær dadlerne i små stykker. Bland det hele sammen.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

11


Ingen vinter uden grønkål

// Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Vinterens konge kaldes den. Den er ikke alene majestætisk flot, den er simpelthen et rent skatkammer af gavnlige stoffer. Grønkål har en stor del af æren for, at vores forfædre ikke bukkede under af skørbug, men kom igennem de kolde danske vintre og det tidlige forår uden at dø af sult og vitaminmangel. Den klarer hård frost, er rig på A- og B-vitaminer og har langt mere C-vitamin, calcium, jern og flere kostfibre end nogen anden kål. Grønkål indeholder også mange glucosinolater. Flere undersøgelser har vist, at mennesker, der spiser meget kål, har mindre risiko for at udvikle kræft. Det tilskrives netop glucosinolaterne. Giv kålen massage eller varme Når grønkål masseres med lidt citron og olie, sker der næsten noget magisk med dens konsistens og bitterhed, og den sennepsagtige smag mindskes. Gør sådan: Skær de tykke stængler fra, og skær bladene i bidder. Massér lidt olie og citronsaft godt ind i kålen, et til to minutter. Kom evt. presset hvidløg ved. Lad kålen hvile 15 minutter. Servér den bare helt enkelt, som den er, blot med lidt salt eller med en dressing – eller med

skårne oliven, hakkede ristede mandler og citronskal. Jeg masserer ikke salt ind i kålen, for så er der flere muligheder for dressinger eller tilføjelse af salte ingredienser som oliven, semi-dried tomater, kapers, saltede nødder eller andet, uden at det ender med at blive for meget salt. Letkoges grønkålen (et til fem minutter), så den stadig har bid og smuk grøn farve, bliver den både mild og saftig. Både masseret og letkogt kål kan opbevares flere dage i køleskab. Sådan kan du bruge grønkål - Letkogt eller masseret grønkål kan hakkes og blandes i kartoffel- eller rodfrugtmos, i hummus og andre spreads eller bruges som topping på supper, smørrebrød o.a. Det kan blandes i salater og råkost, i supper og smoothies, i sandwich, wraps og pitabrød.

GRØNKÅLSSALAT MED RUGCROUTONER, AVOKADO OG LAKS Det skal du bruge: Letkogt grønkål - 1 stor håndfuld Rugbrød - 1 tyk skive Smør eller kokosolie Avokado (Hass) - ½ Agurk Røget laks

Fra Lisbeths nye e-bog: Kål og Kærlighed – få energi og god smag med de sunde hoveder.

Sådan gør du: Skær rugbrød i store tern, og steg dem let sprøde i smør eller kokosolie. Skær avokado, agurk og laks i passende stykker, og bland det med grønkål. Top salaten med rugcroutonerne. En portion.

Tip:

Grønkål slår simpelthen alle andre med flere længder, når det kommer til næringsindhold, indhold af kostfibre og ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - antioxidante egenskaber).

Brug økologisk røget laks, så du undgår penicillinrester og fisk, opdrættet på foder frem for småfisk. I stedet for laks kan salaten laves med kogte bønner, stegt tofu eller tempeh.

12


Den sode juletid o

Opskrifter pa pebernodder og vaniljekranse Søde sager og juletid hænger for de fleste mennesker unægtelig sammen. Gruer du også lidt for decembers overload af fedt og sukker? Og har du det dårligt med altid at skulle sige nej til julefristelser? Frygt ikke – for her har du to af mine allerbedste juleopskrifter, som kan passe til enhver festlig komsammen i julemånederne. Du får klassikerne pebernødder og vaniljekranse, men opskrifterne er uden tilsat sukker og fri for gluten og mælkeprodukter.

// Caroline Fibæk, Naturopath ibm og madskribent

Julens krydderier Ud over at være dejlige smagsgivere til bagværk i en kold tid har julens krydderier helt specielle evner. Jeg er selv overbevist om, at vores brug af de udsøgte og i sin tid meget dyre krydderier stammer fra den medicinske brug af urter og krydderier blandt kloge koner. De krydderier, vi i dag opfatter som julekrydderier, har nemlig indikationer, som typisk virker på de lidelser, vi døjer med i vinterhalvåret – fx snue, influenza, hoste – og så virker mange af dem kredsløbsstimulerende, bakteriehæmmende og varmende. Derfor er krydderier som kanel, kardemomme, ingefær, kryddernellike og citrus fantastiske.

Pebernødder

Ingen jul uden pebernødder – men her har du en helt ny version. Du kan enten dehydrere pebernødderne 10-12 timer eller trille dem til saftige, rå pebernøddekugler. Det skal du bruge: d 3 spsk. kokosolie d 4 spsk. agavesirup d 1 tsk. stødt ingefær d 1 tsk. stødt kanel d 1 tsk. hvid peber d 1 tsk. kardemomme d 100 g bløde dadler, medjoul d 200 g malede mandler (malet til mel i en kaffekværn eller foodprocessor)

Vaniljekranse eller kugler Det skal du bruge: d 100 g bløde dadler, fx medjoul d 200 g malede mandler (malet til mel i en kaffekværn eller foodprocessor) d 3 spsk. kokosolie d 1 knsp. salt d 3 spsk. agavesirup d kornene fra en stang vanilje eller 3 tsk. vaniljepulver (ikke sukker) Sådan gør du: Mos eller blend dadlerne sammen med kokosolie og agavesirup, til du har en blød dadelmasse. Ælt dadelmassen med vanilje, salt og til sidst mandelmel. Ælt grundigt, og tril dejen til lillefingertykke stænger ca. seks til syv cm lange – form som kranse og dehydrer 10-12 timer, eller tril til saftige kugler.

Sådan gør du: Mos eller blend dadlerne sammen med kokosolie og agavesirup, til du har en blød dadelmasse. Ælt dadelmassen med ingefær, kanel, hvid peber, kardemomme og til sidst mandelmel. Ælt grundigt, og tril dejen til lillefingertykke stænger. Skær stængerne ud i små bidder. Dehydrer 10-12 timer, eller tril til saftige kugler.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

13


Lidt sundere i den søde juletid // Julie-Charlotte Plovst

En fryd for øjne og mund Chocolate and Love laver fantastisk chokolade. Der findes mere end 400 forskellige naturlige smagsnoter i chokolade, der stammer fra kakaobønnen. Prøv dine smagsløg af med forkælende chokolade. Vælg mellem orange, filthy rich 71 %, sea salt, Panama 80 %, coffee, creamy dark eller mint. Alle ingredienserne er økologiske fra certificerede Fairtrade-projekter. 100 g • Vejl.: 34,95 kr.

Varianten, der hedder filthy rich, er perfekt til julens konfekt - dyp fx figner i smeltet chokolade. Når det gerne må smage, som det plejer… En glutenfri, fiberrig og proteinrig blanding med ingredienser, der mætter og smager godt. Indeholder quinoaflager, hirseflager, solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø, kanel, tørrede æbletern, kartoffelfibre og kartoffelprotein. Brug den til at bage boller, kringle, æblekage, cookies mm. Tilsæt blot få andre ingredienser. Det bliver velsmagende, sprødt og lækkert. Se masser af spændende glutenfrie opskrifter til blandingen på www.naturlic.dk. 250 g • Vejl.: 51,00 kr.

Hyp, hyp, hybensuppe Sæt hybenskallerne i blød i vand og/eller æblejuice natten over i køleskabet. Dagen efter blender du det, tilsætter sukker og varmer det op til kogepunktet. Alt efter smag kan du tilsætte rosiner, mandler, citron eller vanilje og tilsætte flødeskum, creme fraiche eller is - så bliver vitaminerne fra hyben optaget endnu bedre. Velbekomme til en lækker, sød suppe i kulden. Du kan også lave hybenmarmelade af skallerne. 100 g • Vejl.: 30,00 kr.

Figner til lidt af hvert Er der pesticidrester og svampetoksiner i dine tørrede figner? Ikke i figner fra Rømer Produkt. Spis dem, som de er, brug dem i konfekten, i rawkuglerne, dyp dem i smeltet chokolade, eller lav din egen mysli med figner i. Økologiske og lækre, det er de. 300 g • Vejl.: 58,95 kr.

Lad din mad sprudle af næring Pukka Vitalise er et pulver med en blanding af 22 ingredienser (tre frugter, fire grøntsager, seks urter, krydderier, tre slags tang, to friskvandsplanter, to slags græs (hvedegræs & byggræs) og blomsterpollen, og den er rig på vitamin C. Sammensætningen er ideel og skøn i din smoothie, juice, chiagrød - eller hvor din fantasi lige tager dig hen. Så lad din mad sprudle, så gør du måske det samme. På side 38 kan du finde en opskrift på Pukkas chiagrød. 135 g • Vejl.: 286,00 kr.

Vitalitet: kraft og energi, som får en organisme eller et væsen til at vokse og trives. 14

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Gaveæske med te til hyggelige stunder English Tea House er kendt for deres te i økologisk kvalitet og med unikke kombinationer. De varmer og forkæler. Små overraskelser i form af tebreve – til dig selv, en du holder af, som værtindegaver, i julekurven eller på kontoret. Rømer Produkt importerer gaveæsken med 12 juleteer. Vejl.: 59,95 kr.

Økologisk grønkål - frysetørret og nemt! Grønkål er en af naturens næringsrige fødevarer, som indeholder fibre, klorofyl og er fyldt med vitaminer og mineraler. Grønkål er en sund overlever; med krøllede blade står den stolt på marken i efteråret og vintermånederne og trodser helt ned til 20 graders frost. Pulveret kan blandes i æblejuice og nydes koldt. Fra Foodjoy. 50 g • Vejl.: 129,00 kr.

Ikke til traditionel julemad? Her er e-bogen til dig Traditionel julemad indeholder store mængder kød; forfatterne vil gerne vise, at der er lækre alternativer, der gavner både krop og klode. De to grønne ildsjæle, Kirsten Skaarup og Lisbeth Tordendahl, er gået sammen om denne smukke e-bog om en grøn, bæredygtig og sundere jul. Du får opskrifter til julemiddagen, frokost, konfekt og kager. Bogen er udkommet på Wisefood og kan downloades helt gratis fra forfatternes hjemmesider: www.kirstenskaarup.dk og www.lisbethtordendahl.dk.

Livskvalitet selv i vintertiden Sæt dig med den nye bog “Hemmeligheden bag en god dag” af Klement Trabolt, der er ekspert i mentalt overskud og ja, få højere livskvalitet. Bogen indeholder mange emner, der er værd at reflektere over i sit liv og kommer med konkrete øvelser, man kan gå i gang med nu og her. Derudover er der mange skønne citater og råd, der får dig til at stoppe op og blive - endnu mere - nysgerrig på, hvad kapitlet indeholder. Faktisk er chefredaktøren af sund-forskning, Marianne Palm, med i bogen, hvor hun deler sine tanker om en god dag - “Jeg ved, at jeg har haft en god dag, når jeg er mæt i alle sanser, læner mig tilbage på sofaneseren og tror på, at alting ordner sig på bedste vis.” Vejl.: 279,50 kr. Forhandles via boghandlere i Danmark.

Te er skønhed Pukkas Blackcurrant Beauty er en ny te, der har en dyb, rødlilla farve og en sød, frugtrig smag. Den indeholder hyben, hibiscusblomst, lakridsrod, fennikelfrø, appelsinskræl, rødbede, solbær, naturlig solbærsmag og æterisk appelsinolie. Skøn sammensætning af ingredienser, man ikke lige har set før. Som alle andre af Pukkas teer er den økologisk og helt fri for kunstige smagsstoffer. 99,9 % af ingredienserne er økologiske, og 36 % af ingredienserne er FairWild certificerede. 20 br • Vejl.: 38,00 kr.

“Help you glow inside and outside” Pukkas Blackcurrant Beauty te Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

15


Teenagere har ofte jernmangel Jernmangel hos teenagepigen er ofte svært at opdage, fordi hun gennemgår en rivende fysisk og mental udvikling. Træthed eller hovedpine er typiske symptomer på jernmangel, men kan også være udslag af for lidt søvn, stress fra skolereformen eller ændringer i kosten eller livsstilen. Derfor er det nemt at overse en jernmangel. I virkeligheden er jernmangel både nemt at opdage og at forebygge - hvis man altså ved, hvad man skal kigge efter… // Marianne Palm

Ca. hver sjette teenagepige har jernmangel, og en endnu større gruppe har små jerndepoter. Indtil puberteten er der ikke forskel på forekomsten af jernmangel blandt drenge og piger. Når puberteten starter med regelmæssige menstruationer, øges behovet for jern, og mange piger oplever faldende blodprocent og jerndepoter. En del teenagere får også jernmangelanæmi, der er blodmangel som følge af jernmangel.

Sportspiger og overvægtige piger Fordi risikoen for jernmangel er så høj (én ud af seks piger), bør du være opmærksom på, om din datter kan have jernmangel. Ud over symptomerne (se faktaboks) skal du også være opmærksom på, om din datter spiser en jernholdig kost. Overvægtige teenagere har en meget større risiko for jernmangel, og ifølge amerikanske undersøgelser har piger, som dyrker meget sport, dobbelt så høj forekomst af jernmangel.

Et europæisk studie fra 2013 offentliggjort i Journal of Human Nutrition and Dietetics viser desuden, at overvægt øger risikoen for at udvikle jernmangel og jernmangelanæmi. Også regelmæssig, hård sport stiller ekstra krav til gode jerndepoter, og jern er et vigtigt element i blodet og i muskelcellerne.

Kostens rolle ved jernmangel er stor Kosten er måske den vigtigste årsag til det store antal piger med både små jerndepoter og jernmangel. En sund og varieret kost vil i langt de fleste tilfælde tilføre tilstrækkeligt med jern til din teenagepige. Underlødig kost, for mange snacks og for få ordentlige måltider gør, at din datter ikke indtager den mængde jern, som er nødvendig.

Alvorlige daglige konsekvenser af jernmangel Små jerndepoter eller egentlig jernmangel giver sig typisk udslag i træthed, uoplagthed og dårlig koncentration. For en teenagepige kan den dårlige jernstatus have negativ indvirkning på præstationen i skolen, og det er uheldigt, når der konstant stilles højere krav i skole og til fritidsaktiviteter. Jern bidrager til en normal kognitiv funktion, og en god jernbalance betyder derfor, at teenageren lærer, forstår og husker bedre. Har din teenagepige nogle af symptomerne på jernmangel (se faktaboks), skal jernmangel være noget af det første, du som forælder tænker på.

Jernet i kosten deles op i to typer: hæmjern og ikke-hæmjern. Hæmjern findes i kød og fisk og optages godt af kroppen, mens ikke-hæmjern tilføres med grøntsager og optages rigtig dårligt. Det er netop på grund af dette, at vegetarer og veganere normalt skal tage jerntilskud på daglig basis.

Symptomer på jernmangel: • Træthed • Bleg hud, særligt på hænder, negle og øjenlåg • Åndenød ved mindre anstrengelse • Irritabilitet • Manglende appetit • Svimmelhed • Hyppige infektioner.

16

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Behandling af jernmangel Der er stor forskel på, hvor godt de forskellige jernforbindelser optages i kroppen, så for at sikre en så god behandling eller forebyggelse som muligt skal du vælge et effektivt og skånsomt (veldokumenteret) jerntilskud som AminoJern Ferrochel, der optages to til fire gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Traditionelle jerntilskud indeholder jernsalte som ferro fumrarat (findes i mange multivitaminer og jerntilskud) eller jernglukonat (findes i jernmiksturer), og kroppen har svært ved at optage disse jernforbindelser. Du kan på hjemmesiden www.aminojern.dk bestille en vareprøve til ti dages forbrug. Jerntilskud som ikke giver forstoppelse Jerndoser mindre end 50 mg jern giver sjældent mavegener (typisk forstoppelse), men det er forskelligt fra person til person. Generne opstår, når jernet ikke optages til blodet, og det er derfor vigtigt at vælge et jerntilskud, der optages bedst muligt. Den mængde jern, som ikke optages, spildjernet, forbliver i tarmen og udskilles naturligt, men desværre giver den store andel af spildjern ofte mavegener som forstoppelse. Sort afføring er et tegn på, at jernet ikke optages, og hvis en teenager oplever dette i forbindelse med jerntilskud, så bør man overveje at skifte til et mere biooptageligt jerntilskud.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

17


Vinterens skønhed

18

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

19


// MIG OG MIN MOR // // Julie-Charlotte Plovst

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager tilskud af folsyre, D-vitamin og jern, og desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk. Hvor blev fiskeolien af? Vi vil her slå et slag for, hvorfor den i særdeleshed – også – er vigtig. De essentielle fedtsyrer er en del af det, man sammen med et multivitaminog mineralprodukt og et tilskud af D-vitamin kunne kalde sit fundament inden for genren af kosttilskud. Når en kvinde gerne vil være gravid eller er gravid, så går jagten ind på at indtage netop det helt rigtige. Her bliver fiskeolie desværre glemt. For selvom du er gravid, har du stadig brug for de essentielle fedtsyrer. Ikke bare til dig, men også til den lille ny. Kognition I et randomiseret, dobbeltblindet studie deltog 341 gravide kvinder i 18. uge af deres graviditet, hvor halvdelen fik omega-3-tilskud, og den anden halvdel fik placebo. Tilskuddet blev givet frem til tre måneder efter fødslen. Barnet blev fulgt op til fireårsalderen, og de kvinder, der fik omega-3-tilskud, havde et signifikant højere indhold af DHA i blodet, og da barnet blev vurderet omkring fireårsalderen, havde omega-3-gruppens børn højere point i en kognitivtest end placebogruppen. Derudover er fedtsyrerne også med til at skabe normal udvikling af hjernen og øjnene hos fosteret og spædbørn, der ammes. Til dig med diabetes Eksperter mener, at et tilskud med fiskeolie kan reducere risikoen for, at børn, hvis mødre har diabetes under graviditeten, udvikler insulinproblemer senere i livet. Ved normal graviditet bliver DHA fortrinsvis transporteret fra den gravide mor til fosteret, men det lader ikke til at være tilfældet hos gravide med diabetes. Et randomiseret dobbeltblindet studie viste, at både mødrene med type 2 diabetes og de nyfødte børn havde et normaliseret DHA-niveau i membranerne i de røde blodlegemer ved indtag af en daglig dosis på 600 mg DHA (2 kapsler mumomega) fra starten af graviditeten.

Kosttilskud til gravide fra producenten bag den kendte Eye-Q Der er styr på processen i udvindingen af fiskeolie til produktet mumomega. For det er et følsomt emne at anbefale kosttilskud til gravide, så det er selvfølgelig et gennemarbejdet produkt med fuld gennemsigtighed i processen. Mumomega er udvundet af små tun, som har et naturligt højt indhold af DHA. DHA fedtsyrerne i mumomega er naturlige triglycerider og har samme struktur som langkædede omega-3-fedtsyrer i naturlige fisk. Fiskeolien er certificeret af de uafhængige organisationer “Fish Oil Standards” og “Friend of the Sea”. Olien i mumomega bliver altid testet af uafhængige laboratorier for eventuelle rester af tungmetaller, pesticider og for at sikre, at gældende lovgivning om renhed overholdes.

20

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


ALKALINE LIVING giver dig nogle

GAVETID

enkle retningslinjer for, hvordan du med små ændringer i din hverdag kan rette op på syre-base-balancen i kroppen og gøre en markant forskel i dit liv.

FRISTENDE SØDE LÆKKERIER

Kager, desserter, slik og snacks Søde glæder uden sukker

lse nyde

1-3-2

87-99593

ISBN 978-

r, desserte Kager, snacks slik og der Søde glækker uden su

hed & sund

og illelse redsst e luta, tilf at kunn agsva Tænk kan du fuld sm te den. d. Det r giver de. og belas sundhe arer, de nd må dræne lige råv med din rende og su t for at romis stede af natur næ i mp et p en ko lav kro på sødt på til din kkerier at gå ng til at blive uden tra en søde læ positivt t t ud se din ge spi godt sød sstille e sager med no dig at andet tilfred de sød rager Tænk og at ny r bid til at t rte t til veje købe r, desse oven i r har lys over 100 e kage dig de er dig skønn lorier. ag. Til rimod spise , der giv me ka god sm men de T SØDE k og tom gi, at litet og mpes, med DE ercho bekæ d strate ker kva en sukk e skal tig go gsfuld , der els en rig ergi. Ud sødt ikk til dig e d omsor tisk er en til t for en DE er at lav r af me trang det fak dræne det er DET SØ at holde At , og . ilie du ativer or nemt sofi om fibre, maven altern raler, r og fam der viser, hv sin filo tung i de ne ne fra mi ren r r, ven ud orn selv, e og næ amine skrifte bogen d fuldk dig vit skabt gt me ser. Op e, sund kæle dig r er ba tel nn for ha r giv og d skø Kage søde fris ienser, der Lisbeth livsstil mes me hvede. beths sund og red om Lis lk ek en ing af i e e nd imød plads bedst kker, mæ s af su t søde for su her de i og snack er. Fri give de pskem r får du rter og din kro . Derfo gode sag r, desse ordan andre sødme ge kage ner og sigt i hv ståeli . protei får ind uimod gluten offer, p. Du i. d, fedtst lt uden i din kro armon de ma ger he sunde r sker kkerh given de su r af ka liv , d ad sse og go uk , hv be sm og ma klinik en om rte for kan ska e i sin de hje an du også vid voksn hvord er dig banken rn og DE giv kker og med et både bø DET SØ s af su ndler ndhed isk su påvirke og beha i holist leder følelser vej list k. n cia Hu og ko er spe fatter livsstil. ndahl ygtig ator, for Torde bæred inspir Lisbeth lse og ng som lig nyde erfari natur 30 års re end har me

Bogen kan købes i boghandlen og på www.livingacademy.com

Køb bogen hos din boghandler, helsekost eller www.lisbethtordendahlwebshop.dk

AVIVIR

_wisefood_ann_101x145mm_DET_SOEDE.indd 1

19/10/15

KOS T TIL SKUD

De dokumenterede, gavnlige egenskaber: Styrker immunforsvaret.V

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabilisererløs eller træg mave. V Medvirker til at bevare slimhinderne i mavetarmsystemet sunde og modvirke irritation. V

Den originale med højt indhold af acemannan

Bidrager til at opretholde sund hud og slimhinder.

=

15 ml

V

Købes hos Matas og Helsekost

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

Jesper Hummeluhr bragte Aloe Vera planten til Danmark og er stadig din garanti for de bedste Aloe Vera produkter:

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

21


ALWAYS BEAUTIFUL // ALWAYS NATURAL

// Julie-Charlotte Plovst

// Aiayu // Felina denim // 100% llama wool // kr. 1.799 // // Aiayu // Githa // 100% Baby-llama // kr. 1.699 //

Brug scrubben til et kar– eller fodbad, der udrenser og plejer. Eller bland med olie, og få en skøn scrub til kroppen.

// People Tree // Håndvævet i 100% bomuld // ca. kr. 2.200 //

// Weleda // Cuticle Softner Pen // kr. 100 //

// Anne Marie Börlind // Lip Color cassis 72 // kr. 170 //

Med neglebåndspennen plejer du dine negle ved at skubbe neglebåndene tilbage, og granatæblekerneolie, jojobaolie, mandelolie, E-vitamin og morgenfrueekstrakt nærer og blødgør dine negle. Skub dine neglebånd tilbage med neglebåndspennen, så du får velplejede negle. Kom en flot neglelak på, eller hold dem naturlige.

22

// SARD // Epsom Badesalt med tørret mynte og lavendel // 200 g // kr. 129 //

Jakken fra People Tree er lavet af ”Artisan Hut”, en Fair Trade gruppe i Bangladesh, som People Tree samarbejder med. Her bruger de deres traditionelle håndværk som vævning og brodering. Mød gruppen ”Artisan Hut”, der består af 250 håndværkere på: www.peopletree.co.uk/about-us/who-makes-our-products/ artisan-hut.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


ALWAYS HANDSOME // ALWAYS CONSCIOUS // PAYAMBA // Håndlavet blue leafs butterfly // bomuld med voksprint // fås som bind-selv eller allerede bundet // kr. 250 //

// Knowledge Cotton Apparel // Classic Check Wool Blazer // 60% uld og 40% polyester // kr. 1.999 //

// Shabenaa Shave Safe // Barberskum til sensitiv hud // 100 ml // kr. 99 //

// Knowledge Cotton Apparel // Heaby Slope Striped Knit // 100% GOTS certificeret økologisk bomuld // kr. 999 //

// Green People // Organic Homme 8 Stay Fresh Deodorant // kr. 129 //

En barberskum til både kvinder og mænd, der forebygger kløe, barberingsknopper, indgroede hår og skægpest. Barberskummen er både antibakteriel og desinficerende, så der ikke opstår en betændelsestilstand i form af knopper, således at porerne kan lukke til, hvorefter der opstår indgroede hår. Indeholder ikke parfume, farvestoffer og parabener.

// Weleda // Mens aktiv-shower gel med duft af rosmarin og den citrusduftende essentielle olie Litsea Cubeba // 200 ml // kr. 95 // PAYAMBA er en dansk virksomhed, der bl.a. støtter sundhedsfaglige projekter i Sierra Leone i Afrika og gennem det lokale håndværk bruger bæredygtige materialer. Enten restprodukter, materialer som hurtigt reproduceres eller som de lokale selv kan lave. For hver solgt butterfly doneres der en dagsløn til en sygeplejerske eller andet sundhedsfagligt personale på Masanga Hospital. Læs mere på www.payamba.com - kan købes hos my-fair-shop.dk.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

23


///////////// //TRÆNING MED OMTANKE// Tai Chi, Qi Gong og standing meditation Balance i sind, krop og sjael

At få himlen ned på jorden, eller i det mindste blot at få vores forvirrede sind til at arte sig konstruktivt, er en kunstart. Du kender sikkert alt for godt, når hjernen kører af med dig, du kan ikke slappe af, der er uro, som ikke vil lægge sig. Her kan meditation og mindfulness være en rigtig god ide. At lære at være i nuet frem for altid at være i fortid eller fremtid… // Marianne Palm

Al sindsforvirring lagres i kroppen Men hvad med kroppen? Det er jo netop den, der meget ofte lagrer al vores sindsforvirring, de gamle og nye traumer og den velkendte knude i maven er blot et af de steder, hvor kroppen fortæller dig, at noget er galt, noget skal forandres. Netop Tai Chi, Qi Gong og stående meditation får kroppen med, og netop de tre teknikker er Torben Bremann, vores faste skribent, en mester i. Og det er da også en mesterlig bog, han har begået. Trin for trin bliver vi guidet gennem de tre metoder, får det bedste fra hans lærere og det bedste fra Torbens mange år som Tai Chi- og Qi Gonglærer, fitnessinstruktør og afspændingspædagog. Bogen er på en og samme tid en introduktion og en dybdegående indføring i Tai Chi, standing meditation og Qi Gong, og de bagvedliggende principper. Bogen er derfor både til nybegynderen og den øvede, til eleven og læreren.

Bogen rummer et væld af træningstips, instruktive fotos og links til videoklip af centrale øvelser. Træk vejret, gør det godt, og bliv rask Du får også et væld af ”helt nede på jorden” informationer, fx noget så banalt, men livsvigtigt som at kunne trække vejret korrekt. Rigtig mange sygdomme, bl.a. i fordøjelse og luftveje, handler om at få trukket vejret. Og viden er vejen til sundhed. Når du forstår, hvordan fx din mellemgulvsmuskel virker, vil du også aktivt kunne gøre noget godt for dig selv. Helt uforpligtende, og så er det gratis. Kom blot i gang De tre teknikker kan trænes af alle uanset alder. Det kan tilpasses den enkeltes formåen, og der kan tages hensyn til alverdens skavanker. Du kan udføre en del af øvelserne liggende eller siddende.

Tro det eller ej, men det er bugåndedrættet til venstre, der er det sunde, men den mere vestlige ide om at trække maven ind og skyde brystet frem hindrer en god vejrtrækning, et åndedræt, der kan støtte og skabe energi i hele kroppen.

At være ”fit” er ikke det samme som at have et godt helbred. ”Fit” handler om muskler og sportspræstationer, om kroppens ydre udtryk, hvorimod et godt helbred også handler om kroppens indre tilstand. Torben Bremann

24

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


///////////// En ny bog fyldt med viden, energi og oldgamle øvelser til en moderne tid Marianne Palm TORBEN BREMAN

Tai Chi, Qi Gong N

og standing medit ation Balan ce i sind, krop og sjæ

l

Know yourself. Do your best Make a little progress every day. Don´ t overdo it

Energi – kropsenergi – kan både skabes og akkumuleres – og ødelægges og drænes.

- Master Jou Tsung Hwa

Torben Bremann

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnesscenter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser. Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong.

// Du kan stille spørgsmål til Torben på torben.bremann@sund-forskning.dk //

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are - kinesisk ordsprog

// Torben Bremann. Psykomotorisk terapeut

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

25


///////////// //TRÆNING MED OMTANKE// Dit bindevaev viser vejen til en krop i topform

Den gamle tanke, om at muskler skal trænes hver for sig, er passé. På samme måde gælder den gamle tanke, om at smerten altid kommer fra det sted, smerten sidder. Vi ved så meget om krop og bevægelse i dag, og den nyeste forskning inden for kroppens såkaldte fascier, også kaldet bindevæv, ændrer meget ved måden, vi bør træne og behandle kroppen på for at få en sund, stærk, smuk og velfungerende krop. // Lotte Paarup

Som et elastisk spindelvæv Bindevævet er betegnelsen for en masse væv i din krop, som findes omkring, imellem og indvævet overalt i kroppen, ikke kun i dine muskler. Det er et stort, fintmasket og sofistikeret elastisk spindelvæv fra top til tå i lange kæder gennem hele kroppen. Det forbinder hele kroppen, således at en bevægelse fx i armen forplanter sig hele vejen ned igennem benet. Bindevævet er i høj grad elastisk og overfører bevægelse og kraft i kroppen. Er du blevet sej? Bindevævet kan miste sin elasticitet generelt i hele kroppen eller i bestemte områder. Det betyder populært sagt, at det er blevet sejt, rustent og usmidigt. De fleste kroppe har disse seje områder, hvor vi simpelthen er for usmidige, stive og udtørrede. De seje områder er ikke bare irriterende eller ubehagelige, når du bevæger dig eller sidder. Områderne skaber mange problemer, og mange smertetilstande er relateret hertil. Men også funktionsproblemer spiller en stor rolle, hvilket fører til diverse skade- og smerteproblematikker. Blandt andet kan din kropsholdning forandres, og dit åndedræt besværes.

Stærk af styrketræning? Du bliver ikke nødvendigvis specielt meget stærkere af at styrketræne, hvis muskulaturen samtidig mister sin elasticitet og smidighed. Du bliver heller ikke nødvendigvis stærkere med den populære core-træning. Hvis din core-muskulatur ikke er elastisk nok, og dine muskler samt åndedræt mangler dynamik, så opnår du ikke fuld styrke og kraft. Styrke og power opnås ved, at muskler og bindevæv bliver mere ”saftigt” og elastisk, og du opnår dermed også et mere vågent nervesystem. Muskler, der bare bliver stærkere og ligesom ”krymper”, bliver sløve, uelastiske og ”tørre” = du mister kraft og power.

Det gælder om at arbejde med de seje områder! At holde kroppen elastisk og ikke bare stærk, som man i mange år har haft fokus på. Stræk og massage med foam roller af Lotte Paarup www.denintelligentekrop.dk/straek-og-massage-med-foam-roller-dvd Blackroll – Afspænding og smidighed af Lisa Thomey www.denintelligentekrop.dk/blackroll-afspaending-og-smidighed Begge dvd’er fås på www.denintelligentekrop.dk

26

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


///////////// Du er hvid indvendig Din krop er meget mere hvid indvendig, end du tror. De fleste mennesker ved, at muskler er røde, hvilket de er i anatomibogen... men alt bindevævet er hvidt - og der er rigtig meget af det! Enhver bevægelse træner dit bindevæv Det værste, du kan gøre for dit bindevæv, er ikke at bevæge dig! Enhver bevægelse træner dit bindevæv. Derfor betyder helt almindelig bevægelse i din hverdag enormt meget for et sundt bindevæv. Variation er vigtig Det er også vigtigt at have variation i dine bevægelser, både i hverdagen og ikke mindst i din træning. Det gælder variation både i form af, hvilke øvelser du laver, men også i forhold til belastning og ikke mindst tempo. Du stimulerer bindevævet forskelligt afhængig af bevægelse og tempo. Massage til bindevævet Der findes en række effektive metoder til træning af bindevævet, hvor god gammeldags massage hører til de bedste. Læg dig på briksen, men du skal gøre det ofte! Derfor er det et must at kunne gøre det selv, gerne dagligt i en periode – til du mærker en forbedring. Det kan du gøre fx med en foam roller eller massagebold.

Ved massage trykkes der på vævet, og trykket slippes igen. På den måde hydreres vævet, som holdt du en svamp under vand, hvor du henholdsvis trykker og slipper; svampen suger vand til sig, og det trykkes ud igen. Det er her værd at nævne, at væskeindholdet i bindevævet ikke som sådan direkte påvirkes af, hvor meget du drikker. Det skal bevæges, pumpes, masseres, strækkes osv. Kan træning tørre bindevævet ud? Man mener, at for meget og uhensigtsmæssig træning kan være negativt for bindevævet. Ved overdreven træning er trykket på svampen konstant. Det kræver afslapning, så trykket slipper, og bindevævet igen kan suge en masse vand til sig. Det er netop her, at mange skader let kan opstå, når man træner på udtørret væv.

Vi tørrer ud med alderen. Dvs. det giver mening, når du med alderen fornemmer, at du bliver mere sej og har sværere ved at opretholde smidigheden. Træn derhjemme Der findes allerede træningsprogrammer på dvd/download, hvor du bliver guidet igennem træning massage og stræk af bindevævet i hele kroppen.

Lotte Paarup var inkarneret håndboldspiller, fitness/aerobic entusiast og fysioterapeut, indtil Lotte for flere år siden begyndte at kombinere alle sine talenter i de træningsformer, hun vil øse ud af her på siderne. Hendes rejse gennem et liv med bevægelse har ført til det, som Lotte i dag betragter som det essentielle - hvordan åndedrættet, altså kroppens vigtigste funktion, fungerer, og hvordan vi kan og skal bruge det i alle livets gøremål. Og ikke mindst i vores træning, hvad enten vi er til motionsløb eller bjergklatring. Lotte Paarup har studeret kroppen ned til mindste detalje og er ikke bange for at sige den konventionelle fysioterapi imod, når erfaring og ny forskning viser, at den udvidede pilatesform, som Lotte arbejder med, skaber bedre resultater.

//Du kan stille spørgsmål til Lotte på lotte.paarup@sund-forskning.dk//

// Lotte Paarup, Fysioterapeut

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

27


///////////// // DET HOMØOPATISKE Zerochol sænker dit kolesterol!

// Thomas Kjærsgaard,

Kosttilskuddet er nu dokumenteret som værdifuldt supplement til kolesterolmedicin, men også effektivt alene.

Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

For første gang er der foretaget to kliniske studier på virkningen af Zerochol. Resultaterne blev for nyligt offentliggjort på en hjerte-kar-konference i Skotland. Zerochol er et kosttilskud, indeholdende plantesteroler (olier) fra bl.a. økologisk fyr, soja, solsikke, majs og raps. Formålet med de to studier var at belyse virkningen af Zerochol på kolesteroltallet både for patienter, der samtidig tog konventionel medicin i form af statiner, og virkningen for dem, der ikke samtidig tog statiner. Årsagen, til at der blev gennemført to studier, er, at læger oplever, at gruppen, der tager statiner, ofte ikke når ned på det ønskede kolesteroltal, medmindre dosis bliver så stor, at det skaber unødige bivirkninger. Det er godtgjort, at omkring 50 % af patienterne afslutter deres statinterapi inden for tre år på grund af bivirkninger.

Studie af patienter, der ikke tog almindelig kolesterolmedicin (statiner) I det første studie indgik 93 patienter (41 mænd og 52 kvinder), der enten havde haft en bivirkningshistorie fra statinbehandling (fx muskelsmerter, leverskade, forstoppelse, diarré eller udslæt) eller helt havde afvist statiner. De gennemgik en 12 ugers Zerocholkur med to tabletter af 800 mg plantesterol til hovedmåltidet. Der blev målt ændringer i det totale kolesterol, LDL, HDL og triglycerid-koncentrationerne i uge fire, otte og tolv. Resultatet blev, at det totale kolesterol og LDL-koncentrationerne var reduceret signifikant efter otte ugers behandling. 26,9 % af testgruppen nåede ESC’s (Det Europæiske Cardiologiske Selskab) målsætningsværdi for LDL-kolesterolet efter 12 ugers behandling.

På den anden side er gruppen, der slet ikke ønsker at tage de konventionelle statiner, stærkt stigende i takt med mange negative bivirkningsrapporter.

Derudover måltes der også en tydelig reduktion af triglyceridkoncentrationen. Triglycerider er også fedt. Det kaldes også LDL’ets endnu ondere fætter og er angiveligt en endnu bedre indikator for blodpropper i hjerte og hjernen.

Derfor er det interessant at belyse, om et ekstra tilskud af det plantesterolbaserede og bivirkningsfrie kosttilskud Zerochol kunne hjælpe begge grupper med at reducere kolesteroltallet yderligere for at forebygge koronare hjertesygdomme.

Der måltes en mindre forøgelse af HDL-koncentrationen i uge 12. Et højere HDL tal er hensigtsmæssigt, idet det øger kroppens evne til at reducere LDL. En deltager fuldførte ikke undersøgelsen på grund af intolerance over for fytosteroler (diarré).

Resultat af studiet af patienter der tog Zerochol alene uden samtidig at tage statiner:

28

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


///////////// HJØRNE // med Thomas Kjærsgaard

Studie af patienter der tog Zerochol som tilskud til den almindelige kolesterolmedicin (statiner) Det andet studie omhandlede patienter, der med statinbehandlingen alene IKKE kunne komme ned på et acceptabelt kolesterolniveau uden for store bivirkninger. Baggrunden er, at statiner er anbefalet som lægemiddel ved behandling af forhøjet kolesterol, også kaldet dyslipidæmi, til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Mange patienter når ikke de anbefalede værdier for LDL, specielt hvis de ikke tåler den anbefalede dosis af statiner. For disse patienter kan et tilskud af plantesteroler fra Zerochol hjælpe til at nå de ønskede målværdier for LDL eller i det mindste reducere LDL-koncentrationen.

I dette studie deltog 55 patienter med forhøjet kolesterol. De blev i forvejen behandlet med statiner (20 mg Atorvastatin pr. dag). Disse patienter tålte ikke høje doser af Atorvastatin på grund af bivirkninger (fx muskelsmerter, diarré, forstoppelse og muskelsvaghed/udmattelse). Alle patienterne havde en LDL-koncentration over målværdien. Der blev givet et tilskud med Zerochol i form af tabletter med 800 mg fytosterol to gange dagligt til hovedmåltidet. Der blev målt ændringer i det totale kolesterol, LDL, HDL og triglycerid-koncentrationerne i uge fire, otte og tolv. Resultatet viste, at total kolesterol, LDL og triglycerid-koncentrationerne var reduceret tydeligt efter otte uger af behandlingen. Den gennemsnitlige LDL-koncentration blev reduceret med 27 %, og 12 ud af 55 patienter (21,8 %) havde nået deres målværdier for LDL-kolesterolet efter 12 uger.

Resultat af studiet af patienter der tog Zerochol sammen med statiner:

Afslutningsvis kan det konkluderes, at statinterapi og livsstilsændringer stadig er den mest udbredte fedtreducerende strategi ved behandlingen af et forhøjet kolesteroltal. Zerochol har imidlertid forbedret det totale kolesterol tydeligt efter 12 ugers behandling. Hvis patienter derfor ikke tåler høje doser af statiner eller ikke har nået målværdierne ved den maksimalt tålte statindosis, kan Zerochol altså hjælpe til reduktion af LDL værdien. Patienter kan også have fordel af en reduktion af triglycerid-værdierne med de reducerede risici for bl.a. blodpropper, som det medfører.

Der er derfor behov for flere fremtidige studier til at belyse, om kosttilskud med plantesteroler kan gavne prognosen for patienter med forhøjede LDL- og triglycerid-værdier. Kilde: P. Sabaka1, J. Gajdosik2, D. Balaz1, A. Komornikova1, I. Gresova1, M. Caprnda1, A. Dukat1 1 2nd Department of Internal Medicine, Comenius University Bratislava, Mickiewiczova 13, 813 69, Bratislava, Slovak Republic, Slovak Accreditation Council for Continuing Medical Education, Limbova 12, 833 03, Bratislava, Slovak Republic

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

29


///////////// //SCIENCE// // Julie-Charlotte Plovst

Magnesium kæmper for at overleve i kroppen

Undgå vinterdepression med ny lysterapi

Magnesium er det fjerde mest almindelige mineral i kroppen og fungerer som en elektrolyt, samtidig med at mangel på magnesium kædes sammen med ophobning af tungmetaller i hjernen, som kan medvirke til udviklingen af Alzheimers, Parkinsons sygdom og Multipel Sclerose. For at vurdere om vi får nok magnesium, skal vi ikke kun kigge på kostens næringsstoffer. Vi er nødt til også at forholde os til de kemikalier, der kan spænde ben i optagelsen og udnyttelsen af de enkelte stoffer, når først de er kommet ind i vores krop. Magnesiummangel kan derfor have flere årsager. Magnesium +300 fra Biosym indeholder magnesiumpidolat og magnesiumoxid, som let kan udnyttes i kroppen. Produktet er registreret hos The Vegan Society, som gør det velegnet til vegetarer og veganere.

I et forsøg med lysterapi med apparatet YumaLite i forhold til vinterdepression er der set opløftende resultater. Tredive forsøgspersoner med diagnosticeret vinterdepression blev rekrutteret og randomiseret til to behandlingsgrupper. Gruppe A modtog en times lysbehandling hver morgen i fire uger. Gruppe B modtog fem minutters lysterapi i de to første uger, og en time om dagen de resterende to uger. Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D) blev brugt som vurderingsredskab i forhold til graden af depression. Resultaterne af HAM-D viste en tydelig reduktion i depressionssymptomer allerede ved første uges behandling og med fortsat effekt resten af forsøgsperioden. Læs artiklen ”Undgå vinterdepression med en ny generation af lysterapi” på side 18 i sund-forskning (vend bladet på hovedet).

I O C L N L lt E .I he e H R k k it u i på d d ? il, hvisen bag g M n i t sige tienslist I relation til mangel på magnesium r r i t a d r. Newcastle University offentliggjorde i 2014 en metav ge ingre tyde r o n e l analyse på 343 videnskabelige artikler i The British o ke hvad k t b Oi k i F u , d Journal of Nutrition, hvor økologisk frugt og grønt blev dis er å illa (1)

sammenlignet med ikke-økologisk. Der var åbenlyse helbredsmæssige risici ved indtagelse af ikke-økologiske fødevarer. Hvad har det med magnesium at gøre?

Læs artiklen ”Magnesium giver kroppen livskraft, men må kæmpe hårdt for at overleve” på side 14 i sund-forskning (vend bladet på hovedet). (1)

”Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses”

30

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

il sO u s uo n r d p pr o x a m a e e b l o F is il l Gr l D m e l e je df. a A rus ero ham gon inal ta O e r de p r se.p l C e h c t o a e u i p C n r a fi h p f : C o i teg o k s l ie : o c a r b o O d o -for i c Biv apeo in: T tric Cym dula ga O n s sk-i nt Gr vitam : Ma olie: len nan die g på da n / -E ille æs Ca a e 1 r a r C m r Ing er b nse 757 e ic n Ka mong frue: olie: a/4 i et find redi inge d n g m Le orge ylan d u ing gi v n os me / C k m e v d of so vilk M angen . e lo h re n , tu atio ler, ifølg vn. ar d Yl a a l l l a r g nc la t æ n sk a I - n e : r te me dek for C Kild ww.u No olds om ente r IN l w e a dh c s l l n u e g d io er

Int

in o o t n na den ter, t . Pr nav k e k r u

u

n e rod rod tins = CI -liste e p nt p s la N I CI isk ive sen I N s m e t i e t g d ie n ko r er ingre de rive sk

k


///////////// Fra forskningens verden

B-vitaminer for hjernens ve og vel Kan du nikke genkendende til, at du har gener eller symptomer som udbrændthed, træthed, angst, koncentrationsbesvær, stress eller kognitive udfordringer? Så kan det være tegn på, at du mangler B-vitaminer. Manglen kan blandt andet være forårsaget af et overforbrug af hvidt mel, sukker, kaffe og alkohol eller af en penicillinkur. Læs mere i artiklen på side 28 i sund-forskning (vend bladet på hovedet).

Meta-analyse: Kolesterolbehandling sænker Q10 i blodet Behandling med kolesterolsænkende statiner reducerer Q10-indholdet betragteligt i blodet hos patienterne viser en større gennemgang af videnskabelige studier, som et internationalt hold af forskere har foretaget. Dette harmonerer med tidligere forskning fra Københavns Universitet, som kæder manglen på Q10 sammen med muskelsmerter. Flere offentliggjorte undersøgelser har vist, at tilskud af Q10 givet sammen med statinerne kan mindske muskelsmerter effektivt. Kilde: Pharmacological Research 2015, Sept.;99:329-36. Læs mere om Q10 i artiklen på side 54 i sund-forskning (vend bladet på hovedet). Du kan downloade en gratis bog om Q10 på www.healthandscience.eu

Bliv klogere på dit stofskifte Lider du af ekstrem træthed, modløshed, dobbelthage, kuldskærhed, svedtendens eller voldsom trang til slik, kaffe, chips, alkohol og andre energifix? Ja, så hører du nok til det stigende antal, der har problemer med stofskiftet og vægten. Bogen beskriver stofskiftet som en spændende rejse − lige fra vi indtager næringsstofferne, til de omsættes til energi. Undervejs er der masser af gode råd til, hvad du selv kan gøre, så du får styr på stofskiftet. Det er biopat og naturopath Pernille Lund, der med bogen har skabt en vigtig guide til et friskere liv. Køb bogen på Healthandscience.eu for bare 59 kroner, og få adgang til vigtige informationer om dit stofskifte.

Helt ny forskning på kolesterol Det gode kolesterol (HDL) anvendes af kroppen til at bygge cellemembraner som et fundament for dannelsen af hormoner, en væsentlig byggesten for D-vitamin, og det er en stor del af galden, der hjælper fordøjelsen. LDL kolesterol anses derimod for dårligt for kroppen, fordi det ved høje niveauer skaber en større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Zerochol er et kosttilskud med plantesteroler, som sammen med en kolesterolsænkende kost har vist sig at være lige så effektiv som konventionel kolesterolmedicin. Læs mere i artiklen på side 28 her i //mig//.

Humane studier med krillolie og PMS-symptomer I et randomiseret, dobbeltblindet studie fik 70 kvinder med udtalte PMS-symptomer 2 gram Neptune Krill-olie (direkte svarende til 5 kapsler OmniKrill) eller placebo (fiskeolie) pr. dag i en måned. De følgende to måneder fik kvinderne krillolie i 10 dage op til og under menstruationen. Det viste sig, at Neptune Krill-olie gav signifikante og kliniske forbedringer i både fysiske og emotionelle symptomer. Bl.a. indtog kvinderne i gruppen, der fik Neptune Krill-olie, 50 % mindre smertestillende medicin. Krillolie er særlig, da en stor del af Omega-3-fedtsyrerne i krillolie er bundet til fosfolipider, og krillolien indeholder et naturligt antioxidant, Astaxanthin, der gør olien stabil og beskytter mod harskning.

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

31


GRØNKÅL ER SUPERFOOD! Grønkål er en af naturens næringsrige fødevarer, som indeholder fibre, klorofyl og er fyldt med vitaminer og mineraler. Grønkål er en sund overlever; med krøllede blade står den stolt på marken i efteråret og vintermånederne og trodser helt ned til 20 graders frost. // Marianne Palm

Grønkål er super sundt, primært fordi den er fiberrig og fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Grønkål kan hjælpe kroppen til afgiftning og med at forebygge sygdom. Desværre har mange danskere et anstrengt forhold til kål. Muligvis husker vi barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Kål fortjener da også en bedre behandling end som så, og kål kan tilberedes let, lækkert og velsmagende. Jo mere kål, der indgår i den daglige kost, jo mere jubler fordøjelsen, jo hurtigere bliver vi mætte, og jo sundere bliver vi.

Pudsigt, at vi altid jogger til udlandet efter superfood, når det gror lige derude på marken. Fibre fra grønkål binder både kolesterol og brugte østrogener og transporterer dem ud i toilettet. Ganske simpelt, fordi fibrene transporterer fedtstoffer ud af kroppen, og både kolesterol og østrogen er opbygget af fedtstoffer.

Grønkåls oversete fortræffeligheder • Grønkål er lav i kalorie, høj i fiber og har nul fedt og er også fyldt med en god portion næringsstoffer. • Grønkål har et højt jernindhold – ja, der er mere jern i end i oksekød. • Grønkål har et højt indhold af vitamin K. Vitamin K kan hjælpe med at beskytte mod forskellige kræftformer. • Grønkål er fyldt med kraftfulde antioxidanter. • Grønkål har en antiinflammatorisk effekt. • En kop grønkål indeholder 10 % af ADT af omega-3-fedt-syrer, som er støtteterapi ved gigt, astma og autoimmune sygdomme.

• Grønkål hjælper til et lavere kolesteroltal. • Grønkål har et højt indhold vitamin A. Vitamin A er godt for dit syn, og dine slimhinder. • Grønkål har et højt indhold af vitamin C, der er meget nyttigt for dit immunforsvar og dit. • Grønkål har et højt calciumindhold. Grønkål indeholder mere calcium end mælk. • Klorofyl er fyldt med fibre og svovl. Den er med til at afgifte krop og holde din lever sund. • En af de mange måder, man kan hjælpe et vægttab på vej, er at bruge grøntsagsjuicer til at fylde maven op!

• Grønkål er fantastisk som en kardiovaskulær støtte.

4 g frysetørret Grønkålspulver fra Foodjoy dækker dagsbehovet for vitaminer og mineraler til en person i 24 timer.

32

Lav derfor shots eller smoothies af Foodjoys Økologiske Grønkålspulver! Se opskrifterne på www.sund-forskning.dk.


GREEN DOOR

® EU

Vil du have en stærk krop?

FRUIT STEM CELL

Med den GRATIS e-bog Sunde og smukke fødder med grønne mini bolde har du nu muligheden for at træne de oversete fødder, med effekt for hele kroppen i tillæg.

STAMCELLER

12 ÅR YNGRE PÅ 56 DAGE*

Sunde o fødder medggrsmukke

Ny opdater et version

ønne mini

af fysioterap

bolde

eut Lotte Paarup

DKK 0,REGENERERENDE AKTIV FACE CREAM, FACE SERUM OG EYE SERUM Garanti: Naturfarm benytter udelukkende ikke-genmodificerede stamceller, som kommer fra et bæredygtigt og økologisk materiale. Foruden stamceller indeholder produktet bl.a. økologisk Açai og Goji. For at genoprette hudens naturlige balance og øge fugtindholdet anvendes den vildtvoksende peruvianske Tara samt naturlige olier. I stedet for vand anvendes økologisk Aloe Vera. Uden PEG, 26 allergene stoffer, parabener og skadelige stoffer. * Test viste: Stamcelle ekstrakten får huden til at fremstå 12 år yngre på blot 56 dage

Se mere på:

www.naturfarm.dk Naturfarm • 75 12 68 05

Fås hos udvalgte specialforretninger og førende helsebutikker i hele landet.

1

Vi har mange flere gratis øvelser, artikler og E-bøger på denintelligentekrop.dk Ring også gerne til os på 44927349, vi hjælper med glæde...

Den Intelligente Krop

www.denintelligentekrop.dk

sundforskning-10-2015.indd 1

03/11/15 15

Er kolesterol dit problem? Zerochol med 100% plantesteroler  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Læs mere på zerochol.dk Årets helsekostprodukt i Danmark 2012 Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker, apoteker og udvalgte Matasbutikker.

Tel: 76 26 07 66 • info@biovita.dk • www.biovita.dk

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

33


Sjov og glĂŚde i sneen

34

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

35


EN HELT SPECIEL

Ny uddannelse Kom til infomøde

ZONETERAPISKOLE

Vi kombinerer zoneterapien med de bedste fag fra biopatien og naturopatien, så du får derfor den bedste uddannelse indenfor ernæring, urter, homøopati, klientpsykologi sammen med muskellæren og en meget høj standard indenfor zoneterapi.

UDDANNELSENS MODULER Vi klæder dig på til at kunne rådgive klienter om ernæring fx terapi med vitaminer, mineraler og fedtsyrer ved at kombinere de bedste fag fra biopatien med zoneterapi. • • • • • • •

Ni moduler i ren zoneterapi ■ Muskel-og fascielære ■ Biopatiens grundprincipper og meridianlære ■ Ernæringsterapi ■ Reguleringsterapi ■ Øreakupunktur ■ Klientpsykologi

Vælger du zoneterapiuddannelsen hos os, er du kun få skridt fra også at kunne blive biopat/naturopath ibm.

PRIS OG TILMELDING

Uddannelsen koster 44.749 kr., som du kan betale 1.000 kr. pr. måned over PBS. Ingen renter. Uddannelsen er RAB godkendt.

KOM TIL INFOMØDE

Er du interesseret? Så kom til et af vores fyraftensmøder i Valby - næste gang er d. 9. december 2015. Du er velkommen til at skrive til os for næste dato.

Få 5.000 kr. i rabat ved tilmelding inden 1. januar 2016. KONTAKT OS

administration@biologisk-medicin.dk 22 53 27 88 - 50 93 70 40 www.biologisk-medicin.dk

36

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Et venligt spark til immunsystemet Det moderne menneske omgiver sig med en stribe af trusler mod vores sundhed. Vi har brugt alt for meget antibiotika, vi lever i for sterile miljøer, så vi ikke udvikler et tydeligt forsvar mod bakterier, svampe og vira, og samtidig skal kroppen tage stilling til tusindvis af kropsfremmede stoffer. Det kræver med andre ord et overordentlig stærkt immunforsvar, et immunforsvar som allerede begynder i tarmen, hvor vores kroppe skal opdage, at der er trusler på vej. Immiflex med sit indhold af specielle betaglukaner genkender fjenden og sparker den ud og hjælper os på vej. // Marianne Palm

Hele betaglukaner passerer gennem mavesækken og ind i tyndtarmen, hvor de opdages og optages i små immunøer kaldet Peyerske plaques.

I Peyerske plaques bliver betaglukanerne opdaget af makrofager, som altid er på vagt og på jagt efter bakterier, svampe og vira. Makrofagerne sluger og fordøjer de fremmede indtrængere. Makrofagerne har receptorer, som genkender 1-3/1-6 betaglukaner, fordi de findes i mange bakterier og svampe.

Det betyder, at dit medfødte immunforsvar genkender dette ekstrakt fra gær, der er i Immiflex, og tror, det er en fjende, og hele immunsystemet bliver aktiveret. Det vigtige forsvar her i første linje er nu aktiveret, og flere studier viser, at det kraftigt forbedrer modstanden mod infektioner.

Specielle celler, kaldet M-celler, transporterer hele glukanpartikler til makrofagerne, som igen fragter dem videre til forskellige dele af immunsystemet, som fx lymfeknuder, knoglemarv og thymus.

Forskningen på betaglukaner er rimelig ny, men til gengæld særdeles overbevisende.

Makrofagerne nedbryder betaglukanerne i mindre partikler og slipper dem ud over en periode på 24-36 timer. Disse aktive fragmenter binder sig, eller låser sig, til nogle andre komponenter i immunsystemet, de neutrofile granulocytter, som der er allerflest af i kroppen. For at en neutrofil granulocyt skal kunne dræbe en bakterie eller fx en cancercelle, må CR3 have to komponenter til rådighed: et blodprotein og 1-3/1-6 betaglukan. CR3 receptoren er normalt optaget af betaglukan fra cellevæggene i svampe, mug og gær, og derfor er der ikke altid plads til også at skulle bekæmpe bakterier, vira og fx kræftceller.

Derfor kan det være nødvendigt med Immiflex, hvis du vil skabe endnu større aktivitet i dit immunforsvar. Det fantastiske er, at Immiflex aldrig kan skabe en overreaktion, men blot virke, indtil der ikke er mere at bekæmpe eller mere, der skal reguleres.

Der sker efterfølgende en antigen-antistof-reaktion, og næste gang sygdomsfremkalderen træffes, vil de nyligt programmerede hukommelsesceller genkende den og producere antistoffer. Disse antistoffer sætter sig fast på skadevolderen og kan ødelægge den eller hindre den i at sprede sig til raske celler.

Summa summarum, du får hjælp til dit immunforsvar. (kilde: Teknisk ugeblad, Norge og Biothera) Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

37


// Julie-Charlotte Plovst

// 1 //

// 2 //

// 1 // Matcha // kr. 379 //

// 2 // Røgelsesholder i mosaik // kr. 99,95 //

Strålende grøn energi

Matchate bliver brugt ved særlige japanske teceremonier, hvor det både er indtagelse og tilberedningen af teen, der er i fokus. Matchate er fra de mindste og fineste blade fra tebuske, som vokser i skygge i Uji, i Kyoto-området i Japan. Høsten følger de oprindelige, traditionelle japanske metoder. Bladene er skærmet mod direkte sollys, som gør, at teen får sin karakteristiske, intense grønne farve. De grønne teblade bliver dampet straks efter plukningen, hvilket hæmmer iltningsprocessen og bevarer teens skønne, grønne farve og udsøgte smag. Herefter bliver tebladene tørret og malet til et fint pulver i en stenmølle. Matcha kan drikkes og anvendes i madlavning til fx is, desserter og bagværk.

Et sted til fordybelse

Røgelse til meditation, fordybelse og samvær. En porcelænsrøgelsesholder med to huller, så der er plads til både indisk eller japansk røgelse.

Pukka Chia “grød”

Kan købes i din helsekostbutik eller på helsam.dk

Så rene, at de kan spises Naked Lips 99 % organisk 100 % naturlig

200 gram jordbær Et halvt æble 2 medjool dadler 2 spsk. afskallede hampefrø 1 spsk. Pukka Vitalise pulver Det hele blendes. Derefter hælder du det over i en beholder og drysser cirka tre spsk. chiafrø i. De skal ikke blendes i, men de skal røres i med en ske. Lad stå i køleskabet til næste morgen. Næste morgen kan man drysse bipollen, gojibær, mysli osv. på. Voila - lækker chia “grød”. Læs om Pukka Vitalise pulver på side 14 her i // mig //.

www.kamilleshop.dk 38

Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle


Bes

onløg sund-f ine orskn uni ings ver s

BEHANDLINGSNØGLEN KUN FOR BEHANDLERE OG BUTIKKER

I samarbejde med Institut for Biologisk Medicin og Marianne Palm har vi skabt en hjemmeside, www.behandlingsnøglen.dk, hvor du med login og password får adgang til tusindvis af informationer om nogle af de mest brugte kosttilskud og naturlægemidler i Danmark. Der er udviklet en virkelig nem søgefunktion i den store database, og et chatforum til et ekspertpanel er ved at blive installeret. Slut med at fare vild på internettet. I behandlingsnøglen er det hele samlet. Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urteprodukter, homøopati og tusindvis af hints til den seriøse behandler og butik. Vær med fra begyndelsen! Skriv til info@behandlingsnøglen.dk

FACEBOOK

Hold dig opdateret på vores Facebookside, hvor vi uploader artikler, billeder og seneste nyt fra forskningens verden. www.facebook.com/sundforskning

NYT OG GRATIS!

HJEMMESIDE

Vores hjemmeside er et stort leksikon. Her er tusindvis af artikler - både fra magasinet og alle dem, der ikke er plads til. Du kan søge på en sygdom eller en ingrediens, så kommer alle artikler frem. Du kan også læse de sidste fem års udgaver af magasinet online på vores hjemmeside. Tilmeld dig også vores nyhedsbrev.

VIDEOER

Vi interviewer, fortæller og deler viden på video. Så behøver du ikke læse dig til det hele. Besøg sund-forsknings online web-kanal på www.sundonair.dk

Vi er også på vej med: En chatfunktion på hjemmesiden så du nemt og hurtigt kan stille spørgsmål til os. En online webshop, der hedder Shop Sund. Har du nogle gode idéer, andre kommentarer eller spørgsmål? Så kontakt os på info@sund-forskning.dk Get the inside right. The outside will fall into place. - Eckhart Tolle

39

Profile for sund-forskning og //mig//

//mig// december 2015/ januar 2016  

Støt dig selv og andre. Udsatte børn i Cambodja støttes af ny dansk snackbar. Betaglukaner - når dit immunsystem skal aktiveres. Balance i k...

//mig// december 2015/ januar 2016  

Støt dig selv og andre. Udsatte børn i Cambodja støttes af ny dansk snackbar. Betaglukaner - når dit immunsystem skal aktiveres. Balance i k...

Profile for linisha
Advertisement