__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRIS KR. 39,00

OKTOBER 2012

Sidste nyt om de skadelige mobile stråler

16

Siderra! ekst ig rask

er du d id d l o h n t – Såda en kolde års id

Helt nyt og effektivt middel mod

knogleskørhed Bevar dit sexliv, mand! De nyeste facts om candida svampen – og om stevia verdens sødeste plante Masser af efterårsideer til sund mad Personlig udvikling – er det nu nødvendigt? Når fodsvamp hersker Får du blod nok til hovedet?


Leder

Jeg ved godt, jeg er lidt sær!

D

et er efterår, det er rusk og regn, og jeg kan faktisk godt lide det! Jeg ved godt, jeg lyder sær (og min familie synes ikke kun, jeg lyder sær…), men faktisk er det jo ganske hyggeligt at kravle ind i sin hule, tænde stearinlys og lade hvilen falde over sig, mens mørket kravler ind, og ilden buldrer i brændeovnen. Hvis din hule skal være hyggelig, så skab den selv! Find et hjørne af din stue, find en krog, som du kan indrette, lige som du vil have den. Sæt dit præg på dit helt eget sted, og fyld det med de minder, som gør dig til et glad og positivt menneske. Og når du er i gang, så husk også lige din krop. Som jo mere end noget andet i verden er din. Fyld den med varme supper, krydderier, der skaber sunde organer - og husk lige dine vitaminer, dine mineraler og alle de andre næringsstoffer, der gør, at du har overskud hele vinteren. Overskud til at nyde det helt private sted, som bare er dit. Det er dig, der bestemmer om stedet skal fyldes med rockmusik eller stilhed. Eller med din lille bærbare, hvor vennerne gennem facebook og mails er, om man så må sige, lige ved hånden. Måske skal du også bare tænde et

enkelt stearinlys og lade dit blik hvile i den flamme, som af grunde ingen vel kender, giver ro til de fleste? Stort Jo, jeg kan godt lide efteråret. Det kan være et varmt og trygt sted, hvor miner Om hvordan vita de lange aftener kan give ro til at hygge hj n ælpe og mineraler ka sig med sund mad, en tur i romaskinen mørke dig gennem de eller en tur på dansegulvet. er måned Dansegulv? Det kan jeg jo ikke mere – eller det kan jeg ikke særlig godt lige nu. Dertil er jeg slet ikke blevet god nok med min protese, her har jeg stadig min udfordring med et brækket bækken og lændehvirvler, der driller. Men det hindrer mig ikke i at gå i fitness og sidde i romaskinen, det hindrer mig ikke i at ro kajak, cykle, ro baglæns, lave mavebøjninger (når jeg altså gider) og i det hele taget: Hvor omstillingsparat er du? Hvor god er du til at lave ændringer i dit liv – om nødvendigt? Hvor god er du til at glæde dig over det, du har i stedet for det, du ikke har? Jeg vil hermed sende min glæde over efteråret videre. Min krop og mit hjem er mine huler, og de er, når du er i gang med at læse her, i fuld gang med at blive indrettet og gjort klar til et glad, sundt efterår i stearinlysets skær.

tema!

Magnesium – det nye supermineral

Magnesium er et livsvigtigt mineral Magnesium har betydning for en lang række af kroppens funktioner. Det anvendes ved træthed og udmattelse og er effektivt for koncentrationsevnen og hukommelsen. Men også musklerne har brug for magnesium og mange har erfaret, at uro i benene, nattekramper i læggene eller kramper i forbindelse med sport afhjælpes hurtigt, når man tager et letoptageligt magnesiumtilskud. Salus Magnesium - naturligt og letoptageligt Salus Magnesium er et naturligt, velsmagende magnesiumtilskud baseret på ekstrakter fra blomster, frugter og bær. Salus Magnesium er flydende, og alene af den grund optages det bedre end tabletter, der først skal opløses nede i maven. Desuden indeholder produktet en kombination af to organisk bundne og letoptagelige magnesium typer. Sidst men ikke mindst indeholder produktet syrlige frugtsafter, der også medvirker til at fremme optagelsen. Salus Magnesium forhandles i helsekostforretninger, i Matas og på apoteket. Spørg din forhandler om en smagsprøve

Læs mere om Magnesium på www.mezina.dk

Mod træthed og udmattelse

Vigtigt fo

r muske

else hukomm ation og tr n e c n Ko

lfunktion

en


Indhold Side 4

Forebyg knogleskørhed med nyt middel

Side 6

SPOT ON: Efterår, rusk og regn

Side 8

Bevar dit sexliv, mand!

Side 11

Klapsalverne lød gennem salen, da vinderne blev offentliggjort

Side 12

En livline til de sørgende

Side 14

Fiskeolie gavner hjertekar-kredsløbet

Side 16

PTSD-symptomer efter hjerteanfald

Side 18

Rundt om bordet

Side 20

Nannas økologiske hverdagskøkken

Side 23

Hede i huden

Side 24

Fit med Delfs og Dion

Side 26

Allicin i hvidløg holder mere end vampyrer fra livet

Side 27

Personlig udvikling – er det nu nødvendigt?

Side 28

TEMA: Blodcirkulation

Side 36

1 CD 2 bøger

Side 38

Den besværlige svamp

Side 40

Stevia - verdens sødeste plante

Side 43

Kan Jang til influenza og forkølelse

Side 44

Når fodsvamp hersker ...

Side 45

Depression kan afhjælpes med Arctic Root

Side 46

Multivitamin-mineral

Side 50

SPOT ON: Pas på dit kredsløb - og dit stressniveau

Side 52

Bagsiden af den trådløse revolution

Side 54

SPOT ON: Lidt af hvert - og så en del til de lange tarme

Side 56

Boganmeldelse: Få masser af inspiration til et glutenfrit liv

Side 57

Hvad kan man stille op, når man har rosacea?

Side 58

Har du svært ved at klare presset?

Side 60

Få energi med urter

Side 62

Kroppens akut-respons på sygdom

Side 64

SPOT ON: Spot på mænd, magnesium og det mørke vejr

Side 67

Konkurrence

Abonner på sund-forskning.dk

Køb dit blad i din lokale helsekostbutik. Eller få seks numre lige til døren for 230,- kr. - enten via PBS eller pr. giro. PBS er gratis, mens girokort koster ekstra kr. 50,- pr. år pga den ekstra administration.

Tilmeld dig på

Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc.

abonnement@sundforskning.dk, så du får et kundenummer, som vi sender videre til nets.dk. Du kan ikke tilmelde dig uden kundenummer, så HUSK! skriv til os først. Herefter vil du få en opkrævning fra nets.dk, hvor du krydser af ved PBS-ordningen. Husk dit kryds, ellers bliver du automatisk trukket gebyr pr. år på kr.50,- for tilsendelse af giro. Fortsat god læselyst og tak for din interesse.

LAYOUT Datagraf

TRYK Datagraf

MILJØMÆ R

N OR D I

SK

e-mail: info@sund-forskning.dk FOTO Shutterstock m.fl.

ING

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

KN

sund-forskning.dk

Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

541-004 TRYKSAG

OPLAG 65.000

Informationerne fra sund-forskning.dk må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

sund-forskning.dk – OKTOBER 2012 3


Forebyg knogleskørhed med nyt middel Et helt nyt produkt til behandling af knogleskørhed ser dagens lys på det danske marked her i efteråret. Det revolutionerende ved produktet er dets evne til ikke blot at stoppe udviklingen af sygdommen, som de fleste andre og lignende produkter, men også at genskabe noget af den tabte knoglemasse.

Læs mere på hjemmesiden I aprilnummeret af sund-forskning.dk bragte vi en stor artikel ”Stærke knogler hele livet”, der går i dybden med de ernæringsmæssige faktorer bag en sund og stærk knogleopbygning. Den kan læses på www. sund-forskning.dk

Knoglecellerne Osteoblaster er knogleopbyggende celler, som genopbygger knoglens bindevæv, for at mineralerne kan sætte sig fast. Osteoclaster er knoglenedbrydende celler, som nedbryder collagen i knoglecellen og opløser knoglens mineralske matrix. Disse to typer knogleceller samarbejder konstant for at vedligeholde knoglemassen og holde den modstandsdygtig over for frakturer. Opstår der en ubalance i kommunikationsvejen mellem cellerne, kan resultatet blive en større nedbrydning og dermed afkalkning end genopbygning.

4 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012


af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

Knoglernes opbyggende proces Inden for de seneste 10 - 15 år har forskere opdaget, at kroppen har et kommunikationssystem, der regulerer knogleopbygningen og -nedbrydningen. Det er de knogledannende celler, kaldet osteoblasterne, der regulerer aktiviteten i de knoglenedbrydende celler, kaldet osteoclasterne. Dette enestående kommunikationssystem kan påvirkes af både ernæringsmæssige faktorer samt kroppens eget hormon- og immunsystem.

OsteoRemin Forte er det eneste produkt i Danmark, som indeholder AlgaeCal.

OsteoRemin Forte tages dagligt, og dagsdosis på 4 tabletter fordeles morgen og aften til måltiderne.

Enestående calciumkilde Calcium er en vigtig del af knogleopbygningen, men mineralet har blandt andet brug for både magnesium, D-vitamin og Kvitamin for at kunne optages ordentligt. Almindelige calciumtilskud kan hjælpe med at stoppe udviklingen af knogleskørhed og dermed knogleafkalkning, men de kan ikke hjælpe kroppen med at genopbygge den tabte knoglemasse. Det kan AlgaeCal til gengæld, og derfor har Biosym valgt at bruge netop dette produkt som en vigtig substans i OsteoRemin Forte, der er målrettet mennesker med en lav knoglemasse. AlgaeCal stammer fra en saltvandsalge i Sydamerika kaldet Algas Calcareas, og den kan rent faktisk reducere dårlig kommunikation knoglecellerne imellem med 50 - 60 %. De knogleopbyggende osteoblaster udvikles meget hurtigere med dette tilskud end uorganisk bundet calciumcarbonat eller calciumcitrat. Andre calciumtilskud kan kun reducere dårlig cellekommunikation med mellem 30-35 %. AlgaeCal har desuden den unikke egenskab, at den øger knoglemassen med op til 4 % årligt, hvilket kan være en uhyre vigtig hjælp for dem, som lider af knogleskørhed. Motion øger virkningen markant Undersøgelser viser, at motion er en meget vigtig faktor til opretholdelse af stærke knogler hele livet. Moderat aktivitet

svarende til en fire timers gåtur ugentligt mindsker risikoen for hoftebrud med 20 - 50 % hos både mænd og kvinder uanset alder og calciumindtag. Meget motion kan desuden give op til 4 % stigning i knogletætheden årligt, så der er altså flere positive effekter i kampen mod knogleskørhed ved at holde kroppen i gang. Fysisk aktivitet forbedrer den maksimale knoglemasse i en ung voksenalder og er ligeledes med til at mindske knogletabet senere hen i livet. Fra omkring 25 - 30 års alderen begynder knoglerne nemlig helt naturligt at afkalke, og derfor er det hensigtsmæssigt at begynde forebyggelsen så tidligt i livet som muligt. Motion bør derfor være en naturlig del af behandlingen af knogleskørhed tillige med OsteoRemin Forte. Usund livsstil Der er flere ting, som kan påvirke knoglernes sundhed. Studier viser, at rygning fordobler risikoen for hoftebrud, hvilket er en af de almindeligste knoglefrakturer hos ældre mennesker. Det lader også til, at et højt alkoholforbrug fordobler risikoen for hoftebrud, men der er lidt usikkerhed herom. Andre studier viser nemlig, at et moderat indtag på 1 - 2 genstande dagligt ikke skader knoglerne, så spørgsmålet er, hvornår den kritiske grænse nås. Det er endnu ikke klarlagt. Kaffe er også en faktor med potentielt skadelig virkning. Drikker man 1 liter kaffe eller mere dagligt øges calciumudskillelsen med 60 mg/dag. Langvarig tedrikning på ca. 1/2 liter pr. dag synes derimod at beskytte knoglerne mod afkalkning. Følelserne spiller også ind Det går mere og mere op for videnskaben, at et menneskes følelsesliv har en vigtig rolle i udviklingen af sygdom. Området er dog ikke særlig godt undersøgt endnu i forhold til osteoporose, men to skandinaviske undersøgelser indikerer, at mennesker, som har et højt stressniveau samt flere belastende følelsesmæssige begivenheder gennem livet, kombineret med en emotionel blødhed og svært ved at slippe tanker, som kværner rundt, har en fordoblet risiko for hoftebrud eller får konstateret en lav knoglemasse i ryggen. Der er altså mange gode grunde til at passe godt på sig selv hele livet på både det fysiske, følelsesmæssige og psykiske niveau. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 5


Spot on Mangler dit immunforsvar zink? Zink er et livsvigtigt spormineral, som indgår i mere end 180 enzymprocesser i kroppen. Zinkmangel kan vise sig via et skrantende helbred med mange infektioner, fordi kroppen har en nedsat mængde antistoffer og lymfocytter som resultat heraf. OmniZink fra Biosym kan være et godt supplement til immunforsvaret, hvis man ofte rammes af infektioner. Zink er også rigtig godt til behandling af hudlidelser og til hjælp ved sårheling og allergi.

C-vitamin er et rent vidundermiddel Der er ingen tvivl om, at C-vitamin er et fantastisk vitamin, da det indgår i rigtig mange af kroppens vitale processer; herunder også kroppens immunforsvar, hvor det beskytter kroppen mod vira, bakterier og andre uønskede stoffer samt deres affaldsprodukter. OmniC fra Biosym er et godt valg, og produktet indeholder desuden magnesium og calcium, da disse tre stoffer hjælper hinanden i optagelsen og udnyttelsen i kroppen. Videnskabelige undersøgelser viser, at blot 1 gram C-vitamin dagligt hæver blodets indhold af immunglobuliner, som er de stoffer, der bekæmper uønskede mikroorganismer.

Hjælp knoglerne hele vinteren D-Sun fra Biosym sikrer kroppen den mængde D-vitamin, den har brug for året rundt. Når solen ikke længere tilfører os nok D-vitamin via huden, er det vigtigt at sikre vitaminet på anden vis. D-Sun indeholder letoptagelig D3-vitamin, som blandt andet er vigtig for optagelsen af calcium og en stærk knogleopbygning.

6 sund-forskning.dk - oktober 2012

Forebyg forkølelse Echinaforce fra A. Vogel indeholder et friskplanteudtræk af Rød Solhat. De aktive stoffer, alkylamiderne, har en hurtigt og generel styrkende virkning på kroppens immunforsvar. Produktet er meget effektivt over for både forebyggelse og behandling af forkølelse, og produktet kan uden problemer tages i op til 3 måneder ad gangen.

Økologisk bouillon til vinterens suppegryder Efterårets blæst og snigende kulde kalder på varm, lindrende suppe. Herbamare Urtebouillon fra A. Vogel er baseret på 100 % økologiske ingredienser og har en skøn smag, som passer til både supper, sovs og som drikkebouillon. Produktet fås med og uden salt og kan derfor tilpasses alle former for madlavning.


Spot on

Gå vinteren i møde med Bio-Strath Efteråret er over os og dermed er chancen for at redde sig forskellige infektioner, influenza eller andre vira blevet større. Kroppens modstandskraft kan styrkes med et dagligt indtag af Bio-Strath, som indeholder 61 forskellige vitalstoffer og er velegnet til både børn og voksne. Bio-Strath virker som en katalysator for næringsstofferne i kosten og giver dermed en ekstra gevinst. Gravide og ammende kan roligt indtage produktet.

Efterår, rusk og regn Det kræver et godt helbred at bo i det kolde nord. Bidende kulde, frostsprængte kinder og en tud, der løber. Men fat mod, du kan gøre en masse selv for at få et dejligt sundt efterår og en fredfyldt vinter

Stop forkølelsen med Kan Jang En forkølelse kan stoppes i opløbet, hvis man er hurtig nok. Naturlægemidlet Kan Jang har dokumenteret effekt herpå, men det er vigtigt at starte indtagelsen, så snart de første symptomer viser sig. Starter man senere, kan forkølelsens længde forkortes. Midlet er også effektivt over for andre luftvejssygdomme. Kan Jang kan også bruges til rekonvalecens efter sygdom, da produktet virker energigivende og modvirker træthed.

Giv immunforsvaret et boost

Skattet nordamerikansk urt med mange virkninger

Phytomin 2 er et stærkt urtepræparat, som styrker immunforsvaret. Det er et godt middel at have ved hånden til bekæmpelse af vinterens sygdomme med feber, infektioner og vira. Phytomin 2 indeholder ekstrakter af Rød Solhat, Smalbladet Purpursolhat, Astragalus og Russisk Rod. En rigtig god blanding af immunstyrkende og energigivende urter. Bør tages så snart de første symptomer viser sig.

EchinaGold er et af de stærkeste Rød Solhat præparater på det danske marked. De nordamerikanske indianere har brugt urten i mange hundrede år til behandling af alskens sygdomme, og i dag ved vi rent videnskabeligt, at urten har antibiotiske og betændelseshæmmende egenskaber. Den virker blodrensende, hjælper lymfesystemet og er meget effektiv over for luftvejsinfektioner, feber, influenza og andre vira. Urten kan også bruges til desinficering af betændte sår og er i det hele taget værd at have i medicinskabet. EchinaGold bør tages, så snart de første symptomer på sygdom viser sig.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 7


Bevar dit sex liv, mand! Af Marianne Palm

Forstørret prostata­kirtel deles op i 3 stadier af sygdommen Stadie 1 – lette symptomer Hyppige, men små, vandladninger, natlige vandladninger, svag stråle, efterdryp. Begyndende seksuelle problemer, psykisk påvirkning. Stadie 2 – moderate symptomer Forstærkning af ovennævnte symptomer, inkontinens, manglende evne til at tømme blæren. Stadie 3 – svære symptomer Blæren kan ikke tømmes, hyppige natlige vandladninger, opstemmet urin, nyreskader, nyresvigt, urinforgiftning.

8 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012


Omkring halvdelen af midaldrende mænd lider af godartet prostataforstørrelse ofte ledsaget af seksuelle funktionsforstyrrelser. Nu ved man, at savpalme ekstrakt hjælper på både den forstørrede prostatakirtel og sexlivet Godartet prostataforstørrelse, også kaldet benign prostata-hypertrofi eller BHP, er, næst efter alder, den hyppigste årsag til svigtende seksuel formåen hos mænd. Forstørrelse af prostatakirtlen findes hos 50 % af alle mænd over 60 år. Allerede når manden er 45 – 50 år gammel, vil hormonændringer langsomt få hans prostatakirtel til at vokse. Prostatakirtlen er placeret rundt omkring urinrøret, som løber tværs igennem den. Når kirtlen vokser, vil den derfor klemme på urinrøret og forsnævre dette, samtidig med at blærens kapacitet formindskes. I de værste tilfælde blokeres der fuldstændigt for, at urinen kan passere fra blæren og ned gennem urinrøret. Dette medfører opstemmet urin, som skader både blære og nyre. Når man taler om seksuelle funktionsforstyrrelser eller manglende seksuel formåen, mener man bl.a. manglende evne til at opnå og/eller vedligeholde rejsning, ejakulationsproblemer og dalende sexlyst. Denne indskrænkede seksualitet er for mange mænd en psykisk belastning, som ledsages af vandladningsproblemer, smerter ved vandladning og natlige vandladninger på grund af den forstørrede prostatakirtel. Mange af disse mænd føler sig ikke som ”rigtige” mænd længere, hvilket bidrager til, at de seksuelle problemer forstærkes. Hyppige seksuelle problemer Patienter med forstørret prostatakirtel lider dobbelt så ofte af seksuelle funktionsforstyrrelser som jævnaldrende mænd med normal prostata. Den gode nyhed er derimod, at selv mænd i høj alder stadig er seksuelt aktive. Et stort studie med tæt på 13.000 mænd i USA og Europa viser dog også, at rejsningsproblemer, formindsket sædmængde eller smertefuld udløsning ofte hænger sammen med godartet forstørrelse af prostatakirtlen. Studiet viser, at 50 % af de ramte mænd mellem 60 og 69 kun kan opnå utilstrækkelig rejsning eller slet ingen rejsning. 49 % har enten ingen eller kun lille sædmængde ved udløsning. 7 % af mændene berettede om ubehag eller direkte smerter ved udløsning. Et tysk studie viser, at 72 % af mænd mellem 30 og 80 år med forstørret prostata lider af erektil dysfunktion (ingen eller utilstrækkelig rejsning), kun 38 % var symptomfri. Alt i alt tegner der sig et tydeligt billede af, at sexuelle problemer ofte følger med, når prostatakirtlen vokser. Årsagerne Seksuelle funktionsforstyrrelser kan også skyldes andre ting som diabetes, overvægt, højt blodtryk, hjertebesvær eller stress. Man ved som sagt, at en forstørret prostatakirtel også kan være årsagen, men man ved ikke præcis hvorfor. De hyppigste teorier er, at da en forstørret prostatakirtel ofte er ledsaget af en betændelsestilstand, vil denne irritere nerver og væv i området. Når urinrøret indsnævres, skal der også presses hårdere på for at lade vandet - dette påvirker muskulaturen i området. Begge

Prostasan – et A. Vogel produkt Prostasan er et naturlægemiddel mod forstørret prostatakirtel. Produktet indeholder 320 mg savpalme pr. kapsel, og dosis er kun 1 kapsel dagligt. Effekt optræder mellem 2 – 8 uger efter påbegyndt behandling og effekten øges med tid. Optimal virkning optræder normalt efter cirka 3 måneders behandling og opretholdes ved at fortsætte behandlingen. Fremstillet af økologiske savpalmebær dyrket i Florida.

Problemer med sexlyst, potens, orgasme og hyppige/vanskelige vandladninger kan være så belastende, at manden trækker sig tilbage fra det sociale liv. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 9


dele kan medføre rejsningsproblemer. Med alderen falder produktionen af det mandlige kønshormon testosteron, hvorimod produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen tiltager. Dette medfører både vækst i prostatakirtlen og seksuelle funktionsforstyrrelser. Nogle af de nyeste teorier peger på, at en generelt dårlig gennemblødning i området kan være medvirkende, da penis’ svulmelegeme så ikke fyldes tilstrækkeligt med blod. Til gengæld stagnerer blodet i prostatakirtlen, hvilket medfører en for høj testosteron koncentration i prostata, som igen medfører yderligere vækst i kirtlen. Mange medikamenter påvirker ligeledes potensen. Hos mænd, som indtager 2 eller færre lægemidler, optræder rejsningsproblemer kun hos ca. 1/6, hvorimod tæt på 1/3 af de mænd, som indtager 10 eller flere lægemidler, rammes. Følgerne Angsten for at blive impotent eller inkontinent med alderen er meget stor hos mænd. Problemer med sexlyst, potens, orgasme og hyppige/vanskelige vandladninger kan være så belastende, at manden trækker sig tilbage fra det sociale liv. En videnskabelig undersøgelse på 496 patienter foretaget af universitetet i Witten/Herdecke dokumenterede en klar sammenhæng mellem symptomer på forstørret prostatakirtel og pågældendes livskvalitet. Der blev registreret en tydelig forringet livskvalitet og en stærk negativ påvirkning af det sociale liv, herunder sexlivet, hos mænd med forstørret prostatakirtel. Mænd tier En årsag til den forringede livskvalitet kan naturligvis også være, at kun 25 % af de berørte mænd taler om deres problem, og af disse lader kun 10 – 15 % sig behandle. At mænd generelt går sjældnere til læge end kvinder gør, er velkendt. Mænd taler ikke, de tier, enten af skam eller misforstået ”mandighed”. Hvis man vil gøre noget aktivt mod problemet, bør man handle hurtigt. Plantelægemidler har en rigtig god virkning i de tidligste stadier af sygdommen (stadie 1 – 2). Savpalmes dobbelt effekt Savpalme ekstrakt bruges allerede mod prostataforstørrelser med god effekt. Ekstraktet hæmmer både væksten i kirtlen og den ledsagende betændelsestilstand. Et schweizisk hold læger satte sig for at undersøge om savpalmeekstrakt også har en effekt på de ledsagende seksuelle problemer, når prostatakirtlen er for stor. Studiet blev ledet af professor dr. Reinhard Saller, Zürich Universitet, man kunne for første gang dokumentere ikke alene en god effekt på den forstørrede prostatakirtel, men også en forbedring af den seksuelle formåen. Ganske vist havde tidligere undersøgelser peget i denne retning, men data var ikke tilstrækkelige til en egentlig dokumentation af effekten på den seksuelle formåen. 10 sund-forskning.dk - oktober 2012

Det nævnte studie dokumenterede, at dagligt indtag af 1 kapsel Prostasan (320 mg savpalme) efter 8 uger ikke alene gav et signifikant fald på ca. 50 % i symptomer relateret til en forstørret prostatakirtel (hyppig vandladningstrang, natlige vandladninger, svag stråle, langsom vandladning, følelse af rest-urin i blæren, tryk over blæren, smådryp mellem vandladninger). Samtidig registreredes en bedring på 40 % for rejsningsproblemer, manglende sexlyst og ejakulationsproblemer. Hvad angik rejsningsproblemer og sexlyst alene, sagde 76 % af deltagerne, at effekten var ”god” til ”meget god”. Det tog mellem 2 – 4 uger, før virkningen indtraf, og behandlingen kan fortsætte i længere tid. Selv om det er et mindre studie, er Prostasan dog det første dokumenterede produkt, som kan give positiv effekt på både den forstørrede prostatakirtel og de medfølgende seksuelle problemer. Bivirkninger I modsætning til kemiske midler har savpalme stort set ingen bivirkninger. Bivirkningerne er meget sjældne og omfatter milde gener fra maven (fx opstød) eller let hudkløe ved overfølsomhed. Syntetiske medikamenter mod forstørret prostatakirtel kan ligefrem forværre eller udløse seksuelle problemer. Mellem 30 – 40 % af dem, som indtager syntetiske medikamenter mod forstørret prostatakirtel, oplever rejsnings- og ejakulations problemer. Almindelige bivirkninger ved syntetiske midler omfatter også bl.a. besvimelse, træthed/svimmelhed, hovedpine, kvalme, fordøjelsesproblemer, diarré, mundtørhed. Det kan være nødvendigt at behandle med disse midler, særligt i sent stadie, men da savpalme har meget sjældne og kun milde bivirkninger, kan man med fordel starte behandling med savpalme i de tidlige stadier og dermed stoppe eller forsinke processen. Livsstil Hvis man lider af en forstørret prostatakirtel, eventuelt kombineret med seksuelle problemer, kan man have stor glæde af en livsstilsændring. Grundlaget bør være en kost rig på fibre, vitaminer og mineraler med megen frugt og grønt samt tilstrækkelig motion. Man bør begrænse væskeindtaget om aftenen for at minimere de natlige vandladninger. Toiletbesøg bør ikke udsættes, når trangen melder sig, det bevirker yderligere irritation af blæren. Under selve vandladningen skal man give sig tid, så blæren tømmes bedst muligt. Det kan være en stor fordel at lade vandet siddende - i denne position slapper blæremuskulaturen af, og blæren tømmes bedst muligt.


Der var spænding til det sidste, da årets vindere skulle findes på Helsam-messen 2012. Hvert år kåres blandt andet Årets Fødevare, Årets Hudplejeprodukt, Årets Helsekostbutik og Årets Kosttilskud.

Klapsalverne lød gennem salen, da vinderne blev offentliggjort: Årets Fødevare Chia er et fælles navn for en bred vifte af planter, der har sin oprindelse i Syd- og Mellemamerika. Det latinske navn på planten er Salvia Hispanica, som er et medlem af myntefamilien. Det er en 1-årig urt, som bliver ca. en meter høj. Chiafrø er et 100 % naturligt produkt med stor koncentration af blandt andet omega-3 og kostfibre. Chiafrø er unikke, fordi de har en usædvanlig høj koncentration af en række vigtige næringsstoffer. Et lille og kraftfuldt frø, som er et perfekt supplement til fx bagværk, anvendes både til rugbrød, hvedebrød og boller. Kan med stor fordel anvendes til glutenfri bagning og glutenfrie brødprodukter. Hør mere hos vinderne, Original Chia ApS, Tlf.: 7070 2070, E-mail: info@originalchia.dk www.originalchia.dk

Årets Helsekostbutik Igen i år vandt Helse & Natur, Slagelse, der med ildsjælen Charlotte Valentin tager førertrøjen, når det gælder at finde på nye tiltag i butikken, så den altid er levende og fyldt med sundhed og skønhed på alle hylder.

Årets Hudplejeprodukt eos læbepomade fra Naturesource er økologisk certificeret og uden parabener. Den indeholder mineralske olier og er spækket med antioxidanter som fx E-vitamin, den blødgør, plejer og fugter dine læber godt sammen med sheasmør og jojobaolie. Du kan få den i forskellige smagsvarianter i smukke, farverige emballager og det fine design, der minder om et lille æg. Du skruer låget af læbepomaden og påfører den direkte på dine læber. Den er helt perfekt som gave og til dig, der elsker funky design og økologi. Et æg, der kan få selv mænd og børn til at bruge læbepomade bare på grund af designet. Naturesource, Tlf.: 7023 4420, E-mail: info@naturesource.dk, www.naturesource.dk

Årets Helsekostprodukt 2012 ”Zerochol” fra BioVita er et banebrydende produkt, når det gælder om at få sænket kolesteroltallet. Med sit indhold af plantesteroler har det en særlig evne til at få kolesteroltallet normaliseret. Det er en evne, som er af særlig betydning for familien Danmark, da ikke mindre end 12.000 danskere hvert år rammes af en blodprop i hjertet, og hver fjerde af dem dør inden for et år. Til sammenligning af den daglige dosis af 1,6 g plantesteroler i Zerochol skal man f.eks. spise 340 tomater, 168 gulerødder, 27 kg vandmelon eller 120 æbler. Biovita kan fortælle meget mere om dokumentation på tlf.: 76 26 07 66, email: info@biovita.dk, www.biovita.dk

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 11


Pias egen skæbne gav hende ideen til:

En livline til de sørgende

Livline i Sorgen er en akut hjælpetjeneste stiftet af forældre, der selv har mistet og har følt omkostningerne og smerten ved at stå alene i den kritiske fase, hvor chok og magtesløshed råder; ikke at vide, hvem der kan hjælpe, og hvor man går hen. Livline i Sorgen er en frivillig organisation, der tilbyder gratis hjælp og støtte. Du kan læse mere om foreningen på www.livlineisorgen.dk eller ringe på 7070 2782. Foreningen har også en gruppe på Facebook.

Da Pia Glavind i 2007 mistede sin eks-mand alt for tidligt, oplevede hun sit livs krise. Det var især sønnen Daniels sorg over tabet af sin far, der tog hårdt på Pia, som i forvejen var tynget af en masse praktiske problemer omkring hendes egen og Daniels pludseligt opståede situation. ”Jeg var under et enormt pres og levede livet på grådens rand. Aldrig har jeg følt mig så ensom og alene,” forklarer Pia, men så skete noget uventet. Midt i mørket fandt hun pludselig inspiration til en idé – en humanitær hjælpeservice, som hurtigt viste sig at blive et tilløbsstykke. sund-forskning.dk har talt med Pia om hendes hjertebarn Livline i Sorgen. Af Bjørn Falck Madsen

D

en dag, da Pia stod uden for Rigshospitalet og holdt sin søn, Daniel, i hånden – begge var knust af sorg over tabet af Daniels far – anede hun ikke sine levende råd. Solen skinnede, som den plejede. Bilerne susede forbi, og cyklisterne trampede i pedalerne. Alt var normalt på overfladen, men inde i Pia var der kaos. ”Jeg har aldrig følt mig så ensom før, og jeg vidste ikke, hvilket ben jeg skulle stå på,” forklarer Pia Glavind, som var komplet handlingslammet over de pludseligt opståede omstændigheder. Kun fire måneder forinden var Daniels far, italienske Enzo, som Pia tidligere havde været gift med, blevet diagnosticeret med lungekræft. Han nåede kun at blive 41 år og efterlod sig foruden eks-kone og søn en butik i Hellerup, som jo også skulle passes. Der var kun Pia til opgaven, men hvordan gør man lige det, når man i forvejen skal hjælpe sit barn med at bearbejde sorgen, samtidig med at man skal finde overskud til at passe sit eget arbejde, klare de praktiske ting omkring bisættelsen og i det hele taget bare komme på ret køl igen? Mærkeligt nok er vi mennesker nogle gange mest handlekraftige, når vi står med ryggen mod muren og stirrer skæbnen direkte ind i øjnene. Det var faktisk også midt i det, som Pia beskriver som sit livs værste krise, at hun pludselig fik ideen til et koncept, som senere skulle vise sig at blive en dundrende succes. Fandt sin indre styrke Når sorgen oversvømmer os, og vi føler os for svage til at kæmpe imod, har vi brug for noget at gribe fast i, så vi ikke går til bunds. En livline Pia befandt sig midt i sit eget kaos, men som hun siger: ”Jeg er heldigvis et ressourcestærkt menneske og fik mig kæmpet igen-

12 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012


”Mange tror, at man bliver lidt af en ”partykiller”, når man arbejder med døden, men i virkeligheden er det lige omvendt. Vores arbejde er enormt livsbekræftende,” fortæller Pia Glavind. nem udfordringerne ved at finde min indre styrke. Dog har jeg undervejs mødt mange familier, der har mistet deres nære og ikke har haft overskud til at tackle tingene. I den forbindelse var jeg specielt fokuseret på børn, der ikke har et stærkt netværk. Hvad sker der med dem? Hvad med deres skæbne? Hvor mange rammes? Spørgsmålene pressede sig på, og jeg indså hurtigt, at der var behov for et tilbud om hjælp. Mit iværksættergen var tændt, og mit hjerte fortalte mig, at jeg skulle handle – koste hvad det ville,” fortæller Pia. Livline til sorgramte Takket være et kæmpe netværk, som Pia har opbygget igennem de sidste 20 år i forbindelse med sin karriere inden for blandt andet salg, markedsføring og kundeservice, lykkedes det hende i 2010 at søsætte Livline i Sorgen, en humanitær hjælpetjeneste til børnefamilier, der har mistet. Alt tyder på, at hun har satset rigtigt, for foreningen har fået en utrolig positiv modtagelse, både hos dem, der benytter den, og hos de mange firmaer og privatpersoner, som velvilligt har valgt at støtte den. Foreningens store betydning har endda fået stor respekt ude i samfundet. ”I 2011 modtog vi tilmed Lillebror-prisen for vores arbejde, hvilket er en stor ære, da det er en kæmpe anerkendelse af mange timers frivilligt og stædigt arbejde igennem flere år. Folk har været utroligt gavmilde både med hensyn til deres tid og ressourcer, så der er tilsyneladende et behov for denne forening,” siger Pia og fortæller, at Livline i Sorgen allerede nu har 30 frivillige og tilmed er kommet på finansloven. Ændret som person At opleve døden og tilmed arbejde med den til hverdag har ændret Pias holdning til livet. ”Jeg er blevet bedre til at sige ”pyt” og bruge min tid på det, der virkelig betyder noget for mig. Jeg lever mere autentisk nu og følger mit hjerte. Jeg er meget taknemmelig for livet og de dejlige mennesker, jeg er omgivet af.” Mange tror, at man bliver lidt af en ”party-killer”, når man arbejder med døden til hverdag, men i virkeligheden er det lige omvendt. ”Faktisk er vores arbejde noget af det mest livsbekræftende,” forsikrer hun. ”Vi møder mennesker på randen af nedbrud, men igennem vores tilstedeværelse og erfaringer tænder vi lys for enden af tunnelen og viser dem vejen.” Pia bruger for tiden fire af ugens dage på arbejde med Livline i Sorgen og den femte på sit regulære, indtægtsgivende job som foredragsholder og relationstræner. Hun skal trods alt have sin egen hverdag til at hænge sammen og give Daniel, som blev konfirmeret i foråret, trygge og gode rammer.

HEDE- OG

SVEDETURE? At være i overgangsalderen kan opleves meget forskelligt, og tegnene kan være mange. Men det er specielt svedtendensen, de fleste kender og finder ubehageligt. Tre ud af fire kvinder oplever gener i overgangsalderen, og en meget stor procentdel oplever gener i en sådan grad, at det påvirker deres hverdag negativt. Men viste du, at der findes en simpel og helt naturlig hjælp?

De mest brugte præparater er naturserien Chello

Chello findes i tre forskellige varianter, så der findes en variant, der passer netop til dig – Chello Classic, Chello Forte eller Chello Forte med D-vitamin. Spørg evt. din helsevejleder, der hvor du handler, hvilken variant der passer bedst til dig. Læs mere om Chello varianterne på www.mezina.dk eller ring til en af vores helsevejledere på telefon 75 18 16 11.

Hvis du er i overgangsalderen, er det en god idé at: • Holde soveværelset koldt • Dyrke motion og træne kroppen til at skille sig af med varmen • Være bevidst omkring kosten og holde øje med, om bestemte madvarer udløser hedeture. • Tage et tilskud D-vitamin (Kolos) for at styrke knoglerne og spise fede fisk* • Spare på kaffe og alkohol, så kalkindholdet i knoglerne ikke reduceres unødigt * Tager du Chello Forte + D-vitamin, bør du ikke tage Kolos. Varianten indeholder nemlig D-vitamin.

Chello produkterne kan købes i helsekostforretninger, hos Matas eller på Apoteket.


Fiskeolie gavner hjertekar-kredsløbet Den ernæring, vi får tidligt i livet, kan have langtidseffekter på blodtrykket, kolesterolomsætningen og andre kredsløbslidelser. Stabil, naturlig fiskeolie kan gøre en stor forskel i forebyggelsen af disse sygdomme.

af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

Eskimo 3 Den fiskeolie, der er brugt i de refererede studier, findes i Eskimo 3, som er en naturlig, stabil fiskeolie. Dagsdosis er 3 5 kapsler, som fordeles til måltiderne. Ved særlige behov kan man tage 3 kapsler 2- 3 gange dagligt.

Modermælk Man ved, at brystmælk indeholder langkædede n-3 PUFA (LCPUFA) fedtsyrer, som beskytter mod forhøjet blodtryk senere i livet. Studier viser, at blodtryks- og kolesterolværdierne sætter spor fra barndommen af og ind i voksenlivet. Det er derfor nærliggende at konkludere, at den kost, man indtager i barndommen, har stor betydning for, hvordan ens sygdomsbillede ser ud senere hen i livet.

14 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012

En sikker kilde Fede fisk og fiskeolie er den største kilde til n-3 LCPUFA, herunder særligt EPA og DHA, som begge er n-3 fedtsyrer. Det er vigtigt at vælge sin fiskeolie med omhu, så man sikrer, at den er stabil og naturlig, hvilket har betydning for, hvorledes den optages i kroppen. Eskimo 3 lever op til denne standard og er en af de fiskeolier på markedet, der er undersøgt grundigt gennem mange studier med meget positive resultater til følge.

Mere effektiv end statiner Det viser sig, at af de mennesker, der har et højt indhold af n-3 fedtsyrer i blodet, har 90 % lavere risiko for at udvikle pludselig hjertedød end dem med et lavt n-3 indhold i blodet. Faktisk er et lavt n-3 indhold langt farligere for helbredet end et højt kolesteroltal. En meta-analyse af 97 randomiserede og kontrollerede forsøg med i alt 270.000 personer viste, at indtag af omega-3-fedtsyrer er mere effektivt til at nedsætte risi-


koen for pludselig hjertedød end statiner, at holde på et acceptabelt niveau. N-3 forskellige andre konventionelle medi- fedtsyretilskud lader til at være et yderst ciner og niacin (B3-vitamin). N-3 fedt- effektivt supplement til statinbehandlinsyrer nedsatte den samlede dødelighed gen, da den samlede effekt på balancering med 23 % mod kun 13 % af det samlede kolesterolved behandling med statal synes mere markant i en kombination af de to tiner. Til sammenligning Flere kredsvar tallene 32 % og 22 % produkter. Statiner kan løbs-fordele nedsættelse af risikoen for dog have kraftige bivirkDe sunde n-3 fedtsyninger i form af myopati pludselig hjertedød. rer har udover de i artikog rhabdomyolysis (beglen nævne fordele også ge muskelsygdomme med Kolesterol en nedsættende effekt balancering potentielt andre farlige bipå: arrytmi, blodpropper, ventrikelflimmer og andre Mennesker med et højt virkninger); særligt hvis kredsløbssygdomme. fedtindhold i blodet har medicinen kombineres gavn af naturlig, stabil fimed fibriner. Tilskud af fiskeolie til skeolie, som er mere effektiv i sænkelsen af triglyceriderne end patienter med et forhøjet kolesteroltal lastatiner. Sidstnævnte har ganske vist en der til at kunne sænke doseringen af stasænkende effekt på LDL kolesterol og det tinerne, hvilket kun er en fordel. samlede kolesteroltal, men i forhold til opretholdelsen af et sundt kolesterolniveau i Kvaliteten til forskel kroppen er triglyceriderne særlig vigtige Et forsøg med fiskeolie i behandlingen

HYGI

af forkalkning af kranspulsåren viste, at en stabil fiskeolie som Eskimo 3 sænkede triglyceridindholdet med 64 % efter et halvt års indtag af 15 ml fiskeolie dagligt med et indhold af 5 g n-3 PUFA. Samme dosering givet med en ustabil fiskeolie sænkede kun triglyceridniveauet med 27 %.

INTELLIGENTE SMYKKER OG TØJ FRA S+ABILITY

ENIC

LETTERE END SILKE + BLØDERE END KASHMIR + VARMERE END ULD + MERE BEHAGELIG END BOMULD

Kr. 499,-

AND+8080

MEDICINSK GODKENDT

Kr. 699,-

Kr. 349,-

AND+0099

CLZ+1014

T N E G I L L E T IN S+ABILITY ARMBÅND

ER NU I EN FORBEDRET OG HOLDBAR KVALITET

Kr. 399,-

RET+0043

Kr. 399,-

DER MEDFØLGER 4 EKSTRA REMME I FARVERNE:VVVVVVVV

S+ABITILY sportstøj er både meget hygiejnisk, helt uden svedlugt, naturligt bakteriehæmmende og allergivenligt. Tøjet er nemt at holde, tiltrækker ikke snavs, er vaskbart og behøver ikke strygning.

De intelligente smykker skabes ved, at blande de mest ædle metaller med S+ABILITY biomineraler. Dermed har man udviklet et armbånd, der udover at se godt ud, også forbedrer kroppens velvære.

WWW.STABILITY-DANMARK.DK I TLF. +45 31407110

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 15


PTSD-symptomer efter hjerteanfald EMDR er en fin metode til at give slip på uhensigts­ mæssige mønstre, som måske stammer fra små eller store traumer fra fortiden. af

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Ny metaundersøgelse Edmondson, professor i adfærdsmedicin i Columbia, har for nylig analyseret en lang række undersøgelser om PTSD (Posttraumatisk Stress Disorder) i forbindelse med hjerteanfald. PTSD er de reaktioner, som man ser hos folk, der er traumatiseret efter at have været udsat for chok og voldsomme hændelser. Reaktionerne omfatter flash backs, mareridt, undgåelsesadfærd, depression, hukommelses- og koncentrationsbesvær, forhøjet alarmberedskab, forhøjet puls og blodtryk. PTSD efter hjerteanfald fordobler risiko for tilbagefald Samlet viser det sig, at en ud af otte personer - eller 12 % - af dem, som overlever et hjerteanfald, får psykiske symptomer og tegn på PTSD. Hvis personen har PTSD-symptomer en måned efter hjerteanfaldet, vil risikoen for tilbagefald være fordoblet i de efterfølgende 3 år. Forskeren kalder det forbavsende, at så mange får PTSD- symptomer, selvom man længe har observeret, at patienter kan blive depressive efter hjerteanfald. Selve erindringerne gør personen bange Mange patienter med psykiske reaktioner vil komme sig af sig selv efter hjerteanfald, mens andre behøver professionel hjælp. Et væsentligt spørgsmål er: Hvad gør, at 16 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012

nogle udvikler PTSD efter hjerteanfald, mens andre ikke gør det? Psykologen Simon Rego siger, at der er en tendens til, at dem, der udvikler alvorlige symptomer på PTSD, synes at betragte ERINDRINGERNE om hjerteanfaldet som lige så truende som selve hjerteanfaldet. Han siger, at når de ubehagelige erindringer opleves som lige så slemt som selve hændelsen, kan personen ”udvikle negativ adfærd, såsom at undgå alt, der minder dem om begivenheden.” Det kan eksempelvis være at undgå visse aktiviteter, steder, samtaleemner, tv-programmer osv. Man ved fra anden forskning, at en person har større risiko for at blive traumatiseret, når han ikke har kunnet handle for at redde eller hjælpe sig selv eller andre.

Vær opmærksom på symptomer Edmondson opfordrer patienter, der skal udskrives efter et hjerteanfald, til at være opmærksomme på, hvordan de har det psykisk, og hvilke symptomer de har: ”Hvis du en måned efter dit hjerteanfald stadig ikke finder, at du er i stand til at komme videre med livet – hvis du stadig oplever tilfælde af at have mareridt - så er det tid til at gøre noget”. Psykoterapi mod PTSD Rego peger på psykoterapi til dem, der udvikler traumesymptomerne. Her kan nævnes kognitiv terapi og EMDR. Kilde: K Doheny, Healthday News, 20. juni 2012


En positiv livsstil Mange bliver ofte forvirrede og har svært ved at forholde sig til junglen af kosttilskudsprodukter, når de skal ud og finde et produkt, der sikrer dem en ordentlig dækning af vitaminer og mineraler i hverdagen. Med serien fra biorto kan du være sikker på altid at finde kosttilskud, der passer til netop dine behov, og ikke mindst afspejler din positive holdning til livet.

Derfor kalder vi biorto serien:

STOR KONKURRENCE >> VIND UGEPRÆMIER FOR KR. 824,- RESTEN AF 2012!

>> HOVEDPRÆMIE: SPA-OPHOLD FOR 2 PÅ SKODSBORG KURHOTEL OG SPA

A B6 C

Kan du din vitamin-

DELTAG PÅ BIORTO.DK

BI O F O RC E D AN M A R K A S , H ÅN D V Æ R K E RVEJ 1 7 B, 8 6 4 3 ANS BY, TLF. 8 7 7 0 8 7 9 0 , INF O@BIOF OR C E. D K


Rundt om bordet

Sesam sesam luk dig op…. Tahin – sesamsmør af

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent Skriv til lisbeth.tordendahl@sund-forskning.dk

Sesamfrø er gode for din sundhed. Det lille frø er nemlig en sværvægter i gavnlige næringsstoffer, og så smager det skønt, særligt når aroma og smagsstoffer frigives ved en let ristning. Sesamfrø indeholder mange vigtige mineraler: Bl.a. calcium (959 mg pr. 100 g – mælk indeholder 122 mg), jern, kobber, magnesium, krom, mangan, zink og selen. Flere B-vitaminer, hele 17,7 % protein, 18 % fibre, der giver øget tarmsundhed og en god portion sundt fedt, herunder de monoumættede fedtsyrer, der bl.a. har gavnlig indflydelse på forholdet mellem LDL og HDL kolesterol. En anden værdifuld bestanddel er aminosyren tryptophan, som er forløberen til hjernens humørgivende signalstof serotonin – kroppens naturlige lykkepille. Sesamfrø indeholder desuden sesamin og sesamolin, der tilhører gruppen af gavnlige lignaner, der dels er antioxidanter dels planteøstrogener, der bl.a. forebygger brystkræft. Hele frø ser godt ud og giver knas, men for at få optimal udnyttelse af alle de mange gode sager skal frøene knuses, inden de spises. De er nemlig så små, at de alt for nemt smutter uden om vores tygning og derfor glider hele og ufordøjede gennem tarmkanalen. Sesam fås både lyse og sorte, de smager lidt forskelligt. 18 sund-forskning.dk - oktober 2012

Krydret tahindressing 1½ spsk. Tahin uden salt 3 spsk. appelsinsaft 1 spsk. Shoyu/tamari 1 fed hvidløg 1 tsk. fintrevet frisk ingefær Rør væden i tahinen lidt ad gangen, så det ikke skiller. Bland presset hvidløg og ingefær i. Brug dressingen over grøntsager, korn eller pasta.

Dukkah Dukkah er en nordafrikansk nøddekrydderi-blanding, der kan laves i forskellige varianter. Den smager skønt som drys på kogte korn, grøntsager, salater eller bønner. Eller til at dyppe brød i, der forinden er vædet med olivenolie. 1 dl mandler 1 dl sesamfrø ½ spsk. hel spidskommen ½ spsk. hele korianderfrø ½ tsk. salt Sort peber Rist mandlerne let gyldne. Skyl sesamfrø, dryp af, og rist dem nænsomt under konstant bevægelse på en (støbejerns-) pande, til de let kan knuses mellem tommel- og lillefinger. Rist spidskommen og koriander, og knus i en morter med salt. Knus/ blend mandler og sesamfrø (lad der stadig være stykker af mandler, så de ikke knuses helt til mel ) og bland det hele i en skål. Smag til med lidt friskkværnet peber og evt. finthakket frisk timian. Opbevar lufttæt, og spis det i løbet af 14 dage.

Sesams mange gavnlige stoffer findes også i tahin, der er smør lavet af knuste ristede sesamfrø. Laves med og uden salt – intet andet. Jeg bruger altid den uden salt, for den har langt flere anvendelsesmuligheder. Tahin/tahini lavet af afskallede sesamfrø kommer indholdsmæssigt slet ikke i nærheden af det, der findes i tahin af hele frø. Kvaliteten på tahin svinger meget. Overristning af frøene giver mere bitterhed. Der er én tahin, der overgår alle andre mærker i lækkerhed: Lima’s tahin, der er blød og cremet og aldrig overristet. 1 spsk sesamfrø (9g) giver dig: 2 g protein 1,62 g fibre 42,3 mg tryptofan 86,31 mg calcium Sådan kan du bruge sesamfrø: • malet og blandet i brød- og bolledej for smag og næringsberigelse • i smoothies • i hjemmelavet plantemælk • til drys (hele eller malet) på diverse retter, fx blancheret broccoli dryppet med citron • til frisklavet gomasio (sesamsalt), dukkah og andre drys Sådan kan du bruge tahin: • som pålæg (rør evt. lidt vand i) med fx agurk, tomat, surkål, æble eller rosiner ovenpå • i 117 forskellige tahindressinger: med vand, citron, eddiker, shoyu/tamari, miso, umeboshi, krydderier…. • i postejer, hummus, tærter og gryderetter • som smørepålæg/dip rørt med vand og umeboshi • som fyld i bagte æbler, rørt med kanel, malt/sirup/honning, rosiner, nødder


Rundt om bordet Timian (Thymus vulgaris)

Chili (Capsicum arter) Camu camu (Myrciaria dubia)

Boost dit Immunforsvar Camu camu (Myrciaria dubia) Camu camu er kendt for sit enormt høje indhold af C-vitamin, (600mg/ tsk.), hvilket er mere end nogen anden kendt plantevækst. Camu camu er rig på vitaminer, mineraler og aminosyrer, som understøtter optagelsen af Cvitamin, den modvirker inflammation og har antioxidative egenskaber.

af

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Chili (Capsicum arter) Stoffet capsaicin i chili minder utroligt meget om den aktive komponent i Guaifenesin (et slimløsende medikament). Chili har desuden bakteriedræbende og smertelindrende egenskaber.

Skriv til caroline.fiebaek@sund-forskning.dk

Du kan nemlig forebygge vinterens influenzaer og forkølelser ved blot at styrke din krop og dit immunforsvar. Inde i din krop har du nemlig en hel “hær” af meget små “soldater”, som er klar til at forsvare din krop med liv og lemmer. De skal bare have den rette næring for at være i topform – så klarer de vintermånederne for dig.

ImmunBooster te

Camu Camu Smoothie Smoothie fyldt med C-vitamin, som booster dit immunforsvar. 1 pers.

• 2 spsk. Pau D’Arco (Ipe Roxo) • 2 spsk. tørret Echinacea rod (kan købes hos rawandmore.dk) • 1 tsk. reven ingefær • 1 dusk frisk timian • Tørret chili efter smag og temperament

• • • • • •

Lad alle ingredienser trække i en tekande med kogt vand.

Blend alle ingredienser, og nyd med det samme.

2 dl blandede økobær (evt. frosne) 1 frossen banan ½ dl gojibær 2 tsk. camu camu 1 spsk. acai 4 dl vand

Timian (Thymus vulgaris) Indeholder stoffet thymol, som virker desinficerende på luft- og urinveje. Timian indeholder også stoffet borneol, som styrker åndedrættet og carvacrol, som virker slimdrivende og desinficerende. Man bruger traditionelt urten mod tør hoste, kighoste, bronkitis, halsbetændelse og blærebetændelse. Ipe Roxo (Tabebuia avellanedae) Er bakterie- og virushæmmende, svampehæmmende, inflammationshæmmende og alment helbredende.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 19


Nanna er 34 år, mor til to piger og elsker at lave sund hverdagsmad. Nanna er uddannet ernæringsterapeut (DET) med speciale i kvindesygdomme, fertilitet, graviditet og

børn og vil krydre sund-forskning.dk med en helt anderledes kokkeskole. Følg også med på Nannas blog www.nannastigel.dk eller på www.sund-forskning.dk

Nannas økologiske hverdagskøkken Velkommen til Nannas økologiske hverdagskøkken. Her får du opskrifter og inspiration til sund hverdagsmad uden dikkedarer. Vi skal også se nærmere på råvarer, du måske (ikke) kender. I denne måned sætter vi spotlight på røde linser, og du får både opskrift på varme og mættende efterårsretter.

Nemme vegetabilske proteinbomber Linser er så rare at have på tørkostlageret. Med linser i køkkenskabene har du nemlig altid adgang til at lave et hurtigt, proteinrigt og mættende måltid. Det utroligt gode ved linser er, at de er forholdsvis nemme og hurtige at tilberede. I modsætning til de fleste andre bælgfrugter skal linser nemlig ikke sættes i blød. Ej heller koges i timevis. De røde linser er de hurtigste at tilberede og kræver således kun ca. 20 minutter i kogende vand.

Fakta om røde linser • Røde linser har et højt proteinindhold og er alle tiders proteinkilde for vegetarer og veganere. • Således ligger linser på en pæn tredje plads, hvad angår proteinindhold i den ’grønne kategori’ og er kun overgået af sojabønner og hamp. • Desuden er linser en glimrende kilde til fibre samt mineralerne calcium, magnesium, jern og zink.

20 sund-forskning.dk - oktober 2012


XXX

Dahl til de dovne

Mættende efterårssuppe

Dahl er en indisk linseret, der kan laves på et hav af forskellige måder. På en virkelig doven (eller travl) dag smider jeg alle krydderierne direkte ned til linserne og lader det koge sammen. Vupti - og så er der grønne proteiner. Her gør vi lige en tand mere ud af det og svitser krydderierne af først. På den måde fremhæves smagen nemlig. Men det er stadig en ufattelig nem og hurtig vej til vegetabilske proteiner.

En af de rigtig rare ting ved efteråret er, at det er alle tiders årstid for nem, sund mad: nemlig supper. Det tager ikke mange minutter at skrælle og hakke en god omgang grøntsager og koge dem op med vand og krydderurter. Blende, blende og der er suppe. I denne opskrift koger vi også en sjat linser i, så suppen er proteinrig og dejligt mættende.

Det skal du bruge:

TIP: Denne dahl er en familievenlig 3 fed hvidløg version. Hvis der ikke er medspisende 2 løg børn, vil jeg i høj grad anbefale at til1 lille knold frisk ingefær føje lidt chili eller stærk karrypasta, så 2 spsk. kokosolie den får lidt ekstra bid. 2 tsk. god karry 1 tsk. gurkemeje 2 tsk. spidskommen 400 g røde linser 6 dl vand 2 tsk. salt ½ ds. hakkede tomater eller 2 friske tomater 1 ds. kokosmælk Peber Frisk koriander

Det skal du bruge: 1 butternut- eller hokkaidogræskar 3 porrer 3 løg 3 fed hvidløg 5 store gulerødder 2 spsk. kokosolie eller smør 2 dl røde splitlinser Vand 1 spsk. Herbamare boullion eller en anden Reven skal af 1 citron 1 knsp. vanilje 1 skvæt Tamari soya sauce Salt Peber

Sådan gør du: • Hak løg, hvidløg og ingefær helt fint. Skyl linserne grundigt under rindende vand. • Svits løg, hvidløg, ingefær og krydderier af i kokosolien i en mellemstor gryde. Kom så linserne i, og lad dem svitse med i et par minutter. • Så er det i med vand, salt, tomater og kokosmælk. Bring det hele i kog, og lad det koge i cirka 20 minutter eller til linserne er helt kogt ud. Rør jævnligt i gryden. • Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra spidskommen, hvidløg samt reven frisk ingefær – alt efter smagsløg. • Server med hakket frisk koriander på toppen og gerne med brune ris og en god salat on the side. Velbekomme!

Sådan gør du: • Grøntsagerne rengøres, skrælles og skæres i mindre stykker. • Steg dem kort og nænsomt i kokosolien. Først løg, hvidløg og porrer. Så gulerødder, græskar og røde splitlinser i. • Kom så vand i, så det knapt dækker grøntsagerne. Og så en spsk. Herbamare boullion. • Kog til grøntsagerne er møre. Cirka 20-30 minutter. Blend og smag til med vanilje, citronskal (og evt. lidt saft), salt og peber. Så er der serveret!

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 21


Godthjælp kurser The art of balancing the body

Generne lyver ikke! Der er godt nyt til alle, som hvert år kæmper med deres vægt, og bruger oceaner af penge på fejlslagne slankekure.

Rikke Godthjælp

Det kan bl.a. 28-årige Sabrina Scharling fra Fyn, som allerede har fået sine gener analyseret, bekræfte. Hun har tabt 11,5 kg på 12 uger, ved at følge anvisningerne.

Kursus i posturologisk behandling Posturologisk behandling foregår ved hjælp af øreakupunktur, indlægs­ såler samt afspænding af og genoptræning af øje – og kæbemusku­ latur. Kurset giver dig et helt særligt indblik i hvordan, hjerne og krop samarbejder. Behandling med posturologiske redskaber genskaber kroppens naturlige balance. Målgruppe: Arbejder du med smerter i led og muskulatur, diskus­ prolaps og lignende, psykisk ustabilitet som stress, depression, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser, så er dette kursus og denne behandlingsform lige noget for dig. Kurset er et grundlæggende kursus i posturologi, som henvender sig både til behandlere der ikke har arbejdet med posturologi tidligere, og til dig der ikke rigtig syntes du kan komme i gang med det du har lært på tidligere kurser.

Via en spytprøve analyserer vi den del af dit DNA, der bestemmer din evne til at omsætte fedt, protein og kulhydrater. Købes hos behandlere, helsekostbutikker og udvalgte Matas butikker. Se listen på dietandgenes.com

Kurset er både teoretisk og praktisk, der vil således være tid til at gennemgå og afprøve hvordan du skal udføre basistest og behandling. Undervisningen foregår over en weekend og er på dansk. Der er max 15 kursusdeltagere på hvert hold. Få mere at vide på godthjaelp.dk eller ring 25 11 45 41

Rikke Godthjælp er Akupunktør, Auriculoterapeut & Auriculomediciner, Posturolog & Zoneterapeut

Kursus_annonce_sundForskning_v2.indd 1

17/09


Hede i huden Tør, skællende, varm og kløende eksem kan behandles, hvis du selv gør en indsats

Hvad gør bla. kroppen varm: Kaffe, rødvin og alkohol, sukker, røde bøffer, chili, ingefær og andre stærke krydderier. Derudover kan en stresset hverdag give hede i kroppen.

9/12 20.57

af

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41 rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

F

or et halvt år siden trådte Kim ind ad min dør. Han har haft børneeksem, som siden hen nu bare må kaldes for eksem samt allergi siden 18-års-alderen. De sidste par år er generne tiltaget. Huden er blevet rødere, mere tør, det klør – og huden sprækker mere og mere. Det er værst på arme, ben og i hovedbunden. Kim er blevet undersøgt af flere læger. Han har fået hormoncreme for at tage rødmen og kløen, hvilket også hjælper, når han bruger cremen. Men effekten forsvinder, så snart han stopper igen. Hormoncreme er ikke godt for huden, og ved brug over længere perioder ødelægger det huden og gør den mere sårbar. Bruger fede cremer, og

det hjælper lidt på tørheden og de sprækker, der kommer i huden, men ikke på kløen og rødmen. Kim er blevet undersøgt for svamp, hvilket hverken er blevet be- eller afkræftet. Når man har tør, varm, rød og kløende eksem, siger man i TCM (Traditional Chinese Medicine) at kroppen er for varm. Man skal altså lukke heden ud og skrue ned for de ting, der tilfører kroppen varme. Det gælder bl.a. det, man spiser og drikker, og den måde vi lever vores liv på. Og så er det selvfølgelig vigtigt at drikke rigeligt med vand og få olie nok i sin kost eller som kosttilskud. Vi talte også om Kims job og liv. Kim har mange jern i ilden. Han er mellemleder på sin arbejdsplads. Dyrker meget motion i sin fritid og har to børn i børnehavealderen. Så der er nok at se til. Kim skruede ned for de 5-7 krus kaffe, han drak dagligt til en enkelt kop, som han til gengæld nyder. Han spiser sin mad stille og roligt og holder sin pause på jobbet, og så har han fået akupunktur. Alle disse tiltag hjalp, og især i starten skete der noget. Efter et par behandlinger var huden

mindre tør og mindre skællet, og kløen var aftaget. Da Kim også har lidt problemer med maven, blev vi enige om at lave en fødevaretest og fandt bl.a. problemer med æg og citrusfrugter. Efter denne livsstilsomlægning og i kombination med akupunktur og øreakupunktur er det bare gået hurtigt fremad. I starten var der kun en uge til to mellem behandlingerne, men nu går der halvanden måned imellem. Der kan godt gå nogle måneder endnu, inden Kim helt slipper for at få behandling, da det er min erfaring, at vedligeholdende behandlinger med et par måneder imellem gør, at behandlingen har bedre chancer for at holde

TCM (Traditional Chinese Medicin) indeholder flere former for behandling og syn på livet. TCM er en taoistisk tankegang, der bl.a. består af Akupunktur, Qi Gong, Urtemedicin, Feng Shui, tanker om kost mm.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 23


fit med delfs og dion

Musik og træning af

Dion Knudsen biopat og naturopath, zoneterapeut og fitnessinstruktør Skriv til dion.knudsen@sund-forskning.dk

Hej Dion Hvad er det, der gør os gladere og giver mere­energi til træning, når der spilles musik samtidig? Lene Hej Lene Musik frigiver signalstofferne adrenalin og dopamin, hvor førstnævnte sørger for at booste musklernes energitilførsel. Musik påvirker vores hormonsystem, det ufrivillige nervesystem, og har en effekt på os alle sammen.

Følelserne og vores mentale tilstand påvirkes også nemt via musik. Der ses gode resultater ved stress, angst og depression, da dopaminen gør os gladere. Derfor kan musik blive din bedste træningspartner. For optimal musik som træningsredskab skal musikkens tempo (slag i minuttet) passe til din puls eller hjertefrekvens. Så hvis din puls under træning er 140, vil en sang med et tempo på 140 slag i minuttet passe til dig og din træningsform. Flere træningsformer udføres til musik, fx bodypump, bodycombat og bodystep. Musik øger reaktionsevnen både i krop og hoved. Den gør dig mindre træt og mere udholdende samt forbedrer din præstation så 1 Du reagerer hurtigere. Jo hurtigere musik, jo hurtigere bliver din reaktionsevne. 2 Medium tempo gør dig stærk på lange distancer. Ses ofte i halv- og helmaraton, at deltagerne hører musik.

3 Du kan træne hårdere uden at blive træt. 10 % højere intensitet og 10 % længere, uden det føles hårdere. 4 Mere “flow“ i træningen. Tilstanden, hvor krop og hjerne mere eller mindre bare kører deruda’, hovedet bliver renset, stressen forsvinder, og tiden flyver af sted. 5 Bedre præstation til konkurrencer, musikken kan løsne dig op eller sætte mere gang i dig. 6 Du sparer ilt og holder længere. 7 Interval- og tekniktræning bliver lettere. Fx kan du bruge musikkens rytme til at styre, hvornår du sætter et ben i jorden under intervalløb eller rytmen ved teknisk træning. Så i med headset, og skru op for musikken til træning - og husk også musik, når du ikke træner. Det skaber balance i krop og sind. – Dion

BE

L L A

V I S TA DIN HJÆLP T I L AT B E VA R E E T N O R M A LT S Y N Bellavista er markedets mest komplette kombination af naturlige vitalstoffer, der har betydning for, at du kan bevare et normalt og skarpt syn langt op i årene. Oveni købet til en pris der er til at betale. Bellavista kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs mere om Bellavista på www.mezina.dk


XXX

Tips til en nakke der svier – og til mormorarme! Min nakke svier Gennem mange år har jeg gået til kiropraktor, massage og zoneterapi, men jeg har stadig ondt i min nakke. Den er egentlig smidig nok af de strækøvelser, jeg laver dagligt, men nakkemusklerne bliver hurtigt stive og svier. Jeg håber, at du kan give mig et råd. Alice Det lyder som om, at selve årsagen til din nakkestivhed ikke er fundet. Vores musklers spændingsgrad er afhængig af flere faktorer. Kost, bevægelsesmønstre, temperatur og vores mentale tilstand. Derfor her et par forslag til, hvor du kan søge efter årsagen. En uafbalanceret holdning, både siddende og stående, øger trykket på nakkehvirvlerne. Det betyder, at ledfladerne ikke mødes optimalt, og at musklerne derfor må spænde op. Det kan forårsage tryk på nerver og kar. Muskler, der står i en konstant spænding, ophober syrer og affaldsstoffer, som opleves som stivhed, ømhed og svie. Derfor vil jeg anbefale dig en holdningsanalyse, hvor du lærer at få dine led til at hvile i lod. Årsagen til smerter i nakken opstår ofte, fordi vægten lægges for meget tilbage på hælene i den stående stilling og for meget tilbage på halebenet i den siddende stilling. For øvrigt kan jeg anbefale dig at holde strækkene i 5 min. Det giver meget bedre resultat end 30 sek., som nogle behandlere anbefaler. Den mentale vinkel til stivhed i musklerne er stress. Stress er en tilstand, hvor musklerne spænder op og vejrtrækningen øges. Så hvis det er stress, der er årsagen til dit nakkeproblem, vil jeg anbefale dig meditation eller Yin Yoga, hvor du lærer at finde frem til den tilstand i kroppen, som slipper affaldsstoffer, og som regenererer. Du kan læse mere om Yin Yoga på www.livingacademy. com. Hvis man har et stort behov for kontrol, kan denne følelse nemt sætte sig i nakken. Lad tingene ske, ”alt ordner sig” er en god overbevisning at have med i ”baglommen”. Mormorarme! Min mor havde nogle ordentlige ”mormorarme”, og nu som kun 40-årig begynder mine arme at flappe på bagsiden af overarmene. To gange om ugen går jeg til gymnastik, hvor vi hver gang laver armbøjninger, men alligevel er skaden sket. Hvad skal jeg gøre for at få trænet mine overarme op. Jeg vil bare ikke ligne min mor! Bente Ja, disse kære overarme har mange kære kælenavne. Måske har du lavet armbøjninger med albuerne ud til siden? Det træner mere dine brystmuskler. For at få fat i triceps, musklen bag på overarmen, skal du holde albuerne ind til kroppen under øvelsen. Altså som da du lærte at spise med kniv og gaffel. Husk at det er brystbenet, der skal ned til gulvet og ikke næsen, og udfør øvelserne meget langsomt. Kvalitet frem for kvantitet. – Og det største resultat opnår du ved at kombinere dine armbøjninger med daglige ”Body Breezers” , som du finder på www.livingacademy.com/træningsformer. Held og lykke med træningen.

af

Bettinna Delfs Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut Skriv til bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Body Balance Pilates instruktør Danmarks eneste holistiske 1-årige uddannelse! V/ Bettinna Laxholm Delfs

For dig som ønsker at gøre noget godt for dig selv og andre. • Du bliver ”klædt på” til det at være instruktør • Du lærer Body Balance OG Pilates • Du lærer herudover om afspænding, stræk, musik, programlægning, kost og selvudvikling • Du træner 1 gang om ugen og modtager fagundervisning hver 14. dag Se mere om priser, betingelser og forudsætninger samt referencer på www.livingacademy. com eller ring 4615 1790 Living Academy ApS Kongevejs Centret 6 2970 Hørsholm

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 25


Allicin i hvidløg

holder mere end vampyrer fra livet Garcin En enkelt kapsel Garcin dagligt er nok til forebyggelse og behandling af lettere infektioner. Dosis kan forhøjes og indtages morgen og aften ved særlige behov. Kontakt eventuelt en biopat / naturopath for vejledning herom. Garcin fås også som spray og er yderst velegnet til at spraye direkte på huden eller i halsen ved infektion, herpesudbrud eller svampeangreb.

Spændende forskning viser, at allicin kan lindre herpes og er virksom over for multiresistente stafylokokker. Hvidløg har også længe været brugt til forkølelser og andre bakterielle infektioner og rækker derfor langt ud over den gængse brug i kulinariske retter.

af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

Ikke bare hvidløg Den medicinske effekt af hvidløg er en helt anden historie end den smagsmæssige. Det særligt aktive stof allicin er nemlig en skrøbelig størrelse og skal behandles med omhu for at opnå den optimale virkning. Ved almindelig knusning af hvidløg vil allicinen nedbrydes inden for 16 timer ved 23 grader celcius. Forsøg med opvarmning af hvidløg viser, at allicinen ødelægges, og den terapeutiske effekt udebliver i efterfølgende behandling af forskellige sygdomme. Ikke alle finder velbehag ved at spise rå 26 sund-forskning.dk - oktober 2012

mængder af frisk hvidløg, og derfor er et produkt som Garcin, der indeholder en høj og stabil mængde allicin, praktisk at have ved hånden. Virker når antibiotika giver op Det er et udbredt problem i verden i dag, at multiresistente bakterier florerer overalt, og at antibiotika ingen effekt har. I 1992 blev 3 % smittet på hospitaler i Europa med multiresistente bakterier, men i 1999 var tallet helt oppe på 37 %. Netop derfor er R.R. Cutler og P. Wilsons forskning omkring allicins virkning på methicillinresistente staphylococcus aureus (MRSA) særligt spændende. Konklusionen på deres forskning var, at allicin er yderst effektiv overfor MRSA bakterier, uanset om de udviser lav eller høj resistens over for mupirocin (et antibiotika). Den stabile form for allicin, der blev brugt i forsøgene, svarer til den, der findes i Garcin på det danske marked.

Allicin mod bakterier og vira Det er intet under, at forkølelser er noget alle har prøvet at have indtil mange gange. Der er nemlig mere end 200 forskellige vira, der udvikler sygdommen, og rhinovirus står alene for 30 – 40 %. Allicin er særlig effektiv over for rhinovirus type 2, cytomegalovirus, influenza B og herpes simplex type 1 og 2. Dansk opdagelse Danske forskere står bag opdagelsen af stoffet ajoene i hvidløg, som hindrer bakterierne i at kommunikere med hinanden og desuden blokerer for deres udskillelse af stoffet rhamnolipid, som dræber de hvide blodlegemer i kroppen. Man mener, at ajoene er en af grundene til hvidløgs effektivitet, og der forskes meget i dette stof netop nu. Ajoene dannes ud fra allicin og er derfor lige så varme- og oxidationsskrøbeligt som selve allicinen. Der er ingen tvivl om, at jo mere vi lærer om hvidløg og allicins virkning i bekæmpelsen af sygdom, jo mere respekt får denne undseelige grønsag overalt i verden.


XXX

Personlig udvikling – er det nu nødvendigt?

Svaret er nej! Med mindre du ønsker at blive endnu mere den, du virkelig er. Den logiske følge, hvis man har et ønske om at blive mere af det, man virkelig er og ønsker at være, er at spørge sig selv: ”Hvem er jeg?” og ”Hvem ønsker jeg at være?”

af

Henrik Dilling psykoterapeut, SQ-coach biopat-og naturopath henrik.dilling@sund-forskning.dk

Gamle mønstre kan leve i skyggen Der kan være mange grunde til at ønske personlig udvikling, og der kan være mange grunde til at lade være, for hvem ønsker dybest set at blive 100 % hel, og hvad vil det egentlig sige at være 100 % hel og sig selv, er det overhovedet muligt? Det er jo meget ”lettere” at få lidt lindring og gå videre ad samme gamle vej. Problemet er, at de gamle mønstre kan leve i skyggen, og pludselig er de tilbage, fordi de egentlig aldrig har været helt opløst. Vanens magt er stor, for vi tror, det er i vanerne, at trygheden findes, og det er jo korrekt, på det overfladiske plan, men ikke på det dybe plan. Det kræver vilje, årvågenhed og mod at gå hele vejen på den personlige udviklings vej.

Vælg dine egne leveregler og værdier De ”gode grunde” til ønsket om personlig udvikling kan opstå ud fra kriser og ud fra gamle negative overbevisninger og læresætninger om én selv, andre mennesker og livet som sådan. Hvis vores liv og samvær med andre mennesker er problematisk, så kunne det være vores holdning til os selv og andre, som ikke er optimal. Her er det så, at ønsket om at kende sig selv bedre kan dukke op. Noget af det første, man kan gøre, er at undersøge sin baggrund og ”vende de gamle sten” for derefter at vælge, hvilke leveregler og værdier man ønsker at leve efter. Det er kun dig, der kan tage ansvaret for at leve det liv ud, som du ønsker. Kend dig selv At kende sig selv er også at kende sine følelser, på godt og ondt. Når vi kender og erkender grundfølelserne, glæde, vrede, sorg og de seksuelle følelser, kan vi tage ansvar for dem på ny. Det samme gælder tankerne, som vi kan observere, ligesom vi kan med følelserne. Vi kan så nå til erkendelse af, at vi ikke ér følelserne og tankerne, men noget andet og større bag tankerne og følelserne. Prøv selv, lige nu og

her at observere, hvad du tænker og føler! Vælg så, hvad du ønsker at tænke og føle!

”Vi kan ikke løse problemer ved at anvende samme tænkemåde, som da vi skabte problemerne” Citat, Albert Einstein

Henrik Dilling har arbejdet som biopat, psykoterapeut og SQ coach i samlet 30 år. I de sidste mange år har han uddannet psykoterapeuter i en to-tre årig uddannelse. Som noget helt nyt kan du vælge enkelte kurser af to til fire dages varighed, hvor du får lejlighed til at gå i dybden med vidt forskellige arbejdsmetoder som fx tegneterapi, tankefeltterapi, rebirthing, voice dialogue eller collageterapi. Der er rigtig mange muligheder – til en pris, hvor alle kan være med! Læs mere på www.biologisk-medicin.dk

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 27


TEma blodcirkulation

H

Så let får du gang i din

ar du ofte hovedpine? Lider du af svimmelhed eller øresusen? Har du ondt i benene? Døjer du med kolde hænder og fødder, selv når det er relativt varmt udenfor? Har du svært ved at huske detaljer, og føles det i det hele taget vanskeligt at koncentrere sig? Disse er blot nogle få af talrige problemer, som dårligt blodomløb kan være skyld i. Din livskvalitet er styret af, hvor effektiv din cirkulation er, og hvis du er en af de talrige danskere, der lider af ringe blodomløb, vil du med garanti sidde og nikke genkendende til mange af de kredsløbsproblemer, du kan læse om i det følgende. Uanset hvor længe du har døjet med dine symptomer, eller hvor udtalte de er, skal du vide, at du kan gøre noget for at løse problemerne. Det er årsagen til, at sund-forskning.dk går på opdagelse i kredsløbet for at finde frem til, hvorfor problemerne opstår, og hvordan man kan gøre noget ved dem – uden brug af medicin eller kirurgi.

blodcirkulation Din livskvalitet og blodforsyning hænger sammen. Hjernen, musklerne, organerne – ja, hele kroppen – behøver ilt og næringsstoffer for at fungere godt, men nogle har dårligt blodomløb med de symptomer, der følger i kølvandet. sund-forskning.dk ser nærmere på kredsløbet og kommer med konkrete tips til, hvordan du får blodet til at rulle raskere i årerne. Af Bjørn Falck Madsen

Power til hjertet Hjertet er kroppens mest hårdtarbejdende muskel. Med alderen mister dette organ gradvist en del af sin pumpekraft, men det er der råd for. Føler du, at du bliver forpustet sammenlignet med tidligere i livet? Det er ikke så mærkeligt, specielt ikke hvis du er ved at være op i årene. Hjertet, som er kroppens mest hårdt belastede muskel, kan jo ikke blive ved at levere den samme pumpekraft hele livet, og et ældre hjerte har naturligvis ikke samme kraft til at trække sig rytmisk sammen, som et yngre hjerte har. Du kan dog gøre forskellige ting for at give dit hjerte bedre arbejdsbetingelser.

28 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012

Tre simple grundregler Motion: Som enhver anden muskel i kroppen har hjertet brug for at blive brugt. Jo stærkere dit hjerte er, desto bedre vil det fungere. Dyrk gerne motion flere gange om ugen. Du kan med fordel veksle, så det ikke altid er den samme løbetur i det samme tempo, men også en gang imellem bliver til puls-træning, hvor du virkelig anstrenger dig, så pulsen ryger i vejret. I øvrigt skal du tilpasse motionen til din fysik. Det er bedre at gå en lang tur i et raskt tempo flere gange om ugen med motivationen på plads end at sætte ambitionerne for højt og forsøge at løbe 10 kilometer for blot at finde ud af, at det orker du ikke.

Kost: Spis den kost, som dit hjerte har godt af – det vil sige fede fisk, frugt, grønt, fuldkorn samt magert kød og nødder. Begræns dit kalorieindtag, og sørg for en fornuftig balance imellem de forskellige fedtsyrer (flere omega-3-fedtsyrer og færre omega-6-fedtsyrer). Vaner: Undgå dit hjertes værste fjender, som er cigaretter, stress og for meget alkohol. Kortvarig stress (som man i realiteten oplever ved at konkurrere i sport) er ikke skadelig. Det er til gengæld den langvarige, frustrerende stress, som opleves i forbindelse med problemer på jobbet og i parforholdet mv.


TEma blodcirkulation

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 29


TEma blodcirkulation

Hjertestyrkende stof

er blevet populært af Bjørn Falck Madsen

K

an man få et stærkere hjerte ved at tage nogle piller? Ja, det kan man rent faktisk. Stoffet coenzym Q10, som er en vitaminbeslægtet substans, der indgår i alle cellers energiomsætning, har vist sig at have stor indflydelse på hjertet. Celler indeholder nogle små, bønneformede strukturer (mitokondrier), hvor energien bliver dannet. I hjertemuskelceller er der særlig mange mitokondrier, netop fordi hjertet er så energikrævende sammenlignet med andre dele af kroppen. Med alderen daler kroppens beholdning af coenzym Q10. På samme måde aftager hjertets pumpekraft, men undersøgelser har vist, at man ved at tage tilskud af coenzym Q10 kan øge energiomsætningen, ikke blot i hjertemusklen, men i alle kroppens celler. Resultatet er således mere

30 sund-forskning.dk - oktober 2012

energi, mere velbefindende, en forbedret hjertefunktion og højere livskvalitet. Dobbelt så god pumpefunktion En undersøgelse, som den amerikanske hjertespecialist Dr. Peter Langsjoen udførte på en gruppe patienter med svær hjertesvigt, viste overraskende god effekt af coenzym Q10. Fordi der var tale om kritisk syge, anvendte man ikke den normale form af stoffet (ubiqinon), men derimod den aktive form, ubiqinol, eftersom mange kronisk syge har svært ved at optage, omdanne og udnytte ubiqinon. Patienterne fik i gennemsnit 580 mg coenzym Q10 (ubiqinol) dagligt. Inden behandlingen havde de en såkaldt ejection fraction (et udtryk for hjertets pumpekraft) på 22 % i gennemsnit, men Q10-


TEma blodcirkulation

Hvor meget Q10 behøver jeg? Der findes ingen officiel anbefaling for, hvor meget coenzym Q10 man skal have i løbet af en dag. I mange af de undersøgelser, hvor man har observeret god effekt af stoffet – især på hjertet – har man imidlertid anvendt doser på 100-400 mg (eller mere), så det kan give et fingerpeg om behovet. Syge har i sagens natur øget behov for coenzym Q10, og det gode ved substansen er, at det ikke har bivirkninger, selv ved høje doser indtaget over længere tid. Derfor kan man eksperimentere med dosis-forhøjelser for at se, om det afføder den ønskede virkning. Man har ligeledes erfaring for, at hvis det daglige indtag af coenzym Q10 overstiger 100 mg, er det bedst at indtage det i to omgange, altså morgen og aften. Dette giver en mere jævn optagelse og fordeling af stoffet i kroppen.

behandlingen fik dette tal til at stige til 39 % - altså næsten en fordobling. Som følge af den markante forbedring gik patienterne fra NYHA-klasse IV til NYHAklasse II. NYHA-klasserne (NYHA er en forkortelse for New York Heart Association) er en officiel gruppering af hjertesvigtpatienter efter deres tilstand. Gruppe IV er hjertesvigt-patienter med de mest alvorlige symptomer, hvor klasse I er dem med den mildeste grad af hjertesvigt.

Svensk sensation: Så let halverer man hjertedødeligheden Tidligere på året skabte en svensk undersøgelse overskrifter. Den viste nemlig, at ældre personer, som tog selen og coenzym Q10 dagligt i en årrække, havde 54 % procent lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom. Samtidig observerede forskerne, at de personer, som havde taget denne kombination af de to nævnte stoffer, havde en betydeligt bedre hjertepumpefunktion end en anden gruppe, som havde fået identiske piller uden effekt. 443 mænd og kvinder medvirkede i undersøgelsen, som er offentliggjort i International Journal of Cardiology. Det er en gruppe hjertelæger fra Universitetet i Linköping og Karolinska Institutet i Stockholm, som står bag forsøget. Derfor valgte de dansk De svenske hjertelæger valgte at udføre deres forskning med henholdsvis selen og coenzym Q10 fra virksomheden Pharma Nord. Det skyldtes, at den danske selengær SelenoPrecise og præparatet Bio-Qinon har så god dokumentation for deres optagelighed i kroppen. Den særlige selengær, som består af 30 forskellige organiske selenforbindelser, har en optagelighed i kroppen på 88,7 %, hvilket er overordentligt højt, og netop derfor egner denne selengær sig til forskningsprojekter som ovenstående. På tilsvarende måde er der offentliggjort over 80 videnskabelige undersøgelser, som viser, hvor effektivt aktivstoffet coenzym Q10 optages ved anvendelse af Bio-Qinon. Dette præparat har blandt andet også udmærket sig ved at være det officielle reference-præparat for ICQA (International Coenzyme Q10 Association), som er den internationale organisation, der koordinerer al Q10-forskning i hele verden.

Både SelenoPrecise og Bio-Qinon Q10 har udmærket sig ved at kunne dokumentere en høj biologisk tilgængelighed. Dette gør præparaterne velegnede til forskning, fordi de giver et pålideligt udbytte. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 31


TEma blodcirkulation

Får du blod nok

til hovedet? Svimmelhed, øresusen, dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær – alt dette kan skyldes, at du ikke får nok ilt og næringsstoffer til hovedet. Det kan du gøre noget ved.

Stor forskel på kvalitet

D

in hjerne bruger omtrent 20 % af den ilt, du indånder. Det fortæller lidt om, hvor meget energi hjernen skal lave for at fungere optimalt. Ilten og næringsstofferne føres med blodet via dine to halspulsårer (en på hver side af halsen) til hovedet, men der kan med tiden opstå åreforkalkning, som nedsætter gennemstrømningen. Hos en del ældre giver dette problemer som forringet hukommelse og koncentrationsbesvær. Ginkgo-bladenes hemmelighed En del bliver hjulpet af ginkgo biloba-ekstrakt, som er fremstillet af ginkgo-træets blade. Indholdet af nogle særlige stoffer (ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner) udvider blodkarrene og gør blodet mere letflydende, så der kan komme mere blod til hjernen. Det har den effekt, at man kan mildne symptomer som: • hukommelsesbesvær • koncentrationsproblemer • øresusen • svimmelhed • migræne

Bio-Biloba havde det højeste indhold af aktivstof samt den bedste antioxidant-effekt i en britisk test af 18 ginkgo-præparater. Kilde: Mantle et al. THE JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE Volume 9, Number 5, 2003, pp. 625–629 Marianne Palm - marianne.palm@sund-forskning.dk

32 sund-forskning.dk - oktober 2012

Mange er ikke klar over det, men der er forbavsende stor forskel på ginkgo-præparater, hvilket en britisk undersøgelse afslørede for en del år siden. Her sammenlignede man 18 forskellige ginkgo-præparater, herunder Bio-Biloba, som er dansk. Bio-Biloba viste sig at have den bedste virkning af samtlige produkter, og testen viste overraskende, at der slet ikke var en sammenhæng imellem præparaternes effekt og deres indhold af ginkgo-ekstrakt. Det forklarede forskerne ved, at nogle af præparaterne indeholdt ekstrakt med et kritisk lavt indhold af aktivstof. Den eneste måde at sikre sig en ensartet høj mængde aktivstof på er ved at holde sig til præparater med standardiseret indhold af ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner som eksempel Bio-Biloba.


TEma blodcirkulation

Når benene gør knuder Det skal ikke gøre ondt at gå, men mange personer døjer med smerter i læggene, og det er alt andet end sjovt. Det kan skyldes et dårligt blodomløb, og så er ginkgo biloba et godt sted at starte. En amerikansk undersøgelse så nærmere på, om ginkgo biloba kunne hjælpe ældre personer, der led af PAD (peripheral artery disease) – eller på dansk perifær arterie sygdom – som netop udarter sig ved gangudløste smerter. Målet var at se, om ginkgo biloba-behandlingen kunne gøre det muligt for de ældre at gå længere distancer end normalt, inden smerterne satte ind. De ældre anvendte løbebånd til testen, og forskerne observerede, at forsøgspersonerne, som fik ginkgo biloba, kunne gå i længere tid end personerne i placebogruppen, og ligeledes varede det længere, inden smerterne satte ind hos de ginkgobehandlede. J Cardiopulm Rehabil Prev. 2008 JulAug;28(4):258-65.

Magnesium mod migræne

N

år det gælder migræne, finder mange, at magnesium-tilskud har en gavnlig virkning. Forskning har da også vist en forbindelse imellem magnesium-niveauet i kroppen og forekomsten af migræne-anfald. For eksempel fandt iranske neurologer fra Tabriz Universitetet i Iran en signifikant, lineær sammenhæng imellem magnesium-indholdet og hyppigheden af migræneanfald. 280 mænd og kvinder indgik i undersøgelsen. I en anden undersøgelse, hvor forskere fra Erciyes Universitetet i Tyrkiet testede effekten af magnesium-behandling (600 mg/dag) på migræne, fandt de, at de magnesium-behandlede patienter havde færre og mindre alvorlige migræneanfald sammenlignet med dem, der fik identiske snydepiller (placebo).

Hvad der er årsagen til magnesiums indvirkning på migræne ligger ikke helt fast, men man har observeret bedre blodomløb i hjernen hos dem, der får magnesium, og man ved ligeledes, at magnesium har en blodtrykssænkende effekt. Vælg rigtigt Der findes mange magnesium-præparater på markedet, og det er ikke umiddelbart til at vide, hvilket der er bedst. At netop Bio-Magnesium giver en god optagelighed sikres ved, at der er anvendt flere forskellige slags magnesiumkilder, som tilsammen bidrager til en lettere biotilgængelighed. Neurosciences (Riyadh). 2011 Oct;16(4):320-3. Magnes Res. 2008 Jun;21(2):101-8.

ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet • Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Testvinder

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk fiskeolie

Testvinder

Lugter og smager ikke af fisk. Harskner ikke kroppens celler (= bedre virkning).

• Naturlig fiskeolie

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 indeholder fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Morens indtag af DHA bidrager til at øjne og hjerne udvikles normalt hos foster og spædbørn som ammes. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede daglige indtag for voksne på 250 mg DHA og EPA. Fås hos Matas, apoteket og i helsekostforretninger. Info: ANJO - tlf.: 38191889 - www.anjo.dk


TEma blodcirkulation

Kolesterol-problemer? Kolesterol har fået et ufortjent ry som noget, der er stærkt skadeligt. I virkeligheden er stoffet uundværligt for kroppen. Det gælder blot om at have den rigtige fordelling af HDL og LDL.

D

u har sikkert både læst og hørt, at æg kan være farlige for dit helbred, fordi de får dit kolesterol til at skyde i vejret. I virkeligheden er det noget vås. Dels er æg utroligt sundt, da det foruden protein indeholder en lang række vitaminer, mineraler og aminosyrer. Dels er kolesterol ikke farligt for kroppen. Tværtimod. Vi har brug for kolesterol, da det indgår i alle cellemembraner, og desuden har det betydning for en række biokemiske processer i kroppen. Det vigtige forhold imellem LDL og HDL Kolesterol bliver transporteret i nogle såkaldte ”transportmolekyler”, hvor LDL (Low-Density Lipoprotein) og HDL (High-Density Lipoprotein) er de mest kendte. Det er slet ikke kolesterol, som er problemet, men derimod forholdet imellem LDL og HDL i kroppen. Har du højt

LDL og lavt HDL, kan det fremme åreforkalkning, hvorimod et højt HDL-tal med tilsvarende lavt LDL er en gunstig situation.

gen af åreforkalkning. Det afgørende er formodentlig ikke, hvor meget eller hvor lidt LDL, man har i kredsløbet, men derimod hvor effektivt LDL-indholdet er beskyttet mod oxidering. Pycnogenol (som i Danmark forhandles under navnet Bio-Pycnogenol) har endvidere en række andre egenskaber. Man har blandt andet observeret, at det beskytter huden mod UV-bestråling, styrker karvæggene, beskytter hudens collagen og elastin og stimulerer produktionen af kvælstofilte (også kaldt NO – Nitric Oxide), som er et stof med betydning for blodkars evne til at udvide sig.

Fransk strandfyr Der findes mange måder at sænke blodets indhold af LDL på. En af dem er at anvende Pycnogenol, en ekstrakt af fransk strandfyr (pinus maritima), som er en sydfransk træsort, hvis bark indeholder nogle gavnlige stoffer. Forskere testede Pycnogenol-ekstrakten på en gruppe diabetikere og fandt blandt andet, at deres LDL-tal faldt signifikant efter 12 ugers behandling. En anden undersøgelse, som ganske Nutr Res. 2008 May;28(5):315-20. Drug Dev Ind Pharm. 1998 Feb;24(2):139-44. vist var en laboratorie-underesøgelse, viste, hvordan Pycnogenol effektivt forhindrede oxidering af LDL. Det er netop, når LDL oxideres (iltes), at der opstår inflammation i karvægDe farlige triglycerider gene, og dette kan føre til udviklinet Der har igennem tiderne været ensidig fokus på kolesterol, men

i dag indser flere og flere læger, at det er langt vigtigere at holde styr på en helt anden type blodfedt – nemlig de såkaldte triglycerider. En af de bedste måder at gøre det på er ved at få rigeligt med omega-3, som effektivt sænker indholdet af triglycerid i blodet. En efterhånden ældre finsk undersøgelse fra Universitet i Kuopio, hvor forskere sammenlignede den triglyceridsænkende effekt af at spise frisk fisk 4-5 gange om ugen eller at tage fiskeolie-kapsler, viste gode resultater for det danske fiskeolie-præparat Bio-Marin Plus. De forsøgsdeltagere, som anvendte denne fiskeolie, opnåede en mindst lige så god triglycerid-sænkning som de personer, der spiste fisk. Det er en fordel for dem, der ikke kan lide smagen af fisk, at de bare kan anvende et kapsel-produkt i stedet. Bio-Marin Plus har i øvrigt den fordel, at det er PureMax™certificeret. PureMax er en af verdens førende og mest avancerede teknologier til raffinering og rensning af blandt andet fiskeolier. Den er så effektiv, at den færdige fiskeolie har et så lavt restindhold af eventuel miljøforurening, at det ligger langt under de grænseværdier, der er fastsat for frisk konsumfisk og fiskeolieprodukter i almindelighed. Det er forbrugerens garanti for et så rent og harmløst produkt som muligt.

34 sund-forskning.dk - oktober 2012


TEma blodcirkulation

For højt

blodtryk?

Er du stresset? Overvægtig? Er dit blodtryk oppe i det røde felt? Gør noget nu, for højt blodtryk er en af de største trusler mod dit helbred.

“Den tavse dræber” – sådan omtaler man forhøjet blodtryk (hypertension). Forklaringen er ganske enkelt den, at mange slet ikke opdager, at de har for højt blodtryk, før det er for sent. Derfor er det noget, man skal tage meget alvorligt og gøre alt for at forebygge. Forhøjet blodtryk hænger i høj grad sammen med den mad, vi spiser, og den måde vi lever på. Ifølge Hjerteforeningen er der en klar sammenhæng imellem højt blodtryk og et stort saltforbrug, så alene her kan man gøre en forskel ved at være mindre rundhåndet med salt i madlavningen. Motion er ligeledes noget af det bedste mod forhøjet blod-

tryk, og en skræmmende stor del af den danske befolkning er overvægtig, hvilket bestemt ikke gør det bedre, eftersom vægt og blodtryk følges – både op og ned. Mere energi, lavere blodtryk Videnskaben har påvist, at det vitaminlignende stof, coenzym Q10, som vi jo behøver til cellernes energiomsætning, kan sænke blodtrykket. Det påviste den australske forsker Franklin Rosenfeldt og hans kolleger fra Alfred Hospital i Melbourne (Australien) i en omfattende analyse af i alt 12 kliniske studier med i alt 362 patienter. På baggrund af dette

materiale konkluderede forskerne, at coenzym Q10 kunne sænke det systoliske (øvre) blodtryk med op til 17 mm Hg og det diastoliske (nedre) med op til 10 mm Hg, hvilket gør stoffet til et glimrende alternativ til de personer, der eventuelt har bivirkninger ved deres blodtrykssænkende medicin. At man kan sænke sit blodtryk og samtidig få mere energi ved samme lejlighed, gør jo kun coenzym Q10 til et endnu mere interessant stof. J Hum Hypertens. 2007 Apr;21(4):297-306.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 35


1CD 2Bøger af Marianne Palm

Kunsten at lykkes 2 – STOP din stress! De fleste af os kender til travle perioder og dage med ekstra arbejdspres. Det kan vi sagtens klare, men bliver de travle perioder permanente, kan det føre til stress, som er en langt alvorligere tilstand. StressCoach Klement Trabolt har arbejdet med stress-klienter i flere år, og det er med udgangspunkt i gode behandlingsresultater og en solid værktøjskasse, at han nu udgiver en selvhjælps cd. ”Kunsten at lykkes 2 – STOP din stress” udkommer den 4. oktober og koster ca. 149.00 kr. Forhandles af Fønix Musik. For nærmeste forhandler: 86 19 58 11. Se mere på www.balanzz.dk

Filosofi & Eksistens

(Bog, Paperback) - Mellem Disciplin og Galskab Mads er den fødte gestaltterapeut, elsker sit fag og øser ud af sine erfaringer fra sit eget liv og fra sine mange møder med mennesker med ondt i livet. I mange tilfælde drejer det sig først og fremmest om, at klienten kommer i kontakt med sig selv og sine følelser, ser sin gamle angst i øjnene og derefter kommer videre og tager ansvar for sit eget liv. Vi aner ikke, hvor længe dette liv varer, og derfor er det vigtigt at være til stede og tage imod det, som kommer, uanset hvad det måtte være. Bogen udfordrer læseren til at filosofere over sit eget liv, særligt når det gælder hverdags-eksistens, parforhold, familie, mad, sanselighed, seksualitet, kontaktfuldhed, følelser og spiritualitet. Kort sagt en god portion livsfilosofi og livsvisdom. Sans den, smag på den, tyg den grundigt, og lev livet fuldt ud, som du selv ønsker det! Her på kontoret ligger den fremme, og så bladrer man bare op på en tilfældig side for at høre nogle kloge ord for dagen. Det virker!

Ny bog om forhøjet kolesterol Så er der igen kommet en ny bog i kostvejleder Pia Birks serie af minibøger. I ”Forhøjet Kolesterol – mad som middel” bliver emnet omsat til letforståelig viden, og der gives selvfølgelig en forklaring på, hvad man selv kan gøre for at ændre på sin situation. Som Pia Birk så fint viser, er det ikke et spørgsmål om at tage medicin med risiko for bivirkninger, men derimod om at ændre på sin kost og levevis for på den måde at ændre sit kolesteroltal. Mange forskere er i dag enige om, at inflammatoriske processer i arterievæggene er en vigtig del af åreforkalkning. Kostvejledere har de sidste mange år vidst, hvordan man kunne sænke kolesteroltallet let og enkelt gennem kosten. Det er denne viden, der i bogen bliver omsat til en letforståelig forklaring: At forhøjet kolesterol er en reaktion på et forhøjet inflammationsniveau i kroppen, og at det derfor er inflammationen, vi skal fokusere på og ikke så meget kolesterolet. Bogen koster kr. 79.95 og kan bestilles gennem kostterapeuten.dk eller på mobil 23 720 721

36 sund-forskning.dk - oktober 2012


Bidrager til vedligeholdelse af sundt og normalt hår1,4 Bidrager til støtte for hjernens mentale processer1 Bidrager til vedligeholdelse af sunde negle1,4 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af sund hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Styrker optagelsen af jern fra vegetabilske kilder 2 Støtter en normal syre/base-balance1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til sund og normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Deltager i beskyttelse af kroppens celler mod oxidative skader1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selen-præparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_0412_210x297

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


Den

besværlige svamp Af Marianne Palm m.fl.

Gærsvampen Candida er en mikroskopisk, parasitlignende mikroorganisme, som forekommer naturligt i fordøjelseskanalen. I en sund fordøjelseskanal er forholdet mellem Candida og andre bakterier 1 til 1 mio. celler. Men gærsvampene kan give sig til at vokse uhæmmet, bl.a. (men ikke udelukkende) på grund af brug af antibiotika og mangel på kostfibre samt et overbelastet fordøjelses-/udrensningssystem. blodbanen. Dette kaldes med et medicinsk udtryk intestinal permeabilitet og kendes ofte under betegnelsen utæt tarm. Det mest almindelige skadelige svampestof, som disse mikroorganismer danner, når de kommer ind i blodbanen fra tarmvæggen, er acetaldehyd - et affaldsprodukt fra gærsvampeorganismen. Det er et giftstof, som af leveren omdannes til alkohol, som til sidst ender med at blive systemisk, altså påvirker hele kroppen, hvis svampen vokser ukontrollabelt.

D

en uhæmmede vækst har først konsekvenser for helbredet, når Candida-svampen formerer sig for hurtigt på grund af en ubalance mellem sundhedsfremmende og skadelige bakterier i tarmens økosystem. Svampen trives bedst i et mørkt, varmt og fugtigt miljø - fx i munden, fordøjelseskanalen og skeden. 38 sund-forskning.dk - oktober 2012

Noget af det mest sundhedsskadelige ved denne encellede mikroorganisme er, når den udvikler rørlignende celletråde kaldet hyfer. De vokser direkte ind i tarmvæggen og gør den porøs, og dermed er der skabt passage for skadelige stoffer og ufordøjet protein og kulhydrater fra tarmen, hvorfra det optages i kroppen og

Årsager til Candida-svampens ukontrollerede vækst • Gentagne behandlinger med antibiotika, som kan belaste mikrofloraen. • Brug af P-piller • Brug af cortison-præparater • Overforbrug af sukker og raffinerede kulhydrater • Overførsel af smitte via skeden • Øget progesteron-niveau, som fører til PMS og forstyrrelser i graviditetshormonbalancen • Ernæringsmæssige mangeltilstande • For sur pH-værdi • Brug af NSAID-præparater (betændelseshæmmende medicin som fx Ibuprofen)


Gærsvampe er urørlige med antibiotika Gærsvampe dør ikke af en antibiotikakur. Efter antibiotika-kuren er der færre ”gode” bakterier tilbage i tarmen, og gærsvampen kan derfor formere sig i rivende hast. Derved kan der udskilles for mange giftstoffer i kroppen, og det generelle immunforsvar svækkes. Konsekvenser af uhæmmet svampevækst Når Candida albicans vokser, kan der opstå et eller flere af følgende symptomer. Listen er ikke udtømmende, men det er vigtigt at forstå, at symptomerne også kan stamme fra helt andre årsager. Få eventuelt hjælp fra en af følgende behandlere: biopater/naturopather, ernæringsterapeuter, heilpraktikere eller phytoterapeuter. • Fordøjelsessystemet: Oppustethed, flatulens, mavekrampe, diarré, forstoppelse, manglende evne til at tabe sig, insulinresistens. • Nervesystemet: Kronisk træthed, humørsvingninger, hukommelsesproblemer, ”tåget” fornemmelse, mismod/let depressiv tilstand og søvnløshed. Hos børn: Hyperaktivitet, vredesudbrud, ”kort lunte” og koncentrationsbesvær. • Huden: Udslæt, eksem, psoriasis, stærk sveddannelse uden fysisk anstrengelse, akne og neglesvamp. • Kønsdelene og urinvejene: Hos kvinder: Milde til svære PMS-symptomer, herunder humørsvingninger, væskeophobninger, menstruationssmerter, gentagne infektioner i skede og blære, manglende sexlyst, grådanfald uden påviselig grund.   Hos mænd: Kronisk kløe ved endetarmsåbningen, gentagne prostatainfektioner, impotens, udslæt på kønsorganer og inderlår. • Hormonsystemet: Dårligt fungerende skjoldbruskkirtel, ”udbrændte” binyrer, dårligt fungerende bugspytkirtel. Disse problemer kan være årsag til ekstrem udmattelse, svage muskler, lav kropstemperatur, sovende eller døde fornemmelse i fingre, fødder og tæer, ekstrem

trang til sukker og kulhydrater og insulinresistens. • Immunforsvaret: Gentagne infektioner, specielt i øret, næsen, halsen og åndedrætsorganerne samt kønsdelene. • Overfølsomhedssyndrom: Dette opstår, når kroppen forsøger at neutralisere Candida-svampen ved at producere antistoffer. Disse antistoffer gør kroppen følsom over for mug, fødevarer og miljømæssige faktorer. Sådan udrydder man en Candida svamp på naturlig vis I årevis har behandlere anvendt forskellige former for kosttilskud som hjælp til at udrydde den besværlige svamp. Men for at sikre, at svampen ikke dukker op igen, skal kosten lægges om, så man begrænser forbruget af kulhydrater og sukker. Har du en sød tand, som du ikke engang kan få gjort has på med mange små måltider og chromtilskud, kan du spise mad sødet med stevia. Ellers handler det faktisk om blot i et par uger at holde stand mod det søde, så vænner din krop sig til det nye liv uden sukkerholdige fødevarer. Er det alligevel svært at undgå, kan det simpelthen være svampen, der vedligeholder trangen! For svampen lever af sukker, og hvem bryder sig om at blive udsultet? Udsultes skal den dog, og følgende kur kan anbefales. Den kan sagtens udvides

med andre støtteforanstaltninger, men find en dygtig behandler, som kan hjælpe dig, så det ikke bliver til unødvendig bæreposeterapi. Prøv kuren i en måned • Undgå sukker, brug om nødvendigt stevia i stedet (se lækre opskrifter på de efterfølgende sider). • Sørg for støtte til den naturlige mikroflora, så den kan skubbe svampen ud. Maxiflor er et blandt mange mælkesyreprodukter, som kan støtte processen. • Spis den brasilianske bark fra Ipe Roxo, træet med det botaniske navn, Tabebuia avellanedae. Ud over et væld af andre virkninger har den været brugt til at fjerne parasitter gennem flere årtier. Du kan købe Ipe Roxo fra Natur Drogeriet i enten te eller kapselform. Der findes andre urter og flere homøopatiske midler, som også har vist en vis effekt. Men det allervigtigste er, at du lige nu og her beslutter, at al mad, slik og kager med sukker bliver en del af din fortid for de næste mange måneder.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 39


Stevia

– verdens sødeste plante Stevia er en lille, grøn plante, som stammer fra Paraguay, hvis blade har en nektarlignende smag, der kan være op til 30 gange sødere end sukker afhængigt af bladenes kvalitet. Bladene har været kendt for deres sødende smag i mere end 1500 år og dyrkes nu i stor stil i Mexico, Canada og Kina. Indtil for kort tid siden kunne vi ikke uden videre anvende stevia herhjemme som sødemiddel, men fødevarestyrelsen har endelig godkendt det som et ikke kun fint sødemiddel, men også som et gevaldigt godt alternativ til sukker til fx diabetikere. Steviabladenes kvalitet varierer meget. Det skyldes forskellige miljømæssige faktorer ligesom ved dyrkning af andre planter: Jordens beskaffenhed, vandingsmetoder, sollys, luftkvalitet, dyrkningsmetoder, hygiejne, forarbejdning og oplagring. Generelt har steviablade fra Paraguay den højeste koncentration (9-13 %) af sukkermolekylerne steviosider og rebaudiosider,

Stevia glade opskrifter fra Tulstrup kro Stevia planten kan i Danmark dyrkes i drivhuse og bruges direkte i din smoothie eller til fx at søde din yoghurt med. Du kan også skabe de lækreste kager eller som her, hvor kokken Thomas tryller med SteviaSød fra Naturdrogeriet. Fordelen ved at bruge et færdigproduceret produkt er ikke til at tage fejl af: Du ved nøjagtig, hvor mange af de aktive stoffer produktet indeholder, og kagen bliver hverken for sød – eller for sur. - Thomas er til daglig kok på Tulstrup kro ved Silkeborg søerne, hvor han elsker at finde sine råvarer i naturen omkring kroen eller dyrke dem selv. Han er udlært på Søllerød Kro, har været selvstændig i flere år og ved, at smag og kærligheden til det færdige produkt er alfa og omega for vedvarende succes. Thomas tænker smag, kontrast og balance i sin mad, derfor glæder det ham, at Stevia er blevet mere udbredt, så også diabetikere kan nyde det søde køkken.

40 sund-forskning.dk - oktober 2012

mens kinesisk stevia kun indeholder 5-6 %. (kilde: Helsenyt.com) Steviabladet har en dejlig sød, forfriskende smag, som forbliver i munden i flere timer. Det er kødet mellem bladets årer, der indeholder de søde elementer, mens årerne i sig selv er bitre. Man skal derfor være meget omhyggelig ved udvindelsen af sukkerstoffet for at undgå, at de to elementer blandes. Minus huller, minus candidasvamp De indholdsstoffer, som findes i stevia, kan ikke gære, når de kommer i forbindelse med bakterier. Det er gode nyheder for børn og voksne, for ikke kun tænderne har glæde af at slippe for huller i tænderne. Også tarmene har glæde af, at candidasvampen, som ellers lever af sukker, bliver udsultet – se artiklen om den irriterende svamp her i sund-forskning.dk, hvor du opdager,

af Marianne Palm

Det aktive stof steviol glycosid i sodavand Bruger man et ekstrakt af planten, er ekstraktet 300 - 450 gange sødere end sukker og har ingen kalorier. I en ½ liter sodavand, er der ca. 50 gram sukker. Dette kan erstattes med 0,13 gram steviol glycosid og stadig have den samme sødme.

at sukker er bandlyst – og her er stevia et herligt alternativ. Belaster ikke blodsukkeret Det er ikke kun diabetikere, som skal passe deres blodsukker. Det skal vi alle for at undgå overvægt, humørsvingninger og træthedsanfald. Ved at udskifte sukker med stevia vil du måske også kunne forebygge den aldersbetingede diabetes 2. Og noget tyder på, at også blodtryk og kolesteroltal påvirkes gunstigt ved at udskifte sukker med den sødmefyldte plante. De symptomer, som er nævnt, er i øvrigt nogle af de problemer, som opstår i forbindelse med metabolsk syndrom.

Thomas er kok på Tulstrup kro og serverer gerne kager med stevia.


Sødmefyldt efterår Opskrift til 4 personer til brunch eller dessert. Marinerede blandede bær, cremet ymer & stegt havregryn 4 dl. økologisk ymer 2 spsk. SteviaSød 2 spsk. friskpresset citronsaft 30 gram havesyre (eller citronmelisse) 200 gram blandede friske bær ½ tsk. lakridspulver ½ liter god æblemost 1 blad husblas Kog æblemosten ned til det halve. Køl væsken ned, og overhæld de friske bær. Ymer piskes lidt i hånden med halvdelen af SteviaSød og meget lidt fint salt. Havregryn bages i forvarmet ovn ved 150° i cirka 20 min. Havesyre, citronsaft og SteviaSød blendes og tilsættes 1 blad husblas. Køles ned. Ymer og bær anrettes i dybe skåle. Havesyren fordeles vilkårligt. Til sidst drysses med lidt godt lakridspulver.

Hamp/Banan kage 5 modne bananer 3 æg 150 gram smør 2 spsk. SteviaSød 3 tsk. bagepulver ½ tsk. salt 2 spsk. økologisk Hamp-protein 2 tsk. kanel ½ tsk. muskat ½ vaniljestang 150 gram speltmel Æggene piskes luftige, og SteviaSød samt krydderierne sigtes i. Det piskes igen. Bananerne moses og røres i dejen. Smøret smeltes og røres i sammen med melet, som sigtes. Dejen puttes i en smurt form, så den er ca. 4 cm høj. Bages ved 200° i 40 min. Frosting: Lige dele flødeost og smør blendes godt sammen. Der tilsættes lidt SteviaSød, friskpresset citronsaft og appelsinsaft efter smag. Hold kagen kold lige til servering.

Stevias sundheds­ fremmende egenskaber - et overblik Man skønner, at der er foretaget over 500 videnskabelige undersøgelser af stevia. Fra alle sider meldes der om mange fordele ved at gøre stevia til en del af den daglige kost. sund-forskning.dk har ikke haft mulighed for at undersøge forskningen bag alle postulaterne, men de giver da stof til eftertanke.

Videnskabelig forskning tyder på, • at stevia effektivt kan sikre et stabilt blodsukkerniveau hos diabetikere og personer med lavt blodsukker. • Undersøgelser tyder på, at stevia kan sænke et forhøjet blodtryk, mens stoffet ikke påvirker personer med et normalt blodtryk. • Stevia forhindrer vækst og spredning af bakterier m.v. i mundhulen. Bruger man stevia regelmæssigt til at skylle munden eller børste tænder i, kan man afhjælpe problemer med blødende tandkød. Dette kan måske være forklaringen på, hvorfor personer, der spiser stevia, sjældnere rammes af forkølelse og influenza end andre. • Ved udvortes brug har steviaomslag og -ekstrakter vist sig at have en terapeutisk virkning på acne, seborré, dermatitis og eksem. Hvis stevia placeres direkte på et sår, heler det hurtigere og uden ardannelse. • Blandt andre fordele ved at tilføje stevia til den daglige kost kan nævnes forbedret fordøjelse og en beroligende indvirkning på maveproblemer. • Stevia er desuden en fantastisk hjælp ved vægttab og vægtkontrol, fordi stoffet ikke indeholder kalorier og afhjælper trangen til søde ting og fed mad. Steviosid, det primære sukkermolekyle i stevia, går gennem mave-/tarmkanalen uden at blive ændret under fordøjelsen, hvilket viser stoffets bemærkelsesværdige stabilitet. Molekylerne kan simpelthen ikke nedbrydes til metabolitter under normale fordøjelsesmæssige forhold og passerer derfor uændrede gennem mave-tarmkanalen uden at optages i blodbanen - og dermed optages heller ingen kalorier. • Foreløbige undersøgelser tyder på, at stevia rent faktisk kan genoprette sultmekanismen hos personer, hvis forbindelse mellem hypothalamus og maven er blokeret. Med andre ord sikrer stevia uhindret kommunikation mellem mave og hjerne og sørger dermed for, at sultfornemmelsen forsvinder hurtigere. kilde: helsenyt.com

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 41


K R STÆHED NY

E OS R O OP TE N TER S O IE TIL PAT

-

OsteoRemin ForteÂŽ

Til ernÌringsmÌssig behandling af tab af knoglemasse ved osteoporose. Den organiske calciumforbindelse fra Algas Calcareas er sammen med D3-vitamin og K2-vitamin i stand til at øge BMD, dvs. knoglernes indhold af mineraler (primÌrt Calcium). Den organisk bundne Calcium gør, at tÌtheden (indholdet) af mineraler i knoglerne øges og ikke blot vedligeholdes.

Indeholder: s#ALCIUMMGPRDAGSDOSIS Organisk bundet Calcium fra algen Algas Calcareas, AlgaeCalÂŽ. s-AGNESIUMMGPRDAGSDOSIS Delvis fra Algas Calcareas, organisk bundet. s+ VITAMINSOM-ENAQUINON+2 VITAMIN ÂŤGPRDAGSDOSIS s$ VITAMINSOM#HOLECALCIFEROL$3 VITAMIN ÂŤGPRDAGSDOSIS 120 tabl. vejl. udsalg 239,-

Vigtigt: OsteoRemin ForteŽ skal anvendes under lÌgeligt tilsyn. OsteoRemin ForteŽ er ikke et fuldgyldigt levnedsmiddel, men har i stedet en sygdomsspecifik sammensÌtning, der ikke er egnet til at erstatte hele den daglige kost. OsteoRemin ForteŽ er til patienter med osteoporose. Hver tablet indeholder Calcium, Magnesium, D-vitamin og K-vitamin, der i dette prÌparat øger BMD, dvs. mÌngden af mineral (Kalk) i knoglerne.

www.biosym.dk


Kan Jang til influenza og forkølelse Sådan tages Kan Jang Kan Jang anbefales til alle over 12 år og bør tages så snart, de første symptomer på sygdom melder sig. Dagsdosering for voksne er 4 - 5 tabletter 3 gange dagligt.

dage under en influenza, og at risikoen for komplikationer efter sygdommen mindskes betydeligt. Studierne foregik under de to store influenzaepidemier omkring Volgograd i 1999 og 2000. Symptomerne under selve sygdommen i form af hovedpine, forkølelse, hævet og øm hals, hoste, feber og inflammatoriske problemer blev reduceret væsentligt i Kan Jang-gruppen modsat kontrolgruppen.

af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

S

tudier viser, at Kan Jang kan reducere influenzas varighed og risikoen for at udvikle sekundære infektioner under sygdommen. Urteblandingen er desuden kendt for at afhjælpe forkølelse og infektioner i de øvre luftveje. To kendte urter Kan Jang består af urten Andrographis pa-

niculata og Eleutherococcus senticosus. På dansk kaldet andrographis og russisk rod. Hovedingrediensen i Kan Jang er andrographis, som oprindeligt stammer fra Indien og Sri Lanka, men i dag dyrkes i store dele af Asien. Nogle af urtens virksomme stoffer hedder andrographolider, men planten indeholder også polyphenoler og flavonoider. Russisk rod stammer fra det nordøstlige Asien og er særlig kendt fra den kinesiske naturmedicin. De mest virksomme stoffer i planten sidder i rødderne og består af forskellige eleutherosider samt mono-, di- og polysaccharider. Studier på influenza To russiske studier har påvist, at Kan Jang kan forkorte sygdomsperioden med flere

Forkølelse og luftvejssygdomme To andre studier på Kan Jang viste også en rigtig god effekt i bekæmpelse af sygdom i de øvre luftveje og dermed antal sygedage i forhold til kontrolgruppen. 225 personer var med i studierne, og de fik Kan Jang 3 ganTil forskel for de ge dagligt imelfleste andre urtelem 3 til 8 dage. produkter er Kan Resultatet var en Jang ganske små mærkbar forskel urtetabletter og kan derfor sluges i de forskellige af alle. symptomer: hosten, halssymptomer, hovedpine, muskelkramper, forkølelsessymptomer, kropstemperatur og øjensymptomer. Testpersonerne kom sig hurtigere end kontrolgruppen, som ikke fik Kan Jang. Andre gode effekter Både russisk rod og andrographis er gode antioxidanter, som hjælper kroppen mod oxidativt stress. Begge urter virker adaptogent (opkvikkende) og er kendt for at give mere energi og overskud. Russisk rod bruges traditionelt også til at forbedre hukommelsen, give mental klarhed og modvirke stresssymptomer. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 43


Effekt Effektindenfor indenfor1212dage dage FØR

EFTER

Når fodsvamp hersker… Af Marianne Palm

D

e fleste har set en fodsvamp, også

En fodsvamp kan være rigtig svær at

at det er en svamp, de belurer, når de kigger på den der hvide belægning mellem tæerne, eller når hele tåneglen ligesom rejser sig, fordi svampen bare i al sin gullighed vokser og gror og til sidst kan tvinge neglen af.

lov til at brede sig under neglene på tæerne. Lidt lettere er det, hvis den ”bare” sidder mellem tæerne. Men ondt kan det gøre, for der kan opstå dybe revner ned i huden, og det hele bliver bare så ømfindtligt. Og ærlig talt ikke særlig kønt at se på…. Aloe vera gel har længe været kendt for sin evne til at opbygge huden, og nu er der udviklet to produkter, som din hud vil elske, og svampen vil hade.

ALOE ALOE VERA VERA GROuP GROuP APS · WWW.AVIVIR.Dk · WWW.AVIVIR.Dk TLF. · TLF. 3969 0814 0814 selvom de måske ikke erAPS klar over, komme af med, ·hvis først3969 den har fået

Hvad er fodsvamp? Fodsvamp skyldes en infektion med hudsvampe (dermatofytter). Hudsvampe inddeles i tre grupper. De svampe, der giver anledning til fodsvamp, er oftest antropofile. De hyppigste arter er Trichophyton mentagrophytes og Epidermophyton floccosum. Af og til kan ses såkaldt mokkasinsvamp på grund af Tricophyton rubrum. Den videnskabelige betegnelse for fodsvamp er Tinea pedis eller Dermatophytosis palmaris, plantaris eller interdigitalis - det sidste navn fortæller, at svampen også kan ramme håndflader foruden fodsåler og tæer. (kilde: Netdoktor)

44 sund-forskning.dk - oktober 2012

Fodpleje med indbygget reparation og vedligeholdelse I Foot Repair finder du 82 % økologisk Aloe vera, som afhjælper irritation, kløe og dårlig lugt ved simpelthen at reducere svampen. Modvirker revner, sprækker, tørhed, flosset og skællende hud på fødder og tæer. Forfrisker, stimulerer, blødgør og køler varme fødder. Denne lotion har et højt indhold af Aloe vera og et særligt mælkesyrekompleks - en kombination, der netop kan afhjælpe svampeproblemer og andre problemer mellem tæer og under negle.

Aloe vera-planterne dyrkes økologisk i de tørre egne i Tampico i Mexico. Bladene håndplukkes og gennemgår en meget skånsom bearbejdningsproces, som bevarer de aktive stoffer i planten.

Foot Repair blødgør både fødder, negle og neglebånd, vel at mærke uden at fedte, og trænger hurtigt ind i huden. Den forhindrer, at døde hudceller klæber til huden og skaber grobund for svampe og bakterier. Ingen parabener og farvestoffer. Foot Care Bath er en forfriskende nyhed, som sammen med Foot Repair både hjælper på svampeproblemer, ligtorne og hård hud. Tag et fodbad et par gange om ugen og efter et kvarters tid vil du se, hvordan badesaltet med sit høje indhold af Aloe vera plantens aktive stoffer i kombination med glycering og carbamid kan gøre en forskel. Produktet er selvfølgelig også uden parabener og farvestoffer.


Depression kan afhjælpes med Arctic Root af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

M

an regner med, at op til 10 % af befolkningen lider af depression eller depressive symptomer. Et studie fra 2007 viser meget positive resultater i behandlingen af depression med ekstrakt af rosenrod. Lovende forsøg Man har længe vidst, at rosenrod kunne bruges til behandling af mental udbrændthed, stress og lignende tilstande. Ingen har dog testet brugen af rosenrod som

monoterapi i behandlingen af depression, før en gruppe forskere i 2007 fremlagde deres resultater af en sådan behandling. Testpersonerne var mellem 18 og 70 år og led af mild til moderat depression. Symptomerne herpå er humørsvingninger, mangel på mental energi, søvnforstyrrelser, lavt selvværd samt en vifte af somatiske symptomer. Forskernes udgangspunkt var, at hvis ikke den depressive er selvmordstruet eller lider af voldsom melankoli, vil behandling uden bivirkninger være at foretrække. Konventionel medicin har modsat Rosenrod ofte en del bivirkninger, så testpersonerne fik udelukkende ekstrakt af Rosenrod, for at man kunne få et tydeligt billede af, hvordan planten virker på sygdommen. Resultaterne I forsøget brugte man Rhodiola ekstrakt SHR-5, som er den samme ekstrakt, der findes i produktet Arctic Root. Resulta-

terne viste tydeligt, at Rosenrod har en klar og signifikant antidepressiv virkning på personer med mild til moderat depression. Blot to tabletter dagligt med i alt 170 mg Rosenrod-ekstrakt gav over en seks ugers periode en signifikant reducering af de symptomer, testpersonerne led af. En dosis på fire tabletter dagligt havde samme signifikante effekt, men gav også en tydelig bedring af personernes selvværd, som steg markant under testperioden. Dokumenteret effekt Naturlægemidlet Arctic Root indeholder 145 mg SHR-5 Rosenrod-ekstrakt (Rhodiola rosea L.) svarende til 500 mg rod. Ved behandling af mild til moderat depression bør man tage 2 tabletter dagligt. Et naturlægemiddel hører lovgivningsmæssigt under Lægemiddelloven. Kvaliteten af Arctic Root er derfor i top, og forbrugeren kan være sikker på, at produktet holder, hvad det lover.

Bag forskningen Et hold forskere fra Armenien og Sverige fremlagde i 2007 artiklen ”Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression” i Nordic Journal of Psychiatry. Forskerne hedder V. Darbinyan, G. Aslanyan, E. Amroyan, E. Gabrielyan, C. Malmström og A. Panossian. Det er deres arbejde, der ligger til grund for denne artikel.

Rosenrods andre virkninger Immunstyrkende, vitaliserende, adaptogen og stresshæmmende er nogle af de effekter, Rosenrod er kendt for. Planten modvirker desuden træthed og øger kroppens modstandskraft.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 45


Multivitaminaf Marianne Palm

– en tablet med indbyggede modsætninger Mens den naturlige vej til at få tilført næringsstoffer er gennem føden, viser en række kostundersøgelser, at en større eller mindre del af befolkningen ikke får dækket behovet for nogle vitaminer og mineraler fuldstændigt ad den vej. Mens myndighederne prøver at dirigere befolkningens fødevalg med afgifter og kampagner om ernæring og sundhed, vælger den enkelte dansker ofte at tage et kosttilskud med vitaminer og mineraler for at sikre sig, at behovet er dækket. Er det en forsvarlig og uproblematisk metode? Svaret er nok nærmest ”både-og”.

46 sund-forskning.dk - oktober 2012


I

1954 indførte man i Danmark særlige regler for ”vitaminpræparater” til salg uden for apotekerne, og opfattelsen var, at der kun var behov for kosttilskud med A-, B1-, B2-, C-, og D-vitaminer. Blandt mineraler - eller ”salte” som de blev kaldt - overvejede man jern, calcium og fosfat. Det var altså et beskedent arsenal, og bevæggrunden for denne begrænsning var, at der ikke var behov for tilskud, fordi kosten – citat: ”Om de øvrige vitaminer gælder, at menneskets behov er så ringe i forhold til disse stoffers forekomst i naturen eller i forhold til disse stoffers nydannelse af bakterier i vor tarmkanal, at man i alle praktiske kostovervejelser ser bort fra de pågældende stoffer.” Siden er der sket en rivende udvikling, og ikke mindst er rækken af næringsstoffer, der anses for relevante i kosttil-

få den tanke, at det betyder mindre, om man mangler lidt i ernæringen hist og her. Det er dog værd at huske, at kroppen har en udpræget evne til at klare sig på trods af mangel på et eller flere stoffer. Resultatet bliver blot, at kun de allermest nødvendige funktioner bliver forsynet, og andre, mindre væsentlige, må vente. Den berømte professor Bruce Ames har gjort sig til talsmand for den såkaldte ”triage”-teori, der enkelt forklaret betyder, at kroppen altid prioriterer de kortsigtede behov – dvs. overlevelse her-og-nu – på bekostning af de langsigtede følger af mangel på et næringsstof. Med andre ord kan man risikere, at selv små underskud i forhold til behovet på længere sigt medfører alvorlig skade på helbredet. Forholdet er lidt, som når vi udskyder at købe en ny bil, fordi vi kun lige har penge nok til mad og bolig: Vi klarer os, men risikoen for ulykker er større - og også for at komme mere alvorligt til skade, hvis uheldet er ude, men vi er nødt til at acceptere den risiko. Konsekvenserne af en beskeden mangel på næringsstoffer kan ifølge denne teori være med til at øge risikoen for alvorlige sygdomme som kræft, når man bliver ældre. Set i det perspektiv giver det god mening ”at sikre sig” ved hjælp af en multivitamin-mineral tablet.

-mineral skud, udvidet, så man i dag kan tilsætte 13 vitaminer og 17 mineraler foruden aminosyrer og essentielle fedtsyrer. Mange produkter indeholder ”hele striben”, og det rejser spørgsmålet, om vi har brug for alle næringsstoffer i mængder, der ofte svarer til hele dagsbehovet, om der kan være problemer med at blande tingene, og ikke mindst om der er risiko for at få for meget. At sikre sig For hovedparten af forbrugerne handler kosttilskud af denne type ikke om at afhjælpe en bestemt mangel. Årsagen til, at de er så populære, er snarere den samme, som når man tegner en afbestillingsforsikring på ferierejsen til Kreta: ”hvad nu hvis?” Man vil på en let måde sikre sig mod et ukendt problem, uden at man har undersøgt sin kost i detaljer. Her er der populært sagt tale om at ”fylde huller” i kosten, og man kunne måske

Hvor stort er problemet? Når man spørger myndighederne, så er svaret, ligesom i 1954, at ernæringen ikke er et problem i Danmark – ja, måske lige bortset fra, at en stor del af befolkningen har for lidt D-vitamin i blodet det meste af året, og så mangler kvinder i den frugtbare alder som regel jern. Jodmangel er afhjulpet ved at tilsætte jod til salt. Virkeligheden er knap så rosenrød. Undersøgelser af den danske befolknings kostvaner viser, at det gennemsnitlige indtag af vitaminer og mineraler ofte svarer til behovet, og det kan jo lyde meget tilforladeligt, men naturlig-

vis dækker sådan et gennemsnit over en stor variation, og under alle omstændigheder vil halvdelen få for lidt, hvis gennemsnittet svarer til anbefalingerne. De mest citerede undersøgelser over danskernes kostvaner er foretaget af DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og startede i 1985. Der foretages regelmæssigt indsamling af kost-data fra repræsentative udsnit af befolkningen, og det er på baggrund af kendskabet til fødevarernes næringsstofindhold muligt at estimere, hvor meget der gennemsnitligt indtages af de vigtigste næringsstoffer og samtidig at vurdere de forandringer, der sker over tid. Resultaterne præsenteres bl.a. i tabeller fordelt på mænd og kvinder og opdelt i aldersgrupper. Man kan således gå ind i tabellen for indtagelse af jern og konstatere, at ud af de 340 kvinder i alderen 24-35 år, der har svaret på kostundersøgelsen, er det 90 %, som indtager mindre end 12 mg jern om dagen. Anbefalingerne for denne aldersgruppe er 12-18 mg jern om dagen, så det er tydeligt, at behovet ikke bliver dækket hos rigtig mange danske kvinder. Som nævnt er jern et stof, hvor det også fra myndighederne anerkendes, at i hvert fald kvinder ikke får nok, og når man ser på andre næringsstoffer, er billedet ikke så grelt, men alligevel afslører tabellerne, at forholdsvis store dele af befolkningen ikke får nok i forhold til anbefalingerne. Eksemplet med Thiamin, hvor anbefalingerne er 0,7 mg til børn 1-10 år og 1,1 mg til voksne, viser, at 5-10 % af børnene ikke får nok, og op til halvdelen af de voksne især kvinder - heller ikke får det anbefalede. Så selv om gennemsnittet er i orden, er der altså god grund til at supplere op for temmelig mange danskere. Det samme gør sig gældende for de fleste andre næringsstoffer. En lav indtagelse af vitaminer og mineraler kan være forårsaget af ensidige kostvaner eller af, at man ikke spiser tilstrækkeligt, og det er naturligvis altid første skridt at opfordre til at vælge næringsrige madvarer og omvendt undgå det, man tidligere kaldte ”tomme kalorier” – sukker, hvidt mel og fedt. Her er de officielle kostråd et godt udsund-forskning.dk - OKTOBER 2012 47


48 sund-forskning.dk - oktober 2012


gangspunkt med anbefalingerne: spis groft, spis frugt og grønt, spis fisk regelmæssigt og spis varieret. Samtidig kan motion anbefales, så man forbrænder nogle kalorier, får appetit og mulighed for gennem kosten at få behovet for næringsstoffer dækket uden at blive overvægtig. Multi-vitamin-mineraltabletter – får man noget ud af dem? Man kan høre det synspunkt, at vitaminog mineraltilskud giver noget af det sundeste kloakvand i verden – med andre ord påstås det, at man ikke får gavn af de tilførte stoffer, men at de passerer lige igennem systemet. De officielle råd til fx gravide om at tage folsyre og jern på bestemte tider i forbindelse med svangerskabet, eller at folk med risiko for osteoporose anbefales tilskud af calcium og D-vitamin, viser dog, at kosttilskud både optages og virker; men naturligvis optages kun det, som kroppen finder nødvendigt af de forskellige næringsstoffer. Det er naturligvis heller ikke 100 % af næringsstofferne

fra kosten, der optages. Optagelsen af vitaminerne er som regel god, mens mineralerne i kosttilskud kan være af en kvalitet, der kan forhindre optimal udnyttelse. De fleste kilder til mineraler, der er lovlige i EU, er simple salte – oxid, klorid, sulfat, fosfat el. lign., og når de når frem til mavesyren, vil de adskilles i en metal-ion og en salt-ion, og der er en ret stor chance for, at metalionen binder sig til andre dele af føden, fordi den er temmelig kemisk reaktiv. Det fører ofte til, at optagelsen forhindres og mineralet forsvinder ud af kroppen igen. Et andet problem, der kan opstå, er, at visse mineraler konkurrerer om optagelsen og på den måde forhindrer optagelsen af vigtige stoffer. Calcium og jern er klassiske eksempler på uforligelige stoffer, men i Super+ serien er der anvendt aminosyrebundne stoffer for de centrale mineralers vedkommende. Denne kemiske form svarer til den form, vi finder i almindelige fødevarer – fx jern, der i muskelvæv (kød) findes i en organisk form – myoglobin. Disse molekyler optages meget bedre, og når man anvender aminosyrebundne mi-

neraler, kan man tage produktet uden at spekulere på, om stofferne nu reagerer indbyrdes eller med det, man spiser – for det gør de ikke! Man kan med fordel vælge produkter, som deklarerer enten aminosyrebundet mineral eller i ingredienslisten har mineraler i form af ”bisglycinater” som Super+ serien. Kan man få for meget? Der er naturligvis ingen tvivl om, at alt hvad vi spiser i alt for store doser kan være farligt. Et mere rimeligt spørgsmål er, om de mængder af vitaminer og mineraler, man må tilsætte til kosttilskud i EU, kan være problematiske. Svaret på det spørgsmål er til gengæld et simpelt ”nej”. De tilladte mængder er netop justeret, så de kan tåles af alle, fordi kosttilskud betragtes som almindelige fødevarer, der skal kunne indgå i en varieret kost hos den ”normale” dansker/EU-borger. Som det fremgår af DTUs kostundersøgelser er der derimod ret store dele af befolkningen, som mangler næringsstoffer og kunne have stor gavn af et multivitamin-mineraltilskud. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 49


Spot on

Pas på dit kredsløb

– og dit stressniveau REM-søvnen kan forbedres med urter Det er forskelligt, hvor meget søvn et menneske har brug for. Nogle klarer sig med 5-6 timer dagligt, og andre har brug for 7-8 timer hver nat. Søvnen har forskellige faser, og REM er den del af søvnen, hvor hjernen er mest aktiv, og flest drømme viser sig. Lægebaldrian og humleknopper kan øge kvaliteten af REM søvnen. Dormeaforce fra Bioforce indeholder frisk planteudtræk af begge dele og har vist sig effektiv i søvnforbedrelse. Derigennem får kroppen bedre mulighed for at restituere sig.

50 sund-forskning.dk - oktober 2012

”Kolesterol-støvsuger” Hvis du frygter, at du har for meget kolesterol i blodet, kan du anvende præparatet Slank-O-Fort, som er velegnet til at reducere forhøjet fedtindhold, herunder kolesterol. De særlige kostfibre i tabletterne binder sig til fedtstofferne i fordøjelsen, så de ikke bliver optaget i kroppen og ført videre ud i blodet, men derimod udskilles ad naturlig vej. Regelmæssig anvendelse af produktet hjælper med at mindske kolesterolbelastningen fra føden.

Rosenrod til mange situationer I Norden har den undseelige plante rosenrod været brugt i mange århundreder til at styrke helbredet. Moderne forskning understreger plantens mangesidige virkninger og ved at vælge et naturlægemiddel som Arctic Root med dokumenteret effekt, vil resultaterne hurtigt mærkes. Rosenrod er kendt for at dulme stress og er effektiv i pressede situationer, hvor der skal ydes ekstra, og den mentale energi skal have et løft. Planten øger kroppens modstandskraft, modvirker træthed, hjælper immunsystemet og har en vitaliserende effekt. Modsat mange andre urter virker Arctic Root inden for en time og kan derfor bruges her og nu i en opstået situation.


Stærke blodkar er vigtige Blodårer skal både være stærke og elastiske for at kunne udføre deres arbejde ordentligt. Derfor er det vigtigt, at du tilfører din krop de stoffer, den behøver for at kunne danne stærkt bindevæv. Et af de stoffer, som har særlig stor betydning, er C-vitamin, som du blandt andet får fra frugt og grønt, spinat og hyben. Mange tager tilskud af C-vitamin, og hvis du hører til dem, der har en lidt sart mave, kan du bruge Bio-C-Vitamin fra Pharma Nord, der er skånsom mod maven. Det skyldes, at præparatet indeholder syreneutral calcium-ascorbat. Hver tablet tilfører 750 mg letoptagelig C-vitamin.

Beskyt dig mod blodpropper på flyrejsen

Stress og højt blodtryk -en farlig kombination

Når man rejser transatlantisk og sidder ned i mange timer uden at bevæge benene øges risikoen for en særlig farlig type blodpropper, som kaldes for DVT (dybtliggende venetrombose). DVT rammer også folk, der sidder ned i mange timer i træk på jobbet. En god måde at forebygge dette på er ved at tage Pycnogenol-ekstrakt, da de aktive stoffer stimulerer blodkarrenes dannelse af kvælstofilte (NO), som er en signalsubstans med karudvidende effekt. Desuden nedsætter pycnogenol blodets klæbrighed, så det ikke klumper sig sammen så let.

Det kan du til gengæld forebygge med magnesium, som har en gavnlig indvirkning på begge dele. Langvarig stress tærer på kroppens magnesium-beholdning, så det er vigtigt at fylde depoterne op. Undersøgelser viser ligeledes, at magnesium kan sænke forhøjet blodtryk, og man anvender da også mineralet til behandling af graviditetsbetinget hypertension (præeklampsi). Et af de mest letoptagelige magnesiumpræparater er Bio-Magnesium, som indeholder tre forskellige magnesiumkilder, der tilsammen har vist at give den bedste og hurtigste optagelighed i kroppen.

Det er ikke kun sommervarmen, som kan få ben og fødder til at hæve Venepumpen i vores ben virker lidt som et ventilsystem, der bringer blodet tilbage mod hjertet ved at udnytte veneklapper og kroppens eget muskelarbejde. Når musklerne trykker på venen, klemmes den sammen. Det skaber et lokalt tryk, der presser blodet væk fra det sted, hvor venen klemmes sammen. Veneklapperne sidder på indersiden af venen og sørger for, at blodet kun kan bevæge sig i retning mod hjertet. Når musklerne således under arbejde skiftevis øger og mindsker trykket på venen, bevæges blodet i adskillige tempi tilbage mod hjertet. Derfor er det også logisk, at holder du op med at bruge musklerne i dine ben, så vil du få større og større problemer med at få pumpet blod og lymfe tilbage til hjertet. Det skaber uro, smerte eller væskeophobninger, og behandlingen er ofte en støttestrømpe til at presse blodet op i kroppen igen. Her har folkene bag de velkendte Stability armbånd skabt en støttestrømpe med indbyggede mineraler, der i samarbejde med kroppens naturlige frekvenser kan afhjælpe tunge og hævede ben. Fordelen ved netop disse støttestrømper er, at de ikke behøver at sidde så stramt som andre støttestrømper…. Prøv dem! Læs mere på www.stability-denmark.dk, som også henviser til nærmeste forhandler. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 51


Bagsiden af den

trådløse revolution Trådløs telekommunikation er måske ikke helt så smart, som den i Danmark hypes til at skulle være. Internationalt advares der som aldrig før om skadevirkninger ved den radiofrekvente stråling, trådløse teknologier udsender. Et stigende antal lande har taget beskyttende forholdsregler, men i Danmark reageres der ikke. Danske myndigheder hverken advarer eller tager forholdsregler omkring radiofrekvent stråling, og danskere er storforbrugere af de trådløse teknologier. Artikel Thomas Grønborg

Den trådløse revolution medfører en massiv ny miljøpåvirkning. Den nye teknologi udsender nemlig radiofrekvent stråling (populært kaldet mobilstråling). Dette gælder smartphones, mobiltelefoner, mobilmaster, trådløse fastnettelefoner (DECT), trådløst internet (WiFi), trådløs elaflæsning, TV med WiFi, mange spillekonsoller og babyalarmer etc. Strålingen kommer fra apparaternes trådløse radiosignaler, som består af mikrobølger. Derfor går vi alle i dag rundt i en mere eller mindre tyk mikrobølgesuppe, alt efter hvor mange trådløse apparater der er i nærheden. Mere og mere forskning peger på, at stråling fra trådløs telekommunikation kan have en lang række sundhedsskadelige effekter. Disse forskningsresultater skal måske tages yderst alvorligt, idet

mange af skadevirkningerne forekommer i et stærkt øget omfang i takt med, at det trådløse samfund udbredes. Den nyeste forskning Der kommer hele tiden ny forskning, der viser skadelige effekter ved radiofrekvent stråling. Her er et par eksempler: 2012: WiFi (trådløst internet) fra en bærbar computer kan skade fertiliteten hos mænd. www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/22112647 2012: Mobilstråling (af typen GSM) slår blodceller ihjel. Undersøgelsen viser blandt andet, at ved 8 timers bestråling kan der forekomme blodcelledød (mononukleære celler fra perifert blod) på op til 37 %. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22778799

2011: Der er markant forhøjede kræfttilfælde - og kræftdødsfald - i en radius op til 500 meter fra mobilma ster.www.sciencedir e c t . c o m /s c i e n c e /a r t i c l e /p i i / S0048969711005754 2011: Mobilbrugende børn bliver mere trætte og får nedsatte kognitive funktioner i forhold til ikke-mobilbrugende børn. tiny.cc/y8l1iw Samtidig kommer der fortsat også undersøgelser, hvor der ikke er fundet skadevirkninger, hvilket er naturligt inden for et så omfattende forskningsfelt. Der findes også en lille skare af forskere, som hårdnakket benægter, at radiofrekvent stråling kan have sundhedsskadelige effekter. Disse forskere får i vidt omfang deres forskning betalt af teleindustrien. Dette udgør en væsentlig interessekon-

Omfattende forskning viser skadevirkninger Hundredvis af videnskabelige undersøgelser peger på, at radiofrekvent stråling kan forårsage en række skadevirkninger: Stress, nedsat koncentration og hukommelse, adfærdsforstyrrelser, hovedpine, smerter, træthed, søvnproblemer, tinnitus, hjerterytmeforstyrrelser, svækket immunforsvar, celledød, DNA-skader samt kræft. Fostre, børn og unge er særligt sårbare i forhold til skadevirkninger. Børn optager 60 % mere stråling end voksne.

52 sund-forskning.dk - oktober 2012


flikt, som i praksis viser sig ved, at industribetalt forskning har en klar tendens til at falde ud til industriens fordel. Selv om man i forskningsverdenen fortsat skændes om sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling, så advarer Verdenssundhedsorganisationen WHO og lægeorganisationer nu på baggrund af en samlet vurdering af forskningen på området. WHO og lægeorganisationer slår alarm På grund af alarmerende kræftforskningsresultater har WHO i 2011 nyklassificeret radiofrekvent stråling fra trådløs telekommunikation som muligt kræftfremkaldende på mennesker. Den østrigske lægeforening har i 2012 udsendt en vejledning til læger om diagnosticering, forebyggelse og behandling af sundhedsskader forårsaget af radiofrekvent stråling fra trådløse teknologier. Lægeforeningen oplyser, at radiofrekvent stråling blandt andet kan forårsage: Depression, hyperaktivitet, koncentrationsbesvær, glemsomhed, udmattethed, svimmelhed, hudirritationer, blodtryksproblemer, trykken for brystet, muskelspændinger og ledsmerter. I USA har flere lægelige organisationer slået alarm i 2012. Det Amerikanske Akademi for Miljømedicin (AAEM) oplyser, at radiofrekvent stråling kan have en lang række sundhedsskadelige effekter og anbefaler en 60.000 gange lavere grænseværdi for strålingen. Desuden frarådes brug af trådløst internet i skoler. En anden amerikansk sammenslutning af læger og miljøfolk, Environment and Human Health, Inc. (EHHI), slår også strålingsalarm. - Der er robust videnskabelig evidens for, at mobilstråling udgør en alvorlig sundhedsrisiko for børn og gravide, siger John Wargo, Ph.D., professor of Environmental Risk and Policy, Yale University, og hovedforfatter til en ny rapport om sund-

hedsrisici ved mobilstråling fra EHHI. EHHI har i forbindelse med rapporten gennemgået flere hundrede studier, hvor de mulige sundhedsmæssige konsekvenser ved mobilstråling er undersøgt. Nationale beskyttende tiltag Med henvisning til sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling er der et stigende antal lande, som advarer og tager beskyttende forholdsregler. Alene i år er der blandt andet sket følgende: Ruslands strålingsmyndighed fraråder brug af trådløst internet i børnehaver og skoler. Indien reducerer strålingen fra mobilmaster med 90 %. Chile har indført en restriktiv lov om mobilmaster, som markant reducerer bestrålingen af befolkningen. Det trådløse eksploderer i Danmark Danskere er storbrugere af smartphones og mobiltelefoner. Ca. 18.000 mobilmastesendere er spredt ud over hele Danmark, og regeringen har i år medvirket til, at der skal opsættes 27 % flere mobilsendere, dvs. yderligere ca. 5.000. Trådløst internet bruges i stort set alle børnehaver og skoler samt på hospitaler etc. De fleste skoler tillader eleverne at medbringe og bruge mobiltelefon på skolen. iPads (som kun har trådløs funktion) stilles til rådighed for eleverne i mange skoler og til børn helt ned i børnehave og vuggestue. Udbredelsen af trådløse teknologier sker således, uden at der tages beskyttende forholdsregler i Danmark. Sundhedsstyrelsen kunne som landets øverste sundhedsfaglige myndighed råbe vagt i gevær, men tager tilsyneladende ikke al den alarmerende forskning og WHOs kræftadvarsel til efterretning. Hvad dette skyldes, kommer styrelsen ikke med konkrete begrundelser for. Heller ikke når man retter henvendelse om sagen.

Yderligere info kan findes på www.helbredssikker-telekommunikation.dk sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 53


Spot on Kulpose Når kronisk syge mennesker modtager forskellige former for medicin, fx kemo, kan der godt opstå en helt speciel lugt, især i venteværelser, klinikrum, på plejehjem eller andre steder, hvor der gives særlige behandlinger, eller hvor flere mennesker mødes. Ved et tilfælde opdagede nogle sygeplejersker fra Holstebro det sorte kuls evne til at absorbere de mange kemiske og specielle dufte. Så nu hænger der helt diskret en pose med den unikke kul lavet af bæredygtig bambus fra Thailand. Posen er smuk, og virkningen mærkbar. Læs mere på www.houseofcoal.dk eller ring til Anita Stig Larsen på telefon 27 48 88 85 for nærmeste forhandler. Mail-adresse: asl@houseofcoal.dk.

Lidt af hvert Forældreinitiativ vil placere ansvaret En gruppe af bekymrede forældre har taget initiativ til en folkebevægelse, der med juridisk bistand ønsker at få ansvaret placeret for myndighedernes manglende oplysning om mulige skadevirkninger fra trådløse teknologier i Danmark. Det er især undren over folkeskolernes helt ukritiske indførelse af iPad og trådløse netværk, der har fået gruppen samlet. Deltag i gruppen her: www. facebook.com/groups/SkadeligTraadloesTeknologi/

54 sund-forskning.dk - oktober 2012

og så en del til de lange tarme Nu kan du nøjes med en tablet til din slidgigt Avosol bliver brugt af over en million franskmænd til deres slidgigt. Fordelen er, at Avosol ikke kun afhjælper smerterne rundt om ledet, men også kan hjælpe på opbygningen af brusk. Og nu slipper du for to kapsler om dagen, for alle de aktive stoffer er samlet i en tablet, hvilket gør det meget nemmere i hverdagen.

Stevia Det er ikke sjovt at gå gennem livet med en sød tand og så må erkende, at man både har arvet generne og ten- densen til at spise for meget sukker, som kan udvikle sig til en diabetes 2. Stevia søder 100 gange mere end sukker! Læs om stevia her i sund-forskning.dk


Spot on Sund hele vinteren med Med-Diet

Ud med snyltere og andre uvelkomne gæster

Middelhavslandene er kendt for deres sunde kost, og denne viden udnyttes i Med-Diet, som indeholder ekstrakter fra 21 forskellige grøntsager, frugter og bær. Produktet er særligt velegnet til den småtspisne, kræsne eller under rekonvalecens efter sygdom, hvor kroppen har brug for ekstra næringsstoffer.

Ipe Roxo er kendt for sin virus-, bakterie-, og svampehæmmende effekt. Du kan således prøve en kur med kapsler eller som te mod så forskellige problemstillinger som den irriterende herpes, der både kan påvirke læber og de nedre regioner, en kur mod rigtig mange forskellige bakterier og ikke mindst ved man fra studier, at den er effektiv mod den irriterende svamp, Candida albincans. Tag en kur på en måned eller to og gerne sammen med et godt mælkesyreprodukt som fx Maxiflor, som styrker din naturlige mikroflora og dermed lettere kan fortrænge fremmede indtrængere og ubudne gæster.

Effektiv hjælp til plaget eller beskadiget hud Rød Solhat er kendt for sine descinficerende og immunstimulerende egenskaber, og dette udnyttes i Echinacea Creme fra A. Vogel. Rød solhat og stedmoderblomst er hovedingredienserne i cremen, som kan bruges til uren hud, småsår og skrammer for at hindre infektion. Den er desuden god til beskadiget eller tør hud og kan eventuelt kombineres med Zink fra Biorto, hvis huden er ekstra medtaget.

Hjælp til sarte maver Urtekyndige har gennem tiden brugt et utal af forskellige urter til normalisering af en sart mave. Gastrosan fra A. Vogel indeholder 7 kendte urter og er yderst effektiv i behandling af symptomerne, som typisk er oppustethed, luft i maven, en svien og brændende fornemmelse samt sure opstød. Man tager blot 20 dråber i et glas vand tre gange dagligt og fortsætter så længe, det er nødvendigt. Gastrosan indeholder Tusindgylden, Kvan, Hjertensfryd, Korbendikt, Røllike, Mælkebøtte og Gul Ensian.

Aktiv Q10 kan være en fordel for nogle Stoffet coenzym Q10 findes både i en inaktiv (oxideret) form, der kaldes for ubiqinon, og i en aktiv (reduceret) form, som hedder ubiqinol. Normalt kan kroppen selv omdanne ubiqinon til ubiqinol, men hos nogle ældre eller kronisk syge fungerer denne konversion ikke godt, og for dem kan det være en fordel at tage ubiqinol – altså den form af Q10, som er klar til brug. Et præparat som BioQinon Q10, der indeholder ubiqinon, kan anvendes af langt de fleste, men enkelte kan få bedre udbytte af at tage BioActive Uniqinol. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 55


BOGanmeldelse

NATURLIG HJÆLP

TIL SUNDE URINVEJE Rigtig mange kvinder har prøvet tranebær for at holde urinvejene sunde. Enten som saft eller i form af kapsler eller tabletter. Roseberry er et nyt innovativt produkt med understøttende ingredienser, der hver især bidrager til den positive effekt: Tranebær, hibiscus og C-vitamin.

Innovativ nyhed For at få gavn af tranebær, bør man indtage mindst 36 mg af det biologisk aktive plantestof proanthocyanidin – eller PAC. Roseberry indeholder denne mængde i kun to tabletter.

Få masser af inspiration til et glutenfrit liv Af Marianne Palm

Roseberry indeholder desuden C-vitamin, der kan gøre urinen sur og derved hjælpe med at holde urinvejene sunde. De fleste bakterier lever nemlig dårligt i et surt miljø. Den tredje ingrediens er hibiscus. I Roseberry anvendes et standardiseret ekstrakt, som i nye undersøgelser har vist, at det bidrager effektivt til at bibeholde sunde urinveje. Dermed understøttes effekten af de andre ingredienser. Roseberry kan du købe hos Matas og i helsekostforretninger over hele landet. Et glas indeholder 90 tabletter.

HURTIG EFFEKT

Det behøver hverken at være kedeligt, trist eller besværligt at skulle leve et liv uden gluten. Få inspiration fra Helle Kofoeds nye bog, fyldt med lækre fotos af alt lige fra boller til tærter. Der er masser af tips til en let hverdag, og bogen har et flot forslag til 14 glutenfrie aftensmåltider, både til vegetaren og kødspiseren. Altså helt ufanatisk og nemt at fuldføre uden de store dikkedarer. Der er også taget hensyn til børn og unge, som måske allerhelst vil stikke gaflen i en pommes frites eller spise pizzaer i lange baner. Det kan de sagtens få lov til! Helt uden gluten!

Køb bogen hos forfatteren! Helle Kofoed Nygade 39 B 8600 Silkeborg Tlf. 86 80 68 84 www.hellekofoed.dk E– mail: helle@kofoed.mail.dk

Læs om Rosebery-på www.mezina.dk 56 mere sund-forskning.dk oktober 2012


rosacea? Hvad kan man stille op, når man har

Kronisk rødmen i ansigtshuden og eventuel portvinstud har hverken med generthed eller alkoholisme at gøre. Årsagerne kan være mangfoldige, og selve sygdommen kan brænde ud af sig selv. Indtil det sker, kan du få hjælp med naturlige midler.

helle.grundahl@sund-forskning.dk

Hudforandringerne kommer ofte i udbrud og kan udløses af stress, kraftigt sollys, stærke krydderier, varm mad og drikke samt alkohol, medicin, osv. Rosacea er i flere faser og begynder med tendens til let rødmen. Tilstanden forværres til en konstant rødmen på grund af udvidelse af de små kapillærer, og der ses karsprængninger, som eventuelt kan fjernes med et rigtig godt resultat og uden synlige ar ved hjælp af elektrokosmetik.

dage kendte vi det som en portvinstud, men det har intet med alkohol at gøre, for alle kan rammes af rosacea . Sygdommen opstår typisk omkring 30-50- års alderen. Sygdommen brænder ofte ud i løbet af nogle år, men efterlader rødme og udvidede blodkar. Inden for den konventionelle verden findes der ikke rigtig nogen muligheder for at fjerne sygdommen, men man kan lindre symptomerne.

osacea er en kronisk betændelse, der giver rødmen i ansigtet. Man mærker den i starten ved, at man får en lidt ”brændende” fornemmelse samt rødme, der senere bliver til en stikkende og prikkende varm fornemmelse - med hævelser og bumser samt udvidede blodkar, som er en del af sygdommen. Man regner med, at omkring 3-5 % af befolkningen udvikler rosacea. Kvinder rammes hyppigere end mænd.

Portvinstud kan skyldes en sygdom Ved den næste fase ses der blodårer på næsen og i kinderne - de udvides og huden bliver ekstrem sensitiv. I visse tilfælde ses der en inflammation i øjets slimhinde eller ved øjenlågsranden. Små pustler og papler udvikles og spreder sig over næsen, kinderne, panden og ved hagen. Hos nogle ses der en tendens til forstørrede talgkirtler på næsen. I gamle

Behandlingsmuligheder Fødevareintolerancetest kan afsløre, om der måske ligger intolerancer til grund for problemet. De rette vitaminer, mineraler, fedtsyrer og ikke mindst urter, der styrker binyrerne og styrker kroppen mod stress er vigtige komponenter. Sørg også for at bruge solcreme med høj faktor, og eliminer i det hele taget junkfood og så mange andre belastende faktorer som muligt.

af

Helle Grundahl Kosmetolog

R

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 57


Stressforeningens tal og fakta om stress • 35.000 danskere er sygemeldt pga. stress hver dag. • 430.000 danskere – dvs. 10 - 12 % - har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag. • 250.000 - 300.000 danskere lider af alvorlig stress. • 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet. • 1,5 mio. fraværsdage, 30.000 hospitalsindlæggelser, 500.000 kontakter til egen læge. • Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job. • 3000 førtidspensioner. • 1400 danskere dør hvert år af stress. • 14 mia. kr. koster stress Danmark om året i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsnet. • Ubehandlet stress udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser. • Danmark havde allerede i 1992 udgifter i forbindelse med stressrelaterede hjertekar-sygdomme for ca. 900 millioner kroner. • Stress og depression bliver de væsentligste kilder til sygdom i år 2020. • Stress er et stigende folkesundhedsproblem, fastslår Statens Institut for Folkesundhed . Kilder: Verdenssundhedsorganisationen WHO, Statens Institut for Folkesundhed, NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Sundhedsstyrelsen, Professor dr. med. Tage Søndergård Kristensen fra NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med European Heart Network, Undersøgelse fra Landsorganisationen i Danmark (LO’s) ugebrev, A4, 2009.

58 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012


Har du svært ved at klare presset? I så fald er du slet ikke alene. Stressforeningen har samlet tal fra en del større undersøgelser, og det er alarmerende tal. Krisen, det pressede arbejdsmarked og frygten for ikke at præstere nok på jobbet anses for hovedårsagerne, men mange andre årsager er medvirkende. Af Marianne Palm

Næring til nervesystemet Total B – 2 tbl. hver dag. B-vitaminer er helt essentielle for nervesystemet og dets funktion. B-vitaminer medvirker i utallige processer vores celler imellem og bidrager væsentligt til energiproduktionen. Neurosan Neurosan er en særlig kombination af vitalstoffer og urter og forsyner nervesystemet med vigtig næring. Neurosan styrker og opbygger nervesystemet. Tag 2 kapsler morgen og aften i en 3 måneders periode for et godt resultat. Biorto Magnesium Magnesium, også kaldet ”nerve-mineralet”, er en anden vigtig substans, som bidrager til en god sund funktion af nervesystemet. Tag gerne 2 stk. dagligt som ekstra tilskud til en kombineret vitamin/mineral tablet som Biortomin..

Nu er det jo heldigvis ikke alle under pres, der ender med en reel stressdiagnose, og det kunne være på sin plads at interessere sig for, hvordan man undgår at havne udbrændt og stresset. Hvad kan man gøre for at forebygge? Hvordan undgår man, at det kommer så vidt ? Det psykiske miljø er meget vigtigt, både derhjemme og på jobbet. Problemer på de fronter skal tackles hurtigst muligt, så de ikke når at bide sig fast. Bed om hjælp og rådgivning, hvis du ikke selv kan se en løsning. Livsstil, herunder kost, er ligeledes af afgørende betydning. Hvis du ikke har balance mellem job og fritid, afslapning og arbejdsindsats, så vil du langsomt blive mere og mere træt, ufokuseret og langsom til dine opgaver. Invester i en pause eller en fridag - ofte kan du klare opgaven på meget kortere tid bagefter, så det er en god investering. Sæt tid af til dig selv, det kommer mange gange igen både i relation til din familie og arbejdsplads. Din kost skal indeholde så meget frugt og grønt, du kan overkomme. Vælg typer, du kan lide, og varier dem. Der er masser af inspiration på nettet. Spiser du kød, så skift en del af det ud med fisk, og vælg godt, skært kød i mindre mængder, når det skal på bordet. Du skal ud i frisk luft hver dag, mindst 30 min. Hent børnene på cykel, luft hunden, eller find på en anden rutine, som gør, at du kommer ud og bevæger dig i det fri. Hver dag. Også når det regner og blæser. Motion i frisk luft klarer hjernen, giver energi og overskud, og du føler dig rigtig godt tilpas bagefter. Alt sammen gode, små rutiner af afgørende betydning – ting, som du nemt kan integrere i en travl hverdag. Men forebyggelse er guld værd, og stress-spøgelset kan snige sig ind på os alle. Hvis du gerne vil undgå stress eller opdager, du er ved at blive ramt, gør du følgende: 1. Optimerer de ovennævnte rutiner. 2. Går i gang med at fylde kroppen op med gode, styrkende og nærende vitalstoffer, som kan opbygge nervesystemet og gøre dig stærkere. Se boksen for inspiration, her finder du gode forslag med dokumenteret virkning. Hvis du vil vide mere, kan du besøge Stressforeningens hjemmeside www.stressforeningen.dk.

sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 59


Få energi med urter

Mange mennesker har en travl og stresset hverdag med mange gøremål, der tager på kræfterne. Skorter det på energi og overskud, kan det i en periode hjælpe at tage adaptogene urter, som giver et øget mentalt og fysisk overskud samt øget modstandskraft over for stress.

Sådan tages adaptogener Da de adaptogene urter stimulerer forskellige kropssystemer og derigennem giver mere energi og overskud, er det vigtigt at tage dem om morgenen, så effekten holder dagen igennem, hvor der er brug for det ekstra boost. Tages urterne om aftenen, kan man risikere at blive så opkvikket, at det er svært at falde i søvn. Denne risiko er der ikke ved korrekt indtagelse. Tværtimod oplever mange, at kvaliteten af deres søvn forbedres, når de tager adaptogene urter.

af

Rikke Agersted Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut Skriv til rikke.agersted@sund-forskning.dk

Sådan virker adaptogenerne Der er en del forskellige urter, som virker adaptogene, og kendetegnet for dem alle er, at de indeholder stoffer, der regulerer og stimulerer kroppens nervesystem, det hormonale system og immunsystemet. Derigennem får kroppen mere energi og modstandskraft over for stress, sygdom og andre faktorer, som virker belastende på disse kropssystemer. 60 sund-forskning.dk - oktober 2012

En god kombination OmniVital fra Biosym er et effektivt kosttilskud, som indeholder hele fire af de kendte adaptogene urter, nemlig Schisandra, Astragalus, Russisk Rod og Rosenrod. Urterne har været brugt langt tilbage i tiden med gode resultater, og moderne forskning kan kun bekræfte de gode resultater. Kombinationen af urter i stedet for blot at bruge en enkelt gør det muligt at stimulere kropssystemerne på forskellig vis og dermed sikre en effektiv behandling af træthed, manglende energi, stress og tilbagevendende infektioner. Lider man ikke af ovenstående symptomer, men står måske over for en periode med ekstra arbejdspres, stress eller andre belastninger, kan det være en god idé at hjælpe kroppen gennem denne periode med OmniVital.

Gammel lægekunst Schisandra chinensis er kendt langt tilbage i tiden fra den gamle lægekunst i Asien og Rusland. Urten beskytter leveren og har en positiv indvirkning på det centrale nervesystem. Den er en kraftig antioxidant, og forsøg på rotter har vist, at den beskytter mod oxidativt stress i hjernen. I Kina bruges urten blandt andet til depression, til at øge rekreationen efter operation, til immunstimulering og til at højne energiniveauet på det cellulære plan. Urten har mange andre funktioner i den traditionelle urtemedicin, men disse virkninger er ikke ligeså relevante for brugen af Schisandra som en adaptogen i OmniVital.


OmniVitals stærke kombination af urter 1 kapsel OmniVital indeholder ekstrakter af: 1000 mg Astragalus (Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge) 1000 mg Russisk rod (Eleutherococcus senticosus (Maxim.) Harms) 500 mg Schizandra (Schisandra chinensis (Turch.) Baill.) 300 mg Rosenrod (Rhodiola rosea L.)

Tusindårige gamle erfaringer Astragalus membranicus kendes også fra gammel tid og har været brugt i Kina gennem flere tusinde år som urtemedicin. Astragalus er en kraftig antioxidant ligesom Schisandra, og den stimulerer lever, hjerte, nyrer og immunsystem. Der er meget spændende forskning omkring brugen af Astragalus, og den er med succes brugt til behandling af blandt andet diabetes, nyre- og hjertesygdomme, hepatitis, træthed og manglende appetit efter kemoterapi samt allergi, virus- og infektionssygdomme.

at urten er blevet indlemmet i den vestlige medicin, men i dag nyder den også stor anerkendelse og respekt her. Russisk rod har en kraftig stimulerende effekt på immunsystemet, den skærper sanserne, forbedrer intellektuelle præstationer og øger energiniveauet betydeligt. Urten har antioxidative virkninger, modvirker stress, træthed og giver mental klarhed, forbedrer hukommelsen og stimulerer nervesystemet. Russiske astronauter og den Røde Hær har i årevis brugt urten, hvilket fortæller noget om dens effektivitet.

Bruges til astronauter og soldater Russisk rod kendes fra Østasien, Kina, Rusland og Japan. Det er først i nyere tid,

En sej, lille én Rosenrod vokser så forskellige steder i verden som Skandinavien, Island, Rocky Mountains, Pyrenæerne, Det Centrale

Asien, Irland, England og forskellige bjergrige steder i Europa. Kendetegnet for plantens levesteder er, at temperaturen er temmelig lav, og planten kan vokse i op til 2280 meters højde. Rosenrod øger kroppens modstandskraft, stimulerer immunforsvaret, modvirker træthed og øger den mentale og fysiske formåen. Planten bruges med succes til infektionssygdomme, til situationer der udfordrer den psykiske eller fysiske formåen samt ved udmattelse og stress. Et sikkert valg Urternes sammensætning i OmniVital gør, at produktet er en af de stærkeste adaptogener på markedet, og en positiv effekt mærkes af mange allerede efter få dages indtagelse. sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 61


Kroppens akut-respons på sygdom

af

Torunn Laksafoss cand. scient. biokemi, naturopath ibm

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

De fleste kender nok kroppens første reaktion på sygdom: let feber, generelt ildebefindende, kvalme, hovedpine m.m. Egentlig er det vores effektive immunforsvar, du kan mærke. Det forsøger at udrydde den patogene indtrænger, men er det nu absolut nødvendigt, at reaktionen skal være så kraftig? Ja, for kombinationen af immunforsvarets indsats er meget vigtig. Stigningen i kropstemperatur og manglen på appetit gør, at der er mindre næring i blodet. Samtidig trækker kroppen mineraler som zink, jern og mangan væk fra blodbanen, hvilket faktisk medfører lettere anæmi samt belaster selve immunforsvaret, alene ved manglen på zink. Faktisk går immunforsvaret balancegang ved at sætte hele kroppen i stressmode i håb om, at det vil gå mere ud over den indtrængende end kroppen selv. Årsagen til den kraftige reaktion skyldes, at den indtrængende patogene har brug for at replikere sit DNA, danne nye celler osv. Alt sammen noget, der kræver masser af byggesten og næring. Ved at begrænse leverancen af sygdomsfremkaldende parametre kan skaden måske også begrænses. Tilføj godt med varme i form af feber, og der sker en hæmning af patogen vækst, og det får allerede inficerede celler til at begå selvmord. Den patogene indtrænger er godt på vej til at blive elimineret.

62 sund-forskning.dk - oktober 2012

Men hvorfor gå så drastisk til værks? Et af svarene skal måske findes lokalt i kroppen, hvor de hvide blodlegemer allerede er i fuld gang med at udrydde de fremmede. En hurtig indsats fra resten af kroppen forstærker denne indsats massivt og kan bidrage til en effektiv udryddelse. En ulempe ved denne strategi er dog, at kroppen udsætter sig selv for massivt stress og gør sig meget modtagelig over for angreb af andre patogener. Hvor længe varer stresstilstanden? Faktisk behøver den ikke at vare mere end et par dage, medmindre du ser på en masse syge mennesker. Studier viser, at i så fald vil dit immunforsvar gå i alarmberedskab en gang til, alene ved synet af nogle, der nyser eller snøfter! Støtte og genopbygning Er det så ikke omsonst at indtage kosttilskud for at styrke kroppen? Det hele

bliver jo trukket væk fra blodbanen alligevel. Selv om den patogene kan være stærk, så er kroppens immunforsvar stadig i overtal, når det kommer til antal celler og angrebsstrategi. Det er altid en god idé at støtte sin egen krop til at bekæmpe sygdom samt ikke mindst til at genopbygge efter infektionen. På det danske marked findes der mange produkter, der er rettet direkte mod at hjælpe immunforsvaret, både akut, men også til genopretning. Bl.a. vil jeg anbefale produkter med rød solhat fx Echinaforce (Bioforce) eller Echinagold (Biosym), ImmuForte (Medica Clinical Nord) eller Kan Jang (Anjo), så snart at du kan mærke de første symptomer. Bliver kroppen for træt undervejs, eller når du er ved at være rask, så kan du supplere med Arctic Root (Anjo) eller Vital Energi (Biosym), som er effektive til at støtte kroppen oven på stress. Suppler gerne med en multivitamin, der som minimum indeholder en solid dosis af zink.


Nyhed i Danmark

Tør næse?

RHINOLAYA Næse- og ørespray med ægte Himalayasalt Problemer med slim, stoppede næsebor, skorper, tørre luftveje og øregange er et stort problem for mange i dagligdagen.

Godt nyt til kærlighedslystne danskere.

Er kærlighedslivet gået i stå?

Prøv den nye spray med fysiologisk saltvand af fossilt søsalt fra Himalaya. Fås i helsekostbutikker, udvalgte Matas og hos din terapeut. Ring for info til BioVita A/S på 76 26 07 66 - www.biovita.dk

Nyhed: Nu er der spændende nyt på helsehylderne og hjælp at hente til dem, der har problemer med af få kærlighedslivet til at fungere. Naturmidlet, L-Argiplex, der i flere år har været på det svenske marked og som har hjulpet tusinder af kærlighedslystne svenskere med at få gnisten tilbage i parforholdet, kan nu også købes her i Danmark. L-Argiplex, findes i to varianter som hver især er tilpasset mænd og kvinder. Produkterne indeholder en

AVIVIR ALOE VERA - fordi det virker!

Øger optageligheden af vitamin C, E og B12. Dette ses ved, at der er en større mængde af vitaminerne i blodet i 24 timer efter indtagelsen, i forhold til hvis vitaminerne var taget sammen med vand.

AV IV IR NYHED!

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteker

kombination af en naturlig aminosyre, L-Arginin samt vitaminer og mineraler, som bl.a. bidrager til hormonaktiviteten, slimhindefunktionen og energistofskiftet, når der er behov for ekstra fysiske udfoldelser. - L-Argiplex kan købes i Matas og helsekostbutikker, over hele landet, fortæller René Dominic, der er landechef, for den danske distributør, Medica Nord. Læs mere på www.largiplex.dk lilyt/

Bidrager til en bedre udnyttelse af proteinerne i føden. Ved at normalisere forholdet mellem bakterier og svampe.

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabiliserer løs eller træg mave Når maven ikke fungerer helt, som den plejer, f.eks. ved at man oplever hyppigere eller uregelmæssige afføringer, kan Aloe Vera hjælpe til med at normalisere fordøjelsessystemet.

ALOE VERA GROUP APS · WWW.AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814


Spot on

spot på mænd spot på magnesium og på det mørke vejr… Nøgleord for Super+ Magnesium Nu lancerer Mezina i Esbjerg Magnesium, som et nyt produkt i Super+ serien. Magnesium er med til at producere energi og bekæmper derfor træthed og udmattelse.

Køb Erik Kirchheiners bøger, hvis du vil vide det hele De to bind på i alt 750 sider bugner af viden for dig, som enten arbejder professionelt med sundhed og sygdom eller blot vil tilegne dig det allerbedste fra ernæringens verden. Erik Kirchheiner skrev mange fremragende bøger. Ny Effektiv Naturhelbredelse var hans mesterværk med alle relevante oplysninger om vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer samt grundig gennemgang af de mest almindelige sygdomme. Emnerne er mange, og ud over en særdeles grundig gennemgang af de mest kendte vitaminer og mineraler, kan du komme helt tæt på en stribe af urter og krydderier, brugen af aminosyrer, og hvordan Erik Kirchheiner med sin skarpe pen anskuer sygdomme og problemer som hyperaktivitet hos børn, hjerte- og karlidelser, gigt, akne fibromyalgi, alkoholisme eller PMS. For blot at nævne ganske få aktuelle emner. Ny Effektiv Naturhelbredelse, bind 1 og 2, kan nu købes for kr. 250,- (paperback, førpris kr. 675,-) plus forsendelse kr. 85.-, i alt kr. 335,Beløbet indbetales på reg.nr.3117, konto:3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedr. betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

64 sund-forskning.dk - OKTOBER 2012

Godartet forstørret prostata Sidst omtalte vi Mezinas nye produkt for godartet forstørret prostata. Mange har måske aldrig hørt om problemet, men sandsynligheden for, at man kender en, der lider af forstørret prostata, er faktisk ret stor. Det er bare normalt ikke noget, man snakker så højt om, for mange føler, det er lidt pinligt at skulle rende i tide og utide og finder på undskyldninger for lige at forlade selskabet eller gøre holdt på en biltur.

50% af alle mænd over 50 år lider af forstørret prostata Pro-staminus indeholder en kombination af lignaner fra hørfrø og græskarkerner som har dokumentation for, at de kan gribe ind i den hormonelle omsætning og bedre tilstanden samtidig med at udviklingen af problemet forsinkes. Desuden indeholder produktet ekstrakt af granatæble samt udvalgte mineraler, der kan medvirke til at bevare et normalt testosteron niveau i blodet.

Magnesium bruges af nervesystemet og derigennem bliver det også betydningsfuldt for en sund og naturlig muskelfunktion – bl.a. kan nattekramper ofte afhjælpes med et magnesiumtilskud. Magnesium er også af betydning for evnen til at lære, huske og koncentrere sig Magnesium er vigtig for knogler og tænder, både i voksealderen, og når man som ældre skal vedligeholde skelettet. Super+ Magnesium indeholder en kombination af magnesium bundet til aminosyrer, som kan optages direkte i kroppen uden om de traditionelle optagelsesmekanismer samt organisk bundet magnesium i form af magnesiumcitrat. Desuden indeholder produktet stærke antioxidanter fra kærlighedsfrugt, granatæble og mangosteen. Super+ Magnesium indeholder 125 mg magnesium pr. tablet og daglig dosis er to til tre tabletter.

Når mørke skaber dårlig stemning Når dagene kortes er der mange som glæder sig til hygge indendørs med venner og familie. Men for andre er den mørke tid også tid til nedtrykthed eller måske ligefrem depression. Begrebet ”SAD” – sæsonbetinget humørsvigt eller vinter- depression rammer en stor del af især kvinder i lande med lange vintre. Nogle undersøgelser siger, at mellem 10 % og 20 % af befolkningen kender til problemet og det bedste du kan gøre er at forebygge fra tidligt efterår og langt ind i foråret. Perikon – f.eks. Velzina – er en mulighed, når man selv ønsker at gøre noget ved problemet, og der ikke er medicinske årsager, som bør klares af lægen.


Annonce

Banebrydende hjertekapsel

Astaxanthin - en naturlig antioxidant Omega-3 Marine fosfolipider

ELSK DIT HJERTE! Her er den nye røde olie til dig, der vil passe godt på dit hjerte!

Dit hjerte slår mere end 2 milliarder gange i løbet af dit liv

En imponerende muskel-pumpe, der sender blodet rundt i din krop på mindre end et minut. Ikke underligt at dit hjerte kan blive træt med alderen. Med en ny norsk opfindelse kan du selv tage initiativ til at hjælpe med at bevare et velfungerende hjerte. Tusindvis har allerede skiftet fra fiskeolie til den mere effektivt optagelige røde olie, som indenfor kort tid nu er blevet amerikanernes foretrukne omega 3 kosttilskud.

Banebrydende opdagelse

For nogle år siden gjorde man et revolutionerende fremskridt indenfor fedtsyreteknologien. Det blev den mest banebrydende opdagelse indenfor hjerteunderstøttende kosttilskud i årtier. Det

var forskere fra Aker Biomarine, der fandt en af naturens hemmeligheder også kaldet "den røde olie"

den røde olies biologiske form også den fordel, at du ikke får en fiskebøvs.

I komplet lugtfri kapsel

Virksomheden New Nordic har som I forhold til den gamle kendte fiskeolie de første i verden fået den røde olie er den røde olie vand-opløselig fra indkapslet i en komplet lugtfri kapsel. naturens side, så den straks optages i Kapslen er lille, rød og kraftfuld og kroppen. Derved føres den hurtigere og støtter en normal hjertefunktion. Kapslen bedre via blodbanen ind i dit hjerte. Den hedder Red Oil™. nye røde olie udtrækkes fra en lille "reje" - også kaldet krill - fra verdens reneste Red Oil kapslerne kan købes i Matas hav omkring Antarktis. Den røde olie og helsebutikker. Har du spørgsmål gode gør forskellentil at ringe til New forekommer fra naturens side som detDet er duråd velkommen www.matas.dk der i fagsprog hedder en fosforlipid. Det Nordic’s kunde-information på telefon adskiller sig fra fiskeolie ved at være i 46 33 76 00. Du kan også besøge os på en biologisk form, som de fedtsyrer du www.newnordic.com finder i din krop. Det vil sige at den røde olie ikke skal nedbrydes på samme måde som fiskeolie. Ud over at være en bedre optagelig omega 3 kilde end fiskeolie har

Bedre biologisk form end fiskeolie

Det gode råd gør forskellen


Et sundt liv med Berthelsen... Efter mere end 35 år på markedet er Berthelsens kosttilskud blandt de mest populære hos forbrugerne. Med en lang række kvalitetsprodukter imødekommer Berthelsen de fleste ønsker og individuelle behov. Berthelsens kosttilskud bidrager til normal funktion af bla.: SILICA EXTRA ...hud , hår, syn, slimhinder, hjerte, nervesystem og psyke

CHROM ...blodsukkerniveau

BETA FACTOR ...dannelse af kollagen: til hud, blodkar, tænder og brusk

SENIORPILLEN 65+ ...12 vitaminer, 9 mineraler og 3 sunde urter tilpasset seniorernes behov

JERN ...immunsystem og dannelse af røde blodlegemer. Reducerer samtidig træthed

KALIUM ... blodtryk, nervesystem og muskler

E-VITAMIN EXTRA ...beskytter cellerne mod oxidativ stress

SELEN ...immunsystem, skjoldbruskkirtel, hår og negle

KALK+D Forte ...knogler, tænder, muskler og fordøjelsessystem

ZINK ...fertilitet og reproduktion, samt hud, hår, negle og knogler

MINERALER ...12 vigtige mineraler – styrker kroppens basale funktioner. Kan med fordel tages sammen med Berthelsen Vitamin Complex

MAGNESIUM ....muskler, nervesystem, psyke, knogler og tænder

VEGETABILSK B-COMPLEX ... alle 8 B-vitaminer i stærk kombination - styrker den mentale ydeevne og modvirker træthed og udmattelse

Berthelsen serien fås i helsekostbutikker, hos Matas, Kvickly, Føtex og Bilka. dansk farmaceutisk industri a-s , tlf.: 4486 0550 – Se hele serien på www.dkpharma.dk

VITAMIN COMPLEX ...12 stærke vitaminer – styrker kroppens basale funktioner. Kan med fordel tages sammen med Berthelsen Mineraler

Scan og læs mere


Konkurrence

Børnebørn og Bedsteforældre!

Vind en særlig gave til dem, du holder af De velsmagende Kids Zoo tyggedyr dækker de basale behov for vigtige vitaminer og sunde fedtsyrer til alle børn i voksealderen. Til bedstemor og bedstefar er der stærke C-vitaminer og Seniorpillen 65+ fra Berthelsen, som med sit indhold af vitaminer, mineraler og urter dækker det særlige behov, der opstår, når vi når lidt op i alderen. Vær med og vind sundhed til familien.

Svar på spørgsmålet: Er der sunde fedtsyrer i Kids Zoo?

Kids Zoo alle 4 varianter, værdi i alt kr. 316,00 1 x Berthelsen 65+ , værdi kr. 130,00 1 x C500 m/hyben 240 stk., værdi kr. 175,00 Er du blandt en af de ti heldige vindere, får du direkte besked. Svar på spørgsmålet, og send dit svar til konkurrence@ sund-forskning.dk Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver svaret på bagsiden sammen med navn og adresse. Send kuverten til DOThouse media group, Platanvej 31, 1810 Frederiksberg C. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. december 2012 (gælder kun i Danmark).

kurser

Skolen for Psykoterapi og SQ coaching House of Awareness - i moduler, bestem dit eget tempo! - betal kun kr. 2000 pr. modul! Begynd med basismodulet til kr. 2000,Modulet er over fire dage, 2x2 dage i november og december. Uddannelsen vil være modulopbygget, hvor du kan vælge at tage enkelt kurser over to til fire dage fx i: rebirthing, tankefeltterapi, voice-dialogue, SQ-coaching, samtaleterapi og meget andet. Diplom som psykoterapeut og coach forudsætter deltagelse på alle moduler samt selvstudie og deleksamener. Men du kan tage modulerne i dit eget tempo.

Skolens grundlægger Henrik Dilling arbejder på 30. år med biopati, helhedsforståelse, psykoterapi og SQ coaching Læs mere på www.houseofawareness.dk eller på www.biologisk-medicin.dk. Skriv til henrik.dilling@sund-forskning.dk eller ring på 28 26 03 98

Uddannelse til biopat & naturopath ibm? For næsten ingen penge – så længe der er finanskrise.

før min. 65.000,NU kr. 30.000,Betal over PBS med kr. 1000,- pr. måned Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, regulering med bl.a. planteterapi og enkel homøopati, immun- og symbioseterapi, klientpsykologi, praktikkurser. Individuel undervisning over mail mellem kurserne. (Anatomi, fysiologi og sygdomslære studeres og betales særskilt). RAB-godkendt. Læs om det store samarbejde med Urteskolen og Skolen for Psykoterapi! Sammensæt et kursusforløb på kryds og på tværs af alle de fag, du har lyst til!

Gå i gang, når du har lyst og tid. Uddannelsen er normeret til to til tre år, men du bestemmer selv dit tempo. Se mere på www.biologisk-medicin.dk. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk eller ring på 50 93 70 40. (faglig leder og redaktør af sund-forskning.dk) sund-forskning.dk - OKTOBER 2012 67


VOGT DIG FOR KOPIVARER

Mærk forskellen! Du kan sjældent se forskel

i kvaliteten, men ved Bio-Qinon kan vi dokumentere den.

Bio-Qinon Q10

Danmarks originale Q10-kapsel 3,87 kr. pr. kapsel Dokumenteret optagelighed

Q10 kopi-kapsel Billigere

Dokumenteret virkning Dokumenteret sikkerhed Anvendes til international forskning Kapslen er produceret i Danmark* 22 års forbrugererfaring

? ? ? ? ? ?

DK_Q10Gold_Ad_SundForskning_0912_210x297

Bio-Qinon er Europas første og største Q10 brand; brugt i mere end 90 videnskabelige undersøgelser, som giver dig sikkerhed for kvalitet, virkning og renhed – produceret og myndighedskontrolleret på Pharma Nords egen fabrik i Danmark. Mest virkning for pengene Det er ikke altid, at produktet med den laveste pris er billigst i brug – pas derfor på kopivarer uden dokumentation for kvalitet og virkning.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk *Hele processen fra råvare til færdigt produkt (inklusive selve kapslerne) udføres i Danmark.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning.dk efterår 2012  

sund-forskning.dk efterår 2012

sund-forskning.dk efterår 2012  

sund-forskning.dk efterår 2012

Profile for linisha
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded