Östermalms Saluhall Magasin No 1 2015

Page 1

österma lms

saluh a l l magas i n | N o 1 2015

Stammis i Hallen

ERIK LALLERSTEDT MATINSPIRATION & RECEPT FRÅN HANDLARNA MICAEL BINDEFELD: MIN TRÄDGÅRD ÄR EN FEST ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN 5 ÅR


Växla upp i en cabriolet

2

I vårt partnerprogram ingår världens ledande hyrbilsföretag och hotellkedjor, där det finns extra förmåner att hämta. Bli Platinum-medlem på americanexpress.se/platinumcard saluhallen

magasin

n o 1 2015


Varva ned i en svit

Cupcake STHLM bidrog med sรถtsaker till invigningen av jubileumsveckan.

saluhallen magasin

n o 1 2015

3


Nya Passat. Årets bil 2015.

2.0 TDI 190 DSG 4MOTION GT Från 323 700 kr. Sportscombi från 333 700 kr. Utrustad med bland annat: DSG-växellåda med dubbla kopplingar, 4MOTION-fyrhjulsdrift, Lättmetallfälgar 17“ London, Dekorpaneler i borstad Aluminium, Färddator Premium, Klädsel Läder/Alcantara, Mode Select körprofilsval, Adaptiv farthållare (ACC) med Front Assist och City Emergency Brake, 3-zons klimatanläggning, Climatronic , ErgoComfort-stol, Keyless GO, LED-bakljus, Radio Composition Media med pekskärm, CD-spelare, SD-kortläsare och AUX-ingång, Parkeringssensorer fram och bak.

Volkswagen Stockholm Anläggningar: Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje - Täby Infra City Begagnatcenter - Östermalm (enbart service). Telefon 08-503 332 00.

Öppet: Mån-Fre 09.00-18.00. Lör-Sön 11.00-16.00.


www.volkswagenstockholm.se

Bränsleförbrukning blandad körning 5,0–5,1 l/100 km. CO2-utsläpp 131–134g/km. Bilens tillvalsutrustning påverkar bilens bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. *Volkswagen Leasing 36 mån (exkl moms), 30% särskild leasingavgift, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (nov 2014). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. **Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50% marginalskatt. Bilarna på bilden är extrautrustade.

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM @VOLKSWAGENSTOCKHOLM

LEASING FRÅN

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN

KRONOR *

KRONOR **

1 930

2 050

Volkswagen Stockholm


Deutz Brut Classic is the champagne for all moments, our other cuvĂŠes are for special moments.

Alkohol är beroen


Svenska Dagbladet

Expressen

Sydsvenskan

Dagens Industri

Livets Goda

Göteborgs Posten: ”Okej, vilken skumpa är bäst? Efter ett par timmars provning bland känt och okänt fastnar man alltid för Deutz.” Thomaz Grehn

Allt om Mat

Brut Classic utsedd till den bästa champagnen av alla non vintage enligt Dina Viner. Finns i ordinarie sortimentet. Artnr 7487. Pris 385 kr.

Brut Rosé halvflaska privatimport. Pris 240 kr.

2009 Brut Rosé Vintage Artnr 95176. Pris 501 kr.

2008 Brut Millésimé Artnr 95161. Pris 501 kr.

2008 Blanc de Blancs Artnr 99029. Pris 600 kr.

2002 Cuvée William Deutz Artnr 95243. Pris 1 102 kr.

2006 Amour de Deutz Rosé Artnr 99208. Pris 2 300 kr.

2005 Amour de Deutz Pris 1 602 kr.

Officiell champagne:

Alkoholhalt 12%. Läs mer om Champagne Deutz på www.swedishbrand.se

ndeframkallande.


Vi säljer parker, trädgårdar, barer, restauranger, idrottshallar, promenadstråk, varuhus, kärleksekar och vatten, massor med vatten. Och takåsar. Vår vision är att kunna erbjuda och sälja något mer än bara bostäder. Alexander White säljer områden, unika destinationer och upplevelsen av att tillhöra en helt egen stadsdel.

Kommendörsgatan 38 114 58 Stockholm

www.alexanderwhite.se

+46 (0)8 664 41 42 info@alexanderwhite.se


LEDARE Östermalms Saluhall är en av våra finaste tegelbyggnader med ett högt kulturhistoriskt värde. Det är en plats för äkta matupplevelser med tradition, kvalitet och kulinariskt expertkunnande. Däremot för att skapa en miljövänlig och modern handelsplats för framtida generationer krävs en upprustning. Den kommande renoveringen och flytten till en tillfällig saluhall på Östermalmstorg kan ni läsa mer om i detta nummer. Vi möter stammisar som Micael Bindefeld och Henric von Zweigbergk samt bjuder på matinspiration med grilltips, raw food och recept från handlarna. Emma Segerström från Vinsider besöker Rhônedalen, Helen ”Mags” Magnuson träffar Vitalie Taittinger och redaktionen är med på en matlagningskväll i Hallen med Peter Forsberg och Eric Saade. På sida 98 lottar vi ut Micael Bindefelds bok ”Min trädgård är en fest”. För fler tävlingar och nyheter följ oss på Facebook: www.facebook.com/ostermalmshallen. I år fyller Östermalms Saluhall Magasin 5 år! Alla tidigare nummer finner du på: www.ostermalmshallen.se/magasin. På sidan 20 träffar vi en av Sveriges främsta kockar Erik Lallerstedt. Han berättar om kärleken till bra råvaror, det genuina intresset för människor och om den roliga tiden när han drev Gerdas i Östermalmshallen.

Lina Bielsten, chefredaktör

9

innehåll NO 1 Nyheter och matinspiration från handlarna 10 Erik Lallerstedt: ”Hallen och dess miljö är unik” 20 Östermalms Saluhall Magasin 5 år 26 Lisa Elmqvists färska e-butik och festmeny 29 En röst i hallen: Henrik von Zweigbergk 32 Vete-Katten flyttar in i Östermalms Saluhall 35 Vi möter stammisen Micael Bindefeld 36 Mittenuppslaget: ”Min trädgård är en fest” 43 Mode med Ricki Petrini & Johanna Engberg 52 Raw food-meny av Rawlicious 58 Matlagning med Peter Forsberg och Eric Saade 62 Emma från Vinsider besöker Rhônedalen 68 Vitalie Taittinger – global Champagneambassadör 72 Resetrender 78 Konst- och smyckesguide i Stockholm 82 85-årsjubilaren Arne Weise 88 Jonas Björkmans och Måns Zelmerlöws stiftelse 90 Saluhallens presentkort och app 93 Östermalmshallen på Instagram 94 Hallguiden och karta 97 Recept och läsartävling 98

redaktion Chefredaktör & ansvarig utgivare: Lina Bielsten Art Director: Carolina Krupinska Skönhetsredaktör: Ricki Petrini Tryck: Digaloo Omslag: Magnus Elgquist Tack till: Lise-Lott Bergsman, Milana Chigridow, Magnus Elgquist, Jimmy Hansen, Helen Magnuson, Jenny Olsson och Emma Segerström.

saluhallen magasin

Kontakta oss: redaktionen@ostermalmshallen.se

Annons, event & konceptutveckling:

Lina Bielsten, Östermalms Saluhall Projektledare, PR & Kommunikation lina@ostermalmshallen.se Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Bielsten & Co på uppdrag av Östermalms Saluhall.

n o 1 2015


NYHETER

10

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg med spännande design som byggs i prisvärda och miljövänliga material. Visionsbild Tengbom arkitekter.

Vad händer i Hallen? Östermalms Saluhall ska genomgå en omfattande renovering som inleds i februari 2016 och beräknas vara klar inom två år. Fram till dess pågår verksamheten precis som vanligt och för alla stamgäster är det ett ypperligt tillfälle att njuta av den unika atmosfären i den snart 127 år gamla hallen som röstats fram till en av världens tio främsta saluhallar. Därefter välkomnas alla besökare till den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg dit alla handlare flyttar när den står klar!

Stänger saluhallen, ska interiören förändras och vad händer med alla handlare är frågor som ställts av kunder och besökare inför den stundande renoveringen. Vi bad därför Jan Lind, projektledare på Fastighetskontoret att besvara ett par av frågorna som redaktionen har tagit del av.

Varför måste renoveringen göras? – Östermalms Saluhall är idag så pass dåligt skick att staden sannolikt skulle behöva stänga den inom ett par år om inte åtgärder vidtas. Tekniska installationer behöver bytas ut för att möta myndighetskrav när det gäller säkerhet, hälsa,

saluhallen magasin

n o 1 2015


tillgänglighet, energi och miljö. Verksamheterna i Östermalms Saluhall har vuxit och utvecklats i en takt som dess fysiska förutsättningar inte klarat av. Staden vill därför utveckla Östermalms Saluhall till en miljövänlig och modern handelsplats och skapa förutsättningar för en effektiv och ekonomiskt livskraftig verksamhet. Det gör vi bland annat genom att öka antalet saluplatser och bredda utbudet och genom att utveckla flexibla lösningar för lager, lastning, varumottagning och för personal- och kontorsutrymmen. Vad kostar upprustningen av saluhallen? – Den beräknade kostnaden är 585 miljoner kronor för renoveringen av saluhallen som dessutom bereder plats för mer handel tack vare större yta och fler butiker. Ska ni göra om allt och ta bort den gamla inredningen? – Inte alls, vår utgångspunkt är att bevara alla fina gamla detaljer i saluhallen och att återskapa planlösningen från 1888. Östermalms Saluhall är en av våra finaste tegelbyggnader från sent 1800-tal och har ett mycket högt kulturhistoriskt värde som har ett starkt skydd och som vi vill bevara för framtida generationer. Däremot kommer den del av saluhallen som vi bygger i grannfastigheten på Nybrogatan att få ett lite modernare uttryck. Östermalmshallens fantastiska takkonstruktion blir självklart kvar.

11

En högst personlig affär Hos oss får du en skräddarsydd helhetslösning för ditt kapital och tillgång till ett nätverk av specialister. Tillsammans väljer vi ut de Private Banking-tjänster som passar dig och din förmögenhet. Vi har sex bankkontor här på Östermalm. Välkommen. Humlegården Karlavägen Tessinparken saluhallen magasin

n o 1 2015

Karlaplan Strandvägen Östermalmstorg


NYHETER Vad händer med alla handlare under renoveringen, har hallen stängt då? – När Östermalms Saluhall renoveras kommer verksamheten att bedrivas i en tillfällig saluhall på Östermalmstorg. Arbetena för att förbereda för den tillfälliga saluhallen har inletts i år och i början av 2016 ska handlarna flytta till torget samtidigt som renoveringen av Östermalms Saluhall startar. Genom den tillfälliga hallen kan kunderna fortsättningsvis komma till Östermalmstorg för att handla i en saluhall och samtidigt har Stockholms stad hittat den bästa lösningen för att handlarna ska ha förutsättningar att behålla sina kunder.

Interiör, paviljong Östermalmstorg. Visionsbild Tengbom arkitekter.

Följer alla handlare med? – Alla hyresgäster i Östermalmshallen, både butiker och restauranger, har blivit erbjudna en ny plats i tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. De kommer också att bli erbjudna en plats i den utvecklade och renoverade saluhallen. När flyttar ni tillbaka och öppnar ”nya” Östermalms Saluhall? – Renoveringsarbetet beräknas pågå i två år. Preliminärt under vintern 2018 återinvigs Östermalms Saluhall. Då rivs eller flyttas den tillfälliga saluhallen från Östermalmstorg.

12

OM PROJEKTET Projektets vision är att säkerställa och vidareutveckla Östermalms saluhalls position som en matdestination med en betydande roll för Stockholm, Sverige och Skandinavien. Östermalms Saluhall ska erbjuda en äkta matupplevelse som står för inspiration, kvalitet och kulinariskt expertkunnande. De höga kulturhistoriska och arkitektoniska värdena ska bevaras, bland annat genom att den ursprungliga stjärnformade planlösningen från 1888 återskapas. VISSTE DU ATT Från att grundläggningsarbetet inleddes den 1 juni 1888 tog det inte mer än sex månader att få den mäktiga saluhallsbyggnaden klar. Östermalms Saluhall har framröstats till en av världens tio främsta saluhallar. Saluhallen har omkring två miljoner besökare varje år. Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg kommer bli drygt 2000 m2 stor.

Här kan du läsa mer om renoveringen och den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg: www.ostermalmshallen.se www.stockholm.se/ostermalmshallen

saluhallen magasin

n o 1 2015


REDAKTIONEN

Vill du få Östermalms Saluhall Magasin hemskickat? Östermalms Saluhall har utnämnts till en av världens främsta saluhallar och är en populär mötesplats i Stockholm med i snitt 140 000 besökare i månaden. I juni 2010 lanserades saluhallens exklusiva magasin och når nu över 30 000 personer i en mycket kvalitetsmedveten målgrupp. Det är en återkommande tidskrift som är ämnat att vårda relationen med våra kära stamkunder och knyta en närmare kontakt med företag som värnar om saluhallens existens.

gäller mat- och dryckeskultur. Vi har även samlat anekdoter under Östermalmshallens 126 år och möter både svenska och internationella personligheter.

Tidningen är inte segmenterad eller årsinkomst, snittålder och kön, utan det är ett magasin för människor som uppskattar ”la joie de vivre” och som är villiga att betala för en hög livskvalitet. Den som är intresserad av livsbejakande upplevelser i allmänhet och av mat och råvaror av högsta klass i synnerhet, kan finna reportage för såväl inspiration som handfasta råd vad

VILL DU HA MAGASINET HEMSKICKAT? Lämna ett meddelande med namn och postadress till: redaktionen@ostermalmshallen.se. Magasinet är gratis när du hämtar det i entréställen eller hos handlarna i saluhallen. Vid hemleverans debiteras porto och administrationsavgift, för närvarande 49 kronor.

Vi söker alltid efter nya idéer. Skicka gärna förslag på vad ni ser fram emot att läsa i kommande magasin. Alla elva tidigare nummer finns publicerade i full version på vår hemsida: www.ostermalmshallen.se/magasin.

saluhallen magasin

n o 1 2015

13


Matinspiration från Hallen Grillat – och gott! Att handla mat i Östermalmshallen är något alldeles extra. Särskilt nu då grillsäsongen har gjort entré. Magasinet guidar till handlarna vars diskar är fyllda med godsaker att lägga på grillen. AV: Jenny Olsson FOTO: Magnus Elgquist

När röken sakta börjar stiga från trädgårdar, parker och skärgårdsklippor, och doften av tändvätska och rökspån blir allt tätare vet man det med säkerhet. Sommaren är här och med den grillsäsongen. Många av grillfantasterna håller förvisso elden igång året om, men för gemene man är det nu som grillarna rullas ut på allvar. Mattrender kommer och går och i takt med att det svenska matintresset ständigt ökar blir vi också allt mer nyfikna på nya maträtter och sätt att grilla. Inspiration kan du få i någon av alla nya spännande kokböcker

eller så går du på känsla och brassar loss efter eget huvud. Med lite övning kan alla bli en riktigt duktig grillkock. Men oberoende av redskap, grillmetod och smaksättning, finns det något du inte ska ge avkall på: råvarorna. Och detta oavsett om du föredrar att lägga en fin köttbit, eller en smakrik fisk på grillen, eller bara vill låta grönsaker inta gallret. Förstklassiga råvaror hittar du hos hallens handlare, som samtidigt bjuder på personlig service. För magasinet har de här också delat med sig av sina bästa tips och personliga favoriter.

14

Melanders Fisk & Vilt Hos Melanders hittar du de finaste råvarorna som naturen kan uppbringa, inte minst när det kommer till havets läckerheter. Men det Olle Bergman rekommenderar att lägga på grillen är kanske inte det första man har i åtanke. – Så här års är piggvarskotletter kul och väldigt gott att grilla. Det vanliga är kanske att man väljer lax, hälleflundra eller marulk, men vill man prova något ännu godare är piggvaren en fantastisk fisk att lägga på grillen. Köttet är väldigt fast och när man låter benet vara kvar blir den än saftigare och godare. Att grilla skaldjur är också lite på uppgång och ett kul och gott sätt att äta skaldjur på.

Foto: Björn Tesch

Vad serverar man till? – Till en grillad piggvar skulle jag servera ett gott kryddsmör och en härlig sallad. Och lite grillad citron till det. Vi kommer bland annat att ha lite nya kryddsmör med andra smaksättningar i, som är anpassade till grillad fisk och skaldjur. Att inte bara välja filébitar utan använda fisk med benet kvar eller ta vara på en hel fisk, är ett av Olle Bergmans bästa grillråd. Ett annat är att inte vara där och peta med redskapen hela tiden utan låta fisken sköta sig själv. – Ett bra tips är också att skiva citroner och lägga direkt på gallret och så fisken ovanpå det. Då fastnar den inte på gallret men man får ändå den fina röksmaken från kolet.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Foto: Carro Hjerpe

B. Andersson Fågel & Vilt Vill du lägga svensk majskyckling eller kanske rådjurssadel på grillen ska du stanna till hos B. Andersson Fågel & Vilt, som ända sedan 1946 försett stockholmarna med det bästa från skog, mark och voljär. Riktigt så länge har Edvard Eklind inte arbetat där men gedigen kunskap om vad som passar att grilla i sommar, det har han. – Allra bäst tycker jag är hjort och kyckling. De är bra kött som är lätthanterliga och blir oerhört gott. Det är inte alltid folk vågar sig på att grilla hjort men den blir väldigt bra om man gör det rätt. Men viltkött är lite mindre förlåtande än nöt och fläsk eftersom det är magrare, så hjorten får inte övergrillas utan ska ha en kärntemperatur på strax över 50 grader. Fågel är enligt Edvard Eklind mycket tacksamt att grilla, särskilt kyckling som antingen kan grillas hel eller öppnas upp, eller som filéer eller lår. Det man bör se upp med är att inte grilla den för länge. Precis som med hjort och annat viltkött är stektermometern grillkockens bästa redskap. – Man ska se till att man får ett helt bra skinn som skyddar köttet plus att skinnet i sig blir väldigt krispigt och gott. Sedan har du de små fina vårkycklingarna som är fantastiskt fina och i perfekt portionsstorlek. De är nog min favorit! Vilka tillbehör rekommenderar du? – Både kyckling och viltkött passar bra att servera med en rödvinssås eller en svampsås med murklor eller karljohansvamp. Sådana gör vi själva och dem säljer vi i parti och minut. Till kyckling fungerar även goda standardgrillsåser jättebra. Fast en schysst grillad kyckling behöver egentligen inte så mycket mer än god olivolja och lite citron, säger Edvard.

Birgitta Åhs Fiskaffär Önskas goda råd om vad för sorts fisk som passar att grilla, kan du vända dig till Göran Åhs i Birgitta Åhs fiskaffär som har funnits i Östermalms Saluhall i tre generationer. Bästa råvarorna för säsongen är enligt honom någon av klassikerna. – Lax är alltid bra och gott, sedan har du hälleflundra och tonfisk som är fina att grilla. Alla tre är lite fetare fiskar vilket gör att de blir saftigare. Tonfisk ska heller inte hårdgrillas utan man ska våga låta den vara rå i mitten. Det är som med allt annat, är det för genomgrillat blir det bara tråkigt. Även rödingen är mycket god att grilla, gärna hel i ett halster, råder Göran. – Det är nog min egen favorit, helgrillad röding. Den är också en helt suverän fisk att stoppa i ugnen om man nu saknar grill. Då packar man in den i folie och stoppar in lite grönt som dill, en limeskiva, salt och vitpeppar i buken och bakar av i ugnen i cirka 25 minuter. Vilken bit man bör annars välja på fisken? – På laxen är den främre biten fetare så den blir oftast lite bättre att grilla. Sedan ska man gärna ha en jämntjock bit som inte går sönder så lätt, eller en bit med ben. Vilka goda tillbehör rekommenderar du till grillad fisk? – Till lax och hälleflundra fungerar sparris alldeles utmärkt, det kommer ju till våren nu. Fast alla primörer är fina att til�laga i ett foliepaket som man kan lägga samtidigt på grillen. Vill man ha en sås till, så är en lättare gräddfilsbaserad sås med lite syra i som citron eller lime bäst, säger Göran Åhs.

Kontaktuppgifter till alla handlare i Östermalms Saluhall hittar du i hallguiden på sida 97 eller besök www.ostermalmshallen.se.

saluhallen magasin

n o 1 2015

15


16

Willy Ohlssons Eftr. En välhängd och marmorerad biff hittar du med all säkerhet hos Willy Ohlssons. Här finns även skinkor, charkuteriprodukter och smakrika korvar i långa rader. Allra mest säljs nötkött av olika slag men under just grillsäsongen är fläskkarré liksom lammracks riktiga publikfriare, berättar styckmästaren Sven-Olof Nilsson. – Det jag rekommendera är vår hängmörade entrecote eller ibericoracks som är fantastiskt goda att grilla. De görs på den spanska svarta grisen som är lite nötigare i smaken jämfört med den svenska grisen, och det lyfter grillningen fram. Vi har också styckningsdetaljen flap steak som är bra att rubba med kryddor och grilla. Den blir fantastiskt gott och mört. Rubbningen ställer vi gärna upp med så kan kunden bara åka hem och slänga hela stycket på grillen. Det viktiga är sedan att man inte skivar den lika tjockt som en vanlig biff utan max fyra millimeter. Barn vill ofta ha enklare smaker, vad grillar man åt dem? – Då finns det fina högrevsburgare som blir saftiga och goda och som vi säljer färdigstansade. Men vi gör även smakrika tryffelburgare och baconburgare som är populära i alla åldrar. Vad ska man tänka på generellt när man grillar kött? – Köttet bör vara rumstempererat, det är inte det bästa att ta det direkt ur kylskåpet. Har man kolgrill måste man se till att ha riktigt bra glöd och för det krävs lite tålamod. Sedan ska man vända köttet ofta så att man slipper få det bränt eftersom hettan från en kolgrill är stark. Vad serverar man till för att balansera smakerna? – Man ska utgå från köttet. Starkare såser som tryffelbea och mojo rojo passar bra till nötkött och även olika sorters kryddsmör. Till ibericoracken tycker jag det är gott med tryffelsmör som är lite mildare. Till burgarna har vi även tagit fram en gruyèremajonnäs som är kanongod, säger Sven-Olof.

M. Seger Eftr. Kött & Ost Om det är något som Björn Geideby hos Segers vurmar för så är det riktigt bra styckdetaljer såsom biff och entrecôte. Handlaren besöker slakthuset tidigt varje morgon och handplockar välmelerat kött som de styckar och hängmörar i egen kyl under flera veckor. Det finns inga genvägar till bra kött, menar Björn Geideby. – Just entrecôte och biff är ju klassiker att grilla men flankstek har blivit allt populärare, samt att man helgrillar lite tjockare skivor som entrecôte med ben och skivar upp efteråt. Dels är det enklare om man är många och dels får man en jämnare saftig bit. Det är också inne att göra sina egna hamburgare och vi gör både egna burgare på mald högrev med bacon omkring, och säljer grovmalen högrev för de som vill pressa sina egna. Till det har vi tagit fram ett eget hamburgerbröd som har blivit väldigt populärt. Vad säljer ni mest av för grillning? – Många gillar ju entrecôten men jag kan tycka att biffen är bättre. Något som annars är trevligt är rostbiffslock som man både kan helgrilla eller grilla i skivor. Folk söker lite mer annorlunda bitar vilket är kul. Även lamminnanlår som är fina att grilla skär vi upp åt kunder emellanåt. Om du får välja, vad blir det då? – Jag tycker det är roligt att plocka olika delar, kanske ett lamminnanlår, en kalvrostas, några grillkorvar av olika slag som vi gör här själva, så att alla kan få prova olika grejer. Och så vevar man ihop en god sallad och har lite smakrika såser till. Fast revbensspjäll är också riktigt bra. De kan man förkoka om man vill, grilla hela eller skiva upp efter varje ben och lägga på med en bra glaze. Har man en lite större gasolgrill eller vill använda vanlig ugn så rekommenderar jag annars att stoppa in en fin liten spädgris på 4-5 kilo som vi importerar från Spanien. Det är härligt om man är några stycken, som en svensk asado, säger Björn Geideby.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Lisa Elmqvist I Östermalms Saluhall har familjen Elmqvist huserat i fyra generationer, där de erbjudit sina kunder smakupplevelser från havets alla fantastiska rikedomar sedan 1926. Diskarna hos Lisa Elmqvist är fyllda till bredden med fisk och skaldjur av högsta kvalitet. Grillad lax är en av mångas favorit för sommarens grillmiddagar, en smakrik fisk som med fördel även kan stekas eller ugnsbakas. Men Lisa Elmqvists butikschef Anders Malmberg vill gärna lyfta fram ett par andra råvaror som passar utmärkt. – Att lägga havskräftor och blåmusslor på grillen är riktigt gott. Det är något fler borde testa oftare och det räcker med att smaksätta med lite persilja, chili och olivolja.

17

Det man bör tänka på, förutom att välja en så bra råvara som möjligt, är att se till att man rent tekniskt har en bra grillvärme och inte låter det ligga på för länge. Som tillbehör rekommenderas kalla såser, en fräsch sallad och kanske någon grillad primör. Mer än så behövs inte, menar han. – Till skaldjur är det gott med aioli och olika salsasåser, När jag själv grillar jobbar jag mycket med kalla tillbehör som jag har förberett innan så att man kan sätta sig till bords när det är färdiggrillat. Man behöver heller inte koncentrera sig på en enda huvudråvara tycker jag, utan gärna välja en fisk, några skaldjur och lite musslor så att det blir lite av allting. Det är väldigt trevligt att sitta ute och äta grillad plockmat från havet. Vad är bäst, om du får välja? – Att grilla hel fisk! Istället för att lägga en hel spädgris på grillen kan man lägga dit en hel piggvar. Eller så fyller man buken på en gös, sik, abborre eller annan fisk med örter och citron och helgrillar. Det blir fantastiskt gott och alltid väldigt trevligt när alla sedan får plocka från den fisken, säger Anders Malmberg.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Glöm inte tillbehören Tips från Beirut Café Deli

18

Hummus för 4 personer

Tabbouli för 4 personer

2 ½ dl kikärtor ½ tesked salt 1-2 matskedar citronsaft 3 vitlöksklyftor 4 matskedar tahini, sesampasta 1 nypa spiskummin

1 liter hackad bladpersilja (ca 250 g) 3 tomater ½ gul lök 1 ½ matsked finkrossad bulgur ½ tesked salt 2 matskedar torkad mynta 1 tesked paprikapulver 2 matskedar citronsaft 1 ¼ matskedar olivolja

Lägg kikärtorna i vatten i ca 7 timmar. Häll av vattnet, skölj kikärtorna och koka dem sedan i nytt vatten tills de mjuknar i ca 1-1 ½ timme. Mixa kikärtorna, salt, citronsaft och pressad vitlök till en jämn smet. Blanda i tahini och smaka av med en nypa spiskummin. Färdigt att servera till bords! Garnera gärna med lite olivolja.

Finhacka den välsköljda bladpersiljan en gång. (Hackas persiljan flera gånger blir den alldeles för blöt). Övriga grönsaker finhackas därefter och allt blandas med bulgur, kryddor, citronsaft och olivolja. Klart för servering!

saluhallen magasin

n o 1 2015


DELAS kvalitetsviner från Rhône DI, 27/2 2015

FYND!

Ung och lättsam, rödfruktig och kryddigt doft. Generös, balanserad och mycket välgjord smak i helt ursprungstypisk matvänlig stil. Allt om Vin nr. 3, 2015

DELAS Côtes du Rhône St Esprit * Beställningssortiment Art nr:71832 Alk: 14% Pris: 89kr

Klassiskt Syrah-vin som passar perfekt till en vitlöksdoftande lammstek: djupt mörk-bärig med peppriga toner, choklad och lyxigt lång eftersmak. SvD 27/3, 2015

FYND!

Allt om Vin, nr3 2015

DELAS Crozes Hermitage Les Launes Art nr: 2800 Alk: 13% Pris: 750ml 144kr 375ml 73kr

NYHET I FAST SORTIMENT! WARD WINES www.wardwines.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem


ErikLallerstedt Starkt engagemang. Ett genuint intresse för människor. Kärlek till råvarorna. Där har ni tre skäl till att Erik Lallerstedt räknas som en av Sveriges främsta kockar. Och allt tog fart i Östermalms Saluhall under tidigt sjuttiotal. Magasinet fick ett samtal med Matsveriges nestor om matkultur, saluhallar –och såser. AV: Jenny Olsson FOTO: Magnus Elgquist

20

Erik Lallerstedt var ett välkänt namn långt innan matprogrammen ens existerade. Han har förlänats Gastronomiska akademiens guldmedalj och kungens guldmedalj i högblått band och valts in i Besökslivs Hall of Fame för en exceptionell och bestående insats för branschen. Dessutom var han först i Sverige att tilldelas en stjärna i Guide Michelin, för Eriks Fisk 1984. För alltid förknippad med den välkända Stockholmskrogen Gondolen var det faktiskt i Östermalms Saluhall som karriären en gång tog fart då han 1973, 27 år gammal, tog över Gerdas fisk tillsammans med Urban Standar. Erik Lallerstedt minns tiden som en av de roligaste i karriären. – Jag har så många minnen från saluhallen. Vi var ju med under hela sjuttiotalet så jag har en särskild relation till den. Tänk bara, alla karaktärer som har passerat revy ... Parallellt med detta kom i mitten av sjuttiotalet den gastronomiska renässansen, la nouvelle cuisine. Det var så medryckande och alla vi kockar på den tiden, jag, Leif Mannerström, Gunnar Forsell, Crister Svantesson, Tore Wretman med flera fick så mycket inspiration. På Gerdas sålde vi alla sorters skaldjur, gravad och rimmad lax, kokade såser och potatis och hade en liten servering med nouvelle-inspirerad mat som fick väldigt bra genomslag. Den tiden i saluhallen var fantastisk. saluhallen magasin

n o 1 2015


21

”Saluhallen och dess miljö är unik” saluhallen magasin

n o 1 2015


Erik Lallerstedt minns tillbaka ”Hösten 1972 kom jag och Urban Standar, min skolkompis från Hasselbackens restaurangskola, på att vi skulle ta över en fiskaffär i Östermalms saluhall i Stockholm. Affären hette Gerda Johanssons fisk- och kräfthandel och ägdes av Gerdas måg Åke Fredriksson, som var gift med dottern Ragnhild. 22

Åke var en mycket skicklig och charmerande yrkesman. Men han var en originell person som bland mycket annat kunde vifta på öronen (utan att näsan rörde sig) och räkna baklänges från hundra på franska. Skälet till att Åke ville sälja var åldersrelaterat och att inget av Åkes och Ragnhilds båda barn var intresserat av att ta över Gerdas. Vi fick även överta hans fisk- och såsrecept plus hans digra kundregister med många viktiga namn.”

Hur skulle du beskriva Östermalms Saluhall för någon som aldrig har varit där? – Det är en oas av bra råvaror och genuinitet, och det finns en yrkesstolthet och ett intresse för mat och människor i symbios. Saluhallen och dess miljö är unik, det har den alltid varit. Så det är inte för inte som den fick pris som en av världens tio bästa saluhallar, säger han och låter stolt över den klenod som Stockholm har. FRÅN NEW YORK TILL GONDOLEN

Att den idag snart 69-årige Erik skulle bli kock och restaurangman var långt ifrån självklart. Både hans far och farfar var arkitekter, själv var han mer sugen på att bli skeppsredare som pappans kompis Ragnar som hade gjort intryck. Sjutton år gammal mönstrade han på som sjöman, emigrerade till USA och hamnade efter en kort tids arbete på en hästgård i Pennsylvania, som portier på det berömda

hotellet Waldorf Astoria i New York. Kanske var det där ett första frö såddes; Erik återvände hem och sökte in till Hasselbackens restaurangskola. Det blev starten på en snart 50 år lång karriär i branschen under vilken han har drivit Hotell Saga i Borlänge, Eriks i Gamla Stan, Restaurang Eriks, Eriks Bakficka, Bröderna Alms och så Gerdas fisk i Östermalms Saluhall. Stafettpinnen är numera överlämnad till dottern Anna som styr restaurangkoncernen med kronjuvelen Gondolen i spetsen med säker hand. Men att det skulle kännas vemodigt att lämna över till en ny generation, förnekar Erik. – Jag tycker inte det eftersom företaget är kvar i familjen och jag är oerhört stolt över Anna. Även om jag inte längre är rorsman finns jag med i bakgrunden och jag vet att de lyssnar på vad man säger. Det viktiga nu är att jag måste ge sjutton i att vara klåfingrig och vara med överallt, säger han klarsynt.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Dagarna fylls istället av arbete med såsserien Eriks såser som lanserades för dagligvaruhandeln 2007. Eller ”såseriet” som Erik själv beskriver det. Numera är visserligen fabriken såld men varumärket ska utvecklas och nya produkter tas fram så det kräver stort engagemang.

”Östermalms Saluhall är en oas av bra råvaror och genuinitet, och det finns en yrkesstolthet och ett intresse för mat och människor i symbios.”

HALLENS UNIKA ATMOSFÄR

Eriks ambition har alltid varit att laga god och okonstlad mat på så bra råvaror som möjligt. Trender, det har han aldrig brytt sig om. På fredagarna brukar han besöka Östermalmshallen för att handla innan det bär det av till lantstället i skärgården, där han och hustrun Kerstin bor på helgerna året om. När Erik kliver innanför hallens dörrar är det ”hej” och ”tjena” till både höger och vänster – han är god vän med flera av handlarna. Att Erik, liksom många av handlarna, fram-håller hallens atmosfär och närheten till kunden som något de uppskattar mest, framgår tydligt under vårt samtal. Omtanken är lika viktig som råvarorna. – Ofta köper jag med mig fisk, gärna torsk, abborre eller gös. Fast man vet man aldrig vad man är sugen på förrän man är där. Någon gång kan det bli sjötunga och gärna havskräftor, det är vansinnigt gott. I grunden är jag ganska traditionell i min matlagning. Jag tycker om enkel, hederlig matlagning och all mat som är omsorgsfullt tillagad är fin. Samtidigt är mat så mycket mer än bara mat. Det är en hel kultur där måltiden har många komponenter i sig, inte minst stämningen. Bemötandet mot gästen är viktigt, säger Erik och tillägger: – Fast nu lagar jag inte så mycket mat längre. Lever man i närheten av mat som jag gör dagarna i ända är man lagom sugen att stå vid spisen på kvällarna, så i veckorna är det mest min fru som lagar maten. Men när helgen kommer då är det jag som står vid spisen. Fast om sanningen ska fram kan det till och med vara så att jag på fredagarna köper med mig något färdiglagat för det har de bra i hallen. Östermalms Saluhall har en anrik historia men ska snart stängas för helrenovering. Först 2017-2018 öppnar den igen, då i ny skrud. Vad är din syn på den kommande renoveringen? – Det ska bli spännande att se hur det kommer att se ut. Att renovera saluhallen är en jättegrej och jag hoppas att de anpassar den till den dagens verksamhet. På min tid var det väldigt primitivt. Jag minns till exempel när 100 kilo levande ål som vi hade i kar i källaren smet för att man hade glömt stänga av vattnet. Morgonen därpå hade vi ål i hela källaren. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att bevara historiken i den minnesskyddade fastigheten, nostalgin, säger Erik.

Lisa Elmqvists färska e-handel Det är med stor portion glädje vi välkomnar dig till Lisa Elmqvists färska e-handel, där du även finner varor från vårt systerföretag Husmans Deli. Här vi har lagt ned lika mycket energi och omtanke på att tillgodose alla behov och önskemål som vi gjort för våra kunder och gäster sedan starten 1926. Vi har kort och gott skräddarsytt en matupplevelse som skall passa olika behov och situationer, men med en given gemensam nämnare – samma höga kvalitet och service som du finner hos oss på plats. På vår e-handel, Mat Online, kan du handla allt från fisk till kött i form av styckevaror, matkassar, presenter, hela menyer och mer därtill. Dessutom levererar vi dina varor till bostaden, kontoret, landet eller utomlands. Smaklig måltid!

Ö S T E R M A L M S S A L UH A L L • T E L 0 8 5 5 3 404 00 W W W. L I S A E L M Q VI S T. S E


Han minns de vansinniga renoveringsplanerna på sjuttiotalet då man ville göra om den vackra byggnaden till fyra moderna komplex, men som han själv var med om att sätta stopp för. På vilket sätt tycker du att Östermalmshallen har ett värde som kulturarv och finns det något du saknar som du önskar dig till den nya saluhallen? – Mat är kanske ett av de mest bestående glädjeämnen människan har. Förhoppningsvis bevaras det som är viktigt, hallens genuinitet och historia, sammanstrålningen mellan mat och människor, den personliga servicen och råvaror med hög kvalitet. Jag vill kunna se och känna på råvaran som jag ska tillaga. Annars tycker jag att utbudet är bra representerat det som är, både vad gäller råvarorna och att du kan äta bra färdiglagad mat på plats. Har du några andra smultronställen i Stockholm? – Jag är fortfarande barnsligt förtjust i Matbaren på Grand Hôtel. Mathias Dahlgren är oerhört duktig och jag älskar den genuina atmosfären där. Vad ser du mest fram emot 2015? – Jag ser fram emot varje dag. Eller inte! Mitt stora projekt nu är att fortsätta bygga upp såseriet och utveckla det. Det är ett roligt arbete, inte minst att resa runt i landet och besöka mässor och handlare. Det är som Skansen fast med härliga människor istället, säger Erik och skrattar.

FAKTA ERIK LALLERSTEDT Född: 1946 Bor: Stockholm, lantställe på Svinninge i Roslagen Familj: Hustru Kerstin, döttrarna Anna och Saga Driver nu: Varumärket Eriks såser Ville bli som liten: Skeppsredare Favoritråvara: Det där skiftar genom livet och är också avhängt av årstid. Men fisk som torsk, abborre, sill och strömming är favoriter. Jag tycker också att viltkött är spännande. Favoritredskap i köket: Kniv! Får energi av: Människor, mat, ljus och hundar. Jag älskar hundar. Förebild: Tore Wretman, han var en ouppnåelig förebild. Även stjärnkockarna Frédy Girardet och Roger Vergé ser jag upp till. Livsmotto: ”En frisk hjärna kan alltid rätta till en tom plånbok, men det finns ingen garanti för att en plånbok kan rädda hälsan.” Intressen: Mat och människor, lantstället, litteratur, promenader och då gärna med hunden Isidor, en rysk vinthund.

24

”– Det var kul att höra, det gläder mig

det värsta lagt sig så kommer jag mer än

verkligen, du kanske har några goda råd att

gärna och hälsar på.

komma med till en fiskhandlare som precis

Summan av denna kräftpremiär 1976

har startat?

blev att O.P. Majonnäsfabrik tog över hela

– Nej, Erik, jag har inga råd till en fisk-

tillverkningen av våra produkter samt

handlare som precis har startat, sa Lasse

distribuering och marknadsföring. Jag

och halvflinade. Men däremot har jag ett

fortsatte att ta fram nya smaker och sorter,

förslag och det är att du kommer ut till

vi tillverkade och sålde såser i kopiösa

oss på fabriken i Jordbro, så får jag visa

mängder, och Urban och jag kunde

dig vilka vi är.

fortsätta att utveckla Gerda Johanssons

Jag trodde jag drömde, även om jag inte

fisk- och kräfthandel. Det var kanske

riktigt visste vad han var ute efter.

den mest lustfyllda tiden i mitt liv.”

– Skulle det gå bra i slutet på veckan, Erik? – Nja, det blir allt lite svårt, det är första veckan med kräftorna och det är vår bästa tid, men om det kan vänta en vecka tills

Ur boken ”Eriks såser och favoritrecept – Från restauratör till fabrikör” (ICA Bokförlag, 2013) av Erik Lallerstedt.

saluhallen magasin

n o 1 2015


25

saluhallen magasin

n o 1 2015


Östermalms Saluhall Magasin

fyller 5 år

I juni 2010 släppte Östermalmshallen första numret av sitt eget magasin. Under de senaste fem åren har besökare kunnat läsa om mat och dryck av högsta kvalitet, folkkära stamgäster, internationella destinationer och ta del av såväl kunskap som anekdoter samlade från den snart 127 år gamla saluhallen. Vi möter Lina Bielsten som är chefredaktör och grundare av Östermalms Saluhall Magasin.

26

Ni firar fem år med magasinet, hur känns det? – Det är en underbar känsla att ha skapat ett magasin från grunden och få vara med på en sådan inspirerande resa tillsammans med saluhallens handlare, samarbetspartners och alla hängivna kunder. Sedan är det extra kul att vi har fått dubblera upplagan i år tack vare den stora åtgången. Jag har framför allt haft äran och förmånen att arbeta med kreativa och professionella kollegor under årens lopp som gjort denna resa möjlig. Jag är tacksam för dessa eldsjälar och för många glada minnen. Vad har varit mest roligt med att göra Östermalms Saluhall Magasin? – Oj, svårt att svara på… Det har varit intressant att träffa stammisar med en lång och nära relation till saluhallen, som exempelvis Lasse Berghagen, Micael Bindefeld, Eric Gadd, Tommy Körberg, Eric Lallerstedt, Lill Lindfors, Leif Mannerström, Steffo Törnquist och Vicky von der Lancken. I flera reportage har jag även fått nöjet att arbeta med råvaror av yppersta klass och lärt mig av den gedigna kunskap som handlarna besitter. Mitt möte med Quincy Jones är givetvis en minnesvärd händelse, speciellt när han tog med sig ett exemplar av varje nummer för att han tycker att saluhallens magasin håller så hög kvalitet. Men det speciella för mig med saluhallen är ändå det ”vardagliga” livet. Vi har inte sidor nog att skriva om alla trogna gäster som frambringar den gemytliga stämning som finns härinne. De är själva kärnan i Hallen!

Om jag har missat ett nummer kan jag läsa det på annat sätt och går det att prenumerera på magasinet? – Våra elva tidigare nummer går att läsa på hemsidan, via mobilen och även i saluhallens app. Magasinet ges ut två gånger per år och finns då i flertalet av butikerna samt i våra entréställ. Det är gratis för alla kunder som kan hämta det senaste numret när de besöker saluhallen. Ibland tar det slut snabbare än handlarna hinner fylla på, men skulle magasinet inte ligga synligt så fråga gärna efter ett exemplar. Vi får allt oftare önskemål om att kunna prenumerera på Östermalms Saluhall Magasin och från och med i år erbjuder vi därför möjligheten att få magasinet hemskickat till motsvarande portokostnad (läs mer på sidan 13 i detta nummer, reds.anm). Du är både chefredaktör och kommunikationsansvarig för saluhallen. Vad arbetar ni med just nu? – Förutom magasinet sker ett kontinuerligt arbete med övergripande marknadsföring och kommunikation i våra andra forum, som på hemsidan och i sociala medier. Vi har lanserat Östermalms Saluhalls gemensamma presentkort samt en app där besökarna kan ta del av förmånliga erbjudanden från handlare och samarbetspartners. Dessutom arrangerar vi olika event i saluhallen, som är en magnifik lokal för fest i Stockholm. Det är en plats som många vill passa på att njuta av året ut. Inför den kommande renoveringen ökar informationsbehovet och vi gör vårt bästa för att hålla besökare uppdaterade om vad som sker i Hallen.

saluhallen magasin

n o 1 2015Stockholms Auktionsverk etabl. 1674

Vi kan konsten att värdera! Med branschens mest välmeriterade värderingsmän utför vi kostnadsfri försäljningsvärdering av konst, design och antikviteter till våra online- och klubbauktioner. Vi värderar allt från enstaka föremål till hela hem och erbjuder skräddarsydda försäljningslösningar. Kontakta oss för mer information eller för att boka ett kostnadsfritt hembesök. 08-453 67 42 • vardering@auktionsverket.se • www.auktionsverket.se Stockholms Auktionsverk ingår i Lauritz.com – tillsammans är vi störst i Norden


NYHETER

LISA ELMQVISTS färska e-butik Nu har Lisa Elmqvists nya hemsida och onlinebutik lanserats , där besökare även kan handla varor från Husmans Deli. Här har det lagts ned lika mycket omtanke på att tillgodose alla behov och önskemål som man gjort för sina kunder och gäster sedan starten 1926 i Östermalmshallen. På hemsidan får kunderna samma höga kvalitet och service som på plats i saluhallen.

Från Lisa Elmqvist till din dörr

I Lisa Elmqvists e-butik, Mat Online, kan du handla allt från fisk till kött, styckevaror, matkassar, presenter, hela menyer och mer därtill. En stor utmaning var att lösa transportlogistiken på bästa sätt. Målet var att varorna skulle levereras inom fyra timmar i stor-Stockholm, och att varorna självklart skall hållas kylda. Lösningen blev att alla beställningar levereras i Lisas kylväska med tillförd kyla. Med andra ord får du deras kylväska på köpet, som sedan är perfekt att använda till exempel till en picknick eller utflykt.

29

Utanför stor-Stockholm har orter blivit utvalda där det är möjligt att leverera inom 24 timmar. Dessa beställningar skickas i frigolitlådor som håller kyla upp till 48 timmar, så oavsett om du befinner dig på landet eller utomlands kan du få samma matupplevelse som hemma. Självklart kan du även beställa varor på Mat Online och hämta upp dem på Lisa Elmqvist om du ändå har vägarna förbi. Lisas vänner – ny kundklubb

Eftersom Lisa Elmqvist och Husmans Deli är oerhört måna om sina kunder och gäster vill de gärna hålla kontinuerlig kontakt, och därför har de startat en egen kundklubb. Som medlem i Lisas Vänner får du ta del av löpande information så som specialinbjudningar, erbjudanden, tips och råd samt annat matnyttigt. Det enda du behöver göra är att anmäla dig till Lisas Vänners nyhetsbrev som skickas ut ett par gånger om året. För att bli medlem går du in på Lisas hemsida och registrerar dig.

Sedan december 2014 kan du få Lisa Elmqvists och Husmans Delis varor hemlevererade via deras nya e-handel, Mat Online.

Nyfiken? Gå då in och prova den nya e-butiken och anmäl dig till Lisas vänner!

saluhallen magasin

n o 1 2015


Lisa ElmqvistS

Festmeny Foto: Magnus Elgquist

30

Nykokt hummer med majonnäs Per person: En halv hummer 1 st dillknippe En fjärdedels citron 1 dl majonnäs Så här gör du: Lägg upp hummern. Dela citronen och lägg upp majonnäsen. Garnera med dillen och se det som klart. Vinrekommendationer: Louis Michel Chablis, artikelnr 72906. Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône Blanc, artikelnr 2813. saluhallen magasin

n o 1 2015


Pocherad hälleflundra med hollandaisesås och färsk sparris

Citronfromage 6 portioner: 2 ekologiska citroner 1 tsk gelatinpulver 3 ekologiska ägg 1 dl socker 3 dl vispgrädde

Per person: 200 gr Hälleflundra 2 dl hollandaisesås 4 st grön sparris 1 st knippe dill En fjärdedels citron 6 potatisar Så här gör du: Koka potatisen. Lägg hälleflundran i kastrull med vatten, koka upp vattnet och låt hälleflundran sjuda i 7-10 minuter. Koka sparrisen i lättsaltat vatten. Servera hälleflundran och garnera med sparris, hollandaise, citron och dill. Tillbehör: Servera med färsk sparris. Vinrekommendationer: Trimbach Riesling, artikelnr 2639. Pascal Jolivet Sancerre, artikelnr 88296.

Så här gör du: Riv skalet fint på citronerna samt pressa ur saften, koka upp. Låt svalna lite och rör sedan ut gelatinpulvret i den varma juicen. Separera äggvitor- och gulor i var sin skål. Vispa vitorna till hårt skum samt vispa gulorna med sockret till en fluffig smet. Vispa därefter grädden i en separat skål. Vänd sakta ner citronjuicen med gelatinpulvret i äggulorna, därefter ner med grädden och till sist vitorna i lugnt tempo för att skapa en fluffig fromage. Lägg upp i portionsformar och låt stå i kyl till servering. Tillbehör: Servera med säsongens bär. Vinrekommendationer: Delas Muscat de Beaumes de Venise, artikelnr 75719. Seifried Sweet Agnes Riesling, artikelnr 71144.

saluhallen magasin

n o 1 2015

31


32

Vi möter

HENRIC VON ZWEIGBERGK Många känner igen honom från stora direktsändningar av tv-produktioner som Idrottsgalan, Melodifestivalen och Eurovisionfinalen. När Sveriges ”meste” ordningsman Henric von Zweigbergk inte styr upp galor och event kopplar han av i Östermalmshallen, en plats där han känner sig som hemma. AV: Lina Bielsten FOTO: Karin Törnblom

saluhallen magasin

n o 1 2015


STAMMIS I HALLEN Henric von Zweigbergk är uppvuxen i Engelbrekts församling, gick i Engelbrektsskolan och har bott i området under hela sin barndom. Att han inte minns sitt första besök i saluhallen kanske inte är så märkligt då han redan som nyfödd följde med familjen som var frekventa gäster. Henric minns hur han sedan som ung pojke följde med pappa Rikard för att handla mat i Hallen och när han var gammal nog fick han även bära kassarna hem. Numera är hemadressen på Mariatorget men Östermalmshallen är fortfarande en självklar plats för Henric.

J. E. Olsson & Söner har varit min och pappas grönsakshandlare sedan jag föddes. Jag kan verkligen rekommendera Honingtomaten (Honungstomater), det är sinnessjukt gott. Lisa Elmqvist är ett måste inför de stora helgerna och där får du självfallet inte missa deras fisk och skaldjur. Min favorit är rimmad lax, stuvad potatis och SPENAT! Sedan är de frysta blocken med tonfisk till exempel perfekta för Sashimi och även om jag själv inte äter ost får Västerbottenpajen från Lisa Elmqvist alltid höga poäng av våra gäster.

Hur skulle du beskriva Östermalms Saluhall för en person som aldrig varit här? – Det är en oas av inspiration med de bästa varorna för alla som älskar mat och matlagning.

Finns det produkter i saluhallens utbud som du spontant saknar? – Glass! Bra kvalitetsglass och mjukglass med chokladdopp, det är sällsynt numera. Även bra husgeråd, som till exempel bra köksknivar.

Vad betyder Hallen för dig? – Tradition, kvalitet och massor av glädje. Vi har även en egen tradition i saluhallen och samlar alltid familj och vänner för att äta nyårslunch hos Lisa Elmqvist.

Har du besökt saluhallar utomlands och är det i så fall någon du kan rekommendera? – Torvehallerne i Köpenhamn, Saint Germain i Paris och matavdelningen på Harrods i London.

Tror du att Östermalmshallen som kulturarv har ett värde i att bevaras och att det är viktigt med personlig service eller kan det ersättas med att köpa matkassar online? – Jag tycker att det har ett extremt stort värde! Det är oerhört viktigt med personlig service. Visst är det bra med leverans till utvalda tillfällen men det kan aldrig ersätta själva njutningen att gå runt bland handlarna i Hallen! Jag handlar själv inte online i form av matkassar och liknande, men däremot ringer jag ibland till vissa handlare i Östermalms Saluhall och ber om leverans från deras butiker. Vilka är dina bästa ”stalltips” i Hallen? – B. Andersson Eftr. Fågel & Vilt har en fantastisk viltavdelning, men också bra wagyukött. Här får man inte missa deras Chapon du Bresse!

OM HENRIC Mitt motto i livet: Gå på känsla. Mitt mest utmärkande drag: Generös. Min största svaghet: Generös… Oanad talang: Hoppas hitta någon talang vad det lider… Jag vill lära mig: Att spela golf och tennis som tourpojkarna. Milstolpe i karriären: Eurovision Song Contest & Nationella idrottsögonblick. Min vardagshjälte & förebild: Boris Kuzmic, delägare och tränare på No18 Gym. Projekt som ligger min nära om hjärtat: Zelmerlöw Björkman Foundation där jag sitter med i styrelsen.

Ett speciellt minne från Hallen ”Det sättet som handlarna i saluhallen tog hand om min far på ålderns höst kommer jag alltid att minnas. Han var nästan blind och allmänt skröplig. Varje gång han kom in i Östermalmshallen var det alltid någon som kom och eskorterade honom runt. När pappa dog så skulle jag betala hans räkningar eftersom vi har konton hos vissa handlare. Då fick jag svaret att det inte fanns några. Det var en mycket elegant och fin gest – jag och vår familj känner oss väldigt hedrade.”

saluhallen magasin

n o 1 2015

33


W W W. O L E LY N G G A A R D . C O M

O L E LY N G G A A R D C O P E N H A G E N C O R P O R AT E PA G E

O L E LY N G G A A R D C O P E N H A G E N

C H A R L O T T E LY N G G A A R D _ D K

ÅRETS GU LDSM EDSBUTI K 2008

W W W. C H A R L O T T E LY N G G A A R D . D K


VETE-KATTEN

Chefskonditor Johan Sandelin.

35

Vete-Katten grundades 1928 och fick enligt ryktet sitt namn när ägarinnan utropade ”Det vete katten!” på frågan om vad företaget skulle heta. Idag är Vete-Katten både bageri, konditori och chokladtillverkare. Dess söta bakelser och nybakta bröd passar perfekt in Östermalmshallens mjuka sorl av liv och rörelse. I den nya butiken möter jag chefskonditor Johan Sandelin som är en av delägarna. Hur länge har ni funnits i Östermalms Saluhall? – Vi öppnade i början av april 2015. Varför valde ni att öppna just här? – Vi blev tillfrågade faktiskt och nappade direkt på det. Vete-Katten är ju redan ett sådant anrikt varumärke, så vi såg detta som en chans att bättra på det ytterligare. Nu kommer vi att finnas här i Östermalmshallen, och likaså i den nya saluhallen. Vilket sortiment kommer kunderna kunna förvänta sig i Östermalmshallen? – Här säljer vi såväl våra egna som kundernas favoriter. Kardemumma- och kanelbullarna är väldigt uppskattade, och längderna och brödet givetvis. Så även våra favorit-

tårtor, storsäljaren är triotårtan som består av vit, ljus och mörk chokladmousse. Vi kommer självklart att erbjuda möjlighet att beställa specialgjorda tårtor här också. Har ni några nyheter? – Vi har gjort en helt ny bulle speciellt för Östermalms Saluhall. Den består av en vetedeg (mycket lik en semmelbulle) med vanilj, rabarber och jordgubbssylt inuti. Vi kallar den för ”Estermalmarn”, efter vår grundare Ester Nordhammar, och eftersom vi befinner oss på Östermalm så tyckte vi att det var ett passande namn. Vilka dörrar öppnar den här nya butiken? – Vår förhoppning är att kunna utveckla vår yta i den nya Östermalmshallen, så att vi kan erbjuda kunderna möjlighet att njuta av en Afternoon Tea eller en fika. Vilket bakverk är din personliga favorit? – Min favorit är kardemummabullen. Det är mycket smör i våra bullar och mycket kardemumma och det gillar jag. Vi på Vete-Katten tycker att det ska smaka som hembakat. Skribent: Milana Chigridow - @norrskenet på instagram

saluhallen magasin

n o 1 2015


Handtillverkad fåtölj Wallington Wing Chair, 26 900kr. Samtliga möbler är från Brittfurn.

36

MICAEL

BINDEFELD saluhallen magasin

n o 1 2015


Uppmärksammad för spektakulära evenemang och ett unikt nätverk med idel kända personligheter har han i 30 år skapat ett starkt varumärke som en av Sveriges mest framgångsrika festarrangörer. Men när jag möter stammisen Micael Bindefeld pratar vi varken om fester eller om kändisar. Det blir ett samtal om kärleken till sin trädgård, intresset för matlagning och vikten av att föra vidare historier om sitt arv. Historier om Förintelsen som aldrig får glömmas bort. AV: Lina Bielsten FOTO: Magnus Elgquist

37

Det är en lugn eftermiddag i hallen men då och då passerar kunder förbi som nyfiket tittar på Micael Bindefeld där han sitter bekvämt i sitt eget lilla vardagsrum hos Lisa Elmqvist, inrett dagen till ära av möbelföretaget Brittfurn. I saluhallen har Micael varit kund i över 20 år så det har nästan blivit som ett andra hem. Även om han idag har en väldigt stark Östermalmsanknytning är Micael Bindefeld född och uppvuxen i Göteborg där karriären inleddes som frisör. Till Stockholm gick flyttlasset 1984 och ganska snart därefter köpte han sin första bostadsrätt på Grev Turegatan på Östermalm. Parallellt med frisöryrket började Micael Bindefeld som festarrangör att bygga upp en av Sveriges mest attraktiva gästlistor och hans namn blev starkt förknippat med spektakulära evenemang, ofta uppmärksammade i media. Nästan 30 år senare är hans varumärke fortfarande starkt och förutom alla festarrangemang har Micael även hunnit ge ut fyra böcker. I strävan att föra den judiska berättartraditionen vidare och med stoltheten över sitt arv som grund har han dessutom det senaste året initierat ett av sina mest betydelsefulla projekt hittills; Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.

”Gör om mig” (1999), ”Fest – om svar anhålles” (2007) och ”Bindefelds inbjudningskort” (2009). Micaels senaste bok ”Min trädgård är en fest” (2014) har gjort succé inom sin kategori med 21 000 hittills sålda exemplar och när den tog slut i bokhandeln för andra gången valde förlaget att släppa en tredje utgåva under våren 2015.

”Det var morfar som lärde mig att så och plantera, att skörda och att ta hand om grönsaker. Jag har många starka minnen från våra trädgårdsbestyr – från det att jag var tre, fyra år tills han gick bort när jag var åtta. Trädgårdsintresset fortsatte även efter det att morfar hade gått bort. När jag var åtta år spelade alla killar fotboll. Själv hade jag ett herbarium.” Ur boken Min Trädgård är en fest.

OM KÄRLEKEN TILL SIN TRÄDGÅRD

Som en av Sveriges mest anlitade festarrangörer har Micael Bindefeld receptet på hur man lyckas med ett event, oavsett om det gäller en privat middag eller firandet av Stockholms stads 750-årsdag. De första tre böckerna som Micael gav ut var därför föga förvånande skrivna utifrån dessa erfarenheter;

Jag märker att Micael är stolt över bokens framgång, men framför allt glad att få dela med sig av kärleken till sin trädgård och till matlagning. Boken är fylld av vackra bilder och här finns inspiration för alla säsonger som läsaren får följa pedagogiskt genom varje kapitel.

saluhallen magasin

n o 1 2015


38

Micaels farfar (längst upp till vänster) när han var 19 år, med sina föräldrar och nio syskon. Endast tre av de tio barnen överlevde Förintelsen.

Flickan längst ned till vänster i bild är Micaels farmor, 4 år gammal, med sina sex bröder och deras familjer.

Varje kapitel består av handfasta råd, roliga betraktelser och smakfulla recept. Micael skriver både personligt och inspirerande om sitt intresse för trädgårdsbestyr som började väldigt tidigt, så tidigt att han inte kan berätta exakt när. Det har funnits med honom så länge han kan minnas. – Jag vet att jag alltid haft det i mig, att det är ”genetiskt”. Det började redan när jag var barn och pysslade med blommorna i trädgården på vårt sommarställe. Det var min morfar som uppmuntrade och lärde mig att älska allt som växer, så vi spenderade mycket tid i trädgårdslandet tillsammans. När jag var fem-sex år fick jag mitt första växthus där jag odlare majs och pumpa, berättar Micael.

regelbundet både som sittande gäst och när han handlar med sig mat hem, men även i sitt yrke har Micael en relation till saluhallen som efter stängning då varit festvåning till bland annat filmpremiärer som han arrangerat.

Trädgårdsintresset höll i sig även under åren i olika lägenheter. Då odlades det istället på fönsterbrädor, balkonger och terrasser fram till Micael skaffade en egen trädgård, eller park som han själv beskriver det. Tomten tillhör ett hus, byggt under sent 1930-tal och ritat av arkitekten Ragnar Östberg, som Micael köpte för knappt 15 år sedan. Trädgården har han både planerat och sköter till stor del själv. Det är just att ta hand om skörden som är Micaels stora glädje med att ha en egen trädgård. Att odla, skörda, safta, sylta och lägga in sommaren på burk, som han bland annat beskriver det i boken. Micael reflekterar även över sin otåliga och energiska personlighet som mindre passande karaktärsdrag när man ska anlägga en trädgård. Men efter några år och lite tålamod fick han till slut den plats han har drömt om. – Sedan boken har kommit ut så har jag blivit biodlare också. Jag kände starkt att min trädgård behövde egna bin. Jag gick på en kurs i biodling och jag har även haft en fantastisk mentor som hjälpt till och lärt mig, så vi har ritat och byggt två bikupor tillsammans. Redan första sommaren blev resultatet 54 kilo honung, berättar Micael glatt. OM RELATIONEN TILL SALUHALLEN

Ända sedan Micael Bindefeld flyttade till Stockholm har Östermalms Saluhall varit en naturlig mötesplats. Här är han

Vad betyder Östermalms Saluhall för dig? – Det är ett ”landmark” i Stockholm. Jag har ju ofta utländska gäster på besök och då tar jag med dem hit. Jag minns en gång när Bonnierkoncernen hade bjudit över Martha Stewart och gav mig i uppdrag att arrangera hennes privattid i Stockholm. Vi besökte Svenskt Tenn, husgerådskammaren på Kungliga slottet och åt en riktig långlunch i Östermalms Saluhall. Martha var otroligt nyfiken och ville lära sig allt om svensk matlagning. När jag har utlandsbesök är Östermalmshallen ett självklart utflyktsmål. Jag äter dessutom ofta själv lunch i saluhallen och har många arbetsmöten här. Hur skulle du beskriva saluhallen för någon som aldrig varit här? – Dofterna, sorlet och slamret, jag älskar att vara här. Det är svårt att beskriva den unika känslan, men det är ju ett av de viktigaste naven i Stockholm! Dessutom är det en stor upplevelse att handla i saluhallen. Jag träffar många jag känner och småpratar ofta med handlarna. För mig som varit en flitig gäst och kund i många år har det blivit så att jag har fått en väldigt nära och varm relation till de som arbetar i butikerna. Till exempel som killarna i fiskdisken på Lisa Elmqvist som jag känt i över 20 år. Jag känner mig välkomnad, ompysslad och sedd – det är en av de viktigaste anledningarna till att jag återvänder, säger Micael. Har du några egna favoriter bland handlarna? – Hos Molly och Lasse på J. E. Olsson & Söner har jag handlat grönsaker i alla år. På B. Andersson köper jag fågel, vilt och tryffel. Sedan är jag som sagt ofta på Lisa Elmqvist, både som gäst i restaurangen och har dem som fisk- och skaldjursleverantör. Jag tycker sällan att köpt sill är lika gott som

saluhallen magasin

n o 1 2015


hemlagat, men alla Lisa Elmqvists inlagda sillar är fantastiska. Riktigt, riktigt bra sill! Så det handlar jag ofta här. Om du skulle köpa med dig en present från saluhallen, vad väljer du? – Det beror på årstid, men om det är någon jag värderar högt skulle jag kunna tänka mig att ge bort en bit tryffel, säger Micael och skrattar. Eller någon av de fantastiska askarna med hemgjorda praliner hos Betsy Sandberg. Det har jag köpt med mig flera gånger som present. Har du besökt saluhallar utomlands och finns det någon du rekommenderar? – Den stora marknaden Plaza Olivar i Palma är min favorit. Jag tror att deras fisk- och skaldjursavdelning är lika stor som hela Östermalmshallen. Tel Aviv har en fantastisk utomhusmarknad (Carmel market) och i Budapest finns det en alldeles otroligt vacker och magnifik, nästan ofattbart stor, inomhusmarknad som till delar liknar Östermalms Saluhall men att den har flera våningar. Du lagar ofta mat själv. Har du någon favoriträtt? – Jag gillar att prova mig fram och laga nya maträtter. Jag blir kär i något, glömmer bort det och lagar nytt igen, säger Micael med ett skratt. Jag har finslipat mina egna recept när jag gör sylt, saft, gelé och chutney av det som jag skördar från min trädgård. Det är dessa favoritrecept som är med min senaste bok.

”För varje år blir det svårare att få vittnesmål från dem som på nära håll upplevde Förintelsen. Inom en snar framtid finns inte längre några vittnen kvar i livet, och behovet av att förmedla berättelser om utrotningen av sex miljoner judar blir därför allt viktigare.”

OM VIKTEN AV SITT ARV

Berättandet är en central del i den judiska traditionen, att föra historier vidare från en generation till nästa. Detta är också grunden till Micael Bindefelds Stiftelse, vars förhoppning är att genom kulturella projekt om Förintelsen lära ut dess viktiga historia så nästa generation förhoppningsvis undviker att upprepa samma misstag. – Känslomässigt, ekonomiskt och juridiskt har det varit lång resa, det är ett stort åtagande med stiftelsen och ett stort projekt. Jag skulle väl säga att upprinnelsen och känslan i magen, och i hjärtat, kom för knappt tio år sedan när jag åkte på en resa som var organiserad av Svenska kommittén mot antisemitism. Vi åkte då runt i Polen till olika koncentrationsläger, bl.a. Treblinka, Belzec, Majdanek och Auschwitz.

Micael, som har rest otroligt mycket i sitt liv och till många udda platser i världen, kände att denna resa blev en av de viktigaste och framför allt den starkaste som han gjort. – Den känslan jag fick där och när jag kom hem var väldigt distinkt, att dessa historier måste föras vidare och att det är akut. Det är 70 år sedan kriget tog slut och väldigt få överlevande finns kvar som kan berätta. Minnena börjar redan blekna och undersökningar visar att skolbarn idag vet otroligt lite om Förintelsen jämfört med för bara 10-15 år sedan eller som när vi växte upp. Därför ser jag det som vårt ansvar att berättelserna lever vidare, förklarar Micael. När Micael summerade allt han hade gått igenom tog han beslutet att starta en egen stiftelse. Han har själv donerat fem miljoner kronor och syftet med Micael Bindefelds Stiftelse är att använda avkastningen till kulturella projekt som berättar om Förintelsens historier; filmer, tv-produktioner, foto- och konstutställningar, dokumentärer och böcker. Främst handlar det om projekt med potential att nå ut till en större publik, som annars inte hade blivit förverkligade. Det kan vara såväl fiktiva historier som dokumentärer. – I år, på Förintelsens minnesdag den 27 januari, delades de första två stipendierna ut. Ett gick till skådespelerskan Sara Sommerfeld som fick stöd för att färdigställa en dokumentär om sin farmors historia med filmaren Johan Romin. ”Min farmor och Förintelsen” är en gripande berättelse som även har visats på TV4. Stiftelsens andra stipendium delades ut till fotograf Örjan Henriksson som erhöll pengar för att kunna producera en utställning tillsammans med Liljevalchs konsthall. Efter att Örjan fått tillstånd att fotografera och getts tillgång till några av de låsta rummen i Auschwitz tillbringade han en vecka i det forna dödslägret. Det är väldigt starka, vackra och samtidigt avskyvärda svartvita bilder på murar och väggar. Bilderna skildrar tomheten efter människor som förnedrades, torterades, och mördades under Förintelsen. Fotoutställningen har sedan visats på åtta olika museer runtom i Sverige, berättar Micael. Stiftelsen kommer varje år att dela ut stipendier på minnesdagen av Förintelsen den 27 januari och personer som vill söka stöd för sina projekt kan göra en anmälan på hemsidan. – Jag känner att jag befinner mig i en förmånlig ekonomisk situation att jag kan sätta av ”sparpengar” till bra saker och dessutom har jag en position i samhället som gör att min röst kan bli hörd för ett betydelsefullt ändamål. Att jag sedan inte har egna barn har givetvis haft en viss betydelse, eftersom stiftelsen är mitt sätt att föra något vidare. Det blir ett arv som jag lämnar efter mig. När jag inte finns längre är tanken att stiftelsens arbete ska fortsätta, berättar Micael.

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen:

saluhallen magasin

www.bindefeldstiftelse.se

n o 1 2015

39


MICAEL BINDEFELD OM När jag var liten ville jag bli: Trädgårdsmästare.

Jag vill ta mig tid att lära mig: Att prata spanska.

Mitt mest utmärkande drag: Jag är ihärdig, enträgen och noggrann.

Jag spenderar för mycket pengar på: Blommor.

Min största svaghet: Att jag avbryter folk. Det är något som jag gärna vill göra mig av med. En av mina svagheter, som också kan vara en styrka, är exempelvis mitt temperament och humör. Jag har väldigt nära till alla känsloyttringar som sorg, glädje och ilska. De kommer snabbt, men går över lika fort också. Även om jag med åren har blivit mer blödig och mindre ilsk…

Mest minnesvärda eventen som jag arrangerat: Stockholms 750-årsjubileum med över 1 000 sittande gäster, där kungafamiljen och stora delar av regeringen var på plats , det var ett fantastiskt event som vi arbetade med i nästan två år. Förr var filmpremiärer mer storslagna tillställningar. Premiärerna var inte bara en bio utan eleganta fester. Till exempel de tre första bondpremiärerna som var fantastiska– vid ett tillfälle gjorde vi då om Grand Hotel till ett casino. Och likaså ”Sagan om Ringen”premiärerna som har gått till historien, speciellt den som vi arrangerade på Karlbergs slott var magisk. Senast gjorde vi Dagens Nyheters 150-årsfirande i Stadshuset som också var ett minnesvärt event.

Hur skulle en nära vän beskriva dig med tre ord? Generös, omtänksam och pedantisk. Mitt motto i livet: Trägen vinner. 40

Onaturlig rädsla för: Jag är en orädd person, men jag avskyr höjder. Jag har en galen höjdskräck. Senast jag grät: Det gör jag ganska ofta. Men något som berörde mig nyligen är vårens händelser i Paris och Köpenhamn. De var fruktansvärda, inte bara för mig personligen som jude utan för mänskliga rättigheter, demokratin och det öppna samhället. Jag blir så otroligt beklämd, ledsen och upprörd. Hur tar du dig igenom svåra situationer i livet? Hittills har jag varit hyfsat förskonad från stora sorger i mitt liv. Men jag har ett litet, men starkt, nätverk av nära vänner om jag skulle få problem. Senast lästa bok: "Det står ett rum här och väntar på dig ...” av Ingrid Carlberg. En berättelse om Raoul Wallenberg som fick utmärkelsen Augustpriset 2012. Det är en av de bästa böckerna jag läst, otroligt lärorik och intressant.

Vad är orsaken till att ditt varumärke har hållit i 30 år: Att jag varit noggrann, seriös och ihärdig. Ett kul minne från min karriär: Roligast själv har jag nog haft när jag fyllde 50 år och bjöd 130 gäster på en hemlig resa. Ingen av gästerna visste var de skulle. Det blev en överraskning när planet landade på Mallorca där jag hade ordnat en fest som varade i fyra dagar. Om du fick spendera en dag med vilken person som helst, vem skulle du välja? Jag tror inte på spöken och andar. Men jag känner starkt att min morfar håller ett vakande öga över mig och mitt liv. Det skulle vara fantastiskt om han fick vara med mig en enda dag och få visa honom min trädgård. Då skulle cirkeln vara sluten för jag har fått så mycket från min morfar; kärleken till mat, trädgård och växter. När är du som mest lycklig? I min trädgård, med katterna runt mig.

saluhallen magasin

n o 1 2015


41

Namn: Micael Bindefeld. Född: 1959, i Göteborg. Bor: Lägenhet på Östermalm och hus på Värmdö. Yrke: Kommunikationsstrateg och festarrangör. Aktuell med: Den tredje utgåvan av boken Min trädgård är en fest, i april 2015, samt med Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Micaels projekt och trädgårdsbestyr kan ni även följa på www.instagram.com/micaelbindefeld.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Soppa på jordärtskocka med champagne

Foto: Ewa-Marie Rundquist

Den lättodlade knölen blir en len och lyxig förrätt –särskilt med en skvätt champagne i! 42

TILL 4 PERSONER

Så här gör du:

0,5 kg jordärtskockor saft av en halv citron 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 30 g smör 7 dl vitt matlagningsvin 1 grönsaksbuljongtärning 1 kycklingbuljongtärning 2 dl vispgrädde grovmalen svartpeppar salt 300 g oskalade räkor ev 1 dl champagne gräslök till dekoration

Skala jordärtskockorna, dela dem i mindre bitar och lägg dem i en bunke med kallt vatten och citronsaft så att de inte blir bruna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlöken i smöret tills den mjuknat, men utan att den tar färg. Fräs löken ihop med jordärtskockorna ca 5 minuter. Häll över vinet, tillsätt buljongtärningarna och låt puttra ca 15 minuter under lock, tills jordärtskockorna mjuknat. Ta av från plattan och mixa till en riktigt slät puré. Tillsätt grädden, ta några drag med svartpepparkvarnen och smaka av med salt. Skala räkorna.

Fler goda recept hittar du i Micael Bindefelds bok ”Min trädgård är en fest” som finns ute i bokhandeln. Redaktionen lottar ut fem signerade exemplar på sida 98 i magasinet.

Värm upp soppan igen utan att den börjar koka. Häll upp soppan i skålar. Extra lyxig blir den med en dryg matsked champagne i varje skål som hälls i precis före servering. Dekorera med räkor och gräslök.

saluhallen magasin

n o 1 2015


43

Min trädgård

ÄR EN FEST Jag tror inte att det finns någon som inte har gröna fingrar– och inte heller någon som inte kan laga mat. Den här boken handlar om glädjen att odla och att tillaga sin egen skörd, berättar Micael Bindefeld som haft en passion för växter så länge han kan minnas. Följ med oss på en rundvandring i hans fantastiska trädgård. AV: Redaktionen FOTO: Ewa-Marie Rundquist

saluhallen magasin

n o 1 2015


44

GÄSTER & JORDUBBAR Svenska jordgubbar är varken kända för att vara störst eller vackrast i världen, men de är utan tvekan både sötast och godast. En dag i juli kom min vän Izabella Scorupco på besök – just som jag skördat tillräckligt med jordgubbar för att kunna baka min midsommarmaräng, berättar Micael i boken.

saluhallen magasin

n o 1 2015


”En av de saker jag tycker allra mest om med Izabella är att se henne äta. Hon älskar mat lika mycket som jag gör.”

45

saluhallen magasin

n o 1 2015


46

BÄRPLOCKARDAGEN ”Sedan många år har Stina Dabrowski och jag en gemensam tradition. Under en hel dag i slutet av juli träffas vi för att plocka samtliga bär i våra trädgårdar – och för att sylta, safta och koka marmelad och chutney.”

saluhallen magasin

n o 1 2015


Micaels havrepaj med röda vinbär och kolagrädde.

47

saluhallen magasin

n o 1 2015


Rabarbersorbet En fräsch, svalkande och enkel dessert som passar extra bra en varm sommardag.

48 Micaels katt Isaac med en vacker höstbukett av dahlior, hösthortensia, blad från den japanska lönnen och miscanthus-gräs från trädgården.

saluhallen magasin

n o 1 2015


”En måltid ska vara en upplevelse. Känslan man får när man kommer till ett vackert dukat bord är minst lika viktig som själva maten. Samspelet mellan duk, glas, porslin och blommor kan göra den enklaste måltid till ett minne för livet.”

49

saluhallen magasin

n o 1 2015


50

’’Det i särklass bästa sättet att lära sig om trädgård är att fråga växterna själva. Och det gör man bäst genom att varje morgon gå runt och prata med sina växter.” För mer inspiration följ Micael på www.instagram.com/micaelbindefeld

saluhallen magasin

n o 1 2015


51

Varje dag stödjer Stockholms Stadsmission föräldrar som inte har råd att mätta sina barn. Du kan hjälpa till genom att bli månadsgivare på stadsmissionen.se saluhallen magasin

n o 1 2015


TrendER MED RICKI PETRINI

1.

Med inspiration från The Hamptons Ledighet inspirerar oss att vara lekfulla i vår vardagsklädsel. Dagens medvetna man och kvinna varvar semester med avslappnade jobbdagar på landet. Därför faller valet på en ledig siluett med svala färgklickar. Preppy-modet, med influenser från sommardagar i New England och The Hamptons, visar att sportig elegans funkar alla dagar. AV: Ricki Petrini

2.

52 I år presenterar Ellos det ljusa och enkla rummet med vita trädetaljer som för tankarna till Hamptons.

3.

4.

5.

Hon lyckas med balansen…

…eftersom hon gillar plagg som går att kombinera till jobb och ledigt. Dagens effektiva och modeintresserade kvinna väljer enkelhet och naturliga material. En klick färg får henne att känna sig lekfull.

saluhallen magasin

n o 1 2015


6.

7.

9. 8.

10.

11.

53

12.

13.

14.

1. Rituals, nagellack Pink 2. Hunkydory 3. Carin Wester 4. By Malene Birger 5. SamsoeSamsoe 6. SamsoeSamsoe 7. By Malene Birger 8. ThĂŠ Vert, EdT, Yves Rocher 9. Boomerang 10. Hunkydory 11. Filippa K 12. Replay 13. Filippa K 14. Boss 15. Hope

15. saluhallen magasin

n o 1 2015


1.

2.

3.

4. 54

Han dras till nyckelplaggen… …som gör honom dressad utan onödigt bestyr. För att varva den strikta och monokroma vardagsutstyrseln, ofta i svart och vit, väljer han varmare toner under lediga dagar.

5.

saluhallen magasin

n o 1 2015

1. Oscar Jacobson 2. Eton 3. Levi´s 4. Daniel Wellington 5. Marc O’Polo 6. Hope 7. Replay 8. Oscar Jacobson 9. Boomerang


6.

7.

55 Även möblerna på uteplatsen utstrålar monokrom minimalism om Ellos får bestämma.

8.

9.

saluhallen magasin

n o 1 2015


1.

2.

3.

4.

56

5.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Barnmode med Johanna Engberg

Trender i all ära, men vad vore garderoben utan en klassiker? En barngarderob som enkelt går att matcha och där kvalitetsplagg imponerar i form av fokus på hållbarhet. På Östermalm blir vi allt mer medvetna om ekologisk mat, ekologisk hudvård och nu äntligen ekologiska barnkläder. Det vi har närmast våra barns hud, ska vara såväl kontrollerat som skapat etiskt rätt. Det är klart att det därför är viktigt att vi inte sätter kläder med gifter närmast våra barns känsliga hud. Under mina tre år som butiksägare har det hänt mycket, från att ekologiskt barnmode var något oinspirerande hittar vi äntligen snygga och klassiska ekologiska plagg från välkända varumärken.

Ekologiskt har blivit en trend, men vad är mer en trend i år? Hårrosetten sitter kvar i alla flickors hår och för pojkarna är flugan festens viktigaste accessoar. Nu adderar vi gärna maritima klassiska plagg och till det bryter vi av med vitt. Det är tidslösa plagg som hyllas på Östermalm, ett mode som känns lika rätt år efter år. En viktig trend är däremot inte läget på butiken. Östermalm har ett stort utbud utav barnklädesbutiker. Att driva en butik på Nybrogatan 72, har visat att läge inte är A och O utan att det istället är sortiment och service som kunden värdesätter.

6. 1. Johanna och Olivia Engberg, bild från kokboken Fest med Systrarna von Sydow. Fotograf: Ulrika Ekblom. 2. Hucklebones London är en av världens bästa mini-me designers. Plagg efter plagg önskar man fanns i vuxen storlek. 1 329 kr. 3. Prinsessan Marie Chantal skapar välskräddade barnkläder. 4. I augusti lanserar världskända Isabell Kristensen sin första barnkollektion Girls by Isabell Kristensen. 5. Sjömanskläder för henne och honom från svenska Lycks. 599-699 kr. 6. Marie-Chantal har designat årets kappa för den välklädda bebisen. 3 199 kr. 7. Johanna Engberg har skapat sin egen barnkollektion BEN. Först ut är den klassiska flugan gjord av finaste silke i Como i Italien. 499 kr. 8. I augusti anländer Monaco Cashmere för barn till Sverige, barnkläderna säljs exklusivt hos ByEngberg. 9. Ett varumärke som känns lika rätt år efter år, är franska Petit Bateau. 499 kr. 10. Petite Olivia är ByEngbergs egen hårrosettskollektion. Den finns i mängder av färger och storlekar. 49-69 kr. 11. Populära skor från spanska Victoria Shoes. 349 kr.

7.

9. 8.

10.

11.

saluhallen magasin

n o 1 2015

57


Rawlicious Det kommer inte att handla om en uppföljare till Eddie Murphy's succéstandup från 1987 eller en ny klubb för Stockholmskomiker där man försöker sig på roast ännu en gång. Inte heller om ett nytt filformat för systemkameran som Rheborg och Schyffert ivrigt dissekerar på bästa sändningstid. Det blir råare än så. AV: Maria Cruseman

58

Jag har träffat Lise-Lott Bergsman som driver cateringfirman Rawlicious vars idé är att inspirera till ett hälsosamt, roligt och fräscht sätt att äta god, nyttig och ekologisk mat. Lise-Lott anser att raw food är som vanlig mat, fast smartare. Däremot är det ingen bantardiet eller något som man äter under en begränsad tid. Det handlar inte om att plocka bort något utan snarare om att byta ut mot nyttigare alternativ. Bantning och dieter har de flesta hört nog om när man har kommit upp i sina bästa år. Samtidigt är det få som inte vill känna sig fräscha, positiva och ha ännu mer ork. Då är det perfekt att väva in raw food i sina vanliga matrutiner och på köpet bli mer medveten om vad du sätter i dig och hur maten påverkar ditt välmående. Det är helt enkelt ett smartare sätt att äta på och du behöver inte ersätta hela din kost med raw food för att märka fördelarna. Däremot blir de flesta snabbt motiverade till att testa mer för att det är ett så lättsamt och kul sätt att laga mat på. Lise-Lott har alltid varit intresserad av matlagning, men fick upp ögonen för sundare och smartare mat när hon började utbilda sig inom hälsa för sju år sedan. Då märkte hon ett tydligt samband mellan kost och välmående. Nu skriver hon på sin första kokbok som handlar om hur man får in mer raw food i sin vardag. Du hittar smakprov ur receptsamlingen på nästa sida. Samtidigt levererar Lise-Lott Bergsman bland annat raw food-desserter till caféer, event och till fikastunder på olika företag med sitt koncept Rawlicious.

Intresset för raw food stärktes när Lise-Lott gjorde sin första detox för sex år sedan. Maten är dessutom naturligt fri från socker, gluten och mejeriprodukter. När det visade sig att ett av hennes barn är mjölkallergiker så blev det ännu mer naturligt att fortsätta på den vägen. VAD ÄR RAW FOOD

Raw food är enkelt uttryckt mat som inte upphettats över 42°C. Detta för att behålla så många näringsämnen och enzymer som möjligt, vilka annars går förlorade vid högre temperaturer. En typisk raw food-tallrik består ofta av grönsaker, örter, groddar, rotfrukter, nötter, frön och frukter. Til�lagningssätten är olika, exempelvis att torka i torkugn, mjölksyra eller att blötlägga. I ditt hemmakök kommer du dock långt med en matberedare, en stavmixer och en blender. VILKA ÄR FÖRDELARNA MED RAW FOOD

Eftersom den här typen av mat har ett högt näringsinnehåll bygger du ett starkare immunförsvar, blir piggare och får bättre koncentrationsförmåga. Det blir dessutom lättare att stabilisera din blodsockernivå som i sin tur gör att suget efter onyttigheter minskar naturligt, berättar Lise-Lott. När Lise-Lott handlar råvaror är det viktigt att så mycket som möjligt är ekologiskt och Lisbeth Janson Frukt & Grönt i Östermalms Saluhall har det mesta som behövs. Ingredienserna till recepten finner du i butiken belägen i den högra gången från huvudentrén. Butikschefen Krystyna delar gärna med sig av tips och råd om olika produkter. Lise-Lott rekommenderar!

En smoothie om dagen, antingen till frukost eller som mellanmål, är det perfekta tillfället för att få i sig mer grönt. Ta till exempel en näve grönkål, eller spenat, och mixa med vätska (mandelmjölk, rismjölk, kokosvatten) innan du fyller på med dina favoritfrukter eller bär. Gröna blad är nämligen fullproppade av mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Butikschef Krystyna på Lisbeth Janson Frukt & Grönt i saluhallen hjälper Lise-Lott att få med allt hon behöver.

Om du vill dra ned på gluten kan en enkel start vara att byta ut pastan mot hyvlad squash, morötter, palsternacka eller ättika och servera med en god sås. Se Lise-Lotts middagsförslag på nästa sida. saluhallen magasin

n o 1 2015


Rawlicious pastapesto. Lise-Lotts recept hittar du p책 n채sta sida.

59

saluhallen magasin

n o 1 2015


EKOLOGISK från BÖRJAN till SLUT

MER ÄN PRISVÄRT! thewineagency.se

Allt om Mat, April 2015

2384 Lupi Reali Montepulciano D’Abruzzo Alk. 12,5% vol., 750 ml, 75 kr

Alkohol kan skada din hälsa.


Rawzpacho för 2 personer En halv gurka 2 tomater En halv paprika 2 dl vattenmelon 1 rödlök 1 vitlöksklyfta En halv chili 1 msk olivolja Liten knippa mynta Saft från en lime Salt & Peppar Finhacka halva rödlöken och lite av paprikan samt några myntablad och spara till garnering. Skala gurkan och skär grönt och frukt i bitar. Mixa allt i en blender. Späd med vatten om du önskar en lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar och servera i glas med garnering. Raw pastapesto för 2 personer En och en halv squash 2 krukor basilika I näve spenat 0,5 dl pinjenötter 0,5 dl cashewnötter 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja En halv msk äppelcidervinäger Salt & Peppar Skala squashen och hyvla till långa linguinis med en potatisskalare, undvik kärnorna i mitten, och lägg “pastan” i en skål. Mixa allt utom olivoljan med en stavmixer eller matberedare, tillsätt olivolja på slutet och smaka av med salt och peppar. Använd gärna hela basilikaväxten och inte bara bladen. Blanda pastan och peston samt servera med färsk basilika och dina favoritoliver.

Rawmousse med choklad och jordgubbar för 2 personer 1 avokado 0,5 dl kakao 3 dl Jordgubbar 5 dadlar, gärna Medjools ekologiska dadlar 1 msk honung 1 vitlöksklyfta 1 tsk färsk citronsaft 1 liten nypa salt Lägg undan tre jordgubbar till garnering. Mixa alla ingredienser till en fluffig mousse och fördela i fina skålar. Låt stå i kylen en timme innan du finhackar jordgubbarna till ett färskt strössel som du garnerar med. Jag lovar, det kommer att bli en succé! saluhallen magasin

n o 1 2015

61


62

Lina Bielsten, kommunikationsansvarig för Östermalms Saluhall, tillsammans med Eric Saade och Peter Forsberg.

Matlagningskväll till förmån för Min Stora Dag

Det finns flera tusen barn i Sverige med svåra, livspåverkande och inte sällan livshotande sjukdomar. Min Stora Dags mission är att ge dessa barn en uppmuntran och ett efterlängtat avbrott i sjukhusvistelsen. För att kunna hjälpa fler svårt sjuka barn höll för första gången Östermalms Saluhall, tillsammans med Stockholms Auktionsverk och Bielsten & Co, en auktion till förmån för stiftelsen Min Stora Dag. Auktionen ägde rum i samband med saluhallens 125-årsjubileum. Allmänheten kunde buda på en mängd bidrag från handlare, samarbetspartners, kända matprofiler och artister som skänkt såväl föremål som Meet & Greet-tillfällen. Drygt 100 000 kronor samlades in under auktionen som därigenom blev en av de största gåvogivarna till julinsamlingen samma år för Min Stora Dag. I auktionen fanns det möjlighet att bland annat buda på en privat middag med hockeylegendaren Peter Forsberg och

artisten Eric Saade, som båda aktivt har stöttat Min Stora Dag i flera år. Däremot var matlagningen i saluhallen deras första gemensamma aktivitet som togs fram specifikt för auktionen. Magasinet följde med när familjen Ahlstrand med sönerna Arvid och Vidar fick laga mat tillsammans med Foppa och Eric efter stängning i Östermalmshallen, under ledning av kocken Stefan Eckert på Lisa Elmqvist. Hela sällskapet fick därefter avnjuta den 3-rättersmeny som tillagats under mycket skratt och flera frågor till de kända profilerna från de yngre gästerna. Det blev en fantastisk avslutning på en kväll som även gett möjlighet till att fler sjuka barn kan få just sin önskedröm uppfylld. Foto: Jimmy Hansen. Ge gärna en gåva till Min Stora Dag! Plusgiro 90 05 13-3 eller Bankgiro 900-5133 Läs mer på minstoradag.org

saluhallen magasin

n o 1 2015


”Jag är tacksam över alla bidrag och kreativa gåvor till auktionen, som till exempel kvällens matlagningsaktivitet med Peter Forsberg och Eric Saade. Nu kan fler sjuka barn förverkliga just sina önskedrömmar och skapa minnen för livet.” Lina Bielsten, initiativtagare till auktionen för Min Stora Dag och kommunikationsansvarig för Östermalms Saluhall.

63

Längst ner till vänster: Vidar Ahlstrand, Arvid Ahlstrand, Peter Forsberg, Eric Saade, Philip Flensburg och kocken Stefan Eckert.

saluhallen magasin

n o 1 2015Arvid fick laga en lyxig dessert med Eric Saade, som smög ner extra mycket choklad i skålen...

Det var hög trivselfaktor under kvällen. Både Peter Forsberg och Eric Saade stöttar Min Stora Dag, men matlagningen i saluhallen var deras första gemensamma aktivitet. Ipit veliqui doloren digname sunt esciam, cum nimus et perundae es ut et reperci duntiunt, omniss.

Ipit veliqui doloren digname sunt esciam, cum nimus et perundae es ut et reperci duntiunt, omnissi tiundaeri am voloreium rerist essunt quiam doluptatur alige.

saluhallen magasin

n o 1 2015

65


Peter Forsberg som ofta äter på Lisa Elmqvist erkände att han inte är lika van att filea en fisk, men tog sig an uppgiften med glatt humör och stort fokus.

66

Kvällen avslutades med att sällskapet fick njuta av den goda 3-rättersmenyn som tillagades av gästerna själva, med viss förberedelse av kocken Stefan Eckert förstås. En speciell kväll som killarna förhoppningsvis kommer att minnas, tillägnad stiftelsen Min Stora Dag.

saluhallen magasin

n o 1 2015Rhône 68

– området för den gastronomiintresserade

saluhallen magasin

n o 1 2015


krönika

Det är ingen slump att många av Europas äldsta vinregioner ligger utmed de större floderna. Dessa var en förutsättning för att det skulle gå att transportera vinet. Idag kan Rhônedalen erbjuda viner för de flesta av tillfällen, från en enkel vardagsmiddag till en tjugorätters avsmakningsmeny.

Mistral och strömmar

Rhône har varit en viktig farled redan sedan grekernas och romarnas tid och man vet att det har odlats vin här sedan 600-talet. Rhône var svår att navigera på grund av kraftiga strömmar, grund, översvämningar vid islossningen, samt torka under sensommaren. 1933 bildades Compagnie National du Rhône ett program för att tämja floden. Kanalerna gjordes djupare och skyddsvallar byggdes, arbetet försenades på grund av andra världskriget, men idag är floden betydligt jämnare i sin pålitlighet. En annan naturkraft som har stor inverkan på Rhônedalens viner är ’Le Mistral’ – en vind som uppstår när det finns ett högtryck över Biscayabukten, och ett lågtryck i Medelhavet, söder om Frankrike. Tryckskillnaden får då vinden att blåsa från nord-nordväst mot syd-sydost. Mistralen ökar successivt i styrka som den “faller” ner genom dalarna. Den är hård, kall, torr och ren och kan ändra temperaturen och torka ut vingårdarna från en stund till en annan. Olika nivåer från norr till syd

Vinlagstiftningen delar in Rhône i tre nivåer. Den grundläggande, AC Côtes du Rhône, är den kvantitetsmässigt viktigaste appellationen. Nästa steg är AC Côtes du RhôneVillages, en appellation förbehållen ett hundratal byar i den södra delen av Rhône, där finns också 17 byar med rätt att skriva ut sitt by- eller kommunnamnet på etiketten. Slutligen finns det 16 crus, områden med egen AC-status. Det doftar… korv?

I Norra Rhône är Syrah den enda tillåtna blå druvan. Vinerna är smakintensiva och passar dito gastronomi. Viol, mörka bär och kryddiga, nästan rökiga nyanser. En vällagrad flaska bjuder på toner av tobak, tryffel, tjära tillsammans med frukt och fat. Smaken blir värmande och tät utan att tanninerna slår sönder smaken av maten. Det låter kanske inte så lockande med beskrivningar som rökta charkuterier. saluhallen magasin

n o 1 2015

69


Ändå är det precis vad många känner när de sticker näsan i ett glas vin härifrån; salami och peppriga korvar. Landskapets odlingar sluttar med brant mot floden och området är slående vackert. De mest berömda områdena är Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie och Condrieu. Men här gäller kvalitet framför kvantitet; bara fem procent av alla Rhonedalens viner kommer härifrån. Södra Rhônedalen

Också i den södra delen av regionen är de flesta vinerna röda, men här görs även en del vitt och rosé. Châteauneuf-du-Pape och Gigondas hör till regionens mest kända områden och här finner vi även kvalitetsområdet Tavel, där man uteslutande gör roséviner. Tavel tar rosévinet till nästa steg och här gäller inte enkom den klassiska devisen att endast dricka den senaste årgången. Dessa viner passar utmärkt till mat av det kraftigare slaget och många har hög potential för lagring. Det går fint att dricka de flesta viner unga, men hantverksmässigt producerade flaskor vinner på lagring. Landskapet i den här regionen är plattare än i norr, och klimatet är – helt naturligt – mer medelhaviskt. I Södra Rhone är det grenache som spelar huvudrollen, men druvan är sällan helt ensam i roll-listan utan även mourvèdre, syrah och cinsault är av stor betydelse. Vinerna–åtminstone de röda –blir ofta mjuka, kryddiga och eldiga.

Châteauneuf-du-Pape

Bara 10 km från Tavel ligger det mer kända Châteauneufdu-Pape där man gör några av världens kraftigaste rödviner. Namnet betyder "påvens nya slott" och kommer av påvarnas sommarslott som låg här. Totalt är hela 18 (!) olika druvsorter tillåtna i vinerna, varav nio är blå och nio är gröna. Jordmånen är viktig och även om den är varierande så är den mest kända områdets unika galets. Dessa är runda, knytnävsstora stenar som värms upp under dygnets soliga timmar och behåller värmen som sedan strålar ut under natten, vilket i sin tur hjälper druvorna att mogna trots den Mistral som kan kyla luften i vingården. Distriktet räknas som ett av Frankrikes absolut bästa. Gillar man denna typen av vin ska man även prova Vacqueyras och Gigondas, närliggande områden med liknande egenskaper och smakspektran. Och något till desserten

Muscat de Beaumes de Venise är enligt många de elegantaste av Frankrikes förstärkta Muscatviner. Detta är ett vitt sött, blommigt starkvin som tillverkas genom att jäsningen stoppas med tillsatts av alkohol. Resultatet blir ett starkvin med härlig sötma, perfekt till en chokladbit eller varför inte en Gino. Rhônedalen kan, som du märker, erbjuda viner för en hel uppsjö av tillfällen, från en enkel vardagsmiddag till en avsmakningsmeny på 20 rätter. Faktum är att dess viner ofta passar bra till våra svenska rätter som ofta är smakrika utan att innehålla hetta, med en stor del kött och gräddiga tillbehör.

70

I Avignon kan man från flera utsiktspunkter se Rhônes hisnande krafter. Här kan man även hyra flodbåtar, promenera utmed vattnet och besöka världens enda stadsodling av vin.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Helene Tibon är en av Rhônedalens många biodynamiska vinodlare. Hos henne lever hästar, höns och hundar fritt i symbios med vinodlingarna.

Emma Segerström är skånskan som vuxit upp i ett restaurangkök med en 80 liters såskittel som första barnvakt (det är tydligen svårt att ta sig ur en sådan). Den tidiga träningen av smak- och doftsinnen ledde osökt till ett vinintresse och efter avslutad sommeliersexamen är hon i dag chefredaktör på vintidningen Vinsider, som ges ut tillsammans med Svenska Dagbladet. Emma är också stolt Vinambassadör på Stureplansguiden och nu även vinkrönikör för Östermalms Saluhall Magasin.

annons

Vinsider – för mer läsning www.vinsider.se

SherrY

en dryck på uppgång 7

vIngUidEn Vinerna för hela våren 14

annons

annons

Vinsider – för mer läsning www.vinsider.se

Tandori

vInCenT aRrHenIUs

vIngUidEn

lax med vintips 13

Smakar på Sydafrika

10

annons

Allt du behöver veta

Smakar på Argentina

12

Vinsider – för mer läsning www.vinsider.se

iNdiReKt GrIllNiNg

vInCenT aRrHenIUs

Vinerna för hela påsken

10

4

vIngUidEn

vInCenT aRrHenIUs

Vinerna för försommaren 12

Smakar på Österrike

8

mArKus aUjAlaY DIN INSIDER I VINVÄRLDEN, NR 1, MARS 2015, ÅRGÅNG 6, www.vinsider.se

DIN INSIDER I VINVÄRLDEN, NR 2, APRIL 2015, ÅRGÅNG 6, www.vinsider.se

Chefredaktör Emma Segerström

DIN INSIDER I VINVÄRLDEN, NR 3, MAJ 2015, ÅRGÅNG 6, www.vinsider.se

Chefredaktör Emma Segerström

Månadens matprofil

vin Till PÅSkmat

8

Pilgrimsmusslor

Recept

tViännVlvIAn-sSn! &iNG gOurMe

8

ekologiska såser direkt från himmelstalund

TkrY

19

tViännVlvIAn-sSn! &iNG

Månadens matprofil

gUnNar fRyKfoRS

7

n ljuvlig fransk kryssningsresa på Seine! Seinekryssning E Njut av Normandies pärlor Deauville, Rouen Honfleur. Fascineras av sagolika Versailles med Paris och och imponeras av världsstaden Paris. Helpension med dryck

under kryssningen!

I PRISET INGÅR: Flygresa Arlanda-Paris t/r, bussrundresa i inhemsk turistbuss, 1 övernattning i dubbelrum, 4 övernattningar i dubbelhytt, 5 frukostar, 3 luncher och 4 middagar, dryck (öl, vin, juice, mineralvatten) till måltiderna under kryssningen, Scandoramaguide samt 1 utflykt. Avresa från Arlanda 6/5.

gOurMe

TkrY

täVlA!

Vårens recept av

19

mArKus aUjAlaY

7 10

isK EleKtR Vinn LtänDarE gRil 15

6 dagar, Arlanda 6/5

10 795:-

– Med en upplaga på över 115 000 exemplar är vi en av Sveriges i särklass största vintidningar och kommer ut tio gånger per år. www.scandorama.se • 040-600 00 00

Gå med i Vinsiders vänner

Som medlem i Vinsiders vänner får du våra nyhetsbrev, vintips, tävlingar, inbjudan till evenemang och vinprovningar, etc. Gå in på www.vinsider.se/nyhetsbrev och anmäl dig.

”Alkohol kan vara beroendeframkallande” Vinsider, Tjärhovsgatan 21, 112 29 Stockholm. 08-441 00 10. www.vinsider.se

7


Foto: Dominique Cabrelli

72

saluhallen magasin

n o 1 2015


Champagneprinsessa på vift Vitalie Taittinger har helt klart anammat konceptet att man kan få och ha allt och dessutom behålla det. Hon är vacker, glamorös, förmögen, internationell, kreativ, konstnärlig,intelligent, närvarande, vänlig, jordnära, rak, uppmärksam och generös. Hon älskar sin familj, sitt arbete, konstens värld och mänskliga möten. Hon verkar med stor elegans och självdistans utifrån slottet ”La Marquetterie” som familjens globala Champagneambassadör. AV: Helen "Mags" Magnuson

Taittinger Brut Réserves magiskt sprittande bubblor var 2014 års Nobelchampagne. Vem kan motstå en torr, nyanserad dryck med frisk smak och inslag av röda äpplen, brioche, nougat, citrus, samt mineral med små fina bubblor och krämig mousse! Under Nobelveckans festligheter hade Östermalms Saluhall Magasin förmånen att träffa denna exceptionella kvinna. Vi möttes på Östermalmshallens Tysta Mari, som stolt serverar denna ypperliga kvalitetschampagne med anor och spännande historik – tänk att Vitalie älskar Östermalms Saluhall lika mycket som vi! Vitalie har en gedigen bakgrund inom konst och design och besitter därmed en konstnärs öga med känsla för det ärliga uttrycket. Hon hade ursprungligen inga tankar på ett arbete inom det familjeägda företaget, men när hennes far föreslog henne marknadsföringspositionen kände hon att det var precis där hon var ämnad att verka. Vilken kvinna vill inte arbeta utifrån sitt hem och det hon älskar, omgiven av sin kära familj! Vitalie reser en del i arbetet, men är mycket hem- och familjekär, så ”slow living” är ett ledord i hennes liv. Det blir mycket matlagning och umgänge med familj och vänner tillsammans med bubblor på hemmaplan!

Champagne Taittinger skapar varsamt en gudarnas dryck med stor vördnad för jorden, hantverket och traditioner. Måhända är det just det man refererar till, då man kärleksfullt talar om ”the soul of Champagne”.

”Champagne to me means many beautiful things. It means warmness, friends, family and happiness.”

Känner man dessutom till historien om champagnehuset Taittinger är det än lättare att sympatisera med denna passionerade entreprenörsfamilj. Egendomen såldes 2005, men Vitalies far, Pierre-Emmanuel, lyckades redan året därefter köpa tillbaka hela verksamheten och nu drivs återigen med framgång en av de största vinodlingarna i Champagnedistriktet av Familjen Taittinger. Produktionen uppgår till cirka fem miljoner flaskor per år.

saluhallen magasin

n o 1 2015

73


– Quality of life is to have time to take the time, säger Vitalie Taittinger under sin korta vistelse i Stockholm då hon just tog sig tid att besöka Östermalms Saluhall. Foto: Simon Munthe.

74

Vinindustrin är till stora delar en konservativ bransch, men champagnehuset Taittinger med Vitalie i spetsen dammar med fräsch lätthet av det föråldrade och skapar en läskande bild av detta mycket älskade varumärke. Konst är en självklarhet för Vitalie och tillika champagnehuset Taittinger, som med årgångschampagnen Millésimé och dess ”Art Collection” samarbetar med formgivande konstnärer såsom Lichtenstein, Rauschenberg och Sow. De har även ett nära samarbete med den Londonbaserade konstauktionsfirman Christie's med filialer runtom i världen.

Även inom sportens värld, folklig liksom snävare, finner man denna piggt eleganta dryck. Fotbolls-VM i Brasilien, British Polo Day och Omega European Masters är några exempel. Visst är det väl ändå så att den ädla drycken champagne kännetecknas av stor framgång, celebrerande, entusiasm och kärlek, precis som Vitalie själv. Skål för ”La Dolce Vita”, kära Östermalms Saluhalls besökare!

Filmvärlden har sedan länge förknippats med Champagne Taittinger. James Bond, alias Agent 007, har till exempel varit en välkänd connaisseur för varumärket. Champagne Taittinger är officiell samarbetspartner vid diverse events inom filmindustrin, såsom British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) och Screen Actors Guild Awards (SAG). Taittinger donerar varje år en champagneflaska i methusalehstorlek, det vill säga sex liter, som sedan auktioneras bort på BAF TA:s ”Give Something Back Gala”. Denna flaska signeras av en rad skådespelare och just i år var måhända extra lyckosamt då både Eddie Redmayne samt Julianne Moore fanns på plats under BAFTA och därefter förärades var sin Oscarsstatyett. Det blir inte mycket mer glamoröst än en Oscarsgala, inte sant!

saluhallen magasin

OM TAITTINGER Champagne Taittinger är idag den största familjeägda champagneproducenten och drivs fortfarande av familjen Taittinger; Pierre-Emmanuel och hans barn Clovis och Vitalie. Champagne Taittinger är berömt för sin prestigecuvée Comtes de Champagne, och har även varit officiell champagne till både Världscupen i fotboll i Brasilien och Nobelfestligheterna 2014.

n o 1 2015ANNONS

Nu kan vi även förvalta Ditt pensionskapital! Ta kontroll över Ditt pensionskapital! Det skrivs spaltmeter om vikten av att se över sitt sparkapital och om kostnaderna att placera i olika fonder men väldigt lite tid ägnas åt förvaltningen av kapital som för många utgör den största finansiella tillgången, nämligen pensionskapitalet.

Har du kontroll på Din tjänstepension? Av det totala pensionskapitalet utgör tjänstepensionskapitalet, utan jämförelse, den största andelen. Den löpande kostnaden för tjänstepensionsförsäkringen kan uppgå till ett par procent om året av förvaltat kapital, utöver kostnaden för de underliggande fonderna. Dessutom är valmöjligheterna i många fall begränsade i försäkringsbolagens egna ”fondtorg”. Vad innebär flytträtt? Vad många inte är medvetna om är att man sedan 2006 har fri flytträtt på hela eller delar av

sitt pensionskapital, vilket innebär att var och en har möjlighet att flytta sitt kapital till valfri aktör. Idag finns det ett flertal försäkringsbolag, dit man kan flytta sitt kapital, som inte tar ut någon kostnad utöver kostnaden för de underliggande fonderna. Dessa aktörer har en öppen arkitektur och erbjuder därigenom ett betydligt större utbud av fonder och andra instrument. Kan jag påverka min förvaltning? von Euler & Partners kan nu även erbjuda förvaltning av Ditt pensionskapital. Till skillnad från många andra bryr vi oss om Ditt pensions-


ANNONS

kapital. Vi anser att det bör förvaltas på samma sätt som övrigt kapital, med hänsyn till din totala riskprofil. Som du säkert förstår finns det inga incitament hos nuvarande försäkringsbolag att underlätta en flyttprocess. Därför erbjuder vi, förutom förvaltningen av kapitalet, att hjälpa till med flytten av kapitalet. Det innebär att vi hjälper dig att ta reda på vad försäkringen kostar idag, vad det kostar att flytta försäkringen samt undersöker vilket kapital som kan flyttas. Om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa just dig är du välkommen att höra av dig till oss. von Euler & Partners AB är en opartisk finansiell

rådgivare som står under Finansinspektionens tillsyn. Våra kunder är framförallt privatpersoner, företag och stiftelser.

För mer information: von Euler & Partners AB Cardellgatan 1 SE-114 36 Stockholm Office: +46-8-545 800 20 info@voneulerpartners.se www.voneulerpartners.se


Ricki Petrini, chefredaktör på livsstilsmagasinet Improveme.se, delar med sig av de nya restrenderna.

Resfeber

Vi lägger allt mer pengar på våra semesteräventyr. Medan nätet har öppnat upp helt nya bokningsmöjligheter ställs vi inför allt svårare val, samtidigt som det blir viktigare för oss att göra något unikt på resan. Livsstilsbejakaren och vår gästande redaktör Ricki Petrini, delar här med sig av de nya, globala restrenderna.

10 drömresmål du borde känna till Dagens semesterval vs. morgondagens reseäventyr

78

Frågan är inte längre, vart ska jag resa? Utan snarare, vad vill jag uppleva? Från exotisk storstadspuls till gömda Medelhavspärlor är valen idag oändliga. Tack vare nätets kraftfulla verktyg kan vi numera enkelt jämföra priser inför resan, skräddarsy semestern och handplocka våra hotell. För den som gillar att planera resan själv, kan alla dessa steg också göras helt på egen hand. På dessa sidor vill jag dela med mig av några värdefulla tips som kan guida dig till nästa drömresa. Låt dig inspireras för att under nästa ledighet prova något nytt resmål. Tipsen nedan kommer kanske inte som någon nyhet för många som redan provat sina vingar och upplevt världen. Men kanske att jag funnit en eller annan vrå i ett land eller i en stad, som du själv missat. Med världen som min arbetsplats har jag lärt mig att det alltid finns något nytt att se.

Över 12 miljoner människor bor i Buenos Aires och stadens yta är fascinerande stor.

Stränderna är fortfarande glesbefolkade och ibland orörda på Boracay.

1. Boracay, Filippinerna Upplev allt det bra med Thailand men i mindre skala, minus folkmassorna. Visst har turismen redan funnit denna Filippinska ö, men med en skärgård av tusentals öar, finns det ännu mycket kvar att utforska. Fantastiska stränder, underbar mat och en befolkning som alltid tycks ha en anledning att le och skratta. 2. Buenos Aries, Argentina Visst kan drömresan gå till en storstad och denna argentinska pärla har allt. För köttälskaren är det här paradiset. Lägg där till ett sprudlande kulturliv, en progressiv barscen och massor med shopping. 3. Doha, Qatar Medan många åker till Dubai har lillasystern Doha alltmer att erbjuda. Växtvärk är bara förnamnet här och snart har man lika mycket shopping och mat i världsklass som grannemiratet. Dagliga direktflyg och prisvänliga flighter gör Doha ännu mer tillgängligt för weekendresenären. saluhallen magasin

n o 1 2015


Elektricitet har just kommit till Isla Holbox i Mexiko.

Mäktiga Petronas Towers ger Kuala Lumpurs skyline en filmisk Gotham City-känsla.

4. Isla Holbox, Mexiko Det viskas om nya Tulum! Utanför kusten och nära staden Cancun ligger denna (än så länge) orörda pärla. Ön har just fått elektricitet och det talas om fantastiska rev. Skynda hit innan nyheten når massorna. 5. José Ignacio, Uruguay Precis som celebriteter valt att semestra i Tulum, Mexico, de senaste åren, har José Ignacio erhållit samma glamstatus i Uruguay. Fortfarande är orten anspråkslös och väldigt ”laid back”, men tack vare det kräsna klientelet har restaurangutbudet kommit att bli magiskt.

7. Port Soller, Mallorca Medan chartergiganterna fokuserar på Mallorcas östkust är det här på de västra kuststräckorna som den verkliga skönheten gömmer sig. Åk med bil, moppe eller cykel längs de slingriga vägarna från Deiá i söder till Port Soller i norr. Olivlundar, apelsinträdgårdar och små konstnärsbyar gör turen till en vykortsgrann färd. 8. Kuala Lumpur, Malaysia Bland Sydostasiens många metropoler glöms KL (oförtjänt) ofta bort. Med Petronas Towers som stadens obestridda symboler för välstånd, är denna Gotham-skyline bara en försmak av det eklektiska innehåll som gömmer sig under ytan. Prisvärd shopping, progressiva hotell och mat i världsklass tilltalar den selektiva resenären. 9. Maui, Hawaii, USA I mitten på 1900-talet reste den amerikanska västkusteliten hit. Vid millennieskiftet var det japanerna som gjorde denna ögrupp till sitt Semestermecka. Idag är det en brokig mix av båda grupperna, vid sidan om surfentusiaster som vill uppleva de notoriska vågorna. Faktum kvarstår, Mauis storslagna natur (läs: djungel, vackra stränder och en levande vulkan) framkallar ”Insta-moments” vart än man vänder blicken.

Solnedgångarna i Uruguay är en grann historia, med Atlantens oändliga horisont färgad röd.

6. Boston, USA Kombinera weekend i New York City med en tur till Boston. Här är vibbarna mer europeiska och om sommaren lockar parkerna och vattnet runt staden mängder av utforskande storstadsflanörer. Kolla in anrika Harvard University eller bevittna modern konst i världsklass på Museum of Fine Arts.

10. Maldiverna När vi ändå pratar om sol och bad så ska Maldiverna också ta en placering på vår lista. Mycket tack vare tillgängligheten med flygbolag som Qatar Airways och Emirates. Med endast en mellanlandning är nu denna sjunkande ögrupp närmare Sverige än någonsin. Här är det fortfarande exklusivt, men vad gör det när vattnet är blåast och stränderna som vitast?

saluhallen magasin

n o 1 2015

79


Takbaren på So Bangkok är en arkitektonisk oas för cocktail-älskaren.

Gör en flärdfull entré med helikopter på Peninsula Hong Kong. Hotellet har också en legendarisk flotta med Rolls Royce-bilar.

Världens 5 hetaste hotell The Address Dubai Marina: Det hippaste hotellet i denna boomande del av nya Dubai. The Peninsula, Hongkong: Gammal är äldst när Orientens ”Grande Dame” fortfarande utklassar i service och utbud. The Shard Shangri-La, London: Nyast, högst och flådigast i stan, och standarden är suverän. So Bangkok: Inte lätt att sticka ut bland stans alla 5-stjärniga hotell, men So lyckas! Design möter komfort i världsklass på Sofitels hippa, W-inspirerade kedja. St. Regis Shenzhen: Hela bygget är ett arkitektoniskt underverk och Bondrulle-vibben hänger tung i luften. 80

Shoppingmeckan

3 nya sätt att resa

Här kan du fortfarande fynda: Skinn och läder i Istanbul Börja i Grand Bazaar och leta dig fram bland stånd och butiker i tusental.

City Hopping Dagens webbvana resenär skräddarsyr sin resa i förväg på nätet. Prova ”multi city-verktygen” på biljettsajter som Momondo och Kayak.

Guld och diamanter i Dubai På Gold Souk kan du pruta och köpslå med de ädlaste av stenar, diamanter.

Expeditionskryssningar Redan i förra numret skrev jag om denna nya restrend som tar resenärerna till bortglömda vikar, storslagen natur och orörda ekosystem. Kolla in Silversea Cruises som är världsledande inom denna kategori kryssningar.

Bomull och frotté i New York Hotta upp linneskåpet där hemma med exklusiva sängkläder och frottéhanddukar från Calvin Klein, Ralph Lauren och Lacoste.

5 appar på resan

Luxury Safari Lodges Safariresan till Kenya och Tanzania har nu gått in i en ny ålder. In på marknaden kliver nu allt fler tältboende i lyxklassen, som erbjuder unikt och bekvämt boende mitt på savannen.

WorldMate: Organiserar och samlar dina bokningar på resan. Tipulator: Räkna ut vad som är lämplig dricks i olika länder. Flight Aware: Håll koll på om flighten är i tid. Yelp: Hjälper dig att hitta rätt restaurang i storstaden. Wallpaper City Guides: Selektiva och hippa guider för den kräsna resenären.

saluhallen magasin

n o 1 2015


En torr champagne med finstämd fruktighet och inslag av persika, citrus och mineral. Grönstedts Champagne är en torr champagne bestående av pinot meunier, chardonnay och pinot noir. Genom extra lång lagring har champagnen fått en komplex och fyllig fruktighet av persika, citrus och mineral, med ett friskt avslut. Moussen i champagnen överraskar munnen och det går alltid att finna nya spännande smakkombinationer. Johan Daniel Grönstedt (1806-76) har varit tongivande inom svensk dryckeshistoria i över 150 år och han hade en särskild svaghet för franska drycker. Nu återupplivas hans passion och kunnande genom en äkta champagne – Grönstedts Champagne.

Grönstedts Champagne 271 kr | 12,5% | 77155

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


Stureplansguiden tipsar Stureplansguiden samlar ett antal passionerade själar, som till sina läsare delar med sig av sitt expertkunnande i digital form. I det här numret får ni en konstvandring med Anna-Carin Dellert samt en smyckesguide av Stureplansguidens medgrundare och chefredaktör Charlotte Hult.

Gunnar Fahlström, Sveavägen 33 Erbjuder handtillverkade smycken sedan 1930 och innehar den hedersvärda titeln ”Hovjuvelerare”. Personlig service där du har möjlighet att förverkliga dina designdrömmar. Peter Fahlström, son till Gunnar, hjälpte bland annat mig och min make med våra ringar. För den kvalitetsmedvetne som värdesätter kunnig personal och hög personlig service, rekommenderar jag varmt att gå till Fahlströms ateljé.

82

Kaplans, Biblioteksgatan 5 På Kaplans kan du både köpa och sälja smycken, gammalt som nytt. De säljer även en del nyproducerade smycken. Kanske har du guld som ligger och skrotar hemma? Då kan du väga in guldet och köpa något du verkligen vill använda för pengarna istället. Som Nordens ledande auktionshus för smycken har de värderingspersonal på plats. De har auktion varje vecka både på nätet och i butiken. Kika in på hemsidan och se vilka auktioner som pågår just nu på www.kaplans.se.

Geocity, Kungsgatan 57 Ädelstensälskarens favoritbutik. Här kan du köpa äkta stenar och designa dina egna smycken, eller starta en mineralsamling. Tänk att få sina barn intresserade av att samla på äkta vara istället för annat skräp! Varje år gör butiksägaren Karin Höök och hennes kollega Hasse två inköpsresor där de besöker de största mässorna i världen för ädelstenar, mineraler och annat från naturens underverk. Gå in och förundras över naturens egna skapelser. Som ett litet men mer personligt Cosmonova, handplockat av Karin och Hasse.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Cayman Islands, Grand Cayman Har du planer på en stor investering, kan jag rekommendera att göra diamantinköpen på Grand Cayman i Karibien. Där handlar du direkt från de största diamanthandlarna och slipper betala flera mellanled. Men läs på innan om de 4C (Color, Cut, Carat, Clarity) och ta med dig en lupp, så blir du inte tagen för en amatör. Priset för resan kan du förvänta dig spara in och mer därtill beroende på hur bra investering du tänkt att göra.

ByEjdelund, byejdelund.se Spirituella fashionistan Ann-Sofie Ejdelund designar änglalika smycken. Min favorit är ett guldarmband med en medaljong som bär texten "I AM" på en sida och "LOVE" på den andra. Tanken bygger på att ord är så kraftfulla att vad vi än väljer för ord efter "Jag är" blir det vår verklighet. Med ”I AM LOVE” på handleden påminner man sig själv om att välja kärlek före negativa känslor i vardagen. För det är ju ett val vi har här i livet. Älska eller hata, vad väljer du?

83

Uniqd, uniqd.se Var din egen kreativa designer! Stockholmsbaserade startupbolaget gör det möjligt att 3D-printa egendesignade smycken. Du väljer själv om du vill printa smycket i guld, silver, mässing eller brons. Det finns även möjlighet att dela med sig av sin design till andra användare. Vid beställning levereras smycket hem till din dörr efter två veckor.

NK Juvelsalong, Hamngatan 18 På Nordiska Kompaniets Juvelsalong hittar du varumärken som Bulgari, Efva Attling, Ole Lynggaard, George Jensen, Engelbert, Cartier, Pomellato, Stjärnringen, Strömdahl och Griffin m.fl. För den som värdesätter varumärken som står för kvalitet finns det en del att botanisera bland. Och varför inte göra det med ett glas champagne från NK Champagnebar?

Charlotte Hult Efter 16 år som säljare av smycken och annonser, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Hon driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation. På Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig med sin expertis. Dold talang: Kunnig inom smycken och ädelstenar. charlotte@hultsolution.com facebook.com/stureplansguiden instagram.com/stureplansguiden

saluhallen magasin

n o 1 2015


Vilket glas passar bäst till?

Amarone

Bordeaux

Bourgogne Richard Juhlin 2/3 2015, THE RICHARD JUHLIN CHAMPAGNE CLUB

6416/30 Syrah/Shiraz

6416/0 Cabernet/Merlot

6416/7 Pinot noir/Nebbiolo

Rioja

Riesling/ Chianti

Sancerre/ Sauternes

6416/31 Tempranillo

6416/15 Riesling/Chianti/ Zinfandel

6416/33 Sauvignon blanc/Dessert

Chablis

Ekad Chardonnay

6416/5 Viognier/ Chardonnay

6416/97 Chardonnay/ Montrachet

Champagne

vinunic.se

6416/48 Champagne/ mousserande vin

Nr 7602. Louis Roederer Brut Premier. 750 ml, 399 kr. Alkoholhalt 12%. 375 ml, 209 kr. 6416/71 Cognac Hennessy

6416/80 Whisky

6416/70 Grappa

Vill du se hela Riedels glassortiment? Få vintips och inbjudningar till Riedelglasprovningar.

Generalagent i Sverige: Opentable 08-660 84 15 www.riedelglas.se

ut Klipopnsen ann spara ! och

Besök www.riedelglas.se

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn


Konstpärlor i Stockholm I utkanten av city ligger Magasin III, väl värt sin lilla extra resa. Sedan starten 1987 har man konstant legat i framkant och visat det bästa inom den samtida konsten. Med ambitiösa presentationer av internationellt etablerade konstnärer blev Magasin III efter sitt öppnande snabbt en av de viktigaste aktörerna på den nationella scenen för samtidskonst och är idag en av Europas ledande institutioner för samtida konst. Här kan man se installationer och skulpturer såväl som magnifik konst. Konstmuseet har idag en samling av över 600 konstverk, varav flertalet har producerats och skapats direkt för Magasin III. Du kan även äta en lättare lunch eller dricka kaffe i det trevliga caféet. Eller varför inte slå dig ner i det underbara biblioteket, där det finns ett urval av litteratur med fokus på aktuella och tidigare utställningar. Magasin III, Frihamnsgatan 28 (i Magasin 3-byggnaden)

Stockholm Gallery District är en riktig ”doldis” inklämt i kvarteren bakom Vanadisplan, där du hittar det allra hetaste, senaste och främsta Stockholm erbjuder i konstväg. Dessa tio gallerier representerar tillsammans det bästa inom samtidskonsten samlat på ett och samma ställe. Inspiration och variation för den som vill hålla sig à jour med konstmarknaden och våra främsta nutida konstnärer. Tillbringa en stund och vandra mellan gallerierna, tala med galleristerna och upplev vår samtidskonst när den är som bäst. Här finner du både etablerade konstnärer och unga förstagångsutställare. Här presenteras ofta nya utställningar, så gör det till en regelbunden promenaddestination! Galleri Andersson Sandström Andrehn Schiptjenko Elastic Gallery APA Gallery Gallery Flach Cecilia Hillström Gallery Christian Larsen NAU Gallery Galerie Nordenhake S.P.G. Stockholm Gallery District, Vanadisplan mellan Hälsingegatan och Gävlegatan saluhallen magasin

n o 1 2015

85


86

På ett roligt och kreativt sätt tar Nationalmuseum konsten till nya arenor. På Konstakademien och i Kulturhuset Stadsteatern kan besökare från och med i år se tillfälliga utställningar med foto, måleri och design. Annorlunda, spännande och nytänkande! På Kulturhuset är kommande utställningar med fokus på design, såväl samtida glas som kläddesign och inredningsdetaljer. På Konstakademien visas just nu Denise Grünstein, ett absolut måste för den som inte redan besökt utställningen. Det är ingen överdrift att säga att Grünstein tar fotokonsten till nya dimensioner. Senare i år visas de hundra bästa målningarna ur Nationalmuseums samlingar, en riktig snabbkurs i konsthistoria och ett härligt sätt att uppdatera sina kunskaper inom området. Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen Nationalmuseum, Design Kulturhuset, Stadsteatern vån 4 Nationalmuseum, Konstakademien, Fredsgatan 12 (entré Jakobsgatan 27C)

saluhallen magasin

n o 1 2015


Ett besök på Sven Harrys Konstmuseum vid Vasaparken är en alltid lika trevlig och inspirerande upplevelse. Invid parken har man i det spektakulära huset med mässingsfasad sedan 2011 kunnat ta del av Sven-Harry Karlssons unika privata samling av nordisk konst. En kopia av Sven Harrys tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs finns att beskåda, omgivet av en terrass med skulpturer och en underbar utsikt över Vasastan. Här kan ni se allt från fotokonst till klassiker, möbler och skulpturer! Besök även den fantastiska restaurangen som ligger i anslutning till museet. Sven Harrys Konstmuseum, Eastmansvägen 10–12

87

Sist men inte minst, glöm inte bort våra två stora auktionshus; Stockholms Auktionsverk och Bukowskis. Det är intressant att följa vad som finns ute på marknaden, vad som är hett, efterfrågat och säljs till rekord- respektive bottennoteringar. Även detta ett ypperligt tillfälle att beskåda såväl klassiker som modern konst, fotografi och skulptur – alltid i en härlig och spännande blandning med inspirerande stilleben och alltid snyggt hängt! Ett bra sätt att lära sig om marknaden, bilda sig en uppfattning om stilar och ”träna ögat” i vad man själv tycker om. Passa även på att besöka ett auktionstillfälle och sitt med i salen. Jag kan lova att det är både underhållande och medryckande! Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32 Bukowskis Arsenalsgatan 4

Anna-Carin Dellert Anna-Carin har lång erfarenhet som marknadsförare och sponsringsstrateg både inom kultur- och näringslivsorganisationer. Hon är en av initiativtagarna och grundarna till Young Collectors och arbetar idag aktivt med konst som strategi i varumärkesarbeten och kommunikation. Anna-Carin arbetar även med inspirationsutbildningar inom konst för både svenska och internationella bolag. anna-carin@youngart.se

saluhallen magasin

n o 1 2015


Foto: Cawa Media

88

Jubilerande stammis ARNE WEISE 85 ÅR Den 28 februari fyllde den folkkäre TV-personligheten Arne Weise 85 år och firade sin födelsedag traditionsenligt på Ulla Winbladh på Djurgården. Och det var många som vill gratulera födelsedagsbarnet, förutom släkten och närmsta vännerna fanns en hel del branschkollegor bland gästerna. Bland talarna fanns Arnes dotter Marie-Louise Weise som höll ett fint och känslosamt tal, Björn Ranelid, och Lili & Susie sjöng några låtar. Det serverades goda drycker och snittar komponerade av Pelle Johansson. Subito, festens arrangör, bjöd givetvis jubilaren på en tårta prydd med TV-legenden själv! Arne var både nöjd och hedrad och sa att han tyckte det var den absolut bästa festen hittills. Istället för presenter hade Arne önskat sig bidrag till en resa och med tanke på

mängden grattiskuvert i lådan kommer han nog kunna resa långt! Östermalms Saluhall passar på att önska Arne en trevlig resa och återigen grattis!

saluhallen magasin

Arnes ”Tre i topp i Hallen”: M. Seger Nybroe Smörrebröd J.E Olsson & Söner

n o 1 2015


Björn och Margareta Ranelid.

Bert-Åke Varg, Arne Weise och Juliana Varg.

Gunilla och Edward Blom.

89 Thomas Hedengran och Yvonne Ekdahl.

Daniel Lindroth från Subito räckte över födelsedagstårtan prydd med jubilaren själv.

Lili och Susie bjöd på några låtar och Arne sjöng gärna med.

saluhallen magasin

n o 1 2015


Zelmerlöw & Björkman Foundation Jonas Björkman och Måns Zelmerlöw är trogna gäster i saluhallen. De goda vännerna spelar gärna tennis ihop, har båda medverkat i tvprogrammet Let’s Dance och driver dessutom en gemensam stiftelse. Genom Zelmerlöw & Björkman Foundation vill de utbilda ansvarstagande individer som väljer att ge tillbaka till sitt samhälle och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att utveckla sin inre drivkraft. AV: Redaktionen

90

Zelmerlöw & Björkman Foundation är en ideell stiftelse som vill ge utsatta barn en chans att upptäcka och utveckla sina talanger för att kunna bidra till sin egen och sitt samhälles framtid. De arbetar med tre skolor i Sydafrika och en i Kenya, samt är i startgroparna för en skola i Egypten tillsammans med löparen Kenenisa Bekele. Alla skolor ligger i utsatta områden där bidraget gör stor nytta genom hjälp till självhjälp. Förutom aktivt stöd i barnens skolgång är vatten en avgörande faktor för en fungerande miljö och därför bygger stiftelsen en egen färskvattenbrunn vid skolorna som även kan försörja byn med vatten. Utöver egna insatser på plats driver stiftelsen in medel genom att skapa event och aktiviteter där människor bidrar med sin närvaro eller med insamlingsorienterade insatser. – Vi har dels ett fotbollsevenemang i Helsingborg i början på september och den 24 november har vi ett stort tennisevent. Vi arrangerar då en ProAm-tävling på SALK-hallen i Stockholm med efterföljande galamiddag på Sheraton Hotel. Även privatpersoner och organisationer kan bidra med löpande medel eller engångsbidrag. Vi har sedan starten 2013 samlat in över 2,5 miljoner kronor, berättar Patrick Hillberg som är ansvarig för event och samarbeten. STIFTELSENS FRONTFIGURER

Artisten Måns Zelmerlöw har många strängar på sin lyra, eller sin tennisracket skulle man kunna säga. Drömmen om att bli tennisproffs hade Måns tidigt, men istället var det musiken som tog över. Från femteplatsen i tv-programmet Idol 2005 till vinsten i Let�s Dance året efter väcktes en tävlingsinstinkt som drivit Måns vidare i karriären. En karriär som innefattat huvudroller i musikaler, tre säsonger som programledare för Allsång på Skansen samt höga placeringar i Melodifestivalen med låtarna Cara Mia och Hope & Glory.

I år var Måns storfavorit inför finalen av Melodifestivalen och blev överlägsen etta. Med låten Heroes tog han dessutom hem vinsten för Sverige i Eurovision Song Contest 2015. – Jag har under många år arbetat ideellt i olika välgörenhetsorganisationer, ofta med en känsla av otillfredsställelse om vart pengarna gick eller vad just MIN insats innebar för de barn jag ville hjälpa. Jag tror på hjälp till självhjälp, att starta något som i längden kan drivas och finansieras helt på plats, utan vår insyn eller med hjälp av våra pengar. Utsatta barn och ungdomar SKA få en utbildning, de SKA få tillfälle att utveckla sina talanger och de SKA visas en väg ut ur sin utsatthet. På så vis tror jag att världen blir en bättre plats för alla att leva i, och därför startade jag min stiftelse, säger Måns. Vice ordförande för stiftelsen är Jonas Björkman. Jonas är en av världens främsta tennisspelare och en av få som varit rankad topp-5 i båda kategorier, med en fjärdeplats i singel och förstaplats i dubbel. Sedan Jonas lade tennisracket på hyllan har han jobbat som marknadschef för turneringen If Stockholm Open, expertkommentator för kanalerna TV4 och C More, före-läsare och tennistränare på PEAK Tennis Academy. I årets upplaga av underhållningsprogrammet Let�s Dance nådde Jonas en semifinalplats och hann knappt snöra av sig dansskorna förrän han klev in på tennisbanan i rollen som tränare i teamet bakom världsfyran Andy Murray. – Jag har under mitt liv mött människor med helt olika förutsättningar, både i Sverige och runt om i världen. När jag ser vilken potential dessa personer har inom sina olika respektive områden så väcks en stark vilja inom mig att se dem utvecklas och blomstra. När Måns beskrev sina tankar kring stiftelsen och dess syfte kände jag att det här är precis det jag har väntat på. Att få vara med och göra skillnad och dessutom få göra det tillsammans med Måns, det betyder oerhört mycket för mig, berättar Jonas.

saluhallen magasin

n o 1 2015


JONAS BJÖRKMAN

MÅNS ZELMERLÖW

Beskriv Måns med tre ord: Varm, smart, entertainer. Detta vet inte folk om Måns: Känns som att han har släppt det mesta på sista tiden, haha. Men Måns är väldigt morgontrött och han blir sjukt nervös när han spelar tennis! Vem av er vinner i en dance-off: Jag är ödmjuk och säger Måns även om det tar emot.. (skratt) Han har lite bättre hållning och är mer van vid dans när han sjunger även om det skiljer sig så klart från pardans. Om du fick välja vilken person som helst att spela dubbel med, vem väljer du och vilka möter ni? Anders Järryd. Vi skulle spelat tre tävlingar men Anders blev skadad så vi fick aldrig chansen att spela ihop. Jag tror att vi hade kunnat spela sjukt bra tillsammans. Det är svårt att finna drömmotståndare men McEnroe/Fleming säger jag för att de hade en fantastisk period där de knappt förlorade en match så det hade varit en rolig utmaning. Mitt mest utmärkande drag: Glad och ödmjuk hoppas jag folk upplever mig som. Min största svaghet: Tidsoptimist, även om jag blivit sjukt mycket bättre! Om jag hade mer tid skulle jag vilja lära mig: Italienska, ett fantastiskt språk som jag gärna lär mig. Detta skulle jag aldrig göra inför andra människor: Jag hade kunnat säga både dans och sjunga men eftersom Måns har tvingat mig till att sjunga tillsammans med honom så känns det som om jag har vågat testa och bjuda på mig själv med det mesta! Milstolpe eller mest minnesvärda ögonblick: Att vinna Davis Cup för Sverige tillsammans med laget och för svenska folket. Det var en dröm som jag haft sedan jag var liten. Vad sker härnäst i år efter Let’s Dance? Jag ska börja jobba som coach för tennisspelaren Andy Murray vilket ska bli grymt kul och sedan hoppas jag på att börja föreläsa en del. Varför jag gillar Östermalmshallen: Det är ett fantastiskt lunchställe med härlig atmosfär och otroligt hög kvalitet på alla matvaror som jag gärna köper med mig hem.

Beskriv Jonas med tre ord: Glad, spontan och en bra kompis. Detta vet inte folk om Jonas: Han är ”überpedant”... Vem av er vinner i en dance-off: Jonas skulle vinna, jag är lite ringrostig! Om du fick välja vilken person som helst att spela dubbel med, vem väljer du och vilka möter ni? Jag skulle välja Jonas som dubbelpartner och vi skulle möta John McEnroe/ Björn Borg. Mitt mest utmärkande drag: Jag är väldigt spontan med alldeles för många idéer... Min största svaghet: Jag är för snäll. Om jag hade mer tid skulle jag vilja lära mig: Att köra motorcykel! Detta skulle jag aldrig göra inför andra människor: Skälla ut någon. Milstolpe eller mest minnesvärda ögonblick: Det är min vinst med låten Heroes nu senast i Melodifestivalen 2015. Vad sker härnäst i år efter Eurovisionfinalen? Jag ska ut på en fantastisk sommarturné runtom i Sverige (22 platser under juni-augusti, varav tre platser som förband till Tomas Ledin, reds.anm.). ”The Heroes Tour” tillägnas alla fans som röstat och hejat på mig under resan. Varför jag gillar Östermalmshallen: Saluhallen är en oas i Stockholm. Jag älskar att bara promenera i gångarna och titta på all mat. Det är en härlig atmosfär i saluhallen och ett fantastiskt utbud hos handlarna. När vi har fest köper vi ofta mat från Hallen.

Läs mer om hur du kan bli månadsgivare till Zelmerlöw & Björkman Foundation på www.zbfoundation.se. Om du skänker minst 300 kronor får du ett armband som tack och kan visa ditt stöd precis som några av stiftelsens ambassadörer: Pat Cash, Henri Leconte, Thomas Enqvist, Marcus Allbäck, Olof Mellberg och Jenny Strömstedt.

saluhallen magasin

n o 1 2015

91NYHETER

Ge bort en god bit av Östermalms Saluhall i present

Den perfekta gåvan till livsnjutaren Vad kan vara mer uppskattat än att få en välsmakande bit av Östermalms Saluhall som gåva? I samband med saluhallens 125-årsjubileum lanserades handlarnas första gemensamma presentkort som gäller i samtliga butiker och restauranger i Östermalms Saluhall. Oavsett om det är någon du vill gratulera, muntra upp eller överraska, finns nu det perfekta sättet för dig som kund, gäst och företag att ge bort en god portion glädje! Östermalms Saluhalls presentkort kan laddas med ett valfritt belopp mellan 100-5 000 kronor. Du inhandlar presentkortet hos Robert’s Coffee i saluhallens huvudentré eller följ instruktionerna på vår hemsida www.ostermalmshallen.se. 93

Ladda ner

Östermalms Saluhalls app! Ta del av kampanjerbjudanden från butikerna, senaste numret av Östermalms Saluhall Magasin, information om saluhallens presentkort, tävlingar med samarbetspartners och kontaktuppgifter till alla handlare. Ni hittar den i iTunes App Store till iPhone eller i Google Play App Store för övriga telefoner. Sök på ”Östermalmshallen” och ladda ner appen gratis idag!

saluhallen magasin

n o 1 2015


Hallen på Instagram Östermalms Saluhall är en naturlig mötesplats för matälskare från när och fjärran. På appen Instagram har redaktionen hittat några av besökarnas egna bilder av saluhallen. 2 1 3

4

5

94

6 8 7

9

BILDER FRÅN ANVÄNDARE PÅ INSTAGRAM: 1. bjorkmantennis 2. ostermalmcom 3. cupcakesthlm 4. lassevarby 5. funkis 6. pdalunde 7. theresavidlund 8. jenny_fagerlund 9. cupcakesthlm Följ Östermalms Saluhall på Instagram: www.instagram.com/ostermalmshallen saluhallen magasin

n o 1 2015


CENTER

Med Bose CineMate 520-högtalarsystem ®

®

för hemmabio kan du njuta av kraften och skönheten verkligt520-högtalarsystem surroundljud. De fem Med Bose hos CineMate Direct/Reflecting II-högtalarna har en för hemmabio kanserie du njuta av kraften och ®

®

®

ny design med en smalare profil ochDe kan skönheten hos verkligt surroundljud. fem monteras plant mot väggen så att dehar maten Direct/Reflecting serie II-högtalarna ®

char platt-TV:n. Densmalare trådlösaprofil Acoustimass ny design med en och kan ®

modulen mäktiga monteraslevererar plant mot väggenbastoner så att deäven matom placerasDen utom synhållAcoustimass bakom möbler. charden platt-TV:n. trådlösa ®

modulen levererar mäktiga bastoner även

Verkligt Verkligt surroundljud. Verkligtsurroundljud. spännande underhållning.

om den placeras utom synhåll bakom möbler.

Verkligt spännande underhållning.

Nu tillgängliga hos: Nu tillgängliga hos:

NYHET

CineMate 520 NYHET högtalarsystem för hemmabio CineMate 520 högtalarsystem för hemmabio ®

®

Tel 08-660 00 15 www.humlegårdsgatan20.se

© 2014 Bose Corporation.

© 2014 Bose Corporation.


VICK Y NÖJESPRODUK TION & 2ENTERTAIN PRESENTER AR

EN KLASSISK KOMEDI I REGI AV EMMA BUCHT

JONAS KARLSSON JOHAN RHEBORG SUZANNE REUTER

LEIF ANDRÉE SHEBLY NIAVARANI JACOB NORDENSON

Oscars T E AT E R N

BILJETTER:

BOKA HÖSTENS KOMEDI! PREMIÄR 16 SEPTEMBER ELLER TEL: 08-20 50 00 WWW.OSCARSTEATERN.SE

Producent JOHAN VON DER LANCKEN Exekutiv Producent VICKY VON DER LANCKEN Medproducent BOSSE ANDERSSON Regi EMMA BUCHT Översättning EDWARD AF SILLÉN Manus THE LADYKILLERS av GRAHAM LINEHAN Teaterförlag NORDISKA APS KÖPENHAMN


hallguide 12.Gerdas fiskrestaurang

Tel: 08-553 404 40 En klassisk mötesplats för generation efter generation av fisk- och skaldjursälskare. 13. J. E. Olsson & Söner grönsakshandel

Tel: 08-661 31 42 Personlig service & kvalitet sedan 1945. Vi erbjuder ett stort och omväxlande sortiment, med en internationell fläkt av europeisk matkultur. 14 Lisa Elmqvist Fisk, Skaldjur och Restaurang

Tel: 08-553 404 00 Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Hela 80 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. 15.Lisbeth Janson Frukt & Grönt

Tel: 08-661 90 00 Hos oss hittar ni en hel värld fylld av spännande frukter & grönsaker. Vi har även hemlagade pajer, gino, fruktsallader, färskpressade juicer och exklusiva olivoljor & vinäger. 1 Huvudentré, Östermalmstorg

16.Melanders Fisk, skaldjur, vilt och catering

Tel: 08-662 45 79 Ett brett utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat, gravad lax, färskrökt lax, löjrom samt övriga delikatesser. Vi har även takeaway- och viltavdelning.

2 entré, Humlegårdsgatan 1 3 entré, Humlegårdsgatan 3 4 entré, Nybrogatan 31

17.M Seger Eftr. Kött & Ost

5. Nybroe Smørrebrød

Tel: 08-662 23 20 Äkta smørrebrød med stor variation och härliga smakligheter på typiskt danskt manér. Serveras och förtärs på plats, för avhämtning eller som en cateringleverans till små och stora sällskap. 6. VETE-KATTEN

Tel: 08-31 66 40 Vi tillverkar så mycket som möjligt från grunden, med de bästa råvarorna som marknaden har att erbjuda. Det rika utbudet innehåller såväl klassiska som moderna matbröd och bakverk. 7. B. Anderssons EFTR. Fågel & Vilt

Tel: 08-661 12 28 Egen tillverkning av charkuterier. Unik kvalitet och ett klassiskt sortiment med de rätta tillbehören. Stort urval av svenska och utländska ostar i god harmoni. 18.Beirut Café Deli

Tel: 08-667 30 40 Delikatesser, takeaway och catering från libanesiska kökets stora urval av både god och nyttig mat. 19.Husmans Deli

Tel: 08-553 40 480 Kött, chark och ost. Färdiglagat är vår specialitet. Bistro och butik – välkomnande och kulinariskt innehållsrik! 20.Planet Food

Tel: 08-662 55 57 Allt inom vilt, färsk anklever, tryffel & skogsfågel. I sortimentet finns färdiglagade vilträtter och majskyckling. Vi erbjuder även takeaway och catering. 8. Betsy Sandberg Choklad

Tel: 08-660 17 51 Hälsosam snabbmat med råvaror av högsta kvalitet. Wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer & smoothies. 21.Tysta Mari

Tel: 08-663 63 05 Egen tillverkning av handgjorda praliner sedan 1926. Tryffel, nougat, kola, mandel-massa och marmelad. Många läckra smaker i fina presentaskar och lösvikt. 9. Robert's Coffee

Tel: 08-667 58 54 (restaurang) 08-662 60 36 (butik) Butik med take away-sallad som du själv komponerar samt ett stort utbud av ost, bröd och bakverk. Restaurang med allt från husmanskost till fisk och skaldjur. 22.Willy Ohlsson Eftr.

Tel: 08-662 51 06 Gott nyrostat gourmetkaffe från eget rosteri och ett brett tesortiment finns till försäljning och serveras även i vårt mysiga café med ljuvliga bakverk.

Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar.

10.Birgitta Åhs Fiskaffär

Tel: 08-662 51 40 Färsk fisk och fina skaldjur. Fiskhandlare i tre generationer. 11.sushibaren Östermalm

Tel: 08-662 19 98 Vi serverar mat med färska råvaror av högsta kvalitet som tillagas med känsla och noggrannhet. Du kan få maten levererad, eller t.o.m hyra en egen kock.

ÖPPETTIDER: Måndag-Torsdag 9:30-18:00, Fredag 9:30-19:00, Lördag 9:30-16:00 För öppettider under helgdagar, besök www.ostermalmshallen.se. Gilla oss på Facebook: www.facebook.com/ostermalmshallen

saluhallen magasin

n o 1 2015

97


Melanders

krämiga musselsoppa Beräknat på 4 små eller 2 stora portioner 1 kg musslor blå 1 schalottenlök 1 dl vitt vin 2 dl grädde + 0.5 dl grädde som vispas 1 vitlöksklyfta hackad persilja

Så här gör du: Tvätta och rensa musslorna i kallt vatten. Hacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken i olja eller smör i en stor kastrull på hög värme utan att få färg. Tillsätt musslor. Häll på vinet och sätt på ett tätt lock. Låt koka tills de öppnar sig ca 3-4 min. Ta ut musslorna ur kastrullen och rensa musslorna utom de du vill garnera med. Tillsätt grädde i kastrullen och koka ihop till önskad konsistens. Lägg i de rensade musslorna, vispade grädden samt hackad persilja. Servera!

98

Foto: Björn Tesch

Fler recept hittar du på www.melanders.se

VILL DU VINNA BOKEN MIN TRÄDGÅRD ÄR EN FEST? I detta nummer fotograferades Micael Bindefeld på ett av sina favoritställen i Östermalms Saluhall, vad heter handlaren? Redaktionen lottar ut fem signerade exemplar av Micaels senaste bok Min trädgård är en fest bland de rätta svaren. SKICKA SVAR & KONTAKTUPPGIFTER TILL: redaktionen@ostermalmshallen.se, före den 30 november 2015.

saluhallen magasin

n o 1 2015


HAUTE COUTURE HOLIDAYS

99

o 1 2015 saluhallen STOCKHOLM. magasin Grev Turegatan 8,n08-678 15 15

HELSINKI. Bulevardi 28, +358 9 751 951 00 LONDON. 36-38 Glasshouse St. +44 207 287 9019

OSLO. Majorstuveien 33, +47 23 33 22 00 STAVANGER. Breigata 13, +47 51 21 07 00

COPENHAGEN. +45 70 200 601 WWW.SELECTCOLLECTION.COM


insikt

MER BIL ÄN FÖRMÅNSVÄRDE.

100

CT 200h BUSINESS PRIS FRÅN 239 500 KR (ORD. PRIS 257 300 KR), FRÅN

IS 300h BUSINESS FRÅN 1 829 KR/MÅN* PRIS FRÅN 324 400 KR (ORD. PRIS 368 600 KR)

NX 300h BUSINESS FRÅN 1 921 KR/MÅN* PRIS FRÅN 379 900 KR (ORD. PRIS 411 200 KR)

Med den nya, kompakta crossovern NX 300h har Lexus fem Business-modeller, vilka alla bjuder på Lexus mycket omtalade premiumkänsla. Men det handlar om så mycket mer än så, Lexus Business är helt enkelt fem mycket smarta tjänstebilar. För förare såväl som för företag. En Lexus sänder signaler om kvalitetsmedvetenhet; om ett företag som bryr sig om sina medarbetares säkerhet, komfort och trivsel. Men också om miljö och ekonomi. Tre av de fem Lexus Business-modellerna är miljöbilsklassade, samtliga har också bland de lägsta utsläppen i sina respektive segment. Vilket bland annat betyder fem års skattefrihet. Hybriddriften innebär också betydligt mindre slitage på viktiga komponenter som bromsar och motor, vilket i sin tur ger lägre driftskostnader.

Lexus Stockholm Norr Lexus Stockholm Söder www.kaiserbil.se

Ytterbyvägen 14-18, Täby. Bolmensvägen 51, Årsta.

1 379

GS 300h BUSINESS FRÅN 2 029 KR/MÅN* PRIS FRÅN 395 500 KR (ORD. PRIS 425 100 KR)

KR/MÅN*

RX 450h LEGEND FRÅN 3 529 KR/MÅN* PRIS FRÅN 579 000 KR** (ORD. PRIS 649 200 KR)

FÖRMÅNSVÄRDEN FRÅN 1 379 KR/MÅN!* Ja, det börjar faktiskt så lågt för Lexus suveräna minsting CT 200h. Vår största Business-modell är RX 450h Legend, crossover-originalet, vars förmånsvärde börjar vid 3 529 kr/mån. VARMT VÄLKOMMEN ATT HÖJA DIN STANDARD OCH SÄNKA DITT FÖRMÅNSVÄRDE. När du gör det hos oss på Kaiser Bil gör du det hos Sveriges största Lexus-återförsäljare, ett företag som byggt sin framgång på att ständigt försöka överträffa våra kunders förväntningar. Som sagt, varmt välkommen, vi tror att du kommer att märka skillnaden.

Öppettider: vardagar 10-18, lördag 11-15. Öppettider: vardagar 10-18, lördag 11-15. Eller när du har tid. Ring oss! saluhallen magasin

Tel 08-501 610 00. Tel 08-501 610 00.

n o 1 2015

Bränsledeklaration blandad körning: CT 200h Business: 3,8 l/100 km, CO2 88 g/km. IS 300h Business: 4,4 l/100 km, CO2 103 g/km. NX 300h Business: 5,2 l/100 km, CO2 121 g/km. GS 300h Business: 4,7 l/100 km, CO 2 109 g/km. Gäller endast juridisk person. RX 450h Legend: 6,3 l/100 km, CO 2 145 g/km. **Gäller t o m 31 juli 2015 eller så långt lagret räcker. Miljöklass Hybrid (ger reducerat förmånsvärde). *Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Kan ej kombineras med ramavtal eller andra rabatter/erbjudanden. Bilarna på bilderna är extrautrustade.