Lilla Piratförlagets sommarkatalog 2024

Page 1

Sommar 2024

ill. olof landström
till LILLA PIRATFÖRLAGETS
välkommen

Härliga sommar!

Oavsett om man är en stor gorilla eller en liten skogsmus så kan man känna lite extra för sommaren, med dess gröna skogar och dallrande hetta. I Eva Jacobsons bilderbok Vi vill ha glass drabbas två små kycklingar av en stark längtan efter svalkande glass. Den längtan tar med dem på ett oanat äventyr på den vidsträckta Atlanten. Sommar kan också innebära att åka på kollo, en plats utanför vardagen där man kan upptäcka nya sidor hos sig själv. Och kanske hos den man delar tält med! Det blir härligt pirrigt i Kollokillen, Johan Ehns första bok för mellanåldern.

Men som vi alla vet … sommar är inte bara sol. Barnen i Emma Virkes och Ida Björs bilderbok Vi är regngudar leker sig fram genom ovädret. Men vill man inte det så kan man ju alltid stanna inne och läsa en bok.

Varför inte en riktigt bladvändare, som Förbjudet att andas av ALMA-pristagaren

Jean-Claude Mourlevat?

Glad lässommar!

Erik Titusson, förlagschef

Kom i kontakt med oss! Försäljning

Linda Widman, linda@lillapiratforlaget.se

PR och marknad

Elisabeth Andersson, elisabeth@lillapiratforlaget.se (vik.)

Lilla Piratförlaget grundades 2011 och ger ut böcker som roar och oroar, väcker känslor och stannar kvar. För utgivningen av ungdomsböcker står Gilla Böcker, och i samma förlagsgrupp finns även Alfabeta Bokförlag.

Lilla Piratförlaget • Kaptensgatan 6 • 114 57 • Stockholm 08-545 678 54 • info@lillapiratforlaget.se • www.lillapiratforlaget.se

Upptäck färger tillsammans med skogsmusen!

En liten skogsmus är på väg hem. Men det finns ju så mycket att upptäcka i skogen! Inte minst alla färger … Lila blommor, orangea svampar, den gröna mossan och den gula solen.

Hjalmar Dahlqvist och

Ida Sundin Asp har skapat en småbarnsbok som rymmer både ett skogsäventyr och en möjlighet att upptäcka och lära sig mer om alla fantastiska färger. Allt tillsammans med en gullig liten mus!

Skogsmusen och alla färger

Text: Hjalmar Dahlqvist

Bild: Ida Sundin Asp Board book, 24 sidor Från 0 år

Utkommer i maj

ISBN: 978-91-7813-541-7

Hjalmar Dahlqvist föddes 1993 i Ystad, och studerar till gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Skogsmusen och alla färger är hans första bok. För illustrationerna står Ida Sundin Asp, illustratör och bilderboksskapare som debuterade 2016 med Idag vet jag inte vem jag är.

foto: privat

Ny serie för förskolebarnen!

Böckerna om Bea och Bosse är fulla av vardagsdramatik och hög igenkänning. De är skrivna av Sabine Lemire och illustrerade av Signe Kjær, duon bakom de populära böckerna om Världens bästa Molly. Nu kommer de två första böckerna i svensk översättning av Sara Ohlsson!

Även om Bea och Bosse är tvillingar är Bea störst för hon föddes först. Men när det dyker upp en liten spindel visar det sig att Bosse till och med är modigare än pappa –så kanske är han inte så liten ändå.

Bosse leker med Rita och Otto. De har så kul att han helt glömmer bort att gå och kissa. Ända tills en kudde träffar honom rakt i magen. Precis där allt kiss gömmer sig.

Bea och Bosse: Bea är stor och Bosse är liten

Text: Sabine Lemire

Bild: Signe Kjær

Översättning: Sara Ohlsson

Inb, 32 sidor

Från 3 år

Utkommer i maj

ISBN: 978-91-7813-528-8

Bea och Bosse: Bosse är kissnödig

Text: Sabine Lemire

Bild: Signe Kjær

Översättning: Sara Ohlsson

Inb, 32 sidor

Från 3 år

Utkommer i maj

ISBN: 978-91-7813-529-5

Äventyr, drama och glass!

Två små kycklingar, Vicke och Vire, ligger och solar på en strand när det plötsligt kurrar i deras små magar. Dags för glass! När glassen är uppäten beger de sig ut på en seglats. Det går alldeles utmärkt, till dess att en svallvåg välter farkosten. Vad ska de nu ta sig till?

Vi vill ha glass

av Eva Jacobson

Inb, 32 sidor

Från 3 år

Utkommer i juni

ISBN: 978-91-7813-542-4

Eva Jacobsons bilderböcker har en alldeles egen tonträff som givit henne fans i såväl Sverige som i utlandet. Varje äventyr är nytt och oförutsägbart, men vi känner ändå igen en Eva Jacobson-bok när vi håller den i handen. Vi vill ha glass är ett somrigt kycklingdrama till havs – precis den bilderboken vi inte visste att vi ville läsa.

foto: gustav gräll

Lek på barns villkor

Vi är regngudar.

Ju mer vi stampar, desto mer regnar det.

Mammorna och papporna klär på. Galonisar, galoscher, sydväst, vantar som bara hänger och slänger. Barnen i boken tycker föräldrarna borde förstå – de kommer att bli blöta ändå! I den här bilderboken får vi möta två barns vilda upplevelse av ösregn och känslan av att befinna sig i ett eget rike – lekens!

Vi är regngudar

Text: Emma Virke

Bild: Ida Björs

Inb, 32 sidor

Från 3 år

Utkommer i augusti

ISBN: 978-91-7813-543-1

Ida Björs är konstnär och illustratör utbildad på Konstfack. Sedan debuten 1999 har hon både gjort egna bilderböcker och illustrerat andras texter, såväl i bok- som tidningsform. På Lilla Piratförlaget var hon senast aktuell med bilderboken Tio små blommor, också den ett samarbete med Emma Virke.

Emma Virke räknas i dag till en av våra mest originella bilderboksskapare. Hon har givit ut nära trettio böcker, både själv och tillsammans med andra. Hennes senaste bok är den formstarka och Augustprisnominerade Presenten (2023), som hon gjort tillsammans med Emelie Östergren. Uppskavi,uppförbacken.Halkigagräset.

Envattenrutschbana.Vifarsomracerbilar,raktneripölarna.

foto: gustav gräll foto: alex pacheco

Kampen för frihet

I den vanliga skolan är det förbjudet att dansa och sjunga, så Mahsa har slutat där, pappa får vara hennes lärare istället. Om kvällarna åker mamma in till stan och demonstrerar för allas rättigheter. Ibland är hon borta i flera dagar. Mahsa, pappa och farmor väntar oroligt. Mahsa vet att mamma älskar henne, men det finns något som är ännu viktigare – kampen för frihet!

Det viktigaste är en smärtsamt angelägen bilderbok om protesterna i Iran, berättad ur en ung flickas perspektiv. För texten står Peimaneh Mollazehi, som 2020 nominerades till Barnradions bokpris för debuten Den riktiga solen. De bländande vackra illustrationerna är gjorda av Lotta Geffenblad.

Det viktigaste

Text: Peimaneh Mollazehi

Bild: Lotta Geffenblad

Inb, 40 sidor Från 3 år

Utkommer i maj

ISBN: 978-91-7813-544-8

Tankeväckande och finurligt om kroppen

Allas kroppar är unika, olika och väldigt lika.

Alla har en egen form: pytteliten, stor, enorm. Vissa flyger eller krälar, går med klövar, tår och hälar. Vissa föds med simmarkroppar. Andra sorters kroppar hoppar.

Lotta Olsson och Olof Landström är tillbaka med en efterlängtad bilderbok: Kroppen. Tillsammans undersöker de vad en kropp egentligen är, hur den kan se ut, och kännas. Resultatet? En tankeväckande bok full av humor i såväl text som bild!

Kroppen

Text: Lotta Olsson

Bild: Olof Landström

Inb, 40 sidor

Från 3 år

Utkommer i augusti

ISBN: 978-91-7813-545-5

Kroppen följer på de kritikerrosade bilderböckerna Mitt bland stjärnor, När vi blundar och Just nu. Det som förenar dessa böcker är att de alla utgår från något relativt abstrakt, som till exempel evolutionen eller tid, och gör det konkret på ett lustfullt vis. Det vill säga: Världen blir större när man läser dessa böcker –oavsett hur gammal man är!

Sagt om Just nu:

”Fin samstämmighet mellan text och bild i en poetisk bok som ständigt är på språng mellan fantasi och verklighet, och som öppnar tanke och sinne för de stora frågorna utan att någonsin bli tung eller svår.” – Dagens ETC

Sagt om När vi blundar

”Då och då kommer en läsupplevelse som är så vacker att det enda man kan känna är ren och skär lycka. Lotta Olssons och Olof Landströms När vi blundar – Katrineholms-Kuriren

Vad är en bästa vän?

Imorse när jag var ute och gick i skogen hittade jag en bästa vän. Jag tror det i alla fall. Han ser verkligen ut som en sådan. Eller? Finns det någon bättre?

En bättre bästa vän är en bilderbok full av humor som utforskar barndomens eviga fråga om vänskap. Hur många bästa vänner kan man ha? När svampen träffar en till vän, och sedan ännu en, ställs han inför en svår fråga: Hur vet man vem som är den bästa vännen?

En bättre bästa vän av Olivier Tallec

Översättning: Helena Stedman

Inb, 40 sidor Från 3 år

Utkommer i augusti

ISBN: 978-91-7813-546-2

Olivier Tallec har gått på École Supérieure

D’arts Graphiques i Paris och arbetat som grafisk designer. Numera ägnar han sig åt illustration på heltid och har gett ut en mängd egna bilderböcker samt även illustrerat åt andra.

En resa till jordens mest otroliga platser

Följ med på en resa till jordens mest otroliga platser, från iskalla snölandskap till havets hemliga skogar, och träffa de märkliga djur och växter som lever där. I Saharaöknen finns ödlor som simmar genom sanden och världens giftigaste skorpion, och i Amazonfloden simmar världens största grodyngel, som kan bli 27 cm långa –men krymper när de blir grodor.

Visste du att kråshajen kan vara dräktig i tre och ett halvt år eller att det finns en havsborstmask som spottar självlysande slem? Och vilket djur tror du har det mest populära bajset?

Naturens rekordbok är en fristående uppföljare till succén Djurens rekordbok, som utkom på svenska 2021. Det är en genomillustrerad, humoristisk faktabok, skriven och illustrerad av de norska systrarna Katharina och Linnea Vestre.

Läsockså!

Naturens rekordbok

Text: Katharina Vestre

Bild: Linnea Vestre

Översättning: Klara Bjelkenäs

Inb, 112 sidor

Från 6 år

Utkommer i juni

ISBN: 978-91-7813-540-0

Förbered dig på skrattfest!

Nu var det längesedan någon i staden

Gråköping såg skymten av den elake rymdkejsaren Rasputin. Vad

Supercoola hjältegänget inte vet är att Rasputin gömmer sig alldeles i närheten, redo att utplåna gänget en gång för alla. Dessutom har kejsaren en alldeles ny livsfarlig uppfinning.

Hela skolan ska på bussutflykt till skogen och det blir ett perfekt tillfälle för Rasputin att slå till, när gänget är samlat i en rullande plåtburk. Men föga anar han att gängets ledare

Sonya Hernandez har försovit sig och missat bussen och nu står redo att möta Rasputin i närkamp. Och ingenting kan stoppa henne!

Supercoola hjältegänget och den utflippade utflykten av Johan Wanloo

Inb, 72 sidor Från 6 år

Utkommer i juli

ISBN: 978-91-7813-548-6

Serietecknaren Johan Wanloos böcker om Supercoola hjältegänget är rikt illustrerade och får läsaren att kikna av skratt. De färgsprakande bilderna och berättelsens galna äventyr gör böckerna perfekta för den som just börjat läsa själv.

Läs också!

Den första kärleken

Robin är tolv år och ska på sommarkollo för första gången. Det känns läskigt och nervöst. Kommer han att få några kompisar? Han är ju inte precis någon gruppmänniska. Redan vid bussen träffar han Ludvig, som verkar både cool och populär.

Ludvig spelar fotboll och simtränar – och hemma i Stockholm skulle

Robin och han antagligen aldrig blivit vänner. Men kanske är det annorlunda på kollo? Kanske kan Robin vara annorlunda? Och kanske är det där han känner när Ludvig kramar honom något mer än vänskap?

Kollokillen

av Johan Ehn

Inb, 256 sidor

Från 9 år

Utkommer i juni

ISBN: 978-91-7813-391-8

Kollokillen är Johan Ehns första bok för mellanåldern. Den bygger på en radionovell som Sveriges radio sände sommaren 2021 och är en pirrig berättelse om den första kärleken.

Johan Ehn har tidigare skrivit både romaner för vuxna och ung vuxen-böckerna Down under och Hästpojkarna, varav den senare nominerades till Nordiska rådets pris 2019 och belönades med Nils Holgersson-plaketten 2020.

Ur Nordiska rådets motivering: ”Hästpojkarna är en angelägen och skakande roman med oroande paralleller in i vår tid. Den beskriver ett historiskt förlopp, men ger också en insikt om hur snabbt den frihet som funnits kan gå förlorad. Den är rik på dimensioner och vittnar om ett enormt researcharbete. Men framför allt är den välskriven, med ett språk som talar till alla sinnen.”

foto: ola kjelbye

Skapa ditt eget hemliga språk!

Tänk att ha ett eget, hemligt språk! Ett som bara man själv eller några utvalda personer förstår. Ett språk där du får hitta på alla orden själv – ska ”cykel” heta till exempel huppo, swack eller kanske klöjk?

Att hitta på ett eget språk är spännande och kräver ett visst mått av fantasi. Du kan göra det tillsammans eller ensam. Du kan göra det när du har tråkigt. Sedan kan du använda språket för att skriva hemliga kom ihåg-listor eller skicka viktiga meddelanden som dina föräldrar inte förstår.

Men för att hitta på ett helt språk behöver du kunna en hel del. Den som läser Mitt hemliga språk får inte bara utlopp för sin påhittighet och det pirriga i att ha något alldeles eget –den lär sig också hur olika språk kan fungera, med exempel från massor av språk från världen.

Mitt hemliga språk är en finurlig faktabok skriven för nyfikna och påhittiga barn, men passar egentligen alla som vill hitta på ett eget språk. På köpet lär man sig väldigt mycket om språk som redan finns!

Mitt hemliga språk av Sara Lövestam

Inb, 96 sidor Från 9 år

Utkommer i juni

ISBN: 978-91-7813-549-3

Sara Lövestam är författare, skribent och föreläsare och har fått fantastiska recensioner för sina barnböcker, romaner och grammatikböcker. När hon var liten hade hon ett eget hemligt språk med sin syster som de fortfarande pratar ibland.

foto: stefan
tell

Fängslande ungdomsroman av ALMA-pristagare

Allt börjar på en landsväg.

Sjuttonåriga Anne har fått ett meddelande från sin syster som varit försvunnen i ett år, och gett sig ut för att leta. Hon liftar och blir upplockad av den vänliga författaren Etienne.

Han släpper av henne på en väg han aldrig förut lagt märke till och via den kan Anne vandra över till den andra sidan – en parallell värld utan mänskligt liv, där det är förbjudet att andas.

Förbjudet att andas är en fascinerande och bländande framtidsberättelse om diktatur och demokrati, av 2021 års ALMApristagare Jean-Claude Mourlevat, som fick idén till boken under en av sina dagliga bilresor.

Läs också!

Sagt om Vintersång:

”En vacker, originell och samtidigt lite bitterljuv berättelse [...] det känns riktigt befriande.”

– Dagens Nyheter

”En hoppfull, romantisk dystopi.”

– Smålandsposten

”Romanen är mycket spännande och svår att lägga ifrån sig. Helhetsbetyg: 5/5”

Förbjudet att andas av Jean-Claude Mourlevat Översättning: Karin Lidén Flexband, 400 sidor Från 15 år Utkommer i maj

ISBN: 978-91-7813-550-9

– BTJ

Upptäck fler böcker från Lilla Piratförlaget!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.