Liken kirjakatalogi 2016

Page 1

LIKEN KIRJAT 2016 Ilmainen kirjakatalogis. 14 • Antti Reini – NELJÄTOISTANOLLAKUUS

s. 65 • TOM OF FINLAND – Uutuuspokkari

Tukkilaisromantiikkaa Tomin piirustuksessa vuodelta 1957. Monissa Tomin piirtämissä

Like Kustannus Oy • Like Ltd maaseudun miehissä näkyvät hänen Publishing lapsuus­ muistonsa naapurin www.like.fi rengistä heinätöissä. Toimitus: Liken toimeenpaneva työläisneuvosto 25 Taitto: Alexandra Davydova Kannen kuva: Agnete Brun


4

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Antti Tuomainen

MIES JOKA KUOLI Sid., 300 s., ISBN 978-952-01-1468-8 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Kansainvälinen sienibisnes ei ole koskaan ollut näin veristä

Kuva: Ville Juurikkala

”Tuomaisen kieli ja tarinankuljetus hakevat vertaistaan suomalaisessa rikosproosassa.” – Demokraatti "Täsä ”Tässä on kansainväinen rikoskirjallisuussensaatio, sanataituri, joka kirjoittaa raakoja yksityiskohtia ja intiimejä havaintoja selväpiirteisellä ja runollisella äänellä.” – Dagsavisen (Norja)

”Älykäs, tunnelmallinen ja loistavan mielikuvituksellinen.” – Sunday Mirror (Iso-Britannia)

Jaakko Kaunismaa on 37-vuotias menestyvä sieniyrittäjä, joka saa lääkärikäynnillään yllättäviä ja järkyttäviäkin uutisia: hän on kuolemassa. Jatkotutkimuksissa selviää, että hän on pitkällisen myrkkyaltistumisen uhri – toisin sanoen joku on hitaasti, mutta varmasti murhaamassa häntä. Mies joka kuoli on trilleri ja musta komedia elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja petoksesta. Se on tutkimus, jonka aiheena on yhden miehen elämä ja tuon elämän – sekä tietysti kuoleman – tarkoitus. Se on myös uudenlaista Tuomaista, ja sel­laiseksi sen tekevät makaaberin huumorin sävyt. Antti Tuomainen (s. 1971) on Vuoden johto­ lanka -palkittu kirjailija, jonka teoksia on julkaistu 28 maassa, mukaan lukien Yhdysvallat, Kiina, Ranska, Saksa ja Brasilia. Hänen teoksensa Synkkä niin kuin sydämeni on ollut Isossa-Britanniassa ehdolla arvostetun Petrona-palkinnon saajaksi ja siitä ollaan tekemässä elokuva.


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5

Asko Sahlberg

PILATUS Sid., 420 s., ISBN 978-952-01-1441-1 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Mukaansa tempaava sukellus ajanlaskumme alun ihmiskohtaloihin Pontius Pilatus luulee kokeneensa kaiken, kun Rooman jumalat päättävät pitää häntä vielä kerran pilkkanaan. Hän menettää asemansa Juudean prefektinä, hänen päätään vaaditaan vadille ja hänen vaimonsa on valmistellut hänelle salassa järkyttävän yllätyksen. Pilatus kääntyy kohti menneisyyttään, koettuja sotia ja seikkailuja, juonitteluja vallan käytävillä, rakkautta ja vihaa. Hän yrittää ymmärtää elämäänsä imperiumin orjana. Asko Sahlbergin romaanissa traaginen kohtaa koomisen, ja historian myyttisistä hahmoista, Rooman keisareista ja juutalaisten profeetoista, tulee lihaa ja verta. Pilatus kasvaa armottomaksi pyrkyryyden, ahneuden ja vallanhimon kuvaukseksi. Samalla se on tilitys kulttuurien ja uskontojen yhteentörmäyksestä ja uusi tulkinta alku­ kristittyjen vaiheista. Asko Sahlberg (s. 1964) on suomalainen kirjailija, joka asuu Kungälvissä lähellä Göteborgia. Sahlberg on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana v. 2001, 2004 ja 2013, PN:n kirjallisuuspalkintoehdokkaana v. 2006 ja Dublin Literature Award ­-ehdokkaana v. 2014.

Kuva:

venso Peter S

n

”Yö nielee päivät ei ole vain suuri ruotsinsuomalainen romaani. Se on suuri suomalainen romaani, sillä se on suuri romaani.” – Suomen Kuvalehti ”Irinan kuolemat on pieni mutta tehokas tutkielma siitä, mitä yksilölle jää, kun häneltä viedään kaikki, omat tunteetkin.” – Helsingin Sanomat


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Kuva: Juha Metso

6

Kauko Röyhkä

LAPINPOIKA Sid., 260 s., ISBN 978-952-01-1249-3 Ilm. elokuussa. Sähkökirja.

Romaani pikkukylän miehestä ja tavoittamattomasta rakkaudesta On vuosi 1973. Simo on erakkoenonsa suojeluksessa varttuva nuorukainen hiljaisessa pohjoisen pitäjässä. Eräänä autereisena aamuna hän kohtaa kolme kaunista hippityttöä, rakastuu yhteen heistä ja lähtee tämän perässä Helsinkiin. Lapinpoika on romaani ulkopuolisuudesta, menestymisestä ja uhrautumisesta. Simon ja tyttöjen tarinaa seurataan parin vuosikymmenen ajan, ja villeistä nuorista kasvaa aikuisia, jotka joutuvat tekemään omat valintansa. Kauko Röyhkä (s. 1959) on Finlandia-ehdokkuudella noteerattu pitkän linjan kirjailija ja muusikko. Hänen kirjallinen tuotantonsa sisältää yli kaksi­kymmentä romaania ja lukuisia tietokirjoja.

”Lähes jokaisella meistä on Röyhkästä oma käsityksensä, oma mielikuvansa, oma suosikkihetkensä.” – Image ”Röyhkä kuuluu suomalaisen rockin kärkikaartiin, romaani Kaksi aurinkoa nostaa häntä vääjäämättä samaan asemaan kirjallisuuden puolella. Läpimurto tuli nyt.” – Helsingin Sanomat


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

7

Jouni Hynynen

KADONNUTTA TAVARAA ETSIMÄSSÄ Sid., 250 s., ISBN 978-952-01-1443-5 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Röyhkeän humoristinen kujanjuoksu menetetyn nuoruuden kannoilla

Jouni Hynynen (s. 1970) on Kotiteollisuus-­ yhtyeen laulaja-kitaristi, kirjailija ja Charles ­Bu­kowskin tuotannon ystävä. Kadonnutta tavaraa etsimässä on hänen ensimmäinen romaaninsa. Like on aiemmin julkaissut Hynyseltä seitsemän teosta.

”Kirjoittajana Hynynen on pirullinen, rehti, itseironinen ja paikoin jopa hauska.” – Rumba

Kuva: Tommi Tukiainen

Koponen on keski-ikäinen muusikko, jonka avioliitto on yhtä solmussa kuin vanhan talon remontti. Keikkaputki on laskusuunnassa ja ryyppyputki vahvasti oraalla, kun hän saa tietää vaimonsa pettäneen häntä. Koponen hyppää taksiin tehdäkseen elämänsä inventaarion, matkan menneille kunnian kentille, selvittääkseen voisiko valita vielä toisin.


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Kuva: Sami Kokko

8

Hanna-Riikka Kuisma

VIIDES VUODENAIKA Sid., 350s., ISBN 978-952-01-1440-4 Ilm. syyskuussa.

Mysteeriromaani maagisen realismin hengessä Lintufobiasta kärsivä Luna herää siskonsa talosta muistinsa menettäneenä. Hän jäljittää kadonneita vuosia terapiassa, ja vähä vähältä menneisyys palautuu hänen mieleensä. Uskaltaako hän seurata fobiaansa liittyviä muistikuvia? Samaan ­aikaan talossa tapahtuu arkijärjen ylittäviä asioita, ja Luna pelkää niiden liittyvän hänen menneisyyteensä. Viides vuodenaika on tummasävyinen romaani traumasta ja siitä selviämisestä. Se on tarina siskosten välisestä siteestä ja rakkaudesta.

Hanna-Riikka Kuisma (s. 1978) on porilainen kirjailija, kolumnisti ja kriitikko. Häneltä on aikaisemmin julkaistu kolme romaania ja novellikokoelma.

”Valkoinen valo on hullu, hengästyttävä, säkenöivä jalokivi.” – Parnasso ”Sydänvarjo vetää puoleensa heti ensimmäisestä lauseesta lähtien.” – Eeva


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

9

Tommi Liimatta

JEPPIS 2 Sid., 500 s., ISBN 978-952-01-1455-8 Sähkökirja. Ilm. elokuussa.

Vuosina 1987–1990 Tommi kasvaa 11-vuotiaasta 14-vuotiaaksi ja löytää KISSin oheen 60-luvun legendaariset bändit, joita juuri kukaan ei Pietarsaaressa vaikuta kuuntelevan. Tyttökuviot ovat hapuilua hämärässä mutta lumilinnaleikeistäkään ei vielä päästä irti. Ajanjakso kattaa k­ evytlevitteiden kasvavan suosion, Acid Housen, Berliinin muurin ja Ceaucescujen teloituksen. Tommin elämää varjostaa lähestyvä muutto Rovaniemelle. Vanhat kaverit ja koko vuosikymmen on jäämässä taakse, samoin lapsuus, sen viattomuus. Tommi Liimatta (s. 1976) on kirjoittanut aiemmin viisi romaania. Rautanaulan (2013) ja Jeppiksen (2014) on julkaissut Like. Liimatta tunnetaan myös Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen keulakuvana.

”Jeppis on Liimatan kunnianhimoisin ja tasaisin romaani. Sanoisin että paras.” – Helsingin Sanomat

Kuva: Alexandra Davydova

Kiitetyn hevikasettiromaanin jatko-osa


10

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Marja Björk

LAINAA VAIN Sid., n. 250 s., ISBN 978-952-01-1449-7 Ilm. syyskuussa.

Kuva: Ville Juurikkala

Mikä on ajanjakso, jonka mieluiten pyyhkisit pois elämästäsi? Eeva kasvaa aikuiseksi yrittäjätätinsä kodissa ja tottuu kovaan työntekoon. Hän oppii vahvan naisen mallin ja tiukan taloudenpidon. Aikuisuuden kynnyksellä, kesken tuomarinopintojensa, hän rakastuu. Perheen perustaminen ja miehen rahattomuus ajavat hänet velkakierteeseen. Eevan on valittava vastuunsa – ja maksettava siitä. Marja Björk kuvaa romaanissaan sattuman­ varaisuutta, jolla elämä kuljettaa ihmiset toistensa luo, sekä rakkauden muuttumista velvollisuudeksi ja tunnottomuudeksi. Lamaa edeltävän ajan kasinotalous antaa taustan Eevan tarinalle, joka kasvaa voimakkaaksi kuvaksi 90-luvun alun Suomesta. Marja Björk (s. 1958) on vapaa kirjailija. Hän on tarkka ihmiskuvaaja, valpas ympäristön ja ajan ilmiöiden havainnoitsija sekä uskottavan dialogin taituri. Hänen tyylissään yhdistyvät saumattomasti traaginen ja koominen, ylevä ja banaali.


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

11

Markku Rönkkö (s. 1958) on helsinkiläinen kirjailija, jonka kolme edellistä romaania olivat Savonia-ehdokkaina ja ensimmäinen Tiiliskivi-­ ehdokkaana. Hän on kirjoittanut myös teatterille ja televisioon, ja hänet muistetaan tarunhohtoisesta mainosmenneisyydestään. ”Rönkkö näkee ja hahmottaa kokonaisuudet syyseuraussuhteineen selkeästi sekä antaa lukijalle eväät oivaltaa yhteyksiä asioiden välillä. Rönkkö hallitsee kirjoittamisen – sisällön ja muodon – suvereenisti.” – Kaleva

Markku Rönkkö

HAJAANNUS Sid., 320 s., ISBN 978-952-01-1420-6 Ilm. elokuussa. Sähkökirja.

Hajaannus on jännitteinen kertomus lapsuudessaan kovia kokeneesta Kirrestä, joka nousee akateemisen maailman huipulle. Kun sattuma nostaa vaietut traumat pintaan, onnellisen elämän kulissit romahtavat ja Kirre päättää kostaa kokemansa vääryydet. Markku Rönkön kuudes romaani on kertomus perheidyllin sortumisesta, kunnianhimosta ja kateudesta, anteeksiannosta ja sisäisen rauhan etsinnästä.

Kuva: Annika Lohi

Vangitseva romaani minuuden hajoamisesta


Kuva: Ville Juurikkala

12

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Pelle Miljoona

JUMALA KUOLI AL REZASSA Sid., 220 s., ISBN 978-952-01-1469-5 Ilm. syyskuussa.

”Jake”, Sokrates kuiskasi, vatsa muljahti ja jalat muuttuivat honteloiksi. Vuoteen ympärillä seisoi kolme mustiin pukeutunutta miestä, kahdella kalashnikovit tanassa, yhdellä kädessään Isisin lippu. Sokrates, junioreiden Länsi-Afrikan mestaruuden voittanut nuori senegalilaismies, pakenee levottomia oloja. Matkalla Sokrates pelastaa merestä itse­murhaa yrittäneen suomalaisnaisen. Sokrates ja Jake, naisen − ja bosnikkitaistelijan − poika, ovat kohdanneet vuonna 2009 Helsinki Cupissa. Kovia kokenut Jake on vaihtanut jalkapallon jihadiin ja päätynyt Isisiin. Sokrates pääsisi onnensa kukkuloille, futbolistaksi Kemiin, mutta tekee toisen ratkaisun, koska hänen sydämensä sanoo niin. Jumala kuoli Al Rezassa on tähän aikaan päivitetty vanhan mantereen blues. Siinä puretaan maailmanpolitiikan lähihistoriaa ja käännetään

sivu sivulta esiin islamismin nousun ja pakolaisuuden syitä. Pelle Miljoona (s. 1955) on suomalaisen punkin ja rockin legenda. Jumala kuoli Al Rezassa on hänen 14. romaaninsa. ”Pelle kutoo hienoa verkkoa, jonka lankoina ovat menneet ja nykyisyys, ihmissuhteet ja vanhemmuus, ystävyys ja rakkaus. Staran ja tämän tyttären suhteesta, sekä molempien kohtaloista Pelle rakentaa hyvinkin koskettavan tarinan.” – Turun Sanomat (Roudari-romaanista)


13

Kuva: Ville Juurikkala

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Tiina Raevaara

KORPPINAISET Sid., 287 s., ISBN 978-952-01-1388-9 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Yön sävyissä hehkuva romaani pakottavasta rakkaudesta Johannes palaa isovanhempiensa unohdettuun perintötaloon, jonka aikoo kunnostaa kodiksi itselleen ja kadotetulle rakastetulleen Aalolle. Talo pitää sisällään outoja vihjeitä hänen isänsä kuolemasta, jota hän on pitänyt onnettomuutena, mutta menneisyys pakenee hänen ulottuviltaan aivan kuin Aalo vuosia aiemmin. Isän kohtalo vaivaa Johanneksen mieltä yhä pahemmin. Samalla hänen täytyy voittaa Aalon sydän takaisin puolelleen. Tiina Raevaara (s. 1979) on palkittu kirjailija, biologi ja filosofian tohtori. ”Raevaara kirjoittaa niin vetävästi, että kirjaa ei malta laskea käsistään. Oudon, uskomattoman ja sopivasti pelottavan suvereeni mestari.” – Helsingin Sanomat

”Raevaara kirjoittaa tiivistä, imevää tekstiä. Hän rakentaa tarinansa toden ja sadun rajamaille, rakentaa palapelin, jossa jokainen osa löytää oikean paikkansa. Korppinaiset onkin romaani, jonka tahtoo lukea yhdellä istumalla.” – Turun Sanomat ”Raevaara on ansainnut paikkansa lopullisesti yhdeksi suomalaisen jännityskirjallisuuden helmeksi.” – Kirjan vuoksi -blogi ”Hieno romaani, joka ei tunnu tyhjentyvän yhdellä lukukerralla vaan se jättää ajattelemaan vielä lukemisen jälkeenkin.” – Savannilla-blogi


14

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Antti Reini

Juha Siro

NELJÄTOISTANOLLAKUUS

IDOLI

Sid., 144 s., ISBN 978-952-01-1267-7 Ilmestynyt. Sähkökirja. Myös äänikirja.

Näyttelijä katsoo naamioiden taakse Antti Reinin esikoisteos tarjoaa näynomaisia välähdyksiä ihmisistä ja muusta olevaisesta huomioiden ja valintojen hetkellä. Antti Reini (s. 1964) on näyttelijä, muusikko, kokonaistaideteos ja vapaan rennosti hengittävä olija. Häneltä on aiemmin julkaistu Parisuhde­ päiväkirja (Like, 2005) yhdessä Jukka Lyytisen kanssa. ”Reinin miljööt antavat lukijalle oudon sivullisen, riippumattoman kulkuriuden tunnelman. – Kirjailija löytää tropismiensa sanat.” – Helsingin Sanomat ”Nappisuoritus.” – Kouvolan Sanomat

Sid., 244 s., ISBN 978-952-01-1346-9 Ilmestynyt.

Miksi rakkaus on toisille meistä mahdollisuus, mutta toisille mahdottomuus? Maria lähtee Enkelten kaupunkiin tavoittelemaan mallin uraa, joka alkaakin lupaavasti. Maria palaa Suomeen ja tapaa Tuomaksen, kaikkien tunteman laulajan, jonka tähti on hiipumassa. He aloittavat rakkaussuhteen, jota pakkomielteisyys, epäluottamus ja kuuluisuuden kirot raastavat. Juha Siro (s. 1951) on palkittu kirjailija. ”Idoli kaikessa hauraudessaan kuvaa aidosti elävää, kimuranttia elämää.” – Helsingin Sanomat ”Siron romaani tekee samankaltaisen taikatempun kuin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni.” – Aamulehti ”Idoli on herkkävaistoinen sukellus ihmismieleen, elämän moniin ristiriitoihin ja haluun. Siro kirjoittaa tarkkoja ja harkittuja, ajatuksia kiteyttäviä lauseita.” – Turun Sanomat


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Stinke A. Itäniemi

Kuutti Koski

SATURNUKSEN VIETTELYS

KAIRA

Sid., 230 s., ISBN 978-952-01-1276-9 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Vangitseva esikoisromaani Saturnuksen viettelys on vaikuttava tarina minuudenhajottamiskokeesta, kahden ihmisen armottomasta kamppailusta, jolla ei näytä olevan minkäänlaisia sääntöjä. Sen vimmaisilla sivuilla riehuu taistelu Venuksen, seksuaalisuuden, ja Saturnuksen, hulluuden, välillä. Stinke A. Itäniemi (s. 1990) on Vähässäkyrössä syntynyt, tätä kirjoitettaessa Turkuun päätynyt globaali kulkuri. Saturnuksen viettelys on hänen esikoisromaaninsa. ”Saturnuksen viettelys on heittäytyvä kirjallinen debyytti.” – Ilkka ”Saturnuksen viettelys lunastaa paikkansa paitsi Itäniemen sujuvan tarinakuljetuksen myös henkilöiden uskottavan ja samaistuttavankin sisäisen problematiikan myötä.” – Turun Sanomat

15

Sid., 251 s., ISBN 978-952-01-1379-7 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Suuruudenhulluutta ja nuoruuden vimmaa Rovaniemellä Kosmo Yliniva on 19-vuotias nuorukainen, jonka on noustava kuuluisuuteen ennen parinkympin pyöreitä – kirjoittihan Rimbaudkin itsensä kirjallisuuden klassikoksi alle kaksikymppisenä. On aika polkaista bändin toimintaan uusi vaihde, kirjoittaa ylistetty runokokoelma ja julkaista käänteentekevä videotaideteos. Kuutti Koski (s. 1985) on Oulusta Rovaniemen kautta Helsinkiin eksynyt yhteiskuntatieteiden maisteri ja toimittaja. ”Tyylilajissaan hyvin istuva taiteilijaromaani vie Rovaniemelle. Pikkukaupunkikuvauksenakin teos on varsin mainio.” – Kaleva ”Kohtauksessa, jossa pomo taivuttelee toimittajanalkua unohtamaan kuulemansa sitaatit, on miltei mikkorimmis-tason hikisennihkeää komiikkaa.” – Helsingin Sanomat


16

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Mika Pekkola

Janne Kuusi

PYHÄN ANTONIUKSEN TULI

SIELUSTA SIELUUN

Sid., 347 s., ISBN 978-952-01-1251-6 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Romaani mystisestä kulkutaudista joka koetteli keskiaikaista Eurooppaa Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan alueella leviää sairaus, joka suistaa ihmisen järjiltään. Taudin kerrotaan sikiävän syntisestä elämästä. Freiburgin yliopisto lähettää nuoren lääkärin epidemian runtelemaan kaupunkiin hillitäkseen kansan levottomuutta uskonsotien kynnyksellä. Hän kohtaa taudin lisäksi köyhyyden ja sorron synnyttämät ristiriidat sekä inkvisition mahdin. Pyhän Antoniuksen tuli on mysteeri­tarina ja taiten laadittu ikkuna Euroopan menneisyyteen. Mika Pekkola (s. 1979) on kirjailija ja filosofian tohtori yleisen historian alalta. ”Historiallisten romaanien ystäville Pekkolan kirja on helmi. Omalla listallani Mika Pekkola on alkuvuoden ensimmäinen uusi kirjallinen tähti.” – Jorma Melleri, Uusi Suomi

Sid., 320 s., ISBN 978-952-01-1305-6 Ilmestynyt.

Romaani loputtomasta etsinnästä Talvisodan aattona Aune Kaskivuori menettää ­rakastettunsa Helsingin pommituksissa. Hän liittyy Lotta Svärd -järjestöön, mutta työskennellessään sotalapsikuljetuksissa hän alkaa epäillä, kykeneekö täyttämään velvollisuutensa isänmaataan kohtaan. 1970-luvun Helsingissä sosialistinen opiskelija­ liike elää kukoistuskauttaan. Maarit Bernerin silmissä siintävät opinnot Itä-Berliinissä, ja hän päättää toteuttaa haaveensa. Pian Stasi ottaa hänet silmä­tikukseen, ja Maarit joutuu valitsemaan seuratako sydämensä vai järkensä ääntä. ”Sielusta sieluun kuvaa Suomen ja Saksan suhdetta kahden naisen kautta. Juonenkäänteet ja dramatiikka ovat hyvin kirjoittajan hallinnassa. Ne etenevät sekä kiivaasti että taidokkaasti.” ‒ Helsingin Sanomat ”Pitkään odotimme sukupolviromaania ja uutta tulkintaa sota-ajoista. Tässä se on. Todella hyvä romaani, joka pitää noteerata laajalti.” – Jari Mäkäräinen, Yle


KOTIMAINEN RUNOUS

17

Jani Nieminen

BIGINI Nid., 160 s., 978-952-01-1461-9 Ilm. elokuussa.

Eminemi-Nieminen on saapunut, eikä mikään ole enää pyhää.

Kuva: Ville Juurikkala

Bigini on aikamme mullistuksia, sivistyksen rappiota ja luokkayhteiskunnan paluuta häpeämättömästi suomiva teos, taistelevaa nykyrunoutta, jossa räpin röyhkeys ja beat-lyriikan henki yhdistyvät. Jani Nieminen (s. 1973) on päivätöinään erikoiskirjastonhoitajana työskentelevä runoilija. Hän varttui Alavudella ja asuu nykyisin Helsingissä. Like on aiemmin julkaissut häneltä kolme runokokoelmaa.

Teemu Mäki

ÄIDIN OMA Sid., 143 s., ISBN 978-952-01-1413-8 Ilmestynyt.

Rakkauden ja kuoleman leikki Äidin oma on kokoelma kertovia ja lausuttavaksi tarkoitettuja eeppisiä runoja. Mäen runojen seikkailijalla ei ole supervoimia eikä elämää suurempaa päämäärää. Vakavuudestaan huolimatta runot ovat suunsoittajan ja leikkivän humoristin säkeitä. Teemu Mäki (s. 1967) on taiteilija, kirjailija, teatteriohjaaja ja tutkija. Äidin oma on hänen kolmas runokokoelmansa.


18

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Karl Ove Knausgård

TAISTELUNI. KUUDES KIRJA Alkuteos: Min kamp. Sjette bok. Suomentaja: Katriina Huttunen Sid., 1216 s., ISBN 978-952-01-0994-3 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Karl Ove Knausgårdin massiivisen teoksen uljas lopetus Kuudes osa päättää Karl Ove Knausgårdin eeppisen autofiktiivisen romaanin Taisteluni. Mitään salaamatta hän – aiempien osien tapaan – kertoo tavoitteensa ja heikkoutensa, epävarmuuden ja epäilyn. Samalla hän kuvaa välejään vaimoon ja lapsiin, isään ja äitiin, ystäviin ja tuttuihin. Elämä esiintyy kaikkine yksityiskohtineen, ratkaisevista ja raastavista silmänräpäyksistä arkielämän päältä katsoen merkityksettömiin pikkujuttuihin. Päätösnide seuraa teoksen loppuun saattamista, aiempien osien ristiriitaista julkaisua, häkellyttävää vastaanottoa ja painetta saada työ loppuun. Karl Ove Knausgård (s. 1968 Norjassa) asuu Ruotsissa kirjailijavaimonsa ja neljän lapsensa kanssa. Hän on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista ja ylistetyimmistä kirjailijoista – myös maailmalla.

”Kuudes kirja on sarjan pisin, maanisin, hengästyttävin ja kiinnostavin. Taisteluni-sarjan vetovoima on sen pikkutarkassa, nerokkaan oivaltavassa kuvauksessa. Knausgårdin tapa katsoa maailmaa jää päälle. Tältä osin elämän voi karkeasti jakaa aikaan ennen Taistelunisarjan lukemista ja aikaan sen jälkeen.” – Helsingin Sanomat


19

Kuva: Antti-Aimo Koivisto

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Karl Ove Knausgård

SYKSYSTÄ

TALVESTA

Alkuteos: Om høsten Suomentaja: Jonna Joskitt-Pöyry Sid., 260 s., ISBN 978-952-01-1365-0 Ilm. elokuussa. Sähkökirja.

Alkuteos: Om vinteren Suomentaja: Jonna Joskitt-Pöyry Sid., 260 s., ISBN 978-952-01-1366-7 Ilm. lokakuussa. Sähkökirja.

Karl Ove Knausgårdin maailmanselitys Lapsi on syntymässä. Ja isä istuutuu kirjoittamaan hänelle. Isä, kirjailija, haluaa kertoa lapselle, mikä häntä odottaa, millaiset miljardit ilmiöt ja aineet, eläimet ja ihmiset, joita kutsumme maailmaksi. Hän kirjoittaa auringosta ja mäyrästä, termoksesta ja pissasta, sängystä ja yksinäisyydestä, samalla kun lapsi kasvaa pimeydessä. Syksystä ja Talvesta ovat kaksi ensimmäistä kirjaa neljäosaisesta henkilökohtaisesta ensyklopediasta. Sen lyhyet tarinat, yksi vuoden jokaiselle päivälle, paljastavat fantastisen maailman ympärillämme uudella, yllättävällä tavalla.

”Aitoa Knausgårdia, hienoja tekstejä, kirjallisesti korkealaatuista, miltei runollista. Ehdotonta luettavaa kaikille, jotka haluavat seurata tätä sangen ainutlaatuisen kirjailijan uutta projektia.” – Verdens Gang ”Syksystä raivaa kirjallisuuteen tilaa antoisille kuvauksille kumisaappaista, kasvoista, hiljaisuudesta ja maasta.” – Dagens Næringslivet


20

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Linn Ullmann

RAUHATTOMAT Alkuteos: De urolige Suomentaja: Katriina Huttunen Sid. n. 440 s. ISBN 978-952-01-1532-6 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Maailmanluokan kirjailijan maailmanluokan romaani Isä, tytär ja nauhuri. Kaksikon tarkoituksensa on tehdä yhdessä kirja isän vanhenemisesta. Mutta kun he ovat vihdoin päässeet vauhtiin, vanhuus on ottanut isästä niin vahvan otteen, että keskusteluista tulee ennustamattomia ja rikkonaisia. Syntyy toisenlainen kirja, romaani. Rauhattomat on leikkisä, tutkiva ja genrerajat ylittävä romaani lapsesta, joka ei malta odottaa aikuistumista. Ja vanhemmista, jotka olisivat mieluiten lapsia. Muistoista, unohduksista ja monista tarinoista, joista elämä koostuu. Aineksista syntyy myös erityinen lukukokemus, kiehtova tarina ja ainutlaatuisen hyvä romaani. Linn Ullmann (s. 1966) on yksi uudemman pohjoismaisen kirjallisuuden merkittävimmistä nimistä. Rauhattomat on hänen kuudes romaaninsa. Se on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Linn Ullmann vierailee Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa. ”En yllättyisi, jos Rauhattomistakin tulisi kansainvälinen bestseller.” – Dagbladet ”Ehdottomasti hänen paras kirjansa. Rauhattomat täyttyy rakkaudesta ja syvästä kunnioituksesta jokaisen ihmisen omaa elämänkamppailua kohtaan.” – Sveriges Radio Kuva: Agnete Brun

”Jokainen rivi on sisällöltään rikas ja vahvasti läsnä, vakavuus ja huumori käyvät käsi kädessä, vaivattomasti ja täydellisesti.” – Trönder-Avisa


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

21

Sjón Kuva: Thomas A

VALAAN SUUSTA Alkuteos: Rökkurbysnir Suomentaja: Tuomas Kauko Sid., 150 s., ISBN 978-952-01-1170-0 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Taikausko ja myytit sulautuvat Islannin karun kauniiseen maisemaan Sjónin vaikuttavassa eepoksessa On vuosi 1635. Taikausko, köyhyys ja julmuus hallitsevat Islantia. Roviolla poltetaan kirjoja ja miehiä, palvontamenot suoritetaan salassa. Jonas Palmason on runoilija ja itseoppinut parantaja. Hän joutuu rauhantuomarin epäsuosioon, ja hänet karkotetaan autiolle saarelle harhaoppisena. Saarella hän kertoo lastensa kuolemasta, kuolleiden herättämisestä ja syyttömien valaanpyytäjien vimmaisesta joukkomurhasta. Sjón (s. 1962) on islantilainen kirjailija, jonka kirjoja julkaistaan yli 20 maassa. Hän kirjoittaa myyttisiä kertomuksia, päältä katsottuna minimalistisia mutta sisällöltään rikkaita. Vuonna 2005 hän voitti Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Skugga-Baldur. Hänen runonsa ovat tulleet tutuiksi Björkin hittibiiseinä. Häneltä on aiemmin suomennettu neljä kirjaa.Sjón vierailee Helsingissä syyskuussa.

”Kivuliaan nerokas, hurja, poikkeuksellinen eepos.” – Junot Díaz ””Kun kaipaan jotain eeppistä ja lyyristä, käännyn Sjónin puoleen.” – Björk ”Silloin tällöin joku kirjailija muuttaa koko kirjallisuuden kentän pääni sisällä. Viimeisin on ollut Sjón, jonka kirjat ovat hyvin jännittäviä ja poikkeavat kaikesta, mitä olen koskaan lukenut.” – A. S. Byatt,”


22

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Jan Guillou

SININEN TÄHTI Alkuteos: Blå stjärnan Suomentaja: Taina Rönkkö Sid., 520 s., ISBN 978-952-01-1402-2 Ilm. syyskuussa

Guilloun valtit yhdessä: lähihistoriaa ja vakoilua

Kuva: Ulla Montan

Lauritzenin suvun uusi sukupolvi marssii esiin. Keskipisteessä on vanhin tytär Johanne. Toinen maailmansota ei jätä Ruotsiakaan täysin rauhaan, ja Johanne liikkuu Tukholmassa, vakoilun, vilpin ja petoksen puolimaailmassa. Toimeksiannot tulevat brittien agenttiyksikkö SOE:lta. Muutaman näyttävän sabotaasiteon jälkeen hän, koodinimellä Sininen tähti, saa vastuulleen Norjan juutalaisten pelastamisen natsien kynsistä. Jan Guillou (s. 1944) on yksi Ruotsin suosituimmista kirjailijoista. Suuri vuosisata -sarjassa aiemmin ilmestyneet Sillanrakentajat (2012), Keikari (2013), Punaisen ja mustan välissä (2014) ja Sokea piste (2015) ovat saatavana Like-pokkareina.

”Guilloun näkökulmat ovat tuoreet ja uudet. Hän ei kumarra kuvia. Ajan tapojen ja ilmiöiden kuvaajana hän on vain kypsynyt sarjan edetessä. Hahmotkin ovat vain parantuneet koko sarjan ajan. Guillou on hieno pohjoismainen kirjailija.” – Kauppalehti

”Jan Guillou on loistava tarinankertoja.” – Helsingin Sanomat


23

Kuva: Jan Åke Eriksson

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Nils Håkanson

RAUTAKALLO Alkuteos: Järnskallen Suomentaja: Laura Varjola Sid., n. 520 s., ISBN: 978-952-01-1338-4 Ilm. elokuussa. Sähkökirja.

Syksyn eeppisin seikkailujännäri! Tukholma keväällä 1917. Valtaeliitin sisällä kuohuu, kun johtoasemassa oleva henkilö on murhattu. Mystinen naamiomies herra Agnefit kerää epätavallisen joukon selvittämään murhaa. Entinen showpainija, jujutsussa kunnostautunut opiskelijatyttö, keski-ikäinen alkoholistirouva ja latvialainen pankkirosvo joutuvat seikkailuun, jossa Tukholman alamaailma vapisee. Kirjassa päädytään Suomen rannikolle, Suomenlinnan

edustalle, ja juonittelevat pahat voimat uhkaavat pommittaa Helsingin ja Pietarin maan tasalle. Nils Håkanson (s. 1975) on ruotsalainen kirjailija. Hän on slaavilaisten kielten tohtori ja kääntänyt muun muassa venäläistä kirjallisuutta ruotsiksi. Håkanson vierailee Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa.

”Håkanson onnistuu herättämään ajanjakson henkiin paremmin kuin monet historiankirjat. Miljöö ei ole rekvisiittaa, sillä on sielu. Ja hahmot! Henkilögalleria on burleski ja vahva.” – Dagens Nyheter


24

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Despentes

Tore Renberg

VERNON SUBUTEX

HUOMENNA NÄHDÄÄN

Alkuteos: Vernon Subutex 1 Suomentaja: Einari Aaltonen Sid., n. 400 s., ISBN 978-952-01-1340-7 Ilm. lokakuussa

Alkuteos: Vi ses i morgen Suomentaja: Outi Menna Sid., 656 s., ISBN 978-952-01-1315-5 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Pureva kuvaus 80–90-lukujen idealisteista, jotka joutuvat sopeutumaan uuteen maailmaan 2010-luvulla Vernon Subutex on noin viisikymppinen sammuvan rock-sukupolven puhdasverinen kasvatti, joka kadulle jouduttuaan kiertää Facebook-­ kavereiden, entisten heilojen ja rokkarituttujensa sohvilla ja kohtaa kaikki yhteiskuntakerrokset karikatyyreineen. 80-luvun idealistit ovat myyneet nuoruuden ihanteensa pärjätäkseen nykymaailmassa. Vernon Subutex pitää ainoana sukupolvensa ihanteista kiinni uskollisesti.

”Tore Renberg on yksi Norjan parhaista nuorista kirjailijoi sta.” – Jo Nesbø Intensiivinen, riehakas, seksikäs ja jännittävä tarina rakkaudesta, rikollisuudesta, ystävyydestä ja yksinäisyydestä – kolmesta salaisuuksien riivaamasta henkilöstä, joiden polut kohtaavat kolmena syyskuun päivänä. Tore Renberg (s. 1972) on palkittu norjalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut kolmetoista romaania ja useita elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia. Renberg vierailee toukokuussa Helsinki Litissä.

Virginie Despentes (s. 1969) on ranskalainen kirjailija. Ranskassa kaikki tuntevat Vernon Subutexin, kirjaa on myyty siellä yli sata tuhatta kappaletta. Despentesiltä on aiemmin suomennettu viisi kirjaa.

”Harvinaislaatuinen romaani, yhtä ihmeellinen kuin realistinenkin, kirjoitettu räjäyttävällä voimalla ja tykyttävällä intohimolla. Mahdoton laskea käsistään!” – Karl Ove Knausgård

”On kuin lukisi kirjallista Marilyn Mansonia.” – Turun Ylioppilaslehti (King Kong -tyttö)

”Tiivis kirjallinen romaani, joka etenee kuin trilleri.” – Kirkus Reviews


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

25

Petteri Nuottimäki

Rein Raud

VARAUDU PAHIMPAAN

TÄYDELLISEN LAUSEEN KUOLEMA

Alkuteos: Förvänta dig det värsta Suomentaja: Jaana Nikula Sid., 303 s., ISBN 978-952-01-1347-6 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Alkuteos: Täiusliku lause surm Suomentaja: Hannu Oittinen Sid., 220 s., ISBN 978-952-01-1370-4 Ilmestynyt.

Ruotsissa ruoho on vihreämpää ja lapsissa vara parempi

Hiljainen sota ilman rintamalinjaa

Jatkosodan kokenut Matti muuttaa Ruotsiin ja onnistuu perustamaan yrityksen, joka kaiken lisäksi menestyy. Hän päättää laittaa pystyyn kilpailun perinnöstä: lapsista se, joka sijoittaa 100 000 kruunua parhaiten, perii firman.

Neuvostoliiton romahtamisen aikoina Tallinnassa, Helsingissä, Leningradissa ja Tukholmassa tapahtuva vakoilu- ja rakkaustarina ratkoo ihmissuhde­ sotkuja epäluottamuksen, poliittisen jännityksen, toivojen ja pelkojen ilmapiirissä.

Petteri Nuottimäki (s. 1968) on syntynyt Suomessa mutta kasvanut Ruotsissa.

Rein Raud (s. 1961) on kirjailija ja Japaniin erikoistunut kulttuurin ja kirjallisuuden tutkija. Häneltä on aiemmin suomennettu teos Rekonstruktio (2015).

”Varaudu pahimpaan on lystikäs.” – Turun Sanomat ”Täydellinen lukuelämys huumorista pitävälle! Varaudu pahimpaan -romaani sopii mainiosti luettavaksi niille, jotka ihastuivat aikanaan Kyrön Mielensäpahoittajaan tai Fredrick Backmanin Mieheen, joka rakasti järjestystä.” – Lukuneuvoja-blogi

”Vakoojapelin semiotiikassa Raud on erittäin taitava.” – Aamulehti ”Monitahoinen teos kehkeytyy viihdyttäväksi vakoilujännäriksi, rakkauden ja vainoharhan tarinaksi sekä autenttiseksi aikalaistodistukseksi.” – Keskisuomalainen


26

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Steinar Bragi

SUMU Alkuteos: Hálendid Suomentaja: Tuomas Kauko Sid., n. 200 s., ISBN 978-952-01-1254-7 Ilm. lokakuussa. Sähkökirja.

Psykologista jännitystä Islannin takamailta

Steinar Bragi (s. 1975) on islantilainen kirjailija, joka on ollut Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuus­palkintoehdokkaana. Sumu on hänen kansainvälinen läpimurtonsa, joka on myyty jo viiteentoista maahan.

Kuva: Salomonsson Agency

Neljä nuorta aikuista on lomalla Islannissa, kun heidän jeeppinsä törmää syvässä sumussa mökin seinään keskellä ei mitään. Auto hajoaa ja mökin salaperäiset asukkaat tarjoavat matkalaisille yöpaikan. Puhelimet eivät löydä kenttää, seurueen koira katoaa ja selittämättömät tapahtumat alkavat horjuttaa matkalaisten mieltä.

”Bragi on äärimmäisen lahjakas kirjoittaja. Odotan samaan aikaan innolla ja kauhulla painajaisia, joita hän tulevaisuudessa tarjoilee kollektiiviselle psyykellemme.” – SvD ”Steinar Bragi on fantastisen syvällinen, omaperäinen ja kiehtova kirjailija, jolla on yli-inhimillinen ote tekemisiinsä. Valtavan tyylikäs, originelli ja erittäin syvällinen romaani.” – Fréttablaðið ”Mielestäni tämä kirja on nerokas… todella hyvin suunniteltu ja toteutettu teos.” – Kiljan, TV ”Steinar Bragin kirja on yksi mielenkiintoisimmista ja epätavallisimmista islantilaisista lukukokemuksista, jonka tiedän.” – DV


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

27

Ingar Johnsrud

WIENILÄIS­ VELJESKUNTA Alkuteos: Wienerbrorskapet Suomentaja: Jonna Joskitt-Pöyry Sid., 480 s., ISBN 978-952-01-1361-2 Ilm. kesäkuussa. Sähkökirja.

Kasvoton mies jahtaa lahkolaisia säkenöivän jännittävässä trillerissä

sesta tai lahkolaisista ei näy jälkeäkään. Tapahtumien kauheus alkaa valjeta, kun maatilalta löytyy laboratorio, joka on toiminut näyttämönä toisen maailmansodan aikaisille rotubiologisille kokeille. Pian murhatutkimus punoutuu kansainväliseen terrorismiin, jonka keskiössä on kasvoton tappaja. Ingar Johnsrud (s. 1974) on toimittaja. Huimaa kansainvälistä menestystä niittänytWieniläisveljeskunta on hänen esikoisromaaninsa. Sen käännösoikeudet on myyty 20 maahan. Teos avaa hyytävän uuden dekkarisarjan. Johnsrud vierailee Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa. ”Säkenöivän hyvä. Lyhyet, mutta tiiviit luvut auttavat lukijaa painamaan koko kirjan läpi ennätysvauhtia.” – Tvedestrandsposten ”Kirjaa kuljettaa ennen kaikkea puhdas jännitys. Se on aivan yksinkertaisesti tavattoman hyvin kirjoitettu, ja pohjalla värisee tukahdutettu aggressio.” – Verdens Gang ”Todellinen Millenium-trilogian seuraaja.” – Il Fatto Quotidiano ”Rikoskirjallisuuden uusi tähti.” – Corriere della Sera

Kuva: Paul Heartfield

Kuva: Jarli & Jordan

Nuorimman lapsensa kuoleman ja avioeron tuskastuttama komisario Fredrik Beier saa eteensä tärkeän poliitikon tyttären katoa­mistapauksen. Tutkimukset johtavat fundamentalistisen uskonlahkon maatilalle Oslon lähelle, jossa poliisia odottavat karmivan verityön jäljet. Etsitystä nai-


28

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Michael Katz Krefeld

Tony Johansson

LAHKO

KOLMAS MATKUSTAJA

Alkuteos: Sekten Suomentaja: Päivi Kivelä Sid., 420 s., ISBN 978-952-01-1075-8 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Mystinen lahko sulkee sisäänsä salaisuuksia, joita bisnesmaailman huippu ei halua julki.

Tanskan bisnesmaailma ja salaperäinen uskonlahko liittyvät jollain tavalla hämärään tuhopolttoon. Tärkeän bisnesmiehen poika on perustanut lahkon ja sittemmin hävinnyt maan päältä. Entinen rikospoliisi Ravn saa tehtäväkseen selvittää, mitä pojalle on tapahtunut. Pian hän huomaa, että pelissä on paljon muutakin kuin kadonnut poika, ja helvetin portit aukeavat kun Ravn porautuu yhä syvemmälle lahkon synkkiin salaisuuksiin. Michael Katz Krefeld (s.1966) on tanskalainen rikoskirjalija ja tv-käsikirjoittaja. ”Lahko edustaa jälleen taattua Krefeld-laatua. Juoni pitää sisällään kihelmöivää jännitystä, jopa raakuuksia, kuitenkin lempeällä huumorilla sävytettynä.” – Rakkaudesta kirjoihin -blogi

Alkuteos: Den tredje passageraren Suomentaja: Petri Stenman Sid., 320 s., ISBN 978-952-01-1253-0 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Polttavan ajankohtainen poliittinen jännäri Syyskuun alussa 2001 Landskronan kadulta löytyy paikallisen äärioikeistolaisen poliitikon ruumis. Poliisi uskoo, että kyseessä on liikennepako. Silminnäkijöitä ei ole, eikä epäiltyjä. Yhtäkkiä toimittaja Erik Larsson saa välikäden kautta yhteydenoton – laittomalta maahanmuuttajalta. Pian Erik ja toimittajaharjoittelija Karin huomaavat juoksevansa kilpaa sotilastiedustelun kanssa. Samalla todistajan nimi vuodetaan julki. Alkaa tapahtumasarja, joka johtaa syvälle politiikan syövereihin. Tony Johansson (s. 1978) asuu Lundissa ja valmistelee väitöskirjaa taloushistorian alalta. ”Lukijan niskakarvat saattavat nousta pystyyn useamman kerran, meno on sen verran huikeaa ja arvaamatonta.” – Mesta.net


Kuva: Christine O Gorman

Jax Miller

VETTÄ SAKEAMPAA Alkuteos: Freedom’s Child Suomentaja: Elina Koskelin Sid., 326 s., ISBN 978-952-01-1172-4 Ilmestynyt. Sähkökirja.

”Kutsukaa minua miksi haluatte: murhaajaksi, kytäntappajaksi, karkulaiseksi, juopoksi…”

Hänen nimensä on Freedom. Hän on ollut kahdeksantoista vuotta todistajansuojeluohjelmassa ja seurannut huostaan otettuja lapsiaan etäältä. Kun uskonnollisen lahkon parissa kasvanut tytär katoaa, Freedom hyppää moottoripyörän selkään ja lähtee vimmaiselle etsintämatkalle. Samalla hän pakenee kuolleen ex-miehensä kostonhimoista, sekopäistä sukua. Jax Miller (s. 1985) kasvoi New Yorkissa ja asuu nykyään Irlannin maaseudulla. ”Uuden henkilöllisyyden saanut päähenkilö on joutunut katkaisemaan kaikki siteensä entiseen elämäänsä kaunistelemattomassa ja raa’n runollisessa esikoisromaanissa.” – Helsingin Sanomat

Denise Mina

VERI SUOLA VESI Alkuteos: Blood Salt Water Suomentaja: Juha Ahokas Sid., 315 s., ISBN 978-952-01-1314-8 Ilmestynyt

Pikkukaupungin idylli särkyy, kun läheisestä järvestä löytyy naisen ruumis. Glasgowlainen rikoskomisario Alex Morrow tutkii huume- ja rahanpesujuttua, kun sen yhteydessä epäilty liikenainen katoaa yllättäen. Denise Mina (s. 1966) on skotlantilainen kirjailija. Hän sai Suomen dekkariseura ry:n ulko­ maisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan vuonna 2013. Veri suola vesi on suitsutetun Alex Morrow -sarjan viides osa.

”Veri suola vesi on kauniisti kirjoitettu ja rakennettu, ja se vahvistaa kirjailijan aseman yhtenä Britannian hienoimmista nykyrikoskirjailijoista.” – Daily Express


30

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Gillian Anderson & Jeff Rovin

David Duchovny

PYHÄ LEHMÄ

JÄÄN SALAISUUDET

Alkuteos: Holy Cow Suomentaja: Ilkka Salmenpohja Sid., 207 s., ISBN 978-952-01-1317-9 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Alkuteos: Dream of Ice Suomentaja: Einari Aaltonen Sid., 318 s., ISBN 978-952-01-1416-9 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Eläinten vallankumous kohtaa Salaiset kansiot kohtaa Californicationin Salaisista kansiosta, Californicationista ja lukuisista elokuvarooleista tuttu David Duchovny yllättää kekseliäällä ja humoristisella esikoisromaanillaan.

Muinainen Galderkhaanin kulttuuri on jo kuollut, mutta Antarktiksella jään alta paljastuu galderkhaanilaisten rakentama kaupunki. Tutkija Mikel Jasso saa selville, että alkukantaiset kiviesineet ovatkin kehittynyttä teknologiaa ja niiden tieto on päässyt ujuttautumaan nykymaailmaan. Mikelin ja lastenpsykiatri Caitlin O’Haran on selvitettävä Galderkhaanin salaisuudet, ennen kuin on liian myöhäistä.

”Viihdyttävä pihvinviipale, ilkikurinen tarinaviritelmä, jossa kyytiä saavat niin television palvonta, eläinten tehotuotanto kuin maailmanpolitiikkakin.” – Helsingin Sanomat

Gillian Anderson (s. 1968) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Salaiset kansiot -tv-sarjasta ja elokuvarooleistaan. Hänen esikoisteoksensa Liekkien näkijät ilmestyi suomeksi 2015. Jeff Rovin on yhdysvaltalainen bestseller-kirjailija.

Kuva: Tim Palen

”Gillian Anderson palaa genreen joka teki hänestä kulttuuri-ikonin.” – Entertainment Weekly


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

31

Hugh Howie

HIEKKA Alkuteos: Sand Suomentaja: Einari Aaltonen Sid., n. 370 s., ISBN: 978-952-01-1467-1 Ilm. heinäkuussa. Sähkökirja.

Howey luo uuden maailman huippumenestyneen Siilon saagan jälkeen Maailma on hautautunut hiekkaan. Nuori Palmer haaveilee urasta hiekkasukeltajana isänsä jalanjäljissä. Kaksitoista vuotta sitten isä lähti sukellukselle, jolta hän ei palannut. Palmer ja hänen sisaruksensa joutuvat kohtaamaan yksin maailman, joka kulkee kohti tuhoaan. Hiekka on Siilon saagan kirjoittajan uusi dystopia maailmasta, jossa toivo on hautautunut hiekan alle. Tuuli siirtää dyynejä jatkuvasti, eikä koskaan tiedä mitä seuraava päivä tuo tullessaan.

Hugh Howey (s. 1975) asuu Floridassa vaimonsa kanssa. Hän kirjoittaa dystooppisia kuvia maailmasta. ”Howeyllä on tarkka psykologinen silmä. Hän kuvaa moderneja ihmisiä barbaarisissa olosuhteissa. Howey voi osoittautua ykkösluokan jännityskirjailijaksi, joka menestyy aiheessa kuin aiheessa.” – Aamulehti

”Hugh Howey osaa todella kirjoittaa.”– SFX ”Hiekka todistaa ettei Siilon menestys ollut onnekas sattuma. Hiekka on erinomainen scifi-tarina, taitava ja peräänantamaton.” – Financial Times


32

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Christie Golden

Christie Golden

WARCRAFT

WARCRAFT

Alkuteos: Warcraft: Durotan Suomentaja: Juha Ahokas Nid., 320 s., ISBN 978-952-01-1452-7 Ilm. toukokuussa. Sähkökirja.

Alkuteos: Warcraft Suomentaja: Juha Ahokas Nid., 320 s., ISBN 978-952-01-1453-4 Ilm. kesäkuussa. Sähkökirja.

Durotan ja Warcraft vievät lukijan peleistä tutuille tapahtumapaikoille ja tuttujen hahmojen pariin. Ensimmäinen osa aloittaa Hallasusien klaanin tarinan. Toisessa osassa palataan aikaan, jona ihmiset ja örkit ensimmäisen kerran kohtasivat.

Christie Golden (s. 1963) on amerikkalainen menestyskirjailija. Hän on kirjoittanut yli 50 fantasia- , kauhu- ja scifiromaania ja tunnetaan muun muassa Star Trek ja Star Wars -romaaneistaan. Elokuva Warcraft: The Beginning tulee ensi-iltaan kesäkuussa.

– Durotan

p el i e n o k o t in t i e u t i s o u a! ns n a a j m r l i i k a Ma a ja n a v u k o ny t el


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

33

Alastair Reynolds

Jeff VanderMeer

POSEIDONIN LAPSET

HYVÄKSYNTÄ

Alkuteos: Poseidon’s Wake Suomentaja: Hannu Tervaharju Nid., 600 s., ISBN 978-952-01-1447-3 Ilm. heinäkuussa. Sähkökirja.

Odotettu jatko-osa Terästuulen yllä -romaanille ”Lähettäkää Ndege.” Kaukaa saapuva viesti yllättää koko Criciblen. Ja miksi juuri Ndege, joka kärsii tuomiotaan tehtyään kohtalokkaan virheen? Valtava retkikunta lähtee selvittämään viestin alkuperää. Matka muuttuu hengenvaaralliseksi kun käy ilmi, että viesti on kuultu muuallakin… Alastair Reynolds (s. 1966) on walesilainen menestyskirjailija. Sarjassa aiemmin ilmestyneet Muistoissa sininen maa ja Terästuulen yllä ovat saatavilla Li­kepokkareina.

Alkuteos: Acceptance – The Southern Reach Trilogy Suomentaja: Einari Aaltonen Nid., 368 s., ISBN 978-952-01-1290-5 Ilmestynyt Sähkökirja.

Kansainvälisen läpimurtotrilogian huikea päätösosa Kauhua, paranoiatrilleriä ja tieteiskirjallisuutta sekoittava kokonaisuus vie lukijansa aivan uudenlaisiin maisemiin, jotka ovat kuitenkin oudolla tavalla tuttuja. Hyväksyntä on trilogian järisyttävä päätösosa, jossa Alue X:n mysteeri paljastuu. Jeff VanderMeer (s. 1968) on amerikkalainen kirjailija, jonka teokset luetaan usein ”uuskumman” piiriin. ”Lost-televisiosarjan ja Stalker-romaanin jalanjäljissä kulkevasta kirjasarjasta tuli yhdysvaltalaiskirjailija Jeff VanderMeerin kansainvälinen läpimurto.” – Helsingin Sanomat


34

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Mats Strandberg

RISTEILY

Kuva: Lindsten & Nilsson

Sid., 500 s., ISBN 978-952-01-1446-6 Alkuteos: Färjan Suomentaja: Stella Vuoma Ilm. elokuussa. Sähkökirja.

Kauhua ruotsinlaivalla Stephen Kingin hengessä Risteilyalus lähtee Tukholman satamasta, matkustajien odotukset ovat korkealla, estot jätetty maihin. Täpötäyteen laivaan on astunut kuitenkin jotain uhkaavaa. Keskellä Itämerta yön sydämessä sitä on mahdoton paeta.

Mats Strandberg (s. 1976) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Risteily on ollut Ruotsissa valtava myynti- ja arvostelumenestys.

”Puren kynsiäni. Itken ja nauran. Enkä enää koskaan matkusta laivalla.” – Åsa Larsson ”Harva vaalii kauhun amerikkalaisen mestarin Stephen Kingin perintöä näin hyvin.” – Aftonbladet ”Risteily on kauhua kaikilla herkuilla.” – Göteborgs-Posten


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

35

Robert Kirkman & Jay Bonansinga

THE WALKING DEAD Kuvernöörin hirmuvalta on tullut tiensä päähän Kuvernööri kaitsee laumaansa pelolla ja kauhulla, mutta kaikki eivät suostu peloteltaviksi. On tullut aika valita puolensa.

”Kirkman saa lukijan sekä janoamaan lisää että pelkäämään sivun kääntämistä, sillä koskaan ei voi tietää milloin suosikkihahmo päätyy zombien hampaisiin.” – ComicBookMovie.com

KUVERNÖÖRIN TUHO, OSA 1 KUVERNÖÖRIN TUHO, OSA 2 Alkuteos: The Walking Dead – The Fall of the Governor Part One Suomentaja: Marika Saastamoinen Sid., ISBN 978-952-01-1380-3 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Alkuteos: The Walking Dead – The Fall of the Governor Part Two Suomentaja: Marika Saastamoinen Sid., 300 s., ISBN 978-952-01-1381-0 Ilm. lokakuussa. Sähkökirja.

Glen Duncan

VEREN YHDISTÄMÄT Alkuteos: By Blood We Live Suomentaja: Elina Koskelin Sid., 491 s., ISBN 978-952-01-1318-6 Ilmestynyt

Verta ja seksiä säästelemättömän Ihmissusi-trilogian huipentuma Katolinen kultti haluaa estää ikiaikaisen ennustuksen toteutumisen hinnalla millä hyvänsä. Ihmissudet ja vampyyrit nousevat vastaiskuun. Glen Duncan (s. 1965) on englantilainen kirjailija.

”Duncanin kerronta ylittää muutakin kuin genren rajat: se hiipii keskellä yötä viereen, repii ulos sydämen ja syö sen.” – The Guardian


36

TIETOKIRJAT

Norman Ohler

HITLERIN TABUT Alkuteos: Der Totale Rausch Suomentaja: Raija Nylander Sid., 430 s., ISBN 978-952-01-1448-0 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Hitler ja koko natsi-Saksa marssipulverin pauloissa

Kun Saksa hyökkäsi Ranskaan 1940, sen sotilaat olivat ottaneet 35 miljoonaa annosta Pervi­ tiniä eli metamfetamiinia. Huumetta sai vapaasti apteekeista, ja siitä tuli natsivaltiossa koko kansan hupi. Raittiusmiehenä esiintynyt Hitlerkään ei karttanut sitä tai muita piristeitä. Pannessaan toimeen viimeisen sotaponnistuksen 1944 hän läheisimpine työtovereineen ei ollut päivääkään selvin päin. Hitlerin tabut avaa hämmästyttävän uuden näkökulman natsi-Saksan aloittamaan sotaan ja sen pitkittymiseen. Perusteellisesti dokumentoitu tietokirja kulkee kuin trilleri.

Kuva: Joachim Gern

Norman Ohlerin (s. 1970) on saksalainen kirjailija. Hän on laatinut myös elokuvakäsikirjoituksia muun muassa Wim Wendersin ja Dennis Hopperin kanssa ja saanut useita palkintoja. ”Norman Ohlerin kirja on yksi viime vuosien kiinnostavimmista kirjoista.” – Frankfurter Allgemeine ”Rohkean kiehtova kirja.” – Stern


37

TIETOKIRJAT

Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius

ERROR

— MIELEN HÄIRIÖITÄ Sid., 256 s., ISBN 978-952-01-1383-4 Ilmestynyt

15 kiehtovaa ihmistä. 15 koskettavaa kertomusta. Rehellisessä ja rohkeassa kirjassa tarinansa kertoo 15 ihmistä, joiden elämään vaikuttaa jokin mielen häiriö. Muiden rinnalla mielensä pimeää puolta avaavat muun muassa Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala, Herra Ylppö ja Milana Misic. ”Error tuo mielenterveysongelmat konkreettisiksi ja paremmin ymmärrettäviksi. Sen tärkeä viesti

on, että ihmismieli on herkkä ja järkkyy helposti, eikä kukaan ole ongelmineen yksin – ja juuri siksi näiden rohkeiden ihmisten tarinoiden julkaiseminen on niin tärkeää.” – Soundi

Lena Huldén

RUTTO Sid., 300 s., ISBN 978-952-01-1456-5 Ilm. syyskuussa

Historian tunnetuin vitsaus tappaa edelleen Tuskin mitään tautia on pelätty ihmiskunnan historiassa samalla tavalla kuin ruttoa. Oireet voivat olla kauhistuttavat: tartunnan saaneen suusta ja nenästä tulvii verta ja hän kuolee muutamassa tunnissa. Rutto matkaa läpi taudin historian ja selittää, miksi tauti leviää ja tappaa niin tehokkaasti. Rutto ei ole hävinnyt maailmasta: muutama vuosi sitten Madagaskarilta löytyi uusi, antibiooteille vastustuskykyinen ruttobakteeri. Lena Huldén (s. 1956) on hyönteistieteilijä ja historioitsija. Hänet on palkittu Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.


38

TIETOKIRJAT

Raphael Honigstein

SAKSAN JALKAPALLON VIRITETTY KONE

Alkuteos: Das Reboot Suomentaja: Petri Stenman Nid., 320 s., ISBN 978-952-01-1454-1 Ilm. toukokuussa. Sähkökirja.

Loistava analyysi saksalaisen jalkapallon uudesta noususta Saksan jalkapallon viritetty kone on sisäpiirikertomus Saksan vuosikymmenen pituisesta matkasta vuoden 2014 jalkapallon maailmanmestariksi loisteliaalla pelityylillä. Tämän vuosituhannen tutut huippunimet värittävät jutuillaan eloisaa tarinaa, jossa kurkistetaan kulissien taakse ja perehdytään Saksan otteluihin voitokkaissa MM-kisoissa. Kirja sopii niin Saksan faneille kuin joukkueeseen nuivemmin suhtautuville, niin lajin kauneudesta

viehättyneelle kuin sen saloista kiinnostuneelle. Kesän 2016 jalkapallon EM-lopputurnauksessa Saksa on yksi vahvimmista mestarisuosikeista. Raphael Honigstein on syntynyt Saksassa ja asunut Lontoossa vuodesta 1993. Hän kirjoittaa englantilaisesta jalkapallosta saksalaissanomalehti Süddeutsche Zeitungiin ja saksalaisesta jalkapallosta englantilaiseen The Guardianiin.

”Fantastinen. Honigsteinin perusteellisuus on ylittämätöntä.” – Scotland on Sunday ”Kartoittaa sen, kuinka Saksan jalkapallosta tuli hienoin versio lajista. – Shortlist ”Verraton kronikka.” – The National


TIETOKIRJAT

39

Eeva Kemppi & Maria Säkö

Q — SKAVABÖLEN POJISTA KASPAR HAUSERIIN Sid., 320 s., ISBN 978-952-01-1285-1 Ilm. syyskuussa

Turkan jälkiuunileipää, kalsariavantgardea ja sketsin taidetta! Skavabölen pojat nosti Q-teatterin 90-luvun lama-Suomessa ilmiöksi. Vuonna 2014 saman teki spektaakkeliyhteiskunnan kritiikki Kaspar Hauser. Iholle menevässä kirjassa merkkipaaluesitysten taiteilijat kertovat kokemuksistaan, metodeistaan ja kriiseistään. Ennennäkemättömän laaja haastattelumateriaali ulottuu Antti Raivion teatteritreenien dokumentoinnista Peter Greenawayn näkemyksiin. Q-teatterin ansiosta muun muassa Elina Knihtilästä, Tommi Korpelasta ja Hannu Kiviojasta tuli sukupolvensa valovoimaisimpia näyttelijöitä. Q – Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin kertoo miten ja millä hinnalla.

Kuva: Pate Pesonius

Eeva Kemppi (s. 1979) on esitystaiteilija, tuottaja ja kokenut teatterikriitikko. Maria Säkö (s. 1976) on Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja. Hän kirjoittaa teatterikritiikkiä Helsingin Sanomiin ja opettaa kirjoittamista Taideyliopistossa.


TIETOKIRJAT

Tiia & Jouni Forsström

BDSM-AAPINEN Nid., n. 160 s., ISBN 978-952-01-1460-2 Ilm. lokakuussa

Voit kurkistella vähän tai tuijottaa julkeasti Valta-asetelmia ja vallattomuutta. Tummia fan­ tasioita ja aikuisten roolileikkejä. BDSM-aapinen vastaa niihin kysymyksiin, joita et kehtaa kysyä,

Katja Jokiniemi & Heini Puurunen

SANKARIMATKAILIJAN BELGRAD Nid., 300 s., ISBN 978-952-01-1459-6 Ilm. kesäkuussa

Belgrad – Länsi-Balkanin suurin ja tapahtumarikkain kaupunki Serbian pääkaupunki Belgrad on historialtaan muinainen ja tunnelmaltaan tuore, vieraan­ varainen ja helposti lähestyttävä mutta toisinaan kaoottinen pieni suurkaupunki. Belgrad on ensimmäinen suomenkielinen Serbiaa ja sen pääkaupunkia käsittelevä matkaopas, tutkimusmatka kaupunginosasta toiseen. Se esittelee kaupungin eri kulmat rappioromantiikkaa tihkuvista urbaaneista keitaista kafanoiden eli kansankuppiloiden villiin menoon.

ja kertoo kaikesta siitä, mistä äitisi ei osannut edes varoittaa. Fantasioiden toteuttamisen, nautinnon, kivun ja aistillisuuden ammattilaisten kirjoittama opas jatkaa siitä, mihin 50 harmaan sävyä jäi sätkimään. Tiia Forsström (ent. Aarnipuu) on sukupuolen ja seksuaalisuuden moniosaaja. Hän on Setan ex-puheenjohtaja, sukupuolentutkija ja tietokirjailija. Jouni Forsströmillä on monipuolinen kokemus ihmisten satuttamisesta. Hän uskoo avoimeen tiedonjakamiseen ja ennakkoluulottomaan oppimiseen.

Katja Jokiniemi ja Heini Puurunen ovat Serbian ja Balkanin tutkijoita ja matkaajia, jotka molemmat ovat opiskelleet serbian kieltä ja kulttuuria Belgradin ja Helsingin yliopistoissa. ”Belgradin riehakasta yöelämää on verrattu kahteen paljon tunnetumpaan (ja kalliimpaan) läntiseen B-kaupunkiin, Barcelonaan ja Berliiniin.” – Lonely Planet

Kuva: Tuomas Marttila

40


41

TIETOKIRJAT

Katariina Vuori

Kauko Röyhkä & Juha Metso

JOULUMERKKIKODIN LAPSET

SUURSAARI

Sid., 252 s., ISBN 978-952-01-1284-4 Ilmestynyt

— Uudistettu laitos

Sid., 160 s., ISBN 978-952-01-1389-6 Ilmestynyt

Keuhkotauti rikkoi perheitä vielä 1970-luvun alussa

Sotilassaaren kadotettu menneisyys

Teoksessa palataan aikaan, jolloin Suomessa kuoli yksi ihminen tunnissa tuberkuloosiin eikä tautiin ollut parantavaa hoitoa. Taudin leviämisen ehkäisy oli pitkälti eristämisen varassa. Perheiden lapset eristettiin Joulumerkkikoteihin, joiden toiminta rahoitettiin pitkälti joulumerkkien myynnillä. Tässä ainutlaatuisessa teoksessa luodaan koskettava kuva lasten elämästä Joulumerkkikodissa, äitien surusta ja häpeästä, Joulumerkkikotien hoitokulttuurista ja lasten elämästä Joulumerkkikodin jälkeen. Viimeinen Joulumerkkikoti suljettiin vuonna 1973.

Venäjän rajavyöhykkeeseen kuuluva Suursaari on strategisesti tärkeä kohde, jonka merkitys on kasvanut Itämerellä lisääntyneen sotilastoiminnan myötä. Aiemmin Suomeen kuulunut Suursaari oli ennen sotia suosittu retkikohde. Se luovutettiin Neuvostoliitolle Pariisin rauhassa 1947 ja siitä lähtien se on ollut suljettu sotilasalue. Juha Metso on harvojen joukossa päässyt vierailemaan Suursaaressa. Hänen valokuvansa paljastavat, missä tilassa saari on nykyään. Kauko Röyhkä kertoo saaren värikkäästä historiasta.

Katariina Vuori (s. 1971) on oululainen tietokirjailija ja toimittaja. Koulutukseltaan hän on arkeo­logi ja fysioterapeutti.

Kauko Röyhkä (s. 1959) on pitkän linjan kirjailija ja rockmuusikko. Juha Metso (s. 1965) tunnetaan sekä lehti- että taidevalokuvistaan. ”Suursaari näkyy taivaanrannassa. Kirja herättää sen eloon, ja aiheuttaa halun käydä siellä.” – Kymen Sanomat


42

TIETOKIRJAT

Laura Haapala

Paavo Järvensivu

JOUSTAVA TYÖ, EPÄVARMA ELÄMÄ

RAJATTOMASTI RAHAA NIUKKUUDESSA

Nid., 220 s., ISBN 978-952-01-1364-3 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Nid., 238, ISBN 978-952-01-1378-0 Ilmestynyt. Sähkökirja.

Työelämä on murroksessa

Vaihtoehto kulutuskulttuurille ja leikkauspolitiikalle

Osa-aikatyö, pätkätyöt, nollatuntisopimukset, apurahatyöt, sijaisuudet, pakkoyrittäjyys… Siinä joitakin uudenlaisia mutta yhä yleisemmäksi käyviä tapoja tehdä työtä. Joillekin epätyypilliset työsuhteet sopivat, mutta useimmille ne ovat elämänlaatua vahvasti heikentävä, jopa ahdistava pakko. Lisäksi suurin osa näistä prekaareista on nuoria ihmisiä. Miten ja miksi tähän on tultu ja missä tällä hetkellä mennään tilastojen valossa?

Maailma elää kuin luonnonvarat olisivat rajattomia, ilmasto ei lämpenisi ja rahasta olisi valtioilla jatkuva pula. Todellisuus on täsmälleen päinvastainen. Rajattomasti rahaa niukkuudessa osoittaa vankoin teesein, että on suunnanmuutoksen aika. Maailma ei tarvitse kulutushysteriaa eikä talous jatkuvaa kasvua.

Laura Haapala (s. 1975) on väitöskirjatutkija, joka on elättänyt itsensä freelancer-toimittajana ja käsikirjoittajana vuodesta 1998.

Paavo Järvensivu (s. 1982) on kauppatieteiden tohtori ja talouskulttuurin tutkija. Hän perustaa teesinsä ympäristötieteeseen, jälkikeynesiläiseen talousteoriaan ja kulttuurintutkimukseen. ”Rajattomasti rahaa niukkuudessa tuo merkittävän panoksen keskusteluun elämäntapamme uudistamisen tarpeesta ja esittelee uskottavan vaihtoehdon.” – Palautekytkentöjä-blogi


43

TIETOKIRJAT

Nick Buston & Ben Hayes

Safkatutka

ILMASTONMUUTOKSEN VOITTAJAT JA HÄVIÄJÄT

OPAS RUOKA­ VIIDAKKOON

Alkuteos: The Secure and the Dispossessed Suomentaja: Kirsi Luoma Nid., 300 s., ISBN 978-952-01-1518-0 Ilm. lokakuussa

Kuinka sotateollisuus ja suuryhtiöt muovaavat lämpenevää maailmaa Suuri yleisö seuraa huolissaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia. Suuryhtiöt puolestaan näkevät sulavissa jäätiköissä mahdollisuuden hyödyntää uusia fossiilisten polttoaineiden lähteitä. Maailman eliitit ovat ovat huolissaan luonnonvarojen ja globaalin kaupan hallinnasta. Miten säilyttää valta-asema uudessa maailmassa? Nick Buxton on Transnational Instituten tiedotuspäällikkö. Ben Hayes työskentelee kansalaisoikeusjärjestö Statewatchissa.

Nid., 259 s., ISBN 978-952-01-1229-5 Ilmestynyt

Mitä ruokamme sisältää ja mistä se tulee? Safkatutkan ruokaopas pureutuu ruokaan ja raaka-aineisiin, joita ostamme ja käytämme päivittäin. Käytännöllinen opas helpottaa myös vähällä rahalla elävän ja laiskan kokin arkea. Safkatutka perustettiin syksyllä 2013, ja se on kasvanut nopeasti yhdeksi Suomen seuratuimmista ruokamedioista.

Suomen Rauhanpuolustajat ry

SOLIDAARISUUSKALENTERI 2017 Nid., 230 s., ISBN 978-952-01-1471-8 Ilm. lokakuussa

Klassikkokalenteri kaikille maailmanparantajille ja heidän kavereilleen


44

TIETOKIRJAT

jugurtit ja hapantaikinat sekä hedelmäiset viinietikat ja virkistävät juomat valmistuvat. Kirja on pullollaan maistuvia ja helppoja reseptejä. Runsas, värikäs kuvitus herättää ruokahalun välittömästi! Adam Elabd on perinteisiin ruoanvalmistustapoihin ja luonnonparannukseen perehtynyt ravintoneuvoja ja joogaopettaja. Egyptissä syntynyt ja lapsuutensa Saudi-Arabiassa viettänyt Elabd ammentaa ruokafilosofiaansa ja resepteihinsä vaikutteita myös nykyisistä asuinympäristöistään Egyptissä, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Adam Elabd

HYVÄÄ HAPATTAMALLA Alkuteos: Fermentig Food – Step by Step Suomentaja: Nina Mäki-Kihniä Sid., 224 s., ISBN 978-952-01-1457-2 Ilm. elokuussa

Hapattaminen on Euroopan kuumin ruokatrendi! Hapattaminen on helppo ja nopea tapa lisätä terveellisiä probiootteja ruokavalioon ja pitää huolta suoliston hyvinvoinnista. Hapatetut ruuat ennalta­ ehkäisevät monia sairauksia diabeteksesta masennukseen. Hyvää hapattamalla näyttää vaihe vaiheelta, kuinka herkulliset chutneyt,

Bak t o va eeriha patt t yl ei e peru stuv simpiä et . Ne at e bak hyödyll rilaisii teer n is te ie n Hapa n kan to ih tta tar v ittav miseen in. a ba aine on raa kteeri kaessa luon yleens ä tais esti jo .


TIETOKIRJAT

45

Katariina Vuori

KUKKAISRUOKAA Sid., 200 s., ISBN 978-952-01-1387-2 Ilm. kesäkuussa

Villiyrttien jälkeen tulee kukkaisruokabuumi! Kukkaisruokaa esittelee noin 90 syötävää kukkaa puutarhasta ja polun varrelta. Kukat antavat maun meheville salaateille, täyteläisille pastoille ja raikkaille juomille. Keskiajan hovien tyyliin aamukasteiset syreeninkukat, salviankukat ja romanttinen lemmikki poimitaan leivonnaisten ja makeisten raaka-aineiksi.

Kirja antaa vinkkejä parvekkeella ja ikkunalaudalla ruukuissa viihtyvistä syötävistä kukista ja tarjoilee välipaloina tietoa kukkien perinteisestä käytöstä meillä ja muualla. Katariina Vuori (s. 1970) on oululainen toimittaja sekä tieto- ja keittokirjailija. Tässä ­kirjassa hänen inspiraatioapunaan on toiminut hänen tyttärensä Veera.


46

TIETOKIRJAT

Jyrki 69, Anu Kiiveri & Ville Juurikkala

ROCK’N’ROLL JUICER Sid., 108 s., ISBN 978-952-01-1350-6 Ilmestynyt

Maailmanhistorian gootein vihermehukirja! Jyrki 69 innostui mehustamisesta keikkaillessaan legendaarista muusikoista kootun rockabillybändinsä kanssa Kaliforniassa, terveyden tyyssijoilla. Mikä sai äijät pysymään radalla? Mehu! Kaljakylmiön sijaan jääkaapin vihanneslaatikko voi olla hyvinkin rock, etenkin jos rehut surautetaan virtaa antavaksi juomaksi mehustimella ja tarjotaan Jack Daniels -pullosta. Upea kirja rokkaa kuumimmat ja viileimmät neuvoa-antavat keikkapäivän jälkeiseen väsymykseen!

2 appelsiinia kaksi kourallista lehtikaalia 1 sitruuna Tässä aikaisen aamun herättäjä tai välipala lenkin jälkeen. Kuori hedelmät ja poista kaalinlehtien keskiranka. Mehusta vuorotellen. Vettä lisäämällä saat tästä makeasta ja tehokkaasta mehusta raikkaampaa. Mehujen pomo!


TIETOKIRJAT

47

Lani Kingston

Brian R. Keating & Kim Long

NÄIN SYNTYY KAHVI

NÄIN SYNTYY TEE

Alkuteos: How to Make Coffee Suomentaja: Miki Leivo Sid., 160 s, ISBN 978-952-01-1352-0 Ilmestynyt

Miksi olemme koukussa kahviin? Näin syntyy kahvi kertoo kaiken oleellisen kahvista. Kaunis teos esittelee selkein kuvin erilaiset kahvin valmistamisen tavat arkisesta – mutta nykyään erittäin trendikkäästä – suodattamisesta kylmäuuttamiseen. Se kuvaa yksityiskohtaisesti laadukkaan kahvin matkan pensaasta kahvikuppiin ja sukeltaa molekyylitasolle. Mistä aineista siirappisen espresson maku ja tuoksu syntyvät ja millainen papu säilyttää ne parhaiten huumaavan juoman nauttimiseen saakka? Lani Kingston on ruoka- ja matkakirjailija ja koulutukseltaan kondiittori. Hänen bloginsa Four Seasons of Food löytyy osoitteesta www.fourseasonsoffood.com.

Alkuteos: How to Make Tea Suomentaja: Tarja Sahlstén Sid., 160 s., ISBN 978-952-01-1450-3 Ilm. syyskuussa

Teetä elegantista lapsangista kirpeän v­ äkevään pu-erhiiin Näin syntyy tee kertoo kaiken teestä ja sen valmistuksesta. Pieni kaunis kirja esittelee selkein kuvin erilaiset teelaadut ja teen valmistustavat sekä matkustaa ympäri maailman nautiskellen ravinteikasta juomaa niin intialaiseen, japanilaiseen, kiinalaiseen, amerikkalaiseen kuin englantilaiseenkin tapaan. Mitä teetä kannattaa juoda, jos haluaa raukeaa hyvää oloa, entä mitä silloin, kun kaipaa tarmokkuutta ja energiaa? Brian R. Keating on teeasiantuntija. Hän on työskennellyt yli 35 vuotta aiheen parissa ja perustanut Seattleen luontaistuotteisiin ja teehen erikoistuneen asiantuntijajärjestön Sage Groupin. Keating on kirjoittanut teestä lukuisiin alan julkaisuihin ja muihin lehtiin, kuten The Economistiin.


48

TIETOKIRJAT

Jackie Kearney

VEGAANIN KATURUOKAA ­ RUOKAREISSUJA — INTIASTA INDONESIAAN Alkuteos: Vegan Street Food. Travels from India to Indonesia. Suomentaja: Nina Mäki-Kihniä Sid., 207 s., 978-952-01-1444-2 Ilm. kesäkuussa

Katuruuan aallonharjalla

Masterchef UK -finalisti Jackie Kearney vie kotikokin herkulliselle kierrokselle Aasian makumaail­ Cyan Mag moihin. Kirja sisältää yli 100 makujen inspiroimaa enta Yello w Bla vegaanista reseptiä Intiasta, Sri Lankasta, Thaic maasta, Laosista, Vietnamista ja Indonesiasta. Jackie Kearney on ruokakulttuurin nouseva tähti, joka rakastaa matkustelua. Matkustelu ja rakkaus ruokaan yhdistyvätkin Jackien uudessa kirjassa.

bad ass -bo nda t

MAU S SEES TEISET PE AMIN R & CH UNA-KEV ÄT I LIN K Tämä ERA SIPULIPA on m LLOT i n un ve Awa K

2 rkl

OOKO rds -k rsion i peru ilpail KSEN ruoka un fin nabo , listal n a d a a l i s l p a s a n a lloist i niitä ”bad n a p o a. Tar ass”stelu on ko joilin ruoki kerro lmen en sa niitä inta v eri ch Britis rjass ähen u tneyn a vuo h Stre tämä ja pik nna 2 llä ch et Fo TA I K kelss 012. ilien od INA i n m Omal kera. ä 200 ä r ä la g gra ä. V o i t piene mjau (kikh hoja ntää Pane erne k

mak eutta kook matt oshiu o 1 kg taleit mia yleis a p e r u (ang loma naa ailma esim ssa . Ma ris P Yuko iper / jauh 1 tl ja ooko 2 tl g n Gold) oja) uhet vede s pie aram tua llä. S neen mas 2 tl s mau iirrä s alaa kulho eesa steku v e d ivuun e m ½ on ja r ll 10 vih kum insie ä t l ja c . Pan h a men keitä peitä a ilijau reää o v iä a e pe hetta ¼ tl t chiliä 1 kuum p 5 pera e runa m suola hme inuut alla ttuin t katt itä. V a t h a ia P y ja ppys ilaan hien a a t a a lu i h k t onne d a elline unne , peit a ja k g 8 kev e s a ttuin n oseu skilä ä s per asafo a ätsip mmö ram mas ta. S etida ulia o alaa jotta iirrä s unat llä 30 jauh viipa (hing huin k arom etta iv u le s iv u ) e a in u assa kunt a 15 cm it vap ½ tl ja pa ia ain pann n. leivin autu :n pa ahda a väli ussa vat. L jauh la ink k kuor s e ll e iv ä v t iv is t y u a s ittun ääriä esti a ää se un. P e a ja ina v esam koittaen urista hien 12–1 mää onne , älillä 8 KP insie lionn räine ¼ tl t L t s u me e e n k n a asafo esta kook oittaen. S net Pane vesi. (hing etidajauh okse iirrä kaikk ) etta seko sta p i taik kour ita. L ois y alline ina-a is liä t n u in ä lee k tuo ekse 240 m koria e t kulh nterin reita l vett wokp skisakea o lehtiä ä kark o , n ja jo a annu eana ssa u . Kuumen tta koostu silpp pien l suo una na ö ppop ellä t muk laa lj sesta a a y ikina kuum kl au noka istamista Seko ringo aks


49

TIETOKIRJAT

Juha Vakkuri

OLKILINNA

­— ELÄMÄÄ KOLMELLA MANTEREELLA Sid., 550 s., ISBN 978-952-01-1329-2 Ilm. syyskuussa

Osumatarkka kuvaus yhden sukupolven unelmista ja modernin tutkimusmatkailijan elämästä Televisiotuottaja, kirjailija, toimittaja ja YK:n virkamies Juha Vakkuri kuvaa elämäkerrassaan osumatarkasti Reporadion aikaisia poliittisia intohimoja ja oman sukupolvensa romanttisia päiväunia vallankumouksesta ja vapaasta rakkaudesta. Hän seuraa yhteiskunnallisia mullistuksia kolmella eri mantereella, viidellä eri vuosikymmenellä, ja piirtää vahvan kokovartalokuvan itsestään ja omasta sukupolvestaan.

”Afrikan ympäri on suuri kertomus, jonka vertaista ei ole suomalaisessa kirjallisuudessa.” – Aamulehti

Juha Vakkuri (s. 1946) on kirjoittanut yli 30 kauno­kirjallista teosta ja tietokirjaa. Hänet tunnetaan historiallisten aiheiden ja Afrikan tuntijana sekä Beninissä sijaitsevan kulttuurikeskus Villa Karon perustajana. Hänet on palkittu muun muassa valtion elokuvapalkinnolla, Suomi-palkinnolla ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.


50 Justin Thomas

HANOI ROCKS '82–'84

Toimittanut Caroline Taucher Sid., ISBN 978-952-01-1533-3 Ilm. elokuussa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun Hanoi Rocksin esikoisalbumi ­Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks näki päivänvalon. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan Hanoi Rocksin hovikuvaajan Justin Thomasin valokuvakirja yhtyeestä. Englantilainen Thomas matkusti Hanoin matkassa bändin kultakaudella 1982– 1984. Teos sisältää kolmesataa ennen julkaisematonta valokuvaa Hanoi Rocksin keikkareissuilta Intiaan, Israeliin, Englantiin ja New Yorkiin. Se esittää intiimin läpileikkauksen bändin elämäntyylistä tien päällä, lavalla ja lavan ulkopuolella. Kuvia rytmittävät Justin Thomasin, Sami Yaffan, Michael Monroen sekä valikoitujen Hanoista vaikuttuneiden kansain­ välisen rockmuusikoiden anekdootit. Tulevana kesänä järjestetään myös satakunta originaalivedosta sisältävä valokuvanäyttely HANOI ROCKS ’82–’84 Turussa ja Helsingissä. Näyttely on auki Turun Logomossa 22.7.–7.8. ja Helsingin Kaapelitehtaalla 12.8.–1.9.2016.

Kuvat: Justin Thomas

TIETOKIRJAT


TIETOKIRJAT

51

Tommi Liimatta

SAMI YAFFA – Tie taipuu

”Basso tuntui himalta, rytmi ja alapää oikealta jutulta.”

Sami Yaffa on basistilegenda, rockmaailman ikoni ja tinkimätön oman tiensä kulkija, joka nousi rockin huipulle myyttisen Hanoi Rocksin basistina. Tämä New Yorkin kujakolli, valojen ja varjojen mies sekä katu-uskottavuuden ruumiillistuma on le­­vyt­­tänyt Bruce Springsteenin ja Slashin kanssa, soittanut New York Dollsissa ja Joan Jett & The Blackheartsissa ja esiintynyt ­ Carnegie Hallissa. Elämäkerrassaan hän kertoo tarinansa Espoon lähiöistä rockin raskaaseen sarjaan.

Tommi Liimatta (s. 1976) on muusikko, kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä.

Kuva: Ville Juurikkala

Sid., 400 s., ISBN 978-952-01-1462-6 Ilm. elokuussa


52

TIETOKIRJAT

Willie Nelson & David Ritz

WILLIE NELSON — PITKÄ TIE Alkuteos: It’s a Long Story Suomentaja: Ari Väntänen Sid., 400 s., ISBN 978-952-01-1382-7 Ilm. syyskuussa

Kantrin lainsuojattoman omaelämäkerta Willie Nelsonin kauan odotettu omaelämäkerta vie Amerikkaa halkoville maanteille ja baarien takahuoneisiin, villeistä hippivuosista puoluepolitiikan taustajoukkoihin sekä kantrimaailmasta Ray Charlesin, Bob Dylanin, Neil Youngin ja Jack Whiten kaltaisten rock’n’rollin kirkkaimpien tähtien pariin. Willie Nelson kertoo tarinansa taidolla, lämmöllä ja vaikeitakaan aiheita kaihtamattomalla otteella.

Willie Nelson (s. 1933) on amerikkalainen, kymmeniä albumeja julkaissut laulaja ja lauluntekijä. Vuonna 1993 hänet valittiin Country Music Hall of Fameen. David Ritz (s. 1943) on amerikkalainen kirjailija, joka on ollut kirjoittamassa myös mm. Ray Charlesin ja Aretha Franklinin elämäkertoja. ”Aikana, jolloin Amerikka on kahtiajakautuneempi kuin koskaan, Nelson saattaa olla ainoa asia, josta kaikki ovat samaa mieltä.” – Rolling Stone


53

TIETOKIRJAT

Graeme Thomson

GEORGE HARRISON Alkuteos: George Harrison – Behind the Locked Door Suomentaja: Kirsi Luoma Sid., 450 s., ISBN 978-952-01-1082-6 Ilm. syyskuussa

Henkisyys vs. materialismi, kuuluisuus vs. erakkoluonne. Kitaristilegendan mehukas tarina. ”Hiljaiseksi beatleksi” kuvailtu George Harrison navigoi koko elämänsä materialismin ja henkisyyden, kuuluisuuden ja erakkoluonteensa välillä. George Harrison sukeltaa vuonna 2001 menehtyneen kitaristilegendan elämään lukuisien läheisten ystävien ja musiikillisten yhteistyökumppaneiden haastattelujen kautta.

”Tarvitsemmeko taas uuden kirjan Beatlesista? Tässä tapauksessa ehdottomasti. Ei vain siksi, että kyseessä on mehukas tarina, vaan koska Harrisonin elämä oli vastustamaton tutkielma suosion, luovuuden ja onnen vuorovaikutuksesta.” – San Francisco Chronicle

Graeme Thomson on englantilainen musiikkitoimittaja, joka on kirjoittanut useita musiikkikirjoja.

”Erinomainen elämäkerta.” – MOJO


54

TIETOKIRJAT

Markku Koski

ELVIS — ÄÄNI JA VIMMA Sid., 140 s., ISBN 978-952-01-1470-1 Ilm. syyskuussa

Katja Juhola, Tanja Konttinen & Pia Parkkonen

MIKSI NAISET AINA RAKASTUVAT RENTTUIHIN

50 000 000 Elvis-fania olivat oikeassa

— Juliet Jonesin sydän

Rock and rollista katosi ensin roll, sitten rock, ja jäljelle jäivät ehkä vain ”and”, ”öh” ja muut side­ sanat. Elvis on poistunut keskuudestamme jo kauan sitten, mutta muistopäiviä tulee ja menee, fanikokouksia pidetään, oheiskauppa käy ja turistit vaeltavat hartaina Gracelandin käytävillä. Me tiedämme Elviksen elämästä enemmän kuin sukulaisistamme. Tiedossa ovat ruokatottumukset ja aineenvaihdunta, sairaudet, lääkereseptit ja kuoleman yksityiskohdat. Markku Koski purkaa Elviksen tarinan eräänlaisiksi teeseiksi, oivaltaviksi pienoisesseiksi. Näin – hajottamalla ikonin – hän onnistuu kertomaan sen, mikä oli Elviksessä ainutlaatuista, paremmin kuin paksuudessaan puuduttavien Elvis-kirjojen tekijät.

Sid., 208 s., ISBN 978-952-01-1404-6 Ilmestynyt

Markku Koski (s. 1945) on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka on julkaissut useita populaarikulttuuria, julkisuutta ja politiikkaa käsitteleviä essee­ kokoelmia.

Kirja bändistä ja sen faneista Juliet Jonesin Sydän on vaikuttanut suomalaiseen populaarikulttuuriin 1980-luvulta lähtien ja löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin. Kirjassa valotetaan biisien taustoja, kurkistetaan takahuoneisiin, keikkamatkoihin ja fanikohtaamisiin sekä sukelletaan muistoihin vuosien varrelta. Katja Juhola on kuvataiteilija ja kuraattori. Tanja Konttinen on toimittaja ja graafikko. Pia Parkkonen on valokuvaaja. ”Juliet Jonesin sydän on minulle kuin HK:n sininen. Ei sitä joka päivä jaksa, mutta siihen tulee palattua säännöllisen epäsäännöllisesti. se tarkoittaa sitä, että se on klassikko.” – Hynynen, Kotiteollisuus


55

TIETOKIRJAT

Chrissie Hynde

TUNNUSTAN – Holtiton elämäni

Alkuteos: Reckless - My Life Suomentaja: Ari Väntänen Sid., 300 s., ISBN 978-952-01-1390-2 Ilmestynyt

Brutaalin rehellinen, kieron humoristinen ja loputtoman viihdyttävä On ihme, että Chrissie Hynde on hengissä kertomassa tarinansa. Täydellisen 1950-luvun amerikkalaisen lapsuuden jälkeen rock’n’roll, moottoripyörät ja miehet pyörien selässä veivät naisen mennessään. Prätkäkerhojen ja huumeluolien kautta Meksikoon, Kanadaan, Pariisiin ja lopulta Lontooseen punkin kultakaudella päätynyt Hynde perusti oman bändinsä The Pretendersin ja loppu on historiaa. ”Viihdyttävä ja hämmästyttävän hyvin kirjoitettu Chrissie Hynden omaelämäkerta on lukemisen arvoinen.” – Pittsburgh Post-Gazette

Jeff Wagner

PETER STEELE Alkuteos: Peter Steele Suomentaja: Miki Leivo Sid., 350 s., ISBN 978-952-01-1068-0 Ilmestynyt.

Type O Negativen keulahahmon synkkä ja sykähdyttävä elämä Peter Steele kertoo tummanpuhuvan metallibändi Type O Negativen laulaja-basistin tarinan. Kuolemaansa (2010) saakka huumeiden ja masennuksen kanssa kamppaillut Steele eli vaiherikkaan elämän katolisesta lapsuudesta metallimaailman huipulle ja Playgirl-lehden sivuille.


56

MUISTOASI KUNNIOITTAEN

Kuva: Marco Hakala

Antto Terras

ELÄMÄNI TAUSKINA Nid., 250 s., ISBN 978-952-01-1481-7 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Elämää Tauno Peltosena Jokainen ihminen on laulun arvoinen – paitsi Tauski. Kaikki tietävät hänet mutta kukaan ei tunne häntä. Miehellä sanotaan olevan yksi hitti, kuusi lasta ja lukuisia avioliittoja useilla mantereilla. Miksi turkulaisesta taustalaulajasta tuli juorulehtien ykkösinhokki ja junttien epäjumala? Löytyykö hänen elämästään sittenkin jotain sellaista, mikä tekisi hänestä edes pienen kirjasen arvoisen? Nyt puhuu Tauski, suoraan ja kainostelematta.

at Kirj vat a t t alo i nkisen e i st-h roa uis toas n” M ” tae io it . n n ku jan -sar

Antto Terras

MINÄ, STRIPPARI – ESKO EERIKÄISEN TARINA Nid., 250 s., ISBN 978-952-01-1482-4 Ilm. syyskuussa. Sähkökirja.

Hunks-miehen kiihkeä tilitys!

Kuva: Sami Vaskola

Suomen virallisen toyboyn Esko Eerikäisen moniavioinen elämä on ollut epäterveen mielenkiinnon kohteena jo lähes kaksi vuosikymmentä. Tuleva julkkis syntyi Bogotassa mutta muutti Kolumbiasta Suomeen viedäkseen meidän naiset ja työpaikat. Naiset hän veikin, mutta jätti kunnon työt niistä enemmän nauttiville. Yli kymmenen vuoden ajan Esko kiemurteli vähissä vaatteissa isoilla ja pienillä lavoilla ja sai kaikkea ehkä liiankin kanssa. Tämä muistelmateos on kaikesta karaistuneen Hunks-miehen toinen, lopullinen tuleminen. Antto Terras (s. 1973) on entinen myymä­­läetsivä ja kokenut roastmaster, jonka huikean suosion saanut mustelmateos Stockmann Yard – Myymälä­ etsivän muistelmat ilmestyi vuonna 2015.


SA JA UV SA R JRA KK UV AA TT

5577

Joonas Rinta-Kanto

FOK_IT: ELÄMÄ JATKUU Sid., 168 s., ISBN 978-952-01-1464-0 Ilm. syyskuussa

Elämä jatkuu Fok_Itin hullunhauskojen strippien parissa! Tuhti kokoelma tarjoilee suositun strippisarjakuvan parhaimmistoa kovissa kansissa. Fok_Itin hahmot kommentoivat, hölisevät ja höpöttävät omassa kummallisessa maailmassaan, vai onko se sittenkin meidän oma maailmamme? Ainakin siellä on viiksiä, blogeja, kreisibailausta, puhuvia koiria ja hedelmiä, ihan kuin elämässäkin. Mukana menossa hyörivät Pete ja muut tutut hahmot.

”Mikään aihe ei ole liian pieni tai suuri Rinta-Kannolle. Kolmessa kuvassa on usein enemmän kuin tuhat sanaa.” – Etelä-Saimaa


58

SARJAKUVAT

Russ Manning

APINAIN TARZAN: KUL­TAINEN LEIJONA Alkuteos: Tarzan GK 163-167, 172-175 Suomentaja: Asko Alanen Nid., 184 s., ISBN 978-952-01-1466-4 Ilm. heinäkuussa

Lisää Tarzania parahiksi uuden elokuvan ensi-iltaan Yksi kaikkein rakastetuimmista Tarzan-tulkinnoista on amerikkalaisen Russ Manningin piirtämä, alun perin lehtinä 60-luvulla ilmestynyt jatkumo. Toinen kokoelma Manningin sarjakuvia saattaa Tarzanin kasvokkain maailmaa ravistelevan sodan kanssa. Sankari päätyy saksalais­ vakoojan ja englantilaislentäjän kanssa myyttiseen ajan unohtamaan kaupunkiin, josta heidän on paettava henkensä kaupalla. Lisää fantasia-­ aineksia tarjoavat paluu Opariin sekä ihmeellis-

ten muurahaismiesten armeija. Sarjakuvat on jälleen huolellisesti entisöity 60-luvun julkaisuista. Russ Manning (1929–1981) oli amerikkalainen sarjakuvapiirtäjä, joka muistetaan erityisesti töistään Tarzanin parissa. Heinäkuussa saa ensi-iltansa uusi Tarzan elokuva, The Legend of Tarzan, jonka pääosia esittävät Alexander Skarsgård ja Samuel L. Jackson.

Original Writer

IHMEELLINEN MIRACLEMAN Alkuteos: Miracleman Suomentaja: Jouko Ruokosenmäki Sid., 384 s., ISBN 978-952-01-1465-7 Ilm. syyskuussa

”Mitään näin kunnianhimoista ei ole julkaistu ennen eikä jälkeen.” – New York Magazine

Original Writer on kenties ylistetyin sarjakuvakirjoittaja kautta aikojen ja hänen henkilöllisyytensä sarjakuvamaailman julkisin salaisuus.

Mike Moran on Miracleman, 50-luvun tunnetuin supersankari – jota 80-luvulla ei muista enää kukaan, ei edes hän itse. Kun Moran sattumalta saa supervoimansa takaisin, hän joutuu kohtaamaan totuuden omasta menneisyydestään ja päättämään, kuinka paljon yksi supersankari voi loppujen lopuksi maailmaa muuttaa.


59

SARJAKUVAT

Brian K. Vaughan

SAGA 3 Alkuteos: Saga vol. 3 Suomentaja: Antti Koivumäki Sid., 152 s., ISBN 978-952-01-1360-5 Ilmestynyt

”Saga on sarjakuville sama, mitä Tähtien sota oli elokuville ja Harry Potter nuortenkirjoille.” – kvaak.fi Saga on sarjakuvamaailman uusi arvostelu- ja myyntimenestys. Vuonna 2013 sarja voitti tieteiskirjallisuuspalkinto Hugon ja on kerännyt vuoteen 2015 mennessä yhteensä kahdeksan Eisner-palkintoa. TV-sarjoista Lost ja Under the Dome tunnettu Brian K. Vaughan on tämän hetken maineikkaimpia ja omaperäisimpiä sarjakuvakirjoittajia.

”Näin laadukasta scifisarjakuvaa tulee harvoin vastaan, ja heitänkin vertailukohdaksi Mézièresin ja Christinin Valerian-sarjan parhaimmiston. – Routakoto.com

Brian K. Vaughan

SAGA 4 Alkuteos: Saga vol. 4 Suomentaja: Antti Koivumäki Sid., 152 s., ISBN 978-952-01-1442-8 Ilm. lokakuussa

”Sagasta on hyvä sarjakuva tehty.” – Tähtivaeltaja Alana ja Marko ovat päässeet pakoon taka-ajajiltaan ja viettävät viimein normaalia perhe-elämää. Hazel kasvaa silmissä ja Alana elättää perhettä suositun saippuasarjan näyttelijänä. Mutta galaktinen sota jatkuu, eivätkä sotaa käyvät osapuolet ole unohtaneet heidän kiusallista romanssiaan... ­ Sagan neljäs osa jatkaa hienoa sarjaa ja tarjoaa loistavan hetken loikata mukaan Sagan ­maailmaan.


60

SARJAKUVAT

Riikka Ala-Harja & Matti Hagelberg

YLEISÖNOSASTO Sid., 48 s., ISBN 978-952-01-1385-8 Ilmestynyt

”Runoja kääntää nyt kuka vaan.” Puhuvat päät ottavat kantaa kultturelleihin ­aiheisiin Riikka Ala-Harjan ja Matti Hagelbergin hulvattomassa sarjakuvassa. Alun perin Parnasso-lehdessä julkaistut sivun mittaiset episodit yhdistävät Ala-Harjan elämänmakuisen tekstin ja Hagelbergin rouhean piirrosjäljen nautittavaksi kokonaisuudeksi, joka ronkkii pelotta kustannusmaailman arkojakin paikkoja. Riikka Ala-Harja (s. 1967) on kirjailija ja dramaturgi. Matti Hagelberg (s. 1964) on Puupäähatulla palkittu sarjakuvantekijä, jonka omintakeinen raapepiirrosjälki tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Jyrki A. Mäki

MUSTA LIPAS Nid., 200 s., ISBN 978-952-01-1406-0 Ilm. elokuussa

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita eksoottisissa maisemissa Valtte Railon sekavat seikkailut jatkuvat, tällä kertaa kaukana etelässä, jonne Jyrki A. Mäen jokamiessankari on päätynyt reissuillaan. Yhteentörmäys fetsipäisen herran kanssa kiepauttaa Valten salajuonien ja salaliittojen täyttämään maailmaan, jossa erinäiset tahot etsivät hämäräperäistä mustaa lipasta. Eksoottiset basaarikujat, temperamenttiset kaunottaret ja liipasinherkät sotamiehet värittävät Valten tähän asti huiminta seikkailua! Jyrki Anselmi Mäki (s. 1962) on kuvataiteilija, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja kulttuurin sekatyöläinen. Parhaiten Mäki tunnetaan oululaisesta Radiopuhelimet-yhtyeestään. ”Kiskoja on nautittava ja nopealukuinen sarjakuvakirja, joka osoittaa tekijänsä kykyä päästää lähelle suomalaista luonteenkirjoa.” – Karjalainen


61

SA SA R JRA JA KK UV UV AA TT

Knut Nærum & Karstein Volle

VINOSSA Alkuteos: Muffens Suomentaja: Sirpa Alkunen Sid., 120 s., ISBN 978-952-01-1262-2 Ilmestynyt

Knut Nærumin ja Karstein Vollen ainutlaatuinen sarjakuvaromaani on rakkauskirje eskapistiselle fiktiolle ja mielikuvituksen voimalle. Kuvittele maailma, jossa kaikenlaisen fiktion tekeminen on ankarasti kiellettyä. Maailma, jossa outo kultti kapinoi sääntöjä vastaan ja pukeutuu sarjakuvasankareiksi. Maailma, jossa hiljainen toimistovirkailija ryhtyy henkensä kaupalla luomaan ja levittämään omia sarjakuvalehtiään. Siitä maailmasta syntynyt sarjakuvakirja on tässä! ”Knut Naerum ja Karstein Volle uudistavat vanhoja genrejä tuoreella asenteella.” – Dagens Næringsliv

Janne Kukkonen

VORO Nid., 280 s., ISBN 978-952-01-1319-3 Ilm. kesäkuussa

Huima fantasiaseikkailu kaikenikäisille lukijoille! Mestarivarkaan urasta haaveileva Lilja saa tilaisuuden todistaa taitonsa varkaiden killalle ja ottaa vastaan uhkarohkean tehtävän. Epäonnekseen Lilja herättää varkaudellaan vuosisatoja uinuneet, unohdetut jumalat. Pian hän on sotkeutunut keskelle muinaista valtataistelua, ja lopulta koko maailman kohtalo lepää varjoissa lymyävän voron harteilla. Kukkosen kuvittama ja kertoma Voro on ainut­laatuinen suomalainen sarjakuvaromaani, kansainväliset mitat täyttävä taianomainen fantasiaseikkailu kaikenikäisille lukijoille. Upea piirrosjälki yhdistää elementtejä eurooppalaisesta ja japanilaisesta sarjakuvasta.


6622

VÄRITYSKIRJAT

Rosa Liksom

VÄRITYSKIRJA Nid., 110 s., ISBN 978-952-01-1414-5 Ilmestynyt

Koko perhe värittämään! Rosa Liksomin Värityskirjan laji on nonsense ja kirjailija on suoltanut huopakynistään kuvia ja tekstejä Familjen Bran seikkailuista ympäri maail­maa.

Molly Moonstone

Meri Mort

BURLESKI

POHJOLAN MYYTIT

Nid., 64 s., ISBN 978-952-01-1417-6 Ilmestynyt

Nid., 64 s., ISBN 978-952-01-1415-2 Ilmestynyt

Burleskin värikäs maailma saa oman värityskirjan

Riimut ja spiraalit, viikingit ja shamaanit

Burleski esittelee laajan kirjon showtyttöjä tatuoin­ teineen ja tasseleineen, komeine kampauk­sineen ja rajuine meikkeineen.

Pohjolan myytit sukeltaa pohjoisten mytologioiden maailmaan käsin piirrettyjen kuvitusten kautta. Synkeät shamaanit, noidat, viikingit, riimut ja spiraalit avaavat tarujen Pohjolaa.

Molly Moonstone on kuvataiteilija, laulaja ja burleskitaiteilija.

Meri Mort (s. 1981) on kuvittaja-taidekasvattaja-­ joogaohjaaja.


6633

JÄTTIPOKKARIT

NYT SAAT TUOREET MYYNTIMENESTYKSET EDULLISINA JÄTTIPOKKAREINA.

Sofi Oksanen

Bea Uusma

NORMA

NAPARETKI

ISBN 978-952-01-1521-0 Ilm. lokakuussa

ISBN 978-952-01-1520-3 Ilm. lokakuussa

Jens Lapidus

Antti Tuomainen

STHLM DELETE

KAIVOS

ISBN 978-952-01-1431-2 Ilmestynyt

ISBN 978-952-01-1430-5 Ilmestynyt


64

S U O S I K I T P E H M E Ä K A N T I S I N A U U S I N T A PA I N O K S I N A

Ville Juurikkala & Jyrki Linnankivi

Juha Vakkuri

Robert Hilburn

ROUTE 69

AFRIKAN YMPÄRI

JOHNNY CASH

ISBN 978-952-01-1472-5 Ilmestynyt

ISBN 978-952-01-1524-1 Ilm. lokakuussa

ISBN 978-952-01-1522-7 Ilm. lokakuussa

Ilm. maaliskuussa

Ilm. maaliskuussa

ISBN 978-952-01-1391-9

Ilm. tammikuussa

ISBN 978-952-01-1393-3

ISBN 978-952-01-1392-6

Ilm. tammikuussa

ISBN 978-952-01-1510-4

ISBN 978-952-01-1395-7

ISBN 978-952-01-1398-8

POKKARIT

Ilm. maaliskuussa

Ilm. huhtikuussa


Ilm. elokuussa

Ilm. toukokuussa

Ilm. kesäkuussa

ISBN 978-952-01-1473-2

ISBN 978-952-01-1401-5

ISBN 978-952-01-1411-4

ISBN 978-952-01-1411-4

ISBN 978-952-01-1400-8

ISBN 978-952-01-1458-9 Ilm. huhtikuussa

ISBN 978-952-01-1475-6

ISBN 978-952-01-1476-3

ISBN 978-952-01-1474-9

ISBN 978-952-01-1397-1

ISBN 978-952-01-1396-4

ISBN 978-952-01-1394-0

POKKARIT

Ilm. elokuussa

65

Ilm. huhtikuussa Ilm. huhtikuussa

Ilm. kesäkuussa Ilm. kesäkuussa

Ilm. heinäkuussa

Ilm. heinäkuussa

Ilm. elokuussa


Ilm. marraskuussa Ilm. syyskuussa

ISBN 978-952-01-1488-6

ISBN 978-952-01-1483-1

ISBN 978-952-01-1484-8

ISBN 978-952-01-1480-0 Ilm. elokuussa

ISBN 978-952-01-1489-3

ISBN 978-952-01-1485-5

ISBN 978-952-01-1486-2

Ilm. marraskuussa

ISBN 978-952-01-1490-9

ISBN 978-952-01-1487-9

ISBN 978-952-01-1478-7

ISBN 978-952-01-1479-4

ISBN 978-952-01-1477-0

66 POKKARIT

Ilm. syyskuussa

Ilm. joulukuussa Ilm. syyskuussa

Ilm. syyskuussa Ilm. syyskuussa

Ilm. marraskuussa

Ilm. marraskuussa

Ilm. joulukuussa68

w w w.li ke .f i