Liken kesä ja syksy 2023

Page 1

KIRJAKATALOGI keSÄ JA SYKSY 2023

Kuluneen vuoden aikana monet ovat kokeneet ennennäkemätöntä epävarmuutta, kun heti koronaepidemian jälkeen elämäämme tulivat Ukrainan täysimittaisen sodan vaikutukset, inflaatio ja korkojen nousu. Ahdistuksen keskellä kaipaamme turvaa ja lohtua. Onneksi voimme aina kääntyä kirjojen puoleen. Kirjallisuus tuo toivoa ja auttaa meitä irrottautumaan arjen ahdistavistakin ajatuksista, vaikka itse kirjojen aiheet eivät aina niin lohdullisia olisikaan.

Liken katalogi on pullollaan erilaisia maailmoja ja genrejä, joista löytyy luettavaa monenlaiselle lukijalle ja monenlaisiin hetkiin. Kirjoja, jotka kertovat maailmastamme, ja kirjoja, joiden avulla pääsemme halutessamme toisiin maailmoihin.

Katalogistamme löytyy kauno- ja tietokirjallisuuden sekä sarjakuvan kirkkaita tähtiä ja uusia nimiä. Kaikkien loistavien teosten joukosta haluan nostaa muutaman kirjan, joissa kaikissa keskiöön nousee naisen kokemus.

Sara Al Husainin Huono tyttö on vahva ja koskettava esikoisromaani. Kirja kertoo nuoresta naisesta, joka uskaltaa paeta pakkoavioliittoa. Palaan toistuvasti omakohtaisen kertomuksen herättämiin mietteisiin. Ihailen rohkeaa päähenkilöä, joka taisteli itsemääräämisoikeutensa puolesta, vaikka joutui luopumaan paljosta: ”Istun ja katson, miten elämäni rakkain ihminen on muuttunut silmissäni tuntemattomaksi ja etäiseksi.”

Tyttö, 1983 kertoo kirjailija Linn Ullmannia hyvin paljon muistuttavasta 16-vuotiaasta tytöstä. Arvioissa kirjoittajansa parhaaksi romaaniksi nimetty teos kertoo nuoruuden turvattomuuden ja hyväksikäytön pitkistä ja piinaavista jäljistä. Hypnoottisesti otteessaan pitävä tarina saa lukijan tuntemaan empatiaa kirjan päähenkilöä, nykypäivän nuoria tyttöjä ja omaa nuorta itseään kohtaan.

Selkämeren saaristoon sijoittuva Kymmenen kirveeniskua kertoo kuurosta piiasta, joka tuomittiin 1900-luvun alussa julmasta ryöstömurhasta elinkautiseen. Kun kirjailija Salla Fagerström selvittää kaltoinkohdellun nuoren naisen kohtaloa, käy ilmi, ettei piian syyllisyys ole ollut mitenkään varmaa. On mahdotonta olla tuntematta valtavaa myötätuntoa kuuroa, mahdollisesti syyttömänä tuomittua naista kohtaan.

Kesän ja syksyn katalogissa on myös kolme kovaa musiikkikirjaa. Olen valtavan iloinen ja ylpeä siitä, että voimme tuoda fanien luettaviksi kirjat Stam1nasta ja Sir Elwoodin hiljaisista väreistä. The 69 Eyesin pitkän tarinan saaminen kansien väliin ilahduttaa minua erityisen paljon, sillä olen seurannut bändin tarinaa jo 1980-luvun lopusta lähtien.

Antoisia lukuhetkiä näiden ja muiden upeiden kirjojen parissa!

kustannusjohtaja like kustannus ©
Sirén like kustannus www.like.fi
päivi paappanen
Reetta
Katalogin toimitus: Tiina Nevametsä Taitto: Tommi Tukiainen Etukannessa The 69 Eyes Kannen valokuva: Marek Sabogal
kotimainen kaunokirjallisuus sara al husaini – Huono tyttö 2 jp koskinen – Taivaan vartijat 4 pelle miljoona – Veriveljet 6 kauko röyhkä – Vaan ihana enkeli kotihin vie 8 suomennettu kaunokirjallisuus linn ullmann – Tyttö, 1983 10 michelle min sterling – Nollaleiri 12 jännitys ja scifi kim faber & janni pedersen – Talven maa 14 alaina urquhart – Teurastaja ja Peukaloinen 16 tiina raevaara – Uinuva solu 18 jarkko stenius – Veriside 20 hugh howey – Hiekan poikki 22 tietokirjallisuus salla fagerström – Kymmenen kirveeniskua 24 tommi liimatta – Manse • Markka-aika 26 musiikki timo kalevi forss – The 69 Eyes 28 ari väntänen – Stamina • Muistipalatsi 30 jose riikonen – Sir Elwoodin hiljaiset värit 32 sarjakuvat, kalenterit ja muut pertti jarla – Fingerporin koko kuva 11 34 pertti jarla & jarkko lehtopelto – Säästäväisen elämän Fingerpori 34 Fingerpori-seinäkalenteri, -taskukalenteri, -palapeli ja Fingerporin puuhakirja 35 jarkko vehniäinen & marja lappalainen – Kamala luonto • Ystävyyskirja 36 Kamala luonto -seinäkalenteri, -perhekalenteri, -adventtikalenteri, -pöytäkalenteri ja -palapeli 37 meri mort – Villiyrtit-seinäkalenteri, Kuun kulkija -pöytäkalenteri 38 noora al ani, saara obele & sophia wekesa – Tarot • Tieto meissä -seinäkalenteri 39 jättipokkari ja 100% like-pokkari taro korhonen & miika nousiainen – Paskakirja 40 jens lapidus – Mr Ykkönen 40 SISÄLLYS

HUONO TYTTÖ

sara al h usaINI

Vuoden pakolaisnaisen omakohtainen esikoisromaani ravistelee ytimiä myöten

Äiti saattaa pelosta tärisevän tyttärensä hääsviitin ovelle. Tätä varten tytärtä on kasvatettu pienestä pitäen, pidetty kääreessä kuin kallisarvoista makeista. Tätä varten hänet on tuotu Suomesta Irakiin.

Ei olisi kannattanut hylätä huivia, sisarukset sanovat. Hän on nyt aviomiehesi, sanoo äiti.

Huono tyttö on hämmästyttävän rehellinen ja todistusvoimainen kertomus naisen alistamisen ja vaientamisen historiasta. Uskon hylkäämisestä, pakkoavioliitosta, islamilaisesta siveyskulttuurista, vapauden hinnasta. Ja ennen kaikkea pelottomasta naisesta, joka tahtoo selviytyä ja muuttaa maailmaa.

(s. 1992) on helsinkiläinen opiskelija, aktivisti, feministi ja ex-muslimi. Hän syntyi pakolaisleirillä Saudi-Arabiassa ja muutti Suomeen vauvana. Huono tyttö on omakohtainen romaani kokemuksista, joille ei ole ollut aiemmin sanoja.

300 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-47174-5

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-47202-5

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-47203-2

toukokuu

2 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus

Minua oksetti pelkkä ajatuskin hänestä ja minusta yhdessä. Olin muovailu vahaa hänen käsissään, hän voisi tehdä mitä huvittaa, mikään ei enää pysäyttäisi tulevaa. Ei äiti, ei isä, eivät sisareni eikä etenkään Allah.

3 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus
© Niclas Mäkelä

TAIVAAN VARTIJAT

j P kosk IN eN

Eeppisen saagan päätösosassa panoksena on Jerusalemin kuningaskunnan kruunu ja Canmoren suvun kohtalo

Vuonna 1187 Tyyroksen kaupunki on Jerusalemin kuningaskunnan viimeisiä turvasaarekkeita eikä Temppeliherrain veljeskunnasta ole vastusta Saladinin saraseeniarmeijalle. Albert Canmore, temppeliritareiden aarteiden vartija, lähtee etsimään Pyhän maan pelastajia Ranskasta ja Englannista. Pian hän kuulee huhun kukistamattomasta soturista, Rikhard Leijonamielestä.

Onnistuuko Albert palauttamaan temppeliherrain mahdin vai kaatuuko Canmoren suku Jerusalemin kuningaskunnan mukana?

Ristiretki-saagasta sanottua:

”Taidokasta epookkia uskonsotien mielettömyydestä.”

– Kaleva

”Ristin ja raudan tie on massiivisten ja huolella taustoitettujen historiallisten romaanien ystäville oivallinen herkkupala.”

– Kirsin kirjanurkka -blogi

JP Koskinen (s. 1968) on useita kirjallisuuspalkintoja voittanut kirjailija ja historiallisen romaanin taituri. Kaksinkertaisen Finlandiaehdokkaan tuotanto sisältää yli 20 romaania, tietokirjoja ja lastenkirjallisuutta.

350 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-46947-6

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-47054-0

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-47053-3

elokuu

Suositun Ristiretki-sarjan aiemmat osat ovat Ristin ja raudan tie, Seitsemäs temppeliherra ja Nouseva kuu.

4 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus

Jos Jerusalemin kuningaskunta halutaan vallata takaisin, tarvitaan miehiä, rahaa ja pystyvä kuningas. Tällä hetkellä meillä ei ole niistä mitään. Jos kuningaskuntaa ei vallata takaisin, Tyyros on kuin paise Saladinin selkänahassa. Ennemmin tai myöhemmin hän keksii keinon hankkiutua siitä eroon.

5 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus
© Ville Malja

VERIVELJET

Pelle mI ljoo Na

Punkin kummisedän beat-romaani vie lukijansa sodan uhkan varjostamaan Itä-Eurooppaan

Rocktähti Juri X herää Meilahden sairaalassa rajusti pahoinpideltynä. Pian käy ilmi, että Juri on joutunut kotiovellaan tappoyrityksen kohteeksi erehdyksessä. Todellinen kohde oli hänen naapurinsa Victor, diktaattorin rautanyrkkiä Helsinkiin paennut protestilaulaja.

Kahden miehen välille kehkeytyy syvä ystävyys. Juri pohtii, kuinka auttaa Victoria, jonka toisinajattelijaäiti viruu Valko-Venäjän pahamaineisessa vankilassa samaan aikaan kun Venäjä keskittää sotajoukkojaan Ukrainan rajalle.

Aiemmista romaaneista sanottua:

”Aquariuksen poika on Pelle Miljoonan parhaita romaaneja. Hetkittäin tuntuu, että se on kirjoitettu flow-tilassa, jossa teksti juoksee yhtä luontevasti kuin vesi virtaa.”

Turun Sanomat

”Mitä kotimaisiin muusikkokirjailijoihin tulee, Pelle Miljoona on omassa luokassaan.”

– Keskisuomalainen (Roudarista)

Pelle Miljoona (s. 1955) on suomalaisen punkin ja rockin sekä beat-kirjallisuuden edelleen eloisasti potkiva legenda. Häneltä on ilmestynyt 16 romaania.

260 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-46814-1

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-46829-5 toukokuu

Veriveljet on kiivastahtinen ylistyslaulu rauhan, vapauden ja solidaarisuuden puolesta aikamme Euroopassa.

6 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus

Victor veti ylös vasemman hihan. Kädestä puuttui kaksi sormea, pikkusormi ja nimetön, peukalokin vain lyhyt tumppi.

”Mitä tapahtui?”

”Teräksellä vahvistettu saappaankorko”, Victor liu’utti kahta sormeaan Martinin otelaudalla, hyväili kitaran bodya ku elämänsä rakastettua. Ääni väristen virkkoi: ”En ole koskenut kitaraan elokuun 18. päivän jälkeen.”

7 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus
© Teija Varis

VAAN IHANA ENKELI KOTIHIN VIE

kauko r öyhkä

Romaanitrilogian ravisuttava päätösosa uutta alkua etsivästä pariskunnasta, jonka elämän toinen maailmansota sysäsi sijoiltaan

Atlantin valtameri, 1951. Natsi-Saksan armeijan sotilaskarkuri Dieter ja seurakuntansa jättänyt Pirjo matkaavat kohti Amerikkaa. Heidän silmissään siintää toive paremmasta tulevaisuudesta mahdollisuuksien maassa. Pirjon mielessä kehkeytyy mullistava suunnitelma, joka lopulta kasvaa äärimmäisiin mittoihin. Mutta pääseekö kukaan todella pakoon menneisyyttään, vaikka jättäisi kaiken taakseen?

Aiemmista osista sanottua:

”Röyhkä on rutinoitunut ja hyvä kertoja, jonka tarinassa on imua.”

– Helsingin Sanomat

”Kovan luokan

ammattikirjailija osaa asiansa.”

– Lapin Kansa

Kauko Röyhkä (s. 1959) on laajaalaisesta tuotannostaan tunnettu pitkän linjan kirjailija ja tuottelias rockmuusikko. Häneltä on ilmestynyt 20 kaunokirjallista teosta ja toistakymmentä tietokirjaa.

350 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-46760-1

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-46775-5

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-46776-2

syyskuu

Toisen maailmansodan varjoa käsittelevän kehutun trilogian aiemmat osat ovat Maan korvessa kulkevi ja Lapsosen tie

8 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus

Minut ohjataan pieneen, ikkunattomaan huoneeseen. Satamapoliisi istuutuu kirjoituspöydän taakse ja alkaa kuulustella minua. En ymmärrä hänen englanninkielistä puhettaan.

– He is my husband, Pirjo selittää kopin ovelta poliisille. – He is no nazi.

Tällä kertaa hänen karismansa ei pure. Hänet ohjataan pois, mutta hän ehtii vielä huutaa: – Don’t worry. I’ll come back.

9 kotImaINeN kauNokIrjallIsuus
© Juha Metso

TYTTÖ, 1983

lINN u llmaNN

Hypnoottinen romaani nuoruuden tukahdutetuista muistoista, jotka yhtäkkiä pulpahtavat pintaan

Pariisi, talviyö 1983. Kuusitoistavuotias tyttö on tullut malliksi haaveiden pääkaupunkiin. Paperilapulla hänellä on kolmekymmentä vuotta vanhemman valokuvaaja A:n osoite.

Vuosikymmeniä myöhemmin nainen yrittää ymmärtää nuorta itseään samalla kun hänen nykyinen elämänsä on hajoamassa palasiksi.

Linn Ullmannin parhaaksi romaaniksi ylistetty teos on vavahduttava kertomus vallasta ja voimattomuudesta, halusta ja häpeästä, kauneudesta ja unohtamisesta.

”Vuoden vahvin lukukokemus. Kun suljin viimeisen sivun, minun täytyi yksinkertaisesti itkeä 16-vuotiaan itseni puolesta.”

– VG

”Ullmann kirjoittaa mestarillisesti nuoruusmuistosta, jonka monet mieluummin unohtaisivat.”

– Dagens Nygheter

”Ullmann kirjoittaa pelottavan hyvin vanhoista miehistä, jotka näkevät teinitytöt pelkkinä suupaloina.”

– Dagbladet

Norjalainen Linn Ullmann (s. 1966) on yksi pohjoismaisen kirjallisuuden merkittävimmistä nimistä. Tyttö, 1983 on hänen seitsemäs romaaninsa. Ullmann on saanut teoksistaan lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

280 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-42509-0

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-42512-0

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-42513-7

suomeNtaja: joNNa joskItt-Pöyry

alkuteos: Jente, 1983

elokuu

10 suomeNNettu kauNokIrjallIsuus

Mutta miksi lähdet Pariisiin? Mitä toivot saavasi?

Kuusitoistavuotias tyttö katsoo minua uhmakkaasti.

Mitä tuohon vastaisi?

En ole enää lapsi, hän sanoo.

Haluan olla objekti, keskipiste, jonkun toisen halun kohde.

En halua olla yksin.

11 suomeNNettu kauNokIrjallIsuus
© Agnete Brun

”Häikäisevä esikoisteos, nerokkaasti rakennettua ilmastofiktiota.”

– Publishers Weekly

NOLLALEIRI

mI chelle mIN sterlINg

Herättelevä ja tiivistunnelmainen lukuromaani ilmastonmuutoksen uhkakuvien toteutumisesta

Vuosi 2049. Sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet ihmiset etsimään uusia elinkelpoisia asuinpaikkoja. Vain etuoikeutetut elävät mukavasti yksityiskaupungeissaan.

Köyhistä oloista tuleva Rose päätyy arktiselle alueelle rakennettavalle Nollaleirille seuralaispalvelun työntekijäksi. Toinen tulokas Grant etsii uutta alkua katkaistuaan välit vauraaseen sukuunsa. Leirissä on kuitenkin jotain epäilyttävää.

Samaan aikaan naissotilaiden eliittiryhmä työskentelee läheisellä säätutkimusasemalla. Mitä he tekevät? Kuka heitä johtaa?

350 s. / 145 x 213 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-44700-9

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-44734-4

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-44728-3

suomeNtaja: kIrsI luoma

alkuteos: Camp Zero

syyskuu

Todentuntuinen teos kuvaa, ketkä selviytyvät kuumenevassa maailmassa.

12 suomeNNettu kauNokIrjallIsuus
Michelle Min Sterling on kirjallisuuden ja kirjoittamisen opettaja. Hän on syntynyt Kanadassa, mutta nykyisin hän asuu Cambridgessa Yhdysvalloissa. Nollaleiri on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Jonon viimeinen Kukkanen pysähtyy tunnustelemaan pakkasta. Pohjoisessa on yllättävän kylmä ja lumi on hennompaa kuin hän oli odottanut.

Hän riisuu hansikkaan ja katselee, kun hiutale katoaa kämmeneltä.

Hän ei ole ennen nähnyt lunta. Hiutale tuntuu virkistävältä iholla, kuin kuumeisen otsalle painettu viileä kääre.

13 suomeNNettu kauNokIrjallIsuus
© Benedicte Gyldenstierne Sehested

”Ehdottomasti lajinsa parhaimpiin kuuluva rikosromaani.” – Findalskrimiside.dk

”Kylmää, kyynistä ja kovasydämistä. Jäämme odottamaan jatkoa.”

– Nordjyske

”Erinomainen. Toivomme kirjailijoilta paljon lisää.” – Søndag

TALVEN MAA

kI m FaBer & jaNNI PederseN

Kansainväliseksi bestselleriksi noussut tiivistahtinen tanskalaisjännäri

Kööpenhaminan joulumarkkinoilla tapahtuu räjähdys, jossa kuolee 19 ihmistä. Koko Tanska on shokissa. Komisario Signe Kristiansen yrittää vimmaisesti selvittää syyllisiä. Onko kyseessä terrori-isku vai liittyykö räjähdys jengisotiin?

Signen entinen kollega Martin Juncker puolestaan tutkii kaukaista pikkukaupunkia järkyttänyttä brutaalia kaksoismurhaa.

Kööpenhaminan räjähdyksen tutkinta polkee paikallaan. Kunnes nimetön vihje vie suuntaan, joka ylittää kaikkien pahimmat pelot.

Palkittu dekkari aloittaa Junckerin ja Kristiansenin poliisikaksikosta kertovan huiman jännärisarjan.

Janni Pedersen ja Kim Faber ovat journalistipariskunta. Pedersen on juontaja ja rikosreportteri Tanskan TV2:ssa. Vuonna 2018 hänet palkittiin vuoden uutisjuontajana. Faber puolestaan on entinen sanomalehti Politikenin toimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut kaksi tietokirjaa.

460 s. / 145 x 213 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-44916-4

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-44954-6

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-44955-3

suomeNtaja: jaaNa PalaNterä

alkuteos: Vinterland

syyskuu

14 jäNNItys

Murhien tai väkivaltarikosten selvittämisessä on kyse – kuten lähes kaikessa muussakin työssä – systemaattisuudesta, ahkeruudesta ja itsepäisyydestä. Ja hyvät tutkijat ovat niitä, jotka ovat aavistuksen muita systemaattisempia, ahkerampia ja itsepäisempiä. Ei siinä ole sen kummempaa.

15 jäNNItys
© Thomas Howalt Andersen

TEURASTAJA JA PEUKALOINEN

alaINa u rquhart

Bestselleriksi noussut hyytävä sarjamurhaajajännäri Uhrilampaiden

hengessä

Louisianan rämemailla piileskelee tappaja, jonka tavaramerkki ovat sadistiset lääketieteelliset kokeet.

Älykäs ja järjestelmällinen ihmispeto tuntuu pitävän New Orleansin viranomaisia pilkkanaan.

Kuolemansyyntutkija Wren Mullerin pöydälle kasaantuu ratkaisemattomia tapauksia, joista hän tunnistaa jotakin oudon tuttua. Pian hän alkaa epäillä, että tappaja on hänen perässään. Pystyykö Muller pakenemaan murhaajan kynsistä ja auttamaan poliisia selvittämään tapauksen?

”Tämä sopii sinulle, jos pidät Patricia Cornwellista ja olet katsonut Dexteriä peittelemättömän riemun vallassa.”

– Belfast Telegraph

”Vangitseva. Lukija

saattaa haluta sulkea silmänsä, mutta tappajan ja kuolemansyyntutkijan välinen kisailu tekee sen mahdottomaksi.”

– Daily Mail

Bostonilainen Alaina Urquhart juontaa suosittua Morbid: A True Crime Podcastia. Pätevöityneenä oikeuslääkärin apulaisena hän tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman ruumishuoneelta.

Hän on opiskellut rikosoikeutta, psykologiaa ja biologiaa.

235 s. / 145 x 213 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-45766-4

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-45798-5

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-45799-2

suomeNtaja: juha ahokas

alkuteos: The Butcher and the Wren toukokuu

Supersuositun Morbid-podcastin tekijän jännäri koukuttaa kaikki true crimen ystävät ja paljastaa, mitä sarjamurhaajan päässä liikkuu.

16 jäNNItys

Nytkin tappaja on toiminut fiksusti. Salannut henkilöllisyytensä entistä tarkemmin, mikä kertoo Wrenille, että mies kykenee oppimaan ja sopeutumaan. Menetelmät, joilla hän surmaa uhrinsa, vaihtelevat, aivan kuin hän tekisi kokeita.

17 jäNNItys
© Alaina Urquhart

Sarjasta sanottua:

”Polaaripyörre tarjoaa tämän hetken parasta jännitystä.”

– Helsingin Sanomat

”Kaksoiskierre on tappavan hyvää jännitystä tieteen ja taiteen leikkauspisteestä.”

– Turun Sanomat

UINUVA SOLU

tIINa r aevaara

Ylistetyn jännityskirjailijan piinaavan ajankohtainen trilleri bioterrorismista

Entinen geenitutkija Eerika Hämeranta istuu lähijunassa tyttärensä kanssa, kun yksi matkustajista saa sairauskohtauksen. Nainen menehtyy hävitetyksi luultuun virukseen, jota pitäisi löytyä vain kahdesta laboratoriosta maailmassa.

Yllättäen sisäministeriön tutkija pyytää

Eerikan apua Suomeen kohdistuvien bioterrorihyökkäysten tutkinnassa. Eerika sotkeutuu tahtomattaan kansainvälisen valtapelin verkkoihin.

Panoksena on paitsi Pohjolan turvallisuus myös

Eerikan ja hänen tyttärensä henki.

Teos jatkaa hehkutettua Eerika Hämeranta -sarjaa.

(s. 1979) on tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Pro scientia -palkinnolla huomioitu kirjailija, tiedetoimittaja, perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi ja filosofian tohtori. Häneltä on aiemmin ilmestynyt 9 romaania ja useita tietokirjoja.

300 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-46967-4

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-47059-5

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-47060-1

toukokuu

18 jäNNItys

Mistä hän on saanut selville, että minä kuulun junassa altistuneisiin ihmisiin? Nimiä ei ole kerrottu julkisuudessa. Ja miksi hän haluaa tavata minut? Emme ole olleet missään tekemisissä sen jälkeen, kun hän lähti muualle opiskelemaan.

19 jäNNItys © Toni Härkönen

Sarjan avausosasta sanottua: Portsari on suomalaiseksi kirjallisuudeksi ehdottoman omalakista toimintatekstiä – vastaavia ei ole.”

Suomen Kuvalehti

”Stenius kirjoittaa suomalaisessa jännityskirjallisuudessa harvinaisen kovaotteista toimintaa ja suoraa väkivaltaa rikollisuudesta, jolla ei ole muita motiiveja kuin raha ja kosto.” – Kansan Uutiset

VERISIDE

jarkko steNI us

Koukuttavan julma ja hävyttömän viihdyttävä trilleri actionviihteen taiturilta

Kovaksikeitetty portsari Kessu joutuu jättämään

Helsingin taakseen, kun julma albaanimafia uhkaa häntä. Mukaan hurjalle pakomatkalle lähtee

Kessun suojeluksessa oleva yksinhuoltaja Jenna ja tämän kymmenvuotias poika. On vain yksi mies, joka voi auttaa heitä, ja hänet Kessu olisi mieluummin jättänyt menneisyyteen.

Veriside on hikoiluttavan jännittävä trilleri isistä ja pojista, lunastamattomista oppiveloista ja esikuvista, vanhoista synneistä ja sovituksen hinnasta.

(s.1972) kuvasi Nyrkkisankariteoksissaan kovaa tietään Ranskan muukalaislegioonasta thainyrkkeilyn kansainväliselle huipulle ja lopulta mielenrauhan löytämiseen. Veriside on Steniuksen viides romaani ja Portsaritrillerisarjan toinen osa.

275 s. / 138 x 202 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-46929-2

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-46951-3

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-46952-0

toukokuu

20 jäNNItys

Tajuan, että emme ehdi

juosta ulos. Käsikranaatti

osuu marmoriin ja lähestyy

meitä pomppien. Syöksyn

maihin, ja sokaiseva

räjähdys vavahduttaa

maata. Sitten alkaa sataa

luoteja – sama mies

ampuu meitä kohti toisen

kerroksen tasanteelta.

Hyökkäys ei ole ehtinyt

kunnolla edes alkaa, kun olemme jo keskellä painajaista.

21 jäNNItys
© Tuomas Haapman

”Post-apokalyptinen eepos, joka yhdistää voimakkaan juonen kiehtovaan maailman rakentamiseen, on tosiaan odottamisen arvoinen.”

– Publishers Weekly

HIEKAN POIKKI

h ugh h owey

Huikean koukuttava seikkailu hiekkaan hautautuneessa maailmassa

Osa vanhasta maailmasta on peittynyt hiekkaan ja uudet kaupungit rakennettu dyynien päälle.

Kuuluisien hiekkasukeltajien sukuun kuuluva sisarusparvi kamppailee selviytyäkseen paahtavassa erämaassa vihamielisten klaanien keskellä.

Kaikki muuttuu, kun ei-kenenkään-maan toiselta laidalta saapuu mies kostamaan oman kaivoskaupunkinsa tuhon. Kostaja tuo mukanaan kapinallisen tyttärensä Anyan, jonka kohtalo kietoutuu peruuttamattomasti dyynikaupunkien tulevaisuuteen.

Vetävä tarina on itsenäinen jatko-osa Siilon saagalla maailmanmaineeseen nousseen Howeyn edelliselle romaanille Hiekka.

Hugh Howeylta on aiemmin

suomennettu Siilon saaga -trilogia sekä Hiekka-romaani. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty yli 3 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Tv-sarja

Siilon saagasta alkaa keväällä 2023

Apple Tv:llä. Amazon puolestaan kehittelee sarjaa Hiekasta.

350 s. / 145 x 213 mm / 84.2

IsBN: 978-951-1-46562-1

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-46563-8

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-46564-5

suomeNtaja: arI väNtäNeN

alkuteos: Across the Sand toukokuu

22 scIFI

”Anya, mene suihkuun nyt heti. Heti.” Isä johdatti hänet kohti kylpyhuonetta. ”Käytä niin paljon vettä kuin voit, kun sitä vielä tulee. Kuuraa itsesi kunnolla joka puolelta. Sitten sinun pitää pakata.”

”Minne me menemme?” Anya kysyi. Hänen päähänsä pälkähti ensimmäisen kerran, että he eivät jäisi tänne, että kaupunki oli mennyttä, että kaikki, mikä oli hänelle tuttua, oli nyt poissa.

23 scIFI © Petri Leppänen

KYMMENEN KIRVEENISKUA

salla Fagerström

Kylmäävä true crime -mysteeri

Selkämeren saaristosta

Joulukuun yönä 1914 vanha Fiia Åberg katoaa mökistään ja samalla häviää omaisuutta. Vehmaan nimismies lähtee tutkimaan asiaa. Samalla matkalla hän ottaa kiinni läheiseen taloon murtautuneen kuuron Ida Saarisen.

Pian löytyy todistajia, joiden kertomukset yhdistävät Idan myös katoamistapaukseen. Outo ryöstömurha alkaa yllättäen selvitä.

Mutta ovatko asiat todella sitä, miltä näyttävät? Onko Ida Saarinen syyllinen vai tekeytyykö hän syylliseksi? Miksi kukaan ottaisi toisen tekemän

Salla Fagerström (s. 1980) on toimittaja, käsikirjoittaja ja tietokirjailija. Tv-käsikirjoitusten lisäksi hän on kirjoittanut mm. elämäkerran ihmisoikeusvaikuttaja

Liisa Kauppisesta sekä kaksi teosta kuurojen historiasta. Fagerström kuuroutui lapsena ja oppi lukemaan viisivuotiaana Aku Ankan avulla.

250 s. / 138 x 202 mm / 30.16

IsBN: 978-951-1-45997-2

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-46022-0

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-46023-7

toukokuu

rikoksen tunnolleen ja myöhemmin peruisi tunnustuksensa?

”Minä olen saanut tuomion, mutta en tiedä kauanko elän. Totuus on, että en ole murhannut ketään.”

24 tIetokIrjat
© Ville Malja

Vankilatuomionsa jälkeen Ida (kuvassa vas.) päätyi Uudenkaupungin piirimielisairaalaan. Hän oli siellä

30 vuotta, aina kuolemaansa saakka. Ennen vanhaan moni kuuro joutui mielisairaalaan, koska heidän kanssaan ei osattu kommunikoida

tai heille ei ollut muuta paikkaa.

”Yöllä vanhuksen nukkuessa tuli julma kuuromykkä alas tupaan ja löi vanhuksen kirveellä kuoliaaksi, kantoi hänen ruumiinsa mereen ja upotti sen sinne. Me ihmettelemme ja säälimme, että paha on saanut tämän kuuromykän niin valtaansa.” – Kuuromykkäin lehti 2/1915

25 tIetokIrjat
Idan rakas Onni-poika laitettiin huutolaiseksi heti syntymänsä jälkeen. Ida (edessä 2. oik.) tiedettiin taitavaksi käsityöihmiseksi. Hän kutoi verhot kaikkiin piirimielisairaalan ikkunoihin.

Sarjan edellisestä osasta

sanottua:

”Rollo on parhaita suomalaisia taiteilijaelämäkertoja.”

– Helsingin Sanomat

”Rollo on taiteellisesti korkeatasoinen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä teos.”

– Lapin Kansa

”Arkipäiväisten tapahtumien kuvailun avulla Liimatta sukeltaa omiin teinipojan nahkoihinsa ja tykittää vuosikymmenten takaiset asiat eteemme kuin eilisen päivän.” – Me Naiset

MANSE MARKKA-AIKA

tomm I lII matta

Tommi Liimatan ylistetty omaelämäkerrallinen sarja jatkuu: Absoluuttisen

Nollapisteen Tampere 1996–2001

Tommi muuttaa parikymppisenä Lapista Manseen omistautuakseen Absoluuttisen Nollapisteen läpimurrolle. Nousukiito suomirockin A-sarjaan vaikuttaa lupaavalta, ja bändi kiertää keikkalavoja maakuntien keskikaljakuppiloista Ruisrockin päälavalle.

Rockmaailman arki on kuitenkin raadollista, aikuisuus tuo omat haasteensa bändin maailmanvalloitukselle eikä sisäisiltä ristiriidoilta vältytä.

Tulisiko Nollapisteestä Suomen Beatles vai

Tommi Liimatta (s. 1976) on kaunokirjallisuuden Finlandiaehdokkuudella noteerattu kirjailija. Hänen kirjallinen tuotantonsa pitää sisällään 9 romaania, tietokirjallisuutta, sarjakuvia ja lyriikkaa. Liimatta tunnetaan myös Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana.

750 s. / 145 x 213 mm / 99.1

IsBN: 978-951-1-46842-4

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-47289-6 elokuu

katkeaisiko matka kesken kaiken, Tommi kysyy itseltään, kun tilin kate lähestyy nollaa.

Teos on armottoman rehellinen, ajankuvaltaan äärimmäisen tarkkanäköinen runsaudensarvi.

26 tIetokIrjat

Hänen torkkuessaan minä poltin työhuoneessa ylioppilastodistukseni. Liimasin säästyneen riekaleen kirjoituspöytäni kanteen. Myönsin päiväkirjalle että teko oli lapsekkaan teatraalinen, mutta halusin tuhota itseltäni akateemisen tulevaisuuden. Vielä kun karistaisin työttömyyskorvauksen turvaverkon, minun olisi pakko omistautua taiteenteolle entistä vakavammin.

© Toni Härkönen
27 tIetokIrjat

THE 69 EYES

tI mo kalev I Forss

Goottirockin legendojen 30-vuotinen tarina

The 69 Eyes on menestyneimpiä suomalaisyhtyeitä niin kotimaassaan kuin maailmalla, mutta yhtyeen jäsenet ovat aina piiloutuneet mustan nahan, tummanpuhuvan goottirockin ja sarjakuvamaisen kauhukuvaston taakse. Nyt Helsingin vampyyreina tunnetut rokkarit astuvat esiin yön pimeydestä ja kertovat ensimmäistä kertaa koko tarinansa.

The 69 Eyesin ura on poikkeuksellinen suomalaisen rockin historiassa. Yhtye on toiminut samalla kokoonpanolla yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta ja matka jatkuu edelleen.

Timo Kalevi Forss (s. 1967) on helsinkiläinen tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa menestysteoksen Gösta Sundqvist –Leevi and the Leavingsin dynamo.

350 s. / 145 x 213 mm / 78

IsBN: 978-951-1-35733-9

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-36668-3

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-37894-5 elokuu

©
28 musIIkkI
Toni Härkönen

Mua jännitti ihan helvetisti, koska en ollut keikkaillut lukuun ottamatta muutamia bändiskaboja, mutta ilmeisesti eka keikka meni aika hyvin. Keikka tuntui helvetin hyvältä, ja jengi taisi digatakin. Kuultiin sitten, kuinka ihmiset olivat alkaneet puhua, että Stadista löytyy taas oikea rokkibändi.

29 musIIkkI
© Petteri Laakso © Aleksi Ni emelä © Dick Lindberg © Ville Juurikkala © Marek Sabogal

STAM1NA

MUISTIPALATSI

ar I väN täN eN

Metallifanien ykkössuosikin Stam1nan koko tarina

Lemiläinen Stam1na on kuulunut kotimaisen metallimusiikin ykkösketjuun kohta 20 vuoden ajan. Se ei ole aina ollut itsestään selvää, sillä ensimmäiset kahdeksan vuotta yhtye joutui sinnittelemään ilman levy-yhtiön tukea.

Kun Stam1nan ensialbumi lopulta julkaistiin, se julistettiin metallin uudeksi tulemiseksi. Kultalevyt, listaykköset ja palkinnot ovat seuranneet toisiaan, vaikka Stam1na on säilyttänyt äärimmäisen omapäisyytensä ja vekkulimaisen ilkikurisuutensa.

Ari Väntänen (s. 1974) on kirjailija, toimittaja ja suomentaja. Hänen kirjansa Hanoi Rocksista, Michael Monroesta, Apulannasta ja Stone-yhtyeestä ovat olleet myyntija arvostelumenestyksiä.

400 s. / 145 x 213 mm / 78

IsBN: 978-951-1-41696-8

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-47731-0

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-47732-7

syyskuu

Kattavassa historiikissa yhtyeen jäsenet kertovat ensimmäistä kertaa, kuinka he pääsivät mahdottomilta näyttäneiden esteiden yli ja nousivat metallikansan kestosuosikiksi.

30 musIIkkI
© Toni Härkönen Kannen suunnittelu: Markus Paajala

Me mentiin koko ajan hitaasti mutta varmasti kohti meidän oma näkemystä ja omia unelmia. Tämä on parempi polku kulkea kuin se, että joku moguli bongaa hyvänkuuloisen bändin ja alkaa muokata sen ulkonäköä ja soundia, jotta tulisi radiosoittoa ja rahaa. Jos sille tielle olisi menty, olisin lähtenyt huitsin vittuun koko yhtyeestä.

31 musIIkkI
© Tero P. Nordlund © Jouni Kallio

SIR ELWOODIN HILJAISET VÄRIT

j ose rII ko N eN

Röyhkeän romanttisen rockyhtyeen

salattu tarina

Sir Elwoodin hiljaiset värit on ollut mysteeri, ja sellaisena suomirockin kestosuosikki on halunnut pysyä. Yhtyeen ura käynnistyi vuonna 1988 ja jatkuu edelleen, mutta vasta nyt he ovat valmiita avaamaan pitkää taivaltaan.

Kirjailija Jose Riikonen lähestyy tarinaa Sir Elwoodille sopivalla tavalla. Tarinallisessa tietokirjassa maistuu elämä iloineen ja suruineen, soi keskiolutjatsi ja tuoksuu Kallion kadut.

Laulaja Juha Lehden johtamasta yhtyeestä on tullut kuulijoilleen rakas, koska sanoitukset

Jose Riikonen on helsinkiläinen vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Helsingin Sanomiin. Sir Elwoodin hiljaisten värien historiikki on hänen esikoiskirjansa.

400 s. / 145 x 213 mm / 78

IsBN: 978-951-1-44792-4

sähkökIrja, IsBN: 978-951-1-44851-8

ääNIkIrja, IsBN: 978-951-1-44852-5 toukokuu

muistuttavat melankolian riemuista ja näkevät kaunista rumassa.

”Tää on kymmenen tikkua laudalla. Me ollaan piilossa viimeisellä rannalla.”

32 musIIkkI
© Ville Malja

Bändin nimi voisi olla Sir Elwoodin hiljaiset värit. Elwood tulee Juhan lempinimestä, ja Sir nyt vaan kuulostaa hyvältä. Hiljaiset värit taas kuvastaa utuista tunnelmaa, jollaista he haluavat luoda musiikkiinsa. Sellaista kuin kappaleessa ”Kello kahdeksan aamulla Tukholman aikaa”. Melankolista, rauhallista tunnelmaa, yhtä aikaa rumaa ja kaunista.

33 musIIkkI
© Marek Sabogal © Marek Sabogal

FINGERPORIN KOKO KUVA 11

PerttI jarla

Fingerporin kansikuvaan nousee Heimo Vesan kaikenkestävä vaimo Irma

Heimo Vesa on Fingerporin valovoimaisimpia tähtiä, jonka varjoon on jäänyt hänen sitkeä ja lujahermoinen puolisonsa, lentoemäntä Irma Vesa (os. Kääriäinen). Virhe korjataan uudessa Kaiken kestävä -albumissa.

Fingerporin koko kuva -teossarjassa julkaistaan kaikki Fingerpori-stripit ilmestymisjärjestyksessä ja tarvittaessa tekijän kommenttien taustoittamina.

Sekaan mahtuu myös strippejä, joita muissa albumeissa ei ole julkaistu.

SÄÄSTÄVÄISEN ELÄMÄN

FINGERPORI

PerttI jarla & jarkko lehto P elto

Fingerpori ja Martat yhdistivät voimansa

Kun kansa on väsynyt säästämiseen, se kaipaa lohtua, iloa ja kanssakulkemista. Säästäväisen elämän Fingerpori on Marttojen ja Fingerporin yhteinen löytölaari aiheen pariin.

Marttojen runsaassa vinkkikattauksessa ei lisätä kriisitunnelmaa vaan annetaan simppeleitä ohjeita siihen, miten turhia kuluja saa karsittua elämänlaadusta tinkimättä. Lisäksi pohdiskellaan, mikä ylipäätään riittää hyvään elämään.

Albumista löytyy kymmenittäin ennen julkaisemattomia strippejä. Hauskanpidon ohessa

136 s. / 210 x 255 mm / 85.32

IsBN: 978-951-1-45412-0 syyskuu

100 s. / 210 x 255 mm / 85.32

IsBN: 978-951-1-46921-6 IlmestyNyt

mukana on myös paljon yhteiskuntakritiikkiä fingerporilaiseen tyyliin. Säästäväinen elämä on myös päättäjien vastuulla.

34 sarjakuvat

FINGERPORI-SEINÄKALENTERI 2024

230 x 230 mm / eaN: 6418428812480 / elokuu

FINGERPORITASKUKALENTERI

2024

105 x 148 mm

eaN: 6418428812572

05.3 / elokuu

Pertti Jarla (s. 1971) varttui uskonnollisissa merkeissä: Nastolan väestä puolet uskoi ufoihin ja toinen puoli Raamattuun. Perttipoika puolestaan hurmaantui huumoriin. Hänen käytyään teatterikurssin ja toimittuaan luentovisualisoijana ja mainoshahmona aika oli valmis Fingerpori-sarjakuvalle.

FINGERPORIN

PUUHAKIRJA

32 s.

210 x 255 mm

IsBN: 978-951-1-47594-1

79.8 / syyskuu

FINGERPORIPALAPELI, 1000 PALAA

eaN: 6418428812749

syyskuu

35 kaleNterIt ja muut
© Toni Härkönen

KAMALA LUONTO YSTÄVYYSKIRJA

jarkko v eh NIäIN eN marja l aPPalaIN eN

Kamalan luonnon ihana Ystävyyskirja

Elämä luonnon helmassa voi joskus olla raadollista taistelua elintilasta, mutta pohjimmiltaan metsän asukkaiden sydän on kultaa. Kun istutaan kannonnokkaan pohtimaan maailman menoa, kamalista kavereista kuoriutuu aitoja ystäviä.

Ystävyyskirja paljastaa metsän eläinten todellisen luonteen ja kiteyttää, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Albumi kokoaa yksiin kansiin ystävyysaiheisia strippejä, jotka ovat lukijoille rakkaita jo useiden sanomalehtien sivuilta.

Sarjakuvantekijäpari jarkko vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja marja lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Helsingissä. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala luonto -sarjakuvaa. Pari hoitaa käsikirjoitukset tiimityönä, piirrosjälki on Vehniäisen käsialaa.

80 s. / 240 x 167 mm / 85.3

IsBN: 978-951-1-45354-3 syyskuu

©
Joonas Brandt
36 sarjakuvat

KAMALA LUONTO -SEINÄKALENTERI 2024

285 x 210 mm

eaN: 6418428812527

elokuu

KAMALA LUONTO -PERHEKALENTERI 2024

290 x 420 mm

eaN: 6418428812534

elokuu

KAMALA LUONTO -ADVENTTIKALENTERI

290 x 210 mm

eaN: 6418428812756

syyskuu

KAMALA LUONTO -PÖYTÄKALENTERI 2024

145 x 213 mm

eaN: 6418428812541 05.3 / elokuu

KAMALA LUONTO -PALAPELI, 1000 PALAA

eaN: 6418428812718

syyskuu

37 kaleNterIt ja muut

KUUN KULKIJA

PÖYTÄKALENTERI 2024

m er I m ort

Vuosikalenteri täynnä kuun lumoa ja taikaa sekä inspiraatiota sykliseen elämään

Polkuasi syventäviä kysymyksiä, helppoja rituaaliideoita arkeen, ajatuksia kuusta, kortin nosto -ehdotuksia ja ripaus magiaa elämän organisointiin. Voimaudu kuun myyttisestä kauneudesta ja tunne yhteys yölliseen hohteeseen!

Mukana myös astromerkit sekä kuun vaiheet. Aukeamilla on viikkonäkymän lisäksi erilaisia vuosinäkymiä, joita voi täydentää. Sisältää nimipäivät, yleiset juhlapäivät sekä juhlapäivät luonnonuskoville.

Painettu Suomessa paperille, joka ottaa myös lyijykynän jäljen. Mukana lukunauha.

144 s. / 138 x 202 mm

eaN: 6418428812381

05.3 / elokuu

VILLIYRTIT SEINÄKALENTERI 2024

m er I m ort

Kauniin kalenterin graafisissa kuvissa on Suomessa kasvavia luonnonkasveja

Monilla luonnonkasveilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja tekstissä on mukana tapa, jolla kasvia voi käyttää. Mukana on mm. nokkonen, ketunleipä, poimulehti, siankärsämö, apila ja voikukka. Kalenterinäkymässä on nimipäivien ja kalenteritietojen lisäksi kuun vaiheet.

220 x 270 mm eaN: 6418428812466

38 kaleNterIt
elokuu

TAROT TIETO MEISSÄ SEINÄKALENTERI 2024

s o P h Ia w ekesa

Noora al-aNI

saara oBele

Tarotin taika on meissä jokaisessa!

Kotimaisin voimin toteutettu Tarot – Tieto meissä -kalenteri esittelee joka kuukausi yhden ajankohtaisen tarotkortin ja tarjoaa siihen liittyvän inspiroivan reflektointitehtävän. Reflektointikysymysten kautta jokainen voi pohdiskella kortin tuomaa teemaa yhden kuukauden ajan.

Kalenterista löytyy almanakkatietojen lisäksi kuun kierto, vesipäivät eli tieto siitä, milloin kukat kannattaa kastella, sekä horoskooppikaudet.

220 x 270 mm

eaN: 6418428812640

elokuu

39 kaleNterIt

296 s. / 145 x 213 mm / 03

IsBN: 978-951-1-47376-3

ääNIkIrja,

IsBN: 978-951-1-47375-6

toukokuu

PASKAKIRJA

aro korho N eN & ka Nous IaIN eN

Päivitetty perusteos sitä itseään!

Prinsessatkin käyvät paskalla, mutta harva tietää, mitä kaikkea tähän arkiseen toimintoon ja sen lopputulokseen oikeastaan liittyy.

Taro Korhonen ja Miika Nousiainen purkavat paskaan liittyviä latauksia monesta suunnasta. Nämä ulosteasioiden saarnamiehet ovat keränneet korskean

läjän paskatarinoita sekä tuoreet höyryävät vastaukset Suureen suomalaiseen paskakyselyyn. Niiden avulla lukija pääsee urkkimaan, millaista turnipsia naapuri aamun täysistunnossaan tuuttaa. Mukana on myös painavaa asiaa paskan lopullisesta sijoituspaikasta, paskan historiasta sekä paskan kansantaloudellisista vaikutuksista, kakkakepposia unohtamatta.

Ei paskempaa vessalukemista!

Top

-sarjan

MR YKKÖNEN

jeNs laPI dus

523 s. / 110 x 187 / t84.2

IsBN: 978-951-1-47548-4

joulukuu

40 jättIP okkarI & P okkarI
Dog neljäs osa on synkkä ja armoton
like kustannus – like publishing www.like.fi
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.