Page 1


05

τις περπατάτε, τις ξέρετε; οδός Κωνσταντίνου Καβάφη

06

Ναύπακτος μια πόλη μια αγκαλιά Της Άννας Δούβαλη

08

περί σχέσεων της Ελεωνόρας Λίτσα

12

up LIFTing music Diana Ross/Lionel Richie του Δημήτρη Μάμαλη

19

μαμά πεινάω...

22

ζώδια

του Κων/νου Λεοντίου, διατροφολόγου-διαιτολόγου

Διαβάσαμε ότι...

100 ευρώ πρόστιμο για το φτύσιμο Ολοκληρωμένος και αυστηρός νόμος που απαγορεύει και την παραμικρή ρύπανση σε δημόσιους χώρους, αναμένεται να βάλει σε τάξη από τις 15 Οκτωβρίου τους δημότες του Ηρακλείου Κρήτης. Ο νέος νόμος περικλείει 36 κατηγορίες παραβάσεων και θα τιμωρεί με 100 ευρώ την ανάρμοστη συνήθεια του «πτύειν» δημοσίως, τη ρήψη αποτσίγαρων στο δρόμο, αναμμένων τσιγάρων σε κάδους ακόμα και την τοποθέτηση σκουπιδιών εκτός κάδων απορριμμάτων. Όσοι έχουν κατοικίδια θα πρέπει να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους από το δρόμο, αν δεν θέλουν να το πληρώσουν ακριβά! Μέχρι και οι νοικοκυρές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στην επιλογή των απορρυπαντικών και να πλένουν πεζοδρόμια, αυλές και μπαλκόνια με απορρυπαντικά που δεν κάνουν αφρό. Ο κ. Κώστας Καμπανός, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ενημερώνει ότι πριν την επιβολή των προστίμων θα υπάρξει διάστημα ενημέρωσης του κόσμου και πιστεύει πως με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 100 έως και 3000 ευρώ, το ανώτερο για βανδαλισμούς, σταδιακά θα «ευαισθητοποιηθούν» οι πολίτες και θα πιο είναι προσεκτικοί. Προβλέπεται ακόμα και διπλασιασμός του προστίμου σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί δεύτερη φορά για παράβαση, ενώ μηνύσεις και αυτόφωρη διαδικασία θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ανεξέλεγκτης ρύπανσης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. BILLIB

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Oκτωβρίου 1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. 1878: Υπογράφεται η Σύμβαση της Χαλέπας , με την οποία ο Σουτάνος παραχωρεί στους χριστιανούς υπηκόους του στην Κρήτη μια σειρά προνομίων, που ουσιαστικά ισοδυναμούν με καθεστώς ημιαυτονομίας. 1926: Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. 1944: Οι Ναζί με την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο ανατινάζουν τη διώρυγα της Κορίνθου . 1945: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ταλέντων, σε ηλικία 10 ετών, κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και λαμβάνει ως έπαθλό 5 δολάρια. 1993: Δυνάμεις αντίθετες στον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο, τον πύργο της τηλεόρασης και το δημαρχείο της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διατάσσει το στρατό να επιτεθεί στους στασιαστές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα.

LIFT

ΘΕΜΑΤΑ

03


LIFT

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 031008 ΤΕΥΧΟΣ 28

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΝΤΑΤΟ publishing Σακελλαρίου 4 Ιωάννινα Τηλ & Fax 26510 70717 www.liftpress.gr / liftpress@mantato.gr

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Γ. ΤΖΙΑΚΟΣ

AΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΙΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΑΝΝΑ ΔΟΥΒΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΗΣ

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στο κόσμο είναι ραγδαίες. Δεν προλαβαίνεις να ηρεμήσεις ένα λεπτό και όλο κάτι έρχεται να σε αναστατώσει, να σε τρομοκρατήσει, να σε αφήσει κατάπληκτο. Από τα πλέον σοβαρά έως τα τελείως χιουμοριστικά.

ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΤΟΣ EΛΕΟΝΩΡΑ ΛΙΤΣΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΓΚΑΣ ΕΛΕΝΗ Γ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΔΗΣ

Οικονομική κρίση στην Αμερική και πολύ σύντομα το βλέπω να έρχεται και προς τα εδώ. Λύγισε μέχρι και το χρηματιστήριο. Το ζήτημα είναι μέχρι που θα φτάσει και πόσο θα μας επηρεάσει. Γιατί μη νομίζετε θα πληρώσουμε και εμείς τις επιπτώσεις. Φαίνεται μακρινό αλλά γελιόμαστε.

BILLΙB ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ BΑΣΩ ΤΣΟΥΝΗ

Από την άλλη δεν ξέρουμε αν αύριο θα ξημερώσει και θα έχουμε κυβέρνηση. Ένας ένας παραιτείται ή μάλλον ορθότερα του ζητείται να παραιτηθεί. Έτσι που πάνε δεν θα χρειαστεί να πάμε σε εκλογές. Θα φύγουν από μόνοι τους. Επιπλέον η ΔΕΗ ζητά τη συμπόνια μας. Αντιμετωπίζει, όπως έκανε γνωστό, οικονομικές δυσκολίες και ζητά τη βοήθεια μας. Με άλλα λόγια αναγνώστη, οι αυξήσεις που πλήρωσες πριν λίγο καιρό δεν ήταν αυξήσεις. Τεστ σου κάνανε για να αντέξεις αυτές που θα έρθουν τώρα.

ΧΑΡΑ ΤΣΙΑΛΙΟΥ ΑΤΕΛΙΕ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κα τέλος στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης σβούρες κάνανε τα αεροπλάνα μιας και ο υπεύθυνος αποκοιμήθηκε και δεν ήταν στο πόστο. Έβαλε ο άνθρωπος το ξυπνητήρι στις 5:30 αλλά το καταραμένο δεν χτύπησε. Δεν έχει ο καημένος ούτε ένα ευρώ να πάρει καινούριο. Δεν πειράζε καλέ μου άνθρωπε, τι είναι στα αεροπλάνα να κάνουν και δέκα σβούρες; τίποτα...

LIFT

Αχιλλέας Τζιάκος 04

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ GRAPHIC ARTS A.E.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική ή μερική, διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου της έκδοσης, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή έγκριση του εκδότη. Τα κείμενα του περιοδικού εκφράζουν τις απόψεις του συγγραφέα. Δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτά η εταιρεία και ο εκδότης.


αστειεύεσαι; Τώρα που ο δήμος μου, έφερε και τρένο, νιώθω πιο Ευρωπαία. Τι Μετρό και αηδίες... τρενάκι και άγιος ο Θεός.

ΟΔΟΣ KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Έτσι για να μην λένε πως δεν κρατάνε τις υποσχέσεις τους οι πολιτικοί. Μετά το τρένο και πίστα Formula 1 και κλείσαμε... Διεθνές συμπόσιο για την πορνογραφία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Στόχος η ερευνητική ενασχόληση των ακαδημαϊκών με το θέμα της πορνογραφίας. Ναι καλά με πείσατε... Ευτυχώς έφυγε και η Madonna για να δούμε και κανένα αγώνα ποδοσφαίρου. Ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης διαγράφετε η λέξη “ΑΝΤΑΡΤΗΣ” από τα ελληνικά λεξικά. Όλοι από κάπου ξεκινάνε... Τεστ αυτογνωσίας στα Λύκεια προαναγγέλει ο Στυλιανίδης. Θέλει τεστ δηλαδή για να καταλάβεις ότι βαριέσαι το σχολείο και όταν μεγαλώσεις θες να μπεις στο δημόσιο; Αυτή την ικανότητα του Κοντομηνά να πουλάει την κατάλληλη στιγμή τις επιχειρήσεις του, βλέπε ALPHA, και να βγάζει περισσότερα από ότι του κόστισαν, πρέπει να μου τη διδάξει.

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ιωαννίνων - Νομαρχία Ιωαννίνων - Διαχρονικό cafe Κ. Αράπη 2 Cafe El Premio Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Κυργίου Playland cafe Ακαδημίας & Αράπη 1 People cafe Μουλαιμίδου 1 Μακρής cafe Πλατεία Μαβίλης 9 Mr Massas fast food 8ης Μεραρχίας γωνία/Καρδαμίτσια/Βλαχόστρατα/ Ανατολή (απέναντι από τα ΤΕΙ) Απολλώνειο γυμναστήριο Αρρύβα 13 Seven Σπ. Λάμπρου 53 Seven 24 Δωδώνης 16 T-Bar Γρ. Σακκά 17 Olympic Hotel Μελανίδη 2 Epirus Palace Hotel 7ο χλμ Ιωαννίνων – Αθηνών Βιβλιοπωλείο Παιδεία Τζαβέλα 8 Odeon Παραλίμνιο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο - Σινεμά Καφέ Δεκατρία Καλλάρη 13 Εφύρα Λεωφ. Πανεπιστήμιου (έναντι Πανεπιστημιούπολης)Το βιβλιοπωλείο της Αβέρωφ Αβέρωφ 47 Blaze Πλατεία Πάργης 3 Dodoni Stores Βιβλιοχαρτοπωλεία Μιχ. Αγγέλου 27 Energy gym Δαγκλή 4 Roma Pizza Δωδώνης 30 Fresh Line 28ης Οκτωβρίου 2 Gymnastics center Χ. Τρικούπη 38 Επιστημονικό και Tεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου Πανεπιστημιούπολη ΣΤΟΑ ΛΟΥΛΗ Ανεξαρτησίας 78 RED passion wear Ανεξαρτησίας 13-15 & Λόρδου ΒύρωνοςEverest Δωδώνης 2 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Σπύρου Κατσαδήμα 7 (πρώην γραφεία Ολυμπιακής)

ΑΓΡΙΝΙΟ: Οπτικά – Φακοί επαφής Βλάχος Μπάιμπα 12 Φυσαλίδα Μουσικό Καφέ 39ου Συντάγματος 3 X-treme Stores Τερτσέτη 10 Βιβλιοπωλείο Planus Παπαστράτου 10 & Σουλίου 41 Digital Club Τερτσέτη 12

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Videowall video club Δαγκλή 2 Moshi & Moshi Cafe Εθν. Αντιστάσεως 120 Dali Cafe-Bar Εθν. Αντιστάσεως 124 Goody’s Αγ. Αποστόλων 147 Hotel Seleykos Palace**** Ν. Σελεύκεια Billy’s fast food Δαγκλή 16 Κρεπερί Τράμ Εθν. Αντιστάσεως 32 Τherapy cafe bar Εθν.

Αντιστάσεως 30 cafe PRESTO Εθν. Αντιστάσεως & Ευαγγελιστρίας cafe MOJO Κύπρου 29Β Broadcast video club Κύπρου 72 ΝΟΥΣΙΑΣ ζαχαροπλαστείο Αγ. Αποστόλων 39-41 ΔΙΕΘΝΕΣ ζαχαροπλαστείο έναντι ΚΤΕΛ Hotel ΑΚΤΑΙΟΝ Αγ. Αποστόλων 17

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κομμώσεις Άκης Πολυτεχνείου & Μπιζανίου ΑΡΤΑ: Ξενοδοχείο Βυζαντινό Φιλοθέη Ξενοδοχείο Home Cinema Κατάστημα 1ο: Ελευθερίου Βενιζέλου & Αράχθου/ Κατάστημα 2ο: Ζάρρα 16 Status Fitness Club Κομμένου 105 Μονοπώλιο Cafe Πλατεία Μονοπωλείου Cafe Πέτρινο Πλατεία Μονοπωλείου Video Blue Videoclub Ψαρώνα Άρτας Duomo cafe Ξενοπούλου 3 Allure cafe Καραισκάκη 9 Fitness Studios Gym Ζάρα Άρτα COOL WORLD VIDEO CLUB Αμβρακίας 25 MAD VIDEO CLUB Κατσιμήτρου Καταστήματα υποδημάτων OSCAR Σκουφά 56

ΚΕΡΚΥΡΑ: Νομαρχία Κέρκυρας, Δημαρχείο Κέρκυρας, In Action Εθνική Παλαιοκαστρίτσας, ΕΥ Lounge cafe Καποδιστρίου 32, Grec cafe Καποδιστρίου 5, Βe friend Μητροπολίτη Μεθόδιου 4, Corfu info travel Εθνικής Αντιστάσεως 14, Κουμπί Ιακώβου Πολυλά 19-21, Spa & Ayurvedic retreat Γουβιά, Mixalis V. Ευ. Βουλγάρεως 65. Και στα πλοία κλειστού τύπου: “Αικατερίνη Π.”, “Παντοκράτωρ”, “Αγία Θεοδώρα”

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18-24 People Αγγελάκη 10 ΛΕΥΚΑΔΑ: “ΙΧΩΡ” Δαιρπφελα 9/Πεζόδρομος Λευκάδας ΠΑΡΓΑ: Nouveau Θεμιστοκλή Πηγή 2 Η LIFT κάθε Παρασκευή στα αεροπλάνα της Aegean Airlines

LIFT

Η εταιρία ΣΔΟΥΚΟΣ θέλοντας να καλύψει κάθε σύγχρονη ανάγκη παρουσιάζει μια νέα σειρά επανυδατωμένων φρούτων που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική αλλά και ξένη αγορά σε τόσο ευρεία γκάμα. Συγκεκριμένα διαθέτει 11 διαφορετικά είδη φρούτων (Δαμάσκηνα, Βερίκοκα, Χουρμά, Παπάγια, Σύκα, Φράουλα, Ανανά, Αχλάδι, Ακτινίδιο, Ροδάκινο και Μήλο). Τα επανυδατωμένα φρούτα – σύμφωνα με μελέτες – είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, εντάσσονται στα βασικά συστατικά της πυραμίδας της μεσογειακής δίαιτας. Είναι πηγή φυτικών ινών, ενώ επιπλέον περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και υδατανθράκων. Προτείνεται σαν ένα εύληπτο και λειτουργικό σνακ σε διάφορα διατροφικά μοντέλα.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863 και ήταν σύγχρονός του Παλαμά. Ήταν ο ένατος γιος του Πέτρου Καβάφη, εύπορου Αλεξανδρινού εμπόρου, και της Χαρίκλειας, το γένος Γιώργου Φωτιάδη, από παλιά κωνσταντινουπολίτικη αρχοντική οικογένεια. Τα πρώτα του χρόνια τα πέρασε στο αρχοντικό πατρικό σπίτι με ιδιωτικούς δασκάλους. Ο ξαφνικός όμως θάνατος του πατέρα του το 1870 σήμανε την απαρχή μιας οικονομικής κάμψης. Δύο χρόνια αργότερα η Χαρίκλεια Καβάφη με τα παιδιά της μετοίκησε στο Λίβερπουλ και μετά στο Λονδίνο. Η οικογένεια επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια το 1878. Το 1882 η οικογένεια μετακόμισε στην Πόλη, στο σπίτι του παππού, Γιώργου Φωτιάδη. Η περίοδος στην Πόλη ήταν αποφασιστική για τον Καβάφη όπου έγραψε τα πρώτα πεζά και ποιητικά του κείμενα. Εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα, για να καταλήξει σε μόνιμη θέση το 1892, στη Δημόσια Υπηρεσία Άρδευσης, από όπου συνταξιοδοτήθηκε τριάντα χρόνια αργότερα. Το 1899 πέθανε η μητέρα του Χαρίκλεια, γεγονός που του στοίχισε πολύ. Το 1907 μετακόμισε στο διαμέρισμά του της οδού Λέψιους, αρχικά με έναν αδερφό του, αργότερα μόνος του, όπου πραγματοποίησε τη σύνθεση των περισσότερων και σημαντικότερων ποιημάτων του και έζησε ως το θάνατό του. Το 1930 είχε τις πρώτες ενοχλήσεις στο λάρυγγα. Το 1932 υποβλήθηκε σε τραχειοτομή στην Αθήνα, που του στέρησε το φυσικό του χάρισμα του λόγου, και το 1933, την ημέρα των γενεθλίων του, πέθανε στην Αλεξάνδρεια από καρκίνο του λάρυγγα. Το 1926 ο Καβάφης τιμήθηκε για μοναδική φορά με το παράσημο του Φοίνικα από την κυβέρνηση Πάγκαλου. Ως ποιητής φαίνεται ότι θήτευσε για είκοσι ολόκληρα χρόνια διαδοχικά στο φαναριώτικο ρομαντισμό, τον αισθητισμό, τον παρνασσισμό και το συμβολισμό μέχρι να βρει το προσωπικό του καλλιτεχνικό ύφος, μια μοναδικά ιδιότυπη ποιητική. Μετά το 1916-1917 φαίνεται ότι ο Καβάφης αποβάλλει τις αναστολές του και με τον ίδιο δραματικό ρεαλισμό γράφει πια και τα ερωτικά του, «αισθητικά ή ηδονικά» ποιήματα. Δε δίνει ο Καβάφης ποτέ έτοιμες λύσεις και απαντήσεις, ερεθίζει μονάχα εύστοχα τις κινητήριες σκέψεις που εκείνος θέλει. Η ποίησή του είναι δραματική, περιγραφική. Και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι μια γλώσσα πεζού σχεδόν λόγου, που αρμόζει στο ρεαλισμό και τη δραματικότητα. Συνολικά τα ποιήματα που έγραψε ο Καβάφης είναι 154. Αναφέρουμε μερικά από αυτά: Θερμοπύλες, Τα παράθυρα, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Τρώες, Ιθάκη, Φωνές, Όσο μπορείς, Η σατραπεία. Το έργο του είναι πολυμεταφρασμένο και πολυσυζητημένο από την κριτική, ειδικά μετά το 1930. Εξακολουθεί όμως να είναι το ίδιο πλούσιο και ανεξάντλητο, σαν να μην είναι τίποτα αρκετό από όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί.

05


Απόδραση… Κείμενο - Φωτογραφίες: Άννα Δούβαλη

Ναύπακτος μια πόλη μια αγκαλιά

Αυτή είναι η εντύπωση που έχει κανείς καθώς περπατά στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Ένα λιμάνι που προστατεύεται από το βενετσιάνικο κάστρο και μοιάζει απροσπέλαστο από τις καιρικές συνθήκες. Εδώ υπάρχουν δύο αγάλματα που συνδέουν το παρόν της σύγχρονης αυτής πόλης με το σπουδαίο παρελθόν της. Το ένα είναι ο ανδριάντας του πυρπολητή Γεωργίου Παξινού Ανεμογιάννη, ήρωα της Επανάστασης του 1821, που θυσίασε τη ζωή του προκειμένου να απαλλάξει τη Ναύπακτο από τον τουρκικό στόλο το 1823. Το άλλο άγαλμα είναι του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος έλαβε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στις 7 Οκτώβρη 1571, όπου τραυματίστηκε και έχασε το αριστερό του χέρι. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές μάχες της παγκόσμιας ιστορίας ανάμεσα στους Οθωμανούς και τους στόλους της Βενετίας, της Ισπανίας και της Μάλτας. Ήταν η πρώτη σοβαρή ναυτική ήττα των Τούρκων, μετά την οποία άρχισε και η παρακμή της τουρκικής αυτοκρατορίας. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους, όπως ο Tiziano και ο Θεοτοκόπουλος, αποτύπωσαν σε έργα τους την ιστορική αυτή μάχη. Κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπότε και φέτος αν κανονίσετε μια απόδραση το τριήμερο 17-19 Οκτώβρη, σίγουρα θα εμπλουτίσετε τις ιστορικές σας γνώσεις

LIFT

E 06

νας όμορφος τόπος γίνεται ακόμα πιο όμορφος από τις γεύσεις που θα προσφέρει στον επισκέπτη του

και όχι μόνο. Περπατώντας στα καλντερίμια της Ναυπάκτου θαυμάζει κανείς τα γραφικά παραδοσιακά σπίτια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το σπίτι του Μπότσαρη, στο οποίο λειτουργεί ιδιωτικό μουσείο, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει έργα χαρακτικής, ισπανικές πανοπλίες και σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στη Ναυμαχία, καθώς και πίνακες με τους πρωταγωνιστές της. Φόντο σε όλο αυτό το ιστορικό σκηνικό στη Ναύπακτο αποτελεί το Κάστρο της, όπου αξίζει να κάνει κανείς ένα περίπατο και να απολαύσει τη θέα της πόλης και του κόλπου της από ψηλά. Η Ναύπακτος όμως είναι μια σύγχρονη πόλη που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό και αυτό την κάνει επισκέψιμη όλο το χρόνο. Για τους φθινοπωρινούς κολυμβητές οι παραλίες Μαραθιά, Σπηλιά, Blue Lake θα ζωγραφίσουν με γαλάζιο τα μπάνια τους, ενώ για όσους αναζητούν ιδιαί-

τερες εξορμήσεις στο βουνό, η ορεινή Ναυπακτία προσφέρει μοναδικά τοπία και διαδρομές. (Στα επόμενα τεύχη θα αποδράσουμε παρέα σε μερικά από τα χωριουδάκια της περιοχής). Η Ναύπακτος με άλλα λόγια μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριο για αποδράσεις σε διάφορα όμορφα μέρη για όλα τα γούστα και για όλα τα χόμπι. Ένας όμορφος τόπος γίνεται ακόμα πιο όμορφος από τις γεύσεις που θα προσφέρει στον επισκέπτη του. Και σε αυτό το κομμάτι η Ναύπακτος δεν θα αφήσει ανικανοποίητο τον ουρανίσκο και το στομαχάκι του επισκέπτη. Στο Οινορακοψητομαγειρίο ο Πάπουλης, όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα θα βρείτε τα πάντα. Ο πεζόδρομος στον οποίο βρίσκεται αυτή η γαστρονομική γωνιά, έχει ιδιαίτερη ζωντάνια τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Για πιο “τηλεοπτικές” μπουκιές επισκεφτείτε την κουζίνα της Μαρίας Λόη και

αφεθείτε στις δημιουργίες της σε ένα από τα τραπεζάκια δίπλα στο λιμάνι. Για πιο γλυκές καταστάσεις με συνοδεία το αγαπημένο σας ποτό προτιμήστε το Castello στο Κάστρο της Ναυπάκτου. Η θέα από αυτό το μέρος είναι μοναδική και ειδικά το βράδυ με τα φώτα της πόλης η διάθεση γίνεται πιο μυστηριακή και παιχνιδιάρικη. Για εκείνους που αναζητούν και διασκέδαση πιο after, η νυχτερινή ζωή στη Ναύπακτο επιφυλάσσει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Το αλμυρό άρωμα της θάλασσας και το γαργαλιστικό άρωμα των πεύκων που υπάρχουν σε αφθονία θα σας τραβάνε από τη μύτη και δύσκολα θα αποχωριστείτε αυτή την πόλη. Εδώ που τα λέμε η Ναύπακτος εκτός από εξαιρετικός τόπος απόδρασης είναι και μια καλή πρόταση για εκείνους που αναζητούν νέους τόπους διαμονής και εργασίας. Λέτε;


ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Πυρσινέλλα 8 & Ζυγομάλλη 5 (πάνω από τη Σύγκλητο)

Τηλ. 26510 71600


Περί σχέσεων

Της Ελεωνόρας Λίτσα

China

LIFT

Starbucks coffee. Coca-cola. Madonna. Internet

08

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, τους οποίους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα από την τηλεόραση, καθόσον είχα επισκεφθεί την συγκεκριμένη πόλη πριν από τρία χρόνια. Αν υποθέσουμε λοιπόν πως η κάθε τελετή έναρξης είναι αποκαλυπτική της εικόνας, με την οποία επιδιώκει να προβληθεί στον υπόλοιπο κόσμο η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα, εγώ σκιάχτηκα από τις συγχρονισμένες γυμναστικές επιδείξεις της μεγαλύτερης ανθρώπινης δεξαμενής στον πλανήτη, που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει βρει καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα της ανθρώπινης ενέργειας της. Τι κι αν χρόνια πριν ο Καζαντζάκης έγραφε στο βιβλίο του Ταξιδεύοντας Ιαπωνία - Κίνα πως «δεν υπάρχει πολιτισμός με τόση ποίηση και ευαισθησία σαν τον κινεζικό. Ποτέ άνθρωπος δεν λύτρωσε από τη λάσπη τόσο τέλεια το πνεύμα όσο ο Κινέζος.». Οι Κινέζοι, στην εποχή της πλήρης παρακμής του αμερικανικού ονείρου, καταστρέφουν τον μοναδικό κινεζικό πολιτισμό τους προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η αμερικανοποίησή τους. 2000 χρόνια χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το απόρθητο από τους φοβερούς Μογγόλους, πέτρινο αμυντικό τείχος και μόλις μία δεκαετία για να αλωθεί ολοκληρωτικά από τα Starbucks Coffee, την Coca–Cola, την Madonna και το Internet. Αντικαθιστούν τα ονόματά τους με ηλίθια αμερικάνικα τύπου Τζένη και Σία Ε.Ε. προκειμένου να προσεγγίσουν γρηγορότερα την Δύση αλλοιώνοντας συνειδητά, τον από 3.500 χρόνων, πνευματικό τους πολιτισμό. Τουλάχιστον όσο υπάρχουν πεθερές στην πατρίδα μας, η διαιώνιση των ελληνικών ονομάτων δεν κινδυνεύει. Πρωτοφανής η φτώχεια για τα δεδομένα μας. Τοίχοι ασοβάντιστοι και άβαφοι, χτισμένοι με λάσπη και τούβλα, σωροί από σαμπρέλες, σκουριασμένες λαμαρίνες και σπασμένα έπιπλα, στάσιμα νερά και μέσα από αυτές τις οδυνηρές συνοικίες να ξεπηδούν πρωτότυποι γυάλινοι ουρανοξύστες, χωρίς

2000 χρόνια χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το απόρθητο από τους φοβερούς Μογγόλους, πέτρινο αμυντικό τείχος και μόλις μία δεκαετία για να αλωθεί ολοκληρωτικά από τα Starbucks Coffee, την Coca–Cola, την Madonna και το Internet

ανώτατο όριο ύψους ή μάλλον με κατώτατο όριο αυτό των τριάντα ορόφων, που δημιουργούν την αίσθηση ότι περιδιαβαίνεις ανάμεσα σε σκηνικά του Blade Runner. Τεράστια πάρκα αναψυχής – περιπάτου που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν έναν μικρό Δήμο της επικράτειάς, μας και όμως το shopping θεωρείται καλύτερο από το σεξ, θα μου εξομολογηθεί σε δεδομένη στιγμή η ξεναγός μας. Κάτι άλλο, πέραν των τεράστιων εμπορικών κέντρων πώλησης αποκλειστικά προϊόντων αμερικανικών συμφερόντων και μεγέθους όσο τρία δικά μας οικοδομικά τετράγωνα, θα εννοούσε ο Άλντους Χάξλεϋ (συγγραφέας) όταν δήλωνε πως διανοούμενος είναι αυτός που έχει ανακαλύψει κάτι καλύτερο από το σεξ. Είναι εντελώς πασέ να σκέφτεσαι παρελθοντολογικά στην σημερινή Κίνα, θα αναφέρει σε συνέντευξή της η σύγχρονη και καυστική συγγραφέας Ξιαολού Γκούο, εκεί, όπου ένα βράδυ στην Pizza Hut αποτελεί το ονειρεμένο και ιδανικό ραντεβού των ερωτευμένων ζευγαριών. Τι να απαντήσω στον συνάδερφο που μετά από την επιστροφή από το ταξίδι μου στην Κίνα και την περιγραφή των εντυπώσεων μου, με ρώτησε αν θα μπορούσα να εγκατασταθώ μόνιμα εκεί. Φαντάζομαι πως η ερώτηση του ήταν ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και δεν υποδήλωνε ευσεβείς πόθους να με ξεφορτωθεί. Δεν θα το αφιερώσω στα χαριτωμένα, στολισμένα και εντατικώς δασκαλεμένα κινεζάκια που εντυπωσίασαν με την επίδειξη πειθαρχίας τους, έτοιμα όμως να αποτινάξουν την εθνική τους ταυτότητα για ένα χάμπουργκερ, αλλά στα ανυπότακτα παιδιά που παίζουν αυτή τη στιγμή κυνηγητό Έλληνες και Τούρκοι στην πλατεία και που σίγουρα θα είναι αδιάβαστοι στο αυριανό μάθημα ιστορίας. Εγώ κυρία, θα μου πει ο ένας που τον μάλωσα γιατί μεσημεριάτικα γκάριζε με την αγριοφωνάρα του, δεν φοβάμαι τους Τούρκους. Άμα παν να μου κλέψουν το ποδήλατό μου θα βάλω καρφίτσες στη σέλα για να πονέσει ο ... τους.


09

LIFT


Γιατί, μήπως μπορείς να βγάλεις άκρη με τους άνδρες; Θα πρέπει: - Να του κάθεσαι, αλλά όχι από την αρχή, γιατί θα σε θεωρήσει εύκολη και δεδομένη! - Να του κάνεις ότι θέλει στο κρεβάτι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά, προς Θεού, μη φανεί ότι το έχεις ξανακάνει, γιατί θα σε θεωρήσει εύκολη και θα ξενερώσει! - Αν δεν το κάνεις καλά, είσαι ξενέρωτη! - Αν το κάνεις πολύ καλά, είσαι π......α! - Αν το έχεις ξυρισμένο... «ύποπτο»... με τι τσουλί έχουμε μπλέξει; - Αν έχει τρίχες... αηδία!!! - Να έχεις στην εντέλεια νύχια, μάτια, μαλλιά, ρούχα, αλλά προσοχή: Είναι φοβερή σπατάλη χρόνου και χρημάτων να πηγαίνεις κομμωτήριο, γυμναστήριο, μανικιούρ-πεντικιούρ και για ψώνια... Αυτά τα κάνουν οι ανεγκέφαλες. Τσ, τσ, τς!!! - Να δείχνεις έξυπνη (μην πούνε ότι κυκλοφορούμε με κανένα βλήμα), αλλά μην το παρακάνεις γιατί μπορεί να νιώσει μειονεκτικά! - Να θες και να μη θες να κάνεις οικογένεια: Αν θες, είσαι κατίνα και θέλεις να τον τυλίξεις. Αν δε θες, είσαι επιπόλαιη, ελαφρών ηθών και δεν μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά! Προσοχή: - Αν τον περιποιείσαι πολύ, μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια «τυλίγματος» - Αν δεν τον περιποιείσαι πολύ...bως αδιαφορία...!!! - Η πολλή δουλειά και η ενασχόληση με την καριέρα μπορεί να εκληφθεί ως “τσ, τσ, γυναίκα είναι αυτή;” Το αντίθετο σημαίνει ότι είσαι κατίνα και χωρίς στόχους!!! - Αν μαγειρεύεις καλά, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να τον τυλίξεις!! - Αν είσαι νοικοκυρά και τακτική, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να τον τυλίξεις! - Αν δεν κάνεις τα δύο παραπάνω, είσαι ανεπρόκοπη, δεν είσαι για σπίτι και γιατί να σε παίρνει κανείς στα σοβαρά! - Αν τον παίρνεις συχνά τηλέφωνο, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να τον τυλίξεις και ασφυκτιά! - Αν όχι, το παίζεις γκόμενα! - Αν είσαι προοδευτική, ανοικτόμυαλη και μοντέρνα......π.......α!! - Αν είσαι συντηρητική, το μόνο που θέλεις είναι να παντρευτείς, άρα να τον τυλίξεις!!! Tί λένε για τις γυναίκες; ότι δεν μπορούν να τις καταλάβουν;

LIFT

Τι ήρθε στο mail μου...

10

Το Πρόγραμμα Erasmus έκανε δειλά την εμφάνιση του το 1987, παρέχοντας, τη χρονιά εκείνη, την δυνατότητα σε 3.000 φοιτητές να μετακινηθούν. Χρόνο με το χρόνο πέτυχε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές φτάνοντας τους 140.000 φοιτητές το 2005. Σήμερα στο Πρόγραμμα συμμετέχει το 90% των ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα Erasmus είναι πλέον κάτι περισσότερο από μία δράση που αφορά στην εκπαίδευση. Έχει μετεξελιχθεί σε ένα κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο. Προχωρά πιο μακριά από την απλή εμπειρία της μάθησης, δημιουργώντας έναν χώρο στον οποίο οι νέοι άνθρωποι συναντώνται αβίαστα. Προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενθαρρύνει τους νέους να σκέφτονται «ευρωπαϊκά». Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η εμπειρία Erasmus κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την απασχόληση, οδηγώντας σε καλύτερες και σταθερότερες θέσεις εργασίας.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λένε... Μια ομάδα φοιτητών χαμογελάει μπροστά στο φωτογραφικό φακό. Ο Pavel, η Ayca, ο Can, η Lena,ο Hendrik, ο Diego, η Cristina, ο Cezar, η Ivana, η Σταυρούλα και..κάπου ανάμεσα κι εγώ!! Ένα ωραίο πρωί ξύπνησα, γέμισα τις βαλίτσες μου και την έκανα...για τόπους μακρινούς και άγνωστους!! Μιαν απόφαση και ο κυβερνήτης του αεροπλάνου μας καλωσόρισε στα γερμανικά εδάφη και δη στην Κολωνία! Μιαν απόφαση και όλα όσα με βάραιναν, μα και όλα όσα αγαπούσα...έμειναν πίσω!!! Μιαν απόφαση, όχι εύκολη...σίγουρα!! Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη Ζωή! Ποιος αφήνει τη ζεστασιά του σπιτιού του, ποιος αλλάζει την καθημερινότητά του έτσι απλά; Ποιος αφήνει τη σιγουριά των ήδη φίλων για να γνωρίσει καινούριους; Κανείς; Λίγοι; Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι που τολμούν!! Εκείνοι, οι οποίοι γουστάρουν να χάνονται στους δρόμους μιας πόλης, με μόνη βοήθεια...ένα χάρτη!! Τι γράφω, ε; Ναι, κάπως έτσι είναι και η πρώτη επαφή με το πρόγραμμα ERASMUS! Αγχωτική, δύσκολη... Μα είπαμε...τίποτα δεν είναι μονάχα εύκολο ή δύσκολο!!! Άλλωστε η ερμηνεία του, ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, είναι λίγη, ανούσια...!!! Η επαφή και η επικοινωνία με ανθρώπους, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης... Η παρακολούθηση μαθημάτων σ’ένα τελείως διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, από αυτό της Ελλάδας... Η προσαρμογή, και τελικά η ένταξη σ’έναν αλλιώτικο τρόπο Ζωής και σκέψης... Όλα αυτά είναι το ERASMUS!! Και δεν είναι για τους τρελούς!!! Ούτε για εκείνους, που έχουν μεγάλο πορτοφόλι, όπως θα τρέξουν να πουν κάποιοι!! Τα έξοδα είναι λιγότερα, ενώ οι μπύρες περισσότερες!!! Το ΕRASMUS είναι για εκείνους, οι οποίοι έχουν όρεξη να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να δουν κάτι άλλο από αυτό που υπάρχει στα μάτια τους μέχρι σήμερα... Η εμπειρία είναι μοναδική!! Ακόμη κι αν χάσεις ένα εξάμηνο! Είναι λίγο μπροστά σε όλα όσα θα κερδίσεις!! Αν έχεις τα κότσια...διεκδίκησε μια θέση στη φωτογραφία!!! Τσάλιου Έφη


Ο πλανήτης εκπέμπει SOS Δυστυχώς η ρύπανση απειλεί τον πλανήτη κάθε στιγμή. O άνθρωπος αντιμετωπίζει ως συνέπεια των δικών του πράξεων σημαντικά προβλήματα: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η εξασθένηση της στοιβάδας του όζοντος, η υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν είναι όμως τα μοναδικά. Η ακουστική και οπτική ρύπανση και η ραδιενεργός μόλυνση, μεταξύ άλλων, φτάνουν επίσης σε ανησυχητικά επίπεδα και επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν διάφορα είδη περιβαλλοντικής ρύπανσης που αξίζει να αναφερθούν, για να καταλάβουμε επιτέλους ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη δράση, οφείλεται για αυτή την ολέθρια καταστροφή. Ατμοσφαιρική. Δημιουργείται από την εκπομπή και την διασπορά ουσιών στην ατμόσφαιρα, προϊόν της βιομηχανικής δραστηριότητας, των αυτοκινούμενων οχημάτων, της θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Του νερού. Προέρχεται από τη ρίψη βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων σε θάλασσες, ποτάμια και υπόγεια νερά. Του εδάφους. Προκαλείται από χημικά συστατικά, όπως εντομοκτόνα, βαριά μέταλλα, διαλύτες και υδρογονάνθρακες και από τη γεωργική δραστηριότητα. Βιολογική. Προκαλείται από τις βλαβερές ουσίες και μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται κυρίως στα νερά και στα τρόφιμα. Θερμική. Προκαλείται από την απόρριψη υγρών στο νερό, το οποία βρίσκονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχει το οικοσύστημα στο οποίο χύνονται. Ραδιενεργός. Προκαλείται από τυχαία ή εσκεμμένη από διαρροές ραδιενεργών υλικών που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από πυρηνικούς αντιδραστήρες, σταθμούς ενέργειας, υλικά ιατρικής χρήσης, όπλα. Ακουστική. Προκαλείται από τους υπερβολικούς θορύβους προερχόμενοι από τη δραστηριότητα του ανθρώπου. Οπτική. Προκαλείται από τον βομβαρδισμού διαφημιστικών αφισών ή από την κατασκευή εγκαταστάσεων που βλάπτουν την αισθητική του περιβάλλοντος. Κάθε δεκαετία η μόλυνση αυ-

ξάνεται με εκθετικό τρόπο και κανένας δε φαίνεται ικανός να αναλάβει δράση σχετικά με τα σήματα συναγερμού που εκπέμπει ο πλανήτης. Τα φυτικά και ζωικά είδη άρχισαν να εξαφανίζονται, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η συνεχώς απώλεια πόσιμου νερού από το λιώσιμο των πολικών περιοχών. Ακόμα και αργά, μπορείς να δράσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Εάν το καταφέρεις, εκτός από την ικανοποίηση ότι συμβάλλεις στην φροντίδα του πλανήτη, βοηθάς και τους γείτονές σου να αποκτήσουν καλύτερη περιβαλλοντική παιδεία... αυτή που δίνεται από τη μίμηση. Τι μπορείς να κάνεις εσύ; • Χρησιμοποίησε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και σβήνε τα φώτα όταν βγαίνεις από έναν χώρο. • Αγόραζε προϊόντα καθαρισμού με λίγες ή χωρίς φωσφορικές ουσίες και χρησιμοποίησέ τα σε μικρές ποσότητες. • Ξεχώρισε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια. • Κατανάλωσε νερό με λογική και να ελέγχεις για τυχόν διαρροές ή για βρύσες που στάζουν. • Μη ρίχνεις στις αποχετεύσεις διαλυτικές ουσίες ή λάδια γιατί δυσκολεύουν τον καθαρισμό του νερού. • Μη θερμαίνεις πολύ το σπίτι σου τον χειμώνα και μην κάνεις κατάχρηση του κλιματιστικού το καλοκαίρι. • Χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειώσεις τον αριθμό αυτοκινήτων. • Αν μετακινείσαι με αυτοκίνητο, μοιράσου το με άλλους, έτσι θα μειώσεις τη ρύπανση. • Αν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο, μετρίασε την ταχύτητα για να μην καταναλώνεις υπερβολικά πολλά καύσιμα. • Να το συντηρείς σε καλή κατάσταση για να μειώσεις τις εκπομπές και την ηχορύπανση. • Προσπάθησε να μη μετακινείσαι τις ώρες αιχμής: θα κερδίσεις χρόνο και θα καταναλώσεις λιγότερα καύσιμα. Εάν θέσουμε σε εφαρμογή όλα τα παραπάνω θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκαλούμε καθημερινά στον πλανήτη μας και να σταματήσουμε επιτέλους τις κακές συνήθειες, όπως: Ένα χέρι πιέζει ένα κουμπί, το ηλεκτρονικό παράθυρο του αυτοκινήτου μισανοίγει και ένα άδειο κουτάκι από γκαζόζα πέφτει στην άσφαλτο... Έπειτα, το αυτοκίνητο επιταχύνει και χάνεται στη μέση της χαοτικής κυκλοφορίας, αφήνοντας πίσω ένα σκούρο σύννεφο καυσαερίου, ενώ το σκούρο σύννεφο χάνεται στην ατμόσφαιρα. Το κουτάκι έμεινε πίσω, μακριά, πολύ μακριά.... Όταν η Γη ξεχειλίσει με όλα αυτά τα απορρίμματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, πιο χέρι θα αναλάβει έναν πλανήτη που θα έχει μετατραπεί σε τενεκέ σκουπιδιών; Η οικολογική πρόκληση είναι ξεκάθαρη: η ρύπανση είναι μακριά.... Είναι μακριά; Μακριά από πού; Τσούνη Βασιλική Τεχνολόγος Γεωπόνος

...ή σουρ-λουλού (η πολυσχιδής καλλιτεχνική της δραστηριότητα και η θεώρηση ύπαρξης ταλέντου την οδηγούν στην “εικονογράφηση” της παστέλ μυθοποίησης της πόλης)

Miss ποπο-Universe 2008

Και να εμφανίζεται η διαφήμιση μπροστά μου. Φωτογραφίστε το ποπουδάκι σας με το εσώρουχο Sl... και κερδίστε πλούσια δώρα. Το νιώθω μου έρχεται μια σκοτοδίνη, δεν γλιτώνω το εγκεφαλικό. Να φωτογραφίσω τί; να το στείλω πού; θα μου πείτε τέτοια έκπληξη για ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια, με μεγάλη κιόλας συμμετοχή; Μα δεν το γνώριζα η γυναίκα. Που να πάει στο μυαλό μου, πως θα είχε τρομερή επιτυχία, το να φορέσεις το εσώρουχο σου, να στήσεις τον ποπό σου στην κάμερα και να το φωτογραφίσεις. Τώρα ο λόγος για να το κάνεις αυτό δεν είναι σίγουρα η δόξα μιας και το μόνο που δεν φαίνεται, είναι το πρόσωπό σου. Εκτός και αν ο πισινός σου είναι τόσο “γνωστός” που εύκολα θα σε καταλάβουν. Άρα θα πρέπει να κερδίζεις πλούσια δώρα. Όπως δωρεάν εσώρουχα για ένα χρόνο, συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό για τον τίτλο Miss ποπο-Universe, διαφημιστικά spots για την καμπάνια του εσωρούχου, φωτογραφικές μηχανές για να συνεχίσεις να ποζάρεις, ετήσιο συμβόλαιο με γνωστό manager που θα σε προωθήσει στο δύσκολο χώρο του ποποmodelling. Και το κριτήριο για να κερδίσεις ποιό είναι; αυτός που έκανε το καλύτερο photoshop; Γιατί μη μου πείτε πως οι διαγωνιζόμενοι τις στέλνουν όπως είναι στην πραγματκότητα. Άσε δεν με πείθετε. Αυτούς που λυπάμαι βέβαια είναι οι κριτές. Φανταστείτε τι βλέπουν. Μεγάλους, μικρούς, πεσμένους, ανεβασμένους, γυναικείους, δυστυχώς και αντρικούς. Τελικά αυτό είναι που λέμε κάνω δουλειά του κώλου...με συγχωρείτε αλλά έτσι λέγεται.

LIFT

ENΔΙΑΦΕΡΕΙ

11


upLIFTing music

Του Δημήτρη Μάμαλη jim1pas@gmail.com

Καλώς ήρθατε! Εμείς που διαχειριζόμαστε το μουσικό αυτό ασανσέρ, πατώντας διαφορετικό κουμπί κάθε φορά, θα σας πηγαίνουμε χρονικά άλλες φορές πάνω και άλλες φορές κάτω σταματώντας σε διαφορετικούς και ελπίζουμε ελκυστικούς μουσικούς ορόφους.

Diana Ross & Lionel Richie Endless Love

LIFT

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε ο κατάλογος με τα δημοφιλέστερα τραγούδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, το περίφημο Hot 100, το Billboard δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 δημοφιλέστερα singles που κυκλοφόρησαν ποτέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σταμάτησα την ανάγνωση στο νούμερο 13! Ήταν τέτοιες μέρες πριν από 27 χρόνια που ο θρύλος της soul μουσικής Lionel Richie διάνυε την τελευταία του εβδομάδα στο νούμερο 1 του αμερικανικού chart, από τις συνολικά 9 εβδομάδες που έμεινε εκεί. Η απίστευτα συναισθηματική μπαλάντα “Endless Love” που ερμήνευσε μαζί με τη Diana Ross ήταν πολύ πιο επιτυχημένη από ότι θα περίμενε κανείς όταν πρωτοκυκλοφορούσε. Ο Lionel Richie ήταν και είναι μία συνθετική ιδιοφυία και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που βγήκαν από τη δισκογραφική εταιρία θρύλο Motown. Έχοντας κάνει πολύ μεγάλη από το 1968 με τους Commodores σαν βασικός τραγουδιστής, σαξοφωνίστας και εν τέλει συνθέτης, η αρχή της δεκαετίας του ’80 τον βρίσκει να αποζητά τη σόλο καριέρα. Η μεγάλη του κλίση ήταν στις μπαλάντες και το είχε δείξει νωρίτερα με το “Easy”, “There Times a Lady” και “Still”. Πόσοι επίσης από εσάς δεν έχετε τραγουδήσει το περίφημο “Lady” του Kenny Rogers που ήταν δικιά του σύνθεση! Το 1981 βγαίνει στις αίθουσες η ταινία του Franco Zeffirelli “Endless Love” με πρωταγωνίστρια τη Brooke Shields. Η ταινία αποτυγχάνει παταγωδώς, αλλά το θεματικό τραγούδι της “Endless Love” με τη Diana Ross και τον Lionel Richie γίνεται τρομακτική επιτυχία. Το τραγούδι γράφτηκε και ήταν παραγωγή του Richie και η μεγάλη ανταπόκριση που είχε του έδωσε το έναυσμα το κυνηγήσει τη σόλο καριέρα με τις πολλές επιτυχίες που όλοι γνωρίζουμε (“Hello”, “Say You Say me”,…). Όσο για τη Diana Ross, το “Endless Love” ήταν το τραγούδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην καριέρα της! Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχουν συμβεί ποτέ ήταν όταν δεν κέρδισε το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού το 1981! Δε χρειάστηκε όμως το όσκαρ για να καταφέρει να μείνει στις καρδιές όλων μας σαν ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών! Το 1994, πάλι τέτοιες μέρες o Luther Vandross και η Mariah Carey φέρνουν την αρκετά καλή διασκευή του τραγουδιού στο νούμερο 2 του αμερικανικού chart, ενώ δύο χρόνια αργότερα το διασκευάζει ο πολύ καλός φίλος του Richie και θρύλος της country μουσικής, Kenny Rogers. Το 1981 ήταν εποχή που ακόμη βασίλευε η Disco. O Lionel Richie πήρε το ρίσκο να κυκλοφορήσει αυτή τη μπαλάντα και η αρχική αντίδραση ήταν «Είσαι τρελός;». Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος λένε, και στην περίπτωση αυτή ήταν ο Lionel Richie! Μαζί με αυτόν και εμείς που ακόμη απολαμβάνουμε την αξεπέραστη αυτή μελωδία, τους ερωτικούς στίχους του και ένα από τα πιο ωραία ντουέτα που έχουν υπάρξει ποτέ στην ιστορία της μουσικής.

12

Σημερινή στάση: Οκτώβριος 1981


ÉÙÁÍÍÉÍÁ

26510

ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ Κ. Αράπη 2, 26510 20066 Πολλές γιγαντοοθόνες, άπειρα επιτραπέζια, Supersport, δωρεάν ασύρματο Internet, δορυφορική TV, υπέροχος καφές και πολλή κουβεντούλα! Όλα μαζί σε ένα μέρος. Το Διαχρονικό. Εκεί που οι fan των παιχνιδιών και όχι μόνο, δίνουν ραντεβού για ατελείωτες ώρες διασκέδασης! CAFE EL PREMIO Αρχ. Μακαρίου & πάροδος Κύργιου, 26510 26311 Καθημερινά απο το πρωί για καφέ και ροφήματα, ως αργά το βράδυ. Και αν παίζει κάτι καλό, στρέψε το βλέμμα σου σε μία, απο τις πολλών διαστάσεων οθόνες μας, που καλύπτουν όλα τα αθλητικά γούστα. ΜΑΚΡΗΣ Πλατεία Μαβίλη 9, Μώλος, 26510 79708 Λέμε την πρώτη καλημέρα, με καφέ και κρουασάν. Συνεχίζουμε το μεσημέρι με ουζάκι και ταβλάκι. Ενώ το βράδυ με όμορφη παρέα και θέα τη λίμνη, για ποτό και κουβεντούλα. Τελικά, η μέρα σου, θέλει Μακρή. Και αν θέλεις να σερφάρεις free, απλά έλα στου Μακρή.

ΚΑΦΕ ΔΕΚΑΤΡΙΑ Καλλάρη 13 Στον πεζόδρομο της παλιάς αγοράς, ανοιχτά απο τις 12 π.μ, για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και κουβέντα, το καφέ δεκατρία σας περιμένει. PLAYLAND CAFE Ακαδημίας & Αράπη 1, 26510 36633 Επιτραπέζια παιχνίδια έχουμε. Γιγαντοοθόνες έχουμε. Προβολή live συναυλιών έχουμε. Όμορφες φατσούλες έχουμε. Διάθεση έχουμε. Στο Playland cafe θα τα βρείς όλα. Ακόμη και τους φίλους που ψάχνεις. PEOPLE Μουλαϊμίδου 1, 26510 20180 Στον busy πεζόδρομο της Μουλαιμίδου, μοντέρνο και νεανικό, ανοιχτό απο το πρωί για καφέ και ροφήματα, μέχρι αργά το βράδυ με καλό ποτό και κρύα πιάτα. Όλοι είναι εδώ. ΒΥΝΗ Εθνικής Αντιστάσεως 42, 6979 66 68 51 Σ’ έναν ατμοσφαιρικό χώρο, η αυθεντική μπυραρία της πόλης σας περιμένει καθημερινά. Η καλή ποιότητα πρώτων υλών και η πολύ μεγάλη ποικιλία του καταλόγου αποκλείεται να σας απογοητεύσουν.

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΞΕΝΩΝΕΣ

TOROS STEAK HOUSE Γιοσέφ Ελιγιά 30, 26510 33903 Αλλάζουμε εποχή, αλλάζουμε διάθεση. Το TOROS STEAK HOUSE “ανοίγει παράθυρα”. Take away καταστάσεις με το πιο ζουμερό burger της πόλης.

OLYMPIC Μελανίδη 2, 26510 25888 – 22233 - 25147 Στο κέντρο της πόλης η ζεστή ατμόσφαιρα και το φιλικό μας περιβάλλον, τα πολυτελή και μοντέρνα σε επίπλωση δωμάτιά μας θα σας εξασφαλίσουν την πιο ευχάριστη και άνετη διαμονή. Χαλαρώστε στο άνετο σαλόνι του ξενοδοχείου και απολαύστε το ποτό σας στο ελκυστικό μας πιάνο μπαρ.

BONZAI Γιοσέφ Ελιγιά 11, 26510 48140 Ασιατική κουζίνα, sushi εκρηκτικός συνδυασμός διαφορετικών γεύσεων. Άψογος χώρος, άψογο service. Ταξίδι στη γεύση... POCO LOCO Στρατάρχου Παπάγου 30, θέση Μάτσικας, 26510 31207 Η μόνη αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα της πόλης, σε ένα διασκεδαστικά διαμορφωμένο χώρο, για βράδια χορταστικά και κεφάτα. Latin ρυθμοί απο τις 18:00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, για όσους έχουν διάθεση να χορέψουν. Και για μετά το δείπνο, ο Φώτης στο μπαρ, σας ετοιμάζει mojitos, margaritas και tequilas. ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ Παπαναστασίου & Κατράκη, 26510 75553 Αν στο παρα πέντε αποφασίσεις να βγεις για καλό και νόστιμο φαγητό, τότε δεν χρειάζεται να πας μακριά. Τα πιο φρέσκα υλικά και οι χαμηλότερες τιμές μας... θα σου ανοίξουν την όρεξη. Σου εγγυώμαστε, πως θα πάψεις πλέον να επιλέγεις στο παρα πέντε. ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Χάνι Τερόβου, 26540 71480, 71140 Στο Χάνι Τερόβου, μέσα στη φύση, σας περιμένει το Αρχοντικό. Παραδοσιακές πίτες, αρνί στο φούρνο, σπιτικά γλυκά, μερικά από τα πιο γευστικά μας πιάτα, φτιαγμένα από αγνά υλικά και μαγειρεμένα με φροντίδα.

ΠΙΤΣΑ

LIFT

VERO PIZZA Ναπολέων Ζέρβα 19, 26510 77711 - 27711 Στο ίδιο πόστο εδώ και χρόνια, η πλέον αυθεντική και αποκλειστικά ιταλική κουζίνα. Πίτσα, μακαρονάδα, σάντουιτς, φρέσκιες σαλάτες, κρέπες, πιάτα της ώρας και οτι άλλο βάζει ο νους σας, η Vero Pizza, το φέρνει στο σπίτι σας. Απο τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι τη 1:00 το βράδυ, είμαστε ανοιχτοί για εσάς. Δοκιμάστε τώρα ψαρονέφρι ΜΑΡΣΑΛΑ, κοτόπουλο με σως σαφράν, ΤΥΡΟΛΙΤΑ και σίγουρα θα τα ξαναδοκιμάσετε.

14

PIZZA PAPAGALOS Δωδώνης 18, 26510 48333 - 49333 Απο τις 18:00 έως τη 1:00, η πίτσα papagalos, φέρνει τα αγνότερα υλικά και τις πιο γευστικές πίτσες στο σπίτι σας. Το μόνο που χρειάζεται εσείς να κάνετε, είναι ένα τηλεφώνημα και φθάσαμε.

EPIRUS PALACE 7ο χλμ Ιωαννίνων – Αθηνών, 26510 93555 Καλώς ήρθατε στην απόλυτη πολυτέλεια. Τα 200 δωμάτια και οι σουίτες μας, θα σας προσφέρουν την φιλοξενία και χαλάρωση που αναζητάτε. Σε ένα απο τα καλύτερα γαστρονομικά εστιατόρια, θα απολαύσετε το γεύμα σας. Μια εμπειρία που σίγουρα, θα θέλατε να την ξαναζήσετε.

DELIVERY ΣΟΥΒΛΑΚΟΥΠΟΛΗ Γεωργίου Περίδη 22 (Σεισμόπληκτα), 26510 41888 Σε αυτή την πόλη τρώμε καλά. Η Σουβλακούπολη σε περιμένει να δοκιμάσεις τα καλύτερα πιάτα και τον πιο γευστικό γύρο. Όλη μέρα, κάθε μέρα με ένα τηλεφώνημα φέρνεις τη Σουβλακούπολη σπίτι σου.

ΔΙΣΤΡΑΤΟ

26550

ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ VISTA E MUNDI Βασιλίτσα - Δίστρατο, 6979299628 Τώρα πλέον μπορείς να πάρεις τα βουνά άφοβα. Το Vista e Mundi είναι η καλύτερη απόδραση που μπορείς να σχεδιάσεις. Ζεστή ατμόσφαιρα, φιλικό περιβάλλον και θέα που σε μαγνητίζει. Ζεστή σοκολάτα, τζάκι και καλή παρέα.

ΖΑΓΟΡΙ

26530

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΡΙΜΟΥΛΑ Άνω Πεδινά, Ζαγόρι, 26530 71133, www.primoula.gr Απόλυτα σύμφωνο με τη αισθητική της περιοχής ένας ξενώνας, που γνωρίζει τι σημαίνει παραδοσιακή φιλοξενία. Επτά ατμοσφαιρικά δωμάτια, εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις και διακοσμημένα με παλιά παραδοσιακά έπιπλα. Στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μόνο για εσάς. ΜΑΤΖΑΤΟ Μονοδένδρι Ζαγορίου, 26530 71997-6945449661 Το «Ματζάτο» διαθέτει συνολικά έξι δωμάτια που καλύπτουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών μας, ενώ στο εστιατόριο μας μπορείτε να γευθείτε


ART DECO Δίκορφο Ζαγορίου, 26530 71044 & 6947 218021 Ο χρόνος εδώ κυλά αργά. Η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση του χώρου σε παραπέμπει σε άλλες εποχές. Η ποιότητα των υπηρεσιών και οι ιδιαίτερες γεύσεις, σε οδηγούν πάντα εδώ. Γιατί το Art Deco, bed & breakfast, δεν είναι απλά ένας ξενώνας.

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑ Άνω Πεδινά, Ζαγόρι, 26530 71209 Αν θέλεις μια αλλαγή απο τα συνηθισμένα, πάρε την παρέα για μια εκδρομή. Σε περιμένουμε με αναμένα κάρβουνα. Ελληνική κουζίνα με αγνά υλικά, φιλέτα και πολλά πιάτα κρεατικών, φρέσκιες σαλάτες, παραδοσιακές πίτες.

ΑΓΡΙΝΙΟ

26410

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΞΕΝΩΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ Φιλοθέη Άρτας, 26810 52205-10 Μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, έτοιμη να σας προσφέρει ευχάριστη και άνετη διαμονή. Η παραδοσιακή κουζίνα μας, τα υπερσύγχρονα φιλόξενα δωμάτια και οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις, εγγυώνται στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. ARTA PALACE 5ο χλμ Άρτας – Αγρινίου, 26810 61530-531 Με 66 κλιματιζόμενα δωμάτια και 2 σουίτες, εστιατόριο, bar, εξωτερική και εσωτερική πισίνα, s.p.a, πάρκινγκ, αίθουσες συνεδριάσεων και δεξιώσεων 1000 ατόμων, το ξενοδοχείο Arta Palace, καλύπτει κάθε σας ανάγκη.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΑΡΤΑ

26810

ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ Πλατεία Μονοπωλίου, 26810 23110 Πλήρως ανακαινισμένο, επέστρεψε για να σας κρατήσει και φέτος συντροφιά. Πέρνα μια βόλτα για καφέ με τη παρέα σου και μείνε μέχρι το βράδυ για να συνεχίσεις με καλό ποτό και ευχάριστη μουσική. CAFE ΠΕΤΡΙΝΟ Πλατεία Μονοπωλίου, 26810 72858 Το πιο νεανικό και φοιτητικό στέκι της πλατείας, ξεκινάει απο το πρωι με καφεδάκι, μέχρι αργά το βράδυ με ποτό. Μουσική, δυνατή ροκ, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. DUOMO CAFE Ξενοπούλου 3, 26810 21530 Φιλικό και μοντέρνο περιβάλλον για να απολαύσεις το ζεστό ή κρύο σου καφέ, φυσικούς χυμούς, κρύα πιάτα. Το βράδυ το σκηνικό αλλάζει. Καλό ποτό, coctails, σφηνάκια, φίλοι και διασκέδαση.

Serano Πλατεία Πολ. Σκαραμαγκά 19, 26610 35019 Το cafe Serano είναι το μέρος που μπορεί κανείς να αρχίσει τη μέρα του απολαμβάνοντας ένα μυρωδάτο καφέ και ένα λαχταριστό κρουασάν. Αργότερα, το café Serano μπορεί να αποτελέσει στέκι για επαγγελματικά ραντεβού συντροφιά με ούζο και λαχταριστές ποικιλίες. Το μεσημέρι μπορείτε να απολαύσετε ελαφριά γεύματα, σαλάτες και ποικιλία καθημερινά μαγειρεμένων πιάτων. Το απόγευμα μπορεί να είναι το μέρος που θα απολαύσει κάποιος καφέ ή σοκολάτα με την παρέα του, ενώ προς το βράδυ μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη βραδιά του με ένα χαλαρό ποτό... Όλες τις ώρες της ημέρας πάντως, μπορεί κανείς να γευτεί κανείς,

κάποια από τις Θεϊκές γεύσεις του ζαχαροπλαστείου Serano και πιο συγκεκριμένα τις πεντανόστιμες και ολόφρεσκες πάστες. Φλοίσβος Βλαχέρενα Κανόνι, 26610 41541 To καφέ Φλοίσβος έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους που αναζητούν το καλύτερο! Συνδυάζει καλό φαγητό, εξωτικά κοκτέιλ και χαλαρή μουσική με την πιο όμορφη θέα στη μεσόγειο."FLOISVOS CAFE" has been designed for people who want the best! It combines Fine Food, Exquisite Spirts, Tropical Drinks and Chill Out Music on the most beautiful waterfront in the Mediterranean.

ΚΟΥΖΙΝΑ Pomo d’ Oro Πλατεία Σκαραμαγκά 11, 26610 26030 Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας υπογράφει μια εξελιγμένη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας έμφαση στα αυθεντικά υλικά. Με νέα αντίληψη όπου ο οινικός και ο γευστικός κόσμος βρίσκονται σε ισορροπία.

ΛΙΘΟΣ Εθνικής Αντιστάσεως 74, 26653 00819 Γευστική ελλληνική κουζίνα, με δημιουργικές ιταλικές πινελιές. Ατμοσφαιρικός χώρος, ευχάριστο service, επιλεγμένη μουσική. Και μην ανησυχείς, αν η όρεξη σου χτυπάει κόκκινο, τα πιάτα μας θα σου την υπερκαλύψουν.

ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ CALDO COFFEE Γ. Ρίτσου & Μπότσαρη, 26410 55767 Απολαύστε τον καφέ σας ή το ποτό σας σε ένα ζεστό περιβάλλον. Ελάτε με την παρέα σας και περάστε ευχάριστα την ώρα σας με επιτραπέζια παιχνίδια και παρακολουθήστε τα αθλητικά δρώμενα.

26650

ξεχωριστό. Βρίσκω την ιδανική λύση. Βρίσκω επιλεγμένες γεύσεις. Δοκιμάζω τα πιο ποιοτικά εδέσματα. Είμαι σε ένα δικό μου μέρος. Χαλαρώνω στην πιο ερωτική ατμόσφαιρα. Δοκιμάζω την τύχη μου. Περνάω υπέροχα. Ανακαλύπτω τα σωστά γράμματα. Τα γράφω με ΕΥ.

ΚΕΡΚΥΡΑ

26610

ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ ΚΟΥΜΠΙ Ιακώβου Πολυλά 19-21, 26610 44193 Θέλετε να ευχαριστηθείτε έναν παγωμένο freddo, ένα φυσικό χυμό ή ένα απολαυστικό sandwich; Το “κουμπί” μέσα στο κέντρο της πόλης σας προσφέρει στιγμές απόλαυσης, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Grec Καποδιστρίου 5, 26610 36645 Προσπερνώντας το “Πεντοφάναρο” στην πλατεία “Σπανιάδα” θα δείτε το Grec cafe έτοιμο να σας εξυπηρετήσει με ένα freddo espresso, απολαμβάνοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης και χαζεύοντας τα γραφικά καντούνια. Anisette Καποδιστρίου 6, 26610 28519 Το νεανικό στέκι της Καποδιστρίου στην πάνω Πλατεία. Ένας χώρος διακοσμημένος στους τόνους του κόκκινου και της ώχρας, διατηρεί το κέφι αμείωτο μέσα και έξω από το bar. Μια τεκίλα στο χέρι και αφεθείτε στους ρυθμούς του Anisette. Ηοοκ Καποδιστρίου 5, 26610 27333 To πειρατικό στην πάνω πλατεία έχει ανοίξει πανιά, χαρίζοντάς σας απίστευτες στιγμές διασκέδασης μ το ροκ ύφος που ξέρει να υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Welcome aboard. EY lounge cafe Καποδιστρίου 32, 26610 80670 Γυρεύω ένα φιλόξενο μέρος. Ανακαλύπτω την πιο καλή παρέα. Βρίσκομαι σε ένα όμορφο χώρο που συνδυάζει κάτι

LIFT

τα πεντανόστιμα πιάτα της Ζαγορίσιας κουζίνας, όπως είναι η παραδοσιακή αλευρόπιτα αλλά και διάφορες άλλες πίτες, φαγητά της ώρας, ορεκτικά, μαγειρευτά και κρέατα παραγωγής μας. Το φαγητό σας έχετε τη δυνατότητα να το συνοδεύσετε με κρασί ή τσίπουρο, παραγωγής μας.

15


|cinema ODEON ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

από Πέμπτη 02/10/2008 έως και Τετάρτη 08/10/2008

MIRRORS ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

18:40

18:40

18:40

18:40

18:40

18:40

18:40

21:00

21:00

21:00

21:00

21:00

21:00

21:00

23:20

23:20

23:20

23:20

23:20

23:20

23:20

JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH ΠΕΜΠΤΗ

20:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

20:30

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

16:30

16:30

18:30

18:30

18:30

18:30

18:30

20:30

20:30

20:30

20:30

20:30

BRIDESHEAD REVISITED ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

22:30

22:30

22:30

22:30

22:30

22:30

22:30

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

16:00

16:00

18:20

18:20

(GR) WALL-E ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

HANCOCK ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

20:40

20:40

20:40

20:40

20:40

20:40

20:40

22:50

22:50

22:50

22:50

22:50

22:50

22:50

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

(GR) KUNG FU PANDA ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

16:50

16:50

18:50

18:50

RIGHTEOUS KILL ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

20:50

20:50

20:50

20:50

20:50

20:50

20:50

23:00

23:00

23:00

23:00

23:00

23:00

23:00

(ENG) WALL-E ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

17:30

17:30

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

TROPIC THUNDER ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

20:20

20:20

20:20

20:20

20:20

20:20

20:20

22:40

22:40

22:40

22:40

22:40

22:40

22:40

LIFT

BURN AFTER READING

16

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

19:10

19:10

19:10

19:10

19:10

19:10

19:10

21:10

21:10

21:10

21:10

21:10

21:10

21:10

23:10

23:10

23:10

23:10

23:10

23:10

23:10

Η Αυγή της απόδρασης Rescue dawn Ο Ντίτερ Ντέγκλερ από παιδί είχε ένα και μοναδικό όνειρο: να πετάξει. Το μόνο μέρος όπου λαχταρούσε να βρεθεί ήταν ο ουρανός. Αρκετά χρόνια αργότερα είναι πια πιλότος στην Αμερικανική Αεροπορία, όταν στην πρώτη του μυστική αποστολή το αεροπλάνο του καταρρίπτεται πάνω από το Λάος. Βρίσκεται παγιδευμένος σε μια αδιαπέραστη ζούγκλα, πιάνεται αιχμάλωτος από τους αντάρτες που ελέγχουν την περιοχή και οδηγείται σε ένα μικρό στρατόπεδο αιχμαλώτων στη μέση της ζούγκλας. Εκεί θα ζήσει απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, έως ότου θα προσπαθήσει να δραπετεύσει. Η άγρια ζούγκλα, όμως, τον περιμένει, πιο εφιαλτική από το στρατόπεδο. Ηθοποιοί: Christian Bale, Steve Zahn, Jremy Davies, Zach Grenier, Mashall Bell, Pat Healy, Francois Cha, Brad Carr, Craig Gellis * Το πραγματικό θέμα της ταινίας δεν έχει σχέση τόσο με την εικόνα ενός ήρωα πολέμου, όσο με τον άνθρωπο και την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται και να προσαρμόζεται ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες. * Στα ιστορικά των μεγάλων αποδράσεων της ιστορίας, δεν υπάρχει άλλη σαν αυτή του Dieter Dengler. Υπήρξε ο μόνος αμερικανός κρατούμενος που κατάφερε να αποδράσει από στρατόπεδο αιχμαλώτων και να επιβιώσει στην επικίνδυνη ζούγκλα του Λάος. Σχεδίαζε τη φυγή του μήνες και μετά από μια περιπλάνηση που κράτησε εβδομάδες, στη διάρκεια της οποίας αντιμετώπισε αμέτρητες φορές το θάνατο, εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου σε άψογη φυσική κατάσταση, σαν εκθαμβωτικός αστέρας του σινεμά. Ήταν απλά η αδάμαστη θέλησή του για επιβίωση που τον βοήθησε να τα καταφέρει αντίθετα με όλες τις προβλέψεις. * Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε μια από τις πιο απροσπέλαστες ζούγκλες του πλανήτη, στην Ταϊλάνδη. Ο Werner Herzog, που έχει μια μακρά, μοναδική και αμφιλεγόμενη σχέση με τη φύση, διερευνά με εμμονή τη γοητεία της και τη θηριωδία της. Η ζούγκλα και η επίδρασή της στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι θέμα που τον έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. * Με την Αυγή της Απόδρασης, ο Werner Herzog καταπιάνεται για δεύτερη φορά με την περιπέτεια του Dieter Dengler, δέκα χρόνια μετά το υποψήφιο για ΕΜΜΥ ντοκιμαντέρ του ‘Little Dieter Needs to Fly’. Όμως τώρα προβάλλει την ίδια ιστορία από την οπτική μιας επικής μυθοπλασίας.


|ατζεντα ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ιστιοπλοϊκή έξοδος στο Ιόνιο

Ξεκίνησαν τα μαθήματα του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Φίλων Μουσικοχορευτικής Παράδοσης “ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ”. Για μια ακόμα χρονιά, “ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ” πιστά στο ραντεβού με τους φίλους της παράδοσης ξεκινάνε ένα ταξίδι σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος, με απώτερο σκοπό να δώσουν σε όσους το επιθυμούν την ευκαιρία να αξιοποιούν δημιουργικά τα απογεύματα της Τετάρτης. Το πρόγραμμα, χωρισμένο σε δύο μέρη – Ήπειρο και υπόλοιπη Ελλάδα – είναι πλήρως προσαρμοσμένο τόσο στους αρχάριους όσο και στους προχωρημένους. Φιλοσοφία άλλωστε του

συλλόγου είναι να δημιουργεί κάθε φορά τις κατάλληλες συνθήκες για να απολαμβάνουν οι συμμετέχοντες την επαφή τους με την χορευτική παράδοση, με σαφή προσανατολισμό στην αναψυχή όλων. Στα 2 χρόνια ύπαρξής του, ο σύλλογος έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε χορευτικά φεστιβάλ στη Σικελία, την Ισπανία αλλά και εντός Ελλάδας, κάνοντας γνωστή την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής μας και συμβάλλοντας με την εν γένει ποιότητα και συμπεριφορά του στη δημιουργία φίλων της Ηπείρου από όλο τον κόσμο.

Στην Άρτα θα διεξαχθεί το διάστημα 4-8 Οκτωβρίου το πανελλαδικό πρωτάθλημα τένις για αγόρια και κορίτσια της κατηγορίας 14 ετών. Περίπου 100 αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα με τους προπονητές και τους συνοδούς τους, θα έρθουν στην πόλη μας για να λάβουν μέρος στους αγώνες που υπολογίζονται στην πανελλήνια βαθμολογία. Από την πλευρά του Ομίλου Αντισφαίρισης Αρτας γίνονται όλες οι προσπάθειες για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων, ώστε για άλλη μια φορά να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι από τους αγώνες και την φιλοξενία. Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας πληροφορεί τους συμπολίτες μας ότι έχουν αρχίσει εγγραφές παιδιών από ηλικία 6 ετών στην ακαδημία του Συλλόγου. Όποιοι γονείς ενδιαφέρονται να γράψουν τα παιδιά τους για να ασχοληθούν με το άθλημα του τένις που είναι ότι το καλύτερο για την σωματική και νοητική εξέλιξή τους μπορούν να απευθύνονται κάθε απόγευμα στους ανθρώπους του Ομίλου στα Δημοτικά γήπεδα τένις στην Περιφερειακή οδό ή στο τηλέφωνο 26810-27330.

Ο Χώρος Σύγχρονης Τέχνης "Αμυμώνη" διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Ελισσάβετ Τάτση. Η ζωγράφος αναφέρει για τα έργα της: “Η σημερινή δουλειά μου έχει να κάνει με τα πρόσωπα της καθημερινότητας. Η φθορά από τη μονοτονία της ζωής του κάθε ανθρώπου οδηγεί στην παραμόρφωση. Βέβαια όλα αυτά πηγάζουν από μέσα μας. Όταν δεν είμαστε καλά αυτό βγαίνει από την έκφραση του προσώπου μας. Έτσι βλέπουμε τα σκληρά και απόλυτα σχήματα ενός προσώπου ή μιας φιγούρας να τα διαπερνάει μια λεπτή στρώση χρώματος, προσπαθώντας να την αλλάξει (καταστρέψει). Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008.

Εκδηλώσεις για την ψυχική υγεία Σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2008) διοργανώνονται από την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας & Άρτας – Πρέβεζας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων από 6 – 10 Οκτωβρίου 2008 Στόχος των εκδηλώσεων είναι αφ ενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αφ εταίρου η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της ψυχικής υγείας. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους όσους έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα και κυρίως σε αυτούς που ασκούν επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη διάδοση του πολιτισμού όπως εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, οι επαγγελματίες και φορείς της υγείας.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 65 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, τον Οκτώβρη του 1943, θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Οκτωβρίου στους Λιγκιάδες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο, 4 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. με τη Λαμπαδηδρομία, που θα διεξαχθεί στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, προς Λιγκιάδες, ενώ στις 8 θα γίνει ιστορική αναδρομή των γεγονότων, από την πανεπιστημιακό και ερευνήτρια, κ. Ελένη Κουρμαντζή. Τέλος στις 8:30 θα πραγματοποιηθεί η Λιγκιάδων Μνήμη, από τη χορωδία “Αμβρισσός” Διστόμου, με μαέστρο τον κ. Γιώργο Κοσμίδη. Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει στις 10:30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό Αγίου Γεωργίου. Στις 11:20 θα ακολουθήσει ομιλία από το δήμαρχο Περάματος, κ. Μιχάλη Κασσή, ενώ στις 11:50 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ολοκαυτώματος.

Συνεχίζονται καθημερινά οι εγγραφές στο Εικαστικό Εργαστήρι (Δωδώνης 35) στις εξής ώρες: 11.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00, τηλ: 26510 46220. Η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί για τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα. ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Προκαταρκτικό: ηλικία 5-6 ½. Πρώτη Βαθμίδα: ηλικία 7-9. Δεύτερη Βαθμίδα: ηλικία 10-12. Τρίτη Βαθμίδα: ηλικία 13-15. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΦΗΒΩΝ: Ελεύθερο ΣχέδιοΧρώμα. Γραμμικό Σχέδιο. Σκίτσο-Εικονογράφηση. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: Εργαστήρι Ζωγραφικής. Εργαστήρι Αγιογραφίας. Εργαστήρι Ψηφιδωτού. Εργαστήρι Φωτογραφίας. Εργαστήρι Κεραμικής. Εργαστήρι Σκίτσου-Εικονογράφησης

LIFT

Ξεκίνησαν “ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ”

Ο «ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» οργανώνει την Κυριακή 5 Οκτωβρίου μονοήμερη ιστιοπλοϊκή έξοδο στο Ιόνιο. Θα χρησιμοποιηθούν ιστιοπλοϊκά σκάφη μελών του ομίλου, με σημείο εκκίνησης την Πρέβεζα ή τη Λευκάδα. Στην ιστιοπλοϊκή έξοδο είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και μη μέλη του Ομίλου καθώς και παιδιά αν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Στα σκάφη προβλέπεται να υπάρχουν έμπειροι ιστιοπλόοι μέλη του Ομίλου. Τα πληρώματα καθώς και άλλες λεπτομέρειες της εξόδου θα αποφασιστούν σε συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων που θα γίνει την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 21:00, στο Λεμβαρχείο αρ. 11 του ΕΑΝΚΙ (μετά το κλειστό Γυμναστήριο και τα γήπεδα τέννις). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, με αρ. ταυτότητας για τον απόπλου, καθώς και η ταμειακή εξόφληση της ιστιοπλοϊκής εξόδου την ημέρα της συνάντησης. Για πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στο τηλέφωνο 26510 83957 (πρωινές ώρες).

17


|μοδα είναι... Τι θα φορέσω στο γραφείο

2η επιλογή

LIFT

1η επιλογή

18


|υγεια

Του Κωνσταντίνου Λεοντίου Διατροφολόγου-Διαιτολόγου Kostasleodiou@hotmail.com

Η διατροφή στο σχολείο και γενικά σε αυτά τα χρόνια (προ και εφηβεία) είναι πλέον σημαντική κι έτσι πρέπει να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή.

Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζω με τίποτα, τραγουδούσε η Άννα Βίσση πριν δυο περίπου δεκαετίες. Για πολλούς αυτά τα χρόνια είναι τα καλύτερα, για άλλους απλά μια μακρινή ανάμνηση, ενώ για κάποιους μια πικρή εμπειρία. Όπως και να έχει σε αυτά τα χρόνια διαμορφώνεται και το σώμα μας πέρα από τον χαρακτήρα μας. Η διατροφή στο σχολείο και γενικά σε αυτά τα χρόνια (προ και εφηβεία) είναι πλέον σημαντική κι έτσι πρέπει να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Περισσότερο από τους γονείς, φυσικά, που έχουν τον ρόλο του καθοδηγητή και στο τι είναι σωστή διατροφή. Τα λάθη ξεκινούν από το...πρωί. Είτε επειδή ο γονιός προτιμά να αφήσει το παιδί του να κοιμηθεί δέκα περισσότερα λεπτά, είτε επειδή αμελεί να του φτιάξει ένα σωστό πρωινό, το παιδί φεύγει νηστικό για το σχολείο του. Και είναι πιθανό να μείνει για 8 ώρες νηστικό πριν επιστρέψει για το μεσημεριανό του στο σπίτι. Οι γονείς ξεχνούν ότι πλέον οι μαθητές συμπεριφέρονται σαν τους εργαζόμενους. Ξύπνημα στις επτά, αναχώρηση μισή ώρα αργότερα, επιστροφή στις δυο το μεσημέρι και από τις πέντε μέχρι τις οχτώ, ιδιαίτερα (ξένη γλώσσα ή μάθημα σχολείου) ή κάποιο άθλημα. Καθημερινή τεράστια ενεργειακή δαπάνη, όμοια με αυτή κάποιου ενήλικα. Συνεπώς, το πρωινό πρέπει ΠΑΝΤΑ να λαμβάνεται σπίτι. Και για τον λόγο ότι το παιδί θα αφομοιώσει αυτό τον τρόπο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά γιατί πρέπει να εφοδιασθεί με πολλά θρε-

πτικά συστατικά και ενέργεια για την δύσκολη μέρα που έρχεται. Συγκεκριμένα για οποιοδήποτε παιδί είναι σωστό να τρώει για πρωινό γάλα με δημητριακά (ή ψωμί με μέλι ή φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα ενίοτε) με χυμό φρούτων ή ατόφια φρούτα. Έτσι θα έχει εφοδιασθεί με απαραίτητες πρωτεΐνες (γάλα και δημητριακά), λιπαρά (γάλα) και υδατάνθρακες (φρούτα, μέλι, δημητριακά, γάλα). Κατά την παραμονή στο σχολείο πρέπει επίσης να καταναλώσει τροφή για ενέργεια. Όχι κάποιο κρουασάν ή τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου, αλλά κάποιο φρούτο (αν και πλέον τα παιδιά «ντρέπονται» να κουβαλάνε φρούτα στο σχολείο) ή συσκευασμένο χυμό ακόμα και σουσαμένιο κουλούρι ή ένα τοστ από το σπίτι. Το αποτέλεσμα θα είναι το παιδί να πάρει ακόμα περισσότερη ενέργεια από τις 9 μέχρι τις 12, ώστε επιστρέφοντας σπίτι για το γεύμα να μην είναι εξαντλημένο. Το γεύμα του πρέπει να κινείται στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής και να είναι ετοιμασμένο από τους γονείς («σπιτικό» φαγητό) και να περιορίζεται η λύση του delivery σε 1-2 το πολύ φορές την εβδομάδα. Το απόγευμα (κατά την επιστροφή από το ιδιαίτερο ή την εξωσχολική δραστηριότητα), μια φρουτοσαλάτα είναι ιδανική με γιαούρτι ή ένα milkshake και 3-4 ώρες πριν τον ύπνο ένα ελαφρύ βραδινό. Είναι γεγονός ότι κατά την σχολική ηλικία τα παιδιά τείνουν είτε να είναι ελλιποβαρή (στα πρότυπα του αδύνατου μοντέλου και να έχουμε περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας), είτε να είναι παχύ-

σαρκα (αντιδρώντας στην πίεση του διαβάσματος, στην αδιαφορία από τους γονείς και στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας). Η λύση βρίσκεται στη μέση. Και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει άμεσα να φροντίσουν για την διατροφή του παιδιού

LIFT

Μαμά πεινάω...

τους. Και να ανησυχούν όταν αυτό είναι υπέρβαρο (γιατί απλά το περισσότερο βάρος ΠΟΤΕ δεν το παίρνει κάποιος σε ύψος) είτε είναι με μειωμένο βάρος (γιατί όταν είσαι αδύνατος δεν σημαίνει ότι τρέφεσαι σωστά). Ακόμα και μια επίσκεψη σε διαιτολόγο ή/και ψυχολόγο μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Δυστυχώς στα περισσότερα σχολεία τα κυλικεία είναι γεμάτα από τυρόπιτες, κρουασάν και πατατάκια. Η λύση πρέπει να δοθεί από το σπίτι. Τα μαθητικά τα χρόνια είναι κρίσιμα για την μετέπειτα κατάσταση του σώματός μας και μετά την βρεφική ηλικία, είναι η αμέσως πιο κρίσιμη περίοδος της ζωής ενός ατόμου στην διαμόρφωση του σώματός του και της υγείας του. Αξίζει να την προσέξουμε!

19


|τεχνολογια Του Αλέξανδρου Δευτεραίου alexatlift@gmail.com

LIFT

Προειδοποίηση ΥΠΑΝ στους εναλλακτικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών

20

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πως εάν δεν αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι επώδυνη γι' αυτές, απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εταιρειών του κλάδου. Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΟΤΕ, της Forthnet, της On Telecoms, της Tellas, της Vivodi, της Hellas On Line, της Net One, της Cosmotelco και της Teledome. Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου παρουσίασε στις εταιρείες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές και αφορούν κυρίως σε: - Μη επαρκή προσυμβατική ενημέρωση - Μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνδεση και την ενεργοποίηση - Παροχή και χρέωση μη παραγγελθέντων υπηρεσιών - Μη παραλαβή αντιγράφου σύμβασης - Αμφισβητήσεις χρεώσεων - Ανεπαρκής εξυπηρέτηση στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι παρά το γεγονός της επιβολής πρόσφατα υψηλών προστίμων, η αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλά προβλήματα και ενημέρωσε τις εταιρείες ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, προειδοποιώντας για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε κάθε πρωτοβουλία αντιμετώπισης στρεβλώσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς. Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος επεσήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο στο τομέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι εταιρείες εκλήθησαν προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη, που τους αναλογεί. Είναι ξεκάθαρο ότι από εδώ και στο εξής αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Εξαντλούμε το διάλογο και την πίεση, όμως, μετά την απόφαση για πρόστιμα η επόμενη παρέμβαση θα είναι επώδυνη για όσους συνεχίζουν να μη καταλαβαίνουν. Θα είναι, όμως, δίκαιη, για τους καταναλωτές που μας στηρίζουν και στηρίζονται σε μας».

Λίγο απ’ όλα ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Διάβασα πρόσφατα κάπου για το πρότυπα εγγράφων του Google Docs. Έκανα την επίσκεψη μου λοιπόν στον δικτυακό τόπο και επιλέγοντας "New -> From Template..." βρέθηκα μπροστά σε εκατοντάδες (στην κυριολεξία) πρότυπα για έγγραφα, λογιστικά φύλλα, και παρουσιάσεις. Μια επίσκεψη στο http://docs.google.com θα σας πείσει.

δοκιμαστική έκδοση (Beta), αλλά τα νέα του χαρακτηριστικά δεν άργησαν να φανούν. Με την εγκατάσταση, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι έχει προστεθεί ένας εξωτερικός, από την κύρια εφαρμογή, Photo Viewer. Ενσωματώνει επίσης ένα νέο "movie maker", το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε slide shows, από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουμε. Τη δημιουργία μας μπορούμε να την ντύσουμε με την μουσική της αρεσκείας μας, επιλέγοντας το κουμπάκι που μας προτρέπει να προσθέσουμε ένα μουσικό κομμάτι. Όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία έχουμε την δυνατότητα είτε να κρατήσουμε την ταινία στον υπολογιστή μας είτε να την "ανεβάσουμε" στο YouTube. Οι προσθήκες δεν σταματούν εκεί. Νέες ευκολίες στην δημιουργία collage με περιστροφή και αυξομείωση του μεγέθους της φωτογραφίας.

Μια και μιλάμε για Google, κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση του Picasa. Το Picasa3 είναι σε

Πρόσφατα άκουσα στο podcast (minipod το λέει ο ίδιος) του Νίκου Αναγνώστου (http://metablogging.gr), ότι το η επερχόμενη έκδοση του Open Office (εναλλακτική σουίτα εφαρμογών γραφείου) θα επεξεργάζεται αρχεία pdf (μέχρι τώρα μπορούσε μόνο να παράγει pdf αρχεία). Η είδηση είναι πολύ σημαντική, γιατί μέχρι τώρα το Open Office δεν είχε μπει στα "χωράφια" της Adobe. Εμείς βέβαια περιμένουμε ακόμα την έκδοση 3.0 του Open Office στα Ελληνικά (http://el.openoffice.org), μια και η μετάφραση των περισσοτέρων στοιχείων του έχei ολοκληρωθεί. Όποιος παρόλα αυτά επιθυμεί να βοηθήσει στον εξελληνισμό της σουίτας μπορεί να βρει οδηγίες στο http://www.opengr.net/ Τέλος, κυκλοφόρησε και το Adobe Photoshop CS4. Η νέα έκδοση της εφαρμογής εκτός από τις αλλαγές στον interface είναι και GPU accelerated!. Τι σημαίνει; Σημαίνει με απλά λόγια ότι κομμάτια της εφαρμογής δεν "τρέχουν" στον επεξεργαστή του υπολογιστή μας, αλλά στην GPU δηλαδή στον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών μας. Αυτή είναι και μια νέα τάση στην επεξεργασία των διεργασιών, αφού και η NVidia (http://www. nvidia.com) έχει αναπτύξει γλώσσα προγραμματισμού (ονομάζεται CUDA), η οποία αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την GPU του υπολογιστή μας για την επεξεργασία των προγραμμάτων και καταφέρνει καλύτερες επιδόσεις από τον επεξεργαστή του συστήματος μας.


Αλήθεια ή ψέματα Έλεγε ένας φίλος: λέμε ψέματα συνήθως γιατί είναι πιο δύσκολο να πούμε την αλήθεια. Είναι κάτι που το κάνουμε πιο εύκολα ή με λιγότερο κόπο. Το ζήτημα μας είναι ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια όταν απευθυνόμαστε σε κοινό. Είμαστε πολύ αγνώμονες αν νομίζουμε ότι μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πάντες, ιδίως αν αυτά που γράφουμε ή λέμε δεν έχουν την σωστή βάση ή δεν τα τεκμηριώνουμε. Κάποιοι μεγάλοι πολιτικοί είπαν ότι η αλήθεια στο τέλος επιπλέει, οπότε γιατί να μην την πεις από την αρχή; Περί τίνος ο λόγος όμως; Πρόκειται περί γραπτών κειμένων που κατά καιρούς αναρτούν διάφοροι “blogers” ή περί σχολίων που γίνονται σε διάφορα blogs. Συγνώμη κύριοι αλλά (Scripta manen) τα γραπτά μένουν. Καλώς ή κακώς από την στιγμή που αφήνουμε τα γραπτά μας εκτεθειμένα στο διαδίκτυο τα διαβάζουν πολλοί και βγάζουν κάποια εντύπωση για όλους μας. Δεν γίνεται να τους λέμε πράγματα που όλοι οι άλλοι τους λένε το αντίθετο. Δεν γίνεται για παράδειγμα να σας πω εγώ ότι το τσάι κάνει μεγάλο κακό στην υγεία σας και μην το πιείτε, γιατί θα βγάλετε κέρατα και όλοι οι άλλοι, barista, φαρμακοποιοί, γιατροί και παππούδες, να σας λένε όλα τα καλά που κάνει. Έ τότε θα είμαι τουλάχιστον αναξιόπιστος. Όλοι από κάπου πληρωνόμαστε και κάπου δίνουμε λόγο αλλά τα blogs δεν βγήκαν γι αυτό. Από την άλλη είναι και τα σχόλια. Τα blogs-όπως είπε και ένας από τους πρώτους bloger της Ελλάδος (Βασίλης Τριανταφυλλίδης)-είναι από τους βωμούς της ελευθερίας και παρόλο που μπορούμε να σβήσουμε κάποια σχόλια, δεν πρέπει να το κάνουμε για χάριν της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και των ιδεών. Στην δικιά μας φυλή των barista τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ακόμα μια μικρή παρέα που προσπαθούμε να γίνουμε γειτονιά και στην συνέχεια κοινωνία και να σταματήσουμε να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου, γιατί όπως είπε και ο Martin Luther King, στο τέλος θα μείνουμε όλοι τυφλοί. Φυσικά και κάναμε όλοι λάθη, φυσικά και δεν είμαστε τέλειοι, αλλά το μεγαλύτερο καθήκον που έχουμε ως προς τον εαυτό μας είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μπορέσουμε, αν θέλουμε, να δώσουμε κάτι στους άλλους όχι για να λέμε ότι δώσαμε αλλά για να λέμε ότι έχουμε συμβάλει με τον δικό μας τρόπο ο καθένας. Αυτό είναι και το μόνο που θα έπρεπε να περιμένουμε να αναγνωριστεί.

Χρήστος Μανουσίδης

Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα αθλήματα ένα παιχνίδι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού κρίνει τίτλο. Παιχνίδια με δύναμη, πάθος και δίψα, για δόξα και διάκριση. Υπάρχει πάντα όμως ένα άλλο παιχνίδι που παραδοσιακά αποτελεί το απόλυτο ντέρμπυ του μίσους στην χώρα μας ανάμεσα σε δυο ομάδες που (δυστυχώς) δεν καθορίζει όμως ένα τίτλο. Καθορίζει ωστόσο ποιος θα είναι το «αφεντικό» της πόλης του και δεν είναι άλλο από το ΠΑΟΚ – Άρης. Αυτό ήταν και το μεγάλο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της Super League στην κατάμεστη Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει τον συμπολίτη του με 10 με σκόρερ τον Κοντρέρας μετά από εκτέλεση φάουλ του Μουσλίμοβιτς στο 69ο λεπτό. Με αυτή την νίκη ο ΠΑΟΚ ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Ολυμπιακό με 10 βαθμούς και ο Άρης «βυθίστηκε» περισσότερο στην βαθμολογία. Ήταν ένας αγώνας χωρίς πολλές φάσεις, με τον ΠΑΟΚ ωστόσο να κερδίζει δίκαια και τον Πολατιάν να διακόπτει κάθε λίγο τον αγώνα δικαιολογημένα (στην αρχή του αγώνα λόγω ρίψης αντικειμένων από τους ΠΑΟΚτζήδες) και αδικαιολόγητα (σχεδόν καθόλου δεν άφησε να παιχτεί το «πλεονέκτημα» με αποτέλεσμα ο αγώνας να μην έχει ρυθμό). Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν οι έλληνες ποδοσφαιριστές... Ακούγεται οξύμωρο αλλά σε ελληνικό ντέρμπυ συνολικά αγωνίστηκαν από τον ΠΑΟΚ τέσσερις έλληνες (και ένας ακόμα ως αλλαγή) ενώ από τον Άρη κανένας! Ήταν η 27η νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον Άρη. Οι «κίτρινοι» έχουν να κερδίσουν μέσα στην Τούμπα από το 1998 με το επιβλητικό αναμφίβολα 14. Στους υπόλοιπους αγώνες, ο ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό στο Ηράκλειο ήρθαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε έναν κακό αγώνα, ενώ την ίδια μέρα η Λάρισα κέρδισε μέσα στις Σέρρες τον Πανσερραϊκό με 3-1. Ο Ηρακλής δεν κατάφερε να σκοράρει απέναντι στον Πανθρακικό στο Καυτανζόγλειο (με τον Μάρκες να χάνει πέναλτι), ο Λεβαδειακός κέρδισε με 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης με σκόρερ τον Μπούσι, ενώ η Ξάνθη στην λήξη του αγώνα κέρδισε με 1-0 τον Θρασύβουλο με τον Γκρζέλακ να λυτρώνει την ακριτική ομάδα. Τέλος, η ΑΕΚ απέτυχε να πιάσει κορυφή μιας και ήρθε 2-2 με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος κέρδιζε μέχρι το 94 αλλά η ΑΕΚ με τον Καφέ ισοφάρισε! Με τον Πανιώνιο δεν αγωνίστηκε ούτε ο Ρεκόμπα ούτε ο Εστογιάνοφ ενώ υπάρχουν παράπονα και από τις δύο πλευρές για την διαιτησία του Σταυρίδη. Ο αγώνας Παναθηναϊκού – Εργοτέλη μεταφέρθηκε στις 29 Οκτώβρη λόγω... Madonna! Στην επόμενη αγωνιστική (5η , 4 και 5 Οκτώβρη) ξεχωρίζει βεβαίως το μεγάλο ντέρμπυ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης, το οποίο θα ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον αν αγωνίζονταν ακόμα με τους «κίτρινους» ο Ριβάλντο. Το παιχνίδι θα γίνει μόνο με οπαδούς του Ολυμπιακού με τους «ερυθρόλευκους» να αναζητούν εκδίκηση μετά την περσινή ντροπιαστική τεσσάρα, ενώ η ΑΕΚ αναζητά την νίκη για να πιάσει κορυφή. Μεγάλο παιχνίδι γίνεται και στην Θεσσαλονίκη απέναντι σε Άρη και Ηρακλή, παιχνίδι επιβίωσης θα λέγαμε, στην έδρα του πρώτου. Τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι: Παναθηναϊκός – Λεβαδειακός (μετά τον αγώνα για το Champions League ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στις υποχρεώσεις του στο εγχώριο πρωτάθλημα), Λάρισα – ΟΦΗ, Εργοτέλης – ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης – Ξάνθη, Θρασύβουλος – Πανσερραϊκός και Πανθρακικός – Πανιώνιος. Ο ΠΑΣ ήρθε ισόπαλος στην Καστοριά με την τοπική ομάδα με σκορ 1-1. Οι «γουναράδες» προηγήθηκαν αλλά ο ΠΑΣ ισοφάρισε στο 87΄ με εκτέλεση φάουλ του Λουτσιάνο ντε Σόουζα. Ο ΠΑΣ παρέμεινε αήττητος αλλά «έπεσε» (προσωρινά) στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας μιας και Απόλλων Καλαμαριάς, Ιωνικός και Ατρόμητος Αθηνών έκαναν το «τρία στα τρία» και με 9 βαθμούς είναι πρώτοι. Ο ΠΑΣ έχει 7. Αναλυτικά: Ατρόμητος – Ολυμπιακός Βόλου 2-0, Καλαμάτα – Εθνικός Αστέρας 1-0, Αναγέννηση Καρδίτσας – Ηλυσιακός 2-1, Βέροια – Κέρκυρα 2-1, Εθνικός – Διαγόρας 1-1, Καβάλα – Απόλλων Καλαμαριάς 0-1 και Πιερικός – Καλλιθέα 0-0. Την Δευτέρα Ιωνικός – Αγροτικός Αστέρας 2-0. Στην επόμενη αγωνιστική (4η, στις 5 Οκτώβρη οι αγώνες) ο ΠΑΣ επιστρέφει στα Γιάννενα υποδεχόμενος τον Πιερικό, με μόνο στόχο την νίκη και την επιστροφή στην κορυφή. Στα υπόλοιπα παιχνίδια έχουμε: Καλαμάτα – Καστοριά, Εθνικός Αστέρας – Καβάλα, Καλλιθέα – Αναγέννηση Καρδίτσας, Απόλλων Καλαμαριάς – Εθνικός, Ηλυσιακός – Ατρόμητος, Διαγόρας – Βέροια, Ολυμπιακός Βόλου – Ιωνικός, Κέρκυρα – Αγροτικός Αστέρας. Τέλος, στο Κύπελλο η ομάδα μας και φέτος αποκλείστηκε νωρίς. Αυτή την φορά στην 3η φάση του θεσμού από την Κέρκυρα. Από πρόπερσι που η ομάδα έφτασε στον ημιτελικό αποκλείοντας τον Ολυμπιακό δεν έχει ξανακάνει αξιόλογη πορεία. Ωστόσο ο ρεαλιστικός στόχος της ομάδας είναι η επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια και όλοι ευχόμαστε να επιτευχθεί φέτος! Είναι πραγματικά άδικο και κρίμα ομάδα με τόσο κόσμο και ιστορία να παίζει ακόμα σε αυτό το πρωτάθλημα και όχι στην Super League... Ο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ

LIFT

sport news

21


και πως περνώ Παρασκευή βράδυ μόνος/μόνη Κριός 21 Μαρτίου - 19 Απριλίου Μια Παρασκευή είναι θα περάσει. Άσε που θα περάσει ωραία. Κουκουλωθείτε στα σκεπάσματα (κάνει και κρύο μη ξεχνιόμαστε), παραγγείλτε junk food και αποβλακωθείτε στην τηλεόραση. Θα περάσετε ήρεμα και χαλαρά. Καλό θα σας κάνει θα δείτε. Ταύρος 20 Απριλίου - 20 Μαϊου Η πιθανότητα να μείνετε σπίτι είναι μικρή και πόσο μάλλον μόνος/η. Αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν και αυτά. Φορέστε τις πιτζαμούλες, βάλτε μία βότκα (αυτό θα έπινα εγώ, αλλά δε νομίζω να σας νοιάζει), πάρτε αγκαλιά τα πατατάκια και κάντε ότι θέλετε...καλέ αφού και να σας πω άλλα θα κάνετε. Δίδυμοι 21 Μαϊου - 21 Ιουνίου Αφού πρώτα πάρετε δύο βάλιουμ για να καλμάρατε τα νεύρα που μείνατε σπίτι, μιας και για να γίνει πρέπει να είστε άρρωστος, θα την αράξετε στον υπέρδιπλο καναπέ και θα δείτε ότι παίζει στην τηλεόραση. Μόλις πάει τέσσερις τα ξημερώματα, πάρτε άλλα δύο βάλιουμ, γιατί τα προηγούμενα δεν σας έπιασαν.

LIFT

Καρκίνος 22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου Μετά από μια γεμάτη εβδομάδα στη δουλειά, νομίζω πως θα απολαύσετε τη μοναξιά σας. Κλείστε κινητό, πείτε στο γκομενάκι σας ότι θα τα πείτε αύριο για καφέ και χαλαρώστε στη μπανιέρα με αφρόλουτρα. Ξαπλώστε νωρίς και αποκοιμηθείτε με απαλή μουσική. Αχ ωραίο ακούγεται.

22

Ζυγός 23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου Τι και αν μείνατε σπίτι, σιγά το πράγμα. Θα φέρετε μέσω του τηλεφώνου, όλους τους φίλους κοντά σας. Ανοιχτή ακρόαση και μιλάτε όλοι μαζί. Δεν έχετε και πολλά να πείτε. Με τους μισούς ήσασταν χτες βράδυ μαζί. Τουλάχιστον μη το ξενυχτήσετε με κουτσομπολιό. Κοιμηθείτε κιόλας. Σκορπιός 24 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου Σας αρέσει να χουζουρεύετε, οπότε το κρεβάτι θα σας κάνει παρέα όλο το βράδυ. Είπαμε μόνοι σας είστε, μη κάνετε όνειρα ότι το μοιράζεστε. Κοιμηθείτε, διαβάστε (και τα ζώδια καλά είναι), κουτσομπολέψτε στο τηλέφωνο με τον/την κολλητό/ή σας. Τοξότης 22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου Νοικιάζετε ταινία, παραγγέλνετε πίτσα (εγώ θα πρότεινα σουβλάκια, όλο πίτσα τρώτε), απλώνεστε στο καναπέ και περνάτε τέλεια. Η απόλυτη ησυχία στο σπίτι, δεν θα σας ενοχλεί κανείς. Απολαμβάνετε την μοναξιά σας. Νομίζω άλλωστε πως σας αρέσει πολύ. Αιγόκερως 22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου Βρήκατε την ευκαιρία να κάνετε δουλειά. Κατεβάζετε τις ντουλάπες και φτιάχνετε όλα τα ρούχα, αφού τα έχετε σιδερώσει. Μετά κατευθύνεστε στον υπολογιστή και τελειώνετε το project του επόμενου μήνα και τέλος καθαρογράφετε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο. Ένα έχω να σας πω...ο Χριστός και η Παναγία.

Λέων 23 Ιουλίου – 22 Αυγούστου Ευκαιρία για χαλάρωση. Ανάβετε το τζάκι (καλά αν δεν έχετε, ανάψτε καλοριφέρ), ανοίγετε ραδιόφωνο, τηλεόραση και το internet και πάτε από το ένα στο άλλο. Τελικά καταλήγετε στο κρεβάτι να χαζεύετε τηλεόραση. Ναι την έχετε ξαναδεί την ταινία, μη γκρινιάζετε.

Υδροχόος 20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου Θα πάρετε τον κολλητό/ή σας για να του γκρινιάξετε που σας έκλεισε μέσα. Μετά θα φτιάξετε ένα τεράστιο μπολ ποπ-κορν, θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι, θα ανοίξετε την τηλεόραση και θα δείτε όλα τα προγράμματα. Δεν θα καταφέρετε να κοιμηθείτε, γιατί θα λυσσάξετε για νερό όλο το βράδυ.

Παρθένος 23 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου Αγαπάτε τη μουσική, οπότε φτιάχνετε ένα δυνατό ποτό, χαμηλώνετε τα φώτα και χαλαρώνετε. Τώρα για το είδος μουσικής τι να πω...από ροκ και ποπ, σε metal και μπουζούκι. Ναι την “ανωμαλία” που κουβαλάτε, μπορούμε εύκολα να τη διακρίνουμε.

Ιχθύες 19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου Ευκαιρία για ύπνο. Η κούραση τον τελευταίο καιρό σας έχει φτάσει σε σημείο να κοιμάστε όρθιοι. Οπότε τι καλύτερο από ένα ζεστό μπανάκι και νωρίς νωρίς στο κρεβάτι. Θα ξυπνήσετε με κέφι και ζωντάνια. Μη σας πω κιόλας πως θα το κάνετε συχνότερα.

Να γίνω συνδρομητής* στη LIFT Περισσότερες πληροφορίες

26510 70717 * συνδρομή έτους 50 ευρώ

diavase mas sto www.liftpress.gr

|ζωδια

NA MHN ΞΕΧΑΣΩ


LIFT 28  

03 Oκτωβρίου 05 τις περπατάτε, τις ξέρετε; LIFT Diana Ross/Lionel Richie 03 μια πόλη μια αγκαλιά 1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο...