Lifestyle Dordrecht HERFST 2020

Page 1

LIFESTYLE

LKKR CULINAIR HEERLIJKE RECEPTEN GOED LUNCHEN

DE LIFESTYLE VAN REGARD REUSER

HERFST 2020

culi HOT SPOTS

PASSIE VOOR JE PRODUCT

69


e t s i oo m e D

DAMESMODE ONDER ÉÉN DAK Met méér dan 70 topmerken vinden (jonge) dames voor elke smaak en elk moment de juiste outfit. Maak uw keuze uit merken als: Arma, Beaumont, Bianca, Bellamy Gallery (NIEUW), Cambio, Caroline Biss, Creenstone, Due Amanti (NIEUW), Fabienne Chapot, Freebird, Geisha, Gustav, Joseph Ribkoff, Kyra & Ko, La Fée Maraboutée, Lollys Laundry, Marc Cain, Monari, Mos Mosh, Penn & Ink, Pom Amsterdam, Repeat, Studio Anneloes, Summum en Yaya.

DE MEEST UITGEBREIDE

Broeken

& JA SSEN COLLECTIE

VOORSTRAAT 352, DORDRECHT WWW.BAHLMANN-MODE.NL

/BAHLMANNMODE |

@BAHLMANNMODE

BIJ AANKOOP ONTVANGT U EEN PARKEERVOUCHER VAN DE PARKEERGARAGE VEEMARKT OF SPUIHAVEN


SieMatic Pure SieMatic Pure

PRECISIE OVER DE HELE LINIE PRECISIE OVER DE HELE LINIE

Een keuken is tegenwoordig steeds meer een plek in huis waar het gezin echt samenkomt. ASWA Keukens verstaat als geen ander de kunst om – samen met u – een multifunctionele ruimte Een keuken is tegenwoordig steeds meer een plek in huis waar het gezin echt samenkomt. te realiseren waarin u zich echt thuis voelt en die perfect past bij uw levensstijl. Misschien wel met ASWA Keukens verstaat als geen ander de kunst om – samen met u – een multifunctionele ruimte deze SieMatic Pure. Minimalistisch, tijdloos en elegant. Er wordt benadrukt wat echt telt. te realiseren waarin u zich echt thuis voelt en die perfect past bij uw levensstijl. Misschien wel met Door eenvoud wordt een ontspannen en rustige sfeer gecreëerd in uw keuken. De individueel deze SieMatic Pure. Minimalistisch, tijdloos en elegant. Er wordt benadrukt wat echt telt. gestuurde LED-verlichting is subtiel geïntegreerd in de greeplijsten en geeft het ontwerp karakter. Door eenvoud wordt een ontspannen en rustige sfeer gecreëerd in uw keuken. De individueel Breng daarom ook eens een bezoek aan één van onze showrooms gestuurde LED-verlichting is subtiel geïntegreerd in de greeplijsten en geeft het ontwerp karakter. en ontdek samen met ASWA welke stijl bij u past. Breng daarom ook eens een bezoek aan één van onze showrooms en ontdek samen met ASWA welke stijl bij u past.

Telefoon (0)88 54 81 800  info@aswakeukens.nl  www.aswakeukens.nl DORDRECHT Mijlweg 53C  HELMOND Zuiddijk 18 e Telefoon (0)88HILVERSUM 54 81 800 2info@aswakeukens.nl  www.aswakeukens.nl Loswal 3  UDEN Rondweg 101 DORDRECHT Mijlweg 53C  HELMOND Zuiddijk 18 HILVERSUM 2 e Loswal 3  UDEN Rondweg 101


Voor ondernemers met vragen aan de gemeente is er Dordt Onderneemt. Dordt Onderneemt is het eerste aanspreekpunt voor onderrnemers met vragen aan de gemeente Dordrecht. Zij helpen je graag verder met onderwerpen zoals bedrijfshuisvesting; subsidies; vergunningen; ondernemersverenigingen en andere ondernemersvragen.

Meer informatie? www.dordtonderneemt.nl


VOORWOORD

HAAL ERUIT WAT ERIN ZIT! In mijn werk als marketingmedewerker voor Dordt Onderneemt/gemeente Dordrecht heb ik ruim vier jaar het ondernemersklimaat van dichtbij mogen meemaken. Ik denk dat we als inwoners, als ondernemers en als gemeente trots mogen zijn dat het gedachtegoed ‘we staan samen op in een crisis’ breed uitgedragen wordt in Dordrecht. Ik heb de afgelopen maanden dan ook veel nieuwe samenwerkingen tussen lokale ondernemers zien ontstaan. Naast de minder leuke momenten zijn dit zeker de mooie dingen die we mogen koesteren.

Voor mijn gevoel vliegt 2020 voorbij. We zitten alweer in het laatste kwartaal van het jaar. Ondanks de turbulente start - en de nodige economische en gezondheidsmaatregelen die daarop volgden - heb ik het idee dat veel Dordtenaren zich aan het herpakken zijn. Er kan weer steeds iets meer. Denk bijvoorbeeld aan de reeks mini-concerten in de museumtuin. Of aan de Palm Parkies maandagavonden, die tóch nog doorgang konden vinden in september. Hoewel corona weer een opleving beleeft, bieden onze uitdagingen ons ook continu nieuwe inzichten en kansen.' Met het hoge percentage thuiswerkers en de aanhoudende anderhalve meter afstand, blijft het sociale samenzijn tóch heel belangrijk. Misschien nu nog wel belangrijker dan ooit. Even onthaasten, de stress loslaten en genieten van al het heerlijks dat Dordrecht te bieden heeft. De hapjes, de drankjes, de gezelligheid en de mensen.

In mei van dit jaar maakte ik de overstap van loondienst naar fulltime ondernemerschap. Naast mijn werk bij Dordt Onderneemt, wat ik nu nog op projectbasis doe, startte ik als coach en trainer in persoonlijk leiderschap, zichtbaarheid en communicatie. Een spannende keuze, maar ik geloof erin dat crisistijd ook nieuwe kansen biedt… En het gaat vooralsnog goed (*even afkloppen*). Zo zie je maar dat er overal mogelijkheden zijn - áls je de sprong durft te wagen. Ik ben ervan overtuigd dat het IN ons allemaal zit om 2020 op een krachtige manier af te sluiten. Misschien betekent dat voor jou wel het vasthouden van de ontstane creativiteit. Of misschien openen zich momenteel nieuwe deuren voor je. Voor anderen is juist nu de tijd gekomen om extra aandacht te geven aan datgene wat er altijd al was… En voor weer anderen is er nu misschien wel de rust gekomen die al lange tijd zo hard nodig was. Wat het voor jou ook mag zijn: haal eruit wat erin zit!

MERIN DE DOES Coach/trainer & marketeer Dordt onderneemt

Lifestyle DORDRECHT | 5


INHOUD HERFST 2020

LKKR CULINAIR De lifestyle van Regard Reuser

08

Passie voor je product

14

Recepten Goed lunchen

24

COLUMN Anke Bot: Foodfotografie

31

Italiaanse gastvrijheid op je bord

38

FAVS // Culinair

40

COLUMN Reijmers: Is alles anders?

95

CULINAIR 86

FUNSHOPPEN 90

Lifestyle DORDRECHT | 6


culi

Uit tafelen óf HOT SPOTS juist lekker afhalen. Wijntje erbij, koffie erna....

Ontdek de lekkerste adresjes van de Drechtsteden! PAGINA 10, 11, 19, 20, 32, 33 & 35

WONEN & WINKELEN 46 Exclusieve najaarsmode 53 MUSTHAVES // Bij de tijd 55 ‘Er ligt veel vertrouwen in mijn handen' 58 Binnenkijken bij... 64 Wooninspiratie 66 Iedereen heeft groene vingers 90 Coronaproof funshoppen

EN OOK...

BINENKIJKEN 58

71 72 75

COLUMN Lestro Armonico Ondersteuning bij de gevolgen van kanker Bustelberg: geld in de pot

79 85 87 88 93

Dordrecht Museum: I Dordt 9 tips voor AVG-proof in de horeca Met Skischool Drechtsteden naar de top! Onderwijsmuseum: Het kwaad in beeld Kwaliteit en expertise vormen de basis

REDACTIECOÖRDINATOR

FOTOGRAFIE

WORD ABONNEE!

Jan Valsterweg 65, 3315 LG Dordrecht T 078 30 30 360 | lifestyledordrecht.nl LifestyleDordrecht LifestyleDordrecht

Corine van Driel corine@lifestyledordrecht.nl

Anke Bot Chantal de Visser Daphne Krijgsman

Mail naar abonnee@lifestyledordrecht.nl

UITGEVER 078MEDIA B.V.

REDACTIE

LIFESTYLE DORDRECHT

ART-DIRECTOR Karin van Zanten www.kaat.cc

TRAFFIC Puck de Haan

Corine van Driel Esther Paans Michel de Waard Nettie Dekker

ADVERTEREN Henk van der Velden henk@078media.nl Raoul Baart raoul@078media.nl

ABONNEMENTEN verschijning viermaal per jaar. Losse verkoopprijs € 5,95 Jaarabonnement € 20,Jaarabonnement buitenland € 38,50 Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen.

DRUKKERIJ Damen drukkers

Copyright © 2020 Lifestyle Dordrecht BV // Het overnemen van artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Lifestyle DORDRECHT | 7


Lifestyle DORDRECHT | 8


DE LIFESTYLE VAN

DE LIFESTYLE VAN...

Regard Reuser

Koken “Een andere favoriete bezigheid als ik niet werk is koken voor m’n gezin en vrienden. Koken is mijn vak, maar

Het was een zomer als nooit tevoren, maar Regard Reuser, eigenaar van Finn’s Eten en Drinken, heeft niet bij de pakken neergezeten. Integendeel. Snel schakelen, nieuwe acties verzinnen en vooral: altijd positief blijven. En ook in lastige tijden blijft hij omkijken naar mensen die het minder hebben...

juist dat thuis koken, alleen in de keuken staan met een

Zondag rustdag

“Vrienden betekenen alles voor me. We staan altijd

“Ik run Finn’s samen met mijn vrouw Melanie. Er is niets mooiers dan samen naar iets toewerken. Het is een druk leven, maar de zondag is altijd gereserveerd voor gezinstijd. Even niet bezig zijn met de zaak Finn’s maar met onze bijna 8 jaar oude zoon Finn. Leuke dingen doen met z’n drieën. Uitwaaien op het strand of wandelen in het Mastbos. Ik kijk uit naar de herfst. Al die kleuren in het bos, die geuren... Maar je kunt ons ook regelmatig tegenkomen in de Dordtse natuur: in de Nieuwe Biesbosch of de Elzen. Water, natuur, groen, de rust opzoeken in de natuur is belangrijk voor mij. Dat is altijd zo geweest. Mijn vader was voorzitter van de Dordtse kanoclub en we gingen dus vaak met het hele gezin kanoën en wandelen. Op vakantie naar Scandinavië. Die weidsheid en stilte... Zo kan ik mijn hoofd helemaal leegmaken.”

Sport en spel

muziekje erbij, is pure ontspanning. We zijn liefhebbers van de Aziatische keuken, viskoekjes of een sateetje. Soms sta ik ook de hele dag in de keuken om een uitgebreide rijsttafel te maken. En dan eerst winkelen bij de toko. Daar ben ik vaste klant. Maar bij ons staat ook vaak een echte, Hollandse stamppot met een bal gehakt op tafel.”

Goed zijn voor een ander voor elkaar klaar. Zij hebben tijdens de lockdown gedaan wat ze konden om ons te helpen. Ik vind het ook belangrijk om goed te zijn voor anderen. Ik ben me er erg van bewust dat er mensen zijn die het veel minder hebben dan wij. Ook in Dordrecht is er veel stille armoede. Daarom werkt Finn’s samen met Quiet Drechtsteden, een organisatie die zich inzet voor mensen die in armoede leven. Tijdens de lockdown hebben we dozenvol spullen voor ze ingezameld; verse groente en fruit, spelletjes en verzorgingsproducten, zoals tandpasta. We geven regelmatig een gratis lunch weg, en een keer per maand een kinderfeestje. Want het is toch vreselijk als een kind nooit een kinderfeestje kan vieren? We zorgen dan voor genoeg drinken, patatjes, tosti’s of pannenkoeken en ze kunnen buiten en boven in de zaak spelletjes doen. Zo’n kleine moeite voor ons, maar zo bijzonder voor deze kinderen!”

“Natuurlijk was en is het een onzekere tijd. Maar ik zoek altijd naar het positieve. Niet stilstaan, maar vooruitkijken. Kansen zoeken en maken. Sport is ook een uitlaatklep

Tekst: Nettie Dekker | Fotografie: Chantal de Visser

voor mij. Ik boks al 13 jaar lang elke week een of twee keer. Even intensief beuken op een bokszak of sparren met mijn trainer. Dan denk ik even helemaal nergens aan. Na zo’n uurtje ben je moe, maar tegelijkertijd weer helemaal opgeladen. Mijn zoon gaat liever voetballen. Zo ben ik met een andere ouder trainer geworden bij Oranje Wit. Elke maandagavond trainen en zaterdag een wedstrijd. Geweldig vind ik dat! Met een zaak moet je opletten dat je je vrije tijd pakt. Ik bekijk het van dag tot dag en laat het ook afhangen van het weer. Ik probeer vaker thuis te zijn. We doen dan graag spelletjes. Rummikub is favoriet in Huize Reuser, maar we spelen ook graag Uno of Catan.”

Lifestyle DORDRECHT | 9


CULINAIRE HOTSPOTS

Mooi tafelen én overnachten Een klein beetje Frankrijk in Dordrecht Sfeervol, ambachtelijk, culinair en vooral heel gemoedelijk. Welkom bij FERDINANDS! Aan de Singel 183 vind je een klein stukje Frankrijk in ons mooie Dordrecht. Bij FERDINANDS zorgen Peter en Anne-Marie voor een heerlijk avondje uit met de lekkerste Franse gerechten en wijntjes. Wie houdt van goed eten en een gemoedelijk huiskamergevoel, is bij FERDINANDS aan het juiste adres!

In 2018 werden Peter en Anne-Marie beloond met de publieksprijs ‘Fijnste Franse Restaurant’, een titel waar zij erg trots op zijn, zeker ook omdat hier de waardering van hun klanten uit blijkt. Sinds kort is het restaurant ook op zondagmiddag geopend voor een gezellige vrienden of familielunch. Iedere zondag vanaf 12 uur serveert FERDINANDS een Franse lunch van 4 gangen (voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en nagerecht) inclusief 2 glazen wijn. Grotere groepen kunnen wij ook op andere dagen van de week op reservering ontvangen voor de lunch.

FERDINANDS Singel 183 Dordrecht www.ferdinands.fr

De Stadsbranderij breidt uit in koffie-apparatuur Met ingang van 7 november heeft De Stadsbranderij / Vriesestraat naast een winkel, proeflokaal en branderij in de Voorstraat een locatie waar consumenten en zakelijke afnemers terechtkunnen voor goed advies bij de aankoop van een espressomachine. Tevens is deze ruimte ingericht voor het geven van workshops aan kleine groepen. Wanneer je interesse hebt in een goede vol- of half automatische espressomachine, bezoek dan onze showroom in de Voorstraat voor een breed aanbod van goede espresso-apparatuur. Wij leveren de apparatuur thuis bij je af en zorgen voor de installatie, zodat je meteen kunt genieten van je verse koffiebonen. Wij zijn geopend op zaterdag van 12.00u tot 17.00u en op andere dagen en/of avonden op afspraak.

Lifestyle DORDRECHT | 10

De Stadsbranderij apparatuur & workshops Voorstraat 452 Dordrecht www.barista-service.nl

Ondanks alles bekijken Lisa Monshouwer & Tom de Saint Aulaire van De Watertoren Hotel & Restaurant terug op een geslaagd seizoen dit jaar. Zij voelen zich ons enorm gesteund door alle gasten, de buurt en ook de leveranciers. Natuurlijk was het balen dat ze moesten sluiten, juist toen het terrasseizoen extreem vroeg leek te beginnen dit jaar, maar ze hebben niet stilgezeten bij De Watertoren. Een verbouwing van de achtste verdieping heeft dan ook een luxe Torensuite opgeleverd met, dankzij de grote ramen, een prachtig panorama over de polders. ‘s Ochtends kun je heerlijk genieten van de opkomende zon over het met dauw bedekte landschap en ook de zonsondergang kleurt heel de kamer in een magische sfeer. De menukaart van De Watertoren is ook deze herfst weer opgesteld met de nadruk op biologisch en lokaal. Daarnaast leveren zij tegenwoordig ook verse maaltijden en kan er worden afgehaald. Mail of bel vooral voor informatie!

De Watertoren - Hotel & Restaurant Kromme Zandweg 80 www.hoteldewatertoren.nl


CULINAIRE HOTSPOTS

Verfijnde moderne keuken met een gezellige ontspannen sfeer Bij Restaurant Bas – de naam doet het al vermoeden – verzorgt chef Bas verrassende en verse gerechten met een wisselend menu. Het menu wordt afgestemd op de seizoenen en de kwaliteit van de producten. Hij is samen met zijn vrouw Nikolina het avontuur aangegaan om een eigen restaurant te openen net voor de corona. Het restaurant heeft een duidelijke invloed van de moderne keuken met een mediterraanse achtergrond. De eigenheid van de gerechten, de versheid en de tonen van eerdergenoemde keukens zorgen voor een verfijnd menu. Nikolina staat voor gezelligheid en is alert op de wens van haar gasten. Haar kracht zit in het schenken van persoonlijke aandacht in een moderne sfeervolle inrichting. Bij Bas en Nikolina kun je op een ontspannen manier lekker lang tafelen en willen het idee van fine dining toegankelijk maken voor ieder.

Restaurant BAS Veersedijk 6 Hendrik-Ido-Ambacht www.restaurantbas.nl

WELKE WIJN KIES JIJ? Wijnwinkel en wijnbar Rood, wit & rosé is sinds 2009 gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht en is de oudste wijnbar van Dordrecht. In 2017 nam Peter van den Berg, officieel registervinoloog van de wijnacademie en wijnliefhebber, deze prachtige zaak over. Samen met zijn vrouw Ilse en dochter Maaike runt Peter een unieke combinatie tussen wijnwinkel en wijnbar achter één deur. De wijnbar bevindt zich op een fantastische locatie met uitzicht op de oude haven. Met een assortiment van ongeveer 50 wijnen in de wijnbar (en maarliefst 200 in de wijnwinkel!) grotendeels zelf geïmporteerd, zit er voor iedere wijnliefhebber wel iets bij. Met lekkere hapjes erbij of een volledig High Wine maak je de ervaring compleet. En wat denk je van een wijncursus? In een ongedwongen sfeer leer je meer over wijn kennen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website en tot ziens bij Rood, wit & rosé!

Rood, wit en Rosé wijnwinkel en wijnbar Voorstraat 227, 3311 EP Dordrecht www.roodwitenrose.nl

Boer’n Bonte gerechten Broodbar Boer’n Bontje is een broodbar waar met liefde en passie voor de authentieke keuken wordt gekookt. Wij bieden een divers assortiment aan Turkse en Surinaamse broodsoorten. Het beste van deze verschillende keukens zorgen voor een unieke smaakbeleving, met brood als onmisbaar product. Een broodbar met invloeden vanuit Suriname, maar ook met de nieuwsgierigheid naar het mediterraans gebied. In een eigentijdse en creatieve omgeving genieten van authentieke gerechten zoals moeders en grootmoeders deze bereid hebben. Bij Boer ‘n Bontje staat gezelligheid en genieten voorop! Vanaf 1 oktober zal Broodbar Boer’n Bontjegaat het roer om: we zijn een partnerschap aangegaan met Uber eats en de focus zal meer liggen op take away en delivery voor lunch en avondeten.Voor zowel zakelijke als particuliere bestellingen garanderen wij nog steeds de kwaliteit die je van ons gewend bent.

Boer’n Bontje Tolbrugstraat 27 Dordrecht www.boernbontje.nl

Lifestyle DORDRECHT | 11


DordtscheGebakkraam dordtschegebakkraam

Finn’s is dé plek om te genieten van heerlijk eten en drinken. Zit je bij Finn’s aan tafel? Dan zie je één van de historische havens van Dordrecht of de scheve Grote Kerk. Of misschien kijk je wel vanaf het gezellige balkon naar de rivier de Oude Maas. Kortom bij Finn’s zit je altijd goed! Of het nu is voor een heerlijke lunch, een kop koffie met gebak of een gezellig diner. Kom eens langs bij Finn’s en geniet!

Regard Reuser

FINNSETENENDRINKEN.NL

+31 (0)78 737 01 71

n, Oliebolwle afels donuts,urros! ch en IS & GRATen. parker

Dordtsche Gebakkraam 7 dagen per week geopend op het van Eesterenplein, winkelcentrum Bieshof, Dordrecht. Woensdag 30 dec. 11.00 uur t/m Donderdag 31 dec. 17.00 uur.

continu geopend! Bestel ook uw oliebollen rond oud en nieuw voor op de zaak!

Verse koffiebonen uit eigen branderij De koffiebonen worden dagelijks vers gebrand in onze lokale branderij. Bezoek onze winkel en proeflokaal of bestel via de webshop

WIJNWINKEL WIJNBAR WIJNPROEVERIJEN WIJNCURSUS HIGH WINE Voorstraat 227, Dordrecht | www.roodwitenrose.nl

Winkel en proeflokaal

Vriesestraat 75a, 3311 NP Dordrecht Bas 06 41801107 Geopend woensdag tm zondag

BEZOEK ME T VAN 7 NOVE INGANG MBER A.S. OOK ONZE S H VOOR KOFF OWROOM IE/ESPRESS O APPARATUU R VOORSTRA IN DE AT INTERESSE? 452 CONTACT M NEEM ET ONS OP

Apparatuur & workshops

Voorstraat 452, 3311 CX Dordrecht Ben 06 28415574 Geopend zaterdag van 12.00u – 17.00u en op afspraak (ook ’s avonds)

www.barista-service.nl • info@barista-service.nl


Al eens Afrikaans gegeten?

Vriesestraat 148 in Dordrecht Telnr.: +31 6 203 439 30


passie voor je product

GERT-JAN DE KAASBOER PATRICK PLAISIER

“ Kaas kan

overal bij” Patrick Plaisier zat op de koksschool toen het beroep van kaasboer op zijn pad kwam. Het werk en de reguliere uren spraken hem erg aan, waardoor hij nu al ruim 16 jaar in het vak zit. In maart staat hij al 12,5 jaar bij Gert-Jan de Kaasboer in Dordrecht. Over kaas wordt hij direct enthousiast: “Het woordje ‘kaas’ mag dan wel klein zijn en misschien saai klinken, het is zo’n veelzijdig product dat op oneindig veel manieren te variëren is. Het kan echt overal bij; ontbijt, lunch, diner, een borrel… De enorme hoeveelheid aan smaak en verschillende recepturen zorgt ervoor dat we er allemaal nog heel lang van kunnen genieten.”

Lifestyle DORDRECHT | 14


SLAGERIJ VERKERK , AART VERKERK

“ Ambachtelijke worst

is mijn hobby”

Vanaf jongs af aan is Aart Verkerk met het slagersberoep in aanraking gekomen. Zijn vader werkte eerst bij zijn oom in de zaak en begon in 1963 zijn eigen slagerij aan de Sluisstraat in Dordrecht. Aart was de oudste thuis en erfde de passie van zijn vader. Na de slagersschool namen Aart en zijn vrouw de slagerij in 1981 van zijn vader en moeder over. lekker worst maken smaken zoeken samenstellingen tijd. Zijn specialiteit werd het maken van ambachtelijke worsten: “Terwijl alle slagers om ons heen er mee ophielden, begon ik juist met het maken van worst. Dat was en is nog steeds een flinke uitdaging. Je moet elke keer weer een goede receptuur vinden die mensen aanspreekt en lekker vinden. Ik heb van deze specialisatie mijn hobby gemaakt. Paardenworst, gekookte of leverworst, mijn klanten genieten ervan op brood of als hapje. En daar geniet ik dan weer van.”

Lifestyle DORDRECHT | 15


passie voor je product

OLALA CHOCOLA GERALD KUIPER

“ Chocola maakt je

creatief” Na 2,5 jaar als militair gediend te hebben, was Gerald Kuiper toe aan een nieuwe uitdaging. Viavia hoorde hij dat Olala Chocola op zoek was naar een nieuwe eigenaar. Zijn interesse voor koken en voedsel kroop omhoog en na een telefoontje begon hij als stagiair om het vak onder de knie te krijgen en na een halfjaar het bedrijf over te nemen. Vanaf dag 1 vond hij het direct leuk: “Het leuke van het werken met chocola is dat je er bijna alles mee kunt maken. Je creativiteit kan volledig los. De mogelijkheden voor vormen zijn oneindig en zo kun je eigenlijk altijd iets unieks en persoonlijks maken. En dat voor de meest uiteenlopende prijzen, er is voor iedereen altijd wel wat te vinden. Ook qua ingrediënten is alles mogelijk. Neem je ingrediënten mee en we gaan ermee aan de slag.”

Lifestyle DORDRECHT | 16


WIJNGAARD BILDERHOF WILCO VENHUIZEN

“ Van een druif naar

zo’n mooi product”

Wilco Venhuizen begon 18 jaar geleden aan de Zuidendijk in Dordrecht met een stuk of 20 druivenplanten. Die hobby is ontspoord in een volledige wijngaard van 1,4 hectare met wijnmakerij. Inmiddels verkoopt Wilco zijn wijn in diverse verkooppunten in onder andere Dordrecht. “Het is heel bijzonder hoe je van zo’n kleine vrucht als een druif zo’n hartstikke mooi ander product kunt maken en waarvan zoveel mensen kunnen genieten. Het geeft niet alleen de maaltijd een extra dimensie, maar wijn heeft ook altijd iets feestelijks. En dat dat ook nog eens gewoon in Dordrecht gemaakt kan worden, is toch wel heel bijzonder. We hebben inmiddels de Dordtse Bubbel gelanceerd en hebben daar zelfs een internationale prijs mee gewonnen: de zilveren medaille voor een wijn uit hartje Dordrecht.”

Lifestyle DORDRECHT | 17


CULINAIRE HOTSPOTS

PROEF DE REMISE! Op 27 april 2019 openden de deuren van het rijksmonument ‘De Remise’. Het pand stamt uit 1880 en ademt de historie van de oude garage die hier vroeger gevestigd was. De Remise is een plek waar je even kunt onthaasten, een plek om vrienden en familie te ontmoeten, allemaal onder het genot van al het lekkers op onze kaart. Proef de huisgemaakte cakes en taarten, natuurlijk met jouw favoriete koffie on the side, of wip even langs om je buik te vullen met bagels, sandwiches, smeerboelen of Ben & Jerry’s ijs. Kun je niet kiezen? Boek dan een High Tea! Eet je vegan, gluten,- of lactose vrij? Geen probleem! Kom langs en ontdek ons aanbod. Je vindt ons precies tussen het Stadhuis en de Grote kerk. Alvast even oriënteren? Neem een kijkje op onze website of volg ons op Instagram @remisedordt.

Mediterraans tafelen

​ Op een steenworp afstand van theater Kunstmin, het Dordrechts museum en het Hof vind je het restaurant waar Ron en Jackie van de Merwe hun culinaire, gastvrije krachten bundelen en hun gezamenlijke passie volgen in de prachtige historische binnenstad van Dordrecht.

De Remise Grotekerksbuurt 31B Dordrecht www.remisedordt.nl

De keuken van Bistro La Bohème kenmerkt zich door klassieke en moderne gerechten met een uitstekende balans tussen zowel vis- en vlees alsmede vegetarische en veganistische gerechten. Tijdens een bezoek aan Bistro La Bohème zul je je thuis voelen en op een ongedwongen manier kunnen genieten van goed eten in combinatie met mooie wijnen of smaakvolle biertjes. Wij verwelkomen je van donderdag tot en met zondag graag in onze gezellige bistro. Uit en toch thuis...

Bistro La Bohème Steegoversloot 189 Dordrecht www.istrolaboheme.nl

Een echte

smulsensatie Als op 15 maart door de overheid te kennen wordt gegeven dat de horeca om 18.00 uur op slot moet, was dat toch wel even slikken. En als van lieverlee dan ook nog blijkt dat het niet voor eventjes zou zijn, is het voor een bijna 100-jarige horecazaak wel een behoorlijke impact. Maar om nou stil te blijven zitten… nee, dat zat er niet in voor de familie Sebes. Er werd iets bedacht waar we al een goede naam mee hadden, het maken van lekkere hapjes. De Smulplank was geboren. Een heerlijk gevulde schaal met hapjes ,tapas en fingerfood. Vers gesneden Spaanse en Italiaanse vleeswaren, diverse kaassoorten, amusebakjes, diverse smeersels, verse huisgemaakte kruidenboter etc. Het is teveel om te noemen. Enfin een Smulplank om gezellig samen te delen en zalig van te genieten. Kijk op de website en bestel deze goedgevulde, heerlijke smulsensatie.

De Smulplank Krispijnseweg 51 Dordrecht www.desmulplank.nl

Lifestyle DORDRECHT | 18


CULINAIRE HOTSPOTS

Italiaans genieten

afhaalrestaurant wordt gerund door Ruud en Hennie Stokman, twee echte Afrika liefhebbers. Het tweetal reist vaak af naar het Afrikaanse continent en hebben daar heerlijke recepten verzameld en meegenomen naar Dordrecht. Chefkok Ruud heeft gekookt voor grote groepen in Gambia.

Op het krijtbord in Restaurant Parmesan staat; ‘Un pasto senza vino è come un giorno senza sole’ wat zoveel betekent als ‘een maaltijd zonder wijn is als een dag zonder zon’. Vandaar de uitgebreide wijnkaart met mooie Italiaanse wijnen die uitstekend passen bij de gerechten. Naast heerlijke pizza’s, pasta’s en risotto staan er regelmatig wisselende ‘signature dishes’ van chefkok Manuel op de kaart zoals de tagliatelle met verse kreeft en een intense kreeftensaus of zacht gegaarde kalfssukade met een mix van paddenstoelen en jus van truffel. Parmesan is sinds 2011 gevestigd aan het Veerplein in Zwijndrecht en heeft veel trouwe gasten. Volgens chefkok en eigenaar Manuel Moolenaar komt dit door de constante kwaliteit en de diversiteit van de gerechten, altijd met dagverse producten.

Afrikaanse gerechten Nieuw in Dordrecht en vanaf eind Oktober open is KLEIN-AFRIKA op de Vriesestraat 148. Dit prachtige

Het restaurant is uniek in de regio Dordrecht omdat nergens in de buurt de authentieke afrikaanse gerechten en menu’s te verkrijgen zijn. De maaltijden van Klein-Afrika zijn heerlijk en voldoen aan de richtlijnen van gezonde voeding. Ook staan er veel vegetarische en veganistische maaltijden op de kaart, alle vlees en kipsoorten zijn HALAL en alle verpakkingen biologisch afbreekbaar. Volgens Ruud is de Afrikaanse keuken de wereld aan het veroveren en Dordrecht is daar nu voorloper in. Leer de smaak van dit continent en kom langs bij dit unieke afhaalrestaurant en waan je in het heerlijke Afrika

Klein-Afrika Vriesestraat 148 Dordrecht www.klein-afrika.com

Kom proeven en genieten! Wij bieden alle lezers van Lfestyle Dordrecht een glas limoncello aan; volgens Italianen uitstekend voor de spijsvertering maar uiteraard ook heel lekker!

Parmesan Veerplein 21 Zwijndrecht www.restaurantparmesan.nl

Klassiek in een nieuw jasje De Crimp is een Frans georiënteerd restaurant gevestigd in Dordrecht. Het pand aan de Visstraat is al 400 jaar een icoon van de stad. Het monument “de Crimpert Salm” uit 1608 is een echte blikvanger voor het restaurant, waar het ook zijn naam aan te danken heeft. In 2018 heeft het restaurant een grote renovatie gehad. De nu modern, huiselijke sfeer is een perfecte combinatie van modern en klassiek. Die lijn trekken we door naar onze nieuwe menukaart, wijnkaart, lunchkaart en bitekaart. Klassieke gerechten in een nieuw jasje. Het ervaren team heeft plezier en passie voor het vak en hecht veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid. Daarom werken we samen met de beste leveranciers uit onze omgeving. We zorgen er uiteraard voor een veilige zone die coronaproof is Dit geldt ook voor onze private dining/vergaderruimte, die nog steeds te boeken is.

De Crimp Visstraat 7 Dordrecht www.decrimp.nl

Lifestyle DORDRECHT | 19


Ontdek kluis! onze wijn WWW.LEBARRAGE.NL

Wijnstraat 170 | 3311 BZ Dordrecht WWW.STRADADELVINO.NL

Wijnstraat 233 3311 BV, Dordrecht WWW.BISTROTWEE33.NL

DUDOKPLEIN 210 • 3315 KH DORDRECHT TEL. 078 - 622 93 66 • RESERVERINGEN@BOEKMANS.NL WWW.BOEKMANS.NL • GRATIS PARKEREN KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.FACEBOOK.COM/BOEKMANS


Haal nu de gezelligheid in huis met de smulplank! Een heerlijk gevulde schaal met hapjes, tapas en fingerfood. Afhalen of Bezorgen Kom uw bestelling gratis bij ons afhalen. Zaterdag en Zondag van 15.00 - 20.00 uur. Of laat het bezorgen in Dordrecht en Zwijndrecht. Heeft u iets te vieren of een andere gelegenheid op een andere dag? Neem dan gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Bestellen kan via

www.desmulplank.nl Krispijnseweg 51 • 3314 KB Dordrecht • 0624288447 • info@desmulplank.nl

b i s t r o

La Bohème Alweer die fleece wanten en sjaal in een kerstpakket? Of schenkt u dit jaar liever wat anders, iets wat blijft hangen en waar echte waardering uit spreekt? Geef uw gewaardeerde medewerker of (zaken)relatie dan een met zorg samengesteld wijnpakket!

Do - Vr 16:00-22:00 uur Za - Zo 14:00-22:00 uur

Voor de feestdagen stelt Wijnhuis 167 namelijk de smakelijkste wijnpakketen samen voor uw bedrijf.

Wist je dat bij Wijnhuis 167 de mooiste geschenksets en gepersonaliseerde flessen exclusieve wijnen kunt bestellen? Super om cadeau te doen of als relatiegeschenk! Niets is te gek en alles is mogelijk. Meer informatie:

Groenmarkt 167 - 3311 BD Dordrecht info@wijnhuis167.nl - 06 - 12647083 www.wijnhuis167.nl

La Bohème is een gezellige bistro aan de Steegoversloot, vlakbij Kunstmin en het Dordrechts museum, waar Ron en Jackie van de Merwe hun culinaire en gastvrije krachten bundelen met een keuken die zich kenmerkt door klassieke en moderne gerechten. De uitstekende selectie vis, vlees, vegetarische en veganistische gerechten, mooie wijnen en smaakvolle biertjes, maken dat een avond bij La Bohème voor iedereen genieten is. bistrolaboheme bistrolabohemedordrecht Steegoversloot 189 | 3311PN Dordrecht | T: 078-7370488 www.bistrolaboheme.nl


6 Jaar geleden begon Sakis het inmiddels van heinde en verre bekende, gastvrije restaurant AMMOS en nu breidt hij uit met een trendy hotspot met de naam Gyros Boutique and more. Beide eetgelegenheden zijn in het centrum van Dordrecht. Het restaurant is aan de Groenmarkt en de Boutique vlakbij op de hoek van de Voorstraat en de Visbrug. Het verschil in aanbod zit beslist niet in de kwaliteit. Sakis en Noura gaan altijd uit van de beste producten en ingrediënten. Wil je de tijd nemen en uitgebreid dineren in een prettige ambiance, dan spreek je af bij AMMOS. Sakis en Noura kozen met AMMOS voor een niet zo grote kaart, maar wel met authentieke en moderne gerechten van hoge kwaliteit. Zij hebben daarbij een ruime keuze aan mooie bijpassende Griekse wijnen. Juist vanwege deze kwaliteit wisten zij een steeds grotere klantenkring aan zich te binden. Behalve

Trendy hotspots Gyros Boutique AMMOS

&

Dordtenaren en gasten uit de regio weten ook mensen uit het buitenland Ammos te vinden. Een absolute topper is de “Koningstafel Sharing diner” hierbij kan men genieten van al het lekkers wat er op de kaart staat. 5 voorgerechten, 5 hoofdgerechten en diverse desserts komen dan per gang op een lange plank op tafel, en vormt tezamen een volledige maaltijd. Het staat voor: gezellig eten en wordt door 80% van de gasten besteld. Het is vanaf 2 personen te bestellen en ook ideaal voor grote gezelschappen en bedrijven. Andere favoriete a la carte gerechten zijn de gegrilde lamsrack of een breed assortiment aan dry aged vlees. Voor visliefhebbers de “op Griekse wijze bereide octopus”, en ook mooie vegetarische gerechten zoals de Papoutsaki: een smakelijk gevulde aubergine. De keuken van Restaurant Ammos is geopend vanaf 17:00 uur tot 22:00 uur, behalve op dinsdag.

“HET MOOISTE AAN ONS WERK IS DAT MENSEN ALS GASTEN BINNEN KOMEN EN ALS VRIENDEN GAAN.” - Sakis -

Gyros Boutique

is milieu bewust en duurzaam

VOLG ONS NU OP FACEBOOK EN INSTAGRAM EN HOUD DE WEBSITE IN DE GATEN ! @restaurant_ammos @gyrosboutiquedordrecht www.restaurantammos.nl www.gyrosboutique.nl

Maar wil je in een hippe tent genieten van lunch, een heerlijke kop koffie met een taartje of high end streetfood ‘s middags en ‘s avonds? Dan ben je bij Gyros Boutique aan het juiste adres. De gerechten kan je daar ook afhalen of laten bezorgen. Het motto van gyros Boutique Is too much, too tasty, very cheap en super-fast. Dit kan je verwachten. Sakis bereidt hier met veel enthousiasme een veelheid aan delicatessen, zowel hartig als zoet. Je kan hier terecht voor maar liefst drie soorten gyros, maaltijdsalades, hippe burgers en ook vegetarische gerechten. ben je benieuwd naar hoe je delicious dish wordt klaargemaakt? Geen probleem want alles wordt in het zicht, snel en ambachtelijk klaargemaakt. Vanaf de vijf meter lange bar kijk je rechtstreeks de keuken in!


RESERVEREN +31 886 574 119 of info@aantafelbijleo.nl

Leerparkpromenade 100, Dordrecht

WELKOM BIJ LEO Net als onze wereldberoemde naamgenoot Leonardo Da Vinci, geloven wij in over grenzen heen kijken en in vernieuwen vanuit traditie. Onze kaart biedt dan ook een mix van vertrouwde en verrassende gerechten, bereid en geserveerd door enthousiaste mensen. Onze vaste team van horeca-professionals werkt hier samen met horeca- en hospitality studenten van het da Vinci College en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij LEO proef je de passie voor eten en de drive om het net even anders te doen! LEO is geopend op weekdagen van 10.00 uur tot 20.00 uur

Zalm & Tonijn Huis gerookte Zalm | Gegrilde Tonijn | Sesam | Balsamicostroop Slow Cooked Porc Wijnblad | BBQ Porc | Mosterdmayonaise | Witlofsalade

PASSIE VOOR ETEN

Quinoa Pompoen | Yoghurt | Sinaasappel | Reypenaer Tom Kai Kai Thaise Kokossoep | Kip | Shiitake | Paksoi | Sesam Black Angus Steak Rib Eye steak | Rode uien compote | Gepofte aardappel Kabeljauw Groene tomaat | Venkel | Kreeftensaus Zeewolf Filet | Rucola | Stamppot | Chorizo chips Conchiglie Pasta Truffel | Paddenstoelen | Zontomaten | Bosui | Olijven Vegan Burger Black beans | Avocado | Salsa | MaĂŻs | Spelt

WARM HART VOOR MENSEN

Mango Cremeux Mango | Macaron | Passievrucht | Limoen-sorbetijs Wentelkoek Ontbijtkoek | Huis gedraaid Hazelnootijs | Vanille | Crumble

WWW.AANTAFELBIJLEO.NL


WRAP VAN OMELET MET KIPFILET EN VERSE PESTO

GOED lunchen Uit liefde voor eten hebben voedingscoach Monique Koppelaar en fotograaf Anke Bot het prachtige receptenboek ‘Goed Lunchen’ samengesteld. Heerlijke recepten die je meer dan genoeg inspiratie bieden voor die ene maaltijd op de dag waarmee je eindeloos én ook nog gezond kunt variëren. Met de volgende recepten kun je alvast aan de slag!

Lifestyle DORDRECHT | 24


ZUURDESEMBROOD MET GEROOKTE ZALM EN KIEMEN

Lifestyle DORDRECHT | 25


HEERLIJK ZELFGEBAKKEN OLIJFBROOD NAAR PROVENÇAALS RECEPT Dit heb je nodig 150 gram volkoren speltmeel en 100 gram speltbloem; bij elkaar 250 gram 150 ml lauw water 50 ml olijfolie 6 gram verse gist óf 3 gram droge gist 75 tot 100 gram zwarte olijven zonder pit 1 theelepel gedroogde tijm of 1 eetlepel verse tijmblaadjes 1 theelepel gedroogde rozemarijn of 1 eetlepel gehakte verse rozemarijnnaaldjes snuf zeezout Ook nodig: keukenmachine met deegkneedmes Zo maak je het In geval van verse gist: los de verse gist op in het lauwe water, roer met een vork en laat een minuut staan. In geval van droge gist: meng deze met een garde direct door het meel. Doe het meel, samen met een snuf zout, de olijfolie en het water in de kom van de keukenmachine, met deegkneedmes. Zet de keukenmachine aan en draai tot een soepel deeg (circa één minuut, afhankelijk van je keukenmachine). Haal het deeg met behulp van een spatel uit de kom en leg de bal in een grote kom die je eerst hebt ingevet met een beetje olie. Dek af met plastic vershoudfolie en laat 1 uur met rust. Na een uur het deeg voorzichtig beetje plat duwen en omslaan, doe dit twee keer. Let op: niet pletten, het deeg moet luchtig blijven. De kom weer afdekken met folie en nog 30 minuten laten staan. Ondertussen de olijven halveren. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de kom en spreid voorzichtig uit op het bakpapier, niet met een deegroller maar met je vingertoppen. Verspreid de olijven over de helft van het deeg, strooi de kruiden erover en vouw het deeg dicht. Doe dit als volgt: vouw de ene helft met behulp van het bakpapier op de andere helft waar de olijven op liggen en trek dan het bakpapier er weer af. Bestrijk het deeg licht met een kwastje olijfolie en strooi er wat korreltjes grof (Keltisch) zeezout over (niet te veel, doe dit met duim en wijsvinger). Schuif in de voorverwarmde oven en bak in 15 á 20 minuten gaar. Check regelmatig, het brood niet te donker laten worden.

Lifestyle DORDRECHT | 26

Variatietipet

er m Ook lekk ats la p salie in en van tijm ijn r a rozem

OLIJFBROOD (FRANSE FOUGASSE)


PORTABELLA’S MET VERSE KRUIDEN UIT DE OVEN

Lifestyle DORDRECHT | 27


WRAP VAN OMELET MET KIPFILET EN VERSE PESTO Dit heb je nodig (voor 1 wrap) olie om in te bakken 2 eieren 4 plakjes biologische kipfilet 2 eetlepels (zelfgemaakte) pesto 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten Zo maak je het Kluts de eieren met een garde of vork. Verwarm een koekenpan, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en doe de eieren erbij. Laat het eimengsel goed door de pan lopen tot een mooie ronde omelet ontstaat. Bak het ei op laag vuur gaar. Haal uit de pan en laat afkoelen op een bord. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Bestrijk de omelet met 2 eetlepels pesto, leg daarop de plakjes kipfilet en de pijnboompitten. Rol op en klaar je is wrap! Serveer met een eenvoudige salade van veldsla en wat rauwkost.

Tip Verpak je wrap in vershoudfolie en doe je salade in een afsluitbaar bakje (neem dressing in apart potje mee) en je hebt een makkelijke meeneemlunch!

ZUURDESEMBROOD MET GEROOKTE ZALM EN KIEMEN

PORTABELLA’S MET VERSE KRUIDEN UIT DE OVEN

Dit heb je nodig (1 pers) 2 sneden volkoren zuurdesembrood 20 gram verse smeerbare geitenkaas 50 gram gerookte zalmfilet 1 theelepel gedroogde basilicum 2 eetlepels kappertjes 1 handje kiemen zoals bijvoorbeeld broccolicress, erwtensprout, alfalfa of taugé

Dit heb je nodig (2 pers) 4 portabella’s (grote paddenstoelen) 2 tenen knoflook, heel fijn gehakt fijn gehakte verse kruiden, zoals tijm / rozemarijn / bieslook /peterselie (wat je in huis hebt) versgemalen peper en zeezout 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels amandelschaafsel 4 eetlepels gehakte walnoten beetje geraspte Parmezaanse kaas, pecorino of harde geitenkaas

Zo maak je het Besmeer het brood met de geitenkaas en strooi de basilicum erover. Beleg met de gerookte zalm en daarop de kappertjes en de kiemen van je keuze. Neem er nog een schaaltje gemixte rauwkost bij en klaar is je lunch.

Weetje Wist je dat kiemen bijzonder rijk aan voedingsstoffen zijn? Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes boordevol vitaminen, mineralen en enzymen. Voeg ze regelmatig toe aan je lunchgerechten. Je kunt ze kopen in natuurvoedingswinkels en goed gesorteerde supermarkten. Zelf kweken kan natuurlijk ook!

Zo maak je het Verwarm de oven op 200 graden. Maak de portabella’s schoon met een borsteltje en snijd de steel eraf. Hak de knoflook heel fijn en meng samen met de verse kruiden, peper en zout door de olie. Bestrijk hiermee de portabella’s. Strooi de geschaafde amandelen en de gehakte walnoten erover. Strooi als laatste een klein beetje geraspte kaas erover. Plaats de paddestoelen in een passende ovenschaal en bak 25 minuten in het midden van de oven. Zo kun je variëren Er zijn veel manieren te bedenken waarop je deze grote paddestoelen kunt bereiden. Denk eens aan je zelfgemaakte pesto met wat in plakjes gesneden olijven erop. tekst Monique Koppelaar | foto's Anke Bot

Wil je inspiratie voor nog meer variatie? Het boek ‘Goed Lunchen’ is verkrijgbaar bij www.mkfoodcoaching.nl | www.ankebotfotografie.nl

Lifestyle DORDRECHT | 28


www.bilderhof.nl Zuidendijk 324 3329 LD ,Dordrecht

“Het is niet alleen lokale trots. Ook (inter)nationale kenners waarderen de bijzondere smaak van onze wijnen. Deze smaak, deze beleving, delen we graag met iedereen.

Broodbar Boer'n Bontje RESTAURANT PARMESAN Veerplein 21

3331 LD Zwijndrecht

www.restaurantparmasan.nl

info@restaurantparmasan.nl +21 (0)78 612 66 36

Binnen een straal van 3 km ook bij u thuis bezorgen via Ubereats! We hebben een tiental gerechten samengesteld om u ook thuis te laten genieten van deze unieke smaakbeleving.

Whatsapp of bel om een bestelling te paatsen! Kijk op www.boernbontje.nl en wordt doorverwezen voor Ubereats of installeer de app. Bezorgen (kosten â‚Ź2,50): Dinsdag t/m zaterdag 12u tot 18u Behalve donderdag 12u tot 19u

Broodbar Boer'n Bontje | Tolbrugstraat 27 landzijde | 3311 EK Dordrecht Tel: 0614525160 /broodbarboernbontje broodbarboernbontje


020007-Q020007-Q - BSH Group - BSH is licentiehouder Group is licentiehouder van het merk van het Siemens merk van Siemens Siemens van AG Siemens AG

Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie. Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie.

www.keuken-line.nl Hoveniersplein 2 Zwijndrecht www.keuken-line.nl 078 - 619 29 552 Hoveniersplein

www.belmar.nu Stevensweg 109 Dordrecht www.belmar.nu 078 - 616 48109 08 Stevensweg


COLUMN Als professioneel fotograaf fotografeer ik uiterst diverse onderwerpen. En of dit nu mensen of auto’s zijn of eten op een bord, voor mij zijn dit allemaal stillevens. Met het verschil dat een bord spaghetti toch iets minder terugpraat dan de chef-kok. En er komen andere uitdagingen bij kijken...

HOE MAAK JE DE BESTE FOODFOTO? Want laten we eerlijk zijn; als je enorm je best hebt gedaan om een heerlijk en mooi gerecht te creëren en je moet dan als tussenstap eerst nog een foto maken, dan ben je zomaar een half uur verder voordat de foto mooier is dan het gerecht met het blote oog. En dan is je eten koud. Of de slagroom ingezakt. Of je aardbei in de yoghurt gezakt. En dan blijk je zomaar drie schaaltjes yoghurt nodig te hebben voor één goede foto. Dat maakt dat je creatief moet zijn. Zo kun je een kleiner schaaltje op zijn kop in je bakje yoghurt zetten, net niet zichtbaar en waardoor de aardbei ineens magisch blijft liggen. Zo kun jij op je gemak een toffe foto maken.

onderwerpen in een foto probeert te stoppen omdat het zo leuk

Of je komt erachter dat een bolletje ijs ongeveer dezelfde structuur

staat. Een goede foodfoto heeft maar één onderwerp. Als je dat als

heeft als aardappelpuree en dat is toch heel wat makkelijker en

uitgangspunt houdt, ben je al tien stappen verder op weg naar een

rustiger te fotograferen.

krachtig beeld.

En heb je wel eens gehoord van scheerschuim als stand-in voor slagroom? Het werkt perfect.

De andere magische tip: Kijk. Kijk op je scherm en praat hardop. Wat zie je? En klopt dat met wat je

Als je zelf aan de slag wil met het fotograferen van je ‘food’, zijn er

van plan was? Waarschijnlijk moet je dichterbij gaan staan, want die

een paar magische tips. De belangrijkste: ‘minder is meer’. Het wordt

structuur van die aardbei in je yoghurt ziet er van dichtbij zoveel beter

al snel te druk als je teveel kleuren door elkaar gebruikt. Of drie

uit. En je bent direct van alle ‘rommel’ op de achtergrond in de foto af. En als laatste: ken je dat schuifje op je (telefoon)camera waarmee je de foto scherp kunt stellen en iets lichter kan maken? Eten ziet er zoveel beter uit wanneer de foto iets overbelicht is. Veel plezier met fotograferen en voor daarna… eet smakelijk!

Tip

Voor het fotograferen van mijn kookboek ‘Goed Lunchen’ werd ik geïnspireerd door de foto’s in de kookboeken van Janneke Philippi. Een echte aanrader!

Anke Bot Anke Bot maakt krachtig, persoonlijk en herkenbaar beeld voor ZZP’ers en MKB ondernemers. Ook fotografeert zij regelmatig onder andere voor Lifestyle Dordrecht. www.ankebotfotografie.nl

Foto's: Ilona Duba en Carola van Duikeren

Lifestyle DORDRECHT | 31


CULINAIRE HOTSPOTS

Welkom bij DOK Bar&Bites en DOK Bistro!

Gezellig! Boekmans staat voor gezelligheid! Direct naast het NS Station in het HET PALET stap je binnen in het sfeervolle Grand café restaurant. Zowel kleine als grote gezelschappen kunnen bij Boekmans

Op de Spuiboulevard, de entree van Dordrecht, kun je heerlijk genieten van de lekkerste bites, mooie wijnen en verrassende gin-tonics. Hier vind je DOK Bar&Bites en DOK Bistro. Bij DOK Bar&Bites heten we je welkom in een fijne ambiance… vintage én industrieel met een warme sfeer. De naam zegt het al; geniet hier van heerlijke fingerfood, lunch of dinnerbites met een lekkere gin-tonic, mooie wijn of karakteristiek speciaalbiertje. Bij DOK Bistro staan we voor je klaar met een heerlijke shared dining kaart. Geniet samen van verrassende gerechten of stel je eigen menu samen. De kaart is zo samengesteld dat je samen kunt genieten van diverse “kleine” gerechten. Liever een vertrouwd menu? Geen probleem. Bij DOK Bar&Bites en DOK Bistro is uit eten zoals het bedoeld is, ongedwongen genieten van een lekkere kaart in één van de mooiste en oudste steden van Nederland.

terecht én je kunt er gratis parkeren. Ook is het mogelijk om maaltijden en lunchgerechten af te halen. Temidden van ontelbare boeken, in een klassieke warme inrichting, kun je niet alleen terecht voor een lunch en diner, maar ook voor een high tea,-wine of -beer. En wat denk je van de heerlijke KOEKELA taarten, uitgebreide koffie- en borrelarrangementen? Dat is net weer even iets anders. Bij mooi weer vind je op het sfeervolle terras aan de achterzijde een zonnige en rustige plek om even te ontspannen en binnen kun je aan de bar plaatsnemen voor een gezellige borrel. Alle menu’s zijn verzameld in een boek. Door de open keuken zie je hoe het verhaal geschreven wordt. Wanneer sla jij jouw roman open?

Grand Café Restaurant Boekmans Dudokplein 210 Dordrecht www.boekmans.nl

DOK Bar& Bites Spuiboulevard 97E Dordrecht www.dokbarenbites.bijdok.nl

DOK Bistro Spuiboulevard 3 Dordrecht www.dokbistro.bijdok.nl

Puur en eerlijk eten en drinken Sinds mei 2014 werken wij met veel passie op het mooiste plekje van Dordrecht: het Blauwpoortsplein. Wat veel mensen niet weten is dat we, op het brood en gebak na, alles vers bereiden. Hierdoor kunnen we altijd rekening houden met allergieën en dieetwensen en gaan we voedselverspilling tegen. Daarnaast is het mogelijk om iets buiten de kaart om te bestellen. We houden van improviseren, geen enkele vraag is te gek. Als we de ingrediënten in huis hebben, dan maken we het. Regelmatig vinden zakenlunches

Lifestyle DORDRECHT | 32

plaats in onze bovenruimte. Een beamer en scherm zijn aanwezig en de ruimte is af te schermen van de benedenverdieping. Het kan dan zomaar gebeuren dat we op verzoek oesters of King’s crab serveren. Om deze creativiteit staan we inmiddels bekend. Voor ons maakt dit het ondernemen zo leuk en uitdagend. Graag tot ziens bij Finn’s!

Finn’s eten en drinken Blauwpoortsplein 13 Dordrecht www.finnsetenendrinken.nl


CULINAIRE HOTSPOTS

Lekkernijen en mooi servies Vriendelijkheid, veelzijdigheid en het historisch besef vormen de kracht van Het Theewinkeltje, dat zich bevindt in het Hofkwartier. De binnenstad van Dordrecht herbergt een rijke historie met duizenden monumenten en prachtig gerestaureerde panden. Het Theewinkeltje huisvest in zo’n pand. Tussen de vele soorten thee in het assortiment bevinden zich unieke soorten, die duidelijk refereren aan de directe omgeving. Wie Het Theewinkeltje binnenstapt, loopt er niet zomaar uit! Een winkeltje om even rustig rond te kijken, een leuk cadeau-idee op te doen, een deskundig advies te vragen of gewoon te doen wat zoveel toeristen en erkende Dordtse theeleuten al deden: een zakje bijzondere thee aanschaffen. Naast thee en koffie is er het grote assortiment serviesgoed met 3 mooie servieslijnen van Bastion Collectie, Wrendale serviesgoed en het niet meer weg te denken Bunzlau Castle. In de delicatessenzaak kun terecht voor heerlijke koffie en diverse lekkernijen zoals chocolade, nougat en chocoladebars. Nieuwsgierig geworden? Stap gerust eens binnen.

Moeilijk over wijn? Niet bij Wijnhuis 167! Vier jaar geleden begon Frank Kila zonder poespas en met Rotterdamse mentaliteit. Als gepassioneerde wijnliefhebber is hij altijd op zoek naar de beste wijnselectie voor een goede prijs. Voor zowel in de winkel als in de webshop. Het assortiment van meer dan 400 soorten wijn varieert van Merlot schroefdop tot aan de premier Grand Cru’s. Van Chili tot Canada, van Nieuw-Zeeland tot Macedonië, van Slovenië tot in ons eigen Dordt. Je kunt bij Wijnhuis 167 tevens terecht voor onder andere wijnproeverijen, adviezen over wijn-spijscombinaties en voor het samenstellen van je wijnkaart of wijnkelder (www.wijnkeldergemak. nl). Onze wijnabonnementen zijn bekend binnen Dordt en ver daarbuiten. Naast diverse acties en maandwijnen kun je ook profiteren van de gezamenlijke inkoop van een pallet wijn dan wel een vat. Je profiteert dan van aanzienlijke kortingen. Wie wil dat nu niet?

Het Theewinkeltje Nieuwstraat 34 Dordrecht www.theewinkeltje.nl

Wijnhuis 167 Groenmarkt 167 Dordrecht www.wijnhuis167.nl

Dordtse lekkernijen Rijd je weleens in de wintermaanden langs winkelcentrum Bieshof en heb je dan ook de Dordtsche Gebakkraam gezien? De oliebollenkraam voorziet al sinds 1989 niet alleen de bewoners van de Stadspolders en Dubbeldam van lekkernijen, maar ook verschillende instellingen, scholen en bedrijven weten elk jaar deze kraam te vinden voor hun oliebollen, appelbeignets en ouderwetse appelflappen. Ook voor traktaties voor verjaardagen, recepties, geboortes, huwelijken en alle andere feesten kun je terecht bij de Dordtsche Gebakkraam. Niet alleen oliebollen zijn geschikt voor traktatie, maar ook donuts en mini-wafels met chocolade en verschillende toppings. Facebook of Instagram kun je voorbeelden zien van deze traktaties. De Dordtsche Gebakkraam heeft sinds dit jaar ook Churros aan het uitgebreide assortiment toegevoegd. Churros worden veel gegeten in Spanje en smaken heerlijk met kaneel- of poedersuiker maar ook met bijvoorbeeld warme Nutella. De Dordtsche Gebakkraam vind je aan het van Eesterenplein tegenover het Polderwiel en u kunt er gratis parkeren.

Dordtsche Gebakkraam Van Eesterenplein Dordrecht

Lifestyle DORDRECHT | 33


R RE ES STTA AU UR RA AN NTT B BA AS S

www.restaurantbas.nl www.restaurantbas.nl || 078-7856918 078-7856918 || Veersedijk Veersedijk 6 6 || Hendrik-Ido-Ambacht Hendrik-Ido-Ambacht

Het Theewinkeltje We kijken alweer uit naar de herfst. De avonden worden weer langer en frisser. Daarbij horen natuurlijk warme theesoorten zoals onze niet De te evenaren herfstthee. Het is weer herfst. avonden worden Ook soorten als orange- cookies, caramel, rozen marsepein of violet macaron in weer langer en frisser. Daarbij horen de zwarte aroma thee en 1001 nacht, appel- gember, vijgen bessen en sprookjesbos natuurlijk warme theesoorten zoals onze in de groene zijn aanraders. Dit is een kleine greep uit ons assortiment. niet te evenaren herfstthee. Ook soorten Maar wij hebben ze alvast voor u klaargezet!

als orange- cookies, caramel, rozen marsepein of violet macaron in de

De openingstijden van de winkel zijn weer normaal. 1001 We zien u graag van woensdag t/mzwarte zaterdagaroma van 9.30thee uur toten 17.00 uur!nacht,

appel- gember, vijgen bessen en

in de groene zijn Warme groet en tot ziens in de sprookjesbos winkel!

aanraders. Dit is een kleine greep uit ons assortiment. HET THEEWINKELTJE Maar wij hebben ze alvast voor u NIEUWSTRAAT 34 • 3311 XR DORDRECHT klaargezet! 078-6138424 • INFO@THEEWINKELTJE.NL We kijken alweer uit naar de herfst. De avonden worden weer langer en frisser. De openingstijden van de winkel zijn WWW.THEEWINKELTJE.NL Daarbij horen natuurlijk warme theesoorten zoals onze niet te evenaren herfstthee. weer normaal. Ook soorten als orange- cookies, caramel, rozen marsepein of violet macaron in de zwarte aroma thee en 1001We nacht,zien appel-ugember, en sprookjesbos graagvijgen vanbessen woensdag t/m OPENINGSTIJDEN: in de groene zijn aanraders. Dit is een kleine greep uit ons assortiment. WOENSDAG T/M ZATERDAG zaterdag van 9.30 uur tot 17.00 uur!

Het Theewinkeltje

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

Gesloten 17:00 - 22:00 17:00 - 22:00 17:00 - 22:00 17:00 - 22:00 17:00 - 22:00 12:00 - 22:00

Maar wij hebben VAN 09:3017:00 UUR. ze alvast voor u klaargezet!

Warme groet en tot ziens in openingstijden zijn weer normaal. OOK ZIJNDeWIJ ENKELE van de winkel We zien u graag van woensdag t/m zaterdag van 9.30 uur tot 17.00 uur! KOOPZONDAGEN winkel! PER JAAR GEOPEND. Warme groet en tot ziens in de winkel! HET THEEWINKELTJE HET THEEWINKELTJE NIEUWSTRAAT 34 • NIEUWSTRAAT 3311 XR DORDRECHT 34 • 3311 XR DORDRECHT 078-6138424 • INFO@THEEWINKELTJE.NL 078-6138424 • INFO@THEEWINKELTJE.NL WWW.THEEWINKELTJE.NL WWW.THEEWINKELTJE.NL OPENINGSTIJDEN: OPENINGSTIJDEN: WOENSDAG T/M ZATERDAG WOENSDAG T/M ZATERDAG VAN 09:30- 17:00 UUR. VAN 09:30- 17:00 UUR. OOK ZIJN WIJ ENKELE

OOK ZIJN WIJ ENKELE KOOPZONDAGEN KOOPZONDAGEN PER JAAR GEOPEND. PER JAAR GEOPEND.

de

Singel 183 3311 PD Dordrecht 078 - 842 46 07 info@ferdinands.fr www.ferdinands.fr


CULINAIRE HOTSPOTS

LE BARRAGE De culinaire hotspot aan het water! Le Barrage, de parel aan de Alblas, heeft het oude Rabobankpand aan de Dam omgetoverd tot een schitterend restaurant. Le Barrage biedt het complete horecaconcept: van lunch tot diner, van vergaderen tot aan borrels. Heb je liever een intiem samenzijn met een gezelschap? Daar leent de Private Dining zich uitstekend voor. In onze gerechten kun je de Franse keuken ervaren met onze eigen Le Barrage twist. Klassiek wordt aangevuld met culinaire hoogstandjes uit andere wereldkeukens. Geef de vrije hand aan onze chef-kok of kies uit onze uitgebreide menukaart.

Le Barrage Dam 65 Alblasserdam www.lebarrage.nl

Strada del Vino Strada del Vino is gesitueerd in de historische binnenstad van Dordrecht. Het restaurant onderscheidt zich niet alleen door het prachtige pand, maar ook met de gastvrije service, eigentijdse ambiance en complete wijnkaart. Op de menukaart vind je een verscheidenheid aan Italiaanse gerechten, pizza’s uit de traditionele steenoven uit Napoli en heerlijke pasta’s.

Strada del Vino Wijnstraat 170 Dordrecht www.stradadelvino.nl

Bistro Twee 33 Bistro Twee33 op de Wijnstraat in het oude historische centrum van Dordrecht is de ideale plek om tijdens borreltijd een goed glas wijn te drinken of ’s avonds uitgebreid te dineren in Franse stijl. Door de gerechten van de kaart te proeven komt het gevoel van Frankrijk boven; waar genieten van eten voorop staat.

Bistro Twee 33 Wijnstraat 233 Dordrecht www.bistrotwee33.nl

Lifestyle DORDRECHT | 35


Dok Bistro - Advertentie_LifestyleDordrecht.indd 1

02-10-2020 13:26

DIT IS BRUT GROENMARKT 121 3311 BD DORDRECHT

GROENMARKT 113 3311 BD DORDRECHT

0 78 6 1 3 1 6 4 8

0 78 6 47 24 5 0

Visstraat 7 311 KX Dordrecht 078 614 55 57

RESTAURANTDECRIMP WWW.DECRIMP.NL

DE REMISE

OLYMPIADA dordrecht OLYMPIADA BARENDRECHT VISBRUG 2, 3311 KW DORDRECHT HAVENHOOFD 27-29, 2993 EK BARENDRECHT RESERVERINGEN: 078 - 631 23 23 RESERVERINGEN: 0180 - 654 960

Je kunt ons vinden op: Grotekerksbuurt 31b, Dordrecht  @remisedordt  @deremisedordt  App of bel: 06-12190355  www.remisedordt.nl


M O O I E W IJ N E N V O O R DE LIEFHEBBER Door nauw contact met de wijnproducenten waarvan wij rechtstreeks importeren bieden wij mooie wijnen voor eerlijke prijzen. We beschikken over een ruime opslag en zeer uitgebreide verpakkingsmogelijkheden. Vanuit onze loods op de Jan Valsterweg verzorgen wij de verpakking en de verzending naar u of naar uw relaties.

Van Eesterenplein 200, Dordrecht

078 613 30 51

Ontdek de mogelijkheden en maak vrijblijvend een afspraak voor de verzorging van uw relatiegeschenken. Kennis maken met onze wijnen? Bezoek onze winkel in winkelcentrum Bieshof of vind de wijnen online op www.winestore.nl.

/ F.vd.Hoogen

/ winestore.nl

www.winestore.nl


Gelukkig hoef je niet ver te reizen om Calabrië te proeven. In de Italiaanse restaurants Piccola Italia en Da Nina waan je je binnen korte tijd in deze nog vrij onbekende regio van Zuid-Italië. De gepassioneerde eigenaren Ercole en Any Gaetano leggen hun gasten volledig in de watten met goede, natuurlijke en authentieke producten.

EEN AUTHENTIEK STUKJE

Italiaanse gastvrijheid

OP JE BORD

Weinig Nederlanders boeken een reis naar Calabrië. En dat is

Geheime, traditionele recepten

enorm zonde! Want deze prachtige, nog onbekende regio, heeft

“Elke streek heeft zijn eigen specialiteit, onze gasten zijn dol op onze

zoveel moois te bieden. Niet alleen qua cultuur en landschap,

Calabrische gerechten. Generatie op generatie komt bij ons terug”,

maar zeker ook op gastronomisch gebied is Calabrië een

glimlacht Ercole. “Bij Piccola Italia maken we geheime, traditionele

uitblinker!

recepten met ingrediënten van topkwaliteit, zoals de echte,

Seizoenen

wilde oregano en pikante Calabrische peper, en serveren daarbij bijpassende topwijnen, van de Amarone tot de Barolo. Eén van mijn

In 1980 opende Ercole de deuren van zijn Italiaanse restaurant

specialiteiten is de frittata, een omelet gevuld met salami en kaas,

Piccola Italia aan de Voorstraat in Dordrecht. Met liefde bereidt hij

die ik importeer uit Calabrië. Diverse soorten kaas en Tiramisu Ani,

al jaren diverse topgerechten; van verse pasta’s tot overheerlijke

met Italiaanse kersen en dessertwijn, zijn ongekend populair.” Piccola

pizza’s. “Bij ons beleef je het échte Italië. We selecteren eerlijke,

Italia zit in een vierhonderd jaar oud rijksmonument en bevat een

natuurlijke en traditionele producten, waarbij we uiteraard

schat aan waardevolle elementen. Zowel het pand als het eten zijn

rekening houden met de verschillende seizoenen.”

authentiek. Een unieke plek!

Lifestyle DORDRECHT | 38


Thuis

foto’s en schilderijen aan de wand. Foto’s van vroeger en nu. Van de burgemeester tot vaste klanten. Het is net een levend fotoboek. Na een bezoek aan Da Nina denk je de hele familie te kennen.

Grappa

Anderhalf jaar geleden opende het echtpaar een tweede restaurant;

“We serveren veel lokale, Italiaanse specialiteiten, gekoppeld aan

Da Nina aan de Lange Breestraat. “Waarom een tweede restaurant

de beste rode, witte en biologische wijnen. Deze komen uit Calabrië,

zul je je afvragen? Wij wilden graag een breder menu aanbieden

Puglia, Sicilië en andere streken. Hier heb ik bijvoorbeeld de Pyrgos

en op deze manier kunnen we onze gasten de complete Italiaanse

Calabria. Een topwijn, afkomstig van een goede druivensoort en

keuken laten proeven”, stelt Ercole. “Van vis- en vleesgerechten

bewaard in eiken vaten. Voor verliefde koppels hebben we Nono

tot pasta, pizza’s en heerlijke desserts. We vinden het belangrijk

d’amore; de wijn van de liefde. Ik merk al vrij snel of iemand verstand

dat iedereen zich thuis voelt bij ons. Da Nina is toegankelijk voor

heeft van wijnen of genoegen neemt met een huiswijn. Alles is

iedereen. Daar hechten wij veel waarde aan. Het restaurant is namelijk

mogelijk en ook sta ik open voor vragen en informatie. De echte

gelijkvloers en daarom rolstoelvriendelijk en zo ook toegankelijk voor

grappaliefhebber (jeneverdrinker) kan ook zijn hart ophalen bij ons,

oudere mensen.”

we hebben wel 6 à 7 soorten in huis!” Beleef en proef het zelf en reserveer een plekje in één van de unieke,

“De Italiaanse gastvrijheid staat boven alles. Da Nina is vernoemd

authentieke restaurants die Dordrecht rijk is!

naar onze inmiddels 13-jarige dochter”, glimlacht de Dordtse Italiaan. “Zij is ook vaak in het restaurant aanwezig en de vaste klanten zijn dol op haar.” Dat familie alles is voor Italianen blijkt wel uit de kleurrijke

www.gaetano-alexa.nl | www.ristorante-danina.nl Tekst: Esther Paans | Fotografie: Chantal de Visser

Calabrië is een regio in het zuiden van Italië, ten zuiden van Napels. De regio vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de Laars van Italië. Calabresi zijn dol op dikke soepen en pasta’s met een overvloed aan groenten waarbij de aubergines, peperoncini en tomaten vrijwel nooit ontbreken. Maar ook artisjokken, wilde, groene asperges, aardappelen en bonen vormen een smaakvolle vulling.

Lifestyle DORDRECHT | 39


Smart oven Controleer en beheers elk gerecht. De 9000 CookViewÂŽ-oven van AEG heeft een wifi-verbinding en interne camera. Met de lens die draadloos is verbonden met de My AEG Kitchen-app is het mogelijk in de oven te kijken. Gebruik je smartphone om elk gerecht te beheersen en te controleren, waarbij je de temperatuur en kooktijd in realtime kunt regelen. Vanaf elke plek! WWW.KEUKENNET.NL

Lifestyle DORDRECHT | 40


Grote Wijn Grand Vin de Chateau Letour Sinds 1855 een van de vijf originele premier Grand Cru’s van de Médoc en heeft de legendarische naam als een van de beste wijnen ter wereld. De wijn heeft bijna een zwarte kleur. Zwarte bessen, truffel, espresso, tabak en cederhout springen vlotjes uit het glas. €715,12 Bij 6 flessen krijg je nog korting ook, ga voor meer informatie naar de webshop WWW.WIJNHUIS167.NL

Lifestyle DORDRECHT | 41


Explosie van bloemen Een creatie van unieke bloemen in een exclusieve vaas uit de nieuwe herfstcollectie van Fidrio fleurt je dinertafel of elke ander plekje in je huis kleurrijk en stijlvol op. De handbeschilderde vazen zijn in diverse prints en kleuren verkrijgbaar. Elk boeket is uniek en naar wens samen te stellen. Bloemisterij het Kroontje Fidrio exclusieve vaas € 395,- WWW.BLOEMISTERIJHETKROONTJE.NL

Lifestyle DORDRECHT | 42


Theeleuten in stijl Elk jaar introduceert Bunzlau Castle nieuwe decoren voor hun gezellige Poolse servieslijn. Een ervan is op bovenstaande theepot te bewonderen. Ook de strak vormgegeven theepot is een primeur! Deze is in de premium collectie opgenomen. De inhoud is 1 liter en door het unieke model een echte eyecatcher. BUNZLAU CASTLE â‚Ź 59.95. WWW.THEEWINKELTJE.NL

Lifestyle DORDRECHT | 43


Reppel Vastgoed HÉT ADRES VOOR UW KANTOOR- EN BEDRIJFSPANDEN

BIN NE NK OR TT EH UU R!

Reppel Vastgoed ontwikkelt, koopt, verkoopt, renoveert en beheert kantoor- en bedrijfspanden in de regio Drechtsteden. Bent u ondernemer en zoekt u een passende locatie voor uw bedrijf? Of wilt u bijvoorbeeld in een sale- en leasebackconstructie uw huidige bedrijfspand verkopen? Neem dan eens contact op met ons!

Uw partner voor bedrijfs-onroerend goed

Noordhoevelaan 60, 3319 CH Dordrecht

/

- Hoogwaardig kantorencomplex De Blaucamer in Dordrecht - Ruim 1000 m2 kantoorruimte - Ruime parkeergelegenheid - Gelegen tussen Stadspolders en Dubbeldam - Perfecte ligging nabij N3, A15 en A16

www.reppelvastgoed.nl

/ info@reppelvastgoed.nl

/ 078-6319070

TATTOO • PIERCING • PERMANENTE MAKE-UP STUDIO

Bramengaarde 134

Hendrik-Ido-Ambacht 06 439 368 10 info@ambachtink.nl www.ambachtink.nl


Voorstraat 366 - 370, Dordrecht T 06 - 53 180 409 E peter@deradiobeurs.nl


Het herfstweer komt eraan, maar dat is geen reden om alleen maar binnen te blijven. Ga eropuit voor een wandeling of een bezoek aan je favoriete restaurant. Kies een trendy winterjas of lekker warme trui uit de nieuwe najaarscollectie en jij zit er altijd warm bij!

Lifestyle DORDRECHT | 46

ER OP UIT!


BAHLMANN MODE www.bahlmann-mode.nl ALEXANDER ROODFELD HERENMODE www.roodfeld.nl MOHR & MOHR BY GOVERS SCHOENEN www.mohrenmohr.nl FOTOGRAFIE Anke Bot COÖRDINATIE Corine van Driel VISAGIE Luca Slotboom HAAR Drechtse Hair&Beauty MODELLEN Christine van Tienhoven en Dennis Buter LOCATIE De Raedskelder

Christine

BAHLMANN Ruiten broek Caroline Biss € 180,Trui Someday € 99,99 Jasje in leer StudioAR € 279,95 MOHR & MOHR SCHOENEN Sneakers DLSport € 169,95

Dennis

ALEXANDER ROODFELD Trui Gran Sasso € 189,-

Chino Mason’s € 159,MOHR & MOHR SCHOENEN Schoenen Giorgio € 195,-

Lifestyle DORDRECHT | 47


Christine BAHLMANN

Broek Bellamy € 139,99 Pullover Bellamy € 69,99 Vest Bellamy € 94,99 Sjaal Pom € 59,95

Lifestyle DORDRECHT | 48

MOHR & MOHR SCHOENEN

Laarsjes Gabor € 129,95

Dennis

ALEXANDER ROODFELD

Jas Gimo’s € 699,Shirt Stenströms € 149,Jeans Re-Hash € 229,Sjaal Dante € 89,MOHR & MOHR SCHOENEN

Schoenen UGG €149,95


Dennis

ALEXANDER ROODFELD

Trui FEDELI € 270,Jeans Jacob Cohen € 329,Sjaal Dante € 89,MOHR & MOHR SCHOENEN

Schoenen Giorgio € 219,95

Lifestyle DORDRECHT | 49


Christine BAHLMANN

Broek Mos Mosh € 119,95 Shirt Mos Mosh € 55,95 Jasje Mos Mosh € 179,95 Sjaal Pom € 79,95

Lifestyle DORDRECHT | 50


Christine BAHLMANN

Broek Marccain € 229,Shirt Marccain € 199,90 Jas Marccain € 649,Sjaal Codello € 59,95 MOHR & MOHR SCHOENEN

Laarsjes Gabor € 135,Tas Guess € 155,-

Dennis

ALEXANDER ROODFELD

Jas Paul & Shark € 569,Trui Paul & Shark € 269,Jeans Jacob Cohen € 369,Muts Paul & Shark € 99,MOHR & MOHR SCHOENEN

Schoenen Giorgio € 199,95

Lifestyle DORDRECHT | 51


KAMER 88 Haarstylisten is een salon met karakter. Vakmanschap en lef worden gecombineerd met een gevoel van rust en ontspanning. Kleuren is echt het ding van Kamer 88. Of je nu een natuurlijke kleur wilt of een uitgesproken tint? Alles is mogelijk in de wereld van kleur. Zeker voor een balayage ben je bij ons aan het juiste adres. Onze colorista’s denken met je mee en geven jou een uitgebreid advies. Jij staat centraal. Een coupe is onderdeel van jouw imago. De haarstylisten van KAMER 88 weten dat als geen ander. Zij weten wat er speelt op het gebied van hairfashion, zowel Streetstyle als Highstyle. Samen met jou gaan wij op zoek naar jouw imago, elk seizoen opnieuw.

MAASBOULEVARD 88 3331 ML ZWIJNDRECHT 078-78 528 06 WWW.KAMER88.NL

DORDTSE FATBOY LAMPJES

79.95

DORDTSE FATBOY LAMPJES Dordrecht 800 jaar Te koop in de winkel van VVV Dordrecht | Spuiboulevard 99

Of te bestellen via www.dordrechtshop.nl


MUSTHAVES BIJ DE TIJD

EVERY WOMAN’S STYLE IS HET SIGNATURE

TOMMY HILFIGER BIJ JUWELIER AVENUE

BOCCIA TITANIUM: HÉT TITANIUM MERK VAN NEDERLAND

De nieuwe Signature collectie van BOSS Women omarmt deze filosofie met een perfecte balans tussen elegantie en sprankeling. Of het nu gaat om het toevoegen van vrouwelijke charme aan de zakelijke outfit of een vleugje glamour aan de avondlook. De Signature collectie beschikt over een sunray wijzerplaat en een sprankelende bezel bezet met Swarovski® kristallen. De gedraaide schakels op de stainless steel horlogeband zorgen voor een onderscheidend en vrouwelijk detail. Dit maakt het horloge tot een modern stijlstatement. Blijf stijlvol bij de tijd. Voor de BOSS-vrouw is stijl het handelsmerk en draait alles om details. Breng je look naar een hoger niveau met de nieuwe en kenmerkende horlogecollectie.

De nieuwe Tommy Hilfiger horlogecollectie is geïnspireerd op tijdloze klassiekers met een moderne twist. De horloges omvatten een Hilfiger-reliëf en siliconen banden in de Tommy merkkleuren, met zwarte of gun metal cases. Tommy Hilfiger heeft zijn merk opgebouwd als eerbetoon aan de klassieke Amerikaanse stijl. In 1999 begon Tommy Hilfiger met ontwerpen en verkopen van horloges. Het zijn stijlvolle horloges met een onmiskenbare preppy stijl en nautische invloeden. De uitgebreide collectie Tommy Hilfiger horloges is typisch Amerikaans en laat zich het best omschrijven als ingetogen en elegant. De horloges zijn voorzien van de iconische rood-blauwe Tommy Hilfiger vlag. Deze horloges hebben een onmiskenbare casual chic uitstraling die past bij alle moderne heren!

Oorspronkelijk komt het merk uit Duitsland. Titanium is sterk, licht in gewicht, neemt de temperatuur van de huid snel aan en is zeer huidvriendelijk. Bovendien is het corrosie- en temperatuurbestendig. Boccia Titanium maakt alleen gebruik van pure materialen. Alle titanium componenten zijn gemaakt van 99,7% puur titanium. Shop deze mooie collectie bij Juwelier Avenue.

Avenue Sarisgang 2A, Dordrecht 078 648 97 62 Bagijnhof 4, Dordrecht 078 613 90 03 www.juwelieravenue.nl www.avenuetrouwringen.nl

Lifestyle DORDRECHT | 53


Infocentrum Wilgenwende

Iedere zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur aan de Laan van Braets 73, Dordrecht

BINNENKORT IN VERKOOP

Vrijstaande woningen

Koopsommen vanaf € 695.000,- v.o.n.

Het wachten waard: Wilgenhof, de groene finale van Wilgenwende

SCHRIJF U NU IN!

Is de uitdrukking niet: het lekkerste voor het laatst bewaren? Precies. Met de afronding in Wilgenhof komt Wilgenwende de fijnproevers onder de woningkopers tegemoet. Niet alleen door de ligging aan de rand, daar waar Wilgenwende wordt omringd door het groen van het park. Maar vooral door de afwisselende opzet.

Hofwoningen

Koopsommen vanaf € 319.000,- v.o.n.

Drie architectenbureaus zijn ingeschakeld voor de vormgeving van de in totaal 77 woningen. Met Hofwoningen, vrijstaande en halfvrijstaande Parkwoningen en Campagne woningen is de diversiteit in woningtypen groot. En kijk ook eens naar de plattegrond van Wilgenhof: kleine rijtjes woningen aan straatjes die speels zijn verdeeld over het plan.

Campagne woningen

Koopsommen vanaf € 339.000,- v.o.n.

Half vrijstaande parkwoningen Koopsommen vanaf € 519.000,- v.o.n.

WWW.WILGENWENDE.NL

VERKOOP: OZP MAKELAARS 078 - 635 17 53


GOUDSMID MICHAEL DE MEIJ

Creatief proces “Onze klanten gaan over van generatie op generatie. Soms zien we

“Er ligt veel vertrouwen in mijn handen” Het kopen van een uniek sieraad, de reparatie van een horloge, het samensmelten van twee ringen of het graveren van een armband. Werkelijk alles is mogelijk. Juwelier de Meij is al jaren een gevestigde naam in Dordrecht en Michael en Saskia de Meij zijn de vijfde generatie goudsmeden. “We hebben een geweldig vak!”

mensen terug die vroeger als klein jongetje of meisje aan de hand van hun vader meekwamen en nu met hun partner trouwringen komen kopen. En we hebben vaste klanten via mond-opmondreclame. Onze klanten willen steeds vaker een uniek sieraad. Iets persoonlijks. Samen bespreken we de wensen en gaan dan aan de slag. Soms heb ik meteen inspiratie en een andere keer gaat er wat tijd overheen. Het is een creatief proces. Mijn vrouw helpt mij met dingen regelen en afspraken maken. Haar creatieve inzicht is handig bij het ontwerpen en uitwerken van ideeën. We zijn een gouden duo.”

Staal Michael en Saskia hebben een eigen stijl en zijn niet zo van het gewone. “Wij houden van strak, maar ook een mooi klassiek sieraad, vooral met diamant, vinden wij prachtig. Vroeger werkten wij, als een van de eersten, al met staal. Daar geloofden wij heilig in, terwijl andere juweliers dat toch best spannend vonden. Het moest goud en zilver zijn. Nog steeds zie je staal terug in onze collectie en we houden van strakke lijnen. Naast unieke ontwerpen voeren we al jaren onze vaste merken zoals Humphrey, Nol Sieraden en Edel Design.” Michael heeft zelf een brede zilveren armband dat hem heel dierbaar is. “Ik heb

“Bij ons thuis zijn we met drie kinderen en allemaal zijn we dit mooie

een ontwerp gemaakt met onze twee voorletters erin verwerkt. Dit

vak ingerold”, vertelt Michael. “Mijn vader heeft ons altijd gezegd

symbool heb ik groot in het slot van mijn armband verwerkt.”

‘Als je het vak in wilt, doe het vooral zelf’. Hij bedoelde daarmee dat

Het duo heeft veel passie voor hun vak. Dat is in alles terug te zien en

we het op onze eigen manier moesten doen. En dat hebben we ook

voelen. Michael: “Er ligt veel vertrouwen in mijn handen. Het is vaak

alle drie gedaan.” Na 26 jaar een eigen juwelierswinkel te hebben

een grote stap voor mensen om een dierbaar sieraad achter te laten

gerund aan het Drievriendenhof en het Achterom hebben Michael en

of een blijvende herinnering te laten maken. Soms gaan ze huilend

Saskia inmiddels een atelier aan huis. “In deze ruimte staat een oude

van geluk de winkel uit. Dat is voor ons het allergrootste compliment.”

werkbank van mijn opa waar ik dagelijks aan werk en een borstbeeld van mijn overgrootvader. Zo kijkt hij altijd een beetje mee.”

Tekst: Esther Paans

www.michaeldemeij.nl

Lifestyle DORDRECHT | 55


BOTS BOUTIQUE

Voor de mooiste lingerie, badmode, panty’s, nachtmode, lounge- en daywear

ul

tif u a e #B

VELE MERKEN O.A. :

Hanro, Stella McCartney, Felina, Lords&Lilies, Lidea, Maison Lejaby, Aubade, Love Stories, Chptr-S, Skiny Bodywear, Watercult, Maryan Melhorn, Seafolly, Wolford, Pain de Sucre, Roidal en Gottex

Achterom 101 3311 KB Dordrecht 078 - 613 58 54 info@botsmode.nl

NIEUWE WEBSHOP!!

www.botsboutique.nl

25 Oktober:

Stevie Nicks 24 Karat Gold

FILM SPECIALS

Movies Music Nights:

31 Oktober:

The Real Thing Story

CONCERTFILMS & MUZIEKDOCUMENTAIRES Check:

W W W.T H E M O V I E S D O R D R E C H T. N L

7 November:

Idiot Prayer - Nick Cave Alone


DE NIEUWE FIAT 500 “LA PRIMA”. 100% ELEKTRISCH. EEN NIEUW TIJDPERK BREEKT AAN.

Private Lease v.a.

€ 399p.mnd.

*

Profiteer tot € 4.000 overheidssubsidie **

D E N I E U W E 5 0 0 “ L A P R I M A” : A L L N E W, A L L E L E C T R I C , A L L - I N . STADSCYCLUS TOT WEL 400 KM

SHERPAMODUS

INCLUSIEF 85 KW SNELLADEN

INCLUSIEF EASYWALLBOX

NIEUW 10.25” INFOTAINMENTSYSTEEM

Gecombineerde WLTP-range tot 320 km

Zodat je altijd op je bestemming aankomt

In 5 minuten 50 km bijladen

Om eenvoudig thuis op te laden

De verlenging van je smartphone

W E E S D E E E R S T E E N B E S T E L N U D E N I E U W E 5 0 0 “ L A P R I M A”

De actie is geldig tot en met 31 oktober bij aankoop van een nieuw, ongeregistreerd model en zolang de voorraad strekt. Afgebeelde auto ter indicatie en kan afwijken van de werkelijke uitvoering. De verkoop is gepland vanaf november 2020. Private Lease: particulier aanbod op basis van Operational Lease via Leasys Nederland B.V. (KvK 70016895). Operational Lease exclusief brandstof. *Vermelde Private Lease-vanafprijs is gebaseerd op de Fiat 500 Pop en een leasetermijn van 60 maanden en 7.500 km per jaar. Aanbod op basis van Private Lease Budget. Condities vindt u terug op www.leasys. com/nl/dutch/documenten. Tarieven afgerond op hele euro’s. Onder voorbehoud van wijzigingen in assurantiebelasting, wegenbelasting en btw. Leasys behoudt zich het recht voor om onvolledig of incorrect ingevulde aanvragen uit te sluiten van deelname. Leasys Nederland B.V. behoudt zich het recht voor om de actie zonder opgaaf van reden te wijzigen of te beëindigen. **De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geldt uitsluitend voor particulier aankoop of private lease. U komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie, als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.**Vermelde WLTP: de gegevens over het elektrisch bereik zijn voorlopig en zijn bepaald volgens de WLTP-testprocedure. De voorlopige waarden kunnen afwijken van de officiële definitieve gegevens. Het daadwerkelijke dagelijkse verbruik hangt mede af van de omstandigheden en uw rijgedrag. Kijk voor de volledige verkoopvoorwaarden op fiat.nl/verkoopvoorwaarden. Wijzigingen en typefouten voorbehouden.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik Fiat 500 “La Prima”: (kWh/100 km): 13,2; CO2 (gr./km): 0. Waarden op basis van de per 1 juli geldende WLTP-metingen. De waarden zijn vermeld ter vergelijking.


EVEN BINNEN KIJKEN BIJ DE VOORMALIGE LTS AAN DE REEWEG

OASE VAN

rust & licht

“We waren er gelukkig hoor, in ons vorige huisje”, vertelt Roos, “Maar we hadden een kinderwens en wilden echt wat groter gaan wonen. Eén ding stond vast: het moest een unieke woning worden. Voor ons geen standaardwoning of rijtjeshuis in een buitenwijk, maar ook geen appartement zoals vele andere in een nieuwbouwproject. Ik houd erg van de oude bouw in Dordt, maar wilde geen huis dat volledig moest worden opgeknapt. Ik geef eerlijk toe: wij zijn geen klussers. En niet te ver van het centrum vandaan. Met dat wensenlijstje zijn we gaan zoeken.”

Lifestyle DORDRECHT | 58


Oud en nieuw Roos: “Die combinatie van oud en nieuw vonden we via Funda: een appartement dat te koop stond op de eerste verdieping in het oude LTS-schoolgebouw aan de Reeweg. We dachten gelijk: Wat is dit gaaf! Dit was het helemaal voor ons. We hebben niet eens veel aangepast aan de indeling op de bouwtekening; het was zo perfect voor ons.”

Loftleven “Het leven in een loft, al is dit technisch gesproken een semiloftwoning, past ons als gegoten”, vervolgt Roos. “Zelfs met onze afwijkende werktijden. Wij zijn een ondernemersstel en mijn partner komt vaak pas laat thuis, als ik al in bed lig. En omgekeerd, staan ons zoontje en ik op als hij nog slaapt. Gelukkig zijn we alle drie geweldige slapers! En opgeruimd waren we in ons vorige huis ook al. We hebben vandaag niet expres opgeruimd; zo ziet het er altijd uit voor we de deur uitgaan. Als onze zoon is uitgespeeld, gaat hup, al het speelgoed in de opbergruimte van de speelhoek.”

Lifestyle DORDRECHT | 59


Lifestyle DORDRECHT | 60


Licht en ruimte “Het vele licht, die hoge ramen, dat was een van de dingen waar ik direct op viel”, legt Roos uit. “Het uitzicht vanaf ons dakterras is nog weidser: je kunt de Grote Kerk zien en de Zwijndrechtse brug. We wilden zelf geen tuin, maar ik geniet enorm van al dat groen waar we op uitkijken. De afgesloten binnenplaats, het oude schoolplein van de ambachtsschool, is een walhalla voor kleine kinderen. Ze kunnen er veilig spelen en ze maken makkelijk vriendjes.”

Droomhuis “Ik zei semi-loft, omdat er een vide is gebouwd in het 5 meter hoge ‘klaslokaal’. Daar ligt onze slaapkamer, met daarachter een walk-in closet”, aldus Roos. “Daarnaast ligt onze badkamer. Ook deze straalt rust uit, met de betongestucte wanden en vloer in een aardetint. Geen bad voor ons, maar een dubbele douche, die de ruimte nog eens benadrukt. Die aardetinten hebben we overal doorgevoerd. Geen felle kleuren, maar neutrale, harmonieuze kleuren. Dezelfde vloer die overal in het hele appartement ligt, benadrukt nog eens extra dat alle ruimtes met elkaar verbonden zijn.”

Lifestyle DORDRECHT | 61


Wauw-effect “Of het moeilijk was om zo’n grote ruimte te vullen? Niet echt!”, vertelt Roos. “Ik had deze bank al op het oog. Het is een echte eyecatcher en bestaat uit losse elementen, dus we hebben uitgetekend hoeveel van die elementen we naast elkaar konden plaatsen. Uiteindelijk is de bank bijna 5 meter geworden. Sommige meubels hebben we laten maken: de eettafel, die exact de lengte heeft van het kookeiland, de lamp in de entree. Nog steeds als ik binnenkom, geniet ik van het wauw-effect. Een kookeiland, dat was ook echt een droom van mij! Ideaal als je vrienden over de vloer hebt. Sinds we hier wonen nodigen we ook vaker mensen uit. Want het thuis gezellig maken, dat is niet moeilijk in zo’n ruimte.”

Helemaal thuis Roos: “We hebben nooit hoeven wennen aan dit appartement. We voelden ons er vanaf dag 1 helemaal thuis! We wonen hier nu 2,5 jaar, maar ik kijk nog elke ochtend vanaf de vide naar beneden of door de hoge ramen. En dan denk ik: dit is van mij... We zijn er nog elke dag blij mee! Ons zoontje kent niet beter dan dit appartement. En dat we elke ochtend met z’n drieën ontbijten. De ochtenden zijn quality time voor ons als gezin. De rustige inrichting, het vele licht, de ruimte, de privacy... deze woning heeft alles wat we op dit moment nodig hebben. We hebben een goede balans gevonden tussen de drukte op het werk en de rust thuis. Voorlopig biedt dit appartement alles wat we nodig hebben. Ik weet niet zeker of dit onze for ever-woning is, maar één ding staat vast: mochten we ooit nog op zoek gaan naar een ander huis, dan moet dat net zo uniek zijn als ons appartement nu, in dit voormalige klaslokaal in een rijksmonument.” Tekst: Nettie Dekker | Fotografie: Anke Bot

Lifestyle DORDRECHT | 62


Volvo XC40 Recharge T4 Volvo’s Plug-in hybride technologie was nog nooit zo bereikbaar De XC40 Recharge T4 voldoet aan alle hedendaagse mobiliteitseisen. In de Pure modus rijdt u zonder uitstoot en wanneer nodig beschikt u over een gecombineerd vermogen van 211 pk (155 kW) én een trekvermogen van 1.800 kg. En daar bovenop de combinatie van een uitgebreide standaard uitrusting, een aantrekkelijke prijs, het lage brandstofverbruik, lage uitstoot én halftarief wegenbelasting. Alle argumenten aanwezig om over te stappen op plug-in hybrid. VOLVO XC40 RECHARGE T4 PLUG-IN HYBRID VANAF €43.995 | PRIVATE LEASE VANAF €559 P.M.

VOLVOCARS.NL/XC40

Volvo XC40 vanaf €37.995 consumentenadviesprijs. Volvo Private Lease vanaf € 449 per maand, incl. btw en excl. brandstof, o.b.v. 48 mnd, 10.000 km p.j. en 6 schadevrije jaren. Volvo Private Lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volvo Car Lease: 020 - 65 873 10 (kantooruren). Minder km’s: -€ 0,05 p.km. Meer km’s: € 0,15 p.km. Wijzigingen voorbehouden. WLTP gem. verbruik: 2,1 – 2,4 l/100 km (47,6 - 41,7 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 47 - 55 g/km.

Auto SvensCar | Mijlweg 29 | Dordrecht | T. 078-6322270 | svenscar.nl

Bijzonder project Grote Kerk in Dordrecht. We staan op de steiger die is opgebouwd om onder andere de koperen goot van het Mariakoor te vervangen. We zijn er trots op om aan dit prachtige gebouw renovatiewerkzaamheden te kunnen verrichten.

Beeld: Chantal de Visser

Al bijna 100 jaar puur vakmanschap!

Bamendaweg 64B Dordrecht 078-6134679 info@vandongen-installateurs.nl www.vandongen-installateurs.nl


Waar kies jij voor:

Eclectisch

DESIGN

Classy

BOHEMIEN

?

Nouveau Chique

INTERIEURONTWERPER MIRYAM SCHOTMANBAKKER komt uit een echte architectenfamilie, is ooit begonnen in de mode maar ontwikkelde eveneens een grote passie voor interieurs, esthetica en zuiverheid. Ze heeft een fijne neus voor sfeer, ambachtelijkheid en is vooral bekend om haar eigen tijdloze signatuur zonder conventies.

Lifestyle DORDRECHT | 64


INTERIEURINSPIRATIE

Met de herfst en winter voor de deur is het heerlijk om je huis weer ‘op te warmen’, om te kunnen cocoonen… Luxe aaibare stoffen met een warme kleur die je meteen het cosy gevoel geven, mooie passementen aan bijvoorbeeld kussens en gordijnen zodat je vervuld raakt van de luxe uitstraling. En vergeet niet dat in de huidige trend brons- en goudtinten hand-in-hand gaan met mat zwart en mat wit staal….

De nieuwe trend is kleurrijk, new classic, glamour, rijke materialen, bloemen, kunst is onontbeerlijk! Hoogpolige tapijten, warme vachten op de bank, mooie eyecatchers, fluwelen stoffering, marmer, leer en... Voila! Elke hoek in je huis hoort uitnodigend te zijn. We zijn als nooit tevoren met ons huis bezig en vinden het heerlijk om er in te leven, werken en ontspannen. Dat is heel prettig in deze tijd waarin we ook meer thuis ‘moeten’ zijn. Met het najaar voor de deur wens ik iedereen veel inspiratie en gezelligheid, uiteraard op een -voor onze gezondheidverstandige en prettige manier.

Lifestyle DORDRECHT | 65


Lifestyle DORDRECHT | 66


MET INSTA-GREEN HEEFT IEDEREEN

groene vingers Welke stijl je ook in je interieur hebt, planten en bloemen passen overal bij. Maar wat als je van nature niet zulke groene vingers hebt en je geen tijd of kunde hebt om ze te onderhouden? Kies dan voor de alternatieve groenoplossingen van Insta-Green.

natuurgetrouw mogelijk en realistische groenoplossingen aan te bieden. Ze werken daarom uitsluitend met de beste leveranciers en ontzorgen jou waar het maar kan.

Plantenwanden Wil je een echte eyecatcher aan de muur? Trendy plantenwanden zijn dan de perfecte oplossing voor jou. Plantenwanden zijn eigenlijk verticale plantenbakken aan de muur, ook wel een verticale tuin genoemd. De

Emiel Spong van Insta-Green begrijpt de wens om zowel binnen

plantenwanden zijn mogelijk met levende planten en kunstplanten.

als buiten groen toe te passen,

Moswanden

maar herkent ook de nadelen die

Moswanden geven jouw interieur een natuurlijke en fraaie uitstraling.

bij levende bloemen en planten

Deze prachtige blikvanger past op elke muur en in elke omgeving.

komen kijken. Emiel heeft zelf

Moswanden zijn onderhoudsvriendelijk en hebben een goede

jaren in een bloemenzaak gewerkt

invloed op de akoestiek in de ruimte. Wist je dat je mos ook in de

en merkte dat hij graag meer

vorm van een logo of tekst kunt laten groeien?

wilde bieden op het gebied van groenoplossingen. In 2015 begon

Kunstbomen

hij Insta-Green aan de Oudendijk in Dordrecht, een paar honderd

Jouw interieur fleurt helemaal op door een van de prachtige

meter vanaf zijn huis. Zo is hij ook ‘s avonds beschikbaar voor het

kunstbomen van hoge kwaliteit. De sfeer van de olijfbomen,

meedenken en adviseren voor jouw groenvraagstukken. Zowel

bloesembomen, bonsai bomen en palmbomen met echte stam

particulieren als bedrijven ontzorgt hij graag met zijn expertise en

maken jouw omgeving tot een ware ontspannen en sfeervolle

service. En informeer ook eens naar de workshops; leuk om je kennis

leefruimte. Kunstbomen staan bekend om hun gebruikersgemak.

bij te spijkeren of als uitje met een groepje vriend(inn)en.

En dat is zo! Het onderhouden van kunstbomen is vele malen eenvoudiger dan levende bomen. Je hoeft de kunstbomen geen

De showroom laat slechts in een notendop zien wat de

water te geven of plantenvoeding. Zelfs snoeien en daglicht zijn niet

mogelijkheden zijn met kunstgroen, maar je krijgt er zeker een

meer nodig. Er zijn speciale kunstbomen voor buiten.

goede indruk. En wedden dat je stiekem wel een keer aan een plant voelt om zeker te weten dat het kunst is? De planten zijn zo

Kunstbloemen

waarheidsgetrouw dat je er makkelijk aan gaat twijfelen. We geven je

Insta-Green levert prachtige kunstbloemen en arrangementen op

een impressie van de mogelijkheden.

maat voor particulieren en organisaties of bedrijven. Schitterende

Binnen en buitenbeplanting

kunstboeketten met bijpassende vazen, maar ook exclusieve kunstbloemstukken in sfeervolle potten of een prachtig stuk hout

Insta-Green levert prachtige kunstbomen, indrukwekkende

opgemaakt met hoogwaardige kunst orchideeën of met andere

plantenwanden en moswanden, schitterende potten, vazen en

mooie bloemen.

complete combinaties voor binnen én buiten. Ook de gehele aanleg

Creativiteit en vakkundigheid spelen een belangrijke rol binnen

van tuinen, daken en terrassen wordt door Insta-Green verzorgd.

de categorie kunstbloemen. Met de decoraties van natuurlijke

De kunstplanten, niet van echt te onderscheiden worden eventueel

materialen en zijden bloemen van Insta-Green kom je altijd goed

speciaal op maat gemaakt. Ook kan er gecombineerd worden met

voor de dag. Het decoratie-abonnement is het duurzame en stijlvolle

levende- en kunstplanten.

alternatief voor verse bloemen en zorgt ervoor dat jij je niet hoeft te

Maatwerk Bij Insta-Green draait het om advies en maatwerk. Tijdens een

vervelen wat betreft jouw groenuitzicht. Insta-Green Oudendijk 28A Dordrecht

vrijblijvend gesprek op locatie krijg je binnen drie dagen een scherp geprijsde offerte toegestuurd. Het uitgangspunt is om zo

www.insta-green.nl

Lifestyle DORDRECHT | 67


Duurzame verlichting

Zonnepanelen

Energiemeters

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag eens vrijblijvend een offerte aan bij Ronic Elektrotechniek. Of ga met ons in gesprek.

Jade 200 Dordrecht Volg ons via : 078 614 75 30 info@ronic.nl www.ronic.nl

Hef adres voor de Watersport Het grootste watersportbedrijf in de regio. Gezellige jachthaven met Eetcafé Het Puntje. Ruime sortering gebruikte boten en motoren. Diverse leuke aanbiedin 1 \ in de scheepswinkel.

l

Wij leveren alles voor de watersport: O.a. boten, motoren, generatoren en accessoires. Botenlift tot 40 ton. Tevens onderhoud en ! I 1 reparatie v ten n motoren. · 1 • Yam,


VERGADERING? WORKSHOP? CONGRES? VERGADERING? WORKSHOP? CONGRES? U BENT VAN HARTE WELKOM IN DE DUURZAAMHEIDSFABRIEK U BENT VAN HARTE WELKOM IN DE DUURZAAMHEIDSFABRIEK In ons regionale innovatiecentrum kunnen we weer bezoekers verwelkomen en bijeenkomsten houden. ons regionale Alle ruimtes zijn innovatiecentrum opnieuw ingerichtkunnen volgenswe deweer InIn ons regionale innovatiecentrum bezoekers verwelkomen bijeenkomsten richtlijnen van het RIVM. en Daarbij bieden wehouden. ook verwelkomen wehybride u graag voor uw ruimtes zijnvoor opnieuw ingericht volgens de InAlle ons regionale innovatiecentrum mogelijkheden bijeenkomsten met behulp richtlijnen van het RIVM. Daarbij bieden we ook vergadering, training of andere van een livestream. Tot slot zijn ook de looproutes, de verwelkomen wehybride u graag voor uw mogelijkheden bijeenkomsten met Wij behulp schoonmaak envoor het cateringaanbod aangepast. bijeenkomst. Al(technische) onze ruimtes en ook vergadering, training of ook andere van eengraag livestream. Tot slot zijn de looproutes, de zorgen voor ondersteuning tijdens schoonmaak en het cateringaanbod aangepast. Wij deuwcatering overige dienstverlening bijeenkomsten en geven desgewenst workshops en bijeenkomst. Al onze ruimtes en ook zorgen graag voor (technische) ondersteuning tijdens rondleidingen. voldoen aanen de richtlijnen van het en de dienstverlening uwcatering bijeenkomst en overige geven desgewenst workshops rondleidingen. RIVM. Daarbij bieden we tevens

voldoen aan de richtlijnen van het verschillende voor hybride RIVM. Daarbij mogelijkheden bieden we tevens bijeenkomsten. Met behulp van moderne verschillende mogelijkheden voor hybride audiovisuele middelen en livestreams bijeenkomsten. Met behulp van moderne kunnen deelnemers ter en plaatse en op audiovisuele middelen livestreams afstand moeiteloos met elkaar verbinden. kunnen deelnemers ter plaatse en op Zoekt u moeiteloos naar inspiratie een innovatieve afstand meten elkaar verbinden. mindset? Daninspiratie verzorgen graag een Zoekt u naar enwij een innovatieve rondleiding ofverzorgen een workshop door een de mindset? Dan wij graag Duurzaamheidsfabriek. Meer weten? rondleiding of een workshop door de Meer weten? Bel met hospitality manager Gonnie Mookhoek op 088 - 657 21 Duurzaamheidsfabriek. 17, mail naar info@duurzaamheidsfabriek.nl of kijk op www.duurzaamheidsfabriek.nl Bel met hospitality manager Gonnie Mookhoek op 088 - 657 21 17, mail naar info@duurzaamheidsfabriek.nl of kijk op www.duurzaamheidsfabriek.nl

VERGADERING? WORKSHOP? CONGRES? VERGADERING? WORKSHOP? CONGRES? U BENT VAN HARTE WELKOM IN DE DUURZAAMHEIDSFABRIEK

U BENT VAN HARTE WELKOM IN DE DUURZAAMHEIDSFABRIEK In ons regionale innovatiecentrum kunnen we weer bezoekers verwelkomen en bijeenkomsten houden. In ons regionale innovatiecentrum kunnen we weer Alle ruimtes zijn opnieuw ingericht volgens de bezoekers verwelkomen en bijeenkomsten houden. richtlijnen van het RIVM. Daarbij bieden we ook Alle ruimtes zijn opnieuw ingericht volgens de mogelijkheden voor hybride bijeenkomsten met behulp richtlijnen van het RIVM. Daarbij bieden we ook van een livestream. Tot slot zijn ook de looproutes, de mogelijkheden voor hybride bijeenkomsten met behulp schoonmaak en het cateringaanbod aangepast. Wij van een livestream. Tot slot zijn ook de looproutes, de zorgen graag voor (technische) ondersteuning tijdens schoonmaak en het cateringaanbod aangepast. Wij uw bijeenkomst en geven desgewenst workshops en zorgen graag voor (technische) ondersteuning tijdens rondleidingen. uw bijeenkomst en geven desgewenst workshops en rondleidingen.

Meer weten?

eer weten? Meer weten? eer weten? met hospitality manager Gonnie opnaar l metBel hospitality manager Gonnie Mookhoek op 088 Mookhoek - 657 21 17, mail o@duurzaamheidsfabriek.nl of kijk op www.duurzaamheidsfabriek.nl 088 - 657 21 17, mail naar info@duurzaamheidsfabriek. met hospitality manager Gonnie opnaar l metBel hospitality manager Gonnie Mookhoek op 088 Mookhoek - 657 21 17, mail o@duurzaamheidsfabriek.nl of kijk op info@duurzaamheidsfabriek. www.duurzaamheidsfabriek.nl nl of-kijk 088 657op 21 www.duurzaamheidsfabriek.nl 17, mail naar nl of kijk op www.duurzaamheidsfabriek.nl


Wonen op de Voorstraat? Bepaal straks zelf de indeling van je woning in een monumentaal pand. Bedenk wat je hier voor elkaar kan krijgen. Durf jij het historische Dordtse gebouw weer te laten stralen, met liefde voor oude details?

Blijf op de hoogte via opdevoorstraat.nl Angèle en Henry klussers in Nieuwerbrug

INNER BEAUTY IS GREAT BUT

FABULOUS HAIR NEVER HURTS

Varkenmarkt 158 3311 BR Dordrecht 078 – 6351503 knipoogkapper.nl Volg ons op knipoogkapper

Openingstijden Maandag: 09.00-17.30 Dinsdag: 09.00-20.00 Woensdag: 09.00-17.30 Donderdag: 09.00-21.00 Vrijdag: 09.00-17.30 Zaterdag: 08.30-16.00


We leven in onzekere tijden. En dat blijft nog wel even zo. De afgelopen tijd mag dan uitzonderlijk zijn, maar iedereen krijgt vroeg of laat te maken met gebeurtenissen die het leven op z’n kop zetten. Hoe maak je jezelf daar weerbaar tegen? Dat is een vraag voor coach, adviseur en trainer Esther Uitman-van der Leest van L’Estro armonico.

ESTHER UITMAN-VAN DER LEEST VAN L’ESTRO ARMONICO

HOE VAAK ZEG JIJ ‘EIGENLIJK ZOU IK...’? “We maken allemaal wel eens iets mee waardoor we de grond opeens onder onze voeten weg voelen vallen. Het leven is nu eenmaal niet maakbaar, al zouden we dat nog zo graag willen. Ook ik moest mijn hele praktijk omgooien toen corona toesloeg. Was ik er altijd van overtuigd dat ik mensen alleen kon helpen face-to-face; ik heb geleerd dat ik mijn cliënten dezelfde hoge kwaliteit hulp kan bieden online.”

Losjes in het zadel “Mijn moeder zei altijd: ‘Probeer altijd losjes in het zadel te blijven

Coaching is maatwerk. Wat werkt voor jou? En ook: wie ben je? Je bent zoveel meer dan wat je doet, wat je werk is.

zitten’”, vervolgt Esther. “Als je verstijft, kun je niet verder. Doen wat je

Eigenlijk ...

altijd deed, werkt niet meer. Je moet de regie over je leven zien terug

“Als je jezelf hoort zeggen: ‘Eigenlijk zou ik moeten sporten, eigenlijk

te pakken. Ik ben ervan overtuigd: alles is oplosbaar! Alles valt of staat

zou ik dit of dat...’”, legt Esther uit, “is dat een teken dat je iets niet

met een goede dagstructuur, zeker als we thuiswerken. Wanneer

doet. Dat er onrust is, een stil verlangen. Maar ook dat er ruimte is

werk je en wanneer plan je tijd voor jezelf in? Zorg voor vastigheid,

voor verandering. Ga er dan voor, en laat mij je helpen. Ik help je

juist tijdens een crisis. Blijf op dezelfde tijd opstaan, blijf sporten zoals

erdoorheen. Je word er een productiever en fijner mens van.”

je dat voorheen deed, ga juist de hond uitlaten ... En zorg ervoor dat het weekend ook echt weekend is.”

Eens geleerd... Esther: “Heb je eenmaal geleerd hoe je op een gezonde manier

Wil je hiermee aan de slag voor jezelf of ben je leidinggevende of HR-adviseur en is dit voor jouw medewerkers een goed advies? Neem vrijblijvend contact op via 06 51 81 98 42 of mail naar post@lestro.nl.

met onzekerheid kunt omgaan, heb je daar je leven lang plezier van. Anders kijken naar hoe je je leven inricht, zorgen voor meer werkplezier, het kan echt! Structuur is daarbij, zoals ik al zei, het belangrijkste. Maar verder is er geen recept dat voor iedereen werkt.

www.lestro.nl Tekst Nettie Dekker | Foto Anke Bot

Lifestyle DORDRECHT | 71


Ondersteuning bij de gevolgen van kanker Phaedra is een plek waar mensen ondersteuning kunnen vinden bij kanker. Zij bieden deskundige zorg en begeleiding op uiteenlopende gebieden. Er zijn verschillende vormen van therapie, voor lichamelijke en geestelijke klachten. Daarnaast ondersteunen zij bij de uiterlijke verzorging. Bij Phaedra wordt gewerkt met een gespecialiseerd team in een prachtig gebouw. Warmte, geborgenheid en veiligheid staan centraal in de inrichting en benadering. Zij zetten zich volledig in om mensen te helpen een moeilijke periode te dragen.

Haarwerkster Kirsten is een ware kunstenaar. Zij verzorgt met liefde en deskundigheid het aanmeten, bestellen en verzorgen van haarwerken.

In de kapsalon van Phaedra wordt gepraat, gepast, gemeten, geknipt, geverfd, gehuild, maar vooral veel gelachen.

Lifestyle DORDRECHT | 72


Vrouwen die chemotherapie ondergaan, krijgen bij Cindy een adviesgesprek. Hierin wordt verteld over huidverzorging, geoefend met eyeliner en wenkbrauwpotlood en nog veel meer.

Bij Phaedra worden verschillende specialistische producten voor huid- en haarverzorging verkocht voor tijdens en na kanker. Deze producten verkopen zij ook in de webwinkel op

Foto's Echart Verweij en Ellen Klink.

www.allesbijkanker.nl

De behandelkamers worden gebruikt voor individuele therapie.

Mind Your Body is een laagdrempelige sportles, waarbij hoofd, hart

Phaedra is volledig ingericht met behulp van No28Wonen.

en lijf weer met elkaar in verbinding worden gebracht. Juist als de drempel om te sporten hoog lijkt, is MYB een fijne ervaring.

Bij binnenkomst is in de winkel te zien hoe een lichte,

Phaedra is gevestigd in De Oude School. Een prachtig

moderne inrichting samenkomt met de mooie oude

monumentaal pand in Dubbeldam, dat speciaal voor Phaedra

elementen van De Oude School.

helemaal gerenoveerd is.

Lifestyle DORDRECHT | 73


The artistry of Japanese craftsmanship

Bagijnhof 4 3311 KE Dordrecht T: 078-6139003

Juwelier Avenue bagijnhof@juwelieravenue.nl - www.juwelieravenue.nl

Sarisgang 2A 3311NE Dordrecht sarisgang@juwelieravenue.nl T: 078-6489762

artistryofofJapanese Japanese craftsmanship TheThe artistry craftsmanship

Juwelier Avenue www.juwelieravenue.nl Bagijnhof 4 3311 KE Dordrecht bagijnhof@juwelieravenue.nl T: 078-6139003

ALL-ELECTRIC JAGUAR I-PACE

I GOT THE POWER Bagijnhof 4 3311 KE Dordrecht : 078-6139003

Sarisgang 2A Juwelier Avenue 3311 NE Dordrecht bagijnhof@juwelieravenue.nl - www.juwelieravenue.nl : 078–6489762

VANAF € 65.990 Netto bijtelling vanaf € 326 per maand*. Financial Lease vanaf € 499 per maand**.

RAC Dordrecht

Mijlweg 25 (Autoboulevard A16), Dordrecht, 078 72 00 888, rac-jaguar.nl Gecombineerd verbruik: 22,0-25,2 kWh/100 km, CO2-emissie 0 g/km, actieradius tot 470 km (WLTP) is afhankelijk van diverse factoren zoals weersomstandigheden en rijstijl. Consumentenprijs incl. BTW, BPM, registratiekosten, recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken (voor een I-PACE S EV320 21MY). *Op basis van de hoogste belastingschijf 2020 (49,50 %), een fiscale waarde van € 64.565 (I-PACE 21MY) en een bijtelling van 8 % over de eerste € 45.000. **Het zakelijke financieringsaanbod betreft een Financial Lease via Jaguar Financial Services, handelsnaam van FCA Capital Nederland B.V. Financieringsvoorbeeld op basis van 60 maanden, aanbetaling en slottermijn. Informeer naar de voorwaarden. Wijzigingen en fouten voorbehouden.

Sarisgang 2A 3311 NE Dordrecht T: 078–6489762


COLUMN We gaan minder vaak uit eten, niet stappen en bezoeken geen grote concerten. Waarschijnlijk ben je niet eens op zomervakantie geweest. Voor veel Dordtse gezinnen blijft er dit jaar geld in de pot. En dat is goed te merken.

GELD IN DE POT Of het nu om een kleine of grote portemonnee gaat, het geld dat

gewild dat de vastgoedmarkt wordt overstelpt met kopers die

overblijft, gebruiken we graag om onszelf te verwennen. Dure

denken slapend rijk te worden. De bereidheid om (te) hoge prijzen te

kleding is hot. Mensen kopen boten, elektrische fietsen. We geven

betalen geeft risico’s. Ik gun het iedereen van harte, maar beleggen

geld uit aan ons interieur, de tuin en of die mooie hippe barbecue.

in vastgoed is ook echt een vak.

Rolex uitverkocht

Aandelen interessant

Blijkbaar doet de misère ook iets met de liefde. Zo hoorde ik van een

Een ander alternatief is de aandelenmarkt. Voor beleggingen in

ondernemer dat hij zijn vrouw extra wilde verwennen met een mooi

aandelen zijn er ook voor- en nadelen. Markten zijn onrustig. Wat

geschenk. Het feestje ging niet door. Hij constateerde dat er in de

koop je dan op welk moment? Ook beleggen is niet iets wat vanzelf

wijde omtrek geen Rolex horloge meer te krijgen was!

gaat. Het grote voordeel is wel dat je vrijwel direct kunt beschikken

Spaardrift neemt toe

over je vermogen.

De logica van het consumentengedrag volg ik. Wat ik dan minder

Gratis white paper

volg is dat daarnaast ook onze spaarvarkens vol zitten. Het totale

Omdat de vraag ‘wat kan ik met mijn geld?’ steeds vaker wordt

spaarpotje in Nederland bedraagt nog net geen 390 miljard euro!

gesteld, hebben wij bij Bustelberg speciaal een ‘white paper':

Dit is maar liefst 21 miljard meer dan eind vorig jaar. Een ongekend

‘Sparen, wat zijn de alternatieven?’ gemaakt waarin veel vragen over

snelle stijging.

beleggen worden beantwoord. Dit helpt je waarschijnlijk verder

Sparen voor moeilijke tijden is goed. De combinatie van negatieve

met het maken van keuzes om alternatieven te zoeken voor de

rente, inflatie én belastingdruk zorgen echter voor veel chagrijn.

spaarrekening. Je kunt het aanvragen. Bel 076 565 52 62 of stuur

Consumenten en bedrijven zoeken daarom naarstig naar geschikte

een e-mail met je verzoek om de 'white paper'. Het is gratis. We

alternatieven. Waarom? Omdat sparen geld kost. Steeds vaker krijg ik

willen tenslotte altijd meer geld in de pot.

daarom de vraag: ‘moet ik in aandelen of in vastgoed beleggen?’

Makkelijk geld verdienen

Peter Cordes, eigenaar Bustelberg vermogensbeheer

Vastgoed lijkt voor veel beleggers een interessant en veilig

Ulvenhoutselaan 12A, Breda | 076 565 52 62

alternatief. Hebben de afgelopen decennia niet bewezen dat je met vastgoed gemakkelijk geld kunt verdienen? Zeker. Is dat een garantie

www.bustelberg.nl | www.wereldtopselectie.nl

voor de toekomst? Nee! Panden en woningen zijn momenteel zo

Lifestyle DORDRECHT | 75


SHOP ONLINE WWW.ROODFELD.NL

VISSTRAAT 13-15 | DORDRECHT | WWW.ROODFELD.NL | 078-6147088

shutters & houten jaloezieën Shutters combineren tijdloze esthetiek en sfeervolle klasse

U bent bij ons aan het juiste adres voor:

Singel 350-356 3311 HM Dordrecht

√ Vloeren

√ Horren

√ Gordijnen

√ Meubelstoffering

√ Zonwering /

√ Behang

raamdecoratie

√ Onderhoudsmiddelen

078 – 613 49 54 woondesign@reedijk.nl www.reedijk.nl

Miryam Schotman Interieurs Haaswijkweg Oost 75A | 3319 LB Dordrecht | 06 23678548 info@miryamschotmaninterieurs.nl | www.miryamschotmaninterieurs.nl Openingstijden vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur maandag t/m donderdag op afspraak voor projecten.


Verdwaald in het juridische doolhof? Roep ons erbij!

Wilgenbos 20

Dordrecht

info@gilhuis.nl

078 - 631 12 20

www.gilhuis.nl


Laat gaan wie je denkt te moeten zijn.

Coaching/counseling

I

Relatie therapie I Psychosociale therapie

I

Verdiepings- en relaxreizen www.bertslurink.nl


I

T D R O D

Het Dordrechts Museum opent 13 december 2020 een tentoonstelling over de persoonlijke band die mensen uit Dordrecht hebben met hun stad: I Dordt. Dordtenaren hebben een dierbaar bezit ingeleverd, waar een verhaal achter zit. Mooi, verrassend, grappig of ontroerend. De tentoonstelling wordt gemaakt voor de verjaardag van Dordrecht: in 2020 is Dordt 8oo jaar stad.

Er wordt hiermee een ode gebracht aan de stad. Op de inzameldagen 17 en 19 oktober worden door Dordtenaren of mensen die een sterke band met Dordrecht hebben spullen ingeleverd in het museum. Dit mag van alles zijn: van een schilderij dat al tijden op zolder ligt, een medaille of een teddybeer. Het belangrijkste is dat er een mooi verhaal achter zit. Conservator Marianne Eekhout weet zelf ook nog niet hoe de tentoonstelling er precies uit komt te zien, maar heeft er met de bijdrage van Dordtenaren vertrouwen in dat het een mooie expositie gaat worden!

De bijzondere tentoonstelling voor Dordtenaren is te zien van 13 december 2020 t/m 21 februari 2020. Fotografie: Bram Vreugdenhil

Lifestyle DORDRECHT | 79


e m e S a l y e h Ăź S " Mijn opa staat aan de roots van mijn speciale band met Dordrecht, omdat zijn keuze om naar Dordt te komen uiteindelijk heeft geresulteerd in het feit dat ik als Dordtenaar ben geboren."

Lifestyle DORDRECHT | 80


Wo

f f l o uter K

" Ongelofelijk leuk dat het Dordrechts Museum met de tentoonstelling komt: I Dordt. Ook ik ben gevraagd om het mooiste, dierbaarste wat ik heb, te tonen. Ik kan van alles verzinnen, want Dordrecht heeft heel veel om van te houden, maar het mooiste wat ik toch wel heb: de ambstketen.

Lifestyle DORDRECHT | 81


e l b o N e n n a i r Ma " Deze werken zijn van Peter Jooren, niemand kent hem, ik snap het niet. Voor mij is het een van de beste schilders van Dordt."

Lifestyle DORDRECHT | 82


o n g i M

g n i l e t n Nus

" Het meest dierbare bezit dat mij aan Dordrecht doet denken? Daar hoef ik niet lang over na te denken: mijn Koga Miyata. Deze fiets laat me elke keer weer opnieuw verliefd worden op Dordrecht."

Lifestyle DORDRECHT | 83


Geniet van het leven

De hypotheekrente staat nog steeds historisch laag. Dat brengt veel mensen ertoe toch eens een bezoek aan een hypotheekadviseur te brengen. Er kan soms meer dan je denkt. Als notaris zie ik alleen het eindresultaat en dat mag er zijn, vaak! Lagere maandlasten, meer aflossen per maand en toch een hoger bedrag lenen! Of een groter huis kopen en dezelfde of lagere maandlasten houden, dat kan natuurlijk ook. Heb je er weleens aan gedacht je huis ‘op te eten’ of je huis in ‘klinkende munt’ om te zetten? Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren heel hard zijn gestegen, is er vaak wat ruimte gekomen om extra geld te lenen bij de bank. De één gebruikt dat extra geld om een nieuwe keuken te kopen, de badkamer te verfraaien of zijn tuin een facelift te geven, de ander om het huis te verduurzamen: zonnepanelen, isolatie of dubbel glas. Hoe meer we met zijn allen thuis werken, hoe belangrijker het wordt om thuis een superfijne plek te hebben. Ook kun je een kind helpen bij aanschaf van een (groter) huis door geld te lenen en dat aan je kind uit te lenen. En voor de gelukkigen die zonder of met een beperkte hypotheek leven, kan het handig zijn te weten, dat het mogelijk is een opeethypotheek af te sluiten. Dat hoeft je zelfs niets te kosten, omdat de te betalen rente bij de hypotheekschuld wordt opgeteld. Er zijn genoeg mogelijkheden om als huisbezitter te genieten van je overwaarde! mr. Maartje Nonhebel, Notaris 078 613 67 66 | notaris@notariaatnonhebel.nl www.notariaatnonhebel.nl

DRIVE TOGETHER

M A Z D A M X- 3 0

D E 10 0 % E L E K T R I S C H E C R O S S O V E R VA N A F € 3 3 . 9 9 0

. Imposant van buiten . Ruim van binnen . Royaal in materiaalkeuze Mazda MX-30 vanaf € 33.990. Gemiddeld stroomverbruik Mazda MX-30 19 kWh per 100 km / CO2uitstoot van 0 g/km. De vermelde WLTP waarden voor het gecombineerde stroomverbruik en de CO2uitstoot zijn gemeten volgens de nieuwe WLTP-testmethodiek. Prijzen incl. BTW en kosten rijklaar maken, excl. mica/metallic lak en opties. Afbeelding kan afwijken van daadwerkelijke specificaties, prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor actuele voorwaarden: www.mazda.nl.

Lifestyle DORDRECHT | 84

200279 Mazda Vissersdijk - Advertentie Mazda MX-30 - 200x130mm [opmaak 01].indd 1

KOM L A NGS EN ERVA A R HE T ZEL F! AUTOMOBIELBEDRIJF VISSERSDIJK Mijlweg 67 | 3316 BE Dordrecht | 078 - 6213100 www.vissersdijk-mazda.nl |

16-09-2020 15:50


COLUMN Horecaondernemers zijn sinds 1 juni 2020 verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een coronabesmetting. Ook moet vooraf een gesprek worden gevoerd met elke gast om gezondheidsrisico’s in te schatten.

9 TIPS VOOR EEN ‘AVG-PROOF’ GASTENREGISTRATIE EN GEZONDHEIDSCHECK Met deze gegevens wordt nog niet altijd zorgvuldig omgegaan. Zo was er een dame uit Rotterdam die na een cafébezoek gebeld werd door een onbekende die vroeg of ze wat wilde drinken met hem. Hij bleek haar gegevens van een lijst te hebben gehaald die op de bar lag van het café. Voor de dame niet prettig en voor

• Gebruik de contactgegevens alleen voor het bron- en contactonderzoek van de GGD en niet voor andere doeleinden, zoals klantmailings. • Bewaar de contactgegevens steeds niet langer dan 14 dagen en vernietig ze daarna.

de horecaondernemer ook niet: slecht voor de reputatie van het

• Bewaar de gegevens veilig, zodat onbevoegden er niet bij kunnen.

café en de ondernemer handelde in strijd met de Algemene

• Registreer de antwoorden op de gezondheidscheck vragen niet, ook

Verordening Gegevensbescherming (‘AVG’) door de gegevens niet veilig te bewaren.

niet bij gebruik van een online reserveringstool of inchecktool.

Voor horecaondernemers is het dus belangrijk om te voldoen aan

Tips voor gasten

de AVG bij het gebruik van persoonsgegevens van gasten. En voor

• Noteer je gegevens niet op een lijst waarop je ook de

gasten is het goed om zich bewust te zijn van hun rechten op grond

contactgegevens van anderen ziet.

van de AVG. Hoewel ondernemers verplicht zijn om gasten te vragen

• Accepteer geen klantmailings als je die niet wilt ontvangen.

zich te registreren, zijn gasten bijvoorbeeld niet verplicht om zich te

• Als je geen contactgegevens wilt achterlaten, leg dan uit dat dit niet

registreren. Als een gast geen toestemming wil geven, kan de toegang tot de horeca niet worden geweigerd. Gasten moeten meewerken aan het checkgesprek, maar de antwoorden mogen niet worden geregistreerd. Dit zijn gezondheidsgegevens en die mogen op grond

verplicht is. • Controleer of jouw antwoorden op de gezondheidscheck niet worden geregistreerd (bijv. bij online reserveren of online inchecken via een QR-code).

van de AVG niet geregistreerd worden voor dit doel.

Let op: de AVG bevat daarnaast ook algemene rechten

Om ondernemers te helpen bij het ‘AVG-proof’ maken van hun

en verplichtingen die gelden voor iedere verwerking van

gastenregistraties en gezondheidschecks én gasten bewuster te

persoonsgegevens. Kijk voor meer informatie op de website van

maken van hun rechten, volgen hierna 9 tips.

de Autoriteit Persoonsgegevens of neem contact op met een

Tips voor horecaondernemers • Maak duidelijk dat de registratie van contactgegevens vrijwillig is

gespecialiseerde advocaat.

en leg de toestemming vast, bijv. door gebruik te maken van het

mr. Jeanne Jacobs-Gilhuis

modelregistratieformulier van de KHN.

privacy advocaat bij Gilhuis Advocaten | info@gilhuis.nl

Lifestyle DORDRECHT | 85


MAAK KENNIS MET DE NIEUWE COLLECTIES!

Helaas zijn in verband met het corona virus bijna alle ‘optiekbeurzen’ geannuleerd. Desondanks hebben wij toch van alle merken die wij in de winkel voeren de nieuwe collectie’s ingekocht. Wij zijn dus weer van alle nieuwe modellen, stijlen en kleuren voorzien! O.a. van de merken, Prodesign, Simple Eyewear, BBIG, Marc ‘O Polo, Zenka, Einstoffen, Humphrey’s en JOS. Getoonde beelden zijn van het merk Simple, een in Parijs ontworpen collectie die door zijn eenvoud op en top elegantie uitstraalt. Ook uitstekend geschikt voor de smallere gezichten!

DE OPTICIEN IN DORDRECHT-CENTRUM Vriesestraat 96 - Dordrecht Telefoon (078) 6 140 140 E-mail info@vanroosmalenoptiek.nl Meer informatie op vanroosmalenoptiek.nl


Skicentrum Drechtsteden is al meer dan 30 jaar gevestigd in de mooie Hollandse Biesbosch te Dordrecht. Deze kunstskibaan is dé ideale plek voor kinderen en voor volwassenen om te leren skiën of snowboarden. Patrycja Czarnota en haar moeder Agata vertellen enthousiast waarom je zeker een bezoek aan het Skicentrum moet brengen.

Met Skischool Drechtsteden

naar de TOP! Patrycja: “De skibaan ziet er uit als een echte skipiste in de sneeuw.

Mogelijkheden en arrangementen

De meer dan 135 meter lange baan bestaat uit heel veel kleine

“Het aanbod is geschikt voor alle personen die, ongeacht de

matjes die met veel vakmanschap en handarbeid aan elkaar gemaakt

leeftijd, educatief of recreatief aan de slag willen. Voor zowel ski

worden. Met de touwlift en sleepliften naast de baan kun je van

als snowboard kun je je aansluiten bij de kleinschalige groeps-

september tot ongeveer begin april alles zo realistisch mogelijk

en privélessen, maar er is ook de mogelijkheid tot vrij skiën of

oefenen.”

snowboarden”, vertelt Agata.

Leren en verbeteren

Heb je een bedrijfsuitje of wil je iets ondernemen met een vriendengroep? Er zijn verschillende mogelijkheden met bijvoorbeeld

“Skiën en snowboarden zijn technisch zeer moeilijke sporten die

een hapje en een drankje in de horecagelegenheid. Heb je een

professionele begeleiding vergen. Enthousiaste, gediplomeerde en

lastminute geboekt en wil je een spoedcursus? Ook dat kan.

zeer ervaren ski- en snowboardleraren leren je de beginselen en je

Patrycja: “Voor kinderen biedt Skicentrum Drechtsteden leuke

techniek te verbeteren”, vertelt Agata.

arrangementen. Van een dagje skiën met een kinderfeestje

Patrycja: “Er zijn vele voordelen om alvast in Nederland aan je

of klas tot een wekelijks scholensportpakket van drie uur. Met

wintersport te beginnen. De lesgroepen zijn kleiner dan in de Alpen, je

veel scholen in de omgeving werken we al samen. Ook voor

krijgt een Nederlands sprekende leraar en het is een stuk goedkoper.

het wedstrijdskiën in de Skiselectie Drechtsteden worden

Ook als je al ervaren bent en de reis al geboekt hebt, is het verstandig

verschillende mogelijkheden geboden.”

om in Nederland ‘in te skiën’. Dan kunnen je spieren er weer aan wennen en ben je op je vakantie vanaf dag één de sneeuw de baas.”

Skifamilie Skicentrum Drechtsteden wordt al jaren gerund door een familie van topsporters van Poolse afkomst met een rijke ski-ervaring. In 1985 kwamen Patrycja’s oom en haar vader naar Nederland om bij de skischool te werken en les te geven. Haar vader gaf internationale skitrainingen. In 1987 nam haar oom het bedrijf over en in 1991 kwam ook Agata lesgeven in de Drechtsteden. Patrycja is er vanaf jongs af aan ook bij betrokken en beoefende topsport skiën tot haar 18e. Inmiddels hebben Patrycja en Agata Skicentrum Drechtsteden overgenomen. Agata geeft voornamelijk les en Patrycja houdt zich daarnaast ook nog bezig met de bedrijfsvoering. Skicentrum Drechtsteden www.ski-baan.nl

Lifestyle DORDRECHT | 87


Lifestyle DORDRECHT | 88


Op straat marcheren soldaten, in hun kielzog kleine kinderen met speelgoedgeweertjes. Ze lopen langs affiches met teksten als ‘Juden unerwünscht’ en ‘Totaler Krieg, totaler Einsatz’. Een klein kereltje van nauwelijks drie jaar brengt de Hitlergroet. In de bioscoop draait de film ‘Kopf hoch, Johannes!’ over trouw en kameraadschap. Jongens, in het bruine uniform van de Hitlerjugend, leren marcheren en schieten. De allerkleinsten kijken ademloos naar een poppenkast waar de hakenkruisvlag op wappert. In de tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933- 1945’ ervaart de bezoeker aan den lijve de beklemmende greep van propaganda op het dagelijks leven in Nazi-Duitsland.

HET KWAAD IN BEELD blind achter Hitler aanliepen”, zegt projectleider Janneke Pierhagen.

Beeld en Boodschap

“Maar aan de propaganda van het nationaalsocialistische regime

De tentoonstelling laat ons

viel simpelweg niet te ontkomen.” Het was een uitgekiend systeem

zien hoe met behulp van ogenschijnlijk

dat zich niet alleen op volwassenen richtte, maar ook op kinderen,

onschuldige beelden kinderen verleid werden onderdeel

zelfs de allerkleinsten. De tentoonstelling zit vol met voorbeelden van

te worden van een weerzinwekkende ideologie, die verantwoordelijk

de gehaaide manier waarop de denkbeelden van Hitler in het leven

was voor de dood van tientallen miljoenen mensen. Het is een

van alledag werden verspreid. Van kleurrijke boekjes voor peuters en

tentoonstelling met een actuele echo, want ook in onze vrije,

kleuters tot verzamelplaatjes van legeronderdelen, schoolvakken als

democratische samenleving, liggen manipulatie, verleiding en

‘rassenleer’ en semimilitaire jeugdverenigingen waar kinderen maar

propaganda op de loer. Het is belangrijk om (sociale) media kritisch

wat graag bij wilden horen.

te beoordelen, zeker in onze maatschappij waar fake news de

“Wij kunnen ons niet voorstellen waarom er toen zoveel jonge mensen

berichtgeving kan domineren. Speciaal hiervoor is voor leerlingen en Pierhagen: “In de tentoonstelling zie je goed hoe propaganda

studenten van het voortgezet onderwijs, mbo en hbo het educatieve

onderdeel was van het alledaagse leven: thuis, op straat en op school.”

programma ‘Beeld en Boodschap’ ontwikkeld. In dit lesprogramma

Meer dan 300 objecten, waaronder affiches, schoolboeken, speelgoed,

leren zij beeld kritisch te ‘lezen’, ontdekken ze wat propaganda

prentenboeken, schoolplaten, foto’s en dagboekfragmenten, illustreren

is en leren ze stapsgewijs de boodschap áchter het beeld te

de grondige manier waarop Duitse kinderen werden bewerkt door de

ontdekken. ’Beeld en Boodschap’ is een educatief programma dat

nationaalsocialistische propagandamachine. “In de tentoonstelling

ook in de vorm van een gastles (inclusief indrukwekkende VR-

stapt de bezoeker in de belevingswereld van de Duitse jeugd en

demonstratie!) kan worden geboekt. Meer informatie op

ontdekt dat het hakenkruis voor deze kinderen meer was dan een logo

www.onderwijsmuseum.nl/educatie of via educatie@onderwijsmuseum.nl

op een vlag; het was het symbool van een welvarende en hoopvolle toekomst na jaren van depressie”, vertelt Pierhagen. “Na de zware jaren

De tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd,

van economische crisis werden kinderen verleid met mooie uniformen,

1933 – 1945’ is tot 9 mei 2021 te zien in het

kampeertochten, sport en kameraadschap. Jongens werden lid van

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

de Hitlerjugend en meisjes van de Bund Deutscher Mädel. Bijna

Voor het eerst wordt de unieke collectie jeugdpropaganda van Gerard

onopgemerkt verwerden kinderen tot knechten van het kwaad.”

Groeneveld samen met schoolplaten en bijzondere objecten uit de collecties van de Universität Würzburg, het Schulmuseum Bremen en

Veel Duitse jongeren bleven tot het bittere einde geloven in de

verschillende particuliere bruikleengevers getoond. De tentoonstelling

heilstaat die hen was voorgespiegeld. In 1945 viel het doek en werden

is ontwikkeld met steun van het vfonds, VSBfonds, Fonds21 en de

zij geconfronteerd met de noodlottige gevolgen van het nazisme.

provincie Zuid-Holland.

Pierhagen: “Het contrast tussen de ogenschijnlijk onschuldige propagandaplaatjes en de verschrikkelijke gevolgen van het nationaalsocialisme kan bijna niet groter zijn.”

www.onderwijsmuseum.nl. beelden afkomstig uit collecties van Gerard Groeneveld en van het Schulmuseum Bremen

Lifestyle DORDRECHT | 89


CREATIEF ONDERNEMERSCHAP

" Coronaproof funshoppen vanuit je woonkamer!" Afscheid nemen van mooie stranddagen en zwoele zomeravonden doet altijd een beetje pijn. De verleiding jezelf terug te trekken voor een winterslaap is groot. Maar deze vier Dordtse ondernemers adviseren je vooral wakker te blijven voor een spannende, creatieve film. “Via een online modeshow laten we onze klanten vanuit hun woonkamer meegenieten van de nieuwste herfst- en wintercollectie.” Remco Gravendijk, storemanager bij Jac Hensen, is enorm enthousiast over de productie. “Het initiatief om een modeshow te organiseren en daar een film van te maken, is vanuit creatief en vriendschappelijk ondernemerschap ontstaan”, vertelt hij. “Met mijn collega’s en tevens vrienden van kinderwinkel Kind zo Blij, damesmode Rockin’items en herenmodezaak Alexander Roodfeld hebben we onze creatieve krachten gebundeld. We ondernemen enkele meters bij elkaar vandaan, op de Vis- en Voorstraat, en willen onze stad hip, leuk en gezellig houden. Juist in deze crisistijd is het belangrijk om onze klanten te bedanken en iets terug te doen. Met deze modefilm willen we hen inspireren en kunnen zij coronaproof funshoppen vanuit hun eigen woonkamer!”

Eigentijdse stijl Het idee voor een grote modeshow is vorig jaar ontstaan. In Blue Birds in the Backyard werden de nieuwste modetrends getoond aan zo’n 140 vaste klanten. “Dit jaar kan dat niet op locatie in verband met de nieuwe RIVM-richtlijnen en daar houden wij ons natuurlijk aan. Vandaar dat we met elkaar hebben onderzocht wat wel kon en zo ontstond dit idee”, vertelt Remco. “Wij willen op een veilige manier een tweede editie geven van onze toffe modeshow van vorig jaar. Graag willen wij het hele gezin inspireren met mooie mode items en een eigentijdse stijl laten zien die voor een breed publiek draagbaar is”, vult Deborah Verheggen, eigenaresse van Rockin’items, aan.

Lifestyle DORDRECHT | 90


Extra etalage De film is half oktober opgenomen in een geweldig industrieel Dordts pand en de modellen zijn vertrouwde gezichten vanuit de eigen winkels. “Voor onze klanten is dit heel fijn en herkenbaar”, stelt Remco. “En ook nog eens coronaproof. Deze online modeshow zorgt voor een extra etalage in een tijd dat we meer van elkaar gescheiden zijn. Het is even compleet anders dan we gewend zijn, maar zeker niet minder leuk. De film is enorm gaaf geworden. Kijk zelf maar!” www.kiwibirdproductions.com/ dordtsefashionicons

KIJK D FILM E !

Coltruien, pofmouwen en flares “Een fashiontrend die we bij de heren gaan zien dit najaar zijn grove breisels. En coltruien zijn een must! In onze winkel verkopen we herenkleding van ons eigen merk Jac Hensen, maar onder andere ook merken zoals Scotch&Soda, Ted Baker en Lacoste. Volgens Remco zet de de casualisering steeds verder door, dus verkopen zij veel items van stretchmaterialen. “En wat zou het tof zijn als meer mannen hun katoenen chino eens zouden inruilen voor een wollen broek met een klein patroon.” Herenmodezaak Alexander Roodfeld heeft prachtige kleding voor het wat hogere segment. Merken zoals Corneliani, Lyle en Scott en Jacob Cohen sieren de etalage. Van zakelijk tot casual. Bij de dames is de pofmouw helemaal hot en happening, maar zeker ook de highwaist pantalon en jeans. Heerlijke oversized tops, gecombineerd met lange, wollen mantels. En veeeel naturel tinten (ton sur ton).” In de kindermode gaan we ‘back to nature’. Denk hierbij aan bossen, ruige bergen, berenvellen en warme dekens in folkloristische stijl. Gemixt met een eind jaren ’70 stijl met flares, corduroy en coltruien. Lekker stoer, warm en behaaglijk. Kind zo Blij verkoopt Spaanse merken, maar ook kleding van Scandinavische en Nederlandse ontwerpers, van maat 50 t/m maat 152. Naast de winkel hebben zij ook een online webshop. Remco: “Mode is expressie en dus ook hoop. In de modebranche willen we met elkaar blijven vernieuwen en de grenzen opzoeken. Met behulp van deze film hopen de ondernemers veel mensen te bereiken en te inspireren. Mode laat ons een weg zien die we nog niet kennen, maar die een nieuwe horizon biedt. Met mode laat je zien wie je bent in een wereld vol verandering. Volgend jaar willen we de grote kerk afhuren. Juist in deze tijd moet er iets te dromen overblijven!” Tekst: Esther Paans

Lifestyle DORDRECHT | 91


‘Onze monteurs zijn trots op wat ze doen bij de renovatie van de Grote Kerk’ Rosalie van Dongen

Lifestyle DORDRECHT | 92


KWALITEIT EN EXPERTISE VORMEN DE BASIS Volgend jaar viert Van Dongen Installateurs het 100-jarig jubileum. En waar het Dordtse bedrijf in de beginjaren vooral potten en pannen repareerde, is het inmiddels uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf. Toch is er één ding nooit veranderd, weet ook bedrijfsleider Rosalie van Dongen. “De kwaliteit van onze werkzaamheden komt altijd op de eerste plaats.” Van de installatie van airconditioning tot aan de renovatie van daken en

goed voor ons maar sinds de coronacrisis lijken nóg meer mensen

van de levering van complete cv-installaties tot aan het ontstoppen van

bij ons aan te kloppen”, zegt Rosalie. “Waarschijnlijk omdat ze nu

het riool. Zomaar wat voorbeelden van wat Van Dongen Installateurs,

meer klussen in en om het huis aanpakken. Maar ook omdat steeds

voornamelijk voor particulieren, doet. “We zijn veel meer dan een

meer mensen thuiswerken. Wij kregen deze zomer bijvoorbeeld

loodgietersbedrijf. We zijn echt allround. Zijn wij bijvoorbeeld bij

meer aanvragen voor het installeren van airco’s dan voorheen. Dat

iemand thuis voor installatiewerk en de bewoner vraagt of wij de kraan

het goed gaat wil overigens niet zeggen dat we achterover leunen.

willen vervangen omdat die lekt, dan regelen we dat.”

Ik draai het liever om. We blijven altijd bij onze basis en daarmee

Grote Kerk Hoewel Van Dongen Installateurs tegenwoordig zelfs klanten bedient in Rotterdam, rijden de negen bedrijfswagens van het bedrijf

verdienen we het vertrouwen van klanten. Wat die basis is? Kwalitatief hoogwaardige oplossingen bieden en deskundig advies geven. Daarin zijn wij onderscheidend.”

vooral in de Drechtsteden. Rosalie: “Behalve dat we vaak bij mensen

Veilige werkomgeving

thuis komen, hebben we ook geregeld andere projecten. Zo zijn

Ook Van Dongen Installateurs ondervindt uiteraard de gevolgen van

we op dit moment aan het werk bij de Grote Kerk in Dordrecht. We

de coronacrisis. En dat realiseert Rosalie zich maar al te goed. “In het

vervangen al het koperwerk op het Mariakoor, zowel het koper op de

begin hebben we het reguliere onderhoud aan cv-installaties even

muurverzwaringen als de hele koperen dakgoot. Verder herstellen

stopgezet omdat we toen niet wisten wat er precies ging gebeuren.

we de bestaande hemelwaterafvoeren en maken we ook een aantal

Verder hebben we alle begrip voor mensen die afbellen omdat ze

nieuwe afvoeren. Als Dordts bedrijf zijn wij natuurlijk enorm trots

in verband met gezondheidsrisico’s liever even geen monteurs over

op dit project. En niet alleen omdat we op deze manier meewerken

de vloer willen hebben. Zelf doen we er in ieder geval alles aan om

aan de renovatie van hét icoon van Dordrecht. Restauratiewerk is

onze werkzaamheden op een zo veilig mogelijke manier uit te voeren.

namelijk iets waar we ook in gespecialiseerd zijn. We hebben de

Onze mensen kunnen sowieso vaak alleen werken. Bovendien

kennis en ervaring in huis. Hoe mooi is het dan om dit in je eigen

zorgen ze er altijd voor dat ze op voldoende afstand blijven van de

stad te laten zien? En we doen meer op dit gebied in Dordrecht.

bewoners.”

We vervingen het lood op de historische panden aan de Vrieseweg en zijn nauw betrokken bij de renovatie van de torenspits van de

“Het is een onzekere tijd”, concludeert Rosalie. “Toch zijn we positief

Groothoofdspoort.”

gestemd over de toekomst. Als je als bedrijf bijna 100 jaar oud bent,

Vertrouwen

kijk je graag terug naar wat je bereikt hebt. Maar eigenlijk kijken we nog veel liever vooruit.”

Net als andere installatiebedrijven mag Van Dongen Installateurs op dit moment niet klagen over de orderportefeuille. “De markt was al

Tekst: Michel de Waard | Fotografie: Chantal de Visser

Lifestyle DORDRECHT | 93


RANGE ROVER EVOQUE PLUG-IN HYBRID

LEAD THE CHARGE

INFORMEER VOOR EEN PROEFRIT RAC Dordrecht Mijlweg 25 (Autoboulevard A16) Dordrecht, 078 72 00 888, rac-landrover.nl Gecombineerd verbruik: 1,9 l/100 km, resp. 52,6 km/l, CO2-uitstoot resp. 43 g/km. Consumentenprijs vanaf € 59.972 incl. BTW, BPM, registratiekosten, recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Leaseprijs vanaf € 795 p.m. excl. BTW (bron: Land Rover Fleet & Business Leasing, full operational lease, 60 mnd., 20.000 km/jr.). Wijzigingen voorbehouden.

A D V O C AT E N & M E D I AT O R S

VJK

• ECHTSCHEIDING • VERMOGENSDELING • ALIMENTATIE • GEZAG & OMGANG • MEDIATION • ERFRECHT

Nieuwe Haven 44 • 3311 AR Dordrecht • (078) 611 71 00 info@vjkadvocaten.nl • VJKADVOCATEN.NL

Mr. Désirée van den Berg Mr. Wilma Kouters


COLUMN

In de roerige tijden, het is alsof ik mijn ouders of grootouders hoor, is voor velen opeens alles anders. Het is waar dat wij door het coronavirus weer eens met onze neus op de feiten gedrukt worden.

Foto Paul Tolenaar

IS ALLES ANDERS? Maar is het zo erg dat we die verschrikkelijke drie zoenen niet

Krijg je kennissen uit een andere stad? Maak eens eens een

meer meer mogen praktiseren, of dat we gepaste afstand houden

boottochtje met de fluisterboot of de Barone broertjes en bekijk

buiten en in de winkels, ook weer beleefder met elkaar omgaan

deze ongelooflijk mooie gerestaureerde historische stad eens

en de absoluut normale beleefdheidsregels, lees etiquette, in

vanaf het water. Amsterdam is drukker en zeker niet mooier.

acht nemen. Want je kunt nog steeds gezellig Frans eten bij

Last but not least vergeet onze waanzinnig mooie musea niet,

Ferdinands, lekker tapas eten bij Dok Bistro of lekker een drankje

met collecties die wereldwijd, terecht, beroemd zijn. Dordrechts

en een plankje bij Buddingh doen. En vergeet vooral niet de

museum en Huis van Gijn en het Patriciershuis zijn ongelooflijk

gezellige etentjes thuis met een gelimiteerd gezelschap.

mooie en bijzondere collecties die wereldwijd zijn weerga niet kennen. Het is dus niet zo, dat wat je ver haalt lekker is, maar

De fantastische Dordtse weekmarkt op vrijdag en zaterdag biedt

vlakbij is zeker zo mooi, lekker en goed en... je steunt de lokale

je de meest uiteenlopende mogelijkheden om met alle in- of

ondernemers.

uitheemse ingrediĂŤnten ook thuis op een mooi gedekte tafel met een leuk bloemetje, of misschien versier je je tafel eens met groenten of gratis herfstbladeren. Het gaat om de intentie en je hoeft geen sterrenchef te zijn; een goede stamppot of hachee

Ik wens u een veilige, beleefde en gezonde winter.

Willem Reimers

is net zo goed. De presentatie is wel belangrijk, dus maak er een feestje van. De fantastische toko’s op de Voorstraat, Wielwijk en Crabbehof bieden vele mogelijkheden met en ook afhalen bij Everybody biedt legio opties voor een gezellig avondje thuis.

Lifestyle DORDRECHT | 95


TRAPPENRENOVATIE KOM NU ONZE NIEUWE COLLECTIE BEKIJKEN

VOOR

FLOORTEC-LAMISTAIRS NU VOOR

€ 1995,UITGEGAAN VAN 12 TREDEN

NA

VLOEREN & TRAPPEN BA MENDAWEG 46 • 3319 GS DORDRECHT • TEL. 078 6227214 • WWW.VLOERSPECIALIST. NL


Auto leasen of huren, wij helpen je op weg!

www.aalease.nl | 078-631 13 12

www.aarental.nl | 078-633 83 19


PARTNERS VAN LIFESTYLE DORDRECHT

www.abnamro.nl

www.ames.nl

www.roodfeld.nl

www.aswakeukens.nl

www.andersverzuim.nl

www.juwelier@avenue-dordrecht.nl

www.bahlmann-mode.nl

www.vanbruggen.nl

Hallovoet www.uitvaartdordrecht.nl

www.gilhuis.nl

www.hallovoetpedicuresalon.jimdo.com

www.goosstamfietsen.nl

de Jong

constructiewerkplaats

Grevelingenweg 12 - 3313 LB Dordrecht

www.beddenspeciaalzaakhendriksen.nl

www.jachensen.nl

www.jaleco-havaro.nl

www.dejongstaal.nl

www.kloens.nl

www.knipoogkapper.nl

www.mohrenmohr.nl

www.muller-dordrecht.nl

TE

P

www.rabobank.nl

N

RIA

Lifestyle DORDRECHT | 98

OR

A

www.pizzeriaportobello.com

glasprojecten

www.zoomermakelaardij.nl

www.vlgp.nl

www.vanroosmalenoptiek.nl

Hier je partnervermelding? mail info@lifestyledordrecht.nl www.keukennet.nl

RIST

van leeuwen

GERECHTSDEURWAARDER • CREDITMANAGER

www.baijensgerechtsdeurwaarder.nl

LO

www.piccola-italia.nl

ZE

Z

www.ozp-makelaars.nl

TOBEL OR

PI

DE MAKELAARS VAN DORDRECHT

WWW.OZP-MAKELAARS.NL

Piccoilaa Ital


Dé uitvaartadviseurs vanvan Dordrecht enenomstreken Dé uitvaartadviseurs Dordrecht omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken

mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Faciliteiten Faciliteiten hebben nauwmogelijkheid. contact metDe de uitvaartadviseurs Het uitvaartcentrum van DenO aan de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs mogelijkheid. De uitvaartadviseurs hebben nauw contact met de Faciliteiten Faciliteiten Het uitvaartcentrum van DenO aan de mogelijkheid. mogelijkheid.De Deuitvaartadviseurs uitvaartadviseurs Faciliteiten Faciliteiten nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes hebben nauw contact met de hebben nauw contact met de nabestaanden. Het uitvaartcentrum van DenO de Het uitvaartcentrum van DenO aan de Nassauweg heeft verschillende ruimtes hebben nauw met de hebben nauw contact met de Het van DenO aan Het uitvaartcentrum van DenOaan aan de mogelijkheid. Decontact uitvaartadviseurs Door goed te luisteren, wensen af te Faciliteiten waar deuitvaartcentrum uitvaart kan plaatsvinden. Dede nabestaanden. nabestaanden. Door goed te luisteren, wensen af te Nassauweg heeft verschillende ruimtes Nassauweg heeft verschillende ruimtes waar de uitvaart kan plaatsvinden. De nabestaanden. nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes Nassauweg heeft verschillende ruimtes nauw contact met de juiste wegenhebben en het juiste advies op het Het uitvaartcentrum van DenO aan de Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is Door luisteren, wensen Door goed luisteren, wensen af wegen en het juiste adviesaf het juiste waar kan plaatsvinden. De waar de uitvaart kan plaatsvinden. De Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Door goed tete luisteren, wensen afop tete Doorgoed goedte te luisteren, wensen afte te waar de uitvaart kan plaatsvinden. De waarde deuitvaart uitvaart kan plaatsvinden. De Er is nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes moment te geven wordt een uitvaart een optie om de unieke bloesemwand wegen en het advies op het wegen en het advies op hetjuiste juiste moment tejuiste geven wordt een uitvaart Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er Wilhelminazaal teltde 194 zitplaatsen. Eris is een optie om unieke bloesemwand wegen juiste advies op het wegen en hetjuiste juiste advies op juiste Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. ErEr isis Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Door goeden tehet luisteren, wensen afhet tejuiste waar de uitvaart De naar wens vormgegeven. te plaatsen waardoor deplaatsvinden. zaal wordt moment te geven wordt uitvaart moment geven wordt een uitvaart naar wens vormgegeven. een om unieke bloesemwand eenoptie optie omde dekan unieke bloesemwand te plaatsen waardoor de zaal wordt moment tete geven wordt een uitvaart moment te geven wordteen een uitvaart een optie om de unieke bloesemwand een optie om de bloesemwand wegen en het juiste advies op het juistezijn verkleind Wilhelminazaal teltunieke 194 zitplaatsen. Er is De uitvaartadviseurs van DenO zijn naar wens vormgegeven. naar wens vormgegeven. tot 128 zitplaatsen. Voor De uitvaartadviseurs van DenO te plaatsen waardoor de zaal wordt te plaatsen waardoor de zaal wordt verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor naar naarwens wensvormgegeven. vormgegeven. teteplaatsen plaatsenwaardoor waardoorde dezaal zaalwordt wordt te geven wordt een uitvaart een optie om de unieke bloesemwand uitvaartadviseurs van DenO De uitvaartadviseurs van DenO zijn eerlijkmoment enDe vanzelfsprekend ook erg liefzijn eerlijk en vanzelfsprekend ook tot zitplaatsen. verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor meer intiemere setting is erVoor Deis er De een meer intiemere setting De uitvaartadviseurs van DenO zijn De uitvaartadviseurs van DenO zijnerg liefeen verkleind verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor verkleind tot128 128 zitplaatsen. Voor naar wens vormgegeven. te plaatsen waardoor de zaal wordt eerlijk en ook erg lief eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief voor de nabestaanden. Er juist dan voor een meer intiemere setting is er een meer intiemere setting is er De voor de nabestaanden. Er juist dan voor Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief eerlijk envanzelfsprekend vanzelfsprekend ook erg lief een De eenmeer meerintiemere intiemeresetting settingisisererDe De Devoor uitvaartadviseurs vaninEr DenO zijn verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor de de dan voor de nabestaanden. Er juist dan voor hen kunnen zijn, moeilijke tijd, waarin Nassauzaal, met 25 Nassauzaal, metzitbanken 25zitplaatsen, zitplaatsen, waarin twee ovalen zitbanken hen kunnen in een moeilijke tijd, voor de nabestaanden. Ereen juist dan voor twee ovalen de voorzijn, denabestaanden. nabestaanden. Erjuist juist danvoor voor Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief een meer intiemere setting is er De kunnen in hen kunnen zijn, een moeilijke tijd, vinden zij belangrijk en ook tijd, het waarin twee ovalen zitbanken de waarin twee ovalen zitbanken defamilie kist ‘omringen’. Het de hen kunnen zijn, inin een moeilijke tijd, vinden zijhen belangrijk en ook hetmoeilijke mooie hen kunnenzijn, zijn, ineen een moeilijke tijd,mooiekist ‘omringen’. waarin twee ovalen zitbanken de Het biedt debiedt familie waarin twee ovalen zitbanken de voor de aan nabestaanden. Er juist dan voor vinden zij belangrijk en ook vinden belangrijk en ook het mooie Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, hun beroep. Voor nabestaanden kist Het biedt de familie kist‘omringen’. ‘omringen’. Het biedt de familie gelegenheid nog een laatste moment zijzij belangrijk en ook het mooie vinden zijVoor belangrijk en ookhet hetmooie mooie kist ‘omringen’. Het biedt de familie aan hunvinden beroep. nabestaanden kist ‘omringen’. Het biedt de familie gelegenheid nog een laatste moment hen kunnen zijn, een moeilijke tijd, dat zij waarin aan hun beroep. Voor aan hun beroep. Voor nabestaanden tweebijovalen zitbanken de is het eeningeruststellend gevoel gelegenheid nog laatste moment gelegenheid nog een laatste dicht de een overledene temoment zijn. Na aan hun beroep. Voor nabestaanden aan hun beroep. Voornabestaanden nabestaanden gelegenheid nog een laatste gelegenheid nog eente laatste moment is het een geruststellend gevoel dat zij Directeur Harry de Jong dicht bij de overledene zijn. moment Na is het een geruststellend gevoel dat zij is het een geruststellend gevoel dat zij vinden zij belangrijk en ook het mooie worden bijgestaan door een deskundige dicht bij de overledene te zijn. Na dicht bij de overledene te zijn. Na kist ‘omringen’. Het biedt de familie Directeur Harry de Jong de uitvaart kan er gecondoleerd is het een geruststellend gevoel dat zij is het een geruststellend gevoel dat zij de uitvaart dicht de tetezijn. Na dichtbijbij deoverledene overledene zijn.en Na en Directeur Harry de Directeur Harry de Jong worden bijgestaan door een deskundige kan er gecondoleerd Directeur Harry de Jong Directeur Harry deJong Jong worden bijgestaan door een deskundige worden bijgestaan door een deskundige aan hunmet beroep. Voor nabestaanden kennis van zaken en oog voor de uitvaart kan er gecondoleerd en de uitvaart kan er gecondoleerd en gelegenheid nog een laatste moment bijgepraat worden in onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging worden bijgestaan door een deskundige worden bijgestaan door een deskundige de uitvaart kan er gecondoleerd en de uitvaart kanineronder gecondoleerd en met kennis van zaken enzaken oog gevoel voor bijgepraat De aan materiaalkeuze), verjonging met kennis van met kennis van en oog voor emoties. is het een geruststellend dat bijgepraat in meer De bijgepraat worden inonder onder meer De van (denk (denk aan materiaalkeuze), verjonging (denk aan materiaalkeuze), verjonging Orangerie waar zelfs het serveren dicht bijworden deworden overledene temeer zijn. Na van het team en het aanbieden van met kennis van zaken en oog voor met kennis vanzaken zakenen enoog oogvoor voorzij bijgepraat worden inin onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging bijgepraat worden onder meer De (denk aan Harry materiaalkeuze), verjonging Directeur de Jong emoties. Orangerie waar zelfs het serveren van van het team en het aanbieden van emoties. emoties. Orangerie waar zelfs van Orangerie waar zelfs hetserveren serveren van team aanbieden van vanhet het teamen enhet het aanbieden van worden bijgestaan door een deskundige een buffet tot dehet mogelijkheden behoort. van hedendaagse diensten zoals het de uitvaart kan er gecondoleerd en emoties. emoties. Orangerie waar zelfs het serveren van van het team en het aanbieden van Orangerie waar zelfs het serveren van van het team en het aanbieden van een buffet tot de mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals het Adviseren een buffet tot de mogelijkheden behoort. een buffet tot de mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals het hedendaagse diensten zoalsvia het Grensverleggend werken. Het met kennis van zaken en oog voor bijwonen van de dienst het internet bijgepraat in onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging een tot behoort. hedendaagse diensten zoals het eenbuffet buffetworden totde demogelijkheden mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals het Adviseren Adviseren Adviseren ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ikGrensverleggend Het Grensverleggend werken. Het Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet bijwonen dienst via het internet bijwonen van dienst via het internet De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend DenO van en optie van het emoties. Adviseren Orangerie waarwerken. zelfs hetvoor serveren Adviseren van (wereldwijd) het van team en hetdeaanbieden vaninhuren Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet Grensverleggend werken. Het bijwonen vande de dienst via het internet ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ik ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ik kan de mensen wel met alles bijstaan. ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ik De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO is karakteriserend voor DenO (wereldwijd) en de optie van het inhuren (wereldwijd) de optie van het inhuren Uitvaartverzorging. Een onderneming De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO van de vaste uitvaartfotograaf van (wereldwijd) en de optie van het inhuren ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ik dagen in de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ik De isiskarakteriserend voor een buffet tot de mogelijkheden (wereldwijd) en het inhuren hedendaagse diensten zoals Deuitvaartbegeleiders uitvaartbegeleidersvan vanDenO DenOUitvaartverzorging Uitvaartverzorgingstaan staanzeven zeven karakteriserend voorDenO DenO behoort. (wereldwijd) ende deoptie optievan van hethet inhuren kan mensen wel met alles bijstaan. kande de mensen wel met alles bijstaan. En niets is onmogelijk is mijn credo.’ Uitvaartverzorging. Een onderneming Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van van de vaste uitvaartfotograaf van die aandacht heeft voor duurzaamheid kan de mensen wel met alles bijstaan. DenO. dagen in de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te dagen in de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te kan de mensen wel met alles bijstaan. Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van Adviseren kan de mensen wel met alles bijstaan. Uitvaartverzorging. Een onderneming de uitvaartfotograaf van staan naweek, het van een dierbare. Door Grensverleggend werken. Het dagen in de week, 24 uur peroverlijden dag klaar om nabestaanden bijhun te jarenlange Uitvaartverzorging. Een onderneming bijwonen van de dienst via het internet van devaste vaste uitvaartfotograaf van dagen ininde 24 per dag klaar om bij dagen de week, 24uur uur per dag klaar omnabestaanden nabestaanden bijtete En niets is onmogelijk is En niets iskan onmogelijk ismijn mijncredo.’ credo.’ Deze woorden van Esther Vieveen aandacht heeft voor duurzaamheid die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. DenO. En niets isis onmogelijk iscredo.’ mijn credo.’ En niets isEn onmogelijk is niet mijn staan na overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange niets onmogelijk is mijn credo.’ die aandacht heeft voor duurzaamheid ‘Het verdriet ik wegnemen, ik die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. DenO. die aandacht heeft voor duurzaamheid uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven wensen isdie karakteriserend voor DenO DenO. (wereldwijd) en de optie van het inhuren ervaring én door goed luisteren weten de uitvaartleiders staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange staan naDe het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange staan nahet het overlijden vante een dierbare. Door hun jarenlange Deze woorden van Esther Deze woorden van Esther Vieveen zijn typerend voor de Vieveen aanpak van Deze woorden van Esther Vieveen Deze woorden van Esther Vieveen Deze kan woorden van Esther Vieveen de mensen wel met alles bijstaan. ervaring én goed te luisteren weten de ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van in de week, 24naar uur per dag klaar om nabestaanden bij tewensen te vertalen een passende enuitvaartleiders unieke uitvaart. Directeur ervaring én door goed teweten luisteren weten de uitvaartleiders wensen ervaring én door goed temooie, luisteren weten de uitvaartleiders wensen ervaringdagen én door goed tedoor luisteren de uitvaartleiders wensen zijn typerend voor de aanpak van zijn typerend voor de aanpak van de uitvaartadviseurs van DenO. Zij zijn voor aanpak van zijntyperend typerend voorde de aanpak van En niets is onmogelijk is mijn credo.’ zijn typerend voor de aanpak van die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur Harry de Jong spreekt liever over staan het overlijden van eendaarom dierbare. Door hunuitvaartadviseurs. jarenlange tena naar een mooie, passende en uitvaart. tevertalen vertalen naar een mooie, passende enunieke unieke uitvaart.Directeur Directeur de uitvaartadviseurs van DenO. Zij de uitvaartadviseurs van DenO. Zij denken graag mee, adviseren en te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur de van deuitvaartadviseurs uitvaartadviseurs vanDenO. DenO.ZijZij Deze woorden van Vieveen de uitvaartadviseurs vanEsther DenO. Zij Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. denken graag mee, adviseren en denken graag mee, adviseren en Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. staan klaar om de familie te ontzorgen. denken graag mee, adviseren en Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. graag mee, adviseren zijn denken typerend voor de aanpak vanen mee, adviseren en Het van DenO, uniek gelegen op begraafplaats Hetuitvaartcentrum uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats staan klaar om de te staan klaar om defamilie familie teontzorgen. ontzorgen. Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. denken graag De wens van de familie staat altijd Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats te vertalen naar een mooie, passende enop unieke uitvaart. Directeur Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats staan klaar om de familie tete ontzorgen. staan klaar om de ontzorgen. Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen begraafplaats uitvaartadviseurs van DenO. Zij staan de klaar om devan familie tefamilie ontzorgen. biedt tal van faciliteiten voor het Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor hetlaatste laatsteafscheid. afscheid. De de staat altijd Dewens wens van defamilie familie staatkunnen altijd kiezen voorop! Nabestaanden Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. HarryEssenhof, de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. De wens van de familie staat altijd denken graag mee,staat adviseren en Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de familie altijd voorop! Nabestaanden kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen uit Nabestaanden de vele mogelijkheden die DenO voorop! kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats staan klaar om de familie ontzorgen. Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, voorop! Nabestaanden kunnente uit de vele mogelijkheden die DenO de vele mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging tekiezen bieden heeft. uituit de vele mogelijkheden die DenO uit de vele mogelijkheden die DenO Essenhof, biedt tal van faciliteiten voorUitvaartverzorging. hetsamenstelling laatste afscheid. wens van de familie staat altijd Door de diverse Uitvaartverzorging. Door deteam diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Esther Vieveen, Cees Kooiman, van het kan uit de de De Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Uitvaartverzorging te bieden heeft. Uitvaartverzorging te bieden heeft. vele mogelijkheden die DenO Zoals een thuisopbaring of voor Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Uitvaartverzorging Uitvaartverzorgingtetebieden biedenheeft. heeft. voorop! Nabestaanden kunnen kiezen samenstelling van het kan de samenstelling van hetteam team kan de Uitvaartverzorging Lalaram, Josevan vanden denHurk, Hurk,Mahinder Mahinder Lalaram, uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Jose Cees Kooiman, Zoals een thuisopbaring of Zoals een thuisopbaring voor een van de familiekamers samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, te bieden heeft. samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Zoals een thuisopbaring ofof voor Zoals een thuisopbaring ofvoor voordie zich uit een de vele mogelijkheden diedie DenO uitvaartonderneming uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Bosman Francien Dam en Raymond Bosman Vanálle groot tot klein, van zijn Dam diplomeerde uitvaartadviseurs van de familiekamers zich een van deuitvaartcentrum familiekamers zich Ook samenstelling vanbegeleiden. het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, in het bevindt. uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman uitvaartonderneming álleuitvaarten uitvaarten Francien Damen enRaymond Raymond Bosman Zoals een thuisopbaring of voor die een van de familiekamers die zich een van de familiekamers die zich Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, begeleiden. Van groot tot van begeleiden. Van groot tot klein, van diplomeerde uitvaartadviseurs zijn diplomeerde uitvaartadviseurs Uitvaartverzorging te bieden heeft. traditioneel tot eigentijds. Ook die hun beroep al vele jarenuitvaartonderneming uitvaartcentrum bevindt. Ook inhet het uitvaartcentrum bevindt. Ookvan de meehelpen met verzorging begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs álle uitvaarten Francien Dam enzijn Raymond Bosman begeleiden. Van groot totklein, klein, vaneen zijn diplomeerde uitvaartadviseurs in het uitvaartcentrum bevindt. Ook een van in de familiekamers diede zich in het uitvaartcentrum bevindt. Ook DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, traditioneel tot eigentijds. Ook een traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele jaren die hun beroep al vele jaren Zoals een thuisopbaring of voor ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO meehelpen met de verzorging van meehelpen met de verzorging van de overledene is een optie. traditioneel tot eigentijds. traditioneel totklein, eigentijds. Ookeen een in het uitvaartcentrum diehun hunberoep beroepalalvele velejaren jaren begeleiden. Van groot tot van Ook zijn diplomeerdedie uitvaartadviseurs meehelpen met de de tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. meehelpen met deverzorging verzorging vande de DenO DenO Uitvaartverzorging gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: bevindt. Ook van DenO Uitvaartverzorging isis gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: DenOUitvaartverzorging Uitvaartverzorgingis isgevestigd gevestigdaan aande deNassauweg Nassauweg190. 190.Meer Meerinformatie informatievia: via: uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam enen Raymond Bosman ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen werkzaam zijn bij DenO uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO een van de familiekamers die zich overledene is een optie. overledene is een optie. ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO uitvaart overledene tel. tel.078-6483483, 078-6483483,info@uitvaartdordrecht.nl info@uitvaartdordrecht.nlen enwww.uitvaartdordrecht.nl. www.uitvaartdordrecht.nl. traditioneel tot‘multiculturele’ eigentijds. Ook een behoort tot demeehelpen die hun beroep al uitoefenen vele jarenen werkzaam zijn bij DenO overledene iseen eenoptie. optie.van de met de is verzorging tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: in het uitvaartcentrum bevindt. Ook ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO overledene is een optie. traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele jaren tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. meehelpen met de verzorging van de DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO overledene is een optie. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl.

*i.v.m. Covid-19 beperkt aantal zitplaatsen, afhankelijk van de actuele RIVM maatregelen.

Gespecialiseerd in in het Gespecialiseerd het verstevigen verstevigen Gespecialiseerd inhet het verstevigen vande de natuurlij natuurlijke nagel van ke nagel Gespecialiseerd in verstevigen Gespecialiseerd in het verstevigen van kenagel nagel Gespecialiseerd in het vande denatuurlij natuurlijke van de natuurlij keverstevigen nagel van de natuurlijke nagel

- Geen kunstnagels nodig -- Geen kunstnagels nodig Geen kunstnagels nodig - Geen kunstnagels nodig Sterker dan lak Sterker dan lak - Geen kunstnagels nodig -- -Sterker danlak laknodig Sterker dan -Dunner Geen kunstnagels - Dunner dan kunstnagels dan kunstnagels Sterker dan lak -- Dunner dan kunstnagels - Dunner dan kunstnagels - Sterker dan lak uitstraling - Flexibel en een natuurlijke Flexibel en een natuurlijke uitstraling -- Flexibel en natuurlijke uitstraling - Dunner kunstnagels - Flexibel eneen eendan natuurlijke uitstraling Dunner dan kunstnagels - Beschermt de natuurlijke nagel Beschermt de natuurlijke nagel Beschermt de natuurlijke - Flexibel en een natuurlijke uitstraling - Flexibel en een natuurlijke nagel uitstraling tegen breken en scheuren tegen en scheuren scheurennagel tegenbreken breken en - Beschermt de natuurlijke natuurlijke - Beschermt de nagel -- Korte behandel tijd - Korte behandel tijd Korte behandel tijd Korte behandel tijd tegen breken en scheuren tegen breken en scheuren Weken verzorgde nagels -3 Weken verzorgde - 3-- 33Weken verzorgde nagels verzorgde nagels -Korte Korte behandelnagels tijd -Weken behandel tijd Keuze uit ruim 150 kleuren Keuze uit ruim 150 kleuren 3Weken Weken verzorgde nagels - -Keuze uit 150 kleuren -3-Keuze uit ruim ruim 150 kleuren verzorgde nagels - Keuze uit ruim 150 kleuren - Keuze uit ruim 150 kleuren Beauty & Nagelstudio Margriet Beauty &&Nagelstudio Margriet Einsteinstraat 67 • 06 222 047 90 Beauty Nagelstudio Margriet www.beautyennagelstudiomargriet.nl Einsteinstraat 67 • 06 222 047 90 Einsteinstraat 67 • 06 222 047 90 Beauty & Nagelstudio Margriet www.beautyennagelstudiomargriet.nl www.beautyennagelstudiomargriet.nl Einsteinstraat 67 • 06 222 047 90

www.beautyennagelstudiomargriet.nl

Notariskantoor Notariskantoor Merwestein Merwestein

Uw notaris op alle rechtsgebieden ! BelUw of mail vrijblijvend voor een offerte notaris op alle rechtsgebieden ! !

Belnotaris of mail vrijblijvend voor een offerte ! ! Uw op alle rechtsgebieden Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris BelUw of mail vrijblijvend voor een offerte Mr. C.L.op Papaïoannou, Notaris notaris alle rechtsgebieden ! ! Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht Postbus 201, 3300 AE Dordrecht Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht Postbus 201, AE Dordrecht Telefoon: 078 - 613 95 553300 • Faxnummer: 078 - 639 06 81 Telefoon: 078 - 613 95 55 E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht

Bel of mail vrijblijvend voor een offerte ! Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Postbus 201, 3300 AE Dordrecht Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht Postbus 201, AE Dordrecht Telefoon: 078 - 613 95 553300 • Faxnummer: 078 - 639 06 81 Telefoon: 078 - 613 95 55 E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl


Sharp Projects Sharp Projects uw partner voor projectstoffering, raambekleding en kantoorinrichting

Sharp Gietvloeren Sharp Gietvloeren uw partner voor kwalitatieve gietvloeren voor elke industrie in Nederland en België

Onze KOERS-formule

Bij Sharp werken wij volgens onze KOERS formule

Kwaliteit

Onderhoud

Eerlijkheid

Resultaat

Samenwerken

Wij werken uitsluitend met A-kwaliteit producten

Wij leveren indien gewenst de beste nazorg

Wij komen onze afspraken na

Wij hebben ruime ervaring en expertise

Wij communiceren open en eerlijk met iedereen

Lierenstraat 17 • 2984AE Ridderkerk • Tel: 010-2613420 info@sharpprojects.nl • info@sharpgietvloeren.nl • www.sharpprojects.nl • wwww.sharpgietvloeren.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.