Lifestyle Dordrecht LENTE 2021

Page 1

LIFESTYLE

in balans DORDTSE BOEKEN HET THUISMUSEUM

HEEL HOLLAND WANDELT

VOORJAAR 2021

71


Bezoek onze website en plan uw afspraak in één van onze showrooms.

W W W. K L I K G O R D I J N . N L


Ervaar de nieuwe SieMatic® SLX Pure bij ASWA Keukens Bij de SieMatic® SLX Pure is weglaten een vorm van kunst. De elegante lichtbanen, luxe materialen en de bijna onzichtbare functionele elementen, kenmerken de unieke designfilosofie. Laat je overtuigen door de aandacht voor schoonheid in een van onze showrooms. Winnaar van de prestigeuze Red Dot Design Award, Iconic Award en de IF design Award 2020.

DORDRECHT  HELMOND  HILVERSUM  UDEN 

aswakeukens.nl


HELLO

Spring

O n l in e S

HOPPING

BAHLMANN-MODE.NL

Met méér dan 70 topmerken vinden (jonge) dames voor elke smaak en elk moment de juiste outfit. Maak je keuze uit merken als: Arma, Beaumont, Bianca, Bellamy Gallery, Cambio, Caroline Biss, Creenstone, Due Amanti, Fabienne Chapot, Geisha, Gustav, Joseph Ribkoff, Kyra & Ko, La Fée Maraboutée, Lollys Laundry, Marc Cain, Monari, Mos Mosh, Penn & Ink, Pom Amsterdam, Repeat, Studio Anneloes, Summum en Yaya.

VOORSTRAAT 352, DORDRECHT WWW.BAHLMANN-MODE.NL /BAHLMANNMODE | @BAHLMANNMODE


voorwoord

We moeten tegenwoordig van alles en het liefst nog tegelijk: werken, een huishouden runnen, sociaal zijn, ontspanning zoeken en ga zo maar door. Het is rennen, vliegen en opstaan. Met de coronamaatregelen is het nu zeker continu zoeken naar een balans tussen al die verplichtingen. In deze editie van Lifestyle Dordrecht vertellen ondernemers je op het gebied van hun expertise hoe je al die ballen hoog kunt houden. Ook voor je mentale en fysieke balans, rust in je hoofd en in je lichaam, hebben we tips voor je verzameld om helemaal zen te worden en blijven. Ga eropuit voor een stevige wandeling, verdiep je eens in yoga of krijg

IN BALANS

nieuwe inzichten door een goede coach. En hoe zorg je voor balans in je interieur of in je garderobe? Je leest het allemaal in deze editie.

Ook voor Lifestyle Dordrecht en 078MGZN waren we bij 078Media in deze bijzondere tijden op zoek naar een balans. Vanwege de lockdown worden helaas veel adverteerders van de magazines hard getroffen. Door de krachten van beide magazines te bundelen, kunnen we ze toch allebei uitgeven. Een leuke bijkomstigheid is dat op deze manier onze lezers kennis kunnen maken met zowel Lifestyle Dordrecht als 078MGZN. Waar we in deze uitgave bij Lifestyle Dordrecht vooral de rust op willen zoeken, staat 078MGZN in het teken van activiteiten die nog wel kunnen en mogen. En zo is deze editie helemaal in balans.

Lifestyle DORDRECHT | 5


in balans INHOUD VOORJAAR 2021

16

mooi & gezond Mentaal in balans Heel Holland wandelt Balans in schoonheid Knipoog Kapper is klaar voor de lente Met optometrie kun je je onderscheiden In de mode

BINNENKIJKEN 38

08 10 15 16 19 26

Lifestyle DORDRECHT | 6


08

mentaal in balans

61 HET THUIS MUSEUM

wonen & werken 12 Balans in ondernemen 21 Column Willem Reimers: mixed emotions 22 De lifestyle van Jenny Koch 33 Sharp zorgt voor creatieve totaalaanpak 34 Interieurinspiratie 37 Zoek de balans die past bij jouw leven 38 Binnenkijken in Dubbeldam 47 Balans in het leven 49 90 jaar techniek en innovatie 53 Privacy in balans 54 Transportbedrijven met raakvlakken 66 Servicecentrum Drechtsteden

cultuur 57 58 61

UITGEVER LIFESTYLE DORDRECHT 078Media B.V. Jan Valsterweg 65, 3315 LG Dordrecht 078 30 30 360, info@078media.nl www.lifestyledordrecht.nl LifestyleDordrecht LifestyleDordrecht

HOOFDREDACTIE EN COÖRDINATIE Corine van Driel Esther Paans redactie@078media.nl ART DIRECTOR Karin van Zanten / Kaat.cc ADVERTENTIE EN TRAFFIC Puck de Haan / puck@078media.nl

Dordtse Boekentips Dordrecht Marketing Het Thuis museum

REDACTIE Arco Bomgaars, Anne-Marie Loran, Nettie Dekker, Eline Lohman

ABONNEREN Voor € 19,95 ontvang je het magazine vier keer per jaar in de brievenbus. Mail naar abonneren@078magazine.nl

FOTOGRAFIE Anke Bot, Chantal de Visser, Daphne Krijgsman, Rob van der Teen OPLAGE 10.000 stuks

Disclaimer © Lifestyle Dordrecht De redactie is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.

Lifestyle DORDRECHT | 7


Ti p s v o or meer bal ans Wissel af Als je te lang achter je computer zit, kijk dan af en toe naar buiten of loop even naar buiten. Zie de bomen en planten en alles wat groen is. De kleur groen is rustgevend voor je ogen en brein. Ook heeft je lichaam de afwisseling nodig van zitten, staan en lopen.

Adem in, adem uit Plaats beide handen op je onderbuik en adem een aantal keer diep naar je handen toe. Doe deze oefening een paar keer per dag. Ook in de ochtend voor het opstaan en ’s avonds voor je gaat slapen.

Balansoefening Thuiswerkers zitten vaak te lang achter hun computer en hierbij verslappen de beenspieren. Doe een balansoefening en kom af en toe op één been staan. Een balansoefening is goed voor de concentratie en versterkt je beenspieren. Dat kan ook bijvoorbeeld terwijl je je tanden poetst of als je aan het koken bent.

Na inspanning volgt ontspanning Ga op bed of op de bank liggen en span je spieren aan. Maak vuisten, knijp je ogen, spits je mond, krul je tenen, span je bil-, been- en buikspieren aan. Houd een paar tellen vol en ontspan daarna je spieren. Doe dit drie keer achter elkaar en als je ontspant, ontspan dan met name je onderkaak en je tong.

Lifestyle DORDRECHT | 8


MENTAAL IN BALANS

Adem in, adem uit!

Na een drukke, hectische (thuis)werkdag kun je vast wel een stukje ontspanning gebruiken. Yoga is zowel laagdrempelig als uitdagend. Er bestaan verschillende vormen yoga, van rustig tot actief. Hatha yoga, yin yoga en bikram yoga zijn de bekendste vormen, maar ken je deze vormen ook?

Ashtana yoga Een actieve vorm die best pittig kan zijn, omdat het tempo redelijk hoog ligt. Ga je naar een les dan doe je een reeks houdingen die je synchroon met je ademhaling uitvoert. De bewegingen, die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend, lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je in een soort flow komt.

Vinyasa yoga Deze vorm is ook actief en dynamisch en lijkt op ashtanga yoga. Het verschil: bij vinyasa is geen sprake van een vaste serie. De docent is vrij in het bedenken van een reeks houdingen. Het is vaak wat speelser, maar ook pittig!

Kundalini yoga Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met krachtige ademhalingstechnieken, mantra’s, chakra’s en meditaties. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, omdat je bewuster wordt van wat je doet en hoe je je voelt. Het levert direct meer energie op.

Yoga nidra Hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, hartkloppingen, buikpijn. Kwalen die weleens tot het verleden kunnen behoren wanneer je deze vorm beoefent. Het is de meest rustige vorm, want het is de yoga van de slaap. Het wordt liggend uitgevoerd en is een oefening om in een zo diep mogelijke ontspanning te komen. Zo kun je er de volgende dag weer tegenaan!

Fee Busenkell, eigenaresse Vitaliteitsstudio CoVita Dordrecht “Bewustwording, bewuster leven en vitaliteit werden naarmate ik ouder werd steeds belangrijker voor mij, maar ik wist niet hoe ik het moest toepassen in mijn dagelijkse drukke leven. Na mijn burn-out maakte ik bewust de keuze om het roer compleet om te gooien. Inmiddels beoefen ik al zo lang yoga en kan ik echt niet meer zonder. Het zorgt ervoor dat ik goed in balans blijf, net als wandelen. Ik zoek veel de natuur op of rijd ergens naartoe. Ook vind ik het fijn dat yoga meer ingeburgerd is in de samenleving. Het heeft niet meer het vooroordeel dat het iets is voor zweverige, geitenwollen sokken. Yoga zorgt voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. En dat is hard nodig in onze maatschappij.”

Lifestyle DORDRECHT | 9


l e e H d n a l l o H

WANDELT Het afgelopen jaar gingen we massaal aan de wandel. Alleen of met elkaar. Door de Biesbosch, langs het water of in de duinen. Lekker struinen door een wildvreemde stad of gewoon door je eigen dorp. Nederland werd (her)ontdekt en wandelen werd weer helemaal hip en happening. Het is een goede manier om jezelf na een drukke (thuis)werkdag, zowel fysiek als mentaal, weer even op te laden.

vroeger iets voor 50-plussers, inmiddels kom je ook meer jongeren

Wandelen is zo oud als de weg naar Kralingen. In Nederland zijn

moeite 4000 stappen of tik je met gemak de 10.000 stappen aan?

er volgens de Nederlandse Wandelsport Bond inmiddels ruim zes miljoen mensen die er regelmatig te voet eropuit trekken. Was het

op de paden tegen. Wandelen is laagdrempelig en een stuk minder blessuregevoelig dan bijvoorbeeld hardlopen. Een goed begin voor mensen die niet graag sporten, maar wel willen bewegen. Makkelijker kun je het bijna niet krijgen; je stapt de deur uit en je work-out is begonnen. Bij sommige wandelaars werkt het stellen van doelen motiverend. Je ziet dat mensen via bepaalde apps hun stappen bijhouden. Zo krijg je inzicht in hoeveel je beweegt op een dag. Dit kan bijvoorbeeld met de Google Fit-app (Android) of Gezondheidsapp (iOS). Haal jij met Wandelen is voor iedereen anders, maar de gemene deler is vooral plezier beleven in de buitenlucht!

“Wandelen houdt me op de been”

Marjolein ten Hoopen (40) uit Dordrecht

“Na vele operaties, revalideren zonder herstel en een verplaatste operatie door corona werd wandelen mijn uitlaatklep. Wandelen houdt me op de been. Het geeft me positieve energie en helpt om mijn hoofd leeg te maken. Ik begon met vijf minuten wandelen, dat werden er 10, 15 en inmiddels wandel ik 2,5 uur. Ik ben zo enorm trots en vier elke grote overwinning met een fles bubbels. Ik ben van ver gekomen en kijk waar ik nu sta! Ik loop met mijn Accupedo app, die legt mijn routes en stappen vast en geeft onder andere inzicht in tempo en verbranding. Ik word blij van de natuur en de Biesbosch, maar ontdek ook graag nieuwe plekken of loop door onze mooie binnenstad. Met een positieve blik kijk ik naar de toekomst en ik ben reuzebenieuwd wat er nog op mijn pad komt. Eén van mijn favoriete quotes is dan ook ‘the best is yet to come’!”

Lifestyle DORDRECHT | 10


BALANS IN BEWEGEN

Met de boswachter en route De boswachters van Natuurmonumenten wandelen mee op zo’n honderdtwintig Natuur Routes. De routes liggen in gebieden van de natuurorganisatie, verspreid door het hele land. Van avontuurlijke wandelingen voor kinderen tot langeafstandsroutes door prachtige landschappen. De gratis app brengt je eerst van huis naar het beginpunt van de route. Daar neemt de boswachter je mee de route op. Onderweg wijst hij je op markante routepunten en bezienswaardigheden. www.natuurmonumenten.nl

STAPPEN & SMULLEN Heb jij ook zin in een smakelijke wandeling door een mooie Nederlandse stad? Tasty Walk combineert in beweging komen, lekker eten en het steunen van de horeca. Inmiddels doen er al negentien steden mee; van Deventer, Zwolle, Rotterdam tot Dordrecht. Elke walk neemt je mee langs zes verschillende eetplekken en overal

Ga de uitdaging aan! Ben je competitief ingesteld en houd je wel van een beetje uitdaging? Start dan via de Ommetje-app een eigen wandelcompetitie met vrienden, familie of collega’s of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Hierdoor

krijg je een smakelijk gerechtje. Je kunt van de ene naar de andere plek wandelen, maar fietsen, steppen, skateboarden of skippyballen mag natuurlijk ook! En vergeet niet je stappenapp aan te zetten, want je legt direct weer veel kilometers af ;-) Kijk voor meer informatie op www.tastywalk.nl

kun je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op dezelfde locatie bent. Je motiveert elkaar om dagelijks een ommetje te maken. De Ommetje-app is ontwikkeld in samenspraak met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. www.hersenstichting.nl

WIE HET EERST KOMT, HET EERST MAALT Behoefte aan een frisse neus en een alternatieve wandelroute? Het Wapen van Alblasserdam ligt naast één van de mooiste natuurgebieden van Nederland en is zelfs Unesco Werelderfgoed. Speciaal voor de wandelaars heeft zij een mooie route samengesteld, langs Alblasserdam en de molens van Kinderdijk! Bij aankomst van Het Wapen van Alblasserdam ontvang je een kop koffie of thee met wat lekkers en de route erbij. Tijdens de wandeling krijg je meer informatie over de bezienswaardigheden

HOREN, ZIEN EN... LOPEN

onderweg en met de bijgevoegde quiz kun je je kennis testen over Alblasserdam en Kinderdijk. Bij terugkomst staat er een heerlijke huisgemaakte soep voor je klaar!

De app RoutAbel geeft allerlei informatie over bezienswaardigheden, streekverhalen, historie en

www.wapenvanalblasserdam.nl

streekproducten. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, tekst, filmpjes en geluids- en muziekfragmenten. Het is niet nodig om tijdens je wandeling steeds op het scherm van je smartphone te kijken. Een geluidssignaal waarschuwt namelijk onderweg voor een routeaanwijzing of voor een bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld een filmpje van een dijkdoorbraak in het verleden of van het interieur van een kasteel, inclusief het leven van de bewoners vroeger. Er valt genoeg te zien en te beleven tijdens deze wandeltocht! www.routabel.nl

Lifestyle DORDRECHT | 11


foto: Herman Fotografie

De 3 s t o pper v a n Fi n n ' s

Lifestyle DORDRECHT | 12

• Portobello met bietengort en pastinaakfriet • Tataki • Courgetteburger met feta en zoete aardappelfriet


BALANS IN ONDERNEMEN

“We doen het echt met elkaar!”

“Zonder hen waren we er niet meer geweest. Althans, zo voelt dat”, vertelt Melanie. “Er zijn gasten die vanaf de eerste lockdown elke week een stamppot bestellen, zelfs al moeten ze daar kilometers voor omrijden. Hoewel je wel een groot verschil ziet tussen beide lockdowns. In het begin vond iedereen het nog leuk om een menu af te halen, dat zie je nu wel iets teruglopen. Het nieuwe is ervan af en mensen zijn de hele situatie zat. Maar gelukkig worden we nog steeds overladen met lieve gebaren,

Al vanaf de eerste lockdown zijn Regard Reuser en Melanie Schmidt van Finn’s Eten en Drinken keihard aan het werk om hun hoofd boven water te houden. Elke keer verzinnen ze weer iets creatiefs of haken aan bij een leuke samenwerking. Melanie is de drijvende kracht achter de schermen en verzorgt onder andere de social media. “Onze gasten, familie en vrienden hebben ons er in deze tijd echt doorheen geholpen.”

zoals kaarten en bloemetjes en zijn we zelfs genomineerd voor een BID Positivity Award. Dit initiatief is opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Ook als we niet winnen, is het al enorm lief dat mensen ons voorgedragen hebben. Het geeft een positieve boost.”

Adrenaline In de eerste lockdown was de balans voor het ondernemende stel echt zoek. Zeven dagen per week waren Regard en Melanie aan het werk, de zaak was zes dagen open en om en om waren ze daar elke avond. “We liepen op adrenaline en deden niets anders meer dan werken. Zelfs onze zoon namen we mee naar de zaak. Via allerlei kanalen bestelden mensen eten. Ik raakte compleet overprikkeld. Mijn vriendin heeft me bij de arm genomen en samen zijn we gaan zitten. We hingen bijna overal automatische berichten aan, dat gaf al meer rust. Toen de tweede lockdown kwam, konden we alles meteen weer instellen. Ik ben nu vooral op de achtergrond bezig en verzin allerlei acties voor social media. Samen met Regard en het keukenteam verzinnen we de menu’s, die ik vervolgens promoot. Dat kost me gelukkig weinig moeite. En ook ons zoontje Finn heeft soms goede ideeën. We doen het echt met elkaar. Als ondernemer en gezin en met ons team en vrienden. ”

Samen “De balans is er nu meer dan in de eerste periode. Ik besef dat we niet alleen zijn, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Wel neem ik nu meer tijd voor mezelf en mijn gezin. Op zondag gaan we bijvoorbeeld met de voetbal naar het strand of naar het bos en dan doen we ‘s middags een spelletje zoals Regenwormen, Catan of Rummikub. En af en toe maak ik een wandeling met een vriendin, zodat ik weer even kan opladen. Het afgelopen winterweer was natuurlijk fantastisch, drie dagen lang heb ik met Finn op het ijs gestaan. Natuurlijk zijn er ook mindere dagen en zakt de moed me weleens in de schoenen, maar dat duurt gelukkig niet lang. Vaak wisselen Regard en ik elkaar af. Als ik niet lekker in mijn vel zit brengt hij Finn naar school en andersom. En gelukkig hebben we ook lachbuien en maken we er thuis met Finn een feestje van. En als de lockdown voorbij is, ren ik als eerste naar de sportschool. Dat heb ik zo gemist!”

Lifestyle DORDRECHT | 13


VOOR DE MOOISTE LINGERIE, BADMODE, PA N T Y ’ S , N A C H T M O D E , L O U N G E - E N D AY W E A R VELE MERKEN O.A.: HANRO STELLA MCCARTNEY FELINA PLUTO LIDEA MAISON LEJABY AUBADE LOVE STORIES CHPTR-S SKINY BODY WEAR WATERCULT MARYAN MEHLHORN SEAFOLLY WOLFORD PAIN DE SUCRE ROIDAL EN GOT TEX A C H T E R O M 101 • 3 311 K B D O R D R E C H T • 0 7 8 - 613 5 8 5 4 • I N F O @ B O T S M O D E . N L

N I E U W E W E B S H O P ! B OT S B O U T I Q U E . N L

@BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE

DE K L EUR E X PE R T S KAMER 88 Haarstylisten is een salon met karakter. Vakmanschap en lef worden gecombineerd met een gevoel van rust en ontspanning. Kleuren is echt het ding van Kamer 88. Of je nu een natuurlijke kleur wilt of een uitgesproken tint? Alles is mogelijk in de wereld van kleur. Zeker voor een balayage ben je bij ons aan het juiste adres. Onze colorista’s denken met je mee en geven jou een uitgebreid advies. Jij staat centraal. Een coupe is onderdeel van jouw imago. De haarstylisten van KAMER 88 weten dat als geen ander. Zij weten wat er speelt op het gebied van hairfashion, zowel Streetstyle als Highstyle. Samen met jou gaan wij op zoek naar jouw imago, elk seizoen opnieuw.

MAASBOULEVARD 88 | 3331 ML ZWIJNDRECHT | 078-78 528 06 | WWW.KAMER88.NL |  @kamer88_haarstylisten


Beauté Sans Doute, gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht, is hét instituut voor huidverjonging, huidverbetering en huidtherapie.

Huidverbetering op het Vlak

Er is veel mogelijk op het gebied van huidverbetering; peelings (van mild tot intensief), microneedling, huidverbeterende massages en

Het afgelopen jaar heeft Beauté Sans Doute niet stilgezeten. De dames

massagebehandelingen voor zowel ontspanning als versteviging.

van Beauté Sans Doute hebben de lockdown goed gebruikt om de salon

De nieuwste aanwinst in Beauté Sans Doute is de Nordlys IPL voor het definitief

naar een hoger niveau te tillen op het gebied van huidverbetering.

verwijderen van haren, vaatjes (couperose) en verminderen van pigment. Door

Sinds 3 maart zijn ze gelukkig weer geopend.

de krachtige werking van dit systeem zijn de resultaten heel mooi.

Beauté Sans Doute werkt al geruime tijd met bewezen behandel-

In de toekomst willen de dames graag samenwerken met een

methoden en hoogwaardige innovatieve merken zoals: pH Formula,

cosmetisch arts en de mogelijkheid om behandelingen uit te breiden.

Forlle’d, ME-Line en Dr. K. Door de vele goede resultaten in vergelijking

Redenen genoeg om een afspraak te maken bij een van de specialisten

met de reguliere huidverzorging hebben de dames besloten om alleen

van Beauté Sans Doute!

producten en behandelingen aan te bieden die niet alleen zorgen voor een stralende, maar ook een gezonde huid.

www.beautesansdoute.nl

Wij stellen ons graag aan je voor!

Sascha Herwig

Lianne Bakker

Sandra Franken

Evelien van der Zee

“Ik ben in 2018 afgestudeerd als huidtherapeut aan de Haagsche Hogeschool. Vanaf 1 maart ben ik fulltime werkzaam bij Beauté Sans Doute en behandel ik voornamelijk de ‘ongezonde en beschadigde’ huid, zoals acne, overbeharing en littekens. Daarnaast richt ik me op definitief ontharen, verwijderen van vaatjes (couperose) en verminderen van pigment.”

“Ik ben vanaf 2015 werkzaam bij Beauté Sans Doute als allround schoonheidsspecialiste en blijf ik continu mijn kennis verbreden op het gebied van huidverbetering. Naast de gezichtsbehandelingen, zet ik ook OPI gelnagels en kan ik iedereen van een goed makeup advies voorzien.”

“25 jaar geleden heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt en kan ik nu met trots zeggen, dat ik een prachtig bedrijf heb opgebouwd en omringd ben met de leukste collega’s. Buiten ons team als Beauté Sans Doute heb ik ook nog twee fantastische collega’s Pauline Dullaert (medisch pedicure) en Stefanie ten Oever (sportmasseur). Zij zijn ook al meer dan 12 jaar werkzaam op Vlak 1.”

“Ruim 18 jaar ben ik huidspecialiste met de missie mensen zich goed te laten voelen met een mooie, stralende en gezonde huid. Ik help je graag en leg de lat hoog als het gaat om jouw huid. Hopelijk treffen we elkaar snel bij Beauté Sans Doute.”

Lifestyle DORDRECHT | 15


KNIPOOG KAPPER IS KLAAR VOOR DE LENTE!

De lente lonkt en dat voelen ze ook bij Knipoog Kapper. De wollen truien en mutsen liggen weer in de kast en de luchtige zomerjurkjes en tops komen tevoorschijn. De lente zorgt voor frisse energie en mensen hebben helemaal zin in een nieuwe coupe. Het dynamische team van Knipoog Kappers staat klaar om hun klanten van de nieuwste trends en lentelooks te voorzien. Marcel Neves is al 22 jaar hét gezicht van Knipoog Kapper en geknipt voor dit vak. Inmiddels is hij ook al ruim vier jaar ambassadeur voor Keune Haircosmetics in Dordrecht. Vakmanschap in combinatie met een gezellige, klantvriendelijke sfeer zijn de ingrediënten voor de Dordtse kapperszaak. “Ik benader alles met een knipoog, ben positief ingesteld, informeel en luchtig. Na al die jaren ben ik nog altijd blij met deze naam. Het past echt bij mij en mijn zaak.”

Lifestyle DORDRECHT | 16


is verbeterd en er zijn veertien nieuwe kleuren bijgekomen. Het is voedend en geeft je haar een mooie, glanzende kleur. Met deze kleuring kun je ook makkelijk weer switchen, want niets is zo veranderlijk als de mens. En daar springen we als team graag op in. We dagen onze klanten uit en kijken daarbij goed naar de persoonlijkheid, wensen en vorm van het gezicht.”

Perfecte look Volgens Marcel hebben de medewerkers van Knipoog Kapper zeker niet stilgezeten de afgelopen tijd. “We hebben met elkaar de voorjaarsschoonmaak gedaan, de winkel is dus helemaal op orde. Natuurlijk blijven we ons altijd ontwikkelen en volgen we met regelmaat seminars, webinars en de laatste trends. Dit voorjaar spotten we veel natuurlijke haarkleuren in het straatbeeld. Een uitzondering die een tikje spannender is, is de rose gold haarkleur. Voor de rest gaan we meer terug naar naturelle kapsels met een natuurlijke balayage. Uiteraard met naadloze en subtiele overgangen van de aanzet naar de punten. De prachtige

Stralend de lente door

haarkleuren kun je zeker combineren met een coole pixie look of prachtige bob- of

Na de winter kunnen je lokken wel een boost

loblijn. Na deze roerige tijden staan wij weer

gebruiken. Door de verwarming en open haard is het

enthousiast klaar voor al onze klanten en

haar vaak dof en droog geworden. “De Semi Color

gaan we met elkaar voor de perfecte look!”

range van Keune is een geweldig product om je haar weer levendig te maken”, vertelt Marcel. “De formule

www.knipoogkapper.nl Fotografie: Daphne Krijgsman

"We dagen onze klanten uit en kijken naar de persoonlijkheid, wensen en vorm van het gezicht.”

Lifestyle DORDRECHT | 17


Corine Meijerink Accountmanager bedrijven E: cm.meijerink@dordrecht.nl T: 078 770 49 71

Reineke de Vries Accountmanager horeca & detailhandel E: reaj.de.vries@dordrecht.nl T: 078 770 48 88

Marijn Wegman Acquisiteur E: gjm.wegman@dordrecht.nl T: 078 770 49 45

Denise Koppelaars Junior Accountmanager / Marketingcommunicatie E: dre.koppelaars@dordrecht.nl T: 078 770 49 58

Bert ten Veen Acquisiteur E: ec.ten.veen@dordrecht.nl T: 078 770 49 43

Boukje van de Ven Accountmanager bedrijven E: b.vande.ven@dordrecht.nl T: 078 770 49 49

Voor ondernemers met vragen aan de gemeente is er Dordt Onderneemt. Dordt Onderneemt is het eerste aanspreekpunt voor ondernemers met vragen aan de gemeente Dordrecht. Zij helpen je graag verder met onderwerpen zoals bedrijfshuisvesting; subsidies; vergunningen; ondernemersverenigingen en andere ondernemerszaken.

Dordt onderneemt Meer informatie? www.dordtonderneemt.nl


Bij Van Roosmalen Optiek aan de Vriesestraat in Dordrecht kunnen klanten al een jaar lang terecht bij een optometrist. Met succes, want de mogelijkheid om verder medisch onderzoek te doen aan de ogen, is een laagdrempelige manier van oogzorg die klanten waarderen.

‘ Met optometrie kun je je onderscheiden’ Het was al langer een wens van eigenaar

aandacht geven aan onze klanten en

Jasper van Roosmalen om optometrie toe

dat we apparatuur hebben die up-

te voegen aan de diensten van de opticien

to-date is. Naast het feit dat we met

en een jaar geleden was het zover met

kwaliteitsmerken werken.”

de komst van optometrist Yvette naar Van Roosmalen Optiek. Jasper: “Optometrie

Zeven jaar geleden is de winkel

is iets waarmee je je kunt onderscheiden

helemaal verbouwd, maar inmiddels is

in de branche. De oogmeting is gelijk

het tijd voor wat opfrissing in de zaak.

aan die van een opticien, maar mocht er

In mei kunnen klanten een gerestylde

medisch gezien verder gekeken moeten

winkel terugvinden aan de Vriesestraat.

worden, dan kan een optometrist dit doen.

“We zitten niet stil en daarom doen

Bijvoorbeeld wanneer iemand droge ogen

we wat kleine aanpassingen aan het

heeft. Wij verzorgen een stukje voorwerk

interieur, waardoor de brillen nog beter

voor de oogarts, zodat deze een beetje

uitgelicht worden en nog beter tot hun

ontlast wordt. We sturen onze resultaten

recht komen.”

door naar de oogarts en koppelen ook weer terug naar de klant. Die vindt het fijn dat hij of zij niet gelijk naar de

Van Roosmalen Optiek is nog altijd geopend voor mensen die binnen

oogarts hoeft, maar dat wij een laagdrempelige optie bieden om de

willen lopen, maar een afspraak maken heeft de voorkeur. Inmiddels

gezondheid van het oog te verbeteren. Op deze manier zijn we als

gaat 90 procent op afspraak, merkt Jasper. “Dat werkt prettig, want

bedrijf zo allround mogelijk.”

zo kunnen we iedereen genoeg tijd en aandacht geven. Uiteraard houden we ons aan de geldende coronaregels.”

Van Roosmalen Optiek bestaat sinds 1953. Het familiebedrijf is gestart door de opa van Jasper, onder de naam ‘Van der Ham Optiek’. Door de jaren heen is een Van Roosmalen altijd het gezicht geweest van de zaak, want nadat de vader van Jasper de winkel overnam, kwam Jasper in 2008 bij het bedrijf te werken. In januari 2020 werd

Vriesestraat 96, Dordrecht | 078 614 01 40 www.vanroosmalenoptiek.nl Tekst: Eline Lohman | Fotografie: Chantal de Visser

hij volledig eigenaar. “Onze kracht is dat we zoveel mogelijk tijd en

Lifestyle DORDRECHT | 19


Lifestyle DORDRECHT | 20


COLUMN

Een paar weken geleden was ik, net als iedereen, in de ban van de elfstedenkoorts. Zou het na zoveel jaren toch weer doorgaan? De spanning van het wachten en kijken of het ijs dik genoeg was, zorgde voor een heerlijke opluchting na alle ellendige berichtgeving over het virus. In die dagen ben ik met mijn oude buurvrouw van 86 een rondje gaan rijden door de Alblasserwaard. Er kwamen allemaal mooie herinneringen van vroeger weer naar boven toen iedereen enthousiast aan het schaatsen was. Bovenal hield 98% zich keurig aan de anderhalvemetermaatregel. Dat gebeurde niet toen de dooi na een tiental dagen genadeloos inzette en wij allemaal weer buiten konden zitten op balkons, terrassen en in parken. Helaas sloeg hier de onverantwoorde feestvreugde op een andere manier toe en moesten wij zonodig weer dicht op elkaar zitten en bierdrinkend een Foto Paul Tolenaar

ongelooflijke puinhoop achterlaten. Alles wat zo goed was gegaan met de kou, verdween toen de warmte genadeloos toesloeg. In deze periode werd ik weer geconfronteerd met vele gedachten aan mijn ouders, die in 1940, 21 en 16 jaar waren. Zij hebben nooit een geheim gemaakt van de problemen die zij als jongelui hadden in de oorlog. Mijn vader werd als kadet van de Koninklijke militaire academie in Breda in 1942 als krijgsgevangene naar Stanislau

MIXED EMOTIONS

getransporteerd, omdat hij niet voor de Duitsers wilde tekenen. Hij heeft daar vaker in eenzame opsluiting gezeten, omdat hij bijvoorbeeld een medegevangene had gedekt die ontsnapt was. Hij zei later tegen ons dat die eenzame opsluiting fijn was, dan kon je even jezelf zijn. Dat was onmogelijk in een barak met honderden krijgsgevangenen. Na bevrijding ging mijn vader naar Engeland voor een militaire training en stortte met een vliegtuig met 48 bevrijde militairen neer op het strand van Katwijk. Hij was een van de vier overlevenden. Mijn moeder en hij zijn in 1946 getrouwd en wij hebben een superjeugd gehad en tot op hoge leeftijd veel profijt gehad van hun positieve instelling. Moraal van het verhaal: ik hoop de jongelui die zich, nu ze zich zo verschrikkelijk eenzaam en depressief voelen, een klein houvast hebben aan de generatie van hun grootouders die ervoor gezorgd heeft dat zij in weelde en luxe kunnen leven. Het is inderdaad verschrikkelijk wat COVID 19 aanricht, maar besef wel dat je met onverantwoordelijk gedrag je je ouders en grootouders in gevaar brengt. Ik wens alle generaties veel sterkte om deze vervelende en vrijheidsbeperkende tijd op de juiste manier door te komen en dat mijn volgende column weer over de bloemetjes, bijtjes en wat dies meer zij kan gaan, mede door ons aller inzet.

Willem Reimers

Lifestyle DORDRECHT | 21


Lifestyle DORDRECHT | 22


DE LIFESTYLE VAN...

Jenny Koch

ik helder te krijgen waar de klant nu staat, zodat ik een compleet beeld krijg. Daarbij stel ik onder andere vragen over werk, gezondheid, relatie en idealen. Door goed te luisteren en door te vragen schep ik samen met mijn cliënt een nieuw kader vol mogelijkheden. Tijd, financiële middelen en zingeving zijn elementen die vrijwel in alle levensplannen terugkomen. Onlangs sprak ik een ondernemer die na ons traject het roer compleet heeft omgegooid. Hij werkte zo hard voor de onbezorgdheid van zijn gezin, maar had nooit tijd om met hen te genieten. Hij heeft zijn bedrijf nu anders ingericht, waardoor hij meer thuis kan zijn. Zijn stralende gezicht motiveert mij om door

Een APK voor onze auto of een halfjaarlijkse controle bij de tandarts vinden we vaak doodnormaal, maar aan

te gaan met mijn bedrijf.”

ons levensplan besteden we nauwelijks tijd. “En dat is

In balans

ontzettend jammer, want je leeft maar één keer”, vindt

Aan het begin van de coronacrisis beviel Jenny van haar

Jenny Koch. Als gecertificeerd Life Planner maakt ze

zoontje Noah. “Zijn geboorte heeft mij nog bewuster

samen met haar cliënten dromen inzichtelijk en haalbaar.

gemaakt van het maken van keuzes en grenzen stellen.

Life Planning geeft inzicht, inspiratie en een praktisch plan

Mijn gezin staat op nummer één. Ik ben minder dagen

om nieuwe keuzes te maken. Zo kom je tot een leven dat

gaan werken en op de dagen dat ik vrij ben geniet ik van

bij je past.

de historische binnenstad, de natuur en de buitenlucht.

Geld

Ik houd van wandelen en de Biesbosch is geweldig! Daarnaast doe ik al jaren aan yoga, dat zorgt ervoor dat

Jenny werd geboren in het Westland en groeide op

ik goed in balans blijf. Het geeft mij rust en ontspanning.

met met nuchtere cultuur van ‘aanpakken, niet zeuren,

Ook houd ik van hardlopen en tennissen. Gewoon lekker

afspraak is afspraak en eerst sparen dan uitgeven. “Ik

bewegen, daar word ik blij van. Mijn vriend Paul houdt

deed meer dan veertien jaar ervaring op in het bank- en

bijvoorbeeld van muziek maken en koken. En van dat

verzekeringswezen. Daarna ging ik mijn dromen achterna

laatste krijg ik juist weer stress. We houden onze relatie

als ondernemer. Het fascineerde mij welke betekenis

in balans door goed te communiceren. Ik denk dat een

we geven aan geld en de impact dat geld heeft op de

gezonde relatie bestaat uit ik, jij en wij. Dus elkaar de

keuzes die we maken. Bewust, maar vooral onbewust.

ruimte geven voor eigen hobby’s en interesses, maar zeker

Vanuit huis krijg je toch een bepaald denkkader mee. De

ook dingen samendoen.”

één geeft bijvoorbeeld heel makkelijk geld uit of start een eigen onderneming, terwijl een ander hier tien keer

Spanje

over nadenkt. Veel mensen werken keihard voor later,

Paul en Jenny nemen zelf ook de tijd om na te denken

maar vergeten onderweg om ook maximaal te genieten.

over hun persoonlijke levensplan. “Practice what you

Materialistisch komen zij vaak niets tekort; hebben een

preach, is mijn motto. Door als koppel een levensplan op

geweldig huis, een prachtige auto en gaan twee keer

te stellen behoud je de verbinding en werk je samen aan

per jaar op vakantie. En toch houden ze dat ontevreden,

een toekomstvisie. Met mijn kaarten van Samenspraak

knagende gevoel. Ik vind het boeiend om samen aan de

– vragen voor een goed gesprek nodig ik stellen uit

slag te gaan en te kijken wat eraan ontbreekt.”

om hiermee te starten. Life Planning is er zowel voor

Bedrijf

individuen als voor koppels. De liefde is mooi en verdient onderhoud en verdieping. Zelf zijn wij dol op Spanje,

Twee jaar geleden verruilde de energieke brunette

Paul heeft daar een tijdje gewoond en we gaan er graag

Amsterdam voor Dordrecht. “Mijn vriend woonde al

naartoe op vakantie. Eén van onze toekomstdromen is dan

een tijdje in Dordrecht en samenwonen paste goed in

ook om een eigen plek te hebben daar. Als het allemaal

ons levensplan”, glimlacht Jenny. “Het is uitdagend om

weer mogelijk is, gaan we verder met oriënteren en

mijn netwerk verder uit te breiden. Mijn klanten komen

onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Momenteel zoek

voornamelijk uit het Westland en rondom Amsterdam,

ik het dichterbij huis en ben ik op zoek naar een werkplek

maar ook hier wil ik mensen helpen bij het realiseren van

in het groen rondom de Biesbosch. Wat zou dat geweldig

hun toekomstdromen. Bij het eerste gesprek probeer

zijn! We blijven dromen en leven het leven dat bij ons past!”

Lifestyle DORDRECHT | 23


Hef adres voor de Watersport Het grootste watersportbedrijf in de regio. Gezellige jachthaven met Eetcafé Het Puntje. Ruime sortering gebruikte boten en motoren. Diverse leuke aanbiedin 1 \ in de scheepswinkel.

l

Wij leveren alles voor de watersport: O.a. boten, motoren, generatoren en accessoires. Botenlift tot 40 ton. Tevens onderhoud en ! I 1 reparatie v ten n motoren. · 1 • Yam,

Big Green Egg:

een “buiten” gewoon kooktoestel

Burgemeester Jaslaan 35 Dordrecht - tel. 078-6160364 - www.vdmerwe.nl

Burgemeester Jaslaan 35 Dordrecht tel. 078-6160364 www.vdmerwe.nl flyer A5 02.indd 2

4-3-2018 15:43:57


Haal nu de gezelligheid in huis met de smulplank! Een heerlijk gevulde schaal met hapjes, tapas en fingerfood. Afhalen of Bezorgen Kom uw bestelling gratis bij ons afhalen. Zaterdag en Zondag van 15.00 - 20.00 uur. Of laat het bezorgen in Dordrecht en Zwijndrecht. Heeft u iets te vieren of een andere gelegenheid op een andere dag? Neem dan gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Bestellen kan via

www.desmulplank.nl Krispijnseweg 51 • 3314 KB Dordrecht • 0624288447 • info@desmulplank.nl

kleinschalige zelfstandige commerciéle units

TE KOOP

In het hartje centrum van Dordrecht worden ontwikkeld een viertal zelfstandige kleinschalige commerciële units. Een voormalige winkelruimte wordt getransformeerd naar 4 stadswoningen en de vier commerciële units. De units hebben een oppervlakte vanaf ca. 32 m² tot ca. 45 m². Een koppeling met meerdere units is uiteraard, ook bouwkundig, mogelijk. Compleet met eigen voorzieningen en vrij in te richten en voor diverse doeleinden geschikt.

winkelruimte /galerie incl. toilet 44 m2

winkelruimte /galerie incl. toilet 43 m2

winkelruimte /galerie incl. toilet 45 m2

winkelruimte /galerie incl. toilet 32 m2

winkelruimte /galerie incl. toilet 89 m2

KOOPSOM VANAF:

€ 87.500,--

EXCLUSIEF BTW KOSTEN KOPER

winkelruimte /galerie incl. toilet 82 m2

Waltmann Bedrijfshuisvesting | Johan de Wittstraat 168 | 3311 KJ Dordrecht www.waltmann.com | 078 - 614 10 30 | bedrijfshuisvesting@waltmann.com

winkelruimte /galerie incl. toilet 135 m2

winkelruimte /galerie incl. toilet 35 m2


w

o

l

e r

f

p o

r w

e Lifestyle DORDRECHT | 26


IN DE MODE

#2

#1

#4

#3

#5

#6 #8

#7

1 • Jack Studio AR by Arma Wit € 199,95 - 2 • Lot Bag € 49,95 - 3 • H32 Sneaker € 179,95 - 4 • Marc Cain Blouse € 199,90 5 • Marc Cain Top € 149,90 - 6 • BRAX Jeans Lavina € 109,95 - 7 • Marc Cain Sjaal € 119,90 - 8 • Marc Cain Broek € 279,00 Verkrijgbaar bij Bahlmann Mode, Voorstraat 352 Dordrecht

www.bahlmann-mode.nl

Lifestyle DORDRECHT | 27


s

o

m

Lifestyle DORDRECHT | 28

e

t

e u bl h

i

n

g


IN DE MODE

#2 #3

#4 #1 #6

#5

#7

#8

1 • Reset Jas Blauw € 149,95 - 2 • Mos Mosh T-Shirt € 69,95 - 3 • Mos Mosh Blouse € 109,95 - 4 • Mos Mosh Blazer € 179,95 5• Sophia Bag € 59,95 - 6 • Mos Mosh Jeans Naomi € 139,95 - 7 • Alex Bag € 69,95 - 8• Mos Mosh Rok € 119,95 Verkrijgbaar bij Bahlmann Mode, Voorstraat 352 Dordrecht

www.bahlmann-mode.nl

Lifestyle DORDRECHT | 29


c

a

Lifestyle DORDRECHT | 30

e r u nat

l

m


IN DE MODE

#4

#5 #1 #3

#8 #6

#2

#7

1 • YAYA Top € 49,95 - 2 •YAYA Rok € 89,95 - 3 • YAYA Trui € 69,95 - 4 • YAYA Blouse € 79,95 5 • Beau Bag € 69,95 - 6 • YAYA Jumpsuit € 139,95 - 7 • YAYA Broek € 89,95 - 8 • Alex Bag € 69,98 Verkrijgbaar bij Bahlmann Mode, Voorstraat 352 Dordrecht

www.bahlmann-mode.nl

Lifestyle DORDRECHT | 31


Wat doet ú met uw overwaarde? Wij helpen u met verzilveren! Plan vrijblijvend een afspraak

De Hypotheekshop Dordrecht Stadspolders Winkelcentrum Bieshof (078) 220 00 20

Notariskantoor

Notariskantoor Merwestein Merwestein Houtbewerking | Meubels Interieur | Scheepstimmerwerk

Uw notaris op alle rechtsgebieden ! Bel of mail vrijblijvend voor een offerte ! Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Singel Mr. 81 (Samuel Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht C.L. van Papaïoannou, Notaris Postbus 201, 3300 AE Dordrecht Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht Postbus 201, AE Dordrecht Telefoon: 078 - 613 95 553300 • Faxnummer: 078 - 639 06 81 Telefoon: 078 - 613 95 55 E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl

Uw notaris op alle rechtsgebieden ! Bel of mail vrijblijvend voor een offerte ! Uw notaris op alle rechtsgebieden ! Bel of mail vrijblijvend voor een offerte ! Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

www.erwinswooddesign.nl

Singel Mr. 81 (Samuel Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht C.L. van Papaïoannou, Notaris Postbus 201, 3300 AE Dordrecht Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht Postbus 201, AE Dordrecht Telefoon: 078 - 613 95 553300 • Faxnummer: 078 - 639 06 81 Telefoon: 078 - 613 95 55 E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl www.notariskantoormerwestein.nl


SHARP ZORGT VOOR CREATIEVE

TOTAALAANPAK

De best passende vloer combineren met de meest ideale inrichting of raambekleding van het (kantoor)pand? Sharp Gietvloeren en Sharp Projects staan garant voor een creatieve totaalaanpak op het gebied van vloerafwerking en projectinrichting en –stoffering.

Ondanks de coronacrisis kijkt eigenaar Rick

laboratorium van de TU Delft: het Electrical

Peters van Sharp Gietvloeren en Sharp

Sustainable Powerlab, ook wel ESP Lab

Projects terug op een succesvol verlopen

genoemd. “Een prachtige opdracht, waarbij

jaar 2020. “Dat had alles te maken met

we 4500 vierkante meter aan verschillende

de voortgang van de bouw van nieuwe

gietvloersystemen mochten plaatsen. Maar

panden en projecten die al gepland stonden

ook als het om een ruimte van pakweg 25

voor dat jaar. Dat zorgde ervoor dat de

vierkante meter gaat, denken wij mee en

werkzaamheden doorgingen en - omdat

adviseren we graag.’’

de crisis voortduurt - er wel veranderingen

Het uitgangspunt van Sharp is bij elke

plaatsvinden.

afzonderlijke klus de door het bedrijf zelf

Disciplines

ontwikkelde KOERS-formule, die staat voor Kwaliteit, Onderhoud, Eerlijkheid, Resultaat

De 46-jarige inwoner van Hendrik-Ido-

en Samenwerken. Een vondst van The Value

Ambacht heeft al ruim een kwarteeuw

Office waarin onze werk- en denkwijze mooi

ervaring op het gebied van vloerafwerking.

vertaald is.

Sinds 2015 benut hij die kennis en kunde in zijn eigen bedrijven Sharp Gietvloeren

Nieuw pand

en Sharp Projects. “Die combinatie is

Momenteel huist Sharp nog in Ridderkerk,

ontstaan omdat opdrachtgevers regelmatig

maar daar gaat op korte termijn

na de afronding van een vloer met de

verandering in komen. Dit jaar verrijst op

vraag kwamen of we ook iets konden

het Bedrijvenpark Ambachtsezoom, aan

betekenen bij de inrichting van het pand.

de zuidkant van Hendrik-Ido-Ambacht, een

Daardoor zijn we ons ook gaan richten op

nieuwe thuisbasis. “Ik ben ooit vanuit huis

projectstoffering, bekleding en zonwering.

begonnen en straks is dat bijna weer zo, met

Die combinatie van disciplines, dat vind

een bedrijfspand in de nabijheid’’, lacht Rick.

ik het mooiste van ons werk en zorgt voor

“We gaan het nieuwe pand geheel circulair

een ideale balans. Mooie dingen maken,

bouwen”, verklapt hij. “Met het nieuwe pand

creativiteit in projecten stoppen en denken

willen we ook uitstralen waar we voor staan.

in uiteenlopende oplossingen.”

En het moet ook een showroom worden.”

KOERS-formule Rick kijkt vol trots terug op de bijdrage die zijn bedrijf het afgelopen jaar mocht

www.sharpgietvloeren.nl www.sharpprojects.nl Tekst: Arco Bomgaars

leveren aan de bouw van een gloednieuw

Lifestyle DORDRECHT | 33


HOE VIND JE JOUW BALANS?

INTERIEURONTWERPER MIRYAM SCHOTMANBAKKER komt uit een echte architectenfamilie, is ooit begonnen in de mode maar ontwikkelde eveneens een grote passie voor interieurs, esthetica en zuiverheid. Ze heeft een fijne neus voor sfeer, ambachtelijkheid en is vooral bekend om haar eigen tijdloze signatuur zonder conventies.

Lifestyle DORDRECHT | 34


INTERIEURINSPIRATIE

Nu het weer voorjaar geworden is, willen we zon, warmte en vrolijkheid. De balans hervinden in het nieuwe ‘normaal’. Balans vind je bijvoorbeeld in de kleuren van je interieur en het verbinden van binnen en buiten. Belangrijk is ook de invulling van tijd voor werk en ontspanning. Thuiswerken is belangrijker dan ooit.

Kies je voor luxe behang, dan heb je direct de lekkere hotel chique uitstraling waaraan we inmiddels allemaal wel weer behoefte hebben! De nieuwe trend is soft, aaibaar, luxe, new classic, glamour, hotel chique en kunst is heel belangrijk! Eye catchers als mooi behang, fluweel in lichte vrolijke tinten op de meubelen of als gordijnen, marmer op de tafels, leer op de vloer, trap of wand. Kleuren uit het ‘warme’ pallet als brons, goud, champagne, rosé en uiteraard weer veel hout, riet en bamboo! Elke hoek in je huis hoort uitnodigend te zijn. We zijn als nooit tevoren met ons huis bezig en vinden het heerlijk om er in te leven, werken en ontspannen.

Lifestyle DORDRECHT | 35


020007-Q - BSH Group is licentiehouder van het merk Siemens van Siemens AG

Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie.

www.keuken-line.nl Hoveniersplein 2 Zwijndrecht 078 - 619 29 55

www.belmar.nu Stevensweg 109 Dordrecht 078 - 616 48 08


COLUMN

ESTHER UITMAN-VAN DER LEEST VAN L’ESTRO ARMONICO

Zoek de balans die past bij jouw leven

Nu veel mensen al lange tijd thuiswerken, is het steeds belangrijker om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Hoe houd je je energiebalans op peil en hoe zorg je ervoor dat je ook onder moeilijke omstandigheden fysiek en mentaal gezond blijft? Het draait allemaal om de juiste keuze maken voor jouw situatie, weet coach, adviseur en trainer Esther Uitman-van der Leest van L’Estro armonico. “Nu de kinderen weer op school zitten, zou je denken dat thuiswerkende ouders meer tijd hebben voor ontspanning, maar doen ze dat dan ook? Vaak niet”, legt Esther uit. “Ook, of misschien júíst, als je thuiswerkt moet je duidelijke keuzes maken. Als je aan de keukentafel werkt, moet je een duidelijke markering maken tussen werk en vrije tijd, tussen een werkdag en het weekend. En je moet een ritme vinden dat past bij jou.”

Burn-out Esther: “Ik had laatst een cliënt, een thuiswerkende vrouw van in de veertig. Zeer gedreven in haar werk, een ongelofelijke doorbijter. Elke morgen kroop ze al vroeg achter haar computer. Tussen de middag kwam haar partner een lunch en een kopje koffie brengen. Heel lief natuurlijk, maar nu kwam ze helemaal niet meer achter haar bureau vandaan. Ze werkte nog harder dan voorheen op kantoor; en nog steeds was het niet goed genoeg. Ze werd kribbig naar haar kinderen, maar ze was vooral zó moe... Ze was in haar eigen fuik van haar bewijsdrift gezwommen, van nóg beter willen presteren. Ik snap dat ook wel, ik ben zelf ook iemand van het altijd maar doorgaan en het veel uren maken. Maar ik weet ook waar dat toe kan leiden als je niet oppast: een burn-out.”

Persoonlijke fuik “Een ontwikkeling die ik zie is dat mensen eerder om hulp vragen, voordat ze burn-out raken”, concludeert Esther. “Nu ze los zijn van hun werkomgeving durven ze eerder toe te geven dat het allemaal te zwaar is. Mijn advies: ga niet in je eentje lopen tobben. Laat me helpen. Na een paar gesprekken weet je precies wat jouw fuik is, en hoe je daar weer uit zwemt. Je leert waar jouw natuurlijke krachten en drukpunten liggen en welke signalen jouw lijf afgeeft als je gestrest raakt. Om de balans tussen jouw werk en vrije tijd te herstellen, zoeken we praktische oplossingen die aansluiten bij jouw dagritme. Want die balans vinden, dat is maatwerk. Het maakt niet uit wát je doet, áls je maar keuzes maakt.” www.lestro.nl Tekst: Nettie Dekker | Fotografie: Anke Bot

Lifestyle DORDRECHT | 37


EVEN BINNENKIJKEN

VAN ROMANTISCHE DROOMVILLA IN ZEELAND NAAR MODERN EN STRAK IN DUBBELDAM Lifestyle DORDRECHT | 38


Ze lieten hun perfect verbouwde droomvilla in Burgh-Haamstede achter om een verwaarloosd jarenzestighuis te kopen in Dubbeldam. Na jaren een jaar verbouwen en klussen, hebben Anke Busink en Wim Slootweg het gedateerde huis omgetoverd in een comfortabele, moderne en vooral lichte woning. “Eigenlijk hadden we in Burgh-Haamstede onze droomwoning””, vertelt Anke. “We missen de rust, de stilte en vooral ook de zeelucht nog steeds. We woonden dan wel in Zeeland, maar ons sociale leven speelde zich nog steeds af in Dordrecht. Een hoop heen-en-weer rijden dus. Nu rijden we regelmatig in omgekeerde richting, want we hebben daar nog veel kennissen.”

Sixties Anke: “Toen we eenmaal besloten hadden om terug te komen, zijn we gaan zoeken naar een huis. Toen we dit huis aan de Elzenlaan binnenstapten, dachten we: wauw die glazen pui in de hal, en die hoogte! En de 1000 vierkante meter grond eromheen hielp natuurlijk ook. De vorige eigenaar had het huis midden jaren zestig laten bouwen en sinds die tijd was er niets meer veranderd. Zelfs de vloerbedekking uit de sixties lag er nog! Maar we zagen meteen wat het kon worden.”

Lifestyle DORDRECHT | 39


"Je moet een huis niet veranderen in iets dat het niet is, dus we hebben het jarenzestig uiterlijk behouden.

Lifestyle DORDRECHT | 40


Krijgsman Bouw “De verbouwing is een project van een jaar geweest” vertelt Anke verder. “Het kwam goed uit dat mijn dochter vlakbij woont en dat zij een jaar naar Amerika ging. Wij konden dus in haar huis wonen en na ons werk gaan klussen. Het was zo’n groot project dat we een aannemer nodig hadden. Met Adriaan Bossenbroek van Krijgsman Bouw klikte het meteen. Hij kende de buurt en hij had prima ideeën. Zoals voor de natuurstenen wand achter de openhaard. Het afbikken daarvan zou echt een hels karwei worden. ‘Waarom zetten jullie er geen wand voor?’, stelde hij voor. Dat was een oplossing die wij zelf niet hadden gezien. En het originele balkonnetje aan de achterkant. Adriaan vond dat we dat weg moesten halen. Een lastige beslissing, want wij vonden het leuk. Maar hij had het juist gezien: de achtergevel is veel strakker en mooier zonder. We waren in het begin ook geen fan van de natuurstenen trap. Die moest eruit! Uiteindelijk hebben we besloten om hem zo te laten. Hij past nu eenmaal goed in de hal en bij het karakter van het huis.”

Eigentijds & strak “Hoewel het huis aan de buitenkant een metamorfose heeft doorgemaakt, hebben we het jarenzestig uiterlijk behouden”, vervolgt Anke. “Je moet een huis niet willen veranderen in iets dat het niet is. De landelijke sfeer waar ik erg van hou, past ook minder bij het strakke en industriële interieur. Het huis ligt iets hoger, wat maakt dat we vanaf de bank vooral het groen zien van het park hierachter. Toen we erin kwamen stond er een compleet bos rond het huis. Vooral veel oude coniferen. Die konden we niet houden, maar de prachtige dertig jaar oude berk is gebleven.”

Het oude bewaren “Het huis is dan wel grotendeels nieuw” legt Anke uit, “maar dat betekent niet dat we ook allemaal nieuwe meubels hebben. We hebben veel meubels die van huis naar huis zijn mee verhuisd. Zoals de caféstoelen aan de eettafel. Die hebben we al vanaf ons trouwen. Toen de kinderen kwamen, hebben we er precies dezelfde stoelen bijgekocht. De grote kast in de woonkamer is nog van Wims oma. Deze heeft ook in al onze huizen gestaan. Wel steeds met een andere kleurtje, dat wel. We hebben zelfs een ‘nostalgiekamer’, waar we spullen en meubels bewaren die we nu niet kwijt kunnen.”

Lifestyle DORDRECHT | 41


Aan de slag Anke: “Ik snak echt naar het voorjaar, weer lekker in de tuin werken. Het volgende project wordt een piratennest bouwen in de tuin voor de kleinkinderen. Wij zijn het soort mensen dat eigenlijk altijd een project onderhanden wil hebben. Van niets iets maken, dat vind ik leuk. We hebben meerdere huizen compleet verbouwd. Vooral dat prille begin, alles op papier uitdenken, dan zijn we razend enthousiast. Daarna is het vooral heel, héél hard werken. En als het dan helemaal af is, zeggen we tegen elkaar: dit doen we echt nooit meer!” “We moesten wel wennen aan het drukke verkeer na de stilte in Zeeland, maar ik zie ons hier voorlopig wel wonen. Een loopje naar de bakker, lopen naar de markt, dat dorpse bevalt ons ook. Ons huis is comfortabel en praktisch, en we wonen dichtbij de (klein) kinderen. Toch weet ik dat mijn hart nog altijd bij dat landelijke ligt. We hebben de afgelopen tijd veel gewandeld in de polder en mijn hart gaat echt wat sneller kloppen als ik een leuk boerderijtje zie. Daar kan ik bij wegdromen. Ik sluit dus niets uit...”

Lifestyle DORDRECHT | 42


Reislustig “Nu we niet meer werken willen we veel gaan reizen”, besluit Anke. “Zodra het kan, vertrekken we naar Namibië en Zuid-Afrika. Dat zwerven, ontdekken en plekken bezoeken waar je nog nooit geweest bent, dat trekt ons aan. Reis‘lust’ is een woord dat ons goed beschrijft. We hebben nu eenmaal weinig rust in ons kont... Tekst: Nettie Dekker | Fotografie: Anke Bot

"Het dorpse van Dubbeldam bevalt ons enorm." Lifestyle DORDRECHT | 43


ZAKELIJK LEASEN? Wij denken graag met je mee! De omstandigheden binnen bedrijven veranderen sneller dan ooit. En hiermee ook de mobiliteitsbehoefte van het bedrijfsleven. Denk hierbij aan tijdelijke contracten, aan de inzet van elektrische auto’s of zelfs leasefietsen! Wil je zakelijk leasen? Kies dan bij AA Lease de leasevorm die bij jouw bedrijf past! Onze leaseadviseurs zijn zeer ervaren in het adviseren van directies en wagenparkbeheerders. Wij bouwen aan een samenwerking die zijn vruchten afwerpt. Geen korte termijn-politiek, maar duurzame mobiliteitsplannen waar je wat aan hebt. Zo werken wij samen aan een gezonde toekomst. Meer weten? Kijk dan snel op www.aalease.nl of mail naar info@aalease.nl.


HDO Dakbedekkingen HDO Dakbedekkingen

Het aanbrengen, renovatie, reparatie en onderhoud van bitumineuze dakbedekkingen, shingles en kunststof dakbedekkingen Stalen dak- en wandbeplating

Dakisolatie en dakbestrating

Zowel bedrijf als particulier

Het aanbrengen, renovatie, reparatie en onderhoud van bitumineuze dakbedekkingen, shingles en kunststof dakbedekkingen Stalen dak- en wandbeplating

 

Dakisolatie en dakbestrating

Zowel bedrijf als particulier

Noldijk 94a - 2991 VL Barendrecht Tel 0180 - 61 96 95 info@hdobv.nl www.hdobv.nl

Ben jij een ervaren editor? Noldijk 94a - 2991 VL Barendrecht Dan zijn wij ook op zoek naar jou!

Tel 0180 - 61 96 95

Bezitinfo@hdobv.nl jij over een goede portie creativiteit, heb jij affiniteit met social media, het shooten en het www.hdobv.nl editten van promotiefilmpjes. En ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Stuur ons dan jouw werk waarin jouw skills naar voren komen. Wij zien graag jouw inzending tegemoet op: tijn@dewerkshop.info

Wij zijn zoeknaar naarWerkshoppers. Werkshoppers. Wij zijn opop zoek

4.

Duurzaam

5.

Speels; tikkeltje brutaal

Herken jij jezelf in bovenstaande kernwaarden en kan jij dit onderbouwen? Dan heb jij misschien wel Werkshopper Wij zijn geïnteresseerd in wat je kunt wat je vaardigheden Herken jij jezelfDNA. in bovenstaande kernwaarden en kan jij diten onderbouwen? Dan hebzijn. jij Daarom willen we in plaats van jouw C.V. jouw motivatie! misschien wel Werkshopper DNA. originele Wij zijn geïnteresseerd in wat je kunt en wat je De vorm van jouw zijn. motivatie voor deze job lm, presentatie, blog, brief of post vaardigheden Daarom willen we in staat plaatsvrij. vanMaak jouween C.V.fijouw originele motivatie! op je socials. Wees creatief en laat zien waarom we jou in ons team moeten hebben. De vorm van jouw motivatie voor deze job staat vrij. Maak een film, presentatie, blog, brief of post op je socials. Wees creatief en laat zien waarom we jou in ons team moeten hebben.

Jouw inzending kan je mailen naar: contact@dewerkshop.info

Jouw inzending kan je mailen naar: contact@dewerkshop.info

W hop

3. Nederigheid 4. Duurzaam 5. Speels; tikkeltje brutaal

3.

Nederigheid

www.dewerkshop.info

rks

2.

We

1. Passie

Stichting Werkshop

ing

1.

2. Inclusiviteit Passie Inclusiviteit

cht

Werkshopper bezitde devolgende volgende kernwaarden: kernwaarden: EenEen Werkshopper bezit

Wij gaan door waar anderen stoppen.

Sti

Ben jij op zoek naar een baan waarbij je echt een verschil kan maken?

Ben jij op zoek naar een baan waarbij je echt een verschil kan maken? Wij hebben gemotiveerde hardwerkende toppers nodig die ons team willen versterken. Lijkt Wij hebben gemotiveerde hardwerkende toppers nodig die ons team willen versterken. Lijkt het het je tof om anderen te ondersteunen in het ontdekken van hun talenten en kwaliteiten? Ben je tof om anderen te ondersteunen in het ontdekken van hun talenten en kwaliteiten? Ben je in je in staat deelnemers in hun kracht te zetten en te begeleiden naar werk, school of staat deelnemers in hun kracht te zetten en te begeleiden naar werk, school of vrijwilligerswerk? jij misschien wel de nieuwe aanwinst voor ons team. Danvrijwilligerswerk? ben jij misschienDan welben de nieuwe aanwinst voor ons team.

Join our team!

deWerkshop deWerkshop


Verdwaald in het juridische doolhof? Roep ons erbij!

Wilgenbos 20

Dordrecht

info@gilhuis.nl

www.gilhuis.nl

M I R Y A M S C H O T M A N

C H O T M A N

I N T E R I E U R S

E U R S

Bouw binnenkort je droomwoning op de Voorstraat in Dordrecht

078 - 631 12 20

M E LD JE A A N

Miryam Schotman Interieurs Haaswijkweg Oost 75A | 3319 LB Dordrecht | 06 23678548 info@miryamschotmaninterieurs.nl | www.miryamschotmaninterieurs.nl

Meer info: opdevoorstraat.nl

Openingstijden vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur maandag t/m donderdag op afspraak voor projecten.


AAN HET WOORD

Tussen mijn werk en privéleven zoek ik voortdurend de juiste balans en is het ook het moeilijkst om die te vinden. Het liefst maak ik tijd om het hele weekend leuke dingen te doen met mijn kinderen en partner: wandelen en fietsen, filmpje kijken, taart bakken en spelletjes doen. Aan de andere kant weet ik dat er stapels dossiers liggen om behandeld te worden en dat sommige mensen met smart op een ontwerp van hun testament of oprichting van hun BV aan het wachten zijn. De ene keer kan ik dat beter parkeren en laten voor wat het is dan de foto: Anke Bot fotografie

andere keer. Soms valt de weegschaal de ene kant op, omdat dat zwaarder weegt en soms de andere kant. Ik denk dat elke ondernemer dat gevoel wel herkent. Op mijn kantoor zoek ik de balans tussen dienstbaar zijn aan mijn cliënten en hen het gevoel te laten hebben dat zij ‘koning’ zijn, aan de andere kant moet dit niet ten koste gaan van mijn medewerkers die het werk verzetten. Een enkele keer zal het dus niet precies zo gaan als de cliënt hoopt of verwacht. Ook

Balans in het leven

voor mij en mijn medewerkers zal het soms niet lopen zoals we het liefst willen, maar we doen ons best om de balans te houden. Met cliënten aan tafel zoek ik de balans tussen een professionele en zakelijke houding aan de ene kant maar ook het warme, veilige en persoonlijke gevoel aan de andere kant. Een cliënt die gaat scheiden en het huis toegedeeld krijgt, wil dat dit goed is geregeld. Maar ondertussen voel je de spanning tussen partijen en wil zo’n persoon zijn kant van het verhaal vertellen.

Een mooi thema voor dit nummer ‘balans’. De hele dag kom ik dat tegen en zoek ik de balans op, zowel in mijn privéleven als zakelijk en in de combinatie daarin. Met mijn kinderen zoek ik de juiste balans tussen een liefdevolle, zorgzame en duidelijke opvoeding. Niet alles mag, niet alles kan, maar ik geef ze wel de mogelijkheid te experimenteren en zichzelf te ontwikkelen.

Een jong stel dat een huis koopt is superblij dat het uiteindelijk lukt, maar wil ook graag vertellen dat het een lange zoektocht was met veel obstakels. We bespreken dan de juridische kant van het verhaal, maar er is ook tijd en ruimte voor de achtergrond. Iemand die een partner verliest is verdrietig en kan soms emotioneel zijn, dus is er ruimte voor zijn of haar verhaal, aan de andere kant moet je dan niet alleen in de emotionaliteit belanden en vergeten waarvoor men komt: het regelen van de nalatenschap, zorgen dat het huis op naam komt en dat ook de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast speelt de spagaat tussen geheimhouding en mijn poortwachtersrol ter bestrijding van fraude en witwassen. Wat mag wel gemeld en wat niet? Duidelijk zijn en soms iemand terechtwijzen, maar ook heel erg lachen en af en toe een traantje mee wegpinken. Het zit allemaal in ons prachtige notariële vak. De afwisseling, het werken met juridische teksten, de rechtszekerheid verzorgen en daarnaast het werken met mensen, geeft een uitstekende balans. Van alle werelden het beste. Hoe heb ik ooit kunnen twijfelen of ik notaris zou worden? mr. Maartje Nonhebel, Notaris 078 613 67 66 | notaris@notariaatnonhebel.nl www.notariaatnonhebel.nl

Lifestyle DORDRECHT | 47


A D V O C AT E N & M E D I AT O R S

• ECHTSCHEIDING

VJK

• VERMOGENSDELING • ALIMENTATIE • GEZAG & OMGANG • MEDIATION • ERFRECHT

Nieuwe Haven 44 • 3311 AR Dordrecht • (078) 611 71 00 info@vjkadvocaten.nl • VJKADVOCATEN.NL

Mr. Désirée van den Berg Mr. Wilma Kouters

Hier doen we het voor, de mooie beoordelingen van onze opdrachtgevers op Funda, en de klant heeft altijd gelijk toch...

Een funda gebruiker Geschreven op 23 februari 2021

10,

0

Ik zou deze makelaar aanbevelen

Zeer te spreken over de gang van zaken en deskundigheid. Snelle interactie en no-nonsense. Het is een makelaar waarbij wij ons direct vertrouwd mee voelde en gezien het resultaat wederom terecht. Gewoon TOP.

Ik hou van een hands-on en no-nonsense aanpak en dat heeft Baas Makelaardij.

Een funda gebruiker Geschreven op 3 november 2020 Ik zou deze makelaar aanbevelen

Een funda gebruiker Geschreven op 15 december 2020

9,5

Ik zou deze makelaar aanbevelen

078 613 12 22 info@baasmakelaardij.nl baasmakelaardij.nl

9,3

Baas Makelaardij Vrieseweg 155 3311 NV Dordrecht

Samenwerken met Erwin Dornscheidt van Baas is erg prettig. Hij denkt met je mee en geeft zijn mening, ook al was die anders dan die van ons.


90 JAAR

TECHNIEK & INNOVATIE

Hageman beveiliging & elektro viert dit jaar haar 90-jarig bestaan. Er is veel veranderd sinds de eerste Hageman het bedrijf in 1931 startte. Sebastiaan Hageman, directeur, en derde generatie Hageman, vertelt over de geschiedenis van het bedrijf, die zo verweven is met de familiegeschiedenis, waarin waarden als hard werken, veranderen als nodig, innoveren waar het kan, professionaliteit én een goed contact met de klant nog altijd voorop staan.

Oprichters “Ik ben opgegroeid in het bedrijf”, begint Sebastiaan zijn verhaal. “Het bedrijf en privé liepen in elkaar over. De zaak was gevestigd op het Kromhout 155-157 met in de loop van de tijd een winkel aan de Grote Spuistraat. Wij woonden er tot ik een jaar of 14 was naast, op nummer 153. Oma woonde op nummer 157. En mijn oom Wim woonde met zijn vrouw boven de zaak. Mijn opa startte de zaak (ETB), samen met mijn oma, nadat hij in 1931 ‘eervol’ ontslagen werd bij Philips. Hij kreeg een mooi getuigschrift mee. Het was dik crisis en opa ging aan de slag als ‘zzp’er’. Oma maakte lampenkappen; opa repareerde wasmachines en radio’s. Bijzonder was dat ze toen nog niet getrouwd waren. Mijn oma kwam uit een agrarische gezin in Hendrik-Ido-Ambacht. Ze vertelde wel eens over die nagel die ze moest laten groeien voor het aardbeien plukken. Ze wilde absoluut niet in de tuinderij werken, ze wilde naar de stad. Daar leerde ze mijn opa kennen. Een jaar later trouwden ze alsnog. En ze kregen zeven kinderen. Het moet hectisch geweest zijn een groot gezin opvoeden en een zaak. Ik herinner me haar als een pittige, maar lieve vrouw. Ik kan me de koffiefilter met kokindjes nog zo voor de geest halen, die nam ze altijd mee als we naar de kerk gingen.”

Twee broers aan het roer Sebastiaan: “Toen opa overleed namen mijn vader Rob en zijn broer Wim de zaak over. Zij concentreerden zich vooral op de installatie: ketelpakken aan en huisinstallaties aanleggen . Meters maken, dat vonden ze mooi, lekker knallen. Ze hadden een geweldige tijd toen ze in Zuid-Frankrijk het huis van de Dordtse kunstenaar Bouke IJlstra opknapten, de man die destijds ons logo ontwierp.

Lifestyle DORDRECHT | 49


Mijn moeder en tante runden het Kromhout. Er was een deur tussen de woning en de winkel; mijn moeder liep dan steeds heen en weer. Mijn tante ook, maar dan vanaf de bovenwoning.” “Mijn vader was gek van verlichting, vervolgt Sebastiaan. Hageman was gespecialiseerd in – vooral Italiaans – design. Het soort lamp dat zelfs nu nog modern oogt. De verlichting van Hageman was echt een begrip in de regio. Ik was ook vaak in de zaak te vinden. Op de foto was ik een jaar of 12. Een ketelpakkie aan en dan rekken met materialen netjes maken. Dat vond ik mooi. Na het Kromhout verhuisde de zaak naar de Nijverheidstraat. Daar was meer ruimte voor een showroom. De werkverdeling was dat Rob zich bezighield met de showroom en administratie. Wim had niet zoveel met die ‘stomme lampies’. Hij stuurde de jongens aan. Ik denk dat ze allebei het werk deden waar ze het meeste energie van kregen. Bij het 75-jarig bestaan werd de gerestylede showroom door de 4e generatie geopend en werd afscheid genomen van de showroom met design verlichting. De focus kwam helemaal op de installatietechniek te liggen. Omdat de Nijverheidstraat uiteindelijk niet meer voldeed, heb ik het pand op de Aventurijn gekocht waar we sinds 2019 zitten. Mijn vader heeft dit pand maar een keer gezien. Ik had toen zelfs de sleutel nog niet. Maar hij zei dat hij het er mooi vond uitzien. Kort daarna is hij overleden. Geen showroom en doehet-zelf-shop meer, wel een comfortabel kantoor, een magazijn en een mooie kantine. Het is licht en overzichtelijk, en prettig werken hier. En af en toe zien we buiten een vosje rondlopen.”

Lifestyle DORDRECHT | 50


" Meegaan met de tijd zit in ons DNA" erg belangrijk geweest. Wat niet is veranderd, is het contact met de eindgebruiker. Dat blijft bij ons voorop staan. Goed luisteren naar wat deze wil, en dan de beste oplossing erbij zoeken. Meegaan met de tijd zit echt in ons DNA. Mijn vader was een van de eersten die computers aanschafte. Hij was het ook, die destijds in de beveiliging dook. Naast de vertrouwde werkzaamheden van het aanleggen van elektrotechnische installaties voegden we in de beveiligingstechniek inbraaksystemen, brandmeldinstallaties, toegangscontrolesystemen en camera observatiesystemen toe aan ons pakket. De techniek is in 90 jaar natuurlijk enorm veranderd. Ook de integratie van de verschillende systemen heeft een enorme vlucht genomen. Zo kunnen we met intelligente thermische camera’s een beginnende brand detecteren. Deze sturen een melding door naar een meldkamer of sturen direct een blussysteem aan. Ook de verwerking van ons eigen proces is sterk veranderd. We hebben geen papieren dossiers meer. Onze klanten loggen in op ons klantenportal. Medewerkers gaan op stap

Hageman van toen naar nu

met mobiele werkbonnen. En ik sla aan het eind mijn laptop dicht en neem mijn bedrijf onder mijn arm mee naar huis, terwijl alle

“Onze zaak is nu half elektra en half beveiliging”, legt Sebastiaan

data veilig is opgeslagen in een datacenter. Of er na mij nog een

uit. “Onze focus ligt vooral op de business-2-business markt.

Hageman in de zaak stapt? Leuk, maar voor nu is dat te vroeg om

De grootte van Hageman is altijd rond de tien mensen geweest.

te zeggen. Voorlopig zit ik er nog wel even hoor. Eerst op naar de

Stuk voor stuk professionals, met veel kennis, ervaring en eigen

100 jaar!”

expertises. Alles gaat nu veel sneller dan in de tijd van mijn vader en oom. Het opzetten van processen binnen het bedrijf zijn hierbij

www.hageman-dordrecht.nl

Lifestyle DORDRECHT | 51


Bij Insta-green leveren Bij Insta-green wij prachtige Bij leveren Insta-green kunstbomen, wij prachtige leveren indrukwekkende kunstbomen, wij prachtigeindrukwekkende kunstbomen, indrukwekkende plantenwandenplantenwanden en moswanden. plantenwanden enOok moswanden. kun je bijen ons Ook moswanden. terecht kun je voor bij ons Ookterecht kun je bij voor ons terecht voor Jouw Jouw Jouw specialist specialist specialist voor voor binnenvoor binnenbinnenenen buitenbeplanting! buitenbeplanting! en buitenbeplanting! schitterende potten, schitterende vazen, planten potten, schitterende op vazen, verzorgingssystemen, planten potten, vazen, op verzorgingssystemen, planten op verzorgingssystemen, complete combinaties complete encombinaties tuinaanleg. complete Wij encombinaties leveren tuinaanleg. zowel Wij enaan tuinaanleg. leveren zowel Wijaan leveren zowel aan Kunstplanten Kunstplanten Kunstplanten of echte of echte of echte planten? planten? planten? particulieren alsparticulieren bedrijven zoals: alsparticulieren bedrijven zorginstellingen, zoals: als bedrijven zorginstellingen, hotels, zoals: zorginstellingen, hotels, hotels, Het kanmeer. kan allemaal Het allemaal kan allemaal bij Insta-Green. bij Insta-Green. bij Insta-Green. kantoren, zwembaden kantoren, enzwembaden (indoor)speeltuinen kantoren, enzwembaden (indoor)speeltuinen en nogen veel (indoor)speeltuinen meer. en nog veel meer. en nogHet veel Dit alles binnenDit Nederland alles binnen maar Dit Nederland ook allesinbinnen België maar Nederland enook Duitsland. in België maarenook Duitsland. in België en Duitsland. Ons uitgangspunt Onsisuitgangspunt om zo natuurgetrouw Onsisuitgangspunt om zo natuurgetrouw mogelijk is om zo natuurgetrouw mogelijk mogelijk en realistische groenoplossingen en realistische en groenoplossingen realistische aan te bieden. groenoplossingen aan te bieden. aan te bieden.

Jouw specialist voor binnen- en buitenbeplanting!

Jouw specialist voor binnen- en buitenbeplanting! Kunstplanten of echte planten?

Jouw specialist voor binnen- en buitenbeplanting!

Bij Insta-green Bij Insta-green Bij Insta-green leveren leveren wij leveren prachtige wij prachtige wij kunstbomen, prachtige kunstbomen, kunstbomen, indrukwekkende indrukwekkende indrukwekkende plantenwanden plantenwanden plantenwanden en moswanden. en moswanden. en moswanden. Ook kun Ookjekun Ook bij je ons kun bijterecht ons je bijterecht ons voor terecht voor voor schitterende schitterende schitterende potten, potten, vazen, potten, vazen, planten vazen, planten opplanten verzorgingssystemen, op verzorgingssystemen, op verzorgingssystemen, Voor elk wat wils Voor elk wat wils Voor elk wat wils complete complete combinaties complete combinaties combinaties en tuinaanleg. en tuinaanleg. en tuinaanleg. Wij leveren Wij leveren Wij zowel leveren zowel aan zowel aan aan particulieren particulieren als bedrijven als bedrijven alsmanieren zoals: bedrijven zoals: zorginstellingen, zoals: zorginstellingen, zorginstellingen, hotels, Of je nu van modern Of je nu houdt van of modern Of klassiek je particulieren nu houdt van er zijn modern of vele klassiek houdt er zijn of vele klassiek manieren erhotels, zijnhotels, vele manieren Het kan allemaal bij Insta-Green. kantoren, kantoren, zwembaden kantoren, zwembaden zwembaden en (indoor)speeltuinen en (indoor)speeltuinen en (indoor)speeltuinen en nog en veel nog en meer. veel nog meer. veel meer. Het kan allemaal bij Insta-Green. om jouw interieur omtejouw voorzien interieur van om te groenoplossingen. jouw voorzien interieur van tegroenoplossingen. voorzien van groenoplossingen. Dit alles Dit alles binnen Ditbinnen alles Nederland binnen Nederland Nederland maarmaar ook in maar ook België inook België eninDuitsland. België en Duitsland. en Duitsland. Een fraaie mosschilderij, Een fraaiemoslogo mosschilderij, Een of mosletters. moslogo mosschilderij, of mosletters. moslogo ofmogelijk mosletters. Onsfraaie uitgangspunt Ons uitgangspunt Ons uitgangspunt is omiszo om natuurgetrouw is zoom natuurgetrouw zo natuurgetrouw mogelijk mogelijk enmisschien realistische en realistische en realistische groenoplossingen groenoplossingen te aan bieden. teaan bieden. te bieden. wand Of misschien heb Of misschien je liever een heb Of schitterende je liever een heb wand schitterende jegroenoplossingen lieveraan een wand schitterende

Kunstplanten of echte planten?

Kunstplanten of echte planten? Het kan allemaal bij Insta-Green.

van kunstplanten vanofkunstplanten levende planten? vanofkunstplanten levende Of hou planten? je meer of levende Of hou planten? je meer Of hou indrukwekkende je meer Bij Insta-green leveren wij prachtige kunstbomen, indrukwekkende Bij Insta-green leveren wij prachtige kunstbomen, Voor Voor elk wat elk Voor wils wat elk wils wat wils Bij Insta-green leverenOok wijkun vanuit het mooie Dordrecht prachtige kunstbomen, indrukwekkende plantenwanden en plantenwanden en moswanden. je bij ons terecht voor van een spannende van een jungle spannende wand? van een Bijjungle ons spannende kan wand? het Bij allemaal. jungle ons kan wand? het Bij allemaal. ons kan het allemaal. plantenwanden en moswanden. Ook kun je bij ons terecht voor Of je Of nuje van nu Ofmodern van je numodern van houdt modern houdt of klassiek houdt of klassiek of erklassiek zijnervele zijner manieren vele zijnmanieren vele manieren schitterende potten, vazen, planten op verzorgingssystemen, moswanden. schitterende potten, vazen, opteverzorgingssystemen, om jouw om planten jouw interieur ominterieur jouw interieur voorzien te voorzien tevan voorzien groenoplossingen. van groenoplossingen. van groenoplossingen. Niks is te gek. Niks is te gek. Niks is te gek. complete combinaties en tuinaanleg. Wij leveren zowel aan complete combinaties en tuinaanleg. Wij leveren zowel aan Een fraaie Een fraaie Een mosschilderij, fraaie mosschilderij, mosschilderij, moslogo moslogo of moslogo mosletters. of mosletters. of mosletters. Ook kun als je bedrijven bij onszoals: terecht voor schitterende potten, vazen, planten op verzorgingssystemen, complete combinaties en particulieren zorginstellingen, hotels, particulieren als bedrijven zoals: zorginstellingen, hotels, PLANTENWANDEN Of misschien Of misschien Of misschien heb je heb liever jeheb liever een je schitterende liever een schitterende een schitterende wandwand wand kantoren, zwembaden enPLANTENWANDEN (indoor)speeltuinen en nog veel meer. PLANTENWANDEN tuinaanleg. Wij leveren zowel aan particulieren als bedrijven zoals: zorginstellingen, hotels, kantoren, zwembaden en (indoor) kantoren, zwembaden en (indoor)speeltuinen en nog veel meer. van kunstplanten van kunstplanten van kunstplanten of levende of levende of planten? levende planten? Ofplanten? hou Of je hou meer Ofjehou meer je meer Dit alles binnen Nederland maar ook in België en Duitsland. Dit alles binnen Nederland maar ook in België en Duitsland. Bij Insta-green wijbinnen prachtige kunstbomen, indrukwekkende speeltuinen en nog veelleveren meer. Dit alles Nederland maar ook in België en Duitsland. Ons van uitgangspunt is om zo een van spannende een vanspannende een spannende jungle jungle wand? jungle wand? Bij ons wand? Bijkan onsBij het kan ons allemaal. het kan allemaal. het allemaal. Ons uitgangspunt is om zo natuurgetrouw mogelijk Ons uitgangspunt is om zo natuurgetrouw mogelijk Niks Niks is te gek. isNiks te gek. is te gek. natuurgetrouw mogelijkaan ente realistische groenoplossingen aan te bieden. en realistische groenoplossingen bieden. en realistische groenoplossingen aan te bieden.

plantenwanden en moswanden. Ook kun je bij onsPLANTENWANDEN terecht voor PLANTENWANDEN PLANTENWANDEN Voor elk wat wils Voor elk wat wils schitterende potten, vazen, planten op verzorgingssystemen, Of je nu van modern houdt of klassiek er zijn vele manieren Of je nu van modern houdt of klassiek er zijn vele manieren om jouw interieur te voorzien van groenoplossingen. om jouw interieur te voorzien van groenoplossingen. Een fraaie mosschilderij, moslogo of mosletters. complete combinaties enmoslogo tuinaanleg. Wij leveren zowel aan Een fraaie mosschilderij, of mosletters. Of misschien heb je liever een schitterende wand Of misschien heb je liever een schitterende wand van kunstplanten of levende planten? Of hou je meer van kunstplanten of levendezoals: planten? Of hou je meer particulieren als bedrijven zorginstellingen, hotels, van een spannende jungle wand? Bij ons kan het allemaal. van een spannende jungle wand? Bij ons kan het allemaal. Niks is te gek. Niks is te gek. kantoren, zwembaden en (indoor)speeltuinen en nog veel meer. PLANTENWANDEN KUNSTPLANTEN KUNSTPLANTEN MOSWANDEN KUNSTBLOEMEN MOSWANDEN KUNSTBLOEMEN HURENMOSWANDEN KUNSTBLOEMEN HUREN KUNSTBLOEMEN HUREN PLANTENWANDEN KUNSTPLANTEN WORKSHOPS MOSWANDEN KUNSTPLANTENWANDEN KUNSTPLANTEN KUNSTPLANTEN KUNSTPLANTEN MOSWANDEN MOSWANDEN KUNSTBLOEMEN KUNSTBLOEMEN HUREN HUREN HUREN Dit alles binnen Nederland maar ook in België en Duitsland. Oudendijk Oudendijk Oudendijk 28A 28A 28A Showroom Showroom Showroom open:open:open: Andere Andere dagen Andere dagen op afspraak dagen op afspraak op afspraak Oudendijk 28AOudendijk 28AShowroom Oudendijk 28A open: ShowroomAndere open: Showroom dagen op Andere open: afspraak dagen Andere op afspraak 3318 3318 AH Dordrecht 3318 AH Dordrecht AH Dordrecht Vrijdag: Vrijdag: 11.00 Vrijdag: 11.00 - 17.00 11.00 -dagen 17.00 u. - 17.00 u. op Tel.:u.afspraak +31 Tel.: (0)6 +31 Tel.:139 (0)6 +3163 139 (0)6 501 63 139 501 63 501 Ons uitgangspunt is om zo natuurgetrouw mogelijk 3318 AH Dordrecht 3318 AH Dordrecht Vrijdag: 3318 AH 11.00 Dordrecht -Vrijdag: 17.00 u.11.00 -Vrijdag: Tel.: 17.00 +31u. 11.00 (0)6 139 -Tel.: 17.00 63 +31 501 u. (0)6 139 Tel.:63 +31 501 (0)6 139 63 501 en realistische groenoplossingen aan te bieden. KUNSTPLANTEN

MOSWANDEN

KUNSTBLOEMEN HUREN

KUNSTPLANTEN

MOSWANDEN

KUNSTBLOEMEN HUREN

Oudendijk 28A Showroom open: Andere dagen op afspraak Voor elk wat wils 3318 AH Dordrecht Vrijdag: 11.00 - 17.00 u. Tel.: +31 (0)6 139 63 501 Of je nu van modern houdt of klassiek er zijn vele manieren om jouw interieur te voorzien van groenoplossingen. EenEN fraaie mosschilderij, moslogo of mosletters. TREDEN STOOTBORDEN BEKLEDEN Of misschien heb je liever een schitterende wand FEDI van kunstplanten of levende planten? Of hou je meer BESTE KLANT, LAMISTAIRS van een spannende jungle wand? Bij ons kan het allemaal. NU VOOR WIJ ZIJN WEER GEOPEND Niks is te gek. €

TRAPRENOVATIE AANBIEDINGEN Oudendijk 28A 3318 AH Dordrecht

Showroom open: Vrijdag: 11.00 - 17.00 u.

12 TRENOVO OVERZETTREDEN

NU VOOR

995.1PLANTENWANDEN

Andere dagen op afspraak Tel.: +31 (0)6 139 63 501

OP AFSPRAAK!

1995.-

BEL ONS VOOR EEN AFSPRAAK IN DE SHOWROOM OP TELEFOONNUMMER 078 6227214. INDIEN U DE SHOWROOM NIET WENST TE BEZOEKEN BIEDEN WIJ U OOK DE MOGELIJKHEID OM TE VIDEOBELLEN. DIT KAN OP TELEFOONNUMMER 06 16 19 28 84

VLOEREN & TRAPPEN

KUNSTPLANTEN VOOR Oudendijk 28A 3318 AH Dordrecht

Bamendaweg 46 3319 GS Dordrecht Tel. 078 6227214 www.vloerspecialist.nl

MOSWANDEN

KUNSTBLOEMEN HUREN NA

Showroom open: Vrijdag: 11.00 - 17.00 u.

Andere dagen op afspraak Tel.: +31 (0)6 139 63 501


AAN HET WOORD

Door de coronapandemie en het vele thuiswerken is aandacht voor een goede work-life balance nog belangrijker geworden. Bij mij werkt sporten goed, met schaatsen, suppen en mountainbiken blijf ik (ook letterlijk) in balans. Toepassing van het privacyrecht is ook een kwestie van balanceren, in figuurlijke zin dan. Balanceren tussen wetten, feiten, omstandigheden en belangen. Niet voor niets draagt Vrouwe Justitia - hét symbool voor rechtvaardigheid – een weegschaal. Haar weegschaal staat voor het afwegen van feiten en omstandigheden. Haar blinddoek staat voor rechtspraak ‘zonder aanzien des persoons’, dus zonder iemand voor te trekken. En haar zwaard staat voor het vonnis. Vrouwe Justitia is van oorsprong een Romeinse godin. Zij hoefde zich geen zorgen te maken over misbruik van haar persoonsgegevens via

Privacy in balans

datalekken, tracking cookies, algoritmes of andere vormen van ‘artificial intelligence’. Tegenwoordig weten we niet beter en helaas gaat dit ook nog vaak fout. Om misbruik te voorkomen, moeten bij het gebruik van persoonsgegevens de belangen van alle partijen zorgvuldig worden afgewogen. Een verwerking van persoonsgegevens is namelijk altijd een inmenging op het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens. Omdat het in sommige gevallen noodzakelijk is om persoonsgegevens te gebruiken, biedt de AVG hiervoor een juridische basis. Deze basis bestaat uit zes grondslagen. Zonder grondslag mag je geen persoonsgegevens verwerken. Drie veelgebruikte grondslagen zijn: 1. Een organisatie heeft toestemming van de persoon wiens gegevens worden gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld toestemming gegeven aan de uitgever van Lifestyle Dordrecht om mijn foto bij deze column te plaatsen. 2. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een overeenkomst uit te voeren (zoals een arbeidsovereenkomst of een koopovereenkomst). 3. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om het gerechtvaardigde belang te behartigen van een organisatie. Het informeren van bestaande klanten over soortgelijke, eigen producten of diensten, is bijvoorbeeld een gerechtvaardigd belang van een organisatie. Dit geldt ook voor het beveiligen van computersystemen. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat een uitleg over de zes AVG grondslagen. Als je je wilt baseren op de grondslag gerechtvaardigd belang, moet je altijd een toets uitvoeren waarbij de belangen van je organisatie worden afgewogen tegen de privacybelangen van de betrokkenen wiens gegevens je wilt gebruiken. Weegt je belang uiteindelijk zwaarder dan het privacybelang van de betrokkenen? Dan mag je je verwerking baseren op deze grondslag. Je hebt dan geen andere grondslag nodig, zoals een overeenkomst of toestemming, maar je moet de betrokkenen wel informeren over de

mr. Jeanne Jacobs-Gilhuis privacy advocaat bij Gilhuis Advocaten info@gilhuis.nl

verwerking van hun persoonsgegevens. Kortom: blijf in balans, niet alleen privé, maar ook zakelijk bij het verwerken van persoonsgegevens en zorg voor de juiste AVG grondslag!

Lifestyle DORDRECHT | 53


TRANSPORTBEDRIJVEN MET RAAKVLAKKEN Het Dordtse Koninklijke Van der Wees en het Zwijndrechtse Contargo onderscheiden zich beide op transportgebied met verschillende specialismen, maar trekken zakelijk ook samen op. Een portret van twee Drechtstedelijke bedrijven met raakvlakken.

Lifestyle DORDRECHT | 54


De afzonderlijke bedrijfspanden zijn slechts gescheiden door het water van de Oude Maas. Op de Dordtse oever manifesteert Van der Wees Transporten zich al sinds 1907 als transporteur, met logistiek, vervoer over het water én over de weg als specialiteiten. Contargo, opgericht in 2004 door het Duitse Rhenus Logistics, richt zich in internationaal verband op containerlogistiek en heeft een vestiging op de Zwijndrechtse oever.

Contact “We kijken praktisch over het water naar elkaar en zitten enkele keren per jaar met elkaar aan tafel”, vertelt Mark van den Berg, manager sales bij Van der Wees, aan. “We zoeken elkaar op zakelijk gebied regelmatig op.” Dennis Verschoor knikt instemmend. Hij is sinds september operations manager bij Contargo Transbox, “Ik ben afkomstig van binnenvaartbevrachter BLT dat door Contargo afgelopen jaar is overgenomen en is ondergebracht in Contargo Transbox. We hebben momenteel tussen de twintig en dertig schepen in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen varen. Contargo wilde graag uitbreiden en heeft daarom BLT overgenomen.” Het contact met Mark van den Berg, die al tien jaar werkzaam is bij Van der Wees, dateert al van jaren. Mark was in het verleden verantwoordelijk binnen de logistiek en doet nu sales en marketing binnen het Dordtse bedrijf. “We zoeken elkaar eigenlijk constant op. Van der Wees zocht een partij om samen te werken op het gebied van containervervoer toen we aanvragen kregen voor het transport met containers. Dat is voor ons een interessante vorm van new business.”

"Onze wegen kruisen elkaar steeds weer".

Branche Samenwerking op transportgebied zorgt dus voor een verband tussen beide bedrijven. “Corona heeft onze bedrijven niet dwarsgezeten”, geeft Dennis aan. “De containerbewegingen zijn eigenlijk alleen maar gegroeid. Het is daarom mooi dat wij van elkaars diensten gebruik kunnen maken. Dat geeft ook een prijstechnisch voordeel.” Mark vult aan: “Of wij elkaar versterken? Onze wegen kruisen elkaar steeds weer. Ik vind het heel prettig om nieuwe ideeën aan de werkelijkheid te toetsen. Dat kan bij Dennis, hij is een

Synergie

man uit de praktijk. We hebben wel een band, een businessrelatie. Van der Wees is pas drie of vier jaar een echte containerterminal.

Van der Wees heeft drie ‘divisies’: logistiek, water- en wegtransport.

Om containerwerk aan te kunnen hebben we moeten investeren in

Mark van den Berg: “Bij het watertransport verslepen we alles wat te

materieel. Ook omdat we wilden uitbreiden naar andere landen in

zwaar is voor de weg zoals generators en transformatoren. Dat doen

Europa door ons netwerk te vergroten. Met een bedrijf als Contargo

we met bijvoorbeeld pontons en duwboten. Op logistiek gebied

kunnen we die stap maken.”

hebben we 90.000 vierkante meter opslagruimte binnen en een eigen kade van 500 meter. Op het gebied van wegtransport doen we

Het jaar 2021 is voor beide bedrijven goed gestart. Dennis: “Transport

exceptioneel transport zoals bijvoorbeeld vleugels van windmolens.”

over water krijgt steeds vaker de voorkeur boven de weg. Hoe groter

De synergie tussen beide bedrijven komt dus tot stand door het

de afstand, hoe interessanter het vervoer over water is. We willen

containervervoer. “Waarbij vooral het vervoer van boomstammen

nieuwe diensten aanboren en ons bestaande netwerk uitbreiden.”

nadrukkelijk zorgt voor raakvlakken. Dat is echt booming business”,

Mark: “We willen meeveren met de grillen van de markt. We zijn niet

geven Mark en Dennis aan. Mark: “De massale kap van bomen en

alleen overslagbedrijf of weg- of watervervoersbedrijf. Geen dag is

het vervoer van die bomen is een hele interessante markt. Zes

hetzelfde in deze branche, dat maakt het zo mooi.”

jaar geleden hebben we een fumigatiecontract afgesloten, zodat op onze kade goederen preventief behandeld kunnen worden

Koninklijke Van der Wees Transporten

tegen ongedierte. Gespecialiseerde bedrijven mogen op onze

www.vanderwees.nl

kade containers begassen, dat wil zeggen ruimtes ontsmetten met bestrijdingsmiddel. Op piekmomenten hebben we 200-300

Contargo

containers per week op de kade. Dat zijn leuke ontwikkelingen.”

www.contargo.net

Lifestyle DORDRECHT | 55


De Vries Werkendam B.V. & DVA-engineering B.V. uw experts in het aanbrengen van: ontwerpen, damwanden, verankeringen, steigers, kademuren, sluizen, remmingwerken, grondvernageling en paalsystemen.

Project Kaden Keizershof & Kalkhaven Dordrecht

Project Lange Geldersekade Dordrecht Project tijdelijke hulpbrug Dordrecht

TITAN De Vries Werkendam B.V.|Hulsenboschstraat 25|4251LR Werkendam|info@devrieswerkendam.nl|0183-50 88 88 DVA engineering B.V.|Bedrijvenstraat 10|4283 JH Giessen|info@dva-engineering.nl|0183-44 96 58


DORDTSE BOEKENTIPS Regelmatig verschijnen er leuke en interessante boeken uit en over Dordrecht. Omdat we toch nog even zoveel mogelijk binnen moeten blijven, hebben we samen met boekhandel Vos en van der Leer een aantal leuke lokale boeken voor je geselecteerd. Uiteraard verkrijgbaar via de lokale boekhandel, want #supportyourlocals!

In De oudste stad van Holland neemt historicus Henk ’t Jong ons mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht. Na de ontginningen in

Een rijk geïllustreerde natuurbundel. Het boek laat op dichterlijke en creatieve wijze zien hoe verbazend mooi nieuwe natuur kan zijn. Een forse soortenrijkdom vliegt, kruipt, zwemt en zoemt voorbij. Zeventien dierportretten, op verrassende wijze in woord en beeld gebracht, vormen tezamen met de gebiedsinformatie, een interessante en vernieuwende kijk op natuur. Poëtisch beeld, de Nieuwe Dordtse Biesbosch, Marieke van Leeuwen ISBN 9789493226029 // €17,50

het begin van de elfde eeuw en de stormvloeden in de twaalfde eeuw ontwikkelde de nederzetting zich tot een handelsplaats. De Hollandse graven kenden stadsrechten toe in ruil voor tweederde van de geïnde boeten en een vast bedrag per jaar. Vanaf 1220 kon Dordrecht haar eigen wetten maken en kreeg het speciale voorrechten. Daardoor groeide de bevolking en werd het de grootste stad van Holland. . De oudste stad van Holland, Henk ’t Jong ISBN 9789401916882 // €20,-

VANAF HET WATER Dit boek bevat 73 aquarellen en gouaches die werden geïnspireerd door talloze reizen met de Waterbus die vaart tussen Dordrecht en Rotterdam. De begeleidende teksten zijn in het Nederlands, Engels en Chinees. Het boek bevat 80 bladzijden. Waterbus, Karla Kaper ISBN 9789090341965 // €32,-

Corona drong begin 2020 de samenleving binnen en veranderde ieders leven. Contacten vielen weg, onzekerheid over werk en gezondheid groeide snel. Dat ervaarde ook journalist Frits Baarda (64) in de Hoge Nieuwstraat in Dordrecht, de straat waarin hij al veertig jaar woont. De komst van het virus had grote invloed op zijn eigen leven. Maar hoe brengen de andere straatbewoners hun dagen door? Hebben ze nog werk, gaan ze naar school, hoe is hun stemming en wie of wat missen ze het meest? Maar ook: levert corona hen iets goeds op? DIe interviews verwerkte hij tot dertig zeer persoonlijke verhalen. Zelf schreef hij in openhartige bewoordingen het laatste verhaal. Zo gaf hij iedereen een stem. Het tijdsdocument geeft een betekenisvol en ontroerend beeld van een gewone Nederlandse straat in ongewone tijden. Stemmen uit mijn straat, Frits Baarda // ISBN 9789068688313 // € 15,-

Lifestyle DORDRECHT | 57


Nieuw!

Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Maar binnenkort is er opnieuw veel te beleven in de stad en staan er leuke activiteiten op het programma. Al deze activiteiten kun je nu vanaf nu nóg beter ontdekken op de nieuwe website InDordrecht.nl. Van horeca tot winkels en van cultuur tot actief op avontuur, je vindt het hier.

is er een leuke winactie opgezet. Voor de introductie van de nieuwe site e en win! Ga snel naar InDordrecht.nl, doe me

Ontdek meer:

InDordrecht.nl


Lekker buiten en in beweging Het is voorjaar, de dagen worden weer langer en het wordt weer warmer. Genoeg te zien en te beleven op het eiland van Dordrecht, ondanks de coronamaatregelen. Cecile Zanen, Teamleider VVV Dordrecht, vertelt enthousiast over het vernieuwde Biesboschcentrum, het klimbos, fietsverhuur en de nieuwe wandelkaart voor de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het is mogelijk om fietsen, ook elektrische, te huren bij de VVV aan de

met de fiets te verkennen, maar er zijn ook zes wandelroutes uitgezet.

Spuiboulevard. Reserveer een dag van tevoren telefonisch (078 7513000)

De routes sluiten op elkaar aan. Ze starten vanaf verschillende

en ga er lekker op uit. Voor €3,95 koop je een knooppuntenkaart en kun

parkeerplaatsen. De routes staan op de nieuwe wandelkaart die

je de mooiste routes uitstippelen. Zelf een

Staatsbosbeheer samen met Falk onlangs heeft

fietsroutekaart meenemen kan natuurlijk ook.

uitgebracht. De kaart is uiteraard ook te koop bij de

Met een fietsroutenetwerk van maar liefst 325

VVV en bevat naast de gevarieerde routes ook andere

kilometer in de omgeving van Dordrecht kom

interessante informatie over Nationaal Park de Biesbosch.

je op de prachtigste plekken in de regio.

Winkelen

Vernieuwd Biesbosch­ centrum en klimbos

Het winkelgedeelte van de VVV is, net als bij andere winkeliers, op dit moment op afspraak te bezoeken.

Als het straks weer kan en mag, is het

Cecile: ‘Het loopt niet storm, maar we zijn blij dat het kan.

vernieuwde verbouwde Biesboschcentrum

We zijn blij dat we bezoekers eindelijk weer persoonlijk

zeker een bezoek waard. Bezoekers komen

mogen ontmoeten. Daarnaast hebben we natuurlijk nog

bij binnenkomst alles te weten over vijf

onze webshop, sociale media en de stickers met QR-

Biesboschthema’s: water, planten, bevers,

codes op onze ramen om zoveel mogelijk Dordtenaren te

vogels en het verleden. Vervolgens kunnen

kunnen bereiken. De Dordrecht 800-producten doen het

ze buiten in de Biesbosch de thema’s echt

nog steeds goed. Onlangs nog hebben we een nieuwe

beleven. Het gloednieuwe klimbos, met zeven

puzzel aan ons assortiment toegevoegd. Het is fijn om onze klanten weer op afspraak te ontvangen, maar

klimroutes, gaat naar alle waarschijnlijkheid eind april open. Doordat de parcoursen verschillen in hoogte en

toch kunnen we niet wachten tot er ook weer mensen spontaan mogen

moeilijkheidsgraad is het klimbos leuk voor jonge (vanaf zes jaar) en

binnenlopen.’

oude actievelingen.

Nieuwe wandelroutes Het nieuwe recreatiegebied de Nieuwe Dordtse Biesbosch is goed

VVV Dordrecht, Spuiboulevard 99 078 7513000 www.vvvdordrecht.nl

Lifestyle DORDRECHT | 59


BESTEL SNEL!

Theo van Velzen Keurslager

• Breed assortiment in vlees, vleeswaren en vleesgerechten. • Ruime keuze in Luxe Vlugklaar gerechten. • kant-en-klaar maaltijden. • Barbecue, gourmet, fondue, salades, borrelhapjes, warm en koud buffet op maat. • Ook voor catering. Meer weten? Bel ons even op 078-6162552 of kom langs in de winkel. Passage 12-14 3331CM Zwijndrecht 0786127143 www.reeseschoenmode.nl

Van Eesterenplein 92, 3315 KT Dordrecht Tel. 078-61662552 | info@theovanvelzen.keurslager.nl www.theovanvelzen.keurslager.nl


CULTUUR

THUIS MUSEUM Omdat de bezoekers niet naar onze musea kunnen komen, hebben we het Thuismuseum geopend. Op onze websites is in het Thuismuseum van alles te beleven voor jong en oud. Je kunt erop uit trekken met één van de wandelroutes, een knutselopdracht doen met (klein)kinderen of eens op het gemak gaan zitten voor een online rondleiding. Hieronder worden een aantal onderdelen uitgelicht die op Thuismuseum zijn te vinden. www.dordrechtsmuseum.nl/thuismuseum foto: Bram Vreugdenhil

Dordrechts Museum

Wandelroutes Het Dordrechts Museum heeft in de loop der jaren heel wat wandelroutes uitgestippeld. Een mooie reden om er even uit te gaan! Op Thuismuseum kun je een route uitprinten of downloaden ‘Diepgeworteld’ is onlangs de Bomenroute online gekomen. De Bomenstichting heeft een mooie bomenroute door de stad samengesteld langs bijzondere monumentale bomen. De route begint in de museumtuin met bomen van bijna 2 eeuwen oud. Maar ook de routes die ontworpen zijn voor eerdere tentoonstellingen zijn net zo inspirerend om mee op pad te gaan. Zoals de stadsroutes over belangrijke schilders als Aert Schouman,

foto's: Jasper Letschert

op je mobiele telefoon. In het kader van de tentoonstelling

Godefridus Schalcken of de Johan Barthold Jongkind.

Rondleidingen & Films

Film over lijsten: Van de rand en de kunst Schilderijlijsten, we kijken er meestal overheen. Maar nu even niet. Want een lijst doet er wel degelijk toe. Rijk versierd of sober en strak, zwart of verguld, glanzend of mat − de lijst heeft effect op het schilderij en hoe je er naar kijkt. Conservator Liesbeth van Noortwijk neemt je mee in de foto: Bram Vreugdenhil

wondere wereld van de lijst.

Lifestyle DORDRECHT | 61


www.dordrechtsmuseum.nl/thuismuseum

RONDLEIDING DIEPGEWORTELD Conservator Quirine van der Meer laat enkele hoogtepunten van de tentoonstelling ‘Diepgeworteld’ zien. De boom wordt vaak gebruikt door kunstenaars als onderwerp van hun schilderijen. Van der Meer vertelt de verhalen en de symboliek er achter. Tentoonstelling Diepgeworteld te zien t/m 15 augustus 2021.

Het Dordrechts Museum toont momenteel een tentoonstelling over de persoonlijke band die mensen uit Dordrecht hebben met hun woonplaats: I ♥ Dordt. Die band wordt laten zien door middel van voorwerpen waar een verhaal achter zit. In de film zijn mooi, verrassende, of ontroerende verhalen vastgelegd. Of een bijzondere gebeurtenis. Er zullen vast wat bekende Dordtse gezichten voorbijkomen! Tentoonstelling I ♥ Dordt te zien t/m 15 augustus 2021.

Verhalen van Dordtenaren Restauratie schilderij Aelbert Cuyp Het schilderij ‘Rivierlandschap met koeien en herders’ van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp keerde – na meer dan 250 jaar – terug naar de plaats waar het is gemaakt; Dordrecht. Het werk werd gerestaureerd in de aanloop naar de tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’. De film geeft een inkijkje in het fascineerde restauratieproces. Tentoonstelling In het licht van Cuyp te zien van 3 oktober 2021 t/m 6 maart 2022.

Lifestyle DORDRECHT | 62


www.dordrechtsmuseum.nl/thuismuseum

Leuk omte samen ! doen

foto: Wouter van Doorn

THUISMUSEUM VOOR KIDS Het Thuismuseum voor kids biedt leuke activiteiten voor kinderen, of (groot)ouders om samen met de (klein) kinderen te doen. Museumdocenten hebben leuke filmpjes opgenomen met opdrachten, er zijn kleurplaten te vinden of tips hoe je een leuk zelfportret kunt maken! foto: Wouter van Doorn

foto: Jaring Lokhorst

MUURSCHILDERING ROBERT ZANDVLIET In september 2019 startte Robert Zandvliet met zijn vijftig meter lange muurschildering ‘Aan ’t Groothoofd’ in het Dordrechts Museum. De schildering is een panoramische waterspiegeling waarin de tijd verstrijkt van het vroege ochtendgloren tot het vallen van de nacht. De documentaire laat zien hoe de schilder te werk is gegaan om een werk van zulk formaat te realiseren.

Lifestyle DORDRECHT | 63


www.dordrechtsmuseum.nl/thuismuseum

foto: Jasper Letschert

Regionaal Archief Dordrecht De digitale deuren van het Thuisarchief staan wijd open! Bij het Regionaal Archief Dordrecht wordt het geheugen van de stad en omliggende regiogemeenten in stand gehouden. De collectie, die nog iedere dag groeit, geeft een fraai beeld van het rijke verleden. Leuk om eens digitaal door heen te bladeren.

Ook de andere locaties, ‘Huis Van Gijn’ en het ‘Hof van Nederland’ hebben een GROOT en leuk Thuismuseum aanbod. Huis Van Gijn Bij het Huis Van Gijn kun je ondanks de deuren gesloten zijn wel het huis ontdekken en zijn vroegere bewoners leren kennen. Volg de blog Wyke Sybesma, die ons vertelt over haar werk als museumconservator, over de geschiedenis van het museum en haar onderzoek naar het dagelijks leven rond 1900. Hoe er werd gewoond in het huis door zowel het echtpaar Van Gijn en als het personeel. Hoe werkt het fornuis? De tafeldekken, hoe moet dat? Ook is hier een Thuismuseum voor kids te vinden waar je ouderwetse dress up dolls kunt downloaden. Uiteraard met een stukje geschiedenis daarbij!

Het Hof van Nederland Het Hof van Nederland blijft, ook zonder dat er naar binnen gegaan kan worden, een bijzonder interessante plek om te bezoeken. Op het Thuismuseum kun je verschillende wandelroutes vinden die hier starten. Het Hof van Nederland is een museum op de plek waar in 1572, tijdens de eerste Vrije Statenvergadering, de basis werd gelegd voor onze vrijheid. Hierover zijn verschillende films te vinden op de Thuismuseum pagina. Meerdere sprekers hebben speciaal voor het Hof van Nederland een film opgenomen om hun visie te delen over vrijheid en tolerantie. Bekijk de korte lezingen van onder andere Özcan Akyol, Astrid Sy, Rapper Unortadox of burgermeester Wouter Kolff.

foto: Mascha Joustra

Lifestyle DORDRECHT | 64


NEW RANGE ROVER VELAR PLUG-IN HYBRID

ELECTRIC, MEET LUXURY

RAC Dordrecht Mijlweg 25 (Autoboulevard A16), Dordrecht, 078 72 00 888, rac-landrover.nl Min./max. gecombineerd verbruik: 2,2-2,6 l/100 km, resp. 45,5-38,5 km/l, CO2-uitstoot resp. 49-58 g/km. Consumentenprijs vanaf € 76.014 incl. BTW, BPM, registratiekosten, recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken voor een Range Rover Velar P400e. Wijzigingen voorbehouden.

KOM OOK KIJKEN

dordrechtmuseum.nl/ilovedordt


ONTWIKKELVISIE NEEMT JE MEE IN DROMEN

Spoorzone: startpunt voor het Dordrecht van de toekomst

In Dordrecht komen 11.000 nieuwe woningen. Het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, lijkt niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die woningen te ontwikkelen, maar het tegendeel is waar. Het gebied heeft juist veel potentie: goed bereikbaar, dichtbij voorzieningen, dichtbij de

Een groen stadspark bij de spoorbrug, een autovrije wijk aan de Oude Maas... de Spoorzone biedt volop kansen voor de groeiambities en ontwikkeling van Dordrecht. De Ontwikkelvisie Spoorzone, opgesteld door het vermaarde architectenbureau Mecanoo, laat de enorme potentie van het gebied zien. Het spoor, nu vaak een barrière, vormt daarin de verbinding tussen bijzondere nieuwe stadswijken en spectaculaire groengebieden. Lifestyle DORDRECHT | 66

historische binnenstad, de rivier en het buitengebied.

Meedromen over de toekomst De ontwikkelvisie verbeeldt hoe de Spoorzone er uit kan komen te zien: een plek met veel nieuwe huizen voor Dordtenaren en nieuwe inwoners, ruimte voor bedrijvigheid, cultuur en evenementen. Mecanoo laat de lezer in de ontwikkelvisie meedromen over het Dordrecht van de toekomst, waar: ... de Stadsbrug een groen stadspark is, in plaats van een autoweg. Een park op hoogte waar je prachtig wandelt of fietst tussen de nieuwe woongebouwen op het Maasterras. Met zicht op de Oude Maas en de stad. ... het Weizigtpark over het spoor heen loopt. Zodat je via het groen zo de binnenstad in wandelt.


... mensen ‘met hun voeten aan het water’ wonen in een autovrije wijk aan de Oude Maas. Een plek waar gezinnen en starters in de stad een woning vinden vlakbij werk, voorzieningen, cultuur en goede bereikbaarheid over het spoor en het water. ... het Gezondheidspark en Leerpark een omgeving wordt waar onderwijs, innovatie en goede zorg elkaar nog meer versterken.

Veelzijdig In de ontwikkelvisie komen beelden tot leven. Armand Paardekooper van Mecanoo: “Er is zoveel mogelijk in dit gebied. We bouwen in de visie voor de Spoorzone voort op het veelzijdige karakter en de schoonheid van de

Reacties

historische stad en de natuur van het Eiland van Dordrecht. Maar ook op

De wethouder is blij met de reacties uit de stad. ,,Ik heb gemerkt dat veel

de rauwe kanten zoals de het spoor en de industrie.”

mensen geïnspireerd raken door deze ontwikkelingsvisie. Het gaat niet om

Ambities waarmaken

een blauwdruk van de toekomst, het gaat er om dat je de mogelijkheden gaat zien. Mecanoo is daar op een geweldige manier in geslaagd.”

Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over de

Op 23 maart heeft de gemeenteraad de Ontwikkelingsvisie Spoorzone

voorstellen die Mecanoo heeft gemaakt. Wethouder Piet Sleeking:

vastgesteld. Piet Sleeking vindt de brede steun in de raad belangrijk. "Dit

“Dordrecht wil groeien. Meer inwoners en meer banen. Dat is nodig om

is echt een visie voor de lange termijn, de uitwerking strekt zich uit over

onze mooie voorzieningen zoals musea, sportplekken, bibliotheken en

meer bestuursperioden.” De spoorzone is dan ook één van de grootste

onderwijs te behouden. De Spoorzone is dé plek om een groot deel

investeringsprogramma’s voor de gemeente. Maar de investeringen zullen

van die ambities te realiseren. Daar waren wij al van overtuigd, maar je

ook van andere partijen moeten komen, zoals Rijk, provincie en ProRail.

moet het je wel kunnen voorstellen. De ontwikkelvisie zorgt voor die verbeelding. De Spoorzone wordt het vliegwiel van de ontwikkeling van onze stad. Met de ontwikkelvisie als inspiratie gaan we samen met de stad, partners en marktpartijen de komende tijd verkennen hoe we de

Ontwerp en beeld: Mecanoo www.dordrecht.nl

ambities voor de Spoorzone werkelijkheid kunnen maken.”

Lifestyle DORDRECHT | 67


HET HELE JAAR ROND GENIETEN VAN UW HUIS EN TUIN?

Wij vertellen u er graag meer over bij Jaleco-Havaro De zon-, wind- en regenspecialist in uw regio sinds 1968 EEN VOORPROEFJE Het is zomer, de mussen vallen van het dak, maar binnen in huis is het lekker koel. Die screens en rolluiken van Jaleco-Havaro werken goed. Er komt een buitje aan, maar u blijft rustig verder genieten onder uw pergola zonwering en schenkt nog een drankje in. In het voorjaar ervaart u, onder het genot van een kop thee en een boek, de warmte van de eerste zonnestralen in uw tuinkamer. In de winter ziet u vanachter het glas de sneeuw vallen. Hoe sprookjesachtig is dat. De schemering valt. U luistert naar de avondgeluiden om u heen, onder uw terrasoverkapping. De verlichting en de heater gaan aan en u schuift de glazen wand dicht omdat het wat harder gaat waaien. Even later vallen de eerste regendruppels, maar geen probleem.

U maakt in een paar seconden met de afstandsbediening een waterdicht dak door het kantelen van de lamellen. Dit is heerlijk ontspannen buiten leven.

Weersbestendig genieten het hele jaar door!

WIST U DAT U MET ZONWERING OOK ENERGIE KAN BESPAREN?

Buitenzonwering heeft effect op de hoeveelheid energie die nodig is voor koelen en verwarmen van uw woning. Door slimme oplossingen toe te passen kunt u 3 tot 12% energie besparen. Goed voor uw portemonnee en voor het klimaat. De smart solar shading advisor van Jaleco-Havaro denkt graag met u mee welke oplossing voor uw woning het meest passend is.

Kattestaart 8, 3355 PP Papendrecht T 085 760 0150 E info@jaleco-havaro.nl I www.jaleco-havaro.nl U kunt bij ons het hele jaar door terecht voor zonneschermen, screens, rolluiken, terrasoverkappingen, tuinkamers, garagedeuren, carports, raamdecoratie, horren en nog veel meer.

 SMART SOLAR SHADING ADVISOR


cijfers met persoonlijke aandacht

Laat je behandelen bij een jonge, innovatieve praktijk! Bij FysiCo bieden we vele verschillende behandelingen op het gebied van fysiotherapie aan. Of je nu op zoek bent naar taping na een sportblessure of hulp bij revalidatie, wij zijn je volledig van dienst. Met een team van jonge, innovatief denkende fysiotherapeuten zijn wij je uitstekend van dienst.

Covid revalidatie Bij een verwijzing van de huisarts krijg je 50 behandelingen uit de basisverzekering.

dry needling

Wij zijn van 06.30 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat open, zodat je zelfs buiten werktijd bij ons terecht kunt.

Shockwave

Volg fysiotherapie voor jouw revalidatie na een operatie in een van de luxe behandelruimtes van onze praktijk in Dordrecht.

MEER WETEN? www.fysicodordrecht.nl | 078-2001620 info@fysicodordrecht.nl | KV-13 | Oranjelaan 11, 3311DH Dordrecht


PARTNERS VAN LIFESTYLE DORDRECHT

www.abnamro.nl

www.roodfeld.nl

www.ames.nl

www.aswakeukens.nl

GERECHTSDEURWAARDER • CREDITMANAGER

www.baasmakelaardij.nl

www.andersverzuim.nl

Baas Makelaardij B.V. Vrieseweg 1553311 NV Dordrecht -613 12 22 info@baasmakelaardij.nl Baas Makelaardij B.V. Vrieseweg 1553311 NV Dordrecht 078 -613078 12 22 info@baasmakelaardij.nl

Wat is het NWWI? Wat is het NWWI?

Hoe werkt het?

-

-

www.bahlmann-mode.nl

www.baijensgerechtsdeurwaarder.nl

www.goosstamfietsen.nl

www.beddenspeciaalzaakhendriksen.nl

www.kloens.nl

www.knipoogkapper.nl

Hoe werkt het?

De taxateur werkt binnen een vooraf vastgesteld werkgeHet Nederlands Woning Instituut, NWWI,werkt vali- binnen De het taxateur een vooraf vastgesteld werkgeHet Nederlands Woning Waarde Instituut, het Waarde NWWI, valibied.naUde kunt zelf van bepalen, na de keuze van de geldverstrekdeert (keurt) van woningen bied. U van kuntaangezelf bepalen, keuze de geldverstrekdeert (keurt) taxatierapporten van taxatierapporten woningen van aangewelke mag taxateur de opdracht mag uitvoeren. Na accepsloten en ziet eropuniform toe dat elke uniform deker, ker,taxatie welke taxateur opdracht uitvoeren. Na accepsloten taxateurs en ziet eroptaxateurs toe dat elke taxatie tatie van opdracht de taxateur het taxatierapport en volgensisduidelijke richtlijnen is opgesteld. tatie Geldverstrekvan de opdracht maakt de de taxateur het maakt taxatierapport en volgens duidelijke richtlijnen opgesteld. Geldverstrekverklaart hierin basis vanénzijn eigen expertise én kers,intermediairs woningcorporaties, intermediairsopenenconsumenten verklaart hierin op op en basis van zijn eigenopexpertise kers, woningcorporaties, en consumenten lokale tussen kennis de de getaxeerde afwijking tussen krijgen zo heldere, betrouwbare en zo objectief mogelijke lokale kennis de afwijking waardede getaxeerde waarde krijgen zo heldere, betrouwbare en zo objectief mogelijke enaangeleverde) de (door het modelwaarden. NWWI aangeleverde) woningtaxaties die wijze inzichtwaarop geven de in deenwijze waarop de (door hetdeNWWI Hij modelwaarden. Hij woningtaxaties die inzicht geven in de onderbouwt volgens richtlijnen zijn waardeoordeel waarde tot stand is gekomen.onderbouwt volgens strenge richtlijnen zijnstrenge waardeoordeel getaxeerde waarde totgetaxeerde stand is gekomen. en zo wordt voor hoe u duidelijk zichtbaar hoe de getaxeerde en zo wordt voor u duidelijk zichtbaar de getaxeerde waarde tot stand is gekomen. U ontvangt, na de digitale Valideren waarde tot stand is gekomen. U ontvangt, na de digitale Valideren door de taxateur, het taxatierapport volledig ondertekening door deondertekening taxateur, het taxatierapport volledig automatisch via de e-mail. vaker ook voor niet NHG-hypotheken) een “gevalideerd” via de e-mail. vaker ook voor niet NHG-hypotheken) is een “gevalideerd” is automatisch taxatierapport verplicht.inValideren taxatierapport verplicht. Valideren betekent deze datbetekent in deze dat NWWI Taxatierapport aanvragen? gecontroleerd of de taxateur én zijn taxatierapporten NWWI Taxatierapport aanvragen? wordt gecontroleerd ofwordt de taxateur én zijn taxatierapporten Datmanieren. kan op verschillende manieren. Uw hypotheekadviseur voldoen aan de daarvoor opgestelde strenge Datkwaliteitseisen. kan op verschillende Uw hypotheekadviseur voldoen aan de daarvoor opgestelde strenge kwaliteitseisen. de taxateur van uw keuze kan dit voor u regelen via het Door gaat het bij een echtvan om uw of of de taxateur keuze kan dit voor u regelen via het Door het valideren gaat het het bij valideren een taxatierapport echt omtaxatierapport maar u kunt ook zelf een de marktwaarde onderbouwingen van de marktwaarde is het maar taxatierapu kunt ookNWWI, zelf een rapport aanvragen. Ga rapport hier- aanvragen. Ga hierde onderbouwing van de is het taxatierap- enNWWI, voor naar onze website: www.nwwi.nl portadministratieve meer dan alleennoodzakelijkheid een administratieve noodzakelijkheid voor naar onze website: www.nwwi.nl en klik op ‘Rapport en klik op ‘Rapport port meer dan alleen een Aanvragen’. voor de haalbaarheid acceptatie van een hypotheek. Aanvragen’. voor de haalbaarheid en acceptatie van een en hypotheek.

Het belang van een goed taxatierapport Kosten Het belang van een goed taxatierapport

Kosten

In deHypothecaire nieuwe Gedragscode Hypothecaire de gevalideerd Een door het NWWI gevalideerd kost u, naast In de nieuwe Gedragscode Financiering van de Financiering Een door hetvan NWWI taxatierapport kost u, taxatierapport naast dat één van het bedrag de taxatie een bedrag van € 42,35 Nederlandse VerenigingNederlandse van BankenVereniging is bepaaldvan dat Banken één vanis bepaald het bedrag voor de taxatie zelf, voor een bedrag van zelf, € 42,35 de pijlers zogenaamde “loan to value”) waaropbtw de maxi(€ Op 35,00 btw). de pijlers (de zogenaamde “loan (de to value”) waarop de maxiinclusief (€ 35,00 inclusief exclusiefbtw btw). de exclusief factuur van de Op de factuur van de malewoning wordt berekend an een woning wordt taxateur berekenddienen als basis dienen deze kostentealtijd male an een als basis deze taxateur kosten altijd apart vermeld staanapart vermeld te staan Marktwaarde heeft. Deze Marktwaarde vindt u terug in de Marktwaarde heeft.deDeze Marktwaarde vindt u terug in als ‘NWWI-bijdrage’. als ‘NWWI-bijdrage’. het taxatierapport welke door een bij het NWWI aangehet taxatierapport welke door een bij het NWWI aangesloten taxateur is opgesteld. sloten taxateur is opgesteld.

In het kort

Kwaliteit

Kwaliteit

In het kort

• Deskundige en betrouwbare taxateurs; • Deskundige en betrouwbare taxateurs;

NWWIvan bewaakt vandezowel de taxatie als de • Begrijpelijk taxatierapport; Het NWWI bewaakt de Het kwaliteit zowelde dekwaliteit taxatie als • Begrijpelijk taxatierapport; taxateur door voortdurend te controleren. Het NWWI is door taxateur door voortdurend te controleren. Het NWWI is door • Inzicht invan de de onderbouwing van de waarde; Inzicht invan de onderbouwing waarde; de Stichting Waarborgfonds Eigen van Woningen•(uitvoerder de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder • Door alle geldverstrekkers geaccepteerd; de NHG) erkend als en• door DoorDNV alle ISO geldverstrekkers geaccepteerd; de NHG) erkend als validatie-instituut en validatie-instituut door DNV ISO

• Rapport online opvraagbaar; • Rapport online opvraagbaar;

de Validaties Stichting Taxaties en Validaties de Stichting Taxaties en (STenV) zijn opgesteld.(STenV) zijn opgesteld. Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen kunnen zich bij het aanmelden. kunnen zich bij het NWWI aanmelden. Op NWWI dit moment zijn Op dit moment zijn Meer informatie? www.nwwi.nl ruim urs bij het NWWI aangesloten. Meer informatie? www.nwwi.nl er ruim urserbij het NWWI aangesloten.

www.uitvaartdordrecht.nl

www.gilhuis.nl

de Jong

constructiewerkplaats

Grevelingenweg 12 - 3313 LB Dordrecht

www.jaleco-havaro.nl

www.dejongstaal.nl

DE MAKELAARS VAN DORDRECHT

WWW.OZP-MAKELAARS.NL www.mohrenmohr.nl

www.muller-dordrecht.nl

www.ozp-makelaars.nl

www.rabobank.nl

www.vanroosmalenoptiek.nl

www.keukennet.nl

www.notariaatnonhebel.nl

van leeuwen glasprojecten

www.vlgp.nl

Hier je partnervermelding? mail info@lifestyledordrecht.nl Lifestyle DORDRECHT | 70


LOUISA’S WEELDE

VERKOOP GESTART! 38 RIANTE LANDHUIZEN

WONEN TUSSEN SUIKERBIET EN SUSHI - DORDRECHT

De landhuizen komen in de boomgaard van Louisa’s Weelde en zijn geïnspireerd op de landelijke omgeving en de natuur. Je kunt kiezen voor diverse woningtypes en afwerkingen. Wil je de sfeer komen proeven? Ons inspiratie centrum op de locatie is iedere zaterdag geopend van 11.00 tot 13.00 uur. Je bent van harte welkom. Woningprijzen zijn vanaf circa € 635.000 v.o.n..

Inschrijven en informatie:

www.louisasweelde.nl AMW-2021-65 LW Adv 200x130mm Lifestyle Dordrecht.indd 1

02-03-2021 13:00

Bourgondisch Genieten Golf & Culinair

GOLFEN, CULINAIR GENIETEN & ONTSPANNEN OP LANDGOED BERGVLIET! U wordt ontvangen met “Koffie Bergvliet”, krijgt een lunchpakket mee de baan in en gaat 18-holes golfen. Na afloop wordt u getrakteerd op een borrel en u sluit de dag af met een avondje wellness bij Spa One! Een dagje erop uit bij Landgoed Bergvliet voor slechts € 99.00 per persoon. Kijk op onze website voor meer informatie of neem contact met ons op via contact@landgoedbergvliet.nl of 076 - 579 5666. Tot snel op Landgoed Bergvliet, de koffie staat klaar!

landgoedbergvliet.nl Salesdreef 2 I 4904 SW I OOSTERHOUT I 076-5795666 I contact@landgoedbergvliet.nl


WE DRAAIEN NIET DOOR... L L I F ES T Y

E

R VOORJAA21 20

71

in ans bal E DORDTS BOEKEN HET THU

ISMUSEU

M

HEEL D HOLLANLT E D N A W

WE DRAAIEN 'M OM!


WE DRAAIEN NIET DOOR...

Kunst in de Popcentrale

go wild!

WE DRAAIEN 'M OM!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.