Miljøkatalog

Page 1

MILJØKATALOG

2019/2020

De små valgene gjør en stor forskjell!


Vi i LIC Scadenta bryr oss om miljøet!

Derfor jobber vi hver dag for å finne gode miljøvennlige alternativer til kundene våre. Vi opplever stadig mer etterspørsel etter miljøvennlige produkter, og vi er svært glade for at våre leverandører har begynt å produsere varer som holder hele verdikjeden fra start til slutt bærekraftig og miljøvennlig. For at våre kunder skal få miljøvennlige produkter, bruker vi mye tid på å undersøke hvor og hvem som kan gi oss de beste miljøvennlige alternativene. Vi tenker både på produksjonsmetode, materialer og leveranse. Selv om vi bare er i starten av denne spennende utviklingen, har vi allerede tannbørster, beger, dappenglass, filmholdere, poser og sug i vårt sortiment. I denne katalogen har vi lagt inn alle de produktene vi har funnet så langt.

De små valgene gjør en stor forskjell!


Innhold

Miljøkatalog 2019/2020

01 TEPE

Tepe GOOD serien

04 LARIDENT

02 TROLL DENTAL

MIljøvennlige filmholdere til filmplater og sensorer

05 ANTIBAC

Dappen, begre og kopper.

Svanemerket håndsåpe.

07

08

TORK

Tørkepapir med EU EcoLabel.

03 ORSING

Den nye biobaserte serien.

06 NEUTRAL

Svanemerket oppvask og vaskemiddel m.m.

DIVERSE

Bærepose, drikkebegre, avfallsposer, servietter og forkle.

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

3


TEPE

TePe GOOD TePe GOOD er et unikt sortiment med samme kvalitet, design og følelse som TePes øvrige produkter. Forskjellen er at produktene nå er produsert i biobasert plast. Ved å bruke fornybare råmaterialer, kan vi nå gjenoppta 95 % av karbondioksidutslippene under produktets livssyklus. I tillegg brukes grønn energi i produksjon, delvis solenergi fra Tepe sin solcellefabrikk i Malmö.

1


TePe GOOD Regular Soft Prisbelønnet kvalitetstannbørste med smalere børstehode og ergonomisk skaft. Anbefales til unge og voksne.

TePe GOOD Compact Soft Anbefales til barn og voksne som foretrekker et mindre børstehode. Brukervennlig grep som passer til både barn og voksne.

TePe GOOD Mini Extra Soft Passer til en liten munn som nettopp har fått sine første tenner, og opp til 3-års alderen. Skaftet gir et behagelig grep for den voksne som hjelper til med tannpussen, den passer også til en mindre hånd.

5


TEPE GOOD

Miljøvennlig tannbørste TePe GOOD er en unik tannbørste med samme gode TePe kvalitet, design og følelse som alltid, men laget av 96 % biobasert plast. Takket være bruken av fornybare råmaterialer som sukkerrør og ricinusolje, kan vi nå resirkulere opp til 95 % av karbondioksidens utslipp gjennom livssyklusen til én tannbørste. Blisteren er laget av 70 % resirkulert PET som har ca. 60 % lavere karbondioksidutslipp. Ryggen er laget av FSC-godkjent papp. Denne tannbørsten har et godt gjennomtenkt design, med bøybart børstehode, og avrundede børstestrå for en skånsom og effektiv rengjøring.

TEPE GOOD

Miljøvennlig tannbørste Assortert i pose. Best. nr:

Type

Strl

Antall i pakken

Farge

724340

Mini Extra Soft

Barn mellom 0-3 år

25 stk

Assortert

724341

Compact Soft

Barn mellom 3-12 år

25 stk

Assortert

724342

Regular Soft

Eldre barn/voksne

25 stk

Assortert

TEPE GOOD

Miljøvennlig tannbørste Assortert, blisterpakning.

6

Best. nr:

Type

Strl

Antall i pakken

Farge

724336

Mini Extra Soft blister

Barn mellom 0-3 år

14 stk

Assortert

724337

Compact Soft blister

Barn mellom 3-12 år

14 stk

Assortert

724338

Regular Soft blister

Eldre barn/voksne

14 stk

Assortert

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no


TEPE GOOD

Miljøvennlig tungeskrape Tepe GOOD Tungeskrape forhindrer dårlig ånde og tar bort bakteriebelegg på tungen. Tungeskraperen er tilpasset tungens naturlige form, som minsker brekningsrefleksen og gjør det lett å nå den bakre delen på tungen. Med de tre myke profilerte bladene får du en ekstra effektiv rengjøring. Denne tungeskrapen produseres av biobasert plast.

TEPE GOOD

Miljøvennlig tungeskrape Best. nr:

Antall i pakken

Farge

724333

1 stk

Grønn

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

7


TROLL DENTAL

Environmental Policy Environmental work within our organization will be based on a comprehensive approach which aims to reduce any significant impact on the external environment our production, sales, marketing and distribution may have. Our environmental thinking permeates through material selection, production and transport of our products. We will comply with all applicable environmental laws, regulations and other requirements. With our environmental management system we consistently make improvements to reduce our negative impact on the environment. We save on resources, with special emphasis on non-renewable natural resources. All employees must be aware of their affect the environment in their respective duties. When there are technically and economically feasible alternatives, we should always choose the product or method that has the least amount of impact on the environment.

2


TROLLBYTE KIMERA GC

Miljøvennlige filmholdere til filmplater og sensorer For å ta neste utviklingssteg og minske miljøbelastningen har TrollDental utviklet en røntgenholder som er basert på fornybare råvarer. TrollByte Kimera GC bygger på samme konsept som den populære røntgenholderen TrollByte Kimera. Produktet har blitt produsert uten å gjøre avkall på kvalitet. Den er enkel å bruke, og har svært god holdbarhet. TrollDental Kimera kommer nå i en miljøvennlig utgave, TrollDental Kimera GC. GC står for ”Green Carbon”, en fornybar råvare. TrollByte Kimera GC gir 40 % lavere klimapåvirkning sammelignet med oljebaserte produkter. (Prosessanalyse fra RISE Reserach Institutes of Sweden AB, 2017).

TROLL DENTAL

TrollByte Kimera GC Filmholder til filmplater Kit Miljøvennlig filmholder til filmplater, produsert i biobasert plast. Startsett. Best. nr:

Strl

I startsettet

404010

0

3 ulike holdere, biteblokk og siktering

404011

1

3 ulike holdere, biteblokk og siktering

404012

2

3 ulike holdere, biteblokk og siktering

TROLL DENTAL

TrollByte Kimera GC Flimholder til sensor Kit Miljøvennlig filmholder til sensor, Sirona XIOS XG Select, produsert i bio-basert plast. Startsett med 3 ulike holdere, biteblokk og siktering. Best. nr:

Type

I startsettet

404105

4306/3106 assortert

3 ulike holdere, biteblokk og siktering

404100

3106 bitewing, rød

3 ulike holdere og tilbehør

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

9


ORSING

En miljøvennlig fremtid Ved å bruke biobasert polyetylen, reduserer Orsing karbondioksidnivået i atmosfæren, en viktig faktor for å redde vår planet for fremtidige generasjoner. Produsenter av dentalprodukter kan også utgjøre en stor forskjell for global oppvarming ved å redusere utslipp av klimagasser i produksjonen. Som ledende produsent av sugeslanger lanserte det svenske selskapet Orsing tidligere i år et fossilfritt aspiratorrør, for å komme et skritt nærmere en mer bærekraftig fremtid. For å redusere vårt karbonutslipp og bremse global oppvarming er det viktig å redusere bruken av fossile ressurser og andelen klimagassutslipp. Ved å bruke biobasert polyetylen som råmateriale i produkter og emballasje, kan dette være med på å få karbondioksidnivået i atmosfæren til å minke, noe som er en betydelig faktor for å redde planeten for fremtidige generasjoner. For å ta de nødvendige tiltakene som kreves for en mer bærekraftig fremtid, er det viktig at fremtidig plastmateriell er laget av fornybare ressurser. Samtidig er det viktig at de er ressurseffektive, resirkulerbare, og trygge, fra et helse-og miljøperspektiv. Den økende bevisstheten om miljøet hos Orsing har i tillegg til produksjonen av helt fossile aspiratorrør, ført til forbedringer i materialer som benyttes i emballasje på ulike produkter. Orsing ser på miljøvennlig bærekraft som en svært viktig prioritering i sin produksjon.

3


ORSING

Hygoformic Bio Spyttsug Grønn PE, fossilfritt og biobasert polyten, laget av sukkerrør. Hygoformic er det orginale, formbare spyttsuget med tungeholder. Dette spyttsuget har vært brukt av tannleger verden over i mer enn 50 år, nå er det populære spyttsuget tilgjengelig i en miljøvennlig grønn PE utgave. Best. nr:

Type

Strl

Antall i pakken

Farge

150601

Vanlig

Voksen

100 stk

Grønn

150605

Vanlig

Voksen

1 000 stk

Grønn

ORSING

Hygoformic Bio Adapter Adaptere i biobasert polyethylen. Adapterne er hvite og bløte, og kan brukes til tynne sug, for eksempel Hygoformic. Laget av fornybare sukkerør. (Grønn PE, fossilt biobasert polyten).

Best. nr:

Type

Beskrivelse

Antall i pakken

Farge

600690

Bløte

Til tynne sug

100 stk

Hvit

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

11


Hygovac® Bio Sug 100 % biobasert polyetylen for en bærekraftig fremtid Hygovac Bio er et aspiratorrør laget av 100 % biobasert poly-ethylen laget av sukkerrør (grønn PE). I motsetning til tradisjonelle polyetylenholdige fossile råvarer der olje og naturgass benyttes, er denne helt fornybar. Når et biobasert produkt ved slutten av livssyklusen resirkuleres, avgir det samme mengde karbondioksid som fanges opp under produksjon av sukkerrør, dette fører til at nivået av karbondioksid minsker.

Et kortere aspiratorrør Hygovac Bio ble lansert i to nye lengder, noe som gir brukeren muligheten til å velge den lengden som passer best til den aktuelle behandlingen. Sugeslangene har fortsatt samme diameter og gir samme sugeevne som tidligere Hygovac produkter. Den kortere versjonen er 95 mm og gir lettere tilgang til hygienister og tannpleiere når de arbeider uten assistanse. Færre materialer benyttes under produksjon, og produktet tar mindre plass både under transport og lagring.

ORSING

Hygovac Bio Sug Skrått avskåret i den ene enden og S-formet i den andre.

12

Best. nr:

Type

Strl

Antall i pakken

Farge

600685

Vanlig

12 cm

1 000 stk

Hvit

600686

Vanlig

12 cm

1 000 stk

Limegrønn

600687

Kort

9,5 cm

1 000 stk

Hvit

600688

Kort

9,5 cm

1 000 stk

Limegrønn

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no


Bambus Bambus er et miljøvennlig, ikke-giftig materiale. I motsetning til plast, der man benytter fossile råmaterialer som olje og naturgass, er bambus en helt fornybar ressurs. Bambus vokser raskt og naturlig uten behov for plantevernmidler eller gjødsel. Den vokser naturlig opp igjen fra sine egne røtter, og må derfor ikke plantes på nytt. Bambus absorberer mer CO2 og produserer mer oksygen enn trær. Forskning i Japan har vist at bambus kan absorbere så mye som 12 tonn karbondioksid per hektar hvert år, noe som gir denne planten en betydelig rolle i stabiliseringen av vår planets atmosfære. - Orsing

ORSING

Bio Cup Bambuskopper er Orsing’s nye drikkebegre, laget av økovennlige, ikke-giftige bambusfibre. Ved å erstatte plast med bambus, reduseres nivået med karbondioksid i atmosfæren. Best. nr:

Type

Strl

Antall i pakken

Farge

400620

Vanlig

21 cl.

1 000 stk

Hvit

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

13


LARIDENT

Biologisk nedbrytbare produkter Biobasert plast er plast som er produsert av biologiske råstoff (biomasse). Råvarene til biobasert plast er i hovedsak landbruksvekster som sukkerrør, mais, poteter og hvete. Det produseres også noe bionedbrytbar plast som er basert på fossilt råstoff. Egenskapene til den biobaserte plasten varierer. Noe biobasert plast har like egenskaper som fossilbaserte plasttyper og kan materialgjenvinnes på samme måte. De fleste typer bionedbrytbar plast er utviklet for å brytes ned og er derfor ikke egnet for materialgjenvinning.

4

Kilde: www.miljodirektoratet.no


BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Bio Dappen

Dappenglass i biologisk nedbrytbart materiale, med flik til montering på brettkant. Best. nr:

Antall i pakken

Farge

411480

200 stk

Blå

BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Bio Cup

Drikkebegre, engangs, i biologisk nedbrytbart materiale. Best. nr:

Antall i pakken

Farge

400625

50 stk

Hvit

BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Paper Cup

Drikkebegre i papp, engangs, i biologisk nedbrytbart materiale. Best. nr:

Antall i pakken

Farge

400626

58 stk

Grønn

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

15


ANTIBAC / KIILTO

Kiilto Miljøpolicy Kiilto Miljøpolicy innebærer blant annet at vi skal garantere for at produktene produseres og kontrolleres i henhold til den kvalitets- og miljøstandard som kreves for produktenes formål. • Vi påser at alle våre produkter til enhver tid er produsert i henhold til miljøstandarden ISO:14001Vi streber etter å ha mest mulig miljøvennlige innholdsstoffer i produktene våre som ikke påvirker miljøet negativt • Vi er opptatt av å ha produkter som ikke påvirker brukerne på en negativ måte, og er derfor stadig på søken etter miljøvennlige innholdsstoffer slik at produktene er både milde og effektive • Vi jobber hardt for å redusere CO2 utslippene våre, blant annet ved å frakte varer via båt i stedet for fly. • Vi har tett dialog med våre partnere for å optimalisere frakt og varelevering for å redusere negative miljøutslipp. • Vi har svanemerking på mange av våre produkter innen hygiene • Vi prioriterer å bruke resirkulerbart materiale i all vår emballasje • Vi er medlem av Grønt Punkt

Kiilto arbeider målrettet med å ta ansvar for miljøet igjennom vårt samfunns- og påvirkningsarbeid og gjennom vår daglige drift, for at selskapets påvirkning av miljøet skal minimeres:

5

• Vi kildesorterer avfall og streber etter å redusere den totale avfallsmengden • Vi har kontroll på energiforbruket, og vi har et mål om redusering av dette • Vi arbeider aktivt med reduksjon av papirutsendelser og trykksaker blant annet ved å ha innført både inngående og utgående elektronisk faktura • Vi har kontroll på de miljømessige krav som stilles til virksomheten • Oppfordrer og legger til rette for at de ansatte skal kjøre El-bil. Kiilto har etablerte målsettinger for produktkvalitet, samt måler og rapporterer resultat av dette for eget personal, samt for øvrige eksterne interesse, med bakgrunn i å oppnå kontinuerlige forbedringer.


ANTIBAC

Håndsåpe Antibac Håndsåpe rengjør skånsomt uten å tørke ut huden. Produktene er ikke antibakterielle og inneholder ikke parfyme eller fargestoffer. Den svanemerkede såpen er pH-nøytral og inneholder fuktighetsgivende midler slik at huden ikke tørker ut. Såpen har en behagelig, tyntflytende konsistens som er lett å fordele. Den skummer lett og skylles lett av for å redusere risikoen for såperester på hendene.

ANTIBAC

Håndsåpe m/doseringskapsel (750 ml) Flasken har doseringskapsel med en innebygget ventil som hindrer luft og forurensning å komme i kontakt med væsken. Såpen er ikke antibakteriell. Flasken med 750 ml benyttes med ståldispenser med lang eller kort hendel for veggmontering. Best. nr:

Strl

Antall i pakken

727567

750 ml.

1 flaske

ANTIBAC

Håndsåpe m/doseringskapsel (1000 ml) Flasken har doseringskapsel med en innebygget ventil som hindrer luft og forurensning å komme i kontakt med væsken. Flasken med 1000 ml benyttes med manuell ståldispenser med lang eller kort hendel for veggmontering.

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

727565

1000 ml.

1 flaske

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

17


ANTIBAC

Håndsåpe til dispenser (1000 ml) Antibac Håndsåpe er en mild og skånsom såpe. Såpen er tilsatt fuktighetsgivende komponeneter og mykgjørende midler som gjenfetter og styrker hudens eget fettlag. Såpen har en hudvennlig pH og er uparfymert og uten fargestoffer. Egner seg godt til hender som vaskes ofte. Såpen er ikke antibaketerilell. OBS! Passer kun til dispenser Modell X (Nyhet høsten 2019). Best. nr:

Strl

Antall i pakken

727596

1000 ml.

6 stk

ANTIBAC

Håndsåpe Bag-in-box (700 ml) Bag-in-box 700 ml benyttes med berøringsfri veggdispenser, og gir en hygienisk og brukervennlig løsning uten felles berøringspunkt. Best. nr:

Strl

Antall i pakken

727560

700 ml.

1 pose

ANTIBAC

Håndsåpe Softbag (700 ml) Softbag 700 ml benyttes med manuell softbagdispenser i hvit plast med lang eller kort hendel for veggmontering.

18

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

727580

750 ml.

1 pose

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no


Hva vil det si at kosmetiske produkter er Svanemerket? Kosmetiske produkter som kommmer inn under EUs kosmetikkdirektiv. Dette gjelder hudpleiemiddel, hårpleieprodukter, øyekosmetikk, parfyme og hygieneprodukter. Svanemerket kosmetikk: • Tar hensyn til miljø • Tar hensyn til helse • Har fått alle virkestoffer miljøvurdert Kjemikalier vi omgir oss med i hverdagen blir tatt opp i blodbanen vår. Kjemikalier blir tatt opp fra huden. Derfor er Svanen særskilt oppmerksom på allergifremkallende stoffer, hormonforstyrrende stoffer og ikke minst parfyme i svanemerket kosmetikk. Kilde: www.svanemerket.no

ANTIBAC

Håndsåpe pumpeflaske (600 ml) Flasken med 600 ml står stødig på underlaget, og kan alternativt benyttes med ståldispenser for veggmontering. Best. nr:

Strl

Antall i pakken

727584

600 ml.

1 flaske

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

19


NEUTRAL Svanemerkede vaskemidler Svanemerkede vaskemidler har et begrenset innhold av miljø- og helseskadelige stoffer, de inneholder stoffer som lett brytes ned i naturen, og er minst like effektive som sammenlignbare produkter. Vaskemidlene har en optimal dosering, og miljøtilpasset emballasje.

Vasketips Vask med full maskin. Doser riktig i henhold til grad av skittenhet og vannhardhet. Overdosering gir ikke renere tøy og er skadelig for miljøet. Reduser temperaturen på ditt normale vaskemaskinprogram for å ivareta miljøet. La døren til vaskemaskinen være åpen når du ikke benytter maskinen.

Svanemerket hudkrem Hudkremer skal gi huden fuktighet og næring, og den skal beskytte mot kulde, vind og sol. En hudkrem kan inneholde mange ulike stoffer, og som forbruker er det umulig å holde oversikt over hvilke du bør unngå. Den jobben har Svanemerket gjort for deg: I hudpleieprodukter med vårtmerke finner du ingen tilsatte miljøgifter, og minimalt med allergifremkallende stoffer.

20

6

Kilde: www.svanemerket.no


NEUTRAL

Vaskemiddel (675 g.) Neutrals produkter for klesvask inneholder ikke farge, parfyme eller optiske blekemidler. De er imidlertid fulle av effektive ingredienser som rengjør klærne skånsomt. Produktene er effektive mot smuss, men er også utviklet med tanke på å redusere risikoen for allergi og overfølsomhet. Svanemerket. Best. nr:

Beskrivelse

Strl

Antall i pakken

735545

Hvit vask, uten blekemidler.

675 g.

1 stk.

NEUTRAL

Oppvaskemiddel (500 ml.) Flytende nøytralt oppvaskmiddel uten farge og parfyme. Svanemerket. Best. nr:

Beskrivelse

Strl

Antall i pakken

735741

Flytende oppvaskmiddel.

500 ml.

1 stk.

735742

Flytende oppvaskmiddel.

500 ml.

10 stk.

NEUTRAL

Kroppspleie Milde produkter uten parfyme og andre tilsetningsstoffer som kan irritere huden. Svanemerket. Best. nr:

Beskrivelse

Strl

Antall i pakken

724869

Kremsåpe, flytende.

250 ml.

1 flaske

734224

Hårshampo og balsam i ett.

250 ml.

1 flaske

724223

Barsåpe

85 g.

12 stk.

724870

Body lotion

250 ml.

1 flaske

724872

Håndkrem

75 ml.

1 ståtube

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

21


TORK EU Ecolabel / Blomsten EU Ecolabel - ofte kalt ”Blomsten” – er EUs miljømerke. Opprettet av EU-kommisjonen i 1992. EU Ecolabel fungerer på samme måte som Svanemerket. Produsentene må dokumentere at produktene tilfredsstiller en rekke strenge helse- og miljøkrav. I dag har rundt 40 000 produkter og tjenester EU Ecolabel, alt fra barneklær til elektronisk utstyr. Det er en pålitelig label som identifiserer produkter og tjenester som har en redusert miljøpåvirkning: Verifisert av uavhengige eksperter. Strenge kriterier med over 30 kategorier av produkter og tjenester som oppdateres regelmessig. Hele produktets livssyklus vurderes, fra produksjon til resirkulering/avfall. Forbrukerens helse og ansvarlig produksjon garanteres. Ingen kompromisser i forhold til produktets kvalitet. EU Ecolabel promoterer Europa sin utvikling mot en sirkulær økonomi, der materialer fortsetter i en ”loop”, slik at nye produkter begynner der de gamle slutter. Dette påvirker produsenter til å lage produkter som: Promoterer grønn innovasjon og bærekraftige industrier, generer mindre avfall og CO2 i produksjonen og ved bruk, bruker energi, vann og råmaterialer på en bedre måte, varer lenger, er lette å reparere, og lettere å resirkulere.

7

Kilde: www.ec.europa.eu/environment/ecolabel/ www.svanemerket.no/blomsten/


TORK

TORK

Mini tørkepapir Plus 2-lags

C-Fold Håndtørk 2-lags

Dette 2-lags Tork Tørkepapir Plusmini kan brukes i Tork® Senterrull dispenser. EcoLabel og FSC merket.

2-lags håndtørk fra Tork. Disse 2-lags håndtørkene passer til dispenseren for Tork C-Fold Håndtørk. EcoLabel og FSC merket.

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

705688

22 cm bred.

11 ruller á 75 m.

705010

24 x 9,5 cm.

20 x 120 ark.

TORK

TORK

Tørkepapir Standard 1-lags

Basic papir 1-lags

Dette 1-lags Tork Tørkepapir kan brukes i Tork® Mini Senterrull Dispenser. EcoLabel og FSC merket.

Tork Basic Papir 1-lags kan brukes i Tork® Mini Senterrull Dispenser .EcoLabel og FSC merket.

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

700525

21,5 x 14 cm.

Pakke med 11 ruller á 120 m.

703154

21,5 x 14 cm.

Pakke med 11 ruller á 120 m.

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

23


DIVERSE

Hvor kaster vi biobasert plast? Egenskapene til plast produsert av biologisk materiale varierer. Noe av denne plasten har samme egenskaper som vanlige plasttyper produsert av fossilt råstoff og kan materialgjenvinnes. Resten sorteres som regel ut fra de gjenvinnbare plasttypene og brennes. Nedbrytbar bioplast trenger vanligvis høy varme og oksygentilgang over flere uker for å brytes ned, derfor vil det ikke nødvendigvis brytes ned raskt nok i vann eller i naturen. Norske avfallsanlegg for matavfall er heller ikke tilpasset behandling av bionedbrytbar plast.

Biologisk nedbrytbar plast må derfor kastes i restavfallet.

8

Kilde: www.miljodirektoratet.no


BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Forkle

2-lags vesketett forkle består av et lag ikke-klorbleket papirmateriale med høy absorbering og en biobaseret film som sikrer at forklet er fullt bionedbrytbart, FSC sertifisert. Forklet har tapefeste over skuldrene og i midjen. noe som gjør det lett å skifte forkle. Beregnet til beskyttelse av behandleren, men kan også bruke til patienten, 37 x 76,5 cm hvit. Best. nr:

Strl

Antall i pakken

Farge

708732

37 x 76,5 cm

600 stk.

Hvit

BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Bio Servietter

Pasientservietter i bionedbrytbart materiale, ubleket papirmateriale med høy absorberingsevne og plastbelagt bakside.

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

Farge

708730

39 x 44 cm

900 stk

Hvit

BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Avfallspose

Avfallsposer med stjernebunn, bionedbrytbare og kan komposteres, laget av maisstivelse og sukkrerrør. 14 my, grønne. Best. nr:

Strl

Antall i pakken

Farge

160002

60 x 74 cm rull (35 liter)

1 rull á 40 stk.

Grønn

160003

85 x 105 cm rull (80 liter)

1 rull á 20 stk

Grønn

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

25


BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Drikkebegre

Drikkebegre i nedbrytbar bio-papp. Beige, 215 ml, diameter 70 mm, høyde 89 mm. Best. nr:

Strl

Antall i pakken Farge

400610

21 cl. (Diameter: 70 mm, høyde: 89 mm)

100 stk

BIOLOGISK NEDBRYTBAR

Bærepose

Biologisk nedbrytbare bæreposer som kan komposteres/resirkuleres. Laget av maisstivelse og sukkerrør. 20 my.

26

Best. nr:

Strl

Antall i pakken

Farge

160010

41 x 50 cm rull

50 stk

Hvit

for bruk@licscadenta.no | 67 80 58 80 | w w w.licscadenta.no

Beige


SVANEMERKET

Redd verden. Litt hver dag. Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden. Målet med Svanemerket er at forbruk og produksjon skal belaste miljøet mindre. Når vi fastsetter kravene våre, vurderer vi derfor hele livssyklusen til produktene fra råvarer til produksjon, bruk, avhending og resirkulering. Svanemerket fremmer bærekraftig bruk av ressurser, gjenvinning og ombruk og reduserer avfallsmengdene i alle deler av produktenes og tjenestenes livssyklus.

Svanemerket trykkeri Et svanemerket trykkeri skal bruke papir som oppfyller svanemerkets krav til kopi- og trykkpapir. Dette omfatter blant annet at trevirket kommer fra bærekraftig skogbruk og at det er oppfylt strenge miljøkrav mht. forurensning, kjemikalier og øvrige miljøbelastninger fra papirproduksjonen. Miljømerking stiller strenge krav til kjemikaliene som benyttes ved trykkingen, slik som trykkfarger og rensemidler. Miljømerking stiller også krav til blant annet avfallshåndtering på trykkeriet. Kilde: www.svanemerket.no

Våre trykksaker Alle våre trykksaker kommer fra Konsis, som er et svanemerket trykkeri. I tillegg til å være svanemerket, arbeider Konsis etter ISO 14001-standarden, som sikrer at rutinene for miljøstyring samsvarer med god miljøledelse. Hele 95 % av papiret som brukes i Konsis, er godkjent av Svanemerket.


LIC SCADENTA AS Ledende leverandør av dentale forbruksvarer, tanntekniske arbeider og kjeveortopediske produkter

24

1

ÂŻ ILJ

ME RK

ET

8 Trykksak 7

5

M

F O R B R U K @ L I C S C A D E N TA.N O | 67 80 58 80 | W W W.L I C S C A D E N TA.N O


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.