Page 1

190 x 245 mm 312 Pages Paperback

5 BANGKOK CHIANG MAI CHONBURI KHON KAEN NAKHON RATCHASIMA NAN NONTHABURI SAMUT PRAKAN

BANGKOK NAKHON RATCHASIMA SONGKHLA

30 Houses 28 Firms 10 Cities


Small Medium Houses 5 First published 2018 Copyright Š 2018 by Li-Zenn Publishing Limited, Thailand Li-Zenn Publishing Limited Publisher Managing Director Deputy Managing Director Executive Director

Nithi Sthapitanonda Suluck Visavapattamawon Pisut Lertdumrikarn Prabhakorn Vadanyakul Kiattisak Veteewootacharn 81 Sukhumvit 26, Klong Ton, Klong Toey, Bangkok 10110 Thailand T 66 (0) 2259 2096 F 66 (0) 2661 2017 li-zenn@li-zenn.com www.li-zenn.com

All right reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means-graphic, electronic or mechanical, including photocopying, recording, taping or by any information storage and retrieval systems without prior written permission from publisher. National Library of Thailand Cataloging in Publication Small Medium Houses 5.-- Bangkok : Li-Zenn, 2018. 312 p. -- (Small Medium Houses). 1. Architecture, Domestic--Thailand. I. Title. 728.09593 ISBN 978-616-7800-99-8 Printed by Tiger Printing (Hong Kong) To find out about all our publications, Please visit www.li-zenn.com, www.li-zennpub.com There you can browse and download our current catalog and buy any titles that are in print.


5


CONTENTS

INTRODUCTION 08-11

T&PN HOUSE BANGKOK 14-19

BAAN BANGWAEK BANGKOK 20-29

KRUNGTHEP-NON RESIDENCE + OFFICE BANGKOK 30-35

BAAN KHAO LOY

NAKHON RATCHASIMA 36-45

HOUSE KT BANGKOK 46-55

CAVE 58

BANGKOK 56-65

TIWSON HOUSE SAMUT SAKHON 66-75


BAAN NAN NAN 76-85

WHITE BOX BANGKOK 86-95

VIPAVADEE 58 RESIDENCE BANGKOK 96-101

PK HOUSE

SAMUT PRAKAN 102-111

BAAN FLOWER CAGE BANGKOK 150-159

BAAN Y

NONTHABURI 160-169

BAAN PANYA BANGKOK 170-179

SALA ZEN

AYUTTHAYA 180-187

BAAN PRAAI FAH CHIANG MAI 226-235

VWFH

CHACHOENGSAO 236-245

WSS RESIDENCE BANGKOK 246-255

WATERFALL HOUSE BANGKOK 256-263

NY HOUSE

WIDEN HOUSE

KASET-NAWAMIN RESIDENCE

THE NEST

RATCHADA 18 RESIDENCE

KHAO YAI HOUSE

BANGKOK 112-121 BANGKOK 122-129

HUAMARK 09 BANGKOK 130-139

CONTAINER HOUSE KHON KAEN 140-149

CHON BURI 188-197

BANGKOK 198-207

KIATFUNG HOUSE SONGKHLA 208-217

979 GALLERY

SAMUT PRAKAN 218-225

BANGKOK 264-273

NAKHON RATCHASIMA 274-281

TIWANON HOUSE NONTHABURI 282-291

DIRECTORY 302-305


01

S-01

Location Lat Phrao, Bangkok, Thailand Completion 2015 Area 78 sq.m.

014-019

Owner Varattha Phongthananikorn and Sathapat Teeranitayapap Architect KLAs and Tum Monotone Structure Engineer Kanawat Jaiprom and Chanapatch Anontachai Photography Kanawat Jaiprom

T&PN (EP.III) HOUSE by Ken Lim ARCHITECTs (KLAs)

ELEVATION

ELEVATION

EAST ELEVATION

NORTH ELEVATION 0

1

2

5

0

1

2

5


This multi-functional house is one of the three parts of the project. Part one is two-storey house: providing shortterm accommodation, occasional use of activities / parties for guests who keep coming on a regular basis. Part two is home studio: at the lower level used for recording and music production while upper level functions can be switched between a ballet studio and medium size photo studio. Part three is guest house: that can be function as a bar, hip restaurant or space for any other activities. The common space will be used to link and host various events from music gigs to open air cinema, but mostly, parties. Brutalism concept influences are evident in raw materials i.e. exposed concrete.

ELEVATION

ELEVATION

WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION 0

1

2

5

0

1

2

5

14 - 15


02

M-01 020-029

BAAN BANGWEAK

Location Phasi Charoen, Bangkok, Thailand Completion 2015 Area 400 sq.m.

by Itirit Hatairatana and Pises Isarangkool Na Ayudthaya

Owner Phakamart Thaiking Architect Itirit Hatairatana and Pises Isarangkool Na Ayudthaya Interior Architect Itirit Hatairatana and Pises Isarangkool Na Ayudthaya Structural Engineer Somsuk Subsai Photography Beer Singnoi


use

Bang Weak, located in the north-west of Bangkok, adjacent to the serene canal to the north and the owner’s brother’s house to the east. In 2011 this area was affected by the great flood and the seventy-year-old wood house was destroyed. However, some materials such as teak wood could be reused for the new house. The owner requested a flexible outdoor space and no air-conditioning. Also the house should be accommodated with culture factors. All of those are specific requirements for creating suitable design.

FAMILY’S FAMILY’S HOUSE HOUSE

OWNER’S OWNER’S OLD OLD HOUSE HOUSE

One newly-built family house and 70-year old wooden house built adjacent to each other and the canal is family’s main living space.

The great flood in 2011 The first floor of the old house sunk into water; the main living space disappeared.

Demolishing the old house. Keeping only teaks from the old house for the new building.

CAN AL CANA L

Elevating the main living space to avoid the future flood. Using and developing the old teaks into the new space.

The effective terrace on the upper level allows more living space toward canal and connect to the family ‘s house

CONCEPT DIAGRAM

20 - 21


03

M-02 030-035

Location Bang Sue, Bangkok, Thailand Completion 2017 Area 400 sq.m.

Owner Nonta Accounting Architect POAR Interior Architect POAR Structural Engineer Basic Design Photography Patchara Wongboonsin

KRUNGTHEP-NONT RESIDENCE + OFFICE by POAR (Patchara+Ornnicha ARchitects)

01

07

03

05

SECTION

02

04

02

01

02

06

01 02 03 04 05 06 07

Bedroom Terrace Master Bedroom Office Kitchen Carport Toilet


30 - 31


04

S-02

036-045

HOUSE KHAO LOY by Spacetime

Location Pak Chong, Nakhon Ratchasima, Thailand Completion 2013 Area 140 sq.m.

Owner Ratanapridakul Family Architect Spacetime Interior Architect Spacetime Landscape Architect Spacetime Structural Engineer Naret Jankong System Engineer Naret Jankong Photography Songtam Srinakarin


The criteria given by the owners for designing House Khao Loy were that it should be simple, basic, straightforward and easy-going. Natural material were prepared so the indoor and outdoor spaces would have good relationships. The house must provide natural ventilation and natural light as well as surrounded by trees. Moreover, tยบhe whole project should be complete with idea of low cost and low maintenance in the long run.


N SECOND FLOOR PLAN

01 02 03 04 05 06 07 08

Terrace Living & Dining Pantry Toilet Bedroom 1 Bathroom Bedroom 2 Bathroom 2

06

07

08 04

05

03 02

LAYOUT PLAN

01

01 Carport 02 Working 03 Storage / M&E SECOND FLOOR PLAN

02

03

01

LAYOUT PLAN


WEST ELEVATION

The house belongs to the family of the architect. The family consists of sister and father. All lives full-time in Bangkok and plan to use the house as weekend home for themselves, relatives and friends for the time being with possibility of living at this house permanently if situation calls for. The family likes this project for several reasons. The most convincing reason is that the site is only about 2.5 hours driving from Bangkok. The area is quite safe from both flood and earthquake, the plot is large, and a lot of empty plots around help keeping quietness and peaceful atmosphere and that the project seems to attract low-keyed and easy-going types of people.

SOUTH ELEVATION

38 - 39


05

M-03 046-055

HOUSE KT

by Research Studio Panin

Location Dusit, Bangkok, Thailand Completion 2016 Area 400 sq.m.

Owner Kajorn Thanapase and Eugene Kroon Architect Research Studio Panin Structural Engineer Eaksiam Saothonglang Photography Spaceshift Studio


Nested in a private residential neighborhood of Bangkok, House KT is oriented towards the canal at the back and a garden at the front. Activities are simply divided into two groups, “private” and “public.” However, a clear line never exists as both the garden and the canal allow both parts of activity anytime. Designing this house is a task of transforming the place, merging different activities into a unified whole. The “public” space of the house integrates distinct settings into one ensemble: the kitchen area, the space for dining, the living room and the study. Each is defined by its own equipment. The extended porches enveloping the spaces simply bind together the settings for various and interrelated activities.

Front Façade

46 - 47


03 01

N

02

04

05

GROUND FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

01 02 03 04 05 06

Carport Storage Maid Room Garden Terrace Living Kitchen Study Toilet Swimming Pool Sala

Terrace Bedroom Toilet Closet Storage Deck

01

05

06 02

02

08 09

07

04 03

03

02

01

10

06

SECOND FLOOR PLAN

ROOF PLAN

11

SAMSEN CANA L

LAYOUT PLAN

Canalside garden and Samsen canal.


The climate has brought forth the design equipped with verandahs and porches enclosed with both aluminum screens and glass doors. This makes it possible for inhabitants to live both inside and outside the house, and also in the inbetween areas. Shadows for residing are produced by the brim of solid slab, under which daily domestic activities could unfold. As far as the Thais are still “Thais” and the climate had not changed, these designs are still applicable, no matter how traditional or “modern” the house appear. By means of open-air covered spaces, interior and exterior could be bound together.

48 - 49


06 CAVE 58

M-04 056-065

by Kijpat Menakongka

Location Lak Si, Bangkok, Thailand Completion 2017 Area 420 sq.m.

Owner Thitikan and Amornpong Wannamaythepong Architect Kijpat Menakongka Interior Architect Kijpat Menakongka Landscape Architect Kijpat Menakongka Structural Engineer Sitichoke Sirivivat System Engineer Veerasak Jarumethachai Photography Krisada Boonchaleow


This two-storey house has a unique massing concept as a "cave" house. It came from the owner's original requests to maximise space quality in terms of function and ecstatic. All main rooms need to be located on ground floor with light and ventilation yet still preserve privacy for the house. The challenge for this project is that owner would like to enjoy and be surrounded by greenery atmosphere even though the site is so small. Site constraint and owner's requirements then became the concept for the "cave" house. To preserve privacy but still allow light and ventilation into the house, the function mass was split into two solid caves, one at the front and another at the rear of the house. Both parts are closed area without views. The cave also act as a buffer, preventing outside noises. Private garden is located at the centre of the house.

EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

56 - 57


60 - 61


07

S-03

066-075

TIWSON HOUSE by Polar Architect

Location Aom-Noi, Samut Sakhon, Thailand Completion 2017 Area 150 sq.m.

Owner Suwarat Chareonsuphakul Architect Polar Architect Interior Architect Bariwat Studio Landscape Architect Siriwit Riwbumroong Structural Engineer Polar Architect System Engineer Polar Architect Photography Chaovarith Poonphol


66 - 67


SOUTH EAST ELEVATION

NORTH EAST ELEVATION


Inspired by the desire of the owner who loves plants, we built a small house in the beautiful garden in the factory. The new house located among the factory area in the land that looks like a forest filled with shaded area and there are 6 pine trees grown near the fence as the back scene of the house. With such view, the open space is perfect for creating any activity.

NORTH WEST ELEVATION

SOUTH WEST ELEVATION

68 - 69


08

M-05 076-085

BAAN NAN

Location Phu Phiang, Nan, Thailand Completion 2016 Area 450 sq.m.

by Arsomsilp Community and Environmental Architect

Owner Jittraporn Kwarmkanueng, Nuttorn Daraphongsathaporn Architect Nuntapong Lertmaneetaweesap Interior Architect Preeyachanan Saisakares Structure Engineer Anuchit Seekapatsa Wood Consultant Yang Nar Studio Photography Chaichoompol Vathakanon , Baan Lae Suan and Rithirong Chanthongsuk


Baan Nan, located not far from city and the airport of Nan, the reason for choosing. Baan Nan is the peaceful location close by their workplace, Nan Hospital. Moreover, this house is on the street and near Nan river. When the architect first visited the site, a voice came into his head; “a little house in the big woods”. This idea became the inspiration for a design concept: “the house and the forest are best friends and not disturb each other”. After discussing with the owners, the main concept of this house was determined as “a simple house in the natural forest”.

76 - 77


09

M-06 086-095

WHITE BOX

by Ayutt and Associates design (AAd)

Location Thawi Watthana, Bangkok, Thailand Completion 2017 Area 450 sq.m.

Owner Orawan Akkachayan Architect Ayutt and Associates design (AAd) Interior Architect Ayutt and Associates design (AAd) Landscape Architect Ayutt and Associates design (AAd) Lighting Designer Ayutt and Associates design (AAd) Photography Soopakorn Srisakul and Ayutt Mahasom


The White Box owner bought one plot of land next to their parent’s house. This community is not a new one, all houses were similarly designed by copy and paste. Bad ventilation has been one of the weak points. Thus, the owner asked the architect to design a dream house instead of buying one of those so called standard house. As the budget is limited, functional and useful spaces like any ordinary compact house are needed, however this onefamily house will need adaptation to be a complex for their parents and their kids in the future. The owner loved the house to have modern style box-look shape with good ventilation to prevent heat. The first requirement therefore, is two private spaces for two families (owner and their parents) connected by the main function area on ground floor.

86 - 87


SMALL MEDIUM HOUSES 5 EDITOR-IN-CHIEF Nithi Sthapitanonda EXECUTIVE EDITOR Suluck Visavapattamawon PROJECT COORDINATOR Bussara Kemapirak EDITORIAL ASSISTANT Rungrawee Surindr DESIGN Very Content; Rapee Chaimanee ENGLISH EDITOR Watcharawat&Punnadorn

SMALL MEDIUM HOUSES 5  

978-616-7800-99-8 /// 190 x 245 mm. /// 312 pages /// Paperback with jacket /// English /// 2018 /// Price THB 1,300 /// 45 USD. Small Med...

SMALL MEDIUM HOUSES 5  

978-616-7800-99-8 /// 190 x 245 mm. /// 312 pages /// Paperback with jacket /// English /// 2018 /// Price THB 1,300 /// 45 USD. Small Med...

Advertisement