__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nr. 111 / September 2020

Nyt fra Urbanplanen og Hørgården

REMISEPARKEN ER ÅBEN NYE VINDE PÅ BONDEREN OG BYGGEREN MOTION ER GODT –OGSÅ I EN CORONATID


2

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

JØRGEN K. P. MERETE

MARIANNE

KARIN

JØRGEN P. H. EVA SOFIE

BRUNO

HEJ FRA REDAKTIONEN

PRODUKTION OG TRYK

Opslagstavlen indeholder nyt fra Urbanplanen og Hørgården. Bladet redigeres, skrives og fotograferes af beboere og ansatte i den boligsociale indsats Partnerskabet.

Ansvarshavende redaktør: Michael Hedegaard Jensen, Partnerskabet. Redaktion og layout: Eva Sofie Rafn, Partnerskabet. Korrektur: Birgitte Holten, beboer. Tryk: Design, Grafik og Print, Englandsvej 1, 2300 København S.

Har du et synspunkt, du gerne vil have med, eller har du lyst til at være med til at producere Opslagstavlen, er du meget velkommen. Skriv til Eva Sofie fra Partnerskabet på esraf@kab-bolig.dk eller ring på 5129 4768. Kontakt Partnerskabet: Sekretariatsleder Michael Hedegaard Jensen: mhjn@kab-bolig.dk / 4023 5016. Adresse: Hørhusvej 5, Baghuset, 1. Sal, 2300 København S.

Oplag: 2850 eksemplarer. Husstandsomdeles i Urbanplanen, Hørgården, Signalgården og Sundholm Syd. Forsiden: Remiseparken, september 2020. Foto: Jørgen Haugård Petersen.

HVAD SKER DER I URBANPLANEN? Udover at læse Opslagstavlen er der flere andre måder, du kan holde dig opdateret om nyheder, særlige tilbud og aktiviteter i og omkring Urbanplanen. Klik ind på urbanplanen.com, følg Urbanplanens facebookside, eller tilmeld dig Partnerskabets nyhedsbrev. Det gør du på urbanplanen.com. Følg os også på Instagram og på YouTube.


OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

INDHOLD

10

Lær at stå på skateboard

4 Leder 5 Coronaen er over os igen 6 Amager Healthy Girls 7 Lær at cykle

11

Nye vinde blæser på Bondegården og byggeren

8 Lev livet i den 3. alder Fælles gåtur i Remiseparken 9 Det Urbane Mandehold 10 Prøv at stå på skateboard 11 De nye, bemandede legepladser 12 Remiseparken er åben 14 BørneKulturpiloterne og Blixen 15 Pakkepost i Urbanplanen

12

16 Hørgården og ghettolisten 17 Nye udeområder i Hørgården 18 Nyt fra Solvang Kirke

Så blev Remiseparken endelig færdig

Lær at redde liv 19 Efterårsferie i Urbanplanen 20 Læsecamp med Superkræfter

17

Fra boligkvarter til bykvarter

21 Birgitte og Michael siger farvel 22 Klimasikring 23 Husk at vaske hænder 24 Husk at holde afstand

3


4

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

LEDER Af Michael Hedegaard Jensen Hørgården er på regeringens ghettoliste. Det har vi skrevet og sagt meget om de seneste par år. Der er en risiko for, at Hørgården den 1. dec. 2021 udpeges som det, der kaldes “hård ghetto”. Alt er sat ind på at undgå dette, fordi vi i 3B og KAB ikke vil have Hørgården på den hårde ghettoliste. I den forbindelse skal der lyde et stort tak til de næsten 40 beboere, som har hjulpet til ved at få deres uddannelse fra udlandet registreret og forsøgt godkendt her i Danmark. Det er lykkedes os at få godkendt 18 uddannelsesbeviser, og det er faktisk nok til, at Hørgården på netop det ghettokriterie ikke bliver udpeget. Tusind tak for hjælpen!

CORONA

Det er ikke Coronaen er over os igen. Derfor er det nu ekstra vigtigt at overholde retningslinierne for afstand og hygiejne. Så husk kun at samles til små private sammenkomster, hold kontakten til den samme kreds af mennesker, brug mundbind, sprit af og vask hænder ofte – og hold god afstand. Så skal vi nok få Danmark tilbage igen.

Men selv om Hørgården så forhåbentlig ryger ud af ghettolisten til december næste år, så er det vigtigt, at vi også gør en stor og mere langsigtet indsats for at holde Hørgården helt væk fra listen. Ingen ønsker en mangeårig situation, hvor Hørgården ryger ind og ud af listen. Et meget effektivt våben er at bygge nye boliger på Hørgårdens matrikler, hvor det kan lade sig gøre på en ordentlig måde. Nye boliger vil blive til privat salg eller udlejning, og det vil betyde, at de forskellige data for personer på Hørgårdens matrikler udvikler sig væk fra ghettolistens kriterier. Nye boliger vil også betyde efterspurgte forbedrede rammer til institutionerne og et bedre butiksliv. Og så kan nye boliger betyde, at skridtet væk fra regeringen ghettoliste bliver tilstrækkelig lang.

Corona-krisen skabte – og skaber stadig – problemer for en del beboere. På urbanplanen.com har Partnerskabet oprettet en guide med nyttig viden og links, hvor man kan finde hjælp til fx økonomiske problemer eller udfordringer i familielivet.

Mange af os kan nok godt blive enige om, at der er mange ting i ghettoloven, som vi ikke bryder os om. Men den er her, og der er bred politisk opbakning til den. Derfor har vi i 3B og KAB en konstruktiv tilgang til situationen, en tilgang, som handler om, at vi vil have det bedste ud af det. Samme tilgang har vi i Tingbjerg og i Taastrupgård, hvor processen sammen med beboerne har ført til en rigtig god og positiv byudvikling til gavn og glæde for beboere og lokalområdet. Med venlig hilsen Michael Hedegaard, Leder af Partnerskabet.

I almene boligområder er der mange fælles kontaktpunkter og muligheder for at samles mange af gangen. Men du kan gøre meget selv for at mindske smittespredningen. Det handler især om: Hygiejne, omhyggelighed og omtanke. På urbanplanen.com kan du finde 20 gode råd til at stoppe corona.


slut endnu! corona

Hvad siger loven? Myndighedernes retningslinier skifter nu med kort tids varsel alt efter, hvordan smittetrykket er lokalt. Hold dig derfor opdateret på sundhedsstyrelsens website:

sst.dk Hold afstand (det gælder stadig) corona

Vask eller sprit hænder (det gælder stadig)

Her kan du finde alt, hvad der er værd at vide om corona – også oversat til mange andre sprog.

Hjælp med at guide naboer, venner og bekendte, så de også får de nødvendige oplysninger om, hvordan man undgår at bære smitten videre.


6

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

AMAGER HEALTHY GIRLS Tekst: Nina Suhr. Foto: Privat.

Motion, tryghed og corona Idrætsforeningen Amager Healthy Girls gør alt for, at deres medlemmer kan fortsætte den sunde livsstil på trods af corona. “Vi har mødt nogen, der er bange for at dyrke motion på vores hold på grund af corona. Men der er ingen grund til at være bange. Vi er forsigtige og overholder alle retningslinier med afstand, sprit og rengøring. Det er vigtigt at komme ud og bevæge sig, selvom der er corona”, fortæller Imtiaz Hussain, der er med i bestyrelsen for idrætsforeningen Amager Healthy Girls. Foreningen er for kvinder og piger, der bor i postnummer 2300 og tilbyder motion på hold med svømning, yoga og zumba. Sprit og afstand Der er strenge krav til rengøring og afstand for idrætsforeninger. På yoga-

og zumbaholdene bliver der holdt 1 meters afstand, og alt, hvad der bliver rørt ved, bliver sprittet af. Der bliver gjort ekstra rent, og i svømmehallen er der også særlige regler, som man skal følge. For at holde afstand bader man for eksempel kun under hver anden bruser, når man skal vaske sig inden undervisningen. Imtiaz fortæller om vandet i svømmehallens bassiner: “Som laborant ved jeg, at corona ikke overlever i vandet i svømmehallen, fordi der er klor i. Det er vigtigt at vide. Holder man selv retningslinier og afstand, er der ikke grund til at være bange”.

på det efter sit første barns fødsel. “Jeg fik rigtig god kondition af det. Jeg glædede mig til det, og man kunne virkelig se forandringen. I vandet vejer du jo ingenting, så du kan bevæge dig meget mere. Jeg går stadig til svømning, og nu har jeg mine tre piger på 13, 10 og 8 med på mor/datter-holdet. Det er dejligt at få bevæget sig og lave noget sammen hver søndag. Selvom der er corona, er vi trygge ved at tage af sted”.

Det er godt at komme afsted Imtiaz har været medlem af foreningen de sidste 10 år og har, ud over at være i bestyrelsen, både været svømmetræner og livredder. Hun har altid været glad for svømning og begyndte

Læs mere om de forskellige hold og meld dig til på amagerhealthygirls.dk Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Iman Ahmad på tlf.: 2682 1612.

KOM OG VÆR MED


Vil du lære at cykle, så mød op på bondegården tirsdage kl. 15.30 - 17.00. Kurset er gratis, og vi kører hver tirsdag. Vi har både cykler og hjelme, så kom, som du er, og lad os cykle. Adressen er Bondegården, Peder Lykkesvej 71, 2300 København S.


8

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

MÆND OG MOTION Af Eva Sofie Rafn.

Hvordan får du det bedste ud af den 3. alder? Det spørgsmål har Kaj Winther ofte overvejet både professionelt og privat. Kaj er 73 år og lægeuddannet – først med speciale i blodpropper, nu professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. “Hvis vi vil have noget ud af livet som ældre, må vi lære at passe på os selv. Det gør vi ved at holde musklerne i gang. Det er så vigtigt, at vi bevæger os i det omfang, vi kan” fortæller Kaj og fortsætter: “Hjernen kan man på en måde sammenligne med en muskel, forstået på den måde at hvis man bruger den, så holder den bedre. Bankospil, læsning, skak, kryds og tværs eller anden hjernegymnastik er jo fantastiske aktiviteter for hjernen, når man forlader arbejdsmarkedet”. Kaj Winther har via sit erhverv indgående kendskab til, hvordan vores kroppe og sind reagerer på aldring.

Der er en klar sammenhæng mellem fysisk og psykisk sundhed, og man ved, at de, som er en del af et fællesskab, lever længere. “Min gamle far, som blev 103 år, gav mig et godt råd: Sørg for at få dig nogle nye venner og bekendte, når du har rundet de 65 – og de må godt være yngre end dig selv”, fortæller Kaj og fortsætter: “Han oplevede jo, at de gamle venner og familiemedlemmer naturligt faldt fra, så det er altså klogt at opsøge nye fællesskaber og bekendtskaber”. Hør den garvede foredragsholder (og Fremad Amager-fan) Kaj Winther fortælle om aldringsprocessen og om, hvordan man tackler den, når han kommer til Urbanplanen den 24. september. Foredraget er arrangeret af senior-idrætsforeningen ’Kom i gang’, DGI og Partnerskabet.

KOM TIL FOREDRAG MED KAJ WINTHER Torsdag den 24. september kl. 14.30 – 16 i Beboerhus Nord, Røde Mellemvej 7. Det er gratis at deltage, men du skal melde dig til hos Andreas Larsen på tlf.: 5136 4757 eller email: andreas.larsen@dgi.dk.

En gåtur er også motion Tag med på en fælles gåtur for seniorer i den nye Remisepark. Det er Eva Sofie Rafn fra Partnerskabet der viser rundt og fortæller om alle de nye faciliteter og anlæg i parken. Med på turen er også Flemming Andersen fra senior-idrætsforeningen ’Kom i gang’. Hver onsdag formiddag mødes han og andre mænd over 60 år i Beboerhus Nord for at bevæge sig på en sjov og hyggelig måde.

GÅTUR I REMISEPARKEN FOR SENIORER Mandag den 28. september kl. 13-14. Mødested: Bondegården. Efter gåturen er der gratis kaffe og kage på Bondegården. Meld dig til hos Eva Sofie på tlf.: 5129 4768 eller email: esraf@kab-bolig.dk.


DET URBANE MANDEHOLD Let og sjov motion for mænd 60+ hver onsdag kl. 10-11.30

Har du ikke dyrket motion før eller har du lyst til at prøve en ny måde at dyrke motion på? Vi laver motion på en skånsom måde, så alle kan være med. Instruktøren på holdene har et stort kendskab til de hensyn, som skal tages. Vi træner i Beboerhus Nord, Røde Mellemvej 7, 2300 Kbh. S. Første og anden halvleg er vi aktive, tredje halvleg er socialt samvær. Starttilbud: De første fire gange er gratis. Herefter 25 kr. pr. gang. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Flemming Andersen fra foreningen ’Kom igang’ på tlf. 21499980 eller email: sundamar@youmail.dk. Vi glæder os til at se dig!


10

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

SKATEBOARD UNDERVISNING

BONDEGÅRDEN OG BYGGEREN Tekst De to bemandede legepladser i Remiseparken står over for en ny organisering. Opslagstavlen har mødt Lau Heidemann Petersen, som står i spidsen for forandringerne. Han har været chef for de bemandede legepladser i Københavns Kommune i tre år, og han har stor respekt for den betydning, de har og har haft for mange, mange københavnerbørn. Bondegården og byggelegepladsen er kendt som to ikoniske steder blandt rigtig mange beboere i Urbanplanen og på Amager. I halvtreds år har børn og voksne fået mulighed for at lege, bygge og være tæt på dyr. Noget, der ellers ikke er en selvfølge, når man bor midt i en storby.

Prøv at stå på skateboard Kom og vær med til gratis undervisning og aktiviteter i Remiseparken og Sundby Idrætspark. Hver tirsdag og torsdag kl. 15-18 er der skateboardundervisning med foreningen Big Heart Skateboarding. Du kan låne et skateboard og en hjelm og se, om det er noget for dig. Mandag kl. 16-18 i Remiseparken og onsdag kl. 17-19 i Sundby Idrætspark er der forskellige boldspil med Det Sociale Streetprojekt. Undervisningen er gratis og kræver ingen tilmelding. Det er Amager Tryghedspartnerskab der står bag aktiviteterne.

Nu bliver de to byggelegepladser forenet til ét sted med en samlet personalegruppe med én faglig koordinator, som skal sikre synergien i de faglige indsatser på legepladserne og i parken. Som bruger vil man opleve, at personalet har overblik over alle de aktiviteter, der er. Bondegården og byggeren beholder deres velkendte navne, men vil i praksis være én stor bemandet legeplads. Gadens løse børn Den ældste bemandede legeplads i byen fyldte 80 år i 2019. Legepladserne opstod for at give gadens “løse børn” et trygt sted at være, mens deres forældre var på arbejde. Siden har omdrejningspunktet været tryghed, omsorg og nærvær for byens børn. De værdier fortsætter på Bondegården og byggeren, men i sammenlægningen arbejder personalet sammen om at blive mere bevidste om “hvad vi er her for”. Det lyder måske som en indlysende ting, men når man som personalegruppe arbejder bevidst med at holde sig et mål for øje, bliver


OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

11

og foto: Eva Sofie Rafn.

Nye vinde blæser på to legendariske legepladser det lettere at arbejde frem mod det samme. Det hele kommer i sidste ende børnene og de øvrige besøgende til gode. Her er alle fra 0 til 99 år velkomne, og fremover vil de ansatte spille en mere aktiv pædagogisk rolle og sætte aktiviteter i gang på en udendørs “kulturmatrikel”. Der skal være fokus på møder på tværs og på at give viden videre.

voksne forståelse for dyr, landbrug og naturen i det hele taget.

Personalet vil fortsætte det gode arbejde som en samlet gruppe og arbejde sammen om at give børn og

“Og så mener jeg, at byggeren har en meget vigtig funktion i at give ungerne smag for håndværk, det at

“Mange børn har slet ikke kendskab til de ting, så det er en vigtig mission”, fortæller Lau. “Desuden vil vi gerne give forståelse for affaldssortering og bæredygtighed. Hvad betyder det, når vi smider skrald i naturen?”, fortsætter han.

konstruere noget. Det er en fantastisk ting at kunne, og det er vigtigt at mange flere får øjnene op for, at man kan arbejde med det, også som et erhverv”, mener Lau. Lau er selv oprindeligt uddannet skibsbygger. Siden uddannede han sig til pædagog og har i mange år arbejdet som leder i politisk styrede organisationer. Han glæder sig over at være med til at skabe rammerne for en aktiv og medskabende institution i hjertet af Urbanplanen.


12

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

REMISEPARKEN Tekst: Eva Sofie Rafn. Foto: Jørgen Haugaard Petersen.

Så blev den endelig færdig Efter mange måneder er Remiseparken nu færdig og klar til at tage imod gæster fra nær og fjern. Resultatet er en usædvanligt smuk park med et væld af muligheder for aktiviteter og velgennemtænkte løsninger og detaljer.


OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

13

“Jeg er så utroligt glad!” udbryder Rikke, da hun får spørgsmålet om, hvordan hun har det med den færdige Remisepark. Rikke Thomsen er projektleder for parkprojektet og ansat i Københavns Kommune. Hun har i de seneste 3 år stået i spidsen for det enorme arbejde med at forny den 3700 m2 store park. “Jeg synes, resultatet er blevet ekstremt godt”, fortæller Rikke. “Der er så mange mennesker, der har gjort deres ypperste for, at den her park bliver det samlingspunkt, den fortjener at være – og det går jo allerede rigtig godt med det. Det er sådan en fornøjelse at se, hvordan børn og unge allerede bruger den i stor stil. Alle os, der har arbejdet på projektet håber virkelig, at alle børn, unge, voksne og ældre bliver glade for den og vil passe godt på den”, siger Rikke. Festligheder måtte aflyses Det var planen, at parken skulle åbnes med Urbanfestivalen den 29. august. Men den begivenhed satte coronarestriktionerne en stopper for. I stedet for arbejdede medarbejdere fra kommunen og Partnerskabet på et åbningsevent i mindre skala den 5. september. Men også det måtte aflyses på grund af corona. Så der bliver altså ingen officiel åbning. Kom med på en gåtur Mandag den 28. september har du mulighed for at tage med på en rundtur i parken. Eva Sofie fra Partnerskabet har fulgt renoveringen af parken tæt og vil fortælle om baggrunden for renoveringen og om alt det nye i parken – og du er selvfølgelig velkommen til at stille spørgsmål undervejs. Der vil være én gåtur for seniorer og én for alle andre.

FÆLLES GÅTURE I REMISEPARKEN Mandag den 28. september kl. 13-14 og kl. 16-17. Mødested: Bondegården. Gåturene foregår efter myndighedernes retningslinier. Meld dig til hos Eva Sofie på email: esraf@kab-bolig eller tlf.: 5129 4768.


14

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

BØRNEKULTURPILOTERNE Tekst og foto: Signe Elisa Lütken.

Ruth Lerche og Maria Lau Krogh som har udviklet konceptet teaterlabyrinter. Det har de gjort ved at samle det bedste fra teatret og fra billedkunsten.

BørneKulturpiloter lægger a Karen Blixen En kaffeplantage på størrelse med Amager Vest For over 100 år siden, i en alder af 27 år, tog Karen Blixen til Kenya, hvor hun skulle drive en kaffeplantage på størrelse med Amager Vest. Børnekulturpiloterne lægger denne gang arm med en af Danmarkshistoriens mest berømte kvindelige forfattere, Karen Blixen, og hendes kærlighed til Afrika. Sammen med en børne- og ungegruppe vil vi skabe en forestilling, som vi kalder Blixen-labyrinten. Hvad er en teaterlabyrint? Normalt når man går i teatret, sidder man bænket og kigger op på en scene. I en teater-labyrint bevæger publikum sig rundt gennem en række af rum, som udgør hver sin scene. Publikum bliver lukket ind i grupper på ca. 8 personer og guides herefter gennem labyrinten. Tanken er at give en mere

Der er premiere på Blixen Labyrinten søndag den 8. november kl. 10. Søndag kl. 10 – 15 spilles der hver halve time. Tirsdag den 10. november kl. 15 – 18 også hver halve time.

i prisen er både transport med tog/ metro, indgangsbillet (værdi 100 kr) og rundvisning på museet. Herefter er der tid til at nyde egen medbragt mad, og man kan gå omkring på egen hånd i den store, vilde have. Husk madpakke og tøj der passer til vejret! Tilmelding er nødvendig, da der er begrænsede pladser og corona-tider. Tilmelding til Signe fra BørneKulturpiloterne på mobil 20516264. Hjemkomst senest kl. 17. Transporten vil foregå med offentlig transport, så husk at medbringe mundbind.

Udflugt til Rungstedlund BørneKulturpiloterne inviterer Karen Blixen-interesserede med på udflugt til Karen Blixen Muséet, Rungstedlund, lørdag den 3. oktober kl. 10 med afgang fra DR Byens metrostation. Deltagelse koster 100 kr. for voksne, og børn er gratis. Inkluderet

Hvem er BørneKulturpiloterne? Børne-Kulturpiloterne er et kulturprojekt, som har til huse i Urbanplanen. Her kan børn og unge gå til kultur og blive kulturiværksættere. Gruppen af børn og unge, som går til kultur, kommer fra hele Amager. BørneKulturpiloterne har eksisteret siden

sanselig oplevelse; det er totalteater, hvor publikum bliver en del af historien og den levende installation. De interagerer med de scenografiske løsninger og med performerne. Publikum bliver fx selv en del af besætningen på et skib eller et sørgeoptog for Hamlets far.


OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

15

NÆRBOKS.DK Tekst og foto: Annette Sadolin, KAB.

Pakkepost direkte i Urbanplanen

arm med 2009 og har siden 2018 hørt ind under Børnekulturhus Ama’r. Vi har til huse på Solvang Bibliotek, hvor vi mødes med børnegruppen hver tirsdag.

KOM OG VÆR MED Er du eller kender du et barn eller en ung mellem 10 og 14 år? Drømmer du om at spille teater, bygge kulisser eller lave lys og lyddesign? Elsker du at være kreativ, og har du masser af idéer? Børnekulturpiloterne er startet op i september, men du kan stadig nå at være med. Send en sms til Signe på tlf.: 2051 6264.

I Urbanplanen og Hørgården er der opstillet nærbokse, hvor beboerne kan modtage pakker fra flere pakkeleverandører. Det er gratis for boligafdelingen og nemt for beboerne.

Nord, Remisevænget Øst og Remisevænget Vest. Derudover er der planer om også at opsætte nærbokse i Dyvekevænget. Etableringen af boksene er uden omkostninger for boligafdelingerne.

Det sidste led i kæden er også det svageste, når det gælder nethandel. Pakken skal hentes, og der er (stort set) altid kø ved serviceskranken i supermarkedet. Nu er det muligt at lette den sidste del af pakkens rejse ved at opsætte nærbokse i boligområdet. Det har flere boligafdelinger i Urbanplanen valgt at gøre brug af.

Få skridt fra boligen 29-årige Serpil Øzden er beboer i Hørgården og begejstret over det nye initiativ:

“Vi gør det jo for at gøre det nemmere for beboerne. Nu skal de ikke gå så langt efter deres pakker. Det giver mening, fordi vi er en stor boligafdeling med 748 boliger”, forklarer Per Olsen, formand for Hørgården 1 og 2.

Bag initiativet med nærbokse står firmaet Nordic Infrastructure, som er et samarbejde mellem Post Nord og Swipbox. Boksene betjenes via en app, og foreløbig er det muligt at modtage pakker via PostNord, DHL og Bring, men flere leverandører forventes at tilslutte sig.

Nærboksene er placeret i Hørgården 1 og 2, Remisevænget

“Det er først nu, jeg lægger mærke til boksene, men det er en løsning, jeg godt kan finde på at bruge. Så skal jeg bare ned ad trapperne for at hente mine pakker”.


16

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

INFORMATIONSMØDE I HØRGÅRDEN Tekst: Karin. Foto: Eva Sofie Rafn.

Hvad er mulighederne for Hørgården? Den 2. september havde 3B og afdelingsbestyrelsen i Hørgården inviteret til informationsmøde om ghettolisten for Hørgårdens beboere. Idéen med mødet var at brede fakta og viden ud, sådan at beboerne kunne få korrekte svar på de mange spørgsmål, som sådan en lovgivning skaber. Opslagstavlens beboerskribent, Karin, har skrevet om mødet nedenfor: Onsdag den 2. september samledes 50 beboere fra Hørgården 1 og 2 i A-huset under de anbefalede corona-restriktioner. I god stemning gav indlægsholderne fra afdelings- og Organisationsbestyrelsen, 3B, Københavns Kommune, Partnerskabet og BL-Danmarks Almene Boliger os indblik i: Hvad

SE MØDET ONLINE Var du ikke til stede ved mødet, kan du deltage på bagkant. Alle oplæg blev optaget på film og ligger tilgængelige på urbanplanen.com - under Boligforeningen 3B.

SPØRGSMÅL Har du spørgsmål til lovgivningen eller til alle de tiltag, som vi arbejder med for at få Hørgården ud af ghettolisten, er du meget velkommen til at kontakte Michael Hedegaard fra Partnerskabet på tlf.:4023 5016 eller email: mhjn@kab-bolig.dk.

Mange beboere var mødt op til informationsmødet for at høre oplæg af bl.a. byggedirektør Rolf Anderson fra KAB. Afdelingsbestyrelsesformand Per Olsen og formand for oranisationsbestyrelsen, Steffen Morild, bød velkommen og kommenterede sagen til sidst. siger loven om ghettopakken? Hvordan ser tallene ud for Hørgården? Altså hvor langt er vi fra målet om ikke at fremstå som ghetto, når regeringen offentliggør ghettolisten den 1. december 2021? Hvad gør vi ved det? KABs Byggedirektør Rolf Anderson spurgte: Hvordan begrænser vi huslejestigninger i forbindelse med den nye vand-plan, som Københavns Kommune pålægger grundejere? Undgår vi det ved f.eks. at lave fortætningsbyggeri til privat udlejning og salg fx omkring området ved vores Dagli-Brugsen og børne- og fritidsinstitutionerne ud mod Brydes

Alle for derved at være flere beboere om at dele udgiften til vand-planen? Organisationsformanden oplyste, at der senere kommer et arrangement, hvor beboerne møder politikere og borgmestre fra Københavns Kommune og måske en minister – altså beslutningstagerne. Spørgelysten var stor. Mange gode svar kom på banen. Og såvel afdelingsbestyrelses- som organisationsbestyrelsesformand sluttede kl. 21.00 aftenen af med at forsikre: Ingen beboere i Hørgården 1 og 2 kommer til at blive sat på gaden som følge af ghettoloven.


OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

17

INFRASTRUKTURPLAN I HØRGÅRDEN Tekst: Eva Sofie Rafn. Foto: Nina Suhr m.fl. Julie Abitz fra Partnerskabet er i fuld gang med at indsamle beboernes ønsker og idéer til nye udeområder. Det gør hun ved at tale med folk, afholde workshops med forskellige beboergrupper mv. Vil du gerne have indflydelse, så skriv eller ring til Julie og hør hvordan.

Fra boligkvarter til bykvarter Hvorfor har Hørgården fået penge fra Landsbyggefonden til nye udeområder? Siden 2014 har Boligforeningen 3B arbejdet for, at Hørgården skulle få del i Landsbyggefondens pulje til infrastrukturprojekter i udsatte boligområder. Formålet med fondens tilskud er at bryde udsatte boligområders isolation fra de omgivende bydele og at fremme møder mellem beboerne og andre borgere i bydelen. Landsbyggefondens infrastrukturpulje er endnu et greb til at forhindre ghettodannelse ved at arbejde med adgangsveje og rekreative områder. Midlerne fra denne pulje skal bruges til at skabe sammenhæng med resten af byen ved at skabe nye adgangsveje eller ændre på torve, pladser, sti- eller vejsystemer inden for boligområdet og i overgangene til naboområderne.

Hvorfor åbner man udsatte boligområder op? Man ved fra mange undersøgelser, at områder, der er tomme og ikke bliver brugt af mange mennesker, skaber utryghed – både blandt dem, der bor i området, og blandt dem som passerer igennem. Hørgårdens beboere har i flere undersøgelser udtrykt, at de oplever utryghed og et dårligt omdømme som de største udfordringer ved at bo her. Mange mennesker på gaden og indbydende byrum skaber derimod tryghed og god stemning. Derfor er det en stor fordel for beboere i Hørgården, at det bliver mere naturligt for andre københavnere at gå eller cykle igennem området i stedet for at tage vejen udenom. Det kan fx være skolebørn fra Ørestad Nord, der går på Peder Lykke Skolen eller folk fra Amager på vej mod metrostationen ved DR-byen eller indre

KONTAKT JULIE Tlf.: 2146 9430 eller email: julab@kab-bolig.dk by. Attraktive udearealer giver både beboere og forbipasserende lyst til at opholde sig i området, og det giver på sigt folk udefra et mere positivt syn på stedet. Læs meget mere om infrastrukturprojektet og om, hvordan du kan få indflydelse, i den nye folder.

Folderen, hvor du kan få overblik over projektet på 16 sider, er netop udgivet. Den bliver husstandsomdelt i Hørgården i oktober måned, men du kan også hente én hos Julie, som står i den lyserøde campingvogn hver tirsdag kl. 14-17.


18

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

SOLVANG KIRKE

Koncert med Ditte Lykke Hansen Ditte er 21 år, og studerer på Det Kongelige danske musikkonservatorium. Hun har vundet flere talentpriser – blandt andet fra Unge spiller klassisk og DM i harmonika. Søndag den 26. september kl. 16.00. Gratis adgang.

Mini-konfirmand

Spaghettigudstjeneste

Børn i 3. klasse kan gå til minikonfirmand. I et trygt miljø, hvor fællesskab og kammeratskab er i højsædet, vil der gennem forskellige aktiviteter blive fortalt historier fra Bibelen, talt om hvordan et orgel spiller, og hvad det, præsten siger betyder. Børn afhentes efter aftale ved deres skole. Tilmelding på solvangkirke.dk

Onsdagshjørnet

Kom til gudstjeneste med bevægelse, sang, fortællinger og lækker aftensmad. Onsdag den 21. oktober og 18. november kl. 17.00. Gratis adgang.

Kom og få et godt og billigt måltid mad og vær med i et dejligt fællesskab. Hver onsdag kl. 13.00. Alle er velkomne.

LÆR AT REDDE LIV Vidste du, at hvert år får op til 5 personer i dit boligområde hjertestop? Hjertemassage og stød med en hjertestarter kan redde liv, hvis der handles inden for få minutter. Til det har vi brug for både din og din nabos hjælp. Med støtte fra Trygfonden sætter Regionen i nærmeste fremtid flere hjertestartere op i hele boligområdet. Det er til betjening af disse hjertestartere, at vi søger hjerteløbere. Tilmeld dig Hjerteforeningens gratis instruktøruddannelse og lær at redde liv. Som genoplivningsinstruktør, får du en gratis uddannelse i at undervise andre i dit boligområde i genopliv-

ning. Sammen kan I handle hurtigt ved hjertestop og være med til at gøre en livsvigtig forskel. Som instruktør skal du helt konkret udbrede viden om genoplivning og brugen af en hjertestarter gennem introduktionskurser á 30 minutters varighed. Alle introduktionskurser er gratis. Hvis du kan tale flere sprog end dansk, er det kun en fordel. Dansk Råd for Genoplivning er ansvarlig for instruktøruddannelsen. Alle over 18 år kan deltage. Uddannelsen skal bestås ved test og løbende vurdering. Alle udgifter i forbindelse med uddannelsen dækkes af Hjerteforeningen inkl. transport og forplejning.

TAG UDDANNELSEN Tilmeld dig instruktøruddannelsen på hjerteredder.dk/CARAMBA For spørgsmål kontaktes Hjerteforeningen på tlf.: 2857 1489 eller email: givliv@hjerteforeningen.dk.


20

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

SUPERKRÆFTER Af Merete Blinkenberg. Foto: Lise Bertelsen.

BLIV LÆSEVEN Har du en time til overs om ugen? Og kunne du også tænke dig at blive læseven for et barn i projektet Superkræfter? Så kontakt Lise fra Partnerskabet, der kan fortælle dig nærmere. Tlf.: 2367 4192 Email: lber@kab-bolig.dk

Læsecamp – en sjov oplevelse for store og små I sommerferien var der sat mange kræfter ind på at arrangere aktiviteter for børn og unge i Urbanplanen og Hørgården. Blandt andet var læsevennerne fra projektet Superkræfter med til at holde læsecamps. Opslagstavlens skribent, Merete, er selv læseven og har skrevet følgende om det: Partnerskabet har arrangeret mange arangementer for børnene i sommerferien, bl. a. læsecamp. Læsecampen foregik i uge 29 og 30 i Hørgårdens byhave fra klokken 10 til 12.30. Børnene blev hentet fra SFO af Lise og Anas på henholdsvis Dyvekeskolen og Peder Lykke Skolen og fulgt til SFO’erne efter campen. Lise fra Partnerskabet er projektle-

der på projekt Superkræfter, og Anas er lærervikar på Dyvekeskolen. Læsevennerne havde tilmeldt sig enten en uge eller begge uger. Børnene var fra 0. til 4. klasse, og der var mange børn, op til 30 børn, den første uge – lidt færre i uge 2. Læsevennerne fik hver nogle børn, som de skulle være sammen med en uge ad gangen. Lise havde lavet mange forskellige opgaver, vi skulle løse. Vi blev inddelt i hold og skulle bl.a. stå på række efter højde eller alder og besvare forskellige spørgsmål, som vi hjalp hinanden med. Det kunne være ord, der endte på le, hovedstæder og mange andre opgaver. Vi sang også hver dag. Nye sange, vi skulle lære, eller sange, vi kendte i forvejen. Vi fik

udleveret et sanghæfte, og Lise spillede guitar. Men vi skulle jo også læse ca. en halv time, og der var mange bøger, vi kunne vælge imellem. Børnene havde også “frikvarter”, så de kunne få brugt nogle kræfter. Nogle løb rundt, andre spillede fodbold – både drenge og piger. Vi sluttede dagen af med en sandwich som var sponsoreret af SSP (skole, socialforvaltningen, politi). Vi var utrolig heldige med vejret. Der var ikke en dag med regn, kun en kølig blæst, så det var godt arrangeret. Jeg tror, jeg kan sige på alles vegne, både børn og voksne, at det var en stor succes, og det bør gentages, så stor tak til Lise.


OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

21

AKTIVE BEBOERE Tekst: Eva Sofie Rafn. Foto: Simon Hansen.

Birgitte og Michael siger farvel til Urbanplanen Birgitte Holten og Michael Sterll har besluttet sig for at flytte fra deres rækkehus i Remisevænget Vest. Trapperne er for besværlige og haven efterhånden uoverkommelig for Michael, og derfor har de nu udsigt til en lejlighed i ét plan på Vesterbro. Det er med blandede følelser, at de forlader Urbanplanen, fortæller de. Michael har boet her, siden Remisevænget Øst var helt nyt. Sidenhen boede han mange andre steder, men i 1998 flyttede han tilbage - nu sammen med Birgitte. “Vi glæder os til det nye, men vi kommer helt sikkert til at savne fællesskabet og de gode naboer”, siger de to historikere. Begge er nemlig kandidater i historie fra Københanvs Universitet. I alle årene har de været engageret i alverdens aktiviteter i lokalområdet. Michael har været ivrig deltager i beboerdemokratiet – først i Øst, hvor han boede i starten, siden i Vest hvor han har boet sammen med Birgitte. I en årrække sad han også med i organisationsbestyrelsen for 3B. Michael tog for 14 år siden initiativ til Urbankrøniken – en samling af vidnesbyrd fra Urbanplanen. Flere af dem, som har boet her fra starten, bidrog med historier og anekdoter fra Urbanplanens begyndelse, og det er uvurderlig historieskrivning. Siden har Michael fungeret som beboerjournalist på bladet her, hvor han bl.a. har brugt sin viden fra sit virke som specialist i thailandske orkideer i Botansk Have.

Også Birgitte har været aktiv i lokale initiativer. Fx var hun med til at starte Solvang Bigaard i 2014. Hun er formand for foreningen og primus motor i foreningens aktiviteter.

Birgitte og Michael med det flotte figentræ i forgrunden – “moderen” til mange små figentræer i Urbanplanen og andre steder i København.

“Vi har virkelig nydt godt af Birgittes engagement i Solvang Bigaard”, fortæller Simon Hansen fra Partnerskabet. “Heldigvis har hun lovet, at hun fortsætter i foreningen, selvom hun flytter. Det er vi rigtig glade for”.

er gået korrekturlæst i trykken i de sidste par år. Det er vi mange, der sætter stor pris på.

Birgitte er også skyld i, at dette blad

Opslagstavlens redaktion ønsker Birgitte og Michael alt mulig held og lykke fremover!


22

OPSLAGSTAVLEN · SEPTEMBER 2020

KLIMASIKRING Tekst og foto: Annette Sadolin, KAB.

Nye grønne vandveje og landskaber i Urbanplanen Beboerne i Remisevængerne og Hørgården har valgt at få det bedste ud af Københavns Kommunes påbud om at adskille regnvand og spildevand. Og det er første gang, at Vild Med Vilje-arealer tænkes ind i et 3B-anlægsprojekt. I dag løber beskidt vand fra toiletter og køkkener sammen med det noget renere regnvand i en og samme kloak. Den går ikke længere. De stigende regnvandsmængder belaster kloaknettet, og Københavns Kommune har påbudt boligejendomme at adskille regnvandet fra spildevandet. Mange steder kan det gøres ved at lede regnvandet til nedsivning på egne arealer, men det er vanskeligt i den lerholdige jord på Amager. De enorme, nye rør ligger klar til nedgravning. I Remisevængerne og Hørgården har

der ikke været nogen vej uden om et større anlægsarbejde, hvor der lægges nye rør til regnvandet. Gravemaskinerne er i fuld gang. “Vi benytter lejligheden til at skifte nedslidte kloakrør i de gamle afdelinger, samtidig med at der lægges nye til regnvandet. Det er et kolo-enormt gravearbejde. Omkring 4 hektar jord skal graves op. Og når området så skal retableres, hvorfor så ikke tænke nyt og fx bruge lejligheden til at skabe øget biodiversitet?”, siger Thomas Neumann Høgh, driftschef i området. En grøn symbiose Det ledte til et større landskabs- og klimasikringsprojekt for bebyggelsen, som er udviklet af AI A/S i samarbejde med Thing Brandt Landskab. “Der er en enestående mulighed for at skabe merværdi og indtænke klimasikring og biodiversitet, når regnvandet skal afkobles. Dele af det vand, som ellers ville komme i kloakken, bliver i stedet ført til grønne regnvandsbede, render og forsinkelsesbassiner. Æstetiske og funktionelle løsninger, som også forbedrer hverdagslivet i bebyggelsen. Projektet rummer dels løsninger med

en lidt mere vild natur, dels løsninger med mere anlagte områder, der hvor det giver mening”, forklarer Signe Westergaard, landskabsarkitekt hos Thing Brandt Landskab. Projektholdet er lige nu i gang med at lægge en beplantningsstrategi, som både driftspersonalet og beboernes grønne udvalg vil få andel i. Som en del af projektet etableres også nye mødesteder for beboerne og stiforbindelser, som giver rekreativ merværdi og åbner boligområdet op. Landskabsprojektet følger efter rørarbejdet i jorden og forventes færdigt i Remisevænget i efteråret 2023 og i Hørgården i sommeren 2024. Projektet i Urbanplanen er det første landskabsprojekt i 3B, der giver plads til den lidt mere vilde natur. Ideen om at styrke biodiversiteten via mere vildtvoksende arealer har vundet indpas i KAB-fællesskabet, der har indgået partnerskab med foreningen Vild Med Vilje. Habitats, der er en samarbejdspartner i Vild Med Vilje foreningen, bidrager med rådgivning til projektet i Urbanplanen.


Vask eller sprit hænder (det gælder stadig)

corona

洗手或消毒 (仍适用)

‫اپنے ہاتھوں کو سینیٹایز کریں یا دھویں‬ (‫)اسی طرح الگو رکھیں‬

‫خپل السونه وینځئ یا سېنېټایزر لګوئ‬ (‫)اوس هم تطبیق کیږي‬

‫دستهای خود را بشویید یا ضدعفونی کنید‬ (‫)هنوز معترب است‬

‫اغسل يديك أو عقمهام‬ (‫)ال يزال سار ًيا‬

Ellerinizi yıkayın veya temizleyin (hala geçerli)

Gacmo dhaqashada ama jeermisdilka (weli way quseysaa)

Se laver ou se désinfecter les mains (règle en vigueur)

Wash or sanitise your hands (still applies)


corona

Hold afstand (det gælder stadig)

Make space (still applies)

Garder ses distances (règle en vigueur)

Boos sameynta (weli way quseysaa)

Mesafe bırakın (hala geçerli)

‫اترك مسافة بينك وبني اآلخرين‬ (‫)ال يزال ساريًا‬

‫فاصله ایجاد کنید‬ (‫)هنوز معترب است‬

‫واټن ساتئ‬ (‫)اوس هم تطبیق کیږي‬

‫فاصلہ رکھیں‬ (‫)اسی طرح الگو رکھیں‬

保持距离 (仍适用)

Profile for Partnerskabet

Opslagstavlen nr. 111, september 2020  

Nyt fra Urbanplanen og Hørgården

Opslagstavlen nr. 111, september 2020  

Nyt fra Urbanplanen og Hørgården

Profile for lftu
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded