LEVEN! Magazine Haarlem & Meer 20

Page 1

Jaargang 6 LENTE ���3 € �,5� 20 HAARLEM • HEEMSTEDE • BENNEBROEK • ZANDVOORT • BLOEMENDAAL • SANTPOORT • DRIEHUIS • OVERVEEN • AERDENHOUT • HOOFDDORP • NIEUW-VENNEP • SPAARNDAM • CRUQUIUS • HALFWEG • IJMUIDEN • BENTVELD • VIJFHUIZEN • VELSEN • VOGELENZANG MAGAZINE REGIO HAARLEM & MEER feest! Lex Paleaux, DIT IS THUIS LENTE-UITJES IN DE KLOK5
VAN POELGEEST IN HAARLEM, EEN LANDMARK OP ZICH. I www.van-poelgeest.nl E info@van-poelgeest.nl Heemstede Cruquiusweg 25 2102 LS Heemstede T (023) 52 85 284

EEN LANDMARK OP ZICH.

De Nieuwe Gracht in Haarlem werd aangelegd om de historische binnenstad uit te breiden. Hij loopt van de Kinderhuissingel naar het Spaarne en word vijf keer overbrugd, waaronder door de Jansbrug. Bij de aanleg werden twee oude stadspoorten gesloopt en twee nieuwe parken werden aangelegd. Deze parken zijn aangelegd op de plek waar eerst de bastions waren aangelegd ter verdediging van de stad Haarlem. Dit deel van Haarlem is een landmark op zich.

De BMW iX3 is eveneens een landmark op zich. Binnen BMW is het de meest gekozen elektrische SUV met maar liefst 460 kilometer range. Hij heeft een strak en modern design met een aantal subtiele - blauw gekleurde - aanpassingen ten opzichte van de BMW X3’s met brandstofmotoren.

Ontdek de BMW iX3 nu bij Van Poelgeest. Hij staat voor u klaar en is ruim uit voorraad leverbaar.

Rijden Geweldig
Maakt

Persoonlijke perfectie. Eenheid in schoonheid.

Het leven vindt plaats in en om de keuken, stelt Marc Smulders eigenaar van Top Keukens. De verbondenheid, de warmte, de kleurstellingen en het luxe design zorgen voor een behaaglijk gevoel in een prachtige ambiance. Marc Smulders heeft bij het realiseren zich samen met Rein Rambaldo, ontwerper van restaurants als Mama Kelly en Miss Jones, laten inspireren door exclusieve restaurants over de hele wereld. Samen sparren zij over de mooiste kleurstellingen en materialen voor de Octa®.

Top Keukens | Heereweg 380 2161 DE
| T 0252 22 12 17 | topkeukenslisse.nl | octakeukens.nl
Lisse
ONTDEK ONZE NIEUWE COLLECTIE PRONTO WONEN - WOONBOULEVARD CRUQUIUS Spaarneweg 22 Cruquius www.prontowonen.nl/winkel/cruquius Openingstijden: Ma. t/m Vr.: 9.30 - 17.30 uur - Za.: 9.30 - 17.00 uur - Zo.: 12.00 - 17.00 uur
INHOUD 52 43 Interview, portretten & columns 40 Column Zelf de slingers ophangen 43 Column Tijd voor een feestje 57 Lex Paleaux, dit is thuis 61 Portrettenserie Het Vak Beauty, Lifestyle & Mode 21 Kruisweg51, vier het leven 28 Lengerique, alles draait om zelfvertrouwen 29 Leuk voor je Leven! 30 Brabants vakmanschap in Noordwijkerhout Eten, drinken & Vrije tijd 10 In Haarlemmermeer is zoveel te doen 16 Velsen, de plek voor meeting en adventure 19 Heel Haarlem bloeit op 33 Winkelcentrum Heemstede klassieke service 41 Zeg je Claus, dan zeg je beleving 45 Ready to Party? Ready2Q 46 Broers, eén stapje terug, twee sprongen voorwaarts 48 Locael Centraal intiem grootstedelijk 50 Vijf in de klok 52 Op het water is het altijd een feestje 55 Villa Westend, wij schrijven FEEST in hoofdletters Zakelijk 68 Sterrenheuvel, alle-faciliteiten-onder-één-dak 70 Bulb Spaces, creative HUB in de bollenstreek 76 Swaalf, de kracht van ambacht 79 Style Creators, weddings Wonen & Interieur 20 Senft, feest voor het oog 81 Wbos makelaars, makelen met de paplepel ingegoten 88 Tafelarsenaal, tafels met een verhaal 90 Copaan opent deuren 95 De unieke stijl van Hertog Makelaars Dit voorjaar in LEVEN! 48 30 50 57

CITY SPORT&FASHION

LEVEN! Magazine regio Haarlem

Jaargang 6, nummer 1, voorjaar 2023

Regio’s Haarlem, Leiden, Utrecht en Den Haag

Als periodiek magazine, ondersteund met een website, social media en events biedt LEVEN! een ideaal platform voor inwoners, bezoekers, bedrijven, overheden en organisaties, bedoeld voor de stad Haarlem en de omliggende gemeenten. LEVEN! Magazine, het blad van ontdekkingen, is een onafhankelijk magazine over, voor en door mensen, over ondernemen, kunst, cultuur, media, bouwen, wonen, uitgaan en alle relevante ontwikkelingen voor inwoners en bezoekers met een meer dan gemiddelde interesse in onze regio. LEVEN! wordt in z’n geheel geproduceerd door professionals uit de regio.

Hoofdredacteur

Kiek Berger, kiek@levenhaarlem.nl

Salesdirector

Karel Willemse, karel@levenhaarlem.nl

Art Direction / Vormgeving

Nandy Groenestein

Backoffice

Marjon Smit, Marjon@levenhaarlem.nl en Gonny Reijnders, gonny@levenhaarlem.nl

Persberichten, uitnodigingen, ideeën voor artikelen enz. Kiek Berger, kiek@levenhaarlem.nl

Backoffice, backoffice@levenhaarlem.nl

Aan dit nummer werkten mee: Gerard Zonneveld, Hélène Wiesenhaan, Rob Webster, Judith Truijens, Anouk Kits, Bas de Jong, Pieta Booy, Mark Staats, Berber Stellingwerf, Pien Keizer, Anneloes van der Weijden, Friso Huizinga, Lex Paleaux, Bob Kroonenburg, Marleen van Prooijen-Nijman, Steven de Koenigswarter

Verspreiding

LEVEN! wordt verspreid in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer. De distributie voorziet in gratis levering bij de adverteerders, de gemeente, restaurants en grand cafés, golfbanen, hotels, wacht- en leesruimtes van advocaten, notarissen, kappers, schoonheidssalons, huisartsen, tandartsen, fitnesscentra, reclamebureaus, selectie van bedrijven met 7+ werknemers, eigen netwerkbestand (totaal ruim 3.000 adressen), abonnementen en geselecteerde tijdschriftenwinkels (25) in de regio.

Abonnementen en bezorging

Losse nummers: € 5,50. Een jaarabonnement kost € 22,-. Abonnementen kunnen op ieder tijdstip en lopen automatisch door tenzij ze dertig dagen voor de vervaldatum worden opgezegd. Abonnementen aanvragen en adreswijzigingen doorgeven via www.levenhaarlem.nl/abonneer/

Oplage

15.000 exemplaren

Druk en afwerking

www.moderna.be

ISSN

2589-7713

Cover

Basisbeeld: Shutterstock

Uitgever

LevMag B.V.

Copyright Het overnemen van artikelen zoals in art. 15 van de auteurswet is niet toegestaan. LEVMAG B.V.

LEVEN! Magazine besteedt alle mogelijke aandacht om de inhoud volledig, juist en actueel te houden. LEVEN! Magazine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onwaarheden in het magazine en op de website.

Hagelingerweg 49, Santpoort-Noord | CitySportSantpoort

TIJD VOOR EEN

We bestaan 5 jaar en voor ons is dat alle reden om het leven even extra te vieren. Natuurlijk kun je dan een hele batterij clichés gaan ophoesten, zoals ‘De jaren zijn voorbijgevlogen’, ‘Wat hebben we al een hoop meegemaakt’ of ‘Eigenlijk zijn we pas net begonnen’ en heus, in ieder cliché zit een kern van waarheid. Toch is er een cliché dat we op dit moment vele malen relevanter vinden en dat is: ‘Je kunt van iedere dag een feestje maken’. Misschien wel de belangrijkste reden waarom dat lang niet iedere dag lukt en in sommige gevallen zelfs zelden, is omdat we bij een feest vaak te groot denken. En dat terwijl het geluksgevoel waar we over het algemeen bij een feest naar op zoek zijn vaak juist in de kleine dingen zit. In het dagelijks leven is het trouwens niet anders. We hebben in onze regio alle ingrediënten om de slingers op te hangen maar zoeken zo vaak naar grootse, meeslepende ervaringen elders. Wat nou als we met elkaar het geluk wat dichterbij huis zoeken? Wat vaker naar elkaar omkijken en de ander wat meer gunnen? Ga met elkaar het gesprek aan, ga weer eens ouderwets winkelen en laat zien wie je echt bent. Laat de wereld van schone schijn en online verdeeldheid ver achter je. Je wordt er niet gelukkig van en is al helemaal geen feestje. Wij gaan ons richten op de komende 5 jaar en Jan en alleman enthousiasmeren om iedere dag, ergens, een slingertje op te hangen. Het liefst bij of voor een ander. Voordat je het weet kijkt een ander je recht in de ogen, met een glimlach op het gelaat. En hangt je een liefdevolle verrassing om de hals. Dan wordt het vanzelf een feestje. Doe je mee?

Feestelijke groet, Karel en Kiek

EDITORIAL LEVEN! 9
LEVEN! 10

IN HAARLEMMERMEER

is zóveel te doen

Haarlemmermeer is niet alleen een immens grote gemeente, ze is ook continu in ontwikkeling en ongekend veelzijdig. Het is de hoogste tijd om op ontdekkingstocht te gaan door deze groene, uitgestrekte poldergemeente.

Vanaf het water van de Kaag tot aan het avontuur van Spaarnwoude. We nemen je mee langs cultuur en avontuur, langs verborgen schatten, historische en gedenkwaardige plekken en heel veel activiteiten. Onbekend maakt vaak onbemind, dus laten we de grootste gemeente van onze regio beter leren kennen. Laten we allemaal Haarlemmermeer wat meer in ons hart sluiten.

H LEVEN! 11

BOULDEREN,

spectaculair klimmen

Boulderen is niet zomaar klimmen, het is bijna een manier van leven, een stroming. In boulderhal De Fabriek voel je de sfeer van saamhorigheid terwijl de sport met name een gevecht met jezelf is. Niet alleen lichamelijk, maar ook zeker mentaal. Hoe leg je de puzzel om boven te komen, waarbij je continu tegen de grenzen van je eigen kunnen aanloopt en steeds ontdekt dat die grenzen ook weer verlegd kunnen worden? Ga gewoon eens langs en maak kennis met deze sport. Vanaf 7 jaar ben je welkom om met deze steeds populairder wordende sport in contact te komen. Voordat je het weet ben je erdoor gegrepen.

CULTUUR

is onderdeel van onze beschaving

Alles wat met cultuur te maken heeft verrijkt, in welke vorm dan ook, ons leven. Of het nu gaat om bibliotheek, musea, film of theater, muziek of dans. Het leert ons anders naar de wereld te kijken, inspireert en motiveert ons. Cultuur is een uitingsvorm van onze vrijheid en intelligentie en daarmee een basisbehoefte. C. is dé plek voor kunst, cultuur en creatieve educatie in Haarlemmermeer, dus dé plek om snel naartoe te gaan. Kijk maar snel op de agenda en beleef cultuur met een grote C. Wie gaat er mee?

C. www.cpunt.nl

De grootste stoommachine IN ACTIE!

Stoomgemaal De Cruquius pompte 170 jaar geleden het grote Haarlemmermeer leeg. Deze droogmaking met stoomkracht is de start van de Industriële revolutie in Nederland en een gebeurtenis die zijn weerga niet kent. Helemaal niet voor die tijd. De presentatie in dit rijksmonument over de oerHollandse strijd tegen het water en stoomtechniek is eigentijds en interactief en leuk en leerzaam voor het hele gezin. Er is een puzzeltocht, stoomlab, een audiotour en verschillende rondleidingen. Op zondagen is er Living History met acteurs. Komen jullie ook op een eigentijdse manier een stapje terug in de tijd nemen?

Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Cruquiusdijk 27, Cruquius

T 023 528 57 04

www.haarlemmermeermuseum.nl

Boulderhal De Fabriek

Graftermeerstraat 40, Hoofddorp

Ben Viljoenstraat 1, Haarlem www.boulderhaldefabriek.nl

Maak er meteen een

DAGJE van

Het centrum van Nieuw-Vennep wordt wel gezien als het gezelligste dorpscentrum van Haarlemmermeer. Weer of geen weer, door het overdekte winkelcentrum zijn de omstandigheden altijd ideaal voor een dagje shoppen, lunchen en gezelligheid. Om het winkelcentrum heen zijn tal van gezellige straatjes en ook je auto kun je nog prima kwijt. Met zo’n 155 ondernemers is er voor elk wat wils, of je nu gaat voor mode, leuke cadeaus of delicatessen, je komt altijd wel wat tegen. Voordat je het weet heb je er zo een gezellig dagje van gemaakt.

www.centrumnieuwvennep.nl

RONDJE HAARLEMMERMEER

Bruisend

winkelhart van Haarlemmermeer

Hoofddorp Winkelstad is het bruisende hart van Haarlemmermeer waar winkelen, werken, wonen, uitgaan en cultuur perfect zijn te combineren. Het Centrum is compact, compleet en is volop in herontwikkeling naar een nieuw ‘Stadscentrum Hoofddorp’. En niet onbelangrijk: het parkeren is ruim en voordelig!

Het winkelcentrum in Hoofddorp is het shopparadijs van Haarlemmermeer en omgeving. Hier vind je verrassende lokale winkels, maar ook de grote landelijke winkels voor kleding en cadeaus bij elkaar. Het winkelcentrum van Hoofddorp is voor een groot gedeelte overdekt, waardoor je er met slecht weer ook prima terecht kunt. Met 400 winkels, restaurants, dienstverleners, een bioscoop en cultuurgebouw C. kun je hier prima afspreken om te shoppen en aansluitend samen een gezellig avondje uit te beleven.

www.hoofddorpwinkelstad.nl

Blij naar de

BIOS

Bij Corendon in Badhoevedorp denk je misschien niet direct aan de bioscoop, maar dan zit je er toch echt naast. De zaal is precies groot genoeg om je de bioscoopervaring mee te geven, maar ook weer intiem genoeg om het echt gezellig en knus te hebben. Zowel voor jong als oud draaien de nieuwste films en natuurlijk zijn er mooie combideals te maken. Wil je zeker zijn van de beste plekjes? Boek dan snel online, dan heb je gegarandeerd een mooi bezoek. Licht uit, projector draait.

CREATIEF bouwen

DRIFTIG driften

Driften is fun, maar dan wel op de plekken die daar ook voor bedoeld zijn. Op de baan van Drift Trikes Experience kun je driften dat het een lieve lust is, op een veilige en spectaculaire manier. Met maximaal 12 vrienden of collega’s stap je op een elektrische drift trike en of je nu een kinderfeest hebt, een vrijgezellenfeest of bijvoorbeeld een leuke activiteit voordat je een bedrijfsvergadering ingaat, je hebt altijd plezier en zet je helemaal in de game-modus. Hapje en drankje erbij om even bij te komen, want het is intensiever dan je denkt. Wij zijn klaar voor heat one; Game On!

Drift Trikes Experience

Oosterdreef 30, Nieuw-Vennep

T 06 418 29 002

www.drift-trikes.nl

Corendon Village Hotel

Schipholweg 291, Badhoevedorp

T 020 308 49 20

www.corendonhotels.com

Bij Palènpa Park in Nieuw-Vennep leer je bouwen zonder te timmeren of te zagen. Spelenderwijs zet je met palen en panelen een hut in elkaar die je later ook weer eenvoudig en snel kunt opruimen. Belangrijke vaardigheden als samenwerken, inzicht en doorzettingsvermogen komen op een originele manier onder de aandacht, waardoor een dagje plezier ook nog leuk en leerzaam is. Omdat de hutten in het park worden gebouwd zijn de kinderen lekker buiten en leg je de basis voor een heerlijk partijtje. Het park biedt ruimte aan grote groepen of zelfs een compleet schoolreisje. En weet je, volwassenen vinden het ook leuk en leerzaam, maar dat mogen we niet doorvertellen.

Palènpa Park

Landgoed Kleine Vennep

Hoofdweg Oostzijde 1041

Nieuw-Vennep

T 06-51851058

www.palenpa-park.nl

LEVEN! 13

Creatieve broedplaats BOGOTÁ

Tussen Haarlem en Amsterdam, vlak langs de Ringvaart, zit een onverwachte culturele vrijplaats. Bij BOGOTÁ huren kunstenaars en ondernemers met een cultuurhart een werkruimte, kantoor of atelier. Van acrobaten tot webdevelopers, van schilders tot documentairemakers en van theatermakers tot pianobouwers. Daarnaast worden er regelmatig inspirerende evenementen georganiseerd zoals exposities, voorstellingen en muziekavonden. Zo is er op 4 juni de Zomermarkt waar het terrein wordt gevuld met marktkraampjes, performances, muziek en workshops. De perfecte dag om de charme van BOGOTÁ te ontdekken.

Broedplaats BOGOTÁ

Haarlemmerstraatweg 79, Halfweg

T 023 533 3542 www.broedplaatsbogota.nl

Bezoek DE BEROEMDE

Avontuurlijke FEESTJES

BOEING

In 2019 was het wereldnieuws: Het transport van de gepensioneerde Boeing 747 van Schiphol naar Corendon Badhoevedorp. Dagelijks kun je een kijkje nemen in de ‘Queen of the Sky’ en dat is ze. Van buiten is het toestel in Corendon-kleuren gespoten, maar de binnenkant en het interieur is nog volledig intact. Ook kun je op plekken komen waar je normaal gesproken niet wordt toegelaten, dit is echt de ultieme droom voor iedere vliegtuigliefhebber. Wij zijn er blij mee dat Corendon zoveel moeite heeft gedaan om dit historisch erfgoed voor ons te conserveren. Hulde!

Corendon Village Hote, Schipholweg 291, Badhoevedorp

T 020 308 49 20, www.corendonhotels.com

Ontdek wat er te beleven valt in

HAARLEMMERMEER

Het bijzondere polderlandschap van Haarlemmermeer is de ideale plek om tot rust te komen. Van bossen en recreatiegebieden tot eindeloze dijken en prachtige meren, je vindt het hier allemaal! Naast de natuur zijn er 31 gezellige dorpen en buurtschappen. Hier vind je bijzondere monumenten zoals de forten van de Stelling van Amsterdam. Ontdek de gezellige restaurants, cafés, musea en winkels. In Haarlemmermeer raak je nooit uitgekeken!

www.visithaarlemmermeer.nl

Bij Klimpark21 staat alles in het teken van feestjes in combinatie met een activiteit. Of het nu gaat om klimmen en klauteren, met de Zipline naar beneden, een Archery Tag spel of bubbelvoetbal, iedereen moet aan de bak. Het is superleuk voor partijtjes en vriendengroepjes, maar ook voor groepen die elkaar juist wat beter moeten leren kennen. De groepen 8 van de basisschool komen vaak nog langs om een laatste feest te geven, maar ook juist klassen uit het voortgezet onderwijs, vanuit de hele regio. Het is makkelijk te bereiken op de fiets en vinden de kids het echt leuk? Dan zijn ze ook de hele vakantie welkom tijdens een kamp. Hoe leuk is dat?

Klimpark21

IJweg 1273, Nieuw-Vennep

T 06 148 37 921

www.klimpark21.nl

LEVEN! 15 RONDJE HAARLEMMERMEER

VELSEN & IJMUIDEN

DÉ PLEK VOOR MEE

Ben je op zoek naar een locatie voor een evenement of een zakelijke meeting? Zoek dan niet verder.

In de gemeente Velsen, met IJmuiden als economisch kloppend hart, is er een breed aanbod met elk een unieke eigenschap.

Van sportief tot chique en van cultureel tot avontuurlijk.

We noemen er zo maar even een aantal op, maar vergeet ook niet Hotel Augusta, het Fletcher Hotel in Spaarnwoude of Buitenplaats

Beeckestijn. Kijk voor het volledige aanbod op ijmuiden.nl/meetings

Het chique Landgoed Duin & Kruidberg

Op Landgoed Duin & Kruidberg kunnen gasten terecht in de vergaderzalen of Koetshuis Nova Zembla. Een bijeenkomst of brainstormsessie laat zich uitstekend combineren met een lunch of diner in het restaurant. Natuurlijk kun je blijven overnachten op het landgoed en na een lange dag even ontspannen in Spa & Wellness ’t Princenbosch. De service is persoonlijk en de gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Het landgoed straalt een en al grandeur uit en de hele beleving is navenant.

www.duin-kruidberg.nl

Buko Stadion ademt voetbal

Ben je meer op zoek naar wat sportiviteit? Dan ben je in het Buko Stadion op je plek. Het is niet alleen de thuishaven van de Witte Leeuwen, het stadion biedt ook volop mogelijkheden om te vergaderen. Vanuit de businessruimtes heb je uitzicht op het veld waar vrijwel dagelijks wordt getraind en dat geeft een unieke ervaring. Alle zalen beschikken over moderne faciliteiten en de catering wordt geregeld door Telstar Horeca in samenwerking met de vaste partners van de club, dat zit dus wel goed. www.sctelstar.nl

Avontuurlijk Forteiland

IJmuiden

Het historische Forteiland

IJmuiden biedt sinds de komst van PBN volop mogelijkheden voor vergaderingen en evenementen voor groepen vanaf 5 personen. Het fort in de monding van het Noordzeekanaal is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Je kunt dus met recht spreken van een unieke plek. De stelling is rond 1889 aangelegd en is onderdeel van de Atlantikwall, waarvan in IJmuiden en Velsen nog veel overblijfselen zichtbaar zijn. Tegenwoordig vinden er teambuildingsdagen, bedrijfsuitjes, festivals en trainingsdagen plaats waarbij je zelf geschiedenis kunt schrijven! Alleen de heen- en terugvaart maakt het al een belevenis op zich.

www.forteilandijmuiden.com

LEVEN! 16

TING & ADVENTURE

Pal aan zee bij Leonardo Hotel Seaport Beach

Leonardo Hotel IJmuiden

Seaport Beach ligt op amper 150 meter van het strand en wordt omringd door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De jachthaven ligt aan je voeten. Het hotel beschikt over 146 kamers en 14 vergaderzalen met een maximale capaciteit van 1000 personen. Het hele team denkt graag met je mee om er een unieke ervaring van te maken. Teambuilding activiteiten zijn mogelijk op loop of -vaarafstand van het hotel waardoor het ideaal is om je evenement te combineren met een activiteit in de buitenlucht. De dag sluit je natuurlijk af in restaurant Chef’s! Food & Drinks of op het dakterras. www.leonardo-hotels.nl/ ijmuiden/

Onontdekte parel: Felison Cruise Terminal

Als ergens veel ruimte is, dan is het wel in de Felison Cruise Terminal van KVSA. Met een oppervlakte van 1.700 vierkante meter kun je met gemak grote groepen kwijt voor een meeting of een event. Er zijn speciale eventmanagers aangetrokken, zodat alles tot in de puntjes wordt verzorgd. Je wordt oprecht verrast door de veelzijdigheid van de locatie, die een geweldig uitzicht kent en voor een gevoel van vrijheid zorgt. Voor mensen buiten de regio is de Felison Cruise Terminal nog echt een onontdekte parel, al zijn er vast ook genoeg in de regio te vinden die nog nooit naar binnen zijn gewandeld en dat zou je toch eens moeten doen. www.felisonterminal.com

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen vormt culturele hotspot

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen leent zich uitstekend als decor voor uw vergadering of zakelijke bijeenkomst. De theaterzaal biedt met ruim 700 stoelen en uitstekende technische faciliteiten volop mogelijkheden. Natuurlijk beschikt het theater over een ruime foyer op de begane grond en een sfeervolle REXfoyer op de eerste verdieping. Deze is bij uitstek geschikt als inspirerende vergaderlocatie of als ambiance voor kleine recepties. De foyers kunnen uiteraard ook in combinatie met elkaar worden gebruikt en dat vergroot de mogelijkheden alleen maar. www.stadsschouwburgvelsen.nl

SnowWorld, actief

In Spaarnwoude ligt SnowWorld, een stukje wintersportgebied in de Randstad. Een plek waar niet alleen geskied kan worden, maar waar ook meerdere zalen zijn voor vergaderingen, bedrijfsfeesten, presentaties en evenementen. De zalen Alpenblick en Sonnenblick zijn afzonderlijk te reserveren, maar kunnen ook samengevoegd worden tot één grote ruimte. Natuurlijk kun je er goed eten en drinken en heerst er een gezellige en gastvrije sfeer, zoals je dat van de Alpenlanden gewend bent. Met uitzicht op de piste verveelt het nooit en zijn alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagd evenement. www.snowworld.com

LEVEN! 17
ijmuiden.nl/meetings

bloeit OP

HEEL HAARLEM

Haarlem viert de lente. Met natuurlijk het wereldberoemde Bloemencorso, maar ook in de horeca, de kunst- en cultuursector en de gezellige winkelstraten voel, proef en beleef je het nieuwe seizoen.

Haarlem is dé bloemenstad van Nederland. En dat is niet voor niets. De Bollenstreek heeft een sterke band met de stad. Zo eindigt het Bloemencorso ieder jaar in de binnenstad. Dit is één groot lentefeest met kleurige en geurige hyacinten, narcissen en tulpen. En vergeet ook de bloemenmarkt niet of een uitje naar de Keukenhof. Vanuit Haarlem ben je er zo.

Ook in de winkelstraten is het volop lente. Met in de (mode)winkels de mooiste lentecollecties vol kleur en opvallende (bloemen)prints die het straatbeeld gaan bepalen. De lente proeven doe je natuurlijk in de gezellige Haarlemse horeca. Op het terras in de lentezon, met een goede lenteklassieker op je bord. Zin in cultuur? In de musea zijn er tal van exposities die aansluiten op het thema. En natuurlijk draaien ook de theaters op volle toeren, kun je Haarlem vanaf het water ontdekken en komen er heel veel leuke buitenevenementen aan. Kom dit voorjaar naar Haarlem. Om de lente te voelen, proeven en te beleven.

www.visithaarlem.com

Op visithaarlem.com vind je de leukste dingen die je kunt doen in Haarlem. Met onder andere de uitagenda voor een overzicht van alle actuele evenementen. Zo hoef je niets te missen. Via haarlemtickets.com boek je eenvoudig tickets voor het museum, een stadswandeling en meer.

LEVEN! 19

FEEST

VOOR HET OOG

Senft Zonweringen is al sinds 1878 gespecialiseerd in alles wat met zonwering te maken heeft, zowel voor buiten als voor binnen. Waar ooit functie boven vorm ging, staat tegenwoordig alles in het teken van design en gemak, de functionaliteit is een randvoorwaarde. Laat je inspireren in de schitterende showroom en ontdek alle mogelijkheden om van je huis je droomplek te maken. Met de oplossingen van Senft wordt een schitterende verbinding gemaakt tussen buiten en binnen en wordt het woongenot geoptimaliseerd. Alles even smaakvol, op maat gemaakt en op elkaar afgestemd.

LEVEN! 20
Senft Zonwering | Nassaulaan 70-76, Haarlem | T 023 531 00 40 | E info@senft.nl | www.senft.nl

VIER HET

leven

Natuurlijk feliciteren wij LEVEN! Magazine met haar 5-jarige bestaan. Net als zij zijn we ons bewust van het feit dat je van iedere dag iets moois kunt maken. Blijf positief en vriendelijk, eet en drink lekker en kleed je goed. Voilá, de basis ingrediënten voor een mooi bestaan. Doe je mee?

FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN Kruisweg51,
Haarlem | T 023 531 21 31 | kruisweg51 |
hét adres waar je moet zijn!
kruisweg51

SLAAP BETER LEEF BETER

Wakker worden in een Hästens-bed is een eye-opener als je het hebt over de waarde van een perfecte nachtrust. Het is gemaakt van de ultieme combinatie van natuurlijke materialen - samen met uitmuntend vakmanschap. Je kunt het niet zien, maar je zult het zeker voelen. 24 uur lang.

Goodnight
Spaarneweg 18, 2142 EN CRUQUIS ❘ Tel:
Slaapkamers ❘
023-5293984
*Vraag naar de voorwaarden Gratis servicebeurt op uw bestaande Hästens bed*

De vestiging van Hoorbegrip Haarlemmermeer is verhuisd naar het centrum van Hoofddorp.

Naast de vestiging in Haarlem kan nu op de nieuwe locatie in Hoofddorp gehoor worden gegeven aan de nieuwste technologieën en de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechthorendheid.

JE HOORT HET GOED!

HOORBEGRIP VERHUIST

Goed gehoor aan basis voor beter leven

Het belang van een goed gehoor is veel groter dan men vaak denkt. Gehoorspecialist Erik Lodewijk ondervindt dat dagelijks: ‘Gehoorverlies is vaak een langzaam glijdende schaal. Ongemerkt verlies je echter het contact met je omgeving, waardoor vaak het zelfvertrouwen afneemt, irritaties ontstaan en een sociaal isolement dreigt. Omdat mensen zich nu eenmaal goed kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving, wordt de oorzaak niet altijd duidelijk bij een degeneratie van het gehoor gelegd. Wij meten onze cliënten vaak niet alleen een beter gehoor aan, maar geven een deel van het leven terug. Met onze nieuwe winkel in Hoofddorp kunnen we dat nog beter realiseren. Is dat geen reden voor een feest?’

Hoorbegrip

Kruisweg 650, Hoofddorp

T 023 557 8090

www.hoorbegrip.nl

LEVEN! 25
HOOFDSTRAAT 125 | HILLEGOM (VOLG ONS OP FACEBOOK) | TEL. 0252 - 521 039 | WWW.DOMUSMODE.NL • HIGH • MARCCAIN • MARC AUREL • SARAH PACINI • ANIA SCHIERHOLT • BEATE HEYMANN • HERZEN’S ANGELEGENHEIT • FLORIS VAN BOMMEL • DEA KUDIBAL • CAMBIO • FROGBOX • 10DAYS • MOLIIN • MOQ • FFC • B. BELT

No empty promises, just results!

Wil jij het beste, persoonlijke advies voor jouw huid? Wil jij dat er geluisterd wordt naar jouw wensen en vragen? De huidspecialistes van Annabelle hebben veel ervaring met het analyseren van de huidconditie. Ze doen dit door middel van diverse dermatologische huidmetingen. De computer analyseert de metingen en zo bent u meteen op de hoogte van uw huidconditie. Op basis van deze huidconditie-analyse worden uw wensen besproken, de doelstelling en resultaten bepaald en volgt er een gedegen behandelplan. En reserveren kan gewoon online. Lekker makkelijk.

Schoonheidscentrum Annabelle Hoofdstraat 137, Santpoort-Noord T 023 538 40 90 www.schoonheidscentrum-annabelle.nl

Extra

lekker

-GRATISBALLETJE SLAAN

Het voorjaar is aanstaande dus het is weer tijd om lekker buiten een balletje te slaan. En of je nu voor tennis gaat of bent gegrepen door het Padel-virus, bij Matchpoint23 maakt ze dat niet zoveel uit, ze omarmen iedere racketsport. Zo erg zelfs dat ze onze lezers een blik nieuwe tennis- of padelballen cadeau doen bij een nieuwe bespanning of een padelracket. En laten we eerlijk zijn, natuurlijk slaat een nieuwe bespanning of een nieuw racket al lekker, maar wetende dat je met gratis ballen staat te spelen voelt dan nog nét iets beter. Loop maar bij ze naar binnen en zeg even dat je namens LEVEN! komt, dan komt het goed.

Matchpoint23

Jan van Goyenstraat 14, Heemstede

T 06 241 74 296

www.matchpoint23.nl

Bloemendaalseweg 27 -2061 CB Bloemendaal tel. 023 525 62 62 - www.hensenkappers.nl

Wist je dat vanaf je 30e jaar de spiermassa 1 tot 1,5% per jaar afneemt? Met onze unieke trainingsmethode train je alle belangrijke spiergroepen, met gegarandeerd resultaat. Je voelt je niet alleen fitter, maar het biedt ook vele gezondheidsvoordelen. Onder begeleiding van een personal coach train je 20 minuten per week met maximaal 2 personen tegelijk. Voor iedereen tussen de 35 en 95 jaar die zijn fitheid terug wil en/of makkelijker zijn favoriete sport wil beoefenen, maak gerust gebruik van onze vrijblijvende proeftraining en twee gratis trainingen om fit20 zelf te ervaren. Bel of mail nu.

fit20 Bloemendaal

Bloemendaalseweg 139

T 023-204 20 20

fit20bloemendaal.nl

fit20 Heemstede

Herenweg 103-a3

T 023-205 23 95

fit20heemstede.nl

fit20 Hillegom

De kwekerij 1

T 0252-24 90 00

fit20hillegom.nl

BEAUTY & LIFESTYLE LEVEN! 27
fit20

ALLES DRAAIT OM

ZELFVERTROUWEN

Bij Lencherique in Santpoort-Noord weet het hele team wat zelfvertrouwen met je doet en vrijwel altijd komt het van binnenuit. Goed aangemeten lingerie maakt vaak de verbinding tussen de innerlijke kracht om zelfvertrouwen uit te stralen en hoe je jezelf ziet. Voor het hele team is iedereen gelijk, of je nu voor een negligé komt of voor een prothese, iedereen mag stralend de deur uit.

Hoofdstraat 154, Santpoort Noord • www.lengerique.nl

LEVEN! 28 L
Lencherique werkt samen met alle zorgverzekeraars. Lengerique
FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

ELKE DAG EEN

feestje

Origineel servies, bijzonder keramiek en fijne cadeaus. Je vindt het allemaal bij glazuur aardewerk. Ga eens kijken in de winkel in de Jacobijnestraat in Haarlem. Laat je verrassen door vorm en kleur, van donkerrood en zonnig geel tot warm groen en stoer blauw. Met één mooi bord of fijne kom begint je dag al goed. (Het) Leven! is immers een feestje, vind het servies dat daarbij past!

HET LEVEN DRAAIT OM

BROWNIES

glazuur aardewerk

Jacobijnestraat 6, Haarlem

T 06 53 964 239

www.glazuur.com

Open: woensdag t/m zaterdag of shop online

Het klinkt misschien wat overdreven, maar een deel van Nadeche haar leven staat in het teken van de Brownies. Als sinds dat ze een klein meisje is, is ze dol op deze lekkernij. Na een opleiding tot patissier maakt ze haar Brownies voor particulieren, bedrijven en voor de horeca. Met eerlijke, seizoensgebonden ingrediënten, een basis van Tony Chocolonely chocolade en een eigen receptuur laat ze steeds meer mensen genieten van deze klassieker. Hou haar maar goed in de gaten, want naast de 5 basissmaken blijft ze innoveren. Wij zijn fan.

BrownieTime

Tappersweg 62, Haarlem 06 514 26 954

www.brownietime.nl

BrownieTime.nl

BrownieTime.nl

Funky Diva EZZ staat

voor feest

Of je nu een festival of een privé-feest organiseert, het dak gaat er gegarandeerd af met Esther de Haas, alias Funky Diva Ezz. Ze voelt als geen ander aan wat de vibe is en zingt en swingt voor jong en oud. Of ze nu samen met haar band ‘What the Funk’ komt, een DJ of met begeleiding van de saxofoon, ze speelt met speels gemak een festival of feestweek plat, maar treedt ook klein en intiem op. Op het podium mag ze dan de diva zijn, in de voorbespreking voelt ze goed aan wat haar rol is op een feest en levert altijd. Dan hoeft niemand zich daar meer zorgen over te maken. The party is on! Bekijk ook eens online haar deelname aan ‘I Can See Your Voice’.

www.funkydivaezz.nl esther.funkydivaezz

KINDEREN EN CAKE = FEEST

Neem een groep kinderen, voeg daar een berg plezier en verse ingrediënten aan toe en voilà daar heb je feest! Nadeche van Kids & Cake snapt dat en organiseert al 10 jaar de leukste Kinderfeestjes en evenementen! Een feestje op locatie bij Kids & Cake, bij de bakker, bij jou thuis of bij jouw bedrijf? Kids & Cake staat klaar met begeleiding en materiaal of met een doe-het-zelf FeestjesBox! Met een achtergrond in het onderwijs, een opleiding als patissier en een overvloed aan enthousiasme en creativiteit zijn de feestjes niet alleen

onwijs leuk, maar nog leerzaam ook voor dat stelletjes KoekenBakkers!

Kids & Cake

Tappersweg 62, Haarlem

T 06 514 26 954

www.kidsencake.nl

KidsenCake

KidsenCake

LEUK VOOR JE LEVEN
LEVEN! 29

BRABANTS VAKMANSCHAP IN NOORDWIJKERHOUT

WAAR VOETEN DE HOOFDROL KRIJGEN

In de Brabantse

Van Drunen Schoenfabriek

wordt al ruim 100 jaar het vakmanschap van vader op zoon doorgegeven. Voor dames worden daar de comfortabele schoencollecties van het merk DUREA ontwikkeld en voor heren het merk GIJS. Hier werkt men nog op ambachtelijke wijze aan schoenproductie. Dat kun je zien aan de perfecte afwerking, voelen aan het zorgvuldig gekozen leer. En beleven... met lopen.

DUREA en GIJS gaan verder waar anderen stilstaan. Door het unieke concept van maar liefs 4 verschillende breedtematen vindt elk stel voeten er een paar heerlijke schoenen. Het verwisselbaar anatomisch gevormd voetbed maakt dat de schoenen bovendien optimaal zijn aan te passen aan de eisen van jouw voeten en ook nog eens zeer geschikt zijn om met eigen inlegzolen te dragen. Een goed passende, niet knellende schoen met de juiste breedtemaat is gewoon heel fijn. Daardoor zit de schoen stevig om je voet en blijft je hiel goed op zijn plek. Want schuiven in je schoenen is niet alleen enorm vermoeiend voor je voeten, maar vergroot ook het risico op ontwikkelen van problemen met je voeten en lichaamshouding.

Of je nu een (extra) smalle, gemiddelde, brede of éxtra brede voet hebt, van DUREA en GIJS vind je altijd perfect passende schoenen gestyled volgens de nieuwste modetrends. Want geef toe, het oog wil ook wat.

Waar voeten de hoofdrol krijgen

Het is dus niet zomaar dat je bij SCHOUTEN SCHOENEN in Noordwijkerhout de grootste collectie DUREA en GIJS schoenen van de regio vindt. In deze schoenenspeciaalzaak krijgen voeten de hoofdrol. Aan de hand van een digitale voetanalyse en een nauwkeurige voetmeting van lengte en breedte, krijg je er deskundig advies over de schoenen-pasvorm waar jouw voeten zo naar verlangen.

LEVEN! 30

Schouten Schoenen

Dorpsstraat 13, Noordwijkerhout

T 0252 372 814

schoutenschoenen.nl

LEVEN! 31
Het team van Vinites feliciteert Els en Will Beeren met het 35-jarige bestaan van Wijnspeciaalzaak Le Grand Cru! LE GRAND CRU WIJN & GEDISTILLEERD et team van Vinites en wijnspeciaalzaak Le Grand Cru feliciteert Leven! Magazine met het 5-jarig bestaan.
HDe wijnen van Raventós i Blanc zijn te verkrijgen bij: Le Grand Cru | Raadhuisstraat 71a, Heemstede | T 023-529 38 39 | E info@legrandcru.nl | www.legrandcru.nl

KLASSIEKE SERVICE IN KLASSE WINKELGEBIED

Met de Binnenweg en de Raadhuisstraat kent Heemstede één van de langste winkelstraten van de hele regio. Klassieke modezaken, moderne lifestyle winkels, heerlijke delicatessen en fantastische horeca.

Samen worden de gezelligste evenementen georganiseerd, zoals het Bloemencorso met de wijnwandeling. Alle ondernemers zetten hun beste beentje voor om te laten zien hoe uniek dit winkelgebied is en hoe belangrijk het is om dit te behouden. Breng daarom regelmatig een bezoekje aan het centrum, laat je inspireren, adviseren en verrassen en ontmoet oude bekende en nieuwe gezichten. Een goed en gezond kloppend hart is immers de basis voor een gezond leven en met een winkelgebied is dat niet anders. Wat dat betreft is klassiek winkelen in Heemstede toch een beetje zoals het heurt.

LEVEN! 33

Feest OP Z’N FRANS

In Frankrijk haal je brood bij de boulangerie en worden de taartjes gemaakt door de patissier. En iedereen die wel eens in Frankrijk een taartje heeft gehaald weet ook dat ze daar als een echt cadeautje worden ingepakt. Het is feest, toch? Dus heb je zelf binnenkort een feestje? Ga maar langs bij Oscar, want daar zijn de gebakjes als kleine, traditionele taartjes tentoongesteld, worden ze gemaakt van eerlijke en pure ingrediënten. Appel, citroen, chocolade? O ja. En ze smaken natuurlijk geweldig. Probeer ze maar allemaal, dat mag wel voor een keertje, het is toch een feestje?

Boulangerie Oscar

Binnenweg 27, Heemstede

T 023 583 00 40

www.boulangerieoscar.nl

thuiskantoor B&B de dependance van je

We zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan thuiswerken en het ziet er naar uit dat we nog aardig wat uren per week vanaf huis blijven werken. Hoe fijn is het dan dat je in B&B Print en Office als het ware je eigen reproruimte hebt. Printen, kopiëren, aangetekend of met spoed verzenden, kantoorartikelen, schoolspullen en drukwerk of zelfs speciale bestikkering of een fraai ontwerp voor een opmaak. En even geen zin in werk en met je hobby aan de slag? Geen probleem, hebben ze ook.

Haal meer levensvreugde in huis

De Nederlandse taal kent zo van die woorden die exact omschrijven waar ze voor staan. Zodra je bij Les Tissus Colbert binnenloopt snapt je het meteen. Alle stoffen, kleuren en patronen stralen levensvreugde uit en dan hebben we het nog niet eens over Rachel en haar team. Je wordt altijd met open armen ontvangen, vol warmte en gezelligheid. Het is een feestje om door de winkel te lopen en je te laten inspireren door alle interieurstoffen, vrolijk ingerichte hoekjes met accessoires en het deskundig advies. En dan te bedenken dat die levensvreugde gewoon bij ze is te kopen en te bestellen. Als dat geen feestje is en als muziek in de oren klinkt?

Les Tissus Colbert

Raadhuisstraat 44, Heemstede

T 023 529 74 33

www.lestissuscolbertheemstede.nl

PASTEL

EN PRINT bij Giullia & Co

Bij Giullia & Co wacht de voorjaars- en zomercollectie op jullie. De nieuwste pasteltinten en de fraaiste prints beloven er weer een stralend jaar van te maken. Het team, onder leiding van Marjon, laat je graag mooie combinaties zien en zijn altijd eerlijk in hun advies. Zoals je het gewend bent en zodat je er op je best uit kunt zien. De combinatie van vertrouwde merken als Pom Amsterdam, Geisha en Bloomings en nieuwe kleuren, prints en trends maken een bezoek aan Giullia & Co altijd tot een succes.

Giullia & Co

Binnenweg 159a, Heemstede

T 023 528 68 15

www.giullia.nl

LEVEN! 34
B&B Print en Office Binnenweg 68, Heemstede
38
T 023 -529 01
www.bbprintoffice.nl

Bij Boutique Très Joli in Heemstede doen ze niet aan twee keer per jaar een nieuwe collectie. Of vier keer per jaar. Ibby, eigenaresse van de boutique, houdt het leven graag spannend en vernieuwt het aanbod wekelijks. Dat maakt het ook zo leuk om weer even langs te lopen en te snuffelen want iedere keer zie je weer iets anders. Helemaal leuk dat ze ook veel accessoires heeft, die ook telkens worden gewisseld. Voor iedere gelegenheid hangt er wel wat moois, maar ook als je alleen maar even wil rondkijken voelt dat heerlijk relaxt. De deur staat altijd voor je open en je voelt je altijd welkom.

Altijdgemaaktvers Proef ze allemaal! JouwTaartshop Raadhuisstraat 90, Heemstede | T 023 544 02 89 | E klantenservice@jouwtaart.nl | www.jouwtaartshop.nl Boutique Tres Joli Binnenweg 24, Heemstede T 06 115 29 364 boutique.tres.joli LEVEN! 35 RAADHUISSTRAAT & BINNENWEG
collectieCONTINU WISSELENDE
PURE INGREDIËNTEN • DAGELIJKS VERS DESEMBROOD • NATUURLIJKE GISTING • AUTHENTIEK BOULANGERIE Brood zoals brood hoort te zijn Oscar
Halkade 19,
T 0255 57 81 61
Boulangerie Oscar IJmuiden
IJmuiden
T 023 785 42 62
Boulangerie Oscar Haarlem Grote Houtstraat 156, Haarlem
T 023 583 00 40
Boulangerie Oscar Heemstede
Binnenweg 27, Heemstede
T 023 785 38 85
Boulangerie Oscar Haarlem Barteljorisstraat 2, Haarlem

Heerlijke service bij DE LORD MANNENMODE

De meeste mannen houden niet zo van lang shoppen. Je hebt gewoon een favoriete zaak, loopt naar binnen, koopt een stapel en loopt zo weer naar buiten. Nou, loop dan even binnen bij De Lord, want die snappen dat. Je voelt je nooit gepushed, bekeken of beoordeeld. Heb je zin om je even te oriënteren dan loop je gewoon wat rond. Heb je hulp nodig dan wordt je smaak goed ingeschat, krijg je meteen de juiste maten aangereikt en loop je met een goed gevoel naar buiten. Zo voelt het dus, om een favoriete zaak te hebben. Tot het volgende seizoen, al sluiten we niet uit dat je nu met plezier een extra bezoekje brengt.

De Lord Mannenmode

Binnenweg 96 A, Heemstede

T 023 528 28 85

E info@delordmannenmode.nl

www.delordmannenmode.nl

GOLF VAN SMAAK

Bij Al Baraka ruik je het al bij binnenkomst, maar zodra je de kleuren van alle tapenades, olijven, soorten humus en aïoli’s ziet wil je alles ook meteen proeven. En zodra je dat hebt gedaan ben je hooked. Neem er van dat lekkere donzige plaatbrood bij en je avond is geheid een succes. Met elkaar snoepen van zoveel lekkers maakt het ook meteen gezellig. Wij nemen er stiekem nog wat kip döner bij, met knoflooksaus en tomaat met ui. Wij komen met de eerst mogelijke golf meteen weer binnensurfen, want dit is zo ontzettend lekker. Arak qariban.

Al Baraka

Raadhuisstraat 92, Heemstede

023 529 2649

al-baraka-butcher-shop.business.site

Voor de juiste tip naar boekhandel Blokker

Alex Boogers – Wij zijn van diamant –gelezen door Sander en Arno

Wij zijn van Diamant zit goed in elkaar. De kracht zit in de beschrijving van de onderlinge personages, de tragiek en de wonden van de oorlog en het feit dat iedereen een geschiedenis meedraagt. De laatste vijftig pagina’s bekrachtigen dit met grootsheid. Opnieuw schrijft Alex Boogers een heel goed boek en hij krijgt van ons alle lof!

Boekhandel Blokker

Binnenweg 138, Heemstede

T 023 528 24 72

Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was.

www.boekhandelblokker.nl BoekhandelBlokker boekhandelblokker6

cadeautje

ITALIË IS EEN

Je hebt zo van die landen die eigenlijk een cadeautje aan de aarde zijn. Italië is dat. De natuur is schitterend, het klimaat geweldig en de Italianen bruisen van levensvreugd. Zodra je De Pasta Box binnenloopt ervaar je onmiddellijk nog meer cadeautjes vanuit dat romantische land, namelijk de eetcultuur en hun gevoel voor design. Het beste nieuws is dan dat je al dat moois ter plekke kunt opeten in het restaurant van chef-kok Tony, mee kunt nemen voor thuis of onderweg, of natuurlijk cadeau kunt doen aan iemand anders. Zoveel moois en lekkers. Tja, Italië is een geschenk. Middenin Heemstede.

De Pasta Box

Raadhuisstraat 54, Heemstede

T 023 528 89 52

www.depastabox.nl

ZEE AAN
LEVEN! 37 RAADHUISSTRAAT & BINNENWEG
KLEUR,

Grande fête à Petite Canette

Ook al ben je klein, dan kun je nog wel een groot feest geven. Kom maar eens langs bij Petite Canette, aan de achterkant van de grote zus. Het is de perfecte locatie voor een feest, of het nu zakelijk of privé is, met een diner of alleen een borrel, voor de kinderen of voor de hele familie. Er zijn volop mogelijkheden om de ruimte aan je eigen wensen te laten voldoen, maar ook als je zonder slingers of ballonnen een feestje organiseert, heeft de gezellige ruimte al meteen een intieme en persoonlijke sfeer. De Petite Canette heeft alles in zich om grootse feesten mogelijk te maken. Ga maar eens langs, dan kom je meteen in de stemming.

Binnenweg 110, Heemstede

T 023 822 41 70

www.brasseriedecanette.nl

LEVEN! 38

Wel eens aan een BEELDSCHERMBRIL gedacht?

nieuwe naam FRISSE DUIK,

Tweka heet nu ‘ten Cate Swim’ en TC WOW heet nu ‘ten Cate Beach’.

Als oer-Hollands merk is ten Cate al 20 jaar verantwoordelijk voor het ontwerpen en vervaardigen van deze kwaliteitsbadkleding. Het chloorbestendige Tweka gaat nu al vlinderslagend door als ‘ten Cate Swim’. De vrouwelijke collectie van TC WOW flaneert verder onder de naam ‘ten Cate Beach’. Vanaf april weer bij ons in de winkel te verkrijgen.

bij Daals

Raadhuisstraat 72, Heemstede

T 023 574 62 49 www.bijdaals.nl

VAN VUUREN MODE, al 60 jaar een begrip

Recht in het hart van de Heemsteedse Binnenweg zit al 60 jaar Van Vuuren Mode. We mogen zo langzamerhand wel spreken over de Van Vuuren Hoek. De prachtige nieuwe voorjaarscollectie van de bekende merken hangt weer in de winkel. Het gezellige team zorgt voor deskundige en oprechte aandacht. En met de klantenkaart kun je sparen voor leuke kortingen. Ga gezellig langs in de winkel, je bent altijd van harte welkom.

Van Vuuren Mode

Binnenweg 113, Heemstede

T 023 547 13 62

www.vanvuurenmode.nl

MODEFLITSEN , vrijdag 24 maart, van 11.00 tot 16.uur, reserveren niet nodig.

MODESHOW, donderdag 6 april om 19.00 uur, reserveren in de winkel.

Als je regelmatig op een computer of laptop werkt, heb je veel profijt van een bril met Officelens glazen van ZEISS. Met deze glazen kun je op verschillende kijkafstanden zorgeloos werken zonder hoofd-, nek- en rugpijn of vermoeidheid te ervaren. Met deze glazen houd je je ogen de hele dag optimaal fit. Kom langs en laat je adviseren over de mogelijkheden.

EyeCare

Binnenweg 79 D, Heemstede

T 023 547 11 33

www.eyecare.nl

Kleur bekennen bij HAIRFORCE 1

Speciale feestaanbieding voor LEVEN! lezers. Maak een afspraak en vermeld LEVEN! Magazine , dan krijg je tot 30 april 10% korting op je haarkleur!

Het voorjaar staat voor de deur, we gaan weer vaker naar buiten en het is tijd om te shinen. Bij Hairforce 1 staan verschillende kleurspecialisten voor je klaar en je bent altijd welkom voor gratis advies. Breng wat meer kleur in je leven, even lekker wat nieuws, maar zonder jezelf te verliezen. Het team van Hairforce 1 is niet alleen op de hoogte van de nieuwste kleuren en laatste trends, ze beheersen uiteraard ook de klassieke technieken van het kappersambacht. Loop gerust bij ze binnen. Of maak online een afspraak.

Hairforce 1

Raadhuisstraat 87

Heemstede

T 023 303 05 72

www.hair-force1.nl

RAADHUISSTRAAT & BINNENWEG
LEVEN! 39

Publicist Mark Doorn in gesprek met zichzelf over de wereld om zich heen. Hij verhaalt over zijn ervaringen, observaties, irritaties en blijft zich verwonderen over de mensheid, zichzelf incluis.

ZELF DE SLINGERS OPHANGEN...

Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom, maar ik besloot onlangs toch maar weer eens mijn verjaardag te vieren. Misschien was het omdat het twee jaar geleden, toen ik die magische leeftijd van 50 bereikte, niet lukte vanwege de lockdown. Ik had al een zaaltje gereserveerd in mijn favoriete strandpaviljoen en zelfs een longlist samengesteld van potentiële gasten. Een lijst met familie, vrienden en relaties waaruit ik een top 50 zou gaan samenstellen van mensen die ik ook in de ‘tweede helft’ van mijn leven zou willen blijven zien. Het aantal Facebook ‘vrienden’ had ik al weten te reduceren van een kleine vijftienhonderd tot honderdvijftig, dít zou me ook wel lukken. Het hele feest ging helaas niet door.

De laatste keer dat ik mijn verjaardag écht vierde was toen ik 30 werd. Ik had een leuk klein café in Amsterdam afgehuurd en had toen ook de vijftig leukste mensen uit mijn leven op dat moment uitgenodigd. Als ik nu nadenk wie daar twintig jaar later van over is, dan schrik ik wel een beetje. Dat zijn er niet veel. We leven ons leven nu eenmaal in verschillende fases en in elke fase komen er nieuwe mensen bij en vallen er vooral heel veel af. Het is eigenlijk net als met verhuizen. Je gaat toch weer eens even door je spullen heen en neemt mee waar je op dat moment het meest aan gehecht bent.

Ik ben nogal vaak verhuisd en ben ook niet het type mens dat ooit een gouden horloge gaat krijgen na veertig trouwe dienstjaren bij één en dezelfde werkgever. Ik denk dat mensen die wel een dergelijk stabiel leven leiden veel meer vrienden hebben dan ik. Vrienden die ze al kennen vanaf hun lagereschooltijd en waarmee ze nog altijd alle bijzondere momenten markeren, zoals het feit dat het ze na één jaar wederom is gelukt om niet dood te gaan. Ik moet er niet aan denken om jaar na jaar te moeten bepalen wie ik voor mijn verjaardag zal uitnodigen. Ik had ditmaal een hele leuke avond met tien zeer dierbare mensen.

Wat is het toch dat we er zo aan hechten om van alles te vieren? Anderhalf jaar geleden schreef ik het lustrumboek voor Hockeyclub Bloemendaal. In zo’n lustrumjaar wordt er nogal wat georganiseerd en gevierd. Wat een klus, en dat iedere vijf jaar opnieuw! Onlangs werd ik uitgenodigd voor het openingsconcert van de 10e editie van een festival dat ooit was begonnen in mijn toenmalige concertzaal. Het was een bijzondere avond en leuk om een paar oude bekenden te zien. Dit jaar vier ik met mijn Amsterdamse jazzvrienden het tienjarig bestaan van ons eigen jazzfestival, waar ik toch wel zeer trots op ben.

Toch merk ik dat er wel iets is veranderd in het vieren van dingen. Het ooit zo leuke Sinterklaasfeest is door een groepje chagrijnen om zeep geholpen. Koningsdag is toch écht niet hetzelfde als het vroegere Koninginnedag. Waar we vroeger tijdens SintMaarten écht van deur tot deur konden, hangen mensen tegenwoordig een sjaal aan de deurknop om aan te geven dat je welkom bent. Kerstmis gaat alleen nog maar over het soort en vooral de hoeveelheid eten die je op tafel weet te brengen voor je familie, schoonfamilie en/of vrienden. En hoewel ik een fel tegenstander van vuurwerk ben, is ook Oud & Nieuw zonder vuurwerk en met steeds slechter wordende Oudejaarsconferences, een avond die steeds moeilijker wordt om door te komen.

Dan is er nog een aantal uit Amerika overgewaaide ‘viermomenten’ bijgekomen in de loop der jaren, zoals de Gender Reveal Party, de Sweet Sixteen en natuurlijk Halloween, waarvan we ons moeten afvragen of dat nu echt verrijkingen van onze cultuur zijn. Dan vier ik toch liever het Suikerfeest mee om eer te doen aan de veranderingen in de samenstelling van onze samenleving.

Misschien is het omdat de grumpy old man in mij steeds meer moeite heeft met alle veranderingen in de wereld waardoor ik steeds minder het gevoel heb dat er überhaupt nog iets te vieren valt. Toch wil ik graag het vijfjarig bestaan vieren van het Leven Magazine en feliciteer hierbij graag het creatieve team dat dat mogelijk heeft gemaakt. Voorlopig biedt het mij een podium voor mijn stukjes. Het is voor mij iedere keer een feest ze te mogen schrijven!

LEVEN! 40

Zeg je Claus,

beleving dan zeg je

Bij Claus weten ze wel hoe je een (bedrijfs)feest moet organiseren. Neem nou de hypermoderne bowling, voeg daar de gezellige bar bij en bedenk er een heerlijk restaurant bij. Nou, dan heb je Claus in een notendop. Of je nu met de kinderen, vrienden, familie of met je bedrijf langskomt, er is plezier voor iedereen. Alles goed geregeld en iedereen staat voor je klaar. Geen stress dus en je wordt steeds weer verrast. En wie wil dat nou niet?

Bosweg
Hoofddorp
Claus |
19,
| T 023 556 00 50 | www.claus.nl
HOOFDSTRAAT 228 SANTPOORT-NOORD 023 537 87 64 WWW.VOSS.TV KOM NAAR DE WINKEL EN LAAT U VERRASSEN

De definitie van het woord feest staat omschreven als ‘een sociale bijeenkomst van genode gasten, voorzien van eten, drinken en entertainment.’ Ik kan daar wel iets mee, met deze definitie, met name om de efficiënte omschrijving van een evenement dat wel uren kan duren. Uren van opwindende muziek, dans, eten en drinken. En plezier. Veel plezier. Met name dat.

COLUMN CAMPBELL WHITMAN-RIEMENS

TIJD VOOR EEN

Ivo en ik zijn zelfbenoemde feestbeesten en wij zijn voorstander van het feit dat in potentie iedere dag kan uitgroeien tot een feest. Maar een dag die met een duidelijke aanleiding een feestdag genoemd mag worden, zoals jarige familie, of misschien beter nog van een vriend, buurman of collega die als familie voelt, brengt je helemaal in de stemming. Een feest met een reden laten we maar zeggen.

Nu we met Henri Bloem onderdeel zijn geworden van de LEVEN!-familie zijn we in opperste feeststemming. Afspraakjes in lokale restaurants en gepassioneerde ondernemers ontmoeten uit onze regio heeft de deur opengezet naar nieuwe avonturen en kansen. Later dit jaar zal dat concreet worden met een groot evenement in Bloemendaal.

Maar eerst heffen we het glas omdat we twee jaar geleden Henri Bloem Bloemendaal hebben overgenomen en heffen we het glas op het vijfjarig jubileum van onze vrienden van LEVEN! Magazine. Laten we veel vieren, vandaag vieren en morgen. Het is tijd voor een feestje. Cheers!

LEVEN! 43 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
INTERIEUR GEDEMPTE OUDE GRACHT 90-94 | 2011GV HAARLEM | T 023 531 38 40
VAN DUIVENBODEN
Naughty
It all starts at:
Moves

READY TO PARTY?

READY2Q!

Ready2Q bouwt sfeervolle BBQ-feesten, voor grote groepen of gezellig intiem. Met alle liefde denken ze mee over een mooie locatie of komen gewoon naar je toe. Je kunt het menu afstemmen op je wensen en met het grootste plezier regelen ze ook de drank. Zo komen ze niet alleen voor je bakken, ze brengen een gezellige sfeer en ontzorgen je volledig. Ben je van plan een heel evenement te organiseren, met workshops of een sporttoernooi? Geen probleem, ook dan ben je aan het juiste adres. Always Ready2Q.

Ready2Q | Burg. Hoffscholteweg 3-02, Aalsmeer | T 06 102 64 905 | www.ready2q.nl

EÉN STAPJE TERUG, twee sprongen twee

VOORWAARTS

Broers Verhuur is een begrip in de regio. Iedereen die wel eens een feestje heeft georganiseerd kent ze wel. Toen de firma op het punt stond om te stoppen werden ze overgenomen door DCRT. Na een periode van herstructurering zijn ze klaar voor het nieuwe evenementenseizoen. Laat het feestje maar beginnen.

Het kan snel gaan

Voor Olav Kieft en Marthen Bakker kwam de overname van Broers verrassend op hun pad. Olav: ‘Wij waren wel op zoek naar kandidaten om over te nemen, maar bij Broers ging het heel erg snel. Toen wij hoorden dat René en Frank per 1 juni wilden stoppen met het bedrijf, was het al mei van dat jaar. Met DCRT zaten we sinds 2007 in het hogere segment, zeg maar gerust de high end evenementen. Het was nog midden in de lockdowns en het personeel van Broers was al te kennen gegeven dat het bedrijf ging stoppen. We wisten van meet af aan dat we werk zouden hebben aan het integreren van de bedrijven en vanaf het moment dat alle beperkingen werden opgeheven moesten we meteen 300% knallen met een beperkt personeelsbestand. Je kunt je voorstellen dat we voor nogal wat uitdagingen hebben gestaan, maar inmiddels weten we nu wel wat er allemaal staat bij Broers en hoe het werkt. Achter de schermen hebben we hard gewerkt aan de automatisering want het bedrijf was ook wel toe aan een inhaalslag op dat gebied, no offence. Het is allemaal heel erg snel gegaan en heb nu het gevoel dat we er helemaal klaar voor zijn.’

Roeien met de riemen die we hebben

Voor veel ondernemers, zeker in de horeca en aanverwante bedrijven, is het een erg onvoorspelbare tijd geweest. Na een lange periode van vrijwel geen inkomsten, naar een periode waarin alles weer op volle toeren kan draaien, maar waar een chronisch tekort aan personeel, dat ondernemen op volle toeren erg moeilijk maakt. Marthen onderschrijft dat: ‘Ook wij moeten roeien met de riemen die we hebben, niets ten nadele van de collega’s die we nu hebben. Maar als we de service willen leveren zoals we dat voor ogen hebben, moeten we ons personeelsbestand zo ongeveer verdubbelen en dat gaat niet zomaar. Dat geldt niet alleen voor ons, het piept en het kraakt op de arbeidsmarkt. De automatisering die we nu doorvoeren moet ook helpen om de efficiëntie te vergroten, zodat er minder fouten worden gemaakt en we het met minder mensen afkunnen, maar ook dat gaat stap voor stap. Tegelijkertijd hoop ik dat onze klanten merken dat we erg veel doen om de spullen die we verhuren te upgraden. We leven in een boeiende tijd, waarbij goed ondernemen niet alleen afhangt van ervaring en lef, maar ook van geluk, doorzettingsvermogen en vertrouwen. Veel ondernemers staan voor grote uitdagingen, dat zal voor velen herkenbaar zijn.’

Stip op de horizon

Minckelersweg 20, Haarlem

T 023 532 56 17

www.broersverhuur.nl

Ondanks de vele uitdagingen op korte termijn, richt het team van Broers zich met name op de toekomst. De overname van Broers door DCRT is dan misschien wel heel snel gegaan, ze is zeker niet ondoordacht. ‘Vanuit DCRT moesten we vaak zelf veel inhuren bij de inrichting van evenementen, dus we hadden al het idee om die schakel in de keten een keer te integreren binnen ons bedrijf. Het moment was misschien wat ongelukkig, aan de andere kant moet je kansen pakken als die zich voordoen. Met deze overname zijn we een stap dichter bij ons uiteindelijke doel gekomen en dat is het volledig aanbieden van evenementen, van concept tot het uitgeserveerde hapje en drankje. Een one-stop-shop voor alle feesten en partijen. We investeren in nieuwe meubels, glazen en servies, werken samen met cateraars en licht en geluid en kunnen straks een evenement volledig opbouwen, bemannen en weer afbreken. We merken dat die eenvoud door onze klanten prettig wordt gevonden en uiteindelijk wordt een evenement dan ook voordeliger, er zijn gewoon minder schakels die eraan moeten verdienen. Dat we er dan ook een 24-uurs service bij moeten leveren nemen we op de koop toe. Maar we hebben geen haast, we gaan dit jaar eerst maar eens laten zien waartoe we in staat zijn. Die uitdaging is nu al groot genoeg’, aldus Olav.

LEVEN! 46
Broers Verhuur

Marthen:

“ IK HOOP OPRECHT DAT

JONGEREN WEER GAAN

ONTDEKKEN HOE LEUK

EN LEERZAAM WERK IN DE EVENTBRANCHE IS”

LOCAEL CENTRAAL

IS INTIEM GROOTSTEDELIJK

Locael Centraal is zoveel meer dan een eet- en drinkgelegenheid. Locael is als het ware een afspiegeling van de dag zoals je die het liefste zou invullen. Of je die nu rustig opstart of knallend afsluit. Een zaak van het grote gebaar en het intieme detail.

Bij Locael speelt zich het af Locael Centraal heeft echt iets grootstedelijks. Je herkent dat wel, van die plekken in grote steden waar de lokale bevolking zich feilloos vermengd met toeristen, harde werkers op doorreis en digitale nomaden. Het lijkt een onsamenhangend geheel, maar de sfeer in het pand zorgt voor een gemoedelijke intimiteit die weer past bij de stad Haarlem. Gedurende de dag past Locael zich aan aan de wensen van de bezoekers. Rustig in de ochtend, met een gezond ontbijt om je goed voor te bereiden op je dag, gezellig druk tijdens de lunch om weer te transformeren naar lekkere borrelplek en aansluitend diner. Geen dag is hetzelfde. Bij Locael Centraal ervaar je het ritme van de dag.

LEVEN! 48
Peter de Rooij

Peter de Rooij:

LOCAEL,

Spannende kaart

Zoals Locael zich transformeert over de dag, zo naadloos sluit de kaart ook aan op de altijd veranderende maatschappij. De gerechten zijn een perfecte combinatie van lekker en gezond. Veel seizoensgebonden ingrediënten, van lokale leveranciers als dat mogelijk is, zowel vlees als vis en uiteraard ook veel vega en vegan. Voor groepen of zakelijke events is er een aparte ruimte beschikbaar en kun je een compleet menu samenstellen. Op de uitbereide kaart kan iedereen wel iets vinden, waarbij met name het all day menu een uitkomst is. Ook daarmee wordt getoond dat de klant centraal staat, je voelt je meteen welkom en serieus genomen bij binnenkomst. De chef nodigt je alleen maar uit.

Club Locael

Zoals je kunt verwachten van een zaak zoals Locael, waar mensen dag in dag uit samenkomen, wordt er ook nagedacht over de broodnodige ontspanning. Er is een tijd van werken en een tijd om te ontspannen. Club Locael zorgt voor die

ontspanning, of het nu is tijdens Dj Friday of tijdens de City Sounds on Sunday. Met het grootste gemak sta je tot na middernacht te dansen op de opzwepende tonen van de sax en even later transformeert Locael weer tot de relaxte ontbijtplek waar je om 8 uur in de ochtend een avocado op toast geserveerd krijgt. Nog even bijkomen voordat je de eerste harde werkers alweer ziet binnenkomen.

Locael Centraal

Kennemerplein 6, Haarlem T 023 201 60 44 www.locael.nl/centraal

LEVEN! 49
IK HOU VAN HET MONTMARTRE GEVOEL BIJ
FOTOGRAFIE NATASJA NOORDERVLIET
HET RITME VAN DE STAD BEPAALT DE SFEER”

is gewoon altijd goed DE ZWAAN

Heb je zin in een goed glas bier of liever een gin-tonic? Wil je bij je biertje een bitterbal of wil je echt blijven eten? Heb je behoefte aan wat privacy of wil je juist opgaan in de drukte? Wil je relaxt borrelen of heb je meer zin in entertainment? Of heb je liever lang de zon op je tafeltje. Bij De Zwaan kan het gewoon allemaal, het is altijd goed. Wie je ook bent of met wie je ook bent, kom gewoon naar het schitterend gelegen café en laat alles maar lekker over je heen komen, je zit er toch wel lekker. Wat een leven.

Café De Zwaan

Kinderhuisvest 53, Haarlem

T 06 233 61 494

www.cafedezwaanhaarlem.nl

COCKTAILTIME

Op het Kopje van Bloemendaal kun je terecht voor de mooiste cocktails en de beste sfeer. Wij lezen zo rond 5 uur dan ook eerder Bij de Cocktail dan Bij de C. De hele inrichting straalt die klassieke cocktail sfeer uit, beetje roaring twenties in een nieuw jasje met ouderwetse klasse en stijl. Of je nu gaat voor de Saturn, Espresso Martini, Paper Plane of Naked and Famous, ze worden allemaal met de grootste toewijding voor je gemaakt. Neem er een mooi borrelgerechtje bij en je avond is compleet. Welke cocktail nemen we eigenlijk bij het ontbijt? De Bloody Mary? We blijven nog even.

WHISKY OF WHISKEY?

Bij de C

Hoge Duin en Daalseweg 6, Bloemendaal

T 06 813 22 892

www.bijde-c.nl

Voor iedereen die de beroemde alcoholische drank beter wil leren kennen is het tijd voor een proeverij bij Café Koops. Daar kun je het verschil proeven tussen de Ierse whiskey en de Schotse whisky. Of ga je toch voor een Japanse variant, want tegenwoordig komen daar ook jaloersmakende goeie whisky’s vandaan. En even tussen ons, voor een proeverij hoef je echt niet te wachten totdat er een vijf in de klok zit of als een vijf op iedere willekeurige plek ook meetelt. Cheers, wij zitten bij Koops aan de hikski.

Groots genieten bij Kleyn Fortuyn

Café Koops

Damstraat 4, Haarlem

T 023 532 27 60

www.cafekoops.nl

Wat hebben we daar met z’n allen lang naar uitgekeken: mensen kijken op de Grote Markt. En waar zit je dan beter dan op het splinternieuwe terras van Kleyn Fortuyn. Misschien wel op het mooiste plekje van de markt, met veel zon en nog meer gezelligheid en reuring, kun je uren aaneengesloten naar de langs slenterende mensen kijken, glaasje en een hapje erbij en even heerlijk de tijd vergeten. Dit is echt zo’n plek waar het niet uitmaakt op welke plek de 5 in de klok staat. Vijf seconden na openingstijd is dat ook helemaal top. Wij kunnen niet wachten. Jij?

Kleyn Fortuyn

Grote Markt 23, Haarlem T 023 202 29 91 www.fortuynhaarlem.nl

LEVEN! 50

GEEN INTRODUCTIE MEER NODIG

Iedere regio heeft ze wel. Van die namen die verder geen introductie meer behoeven. De Druif in Heemstede is zo’n naam, zodra je die hoort weet iedereen dat je het over De Groene Druif hebt. De stamkroeg van je buurman, je advocaat, je voetbalteam, de schoonheidsspecialist en de makelaar. Kortom, voor Jan en alleman. Zit er weer eens een 5 in de klok, ben je toe aan een onvervalste kroeg met een eerlijk drankje en een lekker hapje?

Mooi. Tot straks, zie je in de Druif.

De Groene Druif

Jan van Goyenstraat 33, Heemstede

T 023 529 20 08

www.degroenedruif.nl

Welkom in DÉ HUISKAMER

VAN BLOEMENDAAL

Een bruin café moet geschiedenis ademen en waar kun je dan beter een pint pakken dan bij ’t Hemeltje? Het is nog één van die bijzondere plekken waar je voelt dat de verhalen zijn gemaakt en verteld, vriendschappen zijn gemaakt en gebroken en waar je altijd terecht kunt voor een liefdevolle schouder of een schaterlach. Kom lekker langs voor barhangen met vrienden, een etentje met de familie of er even samen tussenuit met je lief. Doe je tegoed aan één van de vele bieren op de tap of een goed glas wijn of laat je verrassen door een hemelse hap. We zien je daar!

Café ’t Hemeltje Bloemendaalseweg 102, Bloemendaal T 023 525 57 59 www.hemeltje.nl

Bij De Wildeman ben je altijd welkom

Hoofdstraat 142

Santpoort Noord

T 023 5378319

wildemansantpoort.nl

Café De Wildeman, daar ga je naartoe met je sportieve vrienden. Of je slimme vrienden. Of je relaxte vrienden of je lunchvrienden. Kom lekker een sportwedstrijd kijken met een biertje voor je neus of een keutje leggen. Met je slimme vrienden de zaal in voor een geweldige pupquiz. Of gewoon een avondje relaxen. Het kan en mag allemaal. De gastvrijheid spat ervan af en er zijn nog maar weinig cafés waar je zo in de watten wordt gelegd. En als je zelf eens een groter feest gaat geven, met al die vrienden, voelen ze zich in de zaal meteen thuis. Zoveel verschillende vrienden, zoveel verschillende feestjes, op één plek.

Boulen & Borrelen

BIJ MOOIE BOULES

Borrelen kan je overal in de stad, maar bij deze Jeu de Boules Foodhal vind je toch wel de crème-de-la-crème borrelmomentjes van Haarlem. Een industriële locatie aan ‘t Spaarne die in korte tijd is uitgegroeid tot gezellige hotspot. Hier laat je de boel even lekker de boel en voor wie wil combineert een borrel met een potje petanque. Je vindt er trouwens ook regelmatig gezellige borrelevents, zoals Vrijmiboules of Discoboulen!

Mooie Boules

Oerkapkade 3, Haarlem

T 023 303 5929

www.mooieboules.nl/haarlem

LEVEN! 51 5 IN DE KLOK

OP HET WATER IS HET ALTIJD EEN

Luxe Sloepen Haarlem zorgt voor de lusten, niet de lasten. Een dagje op het water werkt ontspannend, geeft je een heerlijk vakantiegevoel en staat garant voor veel gezelligheid. Tegelijkertijd weet iedereen dat varen een dure hobby is. Alleen de ligplaats en het noodzakelijke onderhoud kan al een aardige kostenpost zijn en dan is er nog geen meter gevaren. Luxe Sloepen neemt al die zorgen weg en laat je ongecompliceerd genieten op de momenten dat het uitkomt, tot complete catering aan toe. Dan is varen ook echt een feest.

Zelf varen vanuit de Haven van Heemstede

Of je nu zakelijk of privé het water opgaat, met een grote groep of klein en intiem. Zelf achter het roer wil of je lekker wil laten varen, Luxe Sloepen heeft altijd een passend aanbod. Vanaf 2023 zijn de eerste sloepjes te huur in de Haven van Heemstede. In de vernieuwde haven liggen 8 luxe sloepen klaar die voorzien zijn van heerlijke kussens. Daarnaast zien ze er ook nog eens erg charmant uit. Ideaal voor een gezellig dagje met het gezin. Nodig gerust ook de buren uit want ze bieden plaats aan 10 personen. Laten we er maar een mooi feest van bouwen op het water en bedenk wel: Glaasje op? Laat je varen! Door één van de schippers van Luxe Sloepen wel te verstaan. Een mooie rosé erbij uit de Provence en genieten maar, wat kan het leven mooi zijn!

Luxe Sloepen Haarlem

T 06 250 53 100 www.luxesloepenhaarlem.nl

LEVEN! 52
LEVEN! 53

IN HET VOORJAAR KOMT ALLES WEER TOT LEVEN

Sligro en al haar vers leveranciers weten het als geen ander, het voorjaar is hét seizoen van een nieuw begin. De voorjaarsgroentes en fruit, het ree-, lams- en kalfsvlees, jonge eend, haring en de voorjaarswijnen. Ga weer naar buiten, kom langs bij Sligro.

Kijk op sligro.nl/haarlem of kom langs in onze vestiging. Tot snel bij Sligro Haarlem.

Brunch Sunday Scan en reserveer online of bel 023 573 2140 Vermeld bij reserveren de code #SundaysBest voor een traktatie van het huis €32,50 per
every sunday from 10-13 PARNASSIAWEG 1, 2051 EA OVERVEEN PARNASSIAAANZEE.NL/SUNDAY-BRUNCH advertentie-sunday-brunch-parnassia.indd 1 22-02-2023 12:01
persoon
Sligro Haarlem Jan van Krimpenweg 11, Haarlem

FEEST Wij schrijven in hoofdletters!

‘We zijn hier in Velserbroek echt van alle markten thuis’, lacht eigenaresse Stephanie Heijkoop als we, genietend van een heerlijke cappuccino, met haar spreken. De zon laat zich voorzichtig zien boven de Westbroekplas, wat meteen zorgt voor instant summervibes. ‘Ons strand ligt er nu nog wat verlaten bij, maar begin april is het weer helemaal klaar voor het seizoen. Met de gezellige buitenbar en de lekkere loungebeddden is het heerlijk toeven. Met onze gratis parkeerplekken voor de deur zijn we een fijne optie voor een mooie dag.’

Jaarrond volop mogelijkheden

Maar niet alleen in de zomer is het een feestje bij Villa Westend, het hele jaar door kun je er terecht. Je kunt er een intieme bruiloft vieren, maar de locatie ook afhuren voor een exclusief feest, desgewenst met eigen bar. Een privédiner of gezellige borrel behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Villa Westend is ook een hele sfeervolle en warme plek voor een afscheidsceremonie van een dierbare. Er is daarvoor een speciale ingang, gaderobe en toiletgroep beschikbaar,

Villa Westend Westlaan 41, Velserbroek www.villa-westend.nl

zodat de plechtigheid in alle rust kan worden gehouden.

Stephanie: ‘Eigenlijk is voor ons niks te gek, we denken graag met je mee. Alles is te regelen, tot en met live-artiesten aan toe. We hebben nu bijna 15 jaar ervaring, we kennen het klappen van de zweep als geen ander. Ons team werkt ook al lang bij ons, daar kunnen we echt van op aan. Onze salesmanager Amanda Ros vindt het altijd een uitdaging om een event samen te stellen waar je oprecht gelukkig van wordt. En als onze klanten blij en tevreden zijn, zijn wij het ook!’

Kom ook lekker uit- of aanwaaien

Stephanie besluit: ‘Naast de mogelijkheid tot het houden van feesten en partijen heeft Villa Westend gedurende het hele jaar aansprekende activiteiten. Denk aan een Moederdag- of Paasbrunch of een avondvullende dinershow. Het is sowieso altijd heerlijk wandelen rond de plas en daarna ben je de hele dag welkom voor ontbijt, lunch of diner! Kortom; voel je welkom bij Villa Westend!’

Navigatieadres: Vergierdeweg 275, Haarlem (vanaf hier borden volgen Villa Westend)

LEVEN! 55 TEKST MY HAPPY WRITINGS
Voor een grandioos feest of fijne partij ben je bij
Villa Westend aan het juiste adres. Of je nou een personeelsfeest wilt vieren, in stijl wilt trouwen of een locatie voor een spetterende beachparty wenst; Villa Westend is the place to be!

BLOEMENDAAL! Make your own happy...

Een parel in Zuid-Kennemerland, dat is Bloemendaal. Een heerlijke plek om te wonen en vol met prachtige gebouwen en landmarks. Kunstenaar Peter Mulder kreeg de opdracht om dit op zijn eigen ‘happy’ manier op het witte doek vast te leggen. Uniek aan dit kunstwerk is, dat je het kunt customizen!

Peter werkt graag in opdracht. Zo ontstond ook zijn meest recente werk met de herkenbare landmarks in Bloemendaal. Hij vertelt: ‘Het is fantastisch om een persoonlijk schilderij te maken, dus ik was blij met de opdracht uit Bloemendaal. De mooiste en meest karakteristieke gebouwen in Bloemendaal, zoals Duinlust, het Stoopbad, Kennemer Lyceum, Leyduin, Elswout en natuurlijk het Stadhuis vonden hun weg op mijn linnen. In het midden van het schilderij is plaats voor jouw eigen favoriete plek, woning, winkel of bedrijfspand.’

De giclee van Bloemendaal, met jouw persoonlijke plek geschilderd op de plaats van het vraagteken, is in de afmeting 70 bij 150 verkrijgbaar voor 385,-. Maar natuurlijk zijn andere afmetingen ook mogelijk of maakt hij graag in opdracht een happy painting van een andere stad!

? LEVEN! 56 FOTOGRAFIE HEIDI BORGART www.myhappypaintings.nl • info@myhappypaintings.nl • telefoon: 06-51436836

‘Dit is THUIS!’

Hij is inmiddels meer ‘mug’ dan menig geboren Haarlemmer; auteur Lex Paleaux. De door zijn kenmerkende outfit, met pet en hond Wolf, inmiddels bekende verschijning in de Haarlemse binnenstad staat op het punt om landelijk door te breken. Want met zijn vierde roman ‘Als de dood zucht’ heeft de geboren Fries naar eigen zeggen zijn beste boek tot nu toe afgeleverd. Onder het genot van een fijne latte macchiato bij zijn semi-werkplek, Vascobello in de Haarlemse binnenstad, beantwoordt hij een aantal levensvragen.

LEVEN! 57 TEKST MY HAPPY WRITINGS

DORPSE

Waarom maakt Haarlem jou zo gelukkig?

‘Haarlem heeft een bepaald soort knusheid, het is een stad met een dorpse mentaliteit.

Zeker het centrum is overzichtelijk en, in combinatie met de prachtige natuur zo vlak in de buurt, fantastisch. Ik heb een tijd in Amsterdam gewoond, daar verdronk ik buiten mijn vertrouwde Pijp altijd. Vanaf het moment dat ik kennis maakte met Haarlem wilde ik er ‘later als ik groot was’ wonen. Ik boekte een hotel en ben drie dagen door de stad gaan wandelen en gaan praten met mensen. Vragen wat de leukste buurten waren en waar de lekkerste koffie te vinden was. Het gevoel was meteen goed, ik houd van de overzichtelijke reuring in de stad. Dat ‘later’ kwam sneller dan ik dacht, anderhalf jaar na de eerste kennismaking met Haarlem vond ik er een woning in de Leidsebuurt en voelde ik in alles: ‘dit is thuis’. En dat gevoel is gelukkig nooit meer weggegaan.’

Wat is het grootste misverstand over jou, denk je?

‘Dat ik mijn boeken bén. Tuurlijk, ze zijn voor een groot deel autobiografisch, maar ik ben echt zoveel meer dan ‘Lexje’ uit mijn debuutroman Winterwater. Ik schrijf beeldend en ben open en direct in mijn boeken. Dat geeft mensen soms de indruk dat ze veel, zo niet alles, tegen me kunnen zeggen. In 2018 werden mijn verhalen gepubliceerd op de facebookpagina ‘je bent Haarlemmer als…’ en kreeg ik ineens een publiek. Werd ik op straat nageroepen ‘hé, Lex, ik lees jou!’. Had ik binnen no-time 5000 facebookvrienden in plaats van 30. Met die aandacht komen natuurlijk ook de meningen los. Dat kan soms lastig zijn, ik ben een vrij uitgesproken persoon, zeker niet eendimensionaal en kan soms met mijn vuist op tafel slaan als me iets niet bevalt. Dat geeft soms ruis in de communicatie. Als ik één ding heb geleerd in de afgelopen jaren, is het wel dat ik heel dicht bij mezelf moet blijven om het contact met anderen niet te verliezen.’

Wat is je grootste geluk?

Dat is by far mijn dochter Mia van 3. Als ik haar zie zitten, met mijn pet op achter de laptop, ‘schrijven met de boeken’, dan smelt ik. Voor haar doe ik alles. Alhoewel ik ook struggles met haar heb hoor, ongelooflijk wat een wil er in zo’n grietje in de peuterpubertijd zit. Dat wordt nog wat, later. Het emotioneert me te weten dat het een utopie is, maar wat ik haar vóór alles wil meegeven is veiligheid. Een stevige basis waarmee ze zich kan wapenen en zich kan verdedigen. Nogmaals, zij gaat haar eigen fouten maken, dat realiseer ik me heel goed, maar ik wil er in ieder geval alles aan doen

LEVEN! 58
‘HAARLEM HEEFT EEN BEPAALD SOORT KNUSHEID, HET IS EEN STAD MET EEN DORPSE MENTALITEIT’

dat ze zich veilig en gewaardeerd voelt. Zelfs verhuizen naar de hoofdstad als zij later een profcarrière bij Ajax ambieert, haha. Wat ik in ieder geval ga doen als ze naar de middelbare school gaat, is simultaan met haar studeren. Ik heb alleen maar de lagere school afgemaakt en ik wil met haar mee kunnen praten over alles wat ze in die periode gaat leren. Doordat ik zelf al heel vroeg op mezelf was aangewezen en het zelf moest uitzoeken, is mijn drive om mijn dochter aan de hand te nemen en haar te begeleiden enorm groot.’

Waar droom je nog van?

‘Ik ben blij met mijn schrijverscarrière tot nu toe. Mijn eerste twee boeken waren al geschreven en kwamen 3 jaar geleden uit. Daarvoor schreef ik voornamelijk scripts voor theater, film en televisie. Dat ‘Winterwater’ op de leeslijst voor middelbare scholieren terecht is gekomen heeft me enorm blij gemaakt, en dat het in 2024 een theaterproductie wordt, maakt me al helemaal trots. Uiteraard met de première in Haarlem, het schijnt een toneelwijsheid te zijn dat als het daar een succes is, je nergens meer stuk kan, toch?

Mijn grootste droom is momenteel dat ik nationaal doorbreek. Mijn ontdekker Daan van der Valk (tot voor kort werkzaam bij boekhandel De Vries van Stockum in de Haarlemse Jacobijnestraat-red.) heeft altijd in me geloofd en me ondersteund in mijn weg tot nu toe. Ook zijn opvolger Rutger van der Heijden zei over mijn laatste boek ‘dit is ‘m’. En ook lezers, bepalende boekensites en recensenten zijn heel enthousiast.

Maar vergis je niet, per dag komen er zo’n 30 nieuwe boeken uit. Wat impliceert dat je na een week dus ruim 200 boeken oud bent. Ik hoop dat mijn bijdrage in Mezza, een bijlage bij acht landelijke kranten, er binnenkort voor zorgt dat de onderwerpen die ik in mijn boeken aankaart meer en opener worden besproken.’

Wat wil je de lezers van Leven! Haarlem&Meer meegeven?

‘Wie ben ik om mensen iets mee te geven? Iedere lezer kan heel goed voor zichzelf bepalen wat hij of zij wil, lijkt me. Ik schrijf voor iedereen, met een bepaalde gelaagdheid die je wel of niet ervaart. Mijn lezers mogen zelf bepalen wat ze met de woorden doen of welke betekenis ze eraan geven. Maak vooral je eigen waarheid maar, zou ik zeggen. De kunst van het schrijven is wat mij betreft herkenning creëren, en met die herkenning een bepaald begrip voor de ander. En uiteindelijk is dat de basis van een prettig leven, de rust en de ruimte krijgen om jezelf te zijn.’

MIDDELBARE

SCHOLIEREN TERECHT IS GEKOMEN HEEFT ME ENORM BLIJ GEMAAKT’

BLIJ

Lex Paleaux (1977) is schrijver. In zijn vierde roman ‘Als de dood zucht’ beschrijft hij de -helaas- actuele wereld van de jeugdpsychiatrie. Eerder verschenen zijn boeken ‘Winterwater’, ‘Het leven is een circus’ en ‘Vlo’ als trilogie. Tijdens TedxHaarlem in 2022 kreeg zijn talk ‘When doves cry...’, een ode aan de liefde, veel bijval. Lex woont en werkt in Haarlem.

LEVEN! 59
‘DAT ‘WINTERWATER’ OP DE LEESLIJST VOOR

NU GRATIS voor 30 personen DE 1 MAANDPAS

Kom 30 dagen Gratis Sporten en ontdek Happy Bodies, de plek waar jij je thuis zal voelen!

GOED NIEUWS

Eindelijk de oplossing voor mensen die niet graag sporten en weinig tijd hebben!

Happy Bodies is dé fitnessrevolutie voor iedereen die niet graag sport, die weinig tijd hee of die het diëten beu is. Omdat je zo e iciënt traint, hoef je voor een optimaal resultaat slechts 1 x per 5 dagen te trainen.

Claim nu de 1 maandpas en maak nu vrijblijvend kennis met Happy Bodies en scan de QR code of ga naar

www.happybodies.nl

✓ 35 minuten per training

✓ Optimaal resultaat

✓ Geschikt voor ieder niveau

✓ Persoonlijke 1 op 1 begeleiding

✓ Laagdrempelige manier van fitness

Miranda:

“Eenvoudig en toch doeltre end. Je steekt het pasje in het toestel en deze wordt direct ingesteld op jouw maten en niveau.”

Er is altijd een Happy Bodies bij jou in de buurt!

het

VAK

Je vak vormt je in grote mate tot wie je bent. Bekende en minder bekende mensen vertellen over hun bijzondere werk en de impact daarvan op hun leven.

DRIE PORTRETTEN VAN OPVALLENDE MENSEN UIT DE REGIO

LEVEN! 61
“Mijn drijfkracht komt voort uit het laten stralen van anderen”

Naam: Marleen van Prooijen-Nijman

Leeftijd: 43 jaar

Eerste baan: Krantenwijk Haarlems Dagblad, daarna bij Mc Donald’s, waar ik veel vrienden aan over heb gehouden

Beroep: Schoonheidsspecialist

Woon- en werkplaats: Woon in Velserbroek, werk in Santpoort-Noord

Burgerlijke staat: Sinds 1,5 jaar getrouwd en al 25 jaar samen. Samen hebben we twee van het leven genietende kinderen

Leuke eigenaardigheid: Ik doe iedere dag een raar dansje. Muziek hard aan en los.

Tip voor de mensheid: Doe wat je leuk vindt!

Bedrijf: Schoonheidscentrum Annabelle

Eigen baas

Ik ben hier 7 jaar geleden begonnen en we zitten nu in een overgangsperiode waarin Ans naar haar pensioen toewerkt en ik het overneem. Vier jaar geleden ben ik partner geworden en dit jaar neem ik het stokje helemaal over. Eigenlijk ben ik in een moeilijke periode, corona, ingestapt en zijn we daar goed doorheen gekomen, dus dat zelfstandig ondernemen ligt me wel. Er is een duidelijke focus en door het hele team sta ik er ook niet alleen voor.

Ouder worden

ADat we ouder worden is een onomkeerbaar proces en wij doen er alles aan om dat te vertragen en leuk te houden. Wij doen dat wel op een zo natuurlijk mogelijke manier, je mag zien dat je ouder wordt. Uiteindelijk gaat het om je uitstraling en proberen we je zo veel mogelijk te laten stralen, passend bij je leeftijd. Ben mezelf ook wel bewust dat ik ouder aan het worden ben en realiseer me steeds meer dat uiterlijke schoonheid onlosmakelijk verbonden is met innerlijke schoonheid en vertrouwen.

Collega’s

Zonder de collega’s bestonden we niet. Natuurlijk hebben we een behoorlijk individueel beroep, maar het team staat voor elkaar klaar en we leren iedere dag van elkaar. Zonder hen waren we nooit zo groot geworden. We staan straks met een team van 6 in de zaak en dat is voor ons ideaal. Het houdt het persoonlijk en beheersbaar.

Passie

Het klinkt misschien als een dooddoener, maar mijn drijfkracht komt voort uit het laten stralen van anderen. Vaak kunnen we, zelfs al met kleine of simpele behandelingen, een verschil maken. Het geeft heel veel voldoening als onze klanten met opgeheven kin naar buiten lopen, misschien omdat het zo herkenbaar maar ook ongrijpbaar is wat die veranderingen teweegbrengen. Maar goed, we weten ook dat echte schoonheid van binnenuit komt.

Ontwikkeling

Ons vak blijft altijd in beweging en wij bewegen mee, we blijven altijd up-to-date en zoeken de technieken en behandelingen die bij ons passen. Ook willen we onze persoonlijke ontwikkeling en groei blijven uitdragen. Wie weet mondt dat ook wel uit in een tweede filiaal want binnen het team zit veel potentie en zijn er doorgroeimogelijkheden.

Mannen

We zien duidelijk dat het aantal mannen aan het toenemen is. Het taboe is er nu echt wel vanaf al schreeuwen ze het ook weer niet van de daken. Wij juichen het toe dat mannen steeds bewuster met hun uiterlijk bezig zijn en dan gaat het echt niet om schoonheid, meer om verzorging. Een huidbehandeling na een drukke dag werkt erg rustgevend, bijna meditatief en een ontspannen gevoel begint vaak bij een ontspannen huid.

Emotie

We zijn meer een huidspecialist, niet zozeer een schoonheidsspecialist, omdat je zoveel kennis nodig hebt met wat wij aanbieden. En stiekem doen we nog veel meer. Als klanten eenmaal in de stoel liggen wordt er veel gedeeld en dat is vaak heel bijzonder en intiem. Natuurlijk richten wij ons op de behandeling en mijden we politieke onderwerpen en té persoonlijke gesprekken, maar dat ons beroep ook een belangrijke emotionele component heeft is evident.

LEVEN! 63
FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

Vrije tijd

Al mijn vrije tijd steek ik in racen. Het liefste klim ik op mijn motor en ga ik laagvliegen over het circuit, in Assen of Zolder bijvoorbeeld. Mijn zoon en dochter racen ook, binnenkort zelfs in de BMW Cup. Het geeft een ultiem gevoel van vrijheid en het competitieve vind ik ook geweldig. Ik werk in de winter extra hard om in de zomer veel tijd in het racen te steken en dat bevalt me prima.

Eigen baas

Ik ben geen eigen baas geworden omdat ik geen opdrachten kan uitvoeren, maar ik heb gemerkt dat ik een hele duidelijke eigen weg heb gekozen. Ik kan daar mijn creativiteit in kwijt en heb daarin successen geboekt. Anderen zijn mij daardoor als leider of inspirator gaan zien, maar dat was geen bewuste keuze. Gelukkig kunnen zij goed organiseren, want daar ben ik minder goed in en dat heb je toch ook nodig in een bedrijf. Ik heb mensen om me heen nodig om het te laten werken.

Ouder worden

Ik vind het geen probleem om ouder te worden, als dat maar in goede gezondheid is. Ik wil op mijn 80ste nog altijd op de motor racen, op het circuit. Met wat ik doe blijf ik fit, al kan ik met racen mijn zoon niet meer bijhouden. Aan de andere kant heb ik laatst nog een PR gereden op Assen, dus wordt nog altijd beter. Dat geeft me echt een geweldige kick. Zo wil ik wel oud worden.

Communicatie

Communicatie is eigenlijk de basis voor alles, zonder communicatie hebben we geen bestaansrecht. Tegelijkertijd is communicatie ook erg complex. Wat is je verhaal? Wat is de waarheid? Gelijk hebben is nog lang geen gelijk krijgen. Soms is het belangrijker wie het zegt, dan wat er wordt gezegd. Ik blijf me inzetten om mijn boodschap helder, eerlijk en geloofwaardig te brengen. Het is aan de toehoorder wat die er wel en niet mee doet.

Naam: Steven de Koenigswarter

Leeftijd: Ik ben 58, maar door wat ik doe zie ik er veel jonger uit, toch?

Eerste baan: Barman, in Israël

Beroep: Imperiumbouwer, met als doel de mensheid te helpen zich beter te voelen

Woon- en werkplaats: Woon in Zandvoort en werk in Heemstede

Burgerlijke staat: Vrij en gelukkig

Leuke eigenaardigheid: Ik doe wel eens gek, maar dat wil niet zeggen dat ik het ben.

Tip voor de mensheid: Iedere cel heeft 2 atomen goud, zonder dat bestaan we niet. Denk daar eens over na.

Bedrijf: The Health Factory

Passie

Ik ben gedreven door nano-mineralen. Onder anderen goud en zilver zijn onlosmakelijk verbonden met ons bestaan en ik zet me volledig in om die boodschap helder te krijgen. Geld is in de farmaceutische industrie de grote, allesbepalende factor, maar niet voor mij. Juist niet. Ik denk zelfs dat het grote geld het alternatieve circuit dwarsboomt, maar dat motiveert me alleen maar meer. Er zijn gelukkig steeds meer trouwe klanten die mijn zienswijze omarmen.

Inspiratie

Mijn inspiratie is om niet alleen mijzelf, maar juist ook anderen gezond oud te laten worden. Iedereen wil wel oud worden, maar zich niet oud voelen. Nou, op dat vlak is er zoveel meer te doen en te halen dan wordt verteld en wat mensen weten. Ik merk wel dat de wereld enorm aan het veranderen is en mensen meer op zichzelf gaan vertrouwen. Alleen dat al inspireert me om hard door te werken. De tijdsgeest blaast ons wind in de zeilen.

Vrijheid

Vrijheid wordt te vaak gekoppeld aan oorlog en vrede. Voor mij is vrijheid het durven, kunnen en mogen zeggen wat je denkt. Vrijheid van meningsuiting is het toppunt van beschaving en erg genoeg ligt die vrijheid onder vuur. Wie nu nog vrijuit durft te spreken loopt het risico gestraft te worden, of gestigmatiseerd en dat alleen omdat je alternatieve zienswijzen hebt. Dat is echt gevaarlijk, want de wereld kan alleen vooruit als we divers zijn en denken, de gevestigde orde blijven uitdagen en verschillen omarmen. Dat is rijkdom mensen.

LEVEN! 64
S
FOTOGRAFIE JOSI NIHOT, FOTOSTUDIO ZANDVOORT
“Ik blijf me inzetten om mijn boodschap helder, eerlijk en geloofwaardig te brengen”
“Mijn werk is mijn hobby, glas wijn erbij en maak er zelf wel een feestje van”

Naam: Nandy Groenestein

Leeftijd: 56 jaar

Eerste baan: Bij Frituur d’Anvers, maar dat is al even geleden

Beroep: Grafisch vormgeefster

Woonplaats: Zandvoort, werkplaats overal waar mijn laptop is Burgerlijke staat: Getrouwd en heb een zoon en een dochter

Tip voor de mensheid: Geniet van het leven, je weet maar nooit wat morgen brengt

Bedrijf: NG Productions grafische vormgeving, vormgever Leven! Magazine

Social Media

Ik vind het belangrijk en leuk om met de tijd mee te gaan, ontwikkelingen te volgen. Naast het vormgeven beheer ik nu ook social media accounts voor opdrachtgevers, zoals een luxe kledingzaak. Ik maak de hele post, van fotografie tot schrijven. Daarnaast werk ik onder andere voor de tabletversie van de Margriet, maar het vormgeven van magazines is toch waar mijn hart ligt.

Eigen baas

Mijn vrijheid is voor mij heerlijk. Ik kan mijn eigen richting bepalen en zelf beslissen wat ik wel en wat ik niet wil doen. Dat doe ik al 28 jaar en zou dat niet anders meer willen. Ik ben in de wieg gelegd om steeds wat anders te doen, verschillende opdrachten voor verschillende bedrijven, al zijn er ook veel terugkerende opdrachten. Die steeds veranderende dynamiek inspireert me. Ik werk veel en wanneer het uitkomt of nodig is. Zelfs tijdens de vakantie of op Eerste Kerstdag.

Ambitie

Ik ben best ambitieus, wil alles perfect doen, let op de kleinste details. Ik merk dat als ik in een pitch zit ik heel erg fanatiek word, kan me er dan echt in vastbijten. Als een opdracht dan doorgaat geeft dat heel veel voldoening. Ik hou van die druk en denk wel dat ik dat blijf doen totdat ik tussen 6 planken word weggedragen. Mijn werk is mijn hobby, glas wijn erbij en maak er zelf wel een feestje van.

Passie

Eigenlijk is werk mijn passie, met name het vormgeven. Ik vind het heerlijk om vanaf Ibiza te werken, genieten en werk doen tijdens ontspanning. In de ochtend naar het strand, rustig opstarten en dan lekker uurtjes maken, maar wel volledig relaxt. Ik doe dat wel een paar keer per jaar en laten we eerlijk zijn, waarom niet? In Zandvoort zit ik ook graag op het strand, dat houdt mijn vlammetje brandend.

Onze regio

Ik ben in Haarlem geboren, maar woon vanaf mijn eerste jaar in Zandvoort. Heb tussendoor weer even in Haarlem gewoond, maar aan de kust wonen bevalt het me toch het beste. Het strand is voor mij wat onze regio zo mooi maakt, we hebben hier echt alles en zodra de eerste zonnestralen zichtbaar zijn ben ik buiten. Die lekkere zilte lucht. Veel mensen hebben niet in de gaten dat je achter het glas al heel erg snel lekker buiten kunt zitten. Ik ken alle strandtenten dan ook wel goed ja.

Inspiratie

De meeste inspiratie doe ik op tijdens bezoekjes aan galeries, daar kan ik echt van genieten. Misschien nog wel meer dan van een bezoek aan het museum. Alle input gebruik ik het liefste voor het vormgeven van magazines, daar heb ik wel een voorliefde voor. Overal waar ik kom blader ik de Glossy’s door, doe ideeën op voor een andere opmaak, fotografeer mooie koppen en typografieën en houd een eigen moodboard bij.

Vrijheid

Zelfstandig ondernemen geeft me veel vrijheid, al houd ik natuurlijk wel rekening met mijn opdrachtgevers. Maar, vrijheid is ook respecteren hoe anderen leven en mij laten leven zoals ik dat graag doe. Niet oordelen of veroordelen, dat is mentale vrijheid. Ik heb wel eens het idee dat je niet meer mag zijn wie je bent en mag leven naar je eigenaardigheden.

LEVEN! 67
FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

ANITA:

LEVEN! 68
’Bij Sterrenheuvel is een glimlach van herkenning eerder regel dan uitzondering’

STERRENHEUVEL AFSCHEIDSHUIS EN CREMATORIUM

JE VOELT JE WELKOM EN GAAT STERKER NAAR HUIS

Anita van Bokhorst had een mooi idee waarmee vernieuwing werd gebracht in uitvaartland. Een crematorium met alle-faciliteiten-onder-één-dak, dat was er nog niet. Ruim 15 jaar werkte zij aan het oprichten van haar bedrijf, afscheidshuis en crematorium Sterrenheuvel. ‘Ik heb alle ideeën en ervaringen van hoe ik wil dat een afscheid kan worden beleefd, bijeengebracht in de opzet van Sterrenheuvel. In basis: je voelt je welkom en gaat sterker naar huis.’

Meer diversiteit, meer te kiezen

De uitvaartbranche had jarenlang behoorlijk stilgestaan en sommige mensen vonden een nieuwe speler in de branche spannend. Inmiddels zijn ook andere crematoria zich aan het vernieuwen en zien de meesten met name voordelen aan de ontwikkeling die op gang is gebracht. Als onafhankelijke organisatie kan Sterrenheuvel preluderen en inspelen op veranderingen in de doorgaans toch traditionele uitvaartbranche. Anita: ‘Ik zie dat er nu meer diversiteit ontstaat in uitvaarthuizen en daarmee komen er meer mogelijkheden en is er meer te kiezen, voor een afscheid waarin je de overledene herkent. In een maatschappij die zich in de breedte ontwikkelt, is dat een enorme winst.’

Anita is trots op haar team dat elke dag energiek aan deze opdracht werkt en meedenkt, en op dat Sterrenheuvel in bijna vier jaar tijd is uitgegroeid tot een begrip. ‘Het is fijn dat nabestaanden in Haarlem, en zelfs buiten de regio, ons al zo goed weten te vinden. Wij krijgen dagelijks te horen dat mensen onze opzet waarderen: “Alles klopt in Sterrenheuvel. De warmte, de rust, de ruimte, de vriendelijkheid van de medewerkers…” Dat is toch het grootste compliment dat wij kunnen krijgen?’

De omgeving waarin je bent heeft, vaak onbewust, effect op hoe wij ons voelen. Voor de beleving van Sterrenheuvel hebben interieurarchitect Maryn Hekker, Anita en haar vrouw Nicolette (Koppelman-van Bokhorst) gekeken naar hoe de inrichting een hartverwarmende bijdrage zou kunnen leveren tijdens een afscheid.

Anita: ‘Onze inspiratie komt vooral uit de nabije natuur. Wij hebben gekozen voor warme, natuurlijke en comfortabele materialen. En voor kwaliteit. Sterke, stoere tafels, fairtrade koffie, lokaal bier (Jopen) en lekkere wijn met eigen etiket. En een mooi team. Wij blijven onszelf uitdagen, vernieuwen, op de huidige locatie en wie weet ook wel op nieuwe locaties. Sterrenheuvel staat voor kwaliteit, warmte en een mooi afscheid’.’

OPEN HUIS STERRENHEUVEL

Kom kennismaken met team Sterrenheuvel. Ervaar onze locatie en bewonder werk van dichter en kunstenaar George Moormann. Zijn kunstwerk De mantel der liefde is een hommage aan zijn overleden moeder en muze Louise Weber.

Zondag 7 mei 2023 van 11.00 tot 15.00 uur (de zondag vóór Moederdag)

458, Haarlem | www.sterrenheuvel.nl

FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
Vergierdeweg
LEVEN! 70

BULB SPACES CREATIEVE HUB IN DE

BOLLENSTREEK

Het statige industriële pand langs de Leidsevaartweg, gebouwd in het eerste kwart van de vorige eeuw onder regie van J. Zietsma, bruist aan alle kanten. Ooit bedoeld als ultra moderne bollenschuur en symbool van de welvarende industrie is het gebouw nu ingericht als flexibele en (semi-) permanente werkplaats voor dynamische en creatieve bedrijven.

FOTOGRAFIE KRYSTLE ZONNEVELD

PAR69

maaktextragolfspannend

Het golfkledingmerk Par69 brengt extra spanning op de golfbaan. De traditionele golfwereld werd 5 jaar geleden wakker geschud door Robine Lempers, die een supervrouwelijke lijn introduceerde op de al even traditionele golfkleding markt. Inmiddels is Marie-Louise Bienfait partner geworden en wordt Par69 op de mooiste banen in heel Europa verkocht en gedragen en heeft het merk een grote schare fans. En echt niet alleen onder de dames die de combinatie van sportiviteit en elegantie weten te waarderen. Ook de heren in de baan weten Par69 te waarderen, het maakt de klassieke golfsport nog spannender. Je kunt het onconventionele merk met recht de nieuwe golfmode noemen, voor de ware liefhebber. Hulde!

Par69 B.V. www.par69.com info@par69.nl

Een stap dichter

BIJ DE REALITEIT

Bij Vis-Lab LLC wordt de vertaalslag gemaakt van een architectonische technische tekening naar een digitale visualisatie. Door te werken tot in de kleinste details, waarbij zelfs de lichtval en weerspiegeling in de ruiten wordt weergegeven, is het uiteindelijke beeld nauwelijks van levensecht te onderscheiden. Bij technische tekeningen en maquettes gaat het voornamelijk om vorm en functie, minder om sfeer en dat terwijl veel projecten pas worden verkocht op basis van emotie en beleving. Met behulp van professionele driedimensionale computertechnieken krijgen beelden een betekenis. Een uitkomst voor iedere architect of designer die zijn werk serieus neemt. Met een wereldwijd netwerk en samenwerking met eightinc en een schat aan ervaring kunnen de designers van Vis-Lab iedere opdracht aan.

www.vis-lab.com

www.eightinc.com

CREATIVITEIT

AAN DE BASIS VAN IEDER ONTWERP

Inge Bouman Interieur Architectuur Leidsevaartweg 1, Heemstede T 06 524 74 966 inge@ingebouman.nl www.ingebouman.nl

Inge Bouman, interieurarchitect in hart en nieren, heeft door de jaren heen haar eigen stijl steeds verder kunnen ontwikkelen. Kennis, kunde en creativiteit zijn broodnodige ingrediënten om de wensen van opdrachtgevers, samen met Inge haar eigen visie, te laten samensmelten tot een ontwerp. Haar ervaring en nieuwsgierigheid resulteert in schitterende ontwerpen, van Tiny Houses tot penthouses op de meest exclusieve plekken op aarde. Vanaf een eerste ruwe schets neemt ze je mee op de reis die via technische tekeningen, de keuze voor materialen, stoffen, kleur- en lichtadvies, uitkomt bij een prachtig ontwerp waar zelfs voor jou speciaal ontworpen meubels een deel van kunnen uitmaken. Inge blijft zich ontwikkelen. Aan jou om haar ook te ontdekken.

LEVEN! 72

voedingsbodem voor creativiteit BULB SPACES

De magistrale oude bollenschuur langs de Leidsevaartweg is de afgelopen jaren omgetoverd tot een industrieel bedrijfsverzamelgebouw waarbij creativiteit voorop staat. Het onder architectuur gebouwde pand is een bron van inspiratie en motiveert creatievelingen het beste uit zichzelf te halen. Ga maar eens langs en laat je verrassen door deze parel in de regio.

Bulb Spaces

Leidsevaartweg 1, Heemstede www.bulbspaces.com

SARDINIË is het summum van vakantie

Sardinië is niet alleen het grootste eiland in de Middellandse Zee, het herbergt alles wat je van een vakantie verwacht. Het lijkt wel alsof het een hele wereld op slechts één eiland is. De kust rondom is een aaneenschakeling van mooie baaitjes en steile kliffen en de zee heeft een geweldige kleur. De Grotta di Nettuno is het bezichtigen waard, maar ook de hoogste top van het eiland maakt het contrast zo geweldig. De vele oude stadjes doordrenkt met historische cultuur, het geweldige eten en het lekkere klimaat maken het tot een heerlijke bestemming voor de hele familie of voor een romantische week met z’n tweetjes. Omdat het eiland zo groot is en relatief onbekend, word je niet overspoeld door toeristen, maar een avondje de drukte opzoeken is natuurlijk ook geen probleem. Sardinië heeft alles!

The Travel Club Pascale

E pascale@thetravelclub.nl

T Pascale Meij, 06-506 862 23 www.thetravelclub.nl

LOWIETJE Bij

voel je je snel thuis

Gastvrijheid en lekker eten is waar het hier om draait. De groep bestaat inmiddels uit zeven locaties, waarvan er drie de naam Lowietje dragen.

Vanuit Bulb Spaces, waar het hoofdkantoor is gevestigd, worden de restaurants aangestuurd. Elke locatie is uniek en heeft haar eigen signature. De snelle groei van de groep de afgelopen jaren, is het gevolg van de ondernemersdrift van de zwagers Robert en Bas. Toch kiezen ze er bewust voor om even pas op de plaats te maken. Het doel is om ook de drie Lowietjes geheel zelfstandig te laten draaien. Iedereen is welkom bij Lowietje!

www.lowietje.nl

BULB SPECIAL LEVEN! 73

Een duurzaam verantwoorde

boxspring voor een vergelijkbare prijs van een reguliere boxspring.

Stel je eens voor...

Uitgerust wakker worden in een handgemaakt bed van organisch katoen, biologische bamboe, agave, grenenhout en pocketveren. Zweedse ambacht en design. Gemaakt met respect voor onze planeet en voor een prijs die je niet verwacht.

Slapen met een goed gevoel

Ecolife Brandstore Heemstede Binnenweg 46 | 2101 JL Heemstede | 023 - 82 00 971 | ecolifeheemstede.nl
LEVEN! 75 VERKOCHT Slagen op de woningmarkt? Neem contact op met Team van Maanen!
Vragen? Monique is altijd bereikbaar en heeft voor alles een oplossing. Bij MVM Makelaardij voel jij je thuis dankzij de gastvrijheid van Monique. Shelley gaat voor je door het vuur. TE KOOP Een samenwerking met Michiel is altijd feest! Vol energie en enthousiasme gaat Eveline voor je aan de slag!
023 - 584 21 71
Je zegt een uitdaging? Dat is precies waar Renée in uitblinkt.

ALLESBEHALVE ZO KOUD ALS steen

Swaalf Natuursteen laat al ruim 115 jaar zien dat steen allesbehalve koud of kil is. Natuursteen blijft bijzonder en wordt misschien wel meer gewaardeerd dan ooit. Wij gingen langs en keken onze ogen uit bij dit traditionele bedrijf op een verrassend en uniek stukje Haarlem.

De kracht van ambacht

De voorliefde voor en het werken met steen is bij dit Haarlemse bedrijf voelbaar tot in de vezels. Alles en iedereen ademt ambacht. Alleen al even rondslenteren op het onverwacht grote terrein, tussen alle stenen platen, is een belevenis op zich. Honderden platen marmer en ander natuursteen staan klaar om verwerkt te worden tot unieke tafelbladen, aanrechten of dorpels en vensterbanken. Meteen naast de opslag staat al jaren de zagerij en de werkplaats. Dat zie je niet alleen, dat voel en ruik je ook. De bijzondere geur van steenverwerking, die beetje zwavelachtige lucht, benadrukt het eerlijke handwerk. Bij Swaalf staat een heel team aan steenbewerkers opgelijnd om van het ruwe materiaal bijzondere voorwerpen te maken, van teksten te voorzien of te bewerken. Werkelijk iedere techniek wordt tot in de puntjes beheerst door de vakmensen.

Altijd uniek

Er is een duidelijke reden waarom mensen zo van natuursteen houden en dat is het feit dat ieder stuk steen uniek is. Geen twee stukken steen zijn hetzelfde. Swaalf werkt samen met steengroeves over de hele wereld. De relaties die daar zijn opgebouwd, over de jaren heen, hebben voor vertrouwen gezorgd en maken nu dat vaak het mooiste materiaal kan worden aangekocht. Daar komt ook de

LEVEN! 76

gunfactor om de hoek kijken. Onder andere de fraaiste platen marmer uit Carrara, met een schitterende roze dooradering, staan gewoon op je te wachten. Soms al decennialang. Door de jarenlange samenwerking worden ook zoekopdrachten in het buitenland uitgezet en ook daar is het belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Je merkt aan alles dat je met vakmensen te maken hebt, die trots zijn op wat ze doen. Dag in dag uit. Jaar in jaar uit.

Natuursteen heeft toekomst

Natuurlijk kun je als particulier terecht bij Swaalf, met een tekening of een idee. Toch zijn het met name de professionals die de weg naar het bedrijf goed weten te vinden. Aannemers, architecten, kunstenaars, keukenwinkels, ze weten allemaal waar ze moeten zijn als er relatief snel en tegen scherpe tarieven opdrachten moeten worden uitgevoerd. Door de enorme voorraad wordt de doorlooptijd aanzienlijk verkort en kun je ter plekke uitzoeken met welk materiaal wordt gewerkt, eventueel met de opdrachtgever erbij. Juist in een tijd dat bouwmaterialen schaars zijn en transportkosten ongekend hoog, kun je de voorraad bij Swaalf zien als een schatkamer aan natuursteen. Zo kun je toch iets unieks laten bouwen en nog duurzaam ook. Wat dat betreft heeft natuursteen de toekomst, eerlijker wordt het niet.

Swaalf Natuursteen

Korte Verspronckweg 1, Haarlem

T 023 527 00 80

www.swaalfnatuursteen.nl

LEVEN! 77 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
WWW.DMCMAKELAARS.NL | T 023 - 541 00 41 VERKOOP | AANKOOP | TAXATIES | (VER)HUUR | BEHEER BEDRIJFSONROERENDGOED | NIEUWBOUW
DMC OVERVEEN Bloemendaalseweg 245 DMC HAARLEM Kleverparkweg 24 DMC AMSTERDAM Vijzelstraat 68-78 Kleverlaan 95 Bloemendaal ONLANGS VERKOCHT Van ’t Hoffstraat 101 Haarlem € 685.000,- k.k. Stoholm 30 Hoofddorp € 435.000,- k.k. Cesar Francklaan 157 Heemstede € 1.250.000,- k.k. Dompvloedslaan 56 Overveen € 310.000,- k.k. Burgemeester Sandbergstraat 24 ONLANGS VERKOCHT Oranje Nassaulaan 163 Overveen € 950.000,- k.k. Oranje Nassaulaan 80 Overveen € 845.000,- k.k. Rapenburg 95 Amsterdam vanaf € 1.050.000,- k.k. Zijlweg Haarlem vanaf € 900.000,- k.k. Platanenlaan 54 Bloemendaal € 1.325.000,- k.k. Churchill-laan 90-1 Amsterdam € 575.000,- k.k. Spaarnberglaan 18 Santpoort-Noord ONLANGS VERKOCHT Vogelenzangseweg 38 Aerdenhout € 1.490.000,- k.k. Vijverweg 43-2 Bloemendaal € 395.000,- k.k.

STYLE CREATORS WEDDINGS

Geen onaangename

VERR ASSINGEN

Je huwelijksdag is al zo spannend en je wilt alles perfect geregeld hebben. Het laatste waar je op zit te wachten zijn verrassingen, van die onaangename. Bijna alles kun je van tevoren bekijken en uitzoeken, je trouwjurk of pak, de bloemen, de taart en de trouwlocatie. Ook de ringen heb je samen uitgezocht en uitnodigingen grondig bestudeerd. Hoe fijn is het dan dat je ook de decoratie voor je trouwlocatie zelf kunt samenstellen en van tevoren ook kunt zien hoe de sfeer er op de huwelijksdag uit zal zien.

Bij Style Creators doen ze precies dat. Tijdens het bezoek in de mooie showroom spreek je de dag door, vertel je al je wensen en zoek je de decoratie uit die bij jullie en de locatie past. Ver voor de “mooiste dag” verzorgen ze een proefopstelling en zul je zien dat je de gasten met een gerust hart kunt verwelkomen op een prachtige locatie. Precies zoals je het voor ogen hebt en zonder zorgen. Style Creators vertaald dromen naar de meest perfecte huwelijksdag.

STYLE CREATORS

Herenweg 57E, Heemstede.

T 023 303 07 40

M 06 51 80 17 83 info@stylecreators.nl www.stylecreators.nl

LEVEN! 79

Showrooms: Nieuw-Vennep en Amsterdam

KEUKENSPECIALISTEN www.benbkeukenstudio.nl

MIJLPALEN VERDIENEN HET OM GEVIERD TE WORDEN

OfficeZ feliciteert LEVEN! Magazine met hun vijfjarig jubileum. Ondernemerschap, flexibiliteit en doorzettingsvermogen liggen aan de basis van mooie resultaten en grote successen. Op naar de volgende 5 jaar en op naar de toekomst.

www.officez.nl

V A N D E N B R O E K I N T E R I E U R

w w w . v a n d e n b r o e k m e u b e l e n . n l S h o w r o o m : K e r k l a a n 5 2 2 1 0 1 H R H e e m s t e d e 0 2 3 5 2 8 1 6 9 2 N I E U W I N D E C O L L E C T I E : J O R I D A Y D R E A M E R
keuken studio keuken studio

Dit jaar is wbos makelaars 75 jaar actief in de regio. Het kantoor heeft nog veel verwijzingen naar het ontstaan van het familiebedrijf en dan weet je het zeker: ‘Hier begrijpen ze wel wat het makelaars vak inhoudt, het is ze met de paplepel ingegoten.’

ALS MAKELEN MET DE PAPLEPEL IS INGEGOTEN

Sterk fundament waarop wordt doorgebouwd

Om het maar in bouwtermen te houden, het is een stevig fundament waarop het bedrijf is opgericht en waarop wordt doorgebouwd. Sjors ten Hacken is zichtbaar trots op waar het bedrijf nu staat: ‘We zijn een familiebedrijf en dan ligt de focus al snel op de lange termijn. We leveren al 75 jaar echt goed werk, zodat klanten blijven terugkomen. We hebben dan ook een rijke historie waar we zuinig op zijn. En tegelijkertijd zijn we echt een vooruitstrevend makelaarskantoor. Zo zijn we ontzettend sterk in marketing, maken we slim gebruik van data en hebben we een jong en energiek team.’

Met de toekomst in handen

Het vak is dan ook wel veranderd volgens Sjors. Enkele jaren geleden nam hij samen met broer Wouter het stokje over van vader Willem. Het lijkt het bedrijf goed te gaan. Naast groei in de lang bestaande vestiging, begon er ook een nieuw tijdperk met een vestiging in de Haarlemmermeer. ‘We luisteren naar behoeften, die ligt ook in de Haarlemmermeer. Door daar vanuit een aparte vestiging te werken, waarborgen we onze kleinschalige en familiaire aanpak. Het is echt leuk om te zien dat het dan aanslaat.’

De veranderende woningmarkt

De vastgoedmarkt is continu in beweging en niemand kan in de toekomst kijken. Verhuiswensen zijn van alle tijden. Historisch is de rente niet hoog en daarnaast kunnen veel mensen hun huidige hypotheek met een nog lagere rente ‘meeverhuizen’.

‘In de regio waarin we actief zijn, zijn woningen goed te verkopen. Daarnaast is er weer wat meer keuze om aan te kopen. Eigenlijk is de markt een stuk gezonder dan kortgeleden en hoef je een verhuiswens zeker niet uit te stellen’.

Regio Haarlem

Zandvoortselaan 55-57

Heemstede

T 023 529 00 80

www.wbosmakelaars.nl

Actief

Regio Haarlemmermeer

St. Anthoniusstraat 1E

Nieuw-Vennep

T 0252 250 651

LEVEN! 81 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN
in regio Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam
Colombia avontuur tussen de ko e Galapagos met national geographic bekijk deze reis www.avilareizen.nl/leven2 bekijk deze reis: www.avilareizen.nl/leven1 Zelf beleven? avilareizen.nl/colombia

Wat is er mooier dan bijzondere momenten delen en herinneringen maken met de mensen die het dichts bij u staan? De waarde van het samen reizen heeft aan de basis gestaan van het ontstaan van Avila en vormt nog steeds de belangrijkste leidraad. Het leven en onze wereld zijn te mooi om niet het maximale eruit te halen.

Bestemmingen als de Galapagoseilanden, Patagonië of Yucatan laten niemand ongeroerd. Latijns-Amerika biedt een ongekende wijdsheid aan natuur, cultuur en historie. Van de weelderige Amazone-jungle tot het mystieke Paaseiland, van het levendige Rio de Janeiro tot het ingetogen Bom Jesus de Lapa en van Caraïbische kusten tot de ijle hoogte van de Andes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de passie voor smaak! Van de typische asado tot de beste wijnen, LatijnsAmerika is een genot voor de zintuigen.

Bekijk onze inspiratiereizen op avilareizen.nl/latijnsamerika, en neem contact op met onze specialisten. We helpen u graag met een privérondreis op maat of die welverdiende vakantie!

Avila Reizen is uw specialist in reizen op maat wereldwijd en tevens o cieel agent van National Geographic Expeditions voor reizigers woonachtig in Nederland en België. Wanneer u bij Avila Reizen uw vakantie of rondreis boekt geniet u veelal van extra voordelen tijdens uw reis en draagt u bovendien bij aan het werk van de Avila Foundation die zich inzet voor armoedebestrijding en natuurbescherming.

De mooiste reis naar Latijns-Amerika

Avila Reizen, gevestigd aan de Zijlweg 2 in Haarlem, is uw specialist voor bijzondere reizen en incentives op maat naar Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Afrika, Azië, Europa en de Poolgebieden. Ook kunt u terecht voor privévilla’s wereldwijd en verrijkende reizen met National Geographic Expeditions. Wanneer u bij Avila Reizen uw vakantie of rondreis boekt, draagt u bovendien bij aan het werk van de Avila Foundation die zich inzet voor armoedebestrijding en natuurbescherming.

Ga naar avilareizen.nl of neem contact op met onze specialisten via 023 221 0800 of info@avilareizen.nl. U bent van harte welkom op ons nieuwe kantoor met 360-graden uitzicht over Haarlem om uw droomreis samen te bespreken of desgewenst komen wij bij u thuis op bezoek.

Panama reis van hoogtepunten Mexico maya’s & meer

bekijk deze reis: zie: www.avilareizen.nl/leven3

Chili & Argentinië culinair genieten

bekijk deze reis: www.avilareizen.nl/leven5

Gedenkmonumenten Asbestemming Natuursteen Kunstatelier LEVEN! 84 TROUPIN Troupin | A. Hofmanweg 28, Haarlem | T 023 532 6013 | www.troupin.nl SINDS 1898 AMBACHT ALS BASIS trendsetters in gedenken

Zoals u wenst

U bent kritisch en hebt eisen, een zitmeubel voor uzelf (of uw familie) moet precies zo zitten als u dat wenst.

U denkt ook na over duur zaamheid en prefereert tijdloos design met kwaliteitsmaterialen boven trendy

U weet dat Perida al meer dan een eeuw precies maakt wat u wenst. U bent altijd welkom. www.perida.nl

LEVEN! 85
R U N B Y F A M I L Y D R I V E N B Y P A S S I O N

VIJF JAAR PARTNER VAN

LEVEN! Magazine

terechtgekomen met een gemiddelde waarde van bestaande koopwoningen van € 407.000.

De vraag naar koopwoningen nam in de afgelopen jaren flink toe, nieuwbouw bleef achter bij die vraag en de vraag is nog immer groot, terwijl het aanbod teruggelopen is: In de eerste twee maanden van 2018 werden 23.933 woningen verkocht en in de eerste twee van 2023 waren dat er slechts 15.391, een verschil van bijna 36%. De hypotheekrente was in 2018 overigens gemiddeld 2,5% bij een rentevast periode van 20 jaar (meest gekozen) en is op dit moment ongeveer 4,7%, historisch gezien nog altijd laag.

Via deze weg wil ik, namens de NVM afdeling Haarlem, als partner van het eerste uur alle medewerkers van LEVEN!, maar in het bijzonder Kiek en Karel, van harte feliciteren met deze mijlpaal en het prachtige blad dat zij iedere keer weer weten te maken: proficiat!

Vijf jaar, het is voorbij gevlogen en lijkt slechts een korte periode, maar tegelijkertijd is er ontzettend veel gebeurd. Als voorzitter van de NVM Afdeling Haarlem en als trouwe lezer neem ik jullie graag mee naar wat er op de vastgoedmarkt is gebeurd en veranderd in die periode.

We leefden in 2018 met 17,23 miljoen mensen in Nederland, die toen een modaal inkomen hadden van € 34.500 per jaar. Eind 2022 was het geregistreerde inwonertal 17,82 miljoen mensen, met een modaal inkomen van € 38.000, dit jaar nog oplopend tot € 40.000.

De landelijke gemiddelde prijs van koopwoningen was in 2018 € 298.000. We kwamen uit een dal veroorzaakt door de kredietcrisis. Vanaf 2013 werd een stijgende trend ingezet die tot 2018 26% bedroeg en daarna, in de periode 2018-2022 met 50% door bleef stijgen. De markt is op dit moment in wat rustiger vaarwater

Tot zover de droge cijfers, waarbij ik ook graag nog wat spectaculairdere cijfers deel in deze terugblik waarmee we (bijna) allemaal te maken hebben. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de energiemarkt, in relatie tot wonen, is het bijna niet voor te stellen welke prijsontwikkeling hier gaande is. Ik denk dat weinigen zich 5 jaar geleden bezighielden met de prijs voor een kuub gas. Ik durf wel te stellen dat de helft van de mensen niet eens de prijs per kuub kenden, waarbij we heden ten dage allemaal wel weten wat de gasprijs doet. Niet zo verwonderlijk als ik zeg dat een kuub gas in 2018 gemiddeld € 0,65 kostte, tegen een prijs van € 3,17 per m3 in december 2022. Bijna 5 keer zoveel! Gelukkig dalen die prijzen nu weer wat, maar blijven deze erg hoog.

De prijs voor elektra was in 2018 € 0,21 per kWh, tegen € 0,84 per kWh in december 2022 al is daar nu ook iets van daling te zien. Door de variabele tarieven is het lastig de verschillende aanbieders goed te vergelijken, maar als ik een tip mag geven is het wel dat shoppen loont.

Bij het verduurzamen van een woning, een hot topic door die hoge energielasten, zagen we de prijs van zonnepanelen vanaf 2018 eerst dalen, gevolgd door een prijsopleving van 28% in 2021, door de toegenomen vraag en tekorten in productie. Nu dat is gestabiliseerd en de BTW voor zonnepanelen in 2023 is afgeschaft is het wellicht een goede tijd om de verduurzaming verder gestalte te geven.

Met de snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden, in combinatie, met de enorme snelheid van technische ontwikkelingen, voorspel ik dat het wooncomfort in de komende jaren verder zal toenemen. Smart koelkasten zijn nu al in staat automatisch producten te bestellen, zodra ze ‘zien’ dat het op raakt en ovens kunnen we op weg naar huis vast starten via een app. De wereld van het wonen staat nooit stil. Ik ben dan ook heel benieuwd wat ik over 5 jaar kan terugblikken, maar the sky is the limit, zoveel is duidelijk. Leven! Magazine wens ik eenzelfde positieve ontwikkeling en groei toe, maar wel met behoud van de ‘klassieke’ papieren uitstraling. Sommige dingen wil je namelijk gewoon kunnen vasthouden!

LEVEN! 86
Mark Staats, voorzitter NVM Afdeling Haarlem

TAFELARSENAAL,

TAFELS MET EEN VERHAAL

Een tafel is zoveel meer dan alleen een functioneel element in je huis of op kantoor. Of je er nu aan borrelt, goede gesprekken voert, eet of werkt, een tafel brengt sfeer. Houten tafels vertellen een verhaal, zitten vol geschiedenis en emotie. Bij Tafelarsenaal hebben ze die wetenschap tot een kunst verheven.

Eerlijke ambacht

Willem Overzee, oprichter van Tafelarsenaal, is een klassieke ambachtsman met een bijzondere passie voor het maken van tafels. Robuuste stammen van overwegend duurzaam en regionaal hout, worden omgetoverd tot unieke tafels die een pronkstuk worden op iedere locatie. Bij binnenkomst raak je al geïnspireerd door de geur van bewerkt hout en een keur aan bladen en onderstellen. Willem maakt met alle liefde een tafel op je gewenste formaat van een zelf uitgezocht stuk hout en zet er het onderstel van je voorkeur onder. Eik, iep, plataan of es, alles is mogelijk, al moet het wel beschikbaar zijn. Het Tafelarsenaal werkt het liefst met duurzaam hout uit de Bollenstreek en dat kan niet op bestelling.

Uniek aanbod

Willem is opgeleid als meubelmaker, maar heeft een voorliefde voor tafels. Natuurlijk kun je ook voor bakjes, krukjes of sokkels terecht bij het Tafelarsenaal, zowel voor binnen als voor buiten, maar in zijn tafels kan hij zijn vakmanschap volledig combineren met zijn liefde voor hout. Jack neemt je met alle liefde aan de hand om alle mogelijkheden te bespreken. Het voelt bijna als een privilege om door de werkplaats te lopen en te ervaren hoe het klassieke proces van meubels maken in zijn werk gaat. Niets is standaard en van al het hout is de herkomst bekend. Dus voor iedereen die op zoek is naar kwaliteit, eerlijkheid en uniciteit in houten meubels, dan is het Tafelarsenaal the place to be.

LEVEN! 88

Tafelarsenaal

Bennebroekerdijk 205C, Cruquius

T 023 737 04 51 www.tafelarsenaal.nl

LEVEN! 89 FOTOGRAFIE PICADILLY CREATIVE SERVICES
Willem Overzee, oprichter en eigenaar van Het Tafelarsenaal

Copaan

opent deuren

Corine en Michel Vlek wonen mede dankzij Copaan in Velserbroek. Vanuit Haarlem-Noord waren ze nooit naar hun huidige appartement verhuisd zonder de suggestie vanuit het online zoeksysteem. Ze hebben geen dag spijt gehad.

Makkelijk in gebruik

Corine en Michel, beiden gepensioneerde leerkrachten, woonden met veel plezier in Haarlem. Met name Corine keek steeds vaker naar de toekomst. Wonen op één verdieping zou op een gegeven moment wel haar voorkeur hebben. Om een beetje een idee te krijgen van de mogelijkheden werd regelmatig naar het voor hen specifiek geselecteerde aanbod gekeken. Corine: ‘Het systeem is erg gemakkelijk in het gebruik en je krijgt bij ieder geselecteerd appartement te zien hoeverre het aansluit op je droomhuis. Toen het appartement in Velserbroek voorbijkwam sloot het zowel op mijn wensen, als op die van Michel, voor ruim 80% aan. We zijn toen toch maar eens gaan kijken, eigenlijk om te toetsen wat er nou uit het systeem kwam. Nou, dat viel niet tegen. Even later was de koop rond en eerlijk is eerlijk, we wonen hier geweldig’.

Ideaal wonen

Verandering lijkt altijd moeilijk, terwijl je achteraf vaak niet meer snapt wat er zo moeilijk aan was. Voor Michel is dat niet anders: ‘Ik hoefde niet per se weg, maar stond er wel voor open. Ook vrienden en familie keken ons wel eens met verbazing aan toen we aangaven naar een appartement in Velserbroek te verhuizen. Nu valt het kwartje wel bij veel mensen, want net als bij ons eerste bezoek voelt de woning meteen erg prettig aan. En we hebben alle winkels in de buurt, een vrij uitzicht en vrijwel geen onderhoud. De auto hebben we bijna niet meer nodig en we ervaren heel veel rust. Met een groot balkon op het zuiden is het echt een ideale plek om te wonen. Het zal me niet verbazen als vrienden of bekenden van ons ook meer deze kant op trekken. Het is toch echt behoorlijk ideaal wonen.’

DEZE ADVERTENTIE WORDT AANGEBODEN DOOR DE VOLGENDE AANGESLOTEN
MAKELAARS:
Corine: “Het systeem is erg gemakkelijk in het gebruik”
LEVEN! 90
LEVEN! 91
Michel: “Met een groot balkon op het zuiden is het echt een ideale plek om te wonen”

CDB Makelaars

ZOEK JE EEN GEFUNDEERD ADVIES?

Als je op zoek bent naar een persoonlijke ervaren makelaar, die jouw belangen vooropstelt, dan ben je aan het juiste adres. Naast een vriendelijke en enthousiaste makelaar, krijg je ook een meedenkende en betrokken partner die jouw belangen centraal stelt. Door jarenlange woon- en werkervaring, kun je zeker zijn van een hoge mate van expertise en kennis van de lokale markt. Bieden de huidige marktomstandigheden risico’s of juist mogelijkheden? Wil je weten wat de huidige markt persoonlijk kan betekenen? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvend advies.

CDB Makelaars

Tempeliersstraat 23, Haarlem

T 023 534 74 94

www.cdbmakelaars.nl

Altijd succes met een SCROPPINO

Wat de aard van een evenement ook is, met een Scroppino erbij scoor je altijd punten. Op een zakelijk evenement zorgt het goddelijke drankje even voor ontspanning en bij een sociaal of sportief evenement voor sfeer. Of andersom, ook goed. Een succes is het altijd, want Bas van de Sande van de Scroppinoclub weet maar al te goed dat zijn drankje het onderwerp is waar het langste over wordt nagepraat. Niet voor niets staat zijn agenda bol van de jaarlijks terugkerende evenementen, die hij ook maar al te graag van een volledige catering voorziet. Gelukkig komen we hem vaak genoeg tegen en dat is echt geen toeval.

T: 06 511 574 81

www.colorprofile.nl

Scroppinoclub

T 06 181 22 570 info@scroppinoclub.nl www.scroppinoclub.nl

Kleur bekennen

Charl Bos en zijn zoon Dennis zijn meesters in kleur. Met een achtergrond in de lithografie weten zij precies hoe je op verschillende materialen toch precies dezelfde kleur print, omdat ze de kleurprofielen zelf maken. Ze zijn daarmee geen printers, maar huisstijlbewakers en zorgen ervoor dat je werk er altijd tot in de puntjes verzorgd uit ziet. Niet voor niets werken ze overwegend voor galeries, musea, fotografen en voor de signing industrie. Niet alleen printen maar ook vormgeven? Geen probleem. Ook op dat gebied verzorgen ze alles, van opmaak voor print tot complete bedrukking voor autobestickering, niets is ze te gek. Ze werken met state of the art apparaten, zodat je bedrijf er ook state of the art uit komt te zien. Van visitekaartje tot statisch hechtende folie en van canvasdoek tot carwrap.

LEVEN! 92 KORT ZAKELIJK
Colorprofile
11 Velserbroek
doe je bij COLORPROFILE
Klompenmakerstraat
LEVEN! 93 Spruitenbosstraat 19 | Haarlem www.berkenrode.nl | T 023 532 72 20
LEVEN! 94 MEEDOEN IN LEVEN! MAGAZINE EDITIE 21? Neem contact met ons op via backoffice@levenhaarlem.nl T 06 15 01 89 30 JAAR EN WE ZIJN NOG MAAR NET BEGONNEN... 5

DE UNIEKE STIJL VAN

HERTOG MAKELAARS

Libardo Hertog heeft in ruim 5 jaar tijd een unieke stijl ontwikkelt. Begonnen in bestaande bouw: woningen en bedrijfsmatig vastgoed. De ervaringen van een groot kantoor ziet hij als randvoorwaarde voor zijn persoonlijke en unieke invulling van zijn eigen kantoor. Het heeft hem in sneltreinvaart

een vaste positie bezorgt op de overvolle markt van makelaars.

Eigen gezicht

Het is bijzonder te noemen dat Libardo in een korte tijd betrokken is geraakt bij grote nieuwbouwprojecten. Door zijn persoonlijke benadering en projecten een eigen gezicht te geven wekt hij vertrouwen. Een vertrouwen dat hij niet zal schaden: ‘In een hyper concurrerende markt weet je dat veel mensen over je schouder meekijken en er vrijwel geen ruimte is om fouten te maken. Ook wordt er dan snel veel beloofd. Ik blijf zo dicht mogelijk bij mezelf en blijf integer, dan weet iedereen wat er valt te verwachten. Die manier van werken wordt duidelijk gewaardeerd’. Juist in een markt die duidelijk is verschoven van een verkopers- naar een kopersmarkt is het traditionele makelen weer een echt beroep en dat zijn de momenten dat je beter een beroep kunt doen op de kernwaarden van Hertog Makelaars.

LEVEN! 95 Hertog Makelaars A. Hofmanweg 5A, Haarlem (Crown Business Center) T 023 747 00 02 E info@hertogmakelaars.nl www.hertogmakelaars.nl
FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

Verkoop uw huis, bedrijfsruimte of beleggingspand

� Géén makelaars- en notariskosten

� Géén ontbindende voorwaarden

� Géén voorbehoud financiering

� Géén verkooptraject & bezichtigingen

� Direct zekerheid en snelle betaling

� Veel achterstallig onderhoud geen probleem

� Verkoop nu, verhuis later

� Verkoop incl. inboedel mogelijk

PHONE-ALT 023 - 200 12 03

� info@flinterman.nl

snel en discreet
eenvoudig,
Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder...
FLINTERMAN.NL

AIRPLANEHOLDER

gaat de hele wereld over

Iedereen herkent het wel, maar heeft nooit over een oplossing nagedacht. Je zit in het vliegtuig en wilt gebruik maken van je mobieltje of je iPad. Maar waar laat je die?

De hele tijd vasthouden is ook zowat. Lennard Thijssen ontwierp de Airplaneholder, een universele clip die je op de stoel voor je kunt vastzetten. Handsfree in het vliegtuig dus.

Gat in de markt

De jonge ondernemer heeft een gat in de markt gevonden en weet dat zijn houders inmiddels over de hele wereld vliegen. Lennard: ‘Of je nu een korte vlucht hebt of intercontinentaal vliegt, het is gewoon altijd handig. Je hebt nu altijd je tray leeg en je handen vrij, wat wil je nog meer?’

Airplaneholder.nl

VERSTANDIG VERDUURZAMEN

De laatste tijd is het verduurzamen van je woning een hot topic geworden, maar voor Kapitein Loodgieter & Installateur is het al járen een specialisatie. Of het nu gaat om het verduurzamen of renoveren van oudere woningen of het aanleggen van warmtepompen, airco’s of zonnepanelen, Kapitein weet hoe ze het moeten aanpakken. In de regio zijn er al honderden huizen waar de bewoners lekker en zorgeloos kunnen genieten van warme voeten, een warme douche en een warm huis. Neem snel contact op, want een goed verduurzaamd huis levert naast comfort ook een flinke besparing op.

LEVEN! 97
Net als in de auto. Je telefoon in de houder en je handen vrij. Ideaal.
Kapitein
Crommelinbaan
T
www.kapiteinbv.nl
Loodgieter & Installateur
3, Cruquius
023 532 16 72

OFFICEZ KENNEMERHAGHE - HEEMSTEDE

PLACES TO BE
LEVEN! 98 FOTOGRAFIE HÉLÈNE WIESENHAAN

VOOR EXCLUSIEF WONEN

Als woningverkoper of woningkoper wilt u alleen het allerbeste. Dat betekent een makelaarskantoor dat beschikt over vakkennis, voldoende marketingmiddelen, een uitgebreid netwerk, integriteit, ruime ervaring en gedreven en professionele medewerkers. U bent op zoek naar een makelaar van Heule Makelaardij: sinds 1977 actief en onderscheidend op het gebied van exclusief onroerend goed.

Junior Boerman Jeel Heule Jerry Wijnen Maarten Govers Marc Heule Aimée van Kordelaar
AMSTERDAM | AMSTELVEEN | AERDENHOUT | HAARLEM | HEEMSTEDE VESTIGING HAARLEM | FREDERIKSPARK 1 | HAARLEM | T +31 023  737 04 68 | HAARLEMHEULEMAKELAARS.NL VESTIGING AMSTERDAM | DE LAIRESSESTRAAT 16 | AMSTERDAMZUID | T +31 0 20 676 66 33 | INFOHEULEMAKELAARS.NL KIJK OP HEULEMAKELAARS.NL VOOR ONS COMPLETE AANBOD
Woonboulevard Cruquius Openingstijden: Ma. t/m Vr.: 09.30 - 17.30 uur - Za.: 09.30 - 17.00 uur - Zo.: 12.00 - 17.00 uur *Vraag naar de voorwaarden. ONTWERP JE NIEUWE WOONKAMER MET TRENDHOPPER Maak een afspraak voor een 3D interieurontwerp in onze winkel. Bel 023 547 17 75 of mail naar info@cruquius.xooon.nl om je afspraak te maken

Articles inside

gaat de hele wereld over

1min
page 97

DE UNIEKE STIJL VAN HERTOG MAKELAARS

1min
page 95

Altijd succes met een SCROPPINO

1min
pages 92-93

Copaan opent deuren

1min
pages 90-92

TAFELS MET EEN VERHAAL

1min
pages 88-89

LEVEN! Magazine

2min
pages 86, 88

ALS MAKELEN MET DE PAPLEPEL IS INGEGOTEN

2min
pages 81, 83-84

Geen onaangename VERR ASSINGEN

1min
pages 79-81

ALLESBEHALVE ZO KOUD ALS steen

1min
pages 76-79

LOWIETJE Bij

1min
page 73

SARDINIË is het summum van vakantie

1min
page 73

Een stap dichter

1min
page 72

PAR69 maaktextragolfspannend

1min
page 72

STERRENHEUVEL AFSCHEIDSHUIS EN CREMATORIUM JE VOELT JE WELKOM EN GAAT STERKER NAAR HUIS

1min
page 69

het VAK

7min
pages 61-68

GOED NIEUWS

1min
page 60

DORPSE

3min
pages 58-59

BLOEMENDAAL! Make your own happy...

1min
page 56

FEEST Wij schrijven in hoofdletters!

1min
page 55

OP HET WATER IS HET ALTIJD EEN

1min
pages 52-54

Bij De Wildeman ben je altijd welkom

1min
page 51

Welkom in DÉ HUISKAMER

1min
page 51

Groots genieten bij Kleyn Fortuyn

1min
pages 50-51

COCKTAILTIME

1min
page 50

is gewoon altijd goed DE ZWAAN

1min
page 50

LOCAEL CENTRAAL IS INTIEM GROOTSTEDELIJK

1min
pages 48-49

EÉN STAPJE TERUG, twee sprongen twee VOORWAARTS

3min
pages 46-47

TIJD VOOR EEN

1min
pages 43-44

Zeg je Claus, beleving dan zeg je

1min
pages 41-43

nieuwe naam FRISSE DUIK,

4min
pages 39-40

Grande fête à Petite Canette

1min
pages 38-39

cadeautje ITALIË IS EEN

1min
page 37

GOLF VAN SMAAK

1min
page 37

Heerlijke service bij DE LORD MANNENMODE

1min
page 37

EN PRINT bij Giullia & Co

1min
pages 34-36

Haal meer levensvreugde in huis

1min
page 34

Feest OP Z’N FRANS

1min
page 34

WAAR VOETEN DE HOOFDROL KRIJGEN

1min
pages 30-31, 33

Funky Diva EZZ staat

1min
pages 29-30

ELKE DAG EEN feestje

1min
page 29

-GRATISBALLETJE SLAAN

1min
page 27

No empty promises, just results!

1min
page 27

JE HOORT HET GOED! HOORBEGRIP VERHUIST

1min
page 25

bloeit OP HEEL HAARLEM

1min
page 19

TING & ADVENTURE

1min
pages 17-18

DÉ PLEK VOOR MEE

1min
page 16

Ontdek wat er te beleven valt in

1min
pages 15-16

Bezoek DE BEROEMDE

1min
page 15

DRIFTIG driften

1min
pages 13, 15

Bruisend

1min
page 13

CULTUUR

1min
page 12

spectaculair klimmen

1min
page 12

TIJD VOOR EEN

1min
pages 9, 11

CITY SPORT&FASHION

1min
page 8
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.