What Else ? #4 - Nederlandse editie

Page 1

door NESPRESSO

#4 – HERFST 2018

LAND VAN MENSEN AMBACHTSLIEDEN: SCHEPPERS EN BRONNEN VAN KENNIS. Zijn werk belichaamt een diep respect voor de natuur van de dingen, attent en vaak geworteld in een lange traditie. Hij brengt ons terug naar de kern van duurzaamheid: een kwestie van respect voor elk element van ons leefmilieu. Dat is ook het uitgangspunt in de productie van elk van de vijf nieuwe soorten koffie Master Origin van Nespresso. Het assortiment is een ode aan de mannen en vrouwen die met hun werk een koffieboon omtoveren tot een aromaconcentraat (pagina’s 2 en 3). Een ode ook aan het ambacht waarin ze van de wisselvalligheden van de natuur een bondgenoot maken en de unieke smaak van hun land naar boven halen. De Master Origin Colombia dankt zijn rijke aroma’s van rode vruchten aan de late oogst. De Master Origin Ethiopia onttrekt zijn aroma’s van bloemen aan de natuurlijke droging. Master Origin Indonesia krijgt zijn rijke smaak doordat het vruchtvlees onder stromend water van de koffiebonen gepeld wordt. Master Origin India haalt zijn houtachtig gekruide aroma uit het ‘moesson’-procedé. En de ‘black honey’-methode geeft de Master Origin Nicaragua zijn aroma van honing en granen. In al deze vakkennis staat de mens centraal. Hij is ook de rode draad in deze nieuwe What Else?. Dicht bij ons echoën ambachtslieden diezelfde liefde voor het vak. Denk aan de laatste garnaalvissers in de Noordzee, de terugkeer van saffraan op onze velden, het engagement van chef-kok Filip Claeys voor het behoud van de zeefauna, de verrukkelijke asperges van de visionaire tuinier Stéphane Longlune of de compromisloze moezelwijn van wijnboer Abi Duhr… Allemaal voorbeelden van de nog altijd springlevende Belgisch-Luxemburgse levenskunst – boordevol elegante delicatesse.

Lokale helden Ambachtslieden met gouden vingers (pagina 4) Zes ambassadeurs van authentieke smaken en vakmanschap uit België en Luxemburg openen voor ons de poort van hun geheime tuinen.

Natuurlijke processen om tot onuitgegeven smaken te komen. Dit ligt aan de basis van de interessante ontstaansgeschiedenis van het compleet nieuwe koffieassortiment van Nespresso; Master Origin. Deze collectie vervant de ‘Pure Origin’-koffie. Hier afgebeeld, de Master Origin Indonesia uit Atjeh in het uiterste noorden van het eiland Sumatra.

Baristarecept Herfstmapleccino (pagina 8) Met zijn subtiele blend van bosaroma’s en accenten van gedroogde tabak inspireerde de Master Origin Indonesia de Antwerpse barista Tom Cools tot een heerlijke bereiding.

Shoppen Nieuw concept in Leuven (pagina 8) Onlangs opende Nespresso zijn allereerste koffie concept store in België. Een buitenkans om een unieke zintuiglijke ervaring te beleven.

1


HET ASSORTIMENT

koffie geïnspireerd door het land, DE VIJF KOFFIESOORTEN VAN HET NIEUWE ASSORTIMENT MASTER ORIGIN VERVANGEN DE PURE ORIGIN COLLECTIE. ZE KRIJGEN HUN EIGEN KARAKTER DOOR DE OMSTANDIGHEDEN WAARIN DE KOFFIEBONEN RIJPEN EN DOOR DE MANIER WAAROP ZE GEOOGST EN BEWERKT WORDEN. EEN LANGE REIS WAARIN ZE HUN UITGESPROKEN KARAKTER VERFIJNEN. GAAT U MEE OP ONTDEKKING? Door Paul Demais. Illustratie Celia Callois.

MASTER ORIGIN NICARAGUA DE HONINGZOETHEID VAN KOFFIE Black honey is een heel originele methode die deze 100% arabica uit de hooglanden van Nicaragua zijn volle smaak geeft. Zodra de koffiebessen geplukt zijn, halen de telers het vruchtvlees weg zonder de koffieboon te scheiden van de zoete en kleverige slijmlaag die ze bedekt. Daarna drogen ze de hele vrucht, waardoor de natuurlijke suikers van de plant doorsijpelen tot in de kern van de koffieboon. Dit hele proces duurt verschillende weken en moet constant gemonitord worden om in het vochtige klimaat van Nicaragua te voorkomen dat de koffiebessen gaan rotten. De telers worden ter plaatse bijgestaan door experten van Nespresso om alle kwaliteiten van de Master Origin Nicaragua naar boven te halen: een koffie met een zacht aroma van honing en granen en met een toets van rode vruchten, die in de plaats komt van de Pure Origin Dulsão do Brasil. Intensiteit: 5 Aanbevolen extractie: Espresso (40 ml) of Lungo (110 ml)

© DR

WAT IS HET AAA-PROGRAMMA WAARAAN DIT ASSORTIMENT ZIJN VOLLE SMAAK TE DANKEN HEEFT? In 2003 lanceerde Nespresso samen met de ngo Rainforest Alliance het AAA-programma om de koffie te vinden die zich het best kan onderscheiden door zijn unieke smaak en tegelijk de telers te ondersteunen op de koffieplantages. Het programma helpt ze om hun werk sociaal en ecologisch te optimaliseren, en tegelijk de kwaliteit van hun koffie en hun productiviteit te verbeteren. Met adviezen van 440 agronomen begeleidt Nespresso 75.000 koffieboeren in twaalf landen.

Het AAA-programma van Nespresso voor Duurzame Kwaliteit is ontwikkeld samen met de ngo Rainforest Alliance. Vandaag komt meer dan 80% van de koffie van Nespresso uit koffieplantages met een AAA-label, en meer dan 40% uit koffieplantages met een label van Rainforest Alliance.

2

MASTER ORIGIN COLOMBIA LATE OOGST Als een koffiebes rood is, is ze rijp: meestal is dat het moment waarop ze geplukt wordt. Maar dat geldt niet voor de Master Origin Colombia. Voor die koffie wachten de telers,

begeleid door de experten van Nespresso, tot er een bijna paarsachtige tint verschijnt. Pas dan gaan ze met de hand plukken. Het is een veeleisende techniek: soms is er maar een paar uur tussen een ‘late oogst’ en een ‘te late oogst’. In het kader van het AAA-programma (zie hiernaast) ondersteunt Nespresso de koffietelers in Cauca en Nariño, regio’s in het zuidwesten van Colombia, om het perfecte evenwicht te vinden. De meesten van die telers bewerken minder dan twee hectare plantages. Door hun manier van telen te verfijnen, kunnen ze meer produceren en dus ook hun leefomstandigheden verbeteren. Bovendien geeft de late oogst de Master Origin Colombia zijn aroma van rode vruchten, die doet denken aan sommige wijnsoorten. Aanbevolen voor de liefhebbers van de Pure Origin Rosabaya de Colombia. Intensiteit: 6 Aanbevolen extractie: Espresso (40 ml) of Lungo (110 ml)


MASTER ORIGIN:

vervaardigd met vakmanschap

MASTER ORIGIN ETHIOPIA NATUURLIJKE DROGING In Ethiopië is water schaars. Als de koffiebessen rijp zijn, worden ze door de koffieboeren geplukt en op verhoogde

terrassen in volle zon te drogen gelegd met een methode die ‘natuurlijke droging’ heet. Elke nacht worden ze afgedekt om te voorkomen dat er vocht bij kan. Vier weken lang worden ze elk uur zorgvuldig aangeharkt en omgedraaid door de telers, waardoor ze uiteindelijk hun zwarte kleur krijgen, het bewijs dat ze helemaal gedroogd zijn. Dan worden ze verbrijzeld om de koffieboon eruit te halen die dan gebrand wordt. Door dit procedé bewaart de Master Origin Ethiopia zijn wat droge smaak met subtiele aroma’s van bloemen met verrassende accenten van nootmuskaat. Het doet denken aan de smaak van zijn voorganger, de Pure Origin Bukeela ka Ethiopia. Sinds 2015 begeleidt Nespresso de koffieboeren in West-Ethiopië om meer volume te oogsten door betere landbouwpraktijken. Intensiteit: 4 Aanbevolen extractie: Espresso (40 ml) of Lungo (110 ml)

MASTER ORIGIN INDONESIA UNIEKE PELTECHNIEK ONDER STROMEND WATER De meeste soorten koffie danken hun karakter grotendeels aan de bodem en het klimaat van de streek waarin ze geoogst worden. Dat geldt heel zeker ook voor de Master Origin Indonesia. Want het uiterst vochtige klimaat van Indonesië en vooral van de provincie Atjeh in het uiterste noorden van het eiland Sumatra heeft een forse invloed op de productieprocessen. De koffiebessen worden er zorgvuldig met de hand geplukt, daarna ontdaan van vruchtvlees, en dan ondergedompeld in water om een nacht te gisten, vóór ze gewassen worden en een speciale behandeling krijgen. De koffiebonen worden met hun beschermende omhulsel gedroogd en gepeld in een speciale machine die hun vochtgehalte op 40% houdt. Door een laatste droging in de buitenlucht krijgen ze een vochtgehalte tussen de 10 en de 12%. Dat is een conditio sine qua non om ze goed te kunnen bewaren. Dit eeuwenoude procedé geeft deze 100% arabica met fairtradelabel zijn fluweelzachte textuur, zijn onnavolgbare, lichtjes blauwachtige kleur en zijn heerlijke smaakaccenten van tabaksblad en bos. Intensiteit: 8 Aanbevolen extractie: Espresso (40 ml) of Lungo (110 ml)

MASTER ORIGIN INDIA ONTSTAAN DOOR EEN HISTORISCH TOEVAL Bij de eerste koffie-export van India naar Europa werd de kostbare lading vervoerd per schip. De reis duurde tot zes maanden. Het vocht deed de koffiebonen eerst opzwellen en daarna liet de zon ze drogen en krimpen. De Europeanen

hadden geen probleem met al deze veranderingen. Uiteindelijk dachten ze dat het zo hoorde. Vandaag worden die bonen kunstmatig gereproduceerd op de koffieplantage zelf. Het proces heet ‘moesson’, duurt drie maanden, van juni tot september, wanneer de wind met dezelfde naam het hevigst waait. Het moet allemaal heel zorgvuldig gebeuren, anders riskeren de koffiebonen te beschimmelen en strogeel uit te slaan. In het Zuid-Indische Karnataka bloeien de koffieplanten in de schaduw van een welige vegetatie. Daar ondersteunen teams van Nespresso in het kader van het AAA-programma de koffieboeren vooral om de bodem te controleren. De robusta Master Origin India onderscheidt zich door zijn houtachtig gekruide aroma. Deze koffie is een waardige opvolger van zijn voorganger, de Pure Origin Indriya uit India. Intensiteit: 11 Aanbevolen extractie: Espresso (40 ml) of Lungo (110 ml)

3


VOOR DE SCHOONHEID VAN HET GEBAAR EEN TUINIER, EEN GARNAALVISSER, EEN WIJNBOUWER, EEN STERRENCHEF EN TWEE SAFFRAANTELERS. VIJF AMBACHTEN AAN TAFEL DIE DE HOGE EISEN EN DE PASSIE VAN HET GEBAAR GEMEEN HEBBEN. VAN DE NOORDZEEKUST TOT DE HELLINGEN BIJ DE MOEZEL IN LUXEMBURG TEKENEN ZE DE CONTOUREN VAN EEN ONGELOOFLIJK RIJK GASTRONOMISCH LANDSCHAP. WHAT ELSE? ONTMOETTE VIJF LOKALE HELDEN. Door Peyo Lissarrague Foto’s Romain Guittet

Het droge gebaar van het mes dat zich in de hoop aarde boort waarin de asperge groeit. Een veeleisende oogst met de hand. De enige manier om een authentieke smaak te garanderen.

Als het kwik stijgt bij mooi weer, kunnen de asperges in een paar uur tijd 10 cm groter worden. Stéphane Longlune houdt zijn veld in het oog om op het juiste moment te oogsten.

Chlorofyl geeft groene asperges, van dezelfde variëteit als de witte asperges, hun kleur. Ze worden pas geplukt als hun topje uit de grond komt piepen.

Stéphane Longlune, zowel onder de grond als in de lucht HIJ DOET GEWOON WAT HIJ WIL. DES TE BETER. Langeafstandsreiziger Stéphane Longlune heeft alle uithoeken van de wereld gezien. Maar uiteindelijk keerde hij terug naar zijn roots voor een nieuw begin. Hij zit op zijn knieën midden in zijn vijf hectare grote plantage. Zijn hand heeft een groene asperge vast waarvan hij met een scherp en precies gebaar de stengel doorsnijdt. ‘Ik was een man van twaalf stielen, maar in 2005, toen ik 37 was, wou ik terug naar de aarde. Met mijn gezin woonden we toen al op de boerderij, maar er groeide nog niets op het veld. Ik moest helemaal van nul herbeginnen. Het had niets mei ’68-achtigs. Ik zat met een diep verlangen om iets echts te creëren.’ De hele wereld teelt witte asperges? Hij teelt er vooral groene – dezelfde soort, maar pas geoogst als ze al uit de grond komen piepen. Niemand verbouwt biodynamische groenten in België? Hij wordt de eerste tuinier die dat wél doet. Iedereen mechaniseert het werk? Hij wiedt onkruid met de hand. Iedereen plant zijn asperges in zandgrond? Hij kiest voor dichtslibbende grond met kleiaders, veel harder om te bewerken, maar het geeft de groenten wel veel meer smaak. En dan, als het lentezonnetje zich laat zien boven zijn kleine veld waarop regelrechte schatten rusten, de hemel in geprezen door de beste sterrenchefs (zoals die van Hof van Cleve, Le Chalet de la Forêt en Bouchéry), dan bekent hij dat het toeval hem wel héél fel geholpen heeft. Want alleen maar bio vond hij niet genoeg. Hij praat over zijn hoornmest, de speciale compost die je krijgt uit mest dat de hele winter begraven zit in de hoorn van een koe. Of over mest die verrijkt is met kruiden. Want nee, toeval bestaat niet. Niet echt. > Rue du Grand Caillou, 7050 Jurbise www.legumesalaferme.be

4


Met hun 1,70 m schofthoogte en hun 900 kg gemiddeld zijn de Brabantse trekpaarden echte atleten die lange visnetten de golven in kunnen trekken.

Als de garnalen gevangen zijn, sorteert Johan Vanmassenhoeve ze. Hij haalt er de levende pietermannen uit die heel pijnlijk kunnen prikken.

In de voetsporen van de ploegers aan de kust JE ZIET ZE AL VAN VER KOMEN, LANGS DE LAAN NAAR HET STRAND. Hun zware hoeven trekken sporen in het zand voordat ze het schuim aan de rand van de golven optillen. Van op de schouders van zijn Brabants trekpaard herhaalt Johan Vanmassenhoeve de eeuwenoude werkwijze van zijn voorouders, de paardenvissers. ‘Vroeger visten ze aan de hele Noordzeekust op deze manier, van Noord-Holland tot Frankrijk. Vandaag zijn er alleen hier in Koksijde nog ambachtelijke paardenvissers. Unesco erkent ons overigens als roerend cultureel werelderfgoed.’ De paardenvissers werken met twee houten planken waarvan ze de hellingsgraad kunnen regelen en die vasthangen aan een net van 15 meter. Als het paard trekt, gaan de planken uit elkaar op de beweging

Om garnalen te vangen, moet je wachten tot het eb is. Johan Vanmassenhoeve observeert van op zijn kar de zeestroming om de beste zone voor garnaalvangst te kiezen.

van de golven, en gaat het net open. Als het net gevuld is, schraapt het het zand en vult de zeven meter grote opening zich met grijze garnalen die de hele wereld ons benijdt. De hele visexpeditie van Johan Vanmassenhoeve duurt maar liefst acht uur, van bij de voorbereiding van het paard tot aan het sorteren van de garnalen. In die acht uur loopt het paard drie keer door het strandwater bij eb. Intensief werk, maar het werpt zijn vruchten af. Anders dan garnalen die met een boot gevist worden, ondergaan deze puur natuur garnalen geen enkele behandeling om ze langer te kunnen bewaren. En de ‘velden van de zee’ blijven beschermd tegen elke vervuiling. > Zeedijk, 8670 Koksijde www.visitkoksijde.be

5


Op zijn 44 jaar groeide Filip Claeys uit tot een van de toonaangevende chefs van de nieuwe Belgische keuken.

De geep is een miskende vissoort en krijgt een tweede leven in de keuken van Filip Claeys.

Filip Claeys, sterren aan zee ZIJN HAND BLIJFT TWEE KEER ZO LANG EN BIJNA EVEN SCHERP OP DE VIS ALS ZIJN MES. Blauwe schubben, lange spitse snuit en het silhouet van een slang: wie herkent deze vissoort? In één vloeiende beweging snijdt Filip Claeys hem in de lengte doormidden en hij tilt de visfilets op zonder één spier te vertrekken. Pas dan onthult hij het mysterie: ‘Het is een geep, een van de “meivissen” uit de Noordzee. Want alleen in mei worden ze er gevangen. Vaak worden ze zelfs terug in zee gegooid omdat ze niet beschouwd worden als een edele vissoort.’ Tweesterrenchef Filip Claeys zou zich kunnen beperken tot het vertrouwde register van luxeproducten. Maar de Brugse chef ging op reis naar Japan waar hij merkte hoeveel belang de Japanners hechten aan lokale producten. Sindsdien stelt hij zijn klassieke principes meer in vraag: ‘Ik werkte vroeger als een cowboy, zonder na te denken over de impact van mijn productkeuzes. Na Japan ben ik opnieuw vertrokken van een wit blad, en heb ik mijn menukaart en mijn ingrediënten aangepast.’

Een vis fileren. Een alledaagse geste waarvoor volledige controle en precisie nodig is om het visvlees heel te houden.

65 lentes op de teller en nog altijd de ziel van een kind. Abi Duhr beschouwt zijn wijn als uitdaging tegen het conformisme.

Resultaat: 40% minder klanten. Maar de chef bleef niet bij de pakken zitten. Hij lanceerde het project North Sea Chefs waarvoor hij meteen 15 andere Belgische chefs rond zich verzamelde. ‘Wij werken uitsluitend met vis uit de Noordzee, en afhankelijk van wat de vissers aan land brengen, voor een correcte prijs. Want het is aan ons om het goede voorbeeld te geven. Dat de vissers kunnen overleven en dat de consument leert om ook eens een andere vis te eten. Op mijn kaart staat geen gekweekte vis meer, geen tonijn, geen rog, geen kabeljauw.’ De klanten zijn teruggekomen naar restaurant De Jonkman, zelfs met nog meer dan vroeger. En Filip Claeys werd een van de symbolen van een Belgische gastronomie die niets verliest van haar knowhow en tegelijk de weg wijst naar duurzaamheid. En naar smaak. > De Jonkman, Maalse Steenweg 438 8310 Brugge –  www.dejonkman.be www.northseachefs.be

Op de hellende wijngaarden profiteert de Luxemburgse moezelwijn optimaal van de zon op perfect gedraineerde grond.

De tovenaar van de moezelwijn

Met de vingers de blaadjes naar het licht leiden. En de natuur zich laten uitdrukken. Want zonder gezonde druiven geen wijn.

6

HELEMAAL AAN DE ANDERE KANT VAN LUXEMBURG, OP DE LINKEROEVER VAN DE MOEZEL, MET ZICHT OP DUITSLAND, LIGT GREVENMACHER. Een prachtige wijnstreek die wat vergeten is en soms eerder koos voor goedkopere, matig gepresenteerde kwantiteit dan voor kwaliteit. In dat troebele water zwom één man tegen de stroom in. Hij vond er zijn eigen weg, integer, vrij en vrolijk. Abi Duhr stamt uit een familie van moezelwijnbouwers en legde in Bordeaux de basis voor zijn onberispelijke techniek. Hij kreeg er een klassieke opleiding waaruit hij vooral één les onthoudt: er is geen mirakelrecept. Hij wisselt de principes van de biodynamica af met de traditionele benaderingen. Met zijn empathie voor de Luxemburgse bodem is hij niet voor één gat te vangen en slaagt hij erin om telkens opnieuw wijn te produceren

die perfect in balans is. Zijn superieure witte wijn – vooral Riesling – valt op door zijn aromatische kracht en zijn frisheid. Op de steile hellingen van zijn laatste aanwinst die hij beplantte met Riesling, loopt hij tussen de wijnstokken en tilt hij de jonge scheuten op om ze naar het licht te leiden. ‘Alles begint met een gezonde rijpe druif. Daarmee maak je nog niet automatisch een goede wijn. Maar het is wel een noodzakelijke voorwaarde. Ik denk dat je een beetje lui moet zijn: niet tussenbeide komen als het niet nodig is. Knowhow komt maar van pas als er problemen opduiken.’ Met zijn haren in de wind, zijn gezicht naar de Moezel, zijn Moezel, tovert hij een glimlach tevoorschijn die zo charmant is als zijn wijn. De glimlach van een tovenaar. > 73, route de Trèves, 6793 Grevenmacher, Luxemburg


Met zijn intens rode kleur en zijn uitzonderlijke kwaliteit is de saffraan van Linda en Marc niet eens duurder dan importproducten.

Het rode goud van Herentals HET IS EEN ONMISBAAR INGREDIËNT VAN RIJSTPAP, EEN ICOON VAN DE BELGISCHE KEUKEN DIE BRUEGEL DE OUDERE IN HET CENTRUM VAN ZIJN BEROEMDE BOERENBRUILOFT SCHILDERDE. Saffraan wordt al lang geteeld op onze akkers, tot het hier plaats moest maken voor gemakkelijker te telen gewassen. Er was een flinke dosis passie nodig, en zelfs een beetje gekte, om in de herfst opnieuw de bloemen van de Crocus sativus te zien openbloeien, waarvan de stampers zorgen voor de kostbare rode specerij. In 2012 oogstten Linda en Marc Leloup-Van den Bulck hun eerste saffraan van eigen bodem. Het ging om nauwelijks 3 gram, maar onmiddellijk kwam de bevestiging: de kwaliteit was beduidend beter dan gemiddeld. Aan de tafel in hun boerderij in Herentals, de historische hoofdstad van de Kempen, sorteert Marc geduldig de saffraanstampers. Een delicaat en heel precies gebaar. ‘We verwijderen alleen het rode deel, het deel met smaak. In saffraan van mindere kwaliteit zit vaak ook de basis van de stamper,

die oranje is. Die heeft geen smaak, maar voegt wel gewicht toe …’ Tegen 35 euro per gram is de verleiding om vals te spelen groot. Maar bij Linda en Marc won onverzettelijkheid het al van in het begin van winstbejag. Ze ontwikkelden hun eigen teeltmethodes, dicht bij de biodynamica waardoor de micro-organismen zich in de bodem perfect ontwikkelen. De bodem komt volledig tot zijn recht als je werkt met respect voor ecosystemen en zonder pesticiden. In dit geval levert dat saffraan op met een subtiel en diep smaakpalet die razend populair is bij de beste chefs – met name bij Seppe Nobels van de Graanmarkt 13 en Bart Gils van Signatuur – en die ook andere producten verrijkt met zijn aroma, waaronder een superieure SFFRN London Dry Gin, artisanale nougat en een zelfgemaakte siroop. > Leefdaalstraat 14, 2200 Morkhoven (boerderijbezoek op afspraak) www.belgischesaffraan.be

Binnen 12 uur na de oogst moeten de bloemen gesnoeid worden en sorteren ze de stampers een voor een.

Linda en Marc Leloup-Van den Bulck hebben een teelt ontwikkeld met respect voor de ecosystemen.

Voor 1 gram saffraan heb je bijna 200 krokussen nodig. Elk stamper is een echte schat.

7


Een recept in de kleuren VAN DE HERFST

NIEUWS

OM DE VOLLE RIJKDOM TE PROEVEN VAN DE NIEUWE KOFFIE MASTER ORIGIN INDONESIA IS ER NIETS BETERS DAN DE TIPS VAN EEN VAKMAN. ZO’N EMINENTE VAKMAN IS BARISTA TOM COOLS. HIJ STELT ONS EEN MOOIE BEREIDING VOOR, GEMAKKELIJK KLAAR TE MAKEN EN GEÏNSPIREERD DOOR CANADESE SMAKEN.

UNIEKE 360°-SHOPERVARING IN LEUVEN

DE LAATSTE ZONNESTRALEN KOMEN DE GAZONNETJES VAN FORT 4 IN MORTSEL OPWARMEN. Daar heeft Tom Cools vandaag zijn Italiaanse motorfiets geparkeerd die hij helemaal inrichtte als rijdende koffiebar – tapkast en barkrukken inbegrepen. Twee jaar geleden startte de Antwerpenaar zijn eigen bedrijf. Hij is een van de beste vertegenwoordigers van de nieuwe generatie barista’s en begon na jaren in de muziekwereld als veertiger aan zijn tweede leven. Tom Cools verfijnt elk van zijn creaties en serveert hier de koffie Master Origin Indonesia op een goudschaaltje met zijn mapleccino, een cappuccino met ahornsiroop. DE TASTING VAN TOM COOLS ‘Met zijn toetsen van tabaksblad en zijn bosaroma’s komt de complexiteit van deze koffie helemaal tot haar recht in mijn recept met ahornsiroop. De densiteit van de Master Origin Indonesia in het kopje en de aromatische rijkdom zorgen voor een perfecte balans. En het finale vleugje kaneel maakt het plaatje helemaal compleet voor een zacht, zalig lekker geheel. Met een Creatistamachine van Nespresso, mijn favoriete machine, is het kinderspel om deze heerlijke mapleccino thuis zelf te maken.’ > www.barbarista.net

Stel u een koffiehuis voor waar u uitgenodigd wordt om een uniek avontuur te beleven. In juni opende Nespresso zijn nieuwe boutique in Leuven. Het concept? Een originele ontdekkingstocht, georkestreerd door specialisten, met degustaties en workshops in drie fases. Het onthaal is eerst en vooral zintuiglijk: u ontdekt, ruikt, voelt de koffie … In de bar krijgt u de Nespressomachines en accessoires te zien en uiteindelijk volgt de degustatie met 24 soorten koffie die helemaal volgens uw eigen smaak bereid zijn. In de Lab Kitchen geeft een barista u zijn geheimen prijs om uw latte, uw macchiato of een andere cappuccino te personaliseren. (U kunt op afspraak naar een masterclass gaan om uw initiatie te vervolledigen.) Er is een inzamelpunt van capsules voor recyclage. Het hout van de tafels is 100% afkomstig van herbebossingsprojecten en koffiedik wordt gebruikt in de tafelbladen. Er is spitstechnologie gebruikt om het gebruik van water en energie te beperken tot het strikte minimum: deze nieuwe plek vertaalt perfect het engagement van Nespresso voor duurzame ontwikkeling. De volgende stap is de opening van twee vernieuwde Belgische boutiques, in Antwerpen en in Luik. > Diestsestraat 74, 3000 Leuven. Open van maandag tot zaterdag van 10 tot 18u #nespressoleuven

EEN MAPLECCINO, HEEL EENVOUDIG Ingrediënten: 1 capsule Master Origin Indonesia (40 ml) • 10 cl volle melk • 1 scheutje ahornsiroop • 1 mespunt kaneelpoeder. Bereiding: Giet de ahornsiroop in een Cappuccino Nespresso View kopje • Maak een extractie van 40 ml koffie Master Origin Indonesia in de kop met de siroop. Meng alles goed • Schuim de melk met het stoompijpje

van de Creatistamachine. Gebruik alleen volle melk voor de smaak en om mooi schuim te krijgen. Verwarm niet boven 65°C, anders verliest het schuim zijn consistentie en krijgt de melk de smaak van gekookte melk • Giet de melk zachtjes en gelijkmatig over het mengsel van koffie en ahornsiroop • Voeg het kaneelpoeder toe aan het melkschuim en serveer.

‘EEN NESPRESSO, GRAAG’ Om te delen: Belgische adresjes om buitenshuis koffie van Nespresso te proeven van een unieke origine, in een ideaal kader. MET UW GEZIN De gebraden kippen van Poule & Poulette (Gent) verrukken jong en oud. De kippen zijn opgegroeid in openlucht en gebakken op een houtvuur. En ook de typisch Belgische menukaart van brasserie Nemrod (Knokke-Heist) ziet er verleidelijk uit. En voor een cultureel getint gezinsuitje met pit gaat het richting Brugge en Hotel Monsieur Ernest. MET VRIENDEN Op het terras van het Antwerpse Matterhorn, aan zee in Hotel Rewind in Oostduinkerke, of in het hart van de Vurige Stede het Luikse Saga Café, is er niets beters dan een kop koffie met vrienden om een zonovergoten lunch of een ongeremde sessie shoppen waardig af te sluiten. HET HOOFD IN DE WOLKEN Verso Café is een van de favoriete plekken in modehoofdstad Antwerpen. En al even elegant brengt The Hotel u in de zevende hemel met zijn adembenemende uitzicht over Brussel. En u hoeft niet terug naar de begane grond te gaan. In La Villa in the Sky (Brussel), opent tweesterrenchef Alexandre Dionisio voor u de deuren van het paradijs.

Het blad What Else? startte in januari 2017 zijn reis naar het hart van de Belgische en Luxemburgse culinaire tradities en zet ambachtslieden uit de twee landen in de kijker. Dit vierde nummer is gewijd aan de lancering van het nieuwe koffie-assortiment Master Origin en is een ode aan de gebaren en de knowhow van vrouwen en mannen die zich vindingrijk aanpassen aan hun omgeving. Het is een echo van de koffieboeren die hun productie naar een hoger niveau tillen en de unieke smaken uit hun bodem naar boven halen.

8

Een uitgave van Nespresso België nv Birminghamstraat, 221, 1070 Brussel, België. Coördinatie: Sophie Bouniot. Artdirector: Virginie Oudard. Journalisten: Paul Demais en Peyo Lissarrague. Fotograaf: Romain Guittet. Redactiesecretaris: Muriel Foenkinos.