Page 1

i n s p i r a t i e vo o r l i ve c o m m u n i c a t i o n e n eve n t m a r ke t i n g

104 Driemaandelijks Juli – augustus –september 2018 Afgiftekantoor: Gent X – erkenning: P904117

MANAGEMENT

DE BETALINGSSTROMEN IN DE EVENEMENTENWERELD CREATIONS: DE OPENING VAN ORIGIN BY LUC PETIT VENUES: HET NIEUWE AANBOD VAN SPORTING ANDERLECHT DESTINATION: ANTWERPEN


YOUR EVENTS REALLY TAKE OFF WITH ACT!EVENTS!

ACT EVENTS

ACT_EVENTS

ACT-EVENTS.COM


3

Het Edito van…

Jean-Paul Talbot - Managing editor

BESTE LEZERS,

De zomer is (eindelijk) aangebroken. De corporate evenementen zullen gedurende enkele weken gas terugnemen en plaats maken voor B2C-activiteiten, en in het bijzonder voor activaties. Deze eerste zes maanden van het jaar hebben ons in staat gesteld verschillende initiatieven te lanceren, waarvan er twee in deze uitgave worden vermeld. Het eerste betreft het uitstekende eindwerk dat werd uitgevoerd door tien studenten van de Arteveldehogeschool (Gent), die zich hebben gebogen over het onderwerp van de betalingsachterstanden bij kmo’s in het algemeen, en binnen de B2B-evenementenwereld in het bijzonder. De samenvatting van hun gedocumenteerd rapport van meer dan 300 pagina’s vindt u terug in dit nummer. Het kan ook nuttig zijn om dit onder de aandacht van onze publieke overheden te brengen. Het tweede initiatief betreft de nieuwe impuls die Experience - met de onschatbare hulp van het acc – aan de BEA Awards geeft. De formule van de competitie - binnen de sector de oudste in Europa - moest geëvalueerd en opnieuw uitgedacht worden. Dit gebeurde in juni, en u kunt hier lezen over de basisprincipes van de nieuwe BEA 2.0. Natuurlijk werden deze eerste maanden van 2018 ook gekenmerkt door een aantal trends. Deze waren onder andere het gevolg van de introductie van de GDPR en de veranderingen van de algoritmes van Facebook, voorlopig de grote winnaar van deze GDPR, die alle marketeers in ons land aardig wat kopzorgen heeft bezorgd. En waar staat eventmarketing in dit alles? Het gaat best goed. Eventmarketing, niet invasief maar inclusief en gemoedelijk, blijft beantwoorden aan de verwachtingen van de opdrachtgevers. Wat betreft tendensen, zien we nog altijd een progressie van AI en storydoing in events, evenals een overgang van ‘big data’ naar ‘smart data’: van het verzamelen van massa-informatie naar het oogsten van nuttige, objectieve en neutrale informatie. Zou het kunnen dat er een tool bestaat voor het meten van de impact van evenementen en dat dit binnenkort ook bij ons zal doorbreken? Het is goed mogelijk. We hebben het erover in september... Fijne zomer! Veel leesplezier, JP Talbot

Colofon OMSLAG - Istock EXPERIENCE MAGAZINE Experience magazine is het inspirerende vakblad in de Benelux voor evenementen en event marketing. OPLAGE 7.000 exemplaren VERSPREIDING België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland (version française sur simple demande) FREQUENTIE Driemaandelijks UITGEVERIJ LEO BVBA Rue des Ixellois 1 - BE 4000 Luik Tel.: +32 (0)4 224 78 71 Fax: +32 (0)4 226 94 84 E-mail: jp@eventbox.be VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Erik De Ridder edr@eventbox.be HOOFDREDACTIE Jean-Paul Talbot jp@eventbox.be REDACTIE Jacques Legros, Jeroen Coteur

REDACTIONELE MEDEWERKERS Wim Vander Haegen, Joanna Pays, Ruud Van De Locht, Jesse Van Daele ART DIRECTOR Bert Wagemans ABONNEMENTEN Valérie Laforgia val@eventbox.be Een abonnement op Experience Magazine kost € 130 per jaar (excl. BTW). Bij verzending buiten de Benelux en Frankrijk komen hier nog portkosten bij. Het tarief voor een studentenabonnement is € 70 per jaar (incl. BTW). Een kopie van de studentenkaart is hiervoor verplicht. Aanvragen van een abonnement kan schriftelijk met vermelding van naam, functie, bedrijfsnaam en verzendadres. Abonnementen worden afgesloten voor een jaar en tot wederopzegging verlengd. Opzegging van abonnementen dient twee maanden voor afloop van de abonnementsperiode schriftelijk te worden ingediend. SALES MANAGER Erik De Ridder GSM: +32 (0) 486 13 13 13 E-mail: edr@eventbox.be PRODUCT MANAGER Gregory Smet GSM: +32 (0) 495 52 29 25 E-mail: gs@eventbox.be

PRODUCT MANAGER Christophe De Clercq GSM: +32 (0) 477 46 31 05 E-mail: cdc@eventbox.be TRAFFIC Hilde De Ridder E-mail: Traffic.leo@telenet.be DRUK Drukkerij Hendrix (Geel) COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. LEO is behalve van Experience Magazine ook uitgever van Belgian Event Manager Guide, The Corporate Traveller & Event Moods. ISSN: Verzending België Verschijnt vier keer per jaar in de BeNeLux en Frankrijk. Afgiftekantoor: Gent X. Erkenning: P904117 VU: E. De Ridder, Rue des Ixellois 1, BE 4000 Liège


Noordervaart 25 | B-2200 Herentals | België Tel +32 (0)14 96 00 10 | Fax +32 (0)14 96 00 19 info@llstageservice.be | www.llstageservice.be

WE POWERED UP THEIR EVENTS Victoria

Check out more of our projects and discover how we can also boost your performance at www.dms.be/events

Compass Group

Mediafin

Grünenthal

P O W E R U P YO U R E V E N T

Mides

Howest

Pattyn


C R E A T I N G S T O R Y L I N E S

WITH THE RIGHT BLEND OF C R E AT I V I T Y, TECHNICAL KNOWHOW AND EVENT KNOWLEDGE

W W W. B A LT H A Z A R E V E N T S . B E


6

Inhoud INSIDE NEWS 09 EventNews

De actualiteit uit de Belgische eventscène

018 EventMoods

Indrukken van projecten

EVENT MANAGEMENT 025 Laattijdige betalingen: een storende gewoonte

Op het eerste gezicht is alles in orde. Het is de norm. Maar als we dieper graven, blijkt dat betalingsachterstanden vaak de aanleiding zijn voor (pre)financieringsproblemen die de vooruitgang of de activiteiten van een event-kmo afremmen.

EVENTS 032 BEA Awards: Totale koerswijziging

Nadat de BEA Awards gedurende 20 jaren volgens een relatief identiek principe zijn georganiseerd, is het nu tijd om het concept opnieuw uit te denken. Na een raadpleging van de evenementenagentschappen, is het spoor naar de BEA 2.0 vanaf nu geopend.

033 Bea World 2018: de inschrijvingen zijn geopend

De 13de editie van het Bea World Festival, dat de beste livecommunicatieprojecten bekroont, heeft de start van de inschrijvingen aangekondigd. Het festival zal dit jaar plaatsvinden van 21 tot 24 november in Coimbra (Portugal).

SUPPLIES 035 Trotse terugblik op Belgisch pionierswerk

Dit jaar viert het Belgische bedrijf beMatrix de 25ste verjaardag van zijn ‘originele kadersysteem met grote gaten’. Het hoogtepunt van deze “25 years of frame” festiviteiten, was een evenement voor zo’n 500 genodigden in de hoofdzetel van beMatrix in Roeselare.

VENUES 037 Origin by Luc Petit: Feeërie en magie in een uitzonderlijk natuurlijk decor

‘De meest grandioze ondergrondse show ter wereld.’ Dat is de slogan van Origin, de nieuwe permanente show vol licht en geluid in het Domein van de Grotten van Han, geregisseerd door de virtuoos van de podiumkunsten, Luc Petit.

040 3Square Events breidt locatieaanbod verder uit

Vergaderingen en seminaries in een professionele infrastructuur, gekoppeld aan een kwalitatieve catering, dat is de formule waarmee 3Square Events een sterke opmars maakt binnen de meetingwereld. Experience sprak met Filip Vallaeys, Sales Manager bij 3Square Events, over deze opmerkelijke groei.

042 Martin’s Hotels opent twee nieuwe evenementiële locaties

Martin’s Agora, het nieuwe, stedelijke hotelcomplex van Martin’s Hotels in Louvain-La-Neuve. Martin’s Rentmeesterij: luxehotel op een unieke historische locatie.

045 Stijlvolle eventlocatie langs de Brusselse Ring

Quartier Papier, dat tot voor kort werd gebruikt door een commerciële televisieomroep, werd grondig onder handen genomen zodat het uitermate geschikt is voor het organiseren van meetings en events. Saar Van den bergh, venue manager van Quartier Papier, leidt ons doorheen de locatie.

047 Mauve Your Business…

Mauve Your Business, dat is de slogan – die in exclusiviteit werd onthuld aan uw magazine Experience – van de campagne die het B2B-aanbod van Royal Sporting Club Anderlecht nieuw leven wil inblazen. Gesterkt door zijn eerdere professionele ervaringen en successen, laat Marc Coucke nu ook een nieuwe wind waaien door het zakelijke gebeuren in het Constant Vanden Stock Stadion.

DESTINATIONS 048 Antwerpen: Inspirerende MICE-locatie met vele troeven

Een reeks bijzondere musea, aangename winkelstraten, hoogwaardige architectuur, een prachtige dierentuin en belangrijke economische hubs zoals de haven en de diamantwijk… De stad Antwerpen heeft alle troeven van een metropool, maar dan wel op mensenmaat. Het biedt een unieke combinatie van geschiedenis en innovatie. Kortom, een meer dan inspirerende omgeving voor tal van MICE-activiteiten.


ZORGENLOZE TECHNIEK KAN OOK VOOR U ! Service is ons belangrijkste product. Wij komen onze afspraken na en leveren ten allen tijde wat we beloven. +1400 producties afgelopen jaar liegen er niet om.

PFL is een Audio Visual Rental, Sales en Productions bedrijf. We investeerden onlangs in een nieuw pand in Beerse. Goed voor zo’n 3000 m2. Onze klanten groeien, wij groeien mee ! We blijven opereren van uit de Kempen maar onze Services gaan wereldwijd.

Wist u dat we beschikken over twee montagestudio’s en een opnamestudio ? Deze laatste is uitgerust met een Green, Black & Whitekey. Perfect voor het opnemen van uw videoboodschap, instructional of webinar !

AUDIO LICHT

VIDEO

PFL bvba, Rouwbergskens 8, 2340 Beerse │ www.PFL.be │ info@PFL.be │ +32 14 44 08 70


EVENTNEWS.be

Spectaculair spiegeleffect in de straten van Leuven

D

e inwoners van het Leuven zijn er nog niet van bekomen …. Wat een verrassing om de straat “Hanengang” gedeeltelijk bedekt te zien met het Harlequin Hi-Shine Silver-tapijt dat voor een gegarandeerd spiegeleffect zorgt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het effect werd doorgetrokken naar de muren die voor de gelegenheid met een ultrabestendige aluminiumfilm werden bedekt. Een waar paleis van duizend en één sterren!

and& en Studio LA wilden indruk maken met deze bijzondere enscenering, die werd gerealiseerd tijdens een evenement georganiseerd op 2, 3, 4 en 5 mei 2018, op initiatief van Leuven MindGate. Met de steun van de onderzoekscentra en de lokale overheid van de regio Leuven had MindGate tot doel de Leuvense regio te positioneren als kenniscentrum op het vlak van gezondheid, geavanceerde technologieën, creativiteit en versterking van het lokale ecosysteem.

Op de agenda van de eerste twee dagen stonden conferenties, concerten, diners, workshops, netwerkavonden en andere high-tech demonstraties, met medewerking van gerenommeerde internationale keynote speakers. Het evenement werd op 5 mei afgesloten met een grote publieksdag, speciaal gericht op kinderen en gezinnen. Een geweldige manier om de blik van de mensen op hun eigen stad te veranderen én om het bewustzijn van het potentieel van Leuven te vergroten. Het Harlequin Hi-Shine Silver-tapijt verloor geen seconde zijn glans tijdens de vier dagen van het evenement, ondanks de drukke passage van talrijke voetgangers en de vele auto’s die deze straat hebben genomen. Het spiegeleffect bleef al die tijd gegarandeerd!

euro.harlequinfloors.com

Veldeman bouwt de grootste feesttent ooit op Belgische bodem

T

ijdens de voorbije Rock Werchter konden muziekliefhebbers kennis maken met een vernieuwde ‘Barn’, een van de drie nevenpodia van het festival. Het Limburgse Veldeman ontwikkelde deze gigantische tent volgens de wensen van de festivalorganisatoren. Wie de voorbije jaren last-minute opdaagde om tijdens Rock Werchter een concert in ‘The Barn’ bij te wonen, kon al eens een teleurstelling oplopen. Het gebeurde regelmatig dat de tent volzet was en de toegangspoortjes onverbiddelijk dicht gingen. Daarom was organisator Live Nation vragende partij om de capaciteit van ‘The Barn’ – die al ruim een voetbalveld groot was – uit te breiden. De nieuwe ‘Barn’ is een TFS-tent die werd ontwikkeld door het bedrijf Veldeman uit Bree. Met een lengte van 115 meter, een breedte van 60 meter en een hoogte van 19 meter, biedt ‘The Barn’ voortaan plaats aan 20.000 concertgangers, dat zijn er 5000 meer dan de voorbije jaren. Met zijn 6.900m² is het meteen de grootste feesttent die ooit in België is neergezet. Naast zijn gigantische omvang heeft deze nieuwe Barn - met een unieke boogvorm - ook nog andere eigenschappen die de muzie-

kliefhebber ten goede komen. De hogere binnenruimte zorgt voor een betere akoestiek, en de verlichting en decoratie kunnen rechtstreeks aan de dakspanten worden bevestigd, wat extra mogelijkheden biedt. En ondanks de zomerse temperaturen zal het toch aangenaam vertoeven zijn in ‘The Barn’, dankzij een afzuigsysteem dat per uur 200.000 kubieke meter lucht kan verversen. Voor tentenbouwers en organisatoren is veiligheid steeds bekommernis nummer één. De tentconstructie voldoet dan ook aan de strengste Europese normen. Ze combineert de voordelen van een lichtgewichtstructuur met de sterkte, de veiligheid en de afwerking van een permanent gebouw. Aan de zijkanten zijn er tal van nooduitgangen die een snelle evacuatie mogelijk maken.

www.veldemangroup.com

9


RSCA EVENTS - voor al uw bedrijfsfeesten en seminaries RSCA Events is de ideale partner voor al uw evenementen, van bedrijfsfeesten tot productlanceringen en trouwpartijen, voor 10 tot 20.000 gasten. Het Constant Vanden Stockstadion is een historische en unieke locatie in Brussel met verschillende troeven. Zo is het stadion makkelijk bereikbaar via de ring en kan u er beschikken over een gratis parking met 650 plaatsen. Daarnaast bieden wij u onder andere 40 loges met een capaciteit van 10 tot 12 personen en meerdere evenementzalen met diverse cateringmogelijkheden aan. Ons team heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren van evenementen op maat en staat garant voor klasse en kwaliteit. Samen maken we van uw evenement, groot of klein, een unieke beleving voor al uw gasten. #MauveYourBusiness mats.delande@rscaevents.be t: +32 2 520 55 36 m: +32 473 750 208

10 - 20 000 personen > 10 soorten receptieruimtes 650 auto’s

Voor Top Evenementen “LEKKER, PUUR EN VAN BIJ ONS: dat zijn volgens ons de kernwaarden van gastronomie. Als geen ander koppelt Gourmet Invent oorspronkelijkheid en lokale produkten aan verfijning en continue vernieuwing. Gourmet Invent is trots op wat onze eigen bodem te bieden heeft en verwerkt dit met uiterste zorg in al haar gerechten.” aldus CEO Bart Vandendooren. SAMEN MET U ONTWERPEN WE ELK ELEMENT VAN UW “FOOD EXPERIENCE” tot een harmonieus geheel en tillen we uw evenement naar een hoger niveau. Om dit te realiseren denken we regelmatig nieuwe foodconcepten uit, zoeken we naar creatieve en verfijnde presentaties van onze gerechten én begrijpen we het belang van de decoratie van onze tafels en buffetten. Op die manier kan je als cateraar, én als klant, jouw stempel drukken.

GOURMET INVENT IS EEN GASTRONOMISCH BEDRIJF MET EEN TEAM VAN 60 MEDEWERKERS dat enerzijds steunt op een strakke logistieke structuur en anderzijds zorgt voor catering met oog voor de lokale economie. Goede cateraars weten dat een evenement staat of valt met de service en kwaliteit die zij leveren. Smakelijke gerechten aanbieden met zorgvuldig geselecteerde seizoensproducten en zo de eigen Belgische economie voeden, is bijgevolg één van ons hoofddoelstellingen. GOURMET INVENT VERZORGT ELK EVENT, zowel klein als groot, op eigen locaties als op de locatie van uw keuze. Wij garanderen u het vlekkeloze verloop van uw evenement: zichtbaar lekker & onzichtbaar georganiseerd zodat u enkel oog hoeft te hebben voor uw genodigden.

WENST U MEER TE WETEN OVER GOURMET INVENT? Neem contact op met ons via info@gourmetinvent.be of op 09 241 50 25. Neem alvast een kijkje op onze website www.gourmetinvent.be


11

EVENTNEWS.be

Belevingsspektakel ‘Tales of the Djinn’ van Art Of Confusion was groot succes

E

ind april vierden Art Of Confusion, 7theaven en Fabula Productions hun respectievelijk 25ste, 15de en 10de verjaardag en dit met het belevingsspektakel ‘Tales of the Djinn’. Twee dagen lang werden de genodigden ondergedompeld in de magische wereld van deze unieke event-leveranciers.

Hebt u verdere vragen of wilt u sommige items toch eens ‘in real life’ komen bekijken? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!

In de aftermovie hieronder kan je ‘Tales of the Djinn’ nog eens herbeleven en kan je ook zien hoe zowel de nieuwste audiovisuele oplossingen van Art Of Confusion, als de unieke effecten en decoratie van 7theaven maar ook het exclusieve meubilair van Fabula Productions op een originele manier voorgesteld werden. Al deze exclusieve producten kan je trouwens gemakkelijk terugvinden in de gloednieuwe catalogus van Art Of Confusion. En om het nog duidelijker en overzichtelijker te maken, hebben ze ook de producten en diensten van 7theaven en Fabula Productions toegevoegd. Hierdoor vindt u in één en dezelfde catalogus bijna alles wat u nodig hebt voor een meer dan geslaagd event. www.artofconfusion.be - www.fabulaproductions.be - www.7theaven.be

Feestverhuur Van Rompaey Herenthoutseweg 194 | Herentals | België feestverhuurvanrompaey.be | info@f-v-r.be Van losse verhuur tot totaalprojecten

Experience_NL.indd 1

21/06/18 22:32


12

EVENTNEWS.be

Jurassic World: Fallen Kingdom 4D VR-Experience Pop-up Tour

P

roduction Pirates pakt nu uit met een unieke activatie, exclusief voor Kinepolis Nederland, om de langverwachte film ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ in Kinepolis filmzalen in heel Nederland te promoten. Onder de supervisie van UPI (Universal Pictures International Nederland, een afdeling van Universal Studios International B.V.), creëerde Production Pirates een exclusieve ervaring met behulp van de tweedelige virtual reality experience van Felix & Paul Studio’s, Universal Pictures en Facebooks Oculus, visuele effecten en animatie van Industrial Light & Magic (ILM) en een knappe sound die verzorgd werd door Headspace Studio. In een regie van Félix Lajeunesse en Paul Raphaël is elk hoofdstuk van Jurassic World: Blue het voorwerp van één ononderbroken take die live actie combineert met CG in 360° 3D, met als resultaat enkele van de langste visual-effects shots ooit gemaakt. “Om van deze VR-Experience een nog gedenkwaardiger moment te maken hebben we een volledig nieuwe pop-up booth rond het jungle/jurassic thema gebouwd om de bezoekers van bij de start het idee te geven dat ze zich op het eiland ‘Isla Nublar’ bevinden, klaar om kennis te maken met Velociraptor Blue. Door er 4D elementen zoals wind, rook, trillende bewegingen en zelfs geuren aan toe te voegen, dompelen we de mensen meteen onder in de actie die gepaard gaat met een vulkaanuitbarsting. Op één verticaal en één horizontaal 50” LED-scherm kunnen de voorbijgangers genieten van enkele exclusieve video’s, geleverd door UPI en Kinepolis”, vertelt Marc Broeders, Technical Captain & CEO. “We zijn bijzonder verheugd om deze 4D VR-ervaring exclusief voor Kinepolis Nederland te creëren”, voegt David Stuyck, Creative Captain & CEO, daar aan toe. “Bioscoopbezoekers houden van uiteenlopende film- en entertainment-thema-ervaringen en ze zullen zeker de kans verwelkomen om dit unieke, ongekende en meeslepende project mee te maken. Met deze pop-up tour zal Production Pirates zijn positie als marktleider in themagerichte brand activations in de Benelux verstevigen en tegelijk een exclusieve, meeslepende ervaring bieden aan alle bioscoopbezoekers en liefhebbers van deze wereldberoemde filmfranchise.” De pop-up tour komt langs in tal van Kinepolis bioscopen in Nederland. De Jurassic World: Fallen Kingdom 4D VR-Experience is helemaal gratis, inkom wordt niet gevraagd. “Dit project is andermaal een topfilm waarmee we aan de slag konden gaan”, besluit David Stuyck. “Unieke en leuke projecten zoals

deze blijven zoveel meer exclusieve elementen toevoegen aan onze activeringsactiviteiten en portfolio. Bovendien laat het ons toe onze sterke samenwerking met Kinepolis Group uit te breiden, zelfs op internationale basis. We zijn meer dan ooit vastbesloten om sterk te zeilen op de creatieve zeeën!” www.productionpirates.be

Peraltastraat 31 8000 Brugge

Sound Light Laser Trussing Rigging Staging P.A. LED Walls (in- & outdoor) Accessoires Electricity Events Expo Special Shows


13

EVENTNEWS.be

H

Gourmet Invent stelt nieuw concept Cuisine & Co voor

et nieuwe concept “Cuisine & Co” van Gourmet Invent is er eentje waar het bedrijf erg fier op is. Het hele concept draait om gezelligheid en lekker eten. Een uitgebreide keuze van gerechten uit alle windstreken, extra lange hartige en zoete XXL-taarten à la minute gesneden, verfrissende en prachtig ogende huisbereide gearomatiseerde waters om zelf in te schenken... Kortom met deze conviviale en trendy sharing lunch legt Cuisine & Co alle klassieke traiteur codes naast zich neer… en dat voelt goed! Gourmet Invent dit jaar bestaat 30 jaar en iedereen mag het geweten hebben. De BEA Awards waren onlangs het ideale moment om er een heus feest van te maken. De gasten werden verwend met cocktails & sweets en kregen voor de gelegenheid een leuke attentie mee naar huis. www.gourmetinvent.be

re!nventing stand building systems beMatrix is producent en leverancier van het originele kadersysteem met grote gaten. Het lichtgewicht aluminium kader is duurzaam, eindeloos herbruikbaar en kan snel en zonder gereedschap gemonteerd worden. Het ideale systeem voor uw beursstand, evenement, showroom, pop-up ...

360° concept Wanden, vloer en plafond versmelten tot één geheel.

LEDskin® LED cabinets en kaders worden met elkaar verbonden tot een indrukwekkende video wall.

Keep the body, change the skin Het aluminium kader kan op verschillende manieren en naadloos worden afgewerkt.

beMatrix hoofdkantoor België • Wijnendalestraat 174, B-8800 Roeselare - T. +32 51 20 07 50 - info@beMatrix.com - www.beMatrix.com Contact • Carl Vulsteke - M. +32 (0)475 99 93 96 - c.vulsteke@beMatrix.com

ADV_Experience_185x128.indd 1

9/05/2018 15:13:30


GRIMBERGEN EXPERIENCE 2018

1000M OF EVENT SPACE FIVE FLOORS IN AN INDUSTRIAL WAREHOUSE FABRIEKSTRAAT 55-59 I 1930 ZAVENTEM +32(0)470 72 70 24 I INFO@QUARTIERPAPIER.BE WWW.QUARTIERPAPIER.BE

OUR TEAM OUR SPIRIT

READY TO SUPPORT

YOUR EVENT

Brand Activation & Creative Events Blazoenstraat 34A, BE-9000 Gent tel +32 9 216 85 40 info@fastforwardevents.be www.fastforwardevents.be

Event Support

Streaming

Ledscreens

Multicamera


15

EVENTNEWS.be

De snelste weg naar de perfecte eventlocatie.

Z

Doeltreffende zoekmachine voor MICE-activiteiten in Vlaams-Brabant

zakentoerismevlaamsbrabant.be

akentoerisme Vlaams-Brabant lanceerde onlangs zijn nieuwe website. Dit is een heel krachtige zoekmachine voor het zoeken van eventlocaties, vergaderlocaties of teambuildingactiviteiten in de provincie Vlaams-Brabant. Op www.zakentoerismevlaamsbrabant.be staan zo’n 260 kwalitatieve aanbieders verzameld. “Dit is een selectie op basis van kwaliteit”, aldus Monique Swinnen, voorzitter van Toerisme Vlaams-Brabant. “We volgen dit aanbod ook nauwlettend op. Aanbieders die niet snel genoeg reageren op offerteaanvragen of niet aan andere voorwaarden voldoen, kunnen terug verwijderd worden.”

Informatie en inspiratie Naast het invoeren van een gerichte zoekopdracht kan je je ook laten inspireren door de speciale inspiratiepagina’s. Wanneer je iets tegenkomt dat je interesseert, is het heel eenvoudig om met deze informatie aan de slag te gaan. “De aanbieders die je interesse opwekken, kan je aanvinken en in je ‘winkelmandje’ stoppen. Je kan deze informatie afdrukken in een brochureformaat, wat heel handig is om in een teamvergadering te bespreken. Alle informatie staat daar duidelijk en gestructureerd op, en is heel makkelijk te vergelijken. Ideaal om een shortlist te maken.”

Eenvoudige offerteaanvraag Daarnaast kan je jouw selectie ook gebruiken om heel eenvoudig offertes op te vragen. “Door éénmaal het formulier in te vullen kan je met één klik een aanvraag versturen naar alle aanbieders in je mandje. Dat maakt alles dus bijzonder praktisch. Deze website – die in vier talen beschikbaar is – is een gratis service, zowel voor de gebruikers als voor de leveranciers die zich presenteren.”

Inspiratiedagen Vier keer per jaar organiseert Zakentoerisme Vlaams-Brabant een inspiratiedag voor meeting- en eventplanners. Ook dit najaar staan er nog twee van deze inspiratiedagen gepland. Wie interesse heeft in deze dagen, kan op de website een videoverslag vinden van de voorgaande edities. www.zakentoerismevlaamsbrabant.be

advertentie_zakentoerisme_90-262.indd 1

14/06/2018 9:49:03


WE HOST YOUR SUCCESS! Visit the future and find out how Easyfairs provides customised, innovative services in a variety of client-focused facilities to ensure the success of the events that we host.

THE RIGHT SPACE FOR EVERY EVENT:

FLEX XL

Flanders Expo

NEKKERBOX

Nekkerhal

CONTACT US: Sales@easyfairs.com 0800 / 112 58

www.easyfairs.com

FLEX MEET

Flanders Expo

FOYER

Flanders Expo


STEEDS DEZELFDE WIJNEN OP EVENTS?

Niet met Minnegoed Wines! Gepassioneerd door Zuid-Afrikaanse wijnen, selecteert en importeert Minnegoed Wines zelf een specifiek gamma wijnen, helemaal aangepast aan de eisen van de Belgische markt. Voor ons telt niet de kwantiteit van de wijndomeinen, wel het verhaal, het buikgevoel en uiteraard de smaak!

EXCLUSIEVER MAAR NIET DUURDER Kies voor de eigen creaties ‘Minnegoed’ in 5 variëteiten: · 2 witte: met een 100% Chenin blanc en een 100% Chardonnay · 1 rosé · 2 rode: met een mengwijn van Shiraz-Merlot en een 100% Pinotage

WAAROM KIEZEN VOOR MINNEGOED? · Schitterende prijs-kwaliteitverhouding · Wijnen die bij elke gelegenheid een breed publiek aanspreken · Praktische draaidop · Zeer snelle leveringsmogelijkheden

Surf naar www.minnegoedwines.be en verbaas uw klanten met uw uitzonderlijke wijnkeuze!

Contacteer ons Neem vandaag nog contact op met Minnegoed Wines via info@minnegoedwines.be Of surf naar www.minnegoedwines.be voor meer info.

MINNEGOED WINES | Ronsesestraat 142, 9660 Opbrakel - België | www.minnegoedwines.be


18

A-Renting http://eventmoods.be/companies/a-renting-cool-rentals

Balthazar http://eventmoods.be/companies/balthazar-events


19


STAND OUT FROM THE HERD COMPETE FOR THE BEST EVENT AWARDS 2018

COIMBRA

21-24 NOVEMBER 2018 Join Bea World – The International Festival of Events and Live Communication, and compete for the Best Event Awards! Get rewarded for your achievements in live communication and earn an international certificate of excellence. Gain new business opportunities and career advantages. Enter your best events to be recognised amongst the global event community and give your agency additional awareness in front of an international corporate jury! Join Bea World Festival, Where Creativity Meets Business, from November 21st to 24th in Coimbra, in the Centre of Portugal.

FIND OUT MORE ON www.beaworldfestival.com

bea.world@adcgroup.it +39 02 497 66 311


www.matrixdecor.eu info@matrixdecor.eu +32 (0)51 920 220

MATRIXDECOR is de nieuwe speler op de markt van KADERSYSTEMEN met grote gaten.


22

JM Catering http://eventmoods.be/companies/j-m-catering-services

New Balls Please http://eventmoods.be/companies/new-balls-please-2


23


www.gibbon.ooo

PASSBOOK ACCES CONTROL EVENT SOLUTIONS PRIVATE INVITATIONS DATABASE OPTIMISATION


event management 25

LAATTIJDIGE BETALINGEN: EEN STORENDE GEWOONTE DE BETALINGSSTROMEN IN DE EVENEMENTENWERELD

Op het eerste gezicht is alles in orde. Het is de norm. Maar als we dieper graven, blijkt dat betalingsachterstanden vaak de aanleiding zijn voor (pre) financieringsproblemen die de vooruitgang of de activiteiten van een event-kmo afremmen.

H

et fenomeen wordt nooit in het openbaar genoemd. Wanneer men erover spreekt, dan gebeurt dit discreet, apart, met vertrouwenspersonen. Toch kan er zonder taboes over dit onderwerp gesproken worden, aangezien 90% van de kmo’s in dit land met laattijdige betalingen geconfronteerd worden. Binnen de eventwereld is het niet ongebruikelijk dat agentschappen en leveranciers zich in een precaire positie bevinden om aan hun eigen verplichtingen te voldoen. Van de eindklant tot de laatste leveranciers zorgt de opeenstapeling van achterstalligheden in de betalingsketen voor een domino-effect. Kunnen we dit fenomeen ontcijferen? Verhelpen? Dat zijn de vragen waarover een tiental leerlingen van de afdeling Bedrijfsmanagement van de Arteveldehogeschool (Gent) zich hebben gebogen, in het kader van hun afstudeerwerk. Dit zijn de resultaten van hun onderzoek en hun interviews met 39 evenementenagentschappen.

ALGEMEEN KADER Waarom kiest men voor evenementenagentschappen om een wijdverbreid fenomeen te illustreren? Door de vele externe leveranciers en dienstverleners die betrokken zijn bij de organisatie van (bedrijfs)evenementen, worden agentschappen systematisch in een financieel schema geplaatst, dat hen dwingt om te jongleren met de respectievelijke betalingstermijnen van hun klanten en die van hun leveranciers. Ze zijn dus bijzonder illustratief voor de reacties tegenover dit fenomeen van laattijdige betalingen, dat 9 op 10 Belgische kmo’s treft. En als je bedenkt dat kmo’s goed zijn voor 99,8% van de bedrijven in ons land (1), is het duidelijk dat dit fenomeen vrijwel de gehele economie beïnvloedt.


event management

Comparison between the allowed payment terms and effective payment by type of client (2017) 70

61

60

50

Days

26

38

40

30 20

42

30 21

20

10 0

Private

B2B

Public Sector

Type of clients Authorized Delay

In het algemeen hebben laattijdige betalingen een drievoudig negatief effect op de economie. Ten eerste omdat ze faillissementen genereren: in België is 25% van de faillissementen toe te schrijven aan slecht beheer van uitstaande saldo’s. Daarnaast beperken ze ook de productiviteit van de bedrijven: het opvolgen van onbetaalde facturen kost tijd en geld die zouden kunnen worden besteed aan de ontwikkeling van de bedrijven. Ten slotte, last but not least, veroorzaken ze ook kredietproblemen: ze remmen bedrijven in hun ontwikkelingen en hun investeringen, omdat er meer financiële middelen moeten worden toegewezen aan hun werkkapitaal. Met andere woorden, bedrijven compenseren openstaande betalingen door hun eigen vermogen te gebruiken om hun leveranciers te betalen, in plaats van hiermee te investeren. Wanneer er onvoldoende werkkapitaal en externe kredieten beschikbaar zijn, worden kmo’s vaak gedwongen om hun productie te verminderen, wat dan weer een daling van de omzet, de winst en de groei veroorzaakt. Een te verwaarlozen collateral damage? Niet echt: men schat dat het eenvoudige mechanisme van betalingsachterstanden in 2016 bij Belgische bedrijven verantwoordelijk was voor een winstderving van 10 miljard euro, oftewel 2% van ons BBP (2). Op het terrein, in de dagelijkse realiteit, toont een studie uit 2017 over het fenomeen – uitgevoerd bij bedrijfsleiders – dat de laattijdige betalingen hen beletten om te investeren (16%), hun eigen leveranciers tijdig te betalen (12%) of personeel aan te werven (9%). Of men het nu vanuit micro- of macro-oogpunt bekijkt, het fenomeen vormt een echt obstakel, dat onze beleidsmakers moeten proberen van de baan te helpen. In het belang van iedereen. Vooral ook omdat het probleem zich in essentie… bij hen situeert.

Days Sales Outstanding

DOMINO Daar waar particulieren en bedrijven kunnen worden omschreven als respectievelijk ‘zeer goede’ en ‘goede betalers’, loopt de publieke sector achterop (cf. fig. 1). Als we het financiële falen van één schakel in de keten klant-leveranciers uitsluiten, wordt het fenomeen van de laattijdige betalingen verklaard door een domino-effect dat voornamelijk door multinationals en overheden wordt veroorzaakt. Omwille van hun eigen redenen zijn zij de eersten om een beleid van relatief late betalingen te hanteren. Bij multinationals zorgt een verlengde betalingstermijn ervoor dat ze kunnen genieten van een ‘gratis’ financiering’ en dat ze hun liquiditeit kunnen consolideren. Overheden moeten dan weer een reeks interne procedures en protocollen respecteren alvorens ze kunnen overgaan tot de betaling van hun leveranciers. Op zichzelf zijn deze procedures gerechtvaardigd, omdat het gaat om het gebruik van overheidsgeld. En hoe belangrijker het betreffende geval, des te langdradiger deze procedures zijn. Hierbij moet ook worden benadrukt dat lange betalingstermijnen niet systematisch zijn en niet bij alle overheden en alle grote bedrijven voorkomen. Overheden en grote bedrijven zijn dus de actoren die de eerste dominostenen van de late betalingen laten omvallen. In deze context zijn de evenementagentschappen niet gewapend om deze termijnen te verkorten. In een zeer competitieve sector heeft de klant alle vrijheid om zijn voorwaarden op te leggen, inclusief de betalingstermijnen. De agentschappen zoeken oplossingen om met deze termijnen om te gaan. Ons onderzoek toonde aan dat 22% van de ondervraagde agentschappen van hun klanten een aanbetaling vragen om de eerste kosten te dekken, terwijl 38% hiervoor gebruik maken van de eigen fondsen. Anderen doen een beroep op externe financieringsbronnen, zoals kaskrediet (17%), straight loan (17%), factoring (5%) of opticash (10%).


event management 27

“Men schat dat het eenvoudige mechanisme van betalingsachterstanden in 2016 bij Belgische bedrijven verantwoordelijk was voor een winstderving van 10 miljard euro, oftewel 2% van ons BBP.

OPLOSSINGEN?

ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING

De publieke overheden hebben herhaaldelijk de betalingstermijnen voor commerciële transacties wettelijk vastgelegd, maar de voorziene maatregelen hieromtrent worden maar zelden toegepast door de kmo’s. Omwille van hun imago en de relatie met de klant, zullen agentschappen maar zelden een toevlucht nemen tot de sancties die wettelijk voorzien zijn.

Uiteindelijk zijn de belangrijkste adviezen praktisch en individueel toepasbaar. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om zich, vanaf het afsluiten van het contract, te informeren naar de facturatieprocedure die elke klant toepast. Op het moment van het versturen van de factuur is het ook interessant om met de contactpersoon na te gaan of deze factuur in overeenstemming is met de afspraken en procedures van de klant en dat deze alle nodige informatie bevat. De eerste argumenten die worden aangehaald in geval van laattijdige betalingen zijn vaak ‘niet ontvangen’, ‘verkeerd geadresseerde’, ‘verloren’ facturen of facturen ‘zonder juiste PO’,… Deze eerste communicatie met de contactpersoon staat de leverancier toe om dergelijke argumenten nog vóór de deadline te vermijden, maar ook om te beschikken over een ‘fysieke’ contactpersoon, die men kan contacteren bij eventuele vertragingen.

Bij gebrek aan een sectorovereenkomst omtrent deze materie, zijn er grote verschillen in de betalingsvoorwaarden die agentschappen aan hun klanten toekennen. De kortste termijn die in onze studie wordt genoemd, is 10 dagen. Maar dat blijkt vooral een strategische maatregel: omdat de betalingstermijnen zelden worden gerespecteerd, zou het toestaan van een langere periode zelfs een nog langere wachttijd inhouden. De studie toonde ook aan dat de effectieve betalingen van B2Bevenementklanten gemiddeld na 85 dagen plaatsvinden voor grote bedrijven en 102 dagen voor de overheden. En hoewel enkele agentschappen van mening zijn dat sectorakkoorden omtrent gestandaardiseerde betalingstermijnen zouden kunnen helpen, hoor je ook andere stemmen die menen dat akkoorden binnen een associatie niet gevolgd zullen worden door niet-leden, wat deze akkoorden dan weer zinloos maakt. In een ideale wereld zouden evenementenagentschappen zich moet verenigen om duidelijke en uniforme procedures overeen te komen, en deze ook systematisch toe te passen bij laattijdige betalingen.

Van de andere maatregelen zijn vooral de vooruitbetalingen en de gespreide facturaties interessant voor het beheer van de uitstaande bedragen van de agentschappen. Maar uiteindelijk bevindt het sleutelelement zich misschien wel op het niveau van de overheden. Zij hebben de regels met betrekking tot de betalingstermijnen vastgelegd en zij tonen zich in realiteit de eersten om deze niet te respecteren, omwille van hun verificatieprocedures. Welnu, er is eerder al aangetoond dat deze vertragingen implicaties hebben op micro- en macroeconomisch niveau. Administratieve vereenvoudiging is een overheidsverantwoordelijkheid en de versnelling van de betalingstermijnen van de overheid zou een belangrijke stap vooruit betekenen voor de hele economie.

MET DANK AAN: ROSELIEN DIERICKX, WILLEM LAUREYS, FLORIAN SCHATTEMAN, AMY VALENT, JOSHUA VERSCHINGEL, JELLE BELMANS, JUSTINE DEWACHTER, MELISSA PERSYN, LAUNIE VAN DUYSEN EN FIEN VANDENBERGHE, ONDER LEIDING VAN VERONIQUE VERMOESEN (DOCENT BEDRIJFSMANAGEMENT, ARTEVELDEHOGESCHOOL) (1) (2)

Percentage berekend volgens de Europese parameters, die een kmo definiëren als een bedrijf met minder dan 250 werknemers, met een omzet van minder dan 50 miljoen euro (…). (bron: Europese Commissie, 2017) Bron: Graydon, 2017


TABLEWARE

Dijkstraat 1A

I

WWW.PARTYRENT.BE

B-2630 Aartselaar

I

+32 3 825 25 35

I

mail@partyrent.be

© Artfood


29

TOTALE KOERSWIJZIGING Nadat de BEA Awards gedurende 20 jaren volgens een relatief identiek principe zijn georganiseerd, is het nu tijd om het concept opnieuw uit te denken. Na een raadpleging van de evenementenagentschappen, is het spoor naar de BEA 2.0 vanaf nu geopend.

«D

e BEA’s moeten de sector vieren en vertegenwoordigen, het mogelijk maken om de deelnemende projecten uitgebreider te ontdekken, een bron van inspiratie zijn en netwerkmogelijkheden bieden. » Dat zijn in enkele bewoordingen de belangrijkste aanbevelingen die werden verzameld tijdens twee consultatiesessies die werden georganiseerd door het acc en de BEA-organisatoren. Meer was er niet nodig om alle blikken te richten naar nieuwe, concrete ideeën. Hier zijn ze…

COMPETITIE EN TROFEEËN Hoewel de initiële online voorronde-procedure niet gewijzigd zal worden, werd er beslist om de projectverdedigingen publiek te maken. Deze verdedigingen zullen georganiseerd worden in de namiddag van de BEA, voor een jury die is opgedeeld in twee aparte zalen. Omdat deze presentaties toch wel enkele gevoelige gegevens kunnen bevatten, zal elke finalist de mogelijkheid hebben om deze gegevens – zoals de budgetten, bijvoorbeeld – in een apart document, enkel bestemd voor de jury, voor te stellen. De opsplitsing van de jury geeft de agentschappen de kans om hun cases meer in detail te presenteren. Tussen 2017 en 2018 is het aantal uitgereikte trofeeën teruggevallen van 21 naar 10. In 2019 zullen er slechts drie gouden trofeeën worden uitgereikt in de categorieën B2B, B2C en B2E (onder voorbehoud van een minimum aantal inschrijvingen in elke categorie). Gedaan dus met de bronzen en zilveren trofeeën, evenals de Catering Awards. Toch zal de competitie worden vergezeld

van een reeks andere trofeeën – de ‘Specials’ -, die bepaalde bijzondere aspecten van een campagne belonen: beste ROI, beste creatief concept, beste activatie, beste innovatie, beste ‘low cost’ event,… Het aantal en de lijst van trofeeën zijn nog niet definitief en moeten in de komende weken nog bevestigd worden, maar het idee is er. In een sector waar het niet altijd eenvoudig is om ‘live’ projecten in duidelijk gedefinieerde vakjes onder te brengen, geven deze ‘Specials’ aan alle types evenementen de kans om deel te nemen aan de BEA’s, die hun historische naam ‘Benelux’ zullen inruilen voor een 100% Belgische focus: de Belgian Event Awards, die zoals steeds zullen openstaan voor alle evenementenagentschappen – al dan niet lid van het acc – en hun klanten.


A World of Audio-visual Rental Events Meetings & Conventions Concerts Fashion Shows Exhibitions Christie Digital DLP & HD Projectors Vista Systems Processors LCD & Plasma Displays Sound & Light

www.adcprod.be info@adcprod.be

Hermesstraat 4c B-1930 Zaventem Tel: + 32 2 725 40 56 Fax: + 32 2 725 37 92

Brabanthal, ruimte voor ideeën

6000 m 2 • 1200 parkeerplaatsen • Vlakbij E40 in Leuven • Publieks- en vakbeurzen • Vergaderingen en congressen • Concerten en fuiven • Privéfeesten • Van 3 tot 9000 personen Brabantlaan 1 • 3001 Leuven • t 016 383011 • f 016 383010 • info@brabanthal.be • www.brabanthal.be


31

DE AVOND De avond? Laat ons eerder zeggen de dag. In de namiddag zullen, in de marge van de publieke verdediging van de finaleprojecten, verschillende sprekers hun uiteenlopende standpunten delen met het publiek, om zo een wind van inspiratie doorheen de BEA’s te laten waaien. Het zou ook mogelijk zijn om hun presentatie in een ‘gecondenseerde’ versie te hernemen tijdens de show. Valt nog te bekijken … Ook ‘s namiddags zal er een beperkte reeks jonge bedrijven met een aanbod van (echte) nieuwigheden voor de evenementensector ter plaatse aanwezig zijn. Niet in de vorm van een ‘beurs’, maar wel in een ontmoetingsruimte, in een nog verder te bepalen format. Kortom, een namiddag die in het teken staat van informatie, inspiratie en innovatie. Een moment waarbij iedereen vrij kan kiezen wat hij wel of niet wil bijwonen.

NIEUWE DIMENSIE

‘s Avonds worden de receptie en de show niet langer georganiseerd door een aantal partners, maar toevertrouwd aan een evenementenbureau, dat als missie heeft om alles te coördineren en een dynamische show te ontwerpen. We merken ook op dat het concept met het zittend diner van de verjaardagseditie niet zal worden herhaald, maar vervangen wordt door een cateringconcept dat de mobiliteit en het netwerken niet belemmert. Om de missie van het evenementenbureau dat verantwoordelijk is voor BEA in kaart te brengen, zal er een soort van denktank worden gecreëerd binnen het acc. De doelstelling van deze groep is niet om ideeën op te leggen, maar eerder om suggesties te doen en na te denken over het verloop van de avond, zodat deze helemaal zijn objectieven bereikt. Een ander direct gevolg van deze grote verandering: de toegang tot de BEA Awards zal voor iedereen betalend zijn, maar men blijft wel ogen op een maximale toegankelijkheid voor de leden van de agentschappen en van de sponsoring-, marketing- en eventteams van de Belgische bedrijven.

« Er blijft nog een veelvoud aan elementen om te bestuderen, te bevestigen en te overwegen, hetzij met de agentschappen in het algemeen, het acc of Bevas Events – het agentschap dat verantwoordelijk is voor de BEA’s -, maar ik denk dat we op de goede weg zijn, » zo hoorden we van de organisatoren. « Het is nu al meer dan een jaar geleden dat de eerste plannen ontstonden om de agentschappen te verenigen om het concept van de BEA opnieuw uit te denken, maar op dat moment waren we al te ver gevorderd met de organisatie van onze 20ste editie. Men kan het zich misschien niet inbeelden, maar tussen de vorming van de jury en de ceremonie, zit er bij elke editie van de BEA Awards een proces van 10 maanden. Daarom wilden we nu heel vroeg het advies van de agentschappen verzamelen om dit veranderingsproces op gang te brengen. De agenda’s van de maand juni maakten het niet voor iedereen mogelijk om fysiek mee aan tafel te zitten, maar we hebben ook tal van reacties ontvangen via e-mail. We hebben geprobeerd om deze allemaal in overweging te nemen en ik moet zeggen dat ik niet verwachtte dat deze nieuwe pistes zoveel enthousiasme zouden opwekken bij de aanwezige agentschappen. Als deze motivatie en betrokkenheid deze ‘vibe’ blijven vasthouden tot de uiteindelijke organisatie, dan zullen de BEA’s een nieuwe dimensie binnentreden! » www.bea-awards.be


UW PARTNER IN LICHT- & AUDIOVISUELE TECHNOLOGIE VOOR EXPO, EVENTS EN MEETINGS

Jeroen Van de Velde, van het organiserende agentschap BEVAS Events, vertelt over zijn samenwerking met AS Technology. “Al jarenlang is AS Technology een partner van de BEA awards. Ook voor de twintigste editie, die begin mei in ICC Gent werd georganiseerd, leverde het team van AS Technology opnieuw mooi werk.”

"AL 20 JAAR LANG EEN BETROUWBARE PARTNER IN TRUSSING, LICHT EN GELUID." Voor de 20ste editie had BEVAS Events een groot evenement voorzien dat ICC Gent bijna volledig inpalmde. “AS Technology heeft ons bij dit evenement ondersteund voor de cateringstanden in het Arteveldeforum, maar ook voor het diner in Pedro de Gantezaal”, aldus Jeroen Van de Velde. “Telkens zorgden zij voor trussing, het licht en het geluid. Alles tezamen was dit toch wel een zeer omvangrijke opdracht.” De voorbije jaren hebben BEVAS Events en AS Technology in het kader van de BEA Awards een mooie vertrouwensband opgebouwd. “Wij werken al drie jaar samen met AS Technology aan de BEA Awards, en we kunnen daar jaar na jaar zeer positief op terugblikken. Zij stellen zich zeer flexibel

op en ze begrijpen zeer goed dat er al eens een timing kan wijzigen en dat er al eens geschoven moet worden. Het is een partner die kort op de bal speelt en ook het e-mailverkeer zeer goed opvolgt.” Maar naast goede afspraken is natuurlijk ook de kwaliteit van het geleverde werk zeer belangrijk. “De plannen die AS Technology maakt zijn altijd zeer overzichtelijk, zodat we een goed beeld krijgen van het uiteindelijke resultaat. Daarnaast kunnen we op het terrein ook rekenen op sterke profielen, die voor alles wel een oplossing hebben. Als ik het moet samenvatten in enkele woorden, omschrijf ik AS Technology als flexibel, toegankelijk en down-to-earth”, zo besluit Jeroen Van de Velde.

VIND JEZELF TERUG IN DE FOTOREPORTAGE OVER DE BEA-AWARDS OP WWW.ASTECHNOLOGY.EU/REFERENCE/BEVAS/ LIGHT | AUDIO | VIDEO | TRUSSING | RIGGING | POWER | DRAPES | STAGE WWW.ASTECHNOLOGY.EU I.Z. Brug 10, Klein Veerle 115, B-2960 Brecht | T: +32 3 313 73 73 | F: +32 3 313 74 73 | E: info@astechnology.eu


events 33

BEA WORLD 2018

DE INSCHRIJVINGEN ZIJN GEOPEND

De 13de editie van het Bea World Festival, dat de beste livecommunicatieprojecten bekroont, heeft de start van de inschrijvingen aangekondigd. Het festival zal dit jaar plaatsvinden van 21 tot 24 november in Coimbra (Portugal).

V

oor deze tweede Portugese editie, hopen de organisatoren van het festival opnieuw meer dan 600 professionals uit zo’n dertig verschillende landen bij elkaar te brengen. Hoewel de uitreiking van de event-trofeeën het belangrijkste element van het festival is, wil het team van ADC Group toch graag onderstrepen dat networking, het ontdekken van nieuwigheden en het vergaren van nieuwe kennis ook uitstekende motivaties zijn om zich naar Coimbra te begeven. In dit opzicht moet worden erkend dat de internationale projectpresentaties en het seminarieprogramma van het festival altijd aanleiding geven tot interessante discussies.

CRITERIA Tijdens deze editie zal de Belg Gerd De Bruycker, marketingdirecteur NoordEuropa bij Cisco Systems, terugkeren als voorzitter van de jury. “De jury zal elk project evalueren op basis van verschillende criteria”, zo legt hij uit. “Zo gaat het natuurlijk om hun creativiteit. Dit slaat niet enkel op het idee achter het project,

maar eventueel ook op een innovatieve aanpak van een specifiek aspect van een evenement. De jury evalueert ook hun ROI en hun doeltreffendheid, omdat ROI nu eenmaal een sleutelelement is binnen de hedendaagse marketing, en omdat wij als corporate event marketers de ROI van onze events moeten aantonen. Ten slotte beoordeelt de jury ook de communicatiestrategieën van de projecten: ze zullen moeten tonen dat ze doeltreffend zijn in hun manier van communiceren ten opzichte van hun doelpubliek.” De woorden van de juryvoorzitter zijn een bevestiging van wat al sinds meerdere jaren werd geponeerd: de jury zal de projecten evalueren door zich te concentreren op de prestatie en de inhoud van de B2B-evenementen, die in de eerste plaats een marketingtool blijven en daarom aan bepaalde prestatievereisten zijn onderworpen. Met andere woorden, de agentschappen die succesvolle projecten met kleine budgetten hebben gerealiseerd, moeten niet bang zijn dat hun kansen op succes worden weggeblazen door de grote shows.

BEST LOCATION AWARDS In de marge van de Best Event Awards lanceren de organisatoren dit jaar ook de Best Location Awards, waarbij de beste evenementenlocaties, de beste bestemmingen en de beste congresbureaus worden beloond. De locaties worden beoordeeld op basis van hun capaciteit om verschillende soorten evenementen te organiseren, zoals congressen, vakbeurzen, productlanceringen, etc.

PRAKTISCH Bea World Festival: van 21 tot 24 november 2018 in Coimbra (Portugal) Deadline inschrijving projecten: 21 september 2018 Proclamatie finalisten: 18 oktober 2018 Verdediging projecten: 22 november 2018 Awards Ceremony: 23 november 2018 Verlaagde tarieven zijn van toepassing voor inschrijvingen en reservaties vóór 31 juli. Categorieën van de Event Awards: www.beaworldfestival.com/categories Info en reservaties: www.beaworldfestival.com


return on emotion experience live communication

events • exhibitions • communication www.themediahouse.be • info@themediahouse.be


supplies 35

BEMATRIX

TROTSE TERUGBLIK OP BELGISCH PIONIERSWERK

Dit jaar viert het Belgische bedrijf beMatrix de 25ste verjaardag van zijn ‘originele kadersysteem met grote gaten’. Dit systeem geeft standenbouwers de mogelijkheid om hun beursstanden op een modulaire wijze uit te werken en te bouwen. Het hoogtepunt van deze “25 years of frame” festiviteiten, was een evenement voor zo’n 500 genodigden in de hoofdzetel van beMatrix in Roeselare.

H

et beMatrix kadersysteem introduceerde 25 jaar geleden een unieke combinatie van maatwerk en een modulair en herbruikbaar systeem. Omdat de aluminium structuren ook nog eens een bijzonder lange levensduur hebben en ook zeer praktisch zijn voor het op- en afbouwen, groeide beMatrix uit tot een succesverhaal en wist het merk overal ter wereld bekendheid te verwerven. Ook na 25 jaar blijft beMatrix voortdurend investeren en ontwikkelen om het kadersysteem verder te verbeteren, en nieuwe mogelijkheden te voorzien, zoals de introductie van LEDskin-videotegel vorig jaar.

FEEST IN EIGEN HUIS Tijdens het evenement dat op 14 juni in Roeselare plaatsvond, werden de 500 gasten helemaal ondergedompeld in het beMatrix-verhaal. Ze kregen eerst een rondleiding doorheen de showroom en de productie, en daarna volgde een spectaculaire show in de productiehal, die zich ook perfect leende als eventlocatie met een beMatrix-sfeertje. Een van de acts was trialbike-kampioen Kenny Belaey, die met zijn tweewieler van de ene beMatrixstructuur naar de andere sprong.

NIEUWE COMMUNICATIECAMPAGNE

TERUGBLIK MET DE CEO’S

De show was met ook het startschot van de nieuwe ‘Clash of the contrasts - campagne’ waarmee beMatrix weldra zal uitpakken. “Het leven van de standenbouwer makkelijker maken, comfort bieden, dat is ons doel. We maken geen systemen, maar bouwen samen aan een allesomvattend modulair verhaal met eindeloze mogelijkheden. We kunnen dat doordat we puur, ruimdenkend zijn en continu blijven innoveren. Zo ondernemen we steeds vol passie en op een duurzame manier, zodat onze klanten zich kunnen focussen op hun vakmanschap”, zo legt Marketing Manager Pieter Lecluyse de visie achter de nieuwe campagne uit.

Uiteraard verschenen ook CEO’s Stefaan Decroos & Edwin Van der Vennet ook nog even op het podium. Zij blikten terug op de geschiedenis van het bedrijf en de weg die de voorbije decennia werd afgelegd, waarbij herinneringen aan successen en tegenslagen werden opgehaald. Daarna was het tijd om het jubileum nog uitgebreid te vieren op de dansvloer.

ROADSHOW De afgelopen maand heeft beMatrix Europa doorkruist met de drie weken durende roadshow ‘beMatrix Academy Tour’. De indrukwekkende beMatrix truck hield daarbij halt op unieke, strategisch gelegen locaties om klanten en prospecten kennis te laten maken met het innovatieve kadersysteem voor standenbouw, events, pop-up stores... Zo is beMatrix vertrokken om ook de komende 25 jaar een toonaangevende rol te blijven spelen. www.bematrix.com


we we we we

c re a t e i t b ra n d i t de s i g n i t ex p o 3 6 0 i t

w w w. ex p o 3 6 0 . b e


venues 37

ORIGIN BY LUC PETIT: FEEËRIE EN MAGIE IN EEN UITZONDERLIJK NATUURLIJK DECOR ‘De meest grandioze ondergrondse show ter wereld.’ Dat is de slogan van Origin, de nieuwe permanente show vol licht en geluid in het Domein van de Grotten van Han, geregisseerd door de virtuoos van de podiumkunsten, Luc Petit. Het huwelijk tussen mapping, belichting en lasers, zorgt voor een echte concentratie van magie en feeërie die het bezoek aan de grotten betovert voor jong en oud. Deze nieuwe permanente show, die is inbegrepen in een bezoek aan de site, is te ontdekken sinds 1 juli 2018.

Origin I N C LU S D A N S V O T R E V I S I T E D E L A G R O T T E I N B E G R E P E N I N J E B E Z O E K VA N D E G R O T

by Luc Petit

A

ls liefhebber van ongewone locaties en natuurlijke decors – herinnert u zich Inferno, de show rond de tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo, of meer recent, de ‘Noël des Cathédrales’-tour waarbij de magie van de feestdagen tot leven kwam in 7 verschillende kerken en kathedralen in België –, is Luc Petit verheugd om zijn kunst te kunnen uitoefenen in het uitzonderlijke kader van de Wapenzaal van de Grotten van Han.

INVESTERINGEN EN GROOTHEDEN VAN HET ARTISTIEKE MILIEU

D È S L E / VA N A F 01/07 / 2018 L E S P E C TA C L E S O U T E R R A I N L E P LU S G R A N D I O S E D U M O N D E ‘ S W E R E L D S M E E S T I N D R U K W E K K E N D E O N D E R G R O N D S E S P E K TA K E L S O N E T LU M I È R E P E R M A N E N T / P E R M A N E N T E K L A N K - E N L I C H T S H O W

“De uitstekende samenwerking met het Domein van de Grotten van Han en hun aanzienlijke investeringen op vlak van hoogwaardig audiovisueel materiaal, dat werd geïnstalleerd door Inytium, stelde ons in staat om voor de creatie van deze show een beroep te doen op grootheden in deze materie. Denk maar aan Koert Vermeulen voor de verlichting (Puy du Fou), Marie-Jeanne Gauthé voor de mapping (Fêtes des Lumières in Lyon) of de componist en orkestleider Benoît Chantry die instond voor de muziek die werd opgenomen met een echt orkest”, zo legt Luc Petit uit.


38

venues

EEN TECHNOLOGISCHE UITDAGING

OVERWELDIGEND Zoals de naam al aangeeft, worden de bezoekers ondergedompeld in het verhaal van onze oorsprong, van de big bang tot en met de lokroep van de ruimte. Er wordt ook stilgestaan bij de onderwater-, planten- en dierenwereld. Het hert, dat er eerst realistisch en daarna elektronisch uitziet, fungeert als gids langsheen de verschillende taferelen van deze ware teletijdmachine. “Ik wilde geen verklarende show maken, waar wel de toeschouwers verbazen aan de hand van een progressief scenario, in relatie tot het dierenpark en de grot, en het majestueuze kader hiervan. En dit in amper enkele minuten tijd”, aldus de artistiek directeur.

“Hoewel het kader echt wel buitengewoon is, is het daarentegen ook wel complex. De koude, vochtige omgeving en het overstromingsrisico in de grot, hebben ons aangezet om installaties op maat te voorzien, zoals waterverlichting, waterdichte bedrading, en daarnaast zijn er ook aangepaste boxen voor de videoprojectoren. Vanaf de eerste uitgevoerde testen hebben wij rekening gehouden met het bijzondere reliëf van de grot, teneinde hier de mapping-elementen te kunnen plaatsen. Bovendien hebben we gekozen voor een combinatie van verlichting en projecties om de beelden een maximaal reliëf te geven. Ik moet zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben door het resultaat. Ik had niet verwacht dat afbeeldingen zo’n omvang zouden krijgen. Je waant je in een grot die leeft, en dit 360° om je heen. Het is een echt ‘wow-effect’”, zo besluit Luc Petit.


venues 39

NIEUWE EVENT-TROEVEN Deze nieuwe permanente licht- en geluidsshow maken sinds 1 juli 2018 integraal deel uit van het bezoek aan de grotten. Het gaat om het laatste hoofdstuk van de herbetovering van de ruimtes. Om deze show te kunnen ontvangen, heeft de directie van het Domein van de Grotten van Han de Wapenzaal helemaal gerenoveerd door een volledig nieuwe panoramische ruimte van 600 m² te creëren. “Deze nieuwe plek zal ons in staat stellen om zowel grote publieksevenementen als corporate events te ontvangen, op een nog ruimere en een nog professionelere manier. Wat zou u ervan vinden om uw volgende evenement (receptie, cocktail, family day, bedrijfsfeest, productpresentatie, conferentie, etc.) te organiseren in het exclusieve decor van een grot, versterkt door een betoverende show? Alles is mogelijk. Voorzie wel een extra laagje, want de grot heeft een constante temperatuur van 13°C!”, zo onderstreept Brigitte Malou, gedelegeerd bestuurder van het Domein van de Grotten van Han.

Voor meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot evenementen: www.grotte-de-han.be/nl/ondernemingen


40

venues

3SQUARE EVENTS

BREIDT LOCATIEAANBOD VERDER UIT

Vergaderingen en seminaries in een professionele infrastructuur, gekoppeld aan een kwalitatieve catering, dat is de formule waarmee 3Square Events een sterke opmars maakt binnen de meetingwereld. Afgelopen maand ging men in Oostende van start op een derde locatie, en in 2019 komen daar nog eens twee nieuwe locaties bij. Experience sprak met Filip Vallaeys, Sales Manager bij 3Square Events, over deze opmerkelijke groei.

H

et verhaal van 3Square Events begon zo’n vijf jaar geleden in het kantorencomplex 3Square Village in Zwijnaarde. “Naast de kantoorruimtes telt dit complex ook tien meeting- en seminarieruimtes”, aldus Filip Vallaeys. “Met 3Square Events zorgen wij voor de exploitatie van deze volledig uitgeruste vergaderzalen en seminarieruimtes. De mix van de meeting rooms met de omgeving van een kantorencomplex, maakt dat je nooit op een lege site terechtkomt. Er is altijd bedrijvigheid, en mensen kunnen elkaar spontaan ontmoeten, bijvoorbeeld in ons restaurant. Wij staan immers ook in voor het volledige cateringluik bij de meetingactiviteiten: van eenvoudige hapjes of belegde broodjes tot een galadiner.”

VERGADEREN IN EEN SPORTIEVE OMGEVING De succesformule in Zwijnaarde werd drie jaar geleden ook toegepast in WaalsBrabant. “Justine Henin heeft ons drie jaar geleden gevraagd om in Limelette hetzelfde concept neer te zetten. We hebben het clubhuis van de tennisclub van Justine ondergedompeld in dezelfde sfeer als in Zwijnaarde. Met dezelfde meubels, met een inrichting in het wit, met een gezellig restaurant met terras,… We beschikken er over vijf meeting rooms. De zalen zijn even professioneel als in Zwijnaarde, maar de omgeving is er anders. Je kan er al eens iemand met een sporttas onder de arm kruisen.”

TIJD VOOR EXPANSIE Anno 2018 is 3Square Events klaar voor een volgende stap. “We merkten dat we onze recurrente klanten soms moeilijker


venues 41

konden bedienen omdat we volzet waren. We zijn daarom naar andere locaties beginnen uitkijken. Daarbij zochten we vooral naar bijzondere locaties en ruimtes met een open gevoel, veel lichtinval en uitzicht op groen of een unieke omgeving. Zo zijn er drie locaties op onze radar gekomen: Casino Kursaal in Oostende, De Oude Vismijn in Gent en Het Godshuis in Sint-Laureins.”

OPENING IN OOSTENDE Sinds afgelopen maand is 3Square Events dus ook actief in Oostende, waar Kurso onder de doopvont werd gehouden. “Kurso omvat het vroegere Agua Del Mar restaurant en de Ostend Queen op het dak. Op het gelijkvloers hebben we reeds onze 3Square stempel gedrukt met een heel mooi remodelled restaurant met zowel binnen als buiten een capaciteit van 120 plaatsen. We bieden een zeer lekkere bistrokeuken, toegankelijk, maar toch anders dan hetgeen men gewoon is. We hebben hiervoor Filip Derveaux van Coeur Catering kunnen aantrekken als sitemanager, een man met toch heel wat ervaring.”

SEMINARIE MET ZICHT OP ZEE Bovenaan in Kurso is de voormalige Ostend Queen een unieke locatie voor

grotere seminaries of events. “Deze is nu al beschikbaar voor grote feesten, maar we zullen deze in najaar nog grondig verbouwen volgens het 3Square-recept, zodat we er ook seminaries kunnen gaan aanbieden. Met Kurso breiden we ons aanbod uit met een toplocatie. In Oostende zijn er heel wat ontspanningsmogelijkheden, en de zee heeft ook altijd een bijzondere aantrekkingskracht. Bedrijven die een feest of een grote meeting willen organiseren met zicht op zee, zullen bij ons de nodige infrastructuur kunnen vinden.”

HISTORISCHE LOCATIE IN HARTJE GENT Ook in het centrum van Gent heeft 3Square Events mooie plannen met een nieuwe exploitatie. “De Oude Vismijn is een historisch pand in het centrum van Gent, aan het water. Wij gaan ons concept hier neerzetten door middel van twee horecaconcepten. Het gebouw omvat ook twee grote zalen – tot 600 personen - die complementair zijn met hetgeen we elders aanbieden. We zijn nu volop bezig de renovatie te plannen en zullen hier zeker onze 3Square-stempel gaan drukken, zodat we in 2019 volledig operationeel zijn. Ook nu kunnen deze faciliteiten al gehuurd worden, maar dan wel in de huidige toestand.”

GODSHUIS MET ENORM VEEL MOGELIJKHEDEN Voor de derde nieuwe 3Square-locatie begeven we ons zo’n 30 kilometer buiten Gent, naar het rustige SintLaureins, midden in de driehoek GentBrugge-Knokke. “Het indrukwekkende Godshuis is een 19de-eeuws ziekenhuis dat zo’n 15 jaar geleden helemaal werd hersteld en gerenoveerd. Dit complex omvat een zaal van 700 personen, twee zalen van 250 personen én een hotel van 64 kamers. Kortom, een pand met bijzonder veel mogelijkheden. Alles is momenteel al operationeel, maar van zodra de overeenkomst van de huidige uitbater is afgelopen, zullen wij ook hier onze stempel gaan drukken. In de tweede helft van 2019 moet alles dan volledig klaar zijn. Het belooft dus een boeiend en uitdagend jaar te worden”, zo besluit Filip Vallaeys.

Voor meer informatie kan men terecht bij Filip Vallaeys (filip@3square. be) of voor Limelette bij Michel Troch (michel@3square.be).


42

venues

MARTIN’S RENTMEESTERIJ

LUXEHOTEL OP EEN UNIEKE HISTORISCHE LOCATIE

Met de openingen Martin’s Red in Tubeke en Martin’s Agora in Louvain-la-Neuve was de Martin’s hotelgroep het voorbije jaar bijzonder actief. In juni werd de kers op de taart gezet met de feestelijke inhuldiging van Martin’s Rentmeesterij in Bilzen.

H

et gloednieuwe luxehotel Martin’s Rentmeesterij is gelegen op de historische site van de Landcommanderij Alden Biesen in het Limburgse Bilzen, op enkele minuten van de E313. Dit domein verwelkomt jaarlijks ongeveer 200.000 bezoekers op haar verschillende activiteiten, gaande van tentoonstellingen, concerten tot opera’s. Maar dit kader leent zich ook bijzonder goed voor vergaderingen, congressen en banketten. Een stijlvol hotel is hier dus helemaal op zijn plaats. Het Martin’s Rentmeesterij hotel zelf bestaat uit twee delen: een historisch gedeelte – de vroegere Rentmeesterswoning – dat teruggaat tot de 13de eeuw, en een volledig nieuwe vleugel, die stijlvol in zijn omgeving werd ingepast. De 69 kamers (opgedeeld in drie kamertypes) zijn ondergebracht in het nieuwe gedeelte, net zoals de receptie, de wellnessruimte met zwembad en het restaurant AKKO, voorzien van een ruim terras. In het oude gebouw vindt men drie prachtige suites, verschillende salons en een bar. Ook voor MICE-activiteiten biedt dit historische gebouw heel wat mogelijkheden: er is een vergaderzaal, een feestzaal en een prachtige binnenkoer die geschikt is voor allerhande activiteiten. In al deze ruimtes is de authentieke uitstraling van het oorspronkelijke gebouw bewaard gebleven.

Met Martin’s Rentmeesterij doet de hotelgroep voor het eerst zijn intrede in Limburg. “Het is een unieke setting die perfect past binnen onze portfolio”, zo verklaarde CEO Christophe Voet. “Met dit hotel richten we ons op het wandel- en fietstoerisme waar deze streek zeer sterk in is, maar ook heel erg op residentiële seminaries. Hiervoor hebben we al heel wat aanvragen binnen gekregen”, zo vulde General Manager Maikel Vande Velde aan. Uiteraard was ook John Martin zelf bij de opening aanwezig: “Door het enthousiasme van alle betrokken partners voelen wij ons hier zeer welkom. We zijn trots op wat we hier samen verwezenlijkt hebben.”


venues 43

MARTIN’S AGORA

HET NIEUWE, STEDELIJKE HOTELCOMPLEX VAN MARTIN’S HOTELS IN LOUVAIN-LA-NEUVE

In mei heeft de groep Martin’s Hotels in Louvain-La-Neuve de Martin’s Agora geopend, een volledig nieuw stedelijk resort dat staat voor functionaliteit, relaties en en duurzaamheid. Het concept steunt op twee nieuwe hotelinfrastructuren, die gericht zijn op respectievelijk korte en langere verblijven.

D

it monumentale architectuurwerk richt zich op de kunst van het leven, innovatie en bezoekerservaring, door middel van zijn gedeelde diensten, en beschikt over een opmerkelijke technologische bekwaamheid, vooral op akoestisch niveau. De ligging is ideaal vlakbij de Aula Magna en andere ontvangstinfrastructuren voor seminaries, vergaderingen en congressen in deze wereldberoemde universiteitsstad en toonaangevend economisch centrum.

TWEE NIEUWE HOTELS Het Martin’s Agora hotelcentrum, dat zich richt op business en leisure, steunt op twee nieuwe hotels met een stedelijk en lifestyle-karakter, maar dan wel met respect voor de traditie van comfort, dienstverlening en duurzaamheid die de groep Martin’s Hotels zo dierbaar is. Het complex bestaat uit Martin’s Louvain-La-Neuve, een 3* superior hotel van 108 kamers met hedendaags design en compromisloos comfort, en Martin’s All Suites, een 4* appart-hotel van 102 suites en exclusieve appartementen van 35 tot 120 m². Zowel het academische als het corporate publiek vinden hier de ideale overnachtingsoplossingen voor verblijven van korte en lange duur.

EVENEMENTEN Voor uw seminaries, conferenties, incentives, cocktails en productlanceringen beschikt Martin’s Agora over 9 aanpasbare conferentiezalen die zijn uitgerust met de nodige spitstechnologie. Ze zijn geschikt voor de organisatie van evenementen tot 400 personen. Het aanbod wordt vervolledigd door het nabijgelegen conferentiecentrum van de Aula Magna en de Cinéma Cinescope voor evenementen en congressen van grotere omvang. Daarnaast omvat het Agora-complex in het midden ook een goed uitgedachte coworking-ruimte.

ONTSPANNING Om het nuttige aan het aangename te koppelen, nodigt Martin’s Agora u uit om te komen genieten van de geneugten van de tafel, in zijn brasserie B’Comme, zijn wijnbar Di’Vino of de Table du Chef, die uitgeven op de aangename binnentuin. Om te ontspannen, krijgen de bezoekers van het hotelcomplex toegang tot de Martin’s City Spa, dat bestaat uit een fitnessruimte, een binnenzwembad, een spa en vijf verzorgings- en massagecabines. Bovendien biedt dit wellnesscentrum formules aan op maat van bedrijven. Kortom, what else…


EXPERIENCE THE DIFFERENCE

Soundfield nv

© Barranco Concept (creator & organiser)

Atomveldstraat 8 bus 5 l 9450 Denderhoutem l Belgium T +32 53 805 850 l F +32 53 809 088 info@soundfield.be l www.soundfield.be


venues 45

QUARTIER PAPIER STIJLVOLLE EVENTLOCATIE LANGS DE BRUSSELSE RING Quartier Papier, dat is de naam van een nieuwe eventlocatie vlakbij de Brusselse Ring in Zaventem. Het iconische gebouw, dat tot voor kort werd gebruikt door een commerciële televisieomroep, werd grondig onder handen genomen zodat het uitermate geschikt is voor het organiseren van meetings en events. Saar Van den bergh, venue manager van Quartier Papier, leidt ons doorheen de locatie.

D

e eventlocatie Quartier Papier is gevestigd in een impressionant gebouw dat oorspronkelijk de papierfabriek Papeteries de Saventhem was. “Het gebouw heeft dan ook een authentieke, industriële uitstraling”, aldus Saar Van den bergh. “Het is een heel iconisch gebouw, dat heel wat mensen zullen herkennen. In het voorjaar van 2018 werd het gebouw aangepast om te gaan fungeren als eventlocatie. Momenteel zijn de gelijkvloers, de derde en de vierde verdieping gebruiksklaar. De gelijkvloers – net als de rest van het gebouw ingericht met stijlvol en duurzaam meubilair - is de ideale ontvangst- of cateringruimte, maar kan ook dienen voor presentaties. Ook op het terras is het aangenaam vertoeven. Aan de achterzijde is er een boardroom, waar tot 12 personen kunnen vergaderen.”

COMPLEET UITGERUSTE ZALEN Voor events en presentaties kan men terecht op de twee bovenste verdiepingen. “Verdieping 3 leent zich perfect voor presentaties tot 150 personen. Hier

is ook een grote en volledig uitgeruste keuken voorzien. De centrale opening in de zaal, die verdieping 3 met verdieping 4 verbindt, zorgt voor een unieke sfeer. Op die vierde verdieping is er een vaste bar, alsook nog een boardroom. Op elke verdieping is geïnvesteerd in een technische installatie met LCD-scherm, LED-sfeerverlichting en een handmicrofoon of headset. Deze uitrusting werd geïnstalleerd door onze vaste technische partner Blue Moon, die ook kan instaan voor alle extra’s die de klant zou wensen.”

EXTRA BREAK-OUT ROOMS Op dit moment beschikt Quartier Papier over 800 m² eventruimte, waar men zo’n 400 personen kan ontvangen. “Deze zomer zullen ook de eerste en de tweede verdieping grondig gerenoveerd worden. Daar zijn nu nog kantoorruimtes, maar die worden opengebroken en ingericht tot extra break-out rooms van 6 tot 80 personen. De televisiestudio, die zich uitstrekt over verdieping 1 en 2, zal behouden blijven als blackbox, wat

interessant kan zijn voor bepaalde productlanceringen, opnames voor reclamespots of andere presentaties waarbij men meer hoogte nodig heeft.”

STIJLVOLLE INKLEDING De verschillende ruimtes van Quartier Papier zijn standaard voorzien van aangepast meubilair. “Voor de inrichting hebben we gekozen voor een warme, stijlvolle look, met designmeubilair van kwalitatieve merken, alsook heel wat planten. Daarnaast hebben we 100 presentatiestoelen in huis die we overal kunnen inzetten. Alle ruimtes en meeting rooms hebben daglicht. De mooie en event-vriendelijke LED-verlichting zorgt ervoor dat we overal een warme sfeer kunnen creëren. Op vlak van catering werken we met acht huistraiteurs, zodat de klant kan kiezen uit een breed aanbod.”

LOCATIE MET HEEL WAT TROEVEN De eerste evenementen in Quartier Papier zijn intussen achter de rug, en het najaar kondigt zich veelbelovend aan. “Het gaat enorm snel rond dat er een nieuwe locatie is. Er is dan ook veel vraag om in deze regio evenementen te organiseren. Een voordeel is dat we verschillende uiteenlopende ruimtes hebben, die apart of gecombineerd kunnen worden gehuurd. Ook de makkelijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer en per wagen – er zijn een 90-tal eigen parkeerplaatsen vormen een belangrijke troef. Het team achter Quartier Papier heeft heel wat ervaring in de eventsector, en dat merk je aan hoe alles is uitgedacht en uitgewerkt. Zelf heb ik ook al 17 jaar ervaring in events en marketing, en dat helpt natuurlijk wel om mee te denken met de klant”, zo besluit Saar Van den bergh.

MEER INFO OF EEN LOCATIEBEZOEK INPLANNEN? www.quartierpapier.be 0470 72 70 24 – info@quartierpapier.be


46

venues

MAUVE YOUR BUSINESS…

Loges

Mauve Your Business, dat is de slogan – die in exclusiviteit werd onthuld aan uw magazine Experience – van de campagne die het B2B-aanbod van Royal Sporting Club Anderlecht nieuw leven wil inblazen. Gesterkt door zijn eerdere professionele ervaringen en successen, laat Marc Coucke nu ook een nieuwe wind waaien door het zakelijke gebeuren in het Constant Vanden Stock Stadion, door middel van nieuwe formules en nieuwe ruimtes tijdens de matchen, maar ook buiten de wedstrijddagen. Goed nieuws dus voor de Brusselse bedrijven en evenementenagentschappen die seminaries, congressen, productlanceringen en andere evenementen willen organiseren in het mythische stadion van de meest succesvolle Belgische club uit de geschiedenis…

T

enzij u de laatste paar maanden in lange winterslaap bent geweest, zal u ongetwijfeld vernomen hebben dat Royal Sporting Club Anderlecht, of kortweg RSCA, is overgenomen door de succesvolle Oostendse zakenman Marc Coucke. Naast zijn ambitie om het sportieve blazoen van het Brusselse Sporting op te poetsen, heeft de nieuwe sterke man van het paarse huis ook een paleisrevolutie in gang gezet om de B2B-mogelijkheden nieuw leven in te blazen, en een bijzondere aandacht te schenken aan het versterken van de Brusselse verankering van de club. Er werden nieuwe formules uitgewerkt en momenteel is men ook bezig met het inrichten van nieuwe ruimtes, die midden juli klaar zullen zijn voor de start van het

nieuwe seizoen. Emmanuel Rutsaert, Sponsoring & Hospitality Manager, en Mats Delande, Sales Manager Events, stellen deze nieuwigheden aan ons voor.

INTERESSANTE FORMULE VOOR KMO’S De B2B-activiteiten van RSCA steunen op drie grote pijlers: de partnerships & sponsorings, de hospitality tijdens de matchen en de evenementen die los staan van de wedstrijden. “Het aantal partners zal toenemen van 14 naar 25. Zij genieten van een exclusiviteit binnen hun sector en ze worden vooral aangetrokken door de visibiliteit (boarding) en de activatie-acties (bijvoorbeeld met de spelers), maar ze kunnen op vlak van

Indoor Business Seats

Tapas


venues 47

VOOR ELKE SMAAK

hospitality ook hun klanten en relaties uitnodigen. Bij deze hospitality, verhogen we het aantal seats van 2.500 naar 3.400, onder andere door een uitbreiding van de capaciteit van de eretribune van 600 naar 900 plaatsen, waarbij de gasten voortaan ook toegang hebben tot de nieuwe ‘Martini Bar’. Naast deze eretribune, de loges, de Indoor Business Seats en de Open Business Seats, lanceren we dit seizoen twee nieuwe formules: het Step-up Business Pack en de All-in Foodmarket. Met gereserveerde plaatsen dichtbij het terrein en in het midden van tribune, toegang tot ‘La Brasserie’ en de nieuwe ‘Jupiler Bar’, en een lidmaatschap van de Corporate Club, wil het Step-up Business Pack een ‘toegangspoort’ bieden voor Brusselse en andere KMO’s om de B2B-magie van RSCA te ontdekken. De All-in Foodmarket is de enige businessformule met zitplaatsen én catering inbegrepen. Men heeft hierbij keuze uit vier buffetten en toegang tot de nieuwe ‘Jupiler Bar’ en ‘Bacardi Bar’, een intieme bar waar een DJ de overwinningen nog een verlengstuk geeft… Al deze nieuwigheden zijn gericht op het uitbreiden van de Corporate Club, zodat alle B2B‘supporters’ zouden kunnen kennismaken en netwerken “, zo legt Emmanuel Rutsaert uit.

“Om de experience te verbeteren en te dynamiseren, werd de hele journey van de B2B-klanten geanalyseerd en geprofessionaliseerd. Niet enkel op vlak van de online reservatie van kaarten en businessformules, maar ook voor wat betreft de ontvangst en de parkings, en vooral ook de catering. Sporting biedt zijn B2Bklanten voortaan niet minder dan 7 culinaire mogelijkheden aan. Naast de gastronomische formule van Saint-Guidon, dat voortaan onder de leiding van chef Christophe Hardiquest van Bon-Bon staat, en de goedkoopste formule, die van de Brasserie van chef Verdeyen, vindt iedereen zijn smaak in een zeer uitgebreid aanbod. De B2B-klanten zullen kunnen kiezen tussen twee traiteurs en twee verschillende formules, terwijl je met de All-in Foodmarket formule kan genieten van een walking dinner met vier verschillende thematische eilanden. Kortom, gedaan met telkens hetzelfde te eten met andere genodigden! U kunt ook kiezen voor de Chef van de Match formule, waarbij elke match een andere gerenommeerde chef een andere keuken serveert. Ten slotte zullen de feestelijke kant en het netwerken nog een boost krijgen door de opening van twee nieuwe bars, met beide een capaciteit van 1.000 personen: de Martini Bar voor de eretribune en de Jupiler Bar voor de andere business seats”, vertelt Emmanuel Rutsaert.

Supercup lounge

OP NIET-MATCHDAGEN IS ALLES MOGELIJK Deze twee aangename nieuwe ruimtes zullen vanzelfsprekend ook twee nieuwe troeven vormen voor het evenementiële verhaal op niet-matchdagen, dat toch al behoorlijk uitgebreid is. “In feite is alles mogelijk op Sporting, of het nu gaat over plezierige of meer serieuze, relationele of zakelijke evenementen, en dit voor 10 tot 20.000 personen – van bijvoorbeeld een kleine vergadering in de loges tot een speech van een CEO voor een heel stadion. We beschikken dus over de ideale infrastructuur voor het organiseren van seminaries, conferenties, congressen, personeelsfeesten en productlanceringen voor 200 tot 400 personen. Aangezien het stadion vier tribuneblokken en vier ingangen heeft, vormt het organiseren van meerdere evenementen en gelijktijdige stromen geen enkel probleem. En er zijn nog troeven. Kent u een andere plek in Brussel waar u kan genieten van een historische en magische omgeving, de indrukwekkende en ideale rust van een leeg stadion, makkelijk bereikbaar via de Ring, met 40 ruimtes (loges) ter beschikking, met een gevarieerde lijst van kwalitatieve traiteurs, 650 gratis parkeerplaatsen in het stadion, en de service van een gespecialiseerde contactpersoon voor een gepersonaliseerde opvolging? De vraag stellen, is ze beantwoorden…”, zo besluit Mats Delande.


48

destination

ANTWERPEN

INSPIRERENDE MICE-LOCATIE MET VELE TROEVEN

Een reeks bijzondere musea, aangename winkelstraten, hoogwaardige architectuur, een prachtige dierentuin en belangrijke economische hubs zoals de haven en de diamantwijk … De stad Antwerpen heeft alle troeven van een metropool, maar dan wel op mensenmaat. Het biedt een unieke combinatie van geschiedenis en innovatie. Kortom, een meer dan inspirerende omgeving voor tal van MICE-activiteiten.

A

ntwerpen staat bol van de architecturale parels. De Antwerpse skyline wordt gekenmerkt door de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal, waarvan de 123 meter hoge toren trots boven stad uit prijkt. Het is het grootste gotische bouwwerk van de lage landen en staat bovendien op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Een veel jonger, maar eveneens iconisch bouwwerk is het Museum aan de Stroom, oftewel het MAS. Het MAS heeft een gigantisch uitgebreide verzameling en telt zo’n 500.000 stukken, van kunsttot gebruiksvoorwerpen. De apotheose van een museumbezoek is hier het panoramische dak dat vanop 60 meter een verbluffend uitzicht geeft op de stad.

EEN INSPIREREND MUSEUMAANBOD Het MAS is maar een van de vele musea die Antwerpen rijk is. Ze worden – naast hun prachtige collecties – ook allemaal

Museum aan de Stroom

© Sepp Van Dun

gekenmerkt door een bijzondere extra. In het Middelheimmuseum tref je tussen de bomen, langs de wandelpaden en op de grasvelden beelden aan van grote namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz,

© Neutelings Riedijk Architecten - Sarah Blee |


destination 49

Carl Andre, Panamarenko, Franz West en Erwin Wurm. In het Rubenshuis ontdek je niet enkel de werken maar ook de woning van de beroemde kunstenaar. Het museum Plantin-Moretus, dat de geschiedenis van het boek, de drukkunst en ondernemingszin overloopt, is dan weer het eerste museum ter wereld dat op de Werelderfgoedlijst terecht kwam. En het Red Star Line Museum heeft een heel atypische collectie, waarin vooral verhalen verzameld worden van mensen die met de schepen van de rederij naar Amerika of Canada zijn gereisd.

© Dave Van Laere

Rubenshuis

© Visit Antwerpen


50

destination

NIEUWE INVULLING VOOR HISTORISCHE PANDEN In Antwerpen vindt men ook heel wat museumwaardige gebouwen die een culinaire of een shopping-bestemming hebben gekregen. Zo is er de neoclasicistische Stadfeestzaal waarin een shoppingcenter is ondergebracht, de kapel van het voormalige militaire ziekenhuis die nu de thuis is van sterrenrestaurant The Jane, of het Paleis op de Meir – vroeger nog eigendom van Napoleon -, waar men terecht kan voor koffie, lunch of heerlijke chocolade. © Sigrid Spinnox

ANTWERPEN ALS TRENDSETTER

Stadfeestzaal

Antwerpen is op vele vlakken een voorloper, en dat geldt zeker ook voor de fashionwereld. De modeafdeling van de Koninklijke Academie staat internationaal hoog aangeschreven, en geldt als een van de meest invloedrijke ter wereld. Voortdurend blijven er talenten afstuderen die vervolgens in de stad de eerste stappen zetten met hun eigen label. Daarnaast is Antwerpen natuurlijk ook een shoppingparadijs voor alle koopjesjagers, street style addicts en liefhebbers van exclusieve brands. Het Antwerpse ModeMuseum ondergaat momenteel een grondige renovatie en zal in 2020 opnieuw de deuren openen.

De Serre, uw groene event locatie in hartje Antwerpen, vlak aan de Botanische tuin. Mail ons op events@de-serre.be voor meer info! © Sigrid Spinnox

www.de-serre.be

Experience-90x128.indd 1

15/06/18 09:52


destination 51

HET BELANG VAN DE DIAMANT DIVA. Antwerp Home of Diamonds ligt midden in het historische hart van Antwerpen. In een buurt waar al sinds de zestiende eeuw edelsmeden, juweliers en diamantairs thuis zijn. Al sinds haar Gouden Eeuw staat Antwerpen dan ook bekend als de belangrijkste diamantstad ter wereld. Het was immers via de Schelde dat handelaars en ontdekkingsreizigers hun edelstenen en –metalen Europa binnenbrachten. In de Diamond Square Mile – waar internationale diamantkeurmerken hun oorsprong hebben – vindt men meer diamanten dan in de rest van de wereld. En verspreid over de stad schitteren etalages vol knappe juweelontwerpen. De diamantsector is voor Antwerpen niet alleen een economisch verhaal, het is ook een verhaal van vakmanschap, van technologie, van tradities en van creativiteit.

Havenhuis

© Lebak Photography | Zaha Hadid Architects

HAVEN IN DE KIJKER

METROPOOL OP MENSENMAAT

De diepzeehaven van Antwerpen – de tweede grootste van Europa – ontvangt jaarlijks meer dan 60.000 schepen. Op het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, vinden we sinds twee jaar het indrukwekkende nieuwe Havenhuis. Dit monumentale ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects zet zo de haven van Antwerpen ook op architecturaal vlak op de wereldkaart.

Er is dus enorm veel te ontdekken in Antwerpen, en daarbij hoef je zelfs geen verre verplaatsingen te maken. Trotse Antwerpenaars noemen hun stad weleens een wereldstad met de sfeer van een dorp. Je vindt alles immers op wandel- of fietsafstand. De ligging van de stad, in het hart van Vlaanderen en op een boogscheut van Nederland, zorgt ook voor een vlotte bereikbaarheid. Met het vliegtuig bereik je de stad eenvoudig via Brussels

© Gianni Camilleri www.woodmonkey.be

© Frederik Beyens

DIVA Antwerp Home of Diamonds

Centraal Station


52

Antwerpen

DOCK 3 Straatsburgdok Noordkaai 3, 2030 ANTWERPEN T 03 295 54 65 contact@dock3.be www.dock3.be

DOCK 3: vijf ruimtes met elk een eigen karakter

D

OCK 3 in Antwerpen is een voormalige loods aan het Straatsburgdok, die werd omgetoverd tot een multifunctionele evenementenlocatie. DOCK 3 biedt bedrijven de perfecte locatie voor uiteenlopende evenementen, van personeelsfeesten, productpresentaties, walking en seated dinners tot seminaries. U kan er terecht in vijf verschillende ruimtes, die elk hun eigen unieke karakter hebben. Afhankelijk van het evenement kunnen deze apart of gecombineerd gehuurd worden. Ze zijn geschikt voor kleine bijeenkomsten van 100 gasten tot grote events tot 1.250 bezoekers. De blikvanger is de Mainroom, die de grootste groep kan ontvangen, en het allerbeste biedt op vlak van sound & light. De niveauverschillen van de podia geven deze ruimte een heel aparte dynamiek. De Fusia is verbonden met de Mainroom en daardoor ideaal te gebruiken als lounge of als workshopspace. De Aura kreeg een make-over met nieuwe decoratie en baadt nu in een luxueuze, rustige sfeer. De Transitzone is met zijn (verwijderbare) incheckbalies

AEC Indiëstraat 10, 2000 ANTWERPEN T 03 295 54 65 info@aec.be www.aec.be

perfect geschikt als ontvangstruimte. En de splinternieuwe Salle Cinq biedt dan weer een strakke “LOFT”-uitstraling. Op vlak van bereikbaarheid heeft DOCK 3 heel wat troeven. De bus, tram en trein stoppen om de hoek, en in de nabije omgeving van DOCK 3 zijn er zo’n 600 gratis parkeerplaatsen. De afrit van de Antwerpse Ring is vlakbij, wat maakt dat zowel gasten uit België als Nederland heel vlot hun weg naar deze eventlocatie zullen vinden. DOCK 3 is behalve de meest ideale locatie voor elk zakelijk evenement, ook een gastheer met een duidelijke meerwaarde. Een professioneel team biedt – in hoeverre gewenst – volledige ondersteuning tijdens zowel de voorbereidingen als het evenement zelf. Met de ervaring in het organiseren van ruim 300 geslaagde evenementen per jaar is DOCK 3 de juiste partner voor een vlekkeloze organisatie van uw evenement of zakelijke bijeenkomst.

AEC: veelzijdige eventlocatie met historische uitstraling

AEC

, oftewel Antwerp Engineering Company, is een polyvalente eventlocatie op het Eilandje in Antwerpen. Deze vroegere scheepswerf biedt organisatoren een uniek pand met een historisch karakter. Zo vindt men in het complex nog steeds houten plafonds, de originele trap naar de mezzanine en de laadbrug van honderd jaar geleden. AEC kan u een totaalpakket aanbieden om uw event te laten slagen. De verschillende ruimtes zijn voorzien van aangepast meubilair en een up-to-date technische installatie. Het is mogelijk om deze ruimtes – die onderling verbonden zijn - apart te gebruiken of in combinatie. De inkomhal en vestiaire zorgen ervoor dat uw gasten op een stijlvolle manier ontvangen worden. Daarnaast wordt er een kleine en grote zaal met mezzanine aangeboden. Voor een frisse neus kan u terecht op de patio.

Wat catering betreft stelt AEC graag de interne cateraar Eventus Catering voor, maar het staat u vrij om een andere keuze te maken uit de andere cateringpartners of, mits beperkte uitkoopsom, gebruik te maken van uw eigen cateraar. Bedrijven en organisaties kunnen bij Antwerp Engineering Company terecht voor personeelsfeesten, productlanceringen, party’s,… De ruimtes lenen zich ook uitstekend voor walking en seated diners, presentaties en workshops. De juiste opstelling, audiovisueel materiaal en de inzet van het ervaren team zorgen voor een uitstekend verloop van elk evenement.


destination 53

© Gianni Camilleri www.woodmonkey.be

Koningin Elisabethzaal

© Jonas Verhulst

Airport of Antwerp Airport. Wie kiest voor de trein, wordt bij aankomst beloond met een van de mooiste stations ter wereld.

LOCATIES NAAR EENIEDERS SMAAK EN WENSEN Met de opening van het nieuwe congrescentrum FMCCA eind november 2016 kan Antwerpen conferenties en evenementen organiseren tot 2.000 deelnemers. Het is een nieuwbouw met moderne en technologische faciliteiten en logistieke mogelijkheden. De locatie is ideaal, naast het Centraal Station van Antwerpen en ZOO Antwerpen,

FMCCA

op wandelafstand van het historisch hart van de stad. In de onmiddellijke nabijheid zijn er tal van gezellige restaurants, cafés en hotels aanwezig. Al de bovengenoemde locaties vormen het perfecte kader voor uiteenlopende MICE-activiteiten. Van een bescheiden vergadering in een historisch pand, over een incentiverondvaart in de haven, tot een groot congres in het congrescentrum… Antwerpen beschikt over een indrukwekkend aantal locaties met vaak een uniek eigen karakter. Ook het overnachtingsaanbod van de stad is heel ruim en divers. Van kleine, gezellige verblijven tot grote luxueuze hotels… iedereen zal er zijn smaak terugvinden.

ONDERSTEUNING VAN EXPERTENTEAM Wie in Antwerpen een MICE-activiteit wil organiseren, staat er niet alleen voor. Het Antwerp Convention Bureau treedt op als professionele matchmaker en slaat een brug tussen de organisator en de Antwerpse partners. Het bureau biedt onafhankelijk, gratis advies en brengt organisatoren in contact met locaties, hotels, experience partners, luchtvaartmaatschappijen en andere dienstverleners. Voor grote meerdaagse congressen, meetings of events kan Antwerp Convention Bureau ook een boekingslink voorzien. Men gaat voor u op zoek naar het gevraagde kamerblok bij de Antwerpse hotels en beheert dit blok voor u. Deze boekingslink wordt volledig gepersonaliseerd zodat hij de look & feel van uw evenement draagt. De experten van Antwerp Convention Bureau nemen u graag bij de hand zodat u snel en efficiënt Antwerpen leert kennen.

Contacteer Antwerp Convention Bureau met al uw vragen over meetingstad Antwerpen: +32 3 338.95.83 info@antwerpconventionbureau.be © Gianni Camilleri www.woodmonkey.be

ZOO Antwerpen

Grote Markt 13 2000 ANTWERPEN


UW VERTROUWDE PARTNER VOOR AL UW AUDIOVISUELE PROJECTEN

Auvicom nv info@auvicom.be www.auvicom.be Tel 32 (0)2 380 10 44 Suikerkaai 40d Zone 3a 1500 Halle Vlaams-Brabant


We love to create s ng ti t se y r a in d r o a r xt e st o the m

T HE RE N A I S S A NCE OF L IGH T ING

E XCL U S I V E T E N T S F OR E X T R AORDIN A R Y E V E N T S

YOUR E V E N T, YOUR S T Y L E

hello@ltbl.be | +32 (0)3 369 69 56 www.ltbl.be

info@organic-concept.com | +32 (0)2 709 09 50 www.organic-concept.com

hello@liberty-vintage.com | +32 (0)3 369 33 03 www.liberty-vintage.com


Experience Magazine 104nl  
Experience Magazine 104nl