Page 1

magazine Vakblad voor de speelgoed- en multimediasector

Driemaandelijks juni 2013 – nummer #21

De invasie van Battroborg! Nieuwe consoles: PS4 en Xbox One | CLD wil doorbreken in spellenland | Op bezoek bij Hebeco De nieuwe accenten bij Jumbo | Nieuwe merken bij Comas | Onderzoek rond Toys 3.0

Verantwoordelijke uitgever: Erik De Ridder

Afgiftekantoor: Gent X – Erkenning: P904116


5-95 Ans

er 1 le e r t ê : u je But du à reconstituer son modèle.

2

Joueurs

Jouw opdracht : Eindig als

15 mn

eerste jouw puzzel.

Puzzle Battle est un jeu avec 2 puzzles quasiment identiques mélangés dans la même boîte. Le gagnant sera le plus rapide à reconstituer le sien sans se tromper. Puzzelbattle is een 2-personen snelheids- en observatiespel rond twee verschillende puzzels. Maar opgelet! Zelfs als 2 stukjes van het beeld identiek zijn, heeft elk stuk een andere vorm en past het slechts in één puzzel ! Flashez ce code et entrez dans l’univers Puzzle Battle - Scan deze QR code en stap in de wereld van Puzzle battle

WWW. ED I T IONS-RO SE BU D .COM

Distribué par CLD Distribution - Verdeeld door CLD Distribution


edito Colofon

jaargang 6, juni 2013 Nr. 21 Toys & Games is het vakblad voor de speelgoedhandelaars in de Belux, en de betere handelaars in Nederland en Frankrijk Oplage: 4.600 exemplaren Frequentie: driemaandelijks web:

Beste lezers, Na een lange tijd de dans te zijn ontsprongen, heeft de speelgoedsector uiteindelijk toch ook de impact van de crisis ondervonden. Sommige bedrijven hebben het moeilijkste intussen achter de rug, anderen zijn zich nog volop doorheen de storm aan het slaan. Enkele gelukkigen blijven min of meer buiten schot. Ondanks deze moeilijkere omstandigheden is het belangrijk dat men de speelgoedproducten volop blijft tonen aan de consumenten, om hen nieuwsgierig te maken en naar de winkels te lokken. De manier waarop dit gebeurt is door de omstandigheden wel enigszins veranderd. De sector heeft hierbij op een succesvolle manier gezocht naar meer budgetvriendelijke oplossingen. Creativiteit en samenwerking zijn hierbij twee sleutelbegrippen.

www.tgmagazine.be Verantwoordelijke uitgever: Erik De Ridder – edr@eventbox.be Hoofdredactie: JP Talbot – jp@eventbox.be Redactie: Jeroen Coteur – Jacques Legros – Jan Hoffman –

Het in de markt zetten van speelgoed hoeft niet de opdracht te zijn van de fabrikant alleen. Ook licentie-eigenaars, retailers en media-partners hebben er belang bij dat dit zo goed mogelijk gebeurt en kunnen hun steentje bijdragen. Dit soort samenwerkingen zien we dan ook steeds vaker opduiken. Ook de fabrikanten onderling lijken elkaar steeds meer te vinden. Wanneer ze samen een gemeenschappelijke licentie in de verf zetten in een gedeelde campagne, plukken ze daar elk afzonderlijk de vruchten van.

Amandine Demal Uitgeverij: LEO bvba Rue des Ixellois 1 – B4000 – Luik – België Art Director: Bert Wagemans, LEO

De klassieke televisiespot heeft nog steeds een sterke impact, maar is lang niet meer de enige communicatieoplossing. De online wereld met zijn sociale media en de organisatie van evenementen blijken ook tools te zijn die een sterke band met het consumentenpubliek mogelijk maken. Ook voor bescheiden budgetten. Een creatieve aanpak via slim gekozen kanalen hoeft immers geen fortuin te kosten.

Druk: Drukkerij Schaubroeck, Nazareth

Veel leesplezier,

Sales management: Erik De Ridder – 0486 13 13 13 Traffic: Hilde De Ridder Traffic.leo@telenet.be Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. LEO bvba is behalve Toys & Games magazine ook uitgever van Experience Magazine, The Corporate Traveller en Event&Expo Guide.

Jeroen Coteur redacteur T&G Magazine


Ervaar het puzzelen in 3 dimensies!

www.ravensburger.be

e g a r e w u e i Dé n deze zomer!

 Oefen en verbeter je skills!  Met automatisch led-light systeem: schiet ’m af in het donker voor een fantastisch schouwspel!  Ook voor binnen: de disc spint op muren en plafonds!

GEEFT LICHT IN HET DONKER!

Scan de code en bekijk op Youtube!

VAN DER MEULEN TOYS | LEISURE | OUTDOOR

KEERT TERUG ALS EEN BOOMERANG!

AAL E&REN! T N O Z I HOR AAL LANC R VE TIC Van der Meulen Postbus 80 | 8600 AB Sneek Lorentzstraat 23 | 8606 JP Sneek

launcher. e h c is t s a t n fa n De AFO is ee r de lucht in e t e m 0 2 l e w t o Schiet de disc t erug als een BOEMERANG! en hij keert t

T +31(0) 515 435 635 F +31(0) 515 420 247 E info@vandermeulen.com

Showroom Middelburg Fagotweg 1 | 4337 RC Middelburg T +31(0) 118 624 077

vandermeulen.com


5

inhoud 006 Inside News Geruchten uit de wandelgangen en nieuws uit de sector 011 T&G Kalender Beurzen, opendeurdagen en andere evenementen uit de speelgoedwereld.

022 Iedereen moet weten waarvoor CLD Distribution staat… CLD wil dit jaar een grote slag slaan met diverse reclamecampagnes, eerst voor professionals en nadien voor het grote publiek. 024 “Small can be very beautiful.”

012 Gastcolumn Michiel Das Een interessante kijk op winkel-beleving. 013 Who is who In deze editie stellen we u het team van Sablon voor. 014 AppCards & iPawn: de perfecte aanvulling voor het klassieke assortiment De voorbije jaren heeft de speelgoedwereld er met apps en spelletjes op tablets en smartphones een te duchten concurrent bij gekregen. Maar bij Jumbo heeft men een gepast antwoord klaar.

Hebeco creëert uniek platform met toegevoegde meerwaarde. 026 Maak kennis met Max Steel Max Steel is een nieuw merk binnen het Mattel-assortiment dat zich richt op jongens tussen vijf en tien jaar oud.

016 TOMY Benelux op kruissnelheid 027 Drie sterke lijnen die blijven vernieuwen Bandai blijft voortdurend investeren in nieuwe producten en een slimme marketingondersteuning. 028 Vijftien jaar ervaring omgezet in eigen onderneming Kid’s Circle wil bedrijven helpen met een marketingaanpak gericht op kinderen. Na een jaar dat in het teken stond van de integratie is het nu tijd om een versnelling hoger te schakelen. 019 “Een uitstekende plaats om contacten te onderhouden” Trade Mart Brussels is bekend als centrum voor professionelen uit de mode en de binnenhuisinrichting, maar ook de ‘Kids World’-afdeling is de moeite waard. 020 Comas voortaan ook verdeler van Sophie de Giraf, Revell en Vivid Comas kan uitpakken met 3 nieuwe merken die voordien door Ertel werden aangeboden.

030 Geen succesvolle licentie zonder een goede aanpak Copyright Promotions Licensing Group, oftewel CPLG, is een agentschap dat zich heeft gespecialiseerd in het vertegenwoordigen en promoten van licenties. 032 Varta introduceert de eerste Toys Accu Dit jaar herlanceert batterijenspecialist Varta zijn lijn van oplaadbare batterijen. 033 Even een kleine rechtzetting … In ons vorig nummer zorgden de cijfers gepubliceerd door de Nederlandse Kamer

van Koophandel voor België en Luxemburg ervoor dat de verantwoordelijken van bij Broze steigerden. 034 De Belgische markt voor Spel & Speelgoed heeft een geslaagd seizoen en jaar achter de rug Volgens het NPD EPOS panel vertoont de Belgische markt van Traditioneel Spel & Speelgoed een groei van meer dan 2% over 2012. 036 Elf innovatieve items voor de baby In januari, vlak na de deadline van onze vorige editie, werden in Trade Mart Brussels voor de zevende keer de Baby Product Awards uitgereikt. 040 De eindbalans van Nürnberg 2013, een blik op 2014 De afgelopen Spielwarenmesse lokte opnieuw 73.500 professionals naar Nürnberg. 042 De nieuwe generatie speelgoed De doorbraak van de smartphones en tablets heeft heel wat nieuwe perspectieven geopend voor de combinatie van speelgoed met elektronische toestellen. Om uit te zoeken hoe groot het potentieel is voor deze nieuwe manier van spelen, bestelde Spielwarenmesse eG een studie bij het marktonderzoeksbureau iconkids & yooth. 046 Sony maakt de wereld warm voor de PS4 Sony gaf de wereld een eerste glimp van de PlayStation 4. 048 Een alles-in-één home entertainmentsysteem Als laatste in de rij heeft ook Microsoft zijn nieuwe spelconsole voorgesteld. Al is ‘spelconsole’ misschien niet het juiste woord. 050 Gaming Nog enkele nieuwtjes uit de gamewereld.


inside news De coolste fashion play poppencollectie van 2013 nu ook beschikbaar in België ▼

Odissey voegt Alley Runner en Early Rider Belter toe aan assortiment “Urban Mobility” voor kids ▼

Na het overweldigende succes in de VS en Australië, kondigt Spin Master nu ook in België de beschikbaarheid aan van de unieke poppencollectie “La Dee Da”, dat fashion dolls combineert met fashion design en creative play. Jonge meisjes kunnen zich laten inspireren door de “Dee City Girl” en “Sweet Party Collection” en zelf hun eigen creaties en modeaccessoires ontwerpen.

Odissey, exclusief invoerder van topmerken in de wereld van “urban mobility” (fietsjes van Early Rider, steps van Micro en hippe helmen van Nutcase), lanceert twee nieuwe kids bikes: de Alley Runner, een aluminium wandelfietsje voor 2 tot 5-jarigen, en de Belter: het eerste met een riem aangedreven aluminium fietsje voor kids 3 tot 6 jaar.

De poppen, de outfits en de make-up van de La Dee Da-poppencollectie zijn gekenmerkt door hun grote veelzijdigheid, hoogwaardige kwaliteit en oog voor detail. De poppen zijn ongeveer 30 centimeter groot, kunnen buigen aan de knieën en hebben een flexibel lichaam. Naast het traditionele “doll play” ligt de nadruk van het La Dee Da-concept op zelfexpressie, creativiteit en het zelf in elkaar knutselen van eigen accessoires. Meisjes die met de La Dee Dacollectie aan de slag gaan, worden op die manier échte modeontwerpsters, die alledaagse voorwerpen omtoveren in leuke en originele creaties!

Beide worden gekenmerkt door een innovatief design, hoogkwalitatieve componenten, een uitstekende ergonomie en laag gewicht. Beide fietsjes zijn speciaal ontwikkeld ter bevordering van de motoriek en ontwikkeling van de zintuigen en aangepast aan de anatomie van het kind. www.odisseykids.be

www.ladeeda.com

De Novi Stars zijn geland!  Er is nieuw leven op Aarde: de Novi Stars zijn geland en hebben hun huisdier meegenomen! Alie Lectric, Una Verse, Mae Tallick, Ari Roma en hun trouwe diertjes willen graag nieuwe vrienden maken. Deze buitenaardse meiden zijn er klaar voor de wereld te veroveren met hun unieke uiterlijk. Lichamen die oplichten, benen vol glitters, metallic kleuren en kauwgomgeuren: de Novi Stars zijn niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook om te verzamelen! De Novi Stars zijn klaar voor een avontuur op onze Aarde! Neem de meiden mee in je tas naar school, naar de speeltuin, naar je beste vriendin of vertel hen thuis in je eigen slaapkamer al je geheimen. De Novi Stars kunnen goed luisteren en vrolijken iedereen op met hun kleurige uiterlijk! Het handvat van de verpakking waarin jouw Novi Star wordt geleverd is een stijlvolle haarband, dezelfde als jouw favoriete Novi Star. www.novistars.com


inside news 7

edding FUNTASTICS  edding breidt haar succesvolle FUNTASTICS assortiment uit! edding FUNTASTICS is het assortiment van edding, speciaal gericht op kinderen. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen wat kinderen en ouders verwachten van deze producten en edding heeft dit verwerkt in deze FUNTASTICS producten. Voortaan zijn naast de “vertrouwde” FUNTASTICS kleurstiften ook textielstiften (geschikt voor alle soorten textiel), schminkstiften (geschikt voor huidoppervlakken en dermatologische getest) en raamstiften (voor het kleuren en tekenen op ramen en spiegels) verkrijgbaar. De officiële lancering in de Benelux was tijdens de Huishoudbeurs 2013 en de reacties van de bezoekers waren erg lovend en enthousiast! www.edding-funtastics.com

PLAYMOBIL lanceert uniek koningskoppel  Nederland was de voorbije weken helemaal in de ban van Koning Willem-Alexander en Koningin. Deze zomer lanceert PLAYMOBIL een miniatuurversie van het koningskoppel. Met deze unieke PLAYMOBIL speelset kunnen kinderen de kroning thuis naspelen. PLAYMOBIL ontwikkelt speelsets met onderwerpen die nauw aansluiten bij het dagelijks leven van kinderen. Deze unieke gebeurtenis, de inhuldiging van de nieuwe Nederlandse Koning en Koningin, mocht daarom niet aan het assortiment ontbreken. Wie de poppen van Willem-Alexander en Máxima wil, zal de grens moeten oversteken, want ze zijn enkel in Nederlandse winkels te koop. www.playmobil.be

Fashion Angels by Spectron! ▼ Fashion Angels is het merk met een zeer breed assortiment met creatieve en fashionachtige artikelen voor de girly tweens van deze wereld ( meisjes 3 – 10 jaar ). Het merk onderscheidt zich door het aanbod van bijvoorbeeld sketchboekjes, portfolio’s, portfoliotasjes, make up setjes etc. gerelateerd aan de sterke licenties van Monster High, Lalaloopsy, My Little Pony, Hot Wheels en Barbie. Absolute bestseller in de Verenigde Staten en nu bij Spectron zijn de Hair Chox, het krijt om je haren een leuk kleurtje te geven! www.spectronsales.nl


8 inside news

Fruit Ninja - Slicing fruit like a boss!  CPLG Benelux introduceert graag haar nieuwe aanwinst binnen de licentie portfolio, Fruit Ninja! Fruit Ninja is één van de populairste apps van dit moment. Waarom Fruit Ninja? Fruit Ninja spreekt een zeer brede doelgroep aan, heeft toegankelijk en helder artwork en niet onbelangrijk stimuleert gezond & verantwoord eten door middel van grappige feiten en weetjes. Fruit Ninja staat sinds 2010 onafgebroken in de top 10 van beste game apps en is zodoende ongekend populair. In de game gebruik je je eigen vinger als zwaard en hak je als een echte ninja zoveel mogelijk fruit in stukken! Inmiddels zijn van Fruit Ninja verschillende versies gelanceerd welke al meer dan 300 miljoen keer zijn gedownload! Merkeigenaar Halfbrick is een dynamische licensor die veel aandacht besteed aan het up-to-date houden van haar games. Ook nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met CPLG Benelux via 023-5173520. www.cplg.nl

Nieuwe Allround Marketeer bij Sluban Europe b.v.  Graag stellen wij onze nieuwe Allround Marketeer aan u voor. Eline Vlastuin is sinds kort werkzaam bij Sluban Europe b.v. en vervangt Johan Verzendaal. Eline is 23 jaar en heeft een grafische achtergrond. U kunt bij haar terecht voor al uw vragen op marketinggebied binnen Sluban Europe b.v. U kunt Eline bereiken via evlastuin@sluban.eu

Rummikub-kampioen in de bloemetjes  Op zondag 24 maart 2013 werd John Verfaillie ontvangen op het stadhuis van Comines en werd er ere-burger. John is een verwoed Rummikubspeler en werd Belgisch kampioen op 8 sept 2012 in Speelgoedmuseum Mechelen en vicewereldkampioen op 4 november 2012 op de hellingen van de Etna ( Italië ). Op 12 januari 2013 richtte hij in Comines een Rummikub-club op en organiseerde op 17 maart 2013 zijn eerste grote Rummikub-tornooi ( 44 club-deelnemers ) in Comines. Tevens zijn zijn vrouw en dochtertje Laly ( 8 jaar ) sterke en verwoede Rummikub-spelers. Een waardige ambassadeur voor Rummikub! www.goliathgames.nl

www.sluban.eu

Tosy AFO - Alien Flying Object Dé rage deze zomer!  Dé rage deze zomer! De AFO is een geweldig artikel voor zowel binnen als buiten. Je lanceert een ronde disc, welke als een boemerang terugkeert naar dezelfde plek. Je kunt 'm maar liefst 25 meter weg schieten en bij gebruik binnenshuis blijft 'ie 'kleven' aan wanden en plafonds. De disc bevat led lampjes wat een prachtig lichteffect geeft bij gebruik in het donker. www.vandermeulen.com


inside news 9

BricMagic & KlicMagic bij CLD 

Varta-winnaars  Tijdens de Spielwarenmesse in Nürnberg konden winkeliers deelnemen aan de wedstrijd van batterijenexpert Varta. De winnaars worden binnenkort persoonlijk verwittigd. Zij krijgen een volledige energy remodelling van hun winkel. In het volgende nummer van T&G Magazine krijgt u het resultaat te zien van deze opfrissing van het batterijenschap. www.varta.be

Constructiespeelgoed voor meisjes en jongens, educatief, creatief en gebaseerd op innovatieve principes. Zo wordt plezier en voldoening voor de kinderen nagestreefd, allemaal met de grootst mogelijke veiligheid. Klic Magic is ontworpen op basis van een zeer klein aantal verschillende stukken, met unieke, plezierige en ongelimiteerde bouwmogelijkheden voor kinderen en volwassenen. Dankzij een ingenieus montagesysteem, waarbij de stukjes in alle richtingen kunnen draaien en in alle mogelijke hoeken aan elkaar gemaakt worden, zorgt Klic Magic voor het maximaliseren van de creativiteit, het stimuleren van de verbeelding, het verhogen van de nieuwsgierigheid, het ontwikkelen van de handigheid, en de verbetering van de hand-oogcoördinatie. Bric Magic is een creatief en educatief spel ontworpen op basis van twee geometrische vormen. Op een eenvoudige en speelse manier maakt men een ontelbaar aantal rozetten en mozaïeken. Dankzij de eenvoud van de montage en de verschillende levendige kleuren, helpt Bric Magic om de zin voor esthetiek, logica, symmetrie, reflectie en visuele evolutie te ontwikkelen. www.cld.be

Nieuw, de STABILO Sporty Colors  Ontdek de nieuwe beperkte editie voor de fineliners van STABILO point 88 Mini en de kleurstiften STABILO Pen 68 Mini. Een mini formaat om overal met zich mee te nemen en een maxi effect. Dankzij zijn unieke look zullen ze zeker niet onopgemerkt blijven. Het design en origineel formaat worden geïnspireerd door de sportwereld en de energiedranken. Elke verpakking bevat 18 verschillende kleuren van de point 88 Mini of de Pen 68 Mini www.stabilo.be

Bunny Boo  Met Bunny Boo kunnen jonge kinderen de fascinerende wereld van 2D en 3D-ruimte verkennen. Los de 60 opdrachten op en leer begrippen zoals boven/onder, binnen/buiten, zichtbaar/verborgen, enz. Kijkt het konijn door het ronde gat of door de ster? Zit het konijn op de gele, de rode of de blauwe blok? Sommige opdrachten zien er bijna hetzelfde uit. Toch kan de oplossing verrassend anders zijn, naargelang hoe ver de oren van het konijn boven de blokken uitsteken. www.smartgames.eu


10 inside news

Robofish: de allereerste levensechte vis… die een robot blijkt te zijn! 

Bejeweled, nu ook als bordspel  Het Bejeweled® concept van PopCap is niet enkel meer als digitaal spel verkrijgbaar. Maar liefst 2 traditionele spellen doen dit jaar hun intrede bij Hasbro: er is enerzijds het Bejeweled Frenzy kaartspel en anderzijds is er een schitterend Bejeweled bordspel met 91 driedimensionale “edelstenen”: een ware streling voor het oog! Net als in de originele Bejeweled app komt het erop aan om 3 “edelstenen” op een rij te krijgen. Met één zet verwissel je 2 “edelstenen” die naast elkaar liggen van plaats om zo drie identieke edelstenen op een rij te krijgen. Voor elke rij van 3 die je kan maken, krijg je een scorefiche in dezelfde kleur van de “edelstenen”. Om het spel te winnen, moet je als eerste 3 setjes van 3 scorefiches (in dezelfde kleur!) verzamelen. Maar natuurlijk zijn er leuke extra’s waardoor je méér scorefiches kan winnen – dus komt er wel wat strategie aan het spel te pas! Speel het slim én handig...

Goliath Games, de Nederlandse bedenker en producent van populaire spelletjes zoals Rummikub komt met iets nieuw: Robofish! Op het eerste gezicht is Robofish een heel gewone vis die lustig rondzwemt. Maar wat blijkt? Het is een robot! Dankzij zijn hoogontwikkelde techniek en mooie design lijken de bewegingen van Robofish echter zo natuurgetrouw dat zelfs de kat zich wel eens zou vergissen. Gooi Robofish in het water en hup: het water activeert zijn levensechte staartvinbewegingen. Dit pientere visje zwemt maar liefst in vijf verschillende richtingen. Haal Robofish weer uit het water en hij stop meteen.

In Bejeweled Frenzy moet je dan weer kaarten-combinaties gaan maken om te winnen. Voordeel van dit spel is de compacte vorm en inhoud, zodat je dit modieuse kaartspel makkelijk overal mee naartoe kan nemen.

Wil je extra lang van dit nieuwe speeltje genieten en je nieuwe vriendje overal met je meenemen? Dat kan! Dankzij zijn ingebouwde batterij beschikt Robofish over 4 uur autonomie. Stop Robofish in je aquarium tussen de echte vissen, in een wijnglas of als grap in de Wcpot. Hilariteit gegarandeerd! Bovendien is Robofish verkrijgbaar in 4 verschillende clownvissen en 4 haaien die je allemaal kunt verzamelen. Voor wie echt niet genoeg kan krijgen van dit dartele visje is er ook een heuse Robofish speelset inclusief aquarium. Een absoluut hebbeding voor alle kids en gadgetfreaks en zoveel cooler dan het traditionele badeendje!

www.hasbro.be

www.goliathgames.nl/robofish.php

Water en zand de grootste uitdagingen bij Sun Bistrospeelgoed van HABA  Water en zand… ze toveren steeds een glimlach op het gezicht van elk kind. Of het nu aan het strand is, of gezellig in de zandbak, Haba heeft met het Sun Bistrospeelgoed de ideale mix in huis van uitdagende, kleurrijke en plezante speeltjes. Terwijl de ouders zonnekloppen, beleven de kinderen de tijd van hun leven met de vele zand- en waterspeeltjes. Met de zeefwals klief je door het dikke zand en maak je er als de bliksem zacht, dun zand van. De stoere graafmachine haalt dan weer heel veel zand op en brengt het probleemloos weg naar de bouwgrond, waar je met de metselaarsset de stevigste zandmuren maakt. Na het harde labeur verdien je een lekkere taart, gemaakt met de handige keukenaccessoires. Af en toe het zand mengen met water, of gewoon puur ter verfrissing. Daarvoor kan je onder andere de tankwagen gebruiken. Vullen met water, en dan uitgieten op de juiste plaats. Voor precisiewerk, gebruik je best de handige maatbeker of trechter, die ook in XXL verkrijgbaar is. Wie maar niet genoeg krijgt van het water, neemt zijn complete set badbootjes mee in het verfrissend zwembad. En nadien, opruimen en wegwezen met de handige schoudertas, waarmee je alles gemakkelijk kan vervoeren en de zandkorreltjes door de mazen vallen. www.haba.be


T&G Kalender 

inside news 11

Juni 13 11 Electronic Entertainment Expo, Los Angeles (t.e.m. 13 juni) 13 Tokyo Toy Show, Tokio (t.e.m. 16 juni) 18 Licensing Expo, Las Vegas (t.e.m. 20 juni)

Augustus 13 21 GamesCom, Keulen (t.e.m. 25 augustus)

September 13 19 Kind + Jugend, Keulen (t.e.m. 22 september) Een overzicht van alle Magic, World of Warcraft, Yu-Gi-Oh!, Huntik en Pokémon-toernooien, vindt u op www.intrafin.be

Kind + Jugend, Keulen

Wat hebben de beste speel- en pokerkaarten ter wereld, Monopoly®, James Bond® en FIFA® gemeen? Een bedrijf dat traditie en toekomstgerichtheid combineert in een unieke mix: Cartamundi. Toch is speelkaarten produceren en games ontwikkelen méér dan een spel voor ons. Vorig jaar realiseerden we een omzet van 150 miljoen euro. Om onze groei duurzaam te ondersteunen en om de structuur verder uit te bouwen voor de toekomst, zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker voor het hoofdkantoor in Turnhout. Je collega’s wonen overal ter wereld, van Singapore tot Brazilië en van Göteborg tot Barcelona.

Key Account Manager Retail

Zet in op innovatie

Geef je loopbaan een grensverleggende wending www.cartamundi.com

Als Key Account Manager Retail ben je in de Benelux verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van de retailmarkt en het prospecteren van key accounts, dit hoofdzakelijk in de speelgoedsector, mass market en discount. Het takenpakket omvat o.a. het negotiëren van listings, het opzetten van trade marketing programma’s en het introduceren van nieuwe producten. Hierbij heb je zowel omzet- als margeverantwoordelijkheid. Je rapporteert aan de Business Unit Manager Retail. Je behaalde een masterdiploma in een economische riching en je hebt ervaring in key account management in de retail (bij voorkeur in de speelgoedsector). Creatief, vernieuwend en commercieel gedreven omschrijven je persoonlijkheid. Je bent een uitstekende onderhandelaar, service minded en je weet hoe je een lange termijnrelatie met je klanten uitbouwt. Je communiceert vlot in het Nederlands, Frans en Engels en je bent vertrouwd met MS Office.

Toe aan een nieuwe uitdaging? Surf naar www.cartamundi.com/jobs en solliciteer online. Contact: Mevr. Yoon-Mee Deseyn - Visbeekstraat 22 - 2300 Turnhout - Tel.: 014 44 59 29 jobs@cartamundi.com


12 column

Winkel-beleving…

geen modewoord, maar verbeteren door samenwerking!

Je leest, hoort en ziet tegenwoordig veel over een fenomeen wat een nieuw modewoord begint te lijken: ”winkelbeleving”. Iedere keer verbaas ik mij er over dat men denkt dat dit een totaal nieuw begrip is. Winkelbeleving en het organiseren van de winkelvloer om de klant (consument) te “raken”, het communiceren van je product en merk, bestaat al decennia, zo niet honderden jaren. De bakker zette vroeger al een bankje neer voor zijn klanten, en bij de slager kan je al jarenlang de worst proeven die je eventueel wilt kopen. Dus niets nieuws zou je zeggen… Het grote verschil met vandaag de dag is echter dat men zich bewuster is geworden van het belang van de beleving. Hierbij is de ontwikkeling van online-aankopen een belangrijke trigger geweest. Het is bekend dat het martkaandeel van de online aankopen snel aan het stijgen is en dat dit op dit moment in West-Europa tussen de 10% en 15% varieert. Dit percentage zal de komende jaren nog verder stijgen, dus de dynamiek waar en hoe je product wordt aangekocht is volop in beweging. Sterker, “the moments of influence” zijn vele malen groter dan voorheen door alle verschillende media en tools. Echter, de grote meerderheid van de aankoopbeslissingen wordt nog steeds op de winkelvloer gemaakt. De merken realiseren zich uiteraard dat de omgeving van het aankoopmoment moet corresponderen met de totale communicatie waar het merk voor staat. Waarom? Simpelweg om aan de verwachtingen van de consument te voldoen. Ik hoor een consument nooit vragen om meer winkelbeleving, hij gaat simpelweg de winkel binnen, beleeft hier een specifieke ervaring en deze komt wel of niet met zijn verwachting overeen.

En het is de grote uitdaging om aan dit verwachtingspatroon te voldoen. De consument was al slim, maar door de grote mate van media- en informatievoorziening wordt deze steeds slimmer en dus het verwachtingspatroon groter en groter. In de kids- en entertainmentindustrie, hebben wij hierbij ook nog eens te maken met een dubbele doelgroep die beslist over het aankopen van een product. Enerzijds de kinderen die sterk bepalen wat zij wel/ niet willen en anderzijds de ouders die uiteindelijk aan de kassa afrekenen. Wat ik net vertelde over het verwachtingspatroon van de consument heeft dus ook 100% betrekking op de kinderen. Deze zien op het web vanalles voorbij komen, zien de meest coole tv-programma’s, een groot aantal tv-spots, vriendjes met nieuwe producten, etc. Tegelijkertijd lopen zij door winkels waar zij geprikkeld worden door duizenden verschillende producten. Dit veelvoud aan informatie voedt het verwachtingspatroon van de kinderen en vervolgens is het aan de retailer EN de leverancier om hieraan op de winkelvloer tegemoet te komen.

Michiel Das

“Samenwerking in de meest brede zin” is hierbij de sleutel tot succes. Het moet een totaalproces zijn: niet alleen met retail en leveranciers, maar ook met mediapartijen, en in zekere mate kunnen zelfs de lokale overheden en projectontwikkelaars hierin meedenken. Het oplossen van problemen, het creëren van kansen, het bieden van nieuwe concepten, en dus de winkelbeleving verbeteren en overtreffen kan alleen maar gerealiseerd worden als hier ook echt gezamenlijk over wordt nagedacht, bijvoorbeeld door te leren van andere industrieën. Dat de huidige samenleving het begrip samenwerken tot een “way of life” aan het maken is met een mentaliteit van “groeien door te delen” kan hierbij een belangrijke factor zijn. Het erkennen en oppakken van deze ontwikkeling zal een geweldige boost geven voor de kids-industrie om op basis hiervan daadwerkelijk innovaties op het gebied van winkelbeleving door te voeren. Want het kan toch niet zo zijn dat onze slager van vroeger echt decennia voorliep en “winkelbeleving” slechts een modewoord is? Michiel Das is oprichter van kidsmarketing bureau Kids Circle; www.kidscircle.nl


who is who?

13

In de speelgoedsector werken honderden mensen. Sommige gezichten komen vaak over de vloer bij de verdelers, anderen werken meer achter de schermen en zijn misschien alleen bekend van aan de telefoon. Deze Who is Who-rubriek neemt u mee naar de speelgoedleveranciers om eens te kijken wie er nu juist allemaal werkt. In deze editie stellen we u het team van Sablon voor.

Emilie Goubau

Michel Goubau

Key Account

General Manager

Roumy Alexandrova Chief Accountant

Sandra Louckx Credit controller

Nicole Andres Purchasing

GĂŠraldine Goubau Sales Benelux

Christa Dufour Sales and Export

Jean DelmĂŠe

Supply chain & ICT

Margaux Corman Marketing

Evy De Troch Marketing

Christine Flo

Sales Belgium/Luxemburg


14 toy story

Jumbo

AppCards & iPawn:

de perfecte aanvulling voor het klassieke assortiment De voorbije jaren heeft de speelgoedwereld er met apps en spelletjes op tablets en smartphones een te duchten concurrent bij gekregen. Maar bij Jumbo heeft men een gepast antwoord klaar. De iPawns en AppCards slaan de brug tussen de klassieke speldozen en de virtuele wereld. Het gaat immers om een spel op een tablet of smartphone dat gespeeld wordt met meerdere personen en gebruik maakt van fysieke elementen zoals kaarten of pionnen. T&G Magazine sprak met Geert Uylenbroeck van Jumbo over deze nieuwe weg die Jumbo is ingeslagen.

Geert Uylenbroeck

Sinds Nürnberg 2012 was het duidelijk dat speelgoed in combinatie met apps de eerstvolgende jaren een boom zou kennen. Ook Jumbo is als een van de eersten mee op die trein gesprongen. “In de speelgoedmarkt is er een sterke trend rond tablets en smartphones”, zo vertelt Geert Uylenbroeck. "Bijna elk gezin heeft intussen een tablet in huis, en steeds vaker zie je zelfs gezinnen met meerdere tablets, een voor de ouders en een voor de kinderen. Kortom, het is dus iets wat men niet meer kan wegdenken. Wij hebben daarop ingespeeld met onze iPawns en AppCards. Spellen op een tablet

of een smartphone (Android of iOS) die gebruik maken van fysieke elementen zoals bijvoorbeeld pionnen (iPawn) en kaarten (AppCards). Maar er is meer. Want Jumbo wil ook vasthouden aan het sociale aspect van spellen. Het is niet de bedoeling dat kinderen alleen spelen op hun tablet, maar wel met meerdere spelers.”

Terugvallen op sterke merken

In vergelijking met de concurrenten heeft Jumbo een enorme troef in huis voor de spellen op basis van een app. Het kan immers werken met een reeks sterke merken uit de Jumbo-catalogus. “Bij de iPawn hebben we bijvoorbeeld absolute klassiekers als Ganzenbord en Mens-ErgerJe-Niet in het assortiment zitten. En ook bij de AppCards vallen we met Pim-Pam-Pet terug op een echte klassieker. Het feit dat we op onze ‘klassiekers’ kunnen terugvallen, is zeker een voordeel.”

Een plaats op het schap veroveren

De AppCards zijn gloednieuw en komen nu met drie spellen op de markt. De iPawns hebben intussen al een jaar op de teller staan. “Wij zijn als een van de eersten met dit soort product op de markt gekomen. Het was dan ook niet eenvoudig om een plaats in de schappen te veroveren, en het product goed te communiceren naar de consument, voor wie het iets totaal nieuw was. In de toekomst zal dit een stuk vlotter lopen, aangezien er ook veel meer van dit soort items op de markt komen. Uit ervaring weten we dat het er vooral op aan komt het product te tonen en te laten spelen. Want eens de consument ziet of ervaart hoe het werkt, dan is hij meestal verkocht. We willen beide concepten alvast de kans geven om in de markt te groeien, en zullen er ook in blijven investeren.”


toy story 15

Fysieke producten blijven de basis

Hoewel Jumbo met de iPawn en de AppCards een nieuw pad bewandelt, worden de klassieke spellen allerminst aan de kant geschoven. “De traditionele speldozen blijven enorm belangrijk. Wie bijvoorbeeld graag Stratego speelt, zal altijd nog het liefst met het originele spelbord spelen. We zien iPawn en AppCards dan ook niet als een alternatief, maar wel als een aanvulling van onze klassieke spellenlijn. Een compacte versie, ideaal om te spelen in de auto of in het vliegtuig bijvoorbeeld. Maar de klassieke spellen zullen zeker niet naar de achtergrond verdwijnen. Ook de puzzelmarkt blijft heel belangrijk voor ons met onze sterke merken zoals Jan van Haasteren en Wasgij. Op vlak van productontwikkeling blijven we dan ook sterk investeren in nieuwe fysieke producten, die nog steeds de basis van ons assortiment vormen.”

Een waaier aan merken

Maar het aanbod gaat nog verder dan puzzels en bordspellen. Door de samenvoeging met Diset in 2005 kan Jumbo beschikken over nog enkele bijzondere merken. “Met Goula hebben we een mooie lijn van houten speelgoed. Jeux Nathan is een gerenommeerd merk van educatieve spellen, dat zeker in Wallonië goed aanslaat. De puzzels van King zijn een prijsbewust alternatief, met mooie licenties van oa.

Disney. Daarnaast draaien we ook nog steeds prachtige omzetten met de Rubik’s Cube, die jaarlijks 45.000 keer verkocht wordt . Naar het eind van het jaar komen we met een nieuwe versie, waarbij het draaimechanisme is verbeterd. Daarnaast zijn er ook enkele variaties, zoals de twee bij twee, die iets kleiner, en iets gemakkelijker is.”

Een bewogen jaar

Na enkele jaren opvallend stand te hebben gehouden, heeft ook de speelgoedmarkt uiteindelijk een weerslag van de crisis gekregen. Een trend die ook bij Jumbo werd gevoeld. “We weten allemaal dat spellen en puzzels onder druk staan in de speelgoedmarkt. Als je de NPD-cijfers bekijkt, merk je dat we in een moeilijke markt zitten. Maar ik denk dat we daar wel zullen uit komen, mede dankzij onze klassieke spellen en puzzels. Het voorbije jaar was dan ook een moeilijke periode. Ik zit al 23 jaar in de speelgoedbranche, maar een jaar zoals 2012 heb ik zelden meegemaakt. Ik denk ook dat het een algemene trend was, niet alleen bij Jumbo. De retailers waren ook veel voorzichtiger omdat niemand wist hoe de consument zou reageren op de crisis.”

Een veelbelovende start

Intussen lijkt de hemel weer wat op te klaren. De eerste maanden van 2013 worden alvast als

positief ervaren. “We zien dat er dit jaar terug meer besteld is. Retailers hebben ingezien dat ze vorig misschien te voorzichtig zijn geweest. Winkels die in de periode februari-maart al een mooie omzet willen draaien, moeten natuurlijk ook mooie producten op het schap kunnen leggen. Ik denk dat wij daar goed op hebben ingespeeld door voldoende producten op voorraad te hebben en door snel te reageren.”

Flexibiliteit

Ook de rest van 2013 kondigt zich veelbelovend aan. “We zullen met nieuwigheden blijven komen in de iPawn- en AppCards-collecties. Verder zullen er ook nog leuke dingen in spellen ontwikkeld worden voor dit jaar. De ideeën liggen er, en die moeten nu zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Want die klassieke speelgoedmarkt, die vergeten we niet, en daar willen we in blijven investeren. Idem voor puzzels. Zo hebben we heel snel gereageerd op de troonsopvolging in Nederland, met een speciaal gamma rond het koningshuis, getekend door een van onze sterkste merken, Jan van Haasteren. Dat is het voordeel van een eigen productontwikkeling en een eigen fabriek te hebben. We kunnen flexibel zijn en snel reageren, eventueel ook op vraag van de retail”, zo besluit Geert Uylenbroeck.


16 toy story

TOMY Benelux op kruissnelheid Een jaar geleden werd de overname van RC2 Learning Curve door TOMY vertaald in de opening van het Benelux-kantoor. Na een jaar dat in het teken stond van de integratie is het nu tijd om een versnelling hoger te schakelen. Met Battroborg en Pokémon heeft TOMY alvast twee veelbelovende merken klaarstaan. T&G Magazine sprak met Mariska Klijnsma, marketing manager, en Caroline Baucum, Key Accountmanager voor België, over de ambitieuze plannen van het nieuwe TOMY. Ongeveer twee jaar geleden doken de eerste berichten op over een fusie tussen TOMY en RC2 Learning Curve. Beide speelgoedreuzen stonden elk sterk in hun ‘thuismarkt’ (TOMY in Azië, en RC2 in Noord-Amerika en Europa), maar hadden het moeilijk om die lijn op globaal vlak door te trekken. Een samenwerking leek logisch, en beide bedrijven gingen samen verder onder de naam TOMY.

Een verruimd team

Omdat TOMY in ons land geen eigen kantoor had, werd het bestaande team van RC2 Learning Curve de basis voor het

nieuwe TOMY Benelux. “Vorig jaar zijn we in april gestart met drie mensen, en dat aantal is intussen verdubbeld”, zo vertelt Mariska Klijnsma. “Voor België hebben we Caroline Baucum kunnen aantrekken als dedicated salespersoon. Caroline komt over Creafancy, dat tot voor kort TOMY verdeelde op de Belgische markt. Ze kent dus de markt en de producten. Met Caroline als vaste salespersoon kunnen we nog beter contact houden met onze klanten en nog korter op de bal spelen. Naast Caroline hebben we Pieter Uittenbroek als sales manager en een marketing assistent aangetrokken.

Ook Mark Collée blijft actief op de Benelux markt en hij heeft daarnaast ook de eindverantwoordelijkheid voor de sales in EMEA gekregen."

Groeipotentieel

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt bij het nieuwe TOMY. Want twee speelgoedgiganten schuif je niet zomaar in een handomdraai in mekaar. “2012 was voor ons een integratiejaar, waarbij de focus minder lag op marketing en nieuwe producten. Toch kijken we tevreden terug op het voorbije jaar. We hebben altijd goed contact gehouden met onze klanten, en we hebben ons verhaal goed en eerlijk proberen te brengen. In 2013 zullen we terug op volle snelheid doorgaan. Want TOMY is een ambitieus bedrijf. Momenteel zijn we de nummer vijf van de wereld, met een heel groot aandeel op de Aziatische markt. Dat betekent dat we – vooral hier in Europa – nog een enorm groeipotentieel hebben. Maar we zijn er klaar voor.”


toy story 17

Mariska Klijnsma en Caroline Baucum van TOMY Benelux

Het team van TOMY Benelux Tijdens het eerste jaar groeide het team van TOMY Benelux van drie naar zes personen. Daarom een kort overzicht van de verschillende medewerkers. Mark Collée: General Manager Benelux Mariska Klijnsma: Marketing Manager Benelux Pieter Uittenbroek: Sales Manager Benelux Caroline Baucum: Key Account Manager België Ellis Roest: Sales Support Annalou Receveur: Marketing Assistent

Pokémon is terug

Met Pokémon en Battroborg heeft TOMY dit jaar twee grote lanceringen op het programma staan. “Pokémon is een duidelijke focuslijn op marketingvlak. België heeft ook een hele goede traditie met Pokémon, en we zullen samen met de andere Pokémon-licentienemers dan ook heel aanwezig zijn. Dat hoeft niet altijd op televisie maar kan ook met goede winkelpresentaties, promoties, consumentenacties, etc. We hebben ervoor gekozen om de producten heel erg direct aan te laten sluiten bij de serie en de videogame. De figuren zijn heel realistisch en hebben vaak ook bewegende elementen. Het zijn ook producten om echt mee te spelen. Zo is er de Pokéball, die open gaat en waarmee je de Pokémon kan vangen. Met van die slimme ontwikkelingen tonen we dat we de Pokémon-wereld begrijpen en dat we echt in het verhaal willen meestappen.”

Unieke technologie

In het najaar pakt TOMY uit met Battroborg, een uniek concept van actiespeelgoed en tegelijkertijd een mooi staaltje spitstechnologie. “Battroborg wordt internationaal een hele grote introductie. Het speelt in op de jeugd die heel erg in die virtuele beeldschermwereld zit, maar haalt hen er tegelijk ook uit om in beweging te komen. Bij Battroborg laat je jouw RC-robot strijden tegen een andere robot, en dit door middel van een ingenieuze motion-controller. Een heel erg vernieuwend product. Daarom willen we ook op een vernieuwende manier aan communicatie gaan doen. We beginnen met een teaser om het merk bekend te maken. Er zal ook een app komen, als eerste tool om kinderen warm te maken het Battroborgspel te willen gaan spelen. Want het is heel belangrijk om het spel te tonen en kinderen er mee te laten spelen. Dat is nog steeds de beste manier om hen warm te maken.”

Drie pre-schoolmerken

Ook binnen het nieuwe TOMY blijft het preschoolassortiment een sterke pijler, en dit met drie gerenommeerde merken. “Lamaze is de voorbije jaren op subtiele wijze opgebouwd en heeft in die tijd een betrouwbare reputatie verworven. Het wordt dan

ook vaak gegeven als kraamcadeau. En we merken dat men - eenmaal men een Lamaze-product in huis heeft - ook snel een volgend product zal kopen. Play2Learn zit in dezelfde leeftijdsklasse, maar heeft totaal andere producten. Waar Lamaze vooral pluche is, staat Play2Learn meer voor fun en eenvoud. In één opslag kan men zien hoe men ermee kan spelen. Na een paar jaar stilte in productontwikkeling zullen we hier weer met enkele vernieuwende producten te komen. Ten slotte is er ook nog het badspeelgoed van Aquafun. Voor deze drie lijnen gaan wij ons focussen om de doelgroep, de jonge moeders, via verschillende kanalen te bereiken. Het online verhaal is daarbij van enorm belang.”

Creatieve aanpak

TOMY heeft dus een sterke line-up van merken en staat ook klaar om deze op marketingvlak de nodige ondersteuning te geven. Zij het misschien op een iets andere manier. “We zullen kiezen voor meer creatieve aanpak in plaats van alleen maar de klassieke televisiecampagne. Niet alleen om het budget beter te verdelen, maar ook omdat de markt veranderd is. Je moet echt actief proberen om mensen naar de winkels te krijgen. De tijd dat je een product op het schap zet en het zichzelf verkoopt, is voorbij. Partnership is dan ook een belangrijk woord voor ons. Niet alleen met onze klanten van de handel, maar ook met de media en andere licentienemers. Samen staan we veel sterker om onze merken en producten stevig te ondersteunen”, zo besluit Mariska Klijnsma.

Een mooie reeks merken De merkenportefeuille van TOMY is anno 2013 bijzonder uitgebreid. Lamaze Winnie de Poeh Play to Learn Aqua Fun Megasketcher

Dinosaur Train John Deere Pre-School Britains Big Farm Chuggington Bob de Bouwer

Tomica Pokémon Battroborg K’NEX Gacha


34564 Helikopter Hélicoptère

21-02-2012

9:19

34565 Motor 34561 Moto

BRIO WORDT VERDEELD DOOR JPM TOYS Woluwe Industry Park Tollaan 83 - 1932 Sint-Stevens-Woluwe Tel.: +32(0)2 742 95 29 - Info@jmptoys.com - www.jpmtoys.com

www.sophielagirafe.be

Itma_1_4_FC_12.qxp:Itma_1_4_FC

34565 34565 Stroomtrein Train à vapeur

Pagina 1

annonce_92x136_NL.indd 1

25/09/12 15:41

The world of toysThe at aworld glance at a glance The world of toysofattoys a glance Giochi & Giocattoli Via Angelo Rizzoli 8 - 20132 Milano Italy Telephone: +39 02 2584.1 E-mail: mario.vespucci@sfera.rcs.it Baby, Hobby & Leketøy c/o Press Telegraph A/S Postboks 1559 - Vika - 0117 Oslo Norway Telephone: +47-22-4405 06 E-mail: glasenap@online.no Toys ‘n’ Playthings 1 Churchgates - The Wilderness Berkhamsted, Herts HP4 2UB United Kingdom Telephone: +44-1442-289930 E-mail: malcolm@lemapublishing.co.uk www.toysnplaythings.co.uk

Juguetes B2B Provenza St. 249-251 4th floor - 2nd door 08008 Barcelona Spain Telephone: +34 93 325 3287 E-mail: e.alsina@edicionesjust.com www.key4communications.com Weekly Toy News 4/F, AT Bldg., 1-2-3 - Kotobuki Taito-ku - Tokyo 111-0042 Japan Telephone: +81-3-3842 6001 E-mail: atsuko@gantsu.co.jp Toy & Hobby 101 Fu Xing Men Nei Street - Beijing 100031 China Telephone: +86-10-660 526 25 E-mail: ml_cnacc@yahoo.com www.toys-yourlinktochina.org

Leksaks revyn Box 7777 - 103 96 Stockholm Sweden Telephone: +46 (0)8 505 970 50 E-mail: lena@leksaksbranschen.se www.leksaksbranschen.se

The Toy Book 307 7th Avenue, Room 1601, New York, NY 10001 USA Telephone: 212-575-4510 E-mail: jbreyer@toybook.com www.toybook.com

Speelgoed en Hobby Postbus 7105 - 2701 AC Zoetermeer The Netherlands Telephone: +31 (0)79 320 31 23 E-mail: sinke@gebra.nl www.speelgoedenhobby.nl

Toys & Games Magazine LEO bvba - Rue des Ixellois 1 - 4000 Liège Belgium Telephone: +32 (0)4 224 7873 E-mail: jc@eventbox.be www.tgmagazine.be

Das Spielzeug Franz-Ludwig Strasse 7a - 96047 Bamberg Germany Telephone: +49 (0)951 861 163 E-mail: s.wisotzki@meisenbach.de www.dasspielzeug.de

S´wiat Zabawek ul. Kierbedzia 4 - 00-728 Warszawa (Warsaw) Poland Telephone: +48 (22) 32 01 532 E-mail: awakulak@unit.com.pl www.unit.com.pl

All these leading toy trade magazines are members of:

international toy magazines association

President: Mr. Malcolm Naish Toys 'n' Playthings United Kingdom Telephone: +44-1442-289930 E-mail: Malcolm@lemapublishing.co.uk

Glob partn al e in t rs promohe tion of toy s

Z e g h et m u rf m et e e n S

Te verkrijgen bij

Avenue Nobel, 1 1300 Waver 010 881 456 info@puppy.eu


publireportage 19

Trade Mart Brussels

“Een uitstekende plaats om contacten te onderhouden” Trade Mart Brussels is bekend als centrum voor professionelen uit de mode en de binnenhuisinrichting, maar ook de ‘Kids World’ afdeling is de moeite waard. Inkopers van onder meer speelgoedwinkels en babyspeciaalzaken kunnen er terecht om op dezelfde plaats talloze merken en nieuwigheden te ontdekken. Onder de regelmatige bezoekers van de Kids World afdeling vinden we niet alleen de kleine handelaars, maar ook grotere bedrijven zoals Dreambaby vinden hier hun gading. Dreambaby is net als zusterbedrijf Dreamland onderdeel van de Colruyt-groep. “We combineren interneten cataloogverkoop met fysieke winkels”, vertelt Benoît Vanderstricht, aankoopchef bij Dreambaby. “Zo hebben we een eigen hoek in de Dreamland-winkels, naast elf eigen vestigingen. Het is de bedoeling om het aantal eigen winkels dit jaar te vergroten tot vijftien of zestien.” In het assortiment van Dreambaby vinden we onder meer verzorgingsproducten, speelgoed en verschillende soorten beveiligingsmiddelen. Benoît Vanderstricht is al zeven jaar vaste klant bij Trade Mart Brussels. Het spreekt voor zich dat vooral ‘Kids World’, het

centrale handelsplatform voor de babyen kindersector, interessant is voor deze aankoper. “Ik ben er vooral te vinden tijdens de inkoopdagen. Het grote voordeel is dat iedereen dan aanwezig is, zowel verkopers als zaakvoerders. Omdat Dreambaby toch een grote speler is in de markt, hebben we meestal rechtstreeks contact met de zaakvoerders zelf.”

Informele babbel

“Trade Mart Brussels biedt ons tal van voordelen”, vertelt Benoît. “Eerst en vooral betekent deze formule voor ons een grote tijdswinst, want we ontmoeten er verschillende leveranciers onder hetzelfde dak. Trade Mart Brussels is een uitstekende plaats voor een informele babbel. Zo kunnen we de contacten onderhouden. Dat vinden we belangrijk, want we benaderen onze leveranciers echt als partners. In Trade Mart Brussels kopen

we hoofdzakelijk babyartikelen in. Voor ons zusterbedrijf Dreamland is uiteraard ook het speelgoed in de Kids World afdeling de moeite waard.” Tot slot wijst Benoît Vanderstricht op het belang van evenementen als de ‘Baby Product Award’, die plaatsvinden in Trade Mart Brussels, en het belang van het centrum onderstrepen. “Ik ben een groot voorstander van dit soort prijzen en probeer bij elke uitreiking aanwezig te zijn. Het toont waardering voor bepaalde leveranciers en kan de verkoop stimuleren. Voor de consument is het ook een handig keurmerk. Wanneer onze klanten in onze winkels zien dat een product een award heeft gewonnen, weten ze dat ze met kwaliteit en innovatie te maken hebben.”


20 toy story

Comas voortaan ook verdeler van Sophie de Giraf, Revell en Vivid Sinds meer dan 25 jaar is Comas BVBA verdeler van voornamelijk Europese kwaliteitsmerken. Tot vorig jaar bezat Comas de exclusieve distributie in België van niet minder dan 11 verschillende merken, maar nu kan het bedrijf recent uitpakken met 3 nieuwe merken die voordien door Ertel werden aangeboden. Nicolas Folens, die samen met Caroline Ledoux vertegenwoordiger is van Comas, vertelt ons hier wat meer over.

Comas is in de industriezone van Naninne gevestigd, dicht bij Namen. Nicolas vertelt ons dat we de naam van het bedrijf niet op verkeersborden moeten zoeken, want het bevindt zich eigenlijk binnen de muren van Mosa Import, een onderneming waaruit Comas ongeveer 25 jaar geleden is ontstaan. “Mosa Import, een familiebedrijf dat in de import actief is, werd 40 jaar geleden door de heer Ledoux (de vader van Caroline, n.v.d.r.) opgericht. Het is van bij het begin gespecialiseerd in speelgoed gebaseerd op bestaande voorwerpen, dat niet alleen aan speelgoedwinkels in België en Frankrijk wordt verkocht, maar ook aan kermisgasten en ondernemingsraden (giveaways). Ongeveer twintig jaar geleden besliste Mosa om de afdeling Comas op

Mondo Motors

te richten voor de exclusieve distributie van een tiental Europese merken, vooral Italiaanse, aan grote speelgoedcentrales in België. Daar zijn pas drie nieuwe merken bijgekomen, die u voortaan in de ruime showroom met drie etages van Mosa Import kunt komen ontdekken. Naast de showroom maakt Comas ook gebruik van het 8000 m² grote magazijn en de rackjobbing-service van Mosa.”

Bestaande merken

“Als grote liefhebbers van spelletjes en speelgoed zijn wij voortdurend op zoek naar vernieuwende, kwaliteitsvolle producten om aan onze klanten aan te bieden. We zijn bezorgd over het welzijn van de allerkleinsten en werken daarom

Sophie de Giraf

alleen samen met fabrikanten waarvan de producten voldoen aan de nationale en Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen. Zo zijn wij verdeler van de emmers, schepjes, harken, parasolvoeten, roeispanen, vrachtwagentjes, enz. van Adriatic, de onbetwiste meester in Italiaans plastic speelgoed, en van de kwaliteitsproducten en het grote aanbod aan licenties van Dulcop, zeer bekend voor zijn zeepbellen. Faro maakt producten uit de wereld van de volwassenen na op maat van kinderen, met wagentjes, ateliers, keukentjes, garages, ... en bekende licenties zoals Lagostina, Vileda en Delonghi. Een andere klant van ons is Edison Giocattoli, de internationale marktleider in speelgoedwapens en –munitie. Dankzij Keter beschikken wij niet


toy story 21

Keter Kids

alleen over prachtige, kleurrijke plastic huisjes met speciale vormen, maar ook over plastic glijbanen, zandbakken, tafels, stoelen en bureaus. Lisciani Giochi staat bekend om zijn educatieve spelletjes, puzzels en verschillende ‘electro-quizz’spelletjes. Wat poppen betreft, bieden wij het hele assortiment van Lotus aan, dat zowel uit traditionele poppen bestaat als uit poppen die lopen, praten, huilen en plassen. Dan hebben we nog het speelgoed op afstandsbediening van het Franse bedrijf Modelco! Mondo, daarentegen, is dan weer de Italiaanse specialist in alle soorten ballen, met of zonder licentie, en in strandartikelen zoals bodyboards, boeien, emmers, schepjes, … Van Mondo Motors, de onbetwiste specialist van de Italiaanse Die-Cast, ontvangen wij zeer mooie auto’s op schaal,

gaande van 1:18 tot 1:87, waaronder grote automerken, maar ook helikopters, elektrische circuits en schitterende telegeleide auto’s. Trefl, tot slot, de grootste puzzelfabrikant van WestEuropa, is in 3D-puzzels gespecialiseerd. Het bedrijf biedt alle mogelijke soorten puzzels aan die u maar kunt bedenken en ook memory- en dominospelletjes", verduidelijkt Nicolas Folens.

Nieuwe merken

Aan deze lijst kunnen wij dus vanaf nu drie nieuwe merken toevoegen, waarvan Ertel afstand heeft gedaan. Nicolas Folens is bijzonder tevreden met dit nieuws: “Ik ben mijn carrière bij Chicco begonnen, en ik ben dan ook heel blij dat wij het baby- en peuterspeelgoed van Vulli mogen ontvangen, zeer bekend om Sophie de Giraf, het eerste babyspeeltje dat de zintuigen van kindjes vanaf 3 maanden helpt te ontwikkelen. Wij zullen voortaan eveneens de producten van Vivid verdelen, een bedrijf gespecialiseerd in kinderspelletjes en –speelgoed zoals de Flufflingknuffels, de Trefl Puzzle

figuurtjes van The Hobbit en creatieve spelletjes voor meisjes en jongens. En ook Revell is nu een van onze klanten, de specialist en ontegensprekelijke marktleider in modelbouw, die ik niet meer aan u moet voorstellen.”

Stagnatie van de sector

Als zoon van Marc Folens, voorzitter van de Belgische Speelgoedfederatie, is Nicolas – nog meer dan andere kinderen – met speelgoed opgegroeid. Na 5 jaar ervaring te hebben opgedaan bij Chicco en al 4 jaar bij Comas, kent hij wel wat van de sector. “De sector stagneert op dit moment door de steeds strenger wordende normen die nog meer en nog complexere testen en controles opleggen, wat uiteraard een weerslag heeft op de prijzen, maar het houdt ook vernieuwingen een beetje tegen. Zo vond ik bijvoorbeeld dat er geen grote nieuwigheden op de speelgoedbeurs van Nürnberg waren. Dat is trouwens al enkele jaren het geval. Het is inderdaad niet zoals vroeger, toen wij met een tiental nieuwe topartikelen van Duitsland terugkeerden. Bijgevolg zullen wij ons dit jaar op de lancering van onze drie nieuwe merken concentreren. En hoewel wij al een uitgebreide klantenportefeuille hebben, blijven wij openstaan voor voorstellen van leveranciers die met ons zouden willen samenwerken…”, besluit Nicolas Folens.


22 toy story

Iedereen moet weten waarvoor CLD Distribution staat… Wie is CLD Distribution en welke producten biedt het bedrijf aan? Deze vragen zult u zich binnen enkele maanden normaal gezien niet meer stellen. Philippe Coopmans, Exclusive Brand Director, vertelt ons dat CLD Distribution kan bogen op een jarenlange ervaring in de distributie van multimediaproducten, maar het bedrijf heeft vorig jaar ook zijn eerste passen gezet in de wereld van de gezelschapsspellen en educatieve spelletjes. Het wil dit jaar een grote slag slaan met diverse reclamecampagnes, eerst voor professionals en nadien voor het grote publiek.

Maar laten we bij het begin beginnen. CLD Distribution is vijftien jaar geleden opgericht als exclusieve verdeler van educatieve cd-roms, waaronder Adibou in Franstalig België. “Daarna zijn we langzaamaan in de algemene groothandel gerold, met meer en meer producten en videospelletjes van allerlei soorten fabrikanten. Ons klantenbestand bestond toen vooral uit onafhankelijke winkels met hun eigen cultuur en gewoontes, een ervaring die later nog van pas zou komen." "Eind 2008 ben ik bij CLD aangeworven, na 9 jaar als Key Accountmanager bij Sony Computer Benelux te hebben gewerkt. Vanaf begin 2009 hebben we ons toegelegd op de exclusieve distributie van de producten van uitgevers die niet in de

Benelux opereerden, zoals Rising Star, met wie we de eerste Hello Kitty-spelletjes onder licentie op Nintendo DS hebben gelanceerd, en die dit jaar ook Beyblade op 3DS op de markt zal brengen, en Tecmo-Koei. Hierdoor zijn we binnengeraakt bij het merendeel van de grote winkelketens in de Benelux waar videospelletjes worden verkocht, zoals Smartoys, Game Mania, Dreamland, MediaMarkt en Fnac." "Een goed jaar geleden hebben we beslist om ons aanbod uit te breiden met multimedia-accessoires en, wat ons hier interesseert, met gezelschapsspellen en educatieve spelletjes,” vertelt Philippe.

Het duwtje in de rug van Thibaut Quintens

“Dit nieuwe luik is ontstaan na een ontmoeting met Thibaut Quintens van Let’s Play Together, een consultant die


toy story 23

in de wereld van het spel bekend is en daarover wereldwijd lezingen geeft. Hij kende dus vele kleine spelfabrikanten die nog geen verdeler voor België hadden. Bijgevolg werken we nu samen met een tiental Franse uitgevers die kwaliteitsvolle, ludieke spelletjes aanbieden, zoals Piatnik France, de Franse tak van de Oostenrijkse speelgoedreus, die gezelschapsspellen, speelkaarten en puzzels maakt."

Een voorzichtig begin

“Vorig jaar hebben we slechts enkele onafhankelijke winkels in Franstalig België discreet benaderd. Nochtans is onze vertegenwoordiger er na grondig veldwerk in geslaagd om in enkele maanden tijd een zestigtal klanten te overtuigen, wat aantoont dat onze artikelen kwalitatief hoogstaand zijn. Deze zijn immers te koop bij de meeste gespecialiseerde zaken, vaste waarden, met mensen die een goede

kennis van de producten hebben. Ook zijn we erin geslaagd om bijvoorbeeld Fnac tot een van onze klanten te rekenen.”

Het jaar waarin CLD ervoor gaat

“In tegenstelling tot vorig jaar is 2013 het jaar waarin we er voluit voor zullen gaan. Dit jaar zullen we namelijk in personeel investeren om meer te kunnen verkopen en om de Nederlandstalige markt te veroveren. Op dit moment zijn er onderhandelingen met mooie winkelketens lopende. Dit jaar zullen we ook in onze bekendheid investeren. We waren onder andere al aanwezig op Creativa met een stand van 100 m² en we gaan ons nu toeleggen op animaties in winkels, waarbij we onze ervaring die we met onafhankelijke winkels hebben opgedaan goed kunnen gebruiken. Bovendien zal er tijdens de eerste zes maanden van het jaar een reclamecampagne komen in de professionele media, en daarna een campagne voor het grote publiek. We willen eigenlijk dat iedereen zo snel mogelijk weet wie CLD is en welke artikelen het bedrijf verkoopt."

Het assortiment

“Wanneer we ons gamma samenstellen, letten we er heel sterk op dat er geen onethische praktijken gepaard gingen met de productie. Daarom wordt meer dan 85% van onze producten in Europa gemaakt. We vragen dan ook aan de uitgevers die hun producten in Azië laten maken om extreem voorzichtig te zijn. Ons gamma bestaat uit spelletjes voor zowel

kinderen vanaf 3 jaar als volwassenen van alle leeftijden die samen met het gezin of met vrienden kunnen worden gespeeld. Behalve het uitgebreide aanbod van Piatnik bieden we ook talloze spellen aan waarbij observatie, reflexen, snelheid, geheugen, kennis of strategie belangrijk zijn, zoals die van Asynchron Games, Blackrock Editions en Jactalea, de educatieve ChroniCards speelkaarten van On The Go Editions, de speelkaarten van Cartaping en Ilopeli, de bekende denkspelletjes van United Square en de bordspellen van Zoé Yateka. Tot slot hebben we ook recent de rechten verworven op de KlicMagic en BricMagic bouwpakketten van de Franse fabrikant Aggartoys, bestaande uit staafjes en ringetjes die door een eenvoudig haaksysteem in elkaar kunnen worden geklikt, en waarmee je alle mogelijke vormen kunt maken, zowel in 2D als in 3D. Het spel haalde zelfs de finale in het Franse tv-programma ‘Inventeurs 2012’ op M6”, besluit Philippe Coopmans.

Reactiviteit

Met andere, nieuwe merken die gedegen concurrenten zijn, belooft 2013 een druk jaar te worden, maar het zal ook een positief jaar zijn voor CLD Distribution, dat dankzij zijn eigen logistieke afdeling (behalve transport) zijn reactiviteit wil blijven bewijzen om zo goed en zo snel mogelijk aan de wensen van de onafhankelijke handelaars te beantwoorden.


24 toy story

Hebeco creëert uniek platform

met toegevoegde meerwaarde

“Small can be very beautiful.” Een boodschap die ze bij Hebeco niet enkel goed begrijpen, maar ook succesvol realiseren. De groothandel/agentuur van speelgoedartikelen veroverde de voorbije 30 jaar zijn unieke plaats in de markt en geeft die vorm met veel verve, flexibiliteit en visie.

Op 19 maart vierde Hebeco zijn dertigste verjaardag. De onderneming ontstond in 1983 onder impuls van Ronald Van der Heyden, die op dat moment reeds geruime tijd actief was in de wereld van babyartikelen. Via Antwerpen, Deurne en Malle belandde Hebeco 12 jaar geleden in Brecht. “Intussen legden we een hele weg af”, steekt zoon Anthony Van der Heyden van wal. Hij nam de zaak, samen met zijn zus Caroline, twee jaar geleden over van hun vader. “We breidden onze collectie van babyartikelen gaandeweg uit richting speelgoedwereld.” De overstap naar de speelgoedwereld verliep zonder al te veel voorkennis en

was in zekere zin dus een gok. “Maar systematisch slaagden we er toch in om ons productgamma en onze knowhow in dat segment verder uit te bouwen. Vandaag beschikken we over een erg uitgebreid en divers speelgoedaanbod dat o.a. bestaat uit de producten van Peg-Pérego (elektrische voertuigen), Wheely Bug (uitgebreid gamma van allerlei dierfiguren op wielen), het hippe Amerikaanse Skip Hop (van kleine pluchen artikels, speeltapijten, houten speelgoed, rugzakjes tot servies en bestek), het Nieuw-Zeelandse Wishbone (loopfietsen),... Naast de baby- en speelgoed- zijn we trouwens ook actief in de meubelsector: tienermeubels en -kamers, stapelbedden en bureaus.”

Groothandel vs agentuur

Vandaag verdeelt Hebeco veertien verschillende merken in de volledige Benelux of een gedeelte ervan. “We beperken ons bewust tot die Benelux-grenzen omdat we onze merken optimaal in de kijker willen zetten. Met een aantal van hen doen we dat op groothandelsbasis, een reeks andere producten vertegenwoordigen we als agentuur. Die werkwijze verschaft ons een grote mate van flexibiliteit. Een aantal kleinere stukken hebben we steeds op voorraad terwijl grotere artikelen zoals een kinderwagen of een babykamer rechtstreeks van de fabriek naar de klant gaan. De beste oplossing voor dat productsegment omdat het toch meestal over kleine hoeveelheden


toy story 25

handelt en tevens de reden waarom wij voor bepaalde merken op agentuurbasis werken. Kwestie van complementair te handelen”, klinkt het logisch. Op deze manier presenteert Hebeco zich als een speler die wel degelijk over een aantal sterke troeven beschikt. “Vooral de verscheidenheid aan producten waarbij elk merk een uniek platform krijgt. Bij ons geen overlappingen want we willen onze klanten recht in de ogen kijken en een duidelijke, transparante toegevoegde meerwaarde aanbieden. Dan heeft het geen nut twee dezelfde merkensoorten te verdelen maar sta je volledig achter dat ene merk loopfiets dat je aanbiedt.”

Bijkomende troef is de flexibiliteit van handelen die Hebeco typeert. “Zowel qua leveringen als de service na verkoop spelen we zeer snel op de bal. De combinatie van agentuur en groothandel vormt daarbij eens temeer een belangrijke troef. Bovendien zijn we in feite nog steeds een familiebedrijf met een beperkt aantal medewerkers (zeven in totaal) die allemaal met de juiste intentie op hun terrein het beste van zichzelf geven.” Maar ook op social media vlak roert Hebeco zich. “We beschikken over een actieve Facebook-pagina waarop we geregeld nieuwe producten plaatsen. Daarnaast hanteren we onze website als een zo interactief mogelijk werkinstrument omdat

we optimaal willen inspelen op de behoeften van de toekomst. Hoe denkt de mama van morgen? Waar moeten we rekening mee houden? Anticiperen op nieuwe trends, evoluties en ontwikkelingen, is uiteindelijk de enige manier om succesvol te blijven”, besluit Anthony.

Meer info HEBECO bvba Vaartstraat 164 / Unit 8 2960 Brecht Tel. 03 330 12 12 Fax 03 330 12 13 www.hebeco.be


26 toy story

Maak kennis met Max

Steel

Op 7 april stelde Mattel in Technopolis Mechelen Max Steel voor aan het grote publiek. Max Steel is een nieuw merk binnen het Mattel-assortiment dat zich richt op jongens tussen vijf en tien jaar oud. Met Max Steel lanceert Mattel een totaalconcept dat verder gaat dan alleen maar speelgoed en ook tot leven komt op televisie, online en in een mobiele app.

Op televisie, online en als app

Een jongen met een geheim

De afgelopen jaren is Max Steel op de Latijns-Amerikaanse markt uitgegroeid tot het grootste jongensmerk. Op basis van dit succes zet Mattel nu in op een wereldwijde doorbraak van het merk. Laten we beginnen met het verhaal even te schetsen. Maxwell McGrath is een avontuurlijke jongen van 16 jaar die op het eerste zicht een doodgewoon leventje leidt. Maar Max heeft een geheim. Hij beschikt over een bijzondere turbo power, maar deze kan hij niet alleen controleren. Op een dag maakt Max kennis met Steel, een buitenaardse krijger. Wanneer hun beide werelden samenkomen ontstaat er een explosieve transformatie. Aanvankelijk loopt de samenwerking nog wat stroef, maar na verloop van tijd groeien de twee uit tot een onverslaanbaar Turbo team. Samen beschermen Max en Steel de wereld tegen de meest angstaanjagende schurken.

Halfweg april maakte Max Steel zijn debuut als televisieserie op 2BE Kids en Kidz RTL. Het is een CGI-animatiereeks vol actie en teamwork, maar ook met veel humor en vriendschap. De eerste serie bestaat uit 26 afleveringen en richt zich op jongens tussen 5 en 10 jaar. De fans kunnen de afleveringen ook herbekijken op www. MaxSteel.be. Deze site wordt het platform waar jongens de ultieme Max Steel beleving kunnen ervaren. Op de website vind je onder andere exclusieve games, video’s, muziek en het laatste nieuws omtrent Max Steelproducten. Verder werd er ook een mobiele app ontwikkeld voor de nieuwe actieheld. De Max Steel action adventure game laat kinderen het Max Steel avontuur beleven op hun iOS of Android toestel. De app zal bovendien ook codes bevatten die gebruikt kunnen worden om exclusieve content op de website te onthullen.

Held in de speelgoedwinkel

Uiteraard zal Max Steel ook in de speelgoedwinkels opduiken. In het najaar lanceert Mattel een nieuwe speelgoedlijn die de unieke kenmerken van het merk Max Steel bevat: Team up, Turbo Energie en Transformatie. De speelgoedlijn bevat onder andere actiefiguren, battlefiguren, verschillende voertuigen en producten op afstandsbediening. Naast deze collectie van Mattel zal een groot aantal licentienemers een breed assortiment van franchiseproducten aanbieden. Max Steel zal vanaf dit najaar dus alomtegenwoordig zijn!


toy story 27

Drie sterke lijnen die blijven vernieuwen Power Rangers, Ben 10, Harumika,… Deze drie merken van Bandai zijn al jaren een vaste waarde op het speelgoedschap. Ondanks de sterke reputatie van de drie lijnen, blijft men bij Bandai voortdurend investeren in nieuwe producten en een slimme marketingondersteuning. Benjamin Lebbe overloopt met ons de highlights van het najaar… Power Rangers Mega Force

De Power Rangers vieren dit jaar hun twintigste verjaardag met een nieuwe televisiereeks, Power Rangers Mega Force, die vanaf begin september op televisie zal komen. Benjamin Lebbe: “In Vlaanderen en Nederland zal de serie te zien zijn op Nickelodeon en Nick Toons, in Wallonië komt het op Club RTL. Mega Force is een nieuwe serie met nieuwe karakters en nieuwe robots. Een eerste focusitem is de DX scanner, die ook heel nadrukkelijk in de serie te zien is. Hiermee kan je de verzamelkaarten scannen, waarbij de scanner vervolgens de waarde van de kaart uitspreekt. Bij elke MegaForceverpakking vind je een of meer kaarten om te verzamelen. Daarnaast zullen we ook kaarten weggeven als blister bij typische jongensmagazines (bvb. Stoer) en tijdens meet & greets in speelgoedwinkels.” Naast de DX scanner blijft ook de DX Megazord een heel belangrijk item. “Dit is de grote robot die op het einde van elke aflevering ter hulp komt geschoten. Bijzonder is dat stukken van andere voertuigen op de DX Megazord kunnen geklikt worden om een nog grotere robot te vormen. Ons derde televisieitem zijn de actiefiguren van 16 cm die je met een soort van joystick een actiebeweging kan laten maken. In het najaar zullen we dus weer een televisiecampagne opzetten rond de Power Rangers. En in samenwerking met Nickelodeon en Club RTL hebben we tussen half oktober en Sinterklaas ook een zeventiental meet & greets gepland. Iets om naar uit te kijken dus!”

een geluids- en vibratiefunctie, die de verschillende minifiguurtjes kan herkennen. De klassieke 15 cm figuren hebben elk een actiefunctie. Heel wat aankopers waren ook enthousiast over de Omnikit, een set van meer dan 27 stukken, waarmee je zelf een alien kan bouwen. Naast de televisiecampagnes zullen we ook rond Ben10 – in samenwerking met mediapartners – enkele leuke evenementen op touw zetten.”

Ben 10

Ook dat andere jongensmerk van Bandai, Ben10, blijft het in ons land heel erg goed doen. “Er zijn in totaal zes zenders die Ben10 uitzenden: La Trois, France 3, France 4 en het Franse Cartoon Network in Franstalig gebied, en 2Be, Vier en Cartoon Network in Nederlandstalig gebied. Dat geeft een mooie visibiliteit, waar wij de vruchten van plukken. De nieuwe serie Ben10 Omniverse is in september vorig jaar gelanceerd op Cartoon Network, en komt dit voorjaar op de commerciële zenders. Wij zullen ons focussen op de Omniverse Transformatiebasis, waarmee je Ben10 kan omvormen tot een alien. Een concept dat rechtstreeks uit de serie is geplukt. De Omnitrix Omniverse is het nieuwe horloge van Ben10, met

Harumika

Zo’n vijf jaar geleden introduceerde Bandai Harumika, een uniek modeconcept voor meisjes. Het werd meteen een succes, dat tot op vandaag blijft aanhouden. “Bij Harumika hebben we dit jaar het gloednieuwe Harumika Interior Design. Daarmee kan je je eigen salon of kamertje inrichten op basis van hetzelfde principe als Harumika: dus zonder naald, draad, schaar of lijm. Muren, gordijnen, bed, zetel, lampenkappen… je ontwerpt je interieur zoals jij het wil. Opnieuw een zeer innovatief concept, waarmee we ook op televisie zullen gaan. Ook de klassieke modelijn blijft behouden. Daar zullen we nieuwe setjes en stofjes introduceren, met de Ballerinajurk als blikvanger”, zo besluit Benjamin Lebbe.


28 marketing

Vijftien jaar ervaring omgezet in eigen onderneming

Een goed product is vaak nog geen garantie voor een commercieel succes. Haast even belangrijk is een slimme en doeltreffende marketingaanpak. Onze hogescholen en universiteiten leiden jaarlijks duizenden nieuwe marketingspecialisten op. Toch is marketing gericht op kinderen nog een apart vak, met eigen bijzonderheden. Een leemte in de markt waar Michiel Das met zijn nieuwe onderneming Kids Circle (www.kidscircle.nl) graag een invulling aan wil geven.

Michiel Das is een bekend gezicht in speelgoedmiddens. Bij voorbije 15 jaar vervulde hij sales- en marketingfuncties bij grote speelgoedfabrikanten als Mattel en Spin Master. “Voor Mattel ben ik in heel wat verschillende landen actief geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld hun bekende merken helpen lanceren in markten als Rusland, Polen, Turkije en vele anderen. Bij Spin Master heb ik mee aan de wieg van het Beneluxkantoor gestaan, en heel wat merken gelanceerd op de Belgische markt, denk maar aan Bakugan, Zoobles, Tech Deck, Air Hogs en Moon Dough. Voor elk merk moet je bekijken wat er nodig is om het stevig in de markt te zetten voor een langere termijn. Tussen Mattel en Spin Master heb ik gedurende 2,5 jaar een zijstap gemaakt naar de live entertainment industrie. Bij Stage Entertainment was ik commercieel verantwoordelijk voor het concept Holiday on Ice. In die periode heb ik geleerd hoe belangrijk ‘beleving’ is. Een kennis die ik ook wil meenemen naar de kids- en speelgoedwereld. Want ook daar liggen nog heel wat mogelijkheden om de beleving voor de consument beter te maken.”

Ervaring ten dienste van de kidssector

Deze ervaringen bij zijn verschillende werkgevers hebben Michiel ertoe aangezet om een eigen onderneming op poten te zetten. “Na mijn periode bij Spin Master zag ik een bepaalde opening in de markt. Er zitten heel wat goede mensen bij de verschillende speelgoedbedrijven, maar die zitten elk in hun eigen wereld, waarbuiten ze niet kunnen en mogen denken. Ik heb een hele brede achtergrond binnen de kidswereld opgebouwd, in verschillende landen, met verschillende doelgroepen en merken. Die ervaring wil ik nu bundelen om bedrijven, merken en organisaties te steunen die kids als doelgroep hebben. Dit kan heel breed gaan, naar de sportindustrie, overheden en financiële instellingen. Maar in deze eerste fase wil ik mij vooral richten op de speelgoed- en entertainmentindustrie.”

Brede ondersteuning

Kids Circle wil klanten helpen om hun merken op een stevige manier in de markt te zetten. “We richten ons niet zozeer op dat ene communicatiemoment. We willen

het hele merk breed ondersteunen en meedenken met de klant, op verschillende vlakken. Dan heb ik het over het ontwikkelen en uitvoeren van marketingconcepten, de uitvoering op de winkelvloer, maar ook over mediamanagement en de hele online strategie. Want internet en social media zullen in de toekomst nog belangrijker worden voor de kids branche.”

De mogelijkheden van de Belgische markt

De Belgische speelgoedretail heeft een uniek karakter met heel wat mogelijkheden voor een mooie marketingomkadering. Michiel kijkt er dan ook naar uit om met Kids Circle in ons land te kunnen werken. “Als ik door een Belgische winkel loop, ben ik altijd wat jaloers. De ruimte die er is op de winkelvloer – voor de retailer en voor de leverancier- is hier fantastisch. De Belgische markt doet het ook altijd bovengemiddeld goed in vergelijking met andere Europese markten. Maar ik ben van mening dat men er nog zoveel meer kan uithalen, en ondanks de dure media en kosten vanwege de tweetalige benadering kan dit op een


marketing 29

efficiënte wijze. Vaak komt het daarbij op neer om dingen samen te doen met meerdere partijen.”

Verkoop niet uit het oog verliezen

Kids Circle gaat samen met de klant op zoek naar een doeltreffende marketingoplossing. En dat kan heel simpel en logisch zijn. “We hoeven zaken niet moeilijker te maken dan ze zijn. De kinderdoelgroep denkt heel primair, dus moet je dat ook primair ondersteunen. Het is ook heel belangrijk om bij die branding steeds de link te leggen met pure verkoop. Marketingplannen kunnen mooi zijn, maar als het geen verkoop oplevert, sla je de bal mis. Ik heb jaren gewerkt in een omgeving waar verkoopresultaten ontzettend belangrijk zijn, echter, bij onze benadering proberen we de dingen niet op de standaard manier te doen. Onze aanpak is net even frisser, en meer to the point.”

Taakgericht of van A tot Z

Kids Circle wil een partner zijn voor alle bedrijven en organisaties die kinderen als doelgroep hebben. Dit kan zowel

een fabrikant, een retailer of zelfs een medium zijn. Daarbij kan het inhoudelijk variëren van een heel specifieke opdracht tot een volledige 360° aanpak. “Sommige klanten zullen vragen om hen bepaalde taken uit handen te nemen, omdat ze er zelf de resources niet voor hebben. Het kan ook zijn dat een klant wel zelf deze acties uitvoert, maar ons vraagt om mee te denken over de strategie en de concepten. Want daar kunnen we zeker een adviserende rol in spelen. Er zijn nog heel wat organisaties die fantastische merken hebben, maar die op de grond te weinig resources hebben om dat op de juiste manier neer te zetten. Het is immers niet voldoende om een product gewoon op het schap zetten aan een scherpe prijs. De klant moet echt te weten komen dat er bijzonder product in de winkel aanwezig is.”

Creatieve aanpak

Kids Circle werd in maart officieel boven de doopvont gehouden en werkt momenteel aan zijn eerste opdrachten. Michiel Das kijkt de toekomst vol

vertrouwen tegemoet. “Ik probeer de ervaring die ik de voorbije 15 jaren heb opgedaan met deze doelgroep, breed beschikbaar te maken voor verschillende partijen. Heel wat mensen kennen mij en weten hoe ik werk en denk, ik sta daarbij voor een heel pragmatische benadering; Keep it simple, maar wel heel erg effectief. De kids-doelgroep in België is moeilijk te marketen, omdat media hier relatief duur zijn vergeleken met de omliggende landen. Maar dat maakt de creatieve uitdaging juist des te groter”, zo besluit Michiel Das.


30 licensing

Geen succesvolle licentie zonder een goede aanpak Het is een open deur intrappen om te zeggen dat licenties vandaag de dag een essentiële rol spelen binnen de speelgoedwereld. Op heel wat populaire producten prijkt immers het gezicht van een bekend figuurtje uit de televisieof filmwereld. Toch is licentiespeelgoed geen kant-en-klare succesformule. Er is immers nog heel wat werk nodig om een licentie goed in de markt te zetten. Copyright Promotions Licensing Group, oftewel CPLG, is een agentschap dat zich heeft gespecialiseerd in het vertegenwoordigen en promoten van licenties. T&G sprak met Brenda Draaisma en Maarten Weck van CPLG Benelux en kwam heel wat te weten over het verhaal achter een succesvolle licentie. CPLG is van oorsprong een Engels bedrijf dat intussen acht verschillende kantoren heeft in West-Europa. “Onze core-business is het beheren van merken van derden, en dit op verschillende vlakken: commercieel, financieel, juridisch en retail-technisch”, zo vertelt Managing Director Maarten Weck van CPLG. “Het is ons doel om de aanwezigheid van de merken van onze klanten in de Benelux-markt te verzekeren. Met ons volledige team – dat intussen 14 personen telt – willen we de producten van onze klanten in de markt ondersteunen, door zelf met hen promoties op te zetten, of door als groep met het merk naar buiten te treden. Wij trachten een one-stop-shop te zijn voor onze klanten. Alle facetten die komen kijken bij het afsluiten van een licentie voor hun producten zijn te realiseren bij een dezelfde contactpersoon binnen ons bedrijf.”

Partner van licensor én licensee In de licentiewereld maakt men een onderscheid tussen de licensor, de merkeigenaar, en de licensee, de

producerende partij. “Met CPLG proberen wij een tussenpersoon tussen beide te zijn. We verkopen natuurlijk de licentie voor de licensor, maar wij zijn er ook heel erg bij gebaat dat de licensee, dus de producerende partij, ook een goede toegang tot retail heeft om het product daadwerkelijk te verkopen. Het is een focus van ons om samen met de producerende partijen het merk op te pakken en samen in de markt te zetten met alle partijen die in die licentie aanwezig zijn. We nemen de licensee ook zoveel mogelijk werk uit handen, zodat hij zich kan concentreren op de ontwikkeling van het producten.”

Nieuwe merken en gevestigde waarden

De uitgebreide portfolio van CLPG is een combinatie van bekende merken die al jaren en soms zelfs decennia op de markt zijn, en nieuwe merken die nog maar pas gelanceerd werden. “Het is onze taak om onze merken ruchtbaarheid en bekendheid in de markt te geven. Zelfs de meer ‘klassieke’ merken moeten op een bepaalde manier onder de aandacht

gehouden worden. Nieuwe lanceringen krijgen uiteraard een extra steuntje in de rug. De voorbije jaren zien we een enorme groei van properties die op de markt zijn gekomen. We proberen onze merken echter heel weloverwogen te selecteren, en alleen de allersterkste merken mee te nemen. Als wij niet in een merk geloven, zullen we er ook niet mee in zee gaan.”

Games en apps

Licentiegevers ontwikkelen niet alleen meer merken, maar ook in meer uiteenlopende categorieën. “Het entertainment-gebied waar wij in gespecialiseerd zijn, wat vroeger vooral stond voor televisie en film, wordt nu uitgebreid met games en apps”, zo zegt Brenda Draaisma. “Dit zijn gebieden die snel groeien. Daarbij zie je ook dat properties in de markt komen zonder de traditionele ondersteuning van een televisiezender, maar wel hun doelgroep heel effectief weten te bereiken.”


licensing 31

Enkele toppers uit de stal van CPLG

Te klein voor een licentie?

De eerste twee games in de Skylanders-reeks zijn een overweldigend succes geweest. Ook de derde game, Skylanders Swap Force, is weer met veel bravoure aangekondigd. Voor CPLG is dit dan ook een heel belangrijk merk voor het najaar. De interesse van de retail en de licentienemers stijgt hier enorm. Het unieke van Skylanders is dat het een videogame is die gecombineerd wordt met een toy.

Teenage Mutant Ninja Turtles is een belangrijk licentie uit de Nickelodeon-portfolio, en wordt ook door CPLG vertegenwoordigd. Momenteel liggen de eerste artikelen al in de winkelrekken, en in het derde kwartaal volgt de rest. Het aantal licentienemers (zo’n 25, nvdr) dat met de Turtles werkt is zo uitzonderlijk hoog, dat de verwachtingen erg hooggespannen zijn.

Er bestaat geen blauwdruk voor succes. Elke licentie heeft eigen kenmerken en sterktes, en vraagt dus een eigen aanpak. Maarten Weck: “Als wij een nieuw merk aan onze vertegenwoordiging toevoegen, dan wordt er altijd een strategisch plan voor geschreven om dit in de Benelux in de markt te zetten. Vervolgens gaan wij op zoek naar producerende partijen die deze producten kunnen gaan maken. Daarin proberen wij altijd een strategisch launchplan te hebben waarbij we gezamenlijk optreden met een groep licentienemers om in een bepaalde tijdsperiode met zijn allen de markt te betreden. Te vaak nog denken fabrikanten: mijn bedrijf is toch te klein voor een licentie. Maar dat is absoluut niet waar. Op het moment dat een product een toegevoegde waarde is voor een merk, valt er zeker over te praten, en dan komen we er ook wel vaak uit.”

Partnerships

Mike The Knight wordt vanaf september gelanceerd. Het is een licentie waar al jarenlang over gepraat is en die afgelopen najaar al in Engeland gelanceerd werd. Daar stonden de licentienemers in de rij en is de lancering een groot succes geweest. Dit najaar volgt de Benelux en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Mattel is voor Mike The Knight de Master Toy Partner.

De klassieker Tom & Jerry is terug op televisie in een nieuw jasje. In België ziet CPLG een groeiende interesse in het merk. De humor wordt goed ontvangen door de kinderen en ook de ouders herkennen de figuren en hebben er een veilig gevoel bij.

Om een merk in de markt te zetten probeert CPLG meestal samen te werken met partners. Men spreekt met televisiezenders voor betere programmering, met licentienemers voor een gezamenlijke campagne en ook met retailers om bepaalde acties op touw te zetten. “Voor onze licentienemers proberen wij vaak merkoverkoepelende acties en promoties te organiseren”, zegt Brenda Draaisma. “Daarbij contacteren wij dan een retailketen met de vraag om iets rond een bepaald merk te kunnen doen. Wij regelen de actie, en onze licentienemers kunnen hun producten hier dan in laten meelopen. We bundelen dus onze krachten, in plaats van dat ieder voor zich gaat, en waarschijnlijk ook minder kan bereiken. Ook retailers zijn gecharmeerd dat we hen ook een hoop marketingwerk uit handen nemen, door rond één merk en verschillende producten toch wel iets leuk te organiseren bij hen op de winkelvloer.”


32 retail

Varta

introduceert de eerste

Toys Accu

Dit jaar herlanceert batterijenspecialist Varta zijn lijn van oplaadbare batterijen. Dit gamma kreeg een herkenbare verpakking, maar ook producttechnisch zijn er enkele verbeteringen te noteren. Opvallend is dat het assortiment ook een zogenaamde Toys Accu bevat, een oplaadbare batterij die het meest geschikt is om speelgoed van energie te voorzien.

Dit voorjaar duiken de vernieuwde oplaadbare batterijen van Varta in de winkels op. Wat daarbij het meest in het oog springt is de nieuwe verpakking. “Voor ons nieuwe concept van herlaadbare batterijen zijn we uitgegaan van de consument”, zo vertelt Rick Feldkamp van Varta. “We hadden het gevoel dat de consument een beetje de weg kwijt was in het schap. Waar we voor alkalinebatterijen drie verschillende segmenten hanteren, hebben we besloten voor oplaadbaar slechts één segment te gebruiken. Dit vertaalt zich in een uniforme verpakking met één enkele kleur, groen. Een logische keuze, omdat groen toch de link legt met het ecologische karakter van de oplaadbare batterij. Met de nieuwe verpakkingen willen we het gewoon makkelijker maken voor de consument.”

Ready to use

Maar de herlancering gaat verder dan alleen maar de verpakking. Ook producttechnisch werden de batterijen onder handen genomen. “Oplaadbare batterijen blijven soms een hele tijd in de kast liggen. En wanneer je ze dan nodig hebt, blijken ze in een handomdraai leeg te zijn. Dat probleem hebben we nu

opgelost met de zogenaamde ‘ready to use’ technologie, die eigenlijk de sterke punten van alkalinebatterijen combineert met de sterke punten van oplaadbare batterijen. Onze ‘ready to use’ batterijen zitten reeds opgeladen in de verpakking, en ze behouden 80% van hun energie wanneer ze een jaar niet gebruikt worden. De zelfontlading ligt dus heel erg laag.”

Save Money

Een andere misvatting die er heerst rond oplaadbare batterijen, is dat ze gigantisch duur zouden zijn. “En ook dit klopt niet. Integendeel. Uiteraard betaal je in eerste instantie iets meer voor oplaadbare batterijen, maar als je de rekening op lange termijn maakt, zie je dat je geld kan besparen als je voor oplaadbaar kiest. Dat hebben we dan ook willen benadrukken met de ‘save money’-stickers op de verpakking, die aangeven hoeveel keer je de batterijen kan hergebruiken.”

Toy Accu

Ook op vlak van capaciteit zijn er opvallende vernieuwingen. “We lanceren een batterij met 2600 mAh, de hoogste capaciteit

die vandaag op de markt is binnen ‘ready to use’. Deze is vooral bedoeld voor professionele toestellen die veel energie nodig hebben, zoals bijvoorbeeld flitscamera’s. Daarnaast introduceren we ook de zogenaamde toy accu. Deze zit met 2400 mAh op het niveau van een alkalinebatterij, en is op vlak van prijs/kwaliteit het meest geschikt om in speelgoed te gebruiken. Ten slotte werd onze V-Man range met mobiele opladers omgedoopt tot Varta Powerpack. Ze hebben een zwarte kleur gekregen en de capaciteit van het instapmodel werd verhoogd tot 1800 mAh.”

Advies van de batterijenexpert

In het kader van de herlancering werkt Varta ook aan de Rechargeable App, die consumenten moet helpen in hun zoektocht naar de juiste batterij. “Je staat voor het rek en daar kan je via een touchscreen ingeven voor welke toepassing je de batterijen nodig hebt. De applicatie zal vervolgens enkele stappen doorlopen en uiteindelijk bepalen welke voor jou de meest geschikte batterij is. Eerst zullen we dit concept lanceren in een twintigtal pilotstores, nadien volgt een evaluatie”, zo besluit Rick Feldkamp.


retail 33

Even een kleine rechtzetting …

In ons vorig nummer zorgden de cijfers gepubliceerd door de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg ervoor dat de verantwoordelijken van bij Broze steigerden. Via Marketing Manager Cédric Haleng wil Groupe Jouets Broze deze cijfers even rechtzetten. Ter herinnering: het onderzoek gaf aan dat Broze in Vlaanderen 2% en in Wallonië 1% vertegenwoordigt. “Deze cijfers werden overgenomen uit een studie van het OIVO die in 2004 werd gepubliceerd. We vielen toen bijna van onze stoel, want we waren op dat moment al een gevestigde waarde. Toen we lazen dat we 2% vertegenwoordigden in Vlaanderen, waar we bijna niet actief waren, en slechts 1% in Wallonië, terwijl we daar op het moment van de studie een vijftiental winkels hadden, moesten we toch eens goed lachen. Dat zegt veel over de betrouwbaarheid van dit onderzoek”, zegt Cédric.

“Deze gegevens klopten toen al niet, en nu nog minder. Ze zijn helemaal niet representatief wat betreft onze aanwezigheid in Wallonië en Brussel, waar we 30 winkels hebben. Daardoor horen we bij de koplopers van deze markt. Ons familiebedrijf, nu al de derde generatie, heeft 20 Jouets Broze winkels in eigen beheer en 10 andere die door zelfstandige leden van de Groupe Broze worden beheerd. Begin dit jaar hebben we trouwens een van de belangrijke onafhankelijke speelgoedwinkels, namelijk Herck Jouets in Borgworm, in onze eigen bedrijfsstructuur van Jouets Broze

opgenomen. Na een vlotte overname is de beginperiode een groot succes geworden. De wederopbouwwerken zijn ook net begonnen aan de winkel van Naninne, die vorig jaar door een brand werd verwoest. Zoals u kunt vaststellen, hebben we een hele weg afgelegd sinds onze oprichting in 1950 en we zijn nog niet van plan om ermee op te houden, wat de cijfers ook mogen zeggen of laten uitschijnen …”, besluit Cédric Haleng.


34 npd

De Belgische markt voor Spel & Speelgoed heeft een geslaagd seizoen en jaar achter de rug Volgens het NPD EPOS panel vertoont de Belgische markt van Traditioneel Spel & Speelgoed een groei van meer dan 2% over 2012. Enkel Duitsland, met een groei van meer dan 3 %, doet het in West-Europa beter. De groei van de Belgische markt in 2012 is het gevolg van een stijging van zowel het volume met meer dan 1% (of 25 miljoen verkochte spelen) als van de gemiddelde verkoopprijs met meer dan 1% (of €13,29). Daardoor kon de markt, opgevolgd door NPD (goed voor 70% van de totale Belgische speelgoedmarkt), vorig jaar 332,2 miljoen euro bereiken.

Deze stijging met meer dan 2% is het gevolg van een constante groei van januari tot september, en van een goed seizoen (van oktober tot december). De opbrengst van dit seizoen blijft dus op een stabiele 49% van de marktwaarde. Nochtans verkoopt men, zoals in de meeste landen, pas op het einde van het seizoen het meeste, namelijk in de 49ste, 51ste en 52ste week van het jaar. De prijzen van de speelgoedmarkt houden goed stand: het hogere segment (50 euro en meer) van de markt bereikt 14% van de marktwaarde, wat een stijging van 8% betekent. De licenties, die in 2011 een record hadden bereikt met 21% van de markt in dit seizoen, vallen in dezelfde periode vorig jaar terug op een traditionelere 19%, met nochtans een stijging van de licenties zoals Spiderman, Mickey & Minnie, Disney Princess en Star Wars. En

niet te vergeten de hoge verkoopcijfers vorig jaar in België van Angry Birds en Pokemon! De tendensen per categorie van oktober tot december 2012 zijn, ten opzichte van dezelfde periode in 2011, als volgt verdeeld  Drie categorieën vertonen een terugloop tijdens dit seizoen in vergelijking met dat van 2011. Ten eerste de actiefiguren, omwille van de dalende verkoop van de draaitollen, na een recordverkoop; ten tweede het pluche speelgoed, door een verminderd aanbod aan kleine interactieve knuffeldieren zoals Anim’Animaux en Zhu Zhu pets; en ten derde de elektronische spelletjes, wegens het succes van de nieuwe hightech-spelletjes zoals de tablets voor peuters, bijvoorbeeld de Vtech Storio 2, waarvoor er een stijging van 6% werd vastgesteld.

Voortgang in % Spel & Speelgoed..............................2 Actiefiguren...................................-33 Artistieke activiteiten...................... -1 Constructiespeelgoed.................... 16 Poppen................................................5 Spelletjes & Puzzels..........................3 Baby- en peuterspeelgoed...............6 Elektronische spelletjes................... -9 Buitenspeelgoed.............................. -2 Pluche speelgoed..........................-14 Voertuigen....................................... -3 Overig speelgoed........................... 15

Okt.-Dec. 2012, waarde Bron: NPD EPOS Panel Spel & Speelgoed


npd 35

Het constructiespeelgoed doet het ook goed, met een stijging van meer dan 16% en een aanbod aan prachtig nieuw speelgoed in 2012, waaronder de nieuwe LEGO Friends! In het kader van de groeiende verkoop van het constructiespeelgoed zit ook de verkoop van figuurtjes zoals Playmobil in de lift. Tot slot is ook het goedkopere speelgoed een dynamische categorie, met een groei van meer dan 25%, dankzij een stijging van de impulsaankopen. Hierdoor is ook de verkoop van het overige speelgoed met meer dan 15% toegenomen. Bij de meisjes werd er meer dan 5% aan poppen gekocht, en wat de mannequinpoppen betreft, was er zelfs een stijging van meer dan 23%! De artistieke activiteiten zakken met slechts 1%, ondanks een lichte daling van de boetseerklei, na verscheidene jaren van groei. Bij de jongens was er een verlies van slechts 3% op speelgoedauto’s, na

een recordseizoen in 2011 (toen de film Cars 2 in de zalen kwam). Deze daling bleef beperkt door de toenemende verkoop, namelijk meer dan 3%, van de autootjes op batterijen of met afstandsbediening. Laten we ook de zeer goede resultaten van Nerf bij de oudere jongens niet vergeten. Bij de kleinsten zijn niet alleen de elektronische spelletjes voor peuters aan een opmars bezig, maar ook het traditionele speelgoed en babyspeelgoed, die meer dan 4% zijn gestegen. Tot slot was ook de verkoop van gezelschapsspelen (meer dan 2%) en puzzels (meer dan 13%) in de laatste maanden van 2012 een succes. Na een geslaagd jaar kan het met de Belgische speelgoedmarkt, ondanks de crisis, alleen maar de goede kant opgaan, dankzij de talloze nieuwigheden en events van 2013. De volgende resultaten van het NPD EPOS panel worden binnenkort bekendgemaakt.

Christophe Portal


36 baby

Baby Product Award 2013 Elf innovatieve items voor de baby

In januari, vlak na de deadline van onze vorige editie, werden in Trade Mart Brussels voor de zevende keer de Baby Product Awards uitgereikt. Maar omdat babyartikelen niet seizoensgebonden zijn, lijkt het ons alsnog de moeite waard om de winnaars van deze competitie even tegen het licht te houden. Maak kennis met de elf winnende producten… De Baby Product Award is een initiatief van Febab, de Belgische federatie van fabrikanten en groothandelaars in baby- en kinderartikelen. In tien categorieën wordt telkens een prijs uitgereikt aan het meest innoverende product. Op die manier wil Febab de fabrikanten, invoerders of agenten belonen voor het werk dat ze verrichten om steeds betere en veiligere producten te zoeken.

De dertig ingeschreven producten werden onderworpen aan het oordeel van een jury van retailers, kopers, vakjournalisten en gezondheidsorganisaties. Zij selecteerden voor de verschillende categorieën één winnaar. In de categorie “BB slaapt – Veiligheid” was er een ex aequo, en werden er dus twee prijzen uitgereikt. De laureaten van de Baby Product Award zullen in de winkel te herkennen zijn aan de sticker op het product of op de verpakking.

BB slaapt Bednest van Bednest (Bacookie)

Vraag een willekeurige nieuwe ouder wat zij het meeste missen na de komst van de baby en het antwoord is zeer waarschijnlijk: ”slaap”. De prijswinnende Bednest volgt het advies van de experts dat de baby de eerste zes maanden het best bij de ouders op de kamer kan slapen. Bednest is ontworpen als reisbed, moses basket en wieg, en kan zowel aan het ouderlijk bed als ook solo geplaatst worden. Doordat de baby altijd in zijn eigen vertrouwde Bednest slaapt en dan het liefst dicht bij de ouder, zal de baby sneller in slaap vallen. Bovendien kan Bednest iets schuin gezet worden in geval van reflux, verkoudheid en buikkrampjes en dat geeft verlichting. Onderzoek wijst uit dat co-slapers zoals de Bednest de kans op wiegendood halveren. Moeders kunnen dicht naast hun baby slapen zonder bang te zijn dat ze misschien op de baby gaan liggen.

BB slaapt – Veiligheid

Babyfoon IVM-150 van Alecto (Hesdo)

De IVM-150 Smart Baby Monitor is uniek omdat het de eerste beeldbabyfoon is die werkt op je smartphone of tablet zonder dat je daarvoor ingewikkelde installatieprocedures moet volgen, routers open zetten of met programma’s aan de slag moet waarvoor vergaande kennis nodig is. Het werkt heel simpel. Je downloadt de gratis app, zet de camera aan, scant de QR code onder op de camera en binnen enkele ogenblikken heb je beeld. Waar het bereik van een traditionele babyfoon zich voornamelijk beperkt tot in en rond het huis is het bereik bij deze beeldbabyfoon helemaal geen punt meer. Mits een internetverbinding voorhanden is, is het mogelijk waar ook ter wereld contact te hebben met de baby unit. De camera kan vanaf je smartphone, of tablet bestuurd worden. Hierdoor is het mogelijk om op afstand de camera zowel horizontaal als verticaal 360° te draaien en zelfs in te zoomen. Tevens beschikt de IVM-150 over een 2-way talking systeem waardoor je je baby niet alleen kan zien, maar ook horen en er tegen kan praten.


baby 37

BB slaapt – Veiligheid

Babyfoon SmartNova van Nova (Roscon)

De gezondheid van uw kind, technologische innovatie en een modern ontwerp zijn de belangrijkste prioriteiten van NOVA. Zolang er twijfel bestaat over de gezondheidsrisico’s bij DECT-toestellen, mijdt NOVA deze technologie in hun babyfoons. Daarom ontwikkelde NOVA een nieuwe technologie: CARE (Cordless Anti-Radiation Environment). Dankzij de CARE-technologie zoekt de babyfoon zelf een storingsvrij kanaal, en dit zonder de schadelijke pulserende microgolfstraling. CARE sluit 98% van de straling uit, in vergelijking met DECT.

BB slaapt – Ontspanning Super Nomade nachtlampje van Pabobo (Mercator)

De Super Nomade combineert Pabobo’s kennis in lampjes voor kinderen. Het heeft de langste autonomie op de markt: 200 uur! Een klein product gevuld met technologie voor een eenvoudig gebruik. De Super Nomade schakelt vanzelf aan en uit. De oplaadindicator is een mini LCD scherm dat vanzelf aangaat als het product opgetild wordt (bewegingssensor). De Super Nomade wordt opgeladen via micro Usb, een innovatie in de babywereld, prima voor onderweg. Al deze functies in een klein en vederlicht product, ideaal voor kleine handjes!

BB ontwikkelt zich - Ontspanning Wipstoel Cloudzz van Red Castle (Euro Distri Baby)

Dankzij de wipstoel Cloudzz® zal baby bij het ontwaken met vertrouwen van zijn omgeving kunnen genieten. Ideaal om momenten samen te delen, te spelen of om een dutje te doen. Cloudzz® omvat geen batterij, motor of kunstmatige trillingen. Hij biedt een natuurlijke schommelbeweging aan, enkel gegenereerd door het kind. Met de hulp van 3 functies zal baby het ritme van de dag kunnen volgen. De drie kantelposities zijn aangepast aan zijn leeftijd en activiteiten. De wipstoel Cloudzz® heeft een stabiele basis, hoger dan de traditionele schommelstoel (50 cm boven de grond) en het bevordert uitwisseling met de omgeving. De baby is niet te dicht van de grond, wat het risico op allergie vermindert. 


38 baby

BB ontwikkelt zich - Activiteiten Gymotion Activity Playland van Yookidoo (Mike.E)

De revolutionaire Gymotion™ is een draagbaar ontwikkelingsspeeltapijt dat de groei van de baby opvolgt. Het beschikt over een batterij-aangedreven muzikale buggy (werkt met 3AAA batterijen), die heen en weer rijdt langs een spoor en dient als basis voor de bevestiging van loshangend speelgoed dat de aandacht van baby's trekt. Of het nu beweegt wanneer het aan de bogen bevestigd is of van links naar rechts zweeft wanneer het spoor op de fantasie wondermat bevestigd is, de elektronische buggy zorgt voor eindeloze uren van fascinatie en wonder voor de baby, het wekt de nieuwsgierigheid van baby's op en stimuleert de ontwikkeling van tal van vaardigheden.

BB reist en wandelt – Autostoelen Oasys 2-3 Fix Plus van Chicco (Artsana)

De Oasys 2-3 FixPlus is de allernieuwste autostoel gehomologeerd volgens de norm ECE R44/04, voor het vervoer van kinderen van 15 tot 36 kg (Groepen 2/3) (=van ongeveer 3 tot 12 jaar). De autostoel wordt bevestigd aan de 3-puntsgordel van het voertuig door de rode geleidingen te volgen. Met de FixPlus bevestigingen wordt hij bovendien aan de autozetel bevestigd voor maximale stabiliteit. De hoogte en de breedte van de Oasys 2-3 FixPlus zijn onafhankelijk van elkaar regelbaar en volgen zo de groei van het kind (van 15 tot 36 kg). De hoogte kan makkelijk versteld worden d.m.v. de hendel bovenaan, de breedte d.m.v. de draaiknop die zich eveneens bovenaan het stoeltje bevindt. Het zitje en de rugleuning kunnen tegelijkertijd in 4 verschillende standen versteld worden voor een veilig én comfortabel vervoer, en dit via 1 handige knop vooraan.

BB reist en wandelt – Rollend materieel Yoyo van Babyzen (CNERJ)

Magisch! Opvouwen en ontvouwen in minder dan een seconde en met slechts één hand. De Yoyo klapt in zodra je deze laat vallen en springt open zodra je hem omhoog trekt. Met een pluimgewicht van amper 5,8 kg en een schouderriem, ervaar je de Yoyo als een draagtas. De nieuwe BabyZen Yoyo is dan ook de ideale buggy om mee te nemen op reis. Het frame is licht van gewicht en compact op te vouwen zodat je de Yoyo overal mee naartoe kunt nemen. De BabyZen Yoyo is zelfs zo compact op te vouwen, dat je deze ook mee kan nemen als handbagage in het vliegtuig.


baby 39

Kleine BB-artikelen - Verzorging Intelligent Potty van Quax

Om ouders te helpen bij zindelijkheidstraining lanceert Quax nu Intelligent Potty, het allereerste plaspotje met een opnamemodule, die ouders toelaat om hun peuter een persoonlijke boodschap mee te geven wanneer die een ‘boodschap’ deed. Van zodra de kleuter op het potje gaat zitten en begint te plassen, wordt het geluid van stromend water geactiveerd, wat het kind moet stimuleren om de blaas helemaal leeg te plassen. Wanneer de peuter uiteindelijk het potje verlaat, klinkt de persoonlijke boodschap van mama en/of papa die het kind uiteraard feliciteert en op die manier de peuter extra motiveert en beloont. Het ergonomische design, de watergeluiden, de persoonlijke boodschap en het muzikale deuntje achteraf hebben allen één gemeenschappelijk doel voor ogen: er voor zorgen dat het kind zich sneller bewust wordt van het plasritueel en op die manier ook sneller zindelijk is.

Kleine BB-artikelen – Voeding Breast to Baby Kolf van Difrax (2Pharma)

Je hebt tijdens het gebruik van de BtoB kolf beide handen vrij en kan naast het kolven andere dingen blijven doen. Daarnaast heeft de kolf acht verschillende zuigkracht niveaus die zelf in te stellen zijn. De pomp begint na het aanzetten direct met de toeschietreflexmodus. Na een periode van drie minuten gaat de pomp automatisch over op de kolfmodus. Je kan ook eerder overgaan op de kolfmodus. De schelp wordt onder de kleding gedragen en de kolf kan bijvoorbeeld op tafel gezet worden. Je hebt je beide handen vrij en niemand ziet dat je aan het kolven bent. Hierdoor heb je echt even een momentje voor jezelf.

Textiel en beddengoed Draagzak Travel Stowaway van Ergobaby (Roscon)

De Travel Stowaway Draagzak combineert comfort en compactheid en de buitenzijde bestaat voor 100% uit gerecycleerd materiaal. Dat maakt hem uniek en duurzaam. Je kan de draagzak makkelijk opgevouwen wegstoppen in zijn eigen voorzak. Zo neemt hij heel weinig ruimte in wanneer je hem opbergt in je buggy, luiertas of auto. Je kan hem zelfs met een riempje om je pols hangen. Opgevouwen is de draagzak ongeveer zo groot als een clutch of de Ergobaby Heuptas. Het vouwsysteem is makkelijk en snel, en het houdt de draagzak proper wanneer hij niet wordt gebruikt.


40 events

Spielwarenmesse 2013

De eindbalans van Nürnberg 2013, een blik op 2014 De afgelopen Spielwarenmesse lokte opnieuw 73.500 professionals naar Nürnberg. Zij kregen 17 hallen vol met speelgoednieuwigheden voorgeschoteld. Een overzicht van de belangrijkste cijfers en conclusies omtrent de voorbije beurs en een interessante vooruitblik naar de editie 2014. Minder bezoekers, meer kwaliteit

Maar liefst 2.747 exposanten uit 60 landen kwamen tijdens de Spielwarenmesse in contact met nationale distributiekanalen en een internationaal salespotentieel. Onder hen ook 59 Belgische en 121 Nederlandse standhouders. De 73.500 handelaars en aankopers op de beurs waren afkomstig uit 113 landen. 83,7% van hen had al een bestelling geplaatst of gepland op het moment van bevraging. Het aantal bezoekers lag ietwat lager dan vorig jaar, wat te verklaren is door de groeiende concentratie binnen de gespecialiseerde handel. De buitengewoon hoge kwaliteit van de bezoekers (met 80% beslissers) maakte indruk op de exposanten. Maar liefst 91,3% van hen heeft reeds aangegeven volgend jaar opnieuw van de partij te zijn.

Interessante inzichten

Naast de traditionele beursvloer zorgde de organisatie ook voor een mooi gevuld beursprogramma. Zo liep tegelijkertijd met de Toy Fair de 4de editie van de Global Toy Conference, die dit jaar het thema ‘Digital Worlds – Success with Online Marketing en

E-Commerce’ meekreeg. Tijdens verschillende presentaties toonden experts binnen deze materie aan hoe sociale media een rol kunnen spelen bij het fideliseren van klanten. Verder kwamen de deelnemers ook meer te weten over de interactie tussen online en offline handel. Op het Toy Business in hal 4 stond er dagelijks een presentatie op het programma die bezoekers waardevolle informatie meegaf over hun sector.

Focus op digitale revolutie

Digitaal of niet digitaal? Dat is de vraag die de speelgoedsector zich steeds vaker stelt. Steeds meer toestellen uit het multimediasegment worden dan ook aangetroffen in bijna elke kinderkamer. Technologieën zoals computers, internet, smartphones en tablets maken deel uit van het alledaagse leven van de jongste generatie. Kinderen groeien op met deze ontwikkelingen en integreren ze in hun spel. Deze iToys worden steeds populairder, en er is dan ook een groeiende vraag naar informatie hieromtrent vanwege handelaars en producenten. Daarom werd Toys 3.0 gekozen tot de Toy Fair Special van dit jaar. 41 exposanten presenteerden de laatste trendproducten in deze categorie in de speciaal voorziene ruimte bij ingang Mitte. Daarnaast bestelde de beursorganisatie ook een internationale studie omtrent het speelgedrag en de consumentengewoonten met betrekking tot deze Toys 3.0. De resultaten van deze studie vindt men op de volgende pagina’s.


events 41

een prijs ter waarde van 20.000 euro. Andere winnaars in deze competitie waren de Tobbles Neo van Fat Brain Toy Co. (Baby&Infant; 0-2 jaar), de Shadow Magic van Habermaaß GmbH (PreSchool; 3-5 jaar), de Bumm Bumm Ballon van Schmidt Spiele GmbH (SchoolKids 6-10 jaar) en de RoboMe van SABLON Germany GmbH (Toys 3.0 Toy Fair Special Award).

2014: het debuut van hal 3A

Toy Awards

Tijdens de Spielwarenmesse werden er ook weer prijzen uitgedeeld. De SIKU Racing Set van Sieper GmbH won de Toy Award Trader’s Favourite, de absolute hoofdprijs van de beurs. Deze veelzijdige en uitdagende raceset wist het meeste beursbezoekers te overtuigen. Dit product, dat eerder al de beste was in de categorie ‘Teenager & Family’, werd beloond met

Volgend jaar zal de Spielwarenmesse plaatsvinden van woensdag 29 januari tot en met maandag 3 februari. Daarbij zal de Spielwarenmesse meteen ook een stuk groter worden. Omwille van de groeiende vraag naar expositieruimte voor de Spielwarenmesse, is NürnbergMesse GmbH momenteel een nieuwe hal aan het bouwen. Dit betekent dat er in 2014 18 hallen ter beschikking zullen staan van de exposanten en bezoekers van de beurs. Voor het ontwerp van de nieuwe hal werd een beroep gedaan op de prijswinnende architect Zaha Hadid. De nieuwe hal 3A is 95 meter lang en 85 meter breed en biedt meer dan 9.000 m² expositieruimte. De

toevoeging van hal 3A brengt de totale expositieruimte van de Spielwarenmesse op 170.000 m².

Meer aandacht voor babyartikelen

Ook de indeling van de productgroepen zal tijdens de volgende Spielwarenmesse gewijzigd worden. De productgroep van Baby & Infant artikelen zal bijvoorbeeld gevoelig uitgebreid worden. De vraag om de range in deze productgroep uit te breiden groeit bij zowel bezoekers als exposanten. De voorziene expositieruimte zal uitgebreid worden naar 12.200 m², verdeeld over hallen 1, 2 en 3, wat bijna een verdubbeling is tegenover dit jaar. De productrange wordt daarbij ook uitgebreid met baby hardware. In de toekomst zal het productspectrum in de categorie ‘Baby & Infant’ dan ook bestaan uit speelgoed, kinderwagens, autozitjes, meubilair en kamerinrichting, en accessoires.


42 events

De nieuwe generatie speelgoed

De voorbije jaren heeft de speelgoedsector al enorm gebruik gemaakt van de ontwikkelingen op vlak van elektronica. Maar de evolutie stopt niet. De doorbraak van de smartphones en tablets heeft heel wat nieuwe perspectieven geopend voor de combinatie van speelgoed met elektronische toestellen. Om uit te zoeken hoe groot het potentieel is voor deze nieuwe manier which Electronic Devices? 90% van spelen, bestelde Spielwarenmesse eG een studie bij het .0, having access to the appropriate devices is naturally 96 rated that this prerequisite is very well met in all countries. marktonderzoeksbureau iconkids & youth. De resultaten hiervan 95 s to a computer or laptop already exists. 92 werden voorgesteld tijdens de afgelopen Toy Fair in Nürnberg. that on average 82% of all those surveyed already have 89% op een rijtje. t 44% already have access to azet tablet computer. In T&G voor u even de belangrijkste highlights

y is currently somewhere in the middle of the range. It is e way to go before it catches up with the spread of tablet th Korea is the rather low level of pervasiveness of statioon of this could lie in the increased use of mobile consoles relatively high import duties levied on the products.

Electronic or Traditional Games? 96

97

97

90

88

89

88

87

87

98

95

96

97

97

92

94

91

92

89

91

86

87

89

85

People are playing games. And not just electronic ones but traditional ones, too. This finding applies to all age groups across all countries. No conflict between the two worlds of games has arisen - rather, there is peaceful co-existence. The overwhelming majority of those surveyed is, therefore, at home in both worlds. A combination of traditional and electronic games is clearly obvious and offers the toy industry great potential.

96% In de maanden september en oktober 2012 (aanwezig bij 99% vanDatadein %ondervraagden). the fact that, when theondervroeg devices are available or accessible, iconkids & youth 2590 personen 82% van de respondenten hebben toegang with. The only exceptions to this are mobile phones witTotal tussen 8 en 30 jaar oud, aan de hand van tot een smartphone, en 44% kunnen een How often is What Played? een online vragenlijst. De respondenten tablet gebruiken. Wanneer deze toestellen 54 23 Action / Adventure Games waren afkomstig uit vijf landen: Duitsland, aanwezig zijn in huis, wordt er in de meeste Racing Games 51 23 The differences between traditional and virtual games beSports Games come evident thegespeeld. kinds of games played. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, gevallen ookwith mee Enkel de 49 34 Quite different game genres are played in each form of Brain / Concentration Games 45 44 Brazilië en Zuid-Korea. Met de studie wou traditionele gsm zonder internet en apps game. When it comes to traditional games, the classic ones Games of Skill Who has Access to which Electronic Devices? 44 29 such as board and card games as well as puzzles are in the men een reëel inzicht krijgen in de houding vormt hier een uitzondering. 90% Active Games lead. In the electronic and virtual area, on the other hand, 41 24 van de consumenten tegenover dezeplay nieuwe In order to actively with Toys 3.0,action havingand access to the appropriate devices is naturally adventure games as well as racing and sports 96 96 97 97 Puzzles Played Items 40 41 crucial. The survey clearly demonstrated that this prerequisite is very well met in all countries. games dominate. With to the countries, it is evident Elektronische of regard traditionele spellen productcategorie, en tegelijkertijd proberen 95 90 88 89 It is hardly surprising that full access to a computer or laptop already exists. Role Plays 39 19 that, above all in Germany, classic games are still at the fore. De studie geeft aan dat er overal ter te achterhalen welk marktpotentieel dit 92 88 87 87 Card Games In South Korea, however, party and active games are most 37 53 What is more surprising is the fact that on average 82% of all those surveyed already have rarely played electronic devices, which canvolop be explained wereld en inonelke leeftijdscategorie nieuwe speelgoed heeft. 89% Games Strategy 37 24 access to a smartphone and at least 44% already have access to a tablet computer. In through the low penetration of games consoles. The trend, international comparison, Germany gespeeld is currently somewhere in the middle of the range. It is wordt. Zowel met elektronische Party Games 35 26 however, is that, in the future, even classic board games will 98 electronic 95 96 97 97 evident that Germany still has some way to go before it catches up with the spread of tablet Board Games De juiste apparatendevices. What is astonishing in Southalsincreasingly met traditionele spellen. tweeofworld. their the De electronic 32 49 devices Korea is the find rather lowway levelinto of pervasiveness statio-This 92 94 89 91 86 demonstrates that the increased transfer from the classicconsoles toy over to Models naryToys game3.0 consoles. One explanation of thiselkaar could lie in the use mobile 26 21 Om met de zogenaamde te spelen, lijken niet inalready de weg teofprogress. staan, wat 91 traditional 92 87 89 85 the electronic toy has and smartphones as well as in the relatively high import duties leviedmade on the products.But there is still Construction Games toys 21 34 96% moet men natuurlijk toegang hebben tot een potentieel betekent a lotenorm of potential the other way round. voor de Data in % Data in % of the survey is the fact that, when the devices available or accessible, de gepaste apparatuur.One Hetpositive blijktinsight dat deze speelgoedwereld. Tocharezijn er verschillen they are mostly also actively played with. The only exceptions to this are mobile phones witin alle landen al erg goed tussen beide speelwerelden, met name voor Study Results Toys 3.0 7 houtverspreid Internet andzijn, app function. How spellen often zijn is What met de computer of laptop als koploper wat betreft het soort spel dat gespeeld wordt. Bij traditionele het Played? klassiekers als bordspellen, kaartspellen The differences between traditional and virtual games become evident with the kinds of games played. en puzzels die de bovenhand halen. In de Quite different game genres are played in each form of virtuele spelwereld actie to&traditional avontuur, game.voeren When it comes games, the classic ones board and card games as well as puzzles are in the racing en sport such die asranglijst aan. Het ziet lead. In the electronic and virtual area, on the other hand, action and adventure gamessteeds as well as racing and sports er wel naar uit dat beide ranglijsten games dominate. With regard to the countries, it is evident meer in elkaar zullen overlopen, omdat that, above all in Germany, classic games are still at the fore. In South Korea, beter however, party and active games are most traditionele spellen steeds hun weg rarely played on electronic devices, which can be explained vinden naar hetthrough elektronische platform. the low penetration of games consoles. The trend, that, in theligt future, Maar ook in de however, andereisrichting er even classic board games will increasingly find their way into the electronic world. This nog een mooi potentieel, metthekarakters demonstrates that transfer from the classic toy over to Total toy has made progress. But there is still uit videogamesthe dieelectronic opduiken inalready klassiek a lot of potential the other way round. speelgoed.

Study Results

98%

63%

%

89%

77%

99%

51%

75%

67%

82%

64%

44% 58%

66%

98% 69%use48% I own 74% one / Can one in42% the 75%

58%

household

66%

88% 63%

74%

39%

48% 38%

I play with it a lot

98%

90%

88%

52%

76%

60%

99%

100%

79%

81%

31%

60%

42%

96%

I own one / Can use one in the household

Toys 3.0

46%

98%

63%

67%

Study Results

89%

77%

98%

99%

6

39%

75%

82%

44%

58%

66%

51%

74%

67%

69%

64%

48%

42%

75%


events 43

Virtuele speelwerelden

Als we de verschillende elektronische toestellen van naderbij bekijken, valt er een verschillend speelgedrag te onderscheiden. Op pc’s en laptops worden vooral complexe spellen gespeeld waarbij de spelers zich – alleen of met meer – kunnen onderdompelen in een fascinerende wereld. Spelconsoles lenen zich vooral voor spellen vol actie, die meestal gespeeld worden met andere mensen. De zogenaamde ‘casual games’ spannen de kroon op smartphones en tablets. Met deze spellen krijgen de spelers kort, eenvoudig maar verslavend spelplezier op hun bord. Dankzij hun grotere schermen lenen de tablets zich ook voor gezelschapsspellen en bordspelen.

Kopen en downloaden

Differentiation of Preferred Game Genres Total multi-player percentage: Online: 47 % Offline: 35 %

Above all complex games with fascinating worlds in which the gamer can „submerge himself“

34 % 33 % 31 % 30 % 27 %

Action / Adventure Games Role Plays Racing Games Strategy Games Brain / Concentration Games

Clear focus on action-packed games that are often played with other people.

37 % 37 % 34 % 32 % 29 %

Sports Games Active Games Racing Games Action / Adventure Games Party Games

The action-packed game portfolio is similar to that of the games consoles. This may also be the trend for other portable devices.

18 % 15 % 13 % 12 % 11 %

Racing Games Action / Adventure Games Sports Games Brain / Concentration Games Puzzles

„Casual games“ for a brief gaming fun for now and then dominate here.

33 % 30 % 27 % 23 % 20 %

Games of Skill Brain / Concentration Games Puzzles Card Games Racing Games

Presently especially „casual games“ with brief gaming fun are popular with tablets. Due to their larger screens, tablet computers also offer potential for other game genres.

15 % 13 % 11 % 11 % 10 %

Games of Skill Brain / Concentration Games Puzzles Card Games Racing Games

Mainly old-fashioned „Casual Games“ partially with Bluetooth connectivity.

12 % 12 % 9% 8% 8%

Games of Skill Puzzles Brain / Concentration Games Card Games Action / Adventure Games

Total multi-player percentage: Online: 36 % Offline: 64 %

Total multi-player percentage: Online: 26 % Offline: 44 %

Total multi-player percentage: Online: 23 % Offline: 37 %

Total multi-player percentage: Online: 35 % Offline: 35 %

Total multi-player percentage: Online: 23 % Offline: 22 %

Study Results

Toys 3.0

80 procent van de respondenten kocht al ooit eens een spel voor zijn elektronische toestellen. Minstens 58% kocht al eens tastbare producten voor deze toestellen. Computers en spelconsoles zijn nog steeds de pioniers op vlak van elektronische spellen. Maar de smartphone zit hen op de hielen. In slechts enkele jaren tijd heeft zich hier een volledig nieuwe spellenmarkt ontwikkeld. Met tastbare spelaanvullingen – waarbij consoles en laptops op het voorplan staan – is het gangbaar geworden dat de virtuele spelwereld kan worden uitgebreid door het kopen van echte producten. Een gelijkaardige ontwikkeling wordt de komende jaren verwacht voor smartphones en tablets.

Waar worden producten gekocht?

9

Studie geeft aan dat de online dealers op dit ogenblik de belangrijkste bron zijn voor productaankopen, en dit voor alle elektronische toestellen. Daarna volgen specialisten voor een bepaald toestel, zoals elektronicawinkels voor spelconsoles en computers en app stores voor smartphones en tablets. De traditionele speelgoedkanalen spelen voorlopig nog een kleinere rol, en hebben nog een inhaalbeweging voor


44 events

Buying and Downloading Games Eighty per cent of the respondents have already bought games for electronic devices. At least 58% have even already bought tangible products for electronic devices. Computers and games consoles are still clear pioneers as far as electronic games are concerned. But the smartphone is hot on their heels in third place. In just a few years, a completely new games market has established itself in this sector. Also with tangible games supplements, games consoles and laptops are at the fore – it has already become established in this field that the world of virtual games can be extended by buying actual products. A similar development can be expected for smartphones and tablets in the years to come since their dissemination and development will continue to stride ahead. In international comparison, Germany is clearly lagging behind the rest. The United States, on the other hand, are a clear front runner.

bought / downloaded games

72

82

82

82

bought actual games

56

57

58

60

bought / downloaded games bought actual games

86

81

84

80

66

74

49

53

59

55

Data in %

Where do People get Inform about New Products?

Where are Products Bought? 9

11

5

5

7

4

Specialist Toy Retailer

9

11

6

4

8

4

Hypermarket

15

18

8

6

12

5

Electronic Stores

11

13

6

5

8

4

Department Stores

8

9

6

4

5

4

Supermarket

19

16

12

8

11

5

Online Retailer

10

9

14

9

6

5

Online App-Stores

12

11

8

5

7

4

Catalogue / Mail Order

Data in %

At present, online dealers are the most important source of product purchases. This applies to all electronic devices. This is then followed by device-specific specialists such as electronics markets for games consoles and computers as well as the relevant app stores for smartphones and tablets.

The most important sources of information rega products are primarily friends and the Internet. W comes to smartphones and tablets, appropriate their assorted functions such as top ten lists and a further source. The classic toyshop has already to establish an important function as a source of for games consoles.

Traditional toy sales channels currently play a markedly smaller role. There is still a lot of catching up to do here. The following applies in this case: you have to be the early worm – otherwise it‘ll be hard to change habits later. Toys 3.0 that combine traditional games with the virtual world offer toy retailers a huge opportunity to establish themselves as a point of sale.

This demonstrates that – with the right product competence that customers perceive for retailers sing. For the retail trade, this means reacting fas be regarded as a player on the growth market o

ormation Toys 3.0

26

13

19

9

Friends

30

25

14

19

9

Internet

20

17

13

8

11

6

Magazines / Newspapers

23

25

14

9

15

7

Television

17

17

10

7

11

6

Catalogues / Prospects

18

21

9

7

14

5

Specialist Toy Retailer / Toy Shops

23

25

12

8

16

6

Electronic Stores / Department Stores

26

21

26

15

14

8

Online Retailer / Online App-Stores

Data in %

Study Results

4 31

Toys 3.0

Depending on the platform, games last for very disparate lengths of time. While people play on average longer on zich. Toys 3.0 die traditionele spellen stationary devices, portable devices are designed more for brief combineren gaming fun. met de virtuele wereld bieden

speelgoedretailers een enorme kans om zich

South Koreans spend the most playing time on smartphotethey profileren verkooppunt. nes, as make useals of their long commutes to school or work to play games. Brazilians, on the other hand, are the ones who play most on computers or consoles.

11

6

19

15

Duration of the Gaming Sessions?

11

15

10 21

23 24

30

30

25 Total

Total

9 11

17

Total

9 15

15

7

6

17

42 Total

10 – 30 minutes

34

30 Total

1 – 2 hourse 30 – 60 minutes

32

21

More than 2 hours

36

Total

The respondents in all countries show clear interest in th

with the virtual world. One particularly positive point th Hoe leert men het kennen? fact that consumers are quite prepared to pay more for

De belangrijkste informatiebronnen met case is Germany, where such willingness is not quite so Americans, Brazilians and South Koreans who are most betrekking tot nieuwe producten zijn vooral vrienden en het internet. Bij de smartphones % % en tablets zijn de top tien lijsten en de reviews in de app stores een belangrijke informatiebron. De klassieke speelgoedwinkel vervult deze rol voor informatie omtrent gameconsoles. Met de juiste keuze op vlak van product range zal de rol van de retailers alleen nog maar toenemen. Het komt er I think I think it‘s good when a toy can alleszins op neer om snel te reageren, wil game a be controlled by an electronic actually device men beschouwd worden als een volwaardige speler op de markt van Toys 3.0. % % 80

80

70

70

60

60

50

50

40

40

30

30

20

20

10

The more mobile a device is, the shorter is the gaming session.

35

What does the Consumer want?

Less than 10 minutes Data in %

0

80

80

De lengte van de speelsessies 70

70

60

60

50

50

40

40

30

30

20

20

Afhankelijk van het platform kan de lengte van de speelduur heel erg variëren. Er wordt gemiddeld langer gespeeld op vaste toestellen, terwijl de draagbare toestellen meer gebruikt worden voor kort spelplezier. Whenhet a toymeeste can be used Zuid-Koreanen spenderen tijdtogether with an electronic device, then 10 0

I don‘t mind if it costs a little more

12

Toys 3.0

Study Results

10

0

10

Total

30

37

Total

duct range – the tailers is increag fast in order to ket of Toys 3.0.

32

Total

regarding new net. When it riate stores with s and reviews are eady been able rce of information

Study Results

Total

10

0

I think i toy can electron


events 45

What Additional Features are Desirable?

The people surveyed can imagine very many benefits by combining both play world No particular function stands out. Complexity is comparatively important to the Brit and Americans. Germans prefer there to be variation in the games‘ duration. South Koreans are greatly interested in special effects such as 3D or augmented reality. He is in any event clear that any combining has to create a clear added value relative to individual kinds of games. Total Ability to save your score

78%

Different levels of difficulty

77%

Different levels

77%

Stimulating effects

75%

Sound

74%

Multiplayer mode

74%

Counting up the score

72%

Motivating elements

70%

Introducing a random component

70%

More complexity

70%

Linking to 3D effects

68%

Updates about new scenarios

67%

Variation of playing time

66%

Background information

64%

Augmented reality

60%

Commenting on your own performance

59%

Publishing scores (on Facebook)

52%

14

op smartphones, en maken gebruik van hun lange trips naar school of het werk om spelletjes te spelen. De Brazilianen spelen dan weer het meest op computers of consoles.

Wat wil de consument?

De respondenten in alle landen tonen een duidelijke interesse in de combinatie van traditionele spellen met de virtuele wereld. Een bijzonder positief punt dat dient vermeld te worden is het feit dat consumenten ook bereid zijn om meer te betalen voor deze producten. Enkel in Duitsland is deze bereidheid iets minder uitgesproken. In het algemeen zijn het de Amerikanen, Brazilianen en Zuid-Koreanen die het meest open staan voor deze producten.

Welke bijkomende functies zijn gewenst?

De ondervraagde personen zien heel wat voordelen in het combineren van beide

speelwerelden. Er is niet meteen één bepaalde funcite die er tussenuit springt. Complexiteit is vooral van belang voor de Britten en de Amerikanen. Duitsers houden van variatie in de speelduur. Zuid-Koreanen zijn dan weer heel erg geïnteresseerd in speciale effecten zoals 3D en augmented reality. Over het algemeen is het erg belangrijk dat elke combinatie voor een toegevoegde waarde moet kunnen zorgen om succesvol te zijn.

combinatie zich al erg goed gevestigd. Maar Toys 3.0 Study Results een meerderheid van mensen ziet ook een potentieel voor smartphones en tablets. Dit zou ontwikkelaars moeten aanzetten om na te denken over spelinnovaties in deze sector. Producten voor tablets zullen ook kunnen profiteren van de stijgende aanwezigheid van deze toestellen. Wat betreft het type spellen, willen de respondenten in eerste instantie een combinatie van dingen waar ze al mee spelen. Dit heeft te maken met de positieve ervaringen die men heeft met die spellen.

Gewenst aankooppunt

Wanneer er werd gevraagd naar de gewenste aankoopplaats, vallen de elektronicawinkels en de online retailers het meest in de smaak. Toch is de Welke combinaties zijn gewenst? klassieke speelgoedwinkel hier ook nog Desired Point Purchase aardig gerangschikt. De combinatie De ondervraagden vinden deofcombinatie van klassiek speelgoed met computers en van de verschillende speelwerelden When it came to respondents‘ desired place of purchase, electronic markets and online retailers vaste gameconsoles meesttoyvoor biedt de handelaars enkele interessante are at the front. het The classic shopde is also well placed, however. The combination of play worlds offers traders good opportunities. hand liggend. Bij deze toestellen heeft de mogelijkheden. Total

Total Electronic Stores

68%

Department Stores

43%

Online Retailer

68%

Online App-Stores

31%

Department Stores

55%

Catalogue / Mail Order

22%

Specialist Toy Retailer

54%

Supermarket

20%

You want to get to know more about Toys 3.0?


46 gaming

PlayStation 4

Sony maakt de wereld warm voor de PS4

Met de lancering van de Wii-U maakten we eind vorig jaar kennis met de eerste thuisconsole van de achtste generatie spelcomputers. De concurrentie is intussen druk bezig met een antwoord. Microsoft stelde in mei de Xbox One voor als opvolger van de Xbox 360. Sony liet al eerder in zijn kaarten kijken en gaf de wereld een eerste glimp van de PlayStation 4.

Al enkele jaren speculeren gameliefhebbers over een opvolger voor de PlayStation 3. Dit voorjaar schiep Sony eindelijk duidelijkheid door de PlayStation 4 spelconsole aan te kondigen. Toch blijft er een waas van mysterie rond de nieuwe console. Tijdens de persvoorstelling werd immers alleen nog maar de controller getoond. Hoe de console er zelf zal uitzien, is voorlopig een goed bewaard geheim.

Technische details

Hoewel de console zelf nog niet getoond werd, heeft Sony toch al een hele reeks technische gegevens vrijgegeven. De

technologie van de PS4 zal meer op die van een pc gaan lijken. Door gebruik te maken van de x86-architectuur wil men het PS4-platform toegankelijker maken voor een grotere groep van ontwikkelaars. De Graphics Processing Unit heeft een grotere rekenkracht die wordt aangewend voor zeer gedetailleerde beelden of fysische simulaties. Het systeemgeheugen van 8Gb GDDR5 is ook een boost voor de grafische prestaties. De snelheid van de blurayspeler werd opgedreven van 9 Mb/sec naar 27 Mb/sec. Over de maximale beeldresolutie (en het eventueel ondersteunen van 4K) en de capaciteit van de harde schijf zijn voorlopig nog geen officiële verklaringen afgelegd.

DualShock 4 met share-button

Het uiterlijk van PlayStation 4 console mag dan misschien nog een goed bewaard geheim blijven, de bijhorende controller werd wel al uitgebreid in de spotlights geplaatst. De DualShock 4 controller verschilt qua uiterlijk niet al te veel van zijn voorgangers, en behoudt de kenmerkende vorm. Toch bevat de DualShock 4 enkele nieuwe functies en verbeteringen die de spelbeleving verhogen. De hypergevoelige six axis-sensor en het touchpad bovenop de controller maken het voor het eerst mogelijk om te slepen, te pinchen en te klikken met de DualShock. De lichtstrook bovenaan de controller kan verschillende kleuren weergeven. Deze dient om de verschillende spelers van elkaar te onderscheiden, maar kan ook spelinformatie aangeven, zoals een laatste leven of een gezondheidsmeter die bijna leeg is. Een derde opvallende nieuwigheid van de Dualshock 4 zijn twee nieuwe knoppen. De start- en selectbuttons werden ingeruild voor één enkele options-button. De share-button geeft je de mogelijkheid om de actie die je net in de game hebt beleefd, te delen met vrienden. Het systeem bewaart systematisch de laatste minuten gameplay, zodat je van al je prestaties een video of foto kan uploaden


gaming 47

naar diverse sociale media. Ten slotte is de controller voor de eerste keer ook uitgerust met een speaker en een stereo-uitgang voor een headset.

PlayStation Eye

Voor de PlayStation 4 werd ook een volledig nieuwe PlayStation Eye ontworpen. Deze heeft twee bewegingsgevoelige camera’s met ingebouwde groothoeklenzen die onder een hoek van 85° een afstand precies kunnen meten. De vier geïntegreerde microfoons zorgen dan weer voor een zuivere geluidsregistratie. De gamer kan door de camera uit de achtergrond worden gefilterd. Zo kan hij kiezen of hij zelf zichtbaar is op het scherm of de game als ‘buitenstaander’ speelt. Een geavanceerde vorm van Augmented Reality dus. Ten slotte zal het PlayStation Eye ook interageren met de lichtstroken op DualShock 4 controllers, volgens dezelfde technologie die we al kennen van PlayStation Move.

Tweede scherm

Dankzij de PlayStation App kan men zijn iPhone, iPad of Android-toestel omtoveren in een tweede scherm voor de PS4. Hierop kan men bijvoorbeeld kaarten bekijken

bij een avonturenspel, spellen aankopen en downloaden wanneer men niet thuis is, of de spelprestaties van andere gamers bekijken. Want het is nu ook mogelijk om gameplay te streamen naar andere gamers, die dan hun commentaar en tips hierbij kunnen geven. De PlayStation Vita is de ultieme aanvulling voor de PS4. Naast de ‘second screen’ functies kan je de Vita ook gebruiken om via Wifi een spel vanop de PS4 verder te spelen. Het is de betrachting van Sony om op lange termijn de meeste PS4-titels ook speelbaar te maken op de PS Vita.

Nieuwe interface

Sony neemt afscheid van de klassieke XrossMediaBar. De nieuwe interface zal meer in de lijn liggen van het PSN-hoofdmenu. Spelers kunnen er informatie zien die door vrienden gedeeld wordt, eenvoudig gameplay van vrienden bekijken, en aanbevolen content ontdekken, zoals games, TV shows en films. De nieuwe interface laat ook toe om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Wie online een spel aankoopt, kan bijna meteen beginnen te spelen. Het spel wordt geladen en begint al, terwijl de rest van de game in de achtergrond wordt gedownload.

Quando, quando, quando

Intussen haken ook de gameontwikkelaars hun wagonnetje aan de PS4-trein. Assassin’s Creed, Battlefield, Diablo, Infamous, Killzone, Watch Dogs,… het zijn maar enkele van de titels die in ontwikkeling zijn voor de nieuwe console. Tijdens de persconferentie in februari sprak Sony over een lancering tegen ‘holiday 2013’ (de kerstperiode, nvdr). Het is echter nog niet duidelijk of het dan om een wereldwijde release gaat, of dat Japan, de Verenigde Staten en Europa achtereenvolgens aan de beurt komen. Verwacht wordt dat de E3-beurs in juni al wat meer duidelijkheid zal scheppen hieromtrent. Hoogstwaarschijnlijk zal Sony dan ook voor de eerste keer de console tonen. Als dat het geval is, krijgt uw hem zeker en vast te zien in ons volgende nummer.


48 gaming

Xbox One

Een alles-in-één home entertainmentsysteem

Als laatste in de rij heeft ook Microsoft zijn nieuwe spelconsole voorgesteld. Al is ‘spelconsole’ misschien niet het juiste woord. De Xbox One profileert zicht immers als een alles-in-één home entertainmentsysteem dat naast games ook televisieprogramma’s, films, muziek, sport en Skype aanbiedt. De Xbox One, die op 21 mei werd onthuld, wil duidelijk meer zijn dan alleen maar een spelconsole van de nieuwste generatie. "De Xbox One is ontwikkeld om een hele nieuwe generatie populaire games, televisie en entertainment te leveren in een krachtig, alles-in-één-apparaat", zo vertelt Don Mattrick, president Interactive Entertainment Business bij Microsoft. "Onze unieke, moderne architectuur brengt eenvoud in de huiskamer en, voor de eerste keer ooit, het vermogen om moeiteloos te schakelen tussen games en entertainment."

Vaarwel laadtijden

Microsoft heeft een geavanceerd gamingbesturingssysteem ontwikkeld en het samengevoegd met een net zo uitzonderlijk entertainmentplatform, zodat u niet van input hoeft te veranderen om tv

te kijken of te gamen. Door een 8-core, x86 processor en meer dan 5 miljard transistors behoren laadtijden tot het verleden zodat u heel snel kunt schakelen van een game naar entertainment of verschillende apps kunt gebruiken naast uw game zonder prestatieverlies. De Xbox One verzamelt een reeks vernieuwende eigenschappen die ervoor zorgen dat alle entertainment op één plek wordt gebundeld. Zo kan je via de Xbox One live tv kijken over je kabel- of satellietaansluiting. Microsoft streeft ernaar live tv te bieden via verschillende oplossingen op alle markten. Het persoonlijk Homedashboard verwelkomt je met je favoriete games, tv en entertainment. Je krijgt ook meteen te zien welk entertainment

populair (of ‘Trending’) is bij je vrienden en bij de Xboxgemeenschap.

Meerdere activiteiten tegelijk

De Knip-functie maakt het mogelijk twee dingen tegelijkertijd te doen op één scherm. Gebruik Knip om mee te doen aan een strijd met meerdere spelers terwijl u naar uw favoriete film kijkt, skypt met vrienden (waarvoor een gloednieuwe Skype werd ontwikkeld) of volg uw fantasieteam op tv terwijl u naar een belangrijke wedstrijd kijkt en meer. Xbox SmartGlass maakt standaard deel uit van het Xbox One-platform. Het biedt de mogelijkheid om sneller inhoud op uw apparaat te zetten en nu kunnen er meer apparaten aangesloten worden op hetzelfde moment voor gedeeld entertainment met meerdere spelers.


gaming 49

Xbox One is een console die luistert naar wat je wil. Letterlijk. De vernieuwde Kinect-controller maakt het mogelijk om stemcommando’s te geven. Zeg "Xbox aan" om naar het gepersonaliseerde Xbox Onehomescherm te gaan, kijk wat populair is op tv of bekijk de scores van uw vrienden met behulp van de meest natuurlijke interface - uw stem. Hoe meer je met de Xbox One praat, des te beter hij je leert kennen en weet wat je leuk vindt.

richtingspad, de vernieuwde duimstick en de ergonomische pasvorm dompelen alle gamers in hun games onder op manieren die uniek zijn voor Xbox. De nauwkeurigheid en de controle zijn drastisch verbeterd met de nieuwe trillingsimpulstriggers. De Xbox One-wireless controller is ontworpen om samen te werken met de nieuwe Kinect zodat de twee automatisch gekoppeld kunnen worden voor naadloze spelersynchronisatie.

Console, controller & Kinect

Nieuwe generatie games

Maar laat ons ook even de hardware van naderbij bekijken. De nieuwe console is horizontaal georiënteerd om optimaal te functioneren met de snelle gegevensoverdracht van zijn Blu-rayspeler. Hij is gemaakt in een diepe en rijke zwarte kleur met een onderscheidende, schuine rand. De geheel opnieuw ontworpen, revolutionaire 1080p Kinect is nog nauwkeuriger, reageert nog beter en intuïtiever. Met de ongeëvenaarde visie-, bewegings- en stemtechnologie kunt u zich in games en entertainment onderdompelen als nooit tevoren door op drastische wijze het gezichtsveld en natuurgetrouwheid te vergroten. Het werkt in bijna alle lichtomstandigheden, herkent minieme polsbewegingen voor de spelcontrole en onderscheidt uw stem zelfs in een rumoerige ruimte met behulp van geavanceerde geluidsisolatie. De Xbox-controller werd vernieuwd met meer dan 40 technische innovaties en ontwerpinnovaties. Het bijgewerkt

Ook gamers zien hun spelervaring verbeterd door een hele reeks nieuwe features. Het nieuwe Smart Match wedstrijdsysteem elimineert bijna al het wachten door het inschatten van wachttijden en het vinden van mensen waar je mee wil spelen terwijl je geniet van andere activiteiten. Een speciale Game DVR slaat je magische momenten op en kan ze terug oproepen, allemaal opgeslagen in de cloud. Een nieuw en uitgebreid prestatiesysteem maakt een video van je spannendste en beste momenten, laat de prestaties van de game doorheen de tijd evolueren en beloont je op nieuwe manieren en je kan je Gamerscore meenemen van Xbox 360. De gamers zullen heel wat bekende gamereeksen mogen verwelkomen op de nieuwe console. De nieuwe racegame ‘Forza Motorsport 5’ zal bij lancering zelfs exclusief op Xbox One beschikbaar zijn. Ook de Call of Duty-reeks komt met ‘Ghosts’ naar het Xbox One-platform. De sportgames van EA (FIFA 14, Madden NFL

25, NBA Live 14 en EA Sports UFC) zullen ondersteund worden door de nieuwe EA Sports Ignite machine, dat zorgt voor een innovatie in menselijke intelligentie, echte spelerbewegingen en levende werelden. Quantum Break” van Remedy Entertainment is een revolutionaire entertainmentbeleving van de bedenkers van “Max Payne” en “Alan Wake” waardoor de lijn tussen gamen en tv vervaagt door drama en spel te integreren in een naadloze, uniek onderdompelende belevenis.

Xbox Live

Xbox One is gebouwd om een geheel nieuwe generatie van Xbox Live te ondersteunen die nog krachtiger, nog persoonlijker en nog intelligenter is. Door gebruik te maken van de bijna ongelimiteerde kracht van Xbox Live wordt alles nog eenvoudiger en toegankelijker, van het kunnen installeren van een game in segmenten zodat er sneller gespeeld kan worden tot het downloaden van updates op de achtergrond. Sla uw gepersonaliseerde profiel, games en entertainment op in de cloud zodat u er op elk moment toegang toe heeft, van welke Xbox One console ook. Daarnaast zal het bestaande Xbox Live Gold Membership naadloos overgaan op de Xbox One. De Xbox One zal gebruik kunnen maken van exclusieve content, zoals een Halotelevisieserie, geproduceerd door Steven Spielberg en een verregaande samenwerking met de National Football League (NFL). Een richtprijs en een exacte lanceringsdatum werden nog niet bekend gemaakt. Wel staat vast dat de Xbox One nog dit jaar over de hele wereld gelanceerd wordt. Meer informatie over Xbox One en populaire games worden in juni op de Electronic Entertainment Expo getoond.


50 gaming

Lara eist haar plek terug op

Tomb Raider (Square Enix – PS3, Xbox 360, pc)

I

n 1996 zorgde Tomb Raider voor een echte revolutie in gameland. Niet alleen omdat het een van de eerste spellen in een 3D-omgeving was, maar zeker ook omwille van het hoofdpersonage: de jonge, aantrekkelijke en vooral avontuurlijke archeologe Lara Croft. Een actieheldin die zowel mannelijke als vrouwelijke spelers wist aan te trekken. De game werd een enorm succes, en al snel volgden er nieuwe titels. Maar na succesvolle start raakte de gamereeks na de eeuwwisseling wat in het slop. Na enkele moeilijke jaren belandde Lara bij de Crystal Dynamics studio van Square Enix. Zij brachten tussen 2006 en 2008 eerst nog drie Tomb Raider games op de markt, om vervolgens te beginnen aan een complete reboot van de gamefranchise. Het resultaat van deze operatie werd dit voorjaar op de gamer losgelaten. En het is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Games als Uncharted hebben de voorbije jaren een nieuwe standaard gezet voor wat betreft actie- en avonturengames. Met deze nieuwe Tomb Raider mag Lara Croft haar voet naast die van Nate Drake zetten. De basisprincipes blijven dezelfde – schieten, springen & klimmen en puzzelen -, alleen ziet het er allemaal een stuk echter en vooral spannender uit. In de nieuwe Tomb Raider strandt Lara op een eiland waar allerlei vreemde dingen aan de hand zijn. Je wordt meegesleept in een donker verhaal vol actie, maar de game geeft je ook de mogelijkheid om minder hectische zijsprongen te maken. Zo kan je naar hartenlust het eiland verkennen en voortdurend proberen je skills bij te werken. Wil je toch aan de verhaallijn vasthouden en zo snel mogelijk het geheim van de Yamatai ontdekken, dan mag je je nog verwachten aan een boeiende mix van actie, spanning en het nodige denkwerk.

Iedereen burgemeester!

SimCity (Maxis/Electronic Arts – pc/mac)

H

eb je recent nog moeten vloeken omdat je gemeentebestuur een nieuwe huisvuilbelasting in het leven heeft geroepen? Omdat de bushalte die jij altijd gebruikt werd afgeschaft? Of omdat er in de buurt van jouw woning een nieuwe vervuilende fabriek wordt gebouwd? Dan zal je ongetwijfeld wel eens hebben gedacht: ik zou het allemaal anders doen! SimCity geeft je die kans. Al snel zal je erachter komen dat het allemaal niet zo eenvoudig is en dat elke beslissing ook een keerzijde heeft. SimCity is na een afwezigheid van tien jaar weer helemaal terug. Ondanks de grote tussenperiode is het basissysteem hetzelfde gebleven. Je verdeelt je grondgebied op in commerciële, industrie- en woonzones om respectievelijk handelaars, fabrieken en inwoners aan te trekken. Met een beperkt budget moet je daarenboven ook nog eens zorgen voor wegen, elektriciteits- en watervoorziening, onderwijs, openbaar vervoer, afvalverwerking, politie, brandweer en ziekenhuizen. Het komt er dus op neer keuzes te maken. Deze kunnen zorgen voor tevreden, maar ook voor boze burgers. Inwoners hebben misschien wel graag een groot sportstadion in hun stad, maar de extra belasting die daarvoor geheven wordt, zal minder in de smaak vallen. Opvallende nieuwigheid is dat je stad gelegen is een regio, met steden van andere online spelers in de nabijheid. Dit geeft je de mogelijkheid om te gaan samenwerken en bepaalde diensten (vuilophaling, politie, brandweer) te delen of om samen grote projecten te bekostigen (bijv. een kerncentrale of luchthaven). Maar ook hier is weer een keerzijde, want de vervuilde lucht en de gangsterbendes uit de naburige stad kunnen ook in jouw stad voor onrust zorgen.


Breng een bezoek aan onze showroom ! U hoeft niet langer te zoeken: dat uitgebalanceerd gamma van importspeelgoed en merken vindt u in de onmiddellijke nabijheid van de Noordzee. Volledig assortiment merkartikelen op voorraad, en een mooie collectie tuin-, strand- en sportartikelen, ea. Performante website voor uw online collectie info en bestellingen.

Geef ons een seintje en breng een bezoek aan onze showroom of vraag om een bezoek van een vertegenwoordiger. ‘T Walletje 49, 8300 Knokke-Heist (Westkapelle) ‡ŽǤǣ͚͛͘͘Ȁȋ‘Ȍ͘͝Ȁ͙͞Ǥ͛͛Ǥ͛͛Ȉ ƒšǣ͚͛͘͘Ȁȋ͘Ȍ͘͝Ȁ͚͞Ǥ͘͠Ǥ͠͡Ȉƒ‹Žǣ‹ˆ‘̻„”ƒ‡–Ǥ‡–


Verhoog uw verkoop: VARTA’s perfecte batterij voor speelgoed!

Krijgt de voorkeur bij 90%* van de consumenten, op zoek naar batterijen voor hun speelgoed. ° Voordeel voor de consument: Ready To Use batterijen gebruiksklaar uit de verpakking - net zoals alkaline. Extreem lange autonomie.

www.varta-consumer.be

° Hoge potentiële doorverkoop: bijna 75% van het speelgoed wordt zonder batterijen geleverd** *Bron: Onafhankelijk Europees Marktonderzoek, Zomer 2012 **UK Toys Association, jaarlijkse “Dreamtoy” pre-Kerstmis cadeau suggestielijst, 2010

T&g21 nl lowres  
T&g21 nl lowres