Page 1

‘Als je je ogen dichtdoet, hoor je het kraken van het bos en het huilen van de wind.’

PAU L B I E G E L meesterverteller met het rovershart


Paul Biegel Meesterverteller met het rovershart Paul Biegel is een van de beste en meest bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers. Zijn sprookjesachtige verhalen en zijn bijzondere taal maken hem niet alleen de lievelingsschrijver van vele kinderen en volwassenen, maar ook een inspiratiebron voor veel schrijvers.

Paul Biegel (1925-2006) werd geboren in Bussum als jongste in een gezin van negen kinderen. Als kind las hij niet zo veel, hij hield meer van buiten spelen. Alleen voor de sprookjes van Grimm en de avonturenverhalen van Kruimeltje, Dik Trom en de

scheepsjongens van Bontekoe maakte hij een uitzondering. Zijn allereerste verhaal schreef Paul Biegel als vijftienjarige. Het werd gepubliceerd in de krant De Tijd, op de pagina voor de jeugd. Het heette ‘De ontevreden kabouter’ en Paul

1964. Het Sleutelkruid wordt bekroond met de prijs voor Het Beste Kinderboek

kreeg er twee gulden voor. Na de middelbare school studeerde Paul Biegel rechten, maar het schrijven ging steeds meer kriebelen. Daarom begon hij in 1958 bij de Marten Toonder Studio’s als stripverhalenschrijver. In 1962 debuteerde hij met het boek De gouden gitaar bij Uitgeverij Holland. Sindsdien zijn er zo’n vijftig boeken en ontelbare verhalen van zijn hand verschenen.

prijzen

Carl Hollander en Paul Biegel

2

Het werk van Paul Biegel is met vele prijzen bekroond. In 1973 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


paul biegeldag Op 25 maart is het feest! Dan vieren we Paul Biegeldag, de geboortedag van de meesterverteller met het rovershart.

In 1980 verschijnt De kleine kapitein in het Japans

Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

verhalen in verschillende talen De verhalen van Paul Biegel zijn uitgegeven in het Engels, Frans, Duits, Deens, Zweeds, Welsh, Zuid-Afrikaans, Japans, Turks, Grieks en Spaans.

de fans van paul biegel Vele bekende en minder bekende kinderen en volwassenen zijn grote fans van de meesterverteller: onder anderen Jacques Vriens, Beau van Erven Dorens, Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak, Dolf Verroen en Sjoerd Kuyper lezen graag zijn verhalen.

Overal in Nederland worden Biegelfeestjes gehouden. Feest je mee? Vraag bijvoorbeeld aan de Biegelvriendboekhandel in de buurt welke activiteit zij dit jaar organiseren.

biegelvrienden In Nederland zijn bijna honderd Biegelvrienden – boekhandels die altijd extra aandacht besteden aan de boeken van Paul Biegel. Ze hebben al zijn boeken op voorraad, kunnen je van alles over hem vertellen en organiseren voorleesmiddagen of andere activiteiten rondom zijn boeken. Op www.paulbiegel.nl kun je onder ‘contact’ opzoeken of er een Biegelvriend bij jou in de buurt is.

Juttertje Tim

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

3


De kleren van Sinterklaas

4+

GeĂŻllustreerd door Sanne te Loo

sanne te loo (1972) werkt als illustrator en portretschilder in haar eigen atelier.

Anouk weet het zeker: Sinterklaas komt bij haar logeren. In de logeerkamer staat namelijk een koffer met daarin de kleren van Sinterklaas. Op school gelooft niemand haar, maar in de nacht van 4 op 5 december hoort Anouk gestommel in de logeerkamer, en dan ziet ze hem echt! Anouks vriendinnetje Laura doet een voorstel: ze komen Anouk de volgende dag ophalen op weg naar school. Dan hoeft Sinterklaas niet te werken en zit hij gewoon bij haar aan het ontbijt. Anouk kan niet slapen van de zenuwen. Maar wie zit er de volgende ochtend aan de keukentafel? Sinterklaas! Het is echt waar: 4

prentenboek â‚Ź 13,95

Ze tekent al zolang ze zich kan herinneren. Sanne werkte onder meer voor Sesamstraat en maakte vele prentenboeken, zoals De schoenen van de zeemeermin, waarvan ook een app is gemaakt.

isbn 978 90 4770 111 8

www.sanneteloo.nl

waar de kleren van Sinterklaas zijn, is Sinterklaas zelf ook.

Leespluim november 2009

wist je dat? De kleren van Sinterklaas is het enige verhaal van Paul Biegel dat is bewerkt tot een prentenboek.

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


De dwergjes van Tuil

4+

Geïllustreerd door Mies van Hout Voorgelezen door Job Schuring

Virgilius van Tuil 4+ Geïllustreerd door Mies van Hout

genoeg. Wat hem betreft beleef je de echte avonturen bij de mensen! Dus in Virgilius van Tuil gaat hij naar ze toe. Om een taart te kopen voor stamoudste Ate, die duizend jaar wordt, of gewoon zomaar, omdat de hei zo druilerig is in de herfst.

mies van hout (1962) is al 25 jaar illustrator. Ze is bekend van onder meer het prentenboek Bang Mannetje, de succesvolle liedjesprentenboeken Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel en de prentenboeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing, waarin kleurige vissen, monsters en vogels van de diepzwarte pagina’s knallen. www.miesvanhout.nl

De dwergjes van Tuil leesboek € 15,95

isbn 978 90 4775 003 1 luisterboek (2 cd’s) € 12,95

isbn 978 90 4760 347 4 Virgilius van Tuil

De dwergjes van Tuil wonen op de hei, met wel honderd bij elkaar. Als de hei bloeit, roepen ze: ‘Paars, paars, mooi paars!’ en dan knijpen ze de honing uit de paarse bloemetjes, want de dwergjes van Tuil zijn dol op honing. In De dwergjes van Tuil beleven ze allerlei avonturen. Maar voor Virgilius van Tuil, het honderd-en-éénste kaboutertje, zijn die avonturen lang niet spannend

leesboek € 24,95

isbn 978 90 4775 010 9

wist je dat? Virgilius van Tuil is een bundeling van drie boeken over het honderd-enéénste dwergje: Virgilius van Tuil, Virgilius van Tuil op zoek naar een taart en Virgilius van Tuil en de oom uit Zweden.

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

5


Japie & De zeven veren van de papegaai

6+

Voorgelezen door Paul Biegel Omslagillustratie van Carl Hollander

de zeven veren van de papegaai Heel lang geleden leefde er aan de rand van een groot bos een houthakker met zijn vrouw en twee kinderen, Doenja en Jorkos.

wist je dat? De zeven veren van de papegaai verscheen eerder als verhaal in het damesblad Margriet.

6

Iedere dag ging de houthakker met zijn blinkende bijl het bos in, maar op een avond kwam hij niet terug. De volgende avond weer niet, en als hij de derde dag ook wegblijft, willen Doenja en Jorkos hun vader gaan zoeken. Maar hun moeder zegt: ‘Het bos is veel te groot; jullie zouden verdwalen.’ Diezelfde nacht krijgt Doenja een droom die haar vertelt waar ze haar vader kan vinden, en de volgende morgen sluipt ze samen met Jorkos het huis uit. Daarmee begint hun spannende, geheimzinnige tocht waarbij zeven veren van een bonte papegaai een belangrijke rol spelen.

japie Als Japie ziek is, vertelt zijn vader hem elke dag een verhaal. Maar al die verhalen blijken echt waar te zijn. En elke keer is de ontknoping nog maar het begin van weer een spannend avontuur. luisterboek (3 cd’s) € 14,95 isbn 978 90 5444 783 2

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


Ik wou dat ik anders was

6+

Geïllustreerd door Sandra Klaassen

sandra klaassen (1959) wilde vroeger balletdanseres worden óf illustrator. Het

‘Iets vreselijk saais als de tafel van zeven wordt met Biegels bekende ingrediënten – magie en avontuur – opeens de basis voor een opwindende reis.’ – J/M

de tafel van zeven als bijzonder avontuur (op insectenformaat)

Ik wou dat ik anders was gaat over een dik jongetje dat niet goed kan leren en altijd over zijn eigen benen struikelt. Hij wil zó graag anders worden, dat mensen hem zelfs Anders gaan noemen. Als hij op een dag na uren leren de tafel van zeven nog niet uit zijn hoofd kent, vraagt hij een tovervrouw om raad.

werd het laatste. Ze illustreerde al vele kinderboeken, zoals het sprookjesboek Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Haar werk is vele malen geëxposeerd in Nederland en het buitenland. www.sandraklaassen.net

Zij weet de oplossing: de Grote Tovenaar kan hem helpen, maar dat doet hij niet zomaar! Anders moet eerst een moeilijke opdracht volbrengen.

wist je dat? Paul Biegel vond er zelf ook niet zo veel aan om de tafels te leren op school. Hij speelde veel liever in de tuin.

leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 008 6

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

7


Het sleutelkruid

6+ Zo zag het verhaal eruit toen het voor het eerst verscheen, in 1964.

Geïllustreerd door Harmen van Straaten Voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat

wist je dat? Toen Paul Biegel het manuscript van Het sleutelkruid bij zijn uitgever inleverde, werd de uitgever boos omdat hij had gevraagd om losse verhalen. Maar zodra hij ook maar de helft had gelezen, kwam hij erop terug: wat een meesterwerk!

Als je ver naar het zuiden reist, kom je aan de blauwe zee. Die is er niet altijd geweest, want vroeger lagen daar de koperen bergen, die overdag zo fel in de zon schitterden dat je er niet naar kon kijken. In die bergen was een deur die toegang gaf tot een burcht vol koperen gangen en zalen en in die burcht woonde de oude koning Mansolein.

8

In 2014 is het precies vijftig jaar geleden dat Paul Biegel zijn antieke kroontjespen – met een schrijfmachine gaat het niet, vond hij – in de inkt doopte om Het sleutelkruid te schrijven. Het boek betekende zijn doorbraak als kinderboekenschrijver, en werd in 1965 bekroond als het Kinderboek van het Jaar. Inmiddels wordt het gezien als een van de groot-

ste klassiekers in de kinderboekenwereld. ‘Binnen een week gaat de koning dood,’ zei de wonderdokter. De haas begon te snikken. ‘Zijn hart moet opgewonden worden als een klok, dan wordt hij beter,’ zei de wonderdokter. De haas keek op. ‘Bestaat daar een middel voor?’ vroeg hij.

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


‘Jawel,’ zei de wonderdokter. ‘Het sleutelkruid. Maar ik moet er vele dagen voor reizen om het te vinden. Als ik ermee terugkom, is het te laat.’ Het sleutelkruid verhaalt over de oude koning Mansolein, die duizend jaar oud is. Zijn leven loopt ten einde, tenzij de wonderdokter op tijd terugkomt met het sleutelkruid dat het hart van de koning kan genezen. In de tussentijd komen alle dieren bij hem op bezoek, om met hun verhalen het hart van de oude Mansolein aan het kloppen te houden.

van de haak, stak de kaars aan en liep naar de voordeur. ‘Wie daar?’ riep hij. ‘Een verhalenverteller,’ antwoordde een hese stem. De zoektocht van de wonderdokter verloopt niet zonder problemen en hij moet vele gevaren trotseren. Zullen er genoeg verhalen zijn? Kinderboek van het Jaar 1965 Nominatie Griffel der Griffels

Het was laat op de avond, de koning hoestte erger dan tevoren en wilde naar bed gaan, toen er dreunend op de deur werd gebonsd. De haas nam de lantaarn

isbn: 978 van 90 4760 851 6 harmen straaten (1958) was als kind al goed in tekenen, maar hij dacht dat tekenen ‘stom’ was, dus ging hij rechten studeren. Gelukkig kon hij het toch niet laten

om in zijn vrije tijd te illustreren. Inmiddels is Harmen al jaren fulltime illustrator en maakte hij meer dan 400 kinderboeken, waaronder Je bent super… Jan!, het Kinderboekenweekgeschenk van 2013. www.harmenvanstraaten.nl

wist je dat? Het sleutelkruid is het lievelingsboek van kinderboekenschrijver Jacques Vriens.

leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 009 3 luisterboek (3 cd’s) € 14,95

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

9


De vloek van Woestewolf

6+

Geïllustreerd door Carl Hollander Voorgelezen door Bram van der Vlugt

leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 005 5 luisterboek (4 cd’s) € 16,95 isbn: 978 90 4760 610 9

Als er bij Dokter Kroch een kist vol goud en een brief met een smeekbede om hulp wordt bezorgd, besteedt de dokter geen aandacht aan de half onleesbare brief: die komt van een patiënt met goudkoorts – een ziekte die niet bestaat. Maar de volgende dag wordt de kist geroofd door de struikrovers Oenk en Boenk. Er blijkt iets bijzonders met het goud aan de hand te zijn, en de dokter besluit op de brief in te gaan. Samen met zijn knecht Valet gaat hij op zoek naar de afzender: de hertog van Woestewolf. Maar bestaat die hertog wel echt, of is hij een legende? 10

wist je dat? Paul Biegel schreef De vloek van Woestewolf eerst als televisieserie. Om de serie de perfecte Biegelsfeer te geven, speelden de acteurs in een lege studio en werden tijdens de montage de griezelige illustraties van Carl Hollander achter de filmbeelden gezet.

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


De rover Hoepsika

6+

Geïllustreerd door Carl Hollander ‘Biegel laat zijn woorden stappen, draven of versnellen naar galop – wat er maar het beste bij de situatie past.’ Kidsweek

greep. Brandend van verlangen naar zijn beloning springt Hoepsika op zijn paard om het meisje te redden. Maar IJzergreep woont in een onneembare burcht… leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 001 7

wist je dat? Rover HoepDe rover Hoepsika had geen moeder meer. Daar moest hij wel eens om huilen – als rover – want toen zijn moeder nog leefde, was hij een braaf jongetje. Een heel braaf jongetje op keurig gepoetste schoentjes en in witte sokjes waar nooit een vlek op kwam. Maar de dag waarop zijn moeder stierf was Hoepsika rover geworden, ineens. Hij kocht een paard en laarzen met zilveren sporen, en galoppeerde luid

zingend de landweg op, bang voor niks en niemand. ‘Ik ben rover!’ riep hij, en nam beleefd zijn hoed af voor iedereen die hij tegenkwam.

sika zegt nooit ‘je geld of je leven’, want levens wil Hoepsika niet en ‘je’ zeggen tegen vreemde mensen is niet zo beleefd.

Als de rover Hoepsika op een dag een koets overvalt, spreekt een van de beroofde heren hem aan: of hij voor hem zou willen stelen. Niet iets, maar iemand. Zijn mooie dochter Josefine is namelijk gevangen door de schurk IJzer-

carl hollander (19341995) illustreerde meer dan honderd kinderboeken. Daar zitten veel klassiekers tussen, zoals Pippi Langkous, Minoes, Spaghetti van Menetti en natuurlijk de boeken van Paul Biegel. Carl was ook docent aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft lesgegeven aan vele jonge kunstenaars.

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

11


De grote kleine kapitein

6+

Geïllustreerd door Carl Hollander Voorgelezen door Jan Meng, Jan Eilander en Jan Donkers ‘Alle tekeningen werden opnieuw gescand en bewerkt met de computer. Daarom kun je ze nu voor het eerst zien, zoals ze horen te zijn: helder, kleurig en vol fantasie. Met paarse golven, citroengele taarten en een vuurrode zonsondergang in de woestijn.’ – Kidsweek

wist je dat? Net zoals andere verhalen van Paul Biegel verschenen de avonturen van de kleine kapitein eerst in de Donald Duck. Volgens Paul Biegel was het idee voor de zeemansavonturen ontstaan doordat Carl Hollander, de illustrator, ‘zin had om bootjes te tekenen’.

gevaren: een verschrikkelijke draaikolk, woestijnen met rovers en vuurspuwende bergen… De grote kleine kapitein is een bundeling van alle boeken over de kleine kapitein: De kleine kapitein, De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs en De kleine kapitein en de schat van Schrik en Vreze. Gouden Griffel 1972 Nominatie Griffel der Griffels

Wie kent niet de kleine kapitein? Hij is misschien wel de bekendste van alle Biegelhelden. Wijdbeens staat hij aan het roer van de Nooitlek, met zijn blik op de kim. Zo bevaart hij samen met Marinka, dikke Druif en bange Toontje de zeeën. Samen beleven ze het ene na het andere avontuur. Ze varen naar het eiland van Groot en Groei, belanden in de Spookstad en trotseren de grootste 12

luisterboeken De kleine kapitein (3 cd’s) Voorgelezen door Jan Meng € 14,95 isbn: 978 90 5444 612 5

De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs (2 cd’s) Voorgelezen door Jan Eilander € 12,95 isbn: 978 90 4760 088 6

De kleine kapitein en de schat van Schrik en Vreze (2 cd’s) Voorgelezen door Jan Donkers € 12,95 isbn: 978 90 4760 087 9

leesboek € 24,95

bouwplaat Nooitlek € 4,95

isbn: 978 90 477 5000 0

isbn: 978 90 4776 006 1

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


Juttertje Tim

6+

Geïllustreerd door Annemarie van Haeringen Voorgelezen door Jack Wouterse

annemarie van haeringen (1959) is een geliefd en veelbekroond illustrator van prenten- en kinderboeken, zoals De prinses met de lange haren en de boeken over Kleine Ezel en de boze

wist je dat? Strandjutten (op het strand op zoek gaan naar spullen en die mee naar huis nemen) is in Nederland verboden. Alle waardevolle voorwerpen moeten naar de politie of een strandvonder worden gebracht. Tim wou niet naar zee. Al zijn broers waren zeeman en al zijn zusters waren zeevrouw, maar Tim wou niet. ‘Het golft zo,’ zei hij. Tims vader, die kapitein was op een driemaster, zei dat je daaraan wende. Maar niemand kon Tim overtuigen. Als Tim twaalf is, blijft hij alleen achter in het grote huis dat uitkijkt over zee, terwijl zijn vader, zijn moeder en zijn broers en zussen het ruime sop kiezen. Elke dag gaat hij lekker jutten op het strand. Echt spannend wordt het als Juttertje Tim een kijker vindt waar-

mee hij het verleden kan zien.

heks. Ook maakte ze voor de televisie een serie filmpjes bij verhalen van Toon Tellegen. www.annemarievan haeringen.nl

2e plaats Nederlandse Kinderjury in 1992 Nominatie Luisterboek Award 2013 leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 006 2 luisterboek (3 cd’s) € 14,95 isbn: 978 90 4761 255 1

‘Je zou meteen strandjutter willen worden.’ – De Morgen

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

13


De Rode Prinses

9+

Geïllustreerd door Fiel van der Veen Voorgelezen door Isa Hoes ‘Wij zijn nog nooit buiten de poort geweest,’ zegt zij. ‘Wij vinden dit erg leuk.’ De Rode Prinses is opgegroeid binnen de muren van het Witte-Torenpaleis, onzichtbaar voor het volk. Op haar twaalfde verjaardag, wanneer ze eindelijk in een feestelijke stoet zal worden getoond, wordt ze – voordat iemand een glimp van haar rode haren heeft kunnen zien – ontvoerd door de drie gemene rovers Holz, Bolz en Schwanenstolz. De Rode Prinses vindt de ontvoering helemaal niet eng, ze geniet er zelfs van.

Het volk vindt het eerst vreselijk, maar dan gaan de mensen twijfelen aan haar bestaan: niemand heeft haar immers ooit gezien! Ze denken dat het een truc is van de koning om de mensen geld uit de zakken te kloppen. Intussen beleeft de Rode Prinses – die wel degelijk bestaat – het ene avontuur na het andere.

dekken.

wist je dat? Twaalf is een

Zilveren Griffel 1988

magisch getal in De Rode Prinses. Het is niet alleen de leeftijd van de prinses; de rovers eisen ook twaalf pond zilver en twaalf pond goud (al geeft de koningin-moeder ze liever twaalf pond vlooien en

Zilveren Penseel 1988

Fiel van der Veen (links) bespreekt met Paul Biegel een manuscript.

14

twaalf pond luizen). En zo zijn er nog meer twaalven te ont-

leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 004 8 luisterboek (3 cd’s) € 14,95 isbn: 978 90 4760 346 7

fiel van der veen (1945) is van oorsprong grafisch vormgever, maar hij illustreerde ook meer dan honderd boeken, zoals Tjibbe Tjabbes wereldreis van Harm de Jonge waarvoor hij een Vlag en Wimpel ontving. Fiel van der Veen was een van de eerste illustratoren in Nederland die bij zijn werk de computer ging gebruiken. Hij maakt dan meestal eerst een schets, die hij op de computer uitwerkt en inkleurt. www.fielvanderveen.com

pa u l b i e g e l m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t


Nachtverhaal

10+

Geïllustreerd door Charlotte Dematons ‘Lees Nachtverhaal hardop en het voelt alsof je danst: Een dans met woorden… Voor altijd, met het wonder van het verhaal in je hoofd.’ – NRC Handelsblad

charlotte dematons (1957) illustreerde zo’n 350 boeken, die met vele prijzen zijn bekroond. Ze is het meest bekend van haar illustraties voor het sprookjesboek van Grimm en haar populaire woordeloze prentenboeken De gele ballon, Sinterklaas en Nederland.

wist je dat? Van de prach-

Bij een oude vrouw op zolder woont in het poppenhuis een huiskabouter. Iedere avond maakt hij zijn ronde en op vrijdag kaart hij met Rat en Pad, die in de kelder wonen. Op een stormachtige nacht staat er opeens een fee voor zijn deur. De kabouter vertrouwt het eerst niet zo – feeën liegen en betoveren je waar je bij staat – maar ze is zó mooi en lichtgevend! En als ze begint te vertellen waar ze vandaan komt, ver-

geet de kabouter alles om zich heen. Iedere avond weer wil de kabouter horen hoe het verderging met de fee, op zoek naar een bruidegom en daarna naar de Dood. Hij vergeet steeds weer zijn ronde door het huis en wil niet meer kaarten met Rat en Pad. Intussen overnachten de muizen in de voorraadkast en krijgt de oude vrouw argwaan…

tige illustratie die Charlotte Dematons maakte van het huwelijksfeest van de trol Urukuu en de fee is een kleurplaat gemaakt. Je vindt hem op www.lemniscaat.nl/ onderwijs/kleurplaten.

Gouden Griffel 1993 leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 002 4

m e e s t e r v e r t e l l e r m e t h e t r o v e r s h a r t pa u l b i e g e l

15


De tuinen van Dorr

10+

Geïllustreerd door Charlotte Dematons Voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat Verhalenmuziek en liedjes door Floor Minnaert ‘In De tuinen van Dorr is hij in topvorm. Daar vlecht hij heel verschillende vertelsels door elkaar heen, die elk afzonderlijk grappig, beklemmend of ontroerend zijn en samen de bouwstenen leveren voor één groot en meeslepend verhaal.’ – De Groene Amsterdammer Een prachtig, maar ook duister sprookje over prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet. Jouweniet is door de wraakzuchtige heks Sirdis omgetoverd in een vreemde bloem, en de betovering kan alleen worden verbroken door de juiste tuin te vinden om de bloem te planten. Om die tuin te vinden moet Mijnewel door de dode stad Dorr, ooit een prachtige stad maar nu een grauwe plek waaruit Sirdis al het leven heeft getrokken. Is de liefde van Mijnewel sterk genoeg om samen met de speelman Jarik de macht van de sluwe Sirdis te breken en de kille ban over Dorr op te heffen?

wist je dat? In De tuinen van Dorr beschrijft Paul Biegel een jongetje dat niet naar bed durft. Dat is hij zelf: soms stond de kleine Paul uren boven aan de trap, gewoon om wat dichter bij beneden te zijn. Als hij dan geroezemoes hoorde, dacht hij: Nu zitten ze lekker taart te eten en ik krijg niets!

Amsterdamse Kinderjury in 1969 Winnaar van de Esta Luisterboek Award 2011

leesboek € 15,95 isbn: 978 90 4775 011 6 luisterboek (4 cd’s) € 16,95 isbn: 978 90 4760 929 2

www.paulbiegel.nl

www.lemniscaat.nl

www.rubinstein.nl

Paul Biegelfolder 2014  

Een gratis folder met alle leverbare lees- én luisterboeken van de meesterverteller met het rovershart.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you