Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com

Velja od 14. 1. do 7. 3. 2016.

logotip Lekarna Ljubljana 200x201 1

STROKOVNO ŠKODLJIVI UČINKI KAJENJA

STR5

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

STR7

IMUNSKI SISTEM

STR8

NEGA KOŽE POZIMI

STR16

ZDRAVILNE RASTLINE SLEZ STR18

MIGRENA

STR20

Naredite vsak dan nekaj zase.

2/5/2009 8:58:29 AM


www.septanazal.si

Pršilo nove generacije z dekspantenolom

Pršilo Septanazal® z napredno formulo z dvojnim delovanjem odmaši nos ter hkrati varuje in celi poškodovano nosno sluznico. + Delovati začne že v 5 do 10 minutah. + Dolgotrajno olajša dihanje. + Je brez konzervansov.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

Odmaši nos, varuje in celi


LJUBhospic DUHOVNA OSKRBA V LJUBhospicu

KA

ZALO 4

Novosti in dogodki

5

Program opustimo kajenje

6

Izdelki Lekarne Ljubljana

8

Imunski sistem

v Lekarni Ljubljana

Škodljivi učinki kajenja

Koencim Q10

Kako ga varujemo

18

Zdravilne rastline

18

Varna uporaba zdravil

20

Slez

Antibiotiki

Strokovno

Migrena

Cene s popustom iz kataloga ugodnosti veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Nakup zdravil brez recepta iz tega kataloga je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Slike v katalogu ugodnosti so simbolne. Popusti se ne seštevajo. Ponudba v katalogu ugodnosti velja od 14. 1. do 7. 3. 2016 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v tem terminu. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17.

Kako do jabolk zvestobe? Z nakupi v vrednosti: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe // 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe // 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. // 1 izdan recept = 1 jabolko zvestobe (velja le v enotah Lekarne Ljubljana). Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.

V pripravah na odprtje hiše LJUBhospica je eno od pomembnih dejstev podpora različnih verskih skupnosti na območju Slovenije. Paliativna oskrba težko bolnih in umirajočih je nudenje sočutne pomoči, ki obsega tudi duhovno podporo. Prav ob mejah človeškega življenja in odhajanja je duhovnost most, ki pomaga razumeti skrivnosti smrti in človeka. DR. MARJAN SEDEJ, DIREKTOR LEKARNE LJUBLJANA, JE V TOREK, 15. DECEMBRA 2015, NA POGOVOR POVABIL PREDSTAVNIKE VERSKIH SKUPNOSTI V SLOVENIJI, IN SICER Z NAMENOM PREDSTAVITVE POSLANSTVA TER VIZIJE NOVOUSTANOVLJENEGA LJUBHOSPICA, V KATEREM BOMO S CELOSTNO HOSPIC PALIATIVNO OSKRBO UPORABNIKOM POLEG ZDRAVSTVENE NEGE IN PSIHOSOCIALNE PODPORE NUDILI TUDI DUHOVNO OSKRBO. Umiranje ni samo medicinski, fizični proces, ampak tudi duhovni proces. Kot vsi mi, tudi umirajoči bolnik potrebuje upanje, ljubezen, odpuščanje, spoštovanje, dostojanstvo in prisotnost drugega.

identiteto, želi urediti svoje odnose – do najbližjih, do Boga, do življenja in smrti. Ob stiku s smrtjo namreč odpadejo vse maske in sta pomembna pristna iskrenost srca ter pogled v drugo, višjo dimenzijo bivanja. Zato je pomembna ozaveščenost verske skupnosti, ki ji bolnik pripada ali je vanjo aktivno vključen. Vsem predstavnikom verskih skupnosti se iskreno zahvaljujemo za odprto pripravljenost na sodelovanje pri izvajanju duhovne oskrbe uporabnikov LJUBhospica. Strinjali so se, da je skrb za umirajoče prednostna naloga sodobne družbe, obljubili so sodelovanje pri tej nalogi in poudarili, da bi bilo v Sloveniji treba odpreti še več takih hiš.

Duhovna oskrba je odgovor na te potrebe. Bolniku lahko nudimo upanje tudi v času umiranja, upanje, da ne bo ostal sam. Prisotnost pomeni ostati ob bolniku tudi takrat, ko ne poznamo vseh odgovorov, vendar kljub temu delimo z njim svojo bližino in nemoč. V času odhajanja s tega sveta človek ureja svojo življenjsko bilanco. Išče svojo

Dr. Marjan Sedej s predstavniki verskih skupnosti.

Iz srca smo hvaležni številnim donatorjem, ki verjamejo v pomembnost odprtja LJUBhospica, edine tovrstne hiše v državi, ki bo 24 ur na dan nudila celostno hospic paliativno oskrbo hudo bolnih. Zagotovitev nadaljnjega obstoja take zdravstveno-socialne inovacije je človekoljubno in družbeno odgovorno dejanje ter velikega pomena za kulturo življenja v slovenski družbi. Za podporo se zahvaljujemo: UniCredit Banka Slovenija d.d., Perftech d.o.o., FIT fizično in tehnično varovanje d.d., S&T Slovenija d.d., T-2 d.o.o., Nuit d.o.o., Ipod projekti d.o.o., Mizarstvo Otmar Tatjana Mušič s.p., STP MUREN Črnomelj d.o.o.

“Veseli me, da smo lahko z donacijo strojne računalniške opreme podprli zavod LJUBhospic in tako dodali majhen kamenček v mozaik humanosti.” Sašo Berger, predsednik uprave S&T Slovenija #LJUBhospic

3


NOVi čKE Ali ste vedeli

LEKARNALJUBLJANA.SI

LEKARNA24 V LEKARNI KOSEZE IN LEKARNI ŠIŠKA V enotah Lekarna Koseze in Lekarna Šiška bomo v mesecu januarju postavili nova prodajna avtomata Lekarna24. Lekarni bosta tako obogateni z našo novo storitvijo, dostopno 7 dni v tednu, dan in noč. Avtomati omogočajo hiter in enostaven nakup različnih izdelkov za zdravje ter dobro počutje. Stranke Lekarne Ljubljana lahko izbirajo med izdelki za osebno nego, intimno nego, prehranskimi dopolnili ipd. V zimskem času smo pripravili tudi posebno ponudbo izdelkov za krepitev imunskega sistema. Med široko ponudbo lahko najdete matični mleček, betaglukan, AK – Imun in zeliščne čaje. Prihranite svoj čas in opravite nakup izdelkov na prodajnih avtomatih Lekarna24!

S KAVALIRJEM LEKARNE LJUBLJANA BREZPLAČNO DO LEKARNE V prazničnem decembrskem času smo v Lekarni Ljubljana uvedli novo, poskusno storitev, s katero želimo izboljšati dostop do zdravil, medicinskih pripomočkov in ostalih izdelkov predvsem starejšim ter gibalno oviranim osebam. Kavalir Lekarne Ljubljana je do konca leta 2015 nudil brezplačen prevoz v najbližjo enoto Lekarne Ljubljana in nazaj na dom na območju celotne mestne občine Ljubljana. Storitev smo nudili v sodelovanju z Ljubljanskim potniškim prometom. Storitev Kavalir Lekarne Ljubljana bomo kmalu nudili kot stalno storitev Lekarne Ljubljana. O začetku izvajanja vas bomo obvestili.

V mesecu decembru smo za stranke Lekarne Ljubljana pripravili dve nagradni igri: »Nagradno križanko« in »Pobarvanko Lekarne Ljubljana«. Seznam nagrajencev je objavljen na spletni strani www.lekarnaljubljana.si.

Svetovni dan brez cigarete, 31. 1. 2016

V okviru svetovnega dne brez cigarete v Centralni lekarni pripravljamo svetovanje o možnostih opustitve kajenja. Svetovanje in meritve ogljikovega monoksida v izdihanem zraku bodo potekala v soboto, 30. 1. 2016, od 9. do 15. ure. Vabljeni na strokovni posvet.

BREZPLAČNO STROKOVNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE

30.1. 4.2.

Tema predavanja: Vpliv kajenja na naše zdravje Predavateljici: Silva Zamljen, inž. farm., Centralna Lekarna in mag. Barbara Čibej Žagar, univ. dipl. psihologinja Termin in lokacija: četrtek, 4. 2. 2016, ob 18. uri, Viteška dvorana, Križanke v Ljubljani Predavateljici bosta predstavili škodljive vplive kajenja na zdravje in kako si pomagamo pri odvajanju od kajenja. Predavanje je BREZPLAČNO, vstopnica je Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana, ki jo imejte na predavanju s seboj. Po predavanju se boste imeli možnost pogovoriti s predavateljicama. Udeležbo na predavanju potrdite na brezplačni telefonski številki 080 71 17 ali na e-naslovu: kartica.zvestobe@lekarna-lj.si.

4

#NOVICE


PROGRAM OPUSTIMO KAJENJE

ŠKODLJIVI UČINKI KAJENJA Silva Zamljen, inž. farm., Centralna Lekarna

Kajenje tobaka je ena najbolj razširjenih škodljivih razvad v svetu. Opaža se porast bolezni, ki so povezane z uporabo tobačnih izdelkov. Približno 5 milijonov ljudi na leto umre zaradi posledic kajenja tobaka. Tobačni dim vsebuje več kot 4000 kemičnih spojin, od tega je vsaj 250 strupenih in več kot 50 rakotvornih. Najbolj znane so nikotin, katran in ogljikov monoksid. Nikotin je snov, ki povzroča odvisnost, okvare srca in ožilja, draži sluznico želodca, slabi vid, zviša krvni tlak in podaljša celjenje ran. Katran vsebuje številne snovi, ki so dokazano rakotvorne. Ogljikov monoksid, ki nastaja pri nepopolnem zgorevanju tobaka, se veže na hemoglobin in moti prenašanje kisika po telesu. Kajenje tobaka je dejavnik tveganja za nastanek bolezni tako pri odraslih kot pri otrocih, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu. Otroci, izpostavljeni dolgotrajnemu pasivnemu kajenju, so veliko bolj nagnjeni k razvoju astme, okužbam ušes, nosu in pljuč. Pogostejša je tudi smrt v zibki. Število pokajenih cigaret, trajanje kajenja in tehnike kajenja močno vplivajo na težave ter obolenja in pri nekaterih boleznih povzročijo poslabšanje ali podaljšanje simptomov: gripa,

prehlad, astma, kronični rinitis, siva mrena, obolenja dlesni, izguba zob, osteoporoza, rana na želodcu … Srčno-žilni sistem je tarča nikotina in tobačnega dima. Tveganje za možgansko kap je pri kadilcih dvakrat večje kot pri nekadilcih. Od kod tobaku taka moč nad ljudmi, da se mu kljub zavedanju o škodljivih učinkih na telo ne morejo odreči? Nikotin, ki zelo hitro doseže možganske celice, povzroča zasvojenost in s tem vpliva na občutek ugodja. Ko se v telesu zmanjša količina nikotina, se pojavi hrepenenje po cigareti, občutek živčnosti, želja po cigareti … Sprožijo se dražljaji v smislu abstinenčne krize. Zdravstveni strokovnjaki opažajo velik porast bolezni, ki so znane kot bolezni, povezane z uporabo tobačnih izdelkov, zato smo se v Lekarni Ljubljana odločili pomagati kadilcem, da s pomočjo skupine lažje opustijo kajenje in da nekadilsko življenje nato nadaljujejo.

Odločite se za zdravo življenje in dobro počutje ter postanite član nekadilske skupine v Lekarni Ljubljana. Vse, ki vas udeležba v programu zanima, vabimo, da nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Priključite se že naslednji skupini, ki se bo zbrala 9. 2. 2016. Odločitev je v vaših rokah!

9.2.

Zdravilo NICORETTE® lahko poveca vaše moznosti za prenehanje kajenja za kar do

70 %

Prenehaj in zmagaj! * Podatek iz študij nadomestnega nikotinskega zdravljenja.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Johnson & Johnson d.o.o., Šmartinska 53, 1000 Ljubljana, Telefon: 01/401-18-00.

NIC-SLO-ADD-1/1-16

#NOVICE

5


Milan Balaban, mag. farm., Strokovna služba Lekarna Ljubljana

IZDELKI LEKARNE LJUBLJANA

KOENCIM Q10

Koencim Q10 je telesu lastna (endogena) snov, ki ima pomembno vlogo v človeških celicah. V organizmu sodeluje pri nastanku energije med procesom celičnega dihanja in deluje kot antioksidant. S staranjem njegova koncentracija pada, zato je treba vnos dopolniti s hrano ali prehranskimi dopolnili. EVROPSKA AGENCIJA ZA VARNOST HRANE (EFSA)

utrujenosti in pri povečanju mišične vzdržljivosti. Več

KOENCIMU Q10 NE PRIPISUJE ZDRAVSTVENIH TR-

študij je tudi pokazalo, da s pomočjo koencima Q10

DITEV, ČEPRAV OBSTAJAJO ŠTEVILNE KLINIČNE

lahko odpravimo bolečine v mišicah, ki so posledica

ŠTUDIJE, KI KAŽEJO NA POZITIVEN UČINEK JEMA-

zdravljenja z nekaterimi zdravili za zniževanje holeste-

NJA KOENCIMA Q10 NA ZDRAVJE.

rola v krvi.

Koencim Q10 se svetuje ljudem, ki imajo povišan krvni

Koencim Q10 ni topen v vodi, se pa topi v maščobah, je

tlak ali druge srčno-žilne težave, saj študije kažejo, da lah-

lipofilen, zato ga moramo vedno uživati po jedi, kljub

ko nekoliko zmanjša krvni tlak in tudi, da ohranja funkcijo

posebni tehnologiji, ki poveča topnost. Na takšen na-

notranje plasti žilne stene (endotelija), krepi delovanje os-

čin zagotovimo, da zadostna količina koencima Q10

labelega srca ter zavira nastanek aterosklerotičnih lezij.

preide v kri in s tem na mesto delovanja. Koencim Q10 je varen za uporabo, saj so neželeni učinki zelo redki

Uporaba koencima Q10 se po smernicah svetuje za

in blagi, npr. lažje prebavne težave, kot so dispepsija,

preprečevanje migrene v kombinaciji z magnezijem in

slabost in driska, kožne alergije ter blaga nespečnost.

vitamini B. Manjša študija je pokazala, da ima poziti-

Neželene učinke so zaznali le pri odmerkih, večjih od

ven učinek pri odpravljanju znakov sindroma kronične

100 mg na dan.

KOENCIM Q10 30 MG Z ANTIOKSIDANTI, LEKARNA LJUBLJANA Vitamina C in E ter selen imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C in selen imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin C pomaga pri zmanjševanju utrujenosti, 30 kapsul.

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

20

%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

6

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul. redna cena: 13,82 €

redna cena: 9,99 €

7,99 €

KOENCIM Q10 50 MG, LEKARNA LJUBLJANA

NOV O

#IZDELKI LEKARNE LJUBLJANA

11,06 €

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

LEKARNA IDRIJA

Vodja Lekarne

Že od leta 1977

Idrija, Maja Čuk Felc, mag. farm., s svojimi sodelavci

5.2. LEKARNIŠKA DEJAVNOST IMA V IDRIJI DOLGO TRADICIJO, SAJ SO PRVO LEKARNO USTANOVILI ŽE LETA 1754, V SKLOPU LEKARNE LJUBLJANA PA DELUJEMO ŽE OD LETA 1977. Lekarna Idrija je ena večjih enot Lekarne Ljubljana, saj pokriva široko območje idrijske in tudi cerkljanske občine. Od februarja 2011 delujemo v novih, sodobnih prostorih Doma upokojencev Idrija, s čimer se je uresničila dolgoletna želja občanov in zaposlenih po ustreznejši lokaciji. S prostori v neposredni bližini zdravstvenega doma se je povečala dostopnost do lekarne, kar je še posebej pomembno za starejše in starše z majhnimi otroki.

V Lekarni Idrija nas je zaposlenih pet magistrov farmacije in dve farmacevtski tehnici in prav vsi se trudimo za ustrezno ter kakovostno preskrbo občanov z zdravili, prehranskimi dopolnili in medicinskimi pripomočki. Poleg redne dejavnosti potekajo v naši lekarni tudi preventivni programi za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, po želji vam lahko tudi izdelamo osebno kartico zdravil ter uredimo pregled uporabe zdravil. Vsi zaposleni se s stalnim strokovnim izobraževanjem trudimo, da vsem strankam nudimo strokoven nasvet o varni rabi zdravil in prehranskih dopolnil. Lepo vabljeni v Lekarno Idrija!

Enote Lekarne Ljubljana praznujejo! Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo tudi vas razveselili, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust*. *Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za izdelke, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, nakup darilnih bonov in izdelkov na recept. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: BEŽIGRAD 29. 1. 2016 POLIKLINIKA 2. 2. 2016 IDRIJA 5. 2. 2016

GROSUPLJE 9. 2. 2016 MEDVODE 15. 2. 2016 MOSTE 22. 2. 2016

BRDO 7. 3. 2016

#LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

7


Maja Čuk Felc, mag. farm., vodja Lekarne Idrija

IMUNSKI SISTEM

KAKO GA VARUJEMO?

Z zdravim načinom življenja lahko vplivamo na svoj imunski sistem in na odpornost proti boleznim. S poznavanjem imunskega sistema pa ugotovimo, ali naš imunski sistem deluje dobro in če ne, premislimo o vzrokih, ki motijo njegovo delovanje. Naravna odpornost je sposobnost telesa, da se brani pred vdorom tujkov v telo. Prva obrambna linija je izogibanje okužbam. Pomembna sta prezračevanje prostorov in skrb za ustrezno higieno rok, izjemnega pomena pa je tudi ustna higiena. V ustih imamo lahko pravo bakterijsko bombo, ki je v oboleli dlesni kot nenehno okužena rana. Druga obrambna linija so telesne pregrade. Koža in sluznice predstavljajo fizično pregrado, ki ima svoje lastne zaščitne mehanizme. Le zdrava koža je učinkovita pregrada. Za preprečevanje okužb je pomembna normalna bakterijska flora sluznic.

Imunski sistem spada med najpomembnejše nosilce našega zdravja. Kljub svoji relativno majhni teži (1,5 kg) je poleg živčnega sistema najbolj zapleteno omrežje v telesu.

Tretjo obrambno linijo predstavlja imunski sistem. Nekateri mikrobi so razvili načine, da kljub pregradam vdirajo v organizem in okvarjajo tkiva. Taki mikrobi škodujejo organizmu, zato je v evoluciji nastal imunski sistem. Imunski sistem prepoznava in uničuje bolezenske mikrobe, ki vdrejo v notranjost organizma. Čeprav je delovanje imunskega sistema zapleteno, je njegova osnovna strategija preprosta: prepoznati sovražnika – tujek, aktivirati obrambne celice in napasti tujke.

okolico, mu to daje zadovoljstvo ter energijo. To po eni strani nedvomno ugodno vpliva na imunski sistem in njegovo sposobnost za obrambo proti bolezenskim mikrobom. Po drugi strani pa zadovoljen in energije poln človek tudi bolje opazuje, odločneje uravnava svoje življenje, ne išče stresov, se ne prepušča različnim zasvojenostim in je fizično aktivnejši. Vse to pripomore k boljšemu delovanju tkiv in organov, ti pa so zato manj dovzetni za delovanje bolezenskih mikrobov.

KAKO VAROVATI IN OKREPITI IMUNSKI SISTEM? Kot omenjeno v uvodu, je potreben zdrav način življenja. Tu mislimo predvsem na redno, zdravo in uravnoteženo prehrano z dovolj tekočine. Zelo pomembna sta redna telesna aktivnost, prilagojena zmožnostim vsakega posameznika, in izogibanje škodljivim razvadam, kot sta kajenje ter pitje alkohola. Od vseh poživil prav kajenje najbolj škodi imunskemu sistemu. Potrebno pa je tudi dovolj počitka in spanja ter obvladovanje stresnih situacij. Če človek živi usklajen s svojimi čustvi in svojo

Za dvig odpornosti in krepitev imunskega sistema se kot dopolnilo prehrani uporabljajo prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so živila, ki le dopolnjujejo prehrano in niso namenjena nadomeščanju raznovrstne ter uravnotežene prehrane. Za okrepitev imunskega sistema se največkrat uporabljajo betaglukani, matični mleček, vitamini in minerali, ameriški slamnik, probiotiki ter kolostrum. Zagotovo pa velja, da nas samo zdrav imunski sistem dolgoročno lahko varuje pred različnimi obolenji.

8

#IMUNSKI SISTEM


ZDRAVI POZIMI JAMIESON VITAMIN C 500 MG

Žvečljive tablete z vitaminom C in okusom pomaranče. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Izdelek ne vsebuje glutena, umetnih barvil in okusov, 120 žvečljivih tablet.

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

13,68

Kombinacija gob in rastlin ter vitamina C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred oksidativnim stresom in ki prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 100 kapsul.

redna cena: 19,47 €

redna cena: 15,20 €

KYOLIC IMMUNE

3

POPUST:

10

%

17,52 €

4

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

AK-IMUN ZRNCA, LEKARNA LJUBLJANA

VITAMIN C, 500 MG, LEKARNA LJUBLJANA

Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, hkrati pa prispeva k delovanju živčnega sistema ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, 90 tablet.

redna cena: 13,98 € cena s Kartico zvestobe

11,18

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Vitamin B6 in B12 ter minerala cink in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamini C, B6, B12 ter folna kislina skupaj z magnezijem prispevajo k normalnem psihološkem delovanju. Vitamini C, B2, B6, B12, folna kislina in magnezij prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 10 vrečk.

redna cena: 25,21 € cena s Kartico zvestobe

20,17 € ARS GANODERMA®

redna cena: 21,92 €

redna cena: 19,45 €

cena s Kartico zvestobe

19,73 €

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

IMUNOGLUKAN P4H KAPSULE, IMUNOGLUKAN P4H ACUTE Vsebujejo naravni Imunoglukan®, vitamin C in cink, ki imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, 30 kapsul, 10 kapsul.

5

Ganoderma lucidum prispeva k naravni imunski obrambi telesa, natančneje prispeva k delovanju imunskega sistema, 60 kapsul.

cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

10%

16,53 €

4

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

DOPPELHERZ ODPORNOST AKTIV DIREKT

RESVERATROL

Vsebuje cink, selen in histidin. Cink in selen imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Za hitro in direktno uživanje, 20 vrečk.

Vsebuje ekstrakta pešk belega grozdja in poganjkov vinske trte, ki sta bogat vir resveratrola in polifenolov. Vse sestavine so iz naravnih virov, 30 kapsul.

redna cena: 5,95 €

redna cena: 12,90 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

5,06 €

2

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

10,97 €

3

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

#ZDRAVI POZIMI

9


JAMIESON B-KOMPLEKS, TABLETE S PODALJŠANIM SPROŠČANJEM

Vitamini skupine B s podaljšanim sproščanjem 6 do 8 ur, kar omogoča stalen, daljši dotok hranil. Folna kislina in niacin prispevata k zmanjševanju izčrpanosti in utrujenosti, pantotenska kislina k umskim zmogljivostim. Riboflavin ima vlogo pri ohranjanju vida, tiamin ima vlogo pri delovanju srca. Vitamin B12 ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in pri delovanju imunskega sistema. Izdelek je primeren tudi za vegetarijance, 60 tablet.

redna cena: 13,59 €

GELOREVOICE® PASTILE ZA GRLO S HIALURONSKO KISLINO Pri bolečem grlu, žrelu in hripavosti; hidrogelni kompleks s hialuronsko kislino ublaži bolečino, pospešuje celjenje, odpravlja vnetje ter dolgotrajno pomirja sluznico, 20 pastil.

redna cena: 7,99 € cena s Kartico zvestobe

7,19 €

2

POPUST:

10%

cena s Kartico zvestobe

12,23 €

3

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

MULTIVITAMINI ZA OTROKE, NELLY IN PRIJATELJI

BETACOLD® JUNIOR MEHKE PASTILE

Multivitamini za otroke od 3 leta naprej. Okusni in mehki želejčki vsebujejo naravna barvila in so brez glutena, 50 želejčkov.

Okusne mehke pastile za imunsko obrambo otroka. Naravni Wellmune beta-glukan, naravni vitamin, 30 mehkih pastil.

redna cena: 8,83 €

redna cena: 14,99 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

7,51 €

2

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

10

#ZDRAVI POZIMI

11,99 €

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


TIMIJAN IN SLEZ BRONCHOSTOP® SINE PERORALNA RAZTOPINA 120ML

EM-EUKAL PRO, PASTILE ZA GRLO

Za zaščito grla z izvlečki lipovih cvetov, trpotca in sleza, obložijo vzdraženo sluznico in delujejo pomirjujoče pri dražečem kašlju in hripavosti. Ščitijo pred nadaljnjim draženjem v predelu žrela. Z okusom lipovega medu, žajblja in evkaliptusa, 30 pastil.

Zeliščno zdravilo z dvojnim delovanjem. Uporablja se za pomirjanje razdraženega žrela in lažje izkašljevanje pri prehladnih obolenjih s kašljem. Brez sladkorja in alkohola, 120 ml.

4,35

redna cena: 5,41 €

SUPER CENA

cena s Kartico zvestobe

4,87€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom

1

POPUST:

10%

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

IR UŠESNI TERMOMETER DIGIO2

URGO FILMOGEL PROTI HERPESU

redna cena: 34,91 €

redna cena: 9,96 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

Takoj po nanosu v stiku z zrakom ustvari diskreten, udoben prozoren film, ki je učinkovit v vseh fazah razvoja herpesa, 3 ml.

Zvočno in vizualno opozorilo ob povišani temperaturi, velik zaslon, enostaven za uporabo. 30 spominskih mest. Bateriji priloženi. 2 leti garancije.

29,67 €

8,96 €

POPUST:

15%

6

2

POPUST:

10%

Odlična rešitev za odpravljanje uši in gnid - brez insekticidov. UČINKUJE V 10 MINUTAH

100% učinkovit pri odpravljanju uši in gnid

ALTO POU

Losjon proti ušem in gnidam je medicinski pripomoček za zunanjo uporabo v 100-mililitrski plastenki, ki vsebuje prozorno raztopino, v kateri je 5 % dimetikona. redna cena: 10,90 € cena s Kartico zvestobe

8,72 €

2

POPUST:

20%

Losjon deluje na osnovi fizikalnega mehanizma: dimetikon ustvari tanko plast, ki prekrije uši in jim onemogoči dostop do kisika, zato se zadušijo. Ker ne vsebuje kemičnih insekticidov, uši ne razvijejo odpornosti na pripravek. Je varen za uporabo in je nežen do lasišča, zato ga lahko uporabimo tudi večkrat.

#ZDRAVI POZIMI

11


PROBIOTIKI

WAYA® LGG® KAPLJICE

WAYA® LGG® KAPSULE

Za dietetsko uravnavanje prebavnih motenj. Že od prvega dne jemanja antibiotika, 10 ml.

Za dietetsko uravnavanje prebavnih motenj. Že od prvega dne jemanja antibiotika, 10 kapsul.

redna cena: 12,81 €

redna cena: 9,96 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

2

11,53 €

POPUST:

10%

Živilo za posebne zdravstvene namene ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

10%

Živilo za posebne zdravstvene namene ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Probiotiki, prebiotiki in vitamini B kompleksa. Yogermina 100 za odrasle in Yogermina 25 Junior za otroke od 6 mesecev do 12 let, 5 stekleničk po 7,5 ml oz. 7 ml.

Dodatki, namenjeni prebavnemu sistemu. Probiotiki z veliko sevi za otroke in odrasle osebe, 60 in 45 kapsul.

redna cena: 16,04 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 20,17 €

12,84 €

cena s Kartico zvestobe

15,13

POPUST:

YOGERMINA

BIO-KULT ADVANCE, CANDEA IN PRO-CYAN

3

4

POPUST:

25%

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

KYO-DOPHILUS ŽVEČLJIVE TABLETE

KYO-DOPHILUS KID’S

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje posebne kulture, brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti želodčni kislini. Vegetarijanska formula, 60 žvečljivih tablet.

Izdelek vsebuje posebne kulture, brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti želodčni kislini. Žvečljive tablete z okusom vanilije, podpirajo delovanje imunskega sistema in pravilno delovanje črevesja. Brez konzervansov, natrija, mleka in mlečnih derivatov, kvasa, glutena in umetnih barvil, 60 tablet

redna cena: 17,67 €

redna cena: 15,95 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

15,90 €

4

14,36 €

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

4

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

eli in praska. ehlada. Pravočasna Ko v žrelu srbi,etsk ake pr ja žrela in prve zn tne težave prije k vn To kaže na začete lajšanje bolečin v grlu olajša ne za la. ha vil di ra la zd eosta uporaba usne okužbe na pr in zavira širjenje vir

Panthol tablete Panthol tablete pomagajo pri vnetnih obolenjih ustne votline in žrela.

Ali ste vedeli?ražnik mikroorganizmov v ustni votlini.

e, zato Slina je naravni sov v ustih se sprošča več slin Med raztapljanjem tabletdraženje v grlu pa se ublažijo. se grlo ovlaži, bolečine in

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

12

#PROBIOTIKI

www.lekarnaljubljana.si

8,96


AKTIVNI SENIORJI

KALMIN, LEKARNA LJUBLJANA

Prehransko dopolnilo s hidrolizatom mlečne beljkovine kazeina, 30 kapsul.

redna cena: 16,64 € cena s Kartico zvestobe

13,31 €

POPUST:

20%

3

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

GLUKOZAMIN 300 MG, LEKARNA LJUBLJANA

cena s Kartico zvestobe

9,57 €

redna cena: 14,26 € cena s Kartico zvestobe

11,41 €

3

POPUST:

20%

JAMIESON OMEGA 3-6-9 1200 MG

Kompleks nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E, pridobljen iz svežega, čistega, hladno stiskanega olja iz lana, borage in globokomorskih rib. Ta sestava zagotavlja pravilno ravnotežje omega-3, omega-6 in omega-9 maščobnih kislin, 80 kapsul.

redna cena: 18,90 € cena s Kartico zvestobe

13,23 €

3

POPUST:

30%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

BENEGAST REDUFLUX

Proti zgagi in prebavnim motnjam. Takojšnje delovanje in dolgotrajno olajšanje, 15 vrečk, 10 ml.

redna cena: 8,99 € cena s Kartico zvestobe

7,64 €

Omega 3 maščobni kislini EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. DHK ima vlogo pri delovanju možganov in pri ohranjanju vida, 60 mehkih kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo z glukozamiinom v obliki kapsul. Izdelek je namenjen zdravim osebam, starejšim od 18 let. Posebna previdnost pri uživanju prehranskega dopolnila Glukozamin 300 mg je potrebna pri osebah, ki so alergične na lupinarje ali glukozamin, diabetikih, osebah z glukozno intoleranco, osebah, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti, osebah z znanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni (npr. povišan holesterol) in astmatikih. Pri teh osebah svetujemo, da se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom, 90 kapsul.

redna cena: 11,96

OMEGA 3 1000 MG, LEKARNA LJUBLJANA

2

POPUST:

15%

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

OMRON M6 COMFORT

Kakovosten in zanesljiv nadlaktni merilnik krvnega tlaka. Z novo manšeto Intelliwrap, ki omogoča točno meritev kjerkoli na nadlahti.

redna cena: 107,85 € cena s Kartico zvestobe

86,28 €

18

POPUST:

20%

NUTRILAB GRENKA MELONA IN KROM

FLEXIFORCE GEL,

Gel s trojnim hladilnim učinkom lajša bolečine v mišicah in sklepih ter bolečine po poškodbah, 100 ml.

Prehransko dopolnilo z izvlečkom plodov grenke melone in s kromom. Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Primerno tudi za vegetarijance, 60 kapsul.

redna cena: 11,90 €

redna cena: 9,89 € cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

9,52 €

2

POPUST:

20

%

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

7,91 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

#AKTIVNI SENIORJI

13


EISENBLUT PLUS

Dr. Steinberger Eisenblut Plus je naravni tonik z visokim odmerkom železa, ki prispeva k zmanjšanju utrujenosti. Železo je v tem toniku v obliki glukonata. Ne povzroča prebavnih motenj in ne barva sklenine, 450 ml.

KONJSKI BALZAM S ČILIJEM

redna cena: 9,74 €

redna cena: 8,14 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

8,77 €

2

Z ekstraktom čilija, mentola, kafre, kamilice in aloje vere. Tradicionalen zeliščni balzam z grelnim učinkom. Za nego kože v predelu mišic, kosti in sklepov, 500 ml.

7,33 €

POPUST:

10

%

2

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

www.prolat.si

15 % STA POPU

KOMPLET ELASTIČNIH TRAKOV 3 trakovi (35, 65 in 100 cm).

Z V E STO B

ST

O

14

#AKTIVNI SENIORJI

ZA

RT

DN

ICE

UGO

KLINIČNO TESTIRANO

E

Lajšajo vse vrste bolečin in vnetij na področju namestitve. Lajšajo tudi bolečine v primeru migren.

IMETNIKE

KA


SE TE NEKAJ LOTEVA? Hitro vzemi Daleron COLD3 ® .

DALERON COLD 3 TABLETE X 24

7,96 €

SUPER CENA

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

DALERON COLD3 OLAJŠA ŽE PRVE ZNAKE GRIPE IN PREHLADA. DELUJE V 20 MINUTAH. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 1534-2015_DALERON-COLD3_ad-190x133_SI.indd 1

22.12.2015 15:15:45

Olajša izkašljevanje

Te muči kašelj? Solvolan®. Izkašljaj se in zadihaj! Solvolan vsebuje ambroksolijev klorid.

SIRUP SOLVOLAN 6,33 €

SUPER CENA

TABLETE SOLVOLAN 5,89 € Solvolan® olajša izkašljevanje in poveča odpornost dihal proti okužbam.

SUPER CENA

Izdeleka nista na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 1212-2015_SOLVOLAN_ad-190x133_SI.indd 1

10/21/2015 8:52:44 AM

15


NEGA KOŽE V ZIMSKEM ČASU VICHY PURETE THERMALE DEMAQUILLANT INTEGRAL 3 V 1

VICHY LIFTACTIV SUPREME

Izdelek za čiščenje obraza in predela okrog oči, ki bo v enem koraku odstranil vsa ličila in nečistoče brez draženja in brez izpiranja. Primerno za občutljivo kožo in oči ter uporabnike kontaktnih leč. Hipoalergeno. S termalno vodo Vichy, 200 ml.

Za občutljivo kožo, hipoalergeno. S termalno vodo Vichy, ki pomiri in okrepi kožo, 50 ml.

redna cena: 31,01 €

redna cena: 14,50 €

cena s Kartico zvestobe

24,81

5

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR SYNDET

Kremni gel za umivanje telesa je primeren za izjemno suho in k atopiji nagnjeno kožo dojenčkov, otrok in odraslih. Zmanjšuje suhost in razdraženost kože. Koži vrača lipide in ohranja njen naravni zaščitni sloj. Izperite z vodo, 400 ml.

4

POPUST:

20

%

EAU THERMALE AVÈNE XERACALM A.D. KREMA ZA RELIPIDACIJO Krema je namenjena zmerno do zelo suhi koži dojenčkov, otrok in odraslih. Pomirja občutek srbenja. Sterilna kozmetika brez konzervansov, parabenov, dišav in alkohola, 200 ml.

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR BAUME AP +

Balzam za telo, ki koži vrača lipide in jo takoj pomiri. Primerna za občutljivo, zelo suho in razdraženo kožo, nagnjeno k srbečici in alergijam, 200 ml.

12,30 €

3

POPUST:

20%

EAU THERMALE AVÈNE XERACALM A.D. RELIPIDIRAJOČE OLJE ZA ČIŠČENJE Namenjen je nežnemu čiščenju zelo suhe kože, nagnjene k atopiji. Pomirja občutek srbenja, ki je posledica suhe kože, fiziološki pH, 400 ml.

redna cena: 20,46 €

redna cena: 19,83 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

15,86

3

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

11,60 €

redna cena: 15,38 €

redna cena: 19,79 €

15,83 €

cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

20

%

16,37 €

4

POPUST:

20%

KREMA Z OGNJIČEM, LEKARNA LJUBLJANA

KAKAVOVO MASLO S KOKOSOM

Vlažilna krema za vsakodnevno nego mešane in suhe kože. Obogatena z vitamini B5, E in A naredi kožo svežo, mehko in gladko, 50 ml.

Organsko pridelano nerafinirano kakavovo maslo z dodatkom hladno stiskanega organsko pridelanega kokosovega olja. Primerno je za nego obraza, telesa in las, 100 ml.

redna cena: 4,57 €

redna cena: 10,17 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

3,66 € 16

#NEGA KOŽE

2

POPUST:

20%

7,12 €

2

POPUST:

30%


PISALO ZA NOHTE, LEKARNA LJUBLJANA

Z eteričnimi olji, za intenzivno nego obarvanih, odebeljenih in odstopajočih nohtov, zaščiti nohte ter jih ohranja lepe in zdrave, 5 ml.

MAZILO ZA USTNICE, LEKARNA LJUBLJANA

Mazilo za ustnice neguje in varuje pred negativnimi vplivi okolja in pred izsušitvijo, 5 ml.

redna cena: 18,29 €

redna cena: 2,54 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

12,80 €

3

2,03 €

POPUST:

30%

1

POPUST:

20%

MAMILAN LANOLIN KREMA

MAMILAN LANOLIN KREMA

redna cena: 9,45 €

redna cena: 6,99 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

100% lanolin; za nego suhe, razpokane kože; brez konzervansov, parafina; preventiva za preprečevanje nastanka strij; brez dodanih konzervansov, 30 ml.

8,51 €

2

100% lanolin; za nego suhe, razpokane kože; brez konzervansov, parafina; preventiva za preprečevanje nastanka strij; brez dodanih konzervansov, 10 ml.

6,29 €

POPUST:

10%

2

POPUST:

10%

Kozmetična linija iz Galenskega laboratorija Lekarne Ljubljana

• • • •

Primerna za nego vseh tipov kože, za vse starosti in oba spola. Lahka in hitro vpojna tekstura z blagim prijetnim vonjem. Kožo vlaži, hrani in ščiti pred prezgodnim staranjem. Glavna sestavina izdelkov SkinPharma je ektoin, sestavina, ki izboljša naravne zaščitne mehanizme in zvišuje vsebnost vlage v koži. • Primerna kot podlaga za ličenje. Mikrobiološko in dermatološko testirana.

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe od 14. 1. do 7. 3. 2016 oziroma do prodaje zalog v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Popust ne velja za izdelke, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolne.

#NEGA KOŽE

17


ZDRAVILNE STROKOVNO

Slez

RASTLINE

Jerneja Klemenčič, mag. farm., Lekarna Metelkova

Rodovno ime Althaea izvira iz grškega izraza althaino – zdravim. Zdravilne lastnosti imajo namreč listi, cvetovi in korenina sleza. Slez je priljubljena zdravilna rastlina, ki so jo pogosto sadili na vrtove že v srednjem veku. Navadni slez je od 60 do 200 cm visoka trajnica. Ima močno razvejano belo korenino. Listi so sivi ali sivo zeleni, debeli in porasli z dlačicami. Cvetovi so beli ali rahlo rožnati, veliki do 5 cm – cveti od junija do avgusta. Korenine rastline vsebujejo do 35 % sluzi. Vsebujejo tudi veliko škroba, pektina in saharoze, nekaj glukoze, flavonskih glikozidov, aminokislin … Večjo vsebnost sluzi najdemo v rastlini v jesenskem in zimskem času ter po cvetenju, medtem ko je vsebnost sluzi spomladi nižja. Listi in cvetovi vsebujejo manj sluzi kot korenina (nekje od 6 do 9 %). Prenesejo temperaturo od 40 do 60 °C, na sončni svetlobi so nestabilne. Korenine eno- do dvoletnih rastlin nabiramo jeseni, ko je količina sluzi največja. Starejše korenine so olesenele in imajo mnogo manjšo vsebnost učinkovin. Pomembno je, da se sveže izkopana rastlina hitro posuši, da ne plesni. Pri sušenju večinoma uporabljamo umetno toploto, vendar ne višjo od 35 °C. Hranimo jo v dobro zaprtih posodah. Cvetove in liste rastline obiramo, ko so mladi, v času cvetenja.

UPORABA Sluzi sleza lokalno učinkujejo na koži in sluznicah, saj naredijo tanko zaščitno plast, blažijo vnetja in pospešijo celjenje ran. Molekule sluzi vežejo vodo, zato ohranjajo kožo gladko in voljno. Slez lahko uporabljamo za zdravljenje vseh vrst vnetij na koži, v želodcu, črevesju, zgornjih dihalih, ustih in žrelu. Pomembna je uporaba pri katarju glasilk, hripavosti, suhem in dražečem kašlju. Prav tako se uporablja pri vnetjih v ustni votlini in pri parodontozi. OPOZORILA, NEŽELENI UČINKI Neželenih učinkov uporabe ne poznamo. Ker ni dovolj podatkov o jemanju med nosečnostjo in dojenjem, se pred uporabo priporoča posvet z zdravnikom. Pripravkov, ki vsebujejo sluzi, ne smemo prevreti ali popariti. Pripravimo jih tako, da jih nekaj ur namakamo v hladni vodi, tako pripravljen macerat pa lahko naknadno pogrejemo in pripravimo kot čaj. Ker bi lahko pripravki iz navadnega sleza upočasnili absorpcijo drugih istočasno vzetih zdravil, se priporoča uporaba s časovnim zamikom.

STROKOVNO

ANTIBIOTIKI

Milan Balaban, mag. farm., Strokovna služba Lekarna Ljubljana

Antibiotiki so zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje bakterijskih okužb. Delujejo tako, da preprečijo razmnoževanje bakterij (bakteriostatično) ali jih ubijejo (baktericidno). Antibiotiki ne vplivajo na viruse ali njihovo razmnoževanje, zato jih ne uporabljamo pri gripi, prehladu in ostalih virozah. Uporaba antibiotikov pri virusnih okužbah pa ni zgolj nesmiselna, ampak je tudi škodljiva. Ob nesmotrni, prepogosti in neupravičeni uporabi antibiotikov se poveča možnost razvoja odpornosti, t. i. rezistence bakterij. To pomeni, da določenih bakterijskih okužb, ki smo jih še včeraj lahko pozdravili, danes ne moremo več. Odpornost bakterij proti antibiotikom utegne postati eden največjih zdravstvenih problemov. Z UKREPI ZA PREPREČEVANJE OKUŽB LAHKO PRISPEVAMO K MANJŠI UPORABI ANTIBIOTIKOV. TI SE PREDVSEM NANAŠAJO NA USTREZNO IN HIGIENSKO PRIPRAVO HRANE, REDNO UMIVANJE ROK TER ČIM KRAJŠI STIK OZ. USTREZNO ZAŠČITO OB STIKU Z OBOLELO OSEBO.

18

#STROKOVNO

K omejitvi širitve odpornosti proti antibiotikom lahko prispevate tako, da dosledno upoštevate navodila zdravnikov in magistrov farmacije pri jemanju antibiotikov: •

Antibiotike jemljite natančno po prejetih navodilih in vedno ob istem času, tako zagotovite ustrezno koncentracijo antibiotika v krvi, saj ta ob prenizki koncentraciji ne zagotavlja pričakovanega terapevtskega učinka.

Antibiotike je treba uživati toliko časa, kot je predpisal zdravnik, tudi če se je stanje izboljšalo. Terapije ne prekinjajte predčasno.

Ne jemljite antibiotikov, razen če jih je predpisal zdravnik, prav tako jih ne delite drugim osebam.

Ne shranjuje antibiotikov za kasnejšo uporabo.


Z V E STO B

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

O

ZA

RT

Ped ST

ICE

DN

Pediacyn™ ima naslednje lastnosti: • zmanjšuje srbenje • zmanjšuje rdečico • ne peče • protivneten • zmanjšuje število bakterij • stabilen ph • varen za uporabo okoli ust, oči in nosu • ne draži • netoksičen • ne tanjša kože • ne vsebuje kortikosteroidov!

UGO

Pomaga lajšati simptome atopijskega in druge vrste dermatitisa PRIMEREN TUDI ZA OTROKE OD 7. MESECA DALJE! Osnovne sestavine: natrijev hipoklorit (NaOCl) - zmanjšuje število bakterij in hipoklorova kislina (HOCl), ki je znana po močni antimikrobni učinkovitosti.

E

Odpravite srbenje in rdečico! IMETNIKE

KA

Pediacyn™

15 % STA POPU

ADVANTA d.o.o. Tel: 01 8109504 | E-mail: sales@advanta.si | wwww.advanta.si | Oculus Innovative Sciences Netherlands B.V. Popust velja za imetnike Kartice zvestobe. Akcija velja od 11. 1. do 7. 3. 2016 oz. do odprodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Slike so simbolične.

Slike so simbolične.

Akcija velja od 7. 1. do 7. 3. 2016 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com.

19


Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., Strokovna služba Lekarna Ljubljana

STROKOVNO

MIGRENA Zapise o migrenskih glavobolih najdemo skozi vso zgodovino človeštva – v slikah, literarnih in gledaliških delih, mitih ter verovanjih. MIGRENA JE PREHODNA, PONAVLJAJOČA SE ŽIVČNO - ŽILNA MOTNJA, KI SE POJAVLJA V OBLIKI MIGRENSKIH NAPADOV, ZA KATERE JE ZNAČILEN ZMEREN ALI INTENZIVEN GLAVOBOL, KI JE PRI 70 % BOLNIKOV LOKALIZIRAN NA ENI STRANI GLAVE. Prvi opisi značilnih znakov migrene iz Mezopotamije segajo vse do 3000 let pred našim štetjem. Prva ljudstva so hude glavobole in migrenske napade povezovala z zlimi duhovi, Grki in Rimljani pa so vzrok zanje iskali v božanstvih. Glavobol traja od štirih ur do treh dni. Spremljajo ga lahko slabost, bruhanje in preobčutljivost za svetlobo ter zvok. Pri večini posameznikov se napadi migrene pogosto ponavljajo. Poznamo dva glavna tipa migrene, in sicer sta to migrena z avro (80 %) in migrena brez avre. Migrena z avro ima več podtipov. Če se glavobol pojavlja več kot 15 dni v mesecu več kot tri mesece, od tega osem dni s karakteristikami migrenskega glavobola, je to kronična migrena. Z migreno ima težave približno ena od osmih oseb. Večinoma se pojavlja pri mlajših odraslih, čeprav lahko človek doživi prvi napad migrene v katerikoli starosti. Pri ženskah je 2- do 3-krat pogostejša kot pri moških.

Migrenski glavobol moti vsakodnevne aktivnosti. Zaradi tega je pomembno, da migrenske napade preprečimo ali čim prej ustavimo. Za preprečevanje in ustavljanje migrenskih napadov se uporabljajo nekatere nesteroidne protivnetne učinkovine: acetilsalicilna kislina, ibuprofen in naproksen. Predvsem jih uporabljamo pri akutnem pojavu glavobola. Na voljo so tudi zdravila, ki vsebujejo kombinacije več učinkovin npr. paracetamola, acetilsalicilne kisline v kombinaciji s propifenazonom in kofeinom. Nekatere migrenske napade lahko sprožijo tudi alergijske reakcije. V tem primeru lahko uporabimo tudi antihistaminska zdravila. Za preprečevanje migrenskih napadov se uporabljajo tudi številni rastlinski pripravki in vitamini ter minerali. Najpogosteje se uporabljajo pripravki navadnega repuha (Petasites hybridus) in drugih rastlin iz rodu repuhovk. Pomagali naj bi tudi pripravki z riboflavinom (vitamin B2), magnezijem in belim vratičem (Tanacetum parthenium) ter nadomeščanje koencima Q10. Svetujeta se zadosten vnos tekočine in seveda izogibanje tisti hrani, ki lahko sproži migrenski napad. Poleg nefarmakoloških ukrepov in protibolečinskih zdravil se pri zdravljenju migrene uporabljajo še zdravila proti slabosti ter zdravila iz skupine triptanov, za preventivo migrenskih napadov pa tudi druga zdravila.

Možni vzroki migrene so: • genetski dejavniki so prisotni v več kot 80 %, najverjetneje je to genetska bolezen živčevja s prizadetostjo žilja; • nekatere klinične značilnosti lahko razložimo z nevrogenim vnetjem in motnjo v regionalnem krvnem pretoku.

Preprečevanje in zdravljenje migrene je zelo individualno. Diagnozo in načrt zdravljenja več dni trajajočih in/ali ponavljajočih se glavobolov vedno postavi zdravnik.

NAPAD MIGRENE LAHKO SPROŽIJO ŠTEVILNI DEJAVNIKI:

20

Hormonske spremembe

Sestavine prehrane

Spremembe

Senzorični dražljaji

Stresni dogodki

menstruacija, ovulacija,

alkohol, čokolada, sir,

v zračnem tlaku, vlagi,

močna svetloba,

naporna dejavnost,

kontracepcija,

oreščki, glutamat, aspar-

nadmorski višini, letnem

utripajoča luč, različne

smrt, selitev, prepir,

menopavza

tat, kofein, mesni izdelki

času, spalnem ritmu

vonjave, glasen zvok

izguba službe

#MIGRENA


JANUAR FEBRUAR

MESEČNA AKCIJA

www.lekarnaljubljana.si I www.lekarna24ur.com

PR(A)VA REŠITEV OB PREHLADIH IN ALERGIJAH HIPERTONIČNA LINIJA - REDČI, IZPIRA IN ODMAŠI

15 % P O P U STA JANUAR

20 % P O PU STA FEBRUAR Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v navedenih terminih oziroma do prodaje zalog v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Popust ne velja za izdelke, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.


SVETOVANJE J V LEKARNI LJUBLJANA

ob meritvah in meritve

Meritve in svetovanja bodo potekala v naslednjih lekarnah: SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI Brdo

Centralna lekarna

14.00–17.00

04. 02. 16

14.00–17.00

03. 03. 16

14.00–17.00

19. 01. 16

09.00–12.00

04. 02. 16

09.00–12.00

19. 01. 16

09.00–12.00

16. 02. 16

09.00–12.00

07. 03. 16

09.00–10.30

18. 01. 16

15.30–18.00

15. 02. 16

15.30–18.00

Dobrepolje

14. 01. 16

12.00–15.00

Fužine

04. 02. 16

14.00–17.00

15. 01. 16

07.00–09.00

11. 02. 16

07.00–09.00

24. 02. 16

07.00–09.00

Cerknica Cerkno Črnuče

Grosuplje

Idrija Ivančna Gorica Koseze

Lekarna pri polikliniki

Lekarna pri Šišenski knj. Levstik Logatec

Vič Vnanje Gorice Vrhnika

14. 01. 16

09.00–12.00

18. 02. 16

15.30–18.00

25. 02. 16

15.30–18.00

18. 01. 16

09.00–12.00

04. 02. 16

08.00–10.00

26. 01. 16

07.30–10.30

MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM* * Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR.

Brdo

Cerknica Citipark Fužine

21. 01. 16

14.00–17.00

04. 02. 16

14.00–17.00

03. 03. 16

14.00–17.00

19. 01. 16

09.00–12.00

16. 02. 16

09.00–12.00

03. 02. 16

14.00–20.00

02. 03. 16

14.00–20.00

03. 02. 16

09.00–12.00

04. 02. 16

14.00–17.00

18. 01. 16

08.00–11.00

05. 02. 16

08.00–11.00

Idrija

05. 02. 16

08.00–11.00

27. 01. 16

08.00–11.00

Ivančna Gorica

27. 01. 16

08.00–11.00

02. 03. 16

15.45–18.00

Koseze

19. 01. 16

09.00–12.00

19. 01. 16

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

18. 01. 16

15.00–18.00

04. 03. 16

11.00–14.00

11. 02. 16

09.00–12.00

18. 01. 16

15.00–18.00

Lekarna pri Šišenski knj.

15. 01. 16

11.30–13.30

01. 02. 16

15.30–18.00

Logatec

17. 02. 16

08.30–11.30

04. 03. 16

11.00–14.00

Lukovica

12. 02. 16

09.00–12.00

13. 01. 16

15.30–18.00

Medvode

13. 01. 16

09.00–12.00

08. 03. 16

09.00–12.00

10. 02. 16

15.30–18.00

02. 02. 16

10.00–13.00

19. 01. 16

08.30–11.30

17. 02. 16

08.30–11.30

13. 01. 16

09.00–12.00

09. 02. 16

15.30–18.00

08. 03. 16

09.00–12.00

02. 02. 16

09.00–12.00

29. 02. 16

Metelkova Miklošič

02. 02. 16

09.00–12.00

20. 01. 16

15.00 –18.00

17. 02. 16

15.00–18.00

21. 01. 16

09.00–12.00

16. 02. 16

09.00–12.00

Nove Jarše

21. 01. 16

08.00–10.00

Podpeč

03. 03. 16

07.30–09.30

15.30–18.00

Polje

25. 01. 16

09.00–12.00

20. 01. 16

15.00–18.00

Rakovnik

14. 01. 16

09.00–11.00

17. 02. 16

15.00–18.00

21. 01. 16

09.00–12.00

21. 01. 16

09.00–12.00

18. 02. 16

09.00–12.00

16. 02. 16

09.00–12.00

Šiška

15. 01. 16

09.00–11.00

Nove Jarše

21. 01. 16

08.00–10.00

Trnovo

Podpeč

03. 03. 16

07.30–09.30

Polje

25. 01. 16

09.00–12.00

Rakovnik

14. 01. 16

09.00–11.00

Medvode

Metelkova Miklošič Moste

Stari trg Šentvid Škofljica

22

21. 01. 16

Trnovo

#MERITVE

21. 01. 16

09.00–12.00

18. 02. 16

09.00–12.00

01. 02. 16

15.30–18.00

04. 02. 16

15.30–18.00

20. 01. 16

12.30–14.30

Moste

Stari trg

Vnanje Gorice Vrhnika

14. 01. 16

09.00–12.00

18. 01. 16

09.00–12.00

04. 02. 16

08.00–10.00

26. 01. 16

07.30–10.30

Meritve ravni glukoze v krvi izvajamo z merilniki:

+

Za več informacij o meritvah in dodatnih terminih nas pokličite na 080 71 17 ali pa nas obiščite na www.lekarnaljubljana.si. logotip Lekarna Ljubljana 200x201 1

2/5/2009 8:55:52 AM


Ivančna Gorica Lekarna pri Šišenski knj.

09.00–12.00

15. 01. 16

07.00–09.00

11. 02. 16

07.00–09.00

24. 02. 16

07.00–09.00

15. 01. 16

13.00–18.00

05. 02. 16

13.00–18.00

13. 01. 16

15.30–18.00

10. 02. 16

15.30–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00

29. 02. 16

15.30–18.00

21. 01. 16

09.00–12.00

16. 02. 16

09.00–12.00

Nove Jarše

21. 01. 16

08.00–10.00

Podpeč

03. 03. 16

07.30–09.30

Rakovnik

14. 01. 16

09.00–11.00

01. 02. 16

15.30–18.00

20. 01. 16

12.30–14.30

Moste

Šentvid Škofljica Vnanje Gorice

04. 02. 16

15.30–18.00

18. 01. 16

09.00–12.00

04. 02. 16

08.00–10.00

ST

O

01. 02. 16 02. 02. 16

DN

Metelkova

24. 02. 16

UGO

Medvode

09.00–12.00

Z V E STO B

Grosuplje

09.00–12.00

28. 01. 16

ICE

Črnuče

22. 02. 16

ZA

RT

Centralna

E

FINDRISC*

IMETNIKE

KA

FRAX** Centralna lekarna Črnuče

Grosuplje

14. 01. 16

09.00–12.00

20. 01. 16

09.00–12.00

11. 02. 16

09.00–12.00

03. 03. 16

09.00–12.00

26. 01. 16

08.00–10.00

10. 02. 16

08.00–10.00

25. 02. 16

08.00–10.00

15. 01. 16

13.00–18.00

05. 02. 16

13.00–18.00

Lekarna pri Šišenski knj.

14. 01. 16

09.00–11.00

Levstik

16. 02. 16

10.00–13.00

Medvode

14. 01. 16

09.00–12.00

Ivančna Gorica

Metelkova

26. 01. 16

12.00–15.00

Rakovnik

14. 01. 16

09.00–11.00

20. 01. 16

10.00–12.00

Šentvid Škofljica

12. 02. 16

15.00–16.00

20. 01. 16

12.30–14.30

04. 02. 16

15.30–18.00

1

9

PLETIZMOGRAFIJA - BREZ SVETOVANJA

7

Merjenje je brezplačno. Na meritev se je treba naročiti, svoj termin lahko rezervirate direktno v lekarni.

Idrija

21. 01. 16

09.00–12.00

Moste

18. 02. 16

09.00–12.00

Vnanje Gorice

25. 02. 16

09.00–12.00

Vrhnika

10. 02. 16

09.00–14.30

2

5

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerjev:

0

*Svetovanje za zdrav življenjski slog ob diabetesu in reševanje vprašalnika za oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni **Svetovanje za zdrav življenjski slog ob osteoporozi in reševanje vprašalnika za oceno tveganja za osteoporotični zlom kupon

#MERITVE

23


za OTROKE in odrasle

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Izdelek ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

Hitreje odplakne kašelj stran!

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija | SI1511404770 | Informacija pripravljena: november 2015

FLUIMUKAN®

Profile for Lekarna Ljubljana

Lekarna Ljubljana - Katalog ugodnosti ZDRAVO (jan 2016)  

Lekarna Ljubljana - Katalog ugodnosti ZDRAVO (jan 2016)  

Advertisement