Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com | Velja od 2. 3. do 17. 4. 2017.

logotip Lekarna Ljubljana 200x201 1

2/5/2009 8:58:29 AM

prvi spomladanski sončni žarki

STROKOVNO POMEN HRANE IN VADBE ZA NAŠE MOŽGANE

STR5

NEGA

SUHE KOŽE

STR8

TEŽAVE

MOTNJE SPANJA

S PROSTATO

HIPERAKTIVNOST PRI OTROCIH

PRVA OBLETNICA DELOVANJA HIŠE LJUBHOSPICA

STR6

STR7

STR9

STR4


Učinkovito nad bolhe, klope, gliste in trakulje. Učinkovita proti NE UPORABITE ZA ZDRAVLJENJE MAČK.

Učinkovit proti

Izdelki niso na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

Učinkovit proti

Za varno in brezskrbno druženje izberite Krkino zaščito po meri.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.


KA

ZALO 3

Lekarna Ljubljana

5

Strokovno

6

Strokovno

obvešča

Pomen hrane in vadbe za naše možgane Motnje spanja

7

Strokovno

8

Strokovno

9

Strokovno

10 11

Hiperaktivnost pri otrocih

Nega suhe kože

Težave s prostato

Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana

Ugodnosti

za imetnike Kartice zvestobe

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Nakup zdravil brez recepta iz tega kataloga je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Popusti se ne seštevajo. Ponudba v katalogu ugodnosti velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v enotah Lekarne Ljubljana. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: arhiv Lekarne Ljubljana, Ljubhospica in Shutterstock.

Kako do jabolk zvestobe? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe // 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe // 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17. * V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil in izdelkov na recept ter galenskih izdelkov.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.

SPREMEMBA POGOJEV POSLOVANJA KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA Izvajalci lekarniške dejavnosti smo v letu 2017 dobili nov Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je začel veljati 27. 1. 2017. Zakon je prinesel vrsto, žal večinoma nerazumnih, omejitev na področju dela dejavnosti, s katerimi lekarne nastopajo na trgu. Del sprememb novega zakona se nanaša tudi na Kartico zvestobe in na aktivnosti, povezane z njo. Pripravili smo nove splošne pogoje poslovanja Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki so vam na voljo v vseh enotah Lekarne Ljubljana in na spletni strani www.lekarnaljubljana.si. Veljati so začeli 27. 1. 2017 in v celoti nadomestili do takrat veljavne splošne pogoje. Poglavitne spremembe, ki se nanašajo na uporabo Kartice zvestobe: • na izdan recept ni več možno pridobiti jabolka zvestobe, • v nakupe, na podlagi katerih imetniki pridobivajo jabolka zvestobe, se ne štejejo zdravila brez recepta in galenski izdelki, • zapis jabolk zvestobe in uveljavljanje popusta na podlagi številke kartice zdravstvenega zavarovanja ni več možno. Nadaljnja uporaba Kartice zvestobe pomeni, da se z novimi splošnimi pogoji poslovanja Kartice zvestobe strinjate. V nasprotnem primeru je potrebna odjava Kartice zvestobe. Za več informacij lahko pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Tudi naš ZDRAVO katalog ugodnosti smo nekoliko spremenili, vendar so vsebine v njem ostale strokovne in poučne, nabor izdelkov pa pester. V kolikor je kakšna tema, povezana z zdravjem, zdravim načinom življenja, našo dejavnostjo, izdelki ipd., ki vas posebej zanima in bi želeli, da o njej pišemo, nam svoje želje sporočite na elektronsko pošto Kartice zvestobe kartica.zvestobe@lekarna-lj.si. Veseli bomo vaših idej, predlogov in pobud. V Lekarni Ljubljana bomo za imetnike Kartice zvestobe tudi v prihodnje pripravljali različne aktivnosti in ugodnosti ter si s tem prizadevali za vaše zadovoljstvo.

Zahvaljujemo se vam za izkazano zaupanje. #ZDRAVO

3


PRVA OBLETNICA DELOVANJA HIŠE LJUBHOSPICA Na Valentinovo pred letom dni je Hiša Ljubhospica, ob podpori Lekarne Ljubljana, ponovno odprla svoja vrata neozdravljivo bolnim ob koncu življenja in nadaljevala svoje poslanstvo – nudenje brezplačne 24-urne celostne hospic paliativne oskrbe. Osrednja prireditev ob prvi obletnici delovanja Hiše Ljubhospica, ki je potekala 14. februarja 2017, je bila okrogla miza s predstavniki strokovne javnosti in štirih verskih skupnosti, ki so spregovorili o svojih izkušnjah v Hiši Ljubhospica, pomenu tovrstnih hospic stacionarnih ustanov in prihodnosti razvoja hospic paliativne oskrbe v Sloveniji.

Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej je povedal, da so bili cilji, ki smo si jih zadali v prvem letu, doseženi, potrebe po tovrstni oskrbi v Sloveniji pa so zelo velike, na kar kaže veliko število prejetih prošenj v zagonskem letu Hiše Ljubhospica. Uporabniki in njihovi svojci so Hišo Ljubhospica prepoznali kot varen in ljubeč prostor z najboljšo možno podporo ljudem v procesu zaključevanja življenja oz. v procesih žalovanja. Njegova želja je, da bi tudi drugi, predvsem država, čim prej spoznali pomembnost tovrstnih ustanov v Sloveniji. Predstavniki Evangeličanske cerkve, Katoliške cerkve, Srbske pravoslavne cerkve in Islamske skupnosti so pred letom dni podpisali skupno ZAVEZO, da bodo

sodelovali v duhovni oskrbi bolnikov v Hiši Ljubhospica. Izrazili so hvaležnost za sodelovanje pri nudenju duhovne podpore uporabnikom glede na njihove verske in duhovne potrebe. Častna gostja je bila ga. Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic v Sloveniji, ki je prepričana, da se v Hiši Ljubhospica opravlja plemenito delo, ki ni privilegij, ampak pravica vsakega umirajočega. Dr. Jože Ramovš, antropolog in socialni delavec, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka pa je prepričan, da Slovenija potrebuje še veliko hiš hospica, saj se prebivalstvo v Sloveniji vse bolj stara in bo potreba po tovrstnih nastanitvah, ki ljudem omogočajo dostojno umiranje, vse večja. • Od februarja do konca decembra 2016 je bilo sprejetih 71 bolnikov. • Povprečna starost bolnikov je bila 71 let. Najmlajši je bil star 40 let, najstarejša bolnica pa 96 let. • 59 % je bilo žensk, 41 % moških. • Iz Ljubljane je bilo 65 %, iz ostalih krajev 35 % bolnikov. • Povprečna dolžina nastanitve v Hiši Ljubhospica je bila 25,4 dni. • Skupaj smo nudili 1.803 dni hospic paliativne oskrbe.

Pošljite SMS s ključno besedo LJUBHOSPIC5 na številko 1919 in prispevajte 5 EUR za Hišo Ljubhospica. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, Si.mobila in Telemacha. Pogoji sodelovanja: www.ljubhospic.si/sms

4

#ZDRAVO


POMEN HRANE IN VADBE ZA NAŠE MOŽGANE Cirila Zdovc, mag. farm., Lekarna Trzin

Hrana, vadba in spalne navade vplivajo na zdravje naših možganov. Zelo pomembno je, kakšno hrano uživamo, da se dovolj gibamo in da dovolj spimo. Možgani so del osrednjega živčnega sistema. Vsebujejo okoli 100 milijard živčnih celic. Njihovi glavni funkciji sta proženje in prevajanje živčnih impulzov. Čeprav možgani predstavljajo le 2 % človekove teže, porabijo kar 20 % vsega kisika. So najzapletenejši organ v človeškem telesu, saj uravnavajo oziroma nadzirajo delovanje vseh drugih organov. So središče za govor, mišljenje, čustva in nadzor premikanja. Možgani dobijo energijo iz hrane, pijače in kisika, ki ga vdihamo. Možgani potrebujejo pravo vrsto hrane. Pomembno je tudi, kdaj jemo, koliko in kako pogosto. Za delovanje možganov je potrebna energija, ki jo dobimo iz ogljikovih hidratov, to je glukoze. Iz sestavljenih ogljikovih hidratov dobimo zmerno raven glukoze. Ob uživanju sladkarij in enostavnih sladkorjev pa nivo glukoze v krvi hitro naraste, zaradi česar nastane hiperglikemija. Možgani se na to odzovejo tako, da spodbudijo trebušno slinavko, da izloči hormon inzulin, ki zniža nivo glukoze v krvi. Nastane hipoglikemija, kar se kaže kot utrujenost, izčrpanost, brezvoljnost, nasilnost in depresivnost. Beljakovine oziroma njihovi osnovni gradniki aminokisline so potrebni za izdelavo živčnih prenašalcev. Tudi maščobe so zelo pomembne za možgane. 60 % možganov je sestavljenih iz maščob. Za hitrejši prenos informacij in za boljše učenje so potrebne nenasičene maščobne kisline – omega-3 in omega-6. Sodelujejo pri proizvajanju energije in transportu kisika po telesu, pomembne so za nastajanje hemoglobina, pospešujejo presnovo, krepijo imunski sistem, blažijo ter zavirajo vnetja, znižujejo krvni tlak, koristijo pri srčno-žilnih obolenjih, zmanjšujejo potrebo po inzulinu in pomagajo pri depresiji. Pomembno je ustrezno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, saj prevelik vnos omega-6 maščobnih kislin, zaradi pospeševanja nastajanja škodljivih hormonov, škoduje telesu. Priporočeno razmerje je 1 : 2 do 1 : 3, za sodobno prehrano pa velja, da je to razmerje močno pomaknjeno na stran omega-6 maščobnih kislin in znaša 1 : 30. Zato se predvsem priporoča dodajanje omega-3 maščobnih kislin. Za dobro delovanje možganov so potrebni tudi vitamini in minerali, in sicer vitamini skupine B, vitamina C in E ter minerali magnezij, cink, železo in kalcij. Jesti moramo raznoliko hrano, sveže sadje in zelenjavo, predvsem pa moramo veliko piti. Odrasli bi morali popiti 1–1,5 l tekočine na dan.

Katera hrana je priporočljiva za naše možgane? Za boljši spomin se priporočajo: • ribe, ki so vir omega-3 maščobnih kislin, mednje sodijo losos, skuša in tun, • brokoli, ki vsebuje veliko vitamina C in K, holina ter vlaknin, • borovnice, ki so bogate z antioksidanti (flavonoidi), vsebujejo tudi veliko vitamina C in K ter veliko vlaknin. Za lažje učenje se priporočajo: • borovnice, • zelenolistna zelenjava, ki vsebuje vitamina A in K ter folno kislino, je bogata z vlakninami in antioksidanti. Sem sodi špinača. Za koncentracijo se priporočajo: • orehi, ki imajo visoko vsebnost antioksidantov, vitaminov in mineralov. Za zadovoljstvo se priporoča: • čokolada, ki spodbuja hormon serotonin – „hormon sreče“. Za boljše mišljenje se priporočata: • avokado, ki vsebuje vitamine B, C, E in K, • kurkuma. Za zaščito možganov pred nevrodegenerativnimi spremembami (Alzheimerjeva bolezen) se priporoča rožmarin.

TELESNA DEJAVNOST – VADBA Danes je znanih veliko pozitivnih učinkov vadbe na naše telo. Prav tako ima telesna vadba pozitivne učinke tudi na naše možgane. Poveča se oskrba s kisikom, boljša sta zbranost in spomin. Vadba prispeva tudi k boljšemu splošnemu počutju, zmanjševanju stresa, spodbuja dobro duševno zdravje in povečuje kakovost življenja. Za pozitivne učinke telesne dejavnosti zadostuje zmerno gibanje. Vsem dostopna oblika gibanja je redna hoja 2–4 kilometre, vsaj 30 minut 5-krat na teden. Prav tako lahko za krepitev možganov najdemo določene tehnike za boljši spomin – branje, reševanje križank, igranje inštrumenta. Pri začetnih blagih težavah s spominom in koncentracijo si lahko pomagamo z zdravilno rastlino ginko. Ko boste naslednjič želeli narediti nekaj koristnega za svoje možgane, vedite, da tako kot ustrezna hrana in vadba za možgane zahtevata razmislek, tudi razmislek zahteva ustrezno hrano in vadbo.

#ZDRAVO

5


MOTNJE SPANJA

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Spanje je naravno stanje, ki je nujno potrebno za normalno delovanje živčnega sistema in regeneracijo telesa. ure pred spanjem. Izogibati se je treba spanju čez dan, saj je to velikokrat vzrok nespečnosti zvečer. Pred spanjem se odsvetuje večja količina hrane in pijače, še posebej tiste, ki vsebuje kofein. Kajenje in uživanje alkohola prav tako motita spanec. Zjutraj je treba vedno vstati ob isti uri, ne glede na to, koliko smo spali ponoči. V spalnici naj ne bo hrupa ali svetlobe, pomembna je tudi udobna postelja. Prav tako ne sme biti prevroče ali premrzlo, ustrezna temperatura je med 15 in 21 °C. Če ne morete zaspati, zapustite posteljo in počnite kaj prijetnega. V posteljo se vrnite šele, ko boste zaspani.

Spanje je pomembno, ker vpliva na vrsto fizioloških funkcij in na kakovost življenja. Pomembno je za normalno delovanje živčnega sistema, saj se med spanjem organizira naš spomin in izboljšuje koncentracija. Pomanjkanje spanca vpliva na razpoloženje in izločanje različnih hormonov. Ob pomanjkanju spanca oslabi imunski sistem, zaradi česar smo bolj dovzetni za okužbe in prehlade. V različnih starostnih obdobjih potrebujemo različne količine spanca, npr. novorojenčki potrebujejo med 13 in 17 ur spanca, otroci med 10 in 11 ur, odrasli pa med 6 in 8 ur. Za osebe z nespečnostjo je značilno, da težko zaspijo, ne morejo spati dalj časa brez prekinitve ali pa imajo po zbujanju občutek, da so spali premalo časa. Vzroki za nespečnost so lahko različni, npr. živčnost, stres ali strah. Lahko so tudi posledica določenih bolezenskih stanj ali jemanja zdravil. Včasih pa ljudje težko zaspijo že zato, ker niso utrujeni. Za uspešno reševanje težav z nespečnostjo je pomembna pravilna higiena spanja. Telesna aktivnost čez dan nam bo pomagala laže zaspati, vendar je ne smemo izvajati 3

6

#ZDRAVO

Ob nespečnosti si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili ali zdravili brez recepta. V tovrstne namene se najpogosteje uporabljajo baldrijan, hmelj, meta in melisa ali kombinacije teh zdravilnih rastlin. Delujejo tako, da pomirijo in uspavajo, zato so še posebej primerne, če je vzrok nespečnosti živčnost, stres ali strah. Lahko se kupijo v obliki kapsul, tablet, kapljic ali čaja. Če nespečnost traja dlje, je treba obiskati zdravnika, da se določi vzrok nespečnosti in predpiše ustrezna terapija.

Urejen spanec je pomemben za ohranjanje zdravja in visoke kakovosti življenja. Nespečnost lahko povzročajo določene bolezni, zdravila ali drugi vzroki, kot so strah, stres ali živčnost. Ob nespečnosti si lahko pomagamo s higieno spanca, to je urejeno spalno okolje in življenjske navade. Lahko si pomagamo tudi z zdravili brez recepta, ki vsebujejo baldrijan, hmelj, meliso ali meto. Če nespečnost traja dlje, je treba obiskati zdravnika.


HIPERAKTIVNOST PRI OTROCIH Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm.,

strokovna služba Lekarne Ljubljana

Med znake motnje pozornosti s hiperaktivnostjo pri otrocih (ADHD), ki jo zdravniki opredeljujejo kot hiperkinetično motnjo (HKM), je lahko vključenih več dejavnikov, za katere ni nujno, da so med seboj povezani. kot tudi, če je seveda potrebno, zdravljenje z zdravili. Poraba zdravil, ki so namenjena temu, se je v zadnjih dveh desetletjih zelo povečala. Starši pri vsakem otroku občasno opažajo odklone od želenega in sprejemljivega vedenja. V očeh drugih ljudi je tak otrok pogosto nevzgojen, razvajen, celo pobalinski. Starši pa slabi starši, ki ne znajo postaviti jasnih mej.

Spremembe na nevrološko-biokemičnem področju kot posledice različnih dejavnikov, od genetskih do okoljskih, se kažejo pri otroku z ADHD predvsem kot: • impulzivno vedenje, • težko prilagajanje, sledenje navodilom, • nezmožnost mirnega sedenja in pozornega poslušanja, npr. v šoli, • pomanjkanje vztrajnosti za dokončanje dela, igre, • pogosto pozabljanje osebnih stvari. Največja težava otrok z ADHD je navezovanje novih stikov in ohranjanje prijateljstev. Hiperaktivni in nemirni otroci pogosto odreagirajo napačno ter se zaradi nesprejetosti neprimerno, celo agresivno vedejo do sovrstnikov. ADHD oz. HKM je motnja, ki jo prepoznavajo in zdravijo zdravniki. Zdravljenje vključuje tako vedenjsko terapijo

Le strokovnjaki, kot so pedopsihiatri in klinični psihologi, lahko motnjo prepoznajo ter ustrezno zdravijo. S tem je otroku omogočena celostna obravnava, da zadovoljivo obvlada vsakodnevne aktivnosti in delo v šoli. Neprepoznana in nezdravljena motnja lahko vodi v slabo samopodobo, depresijo ter socialno izločenost. Nekatere raziskave sicer kažejo tudi na vpliv sodobne predelane prehrane, s preveliko vsebnostjo nezdravih maščob, enostavnih sladkorjev in različnih dodatkov, na izraženost znakov ADHD. Otroci z ADHD naj bi bili bolj občutljivi na določena živila kot ostali otroci.

Raziskave so pokazale, da zdravila v kombinaciji z vedenjsko terapijo pripomorejo k zmanjšanju impulzivnega vedenja in težav s pozornostjo. Z vedenjsko terapijo spreminjamo vzorce vedenja: • organiziramo domače in šolsko okolje, npr. z urniki, rutino, izogibanjem raznim motnjam, • dajemo jasna in kratka navodila, • vzpostavimo sistem discipliniranja, ki dosledno nagrajuje ustrezno vedenje, neprimernemu pa sledijo negativne posledice. #ZDRAVO

7


NEGA SUHE KOŽE

Katja Hribar, farm. teh., Lekarna pri Polikliniki

Naša koža je kot platno, na katerem se zarišejo vsi spomini našega življenja. Vsi radi pogledamo lepo in zdravo kožo, ki je dobro navlažena, napeta in elastična. Z leti se koža tanjša, izgublja mišično napetost in zdrav videz. To je naravni proces, ki ga s pravilno nego lahko upočasnimo.

Mnogokrat nepravilno uporabljamo in zamenjujemo izraza suha ter izsušena koža. Koža je suha, ko ji primanjkuje maščob, izsušena ali, bolje, dehidrirana pa takrat, ko ji primanjkuje vlage. Koža je lahko hkrati suha in izsušena. Ko je koža suha in izsušena, imamo občutek napete, pretesne kože, ki jo »vleče skupaj«. Koža je pogosto pordela in lahko celo razpokana ter poškodovana. Suha koža je tanka, nežna, skoraj prosojna, na dotik hrapava in groba. Površina kože je neenakomerna, brez sijaja, pogosto se drobno lušči, ima majhne, ozke pore, je neenakomerno pigmentirana, pojavljajo se bele bunkice okrog čela in oči, ki jih ne smemo stiskati, saj gre za lojnice brez izvodil. Pri suhi koži se pogosteje in hitreje kažejo znaki staranja. Gubic je več okrog oči, ust in po vratu, koža je zaradi razširjanja kapilar nagnjena k rdečici, hitro se odzove na zunanje ter notranje spremembe, prisotni so neprijetni občutki ščemenja, zbadanja, pikanja, srbenja. Suha koža je lahko posledica zunanjih dejavnikov, hormonov, starosti, bolezni ali pa je prirojena. Ker je suha koža nežna in običajno občutljiva, moramo na njej uporabljati izdelke, ki so nežni ter je ne dražijo. Nadomestiti moramo lipide in zmanjšati izhlapevanje vlage z dodatkom vlažilcev. Čim bolj se je treba izogibati soncu ali uporabljati zaščitne faktorje, piti dovolj vode, se izogibati velikim temperaturnim spremembam in okolju s suhim zrakom.

8

#ZDRAVO

KAKO NEGOVATI SUHO KOŽO 1. korak: Zjutraj je dovolj, da kožo osvežimo s termalno vodo ali z brezalkoholnim tonikom in nanesemo dnevno kremo, ki naj vsebuje vlažilne sestavine in lipide. Vsebovati mora tudi ultravijolične filtre, ki kožo ščitijo pred UV-žarki. Lahko uporabimo tudi serum in kremo za okrog oči, glede na starost. 2. korak: Zvečer kožo očistimo z nežnim čistilnim mlekom, s kremo ali z micelarno tekočino, ki je ni treba izpirati, in pazimo, da kože preveč ne drgnemo. Ker je mleko za čiščenje kože topno v vodi, ga lahko odstranimo z vodo. Če je voda trda, lahko uporabimo brezalkoholni tonik. Nanesemo bogato nočno hranilno kremo, ki kožo dobro nahrani. Pod nočno kremo lahko nanesemo še serum in kremo za okrog oči, ki ju izberemo glede na starost. Odmrle kožne celice s suhe kože odstranjujemo oz. luščimo le enkrat do dvakrat mesečno, izogibamo se le predelu oči, saj na takšen način zagotovimo, da je koža bolj dovzetna za negovalne učinke. Ker se stanje suhe kože poslabša v jesenskih in zimskih mesecih, smo takrat še toliko bolj pozorni na pravilno ter pogostejšo nego.


TEŽAVE S PROSTATO

Milan Balaban, mag. farm. strokovna služba Lekarne Ljubljana

Prostata je moška spolna žleza, katere naloga je izločati tekočino, v kateri so snovi, ki varujejo in prehranjujejo semenčeca, omogočajo njihovo gibljivost ter varujejo sečila pred vnetji. Prostata leži pod sečnim mehurjem in obdaja začetni del sečnice. Priporoča se hrana, ki je bogata s proteini in uživanje večjih količin zelenjave, odsvetujejo pa se mastna in začinjena hrana ter rdeče meso. Če zvečer omejimo vnos tekočine, se lahko izognemo nočnemu vstajanju zaradi uriniranja. Potrebo po uriniranju povečujejo mrzle, alkoholne in gazirane pijače in tiste, ki vsebujejo večje količine kofeina, kot so kava, črni in zeleni čaj. Pri težavah s prostato si lahko pomagate tudi z zdravili brez recepta. Po smernicah in priporočilih evropske agencije za zdravila je prva izbira pri tovrstnih težavah žagolista palma (palmeto). Tradicionalno se pri težavah s prostato uporablja buča. Določene študije pa kažejo tudi na učinkovitost afriške slive (pigeja). Po 40. letu se verjetnost pojava težav s prostato povečuje, po 60. letu pa jih ima skoraj vsak tretji moški. Težave povzroča nenadzorovana rast prostate, ki pritiska na sečnico in tako onemogoča odtok seča iz mehurja. Takrat govorimo o benigni hiperplaziji prostate (BHP), ki sama po sebi ni nevarna, lahko pa bistveno zmanjšuje kakovost življenja. Zaradi pritiska prostate na sečnico so ob uriniranju značilni tanek curek seča, prekinjanje curka med uriniranjem, nepopolno praznjenje mehurja, dolgotrajno uriniranje, napenjanje ob uriniranju in čakanje na začetek uriniranja. Zaradi nepopolnega praznjenja mehurja je treba pogosteje odvajati vodo, kar je lahko moteče še posebej ponoči. Zaradi prekinjenega spanca se ne moremo naspati in smo lahko utrujeni čez dan, kar zmanjšuje kakovost življenja. Zdrav življenjski slog pomaga omiliti težave s prostato. Svetuje se redna telesna aktivnost, in sicer 150 minut zmerne intenzivne vadbe na teden, kot so hitra hoja, kolesarjenje ali košarka, ter vsaj 2-krat na teden vaje za povečanje mišične mase.

Svetovanje o zdravem življenjskem slogu ob težavah s prostato se izvaja tudi v lekarnah, kjer se izpolni mednarodni vprašalnik o težavah s prostato (IPSS). Med pogovorom boste dobili tudi različna priporočila in nasvete, kako lajšati tovrstne težave. Če se težave s prostato s časom povečujejo, je treba obiskati zdravnika, da postavi diagnozo in predpiše ustrezno terapijo.

Prve težave s prostato se opazijo ob uriniranju, saj je curek urina tanjši in moramo pogosteje hoditi na vodo. To povzroča največje težave ponoči zaradi prekinitve spanca in posledično manjše kakovosti življenja. Pri blagih težavah s prostato se svetuje zdrav življenjski slog, lahko pa si pomagamo tudi z zdravili brez recepta, ki vsebujejo palmeto, bučo ali afriško slivo. Ob večjih težavah se svetuje obisk pri zdravniku. #ZDRAVO

9


SVETOVANJA J ob meritvah V LEKARNI LJUBLJANA Meritve s svetovanjem bodo potekale v naslednjih lekarnah: SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI Bežigrajski dvor

13. 03. 17

09.00–12.00

Brdo

22. 03. 17

15.30–18.00

21. 03. 17

15.30–18.00

11. 04. 17

15.30–18.00

16. 03. 17

09.00–11.00

13. 03. 17

15.30–18.00

Citipark

03. 04. 17

15.30–18.00

12. 04. 17

15.30–18.00

Črnuče

10. 04. 17

15.30–18.00

07. 03. 17

07.00–09.00

Grosuplje

04. 04. 17

07.00–09.00

19. 04. 17

07.00–09.00

Idrija

20. 03. 17

08.30–10.30

Lekarna pri Šišenski knj.

06. 03. 17

15.30–18.00

Brdo

09. 03. 17

14.00–17.00

Cerknica

21. 03. 17

08.00–11.00

Fužine

16. 03. 17

09.00–12.00

Centralna lekarna

Ivančna Gorica

23. 03. 17

09.00–12.00

Koseze

15. 03. 17

09.00–12.00

Cerkno

Lekarna pri Šišenski knj.

07. 04. 17

09.00–11.00

06. 04. 17

14.00–16.00

22. 03. 17

11.00–13.00

Levstik

20. 03. 17

09.00–12.00

Medvode

08. 03. 17

09.00–12.00

Metelkova

28. 03. 17

09.00–12.00

Miklošič

22. 03. 17

15.00–18.00

14. 03. 17

09.00–12.00

11. 04. 17

09.00–12.00

29. 03. 17

09.00–12.00

22. 03. 17

08.00–10.00

13. 04. 17

09.00–12.00

22. 03. 17

09.00–12.00

23. 03. 17

08.00–11.00

20. 04. 17

08.00–11.00

Šiška

07. 04. 17

11.30–13.30

Škofljica

13. 03. 17

09.00–12.00

Trnovo

19. 04. 17

09.00–12.00

Trzin

04. 04. 17

09.00–12.00

Vila Urbana

21. 03. 17

13.00–16.00

06. 03. 17

08.00–11.00

27. 03. 17

09.00–12.00

21. 03. 17

07.30–10.30

Lekarna pri polikliniki

Moste Polje Rakovnik Savska Stari trg pri Ložu

Vnanje Gorice Vrhnika

Logatec Šentvid Trnovo Vič WTC

14. 03. 17

08.30–11.30

07. 03. 17

16.00–18.00

04. 04. 17

16.00–18.00

14. 03. 17

15.30–18.00

30. 03. 17

15.30–18.00

15. 03. 17

15.30–18.00

19. 04. 17

15.30–18.00

14. 03. 17

10.00–13.00

12. 04. 17

10.00–13.00

Meritve ravni glukoze v krvi izvajamo z merilniki:

+

PROSTATA presejalni vprašalnik IPSS in svetovanje ob težavah s prostato

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

(presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

PLETIZMOGRAFIJA

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

Podpeč

14. 03. 17

09.00–12.00

Vnanje Gorice

11. 04. 17

09.00–12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:

10

#ZDRAVO

Ivančna Gorica

04. 04. 17

16.00–18.00

13. 04. 17

09.00–12.00

Metelkova

11. 04. 17

10.00–13.00

Šentvid

13. 04. 17

10.00–12.00

Škofljica

13. 03. 17

09.00–12.00


FINDRISC: presejalni vprašalnik FINDRISC in svetovanje ob sladkorni bolezni

FRAX: presejalni vprašalnik FRAX in svetovanje ob osteoporozi

(presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno za razvoj sladkorne bolezni)

(presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

Borovnica Centralna

07. 03. 17

11.00–15.00

07. 03. 17

11.00–15.00

04. 04. 17

11.00–15.00

04. 04. 17

11.00–15.00

20. 03. 17 10. 04. 17

09.00–12.00

07. 03. 17

09.00–12.00

15.00–18.00

15. 03. 17

15.00–18.00

Borovnica

Centralna lekarna

04. 04. 17

16.00–18.00

04. 04. 17

09.00–12.00

13. 04. 17

09.00–12.00

05. 04. 17

09.00–12.00

15. 03. 17

09.00–12.00

07. 03. 17

07.00–09.00

Medvode

27. 03. 17

09.00–12.00

04. 04. 17

07.00–09.00

Metelkova

28. 03. 17

09.00–12.00

19. 04. 17

07.00–09.00

14. 03. 17

09.00–12.00

11. 04. 17

09.00–12.00

22. 03. 17

08.00–10.00

Ivančna Gorica Koseze

Moste Rakovnik

13. 04. 17

09.00–12.00

Savska

23. 03. 17

09.00–12.00

Šentvid

04. 04. 17

16.00–18.00

Škofljica

13. 03. 17

09.00–12.00

14. 03. 17

12.00–15.00

Trzin Vila Urbana Vrhnika

Grosuplje

Ivančna Gorica Medvode Metelkova Rakovnik Savska

13. 04. 17

12.00–15.00

09. 03. 17

13.30–15.30

Šentvid

09. 03. 17

09.00–12.00

Škofljica

30. 03. 17

14.00–17.00

HOMEOPATIJA - SVETOVANJE (podrobnejši posvet z mag. farm., homeopatom)

Trzin Vila Urbana Vnanje Gorice

Lekarna Supernova

(V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01/280 86 77)

04. 04. 17

16.00–18.00

13. 04. 17

09.00–12.00

13. 03. 17

09.00–12.00

07. 03. 17

10.00–13.00

11. 04. 17

10.00–13.00

22. 03. 17

08.00–10.00

13. 04. 17

09.00–12.00

09. 03. 17

08.00–19.00

24. 03. 17

08.00–19.00

06. 04. 17

15.00–17.00

13. 03. 17

09.00–12.00

14. 03. 17

12.00–15.00

13. 04. 17

12.00–15.00

05. 04. 17

13.30–15.30

06. 03. 17

08.00–11.00

27. 03. 17

09.00–12.00

Vrhnika

09. 03. 17

09.00–12.00

Šentvid

30. 03. 17

14.00–17.00

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

Lekarna pri polikliniki

04. 04. 17

10.00–12.00

Metelkova

04. 04. 17

15.00–18.00

16. 03. 17

09.00–12.00

Centralna

08. 03. 17

06. 04. 17

14.00–17.00

Citipark

06. 03. 17

12.00–14.00

22. 03. 17

10.00–14.00

Grosuplje

07. 03. 17

07.00–09.00

Vrhnika WTC

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje potekata v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Log-Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika.

TERMINI SVETOVANJ O NEGI SUHE KOŽE 09.00–11.00

Ivančna Gorica

13. 03. 17

11.00–14.00

Lekarna pri polikliniki

15. 03. 17

11.00–13.00

Metelkova

07. 03. 17

15.00–17.00

Miklošič

23. 03. 17

13.00–15.00

Postojna

17. 03. 17

11.00–13.00

09. 03. 17

11.00–13.00

23. 03. 17

11.00–13.00

Supernova

BACHOVA CVETNA TERAPIJA - SVETOVANJE (podrobnejši posvet)

Lekarna pri polikliniki

08. 03. 17

14.00–16.00

Metelkova

14. 03. 17

15.00–18.00

Svetovanje o Bachovi cvetni terapiji in priprava mešanice potekata v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Log-Dragomer, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki.

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se poleg vsakodnevnega svetovanja odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

Za več informacij o meritvah in dodatnih terminih povprašajte v svoji enoti Lekarne Ljubljana, pokličite na 080 71 17 ali nas obiščite na www.lekarnaljubljana.si. logotip Lekarna Ljubljana 200x201 1

2/5/2009 8:55:52 AM

#ZDRAVO

11


DOGAJALO SE BO!

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA:

BRDO 6. 3. 2017 SUPERNOVA 20. 3. 2017 TRZIN 23. 3. 2017 STARI TRG PRI LOŽU 31. 3. 2017 HORJUL 7. 4. 2017

-10% ob enkratnem nakupu

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE Tema predavanja: Kako si lahko na naraven način pomagamo povrniti spanec in izboljšamo delovanje možganov. Predavatelja: Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana Termin in lokacija predavanja: torek, 14. 3. 2017, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte: kartica.zvestobe@lekarna–lj.si.

Pokrovitelj predavanja:

Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno.

Srečen dan žena!

PRIVOŠČITE JI NEKAJ LEPEGA

25% ust pop

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe od 2. 3. do 8. 3. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja za izdelke Aloe vera x2 anti-age Kremo za obraz, Kremo za okoli oči in ustnic ter Serum za obraz in Karitejeva masla (navadno, kakav/kokos, mango). Popusti se ne seštevajo. Fotografije so simbolne.

12

#ZDRAVO


BODOČE MAMICE PREMAMA DUO

PREMAMA

redna cena: 16,90 €

redna cena: 11,91 €

Za ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in doječe matere. Vsebuje 11 vitaminov, 9 mineralov in DHK, ne vsebuje joda, 30 tablet in 30 mehkih kapsul.

cena s Kartico zvestobe

13,52 €

cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

9,53 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

FOLNA KISLINA 400 μG

PREGNAFIX

DARILO OB N A KU P U : nosečniš ki koledarče k.

Prehransko dopolnilo s folno kislino v obliki tablet, 60 tablet, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

Test za ugotavljanje ovulacije, 5 testov.

redna cena: 9,89 €

cena s Kartico zvestobe

7,91 €

Za ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in doječe matere. Vsebuje 11 vitaminov, 9 mineralov, ne vsebuje joda, 30 tablet.

redna cena: 6,57 € 2

POPUST:

20

%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

cena s Kartico zvestobe

5,26 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Akcija velja do razdelitve daril, zaloga nosečniških koledarčkov je omejena.

MALČKI EKO SIRUP S PROPOLISOM ZA OTROKE

Prehransko dopolnilo z medom, izvlečkom žajblja, trpotca, timijana in tinkturo propolisa v obliki sirupa. Prehransko dopolnilo za otroke od 3. leta starosti, 150 ml.

redna cena: 10,36 € cena s Kartico zvestobe

8,29 €

IMUNOFIT JUNIOR

Izdelek s prijetnim okusom jabolka vsebuje visok odmerek naravnega beta-glukana. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti, cink ima vlogo pri kognitivnih funkcijah. Izdelano v Sloveniji, 120 ml.

redna cena: 17,68 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

cena s Kartico zvestobe

15,91 €

4

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

WAYA® LGG® PROBIOTIČNE KAPLJICE

MULTI + KOLOSTRUM

Kapljice vsebujejo probiotično kulturo LGG®, ki je normalno prisotna v črevesju in skrbi za uravnoteženo črevesno mikrofloro. Kapljice so primerne od rojstva dalje, 10 ml.

Žvečljive tablete za odrasle in otroke od 3. leta dalje. Vsebujejo kravji kolostrum in vitamine B6, B12 in vitamin C, ki pomagajo podpreti imunski sistem. Brez glutena, 60 tablet.

redna cena: 12,81 €

redna cena: 11,82 € cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

10,89 €

3

POPUST:

15

%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

9,46 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

#ZDRAVO

13


ALERGIJE VIZOL S ALLERGY

NASALER

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje kvercetin in kurkumin, 60 mehkih kapsul.

Kapljice za oči ščitijo oko pred neugodnim delovanjem alergenov ter pomagajo pri obnovi razdražene in občutljive očesne sluznice, 10 ml.

redna cena: 18,31 €

redna cena: 9,37 €

cena s Kartico zvestobe

14,65 €

cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

7,96 €

2

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

AQUA MARIS 4 ALLERGY

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA IN ULTRA FLUIDE

Protialergijsko pršilo za nos z naravno sestavino ectoin, ki je namenjen preventivi in lajšanju simptomov alergijskega rinitisa, 20 ml.

redna cena: 8,23 € cena s Kartico zvestobe

7,00 €

Intenzivna pomirjevalna nega za obraz, primerna za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. Nudi takojšnje in dolgotrajno olajšanje, za normalno do mešano kožo in suho kožo, 40 ml.

redna cena: 21,05 € 2

POPUST:

15%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

cena s Kartico zvestobe

16,84 €

4

POPUST:

20%

ZRELA LETA EKOLOSTRUM KAPSULE

EKOFITOESTROGEN

Vsebujejo prebiotik inulin in sojine izoflavonoide, ki lahko zmanjšajo menopavzalne težave, 30 kapsul.

redna cena: 10,90 €

redna cena: 29,89 €

cena s Kartico zvestobe

9,81 €

Kapsule s 100% naravnim kolostrumom, cinkom in selenom. Cink in selen imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, 120 kapsul.

2

POPUST:

10

%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

cena s Kartico zvestobe

25,41 €

6

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

YOGERMINA

5 probiotičnih kultur, prebiotiki in vitamini B kompleksa. Ne vsebuje laktoze in glutena. Na voljo: Yogermina 100 za odrasle, 5 x 7,5 ml in Yogermina JUNIOR za otroke od 6 mesecev do 12 let, 5 x 7 ml.

PUKKA LAHKO NOČ

redna cena: 16,04 €

redna cena: 10,48 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

12,83 €

3

Ekološko prehransko dopolnilo. Zeliščna mešanica za lahko noč, vključno z baldrijanom, ašvagando, gotu kolo, glogom & komarčkom, 30 kapsul.

POPUST:

20

%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

14

#ZDRAVO

9,43 €

2

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


B-KOMPLEKS

Prehransko dopolnilo z vitamini skupine B v obliki žvečljivih tablet, z okusom pomaranče. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin, niacin in biotin prispevajo k ohranjanju zdrave kože, 60 žvečljivih tablet, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

RESVERATROL 150 MG,

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,19 € cena s Kartico zvestobe

5,75 €

POPUST:

20%

2

13,74 €

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

FLEXIFORCE PLUS

Prehransko dopolnilo vsebuje kombinacijo kolagena tipa II, hondroitin sulfata, hialuronske kisline in izvlečka šipka z vitaminom C. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti, 60 kapsul

redna cena: 22,21

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

18,88

POPUST:

15%

4

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

PERNATON

Kapsule z dodanim vitaminom C. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti, 90 kapsul.

3,83 €

1

POPUST:

20%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

NUTRILAB PEGASTI BADELJ

Izvleček plodov pegastega badlja standardiziran na silimarin. Izdelek je primeren za vegetarijance, 60 kapsul.

redna cena: 8,01 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 21,20 € cena s Kartico zvestobe

18,02 €

Tablete za hitro in popolno čiščenje zobnih protez in ortodontskih aparatov. Omogočajo popolno, antibakterijsko in dezinfekcijsko čiščenje zobnih protez z aktivnim kisikom, odstranjuje zobne obloge, 32 tablet.

redna cena: 4,79 €

DENTICLEAN

4

POPUST:

15%

6,41 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Naravne kapsule s podaljšanim sproš~anjem – za 24 ur

Kapljice brez alkohola in konzervansov 25-krat u~inkovitejše od obi~ajnih kapljic

Lasje, nohti

Rastlinskega izvora

Nespe~nost Razstrupljanje

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe in samo na izdelke objavljene v tem oglasu. Akcija velja od 2. 3. 2017 do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v izbranih enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Slike so simboli~ne.

#ZDRAVO

15


ATTENDS SOFT ULTRA MINI

MENAGOLD

Majhne in diskretne predloge za zaščito pri težavah z uhajanjem urina. Preprečujejo razvoj neprijetnega vonja in zadržujejo vrhnjo plast izdelka suho. Vsebujejo suberabsorbent, ki vpija velike količine tekočine in zaradi tega je vrhnja plast izdelka ves čas suha, 28 predlog.

Prehransko dopolnilo s kombinacijo izvlečkov soje in črne detelje z izoflavoni, kitajske angelike, navadne plahtice in hmelja, blaži simptome povezane z menopavzo, 60 kapsul.

redna cena: 15,90 €

redna cena: 5,04 €

cena s Kartico zvestobe

13,52

3

akcijska cena

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

4,54 €

POPUST:

10%

COREGA® ZAŠČITA DLESNI

HEMOCLIN® GEL ZA HEMOROIDE

Takojšnje olajšanje in pomoč pri notranjih in zunanjih hemoroidih, bolečih razpokah ter drugih težavah v predelu zadnjika (srbenje ali neugoden občutek), 45 ml.

Pričvrstilna krema za zobne proteze pomaga preprečevati draženje dlesni in povečuje udobje pri uporabi zobne proteze, 40 g.

redna cena: 17,79

cena s Kartico zvestobe

redna cena: 6,00 €

5,10 €

cena s Kartico zvestobe

16,01

4

POPUST:

10

%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

20% popust

KONJSKI BALZAM s čilijem-grelni učinek hladilni učinek

2

POPUST:

15%

MERILNIK KRVNEGA TLAKA NISSEI DS-11

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka s široko manšeto za obseg roke do 42 cm, z ESH2010 standardom in možnostjo priklopa na adapter. 60 spominskih mest in povprečje. Hitrejša in prijetnejša meritev zahvaljujoč tehnologiji merjenja med napihovanjem manšete, 5 let garancije.

redna cena: 59,90 € cena s Kartico zvestobe Popust velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog na Konjski balzam s hladilnim učinkom in s čilijem, 500 ml, ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

16

#ZDRAVO

oglas_ambasador_LL_190x87mm_v1_20170206.indd 1

47,92 €

9

POPUST:

20%

14.2.2017 11:33:32


NEGA TELESA ALOE VERA X2, ALOE OLJE

KREMA Z OGNJIČEM

Za posebno nego kože (strije, brazgotine, znaki staranja, izsušenost, akne), vsebuje hialuronsko kislino iz aloje vere, eterična olja čajevca in sivke, izvleček kamilice ter mandljevo in jojobino olje, 50 ml.

Kožo neguje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Izvleček ognjiča in vitamin B5 ugodno delujeta na celjenje manjših ran, odrgnin in vnetij, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

redna cena: 11,90 €

redna cena: 4,57 €

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

9,52 €

2

POPUST:

20

%

NOČNA KREMA

Z vitaminoma A in E, namenjena je vsakodnevni negi kože obraza in vratu. Biološko aktivne snovi naravnega lanolina, olivnega olja ter vitamina A in E ponoči hranijo in obnavljajo kožo ter jo ohranjajo prožno, gladko in mehko, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

redna cena: 5,39 €

1

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR SYNDET

Kremni gel za umivanje telesa, s termalno vodo La Roche-Posay. Primeren za izjemno suho in k atopiji nagnjeno kožo dojenčkov, otrok in odraslih. Zmanjšuje suhost in razdraženost kože. Koži vrača lipide in ohranja njen naravni zaščitni sloj, 400 ml.

20%

EUCERIN UREAREPAIR PLUS KREMA, 5% UREA

Krema za telo poskrbi za prijetno mehak občutek na koži, zgladi razpokano kožo ter zmanjša občutek neprijetne napetosti kože. Kompleks Repair PLUS vključuje ureo in naravne vlažilne faktorje, kar občutno zmanjša izgubo vlage v koži. Ceramidi poskrbijo za okrepljeno bariero kože, 450 ml.

cena s Kartico zvestobe

18,12 €

4

POPUST:

20%

REMESCAR PODOČNJAKI IN TEMNI KOLOBARJI

Pomaga zmanjšati podočnjake in pojav temnih kolobarjev. Takojšnji vidni rezultati, klinično dokazana učinkovitost, 8 ml.

cena s Kartico zvestobe

cena s Kartico zvestobe

14,42

POPUST:

redna cena: 29,94 €

redna cena: 18,02 €

1

redna cena: 22,65 €

cena s Kartico zvestobe

4,31 €

3,66 €

3

POPUST:

20

%

26,95 €

5

POPUST:

10%

15 % Francoska organska kozmetika od 1983

Naravna rešitev za osvežitev Vsestranske cvetne vodice osvežijo, navlažijo in tonirajo kožo obraza.

POPUSTA

2. 3.−17. 4. 2017

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com.

#ZDRAVO

17


VICHY AMINEXIL CLINICAL 5

VICHY NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS

Ampule proti izpadanju las za moške in ženske. Spojina Aminexil, molekula proti izpadanju las s klinično dokazano učinkovitostjo in 5 aktivnih sestavin za celovito delovanje, 21 x 6 ml + DARILO: Dercos energetski šampon proti izpadanju las z aktivno učinkovino Aminexil ter vitamini PP, B5 in B6, 100 ml. Na voljo v izbranih enotah. Zaloga je omejena.

Dnevna nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi, izboljšuje gostoto kože, preoblikuje obrazne linije in koži da bleščeč sijaj. Na voljo več različic: za normalno in mešano ter suho kožo in MAGISTRAL hranljivi balzam za gostoto kože, 50 ml

redna cena: 32,80 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 64,00 €

26,24 €

cena s Kartico zvestobe

54,40 €

8

POPUST:

15%

5

POPUST:

20%

Microdacyn® antiseptična raztopina in gel za rane! Microdacyn® raztopina in hidrogel delujeta protivnetno, pospešita celjenje ran, odpravljata vnetja in okužbe (virusi, bakterije, glive, MRSA), ne dražita sluznice.

Čisti silikonski gel z vitaminom E, 20 g Z uporabo postanejo brazgotine mehkejše in bolj gladke. Pomaga zmanjšati srbenje, rdečino, pigmentacijo in vidnost brazgotine. Gel je prozoren, svilnat, nelepljiv, brez vonja, hitro se suši.

• za čiščenje, izpiranje, hidriranje ter hitrejše celjenje kirurških in kroničnih ran, • za opekline 1. in 2. stopnje, • za hidriranje nekroz, fibrinskih oblog, pospeševanje granulacije. Sestava: elektrolizirana H2O, NaCl. Pomožne snovi: HOCl, NaOCI, stabilen pH. Pakiranje: 500ml, 250ml v pršilu in hidrogel 120g

Tudi z UVB+UVA zaščito! SPF25, 10g

15% popust

(01)8109504 sales@advanta.si www.advanta.si

15% popust

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana. Akcija velja za izdelke izpostavljene na oglasu, popusti se ne seštevajo. Izdelki niso na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

nega brazgotin

18

#ZDRAVO


VICHY DERMABLEND FLUID IN 3D Tekoči korektivni puder z visoko stopnjo prekrivanja, obstojnostjo do 16 ur in zaščitnim faktorjem. Nudi lahek občutek na koži in mat videz, brez učinka maske. Primeren za suho kožo in mastno kožo nagnjeno k aknam. Na voljo več odtenkov, 30 ml.

cena s Kartico zvestobe

16,67

4

POPUST:

25%

Ob nakupu korektivnega pudra Vichy Dermablend prejmete v marcu darilo*: Vichy Purete Thermale za čiščenje, 30 ml in knjižico nasvetov za ličenje priznane vizažistke Nike Veger. *Zaloga daril je omejena.

AVÈNE MICELARNI LOSJON

Nežno čisti in odstranjuje ličila z obraza, ust in oči, ne da bi pri tem izsušil kožo. Bogat z Avène termalno izvirsko vodo. Brez izpiranja. Za vse tipe občutljive kože, hipoalergen – nekomedogen, 400 ml.

cena s Kartico zvestobe

9,11

redna cena: 19,57 €

15,66 €

4

POPUST:

20%

INTIM-O-SEPT ROBČKI ZA INTIMNO NEGO, pakiranje po 10 ali 20 robčkov Na voljo WOMAN (za ženske) in MAN (prvi intimni robčki za moške). Edini na trgu v posamičnem pakiranju.

20% T

POPUS

ORAL-O-SEPT ZOBNE PASTE, 75ml

redna cena: 11,39 €

Emolientni balzam za vsakodnevno nego atopične in zelo suhe kože. Pomirja razdraženost, zmanjšuje suhost kože. Za obraz in telo. Sterilna emolientna nega. 0 % parabenov, konzervansov, dišav, 200 ml.

cena s Kartico zvestobe

redna cena: 22,22 €

A-DERMA EXOMEGA D.E.F.I.

2

POPUST:

20%

EUC-POMLAD-feb2017-OGLAS-Katalog_LL-190x92,5-03.indd 1

Na voljo SENSITIVE, JUNIOR 6+ za deklice in dečke. Akcija velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oziroma do prodaje zalog za vse stranke v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com.

#ZDRAVO 17/02/17 14:08

19


ŠPORTNIKI PIC THERMOGEL BLAZINICA

MAGNEZIJ 300 MG

Ergonomsko oblikovana blazinica s trakom in prevleko za enostavno namestitev na koleno, ramo ali komolec. Greje (vroča voda, mikrovalovna pečica) ali hladi (hladilnik, zamrzovalnik). Za večkratno uporabo. Velikost: 17 x 30 cm.

Prehransko dopolnilo z okusom pomaranče, s sladili, 20 šumečih tablet.

redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe

2,82 €

redna cena: 14,89 € 1

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

cena s Kartico zvestobe

13,40 €

3

SLIMMIX FATBURNER

Vsebuje 100% naravni patentiran izvleček Sinetrol®Xpur. Kombinacija citrusov: pomaranče, rdeče pomaranče in grenivke ter guarane, 60 kapsul.

10%

RAPIDCOOL GEL S svojim hladilnim delovanjem gel sprošča, pomirja in omogoča boljšo prekrvavitev mišic na mestih kjer se pojavljajo težave.

10% popust

redna cena: 19,86 €

POPUST:

cena s Kartico zvestobe

17,87 €

4

POPUST:

10%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

DOPPELHERZ SYSTEM MAGNEZIJ CITRAT

Popust velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog na Rapidcool gel, 50 g in 100 g, ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

UNIVERZALNI KINEZIČNI TRAKOVI

400 mg magnezija v organski obliki citrata, 5 mg vitamina B6 in 27 mg vitamina C. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema.

Na voljo: SPIDER PRE-CUT in X-SPIDER PRE-CUT, različne barve

10% popust

10% popust Popust velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog na Doppelherz System Magnesuim Citrat 400 v obliki granulata v vrečkah ali šumečih tablet, ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

Popust velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog na kinezične trakove SPIDER PRE-CUT in X-SPIDER PRE-CUT, ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

MAGNESIUM DIASPORAL® Prehransko dopolnilo z organsko obliko magnezija - magnezijev citrat. Za mišice, srce in živce. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema ter k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Brez laktoze in glutena, tudi za diabetike. Na voljo več vrst: šumeče tablete ali vrečice.

20

10% popust

BASICA Na voljo več različic: Compact®, Direkt®, Sport®, Vital® ali Instant®. Razkisajte svoje telo za več energije in novo moč.

10% popust

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Popust velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog na vse izdelke Magnesium Diasporal® ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

Popust velja od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog na vse izdelke Basica ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

#ZDRAVO


-10 %

NOVO

system

VITAMIN C 750 S TEHNOLOGIJO POČASNEGA SPROŠČANJA • Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. • Zaščita celic pred oksidativnim stresom. aC • 1x dnevno. Za direktno uživanje. itamin v g m 750 cinka + 5 mg www. toppharma.si

13. 01.

4 16 10.0

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe od 2. 3. do 17. 4. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni _ugo

ll_kartica

dd 1

ile.in dnost_sm

Lekarna24ur.com. Akcija velja za izdelek izpostavljen na oglasu. Popusti se ne seštevajo.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

HIŠNI LJUBLJENČKI PETVITAL FISHOIL

Super koncentrirano ribje olje, 30 kapsul.

redna cena: 14,20 € cena s Kartico zvestobe

9,94 €

2

POPUST:

30%

NAJBOLJŠA SKRB, KER JIH IMAMO RADI

Zaščita pred klopi in bolhami za pse in mačke.

Zaupajte originalni formuli.

Preprečuje tudi razvoj bolh v okolici.

NOVI Frontline, ki deluje tudi na leteče insekte. Preprečuje stik psa z zajedavci deluje repelentno Najboljša zaščita za pse proti vsem 5 skupinam zunanjih zajedavcev. Namenjeno samo za pse.

Pred uporabo natanc ˇno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uc ˇinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

www.vetpromet.si

Frontline Slovenija

www.frontlinecombo.si

#ZDRAVO

Izdelki niso na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

kožni nanos

kožni nanos

The IGR-enriched formula

21


MESEČNA AKCIJA 15 %

15 %

C67 M29 Y87 K0

PO PUSTA

Visokokakovostne rastlinske učinkovine

za mehur.

Dr. Böhm® Isoflavon forte Za naravno ravnovesje – zagotovo brez hormonov.

Dr. Böhm® Buča le 1 tableta dnevno Z visokokoncetriranim posebnim izvlečkom buče.

Dr. Böhm®: Kvalitetni izdelki iz Avstrije – proizvedeno v skladu z najvišjimi farmacevtskimi standardi.

www.dr-boehm.si

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Dr. Böhm® Buča tablete za ženske

P O P USTA

SE VAS PREHLAD ALI VNETJE SINUSOV DRŽI ŽE 10 DNI ALI VEČ?

MAREC

Tudi za moške

C60 M0 Y100 K0

TONIMER LAB PANTHEXYL HIPERTONIČNO NOSNO PRŠILO, 100 ml Nosno pršilo za bakterijske infekcije za otroke od 1. leta dalje in odrasle.

MAREC O NOV

TIS GRA

IZPOSTAVLJAMO

C0 M71 Y100 K0 (notranji)

C18 M95 Y77 K13 (notranji)

C0 M100 Y0 K0 (napis in okvir)

www.pharmagea.com

15 %

20 %

APRIL

APRIL

PO PUSTA

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Akcija za izbrane izdelke Dr. Böhm (15 % popusta) in za izdelek Tonimer lab: Panthexyl (15 % popusta) velja od 1. 3. do 31. 3. 2017 oziroma do prodaje zalog. Akcija za izdelke Natural Wealth (20 % popusta) in izdelke A-derma ter Ducray (20 % popusta) velja od 1. 4. do 30. 4. 2017 oziroma do prodaje zalog. Vse akcije veljajo za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Izdelek Tonimer lab: Panthexyl ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.

P O P USTA


Obdarite svojo občutljivo kožo

2x

KONCENTRIRANA BOLJ UČINKOVITA

Kozmetika iz 100% aloje vere

Predstavljamo novo linijo izdelkov iz aloje vere, ki vključuje izdelke: 100% čisti sok Aloe vere, 100% čisti sok Aloe vere z dodatki ter kozmetično linijo za obraz in telo.

Aloe olje Za posebno nego kože (strije, brazgotine, znaki staranja, izsušenost, akne), vsebuje hialuronsko kislino iz aloje vere, eterična olja čajevca in sivke, izvleček kamilice ter mandljevo in jojobino olje.

Izdelki so izdelani iz nepasterizirane aloje vere z dvojno koncentracijo, ki jo omogoča patentirani proces reverzne osmoze. Reverzna osmoza je filtracija, ki omogoča, da se osnovna surovina koncentrira tako, da odstranimo del vode, brez spreminjanja biološke aktivnosti aloje. Vsi izdelki so brez dodane vode in glutena.

Balzam za ustnice Za intenzivno vlaženje, učinkovita zaščita v vseh letnih časih, z dodanim karitejevim maslom, araganovim oljem in vitaminom E.

Dezodorant s tekočim kristalnim kamnom Z dodatkom zelenega čaja nudi 48-urno naravno zaščito, brez aluminijevega klorohidrata.

Aloje vera, ki je uporabljena v predstavljenih izdelkih, je ročno obrana v certificiranih nasadih. Gel, ki je iz sredice listov iztisnjen ročno, je hladno utekočinjen, nepasteriziran in koncentriran preko mehanske filtracije (reverzne osmoze).

Aloe micelarna tekočina Kožo očisti, navlaži in tonizira, odstrani ličila, ostanke smoga in druge nečistoče.

100% čisti sok Aloe vere VSEBUJE TUDI MANGOSTIN, CAMU CAMU, MAQUI, NONI, ACAI, MACO, GOJI.

Izdelki linije anti-age vsebujejo vitamine, koencim Q10, kolagen in hialuronsko kislino iz aloje vere. Krema za obraz Serum za obraz Krema za okoli oči in ustnic Pomaga okrepiti strukturo Zmanjša znake staranja, Zmanjša vidnost gub in preprečuje nastanek kože in zmanjšati učinke podočnjakov, okrepi strukturo gub in poenoti polt. staranja. kože, poveča sijaj.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana


NOVE KAPLJICE PROBIOTIČNE

za vesele trebuščke BABY LINBI®

Probiotične kapljice, 8ml.

redna cena: 12,81 € cena s Kartico zvestobe Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

9,99 €

2

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

BB-12® je zaščitena blagovna znamka podjetja Chr. Hansen A/S. | Baby Linbi je prehransko dopolnilo in vsebuje probiotične bakterije. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenski slog. Informacija pripravljena: september 2016 | SI1609523490

POPUST:

22%

LEKARNA LJUBLJANA ZDRAVO (MAREC 2017 )  
LEKARNA LJUBLJANA ZDRAVO (MAREC 2017 )  
Advertisement