__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Čas je za nove začetke!

VELJAVNOST OD 4. 3. - 19. 4. 2021

www.lekarnaljubljana.si

str. 4 | INTERVJU mag. Mateja Praprotnik, strokovna vodja Lekarne Ljubljana

str. 7 | ALERGIJE PRI DOJENČKIH IN OTROCIH str. 8 | UPORABA MELATONINA PRI NESPEČNOSTI str. 9 | PREKOMERNA PORAŠČENOST str. 10 | HOMEOPATIJA str. 13 | PRODAJNI AVTOMATI LL VIVA 24 str. 14 | UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE


e

z e K artice

v

nstvena i d

tob

es

nik

mbinacij o k

Mg+B2 e

BODITE NEUSTAVLJIVI Magnezij Krka 300 vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2. Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Magnezij prispeva tudi k normalnemu delovanju mišic.

www.magnezijkrka.si Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za Magnezij Krka 300. Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto.

a

im nost za

et

ed

U g od

in

10 % popust


NOVA RUBRIKA

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

Farmacevt svetuje

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● BRDO

PETEK, 5. 3. 2021

● SUPERNOVA

PETEK, 19. 3. 2021

● PRI ZD GROSUPLJE

PETEK, 19. 3. 2021

● TRZIN

TOREK, 23. 3. 2021

● STARI TRG

ČETRTEK, 1. 4. 2021

● HORJUL

SREDA, 7. 4. 2021

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust.* Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. *

-10% ob enkratne m nakupu

TUKAJ SMO, DA VAM SVETUJEMO IN POMAGAMO Od naslednje številke dalje boste v katalogu Zdravo lahko prebirali novo rubriko – Farmacevt svetuje, v kateri bo magister farmacije odgovarjal na vaša vprašanja. Naši farmacevti bodo z veseljem svetovali o pravilni uporabi zdravil, zdravem življenjskem slogu, jemanju prehranskih dopolnil, negi kože in drugih tematikah, ki vas zanimajo. Zato vas vabimo, da nam do petka, 2. 4. 2021, vaša vprašanja pošljete po elektronski pošti na vprasajte. farmacevta@lekarna-lj.si ali po pošti na naslov Lekarna Ljubljana – Vprašajte farmacevta, Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana, s pripisom » katalog ugodnosti Zdravo «. Odgovore na najbolj pogosta in zanimiva vprašanja boste lahko prebrali že v naslednji številki kataloga Zdravo, prav tako pa jih bomo objavili na naši spletni strani www.lekarnaljubljana.si.

ŠPORT LJUBLJANA, FITNES TIVOLI ali FITNES VIČ AKCIJA plača 1 vstopita 2 za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana samo 10 EUR.

Preverite ponudbo Šport Ljubljana na www.sport-ljubljana.si. Informacije: info@sport-ljubljana.si. Ugodnost velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Akcija velja za enkratni vstop v fitnes, med 4. 3. 2021 in 19. 4. 2021. Popusti se ne seštevajo. V primeru poslabšanja epidemioloških razmer, si Šport Ljubljana pridržuje pravico do zaprtja fitnesa. Storitve v fitnesu se izvajajo skladno s priporočili NIJZ in ukrepi Vlade RS.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 4. 3. do 19. 4. 2021 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

Ustanoviteljica Lekarne Ljubljana

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU Mateja Praprotnik, mag. farm.

mag. strokovna vodja Lekarne Ljubljana

»Čas epidemije smo izkoristili za razvoj novih storitev« POGOVARJALA SE JE: Tjaša Hace FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

Lekarne in lekarniški strokovni delavci so ves čas epidemije na voljo uporabnikom za strokovne nasvete. Izvajajo neprekinjeno preskrbo z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi izdelki za ohranjanje zdravja. Lekarniški farmacevt se je s svojim strokovnim znanjem o zdravilih in z zagotavljanjem varne in učinkovite rabe zdravil ponovno pokazal kot nepogrešljiv člen zdravstvenega sistema. S strokovno vodjo Lekarne Ljubljana mag. Matejo Praprotnik smo se pogovarjali o lekarniških storitvah in potrebah uporabnikov v času bolezni covid-19. 4

#ZDRAVO

Epidemiološka situacija v Sloveniji se v zadnjih tednih izboljšuje. S tem se sproščajo tudi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Na kaj bi morali biti ljudje v tem času še posebej pozorni, da ne bi začelo število okužb ponovno naraščati? Trenutno število pozitivnih testov na novi koronavirus v Sloveniji upada, če pa se bo v Evropi nadaljevalo širjenje britanskega in južnoafriškega seva, potem najbrž lahko tudi v Sloveniji pričakujemo ponovno poslabšanje epidemiološke situacije. Za preprečevanje prenosa okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, je pomembno upoštevati vse do sedaj priporočene higienske ukrepe. Uporaba zaščitnih mask in razkužil dokazano preprečuje širjenje virusa, zato je pomembno dosledno upoštevanje teh ukrepov. Posamezniki s simptomi bolezni, kot so vročina, kašelj, izguba vonja in okusa, se morajo izolirati, saj tako zavarujejo druge pred morebitno okužbo. Množična dostopnost hitrih testov in enostavno testiranje prav tako bistveno pripomoreta k preprečevanju širjenja okužbe, zato priporočamo vsem, da se v primeru znakov in simptomov bolezni testirajo. Cepljenje pa je eden najpomembnejših ukrepov, ki bodo pomagali ustaviti epidemijo in povrniti normalnost.


Kako so lekarne prilagodile svoje delo v času bolezni covid-19? Je bil dostop do lekarniških storitev oziroma do zdravil in drugih izdelkov za ohranjanje zdravja moten? Lekarne tudi med epidemijo ves čas izvajajo neprekinjeno preskrbo prebivalstva z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi izdelki za varovanje in krepitev zdravja. Lekarne so se z epidemijo spoprijele predvsem z doslednim upoštevanjem priporočenih ukrepov in tako zmanjšale tveganje za naše paciente ter zaposlene. Na izdajnih mestih so nameščene pregrade iz pleksistekla, ki onemogočajo bližnji stik med pacientom in zaposlenimi v lekarni, poskrbljeno je za ustrezno varnostno razdaljo med posameznimi izdajnimi mesti, na vhodu v lekarne so nameščeni ustrezni antiseptiki, omejeno je tudi število oseb v prostoru za stranke glede na površino. Obvezna je uporaba zaščitnih mask za paciente. V lekarnah se pogosto prezračuje prostore, redno čisti in razkužuje prostore in površine, namenjene pacientom, ter delovne površine. Za zaposlene v lekarnah sta obvezna uporaba zaščitnih mask ter redno razkuževanje rok. Posebna pozornost je namenjena tudi čiščenju in razkuževanju prostorov ter opreme, v katerih poteka izdelava zdravil. V nekaterih lekarnah je bilo treba za krajši čas zaradi okužb zaposlenih prilagoditi odpiralne čase. Dežurna služba, ki je organizirana v Lekarni Idrija in Lekarni Cerknica, ter neprekinjena dežurna služba v Lekarni pri Polikliniki poteka nemoteno ves čas epidemije. Takoj na začetku prvega vala epidemije sta bili v skladu z odlokom vlade omejeni količina zdravil za enkratno izdajo na recept na obdobje enega meseca in količina zdravil za izdajo brez recepta na eno pakiranje na osebo, kar je pri posameznikih povzročalo nejevoljo. Odlok je bil aprila odpravljen, tako da tovrstnih omejitev količine pri izdaji zdravil na recept ni več. Zavod za zdravstveno zavarovanje je pacientom omogočil lažji dostop do medicinskih pripomočkov na naročilnico v breme OZZ, tako da je podaljšal čas veljavnosti naročilnic ter omogočil izdajo in prevzem medicinskih pripomočkov brez kartice zdravstvenega zavarovanja. Kartica pa je še vedno potrebna za prevzem zdravil na recept. V Sloveniji med epidemijo do zdaj ni bilo motenj preskrbe trga z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi izdelki za ohranjanje zdravja. Storitve svetovanj v okviru zdravega življenjskega sloga in pregled uporabe zdravil v enotah Lekarne Ljubljana trenutno ne potekajo, je pa vzpostavljena možnost posveta s farmacevtom na daljavo prek videokonferenčne povezave, to je tako imenovana telefarmacija, do katere uporabniki dostopajo prek spletne strani Lekarne Ljubljana.

Kakšne pa so potrebe uporabnikov v tem času? Po katerih izdelkih ljudje najpogosteje povprašujejo in kaj jim svetujete lekarniški strokovni delavci? Poleg zdravil pacienti najpogosteje povprašujejo po izdelkih za krepitev imunskega sistema, kot je na primer zdravilo rastlinskega izvora iz ameriškega slamnika. Veliko povpraševanja je po vitaminih in mineralih v obliki multivitaminov pa tudi po posameznih vitaminih in mineralih, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema, na primer cink, selen, vitamina C in D. Predvsem pa je veliko povpraševanja po vitaminu D. Priporočeni dnevni vnos vitamina D za populacijo zdravih ljudi, starejših od 1 leta, vključno z nosečnicami in doječimi materami, je po priporočilih NIJZ 20 µg oz. 800 IE (mednarodnih enot) na dan. Vitamin D je topen v maščobah, zato se kopiči v telesu. Pri dolgotrajnem jemanju odmerkov vitamina D, višjih od 1000 IE na dan, je treba spremljati koncentracijo kalcija v krvi in urinu ter delovanje ledvic. Pacienti s hudo okvaro ledvic, nefrokalcinozo ter povišano koncentracijo kalcija ali vitamina D v krvi pa naj vitamin D uporabljajo le pod nadzorom zdravnika. Kaj pa svetujete glede zaščitne opreme? Katero vrsto zaščitnih mask priporočate? Študije kažejo, da maske lahko znižajo tveganje za respiratorno okužbo do 80 %. Kljub temu da maske znižajo tveganje za okužbo, pa ne zagotavljajo popolne zaščite, zato moramo ob nošenju mask upoštevati tudi druga priporočila. Pomembno je tudi, katero vrsto mask uporabljamo. Respiratorne maske tipa FFP2 in FFP3 so učinkovitejše pri preprečevanju prenosa okužbe, saj pred okužbo zaščitijo tako osebe, ki jih uporabljajo, kot tudi ljudi v okolici. Zato so primerne tudi za zdravstvene delavce, ki imajo tesen stik s pacienti, opravljajo posege na pacientih ali jih negujejo. Kirurške maske ponujajo nižjo stopnjo zaščite. Te preprečujejo predvsem širjenje okužbe s strani osebe, ki jih nosi, zato s pomočjo teh mask zaščitimo predvsem ljudi v svoji bližini. Če vsi uporabljamo takšne zaščitne maske, se tveganje za prenos okužbe močno zmanjša. Za učinkovito delovanje mask je nujna njihova pravilna uporaba. Ker se virusni delci lahko širijo tudi prek izločkov iz nosu, je nujno, da imamo prekrit tako nos kot usta. Maske se morajo čim bolj prilegati obrazu. Maske tipa FFP2 in FFP3 se lahko varno uporabljajo do 8 ur, kirurške maske pa je treba menjati na 2 uri oziroma že prej, če se navlažijo. Vlažne maske je treba zamenjati, saj zaradi vlage postanejo dobro gojišče mikroorganizmov ter otežujejo dihanje. Ko odstranjujemo masko z obraza, moramo paziti, da se dotikamo le trakov in nikakor ne sprednjega dela maske.

Poteka cepljenje prebivalstva proti covidu-19. V čem so ključne razlike med posameznimi cepivi? Pri nas imamo trenutno na voljo cepiva za aktivno imunizacijo za preprečevanje bolezni covid-19 od proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca. Cepiva se med seboj razlikujejo po tehnologiji izdelave, učinkovitosti in tudi po neželenih učinkih, ki jih povzročajo. Kljub tem razlikam so vsa cepiva varna in kakovostna. Pfizer in Moderna sta pripravila cepivo na podlagi tehnologije mRNK, medtem ko je AstraZeneca pripravila vektorsko cepivo. Cepivo mRNK vsebuje dedni zapis virusa SARSCoV-2 v obliki informacijske RNK, ki se nahaja v lipidnem mehurčku. Vektorsko cepivo pa vsebuje oslabljen šimpanzji adenovirus, v katerega je vstavljen dedni zapis virusa SARS-CoV-2 v obliki DNK. Obe vrsti cepiv ob vstopu v telo sprožita prepis dednega materiala v virusno beljakovino S. Imunski sistem prepozna tujo beljakovino in ustvari imunski odgovor. Tako se naš imunski sistem ob morebitnem vstopu virusa SARS-CoV-2 v telo bistveno hitreje odzove in prepreči okužbo oziroma težji potek bolezni covid-19. Ker cepiva ne vsebujejo živih virusov, ne morejo povzročiti bolezni covid-19. Vsa cepiva so učinkovita pri preprečevanju okužbe, vendar študije za zdaj kažejo, da sta cepivi Pfizerja in Moderne učinkovitejši od cepiva AstreZenece. Učinkovitost cepiv na podlagi mRNK se po študijah v povprečju giblje okrog 95 %, medtem ko se pri vektorskem cepivu giblje okrog 63 %. Polna zaščita pri cepivih mRNK se pojavi 7–14 dni po drugem odmerku

Vsa cepiva so učinkovita pri preprečevanju okužbe, vendar študije za zdaj kažejo, da sta cepivi Pfizerja in Moderne učinkovitejši od cepiva AstreZenece. Učinkovitost cepiv na podlagi mRNK se po študijah v povprečju giblje okrog 95 %, medtem ko se pri vektorskem cepivu giblje okrog 63 %. #ZDRAVO

5


in 21 dni po prvem odmerku vektorskega cepiva. Za zdaj še ni dovolj dokazov, da cepljeni posamezniki ob morebitni okužbi ne prenašajo virusa, zato je treba še naprej upoštevati prej omenjene ukrepe. Prav tako še ne vemo, koliko časa bodo cepiva zagotavljala imunost. Pri cepivih mRNK se je v 80 % primerov pojavila bolečina na mestu injiciranja, v 60 % utrujenost, v 50 % glavobol, v 30 % bolečine v mišicah in mrzlica, v 20 % bolečine v sklepih in v 10 % vročina ter oteklina na mestu injiciranja. Vsi simptomi so bili blagi ali zmerni in so v nekaj dneh izzveneli. Pri vektorskem cepivu se je v več kot 50 % pojavila bolečina na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost, v več kot 40 % pa bolečine v mišicah in nemoč, v več kot 30 % povišana telesna temperatura in mrzlica, v več kot 20 % pa bolečine v sklepih in slabost. Tudi v tem primeru so bili simptomi blagi do zmerni in so izzveneli v nekaj dneh.

Ali bi lahko cepljenje potekalo tudi v lekarnah? V dvanajstih evropskih državah že poteka cepljenje v lekarnah. Cepijo farmacevti ali zdravniki. V Sloveniji zakonodaja trenutno ne omogoča cepljenja v lekarnah. Zato bi morali najprej ustrezno spremeniti zakonodajo, urediti kompetence farmacevtov za cepljenje in izdelati protokole ter standarde za cepljenje v lekarnah. S cepljenjem v lekarnah bi olajšali in izboljšali dostopnost cepljenja za prebivalce. Menite, da bo epidemija vplivala na delo v lekarnah tudi potem, ko ne bo več nevarnosti širitve okužb z novim koronavirusom? Ko bo okužb in s tem tudi možnosti njihovega prenosa manj, bo življenje postalo prijaznejše za vse. Sneli bomo maske, stiki s pacienti bodo ponovno bolj osebni, komunikacija bo boljša, v lekarnah bomo lahko ponovno začeli

izvajati storitve farmacevtske obravnave, meritve in svetovanja, po katerih pacienti veliko povprašujejo. Tako bodo pacienti v lekarni ponovno celostno obravnavani. Kakšni pa so načrti Lekarne Ljubljana glede uvajanja novih storitev? Čas epidemije, v katerem ni storitev svetovanj v okviru življenjskega sloga, smo izkoristili za razvoj novih storitev. Tako smo vpeljali telefarmacevtsko svetovanje, v pripravi je naročanje pacientov na posamezne storitve svetovanja prek spleta, v sodelovanju z društvom Spominčica bomo v lekarnah letos vzpostavili demenci prijazne točke. Skupaj z bolnišničnimi lekarnami bomo izboljšali tudi preskrbo z zdravili in pretok informacij o zdravilih ob odpustu bolnika iz bolnišnične v domačo oskrbo. V lekarnah razvijamo tudi paliativno preskrbo z zdravili. Vsekakor pa med novimi lekarniškimi storitvami vidimo tudi cepljenje.

NOVO

UV-C-razkuževalni robot LEKARNA LJUBLJANA PRVA EVROPSKA LEKARNA S SISTEMSKIM UV-C-RAZKUŽEVANJEM Naprava SteriPro z inovativno tehnologijo in izjemo močjo dosega kar 99,9999-odstotno laboratorijsko dokazano učinkovitost pri uničevanju vseh vrst mikrobov (virusi, bakterije, plesni, spore), vključno z virusom SARS-CoV-2. Tehnologija UV-C je dokazano najhitrejša in najučinkovitejša metoda za popolno uničenje mikrobov, zato smo v Lekarni Ljubljana prepričani, da bomo z napravo SteriPro naredili pomemben korak v boju proti trenutni epidemiji. Uporaba naprave je enostavna, hitro jo lahko vpeljemo v svoje sedanje protokole čiščenja, zaradi napredne tehnologije

Lekarna Ljubljana je z nakupom UV-C-razkuževalnega robota postala prva lekarniška mreža v Evropi, ki se lahko pohvali s celovitim pristopom k zaščiti svojih zaposlenih in strank med epidemijo covida-19. 6

#ZDRAVO

zaznavanja gibanja pa je popolnoma varna tako za izvajalca razkuževanja kot tudi za morebitne mimoidoče. Deluje lahko 24 ur na dan brez uporabe kemikalij ali čistilnih sredstev. Ob optimalni uporabi omogoča do 70 razkuževanj na dan oz. 2100 razkuževanj na mesec (15-minutni razkuževalni cikli za prostore do 63 kvadratnih metrov), najboljše rezultate pri zmanjševanju okužb pa dosega predvsem s preventivno uporabo. Z rednim razkuževanjem svojih lekarniških prostorov, namenjenih strankam in osebju, bomo prispevali k varnejšemu okolju za vse. Zaradi skrbi za zdravje občanov Ljubljane pa bo naprava na voljo tudi drugim javnim zavodom Mestne občine Ljubljana.


STROKOVNO

Alergije pri dojenčkih in otrocih PRIPOROČENA ČASOVNICA UVAJAN JA DOLOČENE HRANE: Kravje mleko: po 1. letu Jajca: po 2. letu Arašidi, oreščki, rib e, morski sadeži: po 3. letu mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

ALERGIJSKE BOLEZNI SO V PORASTU V zadnjih desetletjih pojavnost alergijskih bolezni narašča v vseh obdobjih življenja, tudi pri dojenčkih in otrocih. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na pojavljanje alergij vplivajo številni dejavniki, kot so na primer podnebne spremembe, onesnaženost zraka, spremenjena izpostavljenost alergenom in razširjanje tujerodnih vrst rastlin. DOJENČKI IN ALERGIJE Alergija na hrano je sicer pogosta zdravstvena težava dojenčkov, ni pa vsak neželen odziv na določeno hrano, ki se uvede na novo, imunsko pogojen. Večinoma gre za prehodna stanja, ki sčasoma izzvenijo. Prehodne blage preobčutljivosti na določeno hrano so pri dojenčkih posledica neprenašanja ali slabega prenašanja, draženja prebavil kot tudi psihogenih vzrokov. Dokaz alergije je pozitiven provokacijski test, ki ga opravi zdravnik v alergološki ambulanti.

Glavni prehranski alergeni pri dojenčkih so kravje mleko, jajca, arašidi, drevesni oreščki, pšenica, soja, ribe in morski sadeži. Za prve tri naštete se pogosteje pojavlja takojšnja reakcija na hrano. Znaki in simptomi se pojavijo znotraj ene ure z rdečico in srbenjem kože, bolečinami v trebuhu z bruhanjem ali /in drisko, zamašenim nosom, kašljem ali edemom dihal, v hujših oblikah lahko nastopi tudi anafilaksija, ki je urgentno, življenje ogrožajoče stanje. Če je še v zadnjih dveh desetletjih prejšnjega tisočletja veljalo, da je potrebno izogibanje alergenom zaradi povečane prepustnosti in nezrelosti prebavil dojenčkov, je temu nasprotno aktivno spodbujanje razvoja tako imenovane “oralne tolerance” preko zgodnjega uvajanja goste hrane s potencialnimi alergeni med četrtim in šestim mesecem starosti dojenčka.

Pojavnost simptomov alergij

Pojavnost različnih simptomov alergij pri otrocih Rinitis Astma

Po sedaj veljavnih priporočilih pediatrov je najustreznejša hrana dojenčkov v prvih šestih mesecih materino mleko, po prvem letu starosti se v hrano uvede kravje mleko, po drugem letu starosti jajca in po tretjem letu arašidi, oreščki, ribe in morski sadeži. ZNAČILNOSTI “ALERGIJSKEGA POHODA” Po prvem letu starosti alergije na hrano začnejo izzvenevati. Zelo pogosta alergijska bolezen predšolskih otrok je atopijski dermatitis. Skoraj polovica teh otrok je imela v prvem letu življenja alergijo na hrano. To potrjuje hipotezo dvojne izpostavitve alergenu, preko prebavil in skozi kožo zaradi porušene kožne bariere. Pri atopijskem dermatitisu zdravniki svetujejo izključitev le tiste hrane, ki očitno poslabša stanje kože. Pomembna pa sta pravilna nega kože in po potrebi ustrezno protivnetno zdravljenje. Pri otrocih po vstopu v šolo začne atopijski dermatitis izzvenevati, pri njih se veča pojavnost alergijskih bolezni dihal, tako rinitisa kot astme. K boleznim dihal prispevajo tudi drugi inhalacijski alergeni, od pelodov trav in dreves do pršic v stanovanjih ter onesnažen zrak. ALERGIJE NA ZDRAVILNE UČINKOVINE IN POMOŽNE SNOVI V ZDRAVILIH

Atopijski dermatitis Alergija na hrano 0

1

3

7

Povzeto po Holgates S. Church MK, eds. Allergy, London: Gower Medical Publishing, 1993

15

Starost (leta)

Pri otrocih predstavljajo alergije na zdravila manj težav kot pri odraslih. Najpogostejša je preobčutljivost na betalaktamske antibiotike. Več težav lahko predstavljajo pri dojenčkih in otrocih prisotna barvila in konzervansi v različnih farmacevtskih oblikah, npr. sirupih.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Uporaba melatonina pri nespečnosti

Melatonin ima pomemb no vlogo pri ura vnavanju bioritma naš ega organizm a, saj ga umiri in pripravi na dober in kak ovosten spanec.

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Melatonin je hormon, ki nastaja v naših možganih in ima različne vloge, npr. vpliva na menstrualni cikel in spolni razvoj, ima zaščitno vlogo v koži ter nadzoruje cirkadiani oz. dnevno-nočni cikel v telesu. Izloča se v večernih urah, največ pa med 2. in 4. uro zjutraj. UPORABA PREHRANSKIH DOPOLNIL Z MELATONINOM Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je melatoninu namenila dve zdravstveni trditvi, in sicer, da melatonin prispeva k lajšanju subjektivnih občutkov zaradi časovne razlike pri potovanju z letalom, v odmerkih nad 0,5 mg, in da melatonin prispeva k skrajšanju časa, ki ga potrebujete, da zaspite, v odmerkih nad 1 mg. Po priporočilih Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) lahko prehranska dopolnila z melatoninom vsebujejo 0,44 mg melatonina v dnevnem odmerku ali manj. Višjo vsebnost melatonina pa lahko vsebujejo le registrirana zdravila. Prehranska dopolnila z melatoninom je treba jemati skladno z naravnim dnevnonočnim ciklom, ko se stemni, oz. čim bližje običajnemu času spanja.

8

#ZDRAVO

OPOZORILA PRI UPORABI MELATONINA Svetuje se le občasna uporaba melatonina, saj ni zadosti podatkov o varnosti pri dolgotrajnem jemanju. Zaradi zaspanosti in utrujenosti se vožnja in upravljanje s stroji odsvetujeta vsaj pet ur po uporabi melatonina, kot tudi naslednji dan po uporabi, če sta zaspanost in utrujenost še vedno prisotna. Jemanje prehransk ih dopolnil z melatoninom se odsvetuje bolnikom s kakršnokoli vnetno ali avtoimunsko boleznijo, nosečnicam in doječim materam, otrokom in mladostnikom, epileptikom, astmatikom, osebam z osebnostnimi motnjami, motnjami razpoloženja ali vedenja, osebam, ki jemljejo katerakoli zdravila, razen če se pred začetkom jemanja posvetujejo z zdravnikom, in

NASPANI IN SPOČITI SMO ODPORNEJŠI PROTI OKUŽBAM.

osebam, ki uporabljajo sintezne ali naravne snovi, ki imajo pomirjevalne ali uspavalne lastnosti. HIGIENA SPANJA Ob nespečnosti je pomembna tudi higiena spanja. Telesna dejavnost čez dan nam bo pomagala zaspati, vendar je ne smemo izvajati tri ure pred spanjem. Treba se je izogibati spanju čez dan. Pred spanjem se odsvetuje večja količina hrane in pijače, še posebej tiste, ki vsebuje poživila, npr. kofein. Kajenje in uživanje alkohola prav tako motita spanec. Zjutraj je treba vedno vstati ob isti uri, ne glede na to, koliko smo spali ponoči. V spalnici naj ne bo hrupa ali svetlobe, pomembna je tudi udobna postelja. Ustrezna temperatura spalnice je med 15 in 21 °C. Če ne morete zaspati, zapustite posteljo in se vrnite šele, ko boste zaspani.

MELATONIN JE HORMON, ki ima različne vloge v našem telesu, med drugim nadzoruje tudi cirkadiani oz. dnevno-nočni ritem. Po priporočilih JAZMP prehranska dopolnila lahko vsebujejo do 0,44 mg melatonina v dnevnem odmerku. Melatonin je treba jemati skladno z naravnim dnevnonočnim ciklom, čim bližje običajnemu času spanja. Svetuje se le občasna uporaba melatonina, saj ni zadosti podatkov o varnosti pri dolgotrajnem jemanju.


STROKOVNO

Prekomerna poraščenost

Marija Aleksič, farm. tehn., Lekarna Citipark

Čezmerna poraščenost prizadene tako ženske kot moške. Čezmerna poraščenost lahko vodi predvsem v velike duševne težave, posebej če se pojavlja v puberteti ali celo prezgodnji puberteti. Poznamo več vrst čezmerne poraščenosti: • Hirzutizem je čezmerna poraščenost po moškem tipu pri ženskah (lahko tudi pri otrocih). Dlake se pojavijo po obrazu, trupu in okončinah. Pogostejša je po 60. letu zaradi pomanjkanja estrogenov. Vzrok je povečano izločanje androgenov in/ali moteno ravnovesje izločenih androgenov. Včasih se hirzutizem pojavi med nosečnostjo ali menopavzo. • Hipertrihoza je čezmerna poraščenost, ki lahko prizadene oba spola. V tem primeru se dlake pojavijo po vsem telesu, tudi po delih, ki običajno niso poraščeni.

Hipertrihoza je lahko prirojena ali pridobljena. Lahko jo povzročijo določena zdravila ali pa je posledica bolezni. Diagnozo in zdravljenje pri obeh vrstah čezmerne poraščenosti postavi zdravnik. Sami si lahko pomagamo z odstranjevanjem dlačic. Poznamo več različnih postopkov: • Britje je najbolj razširjena metoda odstranjevanja dlak, saj je najenostavnejša, najhitrejša, najcenejša in tudi najmanj boleča. Učinek britja po navadi traja od 2 do 4 dni – odvisno od posameznika. • Depilacijska krema: Odstranjevanje dlačic z depilacijsko kremo je zelo preprosto in hitro. Seveda je pri tem potrebna previdnost. Če je vaša koža občutljiva, uporabe krem ne priporočamo, saj lahko spodbudijo nastanek alergijskih reakcij. • Depilacija z voskom: Depilacija je odstranjevanje dlak s toplim, naravnim voskom. Dlake morajo biti dolge vsaj 0,5 cm, da jih lahko temeljito odstranimo v korenu. Depilacija je rešitev za odstranjevanje večjih količin dlak, saj je

Britje

1-3 dni

Depilacijska krema

3-7 dni

postopek zelo hiter. Postopek ni dolgotrajen in ga je priporočljivo ponavljati na 3 do 4 tedne • Epilator: Epilator je mehanska naprava, v katero so nameščeni vrtljivi diski s pinceto. Dlake je najbolje odstraniti po kopeli ali prhanju, ko se koža pari. Priporočamo tudi uporabo pilinga, da preprečimo vraščanje dlačic. Dlake, ki zrastejo po epilaciji, so tanjše, svetlejše in manj številne. Rezultati so po navadi vidni nekje 3 do 4 tedne. • Lasersko odstranjevanje neželenih dlak je ena od najsodobnejših metod, ki hkrati zagotavlja najdolgotrajnejše rezultate. Laser deluje le na tiste dlake, ki so v času terapije v anageni fazi. Pomembno je, da so dlake v foliklu, zato jih ne smemo puliti vsaj 4 do 5 tednov pred posegom. Za trajno odstranitev je potrebnih več terapij. Po laserskem odstranjevanju dlake v enem do treh tednih izpadejo, običajno že po prvi terapiji opazimo, da izrašča manj dlak in da rastejo počasneje. Po tretmaju moramo kožo zaščititi pred soncem.

Depilacija z voskom

2-4 tedne

Epilator

2-4 tedne

Lasersko odstranjevanje

trajno

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Homeopatija

Homeopatija je dopolnilna metoda imi zdravljenja z naravn učinkovinami v zelo in brez majhnih odmerkih neželenih učinkov.

Tanja Šegula, mag. farm., homeopatinja, vodja Lekarne Levstik

Ob deseti obletnici homeopatije v slovenskih lekarnah 10. APRIL JE SVETOVNI DAN HOMEOPATIJE. LETOS V SLOVENSKIH LEKARNAH PRAZNUJEMO NJENO DESETO OBLETNICO. Leto 2011 je bilo za slovensko homeopatijo zgodovinsko. Po skoraj stoletju so skladno z evropsko direktivo homeopatska zdravila našla mesto v slovenskih lekarnah in tako postala del zdravstvenega sistema. Slovenija je bila pred tem edina država članica EU, kjer homeopatska zdravila niso bila registrirana. Lekarniška zbornica Slovenije je leta 2006, pet let pred prihodom homeopatskih zdravil v lekarne, ustanovila Homeopatsko šolo za magistre farmacije. V omenjeni šoli je v petnajstih letih izobrazbo s področja homeopatije pridobilo okoli 400 magistrov farmacije. V Sloveniji ima dovoljenje za promet 90 osnovnih homeopatskih zdravil v obliki kroglic v C-potencah. Od septembra 2018 so na voljo tudi kombinirana homeopatska zdravila, t. i. homeopatski kompleksi v nizkih D-potencah.

10

#ZDRAVO

Homeopatska zdravila danes po podatkih uporablja 100 milijonov Evropejcev, od tega kar 75 % žensk z višjo izobrazbo. Ker ne povzročajo neželenih učinkov, so primerna tako za otroke kot za samozdravljenje blažjih in akutnih težav. HOMEOPATIJA TEMELJI NA DOGNANJU, DA SE PODOBNO ZDRAVI S PODOBNIM. Homeopatija je sistem celostnega zdravljenja, ki ga je pred več kot 200 leti utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755– 1843). Osnovni zakon homeopatije (‚Smilia similibus curentur‘ ali ‚Podobno zdravi podobno‘) pomeni naslednje: Snov, ki jo damo zdravemu človeku v velikem odmerku, povzroči nastanek določenih bolezenskih znakov, simptomov (npr. kot pri rezanju čebule). Če pa damo bolniku s takšnimi znaki homeopatsko zdravilo, npr. Allium cepa (čebulo), v majhnem odmerku, ti bolezenski znaki izginejo. Učinkovina v velikem odmerku povzroči pri zdravem človeku takšne težave, kot jih v majhnem pri bolniku ozdravi. Homeopatija zahteva individualni pristop k zdravljenju, saj lahko bolniki z enakimi diagnozami, a različnimi simptomi dobijo povsem različna homeopatska zdravila. Homeopatija omogoča celostno holistično obravnavo, saj obravnava telo, razum in duha posameznega motiviranega pacienta. Homeopatija kot dopolnilna metoda zdravljenja lahko podpre delovanje klasičnih (alopatskih) zdravil. Išče vzrok bolezni in spodbudi bolnikov odgovor na bolezen.

Homeopatska zdravila so skladno z evropsko zakonodajo zdravila, ki se lahko izdajajo le v lekarnah. Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.

Prepoznavna lekarna za izdajo in svetovanje pri samozdravljenju s homeopatskimi zdravili v Lekarni Ljubljana je Lekarna Levstik. Lekarna nudi krajša svetovanja pri samozdravljenju ob izdaji homeopatsk ih zdrav il od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro. Homeopatinja Tanja Šegula, mag. farm., izkušeno in strokovno svetuje pri samozdravljenju s homeopatskimi zdravili. Od leta 2006 je ena izmed predavateljic v Homeopatski šoli za magistre farmacije pri Lekarniški zbornici Slovenije ter članica izpitne komisije. Bila je ena prvih, ki so aprila 2011 v slovenskih lekarnah pričeli izdajati homeopatska zdravila ter svetovati pri samozdravljenju s homeopatskimi zdravili.


HOMEOPATIJA V LEKARNI LJUBLJANA Pred desetimi leti, aprila 2011, je Lekarna Ljubljana med prvimi lekarnami v Sloveniji ob izdaji homeopatskih zdravil uvedla strokovno storitev svetovanja pri samozdravljenju s homeopatskimi zdravili. Svetovanje je dodatna dopolnilna storitev, namenjena ustrezno motiviranim pacientom. Pacienti večinoma ne vedo, ali je njihova težava primerna za zdravljenje s homeopatskimi zdravili. Svetovanje obsega krajši posvet pacienta z magistrom farmacije glede uporabe homeopatskih zdravil ter svetovanje o njihovi varni in pravilni uporabi ter shranjevanju. Izkušen strokovnjak bo v kratkem času z vodenim pogovorom pridobil informacije o simptomih bolezni in druge pomembne informacije ter ustrezno svetoval po preizkušenih indikacijah. S svojim homeopatskim znanjem lahko lekarniški strokovnjak učinkovito reši blažje akutne težave. Številni homeopatski pacienti so deležni celostne obravnave in so spodbujeni k zdravemu življenjskemu slogu. Lekarna Ljubljana od leta 2011 širi dostop do homeopatskih zdravil v novih lekarnah in izobražuje strokovnjake na področju homeopatije. Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje danes potekata v večjem številu enot Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil. Uporabniki lekarniških storitev želijo biti obravnavani celostno in personalizirano. Lekarna Ljubljana zagotavlja prosto izbiro

zdravil, ki vključuje alopatska zdravila, zdravila rastlinskega izvora in homeopatska zdravila. HOMEOPAT IJA IN ZN A NS T V ENE RAZISKAVE Svetovni homeopatski kongres leta 2008 v Belgiji je obravnaval na dokazih temelječe znanstvene raziskave v homeopatiji. Do takrat je bilo objavljenih prek 150 raziskav v medicinskih revijah. Potrjeni sta bili učinkovitost homeopatskih zdravil in biološka aktivnost visokih razredčitev. Zadnje leto so zaradi pandemije na voljo številne nove raziskave z vseh celin. VLOGA HOMEOPATIJE V PANDEMIJI KOVIDA 19 Učinkovitost homeopatije pri epidemijah je bila potrjena že za časa njenega utemeljitelja Hahnemanna. Zadnje leto se možnost uporabe homeopatskih zdravil nakazuje tudi med trenutno pandemijo covida-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2. Homeopatija se lahko uporablja kot podporna akutna terapija v času okužbe z novim koronavirusom, po preboleli okužbi ali preventivno za krepitev imunske stabilnosti. Priporočljiva je uporaba po cepljenju za drenažno razstrupljanje, ko je telo potrebno »očistiti« neželenih učinkov po cepljenju in okrepiti imunski sistem. Homeopatijo lahko uporabimo za podporo vitalnim in obrambnim silam organizma.

EPIDEMIJE IN PANDEMIJE spremljajo človeštvo že tisočletja in so nekaj povsem naravnega in samoumevnega. Ključno je naše soočenje z epidemijo, katere del smo v ciklu svojega bivanja na zemlji. Ključen je naš imunski odgovor na bolezen, ki je individualen. Odvisen je tudi od psihofizičnega stanja posameznika ter od preventivnih ukrepov, ki jih upošteva vsak dan. Izrednega pomena sta pozitivna naravnanost do reševanja težave in boj za preživetje. Takšni trenutki v življenju so namenjeni razmisleku o obstoju kot takem, posameznik se lahko zazre v svojo notranjost in naredi, kar je pravzaprav želel že dalj časa. V življenju se včasih izgubi osnovno ravnovesje v telesu, ki tako podleže bolezni. Lahko tudi zaradi prevelikega razdajanja ter skrbi za druge. Vzponi in padci so naraven del življenjskega cikla, ki je kot dih in izdih, valovanje, nedeljiva celota. Preberite več na www. lekarnaljubljana.si

#ZDRAVO

11


HIŠA LJUBHOSPICA

24-urno telefonsko svetovanje Maša Maček, Hiša Ljubhospica Aprila bomo v hiši Ljubhospica obeležili že eno leto, odkar smo slovenski javnosti ponudili možnost telefonskega strokovnega svetovanja na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju končevanja življenja. Dodano storitev v hiši Ljubhospica izvajamo 24 ur na dan, vsak dan v tednu, na telefonski številki 051 322 979. Strokovno svetovanje zagotavljamo bolnikom in svojcem že od ponovnega odprtja hiše Ljubhospica, od katerega je 14. februarja letos minilo pet let. Zaradi epidemije koronavirusa in strogih ukrepov za zaščito vseh, še zlasti bolnih, obiski v hiši Ljubhospica niso bili mogoči, potreba in stiska svojcev pa sta naraščali. Tudi zato je bila odločitev o »dežurnem« telefonu nujna in pravočasna. Klicatelji so pogosto svojci, ki sami poiščejo naš telefonski kontakt prek spletne strani www.ljubhospic.si, informacijo dobijo od zdravstvenih ustanov, tako bolnišnic kot osebnih zdravnikov, ali pa so slišali pričevanja o izkušnjah ljudi, ki so imeli svojce v naši hiši. V Ljubhospicu paliativno oskrbo v obdobju končevanja življenja izvaja strokovno osebje, ki pri oskrbi dosledno upošteva vrednote in potrebe bolnika ter njegovih bližnjih. Ti sodelavci so tisti, ki partnerjem, sestram, vnukom in prijateljem bolnih svetujejo ob vseh urah dneva in noči. V kakšnih okoliščinah nas pokličejo? Klicatelje lahko zanimajo podrobnejše informacije o protokolih sprejema v hišo Ljubhospica, o potrebni dokumentaciji s

pripadajočimi negativnimi izvidi zahtevanih brisov, o tem, kdo so dejanski uporabniki hiše, ali o morebitnih čakalnih vrstah in sprejemih uporabnikov, ki živijo zunaj Ljubljane. Pogostejši pa so pogovori in nasveti strokovnega osebja glede konkretnih situacij v trenutkih stisk, obupa, jeze, nemoči, žalosti: gre za dvom svojcev, ali bodo znali in zmogli skrbeti za svoje bolne bližnje, še zlasti če so družinski odnosi skrhani ali celo prekinjeni; ali za nemoč pri dajanju predpisane terapije po odpustu iz bolnišnice, oziroma če gre za zahtevno zdravstveno in negovalno oskrbo, za dihalne stiske, ki se pojavijo nenadoma ali ponoči, bolnik pa ne želi v bolnišnico. Včasih je dovolj, da svojca usmerjamo, kako izmeriti krvni sladkor in ga aplicirati. Situacij in primerov je nešteto. Osnovna naloga telefonskega svetovanja pomoči potrebnim je, da poslušamo ter poskušamo blažiti stisko najprej prav pri sogovorniku. Če je v naših močeh, ga pomirimo in opogumimo, ko mu zagotovimo, da ob umirajočem svojcu ne bo sam in da mu bomo stali ob strani, čeprav samo prek telefona. Zavedanje svojcev, da bodo sleherno uro imeli na voljo sogovornika, ki se zaveda njihove nemoči in žalosti ob prihajajoči izgubi, je DAR, ki ga velikodušno ter z upanjem sprejmejo. Potolaženi se zahvalijo, saj jih mnogokrat prav mi spodbujamo, da vztrajajo do konca s svojimi bolnimi v teh svetih zadnjih dneh življenja. Pogosto se popolnoma nevsiljivo vzpostavi sodelovanje med svojci, osebnim zdravnikom in osebjem hiše Ljubhospica, pri čemer uporabljamo holistični

12

#ZDRAVO

pristop, ki povezuje hospic, zdravstveno oskrbo, paliativno zdravstveno nego in psihosocialno ter duhovno oskrbo, vse v duhu podpore do izteka življenja. Zavest, da imajo na voljo »nadomestni načrt«, svojcem daje moč in pogum, da se brez nemira in nepotrebnega stresa poslovijo mirno in spokojno. Od uvedbe svetovalnega telefona za umirajoče in njihove svojce se je nabralo precej dragocenih izkušenj, ki nam zagotavljajo in potrjujejo, da hodimo po pravi poti. Srčno se vsem zahvaljujemo in vas hkrati vabimo, da nas pokličete, če imate vprašanje ali iščete nasvet, pomoč ali tolažbo v obdobju končevanja življenja svojih bližnjih.

Tatjana Fink, vodja Hiše Ljubhospica 24-URNO TELEFONSKO SVETOVANJE

HIŠA LJUBHOSPICA na 051 322 979 24/7 telefonska dostopnost za strokovno svetovanje na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju zaključevanja življenja.

USTANOVITELJICA IN GLAVNA PODPORNICA LJUBHOSPICA JE LEKARNA LJUBLJANA.


STROKOVNO

Prodajni avtomati LL VIVA 24 Prodajni avtomati so stalnica že vrsto let, novejša storitev na slovenskem trgu pa so avtomati, v katerih je možno kupiti specializirane izdelke za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, lajšanje manjših zdravstvenih tegob ter brezskrbno preživljanje prostega časa. LL Viva se trudi slediti trendom in tako svojim strankam ponuja storitev, prodajni avtomat LL Viva 24, s kakovostnimi izdelki, ki jih ljudje vsakodnevno potrebujejo.

VAURPE24N/7 NAK

» LEKARNA PRI POLIKLINIKI, Njegoševa cesta 6K, Ljubljana » LEKARNA SAVSKA, Savska cesta 3, Ljubljana » LEKARNA KOSEZE, Ul. bratov Učakar 58, Ljubljana » LEKARNA ŠIŠKA, Celovška 83, Ljubljana. Poleg tega so avtomati na voljo tudi na: Prodajni avtomati omogočajo hiter in zaseben nakup različnih izdelkov brez vstopa v zaprte prostore in brez čakanja v vrsti, kar je v trenutnem obdobju epidemije še toliko pomembnejše. Ključna prednost je tudi, da so izdelki strankam na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, v vseh letnih časih, kar omogoča temperaturni nadzor pogojev v samem avtomatu. Z velikim, preglednim izložbenim oknom, ki je dobro osvetljeno, so avtomati LL Viva 24 uporabnikom prijazni, v njih pa najdete

Lekarna po meri sodobnega človeka

• • •

Pet jih stoji v neposredni bližini lekarn: » LEKARNA BAVARSKI DVOR, Slovenska 55, Ljubljana

SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA

• • •

KJE JIH NAJDETE? Trenutno je na voljo devet prodajnih avtomatov LL Viva 24.

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan, vse dni v tednu. Posebne spletne akcije. Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu. Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana. Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta. Telefarmacija - posvet z magistrom farmacije na daljavo.

» osrednji ljubljanski tržnici » glavni ljubljanski avtobusni postaji » dva na Letališču Jožeta Pučnika širok asortima izdelkov, ki jih ljudje dnevno uporabljajo in zaradi česar je njihova dostopnost še toliko pomembnejša. Na voljo so razkužila, zaščitne maske, kozmetika za ustno nego in telo, preservativi, testi za ugotavljanje nosečnosti, prehranska dopolnila, probiotiki, otroška prehrana, repelenti in številni drugi izdelki. Ponudba se sezonsko spreminja in prilagaja potrebam oziroma povpraševanju strank.

-20% od 1. 3. do 14. 3. 2021

Prvih 50 kupcev prejme darilo kozmetično torbico.

Akcija 20 % popusta na izdelke Avene velja od 1. 3. do 14. 3. 2021 le v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Popusti se ne seštevajo. Prvih 50 kupcev v Spletni Lekarni Ljubljana ob nakupu izdelkov Avene prejme tudi darilo - kozmetično torbico.

#ZDRAVO

13


ZA BOLJŠE POČUTJE

KOENCIM Q10 50MG Koencim Q10 50 mg je prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

20 %

PROPOLIS 150 PRŠILO Prehransko dopolnilo Propolis 150 pršilo je alkoholna raztopina suhega izvlečka propolisa, standardiziranega na flavonoide. Vsebuje min. 15 mg/ml flavonoidov iz propolisa, 20 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

20 %

BRUSNICA

redna cena: 13,81 € cena s Kartico zvestobe

14

#ZDRAVO

20 %

PROPOLIS 300 KAPLJICE Prehransko dopolnilo Propolis 300 kapljice je alkoholna raztopina suhega izvlečka propolisa, standardiziranega na flavonoide. Vsebuje min. 30 mg/ ml flavonoidov iz propolisa, 20 ml.

POPUST:

20 %

redna cena: 6,80 € cena s Kartico zvestobe

5,44 €

1

POPUST:

20 %

SGLUT Na voljo bio ploščica s kokosom, kurkumo in ingverjem, 25 g in bio ploščica z mandlji, pomarančo in kakavom, 20 g. Ob enkratnem nakupu ene Sglut ploščice vam dodatno ploščico poljubnega okusa podarimo.

1g+rat1is

tz

a ime i k e K ar tn

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2

POPUST:

u go dn

Prehransko dopolnilo z ekstraktom plodov ameriške brusnice v obliki kapsul. Ena kapsula vsebuje 72 mg proantocianidinov, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

11,05 €

1

e z ves tobe

1

7,99 €

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 6,43 € cena s Kartico zvestobe

5,14 €

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

tic

2

Koencim Q10 30 mg z antioksidanti je prehransko dopolnilo s koencimom Q10, vitaminoma C in E ter selenom v obliki kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,82 € cena s Kartico zvestobe

11,06 €

KOENCIM Q10 30MG Z ANTIOKSIDANTI


ZA BOLJŠE POČUTJE

SIKAPUR MED GASTRO DIREKT

Sikapur med gastro Direkt je medicinski pripomoček naravnega mineralnega izvora. Uporablja se pri akutnih zastrupitvah želodca in prebavnega trakta ter za zaustavitev napenjanja in bolečin v trebuhu. Tudi za otroke. 30 vrečk po 15 ml.

BENEGAST REDUFLUX Medicinski pripomoček Benegast Reduflux zagotavlja takojšnje delovanje in dolgotrajno olajšanje prebavnih motenj, kot sta zgaga in slaba prebava. Ne vsebuje sladkorja in je prijetnega okusa, 20 žvečljivih tablet. Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 15,96 € cena s Kartico zvestobe

12,77 €

redna cena: 6,00 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

20 %

5,40 €

1

POPUST:

10 %

Naravne kapljice Brez alkohola in konzervansov.

železo antibakterijsko

dojenje

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. 2021 do 19. 4. 2021 oz. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simboli~ne. Popust velja za izdelke navedene v oglasu. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Naro~nik oglasa je Fitosan d.o.o.

Za odrasle in otroke. Zelo prijetnega okusa. -

C

M

Y

CM

MY

CY

MY

K

#ZDRAVO

15


ZA BOLJŠE POČUTJE

EKOLIFE CITRO MAX

BIOSTILE POMEGRANATE

Sok granatnega jabolka (Punica granatum) z dodanimi vitamini C, E in B (B1, B2, B5, B6, B7, B9 in B12). Je prijetnega okusa in primeren tudi za otroke po 3. letu starosti, 1 l.

Ekološki koncentrat izvlečka grenivkinih pešk je prehransko dopolnilo, ki vsebuje ekstrakt grenivkinih pešk v obliki kapljic, 50 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,39 € cena s Kartico zvestobe

16,48 €

redna cena: 18,90 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

3

17,01 €

15 %

3

POPUST:

10 %

EISENBLUT PLUS TONIK

os

a ime t n i k e

e z ves tobe

tz

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

K ar

tic

ug o dn

1po5pu%st

Prehransko dopolnilo Eisenblut vsebuje železov (II) glukonat ter vitamine B1, B2, B6, B12 in vitamin C, ki povečuje absorbcijo železa. Ne povzroča prebavnih težav, 450 ml.

redna cena: 10,49 € cena s Kartico zvestobe

9,44 €

1

POPUST:

10 %

DR. BÖHM OMEGA 3 COMPLEX

Prehransko dopolnilo vsebuje 870 mg omega-3 maščobnih kislin v eni kapsuli, koencim Q10 (30 mg) ter vitamina D3 in E. Zaradi zakasnjenega sproščanja sestavin je izdelek brez vonja in okusa ter ne povzroča spahovanja, 30 kapsul.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke Solgar. Naročnik oglasa je Salvus Med d.o.o. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. www.solgar.si

16

#ZDRAVO

SOL-ADV-COMPL-PAT-SLO-01

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,43 € cena s Kartico zvestobe

13,14 €

2

POPUST:

20 %


a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

OMEGAStrong®

3po3pu%st

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

ZA KONDICIJO MOŽGANOV IN DOBER VID Brez spahovanja in okusa po ribah.

Mehke pastile, 44 % večji izkoristek.

%

a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

1po0pust

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. DHK ima vlogo pri delovanju možganov in pri ohranjanju vida (dnevni vnos 250 mg). Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelek OMEGAStrong®. Naročnik oglasa je ARS PHARMAE® d.o.o. www.arspharmae.com

ZMOREM! Imam Enduranzo. Številka 1 za utrujenost.* Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Vitamin C prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Železo prispeva k sproščanju energije pri presnovi. *QUDAL 2020/2021

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelek Enduranza®. Naročnik oglasa je ARS PHARMAE® d.o.o.

www.arspharmae.com

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

COME SURE OBRAZNE MASKE e z ves tobe

u go dn

Na voljo alkoholno tekoče razkužilo za roke Sterillium classic pure, 100 ml ali 500 ml; in razkužilo za roke v obliki gela Sterillium gel pure, 100 ml ali 475 ml s pumpico.

tic

STERILLIUM

Zaščitne obrazne maske za enkratno uporabo, troslojne, tip IIR. Skladne s standardom EN 14683:2019. Učinkovitost bakterijske filtracije je ≥ 98 %, 50 kos. Medicinski pripomoček

redna cena: 12,50 € cena s Kartico zvestobe

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

10,00 € LAICA TH 1000

Brezkontaktni infrardeči čelni termometer. Meri telesno temperaturo in temperaturo tekočin. Čas merjenja: 2 sek. Shrani do 10 meritev na vsako vrsto meritve (telo in tekočine). Zvočni alarm se oglasi, ko temperatura preseže 37,8 ° C. Garancija 2 leti. Medicinski pripomoček.

29,99

20 %

VTRUST NAPRSTNI PULZNI OKSIMETER

Namenjen je merjenju nasičenosti arterijske krvi s kisikom (SpO2) in pulza. Primeren za otroke in odrasle. Natančnost merjenja SpO2: +/- 2%. Natančnost merjenja pulza: +/- 1 enota. Garancija 1 leto. Medicinski pripomoček.

5

49,39 €

POPUST:

40

%

VITRY KLEŠČE ZA MOČNE NOHTE

VITRY STRGALO ZA TRDO KOŽO

redna cena: 26,63 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,00 € cena s Kartico zvestobe

Vitry Klešče za močne nohte so močne pedikurne klešče iz nerjavnega jekla. V dolžino merijo 14 cm, 1 kos.

21,30 €

POPUST:

redna cena: 54,88 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 49,99 € cena s Kartico zvestobe

2

4

POPUST:

20 %

Noctiben Mea®

doksilaminijev hidrogensukcinat, filmsko obložene tablete, 15 mg

Kaj je zdravilo Noctiben Mea in za kaj ga uporabljamo Jemanje tega zdravila se priporoča pri občasni nespečnosti pri odraslih. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 5 dneh, se posvetujte z zdravnikom. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Noctiben Mea Ne jemljite tega zdravila, če ste alergični na doksilamin, antihistaminike ali katerokoli sestavino tega zdravila, če ste imeli v preteklosti akutni glavkom (zvišan očesni tlak), če ste moški in imate težave z odvajanjem vode (zaradi težav s prostato ali drugih težav), če ste mlajši od 18 let. Pred začetkom jemanja zdravila se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Pri starejših je treba zdravilo uporabljati previdno zaradi tveganja za poslabšanje kognitivnih sposobnosti, zaspanost, počasne odzive in/ali omotico, ki lahko poveča tveganje za padce. Tako kot pri drugih uspavalih in pomirjevalih bo tudi pri jemanju tega zdravila verjetno prišlo do poslabšanja sindroma spalne apneje. Če imate težave, povezane z uporabo substanc (alkohola, zdravil ali drugih substanc), jemanje tega zdravila ni priporočljivo. Med zdravljenjem ni priporočljivo pitje alkohola. Če imate dolgotrajno jetrno ali ledvično bolezen, se posvetujte z zdravnikom, da bo lahko prilagodil odmerek. Zdravilo vsebuje laktozo. Če ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred jemanjem tega zdravila posvetujte z zdravnikom. Otroci in mladostniki, mlajši od 18 let, zdravila ne smejo jemati. Da bi se izognili morebitnim interakcijam med različnimi zdravili, morate o kakršnemkoli drugem zdravljenju obvestiti svojega zdravnika ali farmacevta. Če ste noseči ali dojite, če menite, da bi lahko bili noseči, ali če načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Med nosečnostjo lahko to zdravilo jemljete samo, če vam je tako svetoval zdravnik. Jemanje med dojenjem ni priporočljivo. Zavedati se morate, da sta z jemanjem tega zdravila povezani zaspanost podnevi in zmanjšana pozornost. Med upravljanjem vozil in strojev ni priporočljivo sočasno jemanje drugih sedativnih zdravil, natrijevega oksibata ter seveda pitje alkohola ali jemanje zdravil, ki vsebujejo alkohol. Pri nezadostnem trajanju

8

POPUST:

10 %

Keramično strgalo za stopala. S strgalom za stopala lahko nežno odstranite odmrlo kožo ali otiščance, 1 kos.

11,20 € www.noctibenmea.si

2

POPUST:

20 %

Izjemen dan se začne z izjemnim spancem.

spanja je tveganje za pojav zmanjšane pozornosti še povečano. Kako jemati zdravilo Noctiben Mea Priporočeni odmerek je ½ tablete do 1 tableta na dan, po potrebi se lahko poveča na 2 tableti na dan. Pri starejših in bolnikih z ledvično ali jetrno okvaro se priporoča najmanjši odmerek. Tableta se lahko deli na enaka odmerka. Pogoltnite jo z nekaj vode. Dnevni odmerek vzemite zvečer, 15 do 30 minut pred spanjem. Zdravljenje traja od 2 do 5 dni. Brez posveta z zdravnikom lahko zdravilo jemljete največ 5 dni. Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek, ne vzemite dvojnega. Naslednji odmerek vzemite ob običajnem času. Možni neželeni učinki Zaspanost podnevi, zaprtje, zastoj urina, suha usta, zmedenost, rabdomioliza, povečane vrednosti kreatin fosfokinaze v krvi, motnje vida, palpitacije srca, sedacija, kognitivne in psihomotorične motnje. Poročali so o primerih zlorabe in odvisnosti. Izgled zdravila Noctiben Mea in vsebina pakiranja Filmsko obložene tablete so bledo vijoličasto sive do vijoličasto sive, ovalne, izbočene, z razdelilno zarezo na eni strani. Zdravilo je na voljo v škatlici z 10 tabletami v pretisnem omotu. Način izdajanja zdravila Zdravilo se brez recepta izdaja v lekarnah. Imetnik dovoljenja za promet z zdravili Krka, d. d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija. Datum zadnje revizije navodila 10. 7. 2019. Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke. Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če opazite katerikoli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali drugim zdravstvenim delavcem. O domnevnem neželenem učinku lahko poročate tudi neposredno nacionalnemu centru za farmakovigilanco, na način, kot je objavljeno na spletni strani www.jazmp.si.

Odpravite nespečnost in začnite dan spočiti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

18

133702-2021_NOCTIBENMEA_Ad_210x93_SI.indd 1

#ZDRAVO

17.2.2021 12:14:55


ZA BOLJŠE POČUTJE

THERMO THERAPY NASTAVLJIV TRAK PRI BOLEČINAH V VRATU IN HRBTU Medicinski pripomoček pomaga blažiti bolečine v mišicah in sklepih. Na voljo terapevtske blazinice za bolečine v vratu, z nastavljivim trakom in dvema grelnima blazinicama ter blazinice za bolečine v hrbtu z nastavljivim trakom in štirimi grelnimi blazinicami. Ko blazinice vstavite v žepka in trak namestite na prizadeto območje, se bo toplota enakomerno razporedila v globino telesa, kar bo pomagalo ublažiti neprijeten občutek bolečine.

PREŽENITE NADLEŽNE OČESNE ALERGIJE

Medicinski pripomoček.

redna cena: 8,90 € cena s Kartico zvestobe

7,12 €

1

POPUST:

20 %

SKODELICA S POTISKOM ČIPKE

IP ALE SP ADV 0221 SI L

Steklena skodelica, potiskana z vzorcem ročno izdelane slovenske klekljane čipke, je izdelana v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik. Skodelica je pakirana v lični darilni embalaži, 420 ml. redna cena: 6,99 € cena s Kartico zvestobe

3,50 €

1

POPUST:

50 %

KAMILICA ZELIŠČNI ČAJ

Edinstvena kombinacija za lajšanje znakov in simptomov alergijskega konjunktivitisa

Vsebuje 25 g cvetov kamilice.

www.mojeoko.si redna cena: 2,31 cena s Kartico zvestobe €

1,85

1

POPUST:

20 %

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

#ZDRAVO

19


ZRELA LETA

CA + MG + D

Prehransko dopolnilo s kalcijem, magnezijem ter vitamini B6, C, K in D, s sladiloma, v obliki šumečih tablet z okusom pomaranče in grenivke, 20 šumečih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 3,17 € cena s Kartico zvestobe

2,54 €

1

POPUST:

20%

GLUKOZAMIN 300 MG Prehransko dopolnilo z glukozaminom v obliki kapsul. Izdelek je namenjen zdravim osebam, starejšim od 18 let. Posebna previdnost pri uživanju prehranskega dopolnila Glukozamin 300 mg je potrebna pri osebah, ki so alergične na lupinarje ali glukozamin, diabetikih, osebah z glukozno intoleranco, osebah, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti, osebah z znanim tveganjem za razvoj srčnožilnih bolezni (npr. povišan holesterol) in astmatikih. Pri teh osebah svetujemo, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom, 90 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

RESVERATROL Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

2

1

POPUST:

20 %

Hladilni gel za odpravljanje in preprečevanje težav v predelu zadnjika, 45 ml.

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

12,03

9,57 €

HEMOCLIN® GEL ZA HEMOROIDE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 11,96 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

30 %

MICROLIFE MERILNIK KRVNEGA TLAKA BP A3 PLUS Avtomatski merilnik krvnega tlaka s funkcijo treh zaporednih meritev za prikaz povprečnega rezultata. Priložen brezplačen adapter, 5 let garancije. Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 17,94 € cena s Kartico zvestobe

15,25 €

3

POPUST:

15 %

MEDIBLINK MERILNIK KRVNEGA TLAKA M520 Omogoča hitro in udobno merjenje krvnega tlaka, brez prekomernega stiskanja manšete, prikaz povprečne vrednosti zadnjih treh meritev, zaznava motnje srčnega ritma. Priložen je adapter in univerzalna manšeta za obseg roke od 22 do 42 cm. 2x120 spominskih mest. 10 let garancije. Medicinski pripomoček.

redna cena: 84,85 cena s Kartico zvestobe

redna cena: 59,98 € cena s Kartico zvestobe

72,12 €

10

POPUST:

15

%

47,98 €

8

POPUST:

20 %

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

20

#ZDRAVO


MALČKI IN MAME

MALČEK POSIP ZA OTROKE

MALČEK HLADILNO MAZILO

Uporablja se za vsakodnevno nego dojenčkov po kopanju in previjanju, in sicer za zaščito pazduh, kožnih gub, vratu in dimelj. Posip vpija ostanke vlage na koži ter jo varuje pred draženjem in nastankom odrgnin. Uporabljajo ga lahko tudi odrasli, 100 g. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Hladilno mazilo je namenjeno vsakodnevni negi občutljive in suhe kože vseh generacij, od dojenčkov do babic in dedkov. Posebno se priporoča za kožo, ki se rada vname, saj jo mazilo varuje in neguje, 260 g. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 4,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,58 € cena s Kartico zvestobe

3,98 €

1

POPUST:

7,66 €

20 %

VITRY OTROŠKE ŠKARJICE ZA NOHTE

redna cena: 10,23 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20 %

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Otroške zobne ščetke s protibakterijskim delovanjem. Na voljo zobne ščetke 6 - 36 mesecev, 2 - 6 let in 7 - 12 let.

e z ves tobe

u go dn

SILVER CARE OTROŠKE ZOBNE ŠČETKE

8,18 €

tic

3

20 %

Otroški ščipalec za nohte je narejen iz nerjavečega jekla. Na voljo v roza ali modri barvi, 1 kos.

redna cena: 18,78 € cena s Kartico zvestobe

15,02

POPUST:

VITRY OTROŠKI ŠČIPALEC ZA NOHTE

Škarjice za nohte so iz nerjavečega jekla primerne za otroke. Na voljo v roza ali modri barvi, 1 kos.

1

2

POPUST:

20 %

OTROŠKA SLIKANICA, NA POMOČ, ZBOLEL SEM

Otroška slikanica na zabaven in poučen način prikazuje malo zdravnico Anico. Mala zdravnica Anica svetuje svojim živalskim prijateljem, kako določene bolezni preprečimo in kako jih zdravimo. Založba Lekarna Ljubljana. redna cena: 9,80 € cena s Kartico zvestobe

7,84 € PIC INHALATOR KOMPRESORSKI MISS BIBI Otroški kompresorski inhalator s patentirano posodico ActiFast Pro, ki skrajša čas terapije. Priloženi vsi sestavni deli vključno s torbico za shranjevanje. 5 let garancije.

redna cena: 74,99 € cena s Kartico zvestobe

59,99 €

1

POPUST:

20 %

OTROŠKA SLIKANICA, ČAS PRED ZASLONOM

Igranje video in računalniških iger je zelo zabavno. Otroci se radi igrajo z elektronskimi napravami, vendar je pomembno, da za igro uporabljajo tudi klasične igrače. Igranje igric na zaslonih otroke hitro zasvoji, toda če se bodo igrali skupaj, bodo razvijali tudi socialne veščine. Založba Lekarna Ljubljana. redna cena: 6,90 € cena s Kartico zvestobe

9

POPUST:

20

%

5,52 €

1

POPUST:

20 %

#ZDRAVO

21


NEGA TELESA

NEKOČ IN DANES, MAZILO ZA USTNICE

ALOE VERA X2, ALOE OLJE

Za posebno nego kože (strije, brazgotine, znaki staranja, izsušenost, akne), vsebuje hialuronsko kislino iz aloje vere, eterična olja čajevca in sivke, izvleček kamilice ter mandljevo in jojoba olje, 50 ml.

Mazilo za ustnice z jojoba oljem je namenjeno negi in zaščiti ustnic, 10 g.

redna cena: 11,91 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 3,95 € cena s Kartico zvestobe

2,77

1

8,93 €

POPUST:

30%

redna cena: 18,79 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 11,91 € cena s Kartico zvestobe

14,66 €

POPUST:

POPUST:

2

22 %

25 %

u go dn

tz

1po5pust %

a ime i k e K ar tn

os

Antiseptičen in proti mikroben medicinski pripomoček v obliki pršila ali kreme ustvari zaščitni film in s tem pomaga naravnim procesom pri obnovi kože. Kadermin se uporablja za oskrbo in celjenje manjših ran, prask, odrgnin in opeklin. Na voljo Kadermin pršilo za rane, 125 ml in Kadermin krema, 50 ml.

e z ves tobe

KADERMIN

URGO® FILMOGEL ZA POŠKODOVANE NOHTE

Medicinski pripomoček.

tic

1

25%

Serum z 10 % hidroksi kompleksom odmaši pore, vidno zmanjša nepravilnosti na koži in pomaga preprečevati njihov ponovni nastanek, 40 ml.

Nežno očisti, navlaži kožo na lasišču in lasem povrne mehkobo. S hialuronsko kislino in aloe vero, s probiotiki, prebiotiki in izvlečkom ognjiča, 200 ml.

8,93

POPUST:

EUCERIN DERMOPURE SERUM

ALOE VERA X2, ALOE NEGOVALNI ŠAMPON

1

Za oskrbo poškodovanih nohtov kot posledica mikoz ali poškodbe, 3,3 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 20,49 € cena s Kartico zvestobe

17,42 €

POPUST:

3

15 %

KARITE • KAKAV • MANGO • KOKOS

u g o dn

2po0pust

tz

%

a ime tnike Kar

os

Naša koža je pogosto izpostavljena neugodnim razmeram - suh zrak v notranjih prostorih, mrzel zrak zunaj. Zato postane koža zelo suha, lahko celo razpoka ali se vname. Koži obraza in telesa je treba vrniti izgubljeno vlago. Rastlinska masla in olja (kot so npr. karite, kakav in kokos) so zaradi vrste pozitivnih učinkov in vsestranske uporabe odlična izbira. Vsebovane maščobne kisline kožo nahranijo, izboljšajo njeno prožnost in naredijo zaščitni sloj ter preprečijo izgubljanje vlage. Antioksidativne lastnosti naravno prisotnih vitaminov A in E dodatno ščitijo pred staranjem in poškodbami celic. Za najboljše učinke negovalne izdelke nanašajte takoj po umivanju.

tic ez

KARITEJEVO

ve s t obe

100 % organsko

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja na 100% organska karitejeva masla od 4. 3. do 19. 4. 2021 oz. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

22

#ZDRAVO


NEGA TELESA

DR. BOHM TABLETE ZA KOŽO, LASE IN NOHTE

VITALUX PLUS Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali. Vsebuje lutein, zeaksantin, omega 3 maščobne kisline, vitamina C in E ter baker in cink, 28 kapsul.

Prehransko dopolnilo vsebuje biotin in cink, ki prispevata k ohranjanju zdravih las in kože ter k ohranjanju zdravih nohtov. Tablete vsebujejo tudi silicijevo prst, izvleček prosa, pantotensko kislino, baker, železo in MSM, 60 tablet.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,32 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

20

11,96 €

%

ug o dn

1po5pu%st

POPUST:

20 %

NA SYSTANE KAPLJICE ZA OKO

a ime t n i k e K a r

ALC/SYS/Ad/02.21/01

os

tz

2

15% POPUST e z ves tobe

2

tic

10,66 €

redna cena: 14,95 € cena s Kartico zvestobe

2 KA P L J I C I Z A B R I L JA N T E N V I D Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke blagovne znamke Systane. Naročnik oglasa je Carsopharm d.o.o., Litostrojska 46A, 1000 Ljubljana. www.carso.si

AKTIVNI KISIK ZA OKSIGENACIJO, REGENERACIJO, dEZINfEKCIJO UČINKOVITA NARAVNA POMOČ Kombinacija aktivnega kisika in izbranih sestavin za hitrejšo obnovo poškodovane kože in nohtov.

ino va cij a!

RAZTOPINA ZA USTNO HIGIENO IN ZDRAVLJENJE Tudi po priporočilih zobozdravnikov doma in v tujini*

BREZ KLORHEKSIDINA IN ALKOHOLA

itiv

Pršilo in gel za kožo

Pršilo za nohte

sens

forte Medicinski pripomoček

*Priporočila za delo v času epidemije Covid-19 v zobozdravstveni ordinaciji SZZZZS. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4.3.2021 do 19.4.2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke prikazane na oglasu. Naročnik oglasa je Enikam d.o.o., www.enikam.si

#ZDRAVO

23


NEGA TELESA

MLEKO ZA ČIŠČENJE KOŽE Mleko za čiščenje kože je namenjeno vsakodnevnemu odstranjevanju ličil in nečistoč, ki se naberejo na obrazu preko dneva. Olivno olje vrača koži njeno vlažnost in prožnost, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 6,00 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

16,82 €

20 %

u go dn

tz

2po2pu%st

a ime i k e K ar tn

os

18,72 €

VICHY AQUALIA THERMAL

POPUST:

22 %

POPUST:

25 %

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST Linija izdelkov La Roche-Posay Cicaplast spodbuja obnavljanje povrhnjice, neguje razdraženo in razpokano kožo tudi po manjših dermatoloških posegih. Akcija velja za celotno linijo Cicplast.

tz

2po2pu%st

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 22,11 € cena s Kartico zvestobe

3

u go dn

Izdelek vsebuje mineralizirano termalno vodo Vichy, rastlinski sladkor manoza in hialuronsko kislino naravnega izvora, ki uravnava ter ohranja vlažnost kože. Na voljo tri različice: za normalno do mešano kožo, za suho kožo in za normalno do suho kožo, 50 ml.

3

Vichy Liftactiv Flexiteint, tekoči puder proti gubam zgladi poteze ter ohrani enakomerno in sijočo polt ves dan. Za vse tipe kože. Na voljo so odtenki: 15, 25, 35 in 45, 30 ml. redna cena: 24,96 € cena s Kartico zvestobe

Akcija ne velja za komplet Liftactiv Specialist Try&Buy.

17,25 €

22 %

e z ves tobe

Linija izdelkov nudi nego z izbranimi dermatološkimi sestavinami. Primerna je za vse vrste kože. Akcija velja za vse izdelke iz linije Liftactiv Specialist. Akcija velja za vse izdelke iz linije Liftactiv Specialist.

POPUST:

VICHY LIFTACTIV FLEXITEINT e z ves tobe

VICHY LIFTACTIV SPECIALIST

3

tic

1

Nega za obraz, primerna za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. Na voljo fluid za mešano in mastno kožo, 40 ml in krema za netolerantno kožo, 40 ml. redna cena: 21,57 € cena s Kartico zvestobe

tic

4,80 €

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA

na serum LIFTACTIV Fresh Shot ob nakupu boosterja MINÉRAL 89 50ml.* * Kompleti so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Omejena ponudba. Naročnik oglasa je L’Oreal Adria d.o.o. www.vichy.si

24

#ZDRAVO


DR. BIJU UHANI

KAPLJICA BOLEZNI IN SOD ZDRAVJA

Hipoalergeni uhani s kristali Swarovski. Testirani na nikelj. Na voljo več vrst.

Knjiga ponuja sto nasvetov za zdrave in bolne, ki jih je treba jemati s premislekom in ne vselej zares, saj so bili zapisani pred skoraj sto in več leti. Avtorica Darinka Kladnik. Založba Lekarna Ljubljana.

2po5pu%st

a ime t n i k e K a r

os

tz

e z ves tobe

ug o dn

Vaša koža, pripravljena na zimo

tic

e z ves tobe

NOVO!

a ime i k e K ar tn

os

tz

24,00 €

tic

u go dn

2po0pu%st

Redna cena:

Takojšnje olajšanje in dolgotrajna zaščita za suho kožo Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja na vse Neutrogena® kreme za roke. Naročnik oglasa je Lomas d.o.o. | www.lomas.si

TOPLOTNO HLADILNE BLAZINICE Z gelom v kroglicah in prekati za boljše prilagajanje različnim delom telesa

M122

20x30cm M121

12x29cm M120

10x10cm Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 04.03. do 19.04.2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na izdelke prikazane na oglasu. Izdelki so medicinski pripomočki. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o. Www.prolat.si.

#ZDRAVO

25


MAREC APRIL

MESEČNA AKCIJA

AGNEZIJA ZA VAŠE MIŠICE

system

15 % P O P U STA

na predstavljene izdelke Doppelherz system

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 5. 9. do 14. 10. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja samo za izdelke navedene na oglasu. Naročnik oglasa je Top Pharma d.o.o.

na izdelke Vizol S

Osvežilen okus: pomaranča in granatno jabolko

1. 3. - 31. 3. 2021

ezija, v obliki citrata. binacija z vitaminom B6 in vitaminom C. a razpoložljivost. raztopimo in popijemo. a dnevno, z izboljšanim okusom.

15 % P O P U STA 1. 3. - 31. 3. 2021

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Pogasi zgago!

15 % POPU STA

20 % PO P U STA

na izdelke Waya

na izdelek Reflustat

1. 4. - 30. 4. 2021 Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

1. 4. - 30. 4. 2021 Medicinski pripomoček

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcija ne velja za promocijska pakiranja, popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. www.lekarnaljubljana.si


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam: • pripomočki za pomoč starejšim • kozmetični izdelki in izdelki za pri vsakdanjih opravilih, osebno nego, • pripomočki za gibalno ovirane • otroški program, osebe, • živila za posebne prehranske in • ortopedska obutev, zdravstvene namene, • opornice, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, povezanih z • diagnostični testi, • izdelki za oskrbo poškodb in ran, boleznimi sodobnega časa.

POPUST ZA UPOKOJENCE

10% POPUSTA* na nakup vsak 1. in 2. delovni dan v mesecu

TICE STI KAR UGODNO NA VOLJO BE ZVESTO TUDI I V LL VIV

*Popust ne velja za nakup zdravil brez recepta, medicinskih pripomočkov, ki se izdajajo na naročilnico, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo.

www.llviva.si

Udobna pižama z dolgimi rokavi, ojačanim šivom in dvojno zadrgo. Izdelana iz čistega hipoalergenskega bombaža, odporna na visoke temperature in dolgotrajna pranja.

20 06 LL Viva oglas popust upokojenci 93x133,5.indd 1

u go dn

2po0pu%st

09/06/2020 14:02

a ime i k e K ar tn

os

tz

V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

OPORNICA ZA GLEŽENJ S TRDIM OGRODJEM PAVIS e z ves tobe

PIŽAMA Z ZADRGO PAVIS

tic

secu

LL VIVA - SPECIALIZIRANA PRODAJALNA Z MEDICINSKIMI PRIPOMOČKI

Na voljo v modri in roza barvi. Velikosti modre pižame: S, M, L, XL. Velikosti roza pižame: S, M, L, XL.

redna cena: 51,73 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Univerzalna opornica za gleženj z anatomsko oblikovano trdo školjko, ki omogoča učinkovito mediolateralno imobilizacijo goleničnega/ tarzalnega sklepa, ne da bi pri tem ovirali upogibanje/iztegovanje. Uporablja se lahko na obeh gležnjih in omogoča tri različne nastavitve velikosti. Medicinski pripomoček.

POPUST:

41,38€ 20%

OPORNICA ZA ROKO PAVIS

BANDAŽA ZA MEČA PAVIS

Nudi udobno podporo za ramo in roko po različnih poškodbah. Opornico drži oblazinjen trak, ki sega okoli ramena in je nastavljiv po višini. Iz 100-odstotne zračne tkanine.

Zagotavlja stalni pritisk na mišice in pomaga lajšati bolečine.

Na voljo velikosti S, M, L, XL. Medicinski pripomoček. redna cena: 19,52 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 32,94 €

POPUST:

15,62 € 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

Bandaža je narejena iz dveh raztegljivih materialov: notranji sloj je iz mehkega bombažnega velurja, ki je zelo udoben in hkrati omogoča koži dihanje, zunanji sloj pa je iz posebnega materiala, ki je sestavljen iz velikega števila gosto nanizanih najlonskih zank, kamor lahko varno pričvrstite Velcro zapirala (ježke). Zaradi anatomske oblike in posebnega zapiralnega sistema je bandaža enostavna za uporabo. Na voljo 3 velikosti: M, L in XL. Medicinski pripomoček.

POPUST:

26,35 € 20%

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Strokovno

DIABETES

in preprečevanje nastanka diabetičnega stopala Kaj je diabetes?

Diabetes ali sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen. Njena osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja iz krvi v celice. To prehajanje omogoči inzulin. Če ga je v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se vrednost krvnega sladkorja poveča.

Kaj je pomembno pri diabetesu?

Pomembno se je poučiti o sami bolezni, o uporabi zdravil, samokontroli vsebnosti glukoze v krvi ali seču, pomenu primerne prehrane, zadostne telesne dejavnosti ter še o obilici drugih stvari, med katerimi pa se ne sme zanemariti pomena ustrezne nege nog in stopal. Pogosto namreč pride ravno do težav s stopali. Vzrok zanje je okvara živcev, zoženje in otrditev žilne stene ter visok krvni sladkor. Zaradi okvare živcev je oslabljen ali odsoten občutek stopal na dotik, bolečino, temperaturo. Vzrok za diabetično stopalo je lahko vsaj deloma pogojen s tem, da bolnik ne čuti, da ga tiščijo čevlji ali da mu je v čevelj zašel tujek, na primer kamenček.

redna cena: 22,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

18,32

POPUST:

20%

redna cena: 93,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

75,12

28

POPUST:

20%

Kako preprečiti nastanek diabetičnega stopala?

Diabetiki morajo skrbeti, da je koža stopal čista, suha in voljna. Svoja stopala naj umivajo z mlačno vodo (v primeru neobčutljivosti stopal je potrebno preveriti temperaturo vode s termometrom ali roko) in blagim sredstvom za umivanje. Stopala je po umivanju potrebno temeljito (tudi med prsti), a nežno osušiti z mehko brisačo. Stopala naj bodo zavarovana z uporabo nogavic in čevljev, ki morajo biti udobni. Pred obuvanjem je potrebno preveriti notranjost obutve, saj bi morebitni predmeti lahko dražili ali poškodovali stopalo.

Obutev za diabetike

Pri diabetikih je pomembno, da si kupijo kakovostne čevlje, ki imajo mehak zgornji del in dovolj prostora za prste. Čevlji za diabetike v notranjosti ne smejo imeti tipnih šivov, imeti morajo stabilen opetnik za stabilizacijo hoje, primerni morajo biti tudi za občutljiva stopala (tudi po operaciji), imeti morajo odstranljiv ortopedski vložek ter podplat, ki mora biti dovolj debel, da zmanjšuje pritisk predvsem na prednjem delu stopala in ščiti sklepe. Čevlji naj ne bodo preveliki ali pretesni, pete pa ne previsoke. Najbolje jih je kupovati popoldan, ko so stopala že nekoliko otečena. Urška Trstenjak, farm. teh. LL Viva Postojna

DIABETIČNE NOGAVICE PODARTIS

ŠPORTNI ČEVLJI PODARTIS ACTIVITY FANCY

Diabetičnemu ali občutljivemu stopalu zagotavljajo kar največjo zaščito. Izdelane so iz vlaken Crabyon (mešanica z viskozo). S koži prijaznimi, ne alergijskimi in antibakterijskimi lastnostmi, so nogavice zelo higienske in udobne.

Obutev za telesno aktivnost je zasnovana za osebe z diabetičnimi ali revmatičnimi stopali, ter za osebe z omejeno gibljivostjo sklepov. Obutev je primerna tudi za osebe s halux valgusom, kladivastimi prsti ali s širokim stopalom.

Sposobnost Crabyona za vzdrževanje prave ravni vlage koži nudi prijeten občutek svežine, hkrati pa jo ohranja mehko in hidrirano. Na voljo v bež, črni in modri barvi, ter velikostih S, M, L in XL.

redna cena: 164,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

131,92 20% €

Poltrdi biomehanski podplat Timing Rocker Sole®, zmanjša obremenitev na najbolj izpostavljenih delih blazinic stopal in tako ščiti sklepe. Notranji del čevlja je brez šivov na predelih kjer prihaja do drgnjenja s stopalom. Ženski model sive barve. Na voljo številke od 36 do 41.

UDOBNI ČEVLJI PODARTIS VIA

UDOBNI ČEVLJI PODARTIS DEAMBULO L

Obutev za starejše predvsem za uporabo na domu, zasnovana je za osebe, ki imajo težave s stabilnostjo, bolečinami pri hoji, z občutljivo kožo, osebe z vaskularnimi motnjami ali za osebe z otečenimi stopali. Primeren tudi za osebe s hallux valgusom ali kladivastimi prsti.

Obutev za starejše, predvsem za uporabo na domu. Zasnovana je za osebe, ki imajo težave s stabilnostjo, bolečinami pri hoji, z občutljivo kožo, osebe z vaskularnimi motnjami ali za osebe z otečenimi stopali.

Nedrseč biomehanski zunanji podplat zmanjša obremenitev na najbolj izpostavljenih delih blazinic stopal in tako ščiti sklepe ter zmanjšuje občutek utrujenost. Notranji del čevlja je brez šivov na predelih kjer prihaja do drgnjenja s stopalom, raztegljiv zgornji del se lepo prilagodi stopalu. Velkro zapenjanje omogoča boljšo prilagoditev stopalu. Ženski model črne barve. Na voljo številke od 37 do 41.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

redna cena: 99,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

79,92 20% €

Nedrseč biomehanski zunanji podplat zmanjša obremenitev na najbolj izpostavljenih delih blazinic stopal in tako ščiti sklepe ter zmanjšuje občutek utrujenosti. Notranji del čevlja je brez šivov na predelih, kjer prihaja do drgnjenja s stopalom, raztegljiv zgornji del se lepo prilagodi stopalu. Moški model črne barve. Na voljo številke od 41 do 46.


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Strokovno BOLEČINE V HRBTENICI zaradi slabe drže

ves čas v istem položaju in morajo vzdrževati statično, prepogosto napačno držo. Funkcija mišic pa je dinamična, saj smo ljudje narejeni za gibanje. K vsemu temu pripomorejo tudi slaba prehrana ter čustvena in fizična preobremenjenost.

Verjetno ste že slišali, da slaba drža pripomore k mišičnemu neravnovesju in posledično tudi k bolečinam v križu. Večino od vas so v mladosti starši ves čas opominjali, da se je treba lepo držati. Stoj pokonci, dvigni glavo, daj ramena nazaj, hodi ponosno, vzravnaj se med sedenjem … Vse to so besede, ki smo jih vsi poslušali v rani mladosti. Govorili so, če bi se oni takrat tako držali, jih zdaj ne bi vse bolelo. Pa je vse to res? Do neke mere prav gotovo, vendar poglejmo bolj podrobno.

Kot vsi vemo, je naše telo nekaj posebnega in je sposobno neverjetnih stvari. Zaradi tega prepogosto njegovo pravilno delovanje jemljemo kot samoumevno. Pravilna drža je le ena izmed teh stvari, katera pa se lahko poslabša ter nam s tem povzroči nevšečnosti in bolečine. Zato je ključnega pomena, da se tega zavedamo in to ozavestimo. Vsaka oseba ima svojo, unikatno anatomsko zgradbo telesa, kar pomeni, da ima vsak zase svojo optimalno držo telesa. Potrebno se je čim manj oddaljiti od te drže, saj s tem tudi manj obremenjujemo svoje telo.

Če pogledamo nazaj v evolucijo človeka, vidimo, da so naši predhodniki hodili po vseh štirih. Z razvojem in hojo po dveh nogah so se povečale tudi sile na našo hrbtenico. Naša hrbtenica ni ravna, ampak je oblikovana v obliki črke S, in spada med najbolj obremenjene strukture v našem telesu. V vratnem in ledvenem delu je ukrivljena naprej (lordoza), v prsnem in križničnem pa nazaj (kifoza). Pri veliko ljudeh je bolečina v križu neposredno povezana s slabo držo – tako pri sedenju, stoji kot tudi pri hoji. Večina ljudi ima vsaj eno, običajno pa tudi več nepravilnosti pri drži. Normalna, ali bolje rečeno optimalna drža za vsakega posameznika je tista, pri kateri dosežemo ravnovesje telesa v mirovanju ali gibanju ob čim manjšem mišičnem naporu, in pri katerem so vse nosilne strukture zaščitene pred degenerativnimi spremembami. Optimalna drža za celotno populacijo ne obstaja. Predvsem zaradi današnjega načina življenja, ko je statično delo v veliki meri zamenjalo nekoč bolj dinamično, ima vedno več ljudi težave z bolečinami v križu zaradi slabe drže. Med statičnim delom (sede ali stoje) pride do preobremenitve določenih mišic, ki so

Jure Ivartnik, prof. šp. vzg. in dipl. fiziot. v Modri fizioterapiji

OPORA IN LAJŠANJE BOLEČIN V HRBTENICI Pripomočki lajšajo bolečine ter nudijo oporo ledveno-križnemu in ramenskemu predelu.

ug o dn

2po0pust

a im e t n i k e K a r

os

tz

%

tic

Medicinski pripomoček.

e z vestobe

Na voljo različne velikosti.

skrbi Podjetje PAVIS že več kot 45 let je. Nudi za kakovostno in aktivno življen s širokim inovativne in učinkovite rešitve za preventivo naborom ortopedskih proizvodov ov telesa - roke, in rehabilitacijo različnih predel noge, vrat, hrbet, trebuh. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29


PEDALNIK ZA VADBO AIDAPT

PILATES ŽOGICA SISSEL Mehka večnamenska žogica za pilates, s katero lahko učvrstite mišice, večate moč in vzdržljivost, učinkovito krepite predvsem trebušne in hrbtne mišice.

Pedalnik oz. pogonsko kolo za vadbo je namenjen osebam, ki imajo težave z gibanjem ali so invalidne. Primeren je za razgibavanje rok in nog. Ima digitalni števec, ki meri kalorije, čas, vrtljaje in korake v minuti.

26 cm

redna cena: 11,32 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 12,10 €

9,06€ 20%

ANTIBAKTERIJSKE MEDPRSTNE BLAZINICE AIDAPT

ELEKTROSTIMULATOR OMRON TENS E3 INTENSE

ELASTIČNI TRAK MVS

a ime i k e K ar tn

20%

Kakovosten, varen in popust uporaben športni rekvizit tz a ime i k e K ar za vadbo in fizioterapijo. tn Namenjen je krepitvi, vzdržljivosti in izboljšanju koordinacije, pri vadbi pa lahko krepimo več mišičnih skupin hkrati. Ima patentiran Snap-stop sistem - trak se ne trga, tudi če ga npr. zarežemo s škarjami. os

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00

tz

os

7,92 € 20%

LL VIVA PRISOJNA

u go dn

POPUST:

redna cena: 84,98 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

2po0pu%st

Različni vzorci. Višina palice: 810 - 910 mm. Največja teža uporabnika: 100 kg.

redna cena: 9,90 €

Medicinski pripomoček.

9,68€ 20%

Raztegljiva sprehajalna palica, 5 različnih višin, ergonomski ročaj, primeren za v obe roki, noga iz gume preprečuje zdrse, trak za enostavno shranjevanje.

Premazane so z medicinskim mineralnim oljem, ki navlaži in ščiti kožo med prsti. Hipoalergeno in brez lateksa. V paketu je 6 blazinic, na voljo velikosti M in L.

Naprava za lajšanje in zmanjšanje bolečin v mišicah in sklepih ter togosti in otrplosti v hrbtu, rokah, ramenih in stopalih. Deluje s pomočjo električne stimulacije živcev na površini kože. Ima tri masažne funkcije (tapkanje, gnetenje, drgnjenje), 15 stopenj jakosti in 9 prednastavljenih masažnih programov. Naprava je majhna, zato jo lahko uporabljate tudi pri delu ali na poti. Preprosta za uporabo, s preglednim zaslonom. Teža: 100 g, garancija: 36 mesecev.

POPUST:

ZLOŽLJIVA SPREHAJALNA PALICA AIDAPT

Blazinice olajšajo pritisk in trenje med prsti pri različnih težavah, kot so boleči vraščeni nohti ter krempljasti in kladivasti prsti.

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

67,98 € 20%

Dolžina traku je 2 metra, priložen je letak s prikazanimi vajami. Na voljo v 7 barvah, ki predstavljajo stopnje težavnosti.

LL VIVA POSTOJNA

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 Odpiralni čas: od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00

LL VIVA IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

30

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

e z ves tobe

20%

e z ves tobe

25,70

22 cm

POPUST:

tic

akcijska cena s Kartico zvestobe

tic

redna cena: 32,12 €

Na voljo v modri ali sivi barvi, premera 22 cm in 26 cm.

u go dn

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi!


A R O P D PO

e z ves tobe

a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

1po5pu%st

I V A B E R P I V A R D Z

NOVO

Zaradi prebavnih težav se ne počutimo dobro v svojem telesu, zaradi njih nam je pogosto nerodno, ovirajo pa nas lahko tudi pri tem, da bi polno uživali v življenju. Zdravje vašega imunskega sistema je v veliki meri odvisno od prebavnega trakta, kar je še en razlog, zakaj je tako pomembno skrbeti za zdravje vaših prebavil.

Z jemanjem prehranskih dopolnil prilagojenim vašim potrebam, lahko poskrbite za ravnovesje prebavnega sistema in pomagate preprečiti težave, kot so: vetrovi, napihnjenost, zaprtje, driska in slaba prebava. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 4. 3. do 19. 4. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke blagovne znamke Jamieson. Naročnik oglasa je Carsopharm d.o.o. ©2021 Carso pharm d.o.o., Litostrojska 46A, 1000 Ljubljana

JAM/JAM/Ad/02.21/01


50 mg/ml zdravilni lak za nohte

ENOSTAVEN KORAK DO LEPIH NOHTOV ZDRAVI IN PREPREČUJE GLIVIČNE OKUŽBE NOHTOV

1x NA

TEDEN

Zdravilo Exolorfin vsebuje amorolfin. | SI2002100091 | Informacija pripravljena: februar 2020

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

80. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

80. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement