Page 1

in odgovorno v leto 2021

VELJAVNOST OD 26. 11. 2020 DO 18. 1. 2021

www.lekarnaljubljana.si

str. 4 | INTERVJU dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana

str. 6 | KRONIČNI BOLNIKI IN COVID-19 str. 7 | VITAMIN D IN VITAMIN C str. 8 | ZAŠČITNE MASKE str. 8 | GRENČINE IN ZDRAVJE str. 9 | OTROCI IN ZDRAVILA str. 10 | NEGA KOŽE POZIMI str.13 | UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE


ZAGOTOVITE SI SONCE DOVOLJ VITAMINA D, DA BO SONCE VEDNO NA VAŠI STRANI.

ENKRAT NA DAN

Za preprečevanje pomanjkanja vitamina D Edini kot zdravilo brez recepta

www.vitamind3krka.si

VO NO PRED UPORABO NATANČNO PREBERITE NAVODILO! O TVEGANJU IN NEŽELENIH UČINKIH SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI S FARMACEVTOM.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

PREPOZNAVNO JABOLKO DOBILO MODERNEJŠO PREOBLEKO

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA:

Lekarna Ljubljana po lanskem jubilejnem letu, ko je praznovala sedemdeset let, postopoma dobiva osveženo vizualno podobo, katere ključen element je logotip. Zeleno jabolko, ki že desetletja vliva zaupanje, ostaja, postalo je le modernejše in poenostavljeno, nova tipografija pa je bolj nostalgična in nosi v sebi pridih dolgoletne tradicije Lekarne Ljubljana.

● MIKLOŠIČ ● CERKNO ● VELIKE LAŠČE ● KOSEZE ● RAKOVNIK ● LOG DRAGOMER ● BEŽIGRAJSKI DVOR ● VILA URBANA

ČETRTEK, 26. 11. 2020 TOREK, 1. 12. 2020 PONEDELJEK, 7. 12. 2020 TOREK, 8. 12. 2020 SREDA, 9. 12. 2020 TOREK, 22. 12. 2020 PONEDELJEK, 6. 1. 2021 ČETRTEK, 16. 1. 2021

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust.* Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

S prenovo celostne podobe želimo poleg tradicije poudariti, da je Lekarna Ljubljana sodobna lekarniška mreža, ki postavlja trende v lekarniški dejavnosti. Usmerjena je v razvoj novih storitev in izdelkov z namenom zadovoljevanja potreb in želja uporabnikov. Podoba odseva poslanstvo Lekarne Ljubljana, usmerjenost v pomoč uporabnikom in skrb za njihovo zdravje.

*

-10% ob enkratne m nakupu

I JABOLK NE POZABITE UNOVČITLE TU 2020 V NIH RA ZB , ZVESTOBE 25 i an več na str

LEKARNIŠKA PODRUŽNICA LOG-DRAGOMER KMALU NA NOVI LOKACIJI Občina Log Dragomer je prenovila objekt, v katerem se nahajajo novi prostori za zdravstveno postajo, lekarno in občinsko upravo. S selitvijo Lekarniške podružnice LogDragomer na novo lokacijo v centru kraja, tik ob regionalni cesti, bomo izboljšali dostopnost krajanov do lekarniških storitev.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

Ustanoviteljica Lekarne Ljubljana

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Gospod Sedej, medtem ko mnogi svoje delo lahko opravljajo od doma, lekarniški strokovni delavci ostajajo v lekarnah in s tem zagotavljajo dostopnost zdravil in strokovnih nasvetov. Ste imeli z zagotavljanjem varnosti vaših zaposlenih kakšne težave? Če pogledam nazaj na prvi val epidemije, s strani države ni bilo zagotovljene nobene zaščitne opreme za sodelavce v lekarnah in ob pomanjkanju zaščitnih mask in sredstev na trgu smo se morali znajti sami in sodelavce ustrezno zaščititi. V vseh enotah smo postavili zaščitne pregrade na izdajnih mestih in zagotovili osebno varovalno opremo. V našem Galenskem laboratoriju smo tudi povečali proizvodnjo antiseptika za razkuževanje rok in delovnih površin. V drugem valu epidemije je zaščitne opreme dovolj. Ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil pristojnih inštitucij so naši sodelavci in uporabniki naših storitev dobro zaščiteni pred morebitno okužbo z novim koronavirusom.

INTERVJU Marjan Sedej,

dr. direktor Lekarne Ljubljana

"Zdaj se vsi še bolje zavedamo, kako pomembna je vsakodnevna skrb za splošno psihofizično zdravje ter močan imunski sistem.” FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

Lekarniška dejavnost je že od prvega vala epidemije bolezni covid-19 naprej ena tistih, ki ostaja na razpolago svojim uporabnikom vsak dan. A da preskrba z zdravili in svetovanje glede njihove uporabe lahko potekata nemoteno, je bilo v zelo kratkem času potrebnih veliko prilagoditev in inovativnih pristopov. O izzivih, pred katere nas je čez noč postavil novi koronavirus, je tokrat spregovoril direktor Lekarne Ljubljana, dr. Marjan Sedej. 4

#ZDRAVO

V teh izrednih časih je znanje farmacevtov še posebno dragoceno. Je vaša ekipa po nekaj mesecih dela pod ekstremnimi pogoji izčrpana? Menite, da je njihova vloga v zdravstvenem sistemu na področju zagotavljanja javnega zdravja dovolj prepoznana in cenjena? Lekarniški strokovni delavci so zdravstveni delavci in tako enako pomembni kot npr. zdravniki ali medicinske sestre. So najbolj dostopni zdravstveni delavci, kar se je pokazalo tudi v času epidemije. Medtem ko pacienti do zdravnikov v zdravstvenih domovih in bolnišnicah zelo težko pridejo, so jim farmacevti v lekarnah vedno na voljo. V prvih bojnih vrstah se trudijo pomagati vsem, ki potrebujejo zdravilo ali strokovni nasvet. Zaradi vse večjega splošnega nezadovoljstva in napetosti med ljudmi so zagotovo še pod večjim stresom, a kljub temu srčno in nesebično vztrajajo v skrbi za sočloveka. Žal pa ustrezne potrditve njihovega dela ali izraza hvaležnosti s strani države ni. Vloga strokovnih delavcev v lekarnah ni bila nikoli javno poudarjena. Nad takšnim odnosom sem zelo razočaran. Sem pa prejel številne pohvale s strani uporabnikov, ki so izpostavili izjemno strokoven in prijazen odnos v teh težkih razmerah. Zato sem na vse sodelavke in sodelavce neizmerno ponosen in jim iz srca hvaležen. Imate kar 52 lekarniških enot. Sploh v manjših je verjetno prihajalo do težav z zagotavljanjem kadra zaradi manjšega števila zaposlenih v primeru, če so zboleli, bili v karanteni ali iz kakršnega koli drugega razloga niso mogli v službo. Kako ste to reševali oz. še rešujete?


Zaradi vseh sprejetih ukrepov, ustreznega kadrovskega upravljanja in upravljanja drugih podpornih procesov, predvsem pa zaradi požrtvovalnosti, discipline in odgovornega ravnanja naših sodelavcev, smo uspeli zagotoviti, da naše enote ostajajo odprte. Izjemoma smo skrajšali odpiralni čas posameznim enotam v nakupovalnih centrih zaradi omejitvenih ukrepov s strani države. V primeru poslabšanja razmer pa imamo pripravljen tudi načrt postopnega zapiranja enot. O vseh spremembah redno obveščamo uporabnike prek naše spletne strani, družbenih medijev, klicnega centra in lokalnih medijev. Nekateri izvajalci lekarniške dejavnosti so izvajanje dežurne službe v času omejitve gibanja v nočnem času skrajšali do 21. ure. Kako je z izvajanjem dežurne službe pri vas? Skrajševanja časa dežurne službe v trenutnih razmerah preprosto ne razumem. Naša Lekarna pri polikliniki, ki opravlja dolžnosti 24-urne neprekinjene preskrbe z zdravili, ostaja ves čas odprta 24 ur na dan. V Lekarni Ljubljana bomo tudi v prihodnje naredili vse, da zagotovimo neprekinjeno preskrbo z zdravili. Ob tem se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki požrtvovalno opravljajo dežurno službo. Vaše lekarniške enote so tudi v neposredni bližini covid ambulant oz. vstopnih točk za testiranje na covid-19, kar še dodatno poveča nevarnost širjenja okužbe. Ste tu dodatno poskrbeli za varnost? V sodelovanju z vodjami lekarn nenehno iščemo nove predloge in rešitve za čim varnejše delo in zaščito ljudi. Že pred razglasitvijo epidemije so ob službeni vhod Lekarne Metelkova postavili vstopno točko za testiranje morebitno bolnih. V lekarni so zato med prvim valom epidemije izdajali zdravila in ostale izdelke na dežurnem izdajnem okencu. Vstopno točko so pozneje prestavili na parkirišče. V Lekarni Črnuče ob Zdravstvenem domu Črnuče, kjer je ambulanta za bolnike s covid-19, pa smo zagotovili varnostnika in postavili ograjo, s katero smo uredili ločen vhod in izhod za stranke. Veseli me, da večina strank upošteva ukrepe in navodila, se obnaša odgovorno, razumevajoče in strpno, bi pa še enkrat pozval vse tiste, ki so oboleli za covid-19 ali pa še čakajo na rezultate testiranja, da ne hodijo v lekarne. Po zdravila naj pride druga zdrava oseba. Prosim, bodite odgovorni do sebe in do drugih! Pred epidemijo so ljudje koristili tudi druge lekarniške storitve, npr. pregled uporabe zdravil, posvet s farmacevtom ob opravljenih meritvah, ki ste jih organizirali v vaših enotah. Zdaj teh storitev v lekarnah zaradi preventivnih razlogov začasno ne izvajate. Kako so vaše stranke to sprejele? Zanimanje strank za kognitivne lekarniške storitve je res zelo veliko. V letu 2019 smo

izvedli skupaj več kot 38.000 svetovanj, od tega 1.700 pregledov uporabe zdravil. Ker se je z nastopom ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, pokazala povečana potreba po svetovanju na daljavo, smo spomladi začeli pospešeno razvijati novo storitev – telefarmacevtsko svetovanje, in jo uspešno uvedli konec septembra. Gre za način svetovanja na daljavo, ki pacientom omogoča posvet z magistrom farmacije prek telekonference. V mesecu novembru smo tako začeli izvajati tudi storitev pregleda uporabe zdravil. Pacienti se na storitev naročijo na spletni strani Lekarne Ljubljana s pomočjo pogovornega robota Žive in je za vse uporabnike brezplačna.

Mogoče je zdaj pravi čas, da nehamo drveti skozi življenje, da se ustavimo in ga užijemo s tistimi, ki so nam resnično pomembni. In kako je Živa zaživela med uporabniki? Je namreč prva lekarniška aplikacija v Sloveniji, ki omogoča videokonferenčni stik uporabnika z magistrom farmacije na daljavo, in zanimivo bo izvedeti, ali smo Slovenci pripravljeni na takšno iskanje rešitev in odgovorov glede svojega zdravja. Uporabnikov, ki bi se odločili za posvet na daljavo, zaenkrat še ni veliko, je pa uporabniška izkušnja zelo dobra. Menim pa, da bo telefarmacija zaradi epidemije dobila zagon in bo kmalu postala pomembna podpora v naši dejavnosti. Posebno pozornost pri razvoju te storitve smo namenili varni in preprosti uporabi aplikacije, saj želimo storitev približati tudi starejšim. Ni pa storitev namenjena zgolj njim. Vabim vse naše uporabnike, da jo preizkusijo. Lekarna Ljubljana je tako znova dokazala, da je vodilni izvajalec lekarniške dejavnosti, ki sledi najsodobnejšim trendom na svetu in določa smer razvoja lekarniške dejavnosti doma. Ponosen sem, da nam je z veliko strokovnostjo in zavzetostjo sodelavcev uspelo predstaviti storitev, ki bo številnim ljudem po vsej državi olajšala življenje. Kaj pa vaše uporabnike v času epidemije najbolj zanima? Po katerih zdravilih in izdelkih v teh časih najbolj povprašujejo? Spomladi, v prvem valu epidemije, je bilo izrazito povpraševanje po prehranskih dopolnilih

za dvig odpornosti in po zdravilih brez recepta za zniževanje telesne temperature ter proti bolečinam. V drugem valu je dodatno veliko povpraševanje po zdravilih in prehranskih dopolnilih z vitaminom D. Pred uporabo določenega zdravila ali prehranskega dopolnila pa naj se uporabnik posvetuje s farmacevtom, ki ima potrebno strokovno znanje, saj ni vsako zdravilo in prehransko dopolnilo primerno za vsakogar. Se je pa v času soočanja z epidemijo večkrat jasno pokazalo, kako ključnega pomena za javno zdravje je pravočasna nabava zdravil in medicinskih pripomočkov. Pri tem bi rad izpostavil pomembno vlogo našega veletrgovca LL Grosista, s katerim smo zagotovili redno in pravočasno dostavo zdravil in ostalih izdelkov v lekarne v tem času. LL Grosist v bistvu omogoča povečano zalogo zdravil in ostalih izdelkov, ki so Lekarni Ljubljana stalno na voljo. Utečene nabavne poti in vezanost na slovenski trg sta največji zagotovili, da v zaostrenih zdravstvenih razmerah ne bo prihajalo do motenj v oskrbi in da ne bomo odvisni od volje tujih lastnikov podjetij. Bi lahko rekli, da nas je epidemija pripravila do tega, da bomo za svoje splošno zdravje v prihodnje bolje skrbeli? Definitivno bomo odslej drugače gledali na marsikatero stvar v življenju. Na to, kako pomembni so odnosi, druženje, dotik, objem. Ljudje se bodo še bolj zavedali, kako pomembna sta splošno psihofizično zdravje in močan imunski sistem, in predvidevam, da bodo odslej še bolje poskrbeli zase, z več gibanja, zdravo prehrano in dovolj počitka. Je pa res, da bodo tudi negativne posledice epidemije. Mnogi bodo potrebovali več spodbude in motivacije in pri tem jim bodo lekarniški strokovni delavci s svojo empatijo in strokovnostjo z veseljem v podporo in pomoč. Počasi vstopamo v praznični mesec. Kaj menite – ga bomo preživeli v družbi najožjih članov ali bomo lahko praznovali tudi z drugimi, ne da bi tvegali ponovno kritično stanje? Po naravi sem optimist, a decembrskega nazdravljanja na ulicah, kot smo ga bili vajeni doslej, letos žal ne bo. Bodo pa zato lahko prazniki v pristnejšem družinskem vzdušju. Bo tudi čas, da pogledamo vase in spoznamo, kam želimo, da nas vodi naša pot … Mogoče je zdaj pravi čas, da nehamo drveti skozi življenje, da se ustavimo in ga užijemo s tistimi, ki so nam resnično pomembni. Spoštovane bralke in bralci, želim vam mirne praznike in vse dobro v prihajajočem letu. Ostanite zdravi.

#ZDRAVO

5


STROKOVNO

Kronični bolniki in covid-19 BOLNIK S SRČNOŽILNO BOLEZNIJO

BOLNIK Z RAKOM

BOLNIK S PLJUČNO BOLEZNIJO

BOLNIK Z OSLABLJENIM BOLNIK S IMUNSKIM HIPERTENZIJO SISTEMOM

BOLNIK S BOLNIK S KRONIČNIM SLADKORNO LEDVIČNIM BOLEZNIJO POPUŠČANJEM

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Poleg naštetih so bolj ogroženi s tudi kadilci, ljudje o sn le prekomerno te težo in nosečnice.

SARS-CoV-2, kot uradno imenujemo novi koronavirus, je v zadnjem letu prizadel tako celotno družbo kot posameznike. Obstajajo pa še posebno občutljive skupine, ki jih je treba aktivno varovati pred okužbo. OGROŽENE SKUPINE Bolniki z nekaterimi kroničnimi boleznimi imajo povečano tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom. Največje tveganje imajo bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, npr. bolniki po presaditvi organov ali bolniki na imunoterapiji. Prav tako so ogroženi onkološki bolniki, sploh tisti s krvnimi raki in tisti, ki aktivno prejemajo radioterapijo ali kemoterapijo. V najbolj tvegano skupino sodijo tudi bolniki s srčno-žilnimi boleznimi,

6

#ZDRAVO

kot sta srčno popuščanje in koronarna srčna bolezen, ter pljučnimi boleznimi, kot so cistična fibroza, KOPB in težje oblike astme. Povišano tveganje imajo tudi diabetiki; bolniki s sladkorno boleznijo tipa II so nekoliko bolj ogroženi kot tisti s sladkorno boleznijo tipa I. Bolj ogroženi so tudi bolniki s kroničnim ledvičnim popuščanjem in tisti z boleznimi jeter. Večje tveganje za težji potek bolezni prav tako predstavlja neurejena hipertenzija. Kadilci in ljudje z indeksom telesne mase (ITM), večjim od 30 kg/m2, imajo povišano tveganje za težji potek COVID-19. V bolj ogroženo skupino sodijo tudi nosečnice. UKREPI ZA PREPREČEVANJE OKUŽBE Zaradi večjega tveganja se tem skupinam bolnikov svetujejo dosledno upoštevanje in izvajanje vseh ukrepov, svetovanih s strani zdravstvene stroke. Pogosto umivajte roke ali jih razkužujte, če nimate na voljo vode in mila. Izogibajte se stikom z vsemi osebami, ki imajo simptome bolezni ali pa so bili v stiku z nekom, ki je okužen s COVID-19. Odsvetuje se fizični kontakt, kot sta rokovanje ali objemanje. Maske so trenutno najučinkovitejši način preprečevanja prenosa okužbe. Če ste v družbi drugih, vedno imejte pravilno nameščeno masko čez nos in usta in to zahtevajte tudi od njih. Po uporabi dvigal ali dotikanju kljuk v večstanovanjskih stavbah si obvezno umijte ali razkužite roke.

Redno in pravilno in po zdravnikovih navodilih uporabljajte vsa predpisana zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni. Poskrbite za zdravo prehrano in zadosten vnos vitaminov ter mineralov. Redna telesna dejavnost prispeva k delovanju imunskega sistema. V času, ko vodenih in skupinskih vadb ni na voljo, moramo za to poskrbeti sami skladno z možnostmi, npr. s sprehodi, tekom in podobnim.

!

Posamezniki z nekaterimi kroničnimi boleznimi imajo večje tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom. Najbolj so izpostavljeni ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, srčno-žilnimi in pljučnimi bolezni ter onkološki bolniki. Zaradi povečanega tveganja morajo te skupine dosledno upoštevati in izvajati vse priporočene ukrepe, saj se s pomočjo teh verjetnost okužbe bistveno zmanjša. Prav tako morajo tudi drugi pokazati solidarnost in se v bližini teh ljudi obnašati odgovorno.


STROKOVNO

Vitamin D in vitamin C

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana OBLIKE VITAMINA D Vitamin D je v maščobi topen vitamin in je v naravi v dveh oblikah, kot ergokalciferol (D2) in holekalciferol (D3). Prvi je predvsem v živilih rastlinskega, drugi pa v živilih živalskega izvora. Pomembna količina vitamina D3 nastane v koži pod vplivom sončne svetlobe v poletnih mesecih.

• prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja, • prispeva k normalni ravni kalcija v krvi, • prispeva k ohranjanju zdravih kosti, • prispeva k delovanju mišic, • prispeva k ohranjanju zdravih zob, • prispeva k delovanju imunskega sistema ter • ima vlogo pri delitvi celic.

Količina vitamina D, ki jo zaužijemo s hrano, je navadno nizka, zato ga je priporočljivo v zimskem času dodajati v obliki zdravil. Preprečevanje ali zdravljenje pomanjkanja vitamina D s holekalciferolom se izvaja pri dojenčkih in starejših osebah, v zimskem času pa se dodajanje vitamina D priporoča tudi drugim. Znano je, da ima štiri petine Slovencev pozimi prenizke serumske koncentracije hidroksilirane oblike holekalciferola 25(OH)D3, ki nastaja v jetrih in jo lahko merimo. Pri starejših osebah, ki se zadržujejo predvsem v zaprtih prostorih, pa prihaja tudi do zelo hudega pomanjkanja vitamina D s koncentracijami 25(OH)D3 pod 30 nmol/l. Optimalna serumska koncentracija 25(OH)D3 je 50–75 nmol/l. Aktivna dihidroksilirana oblika 1,25 (OH)2D3 vitamina D nastane iz 25(OH)D3 v ledvicah pod vplivom obščitničnega hormona.

VPLIV VITAMINA D NA DELOVANJE IMUNSKEGA SISTEMA Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema, ki omogoča takojšnje delovanje makrofagov na viruse in bakterije. Dober imunski sistem zmanjša pojavnost in stopnjo zbolevanja za akutnimi okužbami dihal. Optimalen vnos vitamina D uravnava imunski odgovor, da ta ne vodi v pretirano sproščanje vnetnih celic. Trdnih dokazov za učinke vitamina D na potek okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2 še ni. Priporočljivo pa je poskrbeti za zadosten vnos vitamina D v vseh življenjskih obdobjih, ker je vpleten v različne fiziološke procese človeškega organizma. Osebe z okvarami ledvic, boleznimi z odlaganjem kalcijevih soli v ledvicah ter osebe z visokimi koncentracijami kalcija v krvi ali urinu naj jemljejo vitamin D le pod nadzorom zdravnika.

VITAMIN D IN HRANA Živila, ki vsebujejo večje količine vitamina D, so mastne ribe, na primer losos (20µg/100g), in ribje olje (25µg/10g), nekaj ga vsebujejo tudi jajčni rumenjak in telečja jetra. Rastlinska živila vsebujejo zanemarljivo količino ergokalciferola, ki bi se pretvorila v aktivno obliko vitamina D. V nekaterih državah sistemsko dodajajo vitamin D osnovnim živilom, predvsem mleku in mlečnim izdelkom. Na takih živilih in dopolnilih prehrane Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) dovoljuje naslednje navedbe glede vitamina D:

VITAMIN C JE ANTIOKSIDANT Vitamin C je vodotopen vitamin, ki je nujno potreben v različnih fizioloških procesih. Zdrava prehrana s sadjem in zelenjavo

»Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema, ki nas ščiti pred virusi in bakterijami.«

!

omogoča zadosten dnevni vnos, predvsem rumena in zelena paprika, brokoli, brstični ohrovt, izmed sadja pa kivi, agrumi, črni ribez … Že 100–200 g naštetih živil zadošča za priporočen dnevni vnos vitamina C. Kot antioksidant se vitamin C prav tako dodaja različnim živilom. Jemanje prehranskih dopolnil z vitaminom C je smiselno le pri pomanjkljivi prehrani in povečanih potrebah, npr. pri intenzivni telesni dejavnosti, pri kadilcih in pogostih prehladnih obolenjih v zimskem času. Priporočen dnevni vnos vitamina C je 80 mg. Na živilih, ki so dober vir vitamina C, Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) dovoljuje naslednje navedbe glede vitamina C: • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, • ima vlogo pri nastajanju kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, • prispeva k sproščanju energije pri presnovi, • prispeva k delovanju živčnega sistema, • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, • ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, • prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E in • povečuje absorpcijo železa. Oba vitamina C in D sta občutljiva za svetlobo in kisik, pri toplotni obdelavi pa je bistveno manj stabilen vitamin C. Priporočljivo je predvsem uživanje surove zelenjave in sadja za zadosten vnos vitamina C ter preprečevanje pomanjkanja vitamina D pri odraslih z jemanjem zdravil, ki vsebujejo holekalciferol, v odmerku 1000 IE (25µg) dnevno v zimskem času.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Zaščitne maske

PRAVILNA UPORABA MASKE

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Zaščitne maske so eden najpomembnejših in najučinkovitejših ukrepov pri preprečevanju okužbe s COVID-19. Študije kažejo, da maske znižajo tveganje za respiratorno okužbo do 80%. Kljub temu, da maske zmanjšajo tveganje za okužbo, pa ne zagotavljajo popolne zaščite, zato moramo ob nošenju mask upoštevati tudi druga priporočila. Pomembno je tudi, katero vrsto mask uporabljamo. Respiratorne maske tipa FFP 2 in 3 so učinkovitejše pri preprečevanju prenosa okužbe, saj zaščitijo pred okužbo osebo, ki jo uporablja, in ljudi v okolici. Zato so primerne tudi za zdravstvene delavce, ki imajo tesen stik s pacienti, opravljajo posege na pacientih ali jih negujejo.

Pred namestitvijo maske si roke umijte z milom ali jih razkužite. *

Masko držite za vrvici in jo namestite za obe ušesi.

Masko potegnite čez usta in brado.

Nosni del s Med pritiskom nošenjem prilagodite se izgibajte obliki vašega dotikanju nosu. maske.

Kirurške maske nudijo manjšo stopnjo zaščite. Te preprečujejo predvsem širjenje okužbe s strani osebe, ki jih nosi, zato s pomočjo teh mask zaščitimo predvsem ljudi v svoji bližini. Če vsi ljudje uporabljamo takšne zaščitne maske, se tveganje za prenos okužbe močno zmanjša.

in otežujejo dihanje. Ko odstranjujemo masko z obraza moramo paziti, da se dotikamo le trakov in nikakor ne sprednjega dela maske. Študije kažejo, da ščitniki za usta ne nudijo takšne zaščite kot maske, zato se priporoča uporaba mask.

Za učinkovitost mask je nujna njihova pravilna uporaba. Ker se virusni delci lahko širijo tudi prek izločkov iz nosu, je nujno, da imamo prekrit tako nos kot tudi usta. Maske se morajo čim bolj prilegati obrazu. Maske FFP 2 in 3 je potrebno menjati na 8 ur, kirurške maske pa na 2 uri oz. že prej, če se navlažijo. Vlažne maske je treba zamenjati, saj zaradi vlage postanejo dobro gojišče mikroorganizmov

so eden najučinkovitejših načinov za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. Ne predstavljajo popolne zaščite, zato je treba upoštevati tudi vsa druga priporočila. Za učinkovitost mask je pomembna njihova pravilna in dosledna uporaba pri vseh posameznikih, ki prihajajo v stik z drugimi ljudmi.

Grenčine in zdravje

Grenčine so snovi grenkega okusa, ki jih najdemo v rastlinah. Vsebuje jih zelenjava, kot so artičoke, radič in rukola, prisotne so v grenivkah, začimbah in zdravilnih rastlinah ter nekultiviranih rastlinah, ki jih nabiramo predvsem spomladi, kot so divji regrat in divji šparglji.

8

#ZDRAVO

MASKE

!

intenzivnih okusov s preveč sladkorja in soli ter pogosto z dodatki različnih ojačevalcev okusa skoraj ne vsebuje grenčin. Je pa pogost vzrok prebavnih težav in obolenj.

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

GRENČINE V RASTLINAH

Umijte si roke z milom ali jih razkužite.

Maske tipa FFP2 in 3 je potrebno menjati na 8 ur, kirurške maske pa na 2 uri ali pogosteje.

STROKOVNO

Tradicionalno zeliščarstvo je razvrščalo rastline po njihovem okusu in vonju. Rastline z grenčinami so pripadale praelementu ognju. Grenka zelišča so se uporabljala za lajšanje motenj prebave že od davnih časov.

Po določenem času* masko zavrzite.

ZELIŠČNA GRENČICA

Grenčica spodbuja izločanje prebavnih sokov in s tem prebavo. VLOGA GRENČIN PRI PREBAVI Grenčine imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja prebavil, vplivajo na delovanje želodca, črevesja, jeter in žolčnika. Spodbujajo izločanje prebavnih sokov in s tem prebavo. Pogosto so v rastlinah prisotne v kombinaciji z eteričnimi olji, ki pomirjajo krče, preprečujejo nabiranje plinov v črevesju ter delujejo blago protibakterijsko. Zaznavanje grenkega okusa je odvisno od števila okušalnih receptorjev za grenko v ustih. Procesirana hitro pripravljena hrana

Grenčice so alkoholni izvlečki zdravilnih rastlin, ki vsebujejo grenčine. Zeliščna grenčica, pripravljena v Lekarni Ljubljana, vsebuje grenčine aloje, pomarančevca, cikorije, rumenega svišča in rmana, sluzi navadnega sleza ter eterična olja janeža, melise, klinčkov, angelike in skorje cimetovca. Izvlečki uporabljenih rastlin spodbujajo tek z vplivom na izločanje prebavnih sokov, zmanjšajo napihnjenost in napenjanje ter pospešijo prebavo. Priporočen enkratni odmerek zeliščne grenčice je 5 ml. Grenčico uporabljamo do 3-krat dnevno po 5 ml, pred obrokom. Ker grenčice vsebujejo alkohol, niso primerne za otroke in mladostnike, nosečnice in doječe matere, osebe z obolenji želodca, jeter, žolčnika ter vse tiste, ki se morajo izogibati vnosu alkohola.


STROKOVNO

Otroci in zdravila raven Staranje kože je na so proces, kateremu bolj, ni lje av st nekateri izpo ga lahko drugi manj. Vsi pa nimo. vsaj malce upočas

Starost in teža otroka sta zelo a za pomembna podatk e pravilno odmerjanj zdravil.

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Otroci niso le pomanjšani odrasli, saj se njihovo telo še razvija. Imajo drugačno sestavo telesa in drugačen metabolizem, saj njihovi organi, zlasti jetra in ledvice, ne delujejo enako kot pri odraslih. ZDRAVILA ZA OTROKE To je treba upoštevati tudi pri zdravljenju z zdravili, saj otrokom teh ne moremo odmerjati enako kot odraslim. Obstajajo različne formule za izračun odmerkov glede na starost, telesno maso in telesno površino. Najbolj natančno je odmerjanje glede na telesno površino, v praksi pa se najbolj uporablja odmerjanje glede na telesno maso. Pri izbiri zdravil za otroke, sploh pri samozdravljenju, moramo upoštevati tudi otrokovo starost. Samozdravljenje je po

navadi omejeno na 3-5 dni, odvisno od zdravil, ki jih uporabljamo. Če se simptomi v tem času ne izboljšajo ali pa se poslabšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom. Zdravila vedno shranjujte zunaj dosega otrok. LAJŠANJE SIMPTOMOV IN ZNAKOV PREHLADA V času prehladov je pomembno, da znamo na pravilen način lajšati simptome in znake bolezni. Paracetamol se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin. Od 3 mesecev naprej se lahko uporablja za samozdravljenje,

OTROŠKO TELO se ves čas razvija in ima drugačno sestavo kot odraslo telo, tudi otroški organi ne delujejo enako kot pri odraslih. Zato sta pri zdravljenju otrok z zdravili potrebna drugačen pristop in večja previdnost. Zelo pomemben podatek, po katerem vprašamo v lekarni, je teža vašega otroka, saj zdravila najpogosteje odmerjamo prav glede na težo.

!

do 3 mesecev pa po predpisu zdravnika. Paracetamol odmerjamo glede na težo otroka. Na 4 ure lahko odmerimo 10 mg na kg telesne teže oz. na 6 ur lahko odmerimo 15 mg na kg telesne teže. Za enak namen uporabljamo tudi ibuprofen. Ibuprofen je primeren za otroke, ki so starejši od 6 mesecev in težji od 6 kg. Najvišji celodnevni odmerek je 20 mg na kg telesne teže, ki ga moramo razdeliti na 3–4 odmerke. Butamirat se uporablja za lajšanje suhega kašlja in je primeren za otroke od 6 mesecev naprej. Rastlinski sirup s trpotcem se lahko uporablja že od 4. meseca naprej. Acetilcistein, bromheksin in zdravila rastlinskega izvora na podlagi bršljana olajšajo izkašljevanje in so primerni za otroke, starejše od 2 let. Nekateri rastlinski sirupi za izkašljevanje na podlagi materine dušice pa se lahko uporabljajo že od 4. meseca naprej. Kapljice in pršila z oksimetazolinom oz. ksilometazolinom, ki zmanjšajo otekanje nosne sluznice in tako olajšajo dihanje, se za samozdravljenje uporabljajo od 2. leta starosti naprej. SPODBUJANJE DELOVANJA IMUNSKEGA SISTEMA Za spodbujanje delovanja imunskega sistema se lahko pri otrocih, starejših od 4 let, uporabljajo rastlinska zdravila na podlagi ameriškega slamnika. Otroci od 1. leta pa lahko uživajo vitamine A, B6, B12, C, D in folno kislino ter minerale cink, selen, baker in železo, ki imajo vlogo oz. prispevajo k delovanju imunskega sistema. Za pravilno delovanje imunskega sistema so pomembni pravilna prehrana, ustrezna telesna dejavnost in dovolj spanca.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Nega kože pozimi

Marija Aleksič, farm. tehn., Lekarna Citipark

Pozimi se je že skoraj vsak od nas kdaj spopadal z izsušenostjo kože ali občutkom, da kožo zateguje. Pozimi našo kožo napadata mraz in veter, ki povzročata nelagodje in občutek izsušenosti. V zaprtih prostorih je zaradi ogrevanja zrak suh in topel, zunaj pa hladen in vlažen. Posledica nenehnega menjavanja okolja je med drugim tudi suha in izsušena koža. O izsušeni koži govorimo, kadar v njeni zgornji plasti primanjkuje vode. Pordelost, srbečica, pekoč občutek in luščenje so

10

#ZDRAVO

navadno najpogostejši pokazatelj suhe kože. Suha koža je brez sijaja, zmanjša se njena prožnost, na nekaterih predelih je lahko hrapava in groba na otip. Pri težjih oblikah se lahko pojavijo tudi ekcemi, koža je lahko razpokana in poškodovana. KAKO NEGOVATI KOŽO POZIMI? Nega telesa: • Pri umivanju ne smemo pretiravati z vročimi prhami ali kopelmi. Prhanje naj traja največ 10 minut in prhajte se z mlačno vodo. Predolgo prhanje ali kopanje topi maščobno zaščito kože. Izogibajmo se uporabi alkalnih mil, ki še dodatno izsušijo kožo. Svetujemo uporabo sindetov ali oljnih mil. Po prhanju z brisačo le nežno popivnajte kapljice vode. • Po kopanju nanjo nanesemo negnovalni izdelek, npr. kremo, losjon, balzam, ki naj vsebuje več maščob kot vode, da na površini kože ustvari tanek maščobni sloj, ki prepreči izhlapevanje vode in jo zadrži v koži. Priporočljivo je, da izdelek vsebuje tudi naravne vlažilce, kot sta glicerin in urea. Ti imajo sposobnost vezave vode v koži in jo s tem v njej tudi zadržijo. Izdelek lahko po potrebi nanesemo tudi večkrat na dan. Pomembno je, da negovalni izdelek nanesemo v zadostni količini. Nega obraza: koža na obrazu je med bolj izpostavljenimi, zato ji moramo nameniti še več pozornosti. • Tudi pri čiščenju obraza moramo paziti, da ne uporabljamo preveč agresivnih sredstev, ki bi lahko kožo še dodatno izsušili. Izdelki za čiščenje naj ne vsebujejo alkalnih mil ali alkohola. Za

čiščenje svetujemo izdelke, ki jih ni treba izpirati, kot je mleko za čiščenje ali micelarna voda. Po čiščenju z mlekom sledi nanos tonika, ki naj bo nežen in brez alkohola. • Takoj po čiščenju nanesemo kremo. Kožo je treba negovati z bolj mastno kremo, ki vsebuje vlažilce, lipide, ceramide in hialuronsko kislino, kar pomaga pri vezavi in zadrževanju vlage v koži. Zima je čas, ko koža poleg vlaženja potrebuje tudi dodatno zaščito pred mrazom in vetrom. Vedno, ko se odpravite ven na sprehod, v trgovino, na smučanje ali sankanje, morate kožo dodatno zaščiti, vsekakor pa mora tudi zimska krema za obraz vsebovati zaščitni UV-faktor. Nega ustnic: mraz, veter, suh zrak v ogrevanih prostorih in vlaženje ustnic z jezikom pozimi hitro izsušijo kožo na ustnicah, zato večkrat na dan na ustnice nanesite balzam. Izberite balzam za ustnice z blažilnim učinkom, ki mehča površino kože in jo hkrati vlaži. Nega rok: roke so najbolj izpostavljen del telesa, zato s primerno nego poskrbite, da koža na njih ne bo izsušena ali celo razpokana. Zlasti v tem obdobju, ko si roke še pogosteje umivamo in razkužujemo, moramo poskrbeti za dodatno nego. Roke si umivajte z mlačno vodo in ne z agresivnimi sredstvi. Po vsakem umivanju in razkuževanju priporočamo nanos kreme, da kožo zaščitimo in preprečimo izsušitev. Priporočamo uporabo rokavic med čiščenjem in ko smo zunaj na mrazu. Poskrbeti je treba tudi za zadosten vnos tekočine, prezračevanje in vlaženje prostorov.


HIŠA LJUBHOSPICA

Spomin na naše bližnje pokojne naj živi v nas

Tatjana Fink, vodja Hiše Ljubhospica 24-URNO TELEFONSKO SVETOVANJE

HIŠA LJUBHOSPICA na 051 322 979 24/7 telefonska dostopnost za strokovno svetovanje na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju zaključevanja življenja.

USTANOVITELJICA IN GLAVNA PODPORNICA LJUBHOSPICA JE LEKARNA LJUBLJANA.

Letošnji 1. november je zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, minil precej drugače kot pretekla leta. Pokopališča so bolj samevala kot lani v tem času, spomin na naše najbližje, ki jih ni več, smo počastili drugače. Dan mrtvih je bil videti kot kateri koli drug dan. V družbi, v kateri umiranje in smrt ne bi bila tabu, takšnega praznika v resnici ne bi potrebovali, saj bi bilo čaščenje spomina na pokojne del vsakdanjega življenja. Če v obdobju zaključevanja življenja vaše ljubljene osebe potrebujete podporo, nas lahko kadar koli pokličete na 051 322 979.

Vendar pa živimo v družbi nenehnega napredka in rasti, kjer posameznik, ki je bolan in umira, preprosto nima pravega prostora. Smrt smo izrinili iz svojih življenj in jo potisnili za zidove ustanov ter v roke znanosti in strokovnjakov. Ljudje ne umirajo več na domu, kjer bi lahko do zadnjega ostali v stiku s svojimi najbližjimi in skupnostjo, ampak končajo v bolnišnicah, kjer se zdravniki do zadnjega trudijo podaljševati življenje, tudi ko to prinaša veliko trpljenja. Tudi rituali, povezani s pogrebi, so se skozi čas dramatično spremenili. Katja Hrobat Virloget s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem pravi, da so danes ti rituali zelo zadržani in neosebni. Nemalokrat na pogrebu vidimo žalujoče s sončnimi očali, kakor da želijo skriti svoja čustva. Smisel pogreba pa je, nasprotno, javno priznanje smrti, s katerim so bili v tradicionalnih družbah povezani dramatičnost, kričanje in puljenje las v afektu. Tudi otrokom želimo preprečiti stik z bolnimi in umirajočimi, ker naj bi jih tako zaščitili, namesto da bi jim umiranje in smrt predstavili kot to, kar v resnici sta – sestavni del življenja. Svojci bolnikov, ki zadnje obdobje preživljajo v bolnišnici ali v drugih ustanovah, so v trenutnih razmerah pogosto pod še večjim čustvenim pritiskom, saj imajo omejen stik in s tem omejen čas za slovo ali pa te možnosti celo nimajo. V Hiši Ljubhospica tudi v času izrednih kovidnih razmer v družbi zagotavljamo celostno oskrbo neozdravljivo bolnim ob koncu življenja in dajemo psihosocialno oporo njihovim

svojcem. Kljub strogim preventivnim ukrepom svojcem in bolnikom omogočimo srečanja, na katerih se lahko pogovorijo o vsebinah, ki so pomembne zanje pri končevanju odnosa. Bolnike in svojce podpremo pri spopadanju s težkimi čutenji, s katerimi se soočajo ob sprejemanju minljivosti. Veliko pozornost posvetimo čustveni in duhovni podpori umirajočim in svojcem. Zavedamo se pomena končevanja odnosa tako za umirajočega kot svojca, saj je to pomembno za »dobro« smrt – miren/ spokojen odhod in za pot v zdravo žalovanje. Svojce spremljamo tudi po smrti bližnjega v procesu žalovanja. Zagotovimo jim varen prostor, v katerem se žalujoči lahko sooča s svojo izgubo na individualen in edinstven način, kakor je bil edinstven tudi odnos, ki se je prekinil. Pomen žalovanja namreč ni v tem, da pretrgamo vezi in skušamo pozabiti na umrlega, ampak v sprejemanju smrti kot dela življenja, v katerem človek fizično umre, ostaja pa prisoten na ravni ljubezni in duha. Rituali, kot sta obiskovanje groba in prižiganje sveč, nam pri tem lahko pomagajo. V času, ko je zaradi lastnega zdravja in zdravja drugih bolje ostati doma, pa lahko naredimo oltarček nekje doma ali zunaj. Nanj položimo fotografije, sveče in druge predmete, ki nas spominjajo na pokojnega. »Spomin na naše drage je v naših srcih in ne na pokopališču,« pravi socialna delavka v Hiši Ljubhospica Mirjam Tozon. Naj umrli živi v našem premišljevanju o hvaležnosti za trenutke, ki smo jih preživeli skupaj in ki nas bogatijo ter ostajajo v naših srcih.

#ZDRAVO

11


SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA Lekarna po meri sodobnega človeka •

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Posebne spletne akcije.

Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu.

Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana.

Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta.

Telefarmacija - posvet z magistrom farmacije na daljavo.

www.lekarnaljubljana.si

-15% od 30. 11. do 13. 12. 2020

15 % popusta na izbrane izdelke Jamieson velja od 30. 11. do 13. 12. 2020 le v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Popusti se ne seštevajo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2020 11 LL - Spletna Lekarna - oglas Jamieson.indd 1

Imate vprašanja o jemanju zdravil? Posvetujte se z magistrom farmacije na daljavo. Strokoven in prijazen nasvet v udobju vašega doma. Naročite se na brezplačen posvet s pomočjo virtualne asistentke Žive na www.lekarnaljubljana.si.

12

#ZDRAVO

18/11/2020 14:03


ZAŠČITNA OPREMA

MEDIBLINK BREZKONTAKTNI IR TERMOMETER M340

LOKALNI ANTISEPTIK V PRŠILU Dezinfekcijsko sredstvo, ki deluje proti širokemu spektru mikroorganizmov (bakterije, kvasovke, plesni, virusi) in je namenjeno za hitro higiensko razkuževanje rok in drugih delov kože. Antiseptik v pršilu vsebuje tudi dekspantenol in ognjič, ki kožo ščitita in negujeta. Na voljo: 50 ml in 280 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Brezkontaktno merjenje telesne temperature na čelu. Čas merjenja je manj kot 2 sekundi. Omogoča tudi merjenje temperature tekočin, predmetov in prostora. Merjenje se opravlja na razdalji 1-5 cm od čela/predmeta/tekočine. Ima 3-barvni zaslon, ki vas opozori na povišano telesno temperaturo. 5 let garancije.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

50 ml redna cena: 3,87 € cena s Kartico zvestobe

3,10

Medicinski pripomoček.

280 ml redna cena: 8,51 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

20

%

6,81

redna cena: 54,99 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

20

BACILLOL 30 ROBČKI

20 %

PEHA-SOFT NITRILE FINO

redna cena: 2,33 € cena s Kartico zvestobe

1,98 €

redna cena: 9,55 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

1

POPUST:

15 %

ZAŠČITNA MASKA PRIMA

15 %

Zaščitne maske za obraz tip IIR, 3-slojna, za enkratno uporabo. Na voljo so zaščitne maske v roza ali modri barvi, 5 ali 20 kosov.

VTRUST NAPRSTNI PULZNI OKSIMETER VTRUST naprstni pulzni oksimeter je namenjen merjenju nasičenosti arterijske krvi s kisikom (SpO2) in pulza. Primeren za otroke in odrasle. Natančnost merjenja SpO2: +/- 2%. Natančnost merjenja pulza: +/- 1 enota.

Medicinski pripomoček.

5 kos redna cena: 2,25 € cena s Kartico zvestobe

Medicinski pripomoček.

redna cena: 54,88 € cena s Kartico zvestobe

46,65 €

POPUST:

Medicinski pripomoček.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

1

6

Zaščitne, nepudrane rokavice za enkratno uporabo iz nitrila. Na voljo so v priročnem manjšem pakiranju po 10 kosov, v velikosti S, M in L. Rokavice niso sterilne, 10 kos.

Prepojeni dezinfekcijski robčki za dezinfekcijsko čiščenje različnih površin. Brez barvil in parfumov. Velikost robčka 18 x 20 cm, 80 robčkov v zavitku.

8,12 €

%

43,99 €

6

POPUST:

2,03 €

15 %

20 kos redna cena: 6,20 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

10 %

5,58 €

1

POPUST:

10 %

OTROŠKA BOMBAŽNA PRALNA MASKA s 3 filtri 3-6 let

7-12 let

• Komplet vsebuje eno pralno masko in tri filtre iz pralne tkanine. En filter, ki se ga namesti v žepek na notranji strani maske, se lahko uporabi 4-krat. • Ob upoštevanju navodil uporabe maska ohrani 95% zmogljivost filtriranja. • Zaščitne maske tipa I so skladne s standardom UNI EN 14683:2019.

Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana

Medicinski pripomoček

#ZDRAVO

13


VELIKEVELIKE UGODNOSTI ZAZAZBRANA ZVESTOBE UGODNOSTI ZBRANAJABOLKA JABOLKA ZVESTOBE SKODELICA S POTISKOM ČIPKE

ZIMSKI ČAJ

redna cena: 6,99 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 4,90 € cena s Kartico zvestobe

Zeliščni čaj vsebuje plodove šipka, cvetove lipe, liste navadnega sleza, liste melise, cvetove črnega bezga in cimetovo skorjo, 50 g.

Steklena skodelica, potiskana z vzorcem ročno izdelane slovenske klekljane čipke, je izdelana v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik. Skodelica je pakirana v lični darilni embalaži, 420 ml.

3,50 €

POPUST:

1

50

2,45 €

%

1

POPUST:

50 %

ALGO-DERM KREMA

MAZILO ZA USTNICE

Krema z rjavo morsko algo je namenjena vsakodnevni negi obraza in vratu. Primerna je za nego zahtevne in občutljive kože. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 50 ml.

Ustnice neguje in varuje pred vplivi okolja, 5 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 15,07 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 2,54 € cena s Kartico zvestobe

7,54 €

POPUST:

2

1,27 €

50 %

NEKOČ IN DANES, DOMAČA ZELIŠČNA GRENČICA

1

POPUST:

50 %

ARONIJA IZPOD ALP 100% naravni sok, stisnjen iz sveže obranih jagod aronije, brez dodanega sladkorja, konzervansov in sadnih arom, 750 ml.

Prehransko dopolnilo z vodno-etanolnimi izvlečki zelišč. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 220 g. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,18 € cena s Kartico zvestobe

9,23 €

redna cena: 13,47 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

2

9,43 €

30 %

THERMO THERAPY

2

POPUST:

30 %

BIOSTILE COLLAGEN POWDER BLEND

Mediciniski pripomoček pomaga blažiti bolečine v mišicah in sklepih. Na voljo terapevtske blazinice za bolečine v vratu, nastavljiv trak in 2 grelni blazinici ter blazinice za bolečine v hrbtu in ramenih, nastavljiv trak in 4 grelne blazinice.

Vsebuje 5 različnih virov hidroliziranega kolagena, vitamin C, kurkumin, silicij in smolo šilajit v obliki praška za pripravo napitka. Slovenski proizvod, 30 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 8,90 € cena s Kartico zvestobe

6,23 € 14

#ZDRAVO

redna cena: 88,81 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

30 %

Ugodnost za zbrana jabolka zvestobe za izdelka Thermo Therapy velja od 1. 12. 2020 do 18. 1. 2021.

39,96 €

4

POPUST:

55 %


DARILO BO NAKUPU ALOEVERA X2, ANTI AGE Izdelki linije anti-age vsebujejo hialuronsko kislino iz aloje vere, vitamine, koencim Q10 in kolagen. Na voljo krema za obraz, 50 ml; krema za okoli oči, 18 ml in serum za obraz, 50 ml. Ob enkratnem nakupu enega ali več izdelkov iz anti-age linije vam podarimo toaletno torbico. Zaloga daril je omejena, akcija traja do razdelitve daril.

Darilo

Darilo OIL OF THE KING - KRALJEVO OLJE 100% čista in naravna eterična olja njivske mete, mire, čajevca, bosvelije in rdečega bora. Na voljo balzamične kapljice, 10 ml in balzamični gel, 50 ml. Ob enkratnem nakupu enega ali več izdelkov Oil of the King vam podarimo izparilnik. Zaloga daril je omejena, akcija traja do razdelitve daril.

VITRY Francoska družba Vitry je ena najstarejših proizvajalcev kakovostnih pripomočkov za manikuro in pedikuro. Specializirana je za proizvodnjo pincet, škarjic in klešč za nohte iz nerjavnega jekla, poleg tega pa ima v ponudbi bogat izbor drugih izdelkov (pil, strgal, lakov ipd.) za nego nohtov, stopal in obraza. Ob enkratnem nakupu dveh ali več izdelkov Vitry, vam podarimo Vitry lak za nohte bordo barve. Zaloga daril je omejena, akcija traja do razdelitve daril.

Darilo

Naj bo vsak dan posebna priložnost! Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oziroma do prodaje zalog. Akcija velja za vse darilne pakete Neutrogena. Naročnik oglasa je Lomas d.o.o.

#ZDRAVO

15


DARILA ZA MALČKE Ljublja na ul. 11, 1000 Komen skega Ljublja na, .si SINET d.o.o. Lekarn a ubljana stock Tisk: : Javni zavodwww.le karnalj d.o.o., Shutter ije: Vodik Ilustrac Vodik d.o.o.

in urednik

Ob enkratnem nakupu dveh ali več izdelkov Malček prejmete DARILO Družinski koledar MALČEK

POPUST:

40 %

1.

4.

7.

PETEK SOBOTA

KI KOLED

10.

AR 2021

14.

EDAR KOL KI 15.

16.

17.

D R U ŽIN S

2021

18.

19.

20. 21. 22.

25.

26. 27. 28. 29. 31.

PONČO redna cena: 14,90 € cena s Kartico zvestobe

EK

SREDA ČETRTEK

PETEK

PONEDELJ

EK

TOREK SREDA

ČETRTEK PETEK

SOBOTA NEDELJA

SKODELICA MALČEK Izdelano v Steklarni Hrastnik, 275 ml.

2

redna cena: 6,00 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

30 %

9,03 €

3,00 €

Dogodivščine zmajčka Malčka s prijatelji, 25 strani. Založba Lekarna Ljubljana. redna cena: 12,00 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

50 %

1

POPUST:

50 %

MALČEK MANDLJEVO OLJE IN MALČEK NEGOVALNA KREMA

2

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. MANDLJEVO OLJE 150 ml redna cena: 6,22 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 30 %

POPUST:

30 %

4,35

ZMAJČEK MALČEK ČOFNE V VODO

1

NEDELJA

PONEDELJ

TOREK

Zaloga daril je omejena, akcija traja do razdelitve daril.

BRISAČA redna cena: 12,90 € cena s Kartico zvestobe

6,00 €

ČETRTEK PETEK

SOBOTA

NEGOVALNA KREMA 50 ml redna cena: 2,97 € cena s Kartico zvestobe

2,08 €

1

POPUST:

30 %

POUČNE SLIKANICE ZA MALČKE u go dn

V enotah Lekarne Ljubljana lahko izbirate med slikanicami: Ranil sem se! Kaj naj storim?; Na pomoč, zbolel sem; Prdeča princesa; Nič več dude; Nič več plenic; Vedno sem čist; Čas pred zasloni.

2po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

16

#ZDRAVO

e z ves tobe

10,43 €

EK

SREDA

23.

30.

MALČEK PONČO IN BRISAČA

NEDELJA PONEDELJ

TOREK

SOBOTA Napiši, . zabiš24. NEDELJA da ne po

8,93

Izdelano iz 100% bombaža. Dimenzije ponča: 64 x 62 cm, dimenzije brisače: 75 x 75 cm. Proizvedeno v Sloveniji.

ČETRTEK

8.

11.

Izdelano iz neoprena, velikost 34 cm. redna cena: 14,89 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 40 %

EK

TOREK SREDA

9.

12.

MALČEK NAHRBTNIK

PONEDELJ

5.

13.

Novo leto

SOBOTA NEDELJA

6.

(akcija ne velja za galenske izdelke Malček)

Novo leto

PETEK

2. 3.

tic

1

JANUAR Opomnik za:

DRUŽINS

5,20

Produk cija:

DRUŽINSKI KOLEDAR MALČEK

Velikost 22 cm. redna cena: 8,66 € cena s Kartico zvestobe

Založn ik

MALČEK PLIŠASTA IGRAČA


MALČKI

MATIČNI MLEČEK 750 MG

Izdelek vsebuje kulture (L. gasseri, B.bifidum, B.longum), brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti želodčni kislini. Zagotovljena stabilnost v roku uporabe tudi po odprtju, 60 žvečljivih tablet z okusom vanilije.

Prehransko dopolnilo z medom, svežim matičnim mlečkom, pantotensko kislino in vitaminom B6. Primerno za otroke od 6. leta dalje, 10 plastenk po 15 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 15,94 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,93 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 5,95 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

25 %

tz

a ime i k e K ar tn

Medicinski pripomoček.

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

63,19

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Primeren za vso družino. Vsebuje masko za dojenčke oz. otroke ter masko za odrasle, ustni nastavek, posodico za fiziološko raztopino, povezovalno cev dolžine 2 m ter 5 rezervnih zračnih filtrov. Je zelo učinkovit, saj razprši izredno majhne aerosole (MMAD: 2,3 μm), ki prodrejo globoko v pljuča redna cena: 78,99 € (PORR: 90,2%). Omogoča cena s Kartico zvestobe enostavno vzdrževanje. Garancija 2 leti. €

Akcija velja na celotno linijo Salvit, razen na Salvit Beta glukan 1+1 gratis.

8

e z ves tobe

SALVIT

MEDIBLINK KOMPRESORSKI INHALATOR PANDA M460

Medicinski pripomoček.

1g+rat1is

os

Medicinski pripomoček.

u go dn

Sinomarin Otroci na naraven način očisti nosno votlino, tako da odpravi odvečno sluz in nečistoče ter s tem sprosti zamašen nos in povrne normalno dihanje skozi nos. S tem preprečimo nazalne in sekundarne okužbe in zaplete, npr. vnetje srednjega ušesa. Primerno za dojenčke od 6. meseca starosti in otroke, 100 ml + 100 ml.

Pastile za grlo Junior-angini z okusom jagode so medicinski pripomoček, ki ščiti sluznico ust in žrela, zlasti pri bolečinah v grlu, 24 pastil.

1

20 %

SINOMARIN OTROCI

JUNIOR-ANGINI PASTILE

4,46 €

POPUST:

3

tic

20

11,14 €

%

e z ves tobe

POPUST:

POPUST:

20 %

ug o dn

1po5pu%st

tz

a ime t n i k e K a r

os

Izperite viruse in bakterije iz nosu. Naravna moč Jadranskega morja. Dostopna vsem. Vsak dan.

e z ves tobe

3

tic

12,75 €

tic

KYO-DOPHILUS KID'S

Medicinski pripomoček. Oktober 2020 Zastopnik in distributer: JADRAN - GALENSKI LABORATORIJ d.o.o. Ljubljana, Litostrojska cesta 46A, 1000 Ljubljana, e-pošta: info@jgl.si Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si od 26.11.2020 do 18.1.2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelek Aqua Maris Clean 125ml. Naročnik oglasa je JGL Ljubljana d.o.o.

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

BETAGLUKAN PLUS

AK-IMUN

Prehransko dopolnilo z betaglukanom, vitaminom C, koencimom Q10, ekstraktom korenine ginsenga in cinkom v obliki kapsul. Cink in vitamin C imata vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

AK-Imun je prehransko dopolnilo z aminokislinami, vitamini in minerali s sladilom in okusom pomaranče in limone, v obliki zrnc za pripravo napitka, 4 vrečke. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 11,09 € cena s Kartico zvestobe

8,87 €

redna cena: 17,89 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

2

20 %

14,31 €

20 %

Tablete Bio C vsebujejo naravni vitamin C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, 40 tablet.

Sadni čaj Brusnica vsebuje 60% brusnice, 100 g. Zeliščni čaj Šipek vsebuje plodove šipka, 100 g.

os

K ar

tic

u go dn

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2po0pu%st a ime i k e tn

POPUST:

A. VOGEL, BIO C

SADNI IN ZELIŠČNI ČAJ

tz

3

redna cena: 8,50 € cena s Kartico zvestobe

7,65 €

2

POPUST:

10 %

CENTRUM MULTIVITAMINI

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,67 € cena s Kartico zvestobe

11,62 €

3

POPUST:

15 %

SE TE NEKAJ LOTEVA? VRO INA ALI BOLE INA OB GRIPI IN PREHLADU?

Vsebuje PARACETAMOL in VITAMIN C.

www.daleron.si

18

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

#ZDRAVO

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

WAYA® D3 kapljice vsebujejo vitamin D3 za normalno rast in razvoj kosti in normalno delovanje imunskega sistema ter koristno bakterijo Lactobacillus rhamnosus GG za uravnoteženo črevesno mikrofloro, 10 ml.

Prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Vitamina A in C, baker ter cink imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Na voljo več vrst: od A do Ž za odrasle (30 in 60 tablet), Silver za starejše od 50 let (30 in 60 tablet), Men za moške (30 tablet) in Women za ženske (30 tablet).

tic

WAYA D3 KAPLJICE ®


ZA BOLJŠE POČUTJE

KOENCIM Q10 30MG Z ANTIOKSIDANTI

MEDIBLINK MERILNIK KRVNEGA TLAKA M540

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

Medicinski pripomoček.

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

7,99 €

2

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka, ki omogoča tudi zaznavanje nepravilnega srčnega utripa in atrijske fibrilacije. Priložen adapter in univerzalna manšeta za obseg roke od 22 do 42 cm. 2x 120 spominskih mest. Garancija 10 let.

POPUST:

redna cena: 74,99 € cena s Kartico zvestobe

20 %

59,99 €

MICROLIFE MERILEC KT BP A2 BASIC Microlife BP A2 Basic je avtomatski nadlaktni merilnik krvnega tlaka enostaven za uporabo. Deluje na podlagi PAD tehnologije, s pomočjo katere zaznava srčne aritmije. Garancija 5 let. Medicinski pripomoček.

8

POPUST:

20 %

REFLUSTAT Reflustat je medicinski pripomoček, ki vsebuje natrijev alginat in karbonate. Natrijev alginat tvori gel, ki predstavlja fizično pregrado. Natrijev hidrogenkarbonat pomaga zniževati kislost v želodcu, 20 vrečic. Medicinski pripomoček.

7

POPUST:

15

8,06 €

%

2

POPUST:

15 %

V boj proti dražečemu grlu GEL ZA GRLO 10ml

pakiranje vsebuje 14 vrečic po 10ml tudi za otroke od 1 leta starosti

tz

%

a ime t n i k e K a r

os

30ml

ug o dn

PRŠILO ZA GRLO

2po0pust

e z ves tobe

50,96 €

redna cena: 9,48 € cena s Kartico zvestobe

tic

redna cena: 59,95 € cena s Kartico zvestobe

SIRUP PROTI KAŠLJU 150ml tudi za otroke od 1 leta starosti

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 26.11.2020 do 18.01.2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelke, prikazane na oglasu. Izdelki so medicinski pripomočki. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o.

URAVNAVAJ SLADKOR V KRVI

POVIŠAN KRVNI SLADKOR?

preko celega dne.

GLUKOCARE KAPSULE, NAPITKI IN ČAJ.

Izberi svojega ali udari z vsemi tremi.

LIFE-ENHANCER.EU

01 562 06 03 Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oziroma do prodaje zalog. Akcija velja za izdelke Glukocare kapsule, Glukocare napitek in Glukocare čaj. Naročnik oglasa je Herba Medica d.o.o. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

WWW.HERBA-MEDICA.SI

#ZDRAVO

19


ZA BOLJŠE POČUTJE

PAPERMINTS

GRETHER'S PASTILE BREZ SLADKORJA, S SLADILI

Osvežilne pastile z okusom mentola, brez sladkorjev, 18 pastil in osvežilni lističi z okusom mete, 24 lističev.

Glavna sestavina Grether's pastil je glicerol, ki ustvari zaščitni film na ustni sluznici in glasilkah. Okus črnega ribeza, 110 g.

redna cena: 1,89 € OSVEŽILNE PASTILE cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20 %

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

1,51

redna cena: 7,76 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 1,59 € OSVEŽILNI LISTIČI cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20 %

5,82 €

1,27

2

POPUST:

25 %

u go dn

Učinkovita zaščita in vlaženje ustne votline ter sluznice grla in žrela. Na voljo pastile z okusom češnja/ mentol ali ribez/mentol, 20 pastil.

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

Medicinski pripomoček.

tic

GELOREVOICE

e z ves tobe

VITAMIN D3 2000 IU Prehransko dopolnilo vsebuje vitamin D, ki prispeva k delovanju imunskega sistema, ohranjanju zdravih kosti in delovanju mišic, 30 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,99 € cena s Kartico zvestobe

1po5pu%st

tz

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Prašek za pripravo napitka s 400 mg magnezijevim citratom in okusom pomaranče. Brez sladkorja. Na voljo pakiranje z 20 ali 50 vrečicami.

a ime i k e tn

K ar

tic

MG LIFE 400

e z ves tobe

5,99 €

20

#ZDRAVO

POPUST:

25 %

EKOLIFE LIPOSOMSKI B-KOMPLEKS Vsebuje vitamine B6, B12, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensko kislino in biotin, 150 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,91 € cena s Kartico zvestobe

17,92 €

www.nasic.si

2

4

POPUST:

10 %


a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

1po0pu%st

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

Imunski sistem Koencim Q10 kapsule

Vitamin C

1000 mg tablete

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oz. do prodaje zalog. Akcija velja za izdelke navedene na oglasu. Slike so simboli~ne. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Naro~nik oglasa je Fitosan d.o.o.

ug o dn

1po5pu%st

tz

a ime t n i k e K a r

os

Naravna prehranska dopolnila Solgar odlikujeta vrhunska kakovost in čistost sestavin.

-

e z ves tobe

tablete

tic

B kompleks

SOLGAR, ZA CELO DRUŽINO Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana. si. Akcija velja od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oziroma do prodaje zalog. Akcija velja za celotno linijo Solgar. Naročnik oglasa je Salvus Med d.o.o.

#ZDRAVO

21


SILVER CARE NATURAL

MLEKO S PANTENOLOM Vsebuje 1 % dekspantenola, ki spodbuja obnovo kože. Olivno olje, ki je ena glavnih sestavin izdelka, vrača koži prožnost in voljnost, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

os

POPUST:

20 %

SYSTANE COMPLETE

13,56 €

3

POPUST:

20 %

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 16,95 € cena s Kartico zvestobe

u go dn

Antiseptičen in protimikroben medicinski pripomoček v obliki pršila ali kreme ustvari zaščitni film in s tem pomaga naravnim procesom pri obnovi kože. Kadermin se uporablja za oskrbo in celjenje manjših ran, prask, odrgnin in opeklin. Na voljo Kadermin pršilo za rane, 125 ml ali Kadermin krema, 50 ml.

e z ves tobe

KADERMIN

Systane COMPLETE vlažilne kapljice ščitijo in obnavljajo vse sloje solznega filma. Primerne so za suhe, utrujene, boleče, razdražene, lepljive ali solzeče se oči, 10 ml.

tic

2

tic

u go dn

Na voljo ščetka popust Medium s srednje tz a ime i k e K ar tn trdimi ščetinami z ricinusovim oljem in okroglimi konicami, 1 kos in ščetka Carbon z zelo mehkimi ščetinami z aktivnim ogljem, ki spodbuja vpijanje zobnih oblog, s čimer omogoča učinkovito čiščenje in prispeva k odstranjevanju bakterij, ki povzročajo zadah, 1 kos.

redna cena: 7,63 € cena s Kartico zvestobe

6,10 €

20%

e z ves tobe

NEGA TELESA

Urgo filmogel za afte je tekoči zaščitni gel, ki prek afte ustvari vodoodporno in fleksibilno filmsko plast, obstojno do štiri ure, 6ml. Urgo filmogel proti herpesu združuje prednosti gela in obliža, ki deluje v vseh fazah razvoja herpesa na ustnicah, 3 ml.

Novo

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

tic

Krema in olje Namman Muay sta namenjena negi kože v predelu mišic, kosti in sklepov. Imata prijeten vonj po tajskih zeliščih. Krema 100g in olje 120ml.

os

URGO® u go dn

NAMMAN MUAY

e z ves tobe

Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

BREZ KLORHEKSIDINA IN ALKOHOLA

itiv

Skin pršilo in gel

Nail pršilo

sens

forte Medicinski pripomoček

*Priporočila za delo v času epidemije Covid-19 v zobozdravstveni ordinaciji SZZZZS. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke prikazane na oglasu. Naročnik oglasa je Enikam d.o.o., www.enikam.si

22

#ZDRAVO

ino va cij a!

RAZTOPINA ZA ORALNO HIGIENO IN ZDRAVLJENJE Tudi po priporočilih zobozdravnikov doma in v tujini*

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

tic

u go dn

PRVA POMOČ ZA KOŽO IN NOHTE Kombinacija aktivnega kisika in ionskega srebra, hialuronske kisline, Aloe vere in pantenola.

e z ves tobe

AKTIVNI KISIK ZA OKSIGENACIJO, REGENERACIJO, dEZINfEKCIJO


3,48 €

1

VICHY MINERAL 89

16,15 €

os

tic

u go dn

e z ves tobe

Dnevna nega za močnejšo in polnejšo kožo. Primeren je za vse tipe kože. Vsebuje 89% mineralizirane termalne vode Vichy in hialuronsko kislino, 50 ml. redna cena: 20,70 € cena s Kartico zvestobe

a ime i k e K ar tn

4

POPUST:

22 %

LA ROCHE-POSAY HYALU B5

LA ROCHE-POSAY VITAMIN C 10

Serum proti gubam vsebuje dve vrsti hialuronske kisline, vitamin B5. Primeren za vse tipe kože, 30 ml.

Obnovitveni serum proti gubam. Vsebuje čisti vitamin C, salicilno kislino in Neurosensine za obnovitev popolnega sijaja kože. Primeren tudi za občutljivo kožo, 30 ml. redna cena: 35,08 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 35,35 € cena s Kartico zvestobe

27,57 €

a ime i k e K ar tn

50 %

Linija Neovadiol izdelkov je namenjena negi zrele kože v menopavzi. Akcija velja na celo linijo Neovadiol.

tz

tz

POPUST:

VICHY NEOVADIOL

2po4pu%st

2po2pu%st

os

redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe

Prebiotična vlažilna nega s termalno vodo La Roche-Posay, primerna za občutljivo kožo. Primerna tudi za dojenčke. Na voljo dve vrsti: za suho in normalno občutljivo kožo, 40 ml.

u go dn

Gel za suho kožo se zlahka vpije v kožo in preprečuje izgubo vlage in ponovno vzpostavi optimalno navlaženo stanje kože, 50 ml.

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE

tic

BIO OIL GEL

e z ves tobe

NEGA TELESA

5

POPUST:

22

%

27,36 €

5

POPUST:

22 %

#ZDRAVO

23


ZRELA LETA

CA + MG + D

DOPPELHERZ AKTIV VITAMIN D 2000 I.E.

Prehransko dopolnilo s kalcijem, magnezijem ter vitamini B6, C, K in D, s sladiloma, v obliki šumečih tablet z okusom pomaranče in grenivke, 20 šumečih tablet.

Prispeva k delovanju imunskega sistema in mišic ter k ohranjanju zdravih kosti in zob. Ena tableta vitamin D vsebuje 50 μg vitamina D. To ustreza 2000 I.E. vitamina D, 45 tablet.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 3,17 cena s Kartico zvestobe €

POPUST:

1

20 %

FLORADIX u go dn

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

Floradix Epresat® Multivitaminski tonik vsebuje vitamine A, B6, C in D, ki prispevajo k delovanju imunskega sistema, 250 ml. Floradix Kalcij, magnezij in cink Prehransko dopolnilo s kalcijem, magnezijem, cinkom in vitaminom D ter z zeliščnimi izvlečki in sadnimi koncentrati. Vitamin D in cink prispevata k delovanju imunskega sistema, 250 ml.

e z ves tobe

5,80 €

tic

2,54 €

redna cena: 6,82 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

15 %

BIOSTILE B-COMPLEX + SILICIUM Kombinacija vitaminov skupine B, holina, vitamina C iz šipka in silicija iz bambusovih poganjkov. Slovenski proizvod, 60 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,90 € cena s Kartico zvestobe

21,17 €

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

5

POPUST:

15 %

JAMIESON OMEGA-3 EKSTRA MOČ

COREGA COMFORT

Vsebuje 700 mg omega-3 (420 mg EPK in 280 mg DHK). EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. DHK ima vlogo pri delovanju možganov in pri ohranjanju vida. Brez priokusa po ribah, 100 kapsul.

Krema za vsakodnevno pričvrstitev zobne proteze. Pomaga zaščititi dlesni pred draženjem in omogoča celodnevno udobno pričvrstitev, 40g.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 7,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 29,04 € cena s Kartico zvestobe

24,68 €

6,78 €

POPUST:

5

15 %

2

POPUST:

15 %

www.bolezni-ven.si (diosmin / flavonoidi, izraženi kot hesperidin)

Krvavitev

Bolečina

Srbenje

blet

36 ta

DETRALEX, kombinacija flavonoidov, je venoaktivno zdravilo, ki s protivnetnim delovanjem uèinkovito premaguje težave s hemoroidi.

DTX 1219SHB

Servier Pharma d.o.o., Podmilšèakova ulica 24, 100 Ljubljana, www.servier.si.

24

Pred uporabo natanèno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uèinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. #ZDRAVO


ZBRANA JABOLKA ZVESTOBE

NE POZABITE NA ZBRANA JABOLKA ZVESTOBE V LETU 2020 Jabolka zvestobe, zbrana do decembra 2020, so veljavna do 31. 12. 2020. Jabolka zvestobe, zbrana in neunovčena v decembru 2020, se prenesejo v novo bonitetno obdobje v letu 2021. MENJAVA JABOLK ZVESTOBE ZA ZNESKOVNI POPUST Tudi letos imate imetniki Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki ste zbrali večje število jabolk zvestobe možnost, da v obdobju od 1. do 31. 12. 2020 zamenjate jabolka zvestobe za zneskovni popust. Primeri menjave jabolk zvestobe za zneskovni popust so v spodnji tabeli. Jabolka zvestobe lahko za zneskovni popust zamenjate od 1. do 31. 12. 2020 ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Zneskovni popust velja za enkratni nakup izdelkov in se ne prenaša v novo bonitetno obdobje. Zneskovnega popusta ni možno uveljavljati na nakup: zdravil in ostalih izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev in darilnih bonov. Zneskovnega popusta ni možno uveljavljati v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Jabolk zvestobe oziroma zneskovnega popusta ni mogoče zamenjati za denarno izplačilo. Menjava jabolk zvestobe za zneskovni popust je mogoča samo na način, ki je opisan v spodnji tabeli (v stolpcu OBRAZLOŽITEV).

ZNESEK NAKUPA S KARTICO ZVESTOBE

ŠTEVILO JABOLK ZVESTOBE

ZNESKOVNI POPUST

OBRAZLOŽITEV

10 EUR ali več

10

1 EUR popusta

Če s Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana nakupite za 10 EUR ali več, lahko 10 jabolk zvestobe zamenjate za 1 EUR popusta.

20 EUR ali več

20

2 EUR popusta

Če s Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana nakupite za 20 EUR ali več, lahko 20 jabolk zvestobe zamenjate za 2 EUR popusta ali pa 10 jabolk zvestobe zamenjate za 1 EUR popusta.

MENJAVA JABOLK ZVESTOBE ZA POPUST OB NAKUPU IZDELKA PO IZBIRI V letu 2021 boste imeli imetniki Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 4-krat možnost zamenjati 20 jabolk zvestobe za 20 % popusta ob nakupu 1 kosa izdelka po svoji izbiri*. Ugodnost velja ob enkratnem nakupu 1 kosa izdelka in ob predložitvi Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in ostalih izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev in darilnih bonov. Ugodnosti ni možno uveljavljati v Spletni Lekarni Ljubljana in se ne prenaša v novo bonitetno obdobje. Popusti se ne seštevajo.

nosti bon

v vredn

i

Splošne pogoje poslovanja z darilnimi boni najdete na: www.lekarnaljubljana.si

a ime i k e K ar tn

os

tz

Daril

tic

u go dn

2po5pu%st

Poskrbite za zdravje in dobro počutje svojih najbližjih in jim podarite darilni bon Lekarne Ljubljana.

e z ves tobe

*

bon Darv vrilednnoisti

OtrOška tipna slikanica za slepe in slabOvidne

Otroška slikanica Pingvinčki in skrivnostni travnik je prva slovenska natisnjena tipna slikanica za slepe in slabovidne otroke. Združuje didaktični, literarni in terapevtski vidik. Zasnovana je tako, da vključuje visoko kontrastne dražljaje, ki pritegnejo pozornost tudi slabovidnih otrok, za slepe pa je dragocena zato, ker ji je dodano besedilo v brajici in lahko celotno zgodbo otipajo. Slikanica s svojo zgodbo in ilustracijami spodbuja otroke k raziskovanju, razmišljanju in spoznavanju. Pomaga jim pri njihovem razvoju, izobraževanju ter jih spodbuja k branju. Akcija 25% popust na slikanico Pingvinčki in skrivnostni travnik velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 26. 11. 2020 do 18. 1. 2021 oziroma do prodaje zalog.

#ZDRAVO

25


DECEMBER JANUAR

MESEČNA AKCIJA

20 % P O P USTA

15 % POPUSTA

1. 12. - 31. 12. 2020

1. 12. - 31. 12. 2020

na vse izdelke Avène

na vse izdelke Now

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

22 % 20 % P O P U STA POPUSTA

na liniji Lipikar in Cicaplast

na vse izdelke Silver Care

1. 1. - 31. 1. 2021

1. 1. - 31. 1. 2021

IZDELKI ZA USTNO HIGIENO Z ANTIBAKTERIJSKIM DELOVANJEM M A D E

I N

I T A L Y

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah

Akcija velja imetnike Kartice razpoložljivega zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega LL za Viva (v okviru asortimana) in Lekarne SpletniLjubljana, Lekarnispecializiranih Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Popusti se ne seštevajo. pravne osebe. Akcije ne veljajo za promocijska pakiranja, popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si www.lekarnaljubljana.si


LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam:

POPUST ZA UPOKOJENCE

• pripomočki za pomoč starejšim • kozmetični izdelki in izdelki za pri vsakdanjih opravilih, osebno nego, • pripomočki za gibalno ovirane • otroški program, osebe, • živila za posebne prehranske in • ortopedska obutev, zdravstvene namene, • opornice, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, povezanih z • diagnostični testi, • izdelki za oskrbo poškodb in ran, boleznimi sodobnega časa.

10% POPUSTA* na nakup vsak 1. in 2. delovni dan v mesecu

TICE STI KAR UGODNO NA VOLJO BE ZVESTO TUDI I V LL VIV

*Popust ne velja za nakup zdravil brez recepta, medicinskih pripomočkov, ki se izdajajo na naročilnico, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo.

DARILNI BONI LL VIVA -

020 06 LL Viva oglas popust upokojenci 93x133,5.indd 1

V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

www.llviva.si

09/06/2020 14:02

Ponudbo v specializiranih prodajalnah LL Viva smo obogatili z darilnimi boni, na voljo sta vrednosti za 10 € in 20 €, bone pa prejmete v lični kuverti. Splošne pogoje poslovanja z darilnimi boni najdete na www.llviva.si

KOMPRESIJSKE NOGAVICE IN OPORNICE

rama

Zakaj OS1st? -Lajšanje bolečin -Hitrejša regeneracija -Patentirana kompresija v conah -Boljša prekrvavitev -Po medicinskih standardih -Opora za sklepe in mišice

zapestje mišice gleženj

komolec koleno hallux valgus

Distributer: Tarso, Luka Vrbinc s.p Litijska 19, 1000 Ljulbljana

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

secu

SPECIALIZIRANA PRODAJALNA LL VIVA


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi HODULJA S ŠTIRIMI KOLESI AIDAPT Lahka štirikolesna hodulja z močnim aluminijastim ohišjem je zelo trpežna, za vsakodnevno uporabo.

Na voljo v vijolični, sivi in beli barvi.

Na voljo v modri, rdeči in srebrni barvi.

redna cena: 146,38 €

redna cena: 103,99 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

117,10€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

83,19€ 20%

ZLOŽLJIVA SPREHAJALNA PALICA AIDAPT Raztegljiva sprehajalna palica, 5 različnih višin, ergonomski ročaj, primeren za v obe roki, noga iz gume preprečuje zdrse, trak za enostavno shranjevanje. Različne barve. Višina palice: 810 - 910 mm. Največja teža uporabnika: 100 kg. redna cena: 27,85 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Hoduljo se lahko zloži in tako zavzame malo prostora za skladiščenje ter prevoz. Z anatomsko zasnovanima ročajema, zavorami in nastavljivo višino je primerna za starejše uporabnike. Hodulja ima integriran sedež in oblazinjeno naslonjalo ter majhen prostor za shranjevanje predmetov.

NASTAVLJIVO NASLONJALO AIDAPT Posteljno naslonjalo je pripomoček za počitek bolnikov ali tistih, ki iščejo večje udobje v postelji. Nastavite lahko 5 različnih kotov (do 85 stopinj), največja dovoljena teža uporabnika je 108 kg. Naslonjalo je narejeno iz trdnega okvirja in iz tkanine, ki se enostavno čisti, ima tudi blazino za glavo. Na voljo v modri in sivi barvi. redna cena: 32,88 €

POPUST:

22,28€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

26,30€ 20%

Pestra izbira modelov ortopedske obutve

KOLEKCIJE JESEN-ZIMA

Zalogo obutve preverite v najbližji specializirani prodajalni LL Viva.

Lastnosti ortopedske obutve Hergos in Sabatini: • je zelo lahka in prilagodljiva po velikosti, • izdelana iz najnovejših tehnično naprednih in kakovostnih materialov, • zagotavlja udobje in skrbi za ohranjanje zdravih stopal, • ponaša se z odstranljivimi anatomsko oblikovanimi vložki. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana

28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi LUPA Z LED LUČMI AIDAPT

KOZAREC S POKROVOM AIDAPT Ergonomsko oblikovan kozarec s protizdrsnim oprijemom in s pokrovom, na katerem je odprtina za pitje. Ventil na pokrovu preprečuje polivanje. Kozarec je primeren za vroče in hladne tekočine. Varno za uporabo v mikrovalovni pečici in pomivalnem stroju.

redna cena: 9,44 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

7,55 € 20%

Izdelano iz okolju prijaznega materiala (brez PVC). Na voljo v treh barvah.

SET KRTAČ AIDAPT Komplet z dolgimi, ergonomsko oblikovanimi ročaji z udobnim gumijastim oprijemom. Komplet vključuje glavnik s plastičnimi zobmi in mehko ščetko. Primeren za uporabnike z omejeno gibljivostjo rok ali ramen.

Ročno povečevalno steklo s 6 LED lučmi za branje, uporabo pri delu, hobijih ipd. redna cena: 9,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

7,92 € 20%

KOMPLET GRELNIH COPAT IN GRELNIKA ZA VRAT AIDAPT Izdelka sta zelo mehka, prilegata se stopalom in vratu ter zagotavljata udobje in toploto za sprostitev napetih mišic in bolečih stopal. Grelni vložek v copatih in grelnik za vrat se lahko segreje v mikrovalovni pečici.

redna cena: 20,06 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

16,05

redna cena: 22,90 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

18,32 20% €

VARNO, UDOBNO, UČINKOVITO Obutev PODARTIS je zasnovana za: • zaščito občutljivih stopal, tudi stopal z deformacijami (metatarsalgija, halux valgus, kladivasti prsti), • osebe z omejeno gibljivostjo sklepov, diabetičnim ali revmatičnim stopalom, • osebe s širokimi stopali, • primerna tudi za osebe s prekomerno težo.

Značilnosti: • Poltrdi in trdi biomehanski podplat Timing Rocker Sole® zmanjša obremenitev na najbolj izpostavljenih delih blazinic stopal, in tako ščiti sklepe. • Notranji del čevlja je brez šivov na predelih, kjer prihaja do stika s stopalom. • Raztegljiv zgornji del ter stabilen in višji opetnik. • Večji volumen omogoča vstavljanje že pripravljenih vložkov ali vložkov, narejenih po meri. Na voljo ženski in moški modeli. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

POSEBNA PRAZNIČNA PONUDBA: Kakovostni, topli in udobni izdelki Fellhof iz ovčje kože. VLOŽKI ZA ČEVLJE Topli vložki za v čevlje iz merino volne. Na voljo številke od 36 do 46. redna cena: 12,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

9,03€ 30%

USNJENI COPATI Usnjeni in udobni copati z ovčjo volno. Na voljo številke od 36 do 45.

USNJENE OTROŠKE ROKAVICE Tople in mehke usnjene otroške rokavice brez prstov iz ovčje kože. V bež, modri, rjavi, konjak in roza barvi. Univerzalna velikost.

redna cena: 29,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

20,93€ 30%

redna cena: 16,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

11,83€ 30%

USNJENI OTROŠKI COPATI Udobni in topli otroški copati iz ovčje kože, notranjost je iz 100% volne. V bež, modri, rjavi, konjak in roza barvi. Na voljo velikosti 17/18, 19/20, 21/22, 23/24. redna cena: 16,90 €

USNJENE PODLOŽENE ROKAVICE

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

11,83 30% €

Usnjene in modne rokavice iz ovčje kože. Na voljo v različnih barvah. Na voljo velikosti od 7 do 9,5. redna cena: 29,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20,93€ 30% LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00

LL VIVA POSTOJNA

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 Odpiralni čas: od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00

LL VIVA IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 26. 11. 2020 - 18. 1. 2021 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.


Z največ

VITAMINA C*,

ki krepi imunski sistem. Ob prvih znakih gripe in prehlada.

300 AM

I

V

IT

N

mg

Vsebuje paracetamol in askorbinsko kislino. * Na podlagi primerjav vsebnosti askorbinske kisline v primerljivih zdravilih na trgu za lajšanje simpotmov gripe in prehlada (N02B), po CBZ II (http://www.cbz.si/cbz/ bazazdr2.nsf/), dostop 9. 9. 2020. www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija | SI2010169384 | Informacija pripravljena: september 2020

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

78. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

78. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded