102. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana

Page 1

4 Holesterol 6
7
8
9
kataloga od 25. 4. do 10. 6. 2024 www.lekarnaljubljana.si
Črevesne okužbe
Repelenti
Nasveti za nego aknaste kože Svetovanja in meritve
Veljavnost
Ugodnosti za imetnike kartice zvestobe

Odpihnite alergijo!

Lajša simptome alergijskega rinitisa oz. senenega nahoda.

Deluje 24 ur.

Ne povzroča zaspanosti.

www.dasselta.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Dasselta control vsebuje desloratadin.
let 7

Veljavnost kataloga od 25. 4. do

Svetovanja ob svetovnem dnevu zdravja

V petek, 5. 4. 2024, smo na Pogačarjevem trgu ob svetovnem dnevu zdravja skupaj z Mestno občino Ljubljana, Zdravstvenim domom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zvezo društev za boj proti raku in Združenjem Europa Donna za boj proti raku dojk pripravili številna brezplačna svetovanja za zdravje. Letošnja osrednja tema so bili preventivni zdravstveni programi in pomen vključevanja vanje.

Lekarna Ljubljana je obiskovalcem predstavila storitve v okviru brezšivne skrbi v lekarnah –kdo je upravičen do storitev v okviru obveznega

zdravstvenega zavarovanja, v katerih lekarnah se izvajajo storitve in kaj vključujejo. Več o storitvi si lahko preberete na www.lekarnaljubljana.si

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE

ENOTE LEKARNE LJUBLJANA

● ŠENTVID ČETRTEK, 9. 5. 2024

● IVANČNA GORICA PETEK, 24. 5. 2024

Lekarna Ljubljana, Komenskega ulica 11, Ljubljana

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 25. 4. do 10. 6. 2024 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17.

Fotografije: Shutterstock, Katja Kodba. Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen veljavnega Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini, preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije in farmacevtski tehniki.

Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana.

Ustanoviteljica Lekarne Ljubljana

● ALEJA PETEK, 24. 5. 2024

● SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA TOREK, 28. 5. 2024

● LOGATEC ČETRTEK, 13. 6. 2024

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste imetniki

-10% ob enkratnem nakupu

Kartice zvestobe za vsak nakup prejeli 10% popust.* *Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil, izdelkov na recept, galenskih izdelkov, HAG testov za samotestiranje na covid-19, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

15.–19.

Križanke

7. 2024

Telesni sTražar, MUZIKAL

Popusti ne veljajo za koncert Vlada Kreslina in druge koprodukcijske prireditve. Popusti se ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve.

Zdravo 3
10. 6. 2024 4 Holesterol 6 Črevesne okužbe 7 Repelenti 8 Nasveti za nego aknaste kože 9 Svetovanja in meritve
Spremljajte nas: 10% popust* za imetnike Kartice zvestobe Lekarna Ljubljana *Popust velja na blagajni Križank ob predložitvi kartice zvestobe in na ljubljanafestival.si s kodo LEKARNA10.
Oglas_Lekarne_Ljubljana_118x107_72LF_The_Bodyguard.indd 2 15. 04. 2024 11:58:24

Holesterol

Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov in je v človeškem telesu nepogrešljiv, saj je v vsaki celici kot sestavni del celičnih membran.

Pomembno vlogo ima tudi v živčnem tkivu in žolču. Iz holesterola

nastajajo tudi številni hormoni, kot so estrogen, testosteron, vitamin D in drugi.

Maščobe v krvi delimo na holesterol in trigliceride. Ker so maščobe netopne v vodi, so holesterol in trigliceridi v krvi vezani na posebne beljakovinske prenašalce, ki jih imenujemo lipoproteini. Lipoproteini imajo različno gostoto, poznamo lipoproteine z visoko in nizko gostoto. Holesterolu, ki je vezan na lipoprotein visoke gostote, rečemo HDL-holesterol. Kratica je angleška in pomeni high density lipoprotein. HDLholesterol ima zaščitno vlogo v telesu in mu pogosto rečemo tudi dobri holesterol. Njegova naloga je zbiranje holesterola v krvi in prinašanje tega do jeter. Holesterol, ki je vezan na lipoprotein nizke gostote, imenujemo LDL-holesterol (low density lipoprotein). Pogosto mu rečemo tudi slabi holesterol, saj se nalaga na stene krvnih žil.

Ateroskleroza

Nalaganje LDL-holesterola na stene ožilja je glavni povzročitelj ateroskleroze oz. poapnenja žil. Zaradi tega se žile zamašijo, kar zmanjša prekrvljenost tkiv in organov. Na začetku so aterosklerotične obloge

mehke in lahko počijo. Na takšno razpoko se začnejo pripenjati trombociti in nastane krvni strdek, ki lahko žilo popolnoma zamaši. Ateroskleroza povečuje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni, možganske kapi, srčnega infarkta in celo gangrene.

Srčni infarkt, možganska kap in gangrena so najnevarnejše posledice ateroskleroze oz.

poapnenja žil, ki ga povzroči nalaganje LDLholesterola na stene ožilja!

Visok holesterol lahko

prizadane ljudi ne glede na njihovo telesno težo. Vendar pa lahko prekomerna teža poveča tveganje, saj lahko povzroči, da se ravni

LDL-holesterola (slabega holesterola) povečajo, ravni

HDL-holesterola (dobrega holesterola) pa zmanjšajo.

Ciljne vrednosti holesterola

Ciljne vrednosti holesterola so različne za posamezne skupine pacientov glede na njihovo ogroženost ali pridružene bolezni. Za zelo ogrožene skupine pacientov se priporoča vrednost LDL-holesterola pod 1,4 mmol/L , pri ogroženih skupinah pacientov se priporoča vrednost LDLholesterola pod 1,8 mmol/L , pri zmerno ogroženih skupinah pacientov pa pod 2,6 mmol/L. Pri vseh preostalih pacientih pa je ciljna vrednost LDL-holesterola pod 3 mmol/L . V zelo ogrožene skupine pacientov spadajo ljudje s hudo kronično ledvično boleznijo, sladkorni bolniki, ki že imajo okvare organov, osebe z družinsko hiperholesterolemijo s pridruženimi dejavniki tveganja in osebe z zelo veliko srčno-žilno ogroženostjo. V ogroženo skupino pacientov spadajo posamezniki z zmerno ledvično boleznijo, sladkorno boleznijo brez okvare organov, osebe z družinsko hiperholesterolemijo brez pridruženih dejavnikov tveganja in osebe z veliko srčno-žilno ogroženostjo. Pacienti z zmerno ogroženostjo pa so po navadi mlajši bolniki s sladkorno boleznijo, ki traja manj kot 10 let, in pacienti z zmerno srčno-žilno ogroženostjo. Ciljne vrednosti HDL-holesterola pri ženskah so nad 1,2 mmol/L , pri moških pa nad 1,0 mmol/L .

4 Zdravo
Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana
STROKOVNO

Že samo z bolj zdravo in primerno prehrano (brez jajčnih rumenjakov, drobovine, možganov, salam z vidno maščobo, hrenovk, paštet in tudi hitre hrane) lahko slab holesterol znižamo za tudi do 15 % . In ne pozabite – vsak odstotek zmanjšanja holesterola pomeni 2,5-odstotno zmanjšanje nevarnosti za srčni infarkt!

Meritve holesterola

Meritev holesterola je za zdrave odrasle osebe, brez posebnih pridruženih bolezni, dobro opraviti vsakih nekaj let. Če ima oseba urejen holesterol z uporabo terapije z zdravili, se kontrola svetuje enkrat na leto. Za tiste, ki holesterola nimajo urejenega, pa je kontrolo priporočljivo opraviti enkrat na 2 do 3 mesece, ne pa pogosteje, saj se vrednost lipidov v krvi spreminja počasi. Vrednosti holesterola so izmerjene najbolj natančno, če se izvedejo na tešče, po 12-urnem postu. V tem času se lahko uživa voda ali nesladkani čaj. Priporočljivo je, da se meritev izvede po 10-minutnem počitku. Meritev holesterola v krvi je ob čutljiva preiskava, ki lahko pokaže napačne rezultate, če se ne opravi na tešče, če je v telesu prisotno vnetje, npr. zaradi prehla da, ali če pred preiskavo uživamo hrano, bogato z maščobami in ogljikovimi hidra ti. Najnatančnejše meritve holesterola so tiste, ki so opravljene v diagnostičnih laboratorijih. Meritev z merilniki iz kapilarne krvi je primerna za orientacijsko merjenje holesterola, npr. za opazovanje, ali se vrednosti holesterola spreminjajo, ne pa tudi kot diagnostična metoda. Poleg tega meritve iz kapilarne krvi pokažejo skupne vrednosti holesterola, diagnostične meritve v laboratorijih pa tudi vrednosti HDLin LDL-holesterola.

Zniževanje holesterola

Za ustrezno delovanje telo potrebuje le delček holesterola, ki je prisoten v našem telesu, zato je smotrno stremeti k postavljenim ciljnim vrednostim holesterola. Znižanje LDL-holesterola v krvi ugodno vpliva na zdravje in dokazano zmanjšuje možnosti za nastanek zdravstvenih težav, kot so možganska kap, srčni infarkt, koronarna srčna bolezen in druge. Študije so pokazale, da znižanje vrednosti holesterola zgolj za 1 odstotek pomeni 2,5-odstotno manjše tveganje za srčni infarkt.

Zdrav življenjski slog

S prehrano lahko zmanjšamo LDL-holesterol tudi do 15 odstotkov. Priporočen je manjši dnevni vnos od 300 mg holesterola s hrano, pri ogroženih skupinah pa ne več kot 200 mg holesterola. Največ holesterola vsebujejo rumenjak, drobovina, možgani, piščančja koža, pašteta, hrenovke, krvavice, mesni sir, pečenice, kranjska klobasa, salame z vidno maščobo in polnomastni siri, npr. eno celo jajce vsebuje 300 mg holesterola. Z ureditvijo prehrane lahko znižamo LDL-holesterol in trigliceride. Hrana, ki vsebuje veliko fitosterolov ali vlaknin, lahko pripomore k znižanju vrednosti LDL-holesterola. Zmanjšanje telesne teže lahko ugodno vpliva na znižanje LDL-holesterola, precej bolj pa pripomore k znižanju trigliceridov in povečanju HDL-holesterola. Za povišanje HDL-holesterola lahko poskrbimo tudi tako, da opustimo kajenje in alkoholne pijače uživamo v zmernih količinah ter da zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov. Redna telesna dejavnost, skladna s smer-

nicami svetovne zdravstvene organizacije, npr. 5–7-krat na teden po najmanj 30 minut, ugodno vpliva na zvišanje HDL-holesterola in znižanje trigliceridov, manj pa pripomore tudi k znižanju LDL-holesterola.

Zdravila

Zdrav življenjski slog je učinkovit pri zniževanju holesterola pri povišanih mejnih vrednostih, ko je ta posledica življenjskega sloga in pri manj ogroženih skupin. Bolj ogrožene skupine pacientov in tisti, ki ne morejo urediti vrednosti holesterola s spremembo življenjskega sloga, pa potrebujejo zdravljenje. Najpogosteje predpisana skupina zdravil za zniževanje holesterola so statini, ki zavrejo nastanek holesterola v jetrih. V nekaterih primerih zdravniki predpišejo zdravila iz skupine fibratov, ki zavirajo izločanje lipoproteinov nizke gostote in pospešujejo tvorbo lipoproteinov visoke gostote. V tretji skupini je zdravilo ezetimib, ki zavira absorpcijo holesterola iz črevesja. Najnovejša skupina pa so biološka zdravila iz skupine zaviralcev PCSK9, ki pospešujejo razgradnjo lipoproteinov nizke gostote v jetrih.

Če želimo, da bo meritev holesterola pravilna moramo biti ob preiskavi tešči, se moramo zavedati, da vnetni procesi v telesu, kot je npr. prehlad, lahko motijo meritev, pred meritvijo ne smemo uživati z maščobo in ogljikovimi hidrati bogate hrane.

Holesterol je nujno potreben za delovanje telesa, saj je del celičnih membran, poleg tega iz njega v telesu nastajajo različni hormoni, med drugim tudi vitamin D. Težave nastajajo, ko je v telesu preveč holesterola, saj se ta nalaga na stenah ožilja in tako ovira pretok krvi, kar povečuje tveganje za možgansko kap, srčni infarkt in druge bolezni. Raven holesterola v krvi

lahko nekoliko znižamo z zdravim življenjskim slogom, pogosto pa si moramo pomagati tudi z zdravili, najpogosteje

iz skupine statinov, ki učinkovito znižujejo

raven holesterola.

Zdravo 5
NIVO HOLESTEROLA NORMALEN NIZEK VISOK

Črevesne okužbe

Črevesne okužbe so najpogostejše pri otrocih do prvega leta starosti in so v obdobju otroštva pogostejše kot pri odraslih. Okužbe povzročajo virusi, bakterije in paraziti.

V poletnih mesecih so bolj pogoste okužbe z bakterijami, na primer s salmonelo, E. coli, šigelo in kampilobakter, v zimskih mesecih pa z virusi, ki povzročajo noro, rota, adeno, sapo in astroviroze. Med paraziti so pri nas najpogostejše povzročiteljice okužb črevesja podančice.

Driska s tremi ali več vodenimi odvajanji blata na dan je pri okužbah samoomejujoča in lahko traja od nekaj dni do enega tedna.

Driska pri otrocih

Zaradi nevarnosti dehidracije pri majhnih otrocih, ki imajo drisko z bruhanjem in vročino ali brez obojega, se glede ukrepov posvetujte z otrokovim zdravnikom. Če drisko spremlja vročina, zlasti če je visoka, lahko poveča izgubo tekočine. Če dehidracija ni le blaga in otrok zavrača pitje, ali ne more piti, naj ga pregleda zdravnik.

Podporno zdravljenje driske vključuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov s pitjem raztopine peroralne rehidracijske soli ter glede na starost prilagojeno prehrano. Bolniki bolje prenašajo sestavljene ogljikove hidrate, pusto meso, jogurt, sadje in zelenjavo kot živila, ki vsebujejo veliko maščob in enostavnih sladkorjev. Živila z visoko vsebnostjo enostavnih sladkorjev, kot so npr. sladkane pijače in nekateri sadni sokovi, lahko poslabšajo drisko. Zmanjšanje vnosa živil z laktozo, na primer mleka, lahko skrajša trajanje driske. Nekatere smernice nakazujejo tudi korist uporabe učinkovitih probiotičnih sevov za skrajševanje trajanja driske.

Britanski nacionalni inštitut za zdravje in klinično odličnost (NICE) priporoča odsotnost otrok iz vrtca ali šole še najmanj dva dni po

zadnji epizodi driske ali bruhanja . Otroci z drisko se morajo izogibati plavanju in drugim dejavnostim v vodi. NICE priporoča, da se otroci dva tedna po zadnji epizodi driske ne kopajo v bazenih

Umivanje rok pomembno prispeva k preprečevanju širjenja okužb.

Preprečevanje virusnih okužb

Cepljenje proti rotavirusom je najučinkovitejši način za preprečevanje rotavirusnega gastroenteritisa pri otrocih.

Za preprečevanje širjenja virusov je pomembna dobra higiena. Roke je treba temeljito umiti vsakič, ko otroku pomagate na primer na stranišču ali po previjanju.

Bakterijske okužbe

Otroci najpogosteje zbolijo za bakterijskim gastroenteritisom z uživanjem okužene hrane živalskega izvora. Še posebej moramo biti pozorni pri uživanju jajc, perutnine, govedine in svinjine. Poleg tega se otroci pogosto okužijo s salmonelo ob dotikanju plazilcev, kot so želve ali kuščarji, ali dvoživk, kot so žabe.

Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov v živilih uničimo pri kuhanju. Ločevati moramo surova in kuhana živila, zelo pomembna je tudi čistoča rok, ki si jih je treba umivati vsakič pred pripravo in pred uživanjem hrane. Pomembno je tudi, da pripravljeni obrok takoj pojemo oziroma ga shranimo v hladilniku. Za pitje in umivanje uporabljajte le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodovodnih sistemov.

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., spec., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Dehidracija je lahko resen zaplet driske, posebno pri dojenčkih in mlajših otrocih.

Okužbe s paraziti

Podančice so majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve, ki živijo v prebavilih človeka. Med glistami so najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo. Najpogostejši znak okužbe je močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Okužena oseba si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo in na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Zunaj gostitelja ostanejo jajčeca kužna do tri tedne. Zlasti jim ustreza vlažno okolje. Visoka temperatura nad 55 °C jih uniči.

Okužbo pozdravimo z zdravilom, ki učinkuje na podančice. Predpiše ga zdravnik na recept. Priporočljivo pa je, da se otrok, ki ima podančico, v vrtec ali šolo vrne po končanem prvem krogu zdravljenja .

Preprečevanje dehidracije pri otrocih Otroci naj imajo v svoji bližini vedno na voljo dovolj pitne vode, ohlajenega čaja ali razredčenega sadnega soka brez dodanih sladkorjev.

Gazirane in negazirane sladkane in aromatizirane brezalkoholne pijače in energijske pijače, ki so navadno le vir praznih kalorij, niso primeren nadomestek vode. Zaradi povečanega znojenja v vročih dneh naj pijejo več, še zlasti, če so telesno aktivni. Izgubljeno tekočino nadomeščamo v manjših odmerkih ves dan – v času obroka in med njimi. Blaga izsušitev se pojavi že pred občutkom žeje, na kar moramo biti še posebno pozorni pri majhnih otrocih.

6 Zdravo
STROKOVNO

Repelenti

Repelenti so sredstva, ki varujejo pred ugrizi klopov ter piki komarjev in drugih insektov.

Navadno jih nanašamo na kožo, lahko pa tudi na oblačila in obutev. Da zagotovimo njihovo učinkovitost, jih moramo nanašati dovolj pogosto. Izbiramo lahko med naravnimi in sinteznimi repelenti. Učinkovitost in trajanje učinkovanja repelentov pogosto primerjamo z učinkovitostjo in trajanjem delovanja DEET.

NARAVNI REPELENTI

Naravni repelenti so eterična olja (npr. citronele ali limonske trave, sivke), ki vsebujejo spojine, imenovane monoterpeni (citronelal, geraniol, limonen). Učinkovitost naravnih repelentov je slabša in učinkuje krajši čas od sinteznih, saj hitro izhlapevajo s kože. Vendar je na primer limonska trava, ki vsebuje olje cymbopogon, enako učinkovita kot repelent s snovjo DEET. Pršilo, ki vsebuje 22 odstotkov olja cymbopogon, varuje pred komarji 4 ure in pred klopi kar 8 ur.

Med naravnimi repelenti ima najmočnejši učinek PMD (P-mentan-3,8-diol), ki je v olju limoninega evkaliptusa (Eucalyptus citriodora). Odganja komarje, klope in muhe. Primerjava z DEET je pokazala, da potrebujemo za podoben učinek 2-krat večje koncentracije, hkrati učinkuje krajši čas, zato ga moramo nanašati pogosteje.

Naravni repelenti so razmeroma varni, previdno jih moramo uporabljati na obrazu, saj lahko dražijo oči, nos in usta. V velikih koncentracijah dražijo kožo, posebno, če se uporabljajo nepravilno .

Repelenti z višjimi koncentracijami aktivne sestavine DEET običajno zagotavljajo daljšo zaščito.

SINTEZNI REPELENTI

Med sinteznimi repelenti je najbolj znan DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid), ki je učinkovit proti komarjem, muham, bolham

in klopom. Njegova prednost je, da učinkuje na veliko različnih insektov in ima dolg čas delovanja. Na voljo je v različnih izdelkih v različnih koncentracijah, učinek se nad 30-odstotno koncentracijo ne povečuje, daljša se le trajanje učinka. Izdelki z 10-odstotnim DEET učinkujejo približno 2 uri, tisti s 24-odstotnim DEET pa omogočajo približno 5-urno zaščito. Trajanje zaščite se skrajša ob spiranju repelenta s kože (plavanje, potenje, dež) ali brisanju kože.

DEET ne povzroča raka, lahko pa na koži povzroča vnetje, alergijske reakcije in v izjemnem primeru nevrotoksičnost. Neželeni učinki na koži se izrazijo predvsem v primeru obsežne absorpcije skozi kožo, kar je običajno posledica napačne, to je prepogoste uporabe. Na koži lahko pusti oljnat, lepljiv občutek ter lahko poškoduje nekatere plastične materiale in oblačila, narejena iz sinteznih vlaken (npr. elastan, rajon).

Novejši in bolje prenosljiv sintetični repelent je ikaridin, ki odganja komarje in klope. Izdelki z večjimi koncentracijami (20 odstotkov) učinkujejo podobno kot DEET, a krajši čas. Študija, ki je primerjala njuno učinkovitost pri klopih, je recimo zaznala enak učinek v trajanju do ene ure, nato je bil učinek DEET boljši. Pri zaščiti pred komarji se je ikaridin izkazal za učinkovitega v podobnem časovnem obdobju. Prednosti ikaridina so, da je brez vonja, ni lepljiv, ne masti kože in je ne draži, ne pušča madežev na tkaninah in ne razkraja plastike.

mag. Miroslava Abazović, mag. farm., spec., vodja Lekarne Koseze

Izbira repelenta

Uporaba repelentov je učinkovit način za zaščito pred komarji, klopi in drugimi insekti. Pri uporabi je pomembno, da dosledno upoštevamo proizvajalčeva navodila. Posebno pazljivi moramo biti pri nanosu repelenta pri otrocih. Bolje je, da repelent popršimo le po otrokovih oblačilih, in ne po njegovi koži.

Repelenti so na voljo v obliki kreme, razpršila, gela in stika ter tudi zapestnic, prepojenih z repelenti, vendar so te manj učinkovite, saj ne varujejo celotnega telesa. Izdelek izberemo glede na čas, ki ga bomo preživeli na prostem, in na lokacijo, na kateri smo oziroma kamor potujemo.

Še tako dober repelent ne zagotavlja 100 % zaščite pred piki klopov, zato se kljub njihovi uporabi po vrnitvi iz narave temeljito preglejte in stuširajte, oblačila pa takoj operite.

Za potovanja na območja (tropi), na katerih komarji in drugi insekti prenašajo bolezni, raje uporabimo bolj učinkovite sintetične repelente.

Repelente je treba nanašati na izpostavljene dele kože in oblačila, pri čemer se izogibamo stiku z očmi, usti, ušesi, ranami ali vneto kožo. Če uporabljamo tudi zaščitno sredstvo za sončenje ali drugi kozmetični pripravek, repelent nanesemo po njihovem nanosu.

Večina repelentov –naravnih in sinteznih –je varna za uporabo pri otrocih, starejših od 2 mesecev, pri nosečnicah in doječih materah.

Zdravo 7
STROKOVNO

Nasveti za nego aknaste kože

Akne so pogosta kožna bolezen, pri kateri se kožne pore zamašijo, to pa povzroči nastanek mozoljev in vnetih, okuženih ognojkov.

Pojavljajo se na območjih, kjer je največ lojnic, in sicer na obrazu, prsnem košu, hrbtu in ramenih. Pogostejše so pri najstnikih, lahko pa se pojavijo tudi po 25. letu starosti zaradi hormonskega neravnotežja, vpliva nekaterih zdravil in obolenja. Tudi nekateri dejavniki, kot so močno začinjena, mastna hrana, veliko sladkorja in izdelkov iz bele moke, prekomerno uživanje kravjega mleka in mlečnih izdelkov, stres, kajenje, alkohol, komedogena ličila in izdelki za nego kože, lahko poslabšajo simptome pri aknah.

Glede na izraženost znakov delimo akne na blage, srednje močne in močne. Kozmetični izdelki za nego aken se samostojno uporabljajo le pri blažjih oblikah aken ter kot dopolnilna nega pri srednje močnih in močnih aknah. Izdelki morajo biti hipoalergeni, vlažilni in nekomedogeni. Glavne sestavine za problematično kožo so luščila (npr. salicilna kislina, glikolna, mlečna kislina), vlažilci (npr. hialuronska kislina, glicerol, aloa, pantenol, urea, sorbitol, propilenglikol, termalna voda), niacinamid, vitamin A, L-karnitin, dekaniol, licochalcon, cinkov in bakrov sulfat, žveplo, kaolin, rastlinske izvlečke (npr. žajblja, kamilice, timijana, sivke, melise, evkaliptusa, arnike, ognjiča, avokada, hamamelisa izvleček ovsa, olje dvoletnega svetlina), thiamidol in ceramidi.

ČIŠČENJE KOŽE: Kožo čistite z uporabo izdelkov, ki so še posebej namenjeni za kožo, nagnjeno k nepravilnostim. Čiščenje kože je bistvenega pomena pri zmanjševanju in preprečevanju nepravilnosti. Kožo je priporočeno čistiti redno – dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, z mlačno vodo in čistilnim sredstvom v obliki mila ali gela s protimikrobnim učinkovanjem. Uporaba klasičnih mil ni priporočljiva, saj kožo izsušujejo in nimajo primernega pH. Kožo po umivanju le rahlo popivnajte in je ne drgnite. Uporabljajte izdelke, ki vsebujejo keratolitike ali luščila, ki odluščijo odmrle kožne celice in pomagajo odmašiti pore, sredstva, ki uravnavajo in zmanjšujejo izločanje loja, protimikrobne učinkovine, ki zmanjšujejo število prekomerno namnoženih bakterij na koži, protivnetne učinkovine, ki zmanjšujejo vnetje in rdečino, in vlažilne

učinkovine, ki povrnejo koži naravno zaščito. Za dodatni odstranjevalec ličil lahko uporabite micelarno vodico. Enkrat do dvakrat na teden lahko uporabite nežni piling. Tega nežno nanesite na vlažno kožo s krožnimi gibi s konicami prstov in ga izperite z mlačno vodo. Uporaba pilinga ni priporočljiva ob morebitnem vnetju ali če vam je zdravnik predpisal terapijo. Zadnja faza rednega čiščenja kože je uporaba namenskega tonika. Kožo pomaga dodatno očistiti in pripraviti na nanos negovalnega izdelka. Če se zdravite z zdravili proti aknam, uporaba tonika na podlagi alkohola ni priporočljiva.

NEGA IN ZAŠČITA PRED SONCEM: Za nego aknaste kože uporabljajte dermatološke kozmetične izdelke, namenjene problematični koži. To so lahki fluidi ali nemastne vlažilne kreme, ki vsebujejo antimikrobne in protivnetne sestavine, vitamine A, C, E, provitamin B5 in druge.

Nepravilnosti na koži lahko ob prekomerni izpostavljenosti soncu povzročijo težave s pigmentacijo, zdravila proti aknam pa lahko naredijo kožo, nagnjeno k nepravilnostim, še občutljivejšo za UV-žarke.

Zato je pomembno, da vsakodnevna redna nega kože vključuje tudi prilagojeni izdelek za zaščito pred soncem. UVA- in UVB-zaščita pred soncem je pomemben korak jutranje redne nege kože. Izdelek za zaščito pred soncem nanesite po uporabi topičnega zdravila proti aknam in počakajte pet minut, da se zdravilo povsem vpije, ter pred uporabo ličil in korektorja.

Aknasta koža spada v kategorijo občutljive kože, zato jo je potrebno temu primerno negovati.

PREKRIVANJE NEPRAVILNOSTI IN LIČENJE: Po uporabi negovalnih izdelkov za nego kože, nagnjene k aknam, lahko uporabljate tudi nekomedogene podlage, s katerimi akne, rdečino in nepravilnosti prekrijete ter ustvarite enakomeren ten kože ali prekrivne stike, ki jih uporabite na majhnih prizadetih območjih.

Če se vaše akne ne izboljšajo v nekaj mesecih ali če imate brazgotinaste cistične akne, je priporočeno obiskati dermatologa.

Akne navadno izginejo po koncu pubertete. Mozoljev nikoli ne stiskajte, saj povzročate le še dodatne poškodbe, vnetje in brazgotinjenje. Kozmetične izdelke je treba uporabljati najmanj od 6 do 8 tednov, pravi učinek pa se pokaže šele po treh mesecih. S stalnim preizkušanjem in zamenjavo vedno novih izdelkov stanje namreč le poslabšate. Zato je zelo pomembna vztrajnost. Le redna in pravilna nega kože z uporabo ustreznih izdelkov, ki zmanjšajo tvorbo loja, pospeši luščenje kožnih celic in blaži vnetje. Tako se zmanjša nastanek mozoljev, papul in pustul, dolgotrajnih brazgotin in madežev na koži. Pomembno je tudi, da se z dermatologom posvetujete v zgodnjih fazah aken in ko so simptomi še blagi. S pravilno nego in učinkovitim zdravljenjem z zdravili preprečite poslabšanje bolezni in posledice, kot je brazgotinjenje.

8 Zdravo
STROKOVNO
Nina Ajnik, farm. tehn., Lekarna Ljubljana

Svetovanja in meritve v Lekarni Ljubljana

MERJENJE GLUKOZE IN HOLESTEROLA V KRVI

Na meritev se ni treba predhodno naročiti. Na spodnji objavljen termin se oglasite v izbrani lekarni in opravite želeno meritev. Storitev merjenja holesterola je plačljiva, cena storitve je 3,60 EUR Imetniki Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana imate na navedeno storitev 20 % popusta

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH

S PLETIZMOGRAFOM

Na spodaj navedena svetovanja se je treba predhodno naročiti v lekarni ali prek virtualne asistentke Žive na www.lekarnaljubljana.si/chatbot ali telefonske številke 01/23 06 100. Svetovanja so brezplačna.

SVETOVANJE O DEMENCI

Na svetovanje o demenci se lahko prijavite prek telefonske številke 01/23 06 100 ali ob obisku v notah Lekarne Ljubljana, ki so demenci prijazne točke: lekarne Bežigrajski dvor, Metelkova, Moste, Rakovnik, Pri ZD Grosuplje, Medvode in Cerknica Center. Storitev je brezplačna.

• Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan, vse dni v tednu.

• Posebne spletne akcije.

• Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu.

• Posvet z magistrom farmacije na daljavo.

Termine svetovanj in meritev v enotah Lekarne Ljubljana spremljajte na spletnem mestu www.lekarnaljubljana.si/dogodki

od 25. 4. do 10. 6. 2024

Akcija 25 % popusta na Neutrogena izdelke za nego kože velja od 25. aprila do 10. junija 2024 v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Popusti se ne seštevajo.

Zdravo 9 LEKARNA DATUM URA Miklošič 25. 4. 2024 8.00-11.00 6. 5. 2024 8.00-11.00 13. 5. 2024 8.00-11.00 Logatec 4. 6. 2024 9.00-12.00 Miklošič 12. 6. 2024 8.00-11.00
LEKARNA DATUM URA Bežigrajski dvor vsak
13.00-14.00 Metelkova vsak torek 13.00-14.00 Moste vsako sredo 13.00-14.00
ponedeljek
Inventive Health In H
LEKARNA DATUM URA Grosuplje 25. 4. 2024 9.00-11.00 Rakovnik 6. 5. 2024 15.00-17.00 Fužine 8. 5. 2024 9.00-12.00 Brdo 9. 5. 2024 15.30-17.30 Citipark 14. 5. 2024 15.30-17.30 Moste 14. 5. 2024 9.00-12.00 Supernova 15. 5. 2024 9.00-12.00 Miklošič 23. 5. 2024 9.00-12.00 Vila Urbana 28. 5. 2024 9.00-11.00 Vič 6. 6. 2024 9.00-11.00

Dobro počutje

LEKARNA

LJUBLJANA

OMEGA 3 1000 MG

Prehransko dopolnilo z omega 3 maščobnimi kislinami. Dokozaheksaenojska kislina (DHK) ima vlogo pri delovanju možganov in pri ohranjanju vida. Eikozapentaenojska in dokozaheksaenojska kislina imata vlogo pri delovanju srca, 60 mehkih kapsul.

redna cena: 17,11 € cena s Kartico zvestobe

13,69€ + 3 POPUST: 20 %

ESI NODOL OBLIŽI

Za lajšanje bolečin v hrbtu, križu in mišicah. Hitro in ciljno delovanje. Obliž se enostavno nalepi in pusti, da učinkuje čez cel dan. Vsebuje naravne učinkovine kot so arnika, kafra, vražji krempelj, bela vrba, žveplo in sivka. Varen za uporabo na daljši rok, 24-urno deloavnje, 5 kos.

redna cena: 16,38 € cena s Kartico zvestobe

13,92€ +

: 15%

AVITALE KALCIJ

SONCE

Vsebuje kalcij, vitamine C, E in D3 ter 6 mg beta-karotena, v granulah za neposredno uživanje brez vode. Okus pomaranče, 30 vrečic.

redna cena: 19,93 € cena s Kartico zvestobe

13,95€ + 3 POPUST: 30 %

OMNIFLEX

Linija Omniflex: Flexvital tekoče prehransko dopolnilo s kolagenom, glukozaminom in hondroitinom, 500 ml; Hydra Energy, 20 šumečih tablet in Hot&Cold gel, krema za masažo, 100 ml.

s Kartico zvestobe POPUST: 20%

MICROLIFE

Akcija velja za vse Microlife merilnike krvnega tlaka, inhalatorje, termometre in oksimeter. Akcija ne vključuje rezervnih delov. Zaloga vseh modelov po enotah je različna.

s Kartico zvestobe POPUST: 15%

10 Zdravo Medicinski pripomoček
3 POPUST
Povprašajte za Lekofusin v vaši lekarni. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Informacija pripravljena september 2023 | SI2309278711 Zdravilo Lekofusin vsebuje paracetamol in ibuprofen. *V primerjavi z ibuprofenom ali paracetamolom posamezno. www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovška ulica 57, 1526 Ljubljana, Slovenija UČINKOVITEJŠE* NAD BOLEČINO MOČNEJŠI UČINEK PROTI BOLEČINI HITREJŠE LAJŠANJE BOLEČIN DALJŠI UČINEK DELOVANJA

Dobro počutje

ALGEA

Zelena tableta Algea vsebuje 250 mg posušene sladkovodne mikroalge (Chlorella pyrenoidosa), brez dodatkov. Mikroalga v tableti je nadzorovano gojena in posušena tako, da ohrani vso učinkovitost tudi v obliki tablet. Železo, ki ga Algea vsebuje, prispeva k zmanjševanju splošne utrujenosti in izčrpanosti in ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, 270 tablet.

LEKARNA LJUBLJANA KOENCIM Q10

50 MG

Koencim Q10 50 mg je prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul.

redna cena: 16,58 € cena s Kartico zvestobe

13,26€ + 3 POPUST: 20 %

redna cena: 17,25 € cena s Kartico zvestobe

13,80€ + 3 POPUST: 20 %

MULTI ESSENCE

V liniji Multi Essence prehranskih dopolnil so na voljo Magnezij 400 + B-kompleks, 30 vrečk; Immuno mikrogranule, 20 vrečk; Multivitamini mikrogranule, 30 vrečk ter Vitamini in minerali, 30 tablet.

s Kartico zvestobe POPUST: 15%

VONPHARMA

Na voljo prehransko dopolnilo Ultra Max Multi, multivitamini in minerali, 90 tablet ter prehransko dopolnilo Zelena kava + garcinija + krom . Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi, 90 kapsul.

nespečnost, stres

krvni tlak

Naravne kapsule Podaljšano sproščanje. Deluje celo noč.

ULTRA MAX MULTI

redna cena: 24,80 € cena s Kartico zvestobe

21,08€ + 5 POPUST: 15%

ZELENA KAVA

redna cena: 16,60 € cena s Kartico zvestobe

14,11€ + 3 POPUST: 15%

Naravne kapljice Brez alkohola in konzervansov

Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke iz oglasa. Naročnik oglasa je Fitosan d.o.o.

Zdravo 11 Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.
prodajalnah LL Viva (v okviru
velja od 25.4. do 10.6. 2024 oziroma do prodaje zalog.
Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih
razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija
Popusti se ne seštevajo.
jetra dojenje

Dobro počutje

DR. STEINBERGER EISENBLUT PLUS TONIK

Tonik z železovim (II) glukonatom in vitamini. Železo ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter pri prenosu kisika v telesu. Ne povzroča prebavnih težav, 450 ml.

redna cena: 12,34 € cena s Kartico zvestobe

11,11€ + 3 POPUST: 10 %

OLIGOVIT MAGNEZIJ

Prehransko dopolnilo Oligovit Mg Direct prašek za direktno oralno uporabo s sladilom. Vsebuje magnezij, vitamin B1, B6, K2, D3 in folno kislino. Z okusom češnje, 20 vrečk.

redna cena: 8,48 € cena s Kartico zvestobe

7,63

DR. BÖHM® MAGNESIUM SPORT

Prehranska dopolnila z magnezijem, kalijem in vitaminom

C. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema. Obenem prispeva tudi k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Kalij ima vlogo pri delovanju mišic in vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. Na voljo več različinih pakiranj.

s Kartico zvestobe POPUST: 20%

ENCIAN MAGNEZIJEV KLORID

Je derivat morske soli. Prispeva k zmanjšanju utrujenosti, delovanju mišic in živčnega sistema ter ohranjanju zdravih kosti in zob, 200 g.

redna cena: 6,26 € cena s Kartico zvestobe

5,01€ +

12 Zdravo Medicinski
pripomoček
C M Y CM MY CY CMY K
10
€ + 2 POPUST:
%
2
20 %
POPUST

Dobro počutje

URO BALANCE

Yasenka Uro Balance: tri različne kombinacije D-manoze in izvlečka ameriške brusnice. Uro Balance tekočina, 250 ml; D-manoza direkt, 20 vrečk, ter Uro Balance forte prah, 10 vrečk.

FLONIVIN

Flonivin Forte je prehransko dopolnilo, ki vsebuje 10 milijard bakterij (Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus rhamnosus; Bifidobacterium longum) in inulin, 20 ali 30 kapsul

s Kartico zvestobe

POPUST: 20%

BIO-KULT

Prehransko dopolnilo vsebuje 14 različnih bakterijskih sevov. Brez glutena, umetnih barvil, arom in konzervansov. Primerno za vegetarijance. Na voljo dva različna pakiranja - »potovalno«, 30 kapsul in veliko pakiranje, 60 kapsul.

30 KAPSUL

redna cena: 16,73 € cena s Kartico zvestobe

13,38€

60 KAPSUL

redna cena: 26,92 € cena s Kartico zvestobe 21,54€

20 KAPSUL

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

8,99€ + 2 POPUST:

%

30 KAPSUL

redna cena: 14,49 € cena s Kartico zvestobe

13,04€ + 3 POPUST:

%

PROCTOSAL

Proctosal je medicinski pripomoček z natrijevim hialuron butiratom in dimetikonom, ki tvori zaščitni film in deluje kot mazivo. Ustvari mehansko pregrado okoli rektalne sluznice in se uporablja kot pomožna terapija pri zdravljenju hemoroidov ter pri procesih ponovne epitelizacije in normalizacije analne sluznice. Na razpolago v obliki kreme , 30 g ali mikroklizme , 6 mikroklizm.

MIKROKLIZMA

redna cena: 17,94 € cena s Kartico zvestobe

15,25€ + 4 POPUST:

%

KREMA

redna cena: 17,51 € cena s Kartico zvestobe

14,88€ + 3 POPUST:

Zdravo 13 Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.
10
15
10
+ 3
20 %
POPUST:
+ 5 POPUST
20 %
:
15
%

Dobro počutje

LIVERIN FAST

Liverin Fast prašek s sladilom je prehransko dopolnilo, ki poleg rastlinskih izvlečkov črne kumine, borovnice, mete in črnega ribeza vsebuje še vitamin C, vitamine B kompleksa, selen, cink, baker ter aminokislini (L-cistein ter L-glutation). Vsebuje 10 vrečk za pripravo osvežilnega napitka z okusom borovnice in mete.

redna cena: 19,99 € cena s Kartico zvestobe

17,99€ + 4

ABOCA NEOBIANACID

POPUST: 10 %

NeoBianacid lajša težave, povezane z želodčno kislino, kot so zgaga, bolečina v žlički, gastroezofagealni refluks in gastritis. Poleg tega je primeren za lajšanje simptomov, povezanih s prebavnimi motnjami, 45 tablet.

redna cena: 17,78 € cena s Kartico zvestobe

15,11€ + 4

POPUST: 15%

CATAFERTYL

Na voljo Catafertyl FOR HER , ki je namenjen ženskam v rodni dobi, ter Catafertyl FOR HIM , s kombinacijo 8 sestavin, ki so skrbno izbrane posebej za moške ter imajo pomembno vlogo pri podpori plodnosti, vzdrževanju normalne ravni testosterona in izboljšanju kakovosti sperme, 30 vrečk.

redna cena: 34,95 € cena s Kartico zvestobe

29,71€ + 6

POPUST: 15%

Prehransko dopolnilo s kombinacijo alfa-lipoične kisline, nukleotidov ter vitaminov B skupine. Niacin, vitamini B1, B2, B6 in B12 prispevajo k delovanju živčnega sistema, 30 tablet.

redna cena: 11,90 € cena s Kartico zvestobe

10,71€ + 2

POPUST: 10 %

14 Zdravo Medicinski pripomoček
*Raziskava-januar2024;UporabnikiEnduranze(ArsPharmaebaza).|VitaminCprispevakzmanjšanjuutrujenostiinizčrpanosti.Železoprispevaksproščanjuenergijepripresnovi. Prehranskodopolniloninadomestilozauravnoteženoinraznovrstnoprehrano.AkcijaveljazaimetnikeKarticezvestobevenotahLekarneLjubljana,vspecializiranihprodajalnah LLViva(vokvirurazpoložljivegaasortimana)invSpletniLekarniLjubljananawww.lekarnaljubljana.si.Akcijaveljaod25.4.do10.6.2024oziromadoprodajezalog.Popustisene seštevajo.Slikesosimbolične.AkcijaveljazaEnduranzo.NaročnikoglasajeArsPharmae|www.arspharmae.com Zmanjšaj stres
v službi v 7 dneh* 15 % POPUST BEVIPLEX

Dobro počutje

VIZOL S

Vizol S kapljice za oči (več vrst), za lajšanje težav suhega očesa ali za zaščito očesa pred neugodnim delovanjem alergenov. Brez konzervansov, 10 ml.

s Kartico zvestobe

POPUST: 10%

EFFIGERM

Effigerm, raztopina za izpiranje ran, je hipoklorova raztopina za čiščenje, izpiranje in vlaženje ran. Pomaga pri preprečevanju nastanka biofilma. Uporablja se za oskrbo manjših kožnih odrgnin, raztrganin, ureznin, opeklin. Od rojstva dalje, 60 ml.

redna cena: 6,98 € cena s Kartico zvestobe

5,93€ + 2

POPUST: 15%

SYSTANE

Vlažilne kapljice brez konzervansov ščitijo in obnavljajo vse sloje solznega filma, ne glede na vzrok težav. Predhodna diagnostika ni potrebna. Primerne za suhe, utrujene, boleče, razdražene, krastave, lepljive ali solzeče se oči. Z lipidi, 10 ml.

redna cena: 18,95 € cena s Kartico zvestobe

17,06€ + 4

POPUST: 10 %

VITRY PINCETA ZA KLOPE

Vitry Pinceta za klope iz nerjavnega jekla, 1 kos.

redna cena: 12,15 € cena s Kartico zvestobe

9,72€ + 2

Na voljo tudi v lekarnah.

POPUST: 20 %

CRUSOE

Repelenti proti komarjem in klopom. Na voljo pršilo proti komarjem, 50 ml, 75 ml ali 150 ml; stik proti komarjem, 50 g; roll on proti komarjem, 40 ml in pršilo proti klopom, 75 ml.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

s Kartico zvestobe

POPUST: 10%

Bolhe? Klopi? NE, hvala!

Uničuje uši, klope, bolhe in razvojne oblike bolh.

Posebno oblikovana pipeta omogoča hiter, enostaven in varen nanos zdravila.

Zdravo 15 Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.
let 7
od UHL JA do REPA
navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom. 497402-2024 Fypryst Combo Ad 190x87 ZDRAVO SI.indd 1 28. 03. 2024 13:32:01
Pred uporabo natančno preberite

KYO-DOPHILUS KIDS

Prehransko dopolnilo z okusom vanilije, s kulturami L. gasseri, B. bifidum in B. longum, ki so toplotno stabilne in odporne na želodčno kislino, 60 žvečljivih tablet.

redna cena: 15,94 € cena s Kartico zvestobe

12,75€ + 3 POPUST: 20 %

WAYA LAX JUNIOR

Waya Lax Junior nežno in učinkovito odpravlja zaprtje. Zahvaljujoč glavni sestavini izdelek pritegne vodo in s tem zmehča blato ter olajša njegovo izločanje. Primeren je za uporabo že pri dojenčkih, starejših od 6. mesecev, 250 ml.

redna cena: 9,98 € cena s Kartico zvestobe

8,48€ + 2 POPUST: 15%

HEDRIN

Izdelki za hiter in učinkovit boj proti naglavnim ušem in gnidam. Na voljo v obliki gela v pršilu ; 120 ml, od 6. meseca naprej ali v obliki šampona ; 200 ml (priložen glavnik), od 1. leta naprej.

GEL V PRŠILU

redna cena: 15,50 € cena s Kartico zvestobe

13,18€ + 3

ŠAMPON

POPUST: 15%

redna cena: 17,57 € cena s Kartico zvestobe

14,93€ + 3

POPUST: 15%

LEKARNA LJUBLJANA KAKAVOVO MASLO

Kakavovo maslo s kokosovim oljem in vitaminom E kožo mehča, neguje in ščiti. Je naravno bogato z maščobami, vsebuje tudi vitamin A in E. Maslo je namenjeno negi kože obraza in telesa, 100 ml.

redna cena: 10,90 € cena s Kartico zvestobe

8,72€ + 2

POPUST: 20 %

DR. WOLZ KINDERIMMUN

Prehransko dopolnilo z vitamini, beta-glukanom, koncentratom kolostruma, cinkom in mlečnokislinskimi bakterijami. Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti in k delovanju imunskega sistema. Na voljo v vrečicah , 30 vrečk ali prašku , 65 g.

VREČKE

redna cena: 22,89 € cena s Kartico zvestobe

19,46€ + 4

PRAŠEK

POPUST: 15%

redna cena: 22,59 € cena s Kartico zvestobe

19,20€ + 4

JEKODERM

POPUST: 15%

Mazilo vsebuje ribje olje. Namenjeno je negi suhe, razpokane in razdražene kože, 50g.

redna cena: 11,48 € cena s Kartico zvestobe

10,33€ + 3

POPUST: 10 %

16 Zdravo
Malčki in mame
Medicinski pripomoček

MASTER AID FOOT CARE

V ponudbi so penasta zaščita za kurja očesa, 9 kos; zaščitni tulec za prste na nogah in rokah, S ali L, 2 kosa; distančnik za prste na nogah, 3 kosi; distančnik za palec na nogi, S ali L, 2 kosa ter samolepilna zaščita za peto in gleženj, 2 kosa.

s Kartico zvestobe

POPUST: 20%

BIO-OIL

LEKARNA LJUBLJANA

VLAŽILNA KREMA Z

VITAMINI

Vlažilna krema za vsakodnevno nego mešane in suhe kože zagotavlja uravnotežen hidrolipidni sloj in zaščito kože. Obogatena z vitamini B5, E in A naredi kožo svežo, mehko in gladko, 50 ml.

Kozmetika

redna cena: 7,55 € cena s Kartico zvestobe

6,04€ + 2

AVÈNE

POPUST: 20 %

Olje in 100% Naravno olje za nego brazgotin, strij, neenakomerne polti ter nego zrele, izsušene kože. Priporočljivo za nosečnice, 60 ml ali 125 ml. Gel za nego suhe kože, 50 ml ali 100 ml. Losjon za dolgotrajno vlaženje, 175 ml.

s Kartico zvestobe

POPUST: 25%

AVÈNE zaščita pred soncem za obraz (obarvana in neobarvana) za različne vrste kože: suho kožo, normalno do mešano kožo in mastno kožo, 50 ml. Ščiti pred UVA- in UVB-žarki ter visoko energijsko modro svetlobo HEV. Preprečuje fotostaranje. Akcija velja do 31. 5. 2024

s Kartico zvestobe

POPUST: 25%

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.
Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 25. 4. do 10. 6. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke prikazane na oglasu. Naročnik oglasa je Enikam d.o.o., www.enikam.si. KLORHEKSIDINA BREZ IN ALKOHOLA USTNA HIGIENA IN ZDRAVLJENJE OKSIGENIRA IN REGENERIRA POMIRJA ČISTI DEZINFICIRA LAJŠA CELI PREPREČUJE Medicinski pripomoček
KOŽE IN NOHTOV TERAPEVTSKA KOZMETIKA AKTIVNI
PRI TEŽAVAH NA KOŽI, NOHTIH IN V USTNI VOTLINI
zv e s t bo e
Nega telesa
ZDRAV VIDEZ
KISIK
POMOČ
15% popust u godnostzaimetnikeKartice
Lekarne
V NOVI
Ljubljana
PODOBI

Nega telesa

VITRY LAK PROTI GRIZENJU NOHTOV

Lak proti grizenju nohtov je zasnovan za vse, ki imajo navado grizenja nohtov, vključno z otroki (od 4. leta dalje), ki sesajo palec. Lak je izrazito grenek zato hitro zatre željo po grizenju nohtov. Formula je obogatena s silicijem in učinkovinami biološkega izvora, ki prispevajo k obnovi in krepitvi poškodovanih nohtov, 10 ml.

redna cena: 12,90 € cena s Kartico zvestobe

10,32€ + 3 POPUST: 20 %

VITAL PLUS ACTIVE COL FOR BODY

Tretma za nego telesa na osnovi morskega kolagena, za vsakodnevno uporabo s hranljivim in utrditvenim delovanjem. Primerno za vse tipe kože, tudi za zrelo in zahtevno kožo, 100 ml.

redna cena: 9,90 € cena s Kartico zvestobe

4,95€ + 1 POPUST: 50 %

FUNGALIX FORTE

Patentirano pršilo s črpalko, namenjeno za preprečevanje in zdravljenje glivičnih nohtov. Vlaži in obnavlja noht ter spodbuja rast. Po nanosu se hitro posuši, 30 ml.

redna cena: 13,85 € cena s Kartico zvestobe

11,77€ + 3 POPUST 15%

CONTROL LUB GEL

Medicinski pripomoček Control Lub Gel je lubrikant, ki pomaga pri suhi nožnici in genitalijah. Razvit je z namenom omogočanja lažje penetracije med spolnim odnosom. Na voljo Gel Aloe , z naravnim izvlečkom aloje, 75 ml.

redna cena: 14,90 € cena s Kartico zvestobe

11,92€ + 3 POPUST: 20 %

NAMMAN MUAY ACTIVE CREAM

Krema je namenjena dodatni negi mišic pri športnih aktivnostih ali drugih vzrokih, kot je ponavljajoče delo, starost ali opravljanje poklica, kjer so potrebni veliki napori. Ima prijeten vonj po tajskih zeliščih. Izdelek je namenjen le za zunanjo uporabo, po uporabi si je potrebno temeljito umiti roke, 100 g.

redna cena: 13,53 € cena s Kartico zvestobe

11,50€ + 3 POPUST: 15%

ALOE VERA GEL Z VITAMINOM E

Esi Aloe vera gel z vitaminom E in oljem čajevca vsebuje 100 % gel Aloe vera, vitamin E in olje čajevca. Uporablja se za nego kože in je primeren za vse vrste kože, prozoren, ne masti ter se popolnoma vpije, 100 ml.

redna cena: 10,48 € cena s Kartico zvestobe

8,91€ + 2 POPUST 15%

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE?

Imetnik Kartice zvestobe z vsakim nakupom s kartico zbira jabolka zvestobe. Vsakih pet evrov vrednosti nakupa vam prinese eno jabolko zvestobe* : 2

5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe

10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe

15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn.

Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

SIMBOL POMENI , da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskihizdelkovterostalihizdelkov,zakaterepodročnazakonodajane dovoljujeizvajanjatovrstnihaktivnosti.

• Jabolka zvestobe, ki so zbrana v tekočem letu, veljajo do 31. decembra tekočega leta.

• Neunovčena jabolka zvestobe, ki so zbrana v decembru, se prenesejo v novo bonitetno obdobje v naslednje leto.

18 Zdravo Medicinski pripomoček
POPUST 20% NA IZBRANE IZDELKE YASENKA SKINAGE APRIL Zaščita pred komarji, klopi in drugimi insekti! Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. MESEČNA AKCIJA APRIL/ MAJ Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v mesecih april in maj 2024, kot navedeno pri posamezni akciji oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Akcija ne velja za promocijska pakiranja, popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. www.lekarnaljubljana.si Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. KORISTNE MLEČNOKISLINSKE BAKTERIJE POPUST 15% NA PREDSTAVLJENE IZDELKE APRIL POPUST 15% NA PREDSTAVLJENE IZDELKE MAJ POPUST 15% WAYA® BIOTIC KAPSULE 20X MAJ NATURAL SOURCES | SINCE 1922 Biotic Nega po piku! PREVERJENA KAKOVOST

SPECIALIZIRANA PRODAJALNA Z MEDICINSKIMI PRIPOMOČKI

LL VIVA

Več informacij o dostavi na dom preberite v splošnih pogojih na www.llviva.si

V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico.

DARILNI BONI LL VIVA

V specializiranih prodajalnah LL Viva so na voljo darilni boni v vrednosti 10 € in 20 €. Prejmete jih v lični kuverti. Splošne pogoje poslovanja z darilnimi boni najdete na www.llviva.si.

KOLEDAR BREZPLAČNIH MERITEV IN SVETOVANJ

Na meritve in svetovanja se je treba naročiti osebno v LL Vivi, po telefonu ali preko e-pošte.

PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana

T: 01 230 61 54

E: llviva.prisojna@llgrosist.si pon.—pet.: 9.30—17.00

POSTOJNA

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna

T: 05 630 18 41

E: llviva.postojna@llgrosist.si

pon. pet.: 9.00 17.00

sob.: 8.00 16.00

IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija

T: 05 374 38 24

E: llviva.idrija@llgrosist.si pon.—pet.: 9.00—17.00

LITIJA

Ljubljanska cesta 3, 1270 Litija

T: 01 723 36 89

E: llviva.litija@llgrosist.si

pon., tor., čet., pet.: 9.00 17.00

sre.: 10.00 18.00

KRANJ

Kidričeva cesta 2, 4000 Kranj

T: 04 201 48 50

E: llviva.kranj@llgrosist.si pon.—pet.: 8.00—17.00

BREZOVICA

Tržaška cesta 495, Brezovica pri Ljubljani

T: 01 230 62 00

E: llviva.brezovica@llgrosist.si pon.—pet.: 9.00—18.00 sob.: 8.00—13.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 25. 4. do 10. 6. 2024 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

20 AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA
za zdravstveno zavarovanje Slovenije MERJENJE VENSKEGA PRETOKA S PLETIZMOGRAFOM LL Viva Prisojna 23. 5. 9.30 12.30 LL Viva Postojna 4. 6. 9.00 12.00 LL Viva Litija 21. 5. 9.30 12.30 LL Viva Kranj 14. 5. 9.00 12.00 LL Viva Brezovica 7. 5. 9.00 12.00 SVETOVANJE O PREHRANSKIH DOPOLNILIH BLAGOVNE ZNAMKE BIOSTILE LL Viva Prisojna 14. 5. 10.00 15.00 LL Viva Postojna 14. 5., 11. 6. 9.00 16.00 LL Viva Litija 21. 5. 9.30 12.00 LL Viva Kranj 8. 5., 22. 5. 9.00 16.00 LL Viva Brezovica 16. 5. 9.00 16.00 PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX** LL Viva Prisojna 17. 5. 10.00 12.00 LL Viva Postojna 9. 5. 10.00 11.00 LL Viva Idrija 24. 5. 10.00 12.00 LL Viva Litija 16. 5. 10.00 12.00 LL Viva Kranj 6. 5. 10.00 12.00 LL Viva Brezovica 10. 5. 10.00 12.00
MeritvebodoopravljalistrokovnjakiizDruštvazaosteoporozo. ANALIZA STOPAL IN IZDELAVA FOOTBALANCE VLOŽKOV PO MERI LL Viva Prisojna pon pet. 9.00 18.00 po predhodnem dogovoru LL Viva Postojna 15. 5. 9.00 12.00 LL Viva Kranj 5. 6. 9.00 12.00 LL Viva Brezovica 8. 5. 9.00 12.00 PREGLED LASIŠČA IN KOŽE NA OBRAZU LL Viva Postojna 7. 5., 5. 6. 11.00 14.00 LL Viva Brezovica 6. 5., 3. 6. 12.00 15.00
Zavod
**
MOŽNOST DOSTAVE IZDELKOV NA DOM

ANTIBAKTERIJSKE MEDPRSTNE

BLAZINICE AIDAPT

Blazinice olajšajo pritisk in trenje med prsti pri različnih težavah, kot so boleči vraščeni nohti ter krempljasti in kladivasti prsti.

Premazane so z medicinskim mineralnim oljem, ki navlaži in ščiti kožo med prsti. Hipoalergeno in brez lateksa. V paketu je 6 blazinic, na voljo velikosti M in L.

redna cena: 11,90 €

akcijska cena s

Kartico zvestobe POPUST: 20% 9,52€

RAZBREMENITVENA BLAZINA IZ SPOMINSKE PENE AIDAPT

Zelo mehka ortopedska blazina prinaša udobje uporabnikom invalidskih vozičkov. Primerna je tudi za daljše vožnje z avtomobilom.

Izdelana je iz 3 cm debele pene visoke gostote in 4,5 cm spominske pene z vdolbinami za dodatno udobje in kroženje zraka. Ima odstranljivo pralno prevleko. Velikost: 43 x 43 x 8 cm, največja teža uporabnika: 100 kg

LUPA Z LED LUČMI AIDAPT

Ročno povečevalno steklo s 6 LED lučmi za branje, uporabo pri delu, hobijih ipd.

redna cena: 70,60 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST: 20% 56,48€

redna cena: 10,40 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

20% 8,32€

BLAZINA ZA INVALIDSKI VOZIČEK AIDAPT

Pripomoček za lajšanje pritiska pri sedenju, lahko nudi tudi dodatno oporo in udobje doma ali v avtomobu. Mehka vinilna prevleka z zapiranjem na zadrgo se enostavno čisti. Primerna za večino invalidskih vozičkov. Velikost: 406 x 406 x 75 mm

redna cena: 41,96 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

20% 33,57€

• tehnološka dovršenost

• raztegljivi materiali, ki ne stiskajo noge

• podplat iz poliuretana za zmanjšanje pritiska in boljše zračenje

• široka stopalna površina HALLUX VALGUS OBUTEV JE NAMENJENA VSEM, KI TRPIJO ZARADI DEFORMACIJ NOŽNEGA PALCA.

www.llviva.si

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA 21
LL
NE SPREGLEJTE AKCIJSKE PONUDBE V
VIVI!
Slike so simbolične. Akcija velja od 25.
do 10. 6. 2024 oz. do razprodaje zalog v vseh specializiranih prodajalnah LL Viva na predstavljene modele obutve Hergos. Popusti se ne seštevajo. Distributer: LL Grosist d.o.o. Komenskega 11, Ljubljana
4.
H1613 H1611 H3201 H5002
-20% 2024 04 LL HERGOS 178,9 x 86,6 mm.indd 1 17/04/2024 15:09
H5003 KAKOVOSTNA OBUTEV ZA VECJE UDOBJE

ELEKTROSTIMULATOR

TENS KYARA MORETTI

Preko elektrod pošilja neškodljive električne signale, in tako blokira bolečinske signale v telesu, ki se običajno prenašajo po prizadetem območju skozi živčna vlakna do možganov.

17 programov za različne dele telesa, 30-minutna terapija, 2 kanala, napajanje: 3 baterije AAA.

redna cena: 67,64 €

akcijska cena s

Kartico zvestobe POPUST:

20% 54,11€

PEDALNIK ZA VADBO ROK IN NOG MORETTI

Za učinkovitejšo rehabilitacijo ali vadbo nog in rok med sedenjem. Možnost nastavitve intenzivnosti vadbe, višine pedal in trakov za noge.

D x Š x V: 41,5 x 54,5 x 95 cm, teža izdelka: 3,3 kg

redna cena: 109,36 €

akcijska cena s

Kartico zvestobe POPUST:

20% 87,49€

ZLOŽLJIVA HODULJA MORETTI

Za pomoč pri hoji gibalno ovirane osebe. Lahka, enostavno zložljiva, zavzame malo prostora. Izdelana je iz lahkih aluminijastih cevi z nedrsečimi gumijastimi natiki in fiksnima kolesoma, ki sta nastavljiva po višini.

Premer koles: 7 cm, nosilnost: 130 kg

redna cena: 74,71 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

20% 59,77€

LEDVENO KRIŽNI PAS PAVIS

ZAŠČITA ZA PETO MORETTI

Izdelana iz silikonskih vlaken v bombažni prevleki. Je dober toplotni izolator, zračna, omogoča enakomerno porazdelitev teže in tako pomaga preprečevati preležanine.

redna cena: 23,52 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

20% 18,82€

SPREHAJALNA PALICA MORETTI

Ergonomsko oblikovan lesen ročaj v obliki črke T in majhna teža palice zagotavljata stabilnost in okretnost. Nastavljiva višina, izdelana iz lahkega aluminija, nedrseč natik. Na voljo dve višini: 77,5–87,5 cm in 82,5–92,5 cm. Največja dovoljena teža uporabnika: 100 kg

redna cena: 19,50 €

akcijska cena s

Kartico zvestobe POPUST:

20% 15,60€

POSTELJNA MIZICA NA KOLESIH MORETTI

Nagibna nadposteljna miza na kolesih je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki večino časa preživijo v postelji. Odporna na praske, samodejni dvig mize s potegom vzvoda. V x Š x D: 78–110 cm x 50 cm x 80 cm

redna cena: 97,60 €

akcijska cena s

Kartico zvestobe POPUST:

20%

Izdelan je iz mehke tkanine, ki se popolnoma prilega obliki telesa. Lahko se uporablja z dodatnimi nastavljivimi elastičnimi trakovi za izboljšanje kompresije in opore, primeren pri vsakdanjih aktivnostih.

Višina: 25 cm, velikosti: od S do XXL, sive barve

redna cena: 68,99 €

akcijska cena s

Kartico zvestobe POPUST:

20% 55,19€

TRAK ZA ZAPESTJE PAVIS

Nudi oporo in zaščito v primeru lažjih mišičnih poškodb ter vnetjih tetiv in sklepov, ki nastanejo zaradi lažjih poškodb, pritiska ali preobremenitve. Enostavna namestitev in možnost prilagoditve pritiska. Na voljo velikosti regular in extra.

redna cena: 15,33 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

20% 12,26€

22 AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA Medicinski pripomoček
LL
78,08€ NE SPREGLEJTE AKCIJSKE PONUDBE V
VIVI!

15% popust u godnostzaimetnikeKartice zv e s t

tukaj smo za vse, ki ne veste, da rabite magnezij

Magnezij prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, delovanju živčnega sistema, mišic, normalnemu psihološkemu delovanju in ohranjanju zdravih kosti ter zob.

JamiesonVitaminsSI

www.jamiesonvitamins.si

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 25. 4. do 10. 6. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke Jamieson Magnezij 250mg 90x, Jamieson Magnezij prašek 228g, Jamieson Magnezij 500 mg + vit D3 60x, Jamieson Magnezij 200mg + vit B 50x in Jamieson Magnezij žvečljivi bonboni 60x. Naročnik oglasa je SALUS International d.o.o.

Zdravo 23 Carso pharm d.o.o., Litostrojska 46A, 1000 Ljubljana JAM/JAM/POS/Ad/02.23/02
bo e
vir:
Slovenia Sell In Data, All Channels, Salus market definition, MAT September 23, Value in EUR, ©2023 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.
IQVIA

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. LAHKO SE PREKRIJE

KOZMETIČNIM
**
* Najmanj 9 mesecev. ** Kozmetični lak lahko naneste že po 10 minutah. Zdravilo Exolorfin vsebuje amorolfin. | SI2404104593 | Informacija pripravljena: april 2024 www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija
S
LAKOM
VAM JE NERODNO ZARADI GLIVIC NA NOHTIH?
zdravilni lak za nohte 1x NA TEDEN*

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.