100. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana

Page 1

Veljavnost kataloga od 18. 1. do 4. 3. 2024 www.lekarnaljubljana.si

Ugodnosti za imetnike kartice zvestobe

4

Intervju Dr. Marjan Sedej

7

Prehrana dojenčka v prvem letu starosti

8

Težave z jetri

10

Pomoč pri herpesu in aftah

11

Aminokisline


VITAMIN D3 Krka ZAGOTOVITE SI KAKOVOST. PREPROSTO. EDINI kot zdravilo brez recepta. ZAGOTOVI priporočeni dnevni odmerek vitamina D. VITAMIN D3 Krka vsebuje holekalciferol.

BREZ konzervansov, barvil in glutena.

NOVO

VEČJE PAKIRANJE

7 let

vitamind3krka.si

PRED UPORABO NATANČNO PREBERITE NAVODILO! 2 Zdravo O TVEGANJU IN NEŽELENIH UČINKIH SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI S FARMACEVTOM.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA ● BEŽIGRAD ● PRI POLIKLINIKI ● BEŽIGRAJSKI DVOR ● IDRIJA ● GROSUPLJE ● CERKNICA CENTER ● MEDVODE ● MOSTE ● SONČNI LOG ● BRDO

V enotah Lekarne Ljubljana se v zimskem času srečujemo s povečanim številom obolelih lekarniških delavcev, predvsem zaradi različnih okužb dihal, poleg tega pa se že dlje časa soočamo z mankom strokovnega kadra. Zato prihaja do sprememb v rednem odpiralnem času lekarn, ki jih prilagajamo glede na trenutne okoliščine.

torek, 30. 1. 2024 petek, 2. 2. 2024 petek, 2. 2. 2024 torek, 6. 2. 2024 petek, 9. 2. 2024 sreda, 14. 2. 2024 četrtek, 15. 2. 2024 četrtek, 22. 2. 2024 petek, 1. 3. 2024 sreda, 6. 3. 2024

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste imetniki Kartice zvestobe za vsak nakup prejeli 10% popust.* * Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil, izdelkov na recept, galenskih izdelkov, HAG testov za samotestiranje na covid-19, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

Uporabnike lekarniških storitev naprošamo, da za najnovejše informacije glede odpiralnega časa posamezne lekarne redno spremljajo spletno stran Lekarne Ljubljana. Informacije lahko dobite tudi preko klicnega centra Lekarne Ljubljana, na tel. št.: 01 23 06 100.

-10% ob enkratne m nakupu

19. 2. 2024

ob 19.30 Cankarjev dom

Olga KUlČINSKa, sopran gaëlle arqUez, mezzosopran FraNCeSCO DeMUrO, tenor rICCarDO zaNellatO, bas

rObertO abbaDO, dirigent Orkester Slovenske filharmonije

10 % popust* za imetnike

Kartice zvestobe Lekarna Ljubljana

* Popust velja za koncerte 7. Zimskega festivala na blagajni Križank ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Popust lahko izkoristite tudi na ljubljanafestival.si, s kodo LEKARNA10. Popusti se med seboj ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve.

Lekarna Ljubljana

Komenskega ulica 11 Oglas_Lekarna_Ljubljana_93x82_7Zimski_festival_2_koncert.indd 3 1000 Ljubljana

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 18. 1. do 4. 3. 2024 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17.

Prilagajanje odpiralnih časov lekarn

Opravičujemo se za morebitne nevšečnosti, ki bi lahko nastale zaradi teh sprememb, in prosimo za razumevanje. V Lekarni Ljubljana si bomo še naprej prizadevali, da bomo lahko v prihodnje ohranili čim boljšo dostopnost do lekarniških storitev in strokovno lekarniško obravnavo.

Dežurna lekarna namenjena nujnim stanjem Lekarna Ljubljana izvaja 24-urno neprekinjeno preskrbo prebivalcev z zdravili v obliki dežurne službe v Lekarni pri polikliniki. Dežurni lekarni sta tudi Lekarna Idrija in Lekarna Cerknica. Neprekinjena preskrba oz. dežurna lekarniška dejavnost je namenjena preskrbi prebivalcev z zdravili, potrebnimi za zdravljenje ali lajšanje nujnih medicinskih stanj. V skladu z zakonodajo se v dežurni lekarni izdajajo zdravila na recepte, ki so predpisani istega dne ali na recepte, ki so označeni kot nujni. Dežurna lekarniška dejavnost ni namenjena prodaji kozmetike, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov široke potrošnje. Prosimo, da za nenujne izdelke obiščete lekarne v rednem odpiralnem času in omogočite bolnikom, ki nujno potrebujejo oskrbo, hiter dostop do zdravil in kakovostno obravnavo.

Fotografije: Shutterstock. Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih do12. 01. 2024 10:21:57 loča 60. člen veljavnega Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini, preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

Ustanoviteljica Lekarne Ljubljana

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17. *

V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.

Spremljajte nas:

Zdravo 3


INTERVJU

Že 75 let

gradimo bolj zdravo in skrbno prihodnost Lekarna Ljubljana letos praznuje 75 let delovanja. To obdobje so zaznamovali številni mejniki in dosežki na področju zagotavljanja lekarniških storitev in skrbi za zdravje skupnosti. Direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej je ob tej priložnosti spomnil na pomembne razvojne mejnike, poudaril trenutne izzive ter predstavil vizijo in cilje za prihodnost.

Kako se je Lekarna Ljubljana razvijala do zdaj in kateri dosežki so zaznamovali 75 let njenega delovanja? V tem obdobju je treba izpostaviti več korakov. Eden ključnih dejavnikov razvoja javne lekarniške dejavnosti je bilo prestrukturiranje 12 zasebnih lekarn na ljubljanskem območju, ki so prešle v družbeno lastnino, zatem so se zgodili nov politični sistem, osamosvojitev Slovenije in nastanek nove zakonodaje na področju javnih zavodov in lekarniške dejavnosti. Vsa leta delovanja je Lekarna Ljubljana sledila poslanstvu zagotavljanja kakovostne, učinkovite in neprekinjene preskrbe z zdravili ob strokovnem 4 Zdravo

svetovanju in razvoju lekarniških storitev. V zadnjih dveh desetletjih je bil narejen velik napredek na področju digitalizacije in informatizacije poslovanja ter razvoja novih tehnologij in tržnih pristopov. Lekarna Ljubljana se je oblikovala v sodobno lekarniško mrežo in danes obsega 55 poslovnih enot v 20 občinah. V zadnjih petih letih smo kljub razmeram razvijali nove storitve in izboljševali dostopnost z odpiranjem novih ali prenovljenih lekarn, tudi v manjših in slabše dostopnih krajih. Prenovili smo tudi Galenski laboratorij, v katerem izdelujemo več kot 130 izdelkov. Pomemben mejnik je bila ohranitev veletrgovca z zdravili v

lasti Lekarne Ljubljana, saj s tem zagotavljamo učinkovitejšo distribucijo zdravil, večjo varnost z vidika zalog in boljše pogoje poslovanja. Prvi smo razvili storitev telefarmacije – svetovanja na daljavo - in v lekarnah odprli sedem demenci prijaznih točk. Lani smo v lekarne uvedli brezšivno skrb, pri kateri bolniki prejmejo farmacevtsko obravnavo in neprekinjeno oskrbo z zdravili, ko prehajajo med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva. To omogoča večjo kakovost in varnost zdravljenja z zdravili in boljše sodelovanje bolnikov pri zdravljenju. Svojo družbeno odgovornost kažemo tudi kot ustanovitelji in glavni finančni podpornik


Ljubhospica, v sklopu katerega deluje edini stacionarni hospic v Sloveniji, v katerem omogočajo brezplačno oskrbo neozdravljivo bolnim.

vili, komunicirajo z zdravniki, pripravljajo osebne kartice zdravil, svetujejo o zdravem načinu življenja in ob kroničnih nenalezljivih boleznih, svetujejo o demenci in drugo.

Lekarniško dejavnost je zaznamovala tudi epidemija covida-19. Kako se je Lekarna Ljubljana odzvala nanjo?

Poleg tega se na slovenskem trgu v zadnjem času srečujemo s pogostejšimi motnjami v preskrbi zdravil – pomanjkanjem nekaterih industrijsko izdelanih zdravil, kot smo jih bili vajeni v preteklosti. Pri tem želim poudariti, da izvajalci lekarniške dejavnosti nismo odgovorni za te motnje in da lahko strokovni delavci v lekarnah predlagajo le druge ustrezne rešitve, če so na voljo. Tako se na primer povečuje število predpisanih magistralnih zdravil – zdravil, ki jih magistri farmacije izdelajo v lekarni za posameznega pacienta. Izdelava magistralnega zdravila pa zahteva veliko časa.

Če se ozrem na leto 2020, sem res ponosen, saj smo se izjemno hitro prilagodili in učinkovito spopadli z izzivi te epidemije. Uredili smo varno okolje za zaposlene, jih opremili z zaščitno

Lekarna Ljubljana ni le najuspešnejši lekarniški javni zavod, je gonilna sila lekarniškega razvoja v Sloveniji in učni center lekarniških strokovnih delavcev. opremo in izvedli postopke za preprečevanje širjenja okužb. Kljub izrednim razmeram so lekarne ostale odprte in s tem lekarniški strokovni delavci najbolj dostopni zdravstveni delavci. Naši magistri farmacije so postali psihologi, psihiatri, socialni delavci, diagnostiki, specialisti za različne zdravstvene probleme, ki so jih imeli ljudje. Čeprav epidemije ni več, imajo različne zdravstvene ustanove žal še danes omejen dostop za uporabnike. Kateri pa so vaši trenutni največji izzivi in kako se spoprijemate z njimi? Kot v večini panog se tudi v lekarniški dejavnosti srečujemo s pomanjkanjem kadra. V Lekarni Ljubljana je kar 15-odstotni manko strokovnega kadra, predvsem magistrov farmacije, pa tudi farmacevtskih tehnikov. Farmacevti zaradi povečanih obremenitev v lekarniški dejavnosti, neugodnih delovnih pogojev, kot so izmensko delo, delo ob sobotah, dežurno delo, in nekonkurenčnega plačila odhajajo v farmacevtsko industrijo in zastopništva oziroma se po končanem šolanju ne odločajo za zaposlitev v lekarni. V zadnjih letih se je povečalo število izdanih receptov, ob tem pa se je nabor storitev ob izdaji zdravil podvojil. Magistri farmacije v lekarnah svetujejo o pravilni rabi zdravil, o možnih neželenih učinkih, preverjajo interakcije med zdra-

O problematiki manka strokovnega kadra smo večkrat pisno in ustno opozorili ministrstvo za zdravje. Predlagali smo ukrepe, a do zdaj z njihove strani ni bilo zanimanja za iskanje skupnih rešitev. Še si bomo prizadevali, da ovrednotimo poklice lekarniške dejavnosti podobno kot pri zdravnikih, da bodo sprejeti standardi in normativi v naši dejavnosti, da bodo naši zaposleni prejeli ustrezno plačilo za opravljanje dežurne službe. Le tako bomo lahko tudi v prihodnje zagotovili dostopne in strokovne lekarniške storitve. Že zdaj smo namreč prisiljeni, da odpiralne čase lekarn ob bolniških odsotnostih zaposlenih prilagajamo in skrajšujemo. Katere so ključne smernice in inovacije v lekarniški dejavnosti, ki vplivajo tudi na vaše poslovanje in storitve? Lekarništvo zaznamuje trend razvoja sodobne tehnologije. Vsako lekarno, ki jo prenovimo ali na novo odpremo, opremimo z lekarniškim robotom za shranjevanje in izdajo zdravil. Trenutno jih imamo šest, v prihodnje pa načrtujemo umestitev novih robotov. Prav tako to dobo zaznamujeta poenotenje in standardizacija podatkov ter informacij. Pri tem se Lekarna Ljubljana srečuje s problemom usklajevanja informacijskih sistemov s področja zdravstvene dejavnosti. Digitalizacija poslovanja in nove tehnologije na področju zdravstvene dejavnosti pa v veliko primerih ne pomenijo le razbremenitev dela lekarniških strokovnih delavcev. Izdaja zdravil je postala še bolj odvisna od delovanja IT-sistemov, dodatno delo pa magistrom farmacije nalagajo spremembe evropskih direktiv in zakonodaje na področju zdravil in medicinskih pripomočkov – na primer z obveznim spremljanjem sledljivosti zdravil, ki zajema fizično preverjanje vsake škatlice zdravila in njeno od-

javljanje iz sistema. Vse to neposredno podaljšuje postopek izdaje zdravil. Številni uporabniki lekarniških storitev tudi niso vešči novih načinov dostopa do zdravstva. Pri naročanju receptov na daljavo pogosto nastajajo napake v predpisovanju receptov in lekarniški farmacevt v teh primerih porabi veliko časa, da zadeve preveri in jih ustrezno reši z zdravnikom. Kakšni pa so vaši cilji in načrti za prihodnost Lekarne Ljubljana? Lekarna Ljubljana ni le najuspešnejši lekarniški javni zavod, je gonilna sila lekarniškega razvoja v Sloveniji in učni center lekarniških strokovnih delavcev. Stopamo v korak z vsemi trendi in zadnjimi dosežki v lekarniški dejavnosti v svetu. To bo cilj tudi v prihodnje. Seveda pa sta ob tem prednostni nalogi iskanje skupnih rešitev in izvajanje ukrepov za ustrezno vrednotenje lekarniških strokovnih delavcev in skrb za razvoj

Prepričan sem, da bomo skupaj premagali vse izzive, saj naše zaposlene odlikujejo strokovnost, empatičnost, prijaznost in odgovornost. zaposlenih. Letos bomo pripravili novo strategijo razvoja Lekarne Ljubljana do leta 2030, pri čemer bomo opredelili nove strateške projekte in aktivnosti za njihovo uresničitev. Prepričan sem, da bomo skupaj premagali vse izzive, saj naše zaposlene odlikujejo strokovnost, empatičnost, prijaznost in odgovornost. Hkrati pa razvili take programe, da se bo v Lekarni Ljubljana rojeval potencial lekarniškega življenja in lekarniške stroke ter novih strokovnih zamisli v Sloveniji in tudi zunaj nje. Naša ambicija je biti prvi ne samo v Sloveniji, ampak v širšem delu Evrope. Prepričan sem, da nam bo to uspelo uresničiti. Ob koncu se zahvaljujem vsem našim uporabnikom, da so del naše zgodbe, ki jo pišemo že 75 let. Skupaj gradimo bolj zdravo in skrbno prihodnost. Zdravo 5


NOVICE

Odprli novi lekarni NC VIČ in Logatec Lekarna Ljubljana je 5. decembra odprla svojo 55. enoto – Lekarno NC Vič v nakupovalnem centru na Viču, ki uporabnikom ponuja sodobno opremljene prostore s štirimi izdajnimi mesti v skupni velikosti 160 m2. Lekarna NC Vič je odprta od ponedeljka do petka od 8.30 do 20.00, ob sobotah pa od 8.00 do 20.00. Vodja lekarne je Slavica Fras, mag. farm., v lekarni pa so zaposleni trije magistri farmacije in trije farmacevtski tehniki.

Ob otvoritvi Lekarne NC Vič so trak prerezali direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej, podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, vodja lekarne Slavica Fras, mag. farm. in direktor SES Slovenija Toni Pugelj.

Nova LEKARNA NC VIČ okoliškim prebivalcem in obiskovalcem centra omogoča boljšo dostopnost do kakovostne lekarniške obravnave.

Dne 20. decembra je svoja vrata uradno odprla še Lekarna Logatec v pritličju novega prizidka k Zdravstvenemu domu Logatec. Uporabnikom lekarniških storitev so na voljo večji in sodobno opremljeni prostori s štirimi izdajnimi mesti v skupni velikosti 380 m2, v posebni sobi pa je urejena tudi lekarniška zbirka prvega logaškega lekarnarja Janeza Kristana. Lekarna Logatec je odprta od ponedeljka do petka, od 7.00 do 19.30, in ob sobotah od 7.30 do 13.00. Vodja enote je Janja Krmavner, mag. farm., v njej pa je zaposlenih pet magistrov farmacije in trije farmacevtski tehniki.

Otvoritvena dogodka sta popestrila Alenka Godec in Pevski zbor Lekarne Ljubljana pod vodstvom zborovodje Milivoja Šurbka.

Ob otvoritvi Lekarne Logatec so trak prerezali vodja lekarne Janja Krmavner, mag. farm., župan Občine Logatec Berto Menard in namestnica direktorja Lekarne Ljubljana Janja Kadunc Mezek.

LEKARNA LOGATEC je s selitvijo v prizidek k Zdravstvenemu domu Logatec pridobila večje, sodobno opremljene prostore. Od zdaj sta uporabnikom lekarniških storitev na Viču in v Logatcu na voljo sodobni lekarni, v katerih bodo lahko našli širok nabor izdelkov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Lekarniški strokovni delavci so na voljo za celostno lekarniško obravnavo, svetujejo glede uporabe zdravil na recept in brez recepta, pomagajo pri izbiranju prehranskih dodatkov, medicinskih pripomočkov, pripomočkov za starejše ter kozmetičnih in drugih izdelkov za nego. V obe lekarni je vključen lekarniški robot za shranjevanje in izdajo zdravil, urejen imata tudi kotiček za individualna svetovanja, v katerem lahko uporabniki z lekarniškimi farmacevti opravijo poglobljen pogovor o zdravilih in njihovi pravilni uporabi, ali se posvetujejo o dejavnostih za ohranjanje zdravega načina življenja. 6 Zdravo

Lekarna Ljubljana je kot družbeno odgovoren zavod ob odprtju nove enote v Logatcu predala štiri donacije lokalnim organizacijam – Gasilski zvezi Logatec, Športni zvezi Logatec, Glasbeni šoli Logatec in Društvu upokojencev Logatec za projekt Starejši za starejše.


STROKOVNO

Prehrana dojenčka v prvem letu starosti Za dojenčka do dopolnjenega 6. meseca starosti se priporoča izključno dojenje. To pomeni, da je otrok samo dojen oziroma hranjen z materinim mlekom. Ob tem mu ne dajemo druge tekočine (npr. vode, čaja, soka). Prejema pa lahko vitamine, minerale in zdravila, ki mu jih predpiše zdravnik, na primer kapljice D-vitamina. V nekaterih primerih dojenček poleg dojenja po nasvetu zdravnika pediatra potrebuje še mlečni pripravek. Materino mleko zaužije dojenček z dojenjem, obrok pa dopolnimo z mlečnim pripravkom. Če mama ne želi, ne more ali ne sme dojiti, dojenčka po posvetu z zdravnikom pediatrom hrani z mlečnim pripravkom, ki ustreza otrokovi starosti in morebitnim zdravstvenim posebnostim, kot so alergije ali druge težave in obolenja.

Po dopolnjenem 6. mesecu ga mama še doji, hkrati pa začne uvajati mešano prehrano. Če ne doji, hrani naprej dojenčka z nadaljevalnim mlečnim pripravkom in začne uvajati mešano prehrano. Glede na otrokove potrebe lahko po posvetu z zdravnikom pediatrom mešano prehrano uvede že prej, od 17. tedna, ali pozneje, vsekakor pa pred 26. tednom starosti. V tem obdobju je pripravljenost dojenčka za navajanje in sprejemanje novih okusov največje.

V 10. mesecu dojenčkove starosti postopoma preidemo na prilagojeno družinsko prehrano in pri tem upoštevamo omejitve, povezane z izbiro živil za dojenčka in varnostjo njegove hrane. Ko ima dojenček že močne dlesni in prve zobke, mu hrane ne pasiramo več, ampak jo le pretlači-

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., spec.,

strokovna služba Lekarne Ljubljana

Včasih kljub trudu dojenje ne steče. Hranjenje z mlečnim pripravkom ni razlog za zaskrbljenost za zdravo rast in razvoj otroka.

Dojenčka je dobro navaditi na čim manj sladka in slana živila in napitke, saj ga je pozneje precej težje odvaditi od takih živil. Ne dajemo mu sladkorja v koncentrirani obliki (npr. sladoleda, sladice) oziroma šele po tem, ko je spoznal in usvojil raznovrstne okuse zelenjave in sadja.

mo, postopoma na čedalje večje koščke. Uvajanje mešane prehrane začnemo na primer s čisto korenčkovo kašo, ki jo ponudimo po žlički pred dojenjem, na primer v času kosila. Če dojenček korenčka ne prenaša, mu ponudimo drugo zelenjavo, na primer cvetačo, brokoli, kolerabo ali bučke. Količino postopoma povečujemo. Po enem tednu preidemo na zelenjavno-krompirjevo kašo, ki ji dodamo žličko olja, na primer olivnega. Tretji teden postopno ponudimo kašo iz zelenjave, krompirja in mesa, ki lahko ob koncu enomesečnega uvajanja mešane hrane nadomesti en mlečni obrok. Od mesa najprej uvajamo pusto meso, primerno je telečje, piščančje, puranje ali kunčje. Šele za tem priporočamo uvajanje sadnih kašic, na primer iz jabolk, hrušk ali banane. Uvajanje žitnih kašic, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen, rž, oves), priporočamo med 6. in 7. mesecem starosti.

V obdobju od 10. do 12. meseca starosti se otrok že privadi na običajno družinsko prehrano, z izjemo medu, jajčnega beljaka, morskih sadežev in kravjega mleka, kar je priporočeno uvrstiti na jedilnik šele po prvem letu starosti.

Novo vrsto hrane in s tem novi okus ponudimo dojenčku postopoma in pri tem upoštevamo: ĺ KAKO POGOSTO: v 4- do 7-dnevnih razmikih, enkrat na dan. ĺ KOLIKO: posamično v manjši količini, najprej na koncu žličke, nato žličko, postopoma količino povečamo na nekaj polnih žlic ali več. ĺ GOSTOTA HRANE: pretlačeno, na začetku naj bo hrana bolj tekoča, nato gostejša, kašasta in pretlačena. ĺ KDAJ: ko je dojenček razpoložen, naspan in lačen. Zdravo 7


STROKOVNO

Težave z jetri

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Jetra so mehek, iz dveh režnjev sestavljen organ v zgornjem desnem delu trebušne votline. Pri odraslih tehtajo med 1 in 2,5 kg in so drugi največji organ v našem telesu, takoj za kožo. Najbolj znana funkcija jeter je odstranjevanje in presnavljanje tujih in toksičnih snovi iz telesa. Med drugim izločajo tudi zdravila, saj v njih potekata presnova zdravil in tudi izločanje zdravil skozi žolč do blata. Jetra prav tako omogočajo aktivacijo in s tem tudi učinkovanje določenih zdravil v telesu. Jetra imajo tudi veliko drugih funkcij v organizmu, saj na primer sodelujejo pri uravnavanju glukoze v krvi, hranijo zaloge vitaminov A, D, E, K in B12 ter nekaterih mineralov, sodelujejo pri presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin iz hrane, posredno sodelujejo pri uravnavanju krvnega tlaka, imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema, tvorijo koagulacijske faktorje, ki omogočajo strjevanje krvi, in albumin.

Vzroki poškodb Najpogostejši vzroki poškodbe jeter so alkohol in virusa hepatitis C in B. Resne poškodbe jeter zaradi zdravil so zelo redke, saj se pojavljajo v 10 do 20 primerih na 100.000 ljudi. Le redka zdravila pomenijo večje tveganje za z zdravili povzročene poškodbe jeter. V takšnih primerih zdravniki nadzirajo delovanje in funkcijo jeter, najpogosteje s spremljanjem vrednosti jetrnih encimov v krvi. Ob morebitnih zaznanih težavah lahko zdravniki spremenijo terapijo ali zmanjšajo odmerek zdravil. Najpogostejši vzrok za jetrno odpoved med zdravili je paracetamol, zdravilo proti bolečini, ki se dobi tudi brez recepta. Večina poškodb 8 Zdravo

Jetra so izjemno pomemben organ, saj uravnavajo več sto procesov v našem telesu. Čeprav jih nekatere bolezni in predvsem način življenja lahko poškodujejo, pa se zaradi visoke stopnje samoobnove ob preventivnih ukrepih lahko v večini primerov skoraj v celoti regenerirajo.

pa nastane zaradi uporabe previsokih odmerkov, predolge uporabe ali pa sočasnega uživanja alkohola. Dokler se paracetamol uporablja skladno z navodili, v predpisanih odmerkih, je zdravilo varno za uporabo. Poškodbe jeter so pogosto posledica tudi uporabe zdravil in prehranskih dopolnil iz nepreverjene dobavne verige, kot so nepreverjene spletne lekarne iz tujine. Zdravila za zniževanje holesterola ne pomenijo povečanega tveganja za poškodbo jeter pri ljudeh z zdravimi jetri. Po presoji zdravnika pa jih lahko uporabljajo tudi bolniki z določenimi jetrnimi boleznimi, saj so koristi zdravljenja pogosto večje od tveganja.

Znaki in simptomi poškodb jeter Za poškodbe jeter so značilni opozorilni znaki in simptomi, kot so zlatenica (ikterus), povečana jetra, svetlo blato, srbečica, bolečina v zgornjem desnem delu trebušne votline, povišan bilirubin v krvi, temen urin, pajkasto razširjene žile, hormonske spremembe, slabo počutje, rahlo povišana telesna temperatura, anoreksija, slabost in bruhanje.

Najpogostejše težave so zamaščena jetra, pri čemer gre za nalaganje maščobnega tkiva v jetrih. Fibroza jeter je brazgotinjenje zaradi širjenja vezivnega tkiva. Ciroza jeter pa je nepovratna poškodba jetrnega tkiva. Glavni dejavniki tveganja za jetrne bolezni so čezmerno uživanje alkohola, čezmerna telesna teža, sladkorna bolezen tipa II, stradanje, premajhen vnos beljakovin, povišan holesterol in trigliceridi ter kajenje.

Sama jetra ne bolijo, saj nimajo receptorjev za bolečino, se pa v zgornjem desnem delu trebuha le-ta lahko pojavi kot posledica težav z jetri. Zaščita jeter Za zdravje jeter je pomembno omejiti uživanje alkohola. Svetovna zdravstvena organizacija ne priporoča več kot 2–3 dl vina ali 3 mala piva na dan za moške in


1–2 dl vina ali 1–2 mali pivi na dan za ženske. Svetovna zdravstvena organizacija za ohranjanje zdravja priporoča 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne telesne dejavnosti na teden ter 2 dni na teden vaje za povečanje mišične mase. Za uravnavanje telesne teže je potrebna tudi uravnotežena prehrana, odsvetovani pa so procesirana hrana in sladkane pijače, priporočeni pa polnovredna prehrana, sadje in zelenjava. Jetra imajo veliko sposobnost obnove in se lahko regenerirajo po kemijski in biološki poškodbi, pa tudi po odstranitvi dela jeter. Popolna obnova jeter je mogoča, dokler je na voljo najmanj 25 odstotkov

zdravega jetrnega tkiva. Obnova jeter lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Pri zaščiti jeter si lahko pomagamo tudi z zdravilnimi rastlinami. Pegasti badelj se uporablja za lajšanje dispepsije in prebavnih težav jetrnega izvora, ko zdravnik izključi resne bolezni, in kot pomožna terapija pri vnetnih boleznih jeter, cirozi jeter in toksični poškodbi jeter. Najpomembnejša učinkovina v pegastem badlju je silimarin. Za boljši učinek je zdravilno rastlino treba uživati dlje časa, priporočena je najmanj trimesečna terapija. Artičoka se uporablja za lajšanje blagih prebavnih in jetrno-želodčnih težav.

Z omejitvijo uživanja alkohola, zmernim gibanjem in z izogibanjem neprocesirani hrani ščitimo zdravje naših jeter.

HIŠA LJUBHOSPICA

Hiša s toplino doma, kjer neozdravljivo bolnim ob koncu življenja zagotavljamo 24-urno strokovno in sočutno oskrbo. Naša oskrba je brezplačna.

Samo zdrava jetra se lahko regenerirajo, zato je pomembno, da poskrbimo za zdravje jeter. To lahko naredimo predvsem z zdravim življenjskim slogom, npr. z urejeno prehrano, ustrezno telesno težo, predvsem pa izogibanjem alkoholu. Uživanje alkoholnih pijač in virusni hepatitisi so najpogostejši vzrok poškodb jeter. Paracetamol je najpogostejši povzročitelj akutne jetrne odpovedi med zdravili, zato ga je treba jemati po navodilih, da se izognemo prevelikim odmerkom in/ ali predolgemu zdravljenju.

☎ 051 322 979 24/7 telefonska dostopnost za strokovno svetovanje na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju zaključevanja življenja.

Ustanoviteljica in glavna podpornica.

Zdravo 9


STROKOVNO

Pomoč pri herpesu in aftah

Nina Ajnik, farm. tehn., Lekarna Ljubljana

AFTE so majhne razjede, ki nastanejo na ustni sluznici in so boleče ter neprijetne. Ovirajo nas lahko pri govorjenju in hranjenju. So eno najpogostejših obolenj ustne sluznice. Afte imajo značilno belo barvo, so okrogle ali ovalne oblike in so rdeče obrobljene. Navadno nastanejo na jeziku ali notranji strani ustnic, lic in dnu dlesni, včasih tudi na žrelu in niso nalezljive. Pojavljajo se lahko v večjem številu ali posamezno. Afte so lahko velike 1–2 mm, pa vse do 1 cm. Težave lahko navadno trajajo od sedem do deset dni.

Ko nam zaradi stresa ali bolezni pade imunska odpornost, se pogosto lahko pojavijo tudi težave na ustni sluznici.

Zakaj pride do aft? Natančen vzrok za njihov nastanek ni znan, so pa znani dejavniki, ki lahko vplivajo na njihov nastanek. Na primer dednost, pomanjkanje železa, vitaminov B-kompleksa, folne kisline ali cinka, prebolevanje nekaterih virusnih ali bakterijskih okužb, ki so povezane z zmanjšanjem imunske odpornosti organizma, bolezni prebavil, nekatere endokrine motnje (npr. sladkorna bolezen, alergije, hormonske motnje) in stres. Pogosto se pojavijo tudi po posegih ali poškodbah v ustni votlini.

Za lajšanje in celjenje aft Zdravila za zdravljenje aft ni, so pa na voljo pripomočki in zdravila, ki učinkujejo protivnetno, antiseptično, za lajšanje bolečine in pospešitev celjenja. Svetovano je tudi uživanje hrane, bogate z vitamini, s poudarkom na B-kompleksu in C-vitaminu ter železu. Ko se pojavijo afte, se je dobro izogibati kisli, slani in pekoči hrani, ki lahko še poslabša bolečino, ter trdi hrani, ki lahko razjedo še poveča. Predvsem pa je treba najprej poskrbeti za dobro ustno higieno. Priporočljivo je izpiranje z ustnimi vodami, ki vsebujejo antiseptik (npr. klorheksidin) ali propolis ali rastlinske izvlečke (npr. žajbelj, kamilica), vodikov peroksid. Potrebna je tudi previdnost pri ščetkanju zob, da se afte dodatno ne razdražijo. Za hitrejše celjenje lahko uporabite ustno vodo, gele ali pršila, ki vsebujejo dekspantenol ali pripravke, ki na sluznici naredijo film. S tem afto 10 Zdravo

zavarujejo pred draženjem in s tem pospešijo celjenje. Afte se navadno pozdravijo same in praviloma obisk pri zdravniku ni potreben. Kadar pa so ustne razjede povezane s slabim počutjem, povišano telesno temperaturo ali drugimi težavami in se razjeda ne zaceli sama v treh tednih, je potreben obisk pri zdravniku.

HERPES na ustnici ali labialni herpes je virusna okužba, katere povzročitelj je virus herpes simplex tipa 1, ki ga v sebi nosi kar od 75 do 90 odstotkov ljudi. Do prve okužbe pride navadno že v otroštvu. Po okužbi ostane v organizmu vse življenje in se sproži, kadar se imunski sistem oslabi. Je skupek manjših in večjih mehurčkov, napolnjenih s tekočino in obdanih z rdečino.

Faze okužbe Najpogosteje izbruhne zaradi padca odpornosti, stresa, ob povišani telesni temperaturi, utrujenosti, ob neuravnoteženi prehrani ali prevelikem fizičnem naporu. Virus herpes simpleks tipa 1 se prenaša ob stiku s tekočino mehurčka ali s slino okuženega. Razvoj herpesa poteka v petih

fazah in po navadi traja do 10 dni. V prvi fazi najprej zaznamo pekoč občutek na ustnici, srbenje in bolečino. Ustnica je občutljiva, lahko tudi zateče. Nato se v drugi fazi pojavijo mehurčki. Ti so napolnjeni s prozorno tekočino, ki vsebuje viruse. Tretja faza je najbolj kužna. Mehurčki počijo in nastanejo površinske ranice. Vse skupaj spremljata bolečina in vnetje. V predzadnji stopnji se ranice počasi začnejo celiti, herpes se začne sušiti in nastanejo kraste. Krasta velikokrat poči, kar podaljša celjenje. V zadnji fazi krasta odpade in herpes je zaceljen. Na voljo so pripravki v obliki gelov, krem, obližev, ki ustvarijo na ustnici zaščitni sloj. Potrebno je ukrepanje, ko se pojavijo že simptomi. Ko začutite skelenje, je priporočena lokalna uporaba izdelka, ki ima protivirusno delovanje. Ko mehurček že izbruhne, je priporočljiva uporaba izdelkov, ki bodo mehurček čim prej posušili, zmanjšali bolečino, skelenje in vnetje, in sicer na podlagi cinkovega oksida, silicijevega gela in propolisa.

Ukrepati že ob pojavu skelenja V zadnjih fazah, ko je že nastala krasta, je priporočena uporaba mastnega mazila z dekspantenolom za hitrejše celjenje in zato da krasta ne razpoka. Seveda pa ne smemo pozabiti na krepitev imunskega sistema.


STROKOVNO

Aminokisline Aminokisline se pogosto dodajajo vitaminskomineralnim pripravkom za izboljšanje odpornosti, saj sodelujejo pri različnih mehanizmih imunskega sistema. Najpogosteje se uporabljajo ob akutnih težavah, kot so nahod, prehlad in okužbe dihal, saj so potrebe po aminokislinah ob bolezni povečane. V jesenskem in zimskem času pogosto zbolevamo za različnimi okužbami, predvsem dihal. Če je naš imunski sistem manj aktiven oziroma oslabel, je večja verjetnost, da bomo zboleli. Eden najbolj učinkovitih načinov, da okrepimo imunski sistem, je ustrezen oziroma zadosten vnos hranil. Ugodne vplive hranil so dokazali za številne vitamine, aminokisline, minerale in maščobne kisline. V nadaljevanju je predstavljena predvsem vloga aminokislin.

Esencialne in neesencialne aminokisline Določenih aminokislin telo ne more proizvajati samo, zato jih moramo vnesti s hrano – rečemo jim esencialne aminokisline. Dobimo jih iz hrane živalskega izvora, in sicer so vir mlečni izdelki, meso, ribe in morski sadeži. Rastlinski viri so različni oreški, semena, rozine, rjavi riž, oves, čičerka, ajda, pšenični kalčki, pšenična moka in drugi. Neesencialne aminokisline pa telo proizvede samo, in sicer s pretvorbo iz drugih aminokislin.

Vloga aminokislin V človeškem telesu so aminokisline pomembne predvsem kot osnovni gradniki beljakovin, poleg tega pa so s številnimi raziskavami dokazali, da imajo pomembno

mag. Miroslava Abazović, mag. farm., spec.

Aminokisline so molekule, iz katerih so sestavljene beljakovine, ki so poleg ogljikovih hidratov in maščob ključno makrohranilo našega organizma.

vlogo tudi za delovanje imunskega sistema. Nujne so za nastanek specifičnih beljakovin, protiteles in citokinov. Beljakovinska nedohranjenost telesa lahko vodi tudi v motnje delovanja imunskega sistema. Če v stanju nedohranjenosti ali akutne okužbe dodajamo določene aminokisline, se beljakovinska nedohranjenost izboljša oziroma je boljši imunski odgovor. Številne aminokisline namreč uravnavajo nastajanje in aktivacijo limfocitov in makrofagov, vplivajo na oksidativno stanje celic ter pripomorejo pri nastajanju protiteles in citokinov.

Izdelki z aminokislinami Zato v času prehladov, ko je potreba po okrepitvi imunskega sistema večja, dodajamo aminokisline v obliki izdelkov za odpornost skupaj z vitamini in minerali. Jemati jih lahko začnemo ob prvih znakih prehlada oziroma preventivno. Na posameznih izdelkih je navedena količinska sestava in glede na to tudi navodilo, od katerega leta starosti jih smemo uporabljati. Večina izdelkov je primerna le za uporabo pri odraslih osebah, odsvetovana pa je pri nosečnicah in doječih materah.

Dovolj aminokislin v pravem razmerju je ključno za mnogo procesov v našem telesu: od izoblikovanja močnega imunskega sistema, rasti mišic in prenosa električnih signalov, do proizvajanja hormonov, nadzora glukoze v krvi in še mnogo drugih, za življenje nujnih funkcij.

Zdravo 11


Aminokisline najdemo tudi v izdelkih za posebne zdravstvene namene, prav tako skupaj z vitamini in minerali. Ti izdelki se dodajajo bolnikom pri kronično zmanjšani odpornosti organizma zaradi dolgotrajne bolezni ali zmanjšani absorpciji hranil (pljučni in srčni bolniki, bolniki s kroničnimi vnetji prebavil), pri ponavljajočih se okužbah žrela in grla, ob zdravljenju z antibiotiki ter med kemo- in radioterapijo. Izdelki so namenjeni odraslim in otrokom od 12. leta starosti, nekateri pa že od prvega leta.

Aminokisline in odpornost V izdelkih za krepitev imunskega sistema najdemo naslednje aminokisline: L-glutamin, L-arginin, L-lizin, tavrin, L-glicin, L-metionin in L-cistein. Te so se izkazale za pomembne pri stimulaciji imunskega sistema. Izpostaviti je treba L-glutamin in L-arginin, ki sta v izdelkih v večjih odmerkih. Med aminokislinami najdemo v telesu največ glutamina, ki je za celice imunskega sistema izjemno pomemben, saj učinkuje na več ravneh. Je substrat za pridobivanje energije, vir dušika za sintezo purinskih in pirimidinskih LL_Spela_Rogelj_203x134.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

12 Zdravo

1

20/01/2023

nukleotidov, predhodnik za sintezo glutamata oziroma glutationa, ki predstavlja eno ključnih molekul pri omejevanju oksidativnega stresa v celici.

Če povzamemo vse po-

Aminokisline in mišična masa

slin, je njihova podpora

Druga pomembna aminokislina je L-arginin, njegova vloga v imunskem sistemu je dobro raziskana. Ima pomembno vlogo pri gradnji mišične mase, krepitvi imunskega sistema in tvorbi rdečih krvničk. Klinične študije so pokazale, da pri osebah z okužbami, rakavimi obolenji, operacijami v prebavilih ali hudimi opeklinami dodatek L-arginina okrepi delovanje limfocitov T, zviša tvorbo protiteles, pospeši celjenje ran in zmanjša pogostost okužb.

imunskemu sistemu in

Ker so aminokisline poglavitni gradniki beljakovin, se uporabljajo tudi za povečanje mišične mase v fitnesih. Pri uporabi za te namene je treba biti zelo previden, saj se uporabljajo v večjih odmerkih oziroma količini. Pri tem se lahko pojavijo številni nevarni neželeni učinki.

skem sistemu, omilimo

1:12 PM

zitivne učinke aminoki-

opravljanju številnih biokemičnih procesov v telesu nujna. Že dlje časa je tudi znano, da v primeru beljakovinskega stradanja nastanejo nepravilnosti v imunoziroma preprečimo pa jih lahko z dodatkom nekaterih aminokislin.


Svetovanja in meritve v Lekarni Ljubljana SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM

Na spodaj navedena svetovanja se je treba predhodno naročiti v lekarni ali prek virtualne asistentke Žive na www.lekarnaljubljana.si/chatbot ali telefonske številke 01/23 06 100. Svetovanja so brezplačna. LEKARNA

DATUM 18.1.2024

Miklošič

Logatec

URA

25.1.2024 22.2.2024 28.2.2024 13.3.2024

8.00-11.00 8.00-11.00 8.00-11.00 8.00-11.00 8.00-11.00

14.2.2024

9.00-12.00

MERJENJE GLUKOZE V KRVI

Na meritev se ni treba predhodno naročiti, meritev je brezplačna. LEKARNA

DATUM

URA

Škofljica Črnuče

30. 1. 2024

15.30-17.30 15.30-17.30

5. 2. 2024 Inventive Health

SVETOVANJA PRI ODVAJANJU OD KAJENJA

Na svetovanja se ni treba predhodno naročiti. Svetovanja so brezplačna. In H

LEKARNA

DATUM

URA

Aleja Bežigrajski dvor Supernova

19.1.2024 26.2.2024 1.3.2024

14.00-20.00 13.00-19.00 14.00-20.00

MERJENJE GLUKOZE IN HOLESTEROLA V KRVI

Na meritev se ni treba predhodno naročiti. Na spodnji objavljen termin se oglasite v izbrani lekarni in opravite želeno meritev. Storitev merjenja holesterola je plačljiva, cena storitve je 3,60 EUR. Imetniki Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana imate na navedeno storitev 20 % popusta. LEKARNA

DATUM

URA

Moste

23. 1. 2024

9.00-12.00

Brdo

29. 1. 2024

15.30-17.30

Logatec

30. 1. 2024

8.00-11.00

Lukovica

30. 1. 2024

8.00-11.00

Koseze

31. 1. 2024

9.00-11.00

Rakovnik

5. 2. 2024

15.00-17.00

Citipark

6. 2. 2024

15.30-17.30

Idrija

12. 2. 2024

9.00-11.00

Grosuplje

13. 2. 2024

9.00-11.00

Vič

21. 2. 2024

9.00-11.00

Fužine

22. 2. 2024

9.00-12.00

Savska

26. 2. 2024

9.00-12.00

Polje Miklošič Rakovnik

28. 2. 2024

9.00-11.00 9.00-12.00 9.00-11.00

4. 3. 2024 5. 3. 2024 Inventive Health

Termine svetovanj in meritev v enotah Lekarne Ljubljana spremljajte na spletnem mestu www.lekarnaljubljana.si/dogodki In H

DO

25 % TA

S POPU

DNEVI PREHRANSKIH DOPOLNIL www.lekarnaljubljana.si

18. 1.–28. 1. 2024 Akcija velja na izbrana prehranska dopolnila samo v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si od 18. januarja do 28. januarja 2024. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Zdravo 13


Grlo, nos in žrelo FLORADIX ALPENKRAFT

MEDEX PROPOLIS

Na voljo Floradix Alpenkraft medeni tonik, prehransko dopolnilo s prečiščenim medom in sladom ter rastlinskimi izvlečki in destilati timijana, komarčka, janeža in evkaliptusa. Primerno je za odrasle in otroke od 6. leta dalje, 250 ml ter Alpenkraft zeliščni bonboni z medom, sladom in zeliščnimi izvlečki, 75 g.

Na voljo pastile za grlo s propolisom, cinkom, vitaminom C in ingverjem, z okusom limone in mentola, s sladili ali pastile za grlo s propolisom, cinkom, vitaminom C in evkaliptusom, na medeni osnovi. Cink in vitamin C imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, 24 pastil.

TONIK

redna cena: 13,28€ cena s Kartico zvestobe

11,29€ + 3

POPUST:

15%

BONBONI

redna cena: 2,79€ cena s Kartico zvestobe

2,37€ + 1

POPUST:

15%

redna cena: 6,89€

cena s Kartico zvestobe

5,86€ + 2

POPUST:

15%

GRETHER'S PASTILE

GRANOBIL Pastile Granobil® vsebujejo kombinacijo naravnih sestavin: izvleček gorskega lišaja, bradovca, gumi akacije in zgoščeni hruškov sok, z dodanim vitaminom C, 20 ali 60 pastil.

Ustvarijo zaščitni film na ustni sluznici in glasilkah. Na voljo pastile borovnica brez sladkorja, 110 g in pastile črni ribez s sladkorjem ali brez, več pakiranj in gramatur.

20 PASTIL

s Kartico zvestobe

redna cena: 4,95€ cena s Kartico zvestobe

3,96€ + 1 60 PASTIL

POPUST:

20%

POPUST:

25%

redna cena: 11,94€ cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

Medicinski pripomoček

9,55€ + 2

14 Zdravo


Grlo, nos in žrelo LEKARNA LJUBLJANA MAZILO ZA NOS

VICKS PRENOSNI PARNI INHALATOR

Mazilo za nos s pantenolom za nego in vlaženje, 10 g.

cena s Kartico zvestobe

4,73€ + 1

POPUST:

20%

SINOMARIN

redna cena: 9,00€

Sinomarin pršila so medicinski pripomočki, ki z naravnim mehanizmom osmoze sprostijo zamašen nos in povrnejo normalno dihanje skozi nos. Na voljo Sinomarin za otroke, 100 + 25 ml, in Sinomarin za odrasle, 125 ml ali ORL, 200 ml.

7,20€ + 2

POPUST:

20%

AQUA MARIS STRONG

s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

Odmaši nos pri prehladih, alergijah in gripi. Primeren za nosečnice, odrasle in otroke, starejše od 3 let. Brez konzervansov. 100% naravno pršilo za nos, 30 ml.

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

cena s Kartico zvestobe

redna cena: 6,22€

cena s Kartico zvestobe

5,60€ + 2

Tudi ob u ik antibiot ZA ODPORNOST GRLA, UST IN UŠES

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 1. do 4. 3. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelek Bactoblis. Naročnik oglasa je ARS PHARMAE®. Prehransko dopolnilo ni naomestilo za uravnoteženo prehrano. Vitamin D ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

POPUST:

10%

3+

www.arspharmae.com

redna cena: 5,91€

Lahek in prenosen, zagotavlja začasno olajšanje nosnih in sinusnih zastojev, ne izteka, lahko čiščenje. Para z vonjem mentola, priloženi dve blazinici, 1 inhalator.

Zdravo 15


Imunski sistem LEKARNA LJUBLJANA VITAMIN D 1000 I.E.

Prehransko dopolnilo z vitaminoma D (holekalciferola) in C v obliki kapsul. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, 60 kapsul.

ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE

test

11–12/2023 www.zps.si

JAMIESON VITAMIN D

Vsebuje naravni vitamin D3, pridobljen iz lanolina. Prispeva k delovanju imunskega sistema in mišic ter prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob. Na voljo Vitamin D 1000 I.E., 180 kapsul ali Vitamin D 2000 I.E., 60 tablet.

Vitamin D3 1000 i. e. Lekarna Ljubljana

test: 26 prehranskih dopolnil z vitaminom D najvišja ocena: zelo dobro (93)

180 KAPSUL

zelo dobro (82)

redna cena: 17,89€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,90€ cena s Kartico zvestobe

7,12€ + 2

POPUST:

20%

13,42€ + 3

Prehransko dopolnilo v obliki tekočine s sladilom ksilitol in marelično aromo. Vitamin D pripomore k normalnemu delovanju imunskega sistema ter k ohranitvi zdravih zob in kosti, 60 ml.

redna cena: 21,28€ cena s Kartico zvestobe

19,15€ + 4

POPUST:

10%

25%

60 TABLET

redna cena: 10,90€ cena s Kartico zvestobe

8,18€ + 2 EKOLIFE NATURA LIPOSOMSKI D3

POPUST:

POPUST:

25%

CETEBE Prehransko dopolnilo vsebuje vitamin C, v perlicah, s podajšanim delovanjem, vitamin D3 in cink. Vitamin C in cink imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, vitamin D pa prispeva k delovanju imunskega sistema, 60 kapsul.

redna cena: 11,80€ cena s Kartico zvestobe

9,44€ + 2

POPUST:

20%

C

M

Y

CM

MY

CY

K

16 Zdravo

Medicinski pripomoček

CMY


Imunski sistem YASENKA IMUNO Yasenka IMUNO - prehranska dopolnila za celo družino: sirup Imuno beta glukan Junior, 125 ml 1+1; matični mleček Royal Jelly 1500 ampule, 25 ml; D3 direkt prah, 30 vrečk in Imuno Defend prah, 10 vrečk.

LEKARNA LJUBLJANA AK-IMUN

AK-Imun je prehransko dopolnilo z aminokislinami, vitamini in minerali s sladilom, v obliki zrnc za pripravo napitka, 5 ali 10 vrečk.

s Kartico zvestobe

POPUST:

20% 5 VREČK

redna cena: 15,50€ cena s Kartico zvestobe

12,40€ + 3 10 VREČK

POPUST:

20%

redna cena: 28,00€ cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

MULTI ESSENCE

Za krepitev imunskega sistema na voljo napitek immundoc ® DIREKT® z 400mg naravnega vitamina C, vitamini D in E, selenom in cinkom. 6 ali 12 stekleničk. Ali immundoc® AMINOFLU®, ki vsebuje 13 vitaminov, 7 aminokislin, 4 minerale in sinbiotski kompleks (Megaflora 9), 3 ali 10 vrečic.

Na voljo Multi Essence Magnezij 400 + B kompleks v granulah, 30 vrečk; Multi Essence Immuno mikrogranule, 20 vrečk in Multi Essence Vitamini in minerali za odrasle, 30 vrečk.

s Kartico zvestobe

s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

Aminoplus® immun je prehransko dopolnilo z izbrano kombinacijo aminokislin, vitaminov in mineralov. Vitamini C, B6 in B12 imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema ter prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

1po0pust

tz

%

a ime t n i k e K a r

tic

Vaš plus za vašo odpornost

e z ves tobe

15%

os

STADA d.o.o., Dunajska cesta 156, SI 1000 Ljubljana | www.stada.si

10%

ug o dn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

IMMUNDOC DIREKT / IMMUNDOC AMINOFLU

22,40€ + 5

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog. Pomembno opozorilo: Tega prehranskega dopolnila ne smejo uporabljati osebe s cirozo jeter in osebe, ki so utrpele srčni infarkt. Izdelek ni primeren za nosečnice, doječe matere ter otroke in mladostnike, mlajše od 18 let. Izdelek je primeren za uporabo le pri zdravih odraslih osebah.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 1. do 4. 3. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelek aminoplus immun. Naročnik oglasa je STADA d.o.o.

Zdravo 17


Dobro počutje OLIGOVIT MAGNEZIJ Prehransko dopolnilo Oligovit Mg Direct prašek za direktno oralno uporabo s sladilom. Vsebuje magnezij, vitamin B1, B6, K2, D3 in folno kislino. Z okusom češnje, 20 vrečk.

LEKARNA LJUBLJANA KOENCIM Q10 50MG

Koencim Q10 50 mg je prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul.

redna cena: 16,58€ cena s Kartico zvestobe redna cena: 7,12€ cena s Kartico zvestobe

6,41€ + 2

POPUST:

13,26€ + 3

POPUST:

20%

10%

LIFE ENHANCER Linija prehranskih dopolnil slovenskega proizvajalca. Na voljo GastroCare in ImunoCare, 30 kapsul ali 15 vrečk.

VONPHARMA VonPharma-premium prehranska dopolnila, proizvedena v EU, s podaljšanim sproščanjem 10-12 ur. Akcija velja za novosti 2024: B 12 metilkobalamin, Baby D3 drops+probiotics, Selen, Kurkuma, Max Uro D-manose, Diabeton in Betabronze.

s Kartico zvestobe

POPUST:

10%

s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

dihala

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 1. do 04. 3. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke iz oglasa. Naročnik oglasa je Fitosan d.o.o.

18 Zdravo

Odličnega okusa!

Z vitamini. Brez dodanega sladkorja.

Medicinski pripomoček

odpornost


Dobro počutje MOREPA GOLD

ZELIŠČNI ČAJ

Vsebuje esencialne maščobne kislie omega-3 (90%), vitamin C, cink in izvleček plodu oljke. EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. Koristni učinek na srce dosežemo z dnevnim vnosom vsaj 250 mg EPK in DHK. Vitamin C in cink imata vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, 30 kapsul.

Na voljo Prsni čaj, ki vsebuje ozkolistni trpotec, golostebelni sladki koren, sladki navadni komarček, vrtno materino dušico, jeglič in lipove cvetove, 70 g in Zimski čaj, ki vsebuje plodove šipka, cvetove lipe, liste navadnega sleza, liste melise, cvetove črnega bezga in cimetovo skorjo, 50 g.

redna cena: 38,90€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 4,90€ cena s Kartico zvestobe

ZIMSKI

33,07€ + 7

POPUST:

15%

3,92€ + 1

POPUST:

20%

PRSNI

redna cena: 4,00€ cena s Kartico zvestobe

OBESIMED Na voljo sta medicinska pripomočka Obesimed Forte, 28 kapsul in Obesimed Max Forte, 30 tablet za zdravljenje prekomerne telesne mase in debelosti. Zmanjšata apetit in preprečujeta prenajedanje. Obesimed Max Forte blokira maščobe, sladkor in ogljikove hidrate. Izpolnjuje zahtevo za oznako CE. MAX FORTE

23,72€ + 5

POPUST:

15%

FORTE

redna cena: 25,84€ cena s Kartico zvestobe

21,96€ + 5

POPUST:

15%

POPUST:

20%

A. VOGEL RELAX PRŠILO

NOVO

Prehransko dopolnilo prijetnega sadno - zeliščnega okusa za podporo pri sproščanju. Z izvlečkom pasijonke in melise ter aromo vanilje, janeža in stevie, 20 ml.

redna cena: 9,85€ cena s Kartico zvestobe

8,87€ + 2

POPUST:

10%

VSE ZA

MIREN DAN IN DOBER SPANEC

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 27,90€ cena s Kartico zvestobe

3,20€ + 1

MIRSPAN obložene tablete Pri nespečnosti, napetosti in notranjem nemiru Primerno za dolgotrajno uporabo Brez utrujenosti naslednji dan in brez možnosti razvoja odvisnosti Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora

20240110_Mirspan_190x87_FA.indd 1

www.dr-boehm.si

10.01.24 10:39

Zdravo 19


Dobro počutje KYO-DOPHILUS TRIO REGULAR

NEOBIANACID NeoBianacid lajša težave, povezane z želodčno kislino, kot so zgaga, bolečina v žlički, gastroezofagealni refluks in gastritis. Poleg tega je primeren za lajšanje simptomov, povezanih s prebavnimi motnjami, 45 tablet.

Kyo-Dophilus, kapsule so prehransko dopolnilo s kulturami L. gasseri, B. bifidum in B. longum, ki so toplotno stabilne in odporne na želodčno kislino, 45 kapsul.

redna cena: 17,78€ cena s Kartico zvestobe

15,11€ + 4

redna cena: 15,94€ cena s Kartico zvestobe

12,75€ + 3

POPUST:

Sollievo PhysioLax je medicinski pripomoček s fiziološkim delovanjem, namenjen peroralni terapiji za odpravljanje zaprtja, 45 tablet.

DARMFLORA

redna cena: 11,23€ cena s Kartico zvestobe

9,55€ + 2

POPUST:

15%

FLONIVIN Ena kapsula dnevno s tremi liofiliziranimi sevi in inulinom poskrbi za ohranjanje ravnovesja črevesne flore, 20 ali 30 kapsul.

20 KAPSUL

20 KAPSUL

redna cena: 16,98€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,54€ cena s Kartico zvestobe

7,69€ + 2

POPUST:

15%

40 KAPSUL

POPUST:

10%

30 KAPSUL

redna cena: 36,93€ cena s Kartico zvestobe

31,39€ + 7

15%

SOLLIEVO PHYSIOLAX

20%

Na voljo Darmflora plus select Dr. Wolz z 8 izbranimi sevi mlečnokislinskih bakterij z 12 x 109 bakterij v eni kapsuli z dodanimi vitamini skupine B, 20 kapsul in Darmflora plus select intens Dr. Wolz z 22 izbranimi sevi mlečnokislinskih bakterij s 30 x 109 bakterij v eni kapsuli z dodanimi vitamini skupine B, 40 kapsul.

14,43€ + 3

POPUST:

redna cena: 12,81€ cena s Kartico zvestobe

11,53€ + 3

POPUST:

15%

POPUST:

10%

COMBO

* Pri gripi in prehladu, lajša tudi bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Vsebuje paracetamol in fenilefrin. www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova ulica 57, 1526 Ljubljana, Slovenija | Informacija pripravljena: januar 2024 | SI2401057302

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 20 Zdravo

Medicinski pripomoček

ODMAŠITE NOS* BREZ PRŠENJA


Zrela leta

HEPAFAR FORTE PREMIUM

LEKARNA LJUBLJANA PEGASTI BADELJ

Prehransko dopolnilo s silimarinom in holinom, ki ima vlogo pri delovanju jeter, 30 kapsul.

Vsebuje izvleček pegastega badlja, izvleček artičoke, vitamin E, selen, cink, izvleček regrata in ingver, 30 kapsul.

redna cena: 8,53€ cena s Kartico zvestobe

6,82€ + 2

redna cena: 17,98€ cena s Kartico zvestobe

13,49€ + 3

25%

LEKARNA LJUBLJANA GLUKOZAMIN

Prehransko dopolnilo z glukozaminom v obliki kapsul. Izdelek je namenjen zdravim osebam, starejšim od 18 let. Posebna previdnost pri uživanju prehranskega dopolnila Glukozamin 300 mg je potrebna pri osebah, ki so alergične na lupinarje ali glukozamin, diabetikih, osebah z glukozno intoleranco, osebah, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti, osebah z znanim tveganjem za razvoj srčnožilnih bolezni (npr. povišan holesterol) in astmatikih. Pri teh osebah svetujemo, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom, 90 kapsul.

Vsebuje kolagen, hondroitin, hialuronsko kislino, bosvelijo, vitamina C in D. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena in za normalno delovanje hrustanca. Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti, 30 tablet.

redna cena: 22,90€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 15,54€ cena s Kartico zvestobe

20,61€ + 5

12,43€ + 3

POPUST:

10%

POPUST:

20%

BetaCold

®

MOČNO OKREPI VAŠ IMUNSKI SISTEM

• ŽE OB PRVIH ZNAKIH • HITRO VAS POSTAVI NA NOGE

www.arspharmae.com

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

20%

POPUST:

NODOL FORTE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 1. do 4. 3. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelka BetaCold PLUS in BetaCold. Naročnik oglasa je ARS PHARMAE®. Prehransko dopolnilo ni naomestilo za uravnoteženo prehrano. Vitamin D ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Zdravo 21


Malčki in mame MALČEK MANDLJEVO OLJE

FITOBIMBI BRONHAMIL

Malček mandljevo olje je namenjeno vsakodnevni negi dojenčka, za čiščenje in zaščito suhe in občutljive kože. Koži daje prožnost in mehkobo, 150 ml.

Prehransko dopolnilo na osnovi trpotca ter eteričnih olj rdečega bora, evkalipta in vrtnega timijana celostno blaži težave kašlja.

redna cena: 8,09€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,99€ cena s Kartico zvestobe

6,47€ + 2

POPUST:

20%

BRONCHOMED® Sirup in pastile za vsako obliko kašlja ob prehladu. Pomirja, blaži in varuje. S suhim izvlečkom sleza in naravnim medom. Za hitro olajšanje. Na voljo pastile z okusom pomaranče, 20 pastil in sirup z okusom jagode, 120 ml.

11,89€ + 3

POPUST:

15%

LIZIKE ZA GRLO THROAT

Lizike z okusom maline in gozdne jagode vsebujejo med, navadni slez, žajbelj in vitamin C. Primerno za otroke od 3. leta dalje, 10 lizik.

redna cena: 15,99€ cena s Kartico zvestobe SIRUP

redna cena: 9,44€ cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

PASTILE

redna cena: 6,60€ cena s Kartico zvestobe

5,28€ + 2

POPUST:

20%

BECUTAN KIDS VITS

Na voljo sta Becutan Kids Vits Multi Immuno, z okusom pomaranče v obliki prahu, 14 vrečk in Becutan Kids Vits Multi Omega-3, z okusom tropskega sadja, 250 ml.

25%

PREMAMA DUO PreMama Duo je multivitaminski in multimineralni izdelek z omega-3 maščobnima kislinama DHK in EPK, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam, 30 tablet + 30 kapsul.

redna cena: 16,90€ cena s Kartico zvestobe

14,37€ + 3

POPUST:

15%

LEKARNA LJUBLJANA FOLNA KISLINA

MULTI OMEGA-3

redna cena: 23,33€ cena s Kartico zvestobe

19,83€ + 4

POPUST:

POPUST:

15%

Folna kislina 400 μg je prehransko dopolnilo s folno kislino v obliki tablet, 60 tablet.

MULTI IMMUNO

redna cena: 17,00€ cena s Kartico zvestobe

14,45€ + 3 22 Zdravo

POPUST:

15%

redna cena: 7,82€ cena s Kartico zvestobe

6,26€ + 2

POPUST:

20%

Medicinski pripomoček

7,55€ + 2

11,99€ + 3


Nega telesa BIO OIL

YASENKA SKINAGE

Olje in 100% Naravno olje za nego brazgotin, strij, neenakomerne polti ter nego zrele, izsušene kože. Priporočljivo za nosečnice, 60 ml ali 125 ml. Gel za nego suhe kože, 50 ml ali 100 ml. Losjon za dolgotrajno vlaženje, 175 ml.

Skinage tekoča prehranska dopolnila: Active Body z izvlečki pegastega badlja, artičoke, encimi ananasa, papaje, mate čaja ter Collagen Elegance z izvlečkom zelenega čaja, 500 ml.

s Kartico zvestobe

POPUST:

25% COLLAGEN ELEGANCE

redna cena: 33,52€ cena s Kartico zvestobe

26,82€ + 6

POPUST:

20%

ACTIVE BODY

redna cena: 35,03€ cena s Kartico zvestobe

DR. BÖHM TABLETE ZA KOŽO, LASE IN NOHTE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo vsebuje biotin in cink, ki prispevata k ohranjanju zdravih las in kože. Selen in cink prispevata k ohranjanju zdravih nohtov. Tablete vsebujejo tudi silicijevo prst, izvleček prosa, pantotensko kislino, baker, železo in MSM za lepo kožo, močne lase in trdne nohte, 60 tablet.

28,02€ + 6

POPUST:

20%

BEAUTYCARE COLLAGEN NATICOL

Beautycare napitek vsebuje biotin in cink, ki prispevata k ohranjanju zdrave kože, nohtov in las, vitamin C pa ima vlogo pri njihovi zaščiti in obnovi, 15 vrečk. Izdelek ne vsebuje sladkorja ali sladil.

redna cena: 14,72€ cena s Kartico zvestobe

11,78€ + 3

POPUST:

20%

redna cena: 19,05€ cena s Kartico zvestobe

15,24€ + 4

POPUST:

20%

INTIMNI MASAŽNI GELI ZA RADOVEDNE Izdelki so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, Ljubljana

Zdravo 23


Nega telesa ALOE VERA X2 ALOE BALZAM ZA USTNICE

MASTERAID OBLIŽ ZA HERPES

Medicinski pripomoček Master Aid obliž za herpes je obliž s hidrokolidnim gelom, ki ščiti in blaži znake herpesa na ustnicah. Obliž ščiti rano in ohranja nadzorovano raven vlage ter tako pripomore k naravnemu procesu celjenja, 15 obližev.

Aloe balzam za ustnice, ZF 15, vsebuje arganovo olje, karitejevo maslo in vitamin E. 5,7 ml.

redna cena: 11,90€ cena s Kartico zvestobe redna cena: 5,90€ cena s Kartico zvestobe

POPUST:

SIKAPUR MED GEL PROTI HERPESU

Krema proti herpesu na ustnicah se uporablja za zdravljenje in preprečevanje nastanka herpesa. Deluje v vseh fazah in ima zaščitni faktor 30 (UVA/UVB). Blaži bolečino, pekoč občutek in srbečico ter podpira naravno regeneracijo kože, 7 ml.

redna cena: 10,45€ cena s Kartico zvestobe

POPUST:

10%

SILVER CARE GOLD ZOBNA ŠČETKA

Sikapur Med Gel proti herpesu na ustnicah blaži pekoč in srbeč občutek. Celi mehurčke herpesa na naraven način in blaži srbeč in pekoč občutek, ko se pojavi izpuščaj herpesa na ustnici, 5 g.

redna cena: 9,98€ cena s Kartico zvestobe

8,98€ + 2

POPUST:

10%

SILVER CARE MEDZOBNE ŠČETKE

Zaobljene ščetine preprečujejo poškodbe zobne sklenine in dlesni. Ergonomsko oblikovan ročaj je iz 24 karatne pozlate. Srednja trdota, 1 kos.

Medzobne ščetke SilverCare imajo udoben oprijem za bolj nadzorovan dostop v medzobne prostore. Na voljo v petih velikostih, ki so primerne za ožje ali širše medzobne prostore: ultra fine, fine, medium, large in extra large, 6 kosov v pakiranju.

redna cena: 6,99€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 5,00€ cena s Kartico zvestobe

5,59€ + 2 24 Zdravo

20%

20%

IMMUNDOC HERPALYSIN

9,41€ + 2

POPUST:

POPUST:

20%

4,00€ + 1

POPUST:

20%

Medicinski pripomoček

4,72€ + 1

9,52€ + 2


Nega telesa LEKARNA LJUBLJANA NOČNA KREMA

LEKARNA LJUBLJANA DNEVNA KREMA

Nočna krema z vitaminoma A in E je namenjena vsakodnevni negi kože obraza in vratu. Biološko aktivne snovi naravnega lanolina, olivnega olja ter vitaminov A in E ponoči hranijo in obnavljajo kožo ter jo ohranjajo prožno, gladko in mehko, 50 ml.

Dnevna krema je namenjena vsakodnevni negi kože. Vsebuje olivno olje in vitamin E, ki kožo negujeta in varujeta pred škodljivimi vplivi okolja, 50 ml.

redna cena: 7,55€ cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,01€ cena s Kartico zvestobe

6,04€ + 2

5,61€ + 1

POPUST:

20%

NEUTROGENA RETINOL BOOST

V NOVI PODOBI

POPUST:

20%

A-DERMA EXOMEGA Higiena in nega za kožo nagnjeno k atopijskemu dermatitisu. V akciji so vsi izdelki A-Derma Exomega.

Neutrogena® Retinol Boost vsebuje čisti retinol, rastlinski izvleček mirte in hialuronsko kislino. Na voljo krema za okoli oči, 15 ml; krema za obraz, 50 ml in serum za obraz, 30 ml.

Kozmetika Lekarne Ljubljana

s Kartico zvestobe

POPUST:

22%

POPUST:

25%

UTRDI

MEHČA

POMIRJA

1po5pu%st

tz

a ime t n i k e K a r

os

ČISTI IN NEGUJE OKSIGENIRA IN REGENERIRA VZPOSTAVI ZAŠČITNO BARIERO DELUJE BLAGO ANTISEPTIČNO

tic

Pršilo in gel za nohte in kožo

e z ves tobe

AKTIVNI KISIK – UČINKOVITA POMOČ V ZIMSKEM OBDOBJU

ug o dn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

s Kartico zvestobe

aktivni kisik ionsko srebro

hialuronska kislina aloe vera pantenol

VLAŽI

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 1. do 4. 3. 2024 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke prikazane na oglasu. Naročnik oglasa je Enikam d.o.o., www.enikam.si.

Zdravo 25


MESEČNA AKCIJA JANUAR/ FREBRUAR PO

NATURAL SOURCES | SINCE 1922

PO

PUST

15%

PUST

20% VITRY JANUAR

NA PREDSTAVLJENE IZDELKE JAMIESON

JANUAR

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Nežno in učinkovito odpravi zaprtje.

PO

PUST

PO

PUST

15%

10%

NA PREDSTAVLJENA IZDELKA WAYA

NA PREDSTAVLJENE IZDELKE SORIA NATURAL

FEBRUAR

FEBRUAR

Recite zgagi stop! Medicinski pripomoček

Popust ne velja na lake Vitry in odstranjevalec laka Vitry Magic touch.

dihala

spanje

dojenje

jetra

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v mesecih januar in februar 2024, kot navedeno pri posamezni akciji oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Akcija ne velja za promocijska pakiranja, popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. www.lekarnaljubljana.si


SPECIALIZIRANA PRODAJALNA Z MEDICINSKIMI PRIPOMOČKI

LL VIVA

LL VIVA IDRIJA PRAZNUJE 23. 2. 2024

MOŽNOST DOSTAVE IZDELKOV NA DOM

Več informacij o dostavi na dom preberite v splošnih pogojih na www.llviva.si

V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Rojstnodnevni 10% popust velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana ob enkratnem nakupu v LL Vivi Idrija na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup zdravil in ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Več na www.llviva.si.

-10% ob enkratne m nakupu

KOLEDAR BREZPLAČNIH MERITEV IN SVETOVANJ MERJENJE VENSKEGA PRETOKA S PLETIZMOGRAFOM

SVETOVANJE O PREHRANSKIH DOPOLNILIH BLAGOVNE ZNAMKE BIOSTILE

LL Viva Prisojna

22. 2.

10.00–13.00

LL Viva Postojna

13. 2.

9.00–12.00

LL Viva Idrija

1. 3.

9.00–12.00

LL Viva Litija

13. 2.

9.30–12.30

LL Viva Kranj

27. 2.

9.00–12.00

LL Viva Brezovica

20. 2.

9.00–12.00

ANALIZA STOPAL IN IZDELAVA FOOTBALANCE VLOŽKOV PO MERI LL Viva Prisojna

pon.-pet.

9.00–18.00 po predhodnem dogovoru.

LL Viva Brezovica

21. 2.

9.00–12.00

PREGLED LASIŠČA IN KOŽE NA OBRAZU LL Viva Postojna

2. 2., 5. 3.

11.00-14.00

LL Viva Brezovica

1. 2., 4. 3.

13.00–17.00

LL Viva Prisojna LL Viva Postojna LL Viva Idrija LL Viva Litija LL Viva Kranj LL Viva Brezovica

6. 2. 18. 1., 15. 2. 1. 2. 12. 2. 24. 1., 7. 2., 21. 2. 19. 1., 22. 2.

10.00–16.00 9.00–16.00 9.00–16.00 9.30–12.00 9.00–16.00 10.00–16.00

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX** LL Viva Prisojna LL Viva Postojna LL Viva Idrija LL Viva Litija LL Viva Kranj LL Viva Brezovica

1. 2. 7. 2. 23. 2. 15. 2. 12. 2. 9. 2.

10.00–12.00 10.00–12.00 10.00–12.00 10.00–12.00 10.00–12.00 10.00–12.00

** Meritve bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo.

Na meritve in svetovanja se je treba naročiti osebno v LL Vivi, po telefonu ali preko e-pošte. PRISOJNA

POSTOJNA

IDRIJA

LITIJA

KRANJ

BREZOVICA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 E: llviva.prisojna@llgrosist.si

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 E: llviva.postojna@llgrosist.si

pon.–pet.: 9.00–18.00

pon.—pet.: 9.00—17.00 sob.: 8.00—16.00

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 E: llviva.idrija@llgrosist.si pon.–pet.: 9.00–17.00

Ljubljanska cesta 3, 1270 Litija T: 01 723 36 89 E: llviva.litija@llgrosist.si pon.–pet.: 9.00–17.00

Kidričeva cesta 2, 4000 Kranj T: 04 201 48 50 E: llviva.kranj@llgrosist.si pon.–pet.: 8.00–17.00

Tržaška cesta 495, Brezovica pri Ljubljani T: 01 230 62 00 E: llviva.brezovica@llgrosist.si pon.–pet.: 9.00—18.00 sob.: 8.00—13.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 18. 1. do 4. 3. 2024 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA 27


NE SPREGLEJTE AKCIJSKE PONUDBE V LL VIVI! UNIVERZALNA POSODA ZA URIN S POKROVOM AIDAPT

PRENOSNI BIDE AIDAPT Za lažje vzdrževanje osebne higiene v manjših kopalnicah. Prilega se večini straniščnih školjk, ima podaljšane robove za namestitev, vgrajeno posodico za milo in izlivni rob za praznjenje.

Prenosno posodo za urin lahko uporabljajo tako moški kot tudi ženske. Posoda ima nastavek za ženske, ki se ga lahko sname.

Največja dovoljena teža uporabnika: 150 kg

redna cena: 12,90€ akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,90€

7,12€ 20%

ZLOŽLJIVA HODULJA AIDAPT

LESENA KRTAČA AIDAPT Z ergonomsko oblikovanim in zelo dolgim ročajem je krtača primerna za uporabnike z omejenim gibanjem rok ali ramen. Velika, mehka glava ščetke in dolg, ukrivljen ročaj nudita uporabnikom večjo samostojnost pri kopanju.

Lahka aluminijasta zložljiva hodulja s širšo zasnovo za maksimalno stabilnost. Hodulja ima nastavljivo višino in ročaje za boljši oprijem. Preprosto zložljiv mehanizem z eno tipko. Največja dovoljena teža uporabnika: 133 kg

redna cena: 14,81€ akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 57,90€ akcijska cena s Kartico zvestobe

46,32€ 20%

PAS ZA KILO PAVIS

LEDVENO KRIŽNI PAS PAVIS

Višina: 25 cm, velikosti: od S do XXL, sive barve

GRELNI PAS BERNINA

POPUST:

11,85€ 20%

POPUST:

Izdelan je iz mehke in lahke odporne tkanine, ki se popolnoma prilega obliki telesa. Lahko se uporablja z dodatnimi elastičnimi trakovi za izboljšanje kompresije in opore, lahko pa se trakove odstrani in je pas z manjšo kompresijo, primeren pri vsakdanjih aktivnostih. Trakovi so snemljivi in nastavljivi po višini. Visoko kakovostna preja je bakteriostatična, higienska in zračna.

POPUST:

10,32€ 20%

POPUST:

Nizek pas se uporablja pri težavah z dimeljsko kilo, za preprečevanje povešanja trebušnih tkiv po operaciji ter kot opora pri športnih aktivnostih in opravljanju težjih del. Ima dva ločena žepka, v katera se po potrebi vstavi anatomsko oblikovano blazinico, kadar je potrebna močnejša opora. Bombažna tkanina in dva nastavljiva paščka zagotavljajo udobje pri nošenju. Na voljo v treh velikostih, za obseg medenice od 88 do 105 cm.

redna cena: 68,99€ akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 45,79€

POPUST:

55,19€ 20%

Raztegljiva, tanka in udobna opornica z močno kompresijo. Primerna za uporabo po zlomih, zvinih, nategih in ostalih poškodbah, kadar je potreba po kompresiji kolena. Visok odstotek volne prijetno greje v hladnih dneh, nežni robovi.

Sestava: 30 % volna, 30 % angora, 30 % akril, 6 % elastin Na voljo v dveh višinah: 27 cm in 31 cm, različne velikosti, bele barve

Na voljo v petih velikostih, kožne barve, sestava: 80 % volna, 14 % poliamid, 6 % elastan

POPUST:

20% 28 AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

POPUST:

36,63€ 20%

ELASTIČNA OPORNICA ZA KOLENO BERNINA

Izdelan iz angora volne z minimalno vsebnostjo sintetičnih vlaken, s posebno obdelavo, zaradi katere je rahlo raztegljiv v vse smeri. Ima mehke in ravne robove, je brez vzdolžnih šivov, kar zagotavlja višjo stopnjo udobja in daljšo življenjsko dobo.

s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 21,96€ akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

17,57€ 20%

Medicinski pripomoček

akcijska cena s Kartico zvestobe


NE SPREGLEJTE AKCIJSKE PONUDBE V LL VIVI! NASTAVEK ZA WC S POKROVOM MORETTI

HODULJA Z 2 ROČAJEMA MORETTI

Olajša uporabo vsem, ki se težje usedejo, preprosta namestitev na straniščno školjko z dvema vijakoma. Izdelan iz kakovostne plastike, odporen na madeže. Višina: 10 cm, največja teža uporabnika: 136 kg

Zložljiva hodulja, zelo lahka, kot pomoč pri hoji gibalno ovirane osebe. Za lažje vstajanje in usedanje ima dva nižja ročaja. Preprost sistem nastavljanja višine hodulje, s pritiskom na gumb (zatič) se enostavno zloži in zavzame malo prostora. Izdelana iz lahkega aluminija. Največja dovoljena teža uporabnika: 130 kg

redna cena: 37,84€ akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

redna cena: 56,38€

30,27€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

BLAZINA IZ SPOMINSKE PENE MORETTI OPERA

Ergonomska blazina ima na sredini odprtino, uporablja se jo za razbremenitev pritiska in lajšanje težav/bolečin uporabnikov pri sedenju in počitku v primeru pooperativnih stanj, hemoroidov, prostatitisa ali po porodu. Uporablja se tudi za zmanjšanje utrujenosti med dolgimi vožnjami. Narejena je iz spominske pene (poliuretan), ima odstranljivo pralno prevleko. Dimenzije: 41 x 32 x 8 cm

45,10€ 20%

NOČNA POSODA MORETTI Nočna posoda v obliki lopate z ročajem je zasnovana tako, da je karseda funkcionalna ter udobna za uporabnika in negovalca, omogoča enostavno namestitev in prenašanje. Narejena je iz kakovostnega trpežnega polietilena, ki je preprost za čiščenje in dezinfekcijo, ne vpija vonjav. Volumen: 1 liter

redna cena: 5,56€

redna cena: 32,43€ akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

4,45€ 20%

25,94€ 20%

Transferna deska BUFFALO 150

NOVO

V POSTELJI

redna cena:

70,70€

DARILO OB NAKUPU torba za desko

V AVTU

Omogoča lažje premikanje oseb z omejenimi gibalnimi sposobnostmi. Deska je prožna in gladka, kar omogoča enostavno drsenje med spreminjanjem položaja, narejena iz sintetičnih vlaken, ki zagotavljajo visoko odpornost. Velika prednost sta tudi ročaj za lažje držanje ter dvojni utor za boljšo stabilnost in zagotavljanje večje varnosti med premikanjem. Odlikuje se po vsestranskosti uporabe. Lahko jo enostavno uporabljate za majhne premike v katerem koli notranjem prostoru (spalnica, dnevna soba, kopalnica ...), prav tako pa tudi zunaj (vozila, stoli oz. kar omogoča premike z vozička in obratno).

NA STOLU, KAVČU ipd.

Dimenzije: 77 x 32,5 x 0,4 cm, teža: 1,23 kg, največja teža uporabnika: 150 kg AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA 29


NE SPREGLEJTE AKCIJSKE PONUDBE V LL VIVI! ORTOPEDSKI VLOŽKI PODARTIS

DIABETIČNE DOKOLENKE PODARTIS

Ščitijo nogo, primerni so pri težavah hallux valgus, diabetičnem stopalu in ostalih deformacijah, povezanih z revmatizmom. Sestavljeni so iz večslojnih visokotehnoloških materialov, ki povečajo površino opore, razbremenijo stopalo, se oblikujejo po nogi, pravilno porazdelijo obremenitev teže po stopalu in uravnavajo ravnotežje.

Diabetičnemu ali občutljivemu stopalu zagotavljajo kar največjo zaščito. Izdelane so iz mešanice kakovostnih vlaken s koži prijaznimi, antialergijskimi in antibakterijskimi lastnostmi. Nudijo prijeten občutek svežine. Dodatno okrepljena peta in celoten spodnji del nogavic.

Na voljo številke od 37 do 46

Na voljo v črni barvi in velikostih od S do XXL

s Kartico zvestobe

POPUST:

redna cena: 22,90€

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

18,32€ 20%

KOMPRESIJSKA OPORNICA ZA POGAČICO OS1st

KOMPRESIJSKA NOGAVICA OS1st

Opornica, primerna pri otekanju in bolečinah v kolenu, ki so najpogostejše pri pohodnikih in tekačih (patelarni tendinitis). Primerno tudi pri artritisu in podobnih težavah. Za uporabo med hojo ali vadbo za dodatno zaščito, podporo in stabilizacijo pogačice.

Primerna je za lajšanje bolečin vnetja podstopalnega ligamenta, pri kroničnih bolečinah v lokih in petah ter oteklinah stopal. Nudi kakovostno ortopedsko podporo strukturi stopala in Ahilovi tetivi. Postopno stiskanje izboljša cirkulacijo in zmanjša otekanje. Lahko se nosi pod nogavicami in znotraj čevljev.

Izdelana iz trpežnega in mehkega najlona, brez šivov. Na voljo v štirih velikostih.

Na voljo številke od 37 do 46

redna cena: 19,55€

redna cena: 37,23€

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

15,64€ 20%

POPUST:

29,78€ 20%

RAZPRODAJA -30% do

Pestra izbira MODELOV KOLEKCIJE JESEN-ZIMA NOST, IONAL FUNKC IN ZNANJE, JE IZKUŠN SUROVINE, . NE A R OGIJA B IZ EHNOL DNA T NAPRE

Posamezni modeli obutve so na voljo v izbranih enotah specializirane prodajalne LL Viva. Razprodaja poteka do odprodaje zalog jesensko-zimske modne obutve Hergos in Sabatini.

02 LLLL VIVA 30 AKCIJSKA2023 PONUDBA VIVASABATINI HERGOS cevlji 179x83,5.indd 1

www.llviva.si 11/01/2024 15:24

Medicinski pripomoček

Slike so simbolične.

modne jesensko-zimske obutve


www.tantum-verde.si Odgovoren za trženje: Bonifar d.o.o.

Zdravila Tantum Verde so na voljo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA 31 O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

PR/BSI/BEN/2023/024

Zdravila Tantum Verde so namenjena lajšanju bolečine in oteklin pri vnetju v ustni votlini in žrelu.


FLUIMUKAN

®

Vaš strokovnjak za kašelj za vso družino*

S TROJNIM DELOVANJEM**

Skenirajte kodo in

ODKRIJTE VEČ

ZA CELOSTNO UČINKOVANJE

Fluimukan vsebuje acetilcistein. * od 2 let naprej; ** Trojno delovanje pomeni: 1) zmanjšuje viskoznost bronhialnega mukusa in s tem pospeši raztrapljanje sluzi 2) olajša izkašljevanje in 3) osvobodi bronhije pred zamašenostjo s sluzjo. | Informacija pripravljena: januar 2024 | SI2401057301

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

32 AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Medicinski pripomoček

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova ulica 57, 1526 Ljubljana, Slovenija


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.