Page 1

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

HytHteUmSK! 5. - 8 essen paahytta.no

X Mee . april Hellerting Point, (Gaml udsletta e Expo ra

NR 1 – VÅR 2018 / MESSEUTGAVE

ma)

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

“HELE NORGES MORMOR”(82) har bygget seg hytte!

S id e

6

S id e

«Entusiastprisen 2018» 2 8 tildelt Strandryddedagen Prisvinnere: Strandryddedagens prosjektleder, Malin Jacob (th) og Hold Norge Rents daglige leder Gry Gulbransen.

TA TUREN INNOM HEDDA-TUNET UNDER HYTTEMESSEN OG BLI BEDRE KJENT MED HEDVIG OG HEDDA


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Valdres - i hjertet av Norge

Foto: Fredrik Holte Breien - Valdres Natur- og Kulturpark

«Lev hyttelivet du drømmer om» På solsiden av Jotunheimen ligger dalføret Valdres. Hvor enn du velger å kjøpe hytte i Valdres vil du alltid ha nærhet til alpinanlegg, fantastiske skiløyper og sykkelstier i vakkert kulturlandskap.

Høyfjellshytte i Vang med turmulighet til Uranostind og Eidsbugarden eller unike høykvalitetshytter på Beitostølen, med kort vei til Besseggen? Hva med hytte i Aurdal med ski inn/ut 1000 m.o.h? Hytter med panoramautsikt til Jotunheimen på Vaset eller Syndin! Du bestemmer hva hytta i Valdres skal være for deg! Våre lokale leverandører sikrer deg en solid totalleveranse til din hytte, alt fra tomt, oppføring, interiør og eksteriør!

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2

Hytte i Valdres

Er din drømmehytte en moderne kvalitetshytte i norsk tradisjon?


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Tettsteder i Norge

Berlevåg

Honningsvåg

Vardø Hammerfest Tana bru Deanušaldi Kirkenes

Lakselv Leavdnja Karasjok Kárášjohka

TROMSØ Skibotn

Kautokeino Guovdageaidnu Bardufoss

Harstad Sortland Narvik

Svolvær Stamsund

Røst BODØ

Fauske

Mo i Rana Sandnessjøen Mosjøen Brønnøysund

Til Valdresflya Jotunheimen Eidsbugarden Beitostølen

Tyin

VALDRES

OSLO

Dagstur fra hytta til Uranostind.

VALDRES

Vang E16 Fileell Grinda ell Syndin Vaset Fagernes

Til Gol og Hallingdal

Aurdal Til Lillehammer E16

Hedalen

Valdres har det flotteste Norge har å by på rett utenfor dørhella! Her finner du oversikt over lokale hytteprodusenter, ledige tomter og hytter, håndverkere og andre som vil gjøre sitt ytterste for å realisere din hyttedrøm; www.hytteivaldres.no

Velkommen til Valdres-standen på Hyttemessen MØBELHUSET LEIRA

Amfi Valdres•Tlf. 61 36 22 55 Åpent 10-20 (18)

MØBELHUSET LEIRA

Amfi Valdres•Tlf. 61 36 22 55 Åpent 10-20 (18)

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3

Oslo

Valdres, 2 timer fra Sandvika

www.hytteivaldres.no


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Familieunderholdning på HYTTEMESSEN TORSDAG OG FREDAG

LØRDAG OG SØNDAG

15.00: Barnetime / Konsert i regi av Prøysenhuset. 17.00: Barnetime / Konsert i regi av Prøysenhuset.

11.00: 12.00: 13.00: 14.00: 15.00: 16.00:

Minikonsert / Allsang i regi av Prøysenhuset. Barnetime i regi av Prøysenhuset. Minikonsert / Allsang i regi av Prøysenhuset. Barnetime i regi av Prøysenhuset. Minikonsert / Allsang i regi av Prøysenhuset. Barnetime i regi av Prøysenhuset.

INNE:

LANGEDRAG NATURPARK: Til sin stand inne i hallen har Langedrag Naturpark tatt med kosedyr, som publikum kan hilse på alle dager under messen. SALTDALSHYTTA: Farmen-leker hele dagen.

UTE:

LANGEDRAG NATURPARK kjører barn med hundespann. SNEKKERVERKSTED FOR BARN. Gausdal Landhandleri i samarbeid med Hyttemagasinet.

INNE:

LANGEDRAG NATURPARK: Til sin stand inne i hallen har Langedrag Naturpark tatt med kosedyr, som publikum kan hilse på alle dager under messen. SALTDALSHYTTA: Farmen-leker hele dagen.

UTE:

LANGEDRAG NATURPARK kjører barn med hundespann. SNEKKERVERKSTED FOR BARN. Gausdal Landhandleri i samarbeid med Hyttemagasinet.

ÅPNINGSTIDER: Torsdag og fredag kl. 12-19. Lørdag og søndag kl. 10-17.

Erfaren snekker hjelper barna i SNEKKERVERKSTEDET FOTO: iSTOCK

Publikum på Hyttemessen kommer i alle varianter: Noen har krystallklare planer for hvilke leverandører eller produsenter som skal besøkes. Andre synes det er trivelig å ta det etter innfallsmetoden; kanskje får de ideer der og da. Og så er det familiene som tar med seg barna på messe: Den skal tidlig krøkes som god hytteeier skal bli. Men det er nok ikke alltid den yngre garde synes det er veldig stas å traske rundt i flere timer. Og, det er heller ikke alltid den hytteinteresserte mor og far synes det er like greit å ha barna på slep når de virkelig skal sette seg inn i alt fra lafteknuter til toalettløsninger.. I år tilbyr Hyttemagasinet, i samarbeid med Gausdal Landhandleri, «Barnas Snekkerverksted». På uteområdet vil du finne tilbudet der barna får kyndig veiledning av møbelsnekker Ulf Koritzinsky og hans hjelpere. Vi stiller med materialer, redskap og kunnskap og skal sørge for at barna får en enkel innføring i det aller mest fundamentale. Og de får hjelp til å lage sin helt egen gjenstand, f.eks en krakk eller fuglekasse. Vi lover at barna blir tatt godt vare på, og kanskje kommer de hjem med noe som kan være både nyttig og hyggelig.

DU FINNER OSS HER: Hyttemagasinets hjemmeside: www.hyttemag.no Hyttemagasinet på FB: https://www.facebook.com/hyttemagasinet/ Hyttemessens hjemmeside:http://www.hyttemessen.no Hyttemessen på FB: https://www.facebook.com/hyttemessenexporama/ www.gaus.no

UTGIVER: Unik Media AS

Unik Media AS,

PROSJEKTLEDER: Leif Magne Flemmen

Thor Dahls gate 1 - 3, 3210 Sandefjord

TEKSTFORFATTERE:

post@paahytta.no – mobil 91 74 90 55.

Marte Østmoe og Leif Magne Flemmen

OPPLAG: Ca 200.000

TRYKK: Schibsted Trykk AS

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Når naturen kaller

Moderne og miljøvennlige toalettløsninger

Kun aske som sluttprodukt Barnesikkert Enkel installasjon www.cinderellaeco.com

Interessert i en miljøvennlig toalettløsning?

Møt oss på Hellerudsletta 5. - 8. april! Modeller for strøm eller gass

Ingen frostsikring

Krever lite plass

Høy kapasitet 10 - 12 personer pr. døgn

Trenger ikke vann eller avløpstilkoblinger

For hus, hytte, bobil og campingvogn

Lær mer om Cinderella og finn din nærmeste forhandler på www.cinderellaeco.com

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Marit insisterte på at hun ikke ville ha fliser på badet. På gulvet fikk hun lagt linoleum fra en rull hun kjøpte for noen år siden. Veggene ble kledd med beiset trepanel, som hytta forøvrig. Naturligvis måtte her være et toalett i matchende farger. Det fant hun på Vestlandet. Romslig som badet er, ble det plass til et stort dustkabinett med all verdens funksjoner.

«Hele Norges mormor» - Marit Grefberg har bygget hytte og det i en alder av 82 år. Men ikke for de «åtte ungene» - bare for seg selv. For noen uker siden flyttet hun inn i sin splitter nye hytte i Lygnalia. – Jeg har jo skjønt at det vanlige for folk i min alder er at barna bygger hytte og at de gamle betaler. Men slik ville ikke jeg ha det. Hytta er helt og holdent mitt prosjekt. Barna mine synes nok jeg er passe gæren som satte i gang med dette, men de sier det ikke høyt, ler Marit. Hun er en kjent skikkelse i teaterNorge etter blant annet å ha spilt hovedrollen i musikalfilmen «Mormor og de åtte ungene» (2013).

Dette skapet er et av hyttas inventar-stoltheter– en gang kastet på en søppelstasjon i Bærum, men bragt til en bruktbutikk av renovasjonsarbeiderne.

BESTEMT OG KOMPETENT Ei heller i den sammenheng var hun noen «standard-mormor». Hytta hun har satt opp på Hadeland er hennes fjerde hus. Gjennom ymse byggeprosjekt har hun ervervet mye kunnskap om prosessene. Når hun attpåtil er halvveis interiørkonsulent, ja, så ble det litt å bryne seg på for hytteleverandøren. Den bestemte og kompetente Marit visste nøyaktig hvordan hun ville ha det. – Jeg hadde tegnet hytta ned i detalj. Det viste seg at en av Familiehyttas modeller var veldig lik min plan, så det falt naturlig å innlede et samarbeid med dem, forteller hyttebyggeren. Men jeg ville jo naturligvis ha noen endringer her og der. HADDE «HANDS ON» HELE VEIEN I byggeperioden har hun jevnlig vært på besøk i Lygnalia, snakket med snekkere, den byggeansvarlige og ikke minst selgeren. De ble nok litt forbauset over at hun ville ha «hands on» på hele prosjektet. – Men er det ikke naturlig at en kunde følger opp underveis, da, spør hun. Det beste må jo være å avverge at feil begås og at kunden får det akkurat som hun vil. Men jeg må si at byggelederen og selgeren var to fine karer, imøtekommende og hyggelige. En dag må jeg invitere dem på kaffe og vafler og takke dem, legger hun til.

Peishylla er laget av en eikeplank Marit kom over i England for 16 år siden. – Jeg ville ha en peis som var hevet godt opp fra gulvet og som gjorde peiskosen tilgjengelig fra alle steder i stua.

Selv om hytta er splitter ny, virker det som den skulle ha vært bebodd i årevis. For her er alt av møbler, pyntegjenstander og nytteting på plass.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Grunnmodellen til Marit Grefbergs hytte er Familiehyttas «Furutangen» på 80 kvadratmeter.

Nå har «Hele Norges mormor» (82) bygget seg

hytte V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ingen hytteeier har maken til Marit «jakttrofé»: – Det er en hybrid av sau og rein som jeg laget av pappmasje.

– Jeg har jo forberedt meg på dette i mange år, bekjenner Marit. Det er derfor bilen min ikke har hatt noen glede av garasjen hjemme i Bærum. Den har nemlig i lang tid vært lagerplass og stapp full av gjenstander som skulle inn i hytta. Du skjønner, jeg greier ikke å kaste noen ting, ler Marit. Men ikke bare det; hun er i slekt med Espen Askeladd. Over alt hvor hun farter kommer hun over gjenstander som hun tror en gang kan komme til nytte.

Marit ville ha åpen himling og tømmerdragere i taket .– En skikkelig hytte må ha noe tømmer, erklærer Marit. Sofaene fant hun på Finn, men har fått dem trukket om. Hytta bærer ikke mye preg av å være nyinnflyttet.

KLENODIER – OG EIK FRA ENGLAND Et par klenodier av noen skap fant hun for eksempel i en bruktbutikk i Bærum. Gjenstander som plukkes opp av betjeningen på renovasjonsanlegget, blir gjerne plassert her. – Jeg så disse gamle hjørneskapene i butikken, men synes de var alt for dyre – 7.000 og 9.000 kroner. Jeg slo det fra meg. Men da jeg kom innom i et annet ærend noen uker seinere, sto de der fortsatt. Jeg sa jeg kunne tenke meg å kjøpe dem, men ikke til den prisen de hadde satt. Så jeg fikk begge for 6000. Det ene er steingammelt – fra 1700-tallet. Det andre kanskje fra 1800-tallet en gang. Spisestuebordet fant hun slengt fra seg i deler hos en blikkenslager i Arendal. Skikkelig gammelt det også. Sofaene kom hun over på Finn, og et par lenestoler har hun arvet fra datteren. Bortsett fra Ikea-kjøkkenet, har de aller fleste tingene en historie å fortelle. – Du ser peishylla der, sier Marit og peker. Den er av kompakt eik. Jeg kjøpte en tjukk og brei ubehandlet eikeplanke en gang jeg var på kurs i Nottingham i England. Kom over den hos en byggvareforhandler. Den har stått i garasjen i 16 år i påvente av at jeg skulle få bygget meg en hytte med peis! Mureren satte den på plass. Men jeg skulle ønsket at han ikke hadde fjernet barken. Jeg liker det litt røffe uttrykket. Så har hun i hvert fall beholdt barken på den nederste hylleinnrammingen på peisen, samt rundt ventilasjonshetta på kjøkkenet. – IKKE FOR GAMMEL TIL NOE SOM HELST Men hvorfor ble det Lygna? Hytteområdet ligger bare en times biltur fra Oslo og har, spesielt etter at NM på ski ble arrangert her for få år siden, blitt mektig populært som hyttedestinasjon. Etter å ha kjørt gjennom området en rekke ganger, hadde hun fått sansen for stedet. – En dag kom jeg over en artikkel i Hyttemagasinet om at det var lagt ut tomter her. Jeg sendte en epost til Aksel Grinaker. Han er jo så blid og hyggelig. Jeg lurte på om han kunne sende meg et prospekt. «Du må jo komme hit og se selv», sa han, så jeg tok turen. Marit bestemte seg fort for tomt. Samme år – høsten 2016 - dro hun på Hyttemessen på Hellerudsletta for å orientere seg. Valget falt altså på Familiehytta. Mens åttiåringer nå om dagen overdrar hytta til neste generasjon, eller selger den, satser Marit motsatt. Hun bygger.

Alle gjenstander Marit har brakt til hytta har en historie å fortelle. Det gjelder ikke minst spisestuebordet. Hun fant det i deler hos en blikkenslager i Arendal.

– Jeg føler meg ikke for gammel til noe som helst, sier hun bestemt, men legger til: – Jeg har bare meg selv som målestokk. Jeg tror det bare er sunt å gjøre ting der du blir nødt til å strekke deg, der du må jobbe for å sette deg inn i saker og på alle måter være aktiv, sier hun. SPILLER MOT LINN SKÅBER Det er nettopp hva Marit Grefberg gjør. Hjemme i Bærum er hun en kjent kulturaktivist. For sin mangslungne innsats i kulturlivet gjennom årtier, ble hun i 2013 tildelt Bærum kommunens kulturpris. – Nå er jeg instruktør for en amatørteatergruppe. Alle seks som er med er over 70 år. Jeg har vært instruktør for denne kabaret-gjengen i 42 år, forteller entusiasten. Ut over landet vil mange kjenne henne som «Hele Norges mormor» (VG) etter at hun hadde hovedrollen i musikalfilmen «Mormor og de åtte ungene». En rekke andre engasjementer er det også blitt. Når Linn Skåber i vår kommer på skjermen igjen med serien «Best før», ja så dukker hun også opp der. – Men det er jo «Mormor og de åtte ungene» som har gjort meg kjent, mener Marit. Ja, så kjent er hun blitt at kulturoperatører ikke tør å invitere henne til nye roller. – Siden jeg har hatt en hovedrolle, tror de at jeg er «dyr», men det er jo bare tull, skratter 82-åringen. Vil noen ha meg, kommer jeg løpende!

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

www.saltdalshytta.no

Spar kr 40.000 Ved bestilling før 1. mai

På bildet over er hytta vist med stavlaft-dekor, som er tilvalg.

Nyhet fra Saltdalshytta! SMART D178 har kjøkkenet og spisestua i en bred vinkel mot utsikten, og en flott stue i gavlen. To av soverommene er på hovedplanet, mens to er på det romslige loftet. Der finner du også en fin loftsstue som strekker seg fram i vinkelen. Her er det lett å trives!

RF Markedsavd 090318

Vi har nå en gunstig introduksjonskampanje der du får 40.000 i rabatt ved bestilling før 1. mai. Nøkkelferdig pris er 1.899.000,- før rabatt. Kontakt en av våre selgere for en hyggelig hytteprat!

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 9


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Da kjæresten fant en side om hyttekos skrevet av eksen tok han affære.

Hytteboka forteller som regel den hyggelige siden av familiehistorien. Men i ettertid er ikke alt alltid like greit. Språkviteren Heidi Gilstad ble hytteeier i forfjor. Da fattet hun interesse for hytteboka som sjanger. I sommer gjennomførte hun en spørreundersøkelse blant hytte- og friluftsinteresserte på Facebook. Hele 222 svar kom inn. Dette materialet danner bakgrunnen for en artikkel Gilstad nå har skrevet på forskning.no. Jungelordet sier: ”Fantomet har tusen øyne og tusen ører”. Kanskje er det nettopp det generasjoners hyttebøker representerer, antyder Gilstad i artikkelen. KONFLIKTDEMPER Her beskriver hun blant annet de mange funksjonene hytteboka har i familien. En av dem er som oppslagsverk, ja i noen situasjoner er den rett og slett en ”konfliktløser”. ”Når to eller flere oppholder seg innenfor hyttas fire vegger over tid, kan det fort oppstå uenigheter om hvorvidt det var onkel Ole som først gikk opp på Mimretind, eller om kulderekorden for området var i 1972 eller 1999. Da kan man slå opp i riktig bok av hyttekrøniken, og finne svar. Hytteboka brukes altså for å mimre over tidligere besøk.” SJALU – REV UT SIDEN Graden av hyttebokas konfliktdempende funksjon avhenger imidlertid av hvem leseren er: ”En informant fortalte om den sjalu kjæresten som rev ut siden i hytteboka der ekskjæresten til dama hadde skrevet. Tanken om at en annen hadde kommet ham i forkjøpet med hyttekos ble for sterk.” En av informantene i Gilstads hyttebokundersøkelse rapporterte at:” Vi bruker hytteboka for å finne svar ved diskusjoner. Når var ditt og datt. Hvordan været var. Om stormen var så sterk som de sier. Når bygde vi på hytta, når fikk vi vann. Barnas kjærester. Hva de het og når”.

FELLESSKAPENDE HØYTLESNING Hun framhever også hyttebokas fellesskapende funksjon. Å lese høyt fra hytteboka er ”underholdning ved senere anledninger og samlende for familien”, skriver en av hennes informanter. Men ikke alle ser det slik. Hytteboka regnes som en privat sjanger, mener Gilstad og forteller om en informant som slo fast at hun aldri leste i andres hyttebøker. En annen skriver imidlertid at de smugleste i en fremmed hyttebok: ” En gang fikk vi låne nøkkel for å se på ei hytte vi vurderte å kjøpe. Vi hadde god tid til å se oss rundt både ute og inne, og en av dem som var med oss begynte å lese i hytteboka. Hen leste noen historier høyt for oss, vi reflekterte litt om snømengder, framkommelighet (“veien åpna ikke før …”), og lo litt av artigheter. Men etterpå angra vi på at vi hadde lest i den: vi følte vi sneik oss til å se i noe vi ikke hadde blitt invitert til - litt som å lese andres brev,” referer artikkelforfatteren. LITE OM DOTURER I MINUS 20 Fisking og sanking har nær sagt til alle tider vært et sentralt hytteboktema. Naturligvis også måltider. ”Både den eksplisitte og den tause kunnskapen om hyttelivet kan være vanskelig å forstå for mennesker som ikke har vokst inn i det. En besøkende på hytta som hadde flyktet fra krig undret seg over trivselen over det primitive hyttelivets utedo, i 20 minusgrader, med den kalde lufta opp i stumpen. Et ganske eksotisk fenomen i verdens rikeste land, men som i overraskende liten grad loggføres i hytteboka”, skriver Gilstad. Undersøkelsen viser til fulle hyttebokas allsidige karakter. Den omtales ”som historiebok for hytta og for familien, minnebok, personlig dagbok, loggbok, byggebok, oppslagsverk, dokumentasjon og register over antall besøk og overnattinger fra år til år.”

”Funksjonen til hytteboka er altså som et oppslagsverk hvor man har tillit til sannhetsgehalten. Ikke noe ”fake news” i hytteboka. Dette forutsetter selvsagt at forfatterne er sannferdige”, skriver Gilstad.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO

skibladner.no

VELKOMMEN TIL

FOTO

Norges største hyttekommune!

Rakelberg.com

FOTO

Ricardo Foto

FOTO

Chad Bromley

Sjusjøen er kjent for å ha Norges beste skiløyper, lang skisesong og snøsikre vintre. Samtidig oppdager stadig flere de fantastiske helårskvalitetene i Ringsakerfjellet. Med åpne setre, et godt terreng for jakt og fiske, utallige turmuligheter både til fots og på sykkel som gjør Sjusjøen til et eldorado også i sommerhalvåret. Bare en svipptur unna befinner du deg midt i Prøysenriket, tett på Mjøsa og storslagent kulturlandskap med idylliske storgårdsopplevelser, fristende lokalmat, og rikelig med opplevelsestilbud for store og små gjennom hele året.

FOTO

FOTO

Du finner oss på stand 40. Hjertelig velkommen!

Rakelberg.com

Rakelberg.com

FOTO

Ringsaker kommune

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

SE VÅR NYE

VISNINGSHYTTE MIDTHØ

HUSK!

R BESTILL VÅLOG A HY T TEK AT

.no boligpartner

Besøk oss på Hyttemessen Hellerudsletta 5.–8. april

Her finner du oss på stand nummer 91. Vi gleder oss til å høre om din hyttedrøm. Ta også turen innom våre visningshytter på Norsk Hyttesenter. Her kan du oppleve den moderne hytta Foris samt besøke Midthø, vår splitter nye visningshytte. Vi ses!

n ege Sjøv

Eneboliger

BoligPartner stand nr 91

5

16 Messehallen 736 m

2

13

736 m2

14

HellerudslettaX MEETING

Gyldig

for én person. Gyldig for én person. Kortet fylles ut på forhånd Kortet fylles ut på forhånd og leveres ved inngangen. og

person. inngangen. Gyldig for én og leveres ved ut på forhånd Kortet fylles

leveres ved

Verdi kr. 150 ,,- Verdi kr. 150,-

Verdi kr. 150 Navn: ...............

............... ...............

E-post: ............... Mobil: ...............

inngangen.

Navn:

............... ............... ............... .............. ............... ............... ............... ............... Navn: ...................................................................................................................................... ............... ............... ............... ............... ...............

E-post: ...............

........... ............... ...............

............... ...............

............... ...............

POINT

Hellerudslett a

............... ............... ............... ............... ............... E-post: ................................................................................................................................... ...............

Mobil:

............... ...............

............. ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... Mobil: .....................................................................................................................................

Invitert... .................................. av:...................................................

..................................

................. ..................................

..................................

Invitert av:........................................................................................................................................... Åpningstider: Torsdag og fredag Lørdag og søndag .......................... 12:00 - 19:00 Åpningstider: 12:00 - 19:00 Åpningstider: ......................... .......................... 10:00 - 17:00 - 17:00 10:00 og Torsdag fredag .......................... 12:00 - 19:00 Torsdag og fredag ......................... www Lørdag og søndag Lørdag og søndag ......................... 10:00 - 17:00 .hytt emes

Invitert av:.................

sen.no www.hyttemes www.hyttemessen.no

............... ..............

............... ...............

...........

............... .............

Besøk visningshyttene våre før messen, og få

gratisbillett!

..................................

....................

sen.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 2

4

6

787 m2

SOLGT

7

830 m2

841

603 2 2 785 mm

12

750 m

11 SO813 LGmT

Friområde lek

X MEETING POINT5.-8. APRIL

801 m2

Labbvege n

747 m2

5.-8. APRIL

3

880 m2

15 LGT SO

X MEETING a Hellerudslett

765 m2

840 m2

Tomannsbolige r

2

1

827 m2

731 m2

RIL 5.-8. APPOIN T

Foris

Midthø

2

2

37

641 m2

9

807 m2

10 35

2 836 m 890

m2

Friområde lek


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Elegante baderomsmøbler laget i norsk trevirke Norwegian Wood Design tryller fram elegante, lekre og dekorative baderomsmøbler i 100 prosent norske trevirke. Ask, eik, bjørk og forlimes og formes til unike servanter og badekar. For å sikre holdbarhet, kvalitet og fasong på baderomsmøblene, forsegles trematerialet med 100 prosent gjennomsiktig epoxy.

Overstoppede møbler er tidens melodi Mykt og behagelig, det er mottoet for dagens hytteeiere når de ser seg om etter møbler.

MOBILT SOLCELLEPANEL TIL TUREN Med dette minisolcellepanelet lader du enkelt opp telefon, nettbrett eller andre digitale enheter direkte på en time eller to. Sammenfoldet bærer du det som en hvilken som helst veske.

– Overstoppede møbler er tidens melodi, sier Anne Marie Rosendahl ved Bohus Møbelhuset på Leira og Gol når vi spør om smakstrendene blant hyttefolk. Butikken betjener i stor grad hytteeiere i Valdres og Hallingdal når de skal innrede sin nye fritidsbolig eller fornye inventaret i den gamle. – Slik utviklingen har vært de seinere åra velger hytteeierne stort sett samme stil på hytta som hjemme. Fargepreferansen går i det grå og gråbrune, men vi ser også at det svarte kommer sterkere nå, sier Rosendahl. – Hva kjennetegnet den forrige trend-bølgen? – Kort sagt: spisebord og stoler i rent treverk. Røft og enkelt. Nå derimot skal selv spisestuestolene være overstoppede. Interiøret skal altså være varmt og lunt. Med denne trenden kommer også gardinene tilbake, gjerne i velur. En tid nå har forblendingsgardiner vært ganske dominerende, forteller Anne Marie Rosendahl.

Vannbåret gulvvarme på gass og sol Håndvask til utedoen eller annekset Sunwind kommer blant annet med denne portable håndvasken til Hyttemessen. Kanskje er det en slik du har savnet på ute-doen eller i annekset? To tanker har hver kapasitet til 19 liter vann. Du pumper med foten. Den innebygde såpedispenseren tar 3 liter.

Skal du bygge ny hytte eller skifte gulv på din gamle, er dette systemet fra Zolasenergi verdt å sjekke ut på vårens hyttemesse: Vannbåret gulvvarme basert på en gassbrenner og 12 volts strøm.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Hytteeierne var i full sving med malerkostene. Noe måtte gjøres med det gulnede veggpanelet i den gamle hytta. Halvveis i arbeidet, «beordrer» Eirik Voll full stans og sier til ektefellen: «Er det virkelig dette vi vil holde på med, Elin?»

– Jeg tar meg gjerne av grillingen. Det blir mye kylling, ler Rennesøybonden Eirik Voll, som blant annet driver med kyllingproduksjon.

DDDen lekre balkongen i andre etasje er innrammet av rekkverk i glass.

Så bratt som tomta var måtte det bli ”mye tak”. – Glasert takstein sparer oss for mose og grønske. Vi ville ha minimalt med vedlikehold, sier Eirik Voll.

Loddet var kastet. Rett nok var hytta ikke spesielt gammel. Den ble bygget så sent som i 1993. Men der de nå sto med malerkost i hånd, begynte en prosess som skulle bli ganske omfattende.

Skråvika. Den første hytta vi så på var alt for dyr. Men så kom altså denne eiendommen for salg i 2012. Da slo vi til, forteller Eirik.

– Ennå hadde vi mye malearbeid igjen, og når vi nå satte oss ned og gikk gjennom hele hytteprosjektet, skjønte vi at mange flere oppgaver ville komme opp. Vi ville måtte ta et tak med badet. Skulle vi ha skikkelig med plass til de tre barna våre som snart ville være ungdommer, ville vi også måtte utvide. Dessuten ønsket vi etter hvert plass til vennebesøk.

VILLE BO I SJØKANTEN Hytta var fullt brukelig, men matchet ikke alle familiens ønsker. Den ca ett mål store tomta hadde derimot langt på vei de kvalitetene Eirik hadde sett for seg at den måtte ha.

– VIL HA DET SKIKKELIG De presenterte dilemmaet for en arkitekt i Lyngdal. Han skisset litt på et tilbygg, men spurte så om han også kunne få komme med forslag på noe helt nytt.

– Jeg ville ha hytte i vannkanten, absolutt ikke en med fem minutters gange fra sjøen. Nei, «kravet» var brygge og muligheten til å stupe rett i sjøen, kommenterer han muntert. Han forklarer ønskene om en makelig ferietilværelse med at hytta måtte legge til rette for ren og uinnskrenket avkobling. Hjemme i Ryfylke har gårdbrukerparet nemlig krevende hverdager med produksjon av melk, kylling og tomat.

– Lag begge deler, sa vi. Men arkitekten var klar på at nybygg ville bli atskillig dyrere enn påbygg, forteller Erik. Skisser kom på bordet, men paret så fort til at et tilbygg ikke ville gi et tilfredsstillende helhetlig preg.

Selv om tomtearealet var litt over ett mål, var det ikke plass til så mye sprell. Her var – og er – en ganske krevende topografi, så noen ferdighytte ville uansett ikke kunne komme på tale.

– Påbygging ville blitt noe halvveis. Vi liker begge at ting er skikkelig, sier Eirik. Saken var avgjort. De hadde tross alt fått tak i drømmetomta. Elin og Eirik hadde sett seg rundt – først i fjordene i Ryfylke – ganske nær gårdsbruket på Rennesøy. Men de kom til at en hytte på de kanter hadde blitt liggende for nær bruket.

– På en boligmesse i Stavanger høsten 2013 kom vi i kontakt med Harald Eiken i Eiken Hytter. Etter det begynte planene virkelig å ta form, forteller han. Etter hvert fikk de tegninger som innfridde alle ønskene de hadde.

– Skulle vi feriert på hytta bare en halvtimes biltur hjemmefra, er jeg sikker på at det ville bli alt for fristende å ta en tur til gården og sjekke forholdene. Vi, som så mange andre rogalendinger, så oss litt rundt i Lyngdal og kom over

INNVIELSE MED UTDRIKNINGSLAG Høsten 2014 startet rivningen, et litt vanvittig arbeid i seg selv med alt som måtte rives, lastes opp og kjøres bort med traktor. Ny masse ble tilkjørt og tomta planert. I november-desember 2014 ble sålen støpt, og i januar 2015 kunne byggearbeidet starte.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

De ville ha det skikkelig, rev det gamle og bygde helt nytt rett i

strandkanten – Jeg ville ikke ha en ekstra meter å gå for å ta morgenbadet, sier Eirik Voll. Han fikk han det som han ønsket.

– Så i juni ble hytta endelig innviet. Det ble med et utdrikningslag for en god kamerat. Alt var på plass, ferdigplenen utrullet og telt satt opp. Vi var fjorten personer her denne helgen. En mer krevende test kunne hytta neppe ha gjennomgått, sier bonden med en god latter. Han kunne melde tilbake til Eiken at hytta hadde bestått.

HOVEDPAROLE: VEDLIKEHOLDSFRITT I 2. etasje har ungdommene sitt eget reir, en hyggelig loftstue/tv-stue som er plassert mellom soverommene. Fra loftsstua går en dør rett ut på en flott balkong. Glass i rekkverket såvel på verandaen som innendørs bidrar til å skape en åpen, lys og hyggelig atmosfære.

– Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet som ble gjort. Så bratt som tomta er, var det ingen lett oppgave å finne den gode løsningen. Hytta ble trukket så langt bak og inn i terrenget som mulig. Hele bakveggen er derfor i kompakt betong – uten vinduer av noe slag, forteller han. Men i front fikk hytteeierne et perfekt lite uteareal – et stykke plen og romslig med bryggeplass til alle ønskelige feriesysler.

Og så er glass vedlikeholdsfritt. Eirik har hele veien vært opptatt av at her skal være minst mulig vedlikehold. I soverommene har byggherrene brukt slitesterkt og praktisk Allok-laminat. At terrassematerialene har en tilforlatelig trestruktur, er bare villedende. Bordene er laget i plast. I brygga er det brukt vanlig impregnert plank. Vinduene har selvsagt aluminiumsrammer.

TUMLEPLASS FOR ALLE Inne i den lekre fritidsboligen kan de boltre seg over et totalt areal på nesten 150 kvadratmeter. Med to stuer har ungdommene Ida (12), Anders (14) og Marita (16), sin egen tumleplass – om de vil. Hytta har i alt fem soverom, og barna har selvsagt hvert sitt. Det store oppholdsrommet tar det meste av plassen i sokkeletasjen og vender ut mot brygge og sjø. Med fasadeglass fra gulv til tak og flotte foldedører, flyter inne- og utemiljøet på et vis i ett. Gulvet er belagt med flis. – Da er det ikke så farlig med sand og vann, bemerker Eirik. Her blir det jo mye trafikk til og fra. For i allrommet er også kjøkkenet, som for øvrig er plassert med utsikt til sjø og utemiljø. Kjøkkenet er for øvrig en klassisk IKEA-variant. I motsatt ende av rommet har hytteeierne satt inn en Scan-peis av det gromme slaget. Her faller det neppe vanskelig å skape mye både varme og hygge.

OPTIMALT MED BRYGGE Taket er lagt med glasert hollandsk Monier KDN-stein. – Her er jo mye trær, grønske og mose. Sånt blir det fort jobb av. Men ikke med glasert takstein. Jeg har nok jobb hjemme om jeg ikke skal måtte holde på her også, erklærer Eirik. Og ferielivet? Det er å hygge seg på brygga med grill og spill, med bad og avkobling, hyggelige båtturer til Korshamn, Spangereid eller Farsund. Kanskje slenge ut et snøre i kveldinga. Når vi spør hva som er det beste med tomta, svarer han kort og greit: – Brygga! Reportasjen er tidligere publisert i Hyttemagasinet.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

– Her har vi perfekte forhold for ferie og avkobling, mener Eirik Voll og hans to barn Anders (14) og Marita (16). Ida (12) var på et idrettsarrangement sammen med mamma Elin denne dagen.

På den bratte tomta var det i utgangspunktet ikke enkelt å lage adkomstvei til husets fremside. Men trappa ble både flott og funksjonell.

”Midtskips” i andre etasje har barna fått sitt eget ungdomshus..

I alt rekkverk har hytteeierne gått for solid glass, også i den flotte trappeoppgangen til andre etasje.

Kjøkkenet fant de, som så mange andre hyttebyggere, på IKEA.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Messetilbud BaseUnit DIY kr 990,-

Lei av kald hytte?

Fjernstyr varmen og overvåk hytta med mobilen Med DEFA Hyttestyring kan du enkelt fjernstyre varme og motta varsel ved strømbrudd eller innbrudd i hytta. Vårt StarterKit er enkelt å montere selv og inneholder alt du trenger for å sette opp ditt system. Møt oss på Hyttemessen stand 38 for en demonstrasjon av DEFA Hyttestyring

PanTech 100 EVO V LD UJ SORT RAMME

*

Komplette peispakker!

Peiskos

Vi tilbyr pakkeløsninger for ditt prosjekt som inneholder alt du trenger til peisen står ferdig som avbildet til venstre.

Irun

Vi prosjekterer din peis i CAD så du ser hvordan din drømmepeis blir i ditt hus eller din hytte.

VERDIKUPONG

Pan Tech EVO V Stor innbyggingspeis med hevedør

Veil. pris: / messepris (blank ramme)

59 990,- / 54 990,(sort ramme)

54 990,- / 47 490,-

Sort stål

19 990,-

...både ute og inne

nje!

Stort utvalg av store peiser

Kampa

Made in

Italy!

Bruk verdikupongen når DU behøver den.

Prosjektet på bildet er gjennomført med PanTech EVO V LD (sort ramme)

Veil. pris / messepris

29 590,- / 24 990,Vår største utepeis.

*Rabatt trekkes fra veil. priser, samlet beløp. (Eks. montering) Rabatt fra verdikupong kan ikke overstige messe-/kampanjepriser.

Utevarme selv om sola har gått ned

En av de beste på markedet!

Messepris: 6 490,-

Bestselger!

Veil. 7 490,-

Hytteovn, byggesett

Terazza 80 m/understell

Veil. pris / messepris

23 990,- / 19 990,-

oom Showrover med

100der

Veil. pris / messepris

13 990 / 11 990,Komplett vedfyrt bakeovn med alt du trenger inkludert understell og pipe

Magnum C vedkomfyr

Kuplen 80 SE

Veil. pris / messepris

Veil. pris / messepris

17 490,- / 15 990,-

15 490,- / 13 990,-

Peiser

|

Piper

Flyttbare utepeiser i rustfritt stål!

Se våre stålpipepakker i webshop

Stort utvalg av størrelser og modeller!

÷5000,-

Vedkomfyr med kleber, kokeplate og stekeovn

Vår bestselgende bakeovn.

Vi tilbyr gode stålpipeløsninger for deg som vil montere utepeisen under tak

Setter du deg ned fremfor en Firestar utepeis, får du en fantastisk strålevarme ”rett i fleisen”. Utepeisene har isolert bakvegg i rustfritt stål, som igjen genererer en fantastisk strålevarme.

Perfekt til hytta!

ildste

Du får den på vår stand!

Firestar DN 800 Design

New Mexico

|

O v n e rPriser|fra kr.:M a t o v n

|

Utevarme Følg oss på sosiale medier!

Spesialister på peis og varme!

Steinsrudvegen 7, 3840 Seljord | Tlf: 35 08 41 00 | post@seljordvarme.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ring hytta varm og nyt hyttelivet fra første stund Vi har et lidenskapelig forhold til hytta vår. Vi drar til hytta så ofte vi kan for å koble av og senke skuldrene etter en travel og hektisk uke. Så hvorfor komme frem til en kald hytte? SikomLiving gir gir deg full kontroll med varme og alarm på hytta slik at du alltid kommer frem til en ferdig oppvarmet hytte. Vi kaller dette for hverdagsluksus.

GSM ECO Comfort er en av våre sentralenheter

Plug-in modul for GLAMOX panelovner

Termostat for styring av varmekabler

Bevegelsesdetektor for innbruddsvarsling

Sikom AS - Neptunveien 6 - 7652 Verdal Tlf: 740 85 960 - post@sikom.no - www.sikom.no

Å 65 SS P stand O T MØ essen em Hytt

Nytt og revolusjonerende forbrenningstoalett med induksjonsteknologi

• 60% mindre energiforbruk og raskere forbrenning • Enkel i bruk og enkel å tømme • Moderne design 230 volt, energiforbruk 850 watt, forbrenningstid 65 minutter.

Messetilbud

29.990,Veil. 34.490,-

www.hyttebua.no • post@hyttebua.no • +47 45861970

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 8

Trådløs stikkontakt for alle typer panelovner


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: HAUKAAS/ ØDEGAARD

Først bod: Knut H. Ødegaard og Siw J. Haukaas valgte å bygge boden før hytta. Når den er på plass, ligger alt til rette for å kunne starte på det egentlige arbeidet.

HYTTESKOLEN

Dette er hytteskolen! Så langt er det altså bare Friggeboden, og ikke hytta som står klar i Tokke i Telemark, men til gjengjeld huser den så å si alt: En velassortert verktøy- og utstyrsavdeling, en teknisk avdeling med solcellepanel i 12 volt, et aggregat som går på bensin og ekstra gassbeholder til komfyren inne. Lenger inn i rommet står det allerede ferdige dusjvegger, ymse materialer, diverse rør og andre varp som ekteparet har samlet og gått til innkjøp av på finn.no.

Hytteskolen – Hyttetorgets akademi for vitebegjærlige hytteeiere – er en god forberedelse til hyttelivet. Det mener i alle fall Siw J. Og Knut H. Ødegaard. I år bygger de hytte stort sett med egne hender. Boden er allerede ferdig.

NÅR DEN EN GANG KOMMER, NESTE VINTER… Visjonen med hytta er at ting skal ta litt tid. Ekteparet Haukaas,/Ødegaard ønsker ikke en nøkkelklar tilværelse. – Dette prosjektet hadde vært umulig hvis vi ikke også hadde hatt det bra med selve forarbeidet, mener Knut og peker på stasen med å planlegge, legge til rette og glede seg over hver minste lille fremgangen. Nettopp i dag sitter de i bilen på vei til Drammen og deretter Oslo. Målet er anskaffelse av en ok og praktisk gassovn. Selve kjøkkenet tenkte de på å bygge selv, men Knut drar litt på det; – Vi ender nok opp med å kjøpe ferdige moduler, men dobbeltsenga skal vi snekre selv, og de brukte spisestuemøblene pusser vi opp. Gulvet som vi legger i stua er et anvendt eikegulv som vi velger å renovere.

NATURRESURSER OG KOMFORT – Å det blir ikke mangel på komfort selv om vi velger det enkelt! Knut og Siw er helt enige her. For dem er det å kunne gå ut bak en busk å slå lens, på mange vis mer luksus enn yakussi. De foretrekker tilgang til blåbær og multer, framfor godt utbygde veier, alenetid setter de høyere enn hyttefelleskap og elektrisitet og innlagt vann vil de ikke ha.

Fred, stillhet og alenetid er verdier som står høyt hos Haukaas/ Ødegaard. Da de slo til på ei hyttetomt i Tokke i Telemark, kjøpte de like gjerne to.

FAKTA

Ekteparet har kjøpt Drammens Hus og Hytters hyttemodell Hubro. Modellen måtte endres noe for å passe deres ønsker og behov. Den er blant annet speilvendt og utstyrt med flere vinduer i aluminiumsrammer. Utvendig vil de kle den med vedlikeholdsfrie materialer fra Møre Royal. Det meste av arbeidet vi de gjøre selv.

På denne hytta skal vannet pumpes opp fra en privat vannkilde. En nødløsning er eventuelt å hente vann i Langesæ. Elektrisitet får de fra solpanel og aggregat. I kalenderen står det at taket skal opp i løpet av juni 2018. Mens de står på som verst, bor ekteparet i ei campingvogn. – Jo, mener Knut, vi kunne vel strengt tatt også bodd i boden.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 1 9

DETTE ER EN FRIGGEBOD • Boden skal ikke være større enn 15 kvadratmeter og høyst tre meter til taknoten. • Tidligere var høyeste mål 10 kvadratmeter. Det kreves ikke byggetillatelse for å sette en slik bod opp, men naboen må varsles. • Det skal være minst 4,5 meter fra bod til nærmeste gate. Bygget skal settes opp slik at den ikke medfører fare for trafikksikkerheten, og det skal tas estetiske hensyn, tilpasset omgivelser og natur. • Boden har fått sitt navn etter den svenske folkepartiets bostadsminister Birgit Friggemo som i 1979 fikk gjennomslag for å avskaffe byggelovsplikten for hus mindre enn 10 kvadrat. I 2008 høynet man til 15 kvadrat.


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: MARTE ØSTMOE

På skolebenken for å lære alt om hytte!

Hyttetur er kos, ferie og fritid. Og så går strømmen. Så fryser vannet. Hvordan unngå at ferien går i dass? Hytta er selve innbegrepet av kos, ferie, samvær og ovale helger. Noen ganger er det også mye jobb. Mest jobb, vil noen mene. Det kan rett og slett være noe dritt, særlig når toalettene ikke fungerer og når urinen fryser. Hytta er et felles prosjekt og kan være spleisende, men når ting ikke fungerer, står utfordringene i kø. Hvorfor fungerer ikke snurredassen? Hvorfor kan vi ikke bare få innlagt vann og vannklosett? Og hvis vi har forbrenningstoalett, hvorfor må vi egentlig putte den posen nedi der? På Hytteskolen, Hyttetorgets populære akademi for hyttefolk, får «elevene» svar på det meste. SKAFF EN RØRLEGGER Men før senterleder på Hyttetorget i Sandefjord, Fredrik Kleiven Johanssen tør å tenke løsninger, vil han først vite om hytta har innlagt vann og strøm. Videre er det naturlig å tenke beliggenhet. Et det ei fjellhytte eller en hytte ved sjøen? Ikke minst: Hvem er verstkapskommunen? – Hver kommune har egne regler, opplyser Johanssen og ber den enkelte hytteeier om å kontakte kommunen sin. Notabene: Ikke den kommunen du bor i, men der hytta ligger. Ønsker du ikke å kontakte kommunen direkte, bruk en lokal rørlegger, tipser Kleiven Johanssen. En rørlegger kjenner byråkratiet, vet hva som er vanlig på stedet og hvilke løsninger som både er lovlige og praktiske. GENERASJONSSKIFTE ER LIK FIKSEBEHOV Svarene fra kommune og rørlegger spiller inn når ei ny hytte skal settes opp, når nye innkjøp skal gjøres, hytta skal renoveres eller også gjøres klar til neste generasjon. – Generasjonsskifte er et kroneksempel på hytta der ting skal fikses, opplyser Fredrik. Den yngre generasjonen ønsker oppgradering, flere fasiliteter og mer komfort. Ofte vil de ha det bedre enn hjemme. Hytta skal jo være ferie ikke sant? Fritid. Ro. Hvile. Fredrik har mange råd å gi, men må likevel sukke: – Hva du vil ha, henger ikke alltid sammen med hva du kan få. BYGGER NYTT, MEN GAMMELDAGS De har vært igjennom alle hyttestadier. Nå skal de back til basic og den nye hytta plasseres langt fra folk, på ei tomt uten infrastruktur langt inne i ingenmannsland, i Tokke i Telemark. – På slutten av 1990-tallet, da barna var små, bygde vi ei hytte på Blefjell, forteller Siw J. Haukaas. Hytta hadde alt, strøm og vann. Etter ti år, solgte vi hytta og kjøpte leilighet på Norefjell slik at ungdommen kunne kjøre ski.

Siw smiler som om hun er nyforelska. Kanskje stemmer det? Hun og mannen Knut H. Ødegaard gleder seg til det nye prosjektet. Nytt, men likevel gammeldags. – Det blir en hytte bare for oss selv, blunker Knut. Det blir langt fra folk og helt uten infrastruktur. Vi starer på skrætsj! ENKELT UTEN INFRASTRUKTUR Dette er også årsaken til at ekteparet har oppsøkt hytteskolen. De skal begynne på nytt på alle felt og må ta en rekke gode valg. Det krever tid. – Jeg er snart pensjonist, opplyser Knut. Er det noe jeg har mye av så er det tid, og oppholdene på hytta skal heller ikke bare være ferier og helger, opplyser handymannen. Han innrømmer at de jo kommer til å benytte seg av håndverkere, men at det er Haukaas/ Ødegaard som sitter på ansvarsretten. Hytta er et byggesett, men de skal verken ha innlagt vann eller elektrisitet. VIL LÆRE OM VANN På hytteskolebenken finner vi også Kirsti Roberg og Ellen Roberg-Askim – mor og datter. Vann er deres interessefelt i dag. Etter flere år med søknader har endelig grunneieren av hyttefeltet på Blefjell hyttegrend fått innvilget løyve fra kommunen. – Det er ikke vi som er pådrivere på dette og ville nok klart oss uten, smiler Ellen Roberg-Askim, men ser ikke bort i fra at innlagt vann kan øke hyttas brukervennlighet. Siden mamma nå slipper å bære vann, vil hun kunne bruke stedet lenger og kanskje oftere. Dessuten tror jeg at vi etter dette vil velge bort sydenturer og heller reise på hytta. Det er både mer miljøvennlig og tidssparende, sier Ellen. Hun innrømmer at hun gjerne vil ha fri og hvile på hytta og ikke belastes av alskens prosjekter og vann som skal hentes og vann som skal tømmes. TYPISK MODERNISERING I følge hytteskolen er eksempelet med familien Roberg-Askim helt typisk: Det var Ellens bestemor og bestefar som bygget hytta i 1973. Den gang med utedo. Kirsti tok over og la inn seperasjonsdo og pumpedusj. Nå er det en ny generasjon som bruker hytta, og en skikkelig dusj må til. Selv om Kirsti synes det er ok med primitive løsninger, var det hun som ba datteren med på hytteskolen. – Det er jo mulig å lese seg til det meste, men her hører vi om alle mulighetene vi har og kan ta stilling til dette, og da slipper vi kanskje å gjøre feilkjøp.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Dette spør vi om SPØRSMÅL: BØR JEG RIVE UTEDASSEN? Svar: Nei! Har du snurredass og vifter som går på strøm, og strømmen går, eller du har anlegg som blir defekt, da er det lurt å ha en plan B. Det samme gjelder hvis du har besøk på ei hytte med Cindirella forbrenningstoalett. Forbrenningen tar ca. 90 minutter og kapasiteten kan være 5 besøk i løpet av en time. Helst ikke mer. Utedassen kan være en god avlaster. PS: Det er ikke lov å bygge en utedass uten å søke kommunen, men det er lov å la den gamle stå!

Hytteeier Kirsti Roberg har funnet fram til Hytteskolen for å vite mer om vann. Snart får de innlagt vann på Blefjell hyttegrend. Fra nå av tror datteren Ellen Roberg-Askim at hytta vil bli brukt mer. Oftere og lengre om gangen.

SPØRSMÅL: HVILKET TOALETT SKAL JEG VELGE? Svar: Dette kommer an på type hytte. Har du strøm? Er det innlagt vann? Hytteeiere uten strøm velger ofte forbrenningstoalett som går på gass. Dette forbrenner på høyere temperatur. Løsningen er også lett å montere. Aqua Green er et enkelt vanntoalett som kun bruker 2 dl. pr. spyling. Det er ikke behov for rørlegger i monteringen av et slikt. Er det ikke innlagt vann i hytta, kan dette løses ved å ha en egen vannbeholder ved siden av toalettet. Uansett løsning er dette en søknadspliktig sak! Her er det ulike regler i alle kommuner. Mange er redde for tette tanker og er derfor mer restriktive. SPØRSMÅL: HVORFOR LUKTER DET? Svar: Lufting, lufting og aller lufting. Det må være god lufting både inn og ut av baderommet. Best er det å ha et loddrett rør rett fra toalettet, opp og ut. Røret skal stikke minst 40 cm over takskjegget for å hindre nedslag av dårligluft. Mange ønsker ikke et hvitt rør inne på toalettet, men med det samme røret får en knekk, eller føres vannrett ut og deretter opp, blir ventilasjonen dårligere. Siden kald luft er tyngre enn varm, kan vi oppleve at den varme luften presses tilbake i rørene og føres ut i rommet. Dermed får vi et nedslag og dårlig lukt på do. Ei elektrisk vifte, varmekabler og loddrette rør ut, gir duftfri-garanti! SPØRSMÅL: HVOR KOMMER ALLE FLUENE FRA? Svar: Fluene legger egg i barken som vi gjerne har ved siden av snurredass. Barken er varmebehandlet, men eggene overlever og klekkes når barken bringes inn i et varmt rom. Ved bruk av seperasjonstoaletter blir fast og flytende skilt og dette nedsetter fluenes trivselsfaktorer.

Fredrik Kleiven Johanssen er senterleder ved Hyttetorget i Sandefjord og oppdatert på nye fasiliteter inne hyttelivet. Ikke bare luksus, men også det helt nødvendige, som vann, do og renovasjon. Hvis dette går i stå, da er det ikke lenger like kos å være på hyttetur.

SPØRSMÅL: HVORFOR MÅ VI HA EN POSE NEDE I FORBRENNINGSTOALETTET? Svar: Urinen inneholder mange salter som tærer på konstruksjonen og gir misfarging. Posen er med på å hode det våte og det faste samlet, neo som er hensiktsmessig med tanke på forbrenningen. Etter 90 minutter er alt blitt aske. SPØRSMÅL: MÅ TANKEN PÅ SNURREDASSEN ISOLERES? Svar: Det kommer an på hyttas geografiske plassering. Ligger hytta høyt og i et kaldt klima, anbefales vintermatte eller glavamatte slik at fukt og urin ikke fryser. Er det ikke strøm på hytta kan frostvæske tilføres i underkammer. SPØRSMÅL: MÅ JEG SØKE OM ALT JEG SKAL FORETA MEG PÅ HYTTA? Svar: Skal du sette inn nye toaletter er dette søknadspliktig. I alle kommuner ønsker man å beskytte grunnvannet sitt. Ser du bort i fra søknadsplikten kan resultatet bli en saftig bot! https://cms.hyttetorget.no/hytteskolen/

FAKTA

Ekteparet Siw J. Haukaas og Knut H. Ødegaard har bestemt seg for å flytte tilbake til start. De ønsker seg ei hytte der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Hytta skal være enkel verken med strøm eller innlagt vann. Ikke desto mindre er det viktig med gode løsninger!

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 1

• Et gratistilbud fra Hyttetorget over hele Norge. • Det informeres om nye praktiske løsninger. • Tema kan være toalett, vann og avløp og energi på hytta. • Skolen varer ofte i 2 timer. De er åpent for spørsmål fra elevene og mulighet til diskusjon og utveksling av praksis og erfaring.


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

VÅREN

2018 VÅREN 5.-8. APRIL 2018 5.-8. APRIL

X MEETING POINT

HELLERUDSLETTA

X MEETING POINT

HELLERUDSLETTA

Nordens største hyttemesse! Velkommen til Nordens

På Hyttemessen finner du alt og alle som har noe med hytte å gjøre her til lands. Spør om hva du vil, ekspertene vet svar. Ute etter ny hytte, kanskje tomt? Kjøkken, ovn eller noe som kan piffe opp innemiljøet? Eller smarte ting til hytta? Ikke noe sted får du bedre oversikt og hyggeligere tilbud enn på Hyttemessen - Nordens største. La deg inspirere - mens barna koser seg med snekring og mange andre flotte aktiviteter. Hyttemessen 5. - 8. april. For hyttefolk, med hyttefolk. På Hyttemessen finner du alt og alle som har noe med hytte å gjøre her til lands. Spør om hva du --vil, ----------ekspertene -------------------------------------vet -----------svar. ---------------Ute -------------ett ---------er --------ny ---------hytt ------------e, -------kanskje -------------------------tomt? --------------------Kjøkken, ---------------------------ovn -------------eller ---------------noe -------------som --------------kan -------------piff -----------e-----opp -----INNGANGSPRISER: 150,HONNØRBILLETT KR.du 100,/ BARN UNDERog 16 ÅR GRATIS innemiljøet? EllerVOKSENBILLETT smarte ting tilKR.hytt a?/ Ikke noe sted får bedre oversikt hyggeligere tilbud ÅPNINGSTIDER: TORSDAG 12:00 - 19:00 / FREDAG 12:00 - 19:00 / LØRDAG 10:00 - 17:00 / SØNDAG 10:00 - 17:00 enn på Hyttemessen - Nordens største. La deg inspirere - mens barna koser seg med snekring og ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------mange andre flotte aktiviteter. Hyttemessen 5. - 8. april. For hyttefolk, med hyttefolk.

største hyttemesse!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------INNGANGSPRISER: VOKSENBILLETT KR. 150,- / HONNØRBILLETT KR. 100,- / BARN UNDER 16 ÅR GRATIS ÅPNINGSTIDER: TORSDAG 12:00 - 19:00 / FREDAG 12:00 - 19:00 / LØRDAG 10:00 - 17:00 / SØNDAG 10:00 - 17:00

------------------------------------------------------------:-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ESSE NESTE M For mer informasjon, se www.hyttemessen.no

Sandefjord, Runarhallen 9. til 11. november 2018

Bergen, Grieghallen 8. til 10. mars 2019

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 2

hyttemessen.no


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

MESSETILBUD

05. - 08. april

PEIS

KLEBERSTEINSOVN

Lisboa inkl. innsats S-18U Nordpeis Lisboa er en smal peis som tar svært liten gulvplass, med integrert brannmur. • Effekt: 3 – 8 kW

18.690,-

32.990,-

23.600,23.600

PEISOVN

Duo 1 • Effekt: 3-8 kW • Vedlengde: 30 cm • Røykuttak: Topp og bak, Ø 150 mm 44665543 | Lagerført hovedlager

21.990-,

PEISOVN

Marcello 140 Marcello er en elegant ovn. Den har en størrelse og form som gjør at den kan plasseres i de fleste hjem, ikke minst moderne hjem. • Effekt: 5 – 10 kW

På veil. prisliste

RØROS VINDUER

Røros Vinduet Isoler og Original koblet

Besøk oss på

Stand 23 i hall 1 61 22 00 00 www.gaus.no Tlf.

18.490,-

41.900-

22.990-

-25% På veil. prisliste

ULTIMALT OVERFLATEBEHANDLET KLEDNING

ULTIMALT KLEDNING

Dobbelfals 28 grader 19x148 46458924

199,m2

Trendy farger Ferdig beiset panel

-50%

F 373 Advance Med F 373 Advance har Jøtul gjort utsikten til flammene enda større og de brukervennlige luftkontrollene sørger for at glasset holder seg rent • Effekt: 3,9 – 9 kW

-25% På veil. prisliste

ALT FRA NORDPEIS, JØTUL OG NORSK KLEBER

BEISET FURUPANEL

Dimensjon 14x120 mm 6 standard farger – inspirert fra naturen • Profiler: Skygge skrå/ Faspanel/ Slettpanel

Møt også våre gode samarbeidspartnere:

Fra

169,-

LEVERING TIL HYTTA?

Se fraktbetingelser på gaus.no

Våre varehus: Dombås | Lom | Otta | Vinstra | Ringebu | Hafjell | Gausdal | Lillehammer Mesnali | Rudshøgda | Gjøvik | Elverum | Jevnaker | Jessheim | Årnes | Løken

2593_Hytteannonse_240x328_03-18.indd 1

2018-03-09 13:26

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PRODUKTREGISTER STAND NR:

ANNEKS / STABBUR BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Drammens Hus og Hytter AS Eiken Hytter AS Espegard AS Eventyrhytter Hedda Hytter Nordlyshus AS Norgeshus as Norsk Hyttesenter Rindalshytter AS Saltdalshytta ScandiCamp AS Solheim Hyttegrend Sunnmørhytter/Pro-Nor Nordic AS Tinde Hytter Timapuu Oy Marttila Villa Hytte og Fritid AS Østlaft Bygg AS

boligpartner.no buengruppen.no buen.no dhh.no eikenhytter.no www.espegard.no eventyrhytter.no hedda.no nordlyshus.no norgeshus.no norskhyttesenter.no rindalshytter.no saltdalshytta.no scandicamp.no solheimshytta.no t-design.no tindehytter.no timapuu.fi willasol.no ostlaft.no

BADEROM / BADSTUE Badstueksperten Din Creative Woodworks OÜ Eina Almenning Hyttetorget AS KBI Design AS Kistefos Møbler AS Norwegian Wood Design AS Polarbad Quality Spas AS Solheim Trevare Sunwind Gylling AS Timapuu Oy Marttila TylöHelo AS Uvdal Snekkerverksted Vidcom Marketing AS Villa Hytte og Fritid AS

badstueksperten.com iglusauna.com einaalmenning.no hyttetorget.no kbidesign.no kistefosmobler.no norwegianwooddesign.no polarbad.no qualityspas.no solheim-trevare.no sunwind.no timapuu.fi tylo.no uvdals.no vidcom.no willasol.no

BYGGEVARER / TREVARE Altaskifer AS Bergene Holm AS Byggma asa Eina Almenning Gausdal Landhandleri Hemnes Tre AS Jønland AS Laftekledning AS Langmorkje Almenning Moelven Wood AS Reint Tre Norge AS RingAlm Tre As og Siljan Skjåk Trelast AS Solheim Trevare Stoneart AS Trysil Trevare AS Vyrk AS

altaskifer.com bergeneholm.no byggma.no einaalmenning.no gaus.no hemnestre.no jonland.no laftekledning.no langmorkje.no moelven.no reinttre.no ringalm-tre.no skjak-trelast.no solheim-trevare.no stoneart.no trysiltrevare.no vyrk.no

91 81 66 217/U5 11 101/U12 17 53a 277 90 109 74 52 213 94 43 95 U11 97 96 243 229 253 39 69 110 222 51 36 256 41 U11 92 95 240 97 227 20 76 253 23 253/270 10 7 67 47 U10 54 68 256 254 89 53d

DØRER / VINDUER Gausdal Landhandleri Eina Almenning Solheim Trevare Trysil Trevare AS

gaus.no einaalmenning.no solheim-trevare.no trysiltrevare.no

23 253 256 89

ENERGILØSNINGER Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk as Hyttetorget AS Power Controls AS Strømløs.no Sunwind Gylling AS Zolas Energi

gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no hyttetorget.no powercontrols.no stromlos.no sunwind.no zolasenergi.com

23 65 U1 39 77 223 41 237

GASSPRODUKTER Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk as Hyttetorget AS Sunwind Gylling AS Tolcon AS Villa Hytte og Fritid AS

gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no hyttetorget.no sunwind.no tolcon.no willasol.no

23 65 U1 39 41 226 97

GULV Altaskifer AS Bergene Holm AS Eina Almenning Langmorkje Almenning

altaskifer.com bergeneholm.no einaalmenning.no langmorkje.no

227 20 253 67

GULV Løkkan Produkter AS Moelven Wood AS RingAlm Tre As og Siljan Skjåk Trelast AS Stoneart AS Vyrk AS HYTTER Annleis AS Artichouse - Teri hus Finland, v/ Strömstadvillan Blehytter Blefjellhytter BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Drammens Hus og Hytter AS Drømmehytta AS EBK Hytte Eiken Hytter AS Eikås Hytter og Hus AS Eventyrhytter FH Gruppen G3 Hytter/Holsåsen Stølsgrend Glåmdal Bygg og Fritid / Fiskarhedenvillaen Geilo Laft AS Hallingdal Hytteservice AS Haugrudbygg as Hedda Hytter Hovin Laft AS Hus og Hytte Laft AS Jøra Bygg AS Kongsberg Laft og Restaurering AS+Replank Kontio Norge Kvitsand Hytter AS Latlaft Lauvåshytta AS MA Bygg AS Massive Wood Construction AS Nordlyshus AS Nore Laft AS Norgeshus as Norsk Hyttesenter Norske Fjellhus AS Numehytta AS Rindalshytter AS Saltdalshytta ScandiCamp AS Skåbu Tradisjonsbygg AS Solheim Hyttegrend Stenumgårdbygg AS Sunnmørhytter/Pro-Nor Nordic AS Tinde Hytter Østlaft Bygg AS HYTTEUTBYGGING/TOMTER Askengren Fastighetsmäklare Aurdal i Valdres Bjarøy Bolig Blestølen Hyttegrend BoligPartner Brandbu og Tingelstad Almenning Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Dalset Utvikling AS DNB Eiendom Drammens Hus og Hytter AS Drømmehytta AS Eiken Hytter AS Eikås Hytter og Hus AS FH Gruppen Fjellsnaret Fulufjellet AS Furutangen AS G3 Hytter/Holsåsen Stølsgrend Gamlestølen Geilo Fjellandsby Golsfjellet Grevsgard Utbyggingslag SA Grindafjell AS Hallingdal Hytteservice AS Haugrudbygg as Hedalen Vassfaret

STAND NR: lokkan.no moelven.no ringalm-tre.no skjak-trelast.no stoneart.no vyrk.no

14 47 54 68 254 53d

annleis.no

65b

stromstadbygg.com blehytter.no blefjellhytter.no boligpartner.no buengruppen.no buen.no dhh.no drommehytta.com EBK-hytte.no eikenhytter.no eikas.no eventyrhytter.no fhgruppen.no holsaasen.com

255 95 95 91 81 66 217/ U5 95 57 11 86 17 1 87

fiskarhedenvillan.no geilolaft.no hallingdal-hytteservice.no haugrudbygg.no hedda.no hovinlaft.no husoghyttelaft.no jora-bygg.no

271 2 3 84 53a 78 261 29

kongsberglaft.no mietinen.no kvitsand.no laftehytte.no lauvaashytta.no mabyggas.no mwc.no nordlyshus.no norelaft.no norgeshus.no norskhyttesenter.no norskefjellhus.no irollag.no rindalshytter.no saltdalshytta.no scandicamp.no skabuhus.no solheimshytta.no stenumgardbygg.no t-design.no tindehytter.no ostlaft.no

U2 234 46 13 26 111 63 277 95 90 109 95 95 74 52 213 33 94 27 43 95 96

askengren.com aurdal.no bjaroy.no blestolenhyttegrend.com boligpartner.no b-t-a.no buengruppen.no buen.no

224 53l 95 95 91 246 81 66 95 218 217/U5 95 11 86 1

dnbeiendom.no dhh.no drommehytta.com eikenhytter.no eikas.no fhgruppen.no øvreuvdal.no/hytteomrade/fjellsnaret/ fulufjellet.no furutangen.no holsaasen.com gamlestolen.no kikut.no golsfjelletvest.no grevsgard.no grindafjell.no hallingdal-hytteservice.no haugrudbygg.no hedda.no

95 225 275 87 5 98 88 95 53k 3 84 U4

HYTTEUTBYGGING / -TOMTER Hedda Hytter Helgelandshytta Hallandsfjell / Seterdalen Høgevarde AS Høgefjell Panorama AS Høyset Panorama AS Kanalskogen Hyttefelt Killingdalen sør AS Klevmosæterhøgda Krestenhaugen og Nylen utbyggingsselskap AS Kritt Arkitekter AS Kvalkon as Kvitsand Hytter AS Kyrkjestøyl Service AS Lauvåshytta AS Leveldåsen AS Lygnalia Grunneierlag Lyseren Strandpark AS Mjøsli Hytter og Naturpark AS Måsafjell Utvikling Nesfjellet Eiendom AS Nordvik & Partners Eiendomsmegling Norsk Hyttesenter Numedal Tomteservice Ole Henrik Klevmoen Ryttersveen Rindalshytter AS Ringsaker kommune Saltdalshytta Sanderstølen Utviklig AS Setten Hyttepark Skeikampen Fritidseiendommer SA Solheim Hyttegrend Steintjønn Strætene i Synnfjellet AS Synnfjellet.no Sørbølfjell AS Sørumsand Industribygg Tinde Hytter Toto Eiendommer AS Trysilsetra Tveitabru Bygg AS Ustaoset Eiendom AS U/Uvdal Skisenter Vaset Utbyggingsselskap AS Vegglifjell utvikling AS Volden i Valdres VorsetTs AS- Vorsetlia AS Vårdal arkitekter WOOD akritektur + design AS Østlaft Bygg AS HYTTEUTSTYR Espegard AS Gausdal Landhandleri Gohelse AS Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk as Hyttetorget AS Sunwind Gylling AS Villa Hytte og Fritid AS HÅNDVERKERE Anne Hartz Borgny Steigedal Korneliussen Import. / 7ZiNZ.no Kristen Stavdahl Skiferprodukter Design & Produksjon AS Tom Karlsen Trebua Terje Nøttveit Valdresskigard Vevstova Ranveig Lunestad Vevstua v/Anne Merli Ødegård AS INTERIØR Bohus Møbelhuset a.s Classic Møbler AS Hansen & Dysvik Hyttetorget AS Interiørsøm AS KBI Design AS Kistefos Møbler AS Kvande & Nordvik Møbelfabrikk AS Norwegian Wood Design AS

Standnr. mellom 1 og 200 er i hall 1 – Standnr. over 200 er i hall 2. Standnr. som begynner med F er i foaje – og de som begynner med U er ute. V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PRODUKTREGISTER STAND NR: hedda.no helgelandshytta.no

53a 49 95 99 55 53g 107 95 247

hogevarde.no hogefjell.no hoyset.no kanalskogen.no killingdalensør.no synnfjell.net kritt.no kvalkon.no kvitsand.no ob-holding.no lauvaashytta.no leveldaasen.no lygnalia.no lyserenstrandpark.no mjosli.no norskefjellhus.no nesbyenfjellandsby.no partners.no norskhyttesenter.no numedaltomteservice.no rindalshytter.no ringsaker.no saltdalshytta.no sanderstolenhytter.no settenhyttepark.no skeikampeneiendom.no solheimshytta.no synnfjellet.no sorbolfjell.no tindehytter.no trysilsetra.no tveitabru.no solheimhyttetun.no øvreuvdal.no vaset.com vegglifjellutvikling.no voldenivaldres.no vegglifjell.no vaardal.as wood.no ostlaft.no

247 241 278 46 61 26 112 246 279 9 18 62 281 109 95 247 74 40 52 53h 83 30 94 95 247 230 102 95 95 32 60 53j 280 95 53i 95 53c 95 232 207 96

espegard.no gaus.no ecofan.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no hyttetorget.no sunwind.no willasol.no

101/U12 23 263 65 U1 39 41 97

annehartz.no borgnysteigedal.no 7ZiNZ.no naturkunst.no skiferprodukter.no

vevstua-norge.no mannsbunaden.no

200 202 258 F1 252 203 201 U9 262 244 F2

bohus.no classicmobler.no hd.no hyttetorget.no interiorsom-as.com kbidesign.no kistefosmobler.no kvande-nordvik.no norwegianwooddesign.no

53b 209 276 39 40 69 110 82 222

valdresskigard.no

INTERIØR Tønnevold Agenturer - Winzo Ullersmo Fengsel Uvdal Snekkerverksted

STAND NR: tonnevoldagenturer.no ullersmofengsel.no uvdals.no

245 250 95

geilolaft.no hovinlaft.no husoghyttelaft.no

2 78 261

kongsberglaft.no laftekledning.no laftehytte.no norelaft.no norskefjellhus.no rindalshytter.no saltdalshytta.no ostlaft.no

U2 7 13 95 95 74 52 96

jotun.no moretyri.no tyrilin.no vyrk.no

50 75 6 53d

beitoysteri.no skiaker.com kjevla.no linnea-finnskogen.no valdres.no

235 272 210 12 236 269 53e

MØBLER / UTEMØBLER Bohus Møbelhuset a.s Fjellmøbler AS Hyttetorget AS Industritre AS / Møblene.no KBI Design AS Kistefos Møbler AS Kvande & Nordvik Møbelfabrikk AS Reint Tre Norge AS Sunwind Gylling AS Ullersmo Fengsel Uvdal Snekkerverksted

bohus.no fjellmobler.no hyttetorget.no møblene.no kbidesign.no kistefosmobler.no kvande-nordvik.no reinttre.no sunwind.no ullersmofengsel.no uvdals.no

53b 104 39 274 69 110 82 U10 41 250 95

OVNER / PEISER Gausdal Landhandleri Hyttetorget AS Schiedel Skortsteiner AS Seljord Varmeservice AS Villa Hytte og Fritid AS

gaus.no hyttetorget.no schiedel.no seljordvarme.no willasol.no

23 39 42 72 97

SIKKERHET DEFA AS Services El-Watch AS Falck Redning AS Hytte-sikring AS Hyttetorget AS if Micro Matic Norge AS NorTronic as Sector Alarm AS Sikom AS Sunwind Gylling AS Verisure AS YouPark AS

hyttami.no el-watch.no falck.no hytte-sikring.no hyttetorget.no if.no micromatic.no nortronic.com sectoralarm.no sikom.no sunwind.no verisure.no norgesbom.no

38 71 211 266 39 48 65c 268 231 4 41 267 58

LAFTING Geilo Laft AS Hovin Laft AS Hus og Hytte Laft AS Kongsberg Laft og Restaurering +Replank Laftekledning AS Latlaft Nore Laft AS Norske Fjellhus AS Rindalshytter AS Saltdalshytta Østlaft Bygg AS MALING / BEIS /TJÆRE Jotun AS Møretyri AS Scanox AS Vyrk AS MATVARER Beito Ysteri AS Breheimen Mat AS Euro cheese as I. Haraldsens Agentur Kjevla Hjemmebakeri AS Linnea Finnskogen AS Mat og Info Valdres

SMIJERNSPRODUKTER J. Tveit’s smie AS Leif Olav Ryen

tveitsmie.no

STAMPER / BOBLEBAD Badstueksperten Din Polarbad Quality Spas AS Spahuset Villa Hytte og Fritid AS

badstueksperten.com polarbad.no qualityspas.no spahuset.no willasol.no

STRØMAGGREGATER Honda (Berema AS) Hyttebua AS Hyttetorget AS Power Controls AS Strømløs.no Sunwind Gylling AS

berema.no hyttebua.no hyttetorget.no powercontrols.no stromlos.no sunwind.no

31 15 243 51 36 273 97 21/U3 65 39 77 223 41

STAND NR:

TAK Altaskifer AS Blomstertak AS Grønn Vekst Hallingdal Hytteservice AS Nibio Nittedal Torvindustri AS Nordic Garden AS Stoneart AS

altaskifer.com blomstertak.no grønnvekst.no hallingdal-hytteservice.no bioforsk.no/froavl nittedal-torvindustri.no nordicgarden.net stoneart.no

227 22 70 3 16 8 104 254

TIDSSKRIFTER / FORLAG Bolig & Hytteinformasjon AS Hytteavisen.no Hyttemagasinet Norsk Hyttelag AS På Hytta

hytteinformasjon.no hytteavisen.no hyttemag.no norskhyttelag.no paahytta.no

F3 F4 248 U8 F4

TOALETTER Cinderella Eco Solution AS Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk as Hyttetorget AS Jets Vacuum AS Separett AB Sunwind Gylling AS

cinderella.as hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no www.hyttetorget.no jetshytte.no separett.com sunwind.no

37 65 U1 39 80 79/299 41

furutangen.no hedda.no valdres.no mgnf.no nesbyenfjellandsby.no uvdal.no regionraadet.no ringsaker.no øvreuvdal.no

275 25 U4 53e 34 62 95 100 40 95

VANNFORSYNING Haugrud Brønnboring AS Hyttetorget AS Isoterm AS Jets Vacuum AS Norsk Pumpeservice a.s Odin Maskin AS Sunwind Gylling AS Unik Filtersystem AS VA-Systemer AS Vestfold Plastindustri AS

vassboring.no hyttetorget.no isoterm.no jetshytte.no norskpumpeservice.no odin-maskin.no sunwind.no unikwater.com va-systemer.no vpi.no

73 37 43 66 51 19 39 242 16 101

VANNFORSYNING/-RENSING Biovac Environmental Technology AS Haugrud Brønnboring AS Hyttetorget AS Isoterm AS Jets Vacuum AS Klaro Renseanlegg Norge as Norsk Miljøservice AS Norsk Pumpeservice a.s Odin Maskin AS Sunwind Gylling AS Unik Filtersystem AS VA-Systemer AS

biovac.no vassboring.no hyttetorget.no isoterm.no jetshytte.no rensing.no norskms.no norskpumpeservice.no odin-maskin.no sunwind.no unikwater.com va-systemer.no

259 85 39 28 80 U7 64 249 19 41 93 73

amplecta.com hyttebrygga.no byggemappen.no

45 U6 260

canaldigital.no eiendomoghjem.no fjordkraft.no ge.no helseinvest.no huseierne.no allekanleke.no thermofit.no leaseplan.no madsendesign.no mensaheating.no myprivatelabel.no

251 222 239 24 228 44 59 257 216 264 233 279 265 U8 220 212 214 221

TURISME Furutangen AS Gudbrandsdalsvegen Hedalen Vassfaret Mat og Info Valdres Midt-Gudbrandsdal Næringsforening Nesfjellet Eiendom AS Nore og Uvdal Næringsselskap SA Regionrådet for Hallingdal Ringsaker kommune U/Uvdal Skisenter

ØVRIGE HYTTEPRODUKTER Amplecta AS Bubbledock Flytebrygger AS Byggemappen - Lean Konseptutvikling AS Canal Digital Norge AS Eiendom og Hjem AS Fjordkraft v/Adicio FM AS Gudbrandsdal Energi Helse Invest AS Huseiernes Landsforbund J.E. Trading K.M Trading & Ingrids Agentur AS LeasePlan Norge AS Madsen Design AS Mensa Heating Norway AS My Private Label AS NORWEX Norsk Hyttelag AS Norsol AS PedalBåt Norge AS Salez AS Trimakk NOR AS

norskhyttelag.no norsol.no pedalbaat.no salez.no vorwerk.no

Standnr. mellom 1 og 200 er i hall 1 – Standnr. over 200 er i hall 2. Standnr. som begynner med F er i foaje – og de som begynner med U er ute. V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

INTERIØR HYLLE POCKET, ASK/HVIT Enkel, praktisk og lett å montere på hyttekjøkkenet. Hyllene kan lett flyttes opp eller ned. bolina.no

CAFFEO SOLO Unn deg skikkelig god kaffe på hytta. En av markedets minste helautomatiske kaffemaskiner. Ikke bare fin å se på, men også smart. ellos.no

HONNING FRA NICOLAS VAHEÉ 250 gr honning fra sitrontrær i syd-Frankrike hviit.no

UDDIG GRILLVOTT Tykk og god grillvott/gryteklut med hempe for oppheng. ikea.no

Hyttekjøkkenet VIN- OG VANNGLASS Glass med riflet innside. Vinglasset har diameter øverst ca. 8,5 cm, høyde 18,5 cm. Vannglasset har diameter øverst ca. 8 cm, høyde 9,5 cm. 2.hm.com

KRUS FLORA 50 cl. krus i porselen. H: 9 cm, D: 10 cm. Tåler maskinoppvask og mikrobølgeovn. lagerhaus.no

KJØKKENHÅNDKLE FLORA Kjøkkenhåndkle i 100% økologisk bomull. 50 x 70 cm. Vaskes på 40 grader. lagerhaus.no HENGENDE TRÅDKURV Trådkurv i metall med to etasjer. Fint til oppbevaring av grønnsaker, egg etc på hyttekjøkkenet. 2.hm.com

RIISE VEGGLAMPE E 14 anbefaler 0,14 w Led. Følger ikke med. Fås i flere farger. hviit.no

OMAGGIO VASE Fin til vårens blomster! Fås i flere farger og størrelser. H: 20 cm x Ø: 16,5 cm. lobelia.no

RIISE VEGGLAMPE Tøff lysestake i kobber Ø: 9 cm. H: 6,5 cm. liin.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 6

KJØKKENLANTERNE MED GLASS Lanterne av algave-plante. Str: 20 x 25. D: x H. Glass: 8 x 10 cm. drlykke.no


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

BLÅNE LUFTIG

Peisinnsatser med tilluft fra topp!

Sportshytte med god takhøyde

Sportshytta er kompakt, men takhøyden gjør den åpen og luftig. Lyset strømmer inn og naturen åpenbarer seg utenfor. Hemsen er en effektiv måte å øke plassen i hytta på. Den kan både romme flere soveplasser og fungere som et ekstra oppholdsrom.

• Dansk kvalitet

• Mindre krav til ventilrister

• Tilluft direkte i toppen

• 10 års garanti

• Luftavkjølt håndtak

• Kan leveres med vedboks

Vi vet ikke hva du drømmer om...

...men vi kan bidra med inspirasjon i form av våre mange hyttemodeller, tilbygg og anneks.

Besøk oss på vår visningshytte under Hyttemessa på Hellerud, eller se mer på blåne.no

Schiedel - Europas største pipeprodusent! For mer informasjon ta kontakt med

Schiedel Skorsteiner AS

TLF. 970 96 000 | POST@BLANEHYTTER.NO | BLÅNE.NO

Part of BMI Group igt.no

Kolbjørn Holm AS

Lørenskogveien 75, 1470 Lørenskog Tlf: 21 05 92 00 - Fax: 21 05 92 01 www.schiedel.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

- Juryen var ikke i tvil om at «Hyttefolkets Entusiastpris 2018» skal tildeles Strandryddedagen, sier juryleder Audun Bringsvor. Malin Jacob (th) er den som på landsplan organiserer Strandryddedagen , Lise Gulbransen er Hold Norge Rents daglige leder.

«Entusiastprisen» tildeles landets største dugnad, Strandryddedagen! Strandryddedagen – Norges største kollektive ryddedugnad – er tildelt hedersprisen «Hyttefolkets Entusiastpris 2018». Hvert år siden 2011 har titusenvis av frivillige dratt hanskene på og ryddet bort tonnevis med skrot og søppel fra fellesskapets friluftsområder. Et svært prisverdig prosjekt, mener juryen. – Vi var ikke i tvil om hvem som burde tilegnes årets hederspris, sier juryleder Audun Bringsvor. Strandryddeaksjonen har igjennom mange år bidratt til å gjøre det enda hyggeligere for folk å ferdes langs fin kyst og vakre strender, sier Bringsvor, som er daglig leder i Norsk Hyttelag.

– Den syke hvalen som til slutt måtte avlives i Hordaland, viste seg å være fullstappet med plast. Funnet vakte oppsikt over hele verden og bidro nok også til den overveldende oppslutningen om strandryddingen i fjor. Når det er sagt har vi hatt jevn økning i antall deltakere gjennom alle år, forteller Lise Gulbransen.

– En veldig inspirerende pris, utbryter lederen for Hold Norge Rent, Lise Gulbransen. Strandryddedagen er en nasjonal dugnad i regi av Hold Norge Rent der flere tusen frivillige rydder strender, øyer, holmer og havbunnen langs kysten så vel som langs bekker, elver og innsjøer i innlandet.

ET INCITAMENT FOR HYTTEFOLK Hyttefolket er blant dem som har særlig grunn til å glede seg over innsatsen, mener Audun Bringsvor. Mange steder er hytteeierforeninger og hyttefamilier selv med i dugnadene. Forhåpentlig blir «Entusiastprisen» et incitament til at enda flere slutter seg til aksjonen, sier Bringsvor.

«PLAST-HVALEN» VAR EN VEKKER Prosjektleder og koordinator for Strandryddedagen er Malin Jacob, som i disse dager forbereder vårens store ryddesjau over hele landet. – Forsøplingen er ikke bare et problem langs kysten, sier Jacob. Det er nesten ikke til å tro hva vi finner selv langs elvebredder og i bekkefar. 5. mai håper hun på den samme boosten i ryddeiver som de opplevde i fjor. Nesten 50.000 frivillige gjennomførte i 2017 nær 3.000 ryddeaksjoner og fjernet ikke mindre enn 1.400 tonn marint avfall. For mange ble funnet av «Sotra-hvalen» i februar i fjor en stor vekker.

– Denne våren håper jeg mange sier: «La oss adoptere stranda vi har ved hytta». Adopsjon av en strand er en av mange ideer Strandryddedagen har lansert. For hyttefolk burde det være en artig felles aktivitet å ta ansvar for at det er ryddig i det nærmeste strandområdet, eller rundt holmen. Entusiastprisen ble etablert i 2015 av Norsk Hyttelag, Hyttemessen og hytteavisen.no. Formålet med prisen er å løfte fram enkeltpersoner, foreninger eller organisasjoner som gjør en uegennyttig innsats til beste for hyttelivet.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FAKTA

HYTTEFOLKETS ENTUSIASTPRIS • Hederspris innstiftet av Norsk Hyttelag, Hyttemessen AS og hytteavisen.no • Utdelingen finner sted under Hyttemessen på Hellerudsletta, første gang 2. april 2016 kl 10.00. • Kandidater til prisen er enkeltpersoner, lag eller foreninger som har gjort en uegennyttig og særlig fortjenstfull innsats for et bedre og hyggeligere hytteliv for de mange. • Jury: Leder Audun Bringsvor, Norges Hyttelag, medlemmer Per Levik, Hyttemessen AS og Leif Magne Flemmen, hytteavisen.no TIDLIGERE PRISVINNERE: Osmund Ueland, hytteeier Buvasstølan, Hallingdal (2017) Knut Nes, hytteeier Aurdalsåsen, Valdres (2016)

JURYENS BEGRUNNELSE «Hyttefolkets Entusiastpris 2018» tildeles Norges største og viktigste dugnad. Siden 2011 har Hold Norge Rent oppfordret frivillige til å rydde strender, øyer, holmer og havbunn langs kysten så vel som bekker, elver og innsjøer i innlandet. I 2017 alene mobiliserte de nesten 50 000 frivillige og samlet nesten 1 400 tonn avfall. Strandryddedagen gjør det mulig for hver enkelt av oss å gjøre en innsats for miljøet: Ved å fjerne avfall før det brytes ned til mikroplast og andre partikler, bedrer vi miljøet i havet. Ved å fjerne søppel fra strendene våre, bedrer vi vårt eget nærmiljø. Og ikke minst; når vi tar felles ansvar for å holde nærområdet rent, betyr det mye for det sosiale miljøet i nabolaget.

ÅRETS STRANDRYDDEDAG I 2018 finner Strandryddedagen sted lørdag 5. mai og er en del av strandryddeuken 30. april – 6. mai. Også i år deltar Norge i Nordisk strandryddedag sammen med resten av de nordiske landene. – Alle kan bidra, og i år vil vi spesielt oppfordre hyttefolket til å delta. Lag en miniaksjon sammen med de nærmeste hyttenaboene eller få med hele hytteforeningen på en skikkelig dugnad, sier prosjektleder Jacob. Passer ikke akkurat denne dagen, er det bare å velge en annen. Ja, rydd gjerne flere ganger i året, lyder hennes appell. Hver dag er en strandryddedag!

Gode messetilbud på kjøkken

Her kan du melde på din ryddeaksjon: Ryddeportalen. Bruk gjerne Hold Norge Rents registreringsskjema når du skal ut og rydde. Registreringsskjema for funn: https://www.facebook.com/events/321815424957355/

Kongsberg: Skolegt. 13. Tlf 32 29 94 94. Nedre Eggedal: Tlf 32 71 16 60. post@studiosigdal-kongsberg.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 2 9


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

MORO FOR ALLE PÅ HYTTEMESSEN! Prøysenhuset med barnetime for de minste. Hytteliv er for de fleste av oss en familiegreie. Det samme er Hyttemessen. Er familien ute for å smake på hytte- og friluftsliv, ja, så bør også unge messegjester finne noe å glede seg til. I Prøysenhusets avdeling kommer de til å storkose seg. Flere kjente aktiviteter og programposter i det kjente kulturhuset kan disse aprildagene oppleves på messeområdet. Det er Ringsaker kommune som har fått med seg Prøysenhuset på opplegget. Kjernen i Ringsaker/Prøysenhusets arrangement er barnetimen for de minste med opplesning og sang. Underholdningen består av Prøysen-tekster og framføring av mange av hans kjente viser og stubber. Kanskje munner de ut i allsang også. Et par velbrukte sløydbenker, blant dem Snekker Andersens, er også med på lasset fra Ringsaker. Å leke snekker er noe barn liker. I tegnekroken vil barna kunne fargelegge Nøtteliten, Bolla Pinnsvin, Helene Harefrøken og andre figurer fra Prøysens univers. Familiene blir også invitert til å løse en rebus, som kan utløse hyggelige premier. Kanskje kommer Bolla Pinnsvin og noen av de andre dyrene i Prøysens fortellinger også på messen?

Farmen-leker for hele familien. Hyttemessen er stedet hvor du kan utfordre barna eller ektefellen til «Farmen-duell»! Saltdalshytta – kjent som Farmen-sponsor - inviterer nemlig til hyggelig kappestrid mellom familiemedlemmer og venner i messehallen. Melkespannholding, hesteskokasting og balansegang er konkurransegrenene. Aktivitetene foregår alle messe- dager – fra åpningen til messen stenger.

Hundekjøring, kos med dyr og barneparkering. Langedrag, den kjente naturparken i Buskerud, er med også på denne Hyttemessen. Med på turen er mange dyr, blant andre noen av gårdens flotte hunder, som vil gi små og store messegjester hyggelige opplevelser både inne og ute. – Vi vil også i år ha med hunder og kjøre med vogn på prøveturer i nærheten av messehallen, forteller Jens Chr. Brodersen i Langedrag Naturpark. Denne aktiviteten er spesielt myntet på barn. Langedrag er med som gjest under Numedals vimpler og faner på messen. Til standen innendørs vil Langedrag ha med noen ordentlige kosedyr. – I fjor hadde vi med to ekstra alaskahuskyer. De fikk utrolig mye oppmerksomhet og barna elsket dem. Hvilke dyr som skal få barnas oppmerksomhet i år har vi ikke tatt stilling til, men det blir i alle fall noen hunder. Kanskje geiter med kje, antyder Brodersen. Langedrag skal i tillegg ha barneparkering i hall nummer to. Her vil naturparken alliere seg med aktører i Numedal, som har lang erfaring i å aktivisere både voksne og barn. – Klatring er sterkt i vinden for tida, så dette blir det opplagt noen innslag av, forteller Brodersen. Sammenlign deg med dyrene er en selvgående aktivitet vi har gode erfaringer med på Langedrag, så den blir også med.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Velkommen til OPPDATERT

VISNINGSHYTTE

på Hellerud!

ARTICHOUSE er en av de ledende Finske produsenter av Laftet tømmer-hus og hytter og eksporterer i dag til over 40 land. Med over 35års erfaring og tusenvis av leverte prosjekter verden over, produserer vi det aller ypperste av kvalitet og standard i egen hypermoderne fabrikk, - alt fra 20-650m2 Hus og Hytter i alle tenkelige stilarter, - til komplette ferie-landsbyer og de mest luksuriøse Hotell og Presidentpalass der bare fantasien setter grenser. Strömstad Bygg har siden 2016 nå gått inn som hovedagent for Sverige og Norge og tilbyr med dette lokal service, oppfølging og økonomisk trygghet for deg som kunde.

Opplev Tindekvaliteten

I tillegg til vår hoved-virksomhet som er Strömstad Stålbygg hvor vi leverer og bygger industri og næringsbygg, er vi også representant for Finske Teri-Hus som tilbyr fantastiske og prisgunstige kvalitets-hus i ferdige vegg-element. Kontakt oss for mer utfyllende informasjon. Vi sender gjerne gratis produkt kataloger. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Velkommen også til oss på stand nummer. 255, Hyttemessen på Hellerudsletta 5.-8. april. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Strömstad bygg, v/ Morten Geirholt. Blåskog 1. 452 94 Strömstad – Sverige. Tlf. Norsk mob. 900 52 318. Svensk mob.+46766123414. E-mail: post@stromstadbygg.com www.stromstadvillan.com // www.artichouse.se

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 1

• Kvalitetsfilosofi basert på over 40 år med erfaring • vi tilbyr en total leveranse = Étt firma å forholde seg til gjennom hele byggeprosessen


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FJELLFRØ Grasarter fra den norske fjellheimen, tilpasset barskt klima! Til hyttetak, rundt hyttene, i veiskråninger og ved gjensåing av andre sår i naturen VASKEPULVERBOKS Dekorativ boks i stål til vaskepulveret på hyttebadet. B: 14 cm. H: 18 cm. D: 17 cm. kremmerhuset.no

Stand nr. 16 Hvorfor bruke fjellfrø? Gir større artsmangfold. Gir naturlig vegetasjon/bestand Gir bedre varighet, mindre vedlikehold

Nyhet 2018 — Blomsterengfrø Vi kan nå tilby blomsterengfrø for tilsåing sammen med grasfrø. Vi tilbyr også grasfrø av lokale arter/ sorter samla inn i låglandet og ved kysten.

SKITTENTØYKURV I JUTE skittentøykurven har lokk med håndtak øverst og håndtak i sidene. D: 34 cm. Høyde u/lokk: 52 cm. 2.hm.com

Norsk FJELLFRØ selges hos: NIBIO Landvik, 4886 Grimstad E-post: landvik@nibio.no

Fra forsøk med ulike grasarter på hyttetak

Kontakt: Erling Stubhaug: 902 05 677 Trygve S. Aamlid: 905 28 378

Tømmerhytte

HÅNDBALSAM Intensiv balsam for hånd og negler. 60 ml. skeidar.no

SPEIL LILLY 17 x 20 cm tosidig bordspeil med naturlig speilglass på en side og speil som forstørrer 3X på den andre. lagerhaus.no

Hytteb

fra Øverbygg

ANCONA VEGGSPEIL D: 3,5 cm. B: 40 cm. H: 50 cm. skeidar.no

Besøk oss i vår visningshytte på Norsk Hyttesenter Hellerudsletta eller sjekk ut våre hus- og hyttemodeller på www.overbygg.no

GRUNDTAL HÅNDKLEHENGER I RUSTFRITT STÅL En fleksibel løsning med mange muligheter. Perfekt der plassen er begrenset. ikea.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

INTERIØR Skeikampen – 5 soverom 141,9 m2 BRA

MJØSA TOALETTBØRSTEHOLDER OG PEDALBØTTE. Fås i flere farger. Børstedelen kan skiftes ut. Pedalbøtten har håndtak på baksiden. Str: 3 ltr. ikea.no

VOLUSPA DUFTLYS Alltid god lukt på hyttebadet. bangerhead.no

badet

Tverrlia – 4 soverom 149,2 m2 BRA

HÅNDSÅPE KOKOS 500 ml håndsåpe på pumpeflaske med duft av kokos. lagerhaus.no

TIL OPPBEVARING AV SMÅTING En liten glassboks med lokk i kork. Høyde (inkl lokk) 7 cm. D: 8 cm. 2.hm.com

Gålå – 3 soverom 96.9 m2 BRA

Eikås hytter

– Helnorsk hyttedrøm Vi gleder oss til å vise deg våre modeller på den store hyttemessen! Du finner oss i vår visningshytte Tverrlia på hyttesenteret, 86 i messehallen. samt på stand 46 Ta gjerne kontakt for avtale.

Vi ser frem til å møte deg! Eikås Hytter & Hus AS eikas@eikas.no / Tel. 38 34 95 00

PK91 KRAKK Avlastningskrakk til badet, eller hvilket som helst annet rom i hytta.B: 58 cm. H: 46 cm. D: 45 cm. voga.com

eikas.no HÅNDKLE WELLNESS Stor og myk håndduk. 110 x 165 cm. bolina.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

2018 spås å bli et livlig fargeår. Rødt, blått og grønt er alle kåret til ”Årets farge”. Men fargespesialisten og trendovervåkeren Irene Goflebakke, som hver eneste dag blander farger etter hyttekundens individuelle ønsker, ser ikke tendenser i den retning. – Mange som kommer til oss har et klart indre bilde av hvordan fargen de søker, ser ut. Det kan være en tidkrevende prosess å gjenskape den i virkeligheten, men vi gir oss ikke før den er funnet, sier fargesjef hos Vyrk, Irene Goflebakke.

Hun er fargesjef i Valdres-bedriften Vyrk, som er landets fremste produsent av beiset panel og listverk basert på kundetilpassede farger. Her blir nemlig fargene mikset på stedet, testet og til slutt godkjent av kunden selv. Bokstavelig talt utenfor trend-allfarveien, kreerer Irene dels farger hun selv tror treffer tiden, dels bistår hun hytteeierne med å skape deres egen fargeidentitet.

– Vi vil gi folk en pekepinn på hvilke farger som blir trendy neste år eller der etter. Derfor justeres standardutvalget litt hvert eneste år. Men her snakker vi om langsomme prosesser. Typisk nok går farger jeg laget og lanserte i fjor bra først nå i år. – Blir vi snart lei av alt som er grått og mørkt?

– Det er både morsomt å givende å hjelpe hytteeierne med å finne fram til de fargekombinasjonene de liker best. Det er jo stadig færre som spikrer opp umalt trevirke på hytteveggene og tar malejobben på egen hånd. Nå skal alt panel, listverk og gulvbord være ferdig behandlet når det settes på plass. Ikke nok med det: Flere og flere hyttebyggere kommer til oss og ønsker hjelp til å sette sammen fargene i hele hytta – vegger, gulv, tak, lister og dører.

– Nei, langt i fra. Det grå og mellomgrå er hot som bare det! Imidlertid ser vi en bevegelse mot det enda mørkere. Skikkelig vågale hyttebyggere vil ha mørke tak og vegger. Listverket skal også være mørkt. Og omrammingen av vinduer gjør de gladelig helt svart. Hvite lister blir aldri helt ute, men vi ser at det stadig oftere velges mørkere farger, som for eksempel Dempet Sort, Askesort og lignende.

LAGER FARGEN DU VIL HA Flere virksomheter i bransjen selger ferdig beiset og malt trevirke basert på standardiserte farger. Vyrk beiser imidlertid materialene i den tonen og med den karakteren hytteeieren selv kommer fram til. – Å velge farger - særlig til innvendig - er en stor og viktig beslutning. Fargene lager jo mye av den atmosfæren familien skal bo og hygge seg i gjennom mange år framover. Derfor synes jeg ikke det er det minste rart at folk som kommer hit til fabrikken, bruker mange timer på å prøve, pønske, myse og diskutere før de sier ”go”, forteller Irene. Prøver blir blandet og farger og valører avstemt mot lister, dører og gulv. Alle elementer blir beiset nøyaktig slik kunden ønsker. Her er det ikke snakk om noe minstevolum. Inspirasjon kan de få ved å studere prøver og eksempler som vises i showrommet i Rogne - mellom Fagernes og Beitostølen. Vyrk har innredet et showrom også i Oslo. ENDRING I STANDARDFARGENE Rådgivningen er den ene av Irenes oppgaver. Den andre er å utvikle fargene som inngår i fabrikkens faste repertoar. I det store utvalget av standardfarger er det nesten hvert år enkelte farger som tas ut til fordel for nye, som er utviklet av VYRKS EGEN KREATIVE SJEF. – Hvordan finner du ut hvilke farger som er eller kan bli trendy i den nærmeste fremtid? – Vi følger godt med i det som skjer i markedet, observerer bevegelser i stil og smak ”der ute” og fester oss ved farger som slår an. Nettet er en god kilde til impulser i så henseende. VIL VISE VEI Vyrk ønsker nemlig ikke bare å tilfredsstille dagens konvensjonelle smak, men også å vise vei.

Daglig kommer hyttebyggere til showrommet i Rogne for å få hjelp til å plukke ut fargene til vegger og tak. Denne dagen er Mette Husøy og Knut Rogn innom for å rådslå om fargevalget til deres nye hytte på Syndin.

FAKTA OM OM VYRK AS • Valdres-bedrift spesialisert på industriell beising, maling og overflatebehandling av kledning, paneler og listverk. • Leverer ferdig beiset/malt trevirke til en rekke utbyggere, blant annet på Syndin, Vaset, Sjusjøen, Geilo og Beitostølen. • Bistår hyttebyggere med å finne frem til helt egne, personlige farger til tak, vegger, listverk, gulv og dører, også til utvendig trevirke. • Kåret til Årets bedrift i Valdres 2015. • Sterk omsetningsøkning de senere år. Har kurs mot ca 36 mill. kr i 2017.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

Her blander og beiser de alt trevirke helt etter din personlige smak!

En rekke hytter på Beitostølen er innredet med ferdigbeiset veggpanel fra Vyrk – her i fargen Lys Varde.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 5

Irene Goflebakke med hele vifta av nye farger hun har utviklet og tilført standardutvalget det siste året.

Veggpanelet og takbjelkene i denne stua, er beiset i en av Vyrks populære standardfarger Varde.


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

X-ORD

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

1. Premie :

Du finner løsningsordet ved å sette sammen bokstavene som fremkommer i de nummererte og skraverte rutene. Send dette til post@paahytta.no innen 12. april 2018. Vinnerne vil bli tilskrevet på mail.

kr 500,-

2. Premie :

10 Flaxlod 3. Premie :

5 Flaxlodd

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 7

d


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Han skulle bare opp og beise de øverste bordene i en fei...

KNUT LIEN SKULLE BARE BEISE DE ØVERSTE BORDENE PÅ HYTTEVEGGEN. SÅ SKJEDDE DET. – Dette er en liten og rask jobb, hvor jeg bruker en leddet multifunksjonsstige, forteller han. De to endestykkene på stigen er knekt ned slik at det midterste stigeleddet utgjør en vannrett plattform ca. 120 cm over bakken. Siden dette vil være fort gjort, bryr ikke Knut seg om å ha noe ekstra å stå på. Det vil gå greit å balansere på stigetrinnene, mener han. – Dessuten er jo høyden så liten at jeg føler meg trygg, smiler Knut skjevt. Men idet han strekker seg for å nå helt opp, mister han balansen og stigen velter bakover, ut fra veggen. Det ene benet hans havner mellom stigetrinnene, og Knut treffer bakken med full tyngde på kneet. – Da blir kneskåla bøyd feil vei, og jeg hører det sier pang, sier han. Korsbåndet og alt av sener og senefester på ytre leddbånd ryker tvers av. TRENING TO-TRE TIMER SEKS GANGER I UKA Han ble raskt operert og kunne begynne å jobbe igjen. Fra da av trente han to-tre timer hver kveld seks dager i uka for å bli restituert.

En varm junidag var Knut Lien og kona nesten ferdige med å beise det første strøket på familiens hytte i Trysil. Kona gikk inn for å ordne lunsj, mens Knut bare skal beise ferdig de siste, øverste bordene. PASS PÅ VINKELEN STIGE VEGG For en ordinær stige som står opp mot en vegg, skjer ulykkene vanligvis fordi den er satt opp for flatt mot veggen. Da blir tyngdepunktet feil, og stigen sklir ut. – Riktig vinkel mellom stige og bakke er 75 grader, forklarer Elma. Dette måler du enkelt ved å stå sidelengs inntil fremsiden av stigen. Så setter du hånden i siden, og hvis albuen din da akkurat berører stigen, er vinkelen riktig. For at stigen skal stå godt er det viktig at den har endeklosser i gummi nederst. Og for å gjøre stigen stødigere sideveis bør du bruke en spesiell stigefot som gjør stigen bredere nederst. – Men den aller beste løsningen er nivåjusterende sikkerhetsbein, sier Elma. Disse låses enkelt til stigen og hindrer at stigen hverken sklir sidelengs eller ut fra veggen. I den Oscar-nominerte svenske filmen «En mann ved navn Ove» er det nettopp bein av denne typen som den ekstremt sikkerhetsorienterte hovedpersonen bruker på sin Wibe-stige.

– I dag er jeg i fullt arbeid men sitter inne på kontoret og arbeider ikke så mye ute som før, forteller Knut Lien. I verste fall kunne fallet mitt stoppet både karrieren min og gjort det umulig for meg å følge med kone og barn på deres fysiske aktiviteter. Derfor har jeg vært motivert for å trene virkelig hardt. Men aldri hadde jeg trodd at et fall fra så lav høyde skulle ha slike alvorlige konsekvenser, sier han tankefullt. Fall fra stiger skjer ofte på grunn av hastverk, mener produktsjef Elma Delic hos Wibe Ladders. Som oftest er stigen brukt feil. Men når vi bare skal en meter eller to opp på veggen for å gjøre en rask, liten jobb, er det fort gjort å glemme at alvorlige stigeulykker skjer fra alle høyder – også de lave. – Mange aner nok at det finnes tilbehør som sikrer stigen bedre, men de orker vel ikke dra helt til byggevarehuset når de bare skal gjøre en enkel, liten jobb noen få meter over bakken. Statistikken viser imidlertid at stigeulykker skjer i alle høyder. Det er nesten like mange alvorlige ulykker i høyder på under 120 centimeter, som fra toppen av stigen.

– STÅR DU SLIK SIDELENGS INNTIL STIGEN OG ALBUEN DIN AKKURAT BERØRER STIGEN, ER STIGENS VINKEL RIKTIG, FORKLARER ELMA DELIC HOS WIBE LADDERS.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Finansrådgiver Jorid Hendricks forteller at mange flere har råd til hyttedrømmen nå fordi boligene har steget mye i verdi.

Om du skal renovere eller bygge nytt Uldal har vinduene du ønsker deg - både til tradisjonelle og moderne hytter.

– Men det er viktig ikke å ta for høy risiko sier hun.

Uldals vinduer kommer i mange varianter - tre, alubekledd tre eller PVC. Vi gir deg mulighet til å velge hva som passer best for deg og din hytte. Men vi hjelper deg gjerne med å finne det rette. Les mer på våre hjemmesider

www.uldal.no

PANELBORD RUSTIKK

- flott uttrykk i syv farger

• Enkel montering - både i tak og på vegg • Tåler godt temperatursvingninger • Et helse- og miljøvennlig produkt

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 3 9


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Vårkampanje på hytteprodukter

Nedsatte priser 19. Mars - 8. April

Produktene kan du kjøpe på Hyttemessen (stand 39), hyttetorget.no eller i en av våre 10 hyttebutikker

Forbrenningstoaletter Messepris

Messepris

Messepris

1110501

1110504

1110502

Cinderella Comfort Med display som gir deg informasjon om bruk av toalettet. Lukket lufte­ system. Krever 230V strøm.

Cinderella Classic Norges mest solgte forbrenningstoalett. Krever 230V strøm.

Cinderella Gas Modell som drives med gass. Krever at du har 12V strøm.

Poser til forbrenningstoalett

320 180001

26.990

24.990

180002

180000

Incinolet 2000W Hvit Robust og driftsikkert forbreningstoalett. Krever 230V strøm. Noe leveringstid må påregnes. Sjekk hyttetorget.no

Biologiske toaletter 6.990 6187545

Snurredass med løse kammer 70 Modell med kompostkammer som kan løftes ut ved tømming. Kompostkammer: 4 x 70 liter (3 i toalettet pluss 1 ekstra)

Vera Mini Et lite bio­toalett som har kompostkammer inne i selve toalettstolen. Kompostkammer: 2 x 29 liter (et i selve toalettet og et eksternt for etterkompostering)

Incinolet 2000W Stål Robust og driftsikkert forbreningstoalett. Krever 230V strøm. Noe leveringstid må påregnes. Sjekk hyttetorget.no

Aqua Green vanntoalett Aqua Green Bio til infiltrasjon Vanntoalett kombinert med bio­ mottak. Avfallet komposteres og blir tilnærmet ren jord. Montering og tømming kan du gjøre selv. Infiltrasjonsgrøft er ikke inkludert i pakken.

Aqua Green Bio med fordampning Vanntoalett kombinert med bio­mottak. Dette er et lukket og avløpsfritt vanntoalett. Væsken fordamper og avfallet komposteres. Montering og tømming kan du gjøre selv. Krever 230V strøm.

17.990 6187067

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 0

17.900 6187720

30.990 6187750


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Vera vannsystem startpakker Rennende vann i krana uten innlagt vann og strøm. For 12V eller 230V.

230V

12V

12.990

12.990

18125200

18125300

3.350 4210000

6.590

7.990

6327033

6326400

Vera hyttedusj 80x80 med hjørneinngang • Høyde 190 cm • Med blandebatteri

Drikkevannfilter Vera Ecofriendly Kan monteres under kjøkken­ benken.

Polar hyttedusj 70x70 med hjørneinngang • Høyde 195 cm • Med blandebatteri • Høy kvalitet

5.290 Hvit: 4010153 Grå: 4010155

Servantskap med dører Inkludert servant og blandebatteri. Mål hxbxd uten servant: 85 x 60 x 48 cm

110 704011

11.900

Brødrister for gassbluss Plasseres over gassblusset. For fire skiver av gangen.

4.250

3.450

Hvit: 9127800 Sort: 9127900

Hvit: 91272011 Sort: 91272012

9105705203

9.990 Hvit: 9105705425 Sort: 9105704621

Sibir gasskjøleskap 164 liter Mål hxbxd: 127,6 x 53,1 x 58,2 cm

Sibir gasskjøleskap 100 liter Mål hxbxd: 85,9 x 53,1 x 55,8 cm

Vera gasskomfyr 50 x 60 Mål hxbxd: 85 x 50 x 60 cm

Vera gasskomfyr 50 x 50 Mål hxbxd: 85 x 50 x 51 cm

Vi har butikker over hele landet: Sandefjord, Alnabru, Slependen, Bergen, Sandnes, Sarpsborg, Hamar, Trondheim, Drammen, Kristiansand I www.hyttetorget.no E-post: post@hyttetorget.no Tlf: 33 42 01 00

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Vårkampanje på hytteprodukter

19. Mars - 8. April

790 30125220

Solcelleregulator PWM 20A Godt egnet til lithiumbatterier. I tillegg har den standard innstillinger for AGM, GEL og bly/syre batterier. Omformer 300W, 12V til 230V Inverter som passer til alt av elektrisk utstyr. Godt egnet for produkter med følsom elektronikk.

2.750

Nedsatte priser

Produktene kan du kjøpe på Hyttemessen (stand 39), hyttetorget.no eller i en av våre 10 hyttebutikker

Solcellepakker Pakkene inneholder alt du trenger for å å få 12V strøm i hytta. Selve monteringen er enkel og kan gjøres uten spesialkunnskaper.

AGM pakke 80W

11.990

990

63274410

69100300

150 watt

30124150

80 watt

1.490 30124080

• 80W høyeffektivt solcellepanel med monokrystallceller • AGM vedlikeholdsfrie batterier 140Ah, 2 stk • 20A PWM regulator i høy kvalitet

Smartpakke 200Ah

26.990

Høyeffektive solcellepaneler med monokrystallinske celler Monokrystalinske solcellepaneler har en høyere virkningsgrad enn polykrystalinske paneler. Disse solcellepanelene lader bedre når sola skinner, men er også i stand til å lade når det er overskyet. Solid konstruksjon, produsert med tanke på krevende nordiske forhold. Panelene kan monteres stående eller liggende.

8.990 10031110

9.690 10031140

Lithium batteri 100 At Vekt: 12,8 kg Lithium batteri 100 At med bluetooth Vekt: 12,8 kg

18.490 10031120

19.490 10031150

63274120

Lithium batterier 12V Lithiumbatterier er mye mindre og lettere enn blybatterier med samme kapasitet. De kan belas­ tes hardere, og kan også utlades 100% uten å skades. Lithium­ batterier koster mer, men har en levetid som er inntil fem ganger lengre enn blybatterier.

Lithium batteri 200 At Vekt: 25 kg

• 150W høyeffektivt solcellepanel med monokrystallceller • 200Ah lithiumbatteri med bluetooth • 20A PWM regulator i høy kvalitet

Solar Duo pakke 150W

17.250 63275495

Lithium batteri 200 At med bluetooth Vekt: 25 kg

2.750 100302

AGM blybatteri 12V, 140 At Vedlikeholdsfritt blybatteri. Den mest brukte batteritypen til solcelleanlegg Vekt: 30 kg

• 150W høyeffektivt solcellepanel med monokrystallceller. Solcellepanelet har en integrert vifte som tilfører hytta varm og tørr luft året rundt. • AGM vedlikeholdsfrie batterier 140Ah, 2 stk • 20A PWM regulator i høy kvalitet

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ring hytta varm 1.190 20762015

GSM Mini - Ring hytta varm Ring hytta varm løsning med frostvakt. Styres med gratis app, enkle SMS kommandoer eller via vår webside. GSM Mini plugges i veggen. Deretter plugger du en panelovn inn i GSM Mini. Enklere får du det ikke...

650

10022910

30270200

SunBell Smart Supersmart hytte­ og turlampe med integrert solcellepanel. Lader både seg selv og mobilen din.

Led Solcelle vegglampe skrå med sidelys, stål Utebelysning med egen strøm­ forsyning. Batteriet lades på dagtid og en sensor sørger for at lampen automatisk skrur seg på når det blir mørkt.

Ring hytta varm løsning for hytter med 12V strøm

Bod

265

Stue

9.650

A2 12V GSM mottaker

6160150

Inverter 230V

199 2002050

Fjøslykt sort 7’’’ Med en parafintank på 7,7 dl vil denne fjøslykten brenne i hele 70 timer.

12V strøm fra batteri

Systemet består av en parafinovn tilkoblet en inverter som produserer 230V strøm fra ditt solcelleanlegg, samt en GSM modul som gjør det mulig å styre anlegget fra mobiltelefon eller via internett. Parafinovnen er frittstående ­ ingen tilkobling til pipe eller vegg.

HONDA EU22i strømaggregat Verdens mest solgte fritidsaggregat (EU 20i) i oppgradert versjon. Høy kvalitet og udiskutabel driftssikkerhet. • Snorstart • Kontinuerlig effekt: 1800W • Vekt: 21 kg • Mål: 42,5 x 29 x 51 cm

34003800

DAB Bordradio Elegant bordradio med trekassse trukket med skinn. Hytter med solcelle kan benytte 12V adapter (ekstrautstyr).

290 100170

1214118

LED filament pære 4W, E27

1.690

63281090

2.590

105

1214117

LED filament pære 2W, E27

14.990

Radio antenne Triax DAB Denne antennen gir deg bedre DAB dekning.

95

33124200

20A batterilader 7 trinns batterilader med modus for Lithium, AGM, GEL og bly/syre batterier. Optimal for hytte­ og fritidsbruk. Meget skånsom og takler også lading fra ”billig­aggregater” Egnet til batteribank mellom 25 ­ 400 Ah.

2.290 382070

Finlux 20” TV Strømgjerrig TV for 12V eller 230V. NRK TV og radio kan du få inn uten abonnement, med bare en enkel antenne (se til høyre).

Riks TV antenne kit Spesielt godt egnet til å ta inn det digitale bakkenettet (Riks­TV) på steder der en har marginale signaler.

1.100

Vi har butikker over hele landet: Sandefjord, Alnabru, Slependen, Bergen, Sandnes, Sarpsborg, Hamar, Trondheim, Drammen, Kristiansand I www.hyttetorget.no E-post: post@hyttetorget.no Tlf: 33 42 01 00

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 3

107339


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Vårkampanje på hytteprodukter

Nedsatte priser 19. Mars - 8. April

Komplett sittegruppe Log spisebord 140 cm 2 stk Log sittebenker 106 cm (skinn og pynt følger ikke med i pakken)

Produktene kan du kjøpe på Hyttemessen (stand 39), hyttetorget.no eller i en av våre 10 hyttebutikker

Pakkepris

7.990 64431786

Vedlikeholdsfrie utemøbler Håndlagede utemøbler i cedertre fra Canada. Uten behandling får møblene en flott ”patine sølv­grå” fargestruktur. Cedertre er lettere i vekt enn for eksempel furu.

Adirondack utestol

Log utestol

2.550

2.250

6329300

6329310

Kupilka turkopp 2,1dl Lett og slitesterk. Tåler å bli vasket i oppvaskmaskin.

220 Brun 79420000 Sort 79420001

1.100 6329354

Log fothviler

990 6329345

Adirondack fothviler

Vedkløyver Trygg og enkel vedkløyver laget i høykvalitets støpejern. Enkel og rask kløyving av ved. Vedkløyveren passer for gammel som ung og er trygg i bruk. Egner seg også for personer med nedsatt syn eller funksjonshemninger. Ikke behov for en skarp øks eller farlig verktøy. Kan skrus fast ved behov.

1.100 10047000

1.690 64431770

Espegard bålpanne 60 Høyde: 180 cm Grillflate: Ø 60 cm Med grillrist i rustfritt stål og oppheng for kaffekjele.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

9.990 4116000

Nordic Cab Helårspakke Nordic Cab egner seg til barn mellom 1 og 5 år og leveres med alt utstyr nødvendig for bruk som sykkelvogn, barnevogn, pulk, turvogn, varevogn og joggevogn. Fullastet med funksjoner som gjør at ditt barn sitter trygt, og komfortabelt.

• Barnevogn • Sykkelvogn • Joggevogn • Varevogn • Turvogn • Pulk

Avalanche taksnømåker

1.990 49202402

Et revolusjonerende produkt for å enkelt fjerne snø fra hyttetak Den ergonomiske utførelsen og den lave vekten gjør at man enkelt kan stå på bakken og måke snøen ned fra taket. Konstruksjonen har hjul for å hindre at man skader underlaget.

Fiskevannmotor Med denne letthåndterlige hånddrevne motoren får du optimal dørgefart. Ideell for småbåt, gummibåt, joller og kano. Med utveksling 3:1 er selve håndteringen av den hånddrevne motoren så lett at både store og små kan bruke den.

1.590 10004600

10.990 14101100

Elektrisk trillebår Dette er en selvgående batteridrevet elektrisk trillebår av meget høy kvalitet. Båra har egen ramme av kraftige stålrør som gir den en meget sterk og holdbar konstruksjon. Lastekapasiteten er 120 kg og den galvaniserte stålbeholderen rommer 170 liter.

890 Varmespreder'n

2.650 6160145

Qlima parafinovn Strømløs parafinkamin som gir rask og behagelig oppvarming. Med 2,85kW effekt er dette en av markedets aller kraftigste parafinkaminer. Kaminien er utstyrt med dobbel brenner.

10134290

• Plasseres på vedovn • Gir bedre spredning av varmen fra ovnen • Fyringsøkonomien blir bedre • Selvforsynt med strøm • Meget stillegående

Et praktisk ovnstermometer til en verdi av kr 150,- følger med i pakken

Vi har butikker over hele landet: Sandefjord, Alnabru, Slependen, Bergen, Sandnes, Sarpsborg, Hamar, Trondheim, Drammen, Kristiansand I www.hyttetorget.no E-post: post@hyttetorget.no Tlf: 33 42 01 00

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Nå kan du oppleve Vassfaretmystikken fra Bertes lille stue Skrukkefyllhaugen er blitt samlingsstedet for bygdefolk fra Hallingdal og Valdres. Til Vassfardagen kommer dessuten langveisfarende fra store deler av Østlandet.

Du trenger ikke være en Lars Monsen for å få en sterk naturopplevelse i Vassfaret. Med et par overnattinger i legendariske Berte Skrukkefyllhaugens hus der inne i ødemarka, får du en villmark-erfaring verdt turen. En god familieopplevelse også. De eneste «bosetterne» i Vassfaret nå om dagen er noen få hyttefolk. Men opp gjennom tidene har de faste bosettingene vært mange. Den siste ekte vassfaring var Berte Skrukkefyllhaugen (1854-1950) som flyttet fra dalen i 1921.

og et uthus på tunet. Dermed er Skrukkefyllhaugen blitt en velegnet plass for stevner, utstillinger og private arrangementer av ymse slag. Men stedet er også spennende for familier som vil oppleve noe av Vassfaret-mystikken.

– Berte vokste opp her og giftet seg etter med en kar fra Torpo i Hallingdal og de flyttet til hans hjembygd. Men etter hvert tiltok savnet av hjemplassen og hun ønsket seg tilbake til Vassfaret. Men da fattigkommisjonen i Hedalen fikk nyss om dette, reiste de like godt innover til Vassfaret og brente ned hele stua på Skrukkefyllhaugen, før Berte og mannen rakk å komme tilbake. På den måten ville de unngå at enda at enda en familie måtte understøttes av den sikkert allerede slunkne fattigkassa i kommunen, forteller Bjarne Berg.

Vassfaret hører geografisk inn under Flå i Hallingdal og Hedalen i Valdres. Fylkesgrensen går langs etter vassdraget. Til tross for det felles eierskapet, har det i moderne tid ikke vært nevneverdig kontakt mellom folket i det to dalførene. Men begge gjør med rette «krav på» sin del av legendariske Berte Skrukkefyllhaugens livshistorie. Hun binder Hallingdal og Hedalen sammen.

Sammen med ektefellen Marit Stensrud har han gjenoppbygd boplassen til den piperøykende originalen Berte. Ekteparet har også satt opp en tidsriktig låve

Dermed er Vassfardagen på hjemstedet hennes på Skrukkefyllhaugen blitt en felles arena for folk fra Flå og Hedalen – og mange andre. Her formidles kunnskap om lokal kultur, natur, miljø og historie. Den inngår nå også som en del av Fønhusdagene.

Hva du kan gjøre på Skrukkefyllhaugen Den som ønsker en «villmarkserfaring» utenom det vanlige, har en artig mulighet nettopp her. Vannet Skrukkefylla er fortsatt rikt på fisk. Her satte bygdefolk i eldre tid sine garn og kunne fylle fiskeskrukka (sekken) med store fangster. Her er det bra med ørret og røye, men i gamle dager var fiske etter sik en viktig del av næringsgrunnlaget for bygdefolket. Vassfaret er synonymt med bjørn og flere steder i området er det fortsatt mulig å se sporene av dem: Gamle bjørnehi. Ett av dem er like i nærheten av Skrukkefyllhaugen. Naturopplevelsen er i seg selv grunn god nok til å ta turen til Vassfaret. Men ønskes et ekstra spenningsmoment, går det an å gå på «skattejakt» etter gamle containere, som er restene etter mange fallskjermdropp her i traktene under krigen. Mange ligger fortsatt igjen i terrenget, men de begynner etter hvert å bli ganske opprustet. Kilder: www.vassfaropplevelser.no – Skrukkefyllhaugen var temmelig gjengrodd da vi startet arbeidet. Da vi hadde ryddet plassen, kom det etter hvert opp kulturplanter knapt noen visste om fantes her. Frøene hadde ligget i jorda i hundre år, forteller Bjarne Berg.

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Avløp på hytta ?

VELG ET! GH t!! TRlgYnnGoorrsskk--pprroodduusseerrt -- vveelg

Gråvannsrenseanlegg og samletank

Fremtidens minirenseanlegg

Gråvannsrenseanlegg og samletank i rotasjonsstøpt polyetylen for nedgravd eller frittstående montering.

Norsk-produsert minirenseanlegg med innovativ teknologi.

Web-basert overvåkning

Odin Batchpur minirenseanlegg produseres i meget robuste materialer beregnet for norske forhold. Beregnet både for helårsboliger og fritidshus/hytter.

Gråvannsrenseanlegg renser gråvann fra dusj, oppvask og vaskevann. Toalettavløp føres til tett tank. Leveres i flere størrelser.

Anleggene er meget enkle å installere og klare til bruk rett fra fabrikk.

Testet og utprøvd av

Minirenseanlegg renser både sortvann og gråvann.

Tankene er testet og godkjent av

Lave tømmekostnader og lavt strømforbruk.

www.odin-miljo.no

sunnmorshytter.no

Sørkilen 8, 1621 Gressvik Telefon 69 36 17 70 E-post: epost@odin-miljo.no

Hyttedrømmen er nærmere enn du tror!

Visningshytte Kvitsand Hytter, Brøttum Åpen visning 09.04 til 15.04 12.00 til 20.00 eller etter avtale tlf +47 400 56 200, jp@pro-nor.no

V å r 2 0 1 8 – P Å H Y T TA – 4 7

Besøk oss på messestand 43 i hall 1


«Lød» betyr preg, dybde og fargespill. Men lød er så mye mer. Lød er vakkert. Lød er livgivende. Se på et hvilket som helst stykke tre, eller en ubehandlet hyttevegg, og de fleste vil være enige om at treet i seg selv er vakkert. Det er et levd liv, med kvister og årringer som forteller en historie. Med Tyrilins hyttebeis kan man la denne historien tre enda tydeligere frem. Løden og fargepreget Tyrilins hyttebeis gir, henter fjellets vakre lys og farger helt inn i hytta. Vi kaller det fjellets lød. BåL reklamebyrå - Foto: Scanpix/Kai Jensen & Jarle Nyttingnes

Les mer om fjellets lød på tyrilin.no

NYHET!

tyrilin pane l - lysn fargeseerttoegr gulnet panel!

Hyttebeisen inne og ute Scan QR-koden for å prøve vår fargevelger. På tyrilin.no kan du også lese mer om våre innen- og utendørs hyttebeiser.

Profile for Leif Magne Flemmen

På Hytta vårutgave 2018  

På Hyttas messeavis i forkant av Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta, 5.-8. april 2018.

På Hytta vårutgave 2018  

På Hyttas messeavis i forkant av Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta, 5.-8. april 2018.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded