4 minute read

Een nieuw theaterseizoen

voor het leukste publiek van Utrecht

Het leukste publiek van Utrecht kan weer een heel seizoen terecht in de theaterzaal van Podium Hoge Woerd. In dit nieuwe seizoen zie je een divers palet aan voorstellingen. Bekende, minder bekende, jonge en reeds gevestigde talentvolle theatermakers, dansers en muzikanten krijgen een podium. Hoe komt zo’n theaterseizoen tot stand en wat houden de nieuwe programmalijnen in? Programmeur Marjan van Huystee vertelt.

Hoe was het om weer een heel theaterseizoen te programmeren?

Heel erg fijn. Ik krijg er veel energie van om een compleet programma samen te stellen. Het is het samenstellen van een collectie, in dit geval een collectie van voorstellingen. Het is een periode van zoeken en puzzelen. Ik bezoek voorstellingen en presentaties van theatergezelschappen om te bekijken wat hun plannen zijn. Daarna is het een kwestie van kiezen, kiezen, kiezen en daarbij stel ik mezelf veel vragen: waar past een voorstelling het beste in de agenda? Staan de voorstellingen ook goed ten opzichte van elkaar? Welke onderwerpen zijn actueel? Wat is van deze tijd en wat leeft er bij de mensen? En de belangrijkste vraag is: wat zouden de mensen in de wijk willen zien? Mijn doel is om dit alles om te zetten naar een verrassend en avontuurlijk programma.

Wat vind je ervan dat Podium Hoge Woerd weer publiek mag ontvangen?

Zo ongelofelijk fijn! Zonder publiek geen voorstelling: alleen door de wisselwerking tussen publiek en theatermakers komt een voorstelling tot leven. Zonder publiek is theater dood. Er gaat niets boven een goedgevulde zaal en mensen die na de voorstelling opgetogen en met hernieuwde energie de zaal uitkomen. Daar doen we het voor. Dus heerlijk dat het publiek er weer is!

DansDonderdag keert weer terug, wat mogen we daarvan verwachten?

Er zijn zeven DansDonderdagen, dat zijn avonden met dans- en/of circusvoorstellingen. Voorafgaand aan de voorstelling is er een speciale inleiding waar je meer te weten komt over het gezelschap dat die avond in onze zaal speelt.

Er zijn twee nieuwe programmalijnen, ISSUES en Nieuwe Namen. Wat zijn de plannen daarvoor?

ISSUES is een serie voorstellingen waarin maatschappelijke kwesties theatraal bij de kop gepakt worden. Zo vertelt Onias Landveld over iemand die zijn plek zoekt in een wereld die hem niet helemaal accepteert. De Kiesmannen gaan op zoek naar het hart van het nieuwe Europa. De jonge makers van Club Guy & Roni buigen zich over de staat van ons gezondheidszorgsysteem. Ik hoop dat deze programmalijn het publiek nieuwe inzichten geeft en dat de voorstellingen aanzetten tot gesprek. Nieuwe Namen is een lijn met jong, veelbelovend en dus aanstormend talent en makers die voor de eerste keer in onze zaal staan. Denk aan cabaretiers Jasper van der Veen en Tobi Kooiman, maar ook actrice en theatermaker Nastaran Razawi Khorasani die vorig jaar de BNG Bank Theaterprijs won. Maar ook de doorgewinterde cabaretier Paul Haenen en zanger Bauke Bakker, bekend van de band Her Majesty, die nog nooit eerder te zien was in onze zaal.

En de gezelschappen? Hebben ze er weer zin in?

Heel veel zin! Maar ook merk ik dat gezelschappen nog worstelen om uit de coronacrisis te komen. De hele sector is nog aan het opkrabbelen, maar op een hele positieve manier.

Wat zou je het publiek aanraden?

Ik zou jullie willen vragen om op avontuur te gaan in het theater. Probeer eens een voorstelling van een gezelschap dat je nog niet kent. Treed buiten de gebaande paden en laat je verrassen. Er is heel veel moois op komst!

TIPS VAN MARJAN VOOR KOMEND NAJAAR:

VRIJDAG 30 SEPTEMBER Lucht van Elke Vierveijzer DONDERDAG 20 OKTOBER DansClick24 - Korzo Producties: Mohamed Yusuf Boss met LiX DONDERDAG 10 NOVEMBER MINOUX met POW WOW DONDERDAG 24 NOVEMBER The Kik hertaalt Eurovisie DONDERDAG 29 EN VRIJDAG 30 DECEMBER De eigenwijze Notenkraker van DC 1 II High

TEKST: PODIUM HOGE WOERD | BEELD: WIM VAN IJZENDOORN