Page 1

ITABESK NEEL 6102 SKROW DETCELES

ARCHITECTURE PORTFOLIO

LEEN KSEBATI

Address: Toronto, ON, Canada Mobile: +1 (647) 530-5593 Email: leen.ksebati@gmail.com


CONTENTS

INSIDE-OUT HOUSE Page: 1-4

BLOOMING HOUSE Page: 5-7

EXCLUSIVE GULF VILLAS Page: 8-10

SOCIAL TOWNHOUSES Page: 11-12

MARINA CLUB Page: 13-14

MUSICIAN HOUSE Page: 15-16

PALM PANORAMIC HOUSE Page: 17-18

ARCHITECTURE UNIVERSITY EXTENSION Page: 19-21

SOCIAL HUB Page: 22-24

GREEN COMMUNITY PLATFORM Page: 25-26

DOWNTOWN PLAZA Page: 27-30

P PROFESSIONAL A ACADEMIC

P01 P02 P03 P04 P05 P06 P07 A01 A02 A03 A04


PRIVATE RESIDENCE

P01

INSIDE- OUT HOUSE Dubai, UAE

DHE_Design Proposal 27-03-2016

VILLA TYPE B1

2015

13

14 13

14

12 12

Plot Area:

N

Rule:

2000 sq m

11

Project designer Full design and presentation

11

10

10

Status: Issued for construction Design Keywords:

16

15

1- ENTRANCE LOBBY 2- STAIRCASE LOBBY 3- GUEST LIVING/DINING 4- GUEST BEDROOM 5- GUEST POWDER ROOM 6- INDOOR CAR GARAGE 7- STORAGE 8- FAMILY POWDER ROOM 9- FAMILY DINING 10-FAMILY LIVING 11-PLAYING ROOM 12-OUTDOOR LOUNGE 13-WASH ROOM 14-STORAGE 15-SHOW KITCHEN 16-INDUSTRIAL KITCHEN 17-STORAGE 18-LAUNDRY ROOM 19-MAIDS ROOM 20-DRIVER ROOM 21-OUTDOOR GARAGE 22-Storage

9

15 9

16

8

- Privacy and Comfort - Desert environment friendly - Semi enclosed out door space as the main design focal point ( courtyard architecture) - Modern and Simplicity - Natural daylight and shading - Blur boundary between inside - outside - Integrate landscape in the architecture design - Clear separation of guest area - Free flow layout connecting indoor and out door spaces

8

17

1

2

18 19

2

18

17

1

7

19

7

22

5

3

3

4

5 4

22

6

20

6 20

21

TOTAL AREA OF GROUND FLOOR 438 sqm

Ground Floor Layout 5

10M

21

5

10M

X:\PAUL\08 Other\Whitespace LOGO.jpg

1

Internal Experience

1


Street View

NEIGHBOR STUDIES

SUN & WIND STUDIES

GROUND FLOOR STUDIES

FIRST FLOOR STUDIES

CONCEPTUAL SKETCH 2


First Floor Bubble Diagram

First Floor Horizontal Section

Isometric Final Model

3

Ground Floor Horizontal Section

Ground Floor Bubble Diagram

3


Entrance View

Internal View

4


DHE_Design Proposal 14-02-2016

VILLA TYPE B1

PRIVATE RESIDENCE

P02

BLOOMING HOUSE Dubai, UAE

2015

B

16

Plot Area:

N

Rule:

1500 sq m 13

17

Design Keywords: - Integrating Landscape within internal spaces. - Free flow layout connecting indoor and out door spaces. - Journey experience throughout different spaces - Integrating Double height spaces to provide constant visual links. - Iconic architecture. - Cantilevering volumes on first floor /Shaded outdoor on ground level. - Contrasting materials. - Maximizing orientation towards the north and the east (less sun exposure).

8

3

patio basement

covered car park

2

Project designer Full design and presentation

Status: Issued for construction

service stairscase

11 A

9 6

12

14

A

5 7

art sculpture

1

4 15

B

Ground Floor Layout 5

10M

X:\PAUL\08 Other\Whitespace LOGO.jpg

5

5


B

B

16

13

17

13

covered car park

2

patio basement

8

3

outside service stairscase

covered car park

2 11

6 A

5 7

art sculpture

A

1

12

14 1- LOBBY 2- FAMILY KITCHEN 3- DIRTY KITCHEN 4- FAMILY LIVING 5- STAIR CASE LOBBY 6- FORMAL DINING 7- FORMAL LIVING 8- CIGAR BAR 9- WASH ROOM 10- STORAGE 11-POWDER ROOM 12- SECOND ENTRANCE 13- LIBRARY/ OFFICE 14- GUEST LIVING 15- GUEST BEDROOM 16- DRIVER ROOM 17- Storage

4 15

B

TOTAL AREA

Section A-A

17

6 12

14

3

outside service stairscase

11

Garden View A

patio basement

8

16

5

10M

A

5 7

art sculpture

1

1- LOB 2- FAM 3- DIRT 4- FAM 5- STAI 6- FOR 7- FOR 8- CIGA 9- WAS 10- STO 11-POW 12- SEC 13- LIB 14- GU 15- GU 16- DRI 17- Sto

4 15

B 480 SQ.M

TOTAL

Section B-B

5

10M

6


Ground Floor Horizontal Section

7

Entrance View

First Floor Horizontal Section

7


RESIDENTIAL / COMMUNITY DEVELOPMENT

P03

EXCLUSIVE GULF VILLAS Dubai, UAE

2016

Each Plot Area: Rule:

DHE_Design Proposal 14-02-2016

1200-1440 sq m

VILLA TYPE B1

Project designer Full design and presentation

Service area MEP (parapet height 1.6m)

Status: Issued for construction Project Brief: The initial goal was to develop a flexible functional smart layouts that can be reintroduced in different articulation methods according to market/ client demands: modern, modern arabesque, and classic. I was responsible to create the layout to the right, which was then reintroduced in two types of articulation, modern, and modern arabesque. I was responsible to deliver the modern arabesque one fully. Roof plan (scale 1/200)

Villas Site Location

Design Keywords: - Bright and Spacious - Essential and Functional - Open & Flexible plan - Connecting in- and outdoor (Gulf court views) - Full transparency towards Gulf court views - Privacy towards street side - Inviting entrance

X:\PAUL\08 Other\Whitespace LOGO.jpg

B

16

13

17

patio basement

8

3

outside service stairscase

covered car park

2 11

6 A

12

14

A

5 7

art sculpture

1

1- LOBBY 2- FAMIL 3- DIRTY 4- FAMIL 5- STAIR 6- FORM 7- FORM 8- CIGAR 9- WASH 10- STOR 11-POWD 12- SECO 13- LIBRA 14- GUES 15- GUES 16- DRIVE 17- Storag

4 15

B

TOTAL A

Ground Floor Layout 5

Community Development Physical Model

10M

Modern Villas Physical Model 8


Street Facade View/ Modern arabesque

B

16 patio basement

17

8

3

outside service stairscase

covered car park

2 11

6

7

art sculpture

1 1- LOBBY 2- FAMILY KITCHEN 3- DIRTY KITCHEN 4- FAMILY LIVING 5- STAIR CASE LOBBY 6- FORMAL DINING 7- FORMAL LIVING 8- CIGAR BAR 9- WASH ROOM 10- STORAGE 11-POWDER ROOM 12- SECOND ENTRANCE 13- LIBRARY/ OFFICE 14- GUEST LIVING 15- GUEST BEDROOM 16- DRIVER ROOM 17- Storage

4

B

TOTAL AREA

First Floor Layout

equipment

A

5

9

Area for mechanical

Roof Layers

12

5

10M

Glass Handrail bedroom

Light Weight Structure

living room 480 SQ.M

Section

Section Principle

Section

9


Villa Perspective

community Perspective View

GROUND FLOOR PLAN

Garden Facade View/ Modern arabesque

10


HOUSING

P04

SOCIAL TOWNHOUSES Tunisia

2015

Plot Area: Rule:

1920 sq m

Project designer Design collaboration with senior architect and full presentation

Volumes Study

Status: Design Development Project Brief: Compact housing, able to accommodate the highest possible number of units. Therefor, the main challenge was to balance between functionality and healthy comfortable living. Design Keywords: - Essential and Functional - Compact and Affordable - Privacy and Comfort - Natural Daylight and Shading - Free flow layout/ Open plan - Modern and Simplicity - Void and solid study: Integrating Green Pockets through the model - Cantilevering Elements/ Shaded outdoor underneath

11

East Facade/ Garden Entrance

Volumes Study

11


6 A

12

A

5 7

14

1

art sculpture

4 15

B

16

B patio basement

17

13

8

3

outside service stairscase

11

A

5

Third Floor Layout

6 12

covered car park

2

A

5 7

14

10M

1

art sculpture

4 15

B

B

16

West Facade/ Main Entrance View 13

17

patio basement

8

3

patio basement

17

13

outside service stairscase

covered car park

2

8

11 6

12

14

A

5 7

art sculpture

A

1

15

B

TOTAL AREA

5

art sculpture

1- LOBBY 2- FAMILY KITCHEN 3- DIRTY KITCHEN 4- FAMILY LIVING 5- STAIR CASE LOBBY 6- FORMAL DINING 7- FORMAL LIVING 8- CIGAR BAR 9- WASH ROOM 10- STORAGE 11-POWDER ROOM 12- SECOND ENTRANCE 13- LIBRARY/ OFFICE 14- GUEST LIVING 15- GUEST BEDROOM 16- DRIVER ROOM 17- Storage B

15

10M

5

10M A

5 7

14

covered car park

2

Second Floor Layout

12

4

Ground Floor Layout

3

outside service stairscase

11

6 A

16

B

1

4

480 SQ.M

First Floor Layout

5

10M

12


COMMERCIAL & HOSPITALITY

P05

MARINA CLUB Abu Dhabi, UAE

Plot Area: Rule:

2016

4800 sqm

Project designer Full design and presentation

Status: Concept Design Project Brief: A Social club on a strategic location, at the marina waterfront, and facing Abu Dhabi skyline. The program of this project, was suggested by client to be divided in two parts, the first part to be integrated and accessible to the public, while the other part should be separated and limited to VIP registered members. Design Keywords - Iconic Waterfront - Clear separation of program: Public/ Private - Maximizing views to the east (marina bay), and to the south (Abu Dhabi skyline) - Dominant floating VIP club massing, limited accessibility - Urban platform smoothly integrated to the surrounding, promoting easy pedestrian access to the commercial facilities on ground level

Ground Floor Layout

01 BASIC ARRANGEMENT

01 GROUND & FIRST FLOOR PUBLIC FACILITIES/ SMOOTH ACCESSIBILITY

02 HIGHLIGHTING VIP CLUB MASSCENTRAL PUBLIC AREA

03 EXTRA PUBLIC SPACE-

SMOOTH ACCESSIBILITY

N 00 SITE LOCATION 13

02 SECOND & THIRD FLOOR VIP CLUB DETACHED MASSING/ LIMITED ACCESSIBILITY

04 MAXIMIZING MARINA VIEWS 13


01

02

03

Water Front/ Marina Entrance View

Second Floor Layout

Third Floor Layout 14


PRIVATE RESIDENCE

P06

MUSICIAN HOUSE Sharjah, UAE

2016

Plot Area: Rule:

N

2600 sq m

Project designer Full design and presentation

Status: Concept design Design Keywords: - Sense of place, Journey experience through spaces - Blending nature within the architecture - Solid & Void study: light & shadow/ inside & outside spaces - Free flow layout / seamless relation between inside & outside - Iconic / Unique - Water bodies as a design focal feature - “Floating” architecture - Semi enclosed gardens/ Courtyards - Privacy & Comfort

16 3

patio basement outside service stairscase

covered car park

2 11

A

5 1

art sculpture

1- LOBBY 2- FAMILY KITCHEN 3- DIRTY KITCHEN 4- FAMILY LIVING 5- STAIR CASE LOBBY 6- FORMAL DINING 7- FORMAL LIVING 8- CIGAR BAR 9- WASH ROOM 10- STORAGE 11-POWDER ROOM 12- SECOND ENTRANCE 13- LIBRARY/ OFFICE 14- GUEST LIVING 15- GUEST BEDROOM 16- DRIVER ROOM 17- Storage

4

TOTAL AREA

480 SQ.M

Ground Floor Layout 5

15

10M

Entrance Experience

15


Garden View Facade 16


PRIVATE RESIDENCE

P07

PALM PANORAMIC HOUSE Dubai, UAE

2016

Site Location/ Marina skyline views

Marina skyline views

N

Beach Facade View Plot Area: Rule:

1256 sq m

Project designer Full design and presentation

Status: Schematic Design

17

Plot Location/ Marina skyline views

Design Keywords: - Marina skyline views as the main design focal point - Full transparency towards beach side - Privacy/ solid towards street side - Free flow layout connecting indoor & outdoor spaces - Iconic waterfront design - Clear separation of guest area

MARINA SKYLINE VIEW GRID

ARRANGING MAIN SPACES ACCORDING TO VIEW GRID

17


59

3

basement

40

8

67 10

outside service stairscase

54

20

64 70

2750

9

7970

4450

8

7 4

55

60

85

5

2150

2250

3300

00

12

3

1- LOBBY 2- FAMILY KITCHEN 3- DIRTY KITCHEN 4- FAMILY LIVING 5- STAIR CASE LOBBY 6- FORMAL DINING 7- FORMAL LIVING 8- CIGAR BAR LEGEND 9- WASH ROOM STORAGE 1. 10Bridge and corridor 2. 11-POWDER Office ROOM 3. 12Pantry SECOND ENTRANCE 4. 13Bedroom 1 OFFICE LIBRARY/ 5. 14Bathroom GUEST LIVING 6. 15Bedroom GUEST2 BEDROOM 7. 16Bathroom DRIVER/ Dressing ROOM 8. 17Bedroom Storage3 9. Bathroom / Dressing AREA 480 SQ.M 10. TOTAL Master Bedroom LEGEND 11. His and Her Bathroom/dressing 12. Master 1. bedroom Bridge/ Living and corridor 13. Balcony 2. Office 3. Pantry 4. Bedroom 1 5. Bathroom 6. Bedroom 2 7. Bathroom / Dressing 8. Bedroom 3 9. Bathroom / Dressing 10. Master Bedroom 11. His and Her Bathroom/dressing 12. Master bedroom / Living 13. Balcony

3420

4

OPEN TO BELOW 2

15

6

5100

0

2850

5700

1 11

1750

85

10

11

10

2M SETBACK

7

1

64

70

60

20

00

12

8

art sculpture

54

55

A

7970

3950

7

67 10

14

OPEN TO BELOW

3950

40

0

5700

5

59

11

4450

10

6

2250

12

11 2M SETBACK

10

11

5750

9

2750

5M SETBACK

covered car park

2

3320

17

13

2850

6

3420

5M SETBACK

5

3300

2150

3320

4

2M SETBACK

PLOT LIMIT

5100

3

2

1750

1

B

5750

5M SETBACK

First Floor BUA: 380m ²

5

First Floor Layout

10M10M

5

PLOT LIMIT

B

First Floor

5

16

BUA: 380m ²

13

17

patio basement

8

10M

3

outside service stairscase

covered car park

2 11

Bird’s Eye View

6 12 7

14

A

5

art sculpture

1 1- LOBBY 2- FAMILY KITCHEN 3- DIRTY KITCHEN 4- FAMILY LIVING 5- STAIR CASE LOBBY 6- FORMAL DINING 7- FORMAL LIVING 8- CIGAR BAR 9- WASH ROOM 10- STORAGE 11-POWDER ROOM 12- SECOND ENTRANCE 13- LIBRARY/ OFFICE 14- GUEST LIVING 15- GUEST BEDROOM 16- DRIVER ROOM 17- Storage

4 15

B

TOTAL AREA

Ground Floor Layout

5

10M

480 SQ.M

Entrance View

18


EDUCATIONAL/ CAMPUS WORKS

A01

ARCHITECTURE UNIVERSITY EXTENSION Damascus, Syria

2011

Rule:

Project Brief: This studio project aims to design an extension to our architecture university building, which should act as an activator to both the main building and the surrounding universities campuses. The program accommodates: exhibitions, auditorium, coffee shop, informal workshop spaces.

N

2

1

CURRENT CONTEXT

Full design and presentation

3

SEMI ENCLOSED COMMUNAL SPACE

2

DOMINANT MODULE

Design Key Concepts: - Interactive & thought provoking design, able to activate and engage campus students. - Respecting the main building massing and articulation, while representing it in a contemporary dynamic accent. - Double functional massing (amphitheaters), in order to promote outdoor activities. - Emphasize visual links to city panoramic views on north elevation. - Clear separation of program.

Section A-A

10

20M

Section B-B

10

20M

4

SMOOTH CONNECTION TO SURROUNDING

5

6

Back View MAIN AXES TO ACTIVATE

19

PANORAMIC VIEWS

19


10

20M

Ground Floor Layout

First Floor Layout

1st Basement Floor Layout

2nd Basement Floor Layout

EXHIBITIONS INFORMAL MEETINGS/ WORKSHOPS AUDITORIUM

CAMPUS NORTH ENTRANCE ENTRANCE TO EXHIBITION MASSING

INTERNAL ENTRANCE BACKYARD GARDEN ENTRANCE

Program Diagrams 01

Program Diagrams 02

Communal stepped amphitheaters to activate both the north axial (the back yard of the building) and the south axial (the front of the building which links it to other universities buildings)

20


University Front View/ North Panoramic Views

21

21


PUBLIC SPACE/ CULTURE

A02

SOCIAL HUB Damascus, Syria

2010 Plot Area

N

Rule:

27000 sq m

Full design and presentation

Project Brief This studio project aims to design an urban activator, within a residential neighborhood. Enhancing the scene of community and social interaction among the neighborhood residence as the main design goal. The program includes both cultural and sport facilities. Design Key Concepts: - Connecting the neighborhood urban fabric in one social communal space. - Interactive architecture, where people, landscape, architecture interact with each other (amphitheaters, central courtyard, constant visual connection between different facilities) - Human scale friendly design: reducing massing height by engaging the basement as an open floor plan, then creating smooth transition between massing and surrounding landscape. - Promote outdoor activity, creating indoor/ outdoor experience. - Health and well-being by promoting walking as an interesting dynamic activity.

01 BASIC ARRANGEMENT

OPEN BASEMENT

02

INTERNAL COURTYARD 03

BAR MASSING

04

VOIDS ARRANGEMENT 05

FINAL DESIGN IMPRESSION

First Floor Layout 25

09

Ground Floor Layout ENVIRONMENTAL STUDIES

06

VISUAL CONNECTION

07

ACCESS ROUTES

50M

08

25

50M

First Basement Floor Layout 25

50M

22


Section A-A

23

12.5

25M

Section B-B

12.5

25M

23


CULTURAL EDUCATIONAL HEALTH CLUB RESTAURANTS/ COFFEE SHOPS ADMINISTRATION

First Floor Perspective

Ground Floor Perspective

First Basement Perspective

Program Diagram 24


PUBLIC SPACE/ CULTURE

A03

GREEN COMMUNITY PLATFORM Damascus, Syria

N

2011

Plot Area: Rule:

15000 sq m

Full design and presentation

Project Brief: This studio project aims to design an urban landscape platform. Enhancing the sustainable green infrastructure within dense city fabric was the main design goal. Design Approach: In such a high traffic noisy environment, a green platform should be physically protected from surrounding negative impacts. This protection is presented by creating four smooth transitional masses.

Ground Floor Layout

Design Keywords: - Urban refreshing platform able to promote activities and social life within an urban context. - Manipulating land topography, to achieve an interactive smooth indoor & outdoor spaces. - Highlighting a central point, which can be used for temporary pavilions and cultural performances. - Eco-friendly design.

First Floor Partial Layout 25

50M

LAND TYPOGRAPHY

WINTER NATURAL LIGHTING

25

SUMMER GLARE PROTECTION

HEATING PASSIVE AIR SYSTEM

COOLING PASSIVE AIR SYSTEM

WATER RESERVATION

RENEWABLE ENERGY

25


Section

25

50M

26


RETAIL/ OFFICES

A04

DOWNTOWN PLAZA Damascus, Syria

2011

Rule:

Full design and presentation

Project Brief: The project aims to find and challenge an applicable solution for an urban issue occurring in the heart of Damascus city. A visual dis-figuration created by huge modern blocks is abusing a historical monument left alone in the middle of the new city fabric.

Extended Visual Space Human Scale Friendly Internal Shaded Spaces Urban Green Platforms

Design Approach: Highlighting this monument, by creating stacked human scale units that gradually set back away from it. Meanwhile, enhancing the location skyline and extending the green platform by stacking multiple green roofs.

BASIC ORGANIZATION

Articulation Study: Representing the adjacent old city urban fabric in a contemporary accent: - Inner courtyards - Shaded outdoor spaces - Human scale friendly - Compact design

The Monument original status within the old city fabric before urban sprawl

MONUMENT VIEW

N CURRENT SKYLINE

PROPOSED SKYLINE

MONUMENT SCALE/ MAXIMIZING GREEN PLATFORM

The Monument current status today within the modern city fabric 27

HUMAN SCALE SECTION STUDIES

LAYOUT STUDIES

27


Section A-A

21

42M

Section B-B

21

42M

28


STATIC

DYNAMIC

Dynamic Facade: Horizontal Movement

A

Fifth Floor Partial Layout Office Unites

Fifth Floor Partial Layout Office Unites

B

B

Dynamic Facade: Vertical Movement

A

Sun Shading/ Ventilation 29

Ground Floor Layout 21

42M

Fifth Floor Partial Layout Office Unites 29


30


LEEN KSEBATI SELECTED WORKS 2016

Leen Ksebati portfolio 2017  
Leen Ksebati portfolio 2017  
Advertisement