Page 1

voorjaar 2018


2


INHOUD 4 Fotografen van de vooruitgang Tonnis Post en Dirk Kome 8 Het trage lage land MORE Focus 10 Men at Home. In Amsterdam Marta Serrano Sáiz 12 Global Street Child Ton Hendriks 14 Coming Home Willem van den Hoed 16 Kunst is om te huilen Heftige emoties bij het kijken naar kunst 18 Leven en werk van Marline Fritzius 22 Black Jack Jackie Sleper 24 Artefact nr. 953 - Gapingen van mijn geest Hans Klein Hofmeijer 26 Man-made Coast Bert Spiertz 30 Schengen Ruth Stoltenberg 32 Patient Gaza Hartmut Bühler 34 Taking Sides Berlin and the Wall 1974 36 Transformatie Strijp-S 38 Mao’s Paradise Stefan Hammer 39 Nuances Grant Frost 40 Portretten C. Barton van Flymen 42 Armando, alle beelden 44 Gezond Leven Je gezonde kind / Pubers / Voedingssupplementen 46 Industrieel werken en wonen Transformaties en hergebruik in Eindhoven 48 BACKLIST

Sylvia Kristel, 1975, uit C. Barton van Flymen, Portretten (zie p. 40)


4


5


6


FOTOGRAFEN VAN DE VOORUITGANG. TONNIS POST EN DIRK KOME

FOTOGRAFIE

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek zijn er tentoonstellingen in Fotomuseum Den Haag van 28 april t/m 2 september en in het MOW l Museum De Oude Wolden van 16 oktober t/m 6 januari 2018 fotografie Dirk Kome en Tonnis Post samenstelling Dirk Kome Fotograaf-schrijver Dirk Kome onderzoekt het leven en werk van fotograaf Tonnis Post (1877-1930). In een tijd dat een foto een bijzondere luxe was en slechts een enkeling een camera bezat, fotografeerde Post het verlaten van de negentiende eeuw. Tegenwoordig is deze fotograaf vrijwel vergeten, maar vele kennen zijn foto’s van bewoners van plaggenhutjes. Ook weten maar weinig mensen dat deze foto’s onderdeel uit maken van een veel uitgebreider oeuvre. De eerste fabrieken werden gebouwd, de eerste landbouwapparatuur werd in gebruik genomen. Kanalen werden met de hand door arbeiders uitgegraven en de eerste stoomtramsporen werden aangelegd. Tonnis Post was erbij en legde alles vast. Met zijn grote, houten plaatcamera en zijn zware schoudertas vol glasnegatieven, trok hij op de fiets door heel Oost-Groningen. Hobbelend over modderige paden, want verharde wegen waren er nog niet. Post fotografeerde monumenten voor een manier van leven die nu al lang niet meer bestaat. Na de dood van Post werd zijn studio ontmanteld. Zijn foto’s lagen vergeten in archieven, fotoalbums en schoenendozen op zolder. Door Komes zoektocht zien de beelden na decennia weer het daglicht en komen ze voor het eerst samen. Bij elkaar laten de foto’s het oeuvre zien van een uitmuntend fotograaf en geven ze een bijzondere kijk op Oost-Groningen en daarmee op Nederland aan het begin van de 20ste eeuw. Voor het boek selecteert Dirk Kome een ruime keuze uit Posts foto’s en beschrijft zijn leven en werk. Tegelijkertijd met zijn zoektocht naar het oude, onderzoekt Kome wat er terecht is gekomen van de projecten en mensen die Tonnis Post heeft vastgelegd. Kome fotografeert dezelfde landschappen en portretteert het nageslacht van mensen die door Post zijn vereeuwigd. In het boek komen de foto’s van beide fotografen en de verhalen samen. ontwerp Tessa van der Waals formaat 24,6 x 20 cm omvang 120 pagina’s

gebonden verschijnt april

NUR 653 ISBN 978-94-6226-267-6 € 29,95

Dirk Kome is afkomstig uit Rockanje waar zijn vader en broer nog steeds een boerenbedrijf runnen. In zijn werk legt hij verbanden tussen wat is en wat is geweest. Over het boerenbedrijf van zijn familie maakte hij 2015 de publicatie Rockanje. Als tentoonstellingsmaker was hij medeverantwoordelijk voor de succesvolle expositie Boeren. Avonturen op het land, over het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885, die 2015 en 2016 te zien was in Fotomuseum Den Haag.

404472

7


HET TRAGE LAGE LAND MORE FOCUS

samenstelling Jurriaan van Kranendonk eindredactie Yvette van der Zande tekst Merel Bem MORE Focus is de verzamelnaam voor de fotografie exposities in Museum MORE. Het trage lage land is de eerste in deze reeks en laat de diversiteit van het Nederlandse landschap zien door de ogen van bekende Nederlandse fotografen. Het accent ligt hierbij op vier verschillende onderwerpen die mede Nederland in sterke mate bepalen: • het landschap • de stad • het interieur • het portret. Al kijkend door de lens van een camera, zoomt de expositie in op duinen, rivieren, natuur, steden, straten, interieurs, klaslokalen en mensen.

8

Het trage lage land biedt een verrassend beeld van Nederland, wat mede te danken is aan de eigenzinnige visie van de fotografen. In de tentoonstelling, waar ook video’s te zien zijn, en het bijbehorende boek werk van Gunhild Ang, Céline van Baalen, Wout Berger, Annejet Brandsma, Koos Breukel, Noor Damen, Wim van Egmond, Romy Finke, Tom Janssen, Tahné Kleijn, Jan Koster, Natascha Libbert, Hellen van Meene, Hans van der Meer, Sam Otte, Gerco de Ruijter, Frank van der Salm, Bert Teunissen, Hans Wilschut en Edwin Zwakman.


FOTOGRAFIE

Verschijnt ter gelegenheid van de gelijknamige fotografie expositie in Museum MORE van 26 mei t/m 9 september

Jan Koster, De IJssel, bij Zutphen

In samenwerking met Museum MORE

Jurriaan van Kranendonk is kunstadviseur. Yvette van der Zande is conservator bij Museum MORE. Merel Bem schrijft over fotografie de Volkskrant en publiceer t eigen werk, waaronder Doorkijken. Kunst voor het dagelijks leven.

Jan Koster, Zoutelande

ontwerp Studio de Ronners formaat 30 x 24 cm omvang 96 pagina’s

paperback, Zwitserse bindwijze verschijnt mei

NUR 653 ISBN 978-94-6226-271-3 â‚Ź 29,95

404473

9


10


MEN AT HOME. IN AMSTERDAM

FOTOGRAFIE

Men at Home in Amsterdam

Marta Serrano Sáiz

Bij de verschijning van het boek wordt in Amsterdam een publiciteitscampagne opgezet. Promotiemateriaal is beschikbaar

fotografie Marta Serrano Sáiz

Men at Home. In Amsterdam is een serie intieme portretten van het mannelijk deel van de Amsterdamse bevolking, thuis, aan het begin van de 21ste eeuw. De foto’s van Marta Serrano laten zien hoe gevarieerd de mannen zijn in Amsterdam, de kosmopolitische stad met zijn talrijke gezichten. De mannen komen uit alle windstreken en al deze invloeden kleuren het palet en dragen bij aan de identiteit van de stad. De mannen op de foto’s komen we dagelijks tegen in Amsterdam. Het zijn de mannen die opvallen en die leuk zijn om te observeren. Ze maken nieuwsgierig. Wie zijn het? Waar wonen ze? Marta Serrano deelt die nieuwsgierigheid en heeft de mannen die haar aandacht trokken gevraagd hen te mogen fotograferen op de plek die het meest privé is: de eigen woonomgeving. Het levert foto’s op in interieurs die net zo gevarieerd is zijn als de mannen zelf.

Marta Serrano Sáiz studeerde journalistiek in Madrid voordat ze haar domicilie koos in Amsterdam, waar ze als fotograaf ging weken. Als fotograaf zijn haar inspiratiebronnen dezelfde gebleven: het onbekende, het andere, het tegengestelde en het intieme.

Over tien jaar zijn de Amsterdammers weer anders. De mode verandert, nieuwe bewoners vestigen zich. Wat blijft is dit boek, met de bewoners van een bruisende stad die altijd in beweging is.

Nederlands- en Engelstalig ontwerp Hugo Herrera Tobón formaat 23 x 28 cm omvang 160 pagina’s

paperback verschijnt mei

NUR 653 ISBN 978-94-6226-263-8 € 29,95

404474

11


12


GLOBAL STREET CHILD

171122_GSC_Insider_def.indd 1

FOTOGRAFIE

22-11-17 20:43

fotografie en tekst Ton Hendriks

Straatkinderen zijn overal. Hun aantal neemt toe doordat als gevolg van globalisering de ongelijkheid op de wereld toeneemt. Hoewel alle landen ermee te maken hebben, krijgt het probleem van de straatkinderen niet de aandacht die zo hard nodig is. Ton Hendriks bezocht 10 verschillende landen – meest ontwikkelingslanden – op 4 continenten. In Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa fotografeerde en sprak hij meer dan 100 kinderen. Zij vertelden hem over de omstandigheden waarin ze leven en over hun achtergrond en geven zo inzicht in de oorzaken van dit wereldwijde fenomeen.

Fotograaf Ton Hendriks is gespecialiseerd in het documentair portret. Eerder verschenen van hem Beeldspraak. Fotografie als visuele communicatie (2013) en Gekleurde identiteit. Verhalen van geadopteerden (2014). Ton Hendriks is tevens hoofdredacteur van Pf Magazine.

Hoewel de omstandigheden van de kinderen schrijnend zijn, is de focus van Ton Hendriks’ foto’s breder. Hij maakt klassieke portretten die de kinderen vastleggen op de plek waar ze opgroeien en in de stemming waarin ze verkeren. Het zijn indringende portretten, die veel vragen van de kijker. De titel van het boek, Global Street Child, benadrukt dat in het geweld van de globalisering ieder kind een individu is, met zijn of haar eigen verhaal, eigen problemen en eigen mogelijkheden.

Engelstalig ontwerp Wout de Vringer formaat 24 x 29 cm omvang 200 pagina’s

gebonden verschijnt april

NUR 653 ISBN 978-94-6226-266-9 prijs € 34,50

404475

13


14


WILLEM VAN DEN HOED. COMING HOME

FOTOGRAFIE

Coming Home Willem

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek zijn er in 2018 tentoonstellingen in Piet Hein Eek Gallery in de lente (opening 4 maart) en in de herfst in Galerie Roger Katwijk

van den Hoed

tekst Frank van de Schoor en Pim Hoff

Willem van den Hoed (1965) regisseert met scherpe blik bijzondere plekken over de hele wereld. ‘Ik fotografeer wat ik wil zien. Kamers, gebouwen, steden. Ik houd van door mensenhand gecreëerde situaties. Gemaakte constructies, parallelle lijnen, spiegelingen, coherente schaduwen en betrouwbare verdwijnpunten. In de steden waar ik doorheen kom en een tijd verblijf, vormt een hotelkamer een shelter, een cocon.’ De tijdelijke ruimte voelt voor hem als een uitdagend laboratorium. Het is een soort kraaiennest van waaruit hij de wereld observeert. Het belangrijkste thema in het werk van Van den Hoed is de studie van het contrast van de intieme sfeer van een hotelkamer met het publieke exterieur. Het glas dat beide werelden scheidt, speelt daarbij een cruciale rol.

Frank van de Schoor is freelance curator tentoonstellingen moderne kunst & fotografie. Pim Hoff is curator van Piet Hein Eek Gallery.

Fotografie is voor Van den Hoed het belangrijkste middel om een nieuwe, gelaagde werkelijkheid te creëren. Deze werkelijkheid, waarin zijn achtergrond als architect zich nooit verloochend, lijkt niet gemanipuleerd, maar iedere millimeter van de foto is bewerkt. De weergave van de stad, de gebouwen en het interieur is accuraat, het licht daarentegen is afkomstig van honderden zonnen. Coming Home is een groots, mooi uitgevoerd overzicht van het werk van Willem van den Hoed. De titel is een verwijzing naar zijn verhuizing van Seoel (Zuid-Korea), waar hij vier jaar woonde, naar Amsterdam.

Engelstalig ontwerp De Ruimte Ontwerpers formaat 30 x 24 cm omvang 120 pagina’s

gebonden verschijnt maar t

NUR 652 ISBN 978-94-6226-265-2 € 32,50

404467

15


16


KUNST IS OM TE HUILEN

BEELDENDE KUNST

HEFTIGE EMOTIES BIJ HET KIJKEN NAAR KUNST

K

unst Antoon Erftemeijer

is om te huilen

Heftige emoties bij het kijken naar kunst

Een originele en verfrissende kijk op kunst: de werken gezien door de ogen van de beschouwer tekst Antoon Erftemeijer

Flauwvallen voor de Mona Lisa. Huilen van ontroering bij een Mondriaan. Weerzin voelen bij een Picasso. Woedend worden op een schilderij van Rothko. Maar ook: liefdevol een schilderij kussen van Cy Twombly (en dan moeten opdraaien voor de restauratiekosten vanwege de schade door lipstick). Kunst kan zeer uiteenlopende emoties oproepen: van ontroering, vrolijkheid, verliefdheid en zelfs vervoering, tot grondige afkeer en woede. Dergelijke emotionele reacties zijn van alle tijden. Al in 1641 schreef Franciscus Junius in De schilder-konst der oude: ‘Een geest die oprecht aangedaan en gepassioneerd is, is de enige fontein waaruit zulke heftige emoties vloeien dat de kijker, niet in staat tot enige weerstand, willoos meegevoerd wordt naar waar de kracht van een zo machtige kunst hem wenst te brengen’. In 2014 kwam het Stedelijk Museum in Amsterdam met een heuse ‘Mood-App’ om de emotionele beleving van kunst te bevorderen. Bezoekers konden daarmee hun gemoedstoestand selecteren – bang, verdrietig, verliefd, open – en vervolgens een route lopen die aansloot bij dit gevoel.

Antoon Erftemeijer studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tevens volgde hij een opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij is werkzaam als conservator moderne kunst bij het Frans Hals Museum en publiceert regelmatig over beeldende kunst. Eerder publiceerde hij o.a. De aap van Rembrandt. Kunstenaarsanekdotes van de klassieke oudheid tot heden (2000) en Het oor van Vincent. Merkwaardige feiten uit de kunstgeschiedenis (2012).

Kunst is om te huilen bevat honderden voorbeelden van emotionele reacties op kunstwerken uit 2500 jaar kunstgeschiedenis. Boeiende, verbijsterende en inspirerende reacties, die laten zien dat kunst heel veel in mensen teweeg kan brengen.

ontwerp Lecturis formaat 17 x 24 cm omvang 240 pagina’s

paperback verschijnt april

NUR 654 ISBN 978-94-6226-264-5 € 25,00

404477

17


18


19


20


LEVEN EN WERK VAN MARLINE FRITZIUS

BEELDENDE KUNST

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek opent op 16 juni 2018 een tentoonstelling in Galerie Marline Fritzius op de Brouwersgracht 220 in Amsterdam Uitgave in samenwerking met Stichting Marline Fritzius tekst Philo Bregstein, Ed de Heer, Neel Struijk, Hanna Velthoen redactie Lys Bouma Marline Fritzius (1936–2006) was een veelzijdig kunstenares. Zij werkte in verschillende technieken, vooral aquarel, maar ook linoleumsnede, etsen, olieverf, potlood, houtskool en ballpoint. Al even gevarieerd zijn haar onderwerpen: portretten, stadsgezichten, landschappen, bloemen, planten en interieurs. Een bijzondere plaats binnen haar oeuvre wordt ingenomen door de hardboardpanelen die zij met waterverf beschilderde en na voltooiing afdekte met lak. Maar haar belangrijkste werken zijn de in waterverf uitgevoerde tekeningen van bloemen, planten en mossen, die met bijna wetenschappelijke aandacht voor detail zijn geschilderd. Marline was naast kunstenares ook succesvol actrice. Ze vervulde de hoofdrol in de prijswinnende speelfilm Het Compromis van regisseur van toenmalig echtgenoot Philo Bregstein. Hierdoor lag de weg open voor een filmcarrière in Rome. Toch besloot ze zich geheel aan het schilderen te wijden. In 1970 opende haar eerste solotentoonstelling, waarbij nagenoeg al haar werk bij de opening werd verkocht. In 1976 leek Marlines carrière abrupt tot een einde te komen toen ze als gevolg van een operatie afasie kreeg. Donkere jaren volgden, maar uiteindelijk wist ze haar leven weer betekenis te geven, door opnieuw te gaan schilderen. Toen haar taalvermogen was aangetast, ontdekte Marline hoe stimulerend het kan zijn om in beeld te denken en werken, wat haar op het idee bracht ook anderen een kans te geven de positieve uitwerking van schilderen te ervaren. Ze richtte de Stichting Marline Fritzius op en stelde haar atelier aan de Brouwersgracht in Amsterdam beschikbaar. Helaas maakte Marline tien jaar geleden de opening van het, nog steeds succesvolle, atelier niet meer mee. Nu verschijnt het eerste boek over het leven, werk en nalatenschap van deze bijzondere vrouw en begenadigde kunstenares. formaat 23 x 28 cm omvang 128 pagina’s

paperback verschijnt juni

NUR 641 ISBN 978-94-6226-272-0 € 24,95

Philo Bregstein is schrijver en filmmaker. Ed de Heer is voormalig directeur van het Rembrandthuis. Neel Struijk was de spraaktherapeut van Marline Fritzius. Hanna Velthoen is projectmanager van Stichting Marline Fritzius.

404478

21


22


JACKIE SLEPER BLACK JACK

BEELDENDE KUNST

Dit boek is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds Beeld en tekst Jackie Sleper

‘Het is mijn meest persoonlijke project tot nu toe’, vertelt Jackie Sleper over Black Jack. ‘Voor mij is het leven een spannend en uitdagend spel. Behalve naar mijn naam, ik werd vroeger wel eens zwarte Jack genoemd, is het een verwijzing naar het gokspel blackjack, ook wel bekend als 21-en. Je bent altijd aan het aftasten, handelt meestal intuïtief. Speel ik mee of niet, kies ik voor verstandig, of waag ik het erop en ga ik voor de verleidingen van het spel. Niet eerder heb ik mijzelf zo blootgegeven en kwetsbaar neergezet als in dit project, zowel uiterlijk als innerlijk. Het is allemaal terug te zien in mijn 21 werken. Ik werd gemotiveerd door mijn nieuwe levensfase, voorbij de 50. Daarbij denk ik aan mijn moeder die al op die leeftijd ging dementeren. Het spel kan beginnen.’

Na de opleiding aan de Landen Tuinbouwschool studeerde Jackie Sleper aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Deze opleidingen, in combinatie met haar vele reizen, maakten haar tot een veelzijdig kunstenaar die graag de samenwerking met anderen zoekt. In 2017 verscheen bij Lecturis Isola, een overzicht van Slepers kleurrijke collages. Ook Ingmar Heytze en Roderick Vos werkten hieraan mee.

Black Jack is een zoektocht naar de donkere kanten van het leven, vanuit vrouwelijk perspectief. Hoe is het om ouder te worden? Wat doen botox en fillers met je? Waarom verminken we onszelf? Ingewikkelde kwesties die Sleper ertoe brachten zichzelf een spiegel voor te houden. De eerste editie van Black Jack is een exclusief, handgebonden, groot formaat (62 x 44 cm) boek in een oplage van 50, met dertig analoge foto’s, drie tekeningen, een collage, en geleverd met een door Roderick Vos ontworpen tafel. Het werd in 2014 gepresenteerd in het Rijksmuseum, Amsterdam. De vraag naar een versie voor een breder publiek bleek groot. In april zal aan deze vraag worden voldaan.

ontwerp Lecturis formaat 24 x 30 cm omvang 96 pagina’s

gebonden verschijnt april

NUR 646 ISBN 978-94-6226-268-3 € 30,00

404479

23


24


HANS KLEIN HOFMEIJER

BEELDENDE KUNST

ARTEFACT NR. 953 – GAPINGEN VAN MIJN GEEST

Presentatie publicatie in april 2018 in De Pont Museum, Tilburg. In aanwezigheid van Hans Klein Hofmeijer en de auteurs Volledig ambachtelijk vervaardigde omslag voorzien van een perkamente rug met ribben De publicatie is mede mogelijk gemaakt door een geldelijke bijdrage van het Mondriaan Fonds te Amsterdam tekst Frans Budé, Gerrit Damhuis, Frank Demarest, dré didderiëns, Henk Dorlandt, Fik van Gestel, Loek Grootjans, Peter van Hekke, Hans Klein Hofmeijer, Mieke Klein Hofmeijer, George Meertens, Rebecca Nelemans, Joseph Sassoon Semah, Rob Smolders en Rick Vercauteren.

Hans Klein Hofmeijer nummert sinds 1979 consequent zijn kunstwerken. Na bijna veertig jaar nadert hij het duizendste ‘artefact’. De publicatie Artefact nr. 953 – Gapingen van mijn geest heeft een status aparte in zijn oeuvre. Collegakunstenaars, fotografen, oud-museumdirecteuren, kunsthistorici, verzamelaars, een wetenschapper, galeriehouder/curator, vormgever en een dichter reageren op het werk van Hans Klein Hofmeijer. Ze geven op persoonlijke wijze inkijk in het oeuvre van Klein Hofmeijer. Op gelaagde, organische wijze wordt ook duidelijk wie Hans Klein Hofmeijer als kunstenaar en als mens is. Artefact nr. 953 – Gapingen van mijn geest is bovenal een stille kracht. Eén op één ontdekt de beschouwer en lezer wat verscholen ligt achter het zichtbare. Het handzame boek daagt uit om ‘innerlijk te zien’ en oordeel-loos te verwonderen.

ontwerp Mark van den Eijnden formaat 18 x 24 cm omvang circa 384 pagina’s

gebonden oplage van 470 exemplaren verschijnt april

NUR 642 ISBN 978-94-6226-273-7 € 75,00

Hans Klein Hofmeijer (1957, Tilburg) wijdt zich al veer tig jaar in betrekkelijke afzondering – als in het oog van een orkaan – aan een inmiddels omvangrijk oeuvre. In stilte en met een niet-hedendaagse traagheid ontstaan zowel tekeningen als schilderingen. Met die beelden treedt hij slechts op zorgvuldig gekozen momenten en locaties in Nederland en België voor het voetlicht.

404480

25


26


27


28


MAN MADE COAST

FOTOGRAFIE

Bert Spiertz

fotografie Bert Spiertz

In Man-made Coast maakt fotograaf Bert Spiertz een fotografische reis langs de kust van Nederland, te beginnen in het Zwin aan de Belgische grens en eindigend bij de Duitse grens in het Oost-Groningse Nieuwe Statenzijl. Tussen deze twee uitersten ligt 523 kilometer kust, de kust van de Waddenzee meegerekend. Zijn beelden laten de unieke inrichting van de Nederlandse kuststrook zien waarbij vooral opvalt dat onze kust vrijwel in zijn geheel door onszelf is gecreëerd. Er is nauwelijks een kilometer te vinden waar geen sprake is van menselijk ingrijpen of op z’n minst beheer Ook toont het boek de enorme afwisseling die onze relatief korte kust kenmerkt: stranden, dijken, industriën, pieren, natuurparken, polders, deltawerken, badplaatsen en havens wisselen elkaar voortdurend af. Deze veelzijdigheid wordt door Bert Spiertz in beeld gebracht op het snijvlak van documentaire- en landschapsfotografie. In zijn eigen woorden: ‘Ik wilde de Nederlandse kust beschouwen met de verwondering van een buitenlandse reiziger’.

Bert Spiertz werkt als professioneel fotograaf sinds eind jaren ‘80. Naast zijn werk voor vele opdrachtgevers in de wereld van adviesbureaus en media heeft hij ook altijd een voorkeur gehouden voor eigen thema’s en onderwerpen die hij meestal in het buitenland zocht en waarvoor hij jaarlijks meerdere reizen naar onder meer Oost-Europa, Azië en Afrika maakt. Zijn fotografie ontwikkelde zich daarbij geleidelijk van journalistiek naar documentair waarbij hij zich vooral richt op de verhouding tussen mens, omgeving en geschiedenis in uiteenlopende landen en culturen. Man-made Coast is zijn eerste grote documentaire project in Nederland. Eerder gaf hij fotoboeken uit over de Arabische Wereld en over Myanmar. Ber t Spiertz is lid van fotobureau Hollandse Hoogte.

Nederlands- en Engelstalig ontwerp Lecturis formaat 28 x 24 cm omvang 240 pagina’s

gebonden verschijnt april

NUR 653 ISBN 978-94-6226-274-4 € 39,95

404481

29


30


SCHENGEN

FOTOGRAFIE

Al bekroonde prijzen voor deze serie foto’s: • Opus fotoprijs 2017, Saarbrücken • Genomineerd voor de dummy award Arles 2017 • 1e prijs Photoeil Frankrijk (thema ‘passages’) fotografie Ruth Stoltenberg

Schengen is niet alleen een Luxemburgs wijndorp, maar ook een Europees symbool voor de vrijheid van reizen zonder grenscontroles die tegenwoordig meer onder druk staat van eurosceptici en terroristen dan ooit tevoren. Hoewel de overeenkomst op een schip werd ondertekend, fungeert de plaatsnaam nu als een handelsmerk. Als de Schengen overeenkomst zou vervallen, dan staat het verenigde Europa van de toekomst zwaar onder druk. Ruth Stoltenberg, geboren in Saarburg, kent het gebied goed en spreekt de taal van de lokale bevolking. Desalniettemin koos ze ervoor om een beeldserie ​​ zonder mensen te maken, details van plaatsen zonder dat je kan zien waar ze echt gemaakt zijn. Ze noemt de drie grensgemeenschappen waarin ze haar motieven vond: Schengen in Luxemburg, Perl in Duitsland, Apach in Frankrijk. Het verhaal van deze serie laat kleine, bijna surrealistische beelden zien die kunnen staan voor vrede en rust van het toekomstige Europa. Ruth Stoltenberg creëert zo een Europese beeldnovelle van de gemakkelijk bereikbare drielandenregio.

Engelstalig ontwerp Richard Reisen, Sector Photography, Duitsland formaat 17 x 23 cm

omvang 144 pagina’s paperback verschijnt mei

NUR 653 ISBN 978-94-6226-275-1 € 29,95

404482

31


32


PATIENT GAZA

FOTOGRAFIE

fotografie Hartmut Bühler

Dit boek laat een indringend beeld zien van het lijden van de kinderen en hun families in Gaza en daarnaast van het werk van de hulpverleners van PCRF (Palestine Children’s Relief Fund) en de TLWF (The little Wings Foundation) die enorm betrokken zijn bij het lot van de kinderen in het European Gaza Hospital. Naast de zware verwondingen die de kinderen hebben zijn er meer dan honderdduizend kinderen in Gaza die lijden aan het post-traumatische stressstoornis waarbij nachtmerries, slapeloosheid, paniekaanvallen en andere klachten optreden.

Hartmut Bühler (1955 Tübingen Duitsland) werkte als fotojournalist voor diverse bladen. Hij woont nu in Düsseldorf en is vooral bekend om zijn portret fotografie.

De foto’s maakte Bühler in de stad Chan Younis in het European Gaza Hospital in November 2015.

Engelstalig ontwerp Richard Reisen, Sector Photography, Duitsland formaat 24 x 17 cm

omvang 112 pagina’s paperback verschijnt april

NUR 653 ISBN 978-94-6226-276-8 € 29,95

404483

33


34


TAKING SIDES

FOTOGRAFIE

BERLIN AND THE WALL 1974

fotografie Sven Martson

Walker Evans’ American Photographs en Robert Frank’s The Americans waren een inspiratiebron voor vele fotoboeken, inclusief de boeken door René Burri en Sven Martson. Martson fotografeerde in September 1974 in Oost- en West-Berlijn, toen een stad in een bedrukte stemming. Hij legde de stad vast in vele facetten zoals bezetting, vreugde, eenzaamheid, trots en liefde. Martsons visuele verslag geeft een goed beeld van de sfeer van het Berlijn van die tijd met een heel persoonlijke benadering van historische feiten. Martson heeft een heel eigen kenmerkende stijl ontwikkeld die in dit boek prachtig wordt weergegeven.

Sven Martson is geboren in Duitsland en opgegroeid in de Verenigde Staten. Nadat hij zijn Universitaire studie heeft voltooid raakte hij al snel geïnteresseerd in documentaire fotografie. In 1972 ging hij werken voor Walker Evans. Na de dood van Evans bleef hij afdrukken maken voor de Evan’s erfgenamen. Mar tson ontwikkelde zich als zelfstandig fotograaf waarbij hij veel reisde door de Verenigde Staten en Europa.

Engelstalig ontwerp Richard Reisen, Sector Photography, Duitsland formaat 19,5 x 22 cm

omvang 122 pagina’s gebonden verschijnt mei

NUR 653 ISBN 978-94-6226-261-4 € 29,95

404484

35


36


TRANSFORMATIE STRIJP-S

STEDENBOUW

tekst Thom Aussems, Hans Horsten

Van Philips industriegebied op zijn retour tot creatief stadshart van ​Eindhoven (​Brainport​regio)​: Dat is het resultaat van een fascinerende en complexe hoogstedelijke transformatie. Strijp-S was het grootste (27 hectare) industrieterrein van Philips. Daar stond de eerste glasfabriek. Ook het NatLab, het veelgeroemde onderzoekscentrum van Philips, bevond zich op het terrein. Tienduizenden werkten er en voelden zich innerlijk verbonden met het gebied langs de spoorlijn. Ze waren ​trots op gebouwen als de Hoge Rug, het Natlab en het Klokgebouw, op de bijzondere producten die daar gedurende negentig jaar dankzij hun zweet, werkkracht en slimheid gemaakt werden. Bij de eerste plannen voor het gebied​,​ nadat Philips had aangeven het gebied te willen verkopen​, stonden woorden als ‘Agronica’, ‘high tech favela’, ‘groene wig’, ‘Park Strijp’ en ‘Supervillage’ centraal. ​ Woningcorporatie Trudo voelde in 2003 feilloos aan dat de Brainport regio meer behoefte had aan een hoogstedelijk milieu. Samen met ca. honderd creatieve geesten heeft dit nieuwe gebied, met optimale gebruikmaking van het industrieel erfgoed, met vallen en opstaan een eigen, unieke, identiteit gekregen.

Thom Aussems is vanaf ‘95 de CEO van Trudo, de visionair achter Strijp S (Dik Wessels in Frits Magazine 4, jaargang 8) en auteur van Boeren en betas in Het nieuwste Brabant. In een portret in de NRC van 3 november 2017 wordt hij de man genoemd die ‘de stad een nieuw gezicht gaf ’. Hans Horsten is decennialang journalist (onder meer voor de Volkskrant), kenner bij uitstek van de Brainpor t regio en auteur van het afscheidsboek van (voormalig burgemeester) Rob van Gijzel, De Stad die de toekomst maakt.

De schrijvers staan borg voor een bijzonder boek.

Nederlands- en Engelstalig ontwerp Scherpontwerp formaat 23 x 30 cm omvang 384 pagina’s

paperback verschijnt maar t

NUR 648 ISBN 978-94-6226-277-5 € 45,00

404485

37


FOTOGRAFIE

MAO’S PARADISE

fotografie Stefan Hammer

Stefan Hammer (1955) is opgegroeid in Beieren, Duitsland. Na een 20 jarige carrière in de bankwereld studeerde hij Chinees en reside hij veelvuldig door Oost-Azië waar hij voioral werd gegrepen door de ‘mega-cities’ in China. Wolfgang Zurborn was zijn fotografie mentor.

De reizen die Stefan Hammer door China maakte hebben een scherpe blik op het stedelijke leven in dat land opgeleverd. Hij heeft met name in Shanghai, Beijing, Suzhou en Hong Kong gefotografeerd. Zijn fascinatie gold zowel de ultra moderne, kapitalistische kant van deze steden als de met sloop bedreigde oude buurten. Hoe gaat de gemiddelde Chinees om met het behoud van identiteit die wordt bepaald door de oude propaganda en het wondermiddel dat consumentisme heet? De foto’s van Hammer geven geen stereotiep beeld maar roepen eerder vragen op bij de toeschouwer hoe het moet zijn om in dergelijke steden te leven. Hij zoekt naar de menselijke maat in relatie tot de overweldigende stadscultuur van deze steden in de foto’s van alledaagse fragmenten.

Engelstalig ontwerp Richard Reisen, Sector Photography, Duitsland formaat 16 x 24 cm 38

omvang 120 pagina’s paperback verschenen

NUR 653 ISBN 978-94-6226-259-1 € 34,95

404468


NUANCES

FOTOGRAFIE

fotografie Grant Frost

Het idee voor het type foto’s die in dit boek zijn opgenomen ontstond reeds in de vroege jeugd van Frost. Hij raakte gefascineerd door een maandelijks verschijnend wetenschappelijk magazine waarin een foto stond van een alledaags object dat extreem close-up was gefotografeerd. Het object was eigenlijk niet meer herkenbaar. Op een vervolgschool vond hij een oude vergroter in de kelder waarmee hij zijn eigen abstracte foto’s ging maken. Hij kreeg het advies om meer gangbare realistische foto’s te maken of zijn heil te zoeken in schilderen of tekenen. Na een universitaire studie en een loopbaan kwam zijn liefde voor de fotografie weer terug en begon hij opnieuw met het maken van bijzondere abstracte foto’s. In dit boek is daar het resultaat van te zien.

Engelstalig ontwerp Kummer & Herrman formaat 23 x 30 cm omvang 52 pagina’s

gebonden verschenen

NUR 653 ISBN 978-94-6226-257-7 € 29,95

404467

39


PORTRETTEN C. BARTON VAN FLYMEN

Portretten van fotograag C. Barton van Flymen is een overzicht van een halve eeuw portretten. Kunstenaars, politici, schrijvers, sporthelden, acteurs, musici, popsterren, mensen die geliefd of gehaat waren bij het grote publiek. C. Berton van Flymen portretteerde de afgelopen decennia iedereen die belangrijk genoeg leek om de kolommen kranten en tijdschriften te vullen. Ook maakte hij nieuwsfoto’s, sociaal documentaire series, volgde jarenlang de Tour de France en deed verslag van andere sportevenementen. Maar bovenal maakte hij portretten van mensen die nieuwswaardig waren, waarbij hij steeds op zoek ging naar andere wegen, daarbij het experiment niet schuwde, maar altijd zijn fotografische eigenheid behield.

40


EERDER AANGEBODEN

FOTOGRAFIE

De mooiste portretten zijn nu verzameld in een kloek boek. Samengesteld door Hans van Blommestein en Bart Nieuwenhuijs, vormgegeven door Hans van Blommestein en met teksten van Dick Breebaart.

fotografie C. Barton van Flymen tekst Dick Breebaart

ontwerp Hans van Blommestein formaat 29 x 29 cm omvang 300 pagina’s

NUR 653 ISBN 978-94-6226-250-8 € 49,50

gebonden verschijnt maar t

404457

41


EERDER AANGEBODEN

Der Arm, nr. 1, 1988 Brons, oplage 5 Afmeting 16 x 106,5 x 21,5 cm Bronsgieterij Hermann Noack, Berlijn Collectie Museum van Bommel van Dam, Venlo (1/5)

42

Das Rad, r. 18, 1992 Brons, unicum Afmeting 450 x 360 x 117 cm Bronsgieterij Volkers, Geldermalsen Opdracht/ collectie Gemeente ’s-Her togenbosch (standplaats Rosmalen)

Die Hand, nr. 172, 2017 Brons, oplage 3 + 1 EA Afmeting 38,5 x 21 x 5 cm Bronsgieterij Kemner, Cuijk


ARMANDO, ALLE BEELDEN

BEELDENDE KUNST

tekst en samenstelling Werner van den Belt

Compleet overzicht van alle beelden van Armando Een must-have voor liefhebbers van het werk van Armando Werner van den Belt (Amersfoort, 1965) studeerde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en de Universiteit van Amsterdam. Als kunsthistoricus was hij werkzaam bij de Stedelijke Musea Zutphen, het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Cobra Museum in Amstelveen en het Coda Museum in Apeldoorn. Als publicist schreef hij belangrijke publicaties over o.a. Karel Appel, Klaas Gubbels en Sjoerd Buisman.

In 1988 maakte Armando (Amsterdam, 1929)zijn eerste bronzen sculptuur, een lange arm met een lengte van ruim een meter. Het was een begin van een serie van 174 verschillende werken in brons die met tussenpozen tot aan de dag van vandaag zijn oeuvre verrijken. De vorm van het beeld is opvallend. De arm is geen natuurlijke weergave van een arm: dikkere en dunnere gedeelten wisselen elkaar af tot een soort oervorm van een arm die dankzij de aanwezigheid van vingers toch als zodanig herkenbaar is. De methode die Armando in zijn beelden gebruikt is uniek. Het is zoeken naar een balans tussen herkenbare en niet-herkenbare beelden, een balans tussen het persoonlijke en het algemene, tussen het fysieke en het mentale. Hij doet dit door persoonlijke, herkenbare elementen te laten vervagen zodat ze breed invoelbaar worden. De enige mogelijkheid om dit met brons te doen is te spelen met de oppervlaktescherpte. Deze methode is overal terug te vinden in zijn werk, van zijn teksten die nooit helemaal tot een conclusie komen, zijn gebruik van grofkorrelige propagandafilms van de Nazi’s waarbij rennende mensen in een landschap net niet voldoende herkenbaar zijn om als overwinnaar of overwonnene geïdentificeerd te kunnen worden, de schilderijen die beweging suggereren door ze als een fotograaf ‘out of focus’ te schilderen en tenslotte zijn bronzen beelden die dezelfde benadering lijken te hebben gekregen. Armando, alle beelden geeft een totaaloverzicht van de beeldhouwkunst binnen het oeuvre van Armando, beginnende bij zijn eerste titelloze kunstinstallatie in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1955 tot en met zijn meest recente werk uit 2017 dat hij speciaal voor het verschijnen van deze publicatie gemaakt heeft.

ontwerp Lecturis formaat 17 x 24 cm omvang 208 pagina’s

gebonden verschenen

NUR 642 ISBN 978-94-6226-198-3 € 29,95

404417

43


EERDER SMAAKAANGEBODEN SUBKOP

44

CULTUURHISTORIE


GEZOND LEVEN

GEZONDHEID

JE GEZONDE KIND / PUBERS / VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Presentatie op Unseen 2017 In samenwerking met Galerie Bart, Amsterdam/ Nijmegen Dit boek is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds IreneCramwinckel Den Doop tekst Bob illustraties Olivier Heiligers

tekst diverse auteurs

tekst Sadja Faili

kind indedeweg puberteit komt, In het en Geur leven smaak vanzijn je kind grootse is weldoeners.Als Zejewijzen naar aangenaam brengtis.dat met zich voedsel. Al doende gezondheid het belangrijkst, wordt ervaren toch? wat lekker Enuitdagingen iedereen ontdekt zo zijn mee. De kunst is‘over om smaak als ouder persoonlijk Maar zonderpatroon. het te merken Vandaar laten het logische spreekwoord valt niet te mee te veranderen, in die zin dat twisten’. we vaak steekjes vallen als het gaat je mee veert met de ontwikkeling om gezondheid. van je kind en gevonden wat hij/zij nodig Lekker is een flexibele ervaring. Wat ooit lekker werd kan opeens heeft. die zo nadrukkelijk de nauwe afgewezen Dit boek laat worden. je zienErin zijn welke weinig kleine verschijnselen Een valkuil is om tegenkracht samenwerking en grote dingenvan jij verbetering geest en lichaam kunt laten zien. Door ruimextra 25 jaar intensief te geven je kind steeds met smaakonderzoek aanbrengen. Het is nietbezig moeilijk te zijn omgeweest is hetals gebied vanzich geur en smaak meer als gelijkwaardig aan jou gaat dooraanzienlijk Cramwinckel beetje bij beetje een verschil te maken. Je verkend. opstellen. Het boek Pubers staat zult zien dat gezond leven niet veel vol handige tipstehoe je het beste Met 75 hoeft korte te uitspraken prikkelt om mee denken over de moeite kosten, en ook hij de lezer kunt omgaan je puber(s). geest-lichaam niet veel geld. samenwerking voor het waarderen vanmet voedsel. Iedere uitspraak wordt geïllustreerd met aansprekende tekeningen van Olivier Heiligers. Het opent een flexibele wereld waarbij ieder mens continue zijn eigen smaakwerkelijkheid creëert.

Bob Cramwinckel Pillen, poeders, extracten(1940) en aan de Universiteit drankjes;studeerde voedingssupplementen van Wageningen, waar hij bestaanook er in allerlei varianten. promoveerde. In 1990 Maar welk supplement is nu richtte hij het Centrum voor jouvoor vanSmaakonderzoek belang? En zijnop om in opdracht vannodig? grote supplementen wel echt

ontwerp Lecturis formaat 15 x 21 cm omvang 152 pagina’s paperback verschijnt november

ontwerp Lecturis formaat 15 x 21 cm omvang 176 pagina’s paperback verschijnt november

ontwerp Lecturis formaat 15 x 21 cm omvang 400 pagina’s paperback verschijnt november

NUR 860 ISBN 978-94-6226-254-6 € 17,95

NUR 860 ISBN 978-94-6226-255-3 € 17,95

NUR 860 ISBN 978-94-6226-256-0 € 19,95

ontwerp Marjolein Rams formaat 18,5 x 13 cm 404463 omvang 176 pagina’s

circa 80 illustraties Paperback verschijnt november

NUR 600 ISBN 978-94-6226-241-6 €404464 19,95

bedrijven onderzoek te doen naar de smaakbeleving van Deze enconsumenten. andere vragen worden in dit boekOlivier uitgebreid beantwoord. Heiligers (1982) werkt als illustrator voor onder meer de VPRO Gids, de Volkskrant en Het Parool. In zijn tekeningen combineert hij een klare lijn met subtiele humor.

404465

404427

45


46


INDUSTRIEEL WERKEN EN WONEN

STEDENBOUW

TRANSFORMATIES EN HERGEBRUIK IN EINDHOVEN

tekst Jan Wierts

De industriële revolutie heeft veel voor de ontwikkeling van de stad Eindhoven betekend. Veel van de industrieën uit de 19e en 20e eeuw zijn verdwenen of veranderd. De gebouwen waar onze ouders en voorouders werkten, worden vaker behoed voor de sloop door ze een nieuwe bestemming te geven. Dit boek laat vele voorbeelden van herbestemming van industrieel erfgoed zien maar toont ook woonwijken, parken, beelden en andere elementen in Eindhoven die zijn voortgekomen uit de bloeiende bedrijven die de stad rijk was.

ontwerp Lecturis formaat 23 x 28 cm omvang 120 pagina’s

gebonden verschenen

NUR 648 ISBN 978-94-6226-262-1 € 24,95

Jan Wierts is een gepensioneerde zeventigplusser met een werktuigbouwkundige achtergrond. Hij heeft gewerkt als projectmanager en leidinggevende in de industrie en is momenteel actief als vrijwilliger in het sociale domein. Vanuit zijn liefhebberij voor fotografie en zijn passie voor Eindhoven als dynamische stad is het boek Industrieel werken en wonen ontstaan.

404471

47


BEELDENDE KUNST

Marion van Wijk Bas Jan Ader Let Go ISBN 978-94-6226-109-9 € 29,50

Marcel Ruijters Jheronimus ISBN 978-94-6226-149-5 € 19,95

Wim Biewenga Over een weg Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-03-7 € 25,00

404332 404188

De keramiek van Erik Andriesse ISBN 978-94-6226-110-5 € 29,95 404185

404378

Hans de Bruijn De magie van verf Nederlands-, Engels- en Duitstalig ISBN 978-94-91182-04-4 € 39,50

Marian Bijlenga Miniatures Engelstalig ISBN 978-94-6226-114-3 € 30,00

404377 404204

Anne van As Wilderness Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-050-4 € 19,95 403879

Lita Cabellut Blind Mirror Engels, Zweeds en Duitstalig ISBN 978-94-6226-140-2 € 35,-

Gam Bodenhausen Grey Horizontals Engelstalig ISBN 978-94-6226-195-2 € 35,-

404275 404362

LITA CABELLUT TRILOGIE VAN DE TWIJFEL

LITA CABELLUT TRILOGIE VAN DE TWIJFEL

Marjolijn van den Assem de taal van de dooiwind Nederlands-, Engels- en Duitstalig ISBN 978-94-91182-22-8 € 37,50 404099

Johanna Klein Jeroen Bosch Hemel, hel ISBN 978-94-6226-104-4 € 29,50 2e druk

Lita Cabellut Trilogie van de twijfel Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-005-4 € 19,95 2e druk 403414

404186

48


Paul van Dongen

Etsen aquarellen tekeningen

01-01-12 14:18

Paul van Dongen Etsen, aquarellen, tekeningen ISBN 978-94-91182-09-9 € 29,90

Kuno Grommers In perspective Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-240-9 € 39,95

404380

Anton Heyboer Een leven als kunstwerk ISBN 978-94-6226-173-0 € 49,50 404358

404447

Dynastie Por tretten van Oranje-Nassau ISBN Nederlands 978-94-6226-174-7 € 24,95

Tim Head Fictions Engelstalig ISBN 978-94-6226-120-4 € 22,50

Marcel van Hoef Tijd en ruimte ISBN 978-94-6226-129-7 € 32,50 404289

404360 404172

Dynasty Por traits of the house of Orange-Nassau ISBN Engels 978-94-6226-175-4 € 24,95 404361

Hedendaagse kunst in Nederlandse kerken 1990-2015 Van Jan Dibbets tot Tinkebell ISBN 978-94-6226-112-9 € 29,50 Linda Ijpelaar, Claudine A. Chavannes-Mazel De groene Middeleeuwen Duizend jaar gebruik van planten (600-1600) ISBN 978-94-6226-107-5 € 39,95

404187

Japi en Bavink en de doorbraak van de moderne kunst Het vroege proza van Nescio in een cultuurhistorische spiegel ISBN 978-90-70108-95-3 € 19,95 2e druk 403412

404200

Caren van Herwaarden Blijf! Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-90-807206-9-5 € 29,50

Maria van Kesteren Om de vorm ISBN 978-94-91182-15-0 € 15,404383

404382

49


BEELDENDE KUNST

Klimt © Schiele Judith en Edith ISBN 978-94-6226-183-9 € 19,95

Jasper Krabbé Por traits Engelstalig ISBN 978-94-6226-168-6 € 29,95

404369

Jaap Goudsmit De kunst van het sterfelijk zijn ISBN 978-94-6226-193-8 € 29,95 404408

404346

The Art of Facing Mortality ISBN 978-94-6226-194-5 € 29,50 404409

Ineke van Koningsbruggen Van Koningsbruggen Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-05-1 € 34,95 404385

Jasper Krabbé Tropenmuseum Soulmade Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-082-5 € 24,95 403974

Urban Larsson Painting from Life Engelstalig ISBN 978-94-6226-214-0 € 22,50 404434

w eRKen | w o RKs 1997-2012

D i v e R’s e y e

René Korten René Korten Diver’s Eye Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-12-9 € 29,50 404386

Sandra Kruisbrink De ver te nabij Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-115-0 € 29,95 404278

Ogenschijnlijke verschillen Ruloff Manuputty, een Molukse schilder in Nederland - 1926-2002 ISBN 978-94-6226-137-2 € 29,95 404337

Neel Korteweg Erasmus van Amsterdam ISBN 978-94-91182-21-1 € 39,50 404256

Kunst in de heilige driehoek editie Liefde ISBN 978-94-6226-231-7 € 25,00 404451

50


Pieter

Saenredam in Den Bosch

Lisette de Zoete Mathilde Muze, Mythe, Mysterie ISBN 978-94-6226-148-8 € 29,95

Marc Mulders Marc groet ‘s morgens de dingen ISBN 978-94-6226-066-5 € 17,95

Saenredam in Den Bosch ISBN Engels 978-94-6226-003-0 € 24,95 403416

403960 404407

Henk Metselaar Vallen & Opstaan Nederlands-, Engels- en Duitstalig ISBN 978-94-91182-06-8 € 25,-

Olphaert den Otter World Stress Painting Engels- en Nederlandstalig ISBN 978-94-91182-00-6 € 32,50 404097

Jaap Schreurs De kwetsbaarheid van het bestaan / The vulnerability of existence Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-191-4 € 29,95 404404

404388

Lin de Mol Book of Determination Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-20-4 € 28,50

Nono Reinhold Grafiek-Gravures-Prints Nederlands-, Frans- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-014-6 € 37,50

Paul Teng, Jan Paul Schutten Jan van Scorel Sede Vacante 1523 Engelstalig ISBN 978-94-6226-031-3 € 17,50

403592 404390

Jan Mulder Corona Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-095-5 € 29,95

403670

Marie-José Robben Verf & Schilderen ISBN 978-94-91182-19-8 € 27,50

Jackie Sleper Isola ISBN 978-94-6226-251-5 € 17,50

404393 404452

404368

51


BEELDENDE KUNST

Jan Sluijters Affichekunstenaar ISBN 978-90-70108-64-9 € 15,402986

Pienke W.H. Kal The colourful life of Harold Leslie Thornton alias Harold the Kangaroo 19152004 Engelstalig ISBN 978-94-6226-156-3 € 29,95

Cecilia Vissers Flatness in Space Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-239-3 € 29,95 404450

404338

Tanja Smeets Domestic Strangers Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-17-4 € 22,50 404394

Félix Vallotton Het vuur onder het ijs ISBN 978-94-6226-053-5 € 22,50 2e druk

Christina de Vos Aurora Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-16-7 € 29,50 404397

403811

Solitary Creations 51 Ar tists out of the Stadshof Collection Engelstalig ISBN 978-94-6226-047-4 € 29,50

Aat Veldhoen De roes van het scheppen ISBN 978-94-6226-073-3 € 49,50

Reinoud van Vught Hybriden Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-91182-23-5 € 25,-

403869 403620

Diederik Stevens Ongereptheden ISBN 978-94-6226-139-6 € 19,90 404279

Aat Veldhoen Polaroids Engelstalig ISBN 978-94-6226-123-5 € 19,50

404173

Warffemius Atelier Warffemius ISBN 978-90-807206-6-4 € 25,404398

404190

52


FOTOGRAFIE

Anne Wenzel Prospects of Perception Nederlands-, Engels- en Franstalig ISBN 978-94-6226-057-3 € 22,50 403878

Hugo Wilson Ben Tufnell Engelstalig ISBN 978-94-6226-136-5 € 23,50 404255

Door Fransen, Ellen Mar tens, Bernardine Walrecht 50 ik puber ook ISBN 978-94-6226-235-5 € 25,00 404455

Hans van Asch Troebel landschap ISBN 978-94-6226-036-8 € 29,95 403679

Saskia Aukema Veiled Too busy being awesome Engelstalig ISBN 978-94-6226-223-2 € 29,95

Tobias Bijl Lost Takes Engelstalig ISBN 978-94-6226-249-2 € 35,00 Verschijnt mei 2018 404462

Werner Bischof in bevrijd Nederland November - december 1945 ISBN 978-94-6226-217-1 € 19,95 404426

Boeren. Avonturen op het land Het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885 tot heden ISBN 978-94-6226-171-6 € 24,95 404351

404438

Rob Becker Ballet in the Studio Engelstalig ISBN 978-94-6226-206-5 € 50,00

Paul Bogaers Stereosophic Conjunctions ISBN 978-94-6226-186-0 € 17,50 404403

404414

53


Joost van den Broek Goed volk ISBN 978-90-70108-88-5 € 24,50

Robert Eckhardt People of Nepal Engelstalig ISBN 978-94-6226-159-4 € 39,95

403332 404444

Morad Bouchakour Bye Bye Por tfolio Engelstalig ISBN 978-94-6226-074-0 € 75,Speciale editie € 95,-

404340

Roger Cremers World War Two Today Engelstalig ISBN 978-94-6226-141-9 € 35,-

distributie Gabriel Eisenmeier The Kyteman Family met CD ISBN 978-90-827212-0-1 € 39,99

404341 404456

404067

Morad Bouchakour Peking Dog Chineestalig ISBN 978-94-6226-044-3 € 24,95

Pierre Crom War in Ukraine Engelstalig ISBN 978-94-6226-205-8 € 29,95

403874

Engelstalig ISBN 978-90-5937-380-8 € 39,95

403720

403897

Koos Breukel en Roy Villevoye Tí ISBN 978-94-6226-008-5 € 34,50 403444

54

Ed van der Elsken Amsterdam! Nederlandstalig ISBN 978-90-5937-379-2 € 39,95

404410

KO O S B R E U K E L & R OY V I L L E VOY E Tí

& VAN ZOETENDAAL

Rem van den Bosch A Muse A Day Engelstalig ISBN 978-94-6226-242-3 € 49,95

KO O S B R E U K E L & R OY V I L L E VOY E Tí

FOTOGRAFIE

Renze Dijkema Panorama Pieterburen Pietersberg ISBN 978-94-6226-234-8 € 39,95 404454


distributie Ed van der Elsken Eye Love You Nederlandstalig met ver talingen in het Engels en Frans ISBN 978-94-6226-181-5 € 39,95

Martijn van de Griendt Maria. I Need Your Lovin’ Engelstalig ISBN 978-90-813416-8-4 € 27,50

Ingmar Heytze, Luuk Huiskes Poëzie in Utrechtse muren ISBN 978-94-6226-188-4 € 24,50 404415

404439 404370

Simone Engelen Out of the picture Engelstalig ISBN 978-94-6226-182-2 € 24,95

Ruben Hamelink Vietnamese Veterans ISBN 978-94-6226-084-9 € 25,00

Laura Hospes UCP ISBN 978-94-6226-190-7 € 35,00 404411

404069

404372

Gekleurde identiteit verhalen van geadopteerden

Ton Hendriks

Fotoverhalen ISBN 978-94-6226-017-7 € 29,50 403637

Ringel Goslinga Circling Engelstalig ISBN 978-94-6226-131-0 € 19,95

Ton Hendriks Gekleurde identiteit verhalen van geadopteerden ISBN 978-94-6226-072-6 € 22,50

llen Mar tens, Door Fransen Ik puber. ISBN 978-94-6226-189-1 € 22,50 404416

404072

Juliane Herrmann Man Among Men Engelstalig ISBN 978-94-6226-245-4 € 40,00

Bas Jongerius A Photographer of the Sea A Mediterrenean Love Story Engelstalig ISBN 978-94-6226-225-6 € 24,95 404442

404195

404453

55


FOTOGRAFIE

Joris’ wereld Mooie mensen volgens Joris Linssen ISBN 978-94-6226-089-4 € 23,50 404070

404401

Annabel Oosteweeghel Oblivious ISBN 978-94-6226-116-7 € 28,50 404192

h enny : h et z it best w el t eg en. . .

e, wordt haar

Yoshinori Masuda Tiger 2 ISBN 978-94-6226-185-3 € 25,00

zulc Krzyzanowski.

en vast te leggen.

ag in de rondte

s schoonmaker

huiswonende

9 789070 108861

Michel Szulc Krzyzanowski Henny Het zit best wel tegen ISBN 978-90-70108-86-1 € 15,403280

George Maas Gelijkgekleed ISBN 978-94-6226-018-4 € 9,95 403636

Hans van der Meer Antwerpse velden met DVD ISBN 978-94-6226-130-3 € 29,95 404191

Marc Mulders Secret Garden ISBN 978-94-6226-083-2 € 29,50

Shinji Otani The country of the rising sun Engelstalig ISBN 978-94-6226-013-9 € 24,50 403547

Judith Quax Presence in Absence Engelstalig ISBN 978-94-91182-18-1 € 18,-

404087 404098

Dieter De Lathauwer I loved my wife Killing children is good for the economy ISBN 978-94-6226-220-1 € 34,95

Paulien Oltheten A Sor t of Lecture ISBN 978-90-70108-56-4 € 24,95

Eddy Posthuma de Boer Het menselijk bestaan ISBN 978-94-6226-113-6 € 25,-

402769 404435

Naamloos-1 1

56

16-12-16 12:05

404193


Frans Jozef van Rensch Light in the Dusk ISBN 978-94-6226-197-6 € 65,00 404406

Janine Schrijver Our Nature Within the Limits of City Parks Engelstalig ISBN 978-94-6226-118-1 € 34,50 404196

Simon Rimaz Unusual View of Unknown Subjects ISBN 978-94-6226-169-3 € 29,95 404348

Ruud Sies Building the Rotterdam Building a ver tical city - designed by OMA / Rem Koolhaas ISBN Nederlands 978-94-6226-025-2 € 49,50

Friso Spoelstra Devils and Angels Ritual Feasts in Europe Engelstalig ISBN 978-94-6226-096-2 € 29,95 404086

Bert Verhoeff, Rogier Fokke, Sietse van der Hoek Kraakrepubliek ISBN 978-94-6226-160-0 € 19.95 404356

403830-834+665

ISBN Engels 978-94-6226-026-9 € 49,50 403666

Gerco de Ruijter Almost Nature Engelstalig ISBN 978-94-6226-163-1 € 39,95

Bert Verhoeff NL ISBN 978-94-6226-037-5 € 17,25

404343

Otto Snoek Ukrainian Crossroads Engelstalig ISBN 978-94-6226-103-7 € 35,00

403700

404151

Imca Schoots You ain’t seen me Engelstalig ISBN 978-94-6226-227-0 € 34,95 404448

Verse Beeldwaren Hotel Heilstaat ISBN 978-94-6226-200-3 € 50,00 404413

57


FOTOGRAFIE

herman de vries die wiese / the meadow eschenau 1986-2013 Duits- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-045-0 € 37,50

Gerard Wessel Circus Amsterdam Engelstalig ISBN 978-94-6226-172-3 € 19,95 404355

403800

Marcel van der Vlugt Buds Engelstalig ISBN 978-94-6226-055-9 € 39,95

John Williams Photography Engelstalig ISBN 978-94-6226-244-7 € 34,95 404446

403872

Lenny Waasdorp Station tot station to station ISBN 978-94-6226-187-7 € 29,95 404412

Carina Weijma Absorbing Life Engelstalig ISBN 978-94-6226-122-8 € 34,50 404197

58

Simon B. Kool Annemie en Helmuth Wolff Uit de vergetelheid ISBN 978-94-6226-212-6 € 29,95 (incl. DVD) 404428

Tamara Becker en An Huizing Studio Wolff Op de foto in oorlogstijd ISBN 978-94-6226-211-9 € 29,95 (incl. DVD) 404427

Mariska van Zutven Laten we voorop stellen dat je sowieso bent geboren voor het geluk ISBN 978-94-6226-092-4 € 34,50 404061


MODE

DESIGN / TOEGEPASTE KUNST

distributie Piet Paris & Georgette Koning Mode van A tot Z ISBN Nederlands 978-90-70108-00-7 € 19,95

31 Brilliant Ideas for a Better World Celebrating 5 years of What Design Can Do Engelstalig ISBN 978-90-823886-0-2 € 19,95

Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk Co-evolution Engelstalig ISBN 978-90-70108-90-8 € 39,50

402806

Fashion from A to Z ISBN Engels 978-90-70108-83-0 € 19,95

404371

403413

403594

Maarten Baas Hide & Seek Engelstalig ISBN 978-94-6226-219-5 € 39,95 404430

Nacho Carbonell De Rebus Natura Engelstalig ISBN 978-94-6226-119-8 € 32,50 404198

Bart Hess Future Bodies Engelstalig ISBN 978-94-6226-226-3 € 29,95 404445

How we work The avant-garde of Dutch Design Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-079-5 € 39,50 404052

Dutch Design Today Be the Future / Back to the Future Engelstalig ISBN 978-94-6226-253-9 € 24,95 404458

59


DESIGN / TOEGEPASTE KUNST

Anne van der Zwaag Looks Good, Feels Good, Is Good Hoe Social Design de wereld verander t ISBN Nederlands 978-94-6226-068-9 € 29,95

GRAFISCH ONTWERP

Tejo Rémy & René Veenhuizen The World = Our Toolkit Engelstalig ISBN 978-94-6226-153-2 € 32,50

Ramiro Espinoza, Rob Becker De Amsterdamse krulletter ISBN 978-94-6226-117-4 € 30,404199

403896

404334 The best of the Gorilla collective

Gorilla for President

ISBN Engels 978-94-6226-069-6 (How Social Design changes our world) € 29,95

With personal selections by Paola Antonelli, Erik Kessels & Stefan Sagmeister

404060

distributie What Africa Can Do For Europe 31 Brilliant Ideas to Inspire the World Engelstalig ISBN 978-90-8238-861-9 € 19,95 Oefenstof Merklappen en andere vrouwelijke handwerken 1600-1920 met een samenvatting in het Frans ISBN 978-90-70108-91-5 € 35,-

404425

Gorilla for President The 100 best visual columns on current affairs by the Gorilla Collective, 2006-2017 Engelstalig ISBN 978-94-6226-215-7 € 29,95 404432

403493

Irma Boom The Architecture of the Book XXL version ISBN 978-94-6226-041-2 € 895,403717

RAVAGE ilustre inconnu ISBN 978-94-6226-213-3 € 32,50 404431

Frederike Huygen Wim Crouwel - Modernist Engelstalig ISBN 978-94-6226-147-1 € 49,50 404330

60


ARCHITECTUUR

CULTUURGESCHIEDENIS

Hans van Beek architect Kracht door wissel werking Documentaire 28 Bedrijfsboek in beeld ISBN 978-90-70108-63-2 € 10,-

Kracht door wisselwerking Hans van Beek. Architect ISBN 978-94-6226-192-1 € 35,00

402973

404419

Herman van Doorn Tivoli Vredenburg Utrechts nieuw muziekpaleis ISBN 978-94-6226-064-1 € 19,95

Grafisch Geluk Steendrukkerij De Jong & Co 1911-1994 ISBN 978-90-70108-59-5 € 35,402871

404071

Hubert-Jan Henket (1940) werd vanaf zijn studie geïnspireerd door de architectuur van de Moderne Beweging. Het is de sleutel tot zijn werk met tal van aansprekende projecten, waaronder het Teylers Museum in Haarlem, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de Haarlemse rechtbank, de Nederlandse ambassade in 9 789462 260009

Bangkok, Zonnestraal in Hilversum, de Verkadefabriek en het Museumkwartier in ’s-Hertogenbosch, Museum de Fundatie in Zwolle en het Fries Museum in Leeuwarden. Met het bureau – Bierman Henket architecten – is hij gespecialiseerd in de transformatie van bestaande gebouwen en inpassing van eigentijdse gebouwen in een historische context. In Waar nieuw en oud raken maakt Henket ons deelgenoot van zijn opvattingen over de ontwikkelingen van de moderniteit in architectuur. Hij doet dat aan de hand van de geschiedenis en een aantal van zijn projecten. Al jaren bepleit hij dat intensief hergebruik voorwaarde is voor een houdbare toekomst. Hubert-Jan Henket zet zijn opvattingen helder en bevlogen uiteen voor iedereen die geïnteresseerd is in de gebouwde omgeving. Zijn mening onderbouwt hij met de resultaten van onderzoek naar de levenscyclus van gebouwen, die hij gedurende 22 jaar als hoogleraar in Delft en Eindhoven heeft vergaard. Al vertellend laat hij de lezer ervaren hoe boeiend zijn vak is en dat wat uiteindelijk eenvoudig lijkt, het resultaat is van veel overleg, creativiteit en vakmanschap.

Frederike Huygen Modernism in Print Dutch Graphic Design 1917-2017 Engels- en Nederlandstalig ISBN 978-94-6226-224-9 € 29,95 404443

HubertJan Henket Waar nieuw en oud raken Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur

Hubert-Jan Henket

18 x 18 Pleegkinderen op de drempel ISBN 978-94-6226-177-8 € 15,404364

Dirk Kok Aanzeggen Rouw- en begrafenistradities in Staphorst ISBN 978-94-6226-023-8 € 19,95 403616

Waar nieuw en oud raken Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur

Huber t-Jan Henket Waar nieuw en oud raken Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur ISBN 978-94-6226-000-9 € 39,50

Jan van Schagen Arm, arm Eindhoven Kroniek van vijf eeuwen armoede en armoedeontwikkeling in de stad Eindhoven en de voormalige randdorpen ISBN 978-90-70108-55-7 € 14,50

403418 402473

Frederike Huygen Schrofer sketches Engelstalig ISBN 978-94-6226-077-1 € 29,95 404064

Myra de Rooy Dochters van de bergen Sterke vrouwen uit Iran, Ladakh, Oost Turkestan en Tibet ISBN 978-94-6226-093-1 € 29,95 404065

61


CULTUURGESCHIEDENIS

Han Roijakkers Door de spiegel van A.F.Th. van der Hejden een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd ISBN 978-94-6226-218-8 € 14,95

Hans Zirkzee Jazz in Rotterdam ISBN 978-94-6226-133-4 € 49,95

De stad die de toekomst maakt Het Eindhoven van Rob van Gijzel Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-180-8 € 14,95

404220 404367

404429

Albumboek JW Roy Dry Goods & Groceries ISBN 978-94-6226-151-8 € 27,50

Bard Bothe Kerstverhalen ISBN 978-94-6226-248 € 14,95

Peti Buchel Tekenend door Syrië ISBN 978-94-6226-132-7 € 19,50 404461 404219

404333

distributie Het Groot Gedenkboek Zoektocht door het ritueel landschap ISBN 978-94-6226-170-9 € 39,95

Memories Can’t Wait 40 jaar Effenaar ISBN 978-90-70108-60-1 € 25,00 402856

404357

Dirk Kok ‘t Is alles kleuren, zilver, goud Staphorst, versieren bij het leven ISBN 978-94-6226-106-8 € 17,50 404202

62

The Sixties A Worldwide Happening Nederlands- en Engelstalig ISBN 978-94-6226-150-1 € 24,95 404347


BUITENSPORT

Myra de Rooy Chamlang De eerste Nederlandse vrouwenexpedie ISBN 978-94-226-222-5 € 29,95 404437

Naamloos-3 1

CULINAIR

Mariët Herlé, Carolyn Wiersum Koken in het groot / Cooking for crowds Gezonde maaltijden uit de daklozenkeuken ISBN 978-94-226-236-2 € 25,00 404460

JEUGD

Lizette de Koning (tekst), Nina van den Bosch (illustraties) De kleine baron ISBN 978-90-70108-94-6 € 17,50 403378

16-12-16 12:09

Katja Staar tjes Lopen over de grens Great Himalaya Trail door Nepal ISBN 978-94-6226-028-3 € 35,95

Bob Cramwinckel Smaak met illustraties van Olivier Heiligers ISBN 978-94-226-241-6 € 19,95

Annelies Verbrugge Merel wil anders ISBN 978-94-6226-087-0 € 17,50 404058

403667 404459

Frans Bevers Dagboek Amerika 6231 kilometer fietsen van de Pacific naar de Atlantic ISBN 978-94-6226-134-1 € 14,95

De rode koffer 20 spannende avonturen over Afghanistan ISBN 978-94-6226-210-2 € 14,95 404423

404227

Mar tin Fickweiler Multi-pitch Climbing in Europe ISBN 978-94-6226-184-6 € 29,95

De vierde koning Een ougende opnieuw ver teld ISBN 978-94-6226-258-4 € 19,95 404466

404400

63


DATO is een imprint van Lecturis Uitgeverij Lecturis BV Postbus 43 5600 AA Eindhoven 040 281 45 45 info@lecturis.nl www.lecturis.nl Paul van Mameren, directeur-uitgever paul@lecturis.nl Hans van de Willige, uitgever hans@lecturis.nl Hans Timmer, verkoop & uitgever hanstimmer@lecturis.nl JosĂŠ Knook, administratie jose@lecturis.nl Verkoop in Nederland Jan Smit Boeken jan@jansmitboeken.info 035 621 92 67 Verkoop in BelgiĂŤ Elkedag Boeken Jodenstraat 16 2000 Antwerpen info@elkedagboeken.be +32 (0)3 345 60 40 Internationale distributie: Idea Books Nieuwe Herengracht 11 1011 RK Amsterdam 020 622 61 54 www.ideabooks.nl Prijzen en verschijningsdata onder voorbehoud. 64

Lecturis brochure voorjaar 2018  
Lecturis brochure voorjaar 2018