Page 1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

51

2

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την τουριστική προβολή της διασυνοριακής ζώνης

ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Κρατάτε σημειωματάριο; ΟΙ «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» παρουσιάζουν με τα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2 και 31 τις προτάσεις τουριστικής προβολής για τη διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας - Βουλγαρίας. Είναι τα ευρήματα της διετούς έρευνας που πραγματοποίησε στην περιοχή το Δίκτυο Δημοσιογράφων Ελλάδας – Βουλγαρίας [Σεπτέμβριος 2006-Σεπτέμβριος 2008]. Στον τόμο που κρατάτε στα χέρια σας [ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2] φιλοξενούνται προτάσεις για το σύνολο της διασυνοριακής ζώνης, όπως ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: απαρτίζεται από τους 7 ελληνικούς νομούς και τα 4 βουλγαρικά διαμερίσματα, που βλέπετε στον χάρτη. Στον επόμενο τόμο [ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 3] υπάρχουν προτάσεις που αφορούν επιλεγμένες διασυνοριακές, διανομαρχιακές και ενδονομαρχιακές ζώνες, καθώς και σημειακές παρεμβάσεις, που υποστηρίζουν ευρύτερες αναπτυξιακές και τουριστικές προτεραιότητες. Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδειχθεί διεθνώς η περιοχή που περικλείεται στο τρίγωνο μεταξύ Σόφιας – Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης για να αποτελέσει διακριτό προορισμό στον ευρωπαϊκό χάρτη. Υπό το πρίσμα αυτό, η δημοσιογραφική έρευνα δεν έθεσε στο επίκεντρο την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού και την ενίσχυση των επισκέψεων Ελλήνων και Βουλγάρων από και προς τη γειτονική χώρα. Επικεντρώνεται στον ξένο τουρίστα, που έρχεται στην περιοχή. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Οι 7 ελληνικοί νομοί και τα 4 βουλγαρικά διαμερίσματα της διασυνοριακής ζώνης. Στους πίνακες και στα διαγράμματα του Εγχειριδίου εμφανίζονται με τα ίδια χρώματα. Τις δικές του ανάγκες επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε με ένα σκοπό: Να φύγει όχι απλά ικανοποιημένος, αλλά ενθουσιασμένος, γεμάτος αναμνήσεις, μύθους, συγκινήσεις, γεύσεις, εικόνες και φυσικές ευωδίες, πλημμυρισμένος με ανθρώπινα συναισθήματα: για τους ωραίους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν.

1


 ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 100 προτάσεις για δυναμική τουριστική προβολή Γι αυτό και το έργο μας ήταν επίπονο, συστηματικό και υποχρεωτικά υψηλών προδιαγραφών. Καθώς μια και μόνον γρήγορη ματιά στο Internet αρκεί για να καταλάβει κι ο πιο ανίδεος ότι είναι σκληρότατος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλες τουριστικές αγορές. Με φύκια δεν φτιάχνεις μεταξωτές κορδέλες. Απαιτούνται καινοτομίες, φαντασία και πρωτοβουλίες, που δεν μπορούν πλέον να αναμένονται από το κράτος. Γι αυτό και μιλήσαμε με εκείνους τους ανθρώπους του Τουρισμού, που ανταποκρίθηκαν στη διαρκή μας πρόσκληση για συνεργασία και με ευγένεια κατέθεσαν στους δημοσιογράφους του Δικτύου προτάσεις και ιδέες. Η πρόσκληση μας μένει ανοικτή. Τα δύο εγχειρίδια κλείνουν απλώς τη συμβατική μας υποχρέωση έναντι της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA “Eλλάδα - Βουλγαρία” και για το λόγο αυτό βρίσκονται στην πρώτη τους έκδοση. Το υλικό τους διακινείται πλέον μέσω του Internet, από την ιστοσελίδα www.openhorizons.eu και μέσω e-mail, για να

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Δημιουργία, Λειτουργία και Πρωτοβουλίες του Δικτύου

1.2. ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

αξιολογηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συντελεστές του Τουρισμού. Στη δεύτερη πολυσέλιδή τους έκδοση, τα δύο Εγχειρίδια θα φιλοξενούν σχόλια και ψηφοφορίες, που θα καταδεικνύουν την εμβέλεια κάθε πρότασης ξεχωριστά. Ο πρωτόγνωρος αυτός ηλεκτρονικός διάλογος είναι ουσιαστικός, καθώς κάθε γνώμη γίνεται σεβαστή και προβάλλεται (πλην των υβριστικών): συνιστά μια διακριτή μορφή ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Σκοπός του Δικτύου Δημοσιογράφων δεν είναι να καταστεί ένας ακόμη συντελεστής του Τουρισμού στις δύο χώρες. Απλά συντονίζει ένα διαρκές ηλεκτρονικό συνέδριο, που εμπλουτίζεται και επεκτείνεται διαρκώς ως Τράπεζα Ιδεών με χρήσιμες παροχές σε κάθε «καταθέτη». Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Απλώς θα χρειαστείτε ένα σημειωματάριο για να αποτυπώσετε με κριτικό πνεύμα και δημιουργική διάθεση τις παρατηρήσεις σας. Θα μας είναι πολύτιμες! ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Το 96σελιδο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2008 για να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η τουριστική πραγματικότητα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Και τα τρία εγχειρίδια εκπονήθηκαν από δημοσιογράφους, μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) και της Ένωσης Βούλγαρων Συντακτών (Ε.Β.Σ.), που εργάζονται από κοινού για τη συμβολή των συντακτών στην ανάπτυξη και την πρόοδο των δύο χωρών. Οι «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG ΙΙΙ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 75 % και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών κατά 25 %.

2

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ 2


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Συντονισμός στην Περιφέρεια ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ τουριστική αγορά η Νότια Βουλγαρία και η Bόρεια Eλλάδα παραμένουν ένας θολός, δυσδιάκριτος προορισμός: η Χαλκιδική, το Μπάνσκο, η Θεσσαλονίκη, το Παμπόροβο, η Θάσος μπορεί κάπως να ξεχωρίζουν, αλλά δεν έχουν «δεθεί» με τον Όλυμπο, το Άγιον Όρος, το Σμόλιαν, τη Δράμα, την Κερκίνη, το Περπερικό, τη Δαδιά και τα άλλα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Το ζητούμενό μας είναι η ολοκληρωμένη ταυτότητα που θα προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα, το μύθο που αναζητά πλέον ο σκεπτόμενος τουρίστας. Οι συντελεστές αυτής της έρευνας δεν είναι ειδικοί του τουρισμού. Έλληνες και Βούλγαροι δημοσιογράφοι κάνουν απλά τη δουλειά τους και θέλουν να την κάνουν σωστά: Θέλουν να ακούνε, να βλέπουν και να καταγράφουν στο Internet, στην ιστοσελίδα www.openhorizons.eu τα όσα πράττουν οι άνθρωποι του Τουρισμού: όχι μόνον τα προβλήματά τους (εκεί βήμα τους είναι οι καθημερινές εφημερίδες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση), αλλά και τα σχέδια, τις προτάσεις, τις καινοτομίες που βλέπουν ότι μπορούν να γίνουν, αλλά βαλτώνουν, πολλές φορές για αστείους λόγους. Θέλουν να ερευνούν για το πώς θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη και ευρύτερη προβολή του κοινού μας πλούτου [Ροδόπη, Νέστος, βουνό και θάλασσα, περιβάλλον, διατροφή κ.α.], έτσι ώστε να πολλαΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Η τρίτη δημοσιογραφική αποστολή των “ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ” κάλυψε το σύνολο των νομών ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στις επόμενες σελίδες φιλοξενούνται οι αφίσες και οι προσκλήσεις των 10 εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των νομών. πλασιαστούν με συνεργασίες, συμπράξεις και δίκτυα οι πρωτοβουλίες για την τουριστική μας προοπτική. Αναζητούν με πραγματική αγωνία να αποτυπώσουν κάθε κίνηση δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα, που συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας νέας τουριστικής συνείδησης: Πολιτισμός, Τέχνες, Εκπαίδευση, Περι-

3


 ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 100 προτάσεις για δυναμική τουριστική προβολή

2

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Δημιουργία, Λειτουργία και Πρωτοβουλίες του Δικτύου

1.2. ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ 2


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

βάλλον, Ήθη κι Έθιμα, Μύθοι κι Ιστορία να γίνουν εργαλεία ατομικής και συλλογικής προόδου για μικρούς, νέους και μεγάλους. Προσπαθούν να συνθέσουν τα πολλά μικρά για να προκύψουν τα μεγάλα: για να φθάσουμε από τα τοπικά φεστιβάλ σε διεθνή γεγονότα μεγάλης απήχησης, από τις εκδηλώσεις σε επίπεδο Νομαρχίας σε βαλκανικούς - ευρωπαϊκούς θεσμούς υψηλού κύρους. Για το λόγο αυτόκομίζουμε και σε αυτό το Εγχειρίδιο ιδέες συνεργασίας: Αυτές που αποτυπώνουμε καθημερινά σε συνεργασία με ειδικούς και ανθρώπους του Τουρισμού. Αυτές που προκύπτουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία και αξίζει να μεταφέρουμε και ν’ αντιγράψουμε. Αυτές που μπορεί να βασανίζουν τον έναν, αλλά δεν έγιναν μέχρι σήμερα κοινό κτήμα. Στόχος μας: Να ταρακουνήσουμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών με αξιόπιστες, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, που δεν πρέπει να μείνουν στα συρτάρια των υπουργείων. Γιατί πλέον έχουμε την ελπίδα ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας, επικοινωνίας και πληροφοριών. Πρωταγωνιστές του δεν θάναι οι δημοσιογράφοι. Συντονιστές ενός διαρκούς ηλεκτρονικού συνεδρίου θάναι, όπου όποιος θέλει, 24 ώρες το 24ωρο, θα μπορεί με ένα e-mail, ένα fax, ένα τηλεφώνημα να συμμετάσχει στις εργασίες, να δει το πόσο η γνώμη του μετρά, να ζυγίσει αντιδράσεις, να προχωρήσει μαζί με άλλους τα σχέδια του.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


 ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 100 προτάσεις για δυναμική τουριστική προβολή

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Δημιουργία, Λειτουργία και Πρωτοβουλίες του Δικτύου

1.2. ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Αυτή την ανοικτή επικοινωνία τη χρειαζόμαστε όλοι. Εδώ στην ακριτική μας Περιφέρεια, στο Νότο της Βουλγαρίας, για να νιώσουμε ισχυρότεροι. Δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ. Είναι τα όσα επιτάσσει το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα και τα Καταστατικά των Ενώσεων μας: να συμβάλλουμε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη.

2

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ 2


Θεμελιώδεις κατευθύνσεις Η διετής μας έρευνα στηρίχθηκε σε ορισμένες παραδοχές, που θεμελιώθηκαν μέσα από τις κοινές συναντήσεις του Δικτύου Δημοσιογράφων και επικυρώθηκαν στη Σαμοθράκη, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2007 (φωτογραφία αριστερά):

1

Οι προτάσεις που θα διατυπώνουμε για την τουριστική πρόοδο θα συνοδεύονται σε κάθε περίπτωση από επιστημονική τεκμηρίωση (πανεπιστημιακοί, πτυχιούχοι ΑΕΙ, ειδικοί σε ζητήματα τουρισμού) ή τοπική - νομαρχιακή συνηγορία (αρχές, προσωπικότητες, φορείς και πρωτοβουλίες κατοίκων ή αποδήμων).

2

Δεσμευτήκαμε να τηρούμε το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου. Δεν εξαρτάται στην ιστοσελίδα του Δικτύου η πληροφορία και η είδηση από πιθανή χορηγία, υποστήριξη, συνεργασία που πιθανόν να προκύψει με φορείς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και δεν συγχέεται με αυτήν.

3

Η δημιουργική μας συμβολή στην προστασία των εθνικών μας παραδόσεων συνδυάζεται με την απαίτηση των καιρών για αναπτυξιακές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και κοινή διαδρομή στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4

Έργο μας είναι να αναδείξουμε τα κοινά μας χαρακτηριστικά, να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα τις εναπομείνασες αντιθέσεις του παρελθόντος, την καχυποψία και τις στρεβλώσεις που εμφανίζονται σε ζητήματα της αγοράς εργασίας, των επιχειρηματικών σχέσεων και του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων των λαών μας. Η αλληλογνωριμία, η ισοτιμία και η κοινή μας πρόοδος αποτελούν οδηγούς της δράσης μας. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Δημιουργία, Λειτουργία και Πρωτοβουλίες του Δικτύου

2007 - 2008 Ενα πολύτιμο εργαλείο για τη δημοσιογραφική έρευνα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Συνολική επίδοση

ΕΛΛΑΔΑ

Πως αναλύεται ανά τομέα η θέση μας στον κόσμο

2

50

61

85

1.2 Βιωσιμότητα Περιβάλλοντος

40

73

1.3 Αισθημα Ασφαλείας

31

1.4 Δημόσια Υγεία και Υγιεινή

16

1.5 Προτεραιότητα στον Τουρισμό

1

2 Επιχειρηματικότητα - Υποδομές

ΠΗΓΗ: WEF World Economic Forum

17

43

1.1 Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

Πρώτη χώρα στον κόσμο

2

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

22

1 Ρυθμιστικό πλαίσιο Τουρισμού

1

90 12 65

ΕΛΒΕΤΙΑ

30

52

2.1 Υποδομές αερομεταφορών

20

101

2.2 Υποδομές χερσαίων μεταφορών

46

77

2.3 Τουριστικές Υποδομές

9

2.4 Πληροφορίες - Επικοινωνία - Προβολή

39

2.5 Ανταγωνιστικότητα τιμών

120 Πρώτη χώρα στον κόσμο

3

Πολιτιστικές - Φυσικές Πηγές

3

22 44 69

Η διαμόρφωση προτάσεων Ήδη από το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 (σελίδες 16-18) είχαμε εντοπίσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη σύνταξη των προτάσεων που θα διαβάσετε σε αυτόν τον τόμο. Πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο συγκριτικό δείκτη που καταμετρά εδώ και δύο χρόνια το πόσο “σοβαρή” είναι κάθε χώρα που θέλει να αναπτύξει τον τουρισμό της. Μιλάμε για τον Δείκτη Τουριστικής και Ταξιδιωτικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) τον οποίο παρουσίασε στις 4 Μαρτίου 2008 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ [World Economic Forum - WEF]. Με βάση αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση παγκοσμίως και η Βουλγαρία στην 43η. Ο δείκτης όμως διαμορφώνεται από τρεις επιμέρους δείκτες, που σχετίζονται με:

1

Το πλαίσιο των ρυθμίσεων που έχει διαμορφώσει κάθε χώρα για τον τουρισμό της: κατά πόσο υπάρχουν κανόνες στην τουριστική αγορά, που επηρεάζεται άμεσα από το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ο

ΗΠΑ 18

31

3.1 Ποιότητα ανθρώπων

43

3.2 Φιλοξενία ξένων τουριστών

39

3.3 Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

75

59

3.4 Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

16

29

Πρώτη χώρα στον κόσμο

1.2. ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

4

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

59 16

Το σύμβολο δείχνει τα στοιχεία που σχολιάζονται στο κείμενο και αξίζουν προσοχή. Το σύμβολο δείχνει ποια χώρα είναι υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ 2


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ξένος τουρίστας στη χώρα. Με τη σειρά του ο δείκτης αυτός επηρεάζεται από το περιβάλλον και την υγιεινή των χώρων αναψυχής, την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην τουριστική ανάπτυξη.

2

Τις υποδομές της χώρας στις αερομεταφορές και στις χερσαίες μετακινήσεις, στις ξενοδοχειακές της μονάδες και στα καταλύματα, στα κέντρα πληροφοριών και την επικοινωνία. Ο δείκτης επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών. Η Ελλάδα βουλιάζει στην 120η θέση (η σύγκριση γίνεται μεταξύ 130 χωρών!) παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα λόγω της ακρίβειας, ενώ και η Βουλγαρία εμφανίζει σε αυτόν τον δείκτη τη χειρότερη επίδοσή της: είναι 101η στις υποδομές αερομεταφορών…

3

Τα ζητήματα της φιλοξενίας και της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με τη φροντίδα για τα αξιοθέατα, τα τοπία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες διαμορφώνουν τον τρίτο επιμέρους δείκτη. Χάρη στον ΔΤΤΑ έχουμε μια πλήρη ακτινογραφία κάθε χώρας. Γι αυτό σε κάθε μας πρόταση υπενθυμίζουμε σε ποιον επιμέρους δείκτη αντιστοιχεί. Μάλιστα στην ελληνική έκδοση του Εγχειριδίου έχουμε αποτυπώσει και τα υπουργεία που είναι συναρμόδια για την προώθηση κάθε πρότασης. Από τον συνολικό πίνακα, με την κατάταξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στη διεθνή τουριστική αγορά, πήραμε τους επιμέρους δείκτες και κάναμε τους δύο πίνακες της επόμενης σελίδας. Αφορούν ξεχωριστά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία: ξεκινάμε με τον δεί-

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


 ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 100 προτάσεις για δυναμική τουριστική προβολή ΕΛΛΑΔΑ

2007-2008 Η θέση της παγκοσμίως

1.

2.5 Ανταγωνιστικότητα τιμών

2.

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Δημιουργία, Λειτουργία και Πρωτοβουλίες του Δικτύου

1.2. ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

2007-2008 Η θέση της παγκοσμίως

120

1.

2.1 Υποδομές αερομεταφορών

101

3.3 Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

75

2.

1.3 Αίσθημα Ασφαλείας

90

3.

1.1 Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

61

3.

1.1 Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

85

4.

2.2 Υποδομές χερσαίων μεταφορών

46

4.

2.2 Υποδομές χερσαίων μεταφορών

77

5.

3.1 Ποιότητα ανθρώπων

43

5.

1.2 Βιωσιμότητα Περιβάλλοντος

73

6.

1.2 Βιωσιμότητα Περιβάλλοντος

40

6.

2.5 Ανταγωνιστικότητα τιμών

69

7.

3.2 Φιλοξενία ξένων τουριστών

39

7.

1.5 Προτεραιότητα στον Τουρισμό

65

8.

2.4 Πληροφορίες - Προβολή

39

8.

3.3 Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

59

9.

1.3 Αίσθημα Ασφαλείας

31

9.

3.1 Ποιότητα ανθρώπων

59

10.

2.1 Υποδομές αερομεταφορών

20

10.

2.4 Πληροφορίες - Προβολή

44

11.

3.4 Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

16

11.

3.4 Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

29

12.

1.4 Δημόσια Υγεία και Υγιεινή

16

12.

2.3 Τουριστικές Υποδομές

22

13.

2.3 Τουριστικές Υποδομές

9

13.

3.2 Φιλοξενία ξένων τουριστών

16

14.

1.5 Προτεραιότητα στον Τουρισμό

1

14.

1.4 Δημόσια Υγεία και Υγιεινή

12

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υποδομές χερσαίων μεταφορών

Αρμόδια Υπουργεία: Εξωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών, ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΛΛΑΔΑ 22 2

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 22 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ 2


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

κτη στον οποίο η κάθε χώρα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση και καταλήγουμε σε αυτόν που εμφανίζει την καλύτερη. Βέβαια δεν αρκεί να βελτιώνονται οι κακές επιδόσεις. Πολύ εύκολα μπορεί να κατρακυλήσει μια χώρα σε χαμηλότερες θέσεις: αν για παράδειγμα στην επόμενη χρονιά κριθεί από τους αξιολογητές ότι η Ελλάδα έχει πάψει να έχει πρώτη προτεραιότητα τον Τουρισμό, τότε θα χάσει τη μοναδική πρωτιά της. Η Βουλγαρία δεν έχει αναδείξει την προτεραιότητά της στον τουρισμό (65η), έχει ως πληγές την ανασφάλεια που νιώθουν οι ξένοι και τα “κακά” της αεροδρόμια, ενώ διακρίνεται για τη δημόσια υγεία και την καθαριότητά της. Ξεπερνά την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, όπως επίσης και στην υποδοχή των ξένων τουριστών. Οι προτάσεις μας δεν ακολουθούν κατά πόδα τη σειρά από τον χειρότερο δείκτη προς τον καλύτερο, αλλά είναι άμεσα επηρεασμένες από αυτή την κατάταξη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

www.openhorizons.eu

Το δανεισμένο σλόγκαν Δεν είμαστε διαφημιστές και επικοινωνιολόγοι για να φτιάχνουμε σλόγκαν. Γι αυτό και δανειστήκαμε μια φράση του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Πιέρ Μορουά, που είναι σήμερα επίτιμος δήμαρχος της Λίλης (Βόρεια Γαλλία). Ο Μορουά έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο διασυνοριακής συνεργασίας με τους Βέλγους και μελετά τα διασυνοριακά ζητήματα σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Μιλώντας λοιπόν στους γείτονές του είπε: Οι περιφέρειες μας είναι ανάμεσα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Ε, λοιπόν, αυτή τη γεωγραφική μας θέση πρέπει να αξιοποιήσουμε. Στις 10 εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στις πρωτεύουσες των 6 ελληνικών νομών2 και των 4 βουλγαρικών διαμερισμάτων), παραφράσαμε αυτό το σλόγκαν και το προσαρμόσαμε στη δική μας διασυνοριακή ζώνη: Οι νομοί μας είναι ανάμεσα στη Σόφια, στην Κωνσταντινούπολη και στον Όλυμ-

3


 ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 100 προτάσεις για δυναμική τουριστική προβολή πο. Ε, λοιπόν, αυτή τη γεωγραφική μας θέση πρέπει να αξιοποιήσουμε. Μιλάμε για τον Όλυμπο, γιατί αν και αποτελεί διεθνώς αναγνωρίσιμο σύμβολο της Αρχαίας Ελλάδας, ποτέ δεν πήρε τη θέση που του αξίζει στις καμπάνιες και στη στρατηγική διεθνούς προβολής του ελληνικού τουρισμού… Θυμίζουμε ότι η Κωνσταντινούπολη, το (εκτός διασυνορικής ζώνης) δίπολο Χαλκιδικής - Πιερίας και οι βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι οι… ατμομηχανές της τουριστικής ανάπτυξης για Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία αντίστοιχα. Τις αναφέρουμε κατά σειρά τουριστικών αφίξεων. Η διασυνοριακή ζώνη έχει δύο νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη (θα μας απασχολήσουν ειδικότερα στο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 3). Νοτιότερα, στο Αιγαίο, ένας «πόλεμος» τιμών αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Νικήτρια είναι η δεύτερη, που χάνει ωστόσο σε ένα κρίσιμο μέγεθος: στα πόσα ευρώ καταναλώνει ο κάθε ξένος τουρίστας. Αντίστοιχος «πόλεμος» υπάρχει και στα ενδότερα της διασυνοριακής ζώνης μεταξύ Μακεδονίας - Θράκης και Βουλγαρίας. Θα δείτε ωστόσο, ότι μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ είναι κοινό ευρωπαϊκό έδαφος, τότε αυτή η μάχη των τιμών μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα και για τους Έλληνες και για τους Βούλγαρους!

Το γενικό συμπέρασμα Αντί για ένα δικό μας πρώτο συμπέρασμα αξιοποιούμε ένα απόσπασμα από τις θέσεις που μας κατέθεσε ο Συνδέσμος Ξεναγών Θεσ-

2

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Δημιουργία, Λειτουργία και Πρωτοβουλίες του Δικτύου

1.2. ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

σαλονίκης, με τον οποίο έχουμε μια πολύχρονη πλέον συνεργασία: «Ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι με συντονισμένες και καλά οργανωμένες ενέργειες, τόσο από κρατικούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς, η περιοχή θα μπορούσε να αναδειχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Επειδή ο χώρος προσφέρει ευρύ φάσμα «θεματικού τουρισμού»: Μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον, πληθώρα λαογραφικών εκδηλώσεων λόγω συνύπαρξης πολιτισμών και κοινοτήτων, θρησκευτικό ενδιαφέρον (π.χ. Βήματα Αποστόλου Παύλου), ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού λόγω της ύπαρξης Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χειμερινό τουρισμό. ”Σε όλους αυτούς τους τομείς, για να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση τόσο από τους δημόσιους φορείς αλλά μεγάλη κινητοποίηση και από τους ιδιωτικούς τουριστικούς παράγοντες, με έργα υποδομής π.χ. καλύτερα και περισσότερα ξενοδοχεία και χώροι εστίασης, συνεδριακοί χώροι, μέσα μεταφοράς, ώστε η περιοχή να μπορεί να δεχθεί και να φιλοξενήσει ικανοποιητικά τους επισκέπτες». Το μόνο που θα προσθέταμε είναι: η διασυνοριακή - περιφερειακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος για τη στρατηγική ανάπτυξης όχι μόνον για τον Τουρισμό, αλλά για το σύνολο της οικονομικής μας προόδου. Από κοινού, μπορούμε να πείσουμε τη Σόφια και την Αθήνα, ότι εδώ, υπάρχει ακόμη γόνιμο έδαφος για διάλογο, σύγκλιση θέσεων, κοινή δράση, συλλογική, διακρατική επιτυχία. Είναι πια καιρός να περάσουμε στις προτάσεις των ανθρώπων του Τουρισμού. Τις έχουμε διατάξει σε 8 επιμέρους κατηγορίες με κριτήριο τη σημασία τους σε μία βήμα προς βήμα πορεία τουριστικής ανάπτυξης.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ 2


1. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

1. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Предложението

1

Αναβάθμιση μεθοριακών σταθμών ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υποδομές χερσαίων μεταφορών

Αρμόδια Υπουργεία: Εξωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών, ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΛΛΑΔΑ 46

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 77

Η ευρύτερη περιοχή των τριών μεθοριακών σταθμών πρέπει να γίνει μία ζώνη προβολής των δύο χωρών με υπερσύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των διερχομένων. Παράλληλα προτείνονται χώροι ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους νέους και κέντρα τουριστικών πληροφοριών για όλους τους προορισμούς στις δύο χώρες. Να γίνει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον ανασχεδιασμό τους. Ενα κοινό, ελληνοβουλγαρικό κέντρο πληροφοριών, πολιτισμού και ψυχαγωγίας στον Προμαχώνα -και στο Ορμένιο- θα μπορούσε να αναδείξει τις δύο χώρες στη διεθνή αγορά. Μια χρήσιμη επένδυση!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΚΙΡΤΖΑΛΙ - ΣΜΟΛΙΑΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΑ ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

1. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Предложението

2

Κάθετοι οδικοί άξονες με φροντίδα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υποδομές χερσαίων μεταφορών

Αρμόδια Υπουργεία: Οικονομίας & Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ

ΕΛΛΑΔΑ 46

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 77

Η διάνοιξη των κάθετων οδικών αξόνων από Κίρτζαλι προς Κομοτηνή και Σμόλιαν προς Ξάνθη και Παρανέστι θα άρει την απομόνωση των δύο περιοχών. Σήμερα οριζόντιος άξονας (Γκότσε Ντέλτσεφ - Κίρτζαλι) δεν επιδέχεται βελτιώσεων: Διέρχεται από αλλεπάλληλους ορεινούς όγκους… Να επιταχυνθούν τα έργα με την παράλληλη ενίσχυση των μέτρων προστασίας της άγριας ζωής και της φύσης στη Ροδόπη. Η μέριμνα που επέδειξε η Ελλάδα στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού δεν μπορεί να απουσιάζει στους κάθετους άξονες προς το Κίρτζαλι και το Σμόλιαν. Η ευρωπαϊκή πρακτική επιβάλλει τη λήψη μέτρων για την άγρια ζωή και φύση.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΣΕ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΚΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΩΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

1. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Предложението

3

Κοινή σήμανση για ενιαία προβολή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Στα μάτια του ξένου τουρίστα η πιο ισχυρή απόδειξη ότι βρίσκεται σε μια αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς ευρωπαϊκή ζώνη είναι το πως του δείχνουμε τα αξιοθέατά μας, τις διαδρομές μας, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Ας το κάνουμε με έναν ενιαίο τρόπο. Με διακρατική συνεργασία να δοθούν κοινές λύσεις, μεταφέροντας ευρωπαϊκές εμπειρίες και προδιαγραφές. Τηρώντας όλες τις διεθνείς προδιαγραφές για την ασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους, προτείνεται η ενιαία σήμανση για να μετατραπεί η βαλκανική μας γειτονιά σε μια ζώνη που προβάλλει τον πλούτο της και προσφέρει υψηλής ποιότητας αισθητική.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

1. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Предложението

4

Κέντρα τουριστικών πληροφοριών ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Πέρα από τους μεθοριακούς σταθμούς ο κοινός σχεδιασμός κέντρων τουριστικών πληροφοριών από το Χάσκοβο μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλει στην ισόρροπη προβολή όλων των περιοχών και την ενιαία αισθητική ανάδειξη των χώρων υποδοχής των ξένων τουριστών. Με υψηλή τεχνολογία και ευρωπαϊκά πρότυπα. Χρειαζόμαστε τους… Καλατράβα για να δείξουμε σωστά τον τουριστικό μας πλούτο. Οι «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» έφθασαν στο Μπορντό (18-19 Σεπτεμβρίου 2008 – Χριστίνα Σιγανίδου) για να παρακολουθήσουν ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό τουριστικό γεγονός. Είδαμε τι σημαίνει κερδοφόρο κέντρο τουριστικών πληροφοριών!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΤΑΣΗ

1. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Предложението

5

Πτήσεις τσάρτερ στα αεροδρόμια ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υποδομές αερομεταφορών

Αρμόδια Υπουργεία: Μεταφορών & Επικοινωνιών, Τουριστικής Ανάπτυξης ΕΛΛΑΔΑ

20

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Αν δούμε τη διασυνοριακή ζώνη ως ενιαίο χώρο, τότε η ανάπτυξη των αεροδρομίων και η αύξηση των δρομολογίων θα ήταν πρώτο μας μέλημα. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος μπορεί να οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες στην έναρξη πτήσεων τσάρτερ. Ήδη υπάρχει η σκέψη να γίνει σύνδεση της Καβάλας με τη Βάρνα, ενώ η ανάπτυξη του αεροδρομίου του Πλόβντιβ θα ήταν επωφελής. Το δίκτυο των αεροδρομίων της διασυνοριακής ζώνης υπερεπαρκεί για την ταχύτατη μεταφορά του ξένου επισκέπτη στον τελικό του προορισμό. Μια παράμετρος που θεωρείται σημαντική στον διεθνή ανταγωνισμό.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


2. ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΣΗ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

2. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ -ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Предложението

6

Έξυπνα, φθηνά “πακέτα” διακοπών ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ανταγωνιστικότητα τιμών

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Μεταφορών & Επικοινωνιών

ΕΛΛΑΔΑ 120

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 69

Με τη διασυνοριακή συνεργασία μπορούν να προσφερθούν έξυπνα πακέτα, που να καλύπτουν μεγαλύτερη γκάμα εισοδημάτων: διαμονή στη φθηνότερη Βουλγαρία και ημερήσιες εκδρομές στην ακριβή Ελλάδα σε επιλεγμένες ζώνες ή σε καταστήματα με φθηνές τιμές. Λύσεις απέναντι στην ακρίβεια και τη διεθνή κρίση υπάρχουν. Με κοινές προμήθειες και μεγαλύτερες παραγγελίες, οι τιμές πέφτουν! Οι ακτές της Καβάλας έχουν χώρο για όλους. Αντί να κερδοσκοπούμε με τις τιμές, μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε εισόδημα αυτά που μπορεί να δώσει για τις διακοπές του. Οργάνωση χωροταξική χρειάζεται και ειδικές προσφορές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

2. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ -ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Предложението

7

Η επιμόρφωση κατά της ανεργίας ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού

Αρμόδια Υπουργεία: Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

ΕΛΛΑΔΑ

43

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Χάρη σε μια συζήτηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008) εντοπίστηκαν δυνατότητες για τη συνεργασία των οργανισμών απασχόλησης στη διασυνοριακή ζώνη. Ο προσανατολισμός των προγραμμάτων κατάρτισης σε καίριους τομείς διασυνοριακής συνεργασίας θα εμπεδώσει την επιθυμητή κινητικότητα ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Βερναδάκης ενημερώθηκε για τις δράσεις των «ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ» και αναμένει με ενδιαφέρον ιδέες διασυνοριακής συνεργασίας. Τις μεταφέρουμε πλέον στην άλλη πλευρά των συνόρων!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΛΙΓΩΝ, ΑΣ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΠΡΟΤΑΣΗ

2. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ -ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Предложението

8

Προς την ήπια κοινωνική οικονομία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Απασχόλησης

ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Στην Τουρκία οι ισλαμιστές μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν διεκδικούν υπερκέρδη. Δεν τους το επιτρέπει η θρησκεία τους. Στις χώρες μας η αισχροκέρδεια είναι παρούσα. Εκατοντάδες άνεργοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε ήπιες τουριστικές δραστηριότητες και σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας. Θέλουμε πολλά χέρια για να ομορφύνει ο τόπος μας! Η κοινωνική οικονομία ξεκινά από τη στιγμή που ο εργοδότης γνωρίζει ότι τα κέρδη του θα είναι περιορισμένα. Αν ένα συνεργείο ανέργων βάφει οικοδομές, δεν προσδοκά ότι θα κάνει περιουσία. Εξασφαλίζει όμως τα προς το ζην.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

2. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ -ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Предложението

9

Καταλύματα και ξενώνες για όλους ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 61

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 85

Ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων, ακόμη και η αξιοποίηση άδειων διαμερισμάτων σε ζώνες με ένταση τουρισμού (π.χ. θερινή Καβάλα), είναι η καλύτερη απάντηση για την αξιοπρεπή διαμονή τουριστών με σχετικά χαμηλό εισόδημα, που έτσι κι αλλιώς καταφθάνουν στην περιοχή. Τους χρειαζόμαστε στη μάχη κατά της ακρίβειας και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων, η ενίσχυση του τοπικού τους χαρακτήρα θα δημιουργήσει ένα στιλ που λείπει. Η Βουλγαρία τουλάχιστον έχει γλιτώσει από τις ακαλαίσθητες ελληνικές οικοδομές. Αυτές που κτίζαμε μετά από τον εμφύλιο...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

10

Χωροταξία με δυναμικό σχεδιασμό Αρμόδιο Υπουργείο: ΠΕΧΩΔΕ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Βιωσιμότητα Περιβάλλοντος

ΕΛΛΑΔΑ 40

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 73

Ο Οκτώβριος θα είναι για την Ελλάδα κρίσιμος μήνας διαβουλεύσεων για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Στη Βουλγαρία η πολεοδομική αναρχία θυμίζει έντονα την Ελλάδα των αυθαιρέτων. Και οι δύο χώρες χρειάζονται περσσότερη ευελιξία, φαντασία και μελέτη. Ο κεντρικός σχεδιασμός των υπουργείων δεν μπορεί να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις με βάση τις έντονες τοπικές ιδαιτερότητες. Ας σταματήσουν οι ασκήσεις επί χάρτου στην Αθήνα και στη Σόφια κι ας υπάρξουν λύσεις με τη συμφωνία της τοπικής κοινωνίας σε κάθε περιοχή. Στη Δράμα ο διάλογος έχει ξεκινήσει (εδώ εκδήλωση της «Καλλιστώ») και είναι σκληρότατος.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 40 ΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

11

Νέος νόμος για τον Αγροτουρισμό ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 22

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 22

Ο αγροτουρισμός δεν απέκτησε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αξιόπιστο και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, μολονότι οι προηγμένες τουριστικά χώρες της Ευρώπης το διαμόρφωσαν ήδη από τη δεκαετία του 1960! Είναι ευκαιρία και για την Ελλάδα και για τη Βουλγαρία να το πράξουν τώρα. Ο αγρότης να αναπτύσσει τουριστικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες δίχως την απειλή της αδυσώπητης γραφειοκρατίας. Το “Ευρωθήραμα” στον Πεντάλοφο του Βόρειου Έβρου αποτελεί μια ολοκληρωμένη αγροτουριστική μονάδα. Ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες και φασιανοί εμπλουτίζουν βιοτόπους και κυνηγετικές περιοχές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

12

Συμπράξεις για ταχύτερη ανάπτυξη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τουριστικές Υποδομές

Αρμόδια Υπουργεία: Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ

9

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 22

Η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες δεν θα προσφέρουν αναπτυξιακή ώθηση, αν δεν πλαισιωθούν με μεγάλα έργα που θα αντιστρέψουν αρνητικά φαινόμενα: τη γήρανση του πληθυσμού, την υστέρηση σε παραγωγικές δραστηριότητες, την αποβιομηχάνιση. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να συγκεντρώσουν πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στο Χάσκοβο συζητήσαμε με την Περιφερειάρχη Ραϊάνα Γιόντσεβα τη σχετική πρόταση: επειδή εδώ είναι τα χερσαία σύνορα της Ε.Ε. προς ανατολάς να προωθηθεί μια στρατηγική τουριστική επένδυση με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

Ο ΞΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

13

Ζητείται ο... Συνήγορος Τουρισμού ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φιλοξενία ξένων τουριστών

Αρμόδια Υπουργεία: Εσωτερικών, Υγείας, Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ

39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

Τα ζητήματα της ασφάλειας, της δημόσιας υγιεινής και της αισχροκέρδειας είναι κρίσιμα για την τουριστική ανταγωνιστικότητα Ελλάδας και Βουλγαρίας. Σήμερα, κανείς ξένος δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, όταν αντιμετωπίζει παράτυπες και προκλητικές συμπεριφορές. Να συγκεντρωθούν οι διάσπαρτες αρμοδιότητες σε μια νέα υπηρεσία, που θα κινείται ευέλικτα και δυναμικά. Αυτός ο Συνήγορος (μαζί με το επιτελείο του) ασχολείται με το Ανατολικό Τιμόρ, τη Νέα Γουινέα, τα Νησιά Σολομώντος και τα νησιά Φίτζι. Εκεί στον Ειρηνικό, παρά τον ανεπτυγμένο τους τουρισμό, έχουν προβλήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

14

Σεβασμός στα στατιστικά δεδομένα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Προτεραιότητα στον Τουρισμό

Αρμόδια Υπουργεία: Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών

ΕΛΛΑΔΑ

1

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 65

Συντάσσοντας το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 εντοπίσαμε πολλά παράδοξα στατιστικά δεδομένα. Για παράδειγμα από ποιες χώρες προέρχονταν όσοι διανυκτέρευσαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Φοβόμαστε ότι πολλά δεδομένα βρίσκονται μόνο στη… φαντασία των αρμοδίων.

Αξίζει να ερευνούμε συστηματικά τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις των ξένων για τον τόπο μας.

Οι πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας εμφανίζουν παράδοξα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών: στις Σέρρες 756 έγιναν από Βούλγαρους και… 3.691 από Ρουμάνους! Η Δράμα και ο Έβρος «πλημμύρισαν» από Ολλανδούς! ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

15

Αλληλοκάλυψη υγείας στα σύνορα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δημόσια Υγεία και Υγιεινή

Αρμόδια Υπουργεία: Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΛΛΑΔΑ 16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 12

Η δικτύωση του ελληνικού και του βουλγαρικού συστήματος Υγείας στη διασυνοριακή ζώνη θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας του ξένου τουρίστα σε ό,τι αφορά στην υγεία του. Ιδίως σε περιόδους διατροφικών κρίσεων (βλ. τρελές αγελάδες, γρίπη των πουλερικών) οι εγγυήσεις πρέπει να είναι απόλυτες και τα μέτρα κοινά και αυστηρά. Να γίνει η δημόσια υγιεινή κίνητρο επίσκεψης. Όπου υπάρχει μεθοριακός σταθμός ή διάβαση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση με τη συνεργασία των πλησιέστερων νοσηλευτικών μονάδων. Απλώς θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ατυχήματα από τα οποία κινδυνεύει ο τουρίστας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

3. ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

16

Μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φιλοξενία ξένων τουριστών

Αρμόδια Υπουργεία: Υγείας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ

ΕΛΛΑΔΑ

39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

Στην εκδήλωση που οργανώσαμε στο Σμόλιαν (16 Σεπτεμβρίου 2008) τέθηκε για πρώτη φορά ως θέμα η προσφορά τουριστικών εξυπηρετήσεων σε άτομα με αναπηρία. Και ενημερωθήκαμε για τις σχετικές πρωτοβουλίες μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών οργανώσεων. Υπάρχει γόνιμο έδαφος για έξυπνες δραστηριότητες. Εδώ δεν μιλάμε για συνάλλαγμα. Για την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας γίνεται λόγος. Δεν μιλάμε για ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Μιλάμε για το δικαίωμά τους να απολαύσουν τουριστικές δραστηριότητες, που δεν εντοπίζονται μόνον σε παραθαλάσσιες περιοχές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΠΟ ΤΟ INTERREG ΙΙΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

17

Νομαρχιακές συνεργασίες παντού ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

Αρμόδια Υπουργεία: Εσωτερικών, Εξωτερικών

ΕΛΛΑΔΑ

16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

Το υπάρχον Δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο πρέπει να εξαντληθούν όλοι οι συνδυασμοί συνεργασιών μεταξύ διασυνοριακών ζωνών με κοινά χαρακτηριστικά και οι σχετικές πρωτοβουλίες μπορούν να ενισχυθούν θεαματικά μέχρι το 2013. Να προβληθούν σε όλη τη διασυνοριακή ζώνη οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουριστική ανάπτυξη. Από την έκθεση του Δικτύου Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας στην Ξάνθη. Η κοινή παρουσία των 11 νομαρχιών μπορεί να επεκταθεί σε δεκάδες τομείς διασυνοριακής συνεργασίας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

18

Αποδοτικά επιχειρηματικά δίκτυα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ανταγωνιστικότητα τιμών

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών

ΕΛΛΑΔΑ 120

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 22

Χάρη στο INTERREG III και στο PHARE «Ελλάδα Βουλγαρία» πραγματοποιήθηκαν δεκάδες επιχειρηματικές συναντήσεις. Πλέον οι ηγεσίες των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων μπορούν να προωθήσουν κοινές επιχειρηματικές κινήσεις, να αναδείξουν την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα σε μηχανισμούς επιτυχίας. Να εμπεδωθεί η δικτύωση των Επιμελητηρίων με νέα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος είναι κι ο ίδιος ξενοδόχος. Εδώ στην εκδήλωση της Ξάνθης μαζί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο. Τα Επιμελητήρια έχουν γόνιμο έργο να προσφέρουν.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

19

Πρόοδος με δικτυωμένους ξενώνες ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τουριστικές Υποδομές

Αρμόδια Υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ

9

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 22

Καταγράψαμε την ανάγκη ενός Βούλγαρου ιδιοκτήτη αγροτουριστικής μονάδας στο Κίρτζαλι, που ζήτησε να έχει πυκνότερη συνεργασία με έλληνες συναδέλφους του. Τα υπάρχοντα, ελπιδοφόρα δίκτυα συνεργασίας στο χώρο του Αγροτουρισμού πρέπει να επεκταθούν στα βόρεια. Να ενισχυθεί η επικοινωνία, η προβολή και η συνεργασία των μικρών ξενοδοχείων για να πετύχουν οικονομίες κλίμακος. Εδώ, στο Κίρτζαλι (16 Σεπτεμβρίου 2008), η ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ αγροτουριστικών μονάδων και ξενώνων έχει γίνει επιτακτική. Με κοινές προμήθειες και κοινή προβολή θα προσφερθούν καλύτερες τιμές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

20

Στρατηγική: Μπορούμε και μόνοι! ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

Αρμόδια Υπουργεία: Τουριστικής Ανάπτυξης, Μακεδονίας - Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ 61

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 85

Η απουσία του επίσημου κράτους είναι ορατή στην Περιφέρεια: δεν υπάρχουν επαρκή και εξειδικευμένα στελέχη στη δημόσια διοίκηση εκτός Αθηνών και Σόφιας που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν περιφερειακή - διασυνοριακή στρατηγική για τον τουρισμό. Να συμφωνηθούν οι καταλληλότερες δομές διαμόρφωσης στρατηγικών κινήσεων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της Ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός σύνθετων προγραμμάτων προβολής με άξονα τη μυθολογία και την ιστορία της περιοχής μπορεί να προκύψει μόνο με την ενεργοποίηση του επιστημονικού μας δυναμικού. Αθήνα και Σόφια έχουν άλλες προτεραιότητες...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

21

Πάμε αντάμα στις διεθνείς εκθέσεις ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Το Δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας Τουρκίας προχώρησε πρώτο σε κοινή εκθεσιακή δραστηριότητα εντός συνόρων. Ενώνοντας δυνάμεις και διαθέσιμους πόρους θα αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των διεθνών τουριστικών εκθέσεων στις οποίες θα συμμετέχουμε. Τα αρμόδια υπουργεία και οι εκθεσιακοί μας οργανισμοί μπορούν να υποστηρίξουν τις νομαρχίες σε αυτή τη συμπαγή διεθνή παρουσία. Η αρχική ιδέα διατυπώθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο. Σήμερα γνωρίζουμε τα οφέλη του μεγάλου, ενιαίου περιπτέρου της διασυνοριακής ζώνης. Να φθάσει παντού!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

22

Στροφή στις συνταγές της γιαγιάς ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φιλοξενία ξένων τουριστών

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

Η λιτή, υγιεινή διατροφή των προγόνων μας επανέρχεται στο προσκήνιο ως απάντηση στο γρήγορο φαγητό, στην παχυσαρκία, στο στρες της εποχής. Με την ορθόδοξη της εκδοχή έξω από τα μοναστήρια και τη μουσουλμανική έξω από τα τζαμιά. Στο τρίγωνο μεταξύ Καβάλας, Σμόλιαν και Θεσσαλονίκης μπορεί να οργανωθεί σε ετήσια βάση ένα ημερολόγιο γεγονότων γαστρονομίας που δεν θα αλληλοκαλύπτονται. Η Μαρία Νέτσικα στη Θεσσαλονίκη και η Στέλλα Σπανού στην Καβάλα εργάστηκαν με επαγγελματική συνέπεια για να οργανώσουν γεγονότα για το κρασί και τις γεύσεις. Με χαρά υποδέχονται ιδέες για σωστό προγραμματισμό.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ... ΑΜΙΛΛΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

23

Εσείς ακανέ ή φασόλια Σμιλιάνσκι; ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Βιωσιμότητα Περιβάλλοντος

Αρμόδια Υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης ,Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 40

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 73

Τα παραδοσιακά προϊόντα είναι σήμα κατατεθέν για πόλεις και χωριά της διασυνοριακής ζώνης. Η συστηματική τους προβολή, σε συνδυασμό με την επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών, μπορεί να προδιαγράψει ένα νέο πεδίο διεθνούς δημοσιότητας. Να δείξουμε ότι εδώ, σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων, επιστρέφουμε στην παράδοση. Να μην ικανοποιήσουμε απλώς τον ξένο επισκέπτη. Πρέπει να τον ενθουσιάσουμε! Η επιστροφή στη φύση συνιστάται πλέον ως το καλύτερο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Να μάθουμε από τους αγρότες τις τέχνες της γης. Να γίνουμε περισσότερο περήφανοι για τον τόπο μας και τα προϊόντα του.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΧΩΣ ΔΙΟΝΥΣΟ; ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

24

Ο Γόρδιος Δεσμός του σλόγκαν μας ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδιο Υπουργείο: Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Ορφέας και Διόνυσος, Φίλιππος και Μεγαλέξανδρος μέχρι και ο θρυλικός Σπάρτακος είναι ανάμεσα στα ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας που δίνουν τη ρομαντική χροιά του "μύθου" της Ροδόπης και της Μακεδονίας. Στα όρια της διασυνοριακής ζώνης ο Όλυμπος και το Άγιον Όρος... Να αναδείξουμε τον απαράμιλλο αρχαιολογικό, μυθολογικό και ιστορικό μας πλούτο με μέσα του 21ου αιώνα. Παρά τη μέτρια ταινία που γυρίστηκε για τον Μεγαλέξανδρο, υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι για να προβληθεί κι αυτός, αλλά κι ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος, ο Απόστολος Παύλος, ο Πέτκο Βοϊβόντα και τόσοι άλλοι, που μας ενώνουν!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ: ΑΛΛΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ... ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

25

Πολύγλωσσα έντυπα ανά τουρίστα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών (Περιφέρειες) ΕΛΛΑΔΑ

39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Μέχρι σήμερα, με πενιχρούς πόρους, νομαρχίες και δήμοι επιχειρούν να προβληθούν εντός και εκτός συνόρων. Πώς να φθάσουμε έτσι στον Ουκρανό ή στον Πολωνό τουρίστα; Με τη διαπεριφερειακή - διανομαρχιακή συνεργασία θα εξοικονομηθούν πόροι για να πολλαπλασιαστούν οι γλώσσες των εντύπων μας. Να μιλήσουμε στον ξένο τουρίστα ανάλογα με την εθνική του προέλευση, τις συνήθειες του. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί καλύτερα από τον καθένα να περιγράψει τον τόπο. Αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν το έργο της προσαρμογής των κειμένων ανάλογα με την προέλευση των τουριστών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Предложението

4. ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

26

Μια ματιά, 3 χώρες και 3 γλώσσες ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φιλοξενία ξένων τουριστών

Αρμόδια Υπουργεία: Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί έναν μαγνήτη για τον διεθνή τουρισμό. Δεν θέλουμε να τραβήξουμε από τον Βόσπορο περισσότερα γκρουπ τουριστών προς τον Έβρο, το Χάσκοβο, τη Ξάνθη (με το καζίνο της) και το Κίρτζαλι; Το άνοιγμα στην απέραντη γειτονική αγορά επιβάλλει τουριστική διπλωματία: και η τουρκική γλώσσα είναι ένα δέλεαρ για την προσέλκυση του γείτονα! Το σλόγκαν «Μια ματιά, τρεις χώρες» ανήκει στο Δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας Βουλγαρίας - Τουρκίας. Και οι 11 νομάρχες που συμμετέχουν, προσδοκούν ότι κάποτε από τον Βόσπορο, πολλοί θα συνεχίζουν προς τα δυτικά.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΕΘΙΜΑ, ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Предложението

27

Κεντρίζουν όλους τα τοπικά σήματα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: Τουριστικής Ανάπτυξης , Παιδείας, Πολιτισμού

ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Από το 2004 έχουμε εντοπίσει και προβάλλει προτάσεις του μεγαλύτερου γραφείου συμβούλων της Ευρώπης για την τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πόσες ακόμη χαμένες τετραετίες πρέπει να μετρήσουμε για να δούμε κάτι να ξεκινάει; Στη Βουλγαρία υπάρχουν σύμβολα σε κάθε πόλη. Ας ανοίξουν τα κλεισμένα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου κι ας μοιραστούμε με τον βουλγαρικό νότο αυτές τις ιδέες. Τα τοπικά σήματα γίνονται σύμβολο για όλους τους κατοίκους, γέροντες και νέους. Όπως με την ποδοσφαιρική του ομάδα, κάθε χωριό διαλέγει το σήμα του και στοιχίζεται πίσω από ωραίες πρωτοβουλίες!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Предложението

28

Τουριστική συνείδηση από... νήπια ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού

Αρμόδια Υπουργεία: Εθνικής Παιδείας, Μακεδονίας - Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ 43

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Κουραστήκαμε να ακούμε για την ανύπαρκτη τουριστική μας συνείδηση. Την ίδια ώρα ευρωπαϊκές περιφέρειες που καινοτομούν προσφέρουν στα παιδιά μέσω του Internet ακόμη και χαρτοκοπτικές κατασκευές για να ταξιδέψουν με τους γονείς τους! Η τουριστική ανάπτυξη θα έρθει μόνον αν κάθε νέος αγαπήσει τον τόπο του μέσα από την εκπαίδευση και το παιχνίδι. Η εκπαίδευση μας είναι άρρωστη. Άχρηστες γνώσεις δίχως καμιά αναφορά στο αστικό ή υπαίθριο περιβάλλον του σχολείου. Είτε είναι η Θεσσαλονίκη, είτε το Μπλαγκόεβγκραντ μιλάμε για ελκυστικά προγράμματα γνωριμίας με την ιστορία και τους μύθους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΙΚΑΝΟΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Предложението

29

Προς ένα μεταπτυχιακό Τουρισμού ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού

Αρμόδια Υπουργεία: Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΛΛΑΔΑ 43

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Η δυνατότητα κάθε φοιτητή οποιασδήποτε σχολής για σπουδές υψηλού επιπέδου (master) στον Τουρισμό θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της νεανικής επιχειρηματικότητας, και θα εφοδιάσει τις έξυπνες ξενοδοχειακές μονάδες με ικανότατο δυναμικό. Η αρχική αποδοχή της ιδέας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να εξαπλωθεί σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της διασυνοριακής ζώνης. Χάρη στη συνεργασία των πανεπιστημίων της διασυνοριακής ζώνης μπορούμε να αποκτήσουμε μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα ασχοληθούν με καίριους τομείς τουριστικής ανάπτυξης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΣΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Предложението

30

Αξίζει να επιβραβεύεται η αριστεία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Σε πολλές περιπτώσεις δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και ιδιώτες που παίρνουν θετικές πρωτοβουλίες δέχονται άδικη και ατεκμηρίωτη κριτική. Όλοι πρέπει να τους στηρίξουμε με την αναγνώριση του έργου τους σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Η αξιολόγησή τους δεν θάναι αυθαίρετη. Να ορίσουμε μέτρα και σταθμά για την επιλογή των άριστων, των πρωταγωνιστών του τουρισμού. Η καθηγήτρια Οικολογίας του Α.Π.Θ. Μυρτώ Πυροβέτση εργάστηκε επί χρόνια στην Κερκίνη. Στην αρχή την έβλεπαν με καχυποψία. Τελικά όσοι υιοθέτησαν τις απόψεις της πρωταγωνιστούν σε μορφές αγροτουρισμού.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Предложението

31

Σχεδιασμοί από νέους επιστήμονες ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτική Τουρισμού και κανόνες

Αρμόδια Υπουργεία: Εσωτερικών (Περιφέρειες), Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 61

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 86

Η ανάγκη για μεταφορά τουριστικής τεχνογνωσίας επιβάλλει τη συνδρομή νέων επιστημόνων με ανώτατες σπουδές στον τουρισμό. Κι ας είναι ένας για κάθε νομό (11 στο σύνολο) κι ας μην είναι Έλληνες και Βούλγαροι. Με μια διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος θα βρούμε τους καλύτερους. Να εμπιστευτούμε νέους ανθρώπους για να φρεσκάρουν την υπάρχουσα και να κτίσουν τη διεθνή μας εικόνα. Η τουριστική μηχανή της γειτονικής Τουρκίας διοικείται από Σουηδούς. Στην Ευρώπη κανείς δεν σε ρωτά από πού είσαι, για να σε προσλάβει στη δουλειά. Ας μην «τρομάζουμε» στην ιδέα ότι ένας τριαντάρης Ισπανός μπορεί να μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

5. ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Предложението

32

Επένδυση στο μέλλον οι φοιτητές ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φιλοξενία ξένων τουριστών

Αρμόδια Υπουργεία: Εθνικής Παιδείας , Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

Μια καθηγήτρια από το Α.Π.Θ. η κα Στέλλα Κοκκίνη δημιουργεί φανατικούς φίλους της βαλκανικής μας χλωρίδας. Είναι νέοι, φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ευρώπη, που έρχονται μέσω του προγράμματος ERASMUS και άλλων. Γνωρίζουν τη φύση μας, αλλά και την Αρχαία Ελλάδα! Έτσι μπορούμε να έχουμε πρεσβευτές παντού, ενθουσιασμένους από την παραμονή τους σε έναν τόπο με ιστορία, παρόν και μέλλον. Οι ξένοι φοιτητές δεν χρειάζονται ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Η γνωριμία τους με το βαλκανικό τοπίο είναι ο κρίσιμος παράγοντας για να αγαπήσουν τις χώρες μας. Ούγγροι φοιτητές δεν ενθουσιάστηκαν με τη Χαλκιδική, αλλά με την Κερκίνη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΠΡΟΒΟΛΗ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΗΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

33

Στη λίστα των μεγάλων φεστιβάλ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

Αρμόδια Υπουργεία: Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

Η ιδέα ενός Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ αποτέλεσε για τους «ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» αντικείμενο συστηματικής έρευνας, που κράτησε επτά μήνες. Επιμένουμε ότι οι σκαπανείς της Μουσικής Παιδείας μπορούν να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη πολιτιστική και τουριστική πρωτοβουλία. Με τον κοινό μας μύθο, αυτόν του Ορφέα, να κυκλώσουμε την οροσειρά της Ροδόπης με ήχους κι ακούσματα για ένα μήνα. Το φεστιβάλ ΕΧΙΤ στο Νόβισαντ έχει γίνει διεθνές γεγονός. Οι «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», μετά από 7μηνη έρευνα και τη συγκέντρωση ενός πλούσιου υλικού, προτείνουν τον συντονισμό όλων των μουσικών εκδηλώσεων γύρω από τη Ροδόπη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

34

Η διασυνοριακή μας Πρωτεύουσα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

Αρμόδια Υπουργεία: Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ 16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

Με επίκεντρο ένα χωριό, μια γεωγραφική ζώνη, ένα μνημείο, ένα νέο έργο να ξεκινά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακριτών δραστηριοτήτων για την ανάδειξη των ταλέντων της περιοχής στις Τέχνες και στις Επιστήμες, τους αφανείς πρωταγωνιστές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Να γίνει θεσμός η Διασυνοριακή Πρωτεύουσα για να αναδειχθεί η καινοτομία του ανθρώπινου δυναμικού μας. Οι εκδηλώσεις σε κάθε περιοχή θα περιλαμβάνουν ειδικές ενότητες για παιδιά και νέους με διαγωνισμούς πεζογραφίας, ζωγραφικής, φωτογραφίας και βίντεο. Στόχος είναι να αναδειχθεί το νέο image της περιοχής με φαντασία, κέφι και καινοτομία.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

35

Να προσελκύσουμε τους χορηγούς ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υποδομές χερσαίων μεταφορών

Αρμόδια Υπουργεία: ΥΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 22

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 22

Σε Αθήνα και Σόφια συγκεντρώνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτουν ή επιχειρούν να αποκτήσουν εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ελάχιστες “βλέπουν” στα σύνορα. Με σοβαρά σχέδια τουριστικής ανάπτυξης μπορούμε να τους συγκινήσουμε για να συνδράμουν σε κοινωφελή έργα και κοινωνικές, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Δει, δη, χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων. Ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου πήρε σχετικές πρωτοβουλίες στη Θράκη. Δεν έφεραν όλες αποτελέσματα. Ωστόσο με τις εγγυήσεις ενός φορέα που δεν θα παρασυρθεί σε σπατάλες, οι χορηγίες μπορούν να πιάσουν τόπο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ “ΠΡΟΚΑΛΕΙ” ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ! ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

36

Αρχαιολογία: οι τριγωνικές έρευνες Αρμόδια Υπουργεία: Πολιτισμού

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

ΕΛΛΑΔΑ 16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

Η παρουσία της Αδριανούπολης στο Δίκτυο Νομαρχιών έχει ανοίξει πολύπλευρες προοπτικές επέκτασης του άξονα συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας προς Ανατολάς. Ο Τούρκος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Οσκάν Ερτουρούλ απλά είναι ο πρώτος που προτείνει κοινές έρευνες. Οι χώρες μας αποτελούν ήδη πρότυπο συνεργασίας στα Βαλκάνια. Καιρός να το διαδώσουμε προς όλα τα σημεία του ορίζοντα! Όταν πρώτος ο εκδότης της Αλεξανδρούπολης Γιάννης Λασκαράκης μίλησε για εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες τού έκαψαν το αμάξι και τον απείλησαν. Σήμερα τον σέβονται, γιατί απλά είχε δίκαιο. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ! ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

37

Προσβάσιμοι αρχαιολογικοί χώροι ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

Αρμόδια Υπουργεία: Πολιτισμού, Εσωτερικών (Περιφέρειες), ΠΕΧΩΔΕ ΕΛΛΑΔΑ 16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

Σύμφωνα με τους ξεναγούς, δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι είτε γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι δρόμοι που να οδηγούν σ’αυτούς είτε γιατί η σήμανση είναι ελλιπής. Αλλού δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι επιβίβασης ή αποβίβασης των επισκεπτών. Να ενισχυθεί η συνεργασία των κατά τόπους τεχνικών υπηρεσιών και να «μετρά» ο τουρισμός στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Εκατοντάδες αρχαιολογικοί τόποι είναι ρημαγμένοι στην Ελλάδα. Αντίθετα στη Βουλγαρία υπάρχουν σχέδια για την ανάδειξη της Σευθόπολης, πρωτεύουσας του Σεύθη Γ' στην περίοδο του 4ου π.Χ. αιώνα, που είναι θαμμένη κάτω από μεγάλη τεχνητή λίμνη!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

38

Λατομεία και βιομηχανικά ερείπια ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Ο βουλγαρικός νότος είναι γεμάτος εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η Θεσσαλονίκη είχε προηγηθεί με την αποβιομηχάνισή της. Και τότε πρόεκυψε ο “Μύλος” του επινοητικού Νίκου Στεφανίδη και μας έδειξε ότι το ερείπιο μπορεί να γίνει κερδοφόρο στολίδι. Αργότερα πολλά λατομεία στην Ελλάδα γίναν θέατρα. Με φαντασία κι επιμονή όλα αλλάζουν όψη. Για επένδυση ή αξιοποίηση! Πολλά θέατρα στην Ελλάδα έχουν γίνει σε χώρους λατομείων. Στη Βουλγαρία οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις μπορούν να ξαναποκτήσουν ζωή και διαφορετικό, πολιτιστικό ή άλλο περιεχόμενο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ Τ’ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

39

Φως, περισσότερο φως σε ό,τι αξίζει ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολιτιστικά αγαθά - δραστηριότητες

Αρμόδια Υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού

ΕΛΛΑΔΑ 16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

Πολλά αξιοθέατα της διασυνοριακής ζώνης δεν προβάλλονται επαρκώς. Θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ζητήματα όπως ο φωτισμός, οι αποψιλώσεις, οι δενδροφυτεύσεις, τα συστήματα πυρόσβεσης και φύλαξης και η τοποθέτηση σήμανσης και ενημερωτικών πινακίδων. Ας συνεργαστούν οι δύο κυβερνήσεις γι αυτό το σκοπό. Να κτίσουν μια ενιαία εικόνα, για να προβληθεί δυναμικά στις διεθνείς αγορές. Το Μπορντώ είναι και πάλι το πρότυπό μας. Ο δήμαρχός του Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, κατάφερε με λίγα εκατοστά νερό να εμφανίσει μια εντυπωσιακή εικόνα της πόλης του. Ας τον αντιγράψουμε, με αντίστοιχες ιδέες.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

40

Να επιστρατεύσουμε και τη μόδα! ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φιλοξενία ξένων τουριστών

Αρμόδια Υπουργεία: Πολιτισμού, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

Μια ωραία πρόταση του αναπληρωτή περιφερειάρχη Σμόλιαν κ. Ντίμιταρ Κραστάνοφ υιοθετήθηκε αμέσως από τους «ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Μας είπε ότι στη Βαυαρία φορούν σύγχρονα ρούχα με τα χρώματα και το στιλ των παραδοσιακών ενδυμασιών. Έτσι τα ρούχα των… προγιαγιάδων μας θα ξαναγυρίσουν στη μόδα! Ποιός είπε ότι η μόδα, με τις εμπνεύσεις των σχεδιαστών, δεν συμβάλλει στον τουρισμό; Ιδού και η απόδειξη για τις απόψεις του κ. Κραστάνοφ. Οι κυρίες από τη Βαυαρία δεν φορτώθηκαν με ταγάρια και βαριά παλτά. Το θέαμα μπορεί να μην ικανοποιεί όλους, μα οι παραλλαγές μπορούν να επεκταθούν. Φαντασία στους σχεδιαστές να υπάρχει…

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΕ TV-ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

41

Με νέες ιδέες στα μέσα ενημέρωσης ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Επικρατείας , Τουριστικής Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Όλα τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και βουλγαρικά, πρόβαλαν τους «ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», όχι μόνο γιατί είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά και εξαιτίας του αναπτυξιακού χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας. Οι κοινές, ελληνοβουλγαρικές παραγωγές είναι αναγκαίες. Πολλές νέες εκπομπές, με ενημερωτικό και εμπορικό περιεχόμενο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τουριστική προβολή. Σε προηγμένες τουριστικά χώρες οι ίδιες οι περιφέρειες αναλαμβάνουν την ευθύνη να προτείνουν ξενώνες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Στα Βαλκάνια αυτή η πρακτική θεωρείται επικίνδυνη. Ποιος ακούει αυτούς που θα μείνουν έξω από τη λίστα...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΔΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

Предложението

42

Να μάθουμε καλύτερα τη γλώσσα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού

Αρμόδια Υπουργεία: Εθνικής Παιδείας , Απασχόλησης

ΕΛΛΑΔΑ 43

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Η εκμάθηση της ελληνικής και της βουλγαρικής γλώσσας στις δύο πλευρές των συνόρων θα συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία και στην κινητικότητα των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα. Τα σχετικά προγράμματα πρέπει να ενταθούν και να επεκταθούν στη χρήση της σχετικής οικονομικής ορολογίας. Να απολαύσουμε τον γείτονα, γνωρίζοντας τον καλύτερα στην καθημερινή ζωή του! Από την εμπειρία μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων γνωρίζουμε την απόλαυση ξένων συναδέλφων μας, που μιλούν 5-6 γλώσσες. Σε κάθε χώρα που πηγαίνουν κινούνται σαν νάναι ντόπιοι!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Προτάσεις για

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ IMAGE ΠΡΟΤΑΣΗ

7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Предложението

43

Ήλιος, νερό κι άνεμος: η επιστροφή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Βιωσιμότητα Περιβάλλοντος

Αρμόδια Υπουργεία: ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 40

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 73

Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν σε μια ζώνη που ενδείκνυται για την αξιοποίηση των ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις. Οι ξένοι τουρίστες θα εκτιμούσαν αφάνταστα την οικολογική μας ευαισθησία, τα παιδιά μας θα αποκτούσαν συνείδηση ενός αμόλυντου περιβάλλοντος σε καιρούς κλιματικής αλλαγής. Αργήσαμε, αλλά... ποτέ δεν είναι αργά! Στην Ιεράπετρα της Κρήτης πολλά σπίτια έχουν τη δική τους ανεμογεννήτρια, που έχει γίνει «σύμβολο» της περιοχής. Και τέλος πάντων δεν κάνουν το θόρυβο των μεγάλων εγκαταστάσεων, ούτε προσβάλλουν το τοπίο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Предложението

44

Κατάνυξη σε μοναστήρια - τζαμιά ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Η αρμονική συνύπαρξη θρησκευτικών δογμάτων στη διασυνοριακή ζώνη αποτελεί ύψιστο δείγμα της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των Βαλκανίων. Ο θρησκευτικός τουρισμός να συνδυαστεί με την ανάδειξη των χώρων λατρείας σε εποχές μάλιστα δημιουργικού θρησκευτικού διαλόγου. Να προβληθούν κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα τζαμιά κάθε περιοχής. Μπορούμε να προβάλουμε τις μονές και τα τζαμιά, αν δώσουμε βάρος στη λιτή και υγιεινή διατροφή των μοναχών. Μια άλλη εκδοχή της βαλκανικής κουζίνας που μπορεί να αλλάξει τα διατροφικά γούστα του ξένου επισκέπτη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Ή ΤΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Предложението

45

Διαδρομές δια μέσω των συνόρων ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Μια πρόταση του προέδρου της Ένωσης Βουλγάρων Συντακτών Μιλέν Βάλκοφ για διαδρομές με ποδήλατο στις όχθες του Στρυμόνα κατατέθηκε στην «Τράπεζα Ιδεών» που οργάνωσαν οι «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» στη PHILOXENIA 2007. Και η μοτοσικλέτα ενδείκνυται για τους ορεινούς δρόμους. Και ο δήμαρχος του Σβίλεγκραντ πηγαίνει με ποδήλατο στον γείτονά του δήμαρχο Τριγώνου. Να αξιοποιήσουμε αυτές τις διαδρομές παντού! Στη Δράμα ούτε ποδήλατο, ούτε μοτοσικλέτα οδηγούν. Στον υπερμαραθώνιο τρέχουν 111 χιλιόμετρα! Όσο μειώνεται η ταχύτητα με την οποία «τρέχει» το μάτι μας τόσο η απόλαυση του τοπίου γίνεται μεγαλύτερη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΦΥΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Предложението

46

NATURA 2000: Υπάρχουν ευκαιρίες ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Φροντίδα για αξιοθέατα - τοπία

Αρμόδια Υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 75

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 59

Την ώρα που στις Βρυξέλλες συζητούν για τις ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης που προσφέρουν οι περιοχές Natura 2000, σε Ελλάδα και Βουλγαρία πολλοί επιμένουν ότι αυτές οι ζώνες είναι τροχοπέδη για την τουριστική μας πρόοδο. Επί πολλά χρόνια δεν αναπτύξαμε την περίμετρό τους! Τα Τεχνικά Επιμελητήρια και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να δημιουργήσουν διαρκές φόρουμ διαλόγου. Μείζον θέμα για τη Ξάνθη, αλλά και για άλλες περιοχές, είναι η «εμπλοκή» με τις περιοχές NATURA. Και κανείς μέχρι τώρα δεν όρισε ειδικές ζώνες τουριστικής ανάπτυξης στην περίμετρο της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρχει διπλή απόλαυση!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


8. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Προτάσεις για


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ ΚΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ

8. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Предложението

47

Παίρνουμε τεχνογνωσία των άλλων ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Προτεραιότητα στον Τουρισμό

Αρμόδια Υπουργεία: Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών (Περιφέρειες) ΕΛΛΑΔΑ

1

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 65

Μας λείπει η διεθνής εμπειρία και πρέπει να πυκνώσουμε την επικοινωνία μας με περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους της ανεπτυγμένης τουριστικά Ευρώπης. Να κερδίσουμε από τις εμπειρίες και τις πρακτικές τους. Μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από τη «βαλκανική» μας νοοτροπία. Με αδελφοποιήσεις και σύμφωνα συνεργασίας να φέρουμε εγγύτερα Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς. Οι «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» συζήτησαν σχετικές ιδέες μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Γαλλία με τον γενικό πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη κ. Κριστιάν Τιμονιέ. Η χώρα του; Πρώτη τουριστική δύναμη παγκοσμίως!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

8. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Предложението

48

Κοινό “μέτωπο“ και στις Βρυξέλλες ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Η παρουσία των περιφερειών με γραφεία στις Βρυξέλλες, αλλά και το δυναμικό των Ελλήνων και Βουλγάρων υπαλλήλων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, είναι τα κατάλληλα μέσα τόσο για την άντληση πληροφοριών για χρηματοδοτικές ευκαιρίες όσο και για την πυκνότερη παρουσία των φορέων μας στα κέντρα των αποφάσεων. Με κέντρο τις Βρυξέλλες οι χώρες από τις οποίες περιμένουμε τουρίστες έρχονται πιο κοντά! Η παρουσία του Σταύρου Δήμα και της Μεγκλένα Κούνεβα (φωτογραφία) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί απλώς την κορυφή της δυναμικής παρουσίας των χωρών μας στις Βρυξέλλες. Ας δικτυωθούμε καλύτερα με κάθε «δικό» μας!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΕΦΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΑΣΙΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

8. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Предложението

49

Κοινή αποστολή σε Κίνα - Ιαπωνία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών (Περιφέρειες)

ΕΛΛΑΔΑ 79

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Ήδη στην Κίνα αναχωρούν κάποιοι δήμαρχοι και νομάρχες. Τους Ιάπωνες τους ξεχάσαμε, όπως και τους ανερχόμενους Ινδούς. Μόνο με τη συνένωση δυνάμεων και την ισχυρή μας μυθολογία (με ματιά και μέσα του 21ου αιώνα) μπορεί να πιάσει τόπο η «έφοδός» μας στην Άπω Ανατολή. Χρειάζεται συστηματική προετοιμασία και η συνδρομή αρκετών επιστημονικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί κ.ά.). Η επόμενη γενιά Κινέζων τουριστών και θα μπορεί να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον πολιτισμό μας. Αν στα σχολεία της αχανούς χώρας υπάρξουν εκπαιδευτικά προγράμματα για την περιοχή μας θα έχουμε κάνει την πιο σημαντική επένδυση.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

8. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Предложението

50

Μαζί μας απόδημοι και μετανάστες ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Εξωτερικών, Επικρατείας

ΕΛΛΑΔΑ 39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Οι απόδημοι, Έλληνες και Βούλγαροι, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχής στις χώρες από τις οποίες προσδοκούμε να προσελκύσουμε τουρίστες. Αξίζει να γίνουν συστηματικές προσπάθειες για τη δικτύωση, τη διαρκή ενημέρωση και τη διεθνή μας προβολή. Να προωθήσουμε εκδηλώσεις και προωθητικές ενέργειες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την ενεργό συμμετοχή των μεταναστών μας. Δεν μας λείπουν οι διάσημοι Έλληνες και Βούλγαροι που θα μπορούσαν να συνδράμουν στη διεθνή προβολή της περιοχής. Εδώ η Μαρία Μενούνος ενθουσιάζει τα παιδιά, μέλη ενός παιδικού θιάσου που ανεβάζει έργα στην αλβανική γλώσσα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

8. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Предложението

51

Από τα όρη μας σε όλη την Ευρώπη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πληροφορίες - Προβολή

Αρμόδια Υπουργεία: Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών

ΕΛΛΑΔΑ

39

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 44

Έλληνες και Βούλγαροι είμαστε εθισμένοι με το βαλκανικό τοπίο: τα βουνά, τις κοιλάδες, τα ποτάμια μας. Σκεφθείτε τον έρμο τον Δανό, τον Ολλανδό , τον Βέλγο που ζει σε επίπεδη χώρα! Σε αυτή την άλλη Ευρώπη πρέπει να φθάσουμε με δράσεις προβολής, με τους απόδημους και τους μετανάστες μας. Για να δείξουμε πως εδώ υπάρχει μια φύση απαράμιλλη, ένας τόπος φιλικός και ανθρώπινος. Η τακτική επικοινωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει και μια ακόμη ευεργετική επίδραση. Θα ξεφύγουμε από τη γκρίνια και τη μιζέρια που χαρακτηρίζει πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής στις χώρες μας...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

3


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

Μετά την ανάγνωση δείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση

www.openhorizons.eu

Координатор:

Бойко Борисов

2.ΘΝΗΣ ΔΙΕ-

ΚΡΙΣΗ -

GSM 0888 914 590 e: anabul@mail.bg

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА МРЕЖА БЪЛГАРИЯ – ГЬРЦИЯ

Координатор за Благоевградска област:

Росинка Проданова

Съюз на Българските Журналисти

Съюз на Журналистите от Всекидневните Вестници на Македония-Тракия

Съюз на Българските Журналисти София 1000 Ул. "Граф Игнатиев" № 4 Тел: (02) 987 28 08 Факс: (02) 988 30 47 e: sbj_bg@mail.bg

GSM 0887 700 945 e: rossinka@gbg.bg

Координатор за Смолян скаобласт:

Георги Узунов

Тел. (00301) 6320 083 e: rodopivest@abv.bg

Координатор за област Кърджали:

Виолета Филипова

GSM 0878 221 212 e: stoyanova@abv.bg

Координатор за област Хасково:

Александър Бозаков

GSM 0885 847 376 e: bozakof@abv.bg

Министерство на Икономиката и Финансите на Гърция ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Инициатива на Европейския Съюз

Европейски Фонд за Регионално Развитие 3

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ  
ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ  

Οι 51 προτάσεις του Δικτύου Δημοσιογράφων Ελλάδας -Βουλγαρίας