Legyen jobb vidéken élni, legyen még jobb Mártélyon élni!

Page 1

Legyen jobb vidéken élni,

legyen még jobb Mártélyon élni! Lázár János országgyűlési képviselő tájékoztató kiadványaTisztelt Mártélyi Polgár! Április 3-án vasárnap ismét választások lesznek Magyarországon. Ennek a választásnak különösen nagy a tétje. Olyan politika készülődik vissza a hatalomba, amely a vidék rovására akarja támogatni a nagyvárosokat, kinyitná az ország kapuját a migránsok előtt és szabadjára engedné a rezsiárakat. Amit 12 év alatt közösen elértünk, azt néhány alkalmatlan vezető hónapok alatt tönkre tudja tenni. Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter országosan és helyben is bizonyították, hogy gyarapodás helyett lemaradást, béke helyett megosztottságot, rend helyett káoszt hoznak a mindennapokba. Meg kell védenünk tőlük az elmúlt évek eredményeit és a gyerekeink jövőjét itt, a Dél-Alföldön is! Ebben a kiadványban összegyűjtöttük azokat a fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt években közösen értünk el Mártélyon és a térségben. Az április 3-i választás tétje az, hogy ez a gyarapodást hozó politika folytatódik-e vagy megtorpan a fejlődésünk. Döntsünk a településünk és a saját jól felfogott érdekünk szerint!

Tisztelettel, Lázár János, az Ön parlamenti képviselője


Elérhetővé tenni mindent, ami az élethez kell

Nagylaknál több mint 4 milliárd forintból építettünk elkerülő utat, hogy a határforgalom zavartalanabb, a környékbeli települések élete pedig nyugodtabb lehessen

Ha nem akarjuk, hogy az emberek elvándoroljanak a szülőföldjükről, közelebb kell hozzájuk vinni mindazt, amire szükségük van. Ezért építünk vagy újítunk fel utakat, ezért fejlesztjük a közlekedési megoldásokat a választókerületben. Büszkék lehetünk rá, hogy a Dél-Alföld infrastruktúrája az egyik leggyorsabban fejlődő az egész országban! 2010 óta: Meghosszabbítottuk az M43-es autópályát az országhatárig. Megépítettük az északi és a keleti elkerülő utat Hódmezővásárhelynél. Felújítottuk a Hódmezővásárhely–Makó és a Makó– Maroslele közötti utakat.

Tudta? Az elmúlt négy évben több mint 90 milliárd forintnyi támogatást tudtunk kiharcolni a választókerület úthálózatának és közlekedésének fejlesztésére! Felújítottuk a királyhegyesi és az óföldeáki bekötőutat. Javítottuk a dél-alföldi települések közötti összeköttetést: Csanádalberti–Pitvaros, Székkutas–Nagymágocs, Mártély–Hódmezővásárhely közötti utak felújításával. Makón, a Rákosi úton körforgalommal tettük biztonságosabbá és gyorsabbá a közlekedést.

A választókerület egyik legnagyobb infrastruktúrafejlesztése volt, hogy megújult a Pitvaros–Ambrózfalva– Nagyér és a megyehatár közötti útszakasz

4

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

Közép-Európa első tram-trainjét indítottuk útjára Hódmezővásárhely– Algyő–Szeged között! (részletesebben ld. 13 oldal)


Védjük meg együtt a beruházások folytatását! Az is a választás tétje, hogy az eddig elindult fejlesztések folytatódnak-e. Ha összefogunk, az alábbi beruházások indulhatnak el a következő években: a Hódmezővásárhely–Maroslele közötti út felújítása, az Óföldeák–Maroslele közötti út felújítása, a régi 43-as út felújítása, a földeáki főutca felújítása.

Egészséges, olcsó és hamisítatlanul alföldi, mi az? A kerékpáros közlekedés! A Dél-Alföld minden szempontból alkalmas arra, hogy olyan kerékpár-közlekedése legyen, mint Dániának vagy Németországnak. Az európai színvonalú biciklis infrastruktúra kialakítása érdekében az elmúlt években újabb kerékpárutakat építettünk, illetve a kerékpározást támogató egyéb fejlesztéseket hajtottunk végre megyeszerte.

Tudta? Közel egymilliárd forintból megépítettük a Makó–Maroslele–Hódmezővásárhely közötti kerékpárutat. A hódmezővásárhelyi tram-train beruházásnak köszönhetően mintegy 1,5 kilométernyi új kerékpárút épült a városban és közel 900 kerékpár számára alakítottunk ki parkolóhelyet a megállók közelében. A kerékpárosok a szerelvényen is szállíthatják a járművüket!

AZ ITT ÉLŐK 2022 UTÁN IS NYEREGBEN ÉREZHETIK MAGUKAT: A Mezőhegyes–Pitvaros–Csanádpalota és az M43 autópálya közötti útszakasz

Előkészítettük a Csanádpalota–Pitvaros–Mezőhegyes közötti kerékpárutat: a következő parlamenti ciklusban ezt is megépítjük!

LEGYEN JÓ VIDÉKEN ÉLNI, LEGYEN MÉG JOBB MÁRTÉLYON ÉLNI!

5


Nem kell messzire mennünk az egészségünkért A Gyurcsány-korszak a vidéki kórházak bezárásáról szólt. A baloldali és liberális kormányok mindenkit a megyeszékhelyek felé tereltek, nem törődve a távolságokkal, a kényelmetlenségekkel

és a költségekkel. Az elmúlt években azonban a kistelepülések egészségügyi intézményei is megújultak. A Dél-Alföld élen járt a helyi egészségügy fejlesztésében is.

Tudta? Fejlesztettük az egészségházat Királyhegyesen és felújítottuk a rendelőt Nagylakon.

5 milliárd forintnyi támogatást harcoltunk ki, hogy Hódmezővásárhelyen és Makón fejleszthessük a helyi kórházat: ma ez Magyarország egyik legjobb gyógyító intézménye! Az elmúlt években felújítottuk az orvosi rendelőt Makón…

…és Kövegyen is.

6

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Tudta?

Csanádalbertin több mint 70 millió forintból építettünk új bölcsődeépületet.

Nálunk több gyerek születik, mint máshol! Jövője azoknak a településeknek van, ahol a fiatalok otthont teremtenek és családot alapítanak. Az elmúlt évtizedben sikerült megfékeznünk vagy lelassítanunk a fiatalok elvándorlását a választókerületből. Csanádalbertitől Székkutasig ismét több gyermek születik, mint 2010 előtt. Ehhez olyan beruházásokat kellett kijárnunk, amelyek a dél-alföldi családoknak azt üzenik: a szülőföldjükön is megtalálják mindazt, amire a gyermekük biztonságos fejlődéséhez szükség van. Pitvaroson közel félmilliárd forintból újítottuk fel az iskolát.

Közel 1,5 milliárd forintnyi forrást harcoltunk ki bölcsődék építésére. Így létesült vagy újult meg a bölcsőde: Csanádalbertin, Földeákon, Maroslelén, Kiszomboron. Összesen mintegy 285 millió forintot fordítottunk óvodaépítésre és -felújításra: Csanádalbertin, Földeákon, Nagyéren, Székkutason, Magyarcsanádon. Több, mint 500 millió forintot fordítottunk iskolafelújításra: Pitvaroson, hamarosan megújul a makói Almási utcai iskola épülete is 2,4 milliárd forintból. Mintegy 17 millió forintos összegből játszótereket és játszóudvarokat is kialakítottunk vagy felújítottunk: Nagylakon, Székkutason, Magyarcsanádon. Apátfalván 40 millió forintból újítottuk fel az óvoda konyháját, amely természetesen nem csak a gyerekeket látja el meleg étellel.


Kövegyen korszerűsítettük a polgármesteri hivatalt, a faluházat és a könyvtárat is.

Nagyéren 33 millió forintos felújítást hajtottunk végre a művelődési házon.

Makón több mint 2,5 milliárd forintos beruházással megépítettük az Alföld egyik legkorszerűbb kulturális intézményét: a vadonatúj könyvtárat és felújítottuk a környező teret.

A Dél-Alföld kulturálisörökség-védelmének egyik legnagyobb beruházása volt a kiszombori Rónay-kripta…

A városi életminőség a vidéki embereknek is jár Vidéken az embereknek több közük van egymáshoz, a helyi közösségek erősebbek, mint egy nagyvárosban. Ez szerintünk olyan érték, amelyet meg kell őrizni. Ezért harcoltunk ki és valósítottunk meg olyan fejlesztéseket, amelyek a közösségi életet segítik – legyen szó kultúráról, sportról, templomba vagy épp piacra járásról.

8

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

…és a kiszombori Rotunda felújítása, amelyre összesen mintegy 400 millió forintot fordítottunk. Óföldeákon felújítottuk a település büszkeségét: az erődtemplomot.


Nagyér új turisztikai attrakcióval gyarapodott: a kilátóval!

Mártélyon megépítettük a Makovecz-kápolnát.

Földeákon 1 milliárd forintból építettük meg a Dél-Alföld egyik legkorszerűbb kistelepülési sportcsarnokát!

Királyhegyesen közel 90 millió forintot fordítottunk a templom felújítására. Kültéri edzőparkkal gyarapodott Apátfalva…

…és Magyarcsanád is. Makón közel 400 millió forintos beruházással fejlesztettük a városi piacot.

Székkutason új piac- és vásárteret építettünk.


Most a vidék jön! A baloldal kormányzása alatt a vidék mindig a sor végére került, ha fejlesztésekről volt szó. A polgári, nemzeti kormány azonban változtatott ezen a gyakorlaton. Az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben olyan fejlesztéseket támogatott, amelyeknek köszönhetően egyre több fiatal maradt a szülőföldjén és alapított családot egy-egy kistelepülésen. A falvak, községek, kisvárosok gyarapodása különösen látványos volt itt, a Dél-Alföldön! Nagy megtiszteltetés, hogy az elmúlt évtizedben én képviselhettem az itt élők érdekeit az Ország­ gyűlésben és Magyarország kormányánál. Büszke vagyok rá, hogy együtt ilyen sok mindent értünk el.

10

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

Nagy terveink vannak a következő 10 évre is! A kormánnyal együttműködve Magyarország történetének legnagyobb vidékfejlesztési programját készítettük elő: 9000 milliárd forint juthat a magyar mezőgazdaság és vidék támogatására. Ennek a programnak az egyik legnagyobb nyertese a mi térségünk lehet! Április 3-án ezért a programért is küzdünk. Szavazzunk a folytatásra, hogy még jobb legyen vidéken élni és még jobb legyen Mártélyon élni!


A megosztottság ellenére is fejlődik Mártély! „Egy községet vagy várost könnyebb békében gyarapítani, mint akkor, amikor a polgármester hadat üzen Orbán Viktornak. Országgyűlési képviselőként azonban nem mondhatok le Mártély fejlődéséről sem, mert azt vallom, hogy előbb vagyunk dél-alföldiek, mint balvagy jobboldaliak. A gyarapodáshoz a mártélyiaknak is joga van.” Lázár János, Mártély parlamenti képviselője Magyarország kormánya támogatásával több mint 300 millió forintból újult meg a Mártély és Hódmezővásárhely közötti útszakasz és közel 60 millió forintot fordíthattunk külterületi utak felújítására. Eredményesen pályáztunk a tanyafejlesztési programhoz: 50 millió forintot nyertünk el, amelyből fontos fejlesztéseket tudtunk végrehajtani a mártélyi tanyavilágban. A kormányzat segítségével felújítottuk a polgármesteri hivatalt. Közel 50 millió forintos állami forrásból pedig megépítettük a Makovecz-kápolnát is. A település vezetésével vagy anélkül, de 2022 után is tovább fejlesztjük Mártélyt!

LEGYEN JÓ VIDÉKEN ÉLNI, LEGYEN MÉG JOBB MÁRTÉLYON ÉLNI!

11


A Hagymatikum az egész választókerületben új munkahelyeket teremt 2021-ben hatalmas előrelépést tettünk a Makovecz Imre által megálmodott élményfürdő megvalósításában. A világjárvány hatásának enyhítésére létrehozott Gazdaság-újraindítási Akció­tervből több mint 10 milliárd forintos támogatást jártunk ki a beruházás fölgyorsítására! A makói Hagymatikum nem pusztán egy turisztikai attrakció lesz a sok közül, hanem a helyi gazdaság motorja. A közvetlenül létrejövő munkahelyeken túl – a beszállítói láncon keresztül – minden környékbeli munkavállaló és vállalkozó nyertese lehet a beruházásnak.

Tudta? A Hagymatikum mellett 120 szobás szálloda is épülhet Makón! A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a fürdőfejlesztés hatására a jövőben akár az évi 200 ezret is elérheti a településen eltöltött vendégéjszakák száma. Ezért a meglévő szálláshelyek mellett újabbakra is szükség van. A turisztikai attrakciók és a szálláshelyek együttes fejlesztésével Makó belátható időn belül Gyula versenytársává válhat!


Mintaprojekt a Dél-Alföldön: elindult Magyarország legelső vasútvillamosa! Az elmúlt 120 évben nem volt példa arra, hogy olyan magyar településen induljon villamos, ahol korábban nem járt. A tram-train ráadásul 2 az 1-ben jármű: városhatáron belül villamosként, a települések között viszont dízelvonatként közlekedik. Az első hazai tram-train „közelebb hozza” egymáshoz Hódmezővásárhelyet és a megyeszékhelyet: így a hódmezővásárhelyiek és a környékbeli polgárok anélkül részesülhetnek a nagyvárosi élet előnyeiből, hogy el kellene költözniük a szülőföldjükről. A próbaüzem lezárultát követően a tram-train kínálja majd a leggyorsabb, legkényelmesebb és legtakarékosabb közlekedési megoldást Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa között.

A 8+4 SZERELVÉNYBŐL ÁLLÓ FLOTTA SZOLGÁLJA AZ UTASOKAT!

A tram-train szerelvényeket a spanyolországi Valenciában gyártja a világ egyik legprofibb vasútijármű-gyártó cége, a svájci Stadler. Az ún. citylink („városokat összekapcsoló”) vasútvillamos-kocsik: 216 férőhelyesek, 37 méter hosszúak, alacsonypadlósak és akadálymentesek.

A VÁSÁRHELYI, SZEGEDI ÉS ALGYŐI EMBEREKNEK EGY FILLÉRJÉBE SEM KERÜLT A BERUHÁZÁS! A tram-train projekt teljes egészében uniós forrásokból és Magyarország kormányának támogatásából valósult meg!

Tudta? A beruházás 15 ezer ingázó életét teszi könnyebbé. Ilyen sokan közlekednek naponta a két város között. Nekik nagy szükségük volt már egy olyan megoldásra, amely: időben és árban is versenyképes alternatívát kínál az autóhoz, a buszhoz és a vonathoz képest, kényelmes és biztonságos, „dugóbiztos” és hűtött/ fűtött, kerékpár és roller szállítására is alkalmas, ingyen wifivel felszerelt és lehetővé teszi az okostelefonok, laptopok töltését is.

ÁPRILIS 15-IG ÖN IS INGYENESEN UTAZHAT A TRAM-TRAIN­ EN!

Az utasforgalmi próbaüzem hónapjai alatt a vasútvillamoson utazóknak se jegyre, se bérletre nincs szükségük: ingyen és bérmentve használhatják a szolgáltatást!

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

13


A vidékiek embere a politikában, a Dél-Alföld képviselője az Országgyűlésben „A pályám során voltam már polgármester, frakcióvezető és miniszter, a legnagyobb büszkeségem mégis az, hogy a szülőföldem képviselője lehetek a Parlamentben. Másokkal szemben nem a budapesti vitákat hozom a választókerületbe, hanem épp fordítva: az itteni ügyeket viszem föl Budapestre, a kormány és az Országgyűlés elé vagy akár Brüsszelbe, az Európai Unió döntéshozói elé.

Lázár János az elmúlt 4 évben mintegy ötven fogadóórát tartott és legalább 1000 ügyben járt el.

Büszke vagyok rá, hogy az itt élők évek óta megtisztelnek a bizalmukkal, amit igyekszem munkával, eredményes lobbizással és a helyi érdekek határozott képviseletével meghálálni. Jó érzés azt látni, hogy közös munkánknak köszönhetően a Dél-Alföld az ország egyik legütemesebben fejlődő térsége!”

14

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

MTI Fotó: Rosta Tibor

Minden fórumon a szülőföldem érdekeit igyekszem érvényesíteni. Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll. Meghallgatom és meghallom a csongrád-csanádi emberek kéréseit, problémáit. Pártállástól függetlenül igyekszem segíteni mindenkinek, hiszen a vidéki emberek, elsősorban is a dél-alföldiek képviselőjének tekintem magamat a politikában.

„Stoptáblát kell mutatnunk azoknak a multiknak, akik azért jönnek Magyarországra, mert azt hiszik, itt ki lehet használni az olcsó munkaerőt” – mondta el Lázár János a makói Continental gumigyár kapcsán. Az országgyűlési képviselő fellépésének köszönhetően a gyár visszafizette Magyarország kormányának a tisztességtelenül fölvett munkahelymegőrző támogatást, a makói önkormányzat pedig jogi és anyagi segítséget nyújtott az elbocsátott munkásoknak.


Lázár János nagyapja 3,5 évig volt hadifogságban a Szovjetunióban. Ez a családi tragédia is hozzájárult ahhoz, hogy a képviselő a hadiárvák, hadigondozottak és hadiözvegyek ügye mellé állt. A II. világháború lezárásának 70. évfordulóján törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy a magyar állam minden áldozat leszármazottja felé lerója régi adósságát. 2018-ban 10.000 forintra emelték a járandóságot, amely azóta a nyugdíjemelés mértékével együtt nő. Országosan közel 87000 személy részesült a támogatásban, csak Csongrád-Csanád megyében több mint 3000 családot érintett.

LEGYEN JÓ VIDÉKEN ÉLNI, LEGYEN MÉG JOBB MÁRTÉLYON ÉLNI!

15


A 2022-es választás tétje nagyobb, mint az előzőé. A tét az, hogy a következő négy évben folytatódik-e Mártély fejlődése, vagy visszatérnek a 2010 előtti idők, amikor a vidéki települések mindig a sor végére kerültek a fejlesztéseknél…

AZ ÁPRILIS 3-I SZAVAZATUNKON MÚLIK, HOGY

Mártély is

előre menjen, ne hátra!

TÁMOGASSA

a vidékfejlesztés programját, bízza Mártély képviseletét Lázár Jánosra!

Kapcsolat 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. www.lazarjanos.hu

Telefon +36 30 571 32 46, +36 62 999 040 fb.com/lazarjanosfidesz

E-mail titkarsag@lazarjanos.hu

lazarjanoshivatalosoldala

Ingyenes tájékoztató kiadvány. Kiadja: Lázár János országgyűlési képviselő, 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.