Page 1

maminosunce broj 26/prosinac 2009.

Tata na porođaju TRUDNOĆA

Vrućica u

trudnoći Što učiniti?

BEBA

besplatni časopis za trudnice, mame i tate

Sretan Božić!

ZDRAVLJE

Prirodnim i zdravim putem zaštitite sebe i svoje dijete

Baby fitness Idemo vježbati!

DIJETE

Pričanje u snu issn 1845-4216

Kako postupiti?

r h . e c n u s o n i m a www.m


PNEUMOKOKNE BOLESTI LIJEČENJE I ZAŠTITA P ŠTO JE PNEUMOKOKNA BOLEST? O

P O

P O

Pneumokokna bolest je zajednički naziv za čitav niz oboljenja uzrokovanih bakterijom Streptococcus pneumoniae, poznatom i pod nazivom pneumokok. Najčešće zarazne bolesti uzrokovane ovom bakterijom su: meningitis, upala pluća, upala srednjeg uha, upala sinusa, bakterijemija, sepsa.

KAKO SE ŠIRI I TKO SE MOŽE ZARAZITI PNEUMOKOKOM? Pneumokok se prenosi s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem. Pneumokokom se može zaraziti bilo tko, na prvom mjestu djeca do dvije godine starosti, zatim djeca u jaslicama i vrtićima te djeca s kroničnim bolestima (npr. bolesti pluća, srca…i dr.).

KOLIKO JE OZBILJNA PNEUMOKOKNA BOLEST? Ona je, bez sumnje, među bakterijskim infekcijama vodeći uzrok bolesti među djecom mlađom od 2 godine diljem svijeta. Meningitis uzrokovan pneumokokom još uvijek je značajni uzrok smrti (do 10%), dok kod 20% preživjelih ostavlja trajne neurološke posljedice, čak i u razvijenim zemljama.

P KAKO SE LIJEČI PNEUMOKOKNA BOLEST? O

Prvi izbor u liječenju pneumokokne bolesti je penicilin. Međutim, u zadnjem desetljeću pneumokok je postao otporan na penicilin i neke druge antibiotike. Porast otpornosti pneumokoknih sojeva na penicilin danas predstavlja veliku prepreku u liječenju pneumokokne bolesti.

P MOŽE LI SE PNEUMOKOKNA BOLEST SPRIJEČITI? O P O

Najbolji način zaštite od invazivne pneumokokne bolesti je cijepljenje.

KOLIKO JE CJEPIVO UČINKOVITO? Cjepivo se pokazalo vrlo učinkovito u sprečavanju invazivnih pneumokoknih bolesti. Američki podaci kažu da je cjepivo učinkovito u spriječavanju invazivne pneumokokne bolesti više od 90%, a istraživanje rađeno na području Hrvatske pokazalo je da je 83% svih invazivnih pneumokoknih bolesti u djece do 2 godine starosti uzrokovano serotipovima sadržanim u 7-valentnom pneumokoknom cjepivu.

P JE LI CJEPIVO DOSTUPNO I U HRVATSKOJ? O

Konjugirano pneumokokno cjepivo je registrirano i dostupno u Hrvatskoj od 2007., ali se ne nalazi u kalendaru obveznog cijepljenja. Ukoliko želite znati nešto više o mogućnosti cijepljenja vašeg djeteta, upitajte svog liječnika pedijatra.

P KADA SE DIJETE MOŽE CIJEPITI? O

Konjugiranim pneumokoknim cjepivom mogu se cijepiti djeca već od dva mjeseca starosti i može se kombinirati s ostalim cjepivima iz kalendara obveznog cijepljenja.


maminosunce

www.

uvodnik

prosinac 2009.

Dragi moji! Vrijeme nas je pregazilo i stigao je i Božić. Sigurno ste već uvelike u kupnji božićnih darova, sastojaka za kolače... Peru se zavjese, prozori... A što rade vaši mališani? Stoje li sa strane gledajući užurbane nervozne roditelje ili se raduju Božiću i sudjeluju u pripremama? Isto kao što nas je vrijeme pregazilo pa je Božić stigao, a još nismo pospremili ljetnu odjeću, tako bi nas vrijeme moglo pregaziti pa će naši mališani izrasti u ljude, a mi ćemo shvatiti da nismo dovoljno dobro iskoristili vrijeme s njima. Govorim iz vlastitog iskustva. Moje starije ima već devet godina. Devet godina!? Kao da se jučer rodila! Gledam je i znam da sam odradila odličan posao jer izrasta u prekrasnog čovjeka. Svakoga me dana iznenađuje i nema dovoljno lijepih riječi kojima bih je mogla opisati. No isto tako, već sada žalim za svim trenucima koje sam propustila svih ovih godina. Mnogo radim, umorna dolazim kući, zatim treba pospremati, prati, glačati... A igra? Pa, za nju nemam vremena, niti snage... A znam da glačanje neće nikamo pobjeći, nitko se neće razboliti ako redovito ne operem kupaonicu, a moja će dječica u međuvremenu narasti, otići svojim putom i nitko mi nikada neće vratiti izgubljeno vrijeme. Razmislite o tome i iskoristite božićne blagdane za beskonačno valjanje po podu s kikićima, za smijeh i grljenje... To će biti najljepši božićni dar koji si možete međusobno pokloniti. O nečem sličnom piše nam i tata Marko na posljednjoj stranici časopisa pa vas pozivam da pročitate njegovo razmišljanje. Za Božić vam svima želim sve ono što sami želite, a iznad svega mnogo, mnogo ljubavi! Puse, Andrea

6

.hr

Impresum Izdavač: Educa, udruga za educiranje i informiranje javnosti Glavna urednica: Andrea Hribar Livada Marketing: Snježana Korajac 01/6198 913 snjezana@latrija.hr Irena Šimrak 01/6198 924 irena@latrija.hr Martina Šlogar 01/6198 924 martina@latrija.hr Uredništvo: 4. Vrbik 6, Zagreb tel: 01/ 6198 924 fax: 01/6198 787 urednistvo@ maminosunce.hr www.maminosunce.hr Grafička priprema: Latrija d.o.o. Tisak: Radin repro i roto d.o.o., Zagrebačka cesta 194, Zagreb Izlazi pet puta godišnje. Sljedeći broj izlazi u veljači 2010.


Sadržaj ❍

❍ ❍

Moja pisma 10 Vrućica u trudnoći 14 Porođaj počinje 18 Tata na porođaju 22 Vožnja djece 24 Higijena ruku 28 Fimoza kod dječaka 32 Prehlada 34 Upala uha i kašalj 36 Prirodnim i zdravim putem zaštitite sebe i svoje dijete 40 Dnevnik mame 42 Baby fitness 44 Afte - što je to? 46 Položaji nošenja 48 Moje dijete priča u snu 52 Njega prvih zubića 56 Retardacija u motornom razvoju 60 Darovi pčela za bolje zdravlje 66 Dispraksija u osnovnoj školi 70 Nagradna igra: Sigurnost u prometu 78 Novosti 80 Kutak za tate 84 Njam-njam savjeti 86 Za najmlađe 88 Oglasna ploča 90 Nagradna igra 92 Galerija maminih sunašca 94 Nešto za razmišljanje 98

18

22

❍ ❍

8

28

42

❍ ● 58


sve što želim podijeliti s uredništvom (ili drugim roditeljima)

Moja pisma!

Pozivam vas da nam i dalje marljivo pišete, podijelite s nama svoja veselja i brige, upite i nedoumice, a željno iščekujemo i vaše prijedloge. Potrudit ćemo se da vam pomognemo! Naša adresa je: Udruga Educa (Mamino sunce), IV. Vrbik 6, 10000 Zagreb, a pisati nam možete i putem e-mail adrese: urednistvo@maminosunce.hr.

Drago uredništvo! Moje malo sunce jučer je navršilo 2 mjeseca, zove se Karlo i upravo je utonuo u san nakon večere. Dok spava, a ja u drugoj sobi čitam “Mamino Sunce” na Internetu, njegovo disanje pratim baby respiratornim monitorom. Ovime vam zahvaljujem na tom krasnom i izuzetno korisnom poklonu, koji smo osvojili na nagradnoj igri iz prošlog broja. Odmah smo ga stavili u upotrebu, naravno. Inače, vaš časopis čitam od samog početka trudnoće. Bili ste mi i ostali od ogromne pomoći u raznim nedoumicama u kojima se mlada mama ponekad nađe! U prilogu šaljem sliku mojeg dečkića, koji se spremao na kupanje... Puno lijepih pozdrava iz Rijeke šalju vam Marina i Karlo Ugrin.

Zdravo!!! Zovem se Merfiz Omerovic i iz Tuzle sam. Veliki sam fan vasih novina pa sam odlucio da se i ja nađem sa svojom malom Dalilom među vašim mnogobrojnim čitateljima i da vam pošaljem par naših slika.

Dragi, odlučih vam predstaviti i ja svoje maleno sunašce, moju malenu Lauru. Samo ću jednom riječju reći što mislim o vama, a to je SAVRŠENI!!! Veselim se vašem časopisu kao malo dijete igrački i zaista, takvi trenuci podsjete nas na neka davna djetinjstva i vrate upravo tamo gdje se sada nalaze naša sunašca. Puno vas vole Gorana i Laura!!! Poštovani! Šaljem vam slike našeg dragog Luke u nadi da će koja naći svoje mjesto u vašem časopisu koji bi kao takav bio prekrasna uspomena i predivan poklon za naše dijete kad odraste. S poštovanjem, Goran Perković

Dragi moji, kada sam vas dobila prvi put oduševila sam se. Tako mali i slatki časopis nisam nikad još vidjela. Mislila sam opet neki časopis u kojem piše sve isto kao i u drugima, ali sam se prevarila. U svakom broju su super teme i baš je za čitanje od korica do korica.Stvarno ste naj i jedva čekam svaki novi broj, jer je uvijek nešto u njemu što mi treba za moju malenu i jer mi nitko drugi nema za dati savijet osim vas.Pozdrav od male Ane koja već ima 4 mjeseca.

NAJBRŽI PRETPLATNICI IZ PROŠLOGA BROJA KOJI SU OSVOJILI NALJEPNICU ZA AUTO: Kristina Peruško, Pula Ljiljana Krznarić, Karlovac Anica Drašković, Sveta Nedjelja Edita Ališahović, Slavonski Brod Karolina Tonković, Zagreb

10

Josipa Erhardt , Osijek Ljubica Đurić, Osijek Danijela Zirdum, Slavonski Brod Đurđica Šašvari, Kneževi Vinogradi Suzana Povoljnjak, Zagreb


Najbolje za djevojčice!!!

✷ www.latrija.hr/luna Svakog drugog mjeseca na kioscima ili u Profil Megastoreu!


Pretplatite se već danas na časopis Mamino sunce i postanite sretni vlasnik...

10

...jedne od naljepnica za automobil “Mamino sunce u autu” Pr vih 10 pretplatnika dobiva jednu od 10 naljepnica za automobil! Naša pretplata je tako malena jer se odnosi samo na troškove poštarine. Iznosi svega 49,00 kuna! Ispunite opću uplatnicu te njome uplatite 49,00 kuna na naš račun u RBA: 2484008-1103469221 te kopiju uplatnice s narudžbenicom pošaljite na našu adresu Educa 4. Vrbik 6, 10000 Zagreb, na fax: 01/6198 787 ili pošaljite potvrdu o uplati sa svojim podacima na e-mail adresu urednistvo@maminosunce.hr. Time ste se pretplatili na svih 5 brojeva koji izlaze u godini dana te očekujte prvi sljedeći broj Maminog sunca na svoju adresu!

UPUTE ZA iSPUNJAVANJE UPLATNICE PRIMATELJ: Udruga Educa, 4. Vrbik 6, Zagreb SVRHA UPLATE: Pretplata Mamino sunce IZNOS: 49,00 kn ŽIRO RAČUN: 2484008-1103469221

OVOM NARUDŽBENICOM NEOPOZIVO NARUČUJEM GODIŠNJU PRETPLATU (pet brojeva)

IME I PREZIME: ADRESA:

GRAD:

POŠTANSKI BROJ:

BROJ TELEFONA:

VLASTORUČNI POTPIS: Uz ovu narudžbenicu, molimo pošaljite kopiju uplatnice.


moja trudnoća // zdravlje

Vrućica u

trudnoći Vrućica je stanje povišene tjelesne temperature iznad 38°C. Vrijednosti između 37 i 37,9°C smatraju se subfebrilnima.

V

rućica se može javiti kao popratni simptom u sklopu virusnih ili bakterijskih infekcija dišnih organa, upala mokraćnih putova (mjehura i bubrega), uz zarazne bolesti i dr. Ukoliko se vrućica javi tijekom trudnoće obavezno se valja javiti na pregled kako ginekologu tako i liječniku obiteljske medicine, pogotovo ako uz vrućicu postoje i simptomi sa strane dišnih putova, probavnoga sustava i slično. Bitno je naglasiti kako bez savjetovanja s liječnikom (bilo ginekologom bilo liječnikom obiteljske medicine) u trudnoći nije uputno na svoju ruku uzimati nikakve lijekove. Povišenu tjelesnu temperaturu (38°C

14


dr. sc. Danka Mirić Tešanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije

 Sretan Božić!

Ukoliko se javi p ovišena temper atura u drugom e ili treć emu tromjes ečju tru dnoće obavez no se tr eba javiti gin ekologu na pregled .

i više) obavezno valja snižavati tuširanjem u mlakoj vodi i svakako lijekovima (u trudnoći se za to preporučuju preparati paracetamola koji se uzimaju u dozi od 500 mg u intervalima od po 6 sati, uvijek uz konzultaciju s liječnikom). Od općenitih preporuka nužno je znati da se kod povišene tjelesne temperature svima pa tako i trudnicama, preporučuje mirovanje u krevetu u dobro prozračenoj i ne pregrijanoj prostoriji, odjeća i prekrivači trebaju biti lagani da dodatno ne zagrijavaju tijelo, a u organizam je potrebno unositi laganu hranu i veliku količinu tekućine, posebice vodu, čaj i voćne sokove. Liječnik će pregledom i potrebnim laboratorijskim pretragama ustanoviti što je uzrok povišene temperature te propisati terapiju (antibiotike) ukoliko je potrebna ili će pacijenticu uputiti na detaljnije pretrage, ustreba li i u bolnicu.

Vrućica iznad 39,5°C tijekom prvog tromjesečja trudnoće (kada traje proces embriogeneze, tj. razvoja organa i organskih sustava) može, premda vrlo rijetko, zbog efekta zagrijavanja ploda, uzrokovati spontani pobačaj ili pak oštećenja u razvoju fetalnoga srca, mozga i neuralne cijevi. Ako se vrućica pojavi u prvih 12 tjedana trudnoće, potrebno je otići na pregled ginekologu i liječniku obiteljske medicine, a po potrebi i u bolnicu, da bi se otkrio glavni uzrok vrućice i njega liječilo. Trudnoću treba dalje pratiti, posebno ultrazvučno, između

11. i 13. tjedna treba izmjeriti nuhalni nabor i pacijenticu uputiti na rani biokemijski probir na kromosomopatije. Za daljnji tijek trudnoće savjetuju se detaljne ultrazvučne kontrole kojima će se pratiti rast i razvoj ploda. Ukoliko se javi povišena temperatura u drugome ili trećemu tromjesečju trudnoće obavezno se treba javiti ginekologu na pregled. U to vrijeme, vrućica vezana npr. uz težu upalu bubrega, može uzrokovati i prijevremeni porođaj. Vrućica tijekom drugog ili trećeg tromjesečja kao i vrućica za vrijeme porođaja može ➜➜➜

15


moja trudnoća // zdravlje Za no je bit remda j a r k a a, p titi d a vrućic m a p g i, a l za ć b zna, i u trudno alu a l o r p p v uz u se ja koja e vezana neće šć va, najče nih puto dice po diš slje iti po d. v a t os plo

➜➜➜

16

biti simptom intraamnijske infekcije (tzv. korioamnionitisa). Uzrok korioamnionitisa je prodor bakterija u amnijsku šupljinu. Tada su obično, osim vrućice prisutni i drugi specifični simptomi vezani uz to stanje, kao bolovi u trbuhu, pojačan, često vaginalni iscjedak neugodnog mirisa, tahikardija, krvarenje, prijevremeni trudovi. U slučaju sumnje na korioamnionitis, pacijenticu treba obavezno hospitalizirati. Za kraj je bitno zapamtiti da, premda prolazna, blaga vrućica koja se javi u trudnoći, najčešće vezana uz upalu dišnih putova, neće ostaviti posljedice po plod, savjetuje se trudnici da o povišenoj temperaturi koja traje dulje od 24 sata obavezno obavijesti svog nadležnog liječnika obiteljske medicine, ali i ginekologa, pogotovo ako je uz vrućicu prisutan i jedan od

sljedećih simptoma - napetost maternice, kontrakcije, probavne smetnje (primjerice mučnina, povraćanje, proljev) ili pak osip, tako da se na vrijeme može učiniti potrebna eventualna daljnja obrada i započeti s odgovarajućim liječenjem.

dr. sc. Danka Mirić Tešanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije Privatna ginekološka ordinacija dr.sc. J. Grujić Koračin Gupčeva zvijezda 1, Zagreb tel: 4667 642 i 4667 636 www.ginekologija-grujic.hr


moja trudnoća // porođaj

Porođaj počinje! T

jedni vašeg iščekivanja konačno su došli kraju. Ulazite u termin, a pitanje kada i kako započinje porođaj postaje sve veće i nedokučivo. Naravno, svi savjeti čine se nedostatni. Psihička spremnost, osjećaj sigurnosti u sebe i svoje tijelo te oslanjanje na intuiciju od izuzetnog je značaja za svaku ženu. Povjerenje u svoje tijelo i znakove koje ono odašilje, omogućit će prirodnije ophođenje i okoline koja vas okružuje. Čin samog porođaja zasigurno predstavlja vrhunac vaše trudnoće, toliko željeno fizičko direktno odvajanje, ali istovremeno zbližavanje vas i vašeg djeteta. Brojne trudnice muči hoće li znati prepoznati znakove početka porođaja. Osluškujte tijelo, ono vas zasigurno neće prevariti. Upoznavanje s rađaonskim traktom ustanove koju ste

18

odabrali za porođaj, kao i pripreme i vježbanje tehnike disanja podarit će vam osjećaj veće sigurnosti. Katkad prva stezanja, odnosno početne trudove možete zamijeniti kontrakcijama koje dovode do spuštanja i namještanja ploda. Pojedine žene osjećaju nelagodu koja se proteže u donji dio kralježnice poput menstruacijske boli. Ali zasigurno kada se pripremna faza ustali i započnu regularni trudovi ustaljenog ritma i snage, uz razvoj osjećaja boli nećete ih moći ignorirati. Oni postaju sve snažniji, ritmičniji i bolniji. Registriranjem trudova u regularnom ritmu od svakih 5 do 10 minuta u trajanju barem od pola sata, siguran je znak reguliranja kontrakcija u pravilne trudove koji će dovesti do promjena grlića, njegova skraćivanja i otvaranja, spuštanja i angažiranja vodeće česti. No, brojni znakovi

nadolazećeg porođaja javljaju se unutar nekoliko dana i sati prije nastupa samog porođaja. Češća stezanja te osjećaj da vam je dijete niže položeno negoli par dana ranije, uz osjećaj pojačanog pritiska na stidne kosti i kosti zdjelice, mjehur, uz naglašeniji osjećaj težine u nogama, osjećaj tromosti te katkad učestali nagon za mokrenjem i učestalija stolica, indirektni su pokazatelji da se vrijeme porođaja bliži. Ispadanje gustog sluzavog čepa ponekad popraćenog sukrvicom (Kristelerov cervikalni čep) neka vam bude važan pokazatelj mogućeg nastupanja porođaja unutar par dana. Zapažanje ovog vrlo važnog detalja može vam dati važan vremenski okvir u kojem možete očekivati nastupanje porođaja. Ukoliko unutar nekoliko dana, porođaj ne započne, javite se svome liječniku da ocjeni vaš nalaz


dr. sc. Ulla Marton, spec. ginekologije i porodiljstva

Oslušku

jte

tijelo, o

no vas no neće

zasigur

prevari

ti.

na grliću (njegovo sazrijevanje sukladno s dobi trudnoće). Često ispadanje sluzavog čepa može pratiti smanjenje dinamike pomicanja čeda, što je također indirektni pokazatelj skorog početka porođaja. Prsnuće vodenjaka svakako predstavlja dramatičan način objave početka porođajnog doba, na koje se bude svi alarmi kako same trudnice, tako i njezine bližnje okoline. Ovo svakako predstavlja ozbiljan znak da se spremite u rodilište. Prsnuće vodenjaka prepoznajete oskudnijim curenjem bezbojne tekućine koje se slijeva niz noge trudnice i ono je znak sigurnog početka porođaja. Kad ste shvatili da se kontrakcije javljaju u pravilnim vremenskim razmacima, nije nužno da jurite u vaše odabrano rodilište, uzmite ➜➜➜


moja trudnoća // porođaj

➜➜➜ vrijeme za sebe, mjerenjem vremena između kontrakcija moći ćete ocijeniti njihovu regularnost. Kretanjem po stanu, uz istezanje, sjedenjem na krevetu, podu ili na pilates lopti olakšat ćete si bol i nelagodu koja se javlja tijekom kontrakcija. Ukoliko imate mogućnost tuširanja topli mlazovi vode djelovat će smirujuće na vas i vaše tijelo, ublažiti osjećaj boli i povećati ugodu u razmacima između kontrakcija. Počnite mjeriti vrijeme između kontrakcija, uzmite vrijeme za sebe. Imajte na umu da prvorotkinja ima pravo na 18 sati trudova prije samog izgona - porođaja. Zasigurno će vam kućna atmosfera i poznati ambijent olakšati vrijeme dok trudovi ne uđu u fazu regularnosti. Pri prvom porođaju trudovi obično traju 12-14 sati pa je često bolje prvih nekoliko sati provesti u poznatom ambijentu..

20

VAŽNE NAPOMENE! KADA BEZ OKLIJEVANJA KRENUTI U RODILIŠTE: ✹ prsnuće vodenjaka, uputite se u rodilište ODMAH ✹ imate osjećaj da vam je trbuh stalno tvrd ✹ krvarenje sa ili bez osjećaja da vam je trbuh tvrd ✹ trudovi vrlo BOLNI i INTENZIVNI ✹ u terminu ste, a nastupila je bolna glavobolja, svjetlucanje ispred očiju, neugodan osjećaj na zvuk i svijetlost ✹ trudovi prije navršenih 36 tjedana ✹ kada nastupi regularnost trudova po svom intenzitetu i dinamici, javljaju se svakih 5 minuta u trajanju barem od pola sata ✹ ukoliko ste već majka, a prethodni je porođaj tekao relativno brzo i bez vašeg subjektivnog osjećaja velike boli. Torba neka vas čeka spremna, nakon 34. tjedna, ukoliko je uredna trudnoća, jer ulaskom u 37. tjedan, vi pomalo ulazite u razdoblje termina.

dr. sc. Ulla Marton, spec. ginekologije i porodiljstva Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo dr. Marton Andrije Hebranga 20, Zagreb tel: 01/4811 336


moja trudnoća // porođaj

Tata na porođaju

Rođenje djeteta je najintenzivniji životni događaj u kojem se prožimaju sreća, veselje, nestrpljenje, strepnja, strah, neizvjesnost...

D

anašnja rodilišta nude očevima priliku da prisustvuju tom događaju, da svojim prisustvom

22

pruže potporu svojoj partnerici, da joj olakšaju bol i skrate vrijeme te zajednički ugledaju dugoiščekivano dijete. Taj jedinstveni događaj dodatno

će produbiti vaš odnos, unijeti dodatnu bliskost u vaš život. Iako je rođenje djeteta predivan događaj, sam čin porođaja


dr. Zdravko Jeleković, specijalist ginekologije i opstetricije

nekima zna biti i neugodno iskustvo - bol kroz koju prolazi partnerica, osjećaj straha za partnericu i dijete, sumnja u sebe (jesam li dovoljno hrabar?), asistiranje kod porođaja od strane medicinskog osoblja, vika, plač, krv, plodova voda, izgled tek rođenog djeteta... No što više o nečemu znamo, to su strah od toga i neugodna iskustva manja. Stoga je priprema za porođaj poželjna, a u nekim rodilištima će vam biti potrebna i potvrda o pohađanju trudničkog tečaja ukoliko želite prisustvovati porođaju. Danas postoje brojni načini za prikupljanje podataka o trudnoći i porodu: trudnički tečajevi, ginekolog i primalja, časopisi, web stranice i DVD –i koji se tematski bave trudnoćom i porođajem... Druženje s drugim roditeljima, onima koji to jesu i koji će to tek postati, pomoći će vam da izmijenite iskustva.

Ako još niste sigurni hoćete li biti na porođaju, dajte si vremena, odlučiti možete i u zadnji čas. Kada dođe taj dan i vi dovedete svoju partnericu u kliniku, riješite formalnosti oko prijave, dođete u rađaonicu, vaše će mjesto biti uz glavu vaše partnerice (primalja

i ginekolog su „na mjestu zbivanja“). Neki budući očevi ne mogu podnijeti posljednju „žestoku“ fazu (izgon djeteta) pa im se nudi da je „preskoče“... ali prije no što donesete konačnu odluku, razmislite nije li upravo prvi pogled na dijete vrhunac događaja zbog kojega ste tu.

dr. Zdravko Jeleković, specijalist ginekologije i opstetricije Ginekološka ordinacija, Zagreb, Horvaćanska 120 tel: 363 6699

Lječilište Veli Lošinj ✷

✷ ✷

✷ Jedinstvena mikroklima ✷ Zrak bogat morskim aerosolom i eteričnim uljima ljekovitog bilja park-šume Podjavori ✷ Klinički dokazan dugotrajan blagotvoran učinak na bolesti dišnih putova i kože kod djece i odraslih ✷ 130 godina duga tradicija ✷ Ugovor s HZZO-om ✷ Boravak roditelja s djetetom u sobi tijekom liječenja ✷ Medicinski nadzor 24 sata ✷ Iskoristite zajedničko obiteljsko ljetovanje da osigurate mirnu zimu svom djetetu oboljelom od astme ili spastičnog bronhitisa ✷ Izvanredni rezultati u liječenju atopijskog dermatitisa uz nadzor specijaliste dermatologa ✷ Od proljeća 2010. godine uvodimo primjenu hipoterapije i terapije jahanjem u dječjoj rehabilitaciji

Tel. 051-236-111 info@ljeciliste-veli-losinj.hr www.ljeciliste-veli-losinj.hr


moje dijete // sigurnost

Vožnja djece u smjeru suprotnom od smjera vožnje Roditelji se vesele svakom napretku svog djeteta, ali stručnjaci poručuju: prelazak u autosjedalicu okrenutu u smjeru vožnje ne predstavlja napredak za sigurnost djeteta

O

d rođenja i tijekom prve godine života, djeca se redovito voze u autosjedalicama okrenutim suprotno od smjera kretanja automobila. To su autosjedalice grupe 0 i 0+ namijenjene djeci težine od 0 do 9 odnosno 13 kg (popularna „jaja“). Prije su se proizvodile samo autosjedalice iz grupe 0 (0-9 kg) ali, kako je dokazano da autosjedalice iz grupe (9-18kg) okrenute u smjeru vožnje ne pružaju dovoljnu zaštitu za malu djecu, osmišljena je grupa 0+ u kojoj je moguće djecu voziti okrenutu suprotno smjeru vožnje do težine od 13kg. Roditelji u Skandinaviji, na čelu sa Švedskom već su pred trideset godina otišli korak dalje: voze svoju djecu u smjeru suprotnom smjeru vožnje do četvrte ili čak pete godine života. Zašto? Najčešći su i najopasniji

24

frontalni i bočni sudari. Na njih se odnosi 96% svih sudara, događaju se pri većim brzinama i za njih je karakteristično da se u koliziji nalaze dva vozila koja su se do tada kretala u suprotnim smjerovima. Prilikom sudara najopasnije ozljede vezane su uz glavu i vrat djeteta. Kada je dijete okrenuto u smjer vožnje njegovo tijelo zadržavaju pojasevi autosjedalice, a njegova relativno velika i teška glava (koja kod male djece iznosi oko 25% težine tijela) nastavlja kretanje prema naprijed. Taj nagli pomak glave prema naprijed u frontalnom sudaru izlaže djetetov osjetljivi vrat

opterećenju, čije posljedice mogu biti kobne po život djeteta. Također, lubanja i lice izloženi su udarcima fragmenata koji u slučaju sudara lete po kabini vozila, pogotovo zato što ➜➜➜


www.besafe.com.hr

Grupa 0+ i 1 / 0-18 kg od 0 do 4 godine

Najbolja na ADAC-ovom testu* do četvrte godine života u smjeru suprotnom od smjera vožnje

*ako je postavljena u smjeru suprotnom od smjera vožnje

BeSafe Pregnant automobilski pojas za trudnice koristi se od drugog mjeseca trudnoće

iZi Sleep

iZi Comfort X1

iZi Up X2

Grupa 0+ / 0-13 kg od 0 do 12 mjeseci sa ili bez ISOfix-a

Grupa 1 / 9-18 kg od 12 mjeseci do 4 godine sa ili bez ISOfix-a

Grupa 2-3 / 15-36 kg od 4 do 12 godina

ZAGREB: fun4mum, Ilica 185, tel: 3704-786 RIJEKA: Beba centar, Verdieva 17a, tel: 051 313 135; Beba exclusive, TOWER CENTER, 2. kat, Kamova 81a, tel: 051 459 557


moje dijete // sigurnost koja su se do tada kretala u istom smjeru i da prednje vozilo ispred sebe obično ima dodatan prostor za zaustavljanje.

➜➜➜ glava, povučena silom udarca izlazi iz zaštićenog okvira autosjedalice. Osim ozljeda glave i vrata, mogu se dogoditi i ozljede unutrašnjih organa radi pritiska pojaseva kojima je dijete vezano u autosjedalici. U autosjedalici postavljenoj unatrag sila frontalnog udarca raspoređuje se na čitava leđa i glavu djeteta. Kad je dijete u takvoj autosjedalici, vrat i kralježnica djeteta ostaju u ravnini, a naslon autosjedalice apsorbira sile sudara. Glava djeteta zadržava se unutar autosjedalice, a leđni dio autosjedalice štiti dijete od udarca u razbijene dijelove vozila ili druge predmete koji ulaze u automobil prilikom sudara. Kod preostalih 4% sudara koji se događaju odostraga sile uglavnom nisu toliko jake, pogotovo stoga što se tada najčešće sudaraju dva vozila

26

Iz navedenih razloga sve veći broj stručnjaka preporučuje vožnju djece u smjeru suprotnom od smjera vožnje što je duže moguće, barem do treće godine života djeteta. Ako ni tada dijete po težini ili visini ne preraste svoju autosjedalicu, dobro ga je zadržati u suprotnom smjeru do četvrte ili čak pete godine života. Istraživanja koja provode osiguravajuća društva pokazala su da je rizik da dijete pogine ili bude ozbiljno ozlijeđeno pet puta veći u sjedalici koja je postavljena u smjeru vožnje u usporedbi s onom koja je postavljena u suprotnom smjeru. Sjedalice za djecu stariju od godine dana postavljene suprotno od smjera vožnje u

Skandinaviji su se počele masovno koristiti mnogo prije nego u ostatku svijeta. Koliko su korisne vidljivo je iz statističkih podataka o automobilskim nesrećama. Usporedimo li švedske statistike o nesrećama npr. s njemačkim statistikama, razlike su znatne. Kao što prikazuje priloženi graf, u prvoj godini života, dok se sva djeca voze u smjeru suprotnom od smjera vožnje (u „jajetu“), broj

ozljeđene djece u Njemačkoj samo je malo veći nego u Švedskoj. U drugoj godini života, kada je većina njemačkih roditelja okrenula dijete u smjeru vožnje, broj ozlijeđene djece u Njemačkoj značajno je veći nego u Švedskoj. Isti ishod vidi se u trećoj pa i četvrtoj godini života. Konačno, za djecu nije ni opasno ni neudobno da


PREPORUKE: Kao prvu autosjedalicu svakako nabavite autosjedalicu kategorije 0+ (0-13kg) i nastojte svoje dijete što duže voziti u toj autosjedalici. Nakon što dijete (po visini ili težini) preraste autosjedalicu grupe 0+ (između 9 i 18 mjeseci), nastojte dijete voziti u kombiniranoj autosjedalici okrenutoj suprotno smjeru vožnje. Što kasnije (tek kada dijete po visini ili težini preraste sjedalicu okrenutu suprotno smjeru vožnje – obično oko četvrte godine života) vozite svoje dijete u autosjedalici okrenutoj u smjeru vožnje. im prostor za noge bude ograničen (tako i tako djeca vrlo rijetko sama od sebe drže noge ispružene). Također, ako su od rođenja navikla gledati van kroz vlastito, stražnje staklo automobila vjerojatno će smatrati da im okretanje u smjeru vožnje smanjuje vidljivost i ograničava pogled iz automobila. Ono što je od svega najbitnije je zaštititi djetetovu

glavu i vrat od siline udarca, a okretanje trogodišnjaka u smjeru vožnje, znači da se zaštita koju pruža autosjedalica smanjuje s oko 95% na 50%. Stoga, neka okretanje u smjeru vožnje ostane korak u životu vašeg djeteta koji ćete odgoditi za što kasnije.

!

POSEBNA PONUDA 1.499,00

1.199,00 kn

Ovime naručujem autosjedalicu BeSafe

iZi Sleep 0+

ADRESA:

GRAD:

POŠTANSKI BROJ: E-MAIL:

BROJ TELEFONA:

IME I PREZIME:

POTPIS:

Trošak poštarine uključen u cijenu. Ponuda vrijedi do isteka zaliha. Narudžbenicu pošaljite poštom, faksom ili e-mailom na: Mikroedra d.o.o., Kukuljevićeva 20, 10000 Zagreb, tel: 01 48.22.132, fax: 01 48.22.133, info@mikroedra.hr, www.besafe.com.hr


moje zdravlje

mr. sc. Bernard Kaić, dr. med. Tatjana Nemeth Blažić, dr.med.

 Sretan Božić!

Higijena ruku važna mjera prevencije infekcije ZAŠTO JE HIGIJENA RUKU VAŽNA? Pravilna i redovita higijena ruku, odnosno redovito pranje ruku dobar je, jednostavan i jeftin način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama kao što su obična prehlada, gripa, infektivni proljevi, zarazna žutica.

IZ POVIJESTI Sredinom 19. st. dr. Ignaz Phillip Semmelweiss, porijeklom Mađar, otkrio je važnost higijene – uvidio je da je puerperalna sepsa (babinja groznica) zarazna bolest i da se njena učestalost može drastično smanjiti uvođenjem higijenskih mjera pranja ruku

28

medicinskog osoblja. Radio Redovit oi je u porodiljskoj klinici u praviln o pranje Bečkoj Općoj bolnici. ruku sp U to vrijeme u Beču riječit ć e širenje su postojale dvije većine zaraznih porodiljske klinike, bolesti koje se jedna za studente, mogu prenije a druga za primalje. ti nečis tim Semmelweis je uočio da rukama . u prvoj klinici, u kojoj se provodila nastava za studente, svaka deseta rodilja umire od stroge mjere čistoće i uveo tzv. babinje groznice. U isto obvezno pranje ruku otopinom vrijeme, na drugoj klinici, na klornog vapna prije svakog kojoj su se poučavale primalje, vaginalnog pregleda. Nakon smrtnost je bila znatno manja. uvođenja te mjere u Bečkoj To otkriće ga je mučilo. Pažljivo bolnici smrtnost je u roku proučivši uvjete rada na obje nekoliko tjedana pala s 12% klinike, spoznao je da je babinja na 3%. groznica, odnosno puerperalna sepsa posljedica „otrovanja krvi“ uslijed kontaminacije s ŠTO SU organskom tvari MIKROORGANIZMI? U mikroorganizme ubrajamo koja se nalazi u bakterije, viruse, gljive i leševima. Naime, praživotinje. Neki od njih mogu na prvoj klinici, biti uzročnici bolesti. Površina studenti medicine naše kože nije sterilna – na radili su sekcije na njoj se nalaze mikroorganizmi leševima, a zatim koji su stalni „stanovnici“ naše nečistim rukama kože i nazivaju se rezidentna pregledavali mikroflora. Oni imaju veliku rodilje. Nakon ulogu u zaštiti od patogenih te spoznaje, mikroorganizama, odnosno Semmelweis je onih koji mogu izazvati odmah odredio


Brz i siguran način kako spriječiti širenje zaraznih bakterija i virusa!

Savica Šanci 153, Zagreb tel: 01/240 90 85, 240 92 85 fax: 01/240 45 94 e-mail: info@permacon.hr

Bebe i mala djeca do pet godina starosti, najugroženiji su dio populacije obzirom na zarazu raznim patogenim mikroorganizmima i virusima. Tek rođena djeca imaju početni imunitet koji su primili od majke kroz pupčanu vrpcu i kasnije majčinim mlijekom. Međutim kako ih najbolje sačuvati od zaraze u vrijeme kad im taj imunitet počinje slabiti? Prvo i najvažnije – pranjem ruku uvijek kad im pristupamo. No kad nam voda i sapun nisu dostupni, potrebno je koristiti sredstva za dezinfekciju i suho pranje ruku. A kad djeca porastu, beskrajne su opasnosti od nečistih ruku. Igranjem u parkovima, diranjem raznih predmeta i životinja pa zatim stavljanjem ruku u usta ili uzimanjem hrane takvim rukama, povećava se opasnost od zaraze. Zato Wet`s alkoholni gel imajte uvijek pri ruci za očuvanje zdravlja vašeg djeteta.

bolest. Tijekom svakodnevnih aktivnosti ruke se kontaminiraju mnoštvom mikroorganizama iz okoline – preko kontakata s kontaminiranim površinama, predmetima, ljudima, životinjama, itd. Te mikroorganizme koji nisu stalno prisutni na koži ruku, nego se povremeno na njoj nakupljaju kontaktom, nazivamo tranzitorna mikroflora. Potencijalni uzročnici bolesti mogu se putem kontaminiranih ruku unijeti u organizam kroz probavni sustav (usta), dišni sustav (nos), spojnicu oka ili preko oštećene kože (veće ili manje rane na koži, ogrebotine).

KAKO MOŽEMO SPRIJEČITI ŠIRENJE PATOGENIH MIKROORGANIZAMA?

osjetljiva za infekcije.

KADA TREBA PRATI RUKE? Naravno uvijek kad su vam vidljivo uprljane. No sjetite se oprati ih i: Prije: - jela (obroka) / pripreme hrane, - dojenja / hranjenja djeteta, - aktivnosti koje obavljate s djetetom, posebice novorođenčetom i dojenčetom, - dodirivanja usta, nosa ili očiju, - kontakta s bolesnom osobom. Poslije: - uporabe toaleta (zahoda),

- brisanja nosa, kašljanja, kihanja i sl, - mijenjanja pelena, - dodirivanja predmeta kontaminiranih tjelesnim izlučevinama ili krvlju, - kontakta s bolesnom osobom, - kontakta sa životinjama, - nekih aktivnosti kao što je npr. iznošenje smeća, čišćenje, - povratka u dom izvana (iz šetnje, igranja, kupovine...), - u svim slučajevima kada su ruke potencijalno kontaminirane.

POSTUPAK HIGIJENSKOG PRANJA RUKU - skinite prstenje i ostali nakit, ➜➜➜

Redovito i pravilno pranje ruku spriječit će širenje većine zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama. Naviku redovitog pranja ruku treba usaditi u navike ponašanja već u ranom djetinjstvu. Zaštitite rane (posjekotine, ogrebotine) zavojima, flasterima ili zaštitnim rukavicama, jer je oštećena koža

29


moje zdravlje

➜➜➜ - ruke namočite u tekućoj, po mogućnosti toploj vodi, - ruke nasapunajte sapunom (bolje je koristiti tekući sapun, no ako koristite običan sapun, pripazite da je na podlozi s koje se voda može ocijediti), dobro istrljajte cjelokupnu površinu ruku: dlanove, nadlanice, površine kože između prstiju, područje ispod noktiju, kožu zapešća, u trajanju 30 sekundi, - isperite cjelokupnu površinu kože ruku (šake i zapešće) pod tekućom (toplom) vodom, - osušite – obrišite ruke. Ako koristite pamučni ručnik, isti treba služiti samo za brisanje ruku i često se mora mijenjati, a ne smije ga koristiti druga osoba. Ako perete ruke u javnom toaletu (u restoranu, kafiću, trgovini i sl.), ruke osušite papirnatim ručnikom, slavinu zatvorite papirnatim ručnikom, izbjegavajući kontakt oprane kože ruku sa slavinom. Uporabljeni papirnati ručnik bacite u koš. U takvim toaletima ruke se mogu umjesto brisanja papirnatim ručnikom, osušiti na aparatu s toplim zrakom. Pri izlasku iz toaleta, izbjegavajte rukama dodirivati okolne površine.

30

HIGIJENSKA DEZINFEKCIJA RUKU

se nakon standardnog pranja ruku u svrhu antisepse, naročito u bolničkim uvjetima te se tako u dodatnoj mjeri nakon običnog, redovitog pranja ruku, smanjuje broj mikroorganizama tzv. tranzitorne flore na minimum. Primjenjuju se nakon pranja ruku sapunom i vodom, utrljavaju se u kožu ruku prema uputama proizvođača, a najčešće je to oko 30 sekundi, sve dok se koža ne osuši. Dezinfekcijska sredstva treba birati pažljivo, vodeći pritom računa o njihovim aktivnim sastojcima i karakteristikama, a upotrebljavati ih samo kada želimo postići produljenu antimikrobnu aktivnost na rukama ili kada nemamo vode u blizini.

Za tu svrhu na tržištu postoji više pripravaka. Ova sredstva upotrebljavaju

Kada sapun i voda nisu dostupni, ruke se mogu

oprati preparatima koji sadrže dezinficijense. Na tržištu postoje u nekoliko oblika: kao tekućina za ispiranje ili kao vlažne maramice ili ručnici. Korisni su medicinskom osoblju (npr. rad na terenu, kućne posjete i sl.), a i u svakodnevnom životu (npr. na putu, na izletu, u parku, na ulici, nakon posjeta bolnici, nakon vožnje autobusom ili tramvajem) kada nema vode u blizini.


Bosanska 32, Zagreb tel: 370 84 10 www.posh.com.hr


moja beba // zdravlje

Branka Maslać, dr. med. spec. ped.

Fimoza i razvoj prepucija kod dječaka Fimoza je suženje otvora prepucija (kožice) tako da se on ne može prevući preko glansa (glavice) penisa.

N

ormalno je prepucijalna koža hipertrofična. Unutrašnji list prepucija u novorođenčeta i dojenčeta je rahlo slijepljen s glansom (glavicom muškog spolnog organa) i to je tzv. fiziološka fimoza. Ona u toku prve godine života štiti nježnu površinu glansa od iritirajućeg

32

djelovanja mokraće koja se u pelenama amonijakalno raspada. Normalnim razvojem i fiziološkim erekcijama adhezija (sljepljenje) postepeno spontano nestaje. Prepucij se odvaja od glansa (glavice), smekšava se, a fiziološki uski otvor prepucija postepeno se povećava, tako da se prepucij (kožica) bez zapreke može

prevući preko glansa (glavice) penisa u većini slučajeva s dvije godine života. Prava fimoza može biti kongenitalna ili stečena. Kongenitalna je rijetka, prepucij je tu hipertrofičan poput rila, otvor vrlo uzak, a pri mokrenju se može vidjeti baloniranje prepucija zbog nakupljanja mokraće između


Sve za vaše dijete

“Pikolo” Đakovo Bana Josipa Jelačića 67 31400 Đakovo tel: 031 812 803

“Pikolo” Požega Stjepana Radića 27 34000 Požega tel: 034 271 300

“Pikolo” Slavonski Brod Petra Krešimira IV 28 35000 Slavonski Brod tel: 035 415 699

“Pikolo” Osijek 11 Trg Lava Mirskog 3 31000 Osijek tel: 031 209 001

“Pikolo” Osijek 1 Vinkovačka cesta 39 31000 Osijek tel: 031 274 955

VELEPRODAJA: INTER - TRADE d.o.o., Ruščica 72b, 35000 Slavonski Brod tel: 035 442 768, fax: 035 404 010, e-mail: inter-trade@sb.t-com.hr, www.inter-trade.com.hr

glansa i suženog otvora na prepuciju. U stečenom obliku fimoze koža prepucija je ožiljkasto promijenjena zbog prethodnih upala ili ozljeda. Pokušaje nasilnog prevlačenja kože prepucija preko glavice penisa u novorođenčeta i dojenčeta treba izbjegavati jer to traumatizira (prepucij) kožicu i zna biti uzrok stvaranja ožiljaka s trajnom fimozom. Kod hipertrofične fimoze često se zapaža također simptom baloniranja prepucija jer se pri mokrenju nakupi urin između glavice i suženog otvora kožice. Svaka prava fimoza zahtijeva kirurško liječenje tj. cirkumciziju (nakon rezanja suženog dijela kožice zašije se unutarnji list kožice). Ako se kod suženog

prepucijskog otvora tj. fimoze, nasilno prevuče kožica preko glavice penisa razvit će se parafimoza. Glavica bude ukliještena u suženom otvoru kožice, razvije se jak otok glavice i repozicija (vraćanje u prvobitno stanje) nije više moguće bez stručne pomoći. Ako takvo stanje potraje, nastupa vaskularna obstrukcija (oštećenje krvnih žila) pa i gangrena glavice. Parafimoza obično nastaje pri čišćenju glavice. Ručna repozicija (vraćanje u prvobitno stanje)

parafimoze uspijeva u biti u svih pacijenata unutar 24 sata, a ukoliko ne uspije potreban je operativni zahvat. Repozicija (vraćanje u prvobitno stanje) redovito uspijeva tako da se palci stave na glavicu, a kažiprst i srednjaci na penis pa se potiskuje glavica prema unutra, a kožica se povlači prema van. Ukoliko ne uspije digitalna repozicija pristupa se operativnom zahvatu, odnosno dorzalnoj inciziji prepucija, a nakon što splasne edem učini se cirkumcizija.

Branka Maslać, dr. med. spec. ped. Pedijatrijska ordinacija Ivanićgradska 38, Zagreb Tel: 01/2335 472

33


moja beba // zdravlje

Prehlada SIMPTOMI PREHLADE Simptomi prehlade su iscjedak iz nosa, kihanje, osjećaj punoće i podražaja u nosu i u ždrijelu. Iscjedak iz nosa je u početku vodenast, zatim sluzav i često sluzavognojan. Sluznica nosića, koji je malen, otekne te nos postaje neprohodan za ulazak zraka, to jest za disanje. To izaziva nezadovoljstvo, plač, odbijanje jela kao i osjećaj bolesti. Njuh se polako gubi i nestaje. Ponekad oslabi sluh, jer zadeblja i sluznicu tube prema uhu. Nemogućnost disanja dovodi do nemirnog sna. Uz umor, nevoljkost, razdražljivost može se javiti i blago povišena temperatura.

TKO JE UZROČNIK PREHLADE? Virusi i to rinovirusi kojih ima više od stotinu slojeva.

KAKO I KADA NASTAJE PREHLADA? Prehlada se javlja tijekom cijele godine, a najučestalija

34


dr. Vesna Perić Matošević, spec. pedijatar

je tijekom zimskih mjeseci. Prenosi se izravnim dodirom putem kapljica te su česte epidemije u kolektivima kao što su jaslice i vrtići. Zaštita je kratkotrajna i zato postoji nekoliko napadaja godišnje.

TRAJANJE PREHLADE Prehlada traje većinom sedam do osam dana. Ponekad dolazi do upale grla, glasnica ili bronhitisa. U slučaju povišene temperature ili jačih smetnji disanja treba se javiti liječniku. Bol u uhu također zahtijeva pregled liječnika. Liječenje je simptomatsko. Za uspostavljanje funkcije nosa savjetuje se čišćenje nosa fiziološkom otopinom, sljezovim kapima ili kapima na bazi morske vode. Za oporavak sluznice nosa primjenjuju se različite kapi.

KAKO SE ZAŠTITITI? Izbjegavanje kontakata s oboljelima, izbjegavanje zatvorenih prostora u zimskim mjesecima, uzimanje vitaminskih pripravaka kao i pijenje toplih napitaka.

Pedijatrijska ordinacija dr. Vesna Perić Matošević Grižanska 4, Zagreb tel. 2995 543


moja beba // zdravlje

Upale uha i kašalj UPALE UHA U dječjoj dobi susrećemo se s upalama vanjskog i srednjeg uha. U vanjskom dijelu uha – u zvukovodu često nalazimo naslage ušne smole ili cerumen. Cerumen je polutekuć i svijetlo

36

žut, a kad se stvrdne postane tamno smeđe do crne boje. Začepljenje zvukovoda cerumenom uz smanjenje sluha dovodi i do pojave bolova. Čepove cerumena odstranjujemo ispiranjem uha

ušnom štrcaljkom. U uhu se može naći i strano tijelo (insekti ili vata, kamenčić, grašak...) koje se također uklanja ispiranjem. Upala vanjskog uha – Otitis externa karakterizirana je


dr. Vesna Perić Matošević, spec. pedijatar

zatvorenim otvorom zvukovoda i jakom boli. Ozljede vanjskog zvukovoda nastaju pri čišćenju zvukovoda oštrim predmetima i štapićima. Kako bismo spriječili ozljedu zvukovoda strogo zabranjujemo upotrebu štapića za čišćenje uha.

BOLESTI SREDNJEG UHA

Sluznica srednjeg uha je nastavak sluznice iz područja ždrijela i Eustahijeve tube. Zbog toga se upala iz nosa i ždrijela može proširiti i na srednje uho. U dječjoj dobi tuba je kratka i široka te je upala srednjeg uha češća. Kod akutne upale sluznice nosa – nazofarinksa uz povećanje adenoida zatvara se ušće tube te srednje uho ➜➜➜


moja beba // zdravlje

➜➜➜ gubi kontakt s atmosferom, zrak koji se normalno nalazi u uhu se resorbira i dolazi do sekrecije u uhu. Znaci bolesti: nagla pojava neutješnog plača, zabacivanje glavice, hvatanje ušiju ručicama uz plač, a često bez povišene temperature. Akutni gnojni otitis – gnojnu upalu uzrokuju razne bakterije. Uz curenje nosa i povišenu temperaturu prisutan je bolan plač. Dijete je razdražljivo, nemirno, bolno plače, slabije jede. Dijete prekida sisanje upravo zbog pojačanja boli pri gutanju. Kako pomoći djetetu - umirimo dijete nježnim držanjem u naručju - da smanjimo bol dat ćemo

38

analgetski pripravak (čepić ili sirup) - kapati nos da uspostavimo prohodnost tube - staviti traku ili kapu jer toplina također umanjuje bol - krenuti liječniku.

KAŠALJ

vlažan zvuk kašlja zbog prisutnog sekreta. Kašalj poput laveža psa - suhi kašalj s prizvukom, često promukao. Spastični kašalj - grčeviti kašalj, napad kašlja s grčenjem mišića. Suho spastični kašalj - napad suhog kašlja pri kojem dijete poplavi jer od kašljanja ne diše. Uzroci kašlja mogu biti razni. Infektivni uzroci: upale gornjih i donjih dišnih putova uzrokovane bakterijama i virusima od rinitisa do bronhitisa, astme i upale pluća. Alergijski uzroci: alergija na prašinu, pelud, grinje... Kemijski iritansi: cigaretni dim, razne pare, dimovi, hlapive boje, lakovi... Mehanički uzroci: povećane tonzile (mandule) zastoj bronhalne sekrecije, strano tijelo u dišnim putovima. Psihogeni uzrok: često dijete zbog osjećaja zapostavljenosti ili straha kašlje. Uz pregled djeteta kod kašlja važni su i podaci o: - alergiji i respiratornim bolestima u obitelji, - izloženosti dimu, - duljini i trajanju kašlja, - vremenu javljanja kašlja (dan noć), - godišnjem dobu javljanja kašlja. Bilo bi dobro snimiti kašalj. Uz zvuk kašlja, anamnezu i pregled djeteta lakše se može odrediti uzrok kašlja i terapija. Često puta je dovoljno samo kapanje nosa i davanje tekućine na usta pa da kašalj prestane.

Kašalj je fiziološki akt obrane dišnih putova. Kašljem oslobađamo dišne putove od stranog tijela ili od sekreta koji se slijeva iz nosa ili se nagomilava u bronhima. Postoji nekoliko vrsta kašlja: Suhi kašalj - kašalj bez sekreta, nadražajni kašalj. Produktivni dr. Vesna Perić kašalj vlažni kašalj,

Pedijatrijska ordinacija Matošević, spec. pedijatar Grižanska 4, Zagreb tel. 2995 543


moje zdravlje

Čaj

prirodan i snažan saveznik u jačanju imuniteta za trudnice, majke - dojilje i bebe

B

ez obzira na doba godine i klimatske uvjete, konzumacija čajeva u svakodnevnom životu sigurno će pomoći očuvanju i jačanju imuniteta i organizma u zdravih osoba, ali i bržem oporavku oboljelih osoba. Među najosjetljivije skupine ubrajamo trudnice i njihovu još nerođenu djecu te dojilje i bebe. Upravo su oni najizloženiji gripama, prehladama i gubitku prijeko potrebnih nutritivnih elemenata koji doprinose jačanju imuniteta i zdravom prirodnom razvoju. Prije nego potražite bilo kakav lijek preporučili bismo da koristite ono što pruža priroda u njenom najboljem obliku. Stoga svakako preporučujemo svakodnevno ispijanje vrhunskih čajeva koji sadrže vitamine, minerale, djeluju antioksidalno i umirujuće. Konzumiranjem visokokvalitetnih čajeva

40

iz rinfuze svakodnevno ćete u svoj organizam i organizam vašeg djeteta unositi potrebnu tekućinu i mnogo korisnih nutritivnih elemenata. Mjesto na kojem možete pronaći više vrsta vrhunskih čajeva za sebe i svoje dijete zove se Kuća zelenog čaja. Riječ je o prvoj specijaliziranoj tvrtki za uvoz, distribuciju i prodaju vrhunskih čajeva iz cijeloga svijeta. U asortimanu se nalazi preko 100 vrsta


čajeva, a od studenog 2009. godine Kuća zelenog čaja u ponudi ima 12 novih vrsta od koji je većina idealna upravo za trudnice, dojilje i bebe. Navest ćemo stoga, nekoliko naziva čajeva za dojilje i bebe kao što su: Medenjakova kućica (voćni čaj, menton limun, rooibos), Cimet-ruža (rooibos, pet začina), dok je za trudnice odličan izbor: Snježna lopta (bijeli) i Spicy christmas (bijeli). Svim ovim čajevima zajedničko

utječu na reguliranje tlaka, srce i krvne žile, probavne smetnje, koncentraciju te su odlični

detoksikatori organizma. Čaj je jednostavno vaš prirodan i snažan saveznik bilo da je riječ o zdravlju ili tek ugodnom druženju. U vrijeme gripa i prehlada svakako konzumirajte čajeve i potražite savjet u Kući zelenog čaja. Prvi korak može biti posjeta internetskim stranicama www. kucazelenogcaja.com. Posjetiti nas možete u Ilici 14 (Lovački rog) gdje ćete na licu mjesta doživjeti čaroban svijet čajeva. Slobodno nas kontaktirajte i na broj telefona 01/4830 667.

je to što su prirodni te su ujedno i veliki antioksidansi. Podižu imunitet na prirodnoj bazi i čine vašu svakodnevicu lakšom u borbi protiv stresa. Uz njihovu medicinsku vrijednost svakako treba istaknuti i druge karakteristike, kao što su izvrstan miris, okus i boja. Ispijanjem čajeva u vaš ćete život unositi novu dozu optimizma i energije za svladavanje svakodnevnih obveza. Čajevi vrlo dobro

41


moj život

Helena Kramarić

Dnevnik

mame

Mama Helena priča nam o tome kako je biti mama dvoje djece, o svojem iskustvu s porođaja...

D

rage mame, sve one koje to žele biti i one koje će to uskoro

postati! Iz posljednje kategorije izašla sam prije četiri mjeseca. Kao i prije tri i pol godine, prvi put, tako da sam udvostručila najteži

42

i najljepši posao na svijetu - biti mama. Dakle, mama jesam, ali sam dugo spadala u kategoriju onih koje se trude svim snagama to postati, punih pet godina, no o tome nekom drugom prilikom. Kaže šefica Andrea, podijeli s čitateljicama iskustva s porođaja,

a moja dva su potpuno različita. Tako me neki dan pita jedna svježa trudnica, koliko u prosjeku traje porođaj? Što da odgovorim? Dva ili 22 sata, bar što se mene tiče. I pita još, jel’ to stvarno tako jako boli? Ma neeee…. To mame izmišljaju


Aparati budućnosti Isprobajte prvi! eracije

Donosiocu reklame odobravamo 10% popusta!

Najdjelotvorniji aparati nove gen ekskluzivno dostupni za vas u

Beauty centru Božica!

Želite zablistati već ovoga mjeseca? Osjećati se zadovoljno i poželjno? Pravo je vrijeme za tretmane!!

✹ NOVI OXIFAT – smršavite 2-3 konfekcijska broja u 4 tjedna kožu tijela i lice ✹ RADIOFREKVENTNA TEHNOLOGIJA – učvrstite te uklonite strije topljenje masnih ✹ CELLULAB – NOVA KAVITACIJA – ciljano naslaga do 5 cm u 1 tretmanu ✹ MAKE OVER – PROMJENA IMAGEA ✹ NOVO! MEDICINSKA PEDIKURA

POKLANJAMO 50% POPUSTA ZA PRVI ODABRANI TRETMAN! bedastoće. Pa naravno da boli, ali prođe kao rukom odneseno kad se začuje glasni plač bebe s kojom ste se družile punih devet mjeseci. Nažalost, prvi put plač nisam začula, porođaj je krenuo pucanjem vodenjaka, bez trudova. Sina nisam onako muljavog dobila na prsa, mog su dječaka oživljavali… no danas je to živahan, veseo i toliko nemiran trogodišnjak da često ne znam kako ga obuzdati. Stalno nešto pita, priča, pleše, pjeva (valjda zato što je rođen u vrijeme Eurosonga, dok se iz sobe sestara čula Severinina štikla). Za vrijeme jedne vožnje na stražnjem sjedalu s tek rođenom sestricom koja je plakala, on ju je tješio; „Seko, nemoj plakati, ja sam tu. Moraš plakati ako nisam tu, znači da me netko ostavio doma.“ A ona

je plakala odmah, na porođaju, i to glasno. I za razliku od brata, bila je brza. Inače finale obje trudnoće provela sam u Petrovoj bolnici, a ovaj drugi put, dva tjedna prije termina zbog lošeg CTG-a, tri sam dana i noći provela u predrađaonici. E, tamo se tek svašta čuje! No odlučili su me ipak vratiti na odjel pa sam odlazeći, osoblju rađaonice rekla: “Sad sam kod vas bila tri dana, sa sinom dva dana, a kad dođem roditi kćer hoću to obaviti za dva sata!“ I bilo je tako. Skoro. Naišla je vizita pa sam malo „štopala“ tiskanje. Da, i toga ima. Taj ponedjeljak, u iščekivanju induciranog porođaja, oko tri sata ujutro, moja je curica ipak odlučila izaći sama. Trudovi su bili u razmaku manjem od deset minuta. Oko pet

sati zovem sestru (pozdrav dragoj Ružici koja me je oba puta otpratila u rađaonicu), na pregledu otvorena četiri prsta… ide priprema, tempo se ubrzava. Hodam, stenjem, dišem, i oko 6.40. evo me opet na već poznatom mjestu. U 6.50. puca vodenjak, zovem muža, javljam da je krenulo. On poučen prethodnim iskustvom, kada je nakon prevaljenih sto kilometara još satima šetao pred bolnicom, jednostavno ne vjeruje kad javljam da sam u 8.47. rodila crnu čupavu djevojčicu. Bio je to toliko jednostavan i brz porođaj, a takav, drage moje koje taj čin iščekujete, želim i vama. Do sljedećeg druženja, kad će mnoge od vas preseliti u moju kategoriju, pozdravlja vas jedna mama!

43


moja beba // vježbanje

Bojan Nasteski, bacc. ft

Baby fitness Program poticanja fiziološkog razvoja djece

Baby fitness predstavlja kombinaciju dodira i vježbi koje provode fizioterapeuti i roditelji uz njihovu stručnu edukaciju

C

ilj baby fitnessa je višestruk. S jedne strane to je interakcija roditelja i djeteta gdje roditelji dobivaju

44

prvu povezanost, stvaranje ljubavi i dobivanje mnoštva informacija neophodnih za shvaćanje djetetove osobnosti.

Također uče pravilno rukovanje djetetom kroz koji nestaje osjećaj nesigurnosti i straha u smislu držanja, okretanja bebe


Kozmetički salon

CHATARSIS Blagodati luksuznog opuštanja...

EKSTENZIJA TREPAVICA - LAVISH LASHES WELLNES RITUAL MEDOM LUXURY - MARIA GALLAND SELVERT THERMAL i još mnogo toga... Trakošćanska 35, Trešnjevka, Zagreb, tel: 01/3820-501, mob: 091/556-43-50

www.kozmeticki-salon-chatarsis.com i presvlačenja, što je često prisutno po rođenju djeteta. S druge strane ova vrsta gimnastike kroz pravilni pristup potiče pravilni psihomotorni razvoj i predstavlja prevenciju mogućih poremećaja djece. Blaži oblici deformiteta nekog dijela tijela zbog težeg porođaja, pritiska ili loše pozicije u maternici (glavice, stopala, neurorizična djeca) su također indikacije za ovu vrstu masaže i vježbi. Teži oblici lokomotornih deformiteta i neuroloških oštećenja tretiraju se drugim tehnikama. Fizioterapeut kroz fizioterapijsku dijagnostiku ili tijek tretmana može uvidjeti veća odstupanja i u tim slučajevima šalje roditelje na daljnje preglede. Istraživanja dječjeg razvoja bila su neophodan preduvjet za stvaranje dobrih baby fitness programa. Baby fitness se provodi kod djece od mjesec dana do čak tri godine starosti. Zbog primarne emotivne komponente na kojoj se temelji odnos roditelja i djeteta, bitni faktor predstavlja cjelokupno zdravlje roditelja, kako

bi razvoj djeteta tekao u pozitivnom smjeru. Stoga je uz baby fitness često potrebna timska suradnja fizioterapeuta, fizijatra, pedijatra, neurologa, psihologa, socijalnog pedagoga i ostalih. Baby fitness se provodi u manjoj grupi ili individualno. Zbog toga što je svaka beba posebna i jedinstvena, najbolje je vježbe prilagoditi, stoga je individualni pristup bolji. Baby fitnessom roditelj i dijete započinju prvu uzajamnu komunikaciju, stvaraju bliskost i razumijevanje te stječu sigurnost. Dijete kroz dodire, temperaturu te vizualne ili zvučne stimulanse dobiva i skuplja informacije o osobi i okolini koja ga okružuje. Time ono reagira na njemu svojstven način, dolazi do fizioloških procesa i poticanja rada živčanog sustava. Potiče

se motoričko učenje i razvija njegovo mišljenje i kreativnost. Gimnastika započinje sa zadovoljenim preduvjetima, dijete ne smije biti gladno i žedno, umorno, razdražljivo niti stvarati otpor. Prostorija i podloga moraju biti adekvatne, a temperatura oko 20°C. Pri vježbanju, osoba mora cijelo vrijeme biti u vizualnom kontaktu s bebom. Program započinje laganom masažom i nježnim dodirima, nastavlja sa programom vježbi za poticanje normalnog senzoričkog i motoričkog razvoja, a završava laganim ljuljanjem. Trajanje gimnastike ovisi o izdržljivosti bebe, a prosječno iznosi 20-30 minuta. Uz pravilne poticaje za bebu, baby fitness predstavlja čvrst temelj pravilnog razvoja u prvim godinama života koje su ujedno i najvažnije.

Bojan Nasteski, bacc. ft, ravnatelj Ustanova MEDEOR Koturaška 71, 10000 Zagreb Tel: 01/6171 274 Fax: 01/6171 299 e-mail: medeor@medeor.hr www.medeor.hr

45


moje dijete // zdravlje

dr.spec.ped. Dubravka Brekalo - Tomić

Afte - što je to? Priznat ćete da usta predstavljaju jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, a njihova uloga u organizmu apsolutno je nezamjenjiva. Ne treba spominjati da u ustima započinje i probava hrane te je tako, na posredan način, zdrava usna šupljina svakako jedan od bitnih faktora koji utječu na apetit, a time i na dobro raspoloženje.

A

ko se pak u usnoj šupljini kriju ranice - afte taj se cijeli sustav narušava, a da i ne spominjemo bol i osjećaj neugode koji pritom nastaju. Afte su defekti, dakle ulceracije sluznice usne šupljine, u narodu poznate pod nazivom ranice na sluznici usne šupljine. Okruglog su ili ovalnog oblika, uzdignutih rubova, jasno omeđene prema okolnoj sluznici, plitkog dna prekrivenog žućkastim naslagama. Veličina ranica na sluznici usne šupljine može biti različita. Na osnovu veličine afte se dijele na male, velike i herpetiformne. Male afte imaju promjer manji od jednog centimetra. Kod nekih bolesnika javljaju se kontinuirano tijekom nekoliko uzastopnih mjeseci pa se zato nazivaju habitualne afte. Veoma su bolne, ali nisu praćene općim poremećajem zdravlja. Male afte zarastaju

46

bez ožiljaka. Velike afte imaju promjer veći od jednog centimetra. Najčešće su smještene na rubovima jezika, sluznici obraza, mekom nepcu i resici. Nisu bolne, ali dovode do općih poremećaja zdravlja koji se najčešće manifestiraju povećanom tjelesnom temperaturom i bolovima u zglobovima. Zbog svoje veličine sporo

zarastaju, tek nakon tri do šest tjedana. Zarastaju stvaranjem ožiljka. Treći oblik afti su herpetiformne afte. Na sluznici usne šupljine, naročito ispod jezika, pojavljuje se bezbroj sitnih ulceracija, odnosno ranica, veoma


Lutkina kuća

novo carstvo igračaka

NAJ-DOMUS d.o.o. je tvrtka koja se već 19 godina bavi opremanjem dječjih vrtića didaktičkim igračkama i likovnim materijalom. Tvrtka u svojoj ponudi ima kvalitetne igračke koje se proizvode u Europi, s didaktičkom funkcijom, atestirane i dokazano sigurne za djecu. Početkom studenog otvorili su vrata svoje prve prodavaonice didaktičkih igračaka Lutkina kuća u Varićakovoj 11, Sloboština u Novom Zagrebu. Ponuda Lutkine kuće je namijenjena roditeljima, bakama i djedovima koji žele kupiti kvalitetnu igračku, poput igračke kojom se dijete igra u vrtiću. Želite li lutku sa spolom, kazališnu ginjol lutku, drvene umetaljke, premetaljke, slagalice, puzzle, kocke i mnoštvo drugih igračaka sigurnih i neotrovnih, dođite, a mi ćemo Vam pomoći izabrati poklon za Vaše dijete koji će odgovarati njegovom uzrastu. Lutkina kuća je ljupko carstvo igračaka gdje ćete sigurno izabrati poseban poklon koji će Vašem djetetu priuštiti nezaboravan Božić.

NAJ-DOMUS d.o.o Zagreb, Vladimira Varićaka 11 Tel.: 01/ 66 40 152 Fax.: 01/66 09 409

bolnih smještenih na upaljenoj i otečenoj sluznici. Bolnost je tako jaka da oboljela osoba ne može gutati pljuvačku i veoma teško može govoriti. Ove afte traju oko četrnaest dana. Karakteristika svih oblika afti, a ujedno i jedan od dijagnostički važnih kriterija u razlikovanju od oralnih oštećenja uzrokovanih herpes simplex virusom (HSV), njihov je smještaj. Afte se nikad ne javljaju na koži i već spomenutoj funkcionalnoj sluznici, tj. nepcu i zubnom mesu. Mada je uzrok nastanka afti nepoznat, sljedeća stanja provociraju njihov nastanak: Anemija, lokalna trauma sluznice usne šupljine, kao sto je gruba, čvrsta

Afte su defe kti, dakle u lceracij e sluznic e usne š u p l jine, u narod u pozna t e pod naz ivom ra n i ce na sluzn ici usne šupljine .

hrana, emocionalni stres, fizička iscrpljenost, druge kronične bolesti koje slabe imunološku obranu organizma. Afte se liječe sistemskom i lokalnom terapijom. U lokalnoj terapiji primjenjuju se otopine koje sadrže anestetike da bi se na taj način smanjila bolnost te lijekovi koji djeluju protiv bakterija i gljivica kojima se često naknadno inficira već oštećena sluznica usne šupljine.

Pedijatrijska ordinacija dr.spec.ped. Dubravka Brekalo - Tomić Ljubijska 60, Zagreb tel: 01/2995 777

47 47


moja beba // nošenje

Položaji nošenja K

ada koristite sling nosiljku važno je znati koji položaji nošenja najbolje odgovaraju vašoj bebi. Iako postoje mnoge tablice motoričkog razvoja u odnosu na djetetovu dob, ne smije se zanemariti činjenica da je vaša beba potpuno jedinstvena i razvija se na svoj način i svojom brzinom. Kod nošenja ćemo, tako, radije pratiti bebin motorički razvoj i time prilagođavati položaje, nego se orijentirati na bebinu dob. Najjednostavniji način da pratite razvoj bebine muskulature i da potičete bebin razvoj je postavljanje bebe u sklek. Polegnite bebu prsima

na ravnu podlogu (krevet, pod, baby gym) te je motivirajte da dohvati neku igračkicu ili vas pogleda. U početku će biti malo teško, za neke bebe i frustrirajuće, stoga ne morate zadržavati bebu dugo u tom položaju, no u tom slučaju neka se vježba ponavlja učestalije u kraćim razmacima. Razvoj kontrole mišića počinje od glave i kreće prema nogama, tako će vaša beba prvo kontrolirati svoju glavu, zatim će se odizati na podlaktice pa na ručice, zatim u sklek, sjedenje i na kraju priče hodanje, sve motivirano iz te jedne jednostavne vježbice. U tekstu opisujemo najčešće položaje nošenja beba i djece u

❤ sling nosiljkama. Valja napomenuti da svi navedeni položaji imaju svoje varijacije te su podložni malim promjenama ovisno o muskulaturi i tjelesnom razvoju bebe. Ono najvažnije što morate zapamtiti je da u svakom položaju bebina guza mora biti u najnižoj točki. Nošenjem djece u sling nosiljci potičete njihov zdrav razvoj, unaprjeđujete bebine društvene sposobnosti, potičete pravilan razvoj kukova i kralježnice, razvijate bebin centar za ravnotežu i izražavate povezanost i ljubav. Uživajte u nošenju.

POLOŽAJ KOLIJEVKE

Kada dođete kući s bebom, ovaj položaj će biti prvi s kojim krećete. Kolijevka je najudobniji položaj za dojenje. U kolijevci možete nositi bebu sve dok taj položaj ne preraste, što uključuje i položaj kolijevke s nogama izvan nosiljke. Ukoliko je vaša beba hipertonična ili hipotonična, položaj kolijevke je svakako i poželjan te je važno voditi računa da su bebine ruke na njenim prsima, a guza u najnižoj točci, tako da je tijelo u laganom C položaju. Kod displazije kukova, ovaj se položaj ne preporučuje. Ukoliko imate znatiželjnu bebu, računajte da neće pristati biti u ovom položaju ukoliko je budna i želi istraživati.

48


POLOŽAJ PRSA O PRSA

Najčešći položaj nošenja male djece i novorođenčadi. Prsa o prsa koristite od rođenja pa sve dok od bebine visine ne vidite put pod nogama ili kada vam bebine noge pri kretanju ne počnu smetati ili udarati o vaše natkoljenice. Kada je beba malena, nosiljku podignite do zadnjeg, odnosno prvog kralješka, da zaštitite glavu, a kako se razvija, spontano spuštajte visinu nosiljke, čak do te mjere da su bebine ruke izvan nosiljke. Nosiljku zategnite na taj način, da ukoliko se nagnete naprijed, između vas i bebe ne smije stati više od ispruženog dlana. Tako osiguravate udobnost i za sebe i bebu. Kod novorođenčeta, dobro je u početku koristiti rep nosiljke kako bi položaj učvrstili i osjećali se sigurnije.

POLOŽAJ BOKA Kada beba preraste položaj prsa o prsa, jednostavno rotirate taj isti položaj i pretvarate ga u položaj boka. Ženama ovaj položaj savršeno odgovara, i time je najudobniji i najdugovječniji položaj. Kako beba raste, gornji dio nosiljke možete spuštati toliko da stvorite jednostavnu “sjedalicu”. Dijete vas može obgrliti nogama ili možete obje noge okrenuti ispred sebe, tako da zadržavate sjedeći položaj djeteta, no sa skupljenim nogama. Odavde vrlo lako možete raditi rotaciju u kolijevku. Od djeteta koje ima dobru kontrolu vratnih mišića i može se dlanovima ili podlakticama odići u sklek pa sve do nestašnog jasličara ili pak vrtićarca, bok je položaj broj jedan.

BUDA POLOŽAJ U ovom položaju najbolje je nositi djecu koja imaju izuzetnu kontrolu vratnih i djela leđnih mišića. Buda položaj jedini je medicinski prihvatljiv način nošenja djece prsima prema vani, izuzev nošenja na rukama. Beba ne mora sjediti, no mora biti u mogućnosti odići se dlanovima od ravne površine bez velikog napora. Položaj je djeci vrlo zabavan, no valja napomenuti da ovaj položaj nije prikladan ukoliko ćete obavljati kupovinu, nositi vrećice ili kuhati ručak. On je idealan za lagane šetnje ili igranje kod kuće.

www.Pixiekid.com mob: 098/818 546 tel: 01/36 49 319

49


moje dijete // razvoj

 Sretan Božić!

Moje dijete priča u snu! Somnilokvija ili pričanje u snu česta je pojava kod djece. Značajno češće javlja se kod djece nego kod odraslih.

P

ričanje u snu obično dostiže vrhunac u 12. godini i nakon toga se smanjuje i nestaje. Oko 5% odraslih i dalje priča u snu. Pričanje u snu najčešće nije vezano uz psihološke ili medicinske probleme. Roditelji se probude, neki se zabrinu ili prestraše i možda teže ponovno zaspu. Međutim, ne trebaju brinuti

52


Mr. sc. Vesna Ivasović, prof. psih.

PROBLEMI S MRŠAVLJENJEM

ako njihovo dijete priča u snu jer se radi o uobičajenoj i neopasnoj pojavi. Neka istraživanja pokazuju da 55,5% djece u dobi od 3 do 13 godina govori u snu, a novija istraživanja provedena na maloj djeci ukazuju da više od 80% djece do treće godine govori u snu, što je značajno veći postotak u odnosu na hodanje u snu, noćno mokrenje, škripanje zubima (bruksizam) ili noćne more. Manje od 10% djece govori u snu svake noći. Ta pojava se često proučava u laboratorijima i pokazalo se da se može javiti u svim fazama spavanja. Predrasuda je da se priča u snu za vrijeme sanjanja (REM faze sna, skraćenica od Rapid Eye Movements – brzi očni pokreti). Za vrijeme sanjanja naše je tijelo u privremenoj paralizi, što je svojevrsni zaštitni mehanizam čija je svrha spriječiti tijelo da izvodi pokrete o kojima sanjamo i na taj način se izbjegava mogućnost ozljede. Paraliza obično uključuje i mišiće zadužene za govor. Smatra se da djeca više govore u snu od odraslih jer je u ranoj dobi taj mehanizam slabije razvijen. Epizode govorenja u snu variraju od tihog nerazumljivog mrmljanja do dugotrajnih govora. Mogu se ponavljati više puta tijekom noći. Najčešće je govor u snu monoton i smiren te nije emocionalno obojen. ➜➜➜

Ne možete bez slatkog, bez kolača? Spor vam je metabolizam? Neprestano ste gladni? Ne možete piti vodu? Provjerite zašto je

BIOREZONANCIJA

najučinkovitija metoda skidanja kilograma.

ANTICELULITNI TRETMANI Tretman radiofrekvencijom s cryo tehnologijom (zatezanje bora, strija, kože) + limfna drenaža + parcijalna masaža 2 sata

699 kn

Tretman lica (face lifting) radiofrekvencijom + masaža lica

Tretman kavitacijom + limfna drenaža + parcijalna masaža 2 sata

399 kn

699 kn

BIOREZONANCIJOM DO NEPUŠENJA Samo 22 minute i kraj je pušenju bez stresa, bez nervoze i bez potrebe za cigaretom Kod ove metode nije važno koliko ste vremenski i količinski pušili. Uspješnost 90%

Centar nepušenja i mršavljenja

Zagreb, Sokolgradska 4 01/ 45 77 100, 099 661 1010 Ostali centri: Čakovec, Solin ,Šibenik, Zadar, Rijeka, Karlovac, Osijek

nepusim.com

mrsavim.com

Naša je metoda vrlo uspješna kod: stresa, nervoze, migrene, depresije, detoksikacije organizma, problema sa sinusima...


moje dijete // razvoj

➜➜➜ Značajno rjeđe djeca ili odrasli viču i vrište u snu. Dijete, kao i odrasla osoba, obično je iznenađeno kad mu se kaže da je govorilo u snu. Djeca i odrasli koji govore u snu nisu svjesni toga. Najčešće je pričanje u snu nerazumljivo. Ako je govor razumljiv, onda otkrijemo da je često vezan uz ono što se djeci događa tijekom dana ili nešto što ih zabrinjava. Ne događa se da odaju tajne ili govore po sebe neugodne stvari. Katkad je pričanje u snu povezano s noćnim strahovima ili hodanjem u snu. Čini se da su glavni razlozi koji potiču pojavu pričanja u snu tjeskoba, iscrpljenost, umor i stres. Deprivacija sna dovodi do veće učestalosti govorenja u snu. Povišena tjelesna temperatura također povećava vjerojatnost pričanja u snu. Pričanje u snu ne smatra se ozbiljnim problemom, osim u slučajevima kada je povezano s nekim drugim poremećajima, npr. somnabulizmom (mjesečarenjem) i apnejom (prekidom disanja u snu), noćnim strahom (intenzivan strah praćen vrištanjem ili vikanjem koji se javlja u fazi dubokog sna i dijete ga se ne sjeća). Također se pokazalo da postoji povezanost s nekim bolestima, kao npr. s gastroezofagijalnim refluksom ili epilepsijom. Nemojte buditi dijete ako priča u snu. Umirite ga tihim i nježnim govorom.

54

KAKO SMANJITI PRIČANJE U SNU? ✷ Prije spavanja dijete ne bi trebalo biti fizički aktivno, usmjerite ga na neku umirujuću aktivnost. Dobro je prije odlaska na spavanje uvesti ugodnu rutinu, npr. toplu kupku, čitanje, pjevušenje i maženje.

Rutina će pomoći djetetu da shvati kako slijedi odlazak na spavanje, da se smiri i opusti. Ako se roditelji kasno vraćaju s posla, mogu biti skloni igranju s djetetom prije spavanja, što treba izbjegavati jer dijete postaje ekscitirano pa teže zaspi. Prije spavanja trebalo bi


izbjegavati gledanje televizije ili igranje video igrica. Nikako nemojte kod djeteta razvijati naviku gledanja televizije iz kreveta. ✷ Stavljajte dijete na spavanje uvijek u isto vrijeme. Važno je da dijete usvoji naviku odlaska na spavanje u isto vrijeme, čak i vikendom, osobito ako još ne ide u školu. ✷ Omogućite djetetu dovoljno sna. Nedostatak sna može kod djeteta uzrokovati i probleme u kontroliranju emocija, ponašanju i koncentraciji. ✷ Nemojte djetetu davati tešku hranu za večeru. Izbjegavajte prejedanje prije spavanja. ✷ Čitajte djeci prije spavanja priče koje nisu uzbudljive, napete ili intelektualno zahtjevne. Ispričajte vedre, opuštajuće priče. ✷ Ako je potrebno, ostavite blago svjetlo u sobi. ✷ Puštajte laganu, umirujuću glazbu prije spavanja ili djetetu pjevušite uspavanku. ✷ Tajna zdravog sna djece i odraslih je biti psihološki opušten tijekom dana te tjelesno i mentalno opušten tijekom večeri.


moje dijete // zubi

Njega prvih Postavlja se pitanje kada dijete treba početi s pranjem zubi? Odgovor glasi: “Što prije, to bolje!”.

V

eć nakon pojave prvih zubića roditelj može pažljivo obrisati zube štapićem i vatom umočenom u mlaku vodu. Međutim, kada dijete navrši dvije godine, tj. kada mu nikne svih 20 zubi, trebalo bi početi upotrebljavati četkicu za zube. U početku će to više izgledati kao igra pa je poželjno iskoristiti djetetovu želju da oponaša starije. Upravo ste vi tu da ga vodite vlastitim primjerom pa kad nakon obroka perete zube, neka to napravi i dijete. Nakon što je dijete, gledajući vas i igrajući se, “opralo” zube, vi mu ih morate

56

zubića


Marija Sović, dr.stom.

Roditel preporu jima č da dijet ujem e put dov prvi e stomat du u ordinac ološku iju zubi još dok su zdravi.

pažljivo i stvarno oprati. Zube treba prati nakon svakog jela. Najvažnije je večernje pranje jer se navečer zubi peru za zdravlje, a ujutro za ljepotu. Uz pravilnu i redovitu higijenu, za zdravlje i ljepotu zubi važni su i redoviti odlasci stomatologu. Prvi kontakti sa stomatologom preporučuju se između druge i treće godine. Pripremite dijete za taj posjet. Opišite mu kako izgleda stomatološka ordinacija, recite mu kako stomatolog ima veliki stolac (kao astronautov) u kojem će sjediti u svjetlu reflektora. Posebno mu spomenite malo ogledalo pomoću kojega će mu stomatolog pregledati zubiće. Opišite mu aparat kao specijalnu motornu četkicu za čišćenje zubi. Pokušajte dijete zainteresirati i učinite da se raduje posjetu. Svakako izbjegavajte često upotrebljavanu izreku “neće te ništa boljeti”. Roditeljima preporučujem da dijete prvi put dovedu u stomatološku ordinaciju dok su zubi još zdravi. Stomatolog će u tom slučaju zubiće ➜➜➜ samo pregledati, prebrojiti i


moje dijete // zubi

➜➜➜

58

eventualno premazati fluorom (fluoridacija). Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnu sjećanju pa će i sljedeći put rado doći. U slučaju da dijete prvi put dolazi u ordinaciju kad već ima potrebe za liječenjem, znači postoji karijes (oštećenje), osobno ne počinjem odmah s liječenjem nego nastojim da prvi pregled protekne u što ugodnijem raspoloženju. Razgovaramo o tome kako “gric i grec” jedu zubić sve dok ga mi četkicom i tušićem ne uklonimo. Za sljedećeg posjeta, ako procijenim da je dijete spremno i da mogu računati na njegovu suradnju, počinjem popravljati manji karijes (oštećenja). Međutim, dolazi li dijete u ordinaciju s bolnim zubom, potrebno je, na žalost, odmah intervenirati. Jednom za svagda valja razriješiti zabludu da mliječne zube ne treba liječiti, tj. popravljati jer će ionako ispasti. To je apsolutno pogrešno razmišljanje jer mliječni zubi, iako kratkotrajni, imaju višestruko važnu funkciju. Oni čuvaju mjesto za svoje nasljednike (trajne zube), omogućuju normalan rast i razvoj čeljusti te dobro žvakanje. A znamo da je dobro

sažvakana hrana preduvjet za dobru probavu. Uz to, mliječni zubi sudjeluju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor, a uza sve to, o njima ovisi i

estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnu psihičkom razvoju djeteta. Zato još jednom pozivam roditelje da što ranije odvedu dijete stomatologu.

Privatna stomatološka ordinacija Marija Sović, dr.stom. Klovićeva 8, Zagreb tel: 01/2333 888, mob: 091/5049 311 e-mail: stomatolog.marija.sovic@zg.htnet.hr web: http://free-zg.htnet.hr/stomatologmarijasovic/


moje dijete // razvoj

prof.dr.sc. Milena Stojčević - Polovina

Retardacija u

motornom razvoju Retardacija u motornom razvoju je dijagnoza koja se nerijetko susreće u svakodnevnom životu. Pod tim se podrazumijeva zaostajanje djeteta u motornom razvoju, a to znači zaostajanje funkcija iz nižeg razvojnog nivoa, odnosno nestjecanje motorike primijenjene kronološkoj dobi djeteta (dob djeteta obzirom na termin rođenja).

M

otorni razvoj djeteta se smatra normalnim samo ako procjena dostignutog nivoa razvoja u djeteta odgovara njegovoj kronološkoj dobi. Zakašnjenje u razvoju mora biti najmanje tri mjeseca da bismo o njemu mogli govoriti kao o motornoj retardaciji, a težina istog može ići od blagih do teških oblika odstupanja od normalnog razvoja. Motorni razvoj djeteta započinje još u maternici majke, a nastavlja se po

60

njegovom rođenju. Razvoj je proces koji traje i gdje koraci razvoja slijede jedan za drugim. Vrlo bitna zbivanja u razvoju kao što je npr. odizanje na laktove u potrbušnom stavu u dobi od tri mjeseca ili samostalno zauzimanje sjedećeg stava sa sedam mjeseci nazivaju se kameni temeljci razvoja, međaši razvoja, miljokazi. Oni zapravo predstavljaju bitne prekretnice u motorici djeteta. Da bismo ih znali prepoznati moramo poznavati tijek normalnog razvoja.

KAKO IDE TIJEK NORMALNOG MOTORNOG RAZVOJA? Djetetov razvoj započinje kontrolom glave koju dijete već po rođenju može malo odići oslanjajući se na šačice i donji dio podlaktica kada leži na trbuhu. S vremenom sve više odiže glavicu i ramena i s tri mjeseca zauzima prvi stabilan antigravitacijski položaj odižući glavu i prsni koš za 45 stupnjeva od podloge, oslanjajući se na cijele podlaktice i laktove. U ➜➜➜


BUDITE UVIJEK NA SIGURNOJ STRANI! Dječje bočice i dudice bez Bisfenola – A Medijski natpisi o rizicima i opasnostima koja nosi upotreba proizvoda s Bisfenolom-A, postupno dobiva sve više na važnosti te dovodi do zahtjeva da se na tržištu plasiraju isključivo proizvodi koje ne sadrže Bisfenol-A, zbog sigurnosti odraslih i djece. Alternativni materijali su dostupni te je BABY NOVA osvježila proizvodnu liniju proizvodima od Polipropilena (PP) i Poliamida (PA). Oba materijala su izuzetno lagana, a ujedno i robusna. Izgled Polipropilena je lagano mliječne teksture. Kupci koji preferiraju kristalno proziran proizvod imaju izbor u Poliamidnim bočicama obzirom da je taj materijal potpuno prozirne teksture, a ne sadrži Bisfenol- A. BABY NOVA linija bočica nudi PC, PP i PA bočice s mnoštvom svježih i šarenih dekoracija i jedinstvenih motiva. Proizvodi koji ne sadrže Bisfenol-A označeni su kao „Bisphenol-A-free“ BPA free.


moje dijete // razvoj

➜➜➜ toj dobi dijete ležeći na leđima razgledava svoje ručice, prinosi ih jednu drugoj i stavlja u usta (koordinacija oko-rukausta), a razvija se i voljni hvat skupljenim prstima i dlanom (radiopalmarni hvat). S četiri mjeseca dijete u potrbušnom stavu pruža svoje ruke i nastoji doseći igračku na strani ruke, a s pet mjeseci prelazi lijevom rukom na desnu stranu i obratno te se počinje okretati iz potrbušnog položaja u leđni i nazad. Šestomjesečno dijete se živahno okreće oko osi trupa, a kada ga se dovede u sjedeći stav može taj položaj zadržati uz ispružene ručice prema naprijed (prednja obrambena reakcija). U toj dobi dijete počinje hvatati svoje nožice i stavlja ih u usta (koordinacija okoruka-noga-usta). Hvat djeteta napreduje. Ono sa šest mjeseci hvata skupljenim prstima, ali je pri tom palac odmaknut, a postepeno se razvija pincetni hvat ( hvatanje

62

palac-kažiprst). Dijete u dobi od sedam mjeseci može samostalno zauzeti sjedeći stav. Vrlo je bitno razlikovati sjedenje bebe kada ju se postavlja u sjedeći stav od sposobnosti da to može učiniti sama. Sigurnost u sjedećem stavu napreduje jer se dijete brani od pada pružanjem ručica postranično (između 6-8 mjeseci, postranična obrambena reakcija) i straga (8-10 mjeseci, stražnja obrambena reakcija). Dijete s devet mjeseci pokazuje znatan stupanj voljne aktivnosti. Počinje zauzimati četveronožni stav i puzati pri čemu naizmjenično ravnomjerno opterećuje nogu i ruku. Pri tome ima oslonac na šačice s labavo ispruženim prstima i kreće se ravnomjerno bez zanošenja trupa, a stopalo je u osi potkoljenice. S 9-10 mjeseci dijete počinje stajati, najprije se podižući uz pridržavanje, a potom i samostalno. Oslonac je na puna stopala. Takav oslonac je u zdravog djeteta prisutan i u novorođenačkoj dobi. Hod zdrave bebe se razvija od 10 mjeseci pa do najkasnije

14 mjeseci i to najprije uz pridržavanje, a potom samostalno.

KAKO PREPOZNATI MOTORNU RETARDACIJU? U motorici djeteta već u prva tri mjeseca uočava se nedostatan razvoj, no tek s navršena tri mjeseca zaista se može govoriti o motornoj retardaciji. Takvo dijete u potrbušnom položaju ne odiže glavu od podloge za 45 stupnjeva, ne oslanja se na laktove, ne prinosi ručice ustima i jednostavno rečeno ne radi ono što bi beba s tri mjeseca trebala moći uraditi. Naravno što dijete postaje starije znaci su jače izraženi u vidu kašnjenja okretanja oko osi trupa s leđa na trbuh i obrnuto, zauzimanje sjedećeg stava, stjecanja dobrog balansa u sjedećem stavu, razvoja obrambenih reakcija kojima se dijete štiti od pada, zauzimanja i postizanja dobre kvalitete četveronožnog stava, puzanja, klečanja, stajanja i hoda. Pri tome je mišićni tonus normalan ili blago snižen, a oslonac djeteta je na puna stopala. ➜➜➜


Cijene za sve vrste plaćanja. Dodatni popusti se ne odobravaju na akcijske modele.

PIERRE CARDIN 628 TS

www.bebin.hr

kolica + autosjedalica

AKC

1299,00 MOZART BEE 2u1 kolica + autosjedalica

1999,00

1599,00

ZIBOS 3u1 kolica + autosjedalica + košara

2222,00

MALOPRODAJA: (kompletna oprema za vašu bebu, odjeća od 0-6 godina i trudnička oprema) SPLIT - Bebin svijet 5, Ruđera Boškovića 19, PRIMA 3, tel: 021/503 151 NOVA TRGOVINA U VRBANIMA, ZAGREB – Lopatinečka 17, tel: 01/3817 110 ZAGREB - Bebin svijet 2,, Maksimirska 282, tel: 01/292 0573 SISAK - Bebin svijet 3, Rimska 14, tel: 044/524 311 BJELOVAR - Bebin svijet 4, I. Gundulića 10, tel: 043/243 744 EKSKLUZIVNI DISTRIBUTER PIERRE CARDIN, PARIS BABY COLECTION VELEPRODAJA: Maksimirska 282, Zagreb, tel: 01/245 5430, fax: 01/245 5431

Trajno sniženje sezonske odjeće 40%

IJA


moje dijete // razvoj

➜➜➜

KAKO POMOĆI? Prvo i osnovno je uočiti zaostajanje u razvoju. Nužno je promatrati svoje dijete što čini i kako čini, usporediti ga s drugom djecom iste dobi (svojom ili tuđom), upoznati se s normalnim tijekom razvoja i pri najmanjoj sumnji obratiti se svom liječniku ili što je još jednostavnije otići liječniku na pregled s bebom i pitati ga da li se dijete primjereno razvija obzirom na dob. Liječnik će prilikom pregleda ustanoviti je li s bebom sve u redu ili ne. Osim toga, ukoliko nešto nije u redu s bebom, ukoliko se stvarno beba usporeno razvija, odnosno sa zakašnjenjem stiče određene faze razvoja, liječnik će procijeniti zbog čega se to događa. Postoje mnogi razlozi zbog kojih se to može događati pa

64

Z

APAM je to važno ispitati, TI a tek potom se retar Motorn TE: a dacij jest z može pristupiti a razvoaostajan u djetet liječenju. Sastavni dio kron jnih faza je u stjec a Pozn ološkoj primje anju liječenja su i vježbe za razvoavajući ti dobi dje renih t j unapređenje uspoja roditel ek normaeta. ji mo reno lnog motorike. i pot razvijan gu uočit Propisuje ih i ražit je b i programira liječn i pomoć ebe ika. fizijatar. Podučit će vas vježbama na sistemu stimulacije sistema paralelnih razvojnih kanala. oblačenju, kupanju, igranju, Naučit će vas kako kroz općenito pri bavljenju s ciljano bavljenje s djetetom djetetom. unaprijediti njegov razvoj. Motorna retardacija u djeteta Ima niz situacija koje se mogu iskoristiti za unapređenje je problem, ali osim iznimno, motorike, pri hranjenju, ima dobru prognozu. Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju prof.dr.sc. Milena Stojčević - Polovina Kosirnikova 14, Zagreb, tel/fax: 01/37 69 001


moje zdravlje

Darovi pčela

za bolje zdravlje Zima nam je stigla, a s njom i hladniji dani koji neminovno donose vrijeme u kojem je naš organizam više izložen utjecaju bakterija i virusa.

K

limatske prilike su takve da neminovno dovode do tegoba koje utječu na pad imuniteta i opće psiho-fizičke spremnosti organizma. Stoga je vrlo bitno u svakodnevnoj prehani unijeti dovoljno vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari koje će naš organizam učiniti otpornijim i ojačati naš imunitet. Pčelinji proizvodi: med, propolis, matična mliječ i pelud, riznica su visokovrijednih nutrijenata i prema mišljenju mnogih nutricionista i stručnjaka za zdravu prehranu med bi trebao biti nezaobilazna namirnica na svakodnevnom jelovniku.

ŽLICA MEDA, ŽLICA ZDRAVLJA Med je visokovrijedna namirnica s nutritivnog i zdravstvenog aspekta. Njegova ljekovita svojstva cijene se od davnina i to ne samo kao hrana već i kao lijek. Tome u prilog idu i sljedeće

66

činjenice: • med jača imunološku sposobnost organizma, • med obogaćuje organizam vitaminima (posebice vitaminima skupine B i pantotenske kiselina), mineralima i bjelančevinama, • med je vrlo lako probavljiv i gotovo posve iskoristiv u organizmu zbog visokog sadržaja invertiranog šećera (grožđanog i voćnog) vaš će ga organizam odmah izravno apsorbirati za stvaranje tjelesne topline, rad mišića, za hranu stanica..., • med pomaže održati oralno zdravlje jer ne fermentira ili fermentira vrlo rijetko te zbog manje kalorične vrijednost od šećera (manja kalorična vrijednost) smanjuje nastanak karijesa, • med pomaže očistiti organizam od štetnih tvari i smiruje ga,

Pčel proiz inji med, vodi: matič propolis, pelud na mliječ i , visok riznica su ovr nutri ijednih jenat a • med organizam opskrbljuje dugotrajnom energijom i brzo mu vraća izgubljenu energiju (kod umora, povećanih intelekutalnih i fizičkih aktivnosti...). Kakav god med odlučili kupiti, u kojem god obliku i koju god vrstu nikada neće pogriješiti. Med je 100% prirodna namirnica koja se u istokm obliku nalazi u staklenci na policama dućana i u košnici. Upotrebom meda u svakodnevnoj prehrani ojačat ćete svoj imunitet, utjecati


Mateja Fanuko, MEDO-FLOR d.o.o.

na uklanjanje ili smanjivanje mnogih tegoba i živjeti zdravije, a još k tome i iznenaditi svoje najmilije novim i ukusnim napitcima, jelima i slasticama

MATIČNA MLIJEČ – KRALJEVSKA HRANA Matična mliječ je izlučevina mladih pčela s kojom one hrane maticu i leglo pčela. Matica zahvaljujući matičnoj mliječi na dan snese 1.000 - 2.500 jajašaca što nadmašuje tjelesnu težinu same matice. Ovaj podatak najbolje ilustrira regenerativnu moć matične mliječi koja je vrlo bitno njeno svojstvo. Matična mliječ ima široku lepezu namjene, a time i primjene te prije svega pozitivno djeluje na uklanjanje stresa i pomaže kod iscrpljenosti i umora. Glavni atribut matične mliječi je da je ona odličan biostimulator i antioksidans. Zatim matična mliječ jača i čuva prirodnu otpornost organizma (imunitet), uravnotežava neurovegetativni sustav i potiče psihofizičku aktivnost, potiče mentalne sposobnosti (učenje i intelektualni rad), povećava rezultate treninga i ubrzava oporavak kod sportaša, ima odlične rezultate u rekonvalescenciji i kod bolesnih osoba,

djeluje na regenerativne mehanizme pogotovo kod srednje i starije dobi, pomaže pri normalizaciji krvnog tlaka (širi krvne žile) i kolesterola, znatno smanjuje podložnost organizma alergijama, potiče spolnu aktivnost (sterilnost i neplodnost, potencija i frigidnost), ubrzava

prokrvljenost jer sadrži cink te ima antibiotsko, antivirusno i antiupalno djelovanje. Na tržištu su prisutna dva oblika matične mliječi: svježa (lako kvarljiva, potrebnu ju je čuvati na hladnom i tamnom mjestu) i liofilizirana (preporučuje se čuvati na sobnoj temperaturi i tamnom mjestu). Razlika ➜➜➜

67


moje zdravlje

➜➜➜ između dva navedena oblika je što svježa sadrži vodu. 1 g liofilizirane zamjenjuje cca 3 g svježe i zadržava sva njezina svojstva. Matična mliječ je na tržištu prisutna u grupi proizvoda dodaci prehrani kao vrlo važan sastojak mnogih mednih pripravaka, pastila, kapsula, krema...

PROPOLIS – “PRIRODNI ANTIBIOTIK” Propolis je proizvod pčela, mješavina sitnih čestica smole biljaka i enzima koje pčele izlučuju iz svojih žlijeda. Služi za zatvaranje pukotina i dezinfekciju košnice. Propolis sadrži pčelinji vosak, smole, balzame, eterična ulja... Znanstveno je potvrđeno da propolis ima antibakterijsko (zaustavlja razmnožavanje bakterija), antigljivično (kosa i koža), antivirusno (djeluje protiv herpesa i gripe), antiupalno (akutne i kronične upale, tegobe dišnog sustava), antioksidacijsko (sadrži flavonoide kojima se pripisuje najveća djelotvornost propolisa jer neutraliziraju nakupljanje vrlo štetnih tvari u organizmu - slobodnih radikala i na taj način pomažu kod liječenja ateroskeloroze, reumatoidnog artritisa, tumora, dijabetesa, tegoba probavnog sustava, neurodegenerativnih bolesti,

68

tegoba respiratornog trakta...) i antialergijsko djelovanje (sprječava oslobađanje histamina). Propolis se također upotrebljava i u stomatologiji kao sredstvo u liječenju paradontoze i jačanju zubnog mesa. Propolis se preporučuje za vanjsku i unutarnju upotrebu, sam, s medom ili ostalim pčelinjim proizvodima. Na tržištu je propolis moguće pronaći kao dodatak prehrani, kao sastojak različitih mednih mješavina, u tekućem oblikuotopinama, u pastilama, kapsulama, kremama... Mnogi ga smatraju “zlatnim” proizvodom košnice i “lijekom” 21. stoljeća.

PELUD (CVJETNI PRAH, POLEN) – ZRNCA ŽIVOTA Pčele sakupljaju muške spolne stanice biljaka = pelud i unose ga u košnicu u obliku malih

zrnaca. Pelud je hrana za pčele i vrlo je značajan čimbenik u njihovom rastu i razvoju. Svako zrnce peludi biološko je jedinstvo koje sadrži sve za život potrebne hranjive sastojke: bjelančevine, aminokiseline, ugljikohidrate, enzime i koenzime... Dokaza o učinkovitosti peludi ima sve više. Pelud ima pozitivni učinak na rast i razvoj, povećava plodnost i potenciju, povećava broj leukocita i eritrocita, poboljšava cirkulaciju krvi i krvnu sliku, ima biostimulativna i regenerativna svojstva (jetra), ima protubakterijski učinak kod želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih puteva, regulira probavu, djeluje na lipidni metabolizam (smanjenje triglicerida), usporava starenje, povećava otpornost na bolesti, jača koronarne arterije i mišićno tkivo srca, djelotvoran je kod iscrpljenosti i prije svega


stresa (bogatstvo vitamina, a naročito skupina B vitamina) te poboljšava vid. Sve se više koristi i u kozmetici. Pelud je moguće pronaći u biljnim drogerijama i ljekarnama kao dio različitih mednih mješavinama no i samu za sebe u pastilama i kapsulama, a sve pod grupom proizvoda dodaci prehrani.

DODACI PREHRANI NA BAZI PČELINJIH PROIZVODA Narodna medicina puna je pripravaka (sirupa, mješavina, melema...) baziranih na medu i ostalim pčelinjim proizvodima koji su se u prošlosti koristili u liječenju mnogih bolesti no i dan danas se sve intenzivnije koriste. Na policama ljekarni, drogerija i specijaliziranih prodavaonica možete pronaći pripravke na bazi pčelinjih proizvoda koji su prvenstveno namijenjeni jačanju imuniteta, pomoći kod tegoba dišnog sustava no neki od njih imaju i ciljano djelovanje kao što je pomoć kod iscrpljenosti i umora, pozitivno djelovanje na srce i krvožilni sustav... Svi takvi i slični pripravci spadaju u kategoriju hrane koja se naziva dodaci prehani. Dodaci prehrani nadopunjuju prehranu s tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne unesu u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje. Oni su sredstvo za održavanje dobrog zdravlja. Korištenjem dodataka prehrani povećat ćete opću otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje, kao i pomoći mu u održavanju pravilnih fizioloških funkcija.

Mnogi medni pripravci sadrže ekstrakte i eterična ulja ljekovitog bilja. Dodavanjem ekstrakata i eteričnih ulja ljekovitog bilja pojačava se ciljna učinkovitost mednih pripravaka i unapređuje se njihova djelotvornost. Kod većine takvih pripravaka baza je med s ostalim pčelinjim proizvodima (matična mliječ, propolis i/ili pelud), a dodatni sastojci (ekstrakti i eterična ulja) ovise o tome za što je pripravak namijenjen. Primjerice dodaci prehrani na bazi pčelinjih proizvoda namijenjeni smirivanju tegoba dišnog sustava obavezno u sebi sadrže propolis te često sadrže ekstrakte ili eterična ulja bilja koja blagotvorno djeluju na dišni sustav, kao što su kadulja, majčina dušica...

NAČIN PRIMJENE PČELINJIH PROIZVODA Sve pčelinje proizvode, a posebice matičnu mliječ najbolje je otopiti u ustima (preporučujemo pod jezikom). Na taj način organizam putem žlijezda slinovnica najbolje apsorbira njihova svojstva i u potpunosti ih iskoristi u organizmu. Kod pčelinjih proizvoda nema mogućnosti predoziranja, kumulativnih šteta i oni ne stvaraju ovisnost. Pogodni su za sve dobne skupine (osim beba zbog nepotpune razvijenosti organa za probavu). Također matična mliječ, propolis i pelud pogodni su i za dijabetičare. Bitno je i spomenuti da med i ostale pčelinje proizvode, kao i namirnice općenito, nije preporučeno konzumirati ukoliko je osoba na njih osjetljiva (alergična). U tom slučaju preporučujemo konzultirati se s liječnikm ili ljekarnikom.


moje dijete // razvoj

mr. sc. Nataša Šunić, prof. logoped

Dispraksija

u osnovnoj školi Što roditelji žele kada upisuju svoje dijete u osnovnu školu? Oni zapravo žele školu s toplom i dobrodošlom atmosferom, instituciju koja se brine, čije je osoblje prijateljski raspoloženo i s odgovarajućim pristupom. To su stvari koje svaki roditelj želi za svoje dijete.

N

zamijenjena nepredvidljivostima o roditelji djece s u školi. Djeca dolaze u kontakt dispraksijom imaju s novim i nepoznatim ljudima svoju listu nekih te nailaze na novi namještaj na prioriteta, primjerice da školska koji se uniforma nema kravate, vrpce i gumbića. Kada radite sa djetetom Nije koje ima dispraksiju, ugodno tada znajte da se s je to dijete “boriti” koje sa svojim se mora r e j , m o sij odrastanjem disprak n radnji a t s e j v sve više i više iti s stalno b brine svoje ože biti m e t e j i te d roditelje. Kada ha drugih odsmije p dođe razdoblje m o t predme završetka osnovne gih. kod dru škole, pitaju se da li se njihovo dijete može prilagoditi novonastalim promjenama koje će uslijediti. Dolazak u osnovnu školu je isto tako jedna vrsta promjene koja uvelike utječe na samo dijete. Domaća atmosfera kod kuće je

 Sretan Božić!

70

mogu spotaknuti. To može biti vrlo nezgodno iskustvo, ako se dijete ne upozna s tim situacijama. Naravno, ako u školi postoje učitelji koji su vrlo senzibilizirani za rad s djecom s dispraksijom te uz to ako su educirani ili dobro informirani, tada adaptacija djeteta ne bi trebala predstavljati nikakav problem. Učitelji nikako ne bi trebali podcjenjivati važnost svog posla te ćemo u ovom tekstu upravo vidjeti kakav utjecaj mogu imati učitelji na strategije koje mogu biti usvojene da se podrži dijete s dispraksijom u njihovoj brizi u prvim godinama koje su važne za razvoj djeteta. Može se dogoditi da dijete s dispraksijom počne izbjegavati određene aktivnosti u grupi ili u vrtiću zbog svojih poteškoća. Međutim ➜➜➜


o c a r G a k j l a h i j e N c a e p t e Swe

Predstavljamo vam novitet iz Graca koji će mnogim mamama uljepšati druženja s bebom! Njihaljka za novorođenčad Sweetpeace jedina je njihaljka koja njiše bebu kroz tri različite dimenzije, inspirirane prirodnim pokretima roditelja. Podloga za igranje s mekim igračkama i jedinstveni audio sistem s konekcijom za MP3, omogućuju vašoj bebi rano učenje i zabavno istraživanje okolnog svijeta.

Inovativne karakteristike njihaljke Sweetpeace u potpunosti su prilagođene potrebama bebe: 3 pozicije nagiba, 6 brzina njihanja i 2 brzine vibracije. Njihaljka radi na baterije ili se može priključiti na električnu mrežu. Sjedalica se može odvojiti i zasebno koristiti. Težina njihaljke: 11 kg Dimenzije: 73x87x92 cm

Više in

for mac

ija

potraži

www.tu

te na

rbolima

c.com


moje dijete // razvoj ➜➜➜ u osnovnoj školi sredina je struktuiranija i formalnija te se tada djeca moraju suočiti sa svojim problemima. Dolaskom u osnovnu školu djeca dolaze do mnogo informacija koje za njih mogu biti vrlo zbunjujuće, koje su popraćene specifičnim fizičkim zahtjevima. Naravno, procjep između djece će se širiti i biti će donošeni zaključci o onoj djeci koja ne mogu izvesti neke zadatke/aktivnosti sa sigurnošću, kao što su hvatanje lopte, oblačenje, objedovanje, kao i neke druge zadatke. Tada se može dogoditi da se dijete mora suočiti s nekim situacijama koje su uobičajene u svakodnevnom životu, kao što su korištenje toaleta, samostalno odijevanje, igra s ostalom djecom te prilagodba u novom prostoru (razredu). Na kraju, ipak to je prostorija u

72

kojoj se sve brzo događa, koja je bučna te se pretpostavlja da dijete s dispraksijom sjedi mirno na svome mjestu. Katkad se može dogoditi da vidite dijete u razredu kako sjedi okrenuto leđima učitelju koji predaje gradivo. Koncentracija im je usmjerena na gradivo onoliko koliko ga uspiju pratiti, a to katkad može biti vrlo teško postići kod njih. Djeca s dispraksijom imaju najčešće poteškoće u auditivnoj i vizualnoj percepciji. Vizualna percepcija utječe na sposobnosti kao što su prepisivanje s ploče u bilježnicu, kao i nemogućnost praćenja slijeda bacanje lopte u zraku. Postoji velika mogućnost da se dogodi da u prepisivanju s ploče izgube slijed gdje su stali i nemogućnost nastavka, kao i da ih lopta udari prije nego se

uspiju pomaknuti. Kod auditivne percepcije postoji smanjena sposobnost slušanja i slijeđenja naredbi, pogotovo ako se učitelj miče unutar razreda kada predaje. Poznato je da dijete s dispraksijom radije kopira tuđe ponašanje kao reakcije na neke situacije, nego da samo inicira (potiče) akcije (radnje). Postoji vjerojatnost da se to događa zato što postoji očito izrazito kašnjenje u procesuiranju informacija. Nije ugodno “boriti” se s dispraksijom, jer se mora stalno biti svjestan radnji drugih te dijete može biti predmetom podsmijeha kod drugih. Za dijete s dispraksijom početak škole može biti vrlo zahtjevan, jer dan u školi traje duže, s novim pravilima i zahtjevima. Učitelj može zaključiti da kod djeteta postoji nezrelost ➜➜➜


te.net e j i d o n t sre mame a z l a t r o P m! sa stavo Stranice portala www.sretnodijete.net možete posjećivati ili zaobilaziti. Ali vas neće ostaviti ravnodušnima! Čak i ako ste miljama daleko od rekreiranja pranjem bočica i mijenjanjem pelena, ako su vam problemi odgoja i postavljanja dječice na noge daleki tisuću svjetlosnih godina, na stranicama www.sretnodijete.net naći ćete nešto za sebe. Odnedavno osvježen originalnim ilustracijama Zrinke Ostović, autorskim kolumnama mama koje imaju što poručiti svijetu, pričama za djecu književnice Sanje Beraković, kuharicom za mame koje ne znaju kuhati (i djecu koja neće jesti), portal se ponosi i originalnom zbirkom dječjih fora&fazona koja će vas nasmijati do suza, interaktivnim igricama, bojankama, stripovima,

pozivnicama za rođendane, rasporedima sati… Tu je i jedna sasvim nova forma – Cyberuše – rubrika s kratkim (crno) humornim pričicama koju mame pišu jedne drugima kad im pukne film. Dođite i osjećajte se udobno kao u starim papučama, Marija Mapilele, glavna urednica portala, ponosna majka troje djece!


moje dijete // razvoj

➜➜➜ na uobičajenim razinama i to u brojnim područjima, primjerice u pisanju i crtanju. Ono što “muči” većinu djece s dispraksijom je nemogućnost dugotrajnije koncentracije koja ima nadalje utjecaj na daljnje iskustvo kod djeteta. No, ovdje moramo naznačiti da učitelj nije nemoćan, jer on uvelike može pomoći djetetu da se prilagodi, da gradi poštovanje prema sebi, rad na samopouzdanju i odnosu s drugima. Kod kuće, obitelj se “nosi” s poteškoćama djeteta s dispraksijom, no kada dijete krene u osnovnu školu mora se samo “nositi” s aktivnostima koje zahtijevaju samostalnost, primjerice odijevanje i skidanje kaputa... Kako bi sve to uspjelo, učitelji i zaposlenici škole moraju znati ponešto o dispraksiji tako da mogu

74

savjetovati i dati neke odgovore roditeljima. Slijedi niz nekih korisnih savjeta: - roditeljima se može savjetovati na koji način da čitko napišu unutar dječje odjeće djetetovo ime - predložiti roditeljima na koji način da odaberu najprikladniju torbu za dijete. Bilo bi dobro da unutar torbe ima nekoliko džepića koji su odvojeni, tako da se u jedan džepić mogu staviti osobne stvari, poput namirnica, a u drugi pernica. Uvijek stavite iste stvari na ista mjesta, tako da dijete zna gdje se nalaze. Bilo bi dobro također da torba ima dijagonalni remen koji raspodjeljuje težinu kod djeteta te na taj način pomaže djetetu koje ima

poteškoće s ravnotežom - preporučuje sa da hlače imaju elastičnu gumicu oko struka, tako da djetetu bude lakše pri oblačenju i skidanju - oprema koju je propisao fizijatar ili fizioterapeut,a koja olakšava kretanje ili smanjuje poteškoće kod djeteta, može se nositi ispod odjeće - osobna higijena može biti problem. Pranje zubi može biti olakšano električnom četkicom - bilo bi dobro da učitelj bude senzibiliziran na poteškoće koje ima dijete s dispraksijom, tako da diskretno može utjecati na moguće situacije koje se mogu pojaviti u školi ako bude potrebno, da smanji mogućnost srama kod djece s dispraksijom, pogotovo u svakodnevnim radnjama ili situacijama. ➜➜➜


Frutek asortiman

samo najbolje za naše najmlađe

U Fructalu se već više od 25 godina brinemo o razvoju i pripremi sokova i kašica za najmlađe. Zato su sirovine najbrižnije izabrane. Proizvodi ne sadržavaju konzervanse, umjetna bojila i arome, proizvedeni su isključivo od najkvalitetnijih prirodnih – besprijekornih sirovina i obogaćeni vitaminom C. Program obuhvaća šarolik izbor okusa. Kod određivanja asortimana pratimo trendove u području prehrane djece u zemlji i u svijetu te iskustva specijalista pedijatrije s kojima aktivno surađujemo cijelo vrijeme.

Za greb, Ko turaš ka 71 (blizu C i bo n i n o g to r n j a )

tel: 01/6171 274, mob: 091/513 4060


moje dijete // razvoj ➜➜➜

Naravno - objedovanje u školi može također biti veliki problem. Pribor za jelo može biti problematičan za dijete s dispraksijom. Da se izbjegnu takve situacije, bilo bi bolje djetetu pripremiti sendvič i to tako da ga se omota u foliju. Ako se u djetetovu torbu stave keksi, moraju se jednostavno otvarati - predložite roditeljima da djetetu pripreme sok koji se može piti na slamku, a ne sok koji zahtjeva lijevanje, da se dijete ne bi dodatno opteretilo tim aktivnostima. Bitno je napomenuti da koliko je god teško nahraniti dijete s dispraksijom, toliko ga je teško usmjeriti ili odvesti na toalet. Dijete ne prepoznaje “signale” koji mu upućuju da treba na toalet te tako stižu ili u brzini na toalet ili kad je već kasno. Nakon toaleta, kada obave ili malu ili veliku nuždu imaju poteškoća s brisanjem i to im može pričinjavati velike neugodnosti te djeca većinom i izbjegavaju te radnje. Jedan od rezultata može biti i konstipacija. Uvijek se može razgovarati s roditeljima da se ustabili koliko je to moguće režim regulacije odlaska na toalet. Odlazak na toalet svaki dan u isto vrijeme, možda najbolje prije škole, zasigurno može pomoći. Može se dogoditi da mjehur djeteta ne izdržava dugo te da dijete vrlo često mora ići

76

na toalet, pogotovo ako je pod stresom. Moramo napomenuti da sve ove poteškoće koje dijete ima i koje su vidljive te njegove nemogućnosti da izvede neke radnje, dosta utječu na djetetovo samopouzdanje.

koji radi s djecom s dispraksijom mora biti senzibiliziran na njihove poteškoće te ih bodriti, mnogo razgovarati te i za svaki njihov pa makar i mali pomak ili napredak dati im pohvalu. Bitna stavka u cijelom školovanju je rad i samo rad te će se i vidjeti napredak koji će uslijediti.

Dobra na i pozitiv iz oba veza os e ole mož k š z i i kuće pomoći e k i l e v u sičnom disprak djetetu

POVEZANOST KUĆE I ŠKOLE

Okolina s jednom dozom nesigurnosti gleda na djecu s dispraksijom te njihove kvalitete i druge mogućnosti ne dolaze do izražaja. Ako se vratimo na radnju odlaska na toalet, tada možemo reći da se ta radnja mora ponavljati u istim vremenskim intervalima, dok dijete ne nauči važnost odlaska na toalet te učenje važnosti higijene. Postoje i druge poteškoće koje utječu na učenje te napredak u školi, primjerice poteškoće s koordinacijom i manipulacijom. No, važnu ulogu ovdje ima učitelj koji uvelike može pomoći djetetu s dispraksijom. Učitelj

Dobra i pozitivna veza osoba iz kuće i iz škole može uvelike pomoći dispraksičnom djetetu, jer ako se to uspije napraviti tada se kod djeteta može očekivati veliki uspjeh. Svi koji rade zajedno mogu dati veliku potporu djetetu. To sve pomaže roditeljima koji se još možda nisu snašli s djetetom s dispraksijom. Osoblje iz škole sa svojim iskustvom, znanjem i senzibilnošću može pomoći obitelji da ne zapadne u svojevrsnu depresiju. Odgovor od strane obitelji može pomoći u školi za daljnje procjenjivanje djeteta te stvaranje što kvalitetnije podrške u školskom okruženju. Bitno je napomenuti, posebice roditeljima djeteta s dispraksijom da oni nisu krivi za stanje svog djeteta. Na kraju, možemo pomoći roditeljima na način da im se daju praktični savjeti, odgovori i načini pomoću kojih mogu raditi sa svojim djetetom koje ima dispraksiju.

Logopedska ordinacija “Logoped” - terapija glasa i govora mr. sc. Nataša Šunić, prof. logoped Belostenčeva 3, 10000 Zagreb tel: 01/4666 222, tel/fax: 01/4666 051 e-mail: logoped@zg.htnet.hr, web: www.logoped.hr


Nagradna igra!!!

SIGURNOST U PROMETU Baby media shop u suradnji s časopisom Mamino sunce organizira nagradnu igru SIGURNOST U PROMETU!

broju m o k U sva alica d e j s o aut jedna IX!

RIF PRIO

Trgovački centar Mercatone, Gospodarska 5, Donji Stupnik Trgovački centar King Cross Jankomir, Škorpikova 34, Zagreb Trgovački centar Mercatone, Brižine bb, Kaštel Sućurac Trgovački centar Emmezeta, Svilajska 36, Osijek Trgovački centar Plodine, Južna Magistrala bb, Ražine Trgovački centar Relja, Polačišće 2, Zadar Tower Centar, J. P. Kamova 81a, Rijeka Beba centar, Verdijeva 17, Rijeka Robna kuća Mrvica, Zajčeva 9, Slavonski Brod Stars, Trg J. Broza 2, Karlovac MAGIC BABY, STORELAND, Gospodarska bb, Varaždin MAGIC BABY, STC SISAK, Nikole Šipuša bb, Sisak

✷ Autosjedalica za djecu od 9 - 18 kg ili od 9 mjeseci do 3,5 godine ➜➜➜ ✷ Mogućnost vezanja isofixom i remenom

Dobitnica autosjedalice iz prošloga broja je: Maja Klović, Zagreb ADRESA: POŠTANSKI BROJ:

GRAD:

TELEFON: Ispunjeni kupon pošaljite na našu adresu: Educa, IV. Vrbik 6, 10000 Zagreb do 1. veljače 2010..

IME I PREZIME:


moja beba // razvoj novosti

Margarin - višestruko koristan! Zasigurno ste se puno puta našli u situaciji da ne znate što učiniti kako biste ublažili bol i spriječili stvaranje podlijeva nakon snažnog udarca. Bilo da se radi o vama ili, što je još gore, djetetu koje neutješno plače, najbrže i najjednostavnije je posegnuti u hladnjak za margarinom. Da, margarin će brzo i efikasno umiriti bolno mjesto, spriječiti nastanak hematoma, ali i pomoći da bolno mjesto brže iscijeli. Osim što ugodno hladi i donosi trenutno olakšanje, margarin je bogat vitaminima A, D i E topivim u mastima koji će se lakše upiti u kožu i tako doprinijeti izlječenju. Danas se proizvode margarini koji ne sadrže trans masne kiseline, a sastav masnoća je kod modernih margarina takav da se preporučuje i za njegu suhe i ispucale kože. Stoga je kod

odabira margarina važno obratiti pažnju na sastav masnoća. Poželjno je da sadrži što veći udio nezasićenih masnih kiselina, posebice ako je riječ o margarinima bogatim omega 3 masnim kiselinama, što veći udio vitamina, te da ne sadrži trans masne kiseline.

Zaštita za bebe i mame Bebe imaju zbog pelena često tegobe s upaljenom guzom. Na predjelima kože koja je pokrivena pelenama, često se javlja pelenski osip, praćen crvenilom, te peckanjem i svrbežom. Za sprječavanje ili ublažavanje navedenih teškoća savjetujemo redovitu njegu kože dojenčadi sa Bepanthen® masti, koja je nepogrešiva u svakodnevnoj njezi bebine guze.

Bepanthen® mast je prema preporuci vodećih pedijatara zlatni standard među proizvodima za njegu bebine guze i to upravo zbog svog jedinstvenog sastava. Sadrži važne djelatne tvari: lanolin, koji stvara zaštitni sloj na koži i dekspantenol (provitamin B5), koji brzo prodire u dublje slojeve kože i pospješuje njeno prirodno obnavljanje. Bepanthen® mast ne sadrži konzervanse, bojila i mirise, stoga ju savjetuju čak i za njegu nedonoščadi.

80

Mast nanosimo prilikom svakog prematanja na oprane i osušene dijelove kože zahvaćene pelenskim osipom.

I za dojilje Bepanthen® mast pomaže dojiljama u njezi bradavica, koje mogu zbog dojenja raspucati ili se upaliti. Majka s takvim tegobama treba nakon svakog dojenja bradavice prekriti gazom na kojoj je Bepanthen mast. Prije dojenja nije potrebno odstraniti mast s bradavica, budući da ona nije štetna.


Novi multivitaminski pripravak za trudnice! Djetetu je od trenutka rođenja za zdrav razvoj potrebna dovoljna količina vitamina i minerala. Dnevne potrebe buduće majke za mikrohranom u trudnoći su povećane za 50 do 00%, što je gotovo nemoguće postići unijetom hranom. Multivitaminski pripravak Elevit® Pronatal osim ostalih vitamina, minerala i elemenata u tragovima sadrži čak 800 µg folne kiseline, koja se smatra vrlo važnim elementom za zdrav razvoj djeteta. Posebna kombinacija vitamina i minerala smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi (spina bifida) za približno 92%, za 46% smanjena je mogućnost ostalih ozbiljnih prirođenih nepravilnosti, dok se pojave mučnine, povraćanja i vrtoglavice u ranoj trudnoći mogu i prepoloviti. Elevit® Pronatal je u Hrvatskoj jedini klinički ispitan i dokazano siguran multivitaminski pripravak za trudnice, majke dojilje i žene koje tek planiraju trudnoću.

Plašljiva vjeverica Avanture naše Pašljive Vjeverice se nastavljaju. U ovoj zabavnoj i edukativnoj slikovnici Vjeverica pokušava naći prijatelja. Plašljiva vjeverica puno je više od obične priče za djecu. Možete je čitati već od najranije dobi. Mališani će biti fascinirani uzbudljivom pričom o avanturi male vjeverice koja protiv svoje volje i usprkos stahovima, osvaja svijet. Djeca će je rado pokušati prepričati i nacrtati najuzbudljivije trenutke iz priče. Uz Plašljivu Vjevericu djeca i roditelji će se nasmijati njezinim iracionanim strahovima (ali i otkriti da neki njihovi strahovi zapravo i nisu baš “tako strašni”) te uz pomoć odgajatelja pokrenuti raspravu o tome koliko je važno skupiti hrabrost i upoznati svijet oko sebe, jer upoznajući svijet, spoznajemo i samog sebe.


Za pranje koje je nježno i prema osjetljivoj koži Više od 30% kućanstava tvrdi da barem jedan član njihove obitelji ima osjetljivu kožu podložnu različitim alergijskim reakcijama od svrbeža do ekcema. Osjetljiva koža osobito je ranjiva na stalni doticaj s odjećom. Imajući osjetljivu kožu na umu, Henkel je razvio dermatološki testiranu liniju proizvoda za pranje rublja obogaćenu nježnim mirisom Aloe Vere - Persil Sensitive Aloe Vera i Silan Natural Sensitive Aloe Vera.

Persil Sensitive Aloe Vera spoj je najbolje Persil čistoće s visokokvalitetnom formulom koja je nježna prema koži, no snažna prema mrljama. Dermatološki testovi dokazuju koliko nježan Persil Sensitive može biti kad je riječ o osjetljivoj koži: test pomoću 24-satnog flastera pokazuje kako izlaganje Persil Sensitive-om u trajanju od 24 sati ima izuzetnu nježnost prema koži. Persil Sensitive dostupan je kao prašak i kao gel.

Pored uvođenja Persil Sensitive linije deterdženata za pranje rublja, Henkel je također razvio i Silan, koji je postao neosporiv vođa u segmentu omekšivača za osjetljivu kožu. Silan Natural Sensitive Aloe Vera razvijen je specijalno za osjetljivu kožu koja je u stalnom doticaju s odjećom – i dovoljno je nježan čak i za nježnu dječju kožu. Henkelovi stručnjaci stvorili su jedinstven spoj prirodnih sastojaka kako bi proizveli inovativni omekšivač koji obećava nevjerojatnu mekoću rublju i izniman miris. Silan Natural Aloe Vera dostupan je u dva nježna, dermatološki testirana mirisa: Silan Natural Bademovo mlijeko & Aloe Vera te Silan Natural Ulje Avokada & Aloe Vera.

Uz Henkelov deterdžent za pranje rublja i liniju omekšivača za osjetljivu kožu – Persil Sensitive Aloe Vera i Silan Natural Aloe Vera – možete biti sigurni da su svi članovi vaše obitelji pa čak i oni s najosjetljivijom kožom u sigurnim rukama!

82


kutak za tate

Iz pera tate Roditelji najbolje poznaju svoju djecu

D

anas je mali pao s kreveta. Nije neka visina, 25-30 cm. Nije bilo ugodno. Imamo tvrdi pod. Probudio sam se, tj. probudio me mališa štipanjem za nos (dio noći spava sam u krevetiću, a dio noći s nama). Nakon jutarnje dobrodošlice odlučio sam se dignuti iz kreveta. Piceka (bebonju) sam stavio na sredinu kreveta i dodao mu kućnu antenu (omiljena igračka uz

usisivač). Krenuo sam postaviti puzzle na sredinu sobe da mu ne bude zima kad sjedi na podu. Okrenuo sam mu leđa na tri sekunde. Dovoljno za bum-trespaf i evo mog malog na podu. Odmah sam ga uzeo u naručje i smirio kroz minutu. Srećom, nije se jako udario. Sad, svi mogu biti pametni i reći: «Dijete se ne ostavlja bez nadzora, Treba ovo, treba ono…» To je istina. Ali ja sam

roditelj. Ja najbolje poznajem svog bebonju (dobro drugi sam na svijetu. Najbolja od svih žena ipak je nedodirljiva u poznavanju našeg potomka. No, nije loše biti drugi u svijetu). Zadnjih mjesec dana ritual nam je skoro isti. Probudi me štipajući za nos ili skačući po meni. Ja se dignem, stavim ga na pod ili ga ostavim na krevetu. Odmah dobije svoju antenu (ištekam je iz televizora i struje) za ranojutarnju igru i igra se s njom kojih 10 minuta. Ne mrda nikuda. Pažnja mu je na anteni. Tako sam bio siguran da se mali neće niti danas mrdati. Pa tko poznaje bolje moje dijete osim mene samoga (dobro, ženu ne računam)? Znam ja njega! Pih, u koju zamku sam uletio. Kako je prolazio dan razmišljao sam o tome što se ujutro dogodilo. Nakon nekog vremena zaključio sam koju sam pogrešku napravio. Zaboravio sam na vrijeme. Da, roditelj najbolje poznaje svoje dijete, ali treba uzeti u obzir da se dijete svakog dana razvija, napreduje, uči, mijenja… Ljudi, a pogotovo djeca, kada idu na spavanje nisu ista kao što su bila ujutro. Imaju dan više iskustva, nove spoznaje. Ljudi vole upasti u zamke poznavanja osoba. Ne mora

84


to biti poznavanje djeteta, nego poznavanje supruga, prijatelja, roditelja, braće i sestara. Upoznavši jednom osobu, uz nju vežemo mišljenje i sud kakva je. No taj sud ne revidiramo svako malo. Tako da i kad se osoba očito promijenila mi se u čudu čudimo novom obrascu ponašanja i govorimo «Ali to nisi ti. Znam ja kakav si ti. Ti si takav i takav». Da izbjegnem daljnje pisanje pokušat ću rezimirati misli i zaključke. Šteta što je bebonja morao pasti s kreveta da dobijem novu spoznaju. ✹ Dozvolite promjene dozvolite ljudima da se mijenjaju. Od vaše bebe pa preko prijatelja do poznanika, pogledajte ih kakvi uistinu jesu. Prepoznajte

vaša unaprijed određena mišljenja i dopustite promjenu. ✹ Roditelji uglavnom u starijoj djeci i dalje vide djecu koja su postojala prije više godina. Postanite toga svjesni. Prihvatite dijete onakvo kakvo jest, a ne onakvo kakvo je bilo prije par godina… ✹ Ne govorite o osobi u njenoj prisutnosti, pred nekim… Nije možda u temi, ali… roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Zbog toga se događa sljedeća situacija: roditelj s djetetom naleti na prijatelja. Roditelj ponosan kako najbolje na svijetu poznaje svoje dijete, dijeli informacije o svom djetetu šakom i kapom. Što voli, što ne voli, što radi. Roditelj to radi kako bi se osjećao važnim i sam sebi stisnuo ruku zbog poznavanja svog djeteta. Da

imalo poštuje mišljenje svog djeteta vidio bi da djetetu nije ugodno slušati kako netko govori u njegovo ime te se čak s nekim iznesenim informacijama niti ne slaže. Djeca su mali ljudi i prema njima se treba odnositi s poštovanjem. ✹ Pozitivno izražavanje Ako naglašavamo nečije nedostatke, svojim ponašanjem ne doprinosimo promjeni situacije. Roditelj najbolje poznaje svoje dijete, tako i zna da mu je dijete šlampavo/nespretno/ lijeno/glupo. Ponavljajući ograničenja postajemo njihovi zarobljenici. Dobro veli izreka : Ako želiš imati ograničenja, samo raspravljaj o njima. E sad sam si olakšao dušu i idem spavati! tata Marko


moje dijete // prehrana

NJAM-NJAM savjeti

Sastojci:

KAŠICA OD MRKVE I RIŽE (6 mj. +)

2 mrkve 1 žlica riže 1 mala žlica ulja malo mlijeka

Priprema: 1. Mrkvu pripremite, narežite na kolutiće i stavite kuhati. 2. Pri kraju kuhanja dodajte opranu rižu i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje, dok sastojci posve ne omekšaju. Pazite da ne zagori. 3. U kuhanu smjesu dodajte ulje i mlijeko te dobro promiješajte. Po želji možete još malo prokuhati. 4.Kašicu smiksajte do željene teksture.

KAŠICA OD CVJETAČE, JABUKE I TIKVICE (8 mj. +)

Sastojci:

1 šalica cvjetače 1 jabuka 1 tikvica

Priprema: 1. Skinite zaštitne listove sa cvjetače, operite glavicu i razdvojite na cvjetiće. 2. Ogulite jabuku, izvadite sjemenke i narežite na ploške. Tikvicu ogulite i narežite na kolutiće. 3. Kuhano povrće smiksajte u jednoličnu kašicu. 4. Vjerojatno neće biti potrebno dodavati tekućinu jer su te namirnice dovoljno sočne i vodenaste same po sebi.

Za kašice od više vrsta različitog povrća koristite samo ono povrće koje je vaše dijete do sada prihvatilo bez reakcija.

86

 Sretan Božić!


za najmlađe

ANĐELI PRONAĐI DVA POTPUNO ISTA ANĐELA!

LABIRINT POMOZI MALOM PINGVINU DA PRONAĐE SVOJ DOM!

Pingv in dom ov

88


za najmlađe

BOJALICA STIŽE NAM DJED BOŽIĆNJAK! OBOJI GA PREMA PREDLOŠKU NA LIJEVOJ STRANICI, A POTOM MU NAPIŠI PISMO!

89


oglasna ˘ ploca

Sve za krštenje na jednom mjestu Više od 50 modela krsnih odijela, haljinica, benkica, svijeća po najpovoljnijim cijenama u Zagrebu. Uz to, nudimo i jastuke za nošenje beba, jastuke za dojenje, ručnike, krevetnine...

Butik Mali Anđeo, Trg D. Iblera 10/1, Zagreb tel: 01/4576 478, www.pto-merkur.hr

Proizvodnja krsnog programa - krsni kompleti, krsne haljine, svijeće, košuljice, cipelice i sve ostalo vezano uz čin krštenja. Proizvodnja jastuka za izlazak iz bolnice, pelena za široko povijanje na čičak, kompleta za dječje krevetiće, deka vreća! Za sve informacije obratite se na telefon 042/811-413 ili potražite naše proizvode diljem Hrvatske u svim specijaliziranim dječjim dućanima!

www.pinokio-ludbreg.hr


Portal za mame sa stavom! .net sretnodijete .net sretnodijete .net sretnodijete

Stranice portala www.sretnodijete.net možete posjećivati ili zaobilaziti. Ali vas neće ostaviti ravnodušnima!

www.sretnodijete.net mađioničar ✷ klaun Balonko ✷ dobra vila ✷ dječji animatori ✷ kreativne radionice ✷ Sveti Nikola ✷ Djed Božićnjak

djetetu m o k a v S klon! super po

tel: 01/2330 806 mob: 098/9510 648 mob: 099/3343 340 www.magic-japa.hr

rođendani ✷ eventi ✷ obljetnice ✷ zabave ✷ otvorenja ✷ promocije


nagradna igra

1Bubu didaktička kuća

a n d a r g Na hippo 3Bubu didaktička igračka

(1 nagrada)

(1 nagrada)

kocke 2Bubu - slagalica (1 nagrada)

4Poklon paket:

Persil Sensitive prašak 2kg Persil Sensitive gel 1,5L Silan Natural Sensitive Almond milk 1L Silan Natural Sensitive Avocado Oil 1L (3 nagrade)

5Poklon paket:

Pur Hands&Nails 500 ml Pur Balsam Aloe Vera 500 ml bočica za punjenje (3 nagrade)

DOBITNICI NAGRADA IZ PROŠLOGA BROJA: 1. BUBU DIDAKTIČKA KUĆA - Tanja Šimić, Rijeka 2. BUBU KOCKE-SLAGALICA - Marija Vukelić, Zagreb 3. BUBU HIPPO DIDAKTIČKA IGRAČKA - Anita Šljivić, Zagreb 4. POKLON PAKET HENKEL (SILAN I PERSIL) - Maja Radić, Zagreb; Tatjana Marković, Zagreb; Jelena Karić, Rijeka 5. POKLON PAKET HENKEL (PUR) - Tina Marić, Rijeka; Sanja Veljković, Zagreb; Marija Šimić, Split 6. BABY RESPIRATORNI MONITOR - Mirela i Roman Andraković, Višnjevac 7. KNJIGA - Martina Bedeković, Zagreb; Marija Štrkalj, Vrbovec; Josipa Habek, Zagreb

92


igra!!! 6

Babysense II - respiratorni monitor

nagradna igra

7

CD - Antonija Šola “Zemlja sreće” (5 nagrada)

8Noćna krema (5 nagrada)

(1 nagrada)

www.biomedis.hr “Plašljiva 9Knjiga vjeverica vjeverica” (2 nagrade)

10Edukativni CD Slovarica” (6 nagrada)

www.artrea.com.hr IME I PREZIME: ADRESA: POŠTANSKI BROJ:

GRAD: BROJ TELEFONA:

Nekoliko riječi za nas:

Redni broj nagrade koju biste željeli osvojiti (može i više njih): Kupon za nagradnu igru pošaljite na našu adresu: Educa, 4. Vrbik 6, 10000 Zagreb Dobitnici će biti obaviješteni telefonom. Nagradna igra traje do 1. veljače 2010.

93


galerija

Galerija mamin Dragi naši! Kao i uvijek stigla je gomila prekrasnih fotografija. Nadamo se da ćete među objavljenima pronaći i svoje sunašce. Ako ipak nećete, nemojte se žalostiti. Opet smo imali uistinu težak zadatak da odaberemo tri koje su osvojile slikovnice. Čestitamo im! U ovom broju Egmont vas nagrađuje novim prekrasnim slikovnicama Spremni za utrku i Princezin klavir.

VAŠE NAGRAÐUJEMO FOTOGRAFIJE!!!

Martin Ivanjek, Zagreb

Slikovnice

Spremni za utrku 1x Princezin klavir 1x

Lana Šafran, Gradina

Dobitnici slikovnica

Marta Pucević, Zagreb

Ante Horvat,Osijek

94

Milena Šćekić

Lora Županić

Karlo, Zagreb


galerija

nih sunašca Viktor Noa i Glorija Kramarić, Hercegovac

Ivano Rogić, Zagreb

Pavla Povoljnjak, Zagreb

Amalia Senčar

Iva Bošnjak, Ilok

Elena Papa Terzić, Zagreb

Dominik Jezernik, Zagreb

Vatroslav Ferković

Adrijan Ališahović, Slavonski Brod Adrian Čukić, Osijek

Grgur Brusar, Zagreb

Gabrijela, Laura i Ivona, Brkić

Ivan Vulić, Našice

Ema Huseljaković, Krk

Fotkice svojih sunašca šaljite na: Educa, 4. Vrbik 6, 10000 Zagreb ili e-mail: urednistvo@maminosunce.hr. Poslane fotografije ne vraćamo.

95


galerija

Josip Kovačević, Sisak Karmen Magdalena Matić, Solin

Lana Kurtušić, Zagreb

Karlo Habek, Zagreb Stela Domitrović, Zagreb

Mirko Jašarević, Solin Roko Bralić, Omišalj

Marko Iljovski, Osijek

Roko Marjan Marković, Split Marija i Iva Pavličević, Voloder

96

Mia Pavla Mezga, Dekanovec

Karlo i Robert Modrić, Osijek

Franka Kiš, Osijek


galerija

97


nešto za razmišljanje

„Mama, hoćemo li ići u kino ili kazalište?“, upita djevojčica svoju mamu. „Ili možemo otići u šetnju?“, predloži potom.

“Ne danas, drugi put“, odgovori majka. „Umorna sam, a još nisam oprala posuđe od ručka.“ Svaki put kad bi djevojčica pozvala majku u kino ili šetnju dobila bi negativan odgovor. Jedino su se razlozi mijenjali.

S vremenom, djevojčica je prestala pozivati majku. S vremenom, djevojčica je postala djevojka. “Kćeri, divan je dan“, pogleda majka prema osunčanoj trešnji ispred kuće. „Jesi li za to da se prošećemo? Ako želiš možemo navečer otići u kino ili kazalište.“

“Ne danas», odgovori kćer. „Drugi put. Sada idem učiti, a navečer idem van s prijateljima“. Danas je kćer navršila trideset godina. Majka se bliži šezdesetoj. Niti jednom nisu otišle zajedno u kino ili kazalište. Niti jednom nisu išle zajedno u šetnju. Nemojte učiniti istu pogrešku.

tata Marko

98


Mamino Sunce | broj 26.  
Mamino Sunce | broj 26.  

Prosinac 2009. - Besplatni časopis za trudnice, mame i tate

Advertisement