Page 1

2010 ZAGREB RAIDERS American FOOTBALL


Američki nogomet doživljava ubrzan razvoj diljem središnje i istočne Europe pa je tako zahvatio i Hrvatsku.

Raiders su vlastitim projektom odlučili sudjelovati u tom razvoju te popularizaciji američkog nogometa u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Entuzijazam i iskustvo promotora ovog projekta već su sami po sebi bili jamstvo uspjeha. U listopadu 2008. Valerio Zannotti i Davor Tonć počeli su sa projektom organiziravši prvu „školu američkog nogometa“ u Hrvatskoj. Tijekom samo nekoliko mjeseci broj „učenika“ porastao je sa svega četiri do pet na dvadesetak sada već aktivnih igrača.

Neki od njih su već imali iskustva u svijetu američkog nogometa dok je većini to bio prvi doticaj s ovim sportom. Time se pokazalo kako američki nogomet ima puno poklonika u Hrvatskoj te kako interes za njega raste iz dana u dan. 2

Zagreb Raiders – American Football Team


Za postizanje velikih ciljeva potrebni su kvalitetni igrači, ali i ljudi iza njih. Zato je Projekt Raiders (osnovani pod imenom Raiders Football Project) od početka pokušao privući kvalitetne djelatnike.

Vrlo brzo projektu se priključio i g. Chad A. Henry, jedan od najvećih autoriteta za američki nogomet u regiji. Zahvaljujući sposobnosti predsjednika g. Edoardo Fumagalli, Raiders su omogućeni najbolji mogući uvjeti rada.

3

Zagreb Raiders – American Football Team


Organizacija društva Predsjednik: Edoardo Fumagalli

Izvršni dopredsjednik: Valerio Zannotti

Tajnik: Anto Lončar

Sportski direktor: Chad A. Henry

4

Zagreb Raiders – American Football Team


Skoro svi članovi uprave bavili su se američkim nogometom ili neki drugim sportom prije dolaska u klub. Tako je predsjednik Fumagalli igrao ragbi u Bergamu 80-ih i 90-ih godina. Valerio Zannotti igrao je američki nogomet na visokoj razini gotovo dvadeset godina te kao član raznih talijanskih momčadi nastupao na mnogim međunarodnim utakmicama. Chad Henry igrao je američki nogomet u Kaliforniji (SAD) na najvišoj mogućoj neprofesionalnoj razini, a od dolaska u Europu radio je četiri godine kao trener u Mađarskoj. Svoja iskustva i znanja Valerio Zannotti i Chad Henry iskoristili su za izgradnju kluba američkog nogometa Raiders te postali treneri. Upravo su treneri od presudne važnosti u američkom nogometu. Tako svaki dio momčadi ima svoga trenera, a odgovornosti u Raiders-ima su podijeljene ovako:

Glavni Trener (Head Coach): Chad A. Henry

Trener napada (offensive coordinatror): Damir Župan Trener odbrane (defensive coordinatror): Valerio Zannotti

Kondiciski trener (assistant coach): Dorijan Kurelić

5

Zagreb Raiders – American Football Team


Od prvoga dana Raiders su poklonili veliku pažnju medijima te je odmah otvorena web stranica koja je s vremenom postala poznata među ljubiteljima ovog sporta u Hrvatskoj. Stranica se redovito tjedno ažurira glavnim novostima iz momčadi, intervjuima sa utjecajnim osobama američkog nogometa na ovim prostorima te audio i video zapisima.

Stranica (www.zagreb-raiders.com) ima mnogo posjeta na dnevnoj razini, uglavnom iz Hrvatske, ali i iz Srbije, Italije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, SAD-a ...

(Statistike posiječanosti)

6

Zagreb Raiders – American Football Team


Svoje postojanje Raiders je objavio i u tiskanim nacionalnim medijima kao što su 24sata te Večernji List.

Od osnutka počela je suradnja s lokalnim internetskim portalima poput Dubrava.hr i MojMaksimir.hr koji su objavljivali vijesti važne za projekt.

U sljedećoj fazi svojeg medijskog razvoja Raiders su počeli suradnju s portalom Sportnet.hr. i gostovanje u lokalnim televiziskim postajima. (OTV)

Održavanje web tv-a (Raiders TV on-line) je medijski korak dalje na službenim stranicama kojim se prikazuju najzanimljiviji detalji sa treninga, utakmica te intervjui sa igrčima. Na taj način se navijačima i pristalicama omogućuje detaljan uvid u događaje oko momčadi.

7

Zagreb Raiders – American Football Team


Od početka Raiders imaju i svoju stranicu na Facebooku gdje su već skupili oko 1.200 navijača iz nekoliko zemalja, a od nedavno su prisutni i na Twitteru.

(karta posjeta na web stranicu i kontakt Facebook)

Među navijačima Raidersa je i grupa glazbenika iz Nizozemske, koji su se uklopili u momčadski duh te napravili i službenu himnu koju je moguće čuti na stranici.

8

Zagreb Raiders – American Football Team


Ambiciozni ciljevi koji su zacrtani:

Što bolje pripremiti momčad za sezonu 2010. u kojoj će Raiders sudjelovati na jednom ili više turnira u susjednim zemljama (Italija, Slovenija, Austrija i Srbija).

Krajnji cilj je pomoći razvoju ovoga sporta u Hrvatskoj, tako da se u roku u što kračem roku na noge postave i druge momčadi koje trenutno nemaju dovoljno dobre uvjete. Povećanjem broja opremljenih i uigranih momčadi otvorila bi se mogućnost organizacije prvenstva Hrvatske predviđeno za jesen 2010.

Kako bi sve ovo bilo moguće potrebno je osigurati sljedeće uvjete:

- Igralište koje odgovora propisima ovoga sporta.

- Broj igrača se mora popeti na najmanje 40.

- Potrebno je nabaviti opremu.

Jedanom kad se ispune ovi uvjeti, mišljenja smo da momčad može biti konkurentna za šest do osam mjeseci jer već sada postoje odlični pojedinci u „rosteru.“

9

Zagreb Raiders – American Football Team


Sudionici projekta Raiders

(nakon

10

utakmice

u

Bolzanu

protiv

talijanskim

prvacima

Giants)

Zagreb Raiders – American Football Team


Drugi aspekt koji Raiders ne mogu i ne žele ignorirati je društveni. Prvi koraci u tom smjeru su poduzeti pa se nakon „bratimljenja“ sa timom Brescia Bengals (Italija), partneri udruge ADMO. Time Raiders pokazuju dobru volju Hrvatske za slične buduće suradnje na tom području.

U programu postoji i kampanja podrške volonterskih centara za oporavak i liječenje djece s posebnim potrebama te sirotištima.

Program uključuje i otvaranje škole za mali američki nogomet za djecu ispod 16 godina.

Nakon ovog kratkog pregleda o tome tko su i što Raiders i što namjeravaju učiniti mi koji smo uključeni u projekt možemo izraziti svoju vjeru u njega te očekujemo da će se sva naša ulaganja i trud višestruko isplatiti.

11

Zagreb Raiders – American Football Team


KLUB AMERIČKOG NOGOMETA – ZAGREB RAIDERS „Gusari Zagreb“ Rudolfa Bićanića 22 – 10000 Zagreb tel. 00385 1 382 033 mob. 00385 91 6603357 00385 91 7695606 email: info@zagreb-raiders.com http://www.zagreb-raiders.com

12

Zagreb Raiders – American Football Team

ZAGREB RAIDERS  

ZAGREB RAIDERS - American FOOTBALL team