Page 1

broj 3 - proljeće/ljeto 2013.

HighClass LIFESTYLE MAGAZIN ZA USPJEŠNE LJUDE

Windsurfing Meditacija u pokretu

Interview Ana Rucner

Picasso

Bogatstvo Stvar razmišljanja


NAJAM • REZERVACIJA • ODRŽAVANJE

HVAR • BRAČ • KORČULA • SPLITSKA RIVIJERA MAKARSKA RIVIJERA • DUBROVNIK • ISTRA • PELJEŠAC


HighClass LIFESTYLE MAGAZIN ZA USPJEŠNE LJUDE

impresum

uvodnik Poštovani čitatelji,

Izdavač: Optima media d.o.o.

stiglo nam je proljeće i donijelo novi

Glavna urednica: Andrea Hribar Livada

broj High Class-a.

Marketing: Snježana Korajac 01/6198 913

U jeku raznih zbivanja mi smo okrenuti raskoši, luksuzu i lijepim

Uredništvo: Delnička 8b, Zagreb tel: 01/6198 924

stvarima koje nam život čine ugodnim i zabavnim.

fax: 01/6198 787

Nakon što prelistate stranice High

latrija@latrija.hr

Class-a sigurna sam da ćete se

Grafička priprema: Latrija d.o.o.

osjećati bolje nego prije toga. Sve

Tisak: Tiskara Crograf

te lijepe fotke i pozitivni tekstovi

Stubička 295, Zaprešić

zasigurno će vam podići raspoloženje,

ISSN: 1848-4921

bilo ono dobro ili pak manje dobro. Tako je i s nama dok ga radimo. I kao i vi, željeli bismo da izlazi češće pa će možda uskoro tako i biti. Do idućeg broja ujesen, šaljem srdačan pozdrav,

Na naslovnoj fotografiji: Ana Rucner Autor fotografije: Marko Zirdum

Andrea Hribar Livada

4

Uredništvo ne odgovara za sadržaj objavljenih tekstova te informacije u oglasima. Svi tekstovi služe isključivo u informativne svrhe.


6 sadržaj 6 16 18 20 22 28 30 36 40 42 50 52 58 64

Interview: Ana Rucner

16

Svijet dekora Ojastučeni namještaj Planet audio Rukavice iz prošlosti Moderno i sigurno Bogatstvo je stvar razmišljanja Windsurfing Destinacije - Imanje Pule Umjetnost - Picasso Les Mills programi

36

Fotografije ili crteži? Moda Ekstravagancija

42

56

5


interview

ANA RUCNER Naša mlada, moderna i uspješna čelistica, glazbenica i promotorica Hrvatske, karizmatična, uspješna i lijepa Ana Rucner u svom natrpanom rasporedu našla je vrijeme za nas te s nama podijelila svoja razmišljanja. Ana dolazi iz glazbene obitelji, od djetinjstva svira, proputovala je svijet, nastupala pred različitim narodima, a njezino najveće postignuće je njen sin Darian. Ana u svoje nastupe unosi novu energiju, strast i svježinu, spaja klasično i moderno, a sve to Anu smješta u sam vrh svjetske glazbene scene.

6


7


interview

Svirati ste počeli sa sedam godina. Kada ste shvatili da je baš sviranje čela Vaš životni poziv? To se dogodilo s vremenom. Oduvijek sam voljela glazbu, odrasla sam u glazbenoj obitelji i sretna sam zbog tog dara koji mi je Bog dao.

Koliko je odricanja potrebno da bi se postigao takav uspjeh? Gudački instrument poput violončela zahtjeva vrlo mnogo vježbanja, koncentracije i dobre volje. Meni osobno, violončelo je postalo stil života i jedna od važnijih stvari.

8


Koje još ciljeve imate u profesionalnom životu?

Svaki trenutni uspjeh za koji sam smatrala da me doveo do nekog cilja postavio mi je nove izazove. U ovom svijetu u kojem ja živim gotovo da nema vrhunca, uvijek može bolje!

9


interview

Jeste li dosad postigli ono što ste željeli? Postoji li kakvo razočaranje ili ste možda premašili svoja očekivanja? Uvijek sam postizala ono što sam željela, zato što sam vrlo realna i radim ono što mi mogućnosti dozvoljavaju, ali i razočarala sam se u raznim situacijama, najviše zbog neiskustva, neznanja... ali sve je to škola koja me dodatno osnažila i svaku situaciju koja mi se dogodila smatram dobrom!

Koje je Vaše najveće postignuće? Moj sin Darian.

Mnogo putujete. Kako usklađujete putovanja s ulogom supruge i prije svega majke? Teško, ali usklađujem.

10


11


interview

12


Koji Vam je najdraži projekt na kojem ste radili? Bilo ih je zaista vrlo mnogo no najviše me ispunjavaju humanitarni koncerti, akcije i slično. Svako malo se zahvalim Bogu što mi je dao takav dar, da svojim likom i djelom mogu pomoći drugome.

Među brojnim nagradama i priznanjima koja ste primili, što biste izdvojili kao Vama najznačajnije? Možda mi je najdraža ona za album za djecu „Mali anđeli“. Na tom albumu sam radila s jednom posebnom energijom. Nagrada koju sam osvojila pripada kategoriji “kreativni i inovativni projekti” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koju sam dobila 21.4.2010. u organizaciji Udruge MRAK - Mreža za razvoj i kreativnost.

Što volite raditi kad ne svirate? Ljubim sina bez prestanka.

13


interview

Što je najvažnije čemu Vas je Vaš životni put naučio? Naučila sam pažljivo slušati vlastite instinkte kojima jako vjerujem. Mnogo toga sam naučila, a mnogo toga ću tek naučiti.

14


Autor fotografija Dubai: Marko Zirdum Autor fotografija s albuma Expression: Munever Salihović

Planovi za ljeto? 21.6. u 5 ujutro počinje moj festival Ana u Gradu (Dubrovnik) uz zvuke meditacijske klasične glazbe na Srđu. Festival traje tri dana, nakon čeka putujem u Poljsku na tri koncerta. 23.8. pripremam koncert filmske glazbe u sklopu Sarajevo film festivala. Veselim se nastupu na Rab summer festu, a u planu je još nastupa...

15


interijeri

Svijet dekora Svijet dekora (WODECOR) specijalizirani je distributer najboljih i najekskluzivnijih dekorativnih i tehničkih tkanina vodećih europskih brandova. Bavimo se prodajom i proizvodnjom gotovih proizvoda i metražne robe poznate španjolske tvrtke Alhambra International. Alhambra ima tridesetak godina dugu proizvodnu tradiciju, izvozi u više od 90 zemalja svijeta, a jedna je od rijetkih tvrtki koja svoje proizvode uspješno izvozi u Kinu, a ne kupuje od njih kao mnogi drugi. Sastavili smo najbolju i najkompletniju ponudu trenutno dostupnih tkanina na tržištu, najboljih za uređenje doma i izradu raznih projekata. Najveća poanta nije na prodaji metražne robe, nego na prodaji kompletne usluge. U širokom asortimanu Svijeta dekora uvijek se može naći ono što najbolje odgovara potrebama kupaca i svačijim ukusima. Po mjeri izrađujemo prekrivače, ukrasne jastučiće, različite tipove zavjesa i dekora, stolnjake te kompletni asesoar za Vaš dom. Prodaja ide u tri smjera: prodaja povoljnih tkanina direktno sa skladišta, prodaja najnovijih Alhambrinih kolekcija iz kataloga, zatim prodaja gotovih proizvoda od kojih su standardni artikli namjenjeni širokim masama te se distribuiraju velikim trgovačkom centrima i, na kraju, ekskluzivne kolekcije, za one malo dubljeg džepa.

U našem proizvodnom centru u Draganićkom Lugu imamo ˝showroom˝ koji je namijenjen za prezentaciju naših proizvoda partnerima za veleprodaju, dizajnerima, arhitektima... Najviše se baziramo na opremanju i tu kroz veleprodaju opremamo veće objekte, najviše hotele (Hotel Prezident Solin s 5 zvjezdica, Hotel Marmont Split, Palača Judita Split, Hoteli Valamar Dubrovnik..), uređujemo i institucije, a kroz maloprodaju radimo manje stanove, kuće. Željeli smo u ovim teškim vremenima i kupcima široke potrošnje približiti naše proizvode stoga smo se odlučili na otvaranje ˝Outleta˝. Prvi Outlet smo otvorili u našoj županiji i danas imamo 2 vlastita punkta pod nazivom Casa Espanola, jedan u Draganiću, a drugi je u Zagrebu na Iblerovom trgu. Sve ostalo u Hrvatskoj pokrivamo preko cornera koje otvaramo u tvrtkama koje su srodne i kompatibilne s našim programom, većinom su to partneri s kojima radimo na bazi konsignacije ili franšize.

16


Kolekcije u Outletima su s velikim popustima. Ono što je prije bila veleprodajna cijena, to je sada maloprodajna, čak i od tih artikala za veće količine dajemo dodatne popuste, kako bismo izmijenili asortiman. Tu možete pronaći materijale za razne svrhe, to mogu biti zavjese, dekori, dekorativne tkanine za izradu jastuka, prekrivača, materijali za tapeciranje; karniše, mehanizmi za panele i pakete, vodilice; širok izbor gotovih proizvoda, jastučića, stolnjaka, prekrivača i slično po veoma povoljnim i akcijskim cijenama. U Casa Espanola Outletima uvijek Vas očekuje profesionalna usluga koja će Vam po Vašim mjerama i željama pomoći urediti Vaš dom na najkvalitetniji način.

Dajemo sve od idejnog rješenja do montaže, i tu je naša prednost jer svatko tko dođe kod nas dobit će besplatno savjetovanje, besplatnu izmjeru u kući te kompletno može kupiti i uslugu šivanja i montaže. Prisutni smo u svim većim gradovima i naša usluga dostupna je svima u Hrvatskoj. Naše proizvode Casa Espanola mozete naći i u sljedećim gradovima: Rijeka, Pula, Poreč, Zadar, Metković, Dubrovnik, Bjelovar i Koprivnica... Sve ove godine rada u tekstilnoj branši, imali smo uspona i padova, no uspjeli smo opstati. Više je razloga koji su doprinijeli našem uspjehu, ali najvažniji su praćenje svjetskih trendova, poslovanje bazirano na različitim proizvodnim programima, ali i investiranje u tvrtku. No sve to ne bi bilo dovoljno da u tvrtki nemamo vrijedan tim stručnih ljudi bez čijeg angažmana ne bismo uspjeli. Svijet dekora je tvrtka s mladim duhom i očekivanjem još većeg rasta u bliskoj budućnosti koja svoje zaposlenike i kupce smatra svojim partnerima s krajnjim ciljem da se razvijamo i rastemo zajedno.

Pratite naše proizvode, akcije i događanja na našim stranicama kako biste i Vi bili upućeni u izvanrednu ponudu i usluge koje Vam pružamo...

Svijet dekora Lug 74, Draganići, Karlovac tel: 047/715-058 www.wodecor.com Casa espanola Iblerov trg 3, Zagreb tel: 01/4550-274 www.facebook.com/CasaEspanola

17


interijeri

UMJETNOST ELEGANCIJE OJASTUČENOG NAMJEŠTAJA

Tapetarsko-stolarski obrt Margalić osnovan je 1989. Godine. Obiteljski je obrt za proizvodnju novog namještaja po mjeri koji također pruža uslugu tapeciranja već korištenog namještaja. Već dugi niz godina za vašu udobnost i užitak

Uz naše stručno vodstvo i Vaše ideje izrađuje se kvalitetan namještaj koji vjerno reflektira Vaš stil i želju za elegancijom i udobnošću. Svi proizvodi su ručni rad i rezultat su suradnje između naših vrsnih djelatnika i vaših želja i potreba.

stvaramo vrhunske sjedeće garniture modernog i klasičnog dizajna u dimenzijama po mjeri klijenata.

Ponosimo se izuzetno kvalitetnim proizvodima i vrhunskim dizajnom. Prepustite se našem stručnom timu da Vam pomogne izabrati najbolje kako bi zadovoljili sve Vaše potrebe. Koristimo samo vrhunske materijale kako bi naš namještaj postao klasa za sebe.

Pažljivim planiranjem svakog detalja dobit ćete vrhunski, samo Vama prilagođeni najmeštaj uz visoku kvalitetu izrade. Za Vaš savršeni vizualni i taktilni doživljaj izaberite Margalić namještaj.

18

M


MARGALIĆ Već dugi niz godina za vašu udobnost i užitak stvaramo vrhunske sjedeće garniture modernog i klasičnog dizajna u dimenzijama po mjeri klijenata.

www.margalic.hr

MARGALIĆ, Ilica 185 i Margalići 32, Zagreb, www.margalic.hr, e-mail: margalic@margalic.hr, tel: 01 3704068, tel: 01 3484339, fax: 01 3483312


audio-video

Jeste li spremni za najbolje? www.planetaudio.hr

P

ojam High End Audio uveden je šezdesetih godina, s početkom izlaženja američkog časopisa Stereophile. Ukratko, High-end audio uređaji odskaču po svim karakteristikama od prosječnih, konzumnih HI-FI uređaja i u svakom

20

pogledu teže savršenstvu. Konstrukcije su inovativnih topologija, izrađeni su od biranih, najkvalitetnijih materijala, oblikovno su vrhunac dizajna, ručno su izrađeni u vrlo malim serijama i na kraju, ali ne manje važno, ono što trebaju raditi rade drugačije

i bolje. Ono što High-end pruža je osjećaj posebnosti, dobro uloženog novca i velikog zadovoljstva pri svakodnevnom korištenju. Posjedovanje renomiranih High End uređaja sličan je posjedovanju najbolje izrađenog švicarskog sata.

Slušanje glazbe nije više hir, već potreba modernog čovjeka, način odmora, druženja i opuštanja. Znalački odabran audio sustav u stanju je pružiti neslućena uživanja u prirodnoj reprodukciji glazbenih zapisa te izgledom oplemeniti vaš


Planet audio d.o.o. – Zagreb, Dotrščinska 64 tel. 01/2984-708, 098/232465 Radimo isključivo po telefonskom dogovoru.

dom i dodati onaj touch ekskluzive i posebnosti.

Planet audio (www. planetaudio.hr) specijalizirana je tvrtka, čiji portfelj sadrži probrani izbor kućnih stereo i home cinema uređaja najboljih svjetskih proizvođača. Svaki uređaj u svom području predstavlja vrhunac tehnoloških dostignuća, oblikovanja, kakvoće izrade i akustičkih dosega. Cijene su primjerene, bitno niže od onih u EU. Svakom kupcu pristupamo potpuno individualno. Znanjem i dugogodišnjim iskustvom, osoblje tvrtke Planet Audio osigurati će najbolji izbor sustava za svakog pojedinog kupca te tako i najbolju moguću reprodukciju glazbe u vašem domu.

Accuphase Laboratories Inc. osnovao je Jiro Kasuga davne 1972. godine. Ime je nastalo spajanjem početka “Accurate” (točno, precizno) i “Phase” (faza) kao jedne od najvažnijih karakteristika reproduciranog zvuka. Accuphase high-end uređaji predmet su želje mnogih glazboljubaca i ljubitelja plemenitih stvari. Ponosni vlasnici se vrlo teško od njih rastaju, a i kao korišteni zadržavaju visoku vrijednost. Beskompromisna konstrukcija, dizajn i način prezentacije glazbe osigurali s Accuphase uređajima jedno od najviših mjesta među konkurencijom. Po mnogima najbolji stereo uređaji na svijetu.

Chord Electronics Ltd jedan je od vodećih proizvođača high-end audio uređaja. Vlasnik John Franks zaslužan je za mnoge inovacije i pomicanje granica

mogućeg u dizajnu i svojstvima. Nevjerojatno egzotičan izgled, sve bolje karakteristike osigurale su Chord uređajima visoko mjesto na listi želja svjetskih audio znalaca. Suradnja s iskusnim Robertom Wattsom, genijem digitalnih projekata, osigurala je brojne najnaprednije uređaje iz područja reprodukcije digitalnih zapisa, kojima svi ostali gledaju leđa. Dostignuća su prepoznali i priznali svi: od profesionalaca, tiskanih i virtualnih medija do konkurencije i glazboljubaca. Strast za inovacijama koje vode najboljem zvuku nastavlja se do danas i Chord uređaji prenose čaroliju glazbe kristalno čisto, transparentno i s velikom rezervom snage toliko potrebne za snažne dinamičke uzlete.

Tannoy je tvrtka najpoznatija po proizvodnji zvučničkih kutija, osnovana davne 1926. godine. Osnivač, Guy Fountain ponudio je tržištu prvi dvostazni zvučnik 1933. Godine, a nešto kasnije kompletnu gamu mikrofona, zvučničkih kutija i pojačala. Proizvodnja traje do današnjih dana, a serija Prestige je remek-djelo vrhunskih škotskih stolara. Ne samo da su dio interijera britanske i svjetske aristokracije kao ures, prestižni namještaj i otmjeno nasljeđe, udomaćeni su i kod istinskih ljubitelja prirodne reprodukcije glazbe. Uz isporučene zvučničke kutije stiže i staklenka voska kojom se ponosni vlasnik zabavlja lašteći svoje kućne ljubimce koji su rukom izrađeni od najplemenitijeg punog drva.

Tvrtka Luxman počela je s radom 1925. kao Lux Corporation u osvit radio ere u Japanu i već u to doba bili su poznati po kakvoći svojih izlaznih transformatora i sklopki. Tvrtka je vlasnik mnogih patenata i inovacija. Svaki sklop testira se dijelovima izrađenim po narudžbi i njihovim specifikacijama, sve dok se ne postignu najbolji rezultati. Jednako se minuciozno pristupa projektiranju i izradi svakog dijela i po tome je Luxman jedinstven u svijetu. U eri pomame za tranzistorskim uređajima sedamdesetih godina prošlog stoljeća, jedini su nastavili proizvodnju cijevnih pojačala. Današnji Luxman uređaji vrlo su cijenjeni i mnogi bi audiofili rado okitili svoje sustave nekim od proizvoda ove prestižne tvrtke.

21


predstavljamo

Rukavice iz prošlosti S

ljeme je proizvođač luksuzne prtljage osnovan 1921. godine. U to vrijeme u Zagrebu cvjeta arhitektura Moderne, kroz grad prolazi Orient Express i održava se Concours d’Elegance. Sve više se putuje, a Sljeme proizvodi prtljagu posebno prilagođenu raznim vozilima, poput autokovčega i svih ostalih putničkih potrebština. Od 1930. Sljeme je i kraljevski dvorski dobavljač. Ova prva hrvatska „tvornica kovčega, torbi i kožnate robe“, između dva svjetska rata, bila je najveća u jugoistočnoj Europi.

S

udionici Toura Istrom, lani su na poklon dobili vozačke rukavice Sljeme. Prvi proizvod s tim imenom nastao nakon četiri desetljeća. Na taj način, zagrebački proizvođač luksuzne galanterije vratio se u velikom stilu. Rukavice Sljeme nosi i Mario Andretti, najveći istrijanski trkač svih vremena.

22


Ekskluzivni asortiman za sjedenje Koliko vrijedi naše zdravlje? Stres, nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilno držanje, višak kilograma, dugotrajno i svakodnevno sjedenje, danas nisu ništa novo. Moderan, sjedilački način života i bolovi u kralježnici te nepravilno i dugotrajno sjedenje i smanjenje radne sposobnosti čvrsto su međusobno povezani. Mnogi od nas svakodnevno sjede po nekoliko sati, ali vrlo malo nas pazi u kakvom položaju nam je tijelo. Valjalo bi imati na umu da je pravilno sjedenje izuzetno važno za naše zdravlje. Pravilan sjedeći položaj bi bio: sjesti dovoljno blizu stola, koliko je moguće dublje u stolac i nasloniti se tako da kralježnica zadrži svoju prirodnu liniju, da cijela leđa budu zaljepljena na naslon. Ramena trebamo opustiti, a nadlaktice držati pored tijela, najbolje na rukonaslonima. Koljena nam trebaju biti u visini s kukovima, potkoljenice otprilike pod kutem od 90-100 stupnjeva u odnosu na natkoljenice, a stopala položena ravno na pod. Noge se ne smiju križati. Osobe koje ne paze na pravilno držanje tijela, učestalo imaju probleme sa zdravljem. Nemojte biti dio većine ljudi koji čekaju bol u leđima ili vratu da bi se zamislili o tome kako koriste svoje tijelo. Za sjedenje treba koristiti kvalitetan ergonomski stolac s potporom kralježnice i naslonima za ruke. Bolji stolci u potpunosti se mogu prilagoditi korisniku i omogućiti udobnije i zdravije sjedenje. Bez obzira na to koliko udobno sjedite, ako sjedite veći dio dana, to će svakako štetiti vašoj kralježnici i najčešće uzrokovati nelagodu i ukočene mišiće.

Laurus Net d.o.o. Horvaćanska 31 - passage 01 5509 479, info@laurusnet.hr

www.LaurusNet.hr


predstavljamo

K

rajem 60-ih godina u Sljemenu se prva ugasila proizvodnja rukavica što je obilježilo sudbinu tvornice. Upravo su rukavice proizvod s kojim se Sljeme vraća. Luksuzne rukavice izrađuju se ručno, po mjeri, od najfinije kože. Svaka rukavica potpuno je prilagođena klijentu, kojem se prvo uzima obris ruke te točno izmjeri opseg, kako bi rukavice savršeno odgovarale ruci. Potom se odabiru model, boje te vrsta kože i detalji. Moguća je i dodatna personalizacija ispisivanjem inicijala klijenta. Rukavice Sljeme ručno izrađuje posljednji rukavičar u Hrvatskoj, koji je zanat izučio od najcjenjenijeg i ujedno posljednjeg majstora rukavičara Sljemena, svog oca.

Z

asad Sljeme rukavice možete pronaći samo u internet dućanu (sljemeautokoffer.com) i na posebnim eventima. Sljeme će se tako 31.5.2.6. predstaviti na pisti Monza, nedaleko od Milana, tijekom Coppa Intereurope, najveće talijanske utrke starodobnika na pisti.

www.sljemeautokoffer.com

24


Tajna sretnih veza nalazi se u Zlatnom Centru LE-WI-KO

T

ajna sretnih veza je otkrivena! Posjetom u zlatni centar LE-WIKO, u vrhunski opremljenim prostorima na atraktivnim lokacijama u Zagrebu i Karlovcu, nudi najveći izbor zaručničkog i vjenčanog prstenja od bijelog i žutog zlata odnosno najfinijih legura specijalno kreiranih za ručnu obradu. Sve modele vjenčanog prstenja iz standardne ponude možete nabaviti u svim veličinama odmah i bez čekanja. Ukoliko želite unikatno prstenje u mogučnosti smo izraditi prsten

prema vašoj želji, slici, crtežu ili predočenom modelu u najkraćem roku. U svakoj od prodavaonica očekujte ljubazno i stručno osoblje koje će svojim znanjem i iskustvom pomoći pri odabiru željenog nakita. U LE-WI-KO Diamond prodavaonici, posebno mjesto u ponudi, zauzimaju dijamanti. Ističe se veliki izbor, vrhunski dizajn i kvaliteta zaručničkih prstena s dijamantima i ostalog dragog kamenja kao što su safiri,

rubini, smaragdi, ametisti, topazi itd. Dijamnati su izuzetan poklon za svaku prigodu, a osobito su omiljeni kao simbol zavjetovanja na vječnu ljubav ugrađeni u zaručničko ili vjenčano prstenje. Cijelokupna ponuda je visoke kvalitete i u korak s aktualnim trendovima. Predstavljena je proljeće/ljeto kolekcija ogrlica od prirodnih kamenčića u boji sa unikatnim kopčama, komplet nakita (ogrlica, narukvica, prsten, naušnice) koji su u kombinaciji žutog i bijelog zlata. Kako bi svojim besprijekornim sjajem upotpunili svaku mladenku, LE-WI-KO preporučuje prekrasne ogrlice od riječnih i morskih bisera koje su nizane na specijalni konac s posebnim ukrasnim kopčama. Pri svakoj kupnji u zlatnom centru LE-WI-KO dobijete certifikat koji garantira kvalitetu i vrijednost kupljenog nakita. Zlatni centar LEWIKO ima više lokacija, a to su: LEWIKO Diamond, Vlaška 64 Zagreb LEWIKO Steel, Tržnica Kvatrić Zagreb LEWIKO Style, Mercator Centar Karlovac LEWIKO Exclusive, Pothodnik bb Karlovac

www.lewiko.hr

www.facebook.com/lewikodiamond


Algologie ANTI AGE tretman

Svi Algologie tretmani započinju specifičnim ritualom koji simulira ritmičnost valova, opušta i uvodi vas u filozofiju algi, mora i njihove snage. Piling obogaćem mineralima predstavlja pravu proslavu detoksikacije kože i u nekoliko elegantnih pokreta poliramo epidermis do savršenstva, uklanjanjući odumrli sloj stanica i pripremajući kožu na idući korak. Odabrane ampule namijenjene su pomlađivanju kože, a utapkavanje ampule nastavljamo stimulirajućom masažom koja djeluje drenažno te intenzivno relaksira putem refleksnih točaka čime stimuliramo vezivo i revitaliziramo čitav organizam. Završavamo koktelnom maskom u koju miješamo svježe alge za dubinsku oksigenizaciju kože i poseban pomlađujući učinak. U anti age tretmanu cilj nam je usporiti djelovanje slobodnih radikala, osnažiti stanice i ubrzati regeneraciju te djelovati na minimalizaciju bora i mimičkih linija. Svi preparati koje koristimo su prirodni, bez parabena i mineralnih ulja, ftalata i PEG, a Algologie laboratorij certificiran je Eco CERT certifikatom te time jamči sigurnu kozmetiku.

Celulit

CELULIT??? Kada vam netko spomene tu riječ diže vam se kosa na glavi? Malo žena zna da je celulit neprijatelj žena kroz sva godišnja doba i većinu godinu života. Celulit je 98% ženski problem i ako ga se pravilno ne tretira nema načina da ga se makne. Većina žena ne zna da je glavni uzork nastanka celulita uz naše loše prehrambene navike, stres. Uz stres dolazi sjedeći položaj, genetski čimbenici, promjene hormonalnog statusa (menopauza, pubertet, trudnoća, hormonska terapija) unošenje toksina u tijelo te nedovoljno kretanje. Što je to celulit? Celulit je masno tkivo s istim brojem masnih stanica te prilikom popuštanja vezivnih stanica kože (koža gubi elaastičnost) te masne stanice izbijaju na kožu i tada nam nastaje tzv.narančina kora. Tako povećane masne stanice pritišću krvne žilice i limfu pa dolazi do skupljanja toksina. U takvim slučajevima krvotok ne može eliminirati otrovne tvari pri ćemu stradavaju kolagenska vlakna i tu nastane zadebljanje od masnih stanica - CELULIT. Da bi se uspiješno borili protiv celulita treba djelovati na uzroke nastanka toga istoga celulita. Treba promijeniti prehrambene navike, redovito čistiti organizam od toksina i svakodnevno barem 30 minuta vježbati ili se baviti nekom aktivnošću na otvorenome. Uz sve to na celulit treba djelovati i lokalno na ugrožena područja, a i preventivno djelovanje nije na odmet. U našem salonu radimo tretmane body wrappinga koji su bazirani na biljkama poput bršljana koji sadrži saponine koji ubrzavaju izlučivanje štetnih tvari, djeluje na razgradnju masnih stanica, obrambeno, potiče proizvodnju hijaluronske kiseline te jača strukturu kože. Suručica djeluje protuupalno, protiv gihta, edema i reumatskih bolova te diuretično. Bijela loza koja ima izvrsno antioksidacijsko djelovanje. Preslica djeluje diuretički, protiv kroničnih ekcema, djeluje kod osterporoze. U tretmanu koristimo 3 proizvoda. Tretman je ugodan i rezultati se vide odmah nakom prvoga tretmana te nakon svakoga sljedećeg. Prije početka napada na celulit trebamo organizam pripremiti na to. Započinjemo borbu čišćenjem organizma posebnim devetodnevnim programom u kojemu ćete izgubiti 2-7 kilograma, nećete biti gladni, a biti ćete puni energije i volje za nastavak dalje. Program je napravljen tako da se zadovolje dnevne potrebe ljudskog organizma. U program ulazi konzumiranje shakea koji među svim sastojcima poput sojinih proteina, beta karotena, D3 vitamina, spiruline, folne kiseline i mnogih drugih hranjivih tvari sadrži još i aminotein. Shake dolazi u okusu vanilije ili čokolade. Garcinija u tabletama pomaže pri gubitku težine. Garcinija je prirodna tvar iz roda južnoazijskog drveta, koristi se kora ploda. Specijalisti za biljne kemijske spojeve su spoznali da garcinija smanjuje proizvodnju masnoća iz ugljikohidrata u organizmu. Bee Pollen je pelud, a pelud je prah cvijeća. Bez peludi ne bi postojale biljke, drveće i cvijeće; čak i mi ovisimo o njemu. Bee Pollen sadrži veliki spektar hranjivih tvari kao što su: svi vitamini B kompleksa, vitamin C, D, E, K, A, brojne minerale, 22 aminokiseline te svih 8 esencijalnih aminokiselina koje samo tijelo ne može proizvesti. Među svima njima našao se i lecitin koji je prirodan sastojak svih stanica i potpomaže u sagorijevanju masnoće. Blossom herbal tea je prirodna mješavina lišća, biljaka i začina posebno pripravljena s izvanrednim okusom i bogatom aromom. Ovaj čaj ne sadrži kofein te pruža osjećaj osvježenja bio on vruć ili hladan. Sastojci poput narančine kore i klinčića daju voćni okus, dok đumbir i cvijetovi aloe vere djeluju na smirenje. Kruna programa je čisti gel aloe vere koji sadrži više od 75 hranjivih sastojaka i 200 ostalih spojeva, uključujući 20 minerala, 18 aminokiselina i 12 vitamina. Ovaje gel koji služi i za svakodnevno očuvanje zdravlja dobio je certifikat Međunarodnog znastvenog savjeta za Aloe Veru što čini ovaj proizvod autentičnim, čistim proizvodom prirode. Dijeta koja traje 30 dana gdje također niste gladni, puni ste energije i bolje se osjećate. Prvi korak prema čišćenju organizma jest odstranjivanje kemikalija i konzervansa iz njega, devetodnevni program vam pruža potrebne alate kako biste očistili tijelo i krenuli putem prema zdravlju. Zvuči nevjerovatno, zar ne?


Ekstenzije trepavica

Guste i duge trepavice su na vrhu liste ženskih želja. Kako bi postigle taj prekrasan i seksi izgled žene se koriste mnogim alatima i trikovima među kojima su šminka, uvijači za trepavice, maskare, umjetne trepavice te napokon ekstenzije. Ekstenzije nisu nova stvar na području usluga za uljepšavanje i već se mnogo žena odlučilo na uljepšavanje svoga pogleda. Ekstenzije su prilagodljive stilu svake žene, mogu biti dulje, kraće, gušće, rijeđe, a idealne su za aktivni stil života obzirom da im bavljene sportom, voda ili pak najbanalnije spavanje ne predstavlja nikakvu prepreku. Kada se uspoređuju umjetne trepavice i ekstenzije osim u vjeku trajanja i s time da oba proizvoda imaju isti cilj (punoća trepavica), ekstenzije uvijek pobjeđuju jer djeluju prirodno i ljepše. Za razliku od umjetnih trepavica koje uglavnom dolaze u obliku ljepljive trake koja se pričvršćuje uz sam korijen prirodnih trepavica, ekstenzije se lijepe pojedinačno, dakle jedna po jedna, na svaku od vaših prirodnih trepavica. Umjetne trepavice su teške i mnoge ih žene zbog toga nevoljko nose. Ekstenzije ne predstavljaju nikakav teret za kapke, ugodne su za nošenje. Umjetne trepavice traju maksimalno tjedan dana i to ako stvarno jako pazite. Za razliku od ekstenzija, s njima se ne možete kupati, vježbati, morate paziti kako spavate. Ekstenzije traju koliko i prirodne trepavice, a to može biti 30 do 60 dana što naravno ovisi od osobe do osobe i sukladno tome mora se doći na nadopunu trepavica. Ugradnja je apsolutno bezbolna, traje 1-2 sata i za to vrijeme se možete lijepo odmoriti. Koristi se medicisko antialergijsko ljepilo koje je sasvim sigurno čak i kod osoba s osijetljivim očima. Ekstenzije ni na koji način ne oštećuju prirodne trepavice i jednom kada se osoba odluči da prestane s nadogradnjama, prirodne trepavice nisu ništa kraće nego što su bile prije prve ugradnje. Doduše, ekstenzije su toliko prekrasan dodatak i nije se teško naviknuti na njih.

Facelifing bez kirurga

Za ovaj specifičan tretman kažemo da ima djelovanje facelifinga bez kirurga. Tretman lica CVIJET MLADOSTI jest kompletna njega za lice, vrat i dekolte. Tretman se može izvoditi kod kuće ili u kozmetičkom salonu. Tretman je prilagođen svim tipovima i stanjima kože te su svi proizvodi bez parabena. Najbolji učinak dobiva se tretmanima koji se rade 2-3 puta tjedno, uz svakodnevnu njegu kod kuće. Ako izostavimo njegu kod kuće rezultati neće izostajati, samo će trebati više vremena. Tretman započinjemo čišćenjem kože od nataloženih nečistoča i šminke s hipoalergenskim Aloe Clenaserom koji će također dati koži poželjnu razinu vlage i idealan PH omjer u koži. Rehydrating Toner koji ubrzava krvotok, hidratizira i čisti koristimo za pripremu kože za primanje što više hranjivih sastojaka. Mask powder je maska koja se miješa s Aloe Activatorom koji sadrži enzime, aminokiseline i polisaharide, djeluje poput stabiliziranog Aloe Vera gela, stoga je savršen za hidrataciju i pročišćavanje kože lica. Mask powder maska zateže kožu lica pomoću albumina iz jaja, maltdextrin, kaolin, alantoin - sastojci koji skupljaju pore, zatežu kožu i upijaju suvišnu masnoću. U masku se radi postizanja bolje hidaracije može staviti i Bee Honey (pčelinji med). Dvokomponentna maska smanjuje nastanak udubljenja i površinskih bora, popunjava postojeće bore, dubinski čisti i vlaži kožu, obnavlja stanice i u najdubljim slojevima kože. Za kućnu njegu preporučujemo ili kompletni tretman ili pojedinačne proizvode kao što su Aloe Cleanser i Rehydrating Toner za čišćenje kože lica ujutro i navečer, Firming Day Lotion koji sadrži vitamine A, C, E te pruža zaštitu protiv starenja, a povrh toga savršen je kao podloga za šminku. Recovering Night cream osim što je noćna krema preporučuje se da se u hladnim i vjetrovitim danima koristi i kao dnevna tako da koža ne gubi vlažnost. Krema sadrži kolagen i elastin koji sprječavaju nastanak bora, popunjavaju nastale borice te savršeno odgovaraju koži.

URBAN SPA ZAGREB Avenija Dubrovnik 16, Avenue Mall 01/ 65 35 413, 095/ 59 03 425

Radimo srcem, a rukama dodirujemo cijeli svijet...


tehnika

Moderno i sigurno!

T

ri su osnovne želje svakog investitora kada kreće u gradnju svojeg objekta. Zagrebačka tvrtka HFC GRUPA d.o.o. jedan od pionira automatike i sustava inteligentnog upravljanja u Hrvatskoj, s dizajnerskim proizvođačem sklopne tehnike GIRA te multimedije REVOX uspješno ostvaruju želje svakog investitora, time i samog korisnika. KNX kao jedinstveni protokol i standard u automatici i upravljanju tehnologija, omogućava jednostavno povezivanje svih elemenata od rasvjete, strojarstva, grijanja, ventilacije, hlađenja pa sve do portafonskog sistema, tehničke zaštite i multimedije. Prema projektnom zadatku ili želji investitora građevina će biti više ili manje energetski učinkovita, sigurna, udobna te estetski usklađena s arhitekturom objekta. Prednost KNX tehnologije njena je stabilnost, jednostavnost rukovanja i najvažnije neograničena mogućnost primjene.Tako je npr. jedna od prednosti KNX instalacije da na zidovima do prekidača nema silne „šume“ kabela koji stvaraju elektromagnetsko zračenje, već samo jedan tanki tzv. BUS kabel. Danas zbog sve većih

28

potreba za kompleksnom rasvjetom, ventilacijom grijanjem i hlađenjem, instalacija i silni prekidači stvaraju probleme investitorima koji u konačnici žele što jednostavnije postavljanje željene atmosfere. Kada k tome

pridodamo iznenađujuće veliku uštedu do čak 50%, što dokazuju mnogi primjeri iz prakse i stručne analize, KNX sustavi inteligentnog upravljanja postaju stvarna potreba u svakom modernom i energetski osvještenom domu.


GIRA kao vodeći dizajnerski proizvođač sklopne tehnike omogućava svakom investitoru integraciju, od jednostavnih elemenata kao što je šuko priključnica ili prekidač na zidu pa sve do upravljačkih zaslona ili aplikacija za iPad ili iPhone, u višestruko nagrađivanom i priznatom dizajnu. Njemačka kvaliteta, vrhunski stil i stručna integracija formula je s kojom svaki investitor daje dodatnu vrijednost prostoru. Uz REVOX, vodećeg proizvođača digitalnog multiroom sistema Hi-end kvalitete zvuka, dizajnerskih komponenti pa sve do nevidljivih zvučnika, vaš prostor postaje idealan sklad moderne tehnologije, dizajna i savršenog zvuka i slike.

Kada govorimo o funkcionalnosti i upravljivosti, mogućnost komunikacije s vašim objektom kroz GIRA Home server zaista je fascinatna. U svakom trenutku možete biti povezani s vašim domom kroz vizualni prikaz na vašem iPhone ili iPad uređaju. Podatke o temperaturi svakog prostora, stanju vaših roleta ili svjetala, informaciji o detekciji alarma, „online“ prikaz slike s vašeg video nadzora, analizama potrošnje energenata pa sve do komunikacije s vašim portafonom, aktivacije scenarija aktivnog rada vašeg objekta i mnoge druge mogućnosti ostvarive su na vrlo jednostavan i funkcioanalan način. Uživajte u vašem domu i kada niste u njemu!

Danas HFC GRUPA u svojim projektima kroz višegodišnje iskustvo u projektiranju i izvođenju sustava inteligentnog upravljanja ostvaruje zavidne rezultate, ne samo u Hrvatskoj već postaje jedan od vodećih u regiji, a novim projektima dokazuje se i na zapadnoeuropskom tržištu.

HFC GRUPA d.o.o. Zagrebačka cesta 145a, Zagreb

www.hfcgrupa.com

29


razmišljanje

Bogatstvo je stvar RAZMIŠLJANJA

Bogati i oni koji to nisu, ne razlikuju se samo po tome, već i po načinu razmišljanja. Steve Siebold, autor knjige „Kako razmišljaju bogati ljudi“ došao je do zaključka da cijela priča zapravo uopće nema mnogo veze s novcem, već s mentalitetom bogatih ljudi. Autor knjige, trideset je godina razgovarao s bogatašima diljem svijeta kako bi saznao po čemu se razlikuju bogataši od ostalih ljudi te je svoje zaključke objavio u knjizi.

1

Prosječni su ljudi uvjereni kako je novac korijen svih zala, dok bogataši vjeruju da je siromaštvo glavni uzrok zla. Siebold objašnjava kako je to zbog toga što se „siromašnim ljudima pere mozak te ih se uvjerava kako su svi bogati ljudi sretni i nepošteni“ i zbog toga „postoji određena doza srama koju osjećaju ljudi iz srednje klase kad se obogate. Bogatstvo nije jamstvo za sreću, i bogati to znaju. No čini život lakšim i ugodnijim.“

Prosječni ljudi na novac gledaju s previše emocija. Bogati o novcu razmišljaju racionalno. „Bogati novac vide onakvim kakav jest, a oni najveći znaju da je novac alat koji predstavlja brojne opcije i mogućnosti“.

7

Prosječni ljudi zarađuju radeći nešto što ne vole, s druge strane bogataši obično istinski uživaju u poslu koji rade. „Većina ljudi radi poslove u kojima ne uživa, rade da bi preživjeli“ dok bogati ljudi rade ono u čemu uživaju i to je „najpametnija strategija“.

2

8

3

9

4

10

Prosječni ljudi misle kako je sebičnost mana, dok bogati smatraju da je to vrlina. „Bogati ljudi čine sve da bi bili sretni. Ne pretvaraju se da će spasiti svijet. Siromašni to osuđuju, ali upravo ih to drži tu gdje jesu“ ističe Siebold.

Mentalitet prosječnih ljudi može se usporediti s igrama na sreću, dok su bogataši ljudi od akcije. „Dok mase čekaju nadajući se da će pogoditi prave brojeve na lutriji i sanjare o bogatstvu, oni najbolji rješavaju problem“. Prosječni ljudi vjeruju kako je za put do bogatstva potrebno imati kvalitetnu naobrazbu, dok bogataši vjeruju u stjecanje iskustva.

5

Prosječni ljudi žale za prošlim vremenima, dok su bogataši orijentirani prema budućnosti. Prema Sieboldu „bogati ljudi su se obogatili jer su bili orijentirani na budućnost i ulagali su u svoje snove, suprotno tomu ljudi koji vjeruju da su njihovi najbolji dani iza njih rijetko se obogate i često su depresivni“.

30

6

Prosječni ljudi najčešće nemaju visoka očekivanja kako se ne bi razočarali, dok bogataši vole izazove. Siebold smatra da „se bez visokih očekivanja nitko nikad ne bi obogatio niti ostvario svoje snove“. Prosječni vjeruju da moraju nešto učiniti kako bi se obogatili. Bogataši znaju da moraju postati i biti netko kako bi se obogatili. Siebold objašnjava kako su „mase fokusirane na rad i kratkoročne rezultate, dok oni najbolji iz svakog iskustva nauče nešto bilo da uspiju ili ne i tako postaju uspješne osobe“.

Prosječni vjeruju kako im je potreban novac da bi se obogatili. Bogati se koriste tuđim novcem. „Bogataši znaju da solventnost nije toliko važna. Važnije je pitanje je li nešto doista vrijedno kupovanja i investiranja?“ objašnjava Siebold.

11

Prosječni ljudi uvjereni su kako tržištem vladaju logika i strategije. Bogati znaju da su pohlepa i emocije ono što zapravo pokreće cijelu stvar. Siebold objašnjava kako bogati donose odluke uzimajući upravo to u obzir.


ZLATARNA

POPEK Zlatarsko draguljarski obrt Popek afirmiran je na tržištu, a osobito zbog njegovanja tradicije ručne izrade unikatnog zlatnog nakita i predmeta izrađenih iz drugih plemenitih materijala kao i replike starog nakita. U izradi se koriste tradicijski alati stari više desetljeća te se radi na klasičan način tehnikom taljenja, valjanja, izrezivanja, montiranja i lotanja. Dizajn nakita obrta Popek izrađen je do perfekcije po najvrsnijim skicama uglednih kipara i slikara te sjajnih zlatarskih majstora koji se uspješno nose sa zahtjevima suvremenog tržišta. Dio prekrasnog nakita zlatarne Popek nalazi se na ovim stranicama, a bogat izbor možete pogledati u prodajno-izložbenom prostoru u Teslinoj 9 u Zagrebu.

Zlatarna Popek, Nikole Tesle 9, Zagreb, telefon: 01/ 4872-197, web: www.zlatarna-popek.hr


razmišljanje

12

Prosječni žive iznad svojih mogućnosti, a bogati ispod. “Bogati žive ispod svojih mogućnost iz jednog jedinog razloga. Ne zato jer su toliko racionalni, već zato jer imaju toliko novca da si mogu priuštiti kraljevski život i još bi im ostalo vrlo mnogo”, navodi Siebold.

13

Prosječan čovjek uči svoju djecu kako preživjeti. Bogataš uči svoju djecu kako da se obogate. „Učenjem djece o bogatstvu oni će ga razumjeti i samim time težiti da budu bogati cijeli život“, tvrdi Siebold.

14

Novac za prosječne ljude predstavlja stres, dok bogati u svom bogatstvu nalaze mir i spokoj. Siebold tako tvrdi da se „bogati ljudi ne boje priznati da novac rješava mnogo problema, dok prosječni ljudi vide novac kao nužno zlo“.

15

Prosječni će se ljudi radije zabavljati nego educirati. Bogati će se radije educirati nego zabavljati. Prema Sieboldu, „bogati imaju puno knjiga koje koriste kako postati uspješniji, dok prosječni ljudi čitaju časopise i žutilo.“

16

Prosječni ljudi bogataše smatraju snobovima. No bogataši samo vole biti okruženi ljudima koji su im slični. Objašnjenje zašto prosječni vide bogataše kao snobove Siebold je našao u mišljenju kako je to samo način da opravdaju svoj životni stil i manjak želje za uspjehom.

17

Prosječni ljudi štede. Bogati zarađuju. Siebold je uvjeren da su bogataši bogati jer će radije riskirati, čak i u krizi te tako nastojati povećati svoje bogatstvo, nisu fokusirani samo na štednju kao prosječni ljudi.

18

Prosječni uglavnom igraju sigurno. Bogati riskiraju. „Svaki je investitor barem jednom izgubio novac, no bogati znaju da im rizik i investiranje uvijek omogućava da zarade još više“, navodi Siebold.

19

Prosječni ljudi teže tome da im bude ugodno. Bogataši zadovoljstvo pronalaze u neizvjesnosti. Siebold objašnjava kako su „psihička, fizička i emocionalna ugoda primarni cilj većine ljudi srednje klase. Bogati znaju da put do bogatstva nije lagan i da je katkad potrebno riskirati i krenuti put nepoznatog da bi se ostvarili ciljevi“.

20

Novac i zdravlje za prosječne ljude nisu povezane stvari. Bogati znaju da novac itekako može spasiti život. Prosječni ljudi misle da moraju birati između bogatstva i karijere s jedne strane ili obiteljskog života s druge. Bogataši znaju da mogu imati apsolutno sve.

32


Ljepota je u vašim rukama Poliklinika ME-DENT je jedna od prvih poliklinika u Hrvatskoj koja je matične stanice stavila u službu zdravlja i ljepote. Nastojanje da što duže ostanemo mladi i zdravi više nije privilegija odabranih. Danas smo mi oni koji odlučuju i svakako izabiremo kvalitetan život i u kasnijim godinama. Matične stanice su revolucija, samo nebo je granica, a poliklinika ME-DENT je mali, majušni kotačić u ljudskom nastojanju da život učini boljim i taj boljitak da bude dostupan svima. Budućnost je svakako na našoj strani a mi smo svim srcem na strani malog čovjeka. U našoj poliklinici uspješno radimo : - povećanje grudi pomoću matičnih stanica dobivenih iz masnoga tkiva - rekonstrukciju odstranjene dojke pomoću expandera - anti age tretman s matičnim stanicama - sve ostale usluge klasične estetske kirurgije

Naša linija 091/727 19 16 otvorena je 24 sata za Vas

POLIKLINIKA ME-DENT za regenerativnu medicinu i estetsku kirurgiju Rovinj, Istarska 18, tel: +385 52 842-500 www.me-dent.eu, e-mail: info@me-dent.eu

Do blistavog osmijeha u jednom danu Poliklinika Adriatic dent nudi Vam sve vrste stomatoloških usluga, od estetskih plombi do primjene matičnih stanica kod povećanja zubne kosti. Ugradnja najkvalitetnijih implantata, Sky i Straummann, protetski rad možete dobiti u jednom danu, mogućnost posebne vrste anestezije pri kojoj ste budni, a ne osjećate nikakvu bol, samo su neke od usluga poliklinike Adriatic dent. Za sve implantate i materijale nudimo certifikate. Cijene su prihvatljive i korektne. Za pacijente koji dolaze iz drugih mjesta nudimo besplatan smještaj u apartmanima s *** zvjezdice u Rovinju.

Sve informacije možete dobiti na 091 727 19 16. Linija je za Vas otvorena 24 sata.

ADRIATIC DENT poliklinika za stomatološku protetiku, ortodonciju i oralnu kirurgiju dr. Hodžić Istarska 18, Rovinj, tel : ++385 52 842 500 www.adriaticdent.com e-mail: info@adriaticdent.com


zdravlje i ljepota

Bolovi u kralježnici problem modernog svijeta M uče vas bolovi u leđima, a niste stari i ne kopate u vrtu svakodnevno i vjerojatno se pitate od kuda sad to. Dokazano je da današnji sjedilački način života zapravo predstavlja vrlo veliki problem kako za mlade tako i za starije ljude, sportaše i one koji se uopće ne kreću, a posebna kategorija su i poslovni ljudi - dakle pogađa gotovo sve. Od srednjoškolaca koji svakodnevno puno sjede za knjigom, do zaposlenih mladih ljudi koji svoj posao obavljaju u nepravilnom položaju, za kompjuterom vrlo često bez dizanja pa do starijih ljudi koje je „nagrizao zub vremena“ , svi redom barem povremeno osjete tu poznatu bol u leđima. Bol se seli od vrata, preko križa pa sve do trtičnih kralježaka, a činjenica je i da se ona javlja kod svakoga na drugom mjestu što se objašnjava našim stilom života, no ipak treba reći da je najčešći uzrok bolova u leđima degenerativna promjena diskova i zglobova kralježnice. Poznato je da od svih bolova na koje se ljudi žale, bol u leđima najčešći, a ovisno o jačini ljudi se odlučuju na olakšavanje pomoću masaža, vježbi istezanja ili pak posjećuju liječnike fizijatre. Rješavanje problema koje stvaraju bolovi u leđima trebalo bi biti jednako važno kao i rješavanje bilo kojih drugih tegoba koje čovjek osjeća, jer zanemarivanje dovodi do drugih težih problema koji se prenose na cijelo tijelo. Bez obzira na što se odlučili posavjetujte se s liječnikom, koji će vam predložiti načine i metode oporavka ili vas uputiti na daljnje pretrage. Aparat Gamma Swing radi ekstenziju kralježnice, što nije novitet, ali ono što ga čini posebnim, a što je ukomponirao u ovu metodu poznati ortoped dr. Ferdinand Gundolf iz Innsbrucka, su valovi koji se puštaju u razmaku od 20 do 100 puta u minuti koji stvaraju ljuljanje tijela. Time se rasterećuju mali mišići i ligamenti uz kralješke i napokon u to područje procirkulira krv i limfa koja je veći dio dana stisnuta i komprimirana. Ovaj aparat je najbolje početi koristiti i prije nego nastupe bolovi u kralježnici kao prevenciju. Kada oslobodimo kralježnicu pritiska tretmanom na Gamma Swingu, to je relaksirajuće, a zglobovima omogućavamo da pokrenu proces samoizlječenja. Dakle sama terapija je vrlo jednostavna i ugodna i izgleda ovako: nakon što se pacijenta čvrsto stisne spužvastim držačima u području gležnjeva, aparat ga diže u vis, a ostatak tijela ostaje ležati na platformi. U toj prvoj fazi podiže se tek toliko da je zdjelica lagano u zraku i zatim se puštaju valovi 5 min 20 do 100 puta u minuti, što je vrlo ugodno. Nakon toga se podiže do ispod ramena i opet puštaju valovi 5 min, a pacijent osjeća oslobađanje pritiska u kralježnici i ugodu, a u posljednjoj fazi pacijenta se podiže u slobodno viseći položaj pri kojem se dešava potpuno istezanje, a koristi se upravo vlastita težina pacijenta. Prema mišljenju fizijatara i samoj preporuci dr. Gundolfa na Gamma Swing može ići svatko tko osjeća bol u leđima ili je želi prevenirati, osim onih koji imaju stroge kontraindikacije, o čemu se svakako prije treba posavjetovati s liječnikom. Zahvaljujući ovakvim metodama liječenja bolova u kralježnici, u današnje vrijeme stvarno možemo pomoći sami sebi i „olakšati si život“ , a da stvarno djeluje dokazuje nam činjenica da upravo ovakvu metodu koriste mnogi sportaši u sklopu svojih priprema za natjecanja i treninge općenito.

34

RJEŠENJE: dinamička ekstenzija kralježnice


Carbon dioxide injekcije najnoviji anti-aging trend

N

ajnoviji anti-aging trend u SAD i Velikoj Britaniji su carbon dioxide (CO2) injekcije. Tretman koji se predstavlja kao nasljednik botoxa, predstavlja nekiruršku metodu koja se može obaviti u pauzi za ručak. Carbon dioxide (CO2) se injektira ispod površine kože vrlo tankim iglama i pritom u okolnom tkivu izaziva proširenje krvnih žila. Proširene kapilare i krvne žile dovode u tretirana područja više kisika i hranjivih sastojaka. Povećanje prokrvljenosti kože stimulira fibroblaste i potiče produkciju kolagena. Povećana količina kolagenskih vlakana rezultira većom elastičnošću i čvrstoćom kože. Zbog povećane prokrvljenosti vaša koža izgleda zdravije (mlađe), a vezivno tkivo postaje deblje i čvršće što smanjuje bore, a koža je glađa. Nakon injekcije CO2 ožiljci su plići, a koža izgleda mlađe i čvršće. Ovaj tretman je naročito učinkovit za područje oko očiju, obraze i dekolte gdje pomaže pri zatezanju obješene i obnovi tanke kože. Carbon dioxide (ugljični dioksid – CO2) je prirodni plin koji postoji u tijelu svakog čovjeka. Prepoznat je kao vodeći tretman pomlađivanja. To je sigurna , klinički dokazano, minimalno invazivna metoda pomlađivanja, koja obnavlja i tretira opuštenost i naboranost kože. To je metoda pomlađivanja s visokim stupnjem zadovoljstva klijenata.

CARBON DIOXIDE INJEKCIJE ZA PODOČNJAKE Podočnjaci su problem koji prije ili kasnije pogađa gotovo svakoga, no za neke su ti „tamni kolutovi“ svakodnevna pojava. Bez obzira koji je njihov uzrok možete smanjiti njihov intenzitet ili ga u nekim slučajevima potpuno ukloniti. CO2 injekcije mogu dramatično poboljšati izgled vaših tamnih kolutova ispod očiju. Iako su ponekad uzrokovani tamnijim pigmentom ili udubinom ispod donje vjeđe (deformacija od trljanja suza), podočnjaci su uglavnom rezultat loše cirkulacije ispod oka. Injektiranjem male količine CO2, pod površinu kože ispod donje vjeđe, pojačat će se cirkulacija i tamni kolutovi će se značajno smanjiti. Novi koncept danas je da se započne s učvršćivanjem i pomlađivanjem rano da bi se izbjegla, odnosno odgodila potreba za kirurškim rješenjima što je duže moguće. Sada s novim tehnikama poput injekcija carbon dioxida i lasera, gotovo svaka osoba u tridesetima može biti kandidat za malo zatezanja i učvršćivanja u području oko očiju i vilice, a što je pacijent mlađi to su i rezultati bolji. Kako starimo, elastičnost kože dramatično opada, a gravitacija konstantno djeluje na naše lice. Promjene povezane uz oštećenja od sunca se sve više prozivaju za prve znakove starenja, poput sitnih bora prozvanih – svrakinim nogama - pored očiju u tridesetima, dvostruka brada i opuštena koža vilice u četrdesetima i vrećice ispod očiju u pedesetima. Do nedavno nije bilo drugih rješenja osim kirurških face-liftinga i eye-liftinga ili blefaroplastike. Izbor je bio prilično crno-bijeli: ili operacija ili vrećice ispod očiju. Ta područja je bilo teško tretirati nekirurški. Osam od deset pacijenata ima značajne vidljive rezultate, već nakon dva tretmana s carbon dioxide injekcijama, većina ih vidi poboljšanje u obojenju kože, prosvjetljenju i teksturi. Ukoliko se započne s tretmanima carbon dioxidom u tridesetima, razvit će se novi trend boljeg starenja nego kod starijih generacija. Za sve one klijente koji su nesigurni što se tiče efekata Botoxa, nova metoda poput injekcija CO2 nudi alternativu u rješavanju „svrakinih nogu“ i „otvaranja“ pogleda.

Centar Skin – medicinsko kozmetički salon Badalićeva 26c, Zagreb 01/3012 612 091 5049980 centarskin@gmail.com www.centar-skin.hr F: https://hr-hr.facebook.com/CentarSkin T: https://twitter.com/CentarSkin

TRETMANI - uklanjanje dlačica, mrlji, akni i kapilara laserom i IPL tretmanima - pomlađivanje kože lica, vrata, dekoltea i šaka CO2 injekcijama - popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom - liječenje bolova u kralježnici dinamičkom ekstenzijom – Gamma Swing aparatom - regeneracija kože lica i tijela Collagen Body Wave aparatom - mikrodermoabrazija - tretmani lica i tijela - pomlađivanje radiofrekventnom strujom - masaže

35


sport

Windsurfing

jedrenje na dasci

K

ad te vjetar i valovi ponesu Windsurfing je definitivno najljepši vodeni sport, svojevrsna meditacija u pokretu, dok svaki mišić na vašem tijelu drži balans na dasci i jedro u pravom položaju vi hvatate sinergiju s vjetrom i tražite svoj idealan val za skok… Windsurfing će vas ponijeti bez obzira u kojoj ste fazi s poznavanjem tehnike. Već prvi koraci su super, jer kada napravite prvi kilometar, klizeći kroz valove i nošeni vjetrom koji ste vi ukrotili, ponijet će vas „religijski zanos“ vjere u vjetar i more…

ZAŠTO POSTATI WINDSURFER – ČETIRI RAZLOGA?

1

Windsurfing izgleda fakat predobro Prvi je razlog, jer to izgleda fakat dobro i to je to.

36

2

Jedrenje na dasci je nevjerojatan spoj tjelesnog work outa i meditacije u pokretu... Koliko god prvi koraci izgledali kompleksno, ovisnost o toj dasci koja vam je do prije koji dan, mjesec, godinu falila, sve je veća. Svaki sat na moru odlazak je u drugu dimenziju. Bez obzira koliko savladavanje nekih novih koraka bilo naporno, koliko je svaki novi jači vjetar teško savladiv izazov, pozitivna energija koja je nakon svakog jedrenja na dasci prisutna, gurat će vas ponovo u novi vjetrovit dan.

3

Surfanje kao stil života Jednom kada dođete do nivoa surfanja na valovima i jačem vjetru, surfanje preuzima kontrolu. Surfanje s vremenom postane životni stil u svom pozitivnom smislu tog pojma.

Život okrećete prema prirodi i umjesto brojanja godina radnog staža počnete brojati koliko dana u godini puše dovoljno olujno za nivo surfanja koji želite i koliko godišnje je val bio dovoljno velik i izazovan.

4

Pozitivna Surferska Filozofija Koliko to osvijestili ili ne, jedrenje na dasci utjecat će na vaš mentalni sklop i promatrat ćete život kao valovito more. Bolje je kada ste toga svjesni jer u mnogim situacijama kada se „digne oluja i veliki moćni valovi“ priprijete da će vas utopiti, vi možete izabrati uzeti svoje metaforičko jedro i dasku i iskoristiti taj olujni vjetar za dobivanje fantastične brzine i taj moćni val za nevjerojatan skok. Život je pun valova i oluja, pa je možda najbolji izbor znati surfati na njima.


Svaki sat na moru odlazak je u drugu dimenziju.

Jedrenje na dasci je nevjerojatan spoj tjelesnog work outa i meditacije u pokretu...

37


sport

S KOLIKO GODINA JE NAJBOLJE UČITI JEDRITI NA DASCI? Nagledao sam se na dasci i klinaca od 3-4 godine, osobno smatram da je 6-7 već sasvim dovoljan uzrast u kojem djeca s lakoćom usvajaju znanje. Neki dan su na Jarunu klinci od 8-9 godina „peglali“ valiće… Za odrasle vrijedi ono, ako niste couch potato (krumpir na kauču) onda je vrijeme za akciju upravo sada dok ovo čitate.

GDJE NAUČITI? Školice su rasprostranjene od Zagreba pa po cijeloj obali od Istre do Pelješca… Ima puno centara rasprostranjenih od: Rovinja Pule, Medulina, Šimuna na Pagu, Zadra, Šibenika, Splita, Bola na Braču i naravno Pelješca i Korčule… Naravno osnove možete naučiti i u zagrebačkim školama na Jarunu KJD ili Tri Strijele, dok su neke od škola na Jadranu, koje toplo preporučamo „Liberan Surf“ – Viganj na Pelješcu, koji na kultnom spotu nudi ekstremno profesionalnu i kompletnu uslugu, od kampa do windsurf i kite škole, tražite li nešto na srednjem Jadranu tu je prekrasan „Surfmania“ centar u Ninu pored Zadra, gdje u vrlo pitomim uvjetima možete s lakoćom savladati i windsurfing i kitesurfing.

38

KAKO IZABRATI PRAVU OPREMU? Za to postoje Core Surf Shopovi u kojima rade windsurferi i s oduševljenjem brbljaju s ljudima o windsurfingu, vjetru, valovima, opremi... Naša je preporuka da posjetite zagrebački Surf Shop i malo popričate s Ernestom ili Sašom. Njihova je misija isfurat za vas najadekvatniju opremu i stvoriti jednog novog surfera koji će onda širiti oko sebe pozitivnu ovisnost o vjetru i valu…

MALO O POVIJEST WINDSURFINGA I OPREME Neilpryde, najveći proizvođač windsurfing opreme prošle je godine proslavio 40 godina postojanja. Pravi je rast u windsurfingu krenuo osnivanjem proizvodnje opreme u ranim sedamdesetim, istina prije toga su krajem pedesetih i u šezdesetima entuzijasti radili na razvoju windsurfinga i promišljali detalje koji se danas čine logičnima, tipa da li stajati ispred jedra, naslonjen na jedro ili iza jedra i nekako ga držati ili kako dobiti jedro koje će se micati oko centra u kojem je zaglavljeno. Nevjerojatno puno naoko sitnih detalja mučilo je tadašnje entuzijaste, među kojima se istaknula obitelj Schweitzer. Cijela obitelj je radila na projektu promidžbe windsurfinga i razvoju opreme i organizaciji prvih natjecanja, zatim su se tu uključili ljudi poput avio inženjera Jima Drakea. Ti

su entuzijasti sedamdesetih pokrenuli windsurfing industriju i osamdesetih je nastao nevjerojatan windsurfing boom. Krajem osamdesetih i u Hrvatskoj se windsurfing daska mogla vidjeti gotovo na svakoj plaži… I danas se kod nas mogu naći te duge daske i trokutasta jedra iz osamdesetih, ali krajem devedesetih STARBOARD je napravio revoluciju. Napravili su prve kratke, ali široke daske kakve se danas koriste, jer šira daska je stabilnija, prije izglisira, lakše se okreće, uglavnom svaki će je početnik odmah savladati i zavoljeti… Jedra su u međuvremenu postala super lagana i savršeno iskorištavaju vjetar. Tu su vodeći NEILPRYDE s nevjerojatnom paletom atraktivnih jedara koje šejpa Robert Stroj (Zagrebački dečko). Uz njih tu je SEVERNE sails koji je uz sve performanse svojim jedrima dodao bullet proof čvrstoću i napravio Revolution Sails. Pustimo opremu, idemo na vodu, idemo hvatati vjetar i jahati valove. Ali pravo pitanje za vas je: hoćete li pustiti da vas valja val ili ćete surfati po njemu?

Surfmania.net Team (www.surfmania.net)


Jedrenje na dasci utjecat će na vaš mentalni sklop i promatrat ćete život kao valovito more.

39

Tekst: Ernest Kiseljak Fotografije: Starboard / John Carter

Život je pun valova i oluja, pa je možda najbolji izbor znati surfati na njima.


odmor

K nama ćete doći ... …kada se poželite povući, posvetiti vrijeme i mir samo sebi i svojim najdražima, zaboraviti na gradsku vrevu i stresnu svakidašnjicu. …kada poželite slušati nježni jutarnji pjev ptica i večernje cvrčanje cvrčaka okruženi zelenim brdima i netaknutom prirodom. ...kada poželite bezbrižno uživati u privatnosti. Ako to poželite, tu vas nitko neće pronaći. …kada poželite uživati u najboljim kulinarskim majstorijama, wellness tretmanima u potpunoj tišini, u prirodnom okruženju i isključivo uz prirodne sastojke. Posebna kombinacija hotelskog luksuza, gastronomije, dobrog raspoloženja i prirodnih ljepota danas čine imanje Pule nezamjenjivim i jedinstvenim.

Poslovni i zasebni događaji i za najzahtjevnije klijente Kongresna dvorana sa svom potrebnom opremom, iskusno osoblje i raskošno uređena okolina ruralnog imanja su sigurna kombinacija, koja će pripomoći uspješnoj organizaciji poslovnih događaja, radionica, strateških seminara ili pak partnerskih susreta. Potpuni mir i netaknuta priroda su najbolji okvir i potpora stvaralačkoj atmosferi, u kojoj će se svi sudionici više nego dobro osjećati.

Vrhunski kulinarski doživljaj Uronite u kraljevstvo užitka uz prvorazrednu uslugu i jedinstvenu atmosferu te jednostavno uživajte u harmoničnoj simfoniji okusa.

Spokojni trenuci Uživanje u našem spa-centru probudit će u vama novu, svježu energiju i napuniti vas beskrajnom snagom za svakidašnje izazove.

Kako do nas? Autocestom iz Zagreba prema Novom mestu, izlaz Dobruška vas/Škocjan. U Škocjanu skrenite prema selu Zbure/Mokronog. Nakon dolaska u Mokronog slijedite oznake za Trebelno i imanje Pule. Kontakt: POSESTVO PULE, Drečji vrh 16, 8231 Trebelno, tel: +386 (0)7 349 97 00, fax: +386 (0)7 349 97 02, mob: +386 (0)51 670 860, +386 (0)51 373 662, e-mail: info@pule.si web: www.pule.si N 45° 55’ 39” / E 15° 11’ 00” http://www.facebook.com/Puleestate


Povijesni hotel Europe ****

Samo najbolje za tebe – poklon paket ljubavi! »Najveća radost u životu je biti siguran u to da si voljen.« Victor Hugo Darovali ste jedno drugome srce, ljubav i odanost. Darujte se vremenom i zadovoljstvom opuštanja u dvoje. Najljepši darovi su nezaboravne avanture u dvoje. Imanje Pule ih omogućuje sa svojom rajskom prirodom između prekrasnih brda dolenjske regije. Dajte svojoj ljubavi dar, u kojem ćete oboje uživati.

Poklon paket »Samo najbolje za tebe« uključuje: - dobrodošlicu u kućici - 1x noćenje u Junior Suite - romantični doručak u Junior Suite do 11 sati - romantična večera s 4 slijeda uz svijetlo svijeće - 2x djelomična masaža Pule - besplatno korištenje masažnih bazena i sauna u Spa Pule - besplatan Internet. Cijena paketa za 2 osobe: 295EUR. Ukoliko želite produžiti svoj boravak, to možete uraditi uz doplatu od samo 75 eur/osoba za dodatno noćenje s doručkom.


umjetnost

Picasso Picasso je najveći, o tome nema spora. Zašto i kako njegova lica s očima en face i nosom iz profila obožava toliko ljudi, ostat će vječna tajna, ali on je Picasso i misterij nadilaženja svih granica sadržan je u njegovom imenu!

42


Pablo Picasso Portret muškarca Paris-Barcelone, zima 1902./1903. Ulje na platnu Musée national Picasso, Pariz Donacija Pablo Picasso, 1979. © Succession Picasso, 2012 © Musée national Picasso, Paris © Paris, Réunion des Musées Nationaux

43


umjetnost

Picasso je naš svijet napučio nezaboravnim figurama, on je našem govoru dodao nove pridjeve i atribute. Zaveo nas je i začarao kao i sve svoje neutješne i nezaboravne ljubavnice, najljepše žene koje nisu mogle odoljeti vulkanskoj energiji slikarskoga genija. Zato želimo da nas njegove slike, njegove skulpture, njegove fotografije ponesu do one očaranosti životom gdje i tuga i radost sjaje silinom emocija i smislom postojanja.

U Galeriji Klovićevi dvori 23. ožujka 2013. godine otvorena je izložba Remekdjela iz Muzeja Picasso, Pariz koja donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeća. Složen je to i zahtjevan međunarodni projekt dviju država, Republike Hrvatske i Republike Francuske čiju su realizaciju pokrenule njihove renomirane institucije ­Galerija Klovićevi dvori i Musée National Picasso. Njime se nastavlja uspješna suradnja potvrđena nedavno započetim festivalom hrvatske kulture u Parizu, Croatie, la voici! Upornošću Galerije Klovićevi dvori i spremnošću Muzeja Picasso, kao i francuskog Ministarstva kulture, da nam ustupe djela jednog od najvećih umjetnika svih vremena, dragocjenog dijela francuske nacionalne baštine, dogovoren je projekt od strateške važnosti za hrvatsku kulturu. Dokaz je to i povjerenja u hrvatske institucije i prije službenog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Sretna je koincidencija što će se izložba održavati upravo u mjesecima prije toga, a neposredno prije konačnog povratka umjetnina u stalni postav nakon višegodišnjeg izbivanja zbog renovacije Muzeja. Ovaj će umjetnički projekt nadrasti naše regionalne okvire i nadamo se postati predmetom interesa umjetničkih hodočasnika iz ovog dijela Europe, kao što je to redoviti slučaj s izložbama Picassovih djela. Početkom siječnja ove godine Galeriju Klovićevi dvori posjetile su predstavnica francuskog Ministarstva kulture, Capitain Dominique Buffin i restauratorica Muzeja Picasso, Claire Bergeaud. Tom je prilikom dogovoreno da se izložba, iz sigurnosnih razloga, postavi na drugom katu Galerije na kojem je do 10. ožujka u tijeku bila izložba Refleksije vremena: 1945.-1955. Izložbu će postaviti ravnateljica Muzeja Picasso i autorica izložbe, Anne Baldassari. Izložit će se više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje od ranih radova

44

do posljednjih godina njegovog dugog i plodnog života. Slike, skulpture i fotografije nanizane u kronološkom slijedu započinju sa slikom četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom (1895.) na kojoj on ispituje slikarsko nasljeđe svojih velikih španjolskih slikarskih očeva. U sljedećem tipičnom radu plavog perioda Portretu muškarca (1902.-1903.) predstavlja se u sasvim drugom svjetlu, kao tužni lik podložan sudbini ukletog umjetnika. Izložba će tako kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi pokazati bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaratelja modernizma: plavi i ružičasti period, protokubizam i istraživanja Afrike, amblematske radove sintetičkog kubizma, „klasični“ period, nadrealističku fazu te kasne slike. Izložba završava autoportretom Nedjelja završenim neposredno pred smrt 1971. godine, kojim ponovno odaje počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi. U izradi je i hrvatska verzija kataloga koji na 216 stranica donosi prijevode autorskih tekstova Isabelle Limousin, Virginie Perdrisot, Annabelle Ténezè i Anne Baldassari o Picassovu sveobuhvatnu stvaralaštvu – slikarstvu, skulpturi, keramici, grafičkoj umjetnosti, autoportretima te opširnu kronologiju umjetnikova života. Treba reći kako je uprava Musée National Picasso u Parizu pristala dati dozvolu da, iznimno za potrebe izložbe u Zagrebu, izložbu osigurava domaća osiguravajuća kuća. Ne treba naglašavati da je to presedan učinjen kao ustupak Galeriji Klovićevi dvori kako bi, unatoč financijski zahtjevnom troškovniku organizacije izložbe, uspjela finalizirati projekt. I dakako, izložbu ovakvog karaktera i vrijednosti koja zahtjeva pridržavanje i provedbu svih muzeoloških i sigurnosnih standarda svjetske razine, ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Ministarstva kulture i Grada Zagreba kao ni brojnih sponzora koji su prepoznali važnost i unatoč nezahvalnim i teškim vremenima financijski poduprli


Pablo Picasso Obitelj na obali mora Dinard, ljeto 1922. Ulje na drvu Musée national Picasso, Pariz Donacija Pablo Picasso, 1979. © Succession Picasso, 2012 © Musée national Picasso, Paris © Paris, Réunion des Musées Nationaux

Pablo Picasso Portret Dore Maar Paris, 23.studeni 1937. Ulje na platnu Musée national Picasso, Pariz Donacija Pablo Picasso, 1979. © Succession Picasso, 2012 © Musée national Picasso, Paris © Paris, Réunion des Musées Nationaux

projekt koji će nadamo se razveseliti sve ljubitelje umjetnosti, znalce, povjesničare umjetnosti, učitelje, profesore, đake, studente, umirovljenike, našu vjernu publiku, znatiželjnike, turiste, namjernike ili tek slučajne prolaznike i ponukati ih da kroče u Galeriju Klovićevi dvori i izbliza pogledaju djelo umjetnika koji je promijenio 20. stoljeće. Pomaknuo je granice umjetnosti, uzdrmao tradicionalne slikarske žanrove i stvorio novu slikarsku epistemologiju. Vladao je svojom epohom bez premca. Posljednji od modernista, bio je prvi od suvremenika. No, iza čovjeka koji je postao mit i iza tržišne vrijednosti njegova potpisa ostaje složeno djelo umjetnika i slikara, svakako, ali prije svega stvaraoca.

45


umjetnost Pablo Picasso (25. 10. 1881. – 8. 4. 1973.) Španjolski slikar, kipar, grafičar, keramičar i scenograf, jedan od najvećih i najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća široj kulturnoj publici poznat je kao suosnivač kubizma (sa Georgesom Braquom), avangardnog pokreta s početka 20. stoljeća. Također, smatra se jednim od pionira asamblaža (fran. Assemblage), umjetničkog procesa uslijed kojeg nastaju dvodimenzionlani i trodimenzionalni objekti sastavljeni od pronađenih predmeta kao i jedan od začetnika slikarske tehnike kolaža te mnogih drugih stilova i tehnika koje je kroz svoje dugogodišnje djelovanje istraživao i razvijao. Picasso se smatra najzaslužnijom ličnošću za revolucionarni razvoj vizualne umjetnosti, uz Henryja Matissea i Marcela Duchampa, na početku 20. stoljeća. Picassov otac, umjetnik i profesor Don Jose Ruiz Blasco, odigrao je značajnu i važnu ulogu u njegovom životu. Podučavao ga je crtanju i slikanju od najranijeg djetinjstva te je mladi Picasso već u dobi od 13 godina pokazivao veće znanje i umijeće u slikarstvu od oca. Ne pokazujući interes za formalno školovanje Picasso se nakon preseljenja u Barcelonu sa samo 14 godina prijavljuje u prestižnu gradsku školu likovnih umjetnosti, La Lonja. Iako nekoliko godina premlad iznimno nadareni Picasso polaže prijamni ispit za napredne tečajeve na odjelu klasične umjetnosti i mrtve prirode i upisuje školu. Sa 16 godina Picasso seli u Madrid i nastavlja školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti San Fernando no, ubrzo postaje frustriran klasičnim akademskim pristupom umjetnosti i tehnikama.

46

Pablo Picasso Paul kao Pierrot Pariz, 28 . veljače 1925. Ulje na platnu Musée national Picasso, Pariz Donacija Pablo Picasso, 1979. © Succession Picasso, 2012 © Musée national Picasso, Paris © Paris, Réunion des Musées Nationaux

Početkom stoljeća Picasso seli u Pariz, tada europsku kulturnu središnjicu, i otvara svoj atelje. Povjesničari umjetnosti i teoretičari dijele razdoblja njegovog stvaralaštva prema specifičnosti njegova izričaja. Početkom stoljeća Picasso pod utjecajem depresije zbog gubitka dragog prijatelja, Carlosa Casagemasa, u razdoblju od nekoliko godina stvara uglavnom plave slike tzv. plavi period (1901. – 1904.). Godine 1904. zaljubljuje u Fernande Olivier i smatra se da se pod utjecajem novih okolnosti u privatnom životu u njegovim slikama pojavljuju crvene, bež i ružičaste boje i započinje njegov ružičasti period koji će trajati do 1906. Gospođice iz Avignona, slika koja će uvelike obilježiti kompletan razvoj umjetnosti 20. stoljeća nastaje 1907. godine i smatra se pretečom i inspiracijom kubizma. Kao i na kasnijim kubističkim slikama, objekti / subjekti slike lome se na kompozitne

geometrijske elemente te se ponovno sastavljaju poput kolaža tvoreći pri tome apstraktnu kompoziciju. Nastaju fizikalno nemogući prikazi, iz više gledišta, koji u to doba šokiraju i zaprepašćuju javnost. Njegovo rano kubističko razdoblje tzv. analitički kubizam (1909. – 1912.) karakteriziraju radovi Glava muškarca (1908.) i Ležeći akt (1908.) nakon čega slijedi faza sintetskog kubizma (1912.1919.) u kojoj nastaju radovi Muškarac s brkovima (1914.), Muškarac sgitarom (1913.). Prva pojava kolaža u umjetnosti je u periodu sintetskog kubizma kada s još više izlomljenih fragmenta, izrezanim komadićima papira gradi cjelinu. Pod utjecajem Prvog svjetskog rata Picasso postaje zaokupljen opisom realnosti i taj period njegovog stvaralaštva zovemo klasično ili realistično razdoblje (1918. – 1927.). To kratko razdoblje povratka u realizam simboliziraju radovi Tri žene na zdencu (1921.) i Dvije žene koje trče na plaži (1922.).


Nakon 1927. Picasso biva zaokupljen novim kulturnim i filozofskim pokretom, nadrealizmom, čija je umjetnička manifestacija bila logičan nastavak kubizma. Pod utjecajem nadrealizma, umjesto dosadašnjeg harlekina, sve češći motiv na Picassovim radovima postaje minotaur, simbol kojeg su često koristili nadrealisti. Njegova najznačajnija slika iz tog perioda i jedno od njegovih najvažnijih radova uoće je slika Guernica (1937.), prikaz njemačkog bombardiranja Guernice za vrijeme španjolskog građanskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata Picasso je već bio najpoznatiji svjetski živući umjetnik te su brojne oči bile uprte u svaki njegov pokret. Sve više se javno politički aktivira kao član Komunističke partije i dobiva priznanje, Internacinalnu Lenjinovu nagradu za mir 1950. godine i kasnije opet 1961. U razdoblju nakon 60.-te godine Picasso je postao još odvažniji, radeći izražajnije radove s još više boja te je do kraja svog života proizveo još mnoštvo slika i grafika. Za razliku od kompleksnog sintetskog kubizma kasniji Picassovi radovi postaju odvažniji i jednostavniji, koristeći pri tome siroviju i grublju tehniku nalik dječijem crtežu. Izvrstan primjer tog razdoblja je rad Autoportret okrenut smrti (1972.) crtan olovkom i kredom u boji. Osim društvenih, kulturnih i političkih okolnosti važan aspekt Picassovog umjetničkog stvaralaštva je bio i njegov emotivni život. Kroz Picassov život prošlo je mnoštvo žena, od kojih su neke snažno utjecale na njegov umjetnički rad. U djetinjstvu je Pablo bio strašno ozbiljno dijete s prodornim crnim očima koje kao da su ga predodredile za veličinu koja će postati te je on jednom prilikom izjavio: „Majka mi je rekla ‘ako postaneš vojnik, bit ćeš general, ako postaneš svećenik, bit ćeš papa’ umjesto toga postao sam slikar i završio kao Picasso“.


ljepota i njega

Kokosov maslac s mrkvom Kokosov maslac s mrkvom je 100% prirodan i bez konzervansa, balzam bogat prirodnim uljima i vitaminima, štiti i njeguje i najosjetljiviju kožu. Djeluje pomlađujuće, regenerativno, umirujuće. Na prirodan način štiti kožu od štetnih UV zraka, ubrzava tamnjenje i produljuje brončanu preplanulost.

- zaštita za vrijeme sunčanja - nakon sunčanja za opuštanje i umirenje kože - čuva kožu od prijevremenog starenja - umiruje kožu - 100% prirodan i bez konzervansa, idealna svakodnevna njega za cijelu obitelj tijekom cijele godine

48


sport i rekreacija

NOVI LES MILLS FITNESS PROGRAMI U CENTRU MOFIT 50


Mofit, fitness club Selska cesta 81, Zagreb Tel: 3012 152 Tel: 3012 148 e-mail: info@mofit.hr www.mofit.hr

L

es Mills, vodeći svjetski fitness koncept,

Les Mills fitness programi osmišljeni su od

održava i u Zagrebu prezentaciju svojih

timova profesionalaca iz raznih domena,

novih programa. Prezentacije će se održati

od profesionalnih trenera do liječnika i

od 14. i 15.05.2013 nadalje u fitness klub

psihologa. Cilj je napraviti izuzetno efikasne

MoFit u Zagrebu.

i znanstveno utemeljene vježbe koje donose rezultate i benefit za cijelo tijelo. Primjenom

Na prezentaciju programa dolazi i Mathiew

najsuvremenijih saznanja iz medicine i

Le Bail, pro elite fitness instruktor i jedan

tjelovježbe stvaraju se setovi vježbi koji su

od vodećih instruktora i kreatora fitness

zanimljivi, dinamični te donose brze rezultate

programa. Ukoliko vas zanima kako izgleda

u oblikovanju tijela, snazi i kondiciji. Po Les

trening s vrhunskim fitness trenerom,

Mills fitness tehnikama vježba više od 6,5

prijavite se na www.mofit.hr. Probni sat je

milijuna ljudi na svijetu u više od 15.000

besplatan.

fitness klubova.

51


Fotografije ili crteži?

posebnosti

52

Sve ovo što vidite nisu fotografije već crteži napravljeni pomoću kemijskih olovaka. Samuel Silva je umjetnik koji crta izvanredne, realistične crteže koji izgledaju kao fotografije. Njegovo ostvarenje „Crvenokosa djevojka“ napravljeno po fotografiji ruske fotografkinje Kristine Taraine, predmet je kontroverze jer ljudi ne mogu prihvatiti činjenicu da je djelo nacrtano kemijskim olovkama. Umjetnik kaže da mu je za izradu navedenog crteža bilo potrebno 30 sati.


posebnosti

Tko je Samuel Silva? Samuel Silva je rođen 1983. godine u Portugalu. Po zanimanju je odvjetnik, a crta od druge godine života. Crta drvenim bojicama, kredama, olovkama, kemijskim olovkama, pastelama, uljanim bojama... Kemijskim olovkama počeo je crtati u školi. Prvi crteži bile su jednostavne skice na zadnjim stranicama bilježnice.

„Kemijske olovke su jednako podcjenjene koliko su jak medij. Nije stvar u tome što koristite, već način na koji to koristite!“ - izjavio je Samuel Silva.

54


TAG Heuer Carrera Calibre 36 Chronograf Flyback Nastajanje TAG Heuer Carrere inspirirano je mjerenjem vremena na Panamericani, utrci na kojoj je za službeno mjerenje vremena bio zadužen Jack Heuer. Sada već davne 1963. Heuer je predstavio Carreru, prvi sat s jasnim i funkcionalnim kronografom koji je izazvao svojevrsnu revoluciju u svijetu urarstva te postao bestseller širom svijeta. 50 godina kasnije u sklopu najvećeg sajma urarstva na svijetu, Baselworlda, TAG Heuer je proslavu 50 godina Carrere obogatio predstavljanjem novog modela TAG Heuer Carrera Calibre 36 Chronograf Flyback. 43mm kućište od nehrđajućeg ispoliranog čelika, safirno staklo otporno na grebanje, čelična ili narukvica od aligatorske kože te brojčanik crne boje s poliranim kazaljkama koje imaju luminiscentne linije odaju osobnost sata koji je poželjan pratitelj svakog sportaša, glazbenika, poslovnjaka. Flyback opcija pojednostavljuje upotrebu kronografa, tako da vrijeme možete mjeriti jednostavnije i sigurnije. Sigurno je da će nas TAG Heuer, kao i svih ovih 150 godina postojanja, nastavljati iznenađivati s inovacijama i dizajnom u urarstvu. Do nekog sljedećeg iznenađenja posjetite www.p-grupacija.hr i saznajte gdje možete ovog ljepotana staviti na ruku i vidjeti kako Vam paše uz odijelo, kožnu jaknu ili na neko svoje sportsko izdanje.

Carrera Calibre 16 Preciznost, prestiž i predanosti pri izradi stavljaju TAG Heuerove satove na listu najpoželjnijih. Jedan od takvih zasigurno je i Carrera Calibre 16 / AUTOMATIC CHRONOGRAPH. Klasik koji plijeni pažnju svojim izgledom, spada u satove koje kolekcionari svakako moraju posjedovati u svojoj kolekciji, a ako razmišljate o kupovini prvog sata obećava da će se Vaša strast za satovima produbiti. Crni brojčanik, datum, kronograf, kućište i narukvica od poliranog čelika te neizostavan automatski mehanizam TAG Heuer Calibre 16 dobro se uklapaju u casual, sportski ili business look. CV2010 možete pogledati u prodajnim mjestima TAG Heuera: Marli, Vlaška 13, Urar Butuči, Vlaška 13; Mamić Gajeva 4 i Dicta Arena shop. CV2010.BA0794 28.280,00 kn

„Aquaracer“ - savršena kolekcija za morske dubine 1982. godine TAG Heuer predstavio je Aquaracer kolekciju satova, radi se o prvoj profesionalnoj kolekciji satova za ronjenje sa šest poznatih značajki: vodootpornost do 200 metara, jednosmjerni rotirajući prsten, luminiscentne kazaljke i oznake, kruna na zavidavanje, kopča s dvostrukim osiguranjem od čvrstog čelika i safirno staklo otporno na ogrebotine. Kada tome pridodamo crno kućište od titaniuma s karbidnim premazom dobijemo CAJ2180. FT6023. Ovaj sat i vizualno odaje sigurnost, robusnost, otpornost i dugotrajnost, posjeduje gumb za ispuštanje helija, a na poleđini ima ugraviran tzv. diver signature. Za više detalja te prodajna mjesta kliknite na www.p-grupacija.hr i saznajte sve što Vas zanima. CAJ2180.FT6023 32.630,00 kn

56


Monaco Vratimo li se u davnu 1969. dolazimo do prvog četverokutnog kronografa. Radi se o Monacu, satu koji je ime dobio po Monaco Grand Prixu, ali i satu kojeg je Steve McQueen nosio u poznatom filmu Le Mans iz 1970. Monaco je predstavljen 2004. godina. TAG Heuer je tada, na najvećem sajmu urarstva Baselworldu, predstavio konceptualni sat Monaco V4. Radi se o prvom i jedinom satu na svijetu kojeg pokreću zupčasti remeni debljine 0,07 mm, 10 puta tanji od bilo kojeg proizvedenog remena, a cijeli mehanizam inspiriran je motorom sportskog automobila. Kućište od titana, safirno staklo s prednje i stražnje strane kućišta te ukupan kompleksni dizajn dokazuju da je napredak u razvoju modernog urarstva itekako moguć. Monaco je jedan od četiri konceptualna sata Haute Horlogerie, a cijelu kolekciju potražite na www.p-grupacija.hr.

57


moda

eNVy room

www.envyroom.com

kolekcija proljeće/ljeto 2013.

58


moda

60


62

Fotograf: Šime Eškinja Model: Luna Valas, Talia agencija Styling: Lea Krpan, Šminka: Sanja Agić Frizura: frizerski salon Teuta

moda


Vinarija, pansion & restaurant "Vuglec Breg" • Domaća zagorska kuhinja • Krstitke, Pričesti, Krizme, proslave i obljetnice • Degustacije pjenušaca i vina iz naše vinarije • Vjenčanja pod šatorom s pogledom na zagorske brege • Sobe i apartmani u originalnim zagorskim kućama • Organizacija seminara, team buildinga i ostalih evenata • Tereni s umjetnom travom za tenis i mali nogomet • Pony konji i dječje igralište za najmlađe goste • Brdski bicikli

Vinarija, pansion & restaurant “Vuglec Breg” Škarićevo 151, Krapina, Hrvatsko Zagorje tel.: +385 (0)49 345 015 e-mail: info@vuglec-breg.hr GPS: N 46° 07,110’ E 015° 51, 057’

www.vuglec-breg.hr Pratite nas na facebook-u www.facebook.com/vuglecbreg


ekstravagancija Lilly Shahravesh dizajnirala je kaputić za pse s perjem noja Cijena 4.000 USD Dizajneri nam daju priliku da razmazimo naše pse, pretvarajući ih u male ljubitelje mode. Osnivač LoveMyDog brenda i dizajnerica Lilly Shahravesh kreira kaputiće za pse s prosječnom cijenom od 6.000 USD. Ova svjetski poznata dizajnerica pri šivanju svojih kreacija za kućne ljubimce koristi nevjerojatnu Mandarina svilu, jednostavnu šablonu Harrisa Tweeda za manžetne i tirkizne trake za porube. Ne zaboravimo i ovratnik od šarenog perja noja. Ovaj kaput nije nešto u što treba odijevati pse kada izlaze na igru. Originalni outfiti ovog brenda su poznati u celebrity svijetu kojem nije problem odvojiti i više od 6.000 USD kako bi pokazali svom ljubimcu koliko ga vole. Inače, ova kolekcija mode za pse predstavljena je na modnim revijama, zajedno s Vivienne Westwood i Ben De Lisiem.

Magnum Gold Ice Cream 24 karatna zlatna haljina Cijena 1.5 milijun USD Unilever je spreman na tržište plasirati najnoviji Gold Ice Cream u SAD-u. Sladoled je napravljen od vanilije, prožete karamelom od morske soli i prekriven belgijskom čokoladom boje zlata. Unilever je poznat po suradnji s modnim svijetom od kada je po prvi put doveo brend Magnum na tlo Amerike, 2011. godine. Ovog puta angažirali su dizajnera Zaca Posena sponzorirajući ga pri izradi glamurozne, dvadesetčetvorokaratne zlatne haljine koja se sastoji od deset tisuća ručno rezanih zlatnih listića. Dizajnerskom timu bilo je potrebno dva tjedna da bi ih sve ručno utkali u cjelinu. Procjenjena vrijednost haljine je 1.5 milijun USD. Dizajner je izjavio da i haljina i sladoled predstavljaju dekadenciju, senzualnost i luksuz, a da sama haljina oponaša tečni i senzualni način na koji se sladoled topi.

64


Hora plus d.o.o. info@horaplus.hr 01/4697 789 Vlaška 55, Zagreb


High Class | broj 3.  
High Class | broj 3.  

Časopis za uspješne ljude

Advertisement