VOZAČ.info | broj 15.

Page 1

tako dobar da nema

cijenu!

besplatni časopis za vozače

broj 15 // veljača 2008.

PUŠENJE

i sigurnost u vožnji

TEST: Citroën C6

, Fiat Bravo, Ho

nda Civic, Peuge

DEZINFEKCIJA D DEZINFEK DEZINFEKC EZINFEKCIJA KC K CIJJA CIJA A KLIME K KLIM LIME

ot 308

ZAGREB AUTOSHOW

MOTO

Piaggio iagg gio NRG P Power

SIGURNOST Lijekovi Lij jekovi i vožnja a

NAVIGACIJA broj 15

j

Mio C720

a n d

na

a r g

i

a r g 3


2

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

3


uvoDnik

impresum Latrija d.o.o. iv. vrbik 6 10 000 zagreb tel: 01/619 89 24 fax: 01/619 87 87 e-mail: vozac@vozac.info www.vozac.info glavni urednik: goran Livada marketing: tel: 01/619 88 73 fax: 01/ 619 87 87 marin kraljev marin@latrija.hr Bruno stergar bruno@latrija.hr tajnica uredništva: martina šlogar vanjski suradnici: karmen mott Bingula darko večaj siniša Crnojević martina maretić Nenad zuber daniel matulić andreas tomić grafička priprema: Latrija d.o.o. izdavač: Latrija d.o.o.

DRAGE VOZAČICE I VOZAČI!

d

olaskom sunca, dolazi i novo izdanje najboljeg besplatnog časopisa za vozače. Prvi ovogodišnji broj donosi vam puno friških informacija o cestovnom prometu, novitetima u auto industriji te testova novih modela automobila i motocikala. pod rubrikom testova naći ćete vrlo interesantne testove Peugeota 308, Citroena C6, fiat bravo i honde Civic, dok u rubrici moto predstavljamo osvježeni model piaggio nrg power koji će sigurno biti hit u narednom ljetnom periodu koji je pred nama. korištenje lijekova te moguće komplikacije za vrijeme vožnje i pušenje u automobilu su definitivno stvari koje neki uzimaju „zdravo za gotovo“ te smatraju da je neopasno, no uvjerite se da će

se neki od vas sigurno pronaći u tim tekstovima. Zagreb auto Show je najposjećenija i najatraktivnija priredba tog tipa, pa pročitajte najavu za taj event na kojem će vozač.info sudjelovati kao izlagač i za vas pripremiti zgodne sadržaje poput nagradnih igara i zanimljivih natjecanja. rubrika tehnika sadrži avermedia avertv gpS i tv prijemnik za prijenosna računala te najnoviju generaciju mio gPS C720 sustava za vozila s integriranom 2 megapixelskom kamerom. i naravno, šaljite nam i dalje vaše pohvale, kritike i savjete. do sljedećeg broja i zajedničkog druženja želimo vam sretnu i sigurnu vožnju. goran livada

tisak: mediaprint tiskara Hrastić d.o.o. murati 16, zagreb izlazi pet puta godišnje issn: 1845-4208 idući broj izlazi u travnju 2008.

svi materijali u časopisu objavljeni su u dobroj namjeri, stoga uredništvo ne preuzima odgovornost za istinitost podataka koje oglašivači daju u svojim oglasima. Časopis vozač.info također ne snosi troškove eventualno nastale štete zbog neobjavljenih, krivo objavljenih ili pogrešno dostavljenih materijala. za istinitost objavljenih oglasa, vlasništva nad autorskim pravima, na fotografije ili tekstove koji se koriste u oglasima odgovara isključivo naručitelj oglasa. Nije dopušten pretisak niti bilo kakvo umnožavanje ili prenošenje tekstova i slika bez pismene suglasnosti nositelja autorskog prava. dostavljeni materijali za oglašavanje se ne vraćaju s tim da se uredništvo obvezuje da ih neće upotrijebiti u druge svrhe osim za onu za koju su namijenjeni.

4

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


SADRŽAJ

aktualno

08

06 INFO 08 ZAGREB AUTO SHOW 60 DJECA SAVJESNIJA OD ODRASLIH

testovi 12 20 24 32

46

PEUGEOT 308 HONDA CIVIC CITROËN C6 FIAT BRAVO

RALLY

68

42 RALLY SEZONA 2007

24

tehnika 20 39 46 63

AUTOPLIN DEZINFEKCIJA KLIME NAVIGACIJA: MIO C720 MOBILNI GPS & TV

MOTO 68 LUKA NERVO 70 NOVI DUĆAN U SPLITU 72 PIAGGIO NRG POWER

54

sigurnost

32

18 LIJEKOVI I VOŽNJA 29 PUŠENJE ZA VRIJEME VOŽNJE

predstavljamo 54 SERVIS MRKŠA 50 AUTOTAPETARIJA KLAPŠEC

42

zanimljivosti 57 ININA WEB STRANICA

Dobitnik nagradne igre iz prošlog broja (broj 14) ODGOVORI & OSVOJI - garmin Nüvi 250w Mario Krnić, Šibenik broj 15 // veljača 2008.

35 www.vozac.info

5


info

Fisker Karma

X

Američka tvrtka Fisker Automotive predstavila je na Salonu automobila u Detroitu sportsku limuzinu pod nazivom Fisker Karma. Ovaj automobil dizajnirao je Henrik Fisker, autor koji također stoji iza izgleda modela BMW Z8 i Aston Martin DB9 i V8.

Karma privlači pažnju i svojim Q-DRIVE hibridnim pogonom. Litij-ionske baterije potrebne za rad automobila smještene su u njegovom centralnom dijelu čime je postignut bolji raspored težine, dok je u konstrukciji korišten aluminij radi smanjenja mase.

HYUNDAI i30 SPORT

X

Oznaka „Sport Package“ donosi agresivniji izgled putem crne maske motora, dvije cijevi ispuha zajedno s 17 colnim naplacima (moguće izabrati i 18

colne), te kraći hod opruga (karoserija niža za 3 cm). Unutrašnji dio vozila također ima sportskiji štih, a za isto korišteni su dijelovi tvrtke MS Design.

Renault Twingo Sport

X

Uz službeno predstavljanje Renaultovog trkaćeg bolida ING Renault F1 momčadi predstavljena je nova verzija Twinga iz

Renaultsport-a. Tako je i tvornička sportska verzija Twingo Sport dopunila ponudu pored već predstavljenih Clio Sport-a i Megane Sport-a.

Novi SLK Roadster

X

Sa ukupno 650 novih dijelova, MercedesBenz predstavio je obnovljeni model SLK Roadster za 2008. godinu. Iako broj promjenjenih dijelova navodi na to da je došlo do radikalnih

promena, dizajn podmlađenog modela nije bitno različit od prethodnog. Najveće promjene su u ponudi motora, koji su snažniji, ali u isto vrijeme štedljiviji i „čistiji“.

PARALELNI SEKVENCIJSKI razliku od serijskog TURBOPUNJAČ XZasekvencijskog turbo-

punjača, gdje manji visokotlačni turbopunjač radi prije većeg, PSA i Garrett inženjeri su shvatili vrijednost paralelnog sekvencijskog načina rada gdje dva mala turbopunjača rade istovremeno na visokom broju okretaja, dok samo jedan mali turbopunjač daje tlak na niskom broju okretaja motora.

6

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

7


zagreb auto show

Medunarodni salon automobila, motocikala i pratece industrije

Zagreb Auto Show, vodeći Salon automobila u našoj regiji, otvara svoja vrata od 27. ožujka do 07. travnja 2008. 8

www.vozac.info

Z

agreb Auto Show najposjećenija i najatraktivnija je priredba na Zagrebačkom velesajmu, koja je i član svjetske obitelji OICA sajmova i Međunarodne unije sajmova UFI.

jedinstven doživljaj

Uloživši velike napore u postavljanje novih sadržaja i oplemenjivanje pratećeg

programa, zadobivena je posebna pažnja i podrška medija te odaziv 207.357 posjetitelja 2006. godine, počašćenih brojnim premijernim prikazivanjima automobila, motora i skutera, kao i ukupnom ponudom i novitetima prateće autoindustrije. To, i još više možemo očekivati za sljedeći Zagreb Auto broj 15 // veljača 2008.


Show. Tijekom svog razvoja, Salon se profilirao u grupu najsnažnijih marketinških alata, omogućavajući svojim izlagačima uspješan pristup domaćem i inozemnom tržištu automobilske i moto industrije, a posjetiteljima ukupnost ponude auto-moto programa na jednom mjestu. Spajajući pozitivne efekte svih kanala tržišne komunikacije, Zagreb Auto Show snagom osobnog kontakta daje više: jedinstven doživljaj novog proizvoda i ukupne ponude u živo.

svake godine bolji

Zagreb Auto Show puno je više od gospodarske sajamske aktivnosti. On je događaj od posebnog društvenog i medijskog značaja za našu zemlju i Regiju. Svake godine Zagreb Auto Show je veći, bolji, ljepši. Za nadolazeći Zagreb Auto Show posjetitelji će moći zabaviti se i osjetiti natjecateljski duh u probnim vožnjama, auto i moto slalomu, karting i automodelarskim utrkama, Off road showu, Oldtimer showu i Tuning showu. Slijede vrlo interesantna natjecanja, koja će posebno razveseliti posjetitelje koji veliku važnost

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

9


PretPlatite se Na CasOPis

KAKO SE PRETPLATITI? naša pretplata je tako malena jer se odnosi samo na troškove poštarine. iznosi svega 39,00 kuna! ispunite opću uplatnicu te njome uplatite 39,00 kuna na naš račun u rba: 24840081103469221 te kopiju uplatnice s narudžbenicom pošaljite na našu adresu udruga educa, 4. vrbik 6, 10000 zagreb ili na faks 01/619 87 87. time ste se pretplatili na svih 5 brojeva koji izlaze u godini dana te očekujte prvi sljedeći broj časopisa vozač.info na svoju adresu!

tnik a a l P t e 20 Pr Prvih đujemo sa: nagra OVOM NARUDŽBENICOM NEOPOZIVO NARUČUJEM GODIŠNJU PRETPLATU (pet brojeva)

IME I PREZIME: POŠTANSKI BROJ I MJESTO: ADRESA: Uz ovu narudžbenicu, molimo VLASTORUČNI www.vozac.info 10 pošaljite kopiju uplatnice! POTPIS:

TELEFON:

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

11


iz pera vozačice

Peugeot Što se tiče sigurnosti Peugeot 308 osvojio je 5 zvjezdica na Euro NCAP testu za zaštitu odraslih, tj. najveći mogući rezultat

Više prostora,

12

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


308 Testirala: Andrea Hribar Livada

više sigurnosti V

ozačica se opet uključuje u priču! Moje oduševljenje 208-icom od prije nekoliko brojeva, ponukalo je urednika da mi odobri testiranje 308-ice. Jeeee!!! Mračnu 208-icu zasjenila je prekrasna 308-ica. Ma nemam riječi. Sada znam za što zarađujem novac. Peugeot 308 je sve što automobil mora biti. Lijep, brz, prostran, udoban, siguran...

odlična preglednost

Model koji sam vozila opremljen je svim mogućim dodacima: uz dvozonsku automatsku klimu (regulira temperaturu okoline suvozača i vozača odvojeno)

broj 15 // veljača 2008.

izdvojila bih tempomat s regulacijom brzine, hlađeni pretinac ispred suvozača kapaciteta 10 litara i panoramski krov s električnim kliznim zaslonom – ludilo! Samo staklo, koliko je god veliko ne propušta previše svjetlosti, taman toliko da vas lijepo osvijetli, ali ne nauštrb vidljivost. Staklo je zatamnjeno i propušta samo 10% UV zraka. Općenito 308-ica, raspolaže s najviše ostakljenih površina u klasi što omogućuje odličnu preglednost, što je meni osobno vrlo važno. S uskog parkirnog mjesta gdje me dočekao, isparkirati takav poprilično velik automobil bila je

dječja igra. U ponudi su i parking senzori, a ono što također možete naručiti su posebni sustav (AFIL) koji vas vibracijama u sjedalu upozorava ako prijeđete preko rubne trake, zatim zakretanje snopa svjetlosti ovisno u kojem smjeru skrećete pa senzor za kišu, senzor za regulaciju osvjetljenja instrument ploče ovisno o vanjskoj svjetlosti, unutrašnji retrovizor koji se automatski zatamnjuje ovisno o svjetlosti izvana i još štošta.

Peugeot 308 misli umjesto vas

Što se tiče sigurnosti Peugeot 308 osvojio je 5 zvjezdica na Euro NCAP testu za zaštitu odraslih, tj

www.vozac.info

13


iz peRA vozAčice najveći mogući rezultat. Funkcije kočenja uistinu su zavidne: ABS, sustav elektronske raspodjele kočenja, ESP, ASR, CDS – nemam pojma što te kratice znače, prepisala sam ih iz kataloga, no sigurna sam da vi, dragi čitatelji znate o čemu se radi. U ponudi je i Xenon sa sustavom za pranje i zakretanjem svjetala. Zračnih jastuka možete naručiti ukupno šest te je svaki model opremljen s dva ISOFIX 3 držača. Unutrašnjost krasi francuska pedantnost i smisao za estetiku. Svakom detalju posvećena je velika pažnja – sve je baš onako kako treba biti – nemam niti jednu jedinu zamjerku. Sve je nadohvat ruke: pregršt pretinaca i gumbića (nisam stigla otkriti za što svi služe). Sjedala su savršeno udobna (nude se opcije s podešavanjem prednjih sjedala u lumbalnom dijelu), a mjesta ima dovoljno za pet ovećih ljudi (i neće se morati stiskati). Prtljažnik je velik i dovoljno prostran za potrebe četveročlane obitelji.

tradiCiJa i JedNostavNost

Volan je ugodan pod rukom, vrlo precizan i lak za upravljanje. Mjenjač, usto što je uistinu lijep, pokazuje sve znakove odličnog, pouzdanog suputnika. Razmaci između pojedinih brzina su upravo onakvi kakvi moraju biti – zapravo o tome ne stignete niti razmišljati jer kad stisnete papučicu gasa, sve ostalo postaje nevažno i vi letite, letite... A svi vas gledaju... Trendy bijela boja samo je doprinijela ukupnog dojmu. Peugeot je dobro poznat po divnim dizajnima svojih automobila. 308-ica samo potvrđuje Peugeotovu tradiciju - jednostavno je neopisivo privlačna!

14

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

15


autoPlin

sve što trebate znati o autoPlInu autoPlin ili ukaPljeni naftni Plin (unP) je u Stvari SmjeSa propan-butan koja je u hrvatSkoj u Širokoj primjeni već deSetljećima.

Z

a automobile postoje posebne punionice koje su samostalni objekti ili se nalaze u sklopu benzinskih pumpi. Upotreba propanbutan smjese idealna je za korištenje u automobilima jer se njena iskoristivost temelji na odličnim fizikalno-kemijskim svojstvima: • visokom oktanskom broju, • visokoj ogrjevnoj vrijednosti, • lakoj isparljivosti i • lakom stvaranju homogenih smjesa

poviJest

Doba primjene propan-butan plina počinje potkraj 19. stoljeća u Njemačkoj, a već u prvim desetljećima dvadesetog stoljeća u SAD-u se počinje na veliko koristiti za opskrbu kućanstava. Drugi svjetski rat je vrijeme značajnog povećanja proizvodnje i potrošnje, prije svega kao zamjenskog goriva za vojnu industriju. Obnova i izgradnja porušene Europe donosi veliki zamah primjene, ponajviše stoga što je plinoopskrbni sustav velikog broja europskih zemalja bio razrušen. Pritom su do izražaja osobito došla osnovna uporabna svojstva

16

www.vozac.info

PREDNOSTI AUTOPLINA • 50% jeftinija vožnja • 30% duži vijek trajanja motora • mirniji i tiši rad motora • veća trajnost ulja u motoru • duži vijek katalizatora i lambda sonde • niži troškovi održavanja • dvostruki sustav napajanja gorivom (benzin/autoplin) • udvostručena autonomija • sigurnost vozila s pogonom na autoplin jednaka je kao i kod pogona na benzin i dizel • znatno manja proizvodnja štetnog utjecaja na okolinu u odnosu na vozila pogonjena tradicionalnim gorivom

UNP-a: prijevoz u kapljevitom, a potrošnja u plinovitom stanju. Od početka sedamdesetih godina do danas njegova se proizvodnja u svijetu povećala više od dva puta, te bi prema današnjim procjenama trebala iznositi oko 190.000.000 tona godišnje, pri čemu oko 20% njegove svjetske proizvodnje i potrošnje otpada na europske zemlje.

široka primJeNa pLiNa

Plinski uređaj se može ugraditi u svaki benzinski motor. Tako je autoplin našao široku primjenu za pogon: • osobnih automobila, • taxi vozila, • vozila pošte, • vozila komunalnih djelatnosti • vozila gradskog prijevoza, • vozila autoškole • agregata nužnog napona • viličara

broj 15 // veljača 2008.


Prodaja daja i ugradnja originalnih � Proda rezervnih rezerv vnih dijelova

mjeseci seci jamstva za ugrađene � 24 mjes originalne originaln lne dijelove

arska radionica s termo� Autolimarska m lakirnicom

vci u limariji � Brzi popravci štećenih vozila prema � Popravak oštećenih procjenama svih osiguravajućih kuća

� Kompjutorska dijagnostika motora i ekotest

� Čišćenje injektora � Besplatna montaža i balansiranje kupljenih autoguma

� Provjera i punjenje klima-uređaja � Ugradnja audiouređaja i alarma AUTOCOMMERCE d.o.o., Jablanska 80, Zagreb Prijamni ured: 01/3869-049, 01/3869-050, 869 050 01/3869-051, 01/3869 051 faks: 01/3869-072 01/3869 072 broj 15 // veljača 2008. Prodaja rezervnih dijelova: 01/3869-043, 01/3869-044 www.vozac.info

17


sigurnost

Lijekovi protiv prehlade i vožnja ne idu zajedno Neki lijekovi za liječenje prehlade mogu imati negativan utjecaj na vozačke sposobnosti osobe koja upravlja automobilom, izvijestio je njemački Zavod za testiranje sigurnosti lijekova (TUV).

Č

ak i najbezazleniji lijekovi poput primjerice kapljica za nos ili sirupa protiv kašlja mogu utjecati na neke vozače, odnosno na njihove vozačke sposobnosti”, tvrdi medicinska savjetnica u

TUV-u Christiane WeimannSchmitz.

pospanost i umor

Ona svakome preporučuje da prije uzimanja bilo kakvog, čak i naoko najbezazlenijeg lijeka, kakvi su uglavnom lijekovi za liječenje prehlade, od ljekarnika zatraži informacije o eventualnim

18

www.vozac.info

popratnim pojavama. “S

obzirom na genetsku predispoziciju i doziranje lijeka, kod nekih se osoba mogu javiti pospanost i umor, čije posljedice mogu biti fatalne, zbog čega prije sjedanja za volan i uzimanja lijekova protiv prehlade svima preporučujem savjetovanje s ljekarnikom”, sugerirala je Weimann-Schmitz.

lijekovi krivi za 25% nesreća

Prema podacima kojima raspolaže TUV, za 25 posto automobilskih nesreća na njemačkim cestama odgovorni su razni lijekovi. broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

19


iz peRA tRkAčA

Honda Civic 2.2 CRDi

ljuBaV na prvi osjecaj

mene kao trkača ne zanimaju Standardi klaSičnog kupca proSječnog vozila, mene zanimaju oSjećaji.

K

ada vozim svoj trkaći Evo IX u njemu trebam dobiti osjećaj za vožnju kako bih pobijedio. Kada se probude ti osjećaji u meni doživljavam neopisivu sreću. Isto tako ti osjećaji se mogu probuditi i u serijskom autu. E pa ja tražim aute koji to mogu..

sportski dizeL

Prva po redu je Honda Civic 2.2 CRDi sa 140 KS. Svježi proizvođač dizela i još u sportskoj TypeS? Kako nemam nikakvih predrasuda prema dizelašima, dapače čak ih preferiram, s veseljem sam sjeo za futuristički oblikovan volan. Na sebi

20

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


ima prekidače radio uređaja koji su vrlo funkcionalni, ali volan ima malo predebele prečke te je na putovanjima malo teže naći pravo mjesto za njih, a nažalost nema podešavanje dubine volana. Druga impresivna stvar je instrumentna ploča. Odmah sam dobio osjećaj da sam na komandnom mostu “Enterprise”-a . Koliko boja... No mislim da ih je malo previše. Sviđa mi se što je obrtomjer analogan, velik i u centru pažnje. Kilometar sat je skoro na vrhu i gledate ga iznad volana. U digitalnoj verziji nema onu ozbiljnost kada se brzo vozite, jer 80 i 120 km/h je postao broj, a ne kazaljka koja se nagnula pod velikim kutom.

udoBNost i sigurNost

Testirao: Siniša Crnojević

broj 15 // veljača 2008.

Sjedalo, kao da je napravljeno za Japance, donji dio je kratki, a bočni nasloni preniski tako mi se torzo kliže u zavojima i još k tome nema podešavanje visine sjedala. Pogled u retrovizor otkriva totalno razočarenje. Zadnje staklo potpuno je nefunkcionalno. Dizajnerski pregib na sredini je potpuno zaklonio pogled na vozila iza mene. Ali dobro ionako trebam biti najbrži, zadnje staklo mi uopće ne treba. Sada kada sam našao približno dobru poziciju za sjedenje, isprobavam pedale i vidim da je

papučica spojke malo preduga, a papučica gasa je preosjetljiva na prvi dodir. Okrećem glavu i vidim da ima previše mrtvih kutova, mislim da će toga u budućnosti biti sve više. To je danak modernom dizajnu i osjećaju sigurnosti. Hvatam se za pojas, ali ne mogu ga dohvatiti.. Trebam se poprilično istegnuti da bih ga dohvatio. Napokon vezan, ubacujem u prvu i krećem. Odmah se osjeti ugodno lagan volan koji s brzinom povećava otpor. Prvi gradski kilometri pokazuju u punom svjetlu najbolji dio auta. Motor. Izvrsno vuče već od 1600 okretaja. S malo gasa ćete biti prvi na idućem semaforu. U kabini nema nikakvih vibracija, a niti zvuka. Izolacija je odlična. Mjenjač sa šest stupnjeva je zadovoljavajući za gradsku vožnju. Zahvaljujući nedostatku odgovarajućeg pretinca, mobitel ćete nositi u džepu. Nakon izlaska iz grada počinjem povisivati tempo vožnje koji Honda sa smiješkom prati.

ovJes

Ovjes je odlično pogođen, predvidljiv je i za moj ukus neutralan. Auto u zavojima klizi preko nosa, a u slučaju pretjerivanja dovoljno je samo naglo popustiti papučicu gasa i na kratko stisnuti kočnicu. Rezultat je izbacivanje zadnjeg kraja i jako brz prolazak kroz zavoj. Kako sa

www.vozac.info

21


iz pera trkača brzinom volan postaje sve teži, tako se i gubi osjećaj prianjanja kotača. Dolaskom na cestu s neravninama, dojam veselja se smanjuje. Brza vožnja i rupe nisu baš dobrodošle za Hondu i morat ćete malo smanjiti tempo, ali još uvijek je dovoljno brz. Na otvorenoj cesti počinjem vidjeti mane na motoru i mjenjaču. Kada hoću brzo preticati, turbo punjaču treba dosta vremena da postigne okretaje tako da treba dosta ranije dati gas, a još k tome mjenjač ima ograničenu brzinu mijenjanja koja nije na nivou cijelog auta.

kočenje

Kočnica je dobra, daje dosta informacija, jedino se kod naglog kočenja u zavoju prejako zanosi zadnji kraj, ali ABS spašava situaciju. Odlična stvar na autu je prekidač VSA . Preko njega isključujete kontrolu proklizavanja pogonskih kotača i što je još bitnije kontrolu stabilnosti. Tako da se možete prepustiti zabavi u zavojima sa zanošenjima. Dakle, auto je vuk u janjećoj koži. Auto za svakodnevnu vožnju gradom i auto za brzu vožnju po otvorenim cestama. Velika mana mu je cijena, u koju nisu uključena xenon svjetla i tempomat.

22

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

23


test

Citroën luksuz na francuski na hrvatSkim ceStama uglavnom vidimo limuzine viSoke klaSe njemačkih proizvođača, dok vrlo mali PoStotak oStalih „brandova“ intrigira prave StiliSte. njemački trio (merCedeS e-klaSe, bmW Serije 5 i audi a6) je najčeŠći izbor hrvatSkih kuPaCa, ali Sada i franCuZi imaju ‘Svog konja za utrku’.

24

www.vozac.info

N

a test je stigao Citroën C6 2.2 HDi Pallas, s kojim se Citroen može pohvaliti atraktivnim stilom i raskošnom opremom. U odnosu na svoje konkurente, jasno nam je da se ovdje radi o elegantnijem, provokativnijem i posve drukčijem luksuznijem vozilu. Godine 1999. najavljen je na salonu u Frankfurtu konceptnim modelom C6 „Lignage“, a krajnja verzija samo je odlična ocjena za višegodišnji trud francuskih Citroen stručnjaka. Što se tiče samog dizajna, prisutna je izvrsna aerodinamika, a ni dimenzije nisu neprimjetne. Dužina od 491, širina od 185 i visina od 146

cm te najveći međuosovinski razmak u klasi garantiraju nam izuzetnu prostranost, koja je jedna od glavnih želja kupaca limuzina, osobito u stražnjem dijelu automobila.

tradiCioNaLaN stiL

Može se reći da nas C6 vraća korak unazad, ali u pozitivnom smislu, upravo svojim tradicionalnim avangardnim stilom. Veliku pozornost

broj 15 // veljača 2008.


C6 nacin

broj 15 // veljača 2008.

francuski dizajneri obratili su unutrašnjosti ovog automobila te se može reći da osjećaj u vožnji parira onome u velikoj klasičnoj limuzini američkog tipa. Materijali korišteni u izradi vrhunske su kvalitete te najavljuju novo doba francuskog stila. No ono po čemu je C6 poseban svakako su detalji, odnosno inovativan način interpretacije standardnih elemenata. Tako je sprijeda odabir pao na trapezoidna svjetla usječena u bok vozila između kojih se nalazi kromirana maska. Jednako dojmljiv je bok vozila, kako zbog izostanka okvira prozora i same konture, tako i zbog izvedbe stražnjeg kraja koja je ujedno i najoriginalniji dio automobila s dominantnim konkavnim staklom i atraktivno skrojenim svjetlosnim elementima. Vrata prtljažnika nose simpatični spojler koji ovisno o brzini kretanja vozila automatski zauzima jedan od tri položaja, a još jedno iznenađenje je činjenica da ista ne obuhvaćaju staklo nudeći tako relativno skromni pristup povećem prtljažniku.

10.2 sekuNdi do 100 km/H

Početak u ponudi motora za C6 čini 2.2 HDI četiri-cilindarski dizelski motor razvijen u suradnji s Fordom. Razvija 170 KS i 370

Nm, što je sasvim dovoljno da se zadovolje apetiti klijentele kojoj na listi prioriteta nije rafiniranost V6 motora. Valja reći i kako je ovdje upravljanje predviđeno u kombinaciji s ručnim mjenjačem, koji se nikako ne uklapa u sliku o francuskoj ležernosti. No C6 na cesti ostvaruje solidne performanse i to usprkos masi od dvije tone. 10,2 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i 217 km/h maksimalne brzine potvrđuju opravdanost odabira slabijeg motora, baš kao i kudikamo niža potrošnja goriva od V6 srodnika. Testni prosjek iznosio je 10 l/100 km, s krajnim vrijednostima od 8 litara na otvorenom i oko 13 u gradskim uvjetima.

eLegaNCiJa i sigurNost

Po uzoru na ovjes prve žabe, vozeći se u ovom automobilu zagarantirani su vam udobnost i stabilnost. No ipak, limuzina zahtjeva i limuzinski i komotni način vožnje pa se najbolje snalazi na ravnim i prostranim cestama. Vozaču je na raspolaganju i ručno podešavanje visine vozila tzv. hidro-ovjes, kao i izbor Sport moda putem kojeg je ovjes neznatno tvrđi, ali još uvijek daleko od granice sportskih aspiracija. Za sigurnost u ovom automobilu brinu se elektronička zakretna svjetla, sustav upozorenja vozača prilikom napuštanja trake te head-up display, koji u svakom trenu

www.vozac.info

25


test osigurava sigurnu vožnju, projicirajući osnovne parametre vožnje na vjetrobran. Naravno i 5 zvjezdica na EuroNCAP testu pokazuju odličnu sigurnost. Vrlo veliku kariku u sigurnosti svakog automobila čini njegov kočioni sustav. Pri brzini od 100 km/h ovaj velik i težak automobil zaustavlja se u 37,5 m, što je rezultat odličnih

prednjih diskova od 330 te stražnjih od 302 mm. Prva i osnovna karakteristika na sam pogled ove limuzine je zasigurno elegancija.

potpuNa eLektriFikaCiJa

Vrhunski komfor, odlična preglednost, ugodan izgled te izuzetno luksuzna oprema privući će pozornost svakog ljubitelja

većih automobila. Uz već spomenuta elektronička zakretna svjetla, dio opreme je i sustav vibriranja sjedala u slučaju napuštanja trake bez žmigavca. Potpuna elektrifikacija, dvozonska automatska klima i moćni audio sustav tek su vrh onoga što očekuje kupca modela C6 s Pallas paketom opreme vrijednog oko 350.000 kn.

MOTOR Vrsta

turbodizelski, common-rail

Obujam

2179 (ccm)

Cilindri/Ventili

4/16

Snaga

173 @ 4000/min (KS @ min)

Moment

370 @ 1500/min (Nm)

Mjenjač

ručni, 6 stupnjeva

PERFORMANSE Najveća brzina

217 (Km/h)

Ubrzanje 0-100

10,2 (s)

Potrošnja

8,7/5,4/6,6 (l/100km)

KAROSERIJA

26

Dimenzije

491 x 186 x 146,5 (cm)

Razmak osovina

290 (cm)

Prtljažnik

490 (l)

Masa

1815 (kg)

Gume

225/50 R17, Michelin Alpin

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

27


28

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


PRIKRIVENI KRIVAC NESREĆA

PuŠenje za vrijeme vožnje

Priredio: Mr. Sc. Nenad Zuber, dipl. inž. (www.sigurnovoziti.net)

Vjerojatno nikada zakonodavcima neće pasti na pamet zabraniti vozačima pušenje za vrijeme vožnje! No, razina opasnosti za sigurnost prometa je gotovo jednaka opasnostima vezanim za korištenje mobitela.

broj 15 // veljača 2008.

S

vjesni smo kako godišnje ginu stotine, tisuće ljudi u prometnim nesrećama, a desetci tisuća, stotine tisuća pa i milijuni u svijetu u tim nesrećama bivaju ozlijeđeni. Uzroci i razlozi nesreća višemanje su poznati, zabilježeni, predstavljaju statistiku. Jeste li se ikada upitali: koliko stvarnih razloga prometnih nesreća

statistika nije zabilježila? Sve takve prikrivene, skrivene, latentne krivce nemoguće nam je sagledati i pobrojati. Umor, nepažnja, stres, bijes, bolest, različiti oblici neprimjerenoga ponašanja, agresivna vožnja, divljanje na cesti, nepovoljan utjecaj suputnika koji odvlače pozornost vozaču, svađa za vrijeme vožnje, obiteljski problemi

www.vozac.info

29


ili pak preležerna atmosfera u vozilu, razgovor mobitelom ili... pušenje u automobilu (vozača i/ili suputnika). I pušenje je, dapače, jedan od prikrivenih krivaca prometnih nesreća!

Pušiti ili ne za vrijeme vožnje – pitanje je sad?!

Ovdje mi nikako nije nakana pisati o štetnosti pušenja kao takvog! Te su činjenice svima poznate, zar ne? Nije mi namjera pisati niti o zagađenju zraka u kabini automobila. Kakvoća zraka u ograničenom prostoru kabine automobila funkcija je broja osoba u automobilu (koje puše ili ne) i kvalitete provjetrenosti (ventilacije). Želja mi je potaknuti na razmišljanje vozače (i/ili suputnike) koji za vrijeme vožnje puše i kako se to odražava na sigurnost vožnje. Činjenica jest kako, osim štetnosti nikotina, izgaranjem cigarete nastaje i opasni ugljični monoksid (CO) čija je pak koncentracija u kabini automobila funkcija

30

www.vozac.info

ispred vozila koji ne mogu biti količine popušenih cigareta. viđeni! Nalet na vozilo, slijetanje Veća koncentracija CO djeluje vozila s ceste, nalet na pješaka bit na vozača tako što mu smanjuje će zapisani kao uzrok nesreće. koncentraciju i pravilno reagiranje, o čemu izravno ovisi sigurnost. pušenje odvraća pažnju Uz to, traženje cigarete, njeno Ulaženje dima u oči, kašljanje ili vađenje iz kutije, traženje i kihanje, ponekad se događaju i uzimanje upaljača, prinošenje cigarete ustima, traženje pepeljare, „iskusnim“ pušačima, a mogu biti razlogom trenutnog gubljenja prinošenje cigarete, stresanje kontrole nad vozilom, gubljenja pepela pa sve tako do gašenja smjera vožnje ili neprimjerenog cigarete u pepeljari zahtjeva ili zakašnjelog reagiranja u posve od vozača vrijeme u kojemu se pogled i pozornost odvraćaju od zbivanja na cesti. To Pušači – vozači naći će može biti u najmanju sto izgovora, a u prilog ruku opasno, ali i kobno u određenim pušenju dok voze! okolnostima. određenoj prometnoj situaciji. Sve se to još može zakomplicirati To je klasično podcjenjivanje ako žar cigarete slučajno padne rizika od strane vozača – pušača. na hlače ili u krilo vozaču, na Nikada neće priznati kako sjedalo ili na pod (ne daj Bože „petljanje“ oko cigarete i pušenje – novoga) automobila. Nema dok voze umanjuje ili odvraća toga vozača koji tada ne pušta njihovu pozornost. Oni pušenje upravljač, pogled spušta prema kvalificiraju kao uobičajenu dolje, traži žar ili ga otresa s hlača. automatiziranu radnju i kretnje Za to vrijeme protječu dragocjene koje ne zahtijevaju bitnije sekunde i događanja na cesti

,

broj 15 // veljača 2008.


pRikRiveni kRivAc neSReĆA (značajnije) angažiranje pažnje što bi utjecalo na sigurnost njihove vožnje. Traženje cigarete, pripaljivanje, otresanje pepela „iskusni“ pušači – vozači rade bez skretanja pogleda s ceste – „napamet“! Odlično! A što je s rukom koja drži cigaretu, a nije na svom mjestu (upravljaču, mjenjaču, ručici pokazivača, trubi …)? Sljedeći „snažan“ argument za pušenje u vožnji je tvrdnja vozača – pušača kako ne puše dok obavljaju složene ili opasne radnje koje mobiliziraju najviše pažnje – pretjecanje, vožnja zavojima i sl. Bravo! Kako uopće izabrati dio vožnje koja nije zahtjevna? Što ako baš u trenutku prolaska zavojem ili za pretjecanja padne žar s cigarete?

metri Bez koNtroLe

Žar u krilu, upaljač u desnoj ruci, cigareta u ustima, lijeva ruka drži upravljač! Kako pronaći žar, ukloniti ga? Lijevom rukom? A ispred vozila se nešto događa! Automobil bi tako ostao bez kontrole! Ili bi žar gorio tamo gdje ne treba! Vodite o tome računa. Dakako, kompliciranija je situacija paljenje cigarete upaljačem (ili šibicama – što je danas vrlo rijedak slučaj). Strujanje zraka u automobilu ili zrak koji zbog otvorenog prozora ulazi u kabinu automobila nosi plamičak upaljača! Vozač mora „naciljati“ plamen na vrh cigarete. Tada neminovno skreće pogled s ceste. Automobil je opet bez kontrole! Vraćanje upaljača (plinskog ili električnog) na njegovo mjesto, otresanje pepela u pepeljaru, gašenje cigarete …. Sve to zahtijeva djelić vremena u kojemu se pozornost vozača usmjerava na nešto što nije bitno za sigurnu vožnju. I ako na kraju zbrojimo sva ta vremena odvajanja pogleda ili upotrebe ruku za traženje, uzimanje, paljenje, otresanje ili gašenje cigarete za vrijeme upravljanja automobilom! Za broj 15 // veljača 2008.

pripaljivanje i gašenje svake popušene cigarete potrošimo ukupno pet do deset sekundi. Sjetite se, po proteku jedne sekunde, vozilo koje se kreće cestom dopuštenom brzinom od 90 km na sat prevaljuje 25 metara. Ako ste za jednu popušenu cigaretu izgubili ukupno samo pet sekundi vožnje bez usmjeravanja pažnje na ono ispred, oko i iza vozila, vaše je vozilo prošlo ukupno 125 metara bez kontrole!!! Ako vozite autocestom, pri dozvoljenoj brzini od 130 km na sat (u jednoj sekundi vozilo prevaljuje 36 metara) za isto to izgubljeno vrijeme dok pripalite jednu cigaretu vozilo bez kontrole prolazi 180 metara. Ako na dužoj relaciji vozeći autocestom popušite (npr.) pet cigareta vaš automobil je bez kontrole cijelih 900 metara!!! Shvaćate li tu stvarnu, ne prikrivenu opasnost?!?!

www.vozac.info

31


test

Fiat Bravo 1.4 16 V

Kada ljepota N

Povijesni identitet i najmodernije inženjerske vještine, ponos na povijest i obnovljena podređenost inovacijama: to je kontekst u kojem je razvijen novi Fiat Bravo.

32

www.vozac.info

ovi Fiat Bravo je idealna ravnoteža ljepote i sadržaja, još jedan veliki korak u procesu nadogradnje game vozila ovog proizvođača. Ovo izuzetno razdoblje, promjena je koju simbolizira novi logo koji se prvi put predstavlja na prednjem dijelu ovog novog modela, preko kojega će se Fiat boriti s izazovima budućnosti, bez okretanja leđa prošlom stoljeću bogatom poviješću. Esencijalni znak, pun referenci na tradiciju, napravljen je kako bi izrazio ‘promjenu u kontinuitetu’ te predstavlja moderan pogled na ljudsko i tehnološko nasljeđe s kojima se može pohvaliti samo nekoliko proizvođača automobila na svijetu.

talijanska tradicija

Vrlo dobro oblikovana talijanska kompaktna limuzina, koja je agilna, zabavna u vožnji te konkurentna zahvaljujući odličnoj ravnoteži između sadržaja i cijene. Novi Fiat Bravo je ‘konkretni ljepotan’, automobil koji

broj 15 // veljača 2008.


posjeduje estetski izražaj tradicije talijanskog stila. Dizajniran je kako bi kupcima pružio sadržaj koji dolazi iz izvanredne sigurnosti i pouzdanosti, spojenih sa sportskim stilom vožnje u

susretne sadržaj kojem se može uživati, što cijeli svijet i očekuje od jednog talijanskog automobila. Bravo nudi ono najbolje što predstavljaju talijanski automobili - ljepotu, sportski duh, agilnost, sigurnost i dobru cijenu! Spojem vizualnih, prostornih i cjenovnih kategorija Bravo će teško imati dostojnu konkurenciju. Opći je dojam kako je Bravo velik automobil. Tome u prilog govore i dimenzije koje kazuju kako je duljina ovog peterovratnog hatchbacka 434 cm, širina 179 cm te visina 149 cm uz međuosovinski razmak od 260 cm. Golemi prtljažnik za ovu klasu od nestvarnih 400 litara, govori kako se radi o divu C segmenta.

oviJes i motor

Talijani su Bravo odlučili opremiti nezavisnim ovjesom tipa McPherson sprijeda te torzijskom osovinom straga, zbog čega automobil vrlo dobro leži. Sama konfiguracija ovjesa veoma je dobro izvedena, tako da se Bravo u zavojima ponaša kao da je na tračnicama. Ovo posebice vrijedi za testnu verziju koja se s laganim 1.4-litrenim motorom

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

33


test ponašala potpuno neutralno i idealno izbalansirano. Bravo s ovim motorom ima svega 1200 kilograma te je sa svega 90 KS zadovoljavajuće okretan i brz, a isti motor karakteriziraju velika iskoristivost i elastičnost koji omogućuju dinamičnu vožnju uz sasvim nisku potrošnju. Motor je uparen ručnim preciznim peterostupanjskim mjenjačem dobro podešenih prijenosnih omjera. Električni

KOČNICE - DISKOVI Prednje Stražnje

sa ABS-om + EBO 257x22 mm ventilirajući 251x10 mm

KAPACITETI - MASE Kapacitet spremnika goriva Masa praznog vozila Max. masa prikolice

58 l 1205 kg 1000 kg

PERFORMANSE Max brzina Ubrzanje (2 osobe) Potrošnja grad Potrošnja otvoreno Potrošnja kombinirano Emisija CO2

179 km/h 12,5 s 8,7 l/100km 5,6 l/100km 6,7 l/100km 158 g/km

OVJES Prednji Stražnji

34

servo upravljač vrlo je precizan te dovoljno čvrst za prirodni osjećaj. Hvalimo i kočnice kratkog hoda i progresivnog učinka. Talijani nude zračne jastuke za vozača i suvozača s dvije razine punjenja ovisno o intenzitetu sudara te šest zračnih jastuka i dodatni zračni jastuk za koljena vozača kao opciju. Tu su i standardni ABS te pomoć pri kočenju, ESP i ISOFIX sustav za osiguravanje dječjih sjedalica.

www.vozac.info

povoljna cijena

Novi Bravo raspolaže odlikama zahvaljujući kojima bi trebao postati opasni konkurent u klasi. Ako u jednadžbu koja uključuje moderan dizajn, naprednu tehnologiju i povoljnu cijenu uključimo tradicionalnu hrvatsku orijentiranost, talijanskom proizvođaču tada uspjeh Fiatovog kompakta ne bi trebao biti upitan.

nezavisni tipa McPherson, stabilizator, teleskopski hidraulički amortizeri s dvostrukim djelovanjem s torzionom osovinom, teleskopski amortizeri i stabilizator broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

35


SeRviSni centAR

servisni Centar autoCoMMeRCe ServiSni centar ima deSet modernih dizalica, Suvremenu limariju, termolakirnicu, dijagnoStičke uređaje, auto-praonicu, vulkanizerSku opremu te veliki parking.

R

ad je unutar Servisa podijeljen na dio u kojemu se vrše zahtjevniji servisi te na dio predviđen za „Brzi servis“, na kojemu se odrađuju manje zahtjevniji poslovi (npr. zamjena ulja, fi ltera, kočnica, dijagnostika motora i vozila...). U sklopu servisnog Centra djeluje i prodaja originalnih rezervnih dijelova, maziva, dodatne i obvezne opreme za navedena vozila i to kroz maloprodaju i veleprodaju. U završnoj fazi je izrada i

36

www.vozac.info

dobivanje Certifi kata Međunarodne norme ISO 9001, kojom se reguliraju Sustavi upravljanja kvalitetom po međunarodnim standardima.

priJava Na servis

Telefonskim pozivom dogovorite dolazak na servis, uz kratki opis tražene usluge. Dolazak

prilagođavate vašim slobodnim terminima, a hitne intervencije zaprimamo odmah po dolasku, bez prethodne najave.

kvaLiteta usLuge

Visokom stručnošću servisnih djelatnika osiguravamo

broj 15 // veljača 2008.


kvalitetnu uslugu, koja osim kvara, uključuje i potpunu informaciju o trenutnom stanju te svim tehničkim karakteristikama i mogućnostima vašeg vozila.

GARANCIJA

Na sve ugrađene originalne dijelove te na obavljenu uslugu u našem Servisnom Centru, dajemo garanciju od 2 godine, uz predočenje računa i servisne knjižice.

ODRŽAVANJE VOZILA

Svakoj tvrtki ili obrtu koji posjeduje vozila grupacije FIAT, Alfa Romeo i Lancia, nudimo Ugovor o održavanju vozila, kojim reguliramo: hitnu intervenciju popravka odgodu plaćanja popuste na usluge i dijelove organiziramo dovoz vozila u Servis izlazak na teren stručne ekipe.

EKOLOŠKA ORIJENTACIJA

Suvremenom tehnologijom rada i uređajima održavamo visoki stupanj zaštite okoliša i zbrinjavanja opasnih tvari.

REZERVNI DIJELOVI

Na navedene telefone ili faxom mogu se slati opisne narudžbe ili upit za dijelove, na osnovu kojih će djelatnici sami pronaći kataloške brojeve za iste dijelove te vam poslati ponudu s cijenama i rokom isporuke.

ROKOVI ISPORUKE

Kako na skladištu imamo preko 25.000 originalnih rezervnih dijelova isporuka je isti dan te dva-tri dana za dijelove kojih nemamo na skladištu u Zagrebu. Za specifične rezervne dijelove rok isporuke je do 10-tak dana.

NAČIN ISPORUKE

osobnim dolaskom jednim od oblika dostavne službe, što znači da je roba sljedeći dan na odredištu bilo gdje u Hrvatskoj.

u SLUčAJU NEZGODE - SVE NA JEDNOM MJESTU

U slučaju nezgode vlasnik vozila je sam morao sam pregovarati sa sudionicim procesa, od vučne službe, prijave štete, procjene, servisa, osiguravajućeg drštva....), dok sada mora samo nazvati Autocommerce Servis. Allianz i Autocommerce Vam nude mogućnost da u renomiranom ovlaštenom servisu Autocommerce, u slučaju nezgode, obavite sve na jednom mjestu. Nakon prijave štete u servisnom centru Autocommerce, obavit ćemo procjenu te popravak Vašeg vozila. Vaša jedina briga je da podignete popravljeno vozilo1 2 3. Svu dokumentaciju vezanu uz prijavu te zapisnik o procjeni Autocommerce će dostaviti u Allianz gdje se odštetni zahtjev obrađuje. Na taj način pojednostavnili smo cijeli postupak kako bismo uštedjeli Vaše vrijeme, trud i novac. Za sva ostala pitanja, informacije o šteti ili nejasnoće slobodno !!! nazovite Autocommerce VO

NO

Zagreb, Jablanska 80, centrala: 01/3869-000 SERVIS ........ r. vrijeme : 08:00 – 18:00 r. dan 08:00 –13:00 subota tel: 01/3869 – 040 limarija 3869 – 050 mehanika 3869 – 049 mehanika PRODAJA REZ. DIJELOVA... tel: 01/3869 – 043 01/3869 - 044 PRODAJA VOZILA.............. tel: 01/3869 – 076 3869 - 045 3869 - 057 www. fiat.hr broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

37


38

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


klima

Zašto

a

dezinfekcija klime

U ezinfekcija klime

koliko klima sistem nije redovito i odgovarajuće održavan, s vremenom će se iz njega početi širiti neugodan miris. Na žalost, miris nije jedini problem. Vlaga, tama, temperatura i prljavština različitog porijekla, čine plodno tlo za stvaranje različitih mikroorganizama (bakterija, gljivica, plijesni, virusa i dr.). Čestice anorganskih i organskih tvari kao što su: smog, prašina, pelud, vlakna, paraziti, mikroorganizmi i njihove spore, virusi itd. dospijevaju u kabinu vozila preko zraka ili različitih predmeta. Zbog prisutnih nakupina, stalne vlage te odgovarajuće temperature dolazi do njihovog razmnožavanja. Kako se radi o zatvorenom kruženju zraka, te kondenzaciji vlage na pojedinim dijelovima sustava, klima uređaji imaju značajnu ulogu u razvoju patogenih organizama. emperatura i prljavština razli-

Osim temperature zraka koji ulazi u putnički prostor potrebno je brinuti i o mikrobiološkoj kvaliteti zraka koji pri tome udišemo.

e zraka koji ulazi u putnički je brinuti i o mikrobiološkoj i pri tome udišemo. Ukoliko e redovito i odgovarajuće enom će se iz njega početi ris. Na žalost, miris nije jedini

la, čineneugodni plodno tlo za stvaramirisi Kao produkt njihova metabolizma mikroorganizama (bakterija, javlja se i neugodan miris, po kojem i usa i dr.). Čestice anorganskih uočavamo da nešto nije u redu. Miris posebno intenzivan nakon što je o što su:jeklima smog, prašina, pelud, neko vrijeme bila izvan funkcije, ikroorganizmi i njihove spore, npr. preko noći. U stanju mirovanja klima uređaja, mikroorganizmi se aju u kabinu vozila preko zraka nesmetano razvijaju što za posljedicu eta. Zbog prisutnih nakupina, ima još veći broj nakupina, njihovih otpadnih tvari i neugodan miris. govarajuće temperature dolazi Sve spomenute tvari, dolaze u ožavanja. Kako se radi zatvoputnički prostor nošenio zračnom strujom kroz kanale klima sustava. aka, te Udisanje kondenzaciji vlage na tako onečišćenog zraka ma sustava, uređaji štetnoklima djeluje na organizamimaju i može prouzročiti čitav niz tegoba (kašalj, azvoju patogenih organizama. nadraženost ili infekcije dišnih putova, zamor, glavobolju, upalne procese i

va metabolizma javlja se i neudr.) . jem i uočavamo da nešto nije mikroorganizmi Prilikom rasta razvoja što je sebno intenzivan i nakon mikroorganizmi stvaraju kolonije bila izvan funkcije, npr. preko koje su vidljive na isparivaču kao žuto-zeleno-smeđe naslage. ovanja klima uređaja, mikroorIsparivač je uređaj za izmjenu ano razvijaju štostanja za posljedicu agregatnog rashladnog u klima uređaju. Smješten kupina, sredstva njihovih otpadnih tvari je najčešće na teško dostupnom

broj 15 // veljača 2008.

ri, dolaze u putnički prostor no-

www.vozac.info

39


klima mjestu. Potpun pristup uređaju bio bi moguć samo uz demontažu cijelih sklopova, a postupak bi bio dugotrajan i vrlo složen. Čišćenjem samo ventilacijskih kanala ili primjenom različitih mirisnih sredstava (pjena, sprej i sl.) postižu se kratkoročni i loši rezultati. Miris se ubrzo vraća, jer su uzročnici i dalje prisutni. Ipak, vrlo djelotvorna dezinfekcija klima uređaja moguća je primjenom specijalnog pištolja sa sondom i rotirajućom brizgaljkom, te specijalnog sredstva za dezinfekciju. Pištolj se spaja na kompresor i posudu sa dezinfekcijskom tekućinom. Fizičko uklanjanje naslaga omogućeno je pritiskom zraka od 4 do 6 bara, a dezinfekcija raspršivanjem tekućeg sredstva u kanale. Posebna konstrukcija brizgaljke (rotacija za 360°) i sonde omogućuje

40

www.vozac.info

raspršivanje sredstva po cijeloj površini isparivača. Osim dezinfekcije, tekućina ostavlja zaštitni film koji maksimalno otežava razvoj novih mikroorganizama, kao i blag ali ugodan miris. Dezinfekciju treba obavljati prema posebnim uputama za svaki model (marku) vozila. Ukoliko je postupak

pravilno proveden, dezinfekcija sondom i brizgaljkom daje odlične rezultate. Klima sustav je oslobođen nečistoća, mikroorganizama i njihovih produkata. Uklonjeni su uzročnici neugodnog mirisa kao i sam miris, te je cijeli sustav obložen tankim filmom dezinfekcijskog sredstva. Kod vrlo zapuštenih sustava ponekad je potrebno ponoviti postupak da bi se došlo do željenih rezultata. Kako nam predstoje topliji mjeseci, mnogi će vozači obaviti punjenje ili obnavljanje klima uređaja kako bi postigli ugodnu temperaturu u kabini. Pri tome treba voditi računa da je klima uređaj stanište potencijalno opasnih mikroorganizama koji svojim rastom i razmnožavanjem predstavljaju opasnost za zdravlje. Karmen Mott Bingula, dipl.ing.stroj.

broj 15 // veljača 2008.


www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

41


rally

Sezona 2007

rally V

eć na prvoj utrci u Čakovcu brojala je 20-tak vozila najjače klase. Dosad se znalo da će ili Šebalj ili Kaučić pobijediti. Toplice Sveti Martin su ugostile 60-ak posada i dosad neviđen broj gledatelja koji su okupirali servisni park. Utrku su poveli posada Šebalj - Klinc, dok su ih pokušavali stići Kaučić - Zorenč te Mađari Silagy Gergye. Uz podršku gledatelja na stazi uspjeli su doći do svoje prve ovogodišnje pobjede.

delta - zagreb

Slijedila je “Delta” u Zagrebu. Zagreb je ugostio najbolje vozače

42

www.vozac.info

Europe, a među njima i po prvi puta jednog tvorničkog vozača. Simon Jean Joseph za volanom Citroena C2. Po prvi puta uz njega su došli i vozači kod nas atraktivnih S2000 vozila. Atmosferski motori sa zapreminom do 2000 ccm3 , 280 KS i pogonom na sva 4 kotača. Kvalitetu vozača je dokazala činjenica da je prvog dana na 6 ispita pobijedilo 6 različitih vozača. Bilo je i probušenih guma, okretanja na stazi, ali nakon 270 km brzinskih ispita pobjedu je odnio Juraj Šebalj. Za svoju treću pobjedu na “Delti” morao je izvući svoj maksimum, jer je nakon probušene

Nakon konstantnog uspona rally-a ova sezona je stvarno bila najbolja u svemu. Najveći broj vozila, najveći broj vozača koji pretendiraju za pobjedu i “Delta” je prvi put bodovana za Europsko prvenstvo.

broj 15 // veljača 2008.


gume prvog dana mislio da neće uspjeti. U prvenstvu Hrvatske na 2. mjestu je završila posada Čibej - Karanović, a na 3. Stanišić Biterman.

mariBor

Sljedeće natjecanje je bilo u Mariboru. Sraz slovenskih i hrvatskih, austrijskih, talijanskih, čeških posada bila je dovoljna pozivnica za gledanje. Herman Gassner je slovio za najvećeg favorita, još dok je Kaučić odrastao u blizini staza. Dok je Šebalj skupljao bodove za Europske prvenstvo u Bugarskoj, naše posade su pokušavale izvući maksimum bodova za Hrvatsko prvenstvo. U ukupnom poretku slavio je Gassner, a u Hrvatskom prvenstvu slavio je Filipec sa samo 3,2 sekunde ispred sve boljeg Crnojevića. Na 3. mjestu završio je Čibej. Tijekom

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

43


rally ljetnih mjeseci trajala je pauza i naši rally-aši su nestrpljivo čekali kraj 9. mjeseca.

arbo rally - austrija

Slijedila je utrka u Austriji. Arbo rally ugostio je 100-tinjak vozača iz Austrije i Hrvatske. Kako je Austrijsko prvenstvo daleko jače od našeg, hrvatski vozači nisu imali visoka očekivanja. Ali već prvog dana utrke pokazalo se da je naše prvenstvo doraslo zadatku. Čibej je prvi dan odradio 4. vrijeme, a Šaškin mu je uspješno parirao. Drugog dana uspjeh naših se ponovio te je u utrci očekivano pobijedio Austrijanac Baumschlager. U Hrvatskom prvenstvu slavio je Georg Reitsperger, Austrijanac s hrvatskom licencom ispred Čibeja i Šaškina.

poreč

Mjesec dana kasnije uslijedila je utrka u Poreču. Borba za prvaka otvorenog prvenstva između Šebalja i Kaučića još uvijek nije odlučena, a titula prvaka Hrvatske se odlučuje između Šebalja i Čibeja. Ali da prvenstvo bude još zanimljivije Crnojević je počeo voditi nakon što je pobijedio na šest ispita. Iza njega su se Šebalj, Kaučić i Čibej borili za 2. mjesto. Cijelu utrku je obilježila borba unutar nekoliko sekundi pa čak i desetinki po ispitu. Ali Crnojević je uspio pobijediti na svojem prvom rally-u u karijeri i time prebacio odluku za prvake za zadnju utrku. Pobijedio je sa 8 sekundi prednosti ispred Šebalja i Čibeja na trećem mjestu koji je na zadnjem ispitu uspio preteći Kaučića.

labin

Zadnja utrka se odvijala na području Labina. Borbu za prva mjesta otežalo je vrijeme, koje je nagoviještalo kišu te je pravilan izbor guma bio gotovo nemoguć. Od samog početka Šebalj i Kaučić su nametnuli jak tempo koji su Čibej i Crnojević u stopu pratili. Opet su razlike po ispitima bile minimalne te su se mjerile u desetinkama. Kaučić je bio najodlučniji te je napravio razliku od nekoliko sekundi koju je uspješno obranio do kraja. Dakle ponovni prvak otvorenog prvenstva je Slovenac Kaučić, dok su u Prvenstvu Hrvatske Šebalj i Čibej završili sa identičnim brojem bodova, ali zbog pobijede na Čakovcu Šebalj uzima titulu. Ovo je bila najnapetija sezona dosad u Hrvatskoj povijesti rally-a. Najviše su profitirali mnogobrojni gledatelji koji su vidjeli odlične vožnje s kojima se može konkurirati strancima. Svaka pohvala vozačima, a mi ćemo vas i dalje izvještavati s novim informacijama s rally scene.

44

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

45


nAvigAciJA

Mio C720 via GPS 2.1 Europa

najnovija generacija navigacijskih uredaja M

io C720 pripada najnovijoj generaciji PND navigacijskih uređaja namjenjenih ugradnji u vozilo ili korištenju u ruci. Mio C720 također služi kao digitalni fotoaparat za fotografiranje lokacija uz pamćenje

46

www.vozac.info

koordinata i navođenje na istu preko navigacijskog softvera.

kamera

Vrlo je zgodna 2.0 megapixelska kamera, kojom također možete putem konekcije GPS-Kamera-

broj 15 // veljača 2008.


GSM svojim prijateljima poslati fotografije koordinate lokacije na kojoj se nalazite, ili snimiti video materijal te ga kasnije prebaciti na svoje računalo. Sam izgled ovog „all in one“ uređaja zaista je poseban i lijep. Kombinacija boja srebrno-crne čini C720 posebnim, čak i ukoliko ga koristite samo kao turist za fotografiranje nekih znamenitih stvari. Uz vrlo zgodnu novu mogućnost fotografiranja ovaj navigacijski uređaj može poslužiti i kao music player, konverter valuta, mini hard disk i sl. Za

„storage“ na raspolaganju Vam je SD/MMC utor, za kojeg naknadno morate kupiti/nabaviti karticu.

NaJdetaLJNiJa karta

Najnovije tehnologije u kombinaciji s viaGPS 2.1 softverom koji donosi

1. Tipka kamere 2. On/Off tipka 3. Bluetooth LED indikator 4. 4.3? LCD monitor 5. Zvucnik 6. Konektor punjaca 7. Mini USB port 8. Konektor za slušalice 9. SD/MMC ulaz 10. 2.0 Mpx kamera 11. Port za dodatnu antenu broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

47


NAVIGACIJA najdetaljniju kartu Hrvatske i Europe, oduševit će sve korisnike, kako svojom preciznošću tako i jednostavnošću korištenja. Uređaj za prikaz koristi 4,3” touch screen wide ekran sa rezolucijom 480x272 pixela. Dodatna mogućnost je uparivanje putem Bluetooth-a sa mobilnim telefonom i usklađivanje sa imenikom, gde se može koristiti i kao handsfree.

Audio izlaz daje mu mogućnost povezivanja na postojeće ozvučenje u automobilu. Novost je auto-punjač koji radi na 24V i na 12V što ga čini vrlo pogodnim za upotrebu, kako u osobnim automobilima tako i u kamionima i putničkim vozilima. Ovaj uređaj svim svojim karakteristikama i novim funkcijama trenutno je najnapredniji na našem tržištu. U mape ovog novog

Mio C720 također služi kao digitalni fotoaparat za fotografiranje lokacija uz pamćenje koordinata i navođenje na istu preko navigacijskog softvera.

navigacijskog uređaja uključene su i detaljno pokrivene 34 države Europe, a čine ih: Andora, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Česka, Danska, Velika Britanija, Finska, Francuska, Gibraltar, Gruzija, Nizozemska, Hrvatska, Irska, Lihenštajn, Luksemburg, Mađarska, Monako, Norveška, Portugal, Rumunjska, San Marino, Španjolska, Švedska, Švicarska, Srbija, Slovačka, Ukrajina i Vatikan. Uz njih tu je i 6 milijuna POI „point of interest“ točaka. Kutija od C720 također sadrži nosač za vjetrobransko staklo sa držačem, USB kabel, auto punjač, CD sa MioMap, CD sa instalacijskim uputama, upute za instalaciju, „quick start“, garancijski list i torbicu. Cijena:3.269,00 kn Uređaj ustupio M-San grupa

48

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


• Vrsta: PND • Procesor: 400MHz Samsung SC32442 • Operativni sistem: Windows CE • Zaslon: 4.3” TFT 65K boja ; 480x272 Touch Panel • Radna memorija: 128MB ROM ; 2GB RAM - memorija dostupna korisniku: 756 MB • Baterija: 1300mAh Li-ion • Dimenzije: 126 x 81 x 20 mm • Masa uređaja: 190g • Jamstvo: 24 mjeseca • GPS: da, SIRF III • Sučelje: USB 2.0, bluetooth • Mreža: n/a • Video kamera: 2,0 MPix • Dodatni utori : - mini SD, SD, mini USB, USB 2.0 • Softver: viaGPS 2.1 Europe • Audio: ugrađeni mikrofon i zvučnik, 2,5mm stereo jack

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

49


AutotApetARiJA

Vrhunske usluge

autotapetarije Klapšec D

jelatnost naše firme je uređenje interijera osobnih, teretnih, dostavnih vozila, plovila te sjedala motorkotača. Vrhunska izrada i kvaliteta materijala pruža vam još veći i ugodniji komfor vašeg ljubimca. Nudimo veliki izbor materijala od autotkanina, autoskaja, prave kože i alcantare. alcantare

tapeCiraNJe voziLa

Pružamo uslugu popravka i presvlačenje svih vrsta sjedala, stranica i unutarnjeg djela krova, te navlake za mjenjač i ručnu kočnicu.

tapeCiraNJe pLoviLa

autotaPetarija klaPšeC nalaZi Se u Zagrebu, na adreSi jalŠevačka ceSta 77. oSnovana je kao SamoStalna ZanatSka radnja 1994 godine, a od 2005 PoSluje kao firma “klapŠec” d.o.o.

50

www.vozac.info

Pružamo uslugu presvlačenja i tapeciranja svih vrsta tapecirunga na plovilima

tapeCiraNJe stoLiCa i vrata

Pružamo uslugu presvlaćenja i tapeciranja svih vrsta stolica od blagovaonskih, uredskih, frizerskih, medicinskih i dr. Također presvlačimo vrata: sobna, uredska i dr.

CaBrio krovovi

Vršimo izradu, popravak i montažu cabrio krovova i to za sve vrste automobila od oldtimera do novih automobila. Nudimo veliki izbor originalnih cabrio materijala. Obratite nam se s povjerenjem

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

51


termolakirnica

BLOWTHERM O vodeći svjetski proizvođač termolakirnica za automobilsku, željezničku, zrakoplovnu i pomorsku industriju

52

www.vozac.info

d osnutka, 1956. godine, Blowtherm stalno teži povećati kvalitetu proizvoda kroz ulaganja u nova znanstvena istraživanja i tehnološka poboljšanja. Proizvodi se razvijaju u skladu s potrebama i zahtjevima korisnika što je najbolja motivacija za konstantnu inovaciju. Rezultat su proizvodi koji štede energiju, smanjenih atmosferskih emisija, maksimalno sigurni za rad, te iznad svega visoko kvalitetni. Svi ti faktori doprinjeli su da Blowtherm postane jedan od vodećih svjetskih proizvođača komora za lakiranje i sušenje za automobilsku, željezničku, zrakoplovnu i pomorsku industriju. Blowtherm proizvodi prisutni su u preko 60 svjetskih zemalja. Certifikat kvalitete ISO 9001 odraz je visoke kvalitete proizvoda, koje prati snažna mreža distributera i postprodajnih centara diljem svijeta. U Hrvatskoj su već široko rasprostranjene Blowtherm auto lakirnice ( modeli World i Extra), stanice za pripremu vozila, mješaone boja i industrijski sistemi zahvaljujući tvrtki Promotehna d.o.o. koja je ovlašteni zastupnik za Blowtherm u RH.

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

53


servis mrkŠa

Redoviti servis - veca

Zbog sitnih kvarova mogu nastati opasne i skupe posljedice. Kako bi račun za popravak bio što manji, ne oglušujte se na rane zvukove upozorenja vašeg automobila.

D

a li vam se čini, u zadnje vrijeme, da čujete u vašem automobilu razno kuckanje, krckanje, zujanje, škripanje i slično, ukoliko čujete tu pojavu ne bi smjelo olako zanemariti... Neki tonovi poput navedenih se katkad izmiješaju i pretvaraju u košmar zvukova, a u većini slučajeva mogu biti bezazleni kao što je škripanje obloga ili zviždanje propusnih brtvi. No, ako se pogrešnim tonovima u ovu svojevrsnu auto glazbu uključe ovjes, kočnice ili gume, valja ih poslušati pozorno.

zvukovi upozorenja

Nipošto se ne smiju zanemariti – kao što, u strahu od skupih popravaka, čine mnogi vlasnici automobila. Baš to je lakomisleno: dođe li do loma na ovjesu, kočnicama i drugdje, ugrožena je prometna sigurnost auta, a nesreća je gotovo

54

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


sigurnost, manji troškovi neizbježna. Razumije se, dodatno prijeti i zakonodavac. Naime, za sigurnost auta odgovoran je vozač. Ako policija utvrdi neispravnost koja ugrožava sigurnost, plaća se globa, a vozilo isključuje iz prometa. Tu ne pomaže naljepnica o registraciji jer ona samo pokazuje da je na tehničkom pregledu u vrijeme registracije vaš auto bio ispravan.

skupa odgađanja

Odgađanje popravaka je opasno, a nerijetko i vrlo skupo. Navedimo tek ovaj primjer: kad nebalansirani kotač opterećuje ovjes, brže se troše zglobovi, cijeli ovjes trpi, a guma se brzo i nepravilno haba. Posljedica: umjesto balansiranja guma za stotinjak kuna, mora se promijeniti zglob (koji stoji oko 2000 kuna).

Ovlašteni Servis Mrkša

za Fiat, Alfa Romeo i Lancia vozila sa obiteljskom tradicijom dugom 30 godina

NUDIMO VAMpopravak oštećenih vozila prema procjenama osiguravajućih kućadijagnostiku vozila ultrazvučno čišćenje injektoraoptikuprovjeru i punjenje klima uređajakontrolu ispušnih plinovaautoelektričarske radovevulkanizerske usluge

Dajemo 24 mjeseca jamstva za ugrađene dijelove i obavljene usluge! U sklopu našeg servisa nalazi se i trgovina rezervnim dijelovima u kojoj možete kupiti i naručiti orginalne rezervne dijelove za vozila Fiat, Alfa Romeo i Lancia. Mogućnost plaćanja karticama i čekovima građana. Radno vrijeme trgovine pon-pet 08-17 sati. Zagrebačka cesta 216a, 10 000 Zagreb, Tel.: 01/3861-426, Fax: 01/3896-474, e-mail: danijel.mrksa@zg.t-com.hr

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info www.fiat-mrksa.hr

55


56

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


ina

Inina web stranica medu 10 najboljih I

nformatička kuća VIDI i ove je godine provela nacionalni Internet natječaj Vidi Web Top 100. stručni ocjenjivački žiri, sastavljen od 37 renomiranih stručnjaka iz 17 hrvatskih redakcija i organizacija dodijelio je nagrade u deset kategorija. U kategoriji korporativnih stranica među deset najboljih svrstao je i Ininu web stranicu. Stručni ocjenjivački žiri za Ininu web stranicu posebno je istaknuo moderan dizajn te mnoštvo pregledno prezentiranih informacija. Po prvi puta, u osmogodišnjoj povijesti ovog natječaja, dodijeljene su i nacionalne Internet nagrade u kategoriji najbolje hrvatske web promocije.

u kategoriji korporativnih Stranica Stručni ocjenjivački žiri, SaStavljen od 37 renomiranih Stručnjaka iz 17 hrvatSkih redakcija, među deSet najboljih SvrStao je i ininu Web Stranicu

pLaNer putovaNJa

Među deset najboljih našao se i Inin planer putovanja pomoću kojega bez problema možete isplanirati gdje, kada i koliko goriva ćete morati utočiti u rezervoar vašeg vozila. To je prvi takav planer na hrvatskim web stranicama, pri čemu se koristila GIS tehnologija. Upotreba planera je vrlo jednostavna i bit će od velike koristi za putovanje po Hrvatskoj. Treba samo upisati

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

57


INA

adresu s koje krećete te adresu na koju želite stići. Planer će vam potom pokazati put kojim trebate ići, kao i ukupnu kilometražu koju morate prijeći. Također će vam pokazati Inine benzinske postaje na tom putu, kako biste mogli planirati odmor i točenje goriva.

Napredna tražilica

Osim planera putovanja, na novom Ininom webu nalazi se i napredna tražilica benzinskih postaja. Prema

različitim kriterijima, kao što su opskrba autoplinom, caffe bar, trgovina robe široke potrošnje, korisnik može odabrati Inine benzinske postaje na području koje ga zanima. Kod biranja najboljih hrvatskih siteova web promocije, žiri je u razmatranje uzeo format i smještaj bannera te

kreativnost u njegovoj izgradi. Kao dokaz uspješnog rezultata dobre kampanje u obzir se uzelo i posjećenost i broj zabilježenih impresija. Novi Inin web, redizajniran i obogaćen novim sadržajem u srpnju ove godine, sadržajno i tehnološki prati nove trendove, što su prepoznali i korisnici interneta, a rezultira svakodnevnim porastom posjećenosti.

U tijeku je akcija Ine i Euronicsa u kojoj možete uštedjeti 100 kn

Svaki kupac koji na bilo kojoj benzinskoj postaji napravi račun od najmanje 200 kn, s tim računom može otići u trgovine Euronicsa na području Republike Hrvatske i pri kupnji kućanskih aparata ili konzumne elektronike u iznosu iznad 1.000 kn ostvariti popust od 100 kn. Akcija se odnosi isključivo na fizičke osobe (bez R-1 računa), a ne uključuje akcijsku robu te program VIPNET d.o.o. Akcija traje do 29. veljače 2008. godine, a popust u Euronicsu može se iskoristiti do 16. ožujka 2008. godine.

58

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

59


očiStimo hRvAtSku oD Auto olupinA

Djeca s a v od odr jesnija aslih

Zajednička akcija Auto blica, Renaulta

N

oršić Selo, udaljeno samo nekoliko kilometara od Samobora, utonulo je u posve idiličan krajolik Samoborskoga gorja. Ipak, naslućujete, postoji i ono ali... Naime, i u ovom slučaju idilu narušavaju automobilske olupine. Uz jednu razliku, odbačeni automobili u Noršić Selu ne skrivaju se po zabačenim šumarcima ili skrivenim jamama već su izloženi pogledima, a jedan je, vjerovali ili ne, skončao u dvorištu osnovne škole! Na sramotu vlasnika odbačenog vozila, petnaestero školaraca svakodnevno je prolazilo pokraj starog fiata 126 doživljavajući ga već kao nešto što tu jednostavno postoji. Ipak, stvari su se pokrenule. Nekoliko je mališana iz nižih razrede ove škole, vođeno profesoricom Željkom Skendrović, nacrtalo spomenutu olupinu te svoje radove poslalo u C.I.O.S., našem vjernom partneru u akciji Očistimo Hrvatsku od auto olupina. Nakon toga uklanjanje olupine nije se trebalo dugo čekati, već sljedećeg jutra C.I.O.S.-ov je kamion bio na “mjestu zločina” te je odbačenu “peglicu” u trenu maknuo iz školskog dvorišta. Taj je događaj privukao nemali broj znatiželjnika među kojima se našlo i nekoliko mještana koji su skrušeno priznali da imaju prastare i već otpisane automobile koje bi također bilo dobro ukloniti. Tako su, uz odgovarajuću naknadu, zajedno s peglicom i njihovi isluženi auti odvezeni na ekološko zbrinjavanje. Osim toga, C.I.O.S. je malenim školarcima odlučio pripomoći u njihovu daljnjem školovanju te im je poklonio kompjutor, a oni su uz pomoć školskog domara u Noršić Selu prikupili brojne okvire starih bicikala, a uklonjen je i metalni otpad koji je godinama ležao u školskom podrumu. Zato sve u Auto blicu, koji je ustanovio i koji vodi akciju Očistimo Hrvatsku od auto olupina, posebno veseli činjenica da su i u djece iz malenog sela u Samoborskom gorju rađa ekološka svijest.

60

www.vozac.info

iako je doSad akCijom "očiStimo hrvatSku od auto" olupina S divljih odlagališta uklonjeno viŠe od 10.000 automobilSkih oluPina, PoSljednja akCija poSebno je zanimljiva jer Su je Potaknula i u njoj Sudjelovala djeCa!

broj 15 // veljača 2008.


Hrvatska

broj 15 // veljaÄ?a 2008.

i C.I.O.S.-a

www.vozac.info

61


62

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


nAvigAciJA

Avermedia AVerTV Volar GPS 805

Prijenosni televizor i GPs P

roizvod omogućuje korisniku gledanje digitalne zemaljske televizije (DVB-T) i korištenje GPS prijemnika za navigaciju (npr. Microsoft Street & Trips, AutoRoute, ...), Geo Tagging itd... Ove funkcije je moguće koristiti istovremeno (putem opcije slika-u-slici) ili odvojeno. Također je moguće pratiti govorne upute aplikacije za navigaciju za vrijeme gledanja TV programa. Proizvod je malih dimenzija, u obliku usb dongla pa ga nije problem nositi sa sobom odnosno koristiti na različitim računalima.

redNa traži

Uređaj je testiran na laptopu X31 pod Windowsima XP. U paketu s uređajem dolazi i produžni kabel s priljepkom za zalijepiti na staklo u automobilu u slučaju korištenja GPS-a kako bi uređaj

avermedia avertv volar gpS 805 objedinjuje dva proizvoda u jednom. dvb-t tuner i gPS Prijemnik!

Software za gledanje TV programa je jednostavan za korištenje kao i na ostalim proizvodima ovog proizvođača. Prilikom instalacije drivera, u taskbar se instalira i mali programčić koji nas obavještava koje je virtualne serijske portove rezervirao na dotičnom računalu.

imao bolji signal. Instalacija drivera i softwarea za gledanje TV-programa je prošla bezbolno. DVB-T signal kartica začudo uspijeva uhvatiti na zagrebačkom području čak i u zatvorenom prostoru. Slika i zvuk su kvalitetni kako i priliči jednom DVB-T prijemniku, a prima i reproducira čak i HDTV programe koji su kod nas još uvijek u testnoj fazi.

Za testiranje GPS-a i navigacije korišten je Microsoftov Auto Route 2007 koji nema dobru pokrivenost Hrvatske, ali je u testu dobro poslužio. Bolji za naše uvjete bio bi Garmin Adria Route, ali on ne prepoznaje GPS uređaj, vrlo vjerojatno traži neki od Garminovih GPS prijemnika. U slučaju Internet veze može se koristiti i Google Earth, ali samo ako platite Plus verziju jer ona besplatna ne podržava GPS navigaciju, a ista nudi osjetno bolju pokrivenost od Auto Route-a 2007. Treba spomenuti da osim korištenja uređaja na Windows XP

redNa traži

DVB

-T MP

broj 15 // veljača 2008.

+ GPESG4

www.vozac.info

63


nAvigAciJA / XP MCE / Vista / Vista MCE, postoji mogućnost pokretanja emulatora Mobilnih Windows-a na samom računalu, što je više nego dobro s obzirom da za mobilne Windowse postoji dosta kvalitetnog software-a za navigaciju (Cardinale, Tom-Tom, Destinator…). U paketu s uređajem korisnik dobiva daljinski upravljač koji omogućuje ugodnije korištenje TV tunera, probnu verziju aplikacije PaPaGO! GPS Navigation System i malu prijenosnu antenu za bolje hvatanje DVB-T signala. Avermedia AVerTV Volar GPS 805 je novitet na našem tržištu koji nudi bundle s odličnim tunerom i vrlo dobrim gps čipom.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:  Ugrađena GPS antena visoke osjetljivosti  MMCX port za vanjsku GPS antenu  Free-to-air DVB-T  težina uređaja 30 grama  NorDig Standards Compliant in RF sensitivity  Niska potrošnja struje: GPS (0.23A); GPS i DVB-T (0.4A)  Snimanje videa u H.264 formatu i prikazivanje na iPod-u  HDTV H.264/MPEG-2 Live TV  daljinski upravljač podrška za digitalni titl  Electronic Program Guide (EPG) & Digital Teletext Interactive Service  NMEA 0183 Data Protocol  Ulazni signal: 75 Ω TV Antena  Windows XP/XP MCE/Vista/ Vista MCE  32/64-Bit

PAKIRANJE SADRŽI:  AVerTV Volar GPS 805 dongle  PaPaGO! GPS Navigation System (Electronic Map Navigation Software, probna verzija, 3 mjeseca)  Instalacijski CD  RF kabel  USB kabel s držačem za staklo  Vodič za brzu instalaciju  Daljinski upravljač s baterijama  TV antenu USTUPIO NA TEST: Mikronis notebook centar Tel: 01 3033 100 www.mikronis.hr

64

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

65


66

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

67


Moto

Luka Nervo

MlaD I usPjeŠan N

ije li san svakoga, imati takvo dijete? Luka Nervo ima samo 16 godina, a iza sebe već mnoštvo odličnih rezultata. Luka je sin višestrukog šampiona države u brzinskom motociklizmu Miljenka Nerva. Otac je svoju ljubav prema tom sportu prenio je na svoga sina koji ga već sustiže sa svojim uspjesima. U svojoj prvoj sezoni natjecanja, 2007., Luka je ostvario izuzetno dobre rezultate. Postavio je i nove rekorde staze u klasi 125 ccm SP u Pannoniaringu

68

www.vozac.info

u Mađarskoj i Mostu u Češkoj.

državNi prvak

Sezonu je okrunio osvajanjem naslova državnog prvaka u Prvenstvu Hrvatske u klasi 125 ccm SP, što do danas, kažu službeni podaci u Hrvatskom Motociklističkom Savezu u povijesti ovog sporta još nikada nitko nije učinio i postigao u svojoj prvoj sezoni. U Međunarodnom Alpe Adria Cupu na posljednjoj utrci u češkom Brnu zbog kvara na motoru izgubio je naslov

viceprvaka koji je nosio od same prve utrke te je postao brončani, odnosno ukupno trećeplasirani s jednim bodom zaostatka. Ovaj Cup je u rangu europskog prvenstva u kojem sudjeluju vozači iz velikog broja europskih zemalja, a već dugi niz godina ovdje dominiraju Talijani. Svojim vožnjama, Luka je kvalitetnim talijanskim vozačima postao ljuta, respektabilna konkurencija. Luka je rođen 2. siječnja 1991. i pohađa 2. razred Matematičke gimnazije u Križevcima.

u Svojoj prvoj Sezoni natjecanja, 2007., luka je oStvario izuzetno dobre rezultate. poStavio je i nove rekorde StaZe u klaSi 125 CCm SP u Pannoniaringu u mađarSkoj i moStu u čeŠkoj.

broj 15 // veljača 2008.


izvrstaN i u košarCi

Usto što odlično vozi utrke, izvrstan je i košarkaš te već 4 godine igra za križevački KK „Radnik“ pa je i uvršten u reprezentaciju Hrvatske do ‘91 godišta. Ujedno obožava skijanje (skija od pete godine života), rolanje i klizanje. U privatnom životu vozi Apriliu 125, a na motoru je od prve godine života kad ga je tata Miljenko znao posjesti na spremnik goriva svog motora. Svoj prvi motor dobio je s 4 godine. To je bila Yamaha PW 50. Izgleda da je Luka rođen s ljubavlju prema motorima i sasvim je sigurno da je ovo tek početak njegovog uspona i uspjeha. broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

69


Moto

Magnetix u sPlItu! tema: otvaranje “magnetiX”a u Splitu vrijeme radnje: 16.02.2008. mjeSto radnje: Split, poljička 22 likovi: 300-350 poSjetitelja

70

www.vozac.info

U

veselom raspoloženju proslavili smo otvorenje novog Magnetix-a u Splitu. Posjetitelji su bili oduševljeni ponudom i samim načinom otvorenja. Bilo je tu raznih efekata poput dimnih mašina, lasera... Zabavljao nas je vrhunski voditelj uz odličnu glazbu i ukusni catering. Uz zabavu posjetiteljima smo promovirali Ducati motocikle, Adly skutere i atv-e, Beta-moto skutere, Spillo skutere, OXFORD dodatnu opremu te Nitro kacige i odjeću, OGK kacige, RS-Taichi odjeću i Hit-air bag jakne. Butiga Magnetix je trenutno najveća butiga tog tipa u južnom dijelu Hrvatske. Površina joj je 220m2. Posjetite nas i provjerite našu bogatu ponudu!

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

71


test

Piaggio NRG Power

energican i dinamican

P

rije gotovo 10 g. predstavljena je prva generacija ovog popularnog Piaggiovog skutera, kojeg imamo na testu. Tada se nazivao MC² i bio je pravi predmet želja većine teenagera, što su pokazivali i odlični prodajni rezultati. U gotovo ne promjenjenom obliku održao se sve do 2005. g. kada je svijetlo dana ugledao novi model. Potpuno redizajnirani NRG Power poboljšan je u svakom smislu samo sa zadaćom da nastavi uspijeh predhodne generacije, u što ne sumnjamo. Na test smo dobili dizajnerski gledano, osvježenu verziju za 2007. / 2008. godinu. Radi se o novim grafikama i

72

www.vozac.info

prije 10 godina predStavljena je prva generacija ovog piaggiovog Skutera. održao Se Sve do 2005. kada je Svijetlo dana ugledao novi model nrg Power brojnim detaljima koji čine ovaj skuter još privlačnijim. Na prednjoj maski uočavamo vrlo moderna svijetla, čiji je svijetlosni snop snažan i dobro usmjeren. Ispod svjetala smjestili su se pokazivači smijera odličnog «racing» stila. Atraktivni izgled prednjeg kraja dodatno naglašava vjetrobran, koji dobro štiti od vijetra, a iza kojeg su se smijestili instrumenti kojih se ne bi

posramili niti pravi «R» motori. Tako digitalni displej predstavlja putno računalo, dok je pokazivač broja okretaja analogan.

užitak vožNJe

Uz sve to standardne kontrolne žaruljice smjestile su se uz lijevi rub instrumentne ploče. Na svakoj strani upravljača nalaze se retrovizori, koji

broj 15 // veljača 2008.


su lako namjestivi, pregledni, te se vibracije motora ne prenose na njih, no dizajn i kvaliteta plastike na njima se ne podudaraju s ostatkom skutera. Vrlo zanimljiv detalj je poklopac spremnika goriva, koji se smjestio ispred vozačevih nogu i tako omogućio lakši pristup, a princip otvaranja istovjetan je onome u motora. Podnica je presvučena protukliznom gumom visoke kvalitete, no zbog nedostatne širine «prisiljava» vas da noge držite skupljene, što umanjuje sportski doživljaj vožnje. Taj vam osječaj ipak pruža sjedalo, koje je kvalitetno profilirano, postavljeno pod manjim kutem i napravljeno od izvrsne gume. Za razliku od dobre vozačke pozicije, suvozači bi se mogli žaliti na manjak mjesta ili nedostatak držača za ruke. Prostor ispod sjedala je izdašan, te bez problema možete staviti integralnu kacigu i još neke sitnice. Stražnji dio skutera i njegova bočna silueta kao da su preuzeti sa nekog «racing» motora. Zašiljen «rep» sa LED svijetlima na kraju, je nešto bez čega se današnji «racing» motori ne mogu ni zamisliti, a to ovaj «mališan» ima već tri godine. Na stražnjem kraju još se ističe i odlično smješten blatobran, koji potpuno štiti od blata i vode, što smo se tijekom testa mogli uvjeriti nekoliko puta. Skuter je postavljan na 13˝ aluminijske kotače sa 6 krakova, koji su u novoj verziji obojeni u crno, što djeluje još atraktivnije, dok se izvrstan ovijes temelji na prednjoj «upside – down» vilici i jednostrukom stražnjem amortizeru, što u praksi znači odličan balans između potrebne udobnosti

broj 15 // veljača 2008.

TEHNIČKI PODACI Motor

2 takta, 1 cilindar, hlađen tekućinom

Obujam

49 ccm

Kompresija

12,5 : 1

Snaga (otvoren) 5,2 kW / 7 KS, pri 7500/min Paljenje

elektronsko; nožno

Napajanje

rasplinjač

Mjenjač

varijabilni, CVT

Kočnice

sprijeda disk, 220 mm; straga disk, 175 mm

Gume

sprijeda 120/70-13; straga 140/60-13

Dimenzije (DxŠ) 179 x 75 cm Spremnik

6,7 l

Masa

99 kg

Potrošnja

3,2 l/100km

Najveća brzina 50 km/h

za loše prometnice i sportske vožnje po zavojima. Prelaskom i preko najvećih neravnina skuter ostaje na svojoj putanji, ne uvijajući se ili odskačući od podloge, dok se u zavojima lagano i kontorlirano «obrušava», te ostavlja mnogo rezerve, što stvara pravi užitak.

Čvrstoća i staBiLNost

Na razini ovijesa pokazale su se i izvanredne kočnice obje opremljene diskom. Iako još ne razrađene, nudile su sigurno i brzo zaustavljanje. Nadamo se samo da bi se sa vremenom trebala omekšati ručica kočnice, pa da njeno doziranje bude lakše i jednostavnije. Osim spomenutog ovijesa, valja se osvrnuti i na odličan okvir, koji daje čvrstoću skuteru, što je najviše izraženo u onom dijelu, koji je kod skutera najslabiji – podnica. Naime, tamo se nalazi spremnik goriva i normalno je da su konstruktori taj dio posebno ojačali, što bi trebali slijediti i drugi proizvođači. Na čvrsoću i stabilnost u vožnji, nadovezuje se potentan i provjeren dvotaktni motor, koji se također ugrađuje u Liberty 50, Gileru Runner 50SP i dr. Njega karakterizira kontinuirano ubrzanje, trenutačan odaziv na ručicu gasa i 7 KS, što se itekako osjeti, iako je motor «blokiran». (Op.a. Uz malo truda možete «paliti» i gumu, ako vam je gušt.) Uz to valja reći da motor zadovoljava EURO 3 normu čistoće ispuha. Cijena za spomenuti model iznosi 17.670,00 kn. Na prvi pogled se čini puno, no imajući u vidu kako se radi o provjerenom agregatu, vrhunskoj kvaliteti završne obrade, još boljih voznih svojstava i predivnom talijanskom dizajnu, ne čini se tako. Uz to treba spomenuti da se radi o svojevrstnom «premium» segmentu klase i da u toj konkurenciji pripada redu jeftinijih vozila.

www.vozac.info

73


74

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


A

A

A

Trakoščanska 3, Zagreb tel/fax: +385 (0)1 3695 361 gsm: +385 (0)98 1374 790 E-mail: info@magnetix.hr

KACIGE S RETROVIZOROM

KACIGE, JAKNE, ČIZME , RUKAVICE

KACIGE

TORBE SIGURNOST OPREMA broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

75


76

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


besplatni časopis za vozače tako dobar da

nema cijenu!

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.

www.vozac.info

77


 SAvJeti // priprema za zimu

ANTUNOVIC U VALENTINOVU

NAJBOLJE VALENTINOVO IKADA

Doživite s nama trenutke za pamćenje…jer ljubav je čarolija za dvoje. Matija Balent – Zlatni kuhar i državni prvak sa svojim timom, s ljubavlju će Vas kroz Valentinovo uvesti u svijet okusa uz odabrana jela osmišljena posebno za ovu noć ljubavi.

VALENTINOVO PAKET

Prepustite se onima koje najviše volite u jedinstvenom paketu za najzaljubljenije. Neka se Vaša voljena osoba osjeća jedinstveno u posebno dekoriranom apartmanu . Prije bogate večera koja će Vam biti poslužena u romantičnoj atmosferi u duhu Valentinova, očekuju Vas i masaža za dvije osobe u našem Aspa wellness centru. Cijena od 1.999,00 kn uključuje također i uslugu smještaja na bazi noćenja s bogatim buffet doručkom za dvije osobe, RESTORAN te korištenje bazena, whirpoola, finske, ARGANTE U bio saune, finske saune, turske kupelji te VALENTINOVU stropnog solarija i trim kabineta. Zbogograničenogbrojamjesta, Romantičnu požurite s rezervacijama atmosferu u trenutku u na broj 099/ 3120 kojem voljenoj osobi želite 362 šapnuti samo najtoplije VERTIGO riječi omogućit će Vam naš trio koji će prema Budite vrtoglavo Vašim željama svirati zaljubljeni omiljene melodije od Za vatrena srca željna 18.00 h do dugo u noć…. Svoje provoda u noći, Vertigo opet mjesto u kutu raja Argante otkriva svoje moći... Ludi rezervirajte na ritam nek’ Vam srca zavrti 01/ 2041 160 do kraja, Jer ljubav je strasna (uz odabir omiljene pjesme koju će Vam i puna sjaja... Mi znamo trio odsvirati) koliko jedno drugom značite, Šapnite si Vertigo... Zvuči GABRIELA kao Volim te... Pridružite Za romantičare s ružom nam se uz odabrane zvuke u ruci i sanjarskim pogledom glazbe DJ Maxa, specijalne u očima... Vrata Vam otvara naša Gabriela... Uz zvuke piana cocktaile, bez obzira imate li pratnju ili tu noć želite provesti od 18,00 h... Slatki zalogajčići i uz dobru zabavu okruženi ljubavnu čaroliju... i sve to po prijateljima.. cijeni od 165,00 kn po osobi

Rezervacije na 01/ 2041 140  78 www.vozac.info

 Rezervacije na 01/ 2041 812

broj 15 // veljača 2008.


Ljubavni menü KUPIDOV COCKTAIL Salata od škampi, zelenih jabuka i graška na gnijezdima rukole s umakom od rakova i ružmarina *** Consomme od fazana s povrtnim žličnjacima *** Rižoto od piletine i komorača s umakom od trešnjastih rajčica i malina *** Teleći medaljoni na podlozi mladog špinata s bademima, Valentin umakom i povrćem *** Ljubavna avantura s medenim umakom

broj 15 // veljača 2008.

Restoran ARGANTE Cijena po osobi :235,00 kn

www.vozac.info

79


80

www.vozac.info

broj 15 // veljaÄ?a 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

81


nagRaDa

nAgRADnA igRA 1

pReDloŽi & oSvoJi!

1x ioni zato r

2

5x osvj eživ ač z a au to

3 10 x kap a

Što biste željeli čitati u sljedećem vozAč.info-u? predložite nam temu, a mi ćemo pokušati udovoljiti vašoj želji. (svaki kupon s predloženom temom sudjeluje u nagradnoj igri) TEMA:

IME I PREZIME: ULICA I GRAD: TELEFON: Kupon s odgovorom i svojim podacima pošaljite na našu adresu: LATRIJA d.o.o. (za VOZAČ.info), 4. Vrbik 6, 10000 Zagreb. Dobitnici će biti telefonski obaviješteni, a imena dobitnika bit će objavljena nakon izvlačenja 1. rujna 2007. godine na www.vozac.info.

82

www.vozac.info

broj 15 // veljača 2008.


broj 15 // veljaÄ?a 2008.

www.vozac.info

83


� � �

2

broj 15

j


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.