Page 1

JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

JOCS FLORALS PRIMÀRIA Curs 2012-13

1


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

INDEX Pròleg: Com vas de lectura?

03

Cicle Inicial. Finalista en prosa

06

Cicle Inicial. Guanyador en prosa

07

Cicle Mitjà. Finalista en prosa

08

Cicle Mitjà. Guanyadora en prosa

09

Cicle Superior. Finalista en prosa

10

Cicle Superior. Guanyador en prosa

11

Cicle Mitjà. Finalista en poesia

12

Cicle Mitjà. Guanyadora en poesia

13

Cicle Superior. Finalista en poesia

14

Cicle Superior. Guanyador en poesia

15

Epíleg: Autoanalitza els resultats de les preguntes

16

2


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

COM VAS DE LECTURA? Benvolguts/des, Com cada any pels volts de Sant Jordi comencem a parlar i a sentir parlar de llibres com en cap altra època de l’any. Ja està bé, qualsevol excusa és bona per tractar el tema llibres i lectura. En una revista de Cavall Fort es publica un paràgraf magnífic sobre els llibres i la lectura: “Els llibres són un món màgic en el qual pots trobar qualsevol cosa imaginable. Tenen el poder de fer-te viatjar pel temps i per l’espai, i omplir-te la vida d’una infinitat d’aventures” També proposa unes quantes preguntes per realitzar una reflexió i autoavaluació sobre la teva lectura. Com vas de lectura? Si vols saber quina mena de lector ets, contesta les preguntes següents: 1.- Quan et regalen un llibre... a.- es queda mesos a sobre d’un prestatge. b.- et donen una alegria i de seguida el comences a llegir amb fruïció. c.- quan estàs de bon humor, i si el llibre és atractiu, te’l llegeixes xino-xano.

2.- Per a tu, les llibreries i quioscos són: a.- Visites obligades quan no tens altre remei. b.- Un lloc on passar una bona estona. c.- Uns establiments que no existeixen al teu món.

3.- A casa teva els llibres... a.- Son molt populars entre tots els membres de la família. b.- Principalment fan bonic. c.- Es llegeixen durant les vacances o en moments puntuals.

4.- Si algú et demana consell per triar una lectura interessant: a.- En tens una colla que li recomanaries: revistes llibres... b.- Li proposes que ho pregunti a algun amic més llegidor. c.- Si fas un esforç arribes a recordar alguns títols interessants.

3


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

5.- Llegir un bon llibre... a.- et fa molta mandra. b.- t’interessa de tant en tant. c.- fa que t’allunyis del món real per endinsar-te en un món fantàstic.

6.- Algú et demana un llibre apreciat i... a.- prefereixes que li demani a algú altre, tu en tens ben pocs. b.- els llibres, un cop llegits, serveixen de ben poc, i els deixes sense capficar-te. c.- només el deixes si és per a un amic de confiança.

7.- Una biblioteca, què et produeix? a.- Un gran plaer, i hi estàs familiaritzat. b.- Un lloc on et pots concentrar per llegir quan cal. c.- Confusió i mal de cap, és com un laberint complicat.

8.- Què tries més sovint per llegir? a.- No tries mai res. Només llegeixes quan t’hi obliguen. b.- Molt sovint, llibres i revistes per a lectors de la meva edat. c.- Allò que em recomanen.

Com a tota autoavaluació tu has de treure les teves pròpies conclusions. Per donar pistes i facilitar-te les conclusions, a l’última pàgina trobaràs com interpretar els resultats.

En el projecte de la lectura per portafolis, que l’alumnat de cicle mitjà està realitzant han publicat el conte de la Mariona Perquès. Ara tens la possibilitat de llegir-ho.

4


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

La Mariona Perquès

"A la Mariona Percals, tothom li deia la Mariona Perquès. Ningú no sabia quan havien començat a dir-l'hi, però tothom en sabia el perquè. A l'àvia Mercè, li agradava explicar-ho: —Des de ben petita, una de les primeres paraules que va dir va ser «per què?». Ni ho sabia pronunciar encara, i deia «pequè?», però ho deia per qualsevol cosa. —Aquesta nena serà un pou de ciència —deia l'avi Ramon—, perquè ho vol saber tot, tot i tot. Pare i mare, avis i àvies, tiets i tietes, tots li contestaven sempre els perquès, ja que els pares tenien la teoria que amb els fills es podia parlar de tot i, doncs, que calia contestar-los totes les preguntes que fessin. Amb converses i respostes adequades a la seva edat, és clar, però sempre amb respostes. Per això es va estranyar tant, la Mariona, aquell dia que la mare no li va contestar un perquè. Va anar així: —Escolta, Mariona, ja comença a ser hora que aprenguis a llegir, les nenes... No va poder acabar la frase, perquè la Mariona va deixar anar un dels seus: —Per què? La mare, a diferència d'altres vegades, va començar a rumiar, a tocar-se la barbeta, a preguntar-se, en veu alta i tot: «llegir... per...», «llegir... per...». Ho va repetir unes quantes vegades, davant la cara i els ulls de sorpresa de la filla. I finalment li va dir: —M'ho hauràs de deixar rumiar, Mariona. És massa important això d’aprendre a llegir com perquè ara em tregui de la màniga una resposta. La nena encara va fer més cara d'interrogant i va obrir més els ulls, sense acabar-se de creure que la mare no li respongués un perquè. Però va callar. Va decidir esperar aquella resposta que semblava tan i tan difícil."

(Fragment de La Mariona Perquès. Bellaterra: Ed. Lynx, 2009, p. 10-15)

5


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE INICIAL FINALISTA EN PROSA

EL CONILLET PETIT

Hi havia una vegada un conillet que vivia en un prat. Un dia va decidir anar a la ciutat. Com que era un conill i la ciutat estava molt lluny, no hi podia arribar. Just en aquell moment va trobar un avió. Però no el sabia pilotar! Va trobar un manual d’instruccions i se’l va llegir unes quantes vegades i se’l va aprendre. Va començar a pilotar l’avió i va poder arribar a la ciutat. Allà el va anar a buscar l’Oriol, un altre conill amic seu. Van poder jugar i al final van trobar un nen molt bo que els va adoptar. I van viure a casa seva feliços per sempre.

Jan Otero 2nB

6


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE INICIAL. GUANYADOR EN PROSA EL LLIBRE MÀGIC Hi havia una vegada un noi que es deia Marc i vivia en un petit poble. Un dia es va trobar un llibre i li va dir: - Sóc un llibre màgic i em dic Negre. Farem moltes aventures. - Farem moltes aventures? –Va dir en Marc. - Sí. - Jo no puc fer cap aventura, sóc pobre. La meva família no té diners. - Tranquil, no et preocupis, per això sóc màgic. Et guiaré. En Marc estava preocupat per la seva família. Què li passaria quan fes una aventura? Però en Negre –el llibre màgic- li va explicar la primera aventura que podia fer. - Has d’anar al castell que hi ha a prop del poble i aconseguir un cofre. Et dono aquesta espasa que hauràs de fer servir. El noi valent va anar al castell. Allà es va trobar un gran ogre, que estava dormint. - En Negre li va dir que havia de guanyar a l’ogre per agafar-li el cofre que tenia amagat. Però en Marc no sabia com guanyar-lo. Dubtava que fos capaç de fer això. Així que el llibre va fer un encanteri per a fer servir l’espasa. Havia de clavar-li la punta de l’espasa a l’ull dret, mentre dormia. I així va ser com, d’un sol cop, quan l’ogre va obrir el ulls, en Marc va clavar-li la punta de l’espasa i va aconseguir el cofre que tenia amagat.

Luis Mario Cayamanda 2nA

7


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE MITJÀ FINALISTA EN PROSA EN BAC Hi havia una vegada al jardí del costat de casa meva, quan va arribar la primavera, va venir un ocell que es deia Bac. En Bac era de color blanc. Ell volia ser d’un altre color i se’n va anar al bosc i li va demanar a l’herba: -Herba, què em podries donar el teu color verd, si us plau? Però va començar a nevar i l’herba es va congelar. Després, quan va deixar de nevar, va anar a casa d’un dimoni i li va demanar el seu foc: -Dimoni, què em podries donar el teu color vermell del foc, si us plau? Però va començar a ploure i el foc es va apagar. Després va anar al cel i va veure el blau del cel que era tant bonic que li va demanar: -Cel, em podries donar el teu color blau, si us plau? Però uns núvols el van tapar. De sobte va aparèixer un arc de Sant Martí. En Bac va passar per l’arc de Sant Martí i es va convertir en mils colors i va ser l’ocell més bonic de tot el món.

Julia Gombau 3rB

8


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE MITJÀ. GUANYADORA EN PROSA LA CAPSA Quan vam sortir de l’escola vam anar a jugar a la nostra plaça. La meva amiga em va dir: - “Ahir, el meu pare va anar a comprar, pel camí va trobar una capsa i me la va portar. Era vella, bruta ... però vaig pensar que potser tu la voldries”. Jo la vaig acceptar i a casa vaig pensar ... - “Què faré amb una capsa vella i bruta?” Finalment li vaig anar a preguntar a la mare. Ella em va dir que podia fer moltes coses, per exemple: fer com si fos un televisor, fer de cavallet o, fins i tot, un vaixell pirata. I vam començar a fer-ho. La meva germana i jo ens ho vam passar molt bé i vaig aprendre que les aparences de vegades enganyen.

Júlia Tomàs 4tB

9


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE SUPERIOR. FINALISTA EN PROSA COSES DE NENS

Hi havia una vegada dos germans que eren molt entremaliats. Sempre feien alguna cosa no massa correcta. Un dia el pare, amo d’una fàbrica d’objectes màgics, havia de marxar una estona i els dos germans s’havien de quedar sols a casa. Quan el pare se’n va anar, van començar a jugar a pilota per casa. Van veure que a sobre de la taula del pare hi havia un anell, van agafar-lo i un dels dos se’l va posar i, oh!, no se’l podia treure! Aquell anell tenia un diamant, i si aquell diamant apuntava a algun objecte, aquell objecte es convertia en un aparell màgic. Llavors van fer que el diamant apuntés a una escombra, de sobte el diamant va llançar un raig de llum, i l’escombra va començar a moure’s, i va començar a enlairar-se. Després els dos germans van intentar muntar-se a sobre de l’escombra, no ho aconseguien, més tard ho van aconseguir, i van anar volant amb l’escombra per tota la casa. Com no la controlaven del tot bé, es van anar xocant amb tot el que estava pel mig. A les vuit ja venia el pare i tota la casa estava destrossada. Quan el pare va obrir la porta, va veure la casa com s’hi hagués passat una manada d’elefants. El pare va apuntar amb el diamant a una caixa de galetes, quan va sortir el raig, la caixa va començar a moure’s i va començar a aspirar tot el que estava fora del seu lloc. La caixa de galetes més tard, va expulsar els objectes i els va deixar ordenats i al seu lloc. Quan va acabar, els dos nens li van demanar perdó al seu pare i tots tres van agafar de nou l’anell i van apuntar cap a...

Martí Arribas 6èA

10


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE SUPERIOR. GUANYADOR EN PROSA COM ES VAN CREAR ELS PINGÜINS

En doctor Kaos era un home dolent. Era alt, ros i blanc de pell. Era rus, d’una ciutat anomenada Moscou. Els seus pares eren polonesos. La seva mare va morir quan ell tenia set anys, però d’això ja en fa vint-i-tres. En Kaos s’ha pujat a l’avió cap a l’ Amazones a les sis i quart de la matinada. S’ha dormit. El desperta la veu d’una noia jove per megafonia: ‘’senyors passatgers, posin el respatller en posició vertical i cordin-se el cinturó. Estem a punt d’aterrar al aeroport.’’ En Kaos s’encamina cap a l’hostal. Però hi ha una cosa que estranya al personal de l’hostal, que no porta res d’equipatge. En Max, l’hostaler, estableix una conversa amb ell: -

Què pensa allotjar-se per molt temps? No ho sé. Només fins que ho trobi. Que ha de trobar? L’au de l’ infern. Què!! Pensava que era una llegenda. Si no li fa res, prefereixo deixar la conversa per a un altre moment.

Agafa la targeta i es dirigeix cap a l’habitació. Habitació 121. al entrar es veu un paper de flors roses i grises. La finestra, devorada per les termites, no es pot obrir. Es veu que gent va intentar anar-se’n sense pagar. També es veu una tauleta de ni ton hi ha un llum força vell. Regira els calaixos. Res. Surt de l’habitació amb una motxilla on posa ’’projecte au de l’infern.’’ dins de la motxilla hi havia unes corretges electrificades i uns esmòquings.

S’endinsa en la selva i no triga gaire a trobar-les. Són unes aus magnífiques. Són de colors vius: verds, blaus… però sobretot vermelles. Són voladores i també massa confiades. Només hi ha cinc. Les agafa amb les corretges. Intenten sortir volant, però les immobilitza amb una descàrrega. Al final deixen de volar doncs han après la lliçó. Després les fica en unes gàbies amb forma ovalada i se’ls emporta al Pol Nord.

Quan han arribat les fa posar-se uns esmòquings. Al final s’acostumen al fred i a portar els esmòquings. Ja tenien tota l’aparença dels pingüins. Una nit va aparèixer una cortina de colors, a la que en Kaos va anomenar Aurora Boreal. I quan els pingüins tenien ous la màgia feia que els pingüins sortissin ja amb l’esmòquing. Eric Hernández 6èB

11


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE MITJÀ FINALISTA EN POESIA SI JO FOS Si jo fos un nen espavilat, sempre demanaria un gelat. Si jo fos un nen divertit, es riurien dels meus acudits. Si jo fos un nen afectuós, donaria sempre petons. Si jo fos un nen eixerit, saltaria de llit en llit. Si jo fos un nen elegant, tothom m’aniria mirant. Si jo fos un nen juganer, de gran seria un porter. I com que sóc un nen educat, a tothom les gràcies he donat.

Àlex Arribas 3rB

12


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE SUPERIOR GUANYADORA EN POESIA LA MEVA ÀVIA

La miro i somriu em mira amb tendresa em diu: - “vine aquí!!” Jo hi vaig molt de pressa. Sempre m’explica contes alguns de molt llargs, m’agrada escoltar-la perquè són reals. Quan vaig a dormir em fa dos petons, estic molt contenta l’estimo molt!!

Laura Casaña 4tA

13


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE SUPERIOR FINALISTA EN POESIA LA LLUNA La lluna puja pel cel blau i fosc, l’acompanyen les estrelles que dansen amb emoció i trenquen tota la foscor tot cantant una cançó. Un nen des d’una finestra, la contempla tot dient... brilla, brilla lluna meva brilla i dansa tu també amb les estrelles lluentes, que són una mica meves també. El sol poc a poc va sortint a la lluna ha saludat, i li ha dit: BON DIA PEL MATÍ, i ella li respon... fins aquesta nit! Tots dos el cel omplen i a tots nosaltres ens veuen, ELL de dia mira i guia i ELLA de nit il·lumina.

Gemma Rodríguez 5èB

14


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

CICLE SUPERIOR GUANYADOR EN POESIA LA IGNORÀNCIA Mentre uns es traguen teleporqueria, altres miren les notícies cada dia. No fa falta ser un setciències per tenir desperta la consciència. Uns escolten només llenguatge col·loquial altres volen aprendre amb Generació Digital. Uns busquen per la wikipèdia, altres per la enciclopèdia. Has de saber que la ignorància és superable, només has de trobar el seu costat amable. No te’n vagis al llit sense haver après res de profit. Hauràs de treballar o la ignorància t’atraparà La ignorància no et portarà a cap bon lloc, Però tampoc a ser el millor. El millor que pots fer ara, per agafar el teu objectiu, hauràs de suar o, la ignorància t’apoderarà.

Evgueny Golovin 6èA

15


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

AUTOANALITZA ELS RESULTATS DE LES PREGUNTES.

Cal sumar els punts que corresponen a cada pregunta segons el quadre següent:

1

2

3

4

5

6

7

8

a

0

5

10

0

10

5

10

0

b

10

10

0

5

0

0

5

10

c

5

0

5

10

5

10

0

5

Resultat

Total

Entre 80 i 53 punts: La lectura forma part habitual de la teva vida. Sembla que no pots passar gaire temps sense compartir força estones amb les lletres. Ets autèntic lector per plaer. Això estimula la teva imaginació i enriqueix la teva realitat amb molts coneixements. Malgrat tot, cal anar en compte que no es converteixi en una fugida que talli les experiències reals. Recorda que és bo fer altres activitats i compartir la vida amb els altres. Engresca als teus amics a conèixer aquest bon hàbit que tens!

Entre 52 i 26punts: Sembla que estàs entre llegir per plaer i fer-ho per obligació. Potser et cal buscar aquells temes que realment t’interessen, i fer de la lectura una bona consellera que et faci passar estones agradables amb tu mateix. Llegir és estimulant i et pot proveir de molts recursos per a la vida, la qual cosa et dóna més independència i seguretat. Potser alguns amics t’orientaran i crearàs així un intercanvi molt enriquidor de lectures i relacions personals. Converteix la lectura en un plaer!

16


JOCS FLORALS 2013

ED. PRIMÀRIA

Menys de 26 punts: Ha quedat clar que ets poc amic de la lectura. És un hàbit que, com altres, cal conrear, i que quan comences a gaudir dels beneficis que té es converteix en una afició agradable, plena de satisfaccions. La lectura et fa desenvolupar la imaginació, viatjaràs a través del temps i l’espai, dóna agilitat mental ja que augmenta els teus recursos i, sobretot, et pot fer passar molt bones estones. Consulta-ho als amics lectors i comença per triar lectures relacionades amb els teus interessos i que no siguin massa feixugues. Prova-ho, segur que hi tens molt a guanyar.

17

Jocs Florals EP 2013  

Guanyadors i finalistes dels Jocs Florals de La Salle Comtal 2013 Ed. Primària

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you